Page 1

UUTISIA POHJOISMAIDEN SUURIMMASTA ENERGIATEKNOLOGIAN KESKITTYMÄSTÄ 2013

Vaasan energiakeskittymä kolminkertaisti T&K-panostuksensa

Miksi vaasalaiset ovat niin onnellisia?

Täällä insinöörit työllistyvät sataprosenttisesti

Energialähettiläs Tuomas Vanhanen:

”Näin käytin muhkean palkkani”

ESITTELYSSÄ energiateknologiasektorin houkuttelevimmat työpaikat


PÄÄKIRJOITUS

”Vielä mahtavampaa on, että T&K-panostukset ovat lähes kolminkertaistuneet viiden viime vuoden aikana.”

Tervetuloa töihin SUOMI ELI PITKÄÄN METSÄSTÄ, kunnes meistä tuli kännykkä-

joismaiden suurin. Vaasan seudun osuus Suomen väestöstä on vain 2 prosenttia, mutta energiateknologiaviennistä osuutemme on peräti 30 prosenttia. Kaiken kaikkiaan seudun energiateknologiayrityksissä on töissä noin 10 000 henkeä, joista kymmenesosa työskentelee T&K:n parissa. Tämä luku on jo itsessään vakuuttava, mutta vielä mahtavampaa on, että T&K-panostukset seudulla ovat lähes kolminkertaistuneet viiden viime vuoden aikana. Näin hurja kasvu on selkeä merkki siitä, että yritykset uskovat energiatehokkaiden ratkaisujen ja cleantechin kysyntään myös epävakaina aikoina. Samalla kasvu antaa myös viitteitä siitä, että tarvitsemme tulevaisuudessa lisää tekijöitä. Seudun väkiluku on viime vuosina kasvanut voimakkaasti ja kasvu jatkuu myös tulevina vuosina. Tervetuloa mukaan kehittämään tulevaisuuden energiaratkaisuja!

kansa. Nyt seisomme taas uuden edessä. Olisiko Suomesta energiateknologian kärkimaaksi? Energiasektori on maailmanlaajuisesti suuressa murroksessa. Energian kulutus kasvaa samalla kun ilmastonmuutos vaatii kestävämpiä ratkaisuja. Jotta yhtälö voidaan ratkaista, tarvitaan uusia innovaatioita ja panostamista tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Haasteet ovat suuret, mutta niin ovat myös mahdollisuudet. Suomalaisia insinöörejä tarvitaan pelastamaan maailmaa. Nokian jälkeen kaksi eniten tuotekehitykseen panostavaa yritystä Suomessa ovat Wärtsilä ja ABB. Molemmilla on tuhansia työntekijöitä Vaasassa ja suuri osa heistä tekee maailmanlaajuisesti uraauurtavaa kehitystyötä. Täällä kehitetään muun muassa älykkäitä sähköverkkoja, uuden teknologian tuulivoimaa ja entistä energiatehokkaampia moottoreita. Vaasan seutu elää energiateknologiasta, ja on tehnyt niin jo pitkään. Tänne perustettiin aikoinaan Suomen ensimmäinen moottoritehdas ja tänä päivänä yrityskeskittymä on alallaan Poh-

Pekka Haapanen Toimitusjohtaja Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK

ENERGYVAASA Julkaisija: Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK Päätoimittaja: Pekka Haapanen

Työryhmä: Suvi Markko, Robert Olander, Pekka Haapanen, Mari Kattelus, Anna Jeanne Söderlund, Anu Valkama, Mikko Vartiainen, Lars Rosenblad

2

Tuotanto: Mantra Communications Taitto: C2 Advertising Kansikuva: Marjaana Malkamäki Paino: Waasa Graphics 2013


HAASTATTELU

Maailman energisin lähettiläs Tuomas Vanhanen valittiin 1600 hakijan joukosta Vaasan seudun energialähettilääksi viime kesänä. Luvassa oli muhkean palkan lisäksi mahtavia kokemuksia. Miten keksit hakea energialähettiläspaikkaa? Kaverini vinkkasi siitä Facebookin kautta. Siinä vaiheessa en mitenkään voinut uneksia, että olisin saanut paikan, sen kaltaista supermiestä siinä haettiin. Energia-alan tuntemuksen lisäksi piti ymmärtää myös sosiaalista mediaa ja olla kielitaitoinen.

oli ihan laidasta laitaan – kaikkea putken taivutuksesta tulevaisuuden energiaratkaisujen pohtimiseen. Mitkä olivat kohokohdat? Vaikea valita, mutta yksi oli varmaan se, kun kirjoitimme silloisen elinkeinoministerin Jyri Häkämiehen kanssa yhteisen mielipidekirjoituksen Kauppalehteen. Mieleenpainuvin vapaa-ajan kokemus oli varmaan elämäni ensimmäinen laskuvarjohyppy, jonka Citec järjesti.

Tiesitkö ylipäänsä, että Vaasassa on näin iso energiakeskittymä? Tiesin ABB:n ja Wärtsilän, koska opiskelukaverini ovat olleet niissä yrityksissä kesätöissä. Mutta se, että Vaasasta löytyy niin paljon eri energiateknologiayrityksiä, ja että klusteri on Pohjoismaiden suurin, oli kyllä yllätys. Huippuhomma, että lähettiläskampanja onnistui lisäämään ihmisten tietoisuutta asiasta.

Mitkä olivat kesän tärkeimmät opit? Yksi oivallus oli, että klusterissa tarvitaan niin monen eri alan osaamista – energiapuolen lisäksi myös vaikkapa sähkö- ja automaatioosaamista. Ja tarvitseehan energiayritys muutakin työvoimaa insinöörien lisäksi; ekonomeja, juristeja ja niin edelleen.

Entä tunsitko Vaasaa kaupunkina? Olin käynyt siellä muutaman kerran, mutta ei minulla oikeastaan ollut mitään ennakkokäsitystä. Eniten yllätti se, että Vaasa on kokoisekseen hyvin kaupunkimainen. Keskusta on tiivis ja sieltä löytyy paljon ravintoloita, liikkeitä ja kattavasti muita palveluita. Vaasasta on myös todella hyvät liikenneyhteydet. Mutta jos tykkää ruuhkista, niitä täytyy hakea muualta.

Millä argumenteilla suosittelet kavereitasi hakemaan töitä Vaasasta? Klusterin yritykset ovat dynaamisessa kasvuvaiheessa ja nuorella insinöörillä on mahdollisuus kasvaa klusterin mukana. Pääsee ikään kuin liikkuvan junan kyytiin. Keskittymän parhaisiin puoliin kuuluu, että firmoja on niin paljon. Tarjolla on siis paljon erilaisia työpaikkoja.

Miten kesä sujui? Työtahti oli kova, mutta onneksi työnantajat olivat kiitettävästi ymmärtäneet tehdä aikataulustani välillä väljemmän. Sain oppia joka päivä valtavan paljon mielenkiintoisia uusia asioita. Työtehtäviä

Ja lopuksi: miten olet käyttänyt muhkean 30 000 euron palkkasi? Nyt kun pankkikorot ovat alhaisia, olen ajatellut sijoittaa asuntoon.

Tuomas Vanhasen kesä oli vauhdikas. Tässä hän ihailee Vaasan maisemia Merventon tuulivoimalasta.

3


MIKÄ ENERGIAKESKITTYMÄ?

Näin syntyi Pohjoismaiden suurin energiateknologian keskittymä Vaasan seudulla tuhansia ihmisiä lähtee joka aamu töihin kirjaimellisesti pelastamaan maailmaa. He työskentelevät seudun lukuisissa energiateknologian yrityksissä, joista monet keskittyvät cleantechiin. Energiateknologialla on Vaasassa pitkät perinteet – kaupungissa toimi aikoinaan Suomen ensimmäinen moottoritehdas. Viimeksi kuluneiden 20 vuoden aikana keskittymä on kasvanut voimakkaasti ja nykyään se on Pohjoismaiden suurin klusteri alallaan.

1988 Strömbergistä tulee osa globaalia ABB-konsernia.

1944 1936

Sähkötekniikkayritys Strömberg siirtää osan tuotannostaan Vaasaan.

1954

Wärtsilä ostaa Vaasassa sijaitsevan konepajan.

Wärtsilä alkaa valmistaa dieselmoottoreita Vaasassa.

1906 Veljekset Wickström perustaa Suomen ensimmäisen moottoritehtaan Vaasaan.

4


Ennuste

2020

Energiakeskittymässä 20 000 työpaikkaa.

2007 – 2012 Yritysten T&K-panostukset kolminkertaistuvat.

2004 – 2010

2006

Energiakeskittymän työntekijämäärä tuplaantuu 5 000:sta 10 000:een.

Cleantech-yhtiö The Switch aloittaa toimintansa.

1993 Vacon aloittaa taajuusmuuttajien valmistuksen.

• 120 yritystä • 10 000 työntekijää (neljäsosa Suomen energia-alan työvoimasta) • Yhteenlaskettu liikevaihto n. 4,4 miljardia euroa • Viennin osuus yli 70 % • 12 % Suomen koko teknologiaviennistä • 1 000 henkeä työskentelee T&K:n parissa • Tuotteet mm. sähkömoottorit, voimalat, tuuli- ja aurinkovoiman ratkaisut, sähkönjakelu, älykkäät sähköverkot. Tapaa EnergyVaasan osaajat:

www.energyvaasa.fi

5


ENERGIALÄHETTILÄSKAMPANJA

Lähettilästä

metsästämässä Vaasaan haettiin viime vuonna maan parhaiten palkattua kesätyöntekijää. Energialähettiläskampanja oli huikea menestys, joka poiki yli 1600 hakemusta ja medianäkyvyyttä yli kolmen miljoonan euron edestä.

SUOMEN ENERGISIN  KESÄTYÖ ON VAASASSA

Aurinkoisella Vaasan seudulla on Pohjoismaiden merkittäv in ja yhä kasvava energiateknologian keskittym ä. Meillä on hyvä palkkataso, mutta kohtuullinen hintataso. Kaikki eivät vielä tiedä tästä, ja siksi haemme:

ENERGIALÄHETTILÄSTÄ

12 VIIKKOA 12 TYÖPAIKKAA 

12 TYÖTODISTUSTA 30 000 

Tehtäviisi kuuluu tutustua Vaasan seudun energiakeskittymän kärkiyrityksiin ja kertoa kokemuksistasi pääasiallisesti sosiaalisessa mediassa.

MARRASKUUN KAHDEKSAS PÄIVÄ VUONNA 2011 oli tavan-

Tarjoamme kesätyöstä 30 000 euroa. Yhteistyökumppanimme järjestävät käyttöösi mm. neljän tähden majoituksen, auton, työterveys huollon ja kuntosalikortin. Energialähettilään työ on näköalapaikka ja korvaamaton mahdollisuus verkostoitu toimiviin alan huippuorganisaatioihi a globaalisti n.

omaisen pimeä ja ankea. EnergyVaasan markkinointijohtaja Robert Olander ja viestintäpäällikkö Suvi Markko kokoustivat mainostoimistossa EnergyVaasan portaalin kehittämisestä. Portaalilla oli vaatimattomasti kävijöitä ja kaikilla kokoustajilla oli tunne, että jollain konstilla pitäisi saavuttaa isompi kohderyhmä. Yhtäkkiä Olander heitti ilmoille idean: – Miksei mekin tehdä niin kuin Australiassa? Pari vuotta aiemmin Australian matkailuviranomaiset olivat tarjonneet maailman parasta työpaikkaa paratiisisaaren valvojana 150 000 dollarin palkkiota vastaan. Kampanja poiki kymmeniätuhansia hakemuksia ja ennennäkemättömän määrän julkisuutta. Olanderin ajatus jäi muhimaan takaraivoon ja seuraavien päivien aikana idea alkoi jalostua: törkeän hyvin palkattu kesätyö, joka liittyisi Vaasan seudun vahvaan energiakeskittymään. Parin viikon päästä idea esiteltiin jo alueen isojen energiateknologiayritysten edustajille. – Vastaanotto oli hyvin innostunutta ja moni lupautui heti mukaan, muistelee Olander.

EUROA

WWW.ENERGYVAASA.FI/ LAHETTILAS FACEBOOK.COM/ ENERGYVAASA Hae paikkaa 4.3.2012  mennessä!

Veijo Karppinen G g M 040 8371 9248

YHTEISTYÖSSÄ: 

Anvia, Ernst&Young, Käyttöauto, Minimani, Mustasaaren kunta, Pohjanmaan Expo, Pohjanmaan Promedi, Radisson Blu, Tapiola, Kauppakamari, TE-toimisto, Teknologiakeskus Merinova, UpCode, Vaasan Kaupunki, pankki, Wasa Sports Club Vaasan Osuus-

VAASAN SEUDUN ENERGIAKESKITTYMÄÄN oltiin siis hakemassa kesätyöntekijää, joka työskentelisi 12 eri energia-alan yrityksessä ja kertoisi kokemuksistaan sosiaalisessa mediassa. Lähettiläs saisi palkkaa kolmen kuukauden työstä 30 000 euroa ja sen päälle vielä hybridiauton käyttöönsä sekä majoituksen hotellissa. Parasta kaikessa oli tietysti uskomaton mahdollisuus verkostoitua alan johtavien yritysten avainhenkilöiden kanssa. Kampanjan julkistus ajoittui samalle sunnuntaipäivälle 5. 2., jolloin Suomeen valittiin uusi presidentti. Siitä huolimatta energialähettiläs kiinnosti mediaa paljon enemmän, kuin kukaan oli osannut aavistaa. – Yhtäkkiä puhelin soi taukoamatta ja kaikki oli kaaosta, nauraa Suvi Markko. Helsingin Sanomissa uutinen oli toiseksi luetuin, Amppareissa kaikista luetuin.

KRITEERIT TULEVALLE LÄHETTILÄÄLLE OLIVAT KOVAT: piti hallita sekä energia-alaa että sosiaalista mediaa ja olla vielä kielitai-

6


“Osasimme kyllä odottaa paljon julkisuutta, mutta sen määrä kuitenkin yllätti meidät.” Robert Olander ja Suvi Markko

toinen ja hyvä esiintymäänkin. Viitenä ensimmäisenä päivänä hakemuksia tuli 680, ja ennen kuin hakuaika umpeutui, niitä oli tullut tuhat lisää. – Olisimme helposti saaneet vaikka 5 000 hakemusta, jos meillä olisi ollut höllemmät kriteerit. Mutta meille oli alusta saakka selvä, että haemme oikeata osaajaa. Näin haluttiin myös erottautua kaiken maailman nettiarpajaisista ja kilpailuista, kertoo Olander. Ja olihan yli 1 600 hakemuksen läpikäymisessä ihan tarpeeksi työtä. Oikean henkilön löytämiseksi rekrytointiprosessi toteutettiin kolmivaiheisena. Kampanjakumppani Vaasan TE-toimisto aloitti seulomalla joukosta 22 lupaavinta hakijaa. He saivat osallistua videohaastatteluun, jossa kaikki 12 tulevaa työnantajaa esittivät yhden kysymyksen. Videohaastattelujen perusteella kuusi ehdokasta erottui selkeästi joukosta ja sai kutsun Vaasaan jatkohaastatteluun ja soveltuvuusarvioon. – Se oli juhlava hetki, kun tapasimme Top6-joukon ensi kertaa. Siihen asti he olivat olleet pelkkiä nimiä paperissa, muistelee Suvi Markko.

Kun valinta Tuomas Vanhasesta oli tehty, oli aika julkistaa se lehdistötilaisuudessa Helsingissä. Tilaisuutta tähdittämään kutsuttiin lähettilään työssä kokemusta jo pitkään kartuttanut USA:n suurlähettiläs Bruce J. Oreck. Hän saapui paikalle Cadillacillaan antamaan Vanhaselle käytännön vinkkejä lähettilään haastaviin työtehtäviin. – Oreck on hyvin kiinnostunut uusiutuvasta energiasta ja tuli mielellään paikalle. Muistan vielä kun hän sanoi Tuomakselle: ”Young man, this is the chance of your life, sleep later”, kertoo Markko. Tilaisuudessa olivat paikalla kaikki Suomen suurimmat mediat. Kaiken kaikkiaan koko lähettiläskampanja poiki julkisuutta kolmen miljoonan euron edestä, kun kaikkien lehtikirjoitusten palstamillien arvo lasketaan yhteen. Tämän päälle tulevat vielä lukuisat jutut radiossa ja tv:ssä sekä huomio sosiaalisessa mediassa. Ei mikään hullumpi tuotto 150 000 euron panoksesta.

LOISTAVA MEDIANÄKYVYYS OLIKIN YKSI SYY SIIHEN, että Energialähettiläskampanja voitti kuntamarkkinoinnin SM-kisat keväällä 2012. Toinen ansio oli tiivis yhteistyö yritysten ja muiden toimijoiden kanssa. – Osasimme kyllä odottaa paljon julkisuutta, mutta sen määrä kuitenkin yllätti meidät. Toisaalta ymmärsimme jo aikaisessa vaiheessa, että täytyy uskaltaa ajatella isosti, Olander ja Markko sanovat. – Vaikka emme ennen ole tehneet mitään vastaavaa, tuntui turvalliselta tietää, ettei tässä lähdetty liikkeelle heikolta pohjalta. Faktaa on, että Vaasan seudulla toimii Pohjoismaiden suurin energiateknologiayritysten keskittymä, ja faktaa on myös, että se on ollut melko tuntematon. Tämän kampanjan jälkeen entistä useampi suomalainen tietää, että Vaasassa on suuri energiateknologia-alan keskittymä, joka tarjoaa paljon mielenkiintoisia töitä.

TYÖHAASTATTELUJEN LISÄKSI joukko vietiin illastamaan ja keilaamaan. Päivän aikana projektiryhmälle alkoi myös muodostua yhteinen käsitys siitä, kuka kuudesta hakijasta olisi oikea henkilö lähettilääksi. – Soitin jälkeenpäin kaikille kuudelle hakijalle ja kysyin heiltä muun muassa, ketä he suosittelisivat lähettilääksi elleivät itse tule valituksi. Kolme heistä suositteli Tuomas Vanhasta, kertoo VASEKin toimitusjohtaja Pekka Haapanen. – Tuomas oli tasaisen hyvä kaikilla osa-alueilla, perustelee Suvi Markko. Loppujen lopuksi työnantajat olivat yksimielisiä 26-vuotiaan tamperelaisen teekkarin valinnasta energialähettilääksi, vaikka muutkin ehdokkaat olivat kovatasoisia.

7


YLÄINDEKSI

Lähettilään

blogioivallukset

Katso energialähettilään kesän kohokohdat Youtubesta!

8

Kuva: Esa Siltaloppi

Energialähettiläs Tuomas Vanhasen kesä oli täynnä työtä ja ahaa-elämyksiä. Seuraavilla sivuilla esittelemme työnantajayritykset sekä parhaat poiminnot lähettilään blogista.


TYÖNANTAJAT ESITTELYSSÄ

ABB on Suomen toiseksi suurin tuotekehittäjä. Yhtiön korkean hyötysuhteen moottorit edistävät teollisuustuotannon energiatehokkuutta ja ovat omalta osaltaan vähentämässä sähkönkulutusta ja päästöjä.

Toimintasankari Thunderbolt tähdittää Vaasan Energiainstituutin järjestämää jokavuotista rekrytapahtumaa.

Kansainvälistä bisnestä pohjoismaisella mentaliteetilla

Huomisen energiaratkaisuja etsimässä

Vaasan Energiainstituutti www.vei.fi

ABB Suomessa www.abb.fi

Toimiala: Johtava sähkövoima- ja automaatioteknologiayhtymä.

Toimiala: Vaasan yliopiston, Vaasan ammattikorkeakoulun ja

Suomessa toimintaa yli 30 paikkakunnalla, tehdaspaikkakuntina

Yrkeshögskolan Novian yhteistyöorganisaatio, joka tarjoaa

Helsinki, Vaasa ja Porvoo.

energia-alan tutkimusta, konsultointia ja täydennyskolutusta.

Liikevaihto Suomessa: 2,3 mrd. €

Henkilöstö: 35

Henkilöstö: 7 000 (maailmanlaajuisesti 145 000)

Perustamisvuosi: 2006

Tiesitkö tämän: Energiainstituutin osaamisessa yhdistyvät

mantereilla.

ainutlaatuisella tavalla kaupallinen ja teknillinen osaaminen.

Lähettilään blogista:

Lähettilään blogista:

”Kytkimiä, moottoreita, muuntajia, releitä, ohjausyksiköitä ja taajuusmuuttajia – muun muassa näistä on ABB tehty. Onneksi kaiken voi aina kiteyttää lyhyeen: Kansainvälistä bisnestä pohjoismaisella mentaliteetilla.”

”Tämän hetken kuuma juttu on tuulivoima. Laskelmien perusteella on selvää, että tuulivoimasta saadaan maapinta-alaa kohden todella hyvä vuosituotto. Tuulienergiasta saadaan viisinkertainen määrä vaikkapa timoteinurmen ja ruokohelpin sekoituksesta tuotettuun biokaasuun nähden. Samalla kyseistä maa-alaa voidaan ainakin maalaisjärjen mukaan edelleen käyttää suurilta osin myös viljelyyn.”

Tiesitkö tämän: ABB toimii yli sadassa maassa ja kaikilla

”Matalahkoja tiilirakennuksia ja sympaattisia viheralueita – tämä puljuko tahkoaa miljardien liikevaihdon joka vuosi?” ”Muuntajia – näitä sympaattisia teräsmöhkylöitä – käytetään mitä moninaisimmissa sovelluksissa. Kun ajat Lontoon metrossa, sinua kyydittää ABB:n muuntaja-arsenaali.”

”Aaltovoima, levävoima, tuuli- ja aurinkovoima ovat kaikki varteenotettavia vaihtoehtoja kyseisellä saarella. Levien kanssa touhu menisi hieman enemmän kokeelliseksi, mutta maa- tai sedimenttilämpö ja energiatehokkuutta parantavat ratkaisut ovat selkeitä investointikohteita.”

”Ainakaan lyhyen gallupin myötä kukaan ei myöntänyt joutuneensa ulkomaille vastoin tahtoaan, vaikka lähes kaikkien mantereiden työmailla ABB:n suomalaista asiantuntijuutta jo onkin. Yhteinen nimittäjä johtoportaan työhistoriassa tuntuu olevan mitä moninaisimmat ulkomaankomennukset, joilla on kartutettu näkemystä ja osaamista.”

9


TYÖNANTAJAT ESITTELYSSÄ

Citec suunnittelee muun muassa voimalaitoksia ja tarjoaa niihin myös tiedonhallinnan palveluja.

Insinöörin päiväunia Citec www.citec.com

Merventon Vaasaan rakentama tuulivoimala on Suomen suurin – sen roottorin lapojen kärki käy korkeimmillaan 184 metrin korkeudella.

Toimiala: Citec tarjoaa monialasuunnittelua, informaationhallintaa

Suomen suurin start-up

ja konsultointipalveluja energia-alalle ja muulle

teknologiateollisuudelle.

Mervento www.mervento.com

Liikevaihto: 58 milj. € Henkilöstö: 1 100 Toimipaikat: Suomi, Ruotsi, Norja, Englanti, Saksa, Ranska,

Venäjä, Intia

Toimiala: Uuden sukupolven suoravetoiset tuulivoimalat

Tiesitkö tämän: Citec on kymmenessä vuodessa yli

(teho 3.6 – 4.0 megawattia)

kymmenkertaistanut kokonsa.

Henkilöstö: n. 40

Tiesitkö tämän: Merventon Vaasaan rakentaman tuulivoimalan

generaattoreissa on saman verran vääntömomenttia kuin

Lähettilään blogista:

15 000 henkilöautossa.

”Humanistit varokaa, täältä sataa insinööripäiväunia! Jos joku asia tässä maailmassa on kaunista, niin se on voimalaitos. Pieninkin niistä koostuu sadoista tonneista teräsrakenteita ja sisältää kilometreittäin putkistoa, jossa paine nousee yli kuudenkymmenen barin ja lämpötila lähelle 500 astetta Celsiusta. Muun muassa näitä yksityiskohtia pääsen fiilistelemään tällä viikolla Citecissä.”

Lähettilään blogista: ”Mervento on pk-yritys. Sen henkilömäärä on 40:n luokkaa ja sitä tituleerataan Suomen suurimmaksi start-upiksi. Kukaan koko porukasta ei ollut aiemmin pannut tuulimyllyä pystyyn, mutta siellä se nyt seisoo.”

”Information management -puoli on nykyään vahvasti läsnä siinä, miten Citec erottuu kilpailijoistaan. Samasta talosta saa sekä suunnittelun että tiedonhallinnan palvelut.”

”Merventolaisuus on sekoitus kokemusta, uuden oppimista, tiimipeliä ja toisaalta tietyssä määrin myös näyttämisen halua. Vaikka kauluksessa sattuisi olemaan dippainssin nappulat, niin silmät kirkastuu, kun saa vetää välillä haalarit niskaan.”

”Kova draivi on läsnä. Se näkyy manager-portaan asenteessa, uuden pääkonttorin ilmeessä ja iloisena puheensorinana kahvihuoneessa. Kahvittelemaan on kerääntynyt paljon kauniimpaa sukupuolta, joka on perinteiseen insinööriyhteisöön tottuneelle teekkarille positiivinen yllätys. Duunia paiskitaan virallisesti englanniksi, mutta molemmat kotimaiset ovat kahvitunnilla tasaisesti edustettuina.”

”Mervento tekee tuuliturbiineja, joista on jätetty kaikki ylimääräinen pois. Se mitä löytyy on puhtaalta pöydältä suunniteltu tuulimylly – ilman vaihteistoa. Muitakin mutkia on oiottu. Kaikessa on keskitytty yksinkertaisiin ratkaisuihin ja huollon helppouteen – parhaimmillaan huoltotarpeen poistamiseen.”

10


Kuten monet muutkin energiakeskittymän yrityksistä, Wapice on kasvanut kovaa vauhtia viime vuosina.

Rohkeasti osaamisalueelta ulos

Vampin edelläkävijälaitteet suojaavat sekä käyttöhenkilöstöä että omaisuutta.

Wapice www.wapice.com

Sympaattista sähkönsuojaa Vamp www.vamp.fi

Toimiala: Ohjelmisto- ja elektroniikkasuunnittelu, ICT-konsultointi

Liikevaihto: 14 milj. €

Henkilöstö: 220

Tiesitkö tämän: Vuonna 2012 Wapice on palkannut yli 40

ohjelmisto- ja elektroniikka-alan asiantuntijaa.

Toimiala: Suojareleitä ja valokaarisuojauksia sähkönjakeluun. Liikevaihto: 16 milj. € Henkilöstö: 40

Lähettilään blogista:

Vienti: 90 %

”Ei tunnu olevan mitään, mitä Wapice ei lupaa toimittaa. Mikäli joku tarjolla oleva projekti on sen hetkisen organisaation osaamisalueen ulkopuolella, on kaksi vaihtoehtoa: joko palkataan lisää väkeä töihin, tai lähinnä insinööreistä ja DI:stä koostuva asiantuntijatiimi ohjataan ottamaan uusi tekniikka haltuun.”

Tiesitkö tämän: Vamp oli ensimmäinen valmistaja maailmassa,

joka yhdisti valokaarisuojauksen ja suojareleen samaan

tuotteeseen.

Lähettilään blogista:

”Uudelle alueelle siirryttäessä on luonnollista, että oppirahat joudutaan maksamaan, eli kaikkien projektien tulosodotus ei edes pyri olemaan positiivinen. Kenties juuri siksi Wapice on kasvanut noin 20 % vuosivauhtia: uusiin haasteisiin pyritään, ja epämukavuusalueelle heittäytyminen on wapicelaisille ominaista.”

”Suojareleet, taajuusmuuttajat, muuntajat, kytkimet ja muut sähköverkon komponentit ovat ikään kuin lähentyneet minua jollain tasolla. Tunnen sympatiaa muuntajia kohtaan, eivätkä sähkökojeistot näytä enää pelkältä kaappirivistöltä.” ”Nimenvalinta lienee mielenkiintoinen tarina, mutta ainakin se on iskevä! Vampilaisuus on kuitenkin enemmän kuin humoristinen nimi. Noin 40 hengen Vamp on syntynyt innovaatiosta ja kehittänyt ratkaisun, joka alussa oli ainut laatuaan.”

”Erityisesti teekkareita ja insinööriopiskelijoita otetaan mielellään kesätöiden kautta taloon tekemään opintojen ohessa osa-aikaisia töitä – tarvittaessa etänä. Videoneuvottelulaitteistot ovat kehittyneet niin hyviksi, että kynnys etätöihin on matala myös silloin, kun tehdään töitä projektitiimin osana.”

”Lopullisena tavoitteena on muun muassa lisätä turvallisuutta siten, että esimerkiksi valokaarisuojausjärjestelmä tunnistaisi vaaratilanteen jo ennakolta, eikä vain minimoisi vahinkoja. Ilman suojausta inhimillinen erehdys voi johtaa jopa kuolemantapauksiin.”

11


TYÖNANTAJAT ESITTELYSSÄ

VNTM sijoittaa cleantechiin, kuten muun muassa aaltovoimaan. Taustalla näkyvä rakennus on maailman suurin biomassan kaasutin, jonka avulla Vaskiluodon voimalaitos pystyy korvaamaan kolmasosan käyttämästään kivihiilestä kotimaisilla biopolttoaineilla.

Kun cleantech ei saa pankista rahaa VNT Management www.vntm.com

Realistisesti vihertävä

Toimiala: Pääomasijoitukset cleantech-yrityksiin ja uusiutuvan x

Vaasan Sähkö www.vaasansahko.fi

energian start up- ja kasvuyrityksiin

Pääoma: 150 milj. € Henkilöstö: 6 partneria

Toimiala: Sähkön ja kaukolämmön myynti ja jakelu

Tiesitkö tämän: Saksa on Euroopan johtava maa uusiutuvan

Liikevaihto: 140 milj. €

energian saralla, ja siksi VNTM on toiminut Munchenissä jo

Henkilöstö: 184

vuodesta 2008.

Tiesitkö tämän: Vaasan Sähkö kuuluu Suomen vanhimpiin

sähköyhtiöihin ja täytti hiljattain 120 vuotta.

Lähettilään blogista: ”Aaltovoima on vasta tulossa, mutta juuri prototyyppien rakentamiseen – ideoiden konkretisointiin – tarvitaan rahaa, jota ei välttämättä saa pankista.”

Lähettilään blogista:

”VNTM ei pelkästään syötä rahaa kasvaviin firmoihin. Tärkeä osa toimintaa on aloittavan firman avustaminen mm. strategian laatimisessa ja markkinoille penetroitumisessa.”

”Ei ole helppoa tehdä investointipäätöksiä eri energiantuotantomuotoihin, sillä päätösten täytyy kestää jopa kymmeniä vuosia.”

”Liiketoimintasuunnitelmia käydään läpi satoja, joista vain muutamia lupaavimpia valitaan sijoituskohteiksi. Toisaalta tämän todella tarkan seulan jälkeenkin alalle tyypillisesti voidaan odottaa, että vain osa yrityksistä nousee menestykseen.”

”Hajautettu tuotanto on haaste verkkoyhtiölle, koska siihen liittyy muun muassa turvallisuusnäkökulma: sähköyhtiön työntekijöiden on oltava varmoja, että kun sähkötöitä tehdään, ei mikään omakotitalon itsenäinen aurinkopaneeli tai muu hajautetun järjestelmän tuotantoyksikkö tuota jännitettä verkkoon.”

”Vaasan kaupungin lähes täysin omistama energiayhtiö tekee hyvää tulosta.”

”The Switch on esimerkki sijoituksesta, joka on moninkertaistanut arvonsa vuodesta 2003, jolloin kolmella perustajalla oli jotakuinkin vain usko omaan ideaansa. The Switch työllistää tänä päivänä mm. tuulivoimaloiden kestomagneettigeneraattoriratkaisuillaan satoja ihmisiä Suomessa ja maailmalla.”

”Niin karulta kuin se tällaisen realistisesti vihertävän energiainsinöörinalun korvaan kuulostaakin, on sähkön myynnissä suurin painoarvo sähkön hinnalla. ”

12


Vaasan energiakeskittymän yritykset tekevät tiivistä yhteistyötä. Leinolat Group on tärkeä linkki kokonaisuudessa.

Stormossen on biojätteestä saadun kaasun hyödyntämisessä uranuurtaja. Kuvassa yhtiön kaasuvarasto.

Elintärkeä osa klusteria Leinolat Group www.leinolatgroup.fi

Suomen ennätys jätteiden hyödyntämisessä Stormossen www.stormossen.fi

Toimiala: Kuuden yrityksen muodostama ryhmä, joka tarjoaa

laajoja metallialan palvelukokonaisuuksia.

Liikevaihto: 21 milj. € Henkilöstö: 150 Vienti: 65%

Toimiala: Jätehuolto

Tiesitkö tämän: Leinolat Group toimi 1970-luvulla Irakissa, jossa

Henkilöstö: 40

yhtiö rakensi infrastruktuuria kuten kouluja ja hotelleja.

Hyötykäyttöprosentti: 95 %

Lähettilään blogista: ”Muun muassa Wärtsilälle ja ABB:lle toimituksia tekevä Leinolat ylläpitää ja kehittää monen tyyppistä osaamista, sillä alihankkija, joka on vain yhden tai kahden tilaajan varassa, on talouden suhdanteissa heikoilla.”

Tiesitkö tämän: Stormossenin biojätteiden mädätyslaitos oli

aikoinaan toinen lajiaan koko Euroopassa. Nykyään vastaavia

laitoksia löytyy pelkästään Saksasta 5 000 kappaletta.

Lähettilään blogista: ”Westenergyn jätteenpolttolaitos kattaa kesäisin koko tarvittavan kaukolämpötuotannon. Näin ollen pienen kulutuksen aikana ei tarvitse Vaasassa ajaa Vaskiluodon suurta voimalaitosta puolitehoisena huonolla hyötysuhteella.”

”Nykymenoon verrattuna lähemmäs puolen vuosisadan työsuhteita voitaneen pitää myös merkkinä henkilöstön sitoutumisesta. Saman fiiliksen kyllä aistii myös tehtaan puolella. Töitä tehdään bonusjärjestelmien ohjaamana tiiviiseen tahtiin, mutta jokainen vastaan tuleva tuntuu olevan oman tonttinsa päämies. Sellainen mentaliteetti motivoi bonuksiakin paremmin.”

”Jätehuolto alana on yllättävän mielenkiintoinen ja dynaaminen. Vaihtelevuudesta pitävät huolen etenkin maamme päättäjät, jotka rukkaavat alan lainsäädäntöä suhteellisen nopeaan tahtiin. Aiemmin vallinneesta ajatusmaailmasta poiketen myös Suomessa on alettu hyväksyä se tosiasia, että kaikkea jätettä ei voida tai ei kannata kierrättää. Suomi on Ruotsia jäljessä siinä mielessä, että kun täällä vasta sytyteltiin jätteen poltosta käytävää keskustelua, oli Länsinaapurissa jo muutama kymmentä laitosta pystyssä.”

”Leinolat Group tuntuu olevan firma, joka on historiansa aikana uskaltanut ottaa riskejä. Toimintaa on pyöritetty niin vaasalaisella omakotitaloalueella kuin Irakissa, ja matkalla on opittu tekemään asioita oikein.”

”Stormossenilla hyötykäyttöprosentti on päälle 90 %, kun koko maan vastaava luku vuonna 2010 oli 65 %.”

13


TYÖNANTAJAT ESITTELYSSÄ

Wärtsilän nopeasti käynnistettäville voimalaitoksille on viime aikoina löytynyt uusi käyttötarkoitus – ne tasaavat tuuli- ja aurinkoenergian tuotannon vaihteluja.

Karibian risteilijöiden monitorointia

Lähettilään blogista: ”Rymistelin kameramies mukanani seesteiseen ja tarkkuutta henkivään suurten näyttöjen huoneeseen, josta monitoroidaan erilaisia voimaloita ja laivamoottoreita Karibialta Siperiaan. Yleensä häiriötilanteista selvitään sähköposti- tai puhelinkonsultaatiolla, mutta myös paikan päälle on joskus mentävä. Kuulemma reissut sisältävät määränpäähänsä nähden harmittavan paljon työtä, eikä Karibialle mennessä ehdi lomailla, vaan pusertaa muutaman päivän tiivistä duunia ja lentää takaisin.”

Wärtsilä www.wartsila.com

Toimiala: Voimalaitokset hajautettuun sähköntuotantoon,

merenkulun voimaratkaisut, huolto ja ylläpito.

Toiminta Vaasassa: Tuotekehitys, voimalaitosten ja merisovellusten

myynti, suunnittelu ja projektinhallinta, moottoreiden valmistus,

”Valtaosa monikansallisen firman talousasiantuntijuudesta on koottu tänne Vaasaan, sillä vaikka suomalainen työkulttuuri suosii mm. aasialaista lyhyempää työpäivää, on Suomessa todistetusti myös kansainvälisen vertailun kestävät tehokkuuden, tuottavuuden ja osaavuuden arvot.”

tukifunktiot Liikevaihto: 4,209 mrd. € Henkilöstö: n. 19 000, joista Suomessa n. 3 500 Vienti: 99 %

Tiesitkö tämän: Vaasasta käsin valvotaan Wärtsilän

voimalaitoksia ja laivamoottoreita ympäri maailman.

”Insinööreilläkin on sydän. Alan opiskelijana perustelen mielelläni itselleni, miksi teen mitä teen. Minulle on opintojen aikana painotettu sitä, että ellei energiaongelmaa esimerkiksi Afrikan köyhimmillä alueilla ratkaista, ei ihmisillä yksinkertaisesti ole aikaa muuhun kuin polttopuun keräämiseen ja veden hakuun. Tämän kaltaisiin paikkoihin järkevin ratkaisu sähkön tuotantoon on usein hajautettu tuotanto. Uudet kaasumoottorit – joita Wärtsilä toimittaa – ovat hyvä ratkaisu paikkoihin, joissa muut ratkaisut ovat kalliita tai hankalia toteuttaa.”

14


ENERGIAKESKITTYMÄN NUORET TEKIJÄT

Vaasa vei voiton JOONAS HYNÖNEN KÄVI VAIN KÄÄNTYMÄSSÄ

”MUUTIN VAASAAN MIKKELISTÄ VAIMONI TÖIDEN PERÄSSÄ muutama vuosi sitten. Aluksi opiskelin Vaasan ammattikorkeakoulussa, ja meillä oli ajatuksena muuttaa pääkaupunkiseudulle valmistumiseni jälkeen. Kaikki oli jo valmiiksi sovittu, kun kävimme katsomassa tulevaa vuokra-asuntoamme Espoossa. Asunto oli surkeassa kunnossa ja vuokra silti kova. Siltä istumalta päätimme, että oli tullut tehtyä virhearvio – halusimme palata Vaasaan. Nyt olemme ostaneet täältä talon, 10 km päästä kaupungin keskustasta. Vaimoni on kotoisin Lissabonista, mutta hän on omaksi yllätyksekseen alkanut viihtyä täällä. Työpaikkani VEO:ssa on aivan huippu. Täällä on avoin ilmapiiri ja kaikkien ideoita kuunnellaan tittelistä riippumatta. Pidän myös siitä, että työ on kansainvälistä, esimerkiksi asiakkaan kanssa kommunikoidaan pääsääntöisesti englanniksi. Projektityössä työkuorma vaihtelee, mikä helpottaa työn ja vapaa-ajan yhteen sovittamista. Vaasa on ylipäänsä sähköinsinöörille loistopaikka, koska täällä on niin paljon työnantajafirmoja mistä valita. Työelämään pääsi hyvin kiinni jo opintojen aikana ja opinnoissa oli juuri sopivassa suhteessa teoriaa ja käytäntöä.”

JOONAS HYNÖNEN

Nuoret tekijät kuvat: Mikko Lehtimäki

Syntynyt: 1984 Mikkelissä Titteli: Projekti-insinööri Työ: Voimalaitosten ohjauspaneelien suunnittelua Koulutus: Sähkövoimatekniikan insinööri Vaasan ammattikorkeakoulusta Työnantaja: VEO, joka tarjoaa automaatio- ja sähköistysratkaisuja

15

>


ENERGIAKESKITTYMÄN NUORET TEKIJÄT

Urheilusta oppia työelämään

”VUONNA 2003 MENIN ARMEIJAAN Lahden urheilujoukkoihin. Siellä tapasin kaverin, joka opiskeli Vaasassa ja hänen innoittama hain lukemaan kone- ja tuotantotekniikkaa ammattikorkeakoulu Noviaan. Olen kotoisin Espoosta ja opiskelupaikan hakeminen näin kaukaa taitaa olla aika epätavallista. Olen kuitenkin hyvin tyytyväinen valintaani, koska muutto Vaasaan mahdollisti kovemman panostamisen urheiluun. Sain paljon apua Vaasanseudun urheiluakatemialta, joka auttaa opiskelun ja ammattimaisen urheilun yhteensovittamisessa. Urheiluakatemia tarjoaa myös valmennusta ja tukea. Kahden ensimmäisen lukuvuoden jälkeen panostin urheiluun entistä enemmän ja opiskelu jäi vähemmälle. Minulla on urheilu-uralta kymmenisen SM-mitalia. Luulen, että Vaasaan muutto oli osasyynä menestykseen; täällä pystyin täysillä keskittymään haaveeseeni urheilu-urasta. Viime keväänä päätin lopettaa ammattimaisen urheilun ja panostan nyt valmistumiseen. Aloitin samaan aikaan työt Vaconin tehtaalla. Huomaan, että urheilu on antanut paljon eväitä myös työelämään; määrätietoisuutta ja keskittymiskykyä. Ensi kesänä menen naimisiin ja todennäköisesti olen siihen mennessä myös valmistunut insinööriksi. Ennen ajattelin, että haluan muuttaa sen jälkeen takaisin isompaan kaupunkiin, mutta enää en ole niin varma.”

ROBERT ROTKIRCH Syntynyt: 1984 Espoossa Opiskelee: Kone- ja laitetekniikkaa Novian ammattikorkeakoulussa Urheilulaji: 800m juoksu Paras saavutus: Olen toteuttanut unelmani täyspäiväisenä urheilijana

16


17

>


ENERGIAKESKITTYMÄN NUORET TEKIJÄT

Humanisti hurahti tuulivoimaan JAANA MURSUN TYÖ TUNTUU MERKITYKSELLISELTÄ

”TYÖNANTAJANI PROKON PERUSTI Suomeen tytäryhtiön vuoden 2012 alussa. Vaasa oli luonnollinen valinta sijoittumispaikaksi, koska täällä on niin paljon energia-alan osaamista. Kun näin työpaikkailmoituksen, tiesin heti, että haluan hakea paikkaa, vaikka tuulivoima-ala oli täysin uusi minulle. Olen opiskellut saksan kieltä ja työskennellyt ennen vientimyyjänä. Kielitaito oli todennäköisesti yksi syy siihen, että sain paikan. Olen päivittäin yhteydessä Saksaan, jossa Prokonin pääkonttori sijaitsee. Projektipäällikkönä työni on löytää maita tuulivoiman rakentamiselle ja käydä neuvotteluja maanomistajien kanssa. Parasta tässä työssä on työkaverit ja se, että koko ajan oppii valtavasti uusia asioita. Työ tuntuu myös merkitykselliseltä, koska olen edistämässä uusiutuvaa energiaa. Uusi työpaikka tarkoitti minulle muuttoa Oulun seudulta Vaasaan. En tiennyt Vaasasta paljon mitään etukäteen. Kaupungin kaksikielisyys yllätti, mutta harjoittelen mielelläni ruotsia työkavereiden kanssa. Vaasa on sopivan kokoinen, täällä ei ole liikaa ihmisiä, mutta kuitenkin tarpeeksi harrastusmahdollisuuksia. Olenkin aloittanut uuden harrastuksen, jousiammunnan, ja opiskelen myös venäjää kansalaisopistossa.”

JAANA MURSU Syntynyt: 1977 Lumijoella Titteli: Projektipäällikkö Työ: Tuulivoimapuistoprojektien eteenpäin viemistä Koulutus: Filosofian maisteri Oulun yliopistosta Työnantaja: Prokon Wind Energy Finland, joka rakentaa ja ylläpitää tuulivoimapuistoja

18


Ainut tie on eteenpäin VILLE ALATALO VIIHTYY KASVAVASSA YRITYKSESSÄ

”VETÄMÄNI TIIMI TOTEUTTAA PROJEKTIA, joka tähtää uusien tuotteiden tuotantovalmiuden saavuttamiseen. Pyrimme jo suunnitteluvaiheessa vaikuttamaan siihen, että tuotteiden valmistus olisi mahdollisimman tehokasta. Taajuusmuuttajille löytyy jatkuvasti uusia käyttöalueita. Perinteisesti niitä on käytetty sähkömoottoreiden ohjaamiseen, mutta nykyään niitä käytetään myös esimerkiksi uusiutuvaan energian tuotantoon ja energian säästämiseen. Viime vuonna Vaconin taajuusmuuttajilla säästettiin energiaa noin kahdeksan ydinreaktorin tuotantokapasiteetin verran. Parasta tässä työssä on se, että saa olla töissä eteenpäin suuntaavassa ja kasvavassa yrityksessä. Pidän myös siitä, että koko työaika ei kulu ruudun ääressä, vaan saan olla myös ihmisten kanssa tekemisissä. Noin puolet työajastani kuluu tehtaan puolella ja puolet toimistossa. Opiskelin Tampereella ja valmistumisen jälkeen silmäilin työpaikkoja ympäri maata. Kesäkuussa 2009 pääsin Vaconille Vaasaan ja olen sen jälkeen ollut täällä eri hommissa. ”

VILLE ALATALO

Syntynyt: 1984 Jalasjärvellä Titteli: Team leader, Delivery capability management Työ: Uusien tuotteiden tuotannon suunnittelua Koulutus: Diplomi-insinööri Tampereen teknillisestä yliopistosta Työnantaja: Taajuusmuuttajia valmistava Vacon

19

>


ENERGIAKESKITTYMÄN NUORET TEKIJÄT

Lomaviikko muutti kaiken TUNISIALAINEN MAISSA FTITI TULI ENERGIA-ALALLE

”TYÖSSÄNI TEKNOLOGIAKESKUS MERINOVASSA autan suomalaisia energiateknologiayrityksiä saamaan jalansijaa kehittyvillä markkinoilla, kuten Afrikassa ja Lähi-Idässä. Tulin energia-alalle puolivahingossa, alun perin olen kouluttautunut sisustussuunnittelijaksi kotimaassani Tunisiassa. Myöhemmin luin kauppatieteitä Romaniassa ja aloin sivussa tehdä töitä ranskalaiselle aurinkoenergiayhtiölle, joka tarvitsi myyntihenkilökuntaa. Suomeen tulo oli vieläkin enemmän sattumaa. Vuonna 2007 lomailin viikon Turkissa ja tapasin siellä tulevan suomalaisen aviomieheni, joka oli Wärtsilän työkeikalla. Tapailimme jonkin aikaa eri puolilla maailmaa, kunnes päätimme asettua Vaasaan ja perustaa perheen. Olen asunut täällä kohta kolme vuotta ja viihdyn erittäin hyvin. Minusta suomalaiset ovat avoimia ja helposti lähestyttäviä. Töissä puhun sekä suomea että englantia ja tarpeen vaatiessa myös ranskaa. Olen hyvin onnellinen työstäni; saan tehdä töitä mukavien asiakkaiden ja työtovereiden kanssa, joilta opin valtavasti uutta joka päivä. Ainut asia, johon toivoisin muutosta on, että energiaalalle tulisi Suomessa enemmän naisia.”

MAISSA FTITI Syntynyt: 1984 Tunisiassa Titteli: International Business Coordinator Työ: Auttaa suomalaisyrityksiä etabloitumaan kehittyviin maihin Koulutus: Sisustussuunnittelija, opiskelee myös kansainvälistä kauppaa Vaasan ammattikorkeakoulussa Työnantaja: Teknologiakeskus Merinova

20


Täältä tullaan Amerikka! TERO OLLIKAINEN ON ASENTANUT TUULIVOIMALOITA

”SUURIN HAAVEENI ON AINA OLLUT PÄÄSTÄ ULKOMAILLE ja se ohjasi myös työpaikan valintaa. Tulin The Switchille keväällä 2010 ja työn ohessa olen tehnyt työnantajalleni myös diplomityöni. Opiskelin pääaineenani tehoelektroniikkaa automaatiotekniikan koulutusohjelmassa Tampereella ja viihdyin siellä hyvin. Olisin saattanut jäädä sinne, mutta tosiasia on, että Vaasassa on tällä alalla paljon enemmän valinnanvaraa työn suhteen. Ehdottomasti parasta tässä työssä on se, että pääsen 2 – 3 kertaa vuodessa pidemmille matkoille. Kun olen suunnitellut uuden sovelluksen, käyn myös paikan päällä hoitamassa käyttöönottoja. Ylivoimaisesti eniten reissuja on tullut tehtyä Kiinaan. Kulttuuriin sopeutuminen on ollut yllättävän helppoa ja osaan jo muutamia sanoja kiinaa. Eniten työssä oppii tietenkin englantia. Viime maaliskuussa olin käyttöönottoreissulla USA:ssa ja tapasin siellä The Switchin paikallista väkeä. Kerroin, että lähtisin mielelläni ulkomaille pidemmäksikin aikaa ja sattumoisin USA:n konttorissa oli juuri auennut paikka. Tuli kiire saada diplomityö valmiiksi, muuten en olisi saanut työviisumia. Minulla on työviisumi kahdeksi vuodeksi, mutta jos viihdyn hyvin, saatan jäädä pidemmäksikin aikaa.”

TERO OLLIKAINEN Syntynyt: 1986 Vaasassa Titteli: Development Engineer, Applications Työ: Tuuliturbiinin tehonmuokkaimen sovellussuunnittelu, testaus ja käyttöönotto Koulutus: Diplomi-insinööri Tampereen teknillisestä yliopistosta Työnantaja: The Switch, joka valmistaa tehonmuokkaimia ja kestomagneettigeneraattoreita uusiutuvan energiantuotannon tarpeisiin

21


ONNELLISET VAASALAISET

Vaasan seudun asukkaat ovat tilastojen perusteella Suomen onnellisinta väkeä. Mikä on heidän salaisuutensa?

KÄTEEN JÄÄ RAHAA

stressaavista tekijöistä ovat pitkät työmatkat, jotka haukkaavat suuren osan vapaa-ajasta. Mutta ei Vaasan seudulla. Täällä useimmat ehtivät töihin 10 – 15 minuutissa ja nekin, jotka asuvat maalla, ajavat yleensä töihin alle puolessa tunnissa (ja nyt on siis kyse ruuhka-ajasta). Maailmassa ei liene montaa muuta paikkaa, jossa on yhtä helppo yhdistää mielenkiintoinen työ kansainvälisessä yrityksessä ja asuminen luonnon keskellä.

Tekeekö raha onnelliseksi? Ei välttämättä, mutta ei se ainakaan ihmistä onnettomammaksi tee. Keskiverto vaasalainen tienaa lähes saman verran kuin helsinkiläiset veljet ja siskot, mutta käteen jää asuntolainan tai vuokran jälkeen paljon enemmän. Helsinkiläisen yksiön hinnalla saa nimittäin Vaasasta omakotitalon.

TÖITÄ RIITTÄÄ Toinen syy hyvään rahatilanteeseen on, että useimmilla on töitä – Pohjanmaan työttömyysprosentti on jo pitkään kuulunut maan alhaisimpiin. Energiateknologiayritysten työntekijämäärä on muutamassa vuodessa tuplaantunut ja insinööreillä on siis mistä valita. Seudun korkeakouluista valmistuneet insinöörit työllistyvätkin lähes sataprosenttisesti. Ja ellei pohjalainen löydä töitä, hänellä on tapana työllistää itse itsensä. Seudulla on asukaslukuun nähden eniten yrittäjiä koko maassa.

…JA LYHYT MATKA LUONTOON Mahdollisuus viettää aikaa luonnossa tekee tutkitusti ihmisestä onnellisemman. Vaikka Vaasan väestötiheys on suuri, luonto luuraa aina nurkan takaa. Veneretkelle päästäkseen ei tarvitse muuta kuin kävellä omalle venepaikalle rantaan, ja jos tekee mieli mennä metsään, on sekin lähes kulman takana. Eikä asiaa tietenkään pahenna se, että Vaasa on tilastollisesti Suomen aurinkoisin paikka. Moni seutu kehuu luontoaan ainutlaatuiseksi, mutta Vaasassa kehujen takaa löytyy vankkaa faktaa. Merenkurkun kivikkoinen saaristo löytyy nimittäin Unescon maailmanperintölistalta, Australian suuren valliriutan ja tulivuori Teiden rinnalta.

LYHYT MATKA TÖIHIN… Työ itsessään ei tietenkään tuo onnellisuutta, vaan työn ja muun elämän pitää olla tasapainossa. Yksi länsimaisia ihmisiä eniten

22


MAAILMA KÄDEN ULOTTUVILLA

TERVEYTTÄ JA PITKÄÄ IKÄÄ

Vaikka Vaasassa on mukava olla, täältä pääsee tarvittaessa helposti myös muualle. Vahvan vientiteollisuuden ansiosta lentoliikenne on harvinaisen vilkasta ja Vaasasta on suorat lennot useaan Euroopan pääkaupunkiin. Junalla pääsee maamme pääkaupunkiin alle neljässä ja Tampereelle parhaimmillaan kahdessa tunnissa.

Terveys on tietenkin onnellisuuden kannalta aivan keskeinen juttu. Ja miten ollakaan, Vaasan seudun asukkaat ovat keskivertosuomalaista terveempiä. Hyvinvoinnista kertoo myös se, että he elävät pisimpään koko maassa. Naiset elävät keskimäärin 83,8-vuotiaiksi, mikä on Suomen ennätys.

KAVEREITA JOKA LÄHTÖÖN VAASASSA ON PUOLI MAAILMAA Vaasan seudulta on perinteisesti lähdetty ennakkoluulottomasti kohti uusia mantereita. Niin tekivät entisajan amerikansiirtolaiset ja niin tekevät nykypäivän insinöörit, kun he pystyttävät voimalaitoksia ja tuulivoimaloita ympäri maailmaa. Muuttoliike toimii myös toisin päin – Vaasa on poikkeuksellisen kansainvälistä seutua. Jos kadulla tulee vastaan intialainen, voit olla melkein varma, että hän työskentelee jossain seudun energiateknologiayrityksistä. Vaasan seudulla tehdään vähiten rasistisia rikoksia Suomessa ja sitä on vaikea tulkita muulla tavoin kuin, että ihmiset suhtautuvat avoimesti ja suvaitsevasti ympäristöönsä.

23

Emme tietenkään voi väittää, että Vaasan seudun asukkailla olisi muita suomalaisia enemmän ystäviä, mutta muutamat seikat itse asiassa viittaavat siihen, että ihmisten on täällä ehkä helpompi tutustua toisiinsa. Otetaan nyt vaikkapa jääkiekko- ja jalkapalloseurojen voimakas fanikulttuuri, joka yhdistää ihmisiä yli kieli- ja kuntarajojen. Vaasan Sportin yleisömäärät jääkiekko-otteluissa ovat tasolla, josta muut samantasoiset seurat voivat vain haaveilla. Myös nuoren opiskelijan on helppo löytää kaltaistansa seuraa – joka viides kadulla vastaan tuleva on nimittäin opiskelija.


VAASA, FINLAND

2013 IF ENERGY IS YOUR BUSINESS, THESE EVENTS ARE FOR YOU.

The heart of the most important energy technology centre in the Nordic Countries – Vaasa – will be the venue for the international event Vaasa EnergyWeek 2013. MARCH 18

Energy and Environment Seminar Topical energy issues in an event with acclaimed speakers and opinion leaders.

MARCH 19 - 20

Vaasa Wind Exchange Networking Event Work the net and get to know the whole Finnish wind power scene – the markets and its makers.

MARCH 19 - 20

Renewable Efficient Energy III A deep-dive, two day conference especially for academic and business professionals.

MARCH 20

Energy Match Metal Matchmaking event for energy, metal and machining businesses.

WWW.ENERGYWEEK.FI

MARCH 21

Energy and Buildings Energy efficient and passive house construction for the Nordic climate.

EnergyVaasa  

EnergyVaasa-lehti