Page 1

B Y D E L S A V I S A

«Jeg er den beste sjakkspilleren i tredje klasse, og klarer å ta kongen på tre eller fire trekk!»

Nr. 15 • 27. september 2017

SIDE 10–11

Sjakk-feber på Jakobsli Skolesjakken har gjort sitt inntog i Trøndelag, og Jakobsli skole er en av de første skolene i byen som har innført prosjektet.

Byutvikling og nybrottsarbeid

SIDE 4–5

SIDE 8

– Det vi gjør her blir nok fulgt ekstra nøye av både Trondheim kommune og Trondheim havn, samt andre utbyggere og entreprenører. Og det er naturlig. Vi driver tross alt nybrottsarbeid i byutviklingen. Det sier Geir Halmøy, administrerende direktør i Dora AS. Vi tok en prat med han på taket til det splitter nye næringsbygget NyhavnaEN.

Storjobb på Risvollan bibliotek Det blir mange esker når et helt bibliotek skal pakkes ned. Bydelsbiblioteket får nå en etterlengtet makeover, og åpner igjen i februar 2018. SIDE 2

BILSENTERET FOSSEGRENDA AS

Junior med store mål Freidig-løper Håvard Eidsmo (19) avslutter 2017-­sesongen med å representere Norge i landskamp for juniorer i ­Østerrike denne helga. Neste år er målet å kvalifisere seg til junior-VM i Ungarn.

Kampanjetilbud som overbeviser Ytterdør uten sidefelt

fra 9.490 *

Automatisk garasjeport fra 10.490 *

Med forbehold om endringer og trykkfeil. * Veiledende priser inkl. mva. for kampanjestørrelser. Gjelder frem til 31.12.2017. Frakt til forhandler kommer i tillegg. Informasjon om kampanjeproduktene finner du på www.hoermann.no.

Ytterligere informasjon får du hos din Hörmann-forhandler: • Salg • Service • Montasje • Befaring • Utstilling • Nettbutikk Telefon 91 67 50 50 • post@portleverandoren.no Besøk oss: Øvre Flatåsvei 14, 7079 Flatåsen Din leverandør av Hörmann dører og porter www.portleverandoren.no

LEVERANDØREN

Fossegrenda 34, 7038 Trondheim

– Din lokale tannlege Vi hjelper deg med alt av tannbehandling og undersøkelser. Ring oss i dag på 73 91 13 13 eller bestill time på vår nettside:

valentinlysttannlegekontor.no

Tlf. 73 96 55 00


2

AKTUELT 27. SEPTEMBER 2017 | NR. 15 | BYDELSAVISA STRINDA

TIPS OSS: tlf. 924 33 180 / tips@bydelsavisa.no

Neste utgave av Bydelsavisa Strinda kommer onsdag 18. oktober.

ÅPNER I FEBRUAR 2018: Avdelingsleder Lars Danielsen og bibliotekar Anne Berit Grønbech har pakket unna det gamle biblioteket og ser frem til å åpne i ny, moderne drakt på nyåret.

Bydelsbibliotek får etterlengtet makeover Risvollan bibliotek pusses opp og blir meråpent bibliotek når det åpner igjen i februar 2018. Av Renate Brødreskift Avdelingsleder ved Risvollan bibliotek, Lars Danielsen, sier det er en svært etterlengtet oppussing biblioteket nå står overfor, og peker på at det ikke er gjort noen store oppgraderinger av lokalene siden biblioteket åpnet på Risvollan senter i 1974. Nå skal både

MOMENTUM ADVOKAT

MEDLEM AV DEN NORSKE ADVOKATFORENING

Arv Familierett Dødsbo Nav-saker Testament/samboerkontrakt fast pris kr 4 000,- inkl. mva.

www.momentumadvokat.no Kontakt: 953 30 007 / 918 61 016 post@momentumadvokat.no

gulv, vegger og tak skiftes ut, og lokalet blir tilpasset dagens moderne bibliotekbruk.

– Stusselig – Bibliotekets funksjon har endret seg de siste årene. Folks lesevaner og søking etter informasjon har endret seg. Man googler heller enn å gå til bibliotekenes referanse­systemer. Biblioteket skal være et møtested og ha arrangementer og debatter, samt være en arena for livslang læring, sier Danielsen, som medgir at det har vært litt stusselig å drive bibliotek i de gamle, slitte lokalene. – Men aktiviteten har ikke vært stusselig. Bruken av biblioteket har gått oppover de siste årene, og det virker som biblioteket er en integrert del av bydelen, legger han til.

Meråpent bibliotek Nye Risvollan bibliotek vil bli et meråpent bibliotek. Det vil si at lånere over 15 år kan få tilgang til biblioteket utover ordinær, bemannet åpningstid, fra klokka 7 til 23 alle dager, også helligdager. Trondheim folkebibliotek har fra før tre meråpne bibliotek; på Moholt, Ranheim og Heimdal. Det nye biblioteket vil få et eget formidlingsrom, som kan brukes av skoleklasser og barnehager på dagtid, slik at de ikke forstyrrer resten av biblioteket. På ettermiddag og kveld vil rommet fungere som et spill-rom og verkstedrom.

Utgiver: Aragon Media AS Daglig leder: Stig O. H. Larssen Org.nr: 812 796 712 Tlf.: 952 08 513 Opplag: 22.500

SAMME LOKALER: Risvollan bibliotek fortsetter i de samme lokalene på Risvollan senter når det åpner igjen etter oppussingen.

– Slik slipper de som er her og leser avisa å høre på lesestunden vår på dagtid, og på kveldstid kan vi ha verksted her, for eksempel digitalt verksted eller praktisk verksted. På Saupstad bibliotek har vi for eksempel hatt verksted i dronebygging, forteller Danielsen.

Kjøkkenkrok for besøkende Det skal også bygges en kjøkkenkrok for besøkende, og det skal settes opp et større bord der barne­ hager kan spise lunsj på dagtid og skoleelever kan gjøre lekser etter skoletid. Danielsen sier de også ønsker å legge til rette for at foreninger og lag kan legge mø-

EILIF BERGE

ANSVARLIG REDAKTØR Tlf: 924 33 180 E-post: eilif@bydelsavisa.no

tevirksomheten sin til biblioteket. – Vi er egentlig for mest mulig bruk av biblioteket, og vi har blant annet hatt velforeningsmøter her, sier Danielsen.

Overføres til Moholt ­bibliotek Da de ansatte stengte dørene 11. september, var det flere lånere på Risvollan som ytret misnøye med at biblioteket skulle holde stengt helt frem til februar 2018. Danielsen opplyser at de som har Risvollan bibliotek som hente­ avdeling automatisk blir overført til Moholt bibliotek i Brøsetvegen 168 i oppussingsperioden. Ønsker

man å hente reserverte bøker på et annet bibliotek enn Moholt, kan man gjøre en avtale med det biblioteket man ønsker å bruke. Levering av bøker kan man gjøre på alle filialer i byen. – Kundene er lei seg for at vi er stengt. Vi kunne åpnet en annen plass i mellomtiden, men det å bygge opp et bibliotek tar tid. Vi har pakket ned 180 pappesker med bøker, som vil bli lagret i en container. De nyeste og mest populære bøkene blir sendt ut på utlån til de andre bibliotekene i byen, sier Danielsen.

Bidragsytere i denne utgaven: Renate Brødreskift, journalist, Jan-Are Hansen, journalist, Stig O. H. Larssen, journalist Grafisk/produksjon: Ann Rita Fosli – annrita@bydelsavisa.no

Trykk: Polaris Trykk Distribusjon: Norpost Distribusjon AS


ANNONSER

F boli or å se se d gen din lge en. ,m meg Din lo å folk ka ler h jelp lkjente er med det. deg

Ta kontakt i dag for en uforpliktende boligprat GRILSTADPORTEN eiendomsmegler1.no/grilstadporten Henning Spets Avd.leder/Fagansvarlig Eiendomsmegler MNEF henning.spets@em1.no Tlf. 473 87 987

Frank Robert Bae Eiendomsmegler MNEF frank.robert.bae@em1.no Tlf. 994 64 696

Kristian Sundland Eiendomsmegler kristian.sundland@em1.no Tlf. 454 73 421

Stig Aune Eiendomsmegler/ fagansvarlig stig.aune@em1.no Tlf. 483 10 555

Lars Faanes Eiendomsmeglerfullmektig MNEF lars.faanes@em1.no Tlf. 920 82 262

Kjell Marius Vollan Eiendomsmeglerfullmektig kjell.marius.vollan@em1.no Tlf. 950 92 400

VALENTINLYST eiendomsmegler1.no/trd-ost Roger Rones Avdelingsleder/ Megler MNEF roger.rones@em1.no Tlf. 459 05 495

LADE eiendomsmegler1.no/lade Anton Kopreitan Avd.leder/Megler MNEF anton.kopreitan@em1.no Tlf. 950 53 608

Albert Eltvik Øien Eiendomsmeglerfullmektig albert.oien@em1.no Tlf. 958 16 940

Simen Børseth Fostad Eiendomsmegler simen.fostad@em1.no Tlf. 979 76 172


4

BYUTVIKLING

BOLIG & EIENDOM Ring oss: Tlf: 924 33 180

Send oss mail: tips@bydelsavisa.no

Vi er på nett: bydelsavisa.no

facebook.com/ bydelsavisa

Instagram: @bydelsavisa

BYDELSAVISA STRINDA NR. 15 | 27. SEPTEMBER 2017

Twitter: @bydelsavisa

Geir Halmøy, administrerende direktør i Dora AS, på taket til det splitter nye næringsbygget NyhavnaEN.

Godt naboskap på Nyhavna – Det vi gjør her blir nok fulgt ekstra nøye av både Trondheim kommune og Trondheim havn, samt andre utbyggere og entreprenører. Og det er naturlig. Vi driver tross alt nybrottsarbeid i byutviklingen. Av Jan-Are Hansen Det sier Geir Halmøy, administrerende direktør i Dora AS. Om få måneder åpner han det splitter nye næringsbygget NyhavnaEN, vegg i vegg med ikoniske Dora 1. Det vokser og rører seg på Nyhavna. Bydelsavisa ble med inn en tur.

En kontrast til Dora Byggetrinn 1 som står ferdig på slutten av 2017, er på totalt 6500 kvadratmeter. Byggetrinn 2 rommer 8500 kvadratmeter, og skal etter planen være innflytningsklart en gang i 2019. Det er med andre ord en voksen nabo som reiser seg på sørsiden av den tidligere ubåtbunkeren. – For oss har det vært viktig å

etablere et bygg som spiller på lag med Dora uten at vi kopierer. Vi har lagt opp til at det skal være kontraster mellom bygningsmassene med utstrakt bruk av transparente fasader i glass. Byantikvaren i Trondheim er svært fornøyd med løsningene vi har funnet, forklarer Halmøy mens han myser over de andre takene på Nyhavna fra 6. etasje i nybygget. – Ikke noe å utsette på utsikten til leietakerne som flytter inn her? Halmøy smiler. – Det kan du trygt si. Det første spadetaket ble tatt i april 2016. Vi og Skanska er i ferd med å reise et toppmoderne og levende næringsbygg i kanskje det mest spennende området i Trondheim, sier han til Bydelsavisa Strinda.

Over 85 prosent utleid Og det har slett ikke vært mangel på interesse fra næringslivet. Konsulent- og ingeniørselskapet Rambøll flytter for eksempel hele virksomheten i Trondheim til NyhavnaEN ved årsskiftet. – Per i dag er cirka 85 prosent av arealene i det første byggetrinnet utleid. Det blir den nye arbeidsplassen til omlag 350 mennesker. I tillegg kommer det kantine og fellesarealer, sier Halmøy. Leieprisene i nybygget ligger under 2000 kroner per kvadratmeter. – En konkurransedyktig pris for nybygde kontorlokaler? – Det vil jeg påstå. Leieprisene for næringsbygg har vært relativt stabile i Trondheim de siste årene. Uten at jeg kan si det helt sikkert, så ligger vi vel sånn midt på treet for nybygg, legger han til. – Dere vil sikkert ha inn mindre virksomheter og bedrifter også? – Definitivt. Det er noe vi har planlagt for i utformingen av begge byggene. For oss er det viktig å få på plass en bred gruppe av leietakere fra alle deler av næringslivet, både

« For oss har det vært

de store og de mindre. – Hvordan ligger dere i løypa med byggetrinn 2? – Vi har begynt med de aller første grunnarbeidene. I tillegg lodder vi interessen blant potensielle leietakere. Signalene fra markedet er positive.

dom» i 1968. Gjennom snart 50 år har vi utviklet Dora 1 fra å være en ubåtbunker bygd for krig men uten oppgaver, til å bli en særdeles innholdsrik bygning med en lang rekke spennende leietakere, forklarer Halmøy. – Dette er det største nybyggprosjektet til Dora AS i Trondheim og på Nyhavna? – Det stemmer. Sammen med Trondheim Maritime Senter som stod ferdig like borti gata her for et drøyt år siden, så ligger vi helt i forkant av utviklingen av Nyhavna med dette bygget, påpeker han. Totalkostnaden på byggetrinn 1 ligger i underkant av 200 millioner kroner. Byggetrinn 2 er estimert til omlag 250 millioner kroner.

I forkant

Tiden var inne

Det er Dora AS som er byggherre for prosjektet på NyhavnaEN. I tillegg til Dora 1 eier selskapet i dag også arealer og bygg i nærheten. All virksomhet i selskapet drives med base på Nyhavna i Trondheim. – Selskapet kjøpte eiendommene av det som den gangen het «Direktoratet for fiendtlig eien-

Bystyret vedtok i april 2016 en ny kommunedelplan for Nyhavna. I framlegget heter det blant annet at: «Formålet med planen er å legge til rette for en bystruktur med bymessig bebyggelse og variert arealbruk, et finmasket sykkel- og fotgjengervennlig gatenett, miljøvennlige transportløsninger og en

viktig å etablere et bygg som spiller på lag med Dora uten at vi kopierer. Vi har lagt opp til at det skal være kontraster mellom bygningsmassene (…)


AKTUELT

5

Høstjakta er i gang Informasjon fra Trondheim Viltråd:

sammenhengende grønnstruktur med gode oppholdsarealer». – Men akkurat dette området ble regulert på begynnelsen av 2000-tallet, sier Halmøy. – Dere satt med andre ord litt på gjerdet i noen år for å se hvilke planer politikerne hadde for hele Nyhavna. – Det kan du si. Trondheim er en by i sterk vekst. Tiden var inne til å ta nye steg. – Er det riktig å si at dere staker ut kursen for den videre utviklingen av hele Nyhavna? Halmøy veier ordene litt. – Prosjektet blir nok fulgt ekstra nøye av både Trondheim kommune og Trondheim havn, samt andre utbyggere og entreprenører. Og det er naturlig. Vi driver tross alt byutvikling og nybrottsarbeid i et stolt og tradisjonsrikt industriområde. Det blir en ny del av sentrum i Trondheim, sier han til Bydelsavisa Strinda.

Forhåpninger Nedover etasjene i bygget kan aktiviteten best beskrives som organisert kaos. Det gjenstår

« Prosjektet blir nok fulgt

ekstra nøye av både Trondheim kommune og Trondheim havn, samt andre utbyggere og entreprenører. Og det er naturlig. Vi driver tross alt byutvikling og nybrottsarbeid i et stolt og tradisjonsrikt industriområde.

mye arbeid før de første leietakerne kan komme med flyttelassene. Halmøy har imidlertid lave skuldre. – Det er sånn det skal være. Vi legger godt an i forhold til skjema, forteller Halmøy idet vi kommer ned i første etasje igjen. Utenfor tårner betongveggene til Dora 1 i septembersola. Den aromatiske røyken fra kaffebrenneriet til Kjeldsberg stiger til himmels noen steinkast unna. På den andre siden av toglinja går livet på Svartlamon sin vante gang. – Svartlamon er en god nabo

å ha. Det gir området karakter, mener Halmøy. – Noen tanker rundt framtidig boligbygging på Nyhavna? – Kommunedelplanen for Nyhavna er jo ganske generelt formulert, så det er veldig mye som er uavklart ennå. Jeg håper det blir en sammensatt bydel med nytenkende nærings- og boligbebyggelse. En levende bydel, rett og slett. Det er i hvert fall et mål vi ønsker å jobbe mot, legger han til.

Energi fra naboen Halmøy trekker samtidig fram en litt uvanlig symbiose mellom Dora 1 og NyhavnaEN. – Flere IT-selskaper har store maskinparker i Dora. Disse dumper i dag overskuddsvarmen over taket på Dora. Denne varmen kommer nå til å blir gjenbrukt i de nye byggene våre for å kutte energikostnadene og spare miljøet. Det blir et energieffektivt bygg. Og det blir også mer miljøvennlig datalagring. – En god nabo å ha? – Definitivt, avslutter han.

Det vil foregår jakt i hele Trondheim kommune, med unntak av den kommunalt eide Trondheim Bymark. Det jaktes på både småvilt og storvilt. Elgjakta er den desidert viktigste og mest omfattende jakta. Fra og med i år er jakttida for elg utvidet til å strekke seg fra 25. september til lille julaften.

bruker. Vi ber om forståelse for dette, og understreker at all jakt foregår på en måte som gjør at andre brukere av marka kan føle seg helt trygge. Vi ønsker turfolket velkommen til å bruke marka på vanlig måte gjennom hele jakttida. Det blir slått opp noen enkle informasjonsplakater på de mest brukte p-plassene.

Jegerne tar hensyn til turfolk, og unngår å jakte rundt populære turmål og i de mest populære områdene for bærplukking, særlig i helgene. Av og til kan det likevel være situasjoner hvor vi må jakte nær folk og bebyggelse for å ta ut dyr som er til sjenanse. Og det hender det må frakte jegere og felte dyr på veier som turfolket

Trondheim Viltråd er en sammenslutning av alle grunneierlagene i Trondheim. Viltrådet forvalter storviltstammene på vegne av grunneierne, og fastsetter mål og rammer for jakta. Viltrådet avstemmer sine mål og beslutninger med miljøenheten i kommunen, slik at vi opererer innenfor vedtatte politiske mål for viltforvaltningen i Trondheim.

Lisboa og Porto Krakow Polarnatt på Svalbard Den Gyldne Omvei - førjulstur Krakow julemarked Steinkjer juletur Island juletur Røros førjulstur Riga julemarked Røros jul Dubai Karibien Cruise California Road Trip

4. okt 5. okt 17. nov

7 dager 4 dager 4 dager

14.495,6.995,9.995,-

1. des 7. des 7. des 7. des 8. des 8. des 23. des 12. jan 1. feb 1. mai

dagstur 4 dager dagstur 4 dager dagstur 4 dager 5 dager 7 dager 13 dager 10 dager

1.195,5.995,1.195,10.595,1.195,5.995,7.195,15.495,23.995,24.995,-

Inkluderer reise fra Trondheim inkl. skatter og avgifter, overnatting Inkluderer reisemål fratider Trondheim inkl. skatter og avgifter, overnatting i dobbeltrom, og aktiviteter/utflukter som beskrevet i dobbeltrom, måltider og aktiviteter/utflukter som beskrevet i program, norsk reiseleder m.m i program, norsk reiseleder m.m

BOOKING: BOOKING:

73 95 10 15 (man – fre 9– 17, lørdag 10– 14) 73 95 10 15 (man – fre 9– 17, lørdag 10– 14) Besøk www.vegareiser.no for fullstendige Besøk www.vegareiser.no reisebeskrivelser for fullstendige reisebeskrivelser

Vil du skrive for oss? Vi trenger freelancere/skribenter som kan dekke mange typer stoff­områder. Nyheter, sport, bolig, næringsliv og bil – og mye mer! Kontakt Eilif for å få vite mer: eilif@bydelsavisa.no / tlf: 924 33 180


6

LOKALT NÆRINGSLIV 27. SEPTEMBER 2017 | NR. 15 | BYDELSAVISA STRINDA

TIPS OSS: tlf. 924 33 180 / tips@bydelsavisa.no

NYÅPNING: Daglig leder Stian Sørvik (t.v.) og eier av Fagmøbler Trondheim, Kåre Johnny Hage, ser frem til å drive møbelbutikk midt i handels­sentrum på Lade.

Åpner møbelbutikk i Haakon VIIs gate Torsdag 28. september åpner møbelkjeden Fagmøbler ny butikk på Lade. Den store utviklingen i området gjør det attraktivt å drive butikk her, mener daglig leder Stian Sørvik. Av Renate Brødreskift Møbelbutikken åpner i de tidligere Stormberg-lokalene i Haakon VIIs gate 11B, og ligger dermed midt i smørøyet i handelsområdet på Lade, mener Sørvik. – Vi åpner her fordi vi ser utviklingen på Lade, og fordi vi vil ha en butikk på denne siden av byen. Det bygges mange boliger i området og det er mye trafikk her. Lade er blitt et handelssentrum i Trondheim, sier han.

Utstillingsvindu Butikken på Lade vil være heleid av Kåre Johnny Hage, som er innehaver av Gaula Møbler AS, som også eier Fagmøbler-butikken på Klett. Hage sier de er svært fornøyd med beliggenheten i

Haakon VIIs gate, med HTH Kjøkkenforum og Lefdal Elektromarked i nabolokalene. Han mener det passer inn med møbelkjedens profil å ha et eget lokale fremfor å ligge på et kjøpesenter. – Her får vi et flott utstillingsvindu mellom City Lade og Lade Arena, og vi treffer mange av de samme kundene som butikkene ved siden av oss, sier han. Hage opplyser at butikken på Lade i stor grad vil være lik butikken på Klett, ved at den vil føre et kjedesortiment med særlig satsing på seng og madrass, og byggbare sofaer.

Tre butikker Samme dag som butikkåpningen på Lade, åpner møbelkjeden også butikk på Stjørdal. Denne vil være deleid av Fagmøbler Trondheim

Persaunet Bydelscafè v/Persaunet Helse- og Velferdsenter (innkjøring kun fra Kong Øysteinsveg) Åpningstider: Man-fre: 11.00-15.00 Lørdag: 14.00-16.30 Søndag: Stengt

Dagens 129,- (149,- lør) Lunsjbuffet: man & tirs 11.00-12.30

Kun kr 99,Telefon: 938 64 917 / Facebook: Sansen for smak

SISTE INNSPURT: En uke før åpning så det slik ut i butikklokalet på Lade. Daglig leder forteller at de har jobbet døgnet rundt for å få alt klart til åpningen 28. september.

og Fagmøbler Verdal. Sørvik vil være daglig leder ved alle de tre butikkene, men vil ha sin hovedstasjon på Lade. Med butikker i hver sin ende av Trondheimsregionen vil møbelkjeden stå sterkere rustet i kampen om møbelkundene, påpeker han. – Hvordan skal dere møte konkurransen fra møbelbutikker på denne siden av byen? – Vi vil øke markedsføringen vår. Med to butikker i Trondheim kan vi kjøre større trykk på markedsføringen, og være enda mer synlig i sosiale medier og kjøre flere DM-er. Vi skal bli mer og mer synlig i Trondheim, både gjennom butikker og markedsføring, sier Sørvik.

Øker omsetningen I fjor lå salgsinntektene til Fagmøbler Trondheim på 26,4 millioner, noe som var en svak oppgang fra året før. Sørvik sier de forventer en liten økning i salgsinntekte-

ne også i 2017. Målet er å nå en høyere omsetning på Lade enn på Klett i løpet av første hele driftsår. – Butikken på Lade vil jo ta unna en del kunder fra butikken på Klett. Men det er samme firma som står bak begge butikkene, så vi vil få flere kunder med butikken på Lade. Økt kjennskap i markedet vil dessuten styrke butikken vår på Klett, sier Sørvik, som mener kundegrunnlaget er stort nok til å drive tre butikker i Trondheimsregionen. – Vi bygger butikken i en størrelse som gjør at det er mulig, og bygger ikke for store butikker. Vi ser også på kundegruppen vår på Klett at det særlig i helgene har kommet folk fra for eksempel Hegra for å kjøpe varer, sier han.

En lang prosess Da Hage startet Fagmøbler på Støren i 1999 hadde han ikke sett for seg at han skulle ekspandere med flere butikker i Trondheim.

Da han flyttet butikken til Klett i 2005, økte også salgstinntekene samtidig som kundegruppen ble større. Hage sier et har vært en lang prosess med å utvide kjeden i Trondheim. – Hvorfor velger dere å ekspandere nå? – Fagmøbler er en kjede som har gjort mye riktig den siste tida. Vi har en dyktig daglig leder i Trondheim, samtidig som kjeden er inne i en god utvikling. Vi har en dyktig markedsavdeling som plukker ut de rette varene som treffer markedet, og vi greier å holde fokuset. Fagmøbler er fagmøbler. Vi er dyktige på byggbare møbler, og så har vi noe for alle, sier Hage. Sørvik legger til at møbelkjeden har holdt på mange av de norske merkevarene som den har ført over lengre tid, og har de siste årene også tatt inn flere skandinaviske merkevarer med kvalitetsmøbler.


ANNONSER

Vårt kvalitetsløfte er Norges beste nybilgaranti

Norges smarteste bilvalg!

NYHET!

NYHET!

Niro Plug-in Hybrid

Optima sw Plug-in Hybrid

2.850,-

* pr. mnd.

• Inkl. vinterhjul og met. lakk • Tillatt hengervekt 1300 kg • Hele 58 km el. rekkevidde • Dobbelt-clutch automatkasse

3.200,-

* pr. mnd.

• Inkl. vinterhjul og met. lakk • Tillatt hengervekt 1500 kg • Klassens lengste el. rekkevidde på hele 62 km

Soul Electric

2.840,-

* pr. mnd.

• Inkl. vinterhjul, met. lakk og 3 års service • Nå med lengre rekkevidde • Romslig 5-seter

Norske kjøreforhold og avgifter gjør at noen bilvalg er smartere enn andre. Nye Niro Plug-in Hybrid, Optima sw Plug-in Hybrid og Soul Electric har ekstra lave driftskostnader, er svært prisgunstige og fulladet med utstyr. På kjøpet får du vårt kvalitetsløfte: Norges beste nybilgaranti på hele 7 år! Forbehold om trykkfeil og avvik fra avbildet modell. CO2-utslipp fra 29 g/km, forbruk fra 0,13 l/mil v/bl. kjøring. *Leiebeløp er basert på 36 mnd/30.000 km. Årsavgift kommer i tillegg. Alle priser er inkl. mva. (Soul Electric er fritatt for mva.) Finansieringstilbud via Bertel O. Steen Finans AS. Niro Plug-in Hybrid Active 2.850,- pr. mnd. Finansieringstilbudet er basert på bilpris 337.865,-. Startleie/etableringsgebyr 51.750,-. Minimumkostnad 88.748,-. Totalkostnad 154.206,-. Nominell rente 1,99%. Soul Electric Exclusive 2.840,- pr. mnd. Finansieringstilbudet er basert på bilpris 278.678,-. Startleie/etableringsgebyr 53.400,-. Minimumkostnad 91.066,-. Totalkostnad 155.341,-. Nominell rente 3,7%. Optima sw Plug-in Hybrid 3.200,- pr. mnd. Finansieringstilbudet er basert på bilpris 415.580,-. Startleie/ etableringsgebyr 69.250,-. Minimumkostnad 110.798,-. Totalkostnad 184.306,-. Nominell rente 1,99%. Tilbudene gjelder t.o.m. 31.12.

KIA TRONDHEIM

Østre Rosten 8, 7075 Tiller Tlf 73 82 41 20, www.kiatrondheim.no

Mobil: 95421007-94805037-93255636-40227667


8

SPORT & FRITID 27. SEPTEMBER 2017 | NR. 15 | BYDELSAVISA STRINDA

TIPS OSS: tlf. 924 33 180 / tips@bydelsavisa.no SATSER: Håvard Eidsmo (19) avslutter 2017-­sesongen med å representere Norge i landskamp for juniorer i Østerrike denne helga. Neste år er målet å kvalifisere seg til junior-VM i Ungarn.

Landskamp i orientering for juniorer:

Vil bli best i verden Freidig-løper Håvard Eidsmo (19) er en av to Freidig-løpere som er tatt ut til å r­ epresentere Norge under Junior European Cup i ­orientering i Østerrike denne helga. Av Renate Brødreskift Sammen med Åshild Kolstad (20), som også løper for Freidig Orientering, setter han seg denne uka på flyet til Østerrike, der han vil møte de beste juniorløperne fra hele verden til landskamp i tre konkurranser; stafett, langdistanse og sprint. Junior European Cup (JEC) arrangeres i Østerrike fra 29. september til 1. oktober, og det er de 24 beste juniorløperne i Norge som er tatt ut til det norske laget.

Plaget med sykdom Dette er det tredje året Håvard representerer Norge i landskampen. Første gang han deltok ble han nummer to på sprinten, og i fjor ble han nummer seks på sprinten og vekslet som nummer to på stafetten. Den siste dagen i fjor var han uheldig og brakk tåa, og 19-åringen har også vært plaget med sykdom denne sesongen. Likevel klarte han og kvalifisere seg til årets landskamp i uttaksløpene under Norgescup-helga for tre uker siden og NM-uka for to uker siden. 19-åringen har ambisjonene klare for årets landskamp. – Jeg håper jo å få en bedre plas-

sering enn i fjor, og målet er å bli blant topp fem på en av distansene. Da er jeg fornøyd, sier han.

Treningssamling Etter landskampen i Østerrike venter tre dager med treningssamling i Ungarn, der fokuset rettes mot junior-VM som skal arrangeres i Ungarn i 2018. – Samlingen er mest for å forberede seg på den typen terreng man får under VM. Terrenget er forskjellig i hele verden, og terrenget i Ungarn er veldig spesielt og annerledes enn i Norge, sier Håvard. For trønderske orienteringsløpere som er vant med å springe mye i myrer, er det utfordrende å skulle orientere seg i det flate, åpne landskapet man møter i mange land i Sør-Europa.

VM er målet Håvard sier det internasjonale nivået på juniorsiden har vært høyt de siste årene, der særlig sveitserne har vært dominerende. Også svenskene stiller sterkt med et veldig godt 98-kull i år. For Håvard legger ikke det noen demper på ambisjonene. Målet er junior-VM i juli 2018, og på lang sikt er målet å bli best i verden. – Jeg har lyst til å se om jeg klarer

et VM-gull. Jeg har heller aldri tatt medalje i sprint, så det hadde det vært artig å få til, sier han.

– Kan nå langt Hovedtrener for junior elite i Freidig Orientering, Hanne Sandstad, mener Håvard er en utøver som kan nå langt. – Han har en fysisk kapasitet som er veldig bra, og motivasjon og vilje til å satse. Bare han er tålmodig nok så tror jeg han kan nå langt. Han er også veldig målrettet i sin satsing, så det skal bli spennende å følge ham fremover, sier Sandstad. Freidig har flere ganger tidligere stilt med løpere i juniorlandskampen, og Sandstad synes det er stas at utøvere fra klubben representerer Norge. – Det er jo gøy at løperne lykkes med sine mål, og at man ser det er mulig å hevde seg på nasjonalt og internasjonalt nivå i Trøndelag. Det er jo de beste løperne i landet som blir tatt ut, og de møter de beste i verden. Så det er jo veldig bra, sier Sandstad.

Orienteringsfamilie For Håvard kom fascinasjonen med orientering inn med morsmelka. Han er født inn i en orienteringsfamilie, med en mor og far og to søsken som alle driver med orientering. – Jeg kan faktisk ikke huske og ikke ha drevet med orientering. Jeg tror jeg var med pappa til EM i Skottland i bæremeis da jeg var tre år gammel, og jeg har vært med i Freidig hele tiden jeg har drevet

LANDSKAMP FOR JUNIORER: Håvard Eidsmo har deltatt i Junior European Cup to ganger tidligere. Her fra langdistanseløpet under JEC i 2015 (Foto: Eleonore Pohl).

aktivt med orientering, sier Håvard. Han har også drevet med andre idretter som fotball og skiskyting, men synes orientering er mer fascinerende fordi sporten krever at man er god fysisk samtidig som man hele tiden må være mentalt skjerpet. – Det gjør det mer variert fordi det alltid er noe nytt. Man skal springe så fort man klarer og samtidig være superkonsentrert og ikke gjøre noen feil, sier han.

Havner i skyggen Til sommeren er Håvard ferdig med siste året på idrettsfag på

Heimdal videregående skole. Planen er deretter å flytte til Sverige for å studere og for å bryne seg på nytt orienteringsterreng. Det å satse i en idrett som ofte havner i skyggen av fotball og vinteridretter, kan være utfordrende. – Det er vanskelig å skaffe sponsorer, og som juniorer graver vi langt nedi lommene til foreldrene våre. Det koster å reise på samlinger, og det koster å lage kart. Det er vanskelig å satse i en idrett som får så lite oppmerksomhet, selv om det vi presterer ikke er noe dårligere enn det som presteres i andre idretter, sier Håvard.


ANNONSER

TILHENGERSENTERET I BØRSA E C I V R SE R E P Y T E PÅ ALL ! E R E G TILHEN

BESTSELGER:

TYSSE 6301 NF

KASSEMÅL: 250/150/35 TOTALVEKT: 2000KG

? n e d y ø h i e b b o J Vi selger TYSSE-stillashenger og JAMAX stillas

Stort utvalg i varehengere!

5,30 m

HEADUP-DISPLAY

4,95 m

TILHENGERSENTER Børsa | tlf 72 86 31 24 / | post@tilhenger.no

4,60 m

NYTTELAST OPPTIL 1400 KG

TILHENGERVEKT OPPTIL 2500KG

APPLE CARPLAY

KOMFORTSKILLEVEGG M LASTELUKE

NYE CITROËN JUMPY

ALT ER MULIG

FRA KR

213.858,- EKS MVA

• 3 seter foran • Skyvedører i begge sider med vindu • Aircondition • Touchscreen med DAB+ • Bluetooth og USB • Parkeringssensor foran/bak • Webasto kjørevarmer • Cruisekontroll og hastighetsbegrenser • Ryggekamera • Moduwork setesystem • Komfortskillevegg med lasteluke • Loddrette LED kjørelys • Økt nyttelast og tilhengervekt

FÅS OGSÅ SOM: KOMPAKT OG LANG

citroen.no

Prisen er pr. 01.06.17 og inkluderer avgifter eks.mva. Garantien er 5 år/ 200.000 km. Bildene er illustrasjonsfoto og utstyr og farger kan avvike. Vi tar forbehold om trykkfeil. For betingelser og øvrig informasjon, se citroen.no eller kontakt oss.

BILHUSET MIDTBYN AS • KJØPMANNSGT. 41 • 7011 TRONDHEIM • TLF 73 80 77 50 • WWW.BILHUSET-TRONDHEIM.NO


10

BARN & UNGE 27. SEPTEMBER 2017 | NR. 15 | BYDELSAVISA STRINDA

TIPS OSS: tlf. 924 33 180 / tips@bydelsavisa.no

SJAKK I SFO: Skolesjakken har gjort sitt inntog i Trøndelag, og Jakobsli skole er en av de første skolene i byen som har innført prosjektet.

Spiller sjakk på SFO Sjakk-feberen råder på Jakobsli skole etter at skolen tidligere i høst ble med i prosjektet Skolesjakken. Av Renate Brødreskift På skolefritidsordningen for 3. og 4. trinn sitter 16 elever klare til dyst rundt sjakkbrettene. Framme ved tavla står sjakklæreren og forklarer elevene hvilke brikker de skal bruke. I starten legges øktene opp med enkle spilløvelser, slik at elevene skal bli fortrolige med spillet.

Nasjonalt prosjekt Jakobsli skole er blant de første skolene i Trondheim som er med på Skolesjakken - et nasjonalt prosjekt i regi av Norges Sjakkforbund. Skolesjakken tilbyr alle landets grunnskoler oppstart eller videreutvikling av sjakkaktivitet, og skoler som deltar i prosjektet får blant annet skolering av sjakklærere og en startpakke med sjakkmateriell, uten noen kostnad. På Jakobsli skole har de innført Skolesjakken i skolefritidsordningen, men skolene bestemmer selv hvordan de vil gjennomføre prosjektet på sin skole.

Sjakk er matematikk Faglærer ved Jakobsli skole, Joachim Berg-Jensen, var selv med på å designe prosjektet da han

jobbet for Norges Sjakkforbund frem til i fjor sommer. Nå får han dispensasjon for å holde sjakkkurs for ansatte ved skolene som ønsker å bli sjakklærere. For et par uker siden holdt han kurs for 24 lærere fra 12 skoler i Trondheim, og interessen for prosjektet har vært veldig bra, i følge Berg-Jensen. Han mener sjakk kan brukes i mye av undervisningen på skolen. – Sjakk passer godt inn med matematikkfaget, og vi har brukt en del tid på å lage matematikkoppgaver knyttet opp mot sjakkspillet. En annen ting med sjakk er det sosiale. Det er en fin ting å holde på med for de som kanskje ikke synes det er så gøy med fotball og annen ballsport. Det er litt gøy å se hvordan det ikke nødvendigvis er de som sparker ballen hardest som er de som er best i sjakk, sier han.

Lystbetont Berg-Jensen har selv spilt sjakk i 25 år, og håper å spre sjakk-gleden videre til elevene. Skulle det komme frem en ny Magnus Carlsen gjennom prosjektet, synes han det bare hadde vært gøy. – Jeg håper jo elevene fortsetter

med sjakk etter dette. Men det er bredden vi vil få frem, og ikke nødvendigvis en ny Magnus Carlsen, sier han. Rundt sjakkbordet på Jakobsli skole er jentene i klart flertall. – På landsbasis er det flest gutter som spiller sjakk, så det er veldig gøy å se at det er så mange jenter her. Det er jo valgfritt for elevene på SFO om de vil spille sjakk. Det er hovedtanken som må ligge i bunn. Det skal være lystbetont, sier Berg-Jensen. Han forklarer at de legger opp sjakkøkta så enkelt som mulig ved å trene på en og en ting av gangen. – Det kan for eksempel være å kun flytte bøndene. Da har man den enkleste brikken å forholde seg til. Så bygger vi stein for stein, sier han.

– Må tenke mye Sjakklærer Erling Ytre-Eide forteller at noen av elevene har spilt litt sjakk tidligere, mens andre er helt ferske i spillet. – Enkelte kan spille hele sjakkparti, og andre synes det er nok etter at vi er ferdig med øvelsene, sier han. Ine Indahl Grimstad (8) har spilt sjakk i både barnehagen og i 2. og 3. klasse. – Da spilte jeg mot en voksen som slo meg. Men jeg har vunnet mange ganger også. Så har jeg spilt mot han der, men han er en skikkelig tøff motstander, sier hun

SJAKKLÆRERE: Joachim Berg-Jensen holder kurs for ansatte ved skolene som ønsker å bli sjakklærere. Ulrich Kloppmann (t.v.) og Erling Ytre-Eide er sjakklærere på SFO på Jakobsli skole.

og peker på Oliver Andres Ona Medina, som sitter på andre siden av bordet og kan bekrefte at han er en habil sjakkspiller. – Jeg er den beste sjakkspilleren i tredje klasse, og klarer å ta kongen på tre eller fire trekk, sier Oliver. De to synes det er fint å kunne

bruke SFO-tiden på sjakk, selv om de blir sliten av å måtte tenke så mye hele tiden. – Det er viktig å se hva motstanderen gjør før du setter ned brikken. Man må hele tiden tenke seg om før man gjør noe på et sjakkbrett, forklarer Ine.


X

ANNONSER

fp-interiør

solskjerming, tepper og interiør

Vi har det meste innen innvendig solskjerming.

SJAKKSPILLER: Oliver Andres Ona Medina har spilt sjakk siden han gikk i 2. klasse, og er visstnok den beste sjakkspilleren i 3. klasse på Jakobsli skole.

Alt blir laget etter mål og skreddersydd ditt vindu. Stort showrom og butikk. Best i pris og utvalg?

Nå også med innlevering til Marthes rens og vask SJAKK FOR ALLE: – Det viktige er å få frem bredden, og ikke nødvendigvis en ny Magnus Carlsen, sier Joachim Berg-Jensen. Her sammen med Mariann Sivertsen Anonsen.

HJERNETRIM: Ine Indahl Grimstad sier det er viktig å se for seg hva motstanderen kommer til å gjøre før man flytter brikken på sjakkbrettet.

fp-interiør

Fossegrenda Senter - Fossegrenda 44 7038 Trondheim -Tlf: 480 00 124

Gravmonumenter Direkte fra våre produksjonslokaler på Melhus

SENTRALT PÅ MELHUS Gratis parkering og stor utstilling. Rullestolvennlige lokaler med heis.

Gyllevegen 4, 7224 Melhus | Tlf: 72 87 26 70 info@trondheim-steinindustri.no

Åpent: Mandag - fredag 09:00 - 18:00 | Lørdag 10:00 - 15:00

www.trondheim-steinindustri.no STRATEGI: Marie Christiansen gjør seg klar til å flytte dronningen.


12

BOMILJØ 27. SEPTEMBER 2017 | NR. 15 | BYDELSAVISA STRINDA

TIPS OSS: tlf. 924 33 180 / tips@bydelsavisa.no

LITEN PIERROT AVDUKET : Olav H. Selvaag (til høyre) fikk god hjelp av Kaia Vesterdal, Gowri Laksmi og Lea Vesterdal til å foreta avdukingen av Fritz Røeds statue “Liten Pierrot” inne på tunet til Lade Allé 67-69.

Fritz Røeds “Liten Pierrot” avduket LADE: – “Liten Pierrot” skal få bo hos dere, sa Olav H. Selvaag da han onsdag i forrige uke sammen med Kaia Vesterdal, Gowri Laksmi og Lea Vesterdal avduket Fritz Røeds statue i parken i Lade Allé 67-69.. Av Stig O.H. Larssen – Vi prøver alltid å få til et godt bomiljø, fortsatte han, –enten det for unge folk, små barn eller bestemor.

Folk trives Kunstplasseringen markerte ferdigstillelsen av Selvaags 221 boenheter i Lade Allé 67-69. Prosjektet er forlengst utsolgt, og svært mange av beboerne hadde møtt

frem til seremonien rundt kunstverket. En rask samtalerunde med både det unge paret med barn og bestemor bekrefter at Selvaag har lyktes godt med prosjektet sitt. – Det er mer enn ok, sier Marte Nicolaysen, mor til Sverre på ti måneder, –for oss har dette en utrolig god plassering, nær kjøpesenter, transport og friområder. Vi er så glade for Fagerheimskogen rett ved som nå endelig er fredet. Så er det et stort, bilfritt miljø her inne i parken, det føles veldig trygt, sier hun. May Liss Vesterdal er bestemor

og er også svært godt fornøyd med boforhold og omgivelsene.

Over 600 kunstverk Selvaag-konsernet har utplassert over 600 kunstverk i tilknytning til boligene de har bygget. De har støttet etablerte og nye kunstnere. – Målet med å plassere ut skulpturer er å skape bedre bomiljøer og forskjønne omgivelsene ved å bringe kunsten ut av museene og inn i bomiljøene, sa Olav H. Selvaag. – Jeg håper dere tar godt vare på “Liten Pierrot”!

STORTRIVES: May Liss Vesterdal, opprinnelig fra Steinkjer, er nyinnflyttet i Lade Allé og er svært fornøyd med både boforhold og omgivelsene.


BOLIG

13

www.bydelsavisa.no

27. SEPTEMBER 2017 | NR. 15 | BYDELSAVISA STRINDA

Over 100 000 nordmenn bor i en bolig fra Selvaag :

Fra Ekeberg til Lade Allé

KUNST TIL FOLKET “Liten Pierrot” slo umiddelbart an hos Sverre Nicolaysen (10 mndr) og mamma Marte.

Fritz Røed, billedhugger 1928-2002

Røed tilhørte en generasjon norske billedhuggere som fra 1950-årene utførte en rekke offentlige arbeider, bl.a. i tilknytning til den utstrakte boligbyggingen etter den annen verdenskrig. Typisk for Røeds produksjon i senere år er at motivene hentes fra fabler, som faunen, eller klovner, komedianter og karnevalsfigurer. Han er kanskje mest kjent for verket “Sverd i fjell” i Hafrsfjord.

EKEBERGHUSET  1948 sto det berømte Ekeberghuset i Oslo ferdig etter bare fire måneders bygging. Huset ble en sensasjon. Hele 80 000 mennesker valfartet til Ekeberg for å se på nyvinningen, som beviste Selvaags teorier om en ny og mer effektiv standard for boligbygging.

LADE: Olav Selvaag ble utdannet som sivilingeniør og bygningsingeniør ved Norges tekniske høgskole (NTH) i Trondheim. Han forenklet byggemetodene og fikk bygget et stort antall rasjonelle og rimelige boliger i etterkrigstidens Norge. Krigen hadde medført en boligmangel på cirka 100 000 boliger. Olav Selvaag hadde lenge stilt spørsmål ved datidens byggemåte. Selvaag mente strenge byggekrav måtte endres, og at det dermed kunne bygges tre ganger så mange boliger. Det var få som trodde at det var mulig å bygge

en fullverdig bolig rimeligere enn det allerede ble gjort på den tiden. Olav Selvaag tok utfordringen og reiste et prisfornuftig hus basert på nye bygningsteknikker på Ekeberg i 1948.

Veitvet viste veien Selvaag fikk rettighetene til et

område på Veitvet for en større utbygging. I løpet av 5 år ble det bygget 1523 boliger, og seriebygging holdt kostnadene nede og kvaliteten oppe. Området satte også nye standarder med blant annet skulpturer, Europas første kjøpesenter og kulturhus med kirke, musikkskole og et stort, utendørs aktivitetstilbud for barn og unge. Dette var starten på Olav Selvaags overbevisning om at gode nabolag spilte en sentral rolle for bokvaliteten. – Jeg gikk inn for at bydelen Veitvet skulle få noe spesielt, som ingen andre bydeler hadde og som derfor kunne bidra til sunn og verdifull lokalpatriotisme, også blant den stolte masse av barn og ungdom som hørte til på Veitvet.

Gode nabolag skaper ikke seg selv I årene som fulgte bygget Selvaagbygg, en rekke nye nabolag i Oslo og omegn basert på de samme prinsippene: Gode boliger folk hadde råd til, i gode nabolag. Ideen om sosial boligbygging fra et privat selskap var ny, men den fungerte svært godt. Boligfeltene til Selvaag ble utsmykket med skulpturer, og Selvaagbygg var ved siden av staten den største innkjøper av norsk skulptur. Over 500 skulpturer er plassert i boligmiljøer av Selvaags firmaer. En av de første dagene starter Selvaag salget av Heimdal Stasjonsby. Dette skulle love godt! (Kilde: Wikipedia, selvaagbolig. no) OLAV SELVAAG  Det skulle være straffbart å sløse slik med materialer som bygningsloven krever, sa Olav Selvaag.


ANNONSER

COOP MEGAS FERSKE FÅRIKÅLKJØTT

89

90

Lam. Pr kg

HUSK FÅRIKÅLENS DAG 28. SEPT. Våre butikker bugner av norske råvarer

Prisene gjelder Coop Mega tom. 30. september. Kun til privat husholdning. Forbehold om utsolgt og trykkfeil.

ALLE TACOPRODUKTER FRA SANTA MARIA

-40% Utvalget kan variere. Fra 14 g

39

90

PRIOR EGG 18 STK

M/L. 1155 g. Pr pk. Pr kg 34,55

Som medlem i Coop Midt-Norge får du 2% kjøpeutbytte på alt du handler!

99

00

LAKS

299 ELGSTEIK

Åke p. Fryst. Pr. kg

Hel. Pr kg I skiver 109.-

OPPSKRIFTER, TIPS OG INSPIRASJON: mega.no


MARKERER VERDENSDAGEN FOR PSYKISK HELSE

15

www.bydelsavisa.no

27. SEPTEMBER 2017 | NR. 15 | BYDELSAVISA STRINDA SYNLIGGJØRING: – Psykisk helse er et tema som kan være veldig stigmatiserende, og vi er mer synlig når vi står flere sammen, sier Hege Hafstad i Vårres ­regionalt brukerstyrt senter.

Vil fjerne stigmaet rundt psykisk helse Lørdag 7. oktober samles 17 ulike organisasjoner på Torvet i Trondheim for å markere Verdensdagen for psykisk helse. – Det er viktig å være synlig sammen rundt et tema som fortsatt er veldig stigmatiserende, sier Hege Hafstad fra Vårres. Av Renate Brødreskift Hafstad er koordinator og kursansvarlig i Vårres Regionalt brukerstyrt senter, som er et kompetansesenter for barn, unge og voksne med psykiske lidelser, og deres pårørende. Senteret er en av organisasjonene som stiller med stand under det store fellesarrangementet på Torvet lørdag 7. oktober. – Dette betyr mye for organisasjonene og de tillitsvalgte, og det er ikke vanskelig å få folk til å være med på gjennomføringen av dagen, sier Hafstad.

Opplysningskampanje Verdensdagen for psykisk helse er Norges største opplysningskampanje for psykisk helse. Dagen

Bestill time online med Fixit-appen!

markeres den 10. oktober hvert år, med ulike aktiviteter over hele landet. I Trondheim var det først i 2016 at man startet samarbeidet om et fellesarrangement på Torvet. Initiativtaker til markeringen er LINK Trondheim, som er et senter for selvhjelp og mestring som driftes av Trondheim Røde Kors. Koordinator i LINK Trondheim, Kjersti Huseby, håper mange tar turen innom markeringen som skal foregå ved siden av scenen på Torvet lørdag 7. oktober. Hun forteller at det vil bli underholdning og appeller fra scenen, kunstutstilling og informasjonsstands fra hver organisasjon. Det blir også musikalske innslag fra Børge Pettersen, Kathrine Rømmen, Candiss og Jo Sverre.

Høy terskel

Viktig samarbeid

Huseby sier det er viktig å få frem bredden i de mange tilbudene som finnes i Trondheim. – Vi ønsker å vise at innbyggerne i kommunen har mange steder å henvende seg for å få informasjon og hjelp. Det arrangeres blant annet åpne møter, samtalegrupper, kurs, arbeidstrening, mestringstreff, turgrupper og masse annet rundt omkring i byen. Vi håper å bidra til at flere vet hvor de kan ta kontakt, og ikke minst å bryte ned tabuet rundt psykisk helse, sier Huseby. For terskelen til å oppsøke hjelp når livet butter i mot kan være høy for mange. – Å oppsøke trening eller rehabilitering på grunn av fysisk sykdom oppleves for de fleste å være helt greit å snakke med andre om. Men det oppleves ofte som tabu og si at «når har jeg det ikke noe godt psykisk». Derfor blir mange gående alene med utfordringene og med en opplevelse av å ikke komme seg videre og få det bedre, sier Huseby.

Hege Hafstad i Vårres mener det er viktig å få til et samarbeid mellom de ulike organisasjonene, og sier man er mer synlig når man står flere sammen. – Nettverksbygging er kjempeviktig. Vi bruker jo hverandre og spiller på hverandres kompetanse. Så er det kjempeviktig å vite om hverandre slik at vi kan henvise folk til riktig plass. Psykisk helse er nok et tema som kan være veldig stigmatiserende, og da tenker jeg at vi står mye sterkere sammen, sier hun. Organisasjonene har valgt å legge markeringen på Torvet til en lørdag fordi det er mange som bruker lørdagen til å ta en bytur.

Folk tar kontakt I fjor opplevde Hafstad at flere kom bort til standen for å fortelle om egne erfaringer med psykiske lidelser. – Det var noen som kom bort til oss for å si at «jeg òg sliter», og vi er veldig ydmyke for at folk tør å gjøre det. Det var også mange

som kom bort og fortalte at de har en mor, far eller søster som sliter psykisk, og som takket oss for at vi setter et ansikt på det. Slikt gjør meg veldig ydmyk, sier Hafstad. Organisasjonene som deltar i markeringen på Torvet er Batteriet, ADHD Sør-Trøndelag, Mental Helse Trondheim, LEVE Trøndelag, Selvhjelp Norge, Stiftelsen FIRE, Trondheim Røde Kors, Kirkens SOS, Foreningen Power, Trondheim kommune, LINK Trondheim, Nasjonalforeningen for folkehelsen, Rådgivningstjenesten for spiseforstyrrelser, Landsforeningen for pårørende inne psykiatri, Angstringen Trondheim, Vårres brukerstyrt senter og Autismeforeninga Sør-Trøndelag. Verdensdagen for psykisk helse markeres over hele landet den 10.oktober. I Trondheim vil det i tillegg til markeringen på Torvet foregå flere gratis arrangement i løpet av oktober. For mer informasjon om de ulike arrangementene, gå til www.verdensdagen.no

Klar for en ny look? Hjertelig velkommen!

Timebestilling: 73 90 20 50 • www.grandefrisor.no • åpningstider 9-20(18) Design: Bydelsavisa Strinda

KOORDINATOR: Kjersti Huseby i LINK Trondheim har vært initiativtaker til den store fellesmarkeringen på Torvet i Trondheim. (Foto: Kirsten Iversen)

I.

GR

ANDE

– Psst! Visste du at frisører også gjør våre vippefarge og bryndesign?

S FRISØR A


16

FORBRUKERØKONOMI 27. SEPTEMBER 2017 | NR. 15 | BYDELSAVISA STRINDA

TIPS OSS: tlf. 924 33 180 / tips@bydelsavisa.no

BEDRE AVKASTNING: Langsiktig sparing i aksjer og aksjefond kan være et godt supplement til annen type sparing, som for eksempel sparing i bolig.

Sparing i aksjer og aksjefond:

Vil vekke vanlige småsparere 1. september trådte de nye reglene for aksjesparekonto i kraft. Dersom du ønsker å utnytte den nye ordningen, må du være rask. Av Renate Brødreskift Frem til 31. desember 2017 kan nemlig alle som eier aksjer eller aksjefond flytte sine andeler over til aksjesparekonto, uten å betale skatt. Det betyr at man slipper å være skattemessig innelåst i fond med store gevinster, eller for den saks skyld i fond med svake prestasjoner, om man ønsker å gjøre en omfordeling av midlene.

– Større fleksibilitet For bankene haster det med å få informert kundene om denne muligheten før overgangsperioden er over. Etter nyttår vil muligheten til å flytte med tidligere gevinster uten skatt forsvinne, med mindre Stortinget vedtar å utvide overgangsperioden i statsbudsjettet for 2018. Banksjef i SpareBank1 SMN, Hilde Sem Lykke, opplyser at hittil

har 4000 av bankens kunder opprettet aksjesparekonto, men hun mener det fortsatt er mange som burde benytte seg av muligheten. – Hvem er aksjesparekonto gunstig for? – Den er for de som er litt aktive, som ønsker fleksibilitet, og som ønsker å gjøre litt skattemessige tilpasninger. Den største fordelen med aksjesparekonto er at man har en økt fleksibilitet til å endre på fondssammensetningen uten at det blir utløst skatt umiddelbart. Man kan også ta ut innskuddet fra aksjesparekontoen og la gevinsten stå. Så kan man reinvestere gevinsten i nye produkter. Da trenger man ikke beskatte det før man tar det ut, sier Sem Lykke.

Utsetter skatten

Få et nytt og moderne kjøkken på en enkel, hurtig, miljøvennlig og rimelig måte UTEN å rive det gamle. Vi bytter dører, skuffer, benkeplater etc hvor alt tilpasses eksisterende skapstammer. Uansett alder eller mål. Bygger også overskap opp mot tak. Stort utvalget av farger og profiler.

Kontakt Kjell for GRA TIS befa ring Tlf. 958 00 058 tlf. 958 00 058 - www.aktivkjokken.no

Du slipper altså ikke unna skatten, men utsetter den ved å opprette en aksjesparekonto. – Med den samme skatteprosenten fremover sparer du i utgangspunktet ikke noe skatt, men du får økt fleksibilitet til å bytte fond og reinvestere gevinsten slik at du ikke er stuck i de fondene du står i. Det er derfor vi tenker at det er så viktig at vi får informert kundene våre slik at de er i stand til å ta de riktige valgene, sier Sem Lykke, som mener det fra kundenes ståsted hadde vært mest gunstig å utvide overgangsordningen. – Myndighetene har gitt en veldig kort frist. Den er bare på tre måneder, og det tar tid å informere kundene og få kundene til å bli oppmerksomme på dette. Vi vet ikke om fristen kommer til å utsettes, men vi tror ikke det, sier banksjefen.

Gunstig for privatpersoner Da regjeringen lanserte overgangsordningen, var det for å lette overgangen til aksjesparekonto, og for å gjøre det mer gunstig for privatpersoner å spare i aksjer eller aksjefond. Sem Lykke håper ordningen kan få fart på sparingen i fond og aksjer, og peker på at trøndere ikke har spesielt mye plassert i hverken aksjer eller fond. I gjennomsnitt eier trøn-

GUNSTIG FOR VANLIGE SMÅSPARERE: Banksjef i SpareBank1 SMN Hilde Sem Lykke håper den nye aksjesparekontoen skal få fart på trøndernes aksjesparing.

dere aksjefond for 20 000 kroner, der i gjennomsnitt 40 prosent er gevinst på sparingen. En spørreundersøkelse utført av Respons Analyse for SpareBank1 viser at bare tre prosent av trønderne har planer om å opprette en aksjesparekonto i løpet av høsten 2017. Hele 61 prosent sier de ikke skal opprette aksjesparekonto. Spørreundersøkelsen viser også at rundt en av tre trøndere sparer i fond, og en av ti trøndere sparer i aksjer.

Bedre avkastning – Om det er fordi man ikke kjenner til produktet og de fordelene det innebærer, eller om det er fordi det kan være vanskelig å sette seg inn i hva det er, er ikke godt å si, sier Sem Lykke. – Hvorfor vil banken at flere skal spare i aksjer eller aksjefond? – Det er jo fordi det er så lav rente på innskudd, og fordi skatt og inflasjon på innskutte midler som ikke står i fond vil gjøre at man taper kjøpekraft. Man vil i utgangspunktet tape på penger som står på konto. Hvis pengene likevel skal stå på konto til pensjon, så ønsker vi at kundene skal få vite om muligheten til å få bedre

avkastning. Har man et langsiktig perspektiv, så bør pengene stå i fond med ulike typer risikoer, sier Sem Lykke, som mener langsiktig sparing i aksjer kan være et godt supplement til annen sparing som for eksempel sparing i bolig.

Ingen ekstra kostnader En aksjesparekonto kan opprettes i både nettbank og mobilbank, og det koster ikke noe ekstra å opprette kontoen. Sem Lykke forklarer at det bare er fond med over 80 prosent aksjeandel som kan flyttes inn på aksjesparekonto. Fond med en aksjeandel under 80 prosent kan ikke flyttes. Banksjefen understreker at dersom du har andeler i et fond som går med tap, kan det være lønnsomt å selge før du flytter det inn på en aksjesparekonto slik at du får fradrag på tapet på skattemeldingen for 2017. Har du derimot gevinst på fondet, så bør du ta det med deg inn på aksjesparekonto slik at du får utsatt skatten på gevinsten. – Nå bør man benytte anledningen til å kvitte seg med de dårlige fondene og bytte til gode fond, sier Sem Lykke.


ANNONSER

15% student- og pensjonistrabatt på all behandling! Vilde Frisør

Imen

Lærling

Facebook: frisormoholtstudenby Instagram: grandefrisormoholt

Du finner oss i Moholt studentby, Moholt allmenning 10

Åpningstider: Man-Fre: kl 10–18 Annenhver lørdag: kl 9–14 Ring for timebestilling: 73 97 03 00

69

00

Billigste i KIWI

Ca 1,8 kg First Price, pr. kg

1

90

Lademoen kirke Søndag 1. oktober kl. 18

HODEKÅL Pr. kg

14

90 PÆRER

Conference, pr. kg

Annonsere? Telefon: 924 33 180 / E-post: eilif@bydelsavisa.no

Frukt/grøntprisene gjelder uke 39. Forbehold om trykkfeil/utsolgtsituasjoner.

FERSK FÅRIKÅL AV LAM


ANNONSER

og info Påmelding ider: tts på våre ne ll.no/ svo opplevelse julevoll

Påmelding og billettsalg starter 16. oktober kl. 10!

JuleVoll

I flere år på rad har vi arrangert JuleVoll på låven på Voll gård. Det har etterhvert blitt en veldig populær forestilling for de minste barna og familier i Trondheim. I år foregår forestillingen i uke 48-51. JuleVoll tilbyr forestillinger for barnehager og skoler på hverdagene og familieforestillinger i helgene. I tillegg har vi også forestillinger spesielt for besteforeldre og barnebarn og noen få lukkede forestillinger for foreninger og bedrifter. Se våre nettsider for mer info og påmelding: www.opplevelsesvoll.no/julevoll

Torsdagskvelder - for deg på 7-10. trinn

Tid: Torsdager kl 18.30-20.30 Sted: Oppmøte Gulhuset på Voll gård Pris: GRATIS

Det blir:

Du kan være med på ulike aktiviteter på snekkerverkstedet, matlaging og dyrestell.

skrekkløype!

Spøkelseshistorier

Film og spill

Kurs: Vi arrangerer ulike kurs. Kursene har påmelding (vi har friplasser ved behov). Følg oss gjerne på facebook.com/ opplevelsesvoll, opplevelsesvoll.no og #opplevelsesvoll for mer info.

Vi serverer mat og litt kos

Spørsmål: E-post: hege@strinda.frivilligsentral.no Tlf: 99 47 16 87

VELKOMMEN!!!

Opplevelsesvoll 10-16

Lurer du på noe mer? Ta kontakt på tlf. 99 47 16 87 epost: hege@strinda.frivilligsentral.no

4. - 7. Trinn onsdager kl 18-20 7. - 10 trinn torsdager fra 18.30-20.30. For mer info se facebook.com/opplevelsesvoll eller opplevelsesvoll.no

Følg oss på: www.opplevelsesvoll.no www.facebook.com/opplevelsesvoll #opplevelsesvoll

Bare Fjas og Blågras Lørdag 30. september kl. 13 på Ranheim Kulturtribune Bare Fjas og Blågras skulle gjerne ønske at de var cowboyer, derfor drømmer de seg tilbake til cowboyenes tid, og spiller musikk slik cowboyene spilte den. Gratis inngang.

Opplevelsesvoll: Gamle Jonsvannsvei 1, tlf. 978 82 740, e-post: vollingan@gmail.com, www.opplevelsesvoll.no Voll gård: tlf. 979 39 118 / vollgard@vollgard.no / www.vollgard.no

Kulturenheten/KUBA(Kultur for barn): Katrine Amble, tlf. 917 600 49, / kcb@trondheim.kommune.no / www.trondheim.kommune.no/kuba

Strinda frivilligsentral: Tlf. 48 04 94 52 / post@strinda.frivilligsentral.no / www.strinda.frivilligsentral.no


ARBEIDSLIV

19

www.bydelsavisa.no

27. SEPTEMBER 2017 | NR. 15 | BYDELSAVISA STRINDA

SLIK VI SER DET

En serie artikler der vi snakker med mennesker i Trondheim som har lang fartstid innen et yrke.

Hvordan har jobben og arbeidshverdagen forandret seg siden de startet, og på hvilken måte har Trondheim utviklet seg fra et yrkes­ perspektiv?

Det største hunden veterinær Lars Strømmen har behandlet var en mastiff på utrolige 107 kilo. Den seks måneder gamle beaglen Brutus er heldigvis i en lettere vektklasse.

En real dyrevenn Veterinærveteran Lars Strømmen (59), har sett og gjort det meste. Fra hunder med mer tannstein enn tenner, til å operere eggstokkene på en liten undulat. Men den aller vanligste pasienten hans er faktisk katt. Av Jan-Are Hansen – Da jeg etablerte klinikken her på Skovgård for ganske nøyaktig 25 år siden, var omlag 10 prosent av dyrene vi fikk inn katter. I 2017 utgjør de hele 60 prosent av alle pasientene, forklarer den erfarne dyrelegen. – Trondhjemmerne har blitt et katteelskende folk? – I hvert fall hvis vi skal dømme etter hvilke dyr vi behandler mest, smiler han.

Dyrevelferd Strømmen var ferdig utdannet veterinær i 1985. Etter å ha praktisert i Oslo i sju år, bestemte han seg for å vende nesen hjemover i 1992 for å etablere Trøndelag dyre­klinikk. På spørsmål om hva som har forandret seg mest i løpet av de 32 årene han har vært aktiv, må han ta en kort tenkepause. – Det er mange ting, men skal jeg trekke fram ett aspekt, må det bli dyrevelferd. Misforstå meg riktig –- folk brydde seg om dyrene sine før også, men rent generelt så er vi blitt flinkere til å ta vare på dyrene våre. Før var det for eksempel ikke uvanlig at jakthunder ble tatt med ut i skogen og fikk en kule i hodet når de ble gamle eller syke. Det skjer ikke i dag. Løskatter er heller ikke noe

vanlig syn i Trondheim lenger, sier han til Bydelsavisa Strinda – Egne dyrleger som spesialiserte seg på kjæledyr og husdyr var ikke vanlig før? – Nei. Veterinærkullet mitt som gikk ut på midten av 80-tallet, var blant de første som opprettet egne klinikker. Før var det normalt at veterinærer som jobbet med kyr og landbruk, gjorde dette som en bigeskjeft, forklarer han.

Mange oppgaver Da Strømmen åpnet dørene i 1992 var det kun han og to assistenter. I dag har staben vokst til tre veterinærer og fire assistenter. – Arbeidsmengden vår har økt i takt med innbyggertallet de siste 25 årene, forteller han. – Hva er de vanligste behandlingene dere utfører? – Oi. Det er sammensatt. I 2017 har vi så mye kunnskap og utstyr at vi kan gjøre voldsomt mye for dyrene som kommer hit. Når det er sagt så er sterilisering, tannstell og ormekurer eksempler på vanlige oppgaver i hverdagen vår, sier han. En langt mindre hyggelig, men akk så nødvendig oppgave noen ganger, er å avlive dyr. Strømmen har ikke tall på hvor mange hunder eller katter som trukket sitt siste åndedrag ved hans hånd, men det er ikke få.

– Det er noe jeg absolutt aldri blir vant til selv om jeg har vært over 30 år i yrket, understreker han.

Å avslutte liv Mange som kommer til ham med veldig syke eller gamle dyr, vet ofte innerst inne at klinikken på Skovgård sannsynligvis er endestasjonen. – Men de trenger ofte en slags bekreftelse. En forsikring om at livet er ved veis ende, og at valget de tar er det riktige. Og vi er så erfarne at vi ser ganske fort om dyret bør få slippe. – En tøff oppgave for dere også? – Absolutt. – Det er ikke bare eierne som knytter sterke bånd? – Nei. I mange tilfeller er det snakk om dyr som vi har følgt opp rutinemessig gjennom hele livet. Nå må vi avslutte det. Den veterinærmedisinske teknologien har gjort voldsomme framskritt siden jeg stod med diplomet i hånda, men alt har en ende.

Reptilene kommer Fra august ble det lov å innføre, omsette og holde en hel rekke reptilarter i Norge. Det har de ansatte på klinikken begynt å erfare så smått. – Vi har fått inn noen vekselvarme krabater allerede. Spennende skapninger selv om det ikke er mitt fagfelt, smiler Strømmen. – Men dere forventer en vekst i reptile pasienter framover? – Det gjør vi. Flere av de ansatte har tatt kurs og videreutdanning på disse artene allerede. Vi er godt forberedt, fastslår han, før samtalen dreier seg mot juss og

« Misforstå meg riktig

–- folk brydde seg om dyrene sine før også, men rent generelt så er vi blitt flinkere til å ta vare på dyrene våre.

dyrehold. – For noen dager siden måtte vi avlive en helt frisk hundevalp som hadde blitt kjøpt på nett og ført inn i landet ulovlig. Det er rett og slett bare trist. Eieren hadde betalt en betydelig sum til utenlandske oppdrettere i god tro, men lovverket er klart, påpeker han. – Trondheim har satt i gang et prøveprosjekt med dyrepoliti. Noen tanker rundt det? – Det er en ordning jeg støtter 100 prosent. Tiltak som stiller seg på dyrenes side er jeg alltid for, sier han til Bydelsavisa Strinda.

deres, sier Strømmen mens han viser rundt bak kulissene på klinikken. Inne i et av behandlingslokalene ligger den seks måneder gamle beaglen Brutus og tar livet med stor ro. Forventningsfulle øyne gløtter opp mot Strømmen når han åpner buret. – Denne gutten her har haltet litt i det siste. Eierne tok ham med til oss for en utredning. Brutus ruller rundt på ryggen, klar til å bli klødd på magen. – Dette kommer til å gå bra, avslutter den erfarne veterinæren.

SOLSKJERMING

Brutus For to år tilbake valgte han å selge klinikken sin til den europeiske veterinærkjeden Evidensia. En beslutning han er veldig komfortabel med. – Det betyr større spillerom for oss, og tilgang på enda bredere spesialkompetanse for kundene og dyrene

- Markiser - Persienner - Zipscreen - Levegg - Lamellgardiner - Plisségardiner - Rullegardiner

Gratis befaring! Marius Berg tlf.: 976 86 880 marius.berg@scandic.no

04990

- et soleklart valg!

www.scandic.no


TOYOTA ER IGJEN STOLT SAMARBEIDSPARTNER AV 71° NORD VI FEIRER MED 71 HYBRID-BILER TIL SPESIALPRIS Dette er inkludert: • • • • • •

Vi tilbyr utrolige 1,71 % fastrente på lån og privatleie Komplette NOKIAN vinterhjul 3 år/50.000 km serviceavtale Årskort til Høyt og Lavt klatrepark Eurocare, døgnåpen veihjelp i Europa 5 år/200.000 km Toyotagaranti

Se tilbud på Yaris, Auris, Prius, Prius Plug-in og Prius+ Seven på bilia.no/toyota.

RAV4 Active Style AWD Hybrid Privatleie pr. måned 3.929,Lån over 7 år pr. måned 4.104,-

C-HR 2WD Active Hybrid Privatleie pr. måned 2.213,Lån over 7 år pr. måned 2.929,-

Alle som prøvekjører en av våre hybrid-modeller i september får to dagskort til Høyt og Lavt klatrepark. Eksempel lån o/7 år: 1,71 % fastrente i 3 år, deretter normal flytende rente. Bilpris 248.000,-, kontant 86.800,-, lån 161.200,- , eff . rente 3,88 %, pr. mnd. 2.189,-, kredittkjøpspris 188.460,-. Leasing/privatleie: 3 års bindingstid/45.000 km. Startleie/etableringsgebyr alle mod. 59.000,-. Fastrente i 3 år 1,71 %, deretter normal salgsrente som vil variere med rentenivået. RAV4: Bilpris 465.000,-, totalkostnad 195.728,-. Forbruk bl. kjøring fra 0,49 l/mil, CO2-utslipp fra 115 g/km, NOx 9,2 mg/km. C-HR: Bilpris 350.000,-, totalkostnad 200.444,-. Forbruk bl. kjøring fra 0,38 l/mil, CO2-utslipp fra 78 g/km, NOx 9,6 mg/km. Kampanjeperiode 31.8.–30.9.2017. Illustrasjonsfoto. Vi tar forbehold om trykkfeil.

LEVANGER: Høgskolevegen 1, 7604 Levanger, tlf. 98 29 49 80 OPPDAL: Trondheimsvn. 1, 7340 Oppdal, tlf. 98 29 49 50 ORKANGER: Løypstrengen 14, 7300 Orkanger, tlf. 98 29 49 60 STJØRDAL: Tuftenvegen 2, 7502 Stjørdal, tlf. 98 29 49 30 TRONDHEIM: Leangen allé 4, 7044 Trondheim , tlf. 98 29 49 00

bilia.no/toyota

Bydelsavisa Strinda #15 / 2017  

Bydelsavisa Strinda nr. 15 med utgivelse 27. september 2017.

Advertisement