Strikk din egen basisgarderobe

Page 1

Camilla Dingsøyr

Strikk din egen

BASIS­GARDEROBE Bærekraftig design fra Lôkal

1


© CAPPELEN DAMM AS, Oslo 2022 ISBN 978-82-02-72042-1 1. utgave, 1. opplag 2022 Omslagsdesign, layout og sats: Camilla Dingsøyr Omslagsfoto: Isabel Watson Redaktør: Kjersti Kvam Trykk og innbinding: Livonia Print Sia, Latvia 2022 Materialet i denne publikasjonen er omfattet av åndsverklovens bestemmelser. Uten særskilt avtale med Cappelen Damm AS er enhver eksemplarfremstilling og tilgjengeliggjøring bare tillatt i den utstrekning det er hjemlet i lov eller tillatt gjennom avtale med Kopinor, interesseorgan for rettighetshavere til åndsverk. Utnyttelse i strid med lov eller avtale kan medføre erstatningsansvar og inndragning, og kan straffes med bøter eller fengsel. www.cappelendamm.no Kilder: Google, Wikipedia, Store norske leksikon, Pickles


Innhold Forord Min stil Teknikker

5 7 15

Innerst

27

Singlet Tank top og bukse T-skjorte og truse Turtleneck Shorts Sokker

Midterst Flettegenser Genser med splitt Kjole Kortermet trøye Vest Høyhalset genser

29 33 39 45 49 53

59 61 69 75 79 83 87

Ytterst

91

Jakke med lommer Poncho Patentstrikket genser Lue og hals Lue og votter

93 97 109 113 117

Krydder

123

Fun fakta Meg Takk Takk 2

150 160 165 169

Gullbustier Coco Jacket Bølgekjole Bølgetopp Slengbukse

125 129 135 141 145


4


Forord

Da jeg var liten og vokste opp på Sørlandet, hadde jeg veldig liten tilgang på både penger og klær. Det var langt til nærmeste by, Arendal, og bussen gikk kun to ganger om dagen. Og jeg fikk 20 kroner i ukelønn. Mamma jobbet som lærer, og når alle på lærerværelset hadde lest magasinet Det Nye, tok hun det med seg hjem. Det ble min kilde til mote og trender – litt sånn «to uker etter alle andre». Men til sammen gjorde disse faktorene at jeg skapte min egen verden, min egen mote. Gamle stretchlaken ble sydd om til bluser, jeg klippet opp olabuksene til pappa og satte dem sammen igjen og jeg strikket rare gensere og jakker. Jeg ble mobba for stilen min. Jeg var friker. Jeg så rar ut. Man skulle kanskje tro at de negative kommentarene ville gjort meg mer usikker på egen stil, men det gjorde de heldigvis ikke. Jeg har hatt både lavt selvbilde og dårlig selvtillit, men likevel har jeg alltid tenkt at jeg har god smak når det gjelder klær. Kanskje det er derfor jeg har turt å stikke hodet frem som strikkedesigner? På en måte kan du si at jeg strikker fordi det er det språket hjernen min snakker. Strikk din egen basisgarderobe er en idé jeg har tenkt på i flere år, som har utviklet seg til å bli et sterkt personlig prosjekt for meg. Jeg har lagt sjela mi og stilen min i alle plaggene. Noen har fått sin egen vri, andre er renere klassisk, og noen plagg er for spesielt interesserte. Alle er stylet med klær og tilbehør fra min egen garderobe, og bildene er tatt i min egen leilighet og i miljøet rundt der jeg bor, på Grünerløkka i Oslo. Klær og tekstiler, kvalitet og snitt har alltid vært viktig for meg, og å få lov til å lage en bok hvor jeg får frie tøyler til å tolke klassisk design på min måte, med min stil, har vært superspennende! Boken inneholder plagg fra innerst til ytterst – fra boksertruse og hvit singlet til kosedress og over-sized jakke. Selv er jeg en jeans-og-t-skjorte-jente, men jeg elsker også å pynte meg, gjerne til hverdags. Derfor har jeg også tatt med noen skikkelige festplagg. Fordi livet aldri er helt basis – det trenger også krydder! Jeg håper at Strikk din egen basisgarderobe kan inspirere deg til å lage dine egne bærekraftige basisplagg, som kan brukes godt og lenge. xoxo

5


6


Min stil Klær har alltid vært viktig for meg. Ikke nødvendigvis mote, men stil. Min stil. Helt fra jeg var liten sydde og strikket jeg mine egne klær. Jeg lagde egne papirdukker som jeg designet klær til, strikket og sydde til Barbie-dukkene mine. Jeg vokste opp med besteforeldre med god smak og stil – og moren min. Mamma var 70-talls-kul med bølgete hår og slengbukser, omslagsskjørt, store strikkejakker og tresko. Besten gikk alltid med dress og støvler, han var bonde på Vestlandet med stil. For meg er klær og stil veldig personlig. Og stilen kan skyte i alle retninger, fra fransk keramiker til ghetto babe. Det er det som er så gøy med klær – the sky´s the limit.

7


8


9


10


I gode og dårlige dager Jeg elsker klær, og har sikkert alt for mye i skapet mitt. Hadde jeg ikke hatt økonomiske begrensninger kunne jeg sikkert hatt enda mer (fælt – men sant). For meg er klær en uttrykksform. De som kjenner meg, kan nok forstå litt hvordan jeg har det på innsiden ut ifra hvordan jeg kler meg på utsiden. For eksempel kan jeg skjule en dårlig dag bak store gulløredobber og fargerike plagg, mens de dagene jeg har det godt og føler meg bra nok, går jeg ofte for en mer nedtonet stil. Da er det basisplagg som jeans og t-skjorte i nøytrale farger – ofte sort – og en enkel strikkejakke eller genser som gjelder. Heldigvis for meg har jeg flest bra-dager-plagg i klesskapet, og det er det denne boken skal handle om: Klassiske, sikre basisplagg til alle slags dager – gode som dårlige. Samtidig skal vi selvfølgelig ha noen gøyale plagg som vi kan ta på oss når vi trenger ekstra påfuglfjær, skal på fest eller bare vil være synlige i terrenget. Disse er ikke basis i det hele tatt, men jeg synes de må med i et klesskap med respekt for seg selv. Som utgangspunkt for hvilke plagg som har fått bli med i boken har jeg rett og slett analysert klesskapet mitt, for å se hvilke klær jeg bruker igjen og igjen. Det du får her er altså min egen tolkning av mitt garderobebehov og stilsmak.

Dette inspirerer meg Jeg kan bli inspirert av hva som helst. Fordi jeg er et visuelt menneske, kan en opplevelse manifestere seg både som en følelse i kroppen og et billedlig uttrykk i hodet. Veldig ofte lander dette i et strikkeprosjekt. Mange av mine tidligere designs er inspirert av karakterer fra filmer og tv-serier. Gjerne figurer jeg assosierer med noe fint, men også historier om hvordan ting var før eller kan bli fremover. 90-tallet er for meg en utømmelig kilde av innflytelse. Jeg vokste selv opp dette tiåret, og husker at jeg syntes motebildet til tider var grått og litt vel grønsjete, men i retrospekt synes jeg kanskje det er den mest spennende stilperioden. Derfor lager jeg ofte design med min egen vri på 90-tallsplaggene jeg en gang syntes var kjedelige. Skal jeg nevne noen som aldri slutter å inspirere meg, velger jeg Phoebe Philo, Coco Chanel, Marimekko og Miley Cyrus (her snakker vi musikk, person, stil og attitude!) og meg selv (om det er lov å si). Jeg er stolt av at jeg har et litt uhøytidelig forhold til klær og mote, følger min egen smak og ikke tenker så mye på hva andre synes. Og jeg er glad for at jeg kan se en stein på bakken eller finne en liten perle i smykkeskrinet mitt, for så å våkne neste dag med en kreativ følelse i kroppen, som kan komme til uttrykk i et nytt strikkeplagg.

11


I bunn og grunn er vel inspirasjon mye av det som driver oss fremover. Vi lar oss begeistre av andre og vi gir det videre. Det er det som er så fint med å være kreativ – at det kan gå begge veier. Men selv om jeg lar meg inspirere av andre, er integritet veldig viktig for meg. Inspirasjon er tipp topp – kopiering er ikke like topp. De gangene jeg er direkte inspirert av andres design, passer jeg alltid på å kreditere dem det gjelder. Det synes jeg man skylder de som har jobbet frem et originalt uttrykk. Håper dere er enig med meg i det – og at dere selv også kan bli inspirert av boken, oppskriftene og min måte å gjøre ting på.

Bærekraftig bonus Denne boken har også et bærekraftig aspekt. For meg handler ikke bærekraft bare om å bruke organiske materialer – men også om mengde. Selv om vi strikkere stort sett jobber med naturlige materialer, bør vi også tenke på hvor mye vi produserer. Og så er jeg opptatt av forbruk. Selv om man lager klærne selv er vi en del av kjøp-og-kast-kulturen. Ofte ligger terskelen for å strikke noe i en farge som ikke er helt «deg» eller sy en kjole du «egentlig» ikke ville kjøpt, litt lavere når man lager klærne selv enn når man kjøper dem. Men om man har strikket en genser eller sydd seg et skjørt man ikke egentlig vil bruke, hva skjer da? Dersom man ikke gir det bort – blir det liggende og til slutt kastet? Da har man også bidratt til det kjøp-og-kast-samfunnet jeg ønsker at vi skal bevege oss bort fra. I denne boken får du derfor oppskrifter på klassiske plagg du kan bruke lenge, i naturlige materialer.

Designet Oppskriftene i boken varierer fra veldig enkle til litt mer avanserte, men ingenting er for vanskelig for en som har strikket litt. Og jeg håper jeg har fått til å forklare oppskriftene og teknikkene på en lettfattelig måte. En av årsakene til at jeg begynte å lage mine egne oppskrifter, var faktisk at jeg sleit med å skjønne andres oppskrifter. Jeg følte meg nesten dum som ikke forsto hva de prøvde å forklare meg. Derfor har jeg min egen stil på oppskriftene, og håper du finner ut av dem. Alle oppskriftene kommer i størrelsene S (M) L. Men vil du lage større eller mindre størrelser, har jeg forklart hvordan du kan tilpasse oppskriften til din størrelse under «Større eller mindre størrelser» på side 23.

12


13


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.