Page 1

Luchtpost Krant van cultuurcentrum Luchtbal en zone 2030 / #11 / apr-aug 2012

Feestweekend: rommelmarkt en straattheater voor jong en oud! Fotowedstrijd Warre Borgmans Theaterfestival Luchtbal voor Kids Miss Diamant 2012 woont in Luchtbal Kalender

03 06 09 15 20


PRAKTISCH Cultuurcentrum Luchtbal heeft twee locaties in dezelfde straat: Cultuurcentrum Luchtbal (met onthaal, foyer en polyvalente zalen) Columbiastraat 110 (boven de bibliotheek) Schouwburg Luchtbal, Columbiastraat 8 A Tickets en info: tel. 03 543 90 30 - ccluchtbal@stad.antwerpen.be www.ccluchtbal.be Openingsuren onthaal: dinsdag tot vrijdag van 9 tot 16 uur Cultuurcentrum Luchtbal sluit van 2 juli tot 31 augustus 2012

Reducties • Jongeren (-26), senioren (65+), Sodipa-, Sodicoen Portplus-leden betalen ook aan de kassa de voorverkoopprijs. • Inwoners van 2030 Antwerpen krijgen 1 euro korting op de voorverkoopprijs.. Het team van cultuurcentrum Luchtbal: altijd paraat om jou te (be)dienen.

Toegankelijkheid en ringleiding Het hoofdgebouw is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Maar de schouwburg is voorlopig niet aangepast aan rolstoelgebruikers. De schouwburg heeft wel een ringleiding voor mensen met een slecht gehoor.

Bereikbaarheid met het openbaar vervoer Bus 23 en 123 - Punt a/d Lijn (schouwburg) of halte Columbiastraat (voor cc) Bus 720, 730, 760 en 770 - halte Punt a/d Lijn Tram 6 - halte Groenendaallaan of Metropolis Trein richting Roosendaal - halte Luchtbal

Kom op tijd • Alle voorstellingen beginnen stipt op het vermelde uur. • 45 minuten voor de voorstelling begint, gaat de kassa open. • Laatkomers kunnen geweigerd worden.

Zaal huren? • Verenigingen kunnen in cc Luchtbal ruimte reserveren voor hun evenementen: een concert, een theatervoorstelling, een vergadering, een personeelsfeest, een tentoonstelling ... • Het cultuurcentrum heeft 2 polyvalente zalen en 6 leslokalen. De schouwburg biedt plaats aan 408 personen. • Het onthaal geeft je hierover meer info.

Cultuurcentrum Luchtbal dankt de leden van de raad van bestuur van de vzw Lokaal Cultuurbeleid van het district Antwerpen. Cultuurcentrum Luchtbal is een stedelijke instelling, erkend en gesubsidieerd door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap. Het geniet de steun van District Antwerpen.

2


FOTOWEDSTRIJD Waar werd deze foto genomen? Stuur een mailtje voor 10 april naar ccluchtbal@stad.antwerpen.be of geef een briefje af met je naam en telefoonnummer aan het onthaal. Een onschuldige hand trekt uit de juiste inzendingen drie winnaars. Zij krijgen van ons een duoticket voor een voorstelling. De foto in de vorige luchtpost werd genomen langs de Noorderlaan, tussen de Manchesterlaan en de Dublinstraat. Jaklien Braem, Alina Parys en Ingrid Van Looveren kregen elk een ticket voor een voorstelling naar keuze.

Taaliconen voor anderstaligen Start je leert nog maar pas Nederlands. Je begrijpt nog niet zo veel. Er zijn toch activiteiten voor jou! Als je kan je zeker meedoen.

Wist je dat‌

ziet,

Makkelijk Je hebt al wat lessen Nederlands gevolgd. Je begrijpt al een beetje Nederlands, maar je durft het nog niet zo goed spreken. Activiteiten met de icoon zijn goed voor jou.

Gevorderd Je volgt al langer lessen Nederlands. Je begrijpt al veel en je kunt ook al iets vertellen. Je maakt soms nog fouten of je hebt wat hulp nodig.Je kan meedoen met activiteiten met een

Moeilijk Je hebt al een hoog niveau Nederlands. Je moet weinig inspanningen doen om de taal te begrijpen. Je kan aan alle activiteiten deelnemen. Vooral activiteiten met een zijn geschikt voor jouw taalniveau.

... jje mett 10 punten t op je A-kaart â‚Ź 2 korting krijgt op een ticket in het cultuurcentrum?

De taaliconen zijn ontwikkeld door het Huis van het Nederlands Brussel en de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

VOOR MEER INFO, SURF NAAR WWW.CCLUCHTBAL.BE

3


BUURT

Feestweekend

Zaterdag 9 juni 2012 – 9 tot 18 uur Speelpark Luchtbal (Tampicoplein) en Canadalaan

GRATIS! Naar jaarlijkse traditie vindt op en rond de Canadalaan het Feestweekend plaats. ’s Morgens kan je aanschuiven aan het ontbijt op het Tampicoplein. Je kan over de rommelmarkt kuieren, kennis maken met de lokale verenigingen en genieten van de meest diverse en verrassende optredens van circusartiesten, clowns, acteurs, straatmuzikanten en ander interessant volk. In de zalen onder de kerk kan je een tentoonstelling van lokale kunstenaars bekijken. Ook voor de kinderen staat er weer heel wat leuks op het programma!

Een samenwerking van district Antwerpen, stadskantoor Luchtbal, cultuurcentrum Luchtbal, Opsinjoren, Pleinontwikkeling, Buurtsport, Buurtregie, Programma’s voor Stad in Verandering, Woonhaven, Dienstencentrum Santiago.

4


LUCHTBAR Tweewekelijks buurtbarbecue met optredens woensdag 9 en 23 mei, 6 en 20 juni, 5 en 19 september 15 tot 20 uur Speelpark Luchtbal – Tampicoplein

GRATIS De Luchtbar komt opnieuw naar de wijk voor een reeks gezellige namiddagen. Om de twee weken kan je er samen met je buren iets drinken met een muziekje op de achtergrond. Er staat ook elke keer een verrassende voorstelling op het programma. Vanaf 17.30 uur steken we de barbecues aan. Je kan je eigen vlees meebrengen of een kant-en-klare portie kopen. Ook voor de kinderen valt er heel wat te beleven. De knutselateliers van pleinontwikkeling gaan deze weken door in het speelpark, in plaats van in het cultuurcentrum. Workshops & Kinderpret vanaf 15 uur Optreden om 17.30 uur Buurtbarbecue wordt aangestoken om 18.30 uur Hou je brievenbus in de gaten voor het exacte programma!

In samenwerking met Programma’s voor Stad in Verandering en Pleinontwikkeling

VOOR MEER INFO, SURF NAAR WWW.CCLUCHTBAL.BE

5


WARRE BORGMANS

THEATERFESTIVAL 35 jaar op de planken, dat mag gevierd worden. Sterker nog, dat moet gevierd worden! En dat doen we in 2012 met het ‘Grote Warre Borgmans Theaterfestival’. Warre Borgmans is een groots acteur in Vlaanderen. Deze publiekslieveling is bekend van films zoals Team Spirit, Zot van A, maar we kennen hem zeker ook van series als Kulderzipken, Het Eiland… De theaterplanken zijn Warre niet vreemd. (Integendeel:) hier vond de start van zijn carrière plaats, 35 jaar geleden.

Theater HET DWAALLICHT Braakland/ZheBilding & Warre Borgmans Woensdag 30 mei 2012 – 20.30 uur schouwburg Luchtbal € 12 vvk / € 11 inwoners 2030 combiticket voor vier voorstellingen Grote Warre Borgmans Theaterfestival: € 40

Theater DE MARKIES VAN CARABAS (6+) I Solisti Del Vento & Warre Borgmans Maandag 28 mei 2012 – 14 uur schouwburg Luchtbal – € 8 vvk / € 7 inwoners 2030 combiticket voor vier voorstellingen Grote Warre Borgmans Theaterfestival: € 40

Wanneer de boer sterft, verdelen zijn twee oudste zonen de erfenis onder elkaar. De jongste zoon krijgt slechts enkele centiemen en de verwaarloosde kat. Maar de kat blijkt over wonderlijke gaven te beschikken en maakt haar nieuwe meester rijk, welvarend en gelukkig.. Een bewerking van De Gelaarsde Kat die jong en oud zal boeien.

6

Het over de vrede hebben. Dat is wat Braakland/ZheBilding doet met dit verhaal van Willem Elsschot. Drie zwartjes die de knappe Maria Van Dam zoeken, spreken onze held Laarmans aan. Hij probeert hen de weg uit te leggen en onderhandelt over een ruikertje bloemen. Allemaal koren op onze molen.


Theater HET LORTCHER-SYNDROOM Warre Borgmans, Dimitri Leue & Antoon Offeciers Donderdag 31 mei 2012 – 20.30 uur schouwburg Luchtbal – € 12 vvk / € 11 inwoners 2030 combiticket voor vier voorstellingen Grote Warre Borgmans Theaterfestival: € 40

Een zoon neemt zijn dementerende vader mee naar een piano. Daar probeert hij het gehavende geheugen open te breken met muziek. Noot per noot herinnert de vader zich zijn leven. Maar zal het slotakkoord hem ‘beter’ maken? Warre Borgmans en Dimitri Leue zoeken samen in deze familietragiek naar het gen dat hen bindt. Antoon Offeciers staat hen bij op de vleugel.

Feest LADINER WARRE BORGMANS GA 19 uur Zaterdag 2 juni 2012 – al – € 25 Cultuurcentrum Luchtb t Warre tijdens een Zaterdagavond nodig vrienden uit op het galadiner verschillende podium. aan tafel, het aantal Reserveer snel je plekje plaatsen is beperkt!

Theater SCHONE WOORDEN KLINKEN ZO Warre Borgmans & Jokke Schreurs Vrijdag 1 juni 2012 – 20.30 uur schouwburg Luchtbal – € 12 vvk / € 11 inwoners 2030 30 combiticket voor vier voorstellingen Grote Warre Borgmans Theaterfestival: € 40

Warre spreekt zacht en zoetgevooisd, hard en scherp, neemt u mee naar vroeger, naar wat hij zich herinnert, naar wat u zich ook zal herinneren. ‘t Is plezant, soms wrang of melancholisch, schoon om naar te luisteren. Jokke beaamt, onderlijnt, kleurt en ademt. Zwijgen en gitaar spelen, af en toe eens zingen, daar is hij perfect gelukkig mee. Zo klinken schone woorden.

VOOR MEER INFO, SURF NAAR WWW.CCLUCHTBAL.BE

7


CINEMA Luchtbal CULTACOLOR

Deze samenwerking tussen het Opvangcentrum voor Asielzoekers en het Cultuurcentrum van Kapellen toont hoe kleurrijk films uit andere culturen zijn. Dankzij de samenwerking met Filmhuis Klappei kun je deze pareltjes ook in onze schouwburg bewonderen.

EIN AUGENBLICK FREIHEIT Arash Riahi, Oostenrijk/Turkije/Frankrijk 2009, 110 min. donderdag 5 april 2012 – 20.30 uur schouwburg Luchtbal - € 3,5 Ali en Merdad proberen uit Iran te vluchten met hun neefjes van 5 en 7 jaar. Ze willen hen herenigen met hun ouders in Oostenrijk. Maar eerst moeten ze door Turkije om een visum te regelen. Daar maken ze kennis met andere Iraanse vluchtelingen. Taal: Perzisch, Engels, Duits / ondertitels Nederlands

DEPARTURES Yôjirô Takita, Japan 2008, 130 min. donderdag 7 juni 2012 – 20.30 uur schouwburg Luchtbal - € 3,5 Daigo is een cellist die zijn werk kwijtraakt. Door geldgebrek keert hij met zijn vrouw terug naar zijn geboortedorp. Daar komt hij door een onduidelijke advertentie terecht bij een uitvaartondernemer, die hem in dienst neemt. Hoewel iedereen neerkijkt op het werk dat hij doet, weigert Daigo zijn baan op te zeggen. Hij raakt steeds meer bedreven in de officiële rituelen en door de dagelijkse confrontatie met de dood, begint hij eindelijk in te zien waar het in het leven werkelijk om draait. Taal: Japans / ondertitels Nederlands

INCENDIES Denis Villeneuve, Canada/Frankrijk 2010, 130 min. donderdag 10 mei 2012 – 20.30 uur schouwburg Luchtbal - € 3,5 Jeanne en Simon Marwan, een tweeling, reageren verbijsterd wanneer ze bij de notaris twee brieven ontvangen van hun overleden moeder Nawal. Een brief is gericht aan hun vader, van wie ze dachten dat hij overleden was, en een is voor hun broer, van wie ze het bestaan nooit hebben gekend. De raadselachtige brieven verklaren voor Jeanne de ongrijpbare stilte van haar moeder in de laatste weken van haar leven. Jeanne besluit om naar hetMidden-Oosten te vertrekken om meer te weten te komen over haar familiegeschiedenis. Taal: Arabisch & Frans | ondertitels Nederlands

8


PROGRAMMA Familie - Kids

SPEELPARK LUCHTBAL

Na de zomer beginnen de werken aan het nieuwe speelpark. Het oude voetbalveld wordt dan een groot speelterrein met een sportveldje, speeltoestellen en een picknickzone. Ga alvast eens een kijkje nemen. Op en rond het terrein staan een aantal panelen waarop je kan zien hoe het er volgend jaar zal uitzien

De speelwerf Kastelen, ridders en prinsessen (6-106 jaar) Dinsdag 10 april tot vrijdag 13 april 2012 14 tot 18 uur Met op vrijdag 13 april 15 tot 19 uur: Middeleeuws slotfeest Speelpark Luchtbal, Tampicoplein - GRATIS

TIPS • Je hebt geen materiaal of gereedschap nodig, daar zorgen wij voor. • Doe slechte kleren en stevige schoenen aan. • Ook (groot)ouders zijn welkom om mee te bouwen.

We kruipen in de huid van ridders en prinsessen en maken ons eigen middeleeuws speelparadijs! Vier dagen lang mogen jullie komen zagen, timmeren en schilderen op het terrein van het toekomstige speelpark. Op vrijdag kan de hele buurt komen kijken naar het resultaat van al dat bouwen tijdens een heus middeleeuws feest met spannende optredens!

TEKENWEDSTRIJD Maak een mooie tekening van een ridder, prinses of kasteel en misschien win je wel een t-shirt een t-shirt van cc Luchtbal!! Geef je tekening voor 10 april af aan de balie van het cultuurcentrum of in de bibliotheek, Columbiastraat 110. In samenwerking met Programma’s voor Stad in Verandering en Pleinontwikkeling. VOOR MEER INFO, SURF NAAR WWW.CCLUCHTBAL.BE

9


KIDS & FAMILIE Speelpark op komst ! GROOT SPEELFEEST VOOR ALLE KINDEREN VAN DE LUCHTBAL Zaterdag 23 juni 2012 - 15 tot 19 uur Speelpark Luchtbal, Tampicoplein – GRATIS Voor de werken beginnen maken we van het oude voetbalveld nog één keer een groot speelterrein. Grote en kleine kinderen kunnen zich hier uitleven op springkastelen en andere attracties. De stoere jongens en meisjes onder jullie kunnen laten zien wie de snelste is op ons hindernissenparcours. In samenwerking met Programma’s voor Stad in Verandering, Pleinontwikkeling en Buurtsport.

Compagnie Airball & Ell Circo D’ell Fuego Vrijdag 25 mei 2012 - 19.30 Schouwburg Luchtbal - € 2 Sinds september volgen twee groepen kinderen wekelijks theaterlessen in het cultuurcentrum onder leiding van Yves en Simon van Compagnie Lodewijk/Louis. Drie andere groepen leerden allerlei circustechnieken van Milena en Iris van Ell Circo d’ell Fuego. Zij trainden elke week in de turnzaal van de Zwemschool. Ook de danseressen van Jes laten het beste van zichzelf zien. Al deze jonge artiesten zullen hun kunsten laten zien tijdens een grote show in de schouwburg!

10


KIDS & FAMILIE PLEINONTWIKKELING LUCHTBAL Van maart tot en met juni: Dinsdag

in de speeltuin in de Columbiastraat

van 15.30 tot 19 uur

Woensdagnamiddag

in CC Luchtbal met een knutselatelier in de speeltuin in de Columbiastraat

van 14 tot 16 uur van 13 tot 18 uur

Donderdag

in de speeltuin in de Columbiastraat op het Witplein

van 15.30 tot 19 uur van 15.30 tot 19 uur

Vrijdag

op het Witplein

van 15.30 tot 19 uur

Zaterdag

in de speeltuin in de Columbiastraat

van 13.30 tot 17 uur

In juli en augustus: is er weer een aparte zomerplanning, Hou de flyers van pleinontwikkeling in het oog. MEER INFORMATIE Maarten Fransen Pleinontwikkeling Luchtbal en Rozemaai, Columbiastraat 110, tel. 03 543 90 33, Pleinontwikkeling.luchtbal@stad.antwerpen.be

Rozemaai Feest 28, 29 en 30 juni Tijdens de laatste dagen van het schooljaar is het Rozemaai Feest. Op donderdag 28/6 en vrijdag 29/6 kunnen de kinderen en jongeren van Rozemaai meehelpen aan het kinder- en jongerenkunstenproject. We beschilderen en bespuiten de bankjes van Rozemaai en ook panelen die daarna worden opgehangen in de wijk. Op zaterdag 30 juni wordt het kunstenproject feestelijk geopend met muziek en wat lekkers voor iedereen. Er zullen ook heel wat verrassingen zijn voor jong en oud dus zorg ervoor dat je er zeker bij bent!

Donderse Sportproevers wat? kom gratis verschillende sporten proberen met clubs uit Luchtbal en omgeving. Elke week komt er een andere sport aan de beurt

wanneer? iedere donderdag van 5 juli tot en met 16 augustus 2012 + slotfeest op donderdag 23 augustus - telkens van 14 tot 16 uur

voor wie? voor alle kinderen uit Luchtbal en omgeving

waar? afhankelijk van het programma (o.a. Speelpark, Tampicoplein, Sintelbaan, Wit plein)

door wie? Pleinontwikkeling Luchtbal en Buurtsport Luchtbal

VOOR MEER INFO, SURF NAAR WWW.CCLUCHTBAL.BE

11


CINEMA LUCHTBAL KIDS GNOMEO & JULIET (4+) VS – 2011 – 84 min.

woensdag 11 april 2012 – 14 uur schouwburg Luchtbal - € 2 Het beste liefdesverhaal ooit met in de hoofdrollen … tuinkabouters? Gnomeo en Juliet brengt een frisse en grappige nieuwe kijk op het alom bekende verhaal van Shakespeare. Ook Gnomeo en Juliet moeten veel obstakels overwinnen. Zullen ze het eeuwige geluk vinden tussen plastieken flamingo’s, ruziënde buren en grasmaaierraces?

KRAAK HET CULTUURHUIS Gratis feest van jong talent In en rond bibliotheek Permeke Zaterdag 19 mei 2012 Jongeren tussen 15 en 25 jaar stuurden hun ideeën in: een theaterproductie, een oorverdovend concert, een dansvoorstelling, het tonen van eigen kunst, geen idee was te gek. Een jury selecteerde 10 projecten die samen met een professionele coach werden uitgewerkt. Op zaterdag 19 mei tonen de jongeren het resultaat aan het grote publiek. Kraak het Cultuurhuis is een project van cc Luchtbal, coStA, Nova, cc Link, Permeke en de jeugddienst van het district Antwerpen.

12

THEATER DE MARKIES VAN CARABAS (6+) I Solisti Del Vento & Warre Borgmans woensdag 28 mei 2012 – 14 uur schouwburg Luchtbal - € 8 € 7 inwoners 2030 combiticket voor viervoorstellingen Grote Warre Borgmans Theaterfestival: € 40 Wanneer de boer sterft, verdelen zijn oudste twee zonen de erfenis onder elkaar. De jongste zoon krijgt slechts enkele centiemen en de verwaarloosde kat. Maar de kat blijkt over wonderlijke gaven te beschikken en maakt haar nieuwe meester rijk, welvarend en gelukkig.


MUZIEK TAART TAARTCONCERT MARINO PUNK EN THE LADIES MARIN donderd 26 april 2012 – 14 uur donderdag tuinzaal (ingang Perustraat) tuinzaa koffie en taart) € 7 (inclusief (incl Marino Punk brengt u melancholische zigeunermuziek, oude bekende Vlaamse liedjes, zigeune swingende walsen en strakke tango’s. Hij krijgt het swingen gezelschap van Yvonne Byl, een monument op het gezelsch gebied vvan accordeon en een fiere bewoonster van Luchtbal. Net als Marino was ook zij verschillende Luchtba keren op o tv te zien. Ambiance verzekerd.

ORGELCONCERT ORGELCOMITE BREMSORGEL SINT-LAURENTIUS Klassiek concert met Isabelle Mathhyssens en Karen Peeters Zondag 13 mei 2012 – 15 uur Sint-Laurentiuskerk - € 12 / € 10 Harpiste Isabelle Matthyssens brengt aan de zijde van Karen Peeters (harp), Raf De Groote (fluit) en Inez Carsauw (mezzosopraan) klassieke stukken, Frans werk en Spaans getinte muziek.

VOOR MEER INFO, SURF NAAR WWW.CCLUCHTBAL.BE

13


EN verder... BUURTMAALTIJD KOMEN ETEN: GRIEKS cc Luchtbal wordt voor één avond een restaurant! Vrijdag 27 april vanaf 17.30 uur tuinzaal (ingang Perustraat) - € 7

EXPO ROB HINTJENS Vernissage: vrijdag 4 mei 2012 – 20 uur Expo: van zaterdag 5 mei tot en met 15 juni 2012 cultuurcentrum Luchtbal – GRATIS zaterdag van 10 tot 16 uur (niet tijdens de schoolvakanties) en van dinsdag tot vrijdag van 9 tot 22 uur Rob Hintjens brengt fotocomposities die de kijker (ver)dwalend aan het mijmeren zetten. Eerder als graficus dan als fotograaf, creëert hij met eigen opnames denkbeeldige werelden die heel divers te interpreteren zijn.

Huiskok David stelt elke maand een lekker exotisch menu samen. Tijdens het eten maak je kennis met de traditionele muziek en de hits uit dat land. Een echte aanrader voor wie houdt van gezelligheid en lekker eten voor een zacht prijsje. Om het met de woorden van de deelnemers te zeggen: “ 7 euro voor een driegangenmenu, daar kan je toch niet voor sukkelen?” Omdat deze activiteit veel succes kent, moet je altijd vooraf reserveren. In mei en juni zijn er geen buurtmaaltijden meer in huis. Tweewekelijks op woensdag staan we dan in het Speelpark Luchtbal met onze barbecue tijdens de Luchtbar. Lees hierover meer op bladzijde 5 van deze Luchtpost.

HEB JE ONS AL GEZIEN OP LUCHTBAL? Sinds februari is cc Luchtbal de trotse eigenaar van een bakfiets. Zo kunnen we makkelijk met de fiets boodschappen doen en materiaal vervoeren tussen de schouwburg en het cultuurcentrum. En je kan ons makkelijk herkennen, want we hebben een prachtige bak!

14


In de wijk MISS DIAMANT 2012 WOONT OP LUCHTBAL Dat Luchtbal trots mag zijn op haar inwoners weten we ondertussen al. De nieuwe Miss Diamant 2012 is een van die buurtbewoners: Rani Van den Acker. Rani, gefeliciteerd met de winst van Miss Diamant! Heeft deze winst grote invloed op je dagelijkse leven? Dank u wel. Het is natuurlijk fantastisch om een jaar te mogen genieten van deze titel. Uiteraard heeft dat ook een invloed op mijn leven. Maar dat wil niet zeggen dat ik veranderd ben. Mijn dagelijks leven gaat voort zoals het was maar met leuke extraatjes erbij. Hoe kwam je op het idee om deel te nemen aan deze Missverkiezing? Normaal zou ik nooit aan een missverkiezing meedoen, maar eens je er aan mee hebt gedaan, ben je niet te stoppen. Dankzij een vriendin van mij heb ik me ingeschreven: als je met twee meedoet is het altijd leuker. Het is een hele belevenis en je leert ook veel bij. Wat zijn je ambities voor de toekomst? Ik studeer nu voor maatschappelijk assistente aan de hogeschool en zou deze opleiding graag afwerken. Maar ik zou ook heel graag werken als presentatrice.

LUCHTBAL MARKT

In de aanloop naar de werken in en rond de Manchesterlaan, staat de markt vanaf 5 januari elk e donderdagochtend op de parkeerplaats van de sp orthal aan de Santiagostraat.

DE WISSELLOOP

Woon je graag in de wijk Luchtbal? Elke wijk heeft zo zijn voor- en nadelen. Ik heb wel een zeer goede verbinding met de stad. Heel handig om te gaan winkelen en naar school te gaan. Ken je het cultuurcentrum Luchtbal? Zo ja, heb je al activiteiten meegedaan en wat vond je ervan? Natuurlijk ken ik het cultuurcentrum Luchtbal. Ik moet toegeven dat ik nog niet veel aan de activiteiten heb meegedaan, maar er zijn goede initiatieven en ik zou eigenlijk wel wat meer willen gaan. Om af te sluiten: Kan je de mensen iets aanbevelen uit het programma van het cultuurcentrum, is er iets waar ze zeker naartoe moeten gaan? Het cultuurcentrum heeft veel te bieden. Zowel voor de jongeren als de iets oudere mensen. Wat mij opvalt zijn de films die het cultuurcentrum aanbiedt. Het zijn echt toppers van films die men meestal niet (meer) speelt in de filmzalen.

Op vrijdag 4 mei 2012 Siblo 8 organiseren de scholen undo een De Wissel en Sportom lbaan. wisselloop op de Sinte gegeven Het startschot wordt is om 9.30 uur. Het einde voorzien tegen 12 uur.

n! Kom zeker supportere

VOOR MEER INFO, SURF NAAR WWW.CCLUCHTBAL.BE

15


In de wijk OPSINJOREN: SAMEN SPELEN IN DE STRAAT Ook dit jaar wil Opsinjoren kinderen in de stad de ruimte geven waar ze recht op hebben. Tijdens de vakantieperiodes kan je in je straat een speelstraat organiseren voor een periode van 1 tot 14 dagen. De straat is dan verkeersvrij met uitzondering van het plaatselijk verkeer en het bewonersparkeren. Elke speelstraat ontvangt een box met spelmateriaal. Daarnaast stelt Opsinjoren een klein budget beschikbaar voor het organiseren van verschillende activiteiten. Belangrijk: vraag het tijdig aan!!! Je kan met de steun van Opsinjoren ook een gezelschapspelletjesavond, voorleesmoment, workshop ‌ voor kinderen organiseren, zonder hiervoor een straat af te sluiten.

Wenst u meer informatie? Mail naar: opsinjoren@stad.antwerpen.be of bel ons gratis nummer 0800 25 8 25. www.antwerpen.be/opsinjoren

BUURTSECRETARIAAT Het buurtsecretariaat is een werkplek, een ondersteuningspunt en een ontmoetingsplek voor verenigingen en bewonersgroepen, ideaal om te netwerken, ervaringen uit te wisselen en wie weet zelfs samen een activiteit te organiseren. Het aanbod van het buurtsecretariaat is gratis. MEER INFORMATIE Buurtsecretariaat Gemeenschapscentrum Luchtbal, Hondurasstraat 6-8 vrijdag van 10 tot 15 uur Nele Verschelden tel. 0474 55 18 44 buurtsecretariaat@stad.antwerpen.be

16

AMBASSADEURS GEZOCHT! Als ambassadeur vergroot je de naam en faam van ons cultuurcentrum. Kun jij vier keer per jaar een affiche (60x21 cm) aan je raam hangen? Dan ben je een uitstekende ambassadeur! In ruil krijg je gratis tickets van ons.

GeĂŻnteresseerd? Bezorg ons je gegevens. We contacteren je zo snel mogelijk. cc Luchtbal Columbiastraat 110, 2030 Antwerpen ccluchtbal@stad.antwerpen.be 03 543 90 30 www.ccluchtbal.be


In de wijk zoe k

t spBuurt ort spo Heb vrij rt jij e wil e en n spo lig w r

BUURTSPORT

ers t del il je di specia !! spo en? W e graa liteit rtvr ord g i Buu jwillig dan e rtsp r ort bij !

Buurtsport is sporten in je wijk!

Sinds kort is er een nieuw gezicht bij Buurtsport Luchtbal: Tine Baelus! Samen met Margot De Maeyer vormen zij het Buurtsportteam hier in de wijk. Je vindt hen op de eerste verdieping van het cultuurcentrum in de Columbiastraat aat 110. Waarvoor kan je bij hen terecht? - informatie over sport in de buurt en begeleiding in je zoektocht naar een sportclub of sportactiviteit - ondersteuning van sportactiviteiten, schoolprojecten, naschoolse sport, … - ontlenen van sportmateriaal (zie www.antwerpen.be/buurtsport/uitleendienst) als individu, school en sportclub - een sportaanbod zoals watergewenning en zwemlessen voor kinderen en aerobicslessen voor dames (zie www.antwerpen.be/Buurtsport > Luchtbal) Heb je een interessant, sportief idee? Laat het ons gerust weten!

AEROBICS VOOR DAMES

WATERGEWENNING

Dinsdag 10–11 uur Donderdag 13.30–14.30 uur € 1 / les € 5 / 6 lessen

Dinsdag 17–18 uur Watergewenning voor kinderen van 4 tot 6 jaar. De perfecte voorbereiding op zwemmen. € 30 / 15 lessen

Cultuurcentrum Luchtbal, Columbiastraat 11

Montrealstraat

ZWEMLES Donderdag 17-18 uur (start lessen in september) Zwemlessen voor kinderen van 6 tot 12 jaar die nog niet kunnen zwemmen, maar die wel gewend zijn aan water. € 30 / 15 lessen Montrealstraat

Voor het zwemmen is vooraf inschrijven is verplicht, je kan je nu al op de wachtlijst laten zetten voor september, volzet is volzet!

Meer informatie of inschrijven Tine Baelus, Buurtsport Luchtbal, Columbiastraat 110, 2030 Antwerpen, tel. 03 292 67 24, buurtsport.luchtbal@stad.antwerpen.be

VOOR MEER INFO, SURF NAAR WWW.CCLUCHTBAL.BE

17


In Cultuurcentra de wijk ANDERE BINNENKORT in dienstencentrum Santiago

NETWERK ONTMOETINGSRUIMTE Zoek je een zaal in je buurt voor een activiteit, een hobby, een vergadering of een feestje? De medewerkers van Netwerk Ontmoetingruimte helpen je verder! Op www.antwerpen.be/ontmoetingsruimte vind je geschikte zalen. Als je het aanmeldingsformulier invult, helpt Netwerk Ontmoetingsruimte je mee zoeken.

Naast onze activiteiten kan je hier ook terecht voor een babbeltje, een warme (budgetvriendelijke) maaltijd, een kappersbeurt, voetverzorging‌ Bovendien kan je bij ons je was doen en je kan hier zelfs iemand vragen om boodschappen voor je te doen.

Mei: wo 2/5: Stadsklap vr 4/5: Myriam Modeshow

Meer informatie Katelijne Kerstens Stadskantoor, Hondurasstraat 6 donderdag van 9 tot 12 uur Tel. 03 546 76 46 www.antwerpen.be/ ontmoetingsruimte

wo 9/5: Dansnamiddag met DJ Danny ma 14/5 t.e.m. vr 18/5: Midweek aan Zee te Blankenberge vr 25/5: Schoenenverkoop Vago

BIBLIOTHEEK LUCHTBAL Openingsuren:

Juni:

- dinsdag & donderdag: 10-18 uur

za 9/6: Wijkfeest met buitentap,

- woensdag: 10-20 uur

dansfeest met dj Danny en optreden

- maandag, vrijdag en zaterdag: na

vr 15/6: Barbecue

afspraak (enkel voor scholen, groepen en

vr 29/6: Tearoom

verenigingen) - zondag: gesloten

Juli:

gesloten van 31 maart tot en met 15 april

vr 13/7: Dansnamiddag met live muziek van Frank Mortiers en Marc

en van 15 juli tot 15 augustus

di 31/7: Paellanamiddag

tel. 0800 992 93

Augustus: vr 10/8 en di 28/8: Sjoelkampioenschap met DC De Zeelbaan di 14/8: Moederdag Feestmenu met dansnamiddag

DIGIPUNT LUCHTBAL

do 30/8: Tearoom

Heb je hulp nodig om je computer te

vr 31/8: Eindzomerfeest met Mosselsouper

gebruiken? In het digipunt in bibliotheek Luchtbal helpen ze je graag verder.

Dienstencentrum Santiago,

- dinsdag: 10-18 uur

Canadalaan 21, 2030 Antwerpen, 03 544 32 51.

- woensdag: 13.30-20 uur

Het centrum is open maandag tot vrijdag van 8 tot 17.30 uur.

- donderdag: 13.30-17 uur

Zaterdag en zondag van 14 tot 17.30 uur (enkel cafetaria).

tel. 03 641 08 63, digipunt@gmail.com

18


ANDERE Cultuurcentra BINNENKORT IN CULTUURCENTRUM MERKSEM

BINNENKORT IN CULTUURCENTRUM EKEREN

Kinderen de baas! Het Kinderkasteel Kasteel Bouckenborgh, Bredabaan 561, 2170 Merksem

Muziek Flanders Recorder Quartet Juke Box: kies zelf je klassieke favoriet

www.ccmerksem.be – 03 641 62 10

zaterdag 21 april 2012 – 20.30 uur- € 12 vvk / € 14

Jongens en meisjes, prinsen en prinsessen! Op zondag 20 mei opent het Kinderkasteel haar deuren en zijn jullie baas in en rond kasteel Bouckenborgh. Het wordt een schitterende dag vol verhalen, circus, spelletjes, film, pannenkoeken en nog véél meer. De meeste activiteiten in het Kinderkasteel zijn trouwens helemaal gratis. Benieuwd wat je die dag mag verwachten? Neem dan zeker een kijkje op www.ccmerksem.be

kassa. Stedelijke muziekacademie J. Pauly, Ferdinand

zondag 20 mei 2012 - 12 to 17 uur

Pauwelsstraat 102

Het blokfluitkwartet Vier op ’n Rij begon zijn carrière in 1987. Juke Box brengt je een repertoire van de voorbije 25 jaar. Via de computer kies je je favoriete composities. Neem de uitdaging aan en proef van een reis in de tijd met dit blokfluitkwartet. INFO & TICKETS cultuurcentrum EKEREN Kloosterstraat 4 - 2180 Ekeren dinsdag tot donderdag - 10 tot 16 uur 03 292 67 30 - ccekeren@stad. antwerpen.be www.ccekeren.be

INFO & TICKETS cultuurcentrum Merksem Nieuwdreef 135 - 2170 Merksem Maandag tot vrijdag - 10 tot 17 uur Tel. 03 641 62 10 ccmerksem@stad.antwerpen.be www.ccmerksem.be

BINNENKORT OP LINKEROEVER BIODROOM Misschien heeft u het al opgevangen: cc Link gaat samen met de andere cultuurcentra van Antwerpen, het Ecohuis en heel veel andere organisaties een grote tijdelijke tuin bouwen op Linkeroever. Achter het Stadskantoor op de Halewijnlaan zal de Biodroom elke dag groeien. Iedereen is welkom om te komen tuinieren in de gemeenschapstuin met groenten, bloemen en kruiden. In de tuin is er ook plaats voor cultuur: kunstenaars Bruno Herzeele en Elke Thuy zullen rond het thema ‘Supernatuurlijk’ werken: ze werken met natuurmateriaal of stellen de natuur als utopie in vraag. Regelmatig zal het publiek kunnen meebouwen aan deze kunstinstallaties. Als start van nodigen we jullie alvast uit op het spetterend openingsfeest op 15 april INFO Cultuurcentrum Link Willem Elsschotstraat 5 -2050 Antwerpen (Linkeroever) Voor het programma kan je terecht op onze facebookpagina en op www.cclink.be

VOOR MEER INFO, SURF NAAR WWW.CCLUCHTBAL.BE

19


CC LUCHTBAL presenteert v

DATUM

VOORSTELLING

Ticket (vkk) pag

do 5 apr – 20.30 uur

Cultacolor – Ein Augenblick Freiheit

€ 3.5

8

za 7 apr – 20.30 uur

Een avond met … Lies Lefever en Steven Goegebuer

€10

di 10 – vr 13 april – 14 uur

Speelwerf

Gratis

9

wo 11 apr – 14 uur

Gnomeo & Juliet (4+)

€2

12

vr 13 apr – 16 uur

Middeleeuws slotfeest Speelwerf

Gratis

9

vr 13 apr – 20.30

Jaak Van Assche, Tuur De Weert & Arnold Willems - Helden

€ 12

za 21 apr – 20.30 uur

Bruno Vanden Broeck & Nico Sturm - Low-La

€14

do 26 apr – 14 uur

Marino Punk en The Ladies

€7

13

vr 27 apr – 17.30 uur

Komen Eten

€7

14

za 28 apr – 20 uur

Antwerp Ambient ‘12

€ 10

zo 29 apr – 15 uur

Salsatheek

€5

MEI vr 4 mei – 20 uur

Rob Hintjens

Gratis

14

wo 9 mei - 15 uur

Luchtbar

Gratis

5

do 10 mei – 20.30 uur

Cultacolor – Incendies

€ 3,5

8

zo 13 mei – 15 uur

Klassiek concert Bremsorgel Sint-Laurentiuskerk

€ 10

13

vr 18 mei

Kraak het cultuurhuis

Gratis

12

wo 23 mei - 15 uur

Luchtbar

Gratis

5

vr 25 mei – 19.30 uur

Compagnie Airball en El Circo dell Fuego toonmoment

€2

10

zo 27 mei – 15 uur

Salsa dansnamiddag

€5

ma 28 mei – 14 uur

I Solisti Del Vento en Warre Borgmans

€8

12

De Markies Van Carabas (6+) wo 30 mei – 20.30 uur

Braakland/ZheBilding en Warre Borgmans - Dwaallicht

€ 12

6-7

do 31 mei – 20.30 uur

Warre Borgmans, Dimitri Leue en Antoon Offeciers

€ 12

6-7

€ 12

6-7

€ 25

6-7 5

Het Lorchersyndroom JUNI vr 1 jun – 20.30 uur

Warre Borgmans en Jokke Schreurs Schone Woorden Klinken zo

za 2 jun – 20.30 uur

Warre Borgmans Galadiner

wo 6 juni - 14 uur

Luchtbar

Gratis

do 7 jun – 20.30 uur

Cultacolor - Departures

€ 3,5

8

do 7 jun – 20.30 uur

Berlin – Land’s End

€ 14

vr 8 jun – 20.30 uur

Berlin – Land’s End

€ 14

za 9 jun – 20.30 uur

Berlin – Land’s End

€ 14

za 9 jun – 9 uur

Feestweekend

gratis

4

wo 20 juni – 15 uur

Luchtbar

Gratis

5

za 23 jun – 15 uur

Speelfeest Luchtbal

Gratis

9

✪ Meer informatie: www.ccluchtbal.be contacteer ons en we sturen je de seizoensbrochure toe.

Wettelijk Depotnummer: D/2011/0306/320 V.U. Filip Martens, cultuurcentrum Luchtbal, Columbiastraat 110, 2030 Antwerpen • 02/2012 • GC76635

APRIL

www.ccluchtbal.be 03 543 90 30

Luchtpost11  

Luchtpost is het driemaandelijks krantje van cc Luchtbal en zone 2030