Page 1


Elite x2

Ontwikkeld voor IT’ers, populair bij klanten Deze stijlvolle tablet en notebook in één met Windows 10 Pro is ideaal voor professionals die echt mobiel willen werken. Nu verkrijgbaar als aantrekkelijke bundel inclusief HP Travel Keyboard en USB-C Docking Station. Voorzien van 4G WWAN zodat u altijd online bent met HP Mobile Connect Pro.

Laat u adviseren over de Elite x2 door onze HP Mobility Specialisten op ikwilmobielwerken.nl/mobilityspecialist

Verkoopadviesprijs

€1.199,- excl. BTW Bundelbestelnr.: BL5H30EA02

Niet alle functies zijn beschikbaar in alle edities of versies van Windows. Systemen hebben mogelijk een hardware-upgrade en/of apart aangeschafte hardware, drivers, software of BIOS-updates nodig om de functionaliteit van Windows volledig te benutten. Windows 10 wordt automatisch bijgewerkt en dit is altijd ingeschakeld. Uw internetprovider kan kosten in rekening brengen en na verloop van tijd kunnen extra vereisten van kracht worden voor updates. Zie microsoft.com. Voor sommige functies, zoals Cortana met spraakondersteuning, schrijven/tekenen met een pen en Continuum is geavanceerdere hardware vereist. Zie microsoft.com/enus/windows/ features. Schermafbeeldingen zijn simulaties. Wijzigingen voorbehouden. Apps uit de Windows Store worden apart verkocht. De beschikbaarheid en mogelijkheden van apps kunnen per land verschillen. Microsoft, Windows en het Windows-logo zijn ofwel gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Microsoft Corporation in de Verenigde Staten en/of andere landen. © Copyright 2016 HP Development Company, L.P.


Welkom

Clipboard Publishing BV Delftweg 147 2289 BD Rijswijk, Nederland Tel: *31(0)15-7600700 Fax: *31(0)15-7600760 info@clipboard-publishing.nl www.clipboard-publishing.nl

Ga voor die verandering! Ken je dat? Je komt net terug van vakantie. Nogal wat biertjes, cocktails, tapas en ander lekkers weggetikt op dat heerlijke terrasje aan de kust of op zo'n lommerrijk pleintje ergens in het zuiden van Frankrijk. Kilo's erbij en die moeten er weer vanaf. En alleen wat minder eten en een pilsje laten staan zijn zeker niet afdoende. Dat wordt dus met de regelmaat van de klok naar de sportschool of in sweatshirt en sportbroekje het park in. En omdat je overdag loeidruk bent als succesvol ondernemer en in de avonduren nog een gezin of een sociale agenda te onderhouden hebt, zijn alleen de (zeer) vroege ochtenduren nog vrij voor loodpompen en hardlopen om op die manier het lijf weer enigszins in vorm te krijgen. Dat betekent nóg een uur eerder uit de veren en direct de touwen in. Het is alles behalve leuk, maar het moet. En hé: wie weet ga je dat buffelen na verloop van tijd nog tof vinden ook! Want dat is verandering: overstappen op totaal iets anders. Je ritme aanpassen, je zelfdiscipline ophogen en tevens meer discipline eisen van anderen. In het begin niet altijd even fijn en een hoop gedoe, maar na een poos pluk je de vruchten en ben je blij dat je de stap hebt gezet. Zelden is verandering iets slechts. Ook wanneer je kijkt naar het ondernemerschap. Vastgeroeste gewoontes, verouderde tools, versleten bedrijfsvoering en stramme klantrelaties schreeuwen om over te stappen naar iets nieuws. Dan kan het gaan om ander personeel, een up-to-date boekhoudprogramma, de meest moderne beveiliging van jouw bedrijfsdata of simpelweg vervanging van die oude bureaustoel of je desktop.

'Het motiveert, het verfrist, het biedt nieuwe kansen'

Natuurlijk: dat veranderen, het overstappen, doe je niet zo maar even. Het is wijs om eerst advies te verzamelen. Aan die loodzware gewichten in de plaatselijke Basic-Fit hijsen terwijl je net bent behandeld aan een muisarm, is ook alles behalve snugger.

Zoals je van Baaz gewend bent, staan wij je steeds weer bij met raad en daad. Zeker in deze editie die bijna in het geheel in het teken staat van verandering, van overstappen naar iets beters. In het begin zal het wellicht even wennen zijn, maar aan het einde van het verhaal ga je zeer tevreden zijn met de keus voor iets anders, iets beters, iets moderner. Het motiveert, het verfrist, het biedt nieuwe kansen. Grijp die kansen. En ga door met dat sporten. Een gezondere onderneming en een gezonder lijf. Wat wil je nog meer?

Redactie Senta Bemelman Jasper van Bladel Rick Francissen Nadja Geskus Peter Güldenpfennig Mark van Harreveld Thomas Keulemans Dré de Man Bart Remmers Wouter de Vink Menno Visser redactie@thecontentgroup.nl Tel: +31(0)15-7600.707 Marketing & PR Tim Beemer Sven de Heer Giancarlo Idili marketing@clipboard-publishing.nl Tel: +31(0)15-7600.700 Sales Bart Arkesteijn Manon van den Enden Mitchell Koymans Kick van Poeteren Jascha Vink sales@clipboard-publishing.nl Tel: +31(0)15-7600.770 Traffic Lindsay van Veelen traffic@clipboard-publishing.nl Tel: +31(0)15-7600.700 Vormgeving Martijn Herremans Lloyd Troost Ron de Vos Coverfoto Gerard Henninger

Distributie Benelux Betapress BV, Gilze Imapress, Turnhout, België

ONDERNEMER OF CEO? ONTVANG GRATIS BAAZ MAGAZINE www.baaz.nl/abo

Baaz is dagelijks actief op social media. Volg ons, like ons, deel artikelen en discussieer mee. @baazmagazine

Concept en idee Jascha Vink jascha@clipboard-publishing.nl Tel: +31(0)15-7600.771

Drukkerij Senefelder Misset, Doetinchem

Redactie, Baaz magazine

www.baaz.nl

Uitgever Linda Oenema linda@clipboard-publishing.nl Tel: +31(0)15-7600.700

www.baaz.nl/facebook

www.baaz.nl/linkedin

Copyright © 2016 Clipboard Publishing bv, Rijswijk. Het is niet toegestaan om in Baaz gepubliceerde artikelen, of gedeelten daarvan, dan wel gebruikt beeldmateriaal over te nemen, te (doen) publiceren of anderszins openbaar te maken of te verveelvoudigen, zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming vooraf van de uitgever dan wel hoofdredacteur, behoudens het auteurs- en beeldrecht van de auteur/fotograaf indien niet in dienst bij Clipboard Publishing.


Over ons

Over ons

Baaz Magazine wordt gemaakt door een enthousiast team van redacteuren. Zij zijn altijd op zoek naar de meest innovatieve startups, interessantste ondernemersverhalen en de beste oplossingen om jouw bedrijf nog succesvoller te maken. Naast de vaste redactie maken we graag gebruik van de expertise van ondernemers die met gastcolumns hun praktijkervaring uit de doeken doen. Even voorstellen: PETER GÜLDENPFENNIG

REDACTEUR Zeg je technologie, dan zeg je Peter. Hij weet als geen ander deze ingewikkelde materie voor iedereen begrijpelijk uit te leggen. Hij schudt zo een achtergrondartikel uit zijn mouw en voor een interview draait hij zijn hand ook niet om. Voor de nieuwste gadgets moet je dus bij deze tech-liefhebber zijn. peter@thecontentgroup.nl

MET MEDEWERKING VAN O.A.

KIM MINTEN

ROB BLOMME

RAMON VAN LIESHOUT

BERT TUINSMA

JANINE BAUER

ANJA VAN NIERSEN

HELLA HENDRIKS

REMCO FRÜHAUF

VINCENT VAN MARLE

HELPT ONDERNEMERS

NYENRODE

DAS

BART REMMERS

REDACTEUR Bart is een echte alleskunner. Een achtergrondartikel over internationaal ondernemen, een interview met een starter of een diepgaand gesprek met een CEO. Het maakt hem allemaal niets uit. Hij staat altijd klaar met zijn kladblok om mooie, interessante en uitdagende quotes van ondernemers op papier te zetten. bartremmers@thecontentgroup.nl

ZEKER ONLINE

ONLINE BUSINESS MEDIA

BIEDRA

INFORMER

ALLEGO

MVO NEDERLAND

MARK VAN HARREVELD

REDACTEUR Mark is de man voor het duidende achtergrondartikel. Hij wil steeds weer van de hoed en de rand weten en duikt daarom altijd de diepte in. Verder is de Baaz-redacteur een begenadigd interviewer en weet hij altijd net dat beetje meer te halen uit een goed gesprek met de meest interessante personen. markvanharreveld@thecontentgroup.nl

Clipboard Publishing Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, gekopieerd of op andere wijze worden verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever. BAAZ IS HET MAGAZINE VOOR ONDERNEMERS UIT HET MKB, OVER BUSINESS, MANAGEMENT, LIFESTYLE EN HET ZAKENLEVEN. Baaz wil eigenlijk maar één ding: ondernemers en leidinggevenden inspireren en informeren. Het laat zien hoe je een bedrijf sterker kunt maken. Met innnoverende ICT, een goede marketingstrategie of een vooruitstrevende managementstijl. Geen technisch jargon of gebral, maar heldere informatieve artikelen, geschreven vanuit de optiek van de ondernemer.

4

Baaz Magazine

Baaz is powered by

BAAZ STAAT VOL VERHALEN UIT DE PRAKTIJK, VAN SPECIALISTEN, LEVERANCIERS EN DE ONDERNEMER ZELF, afgewisseld met interessante en prikkelende vaste rubrieken en columns. Baaz heeft als belangrijke pijlers innoveren en duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen.


GROEI BEGINT MET DE JUISTE KOFFIE

ONTDEK DE KRACHT VAN NESPRESSO VOOR UW BEDRIJF

BUSINESS SOLUTIONS Bedrijven die de medewerkers zien als hun grootste kracht kiezen voor Nespresso, omdat bevlogen werknemers het bedrijf helpen te groeien. 87% van de werknemers denkt dat hun bedrijf om hen geeft, als men op het werk Nespresso krijgt *. Vraag nu een proefplaatsing aan op nespresso.com/pro of bel 0800 024 8010. * Onderzoek uitgevoerd in 2014 door Strategic Research onder 212 beslissers en 1.000 werknemers van bedrijven met meer dan 50 werknemers in 5 Europese landen.


10

EINDBAAZ

Florian Overkamp

Tekst Auteur

THROWBACK BOSSDAY Hoe vergaat het de startups die we eerder interviewden een paar jaar later? Wij zochten ze op en vernamen de laatste ontwikkelingen. Lees verder op pagina 24.

Directeur, baas, Eindbaaz‌ Noem Florian Overkamp liever de oprichter van Speakup, specialist op het gebied van moderne telecommunicatie. We spreken met de man die de combinatie mens en technologie nooit uit het oog verliest wanneer het draait om snelle, heldere en vooral persoonlijke telecommunicatie anno 2016. Maar hoe is Florian eigenlijk als Eindbaaz?

20 Kick.start

Nieuwe, veelbelovende startups krijgen de kans hun verhaal te doen. In deze Baaz maken we kennis met new kids on the block SQULO en Appromotors. Wat maakt hen zo veelbelovend? 6

Baaz Magazine

51 Overstapgids

Overstappen van product of dienst? We zetten op een rij hoe dat het beste in zijn werk gaat en noemen interessante producten en diensten.

30 Baaz #100

We zetten ook nu weer drie absolute must have's op een rij: Patek Caliber Pocket Watch, Leitz Smart LED Desk Lamp en de Cowarobot koffer.


46

40

18

26

72

72 Elektrisch succes van Allego

26

18 Gastexpert: concurrentiebeding in tijdelijk contract

40

Overstappen van benzine op elektriciteit? Dat wordt steeds eenvoudiger, want elektrisch rijden is populair. Toch zijn we er nog lang niet wanneer het aankomt op optimaal schoon vervoer. Allego werkt met nationale en internationale partners aan een (nog) groenere en mobielere wereld.

Sinds de komst van de Wet werk en zekerheid is het niet langer mogelijk om een concurrentiebeding op te nemen in een arbeidscontract voor bepaalde tijd. Slechts in zeer uitzonderlijke gevallen is dit nog wel mogelijk. Er moet dan sprake zijn van zwaarwegende bedrijfsbelangen.

22 Scale-ups

Welke startups zijn inmiddels uitgegroeid tot succesvolle scale-ups? We vroegen het twee jonge topondernemingen. FlowFabric en Lightspeed wisten uit te groeien tot grote hoogte.

64

74

34

34 Circulaire bedrijfsvoering

Een uitgebloeide bloem of plant belandt doorgaans in de vuilnisbak. Zonde, want de meeste bloemen en planten hebben meerdere levens. Orchideekweker Ronald Koeleman bedacht samen met wetenschappers van de Erasmus Universiteit een retoursysteem voor uitgebloeide orchideeën. Het resultaat is een duurzaam nieuw product mét marktpotentieel: de circulaire orchidee.

CLIMATE MAKEOVER

Als organisatie binnen 1 jaar 100 procent verantwoordelijkheid nemen voor de eigen impact op klimaatverandering. Dat is in een notendop het idee achter de Climate Makeover. Maar hoe gaat dat in de praktijk?

DIENSTEN EN SERVICES VOOR ZZP'ERS

Elke ZZP'er weet: om je zaken goed op een rij te hebben, heb je hulp van buitenaf nodig. Zoals bij het afnemen van services als verzekeringen of goede juridische ondersteuning. Wij kijken wat er zoal beschikbaar is.

46

'LHBT-TOLERANTIE IS GOED VOOR DE BUSINESS'

LHBT'ers op de werkvloer. Gelukkig kunnen werknemers – en werkgevers – steeds meer open zijn over hun seksualiteit op de werkvloer. Toch zijn er nog flink wat bergen te verzetten wanneer het aankomt op LHBTdiversiteit en tolerantie. Technologiebedrijf SAP Nederland geeft alvast het goede voorbeeld

64

DAG IN/DAG UIT: SPACES

74

BAAZ ZOEKT UIT

Spaces is opgericht met het idee dat werk leuker en interessanter moet zijn, mits je dit doet in een omgeving die je energie geeft en stimuleert. Werken in een mooie omgeving is niet genoeg, een dynamische community van gelijkgestemden stimuleert ook.

Ook als partijen met elkaar afspreken dat zij een overeenkomst van opdracht met elkaar aangaan en geen arbeidsovereenkomst, dan kan de Belastingdienst daar anders over denken. Als de Belastingdienst vindt dat sprake is van een arbeidsovereenkomst, dan zal de werkgever loonheffingen moeten inhouden en afdragen. Dit kan grote financiële gevolgen hebben.

Baaz Magazine

7


Het beste van Baaz.nl

VR-GIGANT JAUNT NAAR NEDERLAND

Vrouwelijk ondernemerschap blijft achter

Ondanks een flinke verhoging van het aantal vrouwen met een eigen bedrijf tussen 2007 en 2012, is er op andere vlakken van vrouwelijk ondernemerschap weinig verbetering te bespeuren. Mannen staan nog steeds veel vaker aan het roer van een eigen onderneming en als vrouwen een eigen bedrijf hebben is het in veel gevallen zonder personeel. De omzetcijfers stellen ook teleur. Slechts 4 procent van de totale omzet gaat naar bedrijven waar vrouwen de scepter over zwaaien.

​Baaz.nl/vrouwen @FuturoUitgevers Mooi artikel @Baaz Magazine over #groepsdruk: 'Hoe frisse ideeën om zeep worden geholpen'.

GROEI CROWDFUNDING NEDERLAND NEEMT AF

In de eerste helft van 2016 is voor 86 miljoen euro opgehaald middels crowdfunding. Daarmee groeit crowdfunding in Nederland opnieuw, maar minder snel dan de afgelopen 5 jaar het geval was. ​In totaal werden afgelopen halfjaar meer dan 2.700 projecten en ondernemingen succesvol gefinancierd zo blijkt uit her rapport 'Crowdfunding in Nederland' van crowdfunding agency Douw&Koren.

Baaz.nl/crowdfunding

@Interpolis Wist je dat een zieke werknemer ruim 2x zijn bruto salaris kost? @BaazMagazine

8

Baaz Magazine

​ ET AMERIKAANSE VIRTUAL H REALITY-BEDRIJF JAUNT OPENT DE DEUREN VAN EEN KANTOOR IN AMSTERDAM. DE TOONAANGEVENDE PIONIER OP HET GEBIED VAN VIRTUAL REALITY-ERVARINGEN KONDIGDE AAN ZICH MET EEN INGENIEURSBUREAU EN ONTWIKKELINGSCENTRUM TE HUISVESTEN OP EEN VOORMALIGE MARINEBASIS. AMSTERDAM IS NA LONDEN HET TWEEDE KANTOOR OP EUROPESE BODEM.

Baaz.nl/virtualreality @KoddeVanOosten Lange to-do list, volle inbox. 4 bruikbare tijdmanagementtips van @BaazMagazine

WIE BEKEEK JOUW LINKEDINPROFIEL?

LinkedIn is bij uitstek het platform voor professionals, maar dat je met een muisklik kunt zien wie jouw profiel heeft bekeken, is een grote stiekeme aantrekkingsfactor. Dat dit ook nog daadwerkelijk zakelijke kansen kan opleveren, lijken minder gebruikers zich te realiseren. Hoe? Baaz legt het je online uit.

Baaz.nl/jouw-linkedin

@NyenrodeBU @AndreNijhof: 'Duurzaam ondernemen, maar dan écht' #Nyenrode @BaazMagazine Links voor Google’s algoritme bewezen

Onderzoek wijst uit dat links nóg belangrijker zijn voor Google’s algoritme dan gedacht. Er is een nagenoeg perfecte correlatie tussen websites met een hoge ranking in Google en het aantal links dat naar die pagina wijzen. Het onderzoeksteam verzamelde links van de top 50 ranking van 6000 zoekresultatenpagina’s en kon daarmee zijn statement onderbouwen. Volgens Eric Enge, het hoofd van het team, kunnen links alleen het verschil maken als de content op de website concurreert op het gebied van relevantie en kwaliteit.

​Baaz.nl/algoritme

NETWERKEN DOE JE ZO

Rob Tol heeft 'Het Netwerk Boek - over succesvol netwerken in zakelijke markten' vernieuwd. Het boek is uitgebreid met 24 pagina’s en biedt het zakenleven een overzicht van de mogelijkheden van doelgericht netwerken met een tiental nieuwe interviews. Ook is er meer aandacht voor de kansen van social media. Te bestellen via netwerkacademie.nl. Baaz.nl/boekentip

ZEELAND BETAALT HET SNELSTE

Uit de Barometer Betaalgedrag van Graydon blijkt dat tijdens het tweede kwartaal bedrijven facturen gemiddeld na 40,7 dagen betaalden. In vergelijking met een jaar eerder is dit betaaltermijn met drie dagen verbeterd. Op provinciaal niveau zien we dat de beste betalers zich nog steeds in de provincie Zeeland bevinden. In Flevoland was men het traagst.

Baaz.nl/betalen

DAT ZAKENREISJE KAN GOEDKOPER

Als ondernemer heb je wel eens een periode waarin je op de kleintjes wilt letten. Zakenreizen zijn echter vaak onontbeerlijk en die kunnen je juist flink op kosten jagen. Baaz.nl geeft tips hoe je reizen vriendelijker voor de portemonnee maakt. Maak eens gebruik van beloningsprogramma’s of reis lean and mean en neem geen ruimbaggage mee.

Baaz.nl/zakenreizen

@MVO_NL Omzet detailhandel blijft gelijk… Maar wel opnieuw groei detailhandel online, #trend! via @BaazMagazine

INVESTEERDERS GEK VAN ONLINE FASHION

Online fashionbedrijven zijn the hottest ticket in town, zo blijkt wanneer men een blik werpt op de uitgaven van investeerders. Deze venture capitalists hebben in de eerste vijf maanden van 2016 al net zo veel geïnvesteerd in Europese online fashionbedrijven als in het gehele vorige jaar, zo blijkt uit cijfers van Tech.eu. Men stak 440 miljoen euro in deze tak van de Europese tech-scene.

Baaz.nl/investeringen

De werkende generaties ontleed

​ OEWEL HET VEEL ONDERNEMERS H DANKZIJ EEN AANTREKKENDE ECONOMIE WEER VOOR DE WIND GAAT, ZIJN VELEN NOG BEZIG MET HET VERSTERKEN VAN HUN FINANCIËLE POSITIE. DIT BLIJKT UIT DE ING ONDERNEMERSINDEX. DEZE STAAT IN HET DERDE KWARTAAL VAN 2016 OP 113 PUNTEN. HIERMEE IS HET ONDERNEMERSVERTROUWEN IN HET MKB SINDS BEGIN 2015 VRIJ STABIEL.

De leeftijd van een werknemer speelt lang niet altijd een rol. Wel kent elke generatie zijn eigen ambities en behoeften. Zo zijn babyboomers loyaal en hebben ze een goede werkethiek. Generatie X is doorgaans ondernemend, maar gelooft heilig in een goede werk/leven-balans. En generatie Y kreeg het net als de babyboomers zwaar te verduren door de economische recessie. Hierdoor zijn ze doorgaans lang niet zo loyaal als vorige generaties, maar staan ze altijd open voor nieuwe uitdagingen.

​Baaz.nl/mkb

Baaz.nl/werknemers

ONDERNEMERSVERTROUWEN MKB STABIEL


Even over WagenPlan Sinds 2001 zijn wij een innovatieve speler op de leasemarkt. Door de joint ventureconstructie van onze moedermaatschappijen Centraal Beheer en Athlon kunnen we grootschalig inkopen.

Meer w weten? Bel ons op (055) 579 8223. Of kijk op onze wagenplan.nl website w

Even over WagenPlan Doordacht, duurzaam én voordelig rijden

Leasen bij WagenPlan is kiezen voor mobiliteit met een plan. Sinds 2001 zijn wij een innovatieve speler op de leasemarkt. Wij bieden de combinatie van CO2-neutraal rijden, aanvullende Door de joint ventureconstructie van onze moedermaatschappijen OV-oplossingen, goede prijs én persoonlijke aandacht. Centraal Beheer en Athlon kunnen we grootschalig inkopen. Wij delen onze kennis graag met u. Doordacht, duurzaam én voordelig rijden Leasen bij WagenPlan is kiezen voor mobiliteit met een plan. Wij bieden de combinatie van CO OV-oplossingen, goede prijs én persoonlijke aandacht. Wij delen onze kennis graag met u.

Meer weten? Bel ons op (055) 579 8223. Of kijk op onze website wagenplan.nl

29-08-16 14:57


10

Baaz Magazine


Eindbaaz

Directeur, baas, Eindbaaz… Noem Florian Overkamp liever de oprichter van Speakup, specialist op het gebied van moderne telecommunicatie. We spreken met de man die de combinatie mens en technologie nooit uit het oog verliest wanneer het draait om snelle, heldere en vooral persoonlijke telecommunicatie anno 2016. Maar hoe is Florian eigenlijk als Eindbaaz?

'VOLGENS MIJ BEN IK EEN VRESELIJK RELAXTE BAAS' Florian Overkamp, chief entrepreneur van Speakup TEKST

ekijk het profiel van Florian Overkamp, oprichter en mededirecteur van Speakup, en je ziet dat de kunst van de telecommunicatie – in de breedste zin van het woord – er al vroeg inzat. Een flinke tijd voordat de Eindbaaz van deze Baaz magazine in 2003 het bedrijf gespecialiseerd in zakelijke telecommunicatie startte, was hij al actief bezig met innoveren. Ook tijdens zijn studie aan de universiteit

BEELD

Gerard Henninger

waar het bij mij iedere keer weer om draait, is wat technologie betekent in ons dagelijkse leven. Dat raakvlaak tussen mens, maatschappij en technologie boeit mij enorm’, verduidelijkt Florian. Is het zo dat de nog jonge Florian het populair wetenschappelijk magazine KIJK opvrat en geboeid op televisie keek naar Chriet Titulaer en zijn 'Wondere' Wereld? Of valt dat mee? ‘Ook dat. Maar het is vooral later gekomen. Ik ben de afgelopen jaren samen met mijn vrouw heel vaak door Europa aan het reizen geweest. De auto in en op de bonnefooi op pad. Om te kijken wat er allemaal gebeurt wanneer je kijkt naar cultuur, architectuur en technologische ontwikkeling. Dan kom je af en toe leuke dingen tegen die we ook voor Speakup gebruiken. Denk aan telecommunicatiemusea, zoals in Boedapest bijvoorbeeld. Dan ga ik van die ouderwetse centrales bekijken. Hartstikke lachen. Maar ook mooi om te zien wat het menselijk vernuft ons heeft gebracht en wat de waarde ervan inmiddels is.’ Florian: ‘Er is een boek met de titel ‘The

'Dat raakvlaak tussen mens en technologie boeit mij enorm’ van Twente. Zat dat van jongs af aan in zijn bloed? ‘Je moet af en toe leren jezelf te ontdekken. Waar gaat het nu eigenlijk over in je leven? Voor mij geldt dat ik steeds weer word getriggerd door menselijk vernuft. En dat moet je breed zien. Het kan net zo goed over de Romeinse waterwerken gaan. De vraag

Bart Remmers

Victorian Internet’. Deze gaat over de geschiedenis van de seinpaal en de telegraaf en de ontwikkeling tot transAtlantische bekabeling. Die veranderde de maatschappij radicaal! Wanneer je het relateert aan dat wat er nu gebeurt - internet en alles wat je daar mee doet – dan zie je dat de internet-tijdspanne heel vergelijkbaar is met de periode tussen de seinpaal en de trans-Atlantische bekabeling. Analogieën tussen die twee periodes zijn er dus absoluut. Ontzettend interessant om te zien.’ Musea en boeken Het houdt bij de Speakup-oprichter niet op bij de theoretische kant van mens en technologie opgediept uit musea, boeken en televisieprogramma’s. ‘Klopt. Tijdens mijn studie – midden jaren negentig – sloeg ik samen met andere studenten aan het experimenteren. We hadden op de universiteitscampus razendsnelle toegang tot het internet, het world wide web was net ontstaan. Wij wilden weten wat de mogelijkheden daarvan waren.’ Na de studie werkte Florian een korte tijd in de software business, waarna hij zich samen met medestudenten Baaz Magazine

11


Eindbaaz

INTERNATIONAAL ACTIEF

De kennis, ervaring en expertise van het bedrijf zorgen voor een prettige combinatie van snel schakelen en kwalitatief hoogwaardig opleveren. Afnemers van Speakup vind je over de hele wereld. Onze datanetwerken bieden je een betrouwbare aansluiting op het reguliere telefoonnetwerk, aangevuld met alle mogelijkheden om jouw telecommunicatie in te richten zoals jij dat wilt. En zolang als je dat wilt, want bij Speakup hoef je niet vast te zitten aan lange contracten.

DE SLIMME SCHAKEL

Het dagelijks leven van de gemiddelde medewerker is sterk veranderd. Het werk hoeft niet te stoppen als je het kantoor verlaat en je privéleven blijft ook in contact met je werkplek. De telecommunicatieoplossingen van Speakup zijn bedoeld om deze dynamiek zo efficiënt en inspirerend mogelijk te maken. Echter snappen ze ook dat je niet altijd beschikbaar kunt of wilt zijn, maar de klant verwacht dit stiekem wel. Hoe ga je hier nou effectief mee om? Het smart(er) netwerk van Speakup helpt je hierbij. Beschikbaarheid binnen een 24/7 bereikbaarheid is waar het om draait anno 2016. www.speakup.nl

12

Baaz Magazine

en collega’s bezighield met veilige datacenters. ‘Dat was Virtu (inmiddels Equinix Netherlands, red.). Ik woonde in die jaren op de campus en besloot samen met een groepje anderen de zaken serieus aan te pakken. Tegenover de universiteit stond een gebouw waar ooit een distributiekantoor van de Nederlandse Bank in gevestigd zat. Een pand voorzien van zware kluizen en dikke muren – je kan spreken van high grade-beveiliging’, memoreert Florian. ‘We hebben het dan over een tijd waarin bijna alle datacenters zich nog in de Randstad bevonden. Datacenters van het niveau dat je met een vorkheftruckje door de muur aan de zijkant naar binnen kon rijden, de servers uit de kast schroefde en eenvoudig weer vertrok. Dat pakten wij anders aan. Wij gingen een datacenter bouwen in Enschede en niet in de Randstad. Op een manier waarmee we een hoge kwaliteit konden bieden. Want het ging en gaat nog steeds niet alleen maar over het hosten van enkele websites. Het gaat over meer dan dat. Over bedrijfsdata, processen en opslag, over privacy en beveiliging… You name it!’

krijgen. Daar kon je amper een datacenter op draaien, het is weinig efficiënt. De vraag was: hoe los je het op? Dan moet je gaan omdenken. Als de berg niet naar Mohammed komt, moet Mohammed naar de berg toe. Het glasvezelnetwerk wat al aanwezig was in de regio, werd vooral gebruikt om wetenschappelijk onderzoek te doen. Waarom dat netwerk niet openstellen voor bedrijven? Daar zouden wijzelf, maar ook een groot

die verschillende bedrijven op een lijn? Dat was best een uitdaging, veel praten en overtuigen, de juiste personen zoeken en aan elkaar koppelen. Maar het was een mooie tijd en, minstens zo belangrijk, het project kwam van de grond!’ Internet in je broekzak Anno 2016 is het internet groot en supersnel. Daar komen weer nieuwe vragen en uitdagingen bij kijken, aldus Florian. ‘Want wat is nu de extra value die ondernemers actief op netwerken de klant kunnen bieden? En wat is het onderscheidend vermogen ten opzichte van de concurrentie?’ Vragen die van groot belang waren toen de Eindbaaz in 2003 met Speakup startte en vandaag de dag alleen maar nog belangrijker. ‘De echte waarde komt van het verbinden van mensen via internet en netwerken. De toegang tot internet wordt steeds meer alomvattend, het zit letterlijk in je broekzak. De hoofdrol is er nu voor de applicaties waarmee jij jezelf met de rest van de wereld kan verbinden.’

'Maak regelmatig de keuze om verder te kijken dan de waan van de dag'

Pionierswerk Voor de mannen achter het datacenter was het zaak om op zoek te gaan naar venture capital, tegelijkertijd werd er gelobbyd en getrokken aan glasvezel- en breedbandinitiatieven in de regio Twente. ‘Dat was absoluut pionierswerk in die tijd’, verzekert Florian. ‘Toen we begonnen konden we alleen voor een megabedrag een twee MB-huurlijntje

deel van Twente, voordeel van hebben. Om een lang verhaal kort te maken; we kregen de juiste partijen bij elkaar. Er werd een initiatief gestart voor een NederlandsDuitse internet exchange, de NDIX. Geen commercieel verhaal, want het moest juist een open en transparante marktplaats zijn. Wel de eerste grensoverschrijdende internet exchange. Juist daardoor kreeg deze regio voor grote telecommunicatiebedrijven een flinke aantrekkingskracht’, aldus de ondernemer. ‘Ik zal je dit vertellen: wij zijn er toen, in die jaren, van doordrongen geraakt dat internettoegang een nutsvoorziening moest zijn. Jouw internettoegang moest net zo natuurlijk worden als het water uit de kraan. Daar had je toen echt wel wat voor nodig en het was niet iets wat je als commerciële organisatie in je eentje voor elkaar kreeg. Samenwerking met talloze partijen was noodzaak. Hoe kregen wij de universiteit, de gemeente, de provincie en al

Want verbinden, dat is waar Speakup voor staat en waar Florian zich nog steeds intensief mee bezighoudt. ‘Ik heb ideeën, kan stukjes ontwikkelen en het verhaal vertellen, maar ik heb ook andere slimme koppen om me heen. Gelukkig maar. Ik ben geen ras-commerçant en uiteindelijk heb ik ook hulp nodig om het product helemaal tot in de puntjes af te bouwen. En dat doen we allemaal samen. Iedere werknemer draagt op zijn of haar manier bij aan de


waarde van het bedrijf. ’Samen met zijn team ontwikkelt Florian inmiddels flink wat jaren innovatieve telecommunicatie oplossingen voor het bedrijfsleven. ‘Zo creëerden we in de beginjaren al de mogelijkheid om telefonie vanuit een datacenter op te zetten op een manier die lijkt op dat wat we nu cloud noemen. Op die manier konden we toen al kleine bedrijven dezelfde faciliteiten bieden die normaliter voorbehouden waren aan grote corporates die er ontzettend veel geld voor betalen. Sec bekeken is dat precies het anarchistische – of liever vrijelijke element van internet: diensten en technologieën beschikbaar maken voor mensen die er onder andere omstandigheden niet de toegang toe hebben. Dat vind ik het mooie aan Speakup. Zo zijn we begonnen en zo werken we nog steeds. Chief entrepreneur Toch is niet alles meer hetzelfde als tien, twaalf jaar geleden. Eigenlijk moeten we Florian geen directeur of CEO meer noemen, maar 'chief entrepreneur'. ‘Waarom? Door de komst van Rick Sulman als collega-directeur en CEO heb ik meer mijn handen vrij om me bezig te houden met de volgende golf, de laatste innovatietrends en hoe deze toe te passen. Op korte termijn en zeker ook op lange termijn’, legt Florian uit. ‘Je maakt met je onderneming verschillende stadia door. Je groeit, letterlijk en figuurlijk. Op een gegeven moment is je team zo groot, dat je taken uit handen moet geven en teamleiders aanstelt. Dat is het traditionele model. Vervolgens heb je ook daar

je handen vol aan. Je moet dan oppassen dat je niet wordt overstelpt met zaken die morgen af moeten zijn, waardoor je niet meer ziet wat er overmorgen moet gebeuren. Belangrijk is om de juiste balans te vinden tussen de korte en de lange termijn.’ Als chief entrepreneur heeft Florian meer tijd om goed in de gaten te houden wat de laatste technologische ontwikkelingen zijn binnen internet en telecommunicatie. Vaker kan hij van een afstand zien wat het beste voor zijn bedrijf en product is. ‘Je moet het zo zien: wanneer het knetterdruk is en je staat constant midden in die drukte, dan is het moeilijk om je niet te laten leiden door de waan van de dag. Daar moet je bewust van zijn. Maak regelmatig de keuze om verder te kijken dan die waan. Het werk van vandaag de dag moet zeker gebeuren, maar vergeet die horizon niet. Want wat gaat er in de verdere toekomst voorvallen en hoe spring je daar als ondernemer zo goed mogelijk op in?’ Groeistuipen Zonder teamwerk en het juiste klimaat op de werkvloer, is er weinig of geen succes. Hoe zou Florian de sfeer binnen Speakup willen omschrijven? ‘Door de jaren heen heeft het bedrijf zich behoorlijk snel ontwikkeld. Het betekent ook dat je in een best korte tijd alle groeistuipen van een jonge onderneming langs ziet komen. Op een

gegeven moment merkten we dat door die groei binnen Speakup bepaalde interne afdelingen steeds slechter met elkaar gingen communiceren. Dat moest veranderen en daar zijn we een tijd lang mee bezig geweest. Het was een transitieperiode waarin we moesten nadenken over een belangrijke vraag. We zijn een technologisch bedrijf actief in communicatie. Een bedrijf dat zo direct een eenvoudig mogelijke communicatie voor de klant mogelijk maakt. Hoe bereik je dat dan ook intern, zodat alle werknemers van Speakup zo goed mogelijk met elkaar samenwerken? Het antwoord? ‘Je moet zoveel mogelijk afstappen van de

hiërarchische structuur’, aldus de chief entrepreneur. Weg met die kamertjes En hoe zit het met vergaderen? Steeds vaker lees je dat bedrijven de vergadercultuur willen indammen. Is dat bij Speakup ook zo? ‘Uiteindelijk is dat een open deur. Bijna iedereen heeft een verschrikkelijke hekel aan vergaderen, omdat het bijna altijd inefficiënt verloopt. Ook daar gaat het om gedrag. Heb je niets toe te voegen aan een vergadering? Waarom zit je er dan bij? Dat soort zaken moet je durven te benoemen. De meeste problemen zou je met een simpel, kort overleg moeten kunnen oplossen. Het is ook de reden waarom we begin Baaz Magazine

13


Eindbaaz dit jaar zijn verhuisd naar een locatie die helemaal open is. Weg met die kamertjes waar twee of drie mensen werken. Iedereen kan zijn eigen plekje zoeken en ook ik zit aan een bureau tussen de rest van de collega’s. En dat bureau is bijna iedere dag een andere. Op die manier krijg je wisselende settings waardoor de lijnen tussen de collega’s korter worden en er meer besef onderling is over wat we met zijn allen aan het doen zijn. En terugkomend op dat vergaderen: door zo’n open ruimte is dat minder nodig omdat je veel directer met elkaar werkt. Je weet waar jouw collega’s mee bezig zijn omdat je meer meekrijgt van de dagelijkse gang van zaken. Bedrijfsbreed.’ Verantwoordelijkheid nemen Een vraag die we altijd in deze rubriek stellen – hoe moeilijk ook – is wat voor een baas de Eindbaaz precies is. Of hoe denkt Florian dat zijn collega’s hem zien? ‘Ik sta open voor de manier waarop mensen hun eigen ding willen doen. Dat heeft te maken met het feit dat de eerste mensen die we aannamen stuk voor stuk van de universiteit kwamen. Die zijn allemaal slim genoeg om voor zichzelf te bepalen hoe ze hun werk moeten doen. Die moet je niet vertellen hoe jij denkt dat het moet’, aldus Florian. ‘Volgens mij ben ik een vreselijk relaxte baas. Er worden bij ons geen mensen afgestraft als ze eens een keer iets fout doen. Ik zal je dit vertellen: op het moment dat personen hun eigen werk in kunnen delen, kunnen ze ook de verantwoordelijkheid nemen om uitdagingen op te lossen. Ingrijpen van bovenaf moet de

14

Baaz Magazine

tot toestel. Dat lijkt een subtiel iets, maar het moet veel minder vaak gaan over de vraag met welk apparaat – de telefoon op je bureau, je laptop, je smartphone, WhatsApp of sms – ik je kan bereiken, zo lang ik je maar kán bereiken. Dat soort fricties moeten uit onze communicatie en dat gaat zeker ook lukken. We hebben er nog wel een aantal jaar van ontwikkeling voor nodig maar de bouwstenen zijn er. Nu moeten we ze nog op een zo eenvoudige en intuïtieve manier toe gaan passen.’ En de toekomst van Speakup zelf? Zit er een plafond aan de groei? ‘Nee. Er zit zoveel potentie in de markt, die moet de organisatie kunnen en willen pakken. Er is geen bovengrens. Maar we moeten wel beheersbaar groeien. Ik beschouw Speakup als een organisme. Speakup medewerkers kunnen allemaal hun inbreng hebben, hun visie vormen op het gemeenschappelijke doel van Speakup. Zo groeit het bedrijf door de ontwikkeling van de mensen in het bedrijf. Dat is zo belangrijk.’ uitzondering zijn. Weet je, ik ben als ondernemer echt niet onmisbaar om het bedrijf draaiende te houden. En daar heb ik geen enkele moeite mee. Ik heb vertrouwen in de mensen die voor Speakup werken.’

jouw eigen drive, je eigen ‘why’ kan koppelen aan je werkzaamheden, dan is er geen noodzaak om iets anders te gaan doen. Dan zit je op je plek, omdat je doet wat je leuk vind en waar je goed in bent.’

Bewijs dat deze manier van werken werkt, is er absoluut. Florian: ‘De meeste medewerkers van het eerste uur werken nog steeds bij ons. Het verloop is klein. Het gaat er om dat je een samenhang creëert die voorbij gaat aan het feit dat je achter een computer zit en je uren draait. Als je

Gemeenschappelijk doel Terug naar dat wat Speakup naar buiten toe doet. De toekomst van (tele) communicatie. Hoe ziet Florian die voor zich? ‘We hebben steeds meer te maken met een omgeving waarin je meer communiceert van mens tot mens in tegenstelling tot van toestel

Voorlopig is Florian nog niet klaar met Speakup. ‘Zeker niet. Kijk, op het moment dat Speakup een organisatie is waar alleen maar belminuutjes worden weggezet, is het voor mij klaar. Maar dat zal niet snel gebeuren. Onze filosofie is en blijft communicatie voor iedere ondernemer, groot of klein, bereikbaar zijn zoals jij dat wilt en bovenal het geheel niet moeilijker dan nodig. Gecombineerd met de nieuwste ontwikkelingen die we nu en in de toekomst aanbieden. Daar gaan we gewoon mee door. Dat beloof ik je.’


Business Strategy

BEDRIJF WAPENEN TEGEN CYBERCRIMINALITEIT

HOE DOE JE DAT?

Volgens voormalig FBIdirecteur Robert Mueller zijn er twee soorten bedrijven: bedrijven die door hackers zijn overvallen en bedrijven die dat nog moet overkomen. Vaak merken bedrijven pas na maanden dat er in hun computers is ingebroken. Vaak gaat het om persoonsgegevens, privacygevoelige informatie. Best shocking dat het eerder de vraag is wanneer het gebeurt, dan of het gebeurt. TEKST

Ramon van Lieshout

Adressenbestand Bijna iedere ondernemer beschikt over persoonsgegevens. Houd je een adressenbestand van klanten bij? Dan verwerk je al persoonsgegevens. Zorg dus dat deze goed afgeschermd zijn voor anderen. Sinds 1 januari 2016 zijn bedrijven die persoonsgegevens verwerken, verplicht een ernstig datalek te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De meldplicht geldt voor alle bedrijven, overheden en andere organisaties die persoonsgegevens verwerken. Maar wat betekent dat nu voor jou als ondernemer, wat zijn de regels en wat is een datalek? Voorbeelden Een datalek is een inbreuk op de beveiliging van persoonsgegevens. Denk bijvoorbeeld aan iemands naam, adres en woonplaats. Maar ook telefoonnummers en postcodes met huisnummers zijn persoonsgegevens.

16

Baaz Magazine

GAST

GASTEXPERT

Ramon van Lieshout is jurist bij Flexx van DAS

TIPS

Bij een datalek hebben anderen toegang tot de persoonsgegevens of worden deze gegevens vernietigd, gelekt of gewijzigd zonder dat dit de bedoeling is. Denk bijvoorbeeld aan verlies van een USB-stick of laptop, of als een hacker inbreekt in een databestand. Maar ook het versturen van een e-mail of brief met persoonsgegevens, die per ongeluk bij de verkeerde geadresseerde terechtkomt, is een datalek. Meldplicht datalekken Als er bij jouw bedrijf data zijn gelekt, is het belangrijk dat het datalek zo snel mogelijk wordt gemeld. Allereerst intern bij een daarvoor aangestelde functionaris en vervolgens moet worden beoordeeld of je het datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens moet melden. Dat is het geval als het datalek leidt tot een aanzienlijke kans op ernstige nadelige gevolgen voor de bescherming van de persoonsgegevens of die ernstige nadelige gevolgen al heeft. Soms moet je het datalek ook melden aan degene van wie de persoonsgegevens zijn gelekt. Dat hangt af van de ernst van het datalek. Slachtoffers van het datalek kunnen dan in ieder geval maatregelen nemen, zoals het blokkeren van hun creditcard of het veranderen van hun wachtwoord. Boete Een datalek meld je via de website van de Autoriteit Persoonsgegevens. Doe dat in ieder geval binnen 72 uur nadat je het datalek ontdekt. Als je een ernstig datalek niet binnen twee werkdagen meldt, kan de Autoriteit Persoonsgegevens jou een forse boete geven. De boete kan oplopen tot maar liefst 820.000 euro.

• Breng in kaart welke persoonsgegevens in jouw bedrijf worden verwerkt en hoe je die gegevens momenteel verwerkt. • Zorg voor een goede beveiliging van die persoonsgegevens. Leg alleen persoonsgegevens vast die je daadwerkelijk nodig hebt voor jouw bedrijfsvoering en zorg dat onbevoegden hier niet bij kunnen. • Kies slimme en sterke wachtwoorden en ga hier zorgvuldig mee om. • Bescherm gevoelige informatie op de werkplek: vergrendel je pc als je van jouw werkplek gaat en gooi vertrouwelijke documenten in een afgesloten papiercontainer. • Bewaar en verplaats gegevens alleen op opslagfaciliteiten die door jouw bedrijf zijn goedgekeurd en wees voorzichtig met publieke opslagfaciliteiten (zoals WeTransfer). • Neem fysieke informatie alleen mee als het niet anders kan. • Wees alert met het versturen van e-mails met persoonsgegevens. Verifieer de ontvangers en het bijbehorende e-mailadres alvorens te versturen. • Laat laptops, USB-sticks, smartphones en andere gegevensdragers niet achter op onbewaakte plaatsen en geef hier instructies over aan jouw werknemers. • Instrueer jouw werknemers hoe ze met de persoonsgegevens en andere privacygevoelige informatie moeten omgaan. Controleer regelmatig of ze zich aan de regels houden. • Stel een protocol op voor de situatie waarin jouw bedrijf met een datalek te maken krijgt en benoem intern een afdeling of persoon die een datalek kan beoordelen en melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. • Zorg dat jouw werknemers precies weten hoe ze moeten handelen in geval van een datalek: informeer ze bij wie ze het datalek intern moeten melden.


Tekst Kim Minten

Ik ben nu anderhalf jaar zelfstandig ondernemer en er hebben al zoveel veranderingen plaatsgevonden. En ik denk, nee ik weet, dat ik hierin geen uitzondering ben. Vaak begint een zelfstandig ondernemer als eenpitter. Waarom ook niet?

NIETS ZO VERANDERLIJK ALS HET LEVEN VAN EEN ONDERNEMER beweging en daardoor verander ik mijn site ook regelmatig. Toen ik begon met mijn onderneming, had ik

GASTEXPERT

GAST

In het begin kun je alles zelf nog doen. Mits je dat natuurlijk wilt. Ik ben zelf na zes maanden al gaan samenwerken met een andere virtueel assistent. Waarom? Ik had en heb nog steeds de ambitie om te groeien met mijn onderneming. En dat kan ik niet alleen. Bovendien heb ik een bepaalde expertise, maar er zijn ook zaken die ik totaal niet leuk vind of niet kan. Ik ervaar nu hoe fijn het is dat iemand me daarin ondersteunt. Website als online visitekaartje De groei van de onderneming en de uitbreiding van het team zijn voorbeelden van veranderingen. Mijn website is een ander voorbeeld. De manier waarop ik me online profileer is continu in

Kim Minten

is zelfstandig ondernemer zonder personeel www.kimminten.nl

nog geen helder beeld van mijn missie en visie. In grote lijnen wist ik het wel, maar absoluut niet tot in detail. Bij mijn eerste website was mijn uitgangspunt wat ik zelf mooi vond en wilde uitstralen. Op dit moment ben ik al bezig met mijn derde website. Ik weet nu pas wat belangrijk is op een site. Vanaf het begin van mijn zelfstandig ondernemerschap weet ik exact wat ik wil uitstralen. Maar ik voel nu pas aan wat de behoefte is van mijn (potentiĂŤle) klanten, wat zij willen zien en lezen. Vaste mindset en groeimindset Mijn werkplek is mijn meest recente verandering. Waar ik tot voor kort vijf dagen per week vanuit huis werkte, heb ik er nu toch bewust voor gekozen om regelmatig op locatie te werken. Op die manier ontmoet ik nieuwe mensen en doe ik inspiratie op. De uitbreiding van mijn team, mijn website en mijn werkplek zijn onderhevig aan verandering, maar wat misschien

nog wel vaker verandert, en in ieder geval de grootste impact heeft, is mijn mindset. Ik las laatst in een artikel dat iedereen een vaste en een groeimindset heeft. Bij een vaste mindset geloof je dat je kwaliteiten, eigenschappen en intelligentie vaststaan. Bij een groeimindset ga je er vanuit dat je beter kunt worden en ben je altijd op zoek naar uitdagingen. Altijd op zoek naar uitdaging Ik weet zeker dat ik een groeimindset heb. Voordat ik zelfstandig ondernemer werd, geloofde ik meer in een vaste mindset, maar nu ben ik volledig omgeslagen. Ik heb nu ervaren dat ik mijn expertise kan uitbreiden en dat ook mijn eigenschappen kunnen veranderen. Ik weet wel bijna zeker dat elke

'Bij een groeimindset ga je er vanuit dat je beter kunt worden en ben je altijd op zoek naar uitdagingen' (succesvolle) ondernemer zich herkent in de groeimindset. Want geen enkele ondernemer gaat toch een uitdaging uit de weg? Of zoals Albert Einstein het verwoordde: "If you always do what you always did, you will always get what you always got". Welke veranderingen heb jij onlangs meegemaakt? Baaz Magazine

17


Risk Management

Tekst Pascal Besselink

Concurrentiebeding in tijdelijk contract

LASTIG, MAAR ZEKER NIET ONMOGELIJK

Sinds de komst van de Wet werk en zekerheid is het niet langer mogelijk om een concurrentiebeding op te nemen in een arbeidscontract voor bepaalde tijd. Slechts in zeer uitzonderlijke gevallen is dit nog wel mogelijk. Er moet dan sprake zijn van zwaarwegende bedrijfsbelangen.

GASTEXPERT

Pascal Besselink

is senior jurist arbeids- en pensioenrecht bij DAS

GAST

Het is nog niet helemaal duidelijk wat er in de praktijk onder die zwaarwegende bedrijfsbelangen wordt verstaan, maar er druppelen zo langzamerhand wel wat rechterlijke uitspraken binnen. Je ziet dat rechters in sommige gevallen wel met een werkgever meedenken. Lat ligt hoog De lat om die zwaarwegende bedrijfsbelangen als werkgever aan te tonen, ligt nog steeds hoog. Toch is die lat niet onhaalbaar. Als je als werkgever goed in het concurrentiebeding motiveert wat die belangen precies zijn, zie je dat rechters een dergelijk beding in een tijdelijk contract soms toch rechtsgeldig achten. In mijn eigen praktijk stond ik een ondernemer bij die onder andere onderhoud aan zwembaden verzorgde bij particulieren. Een van de zwembadenmonteurs vocht het concurrentiebeding aan. Het concurrentiebeding in het tijdelijke contract met deze monteur was echter goed gemotiveerd. Het zwaarwegende bedrijfsbelang was uitgebreid geformuleerd. Ik bepleitte dat de ondernemer er groot belang bij had dat dit beding in stand bleef en de monteur niet mocht overstappen

'Je ziet dat rechters in sommige gevallen wel met een werkgever meedenken'

18

Baaz Magazine

naar een rechtstreekse concurrent. Die monteur had namelijk grote kennis van de producten en klanten van de onderneming. De rechter ging mee met ons standpunt. Het beding bleef in stand. Motiveren Erg belangrijk is dus dat een ondernemer op een zo deugdelijke en zo concreet mogelijke manier schriftelijk motiveert waarom

het noodzakelijk is om een concurrentiebeding op te nemen. Denk dan aan informatie over prijzen, bedrijfsstrategie, klanten, leveranciersgegevens, werkwijze en bepalende know-how over de onderneming die bepalend is voor het succes. Als die gegevens in handen komen van de concurrent, kan dat grote schade opleveren voor de werkgever.


Make

IT reliable

Portégé Z30-C Voor maximale productiviteit van uw medewerkers hebt u apparaten nodig die optimale betrouwbaarheid bieden. De engineers van Toshiba weten hoe ze beide kunnen bereiken. De Portégé Z30-C is gebouwd met minder onderdelen dan de meeste laptops, en al die onderdelen zijn, net als de Intel® Core™ Processors, van de hoogste kwaliteit. Dit alles zorgt voor een geringere kans op storingen, lagere gebruikskosten en minder uitvaltijd voor werknemers.

Meer info:

www.toshiba.nl/reliable

Intel, het logo van Intel, Intel Inside, Intel Core en Core Inside zijn handelsmerken van Intel Corporation in de Verenigde Staten en andere landen. ©2016 TOSHIBA Corporation. Productontwerpspecificaties en kleuren kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd en kunnen afwijken van de producten zoals deze hier worden getoond. Fouten en weglatingen voorbehouden.


Kick.start

Tekst Mark van Harreveld

SQULO is een community-marktplaats waar organisaties opslagruimte kunnen adverteren, ontdekken en boeken. Binnen het SQULO-team gelooft men dat ze kunnen gebruiken wat ze hebben.

ALTIJD RUIMTE VOOR OPSLAG

SQULO

Kennisdeling Hoe bereikt SQULO de doelgroep zo goed mogelijk? 'Wij hebben gemerkt dat kennisdeling een positieve invloed heeft op het benaderen en bereiken van de doelgroep', vertelt de ondernemer. 'Dit doen we vooral Entrepreneurship Award vanuit informatief, en niet zozeer Doordat de logistieke sector zeer commercieel oogpunt. Door de nadruk traditioneel en weinig innovatief is te leggen op het delen van kwalitatief merkten de jonge ondernemers dat goede content met toegevoegde organisaties die op zoek waarde voor de lezer, zijn naar extra (tijdelijke) maken we juist kenbaar opslagruimte huiverig waarom onze service TIP en terughoudend zijn ertoe doet in plaats van om met een dergelijk onze oplossing aan te Starterstip van Inyigo business model in zee te smeren door koude Ik raad iedereen aan om te beginnen met gaan. 'Daarnaast hebben acquisitie. Hiermee het bouwen van een organisaties hun (tijdelijke) tonen we aan dat we ook MVP (Minimum Viable opslag probleem vaak daadwerkelijk kennis in Product). Ga direct aan de slag met het valideren opgelost met de 'buren' huis hebben en dit werkt, van jouw idee en luister of andere partijen uit vooral voor de zakelijke vooral goed naar de doelgroep! hun netwerk', zegt Inyigo. doelgroep, erg effectief. 'Hierbij zagen zij niet Uiteraard is een breed direct de voordelen om gebruik te netwerk ook ideaal om de doelgroep maken van een online platform waarbij te bereiken, vooral in de startende fase zij geheel vrijblijvend zijn in het kiezen is een lauwwarm netwerk onmisbaar!' van de juiste opslagruimte voor hun specifiek product. Er zijn 'De voornaamste ambitie met SQULO? enorm veel bedrijven In navolging van businessmodellen als die te veel ruimte over Uber en Airbnb hebben wij hebben hebben, terwijl andere de ambitie om de grootste aanbieder bedrijven juist te kort van opslagruimte te zijn zonder ook komen.' maar één ruimte zelf te bezitten', aldus Wat ging er in het Inyigo, die ook nog advies heeft voor begin best gesmeerd? andere startups. 'Bij het starten van een Inyigo: 'Iedereen die eigen onderneming moet de focus wij spreken binnen vanaf het begin volledig liggen op het de logistieke sector is valideren van je idee. Wil de doelgroep enorm enthousiast. gebruik maken van én betalen voor We waren gevraagd om mee te doen jouw product of service? Hier moet met een Entrepreneurship Award in echt alles voor wijken. Ook wij zijn de categorie Best Idea en wonnen deze fout als beginnend ondernemers deze vervolgens geheel onverwacht. begaan. We hadden een prachtig Organisaties erkennen dat het ideaalbeeld van de service voor ons, overzicht rondom vraag en aanbod terwijl wij niet eens wisten of de klant van opslagruimte volledig ontbreekt. hier überhaupt voor wil betalen.' niet in beweging konden krijgen met disruptieve innovatie. Vanuit mijn eigen vriendenkring kende ik iemand die een website kan ontwikkelen en het idee achter SQULO was geboren.'

Inyigo Robbertz

Bedrijf SQULO | Functie Co-founder Sinds maart 2016 | Website www.squlo.nl

'Op dit moment bieden wij een platform aan waar wij organisaties met een te kort aan opslagruimte koppelen aan organisaties met leegstaande ruimte. Of het nu gaat om 30 pallets voor een maand, 2.000 voor een half jaar of 150 pallets voor enkele jaren', vertelt Inyigo Robbertz, oprichter van de startup. 'Een jaar geleden zat ik met één van mijn compagnons samen in de auto en hadden we het over de steeds populair wordende sharing economy. Beide affiniteit hebbende met de logistiek, erkenden wij dat de deze sector op het gebied van nieuwe businessmodellen zeer traditioneel en weinig innovatief is', vertelt Inyigo. 'Bij ons rees daarom de vraag waarom wij deze sector

'Er zijn enorm veel bedrijven die te veel ruimte over hebben'

20

Baaz Magazine

Doordat wij onze service voor early adopters volledig gratis aanbieden, waren partijen direct bereidt om hun overschot aan opslagruimte direct te adverteren op ons platform.'


Een app effectief in de markt zetten is zo eenvoudig nog niet. Toen marketeer Raoul Milhado en app-ontwikkelaar Florian Rost van Tonningen hierachter kwamen, richtten ze Appromoters op: een bedrijf dat apps in de markt zet en de marketing eromheen verzorgt. Baaz Magazine sprak Raoul Milhado, CEO en mede-oprichter van Appromoters. Wat waren voor hem en Florian de redenen om Appromoters op te richten?

APPROMOTERS

HULP VAN A TOT Z BIJ JE APP betekende: veel eigen onderzoek doen, Bedrijf Appromoters | Functie Oprichters en CEO | Sinds 2014 want Nederland Website www.appromoters.nl kende geen spelers op dit gebied. ‘Op basis van onze data Een paar jaar geleden ontwikkelde en gebruikersprofielen ontwikkelden Florian een app en verzorgde ik we een algoritme en kwamen er de marketing. Daarbij begingen zo achter welke we drie fouten die bijna iedereen landingspagina’s in deze industrie maakt. Allereerst werken, welke waren we veel te lang bezig met screenshots het doorontwikkelen. We bleven beste converteren niet alleen te lang finetunen en en hoe je het perfectioneren, het ontwikkeltraject maximale uit een kostte te veel geld waardoor we campagne kunt geen budget meer hadden voor de halen. We werkten heel datagedreven: marketing. En dat is cruciaal: je kunt keken welke bannersets met welke nog zo’n geweldige berichtgeving en welke app hebben, als je je doelgroep converteerde klanten niet bereikt, en welke download dat TIP heb je nog niks. De opleverde. Ook hadden we volgende fout die een tool om te meten wat Starterstip van Raoul we maakten was die download vervolgens ‘Ondernemen heeft tijd nodig. Kijk dus heel goed dat we traditionele binnen een app doet. naar alle facetten van de online marketing Uiteindelijk draait het bij business en denk niet één toepasten op een apps om twee zaken: je wil of twee jaar vooruit, maar vijf. Zorg voor een roadmap mobiele app. Beide actieve gebruikers die de met hele duidelijke marketingvormen app niet alleen downloaden, deliverables: wanneer wil ik wat realiseren en hoe ga lijken weliswaar maar ook blijven gebruiken ik daar komen? Focus op op elkaar, maar er en je moet kunnen lange termijn en diepteinvesteringen.’ komen geheel andere kapitaliseren op die platformen, andere gebruikers – via advertentietools, een andere tracking bij kijken. inkomsten of via het opbouwen van Dat is een hele nieuwe strategie waar specifieke profielen. je wel verstand van moet hebben.’ Snelle groei in concurrentieloze niche Focus op marketing Het succes van Appromoters komt Schaken op een dambord dus. deels doordat er nauwelijks aanbieders Raoul en Florian besloten daarom waren die een app van A tot Z te focussen op de marketing. En dat begeleiden – ook niet wereldwijd: Raoul Milhado en Florian Rost van Tonningen

‘De concurrentie wereldwijd is laag. We concurreren natuurlijk met de gewone mediabureaus, maar met de combinatie van zeer specifieke apps en mobile marketing hebben we een uniek servicemodel waarmee we ons onderscheiden.’ En dat betaalt zich uit: begonnen in 2014 telt Appromoters nu een twintigtal medewerkers waarvan 15 fulltime: in Nederland, maar ook in Los Angeles. Heeft Appromoters nog uitbreidingsplannen? ‘We focussen nu op Noord Europa, de VS en Latijns Amerika. We hebben nu ook iemand in Tel Aviv – wat nu al een soort Silicon Valley is – waaromheen we een slim mediateam bouwen. Het gaat hard.’

'Ondernemen heeft tijd nodig’

Inderdaad, het gaat hard. Vorig jaar draaide Appromoters een omzet van 2 miljoen euro, een bedrag dat Raoul en Florian dit jaar minimaal verwachten te verdubbelen. En elke euro wordt geherinvesteerd: ‘We investeren veel in onze mensen en onze eigen technologie. Niks met vreemd vermogen, alles doen we zelf. We zetten echt in op een schaalbaar model. Onze ambitie? We willen het nummer 1 mobiele appbedrijf van de wereld worden. Vooral op gebied van technologie, userprofiling en het succesvol in de markt zetten van mobiele apps. Maar we willen ook weer onze eigen apps in de markt zetten en daarmee de B2C-markt aanjagen.’ Baaz Magazine

21


Scale-up

Tekst Bart Remmers

Van startup naar scale-up Baaz spreekt met de scale-ups, ondernemingen die in relatief korte tijd zijn uitgegroeid tot succesvolle spelers waar absoluut rekening mee gehouden dient te worden.

Kjeld Cornelissen

FlowFabric

In vijf stappen worden door FlowFabric complexe datamodellen vertaald naar gebruiksvriendelijke en dynamisch ontwikkelde applicaties die business ondersteunen. Daarmee is het in Nijkerk gevestigde bedrijf zeer succesvol. Zo succesvol, dat het in een paar jaar uitgroeide tot scale-up met een nominatie voor de Deloitte Technology Fast50 Award-verkiezing. We spreken met Kjeld Cornelissen, samen met René Tusveld oprichter van FlowFabric. in de bouw, industrie en bij service excellence-organisaties.'

Kjeld Cornelissen en Rene Tusveld Bedrijf FlowFabric | Functie mede-oprichter en eigenaar | Website www.flowfabric.com

Hoe is FlowFabric ontstaan? 'FlowFabric heb ik samen met René opgericht. We wilden niet het zoveelste IT-bedrijfje zijn, maar de zaken omdraaien. Kort gezegd: businessconsultants die net zo goed innovatieve applicaties kunnen ontwikkelen. Op dat businessconcept zijn we blijven investeren. Iets waar onze klanten erg tevreden over zijn. Met hen willen we net een niveau dieper gaan om uiteindelijk de bedrijfsprocessen te optimaliseren, waardoor de klant in staat is sneller te kunnen veranderen.' Hoe pak je dat aan, hoe optimaliseer je samen met die klant? 'Je moet je focussen op de juiste markten en segmenten. Zo zijn we gestart met het retail- en het wholesale-segment. We hebben ons door specialisten uit die segmenten laten voorlichten. Hoe zitten ze in elkaar, wat zijn de meest complexe processen en met welke processen kan je het grootste verschil maken? Wij hebben die processen geïdentificeerd. Het promotieproces binnen de retail. Daar hebben we een innovatief concept omheen gezet dat we zijn gaan toetsen bij klanten. Elk stukje innovatie is zo begonnen. Voorlichting, advies en een nieuw concept waar de klant mee geholpen is. Inmiddels zijn we ook actief

22

Baaz Magazine

Zijn jullie in de afgelopen jaren ook hard gegroeid qua klanten? 'Gemiddeld halen we één nieuwe klant per maand binnen. Wat ik echter nog belangrijker vind is dat bijna al die klanten ook bij ons blijven. Je moet veel tijd en energie investeren om klanten de juiste aandacht te blijven geven. Hetzelfde geldt overigens voor ons personeel. Heb oog voor de doorontwikkeling van je mensen. Hoe zitten ze in hun vel en kunnen ze goed genoeg bewegen binnen de organisatie? Op die manier rijg je een prachtige parelketting van waarde en kennis die alsmaar groeit en waar aan de achterkant geen parels van af vallen. FlowFabric draait op de kwaliteit van de mensen. Zonder hen ga je het nooit redden.' Hoe hard wil je eigenlijk groeien? Is er een plafond? 'Bij de oprichting hadden we een businessplan voor drie jaar. Een plan dat we heel strikt hebben gevolgd en waarbij het plafond op 25 mensen stond. Inmiddels hebben we dat plafond laten varen en is het geen doel op zich meer. Het doel is constant aan innovatieve projecten te werken. Of dat nu met 25 of 75 man is,

dat maakt in principe weinig uit. Zolang we maar mooie complexe en innovatieve cases blijven oppakken.' Heb je advies voor de startups die net zijn gestart of willen starten? 'Een heel belangrijke is: never stop selling! Het verkoopapparaat van jouw onderneming mag nooit stoppen met draaien, hoe druk je het ook hebt. In het begin hebben we de fout gemaakt de verkoop te veel uit het oog te verliezen en ons te veel te focussen op het aannemen van nieuw personeel. Je moet naar de situatie toe dat verkoop en delivery elkander continu scherp houden. Dat is een ontzettend belangrijke drijver voor groei.' En ander advies? 'Blijf focussen. Vraag bij alles wat je doet af of het wel genoeg bijdraagt aan je uiteindelijke missie. Scherp blijven. Zo kun je met je team veel meer doen. Je gaat een stuk sneller dan dat je ooit hebt durven dromen. Harder dan je concurrentie. Tip drie: zorg dat je een aantal ambassadeurs rondom je organisatie hebt. Mensen met veel kennis die jij vrijblijvend kunt bellen om een idee te toetsen, bijvoorbeeld. Personen die optreden als een coach voor jou als ondernemer. Enorm belangrijk.'


Tekst Mark van Harreveld en Bart Remmers

Ruud Stelder en Dax Dasilva

Lightspeed

Vorig jaar werd het snelgroeiende Nederlandse SEOshop overgenomen door het Canadese Lightspeed. Hoe gaat het nu? We vroegen het directeur Ruud Stelder en CEO Dax Dasilva.

Ruud Stelder en Dax Dasilva

Bedrijf Lightspeed | Functie directeur en CEO Website www.lightspeedhq.nl

Ruud, in 2008 ben je SEOshop gestart, een platform waarop je webshops kunt creëren. Waarom? 'Dat klopt. Ik ben ooit gestart als freelancer die websites ontwikkelde. Die websites werden webshops. Op het moment dat ik een online winkel voor mijzelf ontwikkelde, zocht ik naar een product dat ik er op kon verkopen. In eerste instantie dacht ik aan een tandenborstel of iets dergelijks. Iedereen heeft zo'n ding nodig en elke twee maanden moet je je tandenborstel vervangen. Op een gegeven moment las ik een studie van een student aan de universiteit van Shanghai. Hij schreef over elektronische sigaretten. Toen ik contact met hem op nam, vertelde de student mij dat hij een fabriek voor e-sigaretten wilde openen. Uiteindelijk zijn we zijn sigaretten gaan importeren voor de Nederlandse markt en later elf verschillende landen. Het ging zo hard dat we geen tijd meer hadden om de software die we gebruikten voor de webshop te updaten, terwijl het wel hard nodig was. Aangezien we in veel landen actief waren, was dat een tijdrovende en ingewikkelde zaak. Dat bracht ons op het idee om een platform op te richten waarmee je via een centrale code al je websites en online winkels gericht op de verschillende landen eenvoudig kunt updaten. Dat deed ik samen met Dennis Cuijpers, met wie ik sindsdien samenwerk.' Het platform was een

instant succes met uiteindelijk 8000 klanten en 80 werknemers. Waarom besloten jullie om het platform in 2015 te verkopen? Ruud: 'Wanneer je kijkt naar de markt zie je dat steeds meer offline winkels online gaan en online winkels juist offline. Om daar op in te spelen waren we op zoek naar een partner. Het was in eerste instantie niet de bedoeling om overgenomen te worden, maar Dave Sherry, de CFO van Lightspeed, zocht contact met ons. Er was direct een klik. Beide bedrijven hadden eenzelfde visie en ambitie. De overname was dan ook een logische zet. Zeker omdat we ons op die manier ook op de Amerikaanse markt konden richten met een gevestigde partij.' Dax, waarom kozen jullie voor SEOshop? Dax: 'Een van de mooie dingen aan SEOshop was dat ze internationaal actief waren met sites in verschillende talen, munteenheden en betalingssystemen. Allemaal zaken waar een internationaal opererende online retailer ontzettend goed mee uit de voeten kan. Sinds SEOshop is opgegaan in Lightspeed kunnen we het beste van beide werelden bieden. Het beste online en offline. Die combinatie is fantastisch. Daardoor kan een klant veel meer agile en efficiënt te werk gaan in plaats van

IN CIJFERS

In september 2015 kondigde Lightspeed een investering aan van 61 miljoen dollar. Met de overname van SEOshop ondersteunt het bedrijf nu 38.000 retailers in meer dan 100 landen, goed voor jaarlijks 14 miljard dollar aan transacties.

een gescheiden online en offline retailbusiness.' Hoe gaat het nu met Lightspeed? Dax: 'We bieden iets dat uniek is. Internationaal. En dankzij de overname van SEOshop wordt het alleen nog maar interessanter. Zeg maar gerust ontzettend spannend. Voor ons, maar zeker ook voor de klant die terecht kan bij een one-stop-shop voor moderne retailsystemen waar een budget van miljoenen om een online- en offline concept te bouwen niet meer nodig is. Ik zie het zo: we democratiseren krachtige retailconcepttools, zodat ze voor iedereen beschikbaar zijn.' Zijn jullie er nu wat betreft het Lightspeed-businessmodel? Of is dit slechts het begin? Dax: 'Ik denk dat we aan het begin staan van een omnichannelrevolutie. Wat we doen is nieuw en we blijven ons de komende jaren volledig focussen op het model. Dat model heeft ontzettend veel potentie om nog veel groter te groeien.' Wat mogen we de komende jaren verder van Lightspeed verwachten? Dax: 'Momenteel bieden we retail-, e-commerce- en restaurantsoftware. Uiteindelijk willen we elke entrepreneur met een goed businessplan met groeipotentie hulp bieden. Niet per se met één van onze systemen, het liefst met alle drie. Weet je, de beste retailers die ik ken zijn online actief, hebben fysieke winkels en in die winkels heb je naast het aanbod een café of lunchroom. Op al die drie vlakken bieden we de juiste oplossing. Kortom: Lightspeed moet de go to-plek zijn voor elke ambitieuze retailondernemer.' Baaz Magazine

23


Throwback Bossday

Tekst Mark van Harreveld

Hoe is het nu met...? Elke editie laten wij een aantal startups aan het woord over hoe zij bouwen aan hun nieuwe bedrijf, welke obstakels ze moeten zien te tackelen en welke kansen zij voor de toekomst zien. We zijn benieuwd hoe het deze starters nu vergaat en nemen opnieuw contact met ze op. DANIQUE WILTINK NIMBLES

Functie Oprichter en eigenaar | Bedrijf Nimbles | Sinds Februari 2015 We spraken Danique in 2015

'Every child a private tutor'. Dat is de slogan van Danique Wiltink, oprichtster van Nimbles, het online platform dat ouders van kinderen uit het middelbaar en basisonderwijs in contact brengt met huiswerkbegeleiders en bijlesdocenten in de buurt. Vorig jaar spraken we Danique over de duizelingwekkende start van haar bedrijf, hoe is het haar sindsdien vergaan? huiswerkbegeleiding. En dat slaat aan: je ontzorgt de ouders, leerlingen zitten beter in hun vel.’

‘Na alle publiciteit als een rollercoaster. In het eerste halfjaar hebben we een investering opgehaald en met de snelst groeiende Amsterdamse digital agency hebben we toen het platform gebouwd. Toen de eerste versie van de website eind december klaar was, zijn we met de intake van tutoren gestart. Nadat we genoeg tutoren hadden, zijn we eind maart in Rotterdam live gegaan.’ De aanvragen stromen binnen, en Nimbles is er nu ook in Amsterdam. Been je het nog een beetje bij? ‘Ik heb een co-founder aangetrokken, Adina Tjeenk Willink. Zij had eerder een online marktplaats opgezet en gaat nu de uitrol voor Nederland ter hand nemen. Dit jaar hebben we uitgetrokken om van onze klanten te leren: waar is behoefte aan? Hoe kan het platform daar zo goed mogelijk op inspelen? We hebben een tweede investeringsronde achter de rug en in september starten we met marketingcampagnes om het concept private tutoring meer bekendheid te geven.’ Dat kennen we hier in Nederland nauwelijks? ‘We kennen hier huiswerkbegeleiding en bijles, maar met bijles ben je eigenlijk al te laat. Met het koppelen van een private tutor aan een leerling doen we eigenlijk aan een preventieve vorm van

24

Baaz Magazine

Het in de markt zetten van dat concept kost tijd. Hoe hard wil je groeien? ‘We groeien zo hard we kunnen, maar we doen die uitrol gefaseerd en beheerst. Stap voor stap, stad voor stad. Ik wil vraag en aanbod goed op elkaar afstemmen en kwaliteit blijven bieden. We groeien liever steady en goed dan hard, om vervolgens op ons gezicht te gaan omdat de kwaliteit niet goed is. We bieden daarom nu ook niet meer alles aan, maar richten ons met name op kinderen in het middelbaar onderwijs en in het basisonderwijs.’ Met Nimbles lijk je op het juiste moment op de juiste plek te zijn geweest, de vraag naar privébegeleiding is enorm. Waar komt dat vandaan? ‘Met name in het basisonderwijs zijn de klassen groot en is de druk op kinderen enorm. Het zijn soms bijna Chinese toestanden. Veel kinderen worden naar trainingen gestuurd die totaal niet werken. Zielig gewoon. Koppel dan een individuele coach aan het kind zodat het zich goed voelt. In

Nederland zijn we echter sterk geneigd alles in groepsverband te doen. Maar ik geloof niet in groepsbegeleiding, elk kind is immers anders.’ Er is veel gebeurd het afgelopen jaar. Wat heb je er allemaal van geleerd? ‘Het was een superheftig jaar. Door de transformatie van een klein offline instituut naar een global tech company ben ik wel ‘streetwise’ geworden. De hele wereld van online kwam op me af. Ik dacht eerst: we bouwen even een platform. Maar dat viel tegen – ik had echt geen idee. Gelukkig heb ik de juiste mensen om me heen. Tot een paar maanden geleden deed ik alles zelf, maar dat kost me te veel energie. Ik ben nu heel gefocust en efficiënt met mijn tijd. Daarom kwam Adina erbij - zij doet vooral het interne proces zoals de ontwikkeling van het platform en de marketing, en ik doe de sales, praat met mensen, met investeerders.’ Nog tips voor startups? ‘Zoek de beste mensen bij elkaar, doe het niet allemaal zelf omdat dat goedkoper is. En test je ideeën en praat erover. Feedback van anderen scherpt je concept aan.’


PAMELA NEELIS SWIPE EN SHOP

Functie Oprichter en eigenaar | Bedrijf Swipe en Shop | Sinds November 2014 We spraken Pamela in 2015

In 2015 spraken we Pamela Neelis en Nikky Hofland, bedenkers en oprichters van Swipe en Shop, een app waarmee je snel door een groot online aanbod van kleding kunt ‘swipen’. Een soort Tinder voor mode dus. Inmiddels zijn we een jaar verder en heeft Nikky Hofland een nieuwe uitdaging gevonden. Hoe is het verder met Pamela en Swipe en Shop?

Hoe is het Swipe en Shop vergaan sinds we jullie voor het laatst spraken? 'Nikky en ik zijn destijds in het Sanomalab met de interne startup begonnen, om te experimenteren met nieuwe concepten. Daar is Swipe en Shop uiteindelijk geboren. Het aanvankelijke doel was dat het een aparte afdeling van Sanoma zou worden en dat het concept de business in zou gaan. Dat hebben we het afgelopen anderhalf jaar bewerkstelligd en het ging uiteindelijk zo goed met Swipe en Shop dat Sanoma daar verder mee is gegaan.' En toen? 'In september vorig jaar gaf FashionChick, een van de merken die onder Sanoma hangen, aan dat het concept van Swipe en Shop eigenlijk heel goed bij haar past. FashionChick is een e-commerceplatform voor mode, dus dat was eigenlijk een heel logisch huwelijk. En dus zit Swipe

en Shop sinds november bij FashionChick.' Voelt dat niet vreemd? Van startup naar bedrijfsonderdeel? 'Niet echt, we hebben nog steeds ons eigen team en de vrijheid om onze eigen beslissingen te nemen, dus wat dat betreft staan we nog steeds op eigen benen. Het enige verschil is dat we nu een grote organisatie achter ons hebben.' Is jullie businessmodel nog veranderd? 'Ja, hoewel het geen revolutionaire veranderingen zijn. We werkten eerst op basis van cost per sale en kregen een percentage telkens wanneer er iets via onze app verkocht werd. Nu we bij FashionChick zitten, betalen de bij ons aangesloten webwinkels ons per click. Cost per click dus.' Zijn dat er veel? 'Er was eerst een beperkt aantal webshops bij Swipe en Shop aangesloten, sinds

we bij FashionChick zitten zijn er ongeveer 175 webwinkels bijgekomen. Ik denk dat we nu op zo’n 200 webwinkels zitten. Voor het merendeel van die shops is Swipe en Shop echter eerder een reclamekanaal, dan een verkoopkanaal. Waar

'We focussen nu meer op engagement dan op nieuwe gebruikers' FashionChick vooral op conversie is gericht, daar zie je dat Swipe en Shop meer voor inspiratie wordt gebruikt, online etalages kijken. Daardoor is brand awareness voor ons belangrijker dan conversie.' Nu jullie samen optrekken met FashionChick zijn jullie natuurlijk flink gegroeid. 'Klopt, we zijn inderdaad sterk gegroeid. Ik denk dat we nu zo’n 200.000 targets hebben gehaald. We zitten ongeveer op een totaal van 150 miljoen swipes, dat zijn er 3 miljoen per week. En maandelijks hebben we 50.000 unieke gebruikers.' Niet mals, zijn jullie de enige speler op dit gebied? 'Hoewel steeds meer shops met apps en mobiel bezig zijn, hebben we vooralsnog geen concurrentie in Nederland. We

waren de eerste, hebben het first mover advantage. In het buitenland zie je wel apps die hetzelfde doen.' Dus het buitenland laat je links liggen? 'We hebben een tijd terug gekeken of we Swipe en Shop konden uitrollen in het Verenigd Koninkrijk en hadden daarvoor contact met een partij, maar toen we overgingen naar FashionChick, hebben we dat idee tijdelijk laten varen. We focussen vooralsnog op Nederland, we hebben hier namelijk nog een hele grote markt te bedienen.' Wat zijn de toekomstplannen? ‘Blijven groeien. Dat gaat natuurlijk niet meer zo hard als in het begin, maar we focussen nu meer op engagement, dan op nieuwe gebruikers. We proberen mensen zo veel mogelijk te laten terugkomen, we verbeteren de app op basis van de data die we hebben verzameld en kijken welke features we nog moeten toevoegen.’ Nog een tip voor de startende ondernemer? ‘Hang niet te veel aan wat je gewend bent. Probeer niet te veel te plannen, maar doe het gewoon. Kijk wat er op je afkomt en pak dat aan. En ga er met vol vertrouwen in.’

Baaz Magazine

25


MVO

CLIMATE MAKEOVER

ONDERNEMERS GEZAMENLIJK NAAR EEN KLIMAATNEUTRALE TOEKOMST

Als organisatie binnen 1 jaar 100 procent verantwoordelijkheid nemen voor de eigen impact op klimaatverandering. Dat is in een notendop het idee achter de Climate Makeover. Maar hoe gaat dat in de praktijk? TEKST

Bart Remmers

et idee achter de Klimaatcoalitie (een initiatief van MVO Nederland, Natuur en Milieu, Het Nederlandse Klimaatverbond en het ministerie van Infrastructuur en Milieu) is om verschillende bedrijven, overheden en NGO's bij elkaar te brengen om het thema klimaat meer aandacht te geven', vertelt Vincent van Marle van MVO Nederland. 'Je ziet dat er al veel gebeurt, maar vaak is het gericht op bijvoorbeeld alleen maar grote bedrijven of op bepaalde sectoren. Dat moet anders. Want je ziet dat het vaak nog lastig is. Daarom is de Klimaatcoalitie samen met het Klimaatplein de Climate Makeover gestart. Het idee achter de

26

Baaz Magazine

kostenvrije (behalve je tijd) make-over is dat de deelnemers in een jaar tijd naar 100 procent klimaatneutrale bedrijfsvoering toe gaan.' Diversiteit onder deelnemers Na de eerste Climate Makeover waaraan vier organisaties deelnamen, doen er dit jaar 25 bedrijven mee aan de tweede editie. Daarnaast komt er nog een separaat traject met gemeentes. 'Het klimaatneutraal maken van een bedrijf is toch totaal iets anders dan het klimaatneutraal krijgen van een gemeente', legt Vincent uit. 'Wat de Climate Makeover zo uniek maakt, is de diversiteit onder de deelnemers. Van kleine bedrijven tot groot MKB. Allerlei sectoren door elkaar.' Werp een blik op de deelnemers en je ziet direct dat Vincent gelijk heeft. Grote spelers als Landal GreenParks, Bruynzeel Storage Systems en Vergeer Holland, maar ook kleine schildersbedrijven en aannemers. 'Een mooie mix van deelnemers', aldus Vincent.

VINCENT VAN MARLE

www.mvonederland.nl

de verbetering, waar kan je als deelnemer de grootste stappen maken en wat valt te reduceren?', aldus Vincent. 'Vervolgens gaat de onderneming met het advies aan de slag. Halverwege het jaar volgt er een tussentijdse evaluatie: wat loopt er goed en wat loopt er minder goed, wat zijn de bottlenecks en wat gaat beter dan bij de nulmeting 25 verschillende sporen verwacht? Aan het einde van het De Climate Makeover die in jaar maken we de rekening op. september van start zal gaan, bestaat Hoe ver is men gekomen, is het uit twee verschillende trajecten. 'Het bedrijf daadwerkelijk eerste traject klimaatneutraal? Of moet bestaat uit de 'WAT DE CLIMATE er nog wat van de uitstoot 25 verschillende MAKEOVER ZO worden gecompenseerd sporen met UNIEK MAAKT, IS en later weer het even grote DE DIVERSITEIT gereduceerd?' De lessen aantal bedrijven. ONDER DE die de Klimaatcoalitie leert We beginnen DEELNEMERS' van de startgesprekken en steeds met een de uiteindelijke evaluatie startgesprek worden meegenomen in een en een nulmeting. Waar staat het aantal regionale bijeenkomsten. bedrijf op dat moment wanneer Vincent: 'Op die manier geven we het gaat om klimaatneutraliteit? de deelnemende ondernemers een Wat volgt is een advies. Waar zit


podium en kunnen we met een veel grotere groep ondernemers kijken of we de lessons learned verder kunnen krijgen, zodat het bereik van de Climate Makeover veel groter zal zijn', verduidelijkt Vincent. 'Op www.klimaatcoalitie. nl kan iedereen zien hoe het de deelnemers vergaat, elkaar adviseren en vragen stellen. Ook zo reikt het initiatief veel verder. Iedere organisatie die klimaatneutraal wil gaan ondernemen, kan zich bij deze communicatie aansluiten.’ Gerichte adviezen Nu al ziet de coalitie de voordelen van de Climate Makeover: 'Met gerichte adviezen kan je

DE DEELNEMER

BOUWBEDRIJF VROUWE

DE DEELNEMER

IEDEMA PROJECTSTOFERING

'Het is niet ingewikkeld, maar je moet het wel even weten' ondernemers stukken verder helpen op het vlak van klimaatneutrale bedrijfsvoering. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar je moet het wel even weten. Wat is het laaghangend fruit aan tips en tricks waar je als ondernemer mee aan de slag kunt? Het zijn vaak erg logische oplossingen waar je toch niet zo snel aan denkt. Dat is het mooie.'

STAPPENPLAN

Wil je niet langer afwachten en vandaag al in actie komen? Met ons stappenplan Klimaatneutraal Ondernemen kun je direct aan de slag. In zes stappen weet je precies wat je moet doen om klimaatneutraal te worden. Laat zien dat jouw organisatie voor klimaatneutraal gaat en sluit je aan bij het netwerk van de Nederlandse Klimaatcoalitie. Ruim 250 deelnemers doen al mee, waaronder Nederlandse Spoorwegen, Koffiebranderij Peeze, Koninklijke BAM groep en ASN Bank.

Bouwbedrijf Vrouwe is één van de bedrijven die voor de Climate Makeover heeft gekozen. 'Eigenlijk heeft de Climate Makeover voor ons gekozen', verbetert directeur Peter Vrouwe ons. 'Wij waren winnaar van deze prijs om door het Klimaatplein een jaar lang begeleid te worden om te transformeren naar een 100 procent klimaatneutrale organisatie. De make-over werd via een actie gepromoot. Door mee te doen en je deelname te motiveren, kon je de make-over winnen. Waarom wij dit initiatief erg waarderen is dat wij het belangrijk vinden om over de toekomst na te denken. Voor volgende generaties moeten we bewust omgaan met het gebruik van onze aarde en het gebruik van grondstoffen. Wij dragen als kleine organisatie ook graag

bij aan een beter leefklimaat met een zoveel mogelijk CO2neutrale organisatie.' Hoe is het volgens Peter gesteld met de wil om duurzaam en klimaatneutraal te ondernemen in de bouwsector? 'Gedeeltelijk is het eenvoudig. Wet en regelgeving verplicht het voor de gebouwen die we neerzetten. Verder zijn steeds meer bedrijven zich ervan bewust dat MVO, duurzaamheid en klimaat erg belangrijk zijn geworden in onze samenleving', vertelt de directeur. 'De sector is daarom snel aan het veranderen en speelt hierop in. Belangrijker is dat het publiek de consument - ook steeds meer de voordelen van maatregelen gaat inzien. Ik denk dat er nog een veel breder draagvlak moet komen met betrekking tot het verduurzamen van de gebouwde

omgeving.' Wat viel er tot nu toe tegen in de make-over, en wat juist mee? 'De eerste aanzet was eigenlijk heel simpel: computers instellen op slaapmodes na enkele minuten, beter letten op lichten uitdoen als je weggaat, dubbelzijdig printen en ga zo door. Ook afvalscheiding was al een gemeengoed bij ons. Dit hebben we verder uitgebreid. Qua logistiek kijken we nu ook beter naar de transportbewegingen van en naar de bouwplaats. Er wordt zoveel mogelijk gecombineerd', legt Peter uit. 'Waar we nog niet aan te zijn is het – nog - meer investeren in maatregelen. We nemen eenvoudige maatregelen. Zo zijn we bezig met LED-verlichting, een behoorlijke investering, en zonnepanelen. Dit zullen we in fases gaan aanschaffen.'

Iedema Projectstofering is een landelijk werkende organisatie in een branche waar de verwerkende bedrijven zeer weinig duurzaamheidsactiviteiten ontplooien. Daar wil Marco Kotteman, adviseur duurzaamheid bij het bedrijf, verandering in brengen. 'Duurzaamheid is voor ons een speerpunt wanneer het gaat om verantwoordelijke bedrijfsvoering', zegt Marco. 'De meeste van ons hebben kinderen. Nu geld verdienen is leuk, maar het klimaat is minstens zo belangrijk. Zeker voor ons nageslacht. Nog een punt: de regelgeving wordt steeds aangescherpt. Daar lopen we liever op vooruit, zodat we in de branche toonaangevend zijn. Daarmee

kunnen we ons absoluut onderscheiden. Het zijn stuk voor stuk factoren die hebben meegewogen in de beslissing om aan de Climate Makeover mee te doen.' Duurzaam en klimaatneutraal werken is al een poos een big issue in de wereld van projectstofering, zeker onder fabrikanten. 'Maar weinig verwerkende bedrijven zijn er echt structureel mee bezig. Je kunt ze op één hand tellen. Dat kan en moet zeker beter. Ons streven is om in onze branche zo een beetje synoniem te staan voor duurzaamheid.' Verwacht Marco dat Iedema Projectstofering aan het einde van de rit inderdaad honderd procent klimaatneutraal bezig kan zijn? 'We zijn goed op weg. Zelf klimaatneutraliteit nastreven is één ding, het uitdragen is iets

anders. Maar ook naar buiten toe draagt men bij Iedema Projectstofering graag de voordelen uit om zo anderen te inspireren en motiveren. 'We dragen het zeker uit, nog niet helemaal voldoende. Dat doen we wanneer de resultaten er in hun totaliteit zijn. Je moet wat je roept ook kunnen bewijzen. Greenwashing is een fenomeen, kijk naar Volkswagen. Dat doen we niet.' 'Groene energie is positieve energie', vertelt Marco. 'Dat vertaalt zich niet alleen in het feit dat een lampje op een verantwoorde manier brandt, maar ook dat het lampje bij jezelf en je personeel juist gaat en blijft branden. Het is iets positiefs. En vanuit positiviteit ontstaat succes. Daar zijn we van overtuigd dat geven we graag mee aan collega bedrijven.'

Baaz Magazine

27


Risk Management

Robotisering, vergrijzing en andere ontwikkelingen dwingen bedrijven hun menselijk kapitaal beter te benutten. Om je positie te versterken, moet je als ondernemer kennisoverdracht en autonomie stimuleren. Kort gezegd: maak gebruik van de ogen en oren van je medewerkers. De crux is daar je managementstijl op aan te passen.

VERANDERENDE SAMENLEVING EN ROBOTISERING VEREISEN NIEUWE MANAGEMENTSTIJL

GEEF MEDEWERKERS MEER AUTONOMIE GASTEXPERT

Prof. dr. Robert Jan Blomme

doceert Verandermanagement en Organisatieontwikkeling aan Nyenrode Business Universiteit.

De noodzaak om te veranderen komt van verschillende kanten. Door robotisering verdwijnen veel banen, vooral op mbo-niveau. Vergrijzing en de noodzaak om langer door te werken hebben als gevolg dat bedrijven steeds meer oudere werknemers in dienst hebben. En dan is er nog het nieuwe werken. Doordat bedrijven kantoorruimte afstoten en nieuwe technologie het mogelijk maakt om op afstand te werken. Maar ook omdat werk en privéleven steeds meer geïntegreerd raken. Zo doet de samenleving een toenemend beroep op mensen om mantelzorg te verlenen en dat gebeurt steeds vaker onder werktijd. Van functie naar rol Deze ontwikkelingen dwingen organisaties ertoe medewerkers op een andere manier in te zetten. Banen en taken worden meer fluïde. Mensen krijgen een rol, in plaats van een functie. Kennis is hun belangrijkste troef. Ze moeten het belang daarvan beseffen, weten waar ze nieuwe informatie oppikken om deze op peil te houden en verbanden leren leggen. Het is aan managers dat te faciliteren, want het maakt medewerkers flexibel inzetbaar. En dat is gunstig voor een organisatie. Faciliteer betekenisgericht werk Oudere generaties zijn erg loyaal aan hun werkgever en in tegenstelling wat vaak wordt gedacht, niet vaker

28

Baaz Magazine

GAST

ziek dan hun jongere collega’s. Wel krijgen ze behoefte aan betekenisgericht werk: minder presteren, meer coachen en kennis overdragen. Bedrijven die daar optimaal van weten te profiteren, bijvoorbeeld door oudere generaties jongere, operationele medewerkers te laten begeleiden, versterken hun positie op de markt. Pas je managementstijl aan Om optimaal te profiteren van je menselijk kapitaal, is het belangrijk je managementstijl aan te passen. Verandering kan de reactie uitlokken om verantwoordelijkheden naar je toe te trekken, maar dat werkt averechts: top down sturen belemmert innovatie. Stimuleer autonomie en stuur meer op concrete doelstellingen. Mensen moeten in staat zijn zelf aan de slag te gaan. Bevorder die competenties: mensen moeten het zelfvertrouwen hebben dat ze dat zelf kunnen doen. En vergroot de intrinsieke motivatie door te investeren in loyaliteit en

een sterkere verwantschap tussen werkgever en werknemer. Kruip in de huid van medewerkers Tot slot, als we gedwongen zijn om te gaan met veranderende omstandigheden, dan ligt de nadruk vaak op de medewerkers die zich moeten aanpassen. Hoe krijg je ze in beweging? Hoe voorkom je weerstand? De crux is om in de huid te kruipen van deze change recipients. Wat betekent verandering voor hen? Vormt zij een dreiging of een kans? Waar worstelen ze mee? Je bent afhankelijk van de ogen, oren en kennis van je mensen. Het zijn je verkopers die het eerst zien dat bestellingen teruglopen. Het zijn de mensen aan de machines die het eerst merken dat de kwaliteit van je product afneemt. Ondernemers die dat beseffen, versterken hun positie op de markt.

HOE BENUT JE JE MENSELIJK KAPITAAL OPTIMAAL?

• Maatschappelijke en technologische veranderingen hebben veel impact op je organisatie. Wees daarvan bewust. • Reflecteer op je managementstijl. Krampachtig de controle te houden, belemmert innovatie. • Maak optimaal gebruik van aanwezige kennis en kunde. Strategische doelen zijn leidend, maar draai het eens om: wie werken er in mijn organisatie en wat kunnen deze mensen? • Koester de dialoog: wat vindt iemand van de opdracht die je hebt gegeven? Anders gezegd: gebruik vaker je twee oren dan je mond.


Reken niet op coulance van de Belastingdienst ...

... na een computercrash.* Kies een veilig online boekhoudpakket met het keurmerk Zeker-Online Ontwikkeld i.s.m. de Belastingdienst

Conform de belangrijkste eisen van het Nationaal Cyber Security Centrum

Jaarlijkse audit middels ISAE3402

Conform de laatste privacy wetgeving

voor meer informatie ga naar www.zeker-online.nl /ondernemers * Uitspraak Gerechtshof Den Haag; GHDHA;2014; 3482

deze aanbieders voldoen aan de strenge normen van het keurmerk Zeker-Online

sneller online boekhouden


Baaz#100 Een behuizing van 18 karaats goud Het meest complexe horloge ter wereld

Het horloge was negen jaar in ontwikkeling

Er zijn er in totaal vier van gemaakt Het horloge kost 5.120.000 dollar

Patek Caliber 89

De Patek Caliber 89 is zowel een van de duurste als het meest complexe horloge ter wereld. De bouw van het horloge duurde maar liefst negen jaar. Niet gek, dit horloge heeft onder meer aan boord: de tijd, een tweede tijdzone, een doorlopende kalender met schrikkeljaarcorrectie, seizoensaanduiding, een sterrenkaart, de stand van de zon en de maan, sterrenbeeldaanduiding, een thermometer, een meter die aangeeft wat voor regen er valt, een alarm, de muziek van de klokken van Westminster zoals gespeeld op vier gongs en nog veel meer. Meer Baaz#100? Ga naar www.baaz.nl/baaz-100

30

Baaz Magazine


Baaz#100 Stijlvol ontwerp

Stel je eigen recept samen voor prettig licht

De lamp bestaat uit licht, maar stevig materiaal

Lichtsterkte past zich automatisch aan

Te bedienen via een iOS- of Android-app

Leitz Smart Lamp

USB-poort als leuk extraatje

Werken met licht wat bij je persoonlijke voorkeur past is met de opkomst van LED-verlichting eindelijk een standaard geworden. Het kan natuurlijk altijd beter. En om die reden introduceert Leitz de Smart Lamp. Deze stijlvolle lamp werkt in tandem met een smartphone-app (voor iOS en Android), waarmee je het licht kan aanpassen naar wens op een X-Y-grid. Ook de omgevingssensoren zijn handig, want de lichtsterkte past zich zo automatisch op je omgeving aan, waardoor je altijd prettig licht hebt om in te werken. Meer Baaz#100? Ga naar www.baaz.nl/baaz-100


Baaz#100 Bedienen van de koffer kan met een app of met het bijgeleverde R1-horloge

De koffer is voorzien van een elektronisch smart lock

Dankzij slimme sensoren ontwijkt de koffer elk obstakel

Het voorcompartiment is bedoeld voor zakelijke items als notebooks, het grote compartiment voor kleding

De koffer volgt je waar jij gaat

Als de koffer te ver bij je vandaan raakt, geeft de app een alarmsignaal af

Cowarobot

Reizen kan voelen als een last, maar met de Cowarobot valt er tenminste ĂŠĂŠn last van je schouder: het dragen van een koffer. Deze autonome koffer is tegelijkertijd een robot die geheel op eigen kracht met je meereist. Dankzij sensorische technologie ontwijkt de koffer elk obstakel en weet de koffer uit zichzelf de weg naar jou terug te vinden dankzij het horloge dat je draagt om je koffer te 'roepen'. Wil je weten waar je koffer zich precies bevindt? Dat is geen probleem met de smartphone app waarmee je je koffer kan volgen en op afstand kan besturen! Meer Baaz#100? Ga naar www.baaz.nl/baaz-100

32

Baaz Magazine


Tech

HP ELITEBOOK FOLIO G1

MOBIEL WERKEN IN STIJL

Lig je in de markt voor een nieuwe notebook? Dan is de keuze behoorlijk groot. Er springen echter enkele modellen uit, waarvan wij er een bespreken: de HP EliteBook Folio G1. TEKST

Redactie

en notebook aanschaffen doe je niet zomaar. Bovendien zijn behoeftes van zakelijke gebruikers tegenwoordig anders dan jaren geleden. Ging het vroeger vooral om functionaliteit en degelijkheid, tegenwoordig is er nog een factor bijgekomen die bepalend is voor hoe een notebook ontvangen wordt: design. Dat heeft HP goed begrepen, want de HP EliteBook Folio G1 is zowel een Windows 10-krachtpatser als een echte looker.

ontzettend mooi uitziet, is het scherm ook 180-graden uitklapbaar. Dit biedt het voordeel om met een groep mensen iets op het scherm te bekijken of om bijvoorbeeld een concept te presenteren aan een klant. Ten tweede: de conferencingopties. HP heeft de EliteBook Folio G1 voorzien van toetsen die je met één druk op de knop naar Skype for Business brengen zonder dat je uit je huidige applicatie wordt gehaald. Daarnaast heeft Bang & Olufsen zich ontfermd over de audio, waardoor je weet dat het met de geluids- en spreekkwaliteit ook goed zit.

Overal (samen)werken We begrijpen het, een notebook koop je niet om mee rond te paraderen. Gelukkig is het bijzonder goed werken op de SPECS EliteBook Folio G1. Zo biedt HP je standaard HP ElteBook Folio G1 allerlei handige Prijs € 2081,20 (incl. btw) functies die de CPU Intel Core m5, mobiele werker van 1,1GHz Beeldscherm 12,5 inch, vandaag zeker niet UHD UWVA led-backlit zal tegenstaan. Er ligt touchscreen, 3840x2160 RAM 8GB een bijzondere focus Opslag 512GB SSD op samenwerken, ook Aansluitingen 2x usb op afstand, wat zich 3.0, minidisplayport, hdmi, bluetooth 4.0, uit in twee bijzondere Kensington-slot kenmerken. Ten Gewicht Vanaf 1,07kg (met touchscreen) eerste het scherm. Besturingssysteem Naast dat content er Windows 10 Pro Info hp.com op het HD-display

Luxe design Van de Elitebook Folio G1 is het moeilijk wegkijken. Het strakke design met de krachtige specificaties vormen een totaalpakket dat elke kenniswerker wel aanspreekt. De behuizing is slank gehouden waardoor je al snel een link legt met een Apple MacBook. Wat ons betreft doet het apparaat dan ook niet echt onder voor het genoemde notebook. Grappig genoeg merk je niets van het dunne design wanneer je

'Het strakke design met de krachtige specificaties vormen een totaalpakket dat elke kenniswerker wel aanspreekt' typt. Waar je bij andere notebooks die zo slank mogelijk zijn gehouden vaak inlevert op diepte van de toetsen, is dat hier helemaal niet het geval. De toetsen van het keyboard kennen een lekkere diepte waardoor het typen heerlijk aanvoelt. Bovendien krijg je ook genoeg fysieke feedback wat bijdraagt aan het algehele typeplezier en je bijzonder prettig kan werken. Ook onderweg, want het scherm trilt niet waardoor ook in de trein werken geen problemen geeft. Conclusie Als je komende maanden een Windowsequivalent van een Apple MacBook aan wil schaffen, dan kan het eigenlijk alleen maar een HP EliteBook Folio G1 zijn. Alles lijkt te kloppen aan het apparaat, van de paardenkracht tot het design, van binnen en buiten dus.

Baaz Magazine

33


MVO

Een uitgebloeide bloem of plant belandt doorgaans in de vuilnisbak. Zonde, want de meeste bloemen en planten hebben meerdere levens. Orchideekweker Ronald Koeleman bedacht samen met wetenschappers van de Erasmus Universiteit een retoursysteem voor uitgebloeide orchideeën. Het resultaat is een duurzaam nieuw product mét marktpotentieel: de circulaire orchidee.

KWEKER GAAT MARKT OP MET CIRCULAIRE ORCHIDEE

et kweken van orchideeën is een langdurig en energieintensief proces. Koeleman weet er alles van. In de kassen van zijn bedrijf Koeleman Plants kweekt hij jaarlijks 1,8 miljoen orchideeën. ‘Elke orchidee staat zo’n 70 weken in de kas’, vertelt hij. ‘Eerst 52 weken bij 28 graden en daarna 18 weken bij 18 graden. De meeste orchideekwekers verwarmen hun kassen met fossiele energie, waardoor het gehele kweekproces een forse milieu-impact heeft. Vervolgens staat de orchidee vaak maar een aantal maanden op de vensterbank, om vervolgens te worden weggegooid.’ Opnieuw in bloei Dat moet anders kunnen, vond Koeleman. ‘Je kunt orchideeën namelijk weer opkweken als ze zijn uitgebloeid’, legt hij uit. ‘Dat opnieuw in bloei brengen gebeurt in een veel korter tijdsbestek dan het kweken van een nieuwe orchidee. Het kweken van de plant is namelijk niet meer nodig, terwijl dit het langste duurt, ongeveer een jaar. Met het hergebruiken van uitgebloeide orchideeën bespaar je ongeveer 70 procent CO2-uitstoot. Ook krijg je een beter product, want orchideeën groeien groter in de tweede ronde. En het levert het een mooi verhaal op – een orchidee met geschiedenis.’ Netwerk van wetenschappers Maar hoe zorg je ervoor dat de uitgebloeide plant weer terugkomt bij de kweker? Koeleman zocht voor het beantwoorden van die vraag contact met het Groene Brein, een landelijke denktank van zo’n honderd prominente wetenschappers, verbonden aan Nederlandse hogescholen en universiteiten. ‘We linken ondernemers met een duurzaamheidsvraagstuk aan wetenschappers uit ons netwerk’, vertelt Mark Beumer van het Groene Brein. ‘Het doel is om samen nieuwe, duurzame verdienmodellen te ontwikkelen en zo een bijdrage te leveren

34

Baaz Magazine

TEKST

aan een duurzamere wereld. De vraag van Koeleman - hoe regel je het logistieke proces rondom de circulaire orchidee – sloot goed aan op onze doelstelling.’ Retourlogistieksysteem Het Groene Brein legde Koelemans vraag voor aan de vakgroep Technology and Operations Management van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Cradle to Cradle-onderzoeker Diana den Held ging met vier studenten aan de slag. Het resulteerde in een voorstel voor een retourlogistieksysteem mét businessmodel. Koeleman:

Petri Benschop

Economische winst De economische winst zit hem in het productieproces en daar profiteert de kweker van. Maar welke voordelen zijn er voor de retailer? Koeleman: ‘Het retoursysteem zorgt ervoor dat klanten terugkomen naar de winkel, om de plant terug te brengen en een nieuwe mee te nemen. Daarnaast draagt het bij een het duurzame imago van de winkel, eveneens een reden voor klanten om terug te komen. Ander voordeel is dat er geen waste meer is. Normaal gesproken wordt slechts acht van de tien planten daadwerkelijk verkocht. De rest blijft beschadigd

'Het idee is om de retourzending van de uitgebloeide orchideeën via een retailer te laten verlopen' ‘Het idee is om de retourzending van de uitgebloeide orchideeën via een retailer te laten verlopen. De consument koopt daar zijn circulaire orchidee – voor iets meer geld dan een ‘normale’ orchidee - en brengt de plant terug zodra deze is uitgebloeid. Hij krijg dan korting op een nieuwe orchidee, waardoor de marktprijs uiteindelijk hetzelfde is. De winkelier stuurt de plant terug naar kweker om deze opnieuw te laten opkweken, in een fractie van de kweektijd van een nieuwe orchidee.’

of uitgebloeid achter in de winkel en belandt in de vuilnisbak. Straks kan de winkelier ook de niet-verkochte orchideeën terugsturen naar de leverancier.’ Duurzame businessmodellen De orchidee-case illustreert volgens Het Groene Brein hoe de wetenschap ondernemers kan helpen bij het ontwikkelen van duurzame businessmodellen. Beumer: ‘In dit verhaal was één vakgroep betrokken, maar bij grotere


vraagstukken verbinden we meerdere wetenschappelijke disciplines. Wij fungeren als intermediair en brengen partijen samen die normaal niet zo snel met elkaar zouden samenwerken. Zoals bij de verduurzaming van de varkensvleesketen, waarbij we vanuit het Groene Brein ook betrokken zijn. Daar bekijkt een wetenschapper van een landbouwfaculteit de milieuen landbouwaspecten, terwijl een wetenschapper van een economiefaculteit de financiële haalbaarheid onderzoekt. Zo’n aanpak leidt uiteindelijk tot meer kennis en innovatie.’ Netwerk opbouwen Het Groene Brein ontstond in 2012 met steun van kennisprogramma DuurzaamDoor. Beumer: ‘De grote kracht van het Groene Brein is dat het over een enorm netwerk aan wetenschappers beschikt.

WAT IS DUURZAAMDOOR?

DuurzaamDoor is een kennisprogramma voor sociale innovatie dat de ontwikkeling naar een groene, duurzame economie wil versnellen en doorbraken helpt realiseren. DuurzaamDoor organiseert samenhang tussen landelijke, regionale en lokale initiatieven via ‘sociaal instrumentarium’, zoals netwerken en coalitievorming. Op deze en andere innovatieve manieren werken overheden, ondernemers, onderwijs, onderzoek, en (burger) organisaties met elkaar samen aan maatschappelijke vraagstukken. DuurzaamDoor stimuleert, faciliteert en realiseert. www.duurzaamdoor.nl

Dat netwerk hebben we met hulp van DuurzaamDoor opgestart en opgebouwd. Het kennisprogramma speelt nu een actieve rol bij het ontplooien van nieuwe activiteiten, zoals het vorig jaar opgestarte Groene Brein Roots. In dat programma leggen we de verbinding tussen het beroepsonderwijs en het bedrijfsleven. Dat het Groene Brein als stichting geen winstoogmerk heeft, maakt het makkelijker om ook beginnende ondernemers met weinig geld in kas te ondersteunen. Zij betalen ons dan bijvoorbeeld alleen als

de samenwerking een succes is geweest en er resultaten zijn. Maar normaliter betalen commerciële partijen voor onze bemiddeling en de bijdrage van de wetenschappers. Ze zien dat als een investering: vanuit de gedachte dat de beoogde verduurzaming ze uiteindelijk een kostenbesparing of omzetverhoging oplevert.’ In gesprek Ook bij de circulaire orchidee van Koeleman gaan duurzaamheid en economische winst hand in hand. De orchideekweker

zoekt nu naar partijen om zijn product te verkopen én retour te zenden. ‘Ik ben met een aantal grote retailers in gesprek. Ze zijn enthousiast, maar zien nog wel praktische bezwaren. Bijvoorbeeld over het terugsturen van de orchideeën. Hoe regel je dat de bloemen weer terugkomen bij de kweker? Die horde moeten we nog nemen. Eén van de ideeën is om ze per post te versturen in een speciale verzendbox, waar ze met tien tegelijk in kunnen. We kijken ook naar samenwerkingsverbanden om het retour zenden van orchideeën nog efficiënter te regelen. Ik heb er vertrouwen in dat de circulaire orchidee binnenkort in de winkels ligt. Ook van andere planten en bloemen zal in de toekomst wellicht een circulaire variant op de markt komen. Met name de wat duurdere planten, zoals orchideeën, zijn de moeite van het reanimeren waard.’ Baaz Magazine

35


Financials

EXACT LIVE 2016

HET GROOTSTE BUSINESS EVENEMENT VOOR TECHNOLOGIE EN SOFTWARE Exact Live draait dit jaar om nieuwsgierigheid. Nieuwsgierigheid naar nieuwe ontwikkelingen, naar de toekomst en naar techniek. Nieuwsgierigheid is een voorwaarde voor innovatie en daarom onontbeerlijk voor moderne bedrijven. Exact Live combineert fascinerende vergezichten met praktische tips en daagt bezoekers uit om ook nieuwsgierig te worden. Plenair De host op 9 november is, na zijn succesvolle optreden in 2015, wederom Humberto Tan. Als dagvoorzitter combineert hij deskundigheid en inhoud met een losse stijl, charme en humor. Door zijn brede achtergrond en oneindige nieuwsgierigheid voelt hij zich in veel markten thuis. Uiteraard is ook Exact CEO Erik van der Meijden aanwezig. Hij is sinds maart 2012 CEO en zet sindsdien sterk in op groei van het bedrijf. Op Exact Live vertelt hij waarom Exact het belangrijk vindt om tech curious te zijn. Naast Tan en Van der Meijden is Steven Van Belleghem als tweede keynote spreker aanwezig. Het is extreme klantgerichtheid wat hem inspireert. De vraag die daarbij centraal staat, is hoe je een optimale mix vindt tussen digitaal en persoonlijk. Hij neemt je mee op een reis naar de toekomst. Die is uitdagend, spannend

36

Baaz Magazine

Op 9 november organiseert Exact voor de vijfde maal Exact Live. De Jaarbeurs Utrecht zal die dag bol staan van inspirerende workshops, lezingen en netwerkmogelijkheden voor ondernemers en gebruikers van en geĂŻnteresseerden in business software. TEKST

en afschrikwekkend, maar bovenal ook zeer inspirerend. Inspiratie Tijdens Exact Live 2016 heb je genoeg tijd om je volop te laten inspireren door een veelzijdig palet aan boeiende sprekers. Of het nu duurzaamheid, groei, gezonde bedrijfsvoering of producten van Exact in de praktijk is wat je interesseert, al deze onderwerpen komen deze dag aan bod.

Redactie

Workshops Zowel 's ochtends als 's middags vinden er allerlei boeiende workshops plaats. Zowel vanuit Exact zelf als de partners van Exact. Je wordt bijgepraat over de nieuwste trends op softwareen tech-gebied en uiteraard uitgedaagd om nieuwsgierig en met positieve blik te kijken naar alle nieuwe zaken die je tegemoet komen op technologisch vlak.

Beursvloer De beursvloer is het supergezellige centrum van Exact Live. Als je nog niet Tech Curious was, word je het er vanzelf door de aanwezigheid van het innovation lab, live demo’s of gesprekken met de experts van Exact. Probeer een virtual reality bril en dompel je onder in augmented reality. Of schud handen met een robot. Exact Hackathon 2016 Dit jaar organiseert Exact opnieuw een hackathon; een ontwikkelwedstrijd voor software developers. Vorig jaar won Sparkholder de eerste editie van de Exact Hackathon met de kredietscoreapp Loanstreet. In de aankomende editie gaan de teams een tweedaagse uitdaging aan waarvan de ontknoping plaatsvindt op 9 november op Exact Live. Als bezoeker van Exact Live wordt je nieuwsgierigheid naar technologie kortom op vele manieren aangewakkerd.

BESTE BEURS VAN NEDERLAND Dit jaar is de vijfde editie van Exact Live. een mijlpaal natuurlijk. Dat terwijl Exact Live vorig jaar al een Gouden Giraffe won en zich hiermee de beste beurs van Nederland mag noemen.

SCHRIJF JE IN

Op www.exactlive.nl kun je je gratis inschrijven. Hier vind je ook meer informatie over het volledige programma en wat je zoal nog meer kunt verwachten.


Productiviteit

Tekst Redactie

MOBIELE APPS ALS GEHEUGENSTEUN NOOIT MEER IETS VERGETEN

Iedereen vergeet wel eens wat, maar als je geregeld goede ideeën vergeet of bepaalde zaken niet hebt geregeld omdat je het niet ergens hebt vastgelegd, is dat zeer vervelend. Gelukkig kunnen mobiele apps je daarbij helpen. Wij zetten de beste vier apps voor je op een rij zodat jij nooit meer iets hoeft te vergeten.

EVERNOTE

Wat is het: je digitaal geheugen Wat kost het: gratis (basisversie) – voor iOS, Android, Windows Mobile Waar vind ik het: www.evernote.com Evernote-gebruikers noemen de app wel hun digitale geheugen en daar is echt niets van gelogen. De app slaat alles op wat je maar wilt, van links en foto's tot uitgebreide notities en zelfs hele webpagina's. Richt de app in door alles logisch te taggen en je raakt nooit meer je ideeën kwijt. Veelzijdig en flexibel te gebruiken. Bovendien synchroniseert de app met je desktop, dus ook op kantoor is Evernote handig!

GOOGLE KEEP

Wat is het: digitale post-it's Wat kost het: gratis – voor iOS, Android Waar vind ik het: www.google.com/keep

Hoewel Evernote ook goed te gebruiken is als notitie-app (sterker nog, dat is hoe de app in eerste instantie in de markt werd gezet voordat de functies werden uitgebreid), zoek je soms iets snellers en simpelers. Dan is Google Keep een aanrader, makkelijk en overzichtelijk noteer je al je ideeën op digitale post-it's die synchroniseren met je Drive-account. Onmisbaar als je Google Apps gebruikt om werk te verzetten en wilt refereren aan eerdere ideeën.

SQUID

WUNDERLIST

Wat is het: digitale notities maken op klassieke wijze Wat kost het: gratis (basisversie) – voor iOS, Android, Windows Mobile, Kindle Fire Waar vind ik het: www.squidnotes.com

Wat is het: digitale lijstjes aanmaken Wat kost het: gratis (basisversie) – voor iOS, Android, Windows Mobile Waar vind ik het: www.wunderlist.com

Kan je echt niet zonder het gevoel van schrijven in een notitieboek, dan is Squid (voorheen Papyrus) helemaal jouw app. Notities schrijf je met een stylus op je mobiele device of als je die niet hebt, met je vinger. Dat niet alleen, want Squid biedt je ook meer geavanceerde fucnties zoals annoteren, ook op PDF's. Om echt het gevoel te hebben dat je op een notitieblok schrijft, biedt de app drukgevoeligheid (wanneer je mobiele device dit ook ondersteunt) en diverse papiersoorten waarmee je jouw digitale notitieboek zo vorm kunt geven zoals je gewend bent. Notities sla je op in de cloud, dus je kunt er altijd bij of ze delen met anderen.

Waar Evernote misschien teveel doet, doet Wunderlist juist te weinig. Ben je echter enkel op zoek naar een app om lijstjes aan te maken, dan ben je bij Wunderlist op de juiste plek. Maak een noititie aan, geef deze een alarm mee en je krijgt automatisch een notificatie op de door jou gekozen tijd. Overigens handig: Wunderlist integreert met al je kalender-apps inclusief Microsoft Exchange, dus heb je met de app helemaal geen reden meer om ooit nog iets te vergeten! Baaz Magazine

37


ZZP

ZZP

HOE STAAT HET ER MEE?

Zelfstandige ondernemers zonder personeel: waaruit bestaat die groep, wat verdienen ze en misschien wel het meest belangrijk: hoe gelukkig zijn deze ZZP'ers in hun werkzaam bestaan? Diverse instanties peilden dit deel van werkend Nederland en wat blijkt: het gaat zo slecht nog niet. TEKST

Bart Remmers

ederland telde in de eerste helft van dit jaar ruim 1 miljoen ZZP'ers, een aantal dat de komende jaren zeker niet zal dalen. Deze groep is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zeer divers en bevindt zich in allerlei sectoren en leeftijdsgroepen. Opvallend is dat de leeftijd van de meerderheid relatief hoog is, om precies te zijn tussen de 35 en 55 jaar oud en voornamelijk mannen. Echter opgelet! Het aandeel vrouwen stijgt snel. Duidelijk. Maar misschien belangrijker nog: hoe tevreden is deze groep ZZP'ers met hun bestaan? Afgaande op een recent grootschalig, vergelijkend onderzoek van CBS en TNO naar de duurzame inzetbaarheid van zelfstandig ondernemers en werknemers, lijkt de tevredenheid behoorlijk groot. Groter dan die van werknemers, althans. Zelfstandig ondernemers zonder personeel ervaren in tegenstelling tot vaste werknemers minder werkdruk en hebben minder vaak burn-outklachten (ruim 7 procent voelt zich ten minste enkele keren per maand opgebrand

38

Baaz Magazine

door het werk. Onder werknemers is dat ruim twee keer zo veel). Daarnaast is men meer bevlogen (een kleine 75 procent zegt regelmatig helemaal op te gaan in het werk, van de werknemers is dat 60 procent), beschouwen ZZP'ers hun werk als gevarieerder (van de zelfstandig ondernemers vindt 80 procent de werkzaamheden vaak of altijd gevarieerd, van de werknemers 68 procent) en wil men later met pensioen dan werknemers. Toch is niet alles beter en blijer: de zelfstandig ondernemers voelen zich namelijk vaker fysiek zwaar belast. De positievere inschatting van ZZP'ers hun inzetbaarheid op lange termijn blijkt ook uit het feit dat deze groep gemiddeld tot zijn 67ste wil blijven werken. Ook denken zelfstandigen daar geestelijk en lichamelijk toe in staat te zijn. Werknemers verwachten gemiddeld tot 63 jaar door te werken. Wie verdient wat? Er is onderling een groot verschil tussen wat ZZP'ers verdienen. Het is afhankelijk van de sector waarin men werkt, berekende CBS eerder dit jaar. Zelfstandigen zonder personeel die in een praktijk van medisch specialisten werken, mogen het hoogste bedrag factureren. Ook andere bedrijfstakken in de gezondheidszorg staan hoog in de top tien van doorsnee ondernemersinkomen, zoals apotheken en tandarts- en huisartspraktijken. Toch ligt het persoonlijk inkomen van een ZZP’er gemiddeld ruim 10 procent lager dan van een werknemer. De beroepsgroep met ZZP'ers die het meest achterloopt op het persoonlijk inkomen van werknemers is die van kunstenaar. Zij ontvangen bijna de helft minder inkomen dan collega’s in loondienst. Het aantal werkuren bepaalt voor een groot deel de hoogte van het inkomen. Daarnaast spelen factoren als onderwijsniveau, ervaring en soort werk een rol. Zo bedroeg het inkomen BELEMMERINGEN van een 45-plusser, hoogopgeleid, Twee derde van de ZZP’ers voelt zich belemmerd als ondernemer. voltijd werkend en ZZP’er, 53 duizend Het is een van de meest opvallende euro. Dit is een derde minder dan 80 uitkomsten uit een onderzoek van ondernemersplatform Tom, duizend euro aan inkomen van een uitgevoerd door Maurice de vergelijkbare werknemer. Hond. Het grootste probleem vormt gebrek aan geld. Voor een kwart van de groep is dit een belemmering (24 procent). Onder startende ZZP’ers is dit met 31 procent zelfs de belangrijkste belemmering. Eén op de vijf vrouwelijke ondernemers ervaart de combinatie werk en privé als belemmerend. Eén op de tien mannen ziet dit als een belemmering voor het ondernemerschap. ZZP’ers tussen de 35 en 44 jaar ervaren de combinatie werk en privé als hun grootste belemmering (24 procent).

Kort door de bocht samengevat: ZZP'ers zijn meer tevreden over hun werk en de ijver is groter. Daarentegen blijft de beloning nogal eens achter. De Stichting ZZP Nederland ziet het gelukkig alles behalve somber in wanneer we kijken naar de toekomst van de zelfstandigen in ons land, zo blijkt uit het afgelopen zomer gepubliceerde


cybersecurity, zo blijkt uit onderzoek van het lectoraat 'Cybersafety' van NHL Hogeschool in Leeuwarden en de Politieacademie. Maar liefst 27,9 procent van de ZZP’ers is namelijk ooit slachtoffer geworden van online criminaliteit. Zelfstandigen krijgen het vaakst te maken met malware, hacken, phishing, e-mailfraude en ddosaanvallen. Opvallend is dat er nog steeds weinig aangifte wordt gedaan van deze vorm van misdaad: 12,8 procent van de ZZP’ers doet dat.

visiedocument voor de jaren 2016-2020. De echte zelfstandigen daar last van hebben'. titel: 'Zelfstandigen hebben de toekomst'. In Schijnconstructies bederven volgens het het visiedocument wordt visiedocument de markt via meerdere stellingen met lage tarieven en '27,9 PROCENT aangegeven hoe Stichting zorgen voor een negatief VAN DE ZZP’ERS IS ZZP Nederland de strijd imago van zelfstandige OOIT SLACHTOFFER namens ondernemers in ondernemers, die daardoor GEWORDEN Nederland aangaat om voortdurend worden VAN ONLINE een derde pijler te worden beschouwd als pseudoCRIMINALITEIT' naast de werkgevers en de werknemers of flexwerkers. werknemers. Deze derde Mede daarom heeft pijler moet dan een onafhankelijke juridischStichting ZZP Nederland jarenlang gepleit voor en fiscale verankerde positie verkrijgen. afschaffing van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). De in mei daadwerkelijk verdwenen Schijnconstructies verklaring was volgens de opstellers van Een belangrijk punt uit het visiedocument het document een niet te controleren dat wordt benoemd is dus die juridische- en manier om schijnconstructies tegen te gaan, fiscale positie van zelfstandig ondernemers waarbij de opdrachtgever altijd vrijuit ging - die in de wet moet zijn verankerd. Ook en de zelfstandige moest bewijzen dat hij hebben de ZZP'ers hun eigen onafhankelijke ondernemer was. positie in de maatschappij en gaat men De VAR is finito, toch zijn er dus ook volgens voor een verbod op CAO-bepalingen over de optimistisch geluimde Stichting ZZP zelfstandig ondernemers. Verder wil de Nederland flink wat beren op de weg. Zo'n stichting schijnconstructies bestrijden, 'omdat aandachtspunt is in ieder geval zeker ook

Verplichte pensioenopbouw Ander punt waar ZZP Nederland zich druk op maakt: het kabinet wil de pensioenopbouw voor ZZP'ers en zelfstandigen waarschijnlijk verplichten, zo staat in het kabinetsplan voor pensioenen dat staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) in juli heeft gepresenteerd. Een idee waar ZZP Nederland weinig oren naar heeft, zo blijkt uit de woorden van directeur Frank Alfrink op radiozender BNR. 'Een zelfstandige ondernemer heeft ervoor gekozen op een eigen wijze niet alleen een onderneming in te richten, maar ook te kijken hoe te sparen voor later. Dan kan er geen sprake zijn van een collectieve verplichting.' De directeur zei ook dat je kwaad gedacht kunt zeggen dat ZZP'ers met een collectieve regeling opdraaien voor de problemen van de pensioenfondsen. 'Er zijn steeds minder werknemers, waardoor er steeds minder bijdragen aan de pensioenfondsen zijn. Die komen daardoor in de problemen, maar daar zijn ZZP'ers niet de oplossing voor.' Baaz Magazine

39


ZZP

Elke ZZP'er weet: om je zaken goed op een rij te hebben, heb je hulp van buitenaf nodig. Zoals bij het afnemen van services als verzekeringen of goede juridische ondersteuning. Wij kijken wat er zoal beschikbaar is.

VERZEKERINGEN

Diensten en services voor ZZP'ers TEKST

Peter GĂźldenpfennig

Ziektekosten Iedereen in Nederland is verplicht verzekerd. Als ZZP'er komen daar nog een hoop verzekeringen bij. Dit om jezelf (en eventueel je gezin) te beschermen tegen ziekte en ongevallen, maar ook om jouw zaak te beschermen en de eventuele klanten waar je mee werkt. Ben je lid van belangenbehartiger ZZP Nederland, dan zijn er diverse zorgaanbieders waar je terecht kunt om via een collectieve zorgverzekering voordelig een verzekering af te sluiten. Je kunt terecht bij Menzis, CZ, Zilveren Kruis, VGZ en ONVZ. Bij de meeste verzekeraars heb je de keuze uit drie types polissen: een naturapolis, een restitutiepolis en een budgetpolis. +N aturapolis Een naturapolis is een polis waarbij je gedwongen kiest voor de zorgaanbieder waarmee de verzekeraar een contract heeft. Je hoeft natuurlijk niet te kiezen voor een gecontracteerde zorgaanbieder, maar het gevolg is wel dat je dan maar 50 tot 80 procent van de oorspronkelijke vergoeding terugkrijgt. De voordelen van een naturapolis zijn lagere kosten, maar hier lever je dus wel veel vrijheid voor in. +R estitutiepolis Kies je voor een restitutiepolis, dan kies je voor vrijheid. Vrijheid in het kiezen van de zorgaanbieder dus. Je kiest zelf

40

Baaz Magazine

je arts, apotheek of ziekenhuis waarbij je een volledige vergoeding krijgt. Hier betaal je wel een prijs voor. Allereerst natuurlijk de premie zelf, die vaak aanzienlijk hoger ligt dan bij een naturapolis. Dit omdat de verzekeraar geen afspraken heeft met de zorgaanbieder en dus niet kan weten wat de kosten voor een behandeling zullen zijn. Ten tweede het maken van ziektekosten, deze dien je in de meeste gevallen vooraf zelf te betalen. + Budgetpolis De budgetpolis is de goedkoopste polis, maar ook de polis met de meeste beperkingen van de drie. Het aantal zorgaanbieders waarbij je terecht kunt is zeer beperkt, hoewel er verzekeraars zijn die wel alle aanbieders van zorg hebben weten te contracteren, en er dus geen sprake is van een 'echte' budgetpolis, en het eerder een naturapolis met beperkingen betreft. Je betaalt met een dergelijke polis flink minder premie, maar levert ook zeer in op keuzevrijheid. Wel worden spoedgevallen bij elke zorgverlener vergoed. Aansprakelijkheid Een ongeluk zit in een klein hoekje en dat geldt ook voor conflicten. Het is daarom slim om je te verzekeren tegen eventuele aansprakelijkheid of wanneer je betrokken bent bij een conflict. Praktisch elke verzekeraar biedt een veelvoud aan verzekeringen aan die passen bij het type ZZP'er dat je bent. Interpolis heeft haar zakelijke verzekeringen verzameld onder de naam ZekerVanJeZaak. Dit is een pakket waarmee je eigenlijk een zakelijke verzekering

op maat afsluit. Hieronder vallen de volgende verzekeringen: + Aansprakelijkheid Verzekerd voor schade door jou of je medewerkers. + Auto Het verzekeren van bedrijfsauto's, vrachtwagens en aanhangwagens. + Bedrijfsstagnatie Verzekerd voor de financiĂŤle gevolgen als je bedrijf stil komt te liggen. + Gebouwen Je clubhuis of bedrijfspand verzekerd tegen schade. + Inventaris & voorraad Je spullen en voorraad verzekerd tegen schade door onder andere brand, water en diefstal.


+R echtsbijstand Verzekerd van juridische hulp bij zakelijke conflicten op gebied van onder andere arbeid en incassozaken. +V erzuim Loondoorbetaling en hulp bij re-integratie van zieke medewerkers. Het voordeel laat zich eigenlijk direct raden, want als je geen eigen bedrijfsgebouw hebt, heeft het weinig nut om een verzekering Gebouwen af te sluiten. Wanneer je een ZekerVanJeZaak-verzekering afsluit ben je dus beschermd voor jouw specifieke situatie en dat resulteert in een bijbehorende premie. Rechtsbijstand en juridische hulp Van alle verzekeraars heeft

SPECIALISTISCHE VERZEKERINGEN

We hebben hier een kleine greep genomen uit de verzekeringen die je af kunt nemen als ZZP'er, maar er zijn natuurlijk nog veel meer verzekeringen als ook zovele aanbieders. Een opvallende is Meeus, die verzekeringen biedt per beroepsgroep en ook per onderwerp. Zo is het noemenswaardig dat zij ook ondernemers kunnen verzekeren tegen cybercrime, niet bepaald een kleinigheid met de invoering van de Meldplicht Datalekken dit jaar. Lees meer over de specialistische verzekeringen die Meeus aanbiedt: meeus. com/zakelijk/specialismencombinatie.

DAS mogelijk de meest uitgebreide verzekeringen die tegelijkertijd overzichtelijk zijn in wat ze je bieden. Bovendien is de expertise van DAS op het gebied van juridische conflicten ongeĂŤvenaard. Speciaal voor ZZP'ers heeft DAS een rechtsbijstandsverzekering samengesteld. Hiermee ben je verzekerd van juridisch advies en ondersteuning voor juridische conflicten. Ook incasso is standaard meeverzekerd. Een greep uit de conflicten

waarvoor je bent verzekerd: conflicten naar aanleiding van verbintenissen die je met klanten/afnemers, opdrachtgevers of met leveranciers bent aangegaan. Verhalen van letselen materiĂŤle schade (waaronder ook schade ontstaan met of aan jouw bedrijfsmotorrijtuigen). Conflicten naar aanleiding van koop, huur en onderhoud van je bedrijfsruimte. Juridische conflicten naar aanleiding van onbetaalde facturen (aanvullend op het

incassotraject). Conflicten met de overheid over bijvoorbeeld vergunningen en bestemmingsplan. Overigens biedt DAS meer interessants voor ZZP'ers. Zo kun je bij hen gratis een DAS Wijzer downloaden, toegespitst op ZZP'ers. In deze wijzer lees je onder meer wat je kunt doen als je een conflict met een klant of een leverancier hebt en wat je daaraan kunt doen, wat je moet weten over vergunningen en bedrijfsruimtes en kun je een risicocheck doen.

Download de DAS Wijzer Juridische risico's voor ZZP'ers

Baaz Magazine

41


ZZP

Tekst Peter GĂźldenpfennig

Van A naar ZZP'er 5-stappenplan om voor jezelf te beginnen

Voor jezelf beginnen is spannend en leuk, maar stiekem ook eng. Er is echter een manier om effectief ZZP'er te worden zonder dat je enorme bergen moet verzetten. Wij hebben een stappenplan opgezet om zo probleemloos mogelijk voor jezelf te beginnen.

1 Wil je wel ZZP'er worden? De eerste stap is tegelijkertijd de moeilijkste stap. Het is flauw om te zeggen, maar niemand kan je helpen bij het beantwoorden van deze vraag. Wel kun je je vooraf oriĂŤnteren, zodat je kunt bepalen of het ondernemerschap wel iets voor jou is. Ga gewoon eens het gesprek aan met ZZP'ers via social media als Twitter. Ook kan het lonen netwerkborrels

42

Baaz Magazine

bij te wonen. Een goede start is de website ondernemersplein.nl, waar je handige informatie vindt over wetten en regelgeving, maar ook webinars kunt bijwonen. Bedenk je dat er risico's kleven aan het draaiend houden van een eigen bedrijf. Deze wil je natuurlijk zo klein mogelijk houden. Tevens heb je allerlei rechten

en plichten waar je aan moet voldoen. Gelukkig zijn er in Nederland diverse instanties die je wegwijs kunnen maken in het dichtbegroeide ondernemersbos. Denk aan overheidsinstanties zoals de Belastingdienst en de Rijksdienst voor ondernemend Nederland, maar ook onafhankelijke stichtingen en organisaties als de Kamer van Koophandel en Stichting ZZP Nederland.


'Bepaal ook hoe je je wilt indekken voor de risico's die je loopt'

2 Maak een ondernemingsplan Een plan van aanpak schrijven is hartstikke leuk en bovendien bijzonder nuttig. Niet alleen om anderen, zoals investeerders of (toekomstige) klanten, te overtuigen van jouw plannen, maar ook om zelf inzicht te krijgen in hoe je je onderneming van de grond moet krijgen. Zo zie je sneller of je plan kans van slagen heeft wanneer je op papier alle feiten op een rij zet. In het ondernemingsplan vertel je iets over jezelf, bespreek je jouw plan van aanpak met betrekking tot de marketing van jouw dienst of product en doe je ook het financiële plan van je onderneming uit de doeken. Wees eerlijk, helder en bondig. Vermeld ook de rechtsvorm van jouw onderneming.

Met name het financiële plan kan lastig zijn wanneer je nog niet zeker bent van klanten en investeringen, toets deze daarom op haalbaarheid. Specificeer alle kosten en winsten die je verwacht te maken zo gedetailleerd mogelijk. Vat deze daarna samen in een bondige exploitatiebegroting.

INFORMEER JEZELF

HOEWEL DE STAP OM ZZP'ER TE WORDEN ER EEN IS DIE JE LASTIG MAAKT, IS ER GENOEG HULP OM JE OP WEG TE HELPEN. ENKELE INSTANTIES OP EEN RIJ: Alle informatie van de overheid voor ondernemers www.ondernemersplein.nl Kamer van koophandel www.kvk.nl Platform Zelfstandige Ondernemers www.pzo-zzp.nl Werkmarktplaats voor ZZP'ers en freelancers www.freelance.nl ZZP Nieuws www.zzpnieuws.nl

ONDERNEMINGSPLAN MAKEN

Veel ZZP'ers vinden het lastig om een ondernemingsplan te schrijven. Toch is dit noodzakelijk om je bedrijf van de grond te krijgen. Een goede start is ondernemingsplanmaken.nl. Op deze website vind je alle informatie om een goed ondernemingsplan te maken. Ook kun je voorbeelden inzien en wordt er dieper ingegaan op de specifieke onderdelen waaruit een ondernemingsplan bestaat. www.ondernemingsplan-maken.nl

3 De formele start Heb je een ondernemingsplan, dan kun je je bedrijf in het leven roepen. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel. Dit kost eenmalig 50 euro. Handig is dat je direct een BTWnummer krijgt, zodat je niet meer naar de Belastingdienst hoeft. Bepaal ook hoe je je wilt indekken voor de risico's die je loopt. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen welzijn en dat van je bedrijf. Een nuttige verzekering is bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven, maar ook een verzekering voor ziekte en arbeidsongeschiktheid kan handig zijn.

Financier je bedrijf Naast het zeer waarschijnlijke geval dat je zelf een bedrag inlegt in je bedrijf, heb je mogelijk ook externe financiering nodig. Met de pet rondgaan in de familie is over het algemeen geen optie, gelukkig bieden banken allerlei gunstige leningen aan voor mensen die voor zichzelf willen beginnen. Ga je liever in zee met particuliere investeerders? Dan komt je ondernemingsplan weer om de hoek kijken, je zult hen toch moeten overtuigen om te investeren in je bedrijf. 4

Bij financiën hoort ook een goede boekhouding, en deze begint al bij de financiering van je bedrijf. Investeer daarom in een goed boekhoudpakket wat bij jou past. We hebben deze editie van Baaz Magazine enkele

pakketten op een rij gezet. Lees hierover meer op pagina 34. 5 Onderneem! Dit klinkt als een open deur, maar ondernemen is exact dat: iets doen. Het is niet dat je op je luie reet kunt gaan zitten nu je 'een bedrijf hebt'. Ondernemen is hard werken, maar in de eerste stap zou je je dat al beseft moeten hebben. Als je denkt dat de goederen en diensten die je aanbiedt zichzelf wel aan de man brengen, dan is ondernemen waarschijnlijk niets voor jou. Ondanks dat ondernemen hard werken is, kies je er niet voor niets voor om het te doen. Houd dat idee vast, ook wanneer het je misschien niet altijd voor de wind gaat. Want ondernemen is bovenal leuk, en dat moet je zo proberen te houden. De bevlogenheid waarmee je een onderneming van de grond krijgt, is een bevlogenheid waar je in de latere stadia van je bedrijf nog veel aan zult hebben.

Vijf typen ZZP'ers Volgens de Kamer van Koophandel zijn ZZP'ers in te delen in vijf typen, namelijk: de ambitieuze, de ervaren zelfstandige, de parttime vernieuwer, de flexibele en de potentiële MKB'er (met personeel). Dit concludeerde de KvK uit eigen onderzoek 'ZZP'ers: wie ze zijn en wat ze willen'. Verschillen in ambitie op het gebied van innoveren, continueren en groeien, en de wens om al dan niet samen te werken bepalen op welke manier ZZP'ers met hun bedrijf omgaan en hoe ze bijdragen aan de Nederlandse economie. Ook blijkt uit het onderzoek dat de grootste groep ZZP'ers start met ondernemen vanuit positieve motivatie. Zo wil bijvoorbeeld 83 procent eigen baas zijn en 54 procent wil werk en privé op deze manier beter kunnen combineren. Ook zijn de meeste zzp'ers erg innovatief, 74 procent komt met nieuwe ideeën en 65 procent doet dingen op een unieke manier. Verder wordt zeventien procent ZZP'er door een negatieve aanleiding, zoals ontevredenheid met de huidige baan of dreigende werkloosheid. Volgens de KvK willen ZZP'ers deze periode vooral hun omzet vergroten (68 procent), kennis verwerven (67 procent) en naamsbekendheid vergroten (54 procent). Ook willen sommige zelfstandigen niet alleen blijven. In dit lopende jaar heeft twaalf procent plannen om personeel in te huren en vijf procent om personeel aan te nemen. Baaz Magazine

43


Financials

Tekst Remco Frühauf

Praten tegen een robot is geen toekomst meer. Ruim 85% van de Nederlanders heeft een smartphone en zal steeds vaker in contact staan met een robot.

PRATEN MET EEN CHATBOT Communiceren gaat steeds sneller GASTEXPERT

Remco Frühauf

GAST

is ceo van Informer Software

'We gaan steeds minder apps gebruiken'

Xiaoice en Tay. Het zijn namen die je misschien eerder bij tieneridolen of games verwacht. In werkelijkheid zijn het de namen van twee knappe stukjes techniek van ICT-gigant Microsoft. Breed gedragen Xiaoice en Tay zijn chatbots, geautomatiseerde gesprekspartners waarmee je kunt praten, vaak via een app. Steeds meer bedrijven herkennen de potentie van chatbots en het aantal robotgesprekspartners is dan ook explosief gestegen. Voorwaarde voor de potentie van chatbots is dan wel de toegang van mensen tot apps waarmee je deze robots kunt bereiken. Gelukkig hoeven we hier in Nederland niet voor te vrezen. Sterker nog, de cijfers lijken de potentie van chatbots alleen maar te onderstrepen. Onlangs werd na onderzoek van TP duidelijk dat ruim 85% van de Nederlanders een smartphone bezit. Bovendien laat onderzoek van GfK zien dat het maandbereik voor sms-en en chatten in alle leeftijdscategorieën toeneemt en bij mensen tussen de 13 en 49 zelfs 89% is. Nieuw Landschap Met de algemene acceptatie voor berichtendiensten en het feit dat mensen steeds meer mobiel zijn, vormen chatbots een compleet nieuw, maar bovenal

44

Baaz Magazine

heel interessant veld voor bedrijven. De mogelijkheden lijken eindeloos: restaurants en hotels reserveren, vliegtickets boeken of zelfs het declareren van schades en aanvechten van parkeerboetes kan door

INFORMER CHATBOT

Informer lanceert een chatbot die ondernemers laat chatten met hun boekhouding. Bonnen en facturen sturen, cijfers opvragen en belangrijke updates ontvangen. Het kan allemaal met de chatbot, razendsnel. www.informer.nl/chatbot

chatbots worden afgehandeld. Dit scheelt bedrijven manpower en zorgt er ook nog eens voor dat mensen sneller geholpen worden. Als ontwikkelaar van online boekhoudsoftware hebben ook wij een chatbot voor onze klanten ontwikkeld. Ondernemers kunnen nu heel simpel facturen en bonnen naar hun eigen administratie sturen via onze chatbot. Ook kunnen zij via de chat gewoon vragen om belangrijke cijfers, veel sneller dan dat ze het allemaal op moeten zoeken. Doordat de chatbots steeds verder verbeterd zullen worden, gaan we straks ook minder apps gebruiken. We kunnen namelijk met ieder bedrijf chatten en krijgen direct antwoord. Communiceren met bedrijven gaat straks dus echt sneller, zelfs 's nachts of in het weekend.


Security

IN GESPREK MET DAVE MAASLAND, MANAGING DIRECTOR ESET NEDERLAND

MELDPLICHT DATALEKKEN, ZES MAANDEN VERDER Nu we over de helft van het jaar zijn, is het interessant om terug te blikken op de Meldplicht Datalekken, die begin dit jaar is ingevoerd. En wat een betere manier om te kijken wat de Meldplicht teweeg heeft gebracht, dan dit te bespreken met Dave Maasland, Managing Director bij security-expert ESET Nederland? TEKST

Peter Güldenpfennig

We spreken Dave op het moment dat hij het razend druk heeft. Niet gek, want de expertise van ESET is in een tijd waarin cybercrime niet meer weg te denken is, broodnodig. 'Maar, ik klaag zeker niet. Het is een zeer interessante tijd voor bedrijven als ESET', aldus Dave. Schrikeffect We vragen hem hoe het komt dat er eigenlijk zo weinig over de meldplicht wordt gezegd op het moment. Dave: 'Vorig jaar, zeker naar het einde van het jaar toe, hoorden we steeds meer over de meldplicht. Toen werd er ook erg ingespeeld op de boetes die bedrijven konden krijgen. Dat bleek uiteindelijk wel mee te vallen. De meldplicht wordt gehandhaafd, maar met het uitdelen van boetes valt het ontzettend mee. Het schrikeffect is daarmee verdwenen. Dit is

wel problematisch, want met de General Data Protection Regulation vanuit Europa ben ik bang dat bedrijven het nemen van maatregelen om hun data te beschermen wéér voor zich uit gaan schuiven. Dat terwijl databescherming nu juist zo belangrijk is, dat is tenslotte ook waar de meldplicht en de GDPR voor bedoeld is.' Gerichte bestrijding Niet dat Dave graag ziet dat bedrijven gestraft worden, integendeel. Waar hij met ESET naar streeft is awareness voor een groter probleem: cybercrime. 'Dat is waar ik eigenlijk op hoopte bij invoering van de meldplicht', zegt Dave. 'Want een overgroot deel van de bedrijven lijkt niet te beseffen hoe groot cybercrime eigenlijk is. Dit is echt een gigantische industrie. Ik hoopte dat bedrijven het tenminste zouden melden wanneer ze te maken kregen met bijvoorbeeld ransomware. Dan zouden we beter in beeld krijgen hoe groot het probleem is in specifieke industrieën zoals de zorg of productieomgevingen. Dan kunnen we ook gerichter maatregelen treffen, komt er bij bedrijven meer budget vrij om te beveiligen en kan er ook gerichter

opgetreden worden vanuit de overheid. Voor mijn gevoel is dat, in ieder geval qua aantal meldingen, achtergebleven op wat ik eigenlijk hoopte. In maart waren er pas 700 meldingen gedaan van ransomware, terwijl cijfers uitwijzen dat deze veel hoger moeten liggen. Het wordt dus niet gemeld en dat is jammer.' Niet melden De reden waarom er niet gemeld wordt door bedrijven kan aan twee zaken liggen, legt Dave uit. 'Allereerst ligt het bij de bedrijven zelf. Zij zijn gewoon bang om hun hoofd boven het maaiveld uit te steken door een melding te doen. De angst voor een boete is groot. En ten tweede hebben ook verantwoordelijke derden steken laten vallen bij het informeren van bedrijven, zoals de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Er is in het informeren van bedrijven gewoon te weinig nadruk gelegd op de voordelen van het melden en de inzicht die ons dat geeft in cybersecurity-problemen.' Awareness Ondanks dat de regelgeving redelijk duidelijk is wanneer er een melding gedaan moet worden, blijft Dave wel het belang van awareness benadrukken. 'De regelgeving mag er dan zijn en uitgelegd worden in allerlei documenten, de onduidelijkheid in het bedrijfsleven blijft. Er moet gehamerd blijven worden op awareness. De AP zou hier veel meer mee naar buiten moeten treden. Dit is een rol die echt bij de overheid ligt, wellicht in combinatie met het bedrijfsleven. Op het moment voelt de meldplicht als een checkbox. De urgentie om ook daadwerkelijk de eigen security aan te pakken is er niet, en dat is gewoon een kwalijke zaak. Wat dat betreft is er nog erg veel werk te verzetten.' Baaz Magazine

45


Business Strategy

LHBT-TOLERANTIE

IS GOED VOOR DE BUSINESS

LHBT'ers op de werkvloer. Gelukkig kunnen werknemers – en werkgevers – steeds meer open zijn over hun seksualiteit op de werkvloer. Toch zijn er nog flink wat bergen te verzetten wanneer het aankomt op LHBT-diversiteit en tolerantie. Technologiebedrijf SAP Nederland geeft al vast het goede voorbeeld. TEKST

Redactie

Een intolerante sfeer op de werkvloer richting LHBT’s (de afkorting die staat voor Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel en Transgender, red.) is niet alleen ethisch en sociaal-maatschappelijk onwenselijk, maar ook nadelig voor de business. Volgens Christian Heide, Client Partner van technologiebedrijf SAP Nederland, zijn LHBT-diversiteit en tolerantie essentieel voor de productiviteit, het imago en de aantrekkingskracht voor talent. We zien Nederland graag als een open en tolerant land. In de publieke ruimte, maar ook op de werkvloer. Maar voor LHBT-werknemers komt dat beeld niet altijd overeen met de werkelijkheid. Nog altijd blijft zo’n 30 procent van alle niet-hetero’s op het werk in de kast. Uit angst voor negatieve opmerkingen, flauwe grapjes of andere hinder. Een vervelende situatie, want je kunt daardoor toch niet helemaal jezelf zijn. Dat ondervond ook Christian Heide. Christian, van oorsprong Duits, werkt al 16 jaar in Nederland in de IT-dienstverlening. Hij is openlijk homo, zowel privé als op de werkvloer. 'Bij mijn huidige werkgever SAP kan ik gewoon mezelf zijn', verzekert hij ons. Maar niet bij iedere werkgever

46

Baaz Magazine

was het werkklimaat even homovriendelijk. Voor hem was dit een reden om daar niet direct uit de kast te komen, in tegenstelling tot in zijn privéleven. Homograpjes 'Ik voelde me in het begin van mijn carrière niet comfortabel om uit de kast komen. Ik ving af en toe homograpjes op en merkte dat niet iedere collega even tolerant was richting niet-hetero’s.' Maar in de kast blijven kost de nodige energie en veroorzaakt stress. 'Het komt vreemd over als je niet of nauwelijks over je privéleven vertelt. Collega’s gaan zich afvragen waarom je vrijwel nooit

WORKPLACE PRIDE

Workplace Pride (gevestigd in Amsterdam) is in ons land de grootste organisatie die zich bezighoudt met LHBT'ers op de werkvloer. Verschillende multinationals hebben zich aangesloten bij het initiatief, waaronder ING, IBM, ABN AMRO, Shell, Booking.com, Cisco, Accenture, PWC, Post.nl, Achmea, SAP, Randstad. AkzoNobel, TNT, IKEA en Unilever. www.workplacepride.org

persoonlijke details prijsgeeft. Terwijl het juist belangrijk is dat je goed contact hebt met je collega’s. Het gevaar is dat je je continu gaat afvragen aan wie je wat kan vertellen, in plaats van dat je al je energie en creativiteit

in je werk kunt steken.' Recent onderzoek onderstreept Christian zijn persoonlijke ervaringen. LHBT’ers die op het werk in de kast blijven, presteren aantoonbaar minder dan zij die wel helemaal zichzelf kunnen zijn. De cijfers zijn veelzeggend. Maar liefst 62 procent van alle afgestudeerde LHBT’ers geboren tussen 1980 en 2000 gaat bij hun eerste werkgever terug de kast in. 70 procent daarvan zoekt nog binnen drie jaar ander werk. Voor 85 procent van alle LHBT’ers heeft een intolerant werkklimaat gevolgen voor hun productiviteit. Imago en commercie Naast een productiever team is er volgens Christian nog een ‘business’argument voor een homotolerante en diverse workforce: het is goed voor het imago van het bedrijf en daarmee ook de commercie. 'De LHBT-community is niet alleen groot in aantal, maar vaak ook welgesteld. LHBT-koppels hebben vaker dan heterokoppels geen kinderen en dus een groter besteedbaar inkomen. Dan is het niet handig als je als homo-onvriendelijk te boek staat. Een LHBT-vriendelijk imago komt positief over op je doelgroep.' Bij zijn huidige werkgever SAP is Christian sinds kort ‘Pride Lead’. Zijn missie is om het wereldwijde LHBT-tolerantieprogramma Global Pride@SAP van zijn werkgever SAP ook binnen Nederland vorm te geven en in te kleuren. Het project staat hier nog in de kinderschoenen, maar in korte tijd heeft hij al een relatief grote groep geïnteresseerden bereikt. Via onder andere interne media verspreidt hij nieuws en thematiek rondom LHBT onder collega’s. 'Die sfeer wil ik graag zo houden, zodat ook nieuw talent zich bij ons niet hoeft te schamen voor wie hij of zij is.' Global Pride@SAP is niet het enige diversityinitiatief bij SAP. Het technologiebedrijf sloot zich onlangs aan bij Workplace Pride, het internationale non-profitplatform voor


organisaties die strijden voor gelijke behandeling en een grotere acceptatie van LHBT-werknemers. Commitment van de boardroom Een goed signaal, vindt Christian. 'Voor werkgevers ligt er zeker ook

lastig van de werknemers zelf verwachten. Werkgevers kunnen hun gayvriendelijke houding al tijdens de inwerkperiode kenbaar maken. Door bijvoorbeeld een respectvolle omgang met niet-heteroseksuelen in de gedragscodes als norm te stellen.' LHBT'ers hebben zelf natuurlijk ook een aandeel in een prettig werkklimaat. 'Iedereen moet uiteraard zelf weten of hij op zijn werk uit de kast komt. Natuurlijk kun je wanneer je het echt niet meer ziet zitten naar een andere werkgever stappen. Maar ik heb de beste ervaringen met een open houding. Durf het gewoon te zeggen. Een open houding zorgt doorgaans voor het meeste respect van je omgeving. Maar uiteindelijk moet iedereen natuurlijk zelf die keuze maken.'

'Ik voelde me in het begin van mijn carrière niet comfortabel om uit de kast komen' een verantwoordelijkheid. Het managementteam moet zich duidelijk uitspreken voor een homovriendelijke werkvloer. Als daar in de boardroom al geen draagvlak voor is, dan kun je dat

LHBT-TOPMANNENEN VROUWEN

Niet alleen werknemers moeten open zijn over hun seksualiteit op de werkvloer. Ook werkgevers. Gelukkig zijn er steeds meer topmannen en –vrouwen in het bedrijfsleven uit de kast. Onderstaande toppers maken geen geheim (meer) van hun geaardheid: + S tephen Clarke, CEO WH Smith + A lex Schultz, VP Groei Facebook + P aul Wood, chief Risk & Compliance Officer Bloomberg + L ouis Vega, CEO en VP Olympic & Sports Solutions The Dow Chemical + A rjan Dijk, VP Marketing Google + J oseph Evangelisti, CCO JPMorgan Chase + S ander van 't Noordende, Group Chief Executive Accenture + C hristopher Bailey, CEO Burberry + P aul Reed, CEO BP + C laudia Brind-Woody, VP en managing director IBM + Inga Beale, CEO Lloyd's of London + T im Cook, CEO Apple + A ntónio Simões, CEO HSBC

Baaz Magazine

47


Riskmanagement

Tekst Redactie

ZO BEPERK JE DE RISICO'S

AANSPRAKELIJKHEID Ondernemen zonder risico bestaat niet. Dat is wat ondernemerschap spannend maakt, maar ook waarom het hoofdbrekens kan opleveren. Gelukkig zijn risico's te beperken en als er toch wat gebeurt, kun je met de juiste kennis over aansprakelijkheid een hoop financiële en gerechtelijke problemen voorkomen.

'Een ongeluk zit in een klein hoekje', zo luidt het cliché. Niet voor niets, want het is ook gewoon waar. Dus als je als ondernemer, ondanks dat je nog zo je best doet om ongelukken te vermijden, aansprakelijk gesteld wordt om wat voor reden dan ook, dan kun je maar beter zorgen dat je op de hoogte bent van wat jouw rechten en plichten op het gebied van aansprakelijkheid zijn. Een kleine fout met grote gevolgen Met de juiste kennis en de hulp en expertise van een partij als Interpolis ben je in ieder geval prima voorbereid als je onverhoopt toch aansprakelijk gesteld wordt. Prettig, want hoe klein het ongeval ook lijkt, het kan grote (negatieve) gevolgen voor je bedrijf hebben. Kennis is in ieder geval de sleutel tot preventie, daarom geeft Interpolis je vijf tips om risico's te beperken. 1 Borg het productieproces Produceer je de producten die je verkoopt zelf? Richt dan je productieproces nauwgezet in. Begin met een goede controle van de grondstoffen of halffabrikaten die je gebruikt en eindig met regelmatige steekproeven

48

Baaz Magazine

waarbij je de kwaliteit van je eindproduct beoordeelt. Natuurlijk is het ook belangrijk dat je dit proces

kwaliteit heeft. Kun je de kwaliteitscontrole niet zelf uitvoeren, bijvoorbeeld omdat je producten helemaal

'Kennis is in ieder geval de sleutel tot preventie' van a tot z beschrijft en de controlemomenten vastlegt en uitvoert.

uit China komen? Schakel dan ter plaatse een bedrijf in dat hierin is gespecialiseerd.

2 Weet bij wie je inkoopt Maak kennis met de fabrikant van je handelsvoorraad. Leg gemaakte afspraken vast in een contract en voer een kwaliteitscontrole uit voordat de producten naar je worden verzonden. Zo weet je zeker dat je product de afgesproken

Maak goede afspraken met je leveranciers Leg afspraken die je met je leveranciers maakt vast in heldere contracten waaraan je goede inkoopvoorwaarden verbindt. Laat het item aansprakelijkstelling nadrukkelijk in deze 3

voorwaarden aan bod komen. Maak je eigen inkoopvoorwaarden? Laat die dan juridisch toetsen. Wees extra alert bij export buiten de EU Met een groothandel ligt de wereld letterlijk aan je voeten. Zeker als je een nicheproduct verkoopt, moet je niet vreemd opkijken als je kopers uit verre landen komen. Wees extra alert bij aanvragen uit de Verenigde Staten en Canada. De schadeclaims zijn daar vaak erg hoog, bedenk daarom goed of je het risico van een aansprakelijkstelling kunt en wilt nemen. 4

Maak een goede inschatting van je risico’s Hoe groot is het risico dat je aansprakelijk gesteld wordt? Wat kun je doen om je risico’s te voorkomen of te beperken? Het antwoord op deze vragen helpt je bepalen of het verstandig is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. 5

EXPERT

Om risico's te verkleinen en kennis op te doen over aansprakelijkheid heeft Interpolis een e-book uitgebracht met de titel 'Aansprakelijkheid voor ondernemers onder de loep'. Deze is gratis te downloaden via www.interpolis.nl/ ebook-aansprakelijkheid


Sales & Marketing

Tekst Hella Hendriks

Sociale media, en met name Facebook, zijn in toenemende mate de bron voor nieuws en andere actuele informatie die wij als gebruiker van het platform zelf belangrijk vinden.

VAN FYSIEKE WINKEL TRANSFORMEREN NAAR FACEBOOK-WINKEL GASTEXPERT

Hella Hendriks

is Online Marketeer bij Online Business Media, stel gerust je vragen via: 0252 62 00 01 | info@obmn.nl | www.obmn.nl

Per dag wordt er gemiddeld meer tijd doorgebracht op Facebook dan op alle Googlesites bij elkaar. Bij vele bedrijven is dit dan ook niet onopgemerkt gebleven. Zo wordt er via Facebook customer care verleend, productlanceringen aangekondigd en is Facebook een graag gezien verkoopkanaal. Hoe kun jij als bedrijf inspelen op deze trend, zodat ook jouw winkel optimaal gebruik maakt van Facebook? Social shopping Social shopping wordt gedefinieerd als een combinatie van social media, webwinkels en virale marketing. Consumenten kunnen hun wishlists of aankopen transparant maken door ‘hun’ producten te delen via social mediakanalen. Zij kunnen ook reviews, beoordelingen of ratings aan producten die zij gekocht hebben via deze webwinkel geven. Eigenlijk typeert social shopping alle activiteiten rondom online winkelen waarbij meerdere consumenten aanwezig zijn. De interactie wordt gestimuleerd tussen consumenten en niet tussen de webwinkel en de consument. Daarnaast behoort het daadwerkelijk aanschaffen van producten uiteraard ook tot social shoppen. Bricks & Clicks én social shopping Inmiddels is social shoppen razend populair. Social shoppen behoort dan ook tot één van de trends in 2016. Door het veelvuldige gebruik van social media en smartphones, beleven consumenten hun aankoopervaring overal. Dit kan thuis

GAST

zijn op de bank terwijl ze een serie kijken, onderweg naar het werk, maar ook nog steeds op zaterdagmiddag in de winkel. Het komt er dus op neer dat de consument hier een geschikt moment voor kiest en de plaats of platform. ‘De truc’ is dus om als ondernemer of marketeer zowel online als offline zichtbaar te zijn en je (potentiële) klanten te begeleiden in zijn/haar aankoopervaring. In marketingland wordt dit ook wel het fenomeen bricks (fysieke winkel) & clicks (online winkel) genoemd; een bedrijfsstrategie waar er gekozen wordt voor een ‘stenen vestiging’ en online kanalen worden ingezet. Zo kun je via vele wegen je klanten bedienen. Echter wordt in deze aanpak vaak het stukje ‘social media’ vergeten of ‘er zomaar bij gedaan’. Het is dus zeer belangrijk dat je social media kanalen opneemt in je verkoopstrategie. Om de koppeling te maken tussen bricks & clicks én social shopping, geven we je 3 tips: • Kies je social media platformen zorgvuldig uit Wie is je doelgroep (online en offline) en op welke social mediaplatformen zijn zij het meest actief? Over het algemeen is Facebook het meest complete platform;

ongeveer 9,6 miljoen gebruikers. Bovendien biedt Facebook vele mogelijkheden om door bedrijven gebruik te maken. Zo zijn er vele advertentiemogelijkheden, zijn statistieken en behaalde resultaten te meten en zijn er vele koppelingen mogelijk tussen Facebook en jouw website om bijvoorbeeld websitebezoekers op te slaan en te retargeten via Facebook. Snapchat is daarentegen nog niet voorbereid op het zakelijk gebruik van het platform en er zijn vrijwel alleen jongeren actief. • Creëer bereik via social media Facebook is helaas geen gratis platform (meer) voor bedrijven. Tegenwoordig draait het niet alleen maar om het aantal volgers of likes die je hebt verzameld, maar is het belangrijk dat je gezien wordt, ofwel je bereik. Echter wordt je bereik beïnvloed door algoritmes. Een manier om je berichten onder de aandacht te brengen bij jouw doelgroep, is om ervoor te betalen. • Maak kenbaar dat je als bedrijf ‘social minded’ bent| Maak het voor fysieke winkelbezoekers eenvoudig om je te vinden op social media door dit kenbaar te maken in de winkels. Denk bijvoorbeeld aan een vermelding op een kassabon of draagtassen, banners in je winkel of via het personeel. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook social mediacampagnes promoten in de fysieke winkel. Voor online winkelend publiek kun je kenbaar maken dat jij actief bent op social media door op een prominente plek te linken naar jouw social mediakanalen. Dit kan voor-, tijdens- en na de aankoop zijn. Ook zijn er vele mogelijkheden om met social plug-ins voor je website te werken, zodat je websitebezoekers artikelen eenvoudig kunnen delen met hun vrienden. Maar denk ook bijvoorbeeld aan een inlog die vereenvoudigd wordt door dit via Facebook te laten verlopen (Facebook Connect). Baaz Magazine

49


4 & 5 oktober 2016

Brabanthallen, Den Bosch

4 & 5 October 2016

Mobiliteit als integraal onderdeel van een duurzame bedrijfsvoering Kennis, netwerk & noviteiten tijdens Ecomobiel

Registreer direct voor gratis toegang via www.ecomobiel.nl.

Gespecialiseerde congressen, lezingen en workshops, o.a.: • Smart Mobility: het voertuig of de infrastructuur? • Mobiliteitsparagraaf SER Energieakkoord; op koers? • Seminar Stadsdistributie

Ecomobiel is uitsluitend toegankelijk voor professionals.

• Financiering van energietransitie

Segmenten: • Automotive & bedrijfswagens

Toegang is gratis bij

• Light Electric Vehicles

voorregistratie t/m 3 oktober 2016

• Laden en Infrastructuur

Registratie en toegang tijdens

• Stadsdistributie

de beursdagen kost €25,- excl BTW.

www.ecomobiel.nl

Co-locatie: Vakbeurs Energie, hét platform voor duurzame energieopwekking en energiebesparing

Samenwerkende partners o.a.: Nederland Elektrisch


Overstapgids

OVERSTAPPEN?

ALS EEN SPRONG IN HET DIEPE

Wanneer je onderneming afhangt van diensten en services laat je deze het liefst met rust. Immers, waarom iets breken wat goed werkt? Dat klopt, maar waarom iets niet beter laten werken? Want eerlijk waar, stilstand is uiteindelijk echt achteruitgang. TEKST

Peter GĂźldenpfennig

Toch kiezen een hoop ondernemers liever voor de zekerheid van dat wat ze al kennen. Logisch, als de diverse diensten die je afneemt cruciaal zijn voor je business en het werkt, dan denk je wel twee keer na om alles eens even volledig om te gooien. Sprong in het diepe En toch is die sprong in het diepe zo gek nog niet. Niet alleen omdat je mogelijk (zeer goed mogelijk zelfs) eindigt met een dienst of service die je beter bedient dan hetgeen je voorheen afnam om je onderneming draaiende te houden, ook omdat het je inzicht en perspectief biedt. Inzicht Inzicht in de eigen organisatie vertroebelt mettertijd. Tijden veranderen en met de tijden ook de behoeftes van je onderneming en jouw medewerkers. Als alles echter prima werkt, heb je dat niet door. Die stilstand is natuurlijk niet wat ondernemen zo prettig maakt. Als je een berg beklimt, stop je ook niet toevallig halverwege omdat het uitzicht zo mooi is. Nee, een kritisch inzicht in je bedrijf, op de fundamentele services en diensten die je afneemt, zouden best wel eens kunnen omslaan in het besef dat verandering noodzakelijk is. Perspectief Van inzicht komt uiteindelijk perspectief. Want met een frisse blik opnieuw kijken naar wat je nodig hebt voor jouw onderneming, doet je vooruit kijken naar de toekomst. Je doet immers investeringen en

die kunnen maar beter future proof zijn, toch? Bijkomend voordeel is natuurlijk dat hierdoor ook de creativiteit een boost krijgt, een o zo essentiĂŤle factor in ondernemen, maar veel te vaak onderschat. Uiteraard gaat verandering van diensten, of het nu je telefonie, verzekeringen of ITinrichting betreft, niet altijd van een leien dakje. Maar dat is helemaal niet erg, lopen leer je ook enkel door hard te vallen. En ondernemen blijft een leerproces: meegaan met de tijd, kijken wat er voor jou te halen is om toch uiteindelijk wel die top van de berg te bereiken.

'Inzicht in de eigen organisatie vertroebelt mettertijd'

Dus wij zeggen: waag die sprong in het diepe, misschien bevalt het je wel! Op de volgende pagina's tref je een uitgebreide selectie van producten en diensten aan om je op weg te helpen veranderingen door te voeren. De rest is natuurlijk aan jou.

INHOUD

52 Boekhoudsoftware Voor elke ondernemer wat wils

56 D ocument management Intelligente MFP's

57 Security

Van veilig naar veiliger

58 Creatief ondernemerschap Van loondienst naar zelfstandigheid

60 Cloud en hosting Zo kies je de juiste partner

Baaz Magazine

51


Overstapgids

Tekst Peter GĂźldenpfennig & Menno Visser

VOOR ELKE ONDERNEMER WAT WILS

BOEKHOUDSOFTWARE

Laten we er niet omheen draaien: er zijn maar weinig ondernemers die met veel plezier de boekhouding doen. Toch is het logischerwijs noodzakelijk je cijfers op orde te hebben, dus kun je maar beter zorgen dat je het juiste softwarepakket kiest wat bij jou past. We zetten enkele pakketten op een rij waar elk type ondernemer wat mee kan. FRESHBOOKS

FreshBooks is gericht op kleinere ondernemingen, maar biedt feitelijk alles wat je nodig hebt. Het is met name bedoeld voor leveranciers van services en diensten, wat de reden is dat de nadruk ligt op het maken, versturen en bijhouden van facturen. Overigens is FreshBooks ook zeer interessant voor ZZP'ers en freelancers vanwege de time tracking-functie. De software houdt bij hoelang je werkt aan projecten en of dit in lijn is met het budget wat je voor dit project hebt gesteld. Leuk aan de software is dat het begrijpt dat de

boekhouding doen niet altijd even leuk is en soms zelfs ingewikkeld. Daarom worden nieuwe gebruikers netjes door alle functies geloodst met heldere tutorials. In feite hoef je amper tot geen verstand te hebben van het doen van de boekhouding, tot op bepaalde hoogte dan natuurlijk. Doordat de software draait in de cloud, kun je altijd en overal je boekhouding in de gaten houden. Ook op mobiele devices, want de software heeft ook een

app voor zowel iOS als Android. Hiermee hou je altijd een oog op je business, waar je ook bent.

Interessant voor kleine ondernemingen | Prijs vanaf $12,95 per maand (onbeperkt facturen versturen naar maximaal vijf klanten) | Info www.freshbooks.com

INTACCT

Ben je ambitieus en schrik je niet van verregaande boekhoudsoftware? Dan is Intacct je op het lijf geschreven. Het is no-nonsense software waarbij je elk financieel aspect van je business in kaart brengt. Het is echt gericht op ondernemers die er naar streven om te groeien. Daarom biedt de software je de mogelijkheid om real time dashboards aan te maken waarmee je direct inzicht krijgt in hoe de zaken er voor staan. Intacct biedt verregaande automatiseringsfuncties waardoor je, als je het slim aanpakt,

bijna geen omkijken meer hebt naar facturen en rapportages die met regelmaat terugkeren. De basis van de software bestaat uit een financiĂŤle module waarin naast een ordermanagementfunctie, ook een collaborate-functie zit ingebakken. Deze stroomlijnt elke afdeling in jouw onderneming met elkaar, zodat langs elkaar heen werken tot het verleden behoort. Naar wens kun je de software

Interessant voor ambitieuze organisaties | Prijs op aanvraag | Info us.intacct.com

52

Baaz Magazine

uitbreiden met diverse modules die gericht zijn op bedrijven die groeien. Denk aan multi entitity accounting wanneer je bedrijf een nieuwe vestiging opent.


HIVEAGE

Als er één boekhoudpakket niet aanvoelt als financiële software, dan is het Hiveage wel. Alles in de software lijkt erop gericht om de boekhouding zo leuk mogelijk te maken. Dit doordat alle menu's zeer overzichtelijk en schoon zijn geordend en elk aspect van de software verschillende kleurcodes kent. Net als FreshBooks is ook Hiveage vooral gericht op ondernemers die diensten en services leveren, en dan met name

ZZP'ers. Dat betekent niet dat je er als (kleine) onderneming niets aan hebt, want Hiveage heeft een handige teamfunctie waarmee elke medewerker toegang heeft tot door jouw geselecteerde onderdelen van de software. En dit allemaal via een enkele login. Naast factureren en het maken van financiële rapportages heeft de software ook een overzichtelijke time tracker en een mileage

tracker. Hiermee is de software dus ook uitermate geschikt voor ondernemers die continu onderweg zijn.

Interessant voor ZZP'ers en kleine teams | Prijs vanaf $ 15,- per maand (twee gebruikers) | Info www.hiveage.com

INFORMERONLINE

Informer Online Boekhouden is een gebruiksvriendelijke oplossing voor ondernemers die graag hun financiën zelf in de hand houden. Groeit je

bedrijf, dan zal je misschien toch aan die boekhouder moeten denken, maar zo lang je zelf nog de tijd hebt om de bonnen en facturen in te scannen, kun je prima overweg met dit pakket. Het aanmaken van verkoopfacturen gaat eenvoudig. Je selecteert een bestaande klant of maakt met een paar basisgegevens een nieuwe klant aan in een overzichtelijk menu. Handig is dat er meteen een koppeling gemaakt wordt met de Kamer van Koophandel, waarmee de

meeste gegevens al voor je worden ingevuld. Je hoeft alleen nog het mailadres toe te voegen en je kunt aan de slag met het invoeren van de producten. Veel verkochte producten kun je aanmaken en automatisch in laten voeren om het proces nog sneller te laten verlopen. Handig is de cashflowcheck, waarmee je meteen kunt zien hoe de cashflow van jouw bedrijf er voor staat. Soms weet je bijvoorbeeld de omzet en de prognose wel, maar als er facturen nog niet zijn betaald, ziet de omzet er wel goed uit, maar kom je alsnog in de problemen.

Interessant voor kleine ondernemingen | Prijs vanaf € 10,- per maand | Info www.informer.nl

MONEYMONK

Met MoneyMonk heb je altijd een upto-date inzicht in de financiële situatie van je bedrijf. Je ziet in één oogopslag hoeveel geld je in kas hebt, hoeveel je nog van klanten moet ontvangen en hoeveel je zelf nog moet betalen. Zowel aan leveranciers als je omzetbelasting. Dit programma is volledig gericht op de ZZPer en met MoneyMonk hou je dan ook heel makkelijk je gemaakte uren en ritten bij. Deze kan je direct factureren aan je klant en je ziet meteen of je voldoet aan het urencriterium van de belastingdienst.

Ook heb je zeer snel en makkelijk een overzicht van je BTW en kan je via het programma snel elk kwartaal je belastingaangifte doen. Zoals eerder gemeld is MoneyMonk echt gericht op de ZZP'er, en hoewel er meerdere gebruikers gebruik van kunnen maken, kan je met MoneyMonk voor maximaal één administratie per abonnement gebruiken. Het complete programma

kost € 20,- per maand. Voor de eerste zes maanden slechts € 15,- per maand, en is 30 dagen kosteloos uit te proberen.

Interessant voor ZZP'ers | Prijs tot € 20,- per maand | Info www.monetymonk.nl

Baaz Magazine

53


Overstapgids

MONEYBIRD

Moneybird is een intuïtief programma geboren uit de frustratie van de oprichters. In 2008 bouwden ze software voor ondernemers met als doel om simpeler te zijn dan de grote boekhoudprogramma's en duidelijker en overzichtelijker te zijn dan Word of Excel. Tegenwoordig is Moneybird een compleet boekhoudpakket met meerdere abonnementsvormen en meer dan 100.000 gebruikers. Met Moneybird is het heel makkelijk

om offertes te maken, geheel opgemaakt in je eigen huisstijl, die je klant online kan ondertekenen, zodat je snel aan de slag kunt gaan. Na levering kun je ook met een paar muisklikken facturen versturen via e-mail of post, zonder na te hoeven denken over BTW-berekeningen en factuurnummers. Een erg handige feature van dit programma is dat je

met de speciale app heel makkelijk een foto kan maken van bonnetjes of andere ingekomen stukken en opnemen in je administratie.

Interessant voor ZZP'ers en kleine ondermeningen | Prijs Tot € 25,- per maand. Basispakket beschikbaar vanaf € 10,- per maand | Info www.moneybird.nl

ACUMULUS

Acumulus is een simpel programma dat jou als ondernemer zo weinig mogelijk laat doen. Jij hoeft alleen maar in menu's aan te vinken wat voor jou van toepassing is en het programma doet de rest. Het programma is niet alleen een dataverwerkingsprogramma, maar kan je ook helpen het meeste uit je bedrijf te halen. Zo rekent Acumulus automatisch fiscale voordelen voor je uit zoals kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, zelfstandigenaftrek en MKB-vrijstelling. Om er zeker van te zijn dat je niks

mist wordt de nieuwe regelgeving altijd ingebouwd en bij update geïnstalleerd. Ook kan Acumulus communiceren met andere webapplicaties en de informatie hieruit importeren naar jouw overzicht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de reisinformatie op je OV-chipkaart, webwinkels en betaaloplossingen als PayPal. Ook als je klanten niet willen betalen heeft Acumulus een

oplossing. Het online incassobureau Payt is in het programma geïntegreerd. Zo kan je met een paar klikken een incassoprocedure starten om alsnog je geld te krijgen.

Interessant voor kleine ondernemingen | Prijs € 9,95 (30 dagen gratis) | Info www.siel.nl/acumulus

OFFECTIVE

Offective is het goedkoopste, complete boekhoudprogramma op de markt en geeft zelfs een unieke laagste prijsgarantie. Gebruiksvriendelijkheid staat bij de ontwikkelaars erg hoog in het vaandel en ze zijn ervan overtuigd dat iedereen het programma moet kunnen gebruiken zonder handleiding. Mocht je er alsnog niet uitkomen, dan zijn er genoeg handleidingen, hulpbestanden en duidelijke video's om je zo goed

mogelijk verder te helpen. Als alle online hulp niet helpt, kan je altijd bellen. Iedere klant krijgt een eigen vaste contactpersoon die je altijd kan bellen om zo de beste service te kunnen verlenen. En mocht je niet zeker zijn over je boekhoudvaardigheden, dan heeft Offective een groot netwerk aan accountants en boekhouders

die je op elk moment kunnen helpen met al je vragen. Offective werkt met een cloudservice waardoor je altijd toegang hebt tot jouw administratie.

Interessant voor kleine en ambitieuze ondernemingen | Prijs vanaf € 7,20 per maand, € 11,40 inclusief facturering | Info www.offective.nl

54

Baaz Magazine


E-BOEKHOUDEN

e-Boekhouden heeft pakketten voor zowel kleine ondernemers zoals ZZP'ers en de grotere ondernemers. Beide pakketten bestaan uit een losse module boekhouden en factureren zodat je kan kiezen of je het hele pakket aanschaft

of een deel ervan. Bij alle modules en pakketten zit een gratis helpdesk met deskundige boekhouders die al je vragen, zowel over het programma als problemen met jouw boekhouding, kunnen beantwoorden. e-Boekhouden heeft een goede relatiebeheerfunctie, waarmee je onder andere de KvK-gegevens van jouw relatie snel en gemakkelijk kan opzoeken. Ook kan je snel al je relaties exporteren naar andere bestanden. Met dit softwarepakket hoef je je geen zorgen te maken over de veiligheid van je gegevens. Elke

dag wordt het systeem gecontroleerd op beveiligingslekken en elke tien minuten wordt er een back-up van alle gegevens gemaakt. Zeker voor beginnende ondernemers is e-Boekhouden een erg aantrekkelijk programma. Het eerste jaar dat je staat ingeschreven bij de KvK is het programma namelijk volledig gratis te gebruiken. Ben je al langer ondernemer maar ben je wel nieuwsgierig naar dit programma, dan kan je e-Boekhouden veertien dagen lang, kosteloos uitproberen. Wil je dit programma blijven gebruiken, dan kost het je voor het volledige pakket voor kleine ondernemers slechts € 13,90 per maand.

Interessant voor kleine en grotere ondernemers | Prijs Tot € 13,90 voor kleine ondernemers en tot € 24,- voor grotere ondernemers | Info www.e-boekhouden.nl

SNELSTART

Snelstart doet z'n naam eer aan, want je doet precies dat met de software: snel starten. Het is gericht op het

MKB en ZZP 'ers die op zoek zijn naar een volledige suite aan functies op maat gemaakt voor hun business. SnelStart komt in vier opvolgende smaken waarbij het opvolgende pakket ook voorzien is van de functies van het voorgaande pakket: Instap, Inkaart, Inbalans en Inzicht. Instap is het instappakket waarmee je eigenlijk al behoorlijk uit de voeten kunt. Je houdt er je boekhouding mee bij en kunt er mee factureren,

voegt gemakkelijk bijlages toe aan boekingen, verstuurt er je BTWaangiftes mee en beheert er je relaties en assets mee. Naast gemak in gebruik biedt SnelStart nog een voordeel, namelijk branchespecifieke koppelingen waarbij services van aangesloten banken aansluiten op de functies die SnelStart je biedt. Ook op het gebied van digitale administratie heeft SnelStart partners, waardoor het inscannen en boeken van facturen met SnelStart ook mogelijk is.

Interessant voor kleine ondernemingen | Prijs vanaf € 10,- per maand | Info www.informer.nl

Zeker-OnLine Welke software bij jou en jouw onderneming past is iets wat enkel jij kunt bepalen. Kies je voor administratieve software die in de cloud draait, let dan op het keurmerk ZekerOnLine. Dit keurmerk staat voor drie garanties: 1 Veilig & Betrouwbaarheid Het keurmerk beoogt zekerheid. Er zeker van zijn dat je online administratieve

dienst betrouwbaar, veilig en voortdurend beschikbaarheid is. 2 Juridische zekerheid Het keurmerk hanteert de richtlijnen voor veilige webapplicaties van het NCSC. Daarnaast heeft zij eisen gesteld aan continuïteit en privacy. Dit is van belang om de veiligheid van gebruik van een online administratieve dienst in te kaderen.

Beoordeling Een onafhankelijk en deskundig auditteam beoordeelt de online administratieve dienst. Zo weet je zeker dat je een dienst aanschaft die doet wat het moet doen. 3

Lees meer over het keurmerk Zeker-OnLine: www.zeker-online.nl

Baaz Magazine

55


Overstapgids

INTELLIGENTE MULTIFUNCTIONALS

DE SPIL IN DIGITALISERING Bedrijven staan voor steeds complexere uitdagingen op het gebied van IT. Zo is er sprake van een explosie in de groei van zowel de toegang tot als aanlevering van informatie, waardoor ondernemingen meer op hun operationele printkosten zijn gaan letten. Daar tegenover staat de noodzaak om productiever te werken, gevoelige gegevens te beschermen en de klantenservice te verbeteren. Een andere trend is de groeiende mobiliteit van werknemers; zij werken steeds vaker op mobiele devices. IDC gaat ervan uit dat het aandeel van mobiele werknemers in 2018 tot maar liefst 75 procent gestegen zal zijn. Bedrijven die hun ogen sluiten voor deze ontwikkelingen, digitalisering en de cloud, dreigen een achterstand op te lopen. Om verdere groei te ondersteunen, ook in de toekomst concurrerend te blijven en het klantenbestand uit te breiden, moeten dus belangrijke knopen worden doorgehakt. Het is echter niet eenvoudig om te bepalen waar het soms beperkte budget het beste aan kan worden besteed. Veel bedrijven gaan ervan uit dat een grote investering in het ERP-systeem de enige oplossing is. Dat is inderdaad een optie, maar onderzoek van IDC in opdracht van OKI Systems laat zien dat kleinere investeringen in aangepaste workflowtools al op korte termijn voldoende automatisering en integratie bieden om de productiviteit een flinke

56

Baaz Magazine

De moderne werknemer is veel tijd kwijt aan documentmanagementtaken. Uit recent onderzoek blijkt dat ruim 20 procent (!) van hun activiteiten daarmee te maken heeft. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zo’n twee derde van de MKB-bedrijven het optimaliseren van de workflow als een essentiële factor ziet voor het verhogen van de productiviteit. In dat kader zetten zij in op hoogwaardige tools voor het automatiseren van bedrijfsprocessen. Met name multifunctionals zijn hier zeer geschikt voor. TEKST

impuls te geven. Dan kom je al snel uit bij slimme multifunctionele printers (MFP’s). MFP’s zijn krachtiger dan ooit en kunnen steeds meer. Ze zijn uitgegroeid tot aanpasbare digitale transformatietools waarmee bedrijven informatie kunnen

Redactie

vastleggen, integreren en verstrekken. Deze veelzijdige apparaten zijn simpel in gebruik door hun intuïtieve aanraakscherminterface, wat de acceptatie door de gebruikers bevordert. Omdat de instellingen tot in detail kunnen worden aangepast,

OVER OKI SYSTEMS

OKI Systems is een toonaangevende specialist in kwalitatief hoogstaande afdrukoplossingen in kleur mono en matrix. De onderneming opereert wereldwijd en heeft verkoop- en marketingvestigingen in 120 landen. OKI Systems is een van Europa’s leidende printermerken, zowel op het vlak van waarde als verscheepte eenheden. Het bekroonde productgamma van OKI omvat zes segmenten: kleuren- en zwart-witprinters, multifunctionele toestellen, die print-, kopieer-, scan- en faxfuncties combineren, alsook Serial Dot Matrix-printers en specifieke printers voor verkooppunten en productie. OKI Europe werd in 1990 opgericht. Vandaag stelt het bedrijf ongeveer 1.100 mensen in 21 productiesites en verkoopkantoren te werk en is het vertegenwoordigd in 60 landen over de hele EMEA-regio. Meer informatie vind je op www.oki.nl

voorzien MFP’s alleen in datgene waaraan een bedrijf behoefte heeft, zoals het bepalen welke groepen medewerkers waar toegang toe moeten hebben. Ze integreren betaalbare printen documentoplossingen die tijdrovende bedrijfsprocessen aanpakken en introduceren tools voor meer efficiëntie en een hogere productiviteit. Kortom, de upgrade naar slimme MFP’s brengt voor het midden- en kleinbedrijf allerlei voordelen met zich mee. Het moge duidelijk zijn dat MFP’s veel meer te bieden hebben dan eenvoudig printen en kopiëren op papier. Maar welke MFP’s passen het beste bij jouw bedrijf en hoe gaat de implementatie in zijn werk? Als specialist in zakelijke documentoplossingen biedt OKI organisaties binnen het MKB verregaande ondersteuning bij het beantwoorden van deze vragen. ‘Bij OKI ondersteunen wij het digitaliseringsproces met vele afzonderlijk instelbare digitale functies voor het verwerken, integreren en verzenden van gegevens’, vertelt Erwin Bader, Country Manager Nederland bij OKI Systems. ‘Daarmee brengen MFP's kosten- en tijdbesparende workflow-oplossingen binnen handbereik en ondersteunen ze ondernemingen in hun pogingen bedrijfsprocessen te optimaliseren ter voorbereiding op de digitale werkomgeving.’ Meer informatie over de slimme MFP-oplossingen van OKI vind je op www.oki.nl/smartmfps


Heb je eigenlijk weleens stilgestaan bij veiligheid van je bedrijfspand? Want een goed slot en een alarminstallatie is leuk en aardig, maar biedt niet de voordelen die externe, fysieke security biedt.

Externe security

Van veilig naar veiliger

TEKST

Peter GĂźldenpfennig

Security komt in allerlei vormen en maten, maar voor het gemak delen we deze in in fysieke en digitale security. Fysieke security (denk bijvoorbeeld aan sloten en camera's) hebben de laatste jaren een flinke evolutie meegemaakt en worden met het jaar beter, waardoor je pand met de nieuwste technieken al behoorlijk goed beveiligd is. Waarom beveiligen Als je al een alarmsysteem hebt en het slotwerk in je pand op orde is, rijst de vraag waarom je Ăźberhaupt zou kiezen voor externe beveiliging. Natuurlijk speelt algehele veiligheid een rol, maar er is nog een belangrijkere reden. Sommige verzekeraars eisen bepaalde maatregelen van bedrijven alvorens ze overgaan tot het verzekeren van, bijvoorbeeld, de inboedel of de inventaris. Externe beveiliging zou ook een eis

kunnen zijn. Is dit het geval, dan heb je weinig keus als bedrijf. Bedrijventerreinen Ben je gevestigd op een bedrijventerrein, dan loont het om te informeren naar 24/7 Beveiliging de beveiligingsopties die Terreinbeveiliging leidt er het terrein je biedt. Veel toe dat je 24 uur per dag bedrijventerreinen hebben beveiligd bent. Het fijne namelijk een collectief hiervan is natuurlijk dat je beveiligingsbeleid, vaak bedrijf niet alleen beveiligd verenigd is wanneer er in een niemand in het 'COLLECTIEF pand aanwezig stichting. BETEKENT DAT is, maar ook jij Je hierbij JE SAMEN DE en eventuele aansluiten KOSTEN DRAAGT medewerkers zorgt ervoor VOOR DE EXTERNE zijn beveiligd dat je BEVEILIGING' wanneer jullie beveiligd bent door je wel in het een extern securitybureau. pand bevinden. Ook is de Het kan lonen je hierbij aan omgeving automatisch een te sluiten. De drie grootste stuk veiliger, wel zo prettig op voordelen? bedrijventerreinen die over het algemeen nogal verlaten Relatief lage kosten en stil zijn. Collectief betekent dat je samen de kosten draagt Preventie voor de externe beveiliging. Zichtbare beveiliging zorgt Bedenk je dat surveillance ervoor dat je automatisch om en nabij je bedrijf niet preventief beveiligd bent. bepaald goedkoop is. Door Laten we eerlijk zijn, een gezamenlijk de kosten te bedrijventerrein (en daarmee dragen druk je de uiteindelijke de bedrijven op dat terrein) prijs die betaald wordt aan de is automatisch een minder terreinbeveiliging. aantrekkelijk doelwit voor zij

die slecht in de zin hebben. Een hoger risico voor hen betekent een lager risico voor jou. Externe security zelf regelen Ben je niet aangesloten bij een stichting die de externe security voor je regelt, dan kun je dit zelf oppakken. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig zijn de meeste beveiligingsbedrijven aangesloten bij de Vereniging Erkende Beveiligingsbedrijven. Deze organisatie draagt zorg voor kwaliteitsbewaking en vormt tevens een goed startpunt als je op zoek bent naar externe beveiliging voor je bedrijf. Bovendien kun je hier niet alleen voor bewakingsbedrijven terecht, maar ook gerelateerde beveiligingsbedrijven als leveranciers van camerabeveiliging of inspectie van je bedrijf om na te gaan of de beveiliging in orde is. www.veb.nl Baaz Magazine

57


Overstapgids

Tekst Leonie van Wijk

Werk je al jarenlang voor een baas of kom je net als afgestudeerde een kijkje in het echte bedrijfsleven nemen? Dan kijk je met hele andere ogen naar je dagelijkse bezigheden, dan als je een eigen zaak begint. Het ondernemerschap brengt op persoonlijk en zakelijk vlak veel veranderingen met zich mee. Hoe is het leven veranderd nadat men heeft gekozen voor een zelfstandig beroep in de creatieve sector? Een aantal creatieve ondernemers vertellen over hun ervaringen.

OVERSTAPPEN NAAR CREATIEF ONDERNEMERSCHAP

DAAR GA JE ALS PERSOON OOK OP VOORUIT MAAIKE VAN STEENIS

Van freelance zakelijk leider en fondsenwerver voor theatergroepen Naar trainer en coach voor kunstenaars en ondernemers in de culturele- en creatieve sector

Het is ook voorgekomen dat ik nog de laatste dingen aan het afronden was, terwijl ik nog maar een uur had om de deur uit te gaan om mijn vliegtuig te halen voor mijn vakantie.'

Wat wilde je graag veranderen aan jezelf? 'Als ondernemer was ik voortdurend aan het werk. Ik had als basishouding 'de klant is koning'; dat betekende dat ik soms tot diep in de nacht nog bezig was om een deadline te halen.

Nu geef je dus veel duidelijker je grenzen aan. Hoe ervaarde jij en je opdrachtgever dat? 'Ik gaf ooit een lezing voor een ondernemersnetwerk. De inhoud van de lezing lag al vast en was iets waarover ik al veel vaker lezingen had gegeven. Degene die dat organiseerde wilde eigenlijk vooraf afspreken om een en ander door

te nemen. Ik heb toen, vriendelijk maar duidelijk, uitgelegd dat een kwartiertje bellen ook prima voldoet. Ik vond dat best even lastig en vroeg me af of hij me niet onvriendelijk zou vinden. Later vertelde hij mij dat ik hem daarmee juist enorm aan het denken had gezet. Omdat ik hem als voorbeeld gaf dat je niet altijd 'ja' hoeft te zeggen en dat het soms nodig is om zorgvuldiger met je tijd om te gaan. Vroeger vonden ze het heel gewoon dat ik doorwerkte, nu waarderen ze het meer als ik een uitzondering maak. En laten we eerlijk zijn: dat is het natuurlijk ook!'

IVO VAN HARMELEN

Wat zorgde ervoor dat je niet meer met je baan verder wilde? 'Gedurende mijn tijd bij het PR & Marketingbureau had ik een directeur die aan de ene kant vrijheid gaf, maar wel graag wilde dat het gebeurde zoals hij het had bedacht. Ik kon in deze baan weinig ideeën ontwikkelen, terwijl ik juist barstte van ideeën en creativiteit. Ik wilde geen copy-paste baan. Ik was in die baan heel resultaatgericht, gedreven door successen, hoeveelheden, marges en winst. Dat krijg je als je margarines, vetten

58

Baaz Magazine

Van salesmanager Industriële Producten Remia Naar bedenker en maker van bijzondere dingen bij NW25 Pr Marketing Events & More

en sauzen verkoopt in een industriële sector. Op een gegeven moment zei mijn lichaam 'stop!' en kon ik niet meer verder.' In hoeverre ben je veranderd? 'Ik heb me onder andere laten coachen en Ik ben nu rustiger geworden, ik kan beter boven mezelf uitstijgen om alles te overzien, ik ben kritischer en meer gedreven. Ook ben ik meer gericht op delen en samenwerken en sta ik meer open voor ideeën van anderen. Op sommige momenten ben ik wat harder, omdat opdrachten of werkzaamheden niet bij me passen. En ik los niet alles voor iedereen op, want dat doen ze ook niet voor mij.'


WARREN VAN HOOF

Van beeldend kunstenaar Naar juridisch adviseur en begeleider bij Donderwerk

juridische en administratieve vragen. Ik heb altijd al een interesse gehad in de formele zaken. In plaats van een goed boek te lezen las ik liever een onlangs gepubliceerd arrest. Dus ik besloot het roer om te gooien en meer kennis op te doen. Ik ging rechtsgeleerdheid studeren aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.' De omschakeling van kunstenaar naar meester in de rechten is een bijzondere wisseling. Wat heeft je aangetrokken om juridisch adviseur te worden? 'In mijn omgeving zag ik dat veel mensen met toffe en mooie ideeën gepassioneerd en vol idealen begonnen aan een project. Vaak met onvoldoende kennis voor de formele zaken, die noodzakelijk waren bij hun projecten. Al snel kwamen mensen naar mij toe met

Welke dingen zijn er op persoonlijk vlak voor jou veranderd? 'Dat is wel grappig. Mijn garderobe bijvoorbeeld. Waar kleding voorheen geschikt moest zijn voor dingen als metaalbewerking, draag ik nu kleding die ik fijn en mooi vind zitten.'

GAST

GASTEXPERT

Leonie van Wijk

helpt ondernemers via Creatief Ontmoet met advies en ervaringsverhalen én ze ontwerpt en schrijft teksten voor promotiemiddelen. Ook organiseerde zij netwerkavonden en heeft ze het boek ‘Waarom we peren met haring eten – Het inspiratieboek vóór en dóór creatieve ondernemers’ geschreven. www.creatiefontmoet.nl

En op zakelijk vlak? 'Doordat ik mezelf meer bezig ben gaan houden met de zakelijke en formele aspecten van het creatieve proces, kom ik minder toe aan de inhoudelijke kant, maar gelukkig kom ik zo nu en dan op de vloer van de bedrijven die ik begeleid.'

'De bewuste keuzes beslaan steeds meer aspecten van mijn leven'

MARINA SCHRIEK

Van projectmanager in de ICT Naar burn-out specialist en auteur

Hoe ben je bij je huidige onderneming gekomen? 'Ik was projectmanager in de ICT en had binnen 6 jaar tijd twee burn-outs. Ik realiseerde me dat ik het werk wat ik deed niet nog 10 jaar wilde doen. Dat bracht me tot een studie aan de Academie voor Natuurgeneeswijzen in Hilversum. In de ICT was efficiëntie de maatstaf. Het ging allemaal om succes behalen op de korte termijn. In de wereld van de natuurgeneeskunde ging het juist om gezondheid op de lange termijn. Gezien mijn ervaring met overmatige stress en de gevolgen daarvan, was dat een verademing voor me. Nu heb ik een coachingpraktijk en werk ik aan mijn 'Gefeliciteerd met' -boekenserie, waarin inmiddels drie titels uitgekomen zijn: ‘Gefeliciteerd met je burn-out’, ‘Gefeliciteerd met je echtscheiding’ en ‘Gefeliciteerd met je ontslag’ en het boek ‘Gefeliciteerd met je overgewicht’ komt er binnenkort aan.'

Wat is er allemaal voor jou veranderd sinds je zelfstandig ondernemer bent? 'Mijn echtgenoot koos, aangemoedigd door mijn succes, ook voor een zelfstandig bestaan en verbond zich na een aantal jaren aan mijn bedrijf. We werken samen, leren veel van elkaar, maar het heeft ook onze relatie verdiept en verbeterd. En je bedenkt het vooraf allemaal niet, maar ik lees nu ook geen kranten meer, heb geen kabelabonnement en ons

eetpatroon is veel gezonder dan vroeger. De bewuste keuzes beslaan steeds meer aspecten van mijn leven, die achteraf gezien heel logisch vanuit het één naar het andere vloeide. Het gaat er niet meer om de dingen te laten die goed voor je zouden zijn, maar om de dingen te laten waarbij je je niet goed voelt. Alle keuzes die ik nu maak dragen bij aan een gelukkiger leven.'

Baaz Magazine

59


Overstapgids

Tekst Peter Güldenpfennig

De juiste hostingpartner kiezen Jouw website Wanneer je een duidelijke visie hebt waarmee je je bedrijf leidt, reflecteert deze visie (als het goed is) ook in de online aanwezigheid van je bedrijf. Dat geldt voor social media-uitingen, maar ook voor de meer statische aanwezigheid van je bedrijf online: je website. We zeggen dan wel ‘statisch’, maar er zijn genoeg bedrijven die hun website zodanig meerwaarde geven dat het loont de website regelmatig te bezoeken. Laten we eerlijk zijn, dat is precies wat elk bedrijf eigenlijk wil, continu in het vizier komen én blijven van mogelijk geïnteresseerde klanten en partijen. Bedenk daarom vooraf wat je met je website wilt doen, hoe je deze vorm wilt geven en hoe je content wilt toevoegen. Eén persbericht per maand op je website publiceren is geen punt, maar wanneer je veel gebruik maakt van (interactieve) media op je eigen website, wordt het een heel ander verhaal. Daarom loont het om bij diverse hostingpartijen te informeren naar de services die zij bieden en hoe jouw website past binnen deze mogelijkheden met jouw wensen als speerpunt. Jouw blog en webshop Geef je vaak commentaar, analyses of achtergronden via een bedrijfsblog die je onderhoudt, al dan niet geïntegreerd in de website van je bedrijf? Hier kan een hostingpartij een belangrijke

60

Baaz Magazine

Hier moet je op letten

Met de opkomst van de cloud en de diensten die hierop gebaseerd zijn is het kiezen van de juiste partner om je website en data onder te brengen niet een lichte beslissing om te nemen. Waar moet je op letten wanneer je voor een bepaalde hostingpartij kiest? rol in spelen. Diverse partijen bieden pakketten aan waarbij je naast een website ook uit diverse CMS'en kunt kiezen om je website in te richten én je blog te onderhouden. Ga dan vooral uit van gemak. Bijvoorbeeld, als je zeer bekend bent met Drupal is

'Met vooruitgang komt groei om de hoek kijken' het niet helemaal logisch om voor Wordpress als CMS te kiezen (hoe gemakkelijk dit CMS ook is). Het meest populaire CMS voor webshops is Magento. Denk je erover om een webshop te starten of is dit zelfs de kern van je business, kijk dan rond bij diverse hostingaanbieders wat de mogelijkheden zijn met betrekking tot dit CMS. Voor functionaliteit betaal je, dus heb je een miniem

aantal functies nodig voor je webshop, dan kost het je enkel veel geld wanneer je een totaalpakket aanschaft met toeters en bellen die je toch niet gebruikt. Jouw data Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: weet wat je met je data doet. Dat betekent ook: weet waar je jouw data parkeert, wat ermee gebeurt en waar je terecht kunt als er iets misgaat met de IT in je bedrijf. Bijvoorbeeld, zorgt jouw hostingpartner voor de nodige back-ups van je data? En hoe zit het met het terughalen van je data wanneer er iets misgaat, staat je partner 24/7 voor je klaar? Belangrijke vragen om te beantwoorden. Jouw communicatie Verschillende hostingpartijen bieden je naast domeinregistratie en website- en datahosting ook diverse communicatieoplossingen. Als je van plan bent om veel digitaal te communiceren, dan kan het interessant

zijn dit mee te nemen in je overweging om te kiezen voor een bepaalde hostingpartij. Bijvoorbeeld, heb je bureautelefoons nodig of ga je vooral voor mobiele communicatie? Heb je een online platform nodig om met medewerkers te kunnen communiceren? Gebruik je veel videoconferencing? Belangrijk hierbij is natuurlijk ook of je hier al dan geen hardware bij nodig hebt plus de installatie die hier mogelijk bij komt kijken. Ook heb je hier te maken met een belangrijk serviceaspect. Je wilt wel steeds bereikbaar zijn of anderen kunnen bereiken, de zaak moet immers wel door kunnen draaien en dan wil je niet afhankelijk zijn van de grillen van een karige hostingpartij. Jouw schaalbaarheid Als laatste een punt wat samenhangt met de vier eerder genoemde punten: schaalbaarheid. Geen enkele ondernemer wil stilstaan, vooruitgang is het devies. En met vooruitgang komt groei om de hoek kijken. Is de hostingpartij met wie je in zee gaat hierop voorbereid? Want stel dat je webshop goed loopt en de bezoekersaantallen zitten flink in de lift, maar de partij waar jij je services afneemt kan niet de bandbreedte garanderen die nodig is voor dergelijk verkeer, dan heb je een flink probleem. Met andere woorden: zorg ervoor dat de hostingpartij waarvoor je kiest niet je groei in de weg zit.


Tekst Redactie

Heb je een keuze gemaakt voor een nieuwe hostingprovider? Dan kan het migratietraject van start gaan. Maar niet zonder een gedegen voorbereiding, anders kom je voor onaangename verrassingen te staan.

CHECKLIST BIJ HET SWITCHEN VAN HOSTINGPROVIDER

IN 5 STAPPEN VOORBEREID OP EEN SWITCH

'ZORG VOOR EEN OP MAAT GEMAAKTE BACK-UPSTRATEGIE EN WEET WAT JE TE DOEN STAAT WANNEER DE PRIMAIRE IT-OMGEVING ER NIET MEER ZOU ZIJN'

1 Welke data is essentieel? Het back-uppen van data is prioriteit nummer één. Ervoor zorgen dat de organisatie altijd beschikt over de actuele data die nodig is om de omgeving te herstellen, is waar het echt om gaat. Zorg voor een op maat gemaakte back-upstrategie en weet wat je te doen staat wanneer de primaire IT-omgeving er niet meer zou zijn. Doe regelmatig testrestores en pas de back-upstrategie steeds weer aan om zeker te weten dat je op een andere locatie altijd over de juiste data beschikt.

Zorg voor een uitwijkmogelijkheid Zet de nieuwe structuur ook op een acceptatieomgeving als uitwijkmogelijkheid. Ook een ideale omgeving voor ontwikkelaars om de laatste testen te doen, voordat het in productie wordt genomen. Op acceptatie kan een ‘roll-back’systeem opgezet worden, zodat er altijd terug in de tijd kan worden gegaan, mocht er iets onverhoopt niet goed gaan. 2

Van deployen een dagelijkse handeling maken Doe regelmatig een zogenaamde ‘deploy’ (implementatie) van alle data naar bijvoorbeeld de desktop van ontwikkelaars om elke dag opnieuw te beginnen. Dat geeft de zekerheid dat iedereen na verloop van tijd de juiste, efficiënte methode hanteert, de juiste set data overgezet wordt en 3

de totale duur van het overzetten van de dataset bekend is. Door het in het klein in dagelijkse werkzaamheden in te bouwen, neemt het praktisch alle onzekerheden bij een echte migratie weg. 4 Snel naar een geoptimaliseerde omgeving Naar een nieuwe hostingprovider migreren geeft direct mogelijkheden om gewenste verbeterpunten door te voeren. Door op de nieuwe omgeving stap-voor-stap een verbeterpunt te implementeren, kan het effect op de totale omgeving per punt precies worden bepaald. Daarnaast kan er naar hartenlust getest worden en bijvoorbeeld prestatiebenchmarks worden gedaan op de nieuwe omgeving wanneer deze nog niet in productie genomen is.

Stem de livegang af met je hostingprovider Is de nieuwe hostingprovider op de hoogte wanneer de knop wordt omgezet? Zij hebben specialisten zitten die migratietrajecten vaker hebben gedaan en daarnaast hebben ze vaak al goede plannen liggen. Om meer zekerheid in te bouwen, zorg dan voor een hostingpartner die niet alleen denkt in beschikbaarheid van de infrastructuur, maar ook je applicatielandschap kent en niet alleen weet welke configuraties nodig zijn om het applicatielandschap te integreren met de applicatieinfrastructuur, maar deze ook direct voor je doorvoert. 5

DOMEINNAAM KIEZEN

Wil je jouw bedrijf online onder de aandacht brengen, dan is een website onontbeerlijk. Tot zover de open deur. Echter, het kiezen van een juiste domeinnaam is nog niet zo makkelijk. Deze drie tips helpen je bij het kiezen van een goed domein. Kort en krachtig Zorg ervoor dat de domeinnaam die je kiest kort en bondig is, makkelijk te onthouden en je bedrijf goed representeert. Je bedrijfsnaam is een logische keuze, maar als deze lang is, is een afkorting wellicht slimmer. Maak je geen zorgen over de vindbaarheid, als je je website SEO-technisch goed online zet, maakt Google zelf de connectie tussen domeinnaam en bedrijfsnaam. Denk na over de TLD Tegenwoordig kun je zelf kiezen uit een veelvoud aan top-level domains (TLD's), het deel waar je domeinnaam op eindigt. Zo is een .nl-TLD logisch wanneer je enkel in Nederland opereert, maar is het zaak zowel een .nl- als .be-TLD te nemen wanneer je opereert in België en Nederland. Ook branchespecifieke TLD's zijn beschikbaar. Kijk voor alle beschikbaare TLD's op www. norid.no/en. Registreer meerdere domeinnamen Domeinen kunnen herleid worden naar een enkele website, wat een reden kan zijn om meerdere domeinnamen te registreren als dit logisch is voor het product of de dienst die je aanbiedt. Het beste voorbeeld uit Nederland is Cool Blue, die via een veelvoud aan domeinnamen bezoekers naar allerlei onderdelen op zijn website leidt.

Baaz Magazine

61


Overstapgids

Tekst Redactie

Elke organisatie zal vroeg of laat te maken krijgen met communicatie op afstand en het geven van presentaties. Dan kun je maar beter zorgen dat je de goede oplossing in huis hebt. Leverancier van betaalbare en gemakkelijk te gebruiken oplossingen wePresent heeft precies dat wat jij nodig hebt.

BETAALBAAR PRESENTEREN MET DE OPLOSSINGEN VAN WEPRESENT

WEPRESENT

je Powerpoint-, Excel-, Word-, PDF- en afbeeldingsbestanden of zelfs de beelden van je camera projecteren. Websites bezoek je met de ingebouwde browser. Wil je mirroren vanaf een iOS-apparaat, dan doet je dat simpelweg via Airplay. Ook indrukwekkend: de manier waarop de WiPG-2000 omgaat met gasten. Die hoeven geen ingewikkelde WAT WEPRESENT ERG procedures te volgen GOED VOOR ELKAAR HEEFT, om te kunnen IS DAT HET SYSTEEM OSpresenteren. Iedere ONAFHANKELIJK IS' willekeurige USB-stick wordt in een seconde aankan. Selecteren en annoteren of tien uitgerust met een gaat, zeker via touch, bijzonder wePresent-token. Vervolgens snel en vloeiend. Annotaties hoef je de USB-stick alleen kunnen eenvoudig worden maar in een apparaat te steken, opgeslagen, geëxporteerd de token te openen en voilà: en teruggehaald. Met de de presentatie kan beginnen. MirrorOp Presenter-app kun Er zijn diverse opties voor het je screen mirroren vanaf ieder integreren van de WiPG-2000 Android-model. Daarnaast kun in je netwerk. Het systeem kan WiPG-2000 Met de WiPG-2000 kunnen tot 64 gebruikers tegelijkertijd vanaf ieder apparaat, zoals een smartphone of tablet, draadloos presenteren op een 1080p HD-display naar keuze. Interessant is de multitouchfunctionaliteit die tot zes aanraakpunten tegelijkertijd

62

Baaz Magazine

fungeren als een draadloos access point, maar je kunt de wifi ook uitschakelen en het apparaat benaderen via je eigen netwerk. WiPG-1600 De WiPG-1600 kent in grote lijnen dezelfde functies als zijn grote broer, de WiPG-2000. Via integratie van het systeem in je netwerk kan iedereen gemakkelijk draadloos presenteren en samenwerken. Wat wePresent erg goed voor elkaar heeft, is dat het systeem OS-onafhankelijk is. Of je nu Windows, OSX, iOS of Android gebruikt, draadloze projecties zijn gewoon mogelijk. Tot aan 64 gebruikers VIJF REDENEN kunnen tegelijkertijd verbonden worden met OM VOOR het systeem wat het WEPRESENT TE KIEZEN natuurlijk uitermate geschikt maakt voor Betaalbaar educatieve doeleinden Voor de oplossingen van wePresent zijn of om mee samen te geen ingewikkelde werken. Ook aan de infrastructuren nodig; deze kunnen overal interactiviteit is gedacht, geïnstalleerd worden. want met wePresent kun je gewoon gebruik Snel in gebruik te nemen Doordat het op zichzelf maken van touchscreens staande oplossingen zijn om bijvoorbeeld te sluit je deze aan op de stroom, maakt contact annoteren. Gebruikers met het netwerk en je bent die de presentatie klaar. volgen op hun apparaat, Mobiel kunnen in eigen De oplossingen zijn tempo de presentatie compact en licht, dus je kan ze makkelijk volgen. Zo missen meenemen om op locatie ze nooit belangrijke te presenteren. informatie als een Iedereen kan deelnemen Powerpoint te snel De oplossingen van gaat. Interessant is ook wePresent ondersteunen meerdere gebruikers, de moderatorfunctie. dus kunnen ook groepen Hiermee wordt één mensen de presentatie volgen. gebruiker toegewezen als leidinggevende aan OS-onafhankelijk Welk besturingssysteem de presentatie. Dat iemand ook gebruikt, betekent dat diegene wePresent ondersteunt bepaalt welk apparaat elk systeem: van Windows tot OSX, en van iOS tot op dat moment getoond Android. wordt op het scherm. Wil je meer weten over de Zo neemt iedere oplossingen die wePresent gebruiker actief deel aan biedt? Ga naar www.wepresentwifi.com de sessie.


Tech

Lenovo ThinkPad X1 Yoga & Tablet

Lezers van Baaz Magazine deden een test We vroegen lezers van Baaz Magazine om aan de slag te gaan met de Lenovo Thinkpad X1 Yoga en de Lenovo ThinkPad X1 Tablet. Hoe brachten de devices het ervan af? TESTER

Gerhard Boersema, docent

Favoriete feature: snel schakelen tussen tablet- en notebook-modus

LENOVO THINKPAD X1 TABLET De ThinkPad X1 Tablet is een krachtige 12-inch tablet die op een Intel Core M5 of -M7 draait. Je hebt de beschikking over 8GB of 16GB aan intern geheugen en qua opslag heb je van 128GB tot aan 512GB de ruimte. Gerhard ging voor Baaz Magazine met het apparaat aan de slag. Werken op de tablet ging Gerhard goed af. 'De tablet is makkelijk in gebruik, als je Windows 10 al gewend bent werkt het erg simpel. Het systeem schakelt goed over

als je het toetsenbord aansluit of deze er juist afhaalt. Windows 10 vind ik sowieso een geschikt besturingssysteem voor devices als deze.' De tablet is zowel geschikt voor werk als voor ontspanning, wat Gerhard ook beaamde. 'Voor werk gebruik ik hem met toetsenbord, voor ontspanning in tabletvorm. Beide werken prima. Hij draait makkelijk meerdere programma’s tegelijk, ik heb geen enkele keer moeten wachten voordat een programma geopend was. De respons is razendsnel en het multitasken met meerdere programma's ging probleemloos. Zelf vond ik het handig om even van links naar rechts te swipen met behulp van het touchscreen om te wisselen van programma of app.'

TESTERS

Lawrence Vasseur, CEO Media Managers

Favoriete feature: snel werken met de Lenovo TrackPoint

Setney Blans, fotograaf

Favoriete feature: de diverse standen waarop je presentaties met het device kunt geven

LENOVO THINKPAD X1 YOGA Met de ThinkPad X1 Yoga pakt Lenovo uit. Er zijn meerdere configuraties beschikbaar, onze lezers gingen aan de slag met een model dat op een Intel Core i7-processor met een snelheid van 2.60GHz draait. Lawrence is een echte Windows-gebruiker, maar met Lenovo-producten had hij nog niet eerder gewerkt. 'Als Windows Insider ben ik benieuwd naar de prestaties van de X1, maar ook naar het besturingssysteem Windows 10. Is het werkelijk zo makkelijk om over te stappen naar een ander device en die te gebruiken als je main pc?' De algemene indruk van Lawrence, die veelal zakelijke applicaties als Office draaide, is positief. Na volledige personalisatie van het systeem werkte hij drie weken lang op de ThinkPad X1 Yoga. 'De TrackPoint is even wennen, omdat je een ASUS gewend bent. Maar het went snel en het door Lenovo bedachte systeem is fijn, eigenlijk een platte muis en levert minder 'moeheid' in mijn hand op. Een pluspunt dus.' Setney gebruikte het systeem vooral voor fotobewerking. 'De X1 is een super mooi apparaat, zeker omdat je hem kan gebruiken als notebook, maar ook als tablet. De diverse

standen van het scherm zijn ook super, zeker als je een kleine presentatie wilt geven tijdens de shoot', aldus Setney. Wel reageerde de notebook traag wanneer hij werkte met Adobe Lightroom. Dit omdat de videokaart ietwat te licht was voor het werk dat hij op het apparaat deed. Het systeem is volgens hem dus minder geschikt om het werk op te doen wat hij doet. Beiden waren wel positief over de meegeleverde pen, maar werken hiermee zat niet echt in hun systeem. Het scherm vonden beiden mooi, maar Lawrence stoorde zich wel aan de resolutie: 'De instelling was in default 200 procent, dat vond ik te groot en sommige programma’s (bijvoorbeeld Snelstart administratie software) werkten in deze modus niet. Niet alles werd goed weergegeven. Nadat ik deze had teruggezet naar 125 procent ging het goed, hoewel alles wel erg klein overkwam'. Beiden zijn onverdeeld positief over de accu. Lawrence: 'Na één keer opladen heb ik er vrij lang gebruik van kunnen maken. Ik heb het systeem in automatische slaapstand gezet (iets wat ik nooit doe) en dus niet actief het systeem volledig afgesloten.' Setney: 'Tijdens mijn shoots voldeed de accu uitstekend'. Baaz Magazine

63


Dag in, Dag uit

De persoonlijke benadering, het bijzondere design, het uitgebreide evenementenprogramma en de energieke sfeer moeten van Spaces een werklocatie maken dat werk motiveert.Â

SPACES

EEN DYNAMISCHE COMMUNITY VAN GELIJKGESTEMDEN

Spaces is opgericht in 2006 en opende in 2008 de allereerste locatie aan de Amsterdamse Herengracht. Martijn Roordink is medeoprichter van Spaces en daarnaast managing director. Spaces is gestart met het idee dat werk leuker en interessanter moet zijn, mits je dit doet in een omgeving die je energie geeft en stimuleert. Werken in een mooie omgeving is niet genoeg, een dynamische community van gelijkgestemden stimuleert ook.

Spaces biedt een inspirerende werkomgeving voor een dynamische en ondernemende community. Men biedt een energieke sfeer voor internationale bedrijven, kleine ondernemingen, ondernemers met grootse plannen, consultants, freelancers en meer. Bekende bedrijven die bij Spaces kantoor houden zijn UBER, Twitter, PayPal en GoPro.

64

Baaz Magazine


Spaces is te vinden in Amsterdam op drie locaties, in Den Haag, Rotterdam, Londen, Sydney, Melbourne en New York. Binnenkort zullen nog meer Amerikaanse en de eerste Aziatische locatie openen.Â

Elke Spaces-locatie heeft een businessclub voor digitale nomads, mobiele werkers en freelancers, kantoorruimtes voor bedrijven groot en klein en bijzondere vergaderruimtes. Alle locaties zijn met hoogwaardig designmeubilair ingericht, zitten op A-locaties in de grote steden en bieden een diversiteit aan manieren van werken.Â

'Werken in een mooie omgeving is niet genoeg, een dynamische community van gelijkgestemden stimuleert ook' Baaz Magazine

65


Business Strategy

Op het gebied van consultancy zijn er veel bedrijven en net zoveel methodieken. UNC Plus Delta doet het echter anders en staat naast de klant om verbeteringen door te voeren. Om met medeoprichter Wilbert Hoevenaars te spreken: 'Als je verandering niet doorvoert vanuit en samen met de organisatie en de mensen die daar werken, dan heeft verandering tot verbetering ook geen zin.' Hoewel Wilbert oorspronkelijk rechten heeft gestudeerd, is hij uiteindelijk een geheel andere kant opgegaan het adviseren en begeleiden van organisaties waarbinnen verbetering wenselijk en soms nodig is. Dat doet hij binnen het bedrijf dat hij mede heeft opgericht en waarvan hij partner is: UNC Plus Delta. 'Ik had al snel door dat een Gerard Spong of een Moszkowicz niet in me zat', vertelt hij lachend terwijl Wilbert vervolgens uit de doeken doet wat hem drijft. 'Ik ben echt geïnteresseerd in de dynamiek van bedrijven en hoe mensen en organisaties kunnen verbeteren. Ik zie ook graag resultaten. Consultancy waarbij ik een rapport aflever die vervolgens ergens in een la verdwijnt? Niets voor mij. Dus toen ik consultancy kon gaan doen waarbij ik midden op de werkvloer stond onder het mom 'no cure, no pay', werd ik direct enthousiast.' Een behoorlijk contrast met de rechtspraak, maar de hands-on mentaliteit past hem wel. 'Het geeft me ontzettend veel energie. De combinatie van een pragmatische aanpak in combinatie met gezond verstand om mensen in een organisatie in beweging te krijgen, staat me.’ Impact maken Na in diverse branches consultancy-werk gedaan te hebben waar hij het vak leerde, ontmoette Wilbert zijn toekomstige compagnon Jeroen van Schreven. Beiden zaten op één lijn en hadden een gemeenschappelijke droom. 'We wilden beiden de concurrentiekracht in het bedrijfsleven vergroten. Om ons heen zagen we hoe de industrie vertrok naar Oost-Europa, de service naar burgers en klanten nam af, enzovoort. Wij denken dat we een impact kunnen hebben, ook maatschappelijk.'

66

Baaz Magazine

Tekst Peter Güldenpfennig

UNC PLUS DELTA

ORGANISATIES EFFECTIEF VERBETEREN WILBERT HOEVENAARS

Wilbert Hoevenaars is partner bij UNC Plus Delta en één van de oprichters. Wat hem drijft is het benutten van ongebruikt potentieel van mensen, maar ook organisaties. Hij is continu op zoek naar hoe dingen beter kunnen met als streven het beste uit middelen en mensen te halen. Meer informatie over hoe UNC Plus Delta jouw organisatie kan helpen vind je op www.uncplusdelta.nl

LEAN SIX SIGMA SEMINAR 2016

Jaarlijks organiseert UNC Plus Delta het Lean Six Sigma Seminar. Hier volg je inspirerende lezingen en leer je bij tijdens de diverse workshops. Veranderen is noodzakelijk, maar niet altijd eenvoudig. Tijdens het Lean Six Sigma Seminar krijg je de nodige hulp, om aan het eind van deze dag naar huis te gaan met een persoonlijk actieplan, YourMatriX, om ook succesvol verandering in jouw organisatie teweeg te brengen. Wat Lean Six Sigma Seminar Wanneer 6 oktober 2016 Waar De Woonindustrie Symfonielaan 1 3438 EW, Nieuwegein Info www.uncplusdelta.nl/ seminar

Op de werkvloer Na samen een uitgebreide klus bij Tata Steel in IJmuiden gedaan te hebben kwamen ze met de doorgevoerde projecten aldaar als vanzelf in het vizier bij andere organisaties die zagen dat wat zij deden ook echt werkte. 'Vanuit de successen van onze projecten zijn we doorgegroeid, wat natuurlijk ook met onze aanpak te maken heeft. Wat ons onderscheidt van andere bureaus is dat wij aan de ene kant bezig zijn om nieuwe en betere methodieken aan te dragen, en mensen mee te nemen in hoe een organisatie slimmer en effectiever kan werken.' 'Maar tegelijkertijd hebben we heel veel oog voor implementatie en borging en brengen we lerend vermogen in bij een organisatie. We leiden mensen op in tools, technieken en veranderen vaardigheden aan de ene kant, maar zitten zelf ook diep in de projecten die we doen om er voor te zorgen dat deze ook tot een goed einde worden gebracht. We staan dus ook nog steeds zelf op de werkvloer naast nauw contact met het managementniveau, daar waar het gebeurt dus. We gaan in gesprek met medewerkers, stellen kritische vragen en betrekken hen bij het aandragen van oplossingen. Zo ontstaat betrokkenheid en eigenaarschap. We gebruiken hun ideeën om veranderingen tot een succes te brengen.'


SAFARI IN AFRIKA? Ruim 100 inspiratiereizen vindt u op www.jambo.nl en in onze brochure of bel met onze Afrika specialisten op 020-2012740 voor een reis op maat. De mogelijkheden zijn eindeloos, privé reizen geheel conform uw wensen! DÈ AFRIKAT! SPECIALIS

Tanzania . Kenia . Madagaskar Seychellen . Mauritius . Zuid-Afrika Oeganda . Zimbabwe . Namibië Mozambique . Zambia . Botswana


Security

DE GARANTIES VAN HET ZEKER-ONLINE-KEURMERK ZEKERHEID IN DE CLOUD Het Keurmerk Zeker-OnLine en de gelijknamige stichting zijn het resultaat van een nauwe samenwerking tussen softwareleveranciers van online boekhoudpakketten, ITauditors, ECP | Platform voor de Informatiesamenleving en de Belastingdienst. Baaz sprak met Bert Tuinsma, voorzitter van de stichting Zeker-OnLine, over het idee achter het keurmerk.

Tekst Bart Remmers

organisaties als ZZP Nederland en MKB-Nederland. Dat zijn ook de kanalen waar via we ondernemers moeten informeren.' Standaard normenkader Boekhoudsoftware in de cloud voorzien van het ZekerOnLine-keurmerk garandeert de gebruiker een basiskwaliteit, zowel juridisch als technisch, waarmee men veilig verder kan. Gebruikt de ondernemer liever software zonder het keurmerk, dan loopt men kans op het verlies van data, het niet voldoen aan de fiscale wetgeving ten aanzien van de bewaarplicht en het niet voldoen aan de privacyvoorschriften. 'We hebben een standaard normenkader ontwikkeld waar elke keurmerkhouder zich aan moet houden. Dat toetsen we grondig', legt Bert uit. 'Dat moet ook wel, aangezien de ontwikkelingen zeer snel gaan. De wet Datalekken is er een van. Je moet daarom dus steeds alert zijn en blijven.' Uiteindelijk is online dienstverlening - in de breedste zin - van het keurmerk voorzien de voornaamste ambitie van de stichting ZekerOnLine. 'Of het nu gaat om online boekhouden of online salarisverwerking... We zijn tevens in gesprek met hosters en portals om hen aan te sluiten. Op die manier willen wij in een zo breed mogelijk spectrum van de gehele online keten een basiskwaliteit garanderen.'

Waarom de stichting en het keurmerk Zeker-OnLine? 'Iedere leverancier roemt erg rap met zo'n aanbieder in zee zijn eigen kwaliteit en betrouwbaarheid. gaat zonder zich af te vragen wat de Maar dat kon niet extern worden gevolgen kunnen zijn en welke garanties getoetst door een er worden geboden', onafhankelijk instituut verduidelijkt Bert. 'EEN BEWUSTE met een openbaar ZZP'ER GAAT normkader van een hoog 'Het bewustzijn - met OP ZOEK NAAR name bij de ZZP'er - is op niveau. Nu kan dat wel', LEVERANCIERS dat vlak nog zeer beperkt. vertelt Bert Tuinsma. MET EEN En dat is jammer. Men ziet KEURMERK' Volgens de voorzitter de risico's niet. Maar wat is het keurmerk hard gebeurt er wanneer je nodig. Zeker in het hier en nu. 'Cloudprovider failliet gaat? Zijn jouw data nog dienstverlening neemt los van het wel je eigendom wanneer de provider boekhouden hand over hand toe. over de kop gaat? Of je kunt niet bij Er is online salarisverwerking, de je data? En hoe zit het administratie staat in de cloud. Maar met de bewaarplicht bijna niemand vraagt zich af hoe veilig van je gegevens? Dat INFO dat is en of men op die manier voldoet zijn allemaal vragen die aan de wet en regelgeving en hoe het veel te weinig worden Zeker-OnLine staat met de privacy.' afgevraagd door de Voor het allerlaatste meeste mensen.' nieuws, opkomende events en congressen Privacy en security en uitleg over de Vreemd, want juist die privacy en En daar moet een einde het keurmerk, kun je terecht op de site security staan de laatste tijd volop in aan komen. Er moet van Zeker-OnLine. de spotlights. 'Er zijn inmiddels zo'n bewustzijn worden Momenteel zijn Twinfield, dertig, veertig aanbieders van online gecreĂŤerd. Hoe pakt Reeleezee, Fiscus.nl, Asperion en Informer boekhoudsoftware. Software specifiek Zeker-OnLine dat aan? keurmerkhouders. gericht op de ZZP'er tot zeer grote 'Onder andere door Unit4 en Exact zijn de deelnemers die ondernemingen. Vooral bij de doelgroep artikelen zoals dit. Verder zich opmaken om het ZZP'ers, de kleine en zelfstandige spreken we op seminars keurmerk aan te vragen. www.zeker-online.nl ondernemers, zie je dat men wel en we werken samen met

68

Baaz Magazine

Denk goed na 'Een bewuste ZZP'er gaat op zoek naar leveranciers met een keurmerk. Dat betekent dat er meer vraag uit de markt komt en ook meer kleinere partijen die aanhikken tegen de hoge kwaliteitseisen zich moeten aansluiten bij Zeker-OnLine, willen ze kunnen overleven. Doet men dat niet, dan prijst hij zich uit de markt', verzekert de voorzitter.


Tech

Toshiba Mobile Zero Client-technologie

Simpel, efficiënt en veilig

Mobiel kunnen werken is inmiddels volledig ingeburgerd in organisaties, maar men is met huidige beveiligingseisen vaak gebonden aan desktop based zero- of thin clients. Dat is waar Toshiba een oplossing voor heeft met de Mobile Zero Client-technologie. Wat is het Met de Mobile Zero Clienttechnologie implementeer je een oplossing in je organisatie waarmee gebruikers vanaf een mobiel device verbinding maken met de bedrijfsserver. De gebruiker werkt in een herkenbare virtuele omgeving, zoals met een desktop based thin of zero client. De werkomgeving van de gebruiker is dus een bekende omgeving, waar diegene ook werkt. Hoe werkt het Je medewerkers zetten hun vooraf door Toshiba geconfigureerd apparaat aan. Deze maakt vervolgens verbinding met het bedrijfsnetwerk vanwaar de server de benodigde pakketten naar het apparaat van je medewerker downloadt. Vanaf dit punt is er een veilige en bekende werkomgeving gecreëerd van waaruit je medewerkers kunnen werken. Veiligheid boven alles Als organisatie wil je dat al je gegevens veilig zijn en veilig blijven. Toshiba is ook hierom de juiste partner. Ze voorzien hun apparatuur van eigen gefabriceerde hardware én software, waaronder hun eigen BIOS en UEFI's.

In een wereld waarin mobile de hoofdrol speelt veranderen werkomgevingen keihard mee. Dat vraagt ook om oplossingen die bij deze veranderingen passen. Toshiba's Mobile Zero Clienttechnologie dicht het gat tussen de vraag vanuit de markt van vandaag met de technologie van morgen. TEKST

Hierdoor beschikt het bedrijf over de nodige expertise om veiligheid te garanderen en uitval tot een absoluut minimum te beperken. Bestanden en services worden allemaal virtueel gedraaid, waardoor er geen voetspoor achterblijft op de gebruikte apparaten en je data altijd veilig blijft op je

een VDI omgeving werkt en ook op zoek is naar een mobiele oplossing voor zijn medewerkers. Bovenal voor elke organisatie die naar de toekomst kijkt en veiligheid voor eigen data hoog in het vaandel heeft. Dit betekent: hardware-onafhankelijk kunnen werken, flexibel en schaalbaar gebruik maken

'VEILIGHEID GEGARANDEERD EN UITVAL TOT EEN MINIMUM BEPERKT'

Redactie

eigen servers. Dit betekent dat wanneer een medewerker zijn of haar device kwijtraakt, er geen enkele bedrijfsdata in verkeerde handen valt, deze staan simpelweg niet op het device. Voor wie De oplossing is geschikt voor elke organisatie die nu met

TOSHIBA MOBILE ZERO CLIENT

Ben je geïnteresseerd geraakt in de oplossingen die Toshiba aanbiedt? Kijk dan op www.toshiba.nl/generic/Toshiba-mobile-zero-client

van toepassingen die je zelf nodig acht voor je organisatie en configuraties aanpassen wanneer dit nodig is. Dus of je nu schone opgeruimde werkplekken ambieert in je organisatie of je medewerkers juist mobiel wilt laten werken, de Mobile Zero Client-technologie is altijd te implementeren. Doordat Toshiba de installatie en configuratie geheel afstemt op jouw wensen, kunnen je medewerkers er direct mee aan de slag. Beheer Het beheer van de mobiele clients kan eigenlijk niet makkelijker. Bijwerken van eindgebruikersapparaten is niet nodig. Alle updates worden centraal beheerd en voorbereid door experts van Toshiba op basis van jouw eigen wensen. Vooraf hoef je ook niets aan je eigen infrastructuur aan te passen. De oplossing van Toshiba ondersteunt out-of-the-box de meest gebruikte VDItoepassingen zoals die van VMware en Citrix. Baaz Magazine

69


Jong Ondernemen

Tekst Redactie

POUCH WINNAARS BAAZ PERSPRIJS 2016

In juni vond de uitslag plaats van de Student company van het jaar competitie, waarin jonge bedrijven onder begeleiding van Stichting Jong Ondernemen onderling met elkaar de strijd aangaan. Wij spraken met de oprichters van Pouch, die als publiekslieveling de Baaz Persprijs wonnen t.w.v. € 6250.-.

Foto: Jostijn Ligtvoet

POUCH Kunnen jullie iets vertellen over het ontstaan en de ambitie van Pouch? 'Pouch is ontstaan naar aanleiding van een aantal brainstormsessies. In de brainstormsessie hebben we drie richtlijnen gebruikt die wij als belangrijk beschouwen. Dit zijn: actualiteit, milieu en duurzaamheid. Onze inspiratie haalden wij uit nieuwsartikelen. Eén van de medewerkers van Pouch bracht

70

Baaz Magazine

een nieuwsartikel ter spraken dat ging over het verbod van het meegeven van plastic tassen. Dit resulteerde in de start van Pouch. ‘Pouch’ is het Engelse woord voor ‘buidel’. Acht gedreven studenten die inspelen op de wetgeving omtrent de gratis plastic tas. Wij bieden milieuvriendelijke en duurzame alternatieven aan die wel gratis mogen worden meegegeven. Hierbij moet worden gedacht aan tassen van papier, jute of bamboe. Onze ambitie is dan ook om de stabiele tassenmarkt in beweging

te krijgen. Onze focus gaat uit naar de kleine retailer, omdat grote partijen vaak zelf wel de telefoon oppakken om China op te bellen voor een (tien)duizendtal tassen.' Waarom is het volgens jullie zo belangrijk om letterlijk jong te starten met ondernemen? 'Door met Jong Ondernemen te starten bouw je kennis en een netwerk op die je in de toekomst een goede basis bieden om te ondernemen. Doordat je jong


OVER DE BAAZ PERSPRIJS

Omdat Baaz als geen ander weet hoe belangrijk media-aandacht is voor het succes van een product en onderneming, stellen we elk jaar een compleet mediapakket ter beschikking t.w.v. € 6.250 euro. Het pakket bestaat uit een uitgebreid interview in de komende editie van Baaz én op de website, media-aandacht en een online campagne op de website.

bent, draag je vaak geen verantwoording over een gezin, huis en andere zware lasten. Daardoor heb je de vrijheid en mogelijkheden om de kansen te benutten.' Wat zijn de grootste valkuilen geweest met Pouch en wat ging er juist gesmeerd? 'Wij waren zo hard aan het professionaliseren om tussen de andere bedrijven te horen, dat ons onderscheidend vermogen kwam te vervallen. Ons streven was om, net als alle andere bedrijven, een vertrouwde partij te zijn. En dat is waar het mis ging voor onze mogelijke klanten. Als een bedrijf kan kiezen voor een partij met jaren ervaring of, voor een zelfde partij die dat nog niet heeft (en geen ander onderscheidend vermogen), dan is de keuze snel gemaakt. Dat besef kwam pas halverwege het traject. Het resultaat daarvan is wel positief, want zo konden wij vanuit onze ervaring de knelpunten van de doelgroep

makkelijk achterhalen. Onze doelgroep kent 2 knelpunten: een grote afname kost veel en eist opslag. Een kleine afname is daarentegen duur. Wij zijn toen gestart met een het bieden van een totaaloplossing: een jaarcontract waar een afnemer ons de garantie biedt dat hij maandelijks tassen afneemt en maandelijks betaalt. Daardoor kunnen wij toch tegen bulkprijzen leveren.' Wat zijn jullie verdere ambities met Pouch? 'Pouch zelf zal waarschijnlijk overgaan in de onderneming; SAT&GAB. Dit is ontstaan omdat wij opmerkten dat de consument vroeg om betaalbare, stijlvolle tassen. We zien hier ook meer kansen in, omdat dit merk meer bij onze leeftijd en lifestyle past. Daarnaast is er na de finale van Jong Ondernemen de vraag rondgegaan wie er wakker gebeld wil worden voor tassen. Daaruit konden we opmaken dat niet iedereen een passie heeft voor tassen. Pouch zal waarschijnlijk afgesloten worden met een informatieve documentaire. Dus blijf op de hoogte door ons te volgen op onze social media kanalen!'

De kwaliteit van de deelnemers was hoog en lag ontzettend dicht bij elkaar. Alle bedrijven kwamen stuk voor stuk weer met een knallende pitch, de één iets overtuigender dan de ander. Dit maakte het voor de jury lastig om de beste drie bedrijven te selecteren. Zoals elk jaar waren alle bedrijven erg fanatiek en gingen allemaal voor de winst. We kunnen trots zeggen dat de studentbedrijven elk jaar weer met leuke, creatieve en innovatieve ideeën op de proppen komen.' En ook voor jullie de vraag: waarom moeten jonge ondernemers volgend jaar zeker meedoen met Student Company van het Jaar-verkiezing? 'De Student company van het jaar competitie geeft de jonge ondernemers een hele nieuwe ervaring die aansluit op wat zij hebben geleerd tijdens het gelijknamige ondernemerschapsprogramma: Student Company. Er zitten verschillende aspecten in de competitie: een ondernemingsplan, juryondervraging, stand bezoek en een pitch. Deze schud je niet even uit de mouw! Dat vergt een goede planning en voorbereiding. De studenten beleven dit op een levensechte manier. Daarnaast is de competitie een mooi meetmoment om te zien hoe je tegenover de rest van Nederland staat. Studenten vertegenwoordigen hun school en krijgen veel media-aandacht en dus extra (gratis) publiciteit voor de bedrijven. Ze krijgen feedback van verschillende ondernemers die de jury vormen. Dit is super leerzaam! We zien dat de studenten de feedback serieus nemen en dit oppakken om zichzelf te verbeteren. '

'Alle bedrijven kwamen stuk voor stuk weer met een knallende pitch'

Tot slot: waarom moeten jonge ondernemers volgend jaar zeker meedoen met Student Company van het Jaar-verkiezing? 'Voornamelijk om te ervaren hoe het voelt om te doen waar je van houdt. Iedereen heeft wel een bijbaan maar dit zal zijn of haar passie waarschijnlijk niet zijn. Door zelf te ondernemen met de juiste begeleiding, kun je je dromen volgen. Jong Ondernemen biedt die kans!'

 JONG ONDERNEMEN

Hoe was volgens jullie de kwaliteit van de deelnemers dit jaar overall? Een stijgende lijn? En waren er trends waarneembaar? 'Het was een spannende strijd. De ondernemingsplannen van de studentenbedrijven verschilden heel erg. Tijdens de juryondervraging gaven de bedrijven antwoord op vragen over hun plan. Vervolgens beoordeelde de jury alle stands op uitstraling.

'Tijdens de finale zijn ontzettend leuke prijzen te winnen die zorgen voor extra motivatie onder de studenten. De grote winnaar vertegenwoordigt Nederland in een Europese Finale waaraan maar liefst 37 landen meedoen. We raden alle companies dus aan om zich in te schrijven voor de competitie om zo het beste uit zichzelf te halen en nieuwe, leerzame ervaringen op te doen!'

OVER JONG ONDERNEMEN

Om goed te functioneren in een snel veranderende arbeidsmarkt is het noodzakelijk dat jongeren een ondernemende houding ontwikkelen. Zo kunnen ze inspelen op de veranderingen op de arbeidsmarkt en weten ze waar hun talenten liggen. De missie van Jong Ondernemen is dan ook dat alle jongeren de kans moeten krijgen om hun ondernemende kant te leren kennen via hun ondernemerschapsprogramma's. Kijk voor meer informatie op www.jongondernemen.nl.

Baaz Magazine

71


Automotive

ALLEGO SUPERSNEL IN FAST-E

nja van Niersen, CEO van Allego, kan niet anders dan tevreden zijn wanneer we kijken naar het succes van de aanbieder van laadoplossingen voor elektrisch vervoer. Het bedrijf startte in het najaar van 2013 en is nu al een grote speler. 'Ik denk dat we precies op het juiste moment op de markt zijn gekomen. Het moment dat de markt van elektrisch vervoer ook een vlucht nam. We proberen dan ook om vooraan in de markt met de vragende partijen mee te bewegen, door met een open vizier te kijken naar de exacte behoeftes van de verschillende partijen. Aan Allego kun je zien wat er aan de hand is binnen de markt van elektromobiliteit', zo duidt Anja. Inmiddels is Allego de grootste aanbieder wanneer je kijkt naar de diversiteit van laadinfrastructuur. Van langzaam tot snel laden. Niet alleen voor auto's, maar ook bussen en zelfs rondvaartboten in Amsterdam. 'In de breedte van de portefeuille zijn we de speler die het meest van zich laat horen. Daarnaast zijn we ook actief in een groot aantal landen buiten Nederland', vult de CEO aan.  Fast E-projecten Momenteel is het aandeel automotive bij Allego nog groter

72

Baaz Magazine

Overstappen van benzine op elektriciteit? Dat wordt steeds eenvoudiger, want elektrisch rijden is populair. Toch zijn we er nog lang niet wanneer het aankomt op optimaal schoon vervoer. Allego werkt met nationale en internationale partners aan een (nog) groenere en mobielere wereld. TEKST

Bart Remmers

dan dat van de vervoersbedrijven. Maar daar komt snel verandering in. ‘De vervoersbedrijven zijn zeer sterk in opkomst. Een goed voorbeeld is wat er momenteel gaande is in de wereld van elektrobussen. Binnen nu en een paar jaar worden daar grote slagen gemaakt en Allego is sinds anderhalf jaar actief op dat vlak, we groeien erg hard mee.' En dan zijn er de samenwerkingsverbanden met autofabrikanten als BMW, Volkswagen en Renault-Nissan. Anja: 'Als je kijkt naar de Fast E-projecten en de roll-out van de corridors met die merken, dan heb je een zeer groot deel van de Europese automotive te pakken. Dat is essentieel wanneer het gaat om de ontwikkeling van nieuwe producten en het steeds sneller laden van elektrische auto’s. 'Daarnaast zien we dat laden in

'Wanneer de Duitsers gaan versnellen, versnellen wij mee'

publieke ruimte sterk toeneemt. Daar zie je onze samenwerking met een zeer diverse groep aan gemeenten. Van Arnhem tot aan Berlijn.' Wet van de remmende voorsprong Is Nederland ten opzichte van andere landen trendsetter op het gebied van elektrisch vervoer? Of valt dat best mee? 'We zijn qua elektromobiliteit altijd al een vooroplopend land geweest. Dat zijn we nog steeds wel, maar we moeten oppassen dat we geen last krijgen van de wet van de remmende voorsprong. Je ziet bijvoorbeeld dat Duitsland ons enorm aan het inhalen is. Het zal niet heel lang duren of onze oosterburen zijn Nederland vliegensvlug voorbijgestreefd', waarschuwt Anja. 'Of Allego daar wat aan kan doen? Nou, wij bewegen met de snelheid van zowel de Nederlandse als Duitse markt mee. Dus wanneer de Duitsers gaan versnellen, versnellen wij mee.' Maar de core van Allego ligt nog steeds in Nederland. 'Een groot deel daarvan zijn de 135 gemeenten met wie we samenwerken. Daar gaat veel van onze aandacht naar toe. Als social enterprise willen we ook een impactvolle bijdrage leveren aan schone steden. ' De laatste jaren is de elektromobiliteit in ons land hard gegroeid. Anja: 'Vooral wanneer je kijkt naar het gebruik van leaseauto's. We zitten nu rond de 100.000 auto's. Maar wat je wel ziet door het niet altijd even consistente beleid van de Nederlandse overheid, is dat het aantal E-auto's minder snel groeit dan in de jaren ervoor. De markt laat zien dat we ook in Nederland nog niet zonder overheidsmaatregelen die het elektrisch autorijden aantrekkelijker maken voor de consument kunnen. Het is de uitdaging voor de Nederlandse overheid om proactief elektrisch rijden


te bevorderen, anders halen veel Europese landen ons in. Kijk weer naar Duitsland: daar komt men 1 januari met een nieuwe maatregel om de verkoop van elektrische auto's te stimuleren. Daar is 1 miljard aan subsidie mee gemoeid. Daar kijken wij vanuit Nederland met een jaloers oog naar, kan ik je vertellen.' Kernwaarden Terug naar Allego zelf. Wat zijn de voornaamste ambities voor de komende jaren? Anja: 'We willen minimaal met de markt mee groeien, dat vooropgesteld. Die groei is zoals ik al eerder zei zeer afhankelijk van wat autofabrikanten, bedrijven en overheden verder gaan doen. Daarom kunnen we niet exact aangeven waar we over bijvoorbeeld vijf jaar zullen staan. Wat ik wel kan zeggen is dat we de markt zeer nauwkeurig monitoren en hecht samenwerken met onze partners.' 'Weet je wat zo mooi is aan Allego? We zijn een onafhankelijke partij die alleen maar succesvol kan zijn in samenwerking met anderen. We werken zeer

LAADOPLOSSINGEN EN LAADINFRASTRUCTUUR OP MAAT Het is de missie van Allego dat iedereen altijd en overal zijn elektrische auto kan laden. Eenvoudig en betaalbaar. Daarom ontwikkelt het bedrijf (gestart in 2013) laadoplossingen en laadinfrastructuur op maat, voor gemeenten, bedrijven en vervoersmaatschappijen. www.allego.nl

klant- of marktspecifiek. Het betekent dat we regelmatig 'nee' moeten zeggen. We gaan niet voorbij aan onze kernwaarden, onze core business. Zelfs niet wanneer een hele mooie partij daarom vraagt. Want ga je weg van die kernwaarden, dan ben je niet meer betrouwbaar genoeg', benadrukt de CEO van Allego ons. 'Een ander advies is: denk groot, handel klein. Kijk, je kunt de markt heel erg verengen tot aan Nederland, maar mobiliteit houdt niet op bij de grens. Een E-rijder moet ook in België of Italië altijd en overal kunnen laden. En dat geldt voor elk land. Daarom moet je op Europees niveau denken.' Clean Mobility Center Niet alleen regionaal, nationaal en internationaal denken, maar ook innoveren

heeft topprioriteit bij Allego. 'We kijken bijvoorbeeld ook intensief naar schoon transport in de stad. Een stad waar voldoende laadfaciliteiten zijn en waar je je auto kunt parkeren en overstapt op elektrische bus of trein. Dit soort E-mobility hub-concepten gaan de komende jaren steeds belangrijker worden. Daar zijn we met onze belangrijkste stedelijke partners momenteel volop mee bezig. Om de toekomst van schone mobiliteit meer vorm te geven, zijn we begin dit jaar met partners in Arnhem het Clean Mobility Center gestart. Dat centrum brengt het bedrijfsleven samen met onderzoek, onderwijs en de overheid en streeft naar economische en duurzame vooruitgang van de mobiliteitssector. Die

samenwerking is broodnodig, want er is geen enkele partij in de markt die de grote bewegingen alleen aan kan pakken.' Samenwerken doet men bij Allego dus absoluut. Zo gaf het bedrijf afgelopen voorjaar samen met BMW in München een presentatie aan het Nederlands koninklijk paar en minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. De ontmoeting was onderdeel van de Nederlandse handelsmissie naar Duitsland, waarin diverse innovatieve Beierse bedrijven zich presenteerden. 'Wat ik zo bijzonder vond, was om samen met BMW een schets te geven van de toekomst van de elektrische mobiliteit. Dat we dat samen deden, vonden we een teken van vertrouwen in de samenwerking. Zeker wanneer je je dan bedenkt dat we pas in 2013 zijn gestart. Wij als klein bedrijf tussen BMW en VDL in dat prachtige pand, samen met het koninklijk paar en de minister... Hoe mooi is dat?'

Baaz Magazine

73


Baaz zoekt uit

ONBEDOELD OVERSTAPPEN VAN EEN OVEREENKOMST VAN OPDRACHT NAAR EEN ARBEIDSOVEREENKOMST

ALLES OVER DE WET DEREGULERING BEOORDELING ARBEIDSRELATIES

moeten ondernemers zich ook echt aan de wet gaan houden.

Ook als partijen met elkaar afspreken dat zij een overeenkomst van opdracht met elkaar aangaan en geen arbeidsovereenkomst, dan kan de Belastingdienst daar anders over denken. Als de Belastingdienst vindt dat sprake is van een arbeidsovereenkomst, dan zal de werkgever loonheffingen moeten inhouden en afdragen. Dit kan grote financiële gevolgen hebben. TEKST

Margit Eijsenga

GAST

GASTEXPERT

Margit Eijsenga

is een praktische en oplossingsgerichte arbeidsrechtspecialist bij Het Arbeidsrechtkantoor.

74

Baaz Magazine

VAR is gewijzigd in DBA Het systeem van de VAR is gewijzigd. Het kabinet vond dat de VAR slechts een schijnzekerheid aan de opdrachtnemer bood over zijn fiscale status (wel of geen dienstbetrekking) en een vrijwel ongeclausuleerde vrijwaring aan de opdrachtgever. Het kabinet vindt dat niet wenselijk en heeft daarom voorgesteld om het systeem van de VAR aan te passen. Het wetsvoorstel Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) is daarom ingediend. De Tweede Kamer en de Eerste Kamer hebben inmiddels met het voorstel ingestemd. De wet trad op 1 mei 2016 inwerking en per 1 mei 2017

Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) De wet houdt – kort gezegd – in dat de opdrachtgever en de opdrachtnemer samen verantwoordelijk zijn voor (het beoordelen van) de arbeidsrelatie en eventuele aanspraken achteraf. Bijvoorbeeld wanneer de Belastingdienst toch een dienstverband constateert. Modelovereenkomsten De Belastingdienst heeft modelovereenkomsten op haar site gepubliceerd. Opdrachtgevers en opdrachtnemers kunnen deze contracten downloaden, invullen en (steeds opnieuw) gebruiken. Geen loonheffingen Zolang de opdrachtgever en de opdrachtnemer werken volgens de voorbeeldovereenkomst of volgens een door de Belastingdienst goedgekeurde overeenkomst, weten de opdrachtgever en de opdrachtnemer zeker dat geen loonheffingen ingehouden en betaald hoeven te worden. Daarom is het handig om hiervan gebruik te maken, maar het is niet verplicht. Handreiking beoordelingskader overeenkomsten De Belastingdienst heeft ook een Handreiking beoordelingskader

MEER WETEN

Het Arbeidsrechtkantoor is gespecialiseerd in arbeidsrecht en staat je graag te woord. Wil je meer weten, neem dan contact op via www.hetarbeidsrechtkantoor.nl

overeenkomsten arbeidsrelaties (Handreiking DBA) gepubliceerd. In deze handreiking staan de kaders die de Belastingdienst gebruikt bij het beoordelen van voorgelegde overeenkomsten: moet de opdrachtgever op grond van deze overeenkomst


'Het werken met modelovereenkomsten is niet verplicht'

wel of geen loonheffingen inhouden. De Handreiking DBA kunt je zelf dus ook gebruiken om te kunnen voorspellen of de afspraken die opdrachtgevers en opdrachtnemers met elkaar maken gevolgen hebben voor de loonheffingen. Stappenplan De Handreiking DBA bevat vier ‘stappen’ van beoordeling. Het gaat hierbij om de hoofdlijnen van wet en jurisprudentie. Daarbij vormen de elementen ‘gezag’, ‘persoonlijke arbeid’ en ‘loon’ de rode draad. In de bijlagen bij de Handreiking DBA zijn

enkele schema’s opgenomen (‘gezagsverhouding’ en ‘persoonlijke arbeid’). Waar nodig bevat het stappenplan een verwijzing naar een bijlage met een overzicht van de fictieve dienstbetrekkingen. ALLE STAPPEN OP EEN RIJ: + S TAP A Beoordelen gezagsverhouding + S TAP B Beoordelen persoonlijke verplichting tot het verrichten van arbeid + S TAP C Beoordelen verplichting om loon te betalen + S TAP D Fictieve dienstbetrekkingen en de gageregeling

De Belastingdienst merkt wel op dat in concrete situaties een nadere verdieping nodig kan zijn aan de hand van de relevante rechtsbronnen, zoals wetsgeschiedenis en jurisprudentie. Belastingdienst om een beoordeling vragen Het werken met modelovereenkomsten is niet verplicht. In gevallen waarin opdrachtgever en opdrachtnemer dit wensen bestaat de mogelijkheid om in vooroverleg een standpunt van de

Belastingdienst te vragen. Dit neemt wel minimaal 6 weken in beslag. Kortom, het is goed om bedacht te zijn op de onbedoelde ‘overstap’ naar een arbeidsovereenkomst terwijl je een overeenkomst van opdracht beoogd. Dit kan fiscaal grote nadelige gevolgen voor je hebben. Heb je hulp nodig bij dit onderwerp, neem dan gerust contact op met een van de specialisten van het arbeidsrechtkantoor.

Baaz Magazine

75


Business Strategy

THE BUTTERFLY EFFECT BRENG VERANDERING TEWEEG

et klinkt wellicht wat simpel, maar door een verandering bij jezelf teweeg te brengen kan je uiteindelijk de organisatie waarbinnen je werkzaam bent veel goeds brengen. Een soort van butterfly effect eigenlijk, een kleine beweging kan uiteindelijk leiden tot een grote verandering. ‘Waar gaat dit over?’ denk je wellicht. Over aanspreken! Enige tijd geleden raakte ik in gesprek met Gytha Heins, oprichter en managing partner van Be7 – Organisatie- en leiderschapsontwikkeling. Al snel bleek dat wij qua praktijk nog al wat raakvlakken hebben. Gytha houdt zich bezig met het ontwerpen en implementeren van verbetertrajecten voor managers en hun teams en doet onderzoek naar het aanspreekgedrag op de werkvloer. Ik houd mij ook bezig met verbetertrajecten, maar dan vanuit arbeidsrechtelijk perspectief en vaak pas op het moment dat het verbetertraject een exit-traject wordt. Disfunctionerende werknemers Zeker 85 procent van de werkgevers die zich tot mij wenden, hebben vragen over disfunctionerende werknemers. 'Wat moet ik

76

Baaz Magazine

Geef je leiding aan een team en wil je een verandering teweegbrengen binnen de organisatie? Begin dan klein. Begin een verandering door te voeren binnen jouw team, of beter nog: breng een verandering teweeg bij jezelf en als leidinggevende. TEKST

Janine Bauer

ermee en hoe kom ik er zo goedkoop mogelijk vanaf?' Dat is dé vraag die mij dan eigenlijk altijd gesteld wordt. Sinds vorig jaar de WWZ - Wet Werk en Zekerheid - werd ingevoerd, is het nog belangrijker geworden tijd en geld te investeren in een verbetertraject.

beide kanten. Ik zie menig werkgever of leidinggevende hiermee worstelen. Heb je als werkgever echter geen deugdelijk verbetertraject gevolgd, dan is de kans zeer groot dat de rechter een ontbinding van de arbeidsovereenkomst niet toestaat. Dat weten

'Mensen zijn zich vaak onbewust van de effecten van hun gedrag. Iedereen heeft zijn blinde vlekken' Thans wordt – nog meer dan eerst – verwacht dat je als werkgever écht probeert het functioneren van een disfunctionerende werknemer te verbeteren middels een verbetertraject. Een deugdelijk verbetertraject neemt al snel een half jaar tot een jaar in beslag en vergt veel discipline aan

werknemers (of hun advocaat/jurist) ook. De enige mogelijkheid om dan nog van een werknemer af te komen is door middel van een beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden, beter bekend als de vaststellingsovereenkomst en dat betekent dat je vaak

diep in de buidel moet tasten om een werknemer zo ver te krijgen hier aan mee te werken. Maar het kan ook anders, namelijk door de wijze van aanspreken en bijsturing te veranderen. Tot die conclusie kwamen Gytha en ik bij het ontwikkelen van onze dienst die ondersteuning biedt bij het aanspreken en het doorlopen van een persoonlijk verbetertraject. Ontbijt van kampioenen 'Feedback is het ontbijt van kampioenen', zei managementgoeroe Ken Blanchard ooit. Dus wil je kampioenen binnen jouw team die jouw organisatie tot een succes maken, dan MOET je de werknemers van feedback voorzien. Positieve en negatieve. Uit onderzoek is gebleken ‘dat vooral negatieve feedback helpt om prestaties te verbeteren, mits het op een goede manier gegeven wordt’. Maar hoe geef je op een goede manier feedback? Wat is constructief en wat niet? 'Leidinggevenden die scherp kunnen observeren, goed kunnen luisteren en in staat zijn om hun oordeel uit te stellen zijn over het algemeen beter in het aanspreken dan leidinggevenden die snel oordelen en zich niet bewust zijn van hun eigen ‘filter’ en interpretaties', concludeert Gytha. 'Een leidinggevende


herinneren wat er precies is afgesproken. Plan daarnaast één (idealiter twee) keer per maand een intervisie met elkaar in waarin de voortgang besproken wordt. Ontzie de werknemer niet op het moment dat afspraken niet nagekomen worden, maar sta ook open voor feedback op jouw rol of jouw wijze van terugkoppelen.

THE BUTTERFLY EFFECT

The Butterfly Effect, oftewel het vlindereffect: 'Het wapperen van de vleugels van een vlinder in Brazilië kan een ketting van gevolgen in gang zetten die exponentieel toenemen in omvang. Zo kan deze vlinder uiteindelijk een tornado veroorzaken in Texas.'

zal heel scherp en concreet moeten beschrijven wat hij/zij gezien of gehoord heeft. Daarbij is de grote uitdaging dit gedrag niet te interpreteren, maar de zuivere observatie te benoemen. En daar vooral ook aan toe te voegen welk effect dit gedrag op jou zelf had. Daarmee maak je impact. Niemand wil bewust een ander irriteren of schofferen. Maar mensen zijn zich vaak onbewust van de effecten van hun gedrag. Iedereen heeft zijn blinde vlekken.' Te laat op het werk Neem als voorbeeld de werknemer die te pas en te onpas te laat op het werk verschijnt. Verwijt deze werknemer dan niet onverantwoordelijk, niet betrokken of lui te zijn. Dit zijn jouw persoonlijke interpretaties en het is te vaag, voor de werknemer maar ook bijvoorbeeld ten opzichte van voor een rechter. De werknemer

GAST

GASTEXPERT

Janine Bauer

is arbeidsrechtjurist en werkt in die rol voor het collectief biedrA. Voor Baaz kijkt ze naar de juridische zaken die komen kijken bij de groei van jouw bedrijf.

mening is dat het niet ‘waar’ is. Echter, spreek je de werknemer aan op het feit dat hij/zij de afgelopen week drie keer te laat op zijn/haar werk is verschenen, met de dagen en de tijden daarbij, dan zal de desbetreffende werknemer het niet ontkennen. Belangrijk is het aanspreken in of dicht op de gebeurtenis te doen, zodat het bij beiden nog vers in het geheugen ligt. Daarbij is het natuurlijk wel zaak dat de werknemer eerst gevraagd wordt naar de reden van het te laat komen. Die kan legitiem zijn. Vervolgens is het belangrijk om concrete afspraken te maken met de werknemer. Geef helder aan welke resultaten je wilt zien en welke verandering in gedrag je voor ogen hebt. Vraag wat hij/zij nodig heeft om de afspraken na te komen. Leg één en ander vast op ‘papier’. Dat kan door middel van een gespreksverslag welke door jullie beiden ondertekend wordt of door het sturen van een e-mailbericht waarin je het gesprek en de afspraken vastlegt en vraagt om een akkoord/reactie van de werknemer. Zo voorkom je dat de werknemer op een later moment stelt zich niet meer te kunnen

'Een deugdelijk verbetertraject neemt al snel een half jaar tot een jaar in beslag' in kwestie kan dit soort uitspraken vrij makkelijk naast zich neerleggen, omdat hij/zij oprecht van

Verbetertraject Uit een online onderzoek dat Gytha uitvoerde onder 500 leidinggevenden, blijkt dat deze managers verwachten dat vaker aanspreken uiteindelijk zorgt voor een betere sfeer binnen de organisatie, meer helderheid (over verwachtingen) en minder energieverlies. De productiviteit kan volgens de ondervraagde managers met 28 procent stijgen indien we in staat zouden zijn niet effectief gedrag van de werkvloer te verbannen door tijdig en effectief aan te spreken. De omzet zou dan met 12,5 procent kunnen groeien en het verzuim en verloop met 15 respectievelijk 11 procent kunnen dalen, zo schatten zij. Zie je na twee maanden geen of onvoldoende verschil, maak het ‘vrijblijvend’ aanspreken dan formeler en benoem dat jullie officieel een verbetertraject in gaan. Op het moment dat je het voorgaande op de juiste wijze hebt toepast, zijn er twee uitkomsten mogelijk: • de werknemer heeft een transformatie doorgemaakt en functioneert zoals gewenst, of; • de werknemer heeft het geprobeerd (of niet) en jij hebt hem/haar deugdelijk ondersteund, maar ‘het zit er niet in’. Natuurlijk streven we allemaal naar het eerste, maar mocht je in het tweede scenario eindigen dan heb je als leidinggevende wel een deugdelijk verbetertraject doorlopen en heb je een betere onderhandelingspositie als besloten wordt dat het verbetertraject een exit-traject wordt. Wil je meer tips ontvangen over het op een effectieve manier aanspreken van een medewerker of wil je deelnemen aan onze pilot (begeleiding bij bespreekbaar maken van ongewenst gedrag en het doorlopen van een verbetertraject), neem dan gerust contact met mij op.

Baaz Magazine

77


Automotive

Hoewel de dienst Uber met name de aandacht trekt, zijn er ook andere initiatieven die alternatief vervoer mogelijk maken. In Nederland opende het van oorsprong Franse BlaBlaCar dit jaar een kantoor in Nederland, na sinds 2012 hier actief te zijn. We gingen in gesprek met Shana Smeets, country manager Benelux van BlaBlaCar.

SOCIAAL CARPOOLEN BLABLACAR Shana is drie jaar geleden van start gegaan bij BlaBlaCar in Parijs na het zien van een vacature. 'Het concept sprak me ontzettend aan: via een community met elkaar reizen van A naar B na het maken van een afspraak. Een dergelijke dienst zou ik graag in mijn studententijd hebben gezien', vertelt ze lachend. BlaBlaCar in Nederland Eerder dit jaar opende BlaBlaCar een kantoor in Nederland, en Shana ging mee om het team hier te leiden. 'Met het gehele door diezelfde community. team zijn we neergestreken Naast dat het belangrijk is om in Amsterdam en we zijn nog dichtbij de leden van BlaBlaCar steeds aan het groeien. Reden te staan door lokaal aanwezig voor ons om naar te zijn, is het ook Nederland te gaan belangrijk om 'ELK LAND IS te weten wat zij is vooral omdat ANDERS EN willen. Elk land we hier nog niet DAARMEE is anders en lokaal aanwezig OOK ELKE daarmee ook waren. BlaBlaCar COMMUNITY' werkt namelijk met elke community, kleine kantoren in daarom is elk land waar we aanwezig aanwezigheid van een lokaal zijn. De medewerkers op de team ook belangrijk: om landen houden nauw contact te weten wat er speelt op met de community omdat we lokaal niveau en hierop in te vooral aangedreven worden springen.'

78

Baaz Magazine

Tekst Peter GĂźldenpfennig

Nationaal en internationaal In eerste instantie draaide BlaBlaCar om internationale routes waarbij er afspraken werden gemaakt tussen chauffeur en bijrijder rondom de betreffende bestemming en de prijs die de bijrijder hiervoor moest betalen. Nu BlaBlaCar in Nederland een kantoor heeft geopend en direct communiceert met de community, opent dat ook deuren om vaker binnenlands te carpoolen. Shana ziet het als een kans, gezien de gebruikersgroep. 'Onze community heeft met name chauffeurs en bijrijders tussen de 25 en 45 jaar. Veel jongvolwassenen die bijvoorbeeld ook vaak festivals bezoeken. Daar kunnen wij weer op inspringen door ons in het festivalseizoen te richten op gebruikers die vervoer naar festivals nodig hebben. We zien SHANA wat er gebeurd SMEETS in Nederland, BlaBlaCar is weten wat voor opgericht in Frankrijk en telt inmiddels evenementen er meer dan 30 zijn en kunnen zo miljoen leden in 22 verschillende landen. de juiste personen Shana Smeets leidt aan elkaar de Nederlandse tak koppelen binnen van het bedrijf vanuit Amsterdam. de community.' Voor meer informatie over BlaBlaCar of om je aan te melden, ga naar blablacar.nl

Een service gebouwd op mensen De community is de motor achter BlaBlaCar en daar komt ook een stuk vertrouwen bij kijken. Shana beaamt dat vertrouwen een belangrijke factor was in hoe BlaBlaCar is opgezet. 'Mensen moeten bijvoorbeeld een volledig ingevuld profiel hebben en een profielfoto plaatsen. Verder verwachten we dat mensen iets over zichzelf vertellen en hun voorkeuren aangeven.' Daar komt overigens ook de naam BlaBlaCar vandaan. Je kunt in je profiel aangeven of je een veelprater bent of juist niet. Ook kun je aangeven of je graag muziek luistert in de auto of niet. 'Het zijn dit soort kleine dingen die BlaBlaCar naast gewoon een handige service ook leuk maken. Daarnaast zit je toch even met elkaar in de auto, dus die kleine dingen zijn ook belangrijk.' 'We zijn niet van plan er echt een sociaal netwerk van te maken, maar natuurlijk zijn er chauffeurs en bijrijders die elkaar via BlaBlaCar leren kennen en vaker afspreken om met elkaar te reizen. Ook groeien mensen in de community, want ze beginnen vaak als bijrijder, maar geven later aan dat ze ook wel chauffeur willen worden. Hieruit blijkt ook dat het concept aanslaat en mensen graag samen reizen, of het nu als bijrijder of als chauffeur is.'


Bijzondere vogels spotten... ...à la TravelEssence. Natuurlijk: Nieuw Zeeland heeft bijzondere vogels die u nergens anders ter wereld tegen komt. Op Kapiti Island ziet u ze allemaal. Maar als u een ontmoeting wil hebben met een stel écht heel bijzondere vogels, dan moet u ons nodig bellen. Wij brengen u in contact met de oorspronkelijke bewoners van Nieuw Zeeland, de Maori. Zij zijn al sinds mensenheugenis de bewakers van natuurschatten als deze. Niet alleen Kapiti Island, maar ook Kaikoura, met haar vele walvissen, of het Urewera regenwoud, bijvoorbeeld. Met tochten, rondleidingen en verhalen laten de Maori graag die bijzondere kant van Nieuw Zeeland zien. Met kleren aan weliswaar, maar daarom niet minder puur natuur. Nieuw-Zeeland

met echte Nieuw-Zeelanders, net als wij; wij komen er immers vandaan en weten u precies die plaatsen te laten zien die u bij niemand anders te zien krijgt. Daarom maken deze exclusieve ontmoetingen een onmisbaar onderdeel uit van de rondreis die we voor u, en vooral met u, organiseren. Daarbij regelen we kleinschalige accommodaties en activiteiten voor u, en een uitgekiend rustig reisschema, met eigen vervoer, zodat u optimaal van Nieuw Zeeland kunt genieten. Voorproefje? Bel 030-27 25 335 voor een afspraak bij ons of bij u thuis. U bent ook welkom op één van onze presentatiedagen op de Oudegracht in Utrecht. Of kijk op www.travelessence.nl.

Onze lokale kennis maakt het verschil ...


Ethics

Bedrijfsethiek hoeft niet per se een loodzware last te zijn van het ondernemerschap. Het is niet een klus die ook nog moet worden geklaard, maar het hoort net als het winststreven, het personeelsbeleid en de financiën tot de intrinsieke taken van het ondernemerschap.

Businessethics als winstmachine

CARD

BUSINESS CARD

Koos Hoogland

Leeftijd 68 Functie Directeur Hoogland C.S., fiscale en juridische adviseurs o.z., directeur Stichting Hoogland Custodes, business ethics/ integriteitszorg Opleiding Nederlands recht, Rijksuniversiteit Groningen Belangrijkste skills/ vaardigheden Kent de schoonheid van wetten, maar werkt liever met mensen Locatie Deventer Als directeur en eigenaar van Hoogland C.S. fiscale en juridische adviseurs en directeur van de stichting Hoogland Custodes te Deventer, heeft Koos Hoogland jarenlange ervaring in het oplossen van vastgoedpuzzels, juridische procedures en het leveren van advies. Daarnaast houdt hij zich graag bezig met bedrijfsethiek. Elke editie bespreekt Koos een casus die hij tegenkwam.

80

Baaz Magazine

ls je onderneemt ben je per definitie met bedrijfsethiek bezig, ongeacht je besluiten of handelingen. Je hoeft helemaal niet dogmatisch te zijn. In de dagelijkse praktijk kom je met een gezonde dosis realisme en zakelijk inzicht al een heel eind. Toch is het, zelfs commercieel gezien, een serieus onderwerp. Het is eigenlijk vreemd dat overheden en bedrijfsleven vaak zelf niet zien hoe onethisch zij handelen. Enerzijds zijn de ingesleten gewoonten van het ministerie, de branche, de onderneming en de afdeling vaak sterker dan hedendaagse waarden en normen, met alle schade van dien. Anderzijds zit het ego van de leidinggevenden soms in de weg. Ethisch handelen blijkt gewoon een kwestie van helder denken en gezond verstand. De praktijk bewijst: winststreven en bedrijfsethiek gaan heel goed samen. Sterker nog: zonder ethisch handelen kun je in deze tijd je winst op termijn wel vergeten. Toegevoegde waarde Vorig jaar verscheen het rapport ‘Meaningful Brands’ (Havas). Uit deze studie (300.000 interviews in 34 landen) komt naar voren dat een consument bereid is meer geld te spenderen aan

producten en diensten als hij veronderstelt dat het merk een toegevoegde waarde heeft: • wat is de toegevoegde waarde van het product/ dienst boven vergelijkbare producten (Marktpositie voordelen) • hoe draagt het product/ dienst bij aan de verantwoorde leefstijl van de individuele koper (Persoonlijke voordelen): • wat is de impact van het product/dienst op de gemeenschap als geheel (Collectieve voordelen). Dit leidt tot een grotere awareness en aanschafbereidheid en bovendien hogere prijzen. De telecomgigant Samsung scoorde het hoogst op 'persoonlijke voordelen': zij maken het leven gemakkelijker en rijker aan ervaringen. Andere bedrijven in de top 10 zijn Google, IKEA, Visa, Nivea en Microsoft. Denk nu niet dat alléén grote concerns 'meaningful brands' kunnen hebben. In veel gevallen scoorden kleinere bedrijven hoger dan grote concurrenten. PayPal bijvoorbeeld stond op nummer 18, terwijl Mastercard niet verder kwam dan 26. Het Japanse modebedrijf Uniqlo scoorde beter dan Zara en H&M. Natuurlijk zegt dit onderzoek niet alles over het ethische

beleid van de genoemde ondernemingen. Zo zegt het natuurlijk niets over het gebruik van ‘bloedmetalen’ in de mobiele telefoons van Samsung en eventuele kinderarbeid in derde wereldlanden voor de modeketens. Voor mij als ethicus is het een signaal dat de consument niet alleen oog heeft voor het product, maar ook voor de impact daarvan op de omgeving en dat de fabrikanten daar impliciet rekening mee moeten en gaan houden bij hun winststreven. Bedrijfsethiek als winstmachine. Een veel krachtiger signaal is natuurlijk als de producent en/of dienstverlener van ‘bedrijfsethiek’ een USP maakt. Daarvan zijn er steeds meer voorbeelden. Door ethiek voorop te stellen profileer je je bedrijf prominent tussen alle ‘minder ethische’ collega’s en concurrenten. En het bijzondere daaraan is dat blijkt dat je vanuit dat standpunt juist méér winst kunt maken en een markt kunt openbreken. Een paar voorbeelden: Tony’s Chocolonely De bekende ‘slaafvrije’ chocoladerepen van Tony’s Chocolonely liggen tegenwoordig bij alle supermarkten in de winkel. Dat is bijzonder omdat de grondstofketen erg ondoorzichtig is als je je grondstoffen op de normale


wereldmarkt koopt. Hoe garandeer je je consumenten ‘slaafvrije’ chocolade? Er worden langetermijnrelaties gelegd met verantwoorde en betrouwbare cacaoboeren in Ghana en Ivoorkust. Tony kent de boeren en de cacao die

werelds meest ethische onderneming. Integriteit en transparantie op ieder niveau is een fundamenteel onderdeel van hun cultuur. Verantwoordelijk en transparant handelen is van hoog tot laag staande praktijk bij deze organisatie. Het dient de belangen van de cliënten, de aandeelhouders en de medewerkers op gelijke wijze. Het bevestigt de correlatie tussen ethisch zaken doen en betere bedrijfsresultaten. Op deze wijze bevestigt bedrijfsethiek hun zakelijke leiderschap en zij begrijpen dat het creëren van een ethische cultuur meer is dan op de buitenwereld gerichte vrijblijvende slogans over hoe ethisch een bedrijf is.

'Ethisch handelen blijkt gewoon een kwestie van helder denken en gezond verstand' zij verbouwen. Hij betaalt redelijke prijzen. Ook de overige ingrediënten zijn organische Fair Trade-producten. Verder communiceert hij dat de consument zelf ook verantwoordelijk is en moet kiezen. Daarnaast daagt hij openlijk de hele cacaoindustrie uit hem te volgen. Jones lang Lasalle Jones Lang Lasalle is een succesvolle wereldwijd opererende makelaarsorganisatie die heel expliciet van haar integriteit een issue maakt. Nu staat de vastgoedwereld niet direct bekend als ethisch (zie mijn column ‘Vastgoed en fout’ Baaz 4/2011). De afgelopen jaren hebben we in die branche veel integriteitsschendingen gezien. In 2015 werd Jones Lang Lasalle voor de achtste achtereenvolgende keer door het Ethisphere Institute gekozen als ’s

Triodosbank Niet alleen de Vastgoedbranche maar ook de financiële wereld heeft de afgelopen jaren, eufemistisch gesproken, ongunstig in de belangstelling gestaan. Lees maar eens mijn column ‘De Incassoslachters’ (Baaz 3/2015). Gedwongen door de publieke toezichthouders tuimelen alle bankinstellingen momenteel over elkaar heen om uit te leggen hoe integer ze zijn. Maar volgens mij hebben ze van de crisis niets geleerd. Business as usual. Toch is er één financiële instelling die, zelfs al vóór en tijdens de financiële crisis, er met kop en schouders bovenuit steekt en dat is de Triodosbank. Deze bank afficheert zichzelf als een duurzame bank. Zij wil

bijdragen aan een samenleving waarin de levenskwaliteit wordt bevorderd en menselijke waardigheid centraal staat. Hun missie is om 'geld te laten werken aan positieve maatschappelijke, ecologische en culturele veranderingen'. Zij investeren het geld van hun spaarders in bedrijven met een meerwaarde op gebied van zorg en welzijn, natuur en milieu en kunst en cultuur. Interessant is de vergelijking van de resultaten van de Triodosbank met andere financiële instellingen op de ‘eerlijke geldwijzer’. Op zo’n expliciete wijze ethiek uit te dragen vraagt grote moed, omdat het anderen gemakkelijk maakt je op elke misstap genadeloos neer te sabelen. Aan de andere kant: het uitgedragen van ethisch beleid en dat met je gehele organisatie voortdurend waar maken is ook een enorme uitdaging. De beloning van de consument is dan ook evenredig. De Triodosbank doorstaat alle stresstesten met glans. Een sprookje? Ik wil afsluiten met het bekende ‘sprookje’ van ethisch ondernemen van Ricardo Semler. De Braziliaan die zijn werknemers zelf in onderling overleg de hoogte van hun salaris laat bepalen en in wiens bedrijf geen vaste werktijden bestaan. Werknemers evalueren daar hun superieuren en in plaats van sollicitatiegesprekken werken de medewerkers eerst met de sollicitant een tijdje samen. Werknemers hebben de vrijheid hun eigen verantwoordelijkheid te organiseren. De hele bedrijfshuishouding is openbaar en iedere medewerker kan cursussen volgen om de financiële documenten te leren begrijpen en er in bestuursvergaderingen over mee te praten. Inderdaad een sprookje, zult u zeggen. Niets is minder waar. In 1982 nam Semler het machinefabriekje Semco van zijn vader over, wijzigde het beleid zoals hierboven omschreven en het bedrijf groeide uit tot een onderneming met een omzet van 200 miljoen per jaar. Bovenstaande voorbeelden uit zeer uiteenlopende branches tonen aan dat met inzicht, moed en originaliteit bedrijfsethiek een businessmodel en winstmachine kan worden. U bent aan zet. Baaz Magazine

81


Evenementen

Evenementenkalender

Jaarlijks worden er veel interessante evenementen voor ondernemers georganiseerd. Welke evenementen mag jij de komende maanden absoluut niet missen? Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet. SEPT

Masterclass Duurzaam inkopen van energie

Wanneer 13 september Waar NS Hoofdkantoor, Utrecht Info www.mvonederland.nl Heeft jouw organisatie ambities op het terrein van duurzame energie, ben je van plan binnenkort een tender uit te schrijven voor het inkopen van duurzame energie of heb je daar al ervaring mee, maar loop je tegen knelpunten aan? Kom dan naar de gratis masterclass Duurzaam inkopen van energie. Tijdens deze masterclass gaat men aan de hand van een inspirerend praktijkvoorbeeld van Eneco en NS dieper in op de achtergronden bij het duurzaam inkopen van energie.

Mix and Match@KvK smartindustry

Wanneer 19 september Waar Kamer van Koophandel, Amsterdam Info www.kvk.nl Bij ondernemen en innoveren gaat het vaak om het vinden van nieuwe combinaties, crossovers tussen ondernemers uit verschillende sectoren en disciplines. Ondernemers in de creatieve sector spelen bij innovaties vaak een sleutelrol. De KvK biedt hiervoor een podium. Tijdens Mix & Match@KvK staat steeds een andere sector in de spotlight en op 19 september is dat smartindustry.

Internationaal onderzoek in Urban Energy Wanneer 21 september Waar Regardz/Eenhoorn, Amersfoort Info www.rvo.nl

Benieuwd naar de laatste ontwikkelingen binnen internationaal onderzoek in Urban Energy? Kom dan naar de informatiemiddag in Amersfoort. Op deze middag ontvang je updates over een aantal interessante onderzoeken. De onderwerpen komen uit de samenwerkingsprogramma's van het International Engergy Agency (IEA). Bij al deze onderzoeken spelen Nederlandse bedrijven of onderzoeksinstellingen een rol.

Hoe voorkomen modebedrijven verouderde voorraad? Wanneer 22 september Waar INretail, Zeist Info www.mvonederland.nl

MVO Nederland en onderzoeksbureau Conclusr voeren de eerste grootschalige Nederlandse studie uit naar onverkochte kleding in de modesector. Modebedrijven krijgen de kans de onderzoekers te spreken. Dertig procent van alle nieuwe kleding wordt nooit verkocht, zo luidt een hardnekkige mythe in de modesector. In hoeverre is dit realiteit?

82

Baaz Magazine

Crowdfunden, hoe doe je dat?

Ray Andersonlezing 2016

Crowdfunding: wat is het, hoe werkt het en wat moet je als ondernemer doen om succesvol te crowdfunden? Dat krijg je in deze bijeenkomst uitgelegd. Want een crowdfundingcampagne gaat niet vanzelf: het vergt tijd en energie. Een campagne vraagt om een persoonlijke benadering en werkt het best vanuit de kern van jouw bedrijf.

Inclusieve businessmodellen dragen bij aan een duurzamere wereld. Bovendien zijn ze goed voor de organisatie zelf. Daarom is de zesde Ray Andersonlezing, gewoontegetrouw op de Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober, gewijd aan Inclusief Ondernemen. Partners van MVO Nederland zijn hiervoor uitgenodigd.

Wanneer 26 september Waar Kamer van Koophandel, Roermond Info www.kvk.nl

Startupbootcamp InsurTech FastTrack Day Wanneer 27 september Waar Amsterdam Info www.startupbootcamp.org

Startupbootcamp InsurTech verwelkomt je in onze hoofdstad (precieze locatie bij schrijven nog niet bekend) voor de FastTrack Day, onderdeel van een internationale tour waarin het grootste InsurTech-talent wordt gesteund. De tien meest veelbelovende startups worden uitgenodigd om een pitch te houden waarin hun innovatieve plan uit de doeken wordt gedaan. Wat volgt is feedback van persoonlijke mentors om nog verder te komen.

OKT

Green Tech Week 2016

Wanneer 1 tot en met 7 oktober Waar Oost-Nederland Info www.rvo.nl

Op zoek naar nieuwe contacten en inspiratie? Laad je op tijdens de Green Tech Week 2016. In Oost-Nederland vindt voor de derde keer de Green Tech Week plaats. Organisaties bieden tijdens deze week evenementen gericht op innovatieve en duurzame technieken. Van congressen, excursies en lunchsessies tot inspiratiebijeenkomsten, workshops en bedrijfsbezoeken. Het doel is om nieuwe zakenpartners te vinden, te inspireren en te innoveren.

Lean Six Sigma Seminar 2016 Wanneer 6 oktober Waar De Woonindustrie, Nieuwegein Info www.sixsigma.nl

Veranderen is noodzakelijk, maar niet altijd eenvoudig. Hulp is er tijdens het Lean Six Sigma Seminar. Aan het eind van deze dag ga je met een persoonlijk actieplan naar huis: YourMatriX. Alle programmaonderdelen zijn op elkaar afgestemd, waardoor je voortdurend met een nieuwe dosis inspiratie de volgende stap op YourMatriX kunt zetten.

Wanneer 10 oktober Waar Interface, Scherpenzeel Info www.mvonederland.nl

Najaarscongres MKB-Nederland Wanneer 11 oktober Waar Grote Kerk, Den Haag Info www.mkb.nl

In het kader van de campagne NL Next Level organiseert MKB-Nederland op dinsdag 11 oktober haar Jaarcongres in de Grote Kerk te Den Haag. Tijdens dit congres zal het Next Level Ondernemerschap centraal staan.

Building Better Business Wanneer 12 oktober Waar Klokgebouw, Eindhoven Info www.weekvandeondernemer.nl

Het compleet vernieuwde programma van de Week van de Ondernemer staat dit jaar in het teken Building Better Business; ben jij op de beste manier aan het bouwen aan je bedrijf? Kan het slimmer, sneller en hoe doen andere ondernemers dat? Het persoonlijke programma bestaat uit de openingsshow WVDO-BOOTCAMP: SUCCESVOL VERNIEUWEN en daarnaast kies je tijdens je registratie twee keynotes.

De NextStage Investormatch Wanneer 27 oktober Waar Mondriaantoren, Amsterdam Info www.vectrix.nl

Zes innovatieve groei-ondernemers presenteren zich aan de investeerders en relaties van NextStage, Vectrix en Rabobank Amsterdam. De bedrijven mogen vijf minuten presenteren en hebben vijf minuten voor een Q&A. Genodigden zijn Venture Capitalists en Business Angels.

NOV

Sustainable Development Goals

Wanneer 4 november Waar Enecoworld, Rotterdam Info www.mvonederland.nl

Tijdens deze meeting beantwoordt men essentiële vragen als: 'welke uitdagingen en kansen bieden de SDG’s voor bedrijven?', 'hoe gaat de Nederlandse overheid invulling geven aan de SDG’s?' en 'welke koplopende bedrijven zijn al actief aan de slag met de SDG’s?'. De bijeenkomst is exclusief voor partners van het Grote Bedrijven Netwerk van MVO Nederland en UN Global Compact Nederland.


One device with all tools The tools for Security The tools to Collaborate

The tools to Do More

The tools to Share

The tools for Efficiency

wePresent has all the tools for a flawless wireless presentation experience. Tools to work together, like crossplatform compatibility for Windows, Mac, iOS, Android, and Chromebook devices. The tools to be efficient, like access to most popular cloud storage services, and easy video streaming.

And most important: the tools to integrate, wePresent can work through your existing IT-infrastructure, or is even capable of providing a secure wireless (Guest) access point for you and your audience.

COMING SOON:

a BlueTooth proximity USB dongle, that easily detects, and connects users to the nearest wePresent.

For more information, please visit www.wePresentWiFi.com


Audi Voorsprong door techniek

Audi Q7 e-tron quattro

‘s Werelds enige plug-in hybride met 3.0 TDI V6 motor en quattro. De combinatie van de krachtige dieselmotor met de elektrische aandrijving zorgt voor een grote actieradius en een trekgewicht tot 3.500 kg. Rijdt u dit jaar nog in de Audi Q7 e-tron quattro dan profiteert u tot in 2021 van 15% bijtelling. De Audi Q7 e-tron quattro is er vanaf â‚Ź 85.000,-. Kijk op audi.nl of reserveer een proefrit bij uw Audi dealer.

5

Nu nog jaar lang

15%

bijtelling

Gem. verbruik: 1,8 - 1,9 l/100km, gem. CO2 emissie: 48 - 50 g/km. Genoemde consumentenadviesprijs is incl. btw/bpm en excl. kosten rijklaar maken, recyclingbijdrage en leges. Zie voor kosten en verkoopinformatie audi.nl.

Baaz 3.2016  

www.baaz.nl

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you