Page 1

Luchtpost Krant van cultuurcentrum Luchtbal en zone 2030 / #16/ dec 2013-maa 2014

In dit nummer: Winter in Luchtbal Doe mee aan het Repair cafĂŠ Terugblik op Day One Festival Kids en Familie Rozemaai

2019521-luchtpost16.indd 1

04-05 07 08-09 11-14 17 31/10/13 14:46


CONTACT EN INFO

Cultuurcentrum Luchtbal heeft twee locaties in dezelfde straat: Cultuurcentrum Luchtbal (met onthaal, foyer en polyvalente zalen) Columbiastraat 110 (boven de bibliotheek) Schouwburg Luchtbal, Columbiastraat 8 A Tickets en info: tel. 03 543 90 30 - ccluchtbal@stad.antwerpen.be www.ccluchtbal.be Openingsuren onthaal: dinsdag tot vrijdag van 9 tot 16 uur Cultuurcentrum Luchtbal is gesloten in de kerstvakantie.

Het team van cultuurcentrum Luchtbal: altijd paraat om jou te (be)dienen.

Toegankelijkheid en ringleiding Het hoofdgebouw is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Maar de schouwburg is voorlopig niet aangepast aan rolstoelgebruikers. De schouwburg heeft wel een ringleiding voor mensen met een slecht gehoor.

Bereikbaarheid met het openbaar vervoer Bus 23 - Punt a/d Lijn (schouwburg) of halte Columbiastraat (voor cc) Bus 720, 730, 760 en 770 - halte Punt a/d Lijn Tram 6 - halte Groenendaallaan of Metropolis Trein richting Roosendaal - halte Luchtbal

Reducties • -26, 65+, Sodipa-, Sodico- en Portplus-leden betalen ook aan de kassa de voorverkooprijs.

• Inwoners van 2030 Antwerpen krijgen één euro korting op de voorverkoopprijs. • Heb je een omnio-statuut (eindigt het nummer op je kleefbriefje van de mutualiteit op 1?) dan betaal je voor je ticket slechts 2 euro. • Bij de matinees krijgen -26, +55 en inwoners van 2030 één euro korting op de voorverkoopprijs • Leerkracht? Schoolgroepen krijgen 4 euro korting per ticket bij avondvoorstellingen.

Kom op tijd • Alle voorstellingen beginnen stipt op het vermelde uur. • 45 minuten voor de voorstelling begint, gaat de kassa open. • Laatkomers kunnen geweigerd worden.

Zaal huren? • Verenigingen kunnen in cc Luchtbal ruimte reserveren voor hun evenementen: een concert, een theatervoorstelling, een vergadering, een personeelsfeest, een tentoonstelling ... • Het cultuurcentrum heeft 2 polyvalente zalen en 6 leslokalen. De schouwburg biedt plaats aan 408 personen. • Het onthaal geeft je hierover meer info.

Cultuurcentrum Luchtbal dankt de leden van de raad van bestuur van de vzw Lokaal Cultuurbeleid van het district Antwerpen. Cultuurcentrum Luchtbal is een stedelijke instelling, erkend en gesubsidieerd door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap. Het geniet de steun van District Antwerpen.

2

2019521-luchtpost16.indd 2

31/10/13 14:46


FOTOWEDSTRIJD Waar werd deze foto genomen? Stuur voor dinsdag 10 december een mailtje naar ccluchtbal@ stad.antwerpen.be of geef een briefje aan het onthaal met je naam en telefoonnummer. Een onschuldige hand trekt uit de juiste inzendingen drie winnaars. Zij krijgen van ons een ticket voor 2 personen. De foto in de vorige Luchtpost werd genomen in de natuurspeeltuin aan de Columbiastraat.

Taaliconen voor anderstaligen

WIST JE DAT‌

Start Je leert nog maar pas Nederlands. Je begrijpt nog niet zo veel.Er zijn toch activiteiten voor jou.

Makkelijk Je hebt al wat lessen Nederlands gevolgd. Je begrijpt al een beetje Nederlands. Praten is nog moeilijk.

Gevorderd Je volgt al langer lessen Nederlands. Je begrijpt al veel en je kan ook al iets vertellen. Je maakt soms nog fouten of je hebt wat hulp nodig.

Moeilijk Je spreekt al heel goed Nederlands. Je moet weinig moeite doen om de taal te begrijpen. Je kunt aan alle activiteiten deelnemen.

‌ je aan het onthaal van het cultuurcentrum nog steeds plannetjes kan krijgen met de route van het Day One street art festival?

Het Huis van het Nederlands Brussel en de Vlaamse Gemeenschapscommissie ontwikkelde de taaliconen.

VOOR MEER INFO, SURF NAAR WWW.CCLUCHTBAL.BE

2019521-luchtpost16.indd 3

3

31/10/13 14:46


CULTUURCENTRUM LUCHTBAL

WINTER IN LUCHTBAL 4

2019521-luchtpost16.indd 4

31/10/13 14:46


Vrijdag 13 december 2013 I 18.30 uur Cultuurcentrum Luchtbal

GRAT IS

WINTERMAGIE 19 uur I Wandeling Wintermagie is een betoverende belevenis voor jong en oud. Haal je warmste jas uit de kast en vergezel ons op een vuurwandeling door de wijk. Onderweg geniet je van woord, muziek, dans en vuur. De wandeling eindigt in het cultuurcentrum met een warme kom soep en een stemmig optreden. De wandeling vertrekt om 19 uur stipt, te laat is te laat. Gratis, maar beperkt aantal plaatsen. Inschrijven verplicht.

Zondag 26 januari 2013 I Vanaf 16 uur Cultuurcentrum Luchtbal

GRAT IS

NIEUWJAARSFEEST LUCHTBAL Kom op zondag 26 januari naar de tuinzaal van het cultuurcentrum om samen het nieuwe jaar feestelijk in te zetten. Vanaf 16 uur ben je welkom voor de nieuwjaarsreceptie. Vergeet niet om je wensen op de wensmuur te schrijven. Schrijf een wens voor je familie, je vrienden of ‌ je favoriete cultuurcentrum. Trek je zondagsschoenen aan, want Thee Shoe Shine Shakers poetsen je chicste mocassins terwijl ze een zwierig deuntje door de boxen laten schallen. Pas bij zonsondergang sturen we je warm van de wensen weer naar huis.

VOOR MEER INFO, SURF NAAR WWW.CCLUCHTBAL.BE

2019521-luchtpost16.indd 5

5

31/10/13 14:46


CULTUURCENTRUM LUCHTBAL

SALON BALLON Komen Weten Luchtbal-Volkskermis Vrijdag 6 december I 19 uur 6 euro (inclusief twee drankbonnen)

Komen Zweten met DJ WiLLD! en Shoe Shine Tom Vrijdag 14 februari 2014 I 19 uur 6 euro (inclusief twee drankbonnen)

Tijdens Komen Weten nodigen we iemand uit met een interessant verhaal. Voor de eerste editie kozen we een echte kenner van de buurt. Martin Braem vertelt over de legendarische Luchtbal-Volkskermis. Een kermis die na de oorlog uitgroeide tot een groot evenement dat zelfs rechtstreeks op tv werd uitgezonden. Een ongelofelijk verhaal voor de jongere bewoners, een nostalgische trip door het verleden voor de oudere Luchtbalianen.

Will & Tom zijn geen onbekenden meer. De beste dansplaten van de fifties tot nu steken ze onder hun naald. Een plezanter alternatief voor dat fitnessabonnement en praatsessies. En omdat het Sint-Valentijn is, draaien deze platenstekers ook de juiste plakkers en slows.

6

2019521-luchtpost16.indd 6

31/10/13 14:46


Will & Tom krijgen iedereen op de dansvloer In cc Luchtbal kan je je benen losgooien tijdens Komen Zweten. Ondertussen zijn ook wij zo verknocht geraakt aan de klanken van Will & Tom dat we hen even voorstellen in de Luchtpost.

Heren, wat denken jullie van onze wijk? Will: “Toen ik vroeger nog met de taxi reed, waren de hoge torens mijn herkenningspunt wanneer ik Antwerpen naderde vanuit het noorden. Ik ben gek op architectuur en voor mij zijn die torens echt een toonbeeld van de grootse stad.”

Hoe is de dj-vibe bij jullie begonnen? Tom: ”Met plaatjes draaien voor vrienden. Ik ben ook nooit geëvolueerd naar cd’s. Ik ben altijd bij vinyl gebleven.” Will: Ik groeide op in het Nederlandse Eindhoven en daar had je een concertzaal, de Effenaar. Ik zag er als jonge gast talloze concerten en kocht ook vaak platen van de groepen die er optraden. Ik bleef er even hangen en algauw werd ik de vaste dj die plaatjes mocht draaien na de concerten.”

Welke muziek draaien jullie eigenlijk? Will: “In de Effenaar draaide ik echt alle stijlen: house, R&B, metal … Maar de laatste jaren kom ik toch vooral uit bij zwarte muziek: blues, gospel, rock ‘n’ roll, jazz, rhythm & blues. Jonge mensen vergeten soms dat net die muziek nog altijd de basis vormt van veel dance.” Tom: “Ik draai alles tot 1968. Verder ga ik echt niet (lacht).” Will: “Als we mensen kunnen ontroeren, dan zitten we goed. Zo was het ook vorig jaar met Winter-magie. Velen zaten te wachten om even uit de bol te kunnen gaan na twee uurtjes poëzie. De blijdschap op de gezichten van de Luchtbalianen toen, dat maakte onze avond geslaagd.” Tom: “We zijn heel blij als mensen nog verrast kunnen zijn door het horen van een bepaalde plaat. Daar doen we het voor. En nu ik eraan denk: wij draaien hier ook met Sint-Valentijn? Dat wordt een avondje vol onverwachte platen.

Komen Weten Luchtbal-Repair Café Vrijdag 14 maart I 19 uur Gratis

Tijdens Komen Weten proberen we steeds iets bij te leren. Is je auto defect of krijg je je fietsketting niet meer op je fiets? Geen nood, breng je kapotte spullen mee naar het cultuurcentrum. Ervaren handen helpen je om ze weer te repareren. Want het is toch zonde om je favoriete dingen weg te gooien?

Gezocht: Handige Harry’s en Henriettes Ben jij een Handige Harry? Kan je goed kleren herstellen? Ken je veel van automechanica? Sleutel je graag aan fietsen of huishoudapparaten? Wil je graag andere buurtbewoners helpen op het Repair Café op vrijdag 14 maart? Neem dan contact op via 03 543 90 30 of ccluchtbal@stad.antwerpen.be. Of spring tussen 9 en 16 uur even binnen: Columbiastraat 110.

VOOR MEER INFO, SURF NAAR WWW.CCLUCHTBAL.BE

2019521-luchtpost16.indd 7

7

31/10/13 14:46


IN DE WIJK

IK WAS ERBIJ…

8

2019521-luchtpost16.indd 8

31/10/13 14:46


…DAY ONE STREET ART FESTIVAL Tijdens het DAY ONE street art festival van 2 tot 6 oktober 2013 toonden meer dan vijftien (inter)nationale kunstenaars gedurende een week hun eigenzinnige muurschilderkunst op verschillende gebouwen in de wijk Luchtbal. Onder meer het station, het cultuurcentrum, drie scholen, enkele garages en woonblokken, werden door de artiesten onder handen genomen.Tegelijkertijd gingen buurtkinderen, scholen en senioren aan de slag om hun wijk meer kleur te geven. Het weekend was een groot succes. Tijdens het weekend wandelden en fietsten meer dan 1500 mensen door de wijk. Ze bezochten de expo in het cultuurcentrum, deden een begeleide wandeling mee, namen deel aan een workshop graffiti of luisterden naar één van de optredens.

WANDEL EN FIETS LANGS DE DAY ONE STREET ART ROUTE Het festival is misschien voorbij. De expo is afgebroken en de pop-upbar gesloten, maar de resultaten zijn nog steeds te bezichtigen. Alle locaties zijn gemakkelijk van op straat te bekijken. Je kan een plannetje downloaden op de website van het cultuurcentrum of er eentje ophalen aan het onthaal.

VOOR MEER INFO, SURF NAAR WWW.CCLUCHTBAL.BE

2019521-luchtpost16.indd 9

9

31/10/13 14:46


IN DE WIJK

COLLIER JARDIN BLIJFT GOESTING KWEKEN De gemeenschapstuinen achter de Grimsbystraat en aan het Tampicoplein hebben in de zomer goed geboerd. Kruiden, groenten en jonge fruitstruiken lieten zich van hun sterkste kant zien. Het vele werk van alle vrijwilligers, klein en groot, leidde tot een grote oogst. In september volgde het eerste oogst-feest en … dat smaakt naar meer! In het najaar en de winter gaan we de Tampicotuin herinrichten en uitbreiden. Twee kunstenaars zullen voor beide tuinen een mooie toegangspoort maken. Een keer per maand koken we samen en wisselen we recepten uit. Heb je nog: • Ideeën voor winteractiviteiten? • Energie en goesting om te helpen bij de herinrichting van de Tampicotuin? • Toffe recepten om deze winter met andere vrijwilligers te bereiden? • Tijd en zin om in het voorjaar mee te tuinieren? • … Bel of mail dan naar Tuincoach Martine Willems: 0474/55 60 24, martine.willems2@stad.antwerpen.be

OPSINJOREN BRENGT BUREN BIJ ELKAAR TIJDENS EEN WINTERFEEST. Het is pas fijn wonen in je straat als je goed met je buren kan opschieten. Dat vindt ook Anita Horemans uit de Liverpoollaan. Ze organiseert dit jaar voor de tweede maal een winterfeest. Anita: “Ons winterfeest was vorig jaar zo’n succes dat we niet lang getwijfeld hebben om het dit jaar te herhalen. Het is makkelijk om te organiseren, op het feest zelf krijgen Jeanneke en ik altijd hulp van andere buren. We zorgen voor glühwein, jenever, warme chocolademelk en lekkere poffertjes. Dankzij drie rode tentjes die we van de stad lenen blijft iedereen droog. Met de financiële steun van Opsinjoren kochten we vorig jaar twee vuurkorven . Bovendien zorgt Gert, onze contactpersoon bij Opsinjoren, ervoor dat we de straat mogen afsluiten. Dat mag zelfs twee keer per jaar. Straatfeesten brengen mensen dichterbij elkaar. Op een straatfeest leer je altijd wel nieuwe buren kennen.”

Opsinjoren steunt zowel straatfeesten op de stoep als straatfeesten in een afgesloten straat. Op www.opsinjoren.be > feesten > winterfeesten vind je alle info. Bovendien kan je je straatfeest opleuken met een vleugje cultuur: straattheater, vertellingen voor de kinderen of een scheutje muziek. Kijk op www.opsinjoren. be > feesten > cultuur in de straat voor de mogelijkheden. Meer info: opsinjoren.antwerpen2030@ stad.antwerpen.be of bel naar het gratis nummer 0800 25 8 25.

10

2019521-luchtpost16.indd 10

31/10/13 14:46


IN DE WIJK

TIENERWERKING JES VZW LUCHTBAL Hou je van een beetje avontuur? Sport of kook je graag? Ben je bezig met muziek of wil je er graag mee beginnen? Of heb je andere talenten, zoals teksten schrijven, tekenen, dansen of poëzie? Dan ben je welkom in de tienerwerking van Luchtbal! Voor wie? Voor alle tieners van 12 tot 15 jaar. Wat? • Dinsdag: playstation, gezelschapsspelen, talentendag,… (van 17 tot 20 uur) • Woensdag: uitstap (van 14 tot 20u) of instuif (van 17 tot 20 uur) • Donderdag: zaalvoetbal (van 17 tot 18 uur, in de sporthal van Luchtbal) • Vrijdag: Thaiboksen (van 18 tot 19 uur in de sporthal van Luchtbal) • Zaterdag (2 keer per maand): koken (12 tot 18 uur) of uitstap (12 tot 19 uur)

Meer info Patrick Narosimpa Tel: 0490/ 56 38 35 Email: patrick.narosimpa@jes.be Het programma vind je op www.facebook.com > Jes Luchtbal.

VOOR MEER INFO, SURF NAAR WWW.CCLUCHTBAL.BE

2019521-luchtpost16.indd 11

11

31/10/13 14:46


WEEKOVERZICHT KIDS LUCHTBAL Wanneer Dinsdag 16-17 uur

wat

Waar

Woensdag 14-15 uur

Zaalvoetbal Kinderactiviteit (knutselen, gezelschapspelen, film, sport en spel) Theaterles

Cultuurcentrum Luchtbal

Woensdag 14-15 uur

Circus

Cultuurcentrum Luchtbal

Woensdag 6-17.30 uur

Voetbal

Velden Generaal Simonslaan

Woensdag 14-16 uur

Sporthal Luchtbal Cultuurcentrum Luchtbal

Woensdag 16-17.30 uur Woensdag 16-17 uur

Dans

Cultuurcentrum Luchtbal

Dans

Cultuurcentrum Luchtbal

Dinsdag 18-20 uur

Dans

Cultuurcentrum Luchtbal

Woensdag 17-20 uur

Instuif tieners

Woensdag 19-20 uur

Jiujitsu

Cultuurcentrum Luchtbal Club Uilenspiegel, Generaal Simonslaan

Woensdag 20-21.30 uur

Jiujitsu

Donderdag 17-18 uur

Zaalvoetbal

Donderdag 17.30-19 uur

Taekwondo

Vrijdag 18-20 uur

Thaiboksen

Sporthal Luchtbal

Vrijdag

Jiujitsu € 26 / jaar en lesgeld: € 12 / 3 maanden

Club Uilenspiegel, Generaal Simonslaan

19-20 uur

Club Uilen-spiegel, Gene-raal Simonslaan Sporthal Luchtbal Sporthal De Rode Loop in Merksem

Astrid Carpentier

Vrijdag 20-21.30 uur

Jiujitsu

Club Uilenspiegel, Generaal Simonslaan

Zaterdag 10-11 uur

Omnisport

Basisschool Willem Tell, Rozemaai

Zaterdag 11-12 uur

Omnisport

Basisschool Willem Tell, Rozemaai

Zaterdag 12-18 uur

Koken of uitstap

Cultuurcentrum Luchtbal

Zaterdag 17-19 uur

Taekwondo

Zondag 14-16 uur

Taekwondo

Sporthal De Rode Loop in Merksem Sporthal De Rode Loop in Merksem

Zondag 14-17.30 uur, 1e en 3e zon-dag 10-17.30 uu

Scouts

Cardiffstraat 21 (schoolpoort) + Argentiniëlaan driemaal gra-tis, daarna

Elke Wouters (JES), elke.wouters@jes.be, tel. 0490 57 97 74 I Cc Luchtbal, ccluchtbal@stad.antwerpen.be, tel. 03 543 90 Tom Coppens (groepsleider) tel. 0485 59 98 50 I Brahim Siraj (JES), Brahim.siraj@jes.be, tel. 0490 44 10 73 I Astrid Carpen Keumgang Seddik, keumgang-s@hotmail.com, tel.0485063645

12

2019521-luchtpost16.indd 12

31/10/13 14:46


AL Voor wie Gratis

Elke Wouters (JES)

6-12 jaar

Gratis

Elke Wouters (JES)

10-14 jaar

Gratis

Cc Luchtbal

6-12 jaar

Gratis € 60 / schooljaar (inclusief trainingen, verzekering en T-shirt)

Cc Luchtbal

Meisjes 6-12 jaar

5 euro voor het hele schooljaar

Elke Wouters (JES)

Meisjes 6-12 jaar

5 euro voor het hele schooljaar

Elke Wouters (JES)

Meisjes 12+

5 euro voor het hele schooljaar

Elke Wouters (JES)

Gratis tweemaal gratis, daarna lidgeld: € 26 / jaar en lesgeld: € 12 / 3 maanden tweemaal gra-tis, daarna lidgeld: € 26 / jaar en lesgeld: €15 / 3 maanden

Parick Narosimpa (JES)

Gratis

Patrick Naro-simpa (JES)

?

Keumgang-Seddik

12-16 jaar 8-14 jaar 14+ 12-15 jaar Alle leeftijden 12+ 8-14 jaar 8-14 jaar

n

Info

6-12 jaar

6-12jaar

n

Prijs

€ 33 / jaar voor verzekering, materiaal en lesgeld tweemaal gratis, daarna lidgeld:

Charlie Joris (KMANSC)

Astrid Carpentier Astrid Car-pentier

Parick Naro-simpa (JES) Astrid Carpentier

tweemaal gra-tis, daarna lidgeld: € 26 / jaar en lesgeld: € 12 / 3 maanden

Astrid Car-pentier

tweemaal gratis, daarna lidgeld: € 26 / jaar en lesgeld € 15 / 3 maanden

Astrid Carpentier

6-9 jaar

60 euro / jaar

Sinem Emek (JESPO)

10-13 jaar

60 euro / jaar

Sinem Emek (JESPO)

12-16 jaar

Gratis of kleine bijdrage

Patrick Narosimpa (JES)

5-10 jaar

?

Keumgang-Seddik

Alle leeftijden

?

Keumgang-Seddik

14+

6-18 jaar

driemaal gra-tis, daarna € 3 / maand, verzekering € 27 euro / jaar

Scouts Lucht-bal

543 90 30 I Patrick Narosimpa (JES), Patrick.narosimpa@jes.be, tel. 0490 56 38 35 I Scouts Luchtbal, info@scoutsluchtbal.be, Carpentier, astrid.carpentier@skynet.be of jujitsu.luchtbal.be I Charlie Joris, jeugdcoördinator@kmansc.be, tel. 0497 45 46 32

VOOR MEER INFO, SURF NAAR WWW.CCLUCHTBAL.BE

2019521-luchtpost16.indd 13

13

31/10/13 14:46


CIRCUS Wil jij ook acrobatentoeren leren? Of de strafste tricks uitvoeren op de diabolo? Kom dan naar de circusinstuif! Elke woensdag van 14 tot 15 uur in de tuinzaal van cc Luchtbal (zij-ingang) Voor kinderen van 6 tot 12 jaar nk © Kultfu

THEATER Sta je graag op een podium? Doe dan mee met Compagnie Airball, rball, het theatergezelschap voor jongeren van cc Luchtbal. Elke week krijg jee acteerles van ervaren acteurs. Elke woensdag van 14 tot 15 uur Voor kinderen van 10 tot 14 jaar

BIBLIOTHEEK LUCHTBAL BIBLIOTHEEK Wil je meer lezen van de acteurs die in het cc op de planken staan of over een bepaald thema? In de bibliotheek kan je nu ook themastanden vinden met achtergrondinformatie over voorstellingen en activiteiten in cc Luchtbal.

JEUGDBOEKENWEEK Van zaterdag 15 tot zondag 30 maart 2014. Dit jaar draait de Jeugdboekenweek rond het thema gevaar. Doe mee in de bib en win mooie prijzen.

Gedichtendag donderdag 30 januari 2014 Zoals elk jaar is het op de laatste donderdag van januari Gedichtendag. Dit is ook de start van de Poëzieweek. Het thema dit jaar is verwondering. De dichter K. Schippers schrijft het Poëziegeschenk. Meer info in je bibliotheek

14

2019521-luchtpost16.indd 14

31/10/13 14:46


CULTUURCENTRUM LUCHTBAL

Ladies of the Fifties

Vier zangeressen en een swingende liveband brengen alle grote hits van de bekendste fiftieszangeressen: Connie Francis, Doris Day, Ella Fitzgerald, Marilyn Monroe, Judy Garland, Peggy Lee en vele anderen. Kortom, een retronamiddag om u tegen te zeggen. zondag 1 december 2013 – 14 uur Schouwburg Luchtbal € 10 kassa - € 8 vvk - € 7 inwoners 2030, -26 en 55+

Jannie Du Toit (ZA)

Jannie Du Toit is een naam als een klok in de Zuid-Afrikaanse folkscene. Hij viert zijn veertigjarige carrière met een tournee buiten Afrika. Hij nam onder andere enkele songs van Brel op, maar vooral het lyrische Afrikoans in zijn teksten blijft een unieke luisterervaring. zondag 15 december 2013 - 15 uur Schouwburg Luchtbal € 14 kassa - € 12 vvk - € 11 inwoners 2030, -26 en 55+

Laïs – Midwinter tales

Met hun cello en harp zorgen Annelies, Nathalie en Jorunn voor een warme gloed tijdens de koude winterdagen. Een gezellige avond in een uniek decor. zondag 22 december - 15 uur Sint-Laurentiuskerk Schoonbroek € 16 kassa - € 14 vvk - € 13 inwoners 2030, -26 en 55+

VOOR MEER INFO, SURF NAAR WWW.CCLUCHTBAL.BE

2019521-luchtpost16.indd 15

15

31/10/13 14:47


Freddy Birset - Du pain, du vin et du Freddy Birset De mooiste liedjes van Adamo, Aznavour, Bécaud, Chevalier, Dassin, Dutronc, Ferrat, Lenorman, Moustaki, Piaf, Rapsat, Sardou, Villard … Ze staan allemaal op het programma van chansonnier Freddy Birset. donderdag 13 februari 2014 - 14 uur € 10 kassa - € 8 vvk - € 7 inwoners 2030, -26 en 55+ (inclusief koffie en gebak) Cultuurcentrum Luchtbal

Hans Mortelmans en groep: Bedwants-(re)tour De bedwants is terug in het land, het staat in de kranten. Het ongedierte werd met veel vrolijkheid bezongen in oude calypso’s en kreeg een ereplaats in het repertoire van Hans Mortelmans & groep. Swingend, exotisch en uitbundig: een stoofpot van zwarte humor en tedere poëzie. donderdag 20 maart 2014 - 14 uur € 10 kassa - € 8 vvk -€ 7 inwoners 2030, -26 en 55+ (inclusief koffie en gebak)

16

2019521-luchtpost16.indd 16

31/10/13 14:47


ROZEMAAI IN BEELD Doe deze winter mee aan de fotowedstrijd op Rozemaai! Maak foto’s van leuke, grappige of mooie plekken in of rond Rozemaai. Mail je foto naar projecten.buurtregie@stad.antwerpen.be of geef ze donderdagvoormiddag af op een cd-rom of usb-stick in het kantoor van Woonhaven. De wedstrijd loopt van1 tot 31 december. De leukste inzendingen worden niet alleen beloond met een prijs, maar ook uitvergroot en opgehangen aan de blok in de Jef Van Hoofstraat zodat iedereen uw foto kan zien! Prijsuitreiking en feestelijke tentoonstelling op 22 januari van 15u tot 18u aan de Jef van Hoofstraat. Wil je foto’s leren nemen met een digitaal fototoestel? Maar weet je niet zo goed hoe dit moet? Of kan je wel al digitaal fotograferen, maar wil je er meer van weten of eens met een reflexcamera werken? Kom dan naar de gratis digitale fotoles!

Waar: lokalen van JES (hoek Leo Baekelandstraat en Herman Vosstraat) Wanneer: dinsdag 3 december van 9.30 – 12 uur donderdag 5 december van 9.30 tot 12 uur Meer info: Lien Warmenbol, 03 338 12 22, lien.warmenbol@stad.antwerpen.be

VOOR MEER INFO, SURF NAAR WWW.CCLUCHTBAL.BE

2019521-luchtpost16.indd 17

17

31/10/13 14:47


CULTUURCENTRUM LUCHTBAL

Salaheddine Salaheddine on stage! De Rotterdamse stand-upcomedian Salaheddine doet Luchtbal weer aan en test meteen nieuw materiaal. Zijn Moussie el Kandoussie en de Marokkaanse Lonsdalers weer van de partij? En in welke Belgische stad nam hij zijn nieuwe straatreportages op? Ontdek het in Luchtbal.

zondag 8 december 2013 - 20.30uur € 20 kassa - € 18 vvk Schouwburg Luchtbal

Martha!Tentatief De Snoek van Sjestov In De snoek van Sjestov vertelt Klein Jowanneke over vriendschap. Over twee mensen die ontdekken dat ze dezelfde dingen mooi vinden. En daarom vrienden worden. Beiden willen ze de wereld anders doen draaien. En dus besluiten ze om samen een toneelstuk te maken. Zaterdag 25 januari 2014 – 20.30uur € 14 kassa - € 12 vvk Schouwburg Luchtbal

Steven Mahieu Maniak Steven Mahieu heeft nog maar net zijn eerste comedyvoorstelling uit de kleren geschud of hier is hij al met de veelbelovende tweede. Met Maniak bewijst Steven dat hij geen eendagsvlieg is tussen de bekendere comedybrulboeien. Sympathiek met een vleugje maatschappijkritiek! zaterdag 1 februari 2014 – 20.30uur € 12 kassa - € 10 vvk - € 9 reductie 2030 Schouwburg Luchtbal

2019521-luchtpost16.indd 18

31/10/13 14:47


CULTUURCENTRUM LUCHTBAL

Alex Van Hee – Backstage/Frontstage De rock-‘n-rolltandem van De Morgen komt op bezoek. De ene interviewt de grootste rocksterren ter wereld en de andere fotografeert. Samen brengen journalist Bart Steenhaut en rockfotograaf Alex Van Hee u een geïllustreerde lezing. Bij de lezing hoort ook een expo die iets langer blijft hangen. Expo vrijdag 10 januari om 20.30 uur tot en met vrijdag 7 februari dinsdag tot vrijdag van 9 tot 22 uur en zaterdag 10 tot 16 uur cultuurcentrum Luchtbal gratis Voorstelling vrijdag 10 januari om 20.30 uur cultuurcentrum Luchtbal € 10 kassa - € 8 vvk - € 7 inwoners 2030, - 26 + 55

Kristof Maler Na zijn studies Beeldende Kunsten aan de Hogeschool Sint-Lukas in Brussel experimenteerde Kristof Maler met verschillende stijlen. Zo ontwikkelde hij een uitgebreid oeuvre. Tegenwoordig schildert hij op krantenpapier sterk afgelijnde composities van personen, auto’s en gebouwen.

Vernissage: vrijdag 7 maart 2014 - 20 uur Expo: zaterdag 8 maart – zaterdag 19 april 2014 (gesloten op feestdagen)

dinsdag-vrijdag - 9-22 uur zaterdag - 10-16 uur cultuurcentrum Luchtbal gratis

VOOR MEER INFO, SURF NAAR WWW.CCLUCHTBAL.BE

2019521-luchtpost16.indd 19

18

31/10/13 14:47


IN DE WIJK

BUURTSPORT Je kan bij Buurtsport terecht voor: ƒ informatie over sportactiviteiten en sportverenigingen uit de wijk; ƒ hulp in je zoektocht naar een sportaanbod op maat; ƒ ondersteuning of samenwerking bij het organiseren van sportieve activiteiten; ƒ een sportaanbod op maat van de wijk; ƒ sport- en beweegmateriaal; ƒ het huren van sportinfrastructuur; ƒ het volgen van fietslessen (praktisch en theoretisch).

Buursport organiseert aerobicslessen voor dames in cc Luchtbal: ƒ dinsdag van 10 tot 11 uur en donderdag van 13.30 tot 14.30 uur ƒ € 1 per beurt of € 5 voor 6-beurtenkaart ƒ Inschrijven of reserveren op voorhand is niet nodig.

OMNISPORT ROZEMAAI Sportgroep(en) 2013-2014 Jespo Omnisport in Rozemaai Weet je nog niet welke sport je leuk vindt en wil je graag sporten in jouw buurt? Kom dan naar Omnisport Rozemaai! Lesgevers Yentl en Sinem van sportorganisatie Jespo vertellen jou graag wat meer. Sinem: “Enkele maanden geleden startte ik op Rozemaai een nieuwe Omnisportgroep op: Sport prikkelt! Tijdens deze activiteit kunnen kinderen zich zowel fysiek als mentaal uitleven. Ik geef lessen omnisport omdat het heel afwisselend is. We laten verschillende sporten aan bod komen: basketbal, handbal, badminton, hockey en wie weet trekken we ook wel eens naar het zwembad.” “Sporten moet gewoon leuk zijn”, vult Yentl aan. Beide groepen zijn al in september met het nieuwe sportseizoen gestart, maar de deuren staan nog steeds open voor iedereen. Yentl en Sinem verwelkomen je graag! Zij hebben er alvast zin in, jij ook? Omnisport Rozemaai: elke zaterdag van 10 tot 11 uur (6-9 jaar) en van 11 tot 12 uur (10-13 jaar) in de Willem Tell School, Kruisboogstraat 49. Inschrijven: ter plaatse of via www.jespo.be, 03 298 32 53

20

2019521-luchtpost16.indd 20

31/10/13 14:47


CURSUSAANBOD Sommige cursussen vinden elke week plaats. Andere cursussen duren slechts enkele weken. Kijk voor meer info op www.ccluchtbal.be of bel 03 543 90 30. Dinsdag 13 tot 15 uur

Nederlands voor anderstaligen

cc Luchtbal

taalcursus

Dinsdag 9.30 tot 11.30 uur

Kalligrafie

cc Luchtbal

creacursus

Dinsdag 10 tot 11 uur

Aerobic voor dames

cc Luchtbal

sport

insdag 11.15 uur tot 12.15

Pilates

cc Luchtbal

sport

Dinsdag 19.30 tot 22 uur

Toveren met T-shirts

cc Luchtbal

workshop

Dinsdag 19 uur tot 22 uur

Thais koken

cc Luchtbal

workshop

Dinsdag 20 uur tot 21.30 uur

Garderobe-planning

cc Luchtbal

workshop

Dinsdag 20 uur tot 21.30 uur

Aanbrengen van dag-make-up

cc Luchtbal

workshop

Dinsdag 20 uur tot 21.30 uur

Figuurcorrecties door juiste kledij

cc Luchtbal

workshop

Woensdag 19 tot 21.30 uur

Thais – gevorderden

cc Luchtbal

taalcursus

Woensdag 19 uur tot 22 uur

Italiano Vero

cc Luchtbal

workshop

Woensdag 19 uur tot 22 uur

Vandaag ben jij de chef

cc Luchtbal

workshop

Woensdag 19 uur tot 22 uur

Maak je eigen WK menu – Brasil!

cc Luchtbal

workshop

Woensdag 19.15 tot 21 uur

Salsa

cc Luchtbal

danscursus

Donderdag 9 tot 11 uur

Babbelpunt (oefenen Nederlandse taal)

cc Luchtbal

creacursus

Donderdag 13.30 tot 14.30 uur

Aerobic voor dames

cc Luchtbal

creacursus

Donderdag 13.30 tot 16 uur

Zijdeschilderen

cc Luchtbal

creacursus

Donderdag 16-16.45 uur

Aquagym (bij Sport Mee 03 292 84 77 of www.antwerpen.be/sportmee

De Zwemschool

Donderdag 19-22 uur

Marokkaans koken

cc Luchtbal

workshop

Donderdag 19.15 tot 22 uur

Salsa

cc Luchtbal

danscursus

Donderdag 19 tot 21.30 uur

Thais – conversatie

cc Luchtbal

taalcursus

Donderdag 19.30 tot 22 uur

Zijdeschilderen

cc Luchtbal

creacursus

Donderdag 20.30 tot 21.45 uur

Tango

cc Luchtbal

danscursus

Donderdag 9 tot 12 uur

Bloemenatelier 1

cc Luchtbal

creacursus

Donderdag 13.30 tot 16 uur

Bloemenatelier 2

cc Luchtbal

creacursus

Donderdag 19.30 tot 22 uur

Bloemenatelier 3

cc Luchtbal

creacursus

Donderdag 19 tot 20.15 uur

Mondharmonica

cc Luchtbal

creacursus

Donderdag 19.30 tot 22.30 uur

Bloemen voor de bruid

cc Luchtbal

creacursus

Vrijdag 18.30 tot 21.30 uur

Thais – beginners 1

cc Luchtbal

taalcursus

Zaterdag 10 tot 13 uur

Thais – beginners 2

cc Luchtbal

taalcursus

sport

VOOR MEER INFO, SURF NAAR WWW.CCLUCHTBAL.BE

2019521-luchtpost16.indd 21

21

31/10/13 14:47


IN DE WIJK

BIBLIOTHEEK LUCHTBAL

DIGIPUNT LUCHTBAL

Openingsuren: - dinsdag: 10-18 uur - woensdag: 10-20 uur - donderdag: 10-18 uur - maandag, vrijdag en zaterdag: na afspraak (enkel voor scholen, groepen en verenigingen) - zondag: gesloten Tel. 0800 992 93

Heb je hulp nodig om je computer te gebruiken? In het digipunt in de bibliotheek helpen ze je graag verder. - dinsdag: 10-18 uur - woensdag: 13.30-20 uur - donderdag: 13.30-17 uur Tel. 03 641 08 63, digipunt@gmail.com

BUURTSECRETARIAAT Het buurtsecretariaat is een werkplek, een ondersteuningspunt en een ontmoetingsplek voor verenigingen en bewonersgroepen. Ideaal om te netwerken, ervaringen uit te wisselen of samen een activiteit te organiseren. Het aanbod van het buurtsecretariaat is gratis. MEER INFORMATIE Buurtsecretariaat Gemeenschapscentrum Luchtbal, Hondurasstraat 6-8 vrijdag van 10 tot 15 uur Nele Verschelden Tel. 0474 55 18 44, buurtsecretariaat@stad.antwerpen.be

NETWERK ONTMOETINGSRUIMTE Zoek je een zaal in je buurt voor een activiteit, een hobby, een vergadering of een feestje? De mede-werkers van Netwerk Ontmoetingruimte helpen je verder! Op www.antwerpen.be/ontmoetingsruimte vind je geschikte zalen. En als je het aanmeldingsformu-lier invult, helpt Netwerk Ontmoetingsruimte je een geschikte zaal zoeken. MEER INFORMATIE Netwerk Ontmoetingsruimte, Katelijne Kerstens Stadskantoor, Hondurasstraat 6 donderdag van 9 tot 12 uur tel. 03 546 76 46, www.antwerpen.be/ontmoetingsruimte Tel. 0474 55 18 44, buurtsecretariaat@stad.antwerpen.be

22

2019521-luchtpost16.indd 22

31/10/13 14:47


ANDERE CULTUURCENTRA

BINNENKORT IN CULTUURCENTRUM MERKSEM MUZIEK JELLE CLEYMANS - Welk oog en hoeveel tranen? zaterdag 21 december 2013 • 20.15 uur € 12 vvk / € 14 kassa Het concert is een ode aan de onvolmaakte liefde. Oprecht geboeid door de meest schrijnende liefdes-verhalen, zoekt Jelle Cleymans gewillig hun tragikomische kant op. En de mooiste verhalen zijn die-gene die zweven tussen waarheid en fictie. Verhalen die door het enthousiasme van hun vertellers zo werden aangedikt, dat niemand de oorspronkelijke versie nog kent.

HUMOR NIGEL WILLIAMS - Nigel Williams bekent zaterdag 8 februari 2014 • 20.15 uur € 14 vvk / € 16 kassa In zijn zesde zaalshow neemt Nigel Williams je mee op de hilarische railway die dagelijks door zijn hoofd raast. Provocateur, idealist of goed bedoelende hypocriet … Nigel laat alle stemmen in zijn hoofd spreken. & TICKETS cultuurcentrum Merksem maandag tot vrijdag | 10-17 uur Nieuwdreef 135 - tel. 03 641 62 10 ccmerksem@stad.antwerpen.be - www.ccmerksem.be

BINNENKORT IN CULTUURCENTRUM EKEREN EXPEDITIE EKEREN

zondag 23 februari 2014 • 10.30 uur Vrije Basisschool Sint-Mariaburg – Frans Standaertlei 54 – 2180 Ekeren € 14 kassa / € 12 vvk, inclusief brunch Expeditie Ekeren is een unieke combinatie van cultuur, aperitief, brunch, ontmoeting, verrassing en ontdekking op sfeervolle plekken in Ekeren, in samenwerking met lokale partners. Billy & Bloomfish (Kathleen Vandenhoudt en Pascale Michiels) hebben hun komst reeds bevestigd. Het volledige pro-gramma vind je binnenkort terug op de website van cultuurcentrum Ekeren. & TICKETS cultuurcentrum Ekeren dinsdag tot donderdag | 10-16 uur Kloosterstraat 4 - tel. 03 292 67 30 ccekeren@stad.antwerpen.be - www.ccekeren.be

VOOR MEER INFO, SURF NAAR WWW.CCLUCHTBAL.BE

2019521-luchtpost16.indd 23

23

31/10/13 14:47


KALENDER CC LUCHTBAL DATUM

VOORSTELLING

TICKET (VKK)

PAG

Ladies of the Fifties Staalplaat #1 met Roland Van Campenhout en Stijn Salon Ballon – Volkskermis Salaheddine on stage Wintermagie Jannie Du Toit Laïs

€8 € 10 €6 € 18 Gratis € 12 € 14

15 ✪ 6 18 5 15-16 15

Bart Steenhaut en Alex Van Hee Salsatheek De Snoek van Sjestov – MartHa!tentatief Nieuwjaarsfeest Ellen Schoenaerts Kwartet en Liesa Van der Aa

€8 €5 € 12 Gratis € 12

19 ✪ 18 5 ✪

Za 1 feb - 20.30 uur

Steven Mahieu

€ 10

18

Za 8 feb - 20.30 uur

Ivo Victoria, Arne Van Petegem en Eva Mouton

€ 10

Do 13 feb - 14 uur

Freddy Bierset – Du pain, du vin et du Freddy Bierset

€8

16

Vr 14 feb - 19 uur

Salon Ballon – Valentijn

€6

6-7

Do 20 feb - 20.30 uur

Eisbär

€ 12

Zo 23 feb - 15 uur

Salsatheek

€5

Do 27 feb - 20.30 uur

Senne Guns & De Held

€ 12

Vr 7 ma - 20 uur

Kristof Maler vernissage

Gratis

19

Za 8 ma - 20.30 uur

Hijaz + Nahadin

€ 12

Do 13 ma - 20.30 uur

The Line-up III

€ 12

Vr 14 ma - 19 uur

Salon Ballon – Repair café

Gratis

7

Za 15 ma - 20.30 uur

Dahlia Pessemiers-Benamar – MozaIk

€ 10

Do 20 ma - 14 uur

Hans Mortelmans & groep

€8

16

Wo 26 ma - 20.30 uur

SIN + ’t Arsenaal – Troost

€ 12

DECEMBER Zo 1 dec - 14 uur Wo 4 dec - 20.30 uur Vr 6 dec - 19 uur Zo 8 dec - 20.30 uur Vr 13 dec – 18.30 uur Zo 15 dec - 15 uur Zo 22 dec - 15 uur

Vr 10 jan - 20.30 uur Zo 19 jan - 15 uur Za 25 jan - 20.30 uur Zo 26 jan - 16 uur Do 30 jan - 20.30 uur FEBRUARI

MAART

✪ Meer informatie: www.ccluchtbal.be. Contacteer ons en we sturen je de seizoensbrochure op.

Wettelijk Deopotnummer: D/2012/0306/267 V. U. Filip Martens, cultuurcentrum Luchtbal, Columbiastraat 110, 2030 Antwerpen

JANUARI

www.ccluchtbal.be

03 543 90 30 2019521-luchtpost16.indd 24

31/10/13 14:47

2019521 luchtpost16 lr archief  

magazine van cultuurcentrum luchtbal en 2030