Page 1

Ondernemen met je blog. Geld verdienen met je hobby €6,95 SPECIAL

ONLINE ONDERNEMEN Alles om van jouw online onderneming een succes te maken!

platform voor CEO’s, ondernemers & hoger management

Ben Woldring (Oprichter en eigenaar Bencom)

‘Je leert door mooie verhalen heen te prikken’

Van nerd naar multimiljonair

Startpagina, het eerste Nederlandse online succes Pagina 46

Pagina 12

Succesvolle webshops Hoe richten zij hun bedrijf in? Pagina 50

Social media

Laat Twitter voor je werken Pagina 56

BAAZ 1•2015 •€6,95 BP

EEN UITGAVE VAN CLIPBOARD PUBLISHING

Bescherm je wagenpark

Voorkom onnodige Autoschade Pagina 68


JE VOORRAAD 24/7 ONDER CONTROLE ÉN GEZONDE MARGES REALISEREN

Voorraadbeheer, orderbeheer, boekhouding en CRM in 1 Optimaal voorraadbeheer is van levensbelang voor je handelsbedrijf. Je wilt financiële risico’s toch voorkomen? Wat jij dan nodig hebt is 24/7 volledige controle over de voorraad. Waar je ook bent, wanneer je ook kijkt. Zodat je precies ziet wat goed verkoopt en wat blijft liggen in je magazijn. Dat helpt je meteen bij het realiseren van gezonde marges. Dat is precies waarvoor Exact Online Handel is gemaakt. Het integreert orderbeheer, voorraadbeheer, boekhouding & CRM in 1 pakket. En dat vanaf slechts € 169,- per maand! Kortom, optimaal voorraadbeheer begint met daadkrachtige business software. Ga direct aan de slag.

Probeer het 30 dagen gratis via www.exactonline.nl/handel Exact. Focus on what’s next.


Editorial

Welkom Clipboard Publishing BV Delftweg 147 2289 BD Rijswijk, Nederland Tel: *31(0)15-7600700 Fax: *31(0)15-7600760 info@clipboard-publishing.nl www.clipboard-publishing.nl

Uitgever Linda Oenema linda@clipboard-publishing.nl

Marketing & PR Tim Beemer Giancarlo Idili Charise Geluk Nena Verhoef marketing@clipboard-publishing.nl

Hoofdredacteur Mark Scholten mark@clipboard-publishing.nl

Redactie Lucas Boon Peter Güldenpfennig Joni Hendrix Julian Huijbregts Thomas Kouveld Eveline Meijer Marina Smits

Medewerkers Gerard Henninger

Vormgeving Martijn Herremans Lloyd Troost Ron de Vos

Traffic manager Rowan Schaaf rowan@clipboard-publishing.nl

Sales Bart Arkesteijn Guido van Belle Manon van den Enden Tom Feijtes Daniel Foerster Mitchell Koymans Jascha Vink sales@clipboard-publishing.nl Tel: *31(0)15-7600770

Drukkerij Senefelder Misset, Doetinchem

Distributie Nederland Betapress BV, Gilze

Laat online niet links liggen Elke ondernemer die nog dacht het zonder online aanwezigheid te kunnen stellen, zal nu toch snel zijn standpunt aanpassen. Online is niet langer iets dat je naast je fysieke onderneming doet, je kunt er niet meer onderuit om het web een integraal onderdeel van je bedrijfsstrategie te maken. Steek je je kop in het zand, dan ben je vanzelf kind van rekening, zoals enkele grote warenhuizen onlangs ondervonden. Maar waar moet je op letten als je met jouw bedrijf online onderscheidend wilt zijn? Er zijn nogal wat valkuilen, niet alleen op technisch gebied. E-commerce is volwassen geworden. Het internet is niet meer de speeltuin die het ooit was, waar alles kon en alles mocht. Marketing, communicatie en klantgerichtheid zijn in het tijdperk van sociale media belangrijker dan ooit. Behandel je jouw klanten goed en communiceer je duidelijk, dan is daar winst mee te behalen, mondtot-mond-reclame heeft met media als Twitter en vergelijkingssites een heel nieuwe impact gekregen.

Iedereen kan nu lezen wat iemand van jouw producten of bedrijf vindt en dat zal vast niet altijd positief zijn. Hoe jij hier mee omgaat, of je nu een eenmansbedrijfje bent of een online gigant, wordt weer gelezen door vele duizenden anderen, die hun beslissing om met jou in zee te gaan voor een belangrijk deel baseren op deze reactie. Het is een mogelijkheid je te onderscheiden van het gros van de online ondernemers, dus grijp die kans dan ook! Wij zijn altijd op zoek naar inspirerende verhalen van ondernemers over alle aspecten van hun vakgebied. Laat daarom vooral van je horen als je jouw ondernemerservaring met anderen wilt delen. Wil je liever succesverhalen en tips van andere ondernemers lezen om ervan te leren? Neem dan een gratis abonnement op Baaz. Je ontvangt dan vier keer per jaar een blad vol ondernemers-inspiratie thuis in de brievenbus. Vraag snel op Baaz.nl een abonnement aan!

MARK SCHOLTEN HOOFDREDACTEUR

Distributie België Betapress NV, Turnhout

Baaz is dagelijks actief op social media. Volg ons, like ons, deel artikelen en discussieer mee. internet www.baaz.nl twitter @baazmagazine facebook www.facebook.com/baazmag

ONDERNEMER OF CEO? ONTVANG GRATIS BAAZ MAGAZINE www.baaz.nl/abo

Copyright © 2014 Clipboard Publishing bv, Rijswijk. Het is niet toegestaan om in Baaz gepubliceerde artikelen, of gedeelten daarvan, dan wel gebruikt beeldmateriaal over te nemen, te (doen) publiceren of anderszins openbaar te maken of te verveelvoudigen, zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming vooraf van de uitgever dan wel hoofdredacteur, behoudens het auteurs- en beeldrecht van de auteur/fotograaf indien niet in dienst bij Clipboard Publishing.

BAAZ MAGAZINE | 3


Baaz

Over ons

Over ons Baaz Magazine wordt gemaakt door een enthousiast

team van redacteuren. Zij zijn altijd op zoek naar de meest innovatieve startups, interessante ondernemersverhalen en de beste oplossingen om jouw bedrijf nog succesvoller te maken. Naast de vaste redactie maken we graag gebruik van de expertise van ondernemers die met gastcolumns hun praktijkervaring uit de doeken doen. Even voorstellen: MARK SCHOLTEN HOOFDREDACTEUR

Als hoofdredacteur is Mark verantwoordelijk voor de inhoud van het magazine en de website. Hij stuurt de redactie aan en zet onderwerpen uit. Door zijn voorliefde voor technische innovatie geniet hij met volle teugen van de inspiratie die hij haalt uit interviews met startups. mark@clipboard-publishing.nl

REDACTIE

Van interviews tot reviews en eindredactie, alle redacteuren van Clipboard Publishing werken mee aan BAAZ.

JONI HENDRIX

EVELINE MEIJER

Joni is een expert in het schrijven van inspirerende longreads. Of ze nu spreekt met een ervaren ondernemer of met een piepjonge starter, ze komt altijd terug met een mooi verhaal. Ze heeft een passie voor de mensen achter de ondernemingen, maar kan ook prima overweg met complexe ondernemersvraagstukken.

Eveline heeft een neus voor techniek en innovatie. Als geen ander schrijft ze informatieve achtergrondartikelen en weet ze tijdens interviews het echte verhaal achter een onderneming boven water te krijgen. Als er een nieuwe technologische startup wordt opgericht, is zij de eerste die het weet.

joni@clipboardpublishing.nl

eveline@clipboardpublishing.nl

REDACTEUR

4 | BAAZ MAGAZINE

PETER GULDENPFENNIG MARINA SMITS

LUCAS BOON

REDACTEUR

JULIAN HUIJBREGTS

THOMAS KOUVELD

Clipboard Publishing Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, gekopieerd of op andere wijze worden verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.


Baaz

Inhoud

34 Succesvol

ondernemen met je blog

Met de toegenomen populariteit van blogs merken steeds meer bloggers dat ze van hun hobby hun werk kunnen maken. Baaz sprak enkele succesvolle Nederlandse bloggers om uit te vinden hoe zij hun eerste stappen als online ondernemer beleefden.

THROWBACK BOSSDAY Hoe vergaat het de startups die we eerder interviewden een paar jaar later? Wij zochten ze op en lieten ze hun verhaal doen. Lees verder op pagina 28.

12 Eindbaaz Ben Woldring

Internetondernemer Ben Woldring startte al op zijn dertiende voor een schoolopdracht zijn eerste vergelijkingssite Bellen.com. De media-aandacht die hem dit opleverde, combineerde hij met zijn ondernemersinstinct om een heus vergelijkingsimperium uit de grond te stampen. Toch is hij nog altijd dezelfde nuchtere Groninger, die altijd zijn oren en ogen openhoudt, op zoek naar nieuwe markten om te veroveren.

21 Kick.start

Nieuwe, veelbelovende startups krijgen de kans hun verhaal te doen. In deze editie: Bites We Love, Vane Montage en Coffee Shop Freelancers.

44 Dag in / Dag uit

Deze editie gaan we op bezoek bij het magazijn van FonQ.nl. Welke bedrijven zorgen ervoor dat deze webshop zo efficiënt mogelijk kan draaien?

Baaz is het magazine voor ondernemers uit het mkb, over business, management, lifestyle en het zakenleven. Baaz wil eigenlijk maar één ding: ondernemers en leidinggevenden inspireren en informeren. Het laat zien hoe je een bedrijf sterker kunt maken. Met innnoverende ict, een goede marketingstrategie of een vooruitstrevende managementstijl. Geen technisch jargon of gebral, maar heldere informatieve artikelen, geschreven vanuit de optiek van de ondernemer.

6 | BAAZ MAGAZINE

Baaz staat vol verhalen uit de praktijk, van specialisten, leveranciers en de ondernemer zelf, afgewisseld met interessante en prikkelende vaste rubrieken en columns. Baaz heeft als belangrijke pijlers innoveren en duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen.


Baaz

Inhoud 46

54

82

26 Optimaliseer je website met conversie en seo

SEO gaat niet zonder conversie-optimalisatie en conversie gaat niet zonder SEO. Beide zijn erg relevant voor online ondernemen. Wil je online succesvol zijn met je onderneming, dan gaan SEO en conversie hand in hand.

64 Van idee tot succesvol bedrijf

Veel technische ondernemers leggen de focus op het maken van een product en de potentiĂŤle koper. Wij spraken met Elsbeth Geukers, die met LaunchLab en 1-2 Launch technische ondernemers helpt hun doelgroep te bepalen en met ze in contact te komen.

54 Iedere man een personal shopper

De gemiddelde man heeft zelden zin of tijd om te gaan winkelen, maar wil wel stijlvol voor de dag komen. Outfittery geeft je begeleiding van een stylist en laat je favoriete outfits thuis bezorgen.

76 Baaz zoekt uit: Werk(loos) door social media

Ook binnen het arbeidsrecht wordt de rol van internet steeds groter. Het zal niemand verbazen dat de zoektocht naar geschikte sollicitanten vrijwel alleen nog online plaatsvindt en dat in een antecedentenonderzoek steevast een Facebookaccount van een kandidaat wordt meegenomen.

74 Baaz.Ethics: Genegeerd door de overheid

Koos Hoogland ziet de voorbeelden dagelijks voorbijkomen: burgers zitten met een probleem door beleid van de overheid waar niet aan kan worden getornd en de overheid doet alsof haar neus bloedt wanneer de burger zijn gelijk komt halen. Koos vraagt zich af hoe lang dit nog zo door kan gaan.

46 Van nerd naar multimiljonair Wat ooit begon als een handige website voor zijn vader groeide al snel uit tot een miljoenenbedrijf. Startpagina-oprichter Durk Jan de Bruin had met Startpagina.nl het eerste Nederlandse online succes in handen.

50 Achter de schermen bij succesvolle webshops

Er komt heel wat bij kijken om van je webshop een succes te maken. Baaz neemt een kijkje achter de schermen bij succesvolle webshops FonQ en Baxshop om te kijken wat zij anders doen om hun concept tot een e-commerce knaller te maken.

70 Het idealisme van Wagenplan

Het Nederlandse wagenpark wordt steeds groener. Een ontwikkeling die volgens Wijnand Akkerman, directeur van WagenPlan begint bij de leaserijders.

82 Baaz100 Beam Beam is een stijlvolle projector die elk oppervlak in een scherm verandert. De opzet is simpel, maar de uitvoering biedt ongekend veel mogelijkheden.

79 Baaz lifestyle

Deze lente mag je gezien worden. Van opvallende, felle kleuren tot pasteltinten en van mooie prints tot een schattig bloemendessin. Jammer genoeg is deze trend niet helemaal geschikt voor op de werkvloer. Of toch wel?

Gratis Baaz ontvangen Ben je ondernemer? Dan is een Baaz-abonnement geheel gratis. Kijk op www.baaz.nl/abo 8 | BAAZ MAGAZINE


Baaz

Baaz 24/7

Het beste van Baaz.nl 3 Tips om een betere ondernemer te zijn De meeste ondernemers voelen zich overweldigd door wat ze allemaal moeten doen en door de hoeveelheid beschikbare tijd die ze hier voor hebben. Met deze tips kun je iedere week, in minder dan een uur, zorgen dat je een betere en sterkere leider bent. www.baaz.nl/ondernemer

Tom Kabinet

Hoe wordt jouw verhaal een winnende pitch? In 2009 won ik de pitchwedstrijd in het tvprogramma 'Bij ons in de BV' van Jort Kelder. Als mensen die video zien, zeggen ze wel eens dat ik een natuurtalent ben, maar dat is zeker niet zo. Op de middelbare school was ik maar een stil jongetje dat niets durfde, zeker niet presenteren! AUTEUR ARTHUR TOLSMA

Alko Smith @AlkoSmith Recordomzet van 100mio voor uitzendorganisatie @YoungCapital_ NL 16% groei in 2014 http://www. baaz.nl/content/recordomzet-vooruitzendorganisatie-youngcapital … via @BaazMagazine #ZDV

Tom Kabinet, de site die tweedehands e-books verkoopt, is afgelopen maanden constant in het nieuws geweest. Omdat het lastig is de herkomst van de digitale boeken te herleiden, zag oprichter Marc Jellema zich meteen na de lancering gesteld voor een rechtszaak.

BEST GELEZEN

Oxyz Hengelo @GerrySmit_ Kosteloos stoppen voor #ondernemers is bijna onmogelijk! @BaazMagazine http://www.baaz.nl/content/kill-y Ricoh MKB @RicohMKB Inspiratie via @BaazMagazine waarom je geen korting moet geven http://bit. ly/1zemiRw

www.baaz.nl/tomkabinet

TE OUD OM EEN BEDRIJF TE STARTEN? NEE! Heb je een goed idee, maar denk je dat je te oud bent om een bedrijf op te starten? Laat je creativiteit niet in de weg zitten door je leeftijd, dat deden de oprichters van KFC, Coca-Cola en Wikipedia ook niet.

Iedereen moet pitchen, bij klanten, netwerkbijeenkomsten en als je een mailtje schrijft met een voorstel. Daarom zijn er boeken volgeschreven over presenteren, de basis heb je meestal wel eens gehoord. Bij dezen een paar tips die je niet vaak hoort: 1. Gebruik emoties Een feitelijk verhaal over een nieuw dieet wordt vaak saai. Maar als je vertelt dat jij dit dieet zelf ontwikkeld hebt, omdat je ziek was en het dieet jou ontzettend heeft geholpen, dan voelen mensen jouw emoties. Ze voelen jouw trots dat je niet meer ziek bent, jouw pijn die je voelde toen je ziek was. Of ergerde jij je altijd aan oordopjes die in de knoop raken en heb je daarom een leuke oplossing bedacht, dan voelen je toehoorders die irritatie ook. Zorg dus dat je die emoties in je verhaal laat doorklinken. En als je zelf niet de pijn of irritatie voelde, vertel dan over een persoon die dat wel voelde. Beschrijf de dag, het moment, wat jij deed op dat moment. Een concreet verhaal schildert een beeld dat je publiek direct voor zich ziet. 2. Laat zien dat je trots bent Dat klinkt logisch, maar ik zie het zo weinig mensen doen. Besef dat je iets moois te vertellen hebt en dat anderen daar graag naar luisteren. Daarom lezen ze Baaz, gaan ze naar conferenties of kijken ze De Wereld Draait Door: daar vind je mensen met gave ideeën of nieuwe kennis. Besef dat jij niet zomaar voor een groep staat, iemand vindt jouw verhaal goed genoeg. Wees dus trots op je verhaal als je op het podium staat, dan ziet het publiek dat namelijk ook en dat maakt een pitch veel overtuigender.

Wat doe je als (een afdeling van) je onderneming failliet gaat? Adviesen managementbureau BoerCroon bedacht een creatieve oplossing.

3. Gebruik een 'geheugenpaleis' Een grote presentatie-angst is dat je iets vergeet te vertellen. Wat helpt is om jouw presentatie als een 'reis door je huis' neer te leggen. Je maakt gebruik van twee effecten om iets te onthouden: een ruimte die je zelf door en door kent, en het feit dat het visueel wordt. Stel dat je bijvoorbeeld wilt beginnen met een mooie quote, daarna over irritante oordopjes wilt vertellen en vervolgens jouw oplossing daarvoor. Visualiseer dan dat je naar je huis loopt en dat er op de deur een bordje hangt met die quote erop. Je stapt binnen en struikelt over de oordopjes die in de knoop zitten. Nadat je daar uit bent gestapt, kom je de keuken binnen en zie je daar op het aanrecht jouw oplossing liggen. En zo loop je je huis door en kom je alle elementen van je pitch tegen. Door dit te visualiseren onthoud je de volgorde veel beter. Probeer maar eens!

www.baaz.nl/failliet

www.arthurtolsma.nl

www.baaz.nl/oud

Onderneming failliet? Veil je inboedel!

BAAZ MAGAZINE | 9


Baaz

Baaz 24/7

Top Employer 2015

Nederlandse uitgeverij en online informatiedienstverlener Wolters Kluwer is uitgeroepen tot Top Employer 2015. Organisaties die het hoogst vereiste niveau behalen in hun HRbeleid ontvangen het certificaat.

Eliza Krul @ElizaKrul Mooi artikel via Baaz.nl over Exact - Het nut van online boekhouden | http://www.baaz.nl/content/het-nut-van-onlineboekhouden … @Baazmagazine

www.baaz.nl/topemployer

DIT WIST JE NOG NIET OVER ZZP'ERS Het aantal zelfstandigen zonder

personeel in Nederland is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Wat valt er te zeggen over deze groep? Het CBS deed een interessant onderzoek. www.baaz.nl/zzponderzoek

Sportende ondernemers presteren beter

Iedereen weet dat sporten goed voor je is, maar weet je ook dat sporten zorgt voor meer succes? Niet alleen dat, het creëert ook ruimte voor ideeën, het maakt je hoofd leeg en niet geheel onbelangrijk als ondernemer: het stimuleert je doorzettingsvermogen. www.baaz.nl/sporten

KredietPaspoort @Kredietpaspoort @baazmagazine @Heijden_Anneke een van de redenen waarom het @Kredietpaspoort is ontwikkeld. Betere financieringsaanvragen.

ARNHEMSE STARTUP ONTWIKKELT CO2 TERUGWININSTALLATIE

Al jaren proberen bedrijven en overheid de uitstoot van broeikasgassen te beperken, maar een alternatieve toepassing voor het schadelijke gas bleef tot nu toe uit. De Arnhemse startup CATO Engineering heeft nu een installatie ontwikkeld om CO2 te hergebruiken in de tuinbouw. www.baaz.nl/cato

10 | BAAZ MAGAZINE


60%

van de geldtransacties in ons land is digitaal. Alleen in Singapore wordt minder cash gebruikt om betalingen te verrichten. www.baaz.nl/geldtransactie

Johan Ong @JOng25 Mooi interview met @TimdeVisser RT @R_IValley: @ChefPlaza in Baaz magazine! Leuk!! http://fb.me/74ulXWJpi #startups

Startupbootcamp

Tijdens de Startupbootcamp in Utrecht hebben tien enthousiaste start-ups hun ideeĂŤn gepitcht om meer investeerders binnen te halen. Joopp, Quiver, en Startmonday zijn een paar bedrijven die mochten pitchen voor de ruim vierhonderd investeerders. www.baaz.nl/startupbootcamp

Oplaadhouder

Studenten hebben samen met Van Bloo B.V. een handige houder voor het opladen van je mobiele devices ontwikkeld. www.baaz.nl/oplaadhouder

KOFFIEBAR

De in Gent gevestigde Coffee Bar Panorama weert werkende zzp'ers. Mensen die 's middags willen komen werken op hun laptop onder het genot van een bakje koffie zijn niet meer welkom. www.baaz.nl/koffiebar

LinkedIn

Ondernemers gebruiken LinkedIn vaak als online cv, maar vele weten niet dat je op deze sociale media ook een Showcase kunt aanmaken. Bepaal zelf de highlights van jouw business. Is dat een dienst, productevenement, project of je onderneming? www.baaz.nl/showcase

BAAZ MAGAZINE | 11


Baaz

Eindbaaz

'Wees altijd eerlijk naar de consument' Het vergelijkingsimperium van Ben Woldring

Ben Woldring is een drukbezet man. Nog maar net terug uit de Verenigde Staten, vliegt hij een week later alweer naar Barcelona voor de Mobile World Conference. Wegens zijn drukke schema moest hij een presentatie op TEDx laten schieten, hoewel hij groot fan is van deze TED Talks. In zijn adressenboekje staan bekende namen als Richard Branson van Virgin, maar hij spreekt net zo graag met andere jonge ondernemers en komt altijd terug met nieuwe ideeĂŤn. 'Je moet je ogen en oren open houden, zo'n netwerk is goud waard.' TEKST MARK SCHOLTEN FOTOGRAFIE GERARD HENNINGER

anneer je je eerste bedrijf lanceert, dat ook nog eens een doorslaand succes wordt, krijg je heel wat over je heen. Als je dan ook nog eens dertien jaar oud bent, is je leven nooit meer hetzelfde. Het overkwam Ben Woldring, die op zijn dertiende de eerste aanzet maakte voor wat later Bellen.com werd. Ben maakte een moeilijk te doorgronden markt inzichtelijk. Een gouden formule die op nog 12 | BAAZ MAGAZINE

veel meer markten van toepassing bleek. 'Het was alsof ik op een trein sprong die ineens heel hard ging rijden', vertelt hij in zijn ouderlijk huis in het Groningse Usquert, de plek waar hij nog altijd het meeste werk verzet.

ALTIJD EEN STAP EXTRA 'Het begon allemaal met een vrije opdracht voor het vak informatica aan het Hogeland College in Warffum. De meeste klasgenoten maakten een makkelijk krantje in Word, maar ik wilde het meteen spannender aanpakken', vertelt

Ben. 'Ik had zo veel vragen, dat ik mijn informaticadocent tot waanzin moet hebben gedreven. Hij kwam aanzetten met een simpel pakketje waarmee je snel een website kon bouwen, maar ik wilde er dieper op ingaan. De herfstvakantie erna haalde ik het boek 'HTML in twintig stappen' in huis en een van de stappen was: bedenk een goed onderwerp voor je website. Telefonie triggerde mij enorm. Ik zat veel op internet en toen moest je daar nog per minuut voor betalen. De telefoonrekening steeg waanzinnig snel en daar


Artikel

Onderwerp

Ben Woldring (1985) Internetondernemer Ben Woldring startte op zijn dertiende voor een schoolopdracht zijn eerste vergelijkingssite Bellen.com. Consumenten kunnen via deze website prijzen van telefonie-aanbieders vergelijken. De website werd, mede door alle media-aandacht voor de piepjonge ondernemer, een doorslaand succes en leidde tot de oprichting van de Bencom Group in 1998. Inmiddels heeft Ben negen vergelijkingssites in zijn portfolio, waarmee hij ingewikkelde markten open wil breken. In 2012 opende hij zijn eerste buitenlandse project met de lancering van het Duitse WechselJetzt.de. Zijn nieuwste idee is het overzichtelijker maken van de zorgverzekeringsmarkt met Poliswijzer.nl

'Met de bravoure van een dertienjarige mailde ik gewoon terug of een bepaalde sectie uit een contract kon worden gehaald' BAAZ MAGAZINE | 13


Baaz

Eindbaaz

'Op je achttiende is het voorbij met alle aandacht, dan ben je niet bijzonder meer'

ONDERNEMERSTIPS VAN BEN - Denk goed na over de cloud, die is ook zeker interessant voor de kleine jongens. Zorg dat je jouw bedrijf lean & mean automatiseert. - Bouw en onderhoud een netwerk, benut die momenten en denk out of the box. Houd altijd je ogen open en leg je oor te luisteren bij je klanten en de rest van je netwerk. - Stop niet bij de eerste de beste tegenslag. - Stimuleer ondernemerschap bij je medewerkers, dat neemt je veel werk uit handen en levert gemotiveerd personeel op.

14 | BAAZ MAGAZINE

waren mijn ouders uiteraard niet over te spreken.' Dus moest Ben een plan bedenken om de kosten te drukken. 'Tele2 had op dat moment een actie waarbij je korting kreeg wanneer je nieuwe klanten aanmeldde, dus daar ging ik mee aan de slag.' Hij merkte al snel dat het behoorlijk wat moeite kostte om bekenden over de streep te trekken. 'Mensen stappen niet graag over als ze al jaren bij een bedrijf zijn aangesloten. Ik moest ze echt overhalen en dat kostte me te veel tijd. De eerste versie van de website, met vergelijkende informatie en de mogelijkheid om over te stappen was een manier om dat te versimpelen en tijd te besparen.' Al snel had Ben een tiental klanten uit zijn nabije omgeving verzameld en wist hij de enorme telefoonrekening van zijn ouders wat naar beneden te krijgen.

ONVERWACHT IN DE SPOTLIGHTS 'Het leverde me veel positieve reacties op. Een van mijn klanten kwam naar

me toe en zei: "Ik bel nu goedkoper, echt geweldig. Kassa heeft volgend weekend trouwens een item over telefonie, misschien is dat interessant voor je." Dan kun je twee dingen doen: gewoon de uitzending kijken of zelf actie ondernemen.' Ben stuurde een e-mail naar de redactie en werd prompt uitgenodigd om in de uitzending zijn verhaal te doen. 'Ik had gehoopt dat ze een linkje naar mijn site wilden vermelden, maar op een hoofdrol in die uitzending had ik nooit gerekend', zegt hij lachend. 'Ik printte snel wat papieren visitekaartjes, die zagen er heel amateuristisch uit, maar ik had daar natuurlijk nog nooit over nagedacht.' Nadat hij zijn ouders had ingelicht over de uitnodiging van het consumentenprogramma, kreeg hij hun toestemming om de uitzending bij te wonen, maar zijn leeftijd bleek een probleem. 'Omdat ik dertien was, mocht ik niet live in de uitzending komen, dat viel toen onder kinderarbeid. Dus


namen we vooraf hier in Usquert een filmpje op en zat ik in de uitzending op de tribune. Aan tafel zaten allemaal telecomdirecteuren, die ineens werden geconfronteerd met een dertienjarige die hun hele model op zijn kop dreigde te gooien. Na de uitzending doken ze meteen op me af en verruilde ik mijn papieren kaartjes voor de meest professioneel uitziende exemplaren van de grote telecombazen van Nederland.'

NIET OPGEVEN Dit eerste contact met de telecombazen leverde Ben meteen het webdomein Bellen.com op waar hij landelijke bekendheid mee verwierf. 'Mijn site had daarvoor nog een verschrikkelijk ingewikkelde naam, zoals je vroeger vaker zag. De toenmalige directeur van Scarlet stapte meteen op me af en bood me aan een domeinnaam naar keuze voor me te regelen. Toen wist ik al dat ik me niet wilde laten sponsoren, dus die site moest wel op mijn naam komen te staan en er moest een bedrijf worden opgericht. Dat kon alleen niet, omdat ik nog geen achttien was.' Ben ging op zoek naar andere mogelijkheden, maar die bleken er niet te zijn. 'Ik heb mijn moeder zo gek gekregen om te tekenen. Tot ik achttien was, tekende zij al mijn contracten en werkte ze als directeur van mijn bedrijf. Ik deed alle onderhandelingen en vervolgens kwam zij binnen om haar handtekening te zetten. Grappig is dat mensen die er vanaf het eerste uur bij waren, haar nog altijd verwachten te zien.' 'Het was in die periode wel flink doorpakken. Ik werd van alle kanten tegengewerkt, maar de aanhouder wint. Inmiddels zijn er voor jonge ondernemers allerlei mogelijkheden die er toen niet waren. Als dat mede een gevolg is van mijn succesvol ondernemerschap, dan is dat mooi meegenomen.' De enorme reactie

die de uitzending bij Kassa teweeg bracht had Ben niet voorzien. 'Het overkomt je echt, daar kun je je niet op voorbereiden, maar het is me natuurlijk niet aan komen waaien. Ik heb zelf keihard moeten werken om er echt wat van te maken.'

BRAVOURE Gelukkig voor Ben is hij leergierig en was hij op dat moment nog gezegend met de overmoed die bij een dertienjarige hoort. 'Ik kreeg ineens contracten in het Engels voorgeschoteld en moest de sprong in het diepe wagen. Dat was uiteindelijk ook een voordeel. Omdat ik dit soort zaken zelf afhandelde, heb ik nu veel meer feeling met bijvoorbeeld contracten. Veel ondernemers gaan daar toch de mist mee in, die sturen contracten meteen door naar de afdeling legal en worden

'De tijd is voorbij dat je als provider je marges voor vijf jaar vastlegde' dan verrast door het eindresultaat. Door mijn vroege ervaring ga ik daar nu heel anders mee om.' Niet alle bedrijven hadden hetzelfde idee als Ben bij Bellen.com. 'Ik kreeg contracten voorgeschoteld waarin ze alleen op basis van exclusiviteit met me wilden werken, dat paste helemaal niet bij het concept. Maar met de bravoure van een dertienjarige mailde ik gewoon terug of bepaalde dingen uit het contract konden worden gehaald. Of ik vroeg of ze geen Nederlandse versie op konden sturen.' Alle aandacht trok ook anderen aan, die hun kans roken om een graantje van het succes mee te pikken. 'Dan staat er ineens een Porsche op het grindpad. Mensen die met beginnend succes in de publiciteit komen, trekken een verkeerd soort figuren aan. Zodra je geld gaat verdienen, beginnen de aasgieren om je

heen te cirkelen. Enkelen wilden bijvoorbeeld een licentie om Bellen.com naar het buitenland te brengen. Ik ben daar gelukkig nooit op ingegaan.' Jan Woldring, de vader van Ben, bleek een uitkomst. 'Hij mocht toen geen verstand van internet hebben gehad, mensenkennis heeft hij wel. Die kennis ontbeerde ik nog op die leeftijd. Nu proberen ze het niet meer, je leert door te mooie verhalen heen te prikken.'

BLIJF BIJ JEZELF Nog altijd is de inmiddels pensioengerechtigde Jan betrokken bij Bencom als manager Algemene Zaken. 'Hij is zowel mijn pa als mijn p.a. (personal assistant) en ik geniet nog steeds van de samenwerking. Ik heb enorm veel aan de steun van mijn ouders. Mijn tip voor jonge ondernemers is dan ook om je eigen koers te volgen en niet met te veel mensen te overleggen. Beperkt je tot een aantal sparringpartners die je echt vertrouwt. Het maakt niet zo veel uit of dat nu je familie of je accountant is, maar zorg ervoor dat je jouw idee niet gratis aan iemand weggeeft of teveel laat verwateren.' Ook de moeder van Ben is nog altijd betrokken bij Bencom als locatiedirecteur van het kantoor in Usquert. Inmiddels is dit al lang niet meer de enige locatie, Bencom heeft ruim veertig man in dienst, verspreid over drie vestigingen, elk met een eigen directeur. 'Ik zie mezelf niet direct als baas van het bedrijf, ik ben meer de inspirator, de persoon die alles overziet vanuit de helicopterview. Ik ben altijd bereikbaar voor mijn medewerkers, er zijn voor je mensen is heel belangrijk.' Ben stimuleert ondernemerschap bij zijn medewerkers door de teams klein te houden en ze veel autonomie te geven. 'Doordat ze zelf kunnen beslissen kan er snel worden geschakeld. Het levert ook een stukje rust.' Loslaten is voor BAAZ MAGAZINE | 15


Baaz

Eindbaaz

veel ondernemers een probleem. Een vakantie zit er niet in wanneer je geen vertrouwen hebt in je medewerkers om zelfstandig zaken op te pakken. 'Ondanks dat vertrouwen ben ik ook op vakantie vaak nog wel te bereiken. Als je al je mail twee weken laat liggen voelt dat in de huidige tijd als een eeuwigheid.'

CONSTANT INNOVEREN Na het succes van Bellen.com volgden al snel andere projecten. 'Het kenmerkt mij dingen uit te willen leggen en simpel te willen maken', zegt Ben. 'Of het nu een ingewikkeld proces, een ondoorgrondelijke markt of een onleesbaar contract is.' Bencom lanceerde vergelijkingssites voor de energiemarkt, internetaanbieders, digitale televisie en een aparte site voor alles-in-1-abonnementen. 'De gouden regel voor bedrijven om beter uit de vergelijking te komen is: zorg dat je een beter aanbod hebt dan de concurrent. Dat zit er inmiddels echt ingebakken. Ze weten zelf precies wat ze moeten doen en dat leidt soms tot bijzondere situaties.' Zo kan het voorkomen dat partijen echt gaan

16 | BAAZ MAGAZINE

strijden om de bovenste plekken in de lijst met vergelijkingen. 'Daardoor moeten ze wel eens diep gaan, de tijd is voorbij dat providers hun marges voor vijf jaar kunnen vastleggen in businessplannen. We leven in een nieuwe realiteit.' Deze nieuwe realiteit begon met het liberaliseren van de telecommarkt in 1998 en werd doorgezet toen hetzelfde gebeurde met de energiemarkt. 'Internet heeft daar nog een schepje bovenop gedaan.' Bedrijven

'Inmiddels zijn er voor jonge ondernemers allerlei mogelijkheden die er toen niet waren.' betalen voor de klanten die doorklikken naar hun website en een abonnement afsluiten. Toch neemt Ben aanbieders/ bedrijven die niet betalen wel mee in de vergelijking. 'We zijn echt onafhankelijk en dat betekent ook dat de partijen die niet betalen te vinden zijn en zelfs bovenaan kunnen komen te staan als ze het beste aanbod hebben. We zijn daar heel eerlijk in. Je moet

dat ook durven zijn. Als iemand beter nog even kan wachten met het afsluiten van een nieuw abonnement, dan moet je dat durven zeggen als er naar onze servicedesk wordt gebeld. Kijk naar de langere termijn, daar heb je uiteindelijk altijd voordeel van.'

VALLEN EN OPSTAAN Niet elk project loopt natuurlijk zo gesmeerd. 'Ik kan me nog herinneren dat we werkten aan de Contract Wizard, ergens in 1999. Deze tool stuurde gebruikers een herinnering en opzegbrief als ze van mobiel abonnement konden wisselen. Op de eerste dag na de lancering haalden we ongeveer duizend inschrijvingen, maar honderd daarvan bleken de volgende dag te hebben ingevuld om de herinnering te krijgen.' Die herinneringen werden de volgende dag dan ook netjes verzonden. 'Tenminste, de eerste ging goed. Maar de tweede op de lijst kreeg ook de gegevens van de eerste meegezonden en zo verder. Nummer honderd kreeg dus de gegevens van honderd man in zijn mailbox. Daar waren die mensen uiteraard boos over. Dan schrik je wel even als veertienjarige', vertelt Ben. 'Als je honderd Nederlanders aanwijst, zit daar altijd wel een advocaat tussen, of iemand die slapeloze nachten overhoud aan het feit dat iemand anders zijn of haar gegevens heeft. Dat waren de eerste negatieve reacties die ik ooit kreeg. Ik kwam thuis van school en mijn mailbox ontplofte. Ik heb uiteraard meteen actie ondernomen en de webbouwer het probleem op laten lossen, maar die gebruikers werden alleen maar bozer. Dan leer je Nederlanders wel op een heel andere manier kennen. Uiteindelijk is het


Omdat Nederland het succes van echte ondernemers nodig heeft

Slim online boekhoudpakket voor een eerlijke prijs! Ga naar www.informer.nl en probeer het 30 dagen gratis! 4 redenen om voor Informer te kiezen Meer dan 34.000 gebruikers gingen je voor

Gebruiksvriendelijk

Eenvoudig online koppelen met je accountant

Meer dan 20 jaar ervaring

www.informer.nl

info@informer.nl

Wij zijn deelnemer van stichting Zeker-Online


Baaz

Eindbaaz

'Zorg ervoor dat je jouw idee niet gratis aan iemand weggeeft of te veel laat verwateren'

goed gekomen. Ik heb uiteraard netjes mijn excuses aangeboden en iedereen laten weten dat het probleem meteen is opgelost.' Vervolgens heeft Ben op advies van een bekende de zaak even laten rusten, om alle honderd gedupeerden enkele weken later te verrassen met een VVV-bon van honderd euro. 'Allemaal netjes met de post en gelukkig waren mensen daar weer heel blij mee. Maar ik had het wel even gehad. Je zet een gratis dienst op om mensen te helpen en dan heb je er zoveel ellende van. Ik heb er wel van geleerd. Ook al besteed je zaken uit aan een externe webbouwer, test altijd zelf je product op mogelijke problemen.' Deze kleine hikjes in het proces stopten hem niet in zijn ambitie, nog altijd probeert Ben nieuwe markten open te breken met zijn vergelijkingssites, recentelijk nog met de lancering van Poliswijzer.nl, die in november 2014 online kwam. 'De belangrijkste factor voor succes is doorzettingsvermogen en dat heb je wel nodig in sommige markten. Er waren momenten dat we met het team rond de tafel zaten en dachten: waar zijn we aan begonnen? Het lastige van de zorgverzekeringsmarkt is dat je met een hele strakke deadline zit. Iedereen stapt over in november en december, dus als je niet voor die tijd lanceert, loop je gelijk een jaar vertraging op.'

OPEN OGEN Nieuwe ideeën voor

DE ONSTUIMIGE GROEI VAN BENCOM 1998 Bellen.com 2000 Internetten.nl 2003 Gaslicht.com 2005 Energiewereld.nl 2005 Digitelevisie.nl 2006 Totaalwijzer.nl 2009 LookingforBooking.com 2012 WechselJetzt.de 2014 Poliswijzer.nl

18 | BAAZ MAGAZINE

websites haalt de goedlachse Groninger overal vandaan. Een van zijn grotere projecten is LookingforBooking.com, wat voortkwam uit een ontmoeting met hoteldeskundige Gerlof Bos. Het bleek dat hotels sterk uiteenlopende prijzen in rekening brengen voor exact dezelfde kamer. Tientallen boekingssites rekenen verschillende tarieven, en op de sites van de hotels zelf staat weer een andere prijs. Een vergelijkingssite die hotelvergelijkingssites vergelijkt was geboren. Inmiddels staat Gerlof aan het hoofd van LookingforBooking.com. 'Leg je oor te luisteren bij de markt, maar ook in je netwerk. Gebruik daar alle middelen voor die je tot je beschikking hebt. Wij houden de klantenservice bijvoorbeeld in eigen hand, omdat daar veel nieuwe

business uit voort kan komen. Zo merkten we na vragen van bedrijven, dat er sterke behoefte was aan een aparte variant van LookingforBooking.com voor zakelijke klanten. Deze bedrijven wilden graag gebruik maken van onze unieke prijscheck voor iedere hotelboeking, maar tegelijkertijd profiteren van een efficiëntere administratie door de verblijfskosten van alle medewerkers op één verzamelfactuur te ontvangen. We wisten eerst niet eens dat die behoefte bestond, maar nu is de LookingforBooking Corporate Travel portal een heel succesvol onderdeel van ons portfolio.' Ook over aandacht van de media heeft Ben nog altijd niets te klagen. 'Ik kreeg wel eens van mensen te horen: "Op je achttiende is het voorbij met alle aandacht, dan ben je niet bijzonder meer." Met zo'n opmerking lijkt het een beetje alsof het me aan is komen waaien, maar mensen vergeten dat ik er veel voor doe. Vergelijk het met topsport. Sven Kramer is een goede vriend van me, die veel aandacht van de media krijgt. Hij gaat daar echt niet beter door sporten, daar moet hij hard voor werken, net als ik om mijn bedrijven goed op de rails te krijgen. Uit die uitzending van Kassa is veel voortgekomen, maar het was mijn eigen initiatief om contact met dat programma op te nemen. De redactie vond de telefoniemarkt een ingewikkeld onderwerp. Grappig was dat men na de uitzending wekenlang in de media sprak over: "Goedkoper bellen, het lijkt ingewikkeld, maar wat blijkt, eigenlijk is het kinderlijk eenvoudig".'

VEREERD In 2006 kreeg Ben van Business Week de prijs voor de beste jonge ondernemer van Europa. 'Dat was goed voor de ontwikkeling voor Lookingforbooking.com. Het gaf een enorme boost aan mijn contacten met grote internationale hotelketens. Dat blad lag in vliegtuigen over de hele wereld, dan gaan er ineens een hoop meer deuren voor je open.' Het absolute hoogtepunt was voor Ben de uitnodiging die hij kreeg om mee te werken aan de online strategie rond de inhuldiging van Koning Willem Alexander. 'Dat was alles behalve een erebaantje. We hadden


een hele strakke deadline die niet kon worden verschoven. Het was geweldig om te werken met mensen als Hans Wijers, Joop van den Ende, Ahmed Aboutaleb en Richard Krajicek, maar ik was drie maanden lang amper op kantoor te vinden. Daarom was ik erg trots dat mijn medewerkers in die periode alles perfect voor me afhandelden.'

VOOROP BLIJVEN LOPEN Volgens Ben is de huidige markt ideaal voor kleine ondernemers om onstuimig te groeien. 'Door de technologische vooruitgang heb je als kleine speler nu toegang tot dezelfde tools die enorme enterprises ook gebruiken. De vele SaaSoplossingen in de cloud leveren je voor weinig geld een waanzinnig professioneel pakket op, waarbij je alleen hoeft te betalen voor wat

je gebruikt', vertelt hij enthousiast. Technologie heeft altijd al de interesse van Ben gehad, hij was zelf een van de pioniers van de cloud. 'In 2009 waren we bezig met een grote servermigratie, omdat de oude servers waren afgeschreven. Iedereen begon toen met online backup en andere vroege cloudapplicaties. Na een evaluatie van de mogelijkheden hebben we in 2009 al vol ingezet met een verhuizing van onze volledige productiecapaciteit naar de cloud. We gingen ook al erg vroeg over op Exact Online en Salesforce, daar hebben we nog altijd veel profijt van.' Ben zag in de transitie naar de cloud vooral mogelijkheden voor LookingforBooking.com, omdat de nieuwe setup mogelijkheden bood om direct realtime verbindingen te leggen met ruim tachtig verschillende boekingssites van

hotelkamers. Hierdoor staan de laagste prijzen altijd direct op de site. Plannen voor de toekomst heeft Ben nog genoeg, nu hij actief is in Duitsland ziet hij verdere uitbreiding ook wel zitten. Het is belangrijk dit goed aan te pakken, dus hij wil zijn toekomstplannen nog niet vastleggen. 'In Duitsland merkten we dat het heel belangrijk is dat je alles goed aanpakt. We hebben een locatie in Hamburg, maar die gebruiken we eigenlijk alleen om te vergaderen en klanten te ontmoeten. In het buitenland is het belangrijk dat je een lokaal telefoonnummer hebt, een lokale domeinnaam en medewerkers die de taal spreken.' Waar verrijst dan de volgende vestiging? 'De wereld is nog groot genoeg', zegt Ben lachend.

'Je leert door te mooie verhalen heen te prikken'

BAAZ MAGAZINE | 19


Relatiemarketing Relatiemarketing Relatiemarketing Relatiemarketing aan aanboord boord boord aan aan boord bij bijSAIL SAIL SAIL bij bij SAIL

STRATEGISCHE STRATEGISCHE PARTNER PARTNER STRATEGISCHE PARTNER STRATEGISCHE PARTNER

Voor Voorelke elkegelegenheid gelegenheideen eenpassend passendschip schip Voor Voorelke elkegelegenheid gelegenheideen een passend passend schip schip

19 19 t/m 23 augustus 19 t/m 23 augustus 19t/m t/m23 23augustus augustus

Hét Hét relatie-evenement relatie-evenement van van 2015 2015 Hét Hét relatie-evenement van 2015 Vaar Vaarde de Vaar dede Vaar Tall TallShips Ships Tall Ships Tall Ships tegemoet tegemoet tegemoet tegemoet

SAIL SAILin in in SAIL SAIL in Onbetwiste Onbetwiste Onbetwiste Onbetwiste hoogtepunt hoogtepunt hoogtepunt hoogtepunt van vande dedag dag vande dedag dag van

SAIL SAIL SAIL SAIL vuurwerkvuurwerkvuurwerkvuurwerkvaart vaart vaart vaart Meer Meer Meer Meer arrangementen arrangementen arrangementen arrangementen SAIL SAILbrunchtour brunchtour SAIL brunchtour SAIL brunchtour SAIL SAILmiddagtour middagtour SAIL middagtour SAIL middagtour SAIL SAILavondtour avondtour SAIL avondtour SAIL avondtour SAIL SAILindividueel individueel SAIL individueel SAIL individueel

Rondvardend Rondvardendover overhet hetIJIJkunnen kunnenuw uw Rondvardend overhet hetIJvan IJvan kunnen uw Rondvardend over kunnen uw gasten gastenvolop volopgenieten genieten het hetspektakel spektakel gastenvolop volopgenieten genietenvan vanhet hetspektakel spektakel gasten

SAIL SAILmiddagvaart middagvaart SAIL middagvaart SAIL middagvaart

088-2525 088-2525555 555 555 088-2525 555 088-2525

www.sail-2015.nl www.sail-2015.nl www.sail-2015.nl www.sail-2015.nl


Baaz

Kick.start

Kick.start

MARLEENS STARTERSTIP

BitesWeLove

Je favoriete tussendoortje op je mat of bureau

'Gewoon beginnen. Maak dingen niet te groot en wacht niet totdat alles honderd procent perfect is. Het is belangrijk dat je snel je eerste product verkoopt.'

Een zoektocht naar lekkere en gezonde tussendoortjes, die was Marleen Basart een tijd geleden gestart. In Nederland, waar Sultana's en boterhammen met kaas het standaard tussendoortje zijn, werd het tijd voor iets nieuws, zo vond Marleen. Met haar bedrijf BitesWeLove bezorgt ze door heel Nederland tussendoortjes op basis van noten, zaden, gedroogd fruit en af en toe wat chocolade. TEKST JONI HENDRIX

'Ik ben altijd bezig met eten', zegt Marleen lachend. Goed eten is haar grote passie en daarom begon ze een aantal jaren geleden met FoodWeLove, een abonnement op een box vol delicatessen. Toen ze dit bedrijf had opgezet, liep ze al met het idee voor BitesWeLove. 'Ik heb bij Albert Heijn als Category Manager gewerkt. Ik was verantwoordelijk voor de 'verantwoorde' tussendoortjes, de categorie waar Liga's, mueslirepen en Sultana's liggen.' Ze vroeg zich af waarom er in Nederland niet net als in bijvoorbeeld Engeland voedzamere tussendoortjes zijn die je gemakkelijk mee kunt nemen. 'Ik denk dat Nederland klaar is voor natuurlijke tussendoortjes die je voeden en energie geven, daarom startte ik BitesWeLove.'

NOOTJES IN DE BRIEVENBUS Als je een abonnement op BitesWeLove neemt, krijg je iedere week een doos met vier tussendoortjes thuisgestuurd. Het abonnement kost â‚Ź4,95 per week. In de

zakjes, gemiddeld veertig gram per zakje, zitten noten, zaden, superfoods, gedroogd fruit en (pure) chocolade. Het abonnement is naar eigen wens in te vullen. 'Online kies je een profiel dat bij je past. We hebben een Pure, Power en Pleasure box. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat je alleen maar tussendoortjes wilt ontvangen zonder toegevoegde suikers en met hele pure chocolade. Maar er zijn ook genoeg mensen die zeggen: "Ik wil mezelf verwennen, maar ik zoek een alternatief voor die mars." Zij ontvangen dan tussendoortjes met bijvoorbeeld witte chocolade en karamel. Alle bites bieden genoeg energie, welke box je ook bestelt.' In het abonnement kun je ook aangeven wat je niet zo lekker vindt. 'Niet iedereen lust wasabi of wil goji bessen. Je kunt de box zo persoonlijk mogelijk maken, zodat je geen bites ontvangt die je niet lust.' De Marleen Basart box past bovendien Bedrijf BitesWeLove door de brievenbus en Functie Oprichter en eigenaar er wordt via automatiSinds Oktober 2014 Website www.biteswelove.nl sche incasso betaald. Foto Š Yasmijn Tan Het assortiment

bestaat op dit moment uit bijna zestig verschillende soorten bites. Dit hoopt Marleen in de toekomst nog verder uit te breiden. 'De kans is groot dat er straks ook quinoarepen, speltcrackers of popcorn te bestellen zijn.'

10.000 ABONNEMENTEN Sinds de start in oktober vorig jaar heeft BitesWeLove al ruim 1500 abonnees. Het doel is om richting de 10.000 abonnementen te gaan. 'Het is een toegankelijk product. Nederlanders eten veel tussendoortjes en er wordt vaak onderweg gegeten. Veel mensen zijn tegenwoordig bewuster bezig met eten en daar passen de bites perfect bij.' De foodlover heeft nog genoeg ambities met haar bedrijf. 'Steeds meer werkgevers realiseren zich dat gezonde voeding belangrijk is voor het welzijn van hun werknemers. We krijgen daarom ook veel aanvragen vanuit het bedrijfsleven. Verder wil ik met het bedrijf in Nederland hard groeien en daarna de bites over de grens proberen te verkopen. Ik denk dat het een concept is dat goed in het buitenland aan de man te brengen is. De plannen eindigen in ieder geval niet in Nederland.' BAAZ MAGAZINE | 21


Baaz

Kick.start

Vane Montage

'Elk stukje maatwerk is uniek' De tijd van de standaard meubels is voorbij. Veel mensen willen meubels op maat laten maken, geheel naar eigen smaak en passend bij het huis. Julian Vane uit Bruinisse speelde hier slim op in door een bedrijf te starten, waarmee hij meubilair op maat maakt. TEKST MARINA SMITS

Julian Vane (23) Bedrijf Vane Montage Locatie Bruinisse Functie Oprichter en eigenaar Sinds September 2013 Website www.vanemontage.nl

'Het gaat met vallen en opstaan'

22 | BAAZ MAGAZINE

Het idee achter Vane Montage is simpel: alles wat op het gebied van inrichting en interieur niet te koop is in winkels, maakt Julian op maat. Denk aan tafels, (inloop)kasten, dressoirs, tv-meubels, maar bijvoorbeeld ook aan een balie in een winkel. 'Iemand die een standaard meubeltje wil, laat dat niet maken, omdat het in de winkel veel goedkoper is. Elk stukje maatwerk dat ik maak is uniek', vertelt Julian die al vrij snel wist dat hij later iets met hout wilde doen. Na twee afgeronde studies, meubelmaker en scheepsinterieur, begon hij in de jachtinterieurbouw. Na een aantal jaren besloot hij voor zichzelf verder te gaan. 'Het is toch de uitdaging en de ambitie. Natuurlijk ook een stukje vrijheid die ik bij een baas niet had.'

CONCURRENTIE

VERBETERPUNTJE

INVESTEREN

Net als bij elke (startende) ondernemer gaat niet meteen alles goed. 'Het inschatten van het aantal uren voor het maken van een product is een verbeterpuntje. Ik ben regelmatig 's avonds laat nog bezig en dat zijn onbetaalde uren.' Een probleem dat Julian nog altijd niet helemaal heeft opgelost. 'Het komt vooral doordat ik veel klussen krijg waar ik nog geen ervaring mee heb. Het zijn allemaal unieke producten en dat maakt het lastig. Het gaat met vallen en opstaan. Een simpel voorbeeld is een op maat gemaakte inloopkast met een schuine wand voor in een kleine slaapkamer. Alles moet ter plekke gemaakt worden, dus veel sjouwwerk en elke keer de trap op en af. Dat zijn kleine dingetjes waar je je snel op verkijkt.'

Machines zijn de basis van een onderneming als Vane Montage. 'Om op te starten heb je wel een aantal machines voor houtbewerking nodig. Die heb ik voor een deel van mijn eigen spaargeld betaald en met de hulp van particuliere investeerders. Inmiddels heb ik meer machines aangeschaft, zodat ik ook verschillende producten kan maken. Er zit een stijgende lijn in. Ik maak nu ook steeds vaker iets voor onbekende mensen.'

Julian is natuurlijk niet de enige die een eigen meubelbedrijf start. 'De concurrentie is aardig groot in Bruinisse, het dorp waar ik woon. We zitten hier met vier bedrijven die ongeveer hetzelfde werk doen. Ik probeer me door de prijs te onderscheiden. Ik reken op het moment nog niet de hoofdprijs, omdat ik mijn klantenkring wil uitbreiden. In zo'n klein dorp is het toch ook een kwestie van elkaar iets gunnen.' Een uurloon bepalen is niet gemakkelijk. Er zijn verschillende websites waarop staat wat het gemiddelde uurloon is per branche, maar het kan natuurlijk makkelijker. 'Ik heb van tevoren rondgevraagd wat het uurloon is van collega's en partners en daar ben ik onder gaan zitten.'

De toekomst van Vane Montage lijkt al vast te staan. 'Ik wil ooit richting een grotere loods, maar ik wil wel graag alleen blijven werken. Mocht er een keer een grotere klus zijn, dan huur ik iemand in. Ik werk nu ook af en toe samen met een collega in het dorp.'


Baaz

Kick.start

Coffee Shop Freelancers

'Ik wil een wereldwijde freelance community opbouwen' Als freelancer leid je een

eenzaam bestaan. Je hebt niet veel contact met mensen en je laptop is je beste vriend. Hier wilde Christophe Gonzalez verandering in brengen. Hij startte zijn bedrijf Coffee Shop Freelancers en ontwikkelde speciale laptopstickers voor deze doelgroep. TEKST JONI HENDRIX

'Laptopstickers zijn niet nieuw, je ziet ze overal', begint Christophe. 'Wat er nog niet bestaat, zijn laptopstickers met een marketingdoeleinde. Ik ben freelancer en ik werk geregeld in coworking ruimtes. Als freelancer heb je niet veel contact met mensen. Dat vind ik jammer. Ik vroeg me een tijd geleden af wat alle andere freelancers in zo'n ruimte voor werk doen. Ik dacht meteen: misschien kunnen we elkaar wel helpen, maar weten we dat niet van elkaar.' Zodoende kwam Christophe op het idee voor de laptopstickers. Hij maakte er eerst een voor zichzelf. 'Ik kreeg er veel leuke reacties op. Mensen kwamen ineens wel een praatje maken.' Toen hij merkte dat zijn idee aansloeg, ging hij aan de slag met stickers voor verschillende freelanceberoepen, zoals fotografen, grafisch ontwerpers en copywriters.

LAUNCH In februari lanceerde Christophe zijn product. Tijdens deze launch kwam hij veel over de doelgroep te weten. 'Ik merkte dat er bijvoorbeeld veel vraag was naar persoonlijke laptopstickers. Nu is de vraag hoe ik dit het beste kan doen en tegelijkertijd de drukkosten zo laag mogelijk kan houden. Daar moet ik nog goed over nadenken. Verder

kreeg ik ook veel positieve reacties van freelancers. Ze vonden het een leuk en origineel product. Als ik deze mensen allemaal over de streep kan krijgen voor een aankoop, dan zit ik natuurlijk op de goede weg.'

NIET ALLEEN EEN STICKER Aan ambities ontbreekt het Christophe absoluut niet. 'Ik wil me niet alleen op de laptopstickers richten. Ik wil een wereldwijde freelance community opbouwen', zegt hij enthousiast. Het idee is om een platform te ontwikkelen waarop onder meer iedere week enkele informatieve artikelen, boekreviews en reviews van cursussen verschijnen. 'Tegenwoordig kun je overal reviews kopen, je weet niet meer wat betrouwbaar is. Daarom wil ik aan de community vragen om zelf een review te schrijven. Zo heb je een eerlijke en betrouwbare mening over een boek of cursus. Het is een platform voor en door freelancers. Mijn doel is om freelancers op te leiden. Daarbij staan vragen centraal als: Hoe speel je jezelf in de kijker? Hoe kun je meer geld verdienen? Hoe krijg je meer opdrachten? Ik wil vragen beantwoorden en freelancers op weg helpen. Het kan heel groot worden, daar ga ik voor!'

Christophe Gonzalez Bedrijf Coffee Shop Freelancers Functie Oprichter en eigenaar Sinds Januari 2015 Website www.coffeeshopfreelancers.com

CHRISTOPHE'S STARTERSTIP

'Niemand weet dat je een goed product hebt zonder goede marketing. Begin daar dus snel mee. Vraag aan magazines en bloggers of ze over je product willen schrijven. Zo kom je er snel achter of je product succesvol is of niet.'

TALK TO ME!

De laptopsticker vertelt iets over de persoon aan de andere kant van het scherm. Er staan bijvoorbeeld de vaardigheden van de zzp'er op of een uitnodigende vraag. Zo zijn er stickers met 'Wanna launch your startup? Talk to me', 'Web marketing questions? Talk to me' en 'Need creative writing? Talk to me'. Dit zijn enkele voorbeelden van teksten die op de stickers staan. Een sticker kost 25 euro. 'Als je door je laptopsticker ĂŠĂŠn klant vindt, heb je het bedrag al terugverdiend. Het is een simpele investering. Misschien zijn er in de ruimte waar je werkt geen klanten, maar er zijn altijd mensen met wie je een praatje kunt maken. Alles is beter dan alleen in een hoekje zitten met je laptop', aldus Christophe.

BAAZ MAGAZINE | 23


Baaz

GASTEXPERT

Ronald Ravel is

Technologie

country manager bij Toshiba Information Systems Benelux

Toshiba Portégé Z20t

Hybride zonder compromis Hybride laptops hebben de afgelopen jaren een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt. Want wat is de ideale combinatie? Moet een 2-in-1 meer laptop zijn, zodat kenniswerkers zo productief mogelijk blijven, of juist meer tablet met een focus op draagbaarheid? Met de Z20t hoef je niet meer te kiezen. Dit 2-in-1 device heeft alle functionaliteit die je van een tablet verwacht, met de kracht van een volwaardige laptop. TEKST REDACTIE

n het verleden waren hybrides vaak aangeklede tablets. Onhandig, want je verwacht een normale notebook en wilt het apparaat ook op die manier inzetten. Met alleen een extra toetsenbord ben je er nog niet. Voor de productie van de Z20t hebben we eerst goed naar de markt gekeken, wat verwachten de eindgebruikers van een hybride toestel? Hoe zien bedrijven mobiliteit en hoe worden de oplossingen die hierbij horen ingezet? Wat we zagen is dat de interesse voor pure tablets langzaam afneemt en men zoekt naar een oplossing die meer mogelijkheden biedt. Een stuk tekst tikken gaat nu eenmaal niet zo lekker op een tablet zonder fatsoenlijk toetsenbord. Dus is het belangrijk geen compromissen te sluiten. Een goede hybride is een echte laptop en biedt al het draagbare gemak van een tablet. Een volwaardig toetsenbord is pas het begin.

EEN HELE DAG WERKEN ZONDER ZORGEN Die echte laptopervaring begint bij de batterijduur. Door de nieuwste superzuinige Intel Core M chips te gebruiken, kun je op de Z20t tot zestien uur werken op één batterijlading, zonder op performance in te leveren. Deze processoren genereren ook minder 24 | BAAZ MAGAZINE

hitte en in combinatie met een ssd is de Z20t hierdoor dunner dan ooit tevoren. Door deze minimale warmteontwikkeling, behoren ventilatoren en de bijkomende herrie tot het verleden. Met slim gebruik van metaal en een magnesiumlegering in het tabletgedeelte met 12.5-inch full hd touchscreen wordt de overige warmte afgevoerd via de behuizing. De antireflectiecoating zorgt daarnaast dat je de Z20t ook buiten kunt gebruiken.

ultrabooks, dus ook de Z20t, optioneel de beschikking over een simkaartslot, zodat je overal kunt werken over een snelle OVERAL SNEL AAN DE SLAG 4G-verbinding. Doordat Toshiba Voor optimaal gebruiksgemak alle aspecten, van het ontwerp is het belangrijk je accessoires tot de bios, in eigen hand houdt, goed aan te kunnen sluiten. kunnen we beter inspelen op wat Om die reden heeft de Z20t alle de klanten van ons verwachten. Zodat ze over een half jaar niet terugkomen met 'De Z20t heeft alle de boodschap dat ze toch aansluitmogelijkheden die liever een normale notebook hadden gehad. Dus hebben je op een laptop verwacht' we ook het beheer van de hybrides verbeterd. Dat poorten en aansluitmogelijkheden bespaart niet alleen veel moeite die je op een laptop verwacht. voor de it-beheerder, maar ook Geen geknoei met dongles of tijd. Het grootste voordeel van minipoorten, je hebt beschikking deze aanpak is dat we vertrouwen over een normale netwerkpoort, hebben in de onderdelen die we hdmi-, vga- en usb-poorten. De in onze 2-in-1 devices verwerken. tablet heeft de mogelijkheid om Met de reliability guarantee een micro-hdmi-kabel aan te zeggen we glashard: heb je een sluiten en ondersteunt micro-usb probleem in het eerste jaar? Dan 2.0. Om echt mobiel te kunnen lossen we dat gratis op en krijg je werken hebben de Toshiba het aankoopbedrag terug.


De geheime kracht achter de schermen van value creation Inkoopethiek en integriteit was van doorslaggevende betekenis voor Yves Rocher om succesvol in te kopen in China. Aansturing van outsourced partners op output in plaats van proces in Bangalore, Boston en Eindhoven leidde voor Philips tot een boost in de value creation voor haar klanten. ING implementeerde succesvol business case category plans in 10 landen. Rockwool wist na strategische onderhandelingen een nieuwe fabriek te starten in Rusland op basis van scherpe cost analyses. Het geheim achter de successen begon met een gevoel, een idee, een droom. Dat iets totaal anders moet. Dat het veel beter kan. Dat daar een grote stap voor nodig is. Een gedurfde stap.

De juiste partner om samen een droom mee te verwezenlijken. Een droom waar de organisatie achter staat. Een gewaagd, maar veilig avontuur. Gericht ontwikkelen op gedrag, kennis en vaardigheden. Winnende teams van leiders, ondernemers, bestuurders en managers. ‘Soft skills’ beschouwen wij als ‘hard skills’. Gut-feeling is onvoldoende, je moet het zeker weten. Wie is aan boord? Gaat u de wedstrijd winnen? Heeft u het gouden ei in huis? Is uw organisatie dé diamant? Al ruim 10 jaar zijn wij als kleine, krachtige, vertrouwde partner actief om bedrijven* te begeleiden. We meten de organisatie door. Identificeren en verwezenlijken potentiële klantvalues die vaak de droom nog overstijgen.

Nooit ligt onze vliegroute vast. Wij hebben onze vleugels uitgeslagen. Van Shanghai tot Wenen, van Sao Paulo tot Zoetermeer.

www.purspective.com/value * AHOLD, AkzoNobel, Arla Foods, Carlsberg, Defensie, DSM, Fokker, Givaudan, Heineken, ING, Liberty Global, LEGO, Mondi, Nordea, Novartis, NS, Océ, Philips, Roche, Rockwool, Schneider Electric, TNT Express, Worley Parsons, Yves Rocher en vele anderen.


Baaz

GASTEXPERT

Nathan Veenstra

Ondernemen

is seo content specialist bij Letterzaken en auteur bij Marketingmed.nl

Optimaliseer je website met conversie en seo Seo gaat niet zonder conversie-

optimalisatie en conversie gaat niet zonder seo. Beide zijn erg relevant voor online ondernemen. Wil je online succesvol zijn met je onderneming, dan gaan seo en conversie hand in hand. TEKST NATHAN VEENSTRA

Wie zich met zijn onderneming online begeeft (en wie doet dat tegenwoordig niet?), moet bekend zijn met het begrip seo, ook bekend als zoekmachineoptimalisatie. Het doel van seo is vrij simpel: de website zodanig optimaliseren dat deze beter gevonden wordt in de zoekmachines. Op deze manier komen er meer bezoekers naar de website. Gezien het marktaandeel van Google, dat ruim boven de negentig procent ligt in Nederland, is het vrij logisch dat we het bij seo voornamelijk hebben over optimaliseren om beter gevonden te worden in Google.

TRUCJES Helaas zijn er nog velen die geloven dat er trucjes zijn om snel hoog in Google te komen. En die trucjes helpen wellicht wel, maar komen veelal als een boemerang terug, waarna alles voor niets geweest is. De wereld van seo is bijzonder dynamisch, Google wijzigt zijn algoritmes met regelmaat, juist omdat mensen trucjes gaan toepassen waarmee ze hopen beter gevonden te worden. Zodra Google doorkrijgt

aantal links naar je website is een belangrijke factor in je ranking in Google. Hierdoor is een levendige handel in links ontstaan. De gedachte achter links als rankingfactor is echter dat deze verdiend worden door een kwalitatief goede en relevante website te hebben. Gekochte links dragen niet bij aan die gedachte. Google updatet de algoritmes rondom de links met grote regelmaat, om verkeerd gebruik van link building uit te sluiten. Het gaat echter te ver om hier verder over uit te wijden, dat zou namelijk een volledig artikel worden. Het punt is dat Google continu in de gaten houdt of er geen misbruik gemaakt wordt van de diverse ranking-factoren, om zo te zorgen voor relevante zoekresultaten voor de gebruikers van hun zoekmachine.

ONTWIKKELINGEN Het is

dus van groot belang om alle ontwikkelingen rondom seo goed in de gaten te houden, of een specialist in te schakelen die je onderneming begeleidt rondom de optimalisatie van je website. Je positie in de zoekmachines is nooit een vast gegeven. je nu hoog, kun 'Google houdt continu in de gaten of Sta je morgen een stuk er geen misbruik gemaakt wordt lager staan. Aan van ranking-factoren' de andere kant: sta je nu laag, dan dat bepaalde technieken als truc kun je morgen ook weer hoger worden toegepast, wordt vrijwel staan. En je positie in Google onmiddellijk actie ondernomen is wel bepalend voor het aantal om deze trucjes uit te sluiten als bezoekers dat via de zoekmachine factor in de algoritmes. Om een naar je website komt. Het concreet voorbeeld te noemen: het percentage kliks op de nummer 26 | BAAZ MAGAZINE

ĂŠĂŠn-positie is zo'n 32,5 procent, terwijl de nummer drie ongeveer 11,5 procent van de kliks mag verwachten. We hebben het dan overigens wel over de organische zoekresultaten. Dit houdt in dat we de advertenties (Adwords) niet

'Laat je website draaien om de bezoeker en niet om je bedrijf' meerekenen. Er wordt nog altijd meer geklikt op de organische resultaten dan op de betaalde zoekresultaten.

CONVERSIE Aan een website die alleen goed gevonden wordt, heb je echter niks. Je kunt nog zo hoog staan in de zoekmachines, maar wanneer een bezoeker op je website niet datgene vindt waarvoor deze op je website denkt te komen, ben je deze zo kwijt en heeft dat je niks opgeleverd. Hier komen conversie en conversieoptimalisatie om de hoek kijken. Conversie-optimalisatie begint met de vraag waar een bezoeker voor op je website komt. Je kunt hier uiteraard niet altijd een algemeen antwoord op formuleren, maar het is in veel gevallen wel mogelijk om te bepalen welk doel het grootste deel van de bezoekers op je website heeft. Dit kun je verder specificeren per pagina van je website, om zo het pad uit te stippelen dat de bezoeker zou moeten volgen en deze zo uiteindelijk tot actie aan te zetten.


In het huidige tijdperk is snelheid van groot belang. Je bezoeker wil direct weten of hij op jouw website kan doen waarvoor hij is gekomen, dus dat zul je zo snel mogelijk zichtbaar moeten maken voor je bezoeker. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat je bezoeker onverrichter zake je website verlaat en nooit meer zal terugkeren. Iedere actie van een bezoeker op je website, hoe klein ook, valt onder conversie. Dat kan dus zijn van de homepage doorklikken naar je productenof dienstenpagina. Ingeval van webshops is de conversie die het liefst gemaakt wordt uiteraard het doen van een aankoop.

buttons met call-to-actions voor de belangrijkste taken op je

toegepast. Na een reële periode kun je de resultaten bekijken, waaruit je je conclusies trekken. Let wel op 'Je bezoeker wil direct weten of kunt dat het bij websites met hij op jouw website kan doen relatief weinig bezoekers waarvoor hij is gekomen' verstandig is om de testperiode zodanig website. En last but not least: lang te laten duren dat er reële laat je website draaien om de conclusies uit kunnen worden bezoeker en niet om je bedrijf. Op getrokken. deze manier help je de bezoeker het meest, wat uiteindelijk tot CONVERSIE EN SEO Je kunt verhoging van je conversie leidt. conversie-optimalisatie uitvoeren wat je wilt, maar zonder Wanneer de resultaten niet vindbaarheid heeft dat geen bevredigend zijn, is het verstandig enkele zin. En zo is de cirkel weer om wijzigingen aan te brengen die rond, want zonder conversiede conversie kunnen verhogen. optimalisatie heeft seo, zoals Hierbij begin je met ik eerder aangaf dus ook geen een hypothese: een zin. Wanneer je je onderneming 'Je positie in de zoekmachines aanname of stelling over online serieus neemt, focus je is nooit een vast gegeven' een factor die een rol dus op zowel seo als conversiespeelt in je conversie. optimalisatie om zo meer resultaat OPTIMALISATIE Belangrijk is om Voer deze wijziging door en test uit je website halen. je bezoeker direct duidelijkheid deze met een A/B-test. Hierbij te bieden. Gebruik een tagline toon je de helft van je bezoekers om je bezoeker houvast te de oorspronkelijke pagina en de geven over wat je hem te bieden andere helft de nieuwe versie, hebt. Gebruik daarnaast goede waarop het liefst één wijziging is BAAZ MAGAZINE | 27


Baaz

Maarten Verwaest

Throwback Bossday

Functie Medeoprichter Bedrijf Limecraft: Flow | Sinds 2010 Wij spraken Maarten in 2013

Throwback Bossday Hoe is het nu met...?

Elke editie laten wij drie startups aan het woord over hoe zij bouwen aan hun nieuwe bedrijf, welke obstakels ze moeten zien te tackelen en welke kansen zij voor de toekomst zien. We zijn benieuwd hoe het deze starters nu vergaat en nemen opnieuw contact met ze op. TEKST MARINA SMITS

MAARTEN VERWAEST LIMECRAFT: FLOW

Limecraft: Flow is een productietool waarin creatievelingen in de televisieen filmproductie samen kunnen werken aan projecten. Maarten Verwaest startte Flow in 2010 samen met Nico Oorts en Dieter van Rijsselbergen. Toen we Maarten twee jaar geleden spraken, verwachtte hij dat er belangrijke investeerders op hun pad zouden komen. Wij zijn benieuwd of dat gelukt is.

WE SPRAKEN JE IN 2013, WELKE VERANDERINGEN EN ONTWIKKELINGEN HEEFT LIMECRAFT: FLOW SINDS DIE TIJD DOORGEMAAKT? 'Het product vergt veel meer werk dan we voordien hadden ingeschat. We dachten dat we al een topproduct hadden, maar we moesten het veel langer fine-tunen om een goede match te vinden en om een businesscase voor de klant te maken. Je komt als start­ up in een grote markt met veel gevestigde spelers. Om het verschil te maken als jonge vennootschap moet je buitengewoon goed zijn en in alle aspecten uitblinken. We hebben er dus lang over gedaan om ons product op de markt te brengen. Maar het is gelukt! We hebben inmiddels grote

'Als een ondernemer slaagt, komt dat niet uit de lucht vallen'

28 | BAAZ MAGAZINE

platformen draaien in het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en België. Begin 2013 zijn we door een metamorfose gegaan. We hebben de eerste klanten gezocht, het product nauwkeurig afgesteld en tot in de puntjes uitgewerkt. Nu komt het erop neer dat we zoveel mogelijk gelijkwaardige klanten vinden en het werk dat we gedaan hebben dupliceren.'

JE ZEI DAT JE HOOPTE OP EEN BELANGRIJKE INVESTERING, IS DIT GEBEURD? 'Voordat je met investeerders om de tafel kunt, moet je een aantal referentieklanten hebben. In augustus 2014 hadden we onze eerste grote referentieklant. We zijn nu een aantal klanten verder en kunnen onze zoektocht naar kapitaal verder doorzetten. Vorig jaar was dat nog niet mogelijk, omdat er te weinig commerciële tractie was. Ik denk dat dat een typisch probleem is waar starters op vastlopen. Ze gaan eigenlijk in de mist met plannen. Ze halen kapitaal op om een jaar ver te springen, stellen dan vast dat het product toch niet helemaal is wat ze zelf in gedachten hadden en gaan dan over de kop. Ik denk dat wij de flexibiliteit en de slagkracht getoond hebben om de product/costumer development tot het einde door te zetten. Nu zijn we pas klaar om naar een volgende kapitaalsronde te gaan.


HOE KIJK JE TERUG OP DE AFGELOPEN JAREN? Lachend: 'Hard werken hè! Het team heeft een fantastische prestatie neergezet. Ik zou het zo nog een keer doen. Ik vind het een ongelooflijke uitdaging en ik ben blij dat we zo ver gekomen zijn. Maar het is onwaarschijnlijk hard werken en voortdurend context veranderen. Het is een topsport hoor. Het is een sprint en een marathon tegelijkertijd. Het was een hele grote uitdaging, maar ik denk wel dat we het gehaald hebben.'

WAT WAREN DE BELANGRIJKSTE LEERMOMENTEN DE AFGELOPEN JAREN? 'Je moet als startend bedrijf je marketingstrategie kiezen in functie van het type oplossing. Je moet hier goed over nadenken. Met een nieuw product in een markt die nog ontwikkeld moet worden, kun je niet zomaar tien of twintig procent marketshare nemen. Je moet eerst het referentiekader creëren. We hadden geen vergelijkingen. Drie jaar lang zijn we achter de grootste broadcasters en bedrijven waar video's gemonteerd worden aangegaan, want we wilden die per se als referentie krijgen. Marktleiders zijn eerder conservatief en niet geneigd om risico's te nemen. Onze eerste grote klant in Groot-Brittannië was eigenlijk de nummer drie binnen het vakgebied van de marktleiders, maar zij hebben een extreem agressief businessmodel. Limecraft kan dingen die de sterkste concurrenten niet kunnen.'

HOE KIJK JE NU NAAR DE TOEKOMST VAN HET BEDRIJF? 'Ik denk dat we er nu goed voor staan. We zijn erin geslaagd om uit te breken en referenties op te bouwen in het buitenland. We beschikken over unieke technologie, waardoor Limecraft gemakkelijker toegang krijgt tot kapitaal. Het is nu aan ons om dat spel zo goed mogelijk te spelen en te

verzilveren en dan zo snel mogelijk naar de Verenigde Staten te gaan. De schaal is daar groter. Het centrum van film is en blijft Los Angeles en voor televisie blijft dat New York. Half april gaan we naar de NAB-show (National Association of Broadcasters) in Las Vegas. NAB heeft ons gevraagd om te participeren in het Sprockit programma. In dit programma worden twintig bedrijven geselecteerd om hun disruptief potentieel. Dat gaat ons heel veel pers opleveren en toegang tot de grote producers. Ons dossier wordt ingeleid bij de grote jongens, zoals Disney en 20th Century Fox.'

'Het is een sprint en een marathon tegelijkertijd'

HOE ZIT HET MET JULLIE OMZETCIJFERS? 'We gaan dit jaar royaal boven de 1,2 miljoen. We hebben nu al 600 duizend euro order intake. De eerste drie klanten zijn het moeilijkst. Daarna moeten we onze omzet gemakkelijk kunnen verdubbelen, dus als we dit jaar effectief de 1,2 miljoen kunnen scoren, is het de ambitie van het management om vanaf volgend jaar onze omzet twee keer na elkaar te verdriedubbelen, year over year. Dat zou mogelijk moeten zijn.'

HEB JE TOT SLOT NOG TIPS VOOR DE STARTERS VAN NU? 'Misschien een dooddoener, maar misschien ook niet. Toeval bestaat niet. Toeval is het resultaat van zorgen dat je goed voorbereid bent en goed gestudeerd hebt en dan nog het doorzettingsvermogen hebt om het tot een goed einde te maken. Als een ondernemer slaagt, komt dat niet uit de lucht vallen. Dat is het resultaat van hard werken.'

BAAZ MAGAZINE | 29


Baaz

Paul Rijcken

Throwback Bossday

PAUL RIJCKEN

BIJLESACADEMIE Met een onderscheidend businessmodel probeerde Babak Mahdavian Delavary samen met Paul Rijcken in 2009 de huiswerkmarkt te veroveren. Geen gemakkelijke taak in een dichtgegroeide markt. Toen we Babak en Paul in 2012 spraken, zagen ze een enorme groei. Ze gingen van één naar veertien vestigingen verspreid over het hele land. Hoe gaat het nu met de Bijlesacademie?

WE SPRAKEN JOU EN BABAK IN 2012, WELKE VERANDERINGEN EN ONTWIKKELINGEN HEEFT JULLIE BEDRIJF IN DIE TIJD DOORGEMAAKT? 'Heel veel eigenlijk. We zijn heel hard gegroeid. Op een gegeven moment hadden we zestien vestigingen in het hele land. Dat is een beetje te snel gegaan. We hadden te weinig vooronderzoek gedaan naar de locaties waar we zijn gestart, met als gevolg dat we een aantal vestigingen moesten sluiten. Dat was de aanleiding om de groeistrategie aan te passen. We zijn in omvang gegroeid, maar hebben minder locaties. Dat is niet erg. Sterker nog, het is alleen maar beter. De groei zit vooral in de grote locaties. Babak heb ik inmiddels uitgekocht, omdat we een meningsverschil hadden over hoe we verder zouden gaan.'

WAT WAREN DE BELANGRIJKSTE LEERMOMENTEN DE AFGELOPEN JAREN? 'Als je bezig bent met een bedrijf dat goed loopt en mensen horen dat, dan komen ze naar je toe met de vraag of ze wat voor je kunnen betekenen in de vorm van een eigen vestiging. Op dat moment waren wij nog jong en gingen hiermee akkoord. Na een aantal vragen en een korte uitleg over ons bedrijf, startten zij een eigen locatie. De vraag is alleen of 30 | BAAZ MAGAZINE

Functie Eigenaar Bedrijf Bijlesacademie | Sinds 2009 Wij spraken Paul en Babak in 2012

dat voldoende gegrond was. De vestigingen in Bussum en Zeist werden onvoldoende aangestuurd.'

HOE PAK JE DAT NU AAN? 'Wij hebben een aantal criteria waar een locatie aan moet voldoen om op te starten. Ik ga niet ergens in hutjeput een vestiging opzetten. Dat Babak Mahdavian Delavary en Paul Rijcken richtten samen de is veel te klein. Daar is Bijlesacademie op de markt te klein voor. Je moet wel in regio's zitten dus we kunnen nu ook wat meer waar voldoende aanwas is. Het is uitbesteden en goede mensen nu allemaal overzichtelijker dan vragen.' dat het was.'

HOE ZIT HET MET DE CONCURRENTIE?

HOE KIJK JE NAAR DE TOEKOMST VAN HET BEDRIJF?

opstarten, maar waar mensen zich in vergissen is dat je schaalgrootte nodig hebt voordat je er aan gaat verdienen. De afgelopen jaren zijn er wel zestig of zeventig huiswerkinstituten omgevallen. Ik wil vanuit de kern groeien. Dan kun je die groei beter coördineren.'

'We willen langzaam groeien vanuit de belangrijke locaties. Verder wil ik dat de locaties die we hebben nog groter en beter worden. Dat we meer hoogwaardige dienstverlening kunnen bieden. Ik denk ook dat de verdere groei meer in een franchisemodel gegoten gaat worden. Toen wij begonnen ging het hard. Ons concept was nog niet helemaal ontwikkeld. We konden dus niet echt een franchiseconcept maken, omdat we nog niet wisten wat er allemaal speelt in de markt. Ons franchisemodel is nu helemaal klaar en we hebben iets te bieden. We hebben handboeken, een administratiesysteem, administrateurs en een leerlingenvolgsysteem, dus franchisenemers kunnen er zo instappen.'

KOMEN ER NOG NIEUWE VESTIGINGEN BIJ?

HEB JE TOT SLOT NOG TIPS VOOR DE STARTERS VAN NU?

'Jazeker! Het gaat niet meer via het participatiemodel plaatsvinden, maar meer in de franchiseconstructie. Dat contract wordt nu ontwikkeld. Dat doen mensen die daar verstand van hebben. We hebben nu meer geld,

'Je moet heel goed je afspraken vastleggen en duidelijk communiceren. Ook aan mensen die iets voor je doen. Zorg dat je een goede taakomschrijving hebt, zodat iedereen weet wat ze moeten doen. Dat zijn essentiële dingen.'

'Er is veel concurrentie, maar deze bedrijven vallen ook heel snel weg. Van de twintig bedrijven die starten in deze branche vallen er negentien om. Dat komt omdat deze markt geen drempel heeft om een bedrijf op te starten. Iedereen kan een huiswerkinstituut

'Van de twintig bedrijven die in deze branche opstarten, vallen er negentien om'


Werkt nu bij Eventbrite Functie Product manager | Sinds Maart 2014 Wij spraken Edial in 2012

EDIAL DEKKER GIDSY

Met Gidsy lanceerde Edial Dekker samen met zijn broer Floris en vriend Philipp een marktplaats waar je bijeenkomsten en tripjes kunt plannen. Toen we Edial in 2012 spraken, wilde hij over vijf jaar in de hele wereld actief zijn. Inmiddels is Gidsy echter verkocht aan GetyourGuide. Edial vertelt over de verkoop en zijn toekomstplannen.

JULLIE BEGONNEN MET GIDSY IN BERLIJN, HEEFT DIE KEUZE JE ALLES GEBRACHT WAT JE HOOPTE? 'Ja en nee. Het is niet gelukt wat we wilden bereiken, maar als ik nog een keer de kans krijg om een bedrijf te starten, doe ik het weer. We wilden natuurlijk dat Gidsy nog bestond en nu veel groter zou zijn, maar we hebben er zo veel van geleerd dat het een goede ervaring was. Voor veel mensen is het een doel om een bedrijf te verkopen, voor ons was het doel om heel groot te worden en het bedrijf te houden.'

WAAROM HEBBEN JULLIE GIDSY VERKOCHT? 'Het model werkte niet snel genoeg. Met een startup heb je een vrij korte tijd om iets te bewijzen. Het model van GetyourGuide werkte wel en wij hadden een goed team, topdesign en goede technologie. Binnen GetyourGuide kon het concept echt groot worden. Daarom hebben we Gidsy verkocht. Zij namen het platform en onze gebruikers over. Na GetYourGuide zijn we naar andere bedrijven gegaan. Het is natuurlijk pijnlijk om je bedrijf te verkopen. Dat is nooit ons doel geweest. Toch was het voor ons allemaal een positieve ervaring. We hebben veel geleerd, leuke mensen ontmoet en we zijn trots op wat we hebben opgebouwd.'

ZOU JE HET NU ANDERS AANPAKKEN? 'Dat is het punt. Als je iets probeert wat nog niet bestaat, dan weet je niet hoe groot de markt is. Wij probeerden een nieuwe markt te maken en dat is lastig. Het is altijd een groot risico. Er zijn zeker dingen die ik anders zou doen, maar het is moeilijk te zeggen welke dat precies zijn.'

Baaz

Edial Dekker

Throwback Bossday

'Het is natuurlijk pijnlijk je bedrijf te verkopen. Dat is nooit ons doel geweest'

HOE ZAT HET MET DE CONCURRENTIE VAN GIDSY? 'Dat is eigenlijk wel grappig. Toen we begonnen met Gidsy waren er een aantal vergelijkbare bedrijven die hetzelfde wilden doen. Van al die bedrijven is niet veel terechtgekomen. Er is op dit moment dus niemand die hetzelfde doet als Gidsy. Het bedrijf dat het meest in de buurt ligt is Eventbrite.'

'We hadden geen geld meer op het einde' WAT IS JE NOG HET MEEST BIJGEBLEVEN VAN DIE TIJD? 'Het is leerzaam om door alle fasen van een bedrijf te gaan. Starten, oprichters vinden en mensen inhuren. Er zijn veel positieve kanten, maar ook heftige zaken. We hadden aan het einde geen geld meer en gaven onszelf geen salaris. We liepen een rondje, omdat we nog wat te bespreken hadden. Ik probeerde te pinnen en ik had geen geld. Dan besef je dat je een heel groot risico hebt genomen en het voelde eigenlijk heel normaal toen dat gebeurde. Alsof het erbij hoort.'

ZIT ER NOG EEN NIEUWE STARTUP IN DE PIJPLEIDING? 'Ja, maar nu nog niet. We praten er vaak over, maar we weten nog niet

wanneer en wat. We zijn blij met waar we nu zitten, maar er kriebelt toch wel weer iets. Op dit moment leren we allemaal nog zoveel op onze nieuwe posities en dat willen we nog een tijdje volhouden.'

WAT ZIJN JULLIE WERKZAAMHEDEN NU? 'Philipp werkt in Amsterdam bij Travel Bird. Hij is hoofd van alle technische mensen daar. Floris zit in New York en werkt bij Etsy, een marktplaats voor handgemaakte spullen. Hij is daar een van de managers die designers aanstuurt. Ik ben productmanager bij Eventbrite en besteed vooral veel tijd aan hoe we snel door kunnen blijven groeien.'

HEB JE NOG TIPS VOOR DE STARTERS VAN NU? 'Het is belangrijk om de product/ market-fit snel te vinden en om heel flexibel te zijn als je het bedrijf start en dingen probeert waar weinig tijd in gaat zitten. Tachtig procent van de output komt waarschijnlijk van twintig procent van de input. Houd dat als regel als je nieuwe features gaat bouwen of nieuwe businessmodellen probeert. Ik denk dat je veel kunt leren van mensen die al zoiets hebben gedaan. Dus als je de kans hebt om bijvoorbeeld in San Francisco met mensen te praten, dan is dat echt waardevol.' BAAZ MAGAZINE | 31


Baaz

GASTEXPERT

Olav de Lange is

Financials

sales manager bij DAS

Geld verdienen door beter debiteurenbeheer, fabel of niet? Schrik niet. 35 procent van de faillissementen is een gevolg van slecht

debiteurenbeheer. Uit onderzoek van DAS blijkt dat twaalf procent van de mkb'ers duizend euro of meer per maand aan oninbare facturen moet afschrijven. Opvallend is verder dat 29 procent van de mkb'ers niet weet hoeveel er per maand aan oninbare facturen wordt afgeschreven. TEKST OLAV DE LANGE

erbetering van het debiteurenbeheer kan dus geld opleveren. Die conclusie kunnen we wel trekken. Veel geld? Het is maar hoe je het bekijkt. Als ondernemer zal je er rekening mee moeten houden dat je niet altijd je geld krijgt. Dat hoort nu eenmaal tot het ondernemersrisico. Lukt het je als ondernemer om minder af te schrijven op dubieuze debiteuren, kan dat al geld opleveren. Maar hoeveel? Laten we eens berekenen hoeveel je moet verdienen als er duizend euro aan oninbare vorderingen moet worden afgeschreven. Bij een winstmarge van vijf procent moet er weer twintigduizend euro omzet gehaald worden om de afschrijving goed te maken. En dan heb je nog niets verdiend. Alleen het verlies door afschrijving is goedgemaakt. Dus het beperken van de afschrijvingen op openstaande rekeningen loont al snel.

SCREENEN VAN EEN AFNEMER KAN LONEN Naast het screenen van afnemers zal het strak hanteren van betalingstermijnen je als ondernemer veel opleveren. De gemiddelde tijd dat een rekening onbetaald openstaat is 48 dagen. Binnen het mkb 32 | BAAZ MAGAZINE

is dat zelfs tachtig dagen. De tijd dat je moet wachten op je geld, kun je dat geld niet gebruiken. Met andere woorden: je bent afhankelijk van andere geldbronnen. Dat kan een bankof leverancierskrediet zijn, maar dat kost geld. Er zal immers rente betaald moeten worden aan de bank en bij een leverancierskrediet loop je als ondernemer de korting voor snelle betaling mis.

GOEDE BEDRIJFSVOERING BELANGRIJK Voor een goede bedrijfsvoering is het daarom van groot belang dat rekeningen op tijd worden betaald. Hoe werk je daar als ondernemer naar toe? Zorg dat jouw afnemer weet binnen welke termijn er betaald moet worden. Het lijkt een open deur. Maar als je weet dat twintig procent van de ondernemers in Nederland

geen leveringsvoorwaarden heeft en daarmee ook geen betalingstermijn heeft vastgelegd, dan is dit advies niet voor alle ondernemers een open deur. In de praktijk merken we dat ondernemers niet direct actie ondernemen als er niet op tijd betaald wordt. De gedachte is vaak dat de klant koning is en dat je die niet van zijn troon moet stoten. En daarom wordt er vaak nog even gewacht om de klant te herinneren aan zijn betalingsachterstand. Je begrijpt waarschijnlijk al wat ik wil gaan zeggen. Hanteer een betalingstermijn en handel daar naar. Je hoeft je klant daar helemaal niet mee voor het hoofd te stoten. Want laten we duidelijk zijn, afspraak is afspraak. Geld verdienen door beter debiteurenbeheer is dus zeker geen fabeltje.


Haarlemmerstraat 58 - 1013 ES AMSTERDAM - info@noseason.nl - T: 0031-20-330-1183 /noseasonamsterdam

/noseason_amsterdam_shoes

www.noseason.nl


Baaz

Marianne Aalders

Ondernemen

(1979) is managing partner van Socialite Online PR. Ze is onder meer gespecialiseerd in blogger relaties.

Bloggers: gepassioneerde hobbyisten of keiharde ondernemers?

Bloggen is de laatste jaren erg populair. Sommige bloggers doen het zelfs zo goed dat ze van hun hobby-blog hun werk kunnen maken. Ze worden dus ondernemer en moeten vaak met bedrijven en pr-bureau's samenwerken. Niet voor iedereen even gemakkelijk. Dat weet ook Michelle van der Vliet, eigenaresse van STORY154.com. 'Ik vind de scheidingslijn tussen hoe commercieel en hoe integer je bent af en toe wel lastig.' TEKST JONI HENDRIX

MICHELLE VAN DER VLIET (1982) www.STORY154.com 12.000 unieke bezoekers per maand Foto © Silvia Falcomer Photography

Een blog over eten, maar dan toch nét wat anders. Dat was het plan van Michelle van der Vliet toen ze in mei 2012 met haar blog STORY154.com begon. 'In 2012 waren er al best veel 34 | BAAZ MAGAZINE

foodbloggers, maar zij plaatsten vooral recepten online. Dat vond ik niet onderscheidend genoeg. Ik besloot om over culinaire hotspots in Amsterdam te schrijven. Ik was al redelijk thuis in de foodwereld, omdat ik vaak, naast mijn studie Communicatiewetenschap, in het hotel van mijn ouders werkte. Gasten vroegen aan mij waar ze lekker konden eten. Ik hielp

ze bij het uitzoeken van leuke restaurantjes. Ook ben ik altijd geïnteresseerd geweest in eten en koken, en ben ik op de hoogte van de beste restaurants in Amsterdam. Ik koos ervoor om in het Engels te bloggen, omdat ik me onder meer op de toeristen en expats richt.' Wat begon als hobby-blog waarop Michelle af en toe een artikel plaatste, groeide


na twee jaar uit tot haar eigen bedrijf. Vorig jaar koos ze ervoor om haar baan als Social Media Expert bij een digitaal bureau op te zeggen. 'Ik had altijd al het idee om voor mezelf te beginnen, maar ik wist niet in wat. Ik merkte dat een 9 tot 5-baan niets voor me was. Ik werd er niet happy van. Doordat ik een fulltime baan had, kon ik niet helemaal voor mijn blog gaan. Toen ik na een tijdje ineens geld begon te verdienen met mijn blog, onder meer door advertenties en betaalde reviews, wilde ik me er honderd procent voor geven. In het begin verdiende ik minder dan wat ik bij mijn werkgever kreeg, maar ik dacht: dan maar op een houtje bijten, ik doe tenminste wel iets waar ik blij van word. Mijn vriend stond achter me en vond dat ik het moest doen.' Uiteindelijk is het voor de enthousiaste blogger een goede keuze geweest, want na een jaar hard werken, verdient ze nu meer dan bij haar werkgever. 'Ik blog niet helemaal fulltime. Ik doe er ook nog een aantal opdrachten naast, zoals foodtrend-presentaties geven en bedrijven langs leuke Amsterdamse hotspots leiden. Daarnaast help ik ook foodmerken met hun socialmediastrategie. Ik werk bijvoorbeeld samen met Magimix, een keukenapparatuurmerk. Het heeft wel allemaal met STORY154 te maken.' Michelle wordt door haar blog veel ingezet als foodexpert. Zo mocht ze bijvoorbeeld voor een internationale conferentie in Amsterdam van de magazines Men's Health en Women's Health een schema met allerlei culinaire hotspots maken. Het verzoek hiervoor kwam uit New York. 'Nu ik van mijn blog mijn werk heb gemaakt, wil ik het groter aanpakken. Ik ben bijvoorbeeld bezig met een nieuwe website. Ik ga over naar een online magazine waar mijn lezers sneller en gerichter tot de juiste informatie komen. Hierdoor kan ik mijn verdienmodel verbeteren, want ik bied restaurants een platform door hen een prominente plek op de website te geven. Met de huidige blogstructuur verdwijnt de content naar beneden, bij de nieuwe website verandert dat. Een samenwerking met restaurants en merken heeft mijn voorkeur, zodat wij samen een geloofwaardige review kunnen schrijven met goede fotografie. Een win-win situatie: Het restaurant of merk staat in de picture en ik verdien eraan.'

BLOGGER RELATIES Marianne Aalders, managing partner van Socialite Online PR, vindt het niet gek dat Michelle van haar blog haar werk heeft kunnen maken. 'Foodblogs zijn tegenwoordig mateloos populair, van recepten tot aan restaurantreviews. Hier liggen duidelijk kansen voor bloggers, maar ook voor het bedrijfsleven. De foodmerken lijken nu pas het bloggen en de blogger relaties ontdekt te hebben. Aan de fashion en beauty kant was dat een jaar of drie, vier geleden.' Marianne is een van de specialisten in Nederland op het gebied van blogger relaties. Ze merkt dat blogger relaties echt nog in de kinderenschoenen staan. 'Bloggers en bedrijven kunnen er veel meer uithalen. Bedrijven moeten zich realiseren hoeveel invloed bloggers hebben. Ze hebben een groot bereik en schrijven voor een specifieke doelgroep. Daar kunnen bedrijven gebruik van maken. Toch moeten bloggers opletten dat ze dicht bij zichzelf blijven. Een blog is een persoonlijk dagboek en het is vreemd als dat aanvoelt als een advertentie. Bij blogger relaties draait het, nog meer dan bij mediarelaties, om de relatie zelf. Het gaat om de persoonlijke band die je opbouwt. Het is raar als een foodblogger ineens over fashion schrijft, alleen omdat een modebedrijf betaalt voor een advertentie. Ik vind: schoenmaker, blijf bij je leest. Natuurlijk is het leuk en fijn als je geld verdient met je blog, maar je moet er voor waken dat je blog geen grote advertentie wordt.' Dat het belangrijk is om op te letten dat je niet overal 'Ja' op zegt, merkte ook Michelle. 'Wat je schrijft moet geloofwaardig blijven', vindt ze. 'Ik vind de scheidingslijn tussen hoe commercieel en hoe integer je bent af en toe wel lastig. Ik moet me daar zelf voor behoeden. Ik krijg veel aanvragen van bedrijven om ergens aan mee te werken. In eerste instantie ben ik heel enthousiast en voel ik me vereerd. Als ik een aanvraag krijg, bespreek ik het altijd even met mijn vriend, hij is duidelijk

WIST JE DAT…

In Nederland de leeftijd van bloggers momenteel gemiddeld rond de 29 jaar ligt? Dit is ver onder het Europese gemiddelde van 37 jaar.  Alle bloggers licht exhibitionistisch en ijdel zijn? Dit zijn volgens Marianne Aalders twee eigenschappen die iedere blogger moet hebben.  Bloggers gemiddeld vijftien uur per week besteden aan het bijhouden van hun website, inclusief het beheer van hun eigen social media kanalen?  Populaire bloggers, vooral in mode en food, al snel gemiddeld 250 euro tot 350 euro ontvangen voor een artikel op hun blog of om aanwezig te zijn op een persevenement?  Nederland samen met Finland en het Verenigd Koninkrijk voorop loopt in blogger relaties?  Meer dan de helft (55 procent) van de bloggers af en toe betaald krijgt om een blog te posten? De bedragen lopen uiteen van een paar tientjes tot honderden euro's.  In Nederland bijna één op de vijf bloggers van zijn hobbyblog inmiddels zijn werk heeft gemaakt? Bron: IPREX Blogbarometer 2014

BAAZ MAGAZINE | 35


Baaz

Ondernemen

AFKORTING De term 'blog', wat een afkorting is van 'weblog', is eind jaren negentig ontstaan. Tot 2007 waren er weinig Nederlandse bloggers. Zij richtten zich vooral op internet en techniek. In 2012 was er voor het eerst een stijging onder bloggers. Sindsdien is bloggen populair.

en heeft een sterke mening. Hij zegt dan bijvoorbeeld: "Dit past helemaal niet bij je, waarom doe je dat?" Ik weet natuurlijk zelf wel wat bij me past, maar soms moet ik mezelf tot de orde roepen. Af en toe is het gewoon erg overweldigend allemaal, het is ook niet niks dat bedrijven me ineens benaderen om samen te werken.'

jaar mijn eigen bedrijf!' Doordat Mascha ervoor koos om met een mediabureau samen te werken, hoeft ze zich niet veel bezig te houden met onderhandelingen met bedrijven en pr-bureau's. 'Veel loopt via mijn mediabureau. Als het om keihard onderhandelen gaat, dan regelen zij dat voor me. Het is normaal dat grote bloggers zo'n bureau hebben. Zij regelen onder meer de samenwerkingen en advertenties. Ik heb zelf ook nog contact met pr-mensen van merken, want ik vind het wel belangrijk om dat goed te onderhouden. Dat werkt prettig.'

MINDER ADVERTENTIES, MEER SAMENWERKINGEN Bloggers verdienen

MASCHA FEOKTISTOVA (1986) www.beautygloss.nl 650.000 unieke bezoekers per maand

Voor Mascha Feoktistova is het samenwerken met bedrijven en prbureau's geen big issue meer. In 2007 begon ze met haar blog Beautygloss.nl. Ze was op zoek naar een Nederlandse beautysite, maar die kon ze niet vinden. Ze besloot om zelf een blog over dit onderwerp te beginnen. 'Ik VIJF POPULAIRSTE ben de eerste beautyblogger BLOGONDERWERPEN van Nederland', begint Mascha. 1. Eten & drinken (incl. horeca) 22.5% 2. Beauty 14.8% 'Na ongeveer anderhalf jaar 3. Mode 11.6% begon mijn blog serieuze vormen 4. Reizen  9.7% aan te nemen, waarbij ik de 5. Moeder- en ouderschap  6.5% mogelijkheid kreeg om samen te werken met het mediabureau Bron: IPREX BlogBarometer 2014 Blogmij. In 2009 werd Beautygloss.nl officieel mijn bedrijf. Best grappig eigenlijk, want toen ik begon wist ik niet dat ik geld kon verdienen met mijn blog. Nu is het gewoon al bijna zes 36 | BAAZ MAGAZINE

onder meer geld aan advertenties en advertorials, maar Marianne vindt dat er meer aandacht moet komen voor cocreaties. 'Bedrijven moeten echt gaan samenwerken met bloggers. Bedenk als blogger bijvoorbeeld samen met een bedrijf nieuwe content of maak exclusieve recepten voor een foodmerk. Bedrijven kunnen een blogger op basis van hun expertise inhuren, in plaats van ze alleen een advertorial te laten schrijven. Dit is een ontwikkeling die we nu op zien komen. Er zijn al bloggers die op deze manier samenwerken, maar het kan altijd beter. Aan het bedrijfsleven de taak om hier slim op in te springen.' Beautyblogger Mascha ziet ook toekomst in zulke samenwerkingen. 'Het lijkt me leuk om steeds grotere samenwerkingen met bedrijven aan te gaan. Ik was bijvoorbeeld vorig jaar een paar maanden het gezicht van Specsavers. Dat zijn dingen waar ik nu naartoe wil met mijn blog. Ook merk ik dat er meer vraag is naar video's. Naast dat ik blog, maak ik ook geregeld YouTube-filmpjes. Bedrijven hebben daar tegenwoordig meer interesse in. Filmpjes worden belangrijker dan geschreven content.' Marianne verwacht dat blogs steeds interessanter worden. 'Blogs zijn niet meer weg te denken uit deze wereld, ze worden alleen maar belangrijker. Je kunt bijna geen onderwerp bedenken of er is nog geen blog over. Dat wil dus ook zeggen dat er voor het bedrijfsleven veel kansen liggen. Ik verwacht dat in de toekomst meer bloggers van hun hobby hun werk kunnen maken', aldus Marianne.


ZAKELIJKE - EN CONSUMENTENBLOGS 'Als je over blogs praat, moet je onderscheid maken tussen zakelijke - en consumentenblogs. Achter zakelijke blogs zitten vaak platformen en er werken al snel meer dan tien bloggers. Frankwatching is hier een goed voorbeeld van. Bij consumentenblogs zie je vaak dat één persoon de blog runt, in de meeste gevallen zijn dit vrouwen, terwijl bij zakelijke blogs het vooral mannen zijn die bloggen', legt Marianne uit.

Het kan ook anders MAURICE AJANAKU (1980) www.ajanaku.com 20.000 unieke bezoekers per maand

Voor Maurice Ajanaku heeft het bloggen hem iets heel anders gebracht dan geld, namelijk zijn huidige baan als Global Communicatie Manager bij Diageo, de grootste drankproducent ter wereld. 'Toen ik op sollicitatiegesprek ging, begon mijn baas ineens over mijn blog. Ik ben altijd verbaasd als mensen het lezen. Hij was onder de indruk van mijn schrijfstijl en hoe ik over mijn merk 'Ajanaku' schreef. Hij vond dat ik een verhaal vertelde en creatief was. Als ik mijn blog niet had gehad, was de kans kleiner geweest dat ik was aangenomen.' Maurice begon acht jaar geleden met zijn blog Ajanaku.com, omdat hij een manier zocht om alles wat hij online vond ergens op te slaan. 'Ik wilde snel linkjes en foto's op kunnen slaan. Ik maakte een blog en deed het puur voor mezelf, het was mijn online

inspiratieplekje. Ik dacht dat niemand er op keek, maar ineens werd ik door een groot pr-bureau in New York benaderd met de vraag of ik interesse had om over hun producten te schrijven. Dat was een raar moment, maar ik wilde wel samenwerken. Door het pr-bureau begon mijn blogcarrière. Ik nam het serieuzer en kreeg steeds meer volgers.' Hij dacht er vaak over na om van zijn blog zijn werk te maken, maar besloot om dat niet te doen. 'Ik geloof niet dat blogs heel lang meegaan. Het is nu in, maar over een paar jaar niet meer. Trends veranderen sneller dan mensen. Ik vroeg mezelf af of ik het risico moest nemen. Ik heb een gezin en ik zag geen toekomst in mijn blog.' Ook besloot Maurice om geen geld met zijn blog te verdienen. Hij krijgt genoeg aanvragen voor samenwerkingen, maar hij heeft daar geen interesse in. 'Ik wil objectief blijven en zelf kiezen waar ik over schrijf. Wel krijg ik geregeld spullen opgestuurd door bedrijven, van kleding tot drank. Ik

kijk per keer of ik erover schrijf of niet. Het moet bij mij en mijn blog passen. Ik ben wel van mening dat je geld kunt verdienen met bloggen, er zijn genoeg mensen die dat heel goed kunnen. Zij verdienen vaak geen geld door betaalde posts, maar ze worden benaderd voor hun expertise. Ze gaan grote samenwerkingen aan met bedrijven en creëren samen toffe dingen.' De belangrijkste reden waarom Maurice nog steeds blogt, is voor zijn netwerk. 'Ik word uitgenodigd voor evenementen en openingen. Daar ontmoet je veel mensen. Ik heb er veel vrienden leren kennen, maar ook mensen die in dezelfde industrie werken. Ik heb ook een paar keer opdrachten gekregen door mijn blog. Zo heb ik bijvoorbeeld voor bedrijven filmpjes gemaakt, omdat ze vonden dat ik het op mijn blog goed deed. Dat zijn fijne momenten die ik zonder mijn blog waarschijnlijk niet had gehad.'

BAAZ MAGAZINE | 37


Baaz

Ondernemen

Masi Dawoud is nog maar een paar maanden student af. Toch is zijn cv erg

uitgebreid. Naast zijn bachelor Economie & Informatica en zijn master Business & Information Management, zat Masi in zijn studententijd niet stil. Hij is ambassadeur geweest voor Microsoft als studentpartner en hij won de Microsoft Imagine Cup. www.foove.nl

'We willen internet slimmer en persoonlijker maken' Zeven jaar geleden zetten Masi

Dawoud en Robert Scheepjens hun eerste stappen in de ondernemerswereld met de oprichting van een ontwikkelbureau voor websites. Hier maakten ze de opkomst van big data mee, wat leidde tot hun huidige onderneming Foove, dat zich specialiseert zich in de verwerking van verschillende datastromen tot een aantrekkelijk en persoonlijk eindproduct. 'Bijvoorbeeld Myke, waarin we onze eigen ervaring met data science combineren met iets waar we zelf blij van worden.' TEKST MARINA SMITS

MYKE is jouw persoonlijke

de potentiële klant van de TU Delft ERASMUS CENTRE FOR worden gedacht. 'We ENTREPRENEURSHIP (ECE) en de Erasmus Het Erasmus Centre for hadden coole ideeën en Universiteit. We Entrepreneurship ondersteunt gingen daar hardcore waren al twee jaar ondernemers en bedrijven om ideeën daadwerkelijk om te zetten aan werken, ontwerpen met dit team bezig in innovaties. Het ECE biedt en ontwikkelen. toen we hierheen diverse mogelijkheden hiervoor: Daarna keken we of het kwamen. Al die onderzoek, onderwijsprogramma's, werkplekken en andere faciliteiten aansloeg bij mensen. tijd speelden we op de ECE Campus, en een actieve Een hele belangrijke vliegende keep community waar corporates, startups en academici samenkomen. shift daarin is dat we tussen de TU Delft Om als mkb te innoveren kan je nu samen met en de Erasmus terecht bij het New Business Cycle de gebruiker Universiteit.' programma en voor startups is er 'De Rotterdam Science het Get Started programma. Dit zijn kijken of er een Robert, de beide doorlopende programma's Tower straalt een waarde is voor compagnon van van tien weken waarbij je je nieuwe ideeën kan testen en versneld professionaliteit uit die je het product Masi, stelde nieuwe innovaties kan ontwikkelen, bij sommige startups mist' dat wij voor voor om naar ondersteund door ervaren docenten en business coaches. Kijk voor meer ogen hebben.' de Rotterdam info op  www.ece.nl Door de brede Science Tower als je een artiest nog niet kent, samenstelling van het te gaan. 'De hele kan het algoritme een goede team kan Foove dit product zo spirit die hier hangt trok ons heel voorspelling maken of deze bij veel mogelijk zelf ontwikkelen. 'We erg aan. Het straalt een soort je past.' Voor je muzieksmaak hebben data scientists, software professionaliteit uit die je bij wordt er gekeken naar sociale engineers en user experience sommige startups mist. ECE heeft platformen als Soundcloud, designers in huis, zij bouwen daarnaast een heel groot netwerk Spotify en vele anderen. Om systemen die de gebruiker echt waar je als participant gebruik Myke snel op de markt te kunnen leren kennen en iedereen voor van kunt maken. Toen ik aangaf brengen en te versterken is hun relevante content bieden. Zo dat we investeerders zochten, Foove nog op zoek naar één of willen we het internet slimmer en had ik binnen no-time een mailtje meerdere investeerders. 'Het liefst persoonlijker maken.' met van een VC firma.' Over een investeerders die affiniteit hebben andere locatie is dan ook amper met it.' TIJD VOOR REFLECTIE Foove zit nagedacht. 'De sfeer in dit pand is sinds juni 2014 in de Rotterdam gewoon top en je zit op een toffe LEERMOMENTEN Enkele zaken Science Tower. De keuze om zich locatie. Aan de ene kant zie je de moesten wel anders worden te vestigen in het Erasmus Centre haven en aan de andere kant zie je aangepakt, merkte Masi na de for Entrepreneurship (ECE) was een stuk van Rotterdam. Ik merk lancering van Foove. Er moest snel gemaakt: 'Ons team bestaat wel dat dit pand voor de spirit van meer vanuit het perspectief van voor het grootste deel uit alumni het team heel goed is geweest.' uitgaansassistent. Door gebruik te maken van een zelfontwikkeld algoritme leert Myke je muzieksmaak en sociale context en stelt op basis hiervan een profiel op. 'Daar koppelen we relevante evenementen aan en informeren je als er tickets te koop zijn van je favoriete band of dj. Maar ook

38 | BAAZ MAGAZINE


GASTEXPERT

André Akkerman is Senior Marketing Manager Commercial Payments bij ING.

Baaz

GASTEXPERT

Mathieu Volker is

Financials

Marketing Manager bij PayPro.

De veiligste betaalmethoden voor je bedrijf Financiën behoren tot de

belangrijkste onderdelen binnen je onderneming, zonder heeft deze immers geen toekomst. Maar verhalen over fraude en hackers vliegen je om de oren, en wat de veiligste manier van betalen precies is, weten de meesten niet. ING en PayPro weten het wel en vertellen je alles over de veiligste betaalmethoden. TEKST EVELINE MEIJER

'Wij zijn van mening dat alles wat niet contant is, veiliger is', vertelt André Akkerman, Senior Marketing Manager Commercial Payments bij ING. Online kun je echter op diverse manieren betalen, denk aan iDeal, creditcards en een eenmalige machtiging. Voor welke kies je dan? De opties zijn immers legio. 'Bij iDeal is het heel duidelijk dat de klant toestemming geeft om die aankoop te doen. Het is onmiskenbaar dat iemand die volledige toegang heeft tot de bankrekening, met volle verstand die aankoop doet. Als je kijkt naar bijvoorbeeld incasso, zou je in principe ook de gegevens van de buurman kunnen invullen. Dat is dus alweer wat fraudegevoeliger. Nou zijn er wel procedures om die risico's te verminderen, maar je neemt een groter risico', vertelt Mathieu Volker, Marketing Manager bij PayPro. Ook André spreekt positief over iDeal: 'Als je het over webshops hebt, is iDeal in Nederland de meest gebruikte betaalmethode. De Nederlandse consument prefereert iDeal zeker bij de aankoop.' Dit blijkt ook uit de cijfers: in 2014 werd er volgens de Betaalvereniging Nederland

PRIJZEN ONLINE BETALINGEN Als je transacties wilt doen via bijvoorbeeld iDeal, moet je daarvoor betalen. Bij PayPro betaal je daar 29 cent per transactie voor, exclusief btw. Doe je dit liever via ING, dan kost dit vijftig cent per transactie als je minder dan tweeduizend transacties per maand hebt. Zit je tussen de tweeduizend en tienduizend transacties per maand, dan kost het veertig cent per betaling. Vanaf de tienduizend betalingen per maand, wordt het een prijs op aanvraag. Een incasso kost bij ING negen cent per post, een acceptgiro €1,25. Voor meer informatie over online betalingen bij de ING kijk op www.ing.nl/zakelijk. Voor meer informatie over PayPro ga je naar www.paypro.nl.

180,2 miljoen keer betaalt met iDeal. Maar dat is zeker niet het enige voordeel van iDeal, aldus André. 'Het zorgt er ook voor dat mkb'ers gegarandeerd zijn van hun betaling.'

Als je bij ons creditcards accepteert, dan doe je dat via de 'chip met pin'methode, dus dan heb je dezelfde zekerheid als betalen met je bankpas.'

CREDITCARD 'Verder heb je

ZO SNEL MOGELIJK Zowel Mathieu

natuurlijk creditcardbetalingen en Paypal, maar dat zijn duurdere oplossingen. Dat kost vaak twee tot drie procent van de verkoopprijs, waardoor het voor het mkb een duurdere oplossing is om producten te verkopen. Daarentegen verlies je mogelijk wel een deel van je doelgroep, er zijn mensen die liever met een creditcard willen betalen. Als je dat niet aanbiedt, loop je die klanten dus mis', vertelt Mathieu. Maar een creditcard is ook fraudegevoelig, meer dan iDeal. 'Bij creditcards heb je de kans dat mensen zeggen "ja, maar die en die heeft mijn gegevens ontvreemd" of "die opdracht heb ik helemaal niet gegeven". Het gebeurt wel eens dat creditcardgegevens door hackers gestolen worden, dus daar krijg je gemakkelijker gezeur mee.' Voor fysieke winkels geldt dit echter niet volgens André. 'Of een creditcard nou echt fraudegevoelig is, weet ik niet.

als André zijn het er over eens dat het snel implementeren van betalingen in je onderneming erg belangrijk is. 'Het is belangrijk om klantenbetalingen zo vroeg mogelijk in je winkelconcept of ondernemingsconcept mee te nemen', stelt André. 'Het is allereerst van belang dat je een partij vindt die betalingen voor je afhandelt en jouw geld beheert totdat dat daadwerkelijk in jouw bezit is', vertelt André. 'Dus op het moment dat jij een webshop begint en je verkoopt bijvoorbeeld fietsen. Dan zal de verkoop via een betaaldienstverlener moeten verlopen, of via bijvoorbeeld de Rabobank Omnikassa. Het is belangrijk dat de partij die die transactie verwerkt in ieder geval een Stichting Derdengelden heeft, waar het geld blijft staan tot het op jouw rekening gestort wordt.' Een Stichting Derdengelden, ofwel een kwaliteitsrekening, wordt gebruikt om namens cliënten bedragen te incasseren of om tijdelijk de bedragen veilig te stellen. 'Het gebeurt nog wel eens dat een bedrijf vanuit een schuur gestart wordt en het allemaal nog niet goed op orde heeft. Als dat bedrijf failliet gaat, is jouw geld ook weg.'

BAAZ MAGAZINE | 39


Baaz

Ondernemen

Bezielende ondernemers lessen voor 2015 We leven in een fascinerende tijd waarin er meer mogelijk is dan ooit. Het duurt niet lang meer voordat ik de vraag 'hoe was dat dan zonder het internet' zal moeten beantwoorden. TEKST DINA-PERLA MARCIANO

oor de tijd reizen wordt steeds minder een dromerig science fictionidee, maar onder meer door technologie in zekere mate een realiteit. Het thema van TEDxAmsterdam is dan ook Somewhere in Time. Traditiegetrouw ga ik de lessen van deze editie via een publiekelijk epistel weer aan de mijne koppelen, boordevol bezieling voor 2015.

ONDERNEMERSLES 1 DRAAG IETS POSITIEFS BIJ ID&T's

MEER TIPS?

Benieuwd naar de rest van de tips van DinaPerla en TED Talks van de ondernemers in dit artikel? Je kunt ze terugvinden op baaz.nl/TedXAMS

40 | BAAZ MAGAZINE

voorman Duncan Stutterheim krijgt het publiek in de zaal op Sensation White-achtige wijze uit de stoelen en laat iedereen voelen dat hij leeft. Wat ik niet wist, is dat het wereldberoemde dansconcept Sensation White een gepassioneerde huldebetuiging is aan zijn overleden broer. Werk vanuit je passie. Zie wat iedereen ziet en durf te doen wat niemand doet. Draag iets positiefs bij aan de wereld, al helemaal als je in de positie verkeerd om veel terug te geven. Met deze kernachtige boodschappen wil Stutterheim laten zien

hoezeer hij het ondernemerschap een warm hart toedraagt, zeker bij de jongere generaties die constant op zoek zijn naar kansen en vernieuwingen. Stutterheim kent de pieken en dalen van het ondernemerschap, maar hij weet ook als geen ander hoezeer vrijwilligerswerk een impact kan maken. Vaak leiden kleine beslissingen tot grotere en zijn het vrijwillige bijdragen die de wereld daadwerkelijk veranderen. Zo zet hij jongeren in om ouderen een handje te helpen en is drinkwater op zijn festivals gratis.

ONDERNEMERSLES 2 HOE UITZICHTLOOS DE SITUATIE OOK IS, BLIJF DROMEN EN GELOOF Hoe vaak oordelen mensen zonder ook maar iets te weten van hoe iemand echt in elkaar steekt, waar iemand vandaan komt en wat de daadwerkelijke ervaringen zijn? Zo ook in het geval van professioneel ballerina Michaela DePrince, ooit in Afrika geboren als Mabinty Bangura. Vanaf een afstand lijkt het alsof ze in een sprookje leeft. Niets is minder waar. Vanwege haar pigmentvlekken is


GASTEXPERT

Dina-Perla Marciano is oprichter en eigenaar van DP Media en schrijft regelmatig over ondernemen en nieuwe media.

Bangura een duivelskind, gedoemd voor het leven. Ze zal nooit kunnen trouwen, is de overtuiging en zij is niets waard. Hoe uitzichtloos de situatie ook is, blijf dromen en geloof dat er iets beters komt. DePrince die als kind al van ballet droomt, is daar het bewijs van. Nadat zij door een Amerikaans gezin geadopteerd is, krijgt haar leven een andere wending. EĂŠn vol prachtervaringen dat voor de meesten van ons niet is weggelegd. Doorzettingsvermogen kan levens redden, mits je er niet alleen voor staat.

zet door, ondanks die angst. Transitie begint met moed. Morele dapperheid is de sleutel tot effectieve verbetering. Veel mensen denken dat zij als eenling geen impact kunnen hebben. Laten wij per direct van dit idee afstappen. Misschien een bekend verhaal, maar ooit met een mug in een kamer geslapen? Verandering komt niet voort uit de aanzienlijke inspanningen van enkele meesters, maar uit de bescheiden inspanningen van ons allemaal. Laten we samen strijden en lasten dragen.

ONDERNEMERSLES 3 ZET DOOR, ONDANKS ANGST Activist en

ONDERNEMERSLES 4 NEEM GEEN GENOEGEN MET 'NEE' Neelie Kroes kan

International Director bij Greenpeace Kumi Naidoo geeft ons een hoop handvaten voor impactvolle verandering. In zijn talk staat klimaatapartheid centraal. Er zijn geen banen op een dode planeet. Er is niks mis met de aardbol, maar met ons gedrag. Het is aan de wereldbevolking om samen te werken, zodat wij de levens van onze toekomstige generaties veiligstellen. Wij schrijven nu geschiedenis en bepalen waar het naartoe gaat. De handvaten die Naidoo bespreekt, zijn echter toepasbaar op iedere kwestie. Als we eenmaal alert zijn op onmenselijkheid en onrecht, is het van belang om vast te houden aan de grote idealen en doelstellingen. Verandering is geen sprint, maar een marathon. Verandering sluit angst niet uit, maar

het bij ons Nederlanders niet meer verkeerd doen. Zij wordt door velen als voorbeeldige topvrouw gezien. Het leven begint pas na de Europese Commissie. Er komt niets in van een pensioen. Kroes begint opnieuw, met een startup. Nooit te laat om nieuwe dingen te proberen, op welke leeftijd en in welke levensfase dan ook. Europa is klaar voor vernieuwing en er is genoeg geld beschikbaar. Nederland kan hierin een sleutelrol innemen. Sterker nog, laat Amsterdam het epicentrum van innovatie worden. Kroes wil van de jongere generaties met briljante initiatieven leren. En terecht! Laten wij daarbij niet kopiĂŤren wat er op ondernemersvlak in andere landen gebeurt, maar uitgaan van wat we zelf te bieden hebben. Daar zit onze meerwaarde en ons

'Laat Amsterdam het epicentrum van innovatie worden' onderscheidingsvermogen. Binnen een stimulerende omgeving zoals Amsterdam, is dit voor hardwerkenden weggelegd, ook voor vrouwen met kinderen.

ONDERNEMERSLES 5 DURF JE TE UITEN DOOR KLEDIJ Worden ouderen en dan vooral oudere vrouwen afgeschreven door de maatschappij? Zijn zij onzichtbaar geworden? Gaat het woord ouderen hand in hand met treurige beeldvorming? Ari Seth Cohen laat zien hoe onzinnig het is om te denken dat ouderen, vooral oudere vrouwen, zieke en uitgeleefde geraniumplukkers met bochelruggen zijn. Samen met artistiek pronkstuk Debra Rapoport uit New York, laat hij zien wat stijl en elegantie inhoudt. Hoe ouder je wordt, hoe meer je groeit. In alle opzichten kan ik dit beamen. Ook al grap ik over de opkomende grijze haren, qua stijl, gezondheid, allure, persoonlijkheid en meer ontwikkel ik mij iedere dag. Kleding ondersteunt hierin. Durf je dus te uiten door kledij. En, als ik ooit op Rapoport's huidige leeftijd in staat zal zijn om met fysieke intensiteit pilates of andere oefeningen uit te voeren, zal ik mijn zegeningen tellen.

LAAT JE INSPIREREN

Wil je je vaker laten inspireren door interessante ondernemersverhalen? Neem dan een abonnement op Baaz! Dit is gratis voor ondernemers, dus schrijf je snel in op www.baaz.nl

BAAZ MAGAZINE | 41


Baaz

Ondernemen

'Ik wist niet goed uit welke hoek de winst kwam' Goede bedrijfssoftware draagt bij aan het succes van je bedrijf

Handelsbedrijven hebben het niet gemakkelijk in de huidige economie. De concurrentie is moordend en de verwachtingen van klanten zijn daardoor hoger dan ooit. Des te belangrijker is het om je administratie goed op orde te hebben, zodat je je kunt richten op wat echt belangrijk is: je bedrijf verder laten groeien. TEKST MARK SCHOLTEN

uud Metten en Ate Gerritsen begonnen BsaB (spreek uit: Bie-sah-bie) als hobby op een zolderkamertje, maar zagen door de onstuimige groei al snel de noodzaak in van goed voorraadbeheer en administratie. 'Ik kan nu precies zien waar geld wordt verdiend en waar we nog werk in moeten steken.' BsaB verkoopt handgemaakte, volledig organische geurkaarsen en geurverspreiders. Het duurzame bedrijf begon in 2006 met een fabriek in Thailand en Ate Gerritsen haalde de producten in 2012 naar ons land. 'Alle geurkaarsen op de markt zijn gebaseerd op paraffine, wat een natuurlijk olieproduct is. Al onze producten zijn gemaakt van planten, bloemen en kruiden, waardoor we als enige een echt natuurlijk product kunnen bieden', vertelt hij enthousiast. Wat startte als zolderkamerbedrijfje groeide al snel uit tot een groothandel met twee winkelfilialen in Utrecht en Amsterdam.

INZICHT 'In de eerste winkel gebruikten we een simpel boekhoudsysteem met kassa, maar voor de groothandel kwamen we al snel bij Exact terecht om beter inzicht in onze voorraden te krijgen. Dit werd aangeraden door onze accountant Wouter Alings, vooral omdat hij hun oplossing al gebruikt. Het is voor onze accountant erg gemakkelijk, hij kan er ook zijn loonadministratie meteen inschieten, iets wat eerder niet mogelijk was. Het heeft de samenwerking een stuk 42 | BAAZ MAGAZINE


gemakkelijker app is erg handig, heen en weer, dat is nu een stuk OOK JE HANDELSBEDRIJF LATEN GROEIEN? gemaakt.' Zelf hoewel ik nog altijd gemakkelijker en overzichtelijker, merkte Ruud al snel heel veel orders moet omdat alles nu vanuit hetzelfde Wil je meer weten over hoe je dat hij met Exact verwerken. Maar systeem wordt aangestuurd.' jouw handelsbedrijf kunt laten Online Handel dat is natuurlijk een Geurkaarsen en –verspreiders groeien door meer inzicht in je voorraadbeheer, orderbeheer, beter inzicht in zijn luxeprobleem', zegt verschijnen in alle soorten, maten boekhouding en crm te hebben? bedrijf kreeg. 'Je Ruud lachend. Met de en geuren. 'Dan kom je al snel op Lees het e-book '3 groeitips voor handelsbedrijven' op www. rapportages zijn snelle groei van zijn duizenden verschillende producten exactonline.nl/ebook-handel beter, je kunt precies bedrijf merkt hij dat uit, dat moesten we eerst allemaal per kostenplaats inzicht in de voorraad handmatig bijhouden, nu maak kijken welke winstgevend is en en financiën belangrijker is dan ik een standaard regel aan en waar geld bij moet. Vroeger was ooit tevoren. 'Exact helpt ons zet daar een percentage bij. Dat het één bedrijf en één rekening en daarbij, hoewel er volgens mij nog scheelt enorm veel tijd.' wist ik niet precies uit welke hoek heel veel is dat ik niet weet. Onze de winst kwam.' accountant komt constant met DUURZAAMHEID Van de twee winkels bleek die in nieuwe trucjes aanzetten om het Ondertussen wordt in Thailand Amsterdam duurder te zijn qua werk nog gemakkelijker te maken. hard gewerkt aan een nieuwe, overhead, maar ook meer omzet Ook als we vragen hebben en ik volledig zelfvoorzienende fabriek. te genereren. 'Als je dit afzette bel Exact, heb ik binnen een paar 'We zijn de eerste fabriek die echt tegenover de winkel in Utrecht, seconden iemand aan de lijn die honderd procent zelfvoorzienend zag je precies wat het verschil me meteen kan helpen. De kennis is. Er is een groot meer gegraven was. De groothandel liep goed, die ze in huis hebben is echt met vissen die kunnen worden maar de opzet van de winkels enorm, iedereen die je aan de lijn gebruikt voor consumptie. Het moest slimmer worden ingericht', krijgt, heeft meteen een antwoord water kan worden gedronken en merkte Ruud. Doordat Exact voor je.' wordt gebruikt als productiewater Online Handel het voorraadbeheer, en in het meer wordt de energie orderbeheer, relatiebeheer en de FACTUREN IN ELKE TAAL opgewerkt waar de fabriek op boekhouding integreert, heeft De internationale expansie brengt draait.' Als laatste worden naast hij op één plek het overzicht van weer heel andere uitdagingen met het meer bananen- en andere zijn hele onderneming. Voor een zich mee, regelgeving is overal fruitbomen geplant. 'Je kunt als bedrijf dat snel wil groeien, is dit anders en klanten stellen het op duurzame ondernemer natuurlijk inzicht van levensbelang. 'Eind dit prijs om facturen in hun eigen geen vervuilende fabriek hebben', jaar willen we van twee naar tien valuta en taal te ontvangen. 'Dat is zegt Ruud lachend. 'Daarom doen winkels, we willen echt knallen. gemakkelijk met Exact, we kunnen we nooit geheimzinnig over hoe Elke maand moet er een nieuwe in verschillende talen factureren en alles tot stand komt. We zetten winkel worden geopend.' andere belastingregels hanteren.' webcams neer zodat mensen met Door de internationale opzet van eigen ogen kunnen zien hoe hun GROEI het bedrijf worden er continu kaarsen worden gemaakt. Die Stilstand is achteruitgang voor facturen, productiematerialen openheid is belangrijk.' ondernemers, dus is het zaak dat en producten ontvangen Het zelf bouwen van een volledig BsaB het momentum vasthoudt. en verzonden van en naar nieuwe installatie biedt kansen 'De markt voor natuurlijke en leveranciers, partners en klanten, om het bedrijf op alle fronten biologische producten is hip, dus wat het overzicht niet ten goede te moderniseren: 'In de nieuwe moeten we oppassen dat er niet komt. 'Exact Online Handel neemt fabriek gaan we Exact Online iemand ons idee overneemt en Productie inzetten. zelf een fabriek in Thailand opent', Vroeger ging daar 'Als alle systemen straks zijn weet Ruud. 'Als we het doen, alles met papiertjes, gekoppeld hebben we op ieder moeten we het ineens goed doen. dus toen we deze moment inzicht in alle voorraden' Dat iedereen ons merk kent, niet stap zetten, hebben alleen in Utrecht en Amsterdam.' we meteen besloten Vooral de groothandel groeit nog ons daarbij veel werk uit handen. om Exact te gaan gebruiken. altijd snel: 'We bedienen inmiddels Als een verpakking of een lont uit Als alle systemen straks zijn bedrijven in heel Europa, dus Duitsland moet komen, kopen wij gekoppeld kunnen we het hele naast de groei in het aantal eigen die in en verkopen we die weer productieproces gemakkelijk winkels, groeien we van één naar door aan de fabriek in Bangkok. bijhouden, waarmee we veel extra dertig landen. Ook de mobiele Daar gaan dus veel facturen werk, tijd en dus geld besparen.' BAAZ MAGAZINE | 43


DIDU

Dag in, dag uit

BAX

Bax-Shop.nl is de grootste webshop op het gebied van licht- en geluidsapparatuur, muziekinstrumenten, produceer- en dj-gear. Het magazijn van Bax-shop.nl is 8000 m2 groot en er liggen ruim 34 duizend producten op voorraad.

De inpakruimte van het magazijn is helemaal gebouwd om de bijzondere sorteermachine. Deze kan maar liefst zesduizend trays per uur verwerken en is in totaal 54 meter lang en 7,5 meter breed.

De inpakkers werken staand aan de 26 inpaktafels, die rondom de sorteermachine staan opgesteld. Deze tafels worden geleverd door EVC.

Bestellingen worden ingepakt, op de transportband geplaatst en komen uit bij een van de negen uitgangen, die zo zijn ingesteld dat pakketten direct bij de juiste vervoerder komen te liggen.

44 | BAAZ MAGAZINE


Elke inpaktafel is voorzien van een touchscreen waarop gemakkelijk alle gegevens van de order kunnen worden gezocht. Zo zijn er geen muizen of toetsenborden nodig en hebben de inpakkers de ruimte hun werk te doen.

Elke bestelling die uit de sorteermachine rolt, wordt gescand met een Datalogic 1D1 scanner, waarna de software de verzendgegevens ophaalt en op het scherm toont. De ZT400 labelprinters zijn afkomstig van Zebra en de pakbonnen worden geprint met een HP 3015DN printer en meteen bij de bestelling gevoegd.

Een stevige verpakking is essentieel. Bax-Shop.nl heeft in totaal veertien verschillende soorten dozen met verschillende diktes die worden geleverd door Xpack B.V.

PERSONEELSBESTAND De gemiddelde leeftijd van een medewerker van Bax-shop.nl is 28 jaar. Omdat ze alle activiteiten zo veel mogelijk binnenshuis proberen te houden, hebben ze niet alleen winkelpersoneel in dienst, maar ook verkopers, programmeurs, sales-medewerkers, vertalers, marketingmedewerkers, copywriters en uiteraard klantenservicemedewerkers.

BAAZ MAGAZINE | 45


Baaz

Ondernemen

Van nerd naar multimiljonair Het succesverhaal van Startpagina.nl

Wat ooit begon als een handige website voor zijn vader groeide al snel uit tot een miljoenenbedrijf. Startpagina-oprichter Durk Jan de Bruin had met Startpagina.nl het eerste Nederlandse online succes in handen. De internetondernemer blikt terug op, hoe hij het zelf noemt, een 'bizarre, maar geweldige tijd'. TEKST JONI HENDRIX

Foto © Christiaan Krouwels Durk Jan de Bruin (1963) is oprichter van de succesvolle website Startpagina.nl. Nadat hij de site in 2000 verkocht aan VNU zette hij myShop.com op. Dit bedrijf verkocht hij in 2012. De internetondernemer oriënteert zich nu op een nieuwe uitdaging binnen de m-commerce.

ls je aan Durk Jan vraagt hoe Startpagina.nl zo'n groot succes heeft kunnen worden, is het antwoord simpel: 'The right place, the right time', zegt hij meteen. 'Ik studeerde in de avonduren Wiskunde en Informatica aan de Universiteit Leiden. Dit deed ik naast mijn baan als projectleider e-commerce bij de Technische Unie. Tijdens mijn opleiding kwam ik in aanraking met internet. Internet bestond alleen nog maar in de universitaire wereld. Door de studie had ik een hoop kennis opgedaan. Ik gaf op mijn werk bijvoorbeeld cursussen om zelf een homepage te maken. Toen in 1998 het internet in opmars was, zag ik veel mensen, onder wie mijn vader, hiermee klooien. Ze wisten niet hoe ze met het internet om moesten gaan. Het was een soort bibliotheek waar een aardbeving was geweest. Alle boeken lagen door elkaar. Ik heb met Startpagina een afstandsbediening voor het internet gemaakt, waarmee ik orde schepte in deze chaos. Ik ben ingesprongen op de behoefte van mensen.' In september 1998 zag Startpagina het levenslicht. Durk Jan zette de website op een zondagavond in drie uur in elkaar. Hij maakte de website in eerste instantie voor zijn vader, zodat hij beter met het internet kon omgaan.

'Ik ben ingesprongen op de behoefte van mensen'

46 | BAAZ MAGAZINE

De eerste pagina bestond onder meer uit een verzameling linkjes van kranten, nieuwspagina's en radiozenders. Inmiddels is het een website waar ruim tweehonderd links op staan van uiteenlopende onderwerpen, zoals beauty, sport, vakantie en verzekeringen.

PROMOTEN De internetondernemer had zijn website snel gemaakt, maar nog niemand, behalve zijn vader, wist van het bestaan af. Daar vond Durk Jan snel een oplossing voor. 'Ik ging mijn website promoten. Ik stelde 'm stiekem in als startpagina op de computer van de secretaresse op mijn werk. Ook ging ik naar computerwinkels en bibliotheken om daar alle startpagina's in te stellen met mijn website. Verder zat ik in nieuwsgroepen. Daar zette ik in: "Hé, ik heb nu zo'n leuke pagina ontdekt, Startpagina.nl, hartstikke handig." De eerste reactie was: "Die site is van jezelf lul, wat doe je hier?"


Anderen reageerden daar meteen op franchisers. En op Startpagina zelf en zeiden: "Ah, dat is zielig voor hem, verkocht Durk Jan zijn eerste link. 'Deze het is best een handige pagina hoor." eerste betaalde link was van iemand Er ontstond een hele discussie en die ballonvluchten verkocht. Ik kreeg dat leverde mij uiteindelijk ook meer elke maand een ballonvlucht met twaalf bezoekers op. Als irritant mannetje vrienden als zijn site erop mocht staan. ging ik overal Ik heb een paar mijn pagina keer zo'n vlucht promoten. gemaakt. Ik Je moet af besloot om op en toe wat een voorzichtige proberen, want manier ik had geen commercieel reclamebudget.' te worden De website met mijn site.' van Durk Jan werd steeds bekender bij Toen het aantal bezoekers snel naar mensen. Na een half jaar kreeg hij een honderdduizenden per dag steeg, mailtje van Lucas van der Molen uit meldden zich steeds meer bedrijven, Friesland. Hij schreef dat hij graag een waaronder Bol.com en Marktplaats. startpagina over vakanties wilde maken. 'Het was een gekke tijd. Opeens werd Zo ontstond de eerste dochterpagina, Startpagina.nl heel groot en kwamen er namelijk vakantie.startpagina.nl. 'Ik allerlei bedrijven op me af die enorme had eerst helemaal niet nagedacht over bedragen wilden betalen voor één link meer pagina's. Toen Lucas mij dit mailtje op mijn pagina. Sommige bedrijven stuurde, zag ik wel iets in het idee. Na betaalden zelfs tienduizenden guldens. de eerste dochterpagina kwamen er Zo groeide het uiteindelijk uit tot een steeds meer. Het breidde zich heel snel miljoenenbedrijf.' Durk Jan besloot om uit. Inmiddels zijn er nu zo'n vijfduizend zijn jeugdvrienden Jan Willem Tjaden dochterpagina's. Via mijn site konden en Jeroen Paternostre erbij te halen. vrijwilligers zich aanmelden om een Samen maakten zij een groot succes pagina te onderhouden. Ze moesten een van Startpagina. 'Deze jongens ken ik motivatie schrijven en een al vanaf de middelbare pagina in elkaar draaien. school. Jeroen heeft me RODE EN BLAUWE OCEAAN Het was voor mij heel fijn ook een beetje aan het idee natuurlijk, want ik had voor Startpagina geholpen. 'Als je gaat ondernemen, niemand in loondienst. Ik Zonder hem was de site er kun je twee dingen doen: ondernemen in de rode en de had een heel netwerk van misschien niet geweest.' blauwe oceaan. In de rode gepassioneerde mensen oceaan vechten allemaal die vanuit huis werkten In 2000 was Startpagina.nl spelers om een zo groot mogelijk marktaandeel. Je gaat en eigen baas waren', legt de nummer één website ondernemen in een bestaande Durk Jan uit. van Nederland. Inmiddels markt, bijvoorbeeld door een kledingwinkel te beginnen. had Durk Jan zijn fulltime Maar als je in de blauwe GELD VERDIENEN Toen de baan bij de Technische oceaan onderneemt, dan doe je Startpagina-oprichter zijn Unie opgezegd. In april iets wat helemaal nieuw is, wat nog nooit iemand heeft gedaan. website maakte, had hij 2000, anderhalf jaar na de Je hebt geen concurrenten, geen verdienmodel, want oprichting, besloot hij om maar het is een stuk moeilijker. Als het je echter lukt om in geld verdienen dat was niet zijn website te verkopen. deze nieuwe markt succesvol zijn bedoeling. 'Ik wilde 'Op een gegeven moment te worden, ben je in het begin de enige en kun je enorm mijn vader helpen en ik boden verschillende knallen. Met Startpagina.nl zat vond het leuk om te doen', bedrijven zulke hoge ik in de blauwe oceaan, ik was vertelt hij. Daar kwam na bedragen. Ik dacht: Als ik de eerste. Daarom is het zo'n groot succes geworden. Een een jaar toch verandering Startpagina nu verkoop, ander voorbeeld is de iPad. in. Allereerst introduceerde hoef ik me de rest van mijn Voor de iPad was er niets. Nu zijn er heel veel tablets. Om hij een verdienmodel leven geen zorgen meer echt succesvol te worden moet voor de dochterpagina's. over geld te maken. Ook je eigenlijk altijd in de blauwe Hierdoor werden ze virtuele merkte ik dat er steeds oceaan gaan ondernemen.'

'Nu is het geaccepteerd dat je geld verdient met linkjes, maar dat was in die tijd heel anders'

TIPS VAN DURK JAN

Probeer iets nieuws te bedenken en denk out of the box.  Maak geen businessplan. Start gewoon en ga op zoek naar je succes. Veel proberen, dan kom je er wel.  Als online ondernemer moet je snel reageren. Het werk gaat altijd door, dag en nacht. Als je even niet oplet, kan iemand je zomaar voor zijn. Wees dus ook flexibel. Speel in op de veranderende markt.  Je moet vooral in het begin niet teveel voor het geld gaan. Denk na waar mensen behoefte aan hebben en zorg dat je daarin voorziet. Ik had zelf als doelstelling: 'Hoe kan ik zoveel mogelijk tevreden klanten hebben?' Als je op internet veel tevreden klanten hebt, dan komt het businessmodel vanzelf.  Wees een piraat. Als ondernemer moet je durven stelen en hergebruiken van anderen. Beter goed gejat dan slecht bedacht. Kijk bijvoorbeeld wat er in Amerika, Spanje of Duitsland gebeurt en vraag jezelf af: Kan ik hier iets mee? Zalando is bijvoorbeeld een rip-off van Zappos.com.  Onthoud dit: niet de sterkste of de slimste overleeft, maar degene die zich het beste kan aanpassen aan de veranderende omstandigheden. Deze zin van Charles Darwin is voor mij de rode draad in alles wat ik doe op het gebied van ondernemen.

BAAZ MAGAZINE | 47


Baaz

Ondernemen

meer bij kwam kijken. Ik vind het heel leuk om creatief bezig te zijn, maar als je bedrijf groot wordt, heb je plotseling met tal van andere zaken te maken, zoals advocaten. Er waren bijvoorbeeld mensen die mijn site kopieerden. Ik schrok daar in het begin van, maar gelukkig kwam niemand in de buurt van mijn succes. Startpagina werd een professionele organisatie. Opeens werd het minder creatief en minder leuk.' Durk Jans website werd gekocht door VNU Tijdschriften, wat later overgenomen werd door Sanoma Uitgevers. Hij werkte na de verkoop van zijn site nog tien jaar bij Startpagina als adviseur.

betaalden voor de linkjes op zijn pagina. 'Toen ontstond er commotie. Met name enkele vrijwilligers van de dochterpagina's lieten van zich horen. Sommige dochters verdienden ook geld met hun pagina, maar anderen niet. Dat lag aan het onderwerp. De topdochters verdienden meer dan tienduizend gulden per maand. Als iemand een bijenstartpagina had, viel er commercieel niet veel aan te verdienen, maar als je een MULTIMILJONAIR 'En dan ben je hypotheekpagina had natuurlijk ineens multimiljonair', vertelt Durk wel. Enkele vrijwilligers wilden Jan. 'Het was aan de ene kant geld zien. Ik heb iedereen duizend een lekker en luxe gevoel, maar gulden gegeven, maar sommigen aan de andere kant weet je ook vonden dat te weinig. Uiteindelijk dat het niet het belangrijkste is legden ze zich erbij neer. Er zijn in je leven. Als je kinderen hebt geen vrijwilligers opgestapt. en een vriend die ernstig ziek is Deze commotie is heel klein geweest, weet je dat gebleven. Nu is het geld niet zo belangrijk geaccepteerd dat je is. Natuurlijk ben ik geld verdient met er blij mee. Het is fijn linkjes, maar dat was MYSHOP.COM als ik bijvoorbeeld in die tijd heel anders.' Na de verkoop van op vakantie ga, maar Startpagina in april 2000 zette Durk Jan in augustus ik ben altijd blijven JONGENSDROOM 2000 een nieuwe site op, ondernemen en hard Durk Jan vertelt het myShop.com (voorheen blijven werken. Zo verhaal alsof het mijnWinkel.nl). Met deze website stelde hij heb ik naast dat gisteren gebeurde. particulieren en bedrijven ik nog tien jaar bij Voor hem was het in staat om een eigen webwinkel of bestelsysteem Startpagina werkte, een jongensdroom die via internet op te zetten. ook myShop.com uitkwam. Samen met 'Het idee voor myShop.com had ik eigenlijk voor opgezet. Ik wil zijn twee middelbare Startpagina. Ik wist dat creatief bezig blijven schoolvrienden zorgde e-commerce groot ging en ik blijf toch een hij ervoor dat zijn worden. Ik wilde dat iedereen een webshop kon gepassioneerde nerd, website een succes maken, daarom heb ik deze ondanks dat ik veel werd. 'Het is een dienst opgezet.' Durk Jan verkocht in december 2012 geld heb verdiend.' Hij bizar verhaal. Een het bedrijf aan het huidige verkocht Startpagina website die ik maakte management Marcel voor, als we internet voor mijn vader werd Ambriola en John Zanoni. 'Ik heb het verkocht, omdat mogen geloven, ineens verkocht voor ik toe was aan een nieuwe dertig miljoen gulden. tientallen miljoenen.' uitdaging. Ik vind het heel leuk om iets te bedenken, Het precieze bedrag De succesvolle te ontwikkelen, groot te wil Durk Jan niet internetondernemer is maken en te verkopen.' Op dit moment oriĂŤnteert de noemen. Na de trots dat zijn website internetondernemer zich op verkoop werd pas nog steeds groot is. de m-commerce. bekend dat bedrijven Vooral de oudere 48 | BAAZ MAGAZINE

generatie maakt er nog geregeld gebruik van. Als hij terugdenkt aan die tijd, weet hij dat hij geluk heeft gehad, maar ook dat hij keihard heeft moeten werken om dit te kunnen bereiken. 'Veel mensen zeggen tegen mij: "Jij hebt heel veel geluk gehad." Dat heb ik natuurlijk ook, maar het was een lange weg. Ik heb de jaren voor Startpagina, naast mijn fulltime baan, een universitaire studie gevolgd. Dat was niet niks. Ik had de kennis nodig om te kunnen doen wat ik heb gedaan. Als ik die studie niet had gedaan, was ik niet zo vroeg met internet in aanraking gekomen, had ik de baan bij de Technische Unie niet gehad, had ik geen cursussen over het maken van een eigen homepage gegeven en wist ik niet hoe ik een htmlpagina moest maken. Dus was Startpagina.nl er niet geweest. Dan was het allemaal anders gelopen. Gelukkig heb ik die zeven jaar studie wel gedaan!'

'Een website die ik maakte voor mijn vader werd ineens verkocht voor tientallen miljoenen'


Baaz

EXPERT

Karel van der Woude is

Ondernemen

medeoprichter en eigenaar van ISM eCompany

'Integreer je verkoopkanalen'

Retailuitdagingen in 2015 Nu de ene na de andere

gevestigde retailer zich in een reorganisatie stort blijkt hoe belangrijk het is om niet alleen je fysieke winkel, maar ook je online aanwezigheid op orde te hebben. Karel van der Woude, als oprichter van ISM eCompany actief betrokken bij de e-commerce strategie van retailers, zag deze verschuiving aankomen en roept bedrijven op om hun kanalen te integreren. 'Een webshop was iets dat je erbij deed, maar die tijd is echt geweest.' TEKST MARK SCHOLTEN

V&D en Blokker, het zijn niet de minste retailers die op dit moment in zwaar weer zitten. De oorzaak wordt vaak gezocht in falende winkelformules en een zwakke online aanwezigheid. De gevestigde namen hebben de afgelopen jaren liggen slapen en waren content met de situatie. Karel van der Woude is met zijn bedrijf ISM eCompany goed voorbereid op de huidige omslag. 'Iedereen koopt online en de concurrentie is daar moordend. Retailers die online nu nog niet hebben omarmd, hebben de boot gemist, maar kunnen de inhaalslag nog maken.'

VERKOOPKANALEN VERBINDEN 'Jarenlang was een webshop iets dat je naast je winkel erbij deed', vertelt Karel. 'Iets later gingen de twee kanalen echt naast elkaar bestaan, een aparte webshop en een fysieke winkel, die niet met elkaar waren verbonden.' Steeds meer bedrijven zijn hier met de toegenomen mogelijkheden van techniek en de enorme hoeveelheden mobiele devices vanaf gestapt en proberen nu uit alle macht hun kanalen te verbinden. Toch nog een gemiste kans volgens Karel.

ONLINE EN FYSIEKE WINKELS INTEGREREN 'Je ziet nu dat de kanalen wel worden verbonden, maar nog altijd niet volledig zijn geïntegreerd. Retailers moeten op één manier met hun klanten communiceren en alle informatie op één plek verzamelen. Op die manier kun je al die fysieke winkels in je portfolio een belangrijke rol geven in je formule.' Bijvoorbeeld als ophaalpunt voor online bestelde producten of om de retouren af te handelen, maar er is nog veel meer mogelijk. Het is volgens Karel zaak dat alles aan je onderneming erop is gericht om de klant goed van dienst te zijn. 'Als je je retourprocessen niet op orde hebt, kun je wel veel verkopen, maar daar moet je ook efficiënt mee om kunnen gaan. Extra service naar klanten toe maakt juist in dat opzicht het verschil. Retourneren in de winkel brengt ook weer een mogelijk verkoopmoment met zich mee. Wat je ook veel ziet zijn interactieve retailopties met bijvoorbeeld iPads. Dan selecteer je in de winkel welke spullen je later thuis wilt laten bezorgen. Dat kan de band met jouw merk enorm versterken, voorkomt Nee-verkoop en levert de klant een gepersonaliseerde ervaring.'

KEN JE KLANT Het combineren van gegevens helpt om klanten aan je te binden. Wanneer de informatie in je backend goed op orde is, kun je als retailer een enorme slag slaan volgens Karel. 'Onderschat niet hoe belangrijk het mobiele kanaal is. Wanneer je met één klantprofiel kunt werken waarbij je je klant op elk kanaal van de juiste informatie kunt voorzien, is daar veel winst te halen.' Als voorbeeld noemt hij nieuwsbrieven, waar al veel met personalisatie wordt gewerkt. 'Als je dat doortrekt naar je winkel zijn de mogelijkheden enorm. Zorg dat je je klant kent en benader deze persoonlijk.'

PERSOONLIJK EN SNEL Karel roemt ook de mogelijkheid om 's avonds en in het weekend leveringen te ontvangen. 'Het was de afgelopen jaren heel normaal dat als je iets bestelde het een dag of twee, drie duurde voordat je bestelling in huis was. Nu bestel je voor elf uur 's avonds en ligt je order de volgende dag op je deurmat. Dat was vroeger het voornaamste argument van retail: je hebt iets onmiddellijk in huis. Een optie voor snelle levering of levering buiten werktijden sluit dan ook goed aan bij de klantbehoefte.' BAAZ MAGAZINE | 49


Baaz

Ondernemen

'Misschien zijn we eigenwijs en ongeduldig'

Achter de schermen bij succesvolle webshops

Bij het inrichten van jouw webwinkel zijn er behoorlijk veel keuzes die je moet maken. Kies je er voor om alles zo veel mogelijk zelf in de hand te houden, of besteed je liever zaken uit aan mensen die een specifiek stukje kennis in huis hebben dat jij ontbeert? Baaz nam een kijkje achter de schermen bij twee succesvolle webshops om te kijken welke keuzes zij hebben gemaakt. TEKST MARK SCHOLTEN

e kunt als ondernemer natuurlijk niet alles zelf doen, maar zelfs als je via jouw werknemers de technische kennis in huis hebt om websites, scripts en systemen zelf op te bouwen en in te richten, is het nog maar de vraag of dit verstandig is. Patrick Kerssemakers begon twaalf jaar geleden met wat later fonQ.nl zou worden, een online warenhuis dat zich richt op unieke spullen die nergens anders te vinden zijn. 'Toen we begonnen was de internetbubble net gebarsten, waardoor niemand echt interesse had in e-commerce. Ook de banken en leveranciers niet. Daardoor moesten we partijen echt overtuigen dat we een leuk en haalbaar idee hadden. Tot een jaar of vier geleden was e-commerce niet echt sexy.' Jochanan 'We weten continu wat we en Nathanael Bax van Bax-shop.nl hadden willen en hoe, alleen is last van deze de software vaak nog niet weinig opstartproblemen. toe aan onze eisen' Wat begon met het organiseren van drivein shows en dj'en op feesten, nam snel serieuze vormen aan en in 2003 richtten de broers Bax-shop.nl op. Ze specialiseerden zich in licht- en geluidsapparatuur en groeiden al snel uit hun eerste kantoor- en opslagruimte in het centrum van Goes. Inmiddels is er een nieuw magazijn van achtduizend 50 | BAAZ MAGAZINE

vierkante meter, een winkelruimte vol licht- en geluidsapparatuur en zijn ruim 21 duizend producten op voorraad. Het bedrijf heeft naast de locatie in Goes nog een winkelruimte in Antwerpen. 'We hebben van de winkellocaties echt een paradijsje gemaakt, zodat klanten een reden hebben om te komen en niet het gevoel hebben dat ze voor niets zijn geweest', vertelt Jochanan Bax. 'Je wilt ze echt een experience meegeven.'

ALLES ZELF IN DE HAND De combinatie tussen fysieke winkel en webshop levert de broers Bax veel waardering van de klanten op. 'Het idee is dat de klant zelf mag bepalen. Wanneer, hoe, wat en waar. Willen ze online iets bekijken, maar in de winkel afhalen of betalen? Geen probleem. Je kunt je bestelling naar een pick-up point laten verzenden, of gewoon thuis laten bezorgen. Je wilt je klanten alle vrijheid geven', aldus Jochanan. De processen houden de broers zo veel mogelijk in eigen hand. 'We hebben achttien programmeurs in dienst. Die zijn continu aan het doorontwikkelen. Daar staat een goede development manager boven en daaronder nog een aantal sub-managers en coรถrdinatoren. Alles in eigen beheer hebben stelt ons in staat om veel sneller te schakelen.' De grootste winst bij het zo veel mogelijk zelf inrichten van alle processen zit in de tijd die wordt bespaard. 'Waar we heel veel tijd mee winnen is wavepicking,


Artikel

Onderwerp

waarbij we uit een bak van zeg drieduizend orders, een geoptimaliseerde wave halen van driehonderd orders. Dat scheelt veel tijd, omdat je niet iedere keer naar die locatie toe hoeft te lopen om een bepaalde order te picken. We zijn continu bezig met het optimaliseren van die waves, waardoor we maar één keer door het magazijn hoeven te lopen.' De focus op één enkele activiteit, zonder fysieke winkel, ervaart Patrick als groot voordeel: 'We zijn een geboren pure player, we hebben geen last van de wet van de remmende voorsprong. Als pure player ben je de markt voor, in elk vakgebied. We weten continu wat we willen en hoe, alleen is de software vaak nog niet toe aan onze eisen', merkte Patrick. Om die reden probeert het bedrijf zo veel mogelijk systemen zelf te maken. 'Voorraadbeheer, magazijnsoftware, dat maken we

allemaal zelf. Dat is niet alleen een kwestie van tijdswinst, maar ook van kostenbesparing. Als je een pakket koopt, betaal je voor honderd features, terwijl je er misschien maar tien gebruikt. Nu sluit het pakket dat we zelf maken ook veel beter aan op ons eigen proces. Wellicht zijn we hier eigenwijs in.'

'Alles in eigen beheer hebben stelt ons in staat veel sneller te schakelen'

Ook bij fonQ.nl is veel op voorraad aanwezig in het magazijn, maar de orderpicking automatiseren ze niet. 'Een order gaat direct het warehouse management systeem in en de voorraad wordt in batches tegelijk gepickt. Dat doen we op basis van het stellinggebied. Vervolgens gaat de bestelling naar de inpakruimte, waar er meteen een pakbon bij wordt gevoegd. We hebben vijfennegentig procent van de spullen op voorraad in Utrecht. Het verzendproces zouden we wel willen automatiseren, maar dat is heel erg moeilijk, omdat wij ons richten op producten die allerlei verschillende groottes hebben. Omdat dit allemaal door elkaar heen loopt is automatiseren bijna niet te doen.' Een belangrijk deel van online ondernemen is snel kunnen schakelen. Om die reden heeft Patrick binnen het bedrijf de productgroepen onderverdeeld in clusters. Elke categorie heeft binnen deze opzet een eigen content marketeer, inkoper en category manager. 'Deze drie of vier man zijn verantwoordelijk voor de categorie, zij zitten er altijd bovenop', vertelt hij. 'We Patrick hebben een achttal van dit soort Kerssemakers clusters, die bestellen, sourcen, ziet fonQ.nl nog jaren voegen nieuwe producten toe doorgroeien. en bepalen de prijzen hiervan.

FONQ.NL

FonQ.nl telt inmiddels 150 medewerkers, maar Patrick gaat er nog altijd prat op de lijnen kort te houden. 'Mijn deur staat altijd open en ik zit vaak tussen de mensen. Je moet als ondernemer, zeker in de e-commerce, dingen meteen oplossen en niets laten liggen.' Dat gaat ook op voor zaken als klantenservice: 'We praten er niet over, maar doen het gewoon. Niet geautomatiseerd, geen derde partijen, wanneer je ons belt, spreek je altijd met onze eigen mensen. Daardoor weten we ook continu wat er speelt in de markt. Het gewoon goed doen is niet meer genoeg. De klant moet verrast worden.'

BAAZ MAGAZINE | 51


Baaz

Ondernemen

al snel. 'Om die reden hebben we een jaar of zeven geleden besloten om alles zelf te doen. Stel je voor dat je morgen of overmorgen iets wilt gaan doen, dan wil je niet op een extern bedrijf moeten wachten. Dat is vaak het hele punt. Als jij afhankelijk bent van een ander, dan ga je mee in hun planning. Om maar niet te spreken over het moment dat zo'n bedrijf failliet gaat, dan ben je echt de pineut.'

CONSTANTE GROEI De markt voor e-commerce blijft maar groeien. In het derde kwartaal van 2014 werden er maar liefst 30,6 miljoen online aankopen gedaan volgens de Thuiswinkel Markt Monitor. De gemiddelde koper besteedt een bedrag van 304.60 euro en in totaal waren er 9,9 miljoen mensen die online aankopen deden. In totaal werd er in Q3 van 2014 een bedrag besteedt van 3,02 miljard euro, zonder de verzendkosten. Die komen op nog eens 63,19 miljoen euro.

TOTAALPAKKET Volgens Patrick is

Jochanan Bax haalde zo veel mogelijk kennis in huis.

Ze maken wel gebruik van staffuncties als online marketing, de grafische afdeling, klantenservice en logistiek, maar ze zijn volledig self-supporting.'

NIET ALLES ZELF WILLEN DOEN De boekhouding en betalingen heeft Patrick wel uitbesteed. 'Fintech (financiële technologie, red.) moet je niet zelf willen doen, er zijn genoeg partijen die daar mee bezig zijn. Op het gebied van betalingen adopteren wij waar de consument naar vraagt. Je zou dat zelf kunnen doen, maar waarom zou je, als iemand anders het al heeft gemaakt?' 'Als je een pakket koopt, Ook Bax-shop.nl betaal je voor honderd besteedt enkele zaken features, waar je er uit, zo gebruiken ze misschien maar tien van software van Oracle gebruikt' voor het klantcontact. 'Verder hebben we alles inhouse, van marketing tot klantenservice en aftersales, it, copywriting en zelfs voor de vertalingen hebben we dertig vertalers in dienst. 'In het verleden hebben de broers Bax geprobeerd andere processen uit te besteden. 'We kwamen telkens van een koude kermis thuis', merkte Jochanan 52 | BAAZ MAGAZINE

een belangrijke reden voor het succes van fonQ.nl dat ze alle aspecten van de webwinkel even veel aandacht geven. 'Het lijken losse bouwstenen, maar je moet ze allemaal op orde hebben', vertelt hij. 'Het is het hele pakket, klantenservice, marketing, klantbeleving. Voor ons zijn die zaken inmiddels gemeengoed, maar veel partijen moeten daar nog elke dag voor vechten.' Zelf heeft hij ook weleens te laat gereageerd. 'Je komt elke dag tegen dat je dingen ziet waarvan je denkt dat je ze toen had willen weten. Onze groei had sneller gekund, dat heeft te maken met die bouwstenen. Als je dat eerder al had geweten had je daarin voorop gelopen.' Bax-shop.nl richt zijn focus ondertussen steeds meer over de grens. 'België groeit op dit ogenblik harder dan Nederland, maar ook Frankrijk en Duitsland doen het goed. Dat zijn echt onze groeimarkten. Aan het einde van dit kwartaal gaan we ook in Engeland open en in het derde kwartaal van dit jaar zetten we ook de stap naar Spanje en Italië.' De keuze om alles zo veel mogelijk in eigen hand te houden pakt goed uit voor beide ondernemers. 'Als zo'n aanpak succesvol blijkt, waarom zou je die niet continueren?' Waarom niet alle online ondernemers zoveel mogelijk zelf maken wijt Jochanan voor een deel aan angst en een deel gebrek aan kennis. 'Die moet je wel in huis hebben, anders is het een soort black box. Ik kan me goed voorstellen dat mensen het uitbesteden. Misschien zijn wij wel eigenwijs en ongeduldig. Als je al snel genoegen neemt met wat je krijgt, dan loop je niet snel tegen de grens aan van wat er mogelijk is.'


Baaz

EXPERT

Heiko van Es is

Opinie

bedrijfsjurist bij DAS.

Dossieropbouw is nu echt noodzakelijk

Ondernemers worstelen regelmatig met de vraag of zij een werknemer die niet functioneert kunnen ontslaan. Onder de nieuwe Wet Werk en Zekerheid (WWZ) zou dit eenvoudiger en goedkoper moeten zijn. De redenering van de belangrijkste onderhandelaar namens de werkgevers, de heer Wientjes, is kort en duidelijk: waarom zou je als werknemer in een ontslagsituatie vanwege disfunctioneren verweer voeren, als je bij de rechter geen hogere vergoeding kunt krijgen dan de transitievergoeding? TEKST HEIKO VAN ES

BLINDE VLEK Deze redenering

NIETS TE VERLIEZEN Je kunt de

is gebaseerd op een bekende blinde vlek bij werkgevers. De eerste vraag is meestal hoeveel het ontslag kost, terwijl de eerste overweging van de rechter is of er Ăźberhaupt sprake is van een ontslagsituatie. De meeste ondernemers houden geen rekening met de mogelijkheid dat een verzoek tot beĂŤindiging van de arbeidsovereenkomst simpelweg afgewezen wordt. Nu komt dit op dit moment niet zo vaak voor, maar de verwachting is dat onder de WWZ veel meer ontslagverzoeken zullen worden afgewezen.

redenering van de heer Wientjes immers ook omdraaien. Wat heeft de werknemer te verliezen bij het voeren van verweer tegen zijn ontslag? In de meeste gevallen niets, terwijl hij wel het behoud van zijn baan te winnen heeft of een afwijzing van ontslag tactisch inzet om later een hoge vergoeding te krijgen.

voor de werkgever dat hij een goed dossier moet hebben opgebouwd. Als werkgever is het dus van groot belang om aan dit aspect nu al aandacht te besteden. Ook zonder het opzetten van bureaucratie moet het voor de meeste werkgevers mogelijk zijn om hun werkwijze op dit punt aan te passen. Een ontslagdossier is immers niet achteraf in elkaar te zetten.

SPECIFIEKE CRITERIA Onder de

KRITISCH BEKIJKEN Ook een

WWZ is de rechter verplicht om de zaak te beoordelen op grond van specifieke criteria in plaats van de algemene toets van 'verandering van omstandigheden'. Dit betekent

a4-tje, door beide partijen ondertekend, met opmerkingen over wat wel en niet goed is gegaan is een bruikbaar document als het gaat om dossieropbouw. Wie de concurrentie voor wil zijn, doet er dus goed aan om de wijze waarop het functioneren wordt vastgelegd nog eens kritisch te bekijken. Dat scheelt waarschijnlijk een pijnlijke situatie waarin een verwijderde werknemer op last van de rechter zijn baan terugkrijgt, met alle reputatieschade van dien.

BAAZ MAGAZINE | 53


Baaz

Ondernemen

Outfittery

Iedere man een personal shopper De gemiddelde man heeft zelden zin of tijd om te winkelen, maar wil wel graag stijlvol voor de dag komen. De Duitse dames Julia Bösch en Anna Alex wisten daar wel een oplossing voor: in 2012 startten zij met Outfittery. Een online winkelbeleving waarbij de man door zijn eigen stylist wordt begeleid bij het uitkiezen van zijn favoriete outfit en deze vervolgens in een mooie box thuis bezorgd krijgt. Na uitbreidingen naar Zwitserland en Oostenrijk lanceerde Outfittery afgelopen jaar zijn Nederlandse website. TEKST REDACTIE

et is een bekend beeld: de geërgerde man die tijdens een middagje winkelen zuchtend achter zijn vrouw of vriendin aan sloft. Hij ergert zich aan de drukte en inefficiëntie van het winkelen, maar als hij zijn zoektocht online probeert voort te zetten, is er weer teveel keus en geen persoonlijke service. Dat concepten zoals Outfittery, die het gat tussen 'bakstenen winkels' en online shops opvullen, goed aanslaan, is dus niet zo verwonderlijk: het bespaart de man van nu een hoop tijd en moeite. Op de website van Outfittery kun je in een paar minuten je profiel bij elkaar klikken. Door je te laten kiezen uit foto's van diverse outfits komt de stylist erachter wat jouw smaak is. Houd je van formeel of informeel, ben je op zoek naar een zakelijke outfit, iets voor in je vrije tijd of misschien iets voor een speciale gelegenheid? Je geeft je prijsklasse en maten op en dan volgt er een telefonisch gesprek 54 | BAAZ MAGAZINE

met je personal shopper, die twee of drie outfits voor je samenstelt en in een luxe box naar je opstuurt. Je hebt dan veertien dagen de tijd om te beslissen wat je wilt houden en betaalt achteraf. Voor de service van de stylist betaal je niets en je kunt van tevoren aangeven wat je budget is. Zo heb je een overhemd vanaf veertig euro, jeans vanaf vijftig euro, colberts vanaf honderd euro en schoenen vanaf zestig euro.

TRADITIONEEL VERDIENMODEL Outfittery werkt samen met bekende merken zoals Scotch & Soda, Levi's, Tommy Hilfiger, Tiger of Sweden en Marc O'Polo. Net als een 'normale' kledingzaak koopt het bedrijf ieder seizoen zijn collectie in bij deze merken en bieden de stylisten deze vervolgens aan bij de

klant. Outfittery biedt de kleding aan tegen dezelfde prijs als een fysieke winkel. Wat dat betreft dus hetzelfde verdienmodel als traditionele modezaken, maar dan zonder winkelkosten en zonder dat de klant fysiek naar de winkel hoeft te komen.

LOKALE KENNIS Inmiddels is

Outfittery een Europees begrip dat in acht landen opereert en meer dan honderdduizend klanten heeft. Na successen in onder meer Duitsland, Zwitserland en PROBEER Oostenrijk kan ook HET ZELF de Nederlandse man sinds maart 2014 bij Outfittery bestellen. Peter Gamelkoorn, country manager van Probeer OUTFITTERY nu zelf Outfittery Nederland, met € 30,- korting. Code: BAAZ15 vertelt daarover: 'De Nederlandse markt * De code is geldig tot 31.12.2015. De korting is geldig bij een is vergelijkbaar met minimale besteding van die van Duitsland, € 100,-. Geen contante uitbetaling mogelijk. Niet te gebruiken in hoewel er altijd wel combinatie met andere acties. verschillen zijn. Zo


een biertje mee of de klant krijgt een paar sokken cadeau. Onze stylisten hanteren ook een persoonlijke benadering, waardoor ze een goed advies kunnen geven.'

SOCIAL MEDIA Om deze persoonlijke benadering te kunnen bewerkstelligen, maakt Outfittery graag gebruik van social media. Hun Nederlandse Facebookpagina heeft bijna veertigduizend fans. Social media zijn voor het bedrijf niet alleen een tool om meer naamsbekendheid te krijgen en nieuwe klanten te werven, het is ook een manier om de inhoud van de box beter op de klant af te stemmen. Als klant kun je bij het invullen van je profiel op de Outfittery-website een koppeling maken met je Facebookprofiel. Je stylist kan je dan op Facebook toevoegen en de gegevens en foto's die ze daar vindt gebruiken om een nog beter advies te kunnen geven.

PERSONAL SHOPPER Het is de

is de Nederlandse man meer geneigd te experimenteren met zijn kleding, hij durft meer risico te nemen. Daarom werken we ook met een team van Nederlandse stylisten, zij stellen een box samen die zo goed mogelijk aansluit bij

smaak van hun klant zo goed mogelijk aan te voelen.'

CONCURRENTIE Outfittery is niet

het enige bedrijf dat dit concept aanbiedt, op welke manier onderscheiden ze zich dan? Peter: 'We hebben meer merken dan de concurrenten en 'De Nederlandse man is meer bieden binnen de merken ook meer keus en een geneigd te experimenteren breder scala aan maten met zijn kleding, hij durft aan. Daarnaast bieden meer risico te nemen' we de mogelijkheid om de kleding twee weken de klant. Op het hoofdkantoor thuis te proberen, terwijl dat bij in Berlijn zijn nu veertien andere vaak maar een week is. Nederlandstalige stylisten in Maar we proberen ons vooral te dienst. Zij hebben elk hun eigen onderscheiden op het gebied van expertise en doen hun best de service: we sturen bijvoorbeeld

bedoeling dat de stylist en klant een persoonlijke band opbouwen, zodat je echt je eigen personal shopper hebt. Als klant blijf je dan ook altijd bij dezelfde stylist. Peter: 'Afgelopen week sprak ik nog een klant die enthousiast was over zijn styliste. Tijdens zijn eerste telefoongesprek met Outfittery had hij weinig tijd, omdat zijn zoontje moest afzwemmen. Hij belde de week erna terug en toen vroeg zijn styliste of zijn zoontje het zwemdiploma had gehaald. Dat zijn van die kleine dingen die voor de klant heel fijn zijn.' Naast gemak en efficiĂŤntie is een persoonlijke binding voor de klant dus ook een belangrijke motivatie om bij Outfittery te bestellen. 'En natuurlijk ook trots. Dat je op een verjaardag een complimentje krijgt over je kleding en dat je dan kunt zeggen: "Dat heeft Laura, mijn persoonlijke styliste uit Berlijn, voor me geregeld."'

BAAZ MAGAZINE | 55


Artikel Baaz

Onderwerp Opinie Ondernemen

Timo Huges en Engelhardt Robbe van de NS na de jaarcijfers van 2014

Social media voor je bedrijf Tips van KLM en de NS Social media is erg goed in te zetten

voor zakelijke doeleinden, en veel grote bedrijven doen dit dan ook. Het mkb kan minstens zoveel profijt van deze platformen hebben. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar toch wordt er lang niet altijd gebruik gemaakt van social media, of wordt er niet alles uitgehaald wat er in kan zitten. Waarom is dit en waar is social media op zakelijk gebied goed voor te gebruiken? TEKST EVELINE MEIJER

en mooi voorbeeld is de NS. De Nederlandse Spoorwegen maakt veel gebruik van social media. Gertjan Vasse, social media manager bij NS, vertelt: 'Voor ons ligt de basis bij het beter maken van de dienstverlening in samenwerking 56 | BAAZ MAGAZINE

met de reiziger. Als je bedenkt dat een reiziger iets bericht over een stoeptegel die los ligt, dan zijn dat hele concrete signalen die je door kunt zetten in je organisatie en kun je zorgen dat daar verbetering in mogelijk is.' NS maakt het meeste gebruik van Twitter en ontvangt ongeveer

1500 tweets op een dag. Elke tweet die afgehandeld wordt, wordt voorzien van een 'tag', die omschrijft waar het probleem om gaat. Deze berichten worden vervolgens verzameld en aan het einde van de dag wordt er een rapportage uitgedraaid. 'Zo kunnen we heel concreet zien waar de


meeste vragen over zijn binnengekomen. Gaat het veel om één station, dan halen we die tweets eruit en zetten we ze door naar de stationsverantwoordelijke.' Een efficiënte tactiek om problemen op te lossen dus. Maar NS gebruikt niet alleen Twitter, elk platform wordt voor een ander doeleinde gebruikt. 'We zijn begonnen met kijken naar waar de meeste gesprekken zitten en waar deze over gaan. Destijds zagen we dat er meer dan een miljoen gesprekken op Twitter waren rond onze merken en dienstverlening. Daarna zijn we gaan kijken waar deze nog meer zaten en zijn we uitgekomen op vier platformen: Twitter voor de dagelijkse dialoog, Facebook voor evenementen en campagnes, LinkedIn veel meer vanuit recruitment en discussie en YouTube om het verhaal te vertellen, dus in wezen een soort beeldbank.'

KLM KLM staat bekend om haar leuke reacties op social media, iets waarmee het bedrijf regelmatig het nieuws haalt. 'Dat zijn spontane reacties', vertelt Karlijn Vogel, manager social media bij KLM. 'Al onze medewerkers zijn getraind en geselecteerd op het feit dat ze dit soort mogelijkheden zien. Wij geven mensen ook de vrijheid om dat te doen. In 99 procent van de gevallen gaat dat goed. Soms gaat het een keer fout, maar dat mag.' Maar dit zijn niet de enige berichten die de KLM plaatst. 'Voor ons is de basis customer service. Als je kijkt naar onze social media strategie, dan hebben wij drie pijlers: service, branding & reputation en commerce. Wij geloven echt dat alles begint bij de service. Dat is ook de reden dat mensen ons volgen. Ze kunnen ons alles, 24 uur per dag, in veertien talen vragen. Daarmee voldoen we niet alleen aan de behoefte van de klant, maar krijgen we ook ongelofelijk veel data binnen. Zo weten we precies wat onze klanten bezighoudt. Dat is weer de basis voor acties en nieuwe producten.' KLM kijkt echter verder dan alleen Facebook en Twitter, voornamelijk omdat ze ook in het buitenland actief zijn. 'We bieden ook service via bijvoorbeeld VKontakte in Rusland, Weibo en WeChat

in China. Wij zijn een airline met een vrij kleine thuisbasis, maar we moeten toch mensen in het vliegtuig krijgen. Wij geloven dat we moeten zijn waar de klant is, wat voor de Westerse wereld betekent dat je op Facebook en Twitter zit. Maar als je naar China gaat, heb je daar niets aan.'

NIEUWERE PLATFORMS De grotere social media-platformen zijn echter niet de enige opties. Vorig jaar lanceerde de NS een extra social media-platform voor hun reizigers, het NS Serviceforum. 'De filosofie is: de klant helpt de klant en na vijf uur gaan wij er pas tussen zitten', vertelt Vasse. Op die manier verandert de sociale media qua zakelijk gebruik weer iets: in plaats van de media te gebruiken om vragen van klanten te beantwoorden, bied je ze een platform om elkaar te helpen. Dit kost je als bedrijf minder tijd en je klanten krijgen toch de antwoorden die ze zoeken. Nadeel hiervan is wel dat je de relatie met je klant iets meer kunt verliezen, aangezien je ze minder snel spreekt. Daarentegen blijf je wel op de hoogte van hun behoeften en de problemen die zich voordoen. 'Wij vragen iedere klant nadien "had je voor deze vraag anders gebeld?", en daar zegt iedereen "ja" op. Op deze manier is dat niet meer nodig. De informatie blijft bestaan en men voelt zich op een hele persoonlijke manier benaderd.' Ook de KLM zoekt andere manieren om te communiceren met haar klanten. 'We zijn net begonnen met een pilot via WhatsApp met een aantal Flying Blue-klanten en social ambassadors', legt Vogel uit. Social ambassadors zijn mensen die heel erg actief zijn op social media en veel vragen aan KLM stellen via deze kanalen. 'Deze mensen hebben de mogelijkheid gekregen om via een WhatsApp-account vragen te stellen aan KLM. Dat zijn we op dit moment aan het testen. Het heeft voor ons een enorme impact, omdat we nu zo'n zestigduizend mentions per week ontvangen, dus vragen of opmerkingen waarin het woord KLM staat. Wij zijn aan het kijken wat WhatsApp betekent voor onze servicing, of daar een verschuiving gaat

SOCIAL MEDIA IN CIJFERS Sociale media is handig, maar voor welk platform kies je? Welke past het beste bij jouw bedrijf? De gemiddelde leeftijd van de gebruikers en het aantal gebruikers kunnen je hierbij helpen. Dit zijn de meest recente cijfers van grootste social media uit het Nationale Social Media onderzoek 2014, verzameld door Marketing Oost. Facebook: 8,9 miljoen geregistreerde accounts, voornamelijk gebruikers tussen de tussen de vijftien en negentien jaar oud. YouTube: 7,1 miljoen geregistreerde accounts, voornamelijk gebruikers tussen de 25 en 34 jaar oud. LinkedIn: 4,1 miljoen geregistreerde accounts, voornamelijk gebruikers tussen de 34 en 54 jaar oud. Twitter: 3,5 miljoen geregistreerde accounts, voornamelijk gebruikers tussen de vijftien en negentien jaar oud. Google+: 3,3 miljoen geregistreerde accounts, voornamelijk gebruikers tussen de vijftien en 39 jaar oud.

'Ik ben altijd een beetje jaloers op mkb'ers'

BAAZ MAGAZINE | 57


Baaz

Opinie Ondernemen

plaatsvinden van Facebook en Twitter naar WhatsApp.'

WAT PLAATS JE OP SOCIAL MEDIA? Hoe bepaal je wat je wel en niet op social media zet? De NS heeft daar twee criteria voor, vertelt Vasse ons: 'Waar praten mensen over? Actualiteit is belangrijk, maar je moet ook gewoon je eigen campagnes online zetten.' Bij KLM wordt er geselecteerd op de drie eerder genoemde pijlers: customer service, branding & reputation en commerce. 'Wij geloven dat als mensen ons niet nodig hebben om een bepaalde vraag aan ons te stellen, je wel moet zorgen dat je aanwezig blijft in hun timeline. Mensen volgen maar een beperkt aantal bedrijven, dus zorg ervoor dat je relevant en "worth sharing" bent', legt Vogel uit. 'De content moet zo zijn dat mensen het waard vinden om je te blijven volgen. Daar hebben wij een team van editors voor en die zijn de hele dag aan het nadenken over goede content. Maar commerce is ook belangrijk, want we zijn een airline en we willen gewoon tickets verkopen. Als onze service en brand & reputation goed geregeld zijn, dan geloven wij oprecht dat je tickets kunt verkopen. Daar verdienen we inmiddels 25 miljoen mee, dus dat gaat goed.'

SOCIAL MEDIA EN HET MKB 'Maar waarom moet ik dan op social media?', vragen veel mkb'ers zich af. Vasse heeft er wel een antwoord op: 'Is het raar om het gesprek aan te gaan met je klant? Als je het hebt over het mkb, bijvoorbeeld iemand met een winkel, dan doen deze mensen dagelijks eigenlijk niets anders. 58 | BAAZ MAGAZINE

Ik heb er ook wel eens gesprekken over op de sales-afdeling en dan vragen ze me "wat moet ik dan precies op Twitter?" Dat doe je toch eigenlijk dagelijks al? Je maakt gewoon gebruik van de middelen die je hebt.' 'Ik ben altijd een beetje jaloers op mkb'ers, omdat ik denk dat zij juist degenen zijn die social media moeten omarmen', biecht Vogel op. 'Wij zijn een 95 jaar oud bedrijf

'Begin gewoon en wees niet bang om fouten te maken' en we zijn een soort van enorme, logge tanker. We hebben te maken met honderdduizend processen en procedures, en gelukkig hebben we op social media de vrijheid gekregen om dingen te doen, maar wij zitten wel in een organisatie waar heel veel dingen langs heel veel schakels moeten. Als mkb'er biedt social media je de mogelijkheid om de ultieme relatie

met je klant op te bouwen. Of dat nou een bakker is in een dorp of een KLM, dat is wat we allemaal willen. Maar juist als mkb'er ben je in staat om aanpassingen in je bedrijfsproces te maken als klanten ergens niet tevreden over zijn.' Maar hoe begin je dan? Vogel vindt dat je het gewoon moet doen. 'Ik zou zeggen begin gewoon en wees niet bang om fouten te maken, dat is echt het allerbelangrijkste. Begin met customer service, want daar zit de relatie met je klant, maar ook de kennis van wat die klanten precies van je willen. Als je het gedeelte customer service en brand, dus goede posts en goede content, goed doet, dan kun je ook letterlijk dingen verkopen. Dan wordt het echt heel erg interessant voor het bedrijf.' Vasse pleit toch voor iets meer voorbereiding: 'Kijk vooraf naar hoeveel er over je gesproken wordt. Of over je collega, of over een dienst die een collega levert. Dan kun je zien of het zin heeft om daar actief te zijn.'


“Met Marktplaats staat mijn webwinkel op een A1-locatie”

VAN G ONT RATIS NU G

, 0 €5

D GOE E T E I TENT

R e: ADVE met cod

315 Z A A PB 8/’15

M

Geldig

1/0

tot: 3

Peter van Rossem, eigenaar Buitenkado.nl

Vergroot uw naamsbekendheid door Marktplaats Effectief adverteren kan gemakkelijk met Admarkt Topadvertenties op Marktplaats. U bereikt zo dagelijks 1,3 miljoen koopgerichte bezoekers, hierdoor staat uw winkel op een A1-locatie. Lees hoe ondernemer Peter van Rossem met zijn webwinkel Buitenkado.nl zijn ambities meer dan waar maakt. Door zijn scherpe handelsinstinct heeft hij een hoge omloopsnelheid weten te realiseren mede door afzet via Marktplaats. Lees Peters’ complete succesverhaal en laat u inspireren om zoveel mogelijk uit uw advertentietegoed te halen.

Voor meer informatie:

088 – 008 26 26

www.marktplaatszakelijk.nl/ admarkt/mpbaaz15

(ma t/m vr 9.00 tot 18.00, lokaal tarief)


GASTEXPERT

Baaz

Peter Keizer is

Pensioen

marketeer bij Zwitserleven

Zeven pensioenroutes voor zzp'ers

Nederland telt ruim een miljoen zzp'ers. Uit onderzoek blijkt dat zij nauwelijks pensioen opbouwen. Vier van de tien leggen zelfs geen cent opzij voor later. En bijna vijftig procent twijfelt of zij straks wel kunnen rondkomen. Ben jij zo'n Zelfstandige Zonder Pensioen? Wil je inkomen regelen voor je oude dag en voor je nabestaanden? Maar weet je niet hoe? Zeven pensioenroutes helpen je op weg.

ROUTE 1: OPEN EEN PENSIOENSPAARREKENING Pensioensparen is sparen of beleggen op een geblokkeerde (lijfrente)rekening met belastingvoordeel. Het bedrag dat je als zzp'er inlegt, mag je van jouw bruto-inkomen aftrekken. Je betaalt hierdoor minder inkomstenbelasting. Tegelijk spaar of beleg je het volledige bedrag voor je pensioen. Geld storten is niet verplicht en je kunt helemaal zelf bepalen hoeveel je inlegt en wanneer. Handig als de omzet een keer tegenvalt of je jouw geld aan iets anders wilt besteden. Toch is niet alles 'vrijheid, blijheid': er zijn fiscale begrenzingen aan deze 60 | BAAZ MAGAZINE

opbouwmogelijkheid. Je kunt het kapitaal niet vrij opnemen en de (pensioen)uitkeringen worden later belast.

ROUTE 2: NEEM DEEL AAN ZZP PENSIOEN Sinds kort kun je als zzp'er pensioen opbouwen met ZZP Pensioen. Dit 'pensioenfonds' voor zzp'ers is een initiatief van Stichting ZZP Nederland, FNV Zelfstandigen, PZO-ZZP, Zelfstandigen Bouw en Loyalis. Deelname is vrijwillig. Wat houdt het in? Je krijgt een eigen pensioenrekening. Daarop kun je maandelijks zoveel geld storten als je wilt en kunt missen. Deze

pensioenpremie is tot een bepaald maximum (uw jaarruimte) fiscaal aftrekbaar. Alles wat je meer inlegt, is niet aftrekbaar. Maar je moet daar later wel inkomstenbelasting over betalen. Jouw inleg wordt voor je belegd. Zo bouw je kapitaal op. Vanaf jouw pensioendatum ontvang je maandelijks een uitkering. Naar keuze tijdelijk of levenslang. ZZP Pensioen biedt ook een (beperkte) dekking bij arbeidsongeschiktheid. Wanneer je door ziekte niet meer kunt werken, kun je het geld dat in jouw eigen pensioenpot zit in termijnen laten uitkeren. Op dat moment stopt echter wel je pensioenopbouw. En nóg een nadeel: na je overlijden ontvangen je partner of kinderen geen nabestaandenpensioen.

ROUTE 3: SLUIT EEN LIJFRENTEVERZEKERING Het is pensioensparen-oude stijl, maar het kan nog steeds: een lijfrenteverzekering. Het werkt als volgt. Je betaalt elke maand of één keer per jaar een premie aan de verzekeraar of bank. Deze premie is tot een bepaald maximum fiscaal aftrekbaar. Met jouw inleg bouw je een kapitaal op. Hiermee


koop je op jouw pensioendatum een uitkering aan; tijdelijk of levenslang. Dit bepaal je zelf, vlak voordat je stopt met werken. Over deze lijfrenteuitkering betaal je inkomstenbelasting. Bij een lijfrenteverzekering is overlijden vaak meeverzekerd (de nabestaandenlijfrente). Voor lijfrenteverzekeringen gelden strenge fiscale spelregels. Hierdoor zit je in een strak keurslijf. Ook de kosten zijn vaak hoger dan bij alternatieve oplossingen, zoals pensioensparen (zie route 1).

ROUTE 4: MAAK GEBRUIK VAN DE OUDEDAGSRESERVE

ROUTE 6: SLUIT EEN OVERLIJDENSRISICOVERZEKERING

Als zzp'er mag je jaarlijks een percentage van de winst aftrekken en reserveren voor je pensioen: de oudedagsreserve. In 2015 9,8 procent, met een maximum van â‚Ź 8.631. Doordat de winst daalt, krijg je een lagere belastingaanslag. Maar let op: wanneer je stopt werken, moet je over jouw 'papieren pensioenpotje' alsnog inkomstenbelasting betalen. Heb je op dat moment onvoldoende geld om het potje om te zetten in een lijfrenteuitkering, dan blijf je met een belastingschuld zitten. Voor de oudedagsreserve gelden speciale voorwaarden. Zie www.belastingdienst.nl.

Een goed pensioen is belangrijk voor later, als je stopt met werken. Maar het is ook onmisbaar voor nu, als financieel vangnet voor jouw nabestaanden wanneer je overlijdt. Heb je een partner en/of kinderen? Wil je dat zij genoeg inkomsten hebben om op de huidige voet door te leven als je er niet meer bent? Dan kun je een overlijdensrisicoverzekering sluiten. De premie voor zo'n verzekering is niet fiscaal aftrekbaar. Daar staat tegenover dat het verzekerd kapitaal belastingvrij wordt uitgekeerd. Premies voor overlijdensrisicoverzekeringen zijn de afgelopen jaren sterk gedaald. Deze extra voorziening voor uw nabestaanden hoeft dus niet veel te kosten.

ROUTE 5: GA ZELF SPAREN OF BELEGGEN De simpelste manier om een spaarpot voor later op te bouwen, is om zelf geld opzij te zetten. Bijvoorbeeld door maandelijks automatisch een vast bedrag over te boeken naar een (internet)spaarrekening. Houd er wel rekening mee dat de spaarrente momenteel extreem laag is. Wil je kans maken op meer rendement? Dan kan beleggen interessant zijn. Je loopt dan wel meer risico dan bij sparen. En goed om te weten: jouw spaargeld is in 2015 tot 21.330 euro (fiscale partners samen 42.660 euro) vrijgesteld van vermogensbelasting. Beleg je in een groenfonds? Dan heb je recht op een vrijgesteld vermogen van 56.928 euro (fiscale partners samen 113.856 euro; 2015). Bovendien krijg je nog een extra korting op de inkomstenbelasting van 0,7 procent over het vrijgestelde bedrag aan groene beleggingen.

'Is je woning meer waard dan je hypotheek? Dan beschik je over eigen vermogen'

TIP

ROUTE 7: LOS (EXTRA) AF OP UW HYPOTHEEK Heb je als zzp'er een eigen huis? Is je woning meer waard dan de hypotheek? Dan beschik je over eigen vermogen. Weliswaar verpakt in stenen, maar dat geld kun je later vrijmaken voor je pensioen door je huis te verkopen. Je kunt dit 'stille vermogen' vergroten door (extra) af te lossen op jouw hypotheekschuld. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten: je woning wordt steeds meer jouw eigendom ĂŠn je maandelijkse woonlasten gaan omlaag. Keerzijde is wel dat je minder hypotheekrente kunt aftrekken en daardoor mogelijk meer inkomstenbelasting moet betalen. In je hypotheekovereenkomst staat hoeveel je jaarlijks maximaal boetevrij mag aflossen.

Maak een financieel plan Welke van deze zeven pensioenroutes het beste bij je past, is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie, vermogenspositie en toekomstplannen. Daarnaast speelt ook de fiscale regelgeving een belangrijke rol. Daarom een tip tot slot: laat je vooral deskundig adviseren en maak een keuze op basis van een gefundeerd financieel plan. Heb je geen financieel adviseur? Ga dan naar www.zwitserleven.nl/nl/ zoek_een_adviseur. Daar kun je eenvoudig aan de hand van jouw postcode een adviseur bij jou in de buurt vinden.

BAAZ MAGAZINE | 61


Baaz

E-commerce

'E-commerce is belangrijk voor elke onderneming'

Webwinkel Vakdagen 2015 E-commerce is groter dan ooit,

dat blijkt wel weer uit de drukte bij de jaarlijkse Webwinkel Vakdagen in de Jaarbeurs Utrecht. Enthousiaste eenpitters, doorgewinterde ondernemers op zoek naar informatie en betrouwbare partners baanden zich een weg tussen de stands. Daar vonden ze veel opvallende producten en oplossingen voor alle mogelijke problemen waar een webwinkelier zich voor gesteld ziet. TEKST MARK SCHOLTEN

lle aspecten van e-commerce kwamen aan bod tijdens de Webwinkel Vakdagen, maar de focus ligt dit jaar op de persoonlijke benadering van de consument. Of je dit nu met een webwinkel, app of mailing doet, de consument wordt op zijn wenken bediend. Vooral de mobiele ervaring is lang onderbelicht, maar wordt met de enorme toename aan webwinkels (vijftig per minuut, volgens Google's directeur Online Partnerships Anthony Nakache) steeds belangrijker. Een goede mobiele app kan de omzet van je webwinkel een flinke boost geven.

GEBRUIK EEN MERK Veel ondernemers maken gebruik van de kracht van een bekende naam om hun producten te verkopen. Verkoop via Bol.com en Marktplaats Zakelijk groeide de afgelopen jaren flink. De verschuiving van Marktplaats met aanbieders van tweedehands spullen naar nieuwe producten lijkt goed uit te pakken, zeker voor ondernemers die de extra zichtbaarheid gretig aangrijpen. Ook in de presentatie van je bedrijf is merkbeleving belangrijk. Drukwerkdeal.nl gaat prat op 62 | BAAZ MAGAZINE

hun persoonlijke benadering van de markt en met succes. Het bedrijf blijft maar groeien en met hun inzet op merkbeleving in de zakelijke marketing lijken ze een gevoelige snaar te hebben geraakt. Al je drukwerk bestel en bewerk je makkelijk op de website en dit wordt de volgende dag nog geleverd aan jou of jouw klant.

PRESENTATIES Er waren

Ook voor producten maken reviews nog altijd een belangrijk onderdeel uit van de beslissing om tot koop over te gaan. Een goede tip is om de reviews die je ontvangt bij te houden in een Excel-sheet en hier vervolgens ook acties aan te verbinden, zoals het belonen van klanten die een review plaatsen. Hierdoor voelen zij zich gewaardeerd en zullen andere klanten bij een goede beoordeling eerder geneigd zijn jouw webshop te verkiezen boven die van de concurrent.

uiteraard weer veel interessante presentaties om bij te wonen tijdens de Webwinkel Vakdagen en die werden ook dit jaar weer goed WEBWINKEL bezocht. Belangrijke VAKDAGEN IN onderwerpen als CIJFERS omni-channel 6 de beursvloer was dit jaar marketing en opgedeeld in zes thema's: big data werden • Marketing • Technologie uitgebreid behandeld. • Betaaloplossingen, Interessant was een privacy en recht • Logistiek en klantcontact lezing over hoe je • Startups reviews kunt inzetten • (Big) Data om verkopen te 218 het aantal lezingen stimuleren en beter dat bezoekers verspreid vindbaar te zijn in over de twee dagen konden bijwonen. Google. Reviews zijn voor maar liefst 250 het aantal exposanten op de beursvloer. tachtig procent van de kopers de 11.000 de Webwinkel Vakdagen wisten dit jaar voornaamste reden meer dan elfduizend om bij een bepaalde bezoekers te trekken. webshop te winkelen.

METEEN INZICHT Een goed advies is onmisbaar voor elke ondernemer. Dus waren ook de adviseurs en accountants van Flynth op de beursvloer te vinden. Met hun adviessoftware proberen zij de ondernemer zo veel mogelijk inzicht in zijn cijfers te geven. Stoffig is het absoluut niet en met het speciale webshop arrangement hoeft een ondernemer zich geen zorgen meer


'Er komen wereldwijd per minuut vijftig webwinkels bij' te maken over de financiële administratie en vervelende en tijdrovende zaken als aangiftes. Het FlynthVision pakket wordt direct aangesloten op de backend van de webshop en de ondernemer heeft op ieder ogenblik inzicht in de financiële situatie vanaf een tablet. Ook wie nog geen webwinkel online heeft staan, kan meteen met een van de vele aanwezige sitebuilders aan de slag. Belgische hostingprovider Combell was dit jaar voor het eerst aanwezig op de beursvloer en zet volop in op de Nederlandse e-commercemarkt. Inmiddels wordt één op de vijf webshops bij onze zuiderburen gehost bij Combell en het bedrijf hoopt met hun makkelijke overstapservice ook Nederlandse ondernemers over te halen om hun bedrijf over te zetten.

KIJK EENS OVER DE GRENS Grenzen bestaan niet voor online ondernemers, maar dat betekent niet dat je zo maar in het buitenland aan de slag kunt. Wetgeving is anders, de meest gebruikte kanalen verschillen en je klanten waarderen het bijvoorbeeld als je een lokaal nummer hebt waar ze naar kunnen bellen met vragen. Dexport richt zich volledig op de Duitse markt, waar het grootste deel van de online aankopen via Amazon wordt gedaan. Het bedrijf helpt ondernemers met het uitzetten van hun strategie en online marketingplan. 'Amazon is de meest gebruikte route om de Duitse markt te betreden', vertelt Andreas Giese, oprichter van Dexport. 'Zij zijn daar simpelweg

de grootste partij en je haalt er het meeste bereik mee, maar er is natuurlijk nog veel meer mogelijk.' Het bedrijf groeide de afgelopen jaren snel nu ondernemers steeds meer over de grens kijken om hun bedrijf uit te breiden. Toch zijn er heel wat valkuilen waar je voor op moet passen. Zo is de consumentenwetgeving heel anders in Duitsland en moet je als bedrijf goed oppassen dat je heel correct in je berichtgeving bent. 'Voor je het weet heb je een claim aan je broek.' Een belangrijke nieuwe ontwikkeling is de opkomst van de e-food markt die overwaait vanuit het buitenland. Op dit moment staat deze hier nog in de kinderschoenen, maar de verwachting is dat de markt voor het online bestellen van verse levensmiddelen ook hier snel groeit. Er zijn op dit ogenblik slechts een paar spelers in dit marktsegment aanwezig, maar grote namen als UberFRESH en Google Express hebben al laten weten plannen te hebben voor de Nederlandse markt. De huidige spelers zullen dus slim moeten innoveren om deze grote jongens voor te blijven.

KEN JE KLANT E-commerce is meer dan alleen online ondernemen, dat wordt wel weer bewezen door alle fysieke winkelketens die zich plots op de digitale markt moeten storten.

Juist in de combinatie van fysiek en digitaal is winst te behalen, mits je beide formules goed in weet te zetten. Het integreren van je online aanwezigheid met je fysieke winkelformule noemt men omni-channel. Opvallend genoeg waren er nog niet veel echte omni-channel oplossingen te vinden tijdens de Webwinkel Vakdagen. Een beetje verstopt tussen de grotere stands kwamen we Diract IT tegen, die een volledige omni-channel software-oplossing aanbiedt. Door je bedrijfsprocessen zo veel mogelijk te automatiseren en op elkaar aan te sluiten kun je als ondernemer effectiever opereren. Door zowel online als offline zo veel mogelijk te combineren kun je jouw klanten unieke opties bieden. 'E-commerce kan op die manier voor elk type bedrijf een meerwaarde zijn', aldus André van Rijn, managing director van Diract IT. Afgaande op de enthousiaste reacties van de aanwezigen bij de vele lezingen en op de beursvloer leeft e-commerce meer dan ooit. Spelers van allerlei formaten weten hun eigen hoekje van het web te veroveren en de starters van vorig jaar zijn dit jaar weer terug om te kijken hoe ze hun webwinkel verder kunnen laten groeien. We zien de starters van dit jaar dan ook graag volgend jaar weer terug met een succesvolle onderneming. BAAZ MAGAZINE | 63


Baaz

Ondernemen

'De klant is koning en dat is niet voor niks'

Van idee tot succesvol bedrijf

Veel technische ondernemers leggen de focus volledig op het maken van een product en de werking hiervan. De potentiële koper wordt in dit proces soms even vergeten, terwijl deze juist een van de belangrijkste factoren is voor een succesvol bedrijf. Elsbeth Geukers, programmamanager bij Yes!Delft, weet hier alles van en lanceerde twee programma's die de ondernemers helpen om met de doelgroep in contact te komen. TEKST MARINA SMITS

1•2•LAUNCH 1•2•LAUNCH een vrijblijvend programma om kennis te maken met ondernemerschap. Dit programma kun je gebruiken om een idee te toetsen en te kijken of je daar een businessmodel bij kunt bedenken. 1•2•LAUNCH is toegankelijk voor teams, maar ook voor mensen alleen. De opzet is om ondernemers aan elkaar te koppelen. 'Er komen hier technische mensen die een technologisch idee hebben, maar ook commerciële mensen die het leuk vinden om te ondernemen, maar bij wie het idee ontbreekt. Zij kunnen dan samen twee dagen aan het geheel werken', vertelt Elsbeth. De eerstvolgende data zijn 9 en 16 april.

64 | BAAZ MAGAZINE

e klant is koning en dat is niet voor niks. Je moet je doelgroep scherp hebben en weten hoe je deze moet bedienen. Als je dat voor ogen hebt, weet je pas wat je doelgroep wil en, niet geheel onbelangrijk, hoe groot het marktsegment is. Daarna kun je een schatting maken over de grootte van je business.

VALKUIL YES!Delft bestaat tien jaar en heeft 150 bedrijven grootgebracht. Genoeg voorbeelden om te zien waar er verbeterpunten zitten in het opstarten van een eigen bedrijf. 'De grootste valkuil is dat bedrijven zich niet richten op de klant. Ze blijven in een hokje op hun zolderkamer zitten om het product uit te werken. Ze communiceren niet met hun klanten, waardoor ze misschien wel iets maken waar de markt niet op zit te

wachten. Dit zijn risico's die gemakkelijk te vermijden zijn door eerder en meer te communiceren met je potentiële klanten', vertelt Elsbeth. Dat was de reden dat YES!Delft twee jaar geleden startte met de programma's LaunchLab en 1•2•LAUNCH. 'Je moet veel meer vanuit de markt denken en gaan onderzoeken of jouw klant een probleem heeft dat je op kunt lossen. Dat is de mindset en die leer je door slim door te vragen wat het probleem is en wat dat kost.' De bedoeling is dat je uit het programma komt met een solide businessmodel en een lijstje met klanten die je kunt benaderen. Voordat je begint aan LaunchLab, pitch je jouw idee en bespreek je het probleem dat jij denkt dat de klant heeft. Wat voor oplossing jouw product biedt, hoe het werkt en of je al een prototype hebt


GASTEXPERT

Elsbeth Geukers (1983) is in september 2014 begonnen als programmamanager bij YES!Delft en is verantwoordelijk voor de pre incubatieprogramma's 1•2•LAUNCH en LaunchLab. Ze heeft werktuigbouwkunde gestudeerd en een master biomedische technologie gevolgd. Haar achtergrond is technisch, maar ze heeft wel veel commerciële werkervaring.

gemaakt. 'Op basis van de pitches selecteren we twaalf teams die mee mogen doen aan LaunchLab.'

BUSINESSMODEL Het

YES!DELFT

YES!Delft is een tech incubator. Zij hosten startups met een technisch, innovatief en schaalbaar idee. 'Building Tomorrow's Leading Firms' is de visie van YES!Delft. Inmiddels bestaat YES!Delft tien jaar en hebben ze 150 bedrijven groot gebracht. Sinds 2011 zitten ze in het gebouw aan de Molengraaffsingel in Delft.

business model van iedere ondernemer bestaat uit aannames. Deze aannames moeten gevalideerd worden. Daar ligt de focus op tijdens LaunchLab. 'Je doet een experimentje door bijvoorbeeld potentiële klanten te interviewen en uit te dokteren of deze klanten wel zitten te wachten op jouw product. We kijken naar de problem solution fit. Heb jij een probleem dat je oplost met je product? Vervolgens kijken we naar de markt, dus de product market fit. Hoe sluit jouw product aan bij de markt en hoe heb je die markt gedefinieerd? Hoeveel klanten heb je dan en wie zijn dat?' Na het programma heb je een gedegen businessmodel voor je bedrijf en een klantenbasis waar je straks je product aan kunt verkopen. 'Het mooiste is als je een launching customer hebt. Iemand die jouw product gaat lanceren of meefinanciert, zodat je een prototype kunt bouwen en die klant dat als eerste afneemt.'

BLIJVEN VERBETEREN Het gebeurt vaak dat een product of idee tijdens het proces flink wordt aangepast. Soms blijkt een idee niet haalbaar en stop je met het project, maar vaker pas je jouw product aan naar aanleiding van de gesprekken met een klant. 'Dat is een iteratief proces dat iedereen moet doormaken, voordat je aan de wensen van je klant voldoet.' Sommige teams komen er in de eerste paar maanden van LaunchLab achter dat het product niet aanslaat en veranderen dan van koers. 'Het voordeel van LaunchLab is dat je gepusht wordt om met veel mensen te praten en daardoor gaat het proces verder. Je leert je doelgroep kennen en daar heb je gelijk contact mee. Het is voor investeerders ook heel veel waard. Als jij als beginnend

bedrijf kunt zeggen dat je al drie potentiële klanten hebt die een letter of intent hebben getekend, is dat veel waard.'

INTERVIEWTECHNIEKEN

Met een idee voor een nieuw product ga je als eerste naar je familie om te vragen wat zij er van vinden. Het antwoord is wel voor de hand liggend. Je moeder zegt natuurlijk dat het een fantastisch idee is en dat ze het zeker gaat kopen, maar interviewen gaat verder dan alleen een paar vragen stellen aan je familie. 'Wat je moet doen is gericht vragen stellen. Als je met een klant aan het praten bent moet je niet zeggen: ik heb dit bedacht, zou je het kopen? Maar je moet eerst meer te weten komen over de potentiële koper. Wat doet hij precies? Waar heeft hij last van? Hoeveel geld geeft hij daar aan uit? Op die manier kun je uitvinden of diegene budget heeft voor je oplossing en of hij wel een probleem heeft.' Wacht dus nog even met het introduceren van je product, totdat je zeker weet dat de doelgroep er op zit te wachten.

PLATFORM Er zijn ondernemers en uitvinders met een idee die ondernemende ondersteuning nodig hebben. Iemand met een commerciële achtergrond die kan helpen om de business groot te maken. 'We zijn nu bezig om een platform te beginnen om vraag en aanbod bij elkaar te krijgen. Er komen mensen bij ons met een idee dat zij zelf niet willen uitwerken.' YES!Delft werkt nu aan een LinkedIn-pagina waar ondernemers en uitvinders elkaar kunnen ontmoeten. 'Ik laat in principe alleen mensen in de LinkedIn-groep toe die ik ook heb gesproken. Daarvan weet ik wat het idee is en dat dit gekoppeld moet worden aan een commercieel persoon of andersom. Je gaat niet zomaar je idee weggeven, daarom is het ook een gesloten groep. Ik hoop dat het platform binnen nu en een half jaar gebouwd is, maar hoe het eruit komt te zien weten we nog niet.'

'De grootste valkuil is dat bedrijven zich niet richten op de klant'

LAUNCHLAB

Launchlab is een programma waarbij je in drie maanden tijd de marktkant van je idee gaat onderzoeken. Tijdens LaunchLab kom je een keer per week samen en presenteer je 's ochtends wat je die week geleerd hebt. In de middag is er altijd een inhoudelijke workshop. Bijvoorbeeld over business modeling of interviewtechnieken. De ingangseis voor LaunchLab is dat je een concreet idee hebt, een team waarmee je dat wilt gaan doen en de intentie om daar een bedrijf mee op te richten. LaunchLab wordt twee keer per jaar aangeboden. De eerstvolgende keer is in september.

BAAZ MAGAZINE | 65


Advertorial

Sturen op cijfers met FlynthVision Tijdens de WebWinkel Vakdagen afgelopen januari heeft Flynth adviseurs en accountants veel ondernemers gesproken over het belang van 'sturen op cijfers'.

DOELGERICHT ONDERNEMEN OP BASIS VAN ACTUELE CIJFERS FlynthVision is een uniek concept waarmee je doelgerichter dan ooit kunt ondernemen. Door inzicht te geven in de actuele financiële situatie van je bedrijf, stelt FlynthVision je in staat om gefundeerde beslissingen te nemen en zo je doelen en ambities met succes te realiseren.

EFFICIËNT EN TOEKOMSTGERICHT ONDERNEMEN

Of het nu gaat om een op handen zijnde bedrijfsoverdracht, een investering om een verbetering door te voeren in jouw bedrijfsvoering of inzicht te houden in je liquiditeitspositie; met FlynthVision weet je precies hoe je ervoor staat en wat de consequenties zullen zijn van een bepaalde keuze. Het is onmisbaar inzicht, dat je niet krijgt uit jaarrekeningen 66 | BAAZ MAGAZINE

of andere financiële rapportages die achteraf zijn opgesteld. FlynthVision draait om het hier en nu, zodat je uiterst efficiënt en toekomstgericht kunt ondernemen.

écht verder komt. Wat je doelen ook zijn, onze ervaren adviseurs staan klaar om zo effectief mogelijk mee te werken aan je succes. Ga voor meer informatie over sturen op cijfers naar: www.flynth.nl/vision

FlynthVision heeft voor elk type onderneming een tool beschikbaar waarmee je jouw bedrijf kunt sturen op basis van actuele cijfers, passend bij jouw informatiebehoefte. Van een online interactieve tool tot en met een rapportage op papier en alle varianten daartussen, passend bij jouw situatie. Deze tools zijn ook steeds in ontwikkeling, zodat ze meegaan met de marktontwikkelingen en jouw wensen. Daarnaast is de betrokkenheid van de Flynth adviseurs van groot belang. Zij praten en denken intensief met je mee en geven gefundeerd advies waarmee je

SPECIALE AANBIEDING VOOR WEBWINKELS

ADVIES WAARMEE JE VERDER KOMT

Heb je een webwinkel, wil je ook sturen op cijfers en complete dienstverlening tegen een vooraf afgesproken vaste prijs per maand? Ga dan voor informatie over ons webshop arrangement naar: www.flynth.nl/ict

Wil je weten wat FlynthVision kan betekenen voor jouw doelen en ambities? Kijk voor vestigingen en adviseurs op www.flynth.nl


Baaz

Automotive

'We geloven niet meer in de verbrandingsmotor' Elektrisch leasen heeft de toekomst volgens MisterGreen

Elektrisch rijden is voor veel mensen nog allesbehalve vanzelfsprekend. Ondanks dat laders en snelladers inmiddels een vast onderdeel van het straatbeeld zijn. Ook rond het leasen van elektrische auto's bestaan nog veel vragen en onzekerheid. Nergens voor nodig volgens Mark Schreurs van MisterGreen: 'Nederland is niet voor niets een gidsland.' TEKST MARK SCHOLTEN

Elektrisch leasen is volgens Mark, oprichter van MisterGreen Electric Lease, niet alleen milieuvriendelijk, maar ook goedkoper. 'De total cost of ownership is heel laag, je rijdt al een Tesla Model S voor relatief weinig geld. Waar je voor een benzineauto negenhonderd euro per maand kwijt bent, betaal je voor een Tesla 1.300 euro. Toch ben je goedkoper uit door de lage vier procent bijtelling en het feit dat je niet meer betaalt voor dure benzine. In plaats daarvan kun je gratis snel laden bij een van de vierhonderd Superchargers van Tesla door heel Europa.' MisterGreen is de eerste leasemaatschappij in Nederland die alleen maar elektrische auto's aanbiedt. Daarnaast investeert het bedrijf in een eigen netwerk van snelladers, The Fast Charger Network, met een uniek opslagconcept.

ONEINDIGE ENERGIEBRON 'We

Dat willen we blijven doen, de zon is van iedereen.' Deze opslagmethode is niet alleen toepasbaar op elektrisch rijden. 'Je zou er ook de piekmomenten op het stroomnetwerk mee op kunnen vangen. Om vijf uur komt Nederland thuis van zijn werk en zet de lampen en televisie aan, dan zie je alle metertjes uitslaan', vertelt Mark. 'Stilstaande windmolens die geen stroom produceren, zijn een belangrijke ergernis voor veel mensen. Dat komt door flinke overproductie in de landen om ons heen. Toegang tot het stroomnet om stroom terug te leveren kost dan geld. Om toegang tot het stroomnet te krijgen om stroom terug te leveren, moet je geld betalen. Laat die windmolens wel draaien, maar sla de energie op. Als je een decentrale buffer hebt met overal in het land opslagpunten kun je die piek opvangen. Ik voorspel dat straks alle meterhuisjes batterijen krijgen.'

zijn een leasemaatschappij van de eenentwintigste eeuw', zegt Mark. 'We geloven niet meer in de verbrandingsmotor. Echt onafhankelijk worden van olie kan alleen als je een alternatief hebt dat oneindig beschikbaar is. Dat alternatief is de zon, we moeten alleen EXPERTISE 'Het is belangrijk dat je leren efficiĂŤnt om te gaan met elektrische rijders voorlicht over alle de zonuren die we hebben.' mogelijkheden. Om die reden krijgt Dat doet MisterGreen door elke rijder bij MisterGreen een eigen de overtollige energie uit de accountmanager, die hem - vooral in het zonnepanelen op elk laadstation begin - wegwijs maakt.' Ook het eigen op te slaan in batterijen. Die team moet weten wat er mogelijk is met komen uit de oude elektrische elektrisch rijden. 'Vorig jaar zijn we met wagens. 'De eerste vijf jaar, wat twee Tesla's naar de Noordkaap gereden een gemiddelde leaseperiode om het team bewuster te maken van de is, gebruiken we de auto voor mogelijkheden. Zo zagen we dat 'range vervoer, waarna we de volgende anxiety', de angst om zonder stroom langs vijftien jaar de batterijen de weg komen te staan, ongegrond is. Via gebruiken voor opslag. Hierdoor superchargers die je om de driehonderd kunnen we elektrisch kilometer tegenkomt zijn we MEER WETEN? rijden goedkoper uiteindelijk voor nul euro en met weten over aanbieden dan andere Meer nul uitstoot aangekomen op onze elektrisch leasen? Kijk leasemaatschappijen. bestemming.' op www.mistergreen.nl

BAAZ MAGAZINE | 67


GASTEXPERT

Baaz

Arjan Hendriksen is

Automotive

manager risicobeheersing bij Interpolis. preventiedesk@interpolis.nl

Bescherm je wagenpark

Voorkom onnodige autoschade met de volgende tips! Of je nu een tiental bedrijfswagens door Nederland hebt rijden of of een enorme vloot die Europa doorkruist, voertuigen zijn belangrijk gereedschap voor je bedrijf. Dit wagenpark moet je goed onderhouden, je wilt tenslotte dat je bedrijfswagens zo lang mogelijk kunnen worden ingezet. Maar ook het beperken van schades kan het financiële rendement flink verhogen. r zijn als ondernemer een aantal dingen die je kunt doen om schade aan je wagenpark te voorkomen. Het beste is altijd om dichtbij te beginnen, weet ook Arjan Hendriksen, manager risicobeheersing bij Interpolis. Hij ziet in de praktijk dat goed voorbeeld doet volgen. Als de directeur het bedrijfsterrein open afscheurt en zijn auto ergens neersmijt voor hij uitstapt kan hij niet verwachten dat het personeel zuinig met de bedrijfsauto's omspringt.

TRAIN JE PERSONEEL Een goede tweede stap is bewustwording. Geef je personeel de handvatten die ze nodig hebben om veilig en schadevrij te rijden. Een auto die bij de garage staat, kost meer dan alleen de reparatie. Afgezegde afspraken, vervangend vervoer en onnodige administratie komen daar allemaal bij. Voorkom dit door je medewerkers meer inzicht te verschaffen in het voertuig en het verkeer. 'Een heel praktische tip is ook: loop even mee naar de auto van je sollicitant', zegt Arjan. 'Is die een bende, dan weet je ook hoe ze omgaan met je bedrijfsauto. Je hebt meteen een visitekaartje, in positieve of negatieve zin.'

ZELFBEWUSTER RIJDEN Rijdt jouw personeel door het land met 68 | BAAZ MAGAZINE

een bedrijfslogo houden met files WAT ZIJN VEEL op de auto? Dan VOORKOMENDE SCHADES? en extra reistijd. - Parkeerschade kan hun rijgedrag Je hebt niets aan - Schade aan eigen voertuig door ook de mening bestuurders die een ongeluk van potentiële de hele dag in de - Aansprakelijkheidsschade bij andere verkeersdeelnemers klanten over jouw stress zitten. Dan - Schade door inbraak in de auto bedrijf beïnvloeden. gaan ze jakkeren - Ruitschade Arjan pleit voor en daar komen een inwerkprogramma om je ongelukken van. Maak een goede medewerkers ervan te doordringen planning. Dat levert meer op. Je dat zij het uithangbord zijn van hebt meer reistijd, maar dat betaalt jouw bedrijf. 'Neem puntsgewijs zich terug in minder uitval door alle belangrijke onderwerpen stress en minder autoschade.' met ze door. Zaken als bellen in De Stichting Wetenschappelijk de auto, dat je de auto verzorgd Onderzoek Verkeersveiligheid achter moet laten en dat je (SWOV) weet te melden dat je bewust bent van reclame schadepreventie loont! Uit op de wagen als uithangbord onderzoek onder vierentwintig van je bedrijf.' Hij kent enkele transportbedrijven blijkt dat voorbeelden waar dit niet niet alleen de verkeersveiligheid goed ging: 'Er kwam een foto wordt vergroot, maar dat ook op Facebook voorbij van een de kosten van herstel en door bedrijfsauto waar op stond dat bijvoorbeeld uitgestelde afspraken het bedrijf zorgvuldig omgaat met flink worden verminderd. Vooral het milieu. De bestuurder gooide voorlichting van de bestuurders en zonder pardon een zak met afval het regelmatig doornemen van de door het raam naar buiten. In dit rijstijl leidt tot goede resultaten. tijdperk van sociale media sta je er gekleurd op. Het goed doornemen van dit soort zaken met je ADVIES werknemers is erg waardevol.' Naast deze mogelijkheden zijn er nog

VOORKOM STRESS IN DE AUTO Zorg dat jouw medewerkers genoeg tijd hebben om van A naar B te komen. 'Dit is echt heel belangrijk. Je ziet vaak dat afspraken heel kort op elkaar worden gepland', vertelt Arjan. 'Je moet tegenwoordig toch rekening

talloze andere dingen die je kunt doen om schades te beperken, maar met de bovenstaande tips komen jij en jouw personeel een heel eind. Bij Interpolis voorkomen we liever schades dan dat we ze moeten herstellen. Ben je op zoek naar een training of advies hoe je schade kunt beperken, neem dan contact met ons op of kijk op www.interpolis.nl/wagenpark


Baaz

Automotive

Duurzaam rijden heb je zelf in de hand Vijf tips om duurzaam te rijden en geld te besparen Ondernemers hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan en leasebedrijven springen hier maar al te graag op in met mogelijkheden tot duurzaam leasen. Maar wat houdt dit nu eigenlijk in? Ben je echt zo duurzaam bezig, of is het vooral een slimme manier om jezelf geld te besparen in de bijtelling? We nemen de beste manieren om echt je CO2-uitstoot te verlagen met je door. TEKST MARK SCHOLTEN

KRIJG INZICHT IN JE UITSTOOT Hoe veel CO2 stoot jouw wagenpark daadwerkelijk uit? Weinig ondernemers zullen meteen een cijfer op kunnen lepelen, terwijl inzicht in deze cijfers mooie besparingen op kan leveren. Veel leasebedrijven bieden de mogelijkheid om je volledige wagenpark onder de loep te nemen, waardoor je snel en gemakkelijk inzicht krijgt in wat je kunt besparen aan uitstoot, maar ook aan overige kosten als brandstof, dat is toch nog altijd de belangrijkste kostenpost in mobiliteit.

'Begin met het stimuleren van je werknemers (en jezelf) om zuiniger te rijden' MOTIVEER JE WERKNEMERS Duurzaam rijden begint met je rijgedrag. Je auto kan (op een volledig elektrische oplossing na) nog zo zuinig zijn, wanneer je een zware voet hebt, is je uitstoot nog altijd een stuk hoger dan die kan zijn. Begin dus met het stimuleren van je medewerkers (en jezelf) om zuinig te rijden. Geef trainingen en stel beloningen in het vooruitzicht

zodat je personeel zichzelf gaat aansporen. Nog beter werkt het toevoegen van een spelelement, waarbij de zuinigste werknemer binnen jouw bedrijf wordt beloond.

STEL FLEXIBELE WERKPLEKKEN IN Rijden jouw medewerkers dagelijks veel kilometers van huis naar kantoor en weer terug? Misschien is het dan slim om flexibel werken mogelijk te maken. Hierdoor kan jouw personeel ook buiten kantoor werken, waardoor er minder door het land hoeft te worden gereden. Ook flexibele werktijden kunnen bijdragen aan het beperken van de uitstoot van jouw bedrijf, doordat jouw werknemers minder in de file hoeven te staan. Laat ze een uur eerder of later beginnen, zodat de tijd die normaal verloren gaat aan in de file staan productiever gebruikt wordt. Dit leidt niet alleen tot minder uitstoot, maar ook tot tevredenere werknemers blijkt uit onderzoek.

MAAK HET JEZELF MAKKELIJK Veel leasebedrijven bieden de mogelijkheid tot duurzaam leasen. Dat neemt je als ondernemer flink wat werk uit handen. Je hoeft niet langer zelf je wagenpark te beheren en kunt je hierdoor

RENATE HEMERIK Renate Hemerik, directeur van de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA): 'De autoleasebranche is de vergroener van het Nederlandse wagenpark: één op de drie nieuw verkochte personenauto's is een lease-auto. Gemiddeld stoot een nieuwe lease-auto volgens de fabrieksopgave minder dan 100 gram/km CO2 uit (bron: RDC). Onze leden zetten veel elektrische en semi-elektrische auto's in en ondersteunen hun klanten om deze plugin hybrides zoveel mogelijk elektrisch te laten rijden.' De gemiddelde leeftijd van een lease-auto is twee jaar, terwijl de gemiddelde privéauto acht jaar oud is (bron: Ecorys, 2011). Door de modernste technieken is de lease-auto niet alleen schoon en zuinig, maar ook veilig.

bezighouden met de zaken die er echt toe doen. Daarnaast bieden de meeste leasebedrijven naast de zuinige auto's ook trainingen, advies voor beleid, duurzame reparaties en de mogelijkheid om CO2-uitstoot te compenseren aan.

DEEL JE WAGENPARK Hoeveel wagens hebben je werknemers daadwerkelijk nodig? Lang niet al jouw personeel is constant onderweg. Dan kan het een goed idee zijn om wagens onderling te delen. Op die manier zorg je ervoor dat je wagenpark zo efficiënt mogelijk wordt ingezet en er geen kilometers worden verspild.

BAAZ MAGAZINE | 69


Baaz

Automotive

'De vergroening van het wagenpark begint op de leasemarkt'

Hoe WagenPlan de Nederlandse leasemarkt duurzamer maakt Het Nederlandse wagenpark wordt steeds groener. Een ontwikkeling die volgens Wijnand Akkerman, directeur van WagenPlan, begint bij de leaserijders. In 2007 lanceerde WagenPlan als een van de eerste leasemaatschappijen een duurzame leaseoplossing en er wordt goed gekeken naar de echte mobiliteitsbehoefte van de klant. 'De vraag naar duurzaamheid blijft maar groeien.' TEKST REDACTIE

e mogelijkheden voor duurzaam leasen zijn de afgelopen jaren alleen maar toegenomen, tot grote tevredenheid van Wijnand Akkerman, directeur van WagenPlan. De leasemaatschappij van Centraal Beheer Achmea zet zich sinds 2007 in voor een schoner wagenpark. 'Een aanpak die effect heeft', aldus Wijnand. 'Ondernemers waren eerst terughoudend, maar ik merk dat klanten ons weten te vinden in hun zoektocht naar een duurzame oplossing. Samen met de klant ontwikkelen we de oplossing die echt bij het bedrijf past. Dat is het idealeasme van WagenPlan.' WagenPlan werd in 2001 opgericht. Toen het plan voor de duurzame leaseoplossing in 2007 werd opgesteld, ging Wijnand eerst op zoek naar een invulling hiervan. 'Belangrijk was dat we ons afvroegen wat onze rol op dit vlak precies is. We gingen op zoek naar een combinatie van zekerheid voor onze klanten en CO2-compensatie en ook een zo zuinig mogelijk wagenpark. We zijn zelf ook actief bezig met het zo duurzaam mogelijk inrichten van ons bedrijf. Zo rijden onze 70 | BAAZ MAGAZINE

accountmanagers elektrisch of hybride daar waar mogelijk. Dat past goed bij hun werkzaamheden. Hierbij wordt goed gekeken naar wat de werknemers echt nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen en hoe zij dat niet alleen zo zuinig mogelijk kunnen doen, maar ook met een groene gedachte.'

KLANTBEHOEFTE VOOROP 'De focus bij het opstellen van een mobiliteitsplan voor klanten komt voort vanuit hun behoefte aan mobiliteit', vertelt Wijnand. Niet ieder bedrijf stelt tenslotte dezelfde eisen aan hun leasewagenpark. Daarnaast zijn er nog veel verschillende opties om duurzaam te rijden. 'Daarom hebben we een drie-

'De Tesla is toch een fantastische ervaring om in te rijden' stappenplan opgesteld. Als eerste kijken we of reizen voor de medewerkers wel echt nodig is. Kunnen bepaalde afspraken niet beter telefonisch of online plaatsvinden? Als tweede kijken we of, als je dan moet reizen, dit niet schoner en duurzamer kan.'

Kan een medewerker bijvoorbeeld met alternatief vervoer naar een klant toe en zo niet, wat voor type duurzaam vervoer zou dan wel goed passen? 'Als je een auto nodig hebt, kies dan voor een schone en zuinige oplossing. Dat hoeft niet altijd een elektrische auto te zijn, een hybride is een prima optie en ook groen gas wordt nog veel onderschat. Bij veel kilometers is een zuinige dieselwagen ook een prima alternatief. Ik was onlangs nog bij een klant waar we elektrische scooters hebben ingezet, omdat het grootste deel van hun klanten


zich relatief dichtbij bevindt. Die scooters leveren een flinke besparing op, ook in tijd. Je staat niet meer in de file en kunt direct voor de deur parkeren, voor die klant is het een ideale oplossing.' De derde stap is compenseren. WagenPlan begon in 2007 als eerste leasemaatschappij met het compenseren van de volledige CO2-uitstoot van auto's die via WagenPlan door het land rijden. 'We weten precies hoeveel er getankt is door de gegevens van de brandstofpas. Op die manier weten we exact hoeveel we moeten compenseren. Dit doen we door te investeren in groene energie-oplossingen. Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld flink geïnvesteerd in een windmolenpark.' Het hele compensatieproces wordt ieder jaar gecontroleerd door een accountantsorganisatie, die bekijken of alle emissies volgens de norm worden gecompenseerd. 'Zo weten onze klanten zeker dat we echt duurzaam bezig zijn. We merken dat klanten zelfs om de resultaten van het rapport vragen, zodat ze aan kunnen tonen dat ze echt een volledig CO2-neutraal wagenpark hebben.'

VOORLICHTEN Toch zijn er ook nog ondernemers met vragen over duurzaam leasen. Is elektrisch rijden bijvoorbeeld wel een geschikte oplossing? Volgens Wijnand is daar een taak weggelegd voor WagenPlan: 'Om ondernemers te laten zien hoe dit werkt in de praktijk, zijn we verschillende projecten gestart. Elektrische auto's zijn de afgelopen jaren een stuk beter geworden en ook de infrastructuur is flink uitgebreid. Elektrisch rijden klinkt natuurlijk hartstikke leuk, maar als je het zelf niet kunt ervaren, kun je er ook niet over meepraten.' Zo is WagenPlan regelmatig op verschillende plekken in het land te vinden met roadshows en klantdagen. 'We willen klanten laten zien wat de mogelijkheden zijn, kijk naar een auto als de Tesla: dat is toch een fantastische ervaring om in te rijden? Door onze ervaring kunnen we klanten ook adviseren over andere zaken, zoals welke laadpalen ze het beste kunnen gebruiken, omdat ze goed werken met

bepaalde automodellen.' Daarnaast zet WagenPlan zich samen met haar partners in om elektrisch rijden steeds beter te maken. 'De range van elektrische wagens blijft een struikelblok, maar er komen interessante innovaties aan die we serieus bekijken. Opladen via inductie kan veel voordelen opleveren. We kijken ook naar alternatieven als zonnepanelen en manieren om de kosten van het onderhoud te drukken.'

GAS IS DUURZAMER DAN JE DENKT Een duurzame optie die nog vaak over het hoofd wordt gezien is rijden op groen gas. 'Dat noemen we ook altijd in presentaties als een heel praktische optie. Het lijkt wel of de overheid alleen inzet op elektrisch rijden, maar groen gas kan veel voordelen bieden. Een van onze klanten is een waterschap, die komen veel op plekken waar niet direct een laadpaal beschikbaar is. Dus hebben we al hun terreinwagens uitgerust met groen gas, een oplossing die perfect bij hun werkzaamheden past.' Ook op het gebied van voorlichting van het personeel is veel winst te behalen. 'Pas een spelelement toe om werknemers te stimuleren om zo zuinig mogelijk te rijden. We hebben hiervoor een 'zuinig rijden programma' opgesteld met allerlei tips. Zo kun je al veel geld besparen door niet aan de snelweg te tanken, maar bij de pomp in de stad of het dorp, dat scheelt je al snel tien cent per liter', weet Wijnand. Ook het brandstofbesparingsprogramma dat WagenPlan samen met Centraal Beheer Achmea opstelde, geeft ondernemers inzicht. 'We laten ze zien wat er maximaal mogelijk is met de auto en hoeveel ze hier nog van afwijken. Vervolgens gaan we verder kijken hoe ondernemers dit kunnen verbeteren. Uiteraard op een manier die ook leuk is, met kleine interactieve testjes die motiverend werken.' Nederland is natuurlijk een relatief klein land, maakt het dan wel verschil om in te zetten op zuinig rijden? 'Dat is deels een voordeel, we zijn als land enorm snel bezig ons wagenpark te vergroenen. Ik denk dat we als Nederland hierin het voortouw moeten nemen. Dat maakt het in onze optiek leuk, interessant en spannend. Het verbeteren van de wereld kan klein beginnen, maar enorme impact hebben, dus beginnen we bij onszelf.'

DUURZAME TIPS

Wat kun je zelf doen om je wagenpark duurzamer te maken? Stimuleer zuinig rijgedrag en informeer je werknemers over zuinig rijden  Kies voor een duurzame oplossing die past bij jouw bedrijf  Gebruik een app die de rijstijl bijhoudt om te kijken hoe je nog zuiniger kunt rijden

'Als Nederland moeten we het voortouw nemen op het gebied van duurzaamheid'

IDEALEASME Wil je meer weten over het idealeasme van WagenPlan? Kijk op idealeasme.nl

BAAZ MAGAZINE | 71


Advertorial Baaz

Boeken

Interessante boeken voor ondernemers met weinig tijd De ene dag lijkt nog sneller voorbij te vliegen dan de ander. En die

to-do-lijst komt ook nooit af. Tijd om een boek te lezen heb je niet. Toch is het belangrijk voor je bedrijf om op de hoogte te blijven van de laatste trends, tips en ontwikkelingen, maar hoe pak je dit aan als je iedere dag een volle agenda hebt? Misschien biedt de boekenreeks '… in 60 minuten' wel de oplossing voor je. We zochten er drie voor je uit. ZET JE ZAAK OP DE KAART IN 60 MINUTEN Wil je meer klanten aantrekken en zijn mensen uit jouw stad of dorp je belangrijkste doelgroep? Maar ontbreekt het je aan kennis en tijd? Dan is het boekje 'Zet je zaak op de kaart in 60 minuten' misschien wel wat voor jou. Ontdek hoe je jezelf online op de kaart zet, zodat jouw klanten je gemakkelijker kunnen vinden. Het boek is geschreven voor iedere ondernemer met veel ambitie, maar met een gebrek aan tijd.

HAYSTACK

Voor meer informatie over deze boeken kijk op www.haystack.nl. Hier vind je ook de rest van de '… in 60 minuten' boekenreeks.

72 | BAAZ MAGAZINE

'Voor veel lokale bedrijven is online marketing een ondergeschoven kindje. Zonde vind ik dat!', schrijft auteur Elja Daae. In het boek staan veel tips, voorbeelden en een checklist hoe jij snel jouw bedrijf online vindbaar kunt maken.

MEER VERKOPEN MET JE WEBSHOP IN 60 MINUTEN Heb je het gevoel dat je met je webshop niet alle kansen benut? Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat klanten meer kopen? En waar haal je nieuwe bezoekers vandaan? Om een succes van je webshop te maken heb je enige basiskennis nodig. In het boek staan veel tips waarmee je je webshop kunt laten groeien. De tips vormen een checklist, zodat je meteen aan de slag kunt. De onderwerpen die behandeld worden, zijn verdeeld in vier thema's: marketing, conversie, techniek en bedrijfsvoering. De tips komen uit de dagelijkse praktijk van de auteurs Roman Markovski en Dennis Vreeke. 'Het starten, beheren en optimaliseren van webshops is ons werk

en alle tips zijn gebaseerd op veelvoorkomende vragen van onze klanten en onze eigen ervaring', aldus het tweetal. Dit boek is interessant voor de startende webshopeigenaar, maar ook voor de ervaren webwinkelier. Vandaag in actie komen, betekent morgen meer verkopen.

Auteur: Elja Daae ISBN: 9789461261069 Prijs: €12,50 Uitgeverij: Haystack

SOCIALE MEDIA STRATEGIE IN 60 MINUTEN Social media zijn tegenwoordig niet meer weg te denken. In dit 60-minutenboek legt auteur Jarno Duursma uit hoe je een goede sociale media strategie voor je bedrijf maakt. Hij vertelt niet hoe je een tweet moet versturen of hoe je een advertentie op Facebook aanmaakt. Je hebt dus enige basiskennis nodig. 'Als lezer kun je de uitleg per hoofdstuk direct vertalen naar de praktijk van je eigen bedrijf en daarmee een eigen plan van aanpak bedenken', zo schrijft Jarno in zijn boek. Wil je sociale media serieus, succesvol en slim inzetten voor je bedrijf? Dan is dit boek een aanrader.

Auteur: Roman Markovski en Dennis Vreeke ISBN: 9789461261090 Prijs: €12,50 Uitgeverij: Haystack

Auteur: Jarno Duursma ISBN: 9789461260604 Prijs: €12,50 Uitgeverij: Haystack


A DÈ AFRIK T! IS L IA C SPE

SAFARI IN AFRIKA?

Tanzania . Kenia Madagaskar . Seychellen Mauritius . Zuid-Afrika Oeganda . Zimbabwe Namibië . Mozambique Zambia . Botswana

Ruim 100 inspiratiereizen vindt u op www.jambo.nl en in onze brochure of bel met onze Afrika specialisten op 020-2012740 voor een reis op maat. De mogelijkheden zijn eindeloos, privé reizen geheel conform uw wensen!

Al 29 jaar dé specialist Rusland • Mongolië • China • Georgië • Armenië Oekraïne • Polen • Baltische landen • Finland

Vraag de gratis brochure aan!

Maatwerkreizen • Groepsreizen • Individuele reizen Cultuurreizen • City-trips • Riviercruises • Trans Siberië Express Fly & drives • Combinatiereizen door meerdere landen

Rusland Mongolië China Georgië Armenië Oekraïne Polen Baltische landen

telefoon: 020 – 2012777 | e-mail: info@bolsjoj.nl | internet: www.bolsjoj.nl Postbus 12232 | 1100 AE Amsterdam | telefoon: 020 – 2012777 internet: www.bolsjoj. nl | e-mail: info@bolsjoj. nl

Finland

2015


Baaz

Ethics

De windmolenmaffia en andere indianenverhalen Stel, je hebt een veredelingsbedrijf in de tuinbouw in het noorden

van Nederland. Daar waar het altijd waait. En wind is geld. Daar weten ze in Friesland alles van. Al jaren kent Friesland een bloeiende toeristenindustrie van zeilers. De Friezen vechten momenteel als Greate Pier tegen de komst van tientallen windturbines. Windturbines betekenen horizonvervuiling, geluidsoverlast en slagschaduw. De horizonvervuiling is een aantasting van het landschap en dient te worden beschouwd als een industrialisering van het landschap.

BUSINESS CARD

Naam Koos Hoogland Leeftijd 67
 Functie Directeur Hoogland C.S., fiscale en juridische adviseurs o.z., directeur Stichting Hoogland Custodes, business ethics / integriteitszorg
 Opleiding Nederlands recht, Rijksuniversiteit Groningen Belangrijkste skills/ vaardigheden Kent de schoonheid van wetten, maar werkt liever met mensen Locatie Deventer
 Website www.hooglandcs.nl
 info@hooglandcs.nl Als directeur en eigenaar van Hoogland C.S. fiscale en juridische adviseurs en directeur van de stichting Hoogland Custodes te Deventer, heeft Koos Hoogland jarenlange ervaring in het oplossen van vastgoedpuzzels, juridische procedures en het leveren van advies. Daarnaast houdt hij zich graag bezig met bedrijfsethiek. Elke editie bespreekt Koos een casus die hij tegenkwam.

74 | BAAZ MAGAZINE

egenwoordig zijn windturbines honderd meter hoog en de verwachting is dat ze in de toekomst gemiddeld een ashoogte hebben van 150 tot 200 meter. Daarbij komen dan nog de wieken. Op 31 oktober 2006 brandde een windmolen bij het Friese Heerenveen volledig af en bij een brand op 29 oktober 2013 kwamen twee monteurs om het leven. In 2008 brak een wiek af bij Oudkarspel en in 2009 bij Lelystad. Als er zo'n mastodont in je achtertuin gepland wordt, mag je daar toch wel even over nadenken. Maar daar denken ze bij de windmolenmaffia heel anders over.

GEEN GEHOOR Terug naar het tuinbouw veredelingsbedrijf. Het strijdt al jaren

tevergeefs tegen de realisering van een windpark van 106 windturbines, die de omgeving onleefbaar maken. Kassen zijn van glas, hierbij heeft slagschaduw volledig vrij spel. Het personeel heeft hier hinder van. Goed werkgeverschap houdt in dat er zorg moet worden gedragen voor een veilige en gezonde werkomgeving; de ondernemer is hiervoor verantwoordelijk en aansprakelijk. Het werk bestaat uit langdurige handmatige arbeid in de kas en op het land, zoals gewasverzorging, selectie- en oogstwerkzaamheden. Vooral bij selectiewerkzaamheden is slagschaduw uitermate hinderlijk. Dit is nauwkeurig werk waarbij elk plantje moet worden beoordeeld, in het bijzonder bij bloembollen. Bij bloembollen wordt in veel gevallen geselecteerd op de stamper van de


Chief Seattle

Voor wie zich wil laten inspireren door de ontroerende rede van Chief Seattle verwijs ik naar het mooie YouTube-filmpje van Chatana

bloem, deze is alleen zichtbaar bij zonnige periodes waarbij de bloem volledig open staat. Als het selecteren niet goed uitgevoerd kan worden, bestaat er een risico op declassering of zelfs afkeuring van het gewas, wat enorme financiële consequenties met zich meebrengt. Het bedrijf vindt geen gehoor bij overheid en energiebedrijven. Over de gezondheidsrisico's van windmolenparken lopen de meningen sterk uiteen. Maar dat is niets nieuws. Heel lang kijkt de overheid weg bij de gezondheidsrisico's van roken, asbest, GSM-masten, hoogspanningsleidingen, aard(gas)bevingen en het gebruik van giftige verf bij defensie. De overheid wil gezondheidsrisico's bij schade niet laten meewegen, omdat dit geen factoren van 'ruimtelijke' aard zijn die bij het beoordelen van planschade-aanspraken kunnen worden meegenomen.

JE RECHT HALEN Deze maffiapraktijken waarbij de overheid, als er grote economische belangen in het spel zijn, het individuele belang van haar burgers negeert, komen wereldwijd voor. Ik denk daarbij aan de Nigeriaanse olievelden, waar het leven van de Ogonis onmogelijk wordt gemaakt om Shell in de gelegenheid te stellen olie te boren, de Chinese burgers die zonder enige vergoeding moeten verkassen, omdat ter plaatse een nieuwe stad moet worden gebouwd en de indianen in ZuidAmerika die zonder pardon worden verjaagd uit de voor de sojateelt gekapte tropische regenwouden.

In Nederland zijn er dan wel schadevergoedingsregels voor planschade en nadeelcompensatie, maar deze zijn, vanwege de zwakke rechts- en bewijspositie van de burger tegenover een veel sterkere overheid, even moeilijk bereikbaar als geldelijke compensaties in de derde wereldlanden. Zeker nu de verhoogde griffierechten de toegang tot de rechterlijke macht minder bereikbaar hebben gemaakt. Ik procedeer al jaren tegen aantastingen door infrastructuur, windturbines en hoogspanningsleidingen, allemaal zaken die mensen op eigen terrein uit het veld slaan en vaak ontheemd en ontredderd achterlaten.

Er is eigenlijk niets veranderd sedert 1854 toen Gouveneur Stevens (USA) op rondreis was langs de verschillende indianenstammen die moesten verhuizen naar reservaten. Chief Seattle hield bij die gelegenheid een indrukwekkend betoog dat meer dan 160 jaar later nog onverminderd van belang FEITJES Een ander voorbeeld van een is: 'Hoe kun je de lucht wegduikende overheid zijn bezitten?' Helaas kan ik in de honderden aardbevingen die zich sinds 1986 in deze column niet de hele Groningen en Drenthe hebben rede citeren. voorgedaan door de aardgaswinning: op 24 oktober 1983 bij Loppersum (3,0 op de schaal van Richter); oktober 2006 in Westeremden (3,5 op de schaal van Richter); op 30 oktober 2008 met een sterkte van 3,2. Op 16 augustus 2012 lag het epicentrum bij Huizinge. Het EMSC meldde aanvankelijk 4,1 op de schaal van Richter, maar zwakte dat later af naar 3,7. Pas in 2013 werd, na het uitkomen van een rapport van de dienst Staatstoezicht op de Mijnen, erkend dat niet uitgesloten kon worden dat zich zelfs aardbevingen met een magnitude tot 5 op de schaal van Richter zouden kunnen voordoen. De aardbevingen in NoordoostGroningen veroorzaken veel menselijk leed (onzekerheid, angst, stress) en veel schade aan onroerende zaken. De doorgaans zo nuchtere Groningers zijn eindelijk een heftige maatschappelijke en politieke discussie gestart. Op 12 februari 2015 draaiden zij symbolisch de gaskraan dicht op het Binnenhof in Den Haag.

Vandaag de dag komen we nog steeds dezelfde drang naar bezit en aanzien tegen die ten koste gaat van de minder sterken in onze samenleving en het milieu. Het is de neokapitalistische zucht naar groei, geld en macht en onderlinge verwevenheid tussen overheden, industriële- en financiële conglomeraten, die hiervan de oorzaak is. Winst gaat voor ethiek. Maar tegen welke prijs? Het wordt de hoogste tijd dat alle stakeholders serieus worden genomen.

CHIEF SEATTLE 'Het grote opperhoofd in Washington heeft gesproken: hij wenst ons land te kopen. We zullen over uw aanbod beraadslagen, want we weten dat als wij ons land niet verkopen de blanke man met zijn geweren komt en het in bezit neemt. Hoe kun je de lucht, de warmte van het land kopen of verkopen? Dat is voor ons moeilijk te bedenken. Als wij de prikkeling van het water niet kunnen bezitten, hoe kunt u het van ons kopen? Elk stuk van dit land is heilig voor mijn volk. Iedere spar, die glanst in de zon, elk zandstrand, elke nevel in de donkere bossen, elke open plaats, elke zoemende bij is heilig in de gedachten en herinnering van mijn volk. Het sap, dat in de boom opstijgt, draagt de herinnering van de rode man. Een dode blanke man vergeet het land van zijn geboorte als hij zijn tocht naar de sterren begint. Wij zijn een deel van de aarde en de aarde is een deel van ons. Weldra zult u het land overspoelen, zoals de rivier na een plotselinge regen zich door de kloof stort. Maar mijn volk en ik zijn het aflopend getij. Wij zullen uw aanbod ons land te kopen, dus overwegen. Maar het zal niet gemakkelijk zijn. Want dit is ons heilig. Wij weten dat de blanke man onze manier niet begrijpt. Voor hem is het ene stuk grond gelijk aan het andere. Hij is een vreemde, die in de nacht komt en van het land neemt wat hij nodig heeft. Hij behandelt zijn moeder, de aarde en zijn broeder, de lucht als koopwaar, die hij kan uitbuiten en weer verkopen als goedkope kralen. Zijn honger zal de aarde kaal vreten en slechts een woestijn achterlaten. Ik begrijp het niet. Onze wegen zijn anders dan de uwe.'

'Winst gaat voor ethiek. Maar tegen welke prijs?' BAAZ MAGAZINE | 75


Baaz

Baaz zoekt uit

GASTEXPERT

Janine Bauer Arbeidsrechtspecialist Janine Bauer is medeoprichter en eigenaar van het Arbeidsrechtkantoor. Samen met Margit Eijsenga en Ronald FrommĂŠ staan zij werkgevers en werknemers bij in geval van arbeidsrechtelijke kwesties, waaronder kwesties die betrekking hebben op misdragingen op social media.

Werk(loos) door social media Ook binnen het arbeidsrecht wordt de rol van internet steeds

groter. Het zal niemand verbazen dat de zoektocht naar geschikte sollicitanten vrijwel alleen nog online plaatsvindt, dat sollicitatiegesprekken steeds vaker via Skype worden gevoerd en dat in een antecedentenonderzoek steevast een Facebook-account van een kandidaat wordt meegenomen. TEKST JANINE BAUER

at internet en dan met name social media een steeds grote rol gaan spelen bij het ontslag van werknemers, daar zal niet iedereen vaak bij stilstaan. Toch leveren social media zeer interessante ontslagzaken op en ook stof tot nadenken.

HET VERHAAL VAN MISS NETHERLANDS OP DE ICAFDELING Zo heeft de kantonrechter (Rechtbank Zeeland - West-Brabant) de arbeidsovereenkomst van een 54-jarige ic-verpleegkundige na 35 jaar goed functioneren ontbonden zonder enige vergoeding, nadat de dochter van de ic-verpleegkundige foto's op Facebook had geplaatst. De dochter van de ic-verpleegkundige was Miss Netherlands en wilde haar portfolio uitbreiden met een item over de gezondheidszorg in Nederland, met het oog op de Miss International verkiezingen die er aan kwamen. De ic-verpleegkundige had tijdens een nachtdienst haar dochter meegenomen naar het ziekenhuis en enkele foto's van haar gemaakt. Op de foto's droeg de dochter het witte uniformjasje van haar moeder, een mondkapje, handschoenen en een mutsje. Tevens waren op enkele foto's medische apparaten zichtbaar met daarop patiĂŤntengegevens, zoals bloeddruk en hartslag. 76 | BAAZ MAGAZINE

De dochter plaatste deze foto's vervolgens op Facebook en nadat de leidinggevende van de icverpleegkundige deze foto's zag, is de ic-verpleegkundige op nonactief gesteld en vervolgens op staande voet ontslagen. De kantonrechter oordeelde echter dat er geen sprake was van een dringende reden en dat het ontslag op staande voet derhalve niet standhield. Het feit dat de ic-verpleegkundige al ruim 35 jaar in dienst was en altijd goed had gefunctioneerd speelde een rol bij de afweging van de kantonrechter. Toch ging de kantonrechter wel over tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst wegens een onherstelbare vertrouwensbreuk. Immers, de ic-verpleegkundige had in strijd gehandeld met diverse voorschriften en protocollen. Omdat de ic-verpleegkundige verwijtbaar had gehandeld, oordeelde de kantonrechter dat de vertrouwensbreuk haar in overwegende mate kon worden verweten en werd aan haar geen vergoeding toegekend.

HET VERHAAL VAN DE OPGEFOKTE BLOKKER-MEDEWERKER Even daarvoor oordeelde een andere kantonrechter (Rechtbank Arnhem) dat wel sprake was van de zogenaamde dringende reden. In deze zaak betrof het een werknemer van Blokker die zijn leidinggevende om een voorschot

had verzocht en welk verzoek niet gehonoreerd werd. Dit was voor de werknemer reden om zich op Facebook negatief uit te laten over zijn werkgever. Hij plaatste het volgende bericht: 'blokker, wat een hoerebedrijf spijt dak er ben gaan werken en die mensen ook d er werken vooral me teamleider wat een gore achter de ellebogen nijmegseple nep wout je ken aan die kkstreken van hem wel merken dat hij uit nijmegen ko en wout uis geweest de hoerestumperd ooit komt mijn dag en geloof me dan st ze te janken kkhomo,s.' Dit was voor Blokker reden om de kantonrechter te verzoeken om de arbeidsovereenkomst te ontbinden zonder vergoeding. De kantonrechter wees dit verzoek toe. Naar het oordeel van de kantonrechter heeft de werknemer met zijn bericht op Facebook zowel zijn leidinggevende als zijn werkgever op grove wijze beledigd en heeft hij gehandeld in strijd met de verplichting om zich als goed werknemer te gedragen.

WORD LID VAN MIJN NETWERK OP LINKEDIN Ook het doen van meldingen op LinkedIn en het versturen dan wel accepteren van LinkedIn-uitnodigingen is meer dan eens aanleiding geweest om de rechter de vraag voor te leggen of er sprake was van een schending van het overeengekomen relatiebeding. Enkele jaren geleden oordeelde


GRENZEN STELLEN

De enorme toename van arbeidsrechterlijke procedures waarin social media een rol spelen, bevestigt dat veel werknemers zich niet bewust zijn van het effect van het plaatsen van een simpel Facebook-bericht of het versturen van een LinkedInuitnodiging én de eventuele consequenties daarvan. Daartegenover staat dat werkgevers imagoschade en verlies van klanten vrezen en daardoor steeds vaker hard optreden tegen misdragingen op social media.

een kantonrechter (Rechtbank Arnhem) dat een ex-werknemer het overeengekomen relatiebeding had geschonden door een relatie van zijn voormalige werkgever aan zijn LinkedIn-netwerk toe te voegen. In het relatiebeding stond dat het de (ex-)werknemer verboden was om tot een jaar na beëindiging van de arbeidsovereenkomst 'als particulier, als zelfstandig ondernemer, als werknemer in dienst van derden of in welke hoedanigheid dan ook, direct of indirect, rechtstreeks of zijdelings contact te hebben of te onderhouden, één en ander in de ruimste zin des woords.' De kantonrechter legde de ex-werknemer een boete op van tienduizend euro wegens het overtreden van het relatiebeding. Dit was destijds de eerste uitspraak waarin werd geoordeeld dat sprake was van schending van het relatiebeding door het toevoegen van een relatie van de (voormalige) werkgever aan een LinkedIn-netwerk. Daarna volgden er meer. Zo ook in Groningen. De kantonrechter diende de vraag te beantwoorden of een werknemer die via LinkedIn een aantal relaties een wervend bericht had gestuurd gehandeld had in strijd met het relatiebeding. De tekst van het bericht luidde: 'Ik ben verheugd jullie te kunnen melden dat ik per [datum] in dienst treedt bij [naam] te [plaatsnaam]. Eindelijk een werkgever die weet hoe

het werkt in assurantieland. Alleen maar bedrijfsmatige klanten, goede binnendienst en vooral weer plezier in je werk en minstens zo belangrijk, een financieel solide bedrijf. Ik hou jullie op de hoogte van mijn nieuwe mobiele nummer en e-mailadres. Tijdelijk te bereiken op (…).' De kantonrechter oordeelde dat het versturen van dergelijke berichten via een medium als LinkedIn aan te merken was als 'benaderen' in de zin van het relatiebeding, juist omdat LinkedIn gericht is op zakelijke contacten en dat uit de inhoud van het bericht bleek dat geen sprake was van een bericht met een privékarakter. De kantonrechter veroordeelde de werknemer tot betaling van de gevorderde boete van 75 duizend euro. Echter, de werknemer was het niet eens met deze uitspraak en ging in hoger beroep. Het Hof (Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden) oordeelde dat de werknemer de boete toch niet hoefde te betalen. Het Hof overwoog dat het relatiebeding de werknemer verbood om potentiële relaties te benaderen na het eindigen van de arbeidsovereenkomst. Echter, de werknemer had het bericht tijdens de opzegtermijn via LinkedIn verstuurd en het relatiebeding zag niet op deze periode aangezien de arbeidsovereenkomst toen nog niet geëindigd was.

Hoewel over het algemeen wordt aangenomen dat 'wat offline geldt, ook online moet gelden', is het raadzaam om vanaf het moment van indiensttreding duidelijkheid te verschaffen over de grenzen die binnen het bedrijf gesteld worden aan het gebruik van social media. Gedacht kan worden aan het opstellen van een social media-protocol, maar met het benoemen van deze grenzen op het gebied van social media in de arbeidsovereenkomst (en vergeet daarbij niet het relatiebeding) is een stap in de goede richting. Hetzelfde geldt voor de vaststellingsovereenkomst. Komen werkgever en werknemer overeen om uit elkaar te gaan, kom dan ook overeen wat van elkaar verwacht wordt op het gebied van uitlatingen op social media en het benaderen van relaties via social media.

BAAZ MAGAZINE | 77


333 TRAVEL.NL DE INDIVIDUELE VERRE REIZEN SPECIALIST

THAILAND

Genieten in Oosterse sferen Een waar paradijs voor golfers, strand, shoppers, cultuuren natuurliefhebbers. Met 333TRAVEL kunt u elke reis op maat naar Thailand samenstellen. Wij bieden uitstekende kwaliteit en service. De Nederlandse reizigers hebben via de Zoover awards 333TRAVEL beoordeeld als ‘Beste en ‘Populairste Verre reizen specialist van Nederland.

Privé rondreizen Thailand Op 333TRAVEL.nl vindt u het uitgebreide aanbod privé rondreizen naar Thailand met middenklasse en deluxe hotels. Executive hotels (5 sterren) kunt u op aanvraag bij ons boeken. 333TRAVEL heeft een eigen Nederlands kantoor in Bangkok. We bieden complete 14 of meerdaagse deluxe privé rondreizen inclusief vluchten vanaf € 1499,- per persoon.

Liever een andere bestemming? 333TRAVEL biedt ook: Indonesië/Bali, Maleisië, China, Sri Lanka, Malediven, Myanmar, Vietnam, India, Nepal, Cambodja, Laos, Singapore, Dubai, USA, Australië en Nieuw-Zeeland

Vraag uw ideale Thailand maatwerk reis aan. Of kies een van onze andere mooie landen. Vraag via 333TRAVEL.nl een GRATIS offerte aan of bel 0348 - 44 19 51 met onze landenspecialisten

Meer info: www.333TRAVEL.nl Mail: info@333TRAVEL.nl Telefoon: 0348 44 19 51


Baaz

Stijlgids

BAAZ. STIJLGIDS HOGE HAKKEN

Wees als vrouw niet bang om hoge hakken te dragen tijdens werkuren. Het staat vrouwelijk en professioneel. Durf eens voor een opvallende schoen te gaan, want op de werkvloer hoef je er niet als een grijze muis uit te zien!

OPVALLEND DE WERKVLOER OP

Deze lente mag je gezien worden. Van opvallende, felle kleuren tot pasteltinten en van mooie prints tot een schattig bloemendessin. Jammer genoeg is deze trend niet helemaal geschikt voor op de werkvloer. Of toch wel? Trek kleurrijke schoenen aan en je steelt de show. Houd je outfit rustig en laat je eyecatchers al het werk doen. Succes verzekerd!

Carvela

€ 168,91

CAFèNOIR

€ 139,95

Högl

€ 169,95

Invito

€ 79,99

Steve Madden

€ 89,95

KLEUR EN MOTIEF

TEKST JONI HENDRIX

Een veterschoen hoeft niet saai en zakelijk te zijn. Zwarte en bruine schoenen doen het altijd goed, maar ga ook eens voor iets meer kleur. Bij een zwart of grijs pak past een kleurrijke schoen prima. Zolang je de rest rustig houdt, mogen je schoenen zeker opvallen. Niets voor jou? Ga dan bijvoorbeeld voor een rustig donker motief.

Moma

Floris van Bommel

€ 275,00

€ 239,90

Clarks

€ 139,99 BOSS

€ 199,95

MARK MC NAIRY

€ 279,00

BAAZ MAGAZINE | 79


Baaz

Evenementen

Evenementenkalender Jaarlijks worden er veel interessante evenementen voor ondernemers georganiseerd. Welke evenementen mag jij de komende maanden absoluut niet missen? Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet. APRIL // EEN EIGEN BEDRIJF STARTEN Wanneer: 2 april van 14.00 tot 17.00 uur Waar: Amsterdam, Arnhem en Groningen

De Kamer van Koophandel organiseert iedere maand een aantal keren de bijeenkomst 'Een eigen bedrijf starten'. Tijdens de bijeenkomst krijg je onder meer inzicht in eigenschappen van een ondernemer, tips voor marketing en marktonderzoek, uitleg over financiën, belastingen en begrotingen, en informatie over rechtsvormen. Kijk op www.kvk.nl/ bijeenkomsten/een-eigen-bedrijfstarten/ wanneer de bijeenkomst bij jou in de buurt wordt georganiseerd.

// DAY@THECAMPUS

Wanneer: 7 april van 9.00 tot 18.00 uur Waar: ECE Campus, Rotterdam Op deze dag kan er gewerkt worden op de ECE Campus. Daarnaast is er de gelegenheid om naar een gastspreker te komen, deel te nemen aan de Symbid Kick Off en bij BDO langs te lopen. Benieuwd naar belangrijke juridische zaken die

MEI // DAY@THECAMPUS

Wanneer: 5 mei van 9.00 tot 18.00 uur Waar: ECE Campus, Rotterdam Op deze dag kan er gewerkt worden op de ECE Campus. Daarnaast is er de gelegenheid om naar een gastspreker te komen, deel te nemen aan de Symbid Kick Off en bij BDO langs te lopen voor vragen en advies.

// CROWDFUNDING DAY

Wanneer: 12 mei Waar: Congrescentrum Amsterdam ArenA Tijdens Crowdfunding Day doe je de nieuwste kennis over crowdfunding op via lezingen van

80 | BAAZ MAGAZINE

van belang zijn voor ondernemers en investeerders? Kom dan naar de gastspreker om 13.30 uur.

// ADS 3.0 MAAK KENNIS MET DE WERELD VAN FACEBOOK MARKETING

Wanneer: 8 april van 14.00 uur tot 17.00 uur en aansluitend een borrel Waar: Igluu, Louis Couperusplein 2, Den Haag Entreeprijs: € 149,-. De entreeprijs wordt volledig ingezet voor een complete Facebook-campagne! In het tijdperk van marketing 3.0 speelt online adverteren een grote rol. In dit seminar luister je naar succesverhalen op Facebook van een social media expert, laat Fanbooster (Facebook Marketing Partner) je zien wat de impact is van Facebook advertising en plannen zij direct jouw Facebook campagne in. Deze bestaat uit de opmaak en design van jouw gewenste advertenties, advertentietegoed van honderd euro een landingspagina (Facebook-app) en een Facebookadvies vanuit de advertentieanalyse. Aanmelden voor 5 april via hella@ obmn.nl

// STARTUP WEEKEND EINDHOVEN

Wanneer: 10 tot en met 12 april Waar: Eindhoven Startup Weekend Eindhoven is een vooraanstaande wetenschappers. Je leert ook de praktische kant kennen door inspirerende cases gepresenteerd door ondernemers. Na het evenement ben je op de hoogte van recente ontwikkelingen op het gebied van crowdfunding.

// SOCIAL DRINK

Wanneer: 15 mei van 17.00 tot 19.00 uur Waar: ECE Campus, Rotterdam Sluit een drukke week af met een Social Drink op de ECE Campus. Het is tevens een goede gelegenheid om andere ondernemers te ontmoeten

// CROSS MEDIA CONGRES Wanneer: 20 mei Waar: Compagnietheater, Amsterdam

Het Cross Media Congres is een platform voor kennisdelen

54 uur durend marathon-evenement dat Eindhovense designers, ontwikkelaars, ondernemers en deskundigen uit alle branches bij elkaar brengt om samen iets te produceren. De deelnemers gaan drie dagen lang onder meer aan de slag met het maken van een businessmodel en het ontwerpen van hun product of dienst. Aan het einde van het weekend vinden de presentaties van de producten en diensten plaats.

// JONG ONDERNEMEN MARKTDAG

Wanneer: 10 april van 10.00 tot 16.00 uur Waar: De Markt, Middelburg Wanneer: 11 april van 10.00 tot 16.00 uur Waar: Winkelcentrum De Weiert, Emmen Honderden student companies zetten op deze marktdagen hun bedrijf en/of product in de markt. Deelnemers komen van uiteenlopende opleidingen binnen mbo's en hbo's. Deze marktdag is een initiatief van Jong Ondernemen.

// WEEK VAN DE ONDERNEMER Wanneer: 14 tot en met 16 april Waar: Utrecht

De Week van de Ondernemer is hét evenement voor ondernemers die en netwerken op het hoogste niveau. Enkele sprekers tijdens het evenement zijn: Geert-Jan van der Snoek (TMG), Peter de Mönnink (Sanoma/ SBS) en Roel Welsing (Triodos Bank). Ook worden er deze dag de Cross Media Awards 2015 uitgereikt en Dutch Startup Awards wordt officieel gelanceerd.

// TEDXAMSTERDAMWOMEN Wanneer: 29 mei Waar: Amsterdam

Al vijf jaar biedt TEDxAmsterdamWomen een podium aan inspirerende en succesvolle vrouwen. Dit jaar is dat podium ook voor vrouwen met een geweldig idee voor de maakindustrie. TEDxAmsterdamWomen reikt tijdens het evenement de Startup Award uit aan het kansrijkste idee van een ondernemende Nederlandse vrouw.

zich focussen op de toekomst van hun bedrijf. Het thema van dit jaar is Futureproof Ondernemen. Het evenement biedt ondernemers volop inspiratie met tips van topcoaches, ervaringen van succesvolle ondernemers, demonstraties, powerconsults en meer.

// ROCKSTART ANSWERS ROTTERDAM

Wanneer: 23 april van 08.00 tot 10.30 uur Waar: ECE Campus, Rotterdam Vijf ondernemers zullen gedurende deze ochtend een pitch houden waarna zij vragen en feedback ontvangen van veertig experts.

// THE NEXT WEB CONFERENCE

Wanneer: 23 en 24 april Waar: Westergasfabriek, Amsterdam The Next Web Conference is dé internationale conferentie over innovatie, technologie, mobile en online ontwikkelingen. Vertegenwoordigers van leidende internet- en technologie bedrijven, influencers, deelnemers en startups uit de hele wereld zijn aanwezig tijdens het tweedaagse evenement. Enkele sprekers zijn: Werner Vogels (Amazon.com), Neelie Kroes en David Allen (auteur Getting Things Done).

MIX & MATCH MONDAY

Iedere derde maandag van de maand organiseert de Kamer van Koophandel Mix & Match Monday @KvK. Tijdens deze bijeenkomst staat steeds een nieuwe sector in de spotlight. De KvK organiseert deze bijeenkomsten in Eindhoven en Amsterdam. De aankomende data zijn: 20 april Amsterdam, Onderzoek en Kennis Eindhoven, Agrofood 18 mei Amsterdam, Retail | Eindhoven, Zorg


Baaz

Jong Ondernemen

'Jong Ondernemen heeft de basis voor ons bedrijf gelegd' Na het Student Company project van Jong Ondernemen wisten Daniël van Iwaarden en Huibert Goedegebure het zeker: 'Wij worden ondernemer.' Ze besloten door te starten met hun studentenbedrijf Trainews. TEKST JONI HENDRIX

Tijdens hun mbo-opleiding Junior Accountmanager kwamen Daniël en Huibert in aanraking met Jong Ondernemen. Ze kregen in hun tweede studiejaar de kans om met een aantal studenten een eigen bedrijf te starten. Dit leek het tweetal een leuke uitdaging en zodoende schreven ze zich in september 2010 met een groep van zeven studenten in voor het Student Company project. 'Na een brainstormsessie van drie maanden hadden we eindelijk een bedrijf, namelijk Trainews', begint Daniël. 'Wij zagen om ons heen het probleem dat studenten moeilijk aan een stageplaats konden komen en dat bedrijven moeilijk een stagiair konden vinden. Daarom besloten we om voor dit probleem een oplossing te bedenken. We ontwikkelden een stageplatform voor de provincie Zeeland, want daar waren we gevestigd. Door middel van dit platform konden studenten en bedrijven elkaar bereiken.' De zeven studenten gaven onder meer een stagekrant genaamd Trainewspaper uit.

DOORSTARTEN Daniël en Huibert beleefden veel plezier aan het opzetten van hun studentenbedrijf. Toen ze na het project van tien maanden de mogelijkheid kregen om met het bedrijf door te gaan, hoefden ze geen seconde na te denken. 'Ondernemerschap lag ons allebei erg goed. De andere studenten hadden niet de ambitie

Huibert Goedegebure (21) en Daniël van Iwaarden (21) Bedrijf Trainews Functie Oprichters en eigenaren Sinds September 2011 Website www.trainews.nl

om met het bedrijf door te gaan, vermarkten van onze diensten', maar wij wel. Wij wilden graag legt Daniël enthousiast uit. 'We uitgever worden. Zodoende zijn hebben een webshop, Verspreiden. we met Trainews doorgestart.' Ze com. De webshop is ook een schreven zich in september 2011 onderdeel van ons bedrijf, maar in bij de Kamer van Koophandel. niet veel mensen weten dat. Via Eerst wilden Daniël en Huibert Verspreiden.com kan een bedrijf doorgaan met het stageplatform, bijvoorbeeld folders door ons laten maar daar stapten ze snel drukken en laten verspreiden. Je vanaf. 'Het verdienmodel was te kunt ook gemakkelijk je doelgroep moeilijk. We konden niet genoeg en verspreidingsgebied selecteren. geld uit stagevacatures voor in Wij beschikken namelijk over heel onze krant verdienen. We kozen veel data. Deze markt is erg groot ervoor om een carrièreplatform en daarom willen we ons daar in te ontwikkelen, de toekomst meer maar ook dat bleek mee bezig gaan niet winstgevend houden.' genoeg. Na een JONG ONDERNEMEN tijdje besloten we BASIS GELEGD Ondernemen leer je door het te doen! Bovendien om gewoon uitgever Zonder Jong moet je eraan geroken te worden. Dus het Ondernemen had hebben om te weten heeft nu niets meer het bedrijf Trainews hoe het voelt. Stichting Jong Ondernemen met carrière of stage waarschijnlijk niet inspireert en stimuleert te maken.' Het bedrijf bestaan, vertelt jongeren in Nederland te bouwen aan een bestaat inmiddels Daniël. 'Jong ondernemende toekomst. uit vijf personen en Ondernemen heeft Dat doen ze via praktijken ervaringsgerichte Trainews geeft onder de basis voor ons programma's voor meer De Scheldepost, bedrijf gelegd. De basisonderwijs, voortgezet Woonmagazine stichting heeft onderwijs, mbo, hbo en universiteit. Hun kracht? Zeeland, Girls Future ervoor gezorgd dat Netwerken, verbinden en en Wereld op Wielen we de mogelijkheid organiseren. Zo bieden ze jongeren een unieke uit. kregen om succesvol ondernemerschapservaring te worden. Het die levens verandert. De TOEKOMSTPLANNEN is grappig om te levens van deze starters zijn ook veranderd door Over de toekomst bedenken dat de programma's van hebben de twee Trainews gewoon op Jong Ondernemen. Lees hun verhalen en raak ambitieuze school is ontstaan. geïnspireerd! Meebouwen ondernemers al We zijn nog steeds aan een ondernemende toekomst? Kijk op www. goed nagedacht. blij dat we aan het jongondernemen.nl en word 'We willen ons meer programma hebben begeleider of sponsor. richten op het online deelgenomen.' BAAZ MAGAZINE | 81


#100

Beam is voorzien van fitting en is daarom ook als lamp te plaatsen

Je kunt Beam gemakkelijk programmeren op een simpele 'if this then that'-manier om bijvoorbeeld op een bepaald tijdstip te starten met projecteren

BAAZ #100

De lampen in Beam gaan ruim tienduizend uur mee

Beam kent geen opwarmtijd en staat binnen een seconde aan Beam werd gelanceerd via crowdfundingsite Kickstarter en was binnen een dag al een kwart van het streefbedrag van 200 duizend dollar voorbij Dankzij ingebouwde wifi, opslag en het compacte formaat is het een perfect mobiel presentatiemiddel Het apparaat draait op Android. Je kunt er ook apps op installeren

Het is mogelijk om Beam te programmeren zodat deze op een bepaalde tijd aangaat en projecteert wat jij wilt

Je kunt er elk device aan hangen, van smartphone tot laptop tot bluetoothspeakers

Beam Kickstarter staat vol met producten die iets simpels toevoegen aan wat er al is, maar hiermee wel meteen een deur aan mogelijkheden openen. Beam is een dergelijk product. In feite een projector, maar stiekem nog veel meer. Met Beam verander je elk oppervlak in een scherm waarop je kunt projecteren. Het is een led-projector met een eigen processor aan boord. Je hebt 8GB aan opslag tot je beschikking en Beam heeft ook ingebouwde speakers. Met andere woorden, het is een projector waar je elk device, zoals je laptop, smartphone of tablet, aan kunt verbinden. 82 | BAAZ MAGAZINE


Baaz 1.2015  

www.baaz.nl