Business Haaglanden 1 - 2020

Page 1

HAAGLANDEN

regionaal zakenmagazine | Jaargang 25 | nummer 1 | maart 2020

Thema’s: ICT EN INNOVATIE HUMAN RESOURCE DUURZAAM ONDERNEMEN

Business People

mensen maken je bedrijf, ook met payroll


Not just another office Centraal gelegen in het dynamische Beatrixkwartier, onderdeel van het Central Innovation District in Den Haag, ligt Centre Court. Het iconische kantoorgebouw telt in totaal circa 10.000 m² VVO, verdeeld over 10 bouwlagen. Welke wensen u qua werkomgeving ook heeft: Centre Court kan ze in vervulling laten gaan. De uitstraling, voorzieningen, duurzaamheid, circulariteit: alles is toekomstgericht en van topkwaliteit. De verdiepingen van Centre Court bieden verschillende indelingsmogelijkheden. Ieder gewenst werkplekconcept kan je uitrollen. Dankzij een uitzonderlijk hoog ambitieniveau wordt Centre Court Offi ces een bij zonder duurzaam gebouw. Speerpunt van de verduurzamingslag vormt circulariteit. Het projectteam zet in op

Gezond werkklimaat

|

Warmtekoudeopslag

|

maximale CO2-reductie. Na de renovatie zal Centre Court Offices voldoen aan de vereisten van het certificaat BREEAM Nieuwbouw en Renovatie Excellent, maar de ambities reiken verder: volgende stap is de bemachtiging van het WELL Building Standardcertifi caat. De kolomvrije verdiepingen en hoogwaardige technische (klimaat-)installaties bieden alle ruimte voor innovatieve kantoorconcepten. Centre Court geeft je de hoogste mate van efficiency en comfort om je werkomgeving zo in te richten als jij wenst.

centrecourtdenhaag.nl

Zonnepanelen

|

Klimaatplafonds

|

LED verlichting


Voorwoord

What’s in a name Dit is een gezegde uit het land van de Brexit. Ooit onze beste vrienden in Europa. Die Europa hebben bevrijd van de Nazi’s. En nu Europa gaan verlaten omdat ze een eigenzinnig volk zijn, maar wel staan voor wie ze zijn. Maar zich in het algemeen niet echt druk maken om wat er zoal om zich heen gebeurt. Behalve als het om voetbal, rugby of cricket gaat. Dat is nou precies wat ik zo waardeer in die Engelsen. Daar kunnen wij in Nederland een hoop van leren. Wij Hollanders zijn denk ik ongeveer het enige land in de Europese Unie waar wij last hebben van valse schaamte. En goed zijn om constant ouwe koeien uit de sloten te halen. Zodra hier een idioot roept: ‘Dit kan niet, de naam van een artikel of product doet ons herinneren aan het koloniale verleden’, worden er direct twintigduizend werk- en praatgroepen opgericht. Tv-programma’s zoals Op1, met de meest stoffige presentatrice van Nederland Sophie Hilbrand (bij de gedachte alleen al krijg ik het koud), behandelen wat we aan de problemen kunnen doen. Maar wat is er mis met moorkop, negerzoen, Zwarte Piet, Sinterklaas, kerstman, kerstfeest en Pasen. Zo kan ik nog wel uren doorgaan. Volgens mij is er helemaal niks mee. Maar goed, wie ben ik. Moeten we nu echte alles wat we in de jaren na de oorlog hebben opgebouwd verloochenen vanwege een paar gefrustreerde mensen die de hele dag niks hebben te doen? Hoe gaan we een stratenmaker noemen. Een strateninrichter? De leraar die het al zo zwaar heeft, omdat hij of zij zo hard moeten werken? Ik weet het: de eeuwige klager. Nee, nog beter: de wereldverbeteraar. En verkoper kan ook niet meer, want dat is wel heel erg denigrerend. Dus dat wordt de productaangever. Misschien weet u ook een aantal benamingen op te noemen die we een andere naam kunnen geven. Ik heb er nog een waar ik nog nooit iemand over heb hoor zeuren: de jodenkoek. Wat gaan we hier aan doen? Wie heeft een idee? De laatste dan: Bouwvakker. Kan ook niet meer. Dat moet de huizenbouwer worden. Nogmaals, ‘What’s in a name’. Helemaal niks. Het gaat erom wie we zijn en wat we doen. Wat maakt ons gelukkig en wat willen we bereiken? Dan maakt een naam niet zoveel uit.

www.bazuin.nl


9 6

16

12

27

29

43 32

44


Inhoud 8

maart 2020

Wat betekent de WAB voor payrollers?

31

Column Ellens & Lentze

11

Flexibel inzettenvan werknemers hoort bij onze cultuur

35

Lunch à presto....Café Restaurant Luden

14

The Hague Security Delta: ‘Geef digitale veiligheid prioriteit’

37

Column Van Ede & Partners

19

7 lessen die ook jij kunt trekken uit andermans cyberaanval

38

KUNNEN WE HET BOUWEN? Nou en of!

21

Maxxus: 'Met Circuit werkt uw team beter samen'

41

Info uit de Regio

23

Column GMW Advocaten

46

Powervrouw carolien van santvoord

25

Hoe nu verder? Gesprekken over loopbaancoaching

49

Business & Friends

De Gouden Garde Onze lunch à lungo (de lange zakenlunch) en lunch à presto (korte zakenlunch) worden standaard beoordeeld met een totaalscore. Dit jaar zullen we de beste lunchgelegenheid in elke categorie afzonderlijk belonen met de Gouden Garde Award. Na het laatste nummer van Business Haaglanden zullen we de stembussen openen, zodat u kunt aangeven wat uw favoriet is. Die stemmen laten we meewegen bij de bestaande scores. De beste krijgt als blijk van erkenning tijdens een officiële uitreiking de Gouden Garde toegekend.

De stand van zaken tot dusver: Lunch à lungo:

Lunch à presto:

1. 1. Restaurant Luden 2. 2. 3. 3. 4. 4. 5. 5. 6. 6. 7. 7. Kijk voor een overzicht van alle lunches op onze website

www.business-haaglanden.nl

Zakenmagazine voor de regio Haaglanden Jaargang 25 - nummer 1 Een uitgave van: BUSINESS HAAGLANDEN UITGEVERIJ Bezuidenhoutseweg 50 2594 AW Den Haag T: 070 - 346 72 17 info@business-haaglanden.nl www.business-haaglanden.nl

UITGEVER: R.P. Truijens

MEDIA ADVISEUR: Pieter Friso

VORMGEVING: Cher Bos Design

REDACTie: Philip Fokker Evelyne Lammerding Marjon Burger Ria Luitjes

FOTOGRAFIE: Bas Kijzer Flore Zoë Studio

DRUK: Bal Media

traffic MANAGER: Chèr Bos

COLUMNISTEN: Raymond de Mooij Michaël Lentze Derick Maarleveld

OPLAGE: 8500

COPYRIGHT: Het auteursrecht op de in dit nummer verschenen artikelen wordt door de uitgever voorbehouden. KOSTEN JAARABONNEMENT 7x Business Haaglanden: 53 Euro


V.l.n.r. Yosta van Leeuwen , Bob van der Gaag en Gert van der Sar

Business People mensen maken je bedrijf, ook met payroll Een onderwerp dat niet mag ontbreken in dit speciale HR nummer is payroll. Een ‘hot item’ door de introductie van de nieuwe ‘Wet Arbeidsmarkt in Balans’ (WAB). Business People, gevestigd in het Westland, is gespecialiseerd in payroll en aanverwante diensten in de keten van personele dienstverlening. Het bedrijf, was voorheen, met name bekend in het Westland, onder de naam E-Payroll. Per 1 januari 2020 heet het bedrijf Business People; een naam die beter aansluit bij de totale dienstverlening. Gert van der Sar (DGA) Bob van der Gaag (Operationeel directeur) en Yosta van Leeuwen (Commercieel manager) spreken vol passie over Business People, goed werkgeverschap, payroll en de introductie van de nieuwe WAB.

6

haaglanden business | nummer 1 | maart 2020


Tekst: ria luitjes Fotografie: bas kijzers

Business People is opgericht door de uit ’s-Gravenzande afkomstige; Gert van der Sar. Na werkervaring opgedaan te hebben in de uitzendbranche is hij 11 jaar geleden gestart als ondernemer. Voor hem best een logische stap, aangezien hij is opgegroeid in een Westlands ondernemersgezin. Business People, waar nu 33 mensen werkzaam zijn, bestaat uit meerdere specialismen die als een keten ondersteunen op alle personeelsvlakken zoals: werving en selectie, ziekteverzuimbegeleiding, uitzenden en payroll. Gert gelooft in de keten van zijn bedrijven rondom de zorg voor personeel.

niet meegenomen. Met de invoering van de WAB wil de overheid o.a. onbepaalde tijd contracten aantrekkelijker te maken voor werkgevers door bijvoorbeeld de premieverlaging. Daarnaast valt vanaf 1 januari 2020 een medewerker op payroll basis onder de CAO van de opdrachtgever en niet meer onder die van de NBBU/ABU, de CAO voor uitzendkrachten. We hebben overigens gemerkt dat de CAO van de opdrachtgever niet in alle gevallen gunstiger is. Indien dit het geval was, hebben tot nu toe al onze klanten goed werkgeverschap laten zien en de payroll medewerker niet benadeeld.”

“Als nieuwe ondernemer krijg je heel veel op je bordje. Inclusief personeel. Soms is het te kostbaar om hiervoor een HR afdeling op te zetten binnen een bedrijf. Dan komen wij in beeld, wij richten ons op de zorg voor het personeel in de hele keten en de ondernemer kan zich richten op het ondernemen. Alleen kun je slechts een gedeelte realiseren. Samen bereik je veel meer”: vertelt Gert.

Hoe heeft Business People zich voorbereid op de wijzigingen door de nieuwe WAB?

Wat bedoel je met goed werkgeverschap? Gert: "Mensen maken je bedrijf! Bij nieuwe medewerkers voor ons bedrijf, kijk ik als eerste of ze passen bij het bedrijf. De rest kunnen ze wel leren. Medewerkers die werkzaam zijn in ons bedrijf krijgen veel kansen om zichzelf te ontwikkelen, om te leren en nieuwe concepten te ontwikkelen. Ik verwacht ook dat ze die kansen pakken. Ons uitgangspunt: samen staan voor kwaliteit en goed ondernemerschap. Dit stralen wij uit in de samenwerking met onze klanten. We willen samen met onze klanten groeien. Elkaar versterken voor een lange termijn.”

Wat is payroll, hoe verschilt dit van uitzenden en wat voor bedrijven maken hiervan gebruik? Yosta: “Met payroll verleg je het juridisch werkgeverschap. De werkgever verzorgt zelf de werving en selectie. Het volledige administratieve proces dat daar op volgt, wordt aan ons overgedragen. Bij uitzenden ligt de behoefte van een werkgever bij tijdelijke ondersteuning. Wij zorgen voor geschikte kandidaten en de administratieve werkzaamheden. Onze klanten opereren in verschillende branches, zoals hier in het Westland, in de tuinbouw. Maar ook de detailhandel, transport, schoonmaak, industrie en intermediairs. Dit kunnen bedrijven zijn die net zijn opgestart, maar ook bedrijven waar 40 of 50 payroll medewerkers werken. Vaak maken bedrijven gebruik van meerdere diensten uit onze keten.”

Per 1 januari 2020 is de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) van kracht. Wat is het doel van deze wet? Yosta: “In 2015 werd de ‘Wet Werk en Zekerheid’ geïntroduceerd. De doelstelling van deze wet was om het flexwerk en het vaste werk wat dichter naar elkaar toe te brengen. Een aantal zaken waren in deze wet

Bob: “Het heeft een enorme impact gehad in onze interne organisatie. Ik denk dat onze medewerkers zich inmiddels CAO-specialist kunnen noemen. We hebben veel verschillende klanten en dit betekent minimaal net zoveel verschillende CAO’s. In ons geval 35 verschillende CAO’s, die we allemaal hebben doorgenomen op inhoud en hoe we ze moesten interpreteren. Ook hebben we bepaald hoe een klant er mee omging en welke wijzigingen er vervolgens per 1 januari 2020 moesten plaatsvinden. Het was een intensief half jaar voor onze teams maar ook in de voorbereiding met onze klanten. Door onze werkwijze konden we de WAB voor onze klanten eigenlijk geruisloos introduceren.”

Payroll roept bij sommige mensen een negatieve associatie op. Bij jullie hoor ik veel positieve ontwikkelingen. Yosta: “Dat klopt. Wij zien payroll als zeer positief. Doe waar je goed in bent; voor een ondernemer is dat ondernemen en voor ons is dat o.a. payroll administratie. Bij ons kan een payroll medewerker ook een contract voor onbepaalde tijd bij Business People krijgen. Indien een ondernemer niet meer in staat is een medewerker te betalen door bijvoorbeeld het verlies van een grote klant, gaan wij zelf op zoek naar een passend alternatief voor deze medewerker.” Bob: “Dit was anders voor collega payroll bedrijven die met name flexibele contracten aanboden. We zien dat een aantal van deze bedrijven gestopt is met payroll. Zij focussen zich nu meer op uitzenden. We zien door de ontwikkelingen rondom de nieuwe wet bij ons een toename van opdrachtgevers en contracten voor onbepaalde tijd. Gezien onze kennis en ervaringen uit het verleden zien we dit als een positieve ontwikkeling. Dit kunnen wij alleen doen omdat onze klanten ook goed werkgeverschap tonen. Voor Business People ons is het van groot belang de intenties en de visie van ABC Westland 145 onze opdrachtgevers goed in beeld te hebben. Wij gaan 2685 DB Poeldijk voor een lange termijn relatie met onze klanten. Als zij T 0174 82 02 32 dat ook willen, dan is er een mooie en gezonde basis om E info@businesspeople.nu samen te werken.” ‹ www.businesspeople.nu

haaglanden business | nummer 1 | maart 2020

7


Wat betekent de WAB voor payrollers? Met de komst van de Wet Arbeid in Balans per 1 januari 2020 beoogt het Kabinet de juiste balans te vinden tussen vaste- en flexibele arbeidsovereenkomsten. Net als de in 2015 aangenomen WWZ (Wet Werk en Zekerheid) in 2015, die hopeloos faalde.

Tegenstand

Hogere payrollingkosten

De WAB moet het beter doen dan haar voorganger maar stuit bij ondernemers op veel tegenstand. Zij menen geen baat te hebben bij de wetgeving die flexibele arbeid en het ontslagrecht beter moet regelen. Op de website werktdewabvoorjou.nl zijn talrijke voorbeelden te vinden van ondernemers en verenigingen die veel met flexkrachten werken, zoals Horeca Nederland, LTO-Nederland en InRetail, die uitleggen waarom de WAB voor hen niet werkbaar is.

Ook voor payrollers lijkt de WAB ongunstig uit te vallen. Zij moeten onder de WAB bijvoorbeeld dezelfde arbeidsvoorwaarden krijgen als werknemers in vaste dienst, zowel individueel als collectief. De pensioenopbouw van payrollers komt gelijk aan die van vast personeel, iets wat het payrollbedrijf moet regelen. En een aantal bijzondere bepalingen voor uitzendovereenkomsten zijn niet meer op payrollers toepasbaar. Kortom: de WAB zal voor hogere payrollingkosten zorgen. Hoogste tijd om eens een aantal experts hun licht te laten schijnen over de impact van de WAB op hun organisatie‌

Tekst: Philip Fokker Fotografie: bas kijzers, shutterstock


Robert Aalders, EP92:

Uitzenden is wél MVO Met de implementatie van de WAB (Wet Arbeid in Balans) zullen veel payroll-bedrijven het lastig krijgen, vermoed Robert Aalbers. Ook voor zijn detacheringsbureau EP’92 is het afwachten wat het eerste kwartaal van 2020 brengt.

Aanpassen basisstrategie Aalbers ontvangt op zijn kantoor op de dertiende etage met uitzicht over de Hofstad en steekt direct van wal: ‘Wij hebben onze bestaande klanten aangegeven dat zij de allocatiefunctie [de terbeschikkingstelling en werving van werknemers aan opdrachtgevers door een aparte onderneming, zoals detacheringsbedrijven en uitzendbureaus doen - red.] ook bij ons moesten gaan onderbrengen, wilden ze nog van onze diensten gebruik maken. Want payrollers passen alleen juridisch werkgeverschap toe, iets waar men in politiek Den Haag vanaf wilde.’ En de klanten van EP’92, dat al meer dan twintig jaar werkzaam is in de personeelsbemiddeling in de regio, stelden zich gelukkig welwillend op, legt Aalbers uit: ‘Ten eerste hadden wij natuurlijk te maken met wetgeving die ons noopte aanpassingen te doen. En ten tweede bieden wij klanten ook een oplossing, door de allocatiefunctie aan te bieden. Natuurlijk is het een geluk dat wij naast payrolling ook uitzendkrachten en gedetacheerd personeel aanbieden, dus konden wij makkelijker schakelen dan bedrijven die zich puur op payrolling richten.’

Gewend om te manoeuvreren Door de jarenlange ervaring is men bij EP’92 gewend geraakt aan het manoeuvreren binnen bestaande en nieuwe wetgeving, Aalbers: ‘Als uitzendbranche krijg je vaak met aanpassingen in de wetgeving te maken. Sinds 1992 voorzien we overheid en bedrijven in de regio van geschikt personeel, opgeleid van MBO-4 tot WO-niveau. Hierdoor

hebben wij bijvoorbeeld ook op tijd de slag naar digitaal gemaakt met onze online cloud applicatie Hallo EP’92, waar werkgevers alle informatie over hun flexwerkers inzien. We hebben ons destijds moeten aanpassen met de komst van de WWZ en vanaf 1 januari passen wij ons net zo makkelijk aan de wetgeving aan die de WAB voorschrijft. In plaats van dat de gekozen kandidaat in dienst treedt bij ons, gaat hij of zij in dienst bij de opdrachtgever, terwijl wij eventueel de werving en selectie uit handen kunnen nemen.’

Verkeerd beeld van uitzendbranche Wat Aalbers wel steekt aan het traject en de nieuwsberichten rondom de komst van de WAB, is de negatieve beeldvorming rondom de uitzendbranche: ‘Alle uitzendkrachten en detacheerbureaus werden over een kam geschoren. De voorbeelden die in de media en politiek gebruikt werden om de urgentie van de WAB te onderstrepen, kwamen allemaal uit branches waar werknemers inderdaad beschermd moeten worden. Mensen die in de seizoensarbeid in de tuinbouw werken en in gedeelde kamertjes leven, in de horeca werkzaam zijn, de Uber koeriers, de PostNL freelancers. Maar de mensen die wij detacheren krijgen gewoon een jaarovereenkomst. De mensen die wij uitzenden hebben dezelfde rechten als een reguliere werknemer. Naar mijn mening had de politiek veel branche specifieker naar de uitwassen van het freelancen moeten kijken. Mensen die in de backoffice werken en ict’ers hebben hun pensioenopbouw en verzekeringen merendeels goed voor elkaar.’ ‹

haaglanden business | nummer 1 | maart 2020

9


Hennink installatietechniek uw totaalinstallateur!

Complete verbouwingen • Timmerwerkzaamheden • Pleisterwand afwerking Tegel werkzaamheden • Technisch onderhoud • Eindschoonmaak Totaal installateur • Duurzame oplossingen • Storingsdienst • Witgoed vervangen Loodgieter • Dak reparaties • Mechanische ventilatie Badkamer • Sanitair • Elektra • Keukens • CV nieuw / reparatie

Hennink ontzorgt! Wij werken voor o.a.: • Particulieren • Bedrijfpanden • Winkels & scholen • Woningportefeuilles

BEL VOOR ADVIES

(0900) 0105

Zinkwerf 45 | 2544 EC | Den Haag | www.hennink.info

(lokaal tarief)


Pia van Boven, ImpressiveGreenApple:

Flexibel inzetten van werknemers hoort bij onze cultuur In 2000 richtte Pia van Boven, GreenApple Campus Recruitment op. In 2006 kon zij het bedrijf van haar vorige werkgever overnemen en ontstond ImpressiveGreenApple. Naast het bemiddelen en uitzenden van secretaresses, begeleiden zij landelijk talentvolle hbo en wo opgeleide jongeren naar hun eerste baan. ImpressiveGreenApple biedt haar klanten verschillende diensten aan; uitzenden, detacheren, werving en selectie en payroll. De nieuwe WAB (Wet Arbeid in Balans) heeft dan ook impact op de dienstverlening van het bedrijf.

Hoe hebben jullie je klanten voorbereid op de nieuwe wet?

Welke gevolgen heeft dit gehad voor je bedrijf?

“Wij hebben meerdere klantsessies georganiseerd samen met een advocatenkantoor. Zij hebben onze klanten verteld wat de gevolgen van de nieuwe wet zijn. Deze sessies werden erg druk bezocht. Met onze grote klanten zijn we om tafel gegaan. We hebben bekeken wat er mogelijk was om de optimale flexibiliteit te creëren. Achteraf kijk ik hier heel positief op terug. Onze klanten kenden de nieuwe wetgeving niet en hadden veel vragen. Wij hadden de kennis en konden als adviseur optreden. Dat is ook onze toegevoegde waarde.

“Voor ons is er weer meer uitzendwerk onder onze klanten. Onze primaire rol is altijd al uitzenden geweest. Wij doen weer meer datgene waar we goed in zijn; allocatie. Wij zijn de intermediair, wij werven, faciliteren, selecteren en zenden uit. Wij brengen partijen bij elkaar, dat is ons vak. Payrollen waarbij de klant eigen mensen werft, en deze medewerkers administratief bij ons onderbrengt is na 1 januari 2020 zichtbaar afgenomen.”

Wat was de impact van de introductie van de WAB voor je klanten?

“Ik vind deze wet geen hele verstandige keuze, maar we zullen er mee moeten werken. Mijn visie is dat Nederland groot is geworden door het hebben van een flexibele schil. Flexibel inzetten van werknemers hoort bij onze cultuur. Met deze wet wil de overheid meer verantwoordelijkheid bij de werkgever neerleggen. Het gevolg is een verhoging van het ondernemersrisico. Dit gaat ten koste van creativiteit, nieuwe ontwikkelingen en dus het ondernemerschap waardoor Nederland groot is geworden. Wil je werkgelegenheid stimuleren, dan moet je juist de flexibiliteit niet inperken..” ‹

“Onder onze Payroll klanten heeft de WAB eigenlijk weinig voordelen gebracht: minder flexibel en een hogere kostprijs per uur. Dit komt doordat er voldaan moet worden aan de CAO binnen de branche i.p.v. de CAO voor de uitzendbranche. Met name onze administratieve klanten kiezen nu eerder voor uitzenden dan voor Payrollen. Dit biedt de gewenste flexibiliteit voor in ieder geval vijf en half jaar.”

Tekst: ria luitjes Fotografie: flore zoË studio

Wat is je visie op de nieuwe WAB

haaglanden business | nummer 1 | maart 2020

11


Nadorp Bedrijfsmakelaars B.V. Verlengde Tolweg 2A 2517 JV Den Haag T +31 (0)70 375 75 75 E info@nadorp.nl www.nadorp.nl

V.l.n.r. Jeroen Steenbergen, Loek van der Kroft, Jan-Willem Kos, Stephan Brenninkmeijer en Ysbrand de Zeeuw

Vastgoedexpert Ysbrand de Zeeuw terug in Den Haag

Nadorp krijgt een boost Ysbrand de Zeeuw (45) is terug in zijn hometown. Sinds januari is hij de nieuwe partner van het nationaal opererende, in Den Haag gewortelde Nadorp Bedrijfsmakelaars & Taxateurs. De vastgoedexpert gaat het makelaarskantoor met de drie andere partners uitbreiden en verder professionaliseren. “En wij brengen vraag en aanbod samen om de beste deals te creëren.’’ Nieuw onderkomen, nieuwe uitstraling, nieuw elan. Er waait een frisse wind door het historische Nadorp Bedrijfsmakelaars. Mede met dank aan de komst van Ysbrand de Zeeuw. Na achttien jaar inspanning voor Jones Lang LaSalle begon het te kriebelen bij de veertiger: Nog jarenlang doorgaan in een corporate omgeving, of iets nieuws aangaan?

12

haaglanden business | nummer 1 | maart 2020

De Zeeuw koos voor vernieuwing. “Natuurlijk gaf ik een stuk zekerheid op, ik werk nu voor eigen risico, maar het voelde goed de stap te nemen. Ik vind weer commerciële uitdaging. En ik vind het leuk in een klein team van gepassioneerde specialisten samen te werken. Daarom ben ik op deze rijdende trein gesprongen.’’


tekst: evelyne lammerding fotografie: bas kijzers

De bedrijfsmakelaar begon zijn loopbaan in 2002 bij Jones Lang LaSalle (JLL) in Den Haag. Na een pitstop van 3,5 jaar bij Troostwijk Makelaars kwam hij door een bedrijfsovername wederom bij JLL terecht. In 2010 werd De Zeeuw verantwoordelijk voor het Haagse kantoor van JLL. In 2014 sloot dit kantoor haar deuren en vanaf dat moment gaf De Zeeuw vanuit Rotterdam leiding aan het Haagse en Rotterdamse team.

Ontwikkeling & groei De Zeeuw kijkt ernaar uit in een klein team hard en slagvaardig aan het werk te gaan. “Wij kennen elkaar goed. Het klikt en we vormen met elkaar een pact dat kan putten uit 20 tot 40 jaar vastgoedervaring. Vrijwel elk vastgoedvraagstuk is al eens aan een van ons voorbijgekomen en dat maakt het samenwerken juist zo leuk. Wij zijn een dedicated team met ontwikkeling en groei voor ogen.’’ Zijn focus ligt op de aan en verkoop van beleggingen. “Het liefst offmarket. Samen met andere partners ben ik verantwoordelijk voor de beleggingsverkoop. Onze kracht zit in persoonlijke aandacht voor de klant.’’ Overheids-, semi-overheidspanden en vastgoed van non-profitorganisaties die altijd op de reguliere manier in een transparant proces worden verkocht of verhuurd – want overheidsgeld - , krijgen specifieke en specialistische aandacht. Core blijft de huur en verhuur van commercieel vastgoed in en om Den Haag waarbij nichemarkten als hotelvastgoed en het volledige spectrum van taxaties bij Nadorp volledig is geborgd. “Wij zitten op het level playing field: niet urenlang vergaderen en praten om te praten. Wij werken ontspannen, oprecht en met vertrouwen. Vertrouwen is de key.’’

Den Haag De Zeeuw ziet grote krapte ontstaan op de Haagse kantorenmarkt doordat veel bestaande kantoorgebouwen aan de markt zijn onttrokken voor herontwikkeling naar onder meer wonen. Daarbij zijn nieuwe ontwikkelinitiatieven voor kantoren uitgebleven. Als Den Haag al niet kan voorzien in de behoefte van de Haagse gebruikers, hoe kan Den Haag dan aantrekkelijk worden voor nieuwe toetreders van buiten de stad? “Vanuit Nadorp willen wij graag een rol spelen in het creëren van aantrekkelijke huisvestingsmogelijkheden en dit koppelen aan de markt. Een goed alternatief voor de Zuid As of Utrecht Centraal moet de komende jaren zijn te realiseren. Den Haag biedt zoveel faciliteiten en mogelijkheden!’’

Centre Court In het Central Innovation District (Beatrixkwartier) vlakbij Den Haag Centraal ligt bijvoorbeeld het Centre Court. Het markante kantoorgebouw ondergaat momenteel een duurzaamheidsmetamorfose. Het rechter deel van het pand wordt ingrijpend verbouwd en klaargestoomd voor de toekomst. Jan-Willem Kos is senior asset manager voor Bouwinvest, de eigenaar van het gebouw, dat ook het naastgelegen WTC The Hague in bezit heeft. Dit gebouw werd vier jaar geleden opgeknapt. Sindsdien kent het een open karakter met een levendige vibe. Sinds de verbouwingzit het gebouw vol, zegt Kos. Nu is het Centre Court aan de beurt.

Facelift De facelift moet het negen verdiepingen tellende gebouw verbeteren op het gebied van uitstraling, comfort, duurzaamheid en indeling. “De ontvangst en de kantoren krijgen een sfeervolle en tegelijkertijd zakelijke uitstraling,’’ zegt Kos. Op de artists’ impressions is veel witgebruik met warme accenten en kleurtonen te zien. “Hoge deuren en het licht geven de ruimtelijke beleving een boost. De drie binnentuinen blijven. Openslaande deuren verbinden het kantoor met de buitenruimten en een dakterras.’’

Duurzaamheid Maar de verbouwing gaat verder dan esthetiek. Bouwinvest heeft fors geïnvesteerd in duurzaamheid. Zo is recent de Warmte-Koude Opslag (WKO) installatie in gebruik genomen. Het spiksplinternieuwe systeem zorgt ervoor dat het gehele gebouw door hoogwaardige klimaatplafonds Co2-arm wordt verwarmd in de winter en ’s zomers wordt gekoeld. Er liggen sinds kort ook zonnepanelen op het dak. En de verlichting wordt duurzaam: “Er komt led-verlichting die automatisch reageert op het daglicht. De verlichting gaat ook pas aan bij binnenkomst,’’ illustreert Kos. Bij het materiaalgebruik is eveneens aan het milieu gedacht: Oude delen van het Centre Court zijn circulair gesloopt. “Sommige materialen worden hergebruikt. En het dakterras bestaat uit hergebruikt materiaal van elders.’’ Het verbouwde Centre Court krijgt het integrale verduurzamingslabel BREEAM-NL -In-Use Excellent. Daarnaast wordt het gebouw klaargemaakt voor een WELL Buildingcertificaat; een gezondheidsstandaard voor alle gebruikers van het gebouw die beginnen met het ontwikkelen van een duurzame inrichting en het gebruik van een kantoorruimte, legt Kos uit. Het gaat hierbij om de gezondheid en het welzijn van huurders: afval, water, biodiversiteit en materialen moeten worden beschouwd als het raamwerk die de duurzaamheidsprestatie van Centre Court bevorderen.

Routing Wie het Centre Court straks bezoekt, wordt gemakkelijk door het gebouw geleid. De routing wordt geoptimaliseerd. En: “Meer en betere verlichting vergroten het veiligheidsgevoel in de parkeergarage,’’ zegt Kos. Last but not least: Centre Court krijgt ongeveer 2.000 m² extra kantooroppervlak. Op twee etages worden de kantoorvloeren uitgebreid waardoor de indelingsmogelijkheden verbeteren. In totaal telt het pand zo’n 10.000 m² gemoderniseerde kantoorruimte.

Jan-Willem Kos

Voor de verhuur heeft Kos de samenwerking gezocht met Nadorp Bedrijfmakelaars. “Een sterke partij, goed ingevoerd in de Haagse markt. Ze communiceren transparant en houden ons goed op de hoogte van het speelveld.’’ Kos verwacht de eerste fase van het fonkelnieuwe deel van Centre Court in de herfst te openen. ‹

haaglanden business | nummer 1 | maart 2020

13


The Hague Security Delta:

‘Geef digitale veiligheid prioriteit’ Een op de zes ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (MKB) heeft te maken met digitale criminaliteit en vormen van cyberfraude, volgens onderzoek van de Kamer van Koophandel. Deloitte heeft 2,5 jaar geleden voor het laatst becijferd dat het MKB 1 miljard euro schade heeft geleden door internetcriminaliteit. “Ondernemers moeten hun digitale veiligheid meer prioriteit geven,’’ stelt Joris den Bruinen, directeur van The Hague Security Delta (HSD).


Tekst: evelyne lammerding Fotografie: bas kijzers

Steeds vaker krijgen bedrijven en instellingen te maken met ransomware-aanvallen; hackers maken de software ontoegankelijk en geven deze pas vrij als er losgeld is betaald. De universiteit van Maastricht is er een recent voorbeeld van. Medewerkers konden niet meer bij wetenschappelijke informatie komen, het e-mail verkeer lag plat en de Window-systemen vielen stil. Een paar jaar ervoor, in 2017, heeft het logistiek bedrijf Maersk een cyberaanval te verduren gehad. Het complete werk van het containerbedrijf lag in de zomer van dat jaar enkele weken stil doordat een computervirus alle computerlijnen had uitgeschakeld. De gevolgen waren groot. Niet alleen Maersk had te maken met een miljoenenverlies, de hele keten van toeleveranciers tot afnemers, raakte gedupeerd. Maersk moest na de cyberaanval alle computers vervangen. Daarnaast zat zij opgescheept met kosten voor bijvoorbeeld onderzoek naar wat er precies was gebeurd, juridische kosten en kosten voor eigen werknemers. Directe kosten die nog losstaan van de productieschade. “En dan hebben we het over een miljoenenbedrijf. Als een MKB ‘er zoiets overkomt, gaat hij failliet,’’ zegt Joris den Bruinen.

HSD Den Bruinen is directeur van de Stichting HSD, een snelgroeiend netwerk dat de digitale veiligheid in Haaglanden faciliteert. De uitvoeringsorganisatie HSD Office bevindt zich op de HSD Campus in Den Haag. De stichting telt inmiddels bijna driehonderd partners. Verschillende zijn gevestigd op de HSD-campus. Bedrijven, overheden en kennisinstellingen vormen het netwerk. De partners onderzoeken hoe het is gesteld met de cyberveiligheid van bedrijven, ze delen kennis om bedrijven ‘cyberweerbaar’ te maken en spannen zich in om te komen tot innovatieve oplossingen. “De bakker om de hoek zal niet failliet gaan als zijn website wordt gehackt. Zijn winkel draait wel door. Maar het komt ook voor dat een ondernemer failliet gaat na een aanval,’’ zegt Den Bruinen in het kantoor op de zevende etage van het kantoorgebouw Head Quarter naast station Laan van NOI. “Maar als een garagehouder een virus in zijn software krijgt, kan hij niet meer bij zijn klantgegevens, zijn planning, het uitbetalen van salarissen blijft uit. Dan ga je failliet. Voor een webwinkel die wordt gehackt, ligt faillissement ook eerder op de loer.’’

Risico-analyse Voor MKB ‘ers is het dus zaak een goede risico-analyse van het digitale systeem te maken. Daarvoor heeft HSD bijvoorbeeld met de gemeente Den Haag, het ROC Mondriaan en de Haagse Economic Board denktank en aanjager van de economie - een onderwijsproject op het ZKD-bedrijventerrein in Den Haag Zuidwest op touw gezet. MBOleerlingen van het ROC Mondriaan ontwikkelden een scan waarmee ondernemers hun cyberveiligheid kunnen checken. Hoewel ze posi-

tief waren, ontdekten zij ook verbeterpunten in hun systeem. Er bestaan voldoende veiligheidskleppen om digitale systemen mee te beschermen. Wie zich daarvan bewust is, kan een hoop ellende voorkomen. Den Bruinen: “Als de fictieve garagehouder waarover ik het had, een extern back-upsysteem had gehad, dan had hij wel bij zijn software gekund en had hij niet failliet hoeven gaan. Dit geldt ook voor de universiteit in Maastricht. Wanneer die een extern back-upsysteem had gehad, was het betalen van losgeld niet nodig om de sleutel tot het systeem te krijgen.’’

Passwords Den Bruinen noemt een serie technische oplossingen om internetaanvallen te weren. Een goed password - ook op laptops - is essentieel. Het regelmatig aanpassen van dat password is eveneens belangrijk. “Daarnaast kan je een code naar je mobiel laten sturen als je je laptop opent,’’ zegt Den Bruinen. “Met die code kan je de laptop in. Een crimineel zou dus niets met je laptop kunnen, of hij moet ook je mobiel hebben gestolen.’’ Het instellen van firewalls of malwaredetectie om cyberaanvallen buiten te houden is nog zo’n praktische tip. En het uitvoeren van updates is noodzakelijk om de veiligheid te verbeteren. “Daar moet je niet nonchalant mee omgaan,’’ stelt Den Bruinen. “Doe je dat wel, dan kunnen anderen gemakkelijk bij je inbreken.’’ Tenslotte geeft hij mee ervoor te zorgen dat medewerkers alleen met autorisatie bij het systeem kunnen. “En zorg ervoor dat ze er niet meer bij kunnen als ze niet meer voor je werken.’’

Mensenhanden Hoe vaak mensenhanden op linkjes klikken in spontaan geopende emails van onbekenden, is volgens Den Bruinen schrikbarend. Want een klik is voldoende om besmette bestanden in het systeem te krijgen. Waarmee maar helder wordt dat de menselijke factor een niet te onderschatten rol speelt voor de digitale bedrijfsveiligheid. CEO-fraude bijvoorbeeld komt volgens de HSD-directeur regelmatig voor: Een crimineel doet zich voor als de baas van het bedrijf en geeft betaalopdrachten door. “Vaak gebeurt dit in rustige periodes op kantoor, als veel mensen afwezig zijn.’’ Cybercriminelen gebruiken zelfs het e-mail adres van de baas. ‘Spoofing’, heet dit in jargon. Medewerkers geloven oprecht dat zij mail van de baas lezen en menen zijn opdrachten uit te voeren. Er bestaan zelfs technieken waarmee cybercriminelen de stem van een persoon kunnen kopiëren, weet Den Bruinen. “Zo bellen ze een bedrijf op om te vragen waarom een betaalopdracht nog niet is uitgevoerd. Medewerkers krijgen wel signalen dat iets niet klopt, maar weten niet precies wat. Bij zo’n gevoel is het beter de baas zelf even te bellen. Om te vragen of hij zojuist had gebeld. Dan weet je gauw genoeg hoe het zit. Maar medewerkers moeten hierop wel worden gewezen.’’ ‹

haaglanden business | nummer 1 | maart 2020

15


Haags Hiphop Centrum draait op Kick-ICT ‘Met Kick direct een klik’ Wanneer vervang je je server? Hoe ziet je digitale omgeving er na de aanpassing uit? Door wie laat je je ictomgeving aanpassen? Elke organisatie krijgt vroeg of laat met deze essentiële vragen te maken.

Tekst: evelyne lammerding Fotografie: bas kijzers


Begrip Bos begreep precies wat Van Oers vroeg en nodig had. “Als ik bij een groot bedrijf kom, maken we een beleidsplan waarin bijvoorbeeld het aantal werkplekken staat en wie de gebruikers zijn. Daaraan kan je een bedrag koppelen. Maar bij deze stichting zijn de medewerkers flexibel. Daarom is snel schakelen belangrijk. Voor Jean-Paul moest ik bijvoorbeeld bekijken hoe je ervoor zorgt dat hij niet de hele dag bezig is met gebruikers toegang te verschaffen tot het systeem. En een stichting werkt budget-gestuurd. Ook dat is een aspect waar ik op moet letten: lage kosten zijn belangrijk voor een stichting.’’ Van Oers wilde graag een oplossing in de cloud: “De server moest toch worden vervangen. Een cloud oplossing zoals Office 365 heeft als voordeel dat je minder afhankelijk bent van een server die je om de ongeveer vijf jaar moet vervangen. Voor opslag in Office 365 sluit je een abonnement af.’’

Jean-Paul van Oers, van origine hiphop-dj en oprichter van het Haags Hiphop Centrum zat ook met die vragen. Hij zocht naar oplossingen en vond die bij Kick-ICT. Het Haags Hiphop Centrum dat onder stichting Aight valt, draait nu soepel op een nieuwe ict-omgeving en de twee organisaties hebben een uitstekende band opgebouwd, stellen Van Oers en Jan Bos, accountmanager van Kick-ict. “Dit is een hele leuke klant,’’ zegt Bos in het hiphopcentrum aan de Van der Kunstraat 12. “Het Haags Hiphop Centrum staat middenin de maatschappij. Het helpt jongeren bij het ontwikkelen van hun talent. Daarom vind ik het mooi een adviserende rol voor hen te kunnen spelen.’’ Die adviserende rol bekleedt Bos nu. Voordat het zover was, heeft hij ervoor gezorgd dat alle bestanden van de stichting zijn overgezet van het oude naar het nieuwe opslagsysteem.

Server-update “Wij moesten de server updaten. End of services,’’ haalt Van Oers de aanleiding voor de samenwerking tussen het Haags Hiphop Centrum en Kick ict op. “Daarvoor zocht ik een organisatie die daarbij kon helpen. Met Kick had ik direct een klik. En de prijs-kwaliteitverhouding vond ik bij hen het best. Voor mij was dat belangrijk, omdat ik de kosten voor ict moet verantwoorden aan het stichtingbestuur.’’ Het gesprek heeft plaats in een vergaderkamer in het Haags hiphop centrum. Hier kunnen liefhebbers zes dagen per week terecht voor breakdance-, graffiti, rap-- en dj-workshops en –shows. Ook bedrijven krijgen hier workshops. Van Oers richtte het Haags Hiphopcentrum samen met zijn maat Peter Oostinga op in 2003. Naast het verzorgen van workshops en shows organiseert het centrum ook blockjams in de stad, heeft zij een podium op Parkpop en organiseert zij het jaarlijks terugkerende evenement ‘I love Hiphop’. “Wij filmen elk evenement en editen het filmmateriaal op een speciale computer. We nemen muziek op, maar we voeren ook gewone kantoorwerkzaamheden uit,’’ zegt Van Oers. Daarbij heeft de stichting een administratie en werkt zij met twintig medewerkers. De ene helft zit er op vaste basis, de andere helft zit er vrijwillig of tijdelijk. Maar iedereen moet gemakkelijk kunnen werken met het systeem. “Ook hadden we bescherming naar buiten toe nodig,’’ aldus Van Oers over het digitale migratieproject waar hij voor stond.

Maar àlle bestanden van de stichting in de cloud, dat zou volgens Bos een uitdaging worden. Zware bestanden zoals films, vragen veel opslagruimte. De cloud zou daarmee een kostbare aangelegenheid worden. Na heel wat gepuzzel en rekenwerk vond Bos tenslotte de gulden middenweg: Zeer grote bestanden zoals films, foto’s en muziek staan op een Network Attached Storage (NAS), een aan het interne netwerk gekoppelde opslag. Kleinere bestanden zoals e-mails, wordbestanden en excelsheets bevinden zich in de cloud, in Office 365.

Hybride “We hebben uiteindelijk voor deze hybride oplossing gekozen, omdat iedereen op deze manier goed kan werken. Mensen hoeven niet meer hier in het pand aanwezig te zijn om te kunnen inloggen als ze bij hun e-mail willen. Alleen voor het creatieve werk moet je op locatie zijn ingelogd om bij de bestanden te kunnen. Die staan op de NAS,’’ zegt Bos. Ook heeft hij geadviseerd Office 365 te gebruiken. “Daarmee ben je niet gebonden aan een vaste pc. Je kunt inloggen met je Microsoft-account die je overal kunt gebruiken. Je kunt ook apps downloaden op je telefoon.’’ In het geval van de stichting gaat het om administratief werk, zoals het schrijven van plannen, evaluaties of het aanvragen van subsidies. Na een lange aanloop naar de oplossing waarin alle details onder de loep zijn gelegd, kon de technisch engineer aan de slag. De migratie van alle bestanden is vorig jaar afgerond.

Ondersteuning Eind goed, al goed, zou je kunnen denken. Maar de stichting heeft KickICT gevraagd na de hele operatie in beeld te blijven voor ondersteuning. Die samenwerking loopt en Van Oers wil binnenkort apparatuur vervangen. “Om de drie jaar is wenselijk, maar om de vijf jaar is reëel. Wij hebben nieuwe hardware nodig,’’ zegt Van Oers. Bij de vervanging krijgt hij ondersteuning van Bos die Van Oers overigens ook adviseerde de Anbi-status aan te vragen. Die is er gekomen. “Zo krijg je bijvoorbeeld korting op de licensies van Microsoft,’’ aldus een tevreden Van Oers. Na het gesprek over zijn ict-werkzaamheden voor het Haags Hiphopcentrum vindt hij het de hoogste tijd om naar de draaitafels te gaan. Lekker analoog scratchen met vinyl. ‹

haaglanden business | nummer 1 | maart 2020

17


HUISVESTINGSMOGELIJKHEDEN TE HUUR

BLAUW-ROODLAAN 272-276 TE ZOETERMEER

TE HUUR

CORT VAN DER LINDENSTRAAT 7 TE RIJSWIJK

• Hoogwaardig, multifunctioneel en vrijstaand bedrijfspand

• Representatief bedrijfspand met kantoor

• Gelegen tussen woonwijk ‘Rokkeveen’ en bedrijventerrein ‘Lansinghage’

• Gelegen op businesspark ‘Plaspoelpolder’ te Rijswijk.

• Goede bereikbaarheid zowel per auto als openbaar vervoer

• Uitstekend bereikbaar zowel per auto als openbaar vervoer

• Circa 360 m² bedrijfs-/ magazijnruimte en circa 120 m² kantoorruimte op de BG, circa 250 m² magazijnruimte en circa 200 m² kantoor- showroomruimte op de 1e verdieping, circa 240 m² kantoor- annex bedrijfswoning op de 2e verdieping alsmede ca. 175 m² dakterras

• Gelegen in de nabijheid van de knooppunten rijksweg A-13 en de rijksweg A-12

• 8 parkeerplaatsen op eigen (afsluitbaar) terrein

• Circa 18 parkeerplaatsen gelegen op eigen terrein

• Opleveringsniveau in huidige staat

• Opleveringsniveau in huidige complete staat

• Beschikbaarheid op korte termijn mogelijk

• Beschikbaarheid omstreeks 1 september 2020

• Circa 1.024 m² bedrijfsruimte, circa 322 m² entresol en circa 167 m² kantoorruimte op de BG alsmede circa 227 m² kantoorruimte op de 1e verdieping

TE KOOP

DORPSSTRAAT 152 TE ZOETERMEER

TE KOOP

HOFWEG 31-39 TE NOOTDORP

• Winkel-/ showroomruimte met woonfunctie op de verdieping

• Wegens verhuizing!

• Potentiële (her)ontwikkelingsmogelijkheid

• Vrijstaande kantoorvilla

• Gelegen in het sfeervolle woon-/ winkelgebied van de Dorpsstraat in het historische hart van Zoetermeer

• Op dominante zichtlocatie aan de A-12

• Circa 331 m² v.v.o. op de begane grond en circa 272 m² v.v.o. op de 1e verdieping

• Circa 1.084 m² kantoorruimte verdeeld over BG, 1e en 2e verdieping alsmede circa 30 m² dakterras

• Voldoende openbare parkeermogelijkheden in de omgeving (blauwe zone)

• 36 parkeerplaatsen op eigen terrein

• Opleveringsniveau in huidige staat

• Zeer luxe en compleet opleveringsniveau

• Beschikbaarheid in overleg

• Beschikbaarheid in overleg

• Nabij A-13 en A-4 en op loopafstand van RandstadRailstation Nootdorp

INTERESSE? Neem contact op met ons op via 079 - 351 3111 / 070 – 386 5463 of e-mail info@rob-swart.nl

DE MKB MAKELAAR VAN REGIO HAAGLANDEN AL 25 JAAR ACTIEF OP HET GEBIED VAN:

Röntgenlaan 31 2719 DX Zoetermeer Tel: 079 - 351 31 11 www.rob-swart.nl

• Koop/ verkoop • Huur/ verhuur

NVM BOG Makelaar

• Aanhuur/ aankoop • Beleggingen • Taxaties

BIEDT RUIMTE AAN UW TOEKOMST


7 lessen die ook jij kunt trekken uit andermans cyberaanval Cyberaanvallen verschijnen regelmatig in het nieuws, maar er wordt maar sporadisch aandacht besteed aan de afhandeling van zo’n crisis. Zodra een bedrijf zijn dienstverlening weer voortzet, lijkt de kous af. Een openbaar rapport van Fox-IT, dat zo’n grote cyberaanval onderzocht, geeft dan ook een unieke kijk achter de schermen. Het rapport bevat daarmee waardevolle informatie voor andere organisaties. We kunnen de volgende zeven lessen trekken uit de onderzochte cyberaanval. 1: Train werknemers voor meer cyber security awareness Doordat twee phishing e-mails werden geopend, konden hackers het onderzochte systeem binnendringen. Als het gaat om cybersecurity, blijken werknemers helaas nog altijd de zwakste schakel te vormen voor organisaties. IBM toonde al eens eerder aan dat maar liefst 95 procent van de cyberaanvallen begint met een menselijke fout. Incidentele, eenmalige trainingen zijn simpelweg niet opgewassen tegen steeds sluwer wordende cybercriminelen. Continue training en herhaling is noodzakelijk. Alleen zo blijven je medewerkers alert genoeg. Er bestaan daarom speciaal ontwikkelde cybersecurity awareness leerprogramma’s, die bedoeld zijn om de cybersecurity kennis van medewerkers te verbeteren door steeds weer opnieuw nuttige info en praktische tips te laten zien.

2: Sta het gebruik van macro’s niet of beperkt toe

pen veiligheidsrisico’s en dichten bekende lekken. In dit geval werd bijvoorbeeld de zogenoemde EternalBlue exploit misbruikt om door het netwerk te bewegen, terwijl Microsoft enkele jaren terug al een patch uitbracht voor deze exploit.

5: Netwerk- en logmonitoring implementeren Oké, zelfs al zijn je medewerkers op de hoogte en heb je alle updates geïnstalleerd, dan nog kan er altijd een gewiekste hacker door je beveiliging glippen. Toch zijn de meeste aanvallen niet in een uurtje gedaan. Fox-IT merkte bijvoorbeeld op dat er ruim twee maanden tussen de initiële besmetting en de uiteindelijke gijzeling van de software zat. In die twee maanden vond allerlei verdacht verkeer plaats op het netwerk, maar zonder netwerkmonitoring wordt dat niet snel opgemerkt. Het is dan ook aangeraden om zowel intern als uitgaand verkeer te monitoren.

Nadat er geklikt was op een phishing e-mail, zal de initiële besmetting waarschijnlijk via een macro in Excel hebben plaatsgevonden. Macro’s voor Office programma’s zijn een bekend risico. Microsoft geeft dit zelf ook al jaren aan. Toch zijn sommige macro’s binnen bedrijven noodzakelijk. Sinds Office 2016 is het daarom mogelijk om als administrator het gebruik van macro’s – en daarmee de risico’s ervan – in te perken. Via Group Policies kun je voor de gehele organisatie een selectie vertrouwde macro’s toestaan, of macro’s in zijn geheel blokkeren.

6: Wees voorbereid op een aanval

3: Gebruik aparte accounts voor domeinbeheer

7: Maak offline backups

Als IT-beheerder kun je beter niet je domein administrator account gebruiken om ook servers te beheren. Om je servers te beheren moet je nou eenmaal af en toe inloggen, maar telkens als je inlogt, blijven je credentials ook enige tijd opgeslagen in het geheugen van de server. Als een hacker dan die credentials te pakken krijgt, en je zou overal hetzelfde account gebruiken, heeft een hacker gelijk toegang tot ál je systemen. Dit gaf hackers vrij spel bij de onderzochte cyberaanval. Maar wanneer je voor elke server een eigen account gebruikt, dat alleen specifieke rechten heeft, blijft de schade beperkt als inloggegevens in verkeerde handen vallen. Een andere manier is gebruikmaken van Protected Users Security Groups, waardoor bepaalde (belangrijke) accounts extra beveiligd zijn.

4: Installeer altijd updates We weten het, updates kunnen voor veel gedoe en downtime zorgen, maar ze worden natuurlijk niet zomaar uitgebracht. We kunnen het daarom niet vaak genoeg herhalen: installeer altijd updates. Ze verhel-

Bron: www.dutchcowboys.nl/

Wanneer het toch mis zou gaan, kan het helpen om tenminste voorbereid te zijn op een cyberaanval. Met een CMDB (Configuration Management Database) weet je welke apparaten en programma’s er allemaal actief zijn binnen je organisatie. Daardoor kun je in geval van nood sneller en gerichter ingrijpen. Ook door vooraf al een incident response plan op te stellen, kan een organisatie sneller ingrijpen. Zie het als de periodieke brand- of ontruimingsoefening, maar dan digitaal.

Bij deze cyberaanval werden ook de online backups versleuteld en bestonden er geen offline backups. Kiezen voor online backups was een bewuste keuze: bij een storing of uitval zijn dit soort backups sneller toe te passen. Ze bleken echter niet bestand tegen een cyberaanval. Idealiter heeft een organisatie dus zowel online als offline backups, aangezien ze voor verschillende situaties geschikt zijn. Zo profiteer je van de snelheid van online backups, en de veiligheid van offline backups. Een beproefde methode om efficiënt backups te maken, is bijvoorbeeld de 3-2-1 regel. Het moge duidelijk zijn dat een cyberaanval niet door één fout ontstaat. Hackers moeten zich meestal door meerdere ‘lagen’ bewegen. Pas als er genoeg ‘gaten’ gevonden worden, lukt een cyberaanval. Daar was dan ook in dit geval sprake van. Er is geklikt op phishing e-mails. De laatste updates waren niet geïnstalleerd. Het netwerk was onvoldoende gesegmenteerd. En alarmsignalen werden niet opgemerkt, waardoor de hacker zich ongestoord in het netwerk kon begeven en uiteindelijk ransomware kon plaatsen. Kortom, een klassiek voorbeeld van het ‘Zwitsersekaasmodel’. haaglanden business | nummer 1 | maart 2020

19


ep’92 specialist op de backofficemarkt

uitzenden detacheren werving en selectie

Probeerand nu een ma

graanttitoisor op k

De inspiratie voor op het werk!

ep’92 innovatief in personeelsbemiddeling. ep’92 voor werk. www.ep92.nl Al meer dan 20 jaar hèt onafhankelijke uitzendbureau in de regio Haaglanden/Rijnmond voor management, secretarieel, financieel, juridisch en administratief personeel op MBO/HBO/WO niveau.

Fortune biedt professionele koffieautomaten, koffie en bijbehorende ingrediënten voor op het werk.

de monarch - ep’92 Prinses Beatrixlaan 5, 2595 AK Den Haag E: denhaag@ep92.nl T: 070 - 360 99 22

Fortune Coffee regio Rijnland - Regio Zoetermeer | 0172 - 404 207 | rijnland@fortune.nl | fortune.nl

ondernemer en onderneming

Door de combinatie van een ervaren notariaat met mediation en scheidingsbemiddeling kunnen wij u op de belangrijke momenten in uw leven juridisch bijstaan. Bel vandaag nog: 070 364 48 30. Ellens & Lentze maakt tijd voor u!

samenleven

Parkstraat 93

wonen

|

nalaten

2 514 J H ’s-G raven ha ge

scheiden

|

t 070 - 364 48 30

ondernemen

|

mediation

w w w.e l le n sle ntze .nl


Ron Raaphorst van MaXXus Communications:

'Met Circuit werkt uw team beter samen' Kort geleden organiseerde MaXXus in samenwerking met Atos een informatiemiddag over de toepassingen van Unify Circuit. Ron Raaphorst, directeur van MaXXus Communications is enthousiast over de mogelijkheden die onder één app worden aangeboden. “Je voegt heel eenvoudig in op Circuit en het helpt de bedrijfsvoering te optimaliseren. Telefonie en collaboration in the Cloud op ieder moment van de dag, waar je ook bent.” Unify van Atos is de veel toegepaste oplossing voor communicatie en samenwerking. Ron Raaphorst: “Ze zijn toonaangevend in communicatie software en-diensten voor organisaties van vijf tot 500.000+ medewerkers’.

Circuit Niets is permanenter dan verandering en daarom ontwikkelt Atos steeds betere systemen voor teamsamenwerking. Circuit is weer zo een nieuwe stap. Het helpt organisaties hun bedrijfsvoering te versterken. Circuit is eenvoudig te gebruiken en biedt krachtige mogelijkheden voor teamsamenwerking, bovenop bestaande communicatie-en bedrijfsapps. Voorbeelden zijn messaging, spraak-en videogesprekken, permanente groep chats, weben videoconferenties, het delen van bestanden en document samenwerking. Het is altijd, overal en op elk toestel beschikbaar. Circuit werkt standalone maar kan ook worden uitgevoerd bovenop een bestaande SIP telefonie-infrastructuur.

snel kan bereiken. Via Circuit zag ik wie er online was en was het contact met één klik gelegd en was de storing snel opgelost. Super hoe goed dit werkt”.

Bestanden en gegevens van elders nodig? “Via Circuit kun je direct toegang krijgen tot gegevens die op andere plekken beschikbaar zijn. Simpel toegang tot Dropbox, Google Drive en honderden zakelijke en persoonlijke productiviteits-apps rechtstreeks via Circuit. Heb je een geweldig idee en wil je het delen? Schets je idee, deel je scherm, bespreek, maak beslissingen. In real time. Alles in Circuit.”

Brede belangstelling Kortgeleden heeft Atos een aanbesteding van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gewonnen. GT Connect van Atos biedt de VNG een gebruiksvriendelijk communicatieplatform dat gemeenten, teams en individuen in staat stelt effectief en efficiënt samen te werken, ongeacht de locatie en het tijdstip. Het resultaat is een transformatie van de manier waarop gemeenten, burgers, bedrijven en instellingen communiceren en samenwerken. Atos kijkt er naar uit om samen met de gemeenten weer een volgende stap te zetten in de digitalisering van communicatie. Het voor gemeenten mogelijk maken volop te profiteren van de mogelijkheden die moderne communicatiemiddelen bieden om effectiever en efficiënter samen te werken met burgers, bedrijven en gemeenten onderling. “Het geeft aan dat systemen als Circuit heel goed kunnen helpen kleine en grote organisaties te helpen efficiënt te communiceren.”

Eén tool met één weergave

In de wolken

Ron Raaphorst: “Circuit is één app. Eén virtuele vergaderruimte met alle mogelijkheden die nodig zijn voor communicatie binnen teams. Of je elkaar nu wilt spreken, zien of chatten: met de eenvoud van Circuit kun je heel effectief samenwerken, waar je ook bent. Je kunt elke ruimte veranderen in een instant Circuit vergaderruimte. Heb je een meeting gemist? Kijk en luister naar de opgenomen sessies. Zo mis je niets.”

Ron Raaphorst: “Wil je een nieuwe stap maken met bedrijfsvoering dan is Circuit dé kans. Je voegt eenvoudig in via de App en het biedt oplossingen die medewerkers en organisaties bij elkaar brengen. Ik breng graag Circuit op weg als oplossing voor betere bedrijfsvoering. De organisaties die deze Cloud oplossing gebruiken zijn in de wolken en zien geen gaten meer vallen in de communicatie. Het voorkomt ergernissen van miscommunicatie en helpt daarmee de bedrijfsvoering te optimaliseren. Het is ontworpen voor de manier waarop uw team vandaag de dag wil werken. Efficiënt en zonder omwegen. Dan is Circuit de juiste weg. Wij van MaXXus helpen je daar graag bij. ”

Waar wie ook is Het gebeurt vaak dat iemand van een team met spoed nodig is. Lachend zegt Ron:” Laatst was ik als eerste op kantoor en toen deed het koffiezetapparaat het niet. Crises natuurlijk! Dan is het heel fijn als je iemand

Openscape Business and Circuit brings us together for the way we really work Neem contact op met MaXXus en activeer vandaag nog jouw digitale werkplek in de cloud! 070-307 66 00 | info@maxxus.nl | www.maxxus.nl/circuitEen flinke strop Melchior Klumpes, de bouwkundig inspecteur van woningcorporatie Domus, had er de pest in. “Ik ben vier jaar met dit project bezig geweest. De inrichting van het pand is volledig in samenspraak met huurder Mental BV tot stand gekomen.” Domus had in de Randstad een psychiatrisch kliniek gebouwd. In 2018 was het gebouw door Mental BV in gebruik genomen. Een jaar later volgden de eerste klachten; het zou in de gangen van het gehuurde te warm zijn. En nu was er aan het adres van Domus een dagvaarding uitgebracht. De warme gangen zouden een 'gebrek' vormen en daarom eiste Mental BV een bedrag van 300.000,euro aan huur terug.

dens e en verhuizing zijn alle achterliggende documenten zoekgeraakt. Tot overmaat van ramp is bij een recente reorganisatie het overgrote deel van ons bouwteam ontslagen. Die mensen zullen niet willen getuigen.”

De kantonrechter in Amsterdam bepaalde een zogenaamde 'descente', een gerechtelijke plaatsopneming. Op een druilerige woensdag in november liepen wij door de gangen van de psychiatrische kliniek. “Ik COLUMN raymond de mooij vind het hier knap warm,” zei de kantonGMW advocaten rechter. Mijn cliënt reageerde ad-rem. “Dat komt omdat de verwarming vol aan staat.” De namen van de betrokkenen zijn “Dat het in de gangen van het gehuurde warm is, Vragend keek de kantonrechter naar een gefingeerd komt door Mental BV zelf,” vertelde mijn cliënt. medewerkster van Mental BV. Haar ant“De organisatie wilde niet dat er in de kliniek verwarmingsbuizen woord was veelzeggend. “De patiënten vinden het fijn als het hier langs het plafond zouden lopen. Men was bang dat patiënten die warm is.” buizen zouden gebruiken om zichzelf te verhangen. Daarom zijn de leidingen in de vloer gelegd en dat zorgt ervoor dat het in de gangen Helaas deed die opmerking de zaak niet kantelen. “Dames en heren,” wat warmer is. Trouwens, het is er gemiddeld 25 graden. Zo warm is zei de kantonrechter, “het kan in deze kwestie vriezen of dooien. Ik gaf dat nu ook weer niet.” al aan de temperatuur in de gangen hoog te vinden, maar of er drie ton moet worden terugbetaald valt te bezien. Het verweer dat de Maar Mental BV ontkende dat er met haar vooraf overleg was gevoerd. verwarmingsbuizen in de vloer zijn gelegd om het gevaar op verhan“Domus heeft met haar bouwteam de locatie van de verwarmingen ging te beperken, lijkt mij op het eerste gezicht niet al te sterk. Maar bepaald. Bij Mental BV ontbreekt die expertise,” stond in de dagvaar- wellicht dat ik mijn mening nog verander.” Zo manoeuvreerde de ding vermeld. Ik vertelde Melchior Klumpes dat wij ons verweer moes- kantonrechter ons handig naar een schikking. Domus betaalde een ten onderbouwen met bewijsstukken. Maar dat bleek moeilijk. “Tij- deel van de huursom terug aan Mental BV. Tandenknarsend, dat wel. “Al met al is het een flinke strop voor ons,” mopperde Melchior Klumpes.

COLUMN


Zakelijke bijeenkomsten & LUNCHES

Naast grote events en conferenties biedt Grand Hotel Amrâth Kurhaus ook voor kleinere groepen de mogelijkheid om het beste uit een bijeenkomst te halen. Benut onze zalen op een manier die het beste voor u werkt: alles is mogelijk, wij denken graag met u mee!

Voor interesse neem contact op met ons sales team! SALES@AMRATHKURHAUS.COM

VoIP DIENSTEN.NL maak een afspraak voor een vrijblijvend advies DE BESTE ZAKELIJKE VoIP PROVIDER VAN HET WESTEN! Telecom - Netwerk - Wifi - Hosted Cloud ACM geregistreerd: SIPPoint-VoIP diensten nr. 942829

088 - 99 88 000


Hoe nu verder?

Gesprekken over loopbaancoaching Van Ede & Partners Klatteweg 107 2597 KA Den Haag T 070 351 4011 E denhaag@vanede.nl www.vanede.nl

Derick Maarleveld

Jan-Maarten Bosch

Carrièreswitch, baan op de tocht, of toe aan een logische volgende stap in je loopbaan? Van Ede & Partners Den Haag begeleidt hoger opgeleiden bij deze vragen. Derick Maarleveld schreef hun verhalen op.

Loopbaancoaching In deze omgeving praten Maarleveld en Bosch over de loopbaanbegeleiding bij Van Ede. Ze helpen cliënten van alle leeftijden. “Velen tussen 25 en 35 jaar - ‘de jongere’ - die al werkervaring hebben opgedaan, komen op een punt waarbij ze voelen dat ze iets anders willen. Ervaren professionals van 35 tot 55 jaar - ‘de volwassene ’- werken toe naar het hoogtepunt van hun loopbaan en lopen ook tegen beperkingen aan. En 55-plussers - de wijze - kijken vaak terug op hun loopbaan en willen deze op een prettige manier afronden ,’’ zet Maarleveld de doelgroepen uiteen. “In elke fase van je

loopbaan zijn er redenen om stil te staan bij: Wat wil ik, wat kan ik en hoe pak ik dat aan.’’ Ook begeleiden ze bij Van Ede jongeren die net zijn afgestudeerd en aan hun eerste baan beginnen.

Tekst: evelyne lammerding Fotografie: bas kijzers

Van Ede & Partners Den Haag heeft onlangs een boek uitgegeven waarin cliënten hun ervaringen delen en waarin loopbaancoaches vertellen hoe zij werken. Of iemand aan zijn eerste baan begint of aan het einde van zijn carrière zit en deze op een prettige manier wil afronden, iedereen belandt op een bepaald moment aan bij de vraag: Hoe nu verder? “Die vraag komt een aantal keren in je leven op,’’ weet Maarleveld. Hij is consulent bij Van Ede & Partners en verzorgt samen met consulent Jan-Maarten Bosch de marketing voor de organisatie. Het kantoor staat aan de Klatteweg, nummer 107. Liever noemen ze het kantoor het huis: Een bos fleurige tulpen op tafel in de hal, zitjes en een ovale tafel in de vergaderkamer, kleine persoonlijke eigendommen van iedereen die er werkt op de planken. Cliënten voelen zich hier allereerst welkom.

Spiegel Een team van psychologen en coaches met uiteenlopende arbeidsachtergronden staat klaar om te helpen bij de verschillende vraagstukken. “Wij beginnen met mensen een spiegel voor te houden,’’ zegt Maarleveld. “In de ander zie jij jezelf. Je bekijkt je persoonlijke drive en talenten. Zo ontwikkel je een visie op jezelf. Dat wordt je profiel waarmee je de weg naar buiten vindt. Naar een baan, of je bestemming.’’ Bosch vult aan: “Wij gaan samen op zoek naar die cocktail van drijfveren. Je maakt een geschreven zelfanalyse en gaat op zoek naar periodes waarop je trots bent. Niet om geschiedenis te schrijven, maar in je verleden vind je de antwoorden op vragen van nu. ‘’ Het traject gaat diep, is op maat gemaakt en heeft een gemiddelde doorlooptijd van vier tot zes maanden.

Stappen Maarleveld geeft in de verhalenbundel voorbeelden van situaties waarmee mensen soms worstelen, hoe de coaches hen uit die wirwar van gevoelens en gedachten laten komen en wat de volgende stap voor de cliënt is. “Die stap hoeft niet direct te worden gezet. Dat mag ook later. Als je maar weet waar je nu staat en wat je dan wilt.’’ ‹

Het boek ‘WIJ ZIJN VAN EDE & PARTNERS DEN HAAG - Gesprekken over loopbaancoaching en outplacement’ geeft een heldere inkijk in hoe Van Ede & Partners Den Haag managers en professionals helpt bij het maken van keuzes. Dit boek is ook in e-bookvorm kosteloos bij ons secretariaat te bestellen. Bel: 070-351 40 11 of mail naar denhaag@vanede.nl haaglanden business | nummer 1 | maart 2020

25


PLUS IN PLAATS VAN MIN De wereld verandert in rap tempo. Fossiele brandstoffen en materialen raken op, vernieuwing is noodzakelijk. De bouw heeft de kans om al in het inrichten en ontwerpen van de gebouwde omgeving haar stempel te drukken op de toekomst. Door duurzaam te ontwerpen: met oog voor alternatieve en decentrale energiewinning, efficiënt gebruik van energie, ruimte en materiaal en optimaal comfort en beleving. Daarmee duurt duurzaamheid ook daadwerkelijk het langst. Kern van de duurzaamheidsvisie voor Heijmans is dat zij toevoegt of creëert in plaats van onttrekt. Zo is Heijmans ervan overtuigt dat gebouwen niet energienotaloos of –zuinig moeten zijn, maar door slimme toepassingen energie kunnen opleveren. Aan dat perspectief wordt hard gewerkt, zodat de contouren van morgen daadwerkelijk vandaag al op de tekentafel verschijnen.

www.heijmans.nl | 071-5810222

Advertentie Heijmans.indd 1

06-03-2020 11:29


Werk én privé in balans (voor, tijdens en na een scheiding)

is hard werken

Mijn naam is Edwin Beijersbergen. Ik coach mensen op het gebied van ‘Persoonlijke groei’ en de ‘Balans zakelijk en privé’. Hoe is jouw werk-privé balans? Herken je het dat als er privé iets speelt, je werk meer energie kost? Of dat het zelfs misschien helemaal niet lukt om te functioneren op het werk ondanks dat je privé en werk graag gescheiden wilt houden? Maar hoe kun je het gescheiden houden als je te maken krijgt met een relatiecrisis, scheiding of jaren na de scheiding nog steeds veel energieverlies hebt? We noemen dat levensloopstress. Op dit onderwerp zit vaak veel schaamte. Je bespreekt toch niet graag met je leidinggevende dat je bent bedrogen of dat je een affaire hebt. Het hangt ook van de cultuur van je bedrijf af hoe open je hierover bent. Nodigt de cultuur wel of niet uit tot het bespreken van je privésituatie en het energieverlies die je daarbij hebt. Want daarmee zeg je eigenlijk dat het niet echt goed met je gaat. En wat zijn daar dan de gevolgen van? En hoe is de structuur binnen het bedrijf. Is er een continue dialoog waarin ruimte is om zowel zakelijk aangelegenheden als privézaken te bespreken Mijn specifieke coaching en training zorgt ervoor dat mensen die in een relatiecrises of scheiding zitten of de scheiding enige tijd achter de rug hebben meer grip krijgen op hun leven en werk. Vanuit een interessante mix van expertises lever ik maatwerk en help ik particulieren en medewerkers van bedrijven weer in balans te komen met hun werk en hun privéleven. Naast het begeleiden van medewerkers kan ik de interne coaches en leidinggevenden leren hoe zij collega’s kunnen helpen met levensloopstress. Ik help bedrijven ook om een goede structuur voor de continue dialoog neer te zetten. Dit jaar is er trouwens een mogelijkheid om daar subsidie voor te krijgen. Mijn coaching is 1 op 1, je hebt er dus verder niemand bij nodig. Je ervaart uiteindelijk minder stress doordat je vooral leert hoe je dingen

het beste kunt aanpakken. Hierdoor slaap je beter, zorg je beter voor jezelf, ben je emotioneel beter bereikbaar en fysiek fitter. Voor een werkgever heeft het veel voordelen om mij als coach in te zetten. Vanuit goed werkgeverschap is het sterk om meer aandacht te hebben voor de mens achter de medewerker. Het is goed om te realiseren dat er best een taboe op dit onderwerp zit. Maar weet dat uit onderzoek blijkt dat 80% van de medewerkers de afgelopen 5 jaar een vorm van levensloopstress hebben ervaren. Dit zorgt voor hoger ziekteverzuim en een aanzienlijk hoger risico op een burnout. De directe kosten voor het bedrijfsleven zijn fors. Daarnaast zijn de indirecte kosten nog veel hoger doordat de prestaties in zo’n situatie verminderen, de werkdruk bij andere collega’s toeneemt, vaak voor vervanging moet worden gezorgd en het de collega’s en leidinggevende veel tijd kost. Heel veel redenen dus om hier veel aandacht voor te hebben binnen je bedrijf. Wil je meer weten hoe je als werkgever of medewerker met dit coaching- en trainingsprogramma aan de slag kunt gaan? Neem dan contact met mij op voor een geheel vrijblijvend intake gesprek. Je kunt me bereiken op telefoonnummer 06-53469929. ‹

Beijersbergen Coaching T 06-53469929 E info@beijersbergencoaching.nl www.dedagvisser.nl

haaglanden business | nummer 1 | maart 2020

27


>Detachering >Asbestinventarisatie

advies bv

>Projectmanagement

DAP Advies BV is een onafhankelijk milieukundig advies- en onderzoeksbureau. Wij zijn gespecialiseerd in complexe asbestinventarisatieprojecten en onderzoek naar keramische vezels. Daarnaast verzorgen wij de begeleiding van sloop- en asbestverwijderingsprojecten. Wij zijn actief op diverse werkgebieden o.a. Maritiem/Offshore, Industrie/Energiebedrijven, Particulier Woningbezit en Vastgoed waarbij het ontzorgen van de klant voorop staat. Er wordt zorgvuldig omgegaan met kwaliteit, > Industrie arbeidsomstandigheden en milieu. Schakel ons in voor: • Asbestproblematiek • Asbestinventarisatie conform de Certificatieschema Procescertificaat Asbestinventarisatie • Risicobeoordeling (NEN 2991) • Saneringsadviezen • Sloopmeldingen • Organisatie/coördinatie projecten • Projectbeheer • Gediplomeerde MVK/Veiligheidskundig advies

MiBoVa is een onafhankelijk advies- en ingenieursbureau en is actief op het gebied van milieu, bouw en vastgoed. Iedere dag werken wij vanuit de verschillende disciplines aan een gezond, mooi en veilig leefklimaat.

 Waarom zou u voor MiBoVa kiezen? Klantvraag vooropgesteld Gedegen bouwkundige kennis Inspecties rationeel benaderd in plaats van emotioneel Adequate rapportages met reële kostenindicaties Helder tekstgebruik Rapportage in Engels ten behoeve van expats

Beheersmaatregelen gebaseerd op daadwerkelijke situatie Voorbereiding, begeleiding en toezicht uitvoering van projecten

Dynamoweg 23 | 2627 CG Delft | 015 257 4652 info@dapadvies.nl | www.dapadvies.nl

Gediplomeerd brandveiligheidsdeskundige MJOP voor VvE - Nieuw: neem een abonnement! Asbestinventarisaties DYNAMOWEG 21 | 2627 CG DELFT | 015-2576563 | INFO@MIBOVA.NL | WWW.MIBOVA.NL

www. evertsgroep .nl

Everts Groep: hét aanspreekpunt voor totaal vastgoedonderhoud Vastgoedonderhoud Schilderwerken Renovatie Mutatie- en Storingsonderhoud Klachtenonderhoud WMO-aanpassingen Advies en Styling

Inspired by Berlage

De Star 3 2266NA Leidschendam-Voorburg T 070 301 25 80 E info@evertsgroep.nl


Het Scheepsjournaal - de menukaart - van restaurant de Dagvisser in de haven van Scheveningen laat altijd Noordzeevis zien. Geen wonder, mede-eigenaar Sjanet Schot is ambassadeur Duurzame Vis. “Wij hebben in de afgelopen 24 jaar altijd lokale vis op de kaart gehad. Mijn man koopt ze in op de afslag.’’

Ambassadeur Duurzame Vis, Sjanet Schot van

de Dagvisser:

‘Wij geloven in verse, goedgebakken vis’ Vrijdagmorgen, half 12. De tafels van de Dagvisser zijn ingedekt voor de lunch. In de keuken fileert echtgenoot Kees de verse vis. Zijn vrouw en ambassadeur Duurzame Vis, Sjanet Schot, maakt tijd voor een gesprek in het restaurant dat onlangs de Noordzeevisprijs 2020 heeft gewonnen. Sjanet weet alles over vis en Noordzeevis. Haar man overigens ook, vertelt zij bij een kopje koffie aan het raam met zicht op de haven. “Hij is met vis grootgebracht. Wij komen uit Zeeland en zijn familie had mosselboten. Kees heeft zelf ook gevaren.’’

Tijdloos De verbouwing is van zo’n vier jaar geleden en heeft het restaurant een tijdloze uitstraling gegeven. “We hebben er veel elementen van Scheveningen in gelegd,’’ wijst Sjanet op de zwartwit-foto’s aan de wand. Scheepstouwen die speciaal voor het restaurant zijn gemaakt en visnetten zijn eveneens terug te vinden in het restaurant. “Het is eigenlijk een binnenplein dat aansluit op het plein buiten.’’ Bij de eerste lentezon zit je heerlijk op het verwarmde terras, dat ook is vernieuwd, met windschermen en heaters. Het stuurwiel van de oude boot van de grootvader van Kees hangt in het restaurant als persoonlijk element.“Wij hebben het ingericht naar onze eigen stijl, ons hart ligt erin. En wij willen graag dat iedereen zich hier thuis voelt, ook de zakelijke gasten,’’ zegt Sjanet.

Puur natuur Restaurant de Dagvisser is fameus om haar ‘puur natuur Noordzeevisgerechten’: Vis die perfect is gebakken, zonder liflafjes en gegaran-

deerd vers. “Wij blijven geloven in verse, goedgebakken vis,’’ zegt Sjanet. Daarnaast kunnen gasten kiezen voor specialiteiten waarin vis uit de Noordzee is verwerkt. Hoewel de Dagvisser uitsluitend lokale vis op de kaart zet, maakt zij voor zalm een uitzondering. “Veel kinderen vragen naar zalm,’’ verklaart Sjanet. Maar tilapia bijvoorbeeld komt er bij de Dagvisser niet in, voegt zij er voor de duidelijkheid aan toe. “Wist je dat er in de Noordzee zo’n tweehonderdtwintig vissoorten zwemmen? Op ongeveer dertig soorten wordt gevist. Het is eigenlijk raar dat veel mensen de Noordzeevis niet kennen.’’

Visseizoen Omdat de Dagvisser met verse vis werkt, verandert de menukaart met het visseizoen mee. “Nu hebben we bijvoorbeeld zeetong, sliptong en skrei, dat is winterkabeljauw die in maart voor het laatst op de kaart staat. Ook het mosselseizoen loopt af. Die zijn er nog in februari, maar dan zijn ze kleiner. In juni komen de eerste hangmosselen weer. Bodemmosselen komen daarna. Van september tot november zijn de mosselen op hun best.’’ De Dagvisser serveert lunch en diner. Het vrije parkeren tot 18.00 uur is aantrekkelijk voor zakelijke gasten die in de haven willen lunchen, zegt Sjanet. “En er is altijd plek.’’ Iets na twaalven arriveren de eerste lunchgasten. Brede lach op hun gezichten. Zij weten dat ze mogen rekenen op een lunch met verse vis, rechtstreeks uit de Noordzee. ‹

De Dagvisser Dr. Lelykade 26 2583 CM Den Haag T 070 - 350 05 93 www.dedagvisser.nl

Fotografie: bas kijzers haaglanden business | nummer 1 | maart 2020

29


ZakeLijk of privé Lekker Lunchen of dineren?

MAX MADE ME DO IT.

Kom met uw zakenrelaties, familie of vrienden heerlijk genieten op ons zonovergoten terras met uitzicht op de haven!

2/3 gangen Business lunch à 24,50/29,50 3/4/5 gangen Lemongrass menu van de chef à 37,50/45/55 De menu’s worden bereid met o.a. dagverse vis direct van de afslag en vlees, speciaal voor u gerijpt, gerookt of gegrild op de Kamado BBQ. Kies een fles wijn uit onze wijnbijbel (1000 stuks) of één van onze 45 open wijnen per glas.

ervaar Lemongrass en geniet…

Nieuw!

Reserveren op het terras! Zeker zijn van een tafel met fantastisch uitzicht? Reserveer via reserveren@lemongrass. nl of 070-3520295.

Max Health Club

#maxmademedoit

(Lees onze voorwaarden op de website )

www.Lemongrass.nL


Familieverhoudingen op scherp Het lukt lang niet elke familie een nalatenschap in goede harmonie af te wikkelen. Emoties, jaloezie en oud zeer strijden soms om aandacht. Zo ontmoetten wij laatst twee broers. Beiden boos en verdrietig. In het gezin was, zoals zo vaak, veel gebeurd. Ongeveer dertien jaar geleden was hun vader overleden. Hij had een behoorlijk bedrag nagelaten met een langstlevende testament. De drie broers en hun moeder hadden dus elk recht op een kwart van de nalatenschap, maar de kinderen konden hun deel pas na het overlijden van hun moeder opeisen. Moeder had ondertussen al een aanzienlijk deel van vaders nalatenschap moeten aanwenden voor haar medische verzorging en na een zoveelste onenigheid met de jongste broer werd hij door haar onterfd.

deel van hun vaders nalatenschap waar de jongste broer gewoon recht op had, ook al was hij door hun moeder onterfd. Eén broer had geluk en kon zijn bijdrage gelijk voldoen. De ander was minder fortuinlijk en moest uiteindelijk zelfs zijn huis verkopen. U begrijpt hoe dit de familieverhoudingen nog verder op scherp heeft gezet.

Laat u dus, als iemand is overleden en vóór u tot handelen overgaat, goed voorlichten over uw keuzes. Inventariseer wat er aan bezittingen en schulden is. Lees terug hoe een nalatenschap van een eerder overleden ouder destijds is geregeld en welke gevolgen dat kan hebben. En realiseer u dat íemand gewoon de troep op moet COLUMN Michaël Lentze, ruimen. Als u een erfenis verwerpt, komt die verNotaris en Registermediator, plichting waarschijnlijk bij uw kinderen terecht Ellens & Lentze en hebt u er toch mee te maken. Direct handelen leidt vaak tot een zuivere aanvaarding, waardoor u persoonlijk aansprakelijk gesteld kan worden bij eventuele schulden. Het veiligst is dan ook de beneficiaire aanvaarAls “goede” zoons gingen de oudste twee broers gelijk over tot actie toen hun moeder overleed. Ze brachten spullen naar de kringloop en verkochding. Voor zover mogelijk worden schuldeisers dan afbetaald zonder dat u zelf in de problemen komt. Zolang de communicatie maar duideten een en ander via Marktplaats. Een zuivere aanvaarding dus. Zonder overleg. Broer Drie was immers onterfd. lijk is, tonen de meeste schuldeisers wel begrip. En toen, toch nog onverwacht, klopte broer Drie weer aan. Hij wilde, het liefst zo snel mogelijk, zijn deel van hun vaders erfenis. Helaas was dat geld er niet meer. Dus wat nu?

Dus test uw familieverhoudingen óf laat u goed informeren. Want of u nu een broer Eén, Twee of Drie bent, deze zaken kunnen veel pijnlozer worden afgewikkeld.

Door gelijk tot actie over te gaan en de nalatenschap zo zuiver te aanvaarden waren de twee oudste broers persoonlijk aansprakelijk voor het erfdeel van hun jongste broer. Ook na een slepende rechtszaak kregen ze te horen dat zij hun jongste broer moesten uitbetalen. Ze hadden het kunnen weten, ze hadden deze ellende kunnen voorkomen als ze zich van te voren hadden laten informeren en de nalatenschap beneficiair aanvaard hadden. Nu moesten de twee oudste broers zelf opdraaien voor het erf-

Als notaris en registermediator kom ik veel verschillende mensen tegen. Verschillende mensen die vaak in eenzelfde situatie zitten. Uiteraard zijn de situaties die ik beschrijf geanonimiseerd en opgebouwd uit alle verschillende ontmoetingen. Maar ik hoop dat mensen zich herkennen in mijn verhalen en realiseren dat er ook voor hun situatie praktische oplossingen zijn.

COLUMNEven voo rstellen... d e trai n ers van max

rick pronk Ruim tien jaar geleden stond hij nog onder motorkappen van auto’s te sleutelen. Nu geeft hij training aan volwassenen en kinderen bij Max Health Club aan de Klatteweg 109. Rick Pronk (30) vindt hier de dynamiek in zijn werk waar hij naar zocht. tekst: evelyne lammerding fotografie: bas kijzers

Als hij boven in de lounge van Max Health Club aankomt is het gedaan met de rust. Spraakwaterval en sportinstructeur Rick Pronk vertelt met veel enthousiasme over zijn vak, hoe hij erbij gekomen sportcoach te worden is en wat eraan vooraf ging. Want hoewel hij van kleinsaf aan heeft gesport, had hij op de middelbare school niet gedacht dat ooit hij als sportinstructeur aan de slag zou gaan. “Ik was automonteur, wilde liever het leger in, maar werd op mijn ogen afgekeurd. Na een tijd dacht ik een alternatief te vinden bij de beveiliging. Ik verwachtte een dynamische baan.’’ Dat was niet het geval. Daarom switchte Pronk van baan en onderhield hij servicebeheersystemen voor klanten van een onderhoudsbedrijf. “Na een jaar kwam ik weer bij de eerste klant en zo maakte ik een rondje.’’

“Voordat je begint, moet ik de hartslagzone bepalen voor een training. Daarom bekijk ik hoe je staat als je squats doet. Kan je push-ups doen, kan je je tenen aanraken? Als ik dan het niveau van de klant ken, bouw ik de training op naar wat comfortabel is.’’

Jongleren Voor functional fitness werkt Pronk veel met kettle-bells. “Jongleren met gewicht,’’ omschrijft hij. “Ik vind het een dynamischer vorm van fitness met natuurlijke bewegingen. De fitness-apparaten gebruik ik als ondersteuning.’’

Sportacademie Pronk was niet van plan zijn hele leven dezelfde rondjes te blijven draaien. Via een vriend kwam hij op het idee naar de sportacademie te gaan om sportinstructeur te worden. “Ik was 22 en woonde op mezelf toen ik van werk weer naar de schoolbanken ging. In het derde jaar werd mijn zoontje geboren. Ik stond op het punt weer te gaan werken, maar mijn mentor had mij goed gestimuleerd het laatste jaar te doen en de opleiding af te ronden.’’ Direct daarna kon hij aan de slag als buurtsportcoach voor jongeren in Escamp en als personal trainer bij Max Health Club. Uiteindelijk besloot hij helemaal voor Max Health Club te gaan. Nu geeft hij er functional fitness aan volwassenen en judo- en kickbokstraining aan kinderen en jongeren.

MMA In zijn functional fitness-trainingen komen altijd elementen uit de vechtsport terug; een gevolg van zijn achtergrond in de MMA-sport. “Tien jaar geleden ben ik begonnen met MMA, mixed martial arts. Daarin komen verschillende vechtsporten zoals judo, boksen en jiu-jiutsi terug.’’ Pronk gebruikt bijvoorbeeld trap- en boksoefeningen in zijn fitnesstrainingen.

Naast individuele trainingen geeft hij kleine groepstrainingen. “Soms geef ik vader-zoon trainingen of vader- dochter trainingen waarbij ze met elkaar sparren. Een dochter werd in de training op een gegeven moment zo sterk dat ze haar vader kon verslaan,’’ lacht hij. Plezier van de klant staat voor Pronk op nummer 1. “Het gaat erom dat je geniet van de training en van wat je leert. Neven-effect is dat je vet verbrandt en je je fitter voelt. Dat is waarvoor iedereen naar de sportschool gaat. Juist door die focus los te laten en je te richten op de training, ga je dat doel bereiken.’’ ‹

haaglanden business | nummer 1 | maart 2020

33


In één van de oudste panden van Den Haag, in De Passage op nummer 61, bevindt zich de kleurrijke brasserie Gallery61. Hier beschilderen de chefs hun borden met de lekkerste ingrediënten van lokale, Haagse leveranciers. Gallery61 is met haar moderne interieur de locatie voor verrassende bijeenkomsten met een kunstzinnige knipoog. Van ontbijt tot diner en van borrel tot meeting - bij ons ben je zakelijk aan het juiste adres. Zien we je snel?

PASSAGE 61 • DEN HAAG • WWW.GALLERY-61.NL

Gratis wifi, beamer me stift

Gratis wifi, beamer met scherm, flipover en stiften

Centraal gelegen op de grens van Delft en Rijswijk met gratis parkeergelegenheid

Alle prijzen zijn inclusief BTW èn zaalhuur

Vergaderen b ij

Stadsboerderij De Brasserij Brasserskade 2 - Delft - T 015 214 53 85 - www.brasserij.nl


Lunch À presto... café-restaurant LUDEN Bomvol zit café-restaurant Luden aan het mooie Plein in hartje Den Haag op een doordeweekse dag tijdens het lunchuur. Het personeel laveert professioneel tussen de gasten en weet het iedereen zo goed en smakelijk mogelijk naar de zin te maken…

Bediening: 8 De dames en heren obers in Luden weten van de hoed en de rand en zorgen ervoor dat hun gasten optimaal worden bediend. Een glimlach bij binnenkomst, een kwinkslag tijdens het serveren en een oogje in het zeil houdend om te kijken of alles naar wens is.

Interieur: 8 Met moderne ‘pop arty’ kunst en gedempt licht is een rustieke maar toch moderne omgeving gecreëerd. Veel comfortabele stoelen en zitjes voor twee tot meerdere personen bieden genoeg ruimte om aan te schuiven voor een zakelijke lunch. En dat doen er deze middag velen: van ambtenaren tot pensionado’s, iedereen lijkt wel een vorkje te willen prikken op deze toplocatie in het centrum, waar men ook nog op het terras kan plaatsnemen.

Menu: 7,5 Redacteur van dienst krijgt als voorgerecht een in een weckfles - hoe origineel! - geserveerde Japanse noodle soep. De soep is fijn op smaak gebracht met paksoi, lente ui, een hardgekookt eitje en gamba’s. Als sap van de dag wordt een frisse mix van aardbeien, meloen en jus d’orange op tafel gezet. Hoofdgerecht is een dikke bruine boterham met een flinke berg zalm, verse ijsbergsla en wat cherrytomaatjes. Een lunch waar je een tijdje op kunt teren, dat is zeker.

De tafelgenoot gaat voor de garnalensoep met bieslook in een groentebouillon met extra gemengde groenten. Een goede combinatie die een heerlijke boost geeft tijdens de winter. De beefburger als hoofdgerecht maakt ook zijn naam waar. Het is gelukt om het vlees echt medium te garen, hulde! Ei, kaas, spek, tomaat en ook nog een goede portie frietjes. Al met al een prima lunch, voor een scherpe prijs, afgemaakt met een heerlijk kopje zwarte koffie, waardoor we meteen weer verder aan het werk konden. En dat is toch uiteindelijk wat een zakelijke lunch moet zijn? Score à presto 31 Geef uw score op onze website www.business-haaglanden.nl Bereikbaarheid: 7,5 Met het Centraal Station op loopafstand en genoeg OVverbindingen om de hoek én de parkeergarage onder het Plein, is Luden uitstekend bereikbaar. En mocht u niet aan het werk zijn, schuif dan eens aan tijdens het winkelen. Want na een goede lunch kunt u er gegarandeerd weer fris tegenaan!

haaglanden business | nummer 1 | maart 2020

35


Voor plexiglas stofkappen, winkeldisplays, beursmeubels, museum displays, machine onderdelen, laboratorium maatwerk, etc. Alles nAAr wens op mAAt gemAAkt! Zinkwerf 21, Den Haag

T. 070 763 04 84

BETROUWBAAR ‘Notarissen zijn vertrouwenspersonen, die weten te binden en te verbinden waar nodig is en durven te ontvlechten of te scheiden waar dat onvermijdelijk is.’

www.codexlegal.nl

info@plasticdesign.nl


Verbeter het rendement van uw onderneming door retentiemanagement - Loopbaancoaching en Outplacement -

nog wel? Dit is een veel voorkomende situatie en lastig vraagstuk. Als de betrokkenheid van uw medewerkers vermindert, en dat gebeurt vaak na verloop van tijd, is het van belang om actief te evalueren of de juiste mensen op de juiste plaats zitten én of zij nog waardevol zijn voor uw onderneming. Een ervaringsfeit is dat medewerkers te vaak te lang ‘blijven zitten’ in hun baan. Dat is niet goed voor deze medewerkers én niet goed voor het bedrijf. Leidinggevenden maken niet alCOLUMN derick maarleveld tijd voldoende tijd om hun van ede & partners medewerkers te evalueren of zij nog Loopbaancoaching & outplacement voldoende vaardigheden hebben www.vanede-denhaag.nl voor hun werk (KUNNEN) en of zijn nog voldoende gemotiveerd zijn voor Loopbaancoaching – Boeien hun werk (WILLEN). Het is zowel voor de medewerker als voor het en binden van uw medewerkers bedrijf niet productief minder gemotiveerde en minder capabele Moderne werknemers zijn uiterst mobiel op de arbeidsmarkt. Zij mensen ‘aan boord te houden.’ Opeens ontstaat er een crisissituatie zijn sneller ontevreden in hun werk. De meest voorkomende reden en worden medewerkers ‘plotseling’ ontslagen. Dat brengt schade dat werknemers ontslag nemen is onenigheid met hun leidinggemet zich mee, voor het bedrijf (discontinuïteit, verlies aan productie) vende. Onenigheid over de stijl van leidinggeven van de manager, en zeker ook mentale schade voor de ex-medewerker. Deze negaover de inhoud van de werkzaamheden, over niet waargemaakte verwachtingen, over de beloning en over ontwikkelingsmogelijkhetieve effecten kunnen worden voorkomen door een actief beleid van outplacement. Van Ede & Partners is gespecialiseerd in het beden. Moderne informatietechnologie helpt uw medewerkers snel alternatieven op te sporen voor hun huidige baan. Het is dus vergeleiden van ontslagen werknemers met haar al meer dan veertig jarige praktijk van outplacement. Wij begeleiden ontslagen werkstandig om permanent en constructief in gesprek te zijn met uw werknemers. Over hun ambities op korte en langere termijn, over nemers in alle rust naar een nieuwe baan. wat zij willen en kunnen leveren en over hoe zij zich willen ontwikkelen. Dat permanente gesprek vraagt om een structuur van loopOriëntatiegesprek – Workshop Loopbaancoaching van uw werknemers. In vele ondernemingen is baancoaching en Outplacement – daarvoor niet voldoende tijd en kennis beschikbaar. RetentiemaE-Book nagement is belangrijk voor het optimaal functioneren van een Bent u geïnteresseerd in ons werk en de mogelijkheden van loopbedrijf. De consulenten van Van Ede & Partners kunnen u helpen baancoaching en outplacement voor uw onderneming? Neem dan met het begeleiden van de loopbaan van uw werknemers en hen met ons contact op voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek of voor daardoor langer, productief, te binden aan uw onderneming. het volgen van een workshop. Van Ede & Partners is een organisatie voor loopbaancoaching en outplacement. Wij begeleiden en adviseren directeuren en managers op het gebied van retentiemanagement. Proactief door loopbaancoaching en reactief door outplacement. De tijden dat werknemers hun leven lang verbonden zijn aan één bedrijf liggen al ver achter ons. Tegenwoordig vernieuwt de arbeidsmarkt zich elke vijf jaar. Dat betekent, dat een gemiddelde werknemer acht banen vervult in zijn of haar carrière. Rekruteren en inwerken van steeds weer nieuwe medewerkers kost veel tijd en geld én hindert de productiviteit van uw onderneming. Het lijkt dus verstandig om actief te werken aan het zolang mogelijk boeien en binden van uw goed presterende werknemers. Daarvoor is actief retentiebeleid nodig.

Outplacement – Actief laten gaan van uw medewerkers Het verlies van de juiste mensen en het blijven zitten van minder presterende medewerknemers; willen en kunnen uw medewerkers

U kunt ook ons E-book opvragen: WIJ ZIJN VAN EDE & PARTNERS DEN HAAG – Gesprekken over Loopbaancoaching en Outplacement. U kunt ons bellen (070 – 351 40 11) of e-mailen (denhaag@ vanede.nl).

haaglanden business | nummer 1 | maart 2020

37


BOUWHEREN OM DE TAFEL OVER BOUWEN IN EEN DUURZAAM EUROPA Aan tafel schuiven Herman Pegge, regiodirecteur van Vastbouw Haaglanden en Erik Ruikes, manager van Heijmans. Ook commercieel manager van Heijmans van de vestiging Leiden Maarten van Rossum is van de partij. Onderwerp van gesprek zijn de aangescherpte regels voor de bouw, het klimaatvraagstuk en de energietransitie. Onderwerpen die ons allen aangaan en de heren ‘bouwers’ aan tafel in het bijzonder.

Volgens aangescherpte regels moeten utiliteitsgebouwen en nieuwe woningen, bijna Energie Neutrale Gebouwen zijn. Om te kunnen voldoen aan deze zogenoemde BENG-eisen is rekensoftware nodig. Aangezien deze software nog niet ontwikkeld is (en de komende maanden op de markt komt) heeft de minister de ingangsdatum van de BENG-eisen uitgesteld naar 2021.

ding en winning van fossiele brandstoffen het milieu belasten door de uitstoot van CO₂. De tweede reden is het feit dat de olie- en gasreserves langzaam op raken. Erik Ruikes vertelt dat de Europees-Nederlandse afspraken daarover zijn dat over 3 jaar alle kantoren minimaal energielabel C hebben, over 10 jaar de helft van de gebouwen energieneutraal zijn en in 2050 alle gebouwen van het aardgas af zijn.

2050 IEDEREEN VAN HET AARDGAS AF

De heer Pegge: ‘We moeten verduurzamen in de bouw, dat is duidelijk. Maar alle verduurzamingsmaatregelen zijn ingegeven door de wens van het tegengaan van klimaatverandering. Concreet wordt ingezet op een gemiddelde wereldtemperatuur die niet verder stijgt

Met energietransitie wordt bedoeld de overgang naar een nieuw energiesysteem waarin fossiele brandstof (grotendeels) is vervangen door duurzame energiebronnen. De reden daarvoor is dat de verbran-

38

haaglanden business | nummer 1 | maart 2020


Herman Pegge

Erik Ruikes

Ruikes is het hier niet mee eens wanneer hij zegt dat gewenning aan elektrische verwarming snel gaat, mits het huis goed geïnstalleerd is. Volgens Pegge is dit niet de ervaring van de gebruiker en een bewijs dat het hier dan voornamelijk gaat over nieuwbouw. Erik geeft toe dat oudbouw een probleem is: ‘Gas gaat duur worden. CO₂ uitstoot heeft een negatief effect op de aarde. Hier moeten we wat aan doen.’ Hoewel Herman het hiermee eens is, vindt hij het een kwade zaak dat hier een behoorlijke prijskaart aan hangt. ‘Dit gaat ten koste van de portemonnee van de consument, die gaat het betalen. Nee, ik ben een tegenstander van de strenge eisen die gesteld worden. Die zijn wat mij betreft voor ‘de bühne’.

Maarten van Rossum

dan 2 graden boven het pre-industriële niveau. Maar kunnen wij als mensen wel iets doen aan klimaatveranderingen? Klimaatveranderingen hangen af van allerlei andere zaken waar wij totaal geen invloed op hebben, zoals de stand van de aarde ten opzichte van de zon.’ Erik Ruikes gaat hierop in: ‘Het CO₂ vraagstuk blijft hoe dan ook. We verbruiken te veel energie en maken de aarde kapot met het verbranden van fossiele brandstoffen. We moeten kiezen voor duurzame energie’ Hoewel Herman Pegge het hiermee volledig eens is, is hij een tegenstander van de maatregelen die van buitenaf worden opgedrongen. De opgelegde norm vindt Pegge te zwaar. Volgens Ruikes moet iedereen meedoen met verduurzamen. We moeten inzetten op energie neutrale gebiedsontwikkeling, zegt hij: zonnepanelen, windenergie, warmte/koude opslag (bronnen in de grond) en warmte pompen. We willen aardgas loos zijn en overgaan op alternatieve energie. Herman Pegge: ‘Voor mij zou de beste oplossing zijn om de bestaande woningen op waterstof te laten lopen in plaats aardgas. Het grote voordeel is dat de infrastructuur in bestaande bouw al aanwezig is. De gasinstallaties zijn geschikt om om te bouwen naar waterstof. Ik ben van mening dat het elektrisch verwarmen van een huis ten koste gaat van alle gezelligheid.’

Maarten van Rossum mengt zich in het gesprek: ‘Er moet echt wat gebeuren. Nu. We moeten verduurzamen, anders is het straks op.’ Herman Pegge wil ook verduurzamen, maar uit het perspectief dat fossiele brandstoffen op raken en niet omdat we denken dat het invloed heeft op ons klimaat. We komen bijna niet aan bouwen toe door het stikstofprobleem, vindt hij.

ALS JE HET NIET VERBRUIKT, HOEF JE HET NIET OP TE WEKKEN Erik Ruikes ziet de hele transitie en eis tot verduurzamen juist als een uitdaging. Er wordt op het moment prachtig gebouwd. Energie neutraal en circulair bouwen, er zijn al mooie voorbeelden van. ‘Met energie is het zo: als je het niet verbruikt, hoef je het ook niet op te wekken.’ Maarten van Rossum en Herman Pegge vinden elkaar in een andere mogelijkheid tot verduurzamen, namelijk beperking van afval. Pegge stelt voor om beton te hergebruiken, want hoewel het op zich geen duurzaam bouwmateriaal is, kan het goed worden hergebruikt.

VERANDERING VOOR EEN LEEFBAARDER WERELD Naast opgelegde normen, circulair bouwen, energietransitie en verduurzaming in het algemeen is er ook het gedrag van de mens dat meespeelt. En op dit laatste niet onbelangrijke punt vinden de heren elkaar. Soms is er weerstand tegen komende veranderingen, maar dit is ook te wijten aan te weinig informatie. Mensen moeten gemotiveerd raken om mee te doen met de (gedeeltelijk opgelegde en soms ook dure) verduurzaming met een leefbaardere wereld als beloning! ‹

tekst: marjon burger fotografie: bas kijzers haaglanden business | nummer 1 | maart 2020

39


VvE goed verzekerd?

TE HUUR

Uitsluiting bij wietplantage Glas in balkon en terrasafscheiding niet verzekerd Lek- en blindslaan glas niet verzekerd Te laag verzekerd Geen dekking bij leegstand Trage afhandeling schade

- casuariestraat 9a - den haag

■ in totaal ca. 228 m2 vvo kantoorruimte in een zeer representatief kantoorpand op de 3e verdieping ■ 3 parkeerplaatsen beschikbaar. Twee parkeergarages op loopafstand en langs de openbare weg betaalde parkeerplaatsen. Er zijn diverse voorzieningen voor het stallen van fietsen en motoren ■ Het Binnenhof, het Lange Voorhout, de Haagse Binnenstad en het NS Station CS liggen op loopafstand. Het Plein met zijn vele winkels, eetcafés en restaurants zorgt voor een levendige omgeving ■ wijze van oplevering in overleg ■ huurprijs op aanvraag ■ energielabel A ■ duur huurcontract bespreekbaar

Zomaar een paar voorbeelden van zaken waar u als beheerder van VvE’s bij verzekeren tegen aan kunt lopen. Voorkom teleurstelling bij schade! Met bijna 20 jaar ervaring is DGA dé specialist in de regio Haaglanden voor het verzekeren van VvE’s. Onafhankelijk advies op maat, uitstekende voorwaarden tegen een scherpe prijs en snelle afhandeling bij schade. Meer weten? Bel dan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek:

070-355 66 48 DGA Financieel Adviseurs Kranenburgweg 94 www.dga.nl

Voor nadere informatie en/of bezichtiging:

070 - 306 60 50 - www.cogmakelaars.nl

Hypotheken

Verzekeringen

CB DESIGN

CB DESIG N

CB DESIGN

advertentie VvE Haaglanden 128x92.indd 1

2583 EN Den Haag info@dga.nl Financieringen

Pensioenen

Sparen

9-2-2016 13:25:38

Wij zijn een gespecialiseerd bedrijf dat sinds 1992 zelfstandig werkzaamheden uitvoert aan velen typen daken, dit voornamelijk in de regio Haaglanden.

Op onze website kunt u alle informatie vinden met betrekking tot onze werkzaamheden www.Bubbermandakbedekking.nl Tel. 070-3905952 info@bubbermandakbedekking.nl

CB DESIG N

www.cherbosdesign.nl

Adv.indd 1

21-10-10 10:36

Vestiging Haaglanden - Geestbrugkade 37 - 2281 CX Rijswijk - Tel. 070 390 39 04 - www.vastbouw.nl


Info

uit de regio

Train your Teams - Talent - Trainees into Leaders Claire Hebels en Laura van Gigch brengen met een actiegerichte aanpak mensen en teams in beweging zodat zij optimaal kunnen functioneren binnen de organisatie. Dit doen zij door middel van Game Based Coaching. Bij Game Based Coaching worden unieke en uitdagende games ingezet om bewustwording en inzicht te creëren. De manier waarop de games zijn ontworpen zorgt ervoor dat het sociaal gewenst gedrag van de spelers naar de achtergrond wordt geschoven en dat de vaste patronen, onbewust gedrag en overlevingsstrategieën naar boven komen. Hierdoor ontstaat op een efficiënte en laagdrempelige manier helderheid in samenwerking, competenties, communicatie en gedrag. Game Based Coaching wordt onder andere ingezet bij teamcoaching. Binnen een team kunnen er punten zijn die zich onder de oppervlakte bevinden, waardoor de teamleden minder productief zijn, elkaar niet durven aan te spreken, ten onder gaan onder de werkdruk of weinig betrokkenheid tonen. Om deze punten bespreekbaar te maken, moeten ze eerst naar boven worden gehaald. Met Game Based Coaching worden deze punten door de teamleden herkend en op een laagdrempelige en veilige manier bespreekbaar gemaakt onder begeleiding van een teamcoach met als resultaat een optimaal functionerend en actief team. claire@tytil.nl | tytil.nl

DGA wissel bij Weighpack International Andries Kout, eigenaar en founder van Weighpack International geeft na een zorgvuldige oriëntatie op overname, het roer over aan Simon Rijke (49), die daarmee eigenaar wordt van Weighpack International. De afgelopen twintig jaar heeft hij in verschillende bedrijfstakken gewerkt waaronder de petrochemie, farmacie en voedsel waar het draaide om logistiek, productie en verpakken. Hij heeft ervaring opgedaan met optimalisatie van productieprocessen, veranderingsprocessen, packaging, engineering, onderhoud, inkoop en commercie. In verschillende rollen werkte Simon samen met veelzijdig samengestelde teams, die hij sturing en begeleiding gaf. Na ruim 45 jaar neemt Dries afscheid van het bedrijf, waarvoor in 1974 de basis werd gelegd door verpakkingsmachines voor de massa metaalwarenindustrie en dat uitgroeide tot een wereldspeler. Deze kennis, ervaring en dit netwerk maken Weighpack International tot wat het nu is: een bedrijf dat aan de vooravond staat van nieuwe, volgende stappen. Dit specialisme Simon Rijke biedt een solide fundament om verder op door te bouwen, om te innoveren en in nieuwe afzetmarkten voet aan de grond te krijgen. Simon gaat dat doen met het bestaande team van 30 ervaren specialistische medewerkers, die geleid worden door hem in de rol van Managing Director, waarbij commercieel directeur Edward van der Ploeg vertrouwd aanspreekpunt blijft. Dit jaar zal Dries zelf nog een aantal speciale projecten technisch tot oplevering begeleiden. www.weighpack.nl

‘Al 4 generaties en 100 jaar vakmanschap in vastgoed & -onderhoud’

alexandriabv.nl haaglanden business | nummer 1 | maart 2020

41


BEDRIJFSUITJE? Kijk snel naar entrada-restaurants.nl voor de mogelijkheden bij onze horeca concepten Neem contact op met ons sales kantoor 070 306 36 58 sales@entrada-restaurants.nl

a t s a P shop k r o W

Solo Vino by Gusto is dé plek om te lunchen, borrelen en dineren zowel zakelijk als met vrienden en familie. De Italiaanse sfeer in ons restaurant zorgt ervoor dat iedereen zich thuis voelt, of het nu gaat om een bedrijfsfeest, capaciteit 180 personen, een diner, een wijnproeverij of om teambuilding tijdens een pastaworkshop.

italiaans-restaurant-gusto.nl

FOOD & DRINKS

Borrel en High Wine

The “Outlaw” of Scheveningen; De neo traditional tattoo wand zegt alles. Eet een steak, ribs of kreeft sissend van de grill of kies voor out of the box vegetarische opties. Op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag live muziek, blues, folk, rock . Uitermate geschikt voor grote evenementen, capacititeit 300 personen, bedrijfsuitjes, wijnproeverijen, cocktailworkshops en nog veel meer. Blaze & Co is nostalgie op z’n coolst, romantiek op z’n stoerst en bier op z’n best.

Proef onze Italiaanse topgerechten in combinatie met onze Italiaanse wijnen. La Galleria biedt u de mogelijkheid voor grote evenementen en feesten, capaciteit 300 personen, diners, lunchbuffetten, borrels maar ook wijnproeverijen of High Wine en meerdere mogelijkheden voor bedrijfsuitjes zoals bijvoorbeeld een pastaworkshop met aansluitend diner.

www.blaze-co.nl

lagalleria.nl

COCKTAIL WORKSHOP

Bar & Grill restaurant Steam verzorgt naast lunch en diner ook borrelarrangementen voor groepen. Een avond met live muziek in ons restaurant is een uitstekende gelegenheid om de teambuilding te versterken. Gezellig als bedrijfsuitje, capaciteit maximaal 150 personen. Een karaoke, cocktailworkshop, bierof wijnproeverij of pubquiz is ook mogelijk.

steamscheveningen.nl


Blow your mind bij

Blaze & Co

In november 2019 opende Blaze & Co haar deuren en inmiddels draait het restaurant op volle toeren. Michael de Ridder, mede-eigenaar, blikt met een goed gevoel terug op de afgelopen jaren bij Topkapi en kijkt uit naar zijn nieuwe avontuur. “ Blaze & Co is nostalgie op z'n coolst, romantiek op z'n stoerst en bier op z'n best. Blaze & Co is gelegen direct naast het Kurhaus waar het voormalig Arabisch/Mediteraans georiënteerd restaurant Topkapi gevestigd was. Blaze & Co heeft dan ook een complete metamorfose ondergaan en is geheel nieuw ingericht. Net zoals het menu en de muziek is de inrichting een kruizing tussen Cajun en New Orleans. Nostalgisch, cool en stoer. Wat direct opvalt is de ‘Neo traditional tattoo wand’ bestaande uit vijf tattoos ontworpen door Mircea Stamen. Verder is er een heerlijke bar waar je o.a. kan genieten van de meest fantastische ‘out of the box’ coctails of een bijzonder biertje van de bierkaart eventueel begeleidt van wat 'barfood' . Dan hebben we het bijvoorbeeld over Paul's Chicken Bites of Ringo's Rings. Overal zijn er aparte zitjes en wat hogere tafels. Voor elk wat wils. Alleen voor de borrel en de muziek of relaxed een hapje eten. Met zijn tween of met een grote groep. Zakelijk, een bierproeverij, een coctailworkshop...Het kan hier allemaal!

Menu Bij Blaze & Co vind je namen als ‘Taco Jack’ en de ‘The Rising Lobstar’ op het menu. In het restaurant kun je genieten van de meest uitlopende gerechten waarbij rekening is gehouden met vegetariërs. Wij van Business Haaglanden hebben natuurlijk even de proef op de som genomen en kozen als voorgerecht voor de Crazy Crab Salad, Cefishe de Salmon en de Quack Quack (gemarineerde eend). Dat begon goed! Alle drie de gerechten een verrassende smaaksensatie. Is een keer iets anders dan wat er gemiddeld op een menukaart staat. Als

hoofdgerecht werd geserveerd de Shine Bright Like a Diamand Steak (toppertje), Chefs Sticky Ribs (heel mals goed gekruid vlees met knapperige roerbakgroente) en de Criss-Cross RibEye (perfect gebakken, heerlijk van smaak). Onder elk gerecht staat er een een tip voor een glas wijn of bier welke het beste bij het gerecht past. Wij kozen voor de wijn die aangeraden werd bij het gerecht. Wel fijn dat er zoveel wijn per glas te bestellen is. Als afsluiter kozen we voor de The Velvet Underground -red velvet cheesecake ~ oreo ijs. Ook vet lekker.

Live Muziek Het restaurant ademt muziek! Het is dan ook niet voor niets dat de grote piano en Jukebox de aandacht trekken wanneer je een rondje loopt door het restaurant. Tijdens het eten speelde er een live band die ‘klassiek rock’ uit de jaren 70 en 80 speelde. Heerlijke muziek, niet te hard zodat je elkaar niet meer kan verstaan, maar net lekker aanwezig. Op donderdag- en zondagavond kunnen gasten luisteren naar ‘Swampy Blues’. Vrijdag- en zaterdagavond staan in het teken van ‘klassiek rock’ uit de jaren 70 en 80. Daarnaast staat er een groot aantal evenementen op de agenda. Bijvoorbeeld op 10 april a.s. 'The Billy Joel Expierence' en sowieso elke donderdag vanaf 17.00 uur de Blaze & Afterwork drinks met Live Music & Barfood on the House! Kijk voor de hele agenda op: www.blaze-co.nl. Ons zul je er in ieder geval vaker aantreffen! ‹

haaglanden business | nummer 1 | maart 2020

43fotografie: casper van dort

Haagse Wereldhapjes wil gratis festival blijven

e r i a n i l u c

Den Haag zoekt

ambassadeurs

Den Haag is een gastronomische stad. Maar niet iedereen is zich dat bewust. Om al het moois en lekkers in en om de hofstad nóg beter op de kaart te zetten startte de organisatie van Haagse Wereldhapjes een zoektocht naar culinaire ambassadeurs.

Een initiatief dat donderdagavond 18 februari begon in het Hanos Theater in Delft. Zo’n 70 aangemelde bezoekers met een zakelijke achtergrond genoten kosteloos van een avond vol inspiratie, heerlijke hapjes én drankjes.

je een VIP-tafel voor 10 personen (t.w.v. 1.400 euro), diverse naamen/of logo-uitingen tijdens het evenement en de VIP-avonden zelf én ben je te gast op de afterparty in september. De kosten van een ambassadeurschap bedragen 2.000 euro.

Drie sprekers namen de aanwezigen mee in hun wereld. Magister Vini Joep Speet vertelde over de rol van monniken in het ontstaan van Bourgogne-wijn. Topchef Marcel van der Kleijn (o.a. Callas*) vertelde openhartig over de wondere wereld van gastronomie. En tenslotte was er marcom-architect Maarten Reijgersberg over de technologie- en communicatietrends in 2020, die bovendien de avond kundig aan elkaar praatte.

De VIP-avonden beginnen al in de week ervoor (van dinsdag 26 mei t/m vrijdag 29 mei). *Chef Marcel van der Kleijn verzorgt samen met 5 topchefs een all-in exclusief 6 gangen diner. De chefs zijn Ronald van Roon van Callas, Martijn Lagrand van Glaswerk, Dimitri Heinrichs van Cottontree City, Emma Loef van Oogst en een nader te bepalen verrassende chef. Een tafel voor 10 personen kost 1.400 euro en een los arrangement 150 euro per persoon. Reserveren en of informatie aanvragen over het ambassadeurschap kan via: info@haagsewereldhapjes.nl. www.haagsewereldhapjes.nl

Wereldavond

Unieke locatie

Uiteraard was het achterliggende idee om culinaire ambassadeurs te werven voor hét Haagse culinaire festival. Belangrijk, want die zijn hard nodig om het publieksevenement voor bezoekers gratis te houden. Daarom worden er al op de avonden vóór Haagse Wereldhapjes 2020 VIP-arrangementen aangeboden in de voormalige Amerikaanse ambassade aan het Lange Voorhout. Een unieke locatie, die pas onlangs voor publiek is opengesteld.

Culinair ambassadeurs

Ambassadeurs dragen het festival een warm hart toe en steunen de verkoop van de VIP-avonden. Als culinair ambassadeur ontvang

De VIP-avonden

Haagse Wereldhapjes 2020

Haagse Wereldhapjes is dit jaar van 29 mei tot en met 1 juni op het Lange Voorhout. Pinksteren staat dus in het teken van lekker eten, drinken, muziek, entertainment en vooral gezelligheid! Bij de 4e editie van dit festival laten 16 Haagse restaurants van niveau proeven en zien waarom ze in hun eigen specifieke keuken uitblinken. Toegang is gratis. En er is dit jaar extra veel live-muziek en ander entertainment. Ook voor kinderen! ‹

haaglanden business | nummer 1 | maart 2020

45


tekst: ria luitjes

Powervrouw carolien van santvoord in Mexico Interview met

Carolien heb ik ontmoet in september 2018, ze was toevallig op familiebezoek in Nederland. Een kopje koffie in een restaurant in Leiden om kennis te maken. Dit naar aanleiding op mijn vraag of zij een website voor mij zou willen en kunnen bouwen? Het werden vele kopjes koffie. De klik was er! Het resultaat ook; een internationaal vakantieplatform voor Nederlandse vrouwen wereldwijd. Naast haar front-end design expertise bewonder ik Carolien ook voor haar doorzettingsvermogen dat ze samen met haar man laat zien. Het bouwen en runnen van een kleinschalig hotel aan de Caribische kust van Mexico. Tijd om deze in Den Haag geboren onderneemster beter te leren kennen.

46

haaglanden business | nummer 1 | maart 2020


letje te beginnen. In 2002 hebben we de knoop doorgehakt en zijn in november naar Mahahual verhuisd, een klein vissersdorp 360 km ten zuiden van Cancun. Daar hebben we vier bungalows en een restaurant op het strand gebouwd. Boven het restaurant is ons eigen huis. Hospitality is echt ons ding. Na 18 jaar genieten we nog steeds dagelijks van het contact met veel verschillende mensen uit diverse landen. Een aantal gasten zijn de afgelopen jaren meerdere keren bij ons te gast geweest en zelfs vrienden geworden.’

Waarom is jullie hotel een ‘Pet-friendly’ hotel? Er zijn in Mexico niet veel hotels waar je met je huisdier terecht kunt. Op onze kuststrook zijn bijna alle stranden verboden voor honden. Mensen vanuit Playa del Carmen en Cancun komen daarom met hun hond naar ons strand. Ons hotel staat drie km buiten het dorp, met maar één buurman. Hierdoor is ons strand een klein paradijsje voor honden. Onze hond Ajax, een ‘rescue puppy’ van 1,5 jaar, is een hele goede “gastheer”. Hij vindt het geweldig als er andere honden op bezoek zijn. Gezien mijn kennis in websites bouwen ben ik ook bezig met een online directory van ‘pet-friendly’ hotels in heel Mexico. In elke stad kun je een overzicht vinden van hotels waar huisdieren welkom zijn. Ook kun je op deze website nuttige en gerelateerde informatie vinden zoals over dierenartsen in de omgeving.

Wat is een grote uitdaging in je werk?

Wie is Carolien? ‘Ik ben Carolien van Santvoord, geboren in Den Haag, lange tijd in Leiderdorp gewoond en daarna naar Amsterdam verhuisd om Spaans en Communicatie Wetenschappen te studeren aan de UVA. Aansluitend heb ik een gloednieuwe post doctorale opleiding tot Interactieve Multimedia ontwikkelaar afgerond. Dat was in 1995, toen er nog geen internet in Nederland was. Via mijn stage bij de VPRO ben ik bij de IKON en Nuffic als webmaster aan het werk gegaan. Sindsdien ontwerp en ontwikkel ik nog steeds websites voor bedrijven en organisaties’.

Hoe ben je in Mexico in de hospitality terecht gekomen ‘Door mijn werk bij de IKON ben ik mijn man, Jan Schmeitz, tegengekomen. Hij was bij de IKON de eindredacteur van Actualiteitenrubriek Kenmerk. Een paar jaar later werd hij aangenomen als directeur SNV Kameroen, een Nederlandse ontwikkelingsorganisatie. Ik ben na veel wikken en wegen meegegaan naar Kameroen. We hebben daar drie interessante jaren gehad. Maar ons hart lag niet echt in Afrika, veel meer in Latijns Amerika. De plek waar Jan tijdens zijn werk als buitenland correspondent jaren terug al een stukje grond had gekocht aan de Caraïbische kust van Mexico. Onze droom was om een klein hotel-

‘De invloed die de grote Online Travel Agencies tegenwoordig hebben op onze dagelijkse business is een echte uitdaging. Of het nu gaat om reserveringen, je ranking wat betreft Google of de hoge percentages commissie die ze vragen. Door met agressieve marketing trucs tijdens het reserveringsproces, bijvoorbeeld door de zin “dit is de laatste kamer die beschikbaar is” stoppen mensen met lezen en boeken snel. Bij aankomst in ons hotel klagen ze vervolgens dat er geen airco, geen ijskast en geen tv op de kamer is. Terwijl er duidelijk op de pagina staat dat we dat niet bieden. Het komt voor dat gasten dan niet willen blijven, eisen geld terug en dreigen soms met een slechte review. Dat soort dingen maakt het werk er niet relaxter op.’

Vertel eens een leuke anekdote over je gasten in Mexico In het kader van dat de wereld af en toe echt klein is. Het merendeel van onze gasten bestaat uit Mexicanen, Amerikanen, Canadezen en Europeanen. Heel af en toe ook wel eens een andere nationaliteit. Tijdens een van de kerstvakanties hadden we een reservering van een stel uit Pakistan. Diezelfde dag komt er een man uit India bij ons langs met de vraag of we nog een kamer over hebben voor die nacht. Dat lukte nog net. Als het Pakistaanse stel en de man uit India elkaar ’s avonds ontmoeten in ons restaurant blijken het hele goede vrienden te zijn. Van elkaar wisten ze dus niet dat ze ergens in het zuidelijkste puntje van Mexico op vakantie waren. Zo zie je maar de wereld is klein! ‹ Ria Luitjes is marketeer en schrijver. Eigenaar van twee bedrijven; MIXmarketing en Global Dutchies (vakantieplatform). Van 2008 - 2016 heeft zij in het buitenland gewoond, hierdoor heeft zij een groot internationaal netwerk met Nederlandse powervrouwen.

haaglanden business | nummer 1 | maart 2020

47


Tauro Statenkwartier Nieuwe Stijl Kom langs en ontdek de leukste m2 van Den Haag!

Haal het beste uit uzelf Tauro Statenkwartier is geheel gerestyled.

Het ontmoeten van uw mede-

werkklimaat waar u als ondernemer het

een mooie mix van tijdloos en modern. Wij

lounge waar u kunt flexwerken of uw

Tauro biedt flexibele full service kantoor-

Het interieur en de kantoorruimtes zijn hebben gekozen voor een receptie die

tevens dienstdoet als luxe koffiebar waar u ook kunt lunchen. Vergaderen kan in

één van de zes nieuwe vergaderruimtes.

ondernemers kan in de ondernemersbezoek kunt ontvangen.

Na de gehele verbouwing voldoet het

gebouw ook aan de huidige duurzaamheidseisen. Kortom, een optimaal

beste uit uzelf haalt.

oplossingen op maat vanaf 25 m² met

daarbij alle faciliteiten die een professionele dienstverlener nodig heeft. Dit alles tegen concurrerende tarieven.

TAURO STATENKWARTIER • President Kennedylaan 19 • 2517 JK Den Haag • Telefoon: 088 – 099 10 10

TAURO.NL


Word vriend van Business & Friends! Een lidmaatschap van Business & Friends betekent dat je op alle mogelijke manieren in contact komt met je doelgroep: persoonlijk door het bezoeken van de Business & Friends Events, online via het platform business-haaglanden.nl en offline via het zakenmagazine. En dat voor slechts 295,- per jaar voor twee personen uit de organisatie!

Kijk op: www.business-haaglanden.nl/friends/

Word nu lid!

www.business-haaglanden.nl/friends/

Voor slechts

295,- per jaar

Voor meer informatie mail naar info@business-haaglanden.nl of bel 070 346 72 17

voordelen lidmaatschap •

Het lidmaatschap geldt voor maximaal twee personen uit de organisatie;

Je komt in contact en kunt netwerken met onze overige leden, dit kan tijdens een Business & Friends Borrel / Evenement of online;

Je krijgt een bedrijfs- en ledenprofiel op dit online platform;

Je kunt nieuwsberichten en agenda-items aanleveren voor plaatsing op het online platform. We verspreiden je berichten via social media;

Je artikelen, nieuwsberichten en agenda-items worden gekoppeld aan je profiel;

Je bent beter vindbaar in Google;

Je ontvangt 10 procent korting op plaatsingen in Business Haaglanden

Je ontvangt zeven maal per jaar het zakenmagazine Business Haaglanden zodat je op de hoogte blijft van de bedrijvigheid in jouw regio;

Je ontvangt een maal per maand onze nieuwsbrief (Business & Friends Update) met uitnodigingen voor zakelijke evenementen en zakelijk nieuws uit de regio Haaglanden.

voorwaarden lidmaatschap Het lidmaatschap kan op elk gewenst tijdstip ingaan, is geldig voor twee personen uit dezelfde organisatie en loopt tot het einde van het jaar en wordt stilzwijgend met een jaar verlengd, tenzij het voor 1 november wordt opgezegd. Opzeggen kan per mail naar traffic@business-haaglanden.nl Je kunt eenmalig en vrijblijvend een event bezoeken indien je niet eerder bent geweest. Datzelfde geldt voor introducees. haaglanden business | nummer 1 | maart 2020

49


THE BEST OF ITALIAN WINES

Enjoying Wine & Giving Back

Solo Vino staat voor alles wat met

African Wines presenteert de beste wijnen uit Zuid-Afrika

Italiaanse wijn te maken heeft.

van onafhankelijke wijnmakers en wijnproducenten

Naast de webshop met een uitgebreide selectie Italiaanse wijnen

die duurzaamheid, ecologische landbouw en vooral

en informatie over alle wijnstreken en wijnhuizen in ItaliĂŤ, zijn

maatschappelijk ondernemen hoog in het

er twee vestigingen van Solo Vino wijnbar: bij La Galleria op het

vaandel hebben staan. Onze wijnselectie bestaat uit een

Kurhausplein in Scheveningen en bij Gusto op het Plein in Den

verzameling bijzondere wijnen van hoge kwaliteit in elke

Haag. Probeer een aantal van onze exclusieve wijnen onder het

prijsklasse. Een nieuwe generatie wijnmakers is opgestaan.

genot van verschillende lekkere hapjes.

African Wines is onderdeel van

Solo Vino is onderdeel van

WWW.AFRICANWINES.NL

WWW.SOLOVINO.NL

FB.COM/AFRICANWINESNL

FB.COM/SOLOVINOWIJNEN


Nicole Vrolijk

Monique Muller

Irma Postma

Onze kijk op vastgoed kent geen grenzen. Nelisse is geselecteerd partner van Baerz & Co. Dankzij dit kwaliteitsnetwerk van prestigieuze Nederlandse woningmakelaars krijgt uw woning via ons kantoor optimale aandacht. In héél Nederland én wereldwijd, want Baerz & Co is verbonden met vooraanstaande internationale home portals. Onze lokale kennis en persoonlijke aanpak én ons internationale bereik vergroten de kans op succesvolle verkoop of verhuur! Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Neemt u dan gerust contact met ons op!

Dit is Nelisse. Statenlaan 128, Den Haag • T 070 350 1400 • E info@nelisse.nl • www.nelisse.nl


2020 een nieuw jaar, een nieuw pand! JUST | Notarissen verhuist medio maart naar de nieuwe locatie aan de Albert Einsteinlaan 50, Zoetermeer

Levering en hypotheekakte voor €

806,-

obv KIK-tarief, inclusief kadastraal recht, recherchekosten en btw (vraag naar onze voorwaarden)

JUST | Notarissen Bredewater 22 2715 CA Zoetermeer

079 323 97 61 www.justnotarissen.nl

Verkoper géén kosten doorhaling 1e hypotheekrecht en volmacht bij aanlevering koopcontract nieuwe woning!


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.