Page 1


INHOUD

Een interview met Sunnery James & Ryan Marciano kan alle kanten opgaan. Niet zo vreemd ook, als je je bedenkt dat het charismatische duo de hele wereld rondvliegt en daarbij ook nog eens een eigen feest organiseert: Sexy By Nature. Want sexy dat zijn ze, en daar zijn ze zich dondersgoed van bewust.

SUNNERY JAMES RYAN MARCIANO


INHOUD

INHOUD

REGELMATIG ZUL JE DIT LOGO’TJE TEGENKOMEN. WAT DAT BETEKENT? SIMPEL: WAT JE LEEST IN ONS MAGAZINE, KUN JE OOK VINDEN OP ONZE WEBSITE. DE FAVORIETE PLATEN VAN SUNNERY JAMES & RYAN MARCIANO? DIE KUN JE NATUURLIJK OOK IN EEN OVERZICHTELIJK SOUNDCLOUD-RIJTJE VINDEN OP ONZE WEBSITE. EN WEL OP WWW.CLUBLIFEMAGAZINE.NL/READMORE CLUBLIFEMAGAZINE.NL

5

CLUBLIFE 2.2015


WELKOM

Clublife ontvangen?

Dat kan! Zonder gedoe vier keer per jaar het leukste EDM magazine van de Benelux op de mat. Ga snel naar clublifemagazine.nl/abo Wil je iemand een abonnement cadeau geven, dan kan dat natuurlijk ook. Ga dan naar clublifemagazine.nl/cadeau Mocht je eerder verschenen edities willen nabestellen, ga dan naar clublifemagazine.nl/nabestellen

COPYRIGHT© CLIPBOARD PUBLISHING Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, gekopieerd of op andere wijze worden verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

CLUBLIFE 2.2015

6

Eindelijk, zomer!

De zomer is begonnen en dat hebben we ook op de redactie van Clublife Magazine gemerkt. Festivals te over in de maanden juni, juli en augustus, wat zoveel betekent als: party hardy! We hebben lang naar de productie van 2.2015 toegeleefd en dat hebben we onder meer gedaan door de meest interessante artiesten te interviewen. Een hoop interviews in deze tweede editie van 2015 dus, om te beginnen met de heren Sunnery James & Ryan Marciano. We zijn een hoop te weten gekomen van het dj-duo, zoals: ‘De consument is gewoon al vrij snel toe aan iets nieuws. Ons antwoord daarop is: meer releasen.’ Maar ook met andere productieve artiesten zijn we in gesprek gegaan. Met DJ Jean bijvoorbeeld, die meer draaiuren maakt dan ooit, en met Dyro, FeestDJRuud en Lost Frequencies, die deze zomer allemaal een wel heel volgeboekte agenda te managen hebben. Naast al dit interview-geweld leek het ons leuk eens drie dj’s van volstrekt verschillende dance-stijlen met elkaar in gesprek te laten gaan, wat heeft geresulteerd in ‘techno meets hardstyle’ ofwel Olivier Weiter in gesprek met Psyko Punkz. Daarnaast presenteren wij voor een tweede keer de Festivalspecial. Zes originele festivals lichten we uit en daarnaast geven we je onmisbare tips om de festivalgekte die in ons land toch een beetje heerst, te overleven. En o ja, bij deze willen we je ook vragen mee te doen aan ons lezersonderzoek. Wij zijn benieuwd naar jouw mening en je maakt ook nog eens kans op vette prijzen! Je leest er meer over op pagina 12. Tot slot schreven we een achtergrondartikel over vijftien jaar Sensation, geeft Stephanie tips voor startende dj’s en producers en deelt Spinnin’ Records-baas Eelko van Kooten zijn favoriete platen met ons. En dan hebben we het nog niet eens gehad over al het gear-, mobile-, fashion- en lifestyle-nieuws! Rest ons nog te zeggen: heel veel leesplezier met deze gloednieuwe en bomvolle editie van Clublife Magazine!

WEBSITE clublifemagazine.nl

f FACEBOOK facebook.com/clublifemag

l TWITTER @clublifemag

i INSTAGRAM instagram.com/clublifemag

EEN UITGAVE VAN CLIPBOARD PUBLISHING BV Delftweg 147 2289 BD Rijswijk Nederland Tel: +31(0)15 7600.700 info@clipboard-publishing.nl UITGEVER Linda Oenema linda@clipboard-publishing.nl CONCEPT EN IDEE Jascha Vink jascha@clipboard-publishing.nl EINDREDACTIE Lucas Boon REDACTIE Peter Güldenpfennig Joni Hendrix Julian Huijbregts Thomas Kouveld Eveline Meijer Mark Scholten +31(0)15 7600.707 press@clublifemagazine.nl AAN DIT NUMMER WERKTEN MEE Sasha Dijkhoff Nick Geudens Kim van den Heuvel Robin van der Kooi Eelko van Kooten Tess Maidman Wim Neel Duke van Putten Dennis Ruyer Daniëlle Sienema Stephanie Anna Zhuravel MARKETING & PR Tim Beemer Giancarlo Idili Charise Geluk marketing@clipboard-publishing.nl TRAFFIC MANAGER Rowan Schaaf rowan@clipboard-publishing.nl SALES Bart Arkesteijn Guido van Belle Manon van den Enden Tom Feijtes Daniel Foerster Mitchell Koymans Siebe Punter Jascha Vink sales@clipboard-publishing.nl +31(0)15 7600.770 VORMGEVING Martijn Herremans Lloyd Troost Ron de Vos RETOUCHERING & NABEWERKING Jeffrey Dirkse DRUKKERIJ Senefelder Misset, Doetinchem DISTRIBUTIE BENELUX Betapress BV, Gilze Betapress NV, Turnhout, België

g GOOGLE+ clublifemagazine.nl/google

x YOUTUBE youtube.com/clublifemag


VUL SNEL IN

De eerste 250 deelnemers ontvangen gratis de komende editie van Clublife EDM Magazine Elke deelnemer ontvangt de digitale Mysteryland special + maakt kans op Mysteryland tickets - LET OP - de prijzenpot wordt wekelijks gevuld met vette tickets en gadgets

WWW.CLUBLIFEMAGAZINE.NL/LAATJEHOREN

LAAT JE HOREN

WWW.CLUBLIFEMAGAZINE.NL/LAATJEHOREN

Iedereen die werkt voor Clublife EDM Magazine doet dit met ongeremd enthousiasme. Graag gaan wij op pad voor de meest originele interviews, coole party blogs en uitgebreide reviews. Ook houden wij ervan om cd’s, concert tickets en meet & greets weg te geven; voor winacties ben je bij ons dan ook aan het juiste adres! De reden dat wij dit alles doen: dat ben jij, onze lezer. Wij vinden het belangrijk dat onze doelgroep en lezers - liefhebbers van dance en edm - tevreden zijn met wat zij op onze website en in ons magazine lezen. Wij denken dat we goed op weg zijn, maar zeker weten doen we het natuurlijk nooit. En daarom hebben we jouw hulp nodig! Dit is jouw kans om te vertellen wat je van Clublife EDM Magazine vindt. Wat doen we goed? Wat kan er beter? Is er iets dat je mist? Of juist iets waar je teveel over leest? Vertel het ons! Wees kritisch! Op die manier kunnen wij ons doel bereiken: de beste content en coolste winacties verzorgen voor onze lezers. En zoals je van ons gewend bent, stellen wij hier graag iets tegen over. Door aan ons lezersonderzoek mee te doen - het kost je een paar minuten van je tijd - maak jij kans op vette prijzen!

DOE MEE EN WIN


Over Ons

Maar natuurlijk werken de andere redacteuren van Clipboard Publishing ook mee aan de totstandkoming van Clublife Magazine. Van interviews tot reviews tot eindredactie, iedereen draagt zijn steentje bij.

Clublife Magazine wordt gemaakt door een team van enthousiaste redacteuren. Wij weten wat er speelt in ‘de scene’ en proberen hier zoveel mogelijk op in te spelen. JULIAN HUIJBREGTS JONI HENDRIX MARK SCHOLTEN THOMAS KOUVELD Dit doen we door zelf de nodige feestjes te PARTY BLOGGERS EN FOTOGRAFEN bezoeken en in gesprek te gaan met dj’s, Geen party blog zonder onze trouwe party bloggers en fotografen. Ontmoet van de gezichten die meegewerkt hebben aan deze editie met mooie labeleigenaren, organisatoren, noem maar op. enkele verslagen, waarover je meer leest op pagina 73! Maar wie zijn eigenlijk de gezichten achter Clublife Magazine? We stellen ons team graag aan je voor. DUKE VAN PUTTEN

DANIELLE SIENEMA

ANNA ZHURAVEL

KIM VAN DEN HEUVEL

Redacteur

NICK GEUDENS

ROBIN VAN DER KOOI

SASHA DIJKHOFF

TESS MAIDMAN

Charise Geluk

NICK GEUDENS

Eveline Meijer Eveline behoudt het overzicht op de redactie. Excel-sheets, schema’s, notulen, ze is er een kei in. Wie had nu ook al weer wanneer welke afspraak gemaakt? Eveline weet het. Maar ook voor een review of een diepte-interview draait zij haar hand niet om. Een echte all-rounder.

Aanspreekpunt party bloggers en fotografen

Naast interviews, reviews en nieuwsartikelen kun je bij Clublife Magazine voor de vetste party blogs terecht. Maar voordat een party blog op onze website verschijnt, moet er natuurlijk een hoop geregeld worden. Charise zorgt ervoor dat dit proces tot in de puntjes verzorgd wordt. Denk aan het regelen van accreditatie, maar ook bijvoorbeeld aan het contacten leggen met party organisaties én natuurlijk onze eigen bloggers. Er wordt geen party blog gepubliceerd, of Charise heeft er een aandeel in gehad!

Lucas Boon Eindredacteur

Lucas is eindredacteur van Clublife Magazine, wat zoveel betekent dat hij lijn brengt in zowel het magazine als de website en verantwoordelijk is voor de inhoud. Daarnaast is ‘ie regelmatig in het weekend op stap naar een feest of festival om vervolgens daarvan verslag te doen voor Clublife Magazine. Lucas heeft een gezonde hekel aan dt-foutjes en (dubbel)checkt de stukken van zijn collega’s maar natuurlijk ook die van zichzelf!

CLUBLIFE 2.2015

8

Nena Verhoef Aanspreekpunt winacties

Nena is verantwoordelijk voor alle winacties die je kunt vinden op de website en het magazine van Clublife Magazine. Gesigneerde t-shirts en magazines, meet & greets met de coolste dj’s – Nena regelt het.

Peter Güldenpfennig Redacteur

Peter is een echte kenner wanneer het op de dance-scene aankomt. Welke artiest bij welk label onder contract staat of wanneer de eerste echte dance-plaat uitkwam – Peter doet er graag een boekje over open. Daarnaast is hij gek op gear en techniek en alles wat daarmee te maken heeft.

CLUBLIFEMAGAZINE.NL


SOCIAL QUOTES

Gotta love dem Instagramz

Ken jij een dj die geen Instagram-account heeft? Nee, wij ook niet. In deze editie van 'social quotes' besteden we uitgebreid aandacht aan de foto-website. Immers: elke zichzelf respecterende artiest gebruikt het medium om kiekjes van zichzelf te verspreiden. Waar ben ik mee bezig? In welke stad treed ik op vanavond? Nog nooit kwam je zo dichtbij je favoriete dj, je komt (bijna) alles te weten! Memes

En wat posten de dj’s zoal op Instagram?

Termen als ‘edm’ We zetten even de mooiste plaatjes op een rijtje: en ‘meme’ gaan verrassend goed samen, blijkt na onze zoektocht op het internet. Een top 3:

CHECK WEKELIJKS ONZE NIEUWE ONLINE RUBRIEK 'DE BESTE INSTA'S', OP WWW.CLUBLIFEMAGAZINE.NL

In de vorige twee edities gingen we na wie van ’s werelds vijf beste dj’s de meeste volgers en likes op Twitter en Facebook hebben. Nu gaan we de Instagram stats na! 1 HARDWELL 1.8 miljoen volgers 2 DIMITRI VEGAS & LIKE MIKE: 950.000 volgers 3 ARMIN VAN BUUREN: 490.000 volgers 4 MARTIN GARRIX: 2.7 miljoen volgers 5 TIËSTO: 1.7 miljoen volgers Het moge duidelijk zijn, als we afgaan op Instagram, is Martin Garrix de allergrootste! Clublife Magazine’s Instagram top 3 Uiteraard is Clublife Magazine actief op Instagram. Komen er dj’s bij ons langs voor een interview? Insta-post. Zijn we aanwezig op de persdag van Amsterdam Music Festival? Instapost. Check onze top 3:

#AfrojackInParis

Ongetwijfeld de populairste hashtag van de afgelopen maanden: #AfrojackInParis. Afrojack zat lekker op een terrasje in Parijs en besloot een selfie te nemen met op de achtergrond de Eiffeltoren. Gevolgd met: 'Can someone photoshop this so it looks like I'm touching the Eiffel Tower?' De meest hilarische photoshops waren het gevolg. We zetten de mooiste bewerkingen op een rijtje. CLUBLIFEMAGAZINE.NL

9

CLUBLIFE 2.2015


CLUBLIFE ONLINE

Dagelijks praten we je online bij met de laatste nieuwtjes, coole interviews en scherpe reviews en columns. Wat is er de afgelopen maanden allemaal gebeurd op het wereldwijde web? Een selectie van onze beste artikelen.

MARTIN GARRIX

Soundcloud heeft een foutje gemaakt door ‘Don’t Look Down’, de monsterhit van Martin Garrix en Usher, tijdelijk te verwijderen. Martijn was op zijn zachtst gezegd not amused.

ZEDD NEEMT FANS MEE OP EXCLUSIEVE TRIPJES

Je hebt marketing en je hebt Zedd’s exclusieve feesten. Voor de promotie van zijn nieuwe album True Colors heeft hij groepjes fans meegenomen naar een aantal hele vette plekken. Zo nam hij vijftig van zijn fans afgelopen weekend mee naar een aquarium en bracht daar de zesde track van zijn album, ‘Beautiful Now’, ten gehore. Kijk, deze dj heeft het begrepen!

EEN ALBUM UITBRENGEN VIA INSTAGRAM

De wonderen zijn de wereld nog niet uit; Le Le deed het: hun nieuwe album bestond uit negen korte filmpjes van vijftien seconden, te bekijken en beluisteren via, jawel, Instagram. Origineel!

CLUBLIFE 1.2015

10

HET BESTE VAN DE KINGSDAYSPECIAL

In de Kingsdayspecial vroegen wij dj’s naar hun ideale Koningsdag. De mooiste quotes verzamelden we in het artikel ‘Het beste van de Kingsdayspecial’, maar de beste kwam misschien wel van DJ Jean: ‘Voor mij is het een 35 uur voortdurende roes, slechts onderbroken door een paar uurtjes slaap. Als alles achter de rug is, ben ik in ieder geval wel héél blij het wederom allemaal overleefd te hebben.'


24 UUR

Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam, maakte zich wederom populair in de hoofdstad. Zaten nachtbrakers een half jaar nog te sippen vanwege het sluiten van Club Trouw (onder meer bekend om de weekenders die 24/7 doorgingen), nu lijkt het erop dat een aantal waardige opvolgers zich heeft gemeld. De gelukkigen zijn Radion en Cruquiusgilde, zo gaat het gerucht. Het lijkt erop dat Van der Laan eindelijk een echte wereldstad wil maken van Amsterdam. Hulde!

De Amsterdamse Van Dyck Bar kwam met een wel heel origineel plan op de proppen: een party marathon! Een 24uurs livestream met ieder uur een andere dj! Onder meer FeestDJRuud, GirlsLoveDJs en Vato Gonzalez kwamen langs. Initiatiefneemster Lady Bee: ‘Jack Ü (Skrillex en Diplo, red.) hebben ons geïnspireerd. In februari deden zij out of the blue een albumrelease, waarin ze 24 uur lang hun album presenteerden in een livestream.

Zoiets wilden wij ook doen, maar dan allemaal dj’s in een marathon, 24 uur achter elkaar. Met vrijwel alle Nederlandse dj’s zitten we in een groepsapp, dus daarin hebben we het idee vormgegeven.’

UITERAARD KUN JE DE VOLLEDIGE ARTIKELEN VINDEN OP ONZE WEBSITE WWW.CLUBLIFEMAGAZINE.NL

'S WERELDS EERSTE XTC-SHOP STAAT IN AMSTERDAM Inderdaad, je leest het goed. Als het aan de Jonge Democraten, de jongerenorganisatie van politieke partij D66, ligt, dan wordt xtc een legale drug. In mei hebben de JD een ware ‘xtc-shop’ geopend in Amsterdam. ‘In de winkel worden pillen verkocht om te laten zien hoe gereguleerde verkoop er uitziet: met leeftijdscheck om minderjarigen te weren, met uitgebreide bijsluiters ter voorlichting en met kwaliteitscontrole om vergiftigde pillen te voorkomen’, zo laat de jonge club via een persbericht weten. Op mdmja.nl vind je meer informatie.

AMSTERDAM MUSIC FESTIVAL

Het Amsterdam Music Festival maakte de line-up voor de aankomende editie tijdens het ADE bekend: de namen van Tiësto, Hardwell, Armin van Buuren en David Guetta prijken op de indrukwekkende trailer. Chantal Musquetier, Marketing Director van ALDA Events en AMF liet ons in een interview weten: ‘Deze line-up tot nu toe is natuurlijk top. Tiësto stond al langer op mijn lijstje. Voor de andere drie jongens geldt hetzelfde, maar Tiësto draait nu eenmaal niet heel vaak in Nederland. Dus daar ben ik extra blij mee. Daarnaast hebben Armin en Tiësto al zeker tien jaar lang niet meer samen op hetzelfde feest gestaan, dat is wel bijzonder.’

CLUBLIFEMAGAZINE.NL

ADVOCAAT VAN DE NACHT

Bjorn Schipper aka de Advocaat van de Nacht is heel duidelijk in zijn zesde column voor ons: durf te onderhandelen! ‘Eerste les lijkt een open deur, maar is het helaas niet: onderhandelen mag. Durf dus te onderhandelen is het advies. Afhankelijk van je onderhandelingspositie, ook wel leverage genoemd, zul je zien dat onderhandelen tot aanpassing van het eerste concept uitgavecontract zal leiden, hoe bescheiden soms ook. De tweede open deur is het uitgavecontract dat naar eigen zeggen ‘standaard’ is maar het natuurlijk ‘voor het echie’ niet is. Wees altijd alert op de inhoud van het contract.'


Wat hebben alle dj’s uitgespookt in de afgelopen maanden? We hebben er weer een hoop gesproken. Een greep uit de mooiste interviews online. ESENTRIK EN BENZI VORMEN SAMEN TWRK EN DROPTEN ONLANGS EEN EP OP MAD DECENT, HET LABEL VAN DIPLO. EEN BETERE REDEN OM ENKELE VRAGEN OP ZE AF TE VUREN WETEN WE NIET. Hey man, goede ep is We Are TWRK! Jullie muziek heeft een behoorlijk komische insteek tegenover de soms macho-aandoende tracks van andere artiesten in hetzelfde genre. Is humor een sleutelelement in jullie tracks? 'Dat is niet echt bewust. Wat we vooral willen doen is lekker harde tracks maken die iedereen tof vindt. Je kan zeggen dat 'BaDINGA!' en 'Helicopter' komische aspecten hebben, maar dat gebeurde geheel natuurlijk bij het maken van die tracks.'

Op het moment touren jullie overal en nergens wereldwijd. Er zijn vast al wat gave dingen gebeurd. Spill the beans! Esentrik: 'Iemand heeft mijn Billionaire Boys Club-jas gestolen toen we een show deden in Parma, Italië. Ik had het warm en deed 'em uit, en weg was 'ie. Erg jammer. Sowieso was de avond onrustig. Er ontstond een moshpit tijdens Major Lazer's 'Lean On', wat vreemd maar wel grappig.' Benzi: 'Ik ben binnen een week twee paar schoenen verloren en heb ook Esentrik's jas gestolen.' Zijn er ook dj's en producers die jullie tijdens het touren hebben ontmoet en waarvan jullie vinden dat mensen die echt uit moeten checken? 'Een maat van ons uit Nederland gaat huge worden, San Holo. Check ook zeker andere vrienden

van ons als Lambo, Saint, Jesse Slayter en Doobious.' De vier tracks op de We Are TWRK-ep is eigenlijk niet genoeg, dus wanneer kunnen we meer werk van jullie verwachten? 'Deze zomer!'

UITERAARD KUN JE DEZE INTERVIEWS OOK VINDEN OP ONZE WEBSITE WWW.CLUBLIFEMAGAZINE.NL/READMORE

In Nederland zijn we onwijs verwend en is het Nederlandse publiek niet snel tevreden, is dat iets wat jullie ook gemerkt hebben?

'Ja, we merken dat het in Nederland allemaal net wat anders gaat. Maar zo zouden wij ook zijn als je al die enorme acts hebt die je elke dag op de hoek kunt zien optreden. Het maakt wel dat we honderd keer beter ons best doen voor een Nederlands publiek.' Als er één plek is waar mensen heen zouden moeten gaan, welke club of welk festival zou dit moeten zijn? 'De Mad Decent Block- en Boat parties deze zomer in de VS. Dit zijn de vetste en toevallig staan wij er deze zomer!'

Zijn er ook artiesten met wie jullie graag eens zouden samenwerken? 'We zouden graag eens de studio induiken met Pharrell, Nelly en Outkast.' Nog wat laatste positieve woorden? Esentrik: 'Zorg dat je nooit te comfortabel wordt.' Benzi: 'Poets je tanden!'

CLUBLIFE RALLY: DIMITRI

En ja hoor, we hebben hem weten te strikken voor de Clublife Rally: Dimitri! De gerespecteerde house-held gaf antwoord op al onze prangende vragen, zoals naar zijn kijk op de huidige scene. ‘Mijn kijk is prettig. Ik zie een enthousiaste jonge generatie voor mij staan, waarbij ik van iedere bezoeker de vader had kunnen zijn, haha. Gelukkig valt mijn muziek in de smaak bij hen – het is toch ook mijn toekomst.’

Het uit Delft afkomstige house-duo Mr. Belt & Wezol is lekker bezig. Zo releasden ze begin april ‘Finally’ op Spinnin’ Records en ook de agenda voor in de zomer begint aardig vol te lopen; in juli staan onder meer Extrema Outdoor en Summerfestival in België op de planning. De jongens zijn druk dus, maar voor Clublife Magazine maakten ze graag even tijd voor een kort interview! 'We waren altijd al groot fan van het origineel (van CeCe Peniston, red.), dus toen we de kans kregen om met nieuwe vocalen een eigen versie van de track op te nemen, konden we dat aanbod natuurlijk niet afslaan.’ En hoe ziet de aankomende zomer eruit voor jullie? 'De grootste festivals waar we deze zomer staan zijn Amsterdam Open Air, Solar, Extrema Outdoor, Wish Outdoor, 7th Sunday, Summer Festival, Amsterdam Live On Stage en Dance Valley. Tevens gaan we deze zomer onder meer naar Brazilië, Canada, Ierland, Engeland en Mexico. We hebben natuurlijk super veel zin in elk festival, maar als we er één moeten kiezen dan is het toch bij Amsterdam Open Air op de Girls Love DJs stage!'

LAIDBACK LUKE HAS LINES FOR DAYS Wanneer je de kans krijgt om Laidback Luke te interviewen, dan doe je dat. En wanneer het management zegt dat dat alleen mogelijk is op maandagavond om 22:00 uur, in zijn woonplaats ‘ergens bij Schiphol’, dan doe je dat ook. Laidback Luke heeft namelijk meer dan genoeg te vertellen. Over zijn leven als geheelonthouder bijvoorbeeld: 'Als ik een jaar of tien geleden naar Ultra in Miami ging, dan was ik de hele week dronken. Maar de laatste jaren ben ik juist volledig nuchter.’ Laidback Luke

CLUBLIFE 2.2015

12

stond bekend als feestbeest inderdaad, zowel achter als voor de draaitafels. Op een gegeven moment werd het hem teveel, ging het mis en van de een op de andere dag dronk hij geen druppel meer. 'Het lukte gewoon niet meer, draaien en drinken. Bovendien: als je drinkt tijdens het draaien, krijg je veel minder mee. Als je nuchter bent, kun je meer zien en horen. Je kunt meer bevangen.' Of over zijn eigen feest: 'Op Super You & Me in 2010 heeft Afrojack geopend. En in 2011 hadden we met pijn en moeite

MR. BELT & WEZOL Skrillex doorgedrukt op de line-up.’ En dat terwijl Luke’s promotor Skrillex niet eens kende. ‘Dat klopt. Dubstep? Wat is dubstep?, vroeg hij.’ Niet geheel toevallig won diezelfde Skrillex het jaar erop vijf Grammy’s. Luke lacht: ‘Niet dankzij ons hoor! Maar ik wil wel zeggen: wij zetten de nieuwe sound.’ Interessant is natuurlijk om te kijken wie er dit jaar op de line-up stond en vervolgens dit artikel over vijf jaar nog eens terug te lezen. ‘Dat waren Wiwek en Tujamo.’ Was getekend, Laidback Luke.

CLUBLIFEMAGAZINE.NL


PARTY PEOPLE

JEROEN

WAS OP 23 MEI BIJ EXTREMA OUTDOOR EN DAT IS ZEKER EEN FOTO WAARD! CLUBLIFEMAGAZINE.NL

In iedere editie van Clublife Magazine kun je op deze pagina's allerlei soorten party people bewonderen. Deze editie hebben we ervoor gekozen om onze party bloggers en fotografen de nodige exposure te geven, want ook zij zijn echte party people en zien meer feesten dan de meesten! 13

CLUBLIFE 2.2015


PARTY PEOPLE

NINA

DE NEGENTIENJARIGE NINA WAS MET HAAR VRIENDEN BIJ DEFQON.1 IN 2014, WAAR DEZE VETTE FOTO GEMAAKT IS!

ALEX

WAS BIJ ULTRA MUSIC FESTIVAL MIAMI! DAT IS NATUURLIJK EEN FOTOOTJE TER HERINNERING WAARD!

SHIRLEY

was vorige zomer op het Ultra Music Festival in Kroatiテォ, daar moet je een foto van hebben!

WOUTER

Dit jaar ging Wouter met vrienden naar Harmony of Hardcore, waar deze foto gemaakt is. Wouter houdt niet alleen van hardcore, maar van alle soorten feesten: 窶連ls je me zou laten kiezen tussen Defqon en Dominator, dan kan ik die keuze niet maken. Elk feest is weer anders. Het publiek verschilt ook per feest en dat is gewoon onwijs leuk. Stel, je gaat met een groep mensen naar een feest toe waar je normaal gesproken nooit heen zou gaan, dat kan ook ontzettend vet zijn. Ik heb wel zo mijn voorkeuren, maar sta open voor alles.' CLUBLIFE 2.2015

14

CLUBLIFEMAGAZINE.NL


PARTY PEOPLE

NATASHA BIJ 7TH SUNDAY

DENISE

op Solar 2014 met Jo Bonten. 'Heel Solar was in de ban van deze man en hij kon nergens lopen zonder dat hij een praatje kwam maken of op de foto moest!'

JORRIT

OP THE FLYING DUTCH IN AMSTERDAM

MICHIEL was in 2014 bij de Loveland Weekender en dat is ook zijn favoriete feest. ‘Loveland Weekender staat bij mij stipt op nummer één. Die setting kwam toen nog niet zo vaak voor. Bovendien vind ik Loveland een organisatie die alles echt heel goed regelt.’ Maar ook feesten van artiesten als Armin van Buuren en Hardwell vindt Michiel geweldig. ‘Zij bouwen de shows gewoon net even anders op dan hoe techno-dj’s dat doen.' En ook Awakenings mag niet ontbreken op zijn lijstje. ‘Awakenings vind ik echt een geweldige sfeer hebben. Dat industriële en een beetje dat rauwe, dat vind ik echt heel gaaf.’ CLUBLIFEMAGAZINE.NL

BEN

OP KNALTIVAL IN ZWOLLE

STEVEN was op Extrema Outdoor in België. Over deze foto laat hij weten: 'Print 'm maar niet uit en hang 'm ook niet boven je bed.' 15

CLUBLIFE 2.2015


PARTY PEOPLE

NICK

OP EDIT FESTIVAL IN HAARLEM

ETIENNE

op Kingsday Festival. Hij houdt van artiesten als La Fuente, Hardwell, Laidback Luke en gaat helemaal los op house music, latin house en progressive house!

CAS

OP TOMORROWLAND

DIDE

was in 2014 op Dromenland in Hilversum met 'mijn beste vriend en grote liefde.'

NICK ASHLEY

OP ZIJN VERJAARDAG IN LAS VEGAS (CLUB TAO) CLUBLIFE 2.2015

16

was present bij Hard World. Zijn favoriete dj is Steve Aoki en hij heeft hem zelfs een paar keer mogen ontmoeten. 'Hij is gewoon zichzelf gebleven. Altijd vrolijk en goedgezind.' Met Axwell, Steve Angello en Sebastian Ingrosso, ook wel bekend als The Swedish House Maffia, zou Nick nog weleens op de foto willen. Als feestje staat Ultra Miami hoog op Nick's verlanglijstje. CLUBLIFEMAGAZINE.NL


INTERVIEW

OLIVIER WEITER X PSYKO PUNKZ

TECHNO MEETS HARDSTYLE OlivierWeiter

Hoewel de term edm inmiddels redelijk ingeburgerd is in onze dance-scene, wordt electronic dance music veelal gelinkt aan dj’s als Martin Garrix en Nicky Romero. Dat is zeker niet verkeerd, maar men vergeet weleens dat edm een parapluterm is; techno is net zo edm als hardstyle dat is. Beide edm dus, met het enige verschil dat de techno-scene compleet anders is dan die van hardstyle. Of zijn er toch overeenkomsten? En als we daar achter willen komen, aan wie kunnen we dat beter vragen dan dj’s uit het desbetreffende wereldje zelf? TEKST LUCAS BOON FOTOGRAFIE GERARD HENNINGER livier Weiter, een underground dj uit Amsterdam die steeds bekender aan het worden is bij het grote publiek, ademt techno. Zet daar tegenover de mannen van Psyko Punkz die vooral houden van hard, hardstyle dus, en je hebt een dubbelinterview waarin je meer over techno en hardstyle te weten komt dan je ooit kon vermoeden. Meest interessante openingsvraag is misschien wel: kenden de mannen elkaar al voorafgaand aan dit interview? Olivier: ‘We hebben elkaar een keer op Mysteryland Chili ontmoet. Dat was supergezellig en we hadden afgesproken een keer samen een after te organiseren. Dat moet nu maar eens een keer gaan gebeuren!’

CLUBLIFEMAGAZINE.NL

17

CLUBLIFE 2.2015


INTERVIEW OLIVIER WEITER

om te maken. Dat er geen diepte in zit.’ Om de vooroordelen maakt Olivier zich niet zo druk. Zijn antwoord erop? Zijn vrienden die een hekel hebben aan hardstyle overhalen om mee naar een hardstyle-feest te gaan. ‘Dan zei ik om drie uur ’s nachts: Kom op jongens, die auto in, we pakken nog een laatste paar uurtjes Qlimax in het Gelredome. Vervolgens deden we daar als allerlaatsten het licht uit, ik had geen kind aan ze.’

Roel Varkevisser (echte naam) is nou typisch zo’n dj die begonnen is in de underground-scene van onze hoofstad. ‘Ik draaide echt in die Amsterdamse after-cultuur, lekker vanuit de kelder begonnen.' Van daaruit belandde hij zoals zoveel van zijn collega’s in het techno-walhalla dat Berlijn heet, waarna het balletje echt is gaan rollen. En recent heeft hij tweemaal Paradiso uitverkocht met zijn eigen solo avond WEITER.

Mooi En wat vinden de dj’s mooi

aan de muziekstijl van de ander? Olivier: ‘Mensen zijn ontzettend toegewijd aan de hardstylescene. Dat is prachtig om te zien. Hardstyle-fans, van over de hele wereld, gaan er echt voor.’ Meer dan techno-fans? ‘Ja, ze zijn minder afwachtend. Op een techno-party kom je binnen en zie je iedereen nog rustig langs de kant staan. Op een hardstyle-party gaat iedereen vanaf minuut één direct los.’ Wietse: ‘Bij hardstyle gaan mensen los, vooral tijdens de break, daar wordt naar toe geleefd. Bij techno is er niet echt een break, dat gaat gewoon de hele nacht door. Techno-fans houden dus ook helemaal niet van die break.’

WIETSE(PP)

Wietse (PP): ‘Ja, maak je geen zorgen, die gaat er echt wel een keertje komen!’ Olivier: ‘Maar ik vind ook: zoiets moet je niet forceren, een after moet spontaan zijn.’ De jongens tikken een shot wodka achterover en de sfeer zit er meteen goed in. De reden dat we Olivier Weiter en Psyko Punkz hebben uitgenodigd is: ze bewegen zich ieder in een volstrekt verschillende scene. Hoe kijkt Olivier Weiter naar de hardstyle-scene en wat is de mening van Pskyo Punkz over de techno-scene? Wietse: ‘Om maar even terug te komen op dat afterverhaal… Op heel veel afterparty’s waar ik kom wordt techno gedraaid. Hoewel ik zelf dus echt een hardstyle-dj ben, hou ik juist ook van techno, maar dan om naar te

luisteren.’ Wel ziet Wietse een verschil tussen hardstyle-fans en liefhebbers van techno: ‘Techno-fans zijn meer puristen. Die hebben vaak een hekel aan hardstyle. Wanneer ik tegen een techno-liefhebber zeg dat ik hardstyle draai, is vaak de eerste reactie: “Laat eerst maar eens wat horen dan.” Gevolgd door: “Zet die teringherrie maar weer af."' ‘Dat is niet hoe ik dat als techno-dj zie’, reageert Olivier. ‘Ik ging vroeger juist helemaal los op Qlimax en Thunderdome.’ Sven (PP): ‘Vaak

Respect Opvallend is dat de heren

moet je overgehaald worden. Ik dacht ook altijd dat techno niet mijn ding was. Maar toen ging ik eens naar een techno-feestje, en was ik meteen om!’ Vooroordelen Wat zijn absolute

vooroordelen over de muziekstijlen volgens de dj’s? Welke kritische geluiden horen ze? ‘Techno is eentonig’, antwoordt Olivier direct. Wietse: ‘Hardstyle is plat, makkelijk

met veel respect over de andere muziekstijl praten. Hebben ze nooit overwogen om over te stappen op techno danwel hardstyle? Sven: ‘Het is zeker gaaf om dat een keer te doen, voor een dag ofzo. Maar ik wil niet anders doen om het anders doen.’ Wietse: ‘Ik heb in het verleden wel techno gemaakt, gewoon om uit te proberen, me te verbreden.’ Olivier is iets minder enthousiast: ‘Hardstyle heb ik nooit gemaakt. Wel experimenteer ik graag met andere stijlen, met

PSYKO PUNKZ Sven en Wietse, afkomstig uit resp. Utrecht en Arnhem, maken al sinds 2003 muziek, maar vanaf 2008 maken ze samen muziek als het duo Psyko Punkz. Het duo werkte samen met Headhunterz en scoorde hits als ‘Hit The Bong’ (april 2015). De stijl van Psyko Punkz laat zich het beste omschrijven als mainstream hardstyle met een ruig randje.

CLUBLIFE 2.2015

18

CLUBLIFEMAGAZINE.NL


INTERVIEW

Wietse: ‘Klopt, er lopen op deze wereld honderd mensen rond met een Psyko Punkz-tattoo. Dat zie je in de techno-scene niet zo gauw.’ Is Olivier daar niet een beetje jaloers op? ‘Dat niet zozeer. Ik denk dat de techno-scene wel groter aan het worden is. Maar zo groot als de hardstyle community, dat zie ik niet gebeuren.’ Wietse: ‘Je kunt beter vragen of wij daar niet jaloers op zijn! Wij kunnen eigenlijk nooit meer naar een hardstyle feest als bezoeker gaan, zonder dat iedereen met ons op de foto wil. Als technodj is dat toch makkelijker, denk ik.’

‘We zouden een keer samen een afterparty organiseren, dat moet er nu maar eens van komen!’

Kritiek Tot slot: hoe gaan de dj’s

hiphop bijvoorbeeld. Drum ’n bass. Maar ik moet ook eerlijk zeggen dat ik me in die zin nooit echt heb verdiept in hardstyle. Het is in ieder geval niet direct mijn ambitie.’ Sven: ‘Ik hoor mensen vaak een beetje belerend doen over het produceren van techno. Alsof je het zo hebt gemaakt. Maar ik weet gewoon dat je minimaal twee dagen nodig hebt om een beetje behoorlijke technotrack in elkaar te zetten.’ Olivier ziet dat ook zo bij hardstyle. 'Zo van: “Ga naar de website van Scantraxx, download een sample pack en je hebt vier kicks.” Maar zo werkt het natuurlijk niet.’ Voorbeelden Iedere artiest heeft

een collega waar hij naar opkijkt, maar meestal is dat binnen de eigen muziekstijl.

SVEN (PP)

Zoals bijvoorbeeld Martin Garrix als kind Tiësto als zijn grote voorbeeld zag. Maar hoe zit dat met andere stijlen? Welke techno-dj hebben de Psyko Punkz bijvoorbeeld hoog zitten? Wietse: ‘Ik ben enorm fan van Richie Hawtin.’ Sven: ‘Ik moet eerlijk zijn, een voorbeeld uit de techno-scene heb ik niet.’ Olivier: ‘Moeilijk! Ik weet niet exact wat er op dit moment speelt in de hardstyle-scene. Maar vroeger was ik wel enorm fan van die Qlubtempo-dingen.’ ‘Niet zo moeilijk doen, zeg gewoon Psyko Punkz!’, grapt Wietse. ‘Ja, maar dat is ook zo’n makkelijk antwoord’, verontschuldigt Olivier zich. ‘Ik ga dan toch oldskool namen noemen: Pavo en Luna enzo.’ Tegenkomen Even kort door

de bocht: voor techno ga je naar Awakenings en voor hardstyle ga je naar Qlimax. Kleine kans dat Olivier Weiter en Pskyo Punkz elkaar regelmatig tegenkomen op hetzelfde feest. Of zien we dat verkeerd? ‘Over het algemeen niet. Met uitzondering van Mysteryland en Tomorrowland dan. Maar in de regel komt het weinig voor dat er op een feest én hardstyle én techno wordt gedraaid’, antwoordt Olivier. Sven: ‘Maar dat is dus ook het mooie aan een festival als Mysteryland. Liefhebbers van alle verschillende soorten stijlen komen elkaar tegen op hetzelfde feest.’ Olivier: 'Klopt, dat er een groep hardstylers helemaal los

CLUBLIFEMAGAZINE.NL

staat te gaan op mijn set. Dat is natuurlijk tof.’ Wietse: ‘Het is de uitgelezen kans om andere stijlen te ontdekken.’ Dedicated 'Ik heb veel in clubs als

Studio 80 in Amsterdam gedraaid. Dat is geen omgeving waar je hardstyle kunt draaien. Dat is echt big room shit. Techno is juist meer geschikt voor kleinere clubs’, meent Olivier. Een ander groot verschil volgens de techno-dj is: ‘Hardstylefans zijn meer dedicated. Techno is meer niche, meer underground.’

om met kritiek? Haatcomments op zowel techno- als hardstyle tracks zijn doorgaans niet mals. ‘Ik kan er wel om lachen. Dat mensen de moeite nemen om een negatieve reactie achter te laten, prima toch?’, antwoordt Wietse stoer. Olivier: ‘Nouja, ik heb recent een remix gemaakt van Three Drives: ‘Greece 2000’, een echte classic. Op Soundcloud werd er gereageerd: “Dit is de definitie van een klassieker ruïneren." Ja, dat stak me wel’, zegt Olivier eerlijk. ‘Aan de andere kant: als je je druk moet gaan maken om dat soort reacties, kun je beter van een flat springen. Haatcomments zijn er altijd.’ ‘Live gebeurt dat ook weleens’, zegt Sven. ‘Iedereen gaat helemaal los, maar er is één iemand die met z’n armen over elkaar pal tegenover je komt staan. Dan is het dus juist de uitdaging om hem ook aan het dansen te krijgen!’

MYSTERYLAND Sven: ‘We staan daar nu voor de vijfde keer, fucking vet.’ Wietse: ‘Alles komt samen op Mysteryland, dat is prachtig. Overal gebeurt wel iets.’ Olivier: ’Het heeft ook echt een beetje dat hippiesfeertje, met allemaal rare hoekjes enzo. Daar hou ik van. Ik denk dat Mysteryland zich daarnaast onderscheidt met decoratie. Je ziet een hoop copycats van Mysteryland, maar die halen het niet. Wat Time Warp voor de technoscene is, is Mysteryland voor de algehele edm-scene. Champions League-niveau.’

19

CLUBLIFE 2.2015


DJ GEAR

ANALOG PACK We bespreken op deze pagina al kort de SIXth MONTH JUNE-vst van Elektrostudio, maar eigenlijk zijn al hun vst's de moeite van het checken waard. Onder de noemer Analog Pack worden er een hele hoop vst's aangeboden, allemaal gemodelleerd naar oude synthsizers. Dus of je nu op zoek bent naar een Moog Sonic Six, een Davolin Davolisint of de Solina String-Ensemble, Elektrostudio biedt ze aan. Het mooiste? De vst's zijn freeware, en dus gratis! Scoren? Ga naar elektrostudio.ovh.org

MINISYN’X

PRIMAL AUDIO FM4

Analoge synths zijn populair, maar ook prijzig. En hoe obscuurder, hoe duurder. Dat geldt zeker voor de Elka Synthex, een acht-stemmige analoge synth uit 1982. In de vier jaar dat deze synth in productie was, waren de verkopen niet om over naar huis te schrijven. Pas later ontdekten artiesten als Stevie Wonder en Jean-Michel Jarre het warme geluid van deze synth, maar toen was de productie al gestopt. Dankzij moeilijk verkrijgbare onderdelen en een korte productieperiode, dus relatief weinig exemplaren in omloop, kost een originele, goedwerkende Synthex je redelijk wat geld. Gelukkig bestaat de vst en houdt dit digitale formaat de klassieke synth in leven. De miniSyn’X is XILS-lab’s twist op de klassieke Synthex. Hetzelfde geluid, maar met alle gemakken van vandaag de dag. Zoals twee verschillende synth-engines met ieder een eigen interface die via diverse modi gecombineerd kunnen worden, tien oscillatoren per patch, double layer-mode voor meer complexe patches en natuurlijk volledige midi-integratie (iets wat alleen de laatste Synthex had, en dan alleen op een basic niveau). Andere aanpassingen die XILS heeft gedaan om de synth helemaal naar het heden te trekken is de vier tracks-tellende polyfone sequencer uitbreiden, een nauwgezette emulatie van een bucket brigade-delay en het door XILS-lab zelf ontwikkelde zero-delay algoritme dat de kwaliteit van pwm-patches behoorlijk verbetert.

Een paar jaar geleden was het ondenkbaar, maar inmiddels is de iPad een haast niet te missen onderdeel van iedere studio setup, en ook in de booth staat de tablet van Apple zijn mannetje. Steeds meer synth-fabrikanten kiezen de digitale route, waar producers en dj’s allebei wat aan hebben. Meer opties om je productie of dj-set vetter te maken, zijn alleen maar beter, nietwaar? Naast de digitalisering van hardware, wordt ook het verleden niet vergeten. Steeds meer klassieke synths krijgen een digitale variant. Primal Audio, een relatief jong bedrijf uit Kopenhagen, draagt bij aan deze digitalisering van klassiekers met een iOSversie van de klassieke DX-serie synthesizers, die Yamaha begin jaren ’80 uitbracht. Uiteraard zitten er extra’s in en kun je je sounds dikker maken met unisons en tweaken met envelopes om precies het geluid te krijgen dat je zoekt. Het geluid is lekker vet, iets wat nogal eens ontbreekt in digitale synths en wat juist die old school-synths zo gewild maakt. Primal Audio heeft z’n uiterste best gedaan om zo dicht mogelijk bij de DX-serie te blijven, dus ook puristen moeten zich kunnen vinden in de digitale versie.

INFO XILS-LAB.COM PRIJS €45,-

INFO PRIMAL-AUDIO.COM PRIJS $9,99

OUDE HARDWARE IN EEN NIEUW JASJE

CLUBLIFE 2.2015

20

FORMAAT IOS GEMAAKT DOOR PRIMAL AUDIO GEBASEERD OP YAMAHA DX-SERIE

FORMAAT VSTI GEMAAKT DOOR XILS-LAB GEBASEERD OP ELKA SYNTHEX

Als producer kom je om in de vst(i)'s en synth-apps, de ene met nog meer functies dan de andere, met nog betere geluidssynthese en integratie binnen jouw digitale setup. Een interessant fenomeen in deze sloot aan virtuele instrumenten zijn oude synths gegoten in een softwarejasje. Wij lichten de beste er voor je uit! TEKST PETER GÜLDENPFENNIG

CLUBLIFEMAGAZINE.NL

Clublife Magazine 2.2015  

www.partyscene.nl

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you