Page 1


Surround Sound

wanneer je maar wilt! Dankzij de afneembare luidsprekers van de Philips Fidelio B5 wissel je van stereo naar Surround Sound in een paar seconden. Ideaal voor een intense beleving van games en films! Om muziek te luisteren en tv te kijken met kristalhelder stereogeluid sluit je de speakers net zo eenvoudig weer aan. Óf je gebruikt ze allebei los, als portable bluetooth speakers… Zo creëer je altijd de ultieme geluidsbeleving, wanneer je maar wilt!


Inhoud

10. Special

De beste games op je smartphone en tablet

FEBRUARI/MAART 2015

18. Special

Gaming als kijksport Gamen is tegenwoordig serious business. Professionele teams strijden om enorme geldprijzen en trekken miljoenen kijkers van over de hele wereld

23.

Connected 4 6 31 33 34

QR Codes

Voorwoord Clubnieuws Probeerservice Kortingen en aanbiedingen Servicepagina

Je vragen beantwoord

Fotografie

15 Foto van de maand 28 Leg het begin van de lente haarscherp vast

20.

Audiostreaming

Special

10 Games op je smartphone en tablet 18 Gaming als kijksport

Gadgets 16 24 27 27

Review: Synology NAS 415+ De tofste gadgets van CES EIZO Flexscan EV2450 Raumfeld Stereo M

Eyeopener

20 Audiostreaming

Overal muziek

24. De tofste

gadgets van CES

Deze speeltjes kunnen niet snel genoeg verschijnen

Registreren op de website geeft je toegang tot de webshop met voordelige aanbiedingen. Is zó gebeurd, ga naar:

www.aaconnected.nl en klik op de knop ‘Lid worden’

Connected is voor medewerkers en oud-medewerkers, ook die van Deutsche Bank, IBM en Royal Bank of Scotland.

Connected februari / maart

3


voorwoord MARTIN TOKKIE

Het nieuwe jaar is weer begonnen en wij hopen dat jullie veel gebruik maken van onze diensten, evenementen, cursussen en mooie aanbiedingen. Dit nummer staat in het teken van gaming, een plezierig tijdverdrijf voor jong en oud, wat niet afhankelijk is van het weer (en je conditie) en wat je dus altijd kunt doen. Zeker in deze wintermaanden is een spelletje achter de computer een leuk tijdverdrijf.

Kijkstress Office

Zelf heb ik er helaas weinig tijd voor en moet ik mij dwingen naar serieuzere zaken. Daarvoor gebruik ik naast de Apple office producten onder andere een Officepakket van Microsoft en dat gebruiken we ook (in een Office 365-licentie) voor Connected. Wat opvalt is dat Office bij elke update (toch minimaal één keer per maand) maar liefst zeven keer klikken vraagt alvorens de update te installeren. Ik ben dat bij Apple niet meer gewend, daar is een keer klikken in de App Store voldoende om alle producten bij te werken.

Onzin

Toen ik laatst iemand even op een van onze laptops wilde laten werken (apart gebruikersaccount aangemaakt) begon Office te zeuren dat ik toch echt de voornaam, achternaam en het bedrijf moest invullen om verder te kunnen gaan. Volstrekte onzin, want die informatie kun je halen uit het gebruikersaccount. Daarnaast heb ik er ook helemaal geen behoefte aan dat mijn naam aan documenten wordt toegevoegd. Nutteloze informatie. Zelfde ervaring: De creditcard waarmee de producten waren aangeschaft was verlopen, ook al liep de licentie nog een half jaar door. Voor Microsoft reden om niet op te willen starten alvorens de nieuwe creditcardgegevens waren ingevoerd. Leuk als er mensen op je zitten te wachten bij bijvoorbeeld een presentatie!

Ik wens je een innovatief jaar toe!

‘Ik krijg spontaan mentale rsi van al die pop-ups’ Ongevraagd

Microsoft is niet de enige softwaremaker die denkt dat ze het recht heeft om de gebruiker met allerlei meldingen en gezeur lastig te vallen. Wat gedacht van sommige antiviruspakketten, spamfilters en andere ongein. Ongevraagd op mijn scherm verschijnen, betekent voor mij meestal dat ik zo snel mogelijk een alternatief ga zoeken en de software naar de prullenbak verwijs. Ik krijg spontaan mentale rsi van al die pop-ups.

Voip

Wel een mooie ontwikkeling is de toename van het gebruik van voip. Door de softwarematige configuratie heeft deze manier van telefoneren veel meer mogelijkheden dan wat vroeger met een analoog lijntje dan wel een hele telefooncentrale mogelijk was. Doorschakelen naar je mobiel als je niet thuis bent, een digitaal antwoordapparaat voor elke huisgenoot, een vrijwel onbeperkt aantal telefoontoestellen, dect, et cetera en dat nog vele malen goedkoper dan de vaste lijn van KPN ook.

Martin Tokkie voorzitter personeelsvereniging Connected voorzitter@aaconnected.nl

awards De Connected SUPER scoort een product of dienst met minimaal een rapportcijfer 9.

4

Connected februari / maart

De Connected GOED scoort een product of dienst met een rapportcijfer tussen 8 en 9.

Waar voor je geld! De Connected BUDGET is voor een product of dienst met een gunstige prijs.

De Connected DESIGN scoort een product of dienst waarvan de vormgeving er uitspringt.

Een Hofleverancier Connected is een bedrijf dat producten aan de Connected ProbeerService levert.


Alles komt tot leven met Super AMOLED

Wat je er ook op bekijkt – een spannende lm, je vakantiefoto’s of je favoriete website – op een Samsung GALAXY Tab S wordt het vanzelf een onvergetelijke ervaring. Dankzij de Super AMOLED-technologie zijn beelden scherper en contrastrijker dan ooit.

samsung.com


clubnieuws

Connected evenementen kalender

Algemene

ledenvergadering Op dinsdag 10 maart wordt onze ALV gehouden. De onlineversie van vorig jaar was een groot succes, en de vergadering heeft voorgesteld en besloten het dit jaar op dezelfde manier te doen.

MRT

10

APRIL

23

ALGEMENE LEDENVERGADERING JAARDAG

Individuele cursussen door Simon Berende: ∙ BASISCURSUS FOTOGRAFIE ∙ FOTOBEWERKING MET LIGHTROOM ∙ SENSORREINIGING

Afspraak via:

Aanmelden kan uiterlijk tot 20 februari op aanmelden@aaconnected.nl. Bij een geslaagde aanmelding ontvang je direct een bevestiging. Voor de correspondentie maken wij gebruik van het adres wat je hebt gebruikt om ons te mailen. Wij verzamelen deze berichten geautomatiseerd dus inhoudelijke vragen en opmerkingen worden niet in behandeling genomen; daarvoor kun je de contactgegevens op onze contactpagina gebruiken.

academy@aaconnected.nl Schrijvers gezocht Verdiep jij je graag in het laatste nieuws op het gebied van lifestyle en entertainment? En vind je het leuk om daarover te schrijven? Meld je dan aan bij redactie@connected.nl. We zijn op zoek naar mensen die een bijdrage willen leveren aan de content op onze website of het magazine.

Met vriendelijke groet, Bestuur Connected.

DigitaalService (alleen op afspraak) Afspraak via:

digitaalservice@aaconnected.nl

PVAA-evenementen

Connected-leden kunnen behalve Connected-evenementen ook de PVAA-evenementen bezoeken. www.pvabnamro.nl

ADVERTORIAL

Albelli Wanddecoratie

Maak wanddecoratie

Natuurlijk kun je de dichtstbijzijnde bouwmarkt inlopen voor wat verf of nieuw behang als je genoeg hebt van die saaie muur. Leuker is het echter wanneer je je wand van een persoonlijk tintje voorziet. Albelli biedt verschillende soorten wanddecoratie die je zelf helemaal vorm kunt geven met een gemakkelijk te gebruiken online editor.

6

Connected februari / maart

persoonlijk

Allereerst kies je het materiaal. Je hebt de keuze uit canvas, forex, aluminium of plexiglas. Vervolgens kies je de oriëntatie (vierkant, staand of liggend) en het formaat, wat van klein tot bijna wandvullend gaat. Om de decoratie in te vullen gebruik je de online editor. Hier upload je een of meerdere foto’s of afbeeldingen en kun je deze direct aanpassen qua formaat en plaatsing. Je hebt diverse filters tot je beschikking om jouw decoratie nog meer te laten spreken.

Ook is het leuk om meerdere foto’s te uploaden en deze met bijpassende afbeeldingen te combineren voor een unieke collage. Kies je voor canvas, dan kun je ook nog kiezen voor een houten lijst. Dit ziet er niet alleen erg mooi uit, het geeft de decoratie ook diepte. Wanddecoratie van Albelli is al vanaf 7,95 euro verkrijgbaar. Kun je niet kiezen welk materiaal je wilt gebruiken? Dan biedt de website van Albelli uitkomst, hierop vind je namelijk vergelijkende voorbeelden.

Prijs Vanaf € 7,95 Info www.albelli.nl/abn-fotografie

Als je interesse gewekt is en jij ook graag je eigen wanddecoratie wil, ontwerp dan jouw eigen wanddecoratie met de online editor van Albelli. Gebruik vervolgens de code: Deze code geeft je 20% korting op alle wanddecoraties. De code is geldig tot 31 maart 2015.


Connected website

clubnieuws

Tekst Aad de Winter

15jaar

Het wereldwijde archief www.archive.org toont met haar dienst The Wayback Machine websites uit het verleden. Wie even zoekt vindt enkele oude homepages van de AACC, inmiddels omgedoopt in Connected. Aan de hand hiervan valt een historie te reconstrueren.

STAP 1

Voordat er een eigen domeinnaam was, werd gebruikt gemaakt van de mogelijkheid de webpagina onder te brengen bij Planet Internet. Deze domeinnaam luidde home.wxs.nl/~aacc.

Begin 2000 kwam de volgende melding op deze website.

‘Voordat er een eigen domeinnaam was, werd de webpagina ondergebracht bij Planet Internet’ STAP 2

De AACC kreeg begin 2000 dus een eigen domeinnaam en een sterk verbeterde site. Een van de eerste homepages zag er als volgt uit. Connected februari / maart

7


clubnieuws In 2006 besloot het bestuur het sitebeheer eenvoudiger te maken door het opnieuw opzetten van de website met een echt CMS (Content Management System). Er werd gekozen voor Joomla!. Een professioneel bureau (Numarketing) ontwikkelde de site en zou ook in de jaren daarna voor de achtereenvolgende aanpassingen zorgen. Het resultaat kwam begin 2007 in de lucht.

STAP 3

‘Met The Wayback Machine bekijk je websites zoals ze er vroeger uitzagen’

STAP 5

STAP 4

Aansluiting bij de personeelsvereniging zorgde voor een nieuw verenigingslogo. De site werd weer stevig onderhanden genomen.

‘Naast de vereniging heeft ook de website zich steeds weer aangepast aan de tijdseisen’

In mei 2014 kreeg de vereniging een nieuwe naam: Connected. De site werd wederom aangepast naar de huidige vorm. Je ziet dat met de vereniging ook de website zich steeds weer aangepast heeft aan de tijdseisen.

Connected februari / maart

9


the best of Tekst Mark Scholten

Beste

games voor tablets en

smartphones

Games, wie heeft daar eigenlijk nog tijd voor? Hoeveel mensen dat zijn zal je nog verbazen, maar feit is dat wanneer je een baan hebt, het gamen er nogal eens bij inschiet. Games op je tablet of smartphone bieden dan een uitkomst. Even snel een stukje spelen in het openbaar vervoer of een onbewaakt moment. Welke games kun je het beste bij je hebben?

PAPERS, PLEASE

(â‚Ź 7,99, iPad) Papers, Please is een van de meest bizarre spelervaringen van de afgelopen jaren. In de game speel je een grensbewaker in de fictieve communistische staat Arstotzka in het jaar 1980 en jij bent verantwoordelijk voor wie er wel en niet de grens over komt. Dat betekent vooral veel documenten naast elkaar leggen om te kijken of alles wel klopt. Voeg daar echter aan toe dat je ondertussen je gezin moet onderhouden op een steeds kariger salaris en je voor verrassend moeilijke ethische keuzes komt te staan en dan is Papers, Please een van de meest beklemmende weergaves van een totalitaire staat die je ooit hebt gespeeld. Een verrassend intelligente game die meer van de speler vraagt dan reactievermogen.

10

Connected februari / maart

FTL: FASTER THAN LIGHT

(â‚Ź 9,99, iPad) Voor iedereen die zich weleens afgevraagd heeft hoe hij het zou doen als kapitein van een ruimteschip als de Enterprise uit Star Trek. FTL: Faster Than Light is gemaakt om te zien hoe slecht je het er vanaf zou brengen. Deze game is onvoorstelbaar uitdagend, maar weet je ondertussen te verleiden om telkens een nieuw potje op te starten. De speler begint met een standaard ruimteschip en bemanning en wordt constant vooruit gedreven door een armada van vijandelijke schepen. Is je schip kapot, dan is het spel voorbij en begin je opnieuw vanaf het startpunt. Onderweg handel je met onbetrouwbare aliens, bevrijd of verkoop je slaven en maak je beslissingen waar Captain Picard het niet makkelijk mee zou hebben. Het spel doet soms oneerlijk aan door de overdreven uitdagingen waar je voor wordt gesteld, maar de volhardende speler vindt nieuwe schepen en slaat zich telkens een stukje verder door het avontuur.


MONUMENT VALLEY

(€ 3,99, Android en iOS) Voor wie op zoek is naar een rustige ervaring is Monument Valley een aanrader. Je speelt het spel binnen een uurtje uit, maar dat is dan wel meteen een van de meest relaxte uren die je ooit in een spel doorbracht. De speler baant zich als prinses Ida een weg door een magisch koninkrijk, gevuld met Escher-achtige perspectiefpuzzels. Misschien juist door de geringe spelduur wordt Monument Valley nergens saai. Iedere puzzel brengt iets unieks met zich mee en de spookachtige kastelen die prinses Ida doorkruist zien er allemaal even prachtig uit. Dat ene uurtje speeltijd zal je nog wel een paar keer herhalen.

HEARTHSTONE: HEROES OF WARCRAFT

(gratis, Android en iOS) Hearthstone is misschien wel het verslavendste spel op deze lijst, ware het niet dat Threes praktisch onverslaanbaar is op het gebied van snelle verslavende spelletjes. Blizzard’s nieuwe kaartspelletje werd ontwikkeld voor de pc, maar de overstap naar tablets doet de game absoluut goed. De opzet lijkt simpel, maar met elke spelbeurt worden nieuwe lagen en strategieën onthuld, waardoor de speler langzaam maar zeker steeds beter wordt. Je begint met een basale collectie kaarten, elk met unieke eigenschappen en voorwaarden. Hieruit stel je een pak van dertig kaarten samen, een deck genaamd. Met deze decks neem je het op tegen de computer en andere spelers, waarmee je weer nieuwe, betere kaarten verzamelt. Je kunt betalen voor pakjes met kaarten, maar de game is ook voor de minder ervaren speler prima te spelen zonder er een cent in te steken. Elk potje duurt een paar minuten, wat het spelen in de tram misschien minder prettig maakt. Maar heeft deze game je eenmaal te pakken, dan laat die je niet meer los en ben je alleen nog maar bezig met het bedenken hoe je jouw deck nog net wat sterker kunt maken.

RIDICULOUS FISHING: A TALE OF REDEMPTION

(€ 2,99, Android, iOS) Een stukje vaderlandse trots kan in dit lijstje niet ontbreken en er is maar een Nederlandse ontwikkelaar die elke keer weer met fantastisch verslavende mobiele games op de proppen komt. Ridiculous Fishing van het Utrechtse Vlambeer combineert de edele hengelsport met de liefde voor vuurwapens. Het resultaat is net zo bizar en belachelijk als de titel doet vermoeden. De game is opgebouwd uit drie spelelementen. Je begint wanneer Billy de visser zijn lijntje uitgooit in de oceaan en je je smartphone draait om zo veel mogelijk vissen te ontwijken, niet aan de haak te slaan. Wanneer je het einde van je lijn bereikt, of een vis raakt, begint het tweede spelonderdeel, waarbij je de vissen op de terugweg naar boven aan de haak moet slaan. Wanneer de vissen eenmaal de oppervlakte bereiken blaas je ze op met een heel arsenaal aan vuurwapens. De combinatie van deze drie spelelementen levert een lastig, maar heerlijk spel op, dat je telkens opnieuw opstart.

THREES! (€ 1,99, Android, iOS)

Simpel gezegd het meest verslavende spel van het moment. De kracht van Threes! zit in de eenvoud van het spelconcept en de vrolijke uitvoering. Alles aan de game is erop gericht je een glimlach te ontlokken. Er zitten geen levels in de game, geen ingewikkelde regels, alleen zestien vakjes, waarvan de eerste negen al zijn ingevuld met een paar blokken met de getallen 1, 2 of 3 erop. Het doel is om de getallen te combineren tot veelvouden van drie totdat je geen blokjes meer kunt verschuiven. Elke beurt komt er een blokje bij en je kunt alleen hele rijen aan elkaar grenzende blokken verschuiven, waardoor je flink vooruit moet denken. Snel alle lage getallen in het begin tegen elkaar wegschuiven levert vaak later in de game problemen op, dus ben je urenlang zoet met het uitvogelen van de beste oplossing voor deze simpele puzzelgame. Connected februari / maart

11


column

MICHAEL SANNES

De keten ‘De snelheid van mijn internet bleek ‘slechts’ 90 Mbps te zijn’

Enige tijd geleden had ik last van een slechte verbinding op Skype: uit het niets werd de verbinding verbroken. Daarnaast viel het me op dat er steeds meer aan het internet gekoppelde zaken vanuit huis aan het haperen waren. Erg vervelend. Uiteindelijk besloot ik er wat aan te veranderen. Dat bleek een ware ontdekkingsreis, een keten met een aantal zwakke schakels. Allereerst heb ik het wifi-deel bekeken, en wat bleek? Allemaal buren die op hetzelfde kanaal zitten, waardoor er storing ontstaat. Dit heb ik meteen aangepast en het bleek te helpen, voor korte tijd. Ook de routers van de buren passen hun kanalen aan, dus

wederom haperende verbindingen. Om de zwakke schakel te verwijderen, heb ik besloten kabels aan te leggen en het wifi zoveel mogelijk te reduceren. Alles moest het daarna weer goed doen, en inderdaad: tot op de dag van vandaag werkt alles goed. Maar toch. Ik heb met Speedtest.net mijn Ziggo 180 Mbps doorgemeten en ik bleek ‘slechts’ 90 Mbps te krijgen op mijn laptop. Vreemd. Waar zou nu de zwakste schakel zitten? Het blijkt mijn Macbook Air, en wel het usb-naar-ethernet stekkertje te zijn, die maximaal 100 Mbps aankan. Je moet het maar weten. Met een andere stekker (Thunderbolt) is het zo opgelost. Maar nog steeds niet boven 90 Mbps. Veel zoeken, en wat blijkt? Alweer een zwakke schakel gevonden. Het probleem bleek tot mijn grote verbazing het type

kabel te zijn. Een CAT5-kabel gaat tot 90 Mbps op een iets grotere afstand, dus heb ik de kabel vervangen door CAT6 en de volle 180 Mbps beschikbaar. Wederom een zwakke schakel verwijderd. Nu is alles goed. Aan u de keus om ook allerlei zwakke schakels te verwijderen die niet bijdragen, maar in staat zijn de boel te vertragen. Volgens mij gaat het niet alleen op voor kabels, maar ook voor tal van andere zaken in het dagelijkse leven. Veel plezier met verwijderen! Ps. Na 24 columns is het tijd om het stokje door te geven. Samen met de redactie is besloten om de column steeds te rouleren. Ik wil iedereen graag bedanken voor de enthousiaste reacties.

Michael Sannes manager Master Data Management bij ABN AMRO en parttime-ondernemer. Michael schrijft op persoonlijke titel.

ADVERTENTIE

10% KORTING PRIJZEN BIJ BETALING

CONNECTED-LEDEN KRIJGEN OP ONZE

BINNEN 14 DAGEN

Verkoop op bestelling van originele en niet-originele inktpatronen en toners voor de meeste printers. De levertijd is gemiddeld 1 à 2 weken. Scannen van dia’s en negatieven al of niet met stof-, kras- en kleurcorrectie;

Omzetten van smalfilm (super-8, single-8 of dubbel-8) naar dvd- en hd-filmkwaliteit.

Omzetten van video (VHS, Video8, V2000) naar dvd;

website: www.chm.nl | e-mail: info@chm.nl | tel: 0297 - 25 78 77


A DÈ AFRIK T! IS L IA S P EC

SAFARI IN AFRIKA?

Tanzania . Kenia Madagaskar . Seychellen Mauritius . Zuid-Afrika Oeganda . Zimbabwe Namibië . Mozambique Zambia . Botswana

Ruim 100 inspiratiereizen vindt u op www.jambo.nl en in onze brochure of bel met onze Afrika specialisten op 020-2012740 voor een reis op maat. De mogelijkheden zijn eindeloos, privé reizen geheel conform uw wensen!

Al 29 jaar dé specialist Rusland • Mongolië • China • Georgië • Armenië Oekraïne • Polen • Baltische landen • Finland

Vraag de gratis brochure aan!

Maatwerkreizen • Groepsreizen • Individuele reizen Cultuurreizen • City-trips • Riviercruises • Trans Siberië Express Fly & drives • Combinatiereizen door meerdere landen

Rusland Mongolië China Georgië Armenië Oekraïne Polen Baltische landen

telefoon: 020 – 2012777 | e-mail: info@bolsjoj.nl | internet: www.bolsjoj.nl Postbus 12232 | 1100 AE Amsterdam | telefoon: 020 – 2012777 internet: www.bolsjo j.nl | e-mail: info@bolsjo j.nl

Finland

2015


fotografie

FOTO VAN DE MAAND

Foto Geert van Wijk | Tekst Rudolf Werner van Daelen

Warme herfstavond - Warme herfstavond door Geert van Wijk heeft met negen punten deze editie van de Foto van de Maand gewonnen. Geert toont met deze inzending precies wat mijn commentaar op zijn eerste foto ‘Sombere dag’, die we eerder zagen, inhoudt. Deze foto heeft door het gebruik van lage lichten meer kracht en zeggingskracht. De tekening in de lucht is heel fraai, alleen vraag ik mij af waardoor de licht zichtbare scheiding wordt veroorzaakt. De combinatie tussen herfst en deze foto zie ik minder duidelijk, maar het is wel een heel mooie inzending. De fotograaf heeft de belichting met de hand ingesteld. Waarschijnlijk omdat de laagstaande zon de foto op automaat veel te donker had gemaakt. Een handmatige belichting zie je binnen de Foto van de Maand-rubriek niet vaak. SONY SLT-A37 ISO 100 1/500 s f 4,5 M - Manual ±0,00 EV Multisegment lichtmeting

De winnaar van de foto van de maand krijgt niet alleen eeuwige roem maar ook nog een bon t.w.v. 50 euro kado.

Ook namens Albelli, gefeliciteerd!

Kort & Simpel Snelle tips

MyBee

Kinderen op internet - je wil graag weten wat ze te zien krijgen. De app MyBee is een initiatief van KPN en biedt verantwoord internetgebruik voor kinderen tot tien jaar. Puzzels, tv-programma’s, filmpjes, gesproken prentenboeken. Voor Windows, Mac en iPad. Verbazingwekkend hoe snel kleuters de weg weten.

Android smartphone

Heb je een goedkope Androidsmartphone, dan is het interne geheugen al gauw vol met je apps. Gebruik de app Appmgr om apps naar de sd-kaart te verplaatsen.

Cloud

De cloudservice Mega biedt je tot 50 GB gratis opslag: mega.co.nz. Handig voor backup.

Nederlands archief (herplaatst) Wil je iets uit het verleden te weten komen? Zoek in miljoenen pagina’s van Nederlandse kranten, tijdschriften en boeken. De kranten zijn zelfs beschikbaar vanaf de zeventiende eeuw. DELPHER.NL

Browser-spelletjes

Online gamen is in. Populair geworden dankzij de komst van

MEEDOEN? Meld je aan op de Connected-Fotolist via de Connected-website. Stuur via rudolf.van. daelen@aaconnected. nl per thema maximaal twee foto's voor het einde van de bij het thema genoemde maand. De inzendingen worden door mij geplaatst op de Connected-website. Alle leden van de lijst mogen stemmen op de inzendingen en geven rechtstreeks aan mij hun eerste, tweede en derde plaats door. Na afloop van de stemronde maak ik de uitslag bekend, samen met mijn rapport. Meedoen is een laagdrempelige manier om je foto's te laten beoordelen. Met het commentaar krijg je verbeterpunten aangereikt.

www.albelli.nl Bij Albelli maak je snel en eenvoudig je eigen fotoboek! Bewaar die mooie vakantiefoto’s, de foto’s van je pasgeboren baby of van je huwelijksdag in schitterende fotoboeken. Met vele creatieve mogelijkheden, professioneel gedrukt en binnen een paar dagen thuisbezorgd!

de browserstandaard html5. Een leuk adres is funnygames.nl met een keur aan spelletjes. Of html5games.com.

Bouwdozen voor kinderen

Een nieuwe hype: kinderen vanaf acht jaar kunnen al gaan knutselen met microcomputers als de Raspberry Pi. Zo groot als een creditkaart (wel iets dikker ...). En betaalbaar ook. Om een idee te krijgen, ga je naar raspberrypi. org. Of zoek eens op Google naar Raspberry Pi, en je vindt bijvoorbeeld een uitgebreide bouwdoos met handleiding (Bendoobox). Kinderen leren op een leuke manier programmeren met Scratch, of met Python. Of ze bouwen een mediaspeler of sluiten een cameramodule aan. Natuurlijk ook voor volwassenen...

Internet op je tv

YouTube en Uitzending Gemist kun je natuurlijk op je laptop bekijken. Maar dat beeld zou je liever op je tv krijgen. Geen mediaspeler? Sluit een Google Chromecast (€ 40) aan op je tv. Vervolgens installeer je op desktop, laptop of Android tablet in de googlebrowser de extensie ‘chromecast’. Rechtsboven komt er in de browser voortaan een chromecast-tekentje. Je kunt nu YouTube, maar ook video’s van ‘Uitzending Gemist’, zelfs het bureaublad ‘casten’ naar je tv. Heb je al een mediaspeler? De meeste mediaspelers zijn geschikt voor ‘casten’. Connected februari / maart

15


gadget

REVIEW

SynologyDS415+ 4-bay nas voorgrootverbruikers

Tekst Peter Güldenpfennig

Met een hd-revolutie die eigenlijk al achter ons ligt, hd is immers een standaard tegenwoordig, groeit de grootte van onze data mee. Of het nu om foto’s, video of film gaat, het vraagt allemaal om geschikte opslag, bijvoorbeeld in de vorm van een nas. En laat Synology nou net de perfecte nas voor grootverbruikers op de markt gezet hebben met de DS415+. De DS415+ is een 4-bay nas welke het bedrijf vorig jaar presenteerde. We hebben het hier over een +-nas van Synology, wat betekent dat deze tot het topsegment behoort van de Taiwanese nas-fabrikant. Dat klopt ook wel als je naar de specificaties kijkt van dit beest onder de nassen. Ga maar na: vier bays, een Quad Core Intel Atom C2538-processor met een snelheid van 2,4 GHz, 2 GB aan intern geheugen, één usb 2.0- en twee usb 3.0-poorten en via usb ook ondersteuning voor een draadloze verbinding. Daar kun je heel wat op kwijt, en dankzij de twee 1GbE lan-poorten heb je ook razendsnel toegang tot je bestanden.

DiskStation Manager

Zoals elke nas van Synology komt ook de DS415+ met het eigen os van de Taiwanese fabrikant, DiskStation Manager. Via dit os krijg je toegang tot je nas en kun je applicaties installeren om je nas bepaalde functionaliteiten mee te geven. Wil deze bijvoorbeeld gebruiken als mediaserver, dan ga je naar Synology’s Package Center en installeer je het Audio Station en Video Station-pakket om respectievelijk je muziek- en filmcollecties te beheren. Zo biedt Synology voor elke functie wel een app; van software om je websites te hosten tot data-backup. Over backups gesproken: uiteraard kun je schijven in de nas toewijzen als backupschijf voor je data waarna je backups kunt automatiseren (uiteraard via een app). Zo heb je altijd een backup om op terug te vallen als er onverhoopt iets misgaat.

16

Connected februari / maart

‘Je moet het wel heel bont maken wil je in de knoop raken met beschikbare ruimte’

Prijs Vanaf € 544,40 Info www.synology.com

8.0

Flexibel

De DS415+ is dankzij de vier bays niet te groot en biedt toch genoeg ruimte om je nas flexibel in te richten. Wat schijven betreft kun je de nas vullen met 3.5” en 2.5” SATA III en SATA II hdd’s, of je kunt kiezen voor een 2.5” SATA III of SATA II ssd. De nas ondersteunt tot aan 24TB, dus 6TB per bay. Dan moet je het wel heel bont maken wil je in de knoop raken met beschikbare ruimte.

Veiligheid boven alles

Met een nas die overal ter wereld bereikbaar is via internet, wil je je bestanden wel goed achter slot en grendel zetten. Gelukkig biedt Synology je hier alle mogelijkheden toe. In DiskStation Manager zit een zogenaamde Security Advisor. Deze vertelt precies wat je moet doen om je systeem te beveiligen. Van de instellingen tot de passwords die je gebruikt; de Security Advisor geeft je een uitgebreide analyse zodat er geen kiertje open blijft staan op je nas!

Jouw eigen cloud Het fijne van een nas is natuurlijk de enorme hoeveelheid opslag die je tot je beschikking hebt, maar het wordt pas echt leuk wanneer je de nas als je eigen cloudserver gaat gebruiken. Dan kun je overal ter wereld nieuwe foto’s of notities die je gemaakt hebt, syncen met je nas. Ook kun je via de diverse apps van Synology links genereren voor je files, zodat je deze makkelijk met familie en vrienden kunt delen zonder ze toegang tot je hele nas te geven.


advertorial

Tekst Peter Güldenpfennig

FRITZ!Box 7490 Razendsnel gamen

De FRITZ!Box 7490 kun je zowel als professional met behoefte aan uitgebreide internet- en telefonie-opties en als gamer goed mee uit de voeten. De installatie gaat vlot: prik je internetverbinding in de 7490 en gebruik je browser om hem in te stellen. Dit gaat via gebruiksvriendelijke wizards die je stap voor stap door het proces leiden. Het is aan te raden deze te volgen, omdat het aantal opties dat de FRITZ!Box 7490 biedt best overweldigend is.

Multifunctioneel

De modemrouter is prima geschikt voor multimediaconsumptie of om mee te gamen. Hij ondersteunt 802.11ac en achterop vind je vier

lan-aansluitingen. Mocht je meer met de modemrouter willen doen, zoals er een printserver van maken of een er een nas aan hangen, dan kan dat ook. Hiervoor heb je twee usb 3.0-aansluitingen tot je beschikking. Stabiele connectie Tijdens onze test bleef de doorvoer van data goed en viel de verbinding geen enkele keer weg, ook wanneer we meerdere verbindingen maakten en een film streamden terwijl we tegelijkertijd aan het gamen waren. Interessant is de optie de FRITZ!Box 7490 in te stellen als hotspot met beperkingen. Handig als je je gasten wel wifi-toegang

wil geven maar ze je liever niet vrij spel geeft op je thuisnetwerk. Ook handig: de mogelijkheid om gegevensdoorvoer te beperken van apparaten wanneer je je pc (of ander apparaat) gebruikt. Dit komt van pas wanneer je alle bandbreedte nodig hebt om bijvoorbeeld online een game te spelen.

Conclusie

De FRITZ!Box 7490 is een prima modemrouter voor

Een beetje gamer kan niet zonder een fatsoenlijke router om te gamen. AVM levert al jarenlang hoogwaardige (en met de rode kleur en de vinnen bovenop ook opvallende) routers. Wij gingen aan de slag met de nieuwe FRITZ!Box 7490.

Prijs Vanaf € 289,Info http://nl.avm.de

8.1

zowel professionals als thuisgebruikers. Binnen tien minuten zit je online en met de ondersteuning van 802.11ac zit je ook in de toekomst gebakken. Aanrader dus!

SPECS Aansluitingen: • DSL- of ADSLaansluiting, 4 x gigabit-ethernet, WLAN AC tot 1.300 Mbit/s, WLAN N tot 450 Mbit/s, 2 x USB 3.0 voor opslagmedia en printers • DECT-basisstation voor max. 6 handtoestellen, • 2 a/b-poorten voor analoge telefoons, antwoordapparaat en fax Mogelijkheden: • Mediaserver maakt muziek, foto’s en video’s beschikbaar voor apparaten in het thuisnetwerk (SMB, FTP, UPnP AV) • Gastentoegang: gebruikt bestaande internettoegang via LAN of WLAN, Beveiliging: • Ingebouwde firewall • URL-blokkering • Wifi via WPA- en WPA2-beveiliging Installatie: • Overzichtelijke gebruikersinterface via FRIT!Box OS, intuïtief te bedienen via de browser • gebruikersinterface geoptimaliseerd voor smartphones en tablets (responsive design) • Gratis updates voor nieuwe functies en veiligheid • Geavanceerde weergave voor speciale instellingsmogelijkheden, hulpfunctie met volledige zoekfunctie Connected februari / maart

17


gaming Tekst Mark Scholten

Gaming als

kijksport Gamen is allang niet meer iets dat je in je eentje vanuit je huiskamer of achter je pc doet. Sterker nog: gamen is tegenwoordig topsport. Compleet met matchfixingschandalen, sponsoren, enorme prijzenpotten en sinds de opkomst van streamingsites als Twitch ook met miljoenen kijkers over de hele wereld.

Newbee, het winnende team van de DOTA International 2014

Zelf bijblijven met het laatste nieuws op het gebied van esports? Bekijk hier Studio eSports

18

Connected februari / maart

Op enorme schermen worden de wedstrijden gevolgd en live van commentaar voorzien 3,7 miljoen euro. Dat is het geldbedrag dat Chinese DOTA (Defense of The Ancients)-team Newbee mee naar huis kreeg na het winnen van het jaarlijkse DOTA-toernooi ‘The International’. Dat gaming big business is, hoeven we niemand meer te vertellen. Jaarlijks gaat in de game-industrie meer geld om dan in de filmindustrie. Dat je ook als speler in je levensonderhoud kunt voorzien, weet maar een selecte groep. Gaming heeft zich de afgelopen jaren snel ontwikkeld tot een heuse topsport, hoewel de meeste olympische sporters dat waarschijnlijk anders zien.

‘Streams trekken makkelijk een half miljoen kijkers, dat zie ik op tv nog niet gebeuren’

Van shooters naar strategie

Voorbeeldfunctie

‘Wat we nu zien in de e-sports is eigenlijk al de tweede populariteitsgolf’, vertelt Ward Geene, hoofdredacteur van gamingwebsite IGN Benelux (nl.ign.com) en presentator van Studio eSports. ‘Het begon allemaal met shootergames als Quake en Counter-Strike, maar met de opkomst van strategiespellen als Starcraft werd gaming als sport pas echt groot in Europa en de VS.’ De hype rond Starcraft waaide over vanuit Zuid-Korea, waar gaming als sport voor het eerst een groot aantal kijkers wist te trekken, zelfs op televisie. Dit wordt vooral toegeschreven aan de internetcultuur in Korea, waar internetcafés dienen als ontmoetingsplaatsen en online games als Starcraft de norm zijn. In deze cultuur konden popu-

laire spelers als Lim ‘Boxer’ Yo Hwan en Lee ‘Nada’ Yun-Yeol uitgroeien tot ware idolen.

Ward vergelijkt de opkomst van e-sports met die van het darten in Nederland. ‘Er is iemand nodig die de kar trekt en spelers als Boxer en Nada waren in Korea wat Barney was voor het Nederlandse darten.’ Op de release van Starcraft volgde Warcraft 3 en daarmee ook het eerste Nederlandse succesverhaal. Manuel ‘Grubby’ Schenkhuizen werkte zich via kleinere toernooien op tot wereldkampioen, waarmee gamen als sport voor het eerst ook in Nederland voet aan de grond kreeg. De echte doorbraak van gaming als kijksport volgde pas bij de release van Starcraft 2 in 2010. ‘Blizzard, de maker van Starcraft,


Op Twitch.tv kun je live meekijken met andere gamers en de meeste grote toernooien volgen heeft na het succes van het eerste deel heel goed gezien dat deze ontwikkeling eraan zat te komen’, vertelt Ward. ‘Ze kozen ervoor de game meer op spektakel te richten en zorgden ervoor dat er een goede ‘spectator-mode’ in zat, waarmee anderen de actie live kunnen volgen. De game is echt gemaakt om een kijksport te worden.’ Een uitstekende zet van de ontwikkelaar, want Starcraft 2 is nog altijd razend populair. Toch hebben ook veel nieuwe games meegelift op het succes van de strategiegame.

Toernooien

‘Games als DOTA (origineel een door spelers gemaakte aanpassing op Warcraft 3) en League of Legends (LoL) liftten mee op het succes van Starcraft en wonnen enorm aan populariteit doordat ze veel werden gespeeld op grote game-evenementen als Dreamhack.’ Dreamhack is ’s werelds grootste computerfestival in Zweden, waar twee keer per jaar tienduizenden gamers met hun pc onder de arm naar toe trekken om samen computerspellen te spelen. ‘Als jouw spel wordt opgepikt tijdens zo’n evenement kan het eigenlijk al niet meer stuk. LoL is inmiddels een erkende sport in de Verenigde Staten, waarmee Chinese spelers zelfs tijdelijke visa kunnen krijgen, wat normaal onvoorstelbaar moeilijk is.’

Erkende sport

Of gamen nu echt een sport is, vindt ook Ward een lastige discussie: ‘Is darten een sport? Of schaken? Veel sporters vinden van niet, maar het zijn erkende sporten. Deze jongens zijn echt heel goed in wat ze doen. Het is niet zo dat je als hobbyist gewoon in deze wereld kan stappen. Je moet niet alleen talent hebben, maar ook jarenlang keihard trainen om met de beste spelers

Het jaarlijkse DOTA-toernooi is altijd goed voor volle zalen en uitpuilende streams

‘Je moet niet alleen talent hebben, maar ook keihard trainen om met de beste spelers mee te kunnen’ mee te kunnen.’ Met het niveau van de spelers is ook de organisatie professioneler geworden. ‘De gemiddelde prijzenpot ligt nu rond de miljoen euro, wat natuurlijk ook weer veel nieuwe spelers aantrekt. Het is voor velen gewoon een baan.’ Er zijn verschillende manieren om geld te verdienen met gamen. Spelers in de League of Legends Championship Series (LCS) krijgen een vast salaris, zodat ze zich fulltime op de game kunnen storten. Veel gamers sluiten zich ook aan bij een team waar ze een salaris ontvangen. ‘En dan is er natuurlijk nog het prijzengeld’, zegt Ward lachend. ‘Nederlander Thijs ‘ThijsNL’ Molendijk wist het afgelopen jaar meer dan tienduizend euro aan prijzengeld binnen te slepen met het spelen van het kaartspel Hearthstone, overigens ook van Blizzard. Opvallend, want niemand had verwacht dat die game aan zou slaan als esport. Hearthstone moet het echt hebben van de enthousiaste community.’

League of Legends trekt dagelijks vele duizenden spelers

Twitch

Die community wordt snel groter, mede dankzij streamingdiensten als Twitch en Hitbox, waar je op ieder moment van de dag vele duizenden spelers live hun games kunt zien spelen. Lang niet altijd in competitief verband, maar toch weten populaire streamers veel jongeren aan zich te binden. Twitch is inmiddels ook beschikbaar vanaf de Xbox One en Playstation 4, waardoor het bereik alleen maar toeneemt. Ook de grote toernooien worden op deze diensten uitgezonden. Toch blijft Zuid-Korea voorlopig nog de enige plek waar e-sports gigantisch zijn. ‘Waarom is darten hier plots zo populair geworden? Barney gaf je iemand om naar te kijken, nu zie je een enorme toename aan uitstekende Nederlandse darters.’ ‘Als er meer succesvolle Nederlanders in de e-sports komen, kan dat hetzelfde effect hebben. Toch hebben we een achterstand op de Koreanen, die hebben een top honderd van spelers die het allemaal probleemloos tegen een klein groepje Nederlanders op kunnen nemen. Het is ook nog altijd een beetje een verborgen wereld waar enorm veel geld in omgaat. Het gros van de Nederlanders heeft geen idee dat dit fenomeen bestaat. Daarom hebben we bij IGN Benelux er ook voor gekozen om e-sports nauwlettend te volgen, hopelijk ontstaat er dan ook in ons land een competitieve cultuur, zoals in Duitsland en Zweden.’ Het zal echter nog wel even duren voordat we hier gametoernooien op televisie terugzien zoals in Zuid-Korea. ‘Er is geen televisie meer nodig om e-sports groot te maken. League of Legends wordt wel uitgezonden in enkele landen, maar de streams trekken probleemloos een half miljoen kijkers, dat zie ik op tv nog niet gebeuren.’ Wat moet je doen om in de e-sports aan het werk te komen? Volgens Ward is dat niet heel ingewikkeld. ‘Je moet gewoon de games spelen. Doe mee met kleinere toernooien en werk langzaam je weg omhoog. Als je een paar toernooien wint of hoog eindigt, bestaat de kans dat je een aanbod krijgt van een team. Veel jongens zitten ’s avonds thuis toernooien te spelen waar ze wekelijks toch een paar honderd euro aan overhouden, in ieder geval een leuk zakcentje.’

Connected februari / maart

19


eyeopener

NIEUWE MOGELIJKHEDEN IN DE PRAKTIJK

Aflevering 3:

Audiostreaming: laat de audio stromen

1

radiotv-abonnement

afstandsbedieningen cd-speler

Je hoort mooie verhalen over audiostreaming. Sommigen van ons zijn er al druk mee aan de slag. Maar waarom zou je? Wat is het eigenlijk? Wat zijn de voordelen (en de nadelen)? Muziek afspelen via cd’s wordt steeds meer als onhandig beschouwd. In en uit het hoesje halen, in de speler stoppen, afstandsbediening. En die rijen cd’s nemen veel plaats in in de huiskamer. Door muziek af te spelen via iPod, smartphone, pc of muziekspeler krijg je onmiskenbare voordelen: onbeperkt samenstellen van afspeellijsten (‘playlists’), samenstellen en wijzigen van wachtrijen, informatie over het afgespeelde nummer, wijzigen van afspeelvolgorde en er ontstaat ruimte in je huiskamer: cd’s zijn niet meer nodig.

Bron

Waar haal je je muziek vandaan? Je hebt keuze uit vier mogelijkheden: 1. Je gaat in zee met een muziekprovider zoals Spotify. Miljoenen muzieknummers kun je dan afspelen tegen een maandbedrag onder de tien euro. Hebben ze dan echt alles? Nee, maar ze hebben wel heel veel. Is je internetprovider KPN of XS4ALL, dan krijg je Spotify gratis bij het basisabonnement. Andere alternatieven zijn: Juke, Rara, Deezer, Xbox music, Sony Music Unlimited, etc. 2. Je gaat je cd-verzameling rippen. Een hele klus, maar met de gratis beschikbare programma’s (zie verderop) en veel geduld lukt dit je best. 3. Je doet allebei. Voordeel: je beluistert je vertrouwde muziek, en je krijgt er heel veel bij. Je ontdekt op deze manier moeiteloos nieuwe, onbekende muziek. Klassieke muziekliefhebbers kunnen nu van hun favoriete muziekstukken vele uitvoeringen beluisteren. 4. Een niet te onderschatten bron van muziek is YouTube. Je kunt er losse clips vinden, maar ook playlists van een bepaalde artiest of bepaald genre.

Afspelen thuis

Velen hebben nog een audioinstallatie zoals in plaatje 1.

versterker

tuner

Tekst Aad de Winter

Voordelen

Koppelen met je bestaande audio-installatie

500 cd’s = ruim 5 m. boekenplank 2

Veel apparaten en een wirwar van snoeren. En de cd’s nemen veel plaats in. Je kunt hier verbetering in aanbrengen door gebruik te maken van een muziekspeler.

LSP

Koppelen met je bestaande audio-installatie

internet

versterker

afstandsbediening mediaspeler

Die kun je op verschillende manieren inzetten, hiernaast een viertal mogelijkheden: In alle gevallen heb je geen aparte tuner nodig. Je radioprogramma’s krijg je voortaan via internet. Bediening via tablet, inclusief muziekkeuze en volumeregeling. Oplossing vier (je audio-installatie ‘het raam uit’) verlost je van spullen die veel ruimte innemen en de bijbehorende kabeltroep. De enig overblijvende kabel is het netsnoer. Voordeel is verder: optimale uitbreidbaarheid naar andere vertrekken in je huis. In elk vertrek dezelfde of juist verschillende muziek afspelen. Alles kan. Er zijn natuurlijk ook nog andere manieren om thuis je audio te streamen. Wij zijn benieuwd hoe jij thuis jouw inrichting hebt staan.

smartphone of tablet 3

LSP

Koppelen naar je bestaande luidsprekers

LSP internet

mediaspeler met versterker en luidsprekers

smartphone of tablet 4

Als muziekspeler met geïntegreerde luidsprekers

internet

smartphone of tablet

mediaspeler met versterker en luidsprekers

20

Connected februari / maart

Connected 1.2015  

www.aaconnected.nl