Page 1

Hangouts on Air Vergroot je autoriteit

€6,95

OVERSTAP GIDS

In zee met de beste business partners Pagina 46

platform voor CEO’s, ondernemers & hoger management

Masterclass

Eventplanning Tips & Tricks van twee pro’s

‘Big Data is niet alleen waardevol voor enterprise’ Jeffrey Raskeyn, SAP

Pagina 62

Pagina 34

‘Ervaring is mijn leerschool’ Dirk Brevé (o.a. oprichter en eigenaar Basic-Fit) Pagina 10

BAAZ 3 •2014 •€6,95 BP

EEN UITGAVE VAN CLIPBOARD PUBLISHING

Arval The Cloakroom

Autoleasing niet alleen Geld verdienen met voor de grote jongens een gouden stijlconcept Pagina 52

Pagina 56


Editorial

Welkom Clipboard Publishing BV Delftweg 147 2289 BD Rijswijk, Nederland Tel: *31(0)15-7600700 Fax: *31(0)15-7600760 info@clipboard-publishing.nl www.clipboard-publishing.nl

Uitgever Linda Oenema linda@clipboard-publishing.nl

Marketing & PR Tim Beemer tim@clipboard-publishing.nl Giancarlo Idili giancarlo@clipboard-publishing.nl Charise Geluk charise@clipboard-publishing.nl Karlijn Theeuwen karlijn@clipboard-publishing.nl

Hoofdredacteur Raymond Luijbregts raymond@clipboard-publishing.nl

Redactie Jooshua Franssen Peter Güldenpfennig Julian Huijbregts Eveline Meijer Sanne Ruhaak Nikki Veerbeek

Medewerkers Gerard Henninger

Vormgeving Lloyd Troost Angelique van der Voort Ron de Vos

Traffic manager Kim Stolk kim@clipboard-publishing.nl

Sales Bart Arkesteijn Guido van Belle Manon van den Enden Mitchell Koymans Kick van Poeteren Jascha Vink sales@clipboard-publishing.nl Tel: *31(0)15-7600770

Drukkerij Senefelder Misset, Doetinchem

Distributie Nederland Betapress BV, Gilze

Distributie België Betapress NV, Turnhout

ONDERNEMER OF CEO? ONTVANG GRATIS BAAZ MAGAZINE www.baaz.nl/abo

Het overlegkantoor 'De wereld is je kantoor'. Van deze zin zouden je tenen spontaan kromtrekken. Toch zit er een kern van waarheid in. Dankzij allerlei slimme clouddiensten, technologieën als videoconferencing en moderne mobiele apparatuur kunnen we overal en altijd werken. Het traditionele kantoor waar iedereen om negen uur bij elkaar kruipt en half zes richting de piepers gaat, lijkt op zijn retour. Lijkt, want het zou je verbazen hoeveel bedrijven in de praktijk nog 'gewoon' zo werken. Ze willen niet aan flexibele arbeidstijden, de aard van de werkzaamheden laten het niet toe, of ernstiger: ze hebben geen vertrouwen in hun werknemers. Zo niet Microsoft. Practice what you preach, moeten ze daar gedacht hebben. Geef ze eens ongelijk. Je kunt moeilijk oplossingen bouwen waarmee je plaats- en tijdonafhankelijk kunt werken en ondertussen je medewerkers verplichten om iedere dag het prikklokje te beroeren aan een persoonsgebonden bureautje. Af en toe heb ik de eer om het Nederlandse kantoor op Schiphol te bezoeken, en je kijkt daar altijd je ogen uit. Het kantoor

lijkt meer op een soort grote aula waar iedereen in- en uitloopt en medewerkers, business partners en bezoekers in hun 'business casual' outfits onder het mom van werkoverleg gezellig met elkaar zitten te keuvelen aan tafels die alleen zelf meegebrachte laptops en tablets op zich dulden. Keihard productief ben je immers beter thuis (of bij een Starbucks), waar alleen wat binnenkomende Lync-messages voor wat gewenste dan wel ongewenste afleiding zorgen. En als je wél wilt meeten spreek je via diezelfde tool af bij de 'blauwe' of 'rode' muur. En ben je als business partner doodvermoeid na tien uur vliegen, dan rust je heerlijk uit in een centraal gelegen maar met dikke gordijnen afgesloten 'slaapruimte'. Werk en privé lopen immers gemoedelijk door elkaar heen. Iedereen lijkt happy: om je heen niets dan frisse dertigers die je ontspannen begroeten met een glimlach of welgemeende hoi. Mij werd alles duidelijk. Microsoft heeft geen 'werkkantoor' maar een 'overlegkantoor', en het werkt. Nu de rest van de wereld nog.

RAYMOND LUIJBREGTS HOOFDREDACTIE Baaz is dagelijks actief op social media. Volg ons, like ons, deel artikelen en discussieer mee. internet www.baaz.nl twitter @baazmagazine facebook www.facebook.com/baazmag

Copyright © 2014 Clipboard Publishing bv, Rijswijk. Het is niet toegestaan om in Baaz gepubliceerde artikelen, of gedeelten daarvan, dan wel gebruikt beeldmateriaal over te nemen, te (doen) publiceren of anderszins openbaar te maken of te verveelvoudigen, zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming vooraf van de uitgever dan wel hoofdredacteur, behoudens het auteurs- en beeldrecht van de auteur/fotograaf indien niet in dienst bij Clipboard Publishing.

BAAZ MAGAZINE | 3


ADVERTENTIE Complete

koffiecorner

€1599,-

nu

Met een complete koffiecorner haal je het beste uit de mens. Voor collega’s die samen tot goede ideeën komen. Voor bezoekers die gastvrij worden ontvangen. Nu tijdelijk scherp geprijsd, inclusief het nieuwste meubilair en theeconcept: Pickwick Tea Master Selection.

• Koffiecorner bestaande uit: ✓ Koffiemachine Cafitesse Excellence Compact ✓ Pickwick Tea Master Selection ✓ Onderzetmeubel

Goed idee!

• Uw voordeel is € 1000,-*

* Op basis van Douwe Egberts Professional adviesprijs Deze actie is geldig tot en met 30 november 2014.

Bel 030 297 9200 of ga naar www.douweegbertsprofessional.nl/koffiecorner GOEDE KOFFIE EN THEE IS GOUD WAARD


SPECIAL: OVERSTAPGIDS Het nieuwe jaar staat alweer bijna voor de deur, een goed moment om eens kritisch te kijken naar je business partners. Wij vertellen je waar je op moet letten. Lees verder op pagina 46.

19 Hold-IT

Sinds deze zomer is HOLD IT niet langer een Student Company binnen het programma van Jong Ondernemen, maar met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel officieel een VOF. Hoe jong ze ook zijn, de vijf oprichters zijn vastberaden de succesvolle lijn die ze het afgelopen schooljaar inzetten te blijven volgen.

10 Eindbaaz

Dirk Brevé

Basic-Fit is met stip het bekendste bedrijf uit de koker van Dirk Brevé. Veel minder bekend zijn zijn successen in de scheepsstoffering en detailhandel. En wie weet eigenlijk dat Dirk degene was die eind jaren ’80 het fitnessconcept introduceerde in ons land? Een uitgebreid interview met een ervaren ondernemer.

Baaz

Inhoud

21 Kick.start

Nieuwe, veelbelovende startups krijgen de kans hun verhaal te doen. In deze editie: Helpling, Sprekershuis en Simone Levie.

34 Masterclass:

Event planning

Een evenement op poten zetten is een onderneming op zich. Twee ervaren organisatoren vertellen hoe zij het doen en geven tips voor als je zelf aan de slag wilt.

Baaz is het magazine voor ondernemers uit het mkb, over business, management, lifestyle en het zakenleven. Baaz wil eigenlijk maar één ding: ondernemers en leidinggevenden inspireren en informeren. Het laat zien hoe je een bedrijf sterker kunt maken. Met innnoverende ict, een goede marketingstrategie of een vooruitstrevende managementstijl. Geen technisch jargon of gebral, maar heldere informatieve artikelen, geschreven vanuit de optiek van de ondernemer.

Baaz staat vol verhalen uit de praktijk, van specialisten, leveranciers en de ondernemer zelf, afgewisseld met interessante en prikkelende vaste rubrieken en columns. Baaz heeft als belangrijke pijlers innoveren en duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

BAAZ MAGAZINE | 5


Baaz

Inhoud 56

64

80

25 Special: Ondernemende vrouwen

Het sterke geslacht manifesteert zich natuurlijk ook bijzonder sterk in het bedrijfsleven. Baaz duikt in de wereld van de succesvolle zakenvrouw.

56 Interview: The Cloakroam

Geen tijd om over je kleding na te denken? Dan besteed je dat toch uit. Lees hoe een slim concept dat helemaal bij deze tijd past een succes werd.

33 Beter in beeld Ergonomie op de bedrijfsvloer mag je niet onderschatten. Het belang van een goede monitor dus ook niet. Wij bekeken de Samsung SD850, Samsung's nieuwste zakelijke beeldscherm.

42 Creatief denken

Creatief denken is de meest waardevolle vaardigheid van deze eeuw geworden. Om succesvol te zijn, is het essentieel dat bedrijven een ideeĂŤncultuur mogelijk maken. De CEO van Prezi geeft tips.

48 Managed hosting en webapplicaties

Wanneer je veel werkt met software uit de cloud, dan is een goede performance en minimale downtime geen overbodige luxe. Een proactieve managed hostingprovider zorgt niet alleen voor de nodige backbone, maar denkt ook met je mee en ontzorgt het beheer.

74 Zakenauto? Pak de motor!

Iedereen kent het: je moet de in stad voor een meeting en kunt niet anders dan de auto pakken. Maar heb je die eigenlijk wel nodig? Waarom stappen we niet op een veel praktischere en voordeligere motorfiets?

66 Hoe is het nu met...?

Hoe vergaat het de startups die we eerder interviewden een paar jaar later? Wij zochten ze op en lieten ze hun verhaal doen.

80 Appmachine naar Amerika

Het gaat Appmachine voor de wind. Het jonge bedrijf heeft niet alleen internationale allures, maar maakt die nog waar ook. Een gesprek met CEO Siebrand Dijkstra.

62 Big data volgens SAP

Big Data wordt vaak gezien als het speeltje van de allergrootste bedrijven en instanties. Maar juist voor kleinere bedrijven is het veel makkelijker om snel nieuwe toepassingen rondom Big Data te bedenken, aldus SAP.

64 Het jaar van mobiel betalen

Als trendwatchers het altijd bij het juiste eind hadden, betaalde iedereen al sinds 2008 louter mobiel. Het duurde allemaal wat langer, maar 2014 lijkt dan echt het jaar van de grote doorbraak te worden.

77 Google Hangouts on Air

Bouwen aan je autoriteit en reputatie doe je door te laten zien wie je bent, wat je kunt en anderen met die kennis te helpen. Dat kan met Hangouts on Air van Google heel effectief.

Gratis Baaz ontvangen Ben je ondernemer? Dan is een Baaz-abonnement geheel gratis. Kijk op www.baaz.nl/abo 6 | BAAZ MAGAZINE


Baaz

Baaz 24/7

HET BESTE VAN

BAAZ.NL

7X SLIMMER STAGE

Hoe ga je om met stagiairs? Hoe zorg je ervoor dat je er zelf ook iets aan hebt? En waar vind je een goede? Wij zochten het voor je uit. www.baaz.nl/ slimmerstage

HET SUCCES ACHTER HET CUPJE VAN NESPRESSO

Stel je eens een bedrijf voor dat dure producten verkoopt, en deze op een niet traditionele manier verpakt. Tel daarbij op dat de producten ook nog eens lastig te verkrijgen zijn. Is dit businessidee niet al op papier gedoemd te mislukken? www.baaz.nl/nespresso

ErasmusEntrepreneurs@ Entrepren_EUR Great article by @BaazMagazine about #ECE Day @ the Campus! ow.ly/x2PNd Join us for the next edition: ow.ly/x2Q0F

HET GEHEIM ACHTER SLAPEND RIJK WORDEN: AFFILIATELINKS Je hebt vast wel eens iemand horen praten over affiliate-links, maar wat zijn dat nou eigenlijk? De simpele uitleg: een hele makkelijke manier om geld te verdienen. De lange uitleg? Die lees je op Baaz! www.baaz.nl/affiliate

JE EIGEN BEDRIJFSAPP

Een eigen app kan een grote meerwaarde zijn voor het imago en bekendheid van je bedrijf en de manier waarop klanten jouw diensten ervaren. Maar hoe maak je nu slim gebruik van die mobiele apparaten, zodat je app ook daadwerkelijk interessant wordt voor het publiek? We vroegen het Oded Klimer, interfacespecialist van HP, op de HP Discover 2014 in Las Vegas. www.baaz.nl/hpdiscover

Jong Ondernemen@Jong_ Ondernemen @BaazMagazine Blij met jullie prachtige prijs! Heel benieuwd naar de winnaar van dit jaar... #NFJO14

7X

Netwerken zonder te borrelen. Heb je helemaal niks met al die mensen in pak die in een grote ruimte visitekaartjes uitwisselen? Probeer dan eens een van deze alternatieven. www.baaz.nl/ netwerken

BAAZ MAGAZINE | 7


Baaz

BMW M5: 30 jaar prestige

Baaz 24/7

Het iconische logo op elke prestige auto van BMW duidt aan dat de bolide waar je naar kijkt niet zomaar een bolide is. Ter ere van het dertigjarige jubileum blikken we terug op de geschiedenis van BMW. www.baaz.nl/bmw30

1 JULI

Dat is de datum waarop jaarlijks de wetten en regels weer flink op de schop worden genomen. Zo ook de rekenregels (minimumlonen, sociale premies, heffingskortingen en belastingtarieven). Baaz geeft een overzicht van wat werknemers je gaan kosten. www.baaz.nl/ rekenregels

5 FOUTEN

Dit zijn de vijf meest gemaakte fouten bij het bestrijden van een cyberaanval: 1 Niet goed inschatten van de potentie en omvang van een aanval 2 Niet betrekken van senior management bij de bestrijding van een aanval 3 Geen rekening houden met de juridische aspecten 4 Niet communiceren 5 Niet bijhouden van een logboek Uitleg en advies lees je hier: www.baaz.nl/cybercrime

100%

Het Canarisch eiland El Hierro mag zich als eerste ter wereld 100% energie-onafhankelijk noemen. Met een eigen windpark en waterkrachtcentrale wordt olie overbodig op dit kleinste eilandje van haar familie. www.baaz.nl/elhierro

@BaazMagazine Betere vraag is hoe het zit met de betaalmentaliteit van werkgevers voor werknemers die geen 9-tot5-mentaliteit hebben... Aard van de leider @ aardvandeleider dichter bij de grond jaaah… bit.ly/UcgVB7 @ BaazMagazine #leiderschap pic.twitter.com/4H5g2TJ1vS Maarten C Smit @ maartencsmit Interessant verhaal van Eric Claassen in @BaazMagazine #kennisvertalers #valorisatie #ondernemerschap pic. twitter.com/SrOGCdqm1d Inspired by Fashion @ fashionnetwerk De goodybags voor het event van vanavond worden gevuld. Vandaag oa. twee magazines van @BaazMagazine en @ Clublifemag Je kan je nog aanmelden

8 | BAAZ MAGAZINE

KICK-OFF ONDERNEMEN ZONDER GRENZEN

Wilde plannen, innovatieve concepten en grenzeloze ambities, dat is wat de deelnemers van de Kick-Off Ondernemen Zonder Grenzen bond. Donderdag 19 juni kwam een grote groep starters samen om hun idee te pitchen, te netwerken en te speeddaten met gevierde namen uit ondernemersland. Baaz was erbij en deed verslag. www.baaz.nl/zondergrenzen


BEST GELEZEN

‘IK WENS JE VEEL PERSONEEL’

‘Hoeveel man personeel werkt er nu bij je bedrijf?’ Het is een van de meest gestelde vragen. Blijkbaar is de grootte van je personeelsbestand voor velen nog steeds één van de belangrijke succesindicatoren. Onterecht, vind ik.

FACTUREREN VOLGENS DE REGELTJES

Hoe maak je een goede factuur, aan welke wettelijke eisen moet het voldoen en hoe lang moet je het eigenlijk bewaren? Over hoe een correcte factuur er uitziet bestaan veel vragen. Wij zetten ze op een rij en geven antwoord. www.baaz.nl/factureren

AUTEUR CAROLINE VAN DER LANDE Hoeveel personeel je in dienst hebt, zegt niks over de winstgevendheid van een bedrijf. Sterker nog, het is zelfs een groot risico voor veel startende bedrijven. Personeelskosten zijn vaak één van de grotere kostenposten. Bij onverwacht tegenvallende omzet is dit nu net een bedrijfsonderdeel waarvan je de kosten niet omlaag kunt brengen. Niet voor niks wordt bovengenoemde vraag na mijn antwoord vaak opgevolgd door een smalend “Ik wens je veel personeel”. Er wordt natuurlijk gedoeld op de minder leuke bijkomstigheden die personeel met zich meebrengt: ziekteverzuim, ontevreden werknemers, salarisonderhandelingen en dat soort zaken. EERSTE ECHTE INVESTERING In vier jaar tijd is ons personeelsbestand uitgegroeid naar vijftien fulltimers, een handjevol stagiairs en heel veel oproepkrachten. Onze eerste echte investering zat ook niet in een koelcel, zelfs niet in ons eigen salaris, maar in het aannemen van het eerste personeelslid. Iemand die ons werk uit handen kon nemen en dat was in het eerste jaar vooral heel veel operationeel werk. Kratten vullen, orders plaatsen, pallets uitruimen, maar ook de nodige commerciële activiteiten zoals offertes maken en klanten nabellen. ‘ON’ IN PLAATS VAN ‘IN’ THE BUSINESS WERKEN Dankzij deze investering konden mijn compagnon en ik ons richten op werkzaamheden die de groei moest bewerkstelligen. Ons motto was en is nog steeds dat we vooral “on the business” in plaats van “in the business” willen werken. Een bekend streven, wat bij mede-ondernemers nog vaak te weinig wordt toegepast. Trotse start ups die verkondigen werkweken van honderd uur te maken en deze dubbele werkweek vooral in de going business steken. De begeerde groei blijft uit, wordt ingepikt door een concurrent of het ondernemersvuur is na twee jaar onbetaald zwoegen gedoofd. Goed personeel aannemen is naar mijn idee dus de beste investering. En dezelfde vlieger ging op voor ons volgende personeelslid, onze officemanager, onze accountmanager enzovoort. Aan elk nieuw vak in het organogram ging vaak een goede discussie vooraf, maar vrijwel elk personeelslid verdiende zichzelf dubbel en dwars terug.

HOLD IT WINT BAAZ PERSPRIJS 2014

Maandag 2 juni stond de Jaarbeurs Utrecht volledig in het teken van jong ondernemerschap. Tijdens de Nationale Finale van Jong Ondernemen streden in totaal twaalf Student Company’s voor diverse prijzen waaronder de Baaz Persprijs 2014. Uiteindelijk wisten de studenten van HOLD IT de Baaz-jury te overtuigen. Lees een uitgebreid interview met de studenten op pagina 19.

Dieneke van Eijk @ dienekevaneijk Leuk en gratis magazine voor ondernemers @BaazMagazine baaz.nl/overig/ontvang… Stijn Kruijssen @stijnk @BaazMagazine Het is vrijdagmiddag dus ik zou het minder agressief willen formuleren, maar WTF IS DIT IN HEMELSNAAM: baaz.nl/content/ het-ge… Sander Tamaëla @tamaela @ stijnk @BaazMagazine lol, wel bijna €15.000 per jaar!!

www.baaz.nl/holdit

FACTOR ‘TIJD’ In de huidige fase van vijftien man personeel, blijkt de factor ‘tijd’ een andere rol in te nemen. Het tijd besparen werd op andere vlakken juist tijdrovend: zonder een duidelijke structuur kunnen dagen gevuld worden met overleg, meetings, evaluaties, discussies over vakanties, ziekteverzuim en andere personeelsonderwerpen. En zo staan we vier jaar verder met een “officiele” personeelsmanual in onze handen. Tja, ook dat is ondernemen… Maar de zin “ik wens je veel personeel” kan ik nog steeds met een oprechte glimlach in ontvangst nemen! Caroline van der Lande is medeoprichtster van De Buurtboer. Samen met Nikki Wiesman startte ze in 2010 de lunchservice om bedrijven van een gezonde lunch te voorzien. www.debuurtboer.nl

BAAZ MAGAZINE | 9


Baaz

Eindbaaz

‘Ervaring is mijn leerschool’

Basic-Fit is lang niet het enige wapenfeit van Nederlands bekendste sportondernemer Basic-Fit is met stip het bekendste bedrijf uit de koker van Dirk Brevé. Zijn successen in de scheepsstoffering en detailhandel zijn veel minder bekend. En wie weet eigenlijk dat Dirk degene was die eind jaren ’80 het fitnessconcept introduceerde in ons land? Aan de rand van zijn drukbevolkte tennisveld blikt Dirk terug op een ondernemersgeschiedenis vol wapenfeiten. TEKST SANNE RUHAAK FOTOGRAFIE JESSE KRAAL

‘Met BasicFit ging alles goed’

10 | BAAZ MAGAZINE

aar waar Purmerend overgaat in Wijdewormer ligt het grote tennis- en sportcomplex van Dirk Brevé. Het is een van zijn oudere bedrijven waar de bezoekers hem vrolijk gedag zeggen en hij nog niet zo lang geleden eigenhandig het fitnessgedeelte verbouwde. 71 jaar is de man die tevreden naar zijn tennissende klanten kijkt, maar hij is niet van plan om zijn pensioendagen buiten de muren van zijn ondernemingen door te brengen. ‘Ik ben nog superfit dus ik zie geen reden om gas terug te nemen. Ik moet alleen zorgen dat mijn kleindochters niet in de buurt zijn’, voegt hij lachend toe. ‘Die proberen me altijd te stoppen als ik aan het klussen of tillen ben.’

Het liefst doet Dirk alles zelf. Hij is nu eenmaal geen ondernemer die vanuit een ivoren toren de boel bestiert, zegt hij. ‘Ik ben een doener, altijd al geweest. Of het nu om de horecavoorziening gaat, de bouw van een nieuwe sportschool of personeelsmanagement, ik werk met plezier aan mijn eigen ondernemingen.’ Van adviseurs moet Dirk dan ook weinig hebben, de huidige trend van business coaches, sparringspartners en inspiratiesessies laat hij rustig aan zich voorbijgaan. Gaan we op zoek naar een heimelijke leermeester die Dirk als jonge ondernemer het vak bijbracht, dan komen we bedrogen uit. ‘Mijn eigen ervaring is altijd mijn leerschool geweest. Dat was al zo toen ik als veertienjarige jongen mijn eerste tapijtjes legde en dat is eigenlijk nooit


Dirk BrevĂŠ

Geboortejaar 1943 | Woonplaats Amsterdam | Bekend van Basic-Fit | Functie oprichter en eigenaar | Hobby’s sporten, fotograferen | Belangrijkste vaardigheden Oog voor toekomstige trends, doorzetter, doener

BAAZ MAGAZINE | 11


Baaz

Eindbaaz

veranderd. Ik denk ook niet dat er iemand was die me echt had kunnen adviseren. De enigen die echt snappen waar je mee bezig bent zijn je concurrenten en die gaan je echt geen goed advies geven.’

EIGEN LEERMEESTER

DE BEDRIJVEN VAN DIRK BREVÉ Op dit moment heeft Dirk nog twee Darteldome-vestigingen (kinderspeelhallen) onder zijn vleugels, één in Kerkrade en één in Sittard. Naast de fitness/tenniscentra in Wijdewormer en het Amsterdamse Kadoelen die Dirk met zijn kinderen bestuurt, verhuurt hij ook nog andere sportcentra verspreid over Nederland.

Het begon allemaal eind jaren vijftig toen de nog jonge Dirk voor het eerst een gat in de markt bespeurde. ‘Er was een gebrek aan stoffeerders in die tijd en ik begon hier en daar wat tapijten te leggen. Of iets wat daar voor doorging, want echt tapijt bestond toen nog niet. Iedereen bleek dat spul te willen en zo kon ik elke avond wel ergens aan de slag. Op een gegeven moment ging een scheepsstoffeerder failliet en kon ik zijn bedrijf overnemen. Ineens zat ik in een branche waar ik helemaal geen verstand van had want tapijten leggen bij mensen thuis is wel wat anders dan het stofferen van een schip. Aan de oude eigenaar kon ik ook niets vragen want die was meteen vertrokken. Kortom: de eerste klussen die ik deed gingen faliekant mis, maar ik leerde mezelf het vak en werd uiteindelijk heel succesvol. Sindsdien weet ik dat je je vak het beste leert door het te doen, fouten te maken en door te gaan.’ Dat laatste is wel essen­ tieel, denkt Dirk. Wanneer je als ondernemer zonder advies van buitenaf alles eigenhandig opbouwt, kun je het je niet

12 | BAAZ MAGAZINE

veroorloven om bij de pakken neer te zitten als het even niet gaat. ‘Ik mag dan veel succes hebben gehad, de mislukkingen waren er zeker ook’, vertelt Dirk eerlijk. ‘Ik ben geen goede ondernemer omdat ik nooit fouten heb gemaakt, wat mij denk ik succesvol maakt is dat ik altijd heb doorgezet. Het beste voorbeeld is een enorme hal die ik in 1978 in Zaandam bouwde. Dat deed ik in eerste instantie voor mijn scheepstofferingsbedrijf, maar omdat ik inmiddels doorhad dat die markt op het punt van omvallen stond, zorgde ik dat je er ook in kon tennissen. Zelf tenniste ik graag en vond ik dat een mooie invulling van de hal, maar de gemeente vond binnen tennis iets elitairs en geen activiteit waar het een bestemmingsplan voor wilde wijzigen. Na jarenlang gedreig en gedoe moest ik mijn hal sluiten. Dat kostte me zo’n 800.000 gulden en ik was ridder te voet. Maar ik zette door en bouwde een nieuw tenniscentrum in Amsterdam. Deze keer zorgde ik natuurlijk wel voor een juist bestemmingsplan.’

ALTIJD DE EERSTE De sluiting van de scheepswerf ADM en de NDSMwerf – twee belangrijke klanten van Dirk – betekende voor Dirk het begin van een succesvolle carrière als sportondernemer. ‘Die branche bestond in de jaren zeventig nog nauwelijks’, blikt hij terug. ‘Nu is Nederland tot de nok toe gevuld met fitnessmogelijkheden,

maar toen stonden sportscholen in een kwaad daglicht. Het waren plekken waar bodybuilders spieren kweekten, geen centra waar een zakenman aan zijn gezondheid werkte.’ Geen fijne markt om aan de slag te gaan, maar zoals het een echte ondernemer betaamt zag Dirk kansen waar anderen alleen belemmeringen zagen. ‘Hoe ik wist dat het succes zou hebben? Ik probeerde het uit met een kleine fitnessruimte in mijn tennishal in


Amsterdam. Dat liep waanzinnig goed dus concludeerde ik dat er animo voor was.’ Vanaf dat moment begon Dirk aan de bouw van verschillende centra in het land die hij stuk voor stuk eigenhandig uit de grond optrok. Met zeven vestigingen wist hij het fitnessconcept aan de Nederlandse man te brengen, maar dat ging zeker niet zonder slag of stoot. ‘Het probleem van altijd de eerste op de markt zijn, is dat ze bij de gemeente niet direct geloven in je plannen. Early adopters lopen dus altijd tegen een “nee” op hun vergunningsaanvraag aan. Waar ik in al die jaren ook mee aankwam, het antwoord op het gemeentehuis was steevast: “Maar meneer, dat kan toch helemaal niet!” Vervolgens moet je eindeloos

volhouden en doorzeuren totdat ze overstag gaan en je de vergunning of het bestemmingsplan krijgt dat je wilt.’

GEMISTE KANS De stap van een reguliere sportschool naar een lowbudget-variant lijkt snel gezet, maar niets is minder waar. Dirk mocht dan wel de eerste serieuze ondernemer in sportscholen zijn, met Basic-Fit volgde hij de concurrent Fit4Free die net even eerder het concept lanceerde. ‘Natuurlijk had ik net als Fit4Free gezien dat lowbudget-fitness in Duitsland succes beleefde, maar ik dacht niet dat zoiets in Nederland mogelijk was. Ik had een heel team aan begeleiders rondlopen, een goed bezette receptie, een zwembad en

‘Een startende ondernemer kan nooit voor elkaar krijgen wat ik voor elkaar kreeg’

BAAZ MAGAZINE | 13


Baaz

Eindbaaz

een sauna, dat was nooit te betalen met zulke lage abonnementsprijzen.’ Dat je door een beetje slim te ondernemen wel degelijk zo’n formule kon doorvoeren, bewezen de eerste Fit4Free-vestigingen die in 2005 hun deuren openden. ‘Ik baalde verschrikkelijk! Ik was de eerste ondernemer die met fitness begon in Nederland en had de kans gemist om de eerste te zijn in lowbudget.’ Maar ook hier geldt: doorzetten en verdergaan. ‘Vanaf dat moment wist ik: als ik een vuist wil maken in Nederland moet ik op zoveel mogelijk plekken een lowbudget-fitnesscentrum FEIT neerzetten.’ Dat het idee De markt voor lowbudget-fitness was zo voor wat zijn grootste goed dat Dirk zonder veel marketing elke maand minstens 600 mensen inschreef. onderneming zou worden,

14 | BAAZ MAGAZINE

niet van eigen makelij was, maakt hem niet veel uit. ‘Afkijken van de concurrent doe je altijd, dat is ook ondernemen. Je kunt niet altijd de eerste zijn in alles en bovendien: Fit4Free keek het kunstje ook van de Duitsers af.’ Terug op het strijdtoneel vocht Dirk als een leeuw voor de positie van Fit4Free dat op dat moment tien vestigingen op naam had staan. ‘Samen met mijn compagnon bouwde ik een van mijn zeven vestigingen die minder goed liep om tot de eerste Basic-Fit. Het liep als een gek en vanaf dat moment wisten we dat de markt enorm was. Elke maand openden we een nieuwe vestiging. Natuurlijk moesten we wel ons


traditionele businessplan ombouwen om het betaalbaar en winstgevend te maken. De hele routing moest zo zijn dat je met slechts één man personeel de hele zaak moest kunnen runnen. De receptie moest centraal liggen en je medewerkers moesten behalve fitnessinstructeur niet te beroerd zijn om ook schoon te maken. Dat waren wel even veranderingen die we onder de knie moesten krijgen’, geeft Dirk toe. ‘Maar die groeistuipjes horen erbij.’

FOUTLOOS ONDERNEMEN Anders dan bij zijn eerdere ondernemingen – de tennishal in Zaandam als lichtend voorbeeld – kan Dirk zich met BasicFit geen grote fouten of tegenvallers herinneren. ‘Eigenlijk ging alles gewoon goed’, concludeert hij. ‘Ik denk dat dat met twee dingen te maken heeft: Basic-Fit was een compleet nieuw concept én ik had inmiddels wel de nodige ervaring in de fitnessbranche. Ik wist welke problemen ik kon verwachten en had het inzicht dat het belangrijkste was om in korte tijd flink te bouwen. Ondertussen groeide Fit4Free namelijk ook, dus de concurrentiestrijd was enorm en dat is het nog steeds.’ Met twee belangrijke ingrediënten in huis kon Dirk echter zijn concurrent inhalen. ‘Ik kon al die vestigingen openen omdat ik wist dat er een potentiële koper klaarstond om het bedrijf uiteindelijk op te kopen én ik had door mijn eerdere en andere ondernemingen de financiële middelen om dat te doen. Dat laatste is niet onbelangrijk want eerlijk is eerlijk: als startende ondernemer gaat het je nooit lukken om dit voor elkaar te krijgen. Eén Basic-Fit-vestiging kost je al snel vier ton aan investering, dat gaat geen bank je geven. Zeker nu niet en zeker niet als je een starter bent.’

GENOEG IS GENOEG Met 36 vestigingen op de teller vond Dirk het genoeg geweest. Hij was 68 en had nog genoeg bedrijven waar hij zijn tijd en energie in kwijt kon. Bovendien zou het aanhouden van Basic-Fit een hele organisatorische verandering vereisen en dat strookte niet met Dirks ondernemersvisie. ‘De keuze was simpel: ik moest een investeerder vinden om verder uit te breiden of ik moest de boel verkopen. Dat eerste zag ik niet zitten. Investeerders vind ik geen probleem, maar verder groeien zou betekenen dat ik een hele organisatie zou moeten optuigen. Ik zou allerlei managers in dienst moeten nemen en een hoofdkantoor moeten openen om de zaak te besturen. Dat is niks voor mij, ik wil het zelf doen en alles zelf in de hand houden.’ De koper die al eerder op Dirks sportscholen aasde – maar te weinig geld bood –, was de Waterland combinatie die flink investeert in allerhande fitnessondernemingen en tientallen miljoenen neertelde voor Basic-Fit. ‘Sinds ze mijn scholen wilden opkopen, wist ik dat ze Basic-Fit uiteindelijk over zouden kopen. ‘Het mooiste is om Uiteindelijk verkocht mijn kinderen en ik Basic-Fit toen we in kleinkinderen te zien vestigingenaantal gelijk rondlopen in het bedrijf’ stonden met Fit4Free. Nu heeft Basic-Fit onder de vlag van Health City verreweg de meeste scholen op zijn naam en is het de concurrent definitief voorbijgesneld’, verklaart Dirk niet zonder tevreden glimlach. Zien veel ondernemers een succesvolle overname van hun bedrijf als cumulatie van hun succes, voor Dirk is een verkoop slechts een leuke en noodzakelijke bijkomstigheid. De bevestiging voor zijn prestaties vindt hij heel ergens anders. Dirk: ‘Het grootste succes dat je als ondernemer beleeft, is het moment dat je beseft dat je bedrijf geslaagd is. Dat gevoel had ik voor het eerst toen ik een goedlopende tennishal neer kon zetten. Ik geniet er zo van om te zien dat deze mensen hier plezier hebben’, zegt Dirk terwijl hij zijn blik naar het tennisveld richt waar wat senioren een balletje slaan. ‘Kijk naar de mannen die BAAZ MAGAZINE | 15


Baaz

Eindbaaz

TIJDLIJN 1957 Eerste klussen als stoffeerder 1964 Aan de slag als scheepsstoffeerder Begin ’70 Dirk opent twee meubelwinkels 1976 Opening van een groothandel in cadeauartikelen 1979 Eerste tennishal Zaandam

daarbuiten in de zon koffie drinken, mij vriendelijk toezwaaien en straks weer lekker een uurtje gaan tennissen, meer kun je toch niet bereiken?’

ook gewoon brood op de plank komen. 'Maar ik ben wel een echte familieman’, verzekert Dirk. ‘Dat mijn drie kinderen én mijn zeven kleinkinderen nu in mijn bedrijven werken, vind ik schitterend.’

NOG LANG GEEN PENSIOEN Zolang hij zijn kleinkinderen kan ontwijken die hem terugfluiten, blijft Dirk een drukke baas. Hij heeft mazzel dat zijn vrouw behalve een fanatieke sporter nauw betrokken is bij zijn bedrijven en hem niet thuis achter de geraniums

Ondertussen blijft het ondernemerschap kriebelen en is Dirk alweer bezig met een nieuw concept op sportgebied. ‘Wel wat kleiner hoor, want aan zo’n grote operatie als Basic-Fit ga ik niet meer beginnen’, stelt hij gerust. ‘Dat

verwacht. Dat is nu fijn, maar toen hun drie kinderen nog klein waren helemaal. ‘Ik maakte weken van honderd uur’, blikt Dirk terug. ‘De consequentie was dat mijn vrouw de kinderen opvoedde. Gelukkig is zij heel meedenkend en heb ik van haar of de kinderen nooit klachten gehad dat ik er te weinig was. Als je zoveel uur aan je eigen bedrijf besteedt, is het belangrijk dat je als je thuis bent ook écht thuis bent. Daar heb ik altijd voor gezorgd: dan ging ik vlotten bouwen met de kinderen of met de hond de polder in. Alleen de vakanties waren vaak een probleem. Regelmatig kwam het voor dat ik na twee dagen al werd teruggeroepen naar de zaak.’ Spijt dat hij veel vakanties heeft moeten missen, heeft Dirk niet. ‘Het hoort bij een eigen onderneming en bovendien moest er

kan trouwens ook niet meer want de markt is zo goed als verzadigd. Op een paar plekken na en daar wil ik Smart Fit neerzetten. Dat is een fitnessformule waarmee je per bezoek betaalt; geen abonnementskosten dus en als je even met vakantie bent of gewoon een paar maanden niet wilt komen, is dat geen probleem. Op dit moment loopt de trial in Vlaardingen en dat werkt verrassend goed. Op elke plek in Nederland waar minimaal 60.000 mensen op tien minuten afstand wonen en er nog geen lowbudget-alternatief is, wil ik een vestiging bouwen. Dat zullen er zo’n twaalf worden, daarna is de markt echt bomvol.’

1986 Tweede tennishal Amsterdam 1989 Opening eerste fitnessschool 1995 Opening vijf fitnessscholen 2007- 64 centra gaan open, 2010 waaronder ook Basic-Fit’s 2010 Dirk verkoopt Basic Fit 2013 Opening kinderspeelhallen Darteldome KerkradeSittard 2013 Lancering trial Smart Fit - Vlaardingen

FEIT De enige adviseur die Dirk heeft is zijn accountant. ‘Echte raad vraag ik hem niet. Beslissingen maak ik zelf, maar ik controleer altijd wel even bij hem of mijn besluiten consequenties hebben voor bijvoorbeeld de belasting.'

16 | BAAZ MAGAZINE


' Voor mij kent talent geen leeftijd.'

ADVERTENTIE

” Ik ben Hans-Jaap Eijerkamp, directeur Eijerkamp Retail Groep. Voor onze woonzaken wil ik alleen het beste. Ook als ik op zoek ben naar nieuwe werknemers. Als ondernemer laat ik hierbij geen enkele kans liggen. Daarom ga ik altijd in gesprek met jonge krachten én met ervaren 50-plussers. Want talent kent geen leeftijd. Ik sta open voor kansen, open voor 50-plus. Ga ook in gesprek met 50-plussers en zie hoeveel focus en ervaring je met zo iemand binnenhaalt. Doe mee op openvoor50plus.nl.”


Baaz

Advertorial

EXPERT

Stanja Mau-Sjoe is Strategy & Marketing Manager van Marktplaats Zakelijk. www.marktplaatszakelijk.nl

Marktplaats Zakelijk geeft mkb’ers een koopgericht miljoenenbereik Marktplaats is

in vijftien jaar tijd uitgegroeid tot het grootste handelsplatform van Nederland. Dagelijks bezoeken 1,3 miljoen potentiële kopers de website en dat maakt Marktplaats voor ondernemers razend interessant. Stanja Mau-Sjoe is Strategy & Marketing Manager van Marktplaats Zakelijk en vertelt welke mogelijkheden Marktplaats ondernemers te bieden heeft. at ondernemers massaal groeien door te adverteren op Marktplaats is een feit en dat is volgens Stanja niet vreemd: ‘We zijn tegenwoordig veel meer dan een handelsplek voor tweedehands spullen. Marktplaats-bezoekers zijn op zoek naar leuke deals en maar liefst 40 procent is op zoek naar nieuwe producten. Als je als ondernemer prominent met je product in de zoekresultaten staat, kun je zomaar hoge verkoopcijfers genereren.’

hoe meer kliks je krijgt, hoe vaker je getoond wordt. Het grote voordeel van adverteren met Admarkt is dat je alleen betaalt voor resultaat. Krijg je geen kliks op je advertentie, dan betaal je niks. Om je advertenties goed te monitoren, krijg je als adverteerder toegang tot een dashboard waar je precies ziet wat de doorklikratio’s zijn en welke advertenties het wel en niet goed doen.

MARKTPLAATS AANBIEDING: PARTIJENVERKOOP Wil je nieuwe

producten bij een groot publiek onder de aandacht brengen of wil je een flinke ADMARKT: ADVERTEREN OP DE BESTE partij producten verkopen? Dan ben je bij PLEKKEN OP MARKTPLAATS Vooral Marktplaats Aanbieding aan het goede Admarkt Topadvertenties, de betaalde adres. Ook hier betaal je alleen voor advertenties die bovenaan de resultatenresultaat, in dit geval voor elke verkoop lijst staan op Marktplaats, is populair bij die je realiseert. ‘Het voordeel van mkb’ers. Stanja: ‘Vaak hebben ondernedeze dienst is dat je op twee manieren mers een prachtige website en goede aandacht voor je product genereert’, producten, maar missen zij vertelt Stanja. ‘Allereerst het bereik. Hoe krijg je een sta je op de homepage MARKTPLAATS DIENSTEN koopgericht miljoenenpuvan Marktplaats.nl waar EN VAKMENSEN bliek op je website? Dat gaat elke dag meer dan een bijna niet.’ Met Admarkt miljoen bezoekers komen Verkoop je geen producten breng je je product onder de en daarnaast versturen maar lever je een dienst? Werf dan klanten door te adverteren aandacht van de 1,3 miljoen wij consumenten ook elke in de rubriek Diensten en dagelijkse bezoekers. Je dag een e-mail met de Vakmensen of door te reageren op klussen die consumenten maakt een eigen advertentie aanbieding van de dag.’ zelf op Marktplaats zetten. aan voor je product(en) met Marktplaats Diensten en een beschrijving, kenmerWil je meer weten over wat Vakmensen biedt ondernemers diverse advertentiepaketten, ken, foto, weblink en stelt je Marktplaats Zakelijk jou als om bijvoorbeeld extra op eigen klikprijs in waarmee ondernemer te bieden heeft? te vallen als er binnen een bepaalde regio wordt gezocht, je de positie van de adverGa dan naar of om bij de zoekresultaten op www.marktplaatszakelijk.nl tentie bepaalt. Tegelijkertijd opvallende wijze aan te geven dat je direct beschikbaar bent. telt je populariteit mee: 18 | BAAZ MAGAZINE

Niels Verwij Sales Manager van VWL Trading over Marktplaats Aanbieding ‘VWL Trading is een handels­ onderneming die doorgaans producten levert aan andere ondernemers. Via Marktplaats Aanbieding verkopen wij onze producten regelmatig direct aan de consument. Samen met het team van Marktplaats hebben we verschillende succesvolle deals opgezet. Dit doen we om overstock weg te werken, nieuwe producten te testen en natuurlijk om sales te genereren. Ik kan een samenwerking met Marktplaats Aanbieding alle retailers aanraden, een leuke deal is zo opgezet, zonder ingewikkelde procedures en grote investeringen vooraf. Belangrijk is wel dat je genoeg voorraad hebt, want het kan soms snel gaan.’

Edwin de Jong Eigenaar Fietsuniek.nl, Bakfietsweb.nl en Omafiets.nl ‘Marktplaats is voor mij de start geweest van mijn carrière als ondernemer. Doordat ik mijn eigen fiets razendsnel op Marktplaats verkocht ben ik een aantal jaar geleden met de online fietsenwinkel Fietsuniek gestart. Het grootste deel van mijn klanten vind ik door te adverteren op Marktplaats via Admarkt, je bereikt miljoenen mensen met je advertenties. Veel mensen die via Marktplaats op zoek zijn naar een tweedehands fiets, kopen daardoor uiteindelijk toch een nieuwe fiets. Inmiddels ben ik ook eigenaar van de online shops Bakfietsweb.nl en Omafiets.nl en heb ik één procent van de Nederlandse fietsenmarkt in handen. Ik heb dan ook veel advertenties op Marktplaats staan. Via een persoonlijk account en een koppeling met mijn voorraadsysteem kost het bijhouden van mijn Admarkt advertenties me echter vrij weinig tijd.’


Baaz

Baaz Persprijs 2014

‘Alles draait om lef hebben’ Sinds deze zomer is HOLD IT niet langer een student company binnen het programma van Jong Ondernemen, maar met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel officieel een VOF. Hoe jong ze ook zijn, de vijf oprichters zijn vastberaden de succesvolle lijn die ze het afgelopen schooljaar inzetten te blijven volgen.

WINNAARS PERSPRIJS 2014

TEKST SANNE RUHAAK BEELD JOOSHUA FRANSSEN EN HOLD IT

e hebben alle vertrouwen dat ons dan gelukt. ‘We hebben gigantisch veel eerste jaar als VOF geleerd en contacten opgedaan die je aneen succes wordt’, ders nooit zomaar tegenkomt’, blikken ze vertellen de vijf jonterug op het afgelopen schooljaar. ‘Mengens terwijl ze strak sen kennen ons nu en daardoor staan in pak bij ons aan tafel zitten. Hun prowe veel steviger in de markt. We hadden ducten – de Stayholds – hebben ze netjes door onze opleiding natuurlijk wel een voor zich opgesteld. Aan professionaliteit idee van hoe ondernemerschap eruitziet, ontbreekt het deze jonge enthousiasmaar nu hebben we het ervaren.’ telingen niet en dat is maar goed ook. Met de afronding van het programma Stefan: ‘Als VOF moeten we anders en moest HOLD IT ook afscheid nemen van serieuzer communiceren dan de mentor en financiële voorheen als student compaadviseur die tijdens het HOLD IT ny. Toen trokken we nog veel traject tot hun beschikBedrijfsvorm VOF, sinds profijt van de gunfactor die king stond. Hoe pakken juli 2014 Product Stayhold, een uit we hadden, nu zijn we een ze dat aan? ‘We hebben Ierland afkomstig hulpmidecht bedrijf en doen we mee geen vaste adviseurs del dat zorgt dat alles in je met de grote jongens. Dat meer’, vertelt Stefan, kofferbak, caravan of boot veilig en stevig op hun plaats betekent dus dat je duidelijke ‘maar ondernemen doe blijft staan stappenplannen hebt klaarligje nooit alleen. Je hebt Eigenaars Stefan Dekker (algemeen directeur), Jurian gen en je goed voorbereidt op altijd een omgeving die je van der Hart (manager marnieuwe introducties, beursbeadviseert en ondersteunt. keting & promotie), Sander zoeken en marketingacties.’ Het grappige is dat we Eggebeen (manager verkoop), Sander van Deventer Nog geen paar weken gejuist het meeste van (manager inkoop & logistiek), leden maakte HOLD IT nog onze begeleiders hebben Vincent van Gilst (manager financiën) deel uit van het ondernemergeleerd doordat ze niet te Resultaten jaar één 34.500 schapsprogramma van Jong nauw betrokken waren. euro omzet en rendement van 192 % Ondernemen waarmee de Ze lieten ons vrij en dat Omzetdoel jaar twee stichting studenten enthouheeft ons gebracht waar 100.000 euro siast wil maken voor het onwe nu staan: ze hebben Twitter @HOLDITZeeland Website dernemersleven. Dat is bij de ons zelfstandig leren www.holditzeeland.nl jongens van dit bedrijf meer ondernemen.’

BAAZ PERSPRIJS 2014 HOLD IT WON DE BAAZ PERSPRIJS 2014 OMDAT HET BEDRIJF ALS BESTE DE MEDIA WIST IN TE ZETTEN OM HUN PRODUCT TE PROMOTEN. HOE PAKTEN ZE DAT AAN? ‘Aan marketing en publiciteit hebben wij een groot deel van ons succes te danken. We hadden van te voren al bedacht dat we sterk gingen inzetten op vrije publiciteit en dat heeft ontzettend goed uitgewerkt. Dat heeft er ook wel mee te maken dat we niet bang zijn om zomaar ergens binnen te stappen en mensen aan te spreken. Op die manier hebben we een mega-order van Autotaalglas binnengehaald, maar lukte het ook om Mark Rutte en Heleen Dura-Van Oord tijdens een netwerkbeurs voor de camera ons product te overhandigen. Je plannen moeten goed zijn, je doelstelling helder en dan draait alles alleen nog maar om lef hebben.’

BAAZ MAGAZINE | 19


‘BUSINESS CONTINUITY’ volgens KeepItSafe®: UP & RUNNING MET ÉÉN DRUK OP DE KNOP KeepItSafe® DISASTER RECOVERY De slimme, alles-in-één data backupoplossing. Met de garantie dat u altijd snel verloren data kunt terughalen. En, waarbij, in geval van nood, altijd een backupserver klaar staat het werk over te nemen, zowel on-site als off-site.

VERLIES NOOIT MEER DATA. 100% GEGARANDEERD. CONTINUE SERVER BACKUP Continue snapshots van de volledige server Geïntegreerde application-aware plugins zorgen voor de backup van Exchange en SQL

ADVERTENTIE

Global deduplication en compressie van de data vermindert de opslag met 80%

SNELLE DISASTER RECOVERY Push-button failover activeert de virtuele standby machine RTO en RPO van minder dan 5 minuten On-site backup voor het razendsnel terugplaatsen van data – tot 8Gbs Bare-metal restore met migratiepaden: p2v, v2v, v2p en p2p Veilig versleutelde off-site replicatie van de data

EENVOUDIGE GECENTRALISEERDE MONITORING EN CONTROLE Beheer de backup van uw volledige Windows en Linux omgeving vanuit één console Flexibel bewaarbeleid Exception Alert via Windows Event Log of via e-mail Graphical en Command-line interface

BEL ONS VOOR EEN DEMO

020 – 262 42 55 www.keepitsafe.nl/disasterrecovery

Baaz 3.2014  

www.baaz.nl

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you