Page 1

B Y D E L S A V I S A

www.bydelsavisa.no

Nr. 5 • 21. mars 2018

SIDE 8

Ny leangen hall Riving av Leangen plasthall skal ta til i slutten av april. Så snart den er nede, starter byggingen av Leangen bydelshall.

SIDE 26

Kvinnefotballen blomstrer som aldri før På Ranheim satses det seriøst på damefotball. Damelagene ble etablert på nytt i 2017.

Møter verdens beste i

robotbygging

SIDE 4-5

Pendelen svinger blått

God påske! Kampanjetilbud som overbeviser Ytterdør

Automatisk garasjeport

fra 9.490 *

fra 10.490 *

uten sidefelt

Med forbehold om endringer og trykkfeil. * Veiledende priser inkl. mva. for kampanjestørrelser. Gjelder frem til 31.12.2017. Frakt til forhandler kommer i tillegg. Informasjon om kampanjeproduktene finner du på www.hoermann.no.

– Din lokale tannlege Vi hjelper deg med alt av tannbehandling og undersøkelser. Ring oss i dag på 73 91 13 13 eller bestill time på vår nettside:

valentinlysttannlegekontor.no

Ytterligere informasjon får du hos din Hörmann-forhandler:

LEVERANDØREN

VÅRE TANNLEGER TAR IMOT NYE PASIENTER Undersøkelse for NYE PASIENTER

KUN 495,-

T

Din leverandør av Hörmann dører og porter

BILSENTERET FOSSEGRENDA AS

www

Fossegrenda 34, 7038 Trondheim

GRATIS KONSULTASJON!

Usynlig tannregulering

fra Invisalign får du hos oss. P Jakobslivegen 1 · n 921 10 102 E ranheimtannhelse@gmail.com i www.ranheimtannhelse.no

Tlf. 73 96 55 00


2

AKTUELT 21. MARS 2018 | NR. 5 | BYDELSAVISA STRINDA

TIPS OSS: tlf. 924 33 180 / tips@bydelsavisa.no

NYTT LAG: Disse utgjør Utleiras nye håndballag for barn med utviklingshemming: Maria Aasheim Ness, Ida Kristine Engvik (trener), Alva Knutsen, Marte Løkken (trener), Sunniva Rokseth, Maren Thorsø (trener), Synne Nilsen Leinum, Mari Fremstad, Marie Bendiksen Lind (trener) og Ida Fossmo. Ikke til stede: Noah Kilaas og Ane Sofie Sætern.

Nytt håndballtilbud for barn med utviklingshemming som gjorde at hun dro i gang laget, som i utgangspunktet er for barn i alderen 8-10 år.

Ungdomslaget spiller i HU-serien (Håndball for utviklingshemmede), og Bendiksen Lind sier utviklingen hos spillerne har vært enorm i løpet av tiden laget har eksistert. - I begynnelsen kunne de ikke kaste en ball, så jeg ser en kjempestor utvikling, sier hun. Tanken er at spillerne på det nye barnelaget skal fortsette over på ungdomslaget når de blir gamle nok.

Tilpasset aldersgruppen

Bli kjent

Klubben har fra før et lag for ungdommer med utviklingshemming, som Marie Bendiksen Lind startet høsten 2016. - Det var en mor som ønsket at vi skulle gjøre dette, for det finnes ikke et tilbud for 8-10-åringer. Som regel er spillerne fra 8 til 18 år. Vi ser jo fordelen med at de er for seg selv, for motorikken er ikke den samme som hos de mellom 11 og 18 år. Det er viktig at vi får til en-til-en trening med de og får tilpasset treningen. Vi har et litt annet fokus her enn hos de som er eldre. Og så er det litt kult at dette er det første laget for barn i NHF region nord, sier Bendiksen Lind.

- Vi kan ikke være så rigide på alderen, og dette skal være et tilpasset tilbud. Men vi håper å få de over på ungdomslaget etter hvert. Nå må vi bruke litt tid på å bli kjent med barna, og vi har mye ball-lek på treningen. De blir kjempeglade bare av å ha en ball i hånda, og nå handler det om å få øvd inn ballkontroll. Det viktigste er å bli kjent med ballen. Og så skal det være artig, sier hun. Bendiksen Lind har lang erfaring som håndballtrener, og har trent Byåsen Jenter Multi og landslaget som deltok i Special Olympics World Summer Games i Athen i 2011. I tillegg har hun spilt håndball selv, og jobber i dag som lærer på en barneskole. - Jeg har det pedagogiske på plass, sier hun.

Utleira IL har nylig startet opp et håndballag for barn med utviklingshemming. Tilbudet er det eneste av sitt slag i NHF region nord. Av Renate Brødreskift Det nye laget hadde sin første trening i Utleirahallen onsdag 28. februar, og det var seks spente barn som hadde møtt opp for å trene håndball. Initiativtaker og trener for det nye håndballaget Marie Bendiksen Lind sier det var etterspørselen etter et slikt tilbud

Suksess

INITIATIVTAKER: Marie Bendiksen Lind startet et lag for ungdommer med utviklingshemming i 2016, og har nå startet et tilsvarende tilbud for barn i alderen 8-10 år.

Hun forteller at oppslutningen rundt ungdomslaget til Utleira IL har vært veldig god. Laget har vokst fra fem til 11 spillere, og trenerstaben har økt fra en til fire. I starten trente Bendiksen Lind laget alene, men nå har hun fått med tre trenere til slik at de blir to trenere på hvert av lagene.

Utgiver: Aragon Media AS Org.nr: 812 796 712 Opplag: 22.000

EILIF BERGE

en stor grad av tålmodighet og medmenneskelighet. - Spillerne har jo litt andre utfordringer enn andre barn, med tanke på hørsel, det å holde konsentrasjonen og følge en instruks. Dette med å øve inn øye-håndkoordinasjon kan også være svært utfordrende. Jeg tenker ikke så mye på hva slags utviklingshemming barna har, og det tror jeg foreldrene synes er fint. Vi skal ikke bry oss om forskjellighetene. Så lenge man har en interesse av å være med i gruppa og føler seg hjemme her, så er man velkommen, sier Bendiksen Lind.

Vil ha med flere Hun mener det er viktig at laget er synlig og at spillerne trener i samme hall som de andre lagene i klubben. - Vi er ute i vanlig haller og trener

og spiller kamper. Vi ønsker og vises slik at andre skal se at det går an for alle å holde på med håndball. Det er nok også bra for klubben at vi er her, og jeg tror det skaper en mer inkluderende klubb, sier hun. Treneren sier de gjerne vil ha med flere spillere på laget, og oppfordrer de som er interessert til å ta en telefon eller sende henne en epost. - Ungene synes jo det her er kjempeartig. Noen av de snakker om treningen helt fra de drar til de kommer tilbake på trening uka etter, forteller Marie Bendiksen Lind, som kan kontaktes på epost marie.bendiksen.lind@gmail. com eller telefon 970 68 694 Laget trener i Utleirahallen onsdager fra 17.30-18.30.

Utfordringer Treneren sier det kan være flere utfordringer med å trene barn og unge med ulike former for utviklingshemming, og har lagt stor vekt på å finne trenere med

ANSVARLIG REDAKTØR Tlf: 924 33 180 E-post: eilif@bydelsavisa.no

LÆRING: I starten legges det stor vekt på å få øvd inn ballkontroll.

Bidragsytere i denne utgaven: Renate Brødreskift, journalist, Jan-Are Hansen, journalist, Asbjørn Gravås, journalist, Anne Guri Selnæs, journalist

Trykk: Polaris Trykk Distribusjon: Norpost Distribusjon AS Grafisk produksjon: Eiriksson Design


ANNONSER

F boli or å se g lge e n se d en. din, m å fo D in meg ler h lokalkj lk en je med lper de te g det.

Ta kontakt i dag for en uforpliktende boligprat GRILSTADPORTEN eiendomsmegler1.no/grilstadporten Frank Robert Bae Avd.leder/Eiendomsmegler MNEF frank.robert.bae@em1.no Tlf. 994 64 696

Kristian Sundland Eiendomsmegler kristian.sundland@em1.no Tlf. 454 73 421

Kjell Marius Vollan Eiendomsmeglerfullmektig kjell.marius.vollan@em1.no Tlf. 950 92 400

LADE eiendomsmegler1.no/lade Anton Kopreitan Avd.leder/Eiendomsmegler MNEF anton.kopreitan@em1.no Tlf. 950 53 608

Albert Eltvik Øien Eiendomsmeglerfullmektig albert.oien@em1.no Tlf. 958 16 940

VALENTINLYST eiendomsmegler1.no/trd-ost Roger Rones Avd.leder/Eiendomsmegler MNEF roger.rones@em1.no Tlf. 459 05 495

Stig Aune Eiendomsmegler/fagansvarlig stig.aune@em1.no Tlf. 483 10 555

Christer Aabø Eiendomsmeglerfullmektig christer.aabo@em1.no Tlf. 95 75 92 75

Lars Faanes Eiendomsmeglerfullmektig MNEF lars.faanes@em1.no Tlf. 920 82 262

Rune Nordbøe Hallan Eiendomsmegler MNEF rune.hallan@em1.no Tlf. 918 95 559


4

AKTUELT

Ring oss: Tlf: 924 33 180

Send oss mail: tips@bydelsavisa.no

Vi er på nett: bydelsavisa.no

facebook.com/ bydelsavisa

Instagram: @bydelsavisa

Twitter: @bydelsavisa

BYDELSAVISA STRINDA NR. 5 | 21. MARS 2018

Offensiv. Med 28 prosent oppslutning i Trondheim har Høyres gruppeleder, Ingrid Skjøtskift, grunn til å være fornøyd.

Pendelen svinger blått TEKST OG FOTO Jan-Are Hansen Respons Analyse sitt partibarometer for Trondheim i februar ga partiet en oppslutning på 28%. Høyre er dermed større enn Ap i den rødgrønne bastionen for første gang på svært lenge. Hva har egentlig skjedd siden kommunevalget i 2015 da Ap var dobbelt så store som Høyre? Er det naturlige svingninger slik det alltid er i politikk? Noen hevder det er politisk slitasje som begynner å gjøre seg gjeldende etter 15 år i posisjon. Andre mener årsaken er så enkel som at Høyres program er knakende godt. - Jeg heller til den siste forklaringen, smiler Høyres gruppeleder Ingrid Skjøtskift på kontoret i Rådhuset. - Men forklaringen er selvfølgelig mer sammensatt, sier hun til Bydelsavisa Strinda.

Utrolig arroganse Skjøtskift er nemlig særdeles klar på hva hun mener om Ap og den rødgrønne dominansen i 2018. - De har begynt å ta posisjonene og makta for gitt. Blitt selvtilfredse og lytter ikke. Den arrogansen de utviser når det gjelder alternative synspunkt, er til tider ganske utrolig, mener Skjøtskift.

- Er den rekordstore oppslutningen til Høyre i byen en slags motreaksjon? Skjøtskift må tenke seg om. - Til en viss grad. Det kan i hvert fall tolkes dit hen. Etter min mening er det et signal om at byens befolkning vil ha nytt og mer lydhørt tankegods inn i bystyresalen.

Under glansdagene på 90-tallet hadde Høyre med ordfører Marvin Wiseth i spissen en oppslutning på 40 prosent i Trondheim. De tre siste periodene har imidlertid vært magre for de borgerlige. Men er vi ferd med å se et skifte? meg i rute igjen. Fikk dessverre ikke med meg debatten. Det hele er en trist røre. Listhaug har gjort et overtramp som hun burde vært voksen nok til å beklage uten å bli presset til det, mener Skjøtskift og tar sin andre halspastill.

- Snakker du Ap eller hele koalisjonen nå?

Gått tom for ideer

- Har nasjonale forhold som for eksempel Giske-saken hatt noen betydning for det lokale oppsvinget Høyre opplever nå?

- For å si det slik - ingen store politiske forslag i Trondheim blir vedtatt om ikke Ap stiller seg bak. Det er der makta ligger, uavhengig av hva de andre støttepartiene deres måtte mene. Kroneksemplet er utbyggingen av Nidarø. Der blir symbolmakta krystallklar. Det blir slik fordi Ap har vedtatt det. Enorm folkelig og politisk motvilje overkjøres og dyttes til siden, hevder hun engasjert.

Ute i Munkegata skinner vintersola lav og kald over trøndervinteren som er på hell. På Stortinget derimot, er temperaturen høy. Justisminster Sylvi Listhaug unnskylder retorikk og bildebruk i forbindelse med sitt terrorinnlegg om Arbeiderpartiet. Ord som mistillitsforslag henger i lufta sammen med med kraftig kritikk og strenge pekefingre. - Jeg har vært forkjølet, så jeg har brukt hele dagen på å komme

- Veldig vanskelig å si, med det kan definitivt være en faktor. - Rune Olsø er en svært prominent lokalpolitiker som har vært i hardt vær det siste året. - Det har nok ført til betydelig slitasje for partiet. Når det er sagt så mener jeg at vår framgang på meningsmålingene er en funksjon av at folk i Trondheim ønsker seg en ny retning framfor et Ap og en lydig koalisjon som

har gått tom for ideer.

Må tenke nytt Skjøtskift mener videre at Ap har slått seg til ro med en «godt nok» holdning. - Det holder ikke. Vi har det bra her i Trondheim, men det er veldig mange ting som ikke er gode nok. Og da må vi tenke nytt, tenke annerledes. Det gjelder alt fra omsorgstjenester og skole til byutvikling, sier hun til Bydelsavisa Strinda. - Har du noen eksempler som angår våre lesere? - Vel, ta den nye bydelen på Lilleby. Der kommer det hundrevis av nye boliger. En veritabel vekst i innbyggere uten at man har sett på skolekapasiteten i området. Det er en varslet katastrofe. Man kunne for eksempel satt seg ned med Veidekke som er den


AKTUELT 21. MARS 2018 | NR. 5 | BYDELSAVISA STRINDA

Beltekontroll i busser denne uka

største utbyggeren, og funnet en god løsning sammen, mener Skjøtskift. Hun trekker også fram Ranheim og kringliggende områder. - Et område i voldsom utvikling der det ikke er planlagt noe bydelssentrum og som har en infrastruktur godt under pari. Det jeg prøver å si er at det tenkes for lite offensivt. Alt skal alltid gjøres slik det er gjort før i byen vår. Det er en tankegang jeg vil vekk fra, påpeker hun.

Ikke et statistisk blaff Eiendomsskatten har vært et betent politisk tema i Trondheim i svært mange år. I 2018 henter kommunen inn 630 millioner kroner herfra. I motsetning til FrP vil ikke Skjøtskift fjerne denne. - Å kutte over en halv milliard fra budsjettet vårt går ikke, men vi må våge å stille spørsmål ved skattenivået. Siden Ap fikk fler-

tall i 2003 har de økt eiendomsskatten hele fire ganger. Det er horribelt, fastslår Skjøtskift. Hun mener det er vanskelig å avskaffe eiendomsskatten på kort sikt ettersom kommunen har gjort seg avhengig av inntektene. - Men vi må stanse den årlige veksten og på sikt få den ned. Dette er en usosial skatt som rammer uavhenhengig av skatteevne, legger hun til. Det er knappe 18 måneder til trondhjemmerne går til valgurnene igjen. 18 måneder som gruppelederen for Høyre akter å anvende godt. - Meningsmålingene fra februar gir oss et godt utgangspunkt framover. - Ikke et statistisk blaff? Skjøtskift smiler. - Det tror jeg ikke.

5

www.bydelsavisa.no


6

AKTUELT 21. MARS 2018 | NR. 5 | BYDELSAVISA STRINDA

TIPS OSS: tlf. 924 33 180 / tips@bydelsavisa.no

ROBOTBYGGING: Mathilde Taule Stoum, Barbora Dauksaite, Ida Elisabeth Ekvold Straume, Marie Bratteng og Ask Baldersheim representerer laget Aqua Heroes fra Brundalen skole i verdensfinalen i First Lego League.

Møter verdens beste i robotbygging Brundalen skole har kvalifisert seg til verdensfinalen i kunnskaps- og teknologikonkurransen First Lego League ved å programmere en robot til å løse ulike oppdrag. Av Renate Brødreskift Skoleelevene har siden 2016 jobbet med prosjektet First Lego League, som er verdens største kunnskapsturnering for barn og unge i alderen 10 til 16 år. I Skandinavia arrangeres konkurransen av stiftelsen First Scandinavia, som har som formål å gi barn og unge gode lærings- og mestringsopplevelser med naturfag, matematikk og teknologi, og dermed bidra til at flere velger en realfaglig utdanning.

Vannprosjekt Hver høst lanseres et nytt oppdrag i First Lego League (FLL), som lagene skal konkurrere i. Årets oppdrag er «Hydro Dynamics», som går ut på å forbedre måten mennesker finner, transporterer, bruker eller kvitter seg med vann på. Laget fra Brundalen, som kaller seg «Aqua Heroes», har deltatt i tre ulike grupper i konkurransen: forskning, teknologi og markedsføring, og har kvalifisert seg til verdensfinalen ved å vinne den regionale finalen og ved å ta en sterk fjerdeplass i den skandinaviske finalen. I alt har 56 elever på 7. trinn deltatt i konkurransen. I slutten av april reiser fem elever fra trinnet til Detroit i USA, der

verdensfinalen i FLL går av stabelen 25. - 28. april. Her skal de møte de 80 beste lagene fra hele verden.

18 oppgaver - I USA går vi for storeslem, sier kontaktlærer Erik Løkketangen og ser bort på de fem elevene som skal representere skolen i finalen. Mathilde Taule Stoum (12), Barbora Dauksaite (12), Ida Elisabeth Ekvold Straume (13), Marie Bratteng (12) og Ask Baldersheim (13) har jobbet med å løse teknologibiten i konkurransen. Ved hjelp av programmering og koding skal de få en robot til å utføre ulike oppdrag på et bord, slik som å vanne en plante, frakte vann til en fontene og slukke en brann. I konkurransen er det om å gjøre å få roboten til å løse flest mulig av de 18 oppgavene i løpet av 2,5 minutter. I verdensfinalen får lagene tre runder med robotkjøring, der det er poengsummen fra den beste runden som teller.

Hard jobbing - Vi får tre sjanser, så vi trenger ikke å safe noe, sier Marie Bratteng. Hun sier hun er fornøyd om de havner blant de 20 beste lagene i verdensfinalen, og peker på at mange av de andre deltakerne er 15 og 16 år gamle.

– Vi er vel alle enige om at det er en bragd og bare komme til verdensfinalen, sier lærer Erik Løkketangen. Han er imponert over arbeidsinnsatsen til elevene, og forteller at de kommer på skolen før lærerne om morgenen for å jobbe med prosjektet. I tillegg bruker de to-tre ettermiddager i uka, helger, vinterferie og påskeferie på prosjektet. – Dette er en veldig tillitsfull gjeng, som gjør det de skal. Prosessen med å velge ut elever som skulle få reise til USA var ikke lett, men vi valgte ut de som hadde jobbet mest med prosjektet. Rett og slett fordi hard jobbing skal lønne seg, sier Løkketangen.

Egne kodeblokker Etter den skandinaviske finalen i desember i fjor har elevene jobbet med å forbedre gyrosensoren, som er sensoren som styrer retningen på roboten. Ida Elisabeth Ekvold Straume forteller at de har hatt noen utfordringer med å få roboten svinge dit de vil den skal svinge. - Gyrosensoren sier hvor mange grader roboten skal svinge, derfor er det viktig at den står på null slik at roboten svinger riktig. Nå skal vi få den til å resette seg selv hver gang roboten kjører ut fra basen, sier Ida. - Alt må være nøyaktig. En liten feil kan gi følgefeil, sier Marie Bratteng. Elevene forteller at de har laget egne kodeblokker til roboten, noe som de mener vil være en fordel i konkurransen. – Vi har en litt annen robot enn de andre lagene.

I stedet for å kjøre den langs veggen, kjører vår robot midt på banen ved hjelp av lyssensorer og gyrosensor, forklarer Ida.

Mestringsfølelse For å jobbe med FLL-prosjektet blir elevene tatt ut av den vanlige undervisningen. Løkketangen peker på at prosjektet dekker mange fag slik som naturfag, matematikk, engelsk og samfunnsfag, og mener programmering bør vektlegges mer i grunnskolen. -Det er vedtatt som et valgfag i ungdomsskolen, men jeg ser absolutt nytteverdien av å ha programmering i barneskolen også. Uansett hva man skal bli når man blir stor så må man kunne litt programmering. Når jeg ser hvor mye disse elevene har lært i løpet av de to siste årene og hvilken

mestringsfølelse det gir, ser jeg absolutt verdien i det, sier han.

- Litt slitsomt For å finansiere USA-turen har elevene vært nødt til å markedsføre prosjektet ved å lage en egen hjemmeside, skrive sponsorbrev og besøke firmaer for å presentere prosjektet. Det har så langt gitt 170 000 kroner til reisekassa, og mye nyttig erfaring. Prosjektet har også fått stor oppmerksomhet fra skole, familie og i media, noe elevene synes er artig, selv om det kan være litt slitsomt når hele familien ringer etter at de har sett et innslag på tv. - Det skjedde da vi var på Nrk. Da skulle alle ringe meg etterpå, sier Marie, men legger til: - Det er gøy med oppmerksomhet. Og så er det viktig for at vi skal få sponsorhjelp.

SISTE INNSPURT: Ida Elisabeth Ekvold Straume og Marie Bratteng legger siste finpuss på roboten før avreise til Detroit i slutten av april.


AKTUELT

7

www.bydelsavisa.no

21. MARS 2018 | NR. 5 | BYDELSAVISA STRINDA

Trønderjogg for 39. gang I år arrangerer Strindheim IL Friidrett gateløpet Trønderjogg for 39. Gang. Trønderjogg er et av trøndelags mest tradisjonsrike gateløp, og går av stabelen onsdag 18. april. Som i fjor er løpet lagt til Øya, med start og mål på stadion. Løypa er 5 km og går i en flat, lettløpt trasé. Trønderjogg starter med barneløp kl. 18:00 og 18:15, før det blir fellesstart for 5 km kl. 19:00. Even Løkken forteller at de forventer ca 500 deltakere. Spennende premier

barn og det er anledning til å følge barna gjennom løypene hvis de ønsker det.

PRESSEMELDING

Barneløpet Barneløpet er delt i et kort løp for de minste barna og et litt lengre løp for de større barna. Det kortest løpet er cirka 400 meter med hindre og andre utfordringer underveis og starter kl. 18:15. Det litt lengre løpet er ei merka løype på cirka 1200 meter uten hinder, med start 18:00. Alle deltakere i barneløpet får medalje og andre premier. Løpet passer godt for alle

Reisegavekort på kr 5.000 fra Heimdal Granitt & Betongvare a/s, weekend for to personer med full pensjon på Savalen Fjellstue (verdi kr 5.000), ett par «felleski», toppmodellen til Salomon, fra Sportshuset Melhus, ett litografibilde fra kunstneren Elling Reitan og ellers mye sportsutstyr, flere gavekort fra Egon, Rørospledd, DAB-radioer, vinterved, multer, m.m.

Hovedløpet Hovedløpet er 5 km i en kontrollmålt trasé med fellesstart kl. 19:00. Det er premier til de tre raskeste kvinner og de tre raskeste menn. 1000 kr til vinnerne og gavepremier til 2. og 3. plass. Det er egne utmerkelser til løpere som deltar for 10., 15., 20., 25., 30. og 35. gang i Trønderjogg og uttrekkspremier på startnummer.

35

• Innramming av bilder, grafikk, malerier og broderier • Kunstverk av kjente kunstnere i stor utstilling • Oppspenning av maleri, andre typer lerret og broderi • Laminering og oppklebning • Tilskjæring av speil og glass

20%

rabatt på innramming av bilder kjøpt hos FineArt AS

Rammeverkstedet holder til Tordenskiolds gate 17, i krysset mellom Sandgata og Tordenskiolds gate. Ta gjerne turen innom for å se på vårt utvalg. Åpningstider: Mandag-Torsdag: 09-17, Fredag: 10-17, Lørdag: 10-15. www.rammeverkstedet.no

år

Velkommen til Rammeverkstedet


8

AKTUELT 21. MARS 2018 | NR. 5 | BYDELSAVISA STRINDA

TIPS OSS: tlf. 924 33 180 / tips@bydelsavisa.no HALL FOR FALL Neppe mange vil savne den problem- og skandaleombruste Leangen plasthall, som i løpet av våren skal rives.

Byggestart forsinket av plan-formaliteter:

Ny Leangen-hall klar om et års tid Riving av Leangen plasthall skal ta til i slutten av april. Så snart den er nede, starter byggingen av Leangen bydelshall. Med normal flyt i prosjektet, kan det nye hallanlegget – med to spilleflater og garderober – stå ferdig ved månedsskiftet april-mai 2019. Av Asbjørn Gravås Det er Roald Nyborg, rådgiver i

Trondheim kommunes Enhet for idrett og friluftsliv, som skisserer denne tidsplanen for realisering

av det sterkt etterlengtede hallprosjektet i Leangen idrettspark. Vedtak om igangsetting av Leangen-prosjektet – med en kostnadsramme på 50 millioner kroner – ble fattet av bystyret 7. desember 2017. I saksfremlegget til dette møtet het det at «rådmannen tar sikte på å starte riving av Leangen plasthall så snart som mulig etter at bystyret har behandlet denne saken, med mål om å bygge en ny

to-flaters idrettshall på Leangen i løpet av 2018».

Må ha dispensasjon At riving av plasthallen ikke allerede er gjennomført og nybygging igangsatt, forklarer rådgiver Nyborg med at nødvendig tillatelse ennå ikke foreligger. Igangsettingstillatelse avhenger i sin tur av dispensasjon fra gjeldende

reguleringsplan for idrettsparkområdet. Slik dispensasjon har Enhet for idrett og friluftsliv nå søkt om, og svar ventes om få uker. Roald Nyborg sier til Bydelsavisa Strinda at alle formaliteter bør være ordnet i løpet av den nærmeste måneden, slik at prosessen med riving og påfølgende bygging kan påbegynnes før april er omme.

VI FEIRER 20

0

,- I FORSKUDDSLEIE KUN 4.971,- /MND KAMPANJERENTE 1,95** INKL: SIKKERHET OG NAVIGASJONSPAKKE • 4 VINTERHJUL • MET. LAKK.

PERMANENT SYMMETRISK FIREHJULSDRIFT · BOXER MOTOR · LINEARTRONIC AUTOMATGIR EYESIGHT FØRERASSISTANSESYSTEM: AUTOBREMS, ADAPTIVE CRUISE CONTROL, GASSPEDALKONTROLL, STARTVARSLER, FILSKIFTE OG VINGLEVARSLER, FILHOLDERASSISTANSE · X-MODE (HILL DESCENT CONTROL) · 17” ALU . FELGER · 22 CM B AKKEKLARING · 8.0” BERØRINGSSKJERM MED APPLE CARPL AY OG ANDROID AUTO · DAB+ RADIO STYRERESPONSIVE LED HO VEDLYS AVANSERT SIKKERHETSPAKKE: BLINDSONEVARSLER · VARSEL FOR KRYSSENDE TRAFIKK B AK VED R YGGING · AUTOMATISK FJERNLYS PÅ/AV · AUTOMATISK AVBLENDBART SPEIL


AKTUELT

9

www.bydelsavisa.no

21. MARS 2018 | NR. 5 | BYDELSAVISA STRINDA

Hugaas skal bygge En anbudsrunde som ble gjennomført i fjor, resulterte i ett tilbud – fra Hugaas Entreprenør AS. Dette Støren-baserte firmaet har idrettshall-bygging som en av sine spesialiteter. Størst mulig gjenbruk av ringmuren som eksisterende plasthall står på, ligger inne i kostnadsanslaget på ca. 50 millioner kroner. Det omfatter vel å merke sårt tiltrengte garderober (to sett spillergarderober/dommergarderober), teknisk rom og lager – alt plassert i et lavbygg som skal binde nybygget sammen med ishallbygget.

Iskaldt for ungene Leangen plasthall har i årevis vært en hodepine både for Trondheim kommune som eier og idrettslagene i området som brukere. I kommunale dokumenter betegnes den som en uisolert overtrykkshall. I de siste fire årene har det ikke vært mulig å oppnå tilfredsstillende temperatur inne i hallen i senhøst- og vinterperioden. Kommunen prøvde seg også med et søksmål mot leverandøren av plasthallen, men tapte. I tillegg til alle driftsproblemene, har mangelen på sanitæranlegg, garderober og mange nok toaletter vanskeliggjort bruken av plasthallen. Energiforbruket har vært høyt, driftskostnadene deretter.

Et av Norges største I nye Leangen bydelshall skal overskuddsvarme fra ishallene ut-

nyttes. Samtidig vil tidsriktig sentralstyring av varme, varmtvann og belysning bli montert. Som helårsanlegg for mange forskjellige grener, og med sine anlegg for de fire største lagidret-

TIDSMESSIG Nye Leangen bydelshall skal bygges på murene etter plasthallen, men får helt andre bygningsmessige kvaliteter og ikke minst tidsmessige garderobefasiliteter. (Illustrasjon: Hugaas Entreprenør)

tene – ishockey, fotball, håndball og innebandy – er Leangen idrettspark faktisk et av de største idrettsanleggene i Norge.

ÅR MED SUBARU

387.400,SUBARU XV HAR EN FREMKOMMELIGHET INGEN ANDRE I KLASSEN MATCHER Kilde: BilNorge 11.2017

EKTE FIRHJULSTREKK

22 CM BAKKEKLARING

ADAPTIVE CRUISEKONTROLL

Pris kr. 414 800,– gjelder levert Trondheim. Bilpris er inkl. mva. Årsavgift kommer i tillegg. Det tas forbehold om evt. endringer i spesifikasjoner fra fabrikk, endringer i bilavgifter og valuta kurser, samt skrive- og trykkfeil. Bildene kan avvike fra tilbudte modell. Forbruk: 0,63–0,69 l/mil, CO2 145-155 g/km. Bilpris: kr 434 750,–. Nom. kampanjerente 1,95%. Månedsleien kan endres i takt med endringene i rentenivået. (Flytende rente). Leieperiode 36 mnd./45.000 km, minimumspris: kr 111 387,-. Termingebyr og etableringsgebyr 5 363,- er inkl. i månedsleien. Alle priser inkl. mva. Gjelder biler levert i 2018. Begrenset antall. Tilbudet gjelder til 30.04.2018. *Eksempel lån: Rente 1,9 5% nom/4,01% eff. Egenkapital 35%. Lånebeløp kr 150 000,– o/5 år. Etableringsgebyr kr 2 774,-, Totalkostnad kr 167 159,- Renten er subsidiert i 3 år for deretter å bli justert til gjeldende markedsrente.

AUTOMATGIR

Ranheimsvegen 1, 7044 Trondheim • Tlf. 73 80 40 00 • www.okkenhaug.no


10

AKTUELT 21. MARS 2018 | NR. 5 | BYDELSAVISA STRINDA

TIPS OSS: tlf. 924 33 180 / tips@bydelsavisa.no ÅPNER SNART: Avdelingsleder for publikumsavdelingen Ingeborg Collin Høgseth er fornøyd med å ha fått med Prima som ny driver av Borgstua. Tirsdag 3. april er kafeen i drift igjen, etter å ha holdt stengt siden januar.

ÅPNER TIL SOMMEREN: Restauranten Tavern åpner dørene igjen 1. juni.

Snart åpner Borgstua igjen Etter å ha holdt stengt siden januar, åpner kafeen i publikumsbygget på Sverresborg Trøndelag Folkemuseum igjen tirsdag 3. april. Av Renate Brødreskift Kafeen måtte stenge dørene ved nyttår som følge av at MiST v/ Sverresborg avsluttet avtalen med den daværende driveren av kafeen Kontrast Catering. Nå blir det snart mat- og drikkeservering i lokalene igjen etter at MiST signerte en femårskontrakt med Prima, som blir den nye driveren av kafeen.

En del av museumsopplevelsen - Vi er kjempeglade for å ha fått med Prima. Det har vært en god prosess for å få med de driverne vi mener egner seg best. Prima vil drive både Borgstua og serveringen på friluftsmuseet, noe som passer godt med deres konsept. De er store og kan levere til store selskaper, sier avdelingsleder for publikumsavdelingen ved Sver-

resborg Trøndelag Folkemuseum Ingeborg Collin Høgseth. Hun ser frem til å få vise frem trøndersk matkultur på museet, og håper på et godt samarbeid med de nye driverne. - Matopplevelsen er for mange en viktig del av museumsopplevelsen. Nå er det driverne som skal utvikle konseptet, men vi har klare ambisjoner om å bake matopplevelsen og museumsopplevelsen sammen. Vi er jo hele Trøndelags folkemuseum, og det synes jeg vi bør markere nå når vi er blitt ett Trøndelag. Da er det fint om dette også kan gjenspeiles i mattilbudet, sier hun.

Møteplass Kafeen brukes også som en møteplass for mange på Byåsen, og Collin Høgseth håper de lokale gjestene finner veien tilbake til kafeen når den åpner igjen.

- Vi merker jo at det har vært mindre besøk hos oss siden Borgstua ble stengt. Det er mange som bruker kafeen også uten å besøke museet, så det er klart det har vært mindre liv her de siste månedene. Det betyr mye for oss at kafeen brukes av naboer og lokale lag og foreninger i bydelen, og at museet slik kan være en sosial møteplass på Byåsen.

- En bra arena for oss Administrerende direktør i Prima Atle Magnar Angvik sier det var flere årsaker til at de ønsket å gå inn som drivere av Borgstua. - Dette er bra for oss omdømmemessig i og med at vi er en arbeids- og inkluderingsbedrift. Det å ha en arena for opplæring av folk er en vesentlig sak for oss. Dette vil ikke gå på bekostning av matkvalitet, og vi ser frem til å utvikle et

matkonsept som passer inn i og forsterker museumsopplevelsen. Vi driver jo også Skistua, noe som har vært en stor suksess. Vi har tredoblet omsetningen på Skistua etter at vi tok over driften for seks år siden, sier Angvik.

Vil passere to millioner Han tror det vil være gunstig for både Prima og museet å få inn en aktør som Prima. – Vi vil nok bidra til at det blir flere arrangementer i forbindelse med museet. Vi tar imot henvendelser nesten daglig fra bedrifter i Trondheim som skal ha servering på arrangementer, og vi har per i dag 40 arrangementer fra 3. april og frem til sommeren, sier Angvik. Han sier det vil være normal kafedrift i Borgstua på dagtid, mens åpningstidene ellers vil tilpasses museets åpningstider og spesielle arrangementer. Omsetningsmessig sier han de satser på å passere to millioner kroner ved utgangen av 2018, mens

de i løpet av et helt driftsår vil ha en omsetning på 3,5 millioner.

Tilbake til Tavern MiST har også signert kontrakt med ny driver av restauranten Tavern, som i likhet med Borgstua ble drevet av Kontrast Catering frem til kontrakten ble avsluttet ved nyttår. Ny driver er selskapet Støy Restaurantdrift, som drives av Stig Holst Pedersen og Øystein Jarl Brevik. Førstnevnte har vært driver på Tavern før, og vender nå tilbake for å vekke gamle Tavern til live igjen. - Tavern vil bli slik det var før, med gjenkjennbare retter og godt vertskap. Tavern er en perle i friluftsmuseet, og vi ser frem til å sette trøndersk matkultur på kartet i samarbeid med nye drivere, sier Collin Høgseth, som kan opplyse at restauranten vil åpne igjen 1. juni. Det har ikke lyktes Bydelsavisa Byåsen å få tak i Stig Holst Pedersen for en kommentar rundt driften av Tavern.

SOLSKJERMING London 9. april Hatlingsetra 23. juni Lady Arbuttnoth 30. juni Sør-Gjæslingan 30. juni Fru Guri av Edøy 14. juli Elden på Røros 3. aug Malaga og Rhonda 21. aug Vilnius 30. aug Krakow 16. sept New York 22. sept Minnesota og Dakota 24. sept Elvecruise Rhinen 30. sept Wien Juletur 3. des

5 dager dagstur dagstur dagstur dagstur 2 dager 5 dager 5 dager 5 dager 7 dager 10 dager 8 dager 5 dager

9.995,1.295,1.995,1.395,1.895,3.295,8.995,8.995,6.995,17.995,23.995,16.995,10.495,-

Inkluderer reise fra Trondheim inkl. skatter og avgifter, overnatting i dobbeltrom, måltider og aktiviteter/utflukter som beskrevet i program, norsk reiseleder m.m

BOOKING: 73 95 10 15 (man–fre 9–17, lørdag 10–14) Besøk www.vegareiser.no for bestilling og fullstendige reisebeskrivelser

Få et nytt og moderne kjøkken på en enkel, hurtig, miljøvennlig og rimelig måte UTEN å rive det gamle. Vi bytter dører, skuffer, benkeplater etc hvor alt tilpasses eksisterende skapstammer. Uansett alder eller mål. Bygger også overskap opp mot tak. Stort utvalget av farger og profiler.

Konta for GRA kt Kjell TIS Tlf. 958 befaring 00 058

- Markiser - Persienner - Zipscreen - Levegg - Lamellgardiner - Plisségardiner - Rullegardiner Gratis befaring! Marius Berg tlf.: 976 86 880 marius.berg@scandic.no

04990

- et soleklart valg!

tlf. 958 00 058 - www.aktivkjokken.no

www.scandic.no

Neste utgave av Bydelsavisa Strinda kommer 18 april!


ANNONSER

10% 40%

PÅ SERVICE PÅ DEKK OG FELG*

Ring 03010 / 977 03010 eller besøk snapdrive.no Snap Drive Innherred Innherredsveien 103 7043 Trondheim

Snap Drive Tiller Østre Rosten 76 7075 Tiller

*Rabatten gjelder Snap Drive sitt dekk og felg sortiment.

Snap Drive Sorgenfri Sorgenfriveien 16 7037 Trondheim


12 21. MARS 2018 | NR. 5 | BYDELSAVISA STRINDA

TIPS OSS: tlf. 924 33 180 / tips@bydelsavisa.no

BOLIGSPALTA

Roger Mostervik Rones Eiendomsmegler 1

Våre visningsvettregler

d det .. og me åde vi deg b ønsker påske! d o g g o ing god visn kt e konta Ta gjern lokale in d med smegler eiendom g råd! o s p ti for

Våren er perfekt for å flytte og bytte bolig. Har du planer om å bruke påsketiden på å finne ny bolig? Da bør du ta en titt på våre visningsvettregler! Å være på boligjakt kan være veldig spennende, men også ganske krevende. Har du i tillegg liten erfaring med å dra på visning, kan det være mye du føler deg usikker på. For å gjøre deg litt mer visningsklar, gir vi deg nå våre beste visningsvettregler.

1. Legg ikke ut på visning uten trening 2. Meld din interesse - bestill salgsoppgave 3. Vis respekt for egne økonomiske rammer 4. Vær rustet mot hard konkurranse 5. Lytt til erfarne eiendomsmeglere 6. Gå gjerne på visning sammen med noen som har erfaring. 7. Avslutt budrunden i tide - det er ingen skam å snu! 8. Grav deg ikke ned i unødig gjeld

Soknedal Sparebank

ÅPNINGSTIDER:

avd. Valentinlyst

Man–fre 10.00–15.30 (eller etter avtale)

Vil du bli medeier i

Soknedal Sparebank Velkommen til informasjonsmøte om egenkapitalbevis

Arild Samstad Autorisert finansiell rådgiver Telefon: 970 40 066

Tid: Torsdag 12.april kl. 19.00 • Sted: Kvilhaugen gård På grunn av servering ønsker vi registering. Påmelding innen 10.april til asa@soknedal-sparebank.no

Invitasjon til å kjøpe egenkapitalbevis

Vi vokser i markedsområdet vårt og ønsker at våre kunder og andre interessenter får ta del i verdiskapningen. Vi inviterer til informasjonsmøte om hvordan du kan bli medeier i Soknedal Sparebank. Siri Fossum Adm.banksjef Telefon: 481 07 917

Soknedal Sparebank avd. Valentinlyst senter | Anders Estenstads veg 4 , 7046 TRONDHEIM (vis-à-vis Melhus Bakeri og Narvesen)

Servicetorg: 72 43 00 40

www.soknedal-sparebank.no


ANNONSER

E K S Å P L I T ALT

7

90

HOS

5900 3990 SOMMERKOTELETTER

Season. Pr. kg

SUNT OG BILLIG

SMÅGODT

LAMMELÅR

Frossen, Folkets, pr. kg

Frosne, First Price, pr. kg

Forbehold om trykkfeil/utsolgtsituasjoner. Kun til private husholdninger- gjelder uke 12 2018

APPELSINER, LØSVEKT

69

90

9

90

Pr. kg 38,83

5990 + pant

Pr. l 9,98

SOLO/SOLO SUPER 4x1,5 liter, pr. l 9,98

GRILLPØLSER

3x600 g Gilde, pr. kg 38,83

Bli Trumf- og KIWI PLUSS-kunde og få

15% bonus

på all fersk frukt og grønt hver gang du handler. Se kiwi.no

SUNT SMÅGODT

100 - 175 g assortert, pr. kg 56,57 - 99,00


ANNONSER

AKTUELT


AKTUELT

ANNONSER


16

AKTUELT 21. MARS 2018 | NR. 5 | BYDELSAVISA STRINDA

TIPS OSS: tlf. 924 33 180 / tips@bydelsavisa.no

VALENTINLYST: Ruth Rosenvinge og Arild Samstad er kunde rådgivere i Soknedal Sparebanks avdeling på Valentinlyst senter.

Nå kan du bli medeier i lokalbanken VALENTINLYST: Soknedal Sparebank åpner for eierskap i banken ved å utstede egenkapitalbevis til 31,5 millioner kroner. Av Renate Brødreskift For første gang i sin 132 år lange historie blir Soknedal Sparebank egenkapitalbevisbank. I løpet av tre uker i april skal banken, gjennom en garantert emisjon, utstede 300 000 egenkapitalbevis til lokale eiere.

Vekst Administrerende banksjef Siri Fossum sier banken gjør dette for å styrke sin soliditet og for å opprettholde målsettingen om en fortsatt god og balansert vekst i bankens markedsområde, samt for å la lokale eiere ta del i verdiskapingen. I 2017 hadde Soknedal Sparebank en vekst på 19 prosent på privatmarkedet i sitt markedsområde, og Fossum sier målet for de neste årene er en ytterligere vekst på ti prosent. - Det vil ikke være bra om vi må begrense veksten vår på grunn av egenkapitalsituasjonen, sier Fossum, og sikter til myndighetenes strengere krav til bankenes soliditet.

- Dette vil gjøre oss mer robust i den forstand at vi kan ha større utlånsvekst, noe som genererer større resultat og større utbytte, sier hun.

Først til mølla Banksjefen sier de ønsker alle velkommen til å kjøpe seg inn som eiere, både de som allerede er kunder i Soknedal Sparebank og de som ikke er kunder, bedrifter og privatpersoner. Tegningsperioden starter mandag 9. april klokka 09 og varer til fredag 27. april. I denne perioden vil det ligge tegningsblanketter og prospekt tilgjengelig både i banken og på bankens hjemmeside. Hvert egenkapitalbevis har en tegningskurs på 105 kroner, og minstetegning er på 10 500 kroner, mens makstegning er på tre millioner kroner. Fossum opplyser at det er etablert et garantikonsortium som skal sikre at emisjonen blir fulltegnet. - Her er det først til mølla som gjelder, sier Fossum, som mener egenkapitalbevis er en lønnsom investering. Hun viser til at egen-

kapitalbevis i banker i Eika-gruppen historisk har gitt en avkasting på mellom 4 og 8 prosent.

Stort potensial I forkant av tegningsperioden vil banken holde et infomøte på Kvilhaugen gård for alle som er interessert i å vite mer om egenkapitalbevisene. Fossum håper på god oppslutning fra lokale eiere som vil bli med på bankens videre vekst i Trondheim, og sier etableringen av avdelingen på Valentinlyst senter i september 2016 har hatt stor betydning for veksten. - Vi har fått cirka 150 nye kunder som vi kan relatere til vår etablering her. Vi ser at satsingen vår her er positiv for veksten til banken, og hvis vi kan ta en liten del av befolkningsveksten i Trondheim så har det mye å si. Vi ser et stort potensial her på Valentinlyst, sier Fossum.

ler at kundene kommer i alle aldre og livssituasjoner. - Det er både unge boligkjøpere og de litt oppe i årene som vil flytte og refinansiere. Mye av grunnen til at folk ønsker å bruke en lokal bank er at de vil ha den tilgangen og nærheten til rådgiveren. Vi sitter jo to meter innenfor døra, og kundene kan ringe direkte til oss uten noe mellomledd. Mange vil ha noen å prate med når de skal kjøpe en bolig til mange millioner, påpeker han.

Fossum understreker at de også satser stort på digitale løsninger slik som mobilbank, men tror kundene fortsatt vil ønske den personlige kontakten med banken sin i årene som kommer. -Vi skal være den gode, rådgivende banken der kundene får hjelp når de skal gjøre store investeringer i livet sitt. Vi ser at det er behov for denne typen bank, sier Fossum.

Foretrekker lokalbank Avdelingen på Valentinlyst senter er et rent rådgivningskontor for privatmarkedet, og tilbyr tjenester som forsikring, lån og plasseringsmuligheter. I tillegg har banken et samarbeid med Aktiv Eiendomsmegling der banken tilbyr bankløsninger til de som er på boligvisninger. Kunderådgiver på Valentinlyst Arild Samstad fortel-

Administrerende banksjef i Soknedal Sparebank Siri Fossum


AKTUELT

17

www.bydelsavisa.no

21. MARS 2018 | NR. 5 | BYDELSAVISA STRINDA

Selger

quizbøker som aldri før FAVNEN FULL: Quizboka har stått sterkt blant nordmenns påskefavoritter i mange år. Butikksjef hos Ark Valentinlyst Linn Staven forteller at salget av quizbøker og brettspill har økt de siste årene.

Nordmenn elsker quiz, og særlig i påska. Butikksjefen på Ark Valentinlyst kan ikke huske å ha hatt så stort utvalg av quizbøker som i år. Av Renate Brødreskift - Vi har fått inn ni helt nye quizbøker i mars, og det er ikke tilfeldig at de kommer til påske, sier butikksjef Linn Staven med favnen full av quizbøker. Etter å ha jobbet mange år i bokhandel har hun god peiling på hva det er vi pakker med oss i tursekken.

Tilbake til barndommen - Trenden er at vi stadig går tilbake til slik påska var før, i barndommen. Det skal være brettspill og kryssord, og det skal være skiturer med familien, appelsin og kvikklunsj. Vi er ikke på jakt etter noe nytt og spennende i påska, sier hun. Det var mange som spådde både quizbøkene og brettspillenes død da nettbrett og apper kom på banen, men i stedet har

salget av både bøker og spill økt de siste årene. - Man legger bort skjermen når man skal ha quiz. Quiz er veldig enkelt, det er ikke en dyr aktivitet og det er samlende. Nå vil vi gjøre ting sammen, og det ser vi også i salget av spill. En skjerm kan aldri erstatte det sosiale laget og det å spille sammen, sier Staven. Brettspill trumfer nettbrett Et av de mest populære brettspillene i år er det nye «Detektiv Spillet», som er basert på barnekrimserien Detektivbyrå nr. 2 av Jørn Lier Holst. Klassikeren Kinasjakk er også svært populær. - Gamle spill er like populære som nye spill. Kinasjakk har kommet i ny utgave med nye farger, og folk tenker «det må vi ha». De gamle spillene holder stand, konstaterer Staven.

Krim fortsatt størst Selv om quizbøker er populære er det likevel krimlitteraturen som troner øverst på salgsstatistikken for påska. Tall fra Bokhandlerforeningen viser at salget av bøker øker før påske, og spesielt er det en økning i salget av kriminalromaner. I dagene før påske utgjør kriminallitteraturen over 50 prosent av boksalget, mens den resten av året ligger på mellom 15 og 30 prosent. - Du kommer ikke unna krim. Du har jo de som ikke leser bøker ellers i året, men som leser den ene krimen i påska, sier Staven.

Lemaitre «Brudekjolen». - Det snakkes om en fransk bølge innen krimlitteraturen. Fransk krim har høyt spenningsnivå, litt ala Nesbø. Men skandinavisk krim er fortsatt stor, sier Staven.

Tid til å reflektere Mange ønsker å bruke påska til å lese bøker som skaper refleksjon, og Staven trekker frem bøkene «Å gå» av Erling Kagge og «Veien

hjem» av Linda Erlien Borren som eksempler på populære bøker innen sjangeren. - Dette er bøker som gir gjennomslag i flere generasjoner, og som får oss til å tenke på hva det er som gjør at vi bestemmer oss for ting. Dette er nok mer relatert til årstiden enn til påsken. Det er vår, en ny start og vi ser fremover, sier Staven.

Ny Nesbø-roman Hun er spent på mottakelsen av Jo Nesbøs nye kriminalroman «Macbeth», der forfatteren har gjort sin egen versjon av Shakespeare-tragedien, og tror den kan bli en av årets bestselgere dersom ikke folk lar seg avskrekke av Shakespeare-temaet. Andre krimanbefalinger fra butikksjefen er svenske Håkan Nessers «Eugen Kallmanss øyne», danske Jens Henrik Jensens «Oxen. Hengte Hunder» og den nye boken fra franske Pierre

PÅSKEBØKER: I påska vil vi lese krim med høyt spenningsnivå eller bøker som får oss til å reflektere over valgene vi tar.

Vi ønskere dere ei riktig god påske!

Bestill time online med Fixit-appen!

Timebestilling: 73 90 20 50 • www.grandefrisor.no • åpningstider 9-20(18) Design: Bydelsavisa Strinda

Husk å bestille time til maidagene i god tid!

I. G

RAN

D E F R IS Ø R A S


ANNONSER

! k s u H

Mega har alt du trenger til påsken!

ALL SKÅRET SPEKEMAT FRA GRILSTAD/STRANDA

-40% 199 INDREFILET

Av storfe. 1 kg. Fryst. Pr. kg Maks 5 kg pr kunde

59

50

GILDE LAMMELÅR Hel. 2,95 kg. Fryst. Pr. kg

109

50

INDERØYSODD 2 ltr. spann. Pr. stk

49

50

KJØTTBOLLER

Inderøy slakteri. 500 g. Fryst. Pr. kg 99,00. Pr. stk

SKJENNING

Røra bakeri. 400 g. Pr. pk

ALLE 1,5 L BRUS FRA COCA COLA

-40%

109

Utvalget kan variere. 1,5/1,75 l + pant

Som medlem i Coop Midt-Norge får du 2% kjøpeutbytte på alt du handler!

OPPSKRIFTER, TIPS OG INSPIRASJON: mega.no


ANNONSER

GLUTENFRIE PRODUKTER FRA KLÆBU HÅNDBAKERI

-30% Utvalget i butikk kan variere

Klæbu Håndbakeri sitt utvalg i ferske glutenfrie produkter: • Grovbrød • Chiabrød • Loff • Kanelsnurr • Skolebrød • Smultringer

Husk deilige pølsebrød til påsken!

• Pølsebrød • Tjukklefse • Hamburgerbrød • Gourmetrundstykker • Kydret julebrød • Cookies • Kolakaker • Rundstykker

ALLE HATTING FRYSTE PRODUKTER

-30% Utvalget kan variere. Fra 230 g

14

90

COOP JUICE

4 varianter. 1,5 l. Pr stk Pr l 9,93

24

90

COOP GOURMET GROVBRØD Pr. stk

19

90

LE GRAND RUSTIQUE Løsvekt. Pr hg. Pr kg 199,00

29

90

ZEROH SAFT

9 varianter. 0,8 l. Pr flaske + pant Pr l ferdigblandet 3,74


ANNONSER

Nammm E g g o g b a c on m ! til frokost!

89

50

BACON I BIT

Meråkerkjøtt. 400-500 g. Pr. kg

FOR

2 60 12 PK. GOD MORGEN-EGG Nortura/Prior.1 pk kr 44,90. Pr. kg kr 38,96

9

189

90

COOP MEGAS KYLLINGLÅR

LAMMESTEK

Pr kg 99.- Pr. hg

COOP MEGAS MØRNET YTREFILET

289

Bit. Storfe. COOP Pr kg JUICE 4 varianter. 1,5 l. Pr stk I skiver 299,00 pr kg Pr l 9,93

49

90

KOKT OG KLAR FLØTEPOTET

750 g. Pr pk. Pr kg 66,53

Coop. Hvitløk/persille- og Provencemarinert. Pr. kg

169 PRIOR KALKUNFILET Røkt. Pr kg

119 GILDE PÅSKESKINKE Ferdigkokt. Pr kg


ANNONSER

ALLE FREIA STORE SJOKOLADEPLATER

-40% Utvalget kan variere. Fra 190 g

44

90

GILDE GRILLPØLSER Chili og ost/bacon og løk. 600 g. Pr pk. Pr kg 74,83

149

44

90

LAKSEFILET

GILDE OSTE-/BACONGRILL

M/skinn. Pr kg

480 g. Pr pk. Pr kg 93,54

90

COOP MEGAS SPARERIBS FRA VARMESKAPET BBQ-marinert. Pr hg. Pr kg 169,00

89

90

GRØNNSAKER TIL PÅSKE

-30%

16

Brokkolini 200 g, amandine poteter 2 kg, aromasopp 300 g, rosenkål 350 g, gulrøtter 1 kg, sjalottløk 250 g og grønn asparges 400 g

for

2 25 KRYDDERPLANTER

8 cm. Pris for 1 stk se hylleetikett

Som medlem i Coop Midt-Norge får du 2% kjøpeutbytte på alt du handler!

SOLO/SUPER 4 PK

4 x 1,5 l. Pr pk + pant. Pr l 14,98

Husk vaffeldagen søndag 25. mars

14

90

Ikke-medlem: se hyllepris

16

90

TORO VAFLER

Grove eller vanlige. 244/246 g. Pr pk Pr kg fra 68,70

Prisene gjelder t.o.m. lørdag 24. mars. Kun til privat husholdning. Forbehold om trykkfeil og utsolgt.


22

SPORT 21. MARS 2018 | NR. 5 | BYDELSAVISA STRINDA

TIPS OSS: tlf. 924 33 180 / tips@bydelsavisa.no Frode Berg (t.v.) og Thomas Mostervik lover full innsats fra Forza på alle Ranheims hjemmekamper.

Hele Ranheimsfjæra var farget i hvitt og blått på kampdagen.

Opp-ned-tur! Ranheimssupporterne Forza hadde det helt klart. Lørdag 10. mars skulle stå i Ranheims tegn. I månedsvis hadde de forberedt denne magiske lørdagen, med dugnadsinnsats og nye kamprop.

gang har vi bare én oppgave; å heie laget fram til seier.

delt ut hudrevis av flagg, så å kjøre langs Ranheimsveien var som å kjøre mellom en flaggborg. «Alle» i Ranheimsfjæra flagget, og det var meldt «tog» med publikummere fra Olderdalen. Hundrevis, for ikke å si tusenvis av dugnadstimer skulle gi uttelling, for Forza er i større grad enn andre supporterklubber med i den daglige driften av klubben. Nå gjenstod bare en kaffepause. Stemningen var god, men forbausende avslappet. Vaffelrøra stod klar, pølsene skulle snart på varmen. Det skulle andre klubbmedlemmer ta seg av. Spillerne skulle snart gjøre seg klare. Forza-medlemmenes innsats på dugnadsfronten nærmet seg slutten. — Når kampen er i gang har vi bare én oppgave; å heie laget fram til seier, forklarer Thomas. Rop, sang, kauking og litt erting av motstanderne hører med. — Men, vi er opptatt av at det skal gå anstendig for seg, smiler Thomas. Men, hvis de kan få bragt en av Brannspillerne bare litt ut av fokus, kan det være nok til å sikre seieren.

THOMAS MOSTERVIK, LEDER AV SUPPORTERKLUBBEN FORZA

3-0, 3-1! Svarene kom kjapt, og hadde ikke særlig stor variasjon.

Tekst og foto: Anne Guri Solem Etter måneder med forberedelser skulle festen begynne. — Du vet vi kommer til å lede serien etter i dag, for de andre kampene spilles først søndag, halvveis spør, halvveis fastslår Frode Berg, en av primus motorene i Forza, da jeg møtte dem en drøy time før kampstart. — Serien starter i dag, og vi får full oppmerksomhet, for det er bare denne kampanjen å melde fra, forklarte Thomas Mostervik, leder av supporterklubben. At utfallet kunne bli noe annet enn seier, var helt utenfor begrepsapparatet til supporterne. Forza, Fotballklubben og bydelen hadde rigget seg til storfest.

Farget Ranheim blått Sammen med sponsorer var det

« — Når kampen er i

Arti å slå Brann For Brannsupportere var meldt, både med fly og tog. I tillegg bor det jo en del bergensere i Trondheim, så det var forventning om stinn brakke. De siste billettene kom til å bli solgt. Ingen var i tvil om det. — Ranheim bør ha ambisjon om å vinne alle hjemmekamper og noen av bortekampene. Ekstra arti blir det å slå Bergenserne, men vi ville hatt samme innstilling uansett hvem som kom, sier Thomas. Forza har i dag omkring 50 betalende medlemmer, men håper å få rekruttert enda flere utover våren. — Interessen her i bydelen – og i resten av landet er i alle fall stor nok, humrer en fornøyd Thomas.

Her er det virkelig mange som stiller opp!

Avlyst Men, det ble aldri noen fotballfest 10. mars. Det ble ikke toppen av tabellen og seiersrop. Dommeren godkjente ikke banen. Det var for ujevnt og det var fare for at spillerne kunne skade seg. Først gikk selvfølgelig lufta litt ut av ballongen, men ikke lenge

etterpå var Forza igjen optimistisk. Spillerne kjørte en knallhard trening for å få frustrasjonen ut av kroppen, og noe lignende må Forza ha gjort. — Det blir en annen start enn vi håpet på, men det blir ikke noe lettere å slå Ranheim på hjemmebane etter dette, lover Forza-leder Thomas Mostervik.

Bare en ting gjenstår – godkjenning av banen — Banen er ennå ikke godkjent, lyder en beskjed. — Det stemmer, men en veivals er på vei for å rette på de siste ujevnhetene, lød kontra-beskjeden. Det underjordiske varmeanlegget hadde fusket litt, så alternative løsninger var på vei. Vi gå ut og tar de siste bildene, og som innbygger i bydelen kan jeg ikke annet enn å føle meg stolt.

Mamma Anne Grete og søsknene Thomas og Stine Mostervik er alle engasjerte i klubben og Forza.


ANNONSER

AKTUELT

selvaagbolig.no/ladealle

Bo i Lade Allé

Nært Ladestien, sjøen og flere shoppingmuligheter • Lys eikeparkett • Teglesteinfasader • P-kjeller og heis

• Vannbåren gulvvarme – ingen radiatorer • Røros kjøkkenhette med integrert komfyrvakt • Alt nytt, ingen oppussing

• 2-roms fra kr. 2.500.000,- + omk. • 3-roms fra kr. 3.500.000,- + omk. • 4-roms fra kr. 4.300.000,- + omk.

Sentrumsnært

SOV 13m²

SOV 7m² STUE/KJK 35m²

Vannboren varme

HALL 8m²

BAD 4m²

BOD 3m²

LEILIGHET C87

3-ROMS, 74 KVM

Fast plass i p-kjeller

Nært sjøen

• Beliggende i 4. etasje • 2 soverom • Stue / kjøkken på 35 kvm • Balkong på 12 kvm • Parkering i p-kjeller

Kr. 4 900 000 ,- + omk.

2-, 3- og 4-roms Tonje Borthen, mobil 416 05 422 Maren Berg, mobil 930 45 221

Mette Leinum, mobil 464 28 420 Jørgen Rostad, mobil 928 06 483

Heis


24

BIL 21. MARS 2018 | NR. 5 | BYDELSAVISA STRINDA

TIPS OSS: tlf. 924 33 180 / tips@bydelsavisa.no

SPORTY OG SPREK En sporty og sprek SUV som trives godt på landeveien. Godt utstyrt med S-AWC og åttetrinns automat (CVT).

NY DESIGN Bakenden har fått et helt nytt design med delt bakrute, og utstyrt med ryggekamera.

SPORTY LINJER BAKKEN Mitsubishi har klart å gjøre Eclipse Cross både funksjonell og sporty.

GODE SETER Bilen er utstyrt med gode seter,er oversiktlig for sjåfør og mange finesser i teknologi. Baksetene kan justeres i lengderetning og tilpasses som man ønsker.

Nyhet fra Mitsubishi MELHUS Nyheten Mitsubishi Eclipse Cross er på plass hos Svinsås Auto AS på Melhus. Dette er en bil som skal friste den som vil ha en sporty firehjulstrekker med en sprek bensinmotor. Bilen har allerede høstet mange godord fra de som har kjørt den. Av: Eilif Berge

Bilen forventes å være en sterk konkurrent til populære biler i suv-markedet som Nissan Qashqai, Kia Sportage og Toyota C-HR, for å nevne noen. På landsbasis er målet at det skal selges 500 biler i 2018. – Vi skal gjøre vårt beste for å bidra til at dette målet nås, sier Thomas Bakken hos Svinsås Auto AS på Melhus. Sporty design Bilen har et moderne og sporty utseende. I fronten er det lett å kjenne

igjen Mitsubishi fra andre modeller. Men bakfra skiller den seg ut med den litt spesielle bakenden med delt bakrute og kraftige baklys høyt oppe. Komfortabel å sitte i Bilen er utstyrt med behagelige seter som har god sidestøtte. Det er også tydelig lagt vekt på at det skal være minst mulig støy innvendig. Sjåføren sitter høyt og har god og oversiktlig utsikt alle veier, selv om det er litt uvant med den delte bakruten. Men med ryggekamera er det ikke noe problem. Det gir en oversiktlig å sikker ryggesituasjon.

Baksetene kan reguleres i lengderetningen, noe som gjør at man kan tilpasse plassen i baksetet alt etter behov. Større sitteplass reduserer riktignok bagasjerommet, og motsatt kan det økes ved å justere setene fremover. En liten detalj som kan være veldig nyttig. Bilen er utstyrt med det nye infotainmentsystemet. I midtkonsollen ligger det en berøringssensitiv flate og her finner du også hurtigknapper du kan bruke i stedet for touchskjermen. Både Iphone og Androide telefoner kan kobles til dette systemet. God å kjøre

Svinsaas Auto Melhus AS Melhusvegen 493, 7224 MelhusTlf: 72 49 71 60 Bilmerker: Suzuki, Mitsubishi Verksted / Delelager Daglig leder: Geir Roar Brattset www. svinsas-melhus.no

Bilen tåler godt dårlige veier også. Selv

på den røffe veien fra Melhus via Ånøya og ned mot Børsa i Skaun, var opplevelsen positiv. Den utgaven jeg prøvekjørte var dessuten utstyrt med firehjulstrekk, S-AWC (super all wheel control). Og dette systemet fungerer godt og gir en trygg og sikker følelse på veien.

varsel om kryssende trafikk bak og dødvinkelvarsler i speil. Prisen på den enkleste utstyrsvarianten med forhjulsdrift og manuell girkasse starter på kr 351600,-. Firehjulstrekk og utstyrsvarianten instyle+ med automatgir starter på kr 415 600,-.

Motor og gear Mitsubishi Eclipse Cross leveres i Norge med en tradisjonell bensinmotor. Den har en turbo på 1,5 liter og 163 hester og blir sannsynligvis den mest populære varianten, sammen med en åtte trinns CVT-automatgir, og elektronisk styrt firehjulstrekk (S-AWC). Bilen leveres i to utstyrsvarianter, Intense og Instyle+. Og du kan velge mellom to – og firehjulstrekk. Sikkerhet Bilen er utstyrt med moderne sikkerhetsutstyr og har sju kollisjonsputer, Den oppnår hele fem stjerner i EuroNCAPs kollisjonstest. Av sikkerhetsutstyr kan nevnes: frontkollisjonsvarsler, filskiftvarsler,

OPTIMISTISK Selger Thomas Bakken tror mange vil falle for fristelsen etter å ha prøvekjørt denne.


ANNONSER

VINTERFEST

Vi ferier Vinter Norge med tilbud på alle modeller. Suzuki som skapt for norske forhold!

PRIS OG AVGIFTSVINNER FIREHJULSTREKK 2018

VINT ERFE ST! SPAR

80.500,Vitara 4x4 fra

314.900,- Automatgir + 15.000,- / PrivatLeie/Leasing 2.860,- pr mnd**

NYHET!

SWIFT 4X4 HYBRID VINTERFEST! SPA R

54.000,-

VINTERFEST ! SPAR

S-Cross 4x4 fra PrivatLeie/Leasing

334.900,- Automatgir + 15.000,-

2.861,- pr mnd*

42.600,Swift Hybrid 4x4 fra

229.900,-

/

PrivatLeie/Leasing

1.988,- pr mnd***

*Privatleievilkår: Inkl automat og SkyTechpakke. 36mnd/45000km. Startleie: kr. 50 000,Etableringsgebyr: 5.363 ink.mva.Rente: 3,95% Totalpris: kr. 158 359,I tillegg kommer årsavgift og forsikring. 3 års bindingstid. Tilbudet gjelder bil med vinterhjul og met. lakk

BILHUSET MIDTBYN AS KJØPMANNSGT. 41, 7011 TRONDHEIM TLF 73 80 77 50 WWW.BILHUSET-TRONDHEIM.NO

**Privatleievilkår: Vitara S 140HK m/automat og SportTech 36mnd/45.000k Startleie: kr. 50 000,Etableringsgebyr: 5.363 ink.mva Rente: 3,95% Totalpris: kr. 158 325,-I tillegg kommer årsavgift og forsikring. 3 års bindingstid. Tilbudet gjelder bil med vinterhjul og met. lakk

***Privatleievilkår: inkl SafeTech+ 36mnd/45.000km. Startleie: 31.250,- Etabl.geb.5.363,-. Rente 3,95% Totalpris:108.181,- I tillegg kommer årsavgift og forsikring. 3 års bindingstid. Tilbudet gjelder bil med vinterhjul og met. lakk

Veil. Priser inkl. mva. Frakt kommer i tillegg. CO2 106-131. Forbruk blandet kjøring fra 0,45-0,57l

Som skapt for norske forhold! www.suzuki.no

PÅ BØRSA

TILHENGER SERVICE R PE Y T E L L A PÅ E! R E G N E H L TI

YHET! N TIPPHENGER BL-SERIEN » HELSVEIST UNDERSTELL » BLADFJÆRER » HYDRAULISK TIPP

V i har snøfresere fra ARIENS på lager!

TILHENGERSENTERET TILHENGERSENTER

www.tilhenger.no

Børsa | tlf 72 86 31 24 post@tilhenger.no


26

SPORT 21. MARS 2018 | NR. 5 | BYDELSAVISA STRINDA

TIPS OSS: tlf. 924 33 180 / tips@bydelsavisa.no

Dame fotballen blomstrer som aldri før

På Ranheim satses det seriøst på damefotball. Damelagene ble etablert på nytt i 2017. Før det hadde ikke Ranheim hatt damelag siden tidlig på 2000-tallet. Hovedtrener er Tom Eskil Grande, som kom til Ranheim fra Charlottenlund sammen med to hjelpetrenere. – Vi gleder oss veldig til sesongstart nå, forteller lagleder Odd-Roar Bakken. Ranheim stilte med to lag i 4.divisjon i sesongen 2017. Etter fantastisk innsats av jentene endte sesongen med opprykk til 3. divisjon for det ene laget og 3. plass i sin pulje for det andre laget som fortsetter i 4. divisjon. Hovedsakelig er det jenter fra Ranheim, men vi har spillere fra både Charlottenlund, Trygg/Lade, Vestbyen og Hommelvik med i spillerstallen. Alderen på spillerne er fra 15 år til over 30. Det er pr i dag totalt 37 spillere på begge lagene til sammen. Vi har også vært så heldige og fått inn to erfarne spillere. De har spilt for Trondheim Ørn og landslaget. Ann Iren Mørkved og Solfrid Dahle gir laget ytterligere kvalitet og vil være viktig internt for laget. Ranheim er blitt en klubb som mange jenter vil spille for så det er mange som tar kontakt med ønske om å trene med oss. Det ser vi på som meget positivt. Stemningen i laget er positivt og alle er samstemte om at dette laget skal opp og frem i kvinnefotballen i regionen. I Januar 2018 fikk vi inn Joakim Wanderås i trenerteamet som hovedtrener sammen

med Grande. En dyktig, ung og ambisiøs trener som kom fra trenerteamet til G19 Elite på Ranheim. Lagene trener pr i dag fire ganger i uka. Ute på feltet to dager, en dag i Abrahallen og en dag med cageball på Lade.

FAKTA Sesongen 2018 starter 7.april for 4. divisjon og 23.april for 3. divisjon. Treningskampene går for fullt og forberedelsene til seriestart er i rute. Første hjemmekamp for 4. divisjon er 7. april. Kampen er mot mot Alvdal og spilles på Lade Kunstgress kl. 14.00. Første hjemmekamp for 3. divisjon er 23. april. Kampen er mot Verdal og spilles på Extra Arena på Ranheim kl.19.30.


ANNONSER

AKTUELT

VINTERKAMPANJE Service 3år/60.000km inkludert

NYE CITROËN C3 AIRCROSS SUV Større plass. Større muligheter. #UendeligeMuligheter 12 førerassistentsystemer Bagasjerom opptil 520 liter Citroën Advanced Comfort® Panorama soltak 85 ulike tilpasningsmuligheter Grip Control med Hill Descent Assist

CITROËN C3 AIRCROSS STYLE PURETECH 110

253.500,-

Veiledende utsalgspriser inkludert mva, avgifter, frakt og levering Trondheim. CO2 utslipp 115 g/km. Drivstofforbruk blandet kjøring 0,50 l/mil, NOx 23,6 mg/km og miljøklasse Euro6. Forbehold om trykkfeil. For mer info citroen.no

ØSTRE ROSTEN 8 • 7075 TILLER • firmapost@proven-bil.no TELEFON 73 80 42 60 • WWW.PROVEN.NO


Påsketilbud Kampanjen utløper 31. mars.

t!

Nyhe

efo Kund

00,-

el kr eford Kund

r 15.0 rdel k

T-roc

Tiguan

Kompakt og kompromissløs SUV med tøff ”crossover”-design

Fra kr

292 700,-*

el kr eford Kund

Fra kr

3 320,-

**

En fullverdig familiebil og en praktisk SUV

pr mnd

Fra kr

inkl. vinterhjul og Serviceavtale 3 år/45.000 km

0,-

32.20

el kr eford Kund

Fra kr

Fra kr

4 900,-** pr mnd

inkl. vinterhjul og Serviceavtale 3 år/45.000 km

t!

20.0 del kr r o f e Kund

00,-

Tiguan Allspace

Nye Golf Alltrack er perfekt for tøffe kjøreforhold.

484 400,-*

495 300,-*

Nyhe

Golf Alltrack Fra kr

0,-

46.80

Stor SUV med gode kjøreegenskaper.

4 900,-

**

pr mnd

Fra kr

inkl. vinterhjul og Serviceavtale 3 år/45.000 km

0,-

15.00

el kr eford Kund

571 100,-*

Fra kr

4 900,-** pr mnd

inkl. vinterhjul og Serviceavtale 3 år/45.000 km

-

0, 25.10

el kr eford Kund

Golf GTE

Passat GTE

Passat Alltrack

379 800,-* ** Fra kr 2 990,- pr mnd

505 300,-* ** Fra kr 3 750,- pr mnd

603 400,-* ** Fra kr 4 900,- pr mnd

Hybridbilen som imponerer deg.

Ladbar hybridbil med mange effektive løsninger.

Fra kr

Røff og sporty familiebil med masse utstyr.

Fra kr

inkl. vinterhjul og Serviceavtale 3 år/45.000 km

0,-

51.90

Fra kr

inkl. vinterhjul og Serviceavtale 3 år/45.000 km

inkl. vinterhjul og Serviceavtale 3 år/45.000 km

Kontakt en av våre selgere:

Markedssjef Volkswagen

Salgssjef Volkswagen Personbil

Selger Volkswagen Personbil

Selger Volkswagen Personbil

Selger Volkswagen Personbil

Selger Volkswagen Personbil

Jarl Mortensen

Kenneth Gripp

Terje Øyangen

Hans Petter Berntsen

Eva Cathrine Fjerdingøy

Lars Fallan

jarl.mortensen@moller.no 992 05 258

kenneth.gripp@moller.no 994 93 971

terje.oyangen@moller.no 992 05 251

hans.petter.berntsen@moller.no 994 93 945

Selger Volkswagen Personbil

Selger Volkswagen Personbil

Niklas Unger Nilsen

Torstein Arnstad Sletvold

niklas.unger.nilsen@moller.no 936 06 043

torstein.arnstad.sletvold@moller.no

992 05 266

Trondheim - Ingvald Ystgaardsvei 19-21, Tlf.: 24 03 17 00 Stjørdal - Havnegata 11, 7503 Stjørdal, Tlf.: 24 03 37 00 Orkdal - Tiltaksvegen 1, 7300 Orkanger, Tlf.: 72 47 11 00

eva.cathrine.fjerdingoy@moller.no

992 05 272

Selger Volkswagen

lars.fallan@moller.no 994 93 963

Selger Volkswagen Personbil

Caspar Vere

caspar.vere@moller.no 915 99 601

Selger Volkswagen

Steinar Bjørgmo

steinar.bjorgmo@moller.no 994 93 953

Terje Opheim

terje.opheim@moller.no 950 31 504

For oss handler bil om mennesker

Bydelsavisa Strinda # 5-2018  
Bydelsavisa Strinda # 5-2018  
Advertisement