Revista escola seat 2015 16

Page 1

EL TINTER

Escola Seat 2015-16


L’EDITORIAL L’escola està en silenci, les veus dels infants s’han apagat, les classes tancades, els llums apagats, només allà dins el despatx se sent la remor del teclat de l’ordinador i la claror de la pantalla,... si, la Dolors encara és al seu lloc, acabant d’organitzar horaris, la programació, revisant les Competències, les proves de tercer, interpretant gràfiques, mirant els mails, contestant-los, preparant activitats,... la feina no te la treus de sobre, has de pensar en tot, no pot fallar res... Ja falta poc per acabar el curs, avui divendres l’AMPA ha organitzat la festa. Mentre espera per fer de presentadora encara aprofita fins l’últim minut per fer la seva feina, algú es cola dins el despatx i encara li explica que el seu fill... que si per cas el curs vinent... aquest algú encara no sap que la Dolors ens deixa, després de 9 cursos a l’escola ha decidit que vol provar d’anar a l’escola on te la plaça definitiva, aquesta decisió la ha pres ja fa molt temps, la te força meditada i la hi hem de respectar. Son molts sacrificis, son moltes hores de feina, un no deixar de pensar en l’escola i no sempre la seva feina és agraïda. Son molts maldecaps, però també moltes satisfaccions, moltes alegries, petites vivències diàries que t’omplen molt. Des de l’escola respectem la teva decisió, només faltaria! De tota manera dir-te que encara no te n’has anat i ja et trobem a faltar, que deixaràs un buit que ningú no omplirà, ja ho saps! Sempre seràs la nostra miss Dolors i sobretot la nostra companya i amiga. COMENCEN LES OLIMPIADES EL TINTER

ELS DINOSAURES I ELS MICOS Escola Seat 2015-16

2


EL TINTER

Escola Seat 2015-16


EL TINTER

Escola Seat 2015-16

4


ELS

EL TINTER

ANUNCIS DE LA PISTA

ELS DOFINS I ELS PEIXOS

Escola Seat 2015-16


EL TINTER

Escola Seat 2015-16

6


EL TINTER

Escola Seat 2015-16


EL TINTER

Escola Seat 2015-16

8


EL TINTER

Escola Seat 2015-16


EL TINTER

Escola Seat 2015-16

10


Aprenem coses de les Olimpíades ELS GOSSOS I ELS ROBOTS El dia que, a classe, vam començar a parlar de les Olimpíades de Brasil 2016, vam descobrir que a Barcelona a l’any 1992 també va ser ciutat olímpica. La majoria de nens i nenes no sabíem quins esports eren olímpics. Vam proposar d’investigar per a saber com es juguen. En veure que seria molta feina, vam proposar que cadascú busqués informació d’un esport i, després l’explicaríem als altres. Feta una tria de tots els esports olímpics de Brasil, ens vam quedar amb tants esports com nens i nens som a 1r i vam fer un sorteig. Aleshores i, amb l’ajuda de les nostre famílies, hem fet aquests pòsters tan bonics que aquí us mostrem.

EL TINTER

Escola Seat 2015-16


EL TINTER

Escola Seat 2015-16

12


EL TINTER

Escola Seat 2015-16


Al mateix temps, estàvem treballant el nostre barri i vam veure que l’Anella Olímpica de Barcelona 92 està en el nostre districte, a la muntanya de Montjuïc.

EL TINTER

Escola Seat 2015-16

14


La mascota és un símbol de tota Olimpíada. La de Barcelona vàrem ser el Cobi com a mascota olímpica i la Petra com a mascota paralímpica. A Brasil 2016 en Vinicius és la olímpica i en Tom la paralímpica.

EL TINTER

Escola Seat 2015-16


The Olympic Games (C. Inicial)

ENGLISH

Cicle Inicial’s students have decorated the corridors with two games so everyone could play and have fun.

Students of Year 1 learned the parts of the body with Vinicius, the mascot of Rio 2016. With the help of Ana and Montse, their teachers, they coloured an enormous Vinicius. Then, they made some tags with the name of the parts of the body and put them in the corridors. Can you name the parts of the body?

Vinicius is yellow, white, blue, orange and green EL TINTER

We put the names of the parts of the body Escola Seat 2015-16

16


Year 2 students created a trivia with the 12 Olympic mascots.

In 6 groups of 3 or 4 students, they made some questions about animals, colours, the parts of the body, clothes, toys and cities. This is what we know about the Olympic mascots‌

EL TINTER

Escola Seat 2015-16


LES OLIMPÍADES

CLASSE DELS TAURONS

Els alumnes de la classe dels Taurons hem après una mica de la història del Jocs Olímpics, on es van començar a cel·lebrar? Cada quants anys hi ha Olimpíades? A quines ciutats del Món s’han fet? Hem vist que no participen tots els esports que coneixem, sinó que només es fan competicions d’un nombre d’esports, que poden anar canviant. A cada una de les ciutats on s’han disputat uns Jocs Olímpics hem comprovat que es triava una mascota i un emblema per identificar aquells Jocs, per això hem decidit inventar-nos tant un emblema com una mascota pels nostres Jocs:

EL TINTER

Escola Seat 2015-16

18


Alguns de nosaltres practiquem esports fora de l’escola, aquests dies hem après que els nostres esports són olímpics i hem volgut participar portant una foto nostra amb l’equipació que fem servir per practicar aquest esport.

Al 1992 es van disputar uns Jocs olímpics a la ciutat de Barcelona, les proves d’atletisme es va fer a l’Estadi Olímpic de Montjuic, que està molt aprop de la nostra escola.

1992 es van disputar uns Jocs olímpics a la ciutat de Barcelona, les proves d’atletisme es va fer a l’Estadi Olímpic de Montjuic, que està molt a prop de la nostra escola.

EL TINTER

Escola Seat 2015-16


El nostre company Àlex ens ha portat unes fotos de l’Estadi Olímpic, perquè podem veure el lloc on competien els atletes i on estava el pebeter que mantenia la flama olímpica encesa mentre es disputaven els Jocs Olímpics a Barcelona.

Després d’aquests dies hem après moltes coses dels Jocs Olímpics, ens ho hem passat molt bé treballant i ens ha semblat molt interessant, segur que aquest estiu quan es celebrin els Jocs a Rio de Janeiro entendrem una mica més que fan tots aquells esportistes competint.

EL TINTER

Escola Seat 2015-16

20


L’Auca de les Olimpíades

EL TINTER

ELS ASTRONAUTES

Escola Seat 2015-16


EL TINTER

Escola Seat 2015-16

22


EL TINTER

Escola Seat 2015-16


EL TINTER

Escola Seat 2015-16

24


Els Jocs Olímpics

ELS SAMURAIS i ELS DETECTIUS

Amb motiu de la celebració dels Jocs Olímpics hem fet un treball sobre diferents esports. Ens vam plantejar d’on havien sortit els Jocs Olímpics. Llavors vam cercar informació a les classes d’informàtica. El treball va ser cooperatiu, vam fer grups i cada un va triar una part de la història i la vam representar fent un auca. També vam buscar els diferents cartells fets per les Olimpíades i els vam dibuixar i pintar. Seguidament vam triar una sèrie d’esports que també es va buscar informació en els ordinadors. Ha estat un treball molt complert ja que l’hem treballat des de diferents àrees. Hem après moltes coses: Que els Jocs Olímpics és un esdeveniment esportiu que es celebra cada quatre anys. Els països que els volen organitzar es presenten i s’escull un. La idea principal dels Jocs no és guanyar sinó competir bé. Els Jocs Olímpics van començar a l’antiga Grècia en la ciutat d’Olímpia. Les dones no podien participar ni com esportistes ni com a públic, llavors per evitar que entrés cap dona anaven despullats. Va passar temps en que no es van celebrar fins que el Baró de Coubertain va restablir els primers Jocs olímpics de l’era moderna l’any 1896 a Atenes. Cada cop anaven participant més països. Durant la primera i segona guerra mundial no es van celebrar. L’any 1989 es van crear el Jocs Paralímpics per a persones amb discapacitat física i mental. Els Jocs van arribar a Barcelona a l’any 1992. Per aquesta ciutat va representar un gran canvi. Els Jocs Olímpics van anar passant per diferents ciutats fins arribar aquest any a Rio de Janeiro ( Brasil ). Són els primers Jocs que es celebren a Sud Amèrica. Hem observat que cada Joc Olímpic, des del començament, té el seu cartell però les mascotes van començar a Munich a l’any1972. Després de conèixer la història hem treballar diferents esports olímpics. Uns es fan a l’aire lliure i altres en espais tancats, uns són individuals i altres en equips, uns necessiten material i altres no, hi ha categoria masculina i femenina (tot i que les dones van trigar a poder participar). Els esportistes realitzen un gran esforç, han de tenir una gran dedicació per poder participar. Hi ha unes normes que s’han de complir i uns jurats per avaluar. Els guanyadors aconsegueixen medalles olímpiques. Els no guanyadors l’honor d’haver participat. Hem fet conferències sobre els diferents esports. Per finalitzar vam triar, per grups, esports olímpics i els vam representar amb volum. EL TINTER

Escola Seat 2015-16


El tema dels Jocs Olímpics ens ha semblat molt interessant, motivador, viu... i hem après molt. Ens ho hem passat molt bé fent les maquetes amb plastilina!!! Esperem que gaudiu de la nostra feina. Aquí teniu la mostra de la nostra experiència

EL TINTER

Escola Seat 2015-16

26


EL TINTER

Escola Seat 2015-16


ELS ARQUEÒLEGS I ELS PLANETES Durant el mes de febrer, les classes dels arqueòlegs i els planetes, vam estar treballant el tema de les olimpíades. Per a això, ens vam dividir el treball, i per parelles vam escollir els països i l’any de les olimpíades que anàvem a representar.

Vam buscar informació a les classes d’informàtica, així com a casa, llibres... Una vegada teníem aquesta informació, vam buscar les mascotes, imatges de les ciutats olímpiques, les banderes dels països respectius, la seva situació dins del globus terraqui, i tot allò que ens podia ajudar amb el nostre treball, per aprendre de tot això i poder decorar el nostre passadís de cara a la jornada de portes obertes.

El treball va ser molt cooperatiu, i molt interdisciplinari, ja que es va treballar en les diferents àrees de coneixement: música, educació física, anglès, plàstica, medi, llengua catalana i castellana, matemàtiques...

EL TINTER

Escola Seat 2015-16

28


Hem après: “Ens ha agradat els dibuixos que vam fer dels JJOO, també ens va agradar fer la cartolina d’anglès sobre Rio de Janeiro. Vam aprendre moltes coses, per exemple: els noms de les mascotes, i que les primeres olimpíades van ser a Olímpia”. SARA I LAIA. “Hem après de les olimpíades: totes les mascotes olímpiques, les capitals i països de les mascotes. I ens hem divertit fent els dibuixos de les mascotes i pintant”. PAU I IKER. “Hem après a la jornada de les olimpíades totes les mascotes olímpiques i les capitals, ciutats i països de les mascotes. I ens ha agradat molt buscar fotos i mascotes, també dibuixar la nostra mascota”. OSCAR I RICKY. “El que hem après dels llocs olímpics d’Austràlia (Sidney) és que es van celebrar l’any 2000 i les mascotes eren Olly, Syd i Mille. A educació física vam jugar a un joc que es deia relleu: consistia en agafar un pal i passar-lo al company de davant i així fins arribar a la meta”. JÚLIA I IZAN. “He après a classe els noms de les mascotes dels JJOO com per exemple: Amik , Vinicius i Tom, Wenlock i Mandevil , Cobi, Sam... I també les capitals on es van fer les olimpíades com per exemple: Barcelona, London, Brasil, Los Angeles... JOEL I JOAN

EL TINTER

Escola Seat 2015-16


“Hem après que la mascota olímpica de Canadà és “AMIK” i que es va celebrar a Mont-real al 1976, també vam fer com un mural dels jocs olímpics de Brazil (Rio De Janeiro) al 2016 i que l’home més ràpid del món és Usain Bolt que va guanyar 17 medalles d’or i 3 de plata a Jamaica”. ÁLVARO I JEREMIE. “Nosaltres hem treballat les olimpíades d’Atenes, que van ser les primeres olimpíades modernes. Les segones olimpíades d’Atenes van ser a l’any 2004. Les mascotes d’Atenes són: Athenà i Phèvos. Vam gaudir molt treballant cooperativament. Aquest any (2016) les olimpíades es celebraran a Rio de Janeiro i les mascotes són: Vinicius i Tom”. YARA, CANDELA I ERIN “Hem après tots els països on s’han fet les olimpíades, les seves mascotes i ens ha agradat fer la ciutat de Los Angeles. A anglès hem fet un lap book, hem posat el mapa d’Olímpia i Rio de Janeiro”. RAÚL I MIGUEL “Les olimpíades es fan en estadis olímpics i fan competicions d’esports. Nosaltres hem triat a Waldi que es una mascota olímpica, és un gos i ens agraden els gossos”. NABIL I BRIAN. “Hem après moltes coses i ens hem divertit dibuixant les mascotes olímpiques, fent la cartolina a anglès de les olimpíades… Nosaltres hem fet la mascota de HODORI I HOSUNI que eren dos tigres i eren de la ciutat Seul”. MANIK I ANDREA “El projecte de la jornada de portes obertes d’aquest any ha sigut les olimpíades. Aquest any les olimpíades seran a Rio de Janeiro, aquesta es una de les coses que hem après. També hem descobert que la torxa de les olimpíades neix a Olímpia que és on van néixer les olimpíades. També hem estudiat i dibuixat les mascotes de totes les olimpíades, hem fet la de Xina que es deia Fuwa i eren la Bei Bei, Jing Jing, Ying Ying, Huan Huan i Ni Ni”. JING I CLAUDIA. “Hem après que les olimpíades es fan cada quatre anys, també hem après les mascotes de cada país i que aquest any les olimpíades son a Rio de Janeiro. El que ens ha agradat més és fer el dibuix de la mascota Olímpica”. PAOLO I ISAAC.

EL TINTER

Escola Seat 2015-16

30


LES MASCOTES DELS JOCS OLÍMPICS

ELS MINERALS

Aquest any a l’escola vam decidir treballar com a Portes Obertes els Jocs Olímpics. A la Nostra classe vam tenir claríssim que el que més il·lusió ens feia era treballar les diferents mascotes olímpiques, i així ho vàrem fer. Primer, vam buscar totes les mascotes que hi ha de les olimpíades. Després, vam fer parelles, i cada parella va escollir una de les mascotes i vam buscar-ne informació. Una vegada fet això, vam agafar una cartolina i vam apuntar la informació que havíem trobat, l’any que es va fer, el nom, el país i la bandera del seu país. Aquests han estat els resultats!! Esperem que us agradin molt!

EL TINTER

Escola Seat 2015-16


Després vam valorar la nostra feina feta, i aquestes van ser les nostres opinions: “ Ens ha agradat molt ja que així treballem en equip, estudiem les mascotes d’una manera molt divertida” (Michelle i Madelyn)

EL TINTER

Escola Seat 2015-16

32


PREPAREM LES OLIMPIADES DE L’ESCOLA

ELS CAMALEONS

Aprofitant que aquest any es celebren les Olimpíades a Río de Janeiro, l’escola Seat ha decidit fer una gimcana amb 18 proves olímpiques; en aquestes proves participaran tots els alumnes de l’escola: des de P3 fins a 5è, ja que els de 6è s’encarregaran de muntar les parades i de supervisar les proves. Es formaran 18 grups olímpics i, en cada grup, hi haurà nens i nenes barrejats de diferents cursos. Aquest any la gimcana serà diferent de la d’altres anys perquè, a part de realitzar proves olímpiques, tindrem una mascota olímpica que ens representi com a escola i cada grup tindrà un nom i una bandera pròpia. A continuació explicarem les activitats que hem estat fent aquests dies: el Concurs de Mascotes i l’Activitat de la bandera. CONCURS DE MASCOTES

Un dia a plàstica, totes les classes vam començar a fer una mascota de la temàtica que volguéssim. Vam participar tots els nens i nenes de les classes de P5 fins a 6è. Tots els dibuixos es van penjar al vestíbul i cada classe va sortir a votar de la següent manera: 3 punts al dibuix que més ens agradava en primer lloc, 2 punts per al segon i 1 punt per a l’últim. El concurs el va guanyar la Judith, la nostra companya de 5è B, que va dibuixar un pop, “Mr Five”. ACTIVITAT DE LA BANDERA Primer es van agrupar a tots els nens i nenes de l’escola barrejats en 18 grups. Després, els de 5è i 6è vam anar a buscar els més petits i els vam portar al seu grup. Un cop a la classe, cada grup va decidir per votació el nom del seu grup i es va començar a fer la bandera olímpica. Aquesta bandera la portarà cada grup el dia de les Olimpíades de l’Escola Seat en el moment de la desfilada. I, per últim, es van fer vaixells de paper reciclat per una de les proves olímpiques.

EL TINTER

Escola Seat 2015-16


LA MASCOTA DE LES OLIMPIADES DE L’ESCOLA SEAT:

EL TINTER

Escola Seat 2015-16

34


CALAIX DE SASTRE

SISÈ

ENDEVINALLES 1.- Estic sempre en remull

3.- Sóc molt lleuger

i tot sovint arrugat.

volo com un ocell,

De l’aigua no aparto l’ull

fent tombarelles

i acabo el dia molt cansat.

gairebé arribo al cel.

2.- Cansat estic de moure el canell

4.- Tenim el cap amagat

amunt i avall de la pista.

anem totes alhora,

Trepitjant color vermell

el nas sempre tapat

Endevina-ho: sóc un...

i les cames van per fora

Ordena les lletres correctament i relaciona les mascotes amb el seu país: ICOB

LAMENAYA

TANEA I BEFO

PANSEYA

DILAW

CÈRIGA

MIKA

SISÚAR

SIMHA

ANACAD

CUSINVII I OMT

SILRAB

EL TINTER

Escola Seat 2015-16


Relaciona les dates amb les ciutat on es van fer els Jocs Olímpics: 2000

Tokio

1984

Atenes

2004

Moscú

1992

Los Angeles

1896

Barcelona

1980

Sidney

2020

Atenes

SOPA DE LLETRES Cerca en aquesta sopa de lletres el nom de 10 esports olímpics. G

I

M

N

A

S

T

I

C

A

A

N

O

P

L

J

I

M

N

T

W

A

T

E

R

P

O

L

O

L

B

T

Y

S

U

V

Z

D

N

E

A

A

R

G

G

X

U

K

W

T

S

C

T

R

B

J

H

G

B

I

Q

I

A

I

Y

T

E

N

I

S

V

O

L

M

D

T

B

S

P

M

E

M

I

A

W

E

U

O

L

E

T

C

I

C

L

I

S

M

E

C

EL TINTER

Escola Seat 2015-16

36


TROBA LES SET DIFERÈNCIES

JOC DE PREGUNTES 1.- Des de quin any existeix l’escola Seat? - 1992 - 1970 -1956 2.- Quin ha estat el tema de la jornada de portes ofertes? - Frances Candel - Les olimpíades - El còmic

EL TINTER

Escola Seat 2015-16


3.- A quin any es van celebrar els Jocs Olímpics a Barcelona - 1992 - 1973 - 1990 4.- Com es diu la directora de la nostra escola ? - Dolors - Marta - Júlia 5.- Cada quants anys es celebren les Olimpíades? -3 -6 -4 SOLUCIONS ALS JOCS Endevinalles : 1 .- Nedador 2.- Tenista 3.- Gimnasta 4.- Nedador/a de sincronitzada. Mascotes i països : Cobi .- Espanya, Waldi – Alemanya, Atena i Febo – Grècia, Misha – Rússia, Amik – Canadá, Vinicius i Tom – Brasil. Anys i ciutats: 1896 – Atenes, 1980 – Moscú, 1984 – Los Angeles, 1992 – Barcelona, 2000 – Sidney, 2004 – Atenes, 2020 – Tokio. Sopa de lletres: Waterpolo, Esgrima, Natació, Atletisme, Bàsquet, Gimnàstica, Ciclisme, Tennis, Judo, Rugby.

EL TINTER

Escola Seat 2015-16

38


LES COLÒNIES DE SISÈ Els dies 1, 2 i 3 de juny els nens i nenes de sisè vam anar a Colònies a Masella. Vam trigar tres hores d’anada, però vam parar per descansar i esmorzar. Quan vam arribar va ser molt divertit, vam pujar a l’habitació; la primera impressió va ser molt bona, l’habitació era molt bonica, amb televisió, dues lliteres i dos llits. La primera tarda vam anar a Castellar de N’Hug, vam comprar moltes coses i vam veure el naixement del riu Llobregat. Quan vam arribar a l’hotel vam anar a la piscina i a continuació a sopar, que per cert el menjar estava boníssimmmmmmm!!!. Al cap d’una estona entràvem a la discoteca que era impressionant!!!. A les 12 vam pujar a les habitacions a dormir, bé a dormir, vam parlar... una mica... L’endemà al matí ens va tocar fer l’activitat de multi-aventura on hi havia tirolines, ponts tibetans, ... i també vam poder fer tir amb arc. A la tarda vam muntar a cavall; al principi feia por però després va ser molt xulo!!! A la nit, després de sopar hi va haver Karaoke on vam cantar moltes cançons. Al acabar vam tornar a la discoteca on a més de passar-ho bé vam fer molts amics: I a les 12 a dormir!!! El tercer i últim dia al Canal Olímpic de La Seu d’Urgell vam fer ràfting, que va ser el millor de tot. Després de dinar vam tornar a l’escola. Jo no volia anar-me’n!!! Van ser unes colònies molt divertides i un record inoblidable!!! EL TINTER

Escola Seat 2015-16


ELS ALUMNES DE SISÈ ENS DIUEN ADÉU Avui és un dia molt especial ja que posarem fi a tots els moments viscuts a l’escola Seat. Sembla ahir quan vam començar P3, i fixeu-vos, ara ja tenim un peu dins l’institut. Hem tingut bons moments, rialles, alegries i alguna tristesa, però el més important és que ho hem viscut junts. El nostre pas per aquesta escola ens ha ajudat a conèixer persones molt importants en les nostres vides i indispensables en el nostre cor. Ara ens toca acomiadar-nos d’ells. Volem donar gràcies a tos els mestres que ens han acompanyat durant la nostra infància i ens han ajudat a formar de mica en mica la persona que som avui en dia. Estem a punt de conèixer nous amics, de viure noves experiències i de pujar un graó més de l’escala de la vida. Us recordarem sempre!!!

EL TINTER

Escola Seat 2015-16

40


DES DE L’ESCOLA US DESITGEM EL MILLOR!!!

EL TINTER

Escola Seat 2015-16


EL TINTER

Escola Seat 2015-16

42