Christer redder hverdagen

Page 1


114836_christer redder hverdagen_.indd 2

29/08/2021 10.49


114836_christer redder hverdagen_.indd 3

29/08/2021 10.49


114836_christer redder hverdagen_.indd 4

29/08/2021 10.49


Christer Rødseth

CHRISTER REDDER HVERDAGEN DIGG MAT HELE UKA

Foto: Stian Broch

114836_christer redder hverdagen_.indd 1

29/08/2021 10.49


114836_christer redder hverdagen_.indd 2

29/08/2021 10.49


innhold kJÆRE LESER 5 Matprepp og «CCC» 11 Chris-triks 19 Kraft 39 Salt bakst 43 Litt søtt 51 Lunsj, eller en liten smårett 73 Middag 87 Mat med minner 143 Pasta 159

Oppskriftsregister 182

114836_christer redder hverdagen_.indd 3

29/08/2021 10.49


bestemor ra gna

Det siste bestemor Ragna sa til meg før hun gikk bort i 2018 var: «Det er vel nå vi sier farvel, Christer. Så fin du er.» Jeg kommer aldri til å si farvel til deg bestemor, det er blant annet denne boka et bevis på. Hvil i fred, fine bestemoren min. Du er fortsatt en av kvinnene i mitt liv.

114836_christer redder hverdagen_.indd 4

29/08/2021 10.49


kjære leser Alt begynte ved kjøkkenbenken hjemme hos bestemor Ragna i Ålvundfjord på Nordmøre. Det var der jeg laget min første vaffelrøre, fikk dreisen på å steke sveler og lærte hvordan man varter opp gjester. Matstundene med henne ga meg mye glede, og minnene om alle de fine samtalene, luktene og smakene får meg alltid i godt humør. Matinteressen min ble vekket der på kjøkkenet hos bestemor. Og jeg satte meg allerede da, mens jeg fremdeles måtte stå på en skammel for å røre i grytene, et stort mål: Å bli kokk. En veldig flink kokk! jeg fikk min første restaurantjobb allerede som 14-åring. Oppvask og servering var arbeidsoppgavene mine, og jeg elsket hvert øyeblikk! Det ble selvfølgelig lange dager for en ung gutt, men det stod ikke på innsatsen, og jeg har svært sjelden angret på mitt yrkesvalg. Onkel Kjell var også kokk. Han jobbet i cateringselskapet Gunnar Ruud i Oslo, og tok meg med på jobb fra jeg var 11 år. Den første oppgaven jeg fikk var å skrelle en sekk med løk. 15 kg. Jeg fikk på meg pepitarutete bukser og en ganske fæl kokkehatt. Men fy, så stolt jeg var. Jeg tror at også onkel var det. Han gikk dessverre bort i 2017, men vil alltid være med meg som kokken som tok meg med på mitt første ekte kjøkken. Etter å ha studert restaurant- og matfag og blitt kjent med min fantastiske lærer Mark Hickton, begynte læretiden på Oslo-restauranten Le Canard under Jonathan Howell. To helt enestående år lå foran meg, og resulterte i fagbrev og plass på juniorlandslaget. I 2012 deltok jeg i min første internasjonale konkurranse sammen med Geir Magnus Svae. Vi vant Global Chef EM i London, og deretter Global Chef VM i Sør-Korea samme år. Deretter gikk det slag i slag.

5 C H R I ST E R R E D D E R H V E R DAG E N

114836_christer redder hverdagen_.indd 5

29/08/2021 10.49


kjære leser

Fokuset nå var å konkurrere, gjøre det bra og selvfølgelig helst vinne! På høsten 2012 fikk juniorlandslaget sølv i Olympiade der Köche i Erfurt. I 2013 deltok jeg i junior-EM hvor jeg tok 2. plass før jeg i 2014 var commis for Christopher Davidsen i Global Chef. Jeg bodde hos Christopher i tre måneder før vi vant konkurransen i Stavanger. Samme år dro vi til Luxembourg med juniorlandslaget og tok bronse i VM. I 2016 deltok vi nok en gang i OL med juniorlandslaget, og nå var jeg blitt kaptein for juniorene. Å få sette sammen og lede et landslag i konkurranse var en fantastisk erfaring, og vi tok nok en bronse. I 2018 var jeg kaptein for seniorlandslaget i VM hvor vi endte opp med en bronsemedalje igjen, før vi i 2020 tok sammenlagt GULL i OL. Dette var min siste konkurranse med Kokkelandslaget og avslutningen kunne ikke vært bedre. Etter OL brøt pandemien ut. Korona. «I disse tider» ble tre ord man hørte ofte, men aller mest at «det er viktig å holde avstand». Jeg må innrømme at jeg sleit mye i starten av pandemien. Jeg var ensom, litt deprimert og syntes situasjonen var kjip, i likhet med de fleste andre. Men jeg tok meg selv i nakken og kom meg opp igjen. Plutselig var vi i gang med opptak til diverse reklame- og tv-prosjekter, restaurantene åpnet igjen og restaurantene stengte igjen. Det som holdt meg i gang gjennom alt dette, var å skrive det du leser nå. Min første kokebok. Gjennom hele 2021 har jeg også vært på God morgen Norge hver mandag. Det ble plutselig en del faste rutiner i hverdagen min igjen, til tross for et nedstengt Oslo. Og jeg har laget mat, tenkt på mat og drømt om mat, slik jeg alltid gjør. Bare under litt andre omstendigheter enn før. Gjennom livet og karrieren har jeg alltid hatt med meg de fine minnene fra kjøkkenet til bestemor Ragna. Hun var en helt fantastisk kvinne som lærte meg utrolig mye om både matlaging og livet! Men også mamma, bestemor Reidun, min mors kusine May, tante Vigdis og tante Else Marie har vært ekstremt viktige for meg.

6 C H R I ST E R R E D D E R H V E R DAG E N

114836_christer redder hverdagen_.indd 6

29/08/2021 10.49


kjære leser

Jeg har alltid hatt et ekstremt nært forhold til familien min. Bestemødrene mine inkludert. Bestemor Reidun var den voksne personen i livet mitt da jeg gikk læretiden i Oslo. Jeg var hos henne flere dager i uka og hjalp til med handling, vasking og ordning. Vi hadde også utrolig mange fine kvelder sammen hvor det ble mimret tilbake til da hun og bestefar var nyforelska, fra gårdslivet i Aurskog og fra min egen oppvekst. Vi spiste god mat, lo høyt og koste oss skikkelig. Den dagen i november 2010 da mamma ringte meg og fortalte at hun ikke fikk tak i bestemor, skjønte jeg med en gang at det var noe galt. Jeg var på jobb rett oppi gata og dro med onkelen min ned til bestemor. Bestemor Reidun døde denne kvelden. Men ikke alene. Og det er jeg utrolig glad for. Det ble en kveld med mimring, latter og fred over bestemors fine minne. Jeg reiser til Nordmøre så ofte jeg kan for å besøke familien min der. Jeg har et veldig sterkt bånd til denne regionen. Det jeg husker godt er at alle middager, selv i ukedagene, ble avsluttet med en liten dessert. For meg er dessert til hverdags forbeholdt ferier på Nordmøre. Men jeg synes likevel vi kan gjøre hverdagsmaten til en fest, uten å nødvendigvis avslutte med noe søtt! I dag elsker jeg tiden jeg har hjemme, hvor jeg kan bake grovbrød, kanelboller, lage sveler, rulle pasta og lage bestemor Rødseths krydderkake. Jeg har gått fra å ville vinne konkurranser til å ville inspirere andre! Lære bort, spre matglede og vise hvor mye mestringsfølelse, nytelse og ro man kan få av å lage maten sin selv. Hvor herlig det er å smake, lukte, se, føle og kjenne. Kunnskapene mine er ikke lenger hemmelige våpen overfor konkurrenter. Tvert imot vil jeg at så mange som mulig skal få gleden av å bruke de små og smarte triksene vi kokker har for å løfte hverdagsmaten til et høyere nivå.

7 C H R I ST E R R E D D E R H V E R DAG E N

114836_christer redder hverdagen_.indd 7

29/08/2021 10.49


um alb o t fo En kjempespent Christer på trappa foran stabburet hjemme på Finstadbru før første skoledag.

Søstrene mine og jeg på løvetannplukking i enga.

Jeg elsket å leke cowboy og indianer som barn.

Søstrene mine Celine og Charlotte sammen med tante Else Marie og onkel Kåre.

114836_christer redder hverdagen_.indd 8

29/08/2021 10.49


Tripptrapp-bilde av meg, Celine, lillebror Bendik og en hjemmelaget kake.

Et av mine bedre korpsbilder. Hei sveis!

I 2014 ble jeg kåret til årets Urskæving, en utrolig hyggelig utmerkelse å få.

114836_christer redder hverdagen_.indd 9

29/08/2021 10.49


10 C H R I ST E R R E D D E R H V E R DAG E N

114836_christer redder hverdagen_.indd 10

29/08/2021 10.50


MATPREPP OG «CCC»

Jeg har full forståelse for tidsklemma og kjenner rett som det er på den selv. Tid er ofte en mangelvare i hverdagen og det er sjelden jeg kan stå timevis i meditativ ro over velduftende gryter på kjøkkenet. Og det til tross for at jeg hverken har samboer eller barn som skal følges på fotballtrening og korpsøving. Likevel påstår jeg at du med litt struktur og planlegging i form av prepping, kan løfte hverdagsmaten din til nye høyder. Nesten uansett hvordan uka di ser ut.

114836_christer redder hverdagen_.indd 11

29/08/2021 10.50


matPrepp og «ccc»

Heia hverdagen! Oppskriftene du får servert i denne boka er mine egne hverdagsvinnere. Det er mat som ved hjelp av smarte knep kan lages i en fei om man må. Men på kjøkkenet er ingen like. Vi har ulike kunnskaper, nivå og erfaring. Jeg har derfor latt være å oppgi hvor lang tid det bør ta å lage de ulike oppskriftene. Det er i stor grad opp til deg. Iblant må vi jo alle hakke grønnsaker og sjonglere kokende gryter i samme tempo som en fartsgal racerkjører. Men de dagene du ikke har så tett program, og de håper jeg inderlig at du har noen av innimellom, så vil jeg oppfordre deg til å glemme klokka og kokkelere med rolige bevegelser og tilstedeværelse, og rett og slett la matlagingen være «din tid» i løpet av en travel dag. Bare la maten bli klar når den blir klar. Når du pløyer deg gjennom boka, vil du se at jeg har markert en del oppskrifter med «MP». Dette er en forkortelse for matprepp og er ment som tips til noe du kan produsere og preppe mer av. Det gir deg rause porsjoner med herlig mat i fryseboksen = en enklere hverdag. Noen av oppskriftene er like gode til helgekosen som til hverdagskosen. Vi har alle forskjellige liv, ulik smak og vårt eget tempo. Noen skal kjøre barn til fire forskjellige aktiviteter en kveld, noen skal ikke kjøre noe sted i det hele tatt. Derfor ønsker jeg at du selv definerer hvilke oppskrifter du mener passer for akkurat din hverdag, og hvilke du kan tenke deg å bruke litt mer tid på i helgen. Jeg gir deg snarveiene og tipsene, og du velger selv dem du har bruk for til å utføre hverdagsmagi på ditt eget kjøkken. Og så er det en ting jeg bare må få minne om: Å spise et godt måltid er en opplevelse, uansett hvor dårlig tid du har. Det å legge bort telefonen i ti minutter under en middag, vil alene gjøre deg mer bevisst på hva maten smaker og ikke minst gjøre deg mer fokusert på folkene rundt deg. Noe jeg også har oppdaget i senere tid, er gleden av å være stille i noen minutter når jeg lager mat. Da kan tankene fly, og jeg får med meg flere av luktene og lydene i kjøkkenet. Sinnsro skjerper også smaksløkene, og det blir lettere å nyte det du spiser. Så bruk matprepping til å koble ut litt. Det er veldig lurt.

12 C H R I ST E R R E D D E R H V E R DAG E N

114836_christer redder hverdagen_.indd 12

29/08/2021 10.50


matprepp og «ccc»

Dette er noe jeg lærte meg da jeg tidligere slet litt med angst. Vi er nesten alltid påkoblet et eller annet, og det skal faktisk bare et par minutter til med en slags time-out for å oppleve merkbar positiv endring i vår mentale tilstand.

hva er «ccc»? Creamy, crunchy og cosy, selvfølgelig! For meg er dette viktige elementer i maten. Lag mat bestående av CCC, hver eneste dag. Vi lever bare én gang.

13 C H R I ST E R R E D D E R H V E R DAG E N

114836_christer redder hverdagen_.indd 13

29/08/2021 10.50


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.