BSH1

Page 1

Thema's:

De woningmarkt & nieuwbouwprojecten

D uurzaam on D ernemen

RE:BORN heeft een uitvoerige partnership met PROPERTY & FINANCE 'm aaT werk is meer dan alleen de voorwaarden en condi T ies van een financiering'

HAAGLANDEN regionaal zakenmagazine | Jaargang 27 | nummer 1 | mei 2023

HuisvestingsmogelijkHeden

noorDeInDe 40c te Den Haag

• Winkelruimte gelegen op een gewilde locatie aan het statige Noordeinde in hartje binnenstad van Den Haag

• Ligging in het verlengde van de Hoogstraat

• Circa 78 m² b.v.o. op de begane grond, circa 22 m² b.v.o. entresolvloer alsmede circa 78 m² b.v.o. kelderruimte

• Diverse parkeergarages gelegen op loopafstand

• Beschikbaarheid op korte termijn mogelijk

PaPsouwselaan 119 te Delft

• Representatieve kantoorruimte gelegen in het kantoorgebouw ‘Mercurius’

• Naast de Phoenixstraat en de Markt bevinden zich diverse winkel- en uitgaansvoorzieningen in de directe omgeving

• Uitstekend bereikbaar zowel per auto als openbaar vervoer

• Circa 307 m² kantoorruimte op de 2e en circa 166 m² kantoorruimte op de 3e verdieping

• In de ondergelegen parkeergarage zijn parkeerplaatsen voor verhuur beschikbaar

• Opleveringsniveau in huidige gerenoveerde staat

• Beschikbaarheid op korte termijn mogelijk

InformatIcalaan 6-12 te Delft

• Representatief vrijstaand kantoorgebouw

• Gelegen op businesspark ‘Delftechpark’

• Uitstekende bereikbaarheid zowel per auto als openbaar vervoer

• Laatste kantooretage beschikbaar

• Circa 411 m² kantoorruimte op de 3e verdieping

• 18 parkeerplaatsen op eigen terrein

• Opleveringsniveau in huidige staat

• Beschikbaarheid op korte termijn mogelijk

• Het (hoek)bedrijfspand is gelegen op het bedrijventerrein ‘Gouwestroom’

• Uitstekend bereikbaar zowel per auto als openbaar vervoer

• Het bedrijventerrein ligt op slechts enkele minuten van de rijkswegen A12 (Utrecht-Den Haag) en (Utrecht-Rotterdam) verwijderd.

• Circa 525 m² bedrijfsruimte verdeeld over de begane grond en 1e verdieping (incl. entresolvloer)

• 5 parkeerplaatsen aanwezig op eigen (mandelig) terrein

• Opleveringsniveau in huidige staat

• Beschikbaarheid op korte termijn mogelijk

Interesse? neem contact op met ons op via 079 - 351 3111 / 070 – 386 5463 of e-mail info@rob-swart.nl

De mKB maKelaar van regIo

HaaglanDen al 25 Jaar actIef oP Het

geBIeD van:

• Koop/ verkoop

• Huur/ verhuur

• Aanhuur/ aankoop

• Beleggingen

• Taxaties

31

TE HUUR
TE HUUR
TE HUUR TE KOOP
James wattstraat 3 te gouDa
NVM BOG Makelaar
BIeDt ruImte aan uw toeKomst
röntgenlaan
2719 DX Zoetermeer tel: 079 - 351 31 11 www.rob-swart.nl

Woke, woke en nog eens woke

De moderne vorm van op je tenen lopen en als we zo doorgaan op dozen, dozen en nog eens op dozen eieren lopen. Misschien wel de nieuwe huilebalk maatschappij. Ik vraag mij weleens af zijn we langzaam gek aan het worden met woorden.

Hoe is het zover gekomen dat we langzaam gek worden met woorden. Weet u het? Ik wel. Dat begon allemaal dat we geen Zwarte Piet meer mochten zeggen. Dom doe het ik nu toch. Oh ho ho mijn excuses zo was het niet bedoeld. Kom ik goed weg, gelukkig staan er geen horden mensen voor mijn deur te wijzen met het wel bekende vingertje.

Waar wil ik eigenlijk heen. Dat ik met grote verbazing heb gelezen dat er een werkgroep in het leven is geroepen door onze woke vrienden, dat er bepaalde woorden niet gezegd of gebruikt mogen worden. Een voorbeeld is in het onderwijs waar al honderden jaren de dag wordt begonnen met het groeten met: goedemorgen jongens en meisjes. Dat schijnt nu te moeten worden: Goedemorgen leerlingen. WAAROM!! We worden tenslotte geboren als een jongetje of meisje en als je het daar niet mee eens bent, kan als ouder daar verandering in laten brengen. Maar goed, hoe gaan we dit doen in het bedrijfsleven met woorden als zakenman, ambtenaar, accountant, automonteur, edelachtbare en professor? Maar wat gaan we dan doen met zakenvrouw? Dat kan dan ook niet meer, ondanks dat de vrouwen daar jaren hard voor hebben gestreden om dit voor elkaar te krijgen. En overigens zeer terecht. Want zonder vrouwen is er geen diversiteit die we zo hard nodig hebben in het bedrijfsleven. Wat gaan we dan maken van zakenvrouw en zakenman? Ik denk zakenlieden en als je een goede zakenman of zakenvrouw bent gaan we daar we daar van maken een goed zakenlid. Tja een zakenvrouw een zakenlid noemen, is ook weer een beetje vreemd . Misschien moeten we de woorden laten zoals deze zijn en ons druk maken waar het om gaat. Tenslotte je bent een man, vrouw, jongen en meisje daar kan je alleen maar wat anders van maken als dit zelf zou willen en geen woord kan dit veranderen.

Laten we hopen wanneer u met veel plezier deze uitgave van Business Haaglanden leest de zon inmiddels schijnt en daar heerlijk van kunt genieten. Gelukkig schijnt voor één iemand zeker de zon en terecht! Richard geniet ervan.

www.bazuin.nl
V oorwoor D
14 22 50 54 49 6 17 18 24

Inhoud mei 2023

33 Column Raymond de Mooij

35 Brugrecht Advocaten specialisten in

36 MIPIM 2023

47 Column Ellens & Lentze

49 Lunch à presto...Brasserie Fred

50 Even voorstellen: De trainers van Max Health Club

53 Column Abin Accountants en Adviseurs

54 De regiseurs van NLwerktaanwerk

UITGEVER:

R.P. Truijens

m EDIA ADVISEUR Gina Pot

REDACTIE:

COLUmNISTEN:

VORmGEVING: Chèr Bos Design

DRUK: Bal Media

OPLAGE: 8500

56 Business & Friends evenementen @businesshaaglanden @_businesshaaglanden

COPYRIGHT: Het auteursrecht op de in dit nummer verschenen artikelen wordt door de uitgever voorbehouden.

Zakenmagazine voor de regio Haaglanden Jaargang 27 - nummer 2
50 2594 AW Den Haag
070 - 346 72 17
Een uitgave van: BUSINESS HAAGLANDEN UITGEVERIJ Bezuidenhoutseweg
T:
info@business-haaglanden.nl www.business-haaglanden.nl
Leeuw
Evelyne Lammerding Derick Maarleveld Tim Kooijman Pieter de
TRA ff IC mANAGER: Chèr Bos
Tettero Shutterstock
fOTOGRAfIE: Bas Kijzer Milan
Lentze - Daniëlle van Iperen-Roepers Raymond de Mooij mr. H. Verbeek MFSME RB
Michaël
06 Herboren vastgoed als harmonie 8 Huizenmarkt Haaglanden 14 Romex Investments breidt uit 16 ‘Perfect storm’ op de Haagse vastgoedmarkt 18 Maatschappelijk verantwoord bouwen 22 Bijzondere stadsuitbreiding 24 Voor een happy living naar Myrna Brest van Kempen 26 Woontrends 2023 29 Kleurtrends 2024
vastgoedrecht
Haaglanden
Business

herboren vastgoed als harmonie tussen ontwikkelende belegger, financieringsexpert en de bank

Het ontwikkelen van vastgoed is in de huidige tijd een behoorlijke uitdaging. Want waar er een paar jaar geleden nog flink geïnvesteerd werd in lopende bouwprojecten, zo liggen veel projecten momenteel stil. Behalve voor ontwikkelende belegger RE:BORN. Dat komt door een uniek concept dat hen wapent tegen de grillen van de vastgoedmarkt, maar ook voorbereid op de toekomst: duurzaam en functievrij bouwen, waarbij hergebruik de boventoon zingt. Juist deze risico verlagende aspecten zijn aantrekkelijk voor een financier. RE:BORN heeft een uitvoerige partnership met PROPERTY & FINANCE, dat als financieringsspecialist kennis deelt, samen denkt in oplossingen en flexibel beweegt met alle mogelijkheden.

Het is een druilerige ochtend in april, met een lente die er dit jaar niet echt toe doet, als de heren van RE:BORN en PROPERTY & FINANCE elkaar spreken. Zoals ze altijd doen als ze van ideeën willen wisselen over lopende projecten. Want vastgoed (her)ontwikkelen en datzelfde vastgoed financieren, is een hechte partnership met de natuurlijke afwisseling van de nodige humor en uitvoerige overleggen die, naar eigen zeggen, vaker voorkomen dan in een huiselijke kring. Want je moet elkaar vertrouwen en op elkaar kunnen bouwen zoals grond en aannemer dat doen. Dat Piet-Hein Wellink en Mark Hettinga van PROPERTY & FINANCE, bijna meer over RE:BORN kunnen vertellen dan de heren van RE:BORN zelf, bewijst deze hechte band des te meer. Een prachtig decor van een 17e eeuws grachtenpand in de Haagse binnenstad, waar PROPERTY & FINANCE kantoor houdt, toont de zwijgende samenwerking tussen oude en nieuwe gebouwen.

De geboorte van re:born

Niel Slob en Saman Mohammadi bedachten als studenten in 2008 een vernieuwend concept: vastgoed dat functievrij wordt gebouwd, zodat de mogelijkheden feitelijk eindeloos zijn. Een gebouw dat zich continu kan aanpassen aan nieuwe functies. Flexibel zijn in permanente transitie is waar het om gaat. Na enkele jaren ervaring op te hebben gedaan in de praktijk startten ze in 2015 samen met Raouf Jarmo RE:BORN Real Estate.

“We ontwikkelen volgens onze 3D kernwaarden: dynamisch, dierbaar en duurzaam,” vertelt Slob. “Dynamisch, want onze gebouwen zijn makkelijk aan te passen aan verandering. Dierbaar, omdat RE:BORN

“Flexibel zijn in permanente transitie is waar het om gaat”

gebouwen tot mooie plekken met een sociaal maatschappelijke betekenis maakt. Duurzaam door onze gebouwen circulair, energieneutraal en natuurinclusief te maken. Hiermee maken we 3E impact, dus zowel economisch, emotioneel als ecologisch.”

Afgelopen 15 jaar ontwikkelden de heren op die manier zeker 240.000 vierkante meter aan binnenstedelijk vastgoed. Dat is eigenlijk te immens om voor te stellen, maar dat staat ongeveer gelijk aan 2000 huizen. De projecten besloegen bijvoorbeeld oude gebouwen die weer compleet als nieuw zijn gemaakt, met oude versieringen en al, maar ook compleet nieuwe panden die werden omgetoverd tot kantoren, hotels, woningen of scholen. Mohammadi: “Leegstaande gebouwen worden opgekocht, herontwikkeld en vastgehouden als belegging, op de lange termijn bewijzen onze gebouwen hun waarde.”

nee, is geen antwoorD

Eind 2017 ontmoet Hettinga ‘de mannen van RE:BORN’, toen nog als accountmanager bij de Rabobank, waarbij ze hem opvallen door hun frisse kijk op de ontwikkeling van vastgoed en de al decennia oude problemen. Hettinga ging met de casus de hele bank door, maar ving uiteindelijk bot. En daar ligt nu precies de kracht van niet alleen Hettinga, maar van het hele team van PROPERTY & FINANCE. Nee is geen antwoord, altijd opzoek naar de financieringsoplossing. “Ik geloofde

vlnr Mark Hettinga, Saman Mohammadi, Piet Hein Wellink, Niel Slob, Raouf Jarmo haaglan D en business | nummer 1 | mei 2023 6
tekst: tim kooijman FotograFie: panDF

toen al in de visie van RE:BORN. In die tussentijd zijn ze enorm gegroeid. Binnen de organisatie van de Rabobank legde ik de eerste lijntjes om dit concept financierbaar te maken. Ondertussen volgde ik ze op voet, en niet veel later, in 2018, zijn we opnieuw aan de gang gegaan en dat was succesvol tot de dag van vandaag door hun visie te vertalen en te matchen met de visie van de bank. De Rabobank is nu de huisbank van RE:BORN.”

geDurfD, revolutionair en toekomstgericht

RE:BORN is een professionele vastgoedinvesteerder en behoort daarmee tot de ideale partner van PROPERTY & FINANCE, aldus Wellink en Hettinga: gedurfd, revolutionair en toekomstgericht. “Een financier moet je meekrijgen in het proces, om te snappen hoe de ontwikkelaar denkt. Daar zijn wij voor,” vertelt Hettinga. “Onze expertise richt zich puur op vastgoedfinancieringen, bedoeld voor de professionele markt. Wij spreken dus twee talen. Die van de ontwikkelaar en die van de bank en leggen daar die verbinding.”

Het grote netwerk van PROPERTY & FINANCE helpt RE:BORN in het zadel. Want verbonden worden met een grote bank, vraagt om geduld, een waterdicht plan en iemand die de weg weet. RE:BORN heeft misschien een klein Haags kantoor als partner gekozen, hun reikwijdte is groot. PROPERTY & FINANCE heeft in 2022 geadviseerd bij een kleine EUR 300 miljoen aan financieringen en behoort tot de top 5 debt advisors van Nederland, waarin zij kennispartner zijn van grote beleggingsfinancieringen, zeer complexe ontwikkelingen en intensieve transformaties binnen de wereld van vastgoed, maar wel altijd toegespitst op de situatie. “Het leveren van maatwerk is nog veel belangrijker dan de voorwaarden of inhoud van een financiering. Want dat bepaalt het verdere verloop van de partnership met de bank.”

Dat de huidige vastgoedmarkt in een impasse verkeert, maakt banken huiverig. Hettinga vertelt dat traditionele banken kritischer worden in wat ze wel en wat ze niet doen, wat voor gevolg heeft dat bepaalde

projecten wel of niet kunnen. “Dat betekent dat bepaalde assetclasses minder of juist meer interessant worden. RE:BORN kan daar dus perfect tussen laveren door hun flexibiliteit in het functievrij bouwen.”

intensief samenwerken

De ogen van Raouf Jarmo, lichten op als het gaat om de projecten Walden in het zeeheldenkwartier in Den Haag en Seaview in Scheveningen: “Walden was een verouderd kantoorgebouw. Het werd omgetoverd tot een functievrij gebouw en is vorig jaar opgeleverd. Hier heeft huurder Bizstay zich gevestigd waardoor we bovendien 30 woningen konden teruggeven op andere plekken in de stad. . Wat eerst oud, niet gebruikt vastgoed was, doet er nu toe.”

Scheveningen, dé plek waar zonliefhebbers struinen over de boulevard, heeft er volgend jaar ook een nieuwe parel bij: het gebouw Seaview. Jarmo. “Met zowel de bank, met behulp van PROPERTY & FINANCE, als onze West-Friese investeerders is het ook in deze markt gelukt de bouw en beleggingsfinanciering te volbrengen. Ook dit verouderde kantoorgebouw wordt herontwikkeld tot een dynamisch, dierbaar en duurzaam gebouw met als eerste gebruik 66 appartementen die zeker twee decennia worden geëxploiteerd door Yays.”

Jarmo houdt veel contact met Hettinga. PROPERTY & FINANCE fungeert namelijk niet alleen als adviseur, maar ook als helpende hand door de ontwikkelfase, bouwfase en beleggingfase heen. “Aan de voorkant wordt direct gekeken wat traditioneel te financieren is,” vertelt Hettinga. “Wat is optimaal voor RE:BORN? We kijken naar de rente, voorwaarden en of de visie van de bank bij hen past. Echt die verbinding opzoeken, anders verbind je je aan de verkeerde bank.” Wellink vult aan: “Een intensieve en goede samenwerking tussen RE:BORN en ons is onontbeerlijk in dit geheel. Je moet elkaars DNA hebben.”

De wereld is altijd aan verandering onderhevig. De mallemolen van de vastgoedmarkt, economische tendensen en grillen van de financiële wereld zullen altijd blijven bestaan. Maar de experts van PROPERTY & FINANCE en RE:BORN zweven er met sierlijke flexibiliteit die hun positie biedt overheen. Dat is bouwen voor de toekomst. Duurzaam en verantwoord, maar vooral toegespitst op de wens van de maatschappij. Want zoals de mannen van RE:BORN en PROPERTY & FINANCE het zelf al zeggen: verandering is de enige constante.

voor meer informatie: www.pandf.nl - www.re-born.com

Before After
“maatwerk is meer Dan alleen De VoorwaarDen en conDities Van een Financiering”
haaglan D en business nummer 1 | mei 2023 7
Herontwikkeling Seaview Scheveningen

huizenmarkt haaglandenafgekoeld na extreme jaren

De huizenprijzen binnen de regio Haaglanden zijn gedaald, de verkoop van woningen nam af en de verkooptijd is toegenomen. Dat is de ontwikkeling in 2022 die tot nog toe doorzet, laten NVM-cijfers zien. Een schaars aanbod en oplopende rentes zijn de veroorzakers van deze trend.

De huizenmarkt in Haaglanden gaat na jaren van oververhitting mee in de landelijke ontwikkeling van dalende huizenprijzen en langere verkooptijden. Maar in Den Haag zijn de prijzen in een jaar sterker gedaald dan landelijk. Dat tonen cijfers van NVM Haaglanden aan. Ook de verkoop laat in Den Haag een sterkere daling zien dan wat zich landelijk aftekent. Daar is de verkooptijd in het Haagse ook hoger dan gemiddeld.

Concreet: De gemiddelde verkoopprijs van een woning in Den Haag daalde in het vierde kwartaal van vorig jaar 8,4 procent ten opzichte van het vierde kwartaal in 2021. Landelijk ging het om een prijsdaling van 6,4 procent.

Vergeleken met het vierde kwartaal van 2021 zijn er in Den Haag in het laatste kwartaal van vorig jaar 15 procent minder woningen verkocht. En de verkooptijd in Den Haag lag in het vierde kwartaal van 2022 op 35 dagen, terwijl dat een jaar eerder om 23 dagen ging. Landelijk zit een woning in het vierde kwartaal van 2022 dertig dagen in de verkoop.

Ook binnen de regio Haaglanden daalde de verkoopprijs van woningen in de Hofstad sterker dan elders in de regio. Zoetermeer bijvoorbeeld een prijsdaling van 3,5 procent. Het duurde gemiddeld wel 38 dagen voordat een Zoetermeerse woning was verkocht in het vierde kwartaal van vorig jaar.

haaglan D en business | nummer 1 | mei 2023 8

verklaring

De voorzitter van NVM Haaglanden, Bart Reeser, heeft een logische verklaring voor de afwijkende reactie in Den Haag: “De schaarste is vorig jaar in Den Haag sterker toegenomen dan elders. Dat komt doordat in 2020 en 2021 de verkoop en de huizenprijzen veel scherper stegen dan landelijk. Gevolg is dat later een sterkere reactie is ontstaan.’’ De huizenprijzen in het hele land stegen vanaf 2020 en namen in 2021 een vlucht omhoog. Binnen Haaglanden stegen de prijzen aan het begin van vorig jaar door, maar de eerste afvlakking begon zich te laten zien. Door een hogere rente in het voorjaar van 2022 en de uitbraak van de oorlog in Oekraïne met alle onzekerheden die daarmee gepaard gingen, nivelleerden de huizenprijzen in het tweede kwartaal. “De oplopende rente is de aanjager van de nivellering geweest,’’ verklaart Reeser. Daarna, in het derde kwartaal, de zomer van vorig jaar, zette de prijsdaling in. Waar een appartement dat in 2020 bijvoorbeeld voor 2,5 ton te koop stond en eind 2021 voor 4 ton werd verkocht, zal die in het eerste kwartaal van dit jaar 365.000 euro waard zijn op de markt.

effect

De lagere huizenprijzen lijken op het eerste gezicht gunstig voor startende kopers. En daarmee ook voor makelaars die meer transacties kunnen afronden. Maar stijgende rentes doen dat effect teniet; een hoge hypotheekrente is slecht voor de betaalbaarheid van een woning. “Aan het einde van 2022 daalde de rente iets,’’ blikt Reeser terug. “Je zag dat de woningmarkt direct tot rust kwam. In de afgelopen maand, februari, lagen de verkoopprijzen zelfs weer iets boven de vraagprijs.’’ Maar de rente stijgt weer en ontstaat hetzelfde riedeltje. “Wij hebben natuurlijk geen grip op wat de banken rekenen aan rente,’’ aldus de NVM-Haaglandenvoorzitter.

De huizenmarkt is stroperig, maar stort niet in zoals in 2008, schetst Reesen. “De drang vanuit de markt om te kopen of te verhuizen is er wel. Maar er zijn grenzen door schaarste, onzekerheid en onrust over bijvoorbeeld de renteontwikkeling. Dat is een verschil met de economische crisis, toen het geld ontbrak. ’’

ambitie

De ambitie van de regering om meer woningen te bouwen, wordt niet gehaald. De doelstelling om landelijk 100.000 nieuw te bouwen, blijft hangen op 70.000. Dat schrijft het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

Reesen stelt het helder: “Er wordt steeds minder gebouwd. Daardoor komt meer druk op de woningmarkt. Als je een nieuwbouwwoning koopt, moet je al betalen als je er nog niet eens kan wonen. Daardoor

zitten kopers met dubbele woonlasten. De prijzen van nieuwbouw zijn gestegen, ook door hogere bouwkosten. En de prijzen van bestaande woningen dalen. Daardoor zijn veel projecten nog niet uitverkocht,’’ zet de NVM Haaglandenvoorzitter uiteen.

Zolang het minimum percentage van verkoop nog niet is gehaald, begint een bouwproject niet. Sommige bouwers nemen een risico.

Maar: “De nieuwbouw loopt heel erg achter. Dat is verontrustend, is het signaal dat makelaars geven. En geen investeerder stapt in zonder rendement.’’ Daarmee is nieuwbouw het zorgenkindje van makelaarsland.

verwachting

Een verwachting voor de huizenmarkt in 2023 wil Reesen niet uitspreken. Ook teveel onzekere factoren die meespelen, zoals de verstrekkende effecten van de oorlog in Oekraïne, stikstofproblematiek of investeerders die wegblijven, maken het Reesen moeilijk een verwachting uit te spreken. “Je kunt een verwachting hebben, maar wat de markt echt gaat doen is een tweede.’’

Het EIB verwacht dit jaar een daling van de productie van nieuwbouwwoningen van 10 procent. In de gehele bouwsector verwacht zij eerst een krimp van een ruime procent dit jaar, gevolgd door een verdere daling van de totale bouwproductie van 2 procent.

De instantie

Vanaf 2025 verwacht zij een gematigde groei. Volgens het EIB is op de middellange termijn een jaarlijkse groei van 2 procent haalbaar. Daaraan leveren alle onderdelen van de bouw een bijdrage. Ook de woningbouw.

De meest recente cijfers waarover de NVM beschikt bij de totstandkoming van dit artikel zijn van het vierde kwartaal 2022. De cijfers van het eerste kwartaal 2023 moeten nog binnenkomen en verwerkt. De organisatie zet daarbij cijfers van vergelijkbare kwartalen tegenover elkaar om een zo zuiver mogelijke vergelijking te maken en een jaar te schetsen.

haaglan D en business nummer 1 | mei 2023 9
tekst: eVelyne lammerDing FotograFie: shutterstock
MAXIME HENDRICKX O.G. Makelaar Taxateur Vastgoed advies Spekstraat 6A Den Haag 070 - 200 25 20 www.mhxog.nl MAXIME, JOUW MAKELAAR IN GROOT DEN HAAG! 06-15479778 www.jamovastgoedservice.nl WE DON’T FIND YOU A HOUSE, WE FIND YOU A HOME! KOOP HUUR TAXATIE Anna Paulownastraat 99, 2518 BC Den Haag 070 - 820 98 92 | avenirvastgoed.com VSCH-A6-Kaartje.indd 1 03-12-21 14:50 www.verschoorgroep.com

‘Particuliere verhuurders zetten massaal huizen te koop’

“Door de onrust binnen de politiek en wetswijzigingen, zijn mensen huiverig voor het aankopen en verkopen van woningen. Grotendeels speelt dit aan de beleggerskant, maar het heeft ook invloed op de particuliere verhuurders.’’

Opvallendst aan de stand van zaken op de huizenmarkt ziet makelaar Roos Ouderdorp van Avenir Vastgoed in de massale verkoop van huurwoningen door particuliere verhuurders. “Verhuren is niet meer lucratief. Sommige verhuurders betalen meer dan dat ze binnen krijgen. De belasting op inkomsten uit verhuur is veel hoger geworden en dan hebben eigenaren nog verduurzamings- en onderhoudskosten.’’

Tegelijkertijd blijft de vraag naar huurwoningen toenemen. “Mensen die een huurwoning zoeken, zijn soms de wanhoop nabij.’’

Het verkopen van de particuliere huurwoningen, ooit bedoeld als pensioenpotje, gaat volgens Ouderdorp ook niet van een leien dakje. Dat komt doordat dit woningaanbod niet aansluit op de vraag: “In het algemeen gaat het om woningen van 2 tot 2,5 ton. Starters moeten veel geld meenemen om hun eerste woning te kunnen kopen. Dat spaargeld hebben zij nog niet. Dertigers zitten in een andere levensfase. Zij zoeken woningen van rond de 3 ton.‘’

Zo lang er onduidelijkheid bestaat over wetgeving, verergert de woningschaarste, stelt de makelaar. “Er zijn beleggers die hun bezit laten leegstaan vanwege alle onzekerheid. En dat in een tijd van woningschaarste.’’

Makelaar Maxime Hendrikx rekent Den Haag en omstreken tot zijn werkgebied, met het zwaartepunt op Den Haag. Hij constateert dat het na de periode van oververhitting rustiger is geworden op de huizenmarkt. De vraag naar woningen is wat afgenomen, zegt hij. “Met het accent op wat. Er wordt nog steeds 30 procent bovenop de vraagprijs geboden. De markt is niet weg.’’

De accenten in zijn werk verschuiven: “Mensen kunnen nu twee keer kijken voor ze een huis kopen en vragen ze meer advies. Tijdens de enorm drukke periode was ik meer een doorgeefluik.’

Op het gebied van woningverhuur ziet Hendrikx dat de vraag naar huurwoningen even groot is gebleven, terwijl het aanbod afneemt.

“Als een woning te huur wordt aangeboden, krijg ik veel reacties. Het huuraanbod was al niet groot en particuliere verhuurders verkopen hun woning nu door de veranderingen in het belastingsysteem en regels die nog boven de markt hangen. Grote beleggers kopen niet bij.’’

Mensen zijn zich door veranderde maatregelen aan het heroriënteren, zegt Hendrikx. Verder schrikken huurregels die nog boven de markt hangen huizenkopers af.

Pas als duidelijk is welke maatregelen worden genomen, verwacht Hendrikx weer meer beweging op de huizenmarkt.

De Wassenaarse huizenmarkt is een niche markt met veel soorten woningen variërend van flats tot miljoenenwoningen. De gemiddelde huizenprijs ligt er rond de 1,5 miljoen euro. De ontwikkelingen en de huidige stand van zaken op de woningmarkt laten daarom een ander beeld zien dan het regionale of landelijke gemiddelde, legt makelaar Madeleine Buise uit. “De oververhitting zoals die landelijk heeft gespeeld, was hier niet. Wij kenden geen extreme schaarste en heftige prijsstijgingen. De vraag en de prijzen stegen gelijkmatiger.’’

“Wij zijn een grotere speler in de markt. Vorig jaar oktober zagen wij het transactievolume en de aanvragen dalen. Er was een stand still die deed denken aan corona. De markt in oktober vorig jaar en maart is een wereldverschil.’’

Enorm stijgende energieprijzen, oplopende inflatie, stijgende rente deden huizenkopers afwachten. “Nu zijn zij gewend aan de veranderde omstandigheden. Het dipje is geweest en sinds maart trekt de huizenmarkt in Wassenaar enorm aan,’’ schetst Buise. “Het bezichtigingsvolume neemt toe en er zijn weer meer biedingen.’’

De verkooptijd loopt op, maar dat vindt Buise juist positief: “In alle rust een huis kopen is beter. Het betekent dat er wat te kiezen valt. En soms verkopen wij een huis binnen een week, een andere keer na zes maanden.’’

ROOS
‘Veel reacties op huurwoningen’
‘Er valt weer wat te kiezen’
haaglan D en business nummer 1 | mei 2023 11
mA xImE HENDRIK x VAN mA xImE HENDRICK x OG mADELEINE BUISE VAN BUISE DOEDIJNS mAKELAARS

WILT U DUURZAAM KOSTEN BESPAREN OP UW ONROEREND GOED EN EEN GEZOND KLIMAAT IN UW WONING?

Vochtstop is de specialist op het gebied van vochtwering en vocht gerelateerde schade. Al meer dan 30 jaar ervaring! Voor al uw vochtwering projecten van belegger tot particulier!

- waterdicht maken van kelders, parkeergarages en balkons

- constructieve injectie technieken

- renovatie van vloeren en vloercoatings

- beton reparatie en beton conservering

- bestrijding optrekkend vocht in muren

- verhelpen vochtige kruipruimten

- isoleren van vloeren en muren

- schade aan pleisterlagen en gevels

- onderzoek en inspectie

- uitvoering en rapportage

- 10 jaar garantie

Funda beoordeling: 9.6

Meer hoeven wij niet te zeggen

Ook uw huis verkopen? Bel 015 - 740 00 15

Dorpsstraat 12a, Nootdorp | dijksmanpar tners.nl

Buitenwatersloot 312

Nijverheidsstraat 70

2614 GR Delft

2288 BB Rijswijk

T: 015-5160612

T: 015-5160612

M: info@vochtstop.nl

M: info@vochtstop.nl

W: www.vochtstop.nl

W: www.vochtstop.nl

Deze monumentale gewelf kelder uit ca. 1750 was al meer dan 40 jaar door vocht aangetast Na zorgvuldige analyse is een injectie plan en een renovatieplan opgesteld Het resultaat: een droge kelder met 10 jaar garantie!
HAAGWEG 177 RIJSWIJK 070 399 36 34 HOOGENRAAD.NL

Marilene Castricum van Doen NVM

Makelaars ziet huizen nog volop van eigenaar wisselen: “De woningnood blijft hoog en huizen worden nog steeds verkocht. Maar waar verkopers vaak nog steeds denken de hoofdprijs te kunnen vragen voor een woning, moet ik hen regelmatig teleurstellen.”

Consumenten nemen een afwachtende houding aan. Dit kwartaal ziet Castricum voor het eerst ook het aantal te koop gezette woningen dalen, waardoor het woningaanbod daalt. De prijs van deze woningen daalt, door anticiperende verkopers.

Castricum begon 25 jaar geleden op haar 19e bij een makelaarskantoor als telefoniste. Al snel groeide ze door als makelaar. Doen NVM Makelaars is actief in zowel de koop-als verhuurmarkt, maar ook in bedrijfshuisvesting.

“De verkopersmarkt van een jaar geleden verandert naar een kopersmarkt. Die dynamiek vind ik als makelaar erg leuk, want je moet echt weer anders denken en handelen. De verkoper bereid ik goed voor en ik schep reële verwachtingen. Voor aankoopbegeleidingen is meer tijd, de markt staat wat minder onder druk.”

Woningmarkt krijgt weer kleur op de wangen

Een woning boven de vraagprijs verkopen. Het gebeurt nog steeds en het gebeurt zelfs steeds vaker. Aldus Arthur Kerkhof van Makelaarskantoor Dijksman en Partners in Nootdorp.

“Natuurlijk spelen de regio en de prijsklasse een rol, maar op dit moment wordt ongeveer de helft van onze woningen voor een hogere prijs verkocht.” Geleidelijk ziet hij de woningmarkt weer in beweging komen. "Zeker, de rente is aan de hoge kant, maar: Daar staat tegenover dat de vraagprijs hier gemiddeld met ca. 11% gedaald is en dan is het voor de mensen makkelijk om een rekensom te maken,” aldus Kerkhof. Vooral de woningen tussen de 4 en de 6 ton zijn populair. Voor de starters is het nog steeds lastig helaas, maar omdat de nieuwbouw zo ver achter blijft bij de behoefte aan woningen, verwacht Kerkhof dat de markt voor bestaande woningen de komende jaren in balans blijft. Het aanbod ziet hij ook weer aantrekken. “Al is dat in het voorjaar altijd een beetje het geval.”

Dimitri Papaioanou, directeur van Residence Makelaars, ziet als expert momenteel het aanbod van de huurhuizen krimpen. “Deze huurhuizenkrimp heeft ons niet zo sterk geraakt als in eerste instantie gedacht. Dit heeft enerzijds te maken met een mooie, vaste klantenkring die wij in de loop der jaren hebben opgebouwd. Deze klanten verhuren nog graag via ons. Maar Residence Makelaars heeft ook te maken met de grotere partijen in het vastgoed die zich niet door de nieuwe regelgeving laten beïnvloeden en hun porfolio toch blijven verhuren via ons.”

Dimitri spreekt van een echte woningnood op de verhuurmarkt, maar in de koopmarkt ‘gaat het beter’. “In het hogere segment, is er nog weinig aan de hand. Mensen hebben vaak een groot deel eigen vermogen. Bij de huizen in het lagere segment wordt er bijna niets meer boven de vraagprijs verkocht, behalve als het ‘turnkey’ af is.” Dimitri ziet de markt in Den Haag positief in. Nu, maar zeker ook in de toekomst door haar betaalbaarheid en aantrekkingskracht.

Nieuw evenwicht op de woningmarkt

De woningmarkt bereikt een nieuw evenwicht.

“En dat is een goede zaak” zegt Robert Brandt, eigenaar van Hoogenraad NVM Makelaars uit Rijswijk. Een kantoor met waardevolle kennis en ervaring die verder dan een eeuw teruggaat.

Nog steeds worden er woningen verkocht boven de vraagprijs, maar de druk op de woningmarkt neemt af. Waar het een aantal jaar geleden vooral het managen van een verkooptraject betrof, komt nu het makelen weer aan bod en wordt er volop onderhandeld. Tot enige tijd geleden was daar nauwelijks sprake van. De te koop staande woning werd veelal snel verkocht voor een aanzienlijk hoger bedrag dan de vraagprijs. “Het vinden van de juiste match tussen mens en steen staat weer centraal. Dat is immers de taak van de makelaar”

De gestegen rente, als één van de gevolgen van de onrust in de wereld, ziet hij als voornaamste aanjager van de veranderingen op de woningmarkt. “In korte tijd is de rente van minder dan 1.5% naar circa 4.5% gestegen. Dit zorgt voor een enorme toename van de maandelijkse rentelast waardoor de leencapaciteit afneemt”.

'Consumenten nemen een afwachtende houding aan'
mARILENE C ASTRICUm VAN DOEN NVm mAKELAARS
'De nieuwe huurregulering is een grote zorg voor huurders en verhuurders',
DImITRI PAPAIOANO VAN RESIDENCE mAKELAARS ARTHUR KERKHOf VAN DIJKSmAN & PARTNERS
haaglan D en business nummer 1 | mei 2023 13
ROBERT BRANDT VAN HOOGENRAAD NVm mAKELAARS

romex investments

breidt verder uit in oostenrijk en spanje

Romex Investments breidt uit naar zomerlocaties in onder meer Spanje. De succesvolle projectontwikkelaar uit Zoetermeer die luxe appartementen en hotels ontwikkelt, heeft aan de Costa Blanca grond aangekocht.

Directeur-eigenaar Paul de Römph verwacht dat de bouw volgend jaar kan beginnen.

Romex is vijftien jaar geleden begonnen met de ontwikkeling van luxe hotels en appartementen in Oostenrijk. Van daaruit breidde het familiebedrijf – twee kinderen en een neef werken voluit mee - uit naar Frankrijk. Ook in Nederland lopen projecten.

De Römph zei eind vorig jaar aan Business Haaglanden de komende vijf jaar verder te willen uitbreiden. Inmiddels kan hij bevestigen dat drie projecten in het buitenland concreet zijn. Het gaat om twee projecten in Oostenrijk en een in Spanje. “Wij zijn gespecialiseerd in wintersportgebieden. Oostenrijk en Frankrijk ontwikkelen wij verder en wij breiden uit met zomerlocaties. De eerste ligt in Spanje.’’

costa blanca

Romex heeft in principe grond aan de Noord-Spaanse Costa Blanca aangekocht, zegt de directeur over het Spaanse project. “Het grondstuk ligt in Vila Joyosa,direct aan zee, tussen Benidorm en Altea,’’ schetst hij. “Het is 25 meter lopen naar zee en 3 minuten naar het haventje en het dorpje in de buurt. Je wandelt over een soort privéstrand met beachclub zo naar het dorpje toe.’’

Daar, aan de Middellandse Zee en vlakbij alle faciliteiten, gaat Romex 35 luxe appartementen met zwembaden bouwen.

De ontwikkelaar komt zelf inmiddels twee jaar aan de Costa Blanca. Hij is enthousiast over de streek: “Er heerst een micro-klimaat. Vrijwel het hele jaar ligt de temperatuur er op 25 tot 30 graden. In de winter is het 18 tot 20 graden. Daarom zijn er veel overwinteraars.’’ Het project komt in het najaar op de markt, zo verwacht De Römph. “Dan kunnen we volgend jaar bouwen.’’

oostenrijk

De andere twee projecten die concreet zijn, liggen op toplocaties in Oostenrijk. In de plaats Westendorf neemt Romex een hotel over dat middenin het centrum staat. Het wordt het tweede hotel van Romex in de wintersportplaats.

Een renovatie staat voor de deur. “Het pand wordt gerenoveerd en omgebouwd tot een hotel met ook appartementen voor de verhuur, wellness en een restaurant,’’ laat De Römph weten.

“Ik verwacht dat de appartementen in het najaar op de markt komen voor verkoop.’’ Voor de financiering van het project heeft De Römph een investeringsfonds in het leven geroepen. Hij kreeg er eind maart aandacht voor in het tv-programma Business Class van Harry Mens.

“We waren op zoek naar 5 miljoen euro. In vier weken hadden we 3,5 miljoen euro bij elkaar,’’ klinkt het nog enigszins verbaasd. “Ik had wel gedacht dat het zou lukken. In vier weken? Nee. Maar het is een veilige belegging in onroerend goed.’’ Een derde project dat De Römph kan benoemen, ligt vlakbij Lech, in het wintersportdorp Klösterle “Dat is een kleinschalig project van elf appartementen. Naar verwachting komen deze rond de zomer op de markt.’’

haaglan D en business | nummer 1 | mei 2023 14
tekst: eVelyne lammerDing FotograFie: bas kijzers, romex

in De lift

Het valt de projectontwikkelaar op dat Oostenrijk de laatste jaren ook als zomerbestemming in de lift zit. "Oostenrijk zit in de winter vol vanwege de wintersport. In de zomer loopt het er goed, maar het wordt steeds beter. Nu al is het hotel zo’n tien tot vijftien weken volgeboekt.’’ Hij heeft daarvoor wel verklaringen: “Het voordeel van de bergen is dat het er overdag warm is en ’s nachts afkoelt. Kijk, ik ben 63. Toen ik in de jaren ’70 op vakantie ging, ging ik naar Spanje. Op een bedje bakken in de zon. De jonge generatie wil sporten. Mountainbiken, surfen, ze willen iets te doen hebben. Zij zitten niet te wachten op 40 graden in Zuid-Spanje. Ze willen terug naar de natuur. En ze willen niet naar plekken van massa-toerisme.’’

Daarom zijn de appartementen in Oostenrijk steeds geliefder geworden. “Mensen kunnen er ook alles zelf doen. Daarbij beschikken zij bij ons over grote en luxe appartementen en penthouses.’’

avonturiers

Voor het managen van de hotels, restaurants en appartementencomplexen in het buitenland werkt De Römph vaak samen met Nederlanders die voor het buitenlandse avontuur gaan. “Anders dan bij ‘Ik vertrek’, hebben zij geen stress over huisvesting en inkomen. Ze hebben wel binding met de streek waar ze heen gaan en vinden het avontuur leuk.’’

Bij Romex krijgen de managers veel zelfstandigheid stelt De Römph. Dat geeft motivatie, wat weer leidt tot succesvolle zaken. Romex personeel wordt gevonden via mond tot mond reclame, vertelt De Römph en ook huurders melden zich aan. “Wij hebben al een wachtlijst van avonturiers,’’ lacht De Römph. Wie weet waar zij straks aan de slag kunnen dankzij de uitbreiding van het bedrijf. ‹

Romex Investments BV

Röntgenlaan 1

2719 DX Zoetermeer

Paul de Römph

M: +31 (0)6 46 373 575 (projectontwikkeling)

T: +31 (0)79 362 58 22 (verhuurinformatie)

E: info@romex-investments.nl

Romex Investements (projectontwikkeling en verkoop: www.romex-investments.nl

Romex Restate (verhuur): www.romex-restate.nl

romexinvestments

RomexInvestments company/romex-investments

haaglan D en business nummer 1 | mei 2023 15
INTERIEURSTYLING & KLEURADVIES RENOVATIE & BOUWBEGELEIDING VERKOOPSTYLING voor meer info: 06 454 105 31 of www.brestvankempen.nl BREST van kEmpEn INTERIEUR d E s I g N & adv IE s J O O S T JOOSTVANVLIET.NL THUIS IN DE HAAGSE REGIO Kees Hillenaar ROND DE TAFEL DE BESTE KIJK OP UW WIJK OVER ONS V A N V L I E T M A K E L A A R S 070 - 365 00 00 KRAPTE OP DE WONINGMARKT 'Soms is het net een loterij' Funda beoordeling: 9.6 Meer hoeven wij niet te zeggen Dorpsstraat 12a, Nootdorp | dijksmanpar tners.nl Ook uw huis verkopen? Bel 015 - 740 00 15

haagse vastgoedmarkt jaagt woningbeleggers van toneel

De bouwsector en de vastgoedmarkt in Nederland zit vast. Muurvast. Waar er weinig gebouwd wordt vanwege de gestegen bouwkosten en de stikstofregels, doen beleggers massaal hun woningen van de hand door steeds strengere regelgeving omtrent het verhuren van woningen. Investeerders trekken zich terug uit grootschalige bouwprojecten en na de zomer is het realiteit: Een bouwinfarct. En dat terwijl de Haagse bevolking in 2040 naar verwachting zal toenemen met 80.000 inwoners. Martijn Lentze, eigenaar van het Haagse 070 Vastgoed, is al 15 jaar actief in de lokale vastgoedmarkt en wacht net als veel andere investeerders de ‘perfect storm’ die nu buiten raast even rustig af. Maar deze situatie kan zo echt niet langer meer, oppert hij.

070 Vastgoed bijt zich als professionele investeerder vast in transformaties, kleinschalige nieuwbouw, verduurzaming- en verdichtingsprojecten. Hierbij worden momenteel op 15 locaties meer dan honderd duurzame woningen toegevoegd aan de Haagsche woningvoorraad. De in het oog springende transformaties zijn een schoolgebouw, een kerk, een V&D winkel en zelfs een voormalige sexclub die worden omgetoverd naar gloednieuwe appartementen. De gemeente Den Haag ziet Lentze als haar partner binnen het vergunningstraject om de afweging van leefbaarheid, toekomstplannen en doelmatigheid te maken. 070 Vastgoed richt zijn pijlen in de toekomst op de grotere transformatie en nieuwbouwprojecten om hierin een bepalende rol te kunnen gaan spelen in het verruimen van de stad. Maar die plannen worden met de huidige reguleringsmaatregelen vanuit de overheid voor verhuurders maar even in de ijskast gezet. En daarin is 070-vastgoed lang niet de enige.

overregulering hangt slot om vastgoeDmarkt

“Er dreigt een bouwinfarct, huurders kunnen geen huurwoning meer vinden en verhuurmarkt wordt overgereguleerd,” verzucht Lentze, die met zijn bedrijf afgelopen tijd zeker meer dan 40.000 vierkante meter woonruimte in Den Haag heeft toegevoegd. “Hoe moeten nieuwe woningen worden bijgebouwd als de vraag toeneemt, maar de regering reguleert op basis van een woningmarkt van twee jaar geleden en daarmee de markt op slot gooit?”

De overregulering die Lentze bedoelt zijn de Wet goed Verhuurschap,

Wet betaalbare huur, de verhoogde overdrachtsbelasting, het dreigende verbod op tijdelijke contracten en de enorme stijging van de box 3 heffing als luis in de pels van verhuurders. Die maatregelen hebben tot gevolg dat verhuren of niet mag of niet loont, huurwoningen verkocht worden en investeerders alternatieven zoeken. “We zitten, zoals TU-Delft hoogleraar woningbouw Peter Boelhouwer zo mooi zegt, in een perfect storm,” benadrukt Lentze. “Want de woningmarkt loopt aan alle kanten vast. Zowel voor bestaande bouw, als nieuwbouw. Stimuleren is nu het enige juiste beleid, niet reguleren. De maatregelen zijn drie jaar geleden tijdens een overhitte woningmarkt bedacht. De belegger belemmerde de mogelijkheden voor de starter in bepaalde segmenten. De negatieve rente en de vlucht naar het vastgoed was daarvan de oorzaak, niet de professionele vastgoedbelegger. De overheid reguleert te laat. Nu is de markt 180 graden gedraaid.”

De woningmarktperikelen hebben ook invloed op de business van 070 Vastgoed, maar Lentze ziet nog genoeg kansen in deze tijd. Echter kan dat niet alleen vanuit de markt. “Wij zien graag een veel actievere rol vanuit de gemeente en overheid om stilgevallen woningbouwprojecten samen met ontwikkelaars weer van de grond te krijgen. Meer samenwerken tussen markt en overheid is echt noodzakelijk in deze dreigende crisis. Ontwikkelaars en beleggers staan klaar, maar dan moet de overheid wel eerst vertrouwen creëren en een zet doen in dit schaakspel. Want de tijd loopt ondertussen gewoon door met de woningzoeker als verliezer.” ‹

‘Perfect storm’ op de
tekst:tim kooijman Foto: 070 VastgoeD haaglan D en business nummer 1 | mei 2023 17

De komende jaren moeten in Nederland in totaal 900.0000 woningen worden gebouwd. Genoeg werk aan de winkel. Maatschappelijk verantwoord bouwen is daarbij onverminderd belangrijk.

De bouwopgave is hoog. De hindernissen die moeten worden genomen om die opgave waar te maken, eveneens. Nieuwbouwprojecten stagneren. In Brabant geldt vanwege de stikstofuitstoot een bouwstop. Maar ook in Haaglanden zien makelaars nieuwbouw als het zorgenkindje in de huizenmarkt.

Behalve stikstof remmen ook oplopende rentestanden, hoge bouwkosten en personeelsschaarste de zo gewenste nieuwbouw. Hoge rentes verminderen de betaalbaarheid. Dure bouwmaterialen vormen voor menig aannemer een blokkade. Verder vertraagt personeelsschaarste de bouw. Tel daarbij op hoge grondprijzen van gemeenten

en het is helder waarom de nieuwbouw niet de vlucht neemt die nodig is om aan de vraag naar woningen te voldoen. Voor problemen bestaan ook oplossingen. Als de wil er maar is.

maatschappelijk verantwoorD bouwen

Wanneer uiteindelijk manieren zijn gevonden om weer vlot te kunnen bouwen, blijft maatschappelijk verantwoord bouwen belangrijk. De overheid wil Nederland in 2050 klimaatneutraal en circulair hebben. Welke invloed het nieuwe rapport van het VN Klimaatpannel IPCC heeft op het streven in 2050 klimaatneutraal te zijn, is nog onduidelijk.

haaglan D en business | nummer 1 | mei 2023 18

Het panel concludeert dat de mogelijkheden om opwarming van de aarde met 1,5 graad snel uit beeld raken, meldt de NOS. Als het klimaatdoel van 1,5 graad niet wordt gehaald, dan is het belangrijk verdere temperatuurstijging te voorkomen stelt het IPCC.

energieneutrale gebouwen

Of het 2050 of wellicht eerder wordt, in een klimaatneutraal land vormen energieneutrale gebouwen de standaard. Gasaansluitingen zijn in deze panden niet meer te vinden.

Waar op de ene plek iets verdwijnt, komt er op een andere plaats iets voor terug. In het geval van energie gaat het dan om bijvoorbeeld zonnepanelen die de plaats innemen voor gasaansluitingen. Het installeren van zonnepanelen neemt een vlucht. ‘Gouden tijden op vakbeurs voor zonnepanelen’, kopte het Financieele Dagblad nog in maart. Infraroodverwarming wint ook aan populariteit en de temperatuurregeling in een gebouw kan duurzaam gebeuren dankzij warmte- en koudeopslag in de grond.

materiaalkeuze

Behalve klimaatneutraal bouwen, is ook de keuze van bouwmaterialen relevant. Omdat het de bedoeling van de overheid is dat Nederland toegroeit naar een circulaire economie, wordt de materiaalkeuze nog belangrijker dan voorheen. Niet alle materialen zijn recyclebaar, maar wie de keuze heeft, kiest natuurlijk voor herbruikbare materialen. Hout, bamboe en soorten natuursteen zijn enkele voorbeelden van materialen die recyclebaar zijn.

Van oude houtproducten kunnen nieuwe producten worden gemaakt. Als dat niet lukt, bestaat de optie om spaanplaat te maken bijvoorbeeld. Ook producten van kunststoffen kunnen verschillende levens hebben. Verder kunnen grondstoffen in kringloop worden gebruikt. Gespecialiseerde bedrijven kunnen aannemers met praktische raad en daad bijstaan over circulaire materialen en grondstoffen, zodat het wiel niet telkens weer uitgevonden hoeft te worden.

inkoop

Naast de mogelijkheid materialen te hergebruiken, is het belangrijk bij de inkoop van bouwmaterialen te bekijken hoe deze tot stand zijn gekomen.

Hoe gaat de verkopende partij om met zijn werknemers en hoe ziet het personeelsbeleid eruit? Een aannemer mag van zijn leveranciers en onderaannemers verwachten dat zij opletten op waarmee zij pre-

cies bezig zijn. En de gevolgen van hun handelen op hun personeel: Hebben mensen in veilige situaties hun handelingen op een veilige manier kunnen verrichten? Of let de producent niet zo goed op de arbeidsomstandigheden? Doet het bedrijf er alles aan om ongelukken en persoonlijk letsel te voorkomen? Als materiaalinkoper van een bouwbedrijf wil je natuurlijk weten dat er geen mensenrechten zijn geschonden bij het bedrijf waarmee je zaken doet.

Directe omgeving

Ook is het als bouwer verantwoord te bekijken of de leverancier oog heeft voor de gevolgen van zijn handelen op de directe omgeving. Zo kan een bedrijf een emissiereductiebeleid voeren of niet. Wie verantwoord wil bouwen, kiest dan voor het bedrijf dat wel uitstootbeperkende maatregelen heeft genomen. En wie hout wil inkopen, neemt geen hout af dat afkomstig is van illegale kap of van een onderneming die allerlei milieuwetgeving compleet aan zijn laars lapt.

Dat er schade ontstaat aan het milieu is niet altijd 100 procent te voorkomen. Wel is het mogelijk die schade zoveel mogelijk te beperken. Dat is een belangrijk gegeven in MVO Bouwen. Net zoals het punt dat de bouwer bewust omgaat met de projectomgeving, ketenpartners en de eigen medewerkers.

ieDereen profiteert

Wanneer de bouw straks weer volop gaat draaien, dan weten de huizenkopers dat zij hun intrek nemen in woningen die maatschappelijk verantwoord tot stand zijn gekomen. En waarbij goed is gelet op de befaamde vier P’s. Die van People, Planet, Profit en Purpose. Dat geeft de bewoners een extra goed gevoel. Daarbij levert maatschappelijk verantwoord bouwen de ondernemer winst op voor de lange termijn. Want wie serieus werkt met de vier P’s, doet ook goed voor de wereld. Zo is het resultaat dat iedereen profiteert: mens, milieu en maatschappij. En dat is weer goed voor het bedrijfssucces. ‹

tekst: eVelyne lammerDing FotograFie: shutterstock haaglan D en business nummer 1 | mei 2023 19

Bij Residence Makelaars is het meer dan alleen thuiskomen.

Een persoonlijke aanpak, enthousiasme, betrouwbaar, actief, serieus én ervaren: het zijn enkele ingrediënten van het succes van Residence Makelaars. Het kantoor waar het team van Residence werkzaam is, huist in een statig hoekpand aan de Banstraat en is met stijl ingericht. Het team kan vanuit deze chique locatie gemakkelijk in heel Den Haag en omgeving zijn werk doen. En dat doet het team met passie en betrokkenheid.

Den Haag Dr. Lelykade 60 2583 CM Den Haag 070 - 440 00 55 info@doenmakelaars.com een professioneel dynamischmakelaarskantoor en voorburg Laan van Nieuw Oosteinde 291 2274 GE Voorburg 070 - 281 01 11 voorburg@doenmakelaars.com leiDen Kennedylaan 9e 2324 ER Leiden 071 - 251 00 00 leiden@doenmakelaars.com www.Doenmakelaars.com
RESIDENCEMAKELAARS.COM Banstraat 1, Den Haag T 070 240 02 13

maken woningen’

Beleggers en investeerders op de huizenmarkt verkopen massaal sinds de nieuwe wetgeving voorschrijft dat inkomsten uit de verhuur van woningen veel zwaarder worden belast, constateert Robert van Herwaarden van Jamo Vastgoed. De wijziging in het belastingsysteem betekent grofweg een halvering van de huurinkomsten voor de eigenaren, rekent hij voor. Daarbij is het verduurzamen van woningen een must geworden. Dat brengt extra investeringen met zich mee. Van Herwaarden heeft het door de recente ontwikkelingen extra druk gekregen met het verkoopklaar maken van woningen.

Jamo Vastgoed werkt voornamelijk voor investeerders en beheerkantoren. “Een investeerder heeft zijn volledige portefeuille verkocht. Dat gaf mij extra veel werk; de woningen moeten allemaal verkoopklaar worden gemaakt. Maar ik krijg ook minder onderhoudswerk van de beheerkantoren.’’

Om de gevolgen van de veranderingen te ondervangen, is Van Herwaarden meer werk voor particulieren gaan verrichten. Vve, kantoren en bedrijven bijvoorbeeld, vormen nieuwe klanten.

Daarnaast zag Van Herwaarden een andere verschuiving: “Beleggers en investeerders zijn naar het buitenland gegaan. Ik ben zelf ook in Spanje actief. Daar haal je een hoger rendement uit huizen die je verhuurt. Ik help mensen die daar willen investeren. In coronatijd heb ik er zelf ook gekocht. Met een hoofdbouwer heb ik een deal gesloten. Ik verkoop nu ook woningen in Spanje.’’

Sebastiaan Bugaj van Vochtstop werkt in Haaglanden en in de gebieden rond Amsterdam, Leiden en Rotterdam. Hij heeft een brede klantenkring variërend van particuliere beleggers tot gemeenten.

Bugaj zag de huizenmarkt binnen Haaglanden bevriezen. “Met name opdrachtgevers in de particuliere verhuur trappen op de rem.’’ “Maximale huurprijzen, zwaardere belastingen en wetswijzigingen die nog in de lucht hangen, zorgen ervoor dat beleggers geen rekensom kunnen maken. Want waarmee moeten zij rekening houden? Lopende projecten worden afgemaakt, maar verder doen beleggers niet veel.’’ Gevolg is dat de accenten binnen zijn klantenkring verschuiven. “Wij doen nu meer in de woningbouw. In Rotterdam zijn corporaties nu volop bezig met het opknappen en verduurzamen van woningen. In die projecten zit ook vochtwering. Wij behandelen bijvoorbeeld funderingen en lekke kelders.’’

Verder loopt het vastgoedonderhoud voor de gemeenten Den Haag en Rotterdam die ook tot zijn klantenkring behoren, door. “Ik heb een mix van klanten: Institutionele beleggers, pensioenfondsen, gemeenten, de woningbouw. Het onderhoud aan hun panden gaat ook door. De crux zit bij de particuliere beleggers.’’

Bugaj hoopt dat er snel duidelijkheid komt in wet- en regelgeving. “Zodat kunnen mensen weer rekenen en diepte-investeringen doen. Dat doorbreekt de stagnatie op de huizenmarkt.’’

Steeds vaker krijgt Verschoor Groep uit Wateringen het verzoek van beleggers om hun vastgoed te verduurzamen. Om op het moment dat het onderhoud staat gepland, te kijken naar de isolatie en het glas.

Eigenaar Hans Verschoor is met zijn ca. 40 medewerkers al jaren actief op de zakelijke markt als schilder, bouwer en installateur. Waarbij het familiebedrijf (1939) zich vooral bezig houdt met utiliteitsbouw en woningbouw. Het bedrijf groeit en het werkgebied van Verschoor Groep groeit mee. “Tot een paar jaar geleden waren we vooral bezig in Groot Den Haag, nu zijn we actief in de hele Randstad.” Eigenaren van commercieel vastgoed, maar ook lokale overheden gaan op een andere manier naar hun panden kijken, stelt Hans Verschoor :”Er wordt meer dan ooit gekeken naar de lange termijn.”

Voor vastgoedeigenaren is het een groot voordeel dat zijn bedrijf inmiddels de beschikking heeft over een servicedesk zodat huurders rechtstreeks hun reparatieverzoeken kunnen melden. “Voor ons is het een volgende stap in de groei en de ontwikkeling van het bedrijf.”

‘Bevroren huizenmarkt zorgt voor verschuiving in klantenkring’
‘Extra druk met verkoopklaar
'Steeds meer op een andere manier naar panden kijken'
haaglan D en business nummer 1 | mei 2023 21
SEBASTIAAN BUGAJ VAN VOCHTSTOP HANS VERSCHOOR VAN VERSCHOOR GROEP

bijzonDere staDsuitbreiDing is proDuct van samenwerking

Nog niet zo lang geleden was de Bagijnestraat in het Haagse centrum een straatje van niks. Niet meer dan een doodlopende straat naar het parkeerterrein van het Ministerie van Defensie en waar de winkels aan de Lange Poten hun rommelige achterkant hadden. Een vergeten stukje stad. Tot architect Maarten Wurth ontdekte dat op de winkels mocht worden gebouwd, maar liefst 15 meter hoog. En hij wist dat Bayer Vastgoed als eigenaar van de winkels zich al jarenlang sterk maakt voor duurzaam vastgoed. De samenwerking leidde tot een kleinschalig complex van loftwoningen dat eigenlijk nergens mee te vergelijken is.

nostalgisch

Een paar keer per week komt Boris Bayer kijken naar de voortgang van de nieuwe woningen. Drie appartementen zijn al klaar en worden bewoond, nog vijf appartementen worden er op dit moment gebouwd. Het is een plek die hem aan het hart gaat. Niet alleen omdat hij hier de nodige herinneringen heeft liggen, wat heet, hij is hier geboren en opgegroeid, (en opende hier jaren later zijn winkel ‘piece of cake’) maar vooral omdat de kwaliteit van de woningen representatief zijn voor zijn ambitie om op een andere en duurzame manier met vastgoed in de binnenstad om te gaan. Waarbij hij gedreven wordt door een filmbeeld dat net zo hedendaags als nostalgisch is en waarin de mensen wonen op loopafstand van de kerk en de kroeg, het theater en de winkels.

leefbaar

Wurth heeft veel ervaring met wonen boven winkels. "Veel investeerders voelen er weinig voor omdat een winkel nu eenmaal meer opbrengt dan een woning.” Maar Boris Bayer viel naar eigen zeggen voor

het bijzondere ontwerp. "We maken hier met elkaar een stukje stad dat er eerst niet was. Dat vind ik belangrijk.” Om daar meteen aan toe te voegen dat hij een zakenman is, maar wel een geëngageerde zakenman. :”En ik ben een Hagenaar en ik vind dat Haagse ondernemers als ze dat kunnen het initiatief moeten nemen om de stad leefbaar te houden.”

aanjager

Het lijkt eenvoudig om bovenop de bestaande pakhuizen te bouwen, maar er zaten wel wat haken en ogen aan het ontwerp. Wurth :”De constructie is van staal en hout omdat dat een stuk lichter is.” De aannemer SOED prijst de samenwerking met de architect en Boris Bayer. “Zij leggen de lat voortdurend hoog wat ons dwingt om scherp en flexibel te blijven” zegt Arnoud in ’t Veen. Op nog meer plekken in de stad is Bayer de aanjager van vergelijkbare kleinschalige uitbreidingen. Boris Bayer: "Het gaat er uiteindelijk om dat die mooie stad Den Haag nog iets mooier wordt.” ‹

tekst: pieter D e leeuw F otogra F ie: bsh haaglan D en business | nummer 1 | mei 2023 22
V.l.n.r.: Robert Varkevisser, Boris Bayer, Maarten Wurth, Arnoud in't Veen
SE 1 BW FA E 3 meer informatie: haaglan D en business nummer 1 | mei 2023 23

Voor een

naar myrna brest van kempen

tekst: eVelyne lammerDing FotograFie: bas kijzers

Ze ontwerpt interieurs, styleert woningen voor de verkoop en verzorgt inpandige renovaties. Myrna Brest van Kempen is interieurontwerper en –stylist en weet het beste uit een huis te halen.

“Kom snel binnen, anders loopt de kat weg.’’ Myrna Brest van Kempen ontvangt in haar sfeervolle woning in Den Haag.

In de ontvangstkamer hangen prachtige tekeningen van Italië; impressies van steden als Assisi en Venetië. Ondertekend door haar eigen grootvader, de befaamde architect Pierre van Uchelen. Van een vreemde heeft Brest van Kempen haar creatieve spirit dus niet. “Nee,’’ lacht ze, “maar hij ontwierp complete huizen. Ook vaak voor bekende Nederlanders. Het huis van Willem Duys bijvoorbeeld, is door hem ontworpen. Ik houd mij bezig met de binnenkant van huizen.’’

Haar creativiteit en de passie voor huizen zit in de genen. Haar grootvader ontwierp huizen en een neef en een oom werken in de makelaardij, een branche waarin Brest van Kempen zelf ook heeft gewerkt.

In Canada bijvoorbeeld, waar zij tien jaar heeft gewoond. In dat land met compleet andere woningtypen – denk aan andere indelingenbegon zij ook met inpandige renovatieprojecten en interieurstyling.

“Ik rolde de styling eigenlijk in. Was ik klaar met een renovatie, dan vroegen de mensen of ik het interieur ook wilde verzorgen.’’ Opleidingen had ze in Nederland en in Canada gevolgd toen de praktijk riep.

renoveren

Bij terugkomst in Nederland, een jaar of vijftien geleden, bleek ook hier veel vraag te zijn naar haar werk. “Als mensen met de vraag komen om ruimtes te veranderen, bekijk ik eerst of het mogelijk is. Dan luister ik naar de wensen en of de klant voor langere of kortere periode in de woning wil blijven. Op die manier kan ik rekening houden met de budgetten. Daarna neem ik een aannemer mee om de concrete mogelijkheden te bekijken.’’

Wil de klant verder, dan volgt het ontwerp. “Ik kijk altijd naar wat past bij een huis en de klant.’’

Ook hier vinden mensen het vaak prettig als Brest van Kempen de inrichting na de renovatie verzorgt. “Maar ook zonder verbouwing willen mensen een nieuw interieur. Meestal ben je na vijf jaar toe aan iets anders.’’

haaglan D en business | nummer 1 | mei 2023 24

re-styling

Ook een re-styling van een woning vergt een serieus traject. Waar houden klanten wel en niet van. Welke kleuren en materialen liggen goed? Om deze zaken te ontdekken, werkt Brest van Kempen met moodboards. De ontwerpen tekent zij vervolgens met de hand. “Soms kom ik met elementen waarvan mensen zeggen: daar had ik helemaal niet aan gedacht. Of: dat had ik niet gedurfd, maar het is wel heel mooi.’’

Brest van Kempen werkt met gerenommeerde interieurmerken. Ze shopt met klanten en kan voor hen speciale prijzen bedingen. Maar het belangrijkste: “Mensen worden echt weer verliefd op hun huis als het opnieuw is ingericht. Dat vind ik mooi: mensen een happy living geven.’’

verkoopstyling

Dankzij haar makelaarsachtergrond gecombineerd met haar vak als binnenhuisontwerper weet Brest van Kempen een leeg huis zo in te

richten dat ook makelaars het snel kunnen verkopen. Een ingerichte woning kan ook helemaal worden gerestyled om de koper een idee te geven voor inrichtingsmogelijkheden. Zelfs kleine aanpassingen zoals schilderwerk of grondige schoonmaakwerkzaamheden zijn bespreekbaar.

“Ik heb laatst een huis dat een jaar te koop stond compleet ingericht. Ook assisteer ik bij het fotograferen voor Funda. Binnen een week was het verkocht.’’ ‹

Voor meer inFo:

t 06 454 105 31 oF

www.brest Vankempen.nl

haaglan D en business nummer 1 | mei 2023 25

Na een periode waarin we voornamelijk binnen geleefd hebben door de pandemie, verlangen we meer dan ooit naar frisse lucht en het buitenleven. We hebben sterk de behoefte aan vrijheid en ruimte om te ademen. Planten en bloemen geven ons energie en zullen centraal staan in het interieur. Binnen en buiten zijn niet langer twee verschillende leefruimtes, maar worden samengetrokken tot één. Sinds de komst van de pandemie hebben we ook meer behoefte aan zelfvoorzienend leven, dus ook een moestuin mag niet langer ontbreken.

Anderzijds hebben we de afgelopen jaren veel tijd gehad om ons interieur aandachtig te bestuderen. We zien al snel dat niet alles even functioneel of comfortabel is ingericht. We zullen meer geld uitgeven aan kwaliteitsproducten en materialen met een langere levensduur.

Duurzaamheid komt ook op een andere manier inzetten. Zo zien we dat de vraag naar exclusieve vintage items groeit, wat ook weer terug-

komt in de woontrends van 2023. De meubelen vertellen een verhaal, hebben charisma en ieder item is uniek. Op deze manier creëer je een persoonlijk interieur. Het geeft ons ook meer voldoening om op jacht te gaan naar zo’n item in plaats van met één druk op de knop een product in een webshop te bestellen.

In de woontrends van 2023 zien we op het gebied van verf ook uitgesproken interieurtrends. Een witte muur is niet langer acceptabel. We creëren sfeervolle hoeken, door de kleur van de muur door te trekken in het plafond. Op deze manier ontstaat er een vorm van geborgenheid. Ook de kozijnen en deuren worden niet in de standaard RALkleuren als wit en antraciet geschilderd, maar krijgen een bijzondere accentkleur of een tint donkerder dan de wand waardoor er een ton sur ton effect ontstaat. Op de wanden zien we artistieke uitingen in de vorm van scherpe lijnen, geometrische vormen en cirkels.

verhuur I aanhuur I verkoop I aankoop I taxataties I be Leggingen I consuLtancy o ntdek de kracht van vertrouwen in een groot netwerk 070 262 91 44
www.heerenvansteen.nL

WIJ NEMEN JE MEE NAAR DE KLEURTRENDS VAN 2024 EN WELKE KLEURCOMBINATIES ER GEMAAKT

KUNNEN WORDEN. LAAT JE INSPIREREN DOOR DE KLEURTRENDS VAN 2024 EN GEEF JOU INTERIEUR

WAT MEER VAN DEZE TREND KLEUREN.

Het duurt nog wel even, maar toch zijn we wel nieuwsgierig naar de trends voor volgend jaar. Je kan er alvast maar klaar voor zijn en een echte trendsetter worden. We vertellen je graag of je alvast die kwast weer van zolder kan halen of dat we een paar blijvertjes hebben.

haaglan D en business nummer 1 | mei 2023 29
AANKOOP | VERKOOP | AANHUUR | VERHUUR | BEHEER | TAXATIES | D  070 350 70 50  info@estata.nl Een thuis vind je samen met Estata. Met onze persoonlijke aandacht, ons unieke netwerk en brede aanbod zorgen wij ervoor dat jij krijgt waar je echt blij van wordt! www.estata.nl Uw droomvilla in Spanje aankopen? Bel voor uitstekende aankoopbegeleiding in Spanje in uw eigen taal! Neem dan contact op met ons kantoor: 070-4158447 International real estate Spain

Blauw is een kleur die we al een tijdje hebben moeten missen. Maar in combinatie met de trendkleur goud maakt het weer zijn intrede. Echter wel in een zachte vorm. De bleke licht blauwe kleur staat voor frisheid en luchtigheid. De frisse lucht haal je als het ware naar binnen. En ook al is het een opvallende kleur. Heel moeilijk is het niet om te combineren. Probeer eens een tarwe kleur voor een strand effect of zacht grijs voor een wat chiquere look. Wil je het nog wat spannender. Creeer een vlak op je plafond om bijvoorbeeld je zithoek uit te lichten of boven je bed om een optisch hemelbed te creeren.

Roze is niet langer meer voor de baby kamer. Ook de woonkamer mag er aan geloven. Want deze kleur is niet zo zoet als dat die lijkt. Combineer het met stevige contrasten en je hebt een sfeer te pakken waar je roze vermijdende partner geen nee tegen kan zeggen.

Zo kan een stoere walnoot hout hier prima bij gecombineerd worden met zwarte accenten.

In combinatie met behang zorg je voor wat meer structuur op de kleur waardoor de kleur nog levendiger wordt en minder zoet. Mag het nog iets spannender? Ga dan voor een diepere kleur voor een Marrokaans medina effect. Zo hoef je nooit meer op vakantie!

Beige zien we al een tijdje een opmars maken. Zand kleurige wanden zijn weer helemaal hip. Maar we gaan in 2024 de kleur een beetje kracht bijzetten door de kleur bruin toe te voegen. Dit kleuren schema zorgt voor een mooi ton sur ton effect. En het leuke van deze kleuren is dat het in verschillende woonstijlen toegepast kan worden. Wabi Sabi, Japandi, Modern Seventies, Hotel Chique. Gebruik beige op je wanden met donker bruinen meubels. Trek de kleur eens door over het plafond voor die warme deken in huis. Want als alles zo warm is kan dat witte plafond niet achter blijven natuurlijk.

Een beetje spannend is deze trend wel, maar zo leuk! Want er zijn geen regels. Fluor roze met groen op je muur of in je meubels. Een te gekke neon lamp aan de muur. Go for it!

Het toffe van deze knal kleuren is ook dat je het kan combineren met die verschillende basis kleuren. Ga voor een futuristische look met een witte basis en knal in je meubels en accessoires of draai het om met witte meubels met knallende muren en gordijnen.

De tweede optie is een donkere basis voor een stoere kunstzinnige sfeer. Ga voor antraciet of een diepe donkere blauwe of paarse kleur op je wanden en laat die neon verlichting shinen op je gif groene dressoir.

haaglan D en business nummer 1 | mei 2023 31
We innovate technology Wij bieden hoogwaardige IT-oplossingen die bedrijfsprocessen sneller, efficiënter en veiliger maken Jouw ideale partner in IT-dienstverlening Laan van ‘s Gravenmade 80-2 unit9 2495 AJ Den Haag www tros-it nl | info@tros-it nl | +31(0) 85 800 0208 Maak vandaag nog kennis met de Tros IT Groep Scan & ga direct naar de website • Geen omkijken naar uw debiteurenbeheer • Incassospecialist voor het MKB • Incasso- en Gerechtsdeurwaarderskantoor in één • Real time inzicht in de status van uw opdrachten Facturen die maar niet betaald worden? BoitenLuhrs helpt uw bedrijf gezond te houden. 088 999 36 66 • www.boitenluhrs.nl • info@boitenluhrs.nl

Borsato

Zou het typisch Nederlands zijn? Dat mensen zich verkneukelen als succesvolle landgenoten in de media worden afgemaakt? Wij zijn immers een afgunstig volkje. Hoofden die boven het maaiveld uitsteken moeten worden afgehakt.

Maakten vroeger voornamelijk de roddelbladen zich schuldig aan het verspreiden van smeuïge verhalen over beroemheden, tegenwoordig hebben ook zelfbenoemde kwaliteitskranten daar een handje van. Op de televisie, radio en social media wordt er eveneens met scherp geschoten op artiesten, filmsterren, voetballers en politici.

COLU m N RAY m OND DE m OOIJ GMW advocaten

De namen van de betrokkenen zijn gefingeerd

Niet zelden luidt dergelijke berichtgeving het einde van de carrière van de betrokkenen in. Het 'nieuws' is vaak gebaseerd op geruchten en blijkt achteraf onjuist. Dan is het meestal te laat voor de BN-ers die in de berichten figureren. Zij zijn al veroordeeld door de media. De misplaatste verwijten blijven aan hen kleven. Neem Marco Borsato. Na beschuldigingen van grensoverschrijdend seksueel gedrag tijdens de opnames van The Voice of Holland wordt hij geweerd van de televisie, hoor je zijn muziek niet meer op de radio en worden geen optredens meer geboekt. Borsato is van de ene op de andere dag 'gecanceld'. De man durft zijn huis nog nauwelijks uit en zijn huwelijk is op de klippen gelopen. Nu de politieonderzoeken eindelijk zijn afgerond, blijkt er geen bewijs te zijn van het

vermeende wangedrag. Dezelfde media die Borsato hebben gekruisigd voelen de bui al hangen en haasten zich om te zeggen dat er nog een ander strafrechtelijke onderzoek tegen de zanger loopt. Mijn voorspelling: ook dat onderzoek zal niet tot vervolging leiden.

Tom Egberts lijkt het volgende slachtoffer te worden van 'trial by media'. Gesloopt door een artikel in de Volkskrant. De presentator zou een medewerkster van NOS Sport op de redactievloer hebben gepest en 'de as van het kwaad' hebben genoemd. Zeventien jaar geleden. Nadat hun relatie was geëindigd. Geen officier van justitie zal Egberts om deze uitlatingen vervolgen, maar dat maakt de stukjesschrijvers kennelijk weinig uit. Egberts heeft door alle commotie na veertig jaar zijn werkzaamheden als sportverslaggever neergelegd.

In een wereld waarin de deugneuzen dagelijks hun morele superioriteit verkondigen, zouden juist de media zich rekenschap moeten geven van de zogenaamde onschuldpresumptie. Een verdachte zanger is onschuldig, totdat in de rechtszaal het tegendeel is gebleken. Tot die tijd mag hij gewoon zijn liedjes blijven zingen. Ook al zijn die niet best.

colUmn

ondernemer en onderneming

Door de combinatie van een ervaren notariaat met mediation en scheidingsbemiddeling kunnen wij u op de belangrijke momenten in uw leven juridisch bijstaan. Bel vandaag nog: 070 364 48 30. Ellens & Lentze maakt tijd voor u!

Parkstraat 93 | 2514 JH ’s-Gravenhage | t 070 - 364 48 30 | www.ellenslentze.nl
samenleven wonen nalaten scheiden ondernemen mediation

brugrecht aDvocaten specialisten in VastgoeDrecht

verhuurDers

let op!

Brugrecht is een in vastgoed gespecialiseerd advocatenkantoor met meer dan 20 jaar ervaring. De advocaten zijn enthousiast, betrokken, houden van hun vak en genieten ervan om in en buiten rechte het beste te bereiken voor hun cliënten. Ze doen dit door on top of de ontwikkelingen in het vakgebied te zitten. Op dit moment speelt er veel op het huurrechtvlak (woonruimte). De verhuurder moet op steeds meer zaken bedacht zijn.

van belang voor verhuurDers:

• Sinds het Besluit gemeentelijke Schuldhulpverlening van gelding is geworden, zijn ook verhuurders (grote en kleine) van woonruimte gehouden om in geval van een huurachterstand deze, na persoonlijk contact met de huurder, te melden bij de gemeente. Dit besluit verbiedt niet het incasseren van de huurschuld, maar uit de rechtspraak volgt dat een ontbinding van de huurovereenkomst vanwege de huurschuld niet (snel) wordt toegewezen als er niet is gemeld.

• Ook Europese regelgeving is van toepassing op verhuur in Nederland. Verhuurders dienen rekening te houden met de Europese Richtlijn Oneerlijke Bedingen, waaruit volgt dat een beding in een huurovereenkomst waar niet afzonderlijk over is onderhandeld als oneerlijk wordt beschouwd als het is strijd is met de goede trouw en het het evenwicht tussen huurder en verhuurder ten nadele van de huurder (consument) verstoort. Van dit laatste is b.v. sprake als de rechten van de huurder in ernstige mate worden beperkt, zo’n beding kan dan worden vernietigd. Uit de rechtspraak blijkt dat van een oneerlijke handelspraktijk sprake was bij verhuur van een zelfstandige woonruimte zonder de vereiste omgevings- en woningsvormingsvergunning. Hierdoor werd de huurovereenkomst met terugwerkende kracht vernietigd en moest een groot deel van de betaalde huur door verhuurder worden terugbetaald.

• De Wet goed verhuurderschap zal naar alle waarschijnlijk op 1 juli 2023 in gaan. Dit houdt voor alle verhuurders en verhuurmakelaars/bemiddelaars in dat een heldere en transparante selectieprocedure met objectieve criteria moeten worden toegepast bij het selecteren van de huurder. Zo mogelijk moet de woning worden toegewezen op volgorde van inschrijving of reactie en de afgewezen kandidaten dienen de reden van de afwijzing te krijgen. Vanaf intreding wet geldt dat huurovereenkomsten schriftelijk worden aangegaan, dat is nu nog niet verplicht De waarborgsom mag maximaal 2x de kale huurprijs zijn en dient binnen 14 dagen na einde van de huurovereenkomst geretourneerd te worden. De huurder dient uitgebreid te worden geïnformeerd en voor verhuur aan arbeidsmigranten zijn extra regels opgenomen. De sancties op het overtreden van de regels zijn fors, van intrekking van de verhuurvergunning tot opleggen van boetes en dwangsommen.

Dit zijn zaken waar verhuurders rekening mee moeten houden. Brugrecht advocaten kan u helpen hoe u als verhuurder hier mee om moet gaan. Neem gerust contact met ons op. ‹

www.brugrecht.nl

1 Zie o.a. ECLI:NL:GHSHE:2022:3016 2 ECLI:NL:RBMNE:2022:786 FotograFie: milan tettero
haaglan D en business nummer 1 | mei 2023 35
V.l.n.r. Marijke van Etten, Anouk Beerts, Annemarie Wiesmeier, Sanne Uilkema en Eric Wiesmeier

Haagse lunch e en geslaagde 10de editie

De voetjes in het zand bij de middellandse Zee en zicht op de Alpen, de tiende editie van de Haagse lunch op het internationale vastgoedevenement mipim bood de Haagse vastgoedwereld de kans elkaar na lange tijd opnieuw te ontmoeten. michaël Lentze van Ellens & Lentze Notariaat & mediation blikt terug op een welgeslaagde Haagse lunch op het fameuze, internationale vastgoed- en netwerkevenement mipim.

"Het was weer de eerste Haagse lunch na Covid. Vorig jaar was het te lang onzeker of mipim wel zou doorgaan. Daarom is de tiende editie dit jaar gehouden,’’ zegt Lentze.

wat viel hem deze keer op in Zuid-frankrijk? "Je merkte dat Covid een kaalslag had veroorzaakt op het gebied van relaties. Na Covid ging iedereen weer hard werken. Daarom was het heel fijn iedereen weer te zien.’’

Lentze organiseert de Haagse mipim-lunch sinds 2010 met Aemile van Rappard van advocatenkantoor Pels Rijcken en machiel Vrijenhoek en Patrick van der willige van RVA makelaars.

De lunch is een Haags evenement en wordt even buiten Cannes gehouden. In Antibes, om precies te zijn bij Plage Keller. Hier schoven deze keer een ruime tachtig gasten aan bij de driegangen-lunch.

MIPIM 2023 Wij danken u voor uw komst naar de Haagse lunch!

Bazuin & Partners, dre , hulshof makelaars en severijn hulshof advocaten bedanken al hun gasten voor hun bijdrage aan wederom een fantastische oranjeborrel in caffe roma cannes.

MIPIM 2023

H ULSHO F

MAKELAARS

De incasso deurwaarder

Bazuin & Partners Den Haag

Koninginnegracht 14-H

Bazuin & partners Den haag

2514 AA Den Haag

Javastraat 112

2585 Av Den haag

Tel: 010-4332488

Fax: 070-3851710

Tel: 010-4332488

Tevens beheren wij namens diverse opdrachtgevers een omvangrijke vastgoedportefeuille. Wij opereren landelijk vanuit ons kantoor gelegen aan het Emmapark in Den Haag. Dankzij de combinatie van zakelijke dienstverlening en commerciële know-how worden de belangen van onze relaties optimaal behartigd.

email: denhaag@bazuin.nl

Fax: 070-3851710

email: denhaag@bazuin.nl

Let Op: Op werkdagen zijn wij telefonisch gesloten van 12.15 tot 13.00 uur. www.bazuin.nl

Hulshof Makelaars B.V.

Emmapark 4 2595 ET DEN HAAG

TE HUUR: KANTOOR EN/OF LAB

TURN-KEY MOGELIJKHEDEN

IQuarters campus | Amsterdam Zuid-Oost

Amsterdam Life Science District

Units beschikbaar van 340 m2 – 5.000 m2 v.v.o.

DutchRE | Investment Management

www.i-quarters.nl

info@dutchre-europe.com

+31(0)20 88 00 222

De incasso deurwaarder
MAKELAARS IN BEDRIJFSMATIG ONROEREND GOED +31 70 381 71 81 info@hulshof.nl www hulshof
nl

JNW Makelaars-Taxateurs is een professionele dienstverlener en is onder meer gespecialiseerd in taxaties en onteigeningen, evenals in bemiddeling bij commercieel onroerend goed en beleggingen.

Gedegen vakkennis, een grondige aanpak, kennis van de markt, ethiek, zorgvuldigheid en discretie vormen de basis van onze werkwijze.

Als ondernemende makelaar-taxateur kijken we verder dan alleen naar onroerend goed. We bieden heldere huisvestingsanalyses en maken marktaanbod inzichtelijk.

H gh end renovat e Or gine e en out of the box ontwerpen Comp ete transformaties van aankoop tot op ever ng We nemen het hele proces uit handen Hoog afwerkingsniveau Contact Nu het eerste consult s echts €150 Oosteinderweg 106 B 16 1432 AN Aa smeer 020 453 43 60 admin stratie@pccamsterdam nl www pccdesign nl "Small details make big differences" Al ruim 15 jaar specialist op de Haagse woningmarkt. • Aankoop en verkoop • Huur of verhuur • Expat services • Hypotheken en verzekeringen • Vastgoed beheer • Taxaties • Vastgoed beleggingen Van Bergenstraat 49 Den Haag 085 2104411 Onesta-vastgoed.com
voor makelaardij en financiële dienstverlening Energielabels Huurpuntentellingen Verduurzamingsadviezen NEN2580/BBMI meetrapporten Hernieuwde SVOH subsidie Wij maken uw vastgoed rendabel! Door slim te kijken naar wat uw vastgoed nodig heeft kunnen wij uw vastgoed voor 2024 WWS-ready maken! www.enerwise.nl | info@enerwise.nl Bewaakt & Bewoond Voor als u ècht een professionele leegstandbeheerder zoekt. T 070 345 46 95 www.bewaaktenbewoond.nl VASTGOEDBUBBELS® IS MOGELIJK GEMAAKT DOOR DE SPONSOREN:
PCC Design
One-stop-shop

MIPIM 2023

het event vastgoedbubbels® op dinsdag 14 maart jl. te cannes was een succes! het event van vastgoedbubbels® als kick-off van miPim in restaurant la Piastra, net gelegen achter la croissette, was druk bezocht en de ingevlogen zanger Jan van woudenberg zorgde voor een goede sfeer.

Ad Hoc: dé oplossing voor uw leegstand

Wat 30 jaar geleden begon in het Haagse, is inmiddels uitgegroeid tot een landelijke organisatie gespecialiseerd in Leegstandbeheer, Tijdelijke Verhuur en Security.

Ad Hoc realiseert uw project succesvol en met aandacht voor uw financiële en maatschappelijke rendement. Ontdek de mogelijkheden en ervaar onze deskundigheid.

Ons enthousiaste team Den Haag staat graag voor u klaar!

070 312 03 33

denhaag@adhocbeheer.nl

www.adhocbeheer.nl

Bedankt voor de gezellige Borrel en lunch!

dijksman & kruiper

Bedrijfsmakelaars & groot taxaties

Willen onderstaande bedrijven bedanken voor de gezellige avond en middag

Vastgoed BuBBels

Easy Nuts, Enerwise, Skip Deposit, Onesta Vastgoed, Amstel Advocaten, Bewaakt & Bewoond, PCC DESIGN, 5Huizen Vastgoed & Leegstandbeheer

Magazines Business Haaglanden & Business Amsterdam

Haagse luncH

RVA , Machiel Vrijenhoek en Patrick van der Willigen

Ellens & Lentze , Michael lentze

Pels Rijcken, aemile van Rappard

RotteRdaMse luncH

looije Properties en Martin van Wilsum (architect)

Jan-Willem Dijksman en Robert Groot

MIPIM 2023

Gespecialiseerd in adviseren en procederen voor zowel commerciële als particuliere partijen in (ver)huur, (ver)koop, (ver)bouw en VVE kwesties.

Neem gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

TraTToria La r iva Doc Tor LeLyka De 72, Den Haag T. 070 214 6677 www.T raTToria L ariva.n L accountant en adviseur B.V.
Lelykade
JZ Den Haag
-
accountant en adviseur B.V.
Lelykade
JZ
www.reedijkenpartners.nl logo huisstijl flyers magazines Brochures www.cherbosdesign.nl 06 83 556414 CB DESIGN BC EDNGIS BC D E SIGN CB D E NGIS advertenties
Dr.
367 2583
Tel. 070
354 60 03 info@reedijkenpartners.nl www.reedijkenpartners.nl
Dr.
367 2583
Den Haag Tel. 070 - 354 60 03 info@reedijkenpartners.nl
Burgemeester Kolfschotenlaan 61 • 2585 DZ Den Haag • 070-3263281 • info@brugrecht.nl • www.brugrecht.nl mr A.A.S. Wiesmeier-van der Brugge mr A.S.J. van Etten specialisten in vastgoedrecht

D ENK AAN JURIDISCHE VERVOLGHANDELING BIJ CONVENANTAFSPRAKEN

Hoe ‘oude’ echtscheiding huidige bedrijfsoverdracht belemmerde

dat zijn echtscheiding van 12 jaar geleden een obstakel bleek bij zijn aanstaande bedrijfsoverdracht, had sander (63) niet kunnen denken. hij had toch een echtscheidingsconvenant? de notaris wees hem op een vergeten juridische handeling. ‘let op de laatste stap!’

COLU m N

Z’n schaapjes had hij wel op het droge, dus hét moment voor wat meer vrije tijd, vond Sander. Hij besloot te zoeken naar een geschikte koper voor zijn onderneming. En die vond hij. Wel zo prettig dat hij de eerste jaren nog betrokken zou blijven bij de BV, want stukje bij beetje kon hij zijn aandelen en zeggenschap overdragen. Want ja, afscheid nemen van je ‘levenswerk’ heeft natuurlijk tijd nodig.

mICHA ë L L ENTZE

D ANI ë LLE VAN I PEREN -R OEPERS , Notaris en Registermediator, E LLENS & L ENTZE

kende. Hij keek wat benauwd en vroeg: ‘Mijn scheiding verliep niet zo vlotjes, en dat weten die kinderen waarschijnlijk ook. Wat moet ik nou doen?’

De notaris antwoordde: ‘Ga het gesprek maar met hen aan, maar hou er rekening mee dat ze zich overvallen voelen door dit nieuws. In theorie kunnen ze vinden dat ze betrokken hadden moeten worden bij alle besluitvorming. En misschien zeggen ze zelfs dat er voor jou met terugwerkende kracht nog wat af te rekenen valt. Maar we bereiden het gesprek samen voor, en we wachten eerst maar eens hun reactie af.’

akte van verDeling

mooie Deal

Opgetogen stapte Sander naar de notaris om te horen hoe hij deze mooie deal kon formaliseren. Hij vroeg om advies en een plan van aanpak voor de overdracht. De notaris keek met hem naar de huidige situatie en naar het verleden. En uit dat laatste rees een probleem. ‘Ik zie twee belangrijke dingen,’ zei de notaris. ‘Allereerst, jij was getrouwd in gemeenschap van goederen en in het scheidingsconvenant staat dat de onderneming aan jou was toebedeeld. Het tweede: de concrete uitvoering ontbreekt. Oftewel: er is destijds geen juridische handeling geweest voor die officiële aandelenoverdracht.

overleDen ex

Sander fronste zijn wenkbrauwen. ‘Dus mijn aandelen vallen alsnog in die ontbonden gemeenschap van goederen. En als ik het goed begrijp moet daarom mijn ex nu medewerking verlenen aan de bedrijfsoverdracht?

Maar dat is niet meer nodig, want zij is inmiddels overleden.’

De notaris legde uit dat in dat geval de erfgenamen van de ex-echtgenoot nu de medeaandeelhouders zijn. Haar kinderen dus, die Sander nauwelijks

Een maand later kwam Sander weer bij de notaris. Hij leek opgelucht. ‘Het was een prettig en open gesprek. De kinderen vonden het verrassend dat ik bij hen kwam met die vraag om hun medewerking. We gaan nog een keertje praten over een mogelijke tegemoetkoming over de afgelopen 12 jaar, maar ze gingen in grote lijnen akkoord met de overdracht en een opvolger voor mijn onderneming. Dus ik ben blij.’

Ook de notaris was tevreden. Hij benadrukte nogmaals het belang van de ‘akte van verdeling’ bij toewijzing van eigendommen. ‘Of het nou gaat om verdeling van aandelen of de toewijzing van een huis, een echtscheidingsconvenant alleen is dan niet voldoende. Er moet altijd nog een overdracht plaatsvinden. Pas dan is het rechtsgeldig.’

Als notaris en registermediator komen wij veel verschillende mensen tegen. Verschillende mensen die vaak in eenzelfde situatie zitten. Uiteraard zijn de situaties die wij beschrijven geanonimiseerd en opgebouwd uit verschillende ontmoetingen. Wij hopen dat mensen zich herkennen in onze verhalen en zich realiseren dat er ook voor hun situatie praktische oplossingen zijn.

colUmn

www.kronenburgh.nl Telefoon: 070 356 68 00 | info@vbwnotarissen.nl | Koninginnegracht 23, 2514 AB Den Haag | www.vbwnotarissen.nl Familierecht • Ondernemingsrecht • Onroerend goed De kracht van vertrouwen maakt onrust tot rust

Brasserie FreD

Sinds vorig jaar is Brasserie Fred aan de Frederik Hendriklaan gevestigd. Het zat er al wel langer, maar nu een nieuwe eigenaar. Namelijk Sepril. Na een flinke verbouwing, met een geheel nieuw interieur en een nieuwe kaart, besloten wij een kijkje te nemen en te gaan proeven. .

beDiening 8

Sepril, de eigenaresse heette ons van harte welkom en werden in de watten gelegd met een glaasje bubbels. Je merkt dat de horeca geen onbekend vakgebied voor haar is, want alles loopt vlot en geruisloos, maar toch met veel persoonlijke aandacht.

interieur: 8

Serpil is geen onbekende in Den Haag. Ze heeft namelijk de interieurwinkel iD. Collective in de Vlierboomstraat. De liefde voor vintage interieur is terug te vinden in de inrichting in de zaak.

Een travertin vloer met verder overal lichte kleuren. Daarbij helpen de verschillende planten met het huiskamergevoel. De schilderijen die je ziet hangen zijn allemaal replica’s.

Ook aan de grote groepen of mensen die onder het genot van een kop koffie willen werken is aan gedacht. Achterin, vind je een gedeeltelijk afgesloten ruimte dat heel rustig en huiselijk is ingericht.

menu: 8

Op het menu staan ontbijt-, brunch- en lunchklassiekers. Tijdens de lunch kunnen gasten trouwens ook kiezen uit diverse cocktails, zoals de strawberry mimosa en de peach bellini. Ookvind je wat Turkse invloeden terug. Wij lieten ons verrassen door Serpil met de signaturen van de kaart. Wij kregen op tafel: Eggs Benedict, American Pancakes, menemen (Turks ei- en tomaatgerecht) allemaal haar recepten. En soms die van haar moeder die bijvoorbeeld de jam voor het croissantje zelf maakt met seizoensfruit.

Wat ook leuk is dat je de hele dag kan bestellen wat je wilt. Dus als jij om 15.00 een croissant wilt, dan kan dat. Bij de lunch een cocktail? Geen probleem. Goede koffie vinden ze daar ook heel belangrijk en gebruiken daar de biologische koffie ‘Alteco van Lavazza’. Zij zijn de enige horecazaak in heel Den Haag die deze koffie schenkt. Het schijnt de beste te zijn. Wij sloten af met koffie en kunnen dit beamen!

locatie: 8

De Frederik Hendriklaan is goed te bereiken met fiets, auto of openbaar vervoer. Deze gezellige winkelstraat blijft altijd top om even over te lopen. Ook hebben ze een ontzettend leuk terras voor de deur wat zeker de moeite waard is om neer te strijken. Ook voor een after work drankje en/of hapje.

Score à preSto 32 Geef uw score op onze website www.business-haaglanden.nl
LuncH À presto...
haaglan D en business nummer 1 | mei 2023 49

Even voorstellen... de trainers van max ambani de haan

Ze houdt van de dynamiek in de sportbranche, beleid maken en snel schakelen. Daarom voelt Ambani de Haan (48) zich als een vis in het water in Max Health Club aan de Vliet waar zij de general manager is.

Max Health Club kent sinds september vorig jaar twee vestigingen: de club aan de Klatteweg op Scheveningen en de gym aan de Westvlietweg: Max Health Club aan de Vliet. Op deze locatie bij het water, zorgt Ambani de Haan ervoor dat alles op rolletjes loopt. “Voor de voormalige sportschool die er stond was ik al een jaar of twaalf de general manager.’’

De Haan zit boordevol ideeën en kan haar creativiteit goed kwijt in haar werk. Zo begon ze vier jaar geleden voor de voormalige eigenaar aan onder meer een vijfjarenplan. Dat behelste onder meer de bouw van een zwembad op de locatie. De Haan is blij dat het idee voor een zwembad ook leefde bij de nieuwe eigenaren; hun opvattingen bleken overeen te komen.

zwembaD

De aanleg van het zwembad is inmiddels in volle gang. En er is meer. Zo komen er bijvoorbeeld ook sauna’s en er wordt een gloednieuwe gym gebouwd. “Max Health Club aan de Vliet wordt een High End sportschool zonder tekort te doen aan de huiselijke sfeer die er al was. Dat familieconcept past bij Max: Een sportschool waar je graag bent vanwege de vriendelijke sfeer.’’

Als general manager in de sportschool met de ambitie de grootste, luxe club van de regio te worden, voelt De Haan zich helemaal in haar element.

antropolgie

Of ze dat had gedacht toen zij antropolgie studeerde in Amsterdam? "Sporten zit in mijn hart en nieren,’’ legt de Haan uit. "Mijn eerste sport was paardrijden waarmee ik op mijn vierde begon. En dansen. Vanaf mijn zesde heb ik gedanst. Klassiek ballet.’’ Een van haar dochters - De Haan is moeder van drie - heeft die passie ook en zit zelfs op de Nationale Ballet Academie. "In mijn studententijd ging ik werken in een squashclub in Amsterdam. Sindsdien ben ik eigenlijk altijd in de wereld

van de sport gebleven. Ik vind het fantastisch. De dynamiek, maar ook het werken met een team, en de omgang met de clubleden.’’

sporten

Naast haar werk als general manager en haar moederschap vindt ze nog steeds de tijd zelf regelmatig te sporten. Bodypump en circuit training zijn de lessen die ze bijwoont. Daarnaast doet De Haan aan hardlopen. Twee tot drie keer per week loopt ze 7 kilometer hard en

neemt daarbij de honden mee. “Ja, ik moet wel combineren,’’ lacht zij. “En bij mij gaat het vooral om te doen wat je leuk vindt. Ik ben een adrenalinejunk, houd van beweging. En vrijheid. In mijn beweging vind ik mijn vrijheid. Paardrijden en dansen geven vrijheid. In de groepslessen vind ik de dynamiek waarvan ik houd.’’

De Haan houdt er ook van anderen te inspireren en te motiveren. "Maar dat doen wij met het hele team waar ik trots op ben, inmiddels zeventig mensen. Dan tel ik iedereen mee. Want iedereen die hier werkt, draagt bij aan de positieve sfeer.’’

Volgens de general manager ervaren de leden dat ook zo: "Elke maand groeit het ledenaantal en we kennen bijna geen afhakers.’’ ‹

tekst: e V elyne lammer D ing F otogra F ie: bas kijzers
haaglan D en business nummer 1 | mei 2023 51

www. evertsgroep .nl

Everts Groep: hét aanspreekpunt voor totaal vastgoedonderhoud

Vastgoedonderhoud

Schilderwerken

Renovatie

Mutatie- en Storingsonderhoud

Klachtenonderhoud

WMO-aanpassingen

Advies en Styling

De Star 3 2266NA Leidschendam-Voorburg

T 070 301 25 80 E info@evertsgroep.nl

‘een baan in de zorg die Ècht bij me past?

ep92 heeft ‘m gevonden!’ h

bureau voor de zorg

ep 92 innovatief in personeelsbemiddeling. ep92 voor zorg. www.ep92voorzorg.nl

Specialist in de zorg-markt en inmiddels ruim 20 jaar actief in personeelsbemiddeling.

Laan

E: info@ep92.nl - T: 070 - 360 99 22

tandartspraktijk van bleiswijkstraat

mondhygiënisten praktijk statenkwartier

Een gezond gebit is een prachtig bezit

Goede mondverzorging is belangrijk voor uw gezondheid en voor een mooie uitstraling.

WWW.MAXHEALTHCLUB.NL

Neem vrijblijvend contact met ons op:

Van Bleiswijkstraat 166-168

2582 LJ Den Haag

T: 070-3521834

MAXimize your performance
INFO@MAXHEALTHCLUB.NL
KLATTEWEG 109 • 2597 KA DEN HAAG 070  3549328
È t
van Zuid Hoorn 27, 2289 DC Rijswijk ep92 onderdeel van

Bezwaar

Het belastingseizoen is weer in volle gang. Dit jaar is het onder een wat guurder gesternte dan andere jaren. Box 3 de forfaitaire heffing over spaartegoeden en alle ander beleggingen is de gebeten hond. Eind 2021 gaf de hoogste rechter de Belastingdienst een stevige tik op de vingers. De belasting in box 3 week door toepassing van het veronderstelde forfaitaire rendement nogal af van het gerealiseerde rendement. De aanleiding was hett rendement op spaargeld. Geen rente krijgen en wel belasting betalen was te gortig. En terecht uiteraard. Belasting betalen over inkomen dat je niet krijgt, is frustrerend. Na deze uitspraak hebben zowel de Belastingdienst als belastingplichtigen niet stil gezeten.

De Belastingdienst paste de wet aan zodat over spaargeld een reële belasting wordt geheven. Belastingplichtigen procederen stug verder over de vraag of die aanpassing voldoende is en of niet ook de overige beleggingen op basis van het gerealiseerde rendement moeten worden belast. Het ziet er op dit moment niet slecht uit voor belastingplichtige. De aanhoudende belastingplichtige krijgt forse kortingen op zijn aanslagen als het gerealiseerde rendement lager

is. Het zet de Belastingdienst nog verder onder druk, want het dringende advies is: maak bezwaar tegen elke aanslag inkomstenbelasting met box 3 inkomen.

Een ander bezwaar, de WOZ-beschikking van de woning. Daar zat in sommige gemeentes een briefje bij om vooral geen bezwaar te maken, maar te bellen. Want het inschakelen van een no cure no pay bureau wordt als bezwaarlijk gezien. Een paar tientje korting op de WOZ, weegt toch niet op tegen de hoeveelheid gemeenschapsgeld die een bezwaar de gemeente kost. Dat is een verraderlijk betoog.

Allereerst moet de gemeente gewoon zorgen voor goede WOZ-beschikking, want dan hoef je geen bezwaar te maken. Daarnaast, de WOZ-beschikking gaat verder dan gemeentebelasting. Een korting van € 100.000 op de WOZ-waarde scheelt inderdaad maar een paar tientjes belasting aan de gemeente, maar scheelt ook € 1.000 minder te betalen inkomstenbelasting en € 20.000 aan erfbelasting. Let dus op je rechten en maak ook hier tijdig bezwaar. Het gaat niet om een paar tientjes.

colUmn
COLU m N m R . H. V ERBEEK mf S m E RB belastingadviseur, business coach en partner bij: aBIn accountants en advIseurs

De regisseurs van

nlwerktaanwerk

staan klaar voor al je arbeidsmarktvraagstukken

Open hiring, hybride werken, jobcarving, skill-based recruiting. Zo maar wat moderne trends op de arbeidsmarkt. Iedere ondernemer ondervindt de gevolgen van de personeelstekorten en dat vraagt om nieuwe oplossingen. In de regio Haaglanden zijn twee regisseurs actief die je kunnen helpen met al je vragen rondom het aantrekken en behouden van personeel.

harrie lamers (l) en rené Vollenbroek (r)

In sommige sectoren is veel werk, in andere sectoren verdwijnen banen. Wie wil werken vindt lang niet altijd de weg naar een kansrijke sector, wie personeel zoekt kan vaak geen geschikte kandidaten vinden. Om die mismatch aan te pakken, is NLwerktaanwerk in het leven geroepen, een project van VNO-NCW en MKB-Nederland dat wordt uitgevoerd door de Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk!.

giDs voor onDernemers

René Vollenbroek en Harrie Lamers zijn de regisseurs van NLwerktaanwerk in de regio Haaglanden en staan klaar om werkgevers door de nieuwe werkelijkheid te gidsen. ‘De ene ondernemer heeft moeite om vacatures in te vullen, de andere ziet zijn personeel vertrekken en weer een derde heeft te maken met allebei,’ zegt René. ‘Daar is niet één pasklare oplossing voor, er zijn verschillende mogelijkheden. Meer dan de meeste ondernemers denken.’

Nog niet zo lang geleden was personeel werven eenvoudig: je plaatste een vacature en de sollicitatiebrieven stroomden binnen. Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt werkt dat lang niet altijd. Goed personeel vinden is ingewikkelder geworden, maar zeker niet onmogelijk.

‘De kunst is om de juiste weg te vinden. En niet alleen om de juiste mensen te vinden, maar ook om je bestaande werknemers te behouden. Wij zoomen uit. Waar wil je met je bedrijf naartoe? Hoe heeft iemand anders het aangepakt? En dan zoomen we weer in en denken we mee over de beste oplossingen voor jouw bedrijf.’

Zo’n oplossing kan werkelijk van alles zijn. Skill based recruiting wordt bijvoorbeeld steeds populairder: werven op basis van competenties, los van een in steen gebeiteld functieprofiel. Of kijk eens naar mensen die om uiteenlopende redenen een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Daar zitten heel veel goede krachten tussen die niet vaak een kans krijgen.

Het gaat echter niet alleen over instroom, het is ook belangrijk om bestaande medewerkers te behouden. ‘Een middel als jobcarving is daarvoor heel geschikt. Dat betekent dat je taken in een bedrijf anders indeelt, zodat iedereen zich kan richten op waar hij of zij goed in is. Aan de ene kant worden simpelere taken samengevoegd tot een nieuwe functie, waarvoor meer geschikte kandidaten te vinden zijn. Aan de andere kant krijgt een bestaande medewerker de ingewikkelder taken erbij. Dat maakt het werk voor die medewerker interessanter, wat weer helpt bij het binden en boeien. Dat mes snijdt dus aan twee kanten.’ Uiteindelijk is het altijd de ondernemer die de keuzes maakt. ‘We smeren niemand iets aan, we laten zien welke mogelijkheden er allemaal zijn.’

Regelmatig organiseren Harrie en René inspiratiesessies. Die helpen ondernemers in de regio om inzicht te krijgen in de ontwikkelingen van de dynamische arbeidsmarkt anno 2023, en daarin van elkaar te leren. ‘Ook daarin gaan we naast de ondernemers staan en onderzoeken we welke oplossingen denkbaar en uitvoerbaar zijn. Het is altijd maatwerk.’

goeDe ervaringen

Zo had Frans Peeters van het Haagse BQE, marktleider op het gebied van ergonomische stoelen, een vacature op de administratie. Met hulp van René Vollenbroek vond Peeters de juiste kandidaat. ‘Vorig jaar op het evenement Den Haag Onderneemt ben ik in contact gekomen met René. Hij luistert naar waar de behoefte ligt, stelt de juiste vragen en koppelt vervolgens de juiste contactpersoon binnen instanties aan ons als werkgever en houdt de vinger aan de pols zodat alles goed wordt opgevolgd. We hebben hierdoor een goede administratieve kracht met veel levens- en werkervaring gevonden, die perfect in ons team past.’

Laura van der Veen is HR-verantwoordelijke bij BP B. Kerkhof & Zn, dat een groot tankstation in Den Haag en drie wasstraten van McWash in Den Haag en Rijswijk heeft. Ook zij heeft goede ervaringen met de regisseurs. ‘Fijn om te kunnen sparren met professionals die je het juiste advies kunnen geven. In alle wirwar van loketten en dienstverleners is het fijn om ergens aan te kunnen kloppen voor advies. Deze professionals hebben aan een half woord genoeg en weten precies waar de behoefte ligt en bij wie die hulpvraag neergelegd kan worden.’

De regisseurs

Harrie Lamers werkt sinds februari als regisseur voor NLwerktaanwerk. In het verleden was hij onder meer accountant en consultant bij Worrel & Jetten in Zoetermeer. Harrie is een geboren netwerker. Hij geeft netwerktrainingen en weet alles over het inzetten van LinkedIn om contacten te leggen. Mensen met elkaar verbinden is zijn tweede natuur. ‘Mijn vader leerde me al: het gaat niet om wie je bent, maar om wie je kent. Ik heb zelfs mijn vrouw Inge leren kennen via het netwerken.’

René Vollenbroek ging twee jaar geleden al aan de slag als regisseur. Hij ziet zichzelf vooral als een bruggenbouwer. ‘Ik luister goed naar het probleem waar een ondernemer mee worstelt, probeer dan met de ondernemer wat uit te zoomen en te onderzoeken welke oplossingen er zijn en wie daarbij kan helpen, om vervolgens de persoonlijke contacten te leggen.’ René studeerde Personeelwetenschappen en heeft veel ervaring met Human Capital. ‹

neem contact op:

René Vollenbroek

T 06-52 89 81 68

E rene.vollenbroek64@gmail.com

www.linkedin.com/in/renevollenbroek/

Harrie Lamers

T 06-41 90 93 47

E info@harrielamers.nl www.linkedin.com/in/harrielamers/

Kijk voor inspiratie en meer informatie over NLwerktaanwerk op: www.nlwerktaanwerk.nl.

haaglan D en business nummer 1 | mei 2023 55

Op 20 april vond de modeshow plaats van MEN Essential bij Restaurant Allemansgeest. Er was gehoopt op mooi weer vanwege het prachtige terras aan het water. Maar het mocht de pret niet drukken en werd het evenement naar binnen verplaatst met muziek van DJ Steef. Het was een gezellige drukte waar Tommy van der Brugge, eigenaar van Men Essential aan de Theresiastraat de modellen soepel over de catwalk liet lopen en vertelde wat de laatste trends op herenmode gebied zijn.

Business & friends sloegen de handen ineen met Max Health Club aan de Vliet voor het aanbieden van een lezing Eten & Bewegen. De lezing ging over de juiste balans vinden tussen eten en bewegen en over de invloed van een healthy lifestyle op lichaam en geest. Welke benefits leveren dat op voor succesvolle business?

Bernardine Rauwerda, ex-prof wielrenster gaf een nuttige en leerzame lezing over moleculaire voeding. Dit onder het genot van een hapje en een drankje.

s!
wor D vrien D van b usiness & frien D
D nu li D!
per jaar
Een lidmaatschap van Business & Friends betekent dat je op alle mogelijke manieren in contact komt met je doelgroep: persoonlijk door het bezoeken van de Business & Friends Events, online via het platform business-haaglanden.nl en offline via het zakenmagazine. wor
voor slechts 295,-
haaglan D en business nummer 1 | mei 2023 57
Wij helpen ondernemend Nederland nu de keuzes te maken voor morgen. of Verdedigenscoren? Baker Tilly The Statesman | Churchillplein 5D, 6e etage | Den Haag bakertilly.nl/denhaag Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Willem Jan Huizinga of Sophie Gunn van onze vestiging in Den Haag op nummer 070 358 90 00
Online configureren Rijksstraatweg 457, Wassenaar T (085) 060 19 11 Onze showroom in Wassenaar interiorservice.nl

MaXXus Managed Services

Online dienstverlening is cruciaal geworden in de huidige digitale markt en maatschappij. Om mee te kunnen gaan in die ontwikkeling, is het belangrijk dat een organisatie kan beschikken over IT-infrastructuur en ondersteuning die hiervoor noodzakelijk is. Echter, het verzorgen van de vereiste infrastructuur en expertise is voor veel partijen onhaalbaar en onbetaalbaar geworden.

MaXXus neemt deze zorg uit handen voor een vaste prijs per maand, geen verrassingen. Kijk voor meer informatie op www.maxxus.nl of bel 070 307 66 00.

“Online” Moderne Werkplek | Microsoft 365 for Business & Teams | Telefonie Infrastructuur | KPN EEN Excellence Partner
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.