Page 1

14

Mad & Vin Juleøl

FREDAG DEN 2. NOVEMBER 2018

Mørk som den farlige nat:

Brunsviger, lakridskonfekt og ristet malt i næsen Med mindst 300 forskellige fl asker på markedet er det svært at bevare overblikket i trængslen af juleøl. Jyllands-Posten hjælper dig på vej og anmelder 20 af julens øl. CHRISTIAN ANDERSEN

D

et er tæt på umuligt at få øje på alle juleøllene for bare snebajere. Tuborgs ikoniske J-dags-øl og julebryg fra 1981 sidder på 32 pct. af markedet for juleøl. Men faktisk er der mindst 300 forskellige juleøl at vælge imellem. Ifølge traditionen er en dansk juleøl fra bryggerierne en mørk, sødlig, krydret og stærk bock øl. Men i dag er en juleøl blot en øl, som bryggeren har valgt at kalde en juleøl. Dog er den ofte stærk, krydret og sød. Samtidig er der i opskriften ofte taget hensyn til, at øllet skal svinge sammen med julemaden, f.eks. Düsseldorf Weihnacht fra Nørrebro Bryghus og A Nutty Ale fra Jacobsen. Hos danskerne er jul og øl et uadskilleligt par. Det har bryggerierne for længst regnet ud. Ølfl okke kommer vrimlende, og år for år bliver der fl ere og fl ere forskellige juleøl at vælge imellem. Svaneke Bryghus lancerer således syv forskellige juleøl, herunder en glutenfri og en alkoholfri. På Thisted Bryghus er de endnu mere glade for julen. Med hele 11 forskellige juleøl har bryggeriet i Thisted rekorden med fl est varianter af juleøl.

BJÆLDEKLANG

JUL 2018

Skovlyst Production

Willemoes (Vestfyen Bryggeri)

7,0 pct.

9,0 pct.

Skøn duft af lys karamel, fyrrenåle og citronmelisse. Florlet, stort skum. Aromaer af karamel, hyben og hvid peber. Note cognac. Let og lækker med et los velsmag. Krystalklar, nøddebrun.

Skøn duft af kaffe, kakao og nødder. Samme aromaer i smagen, men med mere bund i retning af kakaonibs, mørk chokolade og kold kaffe. Strejf af nøddelikør, karamel og engelsk lakrids.

333333

333333

DÜSSELDORF WEIHNACHT

JULOWEEN

Nørrebro Bryghus

Midtfyns Bryghus

5,8 pct.

6,5 pct.

Et scoop til julebordet. Den undervurderede altbier. Let og kompleks. God energi. Kompakte aromaer af underspillet karamel, appelsinskal og kardemomme. Mere syrlig end bitter.

Nellikesuppe. Fed, olieret og svulstig. Aromaer af skovbær, kanel, kvæde og de allestedsnærværende nelliker. Marengs-agtig. Til det søde gebis.

333333

333333

I dag er en juleøl blot en øl, som bryggeren har valgt at kalde juleøl. Christian Andersen, ølanmelder


Juleøl

FREDAG DEN 2. NOVEMBER 2018

Mad & Vin

15

REINDEER FUEL

CHRISTMAS ALE

A NUTTY ALE

FYNSK JUL

Amager Bryghus

Anarkist (Royal Unibrew)

Jacobsen (Carlsberg)

Ørbæk Bryggeri

10,0 pct.

6,5 pct.

7,5 pct.

4,9 pct.

Smager gennemgående godt. Intens. Kompakt og lækker, men tæt på et skumbad af sød, frisk frugt og ældede bær. Alkoholen neddæmper dog sødmen. Dessertvin-agtig. Grumset.

Et modigt, usædvanligt og ujulet valg. Belgisk mixed-fermentation stil. Duft af saftigt træ og stald. En tør og stram øl med aromaer af læder, egetræ og stald. Note af røg og brettanomyces.

Allround og perfekt til julefrokosten. Afmålte aromaer af nødder og en note lakridskonfekt. Skøn duft af bl.a. røde bær og blomster. Ren og enkel. Kroppen forsvinder lidt.

Klassikeren Fynsk Forår med et stænk sveskejuice. Noter af citron og lime liver op i fi nish i en ellers grumset og kedelig øl. Hovedaroma er hyldeblomst. Forfriskende kulsyre.

333333

333333

333333

333333

TOPVALG

LIQUIRITZIA

CINNAMON KISS

WINTER BREW

BLACK ICE

Birra Baladin

BrygBrygBryg

Fuller’s

Flying Couch

9,0 pct.

8,0 pct.

6,3 pct.

8,8 pct.

Ultrablød, stærk og lækker. Bølgende i munden. Fyldige og æggende aromaer af kakaonips, nødder, svesker og støvet lakrids. Strejf af pomerans. Alkoholvarmende på den gode måde.

Kompakt og velafbalanceret som en Rochefort, nok 8’eren. Aromaer af mørk chokolade, muld, nelliker, hybenroser, tørre abrikoser og noter af hubba bubba og harpiks. Dansende alkohol.

Ingen matcher karamelaroma og bitterhed bedre end briterne. Mørk toffee møder ambitiøse mængder støvet bitterhed. Noter af tørre blomster og pære. Knivspids lakrids. God kulsyre.

Instinktivt lækker. Cremet og mælkeagtig imperial stout. De bærende aromaer er chokolade og kakaonibs. Godt med vanilje. Note af chokoladelikør, men ingen sukkerbombe.

333333

333333

333333

333333


16

Mad & Vin Juleøl

FREDAG DEN 2. NOVEMBER 2018

JULE IPA

JULEBRYG

GERTRUD

ASK JULEURT

Viborg Bryghus

Bryggeriet Braunstein

Thisted Bryghus

Næstved Bryghus for Interfl ora

6,9 pct.

5,6 pct.

7,9 pct.

7,2 pct.

En note smørkaramel i næse og mund forstyrrer en ellers lovende øl. Masser af velsmag bagved. Afmålte aromaer af eksotiske frugter, rød grape og græs. Karamellen kæntrer øllen.

Ser festlig ud. Bobler, skum, liv. Flader dog hurtigt ud. Alt bliver ligegyldigt, træls. Rund, blød og kedelig. Smager af lys karamel, eg, harpiks og en tone bær. Usammenhængende.

Masser af dejlig og lovende pilsnermalt i næsen. En lys bock af fi neste karat. Maltfylde. Ædelhumle. Renhed og enkelhed. Noter af abrikos, melon og græs. Farlig! Aggressiv alkohol.

En ærke juleøl. En J-dags-agtig øl af bedste klasse. Alle kan lide den i sig selv og til julefrokosten. Aromaer af ristet malt og brændt karamel. Note af anis og nelliker.

333333

333333

333333

333333

TOPVALG

TOPVALG

JULEBRYG ”RØDHÆTTE”

MUMME

MØRK GULD JUL

JULEBRYG

Albani (Royal Unibrew)

Hornbeer

Svaneke

Krenkerup

5,5 pct.

8,0 pct.

5,7 pct.

6,3 pct.

Røde bær, malt og kælder i næsen. Tillokkende. En hurtig fornøjelse. Tre minutter har også ret. Aromaerne er saftigt korn, malt, lys karamel, ribs og fennikel. Velbrygget. Folkelig juleøl.

Lakridskonfekt og brunsviger i næsen. Kompakt. Mørk som den farlige nat. Aromaer af hostesaft, ristet malt med note af lakrids. Lækker krop. Dragende. Svær at blive klog på.

Fed, lys karamel og konfekt i næsen. Heldigvis forsvinder karamel og konfekt næsten på tungen. Let fyldig, dansende i munden. Note af citrus. Enkel og et allround hit på julebordet.

Duft af jul. Kanel, nelliker og søde sager. Bundsolid malttone og velbrygget. Julearomaerne er heldigvis ikke overdoserede, men underspillede. Bock-agtig. Let bitter fi nish.

333333

333333

333333

333333


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.