Page 1

BIJZONDERE WERKWIJZEN VAN CREATIEVE ONDERNEMERS

€6,95

Pagina 78

SPECIAL

ONDERNEMEN OVER DE GRENS Wat moet je weten om ook buiten Nederland succesvol te zijn?

Allan Hardenberg, oprichter en eigenaar ALDA Events

‘We moesten wel met iets eigens komen’

Met de bank de grens over Laat je goed voorlichten Pagina 32

Pagina 12

Quirky

Maak jouw idee werkelijkheid Pagina 64

Bloomon Al na drie maanden de grens over Pagina 25

Uber

Iedereen ondernemer Pagina 66

BAAZ 2•2015 •€6,95 BP

EEN UITGAVE VAN CLIPBOARD PUBLISHING

DANCE ALS EXPORTPRODUCT IF IT AIN’T DUTCH, IT AIN’T MUCH Pagina 44


Editorial

Welkom Clipboard Publishing BV Delftweg 147 2289 BD Rijswijk, Nederland Tel: *31(0)15-7600700 Fax: *31(0)15-7600760 info@clipboard-publishing.nl www.clipboard-publishing.nl

Uitgever Linda Oenema linda@clipboard-publishing.nl

Marketing & PR Tim Beemer Giancarlo Idili Charise Geluk Nena Verhoef marketing@clipboard-publishing.nl

Hoofdredacteur Mark Scholten mark@clipboard-publishing.nl

Redactie Lucas Boon Peter Güldenpfennig Joni Hendrix Julian Huijbregts Thomas Kouveld Eveline Meijer

Medewerkers Gerard Henninger

Vormgeving Martijn Herremans Lloyd Troost Ron de Vos

Traffic manager Rowan Schaaf rowan@clipboard-publishing.nl

Sales Bart Arkesteijn Guido van Belle Manon van den Enden Tom Feijtes Daniel Foerster Mitchell Koymans Siebe Punter Jascha Vink sales@clipboard-publishing.nl Tel: *31(0)15-7600770

Drukkerij Senefelder Misset, Doetinchem

Distributie Nederland Betapress BV, Gilze

Distributie België Betapress NV, Turnhout

Een goed idee is nog geen bedrijf Het succes van de deeleconomie als concept is niet te ontkennen. Je kunt als consument gemakkelijk concurreren met ondernemers via websites, apps en sociale media. Deze gratis of goedkope manieren om jouw product (of het nu een auto, een kamer of een fiets is) aan te bieden hebben geleid tot een speelveld waarin alle partijen plots gelijk zijn. Diezelfde democratisering zie je ook terug bij het lanceren van nieuwe producten. Gevestigde namen maken gebruik van crowdfunding om hun ideeën in de markt te zetten, maar doen het niet per definitie beter dan een slim voorstel van een onbekende creatieveling. Wel kan zo’n grote naam je helpen met het vergaren van aandacht en geeft een bekende naam vertrouwen in de capaciteit van een ondernemer om het product af te leveren dat hij voor ogen heeft. Dat wordt vaak onderschat door enthousiaste ondernemers in de dop: het eindresultaat ligt nog niet in de winkels en je zult nog altijd flink moeten ondernemen om van jouw nieuwe bedrijf een succes te maken. Daarom ben ik enthousiast over de opzet van Quirky: een platform waar uitvinders hun idee kunnen pitchen en als dit wordt goedgekeurd, het ook daadwerkelijk in productie wordt genomen en in de schappen komt te liggen bij grote retailers. Zo kunnen

de innovatieve geesten zich bezig houden met het uitwerken van ideeën zonder zich al te veel zorgen te hoeven maken over de uiteindelijke uitvoering. Die uitvoering levert voor veel via crowdfunding gefinancierde projecten problemen op. Deadlines worden niet gehaald, het eindresultaat is niet wat het publiek had verwacht, of er blijkt toch ineens meer geld nodig te zijn om alles te kunnen leveren dat is beloofd. Een platform als Quirky neemt een deel van deze zorgen weg door een professioneel team te laten kijken naar de haalbaarheid van projecten en daadwerkelijk de productie op te zetten via hun partners. Je zou het natuurlijk ook om kunnen draaien en van de mensen die hun product willen lanceren via crowdfunding kunnen verwachten dat ze een fatsoenlijk bedrijfsplan hebben. Maar uitvinders zijn niet per se ondernemers, dus is het maar goed dat die twee partijen elkaar kunnen vinden via het internet. Ook bij Baaz maken we maar al te graag gebruik van de kennis die onze community heeft. Op pagina 21 kun je meedoen aan ons lezersonderzoek. Laat ons weten wat er beter kan, waar je meer over wilt lezen en maak nog kans op een mooie prijs ook. We zijn erg benieuwd naar jullie mening.

MARK SCHOLTEN HOOFDREDACTEUR Baaz is dagelijks actief op social media. Volg ons, like ons, deel artikelen en discussieer mee. internet www.baaz.nl twitter @baazmagazine facebook www.facebook.com/baazmag

ONDERNEMER OF CEO? ONTVANG GRATIS BAAZ MAGAZINE www.baaz.nl/abo

Copyright © 2015 Clipboard Publishing bv, Rijswijk. Het is niet toegestaan om in Baaz gepubliceerde artikelen, of gedeelten daarvan, dan wel gebruikt beeldmateriaal over te nemen, te (doen) publiceren of anderszins openbaar te maken of te verveelvoudigen, zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming vooraf van de uitgever dan wel hoofdredacteur, behoudens het auteurs- en beeldrecht van de auteur/fotograaf indien niet in dienst bij Clipboard Publishing.

BAAZ MAGAZINE | 3


Baaz

Over ons

Over ons Baaz Magazine wordt gemaakt door een enthousiast

team van redacteuren. Zij zijn altijd op zoek naar de meest innovatieve startups, interessante ondernemersverhalen en de beste oplossingen om jouw bedrijf nog succesvoller te maken. Naast de vaste redactie maken we graag gebruik van de expertise van ondernemers die met gastcolumns hun praktijkervaring uit de doeken doen. Even voorstellen: MARK SCHOLTEN HOOFDREDACTEUR

Als hoofdredacteur is Mark verantwoordelijk voor de inhoud van het magazine en de website. Hij stuurt de redactie aan en zet onderwerpen uit. Door zijn voorliefde voor technische innovatie geniet hij met volle teugen van de inspiratie die hij haalt uit interviews met startups. mark@clipboard-publishing.nl

REDACTIE

Van interviews tot reviews en eindredactie, alle redacteuren van Clipboard Publishing werken mee aan BAAZ.

JONI HENDRIX

EVELINE MEIJER

Joni is een expert in het schrijven van inspirerende longreads. Of ze nu spreekt met een ervaren ondernemer of met een piepjonge starter, ze komt altijd terug met een mooi verhaal. Ze heeft een passie voor de mensen achter de ondernemingen, maar kan ook prima overweg met complexe ondernemersvraagstukken.

Eveline heeft een neus voor techniek en innovatie. Als geen ander schrijft ze informatieve achtergrondartikelen en weet ze tijdens interviews het echte verhaal achter een onderneming boven water te krijgen. Als er een nieuwe technologische startup wordt opgericht, is zij de eerste die het weet.

joni@clipboardpublishing.nl

eveline@clipboardpublishing.nl

REDACTEUR

4 | BAAZ MAGAZINE

PETER GULDENPFENNIG LUCAS BOON

REDACTEUR

JULIAN HUIJBREGTS

THOMAS KOUVELD

Clipboard Publishing Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, gekopieerd of op andere wijze worden verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.


Baaz

Inhoud

66 De beste

tools voor ondernemers

Als ondernemer ben je continu met allerlei taken bezig. Van het managen van je personeel tot het bijhouden van je e-mail – het lijkt wel alsof er niet genoeg uren in een dag zitten. Gelukkig zijn er tal van programma's en tools om het leven iets gemakkelijker te maken.

THROWBACK BOSSDAY Hoe vergaat het de startups die we eerder interviewden een paar jaar later? Wij zochten ze op en lieten ze hun verhaal doen. Lees verder op pagina 28.

12 Eindbaaz

Allan Hardenberg

Wanneer je denkt aan Nederlandse succesondernemers ben je misschien geneigd om te vergeten dat ondernemers in de muziekindustrie absoluut in dit rijtje thuishoren. Allan Hardenberg begon in 1990 als jongste bediende in de plaatselijke horecagelegenheid in Zwijndrecht, maar is inmiddels als medeoprichter van ALDA Events verantwoordelijk voor de grootste dance-spektakels met de beste dj's ter wereld.

22 Kick.start

Nieuwe, veelbelovende start-ups krijgen de kans hun verhaal te doen. In deze editie: ULU en Scan It Quickly.

38 Dag in / Dag uit

In de vorige Baaz schreven we al over de volledig zelfvoorzienende fabriek die in opdracht van BsaB wordt gebouwd in Thailand. We kregen een kijkje in de keuken.

Baaz is het magazine voor ondernemers uit het mkb, over business, management, lifestyle en het zakenleven. Baaz wil eigenlijk maar één ding: ondernemers en leidinggevenden inspireren en informeren. Het laat zien hoe je een bedrijf sterker kunt maken. Met innnoverende ict, een goede marketingstrategie of een vooruitstrevende managementstijl. Geen technisch jargon of gebral, maar heldere informatieve artikelen, geschreven vanuit de optiek van de ondernemer.

6 | BAAZ MAGAZINE

Baaz staat vol verhalen uit de praktijk, van specialisten, leveranciers en de ondernemer zelf, afgewisseld met interessante en prikkelende vaste rubrieken en columns. Baaz heeft als belangrijke pijlers innoveren en duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen.


Upcoming EU Data Protection Regulation See if you are at risk

Is your organization ready for the upcoming EU Data Protection Regulation? Prevent million dollar fines and see if you’re organization is compliant! Take our free online 60 seconds compliance check.

Take the test at sophos.com/eu Š Copyright 2015. Sophos Ltd. All rights reserved.


Baaz

Inhoud 74

25

54

64

25 Bedankt voor de mooie bloemen

Internetstartup Bloomon is pas sinds november 2014 actief, maar waagt nu al de stap naar het buitenland. Ondernemers Patrick Hurenkamp en Bart Troost hebben hun zinnen gezet op de Duitse consument, die meer geld uitgeeft aan bloemen, maar wel een heel andere benadering vereist.

32 Met de bank de grens over

Je wilt jouw onderneming naar het buitenland brengen. Dan heb je heel wat om rekening mee te houden. Misschien is het een goed idee je te wenden tot je bank, die al een netwerk in het buitenland heeft.

35 Burn-out: de vier valkuilen van de werkgever

Wanneer een medewerker last heeft van burnoutklachten, heeft een werkgever heel wat verantwoordelijkheden om de reïntegratie soepel te laten verlopen. Anke Linssen van DAS zet de vier belangrijkste valkuilen op een rij.

54 Baaz zoekt uit Arbeidsrechtjurist Janine Bauer buigt zich over de arbeidsrechtelijke aspecten van ondernemen over de grens. Want valt een werknemer die voor jouw bedrijf in het buitenland werkt onder de wetgeving van het land waar hij werkt, of waar hij in dienst is?

60 Contentmarketing over de grens

Gastexpert Domingo Karsten weet precies hoe je een doelgroep aanspreekt. Buitenlandse klanten vragen echter een heel andere benadering. Vijf tips om je contentmarketing-strategie goed op te zetten.

64 Maak jouw idee realiteit met Quirky

Een idee kan overal vandaan komen, maar om er daadwerkelijk een product van te maken is voor de meeste bedenkers te veel werk. Met Quirky kan je jouw idee laten beoordelen door de aangesloten community en zou het met hun goedkeuring weleens in grote winkelketens kunnen komen te liggen.

74 Iedereen ondernemer met Uber

Uber heeft de taxibranche blijvend veranderd met de lancering van UberPOP. Maar is het de redding van een vastgeroeste markt of zijn deze 'snorders' een probleem?

78 Bijzondere werkwijzen van creatieve ondernemers

Leonie van Wijk neemt je mee in de wereld van creatieve ondernemers. Deze gaan vaak meer gevoelsmatig te werk en voeren hun werkzaamheden op bijzondere manieren uit. Een kijkje in de creatieve sector.

80 Baaz.Ethics: Haasje-over rechts

Koos Hoogland buigt zich over de industrie die is ontstaan rondom ontwikkelingssamenwerking. Is het wel verantwoord om geld te verdienen aan ontwikkelingshulp?

44 Dance als exportproduct

Dance? If it ain't Dutch, it ain't much. Artiesten als Tiësto, Afrojack en Martin Garrix – wie kent ze niet? Maar niet alleen dj’s zijn groot geworden met deze muziekstijl, ook het bedrijfsleven pikt een graantje mee.

Gratis Baaz ontvangen Ben je ondernemer? Dan is een Baaz-abonnement geheel gratis. Kijk op www.baaz.nl/abo 8 | BAAZ MAGAZINE


Baaz

Baaz 24/7

Het beste van Baaz.nl 7x tips om je team te motiveren Met talent komt een team een heel eind, maar om echt te slagen moeten ze worden gemotiveerd om de beste prestaties te leveren. Het motiveren van je werknemers is een kunst op zich, dus deze zeven tips die we tegenkwamen willen we jullie niet onthouden. www.baaz.nl/motivatie

@Meaalders Complimenten aan @michelle_vdv @maschaa en @ majanaku voor het mooie artikel in @BaazMagazine Bloggers rule the world! http://bit.ly/1Dnm8e2 @TimNieuwenhout Goed voorbeeld van #handelsbedrijf met duidelijk overzicht in hun bedrijfsprocessen: http://buff.ly/1MvaKxv @BaazMagazine

Verkopen: het nut van Nee Superirritant, die verkopers op straat. Ze lachen hartelijk en hebben een vriendelijke stem, maar ze willen je gewoon iets aansmeren wat jij niet nodig hebt. AUTEUR ARTHUR TOLSMA Kranten lees ik wel online. Goede doelen steun ik al genoeg. Ja, een telefoonabonnement heb ik ook. En als iemand begint met 'goedemorgen meneer, mooi weer hè?' of 'vindt u dat zeehondjes doodgeknuppeld mogen worden?', dan weet ik al precies hoe laat het is: de geveinsde interesse is puur functioneel.

@ErikDerksen @BaazMagazine mooie1april grap http://www.baaz.nl/content/ amsterdam-verbiedt-nuttigenalcohol-op-terrassen @Tschade Collega in het nieuws! @meaalders van @Socialite_PR in @BaazMagazine over de do en dont's van het bloggen? http://bit.ly/1Dnm8e2

BEST GELEZEN

‘DURF FOUTEN TE MAKEN!’ De enthousiaste Joyce Rommelaar

is de nieuwe directeur van Jong Ondernemen. ‘Ik wil iets moois bouwen met een hele leuke organisatie en die kans krijg ik hier.’ Een mooi eerste project is Koningsdag. ‘Daar moeten jongeren vooraan staan, op het kleedje begint het ondernemen.’ www.baaz.nl/jongondernemen

Maar toch zweren heel veel ondernemers bij ‘koude acquisitie’. Het feit dat er zoveel van die verkopers op straat staan en zoveel callcenters nog mensen tijdens het eten bellen om 99 tv-kanalen te verkopen, laat zien dat het nog steeds effect heeft. Het benaderen van potentiële klanten zonder dat je ze kent, kan dus heel goed werken. Er zijn trouwens stapels boeken, artikelen en blogs geschreven over hoe dat moet, dus dat ga ik hier niet even herhalen. Google vindt binnen 0,35 seconden bijna 100 duizend resultaten: lees gerust verder. Wat ik zelf het meest interessant vind, is de les die ik uit koude verkoop heb geleerd, die niet zozeer een verkooptruckje is, maar die de belangrijke verbinding tussen verkopen en strategie is: leren van nee. Vooral bij koude verkoop krijg je vaak nee. Je kunt namelijk iedereen benaderen (in tegenstelling tot warme acquisitie), en dan is het logisch dat je vaak nee krijgt. Ik hoorde ooit ‘Sales is all about how many no's you can take’. Vond ik een interessante. Je moet doorzetten, bij een ander proberen, tot je de klant vindt die wel in jou gelooft. En nog mooier vind ik ‘If you're not getting rejected on a daily basis, your goals are not ambitious enough’. Als alles lukt, dan moet je meer vragen! Die laatste helpt mij sowieso om in mijn leven veel avonturen aan te gaan. Maar nee is ook de verbinding tussen verkopen en strategie. Iedere nee betekent namelijk dat jouw strategie nog niet goed is. Of je productstrategie niet: kwaliteit te laag, of te weinig features. Of je prijsstrategie klopt niet, want je bent te duur (of te goedkoop!). Je kunt ook de verkeerde doelgroep hebben benaderd. Of niet op het juiste moment. Nee is dus de validatie of je de juiste marketingstrategie hebt, en dat is vooral bij een nieuw product erg belangrijk.

‘Stap over de angst voor de cloud heen’

Er heerst vooral onder kleinere ondernemers nog veel onduidelijkheid over wat nieuwe technologie voor hun bedrijf kan betekenen. Ron Augustus, directeur mkb bij Microsoft Nederland, heeft onderzoek laten doen naar het gebruik van techniek onder mkb’ers en denkt dat er meer mogelijk is. www.baaz.nl/microsoft

En die nee leert jou wat er niet goed is, tenminste: als je durft door te vragen! Want als je al iemand durft te benaderen zonder dat je hem kent, moet je ook door durven vragen. Zodat je weet wat de twijfels zijn van die potentiële klant. Waar je vervolgens aan kunt werken. En als je dan later terugkomt met het antwoord op die twijfels, dan laat je ook zien dat je betrouwbaar bent. Best nuttig eigenlijk zo’n nee… www.arthurtolsma.nl

BAAZ MAGAZINE | 9


Baaz

Baaz 24/7

‘BEDRIJVEN DIE GEBRUIK MAKEN VAN DE CLOUD ZIEN OMZET FORS STIJGEN’

Uit de MKB Cloud Barometer van Exact en KPN blijkt dat bedrijven die breed gebruikmaken van cloudtechnologieën over de hele wereld genomen twintig procent meer omzetgroei hebben dan bedrijven die dit niet doen. www.baaz.nl/cloud

FLINKE STAPPEN

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) staat inmiddels bij veel bedrijven op de agenda. Een goede ontwikkeling, maar volgens Willem Lageweg, directeur MVO Nederland, zijn er nog flinke stappen te maken. www.baaz.nl/mvobeleid

De beste werkplekken van 2015

Ieder jaar erkent de website Greatplacetowork de organisaties die zich onderscheiden op het gebied van goed werkgeverschap door middel van de lijst Best Workplaces. Dit jaar staat &samhoud Consultancy op nummer één op de lijst Medium-Sized Enterprises en ALDA Events (waarvan Allan Hardenberg deze editie de Eindbaaz is, zie pagina 12) heeft de zevende positie weten te bemachtigen in de lijst Small & Young Enterprises. www.baaz.nl/werkplek

1,1 MILJOEN

Zoveel ondernemers zijn er in Nederland, een recordaantal. Het afgelopen jaar zijn er in totaal 65 duizend bedrijven bijgekomen en in het eerste kwartaal van dit jaar al twaalfduizend. www.baaz.nl/ondernemingen

Laat je medewerkers je bedrijf promoten Met de nieuwe dienst LinkedIn Elevate wil het sociale netwerk het bedrijven makkelijker maken om relevante content met medewerkers te delen, die jouw bedrijf vervolgens online promoten. www.baaz.nl/linkedin

Voor Facebook is elke marketeer gelijk

J@Socialite_PR "Wat je schrijft moet geloofwaardig blijven" @ Michelle_vdv in @BaazMagazine over de vercommercialisering van bloggers - couldn't agree more!

70.000

Dat is het minimum bedrag wat Gravity Payments zijn personeel per jaar betaalt. Om dit te betalen levert de ceo zelf flink in. www.baaz.nl/minimumloon

Waar komen jouw advertenties precies terecht en bereik je jouw doelgroep wel voor het geld dat je uitgeeft? Tijdens de Ads 3.0 seminar van Fanbooster en Online Business Media liet Baaz zich bijpraten over de mogelijkheden die adverteren op Facebook biedt. www.baaz.nl/facebook

10 | BAAZ MAGAZINE


'Een gilde is geen club om te netwerken'

3 eigenschappen van succesvolle creatieven

'Blijf je passie aanwakkeren, neem elke week of elke dag een uurtje om te brainstormen en geef niet op als het niet lukt', geeft Leonie van Wijk als tips. www.baaz.nl/creatief

@BlackHoleRec Leuk artikel over @Kwettr! "Betalen voor producten met een tweet". Thanks @BaazMagazine! :-) http://www.baaz.nl/content/ kwettr-betalen-voor-productenmet-een-

Voor veel mensen zal een gilde een nogal achterhaald concept lijken dat associaties oproept met de middeleeuwse gildes. Niets is minder waar volgens Bernard de Groot. Hij denkt dat het gilde de toekomst heeft. www.baaz.nl/gilde

ACQUISITIE: ‘BETER EEN AFWIJZING DAN HET HELEMAAL NIET DOEN’

‘Het beeld rondom acquisitie is erg negatief, terwijl het juist belangrijk is en leuk kan zijn’, vindt Maarten Colijn, mede-eigenaar van Professional Capital. Toch klinkt het misschien gemakkelijker dan het is. www.baaz.nl/acquisitie

Jaap Korteweg beste ondernemer

Tijdens de Week van de Ondernemer in Utrecht werd Jaap Korteweg, oprichter en eigenaar van de Vegetarische Slager, uitgeroepen tot Beste Ondernemer 2015. Jaap zag sinds de oprichting van de Vegetarische Slager in Den Haag in oktober 2010 de omzet ieder jaar verdubbelen. www.baaz.nl/besteondernemer

23,5 MILJOEN EURO

Dat was de totale omzet van startups in West- en Midden-Brabant in 2014. Ze genereerden gezamenlijk 583 banen. In 2011 waren het nog 2 miljoen euro en 156 banen. www.baaz.nl/brabant

WeWork opent co-workingspace in Amsterdam

Het vinden van een bedrijfsruimte voor je startup is vaak een hele klus. Een goede oplossing is een co-workingspace, waar je gebruik kunt maken van de kennis en het netwerk van de andere ondernemers. www.baaz.nl/wework

@ArnoLommers Leuk stukje over @MisterGreenEV bij @BaazMagazine. http://goo.gl/brUCRH

BAAZ MAGAZINE | 11


Allan Hardenberg en ALDA Events Allan Hardenberg ontmoette bijna twintig jaar geleden zijn compagnon David Lewis met wie hij evenementen als 'three dj's in a boat' organiseerde. In 2007 richtten de twee het succesvolle ALDA Events op. In de eerste jaren bekend van evenementen zoals Armin Only, Best of Both Worlds en A Day At The Park, later kwamen daar onder meer Electronic Family en The Flying Dutch bij. ALDA Events is de afgelopen jaren gegroeid als een organisatie die in 2013 en 2014 wereldwijd meer dan 160 shows in 33 landen landen organiseerde voor zo'n één miljoen bezoekers. In 2011 en 2013 was Allan's ALDA genomineerd voor International Dance Music Awards (IDMA) in de categorie Best Event Promotor Worldwide.

‘We wilden Amsterdam echt op de kaart zetten als dance capital van de wereld’

12 | BAAZ MAGAZINE


Baaz

Eindbaaz

Allan Hardenberg denkt vanuit the golden circle

'Wij weten waarom mensen naar Armin van Buuren willen'

In 2007 richtte hij samen met vriend David Lewis ALDA Events op, maar Allan Hardenberg (42) is al langere tijd ondernemer in de dance. In 1990 begonnen als jongste bediende in de plaatselijke horecagelegenheid te Zwijndrecht waar hij al gauw opklom tot bedrijfsleider, in 1997 organiseerde Allan zijn eerste eigen feest. Tien jaar later, in 2007, richtte hij ALDA Events op, de evenementenorganisatie die bekend staat om mega-events als Amsterdam Music Festival en het gloednieuwe The Flying Dutch (‘10 of the biggest Dutch dj’s in one place’), maar ook om one man shows als I AM HARDWELL en Armin Only. TEKST LUCAS BOON FOTOGRAFIE GERARD HENNINGER VISAGIE CHERIQUE BATENBURG

atuurlijk, er zit een organisatie achter deze succesvolle concepten. Sterker: vaak is ALDA meer dan een jaar bezig met het opzetten van een van de eerder genoemde evenementen. Van social media berichten tot ticketverkoop tot de lichtmasten, alles moet tip top in orde zijn. Allan Hardenberg draait al een tijdje mee in de dance-scene, hij is er mee groot geworden zou je kunnen zeggen. Maar nog

belangrijker: anno 2015 zit hij er middenin en denkt hij nog lang niet aan stoppen. Baaz Magazine ging langs op het hoofdkantoor van ALDA Events in Amsterdam, waar Allan ons te woord staat in zijn directeurskamer die een prachtig uitzicht biedt over de hoofdstad.

EERSTE ONDERNEMERSJAREN Allan neemt ons mee terug naar 1990, toen hij voor het eerst in aanraking kwam met de dance en het voorzichtige ondernemen daarin. ‘Dat klopt, in 1990 ben

ik als achttienjarig broekie in de horeca terecht gekomen. Mijn vriendin werkte in de Blue Lagoon te Zwijndrecht, daar waren iedere week optredens van acts als 2 Unlimited. Ze zochten daar iemand om te helpen met de administratie. En ik kreeg meteen van alles mee: hoe je werkt met personeel, programmering, beveiliging en ga zo maar door. Ik vond het zo leuk, stopte met mijn opleiding Accountancy en ben daar meteen een paar jaar fulltime blijven werken.’ BAAZ MAGAZINE | 13


Baaz

Eindbaaz

‘Op mijn 27e dacht ik: nu wil ik zelf een uitgaanscentrum! In die tijd begon ik vergunningen daarvoor aan te vragen, maar ik wilde ook een eigen evenement. Dat was in de tijd dat feesten als Innercity (immens dancefeest in de Amsterdam RAI, red.) opkwamen. Voor mijn eerste feest in Rotterdam boekte ik Tiësto, Erick E en Michel de Hey. En ik noemde het: ‘3 dj’s in a boat’. Je had toen de cd ‘3 dj’s in a box’ van Arcada, dit was mijn parodie daarop. Mijn eerste feest was op ‘De Ameland’, een boot in de Rotterdamse Maas. Zodoende ontmoette ik David Lewis (met wie Allan later ALDA Events oprichtte, red.), we spraken een keer af en toen is het balletje gaan rollen.’ Allan kreeg de smaak van het 14 | BAAZ MAGAZINE

organiseren van feesten te pakken, maar in 1999 kreeg hij officieel toestemming van de gemeente om zijn uitgaanscentrum ‘te bouwen’. ‘Mijn droom ging in vervulling, op 16 december 1999

‘De concurrent denkt niet vanuit de artiest’ had ik mijn eerste discotheek. Als ondernemer in de dance was dat een interessante tijd. In 1990 had je in Nederland 680 discotheken. Een kleine tien jaar later waren dat er nog maar een stuk of 350. Heel die markt was ingestort. In het begin hadden we twee- á drieduizend bezoekers

per avond. Maar we zagen dat het ieder jaar moeilijker werd. Tegelijkertijd kwam het fenomeen ‘dj’ echt op; dance werd groot in Nederland. Grote evenementen organiseren begon me ook steeds meer te interesseren.’ Allan besloot daarom in 2003 zijn horecagelegenheid in de verkoop te zetten en sinds 2005 richt hij zich volledig op de evenementenbranche.

ALDA EVENTS In 2007 begon Allan met ‘zijn’ ALDA Events, inmiddels een van de grotere dance-evenementen organisaties ter wereld. Waar ondernemers normaliter moeite hebben met ‘de eerste jaren’, zeker op financieel vlak, heeft ook Allan zijn ups en downs gekend,


maar ging het met ALDA al snel redelijk goed. ‘We hebben direct groei doorgemaakt, ieder jaar verdubbeling. Maar vooral de laatste drie jaar gaat het goed. Toen we begonnen in 2007 had je de gevestigde orde; megaevenementen waren er al. Dan heb ik het over bijvoorbeeld ID&T en UDC, zij zwaaiden de scepter in die tijd. Dus wat was ons antwoord daarop? Moesten we nu een stuk grond huren en dertig tenten uit de grond stampen? Op die manier zouden we het niet winnen. We moesten met iets eigens komen. Kijk, het ‘festivalidee’, dat was er natuurlijk allang. Dus wat moesten we nou eigenlijk doen met ALDA?’, vraagt Allan zich hardop af. ‘Ik werkte al tien jaar als ondernemer in de dance, maar nog steeds had ik niet echt een plan. Ik had wel losse feesten gedaan, maar niet echt een bedrijf op poten gezet. Daarnaast: alle vergunningen waren al voorzien. De Jaarbeurs en de RAI bijvoorbeeld, die hebben ieder maar twee vergunningen per jaar.’

BRAINSTORMEN Allan en zijn compagnon David besloten om de tafel te gaan zitten en hielden een brainstormsessie: wat gaan we doen? Al snel kwamen ze tot de conclusie: de concurrent denkt niet ‘vanuit de artiest’. Dat kon beter. Allan: ‘Dat klopt, wij wilden dus op een andere manier onze evenementen organiseren. Dat is uiteindelijk ook onze core business geworden: uit de gedachte van een artiest een evenement neerzetten. Evenementen als Dance Valley, Mysteryland en Tomorrowland, dat zijn echte concepten. Wij vonden en vinden nog steeds: onze storyline is de artiest.’ Dat is inderdaad een interessante manier van het kijken naar het organiseren van evenementen. Een goed voorbeeld hiervan is Armin Only en I AM HARDWELL, evenementen waarin twee van ’s werelds grootste dj’s centraal staan. Dus niet: een flyer waarop een lading artiesten, locatie en ticketprijs staat, maar: een feest waar het allemaal draait om de desbetreffende artiest.

THE FLYING DUTCH EN AMSTERDAM MUSIC FESTIVAL Een voorborduursel op dit gedachtegoed is The Flying Dutch, ALDA’s nieuwste concept, ontworpen samen met John Ewbank. Het idee: tien van ’s werelds grootste Nederlandse dj’s samen op één festival. Vernieuwend is het zeker, want waar vind je tegenwoordig nog acts als Afrojack, Fedde Le Grand en Nicky Romero op dezelfde dag op hetzelfde podium, en ook nog eens in hun geboorteland Nederland? Allan: ‘Je kunt het Amsterdam Music Festival (AMF) daar ook mee vergelijken. We vonden dat er iets miste tijdens het Amsterdam Dance Event, zoals je dat wel ziet bij bijvoorbeeld Ultra tijdens Winter Music Conference. Dus met het AMF hebben we ook gezorgd voor zoveel mogelijk grote namen. We wilden Amsterdam echt op de kaart zetten als de dance capital van de wereld.' Is er een evenement waar Allan het meest trots op is? ‘Haha, dat is een gewetensvraag!’ Allan denkt na. Dan: ‘Ik heb altijd al de wens gehad om een evenement in de Amsterdam ArenA te doen. In 2010 was ik met mijn zoontje - toen negen jaar oud - naar de bioscoop geweest, Pathé ArenA in Amsterdam, waarna ik vol bravoure richting de ArenA wees en tegen hem zei: “Kijk jongen, daar gaat papa ooit een keer een feest geven!” Waarop hij me aankeek en zei: “Tuurlijk, pap. Jij wel!” Ik heb die reactie van mijn zoontje altijd in het achterhoofd gehouden, en in 2014 ging mijn droom in vervulling: het Amsterdam Music Festival in diezelfde Amsterdam ArenA. Dus dat is een feest waar ik zeker wel trots op ben.’ Allan denkt nog even na. ‘Maar ja, als wij een vol jaar werken aan Armin Only of I AM HARDEWELL en ik sta in the Front Of House tijdens de première, dan komt er natuurlijk ook wel een bepaald gevoel naar binnen!’

ANDERS DAN ANDERE ONDERNEMERS

GREAT PLACE TO WORK

ALDA Events behaalde in maart 2015 een zevende plaats op de lijst van Best Workplaces in de categorie Small & Young Enterprises, waarin organisaties met twintig tot vijftig medewerkers meedoen. De top-8 zag er als volgt uit:

1 Lean Consultancy Group

2 Intermax managed hosting

3 Het PR Bureau

4 Ryan

5 Villa Bloom

6 Meda Pharma

7 ALDA Events

8 A.S.R. vastgoed ontwikkeling

Het moge duidelijk zijn dat ondernemen Allan in het bloed zit, maar een doorsnee ondernemer zouden we hem niet willen noemen. Als je het even zwart/wit bekijkt is hij de hele dag door bezig met dance en uitgaan. Het is zijn lifestyle, zoals hij het zelf omschrijft. Zo’n opening van Armin Only bijvoorbeeld, hoe beleeft hij dat? Staat BAAZ MAGAZINE | 15


Baaz

Eindbaaz

EVENEMENTEN VAN ALDA EVENTS

Armin Only  I AM HARDWELL  The Flying Dutch  A State Of Trance  Electronic Family  Amsterdam Music Festival  A Day At The Park

hij dan te springen tussen het publiek? ‘Springen? Nee joh, dat doe ik al heel lang niet meer. Ik beleef zo’n evenement puur professioneel.’ Waarom niet? Wil Allan zich niet inleven in de doelgroep? ‘Natuurlijk absorbeer ik alles wat er om mij heen gebeurt. Maar kijk, ik ga daar niet aan de wodka en helemaal uit mijn dak. Ik ben feitelijk gewoon aan het werk. Aan het observeren. Maar natuurlijk drink ik na afloop wel een drankje om het succes samen met mijn team te vieren.’

NETWERK Logischerwijs heeft Allan een groot netwerk opgebouwd in de afgelopen 25 jaar. En dat netwerk bevindt zich anders dan andere ondernemers - in het uitgaansleven. ‘Op stap gaan is eigenlijk geen doen. Ik ken iedereen, ik kom overal binnen. Vroeger was ik in paniek: “Ojee, kom ik de Space Ibiza (hippe nachtclub, red.) wel in?” Nu is het tegenovergestelde het geval, maar dat wil niet zeggen dat ik daar helemaal uit m’n plaat ga op de dansvloer. Ik kom voortdurend mensen tegen. Artiesten, managers, promotors, noem maar op, dus dan wil ik scherp blijven.’ ‘Mensen uit mijn privé-omgeving lijken dat soms niet te snappen. Die denken dat ik zeven dagen per week aan het feesten ben. “Wat een leven heb jij, joh!”, roepen ze dan. Ze hebben geen idee, dat is bizar. Want net als iedere andere ondernemer werk ik gewoon keihard. En het feit dat ik werk in de dance-scene, wil echt niet zeggen dat ik alleen maar aan het stappen ben. Sterker nog: ik ga nooit uit.’

CONCULLEGA’S ALDA Events is niet de enige grote evenementen organisatie in Nederland. Vergelijkbare bedrijven zijn het wereldwijd bekende ID&T (Sensation, Mysteryland) en het jongere E&A Events (Don’t Let ‘Kijk jongen, daar Daddy Know, Kingsland). gaat papa ooit een keer een feest geven!’ ‘Tja, concurrenten zijn het niet, hoewel ze inderdaad hetzelfde doen als wij. We hebben allemaal onze eigen kracht en we werken ook veel samen. Met ID&T organiseren we bijvoorbeeld Amsterdam Music Festival 16 | BAAZ MAGAZINE

tijdens het Amsterdam Dance Event. Kingsland organiseren we samen met E&A Events. Dat zijn de partijen met wie ik nu veel samenwerk in Nederland. Zo’n vijf jaar geleden was dat ook bijvoorbeeld Extrema Outdoor en Art Of Dance, maar de mensen daarachter spreek ik tegenwoordig minder. Ik moet daar ook wel bij zeggen dat ik veel in het buitenland zit. En als ik in Nederland ben, dan zit ik gewoon op kantoor. Lekker werken.’ Wat doet Allan dan in het buitenland? ‘Dat is voornamelijk echt netwerken. Onze shows en concepten promoten, alles op de juiste plek zetten.’

DANCE-DNA Zoals Allan al aangaf wordt hij regelmatig aangesproken op het feit dat hij alleen maar op stap zou zijn. Maar ondernemen is ondernemen, ook in de dance. Of ziet hij dat zelf anders? ‘Nouja, het verschil zit ‘m in het feit dat wij echt een creatief bedrijf zijn. Dat kan niet ieder andere ondernemer zeggen. Alle creatieve ondernemingen doen zo ongeveer hetzelfde. Je hebt je productie, marketing, finance, personeel. Je moet natuurlijk een visie hebben, een strategie. Het is echt werk - hoewel ik het nog steeds als hobby zie.’ Waarin zit ‘m het verschil dan? ‘Nou, als ik het op mezelf betrek: ik ben sinds 1990 met muziek bezig. Bij ALDA Events hebben wij een ownership, wij hebben een dance-DNA. Iedereen geeft alles wat ze hebben en we hebben een gezamenlijk doel: mensen blij maken. Wat wij doen, daar kun je niet voor worden opgeleid, je moet het in je hebben. Je kunt niet naar een school gaan en zeggen: “Ik wil dance-ondernemer worden”. Ja oke, je hebt Leisure Management, maar ik geloof er niet in dat als je die opleiding hebt afgerond, je vanzelfsprekend aan de slag kunt als promotor of wat dan ook.’

PERSONEEL Opleiding lijkt dus niet per definitie een vereiste te zijn om bij ALDA Events aan de slag te kunnen. Maar waar neemt Allan zijn personeel dan wel op aan? Vastberaden: ‘Energie. Ik kijk naar de energie en gedrevenheid die iemand uitstraalt. Kijk, omdat er geen opleiding op maat is voor dit vak, duurt het toch een half jaar om mensen intern op te leiden.’ Allan trekt graag de vergelijking met voetbalclub


ASUS raadt Windows aan.

Duurzaam, betrouwbaar, veilig en zonder fratsen. Dat is de PU Serie, speciaal ontworpen voor het midden- en kleinbedrijf. Op alle manieren is gedacht aan de zakelijke gebruiker, zoals met het matte, anti-glare beeldscherm, waardoor het de hele dag door prettig werken is. Standaard is er een vingerafdruk-scanner aanwezig, om snel en veilig in te kunnen loggen, ook een TPM-chip is onderdeel van de standaard uitrusting. Daarbovenop is de harde schijf voorzien van speciale sensors, die een val detecteren en de harde schijf onmiddellijk in veilige modus zetten.

Kijk voor meer informatie op: http://www.asus.com/nl/Commercial_Notebook/ Ervaar de magie van een nieuwe PC met Intel Inside® Met Intel® Core™ i5 Processor


Baaz

Eindbaaz

Ajax. ‘Wij zijn eigenlijk een soort Ajax-opleiding - daar komt bij dat ik zelf redelijk Amsterdam-minded ben. Bij Ajax steken ze heel veel tijd en energie in hun jongens, totdat die op het wenselijke niveau zitten. Dat doen wij ook bij ALDA.’ Energie is dus belangrijk in de visie van Allan en ALDA. ‘Dat heb ik inderdaad hoog in het vaandel staan. Ik hoor altijd van anderen dat ‘de energie’ bij ons ontzettend hoog is. Iedereen hier is happy. En dat vind ik dan ook belangrijk.’

‘Voor mijn gevoel ben ik nog maar net begonnen’ GREAT PLACE TO WORK Tevreden personeel is de sleutel tot het succes van een bedrijf, tot zover niets nieuws. En wanneer Allan zegt dat het personeel bij ALDA lekker in zijn vel zit, dan is dat ook zo. Onlangs heeft het bedrijf een zevende positie weten te bemachtigen in de uitreiking voor Best Workplaces 2015 in de categorie Small & Young Enterprises. Een mooie mijlpaal ongetwijfeld, maar wat vindt Allan er zelf van? ‘Dat is natuurlijk geweldig. We zijn ook echt veel bezig met ons personeel tevreden te stellen. We steken er veel tijd en energie in om dat te bewerkstelligen.’ Op basis waarvan is die zevende plek eigenlijk beklonken? ‘Nou, iedereen die hier werkt moest tweehonderd stellingen beantwoorden, anoniem.’ Dus het personeel heeft eigenlijk zelf beslist? ‘Zo zou je dat kunnen zeggen, ja. Great place to work, blijkbaar vindt mijn team dat, haha!’ Dan, serieuzer: ‘Nou goed, hoe het in zijn werk gaat: Great Place To Work is een Amerikaans concept. Wij hebben hen benaderd om te laten onderzoeken of mijn team echt zo happy is als 18 | BAAZ MAGAZINE

dat ik dacht, aangezien er vaak een grote druk op hen rust. Ze hielden het onderzoek en hebben de uitkomsten ervan vervolgens vergeleken met allerlei best practices ten opzichte van andere bedrijven.’

GEMOTIVEERD PERSONEEL ‘Ik ben er trots op, dat zeker. Maar wanneer ik personeel aanneem doe ik dat toch grotendeels op gevoel. Een titel, of ervaring bij de concurrent, dat soort dingen zegt me eigenlijk heel weinig.’ Is Allan wel op zoek naar personeel dat de roots in de dance-scene heeft liggen? Relaxed: ‘Nee, zelfs dat niet. Zoals ik al zei: we leiden je zes maanden lang op. Wanneer je geen ervaring

hebt in de dance-scene, dan pik je dat wel op in die eerste zes maanden. Daarnaast: iedereen gaat uit, iedereen heeft feeling met dance.’ Maar toch, hoe kan Allan dat succes verklaren? Personeelsmanagement - er zijn boeken over vol geschreven - maar ALDA Events heeft dat niet nodig? Of zien we dat verkeerd? Wederom ontspannen: ‘We doen veel leuke dingen met elkaar. Recent zijn we op vakantie naar IJsland geweest. We zijn ook weleens met z’n allen op wintersport gegaan. We gaan weleens bootje varen door de grachten, we gaan weleens bowlen. Een opening op Ibiza…’ Het moge duidelijk zijn, Allan heeft dondersgoed begrepen hoe hij zijn personeel moet motiveren.


PLATTE ORGANISATIE Bedrijfscultuur, een ongrijpbaar begrip, maar ALDA Events heeft er weldegelijk een. En Allan Hardenberg, voorman van het succesvolle bedrijf, is duidelijk de belichaming van die bedrijfscultuur. Relaxed, is de beste benaming voor zijn uitstraling. Gympies, spijkerbroek, v-hals shirtje: bij ALDA Events duidelijk geen pakkencultuur. Daarnaast hanteert Allan een open-deurbeleid. Ook tijdens het interview loopt er personeel in en uit om vragen te stellen - allemaal geen probleem. Er komt zelfs een stagiaire bijzitten die aantekeningen maakt. ‘Tuurlijk, joh!’, is Allan’s reactie wanneer zij om toestemming vraagt. Allan legt uit: ‘We hanteren een platte organisatiestructuur. Iedereen kan met elkaar communiceren, iedereen heeft inbreng. Als ondernemer moet je tijd stoppen in dat soort dingen, dat is heel belangrijk.’

VIJFTIG MAN PERSONEEL Allan vervolgt: ‘We zijn begonnen met z’n tweeën, dat werden er al gauw acht. Een biertje drinken na het werk op kosten van de baas was toen gemakkelijk. Nu moet dat nog steeds makkelijk zijn, maar we zijn opgelopen tot vijftig man personeel. Ik moet het dus tegelijkertijd wel in de gaten houden, het moet nu ook weer niet vanzelfsprekend zijn. Maar we doen ons best!’ Allan richt zich tot de stagiaire: ‘Volgens mij is het hier wel prima uit te houden, toch?’, grapt hij. De stagiaire knikt instemmend. ‘Maar kom op, we hebben vorig jaar 140 evenementen gedaan. Dat was rennen, gassen. Daar mag best iets tegenover staan.’

TOEKOMST Zo ongeveer sinds hij bevoegd is om te werken is Allan met ondernemen bezig en sinds 2007 runt hij ALDA Events; we mogen wel stellen dat het ondernemen

hem goed ligt. nooit chagrijnig. En CIJFERS ALDA EVENTS Evengoed is Allan B: wij kijken vanuit ‘nog maar’ 42 jaar the golden circle. • Meer dan 160 shows wereldwijd in 33 landen oud, de tijd dat hij Vanuit ‘the why’. • Één miljoen bezoekers nog werkbevoegd is, Ofwel: waarom doe je vanuit 115 landen is net zo lang als de iets? Naar mijn idee • Vijf miljoen 'viewers' uit 168 verschillende landen tijd dat hij al gewerkt onderneemt of handelt op de live broadcasts heeft. Hoe ziet Allan 99 procent vanuit ‘the • In 2014 meer dan 100 miljoen social interations zijn eigen toekomst what’. Die fout hebben op de social media kanalen als ondernemer? Blijft wij met ALDA ook (dus likes, tweets, e.d.) hij tot zijn 67e aan weleens gemaakt. het roer staan van Dus: een poster met ALDA? Denkt hij al aan verkopen? een paar dj’s, de locatie en de Allan legt uit: ‘Nou, dat laatste kaartprijs. Dat is denken vanuit niet. Voorlopig vind ik het nog ‘the what’. Wij denken vanuit veel te leuk. Ik doe dit al acht jaar ‘the why’, ofwel vanuit de artiest. lang, maar voor mijn gevoel ben ik Waarom willen mensen Hardwell nog maar net begonnen - ik zit er zien? Of waarom willen mensen middenin. Ik ben bezig met allerlei naar Armin van Buuren? Wij leuke plannen voor 2016, zit volop weten dat en handelen daar naar.’ in de strategie meetings. We zijn echt aan het groeien, ik ben zelfs TALENTEN MOTIVATIE ANALYSE alweer aan het kijken of ik het ‘En als ik het over succes heb, organogram moet aanpassen. dan kom ik toch weer terug op Echt die bedrijfsprocessen.’ mijn mensen. Op de energie. Bij Welke bedrijfsprocessen precies? een sollicitatiegesprek weet ik Denk eens hardop? ‘We willen binnen één seconde of ik iemand Amsterdam Music Festival global aan ga nemen of niet.’ Hoe ziet het brengen, naar Azië bijvoorbeeld. sollicitatieproces bij ALDA eruit? Misschien moeten we wel ‘Nou, na het eerste gesprek doen naar Zuid-Amerika? We willen we een TMA (Talenten Motivatie bijvoorbeeld The Flying Dutch Analyse, red.) onderzoek. Dat zijn uitbreiden - dat is natuurlijk ook 312 vragen en stellingen waar je een hit.’ er steeds eentje uit moet kiezen. Daar rollen de competenties van de desbetreffende sollicitant uit, van conformeren tot compromissen ‘Iedereen die hier kunnen sluiten tot confrontaties werkt heb ik zelf durven aangaan, noem maar op. aangenomen’ Voor alle bestaande functies binnen ALDA Events hebben wij bepaalde competentie profielen. Wanneer FILOSOFIE iemand dus solliciteert op een HRHoe (oprecht) relaxed Allan ook functie en uit het TMA-onderzoek oogt, het succes is hem zeker niet blijkt dat de sociale empathie een aan komen waaien. De ceo van ‘1’ is, dan weet je dat het een no ALDA Events heeft weldegelijk go wordt. Het begint dus bij de een strategie én filosofie achter energie en daarna gaan we de dat succes. ‘Ja, natuurlijk. diepte in. Ik merk dat sollicitanten Wanneer mensen mij vragen hoe het leuk vinden, ze zien het als het komt dat ik zo ver gekomen een cadeautje. Je leert toch wat ben als waar ik nu ben, dan zeg ik: over jezelf. De derde en laatste twee dingen. Je moet als bedrijf ronde is dan een tweede gesprek. de gunfactor hebben, men moet En dat is een prettige werkwijze. het leuk vinden om met jou en Iedereen die hier werkt heb ik zelf jouw mensen te werken - wij zijn aangenomen', sluit Allan af. BAAZ MAGAZINE | 19


Baaz

Technologie

Sony Xperia

Voor elke zakelijke gebruiker wat wils

'Xperia in Business is een combinatie van de premium Xperia-producten met security, service en applicatie features die de zakelijke gebruiker perfect helpen bij het managen van de dagelijkse werkzaamheden. Deze features zijn toegespitst op goed kunnen werken en altijd bereikbaar zijn', vertelt Michiel Okma, director van Sony Mobile Benelux. Dat klinkt prachtig, maar wat houdt het in? Goede beveiliging, lange accuduur en nog vele andere handige features, dat is wat Sony Xperia de zakelijke gebruiker biedt. Tekst _ Eveline Meijer

SPECIFICATIES XPERIA Z4 TABLET Scherm 10.1-inch, 2560 x 1600 pixels Gewicht 389 gram Processor 2GHZ Qualcomm Snapdragon 810 Octa Core Accu 6000 mAh Bijzonderheden waterdicht en stofbestendig De Xperia Z4 Tablet is vanaf juli te koop.

Bij de Xperia-lijn van Sony wordt er geen onderscheid gemaakt tussen consumenten en zakelijke gebruikers. De smartphone biedt precies datgene wat beide soorten gebruikers nodig hebben, 'de beste kwaliteit', aldus Michiel. 'Onze Xperiatoestellen worden beschermd door een combinatie van sterke wachtwoorden, pincodes en scherm-ontgrendelingspatronen. De gegevens in het interne geheugen en op de SD-kaart worden veilig bewaard met 256-bit AES-encryptie. Gebruikers hebben dus altijd en overal veilig toegang tot het bedrijfsnetwerk, via vpn, wifi en de mobiele hotspot. Mocht de Xperia smartphone gestolen of verloren zijn, dan kan alle data op afstand verwijderd worden met behulp van de gekozen MDMoplossing of ‘my Xperia’-service', legt Michiel ons uit. 'Je ziet tegenwoordig ook dat er veel Mobile Device Management (MDM)-oplossingen zijn, waarmee mensen hun smartphones kunnen beheren met één programma. Sony heeft zelf geen MDM-oplossing, maar heeft er voor gekozen om haar toestellen compatible te laten zijn met alle relevante third party MDM-oplossingen.' SONY Ook de Sony-schil wordt door veel gebruikers als positief ervaren. 'Eén van de redenen dat er vaak gekozen wordt voor Sony is dat we niet teveel software toevoegen', vertelt Michiel. 'De Sony-schil zorgt er samen met Android voor dat gebruikers hun eigen software kunnen toevoegen en het apparaat zo kunnen aanpassen naar hun specifieke wensen en gebruik.' De software die wel meegeleverd wordt, is echter erg nuttig voor zakelijke gebruikers. 'Een voorbeeld 20 | BAAZ MAGAZINE

hiervan is Office Suite 7, waarmee het mogelijk is om bepaalde documenten te kunnen aflezen en bewerken.' Bovendien zijn de Xperia-smartphones waterdicht en stofbestendig. Ze kunnen dus zorgeloos gebruikt worden in de gezondheidszorg, in de buitenlucht en in vochtige en stoffige omgevingen. Ook is de accuduur een groot voordeel. Dankzij een toepassing genaamd Stamina-modus gaat de batterij tot twee dagen mee, iets waar de meeste fabrikanten nog wat van kunnen leren. 'We zien dat dat ook één van de belangrijkste redenen is dat mensen voor Sony kiezen', aldus Michiel. De Xperia-toestellen worden verder met een goede camera en NFC geleverd. 'NFC kan erg handig zijn in bepaalde branches. In de zorg doen ze bijvoorbeeld veel met timestamps, daar is NFC echt nodig', vertelt Michiel. Z4 TABLET EN M4 AQUA In de tussentijd heeft Sony twee nieuwe devices aangekondigd: de Z4 Tablet en de M4 Aqua. De nieuwe Z4 Tablet-serie wordt standaard meegeleverd met een toetsenbord. 'Hierdoor heb je een uitermate geschikt alternatief voor een laptop.' Bovendien is het keyboard gemakkelijk mee te nemen, vertelt Michiel. 'Het bluetooth-toetsenbord is dubbel te vouwen en net zo dun en klein als de tablet zelf. Bovendien gaat hij anderhalve maand mee op een volle accu.' Maar ook de M4 Aqua is erg interessant voor de zakelijke gebruiker. 'De M4 Aqua is een high-end smartphone voor een middenklasse prijs. Het toestel kan het best beschreven worden als een Xperia Z3 qua look en feel, maar dan voor een aantrekkelijkere prijs. Uniek is dat dit toestel waterdicht is en toch gewone ‘open’ audio- en micro USB-poorten heeft en dus geen klepjes. Bovendien is de M4 met zijn octa-core processor en 2GB werkgeheugen razendsnel’, vertelt Michiel.

MEER INFORMATIE?

Neem voor meer informatie over Sony Xperia in Business contact op met Ingram Micro B.V. via xperiainbusiness.nl@ ingrammicro.com of +31 30 246 4400.

SPECIFICATIES M4 AQUA Scherm 5-inch HD, 1280 x 720 pixels Gewicht 136 gram Processor 64-bit Qualcomm Snapdragon 615 Octa Core Accu 2400 mAh Bijzonderheden waterdicht en stofbestendig De M4 Aqua is nu verkrijgbaar.


Baaz

Praktijk

De voordelen van Sony Xperia in de praktijk

Ruim vierhonderd medewerkers werken bij Waterschap De Dommel aan schoon, veilig en voldoende water in Midden-Brabant. De Dommel is een flexibele werkgever waar zowel medewerkers werkzaam zijn die binnen functies bekleden als medewerkers die functies in de buitendienst vervullen. Binnen gebruiken medewerkers de smartphone om te bellen, sms’en en internetten (data). Buiten gebruiken medewerkers de smartphone tevens om foto’s te maken, informatie op te slaan en door te sturen. Bron: Beeldbank Waterschap De Dommel

waren. Daarnaast was er veel waterschade aan smartphones die tijdens het werk beschadigden door in het water te vallen of niet meer werkten vanwege vochtschade, doordat ze bloot gesteld werden aan te vochtige omgevingen. Ook waren medewerkers aan het eind van de dag vaak niet meer bereikbaar, doordat de smartphone was uitgevallen omdat de batterij leeg was.' Daarom heeft het management van Waterschap De Dommel begin 2015 vervroegd besloten de oude smartphones te vervangen voor nieuwe smartphones. 'Een belangrijke eis vanuit it was dat de smartphones zo weinig mogelijk bloatware (software die door de fabrikant op de smartphone gezet wordt en veel overbodige functionaliteit heeft en/of onnodig veel ruimte inneemt) bevatten. Tevens was ook een 4G-netwerk een vereiste.'

Evert-Jan van den Dungen, Procesmanager Technische Infrastructuur bij Waterschap De Dommel, vertelt: 'Het werkgebied buiten bestaat uit een oppervlakte waterkwaliteitsbeheer van 151 duizend hectare. Daar bevinden de medewerkers zichzelf dus regelmatig in gebieden die achteraf liggen. Ze werken alleen en we willen dat onze medewerkers, als er iets gebeurt altijd iemand kunnen bereiken. Ook werken ze veel in vochtige en stoffige omgevingen (rivieren, sloten, weilanden, akkers, riolen et cetera).' Waterschap De Dommel ontving van hun medewerkers veel klachten over het bereik van de smartphones (slechte antenne), waardoor medewerkers in de buitendienst slecht bereikbaar waren, vertelt Van den Dungen. 'Onze medewerkers hadden te maken met wegvallende gesprekken en ontvingen pas aan het einde van de dag bericht over gemiste oproepen en/of voicemail-meldingen die eerder op de dag ontvangen

DE OPLOSSING Er is gekozen voor de Sony Xperia Z3 Compact. Waterschap De Dommel liet zich door Sony Mobile adviseren en heeft daarnaast een interne testgroep opgezet om de smartphone zowel binnen als in de buitendienst te testen en te ervaren. 'Als je vervroegd de keuze maakt om alle smartphones te vervangen, dan wil je weten dat het goed werkt. Onze buitendienstmedewerkers moeten overal goed bereik hebben en te bereiken zijn. De waterschade moet tot een minimum beperkt worden en daarnaast dienen onze medewerkers ook aan het einde van de dag bereikbaar zijn doordat de accu nog voldoende opgeladen is.' HET RESULTAAT Op dit moment heeft Waterschap De Dommel de eerste toestellen succesvol aan hun medewerkers verstrekt. 'Onze medewerkers zijn in het veld goed bereikbaar door de goede antenne en het 4G-netwerk. Er zijn nagenoeg geen wegvallende gesprekken meer of gemiste oproepen. Daarnaast is de Sony Xperia Z3 Compact

DE VOORDELEN OP EEN RIJ • O  ptimaal bereik met 4G • O  ptimaal bereik met de antenne • Water- en stofdicht (IP68 gecertificeerd) • Batterijduur  van 2 dagen (krachtige batterij i.c.m. Stamina modus) • 2  0,7-megapixelcamera met cyber-shot- & handycam technologie

water- en stofdicht en er is tot op heden geen waterschade meer gemeld doordat toestellen in het water vallen of te veel worden blootgesteld aan vocht. Tevens zijn onze medewerkers aan het einde van de dag en zélfs de volgende dag gewoon bereikbaar, doordat de accu maar liefst twee dagen mee gaat. Doordat de Xperia Z3 Compact zo weinig bloatware bevat, kan it gemakkelijk de gewenste Mobile Device Management, Mobile Information Management en Mobile Application Management programma’s op de smartphones installeren zodat er overal en altijd veilig gewerkt kan worden. Daarnaast kunnen er dankzij de 20,7 megapixel camera en cybershot- & handycam technologie onderweg en onder water kwalitatief goede foto’s worden gemaakt die benodigd zijn voor de registraties en meldingen.' BAAZ MAGAZINE | 21


INSPIRATIE, INSPIRATIE, ADVIES, ADVIES, ONTWERP ONTWERP & & UITVOERING UITVOERING INSPIRATIE, ADVIES, ONTWERP & UITVOERING LEONARD SEATING SYSTEM LEONARD SEATING SYSTEM RODOLFO DORDONI DESIGN LEONARD SEATING SYSTEM RODOLFO DORDONI DESIGN RODOLFO DORDONI DESIGN

W W W. M I N OT T I . C O M W W W. M I N OT T I . C O M W W W. M I N OT T I . C O M

JONCKERWEG 11 JONCKERWEG 11 2201 DZ NOORDWIJK 2201 DZ NOORDWIJK T. 071-4080008 JONCKERWEG 11 T. 071-4080008 2201 DZ NOORDWIJK E. INFO@NOORTINTERIEUR.NL T. 071-4080008 E. INFO@NOORTINTERIEUR.NL WWW.NOORTINTERIEUR.NL E. INFO@NOORTINTERIEUR.NL WWW.NOORTINTERIEUR.NL WWW.NOORTINTERIEUR.NL

MINOTTI MINOTTI MINOTTI

CONCEPT CONCEPT CONCEPT

STORE STORE STORE

BY BY BY


Baaz

Kick.start

Scan It Quickly

‘We kwamen ineens in een stroomversnelling terecht’ Soms val je

als startende ondernemer met je neus in de boter. Kort na het lanceren van hun studentonderneming Scan It Quickly, ging een bericht over hun product Scanmarker viraal op Facebook. ‘We krijgen nu aanvragen van over de hele wereld.’ TEKST MARK SCHOLTEN

Toen Bart Verkleij (21), Karlee Doove (20), Raoul Knol (20) en Teoman Karabulut (25) voor hun opleiding Small Business & Retail Management de opdracht kregen om een eigen bedrijf op te starten, ging het viertal enthousiast op zoek naar een product dat ze in de Nederlandse markt konden zetten. ‘We hebben uren zitten zoeken naar toffe gadgets, we wisten wel al dat we ons wilden richten op studenten’, vertellen Bart en Karlee. Uiteindelijk kwamen ze uit bij de Scanmarker, een Amerikaanse scannerpen, die het makkelijk maakt om snel teksten en klein beeld uit boeken over te nemen.

VIRAL De vier begonnen een marktonderzoek en namen ondertussen contact op met de fabrikant van de Scanmarker. ‘We kregen de kans om de exclusieve distributie van Scanmarker in Nederland op ons te nemen, die konden we natuurlijk niet afslaan. Het product is heel groot in de VS, maar hier is het nauwelijks bekend.’ De vier waren al bij het begin van hun opleiding begonnen met sparen voor hun eigen bedrijf en betrokken uiteraard hun ouders en nabije omgeving bij ScanItQuickly om de eerste voorraad in te kunnen kopen. 'We zaten nog niet te wachten op een investeerder, als die te veel van je eist kan dat je bedrijf kosten.

We wilden het echt maar die hebben zelf doen.’ Terwijl ze we eraf gehaald nog druk waren met nadat ik op een het opzetten van de zaterdagavond nieuwe onderneming in de kroeg stond kregen ze echter een en ineens door meevaller vanuit een klant werd onverwachte hoek: gebeld’, vertelt na een post op Bart lachend. Facebook ging de Inmiddels hebben Bart Verweij, Karlee Doove, Raoul Knol, Teoman Karabulut Scanmarker viral de vier een kantoor Bedrijf Scan It Quickly onder studenten. geopend in hun Functie Oprichters en eigenaars ‘Ons bedrijf kwam schoolgebouw. ‘Dat Sinds 15 oktober 2014 Website www.scanitquickly.com ineens in een communiceert ook stroomversnelling veel praktischer terecht. We werden dan wanneer door een vriend geattendeerd iedereen vanuit huis werkt.’ Na op de Facebook-post en de alle online-aandacht konden ze bedrijfspagina werd overspoeld nadenken over de volgende stap met nieuwe bezoekers. Die eerste voor hun bedrijf. ‘We kregen al snel dag waren dat er al vijftigduizend!’ verzoeken van over de hele wereld Nadat ze van de eerste schrik of wij dit product aan ze konden waren bekomen zagen de vier leveren, dus zijn we opnieuw in grote kansen voor ScanItQuickly. gesprek gegaan met de fabrikant. Nu mogen we ook Scanmarkers VLIEGENDE START aan het buitenland leveren, zolang De eerste bestellingen begonnen we maar niet de markt in de al snel binnen te stromen. ‘Het Verenigde Staten verstoren.’ Ook gaf ons een echte start. Niet willen de vier hun eigen website alleen konden we aan de nieuwe snel uitbreiden. ‘We gaan nu eerst site werken, maar we hadden Nederland en België veroveren en ook omzet. Toen we het project kijken dan verder naar de rest van startten was het ons doel om de wereld.’ stage te kunnen lopen in ons eigen bedrijf en te kunnen stoppen met onze bijbanen, maar dat lijkt nu nog te gaan lukken ook!’ Alle aandacht is voor zo’n jong bedrijf heel wat om te verwerken. ‘Eerst stonden onze eigen privénummers nog op de website, BAAZ MAGAZINE | 23


Een tafelvoetbaltafel op kantoor. Leuk. Maar de liefde van een werknemer gaat toch ĂŠcht door de maag.


Baaz

Ondernemen

Bedankt voor de mooie bloemen

Internetstartup Bloomon breidt uit naar het buitenland Sinds de lancering in november 2014 groeit internetstartup Bloomon erg hard. Zelfs zo hard dat oprichters Patrick Hurenkamp en Bart Troost met hun bloemenabonnement al na drie maanden de stap naar het buitenland maakten. Ze kozen voor Duitsland. Patrick: ‘Duitsers geven meer geld uit aan bloemen dan Nederlanders, dus dat is een grote markt voor ons.’ TEKST JONI HENDRIX FOTO’S BLOOMON

e zijn de afgelopen maanden heel hard gegroeid’, begint Patrick enthousiast. ‘Toen we in november vorig jaar begonnen met Bloomon hadden we natuurlijk wel bepaalde verwachtingen, maar we presteerden boven verwachting. Het ging snel en we hebben ons businessplan weer aangepast. We hopen dat we nu hard Patrick Hurenkamp (1984) richtte in november 2014 door blijven groeien. Ons doel is om samen met Bart Troost (1984) binnen twee jaar 100 duizend boeketten de internetstartup Bloomon in Nederland te bezorgen, maar we zien op. Hij studeerde economie in Groningen en haalde zijn masters nu dat we dit sneller halen. Dat is heel in technologie management en positief en het was ook de reden om international management aan HEC Paris en de Copenhagen de stap naar het buitenland te zetten.’ Business School. Voordat hij met Vanaf het begin hielden Patrick en Bloomon begon, was hij onder Bart al rekening met een uitbreiding meer verantwoordelijk voor de oprichting en uitrol van online naar het buitenland, maar ze hadden ondernemingen HelloFresh, niet verwacht dat het zo snel een feit Westwing en Payleven. zou zijn. In januari begonnen ze al met een test in Duitsland. Dit deden ze ook voordat ze in Nederland startten. ‘We hebben in Duitsland een paar dagen een winkel gehuurd en zijn er met ‘Een Duitse klant moet je onze bloemen gaan op een andere manier staan. We wilden kijken benaderen dan een hoe Duitsers reageerden Nederlandse’ op de kwaliteit van onze bloemen en de stijl van de boeketten. Het ging zo goed, dat we dachten: deze stap moeten we nú maken.’ Het is niet gek dat de twee enthousiaste oprichters kozen voor dit land. In Duitsland

geven de mensen namelijk meer geld aan bloemen uit dan in Nederland. Ook zagen ze dat de kwaliteit van de bloemen bij onze buren minder is dan in ons land. ‘Dat leverde leuke momenten op. Wij halen de bloemen rechtstreeks van de kweker, dus ze zijn erg vers. Duitsers zijn deze kwaliteit niet gewend en ze dachten dat het nepbloemen waren. Toen we een paar dagen in Duitsland waren voor onze test, wilde bijna iedereen onze bloemen aanraken. Ze geloofden niet dat ze echt waren. Dat was erg grappig om te zien’, zegt Patrick lachend.

EERSTE STAPPEN Nadat Patrick en Bart wisten dat de Duitse markt klaar was voor hun flexibele bloemenabonnement, kozen ze de gebieden uit waar ze wilden starten. ‘Je kunt ervoor kiezen om het hele land in één keer te bedienen, maar dat is in Duitsland ineens heel veel en natuurlijk ook een groot risico. We zochten logische gebieden uit om te beginnen en uiteindelijk kozen we voor Keulen en Düsseldorf. We hebben onder meer gelet op de doelgroep en ligging van de steden.’ Wat komt er nog meer kijken bij ondernemen over de grens? Patrick: ‘Je moet een team in dienst nemen dat begint met de nieuwe website in de taal van het land. Denk er ook aan dat de website moet voldoen aan de verwachtingen van de burgers, zorg bijvoorbeeld voor verschillende betaalmethodes, zet je contactgegevens BAAZ MAGAZINE | 25


Baaz

Ondernemen

erbij en geef genoeg informatie. Dit moet je doen met mensen die de markt kennen en je moet niet denken dat je als Nederlander wel even snel de stap naar het buitenland maakt. Wij hebben ook een team van Duitse medewerkers in de twee steden. Zorg dus voor een goede logistiek, maak een marketingplan en vergroot je naamsbekendheid. Dat zijn eigenlijk de eerste stappen die je zet. Daarna is het belangrijk om dicht op de markt te zitten en te luisteren naar hoe mensen op het product reageren. Zijn er vragen of moeten er zaken anders? Reageer daar op en praat met de klant. Het is belangrijk dat je je laat zien, vooral als je een internetbedrijf hebt. Laat zien wie er achter het bedrijf zitten. Zo creëer je meer vertrouwen.’

KLANTEN BENADEREN Voordat Patrick samen met Bart Bloomon startte, heeft hij nog een tijd in Berlijn gewerkt bij een grote internetinvesteerder. Hij richtte er onder meer internetbedrijven op en gaf leiding aan een team. Deze ervaring kwam hem nu goed van pas. ‘Ik weet van mijn tijd in

26 | BAAZ MAGAZINE

Berlijn dat je een erachter zit en ik BLOOMON Duitse klant op een heb er vertrouwen andere manier moet in, dus ik ga over tot Bloomon is een flexibel online bloemenabonnement. benaderen dan een een aankoop’, legt Op de website kies je het Nederlandse. Zeker de ondernemer uit. formaat van het boeket (small, via internet. Over Het is volgens hem medium, large) evenals de bezorgfrequentie: wekelijks, het algemeen zijn vooral belangrijk dat tweewekelijks of maandelijks. Duitsers heel erg van je niet denkt dat wat De bloemen worden in Nederland en Duitsland op het vertrouwen, ze je in Nederland lukt donderdagavond thuisbezorgd. moeten vertrouwen ook automatisch in Voor zakelijke klanten is er een extra bezorgmogelijkheid hebben in je product het buitenland zal op dinsdag. De kosten voor en bedrijf voordat lukken. ‘Dat is een het boeket inclusief bezorging ze overgaan tot groot risico en dat liggen tussen de vijftien en 25 euro. Stylist Anton van Duijn een aankoop. kan ervoor zorgen dat (finalist SBS6 programma Nederlanders zijn je mensen afschrikt Hollands Beste Bloemstylist) is verantwoordelijk voor de online shoppen meer door de verkeerde moderne stijl zonder veel gewend en zullen tone of voice en bladgroen. De bloemen worden het sneller doen. communicatie. direct van de kweker bij de klant aan de deur geleverd, Dat betekent dat je Duitsers zijn daardoor blijven ze langer vers. beter na moet denken bijvoorbeeld meer www.bloomon.nl over je marketing. van ‘u’ en willen Niet alleen hoe je eerder met de je klanten online benadert, maar directeur van het bedrijf spreken. ook offline. Om vertrouwen van Let dus goed op de verschillen met een Duitse klant te winnen moet je eigen land. Daarom krijgen we je ergens gaan staan waar hij ook hulp van ons Duitse team’, vult je ziet, je moet reclame maken Patrick aan. en flyers verspreiden. Duitsers willen op verschillende manieren VERWACHTINGEN in aanraking komen met het Voor Nederland is het doel product. Dit kan er uiteindelijk duidelijk: binnen twee jaar 100 voor zorgen dat ze denken: wat duizend boeketten bezorgen, maar een mooi product, ik weet wie wat wil Bloomon in Duitsland bereiken? ‘We weten dat Duitsers gek zijn op bloemen en dat ze er Bloomonper jaar meer geld aan uitgeven oprichters Bart Troost dan Nederlanders. Daarom is en Patrick onze verwachting ook dat we veel Hurenkamp. kunnen groeien op de Duitse markt en dat we in de toekomst verder in het land uit kunnen breiden. Het zal een hele belangrijke markt voor ons worden. We hopen natuurlijk ook dat we het allemaal in Nederland draaiende houden. Als ondernemer moet je ervoor oppassen dat je niet ineens naar vijf verschillende landen gaat. Daarom doen we het ook stap voor stap. We kijken goed naar wat er nu gebeurt en luisteren naar de feedback die we krijgen.’ Feedback is voor een bedrijf erg belangrijk, daarom is Bloomon ook goed te bereiken via social media. Het zoekt bijvoorbeeld via


Facebook veel interactie met de klanten. ‘Het is een mooi kanaal en we kunnen daarop goed zien hoe mensen reageren op onze bloemen en wat ze ervan vinden. Soms geven ze ons ook tips of stellen ze vragen. Dat is nuttig. Je staat meteen in contact met de doelgroep.’ Een vraag die Patrick wel eens krijgt is of er meerdere formaten of bezorgmomenten komen. Op dit moment kun je als klant kiezen uit een small, medium of large boeket. En de bezorging vindt altijd op donderdagavond plaats voor consumenten en voor zakelijke klanten is er een extra bezorgmoment op dinsdag. ‘Het is een uitdaging om een balans te vinden tussen wat voor klanten belangrijk is en wat haalbaar is’, weet Patrick. Over het algemeen krijgt de ondernemer veel positieve feedback, maar natuurlijk zit er soms ook minder positieve feedback tussen. ‘Soms zijn mensen niet zo tevreden over het boeket of er is bijvoorbeeld tijdens het vervoeren een bloem geknakt. Het is een levend product en het wordt persoonlijk bezorgd, dus er kan een keer iets misgaan. Op zo’n moment is het belangrijk dat je snel handelt. Je moet het snel oplossen met de klant. Het komt ook wel eens voor dat onze bezorger in de file staat, dan moet je de klant op tijd op de hoogte stellen. Dat is vaak al de helft van de oplossing. Sta open voor het maken van fouten, daar kun je alleen maar van leren.’

heeft onder meer met het klimaat te maken. Ik verwacht dan ook niet dat TOEKOMST we snel naar Zuid-Spanje uitbreiden.’ De plannen voor andere landen zijn al Niet alleen het uitbreiden naar het gemaakt, maar daar wil de gedreven buitenland staat op de planning van ondernemer niets over loslaten. ‘We Bloomon, ook wil het bedrijf graag op hebben vanaf het de zakelijke markt begin gezegd dat groeien. ‘We we met ons product zijn snel bekend ‘We willen met ons een leidende speler geworden, hebben product leidende speler willen worden in veel consumenten worden in Europa’ Europa. Dat betekent bereikt, maar de automatisch dat zakelijke klanten we nog wel meer bereiken kost meer landen zullen toevoegen. Dit doen we tijd. Je hebt vaak met grote organisaties stap voor stap. We zijn nu bezig met een te maken en niet iedereen die bloemen heel plan voor een nieuw land, maar daar wil, beslist er uiteindelijk over. We zien kan ik nog niets over zeggen, helaas.’ in deze markt veel kansen. De zakelijke Toch weten we stiekem wel waar we het klanten die we nu hebben bestaan moeten zoeken. Noord-Europa misschien? vooral uit horecagelegenheden, beauty‘In het noorden van Europa wordt meer salons en advocatenkantoren. We geld aan bloemen uitgegeven dan in willen er graag nog veel meer zakelijke bijvoorbeeld Zuid-Spanje of Portugal. Dat klanten aan toevoegen.’

WIST JE DAT...

- De Nederlandse markt voor bloemen (€1mld) de op twee na grootste is van West-Europa na Duitsland (€4mld) en het Verenigd Koninkrijk (€2,5mld)? - 7,5 miljoen Nederlanders minimaal een keer per jaar bloemen kopen? - Zestig procent van de bloemen worden gekocht voor eigen gebruik of een cadeau binnen het gezin en 35 procent voor cadeaus buiten het gezin? - 65 procent van het middenen kleinbedrijf (<100 werknemers) regelmatig bloemen heeft staan? De belangrijkste redenen van de aanwezigheid zijn gezelligheid en aankleding. - 55 procent van de bloemen op dit moment verkocht wordt via de bloemist? Voor super- en bouwmarkten ligt dit percentage op achttien procent en is licht stijgend. Bronnen: ABN AMRO, Flora Holland, Flowercouncil Holland , HBAG Bloemen & Planten, LEI, Productschap Tuinbouw, Rabobank, VGB

BAAZ MAGAZINE | 27


Baaz

Throwback Bossday

Bas Janssen

Bedrijf Declaree | Sinds 2012 Opgericht door Bas Janssen, Bart Jochems en Jasper Spoor Wij spraken Jasper Spoor in 2013

Throwback Bossday

Hoe is het nu met...? Elke editie laten wij drie startups aan het woord over hoe zij bouwen aan hun nieuwe bedrijf, welke obstakels ze moeten zien te tackelen en welke kansen zij voor de toekomst zien. We zijn benieuwd hoe het deze starters nu vergaat en nemen opnieuw contact met ze op. TEKST MARK SCHOLTEN

BAS JANSSEN DECLAREE

Het gedoe met bonnetjes is voor elke ondernemer een lastig punt. Dat moet simpeler kunnen, bedachten Bas Janssen, Bart Jochems en Jasper Spoor zich in 2012. Met de Declaree-app wisten ze een ware hype rond declaraties te ontketenen, maar toen wij ze spraken waren ze nog huiverig om met een investeerder in zee te gaan. Hebben ze de stap inmiddels aangedurfd? ‘Toen we de vorige keer met jullie spraken, waren we nog maar net commercieel begonnen en hadden we iets van vijfhonderd klanten. Dat heeft echt een enorme vlucht genomen. We hebben ook heel veel geleerd van de nieuwe klanten die we hebben aangesloten. Zo kun je nu via de mobiele app ook je afgelegde kilometers makkelijk invoeren en hebben we klanten als de Provincie Gelderland binnen weten te halen. ERASMUS CENTRE FOR ENTREPRENEURSHIP Zij houden nu de aanwezigheidsDeclaree is gevestigd in de ECE campus van vergoedingen van het Erasmus Centre for Entrepreneurship. de raadsleden bij ECE ondersteunt ondernemers en bedrijven om ideeën daadwerkelijk om te zetten in innovaties. via de app. Het Het ECE biedt diverse mogelijkheden bedrijf bestaat nog hiervoor: onderzoek, onderwijsprogramma's, werkplekken en andere faciliteiten op de ECE steeds uit dezelfde Campus, en een actieve community waar founders, dus op corporates, startups en academici samenkomen. organisatorisch Om als MKB te innoveren kan je terecht bij het New Business Cycle programma en voor gebied is er niet startups is er het Get Started programma. Dit veel veranderd. Wel zijn beide doorlopende programma's van 10 weken waarbij je je nieuwe ideeën kan testen hebben we eindelijk en versneld nieuwe innovaties kan ontwikkelen, die investeerder ondersteund door ervaren docenten en business coaches. Kijk voor meer info op www.ece.nl aangetrokken, 28 | BAAZ MAGAZINE

niet lang nadat we jullie spraken. Naast de angelinvestering hebben we geld opgehaald met een succesvolle crowdfunding-campagne. We hebben heel veel tijd gestoken in het opbouwen van de business en staan nu aan de vooravond van een nieuwe investeringsronde. Hiermee willen we ongeveer tien man personeel extra aantrekken, anders is het niet meer te doen.’

WAT WAREN DE BELANGRIJKSTE LEERMOMENTEN DE AFGELOPEN JAREN? ‘We zijn begonnen als een echte technische club, een stel nerds in een hok die kunnen programmeren. De zakelijke kennis moeten we van buiten halen. Dat was ook een belangrijke reden om die angel aan te trekken: voor de marktkennis. We hadden natuurlijk wel een idee, maar als dat eenmaal doorontwikkeld en live is, moet je het nog verkopen. We hebben wel geleerd dat er echt synergie moet zijn met een investeerder, het gaat niet zomaar om geld, maar om ‘smart money’. We hebben met een aantal investeerders geschakeld en zijn bijna met de verkeerde in zee gegaan. Dat was heel spannend en het ketste op het laatste moment af. Uiteindelijk zijn we verder gegaan met een partij die ons echt verder kon brengen en daar hebben we veel voordeel van gehad.’

HOE ZIEN JULLIE DE TOEKOMST VAN HET BEDRIJF? We hebben absoluut internationale ambities. In eerste instantie hebben we een focus op Nederland, er is hier nog genoeg markt om verder te groeien. Maar we willen ook zo snel mogelijk de grens over. Europa in: Duitsland, Frankrijk en de UK. Daar speelt dit probleem met de bonnetjes net zo goed en alles ligt daar nog open. We zijn bezig met de vertaling van de app naar het Duits. Wil je voet aan de grond krijgen in het buitenland, heb je echter ook lokale accountmanagers nodig, die support kunnen bieden in een andere taal. Een datum heb ik nog niet, het is een punt op de horizon waar we naartoe werken.’


Functie ceo sinds 2012 | Bedrijf Usabilla Sinds 2009 | Opgericht door Paul Veugen Wij spraken Paul Veugen in 2013

MARC VAN AGTEREN USABILLA

TEKST JONI HENDRIX

In 2009 richtte Paul Veugen Usabilla op. Deze onderneming biedt een aantal tools waarmee je op een gebruiksvriendelijke manier relevante feedback kunt verzamelen op een website. Toen we Paul twee jaar geleden spraken had hij grootse plannen om de Europese markt te veroveren. Is dat ook gelukt? We vroegen het aan ceo Marc van Agteren.

WE SPRAKEN PAUL IN 2013, WELKE VERANDERINGEN EN ONTWIKKELINGEN HEEFT USABILLA IN DIE TIJD DOORGEMAAKT? ‘Er is behoorlijk veel veranderd. We zijn van startup uitgegroeid tot een goed draaiende organisatie. Ook hebben we een commerciëlere focus gekregen. De eerste nieuwe persoon die we aan hadden genomen, was een salespersoon voor de Nederlandse markt. Dat is mijn huidige business partner. Wij draaien samen de gehele organisatie die inmiddels uit 25 personen bestaat. Voordat de salesman er was, gingen we bijvoorbeeld nooit bij klanten op bezoek. Doordat we onder meer aan content marketing deden, kwamen de klanten naar ons toe en namen ze bepaalde services bij ons af. Wat we nu doen is actief op zoek naar klanten en bij de klanten langsgaan.’

IN 2012 HEB JIJ HET STOKJE VAN PAUL OVERGENOMEN. WAAROM? ‘Ik ben in 2011 bij Usabilla gaan werken als cto. Een jaar later hebben we de hele organisatie omgegooid. We merkten dat we een commerciële slag moesten maken met het bedrijf. Paul houdt zich meer bezig met het ontwikkelen van innovatieve dingen en hij had andere ideeën

Marc van Agteren

voor nieuwe bedrijven. Dus hij is met een ander bedrijf begonnen. Ik heb toen het stokje overgenomen. We kennen elkaar al sinds 2003. Dat is wel fijn, want er moet wel vertrouwen zijn als je je eigen kindje overdraagt aan iemand anders.’

PAUL VERTELDE ONS DAT USABILLA ZICH MEER OP DE EUROPESE MARKT WILDE RICHTEN, WANT DE MEESTE KLANTEN ZATEN TOEN IN DE VS. IS DAT GELUKT? ‘Ja, dat is zeker gelukt. Op het gebied van onze website feedback software zijn we in Nederland marktleider. Omdat het hier heel goed gaat, zijn we ook in de landen om ons heen gaan kijken, zoals Engeland, Duitsland en Frankrijk. Toch houden we ook de VS in de gaten, we hebben daar sowieso ook nog klanten zitten. De Amerikaanse markt is bijna even groot als de gehele Europese markt. Het enige verschil is dat de Amerikaanse markt één grote markt is en de Europese markt gesegmenteerd is. Je hebt bijvoorbeeld met veel verschillende talen en culturen te maken, waardoor het in Europa moeilijker is om naar een bepaald land te gaan.’

WAT WAREN DE BELANGRIJKSTE LEERMOMENTEN DE AFGELOPEN JAREN? ‘Er zijn eigenlijk twee leermomenten geweest: goede focus en commercieel denken. Toen we in 2012 de organisatie kleiner maakten, bleven we met vijf mensen over. Hierdoor waren we echt gefocust, konden we goed samenwerken en het product steeds beter maken. Daarnaast merkten we ook dat sales ontzettend belangrijk was. Voorheen dachten we daar nooit aan, maar als we deze slag niet gemaakt hadden, waren we niet geweest waar we nu zijn.’

HOE KIJK JE NAAR DE TOEKOMST VAN HET BEDRIJF? ‘We willen ons product breder trekken. Binnenkort lanceren we feedback voor apps. Vorig jaar hebben we ook al een product ontwikkeld waarmee je feedback op e-mails kunt geven. We richten ons dus niet alleen meer op website feedback. Daarnaast willen we ook groeien op de internationale markt, daar werken we hard aan.’

HEB JE NOG TIPS VOOR DE STARTERS VAN NU? ‘Denk niet alleen aan je product, maar ook aan sales. Ook moet je je als startup goed focussen. Vaak heb je zoveel ideeën en wil je eigenlijk alles doen, maar als je alles doet, dan doe je niets honderd procent goed. Je doet alles maar half en daarmee red je het niet. Je moet gefocust zijn en snel kunnen switchen. Geef ook nooit op. Als je merkt dat een bepaald ding niet werkt, ga door en probeer iets anders.’ BAAZ MAGAZINE | 29


Baaz

Throwback Bossday

LOEK WERMENBOL CLIPSTER

TEKST MARK SCHOLTEN

Online videomarketing heeft een flinke vlucht genomen sinds wij Loek spraken in 2013. De ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op en de heren achter Clipster springen daar slim op in door deze maand hun nieuwe platform te lanceren, waarmee hun klanten los van YouTube hun eigen videoportalen op kunnen zetten. ‘We zijn de afgelopen drie jaar heel hard doorgegroeid, hebben wereldwijd diverse mooie klanten aangetrokken. Amerikaanse, Europese en Aziatische, we hebben een klantenbestand opgebouwd om trots op te zijn. Vorig jaar hebben we onszelf de vraag gesteld: Waar gaat de videomarkt nu naar toe? Het medium wordt zo ontzettend groot, de echte big bang hebben we nog niet eens gehad. Videomarketing is iets dat geen bedrijf nog kan laten liggen. Het gaat veel verder dan alleen maar YouTube. Daarom hebben we besloten een transitie in te zetten, ons platform door te ontwikkelen om onafhankelijk van Google’s platform verder te kunnen. Dat biedt bedrijven de mogelijkheid om hun videomarketingstrategie echt goed in te vullen door hun eigen kanaal op te zetten. Met de recente ontwikkelingen op YouTube en andere sociale media is dat niet meer mogelijk. Daardoor is een 30 | BAAZ MAGAZINE

Loek Wermenbol

Bedrijf Clipster | Sinds 2012 Opgericht door Loek Wermenbol, Bram Wermenbol en Peter Sinke Wij spraken Loek Wermenbol in 2013

vacuüm ontstaat, dat gaan we opvullen. Hiermee zijn de platformen niet meer het eindstation, maar meer ‘drivers’ naar je eigen videoplatform. Zo hoef je niet bang te zijn dat jouw videocontent niet in de juiste context staat en staan naast jouw video’s niet ineens die van de concurrent.’

WAT WAREN DE BELANGRIJKSTE LEERMOMENTEN VAN DE AFGELOPEN JAREN? ‘Er zijn altijd kleine dingen, je bent afhankelijk van de mogelijkheden. De doorvoering van de pagina’s die wij creëerden naar de mobiele app, is bijvoorbeeld niet gebeurd. Dat hadden we graag anders gezien, maar dat zijn keuzes van YouTube. Je hoopt dat ze die veranderingen doorvoeren en uiteindelijk gebeurt dat niet. Wat we goed hebben gedaan is inzien dat die markt nog veel groter is, daar hadden we misschien eerder mee kunnen beginnen, maar dat is een proces. Als ik nu terugkijk had ik niet veel anders gedaan. Er spelen altijd dingen waar je in het moment op handelt en je hebt natuurlijk je lange termijn. Die hebben we goed ingericht. Het is altijd spannend om een verandering aan je bedrijf te maken, die hebben we heel bewust ingezet. De behoefte in de markt is nu al veel groter en blijft alleen maar groeien. YouTube gaat eind dit jaar stoppen met branded omgevingen en heeft natuurlijk een eigen strategie, dus we zijn er

tijdig bij. Als bedrijf of vlogger wil je niet afhankelijk van zo’n third party platform zijn. Het blijft een sterk videoportaal, je gaat het alleen anders gebruiken. De toekomst is natuurlijk onvoorspelbaar, maar we hebben al best goed in die glazen bol gekeken, we gaan deze maand al live. We hebben die pole position en die moeten we goed gaan gebruiken.’

HOE ZIE JE CLIPSTER IN DE TOEKOMST VERDER ONTWIKKELEN? ‘We hebben nog steeds geen externe investeerder, misschien verandert dat in de toekomst nog. We hebben er bewust voor gekozen om dat in dit stadium nog niet te doen. We zijn blij dat we die vrijheid hebben. Dat zijn de vruchten die we plukken van de goede periodes die we de laatste jaren gedraaid

hebben. Videocontent wordt steeds belangrijker, in de nabije toekomst zullen er merken zijn die mini-Netflixjes worden. Daar is een dedicated videoportaal de ideale plek voor. We zijn nog steeds de enige partij die specifieke software voor de creatie en het management van videoportals biedt. Internationale expansie wordt een belangrijk onderdeel. We gaan niet meteen overal kantoren openen, maar in eerste instantie focussen we ons op het opzetten van een partnernetwerk. We zijn al in gesprek met diverse partijen in de markt zodat we een betere dekking krijgen. Zo kunnen we op het gebied van sales en service de globale markt beter bedienen. Het wordt in ieder geval een druk en enerverend jaar.’


Baaz

GASTEXPERT

Eppo Heemstra is

Financials

Managing Director Sales Transaction Banking bij ABN AMRO Bank

Met de bank de grens over Je wilt jouw onderneming naar het buitenland brengen. Dan

ben je druk met het uitzoeken van zaken als doelgroepen, bereik, mogelijke partners en lokale gebruiken. Maar er is meer om rekening mee te houden. Betaaltermijnen, intellectueel eigendom, valutarisico’s, daar wil je eigenlijk niet mee bezig zijn als ondernemer. Dan is het misschien een idee je te wenden tot je bank, die al een netwerk in het buitenland heeft. TEKST MARK SCHOLTEN

ijna elke bank begeleidt ondernemers in hun ambitie uit te breiden naar het buitenland, maar er zijn verschillen in hoe ze dat aanpakken. Dat begint al bij de insteek en de doelgroep. Banken richten zich al lang niet meer alleen op de grote spelers. ABN AMRO zag bij de nationalisatie in 2008 een groot deel van haar buitenlandse netwerk verdwijnen. Eppo Heemstra, die verantwoordelijk is voor de Dutch Desk van ABN AMRO, zag deze ontwikkeling als een kans om het netwerk vanaf de grond weer op te bouwen zonder de last van de oude systemen en opzet. ‘Wat we toen en nu nog steeds vragen: “Waarom hebben we dat netwerk?” Ons antwoord daarop is vooral om de Nederlandse ondernemers in het buitenland te ondersteunen. Het was een kans iets neer te zetten dat meer in de tijdsgeest past.’ ING heeft juist een groot netwerk met veel lokale filialen en werkt ook met

‘Nu wordt het buitenland juist steeds meer gezien als potentiële klant’

32 | BAAZ MAGAZINE

lokale klanten. 'Juist het hebben van het grootste internationale netwerk is onze kracht, hiermee helpen we ondernemers, van de kleine mkb'er tot Corporate Clients, om succesvol te zijn in het buitenland. Door daar te zijn waar onze klant is zijn we in staat om lokaal expertise en kennis aan te bieden, we zien dat dit vaak het verschil maakt. ING realiseert zich dat het hebben van de juiste partners in veel gevallen cruciaal is voor het slagen in het buitenland. Een initiatief waar ING zich als partner aan heeft verbonden is het Oranje Handelsmissiefonds.  Hiermee willen we, als partner van het fonds, mkb'ers een extra duwtje in de rug geven', vertelt Paul Snackey, marketeer bij ING Zakelijk.

MEE OP HANDELSMISSIE ING is een van de founding partners van Oranje Handelsmissiefonds, samen met KLM, MKB Nederland en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Jaarlijks staat het Oranje Handelsmissiefonds tien mkb’ers een jaar lang met raad en daad bij in hun gang naar het buitenland. Ze kunnen bijvoorbeeld mee met handelsmissies die vanuit de overheid worden georganiseerd, maar krijgen ook toegang tot het grote internationale netwerk van ING. ´Zelfs na een jaar van

begeleiding hebben de oudwinnaars nog veel aan hun opgedane netwerk, dit is van onschatbare waarde’, aldus Paul. 'Het is ontzettend waardevol om met klanten van gedachten te wisselen en ze aan lokale contacten te koppelen. Regelmatig kunnen ondernemers die we begeleiden meteen aan de slag.’ Volgens hem is de voorbereiding van ondernemers essentieel om te slagen in het buitenland. ’Dat begint al in Nederland, onze relatiemanagers gaan hier graag het gesprek aan over internationaal zakendoen en de onderwerpen die daarbij een belangrijke rol spelen, zoals cash management, het beheersen van risico’s, financieren en uiteraard kennis en netwerk.' Ook de redenen waarom ondernemers naar het buitenland gaan spelen een belangrijke rol, bijvoorbeeld op het gebied van de partijen waar je mee in zee gaat. ‘Wil je jouw product verkopen over de grens of juist de productie hiervan uitbesteden in het buitenland? Vooral productie was een tijdlang de belangrijkste reden, it en industrie gingen vaak richting de lagelonenlanden. Veel daarvan komt nu juist weer terug’, merkt Paul. ’Dit had vooral te maken met foutmarges die bij de goedkope fabricage vaak te hoog waren. Maar ook doordat innovatie steeds


GASTEXPERT

Paul Snackey

is marketeer zakelijk bij ING

belangrijker wordt en hiermee dus ook het doorontwikkelen van een product, dat gaat moeizamer op 4000 kilometer afstand. China werd altijd gezien als de fabriek van de wereld, maar de enorme middenstand die daar nu ontstaat kan heel interessant zijn als afzetmarkt.’

GAAN WAAR JE NODIG BENT

kan dat weleens driekwart jaar duren. Uit onderzoek van het Economisch bureau van ING blijkt overigens dat een rekening in Italië na driekwart jaar wel wordt betaald, maar als een rekening in ons land zo lang blijft liggen, wordt deze meestal niet meer voldaan. Dat zijn dingen die we al hebben uitgezocht en waar een bank je goed over kan adviseren.’

Eppo beaamt dat. Hoewel ABN AMRO zich aanvankelijk meer heeft gefocust op de belangrijke handelscentra in de HET BEELD VERANDEREN wereld kon China daarin niet ontbreken. Toch komen veel ondernemers pas in een ‘Bankieren is anders geworden na laat stadium naar de bank met vragen 2008 en 2009. Er was toen een enorme over de financiële infrastructuur, merkt rol voor banken die de hele wereld Eppo: ‘Ondernemers kijken vaak eerst bestreken, nu zie je dat ze steeds meer naar andere dingen en realiseren zich een regionale rol spelen. We denken heel op het laatst dat ze ook hun financiën op erg in groeikernen, daar waar de handel orde moeten hebben.’ Het kan juist heel en industrie samenkomen. De grote handig zijn om in een vroegtijdig stadium financiële centra zijn ook de logistieke met de bank te overleggen zodat er nog knooppunten van de wereld. Het is niet keuze mogelijkheden zijn. Op dat gebied realistisch om uit het niets een netwerk zijn met de komst van SEPA een aantal op te bouwen in tachtig landen, dus dingen veranderd, wat ook keuzes voor we willen daar zitten waar de klanten de ondernemer met zich meebrengt. ons nodig hebben. Dat zijn mondiaal de ‘Het is niet meer vanzelfsprekend, dat belangrijke financiële en handelscentra wanneer je naar Duitsland gaat je daar en dichter bij huis onze buurlanden. We een rekening opent bij een lokale bank. bedienen onze klanten daar met lokale Je kunt nu zonder veel problemen een expertise, maar ook met onze uitgebreide Nederlandse rekening openen voor jouw sectorkennis.' Naast China zoeken Duitse entiteit, maar het is belangrijk ondernemers volgens Paul ook veel naar om per onderneming te kijken of zo’n informatie over de Verenigde Staten en oplossing bij jouw bedrijf past.’ Die Engeland, maar adviserende functie ook Turkije, Polen, en het meekijken ‘Ondernemers kijken België en Duitsland met wat past bij een blijven belangrijke onderneming is voor eerst naar andere handelslanden ABN AMRO wel dingen en realiseren voor ondernemers. een breuk met het zich op het laatst dat ‘We krijgen vooral realiseert ook ze ook hun financiën op verleden, veel vragen over Eppo zich. ‘De Dutch orde moeten hebben’ distributiepartners Desk is wel een breuk en merken dat met het oude beeld van ondernemers de bank, dat we overal vragen hebben over juridische zaken. ter wereld zaten en met name de grotere Daar moet je je ontzettend goed corporates bedienden. We zijn er nu over inlezen. Cultuurverschillen zijn juist ook voor de kleinere ondernemers. belangrijk, zoals dat je in China het Daar krijgen we veel positieve reacties getal vier niet in je bedrijfsnaam moet op, net als op de nieuwe it-applicatie hebben. Dat nummer vertegenwoordigt die we hebben neergezet. Hier draaien de dood en brengt ongeluk. Maar kijk nu alle landen waar we actief zijn op, ook eens naar intellectueel eigendom een betaling werkt daardoor hetzelfde en betaaltermijnen, daar gaan sommige in Londen als in Singapore. We hebben landen heel anders mee om. Hier betalen de mogelijkheid aangegrepen de oude de meeste bedrijven en klanten hun infrastructuur achter ons te laten en iets rekeningen relatief snel, maar in Italië heel nieuws neer te zetten.’

MEER WETEN?

Wil je graag meer informatie over wat ING en ABN AMRO voor jouw onderneming in het buitenland kunnen betekenen? Beide banken bieden online veel informatie aan waarmee je je goed kunt voorbereiden. ABN AMRO abnamro.nl/grenzeloos Grenzeloos Ondernemen is het platform van ABN AMRO Bank voor ondernemers die verder kijken dan Nederland. Je vindt er praktische tips en ervaringen van ondernemers die in het buitenland actief zijn. abnamro.nl/insights Hier vind je informatie over verschillende binnen- en buitenlandse sectoren. Op deze manier ben je snel helemaal bij over de ontwikkeling binnen de sector die jouw onderneming aangaat. ING ing.nl/internationaal ING Bank heeft het grootste deel van haar informatie over ondernemen in het buitenland op één plek samengebracht. Ervaringen van ondernemers, informatie over de populairste landen om je bedrijf naartoe te brengen en tips voor het beheersen van risico’s, het beheren van internationale geldstromen en de mogelijkheid je aan te melden voor kennissessies en seminars. oranjehandelsmissiefonds.nl Jaarlijks worden er tien bedrijven geselecteerd die door de partners van het Oranje Handelsmissiefonds een jaar lang met raad en daad worden bijgestaan. Naast begeleiding, kennis en expertise, zorgt het winnen van de prijs voor toegang tot het zeer waardevolle netwerk van de partners; ING, KLM, MKB-NL en het Ministerie van Buitenlandse Zaken in samenwerking met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

BAAZ MAGAZINE | 33


Baaz

Financials

GASTEXPERT

Jack van Oosterbosch is ceo van De Veste

Mijn belang is hetzelfde als dat van elke belegger Waar kun je heen wanneer je geld op de bank niets opbrengt?

Met de snel dalende rentestanden is het als ondernemer steeds minder interessant om je geld op een zakelijke of spaarrekening te hebben staan. Beleggen lijkt interessant, maar roept bij veel mensen nog altijd vragen op over de risico’s. Volgens Jack van Oosterbosch, ceo van De Veste, is het echter een uitstekend alternatief. TEKST REDACTIE

e interesse voor beleggen is de afgelopen jaren weer toegenomen, mede door de positieve berichten vanaf de aandelenbeurzen. ‘Wanneer de beurzen onder druk staan, zijn mensen zeer terughoudend’, weet Jack. ‘Maar je ziet dat men de afgelopen twee jaar steeds meer naar beleggen kijkt. Dat heeft vooral te maken met de beurssentimenten. Wanneer die positiever worden, zie je dat mensen meer vertrouwen krijgen.’ Dan moet het huidige beursklimaat wel aanhouden en dat is volgens Jack geen uitgemaakte zaak.

marktomstandigheid.’ vooraf verkochte Om die reden merkproducten werkt De Veste met via de specialist RISICO'S specialisten die juist Capstone en als Mocht je je toch nog zorgen maken over in die ongunstige tweede strategie mogelijke risico’s, dan marktomstandigheden factoring. Op de verwijst Jack graag naar de risicoclassificatie een positief rendement vooraf verkochte van de AFM: ‘Die loopt kunnen behalen. ‘Je merkproducten van één tot zeven en wij worden geclassificeerd ziet dat de rente nu die Capstone met het laagst mogelijke historisch laag is. financiert zit een risico, wat redelijk uniek Grootbanken hebben hoge marge. Mocht is in beleggingsland. We schermen een stukje het rentepercentage een verkoopkanaal van de winst van elke voor spaarrekeningen wegvallen, transactie af om een buffer op te bouwen, onder de één procent kunnen ze die waarmee we mogelijke gesteld, tel daar de relatief eenvoudig transacties die fout lopen inflatie nog eens bij verkopen op de in de toekomst op kunnen vangen en onze beleggers op en de conclusie secundaire markt. er geen last van hebben.’ is dat je er geld op Bij factoring neemt toelegt. Je ziet al dat een onderneming de er banken zijn die hun facturatie uit handen RENDEMENT BIJ TEGENWIND systemen geschikt maken voor voor bedrijven, zoals een Fa-Med ‘Je kunt het beste naar de negatieve rentes. Daar moet je als bijvoorbeeld doet voor tandartsen. geschiedenis kijken: wat gebeurt ondernemer toch niet aan denken, Zij betalen de factuur rechtstreeks er steeds na zo’n periode van dat je aan het eind van het jaar aan de tandarts en innen deze sterke stijging? De huidige minder geld over houdt dan dat je bij de klant. Dat levert gemiddeld positieve trend is ingezet in april naar de bank hebt gebracht.’ zeven procent rendement netto per 2009 en is nu al zes jaar bezig. Dat jaar op, zonder veel risico.’ is uitzonderlijk, de term die we SPREID DE RISICO’S ‘We gaan op de stoel van de ervoor gebruiken is een bullmarkt Met dat in het achterhoofd belegger zitten’, zegt Jack. ‘We en die duurt nu al 72 maanden. wordt beleggen of investeren zoeken wereldwijd een specialist Je weet dat er na periodes van een steeds interessantere optie op een bepaad gebied en daar doen voor ondernemers. Wel we uitgebreid onderzoek naar. zullen velen huiverig Pas als ik er geld in durf te steken, zijn voor de risico’s. gaan we met zo iemand in zee. Dat ‘Je ziet dat de mensen de ‘Daarom investeren we is de enige manier om het netjes afgelopen twee jaar steeds bijvoorbeeld bij het Trade te doen. Mijn eigen geld zit er meer naar beleggen kijken’ Finance Handelsfonds ook in, dus mijn belang is precies in een groot aantal hetzelfde als dat van elke andere transacties, zodat het belegger.’ stijging ook periodes van daling risico beheersbaar blijft. Dat leunt komen. Als je dan in aandelen hebt op twee strategieën: in de eerste belegd, heb je een ongunstige plaats het tijdelijk financieren van 34 | BAAZ MAGAZINE


Baaz

GASTEXPERT

Anke Linssen is

Ondernemen

juriste bij DAS Roermond

Burn-out: de vier valkuilen van de werkgever De lat ligt steeds hoger in de huidige maatschappij: alles moet beter en sneller. In tijden van economische crisis, hoge werkloosheid en toenemende werkdruk is het daarom niet vreemd dat één op de acht werknemers last heeft van burn-outklachten. Zo ook mijn vriendin Roos. En dat terwijl ze meerdere malen bij haar leidinggevende aan de bel had getrokken. ‘Sorry Roos, maar we hebben niemand anders die de klus kan klaren, hou je het nog even vol?’ Op een regenachtige middag in juni belde ze me in tranen op. Ze had een burn-out. aast het feit dat het hebben en herstellen van een burn-out al heel zwaar is, gaat ook het reintegreren vaak moeizaam. Een verkeerde opstelling van de werkgever/leidinggevende leidt vaak tot langer ziekteverzuim, terugval of een nieuwe ziekmelding. Reden genoeg om de vier belangrijkste valkuilen van de werkgever bij reintegratie op een rij te zetten.

ONDER DRUK ZETTEN VAN DE ZIEKE WERKNEMER Uit FNV-onderzoek (2013) is gebleken dat maar liefst 43 procent van de zieke werknemers zich onder druk gezet voelt door de werkgever. Denk aan vragen als: ’Wanneer kun je weer aan de slag zoals voorheen?’, terwijl de arbo-arts heeft bepaald dat de werknemer voorlopig nog rustig aan moet doen. Ook hoor ik regelmatig dat leidinggevenden tegelijkertijd met de re-integratie een regulier beoordelingstraject laten doorlopen, wat de druk op de werknemer onnodig verhoogt.

SLECHTE COMMUNICATIE Afwachten, negeren, denken dat je iemand spaart door geen contact op te nemen, het werkt averechts. Door stil te blijven zitten wordt het voor de werknemer onveilig. Ook Roos hoorde lange tijd niets, waardoor zij het idee kreeg dat haar werkgever haar liever kwijt dan rijk was. Wat je ook vaak

hoort, is dat collega’s niet voldoende worden geïnformeerd. Dit zorgt dan weer voor onrust op de werkvloer. En wat te denken van de stortvloed aan vragen als de medewerker weer voor het eerst op het werk verschijnt?

 E VERANTWOORDELIJKHEID BIJ DE D WERKNEMER LEGGEN Als leidinggevende kun je je in de steek gelaten voelen als je werknemer uitvalt, of kun je gekrenkt zijn in je trots. Ook laten leidinggevenden zich regelmatig ontvallen dat ze het allang hadden zien aankomen. (‘Hij was ook altijd alleen maar bezig met het werk’, of ’Het zal wel met privé-omstandigheden te maken hebben’). Dat terwijl je als werkgever juist verplicht bent alle maatregelen te nemen die redelijkerwijs nodig zijn om te voorkomen dat je werknemer schade lijdt.

GEBREK AAN UITVOERING RE-INTEGRATIE DOOR WERKGEVER Als werkgever ben je vanuit het UWV verplicht de re-integratie van je zieke werknemer in goede banen te leiden. Denk aan het opstellen en naleven van een plan van aanpak, het hebben van contactmomenten en het inrichten van een geschikte werkplek. Schend je de regels, dan kan het UWV de sanctie opleggen dat er nog een extra jaar loon moet worden betaald. Ben je als werkgever ook bewust van het feit dat een werknemer je in sommige gevallen aansprakelijk kan stellen voor de geleden schade.

HOE MOET HET DAN WEL?

Luister naar je werknemer, wees betrokken en respectvol. Kom als leidinggevende bij de eerste signalen direct in actie en wacht niet af totdat de werknemer daadwerkelijk een burn-out heeft. De burn-out van Roos had op deze manier wellicht voorkomen kunnen worden. Op het moment dat iemand toch uitvalt, laat dan uitspraken over eigen schuld achterwege. Erkennen dat iemand zich niet zomaar ziek heeft gemeld, is een eerste stap voor de werknemer om op een goede manier terug te keren. Zorg bovendien voor een veilige sfeer op de werkvloer zelf. Maak samen met de medewerker -en de arbo-arts!- een duidelijk plan van aanpak over wat er wanneer gebeurt. Volg de adviezen van de arbo-arts op en geef voldoende ruimte om te re-integreren op eigen tempo. Probeer de werknemer nooit te verleiden sneller te gaan dan de arbo-arts bepaalt en vermijdt discussies over niet-relevante onderwerpen die de re-integratie in de weg kunnen staan. Met Roos gaat het inmiddels een stuk beter. Ze werkt alweer halve dagen. Haar verhaal heeft mij wel aan het denken gezet. Het is belangrijk tijdig grenzen aan te geven. Ook voor een burn-out geldt tenslotte: voorkomen is beter dan genezen!

BAAZ MAGAZINE | 35


DIDU

Dag in, dag uit

BsaB

Omdat de fabriek volledig zelfvoorzienend is, is deze niet aangesloten op het elektriciteitsnet en de publieke watervoorziening. Alles wordt in en rond het complex opgewekt en bewerkt voor gebruik.

BsaB (spreek uit Biesah-bie) verkoopt handgemaakte, volledig organische geurkaarsen en geurverspreiders, die worden gemaakt in Thailand van planten, bloemen en kruiden. Inmiddels heeft het bedrijf winkels over de hele wereld en werkt het aan de bouw van de hier getoonde volledig zelfvoorzienende fabriek in Thailand. De fabriek moet in oktober worden opgeleverd.

De fabriek genereert haar eigen stroom met zonnepanelen en windmolens die in het aangelegde meer liggen. De binnenen buitenverlichting bestaat alleen uit led-lampen en zelfs het water dat wordt gebruikt om de sojawas te smelten wordt verwarmd door zonne-energie.

Schoon regenwater wordt opgevangen in het meer en gefilterd voor gebruik door de fabriek en de medewerkers. Het afvalwater wordt behandeld in een biologisch zuiveringssysteem en voldoet aan de hoogste EU-standaarden voor schoon drinkwater. Het water in het meer wordt voorzien van zuurstof en gefilterd door waterpompen en filters die worden aangedreven door zonne-energie.

38 | BAAZ MAGAZINE


Om het project echt emissievrij te houden, wordt er nergens binnen de fabriek gebruik gemaakt van gas of andere verbranding die uitstoot op kan wekken. Vrachtwagens mogen alleen buiten het terrein laden en lossen, waarna de goederen per elektrische heftruck via de brug naar de fabriek worden gebracht.

De fabriek is ontworpen rondom de mensen die er werken. Zij groeien hun eigen groenten en fruit op het terrein en het meer dient tevens als visvijver zodat de werknemers zichzelf kunnen voorzien van goede voeding.

Rondom de fabriek worden fruitbomen en –planten voor consumptie geplaatst. Organisch afval wordt gecomposteerd en gebruikt als mest. DUURZAAM De nieuwe fabriek in Thailand moet volledig zelfvoorzienend worden. Mede-oprichter Ruud Metten: ‘Je kunt als duurzame ondernemer natuurlijk geen vervuilende fabriek hebben. Daarom doen we nooit geheimzinnig over hoe alles tot stand komt. We zetten bijvoorbeeld webcams neer zodat mensen met eigen ogen kunnen zien hoe hun kaarsen worden gemaakt. Die openheid is belangrijk. Daarom is de hele fabriek ook van glas en staan er geen hekken of muren omheen.’

BAAZ MAGAZINE | 39


Baaz

Column

Echte aandacht levert meer op

Met het thema ‘ondernemen over de grens’ kunnen we ook bij EIZO alle kanten op. Zeker sinds de ‘nieuwe’ organisatie in Europa op 1 juli 2012 actief werd. Als rechtstreekse dochter van EIZO Corporation in Japan, brengt EIZO Europe GmbH de high-end monitor oplossingen naar de markt. Ewald Verholt, General Manager van de Nederlandse vestiging, deelt zijn motivatie en werkwijze met ons. TEKST EWALD VERHOLT

ijn visie is dat je als bedrijf voor je klanten zo transparant mogelijk als wel toegankelijk moet zijn. Dat geldt niet alleen voor de vele resellers waar we mee te maken hebben, maar ook voor de eindgebruikers van onze producten. Dit klinkt wellicht vanzelfsprekender dan dat het in werkelijk-heid is en dit is niet zomaar af te vangen door middel van het in

de lucht houden van een website of social media kanaal. Uiteraard zijn dit instrumenten om het klantenpotentieel te informeren, maar hoe fijn is het om iemand toch even aan de telefoon te krijgen of face-to-face te ontmoeten. Het is bijna weer vooruitstrevend te noemen om er een dergelijke werkwijze op na te houden in een wereld waarin we vooral mobiel online met elkaar communiceren. Echter, zonder luisteren geen goede oplossing! Een rol die je als fabrikant van high-end producten zeer serieus moet nemen en een werkwijze die zeer gewaardeerd wordt door de eindgebruiker. Deze vindt gehoor bij de experts, maar het is ook de toegevoegde waarde als ondersteuning naar je dealerkanaal. Het aangaan, maar vooral het onderhouden van een relatie, is waar we het over hebben. Interesse en aandacht als ingrediënten voor de basis en een kwaliteitsproduct en service die de verwachtingen overtreft. Het bieden van de juiste

40 | BAAZ MAGAZINE

oplossing in plaats van het ‘pushen’ van een product tegen een prijs.

‘Het aangaan, maar vooral het onderhouden van een relatie, is waar we het over hebben’ En ja, een monitor, hoor ik je denken. Maar vergeet niet dat je gaat investeren voor een jaar of vijf, erbij stil moet staan hoe jouw applicaties zich in die tijd ontwikkelen, wat je jouw werknemers wilt bieden als het gaat om productiviteit en ergonomie, hoe je duurzaamheid integreert en daarmee tevens kostenbesparingen realiseert. Daarom verleggen we bij EIZO nog steeds onze grenzen, creëren we een breed assortiment, introduceren we unieke producten, maken we customized oplossingen op basis van jouw verhaal. We zien er naar uit om persoonlijk met jouw organisatie kennis te maken!


Baaz

Jong Ondernemen

De grens dichtbij voor twee jonge ondernemers Het jonge bedrijf Nyink, dat is ontstaan uit een studentenbedrijf van Jong Ondernemen, timmert flink aan de weg. De twee startende ondernemers, Peter Nijhuis en Erik Weenink, hebben onlangs besloten om hun succes over de grens uit te breiden. België was een eerste logische stap, maar dit heeft zich al snel uitgebreid naar onder andere Duitsland en Frankrijk.

Peter Nijhuis (1990) en Erik Weenink (1991) Bedrijf Nyink Product Werkplekafscheidingen Functie Eigenaren en medeoprichters Sinds November 2011 Website www.nyink.nl

TEKST JONI HENDRIX

Nyink is drie jaar geleden begonnen als producent van spiekschermen in het onderwijs en heeft zich de laatste jaren geprofileerd als specialist op het gebied van werkplekafscheidingen en akoestiek. Het bedrijf kreeg al snel enkele aanvragen vanuit België. Een ontwikkeling waar beide ondernemers veel potentie in zagen, aangezien de taalbarrière laag was. Het enige waar Peter en Erik rekening mee moesten houden, waren andere verzendkosten en facturering. Na het succesvol uitzetten van hun producten in België roken beide ondernemers meer kansen in het

TIP

Wil je ondernemen over de grens? Ga dan op zoek naar samenwerkingen en win advies in over de werkwijze in het desbetreffende land.

buitenland. Zowel het bedrijfspand als de woonplaats van het duo liggen op enkele kilometers van de Duitse grens. ‘Een gigantische marktpotentie zo dicht bij huis is een buitenkansje. De Duitse scholen- en kantorenmarkt is vele malen groter dan die in Nederland en de producten van Nyink sluiten perfect aan op de behoefte naar kwaliteitsproducten’, vertellen de ondernemers enthousiast.

MOEILIJKER DAN GEDACHT Hoewel de Duitse markt heel interessant leek, kwam er toch meer bij kijken. Beide ondernemers beheersen de Duitse taal niet goed, hebben geen contacten in Duitsland en zien geen toekomst in het in dienst nemen van een verkoper. Daarnaast is er een cultuurverschil als het gaat om inkopers in Duitsland en Nederland. Zo zijn de Duitsers erg punctueel en doen ze vaak zaken met vaste

JONG ONDERNEMEN Ondernemen leer je door het te doen! Bovendien moet je eraan geroken hebben om te weten hoe het voelt. Stichting Jong Ondernemen inspireert en stimuleert jongeren in Nederland te bouwen aan een ondernemende toekomst. Dat doen ze via praktijken ervaringsgerichte programma’s voor basisonderwijs, voortgezet onderwijs, mbo, hbo en universiteit. Hun kracht? Netwerken, verbinden en organiseren. Zo bieden ze jongeren een unieke ondernemerschapservaring die levens verandert. De levens van deze starters zijn ook veranderd door de programma’s van Jong Ondernemen. Lees hun verhalen en raak geïnspireerd! Meebouwen aan een ondernemende toekomst? Kijk op www.jongondernemen.nl en word begeleider of sponsor.

leveranciers. Nyink heeft daarom samenwerking gezocht met Duitse meubelleveranciers die hun producten in hun land aan de man willen brengen. Hierdoor heeft Nyink haar investering kunnen beperken en is ze geen kosten kwijt aan verkopers. De keuze voor ‘dealers’ in Duitsland is verstandig gebleken aangezien de Duitse partijen veel vaste afnemers hebben. Nyink hoeft haar producten ook niet zelf te promoten in het buurland, want dat

doen de afnemers voor hen op Duitse beurzen. Na deze succesvolle samenwerking hebben de twee jonge ondernemers de stap naar Frankrijk gemaakt. Ook hier hebben ze een interessante partij gevonden waar ze sinds eind 2014 een samenwerking mee zijn aangegaan.

NABIJE TOEKOMST In de nabije toekomst wil Nyink haar positie en bekendheid in binnenen buitenland vergroten. ‘We willen onze website vertalen om zo ook de directe verkoop in het buitenland op gang te brengen. Hoewel het buitenland zeer interessant is, vallen er voor ons ook zeker nog genoeg doelen te behalen in Nederland’, aldus Erik en Peter.

Baaz sprak de twee jonge ondernemers vorig jaar over het ontstaan van hun bedrijf, de doorstart en hun ervaring met Jong Ondernemen. Benieuwd? Ga dan naar www.baaz.nl/doorstarters

BAAZ MAGAZINE | 41


Baaz

GASTEXPERT

Peter Keizer

Pensioenen

is marketeer bij Zwitserleven @pbkeizer

Heel Nederland meer inzicht in zijn pensioen Betere communicatie is hard nodig Pensioencommunicatie kan beter. Veel werknemers zien vooral op tegen de bergen papier en vallen over het versnipperde karakter van de informatie. Zeker als ze pensioen bij verschillende uitvoerders hebben. Het blijkt keer op keer ingewikkeld om pensioenen eenvoudig te maken. Met steeds meer infographics en animaties probeert men het tij te keren, maar een overzicht ontbreekt. GELUKKIG ZIJN ER OOK ANDERE VERBETERINGEN OP KOMST: Digitale communicatie wordt de standaard. Buiten het feit dat het enorm kostbaar is om bijvoorbeeld jaarlijks miljoenen Uniforme Pensioenoverzichten (UPO’s) te versturen, heeft het meer voordelen. Dit maakt het mogelijk om in brieven linkjes op te nemen naar sites of filmpjes. Op deze manier kun je gelaagdheid brengen in je communicatie. De startbrief wordt vervangen door Pensioen 1-2-3. Iedere werknemer die aan een nieuwe pensioenregeling deelneemt, krijgt een startbrief. Vanaf 2016 wordt deze vervangen door Pensioen 1-2-3. Hierdoor kunnen werknemers eenvoudig, vaak met behulp van icoontjes, zien wat voor type pensioenregeling ze hebben. Die icoontjes zijn voor alle verzekeraars en pensioenfondsen gelijk. Vergelijkbaar dus! Wil je meer gedetailleerde informatie, dan kun je die krijgen in laag twee of laag drie.

Uit onderzoek van Zwitserleven blijkt dat bijna twee derde van de werknemers niet over genoeg informatie beschikt om vast te kunnen stellen of het pensioeninkomen na hun afzwaaien voldoende is. Om daar verbetering in aan te brengen hebben we PensioenInzicht ontwikkeld. Met deze handige tool heb je direct antwoord op deze vragen.

NÚ INZICHT IN UW PENSIOENEN We willen iedere Nederlander meer inzicht geven in zijn of haar pensioen. Niet alleen bij ons, maar in alle pensioenen. Ook die je bij andere verzekeraars en pensioenfondsen hebt opgebouwd. Je hoeft niet eens klant te zijn bij Zwitserleven om toegang te krijgen. Met PensioenInzicht tonen we het totaal opgebouwde pensioen in een eenvoudige grafiek, bruto en netto. We vergelijken het pensioen met het inkomen op dit moment. Zo krijgt de gebruiker direct inzicht of het voldoende is. En nee, aan

het eind hebben we niet allerlei banners opgenomen om klanten naar binnen te trekken. Informeren over het inkomen voor later, dat is het doel.

MET DE JUISTE INFORMATIE DE JUISTE BESLISSINGEN NEMEN De laatste jaren verandert er ontzettend veel rond het pensioen van werknemers. De overheid trekt zich verder terug en de werknemer moet meer zelf regelen. Wij voelen de verantwoordelijkheid om ze hierover te informeren. Bijvoorbeeld met begrijpelijke animaties en tools zoals PensioenInzicht. Want als werknemers zelf in actie moeten komen, dan moeten zij wel de juiste informatie hebben.

HOE WERKT HET? PensioenInzicht is via de homepage van Zwitserleven te bekijken. Inloggen gaat veilig en simpel met DigiD. Het systeem ziet zo direct of er een klant inlogt of niet. Zo ja, dan zie je meteen de resultaten. Ben je geen klant of heb je ergens anders pensioen opgebouwd, dan kun je die gegevens uploaden. Je hoeft niet zelf allerlei getallen op te zoeken en over te typen. De pensioenen worden door de tool automatisch op de juiste plek gezet. Met deze informatie kun je aan de slag. Door met de ‘sliders’ te schuiven krijg je antwoord op vragen zoals: • Hoe hoog wordt mijn inkomen als ik eerder of later met pensioen ga? • Wat levert sparen mij op als ik nu begin met sparen? • Wat krijgt mijn partner als ik overlijd? • Heb je een beleggingspensioen bij Zwitserleven? Dan kun je bovendien het effect zien als de beleggingen mee- of tegenzitten. Zelf aan de slag met PensioenInzicht? Kijk op Zwitserleven.nl/PensioenInzicht

42 | BAAZ MAGAZINE


DOE MEE & WIN

BAAZ LEZERSONDERZOEK 2015

DOE MEE MET HET BAAZ LEZERSONDERZOEK Laat ons weten hoe we Baaz nog beter kunnen maken! Om jou als ondernemer van de leukste en meest inspirerende verhalen te voorzien zijn we altijd op zoek naar feedback. Natuurlijk genieten we van het maken van iedere editie, maar we doen het tenslotte niet voor onszelf. Graag horen we wat jij van ons magazine en onze website vindt. Wat doen we goed, wat kan er beter, zijn er dingen die je mist,

waar wil je graag meer over lezen? Dit is je kans om het ons te laten weten! Het invullen van het lezersonderzoek kost je een paar minuten. Omdat jouw mening waardevol is voor ons, doen we daar graag wat voor terug. Onder alle inzendingen verloten we een aantal mooie prijzen. De winnaars worden na afloop van het onderzoek willekeurig gekozen en ontvangen persoonlijk bericht.

www.baaz.nl/lezersonderzoek

3X HET BOEK INTERNATIONAAL ONDERNEMEN t.w.v. €16,95

HEX DRAKE CROSS BODY FOR 11” MACBOOK AIR t.w.v. €59,95 Met dank aan Hex & Bertram en De Leeuw uitgevers B.V.


Baaz

Ondernemen

Dance als exportproduct Dance? If it ain't Dutch, it ain't much. Artiesten als Tiësto, Afrojack en Martin

Garrix – wie kent ze niet? Tot aan de andere kant van de oceaan bekend, maar gewoon geboren in respectievelijk Breda, Spijkenisse en Amstelveen. Maar niet alleen dj’s zijn groot geworden met deze muziekstijl, ook het bedrijfsleven pikt een graantje mee. ECONOMISCHE IMPACT

Accountant- en adviesorganisatie KPMG deed in 2002 onderzoek naar de economische impact van dance in Nederland waarin de Nederlandse economie en cultuur in kaart gebracht werd. De resultaten werden gezien als een bevestiging dat dance van niche uitgegroeid was tot 'een significante culturele en economische stroming'. Met andere woorden: dance was (en is) uitgegroeid tot een volwassen muziekstroming waar wel degelijk geld in verdiend kan worden, al dan niet door enkel en alleen dj's. Bron: KPMG-rapport, 2012 In 2012 werd onderzocht dat de sector met 20,2% was gegroeid en in dat jaar een waarde vertegenwoordigde van 586,9 miljoen. Tevens leverde de Nederlandse dance-scene ruim 7.000 fte op, wat in de praktijk zoveel betekende als 10.000 voltijdbanen. Bron: EVAR, 2012

44 | BAAZ MAGAZINE

Achter de beroemde dj’s - maar ook festivals en evenementen - gaan organisaties als Spinnin’ Records (grootste dance-label ter wereld), Sensation (wereldwijd bekend dancefeest) en The Media Nanny (prbureau voor onder meer Martin Garrix) schuil. Stuk voor stuk belangrijke pijlers in de dance-wereld en stuk voor stuk

succesvol als onderneming. Want: dance. Baaz Magazine dook in de wondere wereld en geschiedenis van dance en ging in gesprek met drie succesvolle ondernemers in de dance-scene.

STUKJE GESCHIEDENIS Wat is dance nu eigenlijk en hoelang kennen we de muziekstijl al? De kenners


MARY GO WILD

En dat ook de journalistiek dance serieus neemt, bleek wel toen Mary Go Wild verscheen, het vuistdikke boek (let op: bijna 600 pagina’s) dat 25 jaar dance in Nederland omschrijft. Redacteuren Arne van Terphoven en Gert van Veen openen hierin met: ‘Dance is, zeker in de nieuwe eeuw, breed uitgewaaierd in Nederland. Over ongeveer iedere dj, club of genre kan wel een apart boek worden geschreven.’ (…) ‘Nederland heeft zich internationaal weten te onderscheiden dankzij onder meer het Amsterdam Dance Event en evenementenorganisaties als ID&T, dat het wereldberoemde Sensation inmiddels naar 22 landen heeft geëxporteerd.’ En: ‘Het ontstaan van de immense dancecultuur zoals we die anno 2013 in ons land kennen, is een klein mirakel. Dansen is voor de Hollander altijd weinig meer geweest dan de klompendans en polonaise. Dus hoe kan het gebeuren dat er in het laatste decennium van de twintigste eeuw een nieuwe beweging ontstaan, waarin alles draait om het fysieke genot van een nacht lang dansen om jezelf te bevrijden van alle stijfheid van de dagelijkse sleur?’ Dat is inderdaad een interessante vraag, waarvan het eigenlijk nog steeds zoeken is naar een antwoord. Maar wat maakt het uit, feit is dat naast dj’s talloze ondernemers (zowel groot als klein) successen weten te behalen met dance. Bron: Mary Go Wild

spreken van ‘the summer of 1988’, wanneer een nieuw tijdperk in de geschiedenis van popmuziek ontstaat. Amsterdamse clubs als RoXY en iT waren vooruitstrevend en brachten ‘nieuwe muziek’. House, aanvankelijk moest niemand er iets van hebben, maar al aan het begin van de jaren negentig werden eerste Top 40-hits gescoord door acts als 2 Unlimited en Paul Elstak. De eerste grote dance-festivals zagen rond diezelfde tijd het licht, zoals Mysteryland en Dance Valley evenementen die we vandaag de dag nog steeds kennen.

INTERNATIONAAL SUCCES Op internationaal vlak weet Nederland zich rond 2000 te

onderscheiden met dank aan dj’s als Tiësto, Armin van Buuren en Ferry Corsten en later Fedde Le Grand en Afrojack - overigens zijn al deze heren anno 2015 nog steeds actief en succesvol. Nieuwere namen zijn Hardwell, Martin Garrix en Nicky Romero. Jaarlijks wordt de welbekende ‘DJ top 100’ gedurende het Amsterdam Dance Event uitgereikt, waarbij dj’s van over de hele wereld hun best doen de nummer één positie te behalen of überhaubt een plekje in de lijst te bemachtigen. Niet geheel verrassend zijn het de Nederlandse acts die steevast bovenaan de lijst staan. Het moge duidelijk zijn, in de dance-scene kun je als dj, werknemer of uiteraard ondernemer je lol op. Of beter gezegd: je brood verdienen.

GAGES Businessmagazine Quote deed in januari 2015 een interessant onderzoek naar de gages van dj’s. Want als er één groep is die veel verdient met dance, dan zijn het de plaatjesdraaiers wel. Dit is wat volgens het onderzoek de dj’s verdienen per show (welke gemiddeld anderhalf uur duurt): Calvin Harris: $350.000 - $500.000 David Guetta: $350.000 Tiësto: $350.000 Hardwell: vanaf $100.000 Martin Garrix: vanaf $100.000 Afrojack: $50.000 - $100.000 Armin van Buuren: $50.000 - $100.000 Oliver Heldens: $10.000 – $30.000 De waarheid zal ergens in het midden liggen, feit is wel dat er grof geld verdiend kan worden met dance. Logischerwijs is hier dan ook de nodige kritiek op geweest, zo is ID&T-voorman Duncan Stutterheim recent gestopt met zijn baan bij deze dance-tycoon. Aan Quotenet liet hij in januari 2015 weten: ‘De top-dj’s zijn te duur. Sterdj's vragen zulke hoge gage's, €40.000 of (veel) meer, dat festivals zoals die van ID&T niet meer winstgevend te organiseren zijn. Zo klapt de bubbel'. It’s all about the money! Bron: Quote en Quotenet

BAAZ MAGAZINE | 45


Baaz

Ondernemen

Ondernemers in de dance aan het woord Wat is nu eigenlijk het geheim van ondernemen in de dance en

hoe word je succesvol? We laten drie succesvolle ondernemers aan het woord: Eric Keijer (Sensation), José Woldring (The Media Nanny) en Eelko van Kooten (Spinnin’ Records). wat maakte dat er ineens 5.000 bezoekers meer naar binnen mochten wat financieel natuurlijk ook heel aantrekkelijk was. Dat is de basis geweest voor het verdere succes.

MOTIVATIE Eigenlijk is het motiveren van ons team geen probleem. We hebben bijna alleen maar jonge mensen bij ons werken en die doen dit met passie voor de dance-cultuur.

ONDERNEMEN IN DE DANCE

ERIC KEIJER

Event Director Sensation en sinds 1993 werkzaam bij ID&T 'Sinds 1993 ben ik werkzaam bij ID&T. Sensation is een van de evenementen die wij met ID&T wereldwijd exporteren. Het is een nightlife experience die we het publiek willen geven door middel van top-dj's, spectaculaire shows met dansers, vuurwerk, acrobaten en hightech lichtapparatuur.'

START Het was altijd al een droom voor ons om in de Amsterdam ArenA een evenement te mogen organiseren. In het eerste jaar was er geen centerstage, geen dresscode en de horeca was ook niet al te best geregeld. Later hebben we de logistieke inrichting aangepast met een centerstage en de horeca anders ingericht 46 | BAAZ MAGAZINE

De meeste ondernemers zijn minimaal zes dagen per week met hun bedrijf bezig, maar ondernemers uit de entertainment industrie zijn daarnaast ook nog eens 's nachts en in het weekend aan het werk. Wij werken altijd naar een bepaald piekmoment toe en dat moment is eigenlijk altijd 's avonds of in het weekend. In combinatie met het vele reizen is dat zwaar, maar tegelijkertijd is het leuk en afwisselend.

‘Er zijn een hele hoop evenementen die Sensation kopiëren’ GEHEIM Dance en muziek in het algemeen is natuurlijk universeel. Daarnaast hebben wij in Nederland zo verschrikkelijk veel ervaring en knowhow over hoe we het publiek een totaalbeleving kunnen geven. We produceren onze events tourable, zodat we in elk land

dezelfde show kunnen bieden aan het publiek en aangezien Nederland ver vooruit loopt bieden we onze bezoekers in het buitenland in één klap vijftien jaar dance-evolutie. Dit alles in combinatie met de witte dresscode en de bijzondere show momenten maakt Sensation extra speciaal. We blazen de concurrenten dus eigenlijk in één keer weg.

VALKUILEN Uiteraard zijn er nogal wat logische valkuilen als je werkt in het nachtleven, zoals alcohol, drugs en te weinig slaap. Daarnaast denkt iedereen dat het allemaal erg simpel is: je boekt een dj, huurt een zaal, zet een barretje neer en klaar is Kees. Echter komt er tegenwoordig zo verschrikkelijk veel meer bij kijken, zoals vergunningen, creatieve concepten, veiligheid, logistiek, sponsoring, noem maar op. De dance is een gigantische industrie geworden. De grootste valkuil is dat mensen er nogal simpel over denken.

AMBITIE Onze ambitie is om Sensation nog sterker als premium brand te positioneren. Het gaat ons om kwaliteit: alle evenementen die we organiseren moeten top notch zijn. Er zijn een hele hoop evenementen die Sensation kopiëren. Ons doel is om op verschillende vlakken onderscheidend te blijven ten opzichte van andere dance evenementen en daar hebben we hele goede plannen voor liggen.


MOTIVATIE We werken in een klein team en hebben een informele werksfeer. We hebben veel lol samen en daarnaast ben ik zelf flexibel. Dat maakt dat mijn personeel voor mij en The Media Nanny door het vuur gaan.

ONDERNEMEN IN DE DANCE

JOSÉ WOLDRING

Eigenaar PR management bureau The Media Nanny The Media Nanny doet de wereldwijde PR voor artiesten, evenementen en platenlabels in de dance-industrie. Hierbij kun je denken aan Martin Garrix, Spinnin' Records, Sunnery James & Ryan Marciano, Sander van Doorn, E&A Events en meer.

START Mijn studie was niet erg motiverend en ik wist altijd al dat ik graag iets voor mezelf wilde beginnen. Ik kon als freelancer aan de slag bij Anna Agency en zo ben ik doorgegroeid. Ik heb alles in de praktijk geleerd.

Je hebt een andere mentaliteit nodig, omdat je je logischerwijs in de entertainmentsector bevindt. Minder formeel dus, vaak vinden eerste kennismakingen met klanten plaats in een club of op een festival. Ik vind dat prettig, het houdt me gemotiveerd. Ook is er veel ruimte om te groeien, doordat de dance wereldwijd zo hard gaat. Het maakt dat er zich veel kansen en mogelijkheden voordoen, op wereldwijd niveau.

GEHEIM Ik ben persoonlijk betrokken bij mijn klanten. Daarnaast vind ik het niet

werd, kwamen onze platen ook steeds vaker in de mainstream terecht, de eerste twee jaar fungeerden we echter als underground label.

‘Wij hebben als een van de eerste dance-labels de social media omarmd’ MOTIVATIE

EELKO VAN KOOTEN

Directeur en eigenaar van Spinnin’ Records, MusicAllStars Publishing en MusicAllStars Management

START Spinnin' Records is opgericht in 1999 en de eerste jaren waren we bezig met het opbouwen van naamsbekendheid en tekenen en promoten van club releases. Omdat dance steeds bekender

Bij Spinnin' Records is het personeel verdeeld over verschillende teams waaronder teams voor A&R, social media, engineering en marketing. De lijnen tussen deze teams zijn overigens zeer kort, iedereen kent elkaar en weet grotendeels waar de ander mee bezig is. Dat vind ik belangrijk; het houdt de boel overzichtelijk en, misschien nog wel belangrijker, familiair. Ik functioneer hierbij als centraal aanspreekpunt voor de afdelingshoofden, en ook door regelmatig managementoverleg blijven de lijnen met het team kort en duidelijk.

ONDERNEMEN IN DE DANCE De dance-industrie gaat snel, niet alleen

erg om hard te werken, soms achttien uur per dag. Ook ben ik op jonge leeftijd begonnen met mijn bedrijf, dus veel opdrachtgevers zijn van mijn leeftijd, alsmede mijn team. We zijn onderdeel van een nieuwe generatie in de muziekindustrie. Ook was er toen ik begon nog geen pr bureau in de danceindustrie. Ik heb dus eigenlijk weinig concurrentie en daarnaast mazzel gehad met het feit dat de dance zo hard is gegroeid de afgelopen jaren.

‘Als ondernemer in de dance heb je een andere mentaliteit nodig’ AMBITIE Ik hoop succesvol te blijven, mijn personeel happy te houden en een office in Los Angeles te beginnen. Over vijf jaar bedienen we onze klanten niet alleen vanuit Amsterdam, maar ook vanuit LA. En dat scheelt een hoop late conference calls!

voor wat betreft trends, maar ook met verdienmodellen en daarmee dus op het gebied van organisatie. Je kunt hierdoor nooit afgaan op bepaalde verwachtingen of vertrouwen op routines; je zult veel moeten anticiperen en vooruitkijken naar wat gebeurt in de dance-scene.

GEHEIM Ons team bestaat uit mensen die bevlogen zijn, passie hebben voor de muziek, ambitieus en vakkundig zijn op hun specifieke terrein. Daarnaast heeft Spinnin' als een van de eerste dancelabels social media omarmd en nu is dat het belangrijkste middel om ons publiek te bereiken. Daarin zijn we baanbrekend geweest, wat ons een voorsprong heeft gegeven op de concurrentie.

AMBITIE De ambitie van Spinnin' Records is om de vaste plek op internet te zijn waar het voor de dance allemaal gebeurt. Wanneer dit precies wordt bereikt weet ik niet, maar het is in ieder geval ons doel om wereldwijd smaakmaker te zijn in de verschillende stijlen van dance. BAAZ MAGAZINE | 47


Baaz

Marketing

Vijf tips voor customer identity management Succes draait om het echt kennen van je klanten.

Niet zomaar een naam of een e-mailadres, maar weten hoe oud je klant is, wie zijn vrienden zijn, waar hij graag komt en waar hij in geïnteresseerd is. TEKST MARK SCHOLTEN

et was altijd lastig om deze gegevens te bemachtigen, maar dat is niet meer het geval. Hoe pas je deze informatie effectief toe en welke oplossingen kunnen je daar bij helpen? Wij geven je vijf tips hoe je gemakkelijk goede informatie verzamelt en die vervolgens inzet om jouw bedrijf te laten groeien.

1 GEBRUIK EEN SOCIALE LOGIN Nergens is zo veel gratis informatie over klanten te vinden als op sociale netwerksites. Aan de andere kant hebben jouw klanten aan weinig dingen een grotere hekel dan aan het invullen van een gigantisch registratieformulier. Een goede sociale login-functie op je site kan het verschil maken tussen een bezoeker die snel doorklikt naar een andere website, of een nieuwe klant die je aan jouw bedrijf kunt binden. Sociale logins leveren niet alleen gemak voor je bezoeker door ze met één klik in te laten loggen, maar bieden je daarnaast toegang tot de gegevens van de consument waarvan ze hebben aangegeven die te willen delen.

2 LAAT BEZOEKERS MAKKELIJK CONTENT DELEN Het is voor bedrijven vervelend om te zien dat hun posts op sociale media snel wegzakken in de nieuwsfeeds van je potentiële 48 | BAAZ MAGAZINE

bezoekers. Door je bezoekers zelf content te laten delen geven ze aan dit interessant te vinden en word je automatisch sneller en vaker getoond binnen hun netwerk. Zorg dat je hier meerdere opties voor hebt, zodat je jouw doelgroep niet alleen bereikt op Facebook, maar zeker ook op LinkedIn en Twitter.

3 SLA JE DATA OP ÉÉN PLEK OP Het is lastig om goede conclusies te trekken uit data die verspreid staat over veel verschillende plekken. Dataprofielen zijn het effectiefst wanneer je ze combineert met data die je al in huis hebt. Zorg dat je al jouw gegevens in één database hebt staan, zodat je ze kunt invoeren in een cpm (customer profile management)-programma. Als dit goed verbonden is aan e-mail marketing oplossingen en e-commerce platformen is zo'n programma vele malen effectiever.

4 NEEM EEN GOEDE ANALYSETOOL Leuk hoor, al die data over je bezoekers en klanten, maar zonder een goede tool om alle informatie te analyseren en er conclusies aan te verbinden ben je natuurlijk nergens. Een goede analytics tool kan je helpen om niet alleen je doelgroep beter te leren kennen, maar ook de groei van je aanwezigheid op sociale media in kaart te brengen. Doordat

HET LIEFST SOCIAAL INLOGGEN

Het overgrote deel van de websitebezoekers geeft de voorkeur aan het gebruiken van hun sociale mediaprofiel om in te loggen op andere websites. Zevenenzeventig procent laat weten het liefst hun bestaande online identiteit te gebruiken bij het inloggen. Zorg ook dat je de keuze biedt uit meerdere sociale platformen, want hoewel het grootste deel van je bezoekers graag via Facebook inlogt, zijn er nog altijd veel gebruikers van andere sociale netwerken als Google Plus, Twitter en LinkedIn. Uit onderzoek blijkt dat een sociale login de registraties tussen de tien en vijftig procent doet toenemen.

je beter weet waar jouw bezoekers vandaan komen en je heel precies het effect van jouw marketing kunt volgen, kun je deze voortaan slimmer inzetten en zo effectievere campagnes opzetten. Die leiden weer tot meer bezoekers en meer klanten.

5 ZORG DAT BEZOEKERS OP AL JOUW SITES IN KUNNEN LOGGEN MET ÉÉN IDENTITEIT Als je meerdere websites in je portfolio hebt, is het niet alleen voor de klant praktisch om overal in te kunnen loggen met dezelfde identiteit. Een sociale login zorgt dat dit gemakkelijk gaat, maar ook wanneer je bezoekers in laat loggen op de traditionele manier kan het slim zijn om ze één identiteit te laten gebruiken. Jij krijgt er duidelijke data voor terug over het surfgedrag van de bezoeker en deze hoeft geen tientallen wachtwoorden te onthouden en heeft op al jouw sites toegang tot zijn bezoekersgeschiedenis en abonnementsgegevens.


Baaz

GASTEXPERT

Alexander Grimstad is

Marketing

vicepresident marketing bij Fanbooster

‘Facebook is geen gratis marketingplatform meer’

Maar hoe kun je nog wel je doelgroep bereiken?

Adverteren op social media: veel ondernemers willen wel, maar zijn door de continu veranderende regels op platformen als Facebook huiverig om er volop in te stappen. Nergens voor nodig volgens Alexander Grimstad: ‘Het biedt juist kansen, op Facebook zijn alle merken gelijk.’ TEKST MARK SCHOLTEN

FANBOOSTER

Fanbooster is een online marketingplatform speciaal voor Facebook. Het bedrijf helpt marketeers met het opzetten van een gerichte marketingcampagne, waarbij het de vele functies van het platform onderbrengt in een overzichtelijke interface. Naast het opzetten, inplannen en testen van campagnes, kun je met Fanbooster ook aparte landingspagina’s op Facebook maken, speciaal voor promoties waar je net even iets meer mee wilt doen. Meer informatie kun je vinden op www. onlinebusinessmedia.nl (Het Nederlandse verkooppunt van Fanbooster)

SEMINAR

Ook een seminar van Alexander bijwonen? Op 9 juni is hij weer in Nederland om te spreken tijdens het Congres Facebook Marketing in de Jaarbeurs Utrecht. Kaarten voor het congres kosten 295 euro en aanmelden kan op www.congresfacebook.nl

e Noorse vp van marketing van Fanbooster is speciaal naar Nederland gekomen voor een seminar over marketing op het sociale platform, een uitstekende gelegenheid om hem eens aan de tand te voelen over alle veranderingen die Facebook het afgelopen jaar heeft doorgemaakt. ‘Wat je ziet is dat er minder ruimte is op de tijdlijn van gebruikers. Hierdoor is er ook minder plek voor advertenties en marketing, waardoor Facebook heeft besloten om het organische bereik van dit soort posts te verminderen’, vertelt Alexander. Dit ‘organisch bereik’ slaat op het aantal mensen dat de posts van jouw merk te zien krijgt, zonder dat je hier voor hebt betaald.

posts in hun tijdlijn bovendien niet als reclame, er staat tenslotte boven dat een van hun vrienden het heeft geliked. Een ding is zeker: ‘Facebook is geen gratis marketingplatform meer (als het dat ooit geweest is).’

METEN IS WETEN

Goede marketing op Facebook is volgens Alexander een kwestie van het stellen van duidelijke doelen. ‘Ze moeten meetbaar zijn. Je moet een match vinden tussen wat je marketingdoel is en wat Facebook je aan opties biedt. De kracht van het platform zit in de goed gespecificeerde doelgroepen, door alle informatie die het bedrijf over zijn gebruikers heeft. Wanneer je deze groepen gericht aanspreekt, levert dat het meeste resultaat op. Wees hierin ook BEREIK niet te specifiek, mensen willen niet ‘Op dit moment staat het organisch geconfronteerd worden met hoe veel bereik nog maar op ongeveer twee je echt van ze weet. Zorg dus dat je die procent, wat wil zeggen dat maar doelen goed meetbaar maakt, test de twee procent van de mensen die verschillende opties en trek daarna je jouw pagina ‘liken’, conclusie.’ Het meten jouw posts ook van het resultaat van daadwerkelijk te je marketingacties op ‘Het is een soort zien krijgen.’ Dit Facebook is een deel democratisering percentage is wel de kracht van van de marketing’ van te verbeteren door het platform volgens berichten te plaatsen Alexander: ‘Het is een die gegarandeerd bekende uitspraak dat veel likes en reacties opleveren, de helft van alle marketinguitgaven maar de gemiddelde post bereikt verspilling is, maar niemand weet veel minder mensen dan enkele jaren welk deel dat precies is. Door gebruik geleden. ‘Er zit ook een voordeel aan, te maken van a/b-testen kun je dat nu adverteren op Facebook is relatief gewoon meten. En als je ziet dat iets goedkoop en het bedrijf maakt geen werkt, analyseer dat niet te veel. Het is onderscheid tussen partijen. Het is niet altijd logisch waarom de ene post een soort democratisering van de het goed doet op sociale media en de marketing. De meeste mensen zien andere niet. Test, but don’t die testing.’ BAAZ MAGAZINE | 49


GASTEXPERT

Baaz

Vincent Gaemers

Praktijk

is financieel manager bij DataroomServices. www.DataroomServices.nl

‘Met dit inzicht kan ik veel beter top-down managen’ Met de overstap naar de

cloud heeft DataroomServices alle financiële diensten op één plek. In een onderneming die zich specialiseert in het beheer van informatie, is inzicht in de eigen boekhouding onmisbaar. Vincent Gaemers van DataroomServices besloot dat de huidige oplossing met losse systemen niet meer werkbaar was en stapte over naar Exact Online voor de boekhouding en projectmanagement. ‘De koppeling maakt het voor mij een ideale oplossing.’ ataroomServices maakt voor haar klanten bedrijfsgevoelige informatie controleerbaar en beheersbaar. Deze klanten zijn voornamelijk het midden- en kleinbedrijf en multinationals. De focus van DataroomServices ligt op het beheersen van bedrijfsinformatie in fusies en overnameprocessen, maar ze worden steeds vaker ingezet bij corporate housekeeping en contract management-trajecten. Hierbij komt veel vertrouwelijke informatie langs, die Vincent en zijn collega’s ordenen en waarbij ze zorgen dat de juiste informatie bij de juiste persoon terechtkomt. ‘Als je jouw bedrijf wilt verkopen en je bent een multinational met informatie op meerdere plekken, dan mag niet iedereen alles van elkaar weten. Wij verzamelen al die informatie en bundelen deze in een cloudomgeving’, legt Vincent uit over het dataroomproces. ‘Het proces en die omgeving worden door ons beheerd. Wij zorgen dat alle documenten de juiste juridische naamgeving meekrijgen en zorgen dat de betrokken adviseurs alleen de informatie krijgen die voor hen relevant is. Hierdoor verloopt de hele informatiestroom stukken efficiënter.’ 50 | BAAZ MAGAZINE

DE OVERSTAP

wel een tijdje bezig geweest om Veel van dit werk gebeurt op te ontdekken wat het pakket me urenbasis en dan is het niet allemaal te bieden had. Inmiddels praktisch om verschillende zijn alle processen gestroomlijnd systemen naast elkaar te hebben met het pakket en hebben we er draaien. ‘We gebruikten eerst veel profijt van.' een combinatie van twee andere programma’s. Ik was echter niet te SNEL OVERZICHT VOOR IEDEREEN spreken over de dienstverlening Het verbeterde inzicht is niet en besloot toen we de kans kregen alleen voor Vincent zelf praktisch, om mee te doen met een pilot van alle medewerkers profiteren ervan. de nieuwe cloudoplossing van ‘Een projectmanager heeft volledig Exact om over te stappen', vertelt inzicht in wbs (work breakdown Vincent. ‘Ik zag het zitten omdat je structures), waarin je van tevoren een SaaS-oplossing hebt die voor je project kunt definiëren en iedereen overal beschikbaar is. Je meteen een urenoverzicht krijgt. hebt zowel je project- als financiële Je kunt van dag tot dag meteen administratie meteen bij de hand. zien waar je project staat. Ik draai Die koppeling maakt het voor mij gewoon een Excelsheet uit met een ideale oplossing. Hierdoor een totaalplaatje en kan daar snel kan ik met onze projectmanagers feedback op geven. Je kunt met praten in hun taal en tegelijkertijd deze oplossing veel beter top-down naar mijn managementteam treden managen.’ Vincent merkt wel dat en ze aanspreken in termen die zij hij een ‘zware gebruiker’ is van de begrijpen en met informatie die oplossing. ‘Ik heb inmiddels ook voor hen relevant is.’ een favoriete supportmedewerker, Nadat hij inzicht kreeg in de online die gelukkig vaak tijd voor me omgeving kon DataroomServices vrij kan maken. Er is ruimte voor meedraaien in een controlled verbetering, maar ik ben zeer release. ‘Toen was de keuze snel tevreden over de samenwerking en gemaakt.’ Toch moesten er wel de oplossing die wordt geboden. Ik enkele zaken veranderen in de heb het anderen ook aangeraden. manier waarop werd gewerkt, Alle informatie is natuurlijk vertelt Vincent: beschikbaar op mijn ‘Zo’n SaaS-oplossing telefoon en als ik vereist dat je je eigen met mensen spreek, processen omzet naar vraag ik wat ze Meer weten over Exact Online wat de oplossing je willen weten. Dan zie voor Project Management? Kijk op wwww.exactonline.nl/ biedt, dat is af en toe je dat iedereen toch wp-projectorganisatie lastig. Ik ben toch nog een beetje jaloers is.’


Advertorial

Verlaag kosten en verhoog efficiëntie met slimme mfp's Voor bedrijven in het mkb is het zaak om processen zo goed mogelijk te optimaliseren. Dit drukt de kosten en verhoogt de efficiëntie, waarmee ook de productiviteit toeneemt. Een slimme multifunctional printer (mfp) helpt jouw organisatie hierbij. TEKST REDACTIE

In een door OKI mogelijk gemaakt whitepaper uitgebracht door IDC, werden mkb'ers ondervraagd over de automatisering en bedrijfsprocessen binnen hun bedrijf, en de rol die deze spelen in groei en procesoptimalisatie. Hoewel de ondervraagde bedrijven inzien dat investeren in documentoplossingen leidt tot hogere efficiëntie en hiermee dus noodzakelijk is, zien velen de kosten als een struikelblok. Daarbij focussen zij zich vooral op het drukken van de printkosten, terwijl een mfp veel meer kansen biedt om bedrijfsprocessen te stroomlijnen en hiermee dus ook kosten te drukken. Hieronder vind je vijf belangrijke punten waarom kleinere organisaties er goed aan doen om te kiezen voor een mfp.

1. B ETAALBARE GEÏNTEGREERDE SOFTWARETOOLS Een slimme mfp heeft softwaretools geïntegreerd die betaalbaar zijn voor bedrijven. Voorheen waren dergelijke tools vooral beschikbaar voor grote organisaties en corporate omgevingen. Denk hierbij aan tekstherkenningssoftware en software om documenten uit allerhande bronnen te halen.

2. S LIMME MFP'S SPELEN IN OP DE NIEUWE WERKPLEK De nieuwe werkplek, waarbij mobiliteit een grote rol speelt, vraagt om oplossingen waarmee automatisering en digitalisering gestimuleerd worden. Slimme mfp's spelen hierop in door processen te automatiseren en gebruikers een digitaal archief aan te bieden, waarin het makkelijk zoeken is naar relevante documenten en informatie.

3. TOEGANG IS EENVOUDIG EN VEILIG Slimme mfp's bieden allerlei handige veiligheidsvoorzieningen waardoor data en documenten altijd veilig gesteld worden en gebruikers enkel toegang hebben tot documenten die voor hen relevant zijn. Hiervoor zijn functies op slimme mfp's ook aan te passen.

4. INTUITIEF

Dankzij een interface die gemakkelijk te gebruiken is, hoeven medewerkers niet meer te turen op zoek naar de functie die zij willen gebruiken. Deze interface is dan ook aan te passen naar wens, zoals functies onder een sneltoets.

5. ARCHIVERING EN INTEGRATIE Documenten kunnen via een slimme mfp worden opgeslagen in een gemakkelijk benaderbaar digitaal archief. Tegelijkertijd integreren deze mfp's ook makkelijk in bestaande infrastructuren.

OKI MC800-SERIE

Een betaalbare slimme mfp is de MC800-serie van OKI, die uit twee modellen bestaat, de MC853 en de MC873. Multifunctionele A3kleurenprinters met uitgebreide functies die voorheen voorbehouden waren aan grote organisaties en corporate omgevingen. Een goede documentoplossing past zich aan aan bestaande bedrijfsprocessen en niet andersom. Daarom is de MC800-serie, net als de eerder geïntroduceerde A4 multifunctionals uit de MC700- en MB700serie, uitgerust met het open sXP-platform, een web-based service die zorg draagt voor naadloze integratie van de mfp's in jouw bestaande infrastructuur van software. Zo werken de mfp's naadloos samen met bijvoorbeeld SENDYS Explorer, PaperCut MF en Drivve Image. Maar ook bedrijfssoftware waar organisaties op zijn gestandaardiseerd, zoals bijvoorbeeld SAP, Exact of AFAS, zijn door middel van het open platform direct naadloos in de interface te integreren. Het 7-inch full colour touchscreen maakt gebruik kinderlijk eenvoudig. Deze is naar wens en behoefte aan te passen en kan bijvoorbeeld macro's voor veelgebruikte functies gebruiken om processen te versnellen.

BAAZ MAGAZINE | 51


GASTEXPERT

Baaz

Raymond van der Heide is

Technologie

risicodeskundige bij Interpolis

Zo pak je cybersecurityrisico’s aan Er is

geen ondernemer meer die niet dagelijks met ict te maken heeft. Die ict staat echter constant onder druk, niet alleen door incidenten als brand of waterschade. Ondernemingen zijn ook steeds vaker het doelwit van cybercriminelen . Wanneer ict het laat afweten, kost dat niet alleen geld, ook het imago van je bedrijf kan op het spel staan. Dus hoe zorg je dat jouw bedrijf goed beschermd is tegen cyberrisico’s? aymond van der Heide, risicodeskundige bij Interpolis adviseert dagelijks ondernemers over het beperken van bedrijfsrisico’s. Er zijn een aantal veelvoorkomende oorzaken van niet functionerende ict. De belangrijkste oorzaak: onopzettelijke incidenten. Een menselijke fout, techniek die het laat afweten, brand, blikseminslag of waterschade kunnen zorgen dat een computersysteem dagenlang uit de lucht ligt. Maar steeds vaker is ook cybercrime een oorzaak van bedrijfsschade. Volgens overheidsschattingen werd veertig procent van de Nederlandse ondernemers vorig jaar slachtoffer van een vorm van cybercrime. ‘Denk dan aan malware, phishing, ransomware of een DDoS-aanval’, vertelt Raymond. ‘De meeste bedrijven hangen liever niet aan de grote klok dat zij gehackt zijn, dus de exacte omvang van de schade in Nederland is moeilijk te bepalen.’

ONDERSCHAT DE RISICO’S NIET Naast de directe schade door het ontvreemden van vertrouwelijke informatie, persoonsgegevens of geld, is het meest onderschatte risico de indirecte schade. Denk daarbij aan de tijd die het kost om een lek te dichten en schade te herstellen, terwijl het bedrijf stil ligt. Ook imagoschade mag niet worden onderschat, het vertrouwen van klanten en 52 | BAAZ MAGAZINE

consumenten win je niet zo maar terug nadat hun gegevens op straat zijn komen te liggen. En met geld is deze schade niet goed te maken.

de technologische voordeur afsluit. ‘Je kunt een gebouw Benieuwd naar hoe jouw echter wel helemaal bedrijf er voor staat als het op cybersecurity aankomt? Met dichttimmeren, maar de CybersecurityCheck van wat zijn de kosten Interpolis krijg je een globaal inzicht in de staat van jouw daarvan?’ Volgens digitale veiligheid. Je kunt de Raymond is het CybersecurityCheck doen op STRATEGISCHE een kwestie van de www.interpolis.nl/cyber. Mocht je dit verder willen uitdiepen, BENADERING oplossingen toepassen vraag dan de Interpolis Maar hoe kun je dit die passen bij jouw CyberPreventieDienst aan via preventiewinkel.nl. Met deze risico dan het beste bedrijf. ‘Stel je bent check worden de cyberrisico’s beperken? Volgens een fabrikant van van jouw bedrijf gedetailleerd in kaart gebracht door een Raymond moet ieder levensmiddelen, zet je cybersecurity adviseur van bedrijf dat voor geheime receptuur dan Capgemini. zichzelf bepalen. niet op de pc die op ‘Het is in ieder geval internet is aangesloten. belangrijk het onderwerp op de Neem cyberveiligheid mee in het managementagenda te zetten. personeelsbeleid en beheer de Voor een klein timmerbedrijf rechten die jouw personeel heeft lijkt het minder van belang dan om bij gevoelige informatie te wanneer je honderd man in dienst komen.’ Voor het rechtenbeheer is hebt, maar ook deze bedrijven specifieke software beschikbaar, werken met klantgegevens, waarmee per werknemer de en juist in deze segmenten is toegang tot onderdelen van het cybersecurity vaak nog niet goed systeem kan worden ingesteld, geregeld.’ Zorg ook dat je de maar voor wie dat te technisch preventiemaatregelen regelmatig wordt: met goede voorlichting opnieuw beoordeelt: voldoen deze van je personeel is een belangrijke nog wel aan de veiligheidseisen eerste stap gezet. van jouw groeiende onderneming? CYBERSECURITYCHECK

TECHNOLOGIE, TRAINING EN BELEID Er zijn drie pijlers van cybersecurity te benoemen: technologie, mensen en middelen. Met de technologische oplossingen als firewalls en goede antivirussystemen worden de risico’s al aanzienlijk verminderd. Deze dienen als het ware als het stevige slot waarmee je

INZICHT IS DE SLEUTEL Het is vooral belangrijk om goed inzicht te hebben in welke risico’s jouw onderneming bedreigen. Hiermee verzeker je jouw bedrijf van continuïteit. Cyberrisico’s zijn nu eenmaal een onderdeel van de huidige samenleving, dus is het zaak rekening te houden met de mogelijkheid dat jouw bedrijf wordt gehackt. Zorg dus dat er een plan klaar ligt voor wanneer dit gebeurt.


Advertorial

Casio XJ-V1: een betrouwbare laserledprojector voor een betaalbare prijs Casio introduceert een duurzame en betrouwbare nieuwe led-laserprojector: de XJ-V1. Net als de andere projectoren van de Japanse fabrikant maakt ook deze projector geen gebruik van kwiklampen, waardoor hij langer meegaat en zuiniger is in gebruik. Maar het meest bijzondere aan de XJ-V1 is misschien wel het prijskaartje. Met een adviesprijs van 539 euro (exclusief btw) is de laserledprojector plotseling ook aantrekkelijk voor ondernemingen met een lager budget, die normaal gesproken op een lampprojector aangewezen zijn. De XJ-V1 is nu verkrijgbaar bij de verschillende dealers.

BETROUWBAAR Sinds 2010 ontwikkelt Casio geen projectoren meer waarin kwiklampen zijn verwerkt. Daarmee loopt het bedrijf vooruit op de inwerkingtreding van het Minamata-verdrag, waarin verschillende landen – waaronder Nederland – overeenkwamen het gebruik van kwik terug te dringen. Ook de nieuwe XJ-V1 maakt gebruik van de kwikvrije laserledtechnologie: milieuvriendelijk én goed voor de portemonnee. Waar de lamp van lampprojectoren al na zo’n vijf- tot zeshonderd uur een verminderde lichtopbrengst laat zien, heeft de lichtbron van XJ-V1 een verwachte levensduur van twintigduizend uur. Wie bedenkt dat laser-led ook nog eens minder energie verbruikt dan de ouderwetse kwiklamp, komt al snel tot de conclusie dat de XJ-V1 met een aanschafprijs van 539 euro een prima en duurzaam alternatief is voor standaard lampprojectoren. Vooral op de middel- tot lange termijn is de zogenaamde total cost of ownership na drie jaar een stuk lager dan die van projectoren met kwiklampen.

UITSTEKENDE PRESTATIES

klaar voor gebruik. Ook wanneer je de projector uitschakelt en direct weer aanzet. Ideaal voor mensen die na het uitschakelen toch nog een bepaalde slide willen tonen.

EENVOUDIG IN GEBRUIK De Casio XJ-V1 heeft een simpel design, dat hem visueel aantrekkelijk maakt. De ronde vormen geven het apparaat een moderne en minimalistische uitstraling. Daarnaast is de ledlaserprojector zeer compact, met zijn afmetingen van 269,5 bij 269,5 millimeter is de XJ-V1 slechts iets groter dan een A4’tje. Door zijn ontwerp is de XJ-V1 bovendien zeer intuïtief in het gebruik, een handleiding is eigenlijk niet nodig. De projector heeft twee ingangen: een voor hdmi en de andere voor een vga-kabel. Nadat deze zijn aangesloten hoeft de gebruiker hem alleen maar aan te zetten en de input te selecteren. Na aanschaf is de projector dus direct te gebruiken, zonder lastige en tijdrovende installatieprocessen. Een bijkomend voordeel van de XJ-V1 is dat de behuizing is ontworpen om de laser-ledlichtbron stofvrij te houden. De projector heeft daarom geen stoffilter dat om de zoveel tijd vervangen moet worden.

SPECIFICATIES Prijs 539 euro (exclusief btw) Helderheid 2.700 lumen Lichtbron laser-ledlichtbron (levensverwachting circa 20.000 uur) Displaysysteem DLP® chip × 1, DLP®-systeem Contrastratio 20.000:1 (‘helder’ geselecteerd) Beeldresolutie XGA (1024 × 768) Optische ZOOM 1,1X Kleurreproductie Fullcolor (10,7 miljard kleuren) Primaire terminals RGB Input, HDMI, RS-232C Energieverbruik 145 watt of minder (met ecomodus ‘eco 1’), 180 watt of minder (met ecomodus ‘uit’) Afmetingen (BxLxD): 269,5 x 269,5 x 88,5 mm Ga voor meer informatie over de XJ-V1 van Casio naar www.casioprojectors.eu/nl/ products/xjv1/

Behalve op het gebied van duurzaamheid en energieverbruik, biedt de laser-ledtechnologie ook voordelen in het dagelijks gebruik. De XJ-V1 presteert op een manier zoals je van een projector mag verwachten, ondanks zijn toegankelijke prijs. Zo produceert de projector een helderheid van maar liefst 2.700 lumen. Verder zorgt de laser-ledtechnologie ervoor dat de projector een minimale opstarttijd heeft: binnen vijf seconden na het aanzetten is de XJ-V1 BAAZ MAGAZINE | 53


GASTEXPERT

Baaz

Baaz zoekt uit

Janine Bauer Arbeidsrechtspecialist Janine Bauer is medeoprichter en eigenaar van het Arbeidsrechtkantoor. Samen met Margit Eijsenga en Ronald Frommé staat zij werkgevers en werknemers bij in geval van arbeidsrechtelijke kwesties.

Ondernemen over de grens en enkele arbeidsrechtelijke aspecten in dat kader

Ga je (binnen de EU) ondernemen over de grens? Of kom je met jouw onderneming misschien naar Nederland? Haal je dan werknemers uit het buitenland of doe je juist een beroep op buitenlandse werknemers die je in Nederland te werk wenst te stellen? Allemaal arbeidsrechtelijke vragen die aan de orde kunnen zijn als je grensoverschrijdend gaat ondernemen en daarbij personeel nodig hebt. In dit artikel behandelen wij enkele relevante arbeidsrechtelijke aspecten in dit kader. anzelfsprekend is het mogelijk om binnen de Europese Unie werknemers in of uit een andere lidstaat te laten werken. Het ‘vrij verkeer van werknemers’ is namelijk één van de grondslagen van de Europese Unie. Hier bestaat de nodige regelgeving over, neergelegd in Europese verdragen en verordeningen. Deze verdragen en verordeningen zijn rechtstreeks van toepassing op de Nederlandse arbeidsovereenkomst, daar hoef je dus niets voor te doen. Maar omdat verdragen en verordeningen over het algemeen vaak meer vragen oproepen dan ze beantwoorden, zullen wij een en ander kort en bondig trachten te bespreken aan de hand van de zaak Schlecker v. Boedeker.

SCHLECKER V. BOEDEKER In 2013 deed het Europese Hof van Justitie uitspraak in de zaak van Schlecker v. Boedeker. Boedeker trad in 1979 als werkneemster in dienst van het Duitse bedrijf Schlecker. Schlecker had vestigingen in verschillende 54 | BAAZ MAGAZINE

lidstaten en Boedeker was in eerste instantie werkzaam als bedrijfsleidster in Duitsland. Vanaf 1995 stelde Schlecker Boedeker echter te werk in Nederland. Boedeker bleef wel in Duitsland wonen, betaalde Duitse sociale premies en nam deel aan een pensioenregeling in Duitsland. In 2006 deelde Schlecker aan Boedeker mede dat haar arbeidsplaats in Nederland zou komen te vervallen en dat zij wederom in Duitsland

Nederlands recht. Een forumkeuze betekent namelijk dat partijen (werkgever en werknemer) in de arbeidsovereenkomst vastleggen welk recht van toepassing is op de arbeidsovereenkomst. Boedeker was van mening dat Nederlands recht van toepassing was, omdat zij haar werkzaamheden laatstelijk in Nederland verrichtte. Schlecker was het daarmee niet eens, omdat er een nauwere band met Duitsland was. Immers, Schlecker was een Duitse rechtspersoon, ‘Verdragen en verordeningen Boedeker woonde in roepen over het algemeen meer Duitsland. Boedeker betaalde Duitse vragen op dan ze beantwoorden’ sociale premies en nam deel aan een te werk gesteld werd en een pensioenregeling in Duitsland. nieuwe functie zou vervullen. Procedures werden tot aan de Boedeker maakte hiertegen Hoge Raad gevoerd en de Hoge echter bezwaar en tal van Raad wendde zich uiteindelijk met juridische procedures volgden. In vragen tot het Europese Hof van de arbeidsovereenkomst waren Justitie om uitleg te krijgen over Schlecker en Boedeker geen de bepalingen van het Europese forumkeuze overeengekomen verdrag. Het Europese Hof van en dit maakte dat alsnog Justitie legde uit dat wanneer vastgesteld diende te worden een arbeidsovereenkomst nauwer welk recht nu eigenlijk van verbonden is met een ander toepassing was, Duits recht of land dan dat waar de arbeid


GASTEXPERT

Helen Jansen is stagiair bij het Arbeidsrechtkantoor en schreef met Janine Bauer mee aan dit artikel.

gewoonlijk wordt verricht, het recht van het andere land dient te worden toegepast. Daarbij achtte het Europese Hof van Justitie van belang rekening te houden met het land waar de belastingen en heffingen op inkomsten uit arbeid door de werknemer worden betaald en het land waar de werknemer is aangesloten bij de sociale zekerheid en overige regelingen, zoals pensioenregelingen. Het Europese Hof van Justitie merkte daarbij op dat het gunstigste recht voor de werknemer derhalve niet noodzakelijkerwijs gevolgd hoeft te worden. Zie daar, de regel omtrent de ‘kennelijk nauwere band’ was gevormd.

DE ARBEIDSOVEREENKOMST ZONDER FORUMKEUZE Even terug naar jouw onderneming die grensoverschrijdend (binnen de EU) gaat ondernemen en als gevolg waarvan je bijvoorbeeld werknemers in het buitenland te werk stelt. Hoe zit het dan als jij in de arbeidsovereenkomsten niets vastlegt over het toepasselijke recht? De hoofdregel is dan dat de arbeidsovereenkomst in principe wordt beheerst door het recht van het land waar de werknemer gewoonlijk zijn of haar arbeid verricht. Wanneer dit onduidelijk is, is het recht van het land van toepassing waar de vestiging zich bevindt die de werknemer in dienst heeft genomen. Het is ook mogelijk dat sprake is van de ‘kennelijk nauwere band’. In de hierboven besproken zaak Schlecker v. Boedeker deed Schlecker een beroep op deze kennelijk nauwere band. De ‘kennelijk nauwere band’ betreft echter wel een uitzondering (op de hoofdregel) en dient voldoende te blijken uit de omstandigheden van het geval. Allen in dat geval zal een rechter het recht van het land waarmee

de kennelijk nauwere band bestaat van toepassing verklaren op de arbeidsovereenkomst.

DE ARBEIDSOVEREENKOMST MET FORUMKEUZE En hoe zit het dan als je wel een forumkeuze in de arbeidsovereenkomst hebt opgenomen? Het ‘keuzevrijheidsbeginsel’ maakt dat partijen (werkgever en werknemer) zelf kunnen beslissen welk recht zij van toepassing verklaren op de arbeidsovereenkomst, mits de werknemer geen (arbeidsrechtelijke) bescherming verliest door de forumkeuze. Het zou anders namelijk voor de werkgever interessant kunnen zijn een bepaald recht van toepassing te laten verklaren waarin arbeidsrechtelijke bescherming niet of in mindere mate geldt. Leidt de forumkeuze wel tot de hierboven genoemde verlies van de arbeidsrechtelijke bescherming, dan verliest de forumkeuze haar geldigheid en geldt de eerder besproken hoofdregel weer. Een forumkeuze kan ook opzij gezet worden wegens de eerdere besproken ‘kennelijk nauwere band’. Eén van partijen dient hier dan wel gemotiveerd een beroep op te doen bij de rechter en de rechter hiervan te overtuigen, de ‘kennelijk

nauwere band’ blijft immers een uitzondering.

EN WEER TERUG NAAR SCHLECKER V. BOEDEKER Voordat de zaak Schlecker v. Boedeker speelde en het Europese Hof van Justitie zich had uitgelaten over de kwestie en de vragen die hier speelden, leek er weinig ruimte te zijn om af te wijken van de hoofdregel dat het recht van het land waar de arbeid werd verricht van toepassing was op de arbeidsovereenkomst. Deze zaak heeft in die zin dus ook aardig wat teweeg gebracht. In de praktijk betekent dat of je nu wel of niet een forumkeuze in de arbeidsovereenkomst hebt opgenomen, een rechter altijd een ander recht van toepassing kan verklaren op de arbeidsovereenkomst. Hoewel de zaak Schlecker v. Boedeker het een en ander wel duidelijker heeft gemaakt, blijft het toch opletten, de omstandigheden van het geval kunnen immers tot een andere uitkomst leiden dan je in eerste instantie voor ogen had.


Baaz

Technologie

EU Data beschermingsregulering Zorg dat jouw databeveiliging op peil is

Er komt een nieuwe wetgeving om het beschermen van data te reguleren: de EU Data beschermingsregulering. Dankzij deze wetgeving wordt het voor ondernemingen verplicht om de data van Europese burgers die zij beheren en bezitten te beveiligen. Maar wat zijn de gevolgen hiervan en wat moet je als organisatie doen om aan de wetgeving te voldoen? TEKST EVELINE MEIJER

et is vooral belangrijk om je bewust te worden van deze nieuwe regeling', vertelt Anique Heezen, Key Accountmanager bij Comsoft direct bv. 'Vroeger werd er veelal gecommuniceerd via de post en per fax, tegenwoordig gebeurt dit allemaal via e-mail. Informatie welke online verstuurd wordt, moet beveiligd worden.' Bovendien ligt het niet altijd aan het gebrek aan beveiliging dat je data op straat komt te liggen. 'Je moet je realiseren dat mensen de zwakke schakel zijn. WeTransfer of DropBox zijn voorbeelden van veelgebruikte media om bestanden mee te versturen of op te slaan, maar dit zijn websites die niet garant staan voor enige vorm van dataverlies of diefstal. Mensen denken hier vaak niet over na', zo legt Anique uit. Met de EU Data beschermings-regulering probeert het Europees Parlement ondernemingen te dwingen om hierover na te denken. Dit doen ze door te voorkomen dat je niet zomaar bij persoonlijke data kunt komen, en deze ook niet zonder toestemming mag lezen, kopiëren, aanpassen of verwijderen. Zo is het niet alleen van belang dat je beveiligingsmaatregelingen neemt om de data van Europese Burgers te beschermen, maar dat je ook een duidelijk beleid over databeveiliging implementeert. Daarnaast wordt encryptie één van de belangrijkste punten in je beveiliging; dat is immers een goede manier om je data te beveiligen en dit moet je een Data Beveiligingsofficier benoemen. Ondernemingen die hier niet aan voldoen of hun data verliezen terwijl deze niet beschermd is, krijgen een boete tot 100 miljoen euro of vijf procent van hun jaarlijkse omzet.

ZORG Carina van Geemert, tevens Key Account Manager bij Comsoft direct bv laat weten: 'Een voorbeeld is de zorg. Hier wordt mobiliteit steeds belangrijker, de werknemers staan steeds vaker met een tablet aan het bed van een patiënt. Hierop staat allerlei privacy gevoelige patiënt informatie en die dient goed beveiligd 56 | BAAZ MAGAZINE

COMSOFT DIRECT BV Comsoft direct bv is de adviseur op het gebied van softwarelicenties en Software Asset Management. Het bedrijf heeft de kennis en de instrumenten om alle softwarelicenties op orde te krijgen en te houden, zodat klanten zich kunnen richten op hun corebusiness. Comsoft direct bv is een ervaren partner die al meer dan dertig jaar actief is op het gebied van softwarelicenties, op maat gemaakte oplossingen en internationale oriëntering. Wil je weten hoe jouw bedrijf ervoor staat omtrent de EU Data beschermingsregulering of wil je meer informatie over Comsoft direct bv en de service en oplossingen die zij bieden, neem dan contact op met Krishan Jawalapersad, krishan. jawalapersad@comsoft.nl of op 0615060716.

te zijn. Bovendien bestaat er bij mobiele apparaten een vergrote kans op verlies of diefstal van het apparaat. Om deze redenen is mobiele encryptie van groot belang.'

Krishan Jawalapersad, Solution Sales Security bij Comsoft direct bv, vertelt: 'Ik denk dat boetes een positief effect kunnen hebben op de bewustwording voor het verantwoordelijk omgaan met data. Het zijn niet alleen de boetes waar men bang voor moet zijn, maar denk ook bijvoorbeeld aan imagoschade. Er is niets vervelender dan je klanten of patiënten te moeten melden dat hun gegevens op straat liggen, doordat het bedrijf niet zorgvuldig gehandeld heeft. Voor sommigen bedrijven zou dit de ondergang van het bedrijf kunnen betekenen.’

OPLOSSINGEN Maar heeft deze wetgeving dan ook grote gevolgen voor jouw onderneming? 'Nu is het allemaal nog niet zo strikt', stelt Carina. 'Maar met deze wetgeving word je gedwongen om gerichter naar je beveiliging te kijken.' Comsoft direct bv helpt ondernemingen hierbij door een scan uit te voeren. Met deze scan wordt er per organisatie bekeken hoe goed de beveiliging is en hoe dit geoptimaliseerd kan worden. Met het uitgebreide aanbod van Comsoft direct bv, met gerenommeerde aanbieders als onder andere Microsoft, Sophos, Symantec en Trend Micro, krijg je altijd een oplossing die je kent en vertrouwt.


Baaz

GASTEXPERT

Pieter Lacroix

Beveiliging

is Managing Director bij Sophos Nederland

Guilty until proven innocent De General Data Protection Regulation komt eraan, wat verandert er? TEKST PETER GÜLDENPFENNIG

ata, veiligheid en privacy, kort door de bocht de meest gevoelige it-onderwerpen. Het Europees Parlement buigt zich over nieuwe wetgeving, de General Data Protection Regulation (GDPR), die mogelijk dit jaar nog doorgang vindt en verregaande gevolgen heeft voor het bedrijfsleven. De tijd voor bewustwording hierover is nu echt aangebroken, vindt ook Pieter Lacroix van Sophos. Met de GDPR worden bedrijven gedwongen na te denken over data en dan specifiek data die te herleiden is naar personen. Deze wet heeft dan ook flinke gevolgen voor het bedrijfsleven. Maar hoe belangrijk is deze wetgeving eigenlijk? Behoorlijk belangrijk, deze wet wordt dan ook niet voor niets ingevoerd. 'Er is nogal wat veranderd de afgelopen twintig jaar, sinds de invoering van de EU databeschermingsrichtlijn uit 1995', vertelt Pieter Lacroix, Managing Director bij Sophos Nederland. 'Er waren toen geen smartphones, geen cloud storage, geen informatie-uitwisseling zoals we die vandaag de dag kennen. Dus het werd zeker tijd om hier eens grondig naar te kijken. Op Europees vlak komt er een wet aan die we eigenlijk al eind dit jaar verwachten. Daarnaast komt er in Nederland ook een wet aan omtrent

dezelfde issue die inmiddels al door de Tweede Kamer is goedgekeurd. Er zit dus behoorlijk wat beweging in deze zaak op Europees en nationaal niveau, hoewel de politiek altijd langzamer werkt dan je verwacht en we daarom niet met zekerheid kunnen zeggen wanneer de wetgeving en regulatie over dataprotectie daadwerkelijk wordt doorgevoerd.'

INTEGRAAL BELEID

Mocht er iets verkeerd gaan en er toch data op straat komen te liggen, bijvoorbeeld door een gestolen laptop of een verloren usb-stick, dan ligt de verantwoordelijkheid bij het bedrijf om te bewijzen dat zij die data goed beschermd hebben. Kan het bedrijf dit niet bewijzen dan neemt de wetgever aan dat het bedrijf schuldig is aan een datalek. Met andere woorden: 'Guilty until proven innocent'. Maar hoe pak je dat dan aan als organisatie? Pieter: 'Wij geloven in een integraal beleid. Dat betekent dat er allereerst awareness moet zijn en iedereen binnen een organisatie dus ook de noodzaak inziet om data voldoende te beveiligen. Daarnaast moet er een centraal rapportage systeem zijn, zodat je als organisatie daadwerkelijk kunt bewijzen dat data beschermd wordt. Dat betekent ook dat je geen lappendeken van oplossingen moet gebruiken, maar een systeem moet gebruiken wat in tandem GENERAL DATA PROTECTION REGULATION De GDPR stelt welke data beschermd dient te worden (o.a. financiële met elkaar werkt en de transacties, klantgegevens en medische dossiers), wanneer een data op zowel laptops als datalek bij de autoriteiten gemeld moet worden en wanneer ieder slachtoffer van een datalek geïnformeerd dient te worden. Elke op servers, op USB sticks, organisatie moet voldoen aan de volgende verplichtingen: in mails, in de cloud en op - Passende maatregelen om persoonlijke gegevens te beschermen. - Er moet een databeschermingsbeleid actief zijn waarin wordt smartphones monitort.' aangegeven hoe data effectief wordt beschermd. - Ondernemingen die persoonlijke data van meer dan vijfduizend EUburgers beheren moeten een Data Protection Officer aanstellen. - Bij grove nalatigheid zijn de boetes niet mals. Ze kunnen oplopen tot 100 miljoen euro of vijf procent van de wereldwijde omzet.

VERANTWOORDELIJKHEID Dat de nieuwe wetgeving grote gevolgen voor

SOPHOS SAFEGUARD

Een groot obstakel is het beheer van de software. Want encryptie mag dan min of meer een standaard zijn vandaag de dag, maar hoe zorg je voor het beheer en de bruikbaarheid van de data en de sleutels, ook wanneer data bijvoorbeeld gedeeld worden? Met Sophos SafeGuard is de veiligheid van data zeker, terwijl ook het beheer gemakkelijk gemaakt wordt. Via een centraal management center beheer je alle encryptie sleutels over alle platformen binnen jouw organisatie, zowel desktops als mobile devices, als in de cloud, als op verwijderbare media. Voor meer informatie over Sophos SafeGuard ga je naar www.sophos.com/eu

organisaties gaat hebben, staat vast. Om aandacht te vragen voor en te informeren over deze zeer belangrijke stap naar beveiliging van data organiseerde Sophos al enkele roadshow ontbijtsessies in maart dit jaar. Ook heeft het bedrijf een whitepaper uitgebracht die organisaties informeert over de komende veranderingen. Voelt Sophos zich misschien ook verantwoordelijk voor deze informatievoorziening? 'Absoluut', zegt Pieter. 'Klanten verwachten het niet, maar wij vinden dat we onze verantwoordelijkheid moeten nemen. Wij zijn de koploper in de industrie, volgens Forrester en Gartner. We moeten dus niet ons hoofd in het zand steken, maar juist zorgen dat iedereen weet wat er speelt op dit gebied.' BAAZ MAGAZINE | 57


Adri Swart is

Baaz

Opinie Ondernemen Praktijk

directeur van Zaanstad Dakwerken

‘Je moet er tegenaan lopen en open staan voor een mooie oplossing’

Met de crisis nog vers in het geheugen moeten bedrijven in de bouw innovatief zijn om te kunnen profiteren van de voorzichtige economische groei. Adri Swart, directeur van Zaanstad Dakwerken, gelooft in een duidelijke visie om het voortbestaan van zijn bedrijf te verzekeren. Hij stapte over naar de cloud, investeert in samenwerking met andere bedrijven in de branche en innovatieve oplossingen. TEKST MARK SCHOLTEN

aanstad Dakwerken bestaat eigenlijk uit twee bedrijven, die beiden actief zijn binnen de nieuwbouw- en renovatiebranche. ‘Met name voor woningcorporaties, grote aannemers, de overheid en semi-overheid. Denk dan aan bedrijven als Schiphol, waar we flink wat daken in beheer hebben’, vertelt directeur Adri Swart. De Roofcare Holland Groep, een dochteronderneming van Zaanstad Dakwerken,

‘Gooi niet zomaar zonnepanelen op je dak, maar denk eens na over wat de behoeftes in een pand zijn’ is gespecialiseerd in herstel en onderhoud van daken, waar Zaanstad Dakwerken zich vooral richt op de aanleg en renovatie hiervan. ‘Het zijn zware tijden geweest, maar we merken dat we in overleg met relaties en opdrachtgevers, waarbij we ze laten zien wat er allemaal mogelijk is, samen tot mooie 58 | BAAZ MAGAZINE

concepten kunnen komen en die ook uit kunnen rollen.’

ALLES NAAR DE CLOUD Toch moesten er een aantal zaken veranderen naar aanleiding van de economische omstandigheden. ‘We gingen reorganiseren en besloten meteen de overstap naar de cloud te maken, op aanraden van onze automatiseerder ISSYS ICT. We waren nog

niet helemaal tevreden over de cloud-oplossingen die we gebruikten, maar nadat we in overleg de pijnpunten hebben aangepakt, waren alle onzekerheden weggenomen en zijn we er vol voor gegaan. Dat hele proces is eigenlijk vlekkeloos verlopen.’ Ook de telefonie werd overgezet naar Compleet, de cloudoplossing van OneXS. ‘Vaste lijnen zijn eigenlijk niet meer


van deze tijd’, vertelt Adri, ‘Als je ziet hoe mobiele telefonie zich ontwikkelt en hoe de kosten zijn gereduceerd, op een gegeven moment betaalden we meer voor onze vaste lijnen dan voor de mobiele abonnementen.’ ‘Toen zijn we naar ISSYS gestapt en hebben we gezegd: “Regel het alsjeblieft.” Voor de telefonie raadden zij ons Compleet aan. Wij hebben er vervolgens amper omkijken naar gehad. Met VoiP is de interne en externe communicatie fantastisch af te stemmen en kunnen we zonder ingewikkelde handelingen doorschakelen naar andere vestigingen of collega’s. Hierdoor staan we onze opdrachtgevers altijd goed te woord en hoeven we ons geen zorgen te maken om bereikbaarheid.’ Die bereikbaarheid is belangrijk voor Adri’s onderneming: bij een lekkage moet er direct actie worden ondernomen.

OOK BEREIKBAAR BIJ CALAMITEITEN Dat viel nog eens extra op tijdens de grote stroomstoring die onlangs grote delen van NoordHolland plat legde. ‘Je merkt dat er gewoon paniek ontstaat als we niet bereikbaar zijn. Doordat we snel konden doorschakelen naar onze vestiging in Apeldoorn waren we dat gelukkig nog wel, maar die werden na een tijdje toch wel overspoeld met aanvragen.’ De druk op de telefoonlijnen is ook sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. ‘Als het echt hard gaat regenen en waaien is het hier soms net een callcenter’, vertelt Adri lachend. Verder moet het bedrijf ook ’s nachts bereikbaar zijn in het geval van calamiteiten. ‘We doen onderhoud aan de vracht- en kantoorloodsen op Schiphol. Daar wordt ook ’s nachts gewerkt en worden we af en toe op rare tijdstippen ingeschakeld. Het is fijn als dan de juiste persoon direct bereikbaar is.’ Toch spelen ook de lagere kosten

van Compleet een rol voor Adri. die ook bijdragen aan een betere ‘Je betaalt een vast bedrag per leefomgeving. ‘In een van de telefoonnummer en per gebruiker. kennisclubs kwam een oplossing Op die manier weet je precies voorbij voor dakbedekking die waar je aan toe bent. Het was voor fijnstof bindt en dit afvoert naar ons eigenlijk een logische stap het rioolwater. Dat was een om over te gaan. Zeker wanneer heel nieuw idee en we hebben je meerdere vestigingen hebt is het samen met de leverancier het financieel aantrekkelijk. Dan en TNO toegepast op Schiphol is de gebruiksvriendelijkheid en getest. De resultaten waren een mooie bonus.’ Soms kan erg mooi en het materiaal wordt de overstap naar de cloud ook inmiddels gebruikt op het dak heel dubbel zijn, ervoer Adri van de Jaarbeurs Utrecht en onlangs bij het uitvallen van de Nederlandsche Bank in de internetverbinding op het Amsterdam.’ Uiteraard hadden kantoor in Wormerveer. ‘Leuk veel bedrijven en overheden hoor, automatisering, maar als de hand op de knip wegens de de internetprovider een grote crisis, maar volgens Adri zijn veel storing heeft ben je nergens. Kan mensen zich helemaal niet bewust natuurlijk een keer van wat er mogelijk gebeuren. Aan de is met dakbedekking. andere kant was het ‘Dat besef ontbreekt COMPLEET BIEDT geen enkel probleem nog een beetje in VOLLEDIGE voor de medewerkers Nederland. Je moet CONTROLE OVER om thuis in te pluggen er net tegenaan TELEFONISCHE en verder te werken lopen en open BEREIKBAARHEID of voor een dagje een staan voor een Efficiëntie is een belangrijk streven voor de meeste andere werkplek te mooie oplossing. ondernemers. Of het nu zoeken. Zo lang er Gooi niet zomaar om processen of kosten gaat, efficiëntie is in alle internet is, kunnen ze zonnepanelen op branches relevant. OneXS aan de slag.’ je dak, maar denk ondersteunt bedrijven eens na over wat hierbij met hun zakelijke telefoniedienst Compleet. OVERLEVEN DOOR de behoeftes in Daarom delen wij SAMENWERKING een pand zijn. Laat inspirerende verhalen van innovatieve ondernemingen Door samen te werken bijvoorbeeld een zoals Zaanstad Dakwerken met branchegenoten reflectieve coating en de manier waarop en onderling aanbrengen, zij Compleet inzetten. Ondernemers van nu willen kennis te delen waardoor je enorm altijd bereikbaar zijn, zonder blijft Adri met zijn kunt besparen op de gedoe. Er is behoefte aan flexibiliteit en transparantie. onderneming vooraan koeling van je pand. Zaanstad Dakwerken staan bij nieuwe Of denk na over een kan nu eenvoudig zelf doorschakelingen en andere ontwikkelingen. daglichtconstructie opties beheren. Alles is ‘Uiteraard lezen we de met een lichtkoepel, per direct naar wens aan vakbladen en bezoeken dat kan enorm in de te passen. Met Compleet beschikken zij over we beurzen, maar het verlichtingskosten flexibele mogelijkheden belangrijkst blijft de schelen. Een om de bereikbaarheid te optimaliseren. En omdat er ervaring, die moet je nieuw dak is een alleen kosten in rekening bundelen binnen je investering die je worden gebracht voor bedrijf en delen met eens in de twintig wat er daadwerkelijk wordt gebruikt is het ook elkaar, daardoor kun jaar doet, doe het financieel voorspelbaar. je tot innovatieve dan meteen goed. Bedrijfsdynamiek is geen enkel obstakel. oplossingen komen.’ Geef iets meer uit Met Compleet hebben zij Ook steeds meer om iets moois neer volledige controle over hun telefonische bereikbaarheid. klanten en bedrijven te laten leggen dat Meer informatie kun je zijn op zoek naar zich in de jaren erna vinden op www.compleet.nl duurzame oplossingen terugverdient.’ BAAZ MAGAZINE | 59


Baaz

Marketing

GASTEXPERT

Domingo Karsten is Managing Director en Partner bij Bridge Marketing en auteur bij Marketingmed.nl

Contentmarketing: De juiste internationale strategie in 5 stappen Marketeers maken regelmatig de fout om stakeholders in het buitenland dezelfde behandeling te geven als in Nederland. Vooral bij het creëren van content voor ‘bekende’ markten gaat het vaak verkeerd. Neem bijvoorbeeld België. Je zou denken dat er weinig verschillen zijn. Belgen spreken immers dezelfde taal, zien er hetzelfde uit en wonen om de hoek. Toch zijn ze niet hetzelfde als Nederlanders. Dit geldt niet alleen voor Nederland en België: als je jouw content voor andere landen ook daadwerkelijk sterker wilt maken, dan is enkel vertalen niet genoeg. De volgende punten kunnen je helpen bij het opzetten van de juiste contentstrategie voor internationale websites. TEKST DOMINGO KARSTEN


N  EEM LOKALE

1 MENSEN IN DIENST Wanneer het budget het toelaat, neem dan lokale mensen in dienst. In Nederland zijn mensen te vinden van alle nationaliteiten. Ook is Nederland, en in het bijzonder Amsterdam, voor veel mensen een populaire bestemming om zich te vestigen. Er is een groot verschil tussen mensen die een vreemde taal vaardig zijn en mensen die er bijvoorbeeld tijdens hun jeugd zijn opgegroeid. Alle volgende tips werken beter wanneer je lokale mensen in dienst hebt.

2 KEN JE PUBLIEK Alle marketeers weten dat het belangrijk is om alles over je doelgroep te weten. Hoe beter je op de hoogte bent van de interesses en wensen van de doelgroep, hoe makkelijker het is om daar op in te spelen. Zo is het bijvoorbeeld handig om de actualiteit te checken van het desbetreffende land: kun je ergens op inspelen? Zijn er wellicht zaken die gevoelig liggen? Daarnaast identificeren mensen zich beter met zaken uit hun eigen cultuur en leefomgeving.

H  OE SPREEK JE

3 JE DOELGROEP AAN Om de belangstelling vast te kunnen houden, is het handig om te weten hoe je doelgroep het liefst wordt aangesproken. In Nederland zijn we gewend om met ‘je’ te worden aangesproken. Uit onderzoek blijkt dat ‘u’ meer afstand creëert, terwijl ‘je’ juist zorgt voor een connectie. In andere landen kan dit echter heel anders zijn. Onderzoek dus de juiste ‘tone of voice’ van je doelgroep.

VERDIEP JE IN DE GEWOONTES

4 EN TRADITIES

Het is belangrijk dat je je verdiept in de gewoontes en tradities van andere culturen zodat mensen zich extra kunnen identificeren met je verhaal. Ook al lijkt het er bijvoorbeeld op

dat Nederlandse tradities niet veel verschillen met die van België, zijn er wel degelijk veel verschillen. Onlangs hadden wij een campagne rondom Pasen voor onze aanbiedingswebsite Solden.be. Wij kwam er toen achter dat Pasen in Frankrijk en het zuiden van België niet gevierd wordt met de voor Nederland traditionele paashaas. Om onze actie te promoten hadden we bijna een banner geplaatst waarop de langorige kindervriend te zien was. Ook is het uitgebreide paasontbijt in Frankrijk geen kenmerkend element tijdens Pasen. Je verliest engagement als je het in je verhaal dan toch over het paasontbijt hebt. Het zijn de kleine dingen die het verschil kunnen maken.

HOUD REKENING

5 MET DE TAAL

De Nederlandse taal is ongeveer hetzelfde als de Vlaamse. Maar dat ongeveer, daar zit het ‘m nou net. Op onze website Solden.be verzamelen wij kortingen voor onder andere mobiele telefoons, bankstellen, jurken en sportschoenen. In België noemt men dit respectievelijk gsm’s, zetels, kleedjes en sportsloeven. Ondanks dat Belgen andere woorden gebruiken, wil het niet zeggen dat ze de Nederlandse variant niet begrijpen. Ze begrijpen het Nederlandse woord doorgaans prima. Echter, wanneer ze op zoek zijn naar een jurkje en ze Googelen op ‘kleedje’, dan vinden ze je website niet.

NEDERLANDS • Foto maken • Uitsmijter • Advertentie • Slager • Controle • Gedachtegang

VLAAMS • Foto trekken • Buitenwipper • Zoekertje • Beenhouwer • Nazicht • Denkpiste

PRAKTIJKVOORBEELDEN Zwitserland De Zwitsers zijn in het algemeen een stuk formeler dan Nederlanders. In Zwitserland is het bijvoorbeeld belangrijk dat je de juiste titels gebruikt als je personen noemt in je verhaal. Dit is een belangrijke vorm van respect en deze mag niet ontbreken als je jouw content sterk wil neerzetten. Daarnaast zijn de Zwitsers een erg kritisch publiek. Wanneer je een nieuw product positioneert, zullen de Zwitsers de eerste zijn om je het hemd van het lijf te vragen. Deze kritische blik beperkt zich niet enkel tot het stellen van vragen. De Zwitsers willen graag weten welke informatiebron je hebt geraadpleegd als je iets beweert. Daarnaast is Zwitserland een land waar ook copyright zeer gerespecteerd wordt. Wees dus zorgvuldig bij het maken van goede content. Turkije Wij merkten dat de Turkse media erg enthousiast zijn wanneer het gaat over nieuwe producten en de lancering daarvan. Echter, wanneer je graag wil dat jouw content ook online op Turkse nieuwssites terecht komt, vragen zij daar al gauw een financiële vergoeding voor. Omdat dit in strijd is met de regels van Google moet je je afvragen of je daar in mee wilt gaan. Verder zijn de Turken zeer actief op social media. Ondanks dat YouTube en Twitter geregeld geblokkeerd worden zijn de Turken fervente likers, sharers en commenters op Facebook en ze behoren daarmee tot de top van de wereld. Feestdagen worden heel anders beleefd dan bij ons in Nederland. De Turkse Labor Day is bijvoorbeeld een belangrijke feestdag, maar deze dag heeft ook veel politieke lading. Ten slotte is het belangrijk dat je de juiste tone of voice hanteert als je een traditie of een cultureel aspect betrekt in je verhaal. Het devies is dus altijd: handle with care. België In het hoofdartikel gaven we al enkele verschillen tussen Nederland en België prijs. Om het nog duidelijker te maken dat België dan ook écht niet op Nederland lijkt op marketinggebied, hier nog wat tips: Oud en nieuw wordt in België bijvoorbeeld niet helemaal hetzelfde gevierd als in Nederland. Waar wij ons weken van te voren al verheugen op oliebollen en appelflappen eten ze in België, hoe kan het ook anders, wafels. Bovendien kennen ze in België de traditie dat kinderen een brief schrijven aan hun ouders in rijmvorm. De brief is versierd en wordt meestal beloond met geld of een cadeautje. Tenslotte kan er altijd verwarring ontstaan door de taalbarrière. In Nederland bedoelen wij met enerverend spannend of opwindend, terwijl het woord in België gebruikt wordt om iets ergerlijks of irritants te beschrijven. Ook bedoelt een Belg met ‘middag’ een tijdstip tussen 12:00 uur en 14:00 uur, terwijl de ‘middag’ in Nederland van 12:00 uur tot 18:00 uur is. Als je bijvoorbeeld hebt afgesproken om in de middag te bellen en je belt vervolgens op een Nederlands ‘middag’ tijdstip, kan een Belg dit als ‘enerverend’ opvatten. Zorg er bij twijfel dus voor dat je voldoende expertise in huis hebt voor de juiste benadering.

BAAZ MAGAZINE | 61


Baaz

Financials

InformerOnline Boekhouden Niet elke ondernemer heeft de mogelijkheid om een boekhouder in te schakelen om zijn administratie op orde te houden. Met InformerOnline Boekhouden moet het voor kleine ondernemers mogelijk zijn om zelf eenvoudig hun boekhouding te doen. Informer Software biedt twee verschillende boekhoudpakketten aan. Het offline pakket bestaat al 22 jaar en er is nu ook een nieuw online pakket voor de ondernemer en accountant. Dat het echt geschikt is voor de ondernemer blijkt wanneer je met het online pakket aan de slag gaat. Ingewikkelde boekhoudkundige termen worden zo veel mogelijk vermeden en alles is erop gericht om je meteen inzicht te bieden in hoe jouw bedrijf er voor staat.

SNEL OVERZICHT EN SNELLER BETAALD Allereerst toont het dashboard natuurlijk je voorlopige resultaat: je omzet en uitgaven van het huidige jaar. Daarnaast vind je een klein overzichtje met zaken die je moet weten om je btw-aangifte te doen en zie je daar meteen wat je nog moet betalen en nog ontvangt. Ook heb je direct overzicht over je verschillende bankrekeningen, kasrekeningen en het saldo hiervan. Met een enkele klik ga je door naar de bank, of kun je de btw-aangifte binnen het systeem afhandelen. In de nieuwste update van het pakket zit het ‘sneller betaald systeem’, bedoeld om meteen te kunnen zien wat er nog aan openstaande facturen staat. Deze worden onderverdeeld in verschillende statussen, van openstaand tot aan ‘incasso’. Je hebt heel snel overzicht van de openstaande bedragen en welke actie er eventueel moet worden ondernomen. Ook kun je hier aanpassingen maken per factuur, want er zijn altijd klanten die iets later betalen, maar dit wel netjes doen. Die uitzonderingen kun je gewoon invoeren.

IN- EN VERKOOPFACTUREN Het aanmaken van verkoopfacturen gaat eenvoudig. Je selecteert een bestaande klant of maakt met een paar basisgegevens een nieuwe klant aan in een overzichtelijk menu. Handig is dat er meteen een koppeling gemaakt wordt met de Kamer 62 | BAAZ MAGAZINE

van Koophandel, waarmee de meeste gegevens al voor je worden ingevuld. Je hoeft alleen nog het mailadres toe te voegen en je kunt aan de slag met het invoeren van de producten. Veel verkochte producten kun je aanmaken en automatisch in laten voeren om het proces nog sneller te laten verlopen. Het invoeren van inkoopfacturen is door de mogelijkheid deze in te scannen erg eenvoudig. Door gebruik te maken van OCR-software, worden alle gegevens op de factuur snel overgenomen en omgezet naar bewerkbare tekst. Ook kun je bonnetjes gemakkelijk scannen binnen de app. Je maakt een foto van de bon of factuur, stuurt deze naar het boekhoudprogramma en je hebt er geen omkijken meer naar.

INZICHT IN JE CASHFLOW Laatste handige vinding is de cashflowcheck, waarmee

je meteen kunt zien hoe de cashflow van jouw bedrijf er voor staat. Soms weet je bijvoorbeeld de omzet en de prognose wel, maar als er facturen nog niet zijn betaald, ziet de omzet er wel goed uit, maar kom je alsnog in de problemen.

CONCLUSIE Informer Online Boekhouden is een gebruiksvriendelijke oplossing voor ondernemers die graag hun financiën zelf in de hand houden. Groeit je bedrijf, dan zal je misschien toch aan die boekhouder moeten denken, maar zo lang je zelf nog de tijd hebt om de bonnen en facturen in te scannen, kun je prima overweg met dit pakket. Wil je zelf met het pakket aan de slag? Op www.informer.nl kun je het pakket van Informer Online Boekhouden gratis en vrijblijvend dertig dagen testen. Prijs p/m: v.a. €10,-.


Baaz

Technologie

ASUSPro

Voor elke zakelijke gebruiker wat wils Voor de zakelijke markt biedt Asus een complete line-up notebooks en desktops aan onder de naam ASUSPRO. De uitgebreide range aan modellen biedt je precies wat je nodig hebt waar je ook aan het werk wilt. TEKST REDACTIE

Zakelijke notebooks zijn niet over één kam te scheren en daarom biedt Asus een duidelijke serie aan modellen aan waarbinnen je altijd een model vindt dat je zoekt.

ZENBOOK

ontspanning, of je nu graag een film kijkt of muziek luistert.

We lichten hier twee modellen uit, voor de volledige line-up kun je kijken op: www.asus.com/ nl/Commercial_Notebook/

P- EN PU-SERIE

De P- en PU-serie van Asus Wanneer mobiliteit en kracht hebben een sterke behuizing met een stevig chassis en een strak, vechten om de aandacht, dan kies zakelijk karakter. De notebooks je voor de Zenbook-serie. kunnen tegen een stootje dus. Hieronder valt de ZenBook UX305, die met een gewicht van 1200 gram De PU-serie bestaat uit twee en een accuduur van tien uur altijd modellen (de PU301LA en de PU551LA). De PU301LA is licht en overal mee naartoe genomen van gewicht, heeft een 13.3-inch kan worden. Dankzij het matte 13.3scherm en ondersteunt 4G LTE. inch full hd-scherm en het riante Dit betekent dat je overal en altijd toetsenbord dat perfecte feedback levert, is het goed werken op de met hoge snelheid online kunt werken. En dankzij ZenBook. Daarbovenop het mooie formaat heeft deze ultrabook RELIABILITY PROGRAM scherm is de notebook een snelle ssd erg handzaam. De waardoor deze Als organisatie eis je hoge standaarden en razendsnel opslaat en PU551LA is iets groter betrouwbaarheid, daarom opstart. Hierdoor is de gebouwd met een hebben alle ASUSPRO15.6-inch scherm. ZenBook niet alleen serie notebooks strenge Deze notebook is erg razendsnel, maar maakt kwaliteitstesten ondergaan. Valproeven en scharnier geschikt als je net wat deze ook geen zuchtje cyclustests, paneel druktests, testen op hoogtes van 4500 geluid, zelfs niet onder meer kracht nodig meter en bij temperaturen zware belasting. hebt en een iets groter van -33 graden Celsius, noem scherm verlangt voor het maar op. Ook worden de notebooks geleverd je werkzaamheden. Naast werken is de met een stootvaste harde De P751JF is het ZenBook een prima schijf met een drievoudig beschermingsmechanisme om werkpaard van de drie. multimediamachine. je data altijd veilig te houden. Het matte hd-scherm Deze heeft een lekker Asus is zeker van de kwaliteit met hoog contrast groot fullhd 17.3-inch die zij bieden. Daarom hebben zorgt voor een prima scherm en is bijzonder zij het Reliability Program krachtig. Deze kan beeldervaring. opgezet. Hiermee krijg je bij een technische fout Bovendien is de de reparatie gratis én je accuduur goed genoeg aankoopbedrag terug. Voor meer informatie over het om na een dag werken programma kunt je terecht op: ook nog te kunnen www.asuspromotions.com/ genieten van de nodige nl/nl/reliability

eigenlijk alles aan wat je hem toewerpt, hoe zwaar de klus ook is.

Ondanks de brute kracht is bij het ontwerp van deze zakelijke notebooks ook gedacht aan de buitenkant. Het design is strak en zakelijk wat prima past binnen een zakelijke omgeving. Werken op de notebooks doe je overal en altijd. Zo hebben de schermen een antireflectielaag waardoor je geen last hebt van invallend licht. Ook over de veiligheid van je data hoef je je geen zorgen te maken dankzij de stootvaste harde schijf. Verdere bescherming wordt verzorgd door een ingebouwde vingerscanner. Zo heb alleen jij toegang tot data en blijven ongewenste bezoekers buiten de deur.

BAAZ MAGAZINE | 63


Baaz

Ondernemen

Maak jouw idee realiteit met Quirky Je staat onder de douche en krijgt een idee voor een nieuw product. Hoe graag je het ook wilt uitvoeren, vaak lukt dit niet omdat je de middelen, kennis of de tijd niet hebt. Quirky biedt de uitkomst: hier kun jij jouw idee plaatsen en dit kan vervolgens daadwerkelijk gemaakt worden. TEKST EVELINE MEIJER

p Quirky kun je jouw ideeën plaatsen, die vervolgens een selectieproces in gaan. Het publiek kan als eerste stemmen op jouw idee. Bij genoeg stemmen ga je door naar de volgende stap, waarbij het team van Quirky gaat kijken of jouw idee haalbaar is. Dit is op dat moment live te volgen via de website. 'Elke donderdag om zeven uur 's avonds verzamelen we een groep experts uit de industrie, vrienden en leden uit de community om ons te helpen te kiezen voor de volgende Quirky-uitvinders, door tijdens het evenement of vanachter hun computer te stemmen op de producten die zij in productie willen zien', vertelt Alyssa Carroll die bij Quirky werkt. 'We doen dit persoonlijk om open met elkaar te discussiëren over onze product ideeën. We willen horen waarom mensen wel of niet denken dat een product gemaakt 64 | BAAZ MAGAZINE

moet worden. Het is een enorm voordeel om feedback van klanten te horen over een product voordat we het gaan maken, omdat we dan precies begrijpen waar klanten naar op zoek zijn.' Vervolgens wordt er een ontwerp gemaakt, waar je continu inspraak op hebt. Beslis samen met Quirky wat bijvoorbeeld de kleur moet worden van jouw product, of hoe een bepaald probleem opgelost moet worden. Bovendien kan het publiek ook hier helpen met het maken van een beslissing en je nieuwe ideeën geven voor bijvoorbeeld een naam. En dan wordt jouw idee werkelijkheid. Vanaf dat moment wordt het product verkocht en verdien jij er geld aan.

TALK THROUGH TEDDY

Martijn van Wageningen is zo'n gebruiker van Quirky. 'Iedere keer als ik iets bedenk, plaats ik het op Quirky. Inmiddels zijn dat een stuk of acht ideeën', vertelt hij. 'Als je een idee hebt en dat in de markt wilt gaan zetten, dan

moet je een prototype bouwen, investeerders benaderen en retailkanalen zoeken. Als eigenaar van mijn eigen bedrijf Vaai,

Nieuwsgierig naar Talk Through Teddy, het idee van Martijn van Wageningen? De ontwikkeling hiervan is live te volgen op de website van Quirky. Scan de onderstaande QR-Code om Martijn's pagina te zien en altijd op de hoogte te blijven van Talk Through Teddy en zijn andere ideeën.


Martijn van Wageningen is

ondernemer en mede-oprichter van verschillende bedrijven, waaronder webontwikkelaar Vaai. Daarnaast is hij actief als fotograaf en als uitvinder via Quirky.

QUIRKY

'Wij geloven dat de beste ideeën in de wereld zich eigenlijk niet in de wereld bevinden. Ze zijn opgesloten in mensen hun hoofden. Wij bestaan om dat probleem op te lossen', is te lezen op de website van Quirky. Er blijkt dan ook een grote behoefte te zijn aan het platform, dat sinds 2009 bestaat: Quirky heeft inmiddels 417 producten ontwikkeld en 1115 duizend uitvinders in hun community.

heb ik daar geen tijd voor. Dat geldt voor veel mensen. Zij zitten in de kroeg en denken: “dit zou er moeten komen.” Als je zo'n idee in een half uur op Quirky kunt zetten, dan zie je snel of het iets kan worden en binnen een maand of het in productie genomen wordt. Dat is toch beter dan eerst 2,5 jaar bezig zijn met zo'n product.' Quirky heeft dus zeker voordelen ten opzichte van de traditionele manier van ideeën uitwerken. Bovendien maak je meteen reclame voor jouw product, voornamelijk in Amerika, wat een groot voordeel kan zijn.

KNUFFELBARE BABYFOON Martijns laatste idee is Talk Through Teddy. 'Het is een teddybeer waar je met je telefoon op kunt inbellen, een soort knuffelbare babyfoon dus', legt Martijn uit. 'Ik denk dat er heel veel mensen zijn die een

keer op afstand contact willen maken met hun kleinzoon of hun nichtje. Het leek me een leuk idee en dat vonden ze bij Quirky ook.' Talk Through Teddy wordt op dit moment ontwikkeld, maar wanneer hij precies op de markt verschijnt, weet ook Martijn nog niet. 'Ik heb geen idee hoe lang dat proces duurt, maar ik hoop dat als het er straks is, het een succes wordt.' Aan echte marketing doet Martijn echter nog niet. 'Als Talk Through Teddy straks geproduceerd wordt, dan gaan we pas echt los. Ik ga er ook een website voor maken. Maar op wat presentaties voor 'mede-Quirkiërs' na, is dat nog niet echt begonnen.' Toch is Martijn positief: 'Ik denk dat het na een paar maanden wel zijn vlucht gaat nemen.'

SUCCES Er is inmiddels al een groot aantal producten met succes ontwikkeld en verkocht. 'Eén van onze meest recente successen is Aros connect A/C unit, uitgevonden door Garthen Leslie', vertelt Alyssa. 'In de afgelopen zes maanden hebben we daar meer dan vijftigduizend stuks van verkocht.' Een ander voorbeeld is Pivot Power, een flexibele stekkerdoos. Pivot Power kun je in allerlei vormen buigen, waardoor jouw stekkers er altijd in kunnen en je hem netjes kunt wegwerken. Inmiddels heeft de bedenker van het product, Jake Zien, ruim 2700 Pivot Power's verkocht. 'Als je mee

werkt aan een product dat een succes wordt, dan kun je daar best veel geld aan verdienen. Dat is natuurlijk ook leuk, naast het feit dat je product overal ligt, want dat is het mooiste', aldus Martijn. Martijn staat echter nog echt aan het begin van het proces. In maart werd zijn idee beoordeeld door Quirky in de fase Live Evaluation. 'Dat is wel heel leuk, je kunt dit stuk streamen. Je ziet vier van de mensen van de board van Quirky zitten, samen met een publiek van honderd man. Zij gaan het dan bespreken en het is wel heel kicken als dat jouw idee is.' 'Een paar dagen daarna kreeg ik een mailtje met het bericht dat de Talk Through Teddy in productie werd genomen. Er zijn maar één of twee producten per maand die daadwerkelijk in productie genomen worden, dus ik voelde me zeker vereerd. De Talk Through Teddy zit nu in de research-fase, hierna gaan ze het design maken en dan komen er nog wat fases. In de tussentijd heeft de hele community zich ook nog eens bemoeid met de naam, de tagline en het design, maar daarna wordt het toch echt verkocht. Dan wordt het leuk.'

GELD VERDIENEN Je kunt op Quirky niet alleen geld verdienen aan je eigen product, maar ook door anderen te helpen met hun product. 'Onze community is het meest waardevolle

wat we hebben, dus we belonen ze voor hun ideeën en input via een Influence-systeem', legt Alyssa uit. Elk percentage aan Influence dat je verdient, is een deel van de netto omzet van het product als het de verkoop in gaat. Influence verdien je door een idee toe te voegen aan Quirky (40,5 procent), bij te dragen aan de research-, ontwerp-, stijl- en concept-fase, en door ideeën voor namen of taglines aan te dragen. Elke deelnemer aan deze punten verdient hier Influence mee: er wordt vijf procent verdeeld onder alle gebruikers die bij hebben gedragen. 'Ik heb in totaal acht tot tien uur besteed aan de website, en met de beïnvloeding van andere producten heb ik inmiddels iets meer dan twintigduizend dollar verdiend', vertelt Martijn. 'Ik vind Quirky een heel leuk platform. Je krijgt inzicht in waarom mensen je ideeën wel of niet goed vinden en of er soortgelijke producten bestaan. Bovendien heeft het een hele lage instap, de drempel is erg laag. Ik denk dat als je veertien bent je er nog wel een fatsoenlijke pitch op kunt zetten.' OOK EEN IDEE? Op Quirky kun je gratis een account maken en jouw idee plaatsen. Na een beoordeling van Quirky en de andere gebruikers wordt het product ontwikkeld en in productie genomen. Uiteindelijk beland deze in de shop, waar het wordt verkocht en jij er geld aan kunt verdienen. Wil jij jouw idee op Quirky plaatsen? Kijk dan op www.quirky.com.

BAAZ MAGAZINE | 65


Baaz

Technologie

De beste tools voor ondernemers Tools om ondernemen gemakkelijker te maken

Als ondernemer ben je continu met allerlei taken bezig. Van het managen van je personeel tot het bijhouden van je e-mail – het lijkt wel alsof er niet genoeg uren in een dag zitten. Gelukkig zijn er tal van programma's en tools om het leven iets gemakkelijker te maken. TEKST EVELINE MEIJER

BASECAMP

Basecamp is bedoeld om diverse projecten te managen. Nadat je een account hebt aangemaakt, kun je allerlei projecten in Basecamp zetten. Voor zo'n project kun je niet alleen teamleden uitnodigen, maar ook klanten. Voor je klanten bepaal je wat zij wel en niet zien. Op deze manier hebben ook zij een goed overzicht van wat je aan het doen bent, zonder dat ze vertrouwelijke informatie onder ogen krijgen. Aan een project kun je een discussie toevoegen, een to-dolijst, bestanden, tekstdocumenten en evenementen. Alles wat met jouw project te maken heeft, vind je dus gemakkelijk in één overzicht op Basecamp. Ook is er een tablad waar je de voortgang van alle projecten kunt zien. Prijzen voor Basecamp beginnen bij twintig dollar per maand, maar elke gebruiker krijgt een gratis proefversie van zestig dagen. SNAPPII MOBILE APPS

Met Snappii Mobile Apps kun je gemakkelijk zelf een applicatie maken voor jouw product of onderneming, zonder dat je een regel code nodig hebt. Je maakt een applicatie in de cloud en deze is meteen te gebruiken op jouw device en op die van klanten. Het maken van de app doe je met drag-and-drop. Je klikt op een functie en sleept deze simpelweg 66 | BAAZ MAGAZINE

de applicatie in, dat is alles. Als de app klaar is, werkt deze meteen op iOS- en Android-apparaten. Wil je je applicatie updaten? Ook dat doe je met slechts één klik. Snappii Mobile Apps kost vijf euro per gebruiker, maar je kunt een gratis demo aanvragen. SIGNMYPAD PRO

Ben je veel onderweg, maar krijg je regelmatig pdf's binnen die ondertekend moeten worden? Met SignMyPad kun je dit gemakkelijk vanaf je tablet of smartphone doen. Niet alleen kun je het document ondertekenen, maar er wordt ook een GPS-locatie toegevoegd, zodat je gemakkelijk kunt controleren of jij hem echt ondertekend hebt. Na het ondertekenen kun je de pdf vanuit de applicatie weer terug sturen. Deze applicatie is niet alleen handig als je veel onderweg bent, maar helpt ook bij het creëren van een paperless office: het document hoeft immers nooit afgedrukt te worden. SignMyPad Pro is voor €14,05 beschikbaar voor Android-apparaten en voor $3,99 te koop voor iOS devices. OSCOMMERCE

Een eigen webwinkel maken zonder een dure webdeveloper in te huren? osCommerce is een gratis programma waarmee je het zelf kunt doen. Maak een catalogus met productomschrijvingen,

laat klanten hun producten in een winkelwagentje plaatsen en afrekenen met diverse betaalmogelijkheden. De producten zijn in te delen in categorieën en ook plaatjes zijn toe te voegen. Bovendien is het programma, en je webwinkel, geheel in het Nederlands, dus vertalen is niet nodig. osCommerce is te downloaden op oscommerce.nl. Het is wel vereist dat je een server hebt waar php en MySQL op geïnstalleerd staan. TRELLO

Werken in je onderneming diverse teams en werken ze nauw samen? Dan is Trello een handig hulpmiddel. Trello valt in de categorie Scrum-board en moet het samenwerken optimaliseren. Op de website en in de applicatie kun je


Dan stel je een shortcut in, zodat je niet al je bestanden hoeft door te zoeken. Ook kun je andere opslagmogelijkheden als Dropbox en Google Docs aan je eigen cloud toevoegen. Bang voor hackers? Alle data is te versleutelen met een speciale applicatie, waarmee niet alleen je data binnen ownCloud, maar ook alle externe opslag beschermd wordt. Een ander voordeel is dat je je contacten in de cloud kunt opslaan en met al je devices kunt delen, zodat je deze altijd bij de hand hebt. ownCloud is te downloaden op owncloud.org HIGHRISE

diverse borden aanmaken, waar je werknemers voor kunt uitnodigen. Op zo'n bord kun je weer lijstjes maken, zoals 'nog te doen', 'aan het doen' en 'gedaan'. Taken kun je van het ene lijstje naar het andere slepen, maar ook kun je nog extra commentaar toevoegen. Voor jou als ondernemer is het gemakkelijk om te zien wie waar mee bezig is en wat er precies gebeurt. Trello is gratis te gebruiken in je browser, maar ook op Android en iOS. WUNDERLIST

To-do-lijsten zijn een bekende tool om het overzicht te bewaren. Veel mensen maken zo'n lijst in Excel, Word of op papier. Wunderlist maakt dit iets gemakkelijker. Een account is gratis en je kunt diverse lijsten maken. Zo houd je bijvoorbeeld werk en privĂŠ gescheiden, maar niet te ver bij elkaar uit de buurt. De lijsten zijn vervolgens ook te delen met anderen en online te publiceren. Bovendien kun je de lijsten sorteren in mappen, waardoor het onderscheid tussen werk, privĂŠ en andere zaken nog duidelijker wordt. Helemaal fijn is dat Wunderlist niet alleen op je desktop te gebruiken is, maar ook op Android- en Apple-apparaten.

OWNCLOUD

Werken in de cloud was nog nooit zo populair, maar helaas hangt daar vaak wel een prijskaartje aan. ownCloud doet het anders. ownCloud is gratis te downloaden en kun je op een eigen server installeren. Zolang deze genoeg ruimte heeft, kun je onbeperkt en geheel kosteloos data opslaan in de cloud. Alle data die je opslaat, kun je ook vanaf een smartphone of tablet bereiken en synchroniseren. Onderweg aan een document werken is dus ook geen probleem. Bovendien kun je alle bestanden delen met andere gebruikers van ownCloud en notificaties instellen. Heb je bestanden die je veel gebruikt?

In Highrise kun je alle taken, contacten en communicatie van jouw onderneming bijhouden. Zo kun je contacten delen met je team, taken volgen en er herinneringen aan toevoegen, en alle communicatie managen. Ook belangrijke e-mails kun je gemakkelijk opslaan en het is mogelijk om documenten en bestanden toe te voegen. Met de privacy settings kun je bepalen wie wat mag zien en zo het onderscheid tussen de diverse afdelingen behouden. Highrise werkt op Android- en Apple-apparaten, maar ook op je desktop. Voor 24 dollar per maand kun je met maximaal zes personen gebruik maken van Highrise. Duurdere pakketten bieden ondersteuning voor meer gebruikers, contacten en opslagruimte.

BAAZ MAGAZINE | 67


Baaz

EXPERT

Heiko van Es is

Ondernemen

bedrijfsjurist bij DAS.

Ontslagvergoeding wordt eenheidsworst Per 1 juli 2015 zal de Wet Werk en

Zekerheid (WWZ) in werking treden. Eén van de doelstellingen van de nieuwe wet is dat de uitkomst van ontslagprocedures leidt tot eerlijkere uitkomsten. Nu is er nog een groot verschil tussen de uitkomst van een procedure bij het UWV en een procedure bij de kantonrechter. Straks zal dat verschil er niet meer zijn en krijgt elke werknemer bij ontslag dezelfde vergoeding. Maar wordt het straks niet teveel een eenheidsworst? ONGEMOTIVEERDE WERKNEMER Stel: Karel is een ongemotiveerde werknemer, hij laat zaken op zijn beloop en heeft een negatieve grondhouding. Zijn werkgever probeert hier tevergeefs verandering in te brengen met een verbetertraject, maar Karel vindt het allemaal wel best en verandert niets, waardoor hij uiteindelijk ontslagen wordt. Sharon levert daarentegen uitstekende prestaties over de afgelopen jaren. Haar nieuwe manager stelt zich echter consequent onredelijk

68 | BAAZ MAGAZINE

op, waardoor er al snel een onwerkbare situatie ontstaat met het ontslag van Sharon als gevolg.

EXACT DEZELFDE ONTSLAGVERGOEDING Als beide werknemers even lang in dienst zijn en dezelfde leeftijd hebben, dan krijgen zij straks exact dezelfde ontslagvergoeding door de rechter toegekend. Alleen in het geval een werkgever of een werknemer ernstig verwijtbaar heeft gehandeld, bestaat er de mogelijkheid dat geen of een extra

vergoeding wordt toegekend. Hier is echter volgens de wetsgeschiedenis slechts in zeer bijzondere gevallen sprake van. Bij het leeuwendeel van de zaken zal hier geen sprake van zijn.

LAAKBAAR HANDELEN GEEN GEVOLGEN De WWZ is dus zo bezien inderdaad goed nieuws voor slechte werkgevers en werknemers, doordat laakbaar handelen geen gevolgen heeft voor de hoogte van de ontslagvergoeding, zolang er maar geen sprake is van ernstig verwijtbaar handelen. De vraag is nu of deze uitkomst in de beleving van betrokken partijen inderdaad leidt tot eerlijkere uitkomsten. Ik had in ieder geval graag gezien dat de rechter meer mogelijkheden had om maatwerk te leveren in situaties waar de schuldvraag wel heel duidelijk aan één kant ligt. Wordt dit straks gezien als de volgende ‘weeffout’ in de WWZ? Als er uiteindelijk veel maatschappelijke onvrede over deze uitkomst zou ontstaan, zal hier ongetwijfeld een correctie op volgen. Voor nu blijft eenheidsworst de norm.


Omdat Nederland het succes van echte ondernemers nodig heeft

v.a.

10,p/mnd

(excl. BTW

)

Sneller online boekhoudpakket voor een eerlijke prijs 4 redenen om succesvoller te zijn met Informer: Informer CashFlowCheck™ Altijd inzicht in je cashflow

Informer BankTimeLine™ Sneller je bankboekingen bijgewerkt

Informer SnellerBetaald™ Facturen die sneller betaald worden

Informer Scan&Herken™ Sneller je bonnetjes inboeken

Ga naar www.informer.nl en start 30 dagen gratis info@informer.nl | www.informer.nl Wij zijn deelnemer van de stichting Zeker Online. Wij werken toe naar het verkrijgen van het keurmerk van de stichting Zeker Online voor InformerOnline. Zie www.Zeker-Online.nl voor meer informatie.


Ben Kerkhof werd in 2003 algemeen directeur van de Compare

Baaz

Ondernemen

groep. Onder het bedrijf vallen de vergelijkingswebsites Vergelijk.nl, Vergelijk.be, Comparer.be, Comparer.fr en Vertaa.fi. Hij geeft regelmatig lezingen en was onlangs nog spreker bij de ECE Collegereeks, waar hij vertelde over het nieuwe marketingconcept van Vergelijk.nl.

'Als jij je verhaal deelt, komt dat uiteindelijk weer terug' Goede ondernemers grijpen kansen wanneer ze zich aandienen, dus toen Ben Kerkhof in 1999 van twee vrienden hoorde dat zij bezig waren met het opzetten van een vergelijkingssite, stapte hij meteen in. Inmiddels is hij algemeen directeur van de Compare Group, waar vijf vergelijkingssites onder vallen, die actief zijn in vier landen. TEKST MARK SCHOLTEN

Ben Kerkhof werkte in Finland bij een telefoniebedrijf toen hij hoorde van twee oude schoolvrienden dat ze bezig waren met het oprichten van een vergelijkingssite. ‘Iedereen wilde toen wat met online en wij kwamen na wat zoeken uit bij compare.net uit Amerika. Dat vonden we een heel gaaf concept en we hebben het meteen bij de Kamer van Koophandel geregistreerd. Dat was toen nog verplicht, je kon niet eens een domeinnaam aanvragen zonder inschrijving en je bedrijfsnaam moest daar nog eens mee overeenkomen, anders kreeg je het domein helemaal niet toegewezen.’

METEEN ACTIEF OVER DE GRENS

ERASMUS CENTRE FOR ENTREPRENEURSHIP (ECE)

Het Erasmus Centre for Entrepreneurship ondersteunt ondernemers en bedrijven om ideeën daadwerkelijk om te zetten in innovaties. Het ECE biedt diverse mogelijkheden hiervoor: onderzoek, onderwijsprogramma's, werkplekken en andere faciliteiten op de ECE Campus, en een actieve community waar corporates, startups en academici samenkomen. Om als MKB te innoveren kun je terecht bij het New Business Cycle programma en voor startups is er het Get Started programma. Dit zijn beide doorlopende programma's van tien weken waarbij je je nieuwe ideeën kan testen en versneld nieuwe innovaties kunt ontwikkelen, ondersteund door ervaren docenten en business coaches. Kijk voor meer info op www.ece.nl

Omdat Ben niet in Nederland zat, zag hij de kans schoon om meteen het domein Vertaa.fi op te richten en zo was al in 2000 de eerste internationale vergelijkingssite van de Compare Group een feit. Al drie jaar later volgde de tweede internationale site met de opening van Vergelijk.be. ‘Dat was misschien wat meer opportunisme, maar ik vond het gewoon heel gaaf om te doen. Ik geloofde in het concept, had wat met internet en in Finland was er nog geen vergelijkbare dienst,’ vertelt Ben. In hetzelfde jaar kreeg hij de vraag of hij niet de leiding van het bedrijf over wilde nemen. ‘Zo ben ik er eigenlijk in gerold. Vanaf 2003 ben ik algemeen directeur van de Compare Group.’ De kersverse algemeen directeur woonde echter nog in Finland en vloog tussen 2003 en 2008 wekelijks heen en weer. ‘Die werkweken in Nederland waren superproductief,’ herinnert Ben zich nog. ‘In 2008 ben ik met het hele gezin naar Nederland verhuist, puur omdat we graag 70 | BAAZ MAGAZINE

weer ergens anders wilden wonen. Wie weet ga ik over een paar jaar wel weer terug.’

KIJKEN WAT JE WAARD BENT

In 2009 lanceerde Ben ook de Franse variant Comparer.fr. ‘Dat was, veel meer dan België, een bewuste keuze. Het was ook wel een risicovolle, we waren daar al lang niet meer de eerste vergelijkingssite, eerder de honderdste.’ Waarom dan toch die stap wagen? ‘We wilden wel eens kijken wat we waard waren in zo’n land. We konden de juiste domeinnaam regelen, dat is in deze business heel belangrijk. Dan is het kijken wat er gebeurt. Het is een gevecht, in het eerste jaar moesten ze de contributiemarge terugverdienen, het tweede jaar de operational expenses en in het vierde jaar ebitda positief.’ Inmiddels loopt ook het franse Comparer.fr goed, mede dankzij de aandacht die Ben schenkt aan de verschillende landen. Desondanks blijft de Belgische tak achter. ‘België is eigenlijk al twaalf jaar een belofte. Die markt is nooit open gegaan. E-commerce is daar heel slecht ontwikkeld, met als gevolg dat wij dat al een keer of drie hebben proberen te kickstarten, wat echter maar matig is gelukt. Altijd haalden we weer bakzeil, dus dat hebben we op een laag pitje gezet. België is wel winstgevend, maar heel lastig om te laten groeien. Je ziet ook dat er vooral Nederlandse retailers actief zijn op de site.’

BELGEN KOPEN OVER DE GRENS Die beperkte groei heeft volgens Ben deels een culturele oorzaak, maar ook de prijs speelt een rol: ‘Belgen zijn heel trouw in waar ze kopen en heel georiënteerd op fysieke retail. Ten tweede speel het


hoge btw-tarief in België een rol. Daardoor zijn we duurder dan in Frankrijk, waar dus alle Walen hun spullen kopen en zien we dat de Vlamingen in Nederland hun inkopen doen.’ De overstap naar Duitsland blijft voorlopig uit. ‘Op dit moment is de strategie gericht op penetratie van onze huidige markten. Als je geld wilt verdienen, moet je echt in de top drie zitten. Als ik weer naar andere landen zou gaan, zou ik kleine landen kiezen, daar hebben we echt wat toe te voegen. We werken aan een nieuwe formule, als die werkt in Nederland willen we die eerst in Frankrijk uitrollen, maar dan wel met een mediapartner. Dan kun je echt een slag slaan in de lokalisatie.’ ‘Het e-commerce deel kun je voor een belangrijk deel technisch afhandelen, maar voor de marketing moet je veel meer lokaliseren. Dat marketingdeel wordt ook steeds belangrijker, de kansen om er winst mee te behalen nemen toe, maar de kosten ook.’ Die doelgroep goed aanspreken is essentieel, wat ook de reden is dat Ben samen met zijn medewerkers besloot deze beter te specificeren. Het resultaat is Lisa, wiens bestaan Ben onlangs toelichtte aan de deelnemers van de ECE Collegereeks. ‘Toen ze me vroegen om te komen spreken hoefde ik daar niet lang over na te denken. Ik geef graag een openhartig gesprek over hoe wij met Lisa zijn omgegaan en hoe we tot dit resultaat zijn gekomen. Dat is heel veel werk geweest: we hebben onderzoek gedaan naar hoe we dichter bij de mensen kunnen komen en ons gericht op de customer journey, de spreekwoordelijke reis die de bezoeker over de website maakt.’

geïnteresseerd is in de specificaties hiervan.’ Op de derde ijkpersoon besloot Ben zich te richten. ‘Die zit er ongeveer tussenin. De persoon die wel een goed product zoekt, maar geen tijd en zin heeft om er heel veel onderzoek naar te doen. Die heeft liever dat wij hem of haar daarmee helpen.’Tijdens zijn lezing in de ECE Collegereeks merkte Ben dat hij veel reacties kreeg van de aanwezige ondernemers op het idee achter Lisa. ‘Dat is het leuke van dit soort lezingen. De doelgroep bestaat uit ondernemers, die weten precies hoe de vork in de steel zit. Misschien haal je daar niet meteen heel veel resultaat uit, maar ik praat tegen iedereen graag over mijn bedrijf. Als jij je verhaal deelt, komt dit uiteindelijk weer bij je terug.’

ONDERNEMERSTIPS VAN BEN:

- Kijk goed naar de business waarin je zit, probeer die echt te doorgronden. - Doe goed marketingonderzoek en kijk wat je doelgroep is. - Haal de nummer twee man weg bij de partij die op nummer één in jouw branche staat. Die weet hoe hij jouw bedrijf kan laten groeien. Motiveer hem met twintig procent van de aandelen en laat hem de rest opzetten.

DEEL JE BEVINDINGEN Er bleken verschillende types klanten te onderscheiden. ‘De ene helft gaat meer emotioneel door een website heen en de andere helft juist rationeler. We besloten om ons op die rationele groep te richten en konden daar binnen drie types onderscheiden: de persoon die echt op zoek gaat naar het beste product, die kijkt naar de specificaties en is altijd bang met het verkeerde product thuis te komen. Als tweede zagen we de prijskoper veel langskomen. Die is altijd op zoek naar de beste prijs voor een product, maar minder BAAZ MAGAZINE | 71


Advertorial Baaz

Boeken

Waar gaat het nou écht om?

Darwin riep al dat aanpassingsvermogen cruciaal is om te overleven en dat geldt ook voor ondernemingen. Toch kan het gebeuren dat je organisatie, om wat voor reden dan ook, met oogkleppen op vooruit stevent, blind voor alle mogelijkheden en risico's op je pad. Wat nu? Simpel: even rust, oogkleppen af en om je heen kijken. De volgende drie auteurs bieden inspiratie om je doelstellingen te evalueren, om te gaan met de nieuwe generatie werknemers en een ontslag gedegen voor te bereiden. Zo heb je weer snel voor ogen waar het allemaal ook alweer om gaat. TEKST THOMAS KOUVELD

EERSTE HULP BIJ NIEUW ORGANISEREN Ben Kuiken stelt dat de meeste westerse organisaties niet fit zijn. 'Ze bewegen te weinig, eten te veel en hebben geen duidelijk doel in het leven. Daardoor worden ze ingehaald door snelle internetjongens, in de steek gelaten door veeleisende klanten of komen ze in de problemen als de overheid de geldkraan dichtdraait', aldus de auteur. Zijn oplossing is nieuw organiseren, een terugkeer naar wat écht belangrijk is: goede zorg en onderwijs, een goed product en een innige band met de klant. In dit boek legt hij een aantal radicale, maar

Auteur: Ben Kuiken ISBN: 9789461261328 Prijs: €12,50 Uitgeverij: Haystack

72 | BAAZ MAGAZINE

beproefde remedies voor nieuw organiseren uit. Zo maak je je organisatie toekomstproof. Profiteer van alle ideeën en voorbeelden in dit boek en bedenk vervolgens je eigen aanpak, want organiseren is een werkwoord.

HAPPYHOLICS Werksfeer, het lijkt een ongrijpbaar begrip, maar toch is het tegenwoordig essentieel. De huidige generatie Y stroomt al geruime tijd de arbeidsmarkt op en vereist een andere beloning dan een flinke bonus en blinkende leaseauto. Zij vinden hun dagelijks geluk veel belangrijker. De mensen die je vandaag aanneemt,

Auteur: Itamar Sharon ISBN: 978946126129 Prijs: €16,50 Uitgeverij: Haystack

Auteur: Margit Eijsenga ISBN: 9789491757167 Prijs: €34,50 Uitgeverij: BigBusinessPublishers

zijn morgen weer vertrokken als zij zich niet prettig voelen in hun werkomgeving, hoeveel je ze ook betaalt. Happyholics laat de stem van deze generatie horen. Lees wat jonge medewerkers verwachten en hoe je in een vergrijzende samenleving van hen kunt profiteren. Happyholics zijn goud waard.

DOSSIEROPBOUW Een medewerker moeten ontslaan is nooit prettig, maar wanneer je dit na 1 juli 2015 moet doen, is een goed opgebouwd dossier essentieel. Na die datum gaat het nieuwe ontslagrecht in en beslist de kantonrechter op basis van het dossier over de vraag of het ontslag is toegestaan. Ook bij een schikking sta je als werkgever sterker wanneer het dossier in orde is. In deze tweede editie van de praktijkgids Dossieropbouw en ontslag, vertelt Baaz-columnist en arbeidsrechtjurist Margit Eijsenga hoe het nieuwe ontslagrecht in elkaar zit en welke stappen nodig zijn om over goede dossiers te beschikken. Wanneer is een dossier ‘ontslagrijp’? Hoe schrijf je een goede brief? Onmisbare informatie voor elke leidinggevende en elke hr-afdeling. Hoe vervelend het ook is om een disfunctionerende werknemer te moeten ontslaan, met deze praktijkgids kom je in ieder geval goed beslagen ten ijs.


Baaz

Ondernemen Automotive

Iedereen ondernemer met Uber Kan één bedrijf de taxibranche in Nederland veranderen?

De taximarkt beeft. In Nederland eigenlijk al sinds de liberalisering van de markt op 1 januari 2000 waarvan de voordelen nog steeds zoek zijn, maar dat zul je niemand horen zeggen. En toen was daar Uber die in 2014 UberPOP lanceerde, en vond het vastgeroeste Nederlandse taximilieu een concurrent die zowel zondebok als messias zou kunnen zijn voor de branche. TEKST PETER GÜLDENPFENNIG

berPOP, een dienst aangeboden door internetonderneming Uber waarmee niet-gecertificeerde chauffeurs mensen van A naar B brengen, wordt links en rechts verboden. Inmiddels mag de service niet meer rijden in bijvoorbeeld Brussel, terwijl de service in Duitsland als geheel is verboden omdat Uber geen licentie heeft om te kunnen opereren als taxi-aanbieder. Niet dat een verbod Uber ervan weerhoudt de dienst

74 | BAAZ MAGAZINE

aan te bieden naast UberBLACK en UberLUX, diensten waar wel gecertificeerde chauffeurs voor rijden, maar die weer concurreren met Taxify.

chauffeurs brengen nu eenmaal een risico met zich mee - laat Uber ook de pijnlijke kant van het overheidsfalen met betrekking tot ondernemen, markten en liberalisering zien. Zo zijn we Nederland nog steeds op 'Mensen 'delen' hun vervoer, in zoek naar de zogenaamde zeg maar carpoolen 2.0' voordelen die liberalisering van de taxi-markt ons zou HET PROBLEEM brengen. Uber daarentegen brengt Ondanks dat iedereen het in iets wat de markt wel wil: van A principe eens is met bepaalde naar B gebracht worden voor een negatieve geluiden jegens Uber schappelijke prijs. De enige rol niet-opgeleide en -gecertificeerde die de overheid in dit probleem speelt is meteen ook de grootste: regulering. Want regulering dient doelen als veiligheid en controleerbaarheid en moet ook gehandhaafd worden. Uber houdt zich niet aan die regels, want het valt volgens eigen zeggen buiten die markt. Het bedrijf behoort tot de zogenaamde 'deeleconomie'. Mensen 'delen' hun vervoer, zeg maar carpoolen 2.0. Zodoende hoeft een UberPOP-chauffeur geen vergunning te hebben om persoonlijk vervoer te verzorgen. De rechter oordeelt anders en ziet de service als illegaal taxivervoer, aangezien


'Of Uber het zelf overleeft, is nog de vraag' UberPOP-chauffeurs zich laten betalen. Vandaar dat de Uber de service moest staken eind 2014. Het bedrijf trekt zich hier niets van aan en blijft UberPOP gewoon aanbieden. De boetes zijn flink: één voor de chauffeur van 1500 euro wat bij meerdere overtredingen kan oplopen tot veertigduizend euro en een dwangsom van tienduizend euro voor Uber zelf per overtreding. Deze boetes zijn voor rekening van Uber zelf, een bedrag wat ze overigens makkelijk kunnen betalen dankzij enkele succesvolle investeringen waardoor het bedrijf inmiddels 17 miljard dollar waard is.

TAXIWET De tactiek die Uber aanhoudt is een interessante: net zolang de wet overtreden totdat deze wordt aangepast, in haar eigen voordeel natuurlijk. Of deze op de lange termijn gaat werken, is nog maar de vraag. De overheid is logischerwijs niet buigzaam waar het gaat om de wet en dus kan Uber nog lang procederen en zelfs dan is het maar de vraag of in het voordeel van Uber besloten wordt. Toch wordt er vanuit de taxibranche met interesse gekeken naar de capriolen die Uber uithaalt

om onder de Taxiwet uit te kunnen zijn. Want de officiële komen. Zelfs Hubert Andela, kosten die je als taxichauffeur secretaris van brancheorganisatie maakt en de drempels die je Koninklijk Nederlands Vervoer moet nemen zijn zowel volgens (KNV), beaamt dat. 'Er zijn zeker Uber als de taxibranche zelf te heel wat taxichauffeurs die hoog, maar de overheid lijkt niet best van de vergunningplicht af te luisteren. Dat er een bedrijf willen. Wij vinden vooral dat het als Uber voor nodig is om de wel wat goedkoper mag. Een overheid wakker te schudden is vergunning kost nu ruim 1400 triest, maar leidt in ieder geval tot euro voor vijf jaar. Daar komen een interessante conclusie. Een nog opleidingskosten bij, een goed idee kan daadwerkelijk een chauffeurspas, de kosten voor verregaand effect hebben, zowel een keuring enzovoort', vertelt positief als negatief. Of Uber Andela tegenover het zelf overleeft, Trouw in december is nog de vraag, WET PERSONENVERVOER 2014. Zelfs als maar die kwestie is Uber het onderspit waarschijnlijk minder De Taxiwet, onderdeel van delft tegenover de belangrijk dan een de Wet personenvervoer, is ingevoerd op 1 januari overheid, dan heeft herziening van een 2000 en zou voor een vrijere het bedrijf in ieder wet om de markt markt moeten zorgen geval iets bereikt in niet langer tegen te door voorwaarden aan chauffeurs te verlagen. Het Nederland. Want de werken. De evaluatie tegenovergestelde vond discussie omtrent van de wet schijnt plaats. Ritprijzen stegen en chauffeurs bestreden elkaar de Taxiwet laait inmiddels onderweg om de klant. Inmiddels hebben inmiddels weer te zijn naar de grote steden verordeningen hoog op en dat op Tweede Kamer. Dat aangenomen die bepalen dat chauffeurs zich bij officiële kosten van Uber. is toch mooi een taxi-organisaties aan moeten Dat is iets waar overwinning die sluiten om te mogen rijden en dat zij een vergunning moeten gecertificeerde Uber heeft behaald, hebben die zichtbaar moet zijn taxichauffeurs maar de taxibranche in de taxi. Een evaluatie van de Taxiwet volgt nog dit jaar. alleen maar blij mee zal claimen. BAAZ MAGAZINE | 75


Baaz

Automotive

Alternatieven voor de auto

De beste mobiliteitsoplossingen

Niet iedere onderneming heeft behoefte aan een wagenpark, zeker niet nu de alternatieven steeds meer voordelen bieden. Je kunt besparen op zaken als kosten en uitstoot, zonder dat jouw medewerkers aan mobiliteit inboeten. Baaz gaat op zoek naar alternatieve mobiliteitsoplossingen. atuurlijk is mobiliteit belangrijk voor elke onderneming. Jij en jouw werknemers gaan op bezoek bij klanten en opdrachtgevers of inspecteren de voortgang van een project op locatie. Daar moet dan wel een goede mogelijkheid toe zijn. Tegenwoordig

het liefst ook een optie die het milieu ontziet, maar niet ten koste gaat van de tijd die het kost om ter plaatse te zijn. Wanneer jouw bedrijf in een stadscentrum is gevestigd en je vooral veel in de nabije regio actief bent, komt daar nog eens een probleem bij: de zeer beperkte parkeergelegenheid. Een elektrische fiets of scooter heeft

echter niet het bereik van een auto, dus moet je creatief denken of opties combineren. Wat zijn de mogelijkheden? AUTODELEN

Om zakelijk bereikbaar te zijn is het niet essentieel meer een wagenpark tot je beschikking te

ADVERTENTIE

ENJOY

1 MILLIMETER ATTRACTION

76 | BAAZ MAGAZINE


hebben. Met de opkomst van de deeleconomie kun je zonder al te veel problemen in de meeste grote steden aan een auto komen waarmee je relatief goedkoop op de plek van bestemming aankomt. De bekende rode autootjes van Greenwheels zie je tegenwoordig overal in de randstad rondrijden en dat is niet voor niets. Er is een flink aanbod aan beschikbare auto’s en de kosten zijn relatief laag. Voor reizen buiten de grote steden is deze optie iets minder geschikt, daar is het bedrijf nog niet heel goed vertegenwoordigd. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een aantal auto’s binnen jouw bedrijf door meerdere werknemers te laten gebruiken. Geen enkele werknemer is altijd op pad, dus als je de afspraken goed bij laat houden, kunnen er prima meerdere mensen gebruik maken van dezelfde auto.

PAK EENS DE FIETS

Wanneer jouw onderneming is gevestigd in het centrum van een stad, is bereikbaarheid vaak lastig. Niet alleen voor klanten die jouw bedrijf bezoeken, maar ook voor je werknemers die bij klanten in de omgeving langs gaan. Een mooi alternatief voor de auto is in zo’n geval de fiets, of een elektrische variant. Ook elektrische scooters zijn binnen een stadse omgeving een prima optie. Ze zijn snel, relatief goedkoop en het zoeken naar een parkeerplek is verleden tijd. Leasemaatschappijen als Wagenplan bieden deze alternatieven naast hun normale leasepakket aan, het kan daarom zeker lonen om eens met dit soort partijen in gesprek te gaan.

OF DE TREIN

Binnen de stad, maar ook daarbuiten, is gebruik van het ov een mooi alternatief. Hoewel de betrouwbaarheid soms te wensen overlaat, heeft het openbaar vervoer zeker ook voordelen. Zo kunnen je werknemers prima werken in de trein, al helemaal nu de meeste treinen zijn uitgerust met wifi. Handig in dit verband, zeker wanneer je niet helemaal afhankelijk wilt zijn van het schema van de NS, is een vervoerspas. MobilityMixx biedt bijvoorbeeld een kaart aan waarmee je niet alleen in het ov kunt reizen, maar ook met een deelauto, taxi, ov-fiets en huurauto. Ook kun je met deze pas tanken en gebruik maken van de P&R Parkings van de NS. Er zijn meer partijen die dit soort passen aanbieden, elk met andere voorwaarden en partners. Kijk dus zeker goed rond voordat je een besluit neemt.

De EV2455 met sensationeel smalle randen voor grenzeloze beeldkwaliteit. Kies voor ons nieuwe 24 inch model en geniet van de smalste schermranden die EIZO ooit heeft ontwikkeld. Met maar 1 mm breedte is dat zelfs voor een vlo minuscuul. En biedt veel ruimte voor de beste beeldkwaliteit en innovatieve EcoView functies. www.eizo.nl/ultraslim BAAZ MAGAZINE | 77


GASTEXPERT

Baaz

Leonie van Wijk is illustrator en schrijver van

Ondernemen

het boek ‘Waarom we peren met haring eten – Het inspiratieboek vóór en dóór creatieve ondernemers’ en oprichter van ondernemersnetwerk Creatief Ontmoet.

Bijzondere werkwijzen van creatieve ondernemers Ondernemers uit de creatieve sector pakken hun zaken anders

aan dan andere ondernemers. Zo hebben zij vaak een uniek uitgangspunt, zijn ze meer gevoelsmatig bezig en voeren ze op een opmerkelijke manier hun werkzaamheden uit. Een paar bijzondere voorbeelden van diverse creatieve entrepreneurs naast elkaar. NOBEL DOEL

EIGEN WERKWIJZE

Waar sommige ondernemers een commercieel product of dienst willen verkopen, zijn het juist de creatieve ondernemers die hun bedrijf gebruiken om een groot verschil te maken in de wereld. De een wil onze leefomgeving mooier maken en de ander wil graag mensen helpen of inspireren. Voor ontwerper en kunstenaar Jonathan Wanders is zijn doel heel helder: ‘Creativiteit inzetten om geluk te genereren. Ik ben ervan overtuigd dat goede producten en projecten mensen gelukkiger maken. Ze maken de wereld mooier en/of inspireren en stimuleren de mensen daartoe.’ Voor Jonathan is het erg belangrijk dat je ergens je ziel in kunt leggen. En dat is wellicht de grootste kern en drijfveer van de creatieveling.

Werken vanuit je eigen kracht is voor veel ondernemers een hele ontdekkingsreis. Want waar ligt jouw kracht en hoe pak je jouw werkzaamheden zo aan dat je daarin succesvol bent? Sommigen doen er een tijd over voordat ze daar achter komen. Voor Wilma Geerts, portretschilder, komt haar werkwijze vanuit een natuurlijke en sympathieke plek. ‘Mijn werkwijze is uniek, ik ga op stap met de geportretteerde. Waar zij of hij ook maar naar toe wilt. Naar zee, de bossen, hun thuis of waar dan ook. Het moet een plekje zijn waar de geportretteerde zich fijn voelt, want dat is waar hij zich open stelt. We kletsen, lachen en soms huilen we en terwijl het licht op het gezicht speelt, maak ik foto’s. Honderden. Vaak

78 | BAAZ MAGAZINE

zijn er twee of drie bruikbaar. Ga maar bij jezelf na, hoe vaak sta je vreselijk op de foto? En de ander maar zeggen hoe prachtig ze die vinden. De foto, dat is het allerbelangrijkste. Na de fotosessie kiezen we samen de mooiste beelden en dan kan ik aan de slag. Ik gebruik een klassieke techniek, wat inhoudt dat ik meerdere dunne laagjes opbreng met drogingsprocessen tussendoor. Ik doe er ongeveer zes weken tot drie maanden over. Het is altijd spannend als ze komen kijken, dan ben ik bloednerveus, maar als men, vaak gepaard met tranen zegt: “Je snapt wie ik ben", dan ben ik pas geslaagd!’

TORENHOGE ENERGIE De meest zielsvervullende ideeën gaan vaak gepaard met een


MEER LEZEN

enorme boost van energie. De creatieve ondernemer vindt bij het creëren van het ultieme idee kracht om gelijk vele kilometers te maken. Deze flow is kenmerkend voor de werkwijze van de creatieveling. Zij werken vaak gevoelsmatig: is de energieflow goed, dan leggen ze een grote afstand af. Is het energiepijl wat lager, dan is het geen schande om even wat anders te doen of rust te nemen. Ook bij de start van De Nieuwe Winkel van Sandra Vonk was het energielevel na het ontdekken van het geschikte pand torenhoog. ´Ik ben gelijk begonnen met allerlei ideeën op te schrijven. In drie dagen had ik het concept ontwikkeld en binnen twee weken moest ik weten of het financieel haalbaar was. Hierbij heb ik dus veel ondernemers gemaild, berichten verstuurd en deze laten delen op Facebook, om te onderzoeken of het haalbaar was om de winkel te openen. Na twee weken was tot mijn grote vreugde bekend dat de winkel een succes zou kunnen worden. Nog geen zes weken na het idee, kwamen de eerste gasten binnen. Erg leuk!'

DURF Zomaar je tas inpakken en voor een aantal maanden of zelfs jaren naar een ander land vertrekken, dat doet niet iedereen. Het vraagt om een hoge mate van bereidheid tot risico’s te nemen. Soms begin je klein, bijvoorbeeld door in het buitenland te bivakkeren voor

een stageplek of alleen om er inspiratie op te doen. Bernadette van de Braak, sieraden- en textielontwerpster, is ook een durfal. Ze liep voor langere tijd stage in Nepal om daar haar sieraden te ontwikkelen. 'In Nepal werd ik vooral geïnspireerd door de mensen die daar leven. Ze zijn daar altijd positief, hebben veel respect voor anderen en kunnen een heel prettig en simpel leven leiden met weinig. Het is zo’n andere wereld, je krijgt een echte cultuurshock als je daar bent. Omdat ik heb rondgereisd, kijk ik nu met hele andere ogen naar steden en mensen dan voorheen. Je wordt op zoveel vlakken geïnspireerd en je komt daarna zoveel sterker terug. Wat er ook voor gezorgd heeft dat ik mezelf ontdekt en ontwikkeld heb.' Ook haar sieraden geven goed weer wat ze gezien en geleerd heeft op deze reis. Zo verbeelden ze onder meer allerlei verschillende culturen en gebouwen over de hele wereld, gegoten in haar eigenzinnige vormgeving.

EIGEN OVERTUIGING Soms heb je zo’n bijzondere manier van leven of kijk je op een geheel eigen wijze naar bepaalde zaken, dat je daarmee de basis legt voor het concept van je zaak. Bij Jelle Derckx was dit ook het geval. Hij ging backpacken in Brazilië en reisde daar rond met niet meer dan een schaars gevulde rugzak. ‘Nadat ik terugkwam, ben ik

Deze quotes zijn terug te vinden in het boek ‘Waarom we peren met haring eten – Het inspiratieboek vóór en dóór creatieve ondernemers'. Het boek is een bonte verzameling van diverse verhalen en tips van creatieve ondernemers, waarbij je écht te weten komt hoe zij hun zaken aanpakken. Auteur: Leonie van Wijk (tevens schrijver van dit artikel) Prijs: €19,45 Meer info of bestellen: creatiefontmoet.nl/producten.html

over mijn leven gaan nadenken. Wat heeft mijn prioriteit? En wat vind ik belangrijk? Wat heb ik écht nodig? Tijdens en na mijn reis ben ik minimalistisch gaan leven en ben ik gaan elimineren wat ik niet nodig heb. Zo heb ik online een ‘challenge’ opgezet. Hierbij wil ik maximaal 99 spullen bezitten.’ Zijn benadering gaat altijd uit van persoonlijke vrijheid en ontwikkeling. Over deze onderwerpen en onder andere over de ‘challenge’ schrijft Jelle op zijn blog. Hiermee coacht hij mensen die willen groeien op persoonlijk vlak of die willen leren minimaliseren. ‘Het is erg mooi om te lezen dat je anderen kunt inspireren en helpen door je passie, en zo hun levens kunt veranderen.’ BAAZ MAGAZINE | 79


Baaz

Ethics

Haasje-over rechts Onlangs kwam VVD politicus Malik Azmani met het plan om de grenzen te sluiten voor vluchtelingen van buiten de Europese Unie: ‘De almaar stijgende toestroom van vluchtelingen zorgt voor ontwrichting van de samenleving: het draagvlak voor opvang neemt af, het zet onze sociale voorzieningen onder druk en we weten niet wie we binnenhalen: een echte vluchteling, een gelukszoeker of een terrorist.’ Echte rechtse retoriek om daarna quasi meelevend te vervolgen met ‘…mensensmokkel leidt geregeld tot menselijke drama’s.’ Hij doelt op de overvolle en gammele vluchtelingenbootjes voor de kust van Italië met in totaal al duizenden verdronken asielzoekers als gevolg. Een schande voor de EU.

BUSINESS CARD

Naam Koos Hoogland Leeftijd 68
 Functie Directeur Hoogland C.S., fiscale en juridische adviseurs o.z., directeur Stichting Hoogland Custodes, business ethics / integriteitszorg
 Opleiding Nederlands recht, Rijksuniversiteit Groningen Belangrijkste skills/ vaardigheden Kent de schoonheid van wetten, maar werkt liever met mensen Locatie Deventer
 Als directeur en eigenaar van Hoogland C.S. fiscale en juridische adviseurs en directeur van de stichting Hoogland Custodes te Deventer, heeft Koos Hoogland jarenlange ervaring in het oplossen van vastgoedpuzzels, juridische procedures en het leveren van advies. Daarnaast houdt hij zich graag bezig met bedrijfsethiek. Elke editie bespreekt Koos een casus die hij tegenkwam.

80 | BAAZ MAGAZINE

Nu gaat deze column over bedrijfsethiek en niet over politiek. Dus over deze doorzichtige poging van centrumrechts om extreemrechts electoraal in te halen gaan we het hier niet hebben. Deze Baaz-editie gaat over ‘zaken doen over de grens’. Nou, dat komt goed uit, want het schijnt dat ontwikkelingshulp business is geworden. En daarover kunnen we op deze plaats natuurlijk wel wat zeggen. Hoe ethisch is het dat we ons economisch belang laten meewegen bij onze hulp aan diegenen die deze hulp het hardste nodig hebben?

LATEN WE EERST EENS NAAR WAT FEITEN EN CIJFERS KIJKEN Het steenrijke Nederland besteedt sinds de economische crisis nog maar 0,7 procent per jaar van het BNP aan ontwikkelingshulp (€4,7 miljard). De filantroop Bill Gates is het met deze bezuinigingen niet eens: ‘De economische problemen in eigen land los je echt niet op door een paar procentenpunten te bezuinigen op hulp. Dat weet Mark Rutte ook, maar ik zal het hem nog eens zeggen.’ Nederland is één van de weinige landen die dat internationaal afgesproken percentage van 0,7 haalt. Alleen Noorwegen,

'Als ‘handel vóór hulp’ het heersende beleid is, hoe kun je dan de vluchtelingenstromen in de regio opvangen?’ Zweden, Luxemburg en Denemarken zitten ook op of boven deze norm. De hulp komt op zijn plaats terecht via een bilaterale relatie met ‘partnerlanden’, via internationale organisaties, bedrijven en kennisinstellingen. Bedrijven kunnen subsidie aanvragen als ze investeren in een ontwikkelingsland. De steun van €1,5 miljard aan nationale en internationale maatschappelijke organisaties en aan bedrijven bedraagt plm. dertig procent van de totale begroting voor ontwikkelingssamenwerking: 23 procent voor maatschappelijke organisaties en 7 procent voor bedrijven (ruim €100.000.000). Het ministerie van Buitenlandse Zaken is er kennelijk trots op dat van elke euro ontwikkelingshulp bijna vijftien cent binnen Nederland blijft: voor administratieve kosten, beurzen voor studenten uit ontwikkelingslanden, eerstejaarsopvang voor asielzoekers uit ontwikkelingslanden, publieksvoorlichting en kwijtschelding van schulden van landen. Maar ook van het geld dat daadwerkelijk naar de derdewereldlanden gaat, komt het grootste gedeelte weer terug, omdat Nederlandse bedrijven de opdrachten uitvoeren en Nederlanders daar vaak het werk doen. Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en de Britse krant The Guardian werd 23,6 procent van het totaal aan hulpgeld uitgegeven in eigen land (2012).

VERDIENEN AAN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING De kern van het Nederlandse ontwikkelingsbeleid is, hoe kan het ook anders in een land van dominees en kooplui, hulp en handel combineren. Op 1 juli 2014 ging het Dutch Good Growth Fund (DGGF) van start dat in 2017 700 miljoen euro bevat om het middenen kleinbedrijf te ondersteunen bij projecten in ontwikkelingslanden. Gerard Reijn (Volkskrant 4 juli 2014): ‘Van elke


euro bilaterale ontwikkelingshulp die Nederland geeft, komt zeventig tot negentig cent terug door een stijging van de export.’ De ontwikkelingshulp blijkt dus een belangrijke motor voor exportbevordering. Naast de internationale handel mag het ontwikkelingsgeld ingezet worden om militaire missies te financieren. Vanaf 2014 wordt jaarlijks 250 miljoen euro beschikbaar gesteld uit de begroting van ontwikkelingssamenwerking voor vredesmissies en ‘crisisbeheersingsoperaties’, zoals de ISAF-missie in Afghanistan, ‘anti-piraterijoperaties’ in Afrika en ‘internationale terrorismeen criminaliteitsbestrijding’. Verdienen aan ontwikkelingssamenwerking, is dat ethisch? De laatste jaren is er steeds meer de nadruk komen te liggen op wat Nederland aan ontwikkelingshulp kan verdienen. Het ministerie kijkt daarbij met name naar de belangen van het Nederlandse bedrijfsleven. Het DGGF heeft onomwonden tot doel de Nederlandse belangen te dienen door Nederlandse bedrijven te financieren die in ontwikkelingslanden willen ondernemen. Handel

gaat voor hulp. Nederland verdient substantieel aan ontwikkelingshulp. Volgens econometrische modellen (gravity model en een time series approach) komt dit neer op 1,5 miljard euro aan export en een totale toegevoegde waarde aan de Nederlandse economie van 900 miljoen euro.

‘Verdienen aan ontwikkelingssamenwerking, is dat ethisch?’ Niet alleen ik, maar ook het IOB en de ontwikkelingsorganisatie ONE zijn kritisch op het huidige beleid, waarin het ‘waartoe’ te vaak wordt vergeten: ontwikkelingshulp dient als onderdeel van de nieuwe internationale rechtsorde na de Tweede Wereldoorlog, als onderdeel van de dekolonisering, en na de koude oorlog als een middel om de negatieve gevolgen van globalisering tegen te gaan. Ontwikkelingshulp moet hierbij ‘geïntegreerd zijn in een totaal proces van internationale

samenwerking’, aldus Jan Pronk, oud-minister en thans hoogleraar Theorie en Praktijk van Internationale Ontwikkeling. Sabine Roeser, hoogleraar ethiek aan de TU Delft: ‘Het idee om de morele dimensie te weren uit ontwikkelingssamenwerking is een gotspe. Als je zegt: we beperken ons voortaan tot economische en politieke motieven, dan is dat ook een morele keuze. Maar wel de verkeerde. Want die keuze is enkel strategisch, instrumenteel, pragmatisch onderbouwd. Je laat daarmee alle belangrijke morele argumenten buiten beschouwing. In het rijke westen hebben we, mede dankzij het kolonialisme, een morele schuld en een morele plicht om de situatie te veranderen.’ Volgens Roeser kunnen de vragen wat moreel goed is en wat de gunstigste manier van handelen is in praktische zin toevallig samenvallen. Toch moet de eerste altijd maatgevend blijven, want stel dat het praktische of economische voordeel in een andere situatie wegvalt, zou daarmee ook de motivatie om steun te geven, wegvallen. Terug naar onze uitgangsvraag. Als ‘handel vóór hulp’ het beleid is, hoe kun je dan de vluchtelingenstromen in de regio opvangen? Begin 2014 zijn er wereldwijd 11.703.179 mensen op de vlucht, onder wie meer dan drie miljoen Syriërs. Het merendeel wordt allang opgevangen in eindeloze, troosteloze, uitzichtloze opvangkampen. Het is immoreel uit zo’n schrijnend probleem electoraal winst te willen slaan. Ter geruststelling: omwille van de neutraliteit kom ik een volgende keer terug met een Haasje-over links. BAAZ MAGAZINE | 81


Baaz

Evenementen

Evenementenkalender

Jaarlijks worden er veel interessante evenementen voor ondernemers georganiseerd. Welke evenementen mag jij de komende maanden absoluut niet missen? Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet. JUNI // NATIONALE FINALE STUDENT COMPANY VAN HET JAAR 2015 Wanneer: 10 juni Waar: Beatrix Theater, Utrecht Info: www.jongondernemen.nl/ student-company-van-het-jaar

De beste student companies van Jong Ondernemen strijden op woensdag 10 juni om de felbegeerde titel en voor een plek in de Europese finale. Tijdens deze nationale finale wordt bekend welke onderneming gekroond wordt tot ‘Student company van het jaar 2015’ van het mbo, hbo en universiteit. Er komt een mbo en hbo winnaar. Beide winnaars mogen naar de Europese finales deze zomer. De companies worden onder meer beoordeeld op het ondernemingsplan, YouTubefilmpje, motivatie, product en toekomstplannen. Daarnaast tellen onder meer ondernemerschap en samenwerking mee. Deze finale is voor iedereen toegankelijk, maar je moet wel een plek reserveren via de website van Jong Ondernemen.

// ROAD2USA ZAKENDOEN MET AMERIKA

Wanneer: 10 juni van 13.30 tot 17.15 uur Waar: Kamer van Koophandel, Rotterdam Kosten: €50,- p.p. Info: www.kvk.nl/road2usa Heb je vragen over markt-kansen, cultuurverschillen, vestigingsmogelijkheden, contracten of financieringsmogelijkheden? Of ben je op zoek naar mogelijke hulp bij het vinden van zakenpartners en potentiële afnemers? Ga dan naar deze bijeenkomst, georganiseerd door de Kamer van Koophandel en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Road2USA is bedoeld voor ondernemers die hun kansen op de Amerikaanse markt willen onderzoeken of uitbreiden.

// WEEK VAN DE ONDERNEMER

Wanneer: 10 en 11 juni Waar: MartiniPlaza, Groningen Wanneer: 24 en 25 juni Waar: De Grolsch Veste, Enschede Info: www.weekvandeondernemer.nl De Week van de Ondernemer is hét evenement voor ondernemers die zich focussen op de toekomst van hun bedrijf. Het thema van dit jaar is Futureproof Ondernemen. Het

82 | BAAZ MAGAZINE

evenement biedt ondernemers volop inspiratie met tips van topcoaches, ervaringen van succesvolle ondernemers, demonstraties, powerconsults en meer.

// EEN EIGEN BEDRIJF STARTEN Wanneer: 23 juni Waar: Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam Kosten: €50,- p.p. Info: www.kvk.nl/bijeenkomsten

De Kamer van Koophandel organiseert iedere maand een aantal keren de bijeenkomst ‘Een eigen bedrijf starten’. Tijdens de bijeenkomst krijg je onder meer inzicht in eigenschappen van een ondernemer, tips voor marketing en marktonderzoek, uitleg over financiën, belastingen en begrotingen, en informatie over rechtsvormen. Kijk op www. kvk.nl/bijeenkomsten/een-eigenbedrijf-starten/ wanneer de bijeenkomst bij jou in de buurt wordt georganiseerd.

// MASTERCLASS OCTROOISTRATEGIE EN IE-BELEID

Wanneer: 23 juni 13.30 tot 17.00 uur Waar: Ondernemersplein Limburg, Roermond Info: www.rvo.nl Wil je meer weten over de waarde van je Intellectueel Eigendom (IE)? Of wil je extra geld verdienen aan je IE door middel van licenties? Dan is deze masterclass misschien wel interessant voor jou. Je krijgt inzage in het proces van het bepalen van de waarde van IE, bijvoorbeeld een octrooi of merk. Een octrooiadviseur legt uit hoe een waardebepaling in zijn werk gaat, welke methoden daarvoor beschikbaar zijn en wat je daarvan kunt verwachten. Deze masterclass is voor mkb-ondernemers die al enige kennis hebben van octrooien en andere vormen van Intellectueel Eigendom (IE).

// ROAD2GERMANY MAAK INDUSTRIE MEETS E-COMMERCE

Wanneer: 25 juni van 14.30 tot 19.00 uur Waar: Lopik Kosten: €50,- p.p. Info: www.kvk.nl/bijeenkomsten Deze bijeenkomst, georganiseerd door de Kamer van Koophandel, is bedoeld voor ondernemers die goed voorbereid willen inspelen

op de online kansen die de Duitse B2B-markt biedt. Ben je producent van een eindproduct of halffabricaat en wil je meer omzet uit de Duitse markt halen? Dan kun je je op deze dag laten informeren. De middag wordt afgesloten met een netwerkborrel waar je de mogelijkheid hebt om met de sprekers en collegaondernemers gedachten te wisselen.

JULI // DO'S AND DON'TS RONDOM OCTROOIEN EN INTELLECTUEEL EIGENDOM

Wanneer: 2 juli 13.30 tot 17.00 uur Waar: Mandemaat 3, Assen Info: www.rvo.nl Ben je bezig met een nieuw product of nieuwe techniek? Laat een ander er dan niet mee vandoor gaan! Het is belangrijk dat je weet wanneer welke bescherming zinvol is, wat dat kost en hoe je dat aanpakt. Soms is juist niet beschermen ook een goede strategie. Tijdens deze bijeenkomst krijg je een overzicht van de belangrijkste Intellectueel Eigendomsrechten (onder meer auteurs-, model, merk- en octrooirecht) met veel praktische voorbeelden. Verder leer je hoe je Intellectueel Eigendom kunt benutten in je eigen bedrijfsstrategie. Ook ontdek je de meerwaarde voor je bedrijf van de gratis informatie uit de openbare octrooidatabanken.

// STARTUPBOOTCAMP SMART CITY & LIVING DEMO DAY Wanneer: 3 juli Waar: Amsterdam Info: www.startupbootcamp.org

De elf startups die aan het Startupbootcampacceleratorprogramma deelnamen, hebben de afgelopen drie maanden onder intensieve begeleiding hun bedrijf verder ontwikkeld. Ze houden zich op verschillende manieren bezig met het slimmer maken van steden, huizen en onze leef- en werkomgeving. Van duurzame en mobiele energie tot verplaatsbare woningen, educatieve oplossingen en the Internet of Things. Deze elf startups zijn uitgekozen uit meer dan driehonderd deelnemers. Tijdens de Demo Day presenteren zij aan een zaal vol investeerders hun innovatieve startups.

AUGUSTUS // SAIL AMSTERDAM

Wanneer: 19 tot en met 23 augustus Waar: Amsterdam Info: www.sail-2015.nl Met een naamsbekendheidpercentage van 98 procent kan bijna iedere Nederlander zich wel iets bij het vijfjaarlijkse event SAIL Amsterdam voorstellen. Maar het echt beleven, dat kan natuurlijk ook! NAUPAR is, naast het verkoopkanaal van SAIL Event Partners een exclusieve aanbieder van arrangementen voor het grootste publieks- en relatiemarketing evenement van Europa, dat plaatsvindt van 19 tot en met 23 augustus.

SEPTEMBER // W  ORKSHOP SAMENWERKEN EN INTELLECTUEEL EIGENDOM

Wanneer: 2 september 13.30 tot 17.00 uur Waar: Kamer van Koophandel, Leeuwarden Wanneer: 8 september 13.30 tot 17.00 uur Waar: Kamer van Koophandel, Rotterdam Info: www.kvk.nl/bijeenkomsten Samen innoveren biedt veel voordelen, maar zorgt ook voor valkuilen. Een goede voorbereiding maakt samenwerken gemakkelijker en neemt veel wantrouwen weg. Tijdens deze workshop leer je aan de hand van een stappenplan welke afspraken je op welk moment kunt maken over Intellectueel Eigendom. Wat kan ik bespreken met anderen en wat kan ik beter geheim houden? Hoe voorkom ik dat een ander er met mijn ideeën vandoor gaat? En wat zijn de belangrijkste afspraken die ik in een samenwerking moet maken? Dit zijn enkele vragen die deze middag centraal staan.

MIX & MATCH MONDAY

Iedere derde maandag van de maand organiseert de Kamer van Koophandel Mix & Match Monday @KvK. Tijdens deze bijeenkomst staat steeds een nieuwe sector in de spotlight. De KvK organiseert deze bijeenkomsten in Eindhoven en Amsterdam. De aankomende data zijn: 15 juni Retail (Eindhoven) 21 september Energie (Amsterdam)


Altijd en overal veilig bij uw data. Met Colocation van KPN. Het veilig opslaan van uw bedrijfsdata is van grote waarde. Het is dus zaak uw servers veilig op te slaan. En waar kan dit beter dan in een van onze tien datacenters (Tier III gecertificeerd) bij u in de buurt? Meer weten over het opslaan van uw servers met Colocation van KPN? Kijk op kpn.com/zakelijk of neem contact op met een van onze business partners.


GA TIJDSCHRIJVEN EN FACTUREREN ALS EEN PRO

30 dagen gratis Exact Online Uren & Facturen Tijdschrijven en factureren gaat gesmeerd met Exact Online Uren & Facturen. Niet onbelangrijk voor een slimme dienstverlener. Want zo weet je ook zeker dat er geen omzet weg lekt. Bovendien maak je meteen een stap qua professionalisering. En heb je je projectadministratie strak op orde. Met Exact Online Uren & Facturen heb je je online facturatie, tijdregistratie, boekhouding en CRM in 1 pakket. Nooit meer verwarring, wél altijd op de hoogte van je omzet. En dat kan al vanaf € 119,- per maand. Ga direct aan de slag. Probeer 30 dagen gratis via www.exactonline.nl/uren-en-facturen Exact. Focus on what’s next.

Baaz 2.2015  

www.baaz.nl

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you