Page 1

ZWOLLE

Gaston Sporre:

Ik denk dat ik in staat ben om problemen te doorgronden

Cloud computing Kansen voor het MKB

Molenberg Media en het UWV

Over snelle groei, mvo en samenwerking

REGIONAAL ZAKENMAGAZINE | NUMMER 4 | OKTOBER 2013


“Het verschil tussen online en alleen.”

Brouwers Online Boekhouden voor slechts € 37,50 p/maand inclusief hosting en helpdesk Maak met Brouwers Online Boekhouden uw administratieve proces veel efficiënter. Benut het internet én de expertise van Brouwers. U krijgt een compleet boekhoudpakket tot uw beschikking - maar dan online. Kleine en grote MKB-bedrijven voeren hierin hun financiële administratie. Van facturatie tot debiteurenbeheer en van kasboek tot BTW-aangifte. En u hebt direct toegang tot de helpdesk van Brouwers. Daardoor bent u altijd zeker van persoonlijke ondersteuning als dat nodig is. Meer weten of een demo bekijken? Neem dan contact op met uw relatiebeheerder van Brouwers óf bel (038) 852 88 88.

T / 038 852 88 88

E / info@brouwers.nl

W / www.brouwers.nl

V / Zwolle / Arnhem / Deventer / Genemuiden

> > > > > >

Direct toegang tot de helpdesk van Brouwers. U hoeft geen software te installeren. Via internet hebt u altijd en overal toegang. De kosten zijn laag: vanaf € 37,50 per maand. Omdat u per module betaalt, betaalt u alléén voor functionaliteit die u daadwerkelijk gebruikt. Geen gedoe meer met (ontbrekende) back-ups of software-updates! U beschikt automatisch over de meest recente versie. Al uw gegevens staan online en worden automatisch gebackupped. Wijzigingen in wet- of regelgeving worden automatisch doorgevoerd. Uitermate gebruiksvriendelijk.


VOORWOORD MVO IS PASSIE It’s the day after the night before. Even afkicken na een drukke week met als climax een BOB borrel met het thema ‘MVO is normaal’. Zoals u zich wellicht kunt voorstellen, worden wij door vele organisaties uitgenodigd om een netwerkbijeenkomst te organiseren. Een bijeenkomst brengt tenslotte ondernemers naar ‘binnen’ en is derhalve commercieel interessant. Wij zoeken daarin altijd de win-win. Voor leden, voor gastheer en een beetje voor ons zelf. Enige tijd geleden kregen we een verzoek vanuit het UWV. Kunnen jullie ons helpen met een bijeenkomst over MVO? Tja… UWV en MVO. Is dat leuk? Waar gaan we het dan over hebben? Het achterliggende doel was wel duidelijk. Het UWV wil meer wajongeren aan een baan helpen. Nu heb ik er persoonlijk een grote aversie tegen om jongeren te stigmatiseren als ‘wajongere’ of ‘adhd-er’. Op deze manier creëren we (de politiek) een probleem dat er niet zou moeten zijn. Dat niet iedereen een carrière zal maken als arts, advocaat of manager, lijkt mij duidelijk. Dat is maar goed ook. Maar door vanuit mogelijkheden naar personen te kijken, moet er altijd een passende werkomgeving te vinden zijn. Daar willen wij dus ook graag een bijdrage aan leveren. De bewuste BOB borrel is er gekomen en was indrukwekkend. Deze keer draaide het niet om de opkomst maar vooral om het thema. Opvallend was dat er een grote passie en betrokkenheid vanuit ondernemers te bespeuren viel. Bert van Boggelen (degewoonstezaak) en Aart van der Gaag (ABU) hielden een betoog over ‘werk voor iedereen’. Deze boodschap kon op zeer veel vragen en interactie rekenen. Veel betrokkenheid en zelfs concrete bereidheid om wajongeren te plaatsen binnen de eigen organisatie. Erg mooi om te zien! De 100-ste Achter de schermen zijn wij heel druk geweest om toe te werken naar de 100-ste BOB borrel. Een uniek moment dat wij feestelijk willen vieren. In deze uitgave treft u onze aankondiging aan en bij deze nodig ik u van harte uit. Met diverse partners gaan we er een mooi feestje van maken dat tegelijkertijd het startpunt is voor een complete vernieuwing binnen onze netwerkclub. Een nieuwe site, een nieuwe naam, een nieuwe aanpak en nieuwe kansen voor iedereen die graag nieuwe contacten wil opdoen. Van harte nodigen wij u uit! Want in de regio moet je het juist van elkaar hebben. Je moet het samen doen. Zowel maatschappelijk als zakelijk heb je elkaar, zeker nu, hard nodig.

Remco Voorn Uitgever


COLOFON

6 Welkom in de wereld van Molenberg Media

Over snelle groei, mvo en samenwerking jaargang 29 oktober 2013, editie 4 ISSN 1571-6538

8 Health Innovation Park Zwolle

Een broedplaats voor innovatie

10 Bijzondere jubileumeditie IJsellandrally

Prachtige route, pittige opdrachten REDACTIE ADRES Postbus 257 8530 AG Lemmer Tel. 0514 - 560166 E-mail info@businessontmoetbusiness.nl UITGEVER Remco Voorn E-mail remco@businessontmoetbusiness.nl

DIRECTIE Gerda Voorn E-mail info@businessontmoetbusiness.nl

20 De mens achter Gaston Sporre ‘Ik denk dat ik in staat ben om problemen te doorgronden’

28 Cloud computing Kansen voor het MKB

34 Een dagje rijden in de nieuwe E-klasse Een boeiend spel tussen diesel en elektriciteit

42 BOB Katern

TRAFFIC & COÖRDINATIE E-mail info@businessontmoetbusiness.nl

REDACTIE Remco Voorn | Thijs Wartenbergh Ronella Bleijenburg

FOTOGRAFIE Ebel-Jan Schepers | Frans Davids Stephan Jansen

VORMGEVING Daniël van de Kamp E-mail studio@businessontmoetbusiness.nl

ADVERTENTIE-­EXPLOITATIE Remco Voorn E-mail remco@businessontmoetbusiness.nl Mobiel 06-52306206

WORD ‘VRIEND VAN BOB’ BOB staat voor Business Ontmoet Business en is een initiatief van Business Company. Kijk voor uitgebreide informatie op www.businessontmoetbusiness.nl. Extra uitgaven kunnen worden aangevraagd door 7,75 euro per uitgave over te maken op bankrekeningnummer 39.82.13.747 t.n.v. Business Publishers Overijssel B.V. o.v.v. gewenste uitgave en aantal.

NATIONAAL II De lange adem van Loek Winter

Ondernemen als tweede natuur

VI

De marketingmagie van het Rijksmuseum Succesvolle strategie zorgt voor vliegende start

X

This is your wake-upcall Personal branding cruciaal in nieuwe economie

ABONNEMENTEN 47,50 euro per jaar E-mail info@businessontmoetbusiness.nl

COPYRIGHT Het auteursrecht op de in dit tijdschrift verschenen artikelen wordt door de uitgever voorbehouden. WORD VRIEND VAN BOB www.businessontmoetbusiness.nl

Lees Business Magazine vanaf nu ook digitaal op uw tablet, smartphone of computer. Download onze app in de App Store of surf snel naar www.businessontmoetbusiness.nl.


19

Het is momenteel niet makkelijk op de vastgoedmarkt. Toch slaagt Curo Vastgoed er vaak snel in nieuwe huurders te vinden.

20

“Het duurde even voor ik door had wat het belang van de Belastingdienst bij cloud computing is, maar ik kan het nu uitleggen en ik onderschrijf het belang voor alle betrokken partijen.”

28

Gaston Sporre, Tukker van origine maar inmiddels Zwollenaar en trouw PvdA’er, voelt zich senang in organisaties waar een enorme dynamiek heerst.

De zomer is weer voorbij, tijd om elkaar weer te ontmoeten en nieuwe contacten te leggen. Ruim 120 personen hadden zich aangemeld voor de BOB Bijeenkomst bij Schuttelaar Wijnen/Delicatessen/ Geschenken.

Wijzijndeoplossing.nl schept een collectief voor werkgevers om het probleem rond het gebrek aan inzicht in het arbeidspotentieel van Wajongers en NUG’ers in kaart te brengen.

18

40 Veel schone auto’s met lage bijtelling zijn wel goed voor de portemonnee maar doen tegelijkertijd pijn aan je ogen. De nieuwe E-klasse heeft een veel dynamischer uitstraling gekregen.

20

8

HIP, een initiatief waarin negen topsectoren zijn benoemd waarin marktpartijen, kennisinstellingen en overheid nauw met elkaar samenwerken in een specifieke sector.

Het schip de MS Zuiderzee heeft alles aan boord voor een buitengewoon feestelijke ervaring. Vanuit Hasselt voeren we naar Zwolle met Stern aan boord.

44


REGIO NIEUWS

Over snelle groei, mvo en samenwerking

Welkom in de wereld van Molenberg Media TEKST REMCO VOORN

Het is best uniek om in deze tijd op bezoek te zijn bij een snel groeiende onderneming. Een groei van 62% in 2012, een nieuw pand en verdre groei in 2013 en een forse investering in drie nieuwe Kodakprintmachines. En dat voor een bedrijf dat actief is in de grafische sector. We zijn op bezoek bij Molenberg Media. De belangrijkste aanleiding daartoe is dat René Molenberg een visie heeft op maatschappelijk verantwoord ondernemen en daarin actief samenwerkt met het UWV.

Hanzelijn officieel geopend door koningin Beatrix

vlnr: René Molenberg, Stephan Peters en Henk Twerda

Molenberg Media startte in 1996 vanuit een kleine locatie aan huis. “Vanaf het begin hebben wij ons helemaal gericht op digitaal printen. Dat was in die tijd nog betrekkelijk nieuw en werd in de grafische sector door velen niet echt serieus genomen. Men vond ons een kwartjesschuur. Maar vanaf het begin zijn we jaar na jaar gegroeid. Van 50.000 afdrukken toen naar meer dan 2.000.000 afdrukken per maand

6

BUSINESS | NUMMER 4 | OKTOBER 2013

vandaag de dag. En dat voelt best goed!”, vertelt René Molenberg. Het succes van Molenberg Media is niet toevallig ontstaan. Er zijn bewuste keuzes gemaakt die het bedrijf uniek hebben gemaakt in de grafische sector. Een sector overigens, die het door verschillende factoren bovengemiddeld zwaar heeft. Zo heeft de grafische sector te maken met een sterke daling van het totale omzet volume door onder andere de opkomst van nieuwe media en de crisis die de rem zet op marketing budgetten. Stephan Peters, marketing directeur, legt uit: “De grafische sector heeft veel moeite om te vernieuwen. Wij hebben altijd gezegd dat het erom gaat om achter het papier te kijken. Niet denken vanuit machines maar vooral vanuit klantbehoefte. Zo zijn we gaan werken voor grote landelijke retail organisaties en hebben we ons verdiept in hun specifieke wensen. Onze klanten zoeken maximale flexibiliteit om snel op de juiste plaats in Nederland het juiste point-of-sale materiaal te ontvangen. Zo zorgen we er wekelijks voor dat grote winkelketens bijvoorbeeld tegelijkertijd in Friesland, Utrecht en Zeeland haar winkelpromotiemateriaal ontvangt. Prijs en promoties kunnen per winkel aangepast worden op de lokale markt”. Molenberg Media heeft zich sterk ontwik-

kelt en is van een grafimedia onderneming opgeschoven naar een marketingbedrijf dat werkt op basis van ict-oplossingen. Het bedrijf groeit elk jaar autonoom waarbij sinds 2011 de groei verder is versneld. Naast de markt van ‘Retailend Nederland’ werkt Molenberg ook voor corporate klanten in de regio. De communicatiebehoefte van de klant is hierbij het uitgangspunt. Zo is tevens de samenwerking met het UWV ontstaan. “Al ruim tien jaar geleden verzorgden wij voor het UWV verschillende communicatieprojecten. Het is ook in die tijd geweest dat we de eerste wajongeren hebben ingezet. Zij hebben zeker ook een bijdrage geleverd aan het succes. Voor die tijd werkten we samen met de sociale werkplaats. Toen we de switch maakten om de jongeren in huis te halen, heb ik wel als voorwaarde gesteld dat ‘iedereen mee zou doen’. Het is wat mij betreft essentieel dat je als compleet team mee doet in de begeleiding. Alleen dan werkt het”, aldus Molenberg.

Vrijstaat Zwolle Henk Twerda is namens het UWV betrokken bij veel bedrijven die werken met wajongeren. Hij ziet een duidelijke ontwikkeling. “Het is in het begin echt niet makkelijk geweest om ondernemers te motiveren om wajongeren in te zetten bin-


nen de onderneming. Maar we zien in algemene zin dat men toch steeds positiever wordt. Met de ondernemer proberen we de passende oplossing te zoeken om wajongeren te laten participeren in onze maatschappij. Het is belangrijk dat iedereen meedoet. Zeker in Zwolle is er steeds meer aandacht voor arbeid. Een mooi voorbeeld is de oproep geweest van ondernemers die zich symbolisch verenigden in de ‘Vrijstaat Zwolle’. Zij riepen onlangs de landelijke politiek nog op dat er geen quota en dwingende regels nodig zijn. Ondernemers zijn hier vanzelf wel bereid om jongeren en mensen met een afstand tot de samenleving een kans te bieden op werk. Dat stemt ons erg gelukkig. Ik zie tegenwoordig vooral bij ondernemers een sterke maatschappelijke betrokkenheid en

zou vooral bestuurders willen oproepen zich hierdoor te laten stimuleren”, aldus een enthousiaste Henk Twerda.

MVO Bij Molenberg Media zien ze dat werken met wajongeren resultaat oplevert. “Wij zien in de praktijk dat de jongeren een hoge loyaliteit richting het bedrijf tonen. Je moet ze wel aan de hand nemen, maar je krijgt er veel voor terug. Mooi is ook om te zien dat ze na enige tijd ook duidelijk trots uitstralen over hun functioneren. Winst en continuïteit zijn natuurlijk belangrijke factoren in iedere onderneming. Wij nemen het maatschappelijke ook zeer serieus. Intelligentie is geen talent. Het is aangeboren. Als ondernemers is het goed mogelijk om geld te verdienen met aandacht voor de

maatschappij. Ondernemers zouden zich nog veel meer kunnen mengen in maatschappelijke problemen. Wij zijn in staat om samen met sociale partners oplossingen te bieden voor moeilijke vraagstukken. Als we dit in Nederland nalaten dan betalen we uiteindelijk ook met z’n allen de rekening. Dus laten we het voortouw nemen”, aldus een bevlogen René Molenberg. Ondernemers die geïnteresseerd zijn in het verhaal van Molenberg Media of die zelf meer informatie willen over de inzet van wajongeren kunnen contact opnemen met Henk Twerda van het UWV. henk.twerda@uwv.nl / 06-53945846 of WerkgeversServicepunt-IJssel-Vecht@uwv.nl 038-7001205

BUSINESS | NUMMER 4 | OKTOBER 2013

7


INNOVATIE

Health Innovation Park Zwolle:

Een broedplaats voor innovatie TEKST RONELLA BLEIJENBURG

Een broedplaats voor innovaties op het gebied van de zorg, met als doel lagere zorgkosten, hogere kwaliteit van zorg en meer werkgelegenheid; dat is waar het Health Innovation Park (HIP) voor staat. Een initiatief waar Kennispoort Regio Zwolle inhoud aangeeft met Wilma Koch als kwartiermaker.

HIP is een initiatief dat voortkomt uit het topsectorenbeleid dat vanuit Den Haag is ingezet om van daaruit regionale innovatie te stimuleren. Negen topsectoren zijn er benoemd waarin marktpartijen, kennisinstellingen en overheid nauw met elkaar samenwerken in een specifieke sector. Eén van de topsectoren waarop de Regio Zwolle inzet is de healthsector. “In Zwolle is zowel de zorg, als het MKB, als het onderwijs

8

BUSINESS | NUMMER 4 | OKTOBER 2013

goed vertegenwoordigd”, zegt Koch. “Toch merken we dat partijen elkaar niet altijd even goed weten te vinden als het om innovatie gaat.” En dus moet het HIP de plek worden waar de partijen elkaar wel weten te vinden. Een plek waar zorgorganisaties, kennisinstellingen, ondernemers, lokale en regionale overheden en zorgverzekeraars met hun innovatievragen en -ideeën kunnen aankloppen en die in samenwerking worden

opgepakt en uitgewerkt tot kansrijke initiatieven waar uiteindelijk de patiënt mee geholpen is. “Kortom, een plek waar vraag en aanbod bij elkaar komt.”

Voordeur “Onze ambitie is om de voordeur voor kansrijke initiatieven naar de health sector te zijn. Daarbij richten we ons op drie speerpunten”, vertelt Koch. “Zorgtransitie,


Herman Tuininga - Eigenaar SallandElectronics “Initiatieven als het HIP zorgen ervoor dat innovaties binnen de zorg, door de lagere drempels en betrok-

innovaties om bedrijfsprocessen te optimaliseren en technische innovaties voor medische toepassingen.” In januari 2014 moet het HIP een feit zijn met een fysiek kantoor in het Essent-gebouw op Oosterenk. “We verwachten, en merken nu ook al, dat het HIP een aanzuigende werking heeft op (zorg)ondernemers. Ze willen zich graag bij ons in de buurt vestigen – en daar is op Oosterenk plek voor – om te kunnen netwerken, om met elkaar te kunnen brainstormen, om elkaar te inspireren, te faciliteren en te kunnen innoveren. Want dat is waar het bij HIP omgaat.”

kenheid, een grotere kans van slagen hebben. Toegang tot de praktijk om ideeën en haalbaarheid te toetsen, naast het testen op representatieve schaal, zijn pure noodzaak voor een succesvolle marktintroductie.”

Marius Woldberg - Directeur Kennispoort Regio Zwolle “Kennispoort helpt innovaties realiseren. Wij beoordelen ideeën van ondernemers in de Regio Zwolle en brengen ze verder met kennis en mogelijkheden voor samenwerking. De innovaties op het gebied van zorg brengen wij bij het HIP binnen. Kansrijke ideeën worden daar door onze adviseurs verder begeleid midden in een netwerk van andere innovatieve health ondernemers, onderwijs, onderzoek en overheid.”

Marjanne Sint - Voorzitter Raad van Bestuur Isala klinieken “Isala klinieken wil voorop lopen op het gebied van onderzoek, opleiding en innovatie. Daarom participe-

Een plek waar vraag en aanbod bij elkaar komt

ren we niet alleen, maar zijn we ook trekker van het HIP. We hebben uit eigen middelen een innovatiefonds opgericht dat we daarvoor kunnen aanwenden. Het maatschappelijk rendement dat het HIP kan opleveren is voor de hele regio van belang.”

Albert Cornelissen - Voorzitter College van Bestuur Windesheim Business case Inmiddels zijn er al veel ideeën en aanvragen bij het HIP binnengekomen en circa 40 daarvan zijn uitgewerkt in een concreet initiatief, oftewel een business case. Zo ontwikkelt het bedrijf Salland Electronics, in samenwerking, een draadloos traceersysteem dat op medische apparatuur geplaatst kan worden zodat men snel kan achterhalen waar in de grote ziekenhuizen de (vaak dure) apparatuur zich bevindt. Salland Electronics is hierover met onder andere de Isala klinieken in gesprek. Een business case die juist op initiatief van een zorgaanbieder is ontstaan, is die van autologe bloedtransfusie. Bij een autologe bloedtransfusie krijgt de patiënt zijn eigen gezuiverde bloed (weer) toegediend in plaats van bloed van een derde. Dat heeft veel (veiligheids)voordelen, maar eist een nauwkeurige filtering die (nog) niet voorhanden is. Met dit innovatievraagstuk van een zorgaanbieder gaat het bedrijf Medical 2Market aan de slag. “De meerwaarde van het HIP is dat we niet alleen partijen bij elkaar brengen, maar hen ook gedurende de business case blijven begeleiden op een systematische en uniforme wijze en blijven meedenken over bijvoorbeeld financieringsmogelijkheden.

“Het HIP versterkt de verbinding tussen Windesheim en de bedrijven en instellingen op het gebied van health. Hierdoor kan Windesheim actief bijdragen aan de ‘Human Capital agenda’ van deze sector en via het onderzoek van onze lectoraten ook bijdragen aan de benodigde innovaties op het gebied van health en welzijn.”

Theo Rietkerk - Gedeputeerde Economie, Energie en Innovatie Provincie Overijssel “Het HIP staat voor een succesvol samenspel tussen bedrijven, zorgpartijen en kennisinstellingen die versneld producten en diensten ontwikkelen op het raakvlak van care en cure. Deze samenwerking levert kwaliteitsverbetering en belangrijke kostenbesparingen op in de zorg. De inspanningen van HIP stimuleren nieuwe arbeidsmarktontwikkelingen en binden talent aan de regio. Zeer belangrijk voor het versterken van de regionale economie en de werkgelegenheid.”

Bert Beun - Voorzitter College van Bestuur Deltion College “HIP zet deze regio nog nadrukkelijker op de kaart. Nu al is de innovatiekracht van de zorgsector groot. Zorginstellingen, bedrijven, hogescholen en MBO’s weten elkaar te vinden om technische innovaties richting de markt te brengen. Samen zorgen zij voor een inspirerende leeromgeving waar zowel huidige medewerkers als young potentials geprikkeld worden om te excelleren. Zo bouwen we samen aan innovatief en levensecht onderwijs.

René de Heer - Wethouder gemeente Zwolle “Professionals die weten waar de nieuwe vragen op gebied van zorg en gezondheid liggen... combineren met knappe koppen die hiervoor de oplossingen en innovaties kunnen verzinnen... verbinden aan ondernemers die er verkoopbare producten van kunnen maken... waar uiteindelijk mensen gezonder en beter van worden en daardoor langer thuis kunnen blijven wonen. Dat is wat mij betreft de essentie van Health Innovation Park Zwolle.”

BUSINESS | NUMMER 4 | OKTOBER 2013

9


CULTUUR

Bijzondere jubileumeditie IJssellandrally TEKST MARC NIJENHUIS FOTOGRAFIE JEROEN KEEP

Al negen keer eerder organiseerden Brouwers Accountants & Adviseurs, ING Bank en reclamebureau JOUW® gezamenlijk de goededoelenrally. Deze tiende editie was daarom extra bijzonder. ‘Een mijlpaal. De bijdrage aan de regio is enorm breed. Een bijzonder evenement, een netwerkgelegenheid, een bezienswaardigheid voor jong en oud én - met stip op één - elk jaar een geweldige financiële bijdrage voor een goed doel’, aldus de organisatie, ‘Ook dit jaar was het weer een groot feest om de IJssel-landrally te organiseren én te mogen rijden.’

10

BUSINESS | NUMMER 4 | OKTOBER 2013

Prachtige route, pittige opdrachten In prachtig glanzende klassiekers ging een zeer gevarieerd deelnemersveld van start vanaf Het Buitenhuys in Oldenzaal. Met de blik op het routeboek en op de weg reden doorgewinterde rallyrijders en enthousiaste nieuwkomers richting de eerste uitdaging van de dag. Bij Kartbaan Oldenzaal had bureau JOUW®, zoals ieder jaar, een pittige test bedacht waarbij enige rijvaardigheid kwam kijken. Tijdens de beproeving op de kartbaan konden zowel de oldtimers als de bestuurders en navigators goed

warm draaien voor de rest van de dag. Prettig en nodig, want het rijden van een rally is een uitdaging. Dit geldt zeker voor de IJssellandrally. Deze staat bekend om haar hoge niveau en is mede daarom al jaren geliefd bij een grote groep rally rijders. Pittige opdrachten, bijzondere routes en interessante locaties. Dit jaar was voormalig militair terrein het Zuidkamp ten zuiden van vliegveld Twente één van die bijzondere plekken. Deze unieke locatie stond garant voor een chaotische rit op een ingewikkeld parcours. ‘Super lastig. Alle equipes reden kriskras door elkaar.


Op vrijdag 13 september was het zover. Voor de tiende maal werd de jaarlijkse IJssellandrally gereden. In de vroege en mistige ochtend stonden 110 equipes klaar om de motoren te starten. Met gezonde spanning en strijdlust reden de deelnemers het IJsselland in voor een volle dag plezier ĂŠn voor het goede doel.

BUSINESS | NUMMER 4 | OKTOBER 2013

11


Chaos!’, aldus deelnemer Jeroen de Geus, samen met David Meiboom Equipe 25. ‘We vermoeden dan ook dat er een foutje in het routeboek staat.’ Natuurlijk, heren... (red.).

Super lastig. Alle equipes reden kriskras door elkaar

Petra Botter (r) en Gerda Voorn

De ‘hete’ dames... (ahum) Voor het eerst een rally rijden. Een hele uitdaging voor ons als damesteam. ’s Morgens om 07.00 uur vertrokken we uit Zwolle richting het Buitenhuys in Oldenzaal in onze witte MG-B. Niet onze, maar van Classic Job, was deze bolide voor één dag tot onze beschikking. Onze achterban had ons ingelicht hoe we het rallyboek moesten ‘lezen’ en daarmee de eerste plek in onze categorie zouden behalen. Appeltje, eitje…… Gezellig zo’n dagje, lekker kwebbelen en rond toeren (dachten wij). Helaas raakten we in de ochtend niet op het goede spoor. Dit maakten we in de middag weliswaar voor een groot deel weer goed, maar een eerste plek zat er niet in. Onze MG-B vond het ook wel genoeg aan het einde van de dag. Na een kwartiertje stilstaan kwamen we met kokende motor over de finish. Ooh, zijn jullie de ‘hete’ dames zei de omroeper later tegen ons toen we ons voorstelden. En bedankt….. Brouwers Accountants, ING en JOUW, reuze bedankt voor deze mooie dag.

12

BUSINESS | NUMMER 4 | OKTOBER 2013

Via Boekelo en Diepenheim reden de deelnemers vervolgens naar Holten om bij Restaurant Hoog Holten op adem te komen en te genieten van een welverdiende lunch. Dit was tevens het moment om verhalen te delen, te lachen om elkaars fouten en om voor te bereiden op de middagetappe. Op deze plek werden namelijk de routeboeken uitgedeeld voor de tweede helft van de dag. Na een korte rustpauze was het alweer snel tijd om de motoren te starten en het IJsselland in te rijden. Op naar de finish. Wat niet voor iedereen eenvoudig bleek. Voor hen die even niet goed opletten, had de organisatie nogal wat om- en misleidingen in petto. Een verkeerde weg is zo ingeslagen en een letter of bordje langs de weg is zo gemist. Voor hen die de kaart goed lazen was het snel duidelijk dat de route terugging naar Diepenveen om van daaruit naar Zwolle te rijden.

Ontknoping in hartje Zwolle De laatste controlepost was bij het kantoor van Brouwers aan het Van

Nahuysplein. Vanaf die plek reden de equipes over de Wilhelminasingel, Ter Pelkwijkstraat, Gasthuisplein en Oude Vismarkt, richting St. Michaelskerk in hartje centrum. De 110 brullende en knetterende oldtimers werden geparkeerd over de volle lengte van de Grote Markt en de Melkmarkt. Vele liefhebbers van klassieke wagens en nieuwsgierige passanten keken hun ogen uit. In de St. Michaelskerk verzamelden de vermoeide, maar voldane deelnemers zich voor het slotdiner. En stiekem misschien nog wel méér voor de prijsuitreiking... Tenzij je faliekant de mist ingaat tijdens een rally, kan het maar zo zijn dat je een verrassend goede eindscore hebt neergezet. De bekendmaking van de winnaars blijft dus een spannend moment. Zeer blij waren dan ook Bart

Rietbergen en Ben Roetgerink (Equipe nr. 30) toen zij hoorden dat zij de winnaars waren van de sportklasse, de meest uitdagende klasse in een rally. De heren reden een foutloze rally! Met trots en een grote beker sloten zij hun rallydag af. In de clubklasse haalden Jasper Brouwers en Daan Brouwers (Equipe nr. 82) de meeste punten binnen. De meest ontspannen klasse, de tourklasse, werd gewonnen door Jan ten Hoor en Rob Hoogeveen (Equipe nr. 116).


Goed doel De grootste winnaar van de dag was echter Stichting Present. De rally-organisatie heeft dit jaar haar oog laten vallen op deze bijzondere stichting. “Het kiezen van een goed doel is elk jaar een moeilijke taak. We juichen vele initiatieven toe, maar kunnen het geld maar één keer uitgeven.” vertelt Han Brouwers, één van de gepassioneerde initiators van de IJssellandrally. ”We kiezen bij voorkeur voor een doel dat gevestigd is in onze regio. Dit jaar viel ons oog op Stichting Present. Deze stichting bouwt aan een samenleving waarbij mensen het vanzelfsprekend vinden om naar elkaar om te zien. Ze slaat bruggen tussen mensen die iets te bieden hebben en mensen die daarmee geholpen kunnen worden. Dat vinden wij een prachtige gedachte. En past goed bij de tijd waarin we nu met ons allen leven.” Dat de opbrengst ook dit jaar weer bijzonder groot was, bleek toen deze bekend werd gemaakt tijdens het slotdiner. De stichting kreeg een wel heel bijzondere gift overhandigd; een gloednieuwe grootformaat transportbus. “Hartverwarmend, zeer verrassend en ontzettend welkom”, aldus een meer dan dankbare Stichting Present. Wilt u meer weten, lezen en zien van de IJssellandrally? Neem dan een kijkje op www.ijssellandrally.nl

13


“De afgelopen jaren is de markt behoorlijk veranderd”. Aan het woord Peter Poppe, financieel manager en al 25 jaar in dienst bij BCS. “Vruchtensappenconcentraten is een van de producten die wij opslaan. Twintig jaar geleden was dit aanbod nog niet zo groot. Nu puilen de schappen uit met tientallen soorten multifruit dranken, vers en houdbaar. Daarnaast worden er steeds hogere eisen gesteld aan het gebruik van geur-, kleur- en smaakstoffen. Het effect hiervan is dat het aanbod voor bulkopslag steeds kleiner wordt en het aantal fast movers toeneemt”. “Dataverkeer, dataverbindingen en telefonie maken een onlosmakelijk onderdeel uit van onze logistieke bedrijfsvoering. Wij moeten nu eenmaal goed bereikbaar zijn voor onze klanten, maar ook intern. Dus ook in ons ‘vrieshuis’, zoals wij onze coldstore zelf noemen. Voor een zeer grote klant verzorgen wij de centrale opslag in Europa en leveren aan de verschillende fabrieken in Europa. Value Added Logistics wordt steeds belangrijker. Wij verzorgen dan ook een volledig pakket van invriezen, afvullen, dumpen/blenden, kwaliteitscontroles, ompakken en belabeling, laden en lossen van containers, transportplanning, import, export en douaneafhandeling. Voor ieder logistiek vraagstuk bieden wij een maatwerk oplossing. Dat is de kracht van BCS”.

De meedenkende factor Omdat wij een no nonsense mentaliteit hebben, heb ik indertijd naar een partner gezocht die goed bij ons aansluit. Dat is Overhoff Telecommunicatie BV geworden”. Een snelle handeling op de computer veroorzaakt een brede glimlach bij Poppe. “Ha, de eerste factuur van Overhoff Telecommunicatie heb ik ontvangen in 1995. Zo lang werken wij dus al

14

BUSINESS | NUMMER 4 | OKTOBER 2013


BUSINESS CASE

BCS Coldstore & Logistics en Overhoff Telecommunicatie BV:

Optimaal ‘verbonden’ TEKST PETRA BOTTER FOTOGRAFIE FRANS DAVIDS

Geconditioneerde opslag bij uiteenlopende temperaturen van grondstoffen, halffabricaten en eindproducten voor de food industry. Dat is de core business van BCS Coldstore & Logistics. Het belangrijkste onderscheid dat daarin wordt gemaakt, is koel- en vriesopslag. BCS beschikt tevens over twee shockvriezers waarin het met luchtsnelheden van 100 km per uur tot -40 ˚C kan worden. In totaal beschikt BCS over 270.000 m3 geconditioneerde opslagruimte en 30.000 palletplaatsen in Harderwijk en Amsterdam. samen. Vijfentwintig jaar geleden werkten hier twee mensen. Ik werd verantwoordelijk voor automatisering, telefonie en financiën. Als ik bekijk hoe wij toen begonnen, dan is dat onvergelijkbaar met nu. Wat ik bijzonder waardeer in Overhoff is allereerst dat men altijd rustig de tijd voor je neemt. Daarnaast monitoren zij hun klanten voortdurend en attenderen je op nieuwe mogelijkheden, updates, prijsverlagingen en betere snelheden. Zoals bijvoorbeeld onze KPN Zakelijk glasvezelverbinding. Door het intensieve contact kwam Overhoff erachter dat we onze glasvezelverbinding anders konden inrichten en daarmee vijf tot zesduizend(!) euro per jaar konden besparen. Dat is nogal wat. Onze telefooncentrale loopt ook via de glasvezelverbinding. Op basis van deze Epacity IP-VPN-verbinding worden onze twee vestigingen aan elkaar gekoppeld. Een IP-VPN biedt een beveiligd

en besloten netwerk over een IP gebaseerde infrastructuur. Tussen de vestigingen bellen wij gratis. Daarnaast is het zo dat wanneer de telefooncentrale in Harderwijk uitvalt, de telefooncentrale in Amsterdam dit automatisch overneemt”. “Ook binnen onze coldstore zijn wij volledig geautomatiseerd. Wij maken al jaren gebruik van Radio Shuttles, lage rechthoekige palletwagens. Je plaatst een pallet op een Radio Shuttle en deze brengt de pallet dieper het kanaal in. De chauffeur van de heftruck is dan intussen alweer op weg om een volgende pallet op te halen. Maar als BCS hebben wij ook bulkopslag, conventionele en verrijdbare stellingen. Met deze variatie aan opslagmethodieken is BCS optimaal in staat om de stijging aan fast movers te kunnen verwerken. Optimale bereikbaarheid is een specialiteit van Overhoff Telecommunicatie.

ten, dus dat verwacht ik van een leverancier ook. Overhoff is voor mij nog steeds de partner die bij ons past”, aldus Poppe. “Hun werkwijze spreekt mij tot op de dag van vandaag zeer aan”.

Mobiele telefonie Poppe vertelt verder “voor onze mobiele telefonie maken wij gebruik van een soort flexcontract. Medewerker 1 heeft bijvoorbeeld 200 belminuten. Medewerker 2 heeft er slechts 100. Gaat medewerker 2 over het bellimiet heen en medewerker 1 niet, dan worden deze belminuten ingezet. Eenvoudiger dan dit kan ik het niet uitleggen”. “Kijk, wij leveren kwaliteit aan onze klan-

Overhoff Telecommunicatie BV Lorentzstraat 6, 3846 AW Harderwijk Branderweg 1H, 8042 PD Zwolle info@overhofftelecom.nl www.overhofftelecom.nl

15


FEEL THE NEED FOR SPEED! Bied uw personeel wat actie! Werk aan de teamspirit van uw personeel door ze als team mee te laten doen aan een echt kartkampioenschap. Het kampioenschap bestaat uit een X aantal 1-uurs races (door u zelf in te vullen). Het winnende team mag zich een jaar lang kronen tot “Kings of Karting”! • 10 minuten kwalificatie • 1-uurs race alen Met bok • 2 of 3 coureurs per team agne! • 2 verplichte pitstops/wissels en champ • Minimaal 12 teams • Maximaal 22 teams

Geen kampioenschap, toch actie! Het is uiteraard ook mogelijk om een eenmalige race te organiseren voor uw werknemers. Hierbij heeft u de keuze uit een 1 uurs race of een 30 ronden race.

Bokalen en champagne mogen er natuurlijk niet aan ontbreken!

Wat het kost?

1-uurs race: €60,- incl. 6% btw per team. 30 ronden race: €30,- incl. 6% btw per team.

Tijdens het borrelen in de Haciënda, gebruik

Virtual Sports & Fun Centre:

GRATIS! Virtueel racen op Spa francorchamps (16 high tech simulatoren aanwezig)

Programma race avond of middag • • • • •

Ontvangst Rijdersbriefing Kwalificatie van 10 minuten voorafgaand aan de race Start 1-uurs race of 30 ronden race vanaf de grid Prijs uitreiking op het podium, incl. bokalen en champagne

Aanvulling op programma: Hapje en drankje • 3 consumptiemuntjes • bittergarnituur

€ 7,50 p.p.

Kartplaza Buffet • voorafgaand of na de race • incl. 3 consumptiemuntjes

€ 17,50 p.p. Consumptiemunten: € 2,15 p.s.

KARTPLAZA.NL

ACTIONWORLD


ADVIES

Dga-pensioen op de schop

dga’s met pensioen in eigen beheer hebben fiscaal maximale aanspraken op basis van een eind- of middelloon pensioenbrief. Door de extreem lage rente lopen de verschillen tussen de fiscale balanswaarde en de waarde in het economische verkeer voor de aanspraken steeds verder uit elkaar. Het grote verschil tussen de fiscale en commerciële waarde van de aanspraak, in combinatie met tegenvalGevolgen per 1 januari lende resultaten op het pensioen2014 kapitaal, zorgt vaak voor onderdekInvoering van de Wet verhoging Mea Schutte king. Onvoldoende buffer om op de AOW- en pensioenrichtleeftijd (Wet korte of lange termijn aan de pensiVAP) heeft tot gevolg dat met ingang oenverplichtingen te kunnen voldoen van 1 januari 2014 de fiscale regels Brouwers Accountants is een risico. Dit kan pas op pensioenvoor pensioenregelingen veranderen. m.schutte@brouwers.nl datum gaan spelen, maar ook al eerDe belangrijkste voor een dga zijn: der, bijvoorbeeld bij echtscheiding of COLUMN overlijden. Dit is dan ook bij uitstek • de pensioenrichtleeftijd wordt het moment om te kijken naar mogeverhoogd naar 67 jaar; • de pensioenrichtleeftijd wordt gekoppeld aan de ont- lijke oplossingen: een overstap naar een beschikbare premieregeling in eigen beheer, alternatieven voor pensioen in wikkeling van de levensverwachting; • de fiscaal maximale opbouwpercentages worden eigen beheer of wellicht een eenmalige vermindering van het pensioen? verlaagd; • de maximum opbouwpercentages voor het partner en wezenpensioen worden aangepast. Eenmalige vermindering pensioen Sinds 1 januari 2013 mogen bv’s waar de dga zijn pensioen Verdere aftakeling pensioenopbouw op in eigen beheer heeft ondergebracht onder voorwaarden een eenmalige korting toepassen op het verzekerde pensikomst per 2015 De versobering van pensioenopbouw lijkt nog niet ten ein- oen. Deze korting leidt dan niet tot een fiscale afrekening. de. Onlangs is een wetsvoorstel aangenomen door de Dit is echter alleen mogelijk onder zeer stringente Tweede Kamer voor verdere verlaging van de maximum voorwaarden. opbouw- en premiepercentages voor pensioenen per 1 januari 2015. Er is veel verzet tegen de plannen, maar de In 2013: heroverwegen, toetsen en aangrenzen die de fiscus stelt aan de fiscale pensioenopbouw passen van pensioenregeling! worden de komende jaren waarschijnlijk toch aan- 1 januari 2014 lijkt nog ver weg, maar per deze datum moegescherpt. ten zowel bestaande als nieuwe pensioenovereenkomsten in elk geval voldoen aan het gewijzigde fiscale regime per 2014. En is het niet verstandig om bij de wijziging van de Financiële crisis en pensioen in pensioenregeling per 1 januari 2014 voor zover mogelijk al eigen beheer Nog los van de gevolgen door de wettelijke wijzigingen die rekening te houden met de wetgeving per 1 januari 2015, in aantocht zijn, speelt bij pensioen in eigen beheer de zodat de pensioenovereenkomst volgend jaar nog maar financiële crisis ook steeds meer een rol. Nagenoeg alle beperkt hoeft te worden aangepast? Over pensioenen is de laatste tijd heel wat te doen geweest. Ongetwijfeld heeft u wel eens gedacht hoe u er eigenlijk voor staat. Als directeurgrootaandeelhouder (dga) met een eigen pensioenvoorziening is nu het moment om uw pensioen te herijken. Immers er zijn een aantal fiscale wijzigingen die komend jaar al ingaan!

BUSINESS | NUMMER 4 | OKTOBER 2013

17


BEDRIJFSPROFIEL

Loyall ICT Group biedt cloudcomputing zonder kopzorgen

‘Laten we het niet over ICT hebben’ opendraait moet er water uitkomen. Hoe dat water nou precies bij jou in de kraan komt, hoef je niet te weten. Het ís er gewoon. Zo moet het met ICT ook zijn. Voor de klant is het belangrijk dat het gewoon werkt. Dat gevoelige informatie niet ‘op straat ligt’. En dat je altijd en overal kunt beschikken over de noodzakelijke faciliteiten. Dat regelen wij.”

Dat is het credo van Loyall® ICT Group uit Zwolle, dat na eerder een bedrijf in Rotterdam te zijn gestart, begin dit jaar ook een vestiging in Deventer opende. Dat Loyall het niet over techniek wil hebben lijkt een beetje gek uit de mond van Gerard Dresens, algemeen directeur van Loyall® ICT Group. Maar eigenlijk is de uitleg heel logisch. “Wij willen het vooral over onze klant hebben. Over zijn business. Over de wensen, de ideeën en de mogelijkheden. Zodat wij ervoor kunnen zorgen dat “De Cloud” werkt! Want al draait het bij ICT om de techniek, het zijn de mensen en het contact tussen klant en opdrachtgever die het verschil maken!”. “Kleine en grote organisaties vertrouwen hun ICT-omgeving aan Loyall toe, omdat we ons hebben bewezen als een doorgewinterde specialist. Wij vermoeien onze klant niet met allerlei technische details, tenzij hij dat zelf wil, uiteraard. Vergelijk het met water uit de kraan. Als je de kraan

18

BUSINESS | NUMMER 4 | OKTOBER 2013

Cloud computing is het gebruiken van beschikbare computerfaciliteiten zonder dat je zelf eigenaar bent van de apparatuur of software. Voor deze dienstverlening heeft Loyall een eigen computercentrum gebouwd. “Hierdoor is bij Loyall alles in één hand, dat maakt ons heel flexibel”, vervolgt Dresens. “Omdat we niet van andere partijen afhankelijk zijn, kunnen we heel snel inspelen op wensen of veranderingen. En de klant hoeft dus ook maar één partij aan te spreken. Daarmee onderscheidt Loyall zich van concurrenten, die vaak ruimte huren en diensten afnemen in een groot, anoniem datacenter.” Een ander voordeel is dat je als klant precies weet wáár je gegevens staan. Bij Loyall kun je bij wijze van spreken de harde schijven aanwijzen waar jouw gegevens staan. Dat is iets wat bij internationale cloud computing aanbieders met centra over de hele wereld nog maar de vraag is: vaak heb je niet eens een telefoonnummer dat je kunt bellen als er iets mis is. Of weet je niet precies waar men jouw cruciale informatie heeft opgeslagen. Een nieuwe ontwikkeling is de hybride cloud. Dat wat essentieel is voor jouw bedrijf wil je direct onder handbereik hebben in je eigen ‘private cloud’. Een goed

beveiligde omgeving, aanwijsbaar en betrouwbaar. Met de zekerheid dat privacy gevoelige informatie niet ‘over de hele wereld zwerft’. Daarnaast zijn er voorzieningen zoals bijvoorbeeld de standaard tekstverwerker of het boekhoudpakket. Oók belangrijk, maar niet iets waar je het verschil mee maakt ten opzichte van je concurrent. Die ‘commodity diensten’ kun je goedkoop en betrouwbaar afnemen bij grote aanbieders, zoals Microsoft of Google. Zaak is dan dat algemene diensten én private cloud kunnen samenwerken, zodat het voor de gebruiker één systeem lijkt. Hoe een hybride oplossing er voor u uit kan zien is iets waar Loyall u graag in wil adviseren.

Loyall ® ICT Group BV Wilhelm Röntgenstraat 8A 8013 NE Zwolle Tel. 038 - 85 28 710 www.loyall.nl info@loyall.nl


BEDRIJFSPROFIEL

Curo Vastgoed biedt vastgoedbeheer anno nu

Jonge ondernemers weten waar de markt om vraagt Curo Vastgoed is een frisse en dynamische nieuwkomer in de wereld van het vastgoedbeheer. Eind 2012 hebben Marthijn Weijermars 32 jaar en Pascal Kok 44 jaar hun ruime ervaring in de realisatie en het beheer van panden gebundeld in een eigen bedrijf. Met Curo Vastgoed bieden ze fullservice-vastgoedbeheer op een manier die past bij deze tijd: no-nonsense, snel, flexibel en kostenefficiënt. Het is momenteel niet makkelijk op de vastgoedmarkt. Toch slaagt Curo Vastgoed er vaak snel in nieuwe huurders te vinden. Dat heeft alles te maken met de manier van werken: “We houden de lijnen kort, voor zowel huurders als verhuurders. Daardoor zijn we in staat snel te schakelen. Daarnaast kunnen we door een adequaat inkoopbeleid de servicekosten laag houden, waardoor de totale huurlast beperkt blijft. Huurders kijken in de huidige tijd begrijpelijkerwijs toch steeds meer naar het totaalpakket aan kosten.”

Pascal Kok en Marthijn Weijermars

Klanten van Curo zijn verzekerd van een optimale expertise en visie vanuit één aanspreekpunt. “Dankzij onze bouwkundige en technische kennis kunnen we potentiële huurders voorzien van gedegen advies op het gebied van onderhoud, voorzieningen en gebruiksmogelijkheden. Daarnaast bieden we extra diensten, zoals een efficiënte inkoop van energie en uitgebreide advisering over onder andere aanhuur, huurcontracten, rendementen en omgevingsfactoren. Bovendien zijn we in staat het vastgoed compleet ingericht op te leveren als die wens bestaat.”

Inzichtelijk Pandeigenaren hebben bij Curo Vastgoed geen omkijken naar hun bezit. “Alle inkomsten en kosten houden we nauwkeurig bij in gespecialiseerde software. De eigenaar krijgt daarvan eens per maand een helder overzicht. Met een meerjarenonderhoudsplanning geven we bovendien inzicht in de te verwachten uitgaven. Maar als volgens het schema een verfbeurt nodig is, en het pand in werkelijkheid nog goed in de lak zit, dan schuiven we de werkzaamheden even door. Die flexibiliteit moet er zijn.”

Succesvol Dat de aanpak van Curo Vastgoed succesvol is, blijkt wel uit het goedgevulde portfolio. Zo verzorgt het bedrijf het commercieel en/of technisch beheer voor verschillende banken en vastgoedeigenaren (NIBC, Hypothekenbank Frankfurt, Aus Holland B.V.), kantoren, bedrijfsruimtes, en parkeergarages in met name Oost-Nederland.

Curo Vastgoed B.V. Boekhorstlaan 14 7241 SJ Lochem Tel. 0573 - 46 00 27 www.curovastgoed.nl info@curovastgoed.nl

BUSINESS | NUMMER 4 | OKTOBER 2013

19


DE MENS ACHTER...

De Mens Achter…

Gaston Sporre TEKST REMCO VOORN FOTOGRAFIE STEPHAN JANSEN

Het is een rode draad in zijn carrière: het stabiliseren van organisaties die in een stormachtige situatie zijn beland. Gaston Sporre, Tukker van origine maar inmiddels Zwollenaar en trouw PvdA’er, voelt zich senang in organisaties waar een enorme dynamiek heerst. Regelmatig nam hij een afslag op de rotondes van zijn levenspad, daar waar rechtdoor gaan eigenlijk veel logischer zou zijn. Hij zette elke stap weloverwogen en is content over de dingen die hij tot nu toe gedaan en bereikt heeft. Belangstelling en betrokkenheid bij de mensen om hem heen zijn daarbij altijd belangrijke waarden gebleven.

In een notendop; wie is Gaston Sporre? “Ik ben geboren in Enschede en verhuisde op mijn vijfde naar Hengelo samen met mijn moeder. Ik ben enig kind; mijn vader was al op jonge leeftijd overleden. In Hengelo heb ik de HBS afgerond waarna ik in militaire dienst ging. Daarna ging ik werken bij dagblad Tubantia. Als jochie van zes wist ik al, ik word journalist. Ik spitte altijd (en nu nog steeds) de hele krant door. Toch vroeg ik me af of alleen een HBSdiploma niet iets te mager was voor mijn verdere leven. Ik wilde meer. Zo zijn er vaker momenten in mijn leven geweest: je komt een rotonde tegen op je levenspad en kunt rechtdoor gaan, verder op de ingeslagen weg. Je kunt ook afslaan en voor iets nieuws kiezen. Dat laatste deed ik. Na een toelatingstest werd ik op Nijenrode aangenomen. Na afloop was het logisch om te gaan werken in de commerciële wereld, maar ik kreeg een beurs van Philips aangeboden om business administration te studeren in Amerika. Een opleiding die in Nederland nog niet bestond. Ik ging. Het was voor die tijd een curieuze

20

BUSINESS | NUMMER 4 | OKTOBER 2013

stap voor een jongen uit Hengelo, maar het was een buitenlandervaring die erg betekenisvol was. Bij terugkomst in Nederland voelde ik me moreel verplicht om bij Philips te blijven werken, maar in Amerika had ik de jacht op de consument van dichtbij gezien. Ik wist dat ik niet gelukkig zou worden om op dagbasis producten te verkopen. Na een paar jaar verliet ik de commerciële wereld om verdere invulling aan mijn studie organisatiekunde te geven waarin ik mij in Amerika gespecialiseerd had. Dat deed ik als consultant in de advieswereld bij Rijnconsult, als directeur bij Achmea en als voorzitter van de Kamer van Koophandel Oost Nederland en nu ook bij SC Heerenveen. Maar daarvoor was ik verantwoordelijk voor de reddingsoperatie van het failliet gegane PEC Zwolle ‘82 en de oprichting van FC Zwolle.” Het is de rode draad in uw carrière: U stapt in een heksenketel en probeert dat in goede banen te leiden. Wat is uw drive? “Ik denk dat ik in staat ben om problemen te doorgronden en oplossingen te vinden. Vervolgens moeten er besluiten

worden genomen en moet er samen met de organisatie iets van gemaakt worden. Welke afslag ik ook neem op de rotondes van mijn levenspad, ik kies altijd weloverwogen en bewust. Dat betekent dat je dan ook moet doorzetten op momenten dat het lastig wordt.

Ik denk dat ik in staat ben om problemen te doorgronden

Weglopen bij tegenslagen is mij vreemd, dat had ik in de voetbalwereld wel 10 keer kunnen doen. Ik voel me op mijn plek in een organisatie met dynamiek en de bijbehorende problematiek.” Welke waarden zijn hierbij voor u belangrijk? “De mensen. Ik ben geïnteresseerd in mensen, door uit te vinden hoe we met


De rubriek De Mens Achter‌ is een serie diepte-interviews met interessante ondernemers of bestuurders. Mensen met een persoonlijke drive en onderscheidende visie. Mensen die in staat zijn hun ambities te realiseren. In deze interviews gaat het vooral over de persoon in kwestie en leren we hem of haar een stuk beter kennen. Uitgever Remco Voorn sprak dit keer met Gaston Sporre, voorzitter van de Kamer van Koophandel Oost Nederland en interim directeur bij SC Heerenveen. BUSINESS | NUMMER 4 | OKTOBER 2013

21


elkaar door de draaideur kunnen. Ik ben denk ik ook in staat om verbindingen aan te leggen. Gelukkig heb ik van jongs af aan geen last van autoriteitsgevoel gehad. Of het nu een minister is of een medewerker in een organisatie, ik ben dezelfde Gaston Sporre. Je neemt jezelf altijd mee. Bij mij komt het al snel aan op de menselijke component en de belangstelling voor anderen. Ik denk dat ik ook zo bekend sta bij alle organisaties waar ik heb gewerkt. Die houding heeft als pluspunt dat het draagvlak oplevert. Dat leer je niet uit boeken over leiderschap, het moet in je DNA zitten en ik heb dat wellicht een beetje meegekregen van mijn moeder. Respect tonen en mensen in hun waarde laten.” Wat waardeert u aan uw moeder? “Door het vroege overlijden van mijn vader hebben mijn moeder en ik een hechte band opgebouwd. Zij moest hard werken voor de kost en heeft mij geleerd dat de omgang met andere mensen heel belangrijk is:

22

BUSINESS | NUMMER 4 | OKTOBER 2013

Belangstelling en betrokkenheid tonen en niet alleen horen wat een ander zegt, maar echt luisteren. Een goede omgang met mensen brengt je verder in je leven. Dat koester ik nog steeds. Die waarde pogen mijn vrouw en ik tot op de dag van vandaag door te geven aan onze beide kinderen.”

Een goede omgang met mensen brengt je verder in je leven

Waardoor kunt u geraakt worden? “Maatschappelijke ontwikkelingen houden me bezig, maar ook klein menselijk leed van de mensen om me heen, dus ook van verdriet in de gezinsomstandigheden van mijn medewerkers.

Dat raakt me. Ik probeer niet de hele wereld op mijn schouders mee te nemen, maar als er iets is voorgevallen in mijn omgeving of bij de mensen met wie ik samen werk, dan kan ik moeilijk overgaan tot de orde van de dag. Aandacht geven kost niets.” De afgelopen vijf jaar bent u via de Kamer van Koophandel geconfronteerd met de crisis. Wat deed dat met u? “De eerste paar jaar voltrokken de economische problemen zich vooral op macroniveau in de hoge internationale luchtlaag. Maar al snel kwamen de problemen steeds dichterbij en werd het ook voor de ondernemers een dagelijkse kwestie. Hardwerkende ondernemers werden geconfronteerd met ontslagen en bedrijfssluitingen. Het stille verborgen ondernemersleed nam hand over hand toe. Ondernemers lopen hier niet mee te koop. Ik vraag me af of de politiek zich bewust is van de alledaagse ellende die zich afspeelt bij de ondernemers, maar ook bij de mensen thuis. Ik


DE MENS ACHTER...

heb soms de indruk dat de Haagse kaasstolp van binnen beslagen is. Er gebeuren hele trieste dingen. Ik vind dat je netjes moet omgaan met de mensen die het wat minder hebben. Dat gebeurt nu niet altijd.” U staat te boek als PvdA’er. Hoe kijkt u aan tegen de ontwikkelingen in de partij? “Ik vind het zorgelijk. Ik denk dat men tijdens de kabinetsformatie en in de afgelopen periode te lichtvoetig is omgegaan met heikele onderwerpen. Dat geldt eigenlijk voor de hele politiek. Dat er tijdens de kabinetsformatie middels een kwartetspel dossiers zijn verdeeld, resulteert er in dat je maar blijft discussiëren. We missen leiderschap dat gezag uitstraalt. Mark Rutte is een eloquente persoon, gedreven, werkt zich drie slagen in de rondte, maar mist voor deze crisistijd misschien enige noodzakelijke jaarringen. De gevolgen van de economische crisis beginnen manifest te worden. Het komt wel weer goed, maar dat heeft veel tijd nodig.” U bent tussentijds op de bekende rotonde in het dramadossier van de voetbalclub SC Heerenveen gestapt.... “Het kwam op de terugweg van onze vakantie voorbij. Zo gaat dat in de voetballerij, niets gepland. Dit is mijn laatste kunstje in de voetbalwereld. Tien jaar ben ik voorzitter van FC Zwolle geweest. Ik kwam binnen toen PEC Zwolle ‘82 officieel failliet was verklaard. ‘Een klus van zes maanden’, zei ik tegen mijn vrouw. Foutje. Het werden tien jaren. Maar weglopen voor problemen is mij vreemd, dus ik bleef en uiteindelijk kregen we Zwolle weer op de rails. ‘Waar begin je aan’, vroegen mensen in mijn omgeving toen ik de overstap naar SC Heerenveen maakte. De club bevindt zich in een fragiele situatie, maar ik vind het een uitdaging om daar stabiliteit in aan te brengen. Elke dag boeken we terreinwinst.”

Ik heb meer met clubvoetbal dan met het Nederlands elftal. Dat laatste vind ik een mengeling van carnaval en Koninginnedag. Neem zoiets als Nederland tegen Andorra. Dat gaat echt nergens meer over. Tijdens zo’n wedstrijd zitten mensen op de tribune die totaal geen verstand van voetbal hebben, die soms niet eens weten dat er in de tweede helft de andere kant op wordt gespeeld. Clubvoetbal daarentegen, daar gebeurt het. Dat zijn een soort terugkerende wekelijkse rituelen.” Als u uw leven een gelukscijfer zou geven. Welk getal op een schaal van 0 tot 10 zou dat zijn? “Ik heb veel geleerd in mijn leven en ongelofelijk veel interessante dingen meegemaakt. Ik beschouw het als een voorrecht, maar het komt je niet aanwaaien. Ik ben tevreden met dat wat ik bereikt heb en wat ik heb kunnen doen voor mijn omgeving, maar ik vind ook dat ik daar niet overdreven enthousiast in moet zijn, want dan overschat je jezelf. Ik hoop dat de buitenwereld net zo veel voldoening aan mijn inzet beleeft, als ikzelf. Als op die manier die twee werelden bij elkaar komen, ben ik een gelukkig mens.Misschien is dit in schooltermen een acht waard.”

Personalia Wie: Gaston Sporre Geboren: 4 augustus 1945 Opleiding: Bedrijfskunde in Nederland en Amerika. Promotie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam Loopbaan: Organisatieadviseur bij Rijnconsult en directievoorzitter bij Achmea Welke functies bekleedt Gaston Sporre momenteel: Voorzitter KvK Oost Nederland en interim directeur SC Heerenveen Daarnaast enkele commissariaten: voorzitter RTV Oost en Zwolse Schouwburg Tevens bekleedt hij bestuursfuncties binnen enkele goede doelen organisaties

Wat heeft uzelf met sport? “Ik ben zelf altijd actief geweest in voetbal en volleybal. Dat ging in mijn jeugd weleens ten koste van de studie. BUSINESS | NUMMER 4 | OKTOBER 2013

23


Uitnodiging voor de 100-ste BOB-borrel meer informatie: www.businessontmoetbusiness.nl

:

B

p:

L

o et

BO

g

t aa

ve

w

eu

i rn

en


Fritom|Group:

TGN|Fritom

Greece

Germany

Turkey

Poland

Italy

Russia

Sanders|Fritom

Forvision|Fritom

Veenstra|Fritom


TGN|Fritom uw regionale logistieke poort naar een Global Network

Kiest u ook voor TGN|Fritom als uw logistiekdienstverlener in de regio?

Netherlands

Customs

Belgium

Value added

Luxembourg

Engineering

Oldenburger|Fritom

Melkweg|Fritom

TGN|Fritom is met zijn oorsprong in 1844 misschien wel de 1e logistiekdienstverlener van Nederland. Met Zwolle als vestigingsplaats de poort naar de hele wereld, als onderdeel van de Fritom|Group beschikken onze klanten over alle noodzakelijke kennis om hun logistiek te laten ontzorgen van de Benelux tot Rusland of van China tot Rotterdam. De onlangs behaalde AEO (Authorized Economic Operator) certificering onderschrijft TGN|Fritom als betrouwbare partner in de logistieke keten. Douane vergunningen en entrepot status zijn voor de klant een onderscheidende factor in de regio. Met agenten in bijna alle Europese landen waaronder, Griekenland, Turkije en Italië beschikt de klant ook over kennis van lokale Europese markten. Ook wanneer u een logistieke scan voor één van uw processen zou willen kunt u bij TGN|Fritom terecht. Als Fritom|Group bieden we dit ook, in de vorm van een engineering traject. Binnen de groep zijn een aantal engineers die deze scans al voor diverse bedrijven hebben uitgevoerd.

Bidon|Fritom

Voor meer informatie: 038 - 8501 500 of tgnfritom.nl


INNOVATIE

Kansen voor het MKB

Cloud computing TEKST HENK VAN HEERDE

Een paar jaar geleden begon het. In de media begon een nieuw begrip rond te zoemen: cloud computing, werken in de cloud. Grote en kleine spelers in de ICT-wereld begonnen een nieuw evangelie te verkondigen: je moest als ondernemer ‘in de cloud’ zijn. Het begrip werd gelardeerd met kreten die kennelijk varianten aanduiden of nader ingingen op de technologie die er achter schuilgaat. Zo wordt er geworven voor de private, public en hybrid cloud. Een ‘oud’ begrip sofware as a service wordt opgerekt via ‘platform as a service’ naar ‘everything as a service’, allemaal om aan te geven dat je niet meer in spullen hoeft te investeren maar dat je ICT als dienst kunt afnemen.

Dat is mooi, maar als ondernemer wordt je wel achterdochtig als de ICTindustrie weer eens met een technologisch aanbod komt. Menigeen heeft zwaar geïnvesteerd in PC’s en servers, om er vervolgens achter te komen dat het pas werkt als er (dure) software bijgekocht wordt – die pas echt nuttig rendement oplevert als je mensen er goed mee kunnen omgaan, wat pas zo is na inschakeling van een zware consultant.

ZZP-ers Als innovatieadviseur kreeg ik overigens weinig vragen van ondernemers over cloud computing. Voor collega’s had ik de begrippen, voor- en nadelen eind 2011 op een rijtje gezet en een relatie bij MKB Nederland vroeg me vervolgens voor een presentatie op een bijeenkomst met de Belastingdienst. Het duurde even voor ik door had wat het belang van de Belastingdienst

bij cloud computing is, maar ik kan het nu uitleggen en ik onderschrijf het belang voor alle betrokken partijen. Dat zijn op de eerste plaats ZZP-ers, zeg maar de kleine ondernemers, en dan

De ZZP-er met zijn boekhouder werken samen in de cloud

hun boekhouders / accountants. In plaats van een onbeheersbare verzameling bonnetjes in een schoenendoos kan met online boekhouden voor iedereen ‘grip’ op de zaak gehouden worden. De ZZP-er met zijn boekhouder werken samen in de cloud. En de Belastingdienst kijkt toe en vindt het goed.


We hebben het hier over de vorm van cloud computing die vooral door consumenten al veel wordt gebruikt, naast een steeds groter wordende groep vooral jonge ondernemers, zowel de startende dienstverlener als de ervaren rot zonder personeel maar samenwerkend met andere ondernemers. Het heet public cloud, termen die o.a. door Microsoft en Google invulling wordt gegeven met opslag van bestanden ‘ergens’ op internet, als een soort extra harde schijf. KPN noemt het zelfs ‘externe harde schijf’. Je kunt er gemakkelijk bij via de webbrowser, ook vanaf andere computers – en tablets of smartphones. Anderen kunnen dat ook, als ze jouw gebruikersnaam en wachtwoord hebben… of als je hebt aangegeven dat ze er met hun eigen inlogcodes bij kunnen. Andere public cloud diensten zijn online backup, maar ook internetbankieren. Er zijn gratis diensten, maar voor de meeste moet je betalen, zoals online boekhouden of online relatiebeheer.

Software als dienst via internet Voor boekhouden of relatiebeheer had je tot voor kort een softwarepakket nodig, dat je bij één van de bekende leveranciers kocht, rechtstreeks of via een dealer. De leveranciers zijn de laatste jaren druk bezig geweest met het

software as a service betekent toegang tot de markt van kleine ondernemingen

‘vertalen’ van hun pakket, zodat het op internet en het liefst vanuit de browser te gebruiken is. Voor hen betekent ‘software as a service’ toegang tot de markt van kleine ondernemingen,

mogelijkheden om mee te groeien (of te krimpen) met het aantal medewerkers / gebruikers en vooral om zonder gedoe steeds de nieuwste versie (zonder fouten maar meer functies) aan te bieden. Er wordt dan betaald per maand, per gebruiker en bijvoorbeeld per functie. De boekhoudsoftware van Exact omvatte al langer ondersteuning voor uiteenlopende bedrijfsfuncties zoals CRM en ERP, en met van oorsprong ERP-pakketten kon je ook al facturen aanmaken. Met de overgang naar de cloud zie je dat oude en nieuwe aanbieders een heel scala aan functies via internet aanbieden van personeelsbeheer via voorraadbeheer tot inkomende elektronische factuurverwerking aan toe. De drempel om dan met ICT aan de slag te gaan, en om de ICTondersteuning van je bedrijfsprocessen uit te breiden, wordt dan wel heel klein. Krijg je als ondernemer nu met ICT dan eindelijk eens waar voor je geld? Ik denk van wel. De relatie tussen ICTdienstverlener en ondernemer wordt zo BUSINESS | NUMMER 4 | OKTOBER 2013

29


INNOVATIE

steviger en intenser, van beide kanten ontstaat afbreukrisico. De softwareleverancier merkt heel snel onvolkomendheden op in zijn product en heeft er alle belang bij om snel voor een oplossing te zorgen. Aan de andere kant kan een ondernemer niet zo snel meer overstappen op een ander, tenzij hij maatregelen heeft genomen om zijn gegevens – die in de cloud staan – er ook weer gemakkelijk en herbruikbaar uit te krijgen. De leverancier kan naadloos zijn dienstenpakket uitbreiden. De ondernemer / afnemer betaalt alleen voor het echte gebruik, weet precies hoeveel het kost en kan het overal gebruiken: op de zaak, thuis, bij de klant of onderweg.

Veilig? Er zitten nog wel wat kanten aan de zaak, die de ondernemer niet zo helder

orde, in dit verband wordt bijvoorbeeld Dropbox vaak genoemd. En bedenk dat aanbieders als Microsoft en Google onder de Ameri-kaanse Patriot-wet vallen, waardoor de NSA vrolijk in uw intellectueel eigendom of internationale offertes kan rondneuzen. Vraag ook bij andere aanbieders, waar hun opslag fysiek plaats vindt: hier in Nederland, en dan het liefst op een plek met een laag overstromingsrisico (lag Schiphol ook niet onder NAP?).

Private cloud Een bedrijf met meer dan vijf medewerkers werkt meestal met één of meerdere servers, verbonden via een router / firewall met de buitenwereld, het internet. Medewerkers werken met een op het interne netwerk aangesloten PC. De bestanden staan steeds vaker

Het kunnen de eigen, verplaatste server(s) zijn, maar het kunnen ook gehuurde servers zijn. In de afgelopen jaren is met virtualisatie bereikt dat meerdere (logische) servers op één stevige computer (server) kunnen ‘draaien’, op deze manier kan kostenbesparing worden bereikt. Er zijn cloudaanbieders die bij Microsoft een grote hoeveelheid licenties voor Microsoft Office hebben gekocht, en die onder voorwaarden zo goedkoper aan kunnen bieden aan ondernemers. Zo kun je dus bij een bedrijf de situatie hebben dat de e-mailvoorziening, met Microsoft Exchange, in de private cloud draait op een virtuele server, Microsoft Office op een met anderen gedeelde virtuele server staat en een ERP-pakket op een eigen , ‘dedicated’ server. De computerleverancier van vroeger is

‘De ondernemer betaalt alleen voor het echte gebruik, weet precies hoeveel het kost en kan het overal gebruiken’ aantreft in de overeenkomst of SLA (service level agreement) met zijn ICTleverancier. Als hij het überhaupt kan lezen, want ICT-ers gebruiken heel graag een eigen jargon. Zo is ‘responsetijd’ doorgaans niet de tijd waarbinnen een euvel is opgelost, maar het tijdstip waarop een deskundige begint te zoeken naar de oorzaak. En je moet bedenken dat bij de cloud de toegang tot internet cruciaal is – heb je die niet meer, kan de leverancier er ook niets aan doen. Dus ondernemers op een industrieterrein waarop nog vaak graafmachines bezig zijn: pas op uw zaak. Gelukkig kun je diverse maatregelen nemen, zoals uitwijken naar thuiswerken. Dan heb je nog de bescherming van de gegevens zelf. Naast het maken van een back-up (meestal door de leverancier bij een betaalde dienst) moet je gebruik maken van beveiligde verbindingen (het slotje in de browser bijvoorbeeld). Maar wat als de server van de dienstenaanbieder is gehackt? Hoe bekender de naam, hoe groter het aantal cyberaanvallen… Sommige gratis cloud-aanbieders hebben hun zaken nog niet op

30

BUSINESS | NUMMER 4 | OKTOBER 2013

alleen op de server, zodat centrale back-up makkelijk is, alles wordt gedeeld en centraal beschermd. Die bescherming wordt onbewust omzeild door ‘lokaal’ internetgebruik zodat extra bescherming nodig is. Zowel beheer als bescherming wordt dan eenvoudiger als de server niet alleen op

nu cloudleverancier en moet goed inspelen op de mogelijkheden voor zijn (MKB) klanten. Helaas kan niet alles zomaar in de private cloud, het blijft maatwerk – denk aan bijzondere koppelingen tussen programma’s en met bijzondere apparaten zoals kassa’s, RFID-lezers en sommige printers. En het wordt ook niet altijd goedkoper.

Hoe pak je het aan?

De computerleverancier van vroeger is nu cloudleverancier

afstand benaderbaar is voor ICTpersoneel, maar ook nog eens op een externe locatie – of twee: redundantie – wordt geplaatst, in een datacentrum. Dan is sprake van private cloud computing. De ‘eigen’ software wordt op afstand gebruikt, de PC’s werken als een terminal, een afstandsbediening.

Voor MKB-ers die hun kansen zien in de cloud geldt dus: zoek contact met een cloudleverancier die snapt hoe het werkt in het MKB. En laat je alles haarfijn vooraf uitleggen. Domme vragen bestaan niet, alleen domme antwoorden.


buijsregiomakelaars.nl

TE KOOP OF TE HUUR Berkenlaan 48A te Hoogland Commerciële ruimte van ca. 125 m2 op de begane grond, Op dit moment is het in gebruik als huisartsenpraktijk. Tevens te gebruiken als winkel-/kantoorruimte. Op zeer korte afstand van winkelcentrum Kraailandhof. De busverbindingen zijn op loopafstand en binnen enkele autominuten zijn zowel de uitvalswegen als het centrum van Amersfoort bereikbaar. Vloeroppervlak: Totaal circa 140 m² bvo.

Your global translation partner www.companytranslations.nl

Indeling: Entree, wachtruimte met baliefunctie, meterkast (vernieuwd in 2006), 3 kamers met airco, archiefruimte, pantry, vrijhangend toilet. Parkeren: Ruim voldoende en onbetaald parkeergelegenheid direct voor de deur. Servicekosten: € 80,= per maand.

Vraagprijs € 209.000,- k.k. Huurprijs € 1200,- p.m. (excl. Service kosten) SOEST | Burg. Grothestraat 13 | 035 - 603 27 37 | soest@buijsregiomakelaars.nl AMERSFOORT | Arnhemseweg 13 | 033 - 422 80 50 | amersfoort@buijsregiomakelaars.nl


OPINIE

Humphrey G. van der Laan:

Ondernemers die op het midden van de weg staan, worden omvergereden Ondernemers willen graag met hun producten, diensten en ook met hun prijzen in het midden blijven. Daar is echter meer en meer geen plaats voor in de huidige, snel veranderende maatschappij. In mijn vorige column “Leerstof is niet het stof dat vrijkomt bij het afvegen van het schoolbord” beloofde ik de lezer meer handvatten te verstrekken voor het verkrijgen, behouden, en uitbouwen van grote en winstgevende klanten.

Heeft u vaste klanten die u bedient met een vast onderhoudscontract? Dan bent u in gevaar. Want juist de vaste onderhoudscontracten worden steeds vaker tegen het licht gehouden om te kijken of die kosten nog wel marktconform zijn. De concurrent wil graag uw klant bedienen en aldus wordt uw klant regelmatig bestormd door andere aanbieders die het lekkerder, groter en vooral goedkoper kunnen. Hoe eerder u achterop raakt met uw werk, hoe meer tijd u overhoudt om de achterstand weer in te halen. Met andere woorden, u moet er veel aan doen op het moment dat u nog geen omzetverlies merkt, anders bent u te laat! Om de omzet op peil te houden, moet u regelmatig bezien of uw grote klanten misschien behoefte hebben aan uw nieuwe producten of diensten. Als u ziet dat klanten hun bedrijfsvoering rationaliseren (en dat doen winstgevende klanten nu eenmaal steeds), dan zou u kunnen kijken of u bijvoorbeeld een deel van het werk dat ze willen afstoten, kunt overnemen. Bij grote volumes zonder waargenomen meerwaarde door de klant is het risico namelijk groot. Uw omzet kan ineens worden weggevaagd. Meer winstgevend en stabieler is het om te kiezen om echt een partner te zijn in nichemarkten. Het resultaat van langdurige, kwalitatief goede relaties is dat u dan meestal uit zware prijsconcurrentie blijft. Houd uw gezicht als ondernemer dan ook in de zon, dan valt de schaduw achter u! Vind oplossingen waar uw klant blij van wordt. Die zijn er altijd! Als er al een geheim voor succes is, dan is dat het vermogen om dingen te bekijken vanuit zowel het oogpunt van iemand anders als dat van uzelf. Natuurlijk kunt u de goedkoopste zijn. Alleen als dat uw belangrijkste argument is, is dat nu eenvoudig controleerbaar. Als u toeslag op uw prijs wilt, dan moet uw klant bereid zijn meer te betalen. Een tactisch plan dus voor uw grootse klanten, maar hoe ontwikkelde u dat ook alweer? Wie die column niet heeft bewaard,

32

BUSINESS | NUMMER 4 | OKTOBER 2013

zoek maar even op uw tablet naar Businessontmoetbusiness.nl, klik dan op business zakenmagazine en dan onderaan op columns en u vindt daar mijn digitale columns van 2011, 2012 en 2013. En u kunt mijn huidige column ook digitaal lezen op http://issuu. com/businesscompany en daar mijn one-liners weer uit kopiëren en als tegeltjes wijsheid voor u plakken. Wel graag vermelden dat u deze uit dit blad hebt gekopieerd. Dat tactische plan geeft namelijk inzicht in complexe opportunities die u normaal niet waarneemt. Dit kan u als ondernemer leiden door de interne politiek van grote klanten, met als resultaat dat de kans op het verkrijgen van een profitabele langdurige relatie aanzienlijk vergroot wordt. U krijgt tevens inzicht in vragen van (zeur) klanten met een lage kans van slagen. Stop direct met deze klanten wilt u winstgevend blijven op langere termijn! U vergroot daardoor uw betrouwbaarheid in voorspellingen van toekomstige inkomsten, u verkort verkoopcycli en vergroot het aantal gewonnen profitabele deals op korte termijn aantoonbaar.

‘Beschouwt de klant uw product of dienst als goed?’ De gegevens in uw hoofd lijken zo vanzelfsprekend en in heel uw bedrijf bekend. Maar controle leerde mij dat het in werkelijkheid niet alleen heel anders is dan gedacht, maar dat elders in de organisatie gegevens zijn waarvan u achteraf wilde dat u die eerder had geweten. Aldus, schrijf nu eens op welke mensen binnen uw eigen organisatie met die grote klant allemaal contact hebben en wie bij de klant allemaal contact hebben met u. Laat dat aanvullen met gegevens


die uw personeel zich herinnert. Vervolgens aanvullen met de informatie over wie bij u (en wie precies nu bij uw grote klant) eigenlijk echt de strategie uitmaakt om uw product of dienst te kopen. Schrijf ook op wat volgens u de trends zijn, waarin de klant zich bevindt op korte- en middellange termijn en welke kansen er volgens u voor uw klant zijn om te benutten en met name ook waar u bij zou kunnen assisteren om die kansen tot werkelijkheid te maken. Check uw visie op juistheid vervolgens bij uw klant. Dan weet u direct welke sterke punten u uw klant kunt bieden omdat u daarvoor strategisch kiest. Wie kiest, wordt gekozen schreef ik al eens eerder in een column. Nu weet u ook de kwetsbaarheid van de organisatie van uw klant waar u dus extra op moet letten om die fout niet (weer) te maken. In uw plan heeft u ook op papier gezet of uw klant uw goederen of diensten beschouwt als een algemeen verkrijgbaar product, (dat betekent dat alleen de laagste prijs zal gelden) of als commodity; met bepaalde specificaties. Als dat het geval is, heeft u al een kleine voorkeur bij uw klant maar nog niet een betere prijs. Dat komt pas bij tree 2. Ik noem dat tree 1 van de roltrap. Of bevindt u zich al op tree 2 van de roltrap: U bent al iets van de vloer waar bloedig gevochten wordt en veel ondernemers al het slachtoffer van zijn geworden. Of beschouwt de klant uw product of dienst als goed? Ik beschouw dat als tree 3 van de roltrap. Waar blijkt dat dan uit dat uw klant dat dan vindt? Of draagt uw product of dienst bij aan het business-resultaat van uw klant en is dat aanwijsbaar? Ik beschouw dat als tree 4 van de roltrap. Of draagt uw product of dienst bij aan het voortbestaan van de organisatie van uw klant? Ik beschouw dat als tree 5 van de roltrap. Deze vijf treden zou u kunnen zien als een ladder. Niet goed! U dient deze treden te beschouwen als treden van een roltrap die steeds maar weer naar beneden gaan. Op het moment dat u denkt een bepaalde trede behaald te hebben, blijkt dat de klant uw organisatie een weekje later uw bedrijf een traptrede lager ervaart en vooral ook zo beschouwt! Dat betekent dat u bij strategische klanten moet blijven werken om constant een trede hoger in hun waardering te komen. Als u daar even niets aan doet, gaat de roltrap eenvoudig naar beneden en dat betekent dat elke traptrede lager uw prijs en uw winst zal zakken. Dat is geen probleem, want ik moet toch al bezuinigen. Ik bespaar dus op die accountmanagementkosten en daardoor gaan mijn kosten fors naar beneden en dus blijft mijn winst daardoor op pijl. Een drogreden hoor, op die manier kan ik het ook! Het lijkt een beetje brutaal als u uw doel met uw klant bespreekt en wat u op papier gezet heeft, maar u zal merken dat uw klant die voorbereiding juist zeer op prijs stelt en vooral dat u dat doel gezamenlijk met hem, de klant wil behalen. U bent blijkbaar bereid bij een bepaalde toegezegde omzet bepaalde investeringen te doen. Bijvoorbeeld een voorraad voor deze klant beschikbaar houden, afspraken over de snelheid van uitleveren, het geven van (onge-

vraagd) advies aan de klant van uw klant, het afstemmen van uw servicedienst en die van de klant, enz. Mocht die toezegging niet komen? Bij welke omzet gaat u dan stoppen met investeren? Heeft uw klant zich dat wel gerealiseerd? Welke opbrengst moet deze klant volgens u opbrengen en gunt uw klant u dat ook? Zo ja, maak dan onmiddellijk een actieplan met specifiek voor deze klant benoemd product of service, verkoopopbrengst aantal eenheden, enz. maar vooral ook data waarop iets behaald moet worden. Als dat is afgesproken, kunt u afspraken maken; op welke support of service uw klant het komend jaar kan rekenen, welke informatie, van wie, en wat moet u daarvoor doen? Welke activiteit moet u dan afspreken? Daarmee bedoel ik de te behalen doelen tussen de accountmanager en de directie en de directie van de klant. Als u dit tactisch klantrapport gemaakt en met de klant besproken heeft, dan dient er tenminste ĂŠĂŠn keer in de negentig dagen een evaluatie te zijn; eerst met u als directeur en daarna door u met uw grote klant; en wel of alles nog helemaal klopt of dat de waarden dienen te worden aangepast. Neem vooral eens een positie ter linker of rechterzijde van de weg in en niet in het midden, want samen weten wij wel wat er gebeurt met ondernemers die op het midden van de weg staan. Veel winkelpanden van ondernemers in het midden staan over de hele wereld al leeg, het aantal faillissementen zijn hoger dan ooit, want die ondernemers worden door de veranderende tijd eenvoudig omvergereden.

Humphrey G. van der Laan Onze vaste columnist, Humphrey G. van der Laan is als jurist en register informaticus in Almelo een professionele geschillenboer voor ondernemers (arbeid, samenwerken, koop/verkoop, zakenpartners en (ondernemers)huwelijk) maar daarnaast is hij (president) commissaris/raadgever bij 11 ondernemingen met gezamenlijk 4.982 medewerkers en is hij universitair (gast)docent strategie en recht en schreef hij mede aan vier management boeken en tientallen publicaties. Opmerkingen over deze column, vragen of tips, mail dan naar Juristen@hgl.nl BUSINESS | NUMMER 4 | OKTOBER 2013

33


AUTOMOTIVE

Een dagje rijden in de nieuwe E-klasse

Een boeiend spel tussen diesel en elektriciteit

TEKST REMCO VOORN

Mercedes-Benz is een interessant merk. Het is sinds jaar en dag een merk dat vooral binnen het bedrijfsleven een sterke positie heeft. De ‘Ster’ staat symbool voor succes. Bij Mercedes-Benz zeggen ze ‘Das Beste oder nichts’. Nu zijn we door dealerbedrijf Wensink uitgenodigd om de nieuwe E-klasse Hybrid eens een dagje te proberen. Hoewel ik wel liefhebber ben van auto’s is mijn ervaring met Mercedes-Benz redelijk beperkt. Mijn verwachtingen zijn, misschien wel juist daarom, redelijk hoog gespannen en ik ben erg benieuwd of de Benz deze verwachtingen kan waarmaken. De ontvangst bij Wensink voelt vertrouwd. Salesmanager Rutger Wuite ken ik al jaren. Hij heeft mij ooit mijn huidige auto, van een ander Duits merk, verkocht. Bij binnenkomst in de showroom valt mijn oog direct op de nieuwe S-klasse. Dit is het neusje van de zalm en een blik in het interieur zegt meer dan duizend woorden over luxe en exclusiviteit. Ik kijk nog eens verder in de showroom en bewonder verschillende nieuwe modellen zoals de CLA en CLS. Ondertussen vraag ik me af hoe ik

34

BUSINESS | NUMMER 4 | OKTOBER 2013

Mercedes-Benz nu zou kunnen positioneren. Het is duidelijk dat Mercedes-Benz veel meer aandacht geeft aan design. Waar je bij Mercedes-Benz voorheen vooral degelijkheid en innovatie als belangrijke kernwaarden zag, zijn daar nu design en rijdynamiek aan toegevoegd. De hoekige vormen hebben plaatsgemaakt voor glooiende lijnen. Een Mercedes-Benz van nu wil vooral gezien worden. Het doet de gehele modellenlijn goed. Je ziet dat ze er nieuwe doelgroepen mee aantrekken en dat

je jezelf met een Mercedes-Benz echt kunt onderscheiden. We hebben deze dag een Mercedes-Benz E 300 BlueTEC Hybrid ter beschikking. Rutger Wuite legt uit dat Mercedes-Benz zeer kritisch is geweest op het gebruik van hybride techniek. “Het standpunt van Mercedes-Benz is altijd dat de specifieke kernwaarden van het merk in elke auto behouden moeten blijven. Dat betekent dat rijdynamiek en rijcomfort op het allerhoogste niveau moet liggen. De E-klasse


AUTOMOTIVE

Hybrid onderscheidt zich van vele andere hybride auto’s omdat de lithium-ion-accu tijdens het rijden door het terugwinnen van remenergie wordt bijgeladen. Dat maakt het mogelijk om tijdens het rijden de verbrandingsmotor uit te schakelen. Je rijdt dan volledig elektrisch. Op deze wijze is het voor zuinige bestuurders mogelijk om tot 1.500 kilometer op een tank te rijden”, aldus Rutger. ‘Onze’ Mercedes-Benz ziet er helemaal niet hybride uit. Op de badge achterop de kofferbak na onderscheidt deze auto zich niet van een normale E-klasse. Sterker nog. Onze Benz is lekker dik aangekleed met een AMG-sportpakket. De eerste indruk is daarmee gelijk goed. Veel schone auto’s met lage bijtelling zijn wel goed voor de portemonnee maar doen tegelijkertijd pijn aan je ogen. De nieuwe E-klasse heeft een veel dynamischer uitstraling gekregen. Vooral zijn nieuwe neus staat hem goed. Standaard is led verlichting in de koplampunits inbegrepen. De ledjes zijn in een sierlijk patroon geplaatst. Het maakt de auto heel herkenbaar, vooral in het donker. Het is tijd om te gaan rijden. De E-klasse Hybrid is standaard gekoppeld aan een krachtige vier cilinder met 204 pk en een koppel van 500 nm. Deze E 300 heeft dus al voldoende trekkracht om de auto een dynamische rijkarakter te geven. De extra elektromotor geeft nog eens een extra boost. Op het dashboard kun je precies zien hoe de combinatie van de beide motoren voor je aan het werk is. Dit levert een boeiend schouwspel op. Je ziet voortdurend hoe zuinig je rijdt, hoeveel power er nog in de accu beschikbaar is en wat je eigen rijgedrag doet met het verbruik. De auto is in staat tijdens het rijden de accu

op te laden en dat maakt dat je onderweg kunt overschakelen op geheel elektrisch rijden. Dit levert een opvallende ervaring op. Zo kun je bijvoorbeeld op de snelweg met een cruise-snelheid van 130 km/uur opeens de dieselmotor zien uitschakelen. Je ziet de toerenteller dan tot op nul terugvallen en hoort helemaal geen motorgeluid meer. Je gevoel zegt je dat je geen aandrijving meer hebt. Echter de elektromotor doet haar werk en je rijdt geruisloos verder. En dat met een verbruik van

Je ziet de toerenteller tot op nul terugvallen en hoort helemaal geen motorgeluid meer 0,0 op je dashboard! Het is een boeiend spel om als bestuurder de elektromotor optimaal te benutten. Denk niet dat dit de auto saai maakt want je hoeft het gaspedaal maar iets te beroeren en je rijdt op de linkerbaan alle andere hybrides voorbij. In een parkeergarage komen alle specifieke kenmerken van deze auto mooi samen. Met mijn huidige auto voel ik me in een parkeergarage net Michael Schumacher. De banden piepen en het motorgeluid wordt enorm versterkt. De Benz rijdt elektrisch, volkomen geruisloos door elke parkeergarage. Geen piepje, geen bandengeluid, geen motorgeluid… alleen maar rust, stilte en comfort.

Na een rit van Zwolle richting Woerden kom ik bij mijn afspraak aan. In gedachten vraag ik mezelf af of ik deze nieuwe E-klasse pontificaal voor de deur ga zetten. Aan niets is te zien dat het een demo is. Ze zullen zeker denken dat de Benz de mijne is. Binnen seconden besluit ik dat het goed voelt. Deze auto straalt succes uit, laat zien dat het goed gaat met je onderneming en is absoluut niet ‘overthe-top’. Het hybride-label achterop maakt tevens een statement inzake duurzaamheid. Zou ik zelf zo’n E-klasse willen rijden, vraag ik mezelf af. En wat zijn nu de sterke eigenschappen van deze auto die ik vooral waardeer. JA… zo’n E-klasse past me wel. Het is geen auto voor de jongere generaties. Het is een auto met een gevestigd imago. Vanaf midden veertig, een topfunctie in het management of dga, stelt prijs op onbetwiste kwaliteit, houdt van mooie dingen maar met behoud van enige nuchterheid. Het is ook wel een echte mannenauto. Waarom? Tja, dat is lastig te beantwoorden. Gevoelsmatig denk ik dat 90% van de berijders man is. De sterke eigenschappen van deze hybride? Ongetwijfeld zijn brandstof besparende karakter met een bijbehorende bijtelling van 20%. Dit in combinatie met zijn gunstige vanaf prijs van 56.200 euro maakt dat je veel value for money krijgt. De E is bovendien ultiem comfortabel en daarmee een effectief rijdend kantoor. Voor meer informatie: www.wensink.nl of bezoek een van de Wensink Showrooms bij u in de regio.

BUSINESS | NUMMER 4 | OKTOBER 2013

35


Uw specialist in creatie, ICT services, druk- en printwerk, opslag en distributie. Wij bieden totaaloplossingen in cross media. Hoe u ook wilt communiceren,

wij

maken

het

mogelijk!

Deskundig en betrokken, van advies tot duurzaam serviceconcept, zoals u van ons als partner mag verwachten.

g-

gr

oe

p.

nl

Fulfilment en Warehousing

w .sm

Print en Drukwerk

w

ICT Services

w

Creatie en Design

www.smg-groep.nl


OPINIE

Leren van Duitsland (en Zwolle!)

Nederland komt maar moeizaam uit de negatieve spiraal. De economie krimpt nog steeds en de werkloosheid is inmiddels opgelopen naar ruim 8%. Consumenten houden door alle onzekerheid de hand op de knip en bedrijven stellen investeringen uit. Internationaal lijkt de conjunctuur weer een beetje aan te trekken maar Nederland kan daar door de binnenlandse problemen moeilijk bij aanhaken. Daar komt bij dat bezuinigingen en lastenverzwaringen het besteedbaar inkomen van huishoudens nog verder onder druk zetten. Cijfers van het CBS laten zien dat het besteedbaar inkomen fors daalt en mensen interen op hun spaargeld. Het ‘nivelleren’ van inkomens leidt bovendien tot een toenemende marginale belastingdruk. In gewone taal betekent dat: het loont voor mensen minder om (meer) te gaan werken.

overheidsuitgaven en het hervormen van de arbeidsmarkt.

Eddy van Hijum Reageren? e.vhijum@tweedekamer.nl of twitter: @vanHijum

COLUMN

De grote vraag die Den Haag momenteel bezig houdt is: wat moeten we doen om de negatieve spiraal te doorbreken en de economische motor weer aan de praat te krijgen? De regering ziet geen aanleiding om het ingezette beleid ter discussie te stellen. De oppositie wordt uitgedaagd om in het landsbelang de uitgedokterde plannen en akkoorden blind te tekenen. Deze inzet gaat echter volstrekt voorbij aan een inhoudelijke analyse van de problemen en van werkende oplossingen. Laten we eens proberen om lessen te trekken uit de ontwikkelingen in Duitsland. Het Duitse succes komt niet uit de lucht vallen maar is het resultaat van volhardende inzet op innovatie en concurrerende lonen, het tijdig ingrijpen in de

Zet daar tegenover de inzet van de regering op dit moment. Er wordt bezuinigd op het stimuleren van innovatie. De overheidsuitgaven mogen tot 2017 wel met ruim 23 miljard euro groeien, vooral in de zorg en de sociale zekerheid. Maar als de economie tegenzit worden niet de uitgaven beperkt, maar de lasten verzwaard om deze groei te betalen. En de hervorming van de arbeidsmarkt (WW, ontslagrecht) is dankzij het sociaal akkoord tot Sint Juttemis uitgesteld. Hogere lasten en een grotere overheid dus. Op deze manier geven we huishoudens en ondernemers niet de ruimte om uit de crisis te groeien.

Nederland is een prachtig land met veel goede innovatieve bedrijven. Dat geldt zeker ook voor onze regio Zwolle, die terecht de ambitie heeft om Den Haag deelgenoot te maken van de regionale successen. De regio Zwolle bewijst zich immers al jarenlang als een landelijke groeimotor. Dat deze motor in Den Haag nog niet echt is ontdekt, komt wellicht omdat het ook een innovatieve stille motor is. In een recent promo-filmpje wordt uitgelegd waarin de kracht van de regio schuilt: de geografische ligging en handelsmentaliteit uiteraard, maar ook een nuchtere houding, hard werken, creatief zijn en samenwerken. Een beetje Duits wel. Laten we er voor zorgen dat het geluid in Den Haag  gehoord wordt. En dat we onze groeimotoren ook echt de ruimte geven om volop te draaien. BUSINESS | NUMMER 4 | OKTOBER 2013

37


BEDRIJFSPROFIEL

Bij ons is alles mogelijk

Schuttelaar biedt kerstpakketten op maat Vorig jaar zijn wij verhuisd met onze (kerst)showroom en is deze maar liefst zes keer groter geworden dan voorheen. Hierdoor kunnen wij nu meer keus bieden en onze klanten dus nog beter van dienst zijn. Wij bieden volledig op maat ingerichte websites met keuzeconcepten (traditionele of verrassende kerstpakketten) of bijvoorbeeld een kerstfair op locatie. Bij ons is het allemaal mogelijk. Graag geven wij u een overzicht van de verschillende mogelijkheden. Zoekt u iets anders? Wij helpen u graag bij het zoeken naar een passend kerstgeschenk voor uw personeel en uw organisatie. 1. “U kunt kiezen uit een kant en klaar kerst- of relatiepakket, maar wij kunnen ook, samen met u, volledig naar uw wensen, een pakket samenstellen. Ook voor thema’s als duurzaam, fairtrade of ecologisch-biologisch, kunt u uitstekend bij ons terecht.” 2. “Online kiezen” Gemak dient de mens! U gaat simpelweg op internet, maakt uw keuze en klaar! In dit snelle en digitale tijdperk is het bij ons ook mogelijk om via internet uw keuze voor een geschenk te maken. Samen met ons stelt u uw kerstpakketten samen. Wij stellen vervolgens een website ter beschikking waarop uw geschenken worden aangeboden. Vanaf 250 medewerkers is het mogelijk om een website op maat te laten maken met hierop de door u geselecteerde pakketten, geschenken en/ of belevenissen. De website wordt volledig naar uw zin aangeboden, denk hierbij bijvoorbeeld aan integratie van uw huisstijl! Voor een voorbeeld kunt u kijken op www.uwgeschenkensite.nl

3. Of kiest u voor een sfeervolle “KerstFair” We organiseren een kerstfair in ons pand of op een voor u geschikte locatie en bieden een grote variatie aan producten aan, waaruit uw medewerkers hun eigen kerstpakket kunnen samenstellen. Dit alles uiteraard in kerstsferen en onder het genot van een hapje en een drankje. Een andere mogelijkheid is de “Cadeaubon” die bij ons in de winkel ingewisseld kan worden. Voor een sfeerimpressie van een kerstfair zie Youtube en zoek op Schuttelaar Geschenken.

Wij bieden u: • Ruim assortiment kerst- en relatiepakketten • Zelf geschenken samenstellen in showroom • Eigen website met geschenken • Kerstfair in ons pand of op locatie naar uw keuze

Naast franco op bedrijfsadres kunnen wij tevens ieder pakket op huisadres afleveren. Op uw verzoek kunnen we ook een kaart of artikel van uw bedrijf bij het pakket insluiten. Neemt u gerust contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak. Wij nemen graag de tijd om u van verdere informatie te voorzien. Graag tot ziens! Schuttelaar geschenken. Remco van Looijengoed Marian Schuttelaar-Oosterwijk

Schuttelaar geschenken Curieweg 1 8013 RA ZWOLLE Tel. 038 - 421 51 96 www.schuttelaarbv.nl info@schuttelaarbv.nl


Oplossingen bij uitval van uw werknemer! Een verstoorde relatie met één van uw medewerkers? Langdurig zieke medewerkers zonder uitzicht op werkhervatting? Onduidelijkheid of uw zieke medewerker nog wel binnen uw bedrijf aan de slag kan? Voldoet u aan de verplichtingen van de Wet Verbetering Poortwachter of loopt u risico op langdurige loondoorbetaling of loonsancties van het UWV? EEGA Expertise helpt u als werkgever om aan de verplichtingen te voldoen en realiseert snelle werkhervatting en re-integratie van zieke medewerkers. Bij EEGA Expertise werken arbeidsdeskundigen, psychologen, beroepskeuzeadviseurs, fysiotherapeuten en gedragstrainers samen om de inzetbaarheid van uw medewerkers te verbeteren. Een professioneel deskundigenoordeel kan ook aangevraagd worden bij EEGA Expertise. Onze re-integratieconsulenten beschikken over up to date vakkennis en doorzettingsvermogen, stellen realistische doelen en hebben een actief netwerk. Zo vinden we werk dat ook echt bij de mensen past.

Bel ons voor een Gratis scan:

Hubert von Berg, arbeidsdeskundige: M 06 – 44 93 23 18 EEGA Expertise B.V. - Zutphenseweg 33 - 7418 AH Deventer - 0570 – 63 84 70


Ook online wilt u de beste zijn

Ondernemen gaat over ambitie. U streeft er naar het beste product en/of de beste dienstverlening te kunnen bieden aan uw klanten. In een sterk concurrerende wereld gaat het hierbij om details. Juist daarom is het essentieel om ook online de beste te willen zijn. In deze ambitie vindt u ons aan uw zijde. Ons doel is altijd om het verwachtingspatroon van onze opdrachtgevers te overtreffen.


NETWERKEN

Benut uw netwerk

om sneller doelstellingen te bereiken

100STE BOB BIJEENKOMSTEN 30-10-2013

Groot feest! De 100ste BOB bijeenkomst in Twente. Locatie: het prachtig verbouwde Buitenhuys in Oldenzaal. In samenwerking met de exploiterende partijen van Het Buitenhuys wordt het mogelijk gemaakt deze 100ste BOB bijeenkomst in Twente te organiseren: Restaurant en lounge Carte Blanche, 4Human Groep consultancy, training & coaching en evenementen organisator Event Creators. Prachtig gelegen in recreatiegebied Het Hulsbeek in Oldenzaal ligt landgoed Het Buitenhuys. Met uitzicht over het meer, een terras aan het water en sfeervolle zalen een locatie met eindeloze mogelijkheden. De rust vormt een warm welkom voor iedere bezoeker. Vergaderen met uitzicht over het water, een barbecue op het strand, sportieve outdoor activiteiten, een spetterend feest in de balzaal of een romantisch trouwfeest… op het Buitenhuys is het mogelijk. U gaat dit ervaren tijdens deze 100ste BOB bijeenkomst in Twente. 7-11-2013

Groot feest! De 100ste BOB bijeenkomst in de regio’s Zwolle, Flevoland en Noord. Locatie: het prachtige Chateauhotel & Restaurant de Havixhorst in de Wijk (nabij Meppel). De Havixhorst biedt de ideale ambiance voor deze 100ste BOB bijeenkomst. Gastvrijheid en gastronomie hebben bij De Havixhorst een speciale betekenis. U zult zich er vorstelijk wanen. De Havixhorst is een havezathe gelegen op een landgoed. Het oorspronkelijke landhuis is nu in gebruik als hotel -restaurant. Het is in alle opzichten een inspirerende plaats. Hier is volop aandacht voor authenticiteit in cultuur, gastronomie, historie en natuur. Een genot voor alle zintuigen. De streekgebonden producten en kruiden waarmee in de keuken gewerkt wordt, maken de gerechten tot een wel zeer exclusieve belevenis. Een toplocatie voor gastronomie-minnend Nederland! Tijdens deze 100ste BOB bijeenkomst gaat u de Havixhorst in alle opzichten ervaren.

Tenminste 20 nieuwe contacten Op de BOB bijeenkomsten ontvangen wij jaarlijks ca. 10.000 ondernemers. Een enorme potentie om uw zakelijk netwerk uit te breiden. En wij helpen u daarbij. Op elke BOB bijeenkomst wordt georganiseerd genetwerkt. Op ludieke wijze, brengen wij u in contact met tenminste 20 nieuwe contacten. Ben even netwerken… Netwerken kan u helpen om het verkoopproces te versnellen. Netwerken is vragen anderen u te helpen. Het is beter om 1% te ontvangen van de inspanningen van 100 mensen, dan 100% te vragen van uw eigen inspanning. Word Vriend van BOB BOB organiseert ca. 30 bijeenkomsten per jaar in Oost- en Midden Nederland. Als Vriend van BOB heeft u toegang tot alle BOB-bijeenkomsten, heeft u uw persoonlijke profiel op onze website www.businessontmoetbusiness.nl én u ontvangt het BUSINESS magazine altijd. Registreren als Vriend van BOB kan via onze website: www.businessontmoetbusiness.nl. Klik op de link: Word Vriend van BOB.


Preferred Partners:

NETWERKAGENDA 12-11-2013

BOB Borrel Munsterhuis Sportscars Namens Business Company en Munsterhuis Sportscars te Hengelo (Overijssel) nodigen wij u van harte uit voor de BOB Borrel op 12 november a.s. bij Munsterhuis Sportscars. Munsterhuis Sportscars is al 50 jaar een gevestigde naam in Nederland en is dealer van de merken Maserati, Ferrari, Jaguar, Jeep, Lancia, Alfa Romeo en Renault. Munsterhuis Sportscars wordt door passie gedreven, zij bieden absolute topkwaliteit. In de sfeervolle showroom is het mogelijk uw ideale droomauto samen te stellen. 10-12-2013

BOB Borrel LentfertHouse Enschede Namens Business Company en LentfertHouse Enschede nodigen wij u van harte uit voor de BOB Borrel op 10 december. Als ondernemer wordt u geconfronteerd met vele belangrijke zaken, zoals Uw huisvesting, Uw administratie, Uw verzekeringen etc. Het LentfertHouse ontzorgt U op al deze terreinen en doet nog veel meer. Het LentfertHouse biedt U een representatief statutair adres met een vaste telefoonaansluiting met telefoniste, dit heet ‘Virtual Office Plus’, voor slechts € 90,- per maand. Verder kunt U volledig ingerichte kantoorunits of werkplekken huren. U huurt al een werkplek voor € 10,- voor 4 uren. uitoefenen. Locatie: Creatieve Fabriek Hengelo

43


BOB MS Zuiderzee & Stern Partyservice

Begin juli organiseerden wij een BOB bijeenkomst in samenwerking met Keur Maritiem en Stern Partyservice. Het schip de MS Zuiderzee heeft alles aan boord voor een buitengewoon feestelijke ervaring. Vanuit de Hasselt voeren we naar Zwolle. Uit de ‘kombuis’ verzorgde Stern Partyservice doorlopend verrassende gerechten. Het was een zeer geslaagde bijeenkomst waarbij zowel bovendeks als onderdeks volop contacten werden gelegd.

“Zowel bovendeks als onderdeks werden volop contacten gelegd”

44

BUSINESS | NUMMER 2 | MEI 2012

Sip en Henriëtte Keur hebben de MS Zuiderzee omgebouwd van een oud vrachtschip tot een prachtig schip, geschikt voor recepties, diners, vergaderingen of een knallend feest. Het bijzondere karakter van MS Zuiderzee maakt elke bijeenkomst tot een succes. Alle audiovisuele hulpmiddelen en moderne communicatieapparatuur zijn aan boord aanwezig om een bijeenkomst professioneel en efficiënt te laten verlopen. Het schip kan vanuit elke plaats in Nederland afmeren.


terugbl

ik

“Alles aan boord voor een buitengewoon feestlijke ervaring”

Meedoen? Business Company organiseert meerder BOB borrels per jaar op leuke locaties. Registreren kan via onze website www.businessontmoetbusiness.nl

Jos en Maria Langenkamp van Stern Partyservice wisten alle aanwezigen te verrassen met hun creatieve gerechten. Met passie om ambachtelijke gerechten te bereiden en zeer gastgericht te serveren weet het echtpaar zich duidelijk te onderscheiden. Knabbelzakjes, Food on a stick, zomerse salades, huisgemaakte visterrine, lamsnek in jus met couscous, sorbetijsjes van vino spumanto en een zomers dessert waren speciaal voor deze tour samengesteld. Jos en Maria zijn sinds 2006 eigenaar van Stern Partyservice. Hun doel is kwaliteit te leveren op elk niveau en met hun totaalconcept de klant volledig te ontzorgen.

“Stern Partyservice wist alle aanwezigen te verrassen” 45


BOB Borrel De zomer is weer voorbij, tijd om elkaar weer te ontmoeten en nieuwe contacten te leggen. Ruim 120 personen hadden zich aangemeld voor de BOB Bijeenkomst bij Schuttelaar Wijnen/Delicatessen/Geschenken.

ik

terugbl

De vestiging van Schuttelaar aan de Curieweg (Marslanden) is de fraaie locatie waar deze bijeenkomst plaatsvond. Het thema van deze avond was Wijnen en Kerstpakketten. Schuttelaar levert prachtige wijnen uit de gehele wereld en gedurende de avond werden wijnproeverijen verzorgd. Ook levert Schuttelaar een groot aanbod in Kerspakketten en relatiegeschenken, geheel op maat afgestemd aan de wensen van elke werknemer en/of werkgever.

Gedurende de avond werden meerdere groepen gevormd. Bij alle BOB Bijeenkomsten ontmoet u tenminste 20 nieuwe contacten. Bij BOB is netwerken dan ook niet ‘maar kijken wie je tegenkomt’, maar wordt dit professioneel opgezet. We stimuleren alle aanwezigen op verschillende wijze gesprekken aan te gaan met personen die je nog niet kent. Gevolg kan zijn dat er een afspraak wordt ingepland. BOB heeft dan ook als doel ondernemers te helpen hun netwerk uit te breiden en zodoende meer business te generen.

“Ruim 120 personen hadden zich aangemeld”


Schuttelaar Wijnen/ Delicatessen/Geschenken “Gekozen was om allerlei kleine hapjes te serveren gedurende de avond”

Ook netwerken? Het was dynamisch, het was bijzonder, het was hoogstaand. Een prachtige BOB bijeenkomst op een prachtige locatie! De vele positieve reacties bevestigden dat.

“Het thema van deze avond was Wijnen en Kerstpaketten”

Stern Partyservice verzorgde ook deze avond de catering. Gekozen was om allerlei kleine hapjes te serveren gedurende de hele avond. Heel geslaagd in combinatie met de wijnproeverij. Bij vertrek ontving een ieder een goody bag met daarin onder andere een kortingsbon bij de delicatessenwinkel van Schuttelaar in het centrum van Zwolle. Daarnaast een heel mooi boek met diverse interviews met markante personen uit Zwolle.

BOB heeft als doel u zoveel mogelijk in contact te brengen met potentiële klanten. Dat doen wij op onze eigen creatieve wijze. Elke keer weer anders. Wilt u ook nieuwe contacten leggen, kom dan naar de volgende BOB bijeenkomst.

47


BUSINESS OP NIVEAU Exclusieve Business aanbieding! De Havixhorst in Zuidwest Drenthe kent een scala aan authentieke ruimtes met diverse terrassen, bij uitstek geschikt voor vergaderingen, presentaties, brainstormsessies, personeelsfeesten en teambuilding activiteiten, met een capaciteit van 4 tot 450 gasten. De Havixhorst biedt diverse arrangementen, die tevens gecombineerd kunnen worden met een overnachting in het Châteauhotel. De Business locatie, met alle aandacht voor u, uw zakenrelatie, uw evenement, uw organisatie, en uw produkt. Speciaal voor de lezers van Business heeft De Havixhorst een arrangement samengesteld, bestaande uit: • • • • •

café of thé met huisgemaakte patisserie bij aankomst; onbeperkt café, thé en mineraalwater; 2-gangen lunch; plenaire zaal; wireless internet.

Exclusieve Business aanbieding: € 45,00 per persoon. Gelieve bij uw reservering te vermelden dat u gebruik wenst te maken van de Business aanbieding. Châteauhotel en -restaurant De Havixhorst • reserveren via 0522 441 487, info@dehavixhorst.nl of

www.dehavixhorst.nl


COLUMN

Oog en oor voor elkaar

Tegenwoordig is de smart Phone niet meer weg te denken uit ons leven. Overal waar we zijn zien we mensen met een mobiel in hun hand: op straat, in winkels, in restaurants, in de auto, maar ook tijdens allerlei netwerk bijeenkomsten. Hoe komt het op anderen over om op dergelijke bijeenkomsten te twitteren, foto’s van anderen te maken en op Facebook te plaatsen, te bellen of een voicemail af te luisteren? Wat voor impact heeft het gebruik van een smart Phone op anderen die met u willen netwerken?

Gonnie Klein Rouweler Imago en etiquette expert Image Consultancy info@imageconsultancy.nl

COLUMN

Nu is het niet alleen de receptieblik meer, maar ook het heimelijk kijken op de smart Phone. Het blijkt dat Nederlanders om de 3 tot 6 minuten even hun smart Phone checken op de laatste stand van zaken. Of men is verslaafd geraakt aan de smart Phone en kickt op de berichtjes en kan zichzelf niet bedwingen het mobieltje in de zak of tas te laten. Men geeft hiermee aan dat de berichten interessanter zijn dan de mensen die lijfelijk aanwezig zijn op de netwerkbijeenkomst.

Doel van netwerkbijeenkomsten

Quality time

Is een van de belangrijkste doelen van een netwerkbijeenkomst niet om juist interessante mensen lijfelijk te ontmoeten, om elkaar beter te leren kennen, om bestaande contacten te onderhouden en om te zien en gezien te worden? Maar hoe kunt u een gesprek aan gaan met iemand, die meer oog heeft voor zijn smart Phone dan voor zijn omgeving? Naast de vele voordelen van een smart Phone is het grootste nadeel dat het te pas en te onpas gebruikt wordt. De smart Phone etiquette wordt door menigeen overtreden of men is niet goed hiervan op de hoogte. Receptieblik en smart Phone kick We kennen allemaal de zgn. receptieblik, waarbij men over de schouder van de ander kijkt of er nog andere interessante personen aanwezig zijn om te kunnen spreken. Zeer hinderlijk en eigenlijk respectloos naar degene toe waarmee men in gesprek is.

Ondanks ons druk bezette leven nemen we de moeite om ons vrij te maken voor een netwerkbijeenkomst om nieuwe en bestaande contacten te ontmoeten. En juist daardoor verdient iedere aanwezige de volle persoonlijke aandacht. Zet daarom uw telefoon even voor een paar uur uit of op trilstand en houdt de mobiel in uw zak of tas en leg deze niet zichtbaar op een tafel zodat iedereen nog de tafel voelt trillen, of allerlei lampjes ziet knipperen. U zult uiteindelijk merken, dat door het oprecht geven van uw persoonlijke aandacht naar elkaar toe, uw gunfactor om zaken met u te doen of u te introduceren bij interessante partijen aanzienlijk wordt verhoogd. Laat in woord en gebaar zien dat de ander een belangrijk persoon voor u is en maak een bijeenkomst interessant voor elkaar. Want wees nou eerlijk zou u ook uw berichten op uw smart Phone lezen als koning Willem Alexander met u spreekt? BUSINESS | NUMMER 4 | OKTOBER 2013

49


ADVIES

Responsive design: is uw website geschikt voor tablets en smartphones?

In mijn column van januari ben ik kort ingegaan op internetgebruik op tablets en smartphones. Hierin sprak ik de verwachting uit dat internetgebruik op deze apparaten de computer dit jaar gaat inhalen. Die voorspelling lijkt uit te komen. Maar wat is responsive design eigenlijk? En hoe kunt u er voor zorgen dat u geen omzet misloopt doordat uw website niet werkt op tablets en smartphones?

Sander van den Dries Triggerfish! digital creatives www.triggerfish.nl

COLUMN

Wat is responsive design? Heel simpel gezegd past een responsive website zich in ontwerp en navigatiegedrag aan naar het schermformaat van het apparaat waarop deze wordt bekeken. Naast het verschil in schermformaat is ook het gebruik van computers, smartphones en tablets compleet verschillend. Met een muis beweeg je een kleine cursor over het scherm en kun je met mouse-overs duidelijk maken waar interactieve elementen te vinden zijn. Dat is compleet anders wanneer je met je vingers op een touchscreen navigeert. Dat geeft de nodige beperkingen maar biedt ook nieuwe mogelijkheden zoals ‘multitouch zoom’ of ‘swipen’ door een productaanbod. Uw website wordt vandaag de dag dus net zo vaak op een smartphone of tablet bekeken als op een computer. Indien u hier nog niet op bent voorbereid is er werk aan de winkel. Biedt uw website geen optimale user-experience op een smartphone dan klikt uw doelgroep graag even verder naar uw concurrent. De vraag is dus niet hoeveel het u oplevert

50

BUSINESS | NUMMER 4 | OKTOBER 2013

maar hoeveel omzet u misloopt als u niet aansluit bij internetgedrag van uw doelgroep. Uw website responsive maken In veel gevallen is het goed mogelijk om een bestaande website responsive te maken. Zo doet u dat:

1. Open uw website eens op uw smartphone en bekijk hoe deze eruit ziet. Waarschijnlijk ziet u een extreem verkleinde weergave van uw site. Het is een hele opgave om door alle informatie heen te scrollen en met uw vingers op de kleine buttons te klikken. Waarschijnlijk voelt u zelf al aan waar uw huidige website te kort schiet. 2. Inhoud en ontwerp: Bepaal of alle informatie geschikt is voor alle apparaten of dat een simpele versie wellicht volstaat. Vertaal uw website ontwerp naar een responsive design dat uw bedrijf ook perfect presenteert op smartphones en tablets. Let hier naast vormgeving vooral op het verschil in navigatie en gedrag en kijk eens naar de mogelijkheden die een touchscreen te bieden heeft. 3. Techniek: De laatste stap is zorgen dat het responsive design vertaalt wordt naar een technisch werkende website en de bezoeker ongemerkt de juiste versie te zien krijgt. Bent u benieuwd hoe responsive design er in de praktijk uit ziet? Open dan www.triggerfish.nl op uw computer en uw smartphone en ervaar het zelf!


BUSINESS

De marketingmagie van het Rijksmuseum Openheid en dialoog vitaal voor klantintimiteit

Zorgondernemer Loek Winter

De aanhouder wint

BUSINESS | NUMMER 4 | OKTOBER 2013

51


PROFIEL

De lange adem van Loek Winter

Ondernemen als tweede natuur TEKST HANS HAJÉE FOTOGRAFIE JEAN-PIERRE JANS

Loek Winter is Nederlands bekendste zorgondernemer. Met een scherp oog voor kansen en een uitgesproken visie op hoe de zorg beter en goedkoper kan. Bang dat marktwerking ten koste gaat van kwaliteit is Winter geenszins. Integendeel. ‘Ondernemerschap, innovatie en marktdruk leiden per definitie tot kwaliteitsverbetering.’ Na een studie geneeskunde specialiseerde Loek Winter zich als radioloog. ‘Een boeiend vak met tal van innovaties op het snijvlak van zorg en ICT. Maar al snel bleek mijn interesse veel breder. Ondernemerschap is daarbij een tweede natuur, net zo vanzelfsprekend als ademen.’ Daarmee is Winter een uitzondering in de zorg. ‘In deze sector waar jaarlijks 70 miljard euro omgaat, werken ruim 1 miljoen mensen waarvan 70.000 managers. Toch is er maar een tiental ondernemers actief. Ik ken deze concurrenten door en door, weet precies hoe ze denken en handelen.’ Een ideaal maar tegelijkertijd complex speelveld, benadrukt Winter. ‘Het is een voortdurende breinbreker om een weg te vinden in het woud van regels en voorschriften. Om in de zorg succesvol te kunnen zijn, is veel kennis en ervaring nodig.’ En een lange adem. Want door de regelgeving en de dominante positie van verzekeraars is de speelruimte voor individuele aanbieders beperkt. ‘Enige remedie is simpelweg stug volhouden, met een plaat voor je hoofd als welkom hulpmiddel. Als je maar blijft proberen om innovatieve initiatieven van de grond te krijgen, lukt het uiteindelijk.’

Van 100 naar 10 Na de opening van een eerste diagnostisch centrum in de jaren negentig zette

52

BUSINESS NATIONAAL

Winter aanvankelijk bescheiden stappen op het ondernemerspad. Later kwam de vaart erin. ‘Tussen 1991 en 2005 haalden we een omzet van 4 miljoen euro, sinds 2005 staat de teller nu al op ruim 200 miljoen.’ Die omzet wordt gerealiseerd door DC Klinieken met twaalf diagnostische centra en de MC|Groep waarin de IJsselmeer-ziekenhuizen zijn ondergebracht. In 2008 investeerde Winter in de redding van deze noodlijdende hospitalen. Sturing op omzetvergroting en kostenreductie, verbetering van service en kwaliteit plus een duidelijke focus – wat doen we wel, wat laten we aan andere partijen over – bleken de sleutels tot succes. ‘In vijf jaar verbeterde het eigen vermogen van min 39 miljoen euro naar nul. De wachttijden zijn teruggebracht en in de kwaliteitsranking van Elsevier stegen we van plaats 100 naar 10.’ Grootste bottleneck bij dit traject blijken de medewerkers. ‘Door het gevoel van urgentie lukte het aanvankelijk prima om iedereen in beweging te krijgen. Gaandeweg wordt dat echter steeds lastiger.’ Onlangs ging het Ruwaard van Putten Ziekenhuis failliet. Andere Nederlandse ziekenhuizen verkeren in zwaar weer en Winter wordt regelmatig benaderd om de helpende hand te bieden. ‘We zijn zeer kritisch waar we tijd en geld in steken, met het aanwezige verbeterpotentieel als doorslaggevend criterium.’

Trabant en BMW Volgens een recent rapport van BDO is 60% van de zorginstellingen klaar voor marktwerking en omarmen zij een bedrijfsmatige aanpak. ‘De sector heeft stevige slagen gemaakt en majeure belemmeringen om op grote schaal te komen tot meer marktwerking zijn er niet meer,’ constateert ook Winter. Marktwerking blijkt echter niet in alle sectoren het ei van Columbus. Toch wil Winter niets weten van een voorbehoud als het gaat om het waarborgen van de zorgkwaliteit. ‘Onzin. Neem Trabant en BMW. Het ene automerk is in een planeconomie ontstaan, het andere in de concurrerende omstandigheden van een vrije markt. Vergelijk de kwaliteit ten tijde van de val van de muur en de conclusie is evident: ondernemerschap, innovatie en marktdruk leiden per definitie tot kwaliteitsverbetering.’ Marktwerking heeft wel neveneffecten die aandacht vereisen. ‘Als een groot aantal aanbieders met een goed product de markt betreedt, kan dat leiden tot stijging van de consumptie. Per casus is er dan wel goedkopere en betere zorg maar op macroniveau nemen de kosten toe. Regulering is echter heel goed mogelijk. Bijvoorbeeld door per specialisme een budget vast te stellen en in een regio een gelimiteerd aantal aanbieders toe te laten. Die vechten het dan maar uit binnen deze kaders.’


STOPPEN MET ROKEN Stel, Loek Winter is minister van Volksgezondheid. Welke maatregelen zou hij als eerste nemen? ‘Ik zou mijn hele agenda leegmaken en mij maar op één ding concentreren: mensen ertoe brengen om te stoppen met roken. De impact van roken op de gezondheid is enorm, net als de kosten die ermee samenhangen. Het substantieel terugdringen van het aantal rokers zet veel meer zoden aan de dijk dan alle stelsel- en structuurwijzingen die ministers in de afgelopen 25 jaar met veel moeite hebben afgedwongen.’

‘Een plaat voor je hoofd is een welkom hulpmiddel.’

Obligatiefonds Namens VEROZ, een platform voor ondernemers in de zorg is Winter hoogleraar healthcare entrepreneurship aan Nyenrode. ‘Zorg is hot; de colleges zitten bomvol. Met mensen uit de sector die vinden dat de zorg beter en goedkoper kan, maar ook met buitenstaanders die kansen zien.’ Financiering vormt een belemmering bij het benutten van deze kansen. ‘Banken doen bijzonder moeilijk. Ik krijg mijn plannen nog altijd gefinancierd maar het vergt stapels papierwerk en geduld, veel geduld.’ Actueel voorbeeld is de overname van een apothekersketen waarop Winter al geruime tijd aast. ‘Wij zijn nu bezig met de

laatste financieringsronde. Ik heb er alle vertrouwen in dat het lukt maar het zal zeker nog maanden duren.’ Om de financieringsmogelijkheden uit te breiden, werkt hij aan een obligatiefonds waarin particulieren kunnen deelnemen. ‘We willen blijven groeien en hebben daarvoor meer kapitaal nodig. Particuliere investeerders vormen een interessante aanvullende doelgroep.’

Bevlogen Winter’s eigen rol bij de verdere ontwikkeling van zijn bedrijven verandert langzamerhand. ‘De nadruk komt in toenemende mate te liggen op business development, investeren en coachen.

Het operationeel runnen van grote organisaties blijkt uiteindelijk niet echt mijn ding. Veel liever ga ik op zoek naar nieuwe initiatieven, kansen en trends.’ Daarbij heeft de zorgondernemer zeker niet alleen oog voor strikt zakelijke overwegingen. Winter praat bevlogen over de Thomashuizen en Herbergiers waarvan hij recent aandeelhouder werd. ‘Dit betreft een keten van kleinschalige woonvormen voor respectievelijk mensen met een verstandelijke beperking en dementerende ouderen. Het zijn de mooiste zorgondernemingen van het land, ideële initiatieven met een duurzaam karakter waar ik heilig in geloof.’

BUSINESS NATIONAAL

53


MEI 2013 NUMMER 5 €5,50 NEDERLAND / BELGIË ·

L

18X €60,-

de Porsche liefhebber Onafhankelijk maandblad voor

CARRERA 3.2 WTL

TURBOLOOK MET STERRENSTATUS NABESCHOUWING

Porsche Scene Live voor maar

PORSCHE SCENE LIVE TREFFEN IN BEST NIEUWE CAYMAN S

WHO NEEDS A 911?

5 MEI 2013 NUMMER

PORSCH E-SCEN

E.NL

VAN PORSCHE - GOEDE A S E-HYBRID: SUPER PRIUS D: EN VERDER: NIEUWE PANAMER E KADOOTJE VOOR NEDERLAN -MODEL UIT 1972 - EXCLUSIV INVESTERING: OLIEKLEP EXPERIENCE OP IJS: PORSCHE DRIVING BOXSTER RED 7 - RIJDEN

Ontvang 12 x Porsche Scene Live + 6 reeds verschenen edities voor €60,-

Porsche Scene Live is het onafhankelijke lijfblad voor de Porsche liefhebber. Wil je een jaar lang elke maand Porsche Scene Live ontvangen en ook nog eens 6 reeds verschenen edities cadeau krijgen, ga dan naar www.porsche-scene.nl, vraag een abonnement aan en vul daarbij achter je naam de actiecode 18XPSL in.

12X €45,www.porsche-scene.nl

BR ITISH

C A R S

Jaargang 4 - nr.14 - €

6,95

E AT BR ITISH C A R S

S DE PASSIE VOOR BRIT N VAN VADER EN ZOO

JA ARGANG

Great British Cars voor maar

GR E AT

4 N R.14

C-TYPE MONTLHÉRY MG DE HAASTKLUS VAN ARI, PORSCHE 918 SPYDER MCLAREN P1, LAFERR KAARTEN? WIE HEEFT DE BESTE R CITO ROLLS-ROYCE DEALE VOLWASSENEN SPEELGOEDPALEIS VOOR GREATBRITISHCARS.NL

DE REST HEEFT HARRY KIELSTRA: ‘WAT SHOOTING BRAKE VAN LEVEL BENTLEY MARTIN LAGONDA BROOKLANDS: ENTRY EN VERDER: DE ASTON BESTE MIX - BENTLEY ROVER EVOQUE: DE IS MAAR SAAI’ - RANGE N IN SCHOOLUNIFORM TRIUMPH VITESSE: HOOLIGA

Ontvang 6 x Great British Cars + 6 reeds verschenen edities voor €45,-

Great British Cars is een onafhankelijk magazine voor de liefhebber van Engelse auto’s. Wil je een jaar lang elke twee maanden Great British Cars ontvangen en ook nog eens 6 reeds verschenen edities cadeau krijgen, ga dan naar www.greatbritishcars.nl, vraag een abonnement aan en vul daarbij achter je naam de actiecode 12XGBC in.

12X €45,www.greatbritishcars.nl

09

A L L

A B O U T

E H E R I T A G

A N D

M O D E R N

V O L V O ’ S

VOLVO XC60 DE GROTE LEIDER

Volvodrive Magazine voor maar

Ontvang 6 x Volvodrive Magazine + 6 reeds verschenen edities voor €45,-

Volvodrive Magazine is het lijfblad voor de Volvo liefhebber. Wil je een jaar lang elke twee maanden Volvodrive ve Magazine ontvangen en ook nog eens 6 reeds verschenen edities cadeau krijgen, ga dan naar www.volvodrivemagazine.nl, vraag een abonnement aan en vul daarbij achter je naam de actiecode 12XVD in.

www.volvodrivemagazine.nl

DE VOLVO V40

ONTMOET Z’N VOOROUDE

PRIJS € 6,95

RS

850 SUCCESNUMMER KILOMETER • VOLVO 240 MILJONAIR 1.000.000 HELP MIJN MAN IS KLUSSER VRIJGEGEVEN • V70R C70 LAATSTE GEHEIM

BP


COLUMN

Reputatiemanagement: leiderschap gevraagd

geen boegbeeld, maar stelt een voorbeeld. De BV Nederland kan zich laten inspireren door het voorbeeld van paus Franciscus. Bestuurders, toezichthouders en managers zullen hun stakeholders op een andere manier moeten betrekken bij de reden van hun bestaan. Niet vertellen wat ze doen, maar waarom ze er zijn. Alleen Paul Stamsnijder dan is het mogelijk om zowel medefounding partner van de werkers als klanten en zakenpartners op een geloofwaardige manier aan Reputatiegroep zich te binden. Niet gericht op financieel korte-termijngewin, maar op waardecreatie voor een duurzame toekomst. Bestuurders als Paul Polman (Unilever), Feike Sijbesma (DSM), Ralph Hamers (ING) en Klaas Knot (De NederDe roep om vertrouwensherstel is de laatste jaren beantlandsche Bank) zijn Nederlandse voorbeelden van nieuw woord met een overdaad aan communicatie. Onder druk van toezicht en regelgeving is de hoeveelheid verantwoor- leiderschap. Zij hebben respect voor de tradities, maar durven de conventies te doorbreken. To break the rules, dingsinformatie fors toegenomen, maar de neiging om you must first master them. alles in cijfers te vangen leidde er juist toe dat de aandacht zich steeds meer richt op indicatoren, en niet op de Laten we de impact van communicatie op het aanzien van context en de betekenis van organisaties. Het effect: we een organisatie niet overschatten: het versterken van het communiceren teveel en zeggen te weinig. leiderschap is de beste manier om impact te hebben op Niet voor niets is de roep om nieuw leiderschap, zingeving reputatie. Vertrouwen herstel je niet door erover te praten, maar door het te verdienen. De beweging die we moeten en legitimatie zo groot. Het oude leiderschap, gebaseerd doormaken is van ‘ex post’ verantwoorden naar ‘ex ante’ op de macht van de ratio, werkt niet meer. Een moderne vertrouwen opbouwen, en daarmee investeren in legitimaleider is niet langer een alleswetende aanvoerder van de troepen, maar moet in staat zijn om de kracht van het coltie. Niet gericht op de rapportage achteraf, maar op de dialoog vooraf. We moeten terug naar af: minder commulectief goed te ontsluiten. Het ultieme voorbeeld is de kersverse paus Franciscus. Hij brengt de Kerk terug naar niceren, meer zeggen. Het voelt als de omgekeerde haar opdracht, door eenvoud in praktijk te brengen. Hij is wereld, maar het is de enige zinnige weg vooruit. Wat in 2008 begon als kredietcrisis, mondde uit in een vertrouwenscrisis die voor alle directies en besturen in Nederland aan den lijve voelbaar is. In de media woedt een hetze tegen alles wat zich bestuurder, manager of toezichthouder noemt. Bestuurlijk Nederland wordt afgeschilderd als een bonte verzameling van zakkenvullers, zonnekoningen en andere zelfgenoegzamen. Na jaren van hoogconjunctuur is de BV Nederland van zichzelf vervreemd. We zijn cynisch geworden over leiderschap. En dat juist nu er zoveel behoefte aan is.

BUSINESS | NUMMER 3 | JULI 2013

55


CASE

Succesvolle strategie zorgt voor vliegende start

De marketingmagie van het Rijksmuseum TEKST RENÉ BOENDER FOTOGRAFIE MLADEN PIKULIC

Pers in meer dan 120 landen bereiken en overal lovende recensies scoren; dat is anno 2013 een monsterklus. Toch slaagde het Rijksmuseum er rond de heropening in april met verve in. Wat was de sleutel van dit succes? Sociale media of juist een traditionele aanpak? En wie zit daar achter?

Grote kracht van Rijksmuseumdirecteur Wim Pijbes is dat hij openstaat voor ideeën en (communicatieve) risico’s durft te nemen. Zijn communicatieteam wordt aangevoerd door een vrouw: Marjolijn Meynen. Zij doet een boekje open. Over het teamwork met Pijbes en alle andere betrokken mensen die samen het vernieuwde museum een vliegende start gaven.

Dromen ‘Op dit moment is net de 853.234ste bezoeker binnen!,’ meldt Meynen. ‘Had je dit ooit durven dromen? Ja, want alles start met een droom. En dromen kunnen wij bij het Rijksmuseum. Als je dan wakker wordt en het komt uit, geniet je helemaal. Alle stukjes van een enorme puzzel vielen prachtig ineen en versterkten elkaar. Het team raakte steeds beter ingespeeld en iedereen gunde elkaar het succes. Belangrijk zijn ook de mensen die voor velen onzichtbaar blijven; zij maken het verschil tot in de details. Denk aan de schoonmakers, de restauratoren van alle kunstwerken (er zijn er 5.000 gerestaureerd) en de IT-vakmensen. Want het museum heeft door het hele gebouw gratis wifi en op onze website zijn ruim 140.000 afbeeldingen van kunstwerken gratis te downloaden. En ja, wij hebben ook geluk gehad. Met Koningin Beatrix die het Rijks als laatste “daad” voor haar aftreden wilde ope-

56

BUSINESS NATIONAAL

nen. En met de internationale pers die zo lovend was dat hun Nederlandse collega’s het ook fantastisch vonden. Want zo werkt het. Nederlanders willen het eerst van anderen horen en worden dan ook trots. En terecht. Dit museum is van ons allemaal en voor ons allemaal. Dat voel je nu echt.’

Nederlanders willen het eerst van anderen horen en worden dan ook trots

Wereldidee Op naar 3 miljoen bezoekers per jaar? ‘Dat zou echt geweldig zijn. Daarmee komen we in de top 10 van best bezochte musea ter wereld. Dat is een droom. En wie weet komt ook deze met een beetje geluk uit.’ Ik sprak een Amerikaanse bezoeker die tegen mij zei: ‘This is probably the best museum in the world’. Heeft hij gelijk? ‘Perceptie is werkelijkheid. Dus ja, hij heeft gelijk. Kijk maar eens om je heen in deze tuin. Een wereldidee van Wim Pijbes om hiermee de drempel te verlagen. Gratis

toegankelijk. Het enige museum ter wereld waar kinderen nat mogen worden. Waar ze mogen kleuren en spelen, en dan De Nachtwacht kunnen zien.’

Wikken en wegen Marketing is meer dan alleen maar de deuren openen, vlaggen ophangen en een lint doorknippen. Hoe heeft Meynen haar team en de directie kunnen overtuigen van de gewaagde strategie en de daarbij horende webcare? ‘Het is wikken en wegen. Niemand wist precies hoe het zou werken met alle sociale media. Onzeker was vooral ook de insteek van de nationale en internationale pers. Dan moet je een team hebben dat oog heeft voor de kleinste details, niets aan het toeval wil overlaten. En dat hebben we, in alle geledingen. De directie kreeg vleugels bij het horen van al onze plannen. En ging mee om de “hype” te willen creëren. Je moet echt lef hebben en als museum innovatief durven zijn, anders durven denken. Geen gedoe over auteursrechten maar beeld dat gratis door iedereen te gebruiken is. Nieuwe manieren van het trainen van personeel op gastvrijheid. Maar ook de techniek achter de schermen zoals de ledverlichting van Philips; een duurzame maar vooral betere belichting van onze nationale kunstschatten. En niet te vergeten de partners en vooral ook vrienden van het Rijks. Zij maken het


‘Dit museum is van ons allemaal en voor ons allemaal. Dat voel je nu echt.’

‘Een plaat voor je hoofd is een welkom hulpmiddel.’

samen mogelijk om al het moois van het gebouw, de tuin en natuurlijk de collectie op de meest innovatieve manier aan de wereld te tonen.’

Hazes en Gullit Maar wat is nu echt de magie geweest om overal nieuws te creëren? De wereldwijde tour? De Facebookaanpak? ‘Dat is toch de laagdrempeligheid voor ieder-

een. Er komen nu weer gezinnen naar Amsterdam die eerst naar het Rijks gaan en daarna de Hazes-musical bezoeken. Wie had dat ooit kunnen denken? En dan Ruud Gullit en het authentieke verhaal van zijn moeder die jarenlang als schoonmaakster in het Rijks werkte. Echter kan bijna niet. De documentaire over het museum, DWDD, de bijlagen in de dagbladen en ga zo maar door. In

meer dan 120 landen werd het nieuws gehaald en door de journalisten vleugels gegeven. Ja, perceptie managen is een kunst. De sociale media doen daar nog een schepje bovenop. Foto’s, alles wordt gedeeld.’ Het museum doet daar driftig aan mee. ‘Kijk maar eens op de site. Alles mag je downloaden, alles mag je gebruiken. En het mooie is: daardoor wil iedereen het ook in het echt zien. BUSINESS NATIONAAL

57


Al is het maar eens in hun leven. De magie komt voort uit ear, hear, art en heart, vier ingrediënten die we altijd toepassen. Wij luisteren goed, gebruiken onze oren, we maken er een kunst van om het te vertalen in rake communicatie en doen dat vanuit en met ons hele hart.’

Alibi Wat staat op stapel nu de opening erop zit? ‘Bijna teveel om op te noemen. Je moet namelijk iedere keer weer een “breinpositie” weten te veroveren. Mensen telkens opnieuw een alibi geven om te komen kijken en te genieten. Net als in de retail. Daarom zullen we onvoorspelbaar blijven, verrassend uit

de hoek komen met het doel mensen te raken. Met aankopen die iedereen wil zien, een beeldentuin waar je voor je plezier koffie drinkt. En in 2015 natuurlijk met de nieuwe Philipsvleugel en een programmering die bezoekers keer op keer zal verrassen. Ook hebben wij de wens dat ieder kind in Nederland De Nachtwacht zal zien. Daar is een plan voor ontwikkeld dat ook uitgevoerd wordt. Dat gaat cool worden, let maar op…’

Hele mooie dingen Ook het bedrijfsleven haakt in op het nieuwe museum. ‘Wij zijn onze partners meer dan dankbaar voor de steun en

vooral ook de ideeën. Sponsoring is anno 2013 niet alleen maar geld krijgen of geven. Het is win-win; zorgen dat je elkaar versterkt, samen iets laat gebeuren. Dan krijg je magie en hele mooie dingen. Het is een grote wens om ook iets te ondernemen met mkb-bedrijven uit alle regio’s. Want dat “iets” kan juist weer zo’n verrassing worden waardoor iedereen naar het museum wil komen. Bedrijven kunnen dat als geen ander. Dat zal ook blijken tijdens de presentatie van het actuele onderzoek naar de economische impact van het Rijksmuseum voor Amsterdam en de rest van Nederland.’

KIJKJE IN DE KEUKEN VOOR LEZERS In november is er voor alle lezers van Business een speciale bijeenkomst over de marketing en de economische impact van het Rijksmuseum, natuurlijk met een tour door het gebouw. Ook wordt een presentatie gegeven over hoe je als bedrijf een kunstwerk kunt adopteren en vriend kunt worden van het Rijks. U leest er alles over in de volgende editie van Business Nationaal.

René Boender en Marjolijn Meynen


15 uniek n inspiratie n achtbaan voor de geest n 16 sprekers n hand-made conference n posimistisch n magic n curious people n aandacht voor details n creativiteits-conferentie n ideeĂŤndouche n 7 intermezzo's n 20 mei 2014 n www.pinc.nl


TRENDS

Personal branding cruciaal in nieuwe economie

This is your wake-upcall TEKST HANS HAJÉE

Rolf Rosenmöller – partner bij Itasc Nederland – is expert op het gebied van leiderschapsontwikkeling en personal branding. ‘Uitgangspunt bij personal branding is dat managers en professionals zichzelf en hun organisatie op authentieke wijze profileren. Zodanig dat bij gesprekspartners een beeld wordt opgeroepen dat past bij iemands talenten en ambities. Je bent een personal brand wanneer je bij relevante doelgroepen een positieve, onderscheidende indruk achterlaat.’

Temperatuur loopt op Samen met Cees Harmsen schreef Rosenmöller ‘Personal Branding in turbulente tijden’ (Uitgeverij Thema, 2013), een geactualiseerde versie van een eerder boek uit 2008. ‘Toen al was personal branding hot. Door de economische tegenwind is de temperatuur alleen maar verder opgelopen. Mensen opereren in een snel veranderende omgeving. De zekerheden van vandaag zijn de onzekerheden van morgen.’ Toch bereidt volgens CBSonderzoek 55% van de werknemers zich niet of nauwelijks voor op de toekomst. ‘Het zal mijn tijd wel duren, lijkt de gedachte. Ten onrechte. De inhoud van functies verandert in hoog tempo, datzelfde geldt voor de gevraagde vaardigheden en competenties. Ook in hogere functies is het allesbehalve vanzelfsprekend dat iemand zijn baan behoudt. Daarom is personal branding geen vrijblijvende optie meer maar keiharde noodzaak. Door je unieke kwaliteiten scherp te krijgen en deze actief in de buitenwe-

60

BUSINESS NATIONAAL

reld te profileren, word je regisseur van je eigen loopbaan en ambassadeur van de organisatie waar je voor werkt.’

Kom uit de kast Zorgt de conjunctuur voor extra druk op de ketel, aan de noodzaak tot personal branding liggen vooral structurele ontwikkelingen ten grondslag. ‘Allereerst de globalisering. Die leidt er onder meer toe dat bedrijven eenvoudig kunnen besluiten om activiteiten naar een ander land te verplaatsen, als aanbod van talent en overige vestigingsvoorwaarden daar gunstiger zijn. Verder begeven buitenlandse werknemers uit alle windstreken zich in toenemende mate op de Nederlandse

contractbasis.’ De professionele revolutie tot slot zorgt ervoor dat andere kwaliteiten worden gevraagd. ‘Analyseren, structureren en controleren blijven belangrijk maar zijn steeds minder vaak doorslaggevend. Er wordt een toenemend appèl gedaan aan de rechterhersenhelft, aan vaardigheden als verbinden, creativiteit en empathie.’ Al deze ontwikkelingen vereisen een nieuwe mindset. ‘Eén waarbij ondernemend denken en onderscheidend profileren centraal staan. Managers en medewerkers moeten gezien worden. Werkelijk met al je ambities en talenten uit de kast komen, geeft gesprekspartners duidelijkheid over jouw toevoegde waarde.’

Tekentafel

De zekerheden van vandaag zijn de onzekerheden van morgen

arbeidsmarkt. Belangrijk is ook de technocratisering. Door digitale technieken wordt alsmaar meer werk gedaan met steeds minder mensen.’ Derde aspect is de organisatorische revolutie. ‘Lifetime employment en promotie door senioriteit en loyaliteit zijn niet langer vanzelfsprekend. Functionele teams maken plaats voor projectmatige samenwerking, vaak op

Hoe pak je dat aan, werken aan je personal brand? In zijn trainingen gebruikt Rosenmöller een model in de vorm van een beeldenmatrix. ‘Het begint bij het normbeeld: de persoon die je moet zijn naar je eigen maatstaven of de maatstaf van anderen. Hoe ga je om met de verwachtingen die mensen van je hebben? Zijn deze bindend, bieden ze ruimte voor eigen interpretatie of negeer je ze? Tweede stap is een inventarisatie van je testbeeld. Wie ben je als privépersoon, wat heb je te bieden in de professionele rol? Ken je je ware sterktes en maak je daar voldoende gebruik van? Kortom: stilstaan en de balans opmaken aan de hand van een persoonlijke en professionele audit. Bij de derde stap gebruik je de resultaten van deze inventarisatie om wensen en ambities te formuleren: het ideaalbeeld. Durf daarbij te dromen.


Wat voor merken en bedrijven geldt, is evenzeer cruciaal voor werknemers. Onderscheid je, zorg dat bij stakeholders – leidinggevenden, collega’s, klanten – een blijvend positieve indruk ontstaat. Werken aan je personal brand noemt Rolf Rosenmöller het. ‘Ontwikkelingen als technocratisering en globalisering zorgen ervoor dat mensen op zoek moeten naar de beste versie van zichzelf. Die noodzaak wordt versterkt door de huidige conjunctuur.’ Toch denken veel medewerkers te weinig na over hun toekomst. Hoogste tijd voor een wake-upcall.

Stel jezelf de vraag wat je werkelijk drijft in je werk, wat je altijd zou willen blijven doen. Creëer op de tekentafel de sterkste versie van jezelf, niet geremd door praktische bezwaren. Bij de laatste stap kom je achter de tekentafel vandaan om je toonbeeld in de wereld te zetten: de persoon die je bent wanneer het ideaalbeeld tot leven komt. Dromen gaan over in daadkracht om je sterkste versie op een authentieke wijze te laten zien.’

Rolmodel en initiator In zijn pleidooi spreekt Rosenmöller nadrukkelijk managers aan om met personal branding aan de slag te gaan. ‘Als rolmodel en initiator kunnen zij grote groepen mensen in beweging

krijgen door zichtbaar en inspirerend te zijn. Brengt een manager zijn mensen ertoe zich te branden en daardoor het beste uit zichzelf naar boven te halen, dan maakt hij het team en de hele organisatie sterker.’ Idealiter hebben leidinggevenden een visie op de ontwikkeling van functies en de rol van hun afdeling in de toekomst. ‘Aan de hand daarvan moeten zij medewerkers uitdagen om te onderzoeken of hun verdere loopbaan matcht met het perspectief van de afdeling. Als duidelijk is waar mensen en organisaties voor staan, wordt helder waar zij elkaar versterken maar ook waar dat niet het geval is. Dan is het goed om tijdig op zoek te gaan naar een oplossing met perspectief,

binnen of buiten de organisatie. Op de lange termijn hebben alle betrokkenen daar baat bij.’

Boven het maaiveld Organisaties moeten wel de ruimte nemen om met de uitgangspunten van personal branding aan de slag te gaan. ‘In de huidige omstandigheden is de verleiding groot om alleen te sturen op cijfers,’ weet Rosenmöller. ‘Belangrijk natuurlijk, maar het zijn de mensen die het verschil moeten maken. Voor zichzelf, de organisatie en de klant. Personal branding zorgt ervoor dat medewerkers op een positieve, actieve en authentieke manier hun hoofd boven het maaiveld uitsteken.’

Model Personal Branding, © Harmsen, Rosenmöller.

BUSINESS NATIONAAL

61


Business Nationaal: Landelijk bereik via dĂŠ 22 regionale BUSINESS-magazines De totale oplage van BUSINESS Nationaal, het landelijk katern van de 22 Business-uitgaven, bedraagt ruim 100.000 exemplaren. Door een meeleesfactor van drie personen bereikt elke editie van BUSINESS Nationaal meer dan 300.000 zakelijke beslissers. Adverteren in BUSINESS Nationaal is werken aan zakelijk succes. Want zaken doe je met elkaar in de regio!

Facts & figures: - Toonaangevend sinds 1984 - Oplage 100.000+ - Bereik 300.000+ - Verschijning 6x per jaar - Sterke regionale binding

Amsterdam Business Amsterdam Amstelveen Schiphol Diemen e.o.

Noord-Nederland Business Assen Groningen Leeuwarden e.o.

Utrecht Business Utrecht Nieuwegein Houten Zeist e.o.

Arnhem Business Arnhem Duiven Oosterbeek e.o.

Noordoost-Brabant Business ‘s-Hertogenbosch Oss Veghel Eindhoven e.o.

Vallei Business Ede Wageningen Veenendaal e.o.

Drechtsteden Business Dordrecht Sliedrecht Gorinchem e.o. Driesteden Business Apeldoorn Deventer Zutphen e.o. Flevoland Business Almere Lelystad Emmeloord e.o. Gooi en Eemland Business Hilversum Amersfoort Nijkerk e.o. Haaglanden Business Den Haag Zoetermeer Leidschendam Wassenaar e.o.

BUSINESS

Midden-Brabant Business Tilburg Waalwijk Oisterwijk e.o.

De marketingmagie van het Rijksmuseum Openheid en dialoog vitaal voor klantintimiteit

Oost-Gelderland Business Doetinchem Winterswijk Zevenaar e.o.

De aanhouder wint BusinessNationaal_BN4.indd 1

22-08-13 09:51

Noord-Limburg Business Gennep Venlo Roermond e.o.

Zeeland Business Vlissingen Goes Terneuzen Zierikzee e.o.

Rijnmond Business Rotterdam Spijkenisse Schiedam Vlaardingen e.o.

Zwolle Business Zwolle Kampen Hardenberg Steenwijk e.o.

Rijnstreek Business Leiden Alphen aan den Rijn Bodegraven Lisse e.o. Rivierenland Business Tiel Zaltbommel Leerdam e.o. Twente Business Enschede Hengelo Almelo e.o.

Leeuwarden

Alkmaar Zwolle Almere Enschede

Rotterdam Dordrecht

Ede Tiel

Arnhem

Nijmegen

's Hertogenbosch

Breda

www.business-nationaal.nl voor zakelijk succes!

Apeldoorn

Amersfoort

Utrecht

's Gravenhage

Middelburg

Groningen Assen

Haarlem Amsterdam Leiden

Nijmegen Business Nijmegen Malden Boxmeer e.o. Zorgondernemer Loek Winter

West-Brabant Business Breda Roosendaal Oosterhout Bergen op Zoom e.o.

Tilburg

Venlo

Maastricht

Winterswijk


L I T E R AT U U R WAANZINNIGE PLANNEN Door Marcel van Driel

Is het huidige economisch tij het moment om dromen om te zetten in werkelijkheid? Marcel van Driel vindt van wel. En hij is ervaringsdeskundige. De auteur van meer dan 40 boeken heeft een brede interesse. Dit leidde tot initiatieven als de lancering van de grootste Nederlandse cd-romwinkel en het wereldrecord film kijken met 100 mensen. Recent wapenfeit: via crowdfunding verzamelde Van Driel 17.000 euro voor zijn eerste volwassenenroman. In Waanzinnige plannen schetst hij de basisvoorwaarden voor een geslaagd project en laat zien hoe het gedroomde doel met een gestructureerde benadering binnen handbereik komt. Belangrijkste boodschap: als je er echt voor gaat, vormen gebrek aan tijd, geld of talent geen belemmering bij de uitvoering van een waanzinnig plan. 288 pag. ISBN 978-90-5594-299-2. Scriptum. € 18,95.

MANAGEN VOLGENS CONFUCIUS

DE AVONTUREN VAN JONATHAN GULLIBLE

Door David Engelhard

Door Ken Schoolland

De manier waarop leiders hun rol vervullen, luistert bijzonder nauw. Vallen zij uit hun rol dan kunnen de gevolgen voor ondergeschikten en de organisatie groot zijn. David Engelhard neemt de ideeën van Confucius als leidraad voor leiders die rolvast willen functioneren. Tijdens het leven van deze Chinese wijsgeer was autoriteit sterk hiërarchisch bepaald. Maar er zijn wel degelijk elementen uit zijn theorie waarmee leiders in Nederland – waar de term ‘baas’ sommigen al de gordijnen injaagt – anno 2013 hun voordeel kunnen doen. Zo is authenticiteit een sleutelwoord, net als verantwoordelijkheid. Realiseer je de impact van je functioneren en handel daarnaar. En geen valse bescheidenheid: durf leiderschap te tonen en eisen te stellen want dat is inherent aan deze rol.

Hoofdpersoon is een jonge schipbreukeling die aanspoelt op een eiland waar bewoners er hele vreemde gewoontes op na blijken te houden. Talloze ge- en verboden van de overheid leveren een bizarre samenleving op. Symbolisch is de lengtebelasting: alle ingezetenen lopen op hun knieën om aan deze heffing te ontkomen. De avonturen van Jonathan Gullible vindt zijn grondslag in een reeks radiosketches uit 1980 waarmee economieprofessor Schoolland zijn vak toegankelijker wilde maken. De sketches werden in boekvorm vastgelegd en in de loop der jaren aangevuld met nieuwe hoofdstukken. Vol met voorbeelden van overheidsbemoeienis die op enig moment onvoorstelbaar leek maar inmiddels grotendeels realiteit is. Dit proces is nog altijd actueel. Denk aan de Europese tentakels die zich op tal van gebieden steeds verder uitstrekken. In die zin is het boek, hoe humoristisch ook, een serieus te nemen waarschuwing.

160 pag. ISBN 978-90-4302-977-3. Pearson. € 19,95.

368 pag. ISBN 978-90-7987-262-6. Succesboeken.nl. € 22,50.

LINKEDIN MARKETING IN 60 MINUTEN Door Martine Meijburg Uit begin dit jaar gepubliceerd onderzoek blijkt dat bijna vier miljoen Nederlanders LinkedIn gebruiken. Tien procent van hen doet dit zelfs dagelijks. Een indrukwekkend cijfer, maar Martine Meijburg vindt dat de mogelijkheden van het digitale zakelijke netwerk nog veel te weinig worden benut. Meijburg is oprichter van een in LinkedIn-marketing gespecialiseerd bureau en was daarvoor werkzaam bij LinkedIn zelf. In haar boek geeft zij een compact overzicht van de (gratis) mogelijkheden die het netwerk organisaties, medewerkers en zzp’ers biedt. De uitgave is onderdeel van een reeks over digitale instrumenten en trends die Haystack in samenwerking met Frankwatching.com uitbrengt. 144 pag. ISBN 978-94-6126-054-3. Haystack. € 12,50.

BUSINESS NATIONAAL

63


VISIE

Individuele afnemers in het middelpunt van de belangstelling

Openheid en dialoog vitaal voor klantintimiteit TEKST PAUL DE GRAM

‘Customer intimacy is onmogelijk zonder supplier intimacy’

Onno Ponfoort, senior managing consultant Berenschot ‘Voor echte intimiteit zijn dialoog en openheid van belang. Ik merk dat leveranciers vaak proberen intiem te worden met klanten die daar helemaal niet op zitten te wachten. Die willen gewoon een goed functionerend

64

BUSINESS NATIONAAL

product tegen een redelijke prijs. In de praktijk ben je veel minder vaak een strategische partner dan je zelf denkt. Accepteer dit en kom tegemoet aan de feitelijke vraag van de klant, zonder al te veel franje. Als je wel een strategische partner bent, wees dat dan ook echt. “Fijn dat die leverancier van alles wil weten om mij beter van dienst te zijn”, denkt de klant, “maar zonder een vergelijkbare openheid van zijn kant ga ik hem toch lekker niets vertellen”. Het is een dun lijntje tussen informatie en nieuwsgierigheid, tussen begrip en argwaan. Als je dat overschrijdt, wordt de klant afhoudend en is intimiteit onmogelijk. Betrokkenheid en interesse bestaan niet louter uit vragen stellen, maar moet je tonen in je gedrag. In de b-to-b wereld betekent dit dat je als organisaties daadwerkelijk een eind met elkaar moet kunnen optrekken. Gezamenlijk nieuwe concepten ontwikkelen, openheid over de markten die je wilt ontwikkelen en eerlijkheid over wat je van elkaar nodig hebt. Net als in de consumentenmarkt is het ook in b-to-b sterk afhankelijk van de schaal van je organisatie of je met alle klanten een dergelijke intieme relatie moet en kunt hebben. Voor kleine organisaties kan het de basis vormen van hun onderscheidend vermogen. Grote organisaties moeten zich afvragen of ze customer intimacy wel als generieke concurrentiestrategie moeten hanteren. Het betekent dat je accepteert dat je altijd duurder bent dan je concurrent. Want tegelijkertijd customer intimacy en operational excellence verwezenlijken is ondoenlijk.’

Hans Molenaar, kerndocent Beeckestijn Business School en voorzitter Platform voor Innovatie in Marketing (PIM) ‘Product leadership, operational excellence en customer intimacy zijn de randvoorwaarden om optimaal te ondernemen. Het product moet goed zijn, anders ben je gezien. De hele organisatie moet operationeel excellent zijn, zo niet dan kun je het schudden. Focus je als bedrijf op het ont-

‘De community heeft de macht een bedrijf te breken’


Een-op-een contact is het ultieme doel van elke marketeer en communicatiespecialist. Het is zaak, individuele consumenten en afnemers het gevoel te geven dat zij in het middelpunt van de belangstelling staan. Drie experts vertellen hoe te komen tot customer intimacy en duurzame communicatierelaties, on- en offline.

wikkelen, opbouwen en onderhouden van langdurige klantrelaties en niet op eenmalige transacties. Sinds de jaren negentig investeren organisaties in toenemende mate in systemen om klantkennis te activeren en om te zetten in producten en dienstverlening op maat. Er gaat niets boven een blije klant. De community heeft de macht een bedrijf te breken. Een berichtje op Twitter dat iets niet klopt en het is mis. De financiële crisis liet zien, dat bij banken sprake was van onhandig klantcontact. Bovendien heerste er een graaicultuur. Dat beeld stel je niet zomaar even bij. Uit onvrede met die cultuur zijn enkele mensen in Apeldoorn van plan naar Duits voorbeeld een eigen nieuwe coöperatieve bank op te richten. Als ik een bankrekening wil openen, wil ik optimaal geadviseerd worden. De middelen die ik daartoe inzet, kunnen verschillen: sociale media, een persoonlijk gesprek, een briefje. Alles moet mogelijk zijn. Noem het een customer journey: de klantervaring op cruciale momenten met een merk, product of dienst. Die bepaalt uiteindelijk de merkbeleving. Van oriëntatie, aankoop en gebruik tot en met het delen van merkervaringen met anderen. Door je als organisatie in te leven in de klant en te doorgronden welke contactmomenten op welke manier het verschil maken, ontstaat focus. Tussen bedrijven onderling is dat in feite niet anders, want uiteindelijk gaat het ook hier om mensen. Steeds meer organisaties zetten customer intimacy in om elkaar te helpen bij het denkproces. Zo heeft een grote leverancier van pompen onlangs een app ontwikkeld waarmee klanten van hun klanten het gebruik van pompen beter kunnen meten.’

Jeroen Ligthart, directeur Clansman ‘Er is sprake van een duurzame relatie als de consument weet waar de aanbieder en het merk voor staan. Merkactivatie vormt dan ook een wezenlijk onderdeel van onze online campagnes. Wij zijn actief voor A-merken in onder meer de reisbranche, modewereld en online retail. Met activatie- en wervingscampagnes helpen we bij het tot stand brengen van duurzame communicatierelaties met consumenten uit de beoogde doelgroep. Dat kan een nieuwsbriefinschrijving zijn, een Facebookcontact, een abonnee of een klant. Tegelijkertijd stellen we geïnteresseerde consumenten in staat, direct over te gaan tot actie of aankoop. Voor zaken doen op afstand is een goede database belangrijk. Dat geldt niet alleen voor bestaande klanten. Ook voor nieuwe moet een bestand worden opgebouwd. Grootwinkelbedrijf V&D krijgt veel mensen in de zaak. Wij helpen het warenhuis via acties waarmee deze bezoekers zich registreren. V&D kan dan via Facebook en e-mail contact onderhouden. Dat doen we zo open en transparant mogelijk. Mensen moeten weten wat ze kunnen verwachten. Pak je het schimmig aan dan sleep je in het begin meer klanten binnen. Maar op termijn werkt het tegen je, want mensen raken geïrriteerd. Zorg er ook voor dat eenieder zich met slechts een klik kan afmelden van een nieuwsbrief. Met andere woorden: behandel de klant zoals je zelf behandeld wilt worden. Dan haal je niet altijd het onderste uit de kan, maar na verloop van tijd heb je er baat bij. Agressieve ver-

‘Behandel de klant zoals je zelf behandeld wilt worden’

koop wordt steeds meer aan banden gelegd. Denk aan colportage langs de weg en het Bel-me-niet Register. Wij hadden vier jaar geleden hogere omzetten kunnen draaien als we minder strikt waren geweest in het handhaven van de regels. Sindsdien is veel concurrentie weggevallen en zijn wij nog steeds flink in business. Ons credo: focus op hoe je zo goed mogelijk toegevoegde waarde kunt bieden, dan volgt customer intimacy vanzelf. Dat geldt evenzeer voor de b-to-b markt.’ BUSINESS NATIONAAL

65


Gaat u voor de 1000 euro vraag? Women on Wings is een Nederlandse organisatie die ondernemende vrouwen in India een vliegende start geeft. Women on Wings werkt zonder subsidies. Ze bereikt haar resultaten omdat vrienden en bedrijven het werk van Women on Wings omarmen. De 1000 euro vraag: Geeft u ook met duizend euro in geld of diensten Women on Wings vleugels? Kijk op womenonwings.nl/ getinvolved hoe u dat kunt doen. En wat Women on Wings ervoor terugdoet.


Onderling bellen met al je collega’s 1500 minuten Telfort Collega’s Onderling

Alle prijzen exclusief btw. I.c.m. een 2-jarig Zakelijk OpMaat abonnement. Kijk voor de voorwaarden op telfort.nl/zakelijk

Elke maand

2,

50

Huawei Ascend P6 200 min, 1000 MB en Collega’s Onderling Elke maand

29,mkb-office.nl


De nieuwe CLA.Untamed. Vanaf € 32.495,-.

De nieuwe CLA is gedurfd expressief. Zijn karakteristieke diamond grille, markante belijning en krachtige front trekken de aandacht. En onder de motorkap schuilt een verbazingwekkende viercilinder benzine- of dieselmotor met directe brandstofinspuiting die niets liever wil dan op de weg presteren en imponeren. Ervaar het unieke design van de nieuwe CLA en bezoek onze showroom. Gem. verbruik: 4,2 – 6,2 l/100 km, 23,8 – 16,1 km/l. CO2-uitstoot: 109 - 144 g/km. U rijdt de nieuwe CLA vanaf € 32.495,- incl. BPM en BTW en excl. verwijderingsbijdrage en kosten rijklaar maken. Voor kosten en leveringsvoorwaarden zie mercedes-benz.nl.

Zwolle Business  

Nummer 4 | Oktober 2013 Deze uitgave heeft de volgende onderwerpen: Molenberg media en het UWV, De mens achter Gaston Sporre, Cloud computin...

Advertisement