Raport 2010 Monitorizare Barloguri

Page 1

LIFE08/NAT/RO/000500 – LIFEURSUS

ACTIUNEA C.4: Reducerea mortalităţii juvenile la urs, cauzata de perturbarea barlogurilor, datorata activitatilor umane în perioada de crestere si hrănire a puilor

RAPORT DE ACTIVITATE ianuarie 2010 - decembrie 2010

septembrie 2011


LIFE08/NAT/RO/000500 – LIFEURSUS

Actiunea C4 a debutat prin analiza Amenajamentelor silvice ale suprafetelor forestiere de pe cea mai mare parte a arealului de implementare a proiectului. Acestei categorii de informatii li s-au adaugat cele obtinute prin consultarea personalului silvic de teren si a administratorilor fondului cinegetic precum si cele rezultate din experienta membrilor echipei formate in proiectele de conservare a faunei implementate anterior; LIFE 02NAT/RO/8576 Consevarea in situ a carnivorelor mari din judeţul Vrancea şi LIFE 05NAT/RO/000170 Intărirea sistemului de protecţie a carnivorelor din judeţul Vrancea. Avand la baza aceste surse au fost identificate, pana la 30 august 2011, pe arealul de implementare a proiectului: - 76 de areale cu barloguri si areale in care ursii au iernat in mod repetat in utimii 5 – 7 ani. Dimensiunile acestor areale sunt proportionale cu precizia lor de determinare. In cazurile cunoasterii mai exacte a unor zone au fost desemnate areale restranse de pana la 500 – 600mp. in timp ce in alte cazuri, suprafetele s-au extins pana la maxim 5 ha. Tabelul de atribute din cadrul bazei de date, cuprinde pe langa vectorii de localizare precisa, indicativele unitatilor de amenajare (u.a.) si a unitilor de productie (U.P.) suprapuse. - 61 de barloguri pentru care s-a realizat localizarea precisa si s-au efectuat masuratori ai parametrilor fizici. Dintre acestea, 29 au fost active in sezonul anterior. Echipamente de monitorizare au fost instalate in 15 locatii. Monitorizarea fiecarui barlog s-a realizat avand la baza o fisa tip ale carei informatii colectate in teren, la momentul inregistrarii locatiei, se regasesc in totalitate in tabelul de atribute din baza de date GIS.

Actiuni de inventarierea, localizarea GPS si masurarea barlogurilor

Principalele repere din fisa de monitorizare sunt: coordonatele geografice ale locatiei, caracteristicile fizice (panta, orientare) ale versantilor, directiile de orientare ale axelor cavitatii, parametri fizici ai cavitatii (dimensiuni), distanta fata de currsul de apa permanent, si fata de caile de comunicatii. Introducerea tuturor acestor informatii in sistem GIS si prelucrarea lor, permite realizarea de corelatii complexe, ca parte a cercetarii in vederea atingerii obiectivelor actiunii.


LIFE08/NAT/RO/000500 – LIFEURSUS

Actiunea de identificare si monitorizare a arealelor de iernare si a barlogurilor reprezinta un proces continuu. In conformitate cu protocolul de monitorizare prin mijloace de supraveghere foto –video, fiecare prezenta a personalului de teren in arealul de monitorizare reprezinta un prilej de completare a datelor. Toate categoriile de informatii privind arealele de iernare si barlogurile ursilor au fost structurate in format baza de date GIS.

Transpunerea in baza de date GIS a informatiilor

Sistemele, configurate pentru fiecare locatie, cuprind: - camera network IP HIK VISION, model: DS – 2 CD 802PF, sensor: 1/3” Sony CCD; interface: 1 RJ 45 10M/ 100M UTP; lentila CCTV LENS, AUTO IRIS LENS 3,5 9mm. RV 03509D F1.2 1/3” CS; mediu de stocare card SDHC 16 GB class6; - microfon unidirectional; - spot led 12V; - inregistrator (temperatura, umiditate, punct de roua) SYN DT - 171 instalat in interiorul barlogului setate sa inregistreze parametri la fiecare 60 minute (; - inregistrator (temperatura, umiditate, punct de roua) Trix 8 instalat in exteriorul barlogului; - camera Talon Extreme 3.0MP Digital Scouting Camera, Recon instalata pentru monitorizarea spatiului din exteriorul barlogului, cu mediu de stocare Removable Compact Flash&tm Memory Card 128 KP si 6 acumulatori R20, Invisible Infrared Illuminator, Passive Infrared Motion Detector (Triggers the camera based on heat and movement. * Echipamentele de vizualizare/inregistrare a imaginilor in miscare sunt alimentate prin cablu conductor de un acumulator E33 VARTA HOBBY 12V 90Ah(20h) 75Ah(5h). ** Intre camera video instalata in interiorul barlogului si un loc situat la cca 25-30m. distanta, la exterior, pentru vizualizarea imaginilor life, transmisia informatiei la laptop, se realizeaza prin cablu de date UTP CAT SE.


LIFE08/NAT/RO/000500 – LIFEURSUS

*** Corpul camereide filmat, precum si inregistratorul parametrilor climatici au fost instalate in carcase metalice impotriva distrugerii de catre urs;

Echipamente de inregistrare a imaginilor si parametrilor climatici protejate de sisteme impotriva distrugerii de catre urs

Instalarea echipamentelor de inregistrare a imaginilor si parametrilor climatici in barloguri

Protocolul de exploatare a sistemelor consta in verificarea la interval de maxim 15 zile a prezentei sau non prezentei animalului in barlog si alimentarea echipamentelor la acumulatorul reincarcabil plasat in exteriorul barlogului, la o distanta sigura pentru evitarea pericolelor asupra operatorului. Daca in cazul verificarii cu laptopul se constata un barlog ocupat, camera ramane alimentata pentru urmatoarele 15 zile la acumulator. Echipamentele de inregistrare a imaginilor, instalate in interior, au fost setate sa declanseze inregistrarea la detectarea miscarii, asigurand un timp cumulat maxim de captare de 16 zile.


LIFE08/NAT/RO/000500 – LIFEURSUS

Actiuni de instalare/ verificare / monitorizare a echipamentelor de inregistrare a imaginilor si parametrilor climatici in barloguri

Imagini fotografice si secvente de filme capurate cu echipamentele instalate in vecinatatea sau in interiorul barlogurilor in sesiunea de monitorizare septembrie 2010 - mai 2011

Sistemul este dublat de camera foto/video Talon Extreme 3.0MP Digital Scouting Camera Recon, instalata pentru monitorizarea spatiului din exteriorul barlogului, echipament utilizat cu cu succes in actiunile de monitorizare a faunei in cadrul proiectului LIFE 05NAT/RO/000170 Intărirea sistemului de protecţie a carnivorelor din judeţul Vrancea Functionarea camerelor exterioare barlogurilor este asigurata prin schimbarea la 15 zile a acuumulatorilor si mediilor de stocare. Timpul maxim posibil de inregistrare in intervalul de 15 zile dintre schimburi, poate fi sustinut de capacitatea acumulatorului. Capacitatea mediului de stocare este deasemenea mai mare decat dimensiunile fisierelor posibil a fi inregistrate in acelasi interval. Astfel se asigura o acoperire completa din punct de vedere a spatiului si energiei, pentru fiecare sistem.


LIFE08/NAT/RO/000500 – LIFEURSUS

Sistemul de monitorizare este completat de inregistratori ai parametrilor climatici (temperatura, umiditate, punct de roua) SYN DT - 171 instalati unul in interiorul si altul in exteriorul barlogului, setati sa inregistreze parametri la fiecare 60 minute, in intregul interval de monitorizare (septembrie – mai)

Parametri de setare pentru inregistratorilor parametrilor climatici (temperatura, umiditate, punct de roua) SYN DT - 171 instalati unul in interiorul barlogurilor

In atingerea obiectivului actiunii s-a urmarit in mod esential a se atinge urmatoarele scopuri: - identificarea locatiilor unitatilor reproductive (barlogurilor) pentru ursi si transpunerea in format GIS a acestor informatii pentru analiza lor in raport cu pozitia parchetelor de exploatare forestiera sau a potentialelor planuri / proiecte; - identificarea perioadelor de ocupare a unitatilor reproductive (barlogurilor) corelat cu valorile parametrilor climatici masurati (temperatura, umiditate, punct de roua); - stabilirea masurilor de actiune pentru reducerea mortalitatii juvenile cauzate de deranjul barlogurilor in perioada cresterii puilor. Avand in vedere functionarea permanenta a camerelor exterioare Talon Extreme 3.0MP si a inregistratoarelor interioare si exterioare a parametrilor climatici, a existat posibilitatea de inregistrare a reperelor de timp privind intrarea/iesirea/prezenta in barlog a exemplarelor de urs. De asemenea, metoda si mijloacele de monitorizare utilizate asigura atingerea obiectivelor actiunii. Echipamentele de monitorizare interioara si exterioara a barlogurilor au fost prezente in teren incepand din ultima decada a lunii septembrie 2010 pana in prima decada a lunii mai 2011.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.