Page 1

La veu del Trullàs REVISTA TRIMESTRAL DE L’ESCOLA

BENIFAIÓ • TERCER TRIMESTRE CURS 2010/11

XIX PROMOCIÓ D’ENSENYAMENT EN VALENCIÀ Trullàs, Trullàs enguany et deixem. Trullàs, Trullàs sempre et recordarem. Trullàs, Trullàs al nostre cor et tindrem.

Bones vacances!


Editorial Quan acabe el present curs se n’aniran les mestres Mª Pilar Rovira, Julia Alepuz, Vicenta Zafrilla i Mª Carmen Escandell que, després d’estar molt anys amb nosaltres, ja els ha arribat el moment de retirar-se de la docència en actiu i de tindre unes molt llargues vacances. També se n’anirà el mestre Enric Moltó que a partir del curs pròxim desenvoluparà la seua tasca a Carlet, el seu poble. No hi ha paraules per a expressar l’agraïment de tots els que hem gaudit de la vostra companyia i del vostre treball durant aquestos anys. De tot cor us desitge que gaudiu d’esta nova etapa de les vostres vides i vull dir-vos que heu estat magnífics en el vostre treball. També aprofite estes línies per a acomiadar-me de tota la comunitat educativa del càrrec de director. A partir del curs pròxim continuaré al Trullàs, però com a mestre de primària. Gràcies a totes i a tots per la col·laboració, l’esforç i la il·lusió que heu posat per tal de portar endavant els projectes i activitats desenvolupats en estos cursos que he estat de director. Bones vacances d’estiu a tota la comunitat educativa del CEIP Trullàs.

Manuel Gallego Cano

Sumari

1. Portada. 2. Editorial i sumari. 3. A l’estiu tot el món viu. 1r 4. Hem anat a l’oceanogràfic. 2n 5. La música a través del temps. Anem al teatre. 3r 6. Patrimoni històric de Benifaió. 4t 8. L’alumnat de 5é us regalem jocs per a jugar. 5é 9. El Trullàs, la meua escola. Hem dibuixat el Quixot. 6é 10. El viatge de fi de curs. 6é 11. La pàgina d’Infantil. 12. Recollida de raees (residus elèctrics i electrònics). 13. XIV Olimpíada Matemàtica 14. Biblioteca viva. 15. II Concurs literari de poesia 2011. 16. Jornades d’igualtat. Tot educa. 17. Concert coral a Real. 18. El portal educatiu mestre @ casa 19. Educació Física. 3r trimestre. 20. Col·laboradors

Edició: CEIP TRULLÀS Coordinació i Direcció: Manuel Gallego Cano Ajudants de Direcció : Joana Navarro Benito de 6é A , Judit Ortuño Rivas de 6é A, Altea Marí Ferris de 6é A i Elia Campos Albuixech de 6é B. Col·laboracions: Alumnat • Professorat • AMPA Correcció ortogràfica: Joaquim Juan-Mompó Maquetació i impressió: Imag Impressions.


' n viuAlumnes de 1r A l'estiu tot el mo Per fi s’ha acabat el curs, per a nosaltres, els de primer, ha estat un curs molt important. Hem acabat d’aprendre a llegir. Hem llegit el llibre de les primeres lectures i el llibre verd, Pluja de Lletres. Al llarg de tot el curs hem escrit el resum del cap de setmana i alguns dilluns li hem donat lectura pública. Es tractava de saber expressar allò que pensem i saber contar les coses que ens passen. També hem aprés a sumar i restar portant, a conèixer com funciona el rellotge i a utilitzar els diners i, fins i tot, hem tret bones notes en Coneixement del Medi, el qual hem conegut, sobretot, mitjançant les excursions a Canal 9, al Parc Vial de Bétera i a l’Oceanogràfic. Sobretot ho hem passat bé aprenent i compartint tot un curs. Amb nosaltres han estat Pablo i Susana, mestres d’Educació Física que, a més a més, han impartit l’àrea de Coneixement del Medi en 1r A. Este curs ens acomiadem de Julia, després de tants anys i d’haver ensenyat a tants alumnes. A nosaltres ens correspon dir-li que se’n pot anar, sempre que vinga a visitar-nos de tant en tant. Un curs molt bonic i que sempre recordarem.

3


4


La musica a través del temps El dia 25 de maig els cursos de tercer, quart i cinqué vam anar al concert didàctic que el CEM (Centre d’Estudis Musicals) de Benifaió va preparar i realitzar al centre cultural i que es titulava “La música a través del temps”. De primer tocaven tambors i timbals que representaven la prehistòria quan feien els sons i la música amb ossos, troncs d’arbres buidats i també percussió corporal. Després aparegueren uns monjos amb caputxa desfilant mentre sonava “el cant gregorià”, representant a l’edat mitjana i també eixien alguns joglars (que eren els bufons) i els que tocaven els llaüts. A continuació ens explicaren que al renaixement, s’adonen que les cançons podien cantar-se a més d’una veu (dos tons de veu masculines i dos tons de veu femenines) i aparegueren peces musicals a quatre veus.

Alumnes de 3r A

Seguidament, al barroc, apareix per primera vegada l’orquestra i és l’època de Bach i Hendel. Apareix La “dansa barroca” i ix a l’escenari un director amb perruca i vestimenta de l’època dirigint l’orquestra. Després, al classicisme destaca Mozart en La “Reina de la nit”, i és al romanticisme quan s’origina l’actual orquestra i apareix el piano. Actualment hi ha molts tipus d’instruments com la trompa, el saxo, el fagot clarinet, piano, violí, viola, contrabaix violoncel, flauta travessera, trombó… Gràcies a açò existixen les bandes de música i la música de cambra. I ja, per acabar, tocaren “Pirates del Carib” que és la música actual. Ho hem passat molt bé i també hem aprés coses noves.

Alumnes de 3r B Un any més els alumnes de tercer hem participat en la campanya de teatre escolar. Aquesta vegada anàrem el dia 30 de maig al Centre Cultural “ Enric Valor” per a veure l’obra “Eiximenis, el viatger de les mil paraules”. L’obra va ser representada per la companyia “La Dependent”. Tres eren els actors, però molts els personatges que interpretaren. Tres frares franciscans esperen la visita d’un conferenciant, que els explique la vida i obra d’Eiximenis, que va ser un intel·lectual. Aquella nit hi ha una gran tempesta i no es pot fer l’acte. Aleshores els frares decideixen fer una representació del llibre Contes i faules, de Francesc Eiximenis. El que més ens va agradar va ser que els personatges, encara que són d’una altra època, utilitzen paraules

actuals i en tot moment fan riure la gent que els està veient. També que ens donen a conèixer un personatge que per a nosaltres era desconegut. (Composició feta amb els diferents textos presentats pels alumnes de 3r B al treballar l’activitat de teatre a classe)

5


Patrimoni historic de ' Dibuixat pels alumnes de 4t Benifaio

6


7


L'alumnat de 5é us regalem jocs per a jugar! F

R

O

D

A

Y

N

A

B

G

A LA MAR

L

P

A

R

A

S

O

L

J

R

Busca a la sopa de lletres

O

K

L

Q

V

I

P

E M A

9 paraules relacionades amb la mar

T

O

V

A

L

L

O

L

A

S

VAIXELL

RASTELL

A

B

X

Z

P

B

A

I

S

T

BANYADOR

PARASOL

D

I

P

U

O

X

L

E

D

E

O

V

A

I

X

E

L

L

T

L

PILOTA

HAMACA

R

C

L

T

I

S

O

H

P

L

FLOTADOR

TOVALLOLA

P

I

L

O

T

A

P M L

A

T

Q

X

R

A

C

A M A

H

POAL

ENDEVINA ENDEVINALLA Rodó, botó, Al mig de l’any estic penjat al cel, i envoltat d’onze germans pilota de foc encete un estiu bonic. amb raig de mel. Qui sóc? De la nit fuig i de dia surt. Què és?

MOTS ENCREUATS 1 3 2

És un temps de calor, d’oci i migdiada, de platja i muntanya i nit estrellada. Quina estació és?

1- Lloc amb aigua on ens podem banyar. 2- Material per a fer castells a la platja. 3- Espai públic on jugar. 4- Dormida que es fa després de dinar. 5- Beguda refrescant feta amb xufes.

4

acudit 5

8

Una alumna fa els deures i li pregunta a son pare: - On és l ’Ebre? - Pregunta-li al teu germà perquè no sé en quin calaix ho ha posa ’t.


El Trullàs, la meua escola Trobaré molt a faltar a les meues amigues perquè el Llegué en quinto curso y conocí a unos amigos pròxim curs si tot va bé començaré a l‘IES d’Alginet. increíbles que me han tratado muy bien y he sido Neus Ojeda 6B muy feliz.Pero ahora tengo un problema:me tengo que ir a Ucrania.Me acordaré mucho de todos Ara vaig a sisè i veig que les coses són més difícils vosotros. Anastasya 6A que als anys anteriors, però crec que treballant ho puc aconseguir .M’ho he passat molt bé en Del que més em recorde és d’una excursió d’infantil, aquesta escola i quan me n’haja d’anar a l’institut en què una xiqueta portava unes sabates que feien la trobaré a faltar, però per sort aniré amb tots els llum de nit i nosaltres teníem molta por; pensàvem meus companys. Razvan 6B que era un monstre. Judit i Guillem 6A Em fa un poc de pena abandonar l’escola Trullàs A infantil jugàvem a “bodes”. Cada dia fèiem una perquè ha sigut com mitja part de la meua vida. boda i canviàvem de novios. Ens ho passàvem Ivan 6B molt bé. Ricardo 6A Espere que l’institut siga igual de divertit que el I ara que el curs s’acaba,ballarem en el sopar col·legi Trullàs. Ainhoa 6B de fi de curs per última vegada a l’escola. Alex 6A Han sigut els millors nou anys de la meua vida. Pablo 6B El meu pas per primària ha sigut molt agradable, però ja hem de començar a pensar a aconseguir Tinc records molt bons de quan anava a infantil: una nova meta: l’institut. Quim 6A carnestoltes, la granja escola on agafaven animalets. Mª José 6B Jo vaig entrar amb quatre anys a l’escola i no parava de plorar perquè era nou. Ara ric cada vegada que Queda poc per a l’estiu,i després aniré a l’institut i pense açò. Alberto 6A deixaré l’escola. De segur que trauré bones notes o intentaré traure-les. Estefania 6B

En 6é hem dibuixat el Quixot! Aquest curs els alumnes de sisé finalitzen l’educació primària i ens acomiaden de l’escola. El mural que des de fa uns anys deixem com a record de la nostra estada en el Trullàs, hem decidit que siga la interpretació que Picasso fa de “D.Quijote”. D’aquesta manera unim dues de les majors figures representatives de la cultura: “D. Quijote” del genial escriptor Miguel de Cervantes representant la literatura i Pablo Picasso el pintor espanyol més universal. El Quixot representa la lluita que moltes vegades i de forma desinteressada lliurem per aconseguir allò que creiem que és just. Esperem que vos agrade i que quan el contempleu vos recordeu un poc de nosaltres. Vicenta Zafrilla. Mestra de 6é

9


El viatge de fi de curs Alumnes de 6é Després d’una setmana, de les ultimes compres i de fer la maleta va arribar el dia de l’excursió de fi de curs. Vam eixir de l’escola a les 8:30 del matí. Foren tres hores de viatge i ens tocà un conductor molt simpàtic que es deia Lluís. Quan arribàrem a l’hotel descarregàrem les maletes i ens donaren la clau de l’habitació. Després dinàrem al bufet lliure de l’hotel. A la vesprada férem 22 km. amb bicicleta i a la nit, després de la dutxa, ens n’anàrem a sopar. I abans de dormir jugàrem al parc.

L’endemà ens alçàrem ben matí per a anar a Port Aventura. De camí, ens parà la policia, que demanà els papers a Lluís, el conductor. Va estar una bona estona perquè no trobava els papers, però a la fi els trobà i poguérem entrar a Port Aventura. Allí pujàrem a quasi tot, dinàrem en Mèxic, a la Cantina. Volíem haver pujat al Furius Baco, però no vam poder perquè l’hora se’ns tirà damunt. A les 17:00 L’endemà ens desdejunàrem i anàrem a fer piragüisme a emprenguérem camí cap a casa i arribàrem a les 21:15 un tram del Delta de l’Ebre que estava ple d’algues. Quan una altra vegada al Trullàs. tornàrem a l’hotel ens banyàrem en la piscina i dinàrem. A la vesprada fèrem activitats de multiaventura (tir a l’arc, M’ho he passat molt bé, i més pensant que és la meua quads, escalada i pont tibetà). Després ens dutxàrem, última excursió que faig amb el Trullas i amb tots els meus amics!!!! sopàrem i ballàrem en la discomòbil. Eva Giner

Sant Carles de la Ràpita

10


Infantil Els alumnes de 5 anys s’acomiaden d’infantil passant una gran aventura fora de casa i dormint en “La Salle”.

11


Jornades de recollida de raees (residus d'aparells elèctrics i electronics) Programa sig-escoles.

SIG-escoles és un programa d’educació i sensibilització sobre la gestió de residus per a l’alumnat d’infantil i de primària de la Comunitat Valenciana iniciat en el present curs per la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Vivenda. L’objectiu de les jornades ha estat que el nostre alumnat sàpia on ha de depositar els residus raees (residus elèctrics i electrònics) que cada vegada estan més presents entre nosaltres i que finalitzada la seua vida útil es converteixen en residus molt perillosos per al medi ambient.

A les jornades ha participat l’alumnat i el professorat del centre en les diferents activitats desenvolupades pels educadors ambientals del programa SIG-Escoles. En primària, es va fer una sessió teòrica sobre la importància de reduir i reciclar els raees i al cap d’uns dies s’organitza una activitat de recollida de raees. En infantil l’activitat va consistir en un joc simbòlic dins l’aula dirigit per un educador que també feia de contacontes.

acudit

12

- Jo pense anra de vacances a Tenerife. - I això quant val?. - Res. -Imposible. - Però no t’adones que pensar no costa diners. - Doncs això ho pague jo.


XIV Olimpiades Matemàtiques ' n Moreno'' ''Jose Ramo Al mes de maig, dins de les Jornades Culturals de Primavera del CEIP Trullàs de Benifaió, cal destacar la realització de les XIV Olimpíades Matemàtiques “José Ramón Moreno”, organitzades pel professorat del centre i patrocinades per l’Associació de Mares i Pares d’Alumnes (AMPA) i l’entitat bancària de la localitat “Crèdit Benifaió”.

Enguany, com en anys anteriors, les Olimpíades han tingut dues fases : - Fase de classificació, que s’ha realitzat a les pròpies aules. - Fase Final: on han competit, per separat, 16 alumnes de 5é i 16 de 6é i s’ha realitzat a l’Aula Magna del centre.

Els guanyadors de les XIV Olimpíades Matemàtiques “José L’objectiu principal que s’intenta aconseguir amb esta Ramón Moreno”, que rebran uns premis de 60, 50 i 40 proposta lúdica i educadora és augmentar la motivació i euros per a que es compren allò que desitgen, han estat: l’afició per aquesta assignatura. - en 5é: 1r Yassin Benmessaoud Morales, 2n Angel Manó A les proves, ha participat el 95 % de l’alumnat del tercer Herrero i 3r Daniel Goig Martínez. cicle de Primària.

- en 6é: 1r Gabriel Caravaca Gosp, 2n Elia Campos Albuixech i Altea Marí Ferrís.

Sudoku

acudit RIIING!!! - És el 748 29 51? - No, és el 159 28 47 - Perdone, és que sóc esquerrà.

13


Biblioteca viva Una de les tasques més interessants de l’educació és l’animació lectora per tot allò que implica en l’alumnat fer lectors habituals de tota mena de llibres. Està és la intenció que té el curset d’animació lectora de 12h. a 13h. que es realitza a la biblioteca del centre. Aquest curs estan treballant els alumnes de cinqué amb el llibre: Els guardians de la humanitat. Elgrupharealitzatdiversestasquescomplementàries a la lectura col·lectiva i individual, de les quals es destaquen: • Concurs de comprensió lectora, és un joc de tres preguntes encertades per capítol. L’alumne guanyador obté un premi. • Realització de titelles, són els protagonistes del llibre. • Teatre amb els titelles, inventant els diàlegs després de la lectura de cada capítol.

Virgínia Martínez Mestra de Pedagogia Terapèutica i Escriptora

14


II Concurs literari de poesia 2011 En aquest curs s’ha realitzat el segon concurs literari de poesia per als xiquets/es de Benifaió, el qual ha estat patrocinat per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Benifaió amb la col·laboració dels professors/es dels tres centres educatius del municipi. Cada any augmenta la quantitat i la qualitat dels poemes presentats i això ens ompli d’il·lusió a tots.

Els guanyadors del col·legi Trullàs d’enguany han sigut: • El somni… Vicent Juan Mompó ... 4t A primària. • Recepta amorosa ...Axel Ortiz... 5é B primària. Aquests poemes els podreu gaudir escrits en la revista de festes del poble, però ací podeu llegir altres poesies d’alumnes que també hi van participar:

Un somni de Pasqua

La Pasqua

Esta nit he somiat, en un conill molt descarat, Que em mirava, i els ous de pasqua amagava.

En la primavera tot s’alegra, en la primavera tot s’arregla.

Esta nit he somiat, en un gat decorat, que cantava mentre els ous de Pasqua trobava.

En la primavera arriba pasqua en la primavera tot el món canta i jo compre una mona per a menjar-me-la.

I de sobte m’he despertat i tot s’ha esborrat, i encarar que semble veritat, ja m’he alçat.

Raquel Magraner Marí, 3r A

Juan Carlos Juan Serrano, 3r B

El divendres 10 de juny a les 19,30h. es va realitzar el lliurament de premis en el centre cultural Enric Valor. Durant aquest acte els guanyadors i finalistes dels dos concursos realitzats fins al moment, van recitar el seu poema premiat.

2

També van participar en el recital de poesia Paco Muñoz i Virgínia Martínez. La intenció de l’organització era motivar a la lectura i l’escriptura de poesia a totes les persones que acudiren a l’acte.

Virgínia Martínez i Calvo 5

3

1

4

1. Paco Muñoz 2. Virgínia 3. Vicent 4. Axel 5. Javier, guanyador de l’any 2010

15


Jornades d'igualtat Tot Educa

AMPA CEIP Trullàs

En el context escolar no sols s’aprenen els continguts de les assignatures, sinó que en els espais de convivència s’establixen i transmeten valors, actituds i comportaments relacionats amb la igualtat entre sexes. TOT EDUCA. Per això, des de l’AMPA pensem que és rellevant que les persones que conformem la comunitat educativa siguem conscients de les situacions de desigualtat que moltes vegades formen part d’una rutina basada en estereotips i prejuís, i liderem un procés de canvi que, sens dubte, ens beneficiarà, generant relacions democràtiques, justes i solidàries. TALLERS 2n cicle: “Igualtat d’oportunitas”

Infantil: “¿Qui ens cuida?

16

3r cicle: “ Identitat”

A les famílies: “ I Jornades de sensibilització d’igualtat d’opotunitats entre dones i homens”


Concert Coral a Real El 12 de juny el Cor Trullàs va participar en un concert extraordinari amb 3 corals més, i acompanyats per la banda Lira Realense de Real de Montroi, en la Casa de la Cultura de Real.

Banda sonora original de la pelicula que ens conta la manera com un músic vocacional utilitzarà el cant per a motivar a uns xiquets “difícils”, reclosos en un col·legi. SUPLICATION FOR A WORLD FUTURE de Henk van Lijnschooten

Hi participaren un total de 103 persones de les coralsCor Escola de Música Juventut Musical d’Albal, Cor De Veus Obra basada en el prec d’un grup de xiquets per Blanques Ciutat de Carlet, Cor Trullàs de Benifaió i Cor aconseguir un món millor mitjançant la pau i el respecte Escola de Música Lira Realense de Real a la natura. A les 18:00h férem un assaig previ que va ser Al final i com a peça fora de programa ens oferiren la l’única ocasió en què poguérem assajar cantaires i cançó instrumentistes junts. MAMMA MIA del grup suec ABBA i arranjaments d‘Enric El programa era molt atractiu i estava format per les Moltó següents peces: Va ser un dia propici tant per als participants com per al CELTIC CHILD de Bert Appermont públic assistent, i tots gaudírem de la música que amb Composició inspirada en la vida i en l’experiència d’un tanta il·lusió havíem preparat. xiquet que expressa una queixa contra la injustícia que També vos informem que el divendres 1 de juliol farem encara afecta a tots els xiquets. l’última actuació participant en el festival de fi de curs LES CHORISTES de Bruno Coulais amb arranjaments del Centre d’Estudis Musicals de Benifaió al Centre Cultural Enric Valor. Per adquirir les entrades heu d’informard’Enric Moltó vos-en al mateix CEM. Enric Moltó Romero

17


El Portal educatiu mestre@casa Es tracta d’un portal educatiu de la Generalitat Valenciana Recursos educatius portal mestre@acasa: http://mestreacasa.gva.es/web/guest/recursos a l’abast de tota la comunitat educativa. La seua presentació és senzilla i de fàcil accés, en què les escoles de la Comunitat Valenciana tenen un espai web propi i un portal restringit d’accés únic per al professorat i alumnes del centre.

Informacions sobre el portal mestre@casa: http://mestreacasa.gva.es/web/global/docuwiki Web mestre@casa Trullàs: http://mestreacasa.gva.es/web/4601487100

Així i tot els alumnes i els pares i mares en tot moment Web Ceip Trullàs: poden entrar a la part pública i allí disposen d’un gran http://ceiptrullas.edu.gva.es nombre d’activitats i informacions. La major part del professorat del Ceip Trullàs ja està donat d’alta al portal, i per al proper curs s’espera donar d’alta en el portal els alumnes del centre. La petició d’alta dels alumnes la farà el director sempre amb el consentiment dels pares. A partir d’eixe moment hi ha una connexió entre els alumnes i el professorat que els imparteix alguna assignatura a través d’un portal específic on els alumnes poden realitzar activitats proposades, fer exercicis de reforç de les assignatures i fins i tot presentar treballs que seran corregits pels seus tutors. Queda clar que açò és un complement a les classes presencials dels alumnes, i Part pública de mestre@casa. que aquestes activitats es poden fer a casa o en el centre, sempre que es dispose d’una connexió a la xarxa. Us anime a accedir des de casa a la part pública del portal i a navegar pels diferents apartats per conéixer-los. Hi ha un munt d’activitats per a totes les edats escolars que poden fer els vostres fills a casa aquest estiu. De segur que s’ho passaran molt bé i al mateix temps estaran fent un repàs dels continguts que han donat a classe. Les activitats estan dintre de la secció de “recursos educatius” i classificades per nivell des d’infantil fins a cicles formatius .El proper curs es faran en el centre unes sessions per als pares per a donar a conèixer la part privada del portal ( on els alumnes accedeixen a les tasques que els proposen els seus mestres). Espere la vostra assistència!!! Per últim vos deixe els enllaços: Portal mestre@casa(part pública): http://mestreacasa.gva.es

Part privada per als alumnes i mestres de tercer. Bon estiu i bones vacances!!!

Coordinador de Noves Tecnologies del Ceip Trullàs

18


' Fisica TERCER TRIMESTRE Educacio ' Vial. 1r Cicle. Parc El Semàfor de Bétera. Educacio

Torneig escolar de bàsquet organitzat pel CB Marcelina Jocs sense fronteres

2n Cicle. Platja de Cullera.

2 alumnes guanyadores

d’un premi de gimnàstica rítmica i de música

19


VENTA Y ALQUILER DE FOTOCOPIADORAS EN BLANCO Y NEGRO Y COLOR

Camí del fus, 40 46470 Massanassa Valencia T. 96 125 19 28 · F. 96 125 24 59

Len

Educación pl

a

m cas á ti

ll a caste na

Co

nocimiento d el m o ed i

Música

ás

tic

a gu

Ma te

Juny 2011  

Revista d'informaci escolar del Ceip. Trullas corresponent a juny de 2011.

Juny 2011  

Revista d'informaci escolar del Ceip. Trullas corresponent a juny de 2011.

Advertisement