Page 1

PRODUCEREN VOOR BEGINNERS II HARDWARETIPS Pagina 16

Gear

Partyreports

TRAKTOR S4 MAKE-OVER

ARMIN ONLY, I LOVE TECHNO & QLIMAX

Pagina 26

EDM

Pagina 71

ERVI T N I F E I S U L EXC

2013

EW

DÉ TRACKS VAN DIT JAAR

IN ÉÉN OVERZICHT Pagina 64

R A A N R E N VAN TIEODUCER TO P P R

Pagina 40

FIREBEATZ

Een samenwerking die niet voor de hand lag Pagina 60

Rewind

CLUBLIFEMAGAZINE.NL

FACEBOOK.COM/CLUBLIFEMAG

@CLUBLIFEMAG

Pagina 56

BP CLUBLIFE MAGAZINE is een uitgave van Clipboard Publishing

PARTIES MUSIC FASHION LIFESTYLE GAMES GEAR GADGETS MOBILE

€ 6,95 EDITIE 4. 2013

YVES DERUYTER


W W W . A R T I S T I C R AW .C O M


Inhoud

40 Martin Garrix

‘Ik weet precies waar ik aan toe ben’

Met zijn monsterhit Animals veroverde Martin Garrix in 2013 de hitlijsten, festivals en radiostations. Met heel veel nieuwe tracks, grote samenwerkingen en optredens voor de deur lijkt een einde van dit succesverhaal nog lang niet in zicht. We spraken hem uitvoerig over zijn plannen.

48 BN'ers draaien door

Martin Garrix

46 ADE in beeld

Wij gingen vijf dagen los op één van de grootste danceevenementen van het jaar: het Amsterdam Dance Event.

66 ClubJudge

Het Antwerpse NOXX, een club waar je jezelf voor uitdost. Maar hoe scoort hij bij onze ClubJudge?

Dennis van der Geest is bekend als judoka van wereldformaat, maar hij staat ook al ruim vijftien jaar achter de draaitafels. Hij stapt uit de schaduw van zijn verleden het podium op en bewijst dat bn'ers serieus genomen moeten worden als dj.

52 Gear & Gadgets

Hangt er straks een pratend horloge om je pols, ga je terug in de tijd met een USB Cassette Player, bestel je een customized deurmat of speel je de maffe virtual finger game Tuttuki Bako?

32 Partyfotografie Fotograferen op de dikste feesten wereldwijd, het zal je baan maar zijn. Vier fotografen vertellen hoe zij hun droom hebben waargemaakt en hoe het is om in de kolkende mensenmassa je werk te doen.

58 Mobile

De nieuwste iPads, Sol Republic headphones, Nexus Androidtelefoon en een Acer Ultrabook voor dj's.

3


// / / / / / /// / / / / / /// / / / / / ///


Inhoud

60 Firebeatz

Tim en Jurre, samen Firebeatz, timmeren hard aan de weg. De samenwerking tussen de twee jongens lag in eerste instantie niet voor de hand, maar blijkt uiteindelijk kenmerkend en noodzakelijk te zijn voor wat Firebeatz maakt.

16 Produceren voor beginners (deel 2) In de vorige editie hadden we het over de muziekindustrie, in het tweede deel van produceren voor beginners: je gear!

‘Soms maak je in een halve dag een track en dat zijn vaak de beste’

10 Fashion news

Sommige dingen móét je gewoon in je kast hebben. Wij geven je een update over de meest stijlvolle kleding voor dit moment.

56 Rewind: Yves Deruyter

We spraken met de legendarische Belgische producer uit de Bonzai-stal. Van classics naar nu: Hoe is het met Yves Deruyter?

55 Games

De nieuwste en vetste games van dit moment.

20 DJ Gear

Alles wat je nodig hebt om zelf te draaien.

/62 Tracklist / / De beste golden oldies en / / / / / / nieuwe tracks in de mix. / / / / / / / / 68 Muziekdocu's 14 Dancefair

Zowel beginnende als gevorderde dj's en producers kunnen in februari weer hun hart ophalen op de Dancefair in de Jaarbeurs in Utrecht.

Deze moet je gezien hebben!

Verder

6 WELKOM 8 ONLINE 12 FASHION 9 DJ-NIEUWS 64 TOP 10 TRACKS 79 PARTY AGENDA

5


Abonnee worden?

Dat kan, want voor maar €24,95 krijg jij vier keer per jaar het leukste EDM Magazine van de Benelux op de mat. Ga hiervoor naar www.clublifemagazine.nl/abo Wil je iemand een abonnement cadeau geven, dan kan dat natuurlijk ook. Ga dan naar www.clublifemagazine.nl/cadeau Mocht je eerder verschenen edities willen nabestellen, ga dan naar www.clublifemagazine.nl/nabestellen

5 €24,9 ar! per ja

www.clublifemagazine.nl/abo

@clublifemag www.facebook.com/clublifemag 6

Dit is het laatste nummer van Clublife voor 2013. Misschien had je hier een terugblik verwacht, maar daar branden we ons niet aan. Terugkijken is leuk wanneer iets afgelopen is, maar eigenlijk beginnen we pas net. 2014 gaat een vet jaar worden voor Clublife. Meer interviews, meer muziek, meer dj-gear en meer partyreports. Kortom: meer fun. Betekent dat dat 2013 geen goed jaar was? Integendeel. We hebben een hoop geweldige dingen gezien en meegemaakt. Ieder jaar lijken dj’s en producers de lat weer wat hoger te leggen wat hun producties betreft. Dj-gear wordt steeds inventiever en daarmee leuker om te gebruiken, of je nu net begint met draaien of al een gevierde dj bent sinds het begin van de jaartelling. We hebben dit jaar een fantastisch festivalseizoen gehad waarvan Tomorrowland en Defqon.1 slechts enkele hoogtepunten zijn. De ene te gekke release volgt de andere op, van welk genre je ook houdt. Stiekem is het niet meer bij te houden en zit je als EDM-liefhebber echt in een luxepositie. Een hoop nieuwe dj’s hebben van zich laten horen en zullen dat aankomend jaar ook gaan doen, terwijl ook de oude garde nog prima kan meedraaien in het jaar waarin dance 25 jaar bestaat in Nederland. Kortom, afgaande op 2013 wordt 2014 een te gek jaar. Shit, nu hebben we toch een terugblik gedaan. Niet de bedoeling, maar misschien de enige manier om te beschrijven hoe geweldig 2014 gaat worden. Voor Clublife Magazine, maar vooral ook voor jou. Laat gerust van je horen met kritiek, opmerkingen, complimenten en suggesties. Onze (digitale) brievenbus staat altijd open. Veel leesplezier!

Een uitgave van Clipboard Publishing BV Delftweg 147 2289 BD Rijswijk Nederland Tel: +31(0)15 7600.700 info@clipboard-publishing.nl Uitgever Linda Oenema linda@clipboard-publishing.nl Concept en idee Jascha Vink jascha@clipboard-publishing.nl Redactie Rick Francissen Ymke Frijters Peter Güldenpfennig Julian Huijbregts Jesse Kraal Raymond Luijbregts Sanne Ruhaak +31(0)15 7600.707 Aan dit nummer werkte mee Laurens van Beers Jasper van Bladel Jet Braas Gloria van Breukelen Gerard Henninger Wilf Libgott Maurice Steenbergen Marketing & PR Tim Beemer tim@clublifemagazine.nl Giancarlo Idili giancarlo@clublifemagazine.nl Traffic Manager Kim Stolk kim@clipboard-publishing.nl Sales Bart Arkesteijn Guido van Belle Mitchell Koymans Kick van Poeteren Jascha Vink sales@clipboard-publishing.nl +31(0)15 7600.770 Vormgeving Lloyd Troost Angelique van der Voort Ron de Vos Fotografie Gerard Henninger Drukkerij Senefelder Misset, Doetinchem Distributie Benelux Betapress BV, Gilze Imapress NV, Turnhout Belgie

Copyright © Clipboard Publishing Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, gekopieerd of op andere wijze worden verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.


CLUBLIFE ONLINE

STUFF VAN DE WEBSITE

Ga voor de volledige artikelen naar www.clublifemagazine.nl of www.clublifemagazine.be

‘Van werken in de studio groei je als artiest, dus vinden we het belangrijk om uren in de studio te maken. Dat betekent niet dat we niets van het dj’en maken, want we doen steeds een nieuwe set en we weten precies hoe we onze nieuwe tracks kunnen presenteren.’ Jim van Sick Individuals legt het belang uit van het schakelen tussen dj’en en produceren.

LAKKER – UNTITLED

Vreemd maar wel lekker

Soms wil je even echt iets anders horen, iets fris, iets wat je nog niet eerder gehoord hebt. Hier een tip: luister naar Lakker, een Iers techno-duo dat wars is van trends en lekker maakt wat ze zelf willen. Denk aan de vroegere Aphex Twin, gemixed met een vleugje industrial. Hun nieuwe titelloze ep op het Berlijnse label Stroboscopic Artefacts is een prima instap in het bijzondere werk van het duo. Dikke aanrader! Nog niet overtuigd? Lees onze review hier: www.clublifemagazine.nl/lakker

8

‘Het is echt een keuze die je maakt. Je tekent ervoor om achter de schermen aan het werk te zijn voor anderen. Sterker nog, sommige producers willen helemaal niet in de spotlight staan en dj worden.’ Justin Prime vindt dat ghost-producing helemaal geen ondankbare taak hoeft te zijn.

‘Beukplaten zijn leuk in een club of op een feest, maar als je een album maakt, dan laat je zien wat je kunt als producer en wat je wilt uitstralen.’ Een album vol nummers steekt anders in elkaar dan een club-gerichte track, aldus Mischa Daniels.

‘Het zijn topics van nu, we leven ook nu, dus het is een plaat van nu die we met de vibe van toen wilden vervlechten.’ Zangeres Giovanca vertelt over het specifieke geluid op haar nieuwe plaat Satellite Love.

MARY GO WILD

25 jaar dance in Nederland

Het langverwachte boekwerk Mary Go Wild: 25 jaar dance in Nederland is eindelijk verschenen. Is het een volledige geschiedenis? Nee, een geschreven geschiedenis is nooit volledig, maar zo is het boek waarschijnlijk ook niet bedoeld. Je kunt niet iedereen plezieren door alles tot in detail te beschrijven. Kun je daaroverheen stappen (en kun je dat niet, dan hebben we medelijden met je), dan schaf je met Mary Go Wild een resident voor iedere boekenkast aan. Bestellen doe je hier: www.marygowild.abostore.nl Voor 25 euro is het boek van jou!

3xDikke hit voor Showtek

Sjoerd en Wouter, de twee broers die samen Showtek vormen, kunnen niet anders dan een voorbeeld zijn voor menig producer: catchy hooks, waardering van elke dj en hit na hit na hit. Oorspronkelijk maakten ze hardstyle (en dat deden ze enorm goed, getuige hun nummer-1 positie met ‘Fuck the System’ in de ‘lijst der hard dance lijsten’, de Harder Styles Top 1000), maar nu maken de broers al enige jaren zeer luisterbare house, electro en wat al niet meer. Hun hit single ‘Booyah’ gooit dan ook hoge ogen en kwam oktober 2013 zelfs binnen in de UK Chart op nummer 5, naast eerdere hoge noteringen voor ‘Cannonball’ en ‘Get Loose’ in onder andere de Beatport-chart. Helemaal niet slecht! Als dit een voorproefje is van wat we in 2014 allemaal kunnen verwachten van het duo, dan wordt 2014 een officieel Showtek-jaar. Booyah!


nieuws

DE NR 1 VAN DE WERELD Op de cover van de vorige editie wisten wij al te melden wie de nummer één dj van de wereld zou worden: Hardwell. Tegenstanders voor zo’n toekenning zijn er natuurlijk altijd, zo ook bij deze award.

Je kunt nu eenmaal niet iedereen tevreden stellen. DJ Mag reageert op de kritiek met een online artikel getiteld ‘10 Things You Should Know About #Top100DJS’. Zo legt DJ Mag uit wat de nummer-1 dj ter wereld nu eigenlijk betekent. Volgens het magazine is de lijst een poging om de meest populaire dj ter wereld te vinden, niet de meest technisch begaafde dj. Geen nieuws, maar oké, dat is dan nu officieel. Veel veranderen doet het verder niet want dat Hardwell op 1 staat, betekent vooral dat hij zijn publiek achter zich heeft staan en dat zegt eigenlijk alles. Je kunt nog zo’n technisch goede dj zijn, als je het publiek niet vermaakt heb je sowieso weinig achter de decks te zoeken. Bij Hardwell zit dit echter meer dan goed. Een terechte nummer 1 dus!

VOOR DJ’S DIE WILLEN PRODUCEREN

Hier is Leesvoer

Welke dj wij ook interviewen, allemaal zeggen ze hetzelfde: een dj-set is vandaag de dag een tool om toch vooral je eigen producties aan de man te brengen. Met andere woorden: met alleen platen van anderen draaien kom je er niet meer. Maar waar begin je in vredesnaam als je eigen muziek wilt produceren? Hier een dikke leestip voor je: de Dance Music Manual: Tools, Toys and Techniques van Rick Snoman. Producers die al even aan de weg timmeren lezen weinig nieuws, maar het is een prima boek om je productie-skills een kickstart te geven. Alle aspecten komen voorbij, van sounddesign tot het clearen van samples. Bonus: er zit een cd bij met audiovoorbeelden. Een mooi boek om samen te gaan met ons tweeledige artikel over het zelf produceren van tracks waarvan je het tweede deel verderop in dit nummer kunt lezen. Dance Music Manual kost je 21,50 euro en is o.a. verkrijgbaar via bol.com en de betere boekhandel.

10 jaar Dirty Dutch BACK TO THE ORIGINAL CORE

Het gaat Chuckie behoorlijk voor de wind. Het door hem bedachte Dirty Dutch-concept staat al jarenlang garant voor uitverkochte feesten. Inmiddels is er ook een platenlabel en staat Dirty Dutch voor een eigen genre waarbij house, electro en urban-invloeden over elkaar heen struikelen en om aandacht vragen. In 2004 vond het eerste Dirty Dutch-evenement plaats in de Heineken Music Hall. Niet gek dus dat Chuckie op 1 februari terugkeert daar naar waar het begon. Volgens Chuckie zelf wordt er teruggekeken op tien jaar Dirty Dutch, maar ook vooruitgekeken naar nog eens tien jaar erbij. ‘We presenteren dit speciaal voor de fans die ons steeds trouw hebben gevolgd. Zij hebben ook meegemaakt dat beginnende dj's uitgegroeid zijn tot internationale grootheden. Daar staan we kort bij stil en dan gaan we direct door op weg naar deel twee: met een sterker team en met ID&T nog steeds als trotse partner’, aldus de dj. Wanneer: 1 februari 2014 Kaarten voor Dirty Dutch: Back To the Original Core zijn te bestellen voor 49,50 euro exclusief servicekosten. www.heineken-music-hall.nl

9


FASHION

Van top tot teen

Naast lingerie lanceert Triumph dit najaar ook een serie panty’s en stay-ups. De footwearcollectie zal bestaan uit meerdere kleuren en stijlen, zo zijn er glanzende sheer panty’s voor overdag. Mocht je meer willen uitpakken (voor een spannend avondje) dan zijn de sensuele stay-ups een alternatief. Een goede zet van Triumph, want nu kun je je zowel in lingerie als in een panty van het merk hullen; completer kan bijna niet. De collectie is exclusief verkrijgbaar in geselecteerde winkels of online via www.triumph.com

I Guess it’s time

Polkadot Herschel Supply Co. heeft voor het najaar een groot deel van hun modellen voorzien van een vrolijke polkadotprint. De tas wordt aangevuld met matzwarte bandjes en op kleur afgestemde zwarte ritsen en koordjes. Verrassend is de rood-wit gestreepte voering aan de binnenkant van de tas wat een tof contrast geeft met de klassieke stippenprint. Onze favoriet binnen deze lijn is de Little America Backpack, een mooi langwerpig model met een dubbele sluiting. Prijzen beginnen vanaf veertig euro.

Naast kleding, jeans en parfum heeft Guess ook een goed oog voor horloges. Zo heeft het Amerikaanse merk voor hun Plugged In-horloge gekozen voor de kleuren roségoud en midnight blue. Een gewaagde kleurcombinatie die verrassend goed uitpakt! Voor 219 euro hangt dit bijzondere uurwerk om je pols.

www.herschelsupply.com

HERSCHEL SUPPLY CO. LITTLE AMERICA BACKPACK POLKA DOT €72,40

www.guesswatches.com

GUESS PLUGGED IN €219,-

Geurexplosie Speciaal voor de feestdagen heeft ontwerpduo Viktor&Rolf hun twee bekende parfums in een nieuw jasje gestoken. Het ‘Spicebomb’ mannenparfum is voorzien van een glanzende metalen buitenkant met een spiegelend effect. ‘Flowerbomb’, de vrouwelijke variant, heeft daarentegen een wit, glitterend laagje gekregen en een grote feestelijke strik om de hals. Het perfecte kerstcadeau! Beide parfums zijn in gelimiteerde oplage verkrijgbaar vanaf november 2013.

10

VIKTOR&ROLF SPICEBOMB ‘TITANIUM EDITION’ 90ML, €79,VIKTOR&ROLF FLOWERBOMB ‘HOLIDAY SEASON’ 50ML, €92,50


Mara Hoffman X Incase Accessoirelabel Incase heeft de handen ineengeslagen met modeontwerpster Mara Hoffman. De New Yorkse staat bekend om haar drukke bohemian prints en dat is duidelijk terug te zien. Resultaat: een bijzondere collectie van iPhone 5-hoesjes inclusief gedetailleerde Hoffman-prints die rechtstreeks van de catwalk komen. De Incase-items zijn verkrijgbaar via

www.goincase.com

VOOR ZO’N €30,-

Over sized

Hoe groter hoe beter, dat is de jassentrend voor deze winter. Afgelopen jaar veroverden ze al bijna elke catwalk, maar ook wij kunnen nu (voor een normale prijs) zo’n exemplaar bemachtigen. Het Britse New Look heeft namelijk een aantal limited edition jassen in hun assortiment opgenomen, waaronder deze oversized crèmekleurige mohair jas. En laat New Look nou gewoon te koop zijn bij V&D!

Liefde voor leer

www.newlook.com

NEW LOOK CREAM MOHAIR BOYFRIEND COAT €85,99

Mr Maroosh Handgemaakt in Duitsland, gebonden in een hoes van Italiaans leer en vervaardigd in Amsterdam. Deze scheerset is een combinatie van hoogwaardig materiaal en een flinke portie persoonlijkheid. Mr Maroosh spoort mannen aan om van scheren een ‘verwenmoment’ te maken en eens tijd voor jezelf te nemen om te ontspannen. Beginnend met een goede scheerset als deze.

www.mrmaroosh.com

MR MAROOSH SCHEER-SET €99,-

Leren jasjes, maar dan nèt iets anders. De wintercollectie van AIM is gebaseerd op de thema’s ‘warrior’ en ‘future punk’ en dat zorgt voor uitgesproken items. Bijna alle jasjes zijn voorzien van een patroon met studs die per jack verschillen. Daarnaast kun je kiezen tussen kleuren als olijfgroen, oranje, paars, bordeauxrood en nude. Natuurlijk is er ook genoeg keuze uit een stoere zwarte variant, zowel voor mannen als voor vrouwen.

PRIJZEN BEGINNEN VANAF €179,11


FASHIONISTA

‘S NACHTS PAKT IEDEREEN NET DAT BEETJE EXTRA UIT EN JUIST DÁT ZORGT ALTIJD VOOR BIJZONDERE OUTFITS. WIJ SPOTTEN DE NIEUWSTE TRENDS DAN OOK NIET OVERDAG, MAAR JUIST IN DE LATE UURTJES.

OUR FASHION LADY

Jet Braas struint de hipste clubs en tofste feesten af, op zoek naar de laatste trends op modegebied. Het koude, maar feestelijke winterseizoen staat voor de deur en dus bereiden wij je daar op voor. Zo mag de man tijdens de feestdagen wat meer uitpakken qua kledingstijl, maar kan de vrouw zich er gemakkelijk vanaf maken met een comfortabele en warme outfit.

wild INTO THE

Camouflagekleuren, aardetinten en dierenprints; deze winter gaan we ‘back to nature’. Neem als basis een goede legergroene parka en tel daar een khakikleurige broek plus kanten top bij op. Voer de ‘nature-stijl’ door in de rest van je outfit en maak het af met een paar zwarte pumps: voilá, vrouwelijkheid alom!

PRIMARK, €8,00 BLINK VIA WWW.WELIKEFASHION.COM, €64,95 MBYM, €196,95 INVITO, €12,99 CLUB MANHATTAN VIA WWW.WELIKEFASHION.COM, €17,95 H&M, €34,95 H&M, €29,95

12


&

black gold

‘I want to be next to you, black and gold, black and gold, black and gold’. Sam Sparro zong het in 2008 al, maar het geldt nog steeds: zwart en goud zijn een topcombinatie. Combineer de gouden items met geometrische, strakke vormen in zwart en wit voor een minimalistische look. Zorg ervoor dat je qua goud niet te veel overdrijft, want bij deze trend gaat het juist om de details; je wilt natuurlijk niet eindigen als een B.A. Baracus-look-a-like.

RAY-BAN, €169,00 FRANZEL AMSTERDAM, PRIJS OP AANVRAAG SWATCH, €274,40 MISCELLANEOUS SET, PRIJS OP AANVRAAG

DOCKERS, €99,95 INVITO, €74,99

13


DANCEFAIR

Highlights van enkele seminars en workshops (programma zal in delen bekend gemaakt worden) BE-AT.TV hosting livesets area • Logic Pro (X) seminars including Q&A’s • Ableton seminars including Q&A’s • Native Instruments seminars including Q&A’s • Composer Bootcamp – Learn making better arrangements and compositions • Synthesizer World by Rob Papen met seminars over synthese en bouwen van eigen sounds en patches • Making your tracks club ready • Mixing Bass & Kicks • Producing: Start now finish fast! • DJ: Harmonic mixing • Organizing your own event • Reverb - A weapon when used properly • Social Media room • Recording Vocals • Side chaining Effectively • Studio advice for beginners and advanced producers •

OP 15 EN 16 FEBRUARI 2014 ZAL IN DE JAARBEURS TE UTRECHT DE DERDE EDITIE VAN DANCEFAIR PLAATSVINDEN, DÉ PLEK VOOR IEDEREEN DIE IN DE ELEKTRONISCHE MUZIEK WERKZAAM IS OF WIL ZIJN. WE SPRAKEN MET NORMAN SOARES, ORGANISATOR EN BEDENKER VAN DANCEFAIR. tekst Redactie

Het gevoel van Dancefair

‘Dancefair is een tweedaags educatief evenement in de Jaarbeurs in Utrecht. Er is veel te doen, zowel voor beginnende als gevorderde producers, dj’s en organisatoren’, vertelt Norman. ‘Elke dj, producer en evenementorganisator die zijn of haar droom wil verwezenlijken of actieve loopbaan tegen het licht houdt, weet dat het een oneindige reis is vol vernieuwing, persoonlijke ontwikkeling en ondernemerschap. Het is een verslaving. Vol ups en downs,

teleurstellingen en vreugdemomenten. Dat gevoel is moeilijk te omschrijven, maar erg herkenbaar voor iedereen die ermee bezig is. Er valt namelijk nog altijd zoveel te leren en te ontdekken. Een track is nooit helemaal af of klaar en dat maakt die muzikale reis ook zo mooi en intrigerend. De bredere kennis en de ervaring is het enige dat een topartiest of succesvolle ondernemer onderscheidt van een startende artiest, labeleigenaar of organisator. Maar dat gevoel en die passie zijn bij al deze mensen identiek.

Dancefair is een muzikale reis in de vorm van een levendige beursvloer met de laatste apparatuur en dienstverleners uit de dance-industrie. De seminars zijn van instap- tot zeer hoog niveau, maar het uitgangspunt van Dancefair is dat het laagdrempelig blijft.’ Norman: ‘Voor iedere artiest of ondernemer, beginnend of professioneel, biedt de beursvloer alles op het gebied van dj-gear, instrumenten, pro audio en software, met showcases van nieuwe producten en ontwikkelingen. Een

Naast het educatieve karakter van het evenement zal Dancefair ook dit jaar een exporuimte hebben waar gear-fabrikanten hun nieuwste producten zullen tonen en ter beschikking stellen om mee te spelen en uit te proberen. De tot nu toe aanwezige partijen: Roland • Native Instruments • Ableton • Logic Pro • DJMAG • SAE • Vestax • Reloop • Interface Magazine • Røde • Event • ICON • Beatthang • Aiaiai • Neo • UDG • Novation/Focusrite • Arturia • Studio One • Presonus • Waldorf • Amptec

14


Finger Drumming • Clearing Samples • Things you need besides talent • The Business of Music • Time Management • What real artists know (and you might not) • How to make your music loud • Side Eq-ing • Multiband compressie • Best Ways of Promoting your event • Building your community • Creating a brand • Clearing Samples • How to create human feel with digital music • Maximize your DJ performance • Inspiration on demand • Basic Music Theory • Getting your music to labels • Sound Proofing your room

unieke kans om als artiest in contact te komen met de ontwikkelaars en fabrikanten van zijn of haar favoriete dj- en studiogear en daar je vragen aan te kunnen stellen.’

Dancefair na drie jaar op weg naar volwassenheid Tijdens

Bekijk de Aftermovie van Dancefair 2013

DANCEFAIR Dancefair vindt plaats op

15 EN 16 FEBRUARI 2014

Dagticket zaterdag €35,(toegang tot alle seminars en beursvloer) Dagticket zondag €35,(toegang tot alle seminars en beursvloer) Weekendticket €55,(beide dagen toegang tot alle seminars en beursvloer) Geïnteresseerd? Ga voor tickets naar www.dancefair.nl/tickets

het organiseren van zo’n grootschalig event komt er een hoop kijken en zul je moeten evolueren om het voor de bezoeker spannend te houden. We vragen Norman of er onderdelen zijn die anders zijn dan voorgaande jaren. ‘Jazeker. Dit jaar is eigenlijk het eerste jaar dat we kunnen zeggen dat het event van A tot Z klopt. Eén van de grootste veranderingen is dat we een splinternieuw complex erbij hebben gehuurd aangrenzend aan het Media Plaza, de plek waar voorgaande jaren ook de seminars te vinden waren. Ook de beursvloer zal hier naartoe verplaatsen. Met als gevolg dat alles, van de ingang tot de loop en de beursvloer, dezelfde futuristische beleving zal hebben. Zoals de opzet nu is, met mooie strakke stands en veel gear om te bekijken en uit te testen, geloof ik dat de bezoeker nu nog meer weggeblazen gaat worden. Ook zijn er 1500 extra zitplaatsen. Dit was ook echt nodig.’

Educatief Het educatieve

aspect uit zich in praktijksessies waarin je alles leert over dj’en, produceren en organiseren. ‘Natuurlijk is de ‘Workflow’ net als alle andere jaren de grootste trekker,’ vervolgt

Norman. ‘Hier geven zeer grote artiesten seminars over hun producties. Voorgaande jaren maakte Laidback Luke een track met het publiek, deed Nicky Romero zijn hit ‘Toulouse’ uit de doeken en vertelde Frontliner over zijn productie-skills. Iedere seminar was weer packed. Prachtig om te zien. Ook hebben enkele merken eigen areas zoals Native instruments, Ableton en Roland. Onder de educatieve opleidingen vind je onder andere SAE, EMStudios en Pynthago die ieder een uitgebreid programma zullen presenteren. Ook heeft onze eigen Nederlandse synthesizerlegende Rob Papen een eigen area genaamd ‘Synthesizer World’ met verschillende seminars over synthese en het zelf bouwen van patches. Verder zijn er nog talloze seminars en workshops over inspiratie en hoe je dit kunt opwekken, over artist marketing, social media, het geven van eigen feesten, dj tips & tricks, het componeren en arrangeren van producties enzovoort. De lijst is eindeloos.’

Momentum Dit jaar is

er naast het uitproberen van nieuwe gear en producten ook de mogelijkheid om deze

Dancefair in cijfers 5500 bezoekers 80 professionele artiesten die kennis delen 70 record labels 17 seminar areas 210 seminars, workshops en Q&A’s

Official Partner Dancefair

producten aan te schaffen nadat je Dancefair verlaat. De keuze om verkoop toe te laten door een aantal retailers is niet over één nacht ijs gegaan. Volgens Norman heeft dit alles te maken met het momentum en de vraag van bezoekers. ‘Op Dancefair lopen veel bezoekers rond die tijdens het uitproberen van gear en apparatuur erg enthousiast worden. Alles komt daar samen; bekende artiesten die ze inspireren en tijd voor ze maken, de Demodrop waar labels naar je muziek kunnen luisteren en vele merken die hun apparatuur presenteren. Dit creëert echt een momentum. Je wilt dan gewoon die felbegeerde controller, die mixer, die koptelefoon of die synth als je naar huis gaat.’

De motor van de dance­-industrie

‘Dancefair is voortgekomen uit mijn eigen passie voor elektronische muziek en en mijn veertien jaar ervaring als artiest en organizer’, vertelt Norman Soares. ‘En ik wil ook van de gelegenheid gebruik maken om te zeggen hoe dankbaar we moeten zijn voor het enthousiasme van de aanwezige professionals tijdens Dancefair. Zij zien hoe belangrijk het is om hun kennis over te dragen aan de motor van de industrie. In mijn opinie zijn dat nog altijd de dj's en producers die dag en nacht speuren naar de nieuwste tracks en gear, iedere artiest op de voet volgen, vooraan staan bij festivals en clubavonden en het risico nemen om als jonge organisator events te organiseren’.

• Joystick • Mafico • URS • Variphone • Total Sonic • Sol Republic • Voerman • Moré BV • Musik Meyer • Hyperactive • KRK • Stanton • Emulator • Korg • Adam • Moog • Universal Audio • Gemini • Hercules • UVI • Tiny Orca • Arjan Rietvink mastering • Keymusic/Feedback/Rock Palace • Funktion One • Rob Papen • Tonecontrol • Gearslutz • Prime Speakers • API • Wisseloord • Joystick Audio • PMC • SSL • Little Labs • Prime Speakers • Crane Song • Analoguetube • Tube-Tech

15


PRODUCEREN

N E R E C U OD

DEEL 2

PROR BEGINNERS VO

DE KT MET E: A A M E G T T NIS HEBT LEUKE GEDEELT HEEL N E K E I T E IE R DI ORIGE ENU TIJD VOOR HGENWOORDIG NN BIJ VOORKEU V E D N I E E TE T NADAT JNDUSTRIE IS HEHEORIE HEB JE GELUIDSKAART MUZIEKI EEDSCHAP. IN TCOMPUTER, EEN HET GERER NODIG; EEN VEEL ME TROLLER. EEN CON nbergen e

ce Ste

Mauri tekst

Net als met ieder ander gereedschap is de keuze van een merk vaak een kwestie van smaak, reputatie of aanbevelingen. Er zijn talloze recensies te vinden in bladen en op websites, ook zijn er gelukkig nog steeds winkels en beurzen waar je de apparatuur kunt testen. Veel software heeft een demoversie, zodat je deze kunt uitproberen voordat je onnodig geld uitgeeft aan een programma dat uiteindelijk niet bij jouw werkwijze aansluit.

16

Computers

Laten we beginnen bij de basis: de computer. Hierin heb je in eerste instantie al een belangrijke keuze te maken: Apple OS X of Microsoft Windows. Veel software is voor beide platforms te krijgen, met uitzondering van Logic Pro X, welke alleen zal werken op een Apple computer.

Powered by


Daarnaast moet je nog de afweging maken tussen een desktopcomputer of een laptop. Desktops hebben het voordeel dat je er PCIkaarten in kunt stoppen, zoals geluidskaarten en DSP cards (extra rekenkracht voor plug-ins). Bij een laptop ben je altijd aangewezen op externe apparaten. Een laptop is wel een goede keuze als

Workstation en is het hart van je studio. Na de keuze van je computerplatform is dit de eerstvolgende belangrijke keuze. Nogmaals, er is geen goed of slecht, de keuze is persoonlijk en hangt af van je eigen smaak en wensen.

Geluidskaarten Op

dit moment heb je een mooie computer met een fijn stukje DAW-software. Het ziet er allemaal fantastisch uit, maar hoe ga je nu verder? Als je het mees-

andere instrumenten, dan moet je goed kijken of jouw keuze genoeg te bieden heeft. Ook zul je dan behoefte hebben aan betere pre-amps (voorversterkers) en een flexibele routing zodat je jezelf goed kunt horen terwijl je speelt of zingt. Een andere belangrijke afweging is de aansluiting: heb je een desktopcomputer, dan kun je ook kiezen voor een inbouwmodel. Heb je een laptop dan ben je aangewezen op USB, Firewire of Thunderbolt.

DE MEEST GEBRUIKTE SOFTWARE OP EEN RIJTJE FRUITY LOOPS Fabrikant Image Line www.image-line.com Platform OS X en Windows Prijs vanaf € 71,73 tot € 659,75

CUBASE Fabrikant Steinberg www.steinberg.net Platform OS X en Windows Prijs vanaf € 99,- tot € 599,REASON Fabrikant Propellerheads www.propellerheads.se Platform OS X en Windows Prijs vanaf € 120,- tot € 405,-

‘Een studiospeaker, ook wel monitor genoemd, klinkt zo neutraal mogelijk’

je veel onderweg bent of als je hem ook wilt gebruiken bij optredens. Belangrijke eigenschappen van een goede studiocomputer zijn: veel geheugen (RAM), liefst een SSD (Solid State Disk) voor je besturingssysteem en software en bij voorkeur een computer die zo stil mogelijk is.

Software Als je een

computer gekocht hebt kun je er wat muziek betreft nog niet veel mee. Om daadwerkelijk muziek te kunnen maken heb je software nodig, ook wel DAW-software genoemd. DAW staat voor Digital Audio

te uit deze software wilt halen heb je een goede geluidskaart nodig. Jouw computer heeft ongetwijfeld al een ingebouwde geluidskaart, maar deze zijn meestal niet geschikt voor deze software. Je hebt er een nodig die meer performance heeft en ASIO (Windows) of Core Audio (OS X) ondersteunt. Een goede geluidskaart heeft ook weinig vertraging (latency), zodat deze een geluid direct afspeelt als je een toets indrukt. Geluidskaarten zijn er in alle soorten, maten en prijzen, maar welke moet je kiezen? Je bent vaak goedkoper uit als je alleen geluid uit je computer wilt krijgen naar je speakers en verder niet veel extra ingangen nodig hebt. Als je ook aan de slag wilt met microfoons en

Controllers Nu je de mooie computer, software en een lekker klinkende geluidskaart in je kamer hebt staan, wil je natuurlijk direct aan de slag. Je hebt echter op dit moment nog geen fijne manier om de hits uit je computer te toveren. Je komt nu nog niet verder dan het intekenen van beats en noten met je muis, of het gebruiken van je toetsenbord voor het maken van synthesizer melodieën. Het kan allemaal natuurlijk wel, we hebben het Afrojack ook zien doen in z’n privéjet. Maar het is toch wel fijn om minstens een keyboard, en liefst ook wat drumpads te hebben om het makkelijker te maken. We noemen dit soort apparaten ‘controllers’. Het rammen op een controller is een lekker gevoel en als je een klein beetje piano of keyboard kunt spelen, dan is het ook een stuk eenvoudiger om akkoorden en melodielijnen op te nemen.

ABLETON LIVE Fabrikant Ableton www.ableton.com Platform OS X en Windows Prijs vanaf € 499,- tot € 998,STUDIO ONE Fabrikant Presonus www.presonus.com Platform OS X en Windows Prijs vanaf € 93,- tot € 372,LOGIC PRO X Fabrikant Apple www.apple.com Platform OS X Prijs € 179,99 PRO TOOLS Fabrikant Avid www.avid.com Platform OS X en Windows Prijs vanaf € 677,Er zijn natuurlijk nog meer pakketten zoals Cakewalk Sonar, Cockos Reaper en Sony Acid. Bovengenoemd zijn de populairste titels vanuit de industrie.

POPULAIRE MERKEN VOOR AKOESTISCHE OPLOSSINGEN PRIMACOUSTIC www.primacoustic.com AURALEX www.auralex.com

17


PRODUCEREN

AANRADERS MICROFOON

AKG www.akg.com C414 XL2 € 1179,-

BLUE www.bluemic.com Baby Bottle € 315,RØDE www.rodemic.com K2 € 579,-

NEUMANN www.neumann.com TLM102 € 544,-

Monitors Tot nu toe heb je muziek gemaakt op je hoofdtelefoon of op je hifi-set, dit is uiteindelijk geen goed idee. Je hoofdtelefoon en speakers klinken niet neutraal, ze zijn gemaakt om lekkerder te klinken en geven je dan ook een vertekend beeld van de werkelijkheid. Een studiospeaker, ook wel monitor genoemd, klinkt zo neutraal mogelijk. Je eindmix is namelijk een afspiegeling van wat je hoort; als je speakers hebt met een bovenmatig krachtige bass, dan zal jij minder bass in je eindmix stoppen. Het resultaat is het omgekeerde van wat je gehoord hebt op je speakers: een eindmix met te weinig bass. Dit geldt uiteraard voor alle frequentiegebieden. Dus als je monitors niet goed zijn, krijg je een hele rare eindmix. In deel één van dit artikel (verschenen in Clublife Magazine 3.2013) kon je lezen dat de A&R manager van de platenmaatschappij hier wel degelijk op let. Akoestiek Je thuisstudio (lees: slaapkamer of zolderkamer), heeft hoogstwaarschijnlijk niet de perfecte akoestische eigenschappen. Professionele studio’s hebben veel geld tegen de muren gesmeten om te zorgen dat het geluid uit de speakers niet te veel vervormd wordt door de omgeving. Het is zelfs met een groot budget heel moeilijk om alle akoestische oneffenheden te laten verdwijnen, maar toch kun je met een beperkt budget al een goede basis leggen voor betere akoestiek. Check 1, 2 Een track klinkt vaak al een

stuk commerciëler en origineler als er een goede zangpartij op zit. Vocalen hoeven zich niet te beperken tot zang, je kunt ook een MC gebruiken die wat vette samples voor je inspreekt. Deze samples zijn dan in ieder geval origineel en geven je geen problemen zoals bij het samplen van anderen.

MONITOR TIPS Prijzen zijn per stuk

Zorg overigens wel voor goede afspraken met gastmuzikanten op het gebied van auteursrechten en royalty’s. Als je niets afspreekt kun je achteraf wel eens een heel stuk duurder uit zijn en je splinternieuwe reputatie kan al vroeg flinke deuken oplopen. Als je zelf vocalen op wilt nemen, dan heb je daar uiteraard rekening mee gehouden met de keuze van je geluidskaart en met de akoestiek. Maar om vocalen op te nemen heb je vooral een goede microfoon nodig. Er zijn veel verschillende soorten microfoons, maar ze zijn lang niet allemaal geschikt voor studiowerk. We maken in hoofdlijnen het onderscheid tussen condensator- en dynamische microfoons. Condensatormicrofoons zijn een stuk gevoeliger en hebben een groter frequentiebereik, deze vind je meestal in studio’s. Het is niet aan te raden om microfoons te gebruiken die je op het podium tegenkomt, zoals de Shure SM58, welke een hele stevige dynamische microfoon is, maar in de studio niet zo sprankelend klinkt. Een ander verschil is dat een condensatormicrofoon vaak stroom moet krijgen van je voorversterker (meestal +48V) terwijl een dynamische microfoon dit niet nodig heeft. Je moet er wel op letten dat je geluidskaart of voorversterker dit ondersteunt.

(Soft) Synths Nadat je een tijdje bezig bent

kom je erachter dat de meegeleverde synthesizer plug-ins van je DAW-software niet zo spannend klinken als op de platen van je grote voorbeelden. Wat je dan kunt doen is nieuwe synthesizers aanschaffen. Daarin heb je twee keuzes: plug-ins en echte synthesizers. Een echte synthesizer zal over het algemeen vetter klinken, leuker zijn om op te spelen en er ook een stuk mooier uitzien in je nieuwe studio. Een nadeel is dat een gemiddelde synthesizer ongeveer tien keer duurder is dan een plug-in. Bij een echte synthesizer moet je ook

EXTERNE GELUIDSKAARTEN VOOR DE HOGERE BUDGETTEN

B&W bowers-wilkins.nl Tip 800 series vanaf € 2250,Passief, heeft losse versterker nodig

POPULAIRE CONTROLLERS AKAI www.akaipro.com MPK49 € 329,M-AUDIO www.m-audio.com Oxygen 49 € 149,-

18

KRK krksys.com VXT-8 € 419,-

Actieve monitor MACKIE mackie.com HR824 MK2 € 766,-

Actieve monitor

GENELEC genelec.com 8040

DYNAUDIO dynaudio.com BM15A

APOGEE apogeedigital.com Symphony € 4180,-

FOCUSRITE focusrite.com Liquid Saffire 56 € 669,-

SOLID STATE LOGIC solidstatelogic.com Nucleus € 4165,-

UNIVERSAL AUDIO uaudio.com Tip Apollo Quad € 2435,-

RME rme-audio.com Fireface UCX € 1039,-

LINE 6 line6.com POD Studio UX2 € 149,-

€ 915,-

€ 1280,-

Actieve monitor

Actieve monitor

TANNOY tannoy.com Reveal 601A

ADAM adam-audio.com A7X

€ 254,-

Actieve monitor

€ 462,-

Actieve monitor


rekening houden met de aansluitmogelijkheden, zo zal je een geluidskaart moeten hebben met meer ingangen en je zal de synthesizer in veel gevallen ook van een MIDIsignaal moeten voorzien. Er is een grote markt voor tweedehands synthesizers, van bijna nieuw tot vintage exemplaren uit de jaren ‘80 en ‘90. Een bekende plek voor uitwisseling van dit soort gear is het Synthforum (www. synthforum.nl).

Opleidingen en cursussen Je hebt alles

om te beginnen, je bent al jaren geïnspireerd door jouw grote helden en je hoofd zit vol goede ideeën. Maar hoe krijg je dat er nu allemaal

uit? Dit is waar je pad naar de top pas echt begint. Zoals mijn grote voorbeeld Ben Liebrand ooit zei: ‘Het is de kok en niet de keuken’. Je kunt alle apparatuur van de wereld hebben, maar het draait uiteindelijk om jou en hoe jij de hits uit je studio tovert. Je hebt tegenwoordig het geluk dat er veel te leren is op internet of dat je zelfs een echte opleiding kunt volgen tot producer en studio-technicus. Welke kant je hierin ook kiest, het gaat niet vanzelf. Je zult altijd veel zelf moeten oefenen en uitproberen om je eigen stijl te creëren.

Tot slot Dit vak is niet

voor iedereen weggelegd. Als

je er in gaat voor de verkeerde redenen zoals geld en roem, dan heb je een grote kans op falen. Doe je het vanuit een passie voor muziek, dan zijn je kansen al een stuk groter. Laat je niet ontmoedigen als je eerste demo afgekeurd wordt, of als niemand danst op je eerste zelfgemaakte productie. Vergeet ook niet dat je meer bereikt als je jezelf laat zien. Werk samen met andere mensen en kom af en toe eens uit je studio. Je netwerk is net zo belangrijk als de muziek die je maakt, bouw dat zorgvuldig op en je zult zien dat je langzaam klimt op de ladder. Have fun!

Totaalstudio: betaalbaar

BETAALBARE EXTERNE GELUIDSKAARTEN MOTU www.motu.com Audio Express € 349,-

M-AUDIO www.m-audio.com M-Track Plus € 158,PRESONUS www.presonus.com AudioBox-22VSL € 198,NATIVE INSTRUMENTS www.native-instruments.com Komplete Audio 6 € 229,-

Wil je een betaalbare studio waarmee je toch genoeg mogelijkheden hebt? Geen probleem, ook met een kleiner budget kun je prima aan de slag. IMAGE LINE FRUITY LOOPS Makkelijk op te pakken softwaresequencer, maar zeer functioneel Prijs vanaf € 71,73 tot € 659,75 2X TANNOY REVEAL 601A

Actieve monitor

LINE 6 POD STUDIO UX2 USB-amp met softwaregestuurde amps voor diverse soorten professioneel klinkend geluid € 149,-

€ 508,-

M-AUDIO OXYGEN 49

BLUE BABY BOTTLE Deze prettig geprijsde condensatormicrofoon is met zijn opvallende design een prettige aanwezigheid in iedere studio-setup € 315,-

Controller met 49 toetsen, 9 sliders en 8 knoppen € 149,-

Totaalbedrag € 1780,75 OPLEIDINGEN EN CURSUSSEN

Totaalstudio: geavanceerd

ASK VIDEO www.askvideo.com Betaalbare online cursussen

Heb je meer te besteden en wil je het onderste uit de kan halen wat betreft techniek, dan ben je beter af met deze setup. 2X GENELEC 8040 Actieve monitor € 1830,PRESONUS STUDIO ONE Software sequencer met dragand-drop-functionaliteit Prijs vanaf € 93,tot € 372,-

SOLID STATE LOGIC NUCLEUS Desktop unit voor DAW-control € 4165,-

AKAI MPK49 Controller met 49 toetsen en 12 MPC-pads € 329,AKG C414 XL2 Studiomicrofoon voor het opvangen van vocalen en instrumenten € 1179,-

Totaalbedrag € 7875,-

LYNDA www.lynda.com Een goed online alternatief SCHOOL OF AUDIO ENGINEERING (SAE) www.sae.edu De bekendste school voor dit vak BAM BAM OPLEIDINGEN www.bambamopleidingen.nl Individuele begeleiding van een prof

19

Clublife Magazine 4.2013  

Editie 4.2013 met o.a. Martin Garrix, partyreports van Armin Only, I Love Techno en Qlimax. Nieuwe gear, interviews met Firebeatz & Yves Der...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you