REVISTA TRAMUNTXANETA Nº27 (2022)

Page 1

COLLA
Estimem el passat, vivim el present i construïm el futur.
tramuntxaneta REVISTA DE LA
CASTELLERA DE FIGUERES N.27
02 |
| 03 REVISTA DE LA COLLA CASTELLERA DE FIGUERES N27 | TEMPORADA 2022 EDITA Colla Castellera de Figueres. c. Via Làctea s/n. 17600 Figueres info@figueres.cc. www.figueres.cc IMPRESSIÓ Impremta Pagès, S.A. C. Can Planes - Paratge Ca N’Aulet s/n 17160 Anglès T. 972 42 01 07 info@impremtapages.com Dipòsit legal: GI-370-2005 FOTOGRAFIES Colla Castellera De Figueres Ferran Soler Fleur Fields Marie Lopez Mònica Ortiz Teresa Vendrell Dani Casas DISSENY singular-studio.com COL.LABOREN La Colla Castellera de Figueres i la seva junta di rectiva no es fan responsables de les opinions ex presades en els articles de la revista. Foto Dani Casas
04 | C. Colom, 65. Cabanes T. 619 784 720 · obicall05@gmail.com

PRESIDENT DE LA COLLA

UNA HISTÒRIA PER RECORDAR

Fa molts anys que escric articles, però mai cap m’han cos tat tant com aquest. És dur i complicat dir adeu. També ho és plasmar una etapa de la meva vida, i un bocí d’història de la Colla en un espai tan petit. M’agradaria no deixar-me res i ser just amb la feina feta per tothom, sense desme rèixer a ningú. Per tant, si en llegir-me us sentiu així, us demano disculpes per endavant. Us escric de tot cor. L’estiu del 2017 vaig dir SÍ a construir un projecte lila. Des d’aquell dia, hem viscut: dos concursos, un 5d7a, un intent de 4d8, algunes torres de 7, premis castellers, rècords en la nostra pròpia història i dos anys d’una dura pandèmia. Hem fet molt, amb poc temps. Hem avançat i hem crescut amb la Colla, transformant-la en la que vivim, i gaudim ara. I el més important, és que ho hem fet junts.

Un projecte transformador, recolzat sempre pel 95% dels vots a les as semblees i gestionat per diferents equips que ha arribat fins avui en dia. Agraeixo profundament aquesta con fiança i l’ajuda que he tingut de la majoria per portar endavant la Colla, tot i les enormes dificultats que hem viscut, hem superat un gran repte. Parlar de la feina feta en aquest últim article, crec que és innecessari. La feina s’ha vist, l’hem viscut i espero que les noves generacions la gaudei xin.

Tot s’ha pensat i fet per deixar futur; futur econòmic, social i estructural a la Colla. Per això a les últimes línies del meu últim article hi trobareu agra ïments.

Començo:

L’Ignasi Cabré. En Cabré ha estat el millor company i amic en aquest viatge casteller. Sense ell hauria estat impossi ble portar la Colla a l’èxit del 2018, 2019 i l’inici del 2020. Sense la seva confiança i estima no hauria aguantat fins al dia d’avui.

En Caimel, que amb un esforç ingent i el “cap fred”, ens ha aportat una organització seria i responsable. Fent de far en els moments de foscor.

Hi ha gent, a la que mai la Colla i ni jo els podrem agrair prou tot el que han fet per aquesta entitat durant aquests anys. Com en Lozano, al que admiraré sempre. Vull donar-li

les gràcies al compromís i l’energia d’en Jordi, que encara ara em desborda.

He intentat aprendre tot el que he pogut de la saviesa, l’esti ma i el bon rotllo d’en Jaume Vehí i l’al·lucinant capacitat de la Sònia Lozano de tenir-ho tot controlat i a tothom cuidat.

L’Anna Font m’ha aportat els 25 anys d’experiència que té a l’esquena i una perspectiva històrica de la realitat de l’entitat. La Noemí i en Delòs, persones incansables, tre balladores i entregades a l’entitat i a la seva gent els 365 dies a l’any.

Totes elles han configurat, per mi, el motor per aconseguir plantar a plaça un i4d8.

Totes elles, amb l’ajuda de moltes altres companyes de la Colla, han cuinat i ens han brindat el sabor del moment més dolç de l’entitat, externament i internament. Per acabar, no vull deixar-me l’equip que en mig d’una pan dèmia va fer un pas endavant per agafar la responsabilitat de no deixar morir l’entitat. Un acte de valentia.

Teníem por d’haver perdut amics i companys castellers, el present era incert i l’equip era novell en la gestió de la Co lla. La sensació era de què estàvem sols i començàvem de 0.

Aquest equip ha aconseguit 120 per sones a plaça i consolidar-nos com a Colla de 7. Vam començar l’any amb peus desmuntats de 4d6 i acabem descarregant un 5d7 i castells amb agulla.

Raquel, Anna, Robert, Bertu, Lluís, Josep, Fercon, Sandra, Dani, Sara, Carla, Alba, Ceci i els que heu estat recollint taules, cadires o fregant el terra del local, mil gràcies. Sense vosaltres la Colla i els castells a l’Alt Empordà avui dia no serien una rea litat després de la devastadora pan dèmia. No té preu el que heu assolit.

Les últimes paraules aniran dedica des el present i el futur de la Colla.

Javier Alcubierre. Té el cor més gran que he conegut mai.

Amic, perdona per deixar-te sol davant el lideratge de l’en titat. El meu moment ha passat i ja ha començat el teu. El vostre.

Les noves pàgines de la història castellera Alt Emporda nesa les has d’escriure tu. Molts creiem que ho pots fer “de 10”, o millor dit, “de 8” i amb l’ajuda de tota l’entitat ho obtindràs.

Gaudeix dels castells, estima cada camisa lila i no deixis de somiar. És la recepta de l’èxit!

Gràcies colla, per tot i per tant.

David Pujol
| 05
06 | Tractors, recol·lectores i maquinària agrícola. Distribuidor de CASE IH i KUHN a Ventalló. C. Major de Valveralla s/n · 17473 Ventalló (Girona) www.terramaq.cat

Javier Alcubierre

CAP DE COLLA

SI HI SOM TOTS, TOT EL QUE ENS PROPOSEM

SERÀ POSSIBLE

Ningú em va dir que ser cap de colla fos fàcil, i ho he pogut comprovar durant aquesta temporada. Vam co mençar un 18 de febrer fent el primer assaig encara sen se veure’ns les cares, per culpa de la mascareta i hem acabat un 13 de novembre satisfets de la temporada realitzada.

A l’inici de temporada, notàvem que s’havia de treballar de valent per fer el tres i el quatre de set a casa, però amb esforç i constància, els vam estrenar per Santa Creu. El següent pas era portar aquests fora de casa, i així va ser, a cent seixanta quilòmetres de Figueres, vam fer una actuació amb molt bones sensacions, dos sets i un pilar de cinc consolidats i un quatre de sis amb agulla que demanava un pis més. El pròxim objectiu a curt termini era recuperar les agulles i el cinc de set. Podem dir que ens hem quedat amb un gust agredolç pel que fa al tres de set amb agulla, però estem orgullosos d’haver recuperat els altres castells. Ben segur que la temporada vinent ens traurem l’espineta.

Tot això no hauria estat possible sense els meus com panys de tècnica i sense vosaltres. Donar-vos les gràci es pel vostre compromís assaig rere assaig, tant als que heu vingut a cada assaig i actuació com aquells que heu vingut puntualment. Sense l’ajuda de tots, no estaríem on som ara mateix. Si aquest any que ha sigut nou per tots, hem arribat fins aquí, imagineu-vos fins on arriba rem la temporada que ve. Com vaig dir un dia a assaig, si hi som tots, tot el que ens proposem serà possible, ens veiem el gener del 2023.

Felicitats, colla!

| 07
08 |

Agnès Lladó

ALCALDESSA DE FIGUERES

25 ANYS FENT PINYA

25 anys de solidaritat, esforç compartit, integració i igualtat. Aquests són alguns dels valors castellers. Va lors que ja fa 25 anys que la Colla Castellera de Figueres posa de manifest. Enguany celebrem el 25è aniversari d’aquell inici, d’aquell 6 d’octubre quan es va fer la pri mera actuació a plaça. D’aquella primera torre de sis del dia del bateig. Han passat molts anys, però com a alcaldessa de la ciutat voldria dir-vos que sou un orgull per a la ciutat i sou un exemple d’esforç i perseverança.

Durant aquests anys els figuerencs i les figuerenques hem vibrat amb les vostres actuacions, vestits de lila, i heu aconseguit una cosa molt important: passar de ser entitat cultural, popular i esportiva, a ser un referent transversal de la ciutat. Són partícips de les demandes de la ciutadania amb la convicció de ser part de la so cietat figuerenca i empordanesa, com a línia general de l’entitat que ha marcat la seva evolució.

La pandèmia, malauradament, no ha posat les coses fà cils, però no us ha aturat, i ara, heu tornat més forts que mai i ens heu ensenyat que els valors del món casteller són un exemple. Fent pinya sortim enfortits.

Per això, hem de ser capaços de portar aquests valors a la resta de la nostra vida i els nostres comportaments. Siguem solidaris, cooperadors, integradors i defensors de la igualtat, però no només quan aixequem castells.

Per molts anys Colla Castellera de Figueres.

Agnès Lladó Alcaldessa de Figueres

| 09

Juli Fernàndez

CONSELLER DE TERRITORI DE LA GENERALITAT I SABALLUT

D’entrenador de bàsquet femení a conseller de la Generali tat. En Juli és un cul inquiet?

Jo diria que m’agrada ajudar i aprendre i, per tant, intento sempre fer-ho tot. No crec que sigui un cul inquiet, soc una persona bastant tranquil·la, ara, m’agrada fer gairebé de tot.

Explica’ns l’etapa d’entrenador de bàsquet femení. Com va co mençar, èxits, reptes, el millor moment...

Va començar perquè jo jugava a bàsquet i quan tenia 14 o 15 anys vaig començar a ajudar a entrenar un equip femení. Durant molts anys vaig estar amb elles i vam aprendre molt. Elles eren molt bones i van ser subcampio nes de Catalunya infantil. El millor moment encara és ara perquè se guim en contacte, ara una mica menys.

Creus que l’esport femení està en un bon moment? La dona és el

present i el futur de l’esport?

Sí, espero que no sigui màrqueting. Des del Govern estem fent una aposta molt clara, hem multiplicat per quatre els recursos per a l’esport femení. Jo soc de Sabadell i estic molt orgullós de les campiones de waterpolo femení, si això ho hagués fet un home, tothom les coneixeria, però com que són dones la gran majoria no sap que han guanyat 11 copes d’Europa.

Ara entres en un nou projecte, conseller de Territori. Un país complex i divers. Com gestionar-lo?

Segurament com els castells: en equip, amb moltes peces que s’ajunten per tirar endavant, amb tranquil·litat, fer mesa, confiança en la resta i amb vocació de servei.

L’Alt Empordà té necessitats del dia a dia, zones naturals que cor ren perill i són admirades per milers de visitants que en vivim. Una estima a la nostra terra i mar com ningú i un creixement industrial que demana més i millors infra estructures. Com creus que pots casar totes aquestes realitats de la comarca?

És un repte complex. Si miréssim com era el nostre país fa 60 anys, segurament era diferent i fa 120 encara més, i d’aquí a 60 anys també ho serà. Hem de tenir clar que hi ha coses que fa 120 anys, fa 60 i ara hi són, i que d’aquí a 60 anys també hi hauran de ser.

10 |

Perquè ens les estimem i perquè fan falta que hi siguin al nostre país i que formin part de la nostra identitat. No és senzill però tenint clar això és una mica menys difícil.

Llegeixes sobre la teva trajectòria i te n’adones de segui da que ets polivalent. Farmacèutic de professió i casteller passant per activista polític, exalcalde i voluntari lingüístic. Què t’ha fet més feliç fins al dia d’avui?

A mi el que em fa feliç és ajudar la gent, i en totes les me ves etapes és el que m’ha fet més feliç. Això i la meva fa mília, els meus fills i la meva dona. Sempre intento buscar un espai per a la família i els amics. Però bàsicament això, la gent em fa feliç.

Saballut. Com et va seduir el món casteller? Com van ser els teus inicis?

Fa 11 anys vaig començar a anar a assajos perquè coneixia gent que estava a la colla, l’Emili i el Santi, i ja ho sabeu: quan vas una vegada, t’hi quedes. És un lloc on es generen molts vincles i és un espai de confiança que encara ara em serveix molt, perquè és un espai on soc el Juli faci el que faci. Bé, allà soc l’Olivares, que és el meu segon cognom, perquè de Juli ja n’hi havia un.

Què sents a plaça? Ens pots descriure com ho vius? Qui feu castells ja ho sabeu, és una altra cosa. La sensació és gairebé d’estar fora de dins teu, jo ho visc així. Amb molta calma i tranquil·litat i, alhora, amb responsabilitat i confiança en els meus companys i companyes. A mi em fa content. Sempre dic que, com a mínim, fent castells et trepitgen amb una bona raó i a mi m’agrada fer-ho i m’ho passo bé. Espero que pugui continuar. Per acabar, ens pot donar algun consell per superar els

reptes que se’ns plantegen, com ampliar la base social i consolidar la gamma alta de 7?

Donar consells sempre és complicat, però per mi el més im portant d’una colla castellera és l’estima i fer que la gent se senti bé; obrir-se i fer moltes activitats; construir com plicitats i comunitat, i explicar molt què són els castells. I sobre la gamma alta de 7, ja sabeu el que és: assaig, tèc nica, suar, ser agosarat però alhora no fer bogeries. Treball i confiança, no hi ha gaire més secrets.

| 11
12 |

Maria Solés i Boladeras

DIRECTORA DE FUNDACIÓ SANT VICENÇ DE PAÜL

Com a activitats complementàries des de la FSVP orga nitzem el Grup Excursionista Ksameu GEK i les activitats culturals diverses. En aquesta proposta s’hi convida a tota la família, l’entenem com una activitat transversal, per a totes les edats.

Creiem que arrelar-se al territori, gaudir de la natura i fer-ne vivències positives ajuda a respectar l’entorn i a valorar-lo; Per altra banda, conèixer la ciutat i la seva proposta tra dicional i artística ajuda a sentir-se com a casa, aspecte imprescindible per a un bon desenvolupament personal.

Des de la FSVP donem molta importància a les activitats culturals i a les tradicions, cada any impulsem el KULTÒ METRE, que és una eina per mesurar la participació dels adolescents i joves en activitats culturals. Concerts, tea tre, dansa, castellers, visites a museus.... a final de curs proclamem els guanyadors o les guanyadores i els entre guem un premi per gaudir d’un acte cultural.

FEM PINYA, CONSTRUIM FUTUR

Des de la Fundació Sant Vicenç de Paül, gestionem el projecte socioeducatiu KSAMEU per adolescents i joves i l’ATRAPA-SOMNIS per infants. Enguany celebrem 125 anys de la Fundació i 15 de la posada en marxa d’aquestes pro postes socioeducatives.

Combinem l’acompanyament en l’estudi per ajudar a ad quirir capacitats bàsiques que els infants i joves se’n surtin amb els estudis; oferim activitats de lleure educatiu des del convenciment que milloren l’autoestima i el benestar personal. Entenem els nostres projectes com un lloc on sentir-se com a casa, on fer realitat els somnis; un espai per créixer.

Una de les 7 competències que l’Organització de les Naci ons Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura de les Nacions Unides (UNESCO) marca com a clau per al desen volupament personal és la competència artística, cultural i creativa.

Entitats com la Colla Castellera de Figueres són un bon indret on trobar-se amb diferents persones i realitats. Els valors que transmet la “Colla”: cooperació, solidaritat, es forç, acolliment, emoció, ajuda mútua... són valors impres cindibles per l’autoestima i el creixement personal. Per això des de la Fundació Sant Vicenç de Paül ens agrada realitzar activitats conjuntament i compartir experiències donat que encaixen perfectament amb el tarannà dels nos tres projectes socioeducatius.

El fet que una colla castellera estigui formada per persones de diferents edats (dels 0 a 99 anys), fa que també sigui una bona oportunitat perquè es pugui gaudir de l’oci en família i coincideix amb els objectius de la Fundació.

Des de la Fundació Sant Vicenç de Paül, us encoratgem a continuar endavant amb tota la gran tasca que feu i de sitgem poder continuar col·laborant i compartint bones estones.

Per molts anys, colla!

| 13
14 |

ELLS COL.LABOREN AMB LA COLLA

| 15

CASTELLS TEMPORADA 2022

La Salut de Terrades 27/03 cam. ps 3

ps 1

Figueres Vigílies de Santa Creu

Salt 09/04 cam.

03/05

3 ps balc. 3 cam.

Cabanes 14/05 2 2

Figueres. Santa Creu Figueres. Sant Pere 03/07 2

ps 3

Lloret de Mar 16/07 3

Millars. França 06/08 1

Capdenac. França 05/06 Estartit 26/06 germ.

Figueres. Diada d’aniversari 18/9 4

Figueres.Trobada de Colles Gironines 22/05 4 ps Malgrat de Mar 14/08 5 13/11

17/03 Barcelona

ps 2 Manresa 28/08 3 Torredembarra. Concurset 25/09 1 Banyoles 23/10 2 06/11 2 3 ps

Figueres. Vigílies de final de temporada Figueres. Final de temporada

05/11 4 2

Descarregat Intent desmuntat Intent Carregat P4 4d6 4d6a 3d6 3d6a 5d6 2d6
p5
4d7 3d7 4d7a Olot 15/10 3 3d7a 5d7 7d6
16 |
| 17 4d7. Santa Creu 3d7. Santa Creu 3d7. Colles Gironines 3d7. Sant Pere 4d7. Colles Gironines 4d7. Sant Pere 4d7. Manresa 4d7a. Diada d’aniversari 4d7. Diada d’aniversari 3d7. Manresa 4d7a. Final de temp. 4d7. Final de temp. 4d7. Barcelona 5d7. Torredembarra 4d7a. Torredembarra 4d7. Banyoles 3d7. Final de temp. 3d7. Banyoles CASTELLS DE SET
18 |

MOLT MÉS QUE CASTELLS

Sopars, concerts, colònies, Aquabrava,...

| 19
20 |
| 21
BERTA MARIA AURIA ARLET LARA ISONA ELSA CARLA SANDRA VLADIS ROC IONA GALA DIDAC , BERTA CHLOE CECI mainada responsables de mainada ELS SUPERHEROIS DE LA COLLA LA MAINADA I L’EQUIP DE MAINADA ELS SUPERHEROIS DE LA COLLA LA MAINADA I L’EQUIP DE MAINADA ANNA ALEXIA LUCAS PAULA MIQUEL DAHLIA , c / E mp o r dà 74 | 17 6 00 F i g u er e s 972 50 18 20 | ww w ll a rs de fo cva lls. co m

A la CCF jugo molt amb tota la mainada i els pre-púbers. M’agrada fer el pilar aixecat per sota i mirar els castells i pilars.

Soc de la CCF perquè el meu papes hi van i, també, perquè m’agrada el color lila.

M’agrada fer castells perquè encara que sigui petita, allà dalt em sento molt gran.

M’agrada fer castells perquè faig d’acotxadora com una granoteta i m’agrada molt l’habitació de la mainada de la CCF.

M’agrada la CCF perquè quan anem a actuacions em trobo a gent nova i coneixes a gent d’altres colles.

M’agrada ser de la CCF perquè és una colla molt segura.

M’agrada molt ser de la CCF perquè és un lloc on puc ser jo mateix i puc aprendre més sobre la cultura catalana. M’ho passo molt bé perquè he conegut nous amics.

M’agrada la CCF perquè estic al costat de la meva gent i, també, perquè comparteixo temps amb els meus pares.

A la CCF fas molts amics ràpidament. Si vols guanyar la força i la resistència vine a la colla!

Soc de la CCF perquè és un grup amb molta gent divertida i fem moltes activitats.

M’agrada ser de la CCF perquè m’ho passo bé, m’agrada pujar i m’agraden les altures.

Soc de la CCF perquè em fa sentir bé i feliç enfilar-me ben amunt!

M’agrada la CCF perquè hi molta gent meravellosa

M’agrada fer castells perquè estic aprenent a pujar i a més, em diverteixo molt.

M’agrada la CCF perquè tenim uns músics molt bons.

A la CCF hi ha molt bona gent i m’ho passo molt bé. M’encanta fer castells!

M’agrada la CCF perquè des del primer dia m’han acollit molt bé i ens ajudem els uns als altres.

M’agrada la ccf perquè no només fem castells també fem altres activitats com colònies, la nit de mainada, anar a aquabrava, etc.

I tú, per què ets de la Colla Castellera de Figueres?
Iona Chloe Sandra Arlet Elsa Auria Gala Dídac Paula Vladis Mini Berta Isona Hèctor
24 |
| 25 INSTAL·LACIONS JOSEP ALECH C/ de les Abelles, 4 - 17466 VILOPRIU. Tel. 625 318 191. josepalech@gmail.com ELECTRICITAT · FONTANERIA · GAS · INST. TÈRMIQUES · ENERGIA SOLAR PRE-PÚBERS I a ells, per què els hi agrada tant la colla? EL TRADUCTOR: Portem el lila al cor Pura felicitat Som una família Desconnectem de tot Un altre món Fem màgia Som imparables Xerinola Tots per igual Cohesió

FOTO DE LA

Diada de Final de

26 |

LA COLLA Temporada 2022

| 27

25 ANYS A LA COLLA

ROSA MARI RODEJA

Deixo que la ment em porti a aquell moment. La colla es forma el setembre-1996 i es bateja el maig-97.

Aquell dia a la Plaça de l’Ajuntament s’hi troba el meu ger mà que després de veure l’espectacle decideix apuntar-se en aquell grup que tot just acaba de començar, però que té moltes ganes de pujar molt amunt i això l’il·lusiona. Al cap de pocs dies ja ha engrescat a la meva filla petita, la Cristina, que en aquells moments té 8 anys i al seu dar rere vam acabar tota la família: el meu home en Robert, la Sònia, la Cristina i jo.

Era un món desconegut per a nosaltres, però no ens va costar gaire fer bones amistats que avui en dia encara tinc al meu costat.

La colla és un lloc molt agraït on ens emocionem quan des carreguem un castell, patim quan no va bé i ens divertim quan fem activitats fora de plaça sempre tots junts.

JORDI LOZANO

Fa 25 anys vaig començar a formar part de la Colla Cas tellera de Figueres junt amb la meva dona davant la insis tència de les meves dues filles que ja n’eren membres. Al començament veia els castells amb certa inquietud, però amb l’acompanyament de la resta de castelleres vas aga fant afició i descobreixes com es treballa la seguretat en els castells. De mica en mica vaig anar provant diferents posicions en els castells descarregant un gran nombre de construccions diferents. Al llarg d’aquests 25 anys també he estat membre de la Junta Directiva i durant alguna tem porada he estat Cap de Colla. Si vols gaudir del món casteller, no ho dubtis, vine a veure un assaig i ben segur que t’hi aficionaràs.

LAURA OSUNA

Soc la Laura Osuna i porto a la colla des del primer dia. He viscut molts grans moments al llarg de tots aquests 26 anys i podria explicar un munt d’anècdotes. Família, amis tat, passió, compartir, castells, festes, això i molt més és el que per mi significa la Colla Castellera de Figueres. Actualment, per motius de salut no estic tan activa com anys anteriors, però forma part de la meva vida i me l’esti mo des del primer dia. Amunt, amunt i amunt!

SONIA LOZANO I DAVID ANTIUS

Diuen que força, equilibri, valor i seny són les quatre parau les que defineixen els castells, però a la Colla Castellera de Figueres la defineixen una infinitat de paraules més: fa miliaritat, companyonia, emoció, solidaritat, generositat … El que se sent quan es descarrega un castell, no es pot explicar, s’ha de viure i per viure-ho s’ha de treballar i suar la camisa lila que lluïm cada vegada que actuem a plaça. Un petó immens a la nostra mainada, petits castellers i castelleres que són l’exemple a seguir per a tots nosaltres.

JORDI FÈLIX I MARIA TERESA RIERA

Ja fa 25 anys que som membres d’aquesta Colla. Els nos tres inicis foren degut a que els fills, l’Edu i l’Anna, entraren a formar part de la colla i com que eren menors d’edat nosaltres, els pares, havíem d’acompanyar-los tot i que a l’inici de la Colla no se’ns permetia pujar al bus, no érem castellers. Degut aquest motiu i així poder participar en les activitats, emplenàrem la fitxa, i en el dia d’avui encara soms castellers. Els nostres fills en fer-se grans prengue ren la decisió de plegar. Esperem poder fer quatre ratlles més en el proper 50è aniversari.

| 29
32 |

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.