Page 1


Make

IT work Tecra A40-C Make IT stronger

Portégé Z30-C Make IT connected

Tecra Z40-C Make IT reliable

Portégé Z20t-C Make IT secure

Ontdek ons meest complete aanbod van zakelijke apparaten ooit, voor IT-oplossingen die werken in elk opzicht. De nieuwe professionele modellen, met zesde generatie Intel® Core™ Processors, zijn gemaakt om productiviteit in bedrijven naar een nieuw niveau te tillen. Stel uw werknemers in staat razendsnel verbinding te maken, dingen te creëren en samen te werken, en bescherm tegelijkertijd uw bedrijfsgegevens.

Meer info:

www.toshiba.nl/work The faster the better. It’s time for a new PC with Intel Inside® and Windows® 10!

Intel, het logo van Intel, Intel Inside, Intel Core en Core Inside zijn handelsmerken van Intel Corporation in de Verenigde Staten en andere landen. ©2016 TOSHIBA Corporation. Productontwerpspecificaties en kleuren kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd en kunnen afwijken van de producten zoals deze hier worden getoond. Fouten en weglatingen voorbehouden.


Welkom

Niet afwachten, maar ondernemen Een heel groot deel van het Nederlandse bedrijfsleven bestaat uit mkb-bedrijven, ondernemingen met maximaal 250 werknemers. In 2015 waren er minder faillietverklaringen dan in 2014, namelijk 5145, dat is een daling van 25 procent ten opzichte van 2014. Het mkb heeft in ieder geval toekomst. De vraag is echter: hoe gaat deze toekomst ingevuld worden? Dat is dan ook het thema van deze eerste editie van Baaz Magazine in 2016. Er is in ieder geval goed nieuws te melden: de toekomst van jouw bedrijf heb je grotendeels zelf in de hand. Niet langer hoef je als organisatie afwachtend te kijken naar hoe dingen gaan lopen en hoe de markt zich ontwikkelt. Ondernemen wordt met de tools die je tot je beschikking hebt weer écht ondernemen in plaats van afwachten. In deze editie gaan we in op kritieke prestatie-indicatoren, afgekort kpi's. Dit zijn indicatoren om prestaties te verbeteren en deze ook te meten. Met kpi's heb je praktische handvatten gekregen om inzicht en succes te realiseren.

'Niet langer hoef je afwachtend te kijken hoe de markt zich ontwikkelt'

Innoveren hoort ook bij de toekomst, daar gaan we ook op in met een artikel waarin we bekijken hoe bedrijven daadwerkelijk innoveren. We kijken naar de meest innovatieve bedrijven en analyseren hun succes, maar ook geven we tips om zelf innovatief te werk te gaan.

Een ondernemende toekomst is trouwens lang niet altijd tijdsgebonden, ook de plaats kan verschil maken. Soms is het gewoon noodzakelijk om de vleugels uit te slaan en over de grens te kijken. In een achtergrondartikel over internationaal ondernemen zetten we do's en don'ts op een rij en vertellen we je alles wat je moet weten als je de grens over wilt met je onderneming. De toekomst van ondernemend Nederland is rooskleurig. Het zijn spannende, maar vooral ook leuke tijden. En met de vele mogelijkheden die deze moderne tijd ondernemers biedt om hun bedrijf en merk nog slimmer en makkelijker in de markt te zetten, wordt het eigenlijk alleen maar leuker. Veel leesplezier!

Redactie, Baaz magazine

Clipboard Publishing BV Delftweg 147 2289 BD Rijswijk, Nederland Tel: *31(0)15-7600700 Fax: *31(0)15-7600760 info@clipboard-publishing.nl www.clipboard-publishing.nl Uitgever Linda Oenema linda@clipboard-publishing.nl Tel: +31(0)15-7600.700 Concept en idee Jascha Vink jascha@clipboard-publishing.nl Tel: +31(0)15-7600.771 Redactie Senta Bemelman Jasper van Bladel Jonas Bloemen Peter Güldenpfennig Mark van Harreveld Joni Hendrix Mark Hofman Foppe Lycklama à Nijeholt Bart Remmers Daan de Winter redactie@thecontentgroup.nl Tel: +31(0)15-7600.707 Medewerkers Gerard Henninger Marketing & PR Ouassim Alahyane Tim Beemer Sven de Heer Giancarlo Idili marketing@clipboard-publishing.nl Tel: +31(0)15-7600.700 Sales Bart Arkesteijn Manon van den Enden Mitchell Koymans Jascha Vink sales@clipboard-publishing.nl Tel: +31(0)15-7600.770 Traffic Lindsay van Veelen traffic@clipboard-publishing.nl Tel: +31(0)15-7600.700 Vormgeving Martijn Herremans Lloyd Troost Ron de Vos Coverfoto Gerard Henninger Drukkerij Senefelder Misset, Doetinchem Distributie Benelux Betapress BV, Gilze Imapress, Turnhout, België

ONDERNEMER OF CEO? ONTVANG GRATIS BAAZ MAGAZINE www.baaz.nl/abo

Baaz is dagelijks actief op social media. Volg ons, like ons, deel artikelen en discussieer mee. www.baaz.nl

@baazmagazine

www.facebook.com/baazmag

Copyright © 2016 Clipboard Publishing bv, Rijswijk. Het is niet toegestaan om in Baaz gepubliceerde artikelen, of gedeelten daarvan, dan wel gebruikt beeldmateriaal over te nemen, te (doen) publiceren of anderszins openbaar te maken of te verveelvoudigen, zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming vooraf van de uitgever dan wel hoofdredacteur, behoudens het auteurs- en beeldrecht van de auteur/fotograaf indien niet in dienst bij Clipboard Publishing.


Over ons

Over ons

Baaz Magazine wordt gemaakt door een enthousiast team van redacteuren. Zij zijn altijd op zoek naar de meest innovatieve startups, interessantste ondernemersverhalen en de beste oplossingen om jouw bedrijf nog succesvoller te maken. Naast de vaste redactie maken we graag gebruik van de expertise van ondernemers die met gastcolumns hun praktijkervaring uit de doeken doen. Even voorstellen: JONI HENDRIX

PETER GÜLDENPFENNIG

REDACTEUR Zeg je technologie, dan zeg je Peter. Hij weet als geen ander deze ingewikkelde materie voor iedereen begrijpelijk uit te leggen. Hij schudt zo een achtergrondartikel uit zijn mouw en voor een interview draait hij zijn hand ook niet om. Voor de nieuwste gadgets moet je dus bij deze tech-liefhebber zijn. peter@thecontentgroup.nl

EINDREDACTEUR Joni is een expert in het schrijven van inspirerende longreads. Of ze nu spreekt met een ervaren ondernemer of met een piepjonge starter, ze komt altijd terug met een mooi verhaal. Ze heeft een passie voor de mensen achter de ondernemingen, maar kan ook prima overweg met complexe ondernemersvraagstukken. joni@thecontentgroup.nl

MET MEDEWERKING VAN O.A.

BART REMMERS

REDACTEUR Bart is een echte alleskunner. Een achtergrondartikel over internationaal ondernemen, een interview met een starter of een diepgaand gesprek met een ceo. Het maakt hem allemaal niets uit. Hij staat altijd klaar met zijn kladblok om mooie, interessante en uitdagende quotes van ondernemers op papier te zetten. bartremmers@thecontentgroup.nl

DAAN DE WINTER

REDACTEUR Daan is de achtergrondexpert op de redactie die de vertaalslag maakt van complexe materie naar informatieve en inspirerende verhalen voor ondernemers. Moeiteloos zet hij een perfect achtergrondverhaal op papier. Geregeld haalt hij ook zijn rode pen tevoorschijn om samen met Bart en Joni de geschreven teksten van feedback te voorzien. daan@thecontentgroup.nl

PASCAL BESSELINK DAS

ONLINE BUSINESS MEDIA

HELLA HENDRIKS

WILLEM LAGEWEG

FLEUR ELLIOTT

ESTHER NIJSKENS

BART HEEREN

GILLES COLLARD

KOOS HOOGLAND

DAADKRACHT COACHING

NIJSKENS PR AGENCY

HET ARBEIDSRECHTKANTOOR

Clipboard Publishing Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, gekopieerd of op andere wijze worden verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever. BAAZ IS HET MAGAZINE VOOR ONDERNEMERS UIT HET MKB, OVER BUSINESS, MANAGEMENT, LIFESTYLE EN HET ZAKENLEVEN. Baaz wil eigenlijk maar één ding: ondernemers en leidinggevenden inspireren en informeren. Het laat zien hoe je een bedrijf sterker kunt maken. Met innnoverende ict, een goede marketingstrategie of een vooruitstrevende managementstijl. Geen technisch jargon of gebral, maar heldere informatieve artikelen, geschreven vanuit de optiek van de ondernemer.

4

Baaz Magazine

HOOGLAND C.S

MVO NEDERLAND

INTERPOLIS

RONALD CIERAAD

KAMER VAN KOOPHANDEL

Baaz is powered by

BAAZ STAAT VOL VERHALEN UIT DE PRAKTIJK, VAN SPECIALISTEN, LEVERANCIERS EN DE ONDERNEMER ZELF, afgewisseld met interessante en prikkelende vaste rubrieken en columns. Baaz heeft als belangrijke pijlers innoveren en duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen.


Hoe voorkomt u de zoveelste talentenjacht?

Talent is zeldzaam. Toch hoeft u niet eindeloos te zoeken. De toptop­ kandidaten voor uw vacatures vindt u bij Intermediair, de carrieresite voor hoogopgeleiden. Ga naar Intermediair.nl/werkgever en vind de mensen die zo lastig te vinden zijn.


10

EINDBAAZ

Erik van der Meijden

THROWBACK BOSSDAY Hoe vergaat het de startups die we eerder interviewden een paar jaar later? Wij zochten ze op en lieten ze hun verhaal doen. Lees verder op pagina 24.

Geen twijfels, geen vraagtekens, geen onduidelijkheid. Erik van der Meijden, sinds 2012 ceo van Exact, de softwareleverancier die wereldwijd bedrijfsprocessen van ondernemers ondersteunt, is straight to the point wanneer het aankomt op zijn ambities. Dat betekent echter niet dat hij alles in zijn eentje aanpakt.

20 Kick.start

Nieuwe, veelbelovende startups krijgen de kans hun verhaal te doen. In deze eerste Baaz van 2016 is het woord aan Talentsbook en Auxen.

6

Baaz Magazine

58 Wegwijs in financieringsvormen

Tegenwoordig worden steeds vaker alternatieve financieringsvormen, zoals crowdfunding, leasing, factoring en investeringsfondsen, toegevoegd aan bankfinancieringen. Dit wordt ook wel stapelen genoemd. Welke financieringsvormen er zoal zijn en hoe je die gestructureerd kunt stapelen, zetten wij uiteen.

62 Ondernemen over de grens

De crisis is voorbij: is dit het juiste moment om in het buitenland te gaan ondernemen? En waar moet je dan absoluut aan denken? Advies komt van Ronald Cieraad van de Kamer van Koophandel. 'Voorbereiding is echt het toverwoord wanneer je wilt ondernemen in het buitenland. Neem geen halve maatregelen.'


30

72

22

40

76

30 De to-do-lijst van MVO Nederland

72 ONDERNEMERS MAKEN

Een to-do-lijst voor een toekomstbestendig Nederland en een frisse kijk op de toekomst. MVO Nederland-directeur Willem Lageweg vertelt erover voordat hij deze zomer na tien jaar afscheid van de stichting neemt.

22 Nieuw: scale-ups

Welke startups zijn inmiddels uitgegroeid tot succesvolle scale-ups? We trappen deze nieuwe reeks af met Vertaalbureau Perfect en Voicebooking.com.

BUSINESS STRATEGY: INVESTEER IN JEZELF

Er is veel te doen rondom franchising en dat is niet altijd in de meest positieve zin. Toch biedt deze vorm van ondernemen, naast enkele nadelen, veel voordelen. Waarom zou je onderdeel willen zijn van een franchiseformule?

32 Baaz #100

We zetten drie absolute musthaves op een rij: de Playbulb, de Samsung Notebook 9 en de SanDisk Extreme 510 Portable SSD.

We kunnen best zeggen dat Tineke Rensen (51) sinds de start van haar ondernemerscarrière 25 jaar geleden, veel ervaring heeft opgedaan. Deze ervaringen deelt ze graag met anderen. Een onthullend interview met een zakenvrouw die zich vastbijt in het succes. 'Iedereen heeft iemand nodig die zegt wat je wel en niet goed doet.'

70 68

36

64 Dag in/Dag uit: Effio

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ondernemers bekend worden met elektrische auto's? Dat is een vraag die Nissan zich een tijd geleden stelde. Inmiddels heeft het bedrijf het antwoord gevonden. Vorig jaar organiseerde Nissan namelijk samen met de gemeente Tilburg het project Power to Tilburg.

40

46 De voor- en nadelen van franchising

64

KENNIS MET ELEKTRISCHE AUTO'S

Een drietal Rotterdamse ondernemers is succesvol met hun kleurrijke en hippe herensokken. Deze sokken van Effio worden gemaakt bij een uiterst gedreven Italiaans familiebedrijf. Dutch design ontmoet Zuid-Europees vakmanschap.

HOE IS HET MET DE JONGE ONDERNEMERS VAN TOEN?

Iedereen is ondernemer van zijn eigen toekomst, dat weet men bij stichting Jong Ondernemen maar al te goed. Valt dat ook te bewijzen? De stichting heeft ambitieuze jongeren geïnterviewd. Allen hebben deelgenomen aan Student Company. Hoe is het nu met hen?

JOB2LOVE

Professioneel contact een stuk persoonlijker maken, dat is de missie van het nieuwe platform Job2Love. Dit zakelijke sociale netwerk helpt professionals bij het vinden van de perfecte kandidaat of de ideale klus. Lees verder op pagina 26.

76

BAAZ ZOEKT UIT

Gilles Collard is mede-eigenaar van Het Arbeidsrechtkantoor. Samen met Margit Eijsenga en Ronald Frommé staat hij werkgevers en werknemers bij in geval van arbeidsrechtelijke kwesties. In deze Baaz heeft hij het over de zzp'er als wondermiddel.

Baaz Magazine

7


Het beste van Baaz.nl

Tekst Auteur

GEDRAGSREGELS VOOR DE FRANCHISESECTOR IN DE WET?

Vrouwen zijn betere crowdfunders

Vrouwen zamelen vaak meer geld in via crowdfunding dan mannen. Dat heeft te maken met de woorden die ze gebruiken. ​Andreea Gorbatai van de universiteit Berkeley bekeek voor haar onderzoek bijna tienduizend crowdfundingprojecten op Indiegogo. Ze richtte zich uitsluitend op projecten die door één ondernemer werden geleid. Een van de uitkomsten is dat vrouwen dankzij hun woordkeuze vaak meer geld bij elkaar weten te brengen. ​Baaz.nl/crowdfunding

Het ministerie van Economische Zaken gaat onderzoeken of de Nederlandse Franchise Code, gedragsregels voor de franchisesector, opgenomen kan worden in de wet. Deze code, die opgesteld is door de sector zelf, beschrijft de gedragsregels voor franchisegevers en franchisenemers bij het aangaan, uitvoeren en ontbinden van een franchiseovereenkomst. Ook staan er de rechten en plichten van beide partijen in.

@Regus_NL Bij veel banen begint het allemaal bij netwerken @BaazMagazine geeft vijf tips voor succesvol netwerken

Baaz.nl/franchising

Ondernemers vol vertrouwen

PODCAST-INSPIRATIE VOOR DE ONDERNEMER

EEN UURTJE VOOR JEZELF IN DE AVOND OF HET WEEKEND EN EVEN GEEN INSPIRATIE. WAT TE DOEN? WE TIPPEN VIJF PODCASTS DIE ONDERNEMERS SOELAAS BIEDEN. VAN TEDTALKS BUSINESS TOT SETH GODIN'S STARTUP SCHOOL  EN VAN ONLINE MARKETING MADE EASY TOT FREAKONOMICS. ZET DIE OREN GOED OPEN! Baaz.nl/inspiratie

Ondernemers zijn positief het nieuwe jaar begonnen. Het ondernemersvertrouwen was begin dit jaar op het hoogste niveau in 4,5 jaar. Vooral onder bouwers en dienstverleners nam het vertrouwen sterk toe, zo melden het CBS, EIB, de Kamer van Koophandel, MKB Nederland en VNO-NCW. Het toegenomen vertrouwen is onder meer gebaseerd op gunstige ontwikkelingen in het vierde kwartaal van 2015. Baaz.nl/ondernemen


Tekst Auteur

FACEBOOK-MARKETING: WAT IS JOUW VOLGENDE STAP?

Dat Facebook een belangrijk medium kan zijn om je doelgroep mee te bereiken, hoeven we je niet meer te vertellen. Het online medium is bij veel bedrijven dan ook onderdeel van de marketingmix, maar vaak ontbreekt het aan een doordachte strategie. Tijdens het evenement 'Facebook, what's your next step' van Online Business Media werd stilgestaan bij deze Facebookstrategie. Baaz.nl/facebook

GROTE BEDRIJVEN AANGESPROKEN OP HUN BETAALGEDRAG

MKB-Nederland gaat grote bedrijven per brief aanspreken op hun betaalgedrag. Daarnaast opent de ondernemersorganisatie een meldpunt waar kleinere leveranciers misstanden (anoniem) kunnen melden. De organisatie stelt de bedrijven in de brief voor zich bijvoorbeeld aan te sluiten bij Betaalme.nu, een recent gelanceerd initiatief van een aantal grote concerns die in convenanten vastleggen op welke manier zij kleine bedrijven sneller gaan betalen. Baaz.nl/betaalgedrag

@LiveWIRENL Deze 5 fouten kunnen je startup ten gronde richten. Trap er niet in! via @BaazMagazine #startup #ondernemen #fail

BAAZ.NL GAAT NAAR DE FILM

In sommige Hollywood-kaskrakers zie je veel waar je als ondernemer mee aan de slag kunt. Inspiratie, wijze lessen of wie weet: het gouden idee zit verstopt in die ene, onbeduidend lijkende scéne. Baaz ging naar de bioscoop en pikte er een vijftal films uit. Films als Joy, Steve Jobs, The Big Short en The Pursuit Of Happyness. Baaz.nl/films

NEDERLAND TREKT MEER INTERNATIONALE STARTERS

NEDERLAND BLIJFT EEN AANTREKKELIJK LAND VOOR BUITENLANDSE ONDERNEMERS. EEN OP DE ZES NIEUWE BEDRIJVEN IN ONS LAND WERD IN 2014 OPGERICHT DOOR IEMAND MET TENMINSTE ÉÉN NIETNEDERLANDSE NATIONALITEIT. IN TOTAAL GING HET OM 23 DUIZEND ONDERNEMERS, RAPPORTEERT HET CBS. ​Baaz.nl/internationaal

De nieuwe EIZO EV2750 in stijlvol Full Flat Design. Of u nu kiest voor elegant zwart of modern wit: de EV2750 maakt niet alleen indruk met zijn beeldkwaliteit, maar ook met zijn design. De bijzonder smalle schermrand en de volledig vlakke voorkant veranderen deze 27 inch monitor in een echte blikvanger, die uw ideeën letterlijk de ruimte geeft. Laat uw stijl tot uitdrukking komen. En dat inclusief 5 jaar garantie. www.eizo.nl/EV2750


Eindbaaz

'IK ZOU NIET KUNNEN ACTEREN IN EEN ORGANISATIE ZONDER DOEL' Erik van der Meijden, ceo van Exact

Geen twijfels, geen vraagtekens, geen onduidelijkheid. Erik van der Meijden, sinds 2012 ceo van Exact, de softwareleverancier die wereldwijd bedrijfsprocessen van ondernemers ondersteunt, is straight to the point wanneer het aankomt op zijn ambities. Dat betekent echter niet dat hij alles in zijn eentje aanpakt. Advies en opinie van werknemers en klanten zijn zeer belangrijk voor de eerste 'Eindbaaz' van 2016. TEKST

Bart Remmers

BEELD

Gerard Henninger

en vriendelijke en goed geklede man, in maatpak zonder stropdas, met een rustige, aangename manier van spreken. We ontmoeten Erik van der Meijden (56), sinds het voorjaar van 2012 ceo van Exact. Hij is de man die met zijn ervaring het wereldwijd opererende bedrijf weer betekenis in de wereld van de businesssoftware gaf met financieel zeer gezonde cijfers en een ambitieuze en geslaagde expansie over de grens. Kortom: we mogen de 'Eindbaaz' van Exact

10

Baaz Magazine

feliciteren met de huidige gang van zaken. Toch? 'Het is goed gegaan. Qua cijfers, maar zeker ook wat betreft organisatieontwikkeling, strategie en ambitie', zegt Erik. 'Ik ben in 2012 binnengekomen om Exact weer tot groei te brengen. Dat was de eerste uitdaging, fase 1. Al na een jaar kwamen we tot positieve cijfers. In fase twee stelden we ons de vraag: "Hoe

kunnen we nog harder groeien?" Acceleratie Die ambitie is in 2014 geculmineerd in een aandelen buy-out van het Britse Apax Partners en het vertrek van de beurs. 'Dat leidde tot een flinke acceleratie in de investeringen om onze wereldwijde ambitie vorm te geven. Het begon met


ERIK VAN DER MEIJDEN

Erik is in maart 2012 gestart als ceo bij Exact. Hij begon zijn carrière als consultant bij Andersen (nu Accenture), waarna hij in 1989 aan de slag ging bij Compaq (nu HP). Erik werd in 1999 managing director van Compaq Nederland, na diverse salesfuncties te hebben bekleed. Na de acquisitie door HP in 2002 heeft hij diverse posities gehad binnen het concern. In 2007 verliet Erik HP als vice president Technology Solutions Group en managing director General Western Europe. Hij begon in 2007 bij KPN met de ambitie om marktleider in ict-services binnen de Benelux te worden. Na de overname van Getronics door KPN werd Erik ceo van Getronics. Hier leidde hij de integratie en herstructurering van Getronics en heeft hij het bedrijf teruggebracht naar winstgevendheid.

Baaz Magazine

11


een vastgelopen karretje in de modder, nu is het een formule 1-circuit. In vier jaar tijd. Het is een behoorlijke ontwikkeling.' Vooral de cijfers aan de klantenkant zijn fors, met een groei van veertig tot vijftig procent per jaar. 'Theoretisch gezien kun je met die groeicijfers binnen twaalf jaar een business van een miljard opbouwen. Dat is behoorlijk ambitieus, maar absoluut haalbaar', vertelt Erik. 'We zijn onze organisatie dusdanig aan het opbouwen en vormgeven, zodat alles schaalbaar wordt. Het afgelopen jaar zijn er via Exact Online bijna 52.000 klanten toegevoegd. Het zijn er duizend per maand, ofwel één per tien minuten. Ik houd de organisatie regelmatig voor dat het over enkele jaren tien klanten per minuut zouden kunnen zijn. Een factor honderd meer. Daar moet je aan denken. De organisatie klaarzetten, automatisering toepassen, schaalbare concepten gebruiken… Daar draait het om.' Exponentiële organisatie Het kan volgens Erik met behulp van cloudtechnologie. 'Die technologie geeft per definitie de mogelijkheid om een exponentiële organisatie te bouwen. Weet je, alle businesses worden steeds meer digitale businesses. Software is per definitie digitaal, maar je kunt zeggen dat de geschiedenis die achter ons ligt, het analoge tijdperk was van software. De cloudtechnologie zorgt ervoor dat we steeds meer een digitale business worden. Alle klantcontacten kunnen geautomatiseerd worden. Uitdaging is nu om het aantal verbindingen tussen alle klanten in de community sterk te activeren. Op die manier gaat het steeds meer lijken op een ecosysteem. Daar kiest de klant steeds vaker voor. Niet zo zeer een softwarepakket. Die software lijkt in grote lijnen op elkaar. Nee, men kiest voor de community met de grootste toegevoegde waarde. Met Exact – een bedrijf met een

12

Baaz Magazine


'Ik vind het fijn om te horen wanneer de mensen de Exactstrategie begrijpen en gemotiveerd raken van onze ambitie'

DE WERELD OVER

Vanwege zijn werk als ceo van Exact reist Erik het gehele jaar door van hot naar her. Naar de verschillende kantoren, voor businessmeetings en afspraken met (potentiële) klanten. Zo vertrekt de ceo kort na het interview voor een tiendaagse zakenreis naar de Verenigde Staten. Verschillende steden en staten worden aangedaan. 'Of ik al dat reizen nog steeds leuk vind? Absoluut. Wel ben ik iedere keer weer blij wanneer ik "gewoon" thuis ben. Maar het verveelt niet.'

zeer sterke basis in het mkb – willen we die waarde bieden. Het kan op veel manieren. Middels financiële dienstverlening, analyses en verdere automatisering van de administratie. Dat bedoel ik met: van analoog naar digitaal. Op die manier krijg je compleet nieuwe businesses.' Juiste move De Exact-ceo voorziet dat de verdere digitalisering van Exact zo'n zeven tot acht jaar gaat lopen. 'Analisten noemen dat het digital business era. Daar ontkom je als ondernemer niet aan. Kijk alleen al naar de retailwereld. Je ziet dat het niet goed gaat met veel ketens in de winkelstraten en dat op het internet acterende winkelformules als Bol.com en Coolblue het juist waanzinnig goed doen. Waarom is een fysieke winkelketen niet in staat geweest om zelf de verschuiving te maken van de oude, analoge wereld naar de nieuwe digitale wereld? Je mag best zeggen dat Exact ook zo'n analoog bedrijf was dat de afgelopen jaren wél de juiste move richting digitaal heeft gemaakt.' Zonder de digitalisatie, de internationalisering en de focus op cloudoplossingen zat het Exact-karretje volgens Erik waarschijnlijk nog dieper in de modder dan vier jaar terug. 'We waren nog steeds winstgevend, maar de groei was eruit.' Ervaring Terug naar de baas Erik van der Meijden. Tot in 2011 was hij ceo van Getronics en eerder bekleedde hij posities binnen Compaq (nu HP) en KPN. Daardoor bracht hij een karrenvracht aan ervaring mee naar Exact. In hoeverre heeft Erik's cv hem gevormd tot de leidinggevende die

hij nu is? Hoe groot was de kennis die hij in 2012 meebracht? 'Kennis… Ik zou het vooral ervaring willen noemen. Ik was geen softwareman pur sang, ik heb nooit een software-business geleid. Dat is voor mijn functioneren bij Exact goed geweest. Ik kwam met een frisse blik binnen. Ik heb meer gekeken naar de markttrends en dynamiek. Dat heb ik vanuit verschillende rollen vaker gedaan, steeds weer in een andere context', verduidelijkt de ceo. 'In mijn jaren bij Compaq was ik in eerste instantie druk bezig om de organisatie mede op te bouwen. In het begin was de omzet nog zo'n vijftig miljoen gulden. Tien jaar later stond ik aan het hoofd van het bedrijf en ging het om anderhalf miljard euro.' 'Ik ben inmiddels wel gewend aan het managen van groei. Na HP ben ik overgestapt naar KPN, waarvoor ik de overname van Getronics heb aangepakt. Dat was een pure saneringsklus. Getronics was een bedrijf dat in zwaar weer verkeerde en een aantal jaren niet goed gemanaged was en geen heldere strategie voerde. Kortom: zwaar verliesgevend. Als KPN het bedrijf niet had gekocht, was het even later tegen een muur gereden. Uiteindelijk hebben we Getronics met man en macht weer op de rit weten te krijgen.' Na de KPN-overname werd Erik benoemd tot ceo van Getronics. 'Ik heb het bedrijf destijds compleet gesaneerd. Het ging om een enorme reorganisatie. Van een businessgericht bedrijf met een zeer groot, wereldwijd portfolio, tot een gestroomlijnde organisatie bestaande uit een viertal businessunits.'

Sabbatical Na de monsterklussen voor HP en Getronics was de beker van Erik leeg. Een sabbatical was hard nodig. 'Ik had ook privé een aantal ingrijpende dingen meegemaakt. Twee oudere zussen van mij overleden kort na elkaar – ik kom uit een gezin van vier kinderen met nog een jongere zus, mijn ouders waren al overleden. In één keer valt dat gezin voor de helft weg. Daarnaast kwam ik uit een scheiding in dezelfde periode dat Getronics werd gereorganiseerd. Al die gebeurtenissen in mijn leven moest ik eerst een plaats geven voordat ik een volgende stap in mijn carrière kon zetten.' Gedurende zijn sabbatical werd Erik nog meer bewust van het feit dat niemand het eeuwige leven heeft. 'Ik was altijd maar aan het werk, maar nam te weinig tijd om te bedenken wat er nog meer was. Wat zijn de echt leuke dingen? Een halfjaar lang heb ik op werkgebied niets gedaan, geen gesprekken, geen uitnodigingen aangenomen. Helemaal niets zakelijks. Wel ben ik begonnen met een cursus kitesurfen. Verder ben ik in die periode zeer actief met social media in de weer gegaan, daar had ik eerder nooit de tijd voor. Als gevolg daarvan kwam ik weer in contact met oude vrienden uit mijn studietijd. Gek dat je daar Facebook en Twitter voor nodig hebt!' Beetpakken en omarmen Na het halfjaar vrijaf begon het weer te kriebelen. Tijd voor een nieuwe uitdaging, maar niet per se een groot bedrijf als Getronics. 'Ik wilde een eindverantwoordelijke positie bij een leuk en voor mij middelgroot bedrijf. Baaz Magazine

13


Eindbaaz Voor veel mensen is Exact een groot bedrijf. Dat valt echter mee als je het afzet tegen Getronics. Daar werkten in mijn tijd 20.000 mensen. Het is maar net wat je referentiekader is.'

RUIM TIEN JAAR IN DE CLOUD

Eind 2015 vierde Exact dat men tien jaar eerder de eerste cloudoplossing introduceerde in Nederland. Sindsdien is het bedrijf van een leverancier van boekhouden in de cloud, doorgegroeid naar een leverancier van businesssoftware in de cloud. Het aantal organisaties dat het bedrijf ondersteunt met Exact Online is gegroeid naar bijna 225.000. Er werken 8671 accountants en boekhoudkantoren met deze oplossing. Tot nu toe is Exact Online uitgerold naar Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

'Wat ik zo charmant vond aan Exact? Het was een organisatie die je nog net kon beetpakken, kon omarmen. De eerste honderd dagen heb ik de hele wereld over gereisd, alle vestigingen bezocht en gesproken met alle medewerkers in de vorm van sessies, gepraat met klanten en met partners. Getronics was echt te groot om op die manier te werken', aldus de ceo. 'Daarnaast zat er nog zoveel motivatie en energie in het bedrijf, ondanks dat het vast zat als dat eerder genoemde karretje in de modder. Het rode Exact-hart klopte nog steeds. Het probleem zat ergens anders. Ik vergelijk het vaak met een hond die achter zijn eigen staart aan jaagt en constant cirkels maakt. Met andere woorden: je ziet zeer veel beweging, maar men blijft constant op dezelfde plek. Dat komt door het gebrek aan strategie, je zag het toen ook bij Exact.'

'Een halfjaar lang heb ik op werkgebied niets gedaan, geen gesprekken, geen uitnodigingen aangenomen' Vol gas aan de slag Het softwarebedrijf is geen cirkelende hond meer, maar een raket die rechtstreeks op zijn doel afgaat. 'Voor ons draait het om het zogenaamde MTP – 'Massive Transformative Purpose'. Heb je het boek 'Exponentiële organisaties' van Salim Ismail

14

Baaz Magazine

misschien gelezen? Ik kan je het van harte aanraden. Ik heb driehonderd exemplaren uitgezet in onze organisatie om aan te geven dat we een exponentiële organisatie aan het worden zijn. Het MTP waarvoor we gekozen hebben, luidt zo: "We empower small and medium sized businesses to be the driving force of the global economy". Daarmee zijn we vol gas aan de slag gegaan.' Vol gas ook door met de volgende grote ambitie, wereldwijd een top drie-speler worden op het gebied van cloudbusiness-software voor het mkb. 'We zijn op de goede weg. De markt begint zich nu een beetje te vormen. Het laatste kantoor hebben we een klein jaar terug geopend in Parijs. Op dit moment zijn we nummer 1-cloudaccountingleverancier van Europa. Wereldwijd gezien hebben we nu een derde positie. Toch zijn we er nog lang niet. We willen meer.' Top drie-positie, vol gas. Het lijkt de Formule 1 wel. Geen toeval dat die andere Eindbaaz van achttien jaar oud – coureur Max Verstappen – sinds vorig jaar Exact als persoonlijke sponsor heeft. Zit Erik zelf achter die keus? Een Formule 1-fan? 'Het had ook iemand anders kunnen zijn, maar we vonden wel dat Max erg goed bij Exact past. En vooral bij onze ambitie, de wereldwijde top drie. Formule 1 is een sport op wereldschaal waarin een Nederlander op het hoogste niveau meedoet. Dat talent, de ambitie.' Veldwerk verrichten Met zoveel mkb'ers als klant, is het dan juist voor de ceo niet ontzettend belangrijk om letterlijk veldwerk te gaan verrichten? Achter het bureau vandaan, het land in

om een dag mee te lopen met de plaatselijke bakker, de startup of de ambachtelijke koffiebrander? 'Dat doen we zeker, we stimuleren het contact. Via salesmensen, maar ook consultants en supportmedewerkers staan in contact met de klanten. Zelf heb ik in de eerste periode veel met de klanten gesproken en ook nu nog zoek ik het contact met hen regelmatig op als onderdeel van mijn weekagenda', vertelt Erik. 'Een tijdje terug ben ik nog op een industrieterrein geweest, ergens in de weilanden rondom Amstelveen bij een bedrijf waar vier mensen werken. Een handelsonderneming met een magazijn. Bij die mensen hoef je echt niet met een strategisch verhaal aan te komen. Wat zij willen weten is hoe ze hun voorraad het beste kunnen managen en hoe ze zo effectief mogelijk een factuur de deur uit kunnen sturen.' Social ceo Erik is dus geen ceo hoog in zijn ivoren toren, maar een baas die letterlijk de praktijk, de klant opzoekt. In een eerder interview gaf de topman al aan benaderbaar en transparant te willen zijn naar buiten toe. In real life en via social media. 'Klopt. Ik zit op Twitter en de meeste mensen weten dat. Het is een mooie manier om met elkaar in contact te komen. Kijk, ik kan wel roepen dat ik als ceo open en toegankelijk ben, maar als je vervolgens op je kantoor zit met je eigen secretaresse die alle telefoontjes aanneemt, hoe bereikbaar ben je dan in principe? Je zet je 06-nummer toch ook niet op je voorhoofd!', zegt Erik. 'Dus het is wel relatief. Wel bleek niet zo heel lang geleden uit een onderzoek van Porter Novelli dat ik in de top drie van de


'We waren nog steeds winstgevend, maar de groei was eruit'

social ceo's sta. Nu was die lijst ook weer niet zo lang, dus ik weet niet hoeveel belang je aan zo'n lijstje moet hechten', zegt de Exact-ceo lachend. Intern gaat het contact zoeken iets gemakkelijker. Regelmatig organiseert de ceo medewerkerslunches. 'Ik lunch dan een uurtje met vier of vijf mensen uit de organisatie. Het is een prima moment om op een wat persoonlijkere basis te vragen hoe zij sommige zaken ervaren. Ondervinden ze beperkingen in hun werk en waar is men juist zeer tevreden over?' Een vaste vraag die Erik regelmatig stelt tijdens de medewerkerslunch is wat de tafelgenoten zouden doen wanneer zij een dag ceo van Exact zouden zijn. 'De antwoorden zijn behoorlijk wisselend. Welke beslissingen zouden zij voor onze organisatie nemen? Wat kan er beter aan de strategie? Het kan ook gaan over het kantoormeubilair op een bepaalde verdieping. Van al die meningen en opmerkingen steek ik als ceo ontzettend veel op. Een deel daarvan neem ik absoluut mee wanneer het aankomt op toekomstige beslissingen.' Kritiek, vragen, advies en complimenten. Voor al die zaken staat Erik open. Het mooiste compliment dat de ceo intern ooit heeft mogen ontvangen? 'Ik vind het fijn om te horen

wanneer de mensen de Exactstrategie begrijpen en gemotiveerd raken van onze ambitie. Dat de gehele organisatie achter je staat, vind ik prachtig', meent de Eindbaaz.

countryclubmanager. Wel een ceo die verder wil, eentje die podia wil bereiken op de wereldmarkt.'

Geen countryclubmanager Complimenten, vragen en kritiek van klanten kunnen sinds 2012 geventileerd worden tijdens het grote jaarlijkse event Exact Live. De vierde editie (gastheer Humberto Tan, eregast Max Verstappen) die het vorige najaar in de Utrechtse Jaarbeurs werd gehouden, leverde 4.000 bezoekers, 78 sprekers, 120 sessies en 44 partners op.

Grote hoogten 'Ik zie Exact als de laatste fase van mijn carrière. Tegelijkertijd moet het ook de top zijn. Het bedrijf naar grote hoogte brengen. Dat is vandaag niet gebeurd. Morgen of overmorgen ook niet. Het gaat nog een lange tijd door, ik kan er misschien wel tien jaar mee bezig zijn. Fantastisch vind ik dat', belooft Erik. 'Ik hoef dus niet naar een andere organisatie toe. Ik zit hier goed en heb nog veel te doen.'

Is dat event het mooiste compliment van buitenaf? 'Het is fantastisch, maar het grootste compliment heeft alles van doen met de prachtige cijfers, de groei van Exact. Het resultaat dat de organisatie nu al bereikt heeft. Ik zou niet kunnen acteren in een organisatie zonder doel, zonder honger naar resultaat. Daar ben ik niet van. Ik ben geen

Als laatste nog even terug naar het begin van de ontmoeting. Het ontbreken van die stropdas. Een principekwestie of toeval? 'Nee, geen van beide. In mijn tijd bij Getronics droeg ik regelmatig een stropdas, maar de laatste jaren nog zelden. Je ziet ze steeds minder, ook in de zakentop. Het is echt iets van vroeger.' Baaz Magazine

15


Risk Management

Tekst Pascal Besselink

Bedrijfsovername:

WAAR MOET JE OP LETTEN?

De overname van V&D gaat niet door. Een doorstart met een andere eigenaar zit er niet in. Scapino daarentegen wordt wel overgenomen. Nieuws over faillissementen en doorstarten is schering en inslag. Het is erg belangrijk om goed te onderzoeken of de overname kans van slagen heeft. Je moet niet alleen kijken naar de bedrijfspanden, maar ook naar het personeel. Gek genoeg wordt dat vaak onderschat. Dat merk ik tenminste in mijn praktijk.

'Voor veel ondernemingen zijn de personeelskosten de grootste kostenpost' Zo zijn er ondernemers die voorafgaand aan de overname direct zien dat de achterkant van het pand meer onderhoud vergt dan wordt voorgespiegeld en op basis van ervaring zien dat B.V. X, die op de debiteurenlijst prijkt, vrijwel zeker geen verhaal zal bieden. Als het op het personeelsbestand aankomt, is deze alertheid echter soms ver te zoeken en wordt te weinig onderzoek verricht. Verplichtingen aangaande personeel Bij een overname, juridisch wordt dit een 'overgang van onderneming' genoemd, worden alle verplichtingen aangaande personeel overgenomen. De succesvolle accountmanager, de scherpe secretaresse en die enthousiaste junior. Maar ook de uitgebluste boekhouder, de overspannen manager en het neefje van de vorige eigenaar dat niet op strikt zakelijke gronden is aangenomen. Daarnaast neem je de dienstjaren, alle arbeidsvoorwaarden,

16

Baaz Magazine

GASTEXPERT

GAST Pascal Besselink

is senior jurist arbeids- en pensioenrecht bij DAS

zoals vakantiedagen, (achterstallig) salaris en mogelijke rechtsvorderingen van werknemers allemaal over. Voor veel ondernemingen zijn de personeelskosten de grootste kostenpost, zodat er alle aanleiding is om zeer goed te onderzoeken wat je nu precies overneemt. Doorvragen Je kunt bijvoorbeeld gericht vragen naar de achtergronden van het personeel en de

personeelsdossiers. Daarnaast kun je overzichten van openstaande vakantiedagen, achterstallig salaris en dergelijke opvragen en desgewenst bedingen dat bepaalde bedragen in mindering worden gebracht op de koopprijs, of dat er garanties worden afgegeven. Het is verstandig om die gegevens schriftelijk aangeleverd te krijgen, zodat er geen misverstanden ontstaan over de informatie die je hebt ontvangen.


De betrouwbare en betaalbare ASUSPRO business desktops zijn specifiek toegespitst voor het MKB. Dankzij ingebouwde management oplossingen en een design dat het mogelijk maakt de desktop te openen zonder gereedschap kunt u met gemak upgrades en uitbreidingen uitvoeren.

Belangrijkste kenmerken : • Krachtige Intel® Core™ processoren • ASUS Business Manager – One-stop management en beveiliging • Tool-less access design maakt upgrades en uitbreidingen makkelijk • Ingebouwde COM en parallele poort • Uitgebreide I/O poorten, waaronder USB 3.0, COM en parallele poort, VGA en HDMI-out


Risk Management

Tekst Ramon van Lieshout

De laatste maanden hoor je het veelvuldig in het nieuws: een faillissement. Het lijkt wel schering en inslag; zelfs gevestigde namen als de Macintosh-groep, Perry Sport en V&D gaan op de fles. Wanneer je een bedrijfsruimte verhuurt, is de kans dus aanwezig dat je vroeg of laat geconfronteerd wordt met een huurder die failliet gaat. Wat betekent een faillissement dan voor jou als verhuurder? Eindigt de huurovereenkomst automatisch of loopt deze bij een faillissement gewoon door?

Het faillissement van je huurder:

WAT DOE JE MET HET PAND? GASTEXPERT

Ramon van Lieshout

is jurist bij Flexx van DAS

Opzeggen Anders dan je wellicht zou verwachten, eindigt een huurovereenkomst niet van rechtswege bij een faillissement. Er moet wel degelijk een opzegging plaatsvinden. Op grond van de Faillissementswet is het zowel voor de verhuurder als voor de curator mogelijk om de huurovereenkomst te beëindigen. Je moet wel een opzegtermijn hanteren. Dat betekent dat je nog maximaal drie maanden aan elkaar verbonden bent. Aangezien de curator het belang van de schuldeisers vooropstelt en de boedel zo groot mogelijk probeert te houden, kan soms in onderling overleg een kortere opzegtermijn afgesproken worden. Opzegtermijn Maar waarom zou je hieraan mee willen werken? Een kortere opzegtermijn betekent ook minder inkomsten. Toch? Dat is echter niet altijd waar. Op grond

18

Baaz Magazine

GAST

van de Faillissementswet is de verschuldigde huur vanaf het moment van het faillissement een boedelschuld. Dat betekent dat deze schuld hoger in rang staat dan bijvoorbeeld de schulden die jouw huurder heeft bij zijn leveranciers. Dat klinkt positief, zou je zeggen. Dat klopt, tenzij de boedel te klein is om de verschuldigde huur uit te voldoen. Dat blijkt in de praktijk vaak het geval te zijn. Mocht je dus vermoeden dat er geen gelden meer aanwezig zijn in de onderneming van de huurder, dan kun je wellicht beter met de curator in gesprek gaan over een kortere opzegtermijn. Jij

bent er als verhuurder immers bij gebaat dat je snel een solvabele huurder hebt. Huurachterstand Meestal word je als verhuurder met een faillissement van je huurder geconfronteerd nadat het al is uitgesproken. Maar wat nu als je huurder al enige tijd geen huur kan betalen? Allereerst is het mogelijk om in een kort geding ontruiming van het gehuurde pand te vorderen bij de kantonrechter, wanneer de huurachterstand drie maanden of meer bedraagt. Nu hoor ik je denken: maar dan heb ik nog altijd mijn huurpenningen niet. Doordat de ontruiming en de huurpenningen beide terug te voeren zijn op het niet correct nakomen van de huurovereenkomst door de huurder, kun je die in één en dezelfde procedure vorderen. Maar ja, mocht het al een kale kip zijn, dan kun je hem natuurlijk niet plukken. Je maakt dan als verhuurder alleen extra kosten en je hebt de huurpenningen nog steeds niet. Wel kun je het pand aan een ander gaan verhuren, nadat de ontruiming is uitgesproken en uitgevoerd. Aanvragen faillissement Een tweede, en soms goedkopere en/of snellere optie, is het aanvragen van het faillissement voor het bedrijf van de huurder. De huurder moet dan wel zijn opgehouden met betalen. Daarnaast heb je een zogenoemde steunvordering nodig. Dat houdt in dat jouw huurder nog bij een ander een schuld moet hebben die bij jou bekend is. Pas als je hieraan voldoet, heeft het zin om zelf het faillissement aan te vragen. In bepaalde situaties kan dit een effectieve manier zijn om op een relatief korte termijn de huurovereenkomst te beëindigen.

'Een huurovereenkomst eindigt niet van rechtswege bij een faillissement' Om de situatie voor jou als verhuurder juist in te schatten, adviseer ik je om bij een huurachterstand tijdig juridische hulp in te schakelen. De jurist kan dan in overleg met jou bepalen wat de beste aanpak is in jouw specifieke situatie.


Sales & Marketing

Tekst Daan de Winter

De manier waarop bedrijven hun doelgroep bereiken, is in nog geen tien jaar tijd compleet veranderd. Zo zijn sociale media als Facebook een onmisbaar onderdeel geworden van de marketingmix. Toch houden sommige ondernemers zich verre van Facebookmarketing, bijvoorbeeld omdat het nogal ingewikkeld lijkt. Die gedachte is dankzij Fanbooster toch echt achterhaald. Eerst even de voordelen van Facebookmarketing. Maar liefst 9,6 miljoen Nederlanders zitten op Facebook, waarvan 6,8 miljoen dagelijks. Uit recent onderzoek van Newcom blijkt verder dat het Facebookgebruik ook in 2016 zal blijven groeien. De leeftijdsopbouw is erg divers en dus is de kans groot dat jouw potentiële klanten ertussen zitten. Al die gebruikers maken hun persoonlijke gegevens en voorkeuren kenbaar, wat heel gericht adverteren mogelijk maakt tegen een relatief lage prijs. Bovendien is alles te meten, als je weet wat je doet. Fanbooster kan daarbij helpen. Het is geavanceerde, maar tegelijkertijd zeer toegankelijke software 'BEDRIJVEN voor alle facetten van GEBRUIKEN Facebookmarketing. ONZE 'Het stelt kleine én grote SOFTWARE bedrijven in staat om hun VOORAL OM DOELGROEPEN activiteiten op Facebook TE LEREN te optimaliseren', zegt KENNEN' Hella Hendriks van Online Business Media, de exclusieve partner van Fanbooster in de Benelux. 'Je kunt als ondernemer zelf campagnes opzetten en al je URL's meten, maar ook adverteren en je content inplannen. Fanbooster biedt echt duizenden-één mogelijkheden om je Facebookmarketing in te vullen.' Dat is meteen ook een belangrijk punt waarop Fanbooster zich onderscheidt van de concurrentie: het is een gebruiksvriendelijke alles-in-éénoplossing. Waar andere software zich toespitst op specifieke onderdelen als de landingspagina's of het monitoren van je campagne, regel je met Fanbooster het complete plaatje. 'Dus je hebt alle stappen van Facebookmarketing bij elkaar op één platform. Daarnaast zeg ik altijd dat ik een beetje verwend ben door Fanbooster. Het is namelijk zoveel makkelijker dan Power Editor, de tool die Facebook zelf aanreikt.' Ook op andere punten heeft Fanbooster duidelijk

Fanbooster: Facebookmarketing voor iedereen GASTEXPERT

GAST

een streepje voor op Facebook, benadrukt Hella. 'Om maar een voorbeeld te noemen: Facebook maakt een schatting van het aantal mensen dat zich na twee dagen nog kan herinneren dat ze jouw advertentie hebben gezien. Daarbij speelt de frequentie natuurlijk een belangrijke rol. Naar mijn ervaring ligt de ideale frequentie op ongeveer drie of vier keer. Een van de vele functionaliteiten van Fanbooster is dat je die frequentie als ondernemer kunt instellen. Dit is binnen Facebook zelf niet mogelijk.' Doelgroep leren kennen Online Business Media levert de Fanbooster-software en de service eromheen. Die service bestaat bijvoorbeeld uit het verzorgen van trainingen, als die al nodig zijn, en het ondersteunen bij het design van Facebookapps. Tot de klantenkring behoren grote merken als Feyenoord, Parfumerie Douglas, Lotto, AkzoNobel en titels van De Persgroep. 'Bedrijven gebruiken onze software vooral om doelgroepen te leren kennen', legt Hella uit. ‘Het bereik is enorm, waardoor Fanbooster hierin nog beter tot zijn recht komt. Het publiceren

Hella Hendriks

is Online Marketeer bij Online Business Media

van tijdlijnberichten, advertenties op Facebook en Instagram, het ondersteunen van customer care en het lanceren van informatieve of wervende campagnes zijn eenvoudig te realiseren. Door je klanten te leren kennen, vergroot je ook de kans een kwalitatieve doelgroep op Facebook te bereiken en deze uiteindelijk te converteren naar een klant of belangrijke ambassadeur.' MVO Het nut van Fanbooster gaat overigens verder dan alleen de commerciële kant. Hella vertelt trots over een fijn staaltje maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) door een Noorse collega. Hij stelde het platform uit liefdadigheid gratis beschikbaar aan Erlik Oslo, de grootste daklozenkrant van het Scandinavische land die kwetsbare mensen een manier geeft om op een eerlijke manier hun boterham te verdienen. Erlik, wat 'gelijk' betekent, zette Fanbooster in om te analyseren en testen of het eigenlijk wel zin had om actief te zijn op social media. De uitkomst van het experiment was eigenlijk niet zo verrassend: Facebook bleek een waardevol instrument om meer geld mee op te halen, het contact met donateurs en andere stakeholders te verbeteren en het merk Erlik verder uit te bouwen. Baaz Magazine

19


Kick.start

Tekst Eveline Meijer

Met Talentsbook kun je als bedrijf zoeken op specifieke talenten in plaats van door een eindeloze stapel cv's heen te spitten. Voor werkzoekenden wordt het eenvoudiger om te solliciteren; een 'like' is genoeg. Hoe kwam Najim el Bouchtaoui, oprichter van Talentsbook, op het idee om dit platform te maken?

'We willen dat de talenten in Nederland meer gewaardeerd worden' wordt gedaan, is de kans op een goede samenwerking veel groter. Het bedrijf doet het aanbod en een werkzoekende zegt minder snel "nee". Het talent wil meestal werken, dus ontstaat er sneller een match. Het is een beetje solliciteren à la Tinder.'

Waardering Ieder bedrijf heeft een plan voor de toekomst, een doel. Zo ook Najim: 'Onze toekomstdroom is de frustraties die wervingsbureaus creëren weghalen. Maar we willen vooral dat de talenten in Nederland meer gewaardeerd worden.'

TALENTSBOOK

Bedrijf Talentsbook | Functie Oprichter | Sinds November 2014 Website www.talentsbook.nl

'Ik ben zelf werkloos geweest', vertelt Najim over de start van zijn bedrijf. 'Ik was afgestudeerd, maar kwam niet aan de bak. Het idee komt dus voornamelijk voort uit eigen frustraties.' Deze frustraties kwamen door sollicitaties en wervingen selectiebureaus. 'Je solliciteert, maar krijgt geen antwoord. En werving- en selectiebureaus zijn gewoon betaalwanden tussen jou en het werk.' Maar vooral het feit dat er weinig aandacht wordt besteed aan de talenten die Najim heeft, frustreert hem. 'Je wordt afgewezen, terwijl je wel bepaalde talenten hebt die veel bedrijven nodig hebben.' Dit was reden genoeg om het heft in eigen handen te nemen. 'Ik dacht: ik sla die bureaus over en ga zelf naar bedrijven om me daar te presenteren. Ik zie dan wel of ze me kunnen gebruiken. Zo is Talentsbook ontstaan.' Efficiënter Najim mist vooral de waardering voor mensen met bepaalde talenten. Bovendien vindt hij het sollicitatieproces ouderwets. 'Er is geen innovatie op dit gebied.' Die innovatie creëerde hij

20

Baaz Magazine

Starterstip van Najim 'Denk rebels en leer van alles wat je doet.'

Investering In november 2014 lanceerde Najim het platform en al vrij snel kwam er een investering. 'In eerste instantie waren we niet op zoek naar geld, maar we kregen wel verzoeken van Nederlandse investeerders. Daar hebben we mee gesproken, maar we zagen al snel dat het verschil tussen ondernemers en investeerders heel groot is. Als ondernemer ben je een "doener", een investeerder wil vooral op korte termijn geld verdienen. Dus we hebben de investeerders toen afgewezen. Uiteindelijk hebben we via-via een ondernemer uit Dubai gevonden die van ons platform hoorde. Hij dacht dat Talentsbook niet alleen in Nederland goed kan werken, maar in Dubai ook. Hij heeft uiteindelijk geïnvesteerd.' Goed nieuws voor Najim en zijn bedrijf, maar wat gaan ze met dat geld doen? 'Het platform bestaat nu vooral uit vacatures, talenten en de mogelijkheid om te solliciteren. Maar we willen de funfactor meer zichtbaar maken. We willen dat mensen terugkomen en hun profiel updaten. Daarnaast willen we het eenvoudiger maken om talenten te vinden. Er moet bijvoorbeeld op een WhatsApp-achtige manier gecommuniceerd worden tussen talenten en bedrijven.'

SOLLICITEREN À LA TINDER

Najim el Bouchtaoui

TIP

vervolgens zelf. Op Talentsbook kunnen werkzoekenden een profiel aanmaken om daar hun talenten te laten zien, en werkgevers kunnen nieuwe krachten zoeken op basis van de talenten die ze zoeken. 'Ik wilde het omdraaien, dus dat bedrijven bij talenten gaan solliciteren.' Dit is volgens Najim veel efficiënter. 'Een bedrijf schrijft nu een vacature en krijgt misschien wel honderd reacties. 99 daarvan moeten ze afwijzen, wat ze soms met een standaard brief doen en soms laten ze helemaal niets weten. Dit schaadt het imago van het bedrijf en kost heel veel tijd. Maar het is effectiever om bij talenten te solliciteren. Je weet precies wie iemand is en wat hij of zij kan. Als er een aanbod


Tekst Joni Hendrix

AUXEN

ZOEKTOCHT NAAR PLAGIAATPLEGERS

Als schrijver loop je het risico dat mensen je teksten zonder toestemming kopiëren. Dit mag natuurlijk niet, het is plagiaat. Toch gebeurt het best vaak. Om ervoor te zorgen dat je er snel achter kunt komen of jouw teksten gekopieerd worden, riep Marcus van de Kerkhof Auxen in het leven.

Marcus van de Kerkhof

Bedrijf Auxen | Functie Ceo | Sinds Eind 2013 Website www.Auxen.com

'Ik ben sinds 2000 ondernemer en heb al meerdere bedrijven gehad', begint Marcus. 'In 2007 kwam mijn schoonzus met een probleem naar me toe. Ze is journalist en merkte dat mensen haar teksten zonder toestemming kopieerden. Ze schrijft financiële artikelen, dus die zijn ook wel wat waard, omdat niet iedereen er verstand van heeft. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) kon niet veel voor haar betekenen en daarom besloot ik om

zonder toestemming heeft overgenomen. Hergebruik Al een aantal jaren meten Marcus en zijn team via Auxen de online verspreiding van de content van een aantal grote mediabedrijven in Nederland en België. Maar inmiddels is er het een en ander veranderd. 'Eerst lag de focus op plagiaat en bescherming van auteursrechten. Met de plagiaatchecker had ik dus een oplossing gevonden

bedrijf', legt Marcus uit. De ondernemer kwam al snel achter een probleem: we hebben de software, maar alleen wij kunnen er gebruik van maken. 'We waren dus heel beperkt in onze markt. We besloten eind 2013 om Auxen om te vormen tot een startup, de software vanaf scratch op een nieuw

TIP Starterstip van Marcus 'Accepteer dat je niet overal de beste in bent en zorg ervoor dat je mensen in dienst neemt die je verder kunnen helpen.'

'We willen marktleider worden met ons product' het een en ander voor haar uit te zoeken.' Zo gezegd, zo gedaan. Marcus ging op zoek naar een oplossing en vond deze in de vorm van een plagiaatchecker die hij Auxen noemde. Dit is software die het originele artikel pakt en via het internet op zoek gaat naar matches. Dus op deze manier kun je er snel en gemakkelijk achter komen of iemand je hele artikel of een deel daarvan

voor het probleem van mijn schoonzus, maar we hebben onze focus verschoven. We checken nu niet alleen meer of er plagiaat is gepleegd, maar we gaan nu ook op zoek naar potentiële klanten voor het hergebruik van content. De mensen die je artikelen kopiëren hebben blijkbaar interesse in je content, dus misschien kun je er commercieel wel iets mee als schrijver of

platform op te bouwen, en via deze weg willen we onze software toegankelijk maken voor iedereen.' Rockstart Om ervoor te zorgen dat ze meteen een goede start met hun bedrijf maakten, meldde Marcus zijn startup begin 2014 aan bij Rockstart Accelerator. Uit ruim vijfhonderd aanmeldingen werd Auxen met negen andere

startups uitgekozen om aan het programma deel te nemen. 'Het was een project van zes maanden waar we onze startup konden ontwikkelen. Het project eindigde in San Francisco. Daar bezochten we een aantal bedrijven, zoals Facebook, Airbnb en Eventbrite. Dit was erg nuttig voor onze onderneming, want het is altijd fijn om ervaringsverhalen van succesvolle bedrijven te horen.' Toekomstplannen Op dit moment is het Auxen-team bezig aan een 'definitieve' versie van de software. Deze komt binnenkort online, zodat iedereen er tegen betaling gebruik van kan maken. 'Ook zijn we op zoek naar een partner, zoals een webmarketingbureau, die ons kan helpen met het optimaal uitrollen van ons product. Wij hebben niet overal kennis van en daarom is het slim om voor sommige dingen mensen in te huren.' Als het uitrollen eenmaal gelukt is, heeft Marcus meteen een ander groot plan: 'Marktleider worden met ons product!' Baaz Magazine

21


Scale-up

Tekst Bart Remmers

Van startup naar scale-up Baaz start een nieuwe serie. Naast Kick.start (de startup) en Throwback Bossday (de

startup ongeveer een jaar later) is er nu Scale-up, ondernemingen die in relatief korte tijd zijn uitgegroeid tot succesvolle bedrijven waar absoluut rekening mee gehouden moet worden.

Jente Kater

Bedrijf Voicebooking.com | Functie Oprichter en eigenaar | Sinds 2011 Website www.voicebooking.com

Vakdagen is het concept gepresenteerd. Met een pitch van drie korte zinnen zagen we twinkelende ogen bij potentiële klanten. Ik voelde toen meteen dat we iets te pakken hadden.'

Jente Kater

Voicebooking.com Voicebooking.com is een stemmenbureau dat werkt als een webwinkel. Het bleek een gouden idee. Sinds de lancering in januari 2011 is deze scale-up één van de snelst groeiende stemmenbureaus in Europa. We spraken oprichter en ceo Jente Kater over deze zeer succesvolle onderneming.

In korte tijd van startup naar scale-up. Had je het ooit verwacht? 'Met mijn vorige bedrijf One-o-Niners ontwikkelden wij online radiostations voor merken en internetplatforms. Dat was saleswise een lange en hobbelige rit met overtuigen, prediken, aanpassen, zoeken, doorbouwen en weer aanpassen. Om gek van te worden! Toen het idee voor

22

Baaz Magazine

Voicebooking.com ontstond, zagen we dat er wel voiceoversites waren die eruit zagen als een webshop, maar je zag snel dat geen van deze bedrijven ook dachten als een webshop, e-commerce denken in plaats van te denken vanuit je ambacht, het stemmenwerk. Vervolgens hebben we in een week een pilot in elkaar gezet, een logo erbij, rol-up banner. Tijdens de Webwinkel

Wat is het geheim van jullie succes? 'Onze kernwaarden zijn "simpel" en "zorgeloos". Dat voeren we in alles, maar dan ook echt alles door: dus of je nu klant bent, voice-over, vertaler, medewerker of wat dan ook, dat is hoe het moet voelen. Ik denk dat heel veel startups zichzelf afremmen door te ingewikkeld te willen doen. Als je jezelf dwingt om simpel te denken, zie je betere ideeën ontstaan. Daarnaast proberen we zo dicht mogelijk bij het oorspronkelijke concept te blijven. In online liggen zoveel kansen en mogelijkheden: ik lig 's nachts vaak wakker van al die dingen die we óók zouden kunnen doen binnen het bedrijf. Dan moet ik mijzelf dwingen bij de basis te blijven en mij vooral daar op te focussen.' Hoe organisch is Voicebooking.com gegroeid? Waren er nog hobbels op de weg? 'Ik heb Voicebooking.com gefund met de inkomsten

uit One-o-Niners en het voice-overwerk dat ik deed. Ja, we hadden sneller kunnen groeien als we gelijk geld hadden opgehaald. Maar funding was lastig te vinden, omdat ik in mijn eentje aan het ondernemen was. Voicebooking.com had

'Ik voelde meteen dat we iets te pakken hadden' de juiste personen nodig om het bedrijf verder te kunnen laten groeien. Nu Hylke Vlierhuis naast mij het bedrijf leidt als coo, zie je dingen in het bedrijf gebeuren die je als "soloentrepreneur" simpelweg niet voor elkaar kunt krijgen. We zijn klaar om op volle kracht vooruit te gaan en hebben daar nu de funding en advisors voor binnen.' Wat is jullie advies voor startups? 'Tip 1: denk simpel. Tip 2: lees daarom vooral "The Lean Start-up". En 3: als het moeilijk wordt, denk aan tip 1 en 2.' Wat is jullie eerstvolgende stap en wat zijn de verdere ambities voor de komende jaren? 'Daar zijn we net mee bezig. Internationaal uitrollen!'


Sam van Gentevoort

Vertaalbureau Perfect

Vertaalbureau Perfect wil het mooiste en grootste online vertaalbureau worden, zolang de eigen waarden niet in het geding komen. Want waarden gaan volgens oprichter en eigenaar Sam van Gentevoort vóór de groei. Toch is de groei van de scale-up aanzienlijk, het vertaalbureau uit Enschede staat in de Deloitte Fast50, de lijst met de snelst groeiende technologiebedrijven van de Benelux. Sam van Gentevoort

Bedrijf Vertaalbureau Perfect Functie Oprichter en eigenaar Sinds 2007 Website www.vertaalbureau-perfect.nl

In (relatief) korte tijd van startup naar scale-up. Had je het ooit kunnen bevroeden aan het begin? 'Nee, niet tijdens het prille begin. Vertaalbureau Perfect heb ik in eerste instantie opgericht om een ander bedrijf te financieren. Vanaf de start zag ik wel de potentie in de markt. Achteraf gezien was onze timing goed. Na twee jaar zag ik wel dat de groei goed voort te zetten was.' Wat is het geheim van jullie succes? 'Ik denk dat het "geheim" van elk bedrijf dat groeit bijna identiek is. Een combinatie van inspelen op een behoefte, deze goed verkopen, het juiste team en achter de schermen effectief en

daarmee het vliegwieleffect wat je kunt creëren. Andere goede voorbeelden van internetbedrijven met een goede timing vind ik Coolblue en Drukwerkdeal. Wij zullen alleen niet snel de omvang van deze ondernemingen bereiken. De vertaalmarkt heeft 'maar' een omvang van circa 200 miljoen euro per jaar in Nederland. Dit lijkt misschien veel geld, maar de markt voor drukwerk is bijvoorbeeld ruim twintig keer zo groot.' Hoe organisch is Vertaalbureau Perfect gegroeid, zowel financieel als qua werknemers? 'We zijn elk jaar rond de vijftig procent gegroeid. Het bedrijf heeft geen investeerders, maar

Wat is jullie advies voor startups? 'Mijn advies aan startups is om een echt probleem op te lossen. Er zijn diverse startups die het niet redden, omdat ze uiteindelijk geen echte bijdrage leveren, maar wel een fancy idee hebben. Veel bedrijven zijn de laatste tijd gegroeid door iets sneller of/en goedkoper te maken, maar ik denk dat er een trend gaat ontstaan die meer vraagt om kwaliteit dan kwantiteit. Bedrijven die bijdragen aan het "goede leven" en dus ook aan duurzaamheid en het ecosysteem. En verder: ik zou zo lang mogelijk wachten met een investeerder. In het meest positieve geval wordt één op de tien investeringen een succes. Een investeerder weet dit en gokt op meerdere paarden. Als ondernemer heb je vaak maar één paard.' Wat is jullie eerstvolgende stap en wat zijn de verdere ambities? 'Onze eerstvolgende stap is om meer teksten via ons community-vertaalplatform www.fairlingo.com te vertalen. De komende jaren willen we toonaangevend worden in het inzetten van nieuwe ideeën, zoals het inzetten van zelflerende supercomputers – denk aan de IBM Watson - voor vertalen. Daarnaast vind ik het belangrijk om niet een alleen financieel gedreven organisatie te zijn, maar ook waardengedreven. Het klinkt misschien wat vergezocht, maar het lijkt mij gaaf als het bedrijf een voorbeeld kan zijn voor de maatschappij. Concrete voorbeelden zijn een zesurige werkdag, minder ongelijkheid en meer collectiviteit. Als een klein bedrijfje dit zou lukken, moet een overheid met zoveel hoogopgeleide ambtenaren dit toch ook kunnen? Of zou de wet van de omgekeerde aantrekkingskracht roet in het eten gooien?'

'De komende jaren willen we toonaangevend worden in het inzetten van nieuwe ideeën' efficiënt handelen. Op papier een simpel recept, maar het in de praktijk ten uitvoer brengen is niet altijd even makkelijk. Een belangrijk onderdeel voor het starten is ook timing en

wel een bankfinanciering. Ons gemiddelde orderbedrag ligt niet hoog, dus kunnen we stapsgewijs groeien. De uitdagingen waren vooral de interne groeistappen.'

Baaz Magazine

23


Throwback Bossday

Tekst Eveline Meijer

Hoe is het nu met...? Elke editie laten wij een aantal startups aan het woord over hoe zij bouwen aan hun nieuwe bedrijf, welke obstakels ze moeten zien te tackelen en welke kansen zij voor de toekomst zien. We zijn benieuwd hoe het deze starters nu vergaat en nemen opnieuw contact met ze op. MAARTJE IJZERMAN SPREKERSHUYS

Functie Verbinder | Bedrijf Sprekershuys | Sinds 2014 We spraken Maartje in 2014

In 2014 spraken we Maartje IJzerman, verbinder bij het Sprekershuys. Deze startup verbindt sprekers, presentatoren, dagvoorzitters en artiesten aan evenementen en workshops. Niet alleen mensen met jarenlange ervaring zijn hier welkom, ook jonge aanstormende talenten doen mee. In 2014 ging het Sprekershuys van start, wij vroegen ons af hoe het nu gaat met het jonge bedrijf.

Welke veranderingen en ontwikkelingen heeft het Sprekershuys de afgelopen jaren doorgemaakt? 'Het Sprekershuys is begin 2014 van start gegaan. We zijn nu bijna twee jaar verder en we zijn hard gegroeid. We verdubbelen ieder jaar en gaan als een speer. We hebben inmiddels bijna driehonderd sprekers in ons "huys" waar we heel trots op zijn. Daarnaast hebben we ons eerste eigen evenement met sprekers georganiseerd. In januari organiseerden we bijvoorbeeld een evenement met Willem Middelkoop: De Financiële

24

Baaz Magazine

Reset (definancielereset.nl). Door deze ervaring kunnen we onze klanten nog beter adviseren, niet alleen op het gebied van sprekers, maar ook op het gebied van het organiseren van evenementen.'

het vanzelf goed komt. Ik geloof dat alles waar je aandacht aan besteedt, groeit. Daarnaast heb ik geleerd dat het belangrijk is om je eigen pad te volgen, ook al beweren de mensen in je omgeving soms dat dit niet het juiste pad is. Als je ergens van overtuigd bent, sta daar dan ook achter!' Hoe kijken jullie naar de toekomst van het Sprekershuys? 'We zien de toekomst rooskleurig in. Onze omzet verdubbelt ieder jaar en we willen deze trend graag voortzetten. Ons doel: geheel op eigen kracht en met eigen financiële middelen het grootste, kwalitatief beste en meest spraakmakende sprekersbureau van Nederland worden.' Heb je tips voor startende ondernemers? 'Het is mooi om stapje voor stapje groter te worden en het geheel op eigen kracht te doen. Als startup

'We verdubbelen ieder jaar en gaan als een speer' Wat zijn de belangrijkste lessen die jullie geleerd hebben? 'Geduld is een schone zaak. Soms gaat het niet zo snel als je zou willen. Bedenk dan dat wanneer je blijft investeren,

hoef je hier niet altijd veel liquide middelen voor te hebben. Maak gebruik van je creativiteit. Eén van onze sprekers, Stacey Rookhuizen, vertelde

TIPS

TIPS VAN MAARTJE

• Geduld is een schone zaak • Als je ergens van overtuigd bent, sta hier dan achter • Maak gebruik van je creativiteit • Investeer tijd in je klanten en maak ze ambassadeur • Doe alles op eigen kracht en vanuit je eigen visie

bijvoorbeeld dat het niet nodig is om duizenden euro's te investeren in bijvoorbeeld een video. De Wereld Draait Door laat niet voor niets ook nog steeds YouTube-video’s van slechte kwaliteit zien

'Soms gaat het niet zo snel als je zou willen' in hun uitzendingen. Het gaat om de content en die ontstaat door creativiteit! Durf wat meer buiten de lijntjes te kleuren. Investeer daarnaast tijd in je klanten en bouw een relatie op. Zorg ervoor dat je klanten ambassadeurs worden. Je zult zien dat dit je veel energie zal opleveren, het je naamsbekendheid zal vergroten en dat daardoor je bedrijf zal groeien. Doe alles op eigen kracht en vanuit je eigen visie!'


Tekst Bart Remmers

CHRISTOPHE GONZALEZ COFFEESHOPFREELANCERS

Functie Oprichter en eigenaar | Bedrijf CoffeeShopFreelancers | Sinds Februari 2015 We spraken Christophe in 2015

Aan het begin van 2015 spraken we Christophe Gonzalez, oprichter van CoffeeShopFreelancers. De startup ontwikkelt speciale laptopstickers voor freelancers in een vijftiental beroepsgroepen die werkend vanachter hun laptop actief zijn in bijvoorbeeld koffietenten of flexplekken. Het gaat om stickers met daarop wervende teksten als 'Looking for a copywriter? Talk to me!' Inmiddels zijn we een jaar verder. Nieuwsgierig bellen we met de jonge Vlaming.

We zijn benieuwd, Christophe. Hoe staat het met CoffeeShopFreelancers en wat zijn de voornaamste veranderingen die je het afgelopen jaar hebt doorgemaakt? 'Eind februari 2015 is de website live gegaan. Sindsdien gaat het behoorlijk goed met CoffeeShopFreelancers. We kregen bij de start best wel wat bestellingen binnen, echter was de feedback en het aantal vragen nog groter. Vragen als: "Ik ben een therapeut of een privépiloot, zou je een sticker voor mij kunnen maken?" Andere mensen vroegen mij of bestaande stickers aangepast konden worden. Dat gaat niet zomaar, het is een intensief proces en we werken met een zeer specifieke huisstijl. Ga maar na: de letters van de sticker worden helemaal uitgesneden – dat geeft een uniek effect, maar het brengt ook behoorlijke arbeidskosten met zich mee, omdat het zulk minutieus werk is. De meeste mensen zijn gewend om maximaal vijftien dollar te betalen voor een laptopsticker. Ik vraag dertig dollar plus tien dollar leveringskosten. En daar houd ik uiteindelijk nog niet veel van over.' Kortom: er kwam wel héél veel werk, tijd en geld bij kijken? 'Absoluut. Je moet je ook zeer intensief bezighouden met de marketing. Veel bloggen, netwerken,

Een van de laptopstickers van CoffeeShopFreelancers

social media, nieuwsbrieven en dat soort zaken. Het toeval deed zich voor dat ik een maand na de lancering een prachtig aanbod kreeg van Intergamma om daar fulltime aan de slag te gaan als digital marketingspecialist, onder meer door wat ik voor de webshop gedaan heb en vanwege eerdere projecten. Ik moest toen een keuze maken. Allebei is te veel werk en wilde ik CoffeeShopFreelancers naar een hoger niveau tillen, dan moest ik flink investeren. Uiteindelijk heb ik toch voor Intergamma gekozen!'

'Wil je beginnen met een eigen bedrijf, doe dat dan ook' Betekende dat het einde van je startup? 'Nee, zeker niet. De webshop en het concept bestaan nog, er komen gewoon bestellingen binnen. Wel is het zo dat ik voorlopig niet investeer in uitbreiding, waardoor het groeipotentieel belemmerd is.

Want je hebt gewoon content- en marketingpushes nodig en daar is nu geen tijd en geld voor. Ik ben momenteel in de avonduren bezig met de site en het verwerken van de bestellingen. Alles loopt, maar wel op een laag pitje. Wie weet ga ik er in de toekomst weer een grote marketingzwengel aan geven en opnieuw investeren. Mocht er meer tijd en - wie weet een zakenpartner zijn, dan sluit ik dat niet uit.' Wat is jouw tip voor een startende ondernemer? 'Test alles zo goed mogelijk voordat jouw bedrijf officieel wordt gelanceerd. Test je concept puur op interesse, ga niet van alles uitproberen voordat je weet of er überhaupt vraag naar is en zoek uit wat de potentiële roadblocks voor je concept kunnen zijn. Stel je voor dat ik eerst dertig stickers had laten ontwerpen en een dure webshop had laten bouwen en bijna niemand zou geïnteresseerd zijn. Dat zou eeuwig zonde zijn. Een andere tip: wil je beginnen met een eigen bedrijf, doe dat dan ook. Twijfel niet te veel. Je leert er enorm veel van. Soms maak je fouten, maar ook daar leer je van. Uiteindelijk word je zo een steeds betere ondernemer. Mag ik een boek bij jullie lezers aanbevelen? Het is 'The $100 Startup' van Chris Guillebeau. Superinteressant voor iedereen die voor zichzelf wil beginnen, met een groot of een klein budget.'

Baaz Magazine

25


Startup

JOB2LOVE: PERSOONLIJK CONTACT TUSSEN PROFESSIONALS TEKST

Daan de Winter

Professioneel contact een stuk persoonlijker maken, dat is de missie van het nieuwe platform Job2Love. Dit zakelijke sociale netwerk helpt professionals bij het vinden van de perfecte kandidaat of de ideale klus. Job2Love maakt snel en effectief een hoogwaardige dialoog tussen opdrachtgever en werkzoekende mogelijk, onder meer door ze met elkaar te laten videochatten. Die persoonlijke touch is slechts een van de vele voordelen van Job2Love, zegt medeoprichter Peter Bos. et is een bekend probleem voor bedrijven die een vacature willen opvullen. Op basis van een enorme stapel uitvoerig bestudeerde cv's en sollicitatiebrieven, nodig je tien mensen uit voor een gesprek, waarvan er uiteindelijk misschien twee of drie overblijven. Bij de meeste kandidaten weet je al binnen een paar minuten dat een match er niet in zit. Andersom speelt dat natuurlijk ook. Als professional steek je veel moeite in het zoeken van interessant, uitdagend werk, maar vaak realiseer je je pas aan het einde

VIDEO MAAKT CONTACT PERSOONLIJKER

van de sollicitatieprocedure dat een klus of baan toch niet aan je verwachtingen voldoet of dat er geen klik blijkt te zijn met de opdrachtgever. Resultaat: veel verspilde tijd en energie, frustratie voor alle betrokkenen en soms een vacature die nog steeds openstaat. Peter hoort dit soort verhalen maar al te vaak. Hij vindt dat doodzonde, helemaal omdat dergelijke situaties voorkomen kunnen worden met Job2Love. 'Misschien had je op voorhand vijf van de tien mensen al helemaal niet uitgenodigd als je ze even face to face had gesproken', betoogt de ondernemer.

De persoonlijke benadering van Job2Love biedt tegelijkertijd kansen voor werkzoekenden, omdat zij meer mogelijkheden krijgen om zichzelf te presenteren aan potentiële opdrachtgevers. 'Videosolliciteren is de laatste jaren stevig in opkomst en dat vind ik logisch, want het zorgt

26

Baaz Magazine

Dat persoonlijke element is volgens hem één van de punten waarop Job2Love zich onderscheidt van de concurrentie. 'Wij laten professionals bijvoorbeeld met elkaar chatten en cammen. Dat directe contact leidt tot een natuurlijk schiftingsproces. Is iemand wel echt zoals hij op zijn cv doet overkomen? Een opdrachtgever kan op deze manier eenvoudig achterhalen met wat voor persoon hij te maken heeft.' Dankzij uitgebreide zoekfuncties is het vinden van de beste kandidaat bovendien een fluitje van een cent.

ervoor dat professionals zich op een nieuwe manier kunnen onderscheiden van andere kandidaten die misschien niks met video doen', zegt Peter met een aanstekelijk enthousiasme . 'Job2Love heeft diverse opties op dat vlak. Gebruikers kunnen onder meer foto's en een persoonlijke videoboodschap op hun profiel plaatsen, wat

een duidelijke toegevoegde waarde heeft ten opzichte van een regulier cv. Want een cv is toch maar een cv.' Deze functies zijn uiteraard ook beschikbaar voor bedrijven, die zo op een inspirerende manier kunnen laten zien waar ze voor staan en aan welke eisen iemand moet voldoen. Job2Love is nog eens volledig


EEN SCHAT AAN DATA VOOR WEINIG GELD

Je zou misschien verwachten dat Job2Love nogal prijzig is, maar het tegenovergestelde is waar. Het platform is juist een betaalbaar alternatief voor andere vacaturesites. Een basisprofiel is altijd gratis. 'Professionals die werk zoeken, hebben de mogelijkheid om voor 17,50 euro* een sterprofiel te krijgen dat hoger in de ranking komt te staan', legt Peter uit. 'Volgens mij is dat heel interessant als je het vergelijkt met sites als LinkedIn, waar je toch een duur Premium-account nodig hebt om bepaalde profielen te kunnen zien. Zo’n sterprofiel geeft verder inzicht in allerlei nuttige statistieken, zoals het aantal mensen dat je pagina heeft

advertentievrij ook. Je vindt er geen reclame, want de site draait om de gebruikers en die zitten volgens Peter niet te wachten op wild opspringende pop-ups met hysterische aanbiedingen. 'Wij hebben geen advertenties nodig. Ik vind het belangrijk dat professionals op Job2Love komen om ervaringen met

bekeken en de profielen die je zelf hebt opgezocht. Maar er staat ook bij wie er van een bepaald bedrijf op jouw profiel heeft geklikt. We maken heel veel data beschikbaar voor een klein bedrag.' Waar andere sites vaak beperken hoeveel profielen je maximaal mag bekijken en hoe diep je mag zoeken, ziet Job2Love daar niets in. Voor opdrachtgevers is Job2Love eveneens een financieel aantrekkelijke keuze. Er kan per advertentie worden betaald als het om een incidentele vacature gaat, maar er is ook een voordelig abonnementsmodel, bijvoorbeeld voor bedrijven die regelmatig nieuwe mensen zoeken. 'Als je een jaar onbeperkt personeelsadvertenties wilt plaatsen,

kost dat 990 euro*', vertelt Peter. 'Wil je dat een maand lang doen, dan zijn de kosten 199 euro*. Qua prijspositionering is het heel interessant om deel uit te maken van dit platform.' De site richt zich onder meer op zzp'ers en grote bedrijven. 'De zzp'ers zijn wel de mensen die momenteel heel veel werk zoeken en aanbieden. Het is bovendien een groep die nog wel eens vergeten wordt in het grote geheel. Wij willen dat segment helpen om makkelijk meer werk te vinden en uit te besteden. Maar ook voor grote bedrijven is Job2Love ontzettend handig. Het is een ideaal platform voor een breed scala aan professionals.' * genoemde prijzen zijn exclusief btw

elkaar te delen en andere en dat ze niet privĂŠgegevens INFO met dat soort direct openbaar afleidingen te maken, Meer weten? te maken zoals veel sites Kijk voor meer informatie op job2love.com krijgen', laat doen, hebben hij weten. Ook wij gekozen op het gebied van privacy voor een gesloten systeem stelt Job2Love de gebruiker waarbij mensen zich moeten centraal. 'In plaats van registreren als ze elkaar klakkeloos zaken als cv's willen zien.' Dat registreren

is in een handomdraai gedaan. De site zelf is fraai en overzichtelijk vormgegeven, werkt gebruiksvriendelijk en draait als een zonnetje. Een profiel of bedrijfspagina is snel aangemaakt, al kun je 'm zo uitgebreid aankleden als je wilt. Contact leggen en onderhouden is ook erg simpel. Baaz Magazine

27


De vrijheid om méér te doen

Hoe kunnen de PoE-switches van ZyXEL uw bedrijf voorbereiden op de toekomst?

58.000 PoE-switches (Power over Ethernet) zijn verkocht in 20151

6.000 Wederverkopers kochten in 2015 PoE-switches van ZyXEL1

Steeds meer organisaties kennen de voordelen van PoE. Maar hoeveel bedrijven bereiden zich voor op de toekomst met een switch die de strengste PoE-standaard ondersteunt?

Wat is PoE? Met PoE-technologie kunnen spanning en data worden geleverd via een enkele Ethernet-kabel

VoIP, AP en IP-bewakingscamera's kunnen allemaal worden gevoed via PoE

Waarom PoE gebruiken? Tot 90% lagere kosten doordat er geen afzonderlijke stopcontacten en aansluitingen meer nodig zijn voor gevoede apparaten2 Minder kosten door effectief energiebeheer – netwerkbeheerders kunnen op afstand het stroomverbruik van een apparaat controleren Minder onderbrekingen door vereenvoudigde, voedingsloze installaties

Grotere flexibiliteit en schaalbaarheid omdat aangesloten apparaten vrijwel overal kunnen worden geïnstalleerd Efficiënter onderhoud doordat aangesloten apparaten op afstand kunnen worden uitgeschakeld of gereset Maximale installatieveiligheid omdat er niet met gevaarlijke spanningen hoeft te worden gewerkt

Wat is PoE+? PoE+ is de hoogste standaard van powered Ethernet PoE+ ondersteunt een vermogen van 30 W per poort (in tegenstelling tot de 15,4 W van het traditionele PoE) Eenvoudig gezegd hebt u met PoE+ MEER vermogen voor MEER soorten apparaten

Waar moet u op letten bij een PoE-switch? Wanneer het gaat om PoE voldoen standaardswitches gewoon niet meer. Voor een optimaal gebruik van uw netwerkapparaten hebt u een switch nodig die de voor PoE vereiste spanning en data levert. Bereid uw bedrijf voor op de toekomst met een switch die PoE+ ondersteunt Alle PoE-switches van ZyXEL ondersteunen PoE+ U hoeft geen compromissen te sluiten wat apparaatkeuze betreft – vandaag niet, en morgen niet 1 Contextgegevens van ZyXEL 2 http://www.midspans.com/pages/whypoe.php

Op vol vermogen met ZyXEL www.zyxel.com


MVO

Tekst Imke Hamacher

MKB’ERS PROFITEREN VAN INNOVATIESUBSIDIE 'We wonnen de eerste plek in een tender van het TKI Switch2SmartGrids, onderdeel van de Topsector Energie', vertelt ceo Peter de Bie van de startup Ipsum Energy. 'Het bedrag van 250.000 euro beschikbaar gesteld door het ministerie van Economische Zaken (EZ) hebben we geïnvesteerd in de ontwikkeling van ons energiemanagementsysteem MOBEG, waarmee we op een innovatieve manier het energiegebruik in gebouwen kunnen meten. Dankzij de subsidie kunnen we onze organisatie commercialiseren en pilots en demonstraties financieren. In het eerste kwartaal van 2016 brengen we het systeem op de markt.' Elektrisch rijden op duurzame energie Ook mkb’er GreenFlux, laadpuntexploitant en dienstverlener voor elektrisch vervoer, kon rekenen op EZ-subsidie via het TKI Switch2SmartGrids – dat in 2016 opging in het TKI Urban Energy. Oprichter Jurjen de Jong van GreenFlux: 'Dit geld hebben we, samen met financiering van onze acht projectpartners*, geïnvesteerd in een systeem waarmee we elektrische auto’s via de netbeheerder koppelen aan de opwek van duurzame energie. Het systeem houdt rekening met de beschikbaarheid van duurzame energie en zorgt dat auto’s niet allemaal tegelijk of even snel opladen. Hiermee kunnen we een kostbare netverzwaring voorkomen. Via een app kunnen gebruikers zien welk type duurzame energie elk laadpunt levert tegen welke prijs.' Subsidie onmisbaar voor innovatief mkb Voor mkb’ers die zich bezighouden met innovatie is subsidie vaak onmisbaar om de

OVER HET TKI URBAN ENERGY

Het TKI Urban Energy is een samenvoeging van de TKI’s Switch2SmartGrids, Solar Energy en EnerGO en is onderdeel van de Topsector Energie. Het TKI Urban Energy stimuleert ontwikkeling en demonstratie van producten en diensten voor duurzame energieopwekking, energiebesparing en een flexibele energieinfrastructuur in de gebouwde omgeving. Het TKI verstrekt innovatiesubsidies namens het ministerie van EZ, begeleidt innovatieprojecten en adviseert ondernemers en kennisinstellingen. Een aantal regelingen van het TKI is specifiek gericht op mkb’ers.

Als innoverende mkb’er kom je voor hete vuren te staan. Hoe financier je die eerste ontwikkelperiode waarin de kosten voor de baten uitgaan, zónder grote buffer tot je beschikking? Innovatiesubsidies van de overheid kunnen uitkomst bieden. Mkb’ers Ipsum Energy en GreenFlux beproefden hun geluk bij de Topsector Energie.

eerste ontwikkelperiode door te komen, zegt Jurjen: 'Het mooie, maar ook het lastige, is dat we bezig zijn met techniek voor de toekomst. Daaraan verdienen we vandaag nog geen geld, terwijl we wel nú moeten investeren. Dankzij de subsidie hebben we de ontwikkeling van ons laadsysteem toch meteen grootschalig kunnen aanpakken.' Peter vult aan: 'Voor kleine spelers vormt opschaling en grootschalige uitrol een uitdaging. Om een organisatie op te bouwen en de juiste mensen aan te trekken heb je kapitaal nodig. Dat we daar subsidie voor krijgen, helpt enorm.'

INFO

Eerst investeren, dan concurreren Ipsum Energy www.ipsumenergy.com Maar met alleen subsidie GreenFlux ben je er niet, benadrukt www.greenflux.nl Peter. 'We moeten nu zoeken naar investeerders; een behoorlijke uitdaging in het conservatieve Nederland. Dat je eerder een tender hebt gewonnen, maakt een potentiële investeerder weinig uit. Die wil een geslaagd product zien, liefst met een bestaande klantenkring. Daarmee zou de overheid mkb’ers óók kunnen ondersteunen: door klant te worden en orders te plaatsen. Dán hebben we de aandacht van investeerders.' Andere mkb’ers die zich bezighouden met innovatie wil Jurjen meegeven om vooral samenwerking te zoeken, óók met concurrenten. 'In de prille ontwikkelfase kun je beter samen een basis bouwen dan elkaar weg vechten. Eerst de markt creëren, dán pas concurreren.' * Projectpartners GreenFlux Wageningen UR, Renault, Enexis, ICU, ICT Automatisering, Sycada Green, Antea Group, Accenture.

Baaz Magazine

29


MVO

Tekst Joni Hendrix

Blik op de toekomst To-do-lijst voor een toekomstbestendig Nederland

GASTEXPERT

Willem Lageweg (1951)

is directeur van MVO Nederland. Na tien jaar neemt hij deze zomer afscheid van de stichting.

GAST

Maatschappelijk verantwoord ondernemen, je hoort het steeds vaker. En dat is niet zonder reden. Het is belangrijk dat het bedrijfsleven stilstaat bij dit thema. Om bedrijven te helpen met maatschappelijk verantwoord ondernemen, heeft MVO Nederland een handige to-do-lijst gemaakt met tien tips voor een toekomstbestendig Nederland. Geen ingewikkeld gedoe, maar tien praktische punten waarmee je echt het verschil kunt maken.

VO Nederland lanceerde in 2014 'Ambitie 2020'. In 2020 moet Nederland een wereldvoorbeeld zijn van een samenleving zonder verspilling van grondstoffen, energie en talent. 'Dit zijn natuurlijk grote en abstracte woorden', legt Willem Lageweg, directeur van MVO Nederland, uit. Om dit doel te kunnen verwezenlijken, formuleerde de stichting vier thema's: klimaatneutraal ondernemen, circulair ondernemen, inclusief ondernemen en inclusieve en duurzame handelsketens waarin de OESO-richtlijnen en de VNrichtlijnen voor mensenrechten volledig worden nageleefd. 'Ook dit was nog te abstract. Daarom hebben we nu, in het derde jaar van "Ambitie 2020", een praktische to-do-lijst met tien punten voor een toekomstbestendig Nederland geformuleerd. Het is een leidraad voor ieder bedrijf dat maatschappelijk verantwoord wil ondernemen. Daarnaast geven we op onze

30

Baaz Magazine

website bij ieder punt experts en praktische een aantal tips en er hulpmiddelen. Uit deze VOORTGANG staan ook voorbeelden bijeenkomst is de to'We zijn een relatief kleine van bedrijven bij.' do-lijst voortgekomen. organisatie, we kunnen het niet heel zwaar monitoren. Deze lijst Deze to-do-lijst is Volgens Willem is het is ontstaan uit een uitgebreide opgesteld met tachtig belangrijk dat alle brainstormsessie met tachtig koplopers uit het netwerk van koplopers uit het bedrijven, groot of klein, MVO Nederland. Ik kan me goed netwerk van MVO er snel mee beginnen. voorstellen dat we over een jaar kijken wat er al bereikt is en Nederland. Tijdens 'Als je met de lijst aan de eventueel dan nieuwe to-do's een bijeenkomst slag gaat, werk je aan de opstellen. Want iedereen die zelf in oktober vorig toekomstbestendigheid wel eens een to-do-lijst maakt, weet dat er onderaan steeds jaar werden met van je onderneming. nieuwe dingen bijkomen.' de bedrijven de Wij geloven dat de tien belangrijkste punten de toekomst uitdagingen voor het realiseren van van bedrijven positief beĂŻnvloeden. een toekomstbestendige economie Het is ook een vinklijstje, dus je kunt besproken. De stichting kreeg op deze voor jezelf dingen afvinken. Dat werkt manier goed zicht op veel voorbeelden, motiverend. '


Thema's tussenhandelaren te omzeilen en direct punt waarvan Willem vindt dat ieder Maar wat staat er zoal op de lijst? zaken te doen met de producent.' Een bedrijf er mee aan de slag kan gaan. 'We Thema's als gezonde leefstijl, slim reizen, voorbeeld van een bedrijf dat hier al reizen allemaal. Veel mensen nemen geluk en energie besparen zijn erop goed mee bezig is, is toch nog snel, bijna terug te vinden. 'Het hangt er natuurlijk het Amsterdamse O My automatisch, de auto. van af in welke sector je werkzaam Bag. 'In de productie Maar volg eens een "low WIN bent, want niet alle thema's zijn even van deze tassen zit car diet", een dieet om de belangrijk voor ieder veel zorg voor mens auto vaker te laten staan. bedrijf', legt Willem en milieu. Van nature Uiteindelijk is bewust GEEF uit. Hij licht graag een is leer een vervuilend reizen voor milieu én JOUW MENING! Wil je ook maatschappelijk aantal to-do's toe. Een product, maar mens belangrijk. Je krijgt verantwoord ondernemen? Om je thema waar volgens oprichtster Paulien meer beweging als je op weg te helpen, hebben we een mooie winactie met MVO Nederland de MVO NederlandWesselink koopt haar vaker de fiets pakt in opgezet. Beantwoord onderstaande directeur iedereen grondstof in bij de plaats van de auto, en vragen en stuur ze naar mee aan de slag kan, Sheong Shie Tannery je stoot minder CO2 uit. baaz@clipboard-publishing.nl is gezonde leefstijl. van looier Patrick Lee. We hebben bewust voor • Wat is voor jou de belangrijkste 'Als je aan mvo denkt, Hij gebruikt zo min slimmer reizen gekozen to-do? En waarom? • Wat kan MVO Nederland doen om denk je niet zo snel mogelijk chemicaliën voor onze to-do-lijst, jouw bedrijf te helpen? aan gezondheid, en let scherp op hoe hij omdat mensen toch nog maar toch is het een met energie, afvalwater te snel de auto van deur De drie leukste inzendingen winnen een expertsessie bij MVO belangrijk onderdeel. en werknemers tot deur nemen en niet Nederland en een interview in Een gezonde leefstijl omgaat.' beseffen wat ze laten Baaz. Wil je echt het verschil maken? Stuur ons dan meteen maakt mensen liggen als ze anders jouw ervaringen! Competitie weerbaar, vitaal gaan reizen. Het is vaak Het is allemaal wel en gezond. Een goedkoper, beter voor leuk en aardig, zo'n tomooi voorbeeld is jezelf en voor het milieu. do-lijst, maar waarom gaat dit werken? FrieslandCampina. Ik zeg niet dat nu ineens iedereen de auto 'Iedere dag gaan we met z'n allen een Dit bedrijf zorgt er moet laten staan, maar bewust nadenken stapje vooruit. Het gaat alleen iets te door sportactiviteiten over de manier van reizen is al een mooie langzaam. Deze lijst is een volgend te organiseren en stap.' hulpmiddel om concrete stappen te voedingstips te Vraag naar de kinderen zetten. Bij een aantal thema's op de lijst geven voor, dat de Naast slim reizen en gezonde leefstijl is het leuk om een competitie te starten. medewerkers gezond staat het thema inkopen ook op de lijst. Wie bespaart de meeste energie? Wie blijven. Daarnaast Het gaat dan niet zozeer over de manier van het personeel beweegt het meest? worden mensen die van inkopen, maar over de omgang met En wie bespaart het meeste afval? Maak stress ervaren daarop de leverancier. 'Inkopers van bedrijven er een competitie van, bijvoorbeeld aangesproken, zodat letten vaak alleen maar op de prijs, het binnen het bedrijf, maar je kunt ook een er gezocht kan worden moet goedkoop en snel', vindt Willem. wedstrijd aangaan met andere bedrijven naar een oplossing. 'Ga eens in gesprek met je leveranciers. in je sector of op hetzelfde terrein. Houd Het is van groot Vraag ze steeds expliciet naar de bij wie er het beste is en beloon ze ook belang dat je als werkgever, maar ook als productieomstandigheden verderop in met prijzen, dit werkt motiverend. Want werknemer, onderwerpen als werkdruk, de keten, zo blijven onderwerpen als ben nou eens eerlijk, iedereen is toch een gezondheid en gezonde voeding vakbondsrechten, beetje competitief?' bespreekbaar kinderarbeid en maakt. Favoriete doel eerlijk loon op Bedrijven die TO DO Met tien mooie mvo-doelen op een lijst, de agenda staan. actief aan zijn we wel benieuwd of de directeur Als het lukt om gezondheid een favoriet heeft. 'In alle bedrijven met leveranciers werken, hebben TO-DO-LIJST • Een gezonde leefstijl onweerstaanbaar maken werken mensen, dus ik vind het thema afspraken te daar ook veel • Een monteur in dienst nemen (of een jurist) gezondheid het belangrijkst. Maak hier maken voor voordeel van, • Elke dag slim reizen nou eens allemaal werk van en denk niet verbetering, zoals minder • Streven naar geluksmaximalisatie • Onze sterke kanten benutten voor sociale problemen alleen aan je personeel, maar ook aan rechtvaardigt ziekte, lagere • Samen met de buren energie opwekken je klanten. Het succes van een bedrijf dat een audit kosten en • Alle afvalbakken in ons bedrijf weghalen • De juiste baan bij de juiste kandidaat zoeken hangt voor een heel groot deel af van je op zijn tijd. Als personeel dat • De leverancier vragen naar zijn kinderen medewerkers. Als je werknemers gezond het niet lukt, is beter presteert.' • Energie besparen tot sport verheffen en gelukkig zijn, is je bedrijf succesvol en het misschien Slimmer reizen Kijk voor voorbeelden, tips en meer uitleg op mvonederland.nl/to-do-lijst dat wil uiteindelijk iedereen!' wel mogelijk om is een ander Baaz Magazine

31


Baaz#100 De Notebook 9 heeft maximaal 8 GB aan RAM en 128 of 256 GB aan opslaggeheugen, afhankelijk van de uitvoering

De behuizing is gemaakt van een vederlichte magnesiumlegering die aanvoelt als metaal, niet als plastic

Het scherm heeft een 1080p-resolutie en scoort prima op helderheid, kleuren en de kijkhoek

Er zit een ventilator in de Notebook 9. Aan de achterzijde bevinden zich daarom twee kleine ventilatieopeningen

De Notebook 9 heeft geen touchscreen en veel snufjes ontbreken, maar het 15 inchmodel is wel voorzien van een USB C-poort

Je moet ruim 10 uur kunnen werken op een volle batterij. De grote variant is uitgerust met fast chargingtechnologie De 13,3 inch-versie weegt 0,84 kilo en de 15 inch-variant 1,29 kilo. Je kunt ze tegelijkertijd optillen met ĂŠĂŠn hand

Samsung Notebook 9

Je hebt dunne laptops en je hebt de Notebook 9 van Samsung. Samsung heeft deze gloednieuwe Windows-ultrabook op alle mogelijke manieren zo dun en zo licht mogelijk gemaakt. Daardoor is de Notebook 9, die in een 15 inch- en een 13 inchvariant verschijnt, een genot om overal mee naartoe te nemen. De overige specificaties, zoals de Skylake-processor van Intel die het rekenwerk verricht, mogen er ook wezen. Vergeleken met sommige andere Samsung-laptops is de Notebook 9 geen krachtpatser, maar het strakke uiterlijk en het gebruiksgemak zullen in de smaak vallen. 32

Baaz Magazine


Baaz#100 Spectaculaire lichteffecten, bijvoorbeeld pulse en flitsen

Fraaie kleurverlichting met geur en zelfs muziek

De gemiddelde levensduur van deze lampen is dertig jaar

Keuze uit modellen als de Rainbow, Garden en Candle

De Playbulb is onder meer verkrijgbaar bij Media Markt

Je bedient de Playbulb met een app voor Android en iOS

De standaard E27-lampvoet past in de meeste fittingen

Playbulb

De Playbulb van MiPow is een stijlvolle lamp waarmee je de sfeer in je huis of tuin een kleurrijke impuls geeft. Er zijn diverse modellen, elk met unieke voordelen. Het basismodel, de Rainbow, verlicht je kamer in wit, rood, groen en blauw, en biedt lichteffecten als pulse, regenboog en flitsen. De Color is een luxere uitvoering die een lamp combineert met een speaker waar je favoriete muziek uitkomt. Voor buiten is er de Garden, die over een zonnepaneel beschikt en zichzelf zo van energie voorziet. En met de Candle, tevens een geurkaars, zal naar bed gaan nooit meer hetzelfde zijn. Door een ingebouwde bewegingssensor kun je deze Playbulb uitblazen. Baaz Magazine

33


Baaz#100

Secure Access-software van Sandisk voor databeveiliging met 128-bit encryptie Weegt minder dan 80 gram, met afmetingen van ongeveer 8 bij 8 bij 1 centimeter Maak de Extreme met een metalen clip vast aan je tas of stop hem in je zak

Speciaal ontwikkeld voor fotografen en andere professionals die op locatie werken

Gaat je Extreme 510 dan toch stuk? SanDisk levert hem met twee jaar garantie De stootrand beschermt je gegevens ook bij valpartijen of andere schokken

USB 3.0-aansluiting en overdrachtssnelheden tot wel 430 MB per seconde

Een rubberen rand houdt stof en water buiten; niets krijgt de Extreme klein

SanDisk Extreme 510 Portable SSD

Sommige data zijn zo belangrijk voor je onderneming, dat het de moeite waard kan zijn om te investeren in een goede drager. Bij de draagbare Sandisk Extreme 510 Portable SSD zijn je bestanden in veilige handen. Het is een zeer stevige schok-, water- en stofbestendige SSD-kaart die niet terugdeinst voor een regenbui of val op zijn tijd. De Extreme 510 Portable heeft 240GB aan opslaggeheugen. SanDisk levert er software bij voor encryptie en beveiliging met een wachtwoord, dus kwaadwillenden komen er niet zomaar in. De adviesprijs van deze taaie jongen is 249 euro. 34

Baaz Magazine


Zoekt Zoekt u u een een bijZondere bijZondere reis reis naar naar het het mooiste mooiste land land ter ter wereld? wereld?

Het woud in Nieuw Zeeland is weer veilig. Tenminste, als het aan dezewoud Maoriindames Vroeger trokken zij Tenminste, er zo op uitalsom Het Nieuwligt. Zeeland is weer veilig. hethun aanstam en hun grond te verdedigen. Tegenwoordig deze Maori dames ligt. Vroeger trokken zij gaan er zozijopook uit op ompad hunom stam voor hetgrond bos te Maar dan samen met en hun te strijden. verdedigen. Tegenwoordig gaanu.zij ook op pad om voor het bos te strijden. Maar dan samen met u. U wordt meegenomen op een adembenemende tocht door het Urewera Regenwoud waarna samen met hen woudreuzen plant. U wordt meegenomen op eenuadembenemende tocht door het Negen zelfs, die wel duizend oud worden. investeert uplant. in Urewera Regenwoud waarnajaar u samen met henZo woudreuzen een duurzame in het maar Zo daninvesteert heel anders. Negen zelfs, diereis. welWandelen duizend jaar oudbos, worden. u inMet echteduurzame Nieuw-Zeelanders, net als wij;bos, wij komen er immers vandaan een reis. Wandelen in het maar dan heel anders. Met echte Nieuw-Zeelanders, net als wij; wij komen er immers vandaan

en weten u precies die plaatsen te laten zien die u bij niemand anders te zien krijgt. Daarom deze exclusieve ontmoetingen eenanders en weten u precies diemaken plaatsen te laten zien die u bij niemand onmisbaar onderdeel van de rondreis die we voor u, en vooral te zien krijgt. Daarom uit maken deze exclusieve ontmoetingen een met u, organiseren. Daarbij we kleinschalige accommodaties onmisbaar onderdeel uit vanregelen de rondreis die we voor u, en vooral en activiteiten voorDaarbij u, en een uitgekiend rustig reisschema, met eigen met u, organiseren. regelen we kleinschalige accommodaties vervoer, zodat voor u optimaal van uitgekiend Nieuw Zeeland genieten. en activiteiten u, en een rustigkunt reisschema, met eigen vervoer, zodat u optimaal van Nieuw Zeeland kunt genieten. Voorproefje? Bel 030-27 25 335 voor een afspraak bij ons of bij u thuis. U bentBel ook welkom op één van onze presentatiedagen Voorproefje? 030-27 25 335 voor een afspraak bij ons of op udethuis. Oudegracht in Utrecht. www.travelessence.nl. bij U bent ook welkomOf opkijk éénop van onze presentatiedagen op de Oudegracht in Utrecht. Of kijk op www.travelessence.nl.

onze onze locale locale kennis kennis maakt maakt het het verschil verschil ... ...


Innovatie

Innoveren:

zo doen anderen het en dit kun jij ervan leren TEKST

Daan de Winter

at het loont geselecteerd die hoog in de om innovatief meeste van de genoemde lijstjes te zijn, weten de meeste staan. Dat zijn Apple, Tesla Motors ondernemers inmiddels wel. en Amazon. Vrijwel iedereen kent Uit recent onderzoek onder deze multinationals en weet dat bijna tweeduizend Nederlandse innovatie belangrijk voor hen is. ondernemers in opdracht van het ministerie van Economische Apple Zaken blijkt dat innovatieve Bij innovatie denk je nog steeds mkb-bedrijven over het algemeen aan Apple. Oké, de Apple Watch het gezondst zijn. Zij doen het heeft nog niet de status van 'next over de gehele linie prima, maar big thing' bereikt. Ook zou je scoren met name hoog op het kunnen zeggen dat de iPad Pro gebied van opleidingsniveau gewoon een grote iPad is. Maar van de ondernemers, de toch zette de Boston Consulting bedrijfsgerelateerde opleidingen Group Apple op één in zijn lijst en het aanboren van nieuwe van meest innovatieve bedrijven, markten. Elke ondernemer wil net als Strategy&. Want die natuurlijk een gezond bedrijf Apple Watch lijkt wel de nieuwe en dus is het zaak innovatie te standaard in smartwatches te zijn omarmen. Maar wat maakt een en elke nieuwe uitvoering van bedrijf innovatief? Om daar achter succesnummers als de iPhone te komen, moesten brengt toch weer we eerst vaststellen wat nieuws met 'INNOVATIE IS welke bedrijven als zich mee, zoals 3D IETS NIEUWS innovatief mogen Touch in de iPhone BEDENKEN worden beschouwd. 6s (Plus). In de lijst WAAR JE We deden dat van Fast Company, KLANTEN door bedrijven VOOR WILLEN waarbij de emotie BETALEN' uit te zoeken die belangrijker lijkt dan structureel een de keiharde cijfers, notering hebben in nieuwe vinden we Apple terug op plek innovatieranglijsten. We zeven, vooral omdat het concern bestudeerden er vijf: The World's erin is geslaagd een flink deel van Most Innovative Companies van de Chinese markt te veroveren. Forbes, The Global Innovation Dat wordt dus ook gezien als een 1000 van Strategy& (PwC), vorm van innovatie. Interessant Top 100 Global Innovators van is dat Apple in vergelijking met Thomson Reuters, The Most concurrenten betrekkelijk weinig Innovative Companies van de geld uitgeeft aan 'research & Boston Consulting Group en development' (R&D), minder dan de gelijknamige lijst van Fast vijf procent van de omzet. Company. Op basis van het Is iedereen het er dan over eens vooronderzoek hebben we dat Apple nog steeds synoniem drie aansprekende bedrijven is voor innovatie? Forbes houdt

36

Baaz Magazine

Innovatie is zo langzamerhand een uitgehold begrip geworden. Vrijwel elke ceo of topman bezigt de term maar wat graag om duidelijk te maken dat hij of zij toch echt meer openstaat voor nieuwe ontwikkelingen dan de concurrent. Maar welke bedrijven zijn volgens de experts nu echt innovatief? En wat kunnen we zoal leren van hun werkwijze? We zochten het voor je uit.

er een andere mening op na en nam de iPhonemaker niet eens op in de top vijftig van meest innovatieve bedrijven. Het zakenblad wijst erop dat de laatste echte innovatie alweer een poosje geleden is en vroeg de Boston Consulting Group om uitleg. Een van de auteurs, Hadi Zablit, hield voet bij stuk. 'Apple bepaalt wat innovatie is op het gebied van mobiele apparaten', zei hij. 'Ze zijn heel goed in het uitbreiden van hun terrein om nieuwe omzet te genereren. Innovatie is iets nieuws bedenken waar je klanten voor willen betalen.' Hadi vindt verder dat de overname van Beats Electronics door Apple ook een vorm van innovatie is. 'Apple gebruikt dergelijke overnames om de waarde van haar producten en diensten te verhogen.' Tesla Motors Forbes had zelf gekozen voor Tesla Motors als meest innovatieve bedrijf ter wereld. De auto- en batterijfabrikant maakte de afgelopen jaren indruk


'INNOVATIE GAAT VEEL VERDER DAN ALLEEN NIEUWE PRODUCTEN OP DE MARKT BRENGEN'

met luxe auto's als Model S, een volledig elektrisch voertuig dat uitblinkt op punten als verbruik, acceleratie, veiligheid en design. De innovatie komt niet alleen tot uiting in de elektrische auto's zelf. Tesla bouwt namelijk een reusachtige fabriek voor de productie van batterijen in Nevada, de 'Gigafactory' genaamd. Het bedrijf wordt vaak omschreven als het toonbeeld van 'disruptive innovation', een manier van innoveren die de hele markt op zijn grondvesten doet trillen. Tesla doet dat echter niet door bijvoorbeeld op prijs te concurreren, maar door in te zetten op kwaliteit en hoogwaardige, innovatieve technologie. Het is daardoor heel moeilijk om het bedrijf te kopiëren. Deze strategie wierp eerder zijn vruchten af voor bijvoorbeeld Apple (met de iPod), koffieketen Starbucks en stofzuigerfabrikant Dyson.

INNOVATIELIJSTEN

Elk onderzoek hanteert andere maatstaven om te bepalen wat de meest innovatieve bedrijven zijn en dus is geen lijst hetzelfde. Soms ligt de focus op meetbare zaken als het aantal ingediende patenten of de hoeveelheid geld die naar onderzoek en ontwikkeling gaat, soms is het vooral een gevoelskwestie. Bij de ene lijst staat de huidige situatie centraal, bij de andere gaat het meer om de potentie voor de toekomst. De lijst van Thomson Reuters maakt als enige geen onderscheid tussen de nummer één en de nummer honderd.

Winstgevend is Tesla nog niet; de automaker rapporteert verlies na verlies. Toch staan investeerders nog steeds in de rij om geld in Tesla te steken en het financiële keerpunt komt dichterbij. Ook in veel andere innovatielijstjes neemt het bedrijf van de flamboyante oprichter en ceo Elon Musk een prominente plek in. De Boston Consulting Group en Strategy& zetten het concern op de

derde plek. Opvallend is dat bij Tesla wél een relatief groot deel van de omzet naar onderzoek en ontwikkeling gaat, namelijk 14,5 procent. Het constant najagen van innovatie heeft wel een prijs; Elon Musk eist veel van zijn werknemers. In de aanloop naar de lancering van de Tesla Roadster vroeg hij zijn personeel om over te werken. 'Maar we hebben onze familie al weken niet gezien', zei iemand. 'Daar heb je straks genoeg tijd voor als we failliet zijn', antwoordde Elon fel. Amazon Alle experts zijn het er wel over eens dat Amazon tot de meest innovatieve bedrijven ter wereld behoort. Het concern mag gerust een meester in innovatie door diversificatie worden genoemd. Amazon begon in 1994 als online boekwinkel, maar het staarde Baaz Magazine

37


Innovatie

TIPS VOOR INNOVATIE BINNEN JOUW BEDRIJF LEDEN VAN DE ENTREPRENEURS ORGANIZATION, EEN AMERIKAANSE ONDERNEMERSCLUB, DOEN ZES MANIEREN UIT DE DOEKEN OM INNOVATIE BINNEN JOUW BEDRIJF AAN TE WAKKEREN. 1 DEEL DE STOELEN ANDERS IN Jake Fagan, medeoprichter en president van Caddis Interactive, raadt aan de werkplekken anders in te delen: 'Sinds een paar maanden hanteer ik het uitgangspunt dat alle leden van een team zo dicht mogelijk bij elkaar moeten zitten, net als een gezin dat doet tijdens het avondeten.' Volgens Jake zorgt de nieuwe indeling ervoor dat op natuurlijke wijze meer innovatie ontstaat.

zich zeker niet blind op boeken en zou een revolutie veroorzaken in de retailwereld door uiteindelijk via internet werkelijk alles te gaan verkopen en distribueren wat los en vast zit. Ook dat is een fraai voorbeeld van disruptive innovation. Tegenwoordig is Amazon veel meer dan een enorme speler op het gebied van e-commerce. Zo is het ook een dominante partij in clouddiensten (IaaS, Infrastructure as a Service), maakt het elektronische apparaten als smartphones, readers en tablets, en heeft het zijn eigen streaming videodienst. Lang was het de vraag of Amazon met deze brede oriëntatie winstgevend zou worden, maar inmiddels schrijft het bedrijf steevast zwarte cijfers. Een specifieke innovatie van Amazon die erg tot de verbeelding spreekt en veel media-aandacht heeft gekregen, is het bezorgen door middel van een drone. Amazon-ceo Jeff Bezos ontvouwde plannen voor

38

Baaz Magazine

'AMAZON MAG EEN MEESTER IN INNOVATIE DOOR DIVERSIFICATIE WORDEN GENOEMD' de bezorgdrone al in 2013 en in november vorig jaar werd een prototype onthuld. De drone kan omhoog en omlaag vliegen als een helikopter en weet dankzij een Amazon-logo in de tuin van de klant waar hij moet landen. Thomson Reuters nam Amazon dit keer voor het eerst op in zijn lijst met honderd innovatieve bedrijven, omdat het concern maandelijks goed is voor een handvol nieuwe uitvindingen. Die kunnen grofweg worden onderverdeeld in drie categorieën: datacenters, apparaten en elektronische systemen. Er zit werkelijk van alles tussen, van software en technologie tot koptelefoons en tasjes voor de Kindle. Ook BCG, Forbes, Fast Company en Strategy& gunden Amazon

een plekje in de top tien. Als we nu één ding kunnen concluderen, is het dat innovatie een ontzettend breed begrip is. Het gaat veel verder dan alleen dingen uitvinden en zoveel mogelijk nieuwe producten op de markt brengen. Dat betekent niet dat research & development onbelangrijk zijn, want alle innovatieve multinationals geven jaarlijks miljarden euro's uit aan onderzoek en ook kleinere bedrijven kunnen er niet omheen dat hun klanten om vernieuwingen vragen. Maar innoveren is meer. Het is out of the box durven denken in alles wat je als ondernemer doet, niet bang zijn om het anders aan te pakken dan als gangbaar wordt beschouwd en altijd en overal op zoek zijn naar nieuwe kansen en uitdagingen. Reken binnen jouw bedrijfscultuur daarom af met denkpatronen als 'zo doen we het toch altijd, waarom zouden we dat veranderen'. Al snel zullen jij en je personeel overal innovatie zien!

2 WEES NIET BANG VOOR FOUTEN Russell Lundstrom, oprichter van Simple Smart Science, doet er alles aan om de angst voor fouten weg te nemen bij werknemers. 'Wekelijks bespreken we fouten die teamleden hebben gemaakt, waarbij we analyseren wat de gedachte achter een fout was, hoe het misging en hoe we het hadden kunnen voorkomen.' Resultaat: een avontuurlijke en zeer creatieve bedrijfscultuur. 3 EÉN IDEE PER PERSOON Vladimir Gendelman, oprichter en ceo van Company Folders, wil van werknemers ideeën horen. 'Bij een vergadering moet iedereen één idee meebrengen voor het verbeteren van zijn of haar werk. Elke werknemer deelt een manier waarop ze een procent beter in hun werk zijn geworden of een techniek die tot betere resultaten leidt.' Zo wordt het bedrijf elke dag een stukje efficiënter. 4 START, STOP EN GA DOOR Nick Friedman, medeoprichter en president van College Hunks Hauling Junk, hecht waarde aan de meningen van teamleden. 'Wij vragen ze altijd om iets te noemen waarmee ze zouden beginnen, stoppen en doorgaan. Ook vragen we wat de grootste kans en bedreiging volgens hen zijn.' Op deze manier krijgt iedereen de kans om mee te denken over de koers van het bedrijf. 5 W  ERK FACE TO FACE,

OOK OP AFSTAND Kirill Bensonoff, consultant bij ComputerSupport.com, adviseert bedrijven om waar mogelijk face to face te blijven werken. 'Ons personeel zit verspreid over de hele Verenigde Staten. Wij gebruiken teleconferencing, met voor iedereen een eigen webcam. Face to face-interactie helpt mensen om een connectie met elkaar te krijgen en leidt mede daarom tot betere ideeën.' 6 STEEK TIJD IN INNOVATIE Keith Roberts, oprichter en president van Zenman, maakt bij zijn bedrijf wekelijks een uur tijd vrij voor innovatie. 'Onze ontwikkelaars praten dan over nieuwe functies waar ze over hebben gehoord of die ze zelf hebben gemaakt voor een klant. Ook kunnen ze problemen bespreken waar ze bij een project tegenaan lopen.' Dat uurtje is altijd goed voor een aantal nieuwe ideeën.


Business Strategy

Tekst Joni Hendrix

Frank Houtappels legt de voordelen uit Uren bijhouden belangrijk voor de ontwikkeling van je bedrijf 'In 2003 zijn we begonnen met We/Provide. Het was toen een webhostingbedrijf', begint eigenaar Frank Houtappels. 'De afgelopen jaren zijn we flink gegroeid. We richten ons niet meer alleen op techniek, maar op de combinatie van strategie, creativiteit en techniek. Dat zijn ook onze pijlers. Dat is niet alleen veranderd, ook is het team uitgebreid. Op dit moment werken we met een team van circa 25 collega's.' Met zulke succesvolle jaren achter de rug, heeft Frank een mooi doel voor ogen. 'We zouden heel graag de website van Coca-Cola willen maken. Het zou ook Starbucks mogen zijn, hoor. Dit zijn bedrijven met een hele ruime visie. Ze maken een statement op alle vlakken, het klopt gewoon. Van de reclames tot de manier hoe ze met klanten omgaan. Het is af! We zouden heel graag onderdeel van dat proces willen zijn, dat lijkt ons geweldig.' Om dit te kunnen bereiken, moeten Frank en zijn team heel hard werken en laten zien wat ze in huis hebben. 'Iedere keer gaat het met een klein stapje vooruit. Je ziet nu al in onze klantenkring dat we de goede kant opgaan. We begonnen met de bakker en slager op de hoek, nu hebben we klanten die landelijk en zelfs over de grens opereren. We zijn daar als bedrijf volwassen in geworden, we groeien naar de grotere bedrijven toe.'

Strategie, creativiteit en techniek, dat zijn de drie pijlers van We/Provide. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren een grote groei doorgemaakt. Het begon als een klein webhostingbureau, maar inmiddels is het een allround webbureau met ongeveer 25 medewerkers. Om de groei in de gaten te kunnen houden en het overzicht te bewaren, maakt het bureau gebruik van Exact Online voor Uren en Facturen. Uren registreren Voor het functioneren van zijn bedrijf vindt Frank het belangrijk dat de communicatie goed verloopt. 'Communicatie is het sleutelwoord voor mij. Het is cruciaal.' Om ervoor te zorgen dat alles bijgehouden wordt en goed naar de

op te schrijven, zodat de factuur de deur uit kan. We doen er veel meer mee, het is namelijk een handige manier om je projecten te bewaken. Als we met de klant hebben afgesproken dat we honderd uur met zijn opdracht bezig zijn, dan kunnen we in het Uren en

kunt goede inschattingen maken. Als we bijvoorbeeld een keer een website hebben gemaakt voor een bepaald type opdrachtgever en er komt nu een klant met een soortgelijke opdracht, dan kunnen we snel checken hoeveel uur we er toen aan besteed hebben. Op deze manier kunnen we goede afspraken met de klant maken over de duur van de opdracht. Met de online bedrijfssoftware van Exact heb je een plek waar je alles gemakkelijk raadpleegt en controleert.'

Timer Om het noteren van de gemaakte uren eenvoudiger te maken, kwam een developer van We/Provide met een idee. Hij ontwikkelde een desktoptimer. Deze timer, die Exactly heet, is een noBOEKHOUDEN nonsense tijdschrijf-applicatie Naast Exact Online voor Uren en Facturen maakt We/Provide ook gebruik van voor Exact Online. Je kiest het boekhoudpakket van Exact Online. Frank vindt vooral de dashboards die je op eenvoudig een project en ieder moment van de dag kunt raadplegen heel handig. 'In combinatie met Exact Online voor Uren en Facturen kun je in één oog opslag zien waar je staat met je start de timer gewoon via je bedrijf. Het geeft goede en volledige overzichten. Je hebt alles digitaal en dat is desktop. Als je aan de slag erg prettig. Het werkt zo goed, dat het als normaal wordt beschouwd.' gaat voor een ander project of andere klant, stop je de timer klant gecommuniceerd kan Facturen-overzicht van Exact en komen de gemaakte uren worden, houdt We/Provide precies zien hoeveel uur automatisch in de software alles netjes bij. Hiervoor we aan het project hebben te staan. 'We hebben de gebruiken ze Exact Online besteed. Als we op vijftig uur timer zelf ontwikkeld en zijn voor Uren en Facturen. zitten, zouden we ook op de ermee naar Exact gegaan. Ik 'Als dienstverlener zijn we helft van het project moeten had niet verwacht dat ze zó natuurlijk echte tijdschrijvers. zitten. Op deze manier kan de enthousiast zouden zijn!' Je collega's moeten de uren projectmanager in Frank en zijn team die ze maken allemaal netjes de gaten houden leggen nu de bijhouden. Het probleem is of alles op schema laatste hand aan INFO dat iedereen daar eigenlijk loopt.' de timer. Zodra een grote hekel aan heeft. deze helemaal Meer weten? Kijk voor meer Wij proberen er iets leuks Frank noemt nog af is, zal hij voor informatie over bedrijfsvan te maken. Ze hoeven een voordeel van Windows en OS te software van Exact op exactonline.nl de uren niet alleen maar het overzicht: 'Je downloaden zijn. Baaz Magazine

39


Business Strategy

Ze maakte het allemaal mee: van een bijna-faillissement tot het vertrek van de beste werknemers en van een breuk met haar zakenpartner tot de verkoop van haar mkbonderneming. We kunnen wel zeggen dat Tineke Rensen (51) sinds de start van haar ondernemerscarrière 25 jaar geleden, veel ervaring heeft opgedaan. Deze ervaringen deelt ze graag met anderen. Een van haar adviezen is: 'Investeer in jezelf en zoek hulp.'

ONDERNEMERS OPGELET: INVESTEER EERST IN JEZELF TEKST

Joni Hendrix

Om te voorkomen dat ondernemers steeds opnieuw dezelfde fouten maken, is Tineke nadat ze haar mkbonderneming een aantal jaren geleden verkocht, allround sparringpartner geworden. Ze richt zich met haar bedrijf PowerEvents op de groei van mkb-bedrijven tot en met tien man personeel. 'Ik zie dat ondernemers vroeg of laat allemaal dezelfde fouten maken. Ze doen de verkeerde investeringen, nemen niet het beste personeel aan, zijn te ongeduldig en zien vaak niet in waar het fout gaat. Ik heb

40

Baaz Magazine

bijna alles meegemaakt op ondernemersgebied, dus ik wil graag mijn kennis delen. Ik wil ervoor zorgen dat ondernemers niet dezelfde fouten blijven maken. Waarom moeten we allemaal vallen en opstaan? Waarom moeten we steeds het wiel opnieuw uitvinden? Veel ondernemers hebben de neiging om veel teveel zelf te willen doen en valkuilen te ervaren, maar het is niet de juiste manier.' Tineke is daarom ook van mening dat ondernemers te weinig kennis hebben van ondernemen, zo concludeert ze na het

TINEKE RENSEN (1965)

startte op haar 25e met een typemachine en wonend in een caravan haar eerste bedrijf. Ze heeft meerdere mkb-bedrijven opgericht. Haar succesvolste bedrijf verkocht ze in 2011. Sindsdien richt ze zich met haar eenmansbedrijf PowerEvents op de groei van kleine bedrijven tot en met tien man personeel. In 1998 werd ze uitgekozen tot Beste vrouwelijke ondernemer van ZuidHolland. Ook was ze topsporter en lid van twee nationale sportteams: freestyle kajak en freestyle skiën. Bij het kajakken behoorde ze tot de Europese top: ze werd in deze sport Nederlands kampioen. www.power-events.eu

lezen van het onderzoek 'De haperende groeimotor van het Nederlands kleinbedrijf'. Ze vindt het tijd worden dat ze slim gaan ondernemen. Wat houdt dit dan in? Volgens Tineke moet een ondernemer toegeven dat hij of zij niet alles alleen kan en niet overal verstand van heeft. 'Je kunt niet overal goed in zijn. Je begint een onderneming, omdat je ergens een passie voor hebt, maar dat betekent niet automatisch dat je heel goed bent in bijvoorbeeld marketing, boekhouding, branding of het doen van acquisitie. Dat hoeft ook helemaal niet, maar bij veel ondernemers gaat het daar fout. Ze denken dat ze álles zelf moeten doen, maar wat ik iedereen wil adviseren: schakel mensen in voor de dingen waar je niet zo goed in bent en laat


iemand over je schouders meekijken.' Naast het inschakelen van hulptroepen vindt Tineke ook dat ondernemers cursussen moeten volgen om hun kennis te verbreden. 'Je moet gewoon een dag een training gaan volgen over iets waar je graag meer over wilt weten. En nee, denk nu niet: ik heb geen tijd, het heeft geen zin. Maak er tijd voor, want het kan je veel opleveren. Zo heb ik een aantal jaren geleden een middag een presentatie over Twitter bijgewoond. Ik vond het toen ook lastig om het werk achter te laten en naar het evenement te gaan. Uiteindelijk heb ik daar zóveel aan gehad. Ik heb nu al ruim 25 duizend Twittervolgers. Dus zo zie je maar, het heeft veel impact. En naast het feit dat je naar een evenement gaat, ontmoet je er ook andere ondernemers, dus je kunt netwerken.' Vermijd valkuilen Ondernemers zeggen geregeld: 'Van mijn fouten heb ik veel geleerd'. De allround sparringpartner beaamt dat je van je fouten leert, maar ze ziet liever dat je geen fouten maakt. 'Als je slim onderneemt, probeer je die valkuilen juist te vermijden. Dit kan alleen als je iemand met je mee laat kijken. Iedereen heeft iemand nodig die zegt wat je wel en niet goed doet. Vaak zit je zelf zo in je bedrijf, dat je de fouten die je maakt niet meer ziet. Iemand van buitenaf ziet dit wel en kan je helpen. Daarnaast heb je ook een sparringpartner nodig, want je moet met iemand je ideeën delen.' Hulp vragen is voor veel ondernemers wel een lastige stap, weet Tineke. 'Dat is een stukje eigenwijsheid. Het is een goede eigenschap, maar in dit geval niet. Je moet openstaan voor hulp. Waarom zou iemand jou niet mogen wijzen op iets? Uiteindelijk zorgt het ervoor dat je bedrijf alleen maar beter wordt en dat willen we allemaal, toch? Ik vind het vervelend als ondernemers maar blijven volhouden dat ze geen hulp nodig hebben en maar blijven zeggen dat ze alles zelf willen doen, nergens tijd voor hebben en het nut er niet van inzien. Dat is zo jammer.' Maar wat gaat deze hulp dan kosten? Kunnen ondernemers

BOEK

GEEF JE CONCURRENTEN HET NAKIJKEN

Om haar kennis met ondernemers te delen, schreef Tineke het boek 'Geef je concurrenten het nakijken - 8 stappen voor meer geld in ieder bedrijf'. Het boek biedt hen de mogelijkheid om van een afstandje kritisch naar zichzelf te kijken en te ontdekken wat de gevolgen zijn van hun denken en doen voor het bedrijf. Tineke koppelt de persoonlijke ontwikkeling van de ondernemer aan acht aspecten van het ondernemerschap die gebaseerd zijn op haar eigen ontwikkelde model. Het bestaat bijvoorbeeld uit: mindset, plannen, relaxt werken, branding en hulptroepen. 'Als ondernemers het boek volgen, gaat er veel in hun bedrijf veranderen', vertelt Tineke. Ondernemers kijken vaak heel zakelijk naar dingen en vragen zich af: wat levert het me op? Om hen te helpen, geeft de onderneemster hier na ieder hoofdstuk in haar boek antwoord op. Wat vindt Tineke het belangrijkste aspect van ondernemerschap? 'Mijn thema op dit moment is relaxt werken. Ongeveer negentig procent van de ondernemers ervaart stress of hoge druk. Ik heb dat zelf ook ervaren, dat is niet gezond. Daarom focus ik me daar op, want ik wil wel plezier blijven houden in mijn werk.'

zich dit wel veroorloven? 'Geld mag je niet tegenhouden om hulp te zoeken, het hoeft niet veel te kosten', zegt ze direct. 'Als je het geld niet kunt missen, zijn er genoeg andere manieren. Denk bijvoorbeeld aan barterdeals. Of zoek iemand in je netwerk die je gratis wil helpen of begin een groep met andere ondernemers en help elkaar.' Denk groot, groter, grootst Niet alleen het investeren in jezelf door nieuwe kennis op te doen en hulp te zoeken, is volgens de ervaren onderneemster belangrijk om een succes van je onderneming te maken. Groot denken helpt je ook een stuk verder. Wanneer je dat doet, heb je iets om naartoe te werken en ben je gefocust. 'Ik heb alles bereikt wat ik in mijn leven wilde bereiken. Ik wilde Nederlands kampioen worden in turnen, maar uiteindelijk werd ik Nederlands kampioen in kajakken. Ik wilde reizen, goed worden in skiën en ondernemen, alles heb ik bereikt. Op een gegeven moment had ik een midlifecrisis. Op een dag werd ik 's ochtends wakker en dacht ik: wat heb ik nu nog voor uitdagingen? Waar kan ik nou nog echt voor gaan? Voor mijn bedrijf moest ik beter worden in managementvaardigheden, maar daar had ik geen zin in. Ik wilde geen manager zijn, maar ondernemer. Toen dacht ik: ik ga mijn bedrijf verkopen. Ik stelde meteen een nieuw doel voor mezelf, zodat ik weer een uitdaging had. Als ik toch altijd alles bereik wat ik wil, dan wil ik wel miljonair worden. Ik houd van onbereikbare doelen, die op het moment dat je ze stelt, niet haalbaar zijn. Door dit nieuwe doel, dat puur over geld gaat, kwam ik bij mezelf terecht. Ik ging nadenken: wat doet geld met mensen? Hoe ga ik zelf met geld om? Wat betekent het voor mij? Door me hierop te focussen, heb ik mezelf opnieuw uitgevonden en heb ik besloten om ondernemers onder meer te gaan helpen met hun financiële mindset. Miljonair ben ik nog niet, maar ik werd ook niet van de een op de andere dag Nederlands kampioen!'

ONDERNEMEN IS TOPSPORT

Tineke vergelijkt, net als vele anderen, ondernemen met topsport. Een ondernemer wil ook, net als een sporter, bij de top horen. Dit kun je onder meer bereiken door gefocust te zijn en doelen te stellen. Een topsporter moet snel beslissingen durven en kunnen nemen, hetzelfde geldt voor een ondernemer. Risico's nemen heet dat. Tineke was én ondernemer én topsporter. Hoe heeft deze combinatie haar geholpen bij haar ondernemingen? 'Je weet dat het links- of rechtsom altijd wel gaat lukken, zolang je maar door blijft gaan. Je moet niet opgeven. Als ondernemer zet je net als een topsporter in het begin grote stappen. Je merkt dat je boven de rest uit begint te komen. Maar het kost uiteindelijk wel veel moeite om écht bij de top te horen. Dan gaat het niet meer zo snel. Dus daarom is doorzettingsvermogen, wat alle sporters hebben, ook zo belangrijk voor ondernemers. En om terug te komen op het zoeken van hulp: een topsporter kan niet zonder zijn of haar team bij de top komen, dus waarom moet een ondernemer alles zelf doen?'

Baaz Magazine

41


Business Strategy

OMZET

VISIE

MARKT

HOE COMMUNICEER IK VERANDERING INTERN?

Elke ondernemer kent het cliché van verandering als enige constante. Wat vandaag je concurrentievoordeel is, kan misschien morgen al de museumvitrine in. Wil je meebewegen met een sterk competitieve omgeving, dan moet je kunnen veranderen. En met jou je medewerkers. Hun veranderbereidheid is immers cruciaal voor jouw succes. Met interne communicatie beïnvloed je die bereidheid. Maar waar moet je allemaal op letten? TEKST

Wijs op de noodzaak… Interne communicatie kent veel toepassingen. Kort samengevat (en ook kort door de bocht) verkleint interne communicatie de kloof tussen de bedenkers van verandering en de mensen die de verandering moeten uitvoeren of ondergaan. Elk verandertraject begint met de communicatie van de Waarom-vraag. Waarom gaan we veranderen? Waarom gaan we dingen anders doen? Daarbij hoort automatisch de vraag wat de consequentie is wanneer we niet veranderen. Het antwoord hierop levert meestal geen mooie scenario's op. Denk aan verlies van marktaandeel, minder efficiency, omzetverlies of discontinuïteit van de bedrijfsvoering. Zo ontstaat als vanzelf een gevoel

42

Baaz Magazine

Mark van Harreveld

van urgentie onder de medewerkers. Iets wat gewoonlijk weer gevolgd wordt door gevoelens van onrust en onzekerheid. …maar ook op de nooduitgang Gevoelens van urgentie zijn goed, onrust en onzekerheid zijn dat niet. Zij kunnen immers een eigen leven gaan leiden en veroorzaken een negatieve en demotiverende dynamiek binnen het bedrijf. Bied je medewerkers daarom meteen een alternatief en schets hoe die andere toekomst eruit ziet: daar is die stip aan de horizon, zo gaan we er komen en dit zijn de mijlpalen. Geef daarbij zo concreet mogelijk aan wat je medewerkers in de praktijk zullen merken van die nieuwe situatie en wat

je van hen verwacht om daarin goed te functioneren. Krijgen ze nieuwe taken en verantwoordelijkheden? Hoe zien die er dan uit? Hebben ze andere vaardigheden of competenties nodig en krijgen ze daarvoor training

'Interne communicatie is per definitie maatwerk' of coaching? Veranderen de werkprocessen? Zo ja, welke? Hoe concreter, hoe beter. Onzekerheid betekent immers verlies van controle en daar houdt niemand van. Van gebrek aan controle naar eigenaarschap Ook hier bewijst effectieve en tijdige interne communicatie

haar meerwaarde. Uit de praktijk blijkt dat medewerkers zich medeeigenaar van verandering gaan voelen wanneer ze daarover in een vroeg stadium kunnen meedenken en die deels zelf kunnen vormgeven – uiteraard alleen binnen hun eigen werken invloedsfeer. Dit heeft meerdere, elkaar versterkende effecten: het leidt tot veranderingscommitment en het nemen van meer verantwoordelijkheid. Het is eigenlijk de eerste 'buy-in' in een reeks van 'investeringen' die medewerkers gaan doen in hun toekomst en die van het bedrijf. Medeeigenaarschap biedt je medewerkers de mogelijkheid om zelf de volgende vraag te beantwoorden: What's in it for me?


DO'S & DON'TS Twee zijdes van de medaille: weerstand en vertrouwen Interne communicatie is daarmee een krachtig medicijn tegen weerstand. Medewerkers weten waar ze aan toe zijn, welke koers het schip vaart en welke inspanningen er van hen verlangd worden. Het keuzemenu is dus simpel: of je doet mee, of niet. Klagen langs de zijlijn zonder met constructieve feedback of oplossingen te komen, is geen optie meer. Alle neuzen graag in dezelfde richting. Niet alleen maakt dit verandering gemakkelijker, een gedeelde richting bevordert de bedrijfscultuur. Overigens krijgt weerstand bij veranderingen vaak meer aandacht dan vertrouwen. Dat is vreemd, want weerstand is meestal het gevolg van een gebrek aan vertrouwen (wat weer voortvloeit uit onzekerheid). Het is dus zaak om dat vertrouwen op te bouwen. Dit doe je door open en eerlijk te communiceren en door mensen al tijdens het veranderingsproces

DO'S EN DON'TS VOOR EFFECTIEVE INTERNE COMMUNICATIE

Houd je communicatie simpel, concreet, eenduidig en persoonlijk. Vergeet Houd het eenvoudig en concreet, vermijd slogans, formaliteiten en jargon Communiceer de boodschap consistent, tijdig en constant onduidelijke vergezichten, Communicatie is interactief en zowel topdown als bottom-up vage slogans, formeel gedoe Geef ruimte voor feedback en managementjargon, want Ontwikkel en deel je visie met je medewerkers Denk niet dat iedereen begrijpt wat je bedoelt, verplaats je zo veel de kans is groot dat niemand mogelijk in de ontvanger van de boodschap begrijpt wat je nou eigenlijk Houd het zo persoonlijk mogelijk Stem de vorm af op de bedrijfscultuur bedoelt. Neem de tijd voor communicatie Ieder bedrijf is verschillend, Neem communicatie serieus elke werkgever houdt er een andere stijl van leidinggeven en communiceren op na. Interne communicatie In een vroeg stadium open is dus per definitie maatwerk en welke vorm je kaart spelen over toekomstige kiest hangt nauw samen met factoren als het type veranderingen is dan ook het organisatie, de bedrijfscultuur, de omvang, de afstand beste: de betrokkenen hebben zo tussen jou en de werkvloer, et cetera. Communicatie tijd om aan het idee te wennen neemt veel wegen: van memo's, bijeenkomsten, en eigen input te leveren. Uitstel vergaderingen en nieuwsbrieven in personeelsblad van communicatie of email tot berichten op intranet, via social media, bij ingrijpende het persoonlijke praatje bij de koffieautomaat of de veranderingen is de zeepkisttoespraak in de kantine. Maar waar je ook brandstof van de uiteindelijk voor kiest, zorg ervoor dat je boodschap geruchtenmachine. helder en consistent overkomt. Begin dus vroeg met interne Communicatie: geen topdown-dingetje communicatie Misschien wel de allerbelangrijkste vuistregel: interne en blijf gedurende het hele communicatie is geen eenrichtingsverkeer van traject communiceren. Besef directieven vanuit de top, maar eerder een interactieve daarbij goed dat na elk dialoog met de werkvloer. Dat tweerichtingsverkeer communicatiemoment de levert een werkgever belangrijke voordelen op, elke geruchtenmachine onmiddellijk feedback is immers een cadeautje. Je medewerkers weer aangaat, omdat elke voelen zich gehoord en serieus genomen. Ook kom je medewerker 'stiltes' na een er op die manier eerder achter wat werkt en wat niet, boodschap anders interpreteert. en ben je beter in staat om tijdig processen, trajecten of medewerkers bij te sturen. En last but zeker not least: je medewerkers kijken vaak vanuit andere LEZEN invalshoeken naar bepaalde zaken dan jij. Misschien heeft een van hen wel het Gouden Idee dat jij over het hoofd hebt gezien.

'Elke feedback is een cadeautje'

WIL JE MEER WETEN OVER INTERNE COMMUNICATIE? WE ZOCHTEN EEN AANTAL INTERESSANTE BOEKEN VOOR JE UIT. 'Basisboek Interne Communicatie' door Erik Reijnders 'Interne Communicatie bij verandering' door Huib Koeleman 'Handboek Interne Communicatie' van Eric Eggink 'Interne Communicatie bij veranderingen' door V. van Gils

resultaten te laten zien. Voor de werkgever betekent dat: ga voor het laaghangende fruit en communiceer al die successen uitgebreid. Communiceer op tijd, eerlijk en continu Belangrijk nieuws lekt altijd uit.

Vorm, het zusje van Inhoud Veel verandercommunicatie is net zo aantrekkelijk als een beschimmelde homp brood en schiet haar doel volledig voorbij. 'Death by PowerPoint' is een gevleugeld gezegde hoe het niet moet: ellenlange presentaties en een overkill aan slideshows.

Tot slot Over interne communicatie is een Mount Everest aan boeken en papers geschreven en hoewel menig consultant en communicatiewetenschapper er een dikbelegde boterham mee verdient, mislukt naar schatting zeventig Ă tachtig procent van de verandertrajecten. Veel oorzaken zijn terug te voeren op een gebrekkige of slecht doordachte interne communicatie. Toch hoef je geen raketgeleerde te zijn om het effectief vorm te geven. Je komt al een heel eind met een flinke dosis gezond verstand, een paar vuistregels en weten waar de valkuilen zitten. Kom je er desondanks niet uit, laat je dan adviseren door iemand met goede referenties en een bewezen track record. Baaz Magazine

43


ONTDEK HOE U SUCCESVOL EEN BEDRIJF (VER)KOOPT

alexvangroningen.nl

Zo (ver)koopt u succesvol een bedrijf Valkuilen om te vermijden De juiste waarde en prijs Fiscale en juridische (on)mogelijkheden De slimste financieringsconstructies

ACTIEF IN OVERNAMES TW E E D A A G SE C U RSU S V O O R D I R EC T I E, MAN AG EMEN T & O N D ER N EMER S

Volg deze cursus op een van de volgende data in NH Hotel Jan Tabak Bussum: 13 en 14 juni 2016 21 en 22 september 2016 28 en 29 november 2016

Meld u aan via AlexVanGroningen.nl


Business Strategy

Tekst Fleur Elliott

Hoeveel bordjes kun je omhoog houden? Ondernemers, maar ook werkgevers en werknemers, worstelen vaak met het vinden van een balans tussen werk en thuis. Ik hoor in mijn coachingspraktijk verhalen van 40+-vrouwen, veelal met kinderen, die de balans in hun werk- en privéleven kwijt zijn. Hierdoor hebben ze slapeloze nachten of andere stressgerelateerde klachten. eze vrouwelijke ondernemer (40+) is opgegroeid in een tijd waarin vanuit de overheid via posters op de schooldeuren werd geleerd: 'Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid'. Die overheid doelde toen op de keuze van meisjes voor exacte vakken. Met hoeveel procent de keuze voor exacte vakken is gestegen naar aanleiding van die campagne, dat weet ik niet, maar het is wel duidelijk dat in die betreffende

GASTEXPERT

Elliott GAST Fleur is coach en trainer van Daadkracht Coaching. www.daadkrachtcoaching.nl

jaren tachtig, meer dan ooit daarvoor, de (hoog) opgeleide meisjes hun kans pakten op de arbeidsmarkt. In dat opzicht was de campagne zeker een succes. Wat diezelfde overheid er niet bij vertelde, was dat die 'slimme meid' een kwart eeuw later naast haar vaak stressvolle werk én het huishouden én de kostbare kinderopvang én de 'ouderparticipatie' op school én sportclubs, ook de eventuele mantelzorg voor haar ouders erbij mag noteren in haar agenda. Toch is er vaak nog steeds het - wel of niet terechte - feit dat zij zich voor al deze sociale verplichtingen het verantwoordelijkst voelt binnen de privérelatie, dus laat zij het landen op haar bordje. De vraag is: hoeveel bordjes kun je zonder problemen omhoog houden?

'Met duidelijkheid schep je helder verwachtingsmanagement'

Geen rolmodellen Wat dat betreft is de levensinvulling van deze vrouw een hele andere dan van haar eigen moeder in haar tijd.

En aangezien deze generatie X geen rolmodellen heeft hoe hun moeders met deze verplichtingen zijn omgegaan, moeten zij het dus zelf uitzoeken. Want ook het werk is tegenwoordig vaak 24/7 en is stressvoller geworden. Ondanks dat de crisis nagenoeg voorbij is, wordt de druk vanuit onder meer de klanten nog steeds flink opgevoerd. Met minder mensen hetzelfde werk doen tegen vaak dezelfde beloning als enkele jaren geleden. Als je daarnaast ook nog de sociale druk ervaart van de participatiemaatschappij, dan kan het je soms allemaal te veel worden en ligt een burn-out op de loer. Grenzen stellen Wat gaat de overheid eraan doen om dit te voorkomen? Wat gaan de opdrachtgevers doen om dit te voorkomen? Wat gaan de scholen en de sportclubs doen om dit te voorkomen? Ik denk dat we de antwoorden hierop wel kunnen raden. De vraag zal dus moeten zijn: wat kan zij doen om dit te voorkomen? Keuzes maken en grenzen stellen. Zowel in de privésituatie als op het werk is het van belang dat ze prioriteiten gaat stellen en leert om 'nee' te zeggen, om daarmee haar eigen grenzen aan te geven. Het kan spannend zijn om zo'n gesprek aan te gaan uit angst voor negatieve consequenties, maar met duidelijkheid schep je helder verwachtingsmanagement.

Baaz Magazine

45


Business Strategy

Franchising: de voor- en nadelen Er is veel te doen rondom franchising en dat is niet altijd in de meest positieve zin. Toch biedt deze vorm van ondernemen naast enkele nadelen, vele voordelen. Want waarom zou je onderdeel willen en kunnen zijn van een franchiseformule? Wat zijn de valkuilen, de tips en de ervaringsverhalen? TEKST

Bart Remmers

e spreken Romana Engeman, algemeen directeur van de Nederlandse Franchise Vereniging (NFV). Deze overkoepelende belangenorganisatie vertegenwoordigt het merendeel van de toonaangevende franchisegevers in food, non-food, dienstverlening, horeca en gezondheidszorg. We vragen als eerste wat zij verwacht voor dit nog vrij jonge jaar.

46

Baaz Magazine

'Je hebt als franchisegever en franchisenemer natuurlijk te maken met de trends in de economie en samenleving. 2016 is voor enkele retailformules zeer lastig begonnen. Dat heeft van alles te maken met ontwikkeling in retail en de veranderingen in koopgedrag van consumenten. Als bedrijf moet je altijd inspelen op deze marktontwikkelingen. Zorg dat je een goed productaanbod hebt, een aanbod waar de klant tevreden mee is en dat de klant positief verrast.' Lokale markt Bovenstaande geldt voor alle ondernemers, ook voor franchisenemers. 'Je maakt gebruik van het door de franchisegever ontwikkelde concept – een businessconcept dat door de franchisenemer op lokaal niveau wordt toegepast. Op die manier koppel je twee sterke zaken aan elkaar. Aan de ene kant een ontwikkeld merk met alle voordelen van dien en aan de andere kant de ondernemer die het klantcontact op de lokale markt kan exploiteren. Daarmee zie je dat franchising in de breedste vorm een succesvollere ondernemingsvorm is dan een groot concern met eigen filialen of een alleenstaand winkeltje waarvoor je alles zelf moet doen. Je hebt er als startende ondernemer veel baat bij wanneer je je bij een formule aansluit. Let op: sluit je wel aan bij een formule die beter scoort dan het marktgemiddelde. En bekijk goed of de formule genoeg aansluit op jouw interesse en kennisgebied.' Uitgekiende werving Wanneer we kijken naar de relatief nieuwe groep franchisenemers, ziet de NFV-directeur twee belangrijke ontwikkelingen. Een deel van deze groep bestaat uit ondernemers die vanuit een zzp-positie de franchising ingaan of mensen zonder werk die het franchisenemen als baan zien. 'Maar dat is een verkeerde zienswijze', zegt Romana. 'Het is juist gÊÊn baan. Je bent een ondernemer. Dat is wat franchisegevers zoeken. Mensen die zelfstandig een lokale business runnen en een goede klik hebben met de formule. Dat vraagt om een zeer uitgekiende werving.'

UIT DE PRAKTIJK:

BAGELS & BEANS

Natuurlijk willen we ook het verhaal van een franchisenemer uit de praktijk horen. Wat is zo aantrekkelijk aan deze vorm van ondernemen? We vragen het Anuradha Karmo, franchisenemer van Bagels & Beans aan de Ruyschstraat in Amsterdam. 'Het is heerlijk. Ik doe het sinds augustus 2008 en het bevalt me nog steeds. In eerste instantie zou ik het alleen runnen, maar dat werd toch al gauw samen met mijn man Robbert. Ontzettend leuk om te doen.' 'Het mooie aan Bagels & Beans is dat iedereen in Amsterdam het kent. Het is inmiddels een begrip. Een ander voordeel is dat je in het begin een beetje kunt afkijken. Wij zijn dan ook bij heel wat filialen langs geweest. Daarna gingen wij zelf op zoek naar een nieuwe ruimte in Amsterdam-Oost. Toeval of niet: de ruimte die wij voor ogen hadden, was beschikbaar. Toen ging het pas echt snel.' Enorme basis Nog een voordeel van franchising? Anuradha hoeft er niet lang over na te denken. 'Het is een formule. Er is al een enorme basis. Toch is er genoeg ruimte om te overleggen: wil je iets aanpassen, zijn er zaken die niet of juist wel lopen, wat is de nieuwe actiebagel en wat zijn de laatste sapjes? Alles wat je normaal in je eentje moet bedenken, staat er nu al. Het concept staat er, de leveranciers zijn er al. Je hoeft het wiel niet meer opnieuw uit te vinden en loopt niet tegen kinderziektes aan. En toch is er nog vrijheid. Een eigen bagelbroodje of sap bedenken? Dat kan gewoon.' Ook kan Bagels & Beans helpen bij het businessplan. 'Je rolt er zo in. Na eerst zes weken stage gelopen te hebben in een bestaande Bagels & Beans en een barista-training gevolgd te hebben, kun je starten met je eigen zaak. Dus nadelen aan franchising? Ik zie ze tot op heden niet, anders waren wij er wel mee gestopt. Het is hard werken, maar het geeft je enorm veel voldoening.'


'Het is juist gĂŠĂŠn baan, je bent een ondernemer' Om startende franchisenemers beslagen ten ijs te laten komen, geeft de NFV de cursus 'Franchise en Finance'. 'Die cursus geeft hen inzicht in wat franchise is en wat het betekent in financiĂŤle zin. Je ziet dan vaak wat er allemaal mis kan gaan. Wat ik wel eens merk is dat men verliefd wordt op de formule. En je weet het: liefde maakt blind. Juist daarom moet je absoluut goed voorbereid beginnen als franchisenemer. Weet waar je instapt, wat de formule inhoudt, wat zijn de investeringskosten, de prognoses en doe vooral ook onderzoek naar de plaats waar je je onderneming wilt vestigen. Kortom, er komt erg veel bij kijken. Wanneer een baan je niet bevalt,

stap je vrij gemakkelijk op. Franchisenemen vereist een langdurige relatie, een investering van twee kanten waar je niet snel afscheid van kunt nemen.' Dienstverlening Ziet de directeur trends in franchising? Een bepaalde vorm steeds vaker en een andere vorm juist minder?

'Ja. Iets dat je veel ziet is een grote opkomst van formules in de dienstverlening. Juist daar zie je dat er veel bedrijven komen, maar ook vrij snel weer verdwijnen. Een dienstverleningformule heeft als voordeel dat de investeringskosten lager zijn in vergelijking met retail of horeca', vertelt Romana. 'Op lokaal

HEMA EN DA

Het gaat niet altijd goed tussen franchisegevers en -nemers. Zo was er jarenlang onenigheid tussen HEMA en haar franchisenemers. Het conflict ging over de prijzen die het hoofdkantoor in rekening bracht voor onder meer brood en gebak, de hoogte van de aan de franchisenemers doorberekende marketingkosten en de opbrengst van de webshop. De ondernemers kregen 19 miljoen euro compensatie van de warenhuisketen. De ruzie tussen de DA Retailgroep en de franchisenemers heeft de drogisterijketen voor een belangrijk deel de das om gedaan. Het conflict ontstond toen het bedrijf met plannen kwam voor het uitrollen van een nieuwe formule. Verschillende franchisenemers beschouwden dat als een inbreuk op de contracten die ze waren aangegaan.

Starbucks Coffee Franchise

niveau zie je de opkomst van franchiseformules in de zorg. Denk aan lokale zorginitiatieven, buurtzorg is daar een voorbeeld van.' Momenteel telt Nederland zo'n 750 verschillende franchiseformules met bijna dertigduizend vestigingen waar in totaal zo'n 30 miljard euro in omgaat. 'Het gaat echt wel ergens over', verduidelijkt Romana. 'Het is een erg succesvol businessmodel. In tegenstelling tot wat je zou denken na de berichtgeving rondom failliete ketens, gaat het nog steeds prima met franchising. Deze vorm van ondernemen biedt perspectief en mogelijkheden en leidt vaak tot goede resultaten.' Baaz Magazine

47


Business Strategy

Tekst Peter GĂźldenpfennig

Kritieke prestatie-indicator

DE PRESTATIES VAN JOUW BEDRIJF IN KAART GEBRACHT Je hebt een

succesvol bedrijf en dat wil je graag zo houden. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Immers, waar begin je met meten en wat ga je precies meten? En wanneer je gemeten hebt, hoe bepaal je dan hoe succesvol je eigenlijk bent? Hier komt de kritieke prestatie-indicator (kpi) om de hoek kijken, een meetbaar resultaat dat vooraf wordt opgesteld. Elke organisatie krijgt er vroeg of laat mee te maken. Er moet een reorganisatie plaatsvinden of de markt verandert zodanig dat een bedrijf mee moet veranderen. Dit is nogal wat, want zomaar het roer omgooien kan de doodsteek voor je bedrijf zijn. Daarom moet je goed in kaart brengen wat je bedrijf nodig

heeft. Daarbij gaat het er niet alleen om hoe jouw bedrijf presteert en kan verbeteren ten opzichte van de markt waarbinnen het beweegt, maar ook om hoe jouw personeel presteert en mogelijk kan presteren wanneer er veranderingen doorgevoerd worden.

Bepaal waar jouw bedrijf staat Om Ăźberhaupt aan de slag te kunnen gaan met kpi's, deze te meten en de resultaten te vieren (of te betreuren), zal je eerst jouw organisatie in kaart moeten brengen. Vragen als 'hoe verhoudt mijn bedrijf zich tot de directe concurrentie' en 'wat moet verbeteren' moeten beantwoord zijn voordat je aan kpi's gaat denken. Hierna analyseer je de drie belangrijkste redenen om de kpi's op te kanaliseren. Langetermijndoelen Bij het verkrijgen van een goed beeld over je eigen bedrijf zal je een doel voor de lange termijn moeten bedenken. Wil je bijvoorbeeld groeien of wil je vooral je winst verhogen? Wellicht 1

denk je aan een overname of wil je uitbreiden naar het buitenland. 2 Kortetermijndoelen Langetermijndoelen zijn helaas niet altijd concreet. Bovendien zijn ze onderhevig aan veranderingen, want wanneer de markt verandert en jouw bedrijf mee moet veranderen, zal je ook jouw langetermijndoelen

moeten bijsturen. Uit je langetermijndoelen zal je daarom doelen voor de korte termijn moeten destilleren. Dit zijn doelen die haalbaar zijn binnen een gesteld tijdstraject en waarmee je dus direct uit de voeten kunt. Denk bijvoorbeeld aan een concrete omzetstijging die binnen de komende twaalf maanden gehaald moet worden. In het

SUCCESVOL KPI'S IMPLEMENTEREN: 10 TIPS

De relatie tussen de doelen en de kpi's moet duidelijk zijn De kpi moet de meetwaarde bepalen Betrek je medewerkers vanaf het begin bij het implementeren van kpi's Visualiseer je kpi's Vermijd micromanagement Stel realistische doelen Wees flexibel met kpi's, deze moeten kunnen veranderen Kpi's moeten de organisatie en haar visie en doelen dienen, niet andersom Koppel resultaten (goed of slecht) direct terug naar de stakeholders Durf te reageren op trends, daar zijn kpi's voor

De kpi's bepalen Jouw lange- en kortetermijndoelen in combinatie met de stakeholders stellen je in staat kpi's op te stellen. Dit zijn feitelijk meetbare resultaten die leiden tot het eerder opgestelde kortetermijndoel. Een voorbeeld: jouw organisatie, een middelgroot bedrijf gespecialiseerd in printoplossingen voor het bedrijfsleven, wil graag groeien en wil dit gerealiseerd zien voor het einde van het volgende jaar. Je kent de positie van jouw bedrijf in de markt en beseft dat je personeel aan moet nemen en op de juiste plek moet positioneren binnen jouw bedrijf om de groei te kunnen realiseren. Hiervoor heb je doelen opgesteld die er zo uitzien:

48

Baaz Magazine

traject naar het behalen van het doel op de lange termijn kunnen meerdere korte termijndoelen elkaar opvolgen. Sterker nog: dit is meestal het geval, aangezien de kortetermijndoelen logisch volgen uit het doel voor de lange termijn. 3 Stakeholders De stakeholders zijn in feite alle personen die geraakt gaan worden door de uiteindelijke resultaten waartoe de kpi's moeten leiden. Dat kan de leiding binnen een bedrijf zijn, het personeel, maar ook de klanten. Het ligt er maar net aan wat je doelen zijn.

LANGE TERMIJN: Groei van de organisatie realiseren KORTE TERMIJN: Een HR-manager aantrekken; personeel aannemen voor strategische positionering binnen de organisatie KPI: Omzetstijging meten


Uiteraard worden de kortetermijndoelen naast de bedrijfsstrategie gelegd om te kijken of deze haalbaar zijn

en bijvoorbeeld niet andere onderdelen van de organisatie lamleggen. Zo kan herpositionering van personeel binnen een

organisatie een goed idee lijken, omdat de talenten van een werknemer op een andere plek beter tot hun recht komen. Maar als hierdoor een vacuĂźm ontstaat op een andere belangrijke positie in de organisatie, schiet je nog niets op. Dit zou je moeten ondervangen door eerder in het proces de stakeholders vast te stellen. In het voorbeeld wil je de kpi's kunnen vaststellen naar gelang de groei steeds meer gerealiseerd wordt. Hierin schuilt het grootste gevaar, want hoewel je met middelen de groei zou kunnen meten (de omzet neemt toe), betekent dit niet per se dat je succesvol aan het groeien bent. Want misschien neemt de hoeveelheid personeel, in essentie activa en geen kostenpost binnen je bedrijf, wel toe en stijgt de omzet. Als de winst hierdoor daalt, gaat er iets verkeerd. Je wilt dit continu kunnen meten met kpi's, bijvoorbeeld door doelen te stellen aan de groei van de omzet, maar als hierbij geen rekening met de winst wordt gehouden, biedt de kpi een foutieve weergave van de realiteit, en dat wil je niet. Zeker niet als dit leidt tot een uiteindelijk faillissement.

SOFTWARE

SIMPLEKPI www.simplekpi.com

KPI FIRE www.kpifire.com

VISUAL KPI transpara.com

Gebruik tools voor de kpi's Om een foutieve weergave van de realiteit te voorkomen en tegelijkertijd constant je prestaties in de gaten te houden om te zien of je daadwerkelijk dichter bij je doelen komt, is er software verkrijgbaar. Een voorbeeld van een dergelijk softwarepakket is SimpleKPI. Dit pakket is, zoals de naam al impliceert, simpel in gebruik. Binnen de software maak je zogenaamde Dashboards aan, een visualisering van vooraf gedefinieerde kpi's. Je krijgt in realtime inzicht in de voortgang die je maakt. SimpleKPI is geschikt voor elke organisatie, mede doordat je zelf via widgets

kunt kiezen wat je op het Dashboard ziet. De software is hierdoor ook erg geschikt om op een monitor te draaien op afdelingen waar de kpi's van belang zijn. Zo weet iedereen precies waar de organisatie staat met betrekking tot het halen van doelen. KPI Fire is net zo visueel ingesteld als SimpleKPI, maar geeft je meer opties om kpi's in te stellen. Een ander groot voordeel van KPI Fire is de focus op teamwork. Zo biedt de software de mogelijkheid om ook lopende projecten in de gaten te houden door een bepaalde prioriteit aan een project te hangen. Zo weet het hele team steeds

waar de focus op moet liggen om succesvol een doel te bereiken. Bovendien geeft het je de optie om kpi's per project in te stellen. Transpara levert met VisualKPI waarschijnlijk het ingewikkeldste pakket, maar geeft je ook totale vrijheid in welke kpi's je wilt instellen en hoe je deze wilt visualiseren. Interessant is de mogelijkheid om kpi-trends weer te geven, waarbij je een grafiek voorgeschoteld krijgt die de voortgang bijhoudt over een bepaalde periode om je doel te bereiken. Dit is met name handig om doelen bij te sturen waar nodig, door te reageren op trends die

zich in het verleden hebben voorgedaan.

Jouw winst ligt in je kpi's Tot slot is het belangrijk om te vermelden hoe flexibel inzetbaar kpi's zijn. Ongeacht wat voor organisatie je hebt of hoe groot die is, zorgen kpi's ervoor dat je grip krijgt op de door jouw gestelde doelen en dat ook jouw medewerkers weten wat er van hen verwacht wordt. Met slim en goed gebruik van kpi's, desnoods met behulp van software, liggen jouw doelen binnen handbereik. Dat is voor elke organisatie winst. Baaz Magazine

49


Tech

Tekst Peter Güldenpfennig

ROBOTISERING IN HET MKB?

YES PLEASE!

De Terminator- en Matrix-films hebben alles verpest wat maar met kunstmatige intelligentie en robots te maken heeft. De angst voor robots die menselijke taken steeds meer overnemen, groeit. Onterecht, want robots kunnen veel betekenen voor bedrijven, ook in het mkb. n Japan opende in 2015 Henn-na, het allereerste robothotel ter wereld. 99 procent van de werknemers is mechanisch. Van de medewerkers achter de receptie tot het hulpje in de hotelkamer, het zijn allemaal robots. Wat ontbreekt is de menselijke warmte, maar daar komt wel een hoop efficiëntie voor terug. Verkeerd denken Hoewel de meeste mensen wel de voordelen inzien van robots zoals in hotel Henn-na, worden de voordelen meteen aan de kant geschoven voor de angst die de boventoon voert met betrekking tot robots. Zo zouden ze plekken innemen van menselijke werknemers, waardoor het banentekort oploopt, zijn ze onbetrouwbaar en mist vooral de al eerder genoemde menselijke warmte. Hoewel dat laatste klopt, denken we verkeerd over robots. Een robot kan gebouwd worden zoals we zelf willen en kan daarom ook alle taken uitvoeren die we de robot geven, alleen als de bouw en programmering van de robot dat toestaat, natuurlijk. Een robot als werknemer Dat een robot als werknemer verrijkend kan zijn binnen een

50

Baaz Magazine

organisatie bewijst Cargill. Het bedrijf is gespecialiseerd in het leveren van producten en services voor diverse markten, met name op agrarisch en farmaceutisch gebied. In 2013 had het bedrijf last van een enorm personeelsverloop in de Cargill-fabriek in New Richland, Minnesota. De reden? Het opzakken van producten, wat werd gedaan met een complexe, door mensen bestuurde machine. Het was lastig de machine onder controle te krijgen en uiteindelijk bleek het werk bijzonder repetitief en saai. Dus gingen mensen zo snel ze konden op zoek naar een andere positie

het vervelende werk wat daarvoor door mensen gedaan werd. Het resultaat? De werknemerstevredenheid steeg samen met de productiviteit, terwijl downtime van het productieproces werd teruggedrongen. Beveiliging ERMA is geschikt voor productiewerk op grote schaal, maar hoe zit het met andersoortige mechanische medewerkers? Het Nederlandse Robot Security Systems in Den Haag ontwikkelde SAM. Het is een afkorting voor Secure Autonome Mobile

MEDEWERKER VAN DE TOEKOMST?

Of robots echt de medewerkers van de toekomst worden, moet nog blijken. Feit is: robots zijn duur, en de inzet van robots is alleen in markten doorgedrongen waar er noodzaak voor was. Denk aan assemblage of het werken met gevaarlijke stoffen. Een robot die jouw accountant werk uit handen neemt, zal nog wel even op zich laten wachten.

in het bedrijf of zelfs een andere baan. John Jones, procestechnologieleider bij Cargill, besloot hier iets aan te doen. Samen met Luke Reynolds, teamleider bij Cargill en een machineleverancier in Minneapolis, ontwikkelden ze ERMA, afkorting voor Economic Robotic Mechanical Assembler. Deze robot deed 24 uur per dag, zeven dagen per week niets anders dan

en werkt als een intelligente security-oplossing. SAM controleert en registreert menselijke beweging terwijl het autonoom gebieden en gebouwen kan beveiligen. De robot is te integreren binnen een bestaande beveiligingsinfrastructuur en kan aangesloten worden op een monitoringsysteem. Hij ontwijkt obstakels en kan voorzien worden van

allerhande sensoren om rook of gifstoffen op te merken. Ook is de robot uitgerust met een RFID-lezer, die gebruikt kan worden om mensen om hun identiteitskaart te vragen als SAM iemand opmerkt. Gastvrijheid Voor organisaties die op zoek zijn naar een meer menselijke robot, is Pepper een goede oplossing. Deze robot, ontwikkeld door Aldebaran, herkent menselijke emotie en stemt daar zijn gedrag op af. Dit is effectief, want in Japan wordt de robot al volop ingezet in winkels van bijvoorbeeld Nestlé, om bezoekers te informeren over nieuwe producten. Ook de zorg heeft baat bij menselijke robots. De grotere broer van Pepper, Romeo, is 140 centimeter groot en is ontwikkeld om oudere mensen te ondersteunen in hun dagelijkse leven. Hij opent deuren, kan de trap op lopen en objecten oppakken. Een dergelijke robot kan daarnaast natuurlijk prima dienst doen in het bedrijfsleven, als gastheer of medewerker voor de vervelende klusjes. De robot ondersteunt dan het huidige personeel en zeg nou zelf, daar kan toch geen enkele organisatie nee tegen zeggen?


Tech

Tekst Daan de Winter

'Klanten krijgen voor hun nieuwe hardware twee jaar lang technische ondersteuning op locatie'

ASUSPRO: krachtige desktop-pc's voor bedrijven

hebben, bijvoorbeeld om snel nieuwe werkplekken uit te kunnen rollen. Van het mkb en scholen tot banken en overheden, ASUSPRO heeft altijd een passende oplossing.

het begin van dit stuk al: een ander belangrijk voordeel van ASUSPROpc's is het bescheiden prijskaartje. De prijzen van modellen als de D510MT zijn zeer competitief, zeker met de kwaliteit van de hardware in het achterhoofd. En ook als het op het beheer aankomt, loopt ASUS voorop. Met ASUS Business Manager krijgen beheerders bijvoorbeeld de controle over de desktop die nodig is om de ictomgeving veilig te houden. Bovendien is dit alles-in-ĂŠĂŠn-beheersysteem gemakkelijk uit te breiden. Nog niet overtuigd? De budgetvriendelijke desktop-pc's uit de ASUSPRO-lijn zijn eenvoudig te installeren en worden aan allerlei tests onderworpen om te garanderen dat ze stabiel staan, zo min mogelijk geluid maken, tegen een stootje kunnen en bestand zijn tegen temperatuurwisselingen.

Onderscheiden In de huidige markt voor Als ondernemer kun je bijna niet zakelijke desktop-pc's is het verdomd lastig zonder desktop-pc's, maar het om je als fabrikant te selecteren van de juiste hardware onderscheiden van de concurrentie. Natuurlijk voor op de zaak lijkt een hels karwei. zijn functionaliteit Is dat eigenlijk wel zo? ASUS wil de en technische keuze makkelijker maken en brengt hoogwaardigheid Mobiele apparaten belangrijk, maar het is daarom de ASUSPRO-lijn onder de Er zijn natuurlijk ook ondernemers lastig om alleen daarmee aandacht. Deze desktops bieden een die vaak onderweg zijn en daardoor op te vallen. Gelukkig heeft behoefte hebben aan devices die ASUS een aantal troeven in veelvoud aan functies tegen een makkelijk overal mee naartoe kunnen handen die de Taiwanese aantrekkelijke prijs. worden genomen. Zij hoeven zeker niet grootmacht toch een elders te kijken, want ook streepje voor ASUS mag gerust een ijzersterk merk op het gebied van mobiele geven op andere fabrikanten. worden genoemd. Het Taiwanese apparaten als notebooks, De eerste troef is de service. MEER bedrijf werd in 1989 opgericht ultrabooks en tablets heeft Die is bij ASUS namelijk en is sindsdien uitgegroeid tot de ASUS een breed scala aan zeer omvangrijk en wordt nummer vier op de wereldwijde pczakelijke producten in haar standaard geleverd, al vanaf MEER DAN markt. ASUS staat bekend om haar assortiment. Uiteraard de instapmodellen. Klanten DE D510MT innovatieve producten die topkwaliteit blijven de genoemde krijgen voor hun nieuwe In hetzelfde segment als de D510MT bevindt combineren met een fraai design. kernwaarden van het bedrijf, hardware twee jaar lang zich ook de B-serie. Deze eigenschappen kunnen ook zoals een uitstekende prijstechnische ondersteuning De desktop-pc's uit de B-serie bieden uitgebreide worden toegeschreven aan de zakelijke kwaliteitverhouding en de op locatie. Een fijn staaltje opties op het gebied desktop-pc's uit de ASUSPRO-serie. Zo nadruk op service, ook bij service dat normaal van energiebesparing, is er de D510MT, een model dat qua deze producten overeind. gesproken voorbehouden productiviteit, beveiliging en beheer. Net als de D510MT prijs gericht is op kleinere bedrijven, Voor meer informatie over is aan grotere organisaties, zijn ze voorzien van een maar qua functies zeer compleet is. de ASUSPRO-serie en de maar dankzij ASUS nu Intel Core-processor van de vierde generatie en de Net als de andere ASUSPRO-desktopoverige hardware van ASUS ook voor het mkb binnen belangrijkste poorten, zoals pc's is de D510MT uitermate geschikt kun je onder meer terecht op handbereik is. usb en HDMI. Vraag naar de voor organisaties die flexibiliteit nodig asus.com/nl We benoemden het aan prijzen bij jouw reseller. Baaz Magazine

51


Tech

Moderne telecommunicatie. Steeds meer ondernemingen kiezen voor deze vorm. Het biedt vele voordelen ten opzichte van de ouderwetse telefoonlijn. Speakup is specialist en kan ons zeker vertellen wat die voordelen nu precies zijn. 'Wij zijn gewoon realistisch genoeg om te begrijpen dat je niet altijd beschikbaar kunt of wilt zijn, dat "nu even niet"-moment.'

DE OPTIMALE BEREIKBAARHEID BINNEN HANDBEREIK

Het Enschedese Speakup is sinds jaren een specialist op het gebied van moderne telecommunicatie. Het bedrijf heeft een schat aan ervaring met het bedenken van de 'ultieme telecommunicatieoplossingen'. Samen met de partner en eindgebruiker wordt gekeken wat de individuele wensen en behoeften zijn, zodat het platform van Speakup iedereen binnen een bedrijf op de juiste manier kan bedienen. Met VoIP – het staat voor 'Voice over Internet Protocol'- bel je simpel gezegd via het internet. Daardoor heb je geen dure analoge telefoonlijn meer nodig om te kunnen bellen. De kwaliteit is volgens Speakup net zo goed als bij een ouderwetse telefoonlijn en vaak zelfs beter, echter met veel meer mogelijkheden doordat je de intelligente techniek voor je laat werken. Specialist naast de eindgebruiker We gaan met Giuseppe Levatino, commercieel manager van Speakup, verder in op de voordelen van zakelijke telecommunicatie. Specifieker gesteld: wat zijn de voordelen voor de lezers van Baaz, ondernemers uit het mkb en startups? Werkt Speakup op een andere manier met hen samen in vergelijking met de grote jongens? 'Nee! Dat is juist het specifieke van onze dienstverlening', antwoordt Giuseppe resoluut. 'De basis is in principe altijd hetzelfde. Van een onderneming bestaande uit één persoon tot zo groot je het bedrijf maar wilt hebben. Wel heb je altijd meerdere nummers nodig om telefoonnummers aan elkaar te koppelen en data te meten. Bij twee of drie nummers is de intelligentie al toepasbaar.' Wat Speakup volgens Giuseppe zo bijzonder maakt, is het feit dat de

52

Baaz Magazine

TEKST

Bart Remmers

specialist naast de klant staat. Wanneer het nodig is, wordt er steeds weer meegedacht met de eindgebruiker. Ook over de toekomst. De bedoeling is dat je als onderneming groeit in de toekomst. De vraag is vaak hoe je dat schaalbaar maakt. En daar komt de kennis en service van Speakup om de hoek kijken. In de basis wordt telecommunicatie gezien als nutsvoorziening. 'Deels snappen we dat. Telecommunicatie moet het simpelweg altijd goed doen. 24 uur per dag, zeven dagen in de week. Maar daar begint ons verhaal pas', gaat Giuseppe verder. 'De intelligentie en de oplossingen die achter de geboden telecommunicatie zitten, zijn minstens zo belangrijk en interessant. En het wordt alleen maar interessanter wanneer je kunt schalen

'Anno 2016 is het eigenlijk niet meer nodig om een voicemailbox te krijgen' en meten. Op die manier kun je voor elke eindgebruiker aan de slag met belplannen en kun je de data meten. Data tussen twee of drie collega's of voor een compleet groot kantoor.' Het allerbelangrijkste is echter de bereikbaarheid, geeft Giuseppe nog eens aan. 'Anno 2016 is het eigenlijk niet meer nodig om een voicemailbox te krijgen.'

Voor iedereen toepasbaar Is het nu zo dat (vrij) jonge en startende bedrijven sneller vallen voor de voordelen van de moderne telecommunicatie dan grotere bedrijven die al lange tijd bestaan? 'Dat is deels waar. Kijk, je moet het vergelijken met vroeger, toen er nog geen e-mail was, of zelfs geen internet. Je zag dat men er toen ook langzaam aan moest wennen. Dat is een beetje vergelijkbaar met wat je de laatste jaren ziet met de traditionele telefonie en de telecommunicatie van nu die wij als Speakup bieden', verduidelijkt Giuseppe. Gebruikers moeten wennen aan de nieuwe mogelijkheden en willen eigenlijk niet meer terug zodra het gemak ervaren is. 'Maar nogmaals, moderne telecommunicatie is echt voor iedereen toepasbaar. Er zijn nog steeds ondernemingen die meerdere analoge toestellen en telefoonnummers in gebruik hebben. Ze hebben een privénummer, een zakelijk nummer en vaak is er nog een toestelletje op kantoor. Regelmatig nemen ze deze zelfs af bij verschillende aanbieders. De grap van ons moderne telecommunicatiesysteem is dat je met één telefoon rond kunt lopen en - waar je ook bent, waar je ook zit - alle telefoontjes die binnenkomen gemakkelijk routeert naar dat ene toestel dat jij bij je draagt! Ik kan me voorstellen dat wanneer je bezig bent met het opzetten van een onderneming, of je bent pas recent gestart, je op die manier ontzorgd wilt worden. Want je wilt in die fase niet constant hoeven na te denken of je wel bereikbaar bent. Je hebt genoeg andere belangrijke zaken aan je hoofd.


Tekst Auteur

TACHTIG PROCENT WORDT NIET OF NIET GOED AFGEHANDELD

'Telecommunicatie is niet langer een nutsvoorziening, maar een meetbare oplossing ten behoeve van de bedrijfsefficiëntie. Uit onderzoek blijkt dat tachtig procent van de inkomende gesprekken bij een bedrijf niet of niet goed wordt afgehandeld, of bij de verkeerde afdeling binnenkomt', vertelt Giuseppe. 'Als je in staat bent dat probleem op te lossen, zal je zien dat je klanttevredenheid omhoog schiet.'

GASTEXPERT

GAST Giuseppe Levatino

is commercieel manager van Speakup

Dat haakt perfect aan op wat Speakup biedt: je kunt letterlijk overal bereikbaar zijn zoals jij dat wilt.' Meetbaarheid van data Giuseppe zegt het al: een ander fiks voordeel van moderne telecommunicatie is de meetbaarheid van alle data die wordt opgeslagen middels het systeem. 'Ik geef je een voorbeeld: stel, je werkt met een verkoopteam. Dan is het ontzettend handig om onder meer meetbaar te maken hoe lang de gesprekken van het verkoopteam gemiddeld duren en waarom. Op die manier leer je van je eigen medewerkers wat het meest effectief is als het gaat om commercieel klantcontact. Dan hebben we het over een groter bedrijf, maar het systeem is eveneens nuttig voor een startup. Als die startup bestaat uit twee mensen, dan is het erg fijn dat wanneer iemand jou belt, en je niet kunt opnemen, hij direct wordt doorverbonden met je collega! Iemand belt met een vraag, is op zoek naar een oplossing en belt daarvoor jouw jonge onderneming op. Die persoon wil je niet kwijtraken door onbereikbaarheid.' Overigens wil Giuseppe benadrukken dat je als ondernemer niet 24/7 beschikbaar kunt zijn. Integendeel. 'Er zijn uitzonderingen, daar hebben we als Speakup onze theorieën over. Je hebt nu eenmaal momenten dat je even niet bereikbaar bent. Dat kan zijn wanneer je in een auto zit, of in

een vergadering. Maar het kan ook in de privésfeer liggen. Je bent met vakantie, je loopt op een golfbaan of hebt een middagje met je kinderen… Juist voor die momenten biedt Speakup ook meerwaarde. Jouw onderneming moet bereikbaar blijven. Dus ook al kun jij de telefoon niet opnemen, dan zorgt ons systeem ervoor dat je collega wel kan opnemen.' Er zijn daarnaast altijd mensen die zo belangrijk zijn – je baas, een potentiële opdrachtgever of klant of je partner – dat je ze hoe dan ook te woord wilt staan. Ook al lig je aan dat zwembad in ZuidFrankrijk of sla je een balletje met een zakenrelatie. Geen probleem, ook deze uitzonderingen kunnen worden ingesteld. 'Je kunt het systeem letterlijk inrichten zoals jij dat wilt en daarmee ook je bereikbaarheid.' Een technische club De techniek – ook op het vlak van moderne telecommunicatie – gaat supersnel. Dat merkt men bij Speakup als geen ander. 'Van

oudsher zijn we een technische club. Een club die graag voorop loopt', verzekert Giuseppe ons. 'Zo staan we ook bekend binnen de branche en bij onze partners. Dat betekent dat we altijd de meest recente mogelijkheden willen toepassen. Partners en eindgebruikers willen dat we naast hen staan en adviseren wanneer nodig, een kennispartner zijn. We willen ook graag dat de mensen die bij ons aankloppen, vinden wat ze nodig hebben. Hun wens op het vlak van telecommunicatie proberen we dan ook steeds weer te realiseren.' 'Weet je wat grappig is? De gehele markt zit altijd op die bereikbaarheid, bereikbaarheid en bereikbaarheid. Je moet altijd maar bereikbaar zijn. Wij zijn gewoon realistisch genoeg om te begrijpen dat je niet altijd bereikbaar kunt of wilt zijn, dat "nu even niet"-moment. En in de telecommunicatie van nu moet je de eindgebruiker ook daarin kunnen ondersteunen!' Baaz Magazine

53


Tech

TEKST

KPN, Vebego en Redsalt maken slim schoonmaken mogelijk

De opkomst van het Internet of Things (IoT) staat op het punt onze wereld ingrijpend te veranderen. Ook het beroep van schoonmaker zal er in de toekomst waarschijnlijk heel anders uit komen te zien, want hij of zij maakt dan natuurlijk 'smart' schoon. Dat is het idee achter de SmartCart, een slimme schoonmaakkar die Vebego, Redsalt en KPN hebben ontwikkeld. Deze innovatie is op een bijzondere manier tot stand gekomen, namelijk tijdens een gezamenlijke 'hackathon' met de IoT Academy. 54

Baaz Magazine

De SmartCart mag gerust een fijn staaltje co-creatie worden genoemd. KPN bracht schoonmaakbedrijf Vebego, softwareontwikkelaar Redsalt en diverse andere partijen uit het veld samen voor een zogeheten hackathon van de IoT Academy, een innovatieve en creatieve workshop waarbij een dag lang in groepsverband werd gebrainstormd over de uitdaging om Vebego slimmer, sneller en gemakkelijker te laten werken. Deze hackathon zou een inspirerende ervaring blijken voor alle deelnemers. 'De samenwerking verliep heel goed', vertelt Peter Mudde, projectleider bij Vebego. 'Het was erg prettig om al die experts bij elkaar te hebben, met al die verschillende kennisdomeinen. Dat zorgde er namelijk voor dat we uit allerlei hoeken naar de casus konden kijken en het leverde nieuwe inzichten op.' Redsalt was als Internet of Things-specialist uitgenodigd voor de hackathon. Directeur Jan-Willem Deutekom is eveneens erg te spreken

Daan de Winter

over de bijeenkomst, die hij enthousiast omschrijft als een soort 'ideeëngenerator'. 'Er kwam ook een stukje presentatie bij kijken en er was een wedstrijdelement', zegt de topman. Een van de beste ideeën van de dag was een slimme schoonmaakkar die diverse omgevingsfactoren registreert terwijl hij door een gebouw rijdt, bijvoorbeeld over de luchtkwaliteit, het licht, de hoeveelheid stof en het wifi-bereik op een bepaalde plek. Door deze big data strategisch in te zetten, kan een schoonmaker efficiënter zijn werk doen. Want als je bijvoorbeeld weet op welke populaire werkplekken het meeste stof ligt, is ook duidelijk waar je het beste met schoonmaken kunt beginnen. De verbindende rol van KPN beperkt zich overigens zeker niet tot het bij elkaar brengen van bedrijven met ideeën en leveranciers van slimme devices. De slimme schoonmaakkar zelf maakt namelijk gebruik van het IoTnetwerk van KPN en gaat straks over op LoRa, een nieuw netwerk dat speciaal bedoeld is voor IoT-oplossingen. LoRa is een aanvulling op de bestaande 2G-, 3G- en 4G-netwerken. Het neemt belangrijke drempels weg, zoals de

'De SmartCart mag gerust een fijn staaltje co-creatie worden genoemd'


kosten en het energieverbruik, om talloze apparaten met het internet te verbinden. LoRa ging in november van vorig jaar live in Rotterdam en Den Haag. In het tweede kwartaal van 2016 zal het netwerk landelijk beschikbaar zijn. Opvallend is dat KPN besloot de uitrol te versnellen vanwege grote belangstelling uit het bedrijfsleven, de zoveelste aanwijzing dat het IoT door bedrijven steeds serieuzer wordt genomen. Prototype Het contact tussen Vebego en Redsalt tijdens de hackathon smaakte voor beide bedrijven naar meer. Redsalt bood aan een prototype van de slimme schoonmaakkar te maken. Zo gezegd, zo

'Door big data strategisch in te zetten, kan een schoonmaker efficiënter zijn werk doen' gedaan. Het bedrijf ontwikkelde onder meer een sensorbox en een backofficeapplicatie waarin alle verzamelde data komt te staan. 'Daarbij richtten we ons aan de ene kant op het registreren van de meetwaarden en aan de andere kant bouwden we algoritmes om de meetwaarden te kunnen interpreteren tot zinvolle informatie', legt Jan-Willem uit. Binnen acht weken was het prototype gerealiseerd. Mede door de vele positieve reacties op de SmartCart werd besloten het prototype verder door te ontwikkelen. Inmiddels zijn er al meerdere sensorboxen, elk met andere functies. En door die sensorboxen te koppelen aan het IoT-netwerk van KPN, is de SmartCart pas echt slim geworden. Voor Vebego vormt de SmartCart vooral een interessante aanvulling op bestaande projecten en ideeën. 'We waren al bezig met verschillende pilots waarbij we sensoren in een gebouw plaatsten, maar ons grote probleem was steeds dat het gebouw niet van ons was', zegt Roy Ploum, Business Development Manager Online bij Vebego. 'Dan hadden we tegen een klant moeten zeggen: "We gaan driehonderd kastjes bij jullie in het gebouw hangen." Niet dat we dat zouden

VEBEGO

Vebego, een afkorting voor Verenigde Bedrijven Goedmakers, is een internationaal opererend familiebedrijf in schoonmaak, facilitaire dienstverlening en de gezondheidszorg. Vebego is actief in meerdere landen, waaronder Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, België, Zwitserland en natuurlijk Nederland. In ons land is Vebego een van de grootste spelers op de schoonmaakmarkt. Tientallen bedrijven zijn onderdeel van Vebego, waaronder Hago, Assist en Alpheios. Vebego is zeer bevlogen als het op maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) aankomt. Dat uit zich niet alleen in zaken als energieverbruik, inkoop en mobiliteit, maar ook in het personeelsbeleid en de dienstverlening.

REDSALT

Redsalt is een vooraanstaand Nederlands softwarebedrijf dat zijn klanten ondersteunt met software-development, engineering en aanverwante it-diensten. De experts van Redsalt ontzorgen bedrijven onder meer door de ontwikkeling, de exploitatie en het onderhoud van bedrijfssystemen over te nemen. Bij Redsalt werken professionals en internationale specialisten op het gebied van automotive, telematica, embedded systems, draadloze toepassingen, front- en backend-oplossingen en het Internet of Things. Zij combineren hun brede kennis met een industriële achtergrond. Redsalt hecht veel waarde aan een duurzame en resultaatgerichte aanpak waarbij aandacht voor de klant vooropstaat.

KPN

Via het betrouwbare en veilige KPN-netwerk verbindt het Internet of Things mensen, organisaties en zelfs hele ketens om te helpen een 'slimmere' toekomst te creëren. KPN IoT levert diverse types connectiviteit om dingen te verbinden met het internet. Voorbeelden zijn Machine-2Machine en LoRa. Samen met IoTpartners levert KPN ook complete oplossingen, inclusief hardware, IoT-onlineplatform en simkaarten voor de diverse industrieën. Met andere woorden: KPN IoT maakt industrieën slim. Voorbeelden zijn Smart Health, Smart Cities en Smart Transport & Logistics. KPN IoT genereert realtime data en connectiviteit in elk businessproces om het verschil te kunnen maken. Zo draagt KPN bij aan de groei van organisaties.

hebben gedaan, maar daar loop je dan wel tegenaan. Een van de uitgangspunten tijdens de hackathon was dan ook: wat hebben we nu al in huis en kunnen we uitrusten met sensoren, zodat we ergens kunnen werken zonder dat we in een gebouw iets hoeven te veranderen?' Door een schoonmaakkar zo aan te passen dat die fungeert als een mobiele multisensor, dus. Van schoonmaker naar gezondmaker Voor alle duidelijkheid: het in de basis veelbelovende concept van de SmartCart is nog niet af. Peter benadrukt dat het nog steeds om een prototype gaat. Vebego verkent momenteel de mogelijkheden om de SmartCart als volwaardig product in de markt te zetten, al dan niet in combinatie met statische sensoren. Centraal staat de gedachte dat bedrijven in de toekomst verder kijken dan alleen of een bureau goed is schoongemaakt. Peter: 'Hoe kan onze schoonmaker uiteindelijk een gezondmaker worden? Door ervoor te zorgen dat een schoonmaker echt nadenkt en het schoonmaakbedrijf bijvoorbeeld meedenkt over gezondheidskenmerken van een medewerker, die wetenschappelijk bewezen onder andere wordt beïnvloed door de luchtkwaliteit. Dat is een totaal andere insteek.’ De gemene deler tussen alle omgevingsfactoren die een product als de SmartCart kan meten, is dat inzicht in die data facilitair managers en de medewerkers in een gebouw in staat stelt om hun productiviteit te

'Hoe kan onze schoonmaker uiteindelijk een gezondmaker worden?' verhogen. De toegevoegde waarde zit vooral in het slim inzetten van de gegenereerde data. Elk bedrijf heeft wat dat betreft zijn eigen eisen en voorkeuren. Het is een innovatief en ambitieus project met in theorie eindeloos veel verschillende toepassingen, maar Vebego staart zich er niet blind op. 'Wij zijn constant op zoek naar wat er in de wereld gebeurt en hoe we dat naar binnen kunnen trekken om ons bedrijf slimmer te maken', laat Roy weten. De SmartCart zelf wordt in mei gelanceerd tijdens schoonmaakbeurs Interclean in Amsterdam, maar geïnteresseerde bedrijven kunnen nu al contact opnemen met Vebego om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Baaz Magazine

55


Tech

Toshiba heeft een grootschalige nieuwe campagne gelanceerd: Make IT Work. Daarmee wil het bedrijf laten zien welke oplossingen het biedt om het gebruik van grote hoeveelheden techniek eenvoudiger en doeltreffender te maken. Ook is de line-up voor 2016 uitgebreid met een gloednieuwe lijn zakelijke notebooks. Martin Jansen, product marketingmanager B2B bij Toshiba, vertelde ons wat Make IT Work precies inhoudt. Het in 1875 opgerichte Toshiba levert IToplossingen binnen veel bedrijfstakken en is daarmee precies op de hoogte van wat er speelt op de werkvloer met betrekking tot de IT. Zo weet het bedrijf precies wat organisaties nodig hebben, dankzij de jarenlange kennis en ervaring in het verzorgen van de IT binnen bedrijven. 'Daardoor weten we ook dat er eigenlijk drie groepen beslissingsnemers zijn binnen een organisatie', legt Martin uit. 'Allereerst de gebruikers. Zij gaan voor productiviteit, connectiviteit en mobiliteit in de producten die zij gebruiken voor hun werk. Dan de administrators. Zij verzorgen het onderhoud en gaan met name voor gemakkelijke integratie in combinatie met goede beveiliging. En als laatste groep de organisatie zelf, die zowel de gebruikers als de administrators tegemoet wil komen in de behoeftes om productief hun werk te kunnen doen zonder budgetoverschrijdingen. Om alle drie deze groepen optimaal te bedienen, lanceren we de Make IT Work-campagne, om te laten zien wat ons portfolio aan mobiele devices kan betekenen voor een organisatie door de relatie tussen veiligheid, betrouwbaarheid, connectiviteit en duurzaamheid in elk device te onderstrepen. Dit leidt tot betrouwbare hardware die organisaties ook behoorlijk wat kosten bespaart. Hardware gaat langer mee en is makkelijker te integreren. Samen met de ontzorging van het beheer betekent dat een verlaging in de total cost of ownership.'

56

Baaz Magazine

Tekst Peter Güldenpfennig

TOSHIBA

IT MAKES

WORK

Portfolio Het portfolio van Toshiba bestaat uit vier zakelijke categorieën: Business Premium en Business Enhanced voor grote en middelgrote organisaties, en Business Advanced en Business voor middelgrote tot kleine organisaties. Elk device kent specifieke functies die passen bij de behoeftes van die categorie. Toch hebben alle categorieën ook iets met elkaar gemeen: de samenhang tussen veiligheid, betrouwbaarheid, connectiviteit en duurzaamheid. Veiligheid 'Toshiba besteedt veel aandacht aan de veiligheid binnen de mobiele devices', vertelt Martin. 'Zo wordt het BIOS bij ons inhouse geprogrammeerd en delen de devices binnen de categorie software-images en drivers. Dit komt het gemak en de veiligheid van de uitrol ontzettend ten goede. Daarnaast is het beheer gemakkelijk en veilig, waarbij meerdere beheersystemen ondersteund worden. Zo is ook de uitrol van onze hardware binnen dedicated infrastructuren snel en veilig te doen, en beheer achteraf levert geen problemen op.' Betrouwbaarheid Toshiba kan bogen op behoorlijk betrouwbare hardware. Hier is het bedrijf zo van overtuigd, dat men een reliability guarantee heeft ingesteld. Daarbij krijgt een afnemer het

product gerepareerd terug met het aankoopbedrag. 'We zijn niet voor niets zo overtuigd van onze producten. We onderwerpen ze aan testen, zoals H.A.L.T., drop- en spilltesten. Alle testen vallen onder het Toshiba Easyguardprincipe. Het idee hierachter is niet om de stevigste hardware mogelijk te maken, maar om ervoor te zorgen dat de data van onze klanten te allen tijde beschermd en bewaard blijft.' Connectiviteit Flexibiliteit en mobiliteit op de werkvloer vragen om goede connectiviteit, dat beaamt Martin ook. 'Daarom ondersteunt ons gehele portfolio alle wifi-standaarden, tot ac aan toe. Bovendien ondersteunen alle notebooks WiDi, waarmee je bijvoorbeeld draadloos beeld verzendt naar een HD-scherm. Notebooks in de Business Premium- en Business Enhanced-categorie ondersteunen Pro WiDi, wat in combinatie met de vProprocessors een extra laag beveiliging met zich meebrengt. Onze devices zijn daarnaast altijd voorzien van de benodigde full size-poorten. Dongles zijn daarmee overbodig.' Duurzaam De duurzaamheid die de devices van Toshiba organisaties bieden, slaat niet alleen op de robuustheid van de hardware zelf, maar ook op het zo lang mogelijk meegaan van de hardware wanneer stroom niet aanwezig is, zonder comfort te verliezen. 'Binnen de Business Premium- en Business

MAKE IT WORK

Met de Make IT Work-campagne toont Toshiba dat zij voor elke organisatie, zowel groot als klein, de perfecte oplossingen op IT-gebied kan leveren. Wil je meer weten over wat Toshiba voor jouw organisatie kan betekenen? Kijk dan op www.toshiba.nl/makeitwork

Enhanced-categorie hebben alle devices bijvoorbeeld een backlit keyboard', legt Martin uit. 'Maar de keyboards zijn ook spill-proof, kennen een goede travel en zijn ietwat gebogen voor typecomfort. Allemaal zaken die meetellen op de werkvloer.'


Tech

Tekst Peter Güldenpfennig

Elke organisatie waar veel met documenten en bestanden wordt gewerkt, heeft baat bij een nas (network attached storage), opslag binnen het bedrijfsnetwerk waar elke werknemer gebruik van kan maken. Maar een nas biedt zoveel meer: het kan je organisatie een ware productiviteitsboost geven. Wij gingen aan de slag met een nas van Synology, de DiskStation 216+, in combinatie met het besturingssysteem DiskStation Manager (DSM) 6.0.

EEN VOLLEDIGE PRODUCTIVITEITSSUITE MET SYNOLOGY DSM 6.0 n feite is een nas een computer en kun je er dus ook als zodanig mee werken. Synology is één van de bekendere leveranciers van nas-oplossingen. Met hun DiskStation-nassenlijn, die draaien op het eigen besturingssysteem DSM, laat Synology zien dat een nas een veelzijdig apparaat is, flexibel inzetbaar binnen elke denkbare situatie. Met DSM 6.0 wordt het systeem gebruiksvriendelijker dan ooit, waarbij de focus in het uiteindelijke product op de eindgebruiker ligt. Dit betekent dat zakelijke gebruikers met het systeem om kunnen gaan, ongeacht de aanwezige technische know-how. We lopen door enkele belangrijke features heen die jouw productiviteit een boost kunnen geven. Jouw bestanden binnen handbereik Wanneer je veel met bestanden werkt, wil je dat die veilig zijn, maar ook toegankelijk. In DSM vinden deze twee belangrijke

Kun je met Excel werken, dan kun je ook met SpreadSheet werken.

aspecten elkaar in de gloednieuwe Cloud Station 4. Je installeert deze als app binnen DSM vanuit een overzichtelijke marketplace die Synology elke gebruiker aanbiedt. Vervolgens kun je al je bestanden op welk device dan ook syncen met je nas. Op mobiele devices installeer je de DS Cloud-app, op je desktop Cloud Station Drive. Vervolgens kun je altijd bij de bestanden op je nas. Tevens biedt Cloud Station Backup je de mogelijkheid om vanaf je desktop of laptop bestanden te backuppen naar je nas. Het werkt extreem gebruiksvriendelijk en intuïtief. Met name de initiële installatie is lekker simpel. Zo installeer je bijvoorbeeld de

DS Cloud-app op je mobiele device het makkelijkst via je eigen netwerk. Ben je daarmee verbonden, dan vindt de app je nas vanzelf en hoef je verder niets in te stellen. Vanaf dan kun je altijd bij je eigen bestanden, mits je een netwerkverbinding hebt. Samenwerken en delen van bestanden Wil je jouw werk delen, dan biedt DSM 6.0 je deze optie via een pagina die je helemaal naar je eigen hand kunt zetten. Een handige feature wanneer je bijvoorbeeld samenwerkt aan projecten. Het instellen van een eigen achtergrond geeft de pagina een professionele uitstraling, mocht je dit voor je klanten

willen gebruiken. Overigens is het ook mogelijk voor anderen om jou bestanden te sturen zonder dat ze hiervoor aangemeld hoeven te zijn in DSM. Je maakt simpelweg een bestandsaanvraag aan waar je een verloopdatum aan hangt. Desgewenst kun je aan de aanvraag ook een wachtwoord hangen, zodat je weet dat het bestand van een vertrouwd contact komt. Productiviteit Naast veel opties voor het delen van bestanden, biedt Synology je een volledige suite aan productiviteitsapps. Synology SpreadSheet installeer je als package, waarna je niets meer nodig hebt dan je nas en een webbrowser. Kun je met Excel werken, dan kun je ook met SpreadSheet werken. Ook NoteStation is bijzonder handig, want je hebt notities en presentaties in één handig pakket bij de hand. Deze kun je ook als app in de Chromebrowser installeren, waarna je verder kunt werken, ook als je niet verbonden bent met het bedrijfsnetwerk.

DSM 6.0, GETEST OP DE DISKSTATION 216+ Wat nassen betreft heeft Synology altijd aandacht besteed aan de behuizing. Dat zit bij DiskStation 216+ ook helemaal goed. De behuizing is mooi slank, ondanks de ruimte voor twee schijven. Aan beide zijkanten is het Synology-logo netjes gestanst. Aan de voorkant vind je led-indicatoren voor de status (waarvan trouwens de felheid aan te passen is, leuke geste), de netwerkverbinding en aanwezigheid en activiteit van beide drive bays. Aan de voorkant tref je ook de magnetische sluiting aan waarachter beide bays schuilgaan. Verder

bevindt zich een usb 3.0-poort aan de voorkant. Aan de achterkant zitten een 1GbE lan-poort, twee usb 2.0-poorten en een eSatapoort. De naam zegt het al, de DiskStation 216+ behoort tot de plusserie van Synology, een serie die gericht is op de lange termijn. Dat betekent dus dat de benodigde schaalbaarheid aanwezig is als de behoefte naar meer opslag groeit. Bovendien gaat het apparaat lang mee vanwege het robuuste ontwerp en lange ondersteuning aan de softwarekant vanuit Synology.

In het kort: + Robuuste behuizing + Makkelijk en snel te installeren + Interessant voor zakelijke gebruikers + 4K-ondersteuning GA VOOR MEER INFORMATIE NAAR WWW.SYNOLOGY.COM

Baaz Magazine

57


Financials

Het nieuwe financieren Banken zijn nog huiverig met het verstrekken van kredieten. Nederlandse banken moeten bovendien van de Europese Commissie meer geld in kas houden nu er nieuwe regels zijn die het toezicht op banken verscherpen. Door kleine, verschillende leningen te stapelen, worden risico's van verkeerde leningen gespreid. Verder zijn er ook bedrijven in Nederland die helpen met het gestructureerd stapelen van leningen. Voor starters en mkb'ers zijn crowdfunding en leasen logische keuzes, voor de grotere bedrijven is factoring aantrekkelijker. Crowdfunding De ontwikkeling van crowdfunding heeft wereldwijd een behoorlijke vlucht genomen. De diversiteit aan platforms is zeer groot, maar vanuit de basis kunnen we drie vormen onderscheiden: crowdfunding op basis van donatie, op basis van lenen en op basis van aandelenparticipatie. Bij crowdfunding moet je onderneming vooral aan massa winnen en dat doe je door elke belegger, lener en participant voor je te winnen op het moment dat er voor ieder wat is. Deze diversiteit helpt de ontwikkeling en acceptatie van crowdfunding voor je onderneming. Om dit kapitaal te verwerven, bied je je project aan via een platform op internet en je vermeldt het benodigde bedrag erbij. Op deze manier kan iedereen investeren in

58

Baaz Magazine

FINANCIERING, MAAR DAN ANDERS GESTRUCTUREERD GELD STAPELEN Alternatieve financieringsmogelijkheden maken een sterke groei door en zorgen voor interessante ontwikkelingen in de financiĂŤle sector. Een volledig bancaire financiering is niet meer van deze tijd. Tegenwoordig worden steeds vaker alternatieve financieringsvormen, zoals crowdfunding, leasing, factoring en investeringsfondsen toegevoegd aan bankfinancieringen, dit wordt ook wel stapelen genoemd. Welke financieringsvormen er zoal zijn en hoe je die gestructureerd kunt stapelen, zetten wij hier uiteen. TEKST

Foppe Lycklama Ă Nijeholt

het project. Het idee erachter is dat veel particulieren een klein bedrag investeren en dat deze kleine investeringen bij elkaar het project volledig financieren. Starters en mkb'ers kunnen bij het 'Investeringsplein' bedragen tussen de 50.000 en 500.000 euro ophalen. Bij 'Symbid, the funding network' wordt

belegd tussen de twintig en 200.000 euro en bij 'Crowd About Now', partner van Incubator Leeuwarden, kan tussen nul en 50.000 euro worden gefinancierd. Dit zijn dan ook partijen met een AFM-vergunning en investeerders zijn over het algemeen verzekerd van rendement.

Leasing Wanneer je bedrijfsmiddelen of kapitaalgoederen aanschaft, zoals machines of een bedrijfswagen, en deze niet wilt financieren uit je werkkapitaal, kun je overwegen om die te leasen. Leasen heeft dus ook meer weg van huren dan lenen. Een leasemaatschappij stelt bepaalde goederen gedurende een bepaalde periode tegen een bepaalde prijs aan haar klant beschikbaar. Leasing neemt daarbij ook onzekerheden als restwaarde en onderhoud weg. Dit is erg gunstig voor de budgettering, aangezien het maandelijks om dezelfde kosten gaat. Leasing is een verstandige optie op het moment dat je de aankoop van een dure machine of auto moet financieren. Leveranciers van kapitaalintensieve goederen bieden zelf vaak de optie tot leasing aan. Deze investering biedt voor een ondernemer veel zekerheid. Factoring Met factoring gebruik je vorderingen of voorraden als onderpand voor een krediet. Hiermee kun je op een flexibele manier financieren. Als je omzet of debiteurenpositie stijgt, beweegt je kredietruimte namelijk mee. Spreiding in je debiteurenportefeuille is daarbij wel van belang. Bij factoring worden de debiteuren door een intermediair, de factormaatschappij, voorgeschoten. Op het


moment dat een factuur is verstuurd door een ondernemer, wordt deze vrijwel direct door de factoringmaatschappij uitbetaald. Hiermee wordt een kort lopend krediet afgegeven door de factoringmaatschappij. De kosten van factoring bedragen 0,5 tot 2 procent van de voorgeschoten post. Het voordeel van factoring is dat je maximale controle houdt over het werkkapitaal. Factoring wordt vooral ingezet als een onderneming snel groeit of al vrij groot is, en grip op de debiteurenportefeuille wil vergroten. Een

niet uit het werkkapitaal financieren, dan kun je gaan leasen. Het kan ook zijn dat je een nieuw onderdeel van je onderneming op de kaart wilt zetten en tegelijk daarvoor investeerders wilt aantrekken, dan kun je aan crowdfunding doen. Voor meer grip op de debiteurenportefeuille ga je naar een factormaatschappij voor factoring. Er zijn ook bedrijven, zoals 'Taurus Corporate Finance' of 'Stapelfinancieringen', die de verschillende onderdelen en

'Bij crowdfunding moet je onderneming vooral aan massa winnen'

NOG ONBEKEND

Ondernemers zijn vaak nog onbekend met nieuwe vormen van financiering, zo blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel in samenwerking met Hogeschool Utrecht. De KvK concludeert dat ondernemers vooral gebruikmaken van de traditionele financieringsvormen, zoals bankleningen of het afsluiten van een hypotheek. De KvK wil meer doen om ondernemers te helpen met hun financieringsbehoefte. Gemiddeld gezien weten mkb'ers iets meer van financieringsvormen dan zzp'ers, maar ook mkb'ers maken beperkt gebruik van alternatieve vormen. Vier van de vijf mkb'ers kennen (deels) het overbruggingskrediet, operationele leasing, de starterslening en crowdfunding, maar slechts ÊÊn tot drie procent van de mkb’ers maakt er gebruik van.

bijkomend voordeel is dat de factormaatschappij automatisch meegroeit met het bedrijf. Je hebt dus niet het gedoe dat je iedere keer naar een kredietcommissie van een bank moet als je meer geld nodig hebt. Branches die geschikt zijn voor factoring zijn groothandels, importeurs, detacherings- en

uitzendbureaus, maar ook drukkerijen en bedrijven in de grafische industrie. Gestructureerd stapelen Er zijn dus een aantal mogelijkheden om geld op te halen voor je onderneming. Het kan ook zijn dat je binnen je onderneming verschillende behoeftes hebt. De aanschaf van die machine wil je liever

financieringsbehoeftes van een onderneming analyseren en actief de best passende financieringsoplossing zoeken. Dat apart zoeken naar financieringsmogelijkheden en die bij elkaar brengen is dus financieel stapelen. Bedrijven die financieel stapelen, maken voor je onderneming een financieringsrapportage. Hierbij wordt bepaald welk deel van de financieringsbehoefte geschikt is voor welke financier. Vervolgens houden deze bedrijven de regie over de tijdslijnen en afspraken die met de partijen worden gemaakt, om zo uiteindelijk de totale financieringsbehoefte bij elkaar te krijgen. Baaz Magazine

59


Het klinkt zo mooi. Extra investeringen mogelijk maken dankzij de innovatiebox. Bert-Jan van Dinter van zaad- en kweekbedrijf Vandinter Semo past sinds kort de WBSO en innovatiebox toe. Dankzij deze subsidies heeft hij nu extra financiële ruimte om te investeren in zijn onderzoek.

Innovatiebox zorgt voor extra investeringsruimte. Vandinter Semo, uit het Groningse Scheemda, houdt zich bezig met het verbeteren en verduurzamen van de landbouw. Het bedrijf is actief in de internationale zaadteelt, zaadhandel en zaadveredeling. Naast de handel in en het telen van zaad, is hij steeds actiever in de veredeling van aaltjes-resistente groenbemesters.

De innovatiebox

Extra mogelijkheden

De innovatiebox bestaat sinds 2005. “Ik zag er steeds meer collega’s gebruik van maken en ben in gesprek gegaan met mijn adviseur bij Flynth. Daar hebben ze specialisten op het gebied van subsidies, zoals de innovatiebox. De ‘specialist innovatiebox’ heeft toen in kaart gebracht wat er specifiek voor mijn bedrijf mogelijk is en de aanvraag in gang gezet.”

Van Dinter verwacht veel van de mogelijkheden die de innovatiebox en WBSO gaan bieden. “Het levert mij extra investeringsruimte op voor het onderzoek. Het is nu mogelijk om gebruik te maken van nieuwe technieken bij externe partijen. Het onderzoek naar een nieuw en resistent ras duurt nu ongeveer vijftien jaar. Maar ik denk dat dit teruggebracht wordt naar twaalf jaar. Daarnaast kan ik met terugwerkende kracht voor verschillende zaadsoorten nog gebruikmaken van de WBSO en innovatiebox. Dit geeft ook weer extra ruimte om te investeren in innovatie. Want ieder bedrag dat hierdoor vrijkomt, steek ik weer in onderzoek!”

Ontwikkeling Vanaf begin jaren ’90 is het gebruik van chemische middelen in de land- en akkerbouw steeds meer aan banden gelegd. Er wordt vaker gekeken naar natuurvriendelijke oplossingen zoals vanggewassen en tussengewassen, de zogenoemde groenbemesters. Bert-Jan van Dinter: “Hierin zijn wij al jaren actief. Ik geloof in duurzame landbouw. Daarom ontwikkelen we gewassen waarmee het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en chemicaliën verder wordt teruggedrongen.”

I Ondernemen inspireert I

De eerste stap was of het onderzoeksprogramma van Vandinter Semo aan de eisen voor de WBSO en de innovatiebox voldoet. Van Dinter: “Vervolgens heeft Flynth alles met de Belastingdienst geregeld. Als gevolg hiervan kwam de Belastingdienst mijn bedrijf inspecteren. Om in aanmerking te komen voor de subsidiemogelijkheden kwam de Belastingdienst zelf kijken wat we aan onderzoek doen. Verder werd er gekeken naar het productieproces en de verschillende soorten zaad die ik produceer. Dit bezoek werd deskundig begeleid door Flynth.”

Wilt u ook extra Ga naar wwwin.fvesteringsruimte? of bel direct 08lynth.nl/wbso 8 - 236 71 91.


International Business

Tekst Bart Remmers

DE DO'S EN DON'TS VAN INTERNATIONAAL ONDERNEMEN

Ronald Cieraad, adviseur Ondernemersondersteuning bij de Kamer van Koophandel (KvK), adviseert elders in deze Baaz wat je niet en wat je wel moet doen wanneer je van plan bent om in het buitenland te gaan ondernemen. Wij zijn zo vriendelijk om je nog meer advies te geven: de do's en don'ts voor succesvol ondernemerschap wanneer je de grens passeert. Ieder land – en soms zelfs elke regio of stad – heeft weer andere regels, wetten, etiquette en vormen van communicatie. Soms praktisch, maar een andere keer loop je tegen een muur van bureaucratie omhoog. Zouden we de verschillen tussen alle landen gaan beschrijven, dan is een Baaz met het volume van enkele decennia Winkler Prins-encyclopedieën niet afdoende. Laten we het dus bij enkele basisregels en wetenswaardigheden houden die gelden voor de meeste naties waar veel Nederlandse ondernemers actief zijn. Check lang voordat je de koffers pakt en een vestigingsplaats prikt of je diploma's, certificaten en andere belangrijke papieren geldig zijn in het buitenland. Het beste wat je kunt doen, is je papieren laten legaliseren. Voor een legalisatiestempel klop je aan bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), daarna volgen stempels bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en de ambassade of het consulaat van het land waar je gaat ondernemen. DO

Wees niet arrogant of naïef, je doet zaken in een land waar andere normen, waarden en omgangsvormen gelden. Of we het nu hebben over een reclamebureau in een islamitisch land, een pr-bedrijf in Japan of een kaaswinkeltje in Vlaanderen; jij bent nog steeds een nieuweling. Typisch Nederlandse gedragingen (generalisatie-alarm!) zoals het iets te snel je mening ventileren, botheid of het moraliserende vingertje iemands kant op wijzen, zijn bijna altijd 'not done'. Verdiep je eerst in de communicatienorm van het land. DON'T

en transparant zijn als in Nederland, is absoluut niet slim. Gelukkig is er hulp. Zo meldt ABN AMRO dat ondernemers een beroep kunnen doen op bedrijven die zijn gespecialiseerd in het verzamelen van bedrijfsinformatie in het buitenland. In kredietrapportages over buitenlandse bedrijven waarmee je in zee wilt gaan, staat informatie over financiële prestaties en betalingsgedrag. Ook kun je er terecht voor advies over de hoogte van een kredietlimiet. Extra tip: het kenniscentrum van brancheorganisatie Fenedex geeft advies over export en internationaal ondernemen. We sluiten af met nog een paar uiterst handige adressen. Maatschappelijk verantwoord Basisinformatie over verschillende DO ondernemen (MVO) staat hoog landen is wereldwijd gratis en digitaal in het Hollandse ondernemersvaandel. beschikbaar via de Rijksdienst voor Hetzelfde geldt in steeds meer landen. Ondernemend Nederland (RVO.nl). Enter de OESO-richtlijnen voor Er zijn geen kosten aan verbonden. Multinationale Ondernemingen. Deze Twee jaar geleden zijn er diverse richtlijnen maken duidelijk wat de ondernemerspleinen opgericht. Hier Nederlandse overheid (en kun je online terecht voor 45 andere landen) van advies, vergunningen en KANS OP bedrijven verwacht bij het subsidies. SUBSIDIE internationaal zakendoen Ondernemers met Ook goed om te weten: voor ondernemers die internationaal op het gebied van MVO. internationale ambitie willen slagen, zijn er een aantal De richtlijnen bieden kunnen een beroep subsidiemogelijkheden. Op de website van RVO.nl staat handvatten voor bedrijven doen op ambassades, welke hulp je kunt krijgen. Op om met kwesties als consulaten en Netherlands de website van Atradius Dutch State Business krijg je alle ketenverantwoordelijkheid, (Agricultural) Business informatie over regelingen die mensenrechten, Support Offices. Zij de overheid biedt bij export en kinderarbeid of milieu om beantwoorden vragen investeringen in het buitenland. Het gaat hier om regelingen als te gaan. over bijvoorbeeld de exportkredietgarantie, de handel, investeringen en exportkredietverzekering en de investeringsverzekering. Rotte (zakelijke) samenwerking. De Dutch DON'T appels zijn in Trade Board (DTB) zet sommige landen wat minder zich in voor de positie van duidelijk te herkennen dan bij ons. Ervan Nederlandse bedrijven in het buitenland. uitgaan dat de betalingszekerheden, Ook informeert het platform bedrijven rechten en plichten net zo herkenbaar over financieringsmogelijkheden. DO

Baaz Magazine

61


International Business

Ondernemen in het buitenland 'Voorbereiding is het toverwoord' GASTEXPERT

GAST

Stel, je wilt gaan ondernemen in het buitenland. Wat zijn de valkuilen, de voordelen en de uitdagingen? Waar moet je met je internationale ambities heen voor het juiste advies? En is het economisch klimaat momenteel goed genoeg? Vragen, vragen, vragen. We gaan de antwoorden voor je zoeken. TEKST

62

Baaz Magazine

Bart Remmers

Ronald Cieraad

is adviseur Ondernemersondersteuning bij de Kamer van Koophandel

onald Cieraad is adviseur Ondernemersondersteuning bij de Kamer van Koophandel (KvK). Daar houdt hij zich met name bezig met het adviseren van ondernemers op het gebied van internationalisering en het samen met andere partijen organiseren van bijeenkomsten over verschillende aspecten van internationalisering. Zelf heeft Ronald veel kennis in huis wanneer het aankomt op ondernemen in Duitsland. Met een aantal andere collega's adviseert hij ambitieuze ondernemers met plannen en ambitie om de grens bij Delfzijl, Arnhem of Venlo te passeren. Om te beginnen bij het begin: hoe staat het momenteel met ondernemers in het buitenland, specifiek gesproken over Nederlanders die willen starten met ondernemen in Duitsland? Ziet Ronald

nu de crisis voorbij is een opgaande lijn? 'Het ging natuurlijk al niet slecht in Duitsland, in ieder geval ging het er de afgelopen jaren beter dan in Nederland. Tijdens de crisis gingen Nederlandse bedrijven uit nood geboren over de grens kijken. Nu het in Nederland weer wat beter gaat, blijft het aantal vragen over ondernemen in Duitsland dat bij de Kamer van Koophandel binnenkomt, behoorlijk stabiel. Alleen lijkt de uitgangspositie van de ondernemers nu vaak anders. De nood om de grens over te gaan is er nu in mindere mate. Strategie en de wens om te groeien spelen nu bij een belangrijk deel van deze groep ondernemers een grotere rol.'

inderdaad behoorlijk op die van Nederland. Tegelijkertijd zijn juist die op het oog minimale verschillen een valkuil voor ondernemers', vertelt Ronald. 'Kijk, van een land als China weet bijna iedereen dat die verschillen enorm zijn. Daarom is de neiging om je in dat geval goed voor te bereiden vele malen sterker. Dat in tegenstelling tot een land als Duitsland of BelgiĂŤ. Want die landen zijn dichtbij, men maakt zich best gemakkelijk verstaanbaar en het aanpassen lijkt vrij eenvoudig. Dat denkt men althans. En dat is nu die valkuil. Het onderschatten van de cultuurverschillen en de manier van zaken doen, zo vlak over de grens.'

Altijd aantrekkelijk geweest Crisis of geen crisis: Duitsland is altijd een aantrekkelijk land geweest voor Nederlandse ondernemers. Komt dat omdat het ondernemersklimaat van de twee landen volgens velen behoorlijk veel op elkaar lijkt? Het antwoord is volgens de adviseur tweeledig. 'Duitsland is wel de startmarkt bij uitstek. Het is relatief dichtbij en de cultuur en het zakelijke klimaat lijken

Toch is de basis voor het zakendoen in Duitsland zeer goed. De Nederlanders hebben een behoorlijk goede naam bij onze oosterburen. 'In zijn algemeenheid absoluut. Mijn ervaring is dat een Duitser onze creativiteit en flexibiliteit naar waarde weet te schatten.' De KvK-adviseur hamert toch nog eens op een uiterst gedegen voorbereiding. 'Dat is vereist. Verdiep je in de verschillen in de zakelijke gedragscode en zoek


goed uit hoe het zit met de wet- en regelgeving rond een product of dienst. Voor dat soort zaken kunnen ondernemers altijd contact met ons opnemen. Daarnaast is een goede kennis van de Duitse taal noodzakelijk. Je moet goed duidelijk kunnen maken wat je te bieden hebt en wat je van de andere partij wilt. Anders is er een behoorlijke kans op misverstanden en dat moet je te allen tijde willen voorkomen.' Hulp van de Kamer van Koophandel Ronald zei het al: ondernemers die ambities hebben in het buitenland en logischerwijs flink wat vragen hebben, kunnen altijd terecht bij de Kamer van Koophandel. 'Natuurlijk met alle wie-, wat- en waar-vragen over alle aspecten van internationaal zakendoen, maar daarnaast kunnen we hen in contact brengen met andere partijen voor verdere ondersteuning. Dan moet je denken aan producteisen en fiscale regels, maar ook aan het vinden van zakenpartners in het buitenland. Ook onze website biedt veel informatie en vergeet ook de NL exporteert-app niet!' Verder organiseert de Kamer zelf met de regelmaat van de klok informatieve bijeenkomsten. 'Voor ondernemers met het vizier op Duitsland bieden we bijvoorbeeld Road2Germany', zegt Ronald. 'Tijdens deze Road2-bijeenkomsten komen vele relevante thema's aan bod en laten we ondernemers hun praktijkervaringen delen met de bezoekers. Dat werkt toch vaak het beste.' Ben je na het advies van de Kamer van Koophandel, de ervaringen van ondernemers die je voor zijn gegaan en een uitermate goede voorbereiding klaar om beslagen ten Duits of ander internationaal ijs te komen, dan hoef je volgens de KvK-adviseur niet echt rekening te houden met de tijd van het jaar of andere externe omstandigheden. 'Wanneer een ondernemer voelt dat hij of zij er aan toe is om de stap over de grens te zetten dan is het moment goed. Zolang – ik zeg het toch nog een keer – de voorbereiding in orde is.' Risicomijdend versus direct Nu we spreken met de Duitslandkenner nog even een vraag die we altijd hebben willen stellen: wat is er voor

'Wij zijn avontuurlijker ingesteld dan Duitsers' ROAD2GERMANY EN ROAD2THEWORLD Ook dit jaar organiseert de Kamer van Koophandel een aantal bijeenkomsten voor ondernemers met internationale ambities. We zetten er een paar voor je op een rij. •

13 APRIL Nederlands-Duitse Handelsdag in Papenburg, georganiseerd met meerdere partners.

• 14 JUNI Road2TheWorld in Amsterdam, Zwolle, Eindhoven en Den Bosch. • IN OKTOBER Road2Germany in Arnhem en in Breda. • 9 NOVEMBER Duits-Nederlandse Handelsdag in Mönchengladbach, georganiseerd met meerdere partners. Meer informatie is te vinden op www.kvk.nl/bijeenkomsten. Daarnaast kun je ook bellen. Via 088 585 22 22 kom je terecht bij de juiste adviseur. De NL exporteert-app die Ronald noemde, is verkrijgbaar via Google Play en de App Store. Deze export-app is speciaal ontwikkeld voor ondernemers met grensverleggende ambities en is een initiatief van het ministerie van Buitenlandse Zaken in samenwerking met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Fenedex, MKB-Nederland, VNONCW, Kamer van Koophandel, FME, Metaalunie, NCH, ABN AMRO, ING en Rabobank.

ons, de Nederlandse ondernemer, nu zo fijn aan de Duitse collega? 'Duitsers zijn bijna altijd erg duidelijk. Je weet snel waar je aan toe bent', meent Ronald. 'Laat mij je dit vertellen, het is een mooi voorbeeld: op het moment dat Nederlanders en Duitsers samen ergens aan beginnen, wordt het verschil in cultuur snel duidelijk. De Duitser wil elk risico vermijden. Dat zit er van oudsher bij hen ingebakken, onder meer vanwege de industriële achtergrond. Nederland is een echte handelsnatie. Daarom zijn wij avontuurlijker en minder afwachtend. We gaan direct aan de slag en zien onderweg wel of we bepaalde zaken moeten bijstellen of een ander pad moeten kiezen. Dat zal de Duitser niet doen. Die start later, omdat hij eerst zeer goed voorbereid wil zijn. En weet je wat nou zo interessant is? Uiteindelijk doen Nederlanders en Duitsers er even lang over om van A naar B te komen!' Laatste advies van Ronald Cieraad? 'Nog een keertje dan: "voorbereiding" is echt het toverwoord wanneer je wilt ondernemen in het buitenland. Neem geen halve maatregelen. Ieder land heeft zijn eigen cultuur, weten regelgeving en handelsklimaat. Wanneer je dat niet vergeet, ben je al ontzettend ver.' Baaz Magazine

63


Dag in, Dag uit

Effio

HOLLANDSE ZAKEN MET ITALIAANSE FLAIR

Het jonge en lekker Rotterdamse Effio (sinds 2007) valt op door luxe, kleurige herensokken. Stijlvol en met oog voor details. 'Wij maken sokken, omdat wij een onverklaarbare liefde hebben voor sokken. Niet alles in het leven is rationeel of vanzelfsprekend. Wij zijn er zelf ook nog bijna dagelijks verbaasd over. Wij leven sokken!', zeggen oprichters Joost van Beek, Norbert Quettier en Henk Werksma. In het ontwerptraject is er nauw contact met de Nederlandse coontwerpers en Italiaanse vrienden. Het merk staat voor Dutch Design en Italian production.

De sokken worden gefabriceerd van hoogwaardig Egyptisch katoen en 'standaard' katoen uit de VS. De katoengaren komen van Sofil en Monticolor en zijn vrij van schadelijke toxines.

64

Baaz Magazine


Met chirurgische precisie worden de sokkencollecties gebreid op de imposante breimachines van de familie Bertoletti's nabij Milaan. Vanuit zijn comfortabele leunstoel achter het grote bureau vertelt Signore Bertoletti graag over sokken. Hij is het hoofd van de familie Bertoletti. Samen met zijn zoon regeert hij het sokkenhuis.

Effio heeft altijd een verhaal bij de sokken. Ze komen voort uit verwondering over het alledaagse. Het gebruik van de smiley, de dandy eend of een landschap.

De Rotterdammers ambiĂŤren schoon en eerlijk ondernemerschap met respect voor mens, dier en milieu. Een deel van de collecties bestaat uit biologische katoenen; volgens de 'Bio Philosophy'.

In het ontwerp zoeken de ontwerpers naar een balans van zorgvuldige kleurencombinaties, grafische patronen en duurzame stofsamenstellingen. Baaz Magazine

65


Risk Management

Tekst Joni Hendrix

Ondernemers moeten de risico's van cybercrime niet onderschatten, zo vinden Bart Heeren en Joris de Nijs van Interpolis. Bewustwording is hier het sleutelwoord. 'Er wordt vaak gedacht: ik ben maar een mkb-bedrijf, maak niet veel gebruik van data en software, dus het overkomt me niet.'

Cybersecurity

EEN VIRUSSCANNER IS NIET GENOEG Cybercriminelen gaan steeds geavanceerder te werk. Een virusscanner op je computer is dus niet meer genoeg. Maar wat dan wel? 'Een virusscanner is belangrijk, maar het is niet de enige oplossing om criminelen buiten je netwerk te houden. Je moet goede wachtwoorden op al je apparaten hebben en deze ook vaak genoeg veranderen', zegt Joris. Maar dan ben je er nog niet. 'Voornamelijk zit de "fout" bij de mens', zo weet Bart. 'Een medewerker laat bijvoorbeeld een laptop even ergens staan, maar vergrendelt deze niet. Of het bedrijf maakt geen gebruik van beveiligde usb-sticks. Nog erger: een usb-stick die een medewerker ergens vindt en in zijn of haar laptop steekt. Daar kan zo maar een virus op staan, niet doen dus!' Ook het klikken op links in phishingmails gebeurt nog te vaak. 'We weten allemaal dat je niet zomaar op een link in een mail moet klikken, maar toch doen we het. Niet alleen kleine bedrijven, maar ook grote bedrijven zijn hier het doelwit van.' Voorlichten Om te voorkomen dat een cybercrimineel je bedrijfsnetwerk in komt, moet je bij de basis beginnen: voorlichten. De ondernemer moet niet wegkijken voor cybercrime, hij moet zich bewuster worden van de

66

Baaz Magazine

risico's. Het opstellen van een beleid over dit thema is van belang. Vragen als 'hoe ga ik om met mijn IT-beveiliging' en 'wat zijn de risico's', moeten erin opgenomen worden. 'Het beleid moet ook bekend zijn bij je werknemers. Zij moeten weten wat ze wel en niet mogen doen. Voorlichting is bij dit thema heel belangrijk. Het klinkt simpel, maar toch gaat het nog te vaak mis. Er hoeft maar één werknemer op een verkeerde link te klikken om een groot probleem te veroorzaken. Dus bespreek de risico's', vertelt Bart. Moeilijk De twee heren beamen dat cybercrime een moeilijk onderwerp is. 'Als er in je huis ingebroken wordt, zie je de schade. Maar dat is niet het geval als een hacker je systeem in komt. Je ziet niet wat hij heeft gekopieerd of gelezen', aldus Joris. Ondernemers vragen zich daarom vaak af of ze zich goed beveiligd hebben. Het kan wel slim zijn om je bedrijfsnetwerk eens te laten controleren door een cyberrisico-expert. 'Interpolis vindt dat verzekeren niet de enige manier is om met risico's om te gaan. We helpen liever om de schade te voorkomen en te beperken. Daarom zijn we steeds bezig om nieuwe preventiediensten en -oplossingen te ontwikkelen. Eén van die diensten is de CyberPreventieDienst. Met deze dienst krijg je inzicht in jouw cyberrisico's en de status van je informatiebeveiliging. Samen met een cyberrisico-expert van Capgemini analyseer je onder meer het risico op een cyberincident in je bedrijf en de impact daarvan op het voortbestaan van je bedrijf. Aan het einde krijg je een uitgebreid rapport waarin je kunt lezen waar de knelpunten zitten en welke oplossingen mogelijk zijn', legt Bart uit.

'Voorlichting over cybercrime is heel belangrijk'

GAST

GASTEXPERT

Joris de Nijs

is ontwikkelaar preventiediensten bij Interpolis

GAST

GASTEXPERT

Bart Heeren

is risicodeskundige bij Interpolis

Nieuwe risico's Ondernemers moeten de komende tijd niet alleen aandacht besteden aan het voorkomen van inbraak op het bedrijfsnetwerk. Er ligt namelijk nog een onbekend risico op de loer: social media. 'In het bedrijfsleven zijn er geen INFO goede afspraken gemaakt over het gebruik van social Kijk voor media. Verkeerd gebruik kan meer informatie op een bedrijf imagoschade www.interpolis.nl/cyber opleveren. Je moet afspraken maken over wat je personeel wel en niet op social media mag delen. Bespreek ook hoe je omgaat met negatieve reacties op bijvoorbeeld de Facebook-pagina van je bedrijf. Je weet nooit precies wat iemand te melden heeft, maar je kunt wel afspreken wie erop reageert als het zover is.'


Online boekhouden met een smile(y)

Gebruikers beoordelen ons met een

9.1

*Bron: Feedbackcompany.nl maart 2016

www.informer.nl

*


Sales & Marketing

Tekst Esther Nijskens

Waarom een sterke personal brand essentieel is voor elke ondernemer

Dagelijks worden we gebombardeerd met reclame. Billboards, tv-commercials, knipperende banners op websites, advertenties in kranten en tijdschriften, en goedbedoelde spam in je mailbox. Je kunt geen stap zetten of je krijgt een aanbieding op je bord. Door deze overkill hebben we het vertrouwen in de oprechtheid van bedrijven verloren.

CORPORATE VS. PERSONAL BRANDING

We hebben tegenwoordig veel meer vertrouwen in mensen dan in organisaties. Personal branding wordt daarom steeds belangrijker. Het is dan ook niet zo gek dat steeds meer ceo's en politici bewust met hun branding bezig zijn en hun 'menselijke' kant laten zien. Er zijn sprekende voorbeelden van zakenmensen en ondernemers die hun personal brand hebben uitgebouwd tot een van hun waardevolste bezittingen. Wat is Virgin zonder Richard Branson, Disney zonder Walt en Apple zonder Steve Jobs?

Een sterke personal brand kan zelfs de waarde van een bedrijf positief beïnvloeden. Dat zagen we afgelopen najaar toen Oprah Winfrey voor tien procent eigenaar werd van Weight Watchers. Met de aankondiging van dit nieuws steeg het aandeel van Weight Watchers met 105 procent en verdiende Oprah's personal brand in één dag 50 miljoen dollar.

HET NUT VAN EEN PERSONAL BRAND

Er is dus een duidelijke correlatie tussen succes en personal branding. Een sterke personal brand opent deuren en brengt unieke kansen. Dat geldt overigens voor iedereen, dus niet alleen voor celebrity's, ceo's en politici. Een sterke personal brand kan ook een enorme positieve invloed op je eigen bedrijf en carrière hebben. Bovendien zijn namen gemakkelijker te onthouden, juist omdat er altijd een gezicht bij hoort. Stel, je wilt een nieuwe website laten maken en bent op zoek naar een goede webdesigner. Wat doe je dan? Je vraagt aan vrienden, kennissen en familie of zij iemand kunnen aanbevelen. Vriend A, kennis B en familielid C bevelen je allemaal iemand aan. In de

68

Baaz Magazine

meeste gevallen zullen ze je de voor- en achternaam van de persoon geven. Wat doe jij vervolgens? Je gaat hem of haar meteen googelen om informatie in te winnen. Wat je daar te zien krijgt, plus de aanbeveling, zal uiteindelijk doorslaggevend zijn om deze persoon wel of niet uit te nodigen een offerte uit te brengen. Op de aanbeveling van vriend A vindt Google niets. De aanbeveling van kennis B geeft onduidelijke info. Op internet is te vinden dat deze persoon fotografeert, teksten schrijft, workshops schilderen geeft en af en toe websites ontwerpt. Is deze persoon wel een goede webdesigner? Dan google je toch maar even die derde persoon. Er verschijnt een

duidelijk LinkedIn-profiel. Deze persoon is in de buurt gevestigd, gespecialiseerd in seo en maakt vooral websites voor bedrijven in de creatieve industrie die er ook nog eens heel professioneel uitzien. Dat is precies wat je zoekt! Zo zie je maar, een goede (online) positionering helpt je echt aan klanten. Dit voorbeeld laat zien hoe belangrijk (online) personal branding is. Je kiest eerder voor iemand waar je je prettig bij voelt, zoals in het geval van de webdesigner. Ongeacht hoe zijn/haar bedrijf heet, toch? Mensen kopen in eerste instantie van mensen in wie ze vertrouwen hebben in plaats van bedrijven. Ze kunnen dus maar beter zo veel mogelijk weten over wie je bent en wat je kunt.


GOOGLE WILL EAT YOU

Het EAT-acroniem komt van de Google Quality Rating Guidelines, het Googlehandboek dat mensen traint om te beoordelen hoe goed Google's algoritme erin slaagt om de kwaliteit van websites te beoordelen. Google wil dat men zich daarbij focust op drie belangrijke kwaliteitseisen: expertise, autoriteit en betrouwbaarheid. EXPERTISE • Mensen willen zaken doen met mensen die weten waar ze het over hebben. AUTORITEIT •  Autoriteit is expertise op een hoger niveau. Je kunt expert zijn op een bepaald gebied en tegelijkertijd een roepende in de woestijn. Maar als mensen naar je luisteren, je aanbevelen en delen wat je zegt, ben je officieel geslaagd als autoriteit. BETROUWBAARHEID •  Iemand vertrouwen kost tijd, dus dat moet net als in de offline wereld ook online worden verdiend. Daarom is het ook zo belangrijk om de tijd te nemen voor het bouwen van een online personal brand, zodat er een logische ontwikkeling in zit. Als je eenmaal iemands vertrouwen gewonnen hebt, zul je sneller op hun shortlist komen en is de behoefte om je te vervangen voor iemand anders een stuk kleiner.

© Ben Doensen

Wat Google dus doet voor het bepalen van de kwaliteit van websites, komt aardig dicht in de buurt van hoe wij in ons echte leven bepalen of we met iemand in zee gaan.

GAST

GASTEXPERT

Esther Nijskens

is content marketing specialist bij Nijskens PR Agency en blogger bij Marketingmed.nl

'Een sterke personal brand opent deuren en brengt unieke kansen'

HOE ZIET JOUW DIGITALE 'IK' ERUIT?

Wil je weten wat er online over je te vinden is? Dan is het slim jezelf eens te googlen. Heb je dat wel eens gedaan? Wat vond je over jezelf? En wat vond je van je digitale 'ik'? Dat is de enige manier waarop sommige mensen je vandaag de dag te zien krijgen, enkel in de digitale wereld. Je online persoonlijkheid wordt gedefinieerd door je online content, merk en persoon. Het mooiste is dat je deze digitale 'ik' zelf voor een groot deel kunt beïnvloeden. Het eerste wat Google namelijk weergeeft als je een naam intikt, is meestal een LinkedIn-profiel en/ of je Twitter-account. En het mooie is, jij bepaalt zelf wat er wel en niet op je social media-profielen te zien is.

DUS: EEN PERSONAL BRAND BOUWEN KOST TIJD

Een personal brand is als een tuin. Zodra de basis gelegd is en de zaadjes zijn geplant, begint het echte werk pas. Het kost nog de nodige inspanning en toewijding om je creatie te laten groeien en de vruchten te plukken. Pas als je je personal brand continu blijft ontwikkelen, consistent blijft met je inspanningen, veel aandacht besteedt aan hoe je publiek reageert op je content en deze blijft aanscherpen totdat je focus haarscherp is, zal je zien dat je langzaam maar zeker resultaat gaat boeken. Het is nog nooit zo eenvoudig geweest om je naam en je verhaal te delen en daarmee (online) verbindingen te leggen en relaties op te bouwen met anderen. Daar waar je je bedrijfsnaam kunt veranderen, blijft je eigen naam je hele leven hetzelfde. Een online personal brand is een waardevol digitaal bezit, dat ook na je huidige baan en carrière blijft voortbestaan. Baaz Magazine

69


Jong Ondernemen

Tekst redactie

Jonge ondernemers, tien jaar later

Iedereen is ondernemer van zijn eigen toekomst, dat weet men bij stichting Jong Ondernemen maar al te goed. Valt dat ook te bewijzen? Natuurlijk. De stichting heeft ambitieuze jongeren geïnterviewd. Allen hebben eerder deelgenomen aan Student Company. Hoe is het nu met hen? NIEKE MULDER

BART WIJNHOVEN

Toen Bart Wijnhoven (34) de hbo-opleiding sport, gezondheid & management volgde, was hij eveneens deelnemer aan Student Company. Sinds 2014 is Bart eigenaar van drie horecazaken, maar binnen vijf jaar wil de ondernemer een recreatiebedrijf neerzetten waar mensen met een beperking werken. Bart heeft zijn toekomstdroom dus duidelijk voor ogen. Heeft het runnen van een Student Company tijdens zijn studie daar aan bijgedragen? 'Vanuit het niets een product verzinnen en daarmee je bedrijf starten, is een hels karwei. Je moet écht een goed idee hebben. Misschien moet je wel honderd ideeën hebben voordat je op het juiste idee komt. Ondernemen is een vak apart!', vertelt hij. De horecaman leerde tijdens Student Company om creatief en innovatief te zijn. Dat past hij nu zeven dagen per week toe: 'Als je niet creatief of innovatief bent, kun je maar beter geen bedrijf beginnen.'

'Als je niet creatief of innovatief bent, kun je maar beter geen bedrijf beginnen'

70

Baaz Magazine

STUDENT COMPANY

Tijdens Student Company richten studenten een eigen onderneming op en runnen ze deze studentenbedrijven voor één schooljaar. Ze ontdekken zo waar hun talenten liggen en welke rol binnen een onderneming het beste bij ze past.

Nieke Mulder (28) deed mee aan Student Company tijdens haar opleiding aan het mbo St. Lucas in Boxtel in de richting styling, presentatie en vormgeving. Anno 2016 is ze eventmanager bij Vogue Nederland én ondernemer. Nieke is eigenaresse van Style of Two, een Instagram-blog en website. 'Mijn zus Elke en ik bloggen over wat wij meemaken; de "fashion, lifestyle and the ordinary good life". Merken schakelen ons in als "influencers" voor hun merk of product.' Fashion is de rode draad in het leven van de onderneemster. 'Het ondernemende moet in je zitten, maar Jong Ondernemen heeft het ondernemerschap zeker gestimuleerd!' Ondernemerschap is voor Nieke de vrijheid hebben om helemaal te doen wat je diep van binnen voelt. 'Die vrijheid is soms ook heel eng. Op je bek gaan is tien keer enger als je ondernemer bent.'

'Laat mij maar vooral doen. En af en toe op mijn bek gaan' JONG ONDERNEMEN

MARTINE VAN LEEUWEN

Student Company-alumnus Martine van Leeuwen (25) studeerde tien jaar geleden commerciële economie aan Fontys Hogescholen in Tilburg. Sinds januari 2015 is ze ondernemer. Ze runt 'Smeer 'm', een broodjeszaak en cateringbedrijf in Tilburg. Ruim een jaar later is haar bedrijf al toe aan een volgende stap: uitbreiding qua oppervlakte. Is dit succes te wijden aan Jong Ondernemen? 'Het was super leerzaam. Ik heb altijd moeite om uit boeken te leren, laat mij maar vooral doen. En af en toe op mijn bek gaan. Tijdens het programma van Jong Ondernemen leerde ik wat er allemaal bij een eigen bedrijf komt kijken, inclusief de valkuilen.'

Jong Ondernemen is een stichting die vol enthousiasme en deskundigheid scholen al 25 jaar voorziet van praktische ondernemerschapsprogramma’s. Jongeren leren hun ondernemende kant kennen. Ze ontdekken en ontplooien hun talent en ontwikkelen een ondernemende houding. Door de programma’s van Jong Ondernemen sluit het onderwijs goed aan op de huidige maatschappij en het bedrijfsleven. De economie vraagt om ondernemende werknemers en baanbrekende ondernemers. Voor meer info: kijk op www.jongondernemen.nl.


Advertorial

Bij het leasen van een bedrijfsauto komt behoorlijk wat kijken, want er gelden allerlei speciale regels. WagenPlan heeft daarom een handboek geschreven: Praktisch over Leasen. Dit boek bevat veel informatie over leasen en alles wat daarbij komt kijken. Het is voor elke ondernemer handig om te hebben.

ALLES OVER LEASEN IN EEN HANDIG BOEK Praktisch over Leasen beantwoordt de vragen over leasing. Van de diverse leasevormen en de voor-en nadelen van leasen tot rekenvoorbeelden en praktische tips: geen onderwerp blijft onbesproken. Een van de grote thema's is de bijtelling, vertelt directeur Wijnand Akkerman van WagenPlan. 'De wetgeving op dit vlak is de afgelopen jaren een aantal keer veranderd. Wij merken dat hier veel onduidelijkheid over bestaat. In het handboek beschrijven we daarom hoe de situatie was, wat de wijzigingen zijn en hoe de toekomst eruitziet.' Het handboek is met name bedoeld voor ondernemers en medewerkers die dagelijks met leasen te maken hebben. 'Zeker bij middelgrote bedrijven ligt de verantwoordelijkheid voor leasing vaak bij een werknemer die affiniteit met auto’s heeft', legt Wijnand uit. 'Die persoon gaat dat dan met de beste inzet doen, alleen heeft hij meestal toch nog wel wat vragen over hoe alles precies

werkt. Dit boekje biedt uitkomst. Het is erg handig voor mensen die net iets meer willen weten over onderwerpen als de bijtelling, de btw en duurzame mobiliteit.' Dat laatste is een belangrijk onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen, wat steeds meer bedrijven doen. 'Duurzaam rijden is een heel actueel thema', weet de topman. 'Je ziet dat ondernemers het belangrijk vinden en veel van hen stappen daarom over op plugins. Alleen als je daar geen goede afspraken over maakt met je personeel, kan het best een heel dure oplossing worden. Bijvoorbeeld wanneer die auto's niet goed worden gebruikt en als ze niet thuis of op de werkplek worden opgeladen. Het handboek helpt daarbij.' WagenPlan verzorgt ook informatieve workshops over leasing. 'Daarin maken we onze klanten wegwijs in de ontwikkelingen en gaan we in op problemen waar ze in de praktijk tegenaan kunnen lopen', aldus Wijnand. Een voordeel van de workshops is het directe contact met klanten, iets waar WagenPlan sowieso veel waarde aan hecht.

'WagenPlan verzorgt ook informatieve workshops over leasing'

Voor meer informatie over deze bijeenkomsten en het handboek kun je terecht op Wagenplan.nl. Ondernemers kunnen Praktisch over Leasen (ter waarde van €13,95) gratis aanvragen op Wagenplan.nl/ wagenparkbeheerder/handboekpraktisch-over-leasen

WIE IS WAGENPLAN?

WagenPlan is een innovatieve partij op de leasemarkt die dankzij de joint ventureconstructie van moedermaatschappijen Centraal Beheer en Athlon Car Lease grootschalig kan inkopen. Het bedrijf, de winnaar van de verkiezing Beste Leasemaatschappij 2015/2016, werkt daardoor met zeer competitieve tarieven. WagenPlan onderscheidt zich verder met goede service, persoonlijke aandacht en oog voor duurzaamheid. Deze kernwaarden vormen samen het zogeheten 'idealeasme' van WagenPlan: duizenden leaserijders in staat stellen om een écht verantwoorde keuze te maken.

Baaz Magazine

71


Automotive

POWER TO TILBURG ONDERNEMERS MAKEN KENNIS MET ELEKTRISCHE AUTO'S

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ondernemers bekend worden met elektrische auto's? Dat is een vraag die Nissan zich een tijd geleden stelde. Inmiddels heeft het bedrijf het antwoord gevonden. Vorig jaar organiseerde Nissan namelijk samen met de gemeente Tilburg het project Power to Tilburg. In totaal namen dertig ondernemers deel aan dit project. Ze mochten een half jaar gratis in de Nissan e-NV200 rijden en kregen daarna de keuze om de auto te kopen, te leasen of terug te geven.

TEKST

Joni Hendrix

ls je aan elektrisch rijden denkt, komen waarschijnlijk al snel de bekende 'nadelen' het eerste in je op, zoals het lange laden of de actieradiusvrees. Toch bewijst het project Power to Tilburg dat deze drempels snel weggenomen kunnen worden. En dat is ook de reden waarom de gemeente Tilburg en Nissan dit project organiseerden. 'Ondernemers willen wel elektrisch rijden, maar ze hebben nog te veel vragen. Door dit project hebben we de drempel om elektrisch te rijden weggenomen. Dertig ondernemers mochten een half jaar lang gratis in een elektrische auto rijden en

72

Baaz Magazine

konden op een goedkope manier kennismaken met deze manier van rijden. Alleen de stroomkosten waren voor eigen rekening. Een elektrische auto is namelijk een hele investering voor een kleine ondernemer', vertelt Ivo Santegoets van Nissan. Nissan en de gemeente Tilburg hebben het project kunnen realiseren dankzij een subsidie van de gemeente en van de overheid. Dat is ook de reden waarom het in deze stad georganiseerd werd; het geld was nodig om de gemaakte kosten te dekken en andere gemeentes hadden het niet tot hun beschikking. Ervaringen In totaal konden dertig ondernemers deelnemen aan het project. Zij konden zich aanmelden en uiteindelijk kozen de gemeente Tilburg en Nissan de deelnemers uit. Een van de deelnemers was

Bart Sebregts van Parcel4me. 'Wij hadden behoefte aan een elektrisch busje en we waren al een tijdje in gesprek met de gemeente Tilburg. Ze konden helaas niets voor ons betekenen, totdat dit project om de hoek kwam kijken. We werden door de gemeente gebeld of wij hieraan deel wilden nemen. Het sloot goed aan bij wat wij zochten, dus dat was fijn.' Parcel4me wil de wereld van het leveren van pakketten aan consumenten veranderen. 'Als je nu iets online bestelt, wordt het pakket bij jou bezorgd, maar als je niet thuis bent, komen ze de dag erna weer. Dat is niet handig. Daarom hebben we pakketautomaten geplaatst in onder andere Tilburg en Eindhoven. Het doel is om dit in heel Nederland te doen. De consument kan een locatie kiezen waar zo'n pakketautomaat staat, zoals bij een treinstation of supermarkt, en wij brengen het pakket ernaartoe. Als je groot bent, wil iedereen zaken met je doen, maar als je klein bent, moet je je eerst bewijzen. Daarom laten wij nu de pakketten op ĂŠĂŠn adres bezorgen, ons eigen kantoor. Van daaruit brengen we de pakketten zelf naar de automaten.' Je zult meteen al denken: dat is toch niet milieuvriendelijk? 'Dat klopt. Het is een extra stap en daarom willen wij dit zo groen mogelijk doen, zodat het wel goed is voor het milieu. Daarom was het zo fijn dat we een half jaar de Nissan e-NV200 konden testen.' Het project was voor Bart een positieve ervaring. 'Ik ben supertevreden met de auto. Het is een mooi, representatief, luxe busje en het rijdt prima. Er kan behoorlijk veel in, dat is voor ons belangrijk. Het project is inmiddels afgelopen, dus kregen we de optie om de auto te kopen, leasen of terug te geven. Wij hebben ervoor gekozen om het busje te leasen. We hebben er zelfs een tweede bij genomen.' Het rijden in een elektrische auto is voor Parcel4me ook gunstig, omdat ze niet zulke lange afstanden hoeven te rijden. Door in een elektrische auto te rijden, kunnen ze de kilometers die ze maken zo groen mogelijk afleggen.


'Het is de bedoeling dat de auto's die nu gebruikt worden door de ondernemers nog een tijd blijven rijden'

Tweede ronde Power to Tilburg werd begin vorig jaar georganiseerd en duurde een half jaar. Aan het einde van deze eerste ronde kozen de meeste ondernemers ervoor om de auto te leasen of te kopen, maar een enkeling bracht de auto terug. De redenen hiervoor waren onder meer dat de laadruimte te klein was of dat de ondernemers te lange afstanden moesten afleggen. Om meer ondernemers kennis te laten maken met een elektrische auto kozen Nissan en de gemeente Tilburg ervoor om de teruggekomen busjes weer uit te lenen aan andere ondernemers. Zij konden voor een half jaar de auto voor een interessant bedrag leasen, maar konden er niet meer gratis gebruik van maken. Edwin Smits van webshop Puur&Fit stapte op dit moment in. 'Vorig jaar mei is mijn vrouw begonnen met de winkel Puur&Fit. We waren aan het kijken voor een bedrijfswagen voor het rondbrengen van de bestellingen in de regio. We zijn al enkele jaren geĂŻnteresseerd in elektrisch rijden. Via een collega ondernemer zijn we geattendeerd op de proef van Power to Tilburg. Dit bedrijf heeft de proef in het eerste half jaar doorlopen. De ondernemer gaf aan dat er een aantal auto's terug zou komen waar Puur&Fit misschien wel gebruik van zou kunnen maken. Na een bezoek aan de Nissan Dealer in Tilburg kon er snel geregeld worden dat we een Nissan e-NV200 voor een half jaar konden testen. Dit tegen een gereduceerd leasetarief. We rijden er nu meer dan een half jaar in en zijn erg tevreden. De lease is dan ook doorgezet voor een langere periode.' Baaz Magazine

73


Automotive

'Het is een mooi, representatief, luxe busje en het rijdt prima' Voor Edwin waren er vanaf het begin geen drempels om elektrisch te rijden. 'De techniek van elektrisch rijden is geweldig, milieutechnisch ook. Als je de mogelijkheid hebt om korte afstanden te rijden, waarom zou je dat dan niet op een milieuvriendelijke manier doen? Het opwekken van de eigen stroom door middel van afremmen werkt bij de rijstijl erg goed. De Nissan e-NV200 regenereert bij ons gebruik zo’n 35 procent stroom. Het is een stille, snelle auto die soepel rijdt. Wij zijn erg tevreden.' Luchtkwaliteit Dit project was niet alleen aantrekkelijk voor ondernemers, maar ook voor de gemeente Tilburg.

74

Baaz Magazine

Dat meer ondernemers in de gemeente met elektrische auto's rijden, heeft positieve gevolgen voor de luchtkwaliteit. 'Het project past goed binnen

komende jaren gaan we hier dan ook meer aandacht aan besteden. Het initiatief van Nissan is een mooie eerste stap. We zijn al druk bezig om meer

NISSAN E-NV200

De Nissan e-NV200 is een honderd procent elektrische bedrijfswagen. Deze wagen zit vol innovatieve technologie, zoals het geavanceerde NissanConnect EV-communicatiesysteem dat de auto met een smartphone verbindt. Dit betekent dat het laden op afstand geactiveerd kan worden, dat je de airco kunt instellen of de reis kunt plannen, en tevens oplaadpunten langs de route kunt zoeken. Als je voor de Nissan e-NV200 kiest, betaal je vier procent bijtelling. De actieradius waarmee deze volledig opgeladen bedrijfswagen van start gaat, is ongeveer 170 kilometer. Kijk voor meer informatie op www.nissan.nl

ons beleid. Daarin staat onder meer "slimmer, schoner en veiliger" centraal. Dit past perfect onder het kopje schoner. Bij ons staat luchtkwaliteit bovenaan de lijst. De

laadpalen te plaatsen, want als je een elektrische auto hebt, is de kans aanwezig dat je onderweg op moet laden. Wat de volgende stappen zijn, is nog niet bekend, dit was in ieder

geval een zeer geslaagd project', legt wethouder Mario Jacobs (GroenLinks) uit. Vervolg? Het is de bedoeling dat de auto's die nu gebruikt worden door de ondernemers nog een tijd blijven rijden. Maar wat zijn de volgende stappen? Ivo: 'We zijn steeds in ontwikkeling met onze auto's. Dus de kans is groot dat we over een tijdje een busje hebben met een grotere actieradius. Dan kunnen we nog meer ondernemers bereiken. De plannen om het project ook in andere steden te organiseren zijn er wel, maar het is afhankelijk van de beschikbare subsidie. Op dit moment is er geen overheidssubsidie meer, dus moeten we even wachten. We hopen dat we snel meer ondernemers kunnen bereiken om elektrisch te rijden, dat zou heel mooi zijn.'


333 TRAVEL.NL DE INDIVIDUELE VERRE REIZEN SPECIALIST

THAILAND

Genieten in Oosterse sferen Een waar paradijs voor golfers, strand, shoppers, cultuuren natuurliefhebbers. Met 333TRAVEL kunt u elke reis op maat naar Thailand samenstellen. Wij bieden uitstekende kwaliteit en service. De Nederlandse reizigers hebben via de Zoover awards 333TRAVEL beoordeeld als ‘Beste en ‘Populairste Verre reizen specialist van Nederland.

Privé rondreizen Thailand Op 333TRAVEL.nl vindt u het uitgebreide aanbod privé rondreizen naar Thailand met middenklasse en deluxe hotels. Executive hotels (5 sterren) kunt u op aanvraag bij ons boeken. 333TRAVEL heeft een eigen Nederlands kantoor in Bangkok. We bieden complete 14 of meerdaagse deluxe privé rondreizen inclusief vluchten vanaf € 1499,- per persoon.

Liever een andere bestemming? 333TRAVEL biedt ook: Indonesië/Bali, Maleisië, China, Sri Lanka, Malediven, Myanmar, Vietnam, India, Nepal, Cambodja, Laos, Singapore, Dubai, USA, Australië en Nieuw-Zeeland

Vraag uw ideale Thailand maatwerk reis aan. Of kies een van onze andere mooie landen. Vraag via 333TRAVEL.nl een GRATIS offerte aan of bel 0348 - 44 19 51 met onze landenspecialisten

Meer info: www.333TRAVEL.nl Mail: info@333TRAVEL.nl Telefoon: 0348 44 19 51


Baaz zoekt uit

De zzp'er als wondermiddel

Dit nummer van Baaz staat in het teken van 'Het mkb van de toekomst'. Positief nieuws voor de nabije toekomst is alvast dat het Centraal Planbureau ook in 2016 economische groei voorspelt. Diverse sectorprognoses van banken geven bovendien aan dat de private investeringen in het mkb de komende jaren fors zullen stijgen. Zo op het eerste gezicht dus geen vuiltje aan de lucht. Als je echter verder kijkt, blijkt ook dat de concurrentie binnen het mkb steeds verder intensiveert. Voornaamste factor hiervoor zijn de technologische ontwikkelingen en de steeds veranderende klantvraag.

GAST

GASTEXPERT

Gilles Collard

is mede-eigenaar van Het Arbeidsrechtkantoor. Samen met Margit Eijsenga en Ronald Frommé staat hij werkgevers en werknemers bij in geval van arbeidsrechtelijke kwesties.

oor bedrijven die hun concurrentiepositie willen behouden en eventueel verbeteren, is het essentieel om open te staan voor nieuwe ontwikkelingen. Dit houdt onder meer in dat bedrijven moeten nadenken over nieuwe businessmodellen, verdienmodellen en organisatievormen. Binnen dit proces staat één element centraal: flexibiliteit. Om snel in te spelen op de behoefte van jouw klant is het essentieel om je bedrijf

76

Baaz Magazine

zo in te richten dat op elk gewenst moment de juiste kennis en kunde aanwezig is. Het realiseren hiervan begint bij het investeren in actuele kennis en kunde van de vaste werknemers. Voor bedrijven is het logischerwijs niet mogelijk om voor alle vereiste disciplines vaste medewerkers in dienst te hebben. Dit is ook exact de reden dat steeds meer bedrijven met een flexibele schil werken. Traditioneel wordt de flexibele schil ingezet bij seizoensgerelateerde arbeid: in de land- en tuinbouw. Hierbij wordt vaak met uitzend- of payrollcontracten gewerkt. In de afgelopen jaren is echter een andere trend duidelijk zichtbaar geworden. Dit is de opkomst van de zzp'er. In 2015 is het aantal zzp'ers in Nederland zelfs de 1 miljoen gepasseerd. De voordelen van de inhuur van zzp'ers zijn evident. Een bedrijf kan op hele korte termijn specialistische kennis

inhuren en daarmee voldoen aan de klantbehoefte, zonder dat hier de vaste lasten voor worden gedragen. Op het eerste gezicht lijkt de zzp'er dan ook het wondermiddel voor bedrijven. Brengt hij dan echt niets dan goeds of schuilt er wellicht toch een addertje onder het gras?

Zzp'er of toch werknemer?

Misschien ben je je niet bewust van het feit dat er een hele dunne scheidslijn bestaat tussen de zzp'er en werknemer. Alleen al in 2015 is er tientallen keren

geprocedeerd over de vraag of een zzp'er eigenlijk niet een reguliere werknemer is die werkzaam is op grond van een arbeidsovereenkomst. In meerdere gevallen zijn rechters hierin meegegaan. De gevolgen hiervan zijn verstrekkend voor bedrijven. Zo heeft een werknemer - in tegensteling tot de zzp'er ontslagbescherming en recht op doorbetaling van loon bij ziekte.

Beoordeling door rechter

Bij de beoordeling welk type overeenkomst tussen partijen


WERKNEMER

ZZP'ER

VERRICHT STRUCTUREEL WERKZAAMHEDEN VOOR WERKGEVER Verricht incidenteel werkzaamheden voor opdrachtgever VERRICHT UITSLUITEND WERKZAAMHEDEN VOOR WERKGEVER Verricht werkzaamheden voor meerdere opdrachtgevers VERPLICHT WERKZAAMHEDEN PERSOONLIJK TE VERRICHTEN Kan zich zonder toestemming laten vervangen VERPLICHT INSTRUCTIES VAN WERKGEVER OP TE VOLGEN Niet verplicht instructies van opdrachtgever op te volgen NIET INGESCHREVEN IN HET HANDELSREGISTER Ingeschreven in het Handelsregister BESCHIKT NIET OVER EEN VERKLARING ARBEIDSRELATIE (VAR) Beschikt over een VAR (tot 1 mei 2016) ONTVANGT NAGENOEG GELIJKE PERIODE BETALINGEN (LOON) Ontvangt betalingen na verzending factuur

geldt, kijkt een rechter zowel naar de bedoeling van partijen bij het aangaan van de overeenkomst, als naar de manier waarop uitvoering aan de overeenkomst is gegeven. Deze brede toets heeft tot gevolg dat een rechter alle feiten en omstandigheden zal meewegen. Het feit dat er bovenaan een contract staat dat het een overeenkomst van opdracht is, is dus onvoldoende.

Maar wat betekent dit nu concreet?

Om je meer houvast te bieden is een overzicht opgenomen van specifieke verschillen tussen een werknemer en een zzp'er.

ls jouw bedrijf met een flexibele schil met zzp'ers werkt, is het goed om na te gaan of ze bij de uitvoering van de overeenkomst niet onbewust aan de genoemde kenmerken van een werknemer voldoen. De voordelen van een flexibele schil met zzp'ers is overduidelijk. Wel is het van belang dat je altijd bewust blijft van de wijze waarop je de samenwerking invult. Als je dit consequent doet, blijf je aan de goede kant van de scheidslijn. In dat geval is de zzp'er misschien wel hét wondermiddel voor de mkbondernemer. Voor nu en voor de toekomst!

ONTVANGT LOON BIJ ZIEKTE Ontvangt geen vergoeding bij ziekte WERKGEVER DRAAGT LOONBELASTING EN SOCIALE PREMIES AF Opdrachtgever draagt geen loonbelasting en sociale premies af IS GEHOUDEN AAN VASTE WERKTIJDEN Bepaalt eigen werktijden HEEFT TOESTEMMING NODIG OM VERLOF OP TE NEMEN Heeft geen toestemming nodig om verlof op te nemen IS GEHOUDEN AAN HUIS- EN GEDRAGSREGELS VAN WERKGEVER Is niet gebonden aan huis- en gedragsregels Baaz Magazine

77


ECE

Tekst Joni Hendrix

Startups en corporates moeten met elkaar samenwerken om sneller te kunnen innoveren, zo vindt Jurgen Nieuwenhuijsen van Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE). 'Het grote bedrijf heeft vaak wat de startup mist, en andersom.'

'Corporates moeten startup-ready worden'

HOW

HOW TO GET THERE SUMMIT

bijvoorbeeld aan het inkoopproces. 'Ze kunnen hun inkoopproces voor bijvoorbeeld drie of vijf procent aan een startup gunnen. Dus dat ze producten of diensten van starters afnemen, daardoor komt er ook meer innovatie in de inkoop.'

Het ECE is al een tijdje bezig worden. Volgens Jurgen Op 17 november 2016 om een samenwerking tussen is het een probleem dat organiseert het ECE weer een How To grote Nederlandse bedrijven startups niet weten hoe ze Get There Summit. en startups te stimuleren. Maar niet alleen corporates binnen moeten komen bij Deze dag staat net Ze kunnen veel voor elkaar moeten stappen zetten om de grote bedrijven. 'Er zijn als de vorige editie in het teken van betekenen, weet Jurgen. 'Het samenwerking te verbeteren, ook verschillende "ingangen", de samenwerking kleine bedrijf heeft de snelheid, startups kunnen nog veel leren. daarom is het voor een tussen startups en corporates. Kijk voor het grote bedrijf heeft de 'Startups zijn vaak te veel bezig startup lastig om er mee meer informatie op middelen en het kapitaal om met een product of dienst en niet in contact te komen.' www.htgt.nl bepaalde innovaties sneller in zo met een langetermijnoplossing. Daarnaast weten startende de markt te zetten. We hebben Corporates denken in processen ondernemers vaak niet gemerkt dat als beide partijen en vanaf het begin tot eind weten ze hoe hun precies waar een corporate mee samenwerken, ze veel beter organisatie en processen in elkaar zitten. bezig is. Corporates werken en sneller kunnen innoveren.' Startende ondernemers komen te vaak met een met langetermijnstrategieën. Om dit te kunnen kleine oplossing voor een klein deel van hun 'Als een startup verwezenlijken, proces. Daarom moeten ze meer denken in endeen keer wil 'NAAST DE CEO samenwerken, organiseerde to-end oplossingen.' EN CIO MOET het ECE vorig moet het precies ER EEN CSO Teveel jaar november klikken en passen, AANGESTELD Volgens Jurgen zijn er tegenwoordig zo veel de 'How To Get en dat is vaak WORDEN' startups, dat corporates een filterprobleem There Summit'. niet het geval', hebben. Het wordt steeds lastiger om een Een onderdeel van legt Jurgen uit. startup uit te kiezen om mee samen te werken. dit evenement was de Captains Daarom is het volgens het 'Grote organisaties weten Meetup; twintig ceo's van ECE belangrijk om binnen niet zo goed met wie ze Nederlandse bedrijven gingen een grote organisatie iemand 'STARTUPS in contact willen komen. in gesprek met twintig startupverantwoordelijk te maken voor WETEN Daar ligt een rol voor oprichters. Uit deze gesprekken startups. 'Naast de ceo en cio NIET HOE bijvoorbeeld incubators of is een aantal actiepunten moet er ook een cso, oftewel ZE BIJ accelerators. Zij kunnen gekomen waar startups en een chief startup officer, GROTE de filterfunctie worden en corporates aan moeten werken. aangesteld worden.' BEDRIJVEN BINNEN corporates met startups KUNNEN CSO Inkopen bij startup in contact brengen.' KOMEN' Een van de actiepunten is Uit de Captains Meetup kwam Daar is het ECE ook al het aanstellen van een chief ook naar voren dat corporates druk mee bezig. Iedere startup officer, zodat grote zich wat actiever naar startups maand worden er dates georganiseerd met organisaties 'startup-ready' op mogen stellen. Denk een bepaald thema. 'Als we bijvoorbeeld het thema Logistiek hebben, dan melden zich tien corporates aan. Deze bedrijven komen online te staan en startups kunnen daarop reageren. ERASMUS CENTRE FOR Ze moeten dan aangeven waarom ze met het ENTREPRENEURSHIP (ECE) bedrijf in gesprek willen. Uiteindelijk beslist de Het Erasmus Centre for Entrepreneurship ondersteunt ondernemers en bedrijven om ideeën daadwerkelijk om te zetten in innovaties. Het ECE biedt diverse innovatiedirecteur van ieder bedrijf met wie ze mogelijkheden: onderzoek, onderwijsprogramma's, werkplekken en andere een "date" willen. Inmiddels vinden er al zo'n faciliteiten op de ECE Campus, en een actieve community waar corporates, startups en academici samenkomen. Kijk voor meer info op www.ece.nl 120 dates per maand plaats.'

78

Baaz Magazine


Ethics

KONING TARGET EN SLAAF KLANT Pech achtervolgt me. Mijn

ouwe vertrouwde Saab (de vierde in successie) heeft na 260 duizend kilometers de kuren. Een hele grote reparatie is noodzakelijk. Laten repareren of een nieuwe auto kopen? Een nieuwe Saab behoort niet meer tot de mogelijkheden vanwege de economische crisis en bovendien is de fabriek ter ziele (alle inspanningen van Victor Muller ten spijt). TEKST

80

Baaz Magazine

Koos Hoogland

Jong van geest als ik ben, spreekt de nieuwe Clio Estate mij wel aan, of toch maar de wat bezadigde Dacia Duster vanwege mijn leeftijd en de hoge instap, beide merken behorende tot het Renault-concern. Ik ging naar de Renault-dealer en legde mijn dilemma voor. Meneer duikt achter zijn computer en komt na een paar accessoire-vraagjes met een uitgedraaide offerte voor de Dacia, zonder verder een woord vuil te maken over de door mij zo fel begeerde (je bent jong, dus je wilt wat) Clio. Onbegrijpelijk. Wat een ellende. Mijn iPhone doet raar. Valt soms midden in een gesprek uit. Een mens kan vandaag de dag toch niet meer zonder? Mijn gesprekken, mijn e-mail en mijn leven moeten doorgaan. Druk, druk, druk, heet dat. Zodra ik in de gelegenheid ben, ga ik even naar de KPN-winkel. Ik heb geluk, een medewerker is beschikbaar, haalt de batterij eruit en laat mij zien dat het ding kromgetrokken is. Klaarblijkelijk is het een veel voorkomende klacht. Of hij even een nieuwe batterij wil plaatsen, vraag ik. Maar dat blijkt onmogelijk, want die hebben ze niet te koop bij het telecombedrijf. Ik moet maar een nieuwe telefoon uitzoeken. Duidelijk een gevalletje van targetstelling. Targets Wat is de functie van 'targets' eigenlijk? Het is nuttig om te weten of je de gestelde jaardoelen haalt. Als targets mensen moeten motiveren en op die basis financiĂŤle

CARD

BUSINESS CARD

Koos Hoogland

Leeftijd 68 Functie Directeur Hoogland C.S., fiscale en juridische adviseurs o.z., directeur Stichting Hoogland Custodes, business ethics/ integriteitszorg Opleiding Nederlands recht, Rijksuniversiteit Groningen Belangrijkste skills/ vaardigheden Kent de schoonheid van wetten, maar werkt liever met mensen Locatie Deventer Als directeur en eigenaar van Hoogland C.S. fiscale en juridische adviseurs en directeur van de stichting Hoogland Custodes te Deventer, heeft Koos Hoogland jarenlange ervaring in het oplossen van vastgoedpuzzels, juridische procedures en het leveren van advies. Daarnaast houdt hij zich graag bezig met bedrijfsethiek. Elke editie bespreekt Koos een casus die hij tegenkwam.


beloningen in het vooruitzicht worden gesteld, dan worden ze oneigenlijk gebruikt. Mensen die door geld gemotiveerd worden, zijn minder productief dan zij die met plezier en passie naar hun werk gaan. Voor de marketingdirecteur of salesmanager is plezier en passie natuurlijk veel te abstract of persoonlijk. Veel gemakkelijker is het om te zeggen: dit jaar moeten er zoveel telefoons, Clio's of Dusters worden verkocht. Zeker in economisch beroerde tijden lijken harde doelstellingen werkbaarder. Maar is dat ook zo? Als targets geen relatie hebben met de dagelijkse business, wordt het 'wishful thinking'. Onhaalbaar hoge targets werken tegen je als ondernemer. Zo verpest het bijvoorbeeld de sfeer in het bedrijf en het zorgt ervoor dat gemotiveerde werknemers weglopen. Kennis Competente verkoopmedewerkers vragen om voortdurende training en coaching. Zij willen zich verder ontwikkelen. Niet alleen met gladde verkooppraatjes en snelle formulieren, maar om inzicht in hun eigen competenties te verwerven. Hoe kunnen zij zich in gesprekken met opdrachtgevers een juist beeld van zijn wensen en behoeften vormen? Bij gesprekken met opdrachtgevers moet je goed kunnen luisteren en de vragen duidelijk kunnen beantwoorden. Dus niet uitgaan van een product wat verkocht moet worden, maar uitgaan van de behoeften van de opdrachtgever. Hoe kun je voor de opdrachtgever kosten besparen? Dat schept vertrouwen en een band. Om

ALS WE DE FUNCTIE VAN EEN VERKOPER ANALYSEREN, DAN ZIEN WE VERSCHILLENDE VOORWAARDEN WAARAAN EEN KLANTENCONTACT MOET VOLDOEN: Contact, een relatie met de klant is een voorwaarde voor kopen; Begeleiding, de cliënt moet worden gestimuleerd en begeleid in zijn beslisproces; Deskundigheid, de cliënt moet helder en duidelijk worden geïnformeerd; Uitdaging, een open relatie tussen verkoper en cliënt; Vrijheid, de cliënt moet vrij kunnen kiezen en zich niet gedwongen voelen; Rolverdeling, ieder blijft in zijn eigen rol: de verkoper verkoopt, de cliënt koopt.

In de retail en handel gaat het er om dat de omzetten worden gemaximaliseerd. Allerlei factoren zijn daarbij van invloed. Externe en interne. Op de externe (conjunctuur, mode, weer) hebben we vaak geen invloed, maar op de interne

relatie met elkaar op, hoe kortstondig ook. Iedere transactie is gebaseerd op vertrouwen. Zonder vertrouwen geen handel. In de tweede rol laat je kort zien wat voor kwaliteiten je in huis hebt (een soort 'elevatorpitch' dus). Als de cliënt dat vertrouwen in jouw

VIJF VERKOOPROLLEN

IK KAN DE VERKOPER IN VIJF ROLLEN VERDELEN (NAAR MARTIE SLOOTER 'DE VIJF ROLLEN VAN DE LERAAR'): De gastheer (de cliënt op zijn gemak stellen); De presentator (aandacht van de cliënt vangen en vasthouden); De didacticus (uitleg geven over het product); De pedagoog (de leiding houden in het verkoopgesprek); De afsluiter (het contact/de verkoop op de juiste wijze afronden en beëindigen).

'Waarom is de ene verkoper nu succesvoller dan de ander?'

(betrouwbaarheid, deskundigheid, sfeer) des te meer. Voor optimale verkopen heb je (het internet ten spijt) verkopers nodig. Verkopers hebben het meeste effect op de bestedingen van de klanten. Waarom is de ene verkoper nu succesvoller dan de ander?

goed te kunnen adviseren heeft een verkoopmedewerker een grondige kennis van zijn eigen producten nodig. Krijgt hij de kans zich daarin te verdiepen? Worden signalen uit de praktijk teruggekoppeld naar de productie om het product te verbeteren?  

De volgorde van de rollen is niet willekeurig. De eerste rol is bepalend voor een goed verkoopgesprek. Je maakt contact met de cliënt en bouwt een persoonlijke

deskundigheid heeft getoond, vindt in alle rust de informatiewisseling over het betreffende product plaats. Je raffelt niet een verkooppraatje af, maar je reageert adequaat op de informatievragen van de cliënt. Jij kent alle ins en outs van het product. Geen monoloog, maar een dialoog. Onthoud, jij hebt de leiding in het gesprek, want jij bent de deskundige. Tenslotte, of de koop nu wel of niet is gesloten, het gesprek behoort op een correcte wijze

te worden afgesloten. Als er geen transactie tot stand gekomen is, is dit belangrijk omdat een goede afsluiting van het contact leidt tot een vervolg. Immers de (laatste) indruk is positief. Is er wel een transactie tot stand gekomen, dan moeten alle verwachtingen in overeenstemming zijn met de contractuele afspraken (levertijd, betalingstermijnen, et cetera) om een vlekkeloze afhandeling door 'after sales' mogelijk te maken. Als cliënt/opdrachtgever werk ik graag met dergelijke gemotiveerde, deskundig en enthousiaste verkopers met liefde voor hun vak. Sterker nog, ik heb dan helemaal niet het idee dat mij iets verkocht wordt. Ik voel me begrepen en gehoord. Mijn 'probleem' wordt voor mij opgelost. Dat schept een band. Dat is ook de reden waarom ik graag naar die winkel of dat bedrijf terugga als ik weer iets nodig heb. Je gaat niet terug naar een ongeïnteresseerde, drammerige 'premiejager', waarvan je het gevoel hebt dat die jou ziet als een winstobject. Je gaat ook niet terug naar een kapper die jou niet knipt zoals jij het wilt. Baaz Magazine

81


Evenementen

Evenementenkalender

Jaarlijks worden er veel interessante evenementen voor ondernemers georganiseerd. Welke evenementen mag jij de komende maanden absoluut niet missen? Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet. APRIL

What’s going on in (R)etailing?! Wanneer 7 april Waar Media Plaza, Utrecht Info www.retailing.nl

Het congres 'What's going on in (R)etailing?!' viert in 2016 haar 25ste verjaardag. Volgens de organisatie gaat het om een dag vol inspiratie, innovatie én netwerkmomenten met keynote-speeches van Saatchi & Saatchi, Forrester, Hunkemöller en ETOS. Ook vinden er diverse interactieve bootcamps plaats, zijn er breakout-sessies, rondetafelgesprekken, TED Talks van startups en geven ceo's hun visie op de toekomst van de retailsector.

Week van de Ondernemer 2016 Wanneer 12 tot en met 14 april Waar Beatrix Theater, Utrecht Info www.weekvandeondernemer.nl

De Week van de Ondernemer (WvdO) is het grootste ondernemersevent van Nederland. Ondernemers worden er geïnspireerd door prominente gasten en ondernemersverhalen. In 2016 is de Week van de Ondernemer te bezoeken van 12 tot en met 14 april in het Beatrix Theater.

Start-up & Scale-up Deal van het Jaar Verkiezing Wanneer 14 april Waar Amsterdam Info www.vectrix.nl

Vectrix-NextStage organiseert de Start-up & Scale-up Deal van het Jaar Verkiezing. Wie haalde het meeste geld op? Wat was de beste investering? Welke investering was het meest opmerkelijk? Welk bedrijf groeit het snelst? Welke investeerder heeft wellicht de gouden graal in handen? Zitten er unicorns of decacorns tussen de Nederlandse groeiers?

Profit, Planet, People? 12 sleutels voor duurzaam HRM Wanneer 19 april Waar Utrecht Info www.impact-academy.nl

ImpactAcademy organiseert in samenwerking met Antwerp Management School een seminar met prof. dr. Peggy de Prins over haar boek '12 sleutels voor duurzaam HRM: Winst voor organisatie, medewerkers en maatschappij'. In dit boek ontwikkelt zij een kader waarmee zij laat zien dat HRM niet alleen een integraal onderdeel van duurzaamheidsbeleid kan zijn, maar dat HRM en MVO elkaar kunnen versterken – én hoe dat in de praktijk gestalte kan krijgen.

82

Baaz Magazine

Kennismakingsbijeenkomst Circulaire Economie Wanneer 20 april Waar MVO Nederland, Utrecht Info www.mvo.nl

Ook benieuwd wat de circulaire economie je organisatie oplevert? Welke circulaire bedrijfsmodellen en -processen het beste bij jouw ambities passen? Kom dan naar de gratis kennismakingsbijeenkomst van MVO's Community of Practice.

Expeditie voor MVO-managers

Wanneer 21 april en 22 april Waar Nyenrode Business Universiteit, Breukelen Info www.mvo.nl De MVO Expeditie is een meerdaagse leergang gericht op de professionele ontwikkeling van de MVO-manager om optimaal bij te kunnen dragen aan de duurzame verandering en impact van het bedrijf. Het is een praktijkgericht programma speciaal ontwikkeld om nieuwe manieren van denken over en werken met MVO te introduceren en toe te passen in de eigen praktijk.

MEI

FREE FRIDAY (Net)working

Wanneer 6 mei Waar Utrecht Info www.popupprofessionals.nl

Pop-up Professionals organiseert op de eerste vrijdag van de maand Free Friday (Net)working. Een bijeenkomst waar je ontmoet, kennis opdoet en ook nog eens gratis kunt blijven flexwerken.

voor vrouwen te organiseren. De dag staat in het teken van vrouwelijk ondernemerschap (startups, scale-ups en investeerders) en er is daarnaast extra aandacht voor technologische ontwikkelingen.

Startup Fest Europe 2016 Wanneer 24 tot en met 27 mei Waar Amsterdam Info www.startupfest.eu

Een vierdaagse marathon waar iedere Europese startup eigenlijk bij aanwezig moet zijn: Startup Fest Europe 2016. Investeerders, bedrijven, creatieven, ontwikkelaars en natuurlijk startups worden aan elkaar gekoppeld. Met vier dagen bomvol sprekers en demo's is het Startup Fest Europe een uitgelezen plek voor het vinden van nieuw talent en het inzamelen van geld.

Crowdfunding Day Europe Wanneer 25 mei Waar Amsterdam ArenA Info www.crowdfundingday.nl

Op het grootste crowdfunding event van Europa ontdek jij de mogelijkheden van crowdfunding, doe je mee aan diverse workshops en ontmoet je (inter)nationale platforms en experts. Spar met Jon Leland van Kickstarter, Bas van Abel van Fairphone of ga in discussie met Joris Luyendijk. Na een bezoek aan Crowdfunding Day Europe ben jij klaar voor jouw eigen crowdfunding campagne!

Retail Event Nederland Dag voor Duurzaamheid in het hoger onderwijs

Wanneer 20 mei Waar Haagse Hogeschool, Den Haag Info www.rvo.nl Voor de tweede keer vindt de Nationale Dag voor Duurzaamheid in het Hoger Onderwijs plaats. De dag staat in het teken van 'Groen en Toekomstbestendig'. Met dit event wordt de samenwerking en kruisbestuiving bevorderd tussen hoger onderwijs, overheid en het bedrijfsleven. Een belangrijk onderdeel daarvan is de vergroening van de ict.

TheNextWomen Innovation Summit 2016 Wanneer 23 mei Waar Amsterdam Info www.thenextwomen100.nl

TheNextWomen bereidt zich voor op de vijfde editie van het jaarlijks terugkerende evenement dat geheel in het teken staat van innovatie. Opzij en TheNextWomen slaan deze dag de handen ineen om een groots ondernemersevent

Wanneer 25 en 26 mei Waar Expo Houten Info www.retaileventnederland.nl

De derde editie van Retail Event Nederland, die eind mei plaatsvindt in Expo Houten, heeft als centraal thema: 'Werken aan de winkel; nieuwe kansen voor fysiek'. Het vakevenement staat geheel in het teken van het fysieke retailkanaal, dat momenteel onder druk staat in Nederland. Retail Event Nederland toont bezoekers de laatste ontwikkelingen in de markt en de nieuwe kansen voor het fysieke kanaal.

TNW Conference 2016

Wanneer 26 en 27 mei Waar Westergasfabriek, Amsterdam Info www.thenextweb.com/conference/europe Voor de elfde keer wordt de jaarlijkse TNW Conference georganiseerd. Bij meer dan acht podia, 300 tentoonstellingspaviljoens en tientallen randevenementen komt men alles te weten over de toekomst van technologie, innovatie, marketing, communicatie en verbeelding.


DUUR ZA AMHEID EN INNOVATIE WWW.NYENRODE.NL/DI

Duurzaam ondernemen is steeds meer een must voor het hedendaagse bedrijfsleven. Want het verschaft de ‘license to grow and to operate voor de toekomst’. In het programma ‘Duurzaamheid en Innovatie’ staat het ontdekken en benutten van nieuwe business mogelijkheden voor duurzame waardecreatie centraal. Het programma is sterk marktgedreven en ondergebracht in het Modulair Executive MBA in Food & Finance programma. Wilt u weten waar nieuwe business kansen liggen? Of wilt u relevante keten(s) als geheel verduurzamen? Start dan in september met het programma ‘Duurzaamheid en Innovatie’. MEER INFORMATIE? NEEM CONTACT OP MET ONZE PROGRAMMA ADVISEUR VIA 0346 29 1001 OF GA NAAR: WWW.NYENRODE.NL/DI

NYENRODE. A REWARD FOR LIFE


Baaz 1.2016  

www.baaz.nl