Page 1

ETIÓPIA fekete tea ∙ őszibarack ∙ narancsvirág

Egy könnyed, florális, barackos ice teára emlékeztető Sidamo, Etiópia Oromia tartományából.

1900 méteres tengerszint feletti

magasságon termett, őshonos, helyi variánsok alkotják, melyek nedves feldolgozáson estek át.

E

tiópiából lehengerlő kávék érkeznek. Több száz helyi, őshonos arabica variáns jellegzetes, egyedi íze, a jellemzően vadon növekvő cserjék és az izgalmas mikroklímák együttesen eredményezik, hogy vak kóstoláskor az etióp kávékat azonnal felismerjük. Az ország 300 000 tonnás kávétermelésének mintegy 95 %-át 1100 000 őstermelő adja. A fennmaradó 5 %-on állami és magánkézben lévő ültetvények osztoznak, melyek száma folyamatosan nő. Kávénk Sidamából, a Nyugat-Arsi régió Nensebo megyéjéből származik. A régióra Gujiként is szokás hivatkozni, mely az Oromo népcsoport egy törzséről kapta az elnevezését. A magántulajdonban lévő, 2009-ben alapított Gora Kone közösségi mosóállomás gyűjti össze a Nensebo megyében tevékenykedő mintegy 700-800 kistermelő napi szüretét. Egy kistermelő átlagosan 1 hektárnál kisebb területet művel meg, legfeljebb 1500 cserjével. A vegyszerek használata és a cserjék metszése nem jellemző, így a termést alapból organikusnak tekinthetjük. A mikrorégióban termő kávékra leg-

inkább a citromos teás üde savasság és a florális aromák jellemzőek.

Kávéink legjobb ízének eléréséhez elengedhetetlen a megfelelően lágy víz* használata.

A mosóállomáson leadott kávécseresznyék először kézi válogatáson esnek át és csak a tökéletesen érett szemek kerülnek feldolgozásra, mely néhány órás, árnyék alatt történő, héjon szárítással kezdődik. A magozást követi az időjárástól függő 24–48 órás nedves fermentációs fázis, majd mosás, végül egy 12–24 órás hideg vizes áztatás után kerülnek a magok a hálókkal árnyékolt, afrikai szárító ágyakra, ahol 10–12 napot töltenek a közvetlen napfénytől védve.

Felbontás előtt – a letisztultabb ízek érdekében – 5-10 nap pihentetési időt, míg felbontás után két héten belüli fogyasztást ajánlunk. Kellemes kávézást kívánunk!

Az etióp kávéfeldolgozó- és exportrendszer sajátosságai miatt Kelloo termelői nem ismertek pontosan, vagyis inkább egy mikrorégió-, mint egy ültetvénykávéról beszélhetünk. Ennek pozitív oldala, hogy több termelő, kis mértékben eltérő kávéinak összetettebb ízű keveréke átfogóbb képet fest a mikrorégió jellegéről. * Teljes keménység: 50 –175 ppm CaCO3 (2.9–9.8 °d), tás: 40 –75 ppm CaCO3 (2.2–4.2 °d), pH: 6.5-8.0.

lúgosság/puffer kapaci(The SCAE Water Chart)

photo by The the Nordic Collaborative Approach Coffee Source

KELLOO

Kelloo magyar  
Kelloo magyar  
Advertisement