People's Business Magazine Zwolle 4-2015

Page 1

PEOPLE’S

MAGAZINE VOOR ONDERNEMERS • OKTOBER 2015

Zwolle

BUSINESS SYSCON:

Passie voor complexe ict-vraagstukken

VROUW IN BUSINESS 7 succesvolle vrouwen aan het woord NETWERKEN Hippisch Congres bij Military Boekelo BENNO SCHILDKAMP Voetballend ondernemen

Daan Quakernaat

Dagvoorzitter & spreker Hippisch Congres 'GA KATHEDRALEN BOUWEN'Colofon

KEUZES MAKEN

Jaargang 31 Editie 4, oktober 2015 REDACTIE ADRES Postbus 257 8530 AG Lemmer Tel. 0514 - 560166 E-mail info@peoples-business.nl Internet www.peoples-business.nl UITGEVER Remco Voorn E-mail remco@businesscompany.nl DIRECTIE Gerda Voorn E-mail gerda@businesscompany.nl TRAFFIC & COÖRDINATIE Gerda Alberda E-mail info@businesscompany.nl REDACTIE Remco Voorn | Thijs Wartenbergh Gerda Voorn | Gerda Remmers Erik Driessen | Gerda Alberda Marc Nijenhuis FOTOGRAFIE Ebel-Jan Schepers | Stephan Jansen Fotografen Freddy Schinkel OPMAAK & VORMGEVING Linda Havelaar-Verhage Joost van Suchtelen van de Haare E-mail studio@businesscompany.nl SOCIAL MEDIA E-mail socialmedia@businesscompany.nl ADVERTENTIE-­EXPLOITATIE Gerda Voorn E-mail gerda@businesscompany.nl Mobiel 06-41480711 DRUK SMG Groep - Hasselt Word ‘Vriend van People’s Business’ Kijk voor uitgebreide informatie op www.peoples-business.nl. Persoonlijk lidmaatschap: 250 euro p/jr Bedrijfs lidmaatschap: 375 euro p/jr Abonnementen 25,00 euro per jaar E-mail info@peoples-business.nl Extra uitgaven kunnen worden aangevraagd door 7,50 euro per uitgave over te maken op bankrekeningnummer 39.82.13.747 t.n.v. Business Publishers Overijssel B.V. o.v.v. gewenste uitgave en aantal. COPYRIGHT Het auteursrecht op de in dit tijdschrift verschenen artikelen wordt door de uitgever voorbehouden.

Zakendoen nu en in de toekomst vraagt om inzicht, mee gaan met de veranderende markt en openstaan voor vernieuwing. Deze uitgave staat weer bomvol inspiratie voor onder andere nieuwe businessmodellen. Zo stelt Benno Schildkamp (spreker tijdens onze bijeenkomst op 13 oktober in Weerselo) het thema Voetballend Ondernemen centraal. Het team medewerkers is ingedeeld op het voetbalveld, de klanten zitten op de tribune. “Je hebt elkaar allemaal nodig op het veld om een goede prestatie te leveren. Dat vraagt om een hechte samenwerking met onderling respect en vertrouwen. De klant ziet alles en heeft goed overzicht vanaf de tribune.” “Ondernemers zullen er aan moeten wennen dat groei voortaan niet lineair maar exponentieel kan zijn, aldus onze vaste columnist Humphrey van der Laan. “Succesvolle bedrijven van nu hebben weinig overhead, en vertonen door toepassing van nieuwe technologieën een exponentiële groeicurve. De tijd die het een bedrijf kost om zijn financiële waarde te bereiken lag nog niet zo lang geleden op twintig jaar. Nu is dat minder dan vijf jaar als gevolg van de omslag van lineair naar exponentieel denken. Wat traditionele bedrijven destijds geschikt maakte voor expansie en groei zolang de marktomstandigheden niet veranderen, is ook wat hen bijzonder kwetsbaar maakt voor ontwrichting nu alles niet stabiel blijft maar steeds sneller verandert. Als een bedrijf klein denkt, is het niet waarschijnlijk dat het een bedrijfsstrategie nastreeft die kan leiden tot snelle groei.”

Remco Voorn, Uitgever remco@businesscompany.nl

Daniel Ofman vertelt over inspiratie en inzet in organisaties, over bewustzijn en het maken van creatieve keuzes. Hoe integreer je alle werelden en ontstaat er een compleet, driedimensionaal beeld? En een interview met de spreker tijdens ons Hippisch Congres op 8 oktober bij de Military, Daan Quakernaat, over dat we nu vaak de durf missen die mensen in de Middeleeuwen wel hadden. Het team van People’s Business is ook hard bezig een nieuw businessmodel te ontwikkelen. De markt is toe aan vernieuwing om met elkaar in contact te komen. Wij houden u op de hoogte.

Remco Voorn Ondernemer

Zakendoen nu en in de toekomst vraagt om inzicht, mee gaan met de veranderende markt en openstaan voor vernieuwing


INHOUDSOPGAVE

15 20 06

12

Coverstory

Passie. Dat staat aan de basis van het succes van het Lelystadse IT-bedrijf Syscon. “Met veel geestdrift en plezier een nieuwe opdracht behandelen en uitvoeren, daar win je de wereld mee”, zegt directeur-eigenaar Maarten IJssel van deze onderneming hierover. Aan deze passie kunnen probleemloos aspecten als ervaring, expertise, innovatief denken, probleemoplosser en trouw zakenpartner gelinkt worden. Vooral in het ontwarren van computerproblemen is Syscon gespecialiseerd. “Wij zeggen altijd: daag ons uit, maak het ons maar moeilijk”, lacht IJssel.

“Je mag fouten maken, als je daar maar eerlijk over bent zodat iedereen van die fout wat kan leren.˝

37 COLUMNS Eddy van Hijum

19

Humphrey van der Laan

26

Gonnie Klein Rouweler

29

Mr. Silvia Martens-Pels en Mr. Nanda Meijer 65 Dick Vos

40

De mens achter Laurens Mensink, getrouwd met Karin en samen hebben ze drie kinderen, Britt (12), (Olaf (10) en benjamin Silke (9). Zijn bedrijf Menla is een begrip in de kunststoftechniek die kunststof halffabricaten levert en bewerkingen uitvoert. Hij wordt vaak als expert in de engineeringfase betrokken bij het ontwikkelproces van een nieuw product. Tenslotte heeft hij de kennis in kunststof en weet welk materiaalsoort geschikt is voor de juiste toepassing en productie mogelijkheden. Menla wordt door hun klanten dan ook als een echt betrokken productiepartner beoordeeld.

4

People’s BUSINESS

67

INTERVIEWS Dressed with Love

20

Pacelle van Goethem

32

Daan Quakernaat

46

Benno Schildkamp

50


Inhoud 32

45 63 50 RUBRIEKEN JOUW Leesvoer

08

Gadgets 24 De mens achter...

40

Thought Leaders

52

Bright Acces Informeert

59

Kennisrubriek Syscon

61

NETWERKEN Agenda 43 Military Boekelo Classic Night Fair

48

'Voetballend Ondernemen'

50

24 People’s BUSINESS

5


Directeur Maarten IJssel: “Daag ons maar uit, zeggen wij altijd”

De passie zit in het oplossen van complexe ICT-vraagstukken Passie. Dat staat aan de basis van het succes van het Lelystadse IT-bedrijf Syscon. “Met veel geestdrift en plezier een nieuwe opdracht behandelen en uitvoeren, daar win je de wereld mee”, zegt directeur-eigenaar Maarten IJssel van deze onderneming hierover. Aan deze passie kunnen probleemloos aspecten als ervaring, expertise, innovatief denken, probleemoplosser en trouw zakenpartner gelinkt worden. Vooral in het ontwarren van computerproblemen is Syscon gespecialiseerd. “Wij zeggen altijd: daag ons uit, maak het ons maar moeilijk”, lacht IJssel.

H

ij licht dat toe: “Ondernemers melden zich met enige regelmaat bij ons omdat ze horen dat bepaalde modules niet meer ondersteunend werken in hun infrastructuur. Ze lopen vast omdat er een softwareprogramma van Afas of Exact met maatwerk draait op hun netwerk. Hoe dit geheel nu optimaliseren, zodat alles weer snel, veilig en probleemloos zijn werk doet? Dat is een klus voor ons. Als we zoiets krijgen voorgeschoteld, dan zitten we als het ware allemaal met glimmende gezichten: ‘Ha, fijn, dat varkentje gaan we eens wassen’. Het is dan een en al enthousiasme in het team. We hebben hooggekwalificeerde, ambitieuze cloud- en software-engineers in huis die, durf ik wel te zeggen, alles aan kunnen waar het gaat om het optimaliseren van een netwerk. Maar dat niet alleen. We gaan spraakmakende projecten niet uit de weg, projecten waarmee we laten zien wat we kunnen: een live HD-stream realiseren op een rallycircuit waar geen wifi is, of een theaterapp waarbij bezoekers meer betrokken worden bij een musical, cabaret of toneelstuk en Team Heiner (topzeilsport) dat altijd goed internet aan boord heeft.” Op technologisch gebied is er nogal wat veranderd de laatste jaren en die veranderingen lijken steeds sneller te gaan. IJssel: “Zonder meer een feit. Voor mij persoonlijk, maar dat geldt eigenlijk ook voor de andere medewerkers, is het een uitdaging om op technologisch gebied alles goed bij te houden. Zo worden we niet snel verrast door een vraag van een klant en kunnen we inspelen

6

People’s BUSINESS

op de laatste ontwikkelingen. Op technologisch gebied kunnen we eigenlijk alles aan. Technologie zit in ons DNA. Het komt incidenteel voor, dat we ons even achter de oren moeten krabben en zeggen: ‘Wat nu?’ We komen er echter altijd wel uit.” Dat laatste wordt steeds meer bekend. Een groeiend aantal bedrijven klopt aan bij Syscon met een bepaalde IT-problematiek. En niet de minste. Zo doen 400 van de 500 grootste bedrijven die in ons land met energie bezig zijn graag zaken met het Lelystadse bedrijf. Niet zelden wordt Syscon ingeschakeld omdat een bepaalde klant ‘er niet meer uit komt’, met zijn IT-infrastructuur is vastgelopen. Wat zijn de kenmerken van Syscon? IJssel: “Veiligheid, flexibiliteit en een innovatieve drive zijn bij ons essentieel. Daar draait in feite alles om. We hebben twee gecertificeerde datacentra (waarin we al maar liefst 1 miljard gegevens hebben verwerkt, en dagelijks zo’n 1 miljoen gegevens bijkomen) van waaruit wij onze diensten aan de klant leveren. Wij zorgen ervoor dat grote hoeveelheden data uit complexe omgevingen gekoppeld worden, zodat die op een snelle, veilige en efficiënte manier beschikbaar komen in (web) applicaties. Daarbij verlenen wij 24/7 ondersteuning door eigen medewerkers. Een klant krijgt altijd een vast contactpersoon binnen Syscon voor support. Lijnen zijn hierdoor zeer kort en snel.”

Veiligheid, zeker nu bijna alles via de cloud verloopt, moet een van de prioriteiten zijn, lijkt me. IJssel: “De beveiliging van een netwerk, daar zitten we bovenop. Dit moet perfect geregeld zijn. Er zijn nogal eens bedrijven die zo goedkoop mogelijk aan de slag willen met bepaalde applicaties. Die op het laatst pas vragen: ‘Hoe zit het eigenlijk met de veiligheid?’. Wij doen dat andersom: wij zetten de veiligheid voorop en zetten dan de volgende stap. We werken niet voor niets voor ziekenhuizen, welzijnsinstellingen, DigiD-organisaties waarbij het van het grootste belang is dat gevoelige gegevens niet op straat komen te liggen, om het zo te zeggen. Wij zorgen ervoor dat dit niet gebeurt. Een recente audit van het Nationaal Cybersecurity Centrum bij ons is uiterst succesvol verlopen. Dat zegt wel genoeg.” Dus werken in de cloud is bij jullie, qua veiligheid, goed geregeld. Sommigen maken zich daar zorgen om. IJssel: “Cloud computing stelt de gebruiker in staat om altijd en overal gebruik te maken van applicaties. Applicaties en data worden met verschillende devices via een webbrowser of


INTERVIEW

PASSIE. DAAR WIN JE DE WERELD MEE. niet de enige oplossing. Het gaat erom wat bij een bedrijf past. Wat heeft het nu nodig en wat in de toekomst. Zo hebben wij hier op kantoor geen glasvezel. Met kabel of een ADSL-verbinding kun je ver komen. Essentieel is dat de applicaties het goed doen en dat veiligheid kan worden gegarandeerd. Dat kunnen wij garanderen. Een bedrijf kan daarom met een gerust hart bij ons aankloppen.” Jullie werken voor veel grote klanten, maar kleine bedrijven zijn toch wel degelijk welkom? app benaderd. Het is iets waar iedereen het over heeft. Wij waren trouwens 10 jaar geleden een van de voorlopers met dit item. We hebben ons er vanaf 2005 verder in gespecialiseerd. Wij zijn er overigens alleen voorstander van om ‘in de cloud te gaan’ als dit ook daadwerkelijk een optimalisatie voor de klant betekent.” Hoe gaat Syscon te werk als jullie hulp wordt ingeroepen? IJssel: “We kijken eerst hoe een bedrijf in feite zijn bedrijfsprocessen beheert. Dat doen we met een frisse blik. Hoe ziet de infrastructuur eruit? Wat zijn de wensen nu en wat zijn de mogelijkheden voor de toekomst? En vooral ook: welke applicaties worden gebruikt, dat is van wezenlijk belang. Als we zo’n verhaal horen, dan vallen ons al snel een aantal dingen op. ‘Hebben jullie daar en daar al aan gedacht?’, vragen we dan meestal. Met de know-how die we in de loop der jaren hebben opgebouwd, kunnen we snel zien waar het aan schort. Door cloud-applicaties te integreren en te optimaliseren zorgen we voor een optimale infrastructuur, waarmee de klant perfect uit de voeten kan.”

‘Optimaliseren’, dat is het sleutelwoord bij deze aanpak? IJssel: “Daar gaat het in een groot aantal van de gevallen om, zoals hierboven werd gesteld. Dat blijkt bij nogal wat bedrijven geen overbodige luxe. Rapportages laten onnodig lang op zich wachten, of zijn niet beschikbaar evenals het implementeren van de updates, het duurt even voordat – bijvoorbeeld bij een webshop - een nieuwe pagina zich op het scherm vertoont en dat alles omdat wordt gewerkt met verouderde procedures. Bedrijfsprocessen moeten zo optimaal mogelijk functioneren. Zo heb je geen onnodig tijdverlies bij het laden van het systeem, maar ook niet bij het laden van een website bijvoorbeeld. Een klant wil niet te lang wachten: iemand die een webshop bezoekt en zich irriteert aan een te trage opbouw van een pagina, die gaat naar een andere shop. Dat moet je niet willen als bedrijf. Wij zorgen ervoor dat diverse applicaties goed, snel en veilig beschikbaar zijn.” Een glasvezelverbinding lijkt simpelweg al voldoende om wat aan de snelheid te doen. IJssel: “Glasvezel behoort inderdaad tot de opties om de snelheid te verhogen, maar is zeker

IJssel: “Zonder meer. Kleine bedrijven, zzp’ers ook, opereren vaak in een specifieke nichemarkt. Hun bedrijfsproces vraagt, zo leert de praktijk, veelal om een innovatieve aanpak. En dat vinden wij, zoals ik eerder stelde, prachtig om te doen. Hun vragen kunnen niet gek genoeg zijn. Aan ons de taak die wensen zo efficiënt mogelijk in praktijk te brengen.” Waarom hebben die energiegerelateerde bedrijven zich trouwens bij jullie gemeld? IJssel: “Het gaat niet alleen om het verlagen van productiekosten, die voor het overgrote deel uit energiekosten bestaan, maar denk ook aan bedrijven die zelf energie inkopen. Voor die bedrijven is het belangrijk goed inzichtelijk te hebben hoeveel je kunt besparen. Dan is het belangrijk, omdat het om grote hoeveelheden gaat, om tot dertig cijfers achter de komma te zien hoe alles verloopt. Daarvoor hebben wij een slim energiesysteem ontwikkeld, dat inzicht en forecast biedt. Zo ontstaat een helder financieel overzicht en een tool om bij te sturen als dat nodig is.”

People’s BUSINESS

7


LEESVOER INSPIRATIE Door: Frank Sorée

WAARDE PROPOSITIE ONTWERP? “Ga jij of-all-people iets schrijven over boeken?” Euh… Ja. Klopt, ik ben niet zo’n boekenwurm, maar al vanaf de aankondiging van het boek “Waarde Propositie Ontwerp” stond ik in de startblokken. Deze uitgave komt uit dezelfde hoek als het boek “Business Model Generation” (BMG). Eigenlijk geen boek, maar meer een methodiek of handleiding om kinderlijk eenvoudig je businessmodel in kaart te brengen. Met als doel: innovatie. Of in ieder geval: verbetering of verandering. Met BMG helpen we onze relaties al jaren om businessmodellen te ontwerpen voor nieuwe producten en diensten of juist het zoeken naar duurzame (sales) proposities en onderscheidend vermogen. Ik kijk met veel plezier terug op de “business design bootcamps” die ik met Inez van der Voet en Gooitske Zijlstra inkleurde in Mooirivier, waarbij we vele tientallen ondernemers en marketeers mochten inspireren en helpen innoveren.

Zeker als het ook voor 100% wordt waargemaakt. De receptuur dwingt je op logische en rijkelijk geïllustreerde wijze vanaf het eerste hoofdstuk níet te denken aan die fantastische producten en diensten die je hebt, maar neemt je stap-voorstap mee in de hoofden van je klant. Of beter gezegd: de verschillen tussen al die klanten. In termen als pijnpunten, taken en voordelen. Waardoor je er achter komt dat je nieuwe product in de beleving van verschillende mensen ook verschillende waarden toevoegt. En daar is het in dit boek om te doen.

“Duidelijke taal, ik hou er van”

Nu is er dus een nieuw boek, “Waarde Propositie Ontwerp”, als vervolg op BMG. Opnieuw niet écht een boek, meer een recept. De auteurs -wederom inclusief Gamechanger Alexander Osterwalder- beloven: “Geen tijdverspilling meer aan ideeën die toch niet werken.” Duidelijke taal, ik hou er van.

8

People’s BUSINESS

Want vervolgens word je aangespoord om voor élke van die verschillende persona’s (voor élk van je productgroepen) waardeproposities te ontwerpen. Prototype’s. In de tussentijd vind je in het boek verwijzingen naar de website Strategyzer.com waarop je allerlei vragenlijsten, modellen, instructies en sjablonen kunt downloaden. Maar ook: testkaarten, aanwijzingen voor je experimentenbibliotheek, een voortgangsbord. Echt compleet. Zelfs manieren en instructies om je conservatieve collega of compagnon méé te krijgen. En als dat niet lukt, is er voor hen altijd nog de achterkant van het boek. Ga ik niet verklappen, kijk zelf maar. Wil je weten hoe je producten en diensten (door)ontwikkelt die klanten écht willen? Dan moet je dit boek hebben: Boek: managementboek.nl/boek/9789462760660 Website: strategyzer.com/nl/vpd


#TIP TOP 3 Virtueel leesvoer

Digitale trends en tools in 60 minuten Weinig tijd, maar veel ambities? Informeer jezelf snel en grondig met de boeken in de serie Digitale trends en tools in 60 minuten. De serie is een initiatief van Uitgeverij Haystack. De meest recente editie “Contentmarketing in 60 minuten” komt uit de pen van onze Zwolse Carlijn Postma. Ze gaat in op de enorme verandering in onze mediaconsumptie: “Roepen dat u de beste bent, werkt niet meer. U moet klanten binden door waardevolle en leuke informatie met ze te delen. Maar hoe pakt u dat aan? Simpel: doe wat journalisten doen en deel aantrekkelijke verhalen met uw publiek.”

Ik heb niet zo’n heel goed gevulde boekenkast. Lees liever online, en dan vooral ook: actuele, beknopte artikelen. Mooi in balans met mijn spanningsboog(je). Er zijn talloze websites die ik dagelijks of wekelijks in de gaten hou. Als het gaat om marketing, innovatie, communicatie en technologie zijn dat er een stuk of 12. Mijn top 3? Check:

#1 FRANKWATCHING

“Frankwatching is een onafhankelijk crossmediaal platform dat zich richt op kennisdeling rondom online trends, tips & tricks.” Leuk, want? Nou; dagelijks nieuwe blogs, webinars, whitepapers en dossiers. En interessante “spots” van de nieuwste sites, apps en startups. #vindikleuk. frankwatching.com

#2 THE NEXT WEB “The Next Web is een van ’s werelds grootste online publicatieplatformen, waar wordt gekeken naar de laatste ontwikkelingen op het gebied van technologie.” Internationaal met Amsterdamse roots. Ontstaan als spin-off van The Next Web Conference. Héél actueel en super gevarieerd. Ook erg sterk op Facebook. Hou rekening met een boel drukte in je tijdlijn! thenextweb.com

De boekjes kosten € 12,50 per stuk en zijn -geloof me- écht te lezen in 60 minuten. Sommige edities zelfs in 30 minuten (want half), omdat het onderwerp me niet zo aansprak. Al met al lekker leesbaar, compact, tóch compleet en leerzaam. #AANRADER, dus. In deze serie verschenen: Contentmarketing, Bloggen als een pro, E-mailmarketing, Slimmer online werken, LinkedIn Marketing, Sociale media strategie, Videomarketing, Facebookmarketing, Schrijven voor SEO, Zakelijk twitteren voor gevorderden.

“...alleen al door de naam ;)”

#3 MARKETINGFACTS

managementboek.nl/bestellijst/in60minuten

“Platform voor interactieve marketing sinds 2002.” Waardevol, want: héél veel “channels” en “topics”. Mijn favoriete pagina? “Stats”. In het Stats Dashboard vind je voortdurend de belangrijkste up-to-date cijfers & statistieken over online marketing & media. marketingfacts.nl

Over de auteur linkedin.com/in/franksoree | twitter.com/franksoree Frank Soree (1970) is 25 jaar actief in de wereld van marketing, innovatie, communicatie en creatie. En is daarnaast ook overmatig nieuwsgierig naar ontwikkelingen op het gebied van technologie, gadgets en design. Mede gevoed door de inspiratie en ontdekkingen van zijn teams van JOUW® bureau en VORMSHOP™ zet hij met grote onregelmatigheid nog wel eens wat op (virtueel) papier. Sommigen noemen het een blog, anderen een column. Frank vind dat niet erg.

People’s BUSINESS

9


VROUW IN BUSINESS

Margreet Wieringa

Zwolse theaters het culturele hart van de stad Sinds april 2014 is Margreet Wieringa (50) directeur bij Zwolse theaters. Ze zit vol ambitie en power om de Zwolse theaters te vernieuwen maar wel met gevoel voor traditie. Ze wil het theater meer van de stad laten zijn. Een plek waar men samenkomt, en ook samen creëert . Wat wil het publiek graag zien? Hoe kan het theater hier als gids in optreden en hoe kan het programma hiervoor samengesteld worden?

E

en van de veranderingen die onder leiding van Margreet Wieringa is doorgevoerd is de naam, Zwolse theaters. Hieronder vallen de theater De Spiegel en schouwburg Odeon. Twee prachtige theaters met een hele eigen stijl, programma en publiek. Theater De Spiegel is groots en met allure, je gaat er heen voor een complete avond uit, er wordt een totaalprogramma aangeboden van begin tot eind. Schouwburg Odeon is laagdrempeliger, het culturele hart van de stad waar inspiratie en vernieuwing centraal staan, waar ruimte is om te experimenteren. “We willen Odeon een open thuis van de stad laten zijn waar een gevoel van cultuur heerst. Een echte ontmoetingsplek. En dat kan vanaf tien uur ’s morgens in Café Foyé . Het is heel bijzonder wat er mogelijk is in beide theaters door de diversiteit aan ruimtes en faciliteiten. Er gebeurt in Zwolle heel veel op cultureel gebied. Mensen willen hier graag samen zijn. Een theater is belangrijk in een stad, wij willen iets teruggeven aan de stad en de regio.” De uitdaging is dan ook het programma aan te laten sluiten bij de wensen van de bezoekers. “Daarom gaan we zoveel mogelijk in gesprek met de mensen. Wat wil het publiek graag zien? Daarnaast programmeren wij en bieden wij voorstellingen aan waarvan wij vinden dat die gezien moeten worden. Het bijzondere aan theater is dat het een live-beleving is. Je was erbij of niet. We stellen maatschappelijke problemen aan de kaak. Wat voor voorstelling kun je nu bijvoorbeeld aanbieden over het vluchtelingenprobleem. Het gebeurt en eigenlijk weet niemand hoe er mee om te gaan. In Club Cele, een platform met programma’s met een maatschappelijke context, praten we met ons publiek over dit soort maatschappelijke vraagstukken.” Een grote uitdaging voor de komende jaren is de gebouwen zo efficiënt en functioneel mogelijk te gebruiken. “We hebben de focus op eigen inkomsten genereren en een financieel gezond bedrijf neerzetten. Dat vraagt geregeld zakelijk optreden en duidelijke keuzes maken. We runnen hier een bedrijf waar naast de voorstellingen ook congressen en zakelijke evenementen plaatsvinden. Onze theaters zijn tevens een plek waar scholen en amateurgezelschappen gebruik van kunnen maken. We spelen in op de wensen van de markt zodat win-win situaties ontstaan. Elk jaar komen hier circa 200.000 bezoekers die we vreugde en ontroering meegeven. Ons marketingteam weet heel gericht het juiste publiek te vinden bij een bepaalde voorstelling. Audrey Kruisdijk, hoofd commerciële afdeling, is het aanspreekpunt voor bedrijven om een avond uit ‘op maat’ te creëren. Samen kom je tot mooie dingen.”

DETAILS Bedrijfsnaam: Zwolse theaters Persoonlijke kwaliteiten: Ambitieus, realistisch, groot theaterliefhebber, autodidact Inspiratie van: Keimpe de Jong, Programmeur Zwolse theaters Bereikbaar via: m.wieringa@zwolsetheaters.nl

10

People’s BUSINESS


VROUW IN BUSINESS

At Ease biedt hulp aan buitenlandse professionals en hun familieleden die tijdelijk komen wonen en werken in Nederland. Bedrijven die voor een bepaalde periode medewerkers in dienst krijgen uit het buitenland, kunnen een beroep doen op Expats at Ease. Zowel de nieuwe medewerker als ook zijn gezin worden persoonlijk begeleid om wegwijs te worden in hun woon- en werkomgeving.

Danuta Hoek

Expats at Ease, wil mensen meer met elkaar verbinden Onderscheidt door een perfecte service en kwaliteit

B

edrijven als Scania, AbbVie en Abbott maken al lange tijd gebruik van de diensten van Expats at Ease. Zij krijgen enthousiaste reacties van de medewerkers die door haar begeleid worden. Danuta Hoek, directeur en oprichter van het bedrijf geeft aan dat sociale integratie van groot belang is. “Je komt ergens in een land waar je de taal niet spreekt, waar je te maken krijgt met een andere cultuur en waar je de omgeving moet leren kennen om wegwijs te worden. Daarnaast komt de medewerker in een nieuw bedrijf waar hij ingewerkt moet worden en zich moet bewijzen. Dat vraagt veel energie. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de achterban net zo belangrijk is voor een succesvolle uitzending. Voor beide kanten is het dan ook heel fijn als ze begeleid worden door een professional die alle praktische zaken voor ze regelt.”

Los van alleen de praktische zaken zoals het vinden van huisvesting, onderwijs, bankrekening openen, e.d., neemt Expats at Ease de gezinnen daadwerkelijk mee het land in. Danuta: “We gaan dan de hele dag naar plekken die voor dit gezin interessant zijn. We praten de hele dag met elkaar over de gebruiken in Nederland, gaan ergens wat drinken en bestellen bijvoorbeeld bitterballen. Dat kent de meerderheid niet. Zo was er laatst een Amerikaan en hij had een portie bitterballen besteld. Iedereen in het groepje pakte een bitterbal van het schaaltje, maar hij werd toen heel boos. Het waren toch zijn bitterballen! Een heel simpel voorbeeld, maar het is heel belangrijk een dag op pad te zijn en van alles te zien en horen. Dat wordt erg gewaardeerd door de Expats. Ook als een traject voor ons is afgerond, mogen de mensen altijd een beroep op haar blijven doen met vragen. Ik wil me onderscheiden door een perfecte service en kwaliteit.

Onze werkwijze ontzorgt P&O afdelingen, zij weten dat de expats in goede handen zijn bij ons.” Als kind van een Expatgezin weet Danuta als geen ander hoe het is om wegwijs te worden in een vreemd land. Haar vader werd uitgezonden door DSM naar onder andere China, Japan, Koeweit en India. De vele regelgevingen hebben het er in de loop der jaren niet gemakkelijker op gemaakt. Hoe vind ik wat, wie en waar? Gemiddeld woont een expatgezin 3 tot 5 jaar in een land en dan gaan ze weer door. “Ik wil mensen meer met elkaar verbinden. Ik ben daarom in gesprek met de Gemeente Zwolle om een trefpunt voor Expats te starten. Het is leuk om onderling contacten te leggen maar ook bijvoorbeeld te gaan sporten.”

DETAILS Bedrijfsnaam: Expats at Ease Ondernemer sinds: 2010 Persoonlijke kwaliteiten: Gedrevenheid en passie Levensmotto: Ik spaar geen geld, maar mooie momenten Inspiratie van: Een ieder die echt mijn services waarderen Bereikbaar via: www.expatsatease.nl, 06-55152424

People’s BUSINESS

11


Nieuw bureau bundelt kennis van marketing, hr én kwaliteit

Marvers verbetert met lef Met lef verbeteren, luidt het credo van Marvers. Een jong bedrijf van de ervaren professionals Soraya van Zantwijk, Laura Üzüm, Jeroen Boeve en Fikret Akin. Met marketing, hr en kwaliteit als specialismen. Geen alledaagse combinatie, maar volgens het viertal sluiten die diensten juist naadloos op elkaar aan. Niet voor niets is Marvers het antwoord op vragen uit de markt.

O

pmerkelijke manier van het ijs breken. Laura giet heet water op een theezakje en staat een seconde later met een geruïneerd glas in haar hand. De bodem blijkt niet bestand tegen de temperatuur. Glassplinters door het kantoor en het water vloeit tussen de toetsen van een laptop. “Scherven brengen geluk”, zegt Jeroen lachend. En dat kan een nieuw bedrijf altijd gebruiken, al maakte Marvers in het eerste half jaar van haar bestaan een mooie start. “Wij wilden ons bovendien eerst zelf goed neerzetten. De juiste huisstijl, processen op orde, goede visie. Dat is waarvoor bedrijven ons inhuren, dan moet je zelf de boel ook op orde hebben.” Ze weten dat zelf als geen ander. Klassieke starters zijn het namelijk niet. Achter Marvers schuilt veel kennis en ervaring. Soraya is mede-eigenaar

12

People’s BUSINESS

En dus zetelt Marvers sinds januari op de derde verdieping van het monumentale Hopmanshuis aan het Rode Torenplein. Soraya: “Wij werken voor een breed scala aan ondernemers; van een ICT-bedrijf, sportstudio en schoonmaakbedrijf tot een autodealer en kenniscentrum. Ontzettend leuk om te doen. Of deze nieuwe start spannend is? Wij ervaren vooral een ander soort energie. Die boort al onze creativiteit aan.” Marvers merkt dat het aanbod van diensten aansluit bij de behoeftes van de moderne ondernemer. “Het is simpel: alleen met de juiste medewerkers en goede interne processen voldoe Andere energie je aan de beloftes die je via marketing doet. En van het een kwam weer het traditionele Personeel moet ook bij je imago passen”, zegt ander. Omdat potentiële opdrachtgevers voor marketing-, hr- of kwaliteitstrajecten niet in eerste Jeroen. “Dat je voor vragen op al deze gebieden instantie bij een automotive bedrijf binnenstappen, bij één adviseur terechtkunt, scheelt tijd, kosten kwam het plan voor een verzelfstandiging op tafel. en energie. Alles grijpt op elkaar in, al zijn onze van EmerparkAuto dat vanuit diverse vestigingen verspreid over het land Citroëns op de weg zet. “Samen met Jeroen, die vestigingsdirecteur was, zette ik kwaliteits- en marketingafdelingen op. Die waren voor veel zaken binnen het bedrijf verantwoordelijk: evenementenorganisatie, websites, magazines, huisstijl, certificeringen, verbeteren van interne processen én het personeelsbeleid. Die werkwijze viel op. Steeds vaker kregen wij de vraag of wij daarmee ook andere bedrijven konden ondersteunen”, vertelt Soraya.


BEDRIJFSPRESENTATIE

Er zijn veel collega’s die in dezelfde vakgebieden als wij werken, niemand legt zich toe op zowel marketing, hr én kwaliteit. Dat geeft ons meerwaarde

JEROEN BOEVE PROJECTMANAGER Groeide van verkoper door tot vestigingsdirecteur bij EmerparkAuto. Bedacht vernieuwende concepten in een veranderende markt. Deelt die ervaring graag met anderen.

LAURA ÜZÜM PROJECTMANAGER diensten uiteraard moeiteloos los te koppelen. Ondernemers die alles op het gebied van marketing, hr én kwaliteit extern willen onderbrengen, zitten bij Marvers goed. Maar ze kunnen net zo makkelijk bij ons terecht voor de productie van een digitale nieuwsbrief.”

wij regelen dat. Of zelf of met hulp van anderen.”, aldus Laura, die bovendien kan terugvallen op de nieuwe medewerker Fikret Akin. Gezien de groei van het klantenbestand en brede vraag naar de producten versterkt hij sinds kort het team van Marvers.

Begeleidt al jaren reclameprojecten voor opdrachtgevers in verschillende sectoren. Combineert communicatiekennis met een ruime ervaring in projectmanagement.

Juiste tijd Wat dat betreft start Marvers in de juiste tijd, denkt Laura. Zij werkte eerder bij een marketingbureau waarmee Jeroen en Soraya veel samenwerkten. Vanwege haar expertise én de persoonlijke klik was ze de ideale derde persoon voor Marvers. “Vergeet niet dat het ondernemersklimaat de afgelopen jaren enorm is veranderd. Neem alleen al de Wet Werk en Zekerheid en het huidige consumentengedrag dat zich meer naar internet verplaatst. Ondernemers weten meestal heel goed dat ze daarmee aan de slag moeten, maar missen soms simpelweg de tijd. Ik denk dat daar onze doelgroep ligt: bedrijven met pakweg vijftien tot zeventig medewerkers die zelf geen professionals op onze vakgebieden in dienst willen of kunnen nemen.” Laura, Soraya en Jeroen vullen elkaar aan met eigen professies en kennisgebieden, maar schakelen ook veelvuldig een select team van professionals in. “Denk aan hr-specialisten of juristen. Daarnaast schuilt onze kracht in onze brede netwerk en onze ervaring. Wil een opdrachtgever een magazine maken, dan leveren wij de juiste tekstschrijver tegen de beste prijs. En dat geldt ook voor vormgevers, fotografen en videografen. Onze klanten leggen een vraag bij ons neer en

Ondernemers En dat met de blik van een ondernemer. Want daarin zit volgens Soraya misschien wel hét onderscheid met collega bureaus. “Er zijn natuurlijk veel collega’s die in dezelfde vakgebieden als wij werken, maar niemand legt zich toe op zowel marketing, hr én kwaliteit. Dat geeft ons meerwaarde. En daarnaast weten wij hoe ondernemers denken en wat ze willen. Wij zaten bij EmerparkAuto jarenlang aan de andere kant en liepen vaak aan tegen bureaus die niet begrepen wat we wilden. Daardoor gingen we steeds meer zelf doen. En met die ervaring helpen we nu anderen. Daar is de tijdgeest ook naar. Ondernemers staan tegenwoordig veel meer open voor samenwerking dan vroeger. Bedrijven leggen zich toe op hun corebusiness en schakelen voor randzaken anderen in.”

Heeft HBO Management, Economie en Recht gestudeerd en vervolgens zijn universitaire opleiding Communicatiewetenschappen afgerond. Daarnaast heeft Fikret ervaring in zowel horeca als zorg en staat te popelen om zijn opgedane kennis voor Marvers in te gaan zetten.

Een goede manier voor een kennismaking met het nieuwe bedrijf is de Marvers Scan. Jeroen legt uit: “In één dag analyseren wij wat een onderneming doet aan marketing, hr en kwaliteitsprocessen en stellen we vast waar verbeteringen mogelijk zijn. Dat levert een heel laagdrempelig plan op waarmee je direct aan de slag kunt.”

FIKRET AKIN PROJECTMANAGER

SORAYA VAN ZANTWIJK DIRECTEUR

Zette voor EmerparkAuto hr-, marketingen kwaliteitsafdelingen op. Begeleidt werving- en selectieprocedures, helpt bedrijven bij certificeringen en geeft advies rond procesoptimalisatie. Weet bovenal hoe een ondernemer denkt.

Marvers Rodetorenplein 15, 8011 MJ Zwolle Tel.: 038-8200373 www.marvers.nl, info@marvers.nl

People’s BUSINESS

13


VROUW IN BUSINESS

Els Meester

Een Meester in het bereiken van succes door out of the box te denken Elk bedrijf kent zijn uitdagingen. Hoe onderscheiden we ons in de markt t.o.v. de concurrentie, of zijn we wel authentiek genoeg? Hoe bereiken we onze klanten effectiever, heb ik wel de juiste personen in mijn sales-team of waarom is ons productieproces niet meer rendabel? Vragen waarbij een frisse blik van buitenaf meer dan welkom is.

Het gaat om zakelijke creativiteit

E

ls Meester licht bedrijven door; financieel(-economisch), commercieel en op het personele vlak. Ze schuift graag een keer aan tafel aan om te kijken welke pijnpunten er zijn en hoe die op te lossen zijn. Ze houdt er nu eenmaal van bij bedrijven in de keuken te kijken en te helpen. Welke branche is niet echt van belang omdat het financiële-, commerciële en marketing technisch in grote lijnen allemaal hetzelfde werkt. Haar tarief was; geef maar wat het je waard is, maar zoveel kon ik niet (uit) eten, dus nu tegen een redelijk tarief. Els Meester heeft een zakelijk instinct dat in de praktijk vaak tot winstgevende resultaten heeft geleid. Daar wil ze nog meer mee doen. Ze helpt jonge ondernemers, met een lening. Maar de rente is fors en ik kijk mee in de keuken. Deze mensen gingen ergens de fout in, anders kwamen ze niet bij mij, dus moeten we de pijnpunten eruit halen. Dat lukt over het algemeen erg goed. Ik participeer nu in 9 bedrijven (Leeuwarden, Zwolle en Amsterdam), variërend van een incassobureau, it-bedrijf tot een kapsalon. Waar ik, om een voorbeeld te geven van mijn meekijken het meubilair, shampoo, huurcontracten, etc. voor heb geregeld. M.a.w,. ik doe wel iets voor mijn rente, dat is aan het eind van de rit (lening) mijn salaris. Recentelijk heeft Els heeft door middel van crowdfunding starters geholpen. Het ging hier om een restau-

14

People’s BUSINESS

rant en een hotel, opbrengst 10 en 30.000 euro. Nu is Els gevraagd een school te begeleiden voor een crowdfunding traject. Je moet niet bedelen maar een win/win situatie creëren. Bv. dinerbonnen of hotel overnachtingen vooraf met korting verkopen. Zo heeft iedereen baat bij dit concept. Daarnaast een hele andere tak van sport, vastgoed. Naast verhuur van eigen vastgoed (zakelijk en particulier) in Zwolle en Leeuwarden, koopt ze huizen onderkant markt op. Die knapt ze op voor de verkoop. Dit lijkt erg druk maar om aan te geven hoe Els werkt; Enkele weken geleden verkocht ze, voor twee keer de woz waarde, in 35 erg korte sms-jes op zaterdagavond een huis.. dus ik kan erg snel werken.En last but not least, vanaf november dit jaar heeft ze haar eigen merk vruchtensap, exclusief in 200 Albert Heijn filialen staan onder de naam Meestersap. Niet bepaald onder één noemer te gooien. Maar, zoals ze zelf aangeeft, ze houdt van bedrijven en wil ze, waar mogelijk, graag helpen. Haar laatste buitenlandse project was het reorganiseren van een fabriek (koeltechnische installaties) in Dubai, dus ik denk buiten de lijntjes en buiten de (land) grenzen. Het gaat om zakelijke creativiteit.” Door inzicht en praten met andere ondernemers, veelal op netwerken en mond op mond reclame , zijn haar zakelijke activiteiten zo uitgebreid. De voorbeelden zijn oneindig. Els Meester: “Het maakt niet uit om wat voor bedrijf het gaat. Ik ga op zoek naar de pijnpunten van een bedrijf en zoek daar vervolgens oplossingen bij. Hoe krijg je je eigen sap in het schap van de AH? “Ha, een knap staaltje netwerken deze keer”, lacht ze. “Ik heb een reclameman aan een sap producent voorgesteld en toen Albert Heijn vroeg om een exclusief merk met exclusieve smaken was 1 en 1 al snel 3. Ik heb voor ons drieën (mijn twee dochters en ik), aandelen gekocht. Dus nu is het echt ons eigen sap. Bij een bijeenkomst van People’s Business, na november, zal ik het introduceren.”

DETAILS Bedrijfsnaam: F.J.M. Meester Holding B.V. Ondernemer sinds: 2000 Inspiratie van: Ondernemers Bereikbaar via: Meesterholding@ziggo.nl


BEDRIJFSPRESENTATIE

Restaurant De Handschoen

Gastvrij en huiselijke sfeer

BEDRIJFSLEIDSTER ELLEKE DUINKERKEN

Restaurant ‘De Handschoen’ is gevestigd in een oude Saksische boerderij gelegen in het voormalige buurtschap Ittersum dat is opgegaan in Zwolle Zuid. De klassieke uitstraling van de boerderij is binnen gecombineerd met moderne elementen. Een ideale locatie om in alle rust te kunnen genieten van een heerlijke lunch, diner of bijvoorbeeld een vergadering in één van de exclusieve ruimtes. Bij restaurant De Handschoen is het afgelopen jaar iets bijzonders ontstaan. Na de overname door Omega Zorg en een ingrijpende verbouwing kunnen ze met recht vaststellen dat het concept geslaagd is. Bedrijfsleidster Elleke Duinkerken is enorm trots op wat ze als team bereikt hebben. Gastvrijheid en huiselijke sfeer, dat is wat je aantreft in het sfeervol ingerichte historische pand. Open haard, gezellige nisjes, een rieten kap, mooi balkenplafond. Een frisse, moderne inrichting met ruime opstelling van de tafels. Dit biedt naast privacy ook een ander voordeel. De voor- en nagerechten worden namelijk geserveerd vanaf een speciale trolley en daar is ruimte voor nodig. De gast heeft de keuze uit zes verschillende kleine gerechten die aan tafel worden opgediend. “Gasten vinden dit erg leuk en verrassend.” Naast het dinerconcept, lunchen en high tea, is De Handschoen ook een unieke locatie in landelijke sfeer om met een zakelijk gezelschap te verblijven. De grote zaal is geschikt voor bedrijfs-

feesten, recepties en andere zakelijke gelegenheden, zoals netwerkbijeenkomsten, trainingen of vergaderingen. Maatwerk, dat doen ze het liefste bij De Handschoen. We hebben namelijk geen standaard vergaderzalen maar wel sfeervol ingericht ruimtes, passend bij de boerderij en voorzien van de basis faciliteiten. We denken graag mee met wat de gast bij zijn gelegenheid nodig heeft. Gastvrijheid, warmte en comfort dat zijn begrippen die wij belangrijk vinden. Naast de grote zaal zijn er nog twee authentieke kamers die geschikt zijn voor kleine groepen of kunnen dienen als sub-ruimte. In het restaurant serveren we zowel de lunch als het diner, service en kwaliteit staan boven aan en wij vinden het belangrijk dat ook u, onze zakelijke gast, in alle rust kan genieten. Wie je bent en wat je bijdraagt, daar draait het om bij De Handschoen en Omega Zorg. Er wordt gewerkt met jongvolwassenen met een beperking die een eerlijke leer-/werkplek verdienen in de maatschappij. Ze worden bij

De Handschoen klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. Elleke: “Maar let wel, we zijn een restaurant als ieder ander, een normaal bedrijf. We besteden alleen wat meer tijd en aandacht aan het opleiden van ons personeel. Samen zorgen we voor een unieke beleving die de gasten zeker zal bijblijven.” Namens People’s Business en Restaurant De Handschoen nodigen wij u van harte uit voor: de People’s Business bijeenkomst bij Restaurant De Handschoen in Zwolle op dinsdag 6 oktober 2015. Ontvangst is om 17.00 uur en afsluiting om 20.30. Kijk op www.peoples-business.nl voor het programma en registreer uw komst.

Restaurant De Handschoen Nieuwe Deventerweg 103, Zwolle Tel.: 038-4681500 info@dehandschoen.nl www.dehandschoen.nl

People’s BUSINESS

15


VROUW IN BUSINESS

Marjon Bosma

Businessmediation mooi alternatief voor gang naar rechter Conflicten zijn onontkoombaar. Het klinkt misschien raar, maar conflicten zijn ook nodig om je als organisatie en als persoon verder te ontwikkelen. Ze kunnen de motor zijn voor groei en ontwikkeling.

B

elangrijk is vooral de manier waarop met conflicten wordt omgegaan. Voor advocaat Marjon Bosma de drive om zich naast de advocatuur eveneens toe te leggen op businessmediation, ook binnen het bedrijfsleven een waardig alternatief voor de gang naar de rechter. Businessmediation omvat meer dan alleen arbeidsmediations; het ziet op alle conflicten waar men in het bedrijfsleven tegen aanloopt. In Amerika maar ook in de regio Amsterdam wordt businessmediation al veel vaker ingezet en met succes. Marjon Bosma is als geregistreerd MfNregistermediator onlangs ook lid geworden van de vereniging van zakelijke mediators. “Het past binnen de nieuwe economie. De tijd van eindeloos procederen, hoger beroep, hoge kosten en veel energieverspilling gaat voorbij.” Haar ervaring als advocaat is heel nuttig. Wat ze zelf fijn vindt is dat ze daardoor ook weet wat er allemaal integraal geregeld moet worden.

16

People’s BUSINESS

Het geeft me veel voldoening dat ik heb kunnen ontdekken wat echt bij mij past “Het is wel een zakelijke wereld. Belangrijk bij businessmediation is dat het commitment er is bij beide partijen om op die manier tot een oplossing te komen. Het gaat daarbij vooral om denken in belangen, in plaats van in juridische standpunten.” Na 28 jaar bij Dommerholt Advocaten werkzaam geweest te zijn – van secretaresse tot advocaat en partner - kent Bosma het advocatenvak door en door. In 2011 heeft ze de stap gemaakt naar het zelfstandig ondernemerschap en startte ze haar eigen advocatenkantoor. Haar interesse in ‘de mens achter het conflict’, bracht haar bij businessmediation. “Wat maakt het verschil en wat is het belang voor wie? De start is te kijken waar het is mis gegaan. Als je dat weet, kun je van daar uit naar oplossingen gaan zoeken. Verplaats je ook in de belangen van anderen. Dan ontstaan er win-win situaties. En als het niet lukt een relatie te herstellen, kun je toch naar een waardige oplossing zoeken. Ook de overheid zal dit steeds meer stimuleren. Een bedrijf dat met zijn tijd meegaat heeft mediation dan ook in haar gereedschapskist zitten en overweegt standaard of zij dit middel wil inzetten in plaats van een juridische procedure op te starten.” De advocatuur is een mooi, maar ook hectisch vak. En ook mediations zijn intensieve trajecten. In alles toont ze een grote mate van betrokkenheid. Ze staat open voor de wereld om haar heen, ontmoet graag nieuwe mensen en omarmt nieuwe ideeën. “Het geeft me veel voldoening dat ik heb kunnen ontdekken wat echt bij mij past en dat kan inzetten ten behoeve van mijn klanten.” DETAILS Bedrijfsnaam: Marjon Bosma Advocaat en Mediator Ondernemer sinds: 2011, daarvoor advocaat en vennoot bij Dommerholt Advocaten Persoonlijke kwaliteiten: Empatisch, vertrouwen wekkend, betrokken, verbindend, gestructureerd, analytisch, resultaatgericht Levensmotto: Live the life you love, love the life you live Inspiratie van: De natuur, wandelen, mooie boeken en films, authentieke mensen Bereikbaar via: www.marjonbosma.nl en 06-25051415


VROUW IN BUSINESS

Miranda Bouwmeester, general manager van Sandton Pillows Zwolle is een doorzetter, een beetje eigenwijs, verantwoordelijk, organisatorisch sterk, moeder van een dochter van zeven, loopt hard, houdt van lekker eten en drinken, lezen, muziek en flink lachen op zijn tijd, ‘want dat is goed voor je humeur’.

Miranda Bouwmeester

Gewoonweg het meest bijzondere hotel van Zwolle

O

nze gasten kiezen voor Sandton Pillows Zwolle, omdat we gewoonweg het leukste hotel in Zwolle zijn. Kleinschalig, sfeervol ingericht met warme kleuren en je wordt ontvangen alsof je thuis komt, door erg vriendelijk personeel. Dat ervaren veel van onze gasten, zo lezen we met regelmaat terug op de review sites. Pillows is een Boutique hotel, dus niet alleen qua inrichting zeer onderscheidend, maar ook door de focus op individuele aandacht voor de gast. We werken met een vast team, dat bijvoorbeeld van veel vaste gasten weet wat hij of zij drinkt. We zijn gevestigd naast het station en op wandelafstand van het stadscentrum. Daarnaast hebben we een eigen parkeerplaats, midden in de stad. Mijn uitdaging is het verder ontwikkelen van het Food en Beverage product. Wij zijn een hotel, maar gasten kunnen ook alleen komen eten, graag zelfs. Want we hebben een prachtig keukenproduct en een enthou-

siaste nieuwe chef. Ik wil zorgdragen voor een gezonde hoteloperatie met een fair share van de business qua bezetting in de stad. In de huidige economie vraagt dat om andere aanpak. Met een sterke focus op de online verkoop van onze hotel locatie en zeer zeker het goed onderhouden van onze contacten in de stad. Dat doe ik samen met onze accountmanager. Ik haal veel voldoening uit het werken met veel verschillende individuen die in de basis allemaal de gast als persoon op de eerste plaats zetten. Ieder heeft zijn eigen manier. Maar het helpen van een collega om zichzelf verder te ontwikkelen wat betreft kennis en vaardigheden, deze vervolgens een nieuwe stap te zien maken in zijn/ haar carrière, dat is wel slagroom op de taart. Minstens zo leuk is een persoonlijk bedankje van een klant wanneer hij of zij een geweldig evenement of verblijf bij ons heeft gehad. Aan zoiets gaat veel voorbereiding vooraf en als alles uiteindelijk klopt geeft dit veel voldoening. Ik haal mijn inspiratie uit gesprekken met vakmensen die zaken anders doen dan anders. Ik luister naar wat ze bewogen heeft het op die wijze te doen. Ook bezoek ik andere locaties en eet regelmatig buiten de deur (en dan met een knipoog) allemaal erg vervelend in dit vak. Ook haal ik veel inspiratie uit social media.

Collect moments, not things! DETAILS Bedrijfsnaam: Sandton Pillows Zwolle General Manager sinds: November 2005 maar sinds 1 juni 2011 in Zwolle Persoonlijke kwaliteiten: Doorzetter en inventief, ja zeggen is ook ja doen en dan is er altijd een weg te vinden hoe. Positief ingesteld. Levensmotto: Collect moments, not things! Inspiratie van: (Vak)collegae en mensen die me triggeren om anders te denken, daar heb veel respect voor. Bereikbaar via: Mijn steun en toeverlaat in de vorm van mijn telefoon.

People’s BUSINESS

17


VROUW IN BUSINESS

Loes de Waart - iungo

De persoonlijke energiecontroller Wat kost een wasbeurt? Of hoeveel energie verbruikt je vriezer? Energie is een belangrijke, maar vaak onzichtbare factor in huis of het bedrijf. De bijbehorende kosten zijn meestal aanzienlijk. Steeds meer consumenten en bedrijven willen verantwoord met de energievoorraden omgaan, en daardoor minder energiekosten betalen. Goed voor het milieu en goed voor de portemonnee. Maar dan moet je wel weten hoe je dat kunt doen. Meten is weten.

Positieve feedback inspireert enorm om onze productlijn uit te breiden

L

oes de Waart, directeur bij iungo vertelt: “Met energiecontroller iungo krijg je grip op alle energiestromen in huis of bedrijfspand. iungo wordt aangesloten op de traditionele meter of slimme meter in de meterkast en biedt realtime inzicht in je energie en gasverbruik. Via smartphone, tablet en computer zie je in één oogopslag wat je verbruikt. En wat het kost, inzichtelijk op een helder overzicht. Via tussenstekkers kun je het energieverbruik van individuele apparaten en lampen registreren. Denk aan de printer, vriezer, tv-decoder of je koffiezetapparaat. Geheel draadloos. Daarnaast kun je ze met één simpele klik op afstand aan- of uitzetten, maar je kan het ook allemaal automatiseren. Als je terugkijkt in de verzamelde data zie je wat je verbruik is geweest. Doordat het dashboard echt laat zien wat je realtime verbruikt, ontdek je wat er gebeurd als je bijvoorbeeld een lamp aan zet. Zo kun je ontdekken of je koelkast aan vervanging toe is maar ook wat je energieverbruik in de nacht is van standby apparatuur. Als je weet wat je nu doet, dan kun je ook bepalen wat je anders kan doen. Door te meten en op zoek te gaan naar verspillende apparaten kun je het energiegebruik terugdringen. De energiebronnen zijn niet oneindig, de energie prijzen stijgen over het algemeen en het aantal apparaten in huis dat stroom verbruikt blijft toenemen. Er spelen dus milieutechnische en economische aspecten mee. Kortom: de noodzaak om efficiënter met de energievoorraden om te gaan groeit. iungo is een heel stabiel, innovatief product, kent geen abonnementsvorm en heeft een lage aanschafprijs. Je kunt het startpakket zo bestellen op internet en dan heb je het de volgende dag in huis. Het bedrijf is onlangs genomineerd voor het meest innovatieve product in de MKB Top 100 landelijk. Het bedrijf krijgt enorm veel positieve feedback van gebruikers die met ideeën komen om nog meer energie te besparen. Loes: “Dat inspireert enorm om onze productlijn uit te breiden.” DETAILS Bedrijfsnaam: iungo (betekent Ik verbind) Inspiratie van: Onze gebruikers die allerlei ideeën aanbrengen Persoonlijke kwaliteiten: Innovatief Ondernemer sinds: 2008 Bereikbaar via: www.iungo.nl, 038 - 3801050

18

People’s BUSINESS


COLUMN POLIT

ONDER

IEK

NEMEN

Gastvrij Overijssel EDDY VAN HIJUM, GEDEPUTEERDE PROVINCIE OVERIJSSEL

Onze provincie heeft toeristen enorm veel te bieden. Prachtige routes voor wandelen, fietsen of paardrijden. Twee nationale parken: de Weerribben/Wieden en de Sallandse Heuvelrug. Waterrecreatie op de Vecht en in de Kop van Overijssel. Sfeervolle landgoederen en karakteristieke coulissenlandschappen in Twente. Tal van hoogstaande campings en andere verblijfsaccomodaties. Goede restaurants en onderscheidende streekproducten. Historische binnensteden, moderne kunst en diverse aantrekkelijke publieksevenementen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer mensen Overijssel ontdekken als een geschikte plek voor een kortere of langere vakantie. Het belang van recreatie en toerisme voor onze regionale economie is groot. De sector biedt inmiddels werk en inkomen aan meer dan 32.000 mensen. Het aandeel van Overijssel op de binnenlandse vakantiemarkt neemt gestaag verder toe. Maar ook buitenlanders ontdekken onze provincie. Zo heeft Giethoorn zich ontwikkeld tot een enorme trekpleister voor toeristen uit China. Maar ook uit Duitsland en België ontvangen we veel gasten.

Ik ben er van overtuigd dat er nog veel meer uit te halen is. In de afgelopen jaren heeft de provincie Overijssel samen met ondernemers en gemeenten geïnvesteerd in een gerichte marketing, campagnes en vernieuwing van het toeristisch product. Hiervoor zijn samen met Saxion vele product-markt-partnercombinatie's (PMPC's) gefaciliteerd. Ofwel: samenwerkingsprojecten tussen ondernemers en organisaties die bijdragen aan vernieuwing van het toeristisch product. Samen met ondernemers is gewerkt aan het vermarkten van onze toeristische A-merken: Vechtdal, Salland, Twente, IJsseldelta en Waterreijk. Kijk voor de aardigheid eens op de website van Marketing Oost. Deze focus op samenwerking en (blijvende) vernieuwing verdient een vervolg. De ideeën, inzet en betrokkenheid van ondernemers zijn daarbij leidend. De komende maanden zullen

we de vervolgaanpak samen met ondernemers en betrokken organisaties verder uitwerken. Daarbij is ook een goede aansluiting op de kalender van sportieve en culturele evenementen van belang. Ik denk dat we nog sterker dan de afgelopen jaren gericht moeten inzetten op thema's die ons op de internationale toeristische kaart zetten. Hoe zorgen we er voor dat de Chinese toerist die via Amsterdam in Giethoorn terecht komt ook de historische Hanzesteden en het fraaie Twentse achterland ontdekt? Ook de samenwerking met het nationaal bureau voor toerisme NBTC helpt ons hierbij. Kortom, werk aan de winkel!

@vanHijum yj.v.hijum@overijssel.nl

People’s BUSINESS

19


Initiatief van vrouwen die van aanpakken weten

'Dressed with Love' Kitty Leurink en Anne Morselt leggen een goed fundament onder hun mode-onderneming ‘Dressed with Love’. Eerst finetunen voor een solide basis en dan groeien. Dat is hun ambitie met het creëren en (online-)verkopen van hun jurkjes-label. Jurken met een subtiel en goed silhouet, gemaakt van prachtige, rijke stoffen. Te combineren met allerlei (mode) accessoires en passend bij ieder figuur en elke stijl.

K

itty Leurink (44) uit Borne, met haar man Willem Dankers eigenaar van het Bornse restaurant Dorset, en Anne Morselt (47), die met haar gezin in Oldenzaal woont, koesteren al lang “de diepe wens iets met mode te doen, iets te creëren en te vermarkten”. Kitty: “We kenden elkaar alleen van feestjes, waar we telkens onder de indruk waren van elkaars outfit. Geleidelijk kwamen we in gesprek. Een van de onderwerpen was dat het zo lastig is een leuk jurkje te vinden.” Voor de lange Anne waren ze vaak te kort of niet te vinden. Voor de tengere Kitty vaak te ingewikkeld of met te weinig aandacht gemaakt. “Ik kom uit een echte modefamilie; mode zit echt in m’n genen. Tegelijk was me duidelijk dat ik zo’n modeonderneming niet alleen wilde doen.” Anne heeft een achtergrond als ontwerpster en was onder meer styliste van de lingerie- en badmodelijn bij Ten Cate.

20

People’s BUSINESS


BEDRIJFSPRESENTATIE

Hard werken De mode-vonk sloeg snel over, temeer omdat beiden veel herkenden bij elkaar. Anne: “We schuwen hard werken niet; door onze afkomst uit een horeca- en een boerengezin weten we wat aanpakken is. Ook delen we een brede en open kijk op de wereld, een ruime levenservaring, die we ook hebben opgedaan in het buitenland, en een nieuwsgierigheid naar nieuwe uitdagingen. Kitty vervolgt: “En we worden allebei blij van mode, mooie stoffen en kleuren, kunst en mooie spullen, ook in het interieur. Dat hoeft niet duur te zijn. Dat herkennen we bij elkaar, en ook het creatieve, het snelle denken en het commerciële. En we zijn echte meisjes-meisjes. En wat is vrouwelijker dan een jurk? Als kind vermaakte ik al kleding en voegde er eigen dingen aan toe. Net als Anne had ik wel modeacademie willen doen, maar het werd hotelschool omdat mijn ouders daarmee een betere toekomst voor me zagen. Toch bleef mode altijd kriebelen, maar ik had altijd het gevoel dat het wel goed zou komen. Ineens kwam Anne om de hoek. We vullen elkaar aan, zijn complementair. Het ontwerpen doen we samen. Ik kom vaak met gekke ingevingen waarvan Anne kan beoordelen of het iets is of niet en welke materialen of stoffen geschikt zijn.” Flatterende jurkjes Jurkjes en bijbehorende accessoires staan centraal bij Dressed with Love. Leuk is dat een jurk bijna iedereen goed staat, vinden beide dames die zelf zeker goed ogen in hun zelfontworpen jurkjes. De eerste collectie van Dressed with Love bestaat uit vier basic modellen die in verschillende kleuren en stoffen te koop zijn, en zes feestjurken. Die vier basismodellen hebben een eenvoudige snit en dragen de namen van tijdloze, sterke, elegante

In veel keuzes gaan we uit van onszelf. Wat we zelf fijn of mooi vinden, spreekt kennelijk aan. Daarmee blijken we een goede koers te varen. en vrouwelijke stijliconen uit de mode- en filmwereld. Te combineren met accessoires als giletjes, ceinturen, sierbandjes en corsages, vaak in ton-sur-ton kleuren. Die geven de jurkjes telkens een andere look. Alleen al met laarzen in plaats van pumps, ogen ze ineens sportief. Kitty krijgt een kik van het hele proces van Dressed with Love en het samen doen van alles: “Het commerciële, de PR, het bedenken van evenementen om Dressed with Love in de kijker te spelen en in de markt te zetten, waarbij mijn ruime netwerk goed van pas komt, maar ook het ontwerpen, de creatie, het zoeken van de stoffen en materialen en het bedenken van accessoires. We mikken op vrouwen die zich graag laten zien, die wat over willen brengen en graag zelf eigen details toevoegen. We worden erg geïnspireerd door Italiaanse designers en merken als Dolce & Gabbana, Gucci, Valentino en Twin-Set.” Online, maar toch persoonlijk Anne: “We hebben ervoor gekozen de jurken alleen te verkopen via de onlineshop en ze hier in Twente te laten maken. In Dorset hebben we ook een Dressroom, waar vrouwen de jurkjes kunnen passen; op vrijdag van 10 tot 13 uur of op afspraak. Onlangs was hier een wat teleurgestelde dame. Ze vond de jurk bij zichzelf niet zo mooi staan. Reden bleek dat ie ietsje te lang was. Het kunnen passen hier en het persoonlijk advies vindt men toch fijn. Men voelt zich hier persoonlijk benaderd en ervaart dat als een luxe.”

Kitty: “In veel keuzes gaan we uit van onszelf. Wat we zelf fijn of mooi vinden, spreekt kennelijk aan. Daarmee blijken we een goede koers te varen. We zijn nu ruim een half jaar bezig. Die tijd zien we als een opstartfase die we nodig hebben om alles te finetunen. Dat kunnen we goed doen doordat vrouwen hier komen en direct feedback geven. We richten ons nu nog vooral op deze regio, maar willen in de nabije toekomst verder het land in, naar het westen. Op korte termijn openen we ook een Dressroom in Amsterdam waar men op afspraak kan komen passen. We zijn duidelijk op het goede moment gestart, jurkjes zijn momenteel ‘in’. We pakken alles aan en herkennen en waarderen elkaar in de combinatie van het nuchtere dat we van huis uit meekregen en het enthousiasme: het gáán voor dingen. Dressed with Love moet zeker geen hobby blijven. We willen een serieus bedrijf, dat we samen runnen als werkende moeders. Met als motto Wear a –Dress with Love- and dare to be fabulous.

dressedwithlove.nl Dressroom: Grotestraat 167, Borne Tel.: 074-8200201

People’s BUSINESS

21


INVESTERINGEN

Private investeerders, dan wel durfkapitalisten, steken steeds meer geld in risicovolle startende ondernemingen. Wereldwijd haalden start-ups in de eerste helft van dit jaar 53 miljard euro op. Ook in ons land, met name in Twente, hebben beginnende bedrijfjes hiervan geprofiteerd, zoals Athom en Solar Freezer. Een derde onderneming die hier nader belicht wordt, Flexxolutions, heeft alles zelf gefinancierd. Van dit drietal zullen we de komende tijd nog veel horen, zeggen deskundigen van KennisparkTwente, een stichting die start-ups ondersteunt.

Ook Twentse bedrijven profiteren daarvan

Private investeerders steeds vaker geïnteresseerd in start-ups

H

oewel Solar Freezer momenteel over aandacht geen klagen heeft (zo is er een presentatie van het product in het bijzijn van koning Willem-Alexander geweest, besteedde het tvprogramma EenVandaag en RTL7 aandacht aan de vinding van het startende bedrijf en werd de Jan Terlouw Innovatieprijs gewonnen) en het idee van de ondernemende broers Floris en Roderick Wolters steeds bekender wordt, is het niet altijd rozengeur en maneschijn geweest voor het tweetal. Iets waar menig starter zich in zal herkennen. Floris over de moeilijke beginfase: “Als ik aan het eerste jaar terugdenk, dan zal ik die periode nooit meer over willen doen. Het was financieel bijzonder zwaar. We leefden zo ongeveer onder het bestaansminimum. We hadden nauwelijks geld.” Het zijn nu gelukkig, met de toegenomen bekendheid, andere tijden. Met de Solar Freezer van de Wolters’ broers kan de gasrekening van een woning tot 0 euro worden teruggebracht. Nodig zijn thermodynamische panelen, een soort zonnecollectoren, een modulerende warmtepomp en een zogenaamde ‘waterzak’, een soort waterbed. Dit wordt in de kruipruimte van een huis geplaatst. Het systeem werkt als volgt: de panelen verwarmen het water, waarna de pomp warmte aan het water onttrekt. Dat water koelt vervolgens af tot -1 graad Celsius ongeveer. Tijdens dit proces

22

People’s BUSINESS

komt veel energie vrij voor de centrale verwarming en de warmwatervoorziening. Restwarmte wordt opgeslagen in een boiler. Hoewel het idee van de gebroeders Wolters niet helemaal nieuw genoemd kan worden (het Duitse Eisspeicher heeft iets soortgelijks, maar daarvoor was een soort bunker nodig) is het wel bijzonder dat het om een regenererend systeem gaat. Floris: “Het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) heeft er ook mee geëxperimenteerd. Dat hebben we altijd in ons achterhoofd gehouden. Daarnaast hebben we steun gehad van onze vader, die met zijn kennis als waterbouwkundig ingenieur de eerste tekeningen voor het project heeft ontworpen.” De prijs voor de aanschaf van de Solar Freezer is moeilijk aan te geven. Het gaat om iemands gasverbruik. In 4 tot 10 jaar is de investering terug verdiend en kun je energieneutraal (wat het gas betreft) wonen. Het bedrijf heeft via investeerders een miljoeneninvestering mogen verwelkomen (een exact bedrag wordt niet genoemd). Daarmee kan Solar Freezer zich verder ontwikkelingen. Van diverse kanten, zowel in binnen- als buitenland, is veel interesse getoond voor deze bijzondere vorm van energiebesparing en tegelijk energieopslag. Homey Bij Athom staat domotica, de integratie van tech-

nologie en diensten om een betere kwaliteit van wonen en leven te bereiken, centraal. Met name de Homey. “Dat is een bolvormig apparaat dat het huis in één klap slimmer maakt. Je kunt er spraakgestuurde commando’s aan geven (licht aan en uit, de robotstofzuiger aan het werk zetten, gordijnen dicht etc.), maar ook om informatie vragen. Vervolgens combineert Homey dit met informatie van online diensten. Alles kan vervolgens aan elkaar geknoopt worden in automatische ‘flows’, waarmee taken te automatiseren zijn”, vertelt een van de twee oprichters van het bedrijf Athom, Stefan Witkamp. De ander is Emile Nijssen. Zij startten hun activiteiten toen ze nog student waren. Private investeerders hebben inmiddels een miljoen euro in het project gestopt. Eerder was de vinding al een succes op Kickstarter en werd Athom gekroond tot ING Starter van het Jaar. Het is allemaal een aantal jaren geleden begonnen op de studentenkamer van Emile, vertelt Stefan. “Emile lag in bed met de lamp nog aan, en kon niet bij de schakelaar. Hij moest toen opstaan, dat vond hij lastig. Geïnspireerd door science fiction en bouwend op de huidige staat van technologie begon hij met het automatiseren van zijn kamer op geluid, en later op spraak. Dan hoefde hij zijn bed niet meer uit om de schakelaar te bereiken. Nadat we hiervoor tijdens onze studie een businessplan hadden gemaakt, zagen wij dat de


LINKS: DE GEBROEDERS WOLTERS TE MIDDEN VAN ENKELE ZAKELIJKE PARTNERS: (VLNR) BAS SPELBOS (VOLKERWESSELS), PATRICK LEMS (INNOVATIEFONDS TWENTE), RODERICK WOLTERS (SOLARFREEZER), FLORIS WOLTERS (SOLARFREEZER) EN JACQUES MATHIJSEN (DE GROOT INSTALLATIEGROEP)

pijlers van onze visie, namelijk een open platform, makkelijke, spraakgestuurde control en integratie van alle apparaten op alle technologieën, nergens echt goed geïntegreerd waren. Een tijdje later konden we met onze bacheloropdracht hier verder in duiken en hebben we onze Kickstarter met groot succes gelanceerd. Vanaf toen is alles in een stroomversnelling geraakt. Uiteraard is niet alles eenvoudig. Het succes had niet behaald kunnen worden zonder de volle inzet van ons team, inmiddels 20 man groot.” Die ploeg wordt bijgestaan door een Raad van Advies, dat zorgt voor een goede ondersteuning, aangevuld door het Kennispark, de Universiteit Twente. Banken bleven afwachtend, de Rabobank kwam uiteindelijk met een lening op de proppen. Witkamp: “Je moet met weinig financiën in het begin dan toch maar aan de slag gaan, simpelweg ondernemen. En volhouden. Dan komt het vanzelf goed.” Hij hoopt dat de Homey dit najaar in de winkels ligt. De prijs ervan is nog niet bekend. High-tech textiel Flexxolutions uit Denekamp gebruikt high-tech textiel voor het maken van gasafdek- en vloeistofafdek- en vloeistofopslagproducten. Hiermee voorkomt het bedrijf het ontstaan van zure regen uit mestopslag, helpt de productie van biogas te realiseren en vermindert het verspreiden van virussen in de glastuinbouw, ziekenhuizen en de voedingsindustrie. Belangrijk in de portfolio van Flexxolutions zijn ook speciale toiletten in vluchtelingenkampen. Daarnaast worden desinfecterende matten van technisch textiel geproduceerd. Met het groeiend aantal vluchtelingen in diverse oorlogsgebieden zijn er steeds meer van die toiletten nodig, zegt directeur Martin Nieuwmeijer van Flexxolutions (winnaar van de Young Technology Award 2014). Leveringen hebben plaatsgevonden via Artsen zonder Grenzen in Zwitserland naar Erbil in Irak en naar Nigeria. Contacten via het Rode Kruis in Noorwegen, Engeland en

Oostenrijk zijn veelbelovend. Via Oxfam in Oxford/UK staan er toiletten in de Centraal Afrikaanse Republiek. Nieuwmeijer: “De toiletten van Flexxolutions voldoen aan een groot aantal eisen, wat zowel het ontwerp als het gebruik en het transport betreft. Enkele van de voorwaarden waar ze aan moeten voldoen: goed te vervoeren (bij ons zijn ze licht, maar toch stevig door het sterke foliemateriaal), veilig in het gebruik, kostenefficiënt en ze moeten jaren kunnen meegaan. Dat er interesse is voor het product van het Denekampse bedrijf komt omdat de toiletten op vaak harde grond, vaak een rotsbodem of een andere harde ondergrond, op een verhoging kunnen worden geplaatst, een en ander voorzien van een zogenaamde mestzak. Het bedrijf heeft, om financieel wat meer lucht te krijgen en ondersteuning te vinden bij zijn activiteiten, een beroep gedaan op innovatie afgestemde, fiscale regeling WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) en de innovatiebox en –voucher.

BOVEN: GROOT SILODAK VAN FLEXXOLUTIONS ONDER: FLEXXOTOILETTEN IN AFRIKA

DE HOMEY, DE DOMATICA ALLESKUNNER IN HUIS

People’s BUSINESS

23


GADGETS

Unieke proeverij om te schenken 12 bijzondere Whisky's in een prachtige luxe doos. Ontdek uw favoriete whisky en geniet van het onderscheiden van de verschillen. Na deze test kennen Bowmore 12Y Islay, Glenfarclas 12Y Speyside of Glenlivet, 12Y Speyside geen geheimen meer voor u. Deze Whisky Tasting Collection is een belevenis die bedoeld is om te schenken. Geleverd met verklarend boekwerk. Whisky Tasting Collection, 12 tubes. Prijsindicatie € 56,50. Speciale prijzen voor grotere afname.

Stoer cadeau voor ‘burgers en buitenlui’ Een bierfles plateau is als geschenk een bijzonder uitgangspunt. Het flesje is in de glasoven gesmolten. Don’t try this at home! Presenteer het cadeau in een kistje met verse worst en mosterd. Een hartig hapje na een wandeling op frisse dagen. Een stoer cadeau voor ‘burgers en buitenlui’. Tip van de slager; bak de rookworst aan voor nog meer smaak en een mooie kleur. Tasting plateau. Prijsindicatie: plateau € 14,50 ex btw. Productietijd ca. 2 weken.

Streekpakket met recept

ALS KERSTGESCHENK Stuur uw relaties een kerstpakket met streekproducten uit uw streek. Wij maken desgewenst op basis van streekproducten een recept, foto's en Culicard. Een postcard met een recept en enveloppe naar idee van Femke Wijma. Zij maakt op wens kleine schilderijtjes wanneer het schilderachtig mag. We leveren uw cadeau persoonlijk af bij uw klant in de provincie Overijssel. Geheel op maat, minimale afname 80 pakketten. Prijs: vanaf € 55,00 excl. btw. 24

People’s BUSINESS


EEN SMART WATCH PAST IEDEREEN Opkomend fenomeen is de smartwatch, gericht op uiteenlopende doelgroepen qua programmering. Track en verbeter de key parameters voor de gezondheid, het aantal gemaakte stappen en het aantal verbrande caloriën. Maar ook het checken van uw slaapritme of het op afstand bedienen van uw smartphone camera behoren tot de uitgebreide mogelijkheden.Gemaakt van kunststof en siliconenmateriaal. Kan gegraveerd worden op de armband. Fitness Smart Watch. Prijsindicatie € 57,50

ULTRAMODERNE MAND voor in het huishouden Ieder huishouden kent het; de fruitmand of de groentemand op het aanrecht. Om het buitengevoel in het najaar naar binnen te halen hebben we deze ultramoderne mand geselecteerd. Korbo metalen manden, verkrijgbaar bij ons in 3 maten. Vraag naar de levertijden.

DIVA bonbons voor uw zakenrelaties Chocolade in al zijn verscheidenheid is niet weg te denken in het zakelijk leven. Met deze cadeaudoos van Lindt kunt u uw relaties een sterrenstatus toedichten. DIVA is een fashionable in zwart en wit gestylede koker met melkchocolade bonbons van wereldklasse. De koker is gevuld met 20 bonbons met vulling van Marc-de-Champagne. DIVA bonbons van Lindt. Prijsindicatie € 15,00.

SAMENGESTELD DOOR PANDORA IDEAS AND GIFTS, WWW.PANDORA-SPECIAL-GIFTS.NL

People’s BUSINESS

25


Bij vloed zie je niet wie geen zwembroek aan heeft! OP VISIE EMEN

N ONDER

Pas bij eb kan je dat zien! Als de winst tegen de plinten aan klotst, is dat volgens de meerderheid in het bedrijf te danken aan hun eigen inzichten en management kwaliteiten. Pas als het wat minder gaat of er doen zich onverwachte problemen voordoen, dan is Leiden in last en dan zie je pas wie de echte leider is en wie de onderneming door dit slechte weer heen kan loodsen. En een succesvolle ondernemer begint daar natuurlijk al mee voordat er mogelijke problemen voordoen of als de winstpotentie aan het teruglopen is.

A

anpassen aan de steeds sneller veranderende omstandigheden is wenselijk en kiezen is noodzakelijk. Maar… kiezen geeft altijd kiespijn, daar moet je als ondernemer doorheen. Onlangs werd ik 65 en ik kreeg van mijn collega’s een master opleiding psychologie aangeboden en ik ben aldus naast mijn werk met de colleges begonnen. Zo kreeg ik college van prof. Dr. Diekstra en die vertelde dat zijn onderzoek onder ondernemers uitwees dat de managementkwaliteit met het grootste effect volgens hen is: passie (33%), authenticiteit (34%) en het geven van feedback aan werknemers (35%). Maar toen de balansen van die ondernemers bestudeerd werden, bleek dit niet zo effectief te zijn. Uit interviews met betrokkene bleek dat een managementstijl direct oorzaak van het falen is.

26

People’s BUSINESS


VISIE

“De toekomst is, zoals zoveel dingen, niet meer wat zij geweest is. Ideeën gebaseerd op nieuwe technologieën leiden tot nieuwe verdienmodellen ” Ondernemers die werkelijk impact willen hebben, schreven hun dagelijkse denken en doen regelmatig op en vroegen hun medewerkers en raadgevers met regelmaat om feedback. De omgekeerde wereld dus. Prof. Diekstra stelt dat reflecteren, dat wil zeggen je met regelmaat 'terugbuigen' over jezelf of anderen uitnodigen dat over jou te doen, één van de belangrijkste eigenschappen is die tot succes leidt.

turbulente tijden optimaal gebruik te maken van deze omstandigheden door de inzet van nieuwe, versnellende technologieën. Waardoor ze op schaal en met snelheid groeien die nauwelijks te bevatten is. Dit zijn ‘exponentiële organisaties’. Organisaties waarvan de impact of opbrengst minimaal tienmaal groter is dan gelijksoortige organisaties, door het gebruik van nieuwe organisatietechnieken en versnellende technologieën. Deze bedrijven zullen de komende jaren met hun disruptieve businessmodellen hele bedrijfstakken gaan ontwrichten.

Dan kun je als ondernemer je bestaande ideeën proberen los te laten en reageren op de veranderingen die steeds sneller gaan en waarvan de impact van de veranderingen steeds groter wordt. Oplossingen zijn vaak niet het probleem maar dat zijn de ondernemers zelf vaak wel voor hun onderneming.

De toekomst is, zoals zoveel dingen, niet meer wat zij geweest is. Ideeën gebaseerd op nieuwe technologieën leiden tot nieuwe verdienmodellen die bestaande markten kunnen ontwrichten. Er valt iets op aan de groeifactor van deze bedrijven. Schaalbaarheid is het kernwoord. De opbrengst is tenminste tien keer groter dan in een traditionele organisaties (dat worden ook wel lineaire organisatie genoemd) door impact op de markt of door productie.

Wat voorbeelden? Was de gemiddelde levenscyclus van een bedrijf in 1955 nog 45 jaar, tegenwoordig is dat slechts 15 jaar. Ook wordt de levensduur van producten steeds korter. In de afgelopen jaren zijn bedrijven voor hun omzet en winst grotendeels afhankelijk geworden van producten die in de laatste vijf jaar zijn gelanceerd. Toch lukt het sommige bedrijven in deze

Biotechnologie, neurotech, nanotech, robotica, solar, sensoren en bodyscans, ik schreef er in deze columm zo’n tien jaar geleden over. Groeiende bedrijven drijven steeds vaker op informatie in plaats van producten. Wanneer je opschuift richting een op informatie gebaseerde omgeving, kun je in een sneltreinvaart groeien. De verhouding investering/omzet kan eens in de twee jaar verdubbelen. En dan

“Ondernemers zullen er aan moeten wennen dat groei voortaan niet lineair maar exponentieel kan zijn.”

hoef je niet eens te voldoen aan alle tien tactieken die Exponentiële organisaties (ExO) kenmerken. Als u eens een lezing van Yuri van Geest kan bijwonen dan moet u daar vooral tijd voor vrij maken om eens een geheel nieuwe zienswijze op uw bedrijf te verkrijgen. Hij is Nederlands ambassadeur van de Singularity University. De Universiteit bestudeert de impact van exponentieel groeiende technologieën op organisaties en bedrijfstakken. Dit tijdperk van extreem versnellende innovatie vraagt om andere, wendbare organisatietechnieken. De huidige vaardigheden zijn vooral gebaseerd op omvang en controle. Ondernemers staan voor nieuwe uitdagingen. Ervan uitgaande dat de enige constante factor verandering is. De concurrentie komt nu al steeds vaker van kleine dienstverleners in plaats van grotere productiebedrijven. Zij onderscheiden zich door een andere interne organisatie. Minder vaste activa, minder vaste medewerkers, lagere kosten. Met een klein team, ingedeeld naar expertise, grootse dingen doen. Met planningscycli van een jaar, want een 5-jarenplan plannen en dan uitvoeren is niet meer van deze tijd. Het gaat om de kracht van netwerken in plaats van hiërarchie. Gebaseerd op transparantie en open source voor afnemers. Ondernemers zullen er aan moeten wennen dat groei voortaan niet lineair maar exponentieel kan zijn. De wet van Moore geldt al vijf decennia lang en nu pas zien we door ontwrichtende technologieën wat dat in de praktijk betekent. Een consultant, entrepreneur of intrapreneur in dit informatietijdperk kan niet meer met traditionele en beproefde ideeën succesvol aan de slag. Succesvolle bedrijven van nu hebben weinig overhead, en vertonen door toepassing van nieuwe technologieën een exponentiële groeicurve.

People’s BUSINESS

27


VISIE

“Mensen zijn niet lastig, mensen zijn verschillend. Dat is soms best lastig.” De tijd die het een bedrijf kost om zijn financiële waarde te bereiken lag nog niet zo lang geleden op twintig jaar. Nu is dat minder dan vijf jaar als gevolg van de omslag van lineair naar exponentieel denken. Het management van bedrijven die verlies maken zeggen mij altijd dat zij 'niks' gedaan hebben om dat op hun conto te schuiven. Dat niks doen is nu juist het probleem. Vergeet bijvoorbeeld je zogenaamde assets op je balans. Nokia gaf kapitalen uit (8,1 miljard dollar) aan de overname van Navteq, een bedrijf gespecialiseerd in navigatie en routekaarten. De Israëlische start-up Waze maakt gebruik van de mobiele telefoons van haar klanten die op een precieze manier via GPS aanstond als de klant de auto gebruikte, waardoor de kaart daardoor steeds verbeterde. Omdat de acquisitiekosten van iedere gebruiker vrijwel nul was, wist Waze tegen een fractie van de kosten binnen twee jaar tijd net zoveel informatiebronnen te vergaren als Nokia. Ga uit van overvloed in plaats van schaarste. De traditionele manier van zakendoen is assets te verwerven, de intellectuele eigendommen te beschermen middels patenten en klanten te laten betalen voor toegang tot schaarste. Exponentiële organisaties gaan juist uit van overvloed. Quirky - een platform voor het ontwikkelen van uitvindingen - kan bijvoorbeeld rekenen op miljoenen gebruikers die vanuit de hele wereld hun ideeën aandragen. Uw eigen klanten en leveranciers willen u graag helpen als u hen helpt is het idee. Dat levert toch alleen maar chaos op? Chaos is een woord dat we bedacht hebben voor een orde die we niet begrijpen. Er zijn veel bezoekers aan netwerkbijeenkomsten die gedragen zich alsof dit hun lijfspreuk is: “Netwerken? Da’s makkelijk – een kwestie van geven en nemen. Jij geeft, ik neem.” Zorg ervoor dat u zich anders gedraagt, want bietsers komen steeds sneller bedrogen uit. Door te géven, verhoogt u uw kans dat u via-via toch iets terugkrijgt – al is het maar dat warme, bevredigende gevoel van een ander op zijn weg te hebben geholpen. Mensen zijn niet lastig, mensen zijn verschillend. Dat is soms best lastig. Het huidige business model is vaak dat van een rustige groei, soms zelfs die van continuïteit. Maar dat gaat steeds vaker over in een verliesmodel, is mijn ervaring. Denk eens aan de vraag wat je nodig hebt om de omzet te verdubbelen? Of als dat niet kan, wat kan dan wel? Neem bijvoorbeeld de snel veranderende markt van de fotografie: sinds iedereen een camera op zijn telefoon heeft, worden we overspoeld met beelden. Hetzelfde geldt voor het tempo waarin de kosten van allerlei technologieën dalen.

Humphrey G. van der Laan Onze vaste columnist/journalist, Humphrey G. van der Laan woont in Almelo en helpt ondernemers als procesjurist bij hun geschillen (arbeid, samenwerken, koop/verkoop, zaken- (en/of huwelijks) partners). Hij is tevens universitair (gast)docent strategie en recht, maar functioneert daarnaast als (president) commissaris/raadgever bij 11 ondernemingen met gezamenlijk ruim 5.000 medewerkers. Opmerkingen over deze column, vragen of tips, mail dan naar juristen@hgl.nl

28

People’s BUSINESS

In 2007 kostte het ongeveer 10 miljoen dollar om een compleet menselijk DNA-profiel in kaart te brengen, in 2014 was dat nog maar duizend dollar. Wat traditionele bedrijven destijds geschikt maakt voor expansie en groei zolang de marktomstandigheden niet veranderen, is ook wat hen bijzonder kwetsbaar maakt voor ontwrichting nu alles niet stabiel blijft maar steeds sneller verandert. Als een bedrijf klein denkt, is het niet waarschijnlijk dat het een bedrijfsstrategie nastreeft die kan leiden tot snelle groei. Wanneer de wind van verandering blaast, bouwen sommigen muren en anderen windmolens. Wat wilt u bouwen? Neem maatregelen en wel nu en trek als de donder een zwembroek aan nu het vloed is want bij vloed ziet niemand dat je nog geen zwembroek aan hebt!


COLUMN

STIJL

ETIQU

ETTE

Niet interessant genoeg? GONNIE KLEIN ROUWELER, IMAGO EN ETIQUETTE EXPERT IMAGE CONSULTANCY

Ga ervan uit dat elke netwerkbijeenkomst voor u interessant kan zijn en haal eruit wat mogelijk is. U dient eerst te zaaien alvorens te kunnen oogsten. De ene netwerkbijeenkomst wordt soms wat drukker bezocht dan de andere. Bij een kleinere opkomst hoorde ik aanwezigen enigszins teleurgesteld opmerken dat er helemaal geen personen van hun gading aanwezig waren. Met alle respect: het geeft een aanwezige meteen het gevoel niet interessant genoeg te zijn om tijd aan te besteden. Iedereen die naar een netwerkbijeenkomst komt is enigszins gelijkgestemd en komt om mensen met verschillende achtergronden te ontmoeten, met elkaar te praten en zich te verbinden. Meestal is dat ook nog eens onder het genot van lekker eten en drinken in een leuke ambiance. Bij grotere bijeenkomsten is het gepast om een paar minuten met elkaar te spreken en eventueel een vervolgafspraak te maken. Bij een kleinere opkomst krijgt u juist de kans om wat langer met iemand in gesprek te kunnen blijven, zodat u zich nog meer in de ander kunt verdiepen om meer over de ander te weten te komen. Achter ieder persoon zit altijd wel een interessant verhaal. En ze hebben, net als u, een netwerk dat vanaf de wieg is opgebouwd bestaande uit familie, vrienden, bekenden, studie, zakenrelaties, sport, hobby, etc. dat zeer interessant voor u kan zijn. Iedere aanwezige hoeft niet uw klant te worden, maar zij kunnen wel de brug

vormen naar uw potentiële klanten. Eigenlijk helemaal niet erg als de opkomst niet zo groot is. Eeuwige student in netwerken Benut elke netwerkbijeenkomst om u zelf te verbeteren in het netwerken en leer van gemaakte blunders tijdens het netwerken. Naarmate u ouder wordt, neemt door uw opgedane ervaringen de wijsheid in het succesvolle netwerken toe. Golfen leert u ook niet uit een boekje, maar wel door het vaak te doen. U kunt uw doel nog sneller bereiken door effectief en strategisch te netwerken en door constant te evalueren en u zelf continu te verbeteren. Investeer bij netwerken niet alleen op de korte termijn. Stel u zelf doelen. Maak een contactdatabase aan en noteer uw vorderingen en voer persoonlijke aandachtspunten in, zoals een verjaardag, een vakantie en nuttige tips die de ander kan gebruiken. Het is gemakkelijker bij iemand aan te kloppen als u die persoon kent en die u ook vertrouwt. Bij het netwerken bouwt u eerst een zakelijke relatie met elkaar op, door vooral te geven in plaats van te nemen. Probeer te achterhalen waar de ander mee zit, wat hun boodschap is en leer de

persoon tegenover u kennen. Wellicht dat u die ander op weg kunt helpen met uw kennis, ervaringen en uw netwerk. Door elkaar oprecht beter te leren kennen en te vertrouwen, zult u elkaar ook veel sneller iets gunnen! Wees daarbij altijd trouw aan uzelf en aan uw principes en zorg dat u authentiek blijft, zodat u herkenbaar bent voor de ander en men weet wie u bent en waar u voor staat. Wissel visitekaartjes uit voor een vervolg afspraak. En heeft u de ervaring dat de bijeenkomst niet goed genoeg geweest is? Vraag uzelf dan af waarom dat niet het geval was. Kwam het doordat u onvoldoende aandacht aan anderen besteed hebt? Leer ervan en probeer een volgende keer wel oprecht en aandachtig een relatie met een ander op te bouwen. Ga ervan uit dat elke netwerkbijeenkomst voor u interessant kan zijn en haal eruit wat mogelijk is. U dient eerst te zaaien alvorens te kunnen oogsten. Onze vaste columnist, Gonnie Klein Rouweler is ruim 22 jaar imago- en etiquette expert en eigenaresse/ directeur van Image Consultancy. Ze geeft masterclasses en clinics aan (Inter)nationale bedrijven. Gonnie is een expert in het creëren van draagvlak en laat u o.a. ervaren dat etiquette niet oubollig of stijf hoeft te zijn en biedt een handvat om u in elke situatie te laten schitteren en op uw gemak te voelen.

info@imageconsultancy.nl People’s BUSINESS

29


SUBSIDIES

Inschakelen van gespecialiseerd bureau kan nuttig zijn

ONDERNEMERS HEBBEN VAAK GEEN IDEE WAAR ZE SUBSIDIES KUNNEN HALEN Ondernemers kunnen op meer dan 1000(!) subsidies en belastingregelingen een beroep doen als ze bijvoorbeeld een innovatietraject willen doorlopen, hun bedrijf duurzaam willen maken of zaken willen doen met het buitenland.

“Dat moet je denken aan de ingewikkeldheid van subsidies, de kosten van de aanvraag, het moeten voldoen aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor toekenning van de subsidie en de onbekendheid met de soorten subsidies.” Deze zijn niet altijd toegankelijk en ook niet goed zichtbaar, voegt ze eraan toe. Door bezuinigingen van de overheid ligt de nadruk iverse gespecialiseerde bureaus administratieve lasten. Zo hebben wij in sommige in plaats van het beschikbaar stellen van een subsidie steeds vaker op belastingverlichting. merken dat ondernemers vaak niet gevallen een zogeheten voucherregeling (zeg weten wat de mogelijkheden zijn maar een soort waardebonnen), waarbij de admi- Met name voor het aspect innovatie is dat slecht, meent Verweij. “Vooral omdat we op innovatief voor hun specifieke situatie en waar nistratieve lasten voor de ondernemer minimaal gebied een vooraanstaande rol moeten blijven ze de financiële ondersteuning precies kunnen zijn. Soms, zeker voor grotere subsidies, moeten krijgen. Toch is de provincie Overijssel niet ontewe uiteraard wel een uitgebreidere corresponden- spelen in de wereld.” Wat betreft een gebrek aan toegankelijkheid vreden over de belangstelling voor het ‘ophalen’ tie/administratie voeren.” van subsidies, meent woordvoerster Heleen van subsidiegelden, zodat er weinig geld onnodig De provincie Overijssel meldt verder zijn regeHaverkort van het ministerie van Economische ‘op de plank blijft liggen’. lingen op gebied van energie en duurzaamheid Zaken, dat er met enige goede wil op internet Eerder werd door een ondernemerswebsite na populair bij ondernemers. Ondernemers kunnen, heel wat te vinden valt over subsidieregelingen. een enquête gesteld dat slechts een gering pernaast een regionale subsidie, aankloppen voor Bijvoorbeeld via de sites van de Rijksdienst een lokale-, landelijkeof Europese subsidie. centage ondernemers aanklopt voor een subsidie, voor Ondernemend Nederland (RVO) en het waar ze misschien wel recht op hebben. Daardoor Ondernemersplein. Volgens haar kunnen kleine, zouden er miljoenen euro’s onbenut blijven. De Volgens MKB-Nederland, dat evenmin de indruk innovatieve bedrijven en starters, die soms moeite ondervraagde entrepreneurs gaven daarnaast aan heeft dat ondernemers veel subsidiegeld links kennis te missen om te weten waar ze terecht laten liggen, zijn er bij een aanvraag voor een sub- hebben met het vinden van financiering, echt moeten voor die financiële ondersteuning. Een sidie wel degelijk enige barrières te slechten voor nog wel geholpen worden door het ministerie. Bijvoorbeeld via de algemene garantieregelinfinanciële injectie is belangrijk als je bijvoorbeeld een ondernemer. Woordvoerster Sigrid Verweij: wilt innoveren met je bedrijf, maar extra kapitaal en slagkracht mist om dat mogelijk te maken.

D

‘In gesprek’ Woordvoerder Rob Heetland van Overijssel: “Het beeld dat er miljoenen euro’s aan ongebruikt subsidiegeld op de plank ligt, komt ons niet bekend voor. Dat heeft ermee te maken dat de provincie – voordat een regeling wordt geopend – vaak eerst in gesprek gaat met de doelgroep om de regeling qua werkbaarheid zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen van ondernemers. Uitgaande uiteraard van de doelen die de provincie wil bereiken, maar vaak komen die overeen met de plannen van de ondernemers zelf (ten aanzien van bijv. werkgelegenheid, innovatie, verduurzaming, kostenreductie, etc.). We denken na over toegankelijkheid en voorlichting via loketten en innovatiecentra, en met name ook over

30

People’s BUSINESS

FRANK BROUWER (FIGO): ‘DOOR ONZE ERVARING KUNNEN WIJ ZELF SUBSIDIES AANVRAGEN


EVERT SCHILSTRA (HYPROCA DAIRY): ‘VOOR COMPLEXE INVESTERINGEN HEBBEN WIJ ONVOLDOENDE KENNIS IN HUIS’

gen als de Borgstellingsregeling voor het MKB (BMKB) en de Groeifaciliteit en via instrumenten als het Innovatiefonds MKB+, de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) en de Research & Development Aftrek (RDA). Deskundig advies Ondernemers schakelen met enige regelmaat een gespecialiseerd bureau in dat helemaal thuis is in de subsidiematerie en daardoor een ondernemer van een deskundig advies kan voorzien. Subvention is er een van. “Vaak constateren wij dat een ondernemer - die niet altijd van de hoed en de rand weet - bij voorbaat al concludeert dat hij of zij toch geen recht heeft op subsidie”, zegt Bernhard Scholing, directeur van dit bedrijf. “Zo’n conclusie is vaak onterecht”, meent hij. De ervaring leert dat ondernemers niet bewust subsidiegeld ‘laten liggen’, geld waar ze misschien wel recht op hebben. Ondernemers weten vaak niet wat de mogelijkheden voor hun specifieke situatie zijn en waar ze de financiële ondersteuning precies kunnen krijgen. Veel voorkomende investeringen in innovaties, duurzaamheid of het zakendoen in het buitenland is veelal subsidiabel. Dit zijn zelfs nog maar een paar voorbeelden uit een legio aan investeringen die in aanmerking kunnen komen voor subsidie. Scholing: “Een andere reden waarom ondernemers geld mislopen is omdat ze geen tijd hebben om zich in de materie te verdiepen. Daarnaast heeft het onderwerp meestal geen prioriteit bij de dagelijkse gang van zaken. Wat ook meespeelt is dat een ondernemer nogal eens denk ‘dat regelt mijn accountant wel’. De realiteit is vaak anders. De accountant is veelal niet goed op de hoogte door de wirwar van regelingen. Het zijn er immers meer dan

1000! Dan blijkt maar weer eens dat een subsidie regelen voor een organisatie een vak apart is. Zie het zo: de accountant is de huisarts, de generalist, en wij zijn de internist, de specialist”, besluit Scholing. ‘Zonde’ “Het is zonde om geld te laten liggen, terwijl je er wel recht op hebt als bedrijf”. Dat zegt – vorig jaar - locatiedirecteur Evert Schilstra van Lyempf Kampen en nu van Hyproca Dairy en Hyproca Goat Milk beide uit Ommen, onderdelen van het moederbedrijf Ausnutria Hyproca. Ausnutria Hyproca is producent van melkpoeder dat gebruikt wordt voor flesvoeding. De melkpoederfabrikant heeft circa 150 medewerkers in dienst. De fabriek in Kampen ging – als Lyempf – in 2011 failliet, maar maakte daarna een voorspoedige doorstart door inmenging van Ausnutria Hyproca. Het bedrijf is in Chinese handen en heeft in de afgelopen paar jaar ruim 20 miljoen euro in het bedrijf geïnvesteerd. Een juiste keuze zo blijkt. In Kampen draaien de machines als nooit tevoren, niet in de laatste plaats omdat China een groot afnemer is van de melkpoeder. Wat betreft de subsidies die er in Nederland klaar liggen voor bedrijven, stelt Schilstra, is het voor sommige regelingen niet al te moeilijk om dat zelf te regelen. “Het kan zijn dat je voor een simpele concrete investering zelf subsidie aanvraagt. Neem bijvoorbeeld de aanschaf van een heftruck. Wordt het specifieker, en daarmee ook ingewikkelder en tijdrovender, dan is het – zo hebben wij gemerkt – nuttig een specialistisch bedrijf in de arm te nemen die helemaal thuis is in subsidies en fiscale regelingen. Bij ons is dat Subvention.” “Wanneer het gaat om subsidies die betrekking hebben op complexe investeringen en innovatieve ontwikkelingen, dan hebben wij simpelweg onvoldoende expertise in huis. Daar heb je deskundigen voor nodig. Subvention inschakelen bleek een goede zet te zijn. Dat wist aan welke voorwaarden wij moesten voldoen om voor de verschillende regelingen in aanmerking te komen. Daardoor verliep alles soepeltjes. We hebben ingeschreven op fiscale- en geldelijke subsidieregelingen. Dat leverde in totaal een bedrag op van circa 2 miljoen euro. “Zelf zouden wij dit niet voor elkaar hebben gekregen”, aldus Schilstra.

PROVINCIE OVERIJSSEL: “WIJ GAAN IN GESPREK MET ONDERNEMERS”

R&D FIGO is een high-tech MKB bedrijf en realiseert mobiele datacommunicatie voor hoogwaardige toepassingen. De onderneming heeft een afdeling die zich richt op R&D-activiteiten (Research and Development). Daarbij speelt innovatie een belangrijke rol. Subsidies vormen een gedeeltelijke financiering om de kosten en risico's te beperken bij nieuwe ontwikkelingen. Tegen deze achtergrond is het bedrijf bekend met diverse subsidie mogelijkheden die regionale, nationale en internationale overheden bieden. Frank Brouwer, directeur: “We hebben inmiddels een jarenlange ervaring met het aanvragen van subsidies. Dat maakt het voor ons wat makkelijker. We hadden daarom ook geen adviseur nodig. Zonder ervaring is het de vraag of je een aanvraag succesvol kunt indienen.” Het bedrijf wist recentelijk 45.392 euro bij de provincie Overijssel in de wacht te slepen via de EFRO-regeling (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling). “De inspanning ervoor is te overzien. Het goed schrijven van het projectplan kost een paar dagen. Het invullen van het aanvraagformulier nog een paar uur”, aldus Brouwer. Hij vindt over het algemeen dat over subsidies door de overheid goed wordt gecommuniceerd naar ondernemers toe. Leidend daarvoor is de website van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). “Daarnaast zijn er tal van voorlichtingsbijeenkomsten, waar regelingen uitgebreid toegelicht worden. Ook de contactpersonen zijn goed bereikbaar, en zijn hulpvaardig in het zoeken naar de juiste route of instrument”, aldus Brouwer.

People’s BUSINESS

31


INTERVIEW

Je hebt het of je hebt het niet, kun je zeggen. Uitstraling, een bepaalde autoriteit, als jij iets zegt zorg je ervoor dat je de aandacht op je vestigt. Het resultaat is dat je anderen veelal makkelijk zult kunnen overtuigen van je standpunt, een nieuw idee, een route die het beste gevolgd kan worden. Je zou bijna jaloers worden op degene bij wie het overbrengen van een mededeling ogenschijnlijk nauwelijks enige inspanning kost. Maar wat als je ‘het’ niet hebt? Is dat een reden tot wanhoop? De geboren Twentse (in Azelo), Pacelle van Goethem, vindt van niet.

Pacelle van Goethem helpt als ‘overtuigcoach’ anderen krachtig over te komen

‘Bescheidenheid zit velen in de weg bij het doen van een pitch’

Z

e kan gezien worden als de ‘koningin van het overtuigen’. Zij heeft bestudeerd welke hersengebieden cruciaal lijken bij het overtuigen en de Haarlemse schreef ook een boek over dat onderwerp, voorzien van handige tips en tricks: ‘IJs verkopen aan eskimo’s’. Ze is taal-, spraak- en stempatholoog, een academische studie, met als specialisatie psychologie. Van Goethem mag landelijk bekende politici (‘Nee, ik noem geen namen’) tot haar klantenkring rekenen. Ze is hun (overtuig) coach. Ze reikt hen handvatten aan om overtuigend hun politieke boodschap over te brengen. Zodat ze anderen meekrijgen voor hun idee. Een politicus die niet goed overkomt en niet duidelijk zijn of haar mening voor het voetlicht brengt, zal waarschijnlijk snel van het politieke toneel verdwijnen. Van Goethem biedt dan de helpende hand om zijn of haar overtuigingskracht te versterken. Zodat een vaarwel van het Binnenhof kan worden voorkomen. Ceo’s en cfo’s van grote bedrijven, professoren, ondernemers, noem maar op, roepen eveneens graag haar hulp in om hun visie krachtig over te laten komen. Want zo makkelijk is dat niet, al heb je nog zo’n goede opleiding genoten.

32

People’s BUSINESS

‘Je hebt het of je hebt het niet’ is te makkelijk gezegd, waarschijnlijk. Er is via jou wel degelijk een verbetering, c.q. bijstelling aan te brengen waardoor iemand een overtuigende indruk maakt. Wat is daar in algemene zin voor nodig? Van Goethem: “Wat moet gebeuren is dat je degenen die je wilt overtuigen, moet ontspannen. Dat die openstaan voor wat je te zeggen hebt. Het liefst moet je daarvoor zelf ook rustig zijn als je bijvoorbeeld, een toespraak moet houden, of een bepaald standpunt moet verdedigen. Dat is niet iedereen gegeven, maar dat zal na enige oefening wel lukken. Is er bij de anderen geen sprake van ontspanning maar juist gespannenheid, dan leidt dat tot dichtklappen of juist heftig reageren. Zeker als de ander betrokken is bij het onderwerp. Ontspanning activeert denken, blijkt uit onderzoek. Als mensen ergens mee instemmen is dat omdat ze op hun gemak zijn en betrokken zijn bij het onderwerp. De gesprekspartner moet dus én betrokken én ontspannen zijn. Om zomaar in te stemmen zonder nadenken is ontspanning zelfs genoeg.”

Dat klinkt goed, maar hoe doen we dat? Van Goethem: “Ik heb drie overtuigstijlen beschreven: die van de vriend, de autoriteit en het voorbeeld. Een vriend of iemand die we sympathiek vinden beschouwen we als overtuigend omdat hij of zij het beste met ons voor heeft. Bij die persoon kunnen we ons dus ontspannen. Een autoriteit is iemand die we vertrouwen omdat we hem of haar beschouwen als kenner, expert, machtsdrager, iemand die weet hoe het zit. Ook bij deze persoon kunnen we ons ontspannen. Een voorbeeld is iemand die we bijzonder vinden: cool, hip, anders, bijzonder. Ontspannend is dat zij uitstralen dat ze weten wat oké is.” Zitten er nadelen aan deze drie stijlen en kun je die ook verbeteren, c.q. aanpassen? Van Goethem: “Een autoriteit kan afstandelijkheid kweken (hij/zij weet alles zo goed, heeft niemand anders nodig) en iemand die je als een vriend beschouwt kan minder serieus genomen worden, waardoor een zeker overwicht afbrokkelt. Je moet dan niet zeggen: ‘Je doet altijd zo vriendelijk, je mag af en toe wel wat


Een pitch is belangrijk indien een nieuw product of dienst in de markt moet worden gezet. Daar help je anderen ook bij? Van Goethem: “In zo’n korte presentatie, meestal van een minuut, moet je kort maar krachtig zeggen waar het om draait. Je moet aangeven wat je bijzonder (een uniek product), goed (qua service) en een autoriteit (goede, betrouwbare organisatie) maakt. Ik probeer daar een mix van te vinden. Over het algemeen lukt het aardig bij de ‘pitchers’, maar waar ze vooral moeite mee hebben is te zeggen dat ze zelf bijzonder zijn. Velen zijn te bescheiden, dat zit ze op zo’n moment in de weg. Daar probeer ik wat aan te doen. Ze moeten bovendien dingen weglaten die ze ook doen. Kiezen doet pijn. Kiezen is echter belangrijk, want je specialisme moet goed naar voren komen.” Aan welke kwaliteiten voldoet een autoriteit, een leider, zeg maar. Van Goethem: “Het is iemand die zich als een ‘koning’ gedraagt, zoals ik dat noem: iemand die rustig blijft, zich ontspannen gedraagt, ook in stressvolle situaties. Dat zijn mensen die zich thuis lijken te voelen. Die anderen ook op hun gemak stellen door hun rustige en overtuigende manier van optreden en hen zich daarmee voor zich winnen. Ik zeg dan ook wel: ’Wees een koning’. Dat betekent niet hooghartig zijn, maar juist een ontspannen indruk maken, zoals je doet als je ontspannen bent. Ofwel: als het penibel wordt, tel dan rustig tot 10. Dat is een oud-hollands gezegde, maar werkt nog steeds.”

‘Een autoriteit gedraagt zich als een ‘koning’, is altijd ontspannen’ onvriendelijker zijn.’ Dat is niet de weg. Je kunt beter proberen er wat autoriteit aan toe te voegen. Dat wordt je aanpak overtuigender.” Mooi, maar hoe weet ik welke stijl bij mij past, of die eventueel door anderen aan mij wordt toegedicht? Van Goethem: “Sommigen van ons komen krachtig over, sympathiek, anderen weer bijzon-

der (de drie die we eerder benoemden: de stijlen van de autoriteit, vriend en het voorbeeld). De ander bepaalt en beoordeelt dat persoonlijk. Je kunt jezelf niet uitroepen tot autoriteit, vriend of voorbeeld. Anderen doen dat voor jou. Maar als veel mensen je op een bepaalde manier zien, dan is dat kennelijk jouw charisma, jouw uitstraling, jouw stijl. Dit hangt af van je persoonlijkheid.”

Iemand die via jouw boek of workshop leert anderen te overtuigen, zou dat ook op een negatieve manier kunnen aanwenden. Iemand die een ander met mooie praatjes omver kletst en zodanig weet te overtuigen dat hij de ander kan bedonderen. Van Goethem: “Ja, dat klopt. Ik had ook graag in het voorwoord van mijn boek gezet: ‘Al mijn tips en wijsheden zijn alleen bedoeld voor aardige mensen’. Tsja, ik kan er echter niets aan doen als sommigen er ‘misbruik’ van maken. Ik hoop één ding: dat mensen minder vaak gemanipuleerd worden, door een ander worden meegevoerd vanwege een mooi verhaal, dat ze alerter zijn en een ander niet klakkeloos volgen.”

People’s BUSINESS

33


12e editie

IJSSELLANDRALLY

ALLEMAAL WINNAARS!

34

People’s BUSINESS


IJSSELLANDRALLY

People’s BUSINESS

35


Jaarlijks wordt op de eerste vrijdag in september de IJssellandrally verreden. Een initiatief van Brouwers Accountants en Adviseurs en ING Private Banking en mede mogelijk gemaakt door JOUW Bureau. Vrijdag 4 september ging de 12e editie van start vanuit het prachtige landgoed Het Laer in Ommen. 110 enthousiaste rallyrijders, welke in drie verschillende klasses aan de start verschenen, meldden zich om 8:45 uur voor de officiĂŤle ontvangst door Simone Tabor (ING Private Banking) en Han Brouwers (Brouwers Accountants en Adviseurs).

36

People’s BUSINESS


IJSSELLANDRALLY

Na de officiële ontvangst en aanmoediging van Thérèse Boer, ambassadrice Monicares Foundation was het tijd voor de briefing en om exact 9:31 uur werd de eerste deelnemer in de Expertklasse ‘weggevlagd’ door de Burgemeester van Ommen Marc-Jan Ahne, gevolgd door de Sportklasse en de wat meer relaxte Clubklasse ging als laatste van start. De route leidde de deelnemers met systemen als ‘visgraat’ en ‘pijlen-kortste-route’, over idyllische landweggetjes naar de lunchlocatie in Gelselaar en vervolgde haar weg door het lommerrijke ‘IJssellandschap’ om vervolgens te finishen op het ’s Gravenhof in de historische Hanzestad Zutphen. Rond 18:30 kwam de laatste equipe in de stromende regen over de streep en werd warm onthaald door Bert van den Dool. Allemaal winnaars! Het hoogtepunt van het avondprogramma was in de eerste plaats de overhandiging van de cheque voor het goede doel van de IJssellandrally 2015. De IJsselland Rally steunt elk jaar een ander goed doel. In deze 12e editie was dat de Monicares Foundation, die Zwolse gezinnen met ongeneeslijk zieke kinderen financieel bijstaat. Mede dankzij het grote aantal deelnemers konden organisatoren Han Brouwers en Simone Tabor na afloop aan Monicares Foundationvoorzitter Adri Zwarthoff een cheque van maar liefst € 25.000 overhandigen. En dan het eindklassement! Er zaten voldoende listigheden in de hele rit om verschillen te maken. Des te knapper van Expert-klassewinnaars Peter van der Eijk en Sjerp Bouma, die afgezien van een handvol strafseconden op het regelmatigheidtraject, foutloos rondkwamen. De Sport- klasse werd een prooi voor Edward Rosendaal en Arjen van Dalfsen; in de Club-klasse zegevierden Rob Hemmers en Robert Bruinenberg.

THÉRÈSE BOER, AMBASSADRICE MONICARES FOUNDATION (HET GOEDE DOEL VAN 2015) SPRAK DE DEELNEMERS TOE EN SPRAK HAAR HOOP UIT DAT ER EEN MOOI BEDRAG BIJ ELKAAR GEREDEN ZOU WORDEN. NA EEN PRACHTIGE RALLY KWAM ROND 18:30 UUR DE LAATSTE EQUIPE IN DE STROMENDE REGEN OVER DE STREEP.

People’s BUSINESS

37


IJSSELLANDRALLY

MEDE DANKZIJ HET GROTE AANTAL DEELNEMERS KONDEN ORGANISATOREN HAN BROUWERS EN SIMONE TABOR NA AFLOOP AAN MONICARES FOUNDATION-VOORZITTER ADRI ZWARTHOFF EEN CHEQUE VAN MAAR LIEFST 25.000 EURO OVERHANDIGEN.

Uitslagen IJssellandrally 2015 De gelukkige winnaars van de verschillende klassen waarin werd gereden zijn: Expertklasse: 1e plek: #7 - PETER VAN DER EIJK & SJERP BOUMA 2e plek: #1 - BART RIETBERGEN & TIMO RIETBERGE 3e plek: #5 - DESIREE KUIPERS & NICOLE MELSE Sportklasse: 1e plek: #68 - EDWARD ROSENDAAL & ARJEN VAN DALFSEN 2e plek: #36 - IRENE BLAUWKUIP & MARIËLLE VEHMEIJER 3e plek: #57 - WILLEM JONKER & ALI ARSLAN Clubklasse: 1e plek: #106 - BOB HEMMERS & ROBERT BRUINENBERG 2e plek: #98 - DAAN BROUWERS & JORDI 3e plek: #99 - BOB STREBUS & JOSE STREBUS-DE GRAAF Beste damesequipe: #5 - DESIREE KUIPERS & NICOLE MELSE Pechprijs: #111 - ANNEMARIE POVEL & NANNE VALKENBURG Winnaar JOUW® Gomballentest: #7 - PETER VAN DER EIJK & SJERP BOUMA

38

People’s BUSINESS


People’s BUSINESS

39


Humphrey G. van der Laan dineerde dinsdag 15 september 2015 bij landhuishotel de Bloemenbeek in De Lutte (Ov) met Laurens Mensink (14 februari 1973) directeur/eigenaar van het familiebedrijf Menla Kunststoftechniek uit Oldenzaal.

DE MENS ACHTER ONDERNEMER LAURENS MENSINK L

aurens is getrouwd met Karin en samen hebben ze drie kinderen, Britt (12), (Olaf (10) en benjamin Silke (9). Zijn bedrijf Menla is een begrip in de kunststoftechniek die kunststof halffabricaten levert en bewerkingen uitvoert. Hij wordt vaak als expert in de engineeringfase betrokken bij het ontwikkelproces van een nieuw product. Tenslotte heeft hij de kennis in kunststof en weet welk materiaalsoort geschikt is voor de juiste toepassing en productie mogelijkheden. Menla wordt door hun klanten dan ook als een echt betrokken productiepartner beoordeeld. Vaak maakt Menla aan de hand van een tekening of soms zelfs van een schetsje eerst 40

People’s BUSINESS

een prototype. De klant kan het eindproduct zien, voelen en soms eerst eens testen voordat de productie een aanvang neemt. Dat voorkomt faalkosten en op die manier kunnen wijzigingen tot het laatste moment worden aangebracht. Laurens investeert jaarlijks een aanzienlijk deel van de winst in vakbekwaam personeel, nieuwe productietechnologieĂŤn en moderne software om met nauwkeurige toleranties en flexibiliteit, korte levertijden te kunnen behalen. Wij genoten tijdens het interview van een meer dan heerlijk diner in het met een Michelinster bekroonde landhuishotel de Bloemenbeek in De Lutte (Ov) waar wij werden ontvangen door de gastvrije Maureen

Sprokkereef en haar partner de herbergier Raymond Strikker. Komend jaar viert de familie maar liefst haar 50 jarige jubileum als eigenaren van Landhuishotel De Bloemenbeek! SVH Meesterkok & Chef de cuisine Michel van Riswijk bereidde met zijn team een heerlijk diner en controleerde persoonlijk aan tafel hoe zijn meesterlijke gerechten werden gewaardeerd. Een top restaurant waar de Twentse zakenlui in een harmonieuze omgeving goed zaken kunnen doen. En terecht dat dit uitgebalanceerde team zoveel eervolle vermeldingen verkrijgt zoals bijvoorbeeld, van de culinaire gidsen Guide Michelin, Lekker en de culinaire organisatie Euro-Toques en prijzen wint zoals bijvoorbeeld de prestigieuze


DE MENS ACHTER

"Gouden Koksmuts", de Prix Culinair Internationale le "Taittinger", de Gastvrijheidstrofee en de Cas Spijkers Award. Het was een feestje nogmaals de met passie gemaakte wijn de ‘Cuvee Bloemenbeek’ uit Twente te proeven. De wijn die verleden week in opdracht van de Provincie Overijssel in Nieuwspoort in Den Haag werd geschonken tijdens het Prinsjesdagdiner. De 5 topchefs uit Overijssel verzorgden daar het diner. De ‘Cuvee Bloemenbeek’ is met passie gemaakt van Johanniter druiven van op de nabije stuwwal gelegen Wijnlandgoed ‘De Hakenberg' van Hester & Andre Roelofs. Michel leidt nu zo’n 27 jaar zijn witte brigade en ik kom zijn (oud) teamleden dan ook overal in Nederland in de tophoreca tegen. Laurens Mensink van Menla werd eerst opgeleid tot kok en weet de creaties van topkok Van Riswijk dan ook zeer te waarderen. Maar tijdens zijn stage merkte hij al dat hij in dat beroep een belangrijk stuk van het familieleven zou gaan missen. Belangrijke dagen als Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw mis je dan en Laurens is van huis uit een echte familie man. Handel, iets tastbaars maken en vooral samenwerken voor een goed resultaat, dat vind ik pas gaaf, hoorde ik Laurens vaak zeggen. Aan de studie dan maar en na zijn HBO deed hij ook nog een verkorte master. Samen er een mooi resultaat van maken, dat is de sfeer van ‘De Bloemenbeek’ en past dan ook naadloos bij de Twentse mentaliteit. En die mentaliteit past Laurens als een handschoen, want hij heeft van zijn vader Arie die het bedrijf is begonnen, geleerd klaar te staan voor iedere klant, flexibel zijn zit in zijn genen. En hoewel zijn vader nog regelmatig geraadpleegd wordt voor zeer gewaardeerde hand- en spandiensten is Laurens directeur eigenaar. Na een harmonieuze stille overgang

“Zorg ervoor dat je ouders het bedrijf echt kunnen loslaten en neem je eigen beslissingen. Dat is jouw verantwoordelijkheid.” in 2008 volgt hij zijn eigen inzichten. En wat vind Laurens het spijtig dat zijn opa het succes van hem als ondernemer niet heeft mogen meemaken. Het beste advies dat Laurens kreeg was van de adviseur die raad gaf bij de bedrijfsovergang van vader op zoon. Zorg ervoor dat je ouders het bedrijf echt kunnen loslaten en neem je eigen beslissingen. Dat is jouw verantwoordelijkheid. En daar heeft Laurens dan ook veel aandacht aan gegeven door de organisatie te professionaliseren met o.a. een afdeling bedrijfsbureau. Voor iedere opdrachtgever klein of groot staat Laurens klaar en die is hij met zijn medewerkers zo goed mogelijk van dienst. Veel kleine opdrachtgevers herinnerden zich de professionele hulp van Laurens toen zij nog klein waren en inmiddels zeer gewaardeerde repeterende opdrachtgevers. En Laurens heeft liever 10 repeterende opdrachtgevers dan in één keer een hele grote opdracht te scoren. Belangrijke marktsegmenten zijn o.a. elektrotechniek / machinebouw. Opdrachten die altijd onder grote tijdsdruk staan. En daarbij past de managementstijl van Laurens uitstekend. Hij legt de verantwoordelijkheid en vrijheid graag laag in de organisatie neer. Samen met zijn bedrijfsleider Egbert Smit probeert hij met hart en ziel de vraag van de klant op te lossen. En daarbij mag je fouten maken, als je daar maar eerlijk over bent zodat iedereen van die fout wat kan leren, integriteit is dan ook een belangrijk ijkpunt voor Laurens.

In zijn vrije tijd probeert hij met zijn gezin op te trekken, waarbij het weekend vaak in het teken staat van sport. Alle kinderen zijn van heel klein af fervente hockeyers en Laurens is dan ook coach geworden van het team van zoon Olaf. In de vereniging heeft hij zitting genomen in de sponsorcommissie. O.H.C. Bully heeft zo’n 1.100 leden en is een groeiende vereniging met een aanspreekbare jonge voorzitter met een frisse kijk. Het is dan ook leuk om sponsoren bij de club te betrekken. Op de club krijg je een park- en familie gevoel. Alle sponsoren hebben ze hard nodig en worden zeer gewaardeerd. En zelf doet hij aan spinning/fietsen om zijn conditie een beetje op peil te houden. Zijn echte passie ligt wel bij kitesurfen. Dank Laurens dat je zoveel van jezelf met de lezers hebt willen delen en je naast jullie ondernemingen zoveel tijd besteden aan verbetering van de omgeving waarin wij allen leven.

Humphrey G. van der Laan Humphrey G. van der Laan ontmoet als universitair (gast) docent strategie en recht of als jurist en (president) commissaris/raadgever bij 11 ondernemingen met gezamenlijk 4.982 medewerkers, vaak markante en interessante mensen die een boeiend verhaal te vertellen hebben, waar MKB ondernemers wat van kunnen opsteken. Mensen met een persoonlijke drive en onderscheidende visie. Mensen die in staat zijn hun ambities te realiseren. In deze interviews gaat het vooral over de persoon in kwestie en door dit diepte interview leert u hem of haar een stukje beter kennen.

LANDHUISHOTEL DE BLOEMENBEEK, HET SFEERVOLLE BOUTIQUE HOTEL, IS GELEGEN BIJ DE LUTTE IN HET GLOOIENDE DINKELDAL. GENIET VAN ONTSPANNING, EEN LUXE SPA, MEESTERLIJKE GERECHTEN BEKROOND MET EEN MICHELINSTER EN NOG VEEL MEER. U BENT VAN HARTE WELKOM!

People’s BUSINESS

41


NETWERKEN

People’s Business Zomerborrel bij

Het Twentse Landgoed Hof te Boekelo Nadat het wegens weersomstandigheden voor de zomerbreak uitgesteld moest worden, hadden we tijdens deze avond eind augustus enorm geluk. Waar overal in het land enorme buien en donkere luchten het weer typeerde, scheen de zon volop boven het Landgoed Hof te Boekelo. Met zo´n 50 ondernemende mensen, werd dit een hele prettige avond. Wij mochten te gast zijn op dit prachtige Twentse Landgoed van Lida en Charles Stork. Zij wonen in de boerderij tegenover deze accommodatie waar het boerenbedrijf nog volop in werking is. Het landgoed is één van de kroonjuwelen van Boekelo. Het ligt als een oase tussen Enschede, Hengelo en Haaksbergen. De familie Stork heeft deze prachtige boerderij omgetoverd tot plek om samen te komen met groepen. Hof te Boekelo leent zich uitermate voor het houden van een exclusieve feesten & partijen en vergaderingen. Er is een goed geoutilleerde ruimte voor een vergadering (tot 100 personen), team overleg of bijeenkomst. Daarnaast wordt de mogelijkheid geboden om te blijven overnachten op een van de luxe ingerichte boerderijkamers. Restaurant Lansink heeft een nauwe band met het Landgoed en heeft de mogelijkheid om hier leuke events te organiseren en de catering te verzorgen. Er werd een heerlijke barbecue bereid. Op het Hof te Boekelo lopen Traditional Herefords van een bijzondere en zeldzame afstamming, enkele van de vrouwelijke bloedlijnen zijn elders in de wereld uitgestorven. Door een zorgvuldig fokprogramma wordt deze afstamming in stand gehouden. Regelmatig worden speciaal geselecteerde stieren uit Groot Britannie geimporteerd, die allemaal een zeer goede afstamming hebben. Vlees afkomstig van deze lokale Herefords kunt u vinden op de menukaart van restaurant 't Lansink.

Terug-

BLIK

42

People’s BUSINESS


AGENDA

Netwerkagenda People’s Business

8 oktober

Hippisch Congres Military Classic Night Fair

Wij nemen u mee in de wereld van topsport en zullen u inspireren. Voorzitter van de Military Robert Zandstra vertelt over Duurzaam overleven van een internationaal topsport event. Aansluitend Eventingruiter Tim Lips (deelgenomen aan Olympische Spelen Beijing en Londen) wil tot de absolute wereldtop behoren. Als laatste spreker Daan Quakernaat die op zijn geheel eigen wijze zijn toehoorder laat nadenken over zijn eigen kunnen, zijn ongemakken en zijn dromen. Gecombineerd met energie, zelfspot en een heleboel relativeringsvermogen levert dit een berg inspiratie op. Vraag naar de voorwaarden: g.alberda@businesscompany.nl 13 oktober

‘Voetballend Ondernemen’ bij de Methoeve in Weerselo Wij zijn trots u uit te kunnen nodigen voor deze bijeenkomst op 13 oktober 2015, welke uit twee verschillende sessies bestaat. Sessie 1: Event Creators – Heb jij een Cclick? De toegevoegde waarde van een social intern platform. Sessie 2: Benno Schildkamp – Lezing over ‘voetballend ondernemen’. Registreer uw komst via www.peoples-business.nl 27 oktober

People’s Business directeurendiner De combinatie van deze directeurendiners is dat u, naast heerlijk genieten van een maaltijd, aan tafel zit met gelijkgestemde directeuren en bestuurders. Met maximaal 18 gasten zullen wij het diner nuttigen aan de (Chef ’s) tafel van SVH Meesterkok en sterchef Lars van Galen bij Restaurant ’t Lansink, een restaurant mét Michelin ster! Registreer uw komst via www.peoples-business.nl

29 oktober

Deltion College

People’s Business en Deltion College heten u graag welkom op de bijeenkomst van 29 oktober. Deze bijeenkomst vindt plaats bij het Deltion College in Zwolle. Ontvangst is om 17.00 uur, afsluiting om 20.30 uur. Introductie studentbedrijven met aansluitend een interactieve workshop New Time management, verzorgd door Focus XL. Diner in restaurant Guillaume waar volop ruimte is voor netwerken. Registreer uw komst via www.peoples-business.nl 4 november

Bijeenkomst: Bewegen & Gezondheid

Veldhuis Adviesgroep, Brouwers Accountants en People’s Business organiseren op 4 november bij het PEC Stadion te Zwolle een netwerkbijeenkomst over het rendement van gelukkige en gezonde medewerkers. Nadere informatie volgt zo spoedig mogelijk. Registreer uw komst via www.peoples-business.nl 24 november

Round Table meeting Dorset, Borne Dorset in Borne en People’s Business heten u van harte welkom bij deze netwerkborrel. Dé manier om gericht te netwerken met partijen die voor u interessant zijn. Tijdens deze bijeenkomst zal er een Round Table Setting ingezet worden. U zult vele nieuwe contacten opdoen en er zal meerdere keren gerouleerd worden. Registreer uw komst via www.peoples-business.nl

Overige data

Not r i n uw ageeen da!

10-11-15 People's Business Leferink Document Works 24-11-15 Round Table meeting Dorset, Borne Kijk voor het complete overzicht op www.peoples-business.nl

People’s BUSINESS

43


NETWERKEN

People’s Business Zomerborrel bij

Grand Hotel Wientjes in Zwolle

Terug-

BLIK

Hotel Wientjes is een begrip in Zwolle. Het prachtige pand met de mooie rode luifels aan de Stationsstraat heeft onlangs een flinke renovatie ondergaan. Het Grand Cafe, ook wel de huiskamer van Zwolle, is een ontmoetingsplek voor menig ondernemer in de regio. Harro Menkhorst, Hoteldirecteur Bilderberg Grand Hotel Wientjes, nodigde het People’s Business netwerk van harte uit voor de Zomerborrel. Het weer was stralend mooi en iedereen streek dan ook neer op het gezellige terras. Een hartelijk ontvangst met een feestelijke cocktail zorgde gelijk voor een goede sfeer. Tijdens het officiele programma kwamen meerdere ondernemers aan het woord. Zij vertelden noviteiten uit hun business. Ook Mea Schutte van Brouwers Accountants & Adviseurs vertelde de highlights uit het nieuwe arbeidsrecht dat van toepassing is op elke onderneming. Harro Menkhorst was erg enthousiast over de sfeer en DJ Ben zorgde voor de zomerse muziekhits. We werden getrakteerd op een proeverij onder de naam 'Amusement van de kaart'. Restaurant W serveert op elk moment van de dag lokale heerlijkheden en klassiekers. Volop complimenten van alle kanten over de heerlijke gerechten. Het was een genoegen hier aanwezig te zijn.

44

People’s BUSINESS


BUSINESS & SPORT

De perfecte mix van; Topsport, Business & Pleasure

MILITARY BOEKELO - ENSCHEDE

Partners:

Eén van de grootste paardentopsportevenementen van Nederland, dat is Military Boekelo - Enschede. Ieder jaar is het prachtige Twentse landschap het decor voor eventing op top niveau niveau. Uit de hele wereld komen topruiters met hun paarden naar Oost Nederland om deel te nemen aan één van ’s werelds beste Military’s. Meer dan 60.000 bezoekers willen ieder jaar dit prachtige evenement bijwonen. Genieten van een perfecte mix van Topsport, Business & Pleasure en bovenal een unieke en enerverende belevenis.

D

it jaar is de 45ste editie van het evenement. Nationale en internationale ruiters verschijnen ieder jaar aan de start en rijden het 6 kilometer lange parcours. De voornaamste redenen voor deelnemers om naar Boekelo af te reizen zijn; het technisch hoogstaande parcours, ontworpen door olympisch designer Sue Benson, de Oer Twentse gezellige en informele sfeer en de tienduizenden toeschouwers in de Crosscountry. Op 55 hectare Twents landschap vinden topsport, business en lifestyle & fashion elkaar. Military Boekelo - Enschede is tevens het grootste business relatie-evenement van Nederland met ieder jaar meer dan 20.000 zakelijke genodigden. In de week voorafgaand is de Business Week van de Military met ongeveer 4.000 congresgangers en een dertigtal bijeenkomsten en symposia hét congrescentrum van Oost Nederland. De Military is van donderdag 8 t/m zondag 11 oktober 2015. De cross-country wordt op zaterdag verreden.

als Andrew Nicholson (individueel vierde), Jonathan Paget, Caroline Powell, Jonelle Price en Mark Todd. Ruiters uit Nieuw Zeeland doen het ook goed in Boekelo. Al zeven keer ging de overwinning naar een ruiter uit hun team, namelijk Lizzie Brown in 2013, Andrew Nicholson (2001 en 2012), Mark Todd (1998 en 1989) Blyth Tait (1997 en 1994).

Socialmedia Partner

In 2008 was Australië goed voor zilver op de Olympische Spelen van Beijing/ Hongkong. Clayton Fredericks, een graag geziene gast in Boekelo, maakte toen deel uit dit team. Een land als Japan is minder bekend in de mondiale eventingtop, maar daar wordt hard aan de weg getimmerd. Er zijn verschillende toppaarden aangekocht en diverse toptrainers zijn aangetrokken om de sport daar verder te helpen.

Weg naar Rio gaat voor teams uit Azië en Oceanië via Military Boekelo-Enschede De Federation Equestre Internationale (F.E.I.) heeft de organisatie van Military Boekelo-Enschede gevraagd of de wedstrijd in 2015 kan dienen als de officiële Olympische selectiewedstrijd voor teams uit Nieuw Zeeland, Australië en Japan. Daarnaast zullen diverse andere landen de Military van Boekelo 2015 gebruiken als een belangrijk meetpunt in de voorbereidingen op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. “Met deze keuze van de FEI voor Military Boekelo-Enschede als de selectiewedstrijd voor de teams van Nieuw Zeeland, Australië en Japan voor dit topsportevenement wordt het hoge niveau van de Twentse military volledig onderstreept. Olympisch parcoursbouwer Sue Benson wil tijdens de 45e editie dan ook de ideale condities creëren voor nationale en internationale selecties. Met Military BoekeloEnschede is Nederland dit jaar hét uithangbord voor de mondiale eventing wereld”, zegt voorzitter Robert Zandstra. Internationale top De landen die Boekelo in de selectie moeten meenemen zijn toonaangevend in de eventing. Bij de Olympische Spelen in Londen in 2012 won Nieuw Zeeland bijvoorbeeld brons en deden dit met topruiters

Het grootste business relatieevenement van Nederland met ieder jaar meer dan 20.000 zakelijke genodigden.

People’s BUSINESS

45


Daan Quakernaat, dagvoorzitter en spreker tijdens Hippisch Congres

“We missen vaak de durf die mensen uit de Middeleeuwen wel hadden” ‘Ga kathedralen bouwen’. Het zijn gevleugelde woorden van Daan Quakernaat, dagvoorzitter en spreker tijdens het Hippisch Congres. Het is een opmerking die bezoekers bij een presentatie van de Utrechter ongetwijfeld zullen horen. Waarschijnlijk meerdere keren. Het is een paradepaardje van hem. Hij wil ermee aangeven dat mensen vaker lef moeten tonen, iets moeten proberen waarvan ze vooraf niet precies de uitkomst weten. Die durf ontbreekt er, volgens hem, nogal eens aan.

D

e uitspraak ‘Ga kathedralen bouwen’ (Quakernaat heeft er onder dezelfde titel een boek over geschreven) vraagt om een nadere toelichting. Het is een verwijzing naar een periode in onze geschiedenis, de Middeleeuwen, waarin prachtige bouwwerken, waaronder kathedralen, werden gebouwd. “Die kathedralen zijn fenomenale bouwwerken”, zegt Quakernaat. “Ga maar na: degenen die aan de realisatie van een kathedraal begonnen, hadden in die tijd vrijwel niets. Vergelijk dat eens met de bouwkranen en het technisch vernuftige gereedschap dat wij nu hebben. Destijds moest alles gesjouwd worden, met touwen omhoog gesjord en het kostte een eeuwigheid stenen op de juiste grootte uit te hakken. Kijk eens wat dat heeft opgeleverd. We kijken daar nog steeds met veel ontzag naar. ”

46

People’s BUSINESS

Het is mooi om daar bewondering voor te hebben, maar wat heeft dat met de huidige ondernemer of werknemer te maken? Quakernaat: “Ik wil ermee aangeven dat die mensen destijds een (bouwkundig) avontuur aangingen, terwijl ze vooraf niet wisten of hun project wel een kans van slagen had. Men toonde gewoon durf en ging aan de slag en hoopte er het beste van. Gaandeweg, via trial en error, door te leren van fouten, kreeg men bepaalde onderdelen steeds beter onder de knie. Door te doen, door fouten te maken. Die lef van toen ontbreekt nu vaak totaal. Iets fout doen is uit den boze, alles moet vooraf dichtgetimmerd worden met regeltjes zodat niets mis kan gaan. Het avontuur ontbreekt in veel gevallen volledig. Durf wat meer: we kunnen meer dan we soms denken.”

Hoe komt het dat je dit soort dingen zo stellig kunt beweren? Quakernaat: “Ik heb inmiddels honderden presentaties verzorgd voor bedrijven, voor zowel de top van het bankwezen, als voor heftruckchauffeurs, om het brede spectrum aan te geven. Ter voorbereiding daarvan heb ik met betrokkenen gesproken. Ik heb in de keuken van die bedrijven kunnen kijken. Zo hoor je allerlei zaken die ik als achtergrondinformatie kan gebruiken. Dat zorgt ervoor dat ik stellingen kan deponeren die uit de praktijk afkomstig zijn.” Waarom heb je het over kathedralen, als voorbeelden van bewonderenswaardige prestaties uit het verleden, en niet over de Akropolis, de Taj Mahal, het Colosseum of welk wereldwonder ook?


BUSINESS & SPORT Quakernaat: “Dat is bij toeval zo gekomen. Ik was in Reims en bekeek daar de kathedraal. Ik nam die enorme kerk met die geweldige beeldhouwwerken eens goed in me op en vroeg me af hoe ze dit destijds, in de dertiende eeuw, in hemelsnaam voor elkaar hadden gekregen. De tranen liepen over mijn wangen, zo prachtig vond ik het. Die mensen hadden destijds nauwelijks behoorlijk gereedschap, toch wisten ze die enorme klus te klaren. Ze hadden in feite niets, maar konden alles, zou je kunnen zeggen. Toen hoefden ze niet alles onder controle te hebben, zoals men dat nu wel wil. Tegenwoordig wordt een project niet eens in beweging gezet als niet alle feiten waterdicht zijn. Hadden de middeleeuwers zo gedacht, dan was er niets tot stand gebracht.”

Dat werkt, dat hebben de kathedralen aangetoond. Je ideeën zitten aan de ‘witte’ kant. Als je die wilt verwezenlijken moet je ook de ‘zwarte’ wereld betreden. Door heen en weer te hoppen tussen wit en zwart, toets je je ideeën aan de realiteit.”

Even voor de duidelijkheid: wat is een kathedraal in de huidige tijd? Quakernaat: “De uitdrukking ‘Ga kathedralen bouwen’ gebruik ik natuurlijk overdrachtelijk. Alles waaraan je begint zonder dat je weet of het goed gaat eindigen, is volgens mij een kathedraal. Een relatie is een kathedraal, een website, een lekker brood. Noem maar op. Ondernemers spreekt de vergelijking met de kathedraal erg aan, is mijn ervaring.”

Waarom die vergelijking van kathedralen met de huidige tijd? Quakernaat: “Omdat je in het dagelijkse leven veel vergelijkingen kunt maken met die tijd van weleer. Het levert een mooie tegenstelling op. Dat mensen toen met bijna niets van alles voor elkaar krijgen en wij, met onze moderne, technische hulpmiddelen, iets simpels niet voor elkaar krijgen. Neem de chaos met de fietsen rondom het Centraal Station en Hoog Catharijne in mijn stad. Ik ben er dagelijks getuige van. We zijn dus niet in staat dat behoorlijk te regelen. Als je dat al niet kunt… We willen wel in Afghanistan komen vertellen hoe het daar moet. Je struikelt constant over die fietsen. Je ziet belachelijke en gekmakende bordjes met verwijzingen, waar niemand zich aan houdt. Ik noem dit voorbeeld van een volledig onvermogen graag in mijn presentatie.”

Hoe kunnen mensen in de zaal aan de slag met jouw ideeën over de kathedraal? Hoe kunnen ze dat in praktijk brengen? Quakernaat: “Ik heb er een model voor ontwikkeld, een cirkel die de wereld voorstelt, met een zwarte- en witte helft. Daarmee kan iemand zaken groots aanpakken. In het zwarte deel, de zwarte wereld, vind je zaken waarmee je dingen controleert, zoals procedures, regels, structuur. In het andere deel, de witte wereld, vind je abstracte aspecten als passie, bezieling, inzicht, onmacht. Ik toon aan dat je niet alleen naar de zwarte wereld moet kijken, een wereld waarin alles controleerbaar is. Hoe beter we die zwarte wereld in de vingers hebben, hoe duidelijker het wordt dat bepaalde zaken zich niet laten controleren. Ik laat zien dat je moet switchen tussen de witte en zwarte wereld.

Wat kunnen jouw toehoorders voor verhaal verwachten en wat voor signaal wil je ze meegeven? Quakernaat: “Ik ben een ambachtsman, kun je zeggen. Ik kan een goed verhaal vertellen. Ik durf te beweren dat ik met veel humor de mensen meekrijg. Ik heb wel eens uitgetest of mensen na een tijdje zich nog fragmenten van mijn presentatie konden herinneren. Velen konden nog wel een paar voorbeelden opnoemen. Dat

Dat er de nodige regels en vergunningen zijn voor een project is toch niet zo vreemd? Je kunt niet zonder. Je praat vaak over een miljoeneninvestering. Quakernaat: “Ik ben niet tegen controle of regeltjes. Integendeel. Ik vraag me wel af wat we verloren hebben sinds we kathedralen bouwden. Ik vraag me af of we moderne technieken en inzichten wel ten volle benutten sinds we zijn overgestapt op risicomijdend gedrag. Volgens mij kunnen we enorme progressie boeken als we als we de volle potentie van onze moderne vormen van techniek combineren met de durf waarmee de kathedralenbouwers van toen problemen te lijf gingen.”

vind ik leuk. Het betekent dat ik kennelijk een snaar bij ze geraakt heb. Ik wil mensen meegeven dat ze meer lef moeten tonen. Zoals de middeleeuwers. Dat het niet erg is dat je fouten maakt, omdat je daarvan leert en er beter van wordt. Dat je soms iets moet doen waarvan je de uitkomst vooraf niet exact kunt voorspellen. Je haalt dan dingen bij jezelf naar boven die je niet bij jezelf kende. Mensen kunnen meer uit zichzelf halen dan ze denken. Ze moeten er wel de kans voor krijgen, en mogen ook iets fout doen. Anders worden ze alleen maar angstig. Dat werkt verlammend.”

Partners:

Socialmedia Partner

Het is niet erg dat je fouten maakt, omdat je daarvan leert en er beter van wordt.

People’s BUSINESS

47


BUSINESS & SPORT

Partners:

Hippisch Congres 2015 In samenwerking met onze partners, organiseren we op 8 oktober a.s. voor het tweede jaar een interessant inhoudelijk congres waarbij vanuit verschillende invalshoeken deze branche wordt bekeken. Aansluitend gaan we met alle gasten naar de Military Classic Night-fair. Socialmedia Partner

Dit congres is op uitnodiging van één van de partners te bezoeken. Wilt u hier meer informatie over, mail dan naar info@peoples-business.nl o.v.v. Hippisch Congres 8 oktober 2015.

8 OKTOBER MILITARY CLASSIC NIGHT-FAIR Een glas donker rood, een vers getapt bokbiertje, heerlijke proeverijen, de warme gloed van vuurkorven. En dat alles gelardeerd met livemuziek en gezelligheid. Dát is de Military Classic Night-Fair! Een unieke happening die u helemaal in de sfeer van de Military brengt. Op donderdag avond 8 oktober vindt dit bijzondere lifestyle-event plaats en ú kunt er bij zijn! Tegen het decor van het Military-village is er een boulevard met mode, beauty, wellness en lifestyle. Er zijn shows, presentaties, demonstraties. En niet te vergeten: diverse proeverijen en wine & dine-arrangementen. En dit alles wordt muzikaal omlijst met diverse optredens. Maak kennis met de verschillende exposanten en hun gevarieerde aanbod. Geniet samen met uw partner van een goed glas, culinaire verrassingen en de bijzondere ambiance. Of trakteer uw businesspartner, vrienden, familie of collega’s op de Military Classic Night-Fair. Een avond met sfeer, warmte en gezelligheid, die u samen niet mag missen. Reserveer nu via kaarten@military-boekelo.nl

48

People’s BUSINESS


Uw specialist in creatie, ICT services, druk- en printwerk, opslag en distributie. Wij bieden totaaloplossingen in cross media. Hoe u ook wilt communiceren, wij maken het mogelijk! Deskundig en betrokken, van advies tot duurzaam serviceconcept, zoals u van ons als partner mag verwachten. Meer weten? Neem dan contact op met Arend Hartlief (a.hartlief@smg-groep.nl) of Marthijn ter Averst (m.ter.averst@SMG-Groep.nl)

Creatie en Design

ICT Services

Print en Drukwerk

Fulfilment en Warehousing

www.smg-groep.nl SMG Groep Hasselt - Randweg 12, 8061 RW Hasselt, 038-4778877 • SMG Joure - Nipkowweg 1a, 8501 XH Joure, 0513-630630 • EGA Mail - Minden 16, 7327 AW Apeldoorn, 055-5390150 • Twigt Grafimedia - Westbaan 182, 2841 MC Moordrecht, 0182-390300 • Cabri Grafimedia - Zuiveringweg 94, 8243 PE Lelystad, 0320-285310


INTERVIEW

Benno Schildkamp: “Verschillende afdelingen vormen opstelling”

‘Klant zit bij ons op de tribune en neemt daarmee centrale plek in’ “Maak er geen overdreven verhaal van, waarbij ik centraal sta. Zo belangrijk ben ik niet. Niet als directeur van een bedrijf (Food Connect, maaltijdbezorging) en niet als presentator.” De opmerking typeert de nuchterheid van Benno Schildkamp. Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg.

D

e Tukker heeft inmiddels een grote bekendheid opgebouwd als spreker (met de nodige humor) tijdens allerlei evenementen, vaak voor ondernemers. Dat doet hij naast zijn werk. Tijdens zo’n presentatie staat het thema ‘Voetballend Ondernemen’ centraal. Aan de basis ervan staat het organisatiemodel ‘Stadion als Spiegel’ (SaS), waarin een duidelijke koppeling tussen voetbal en bedrijfsleven is terug te vinden. Niet zo vreemd voor diegenen die Schildkamp een beetje kennen: hij is namelijk altijd een (actieve) voetbalgek geweest, op amateurniveau weliswaar, maar daarom niet minder deskundig om over voetbal te kunnen praten. In zijn filosofie – neergelegd in het SaS-model - worden medewerkers in een bedrijf gemotiveerd zoals dat op het voetbalveld gebeurt.

Hoe is het idee ervoor ontstaan en waarom

50

People’s BUSINESS

was een nieuwe visie op een managementmodel nodig? Schildkamp: “Het plan ervoor ontstond een jaar of vijf geleden toen ik met mijn vrouw Saskia en onze twee zoons Rick en Rob naar een open dag van FC Twente was geweest. Mijn zoons maakten na afloop een tekening van het stadion. Dat vonden ze namelijk prachtig. Toen ik hun werkjes zag, dacht ik: ‘Dat is het. Hier ga ik mee verder. Ik heb het managementtool gevonden dat ik zocht’. Ik was namelijk al enige tijd op zoek naar een andere opzet voor een geschikt organisatiemodel. Wat ik de jaren ervoor bij diverse bedrijven had ervaren, stemde me niet vrolijk.” Wat irriteerde je met name? Schildkamp: “Veel bedrijven hebben nogal een ver doorgevoerde bureaucratie. Regeltjes, regeltjes, regeltjes. De werkdruk is vaak hoog, er is geen prettige werksfeer, mensen zijn bang om fouten te maken, kunnen zich binnen een onderneming niet ontwikkelen en niet zelden is er sprake van negatieve stress. De stress waar werknemers dus ziek van worden. Ik vond dat het anders moest, waarbij aspecten als teamgeest, waardering voor elkaar, een prettige werksfeer en positieve stress (‘er met elkaar flink tegenaan’) de boventoon moeten voeren.” Maar waarom was voetbal dan zo geschikt om er een nieuw organisatiemodel aan op te hangen? Schildkamp: “Ik zag het opeens voor me: op het veld de spelers, in feite de medewerkers van het bedrijf, en op de tribune de klanten. Die kunnen van een bepaalde hoogte goed in de gaten houden wat er gebeurt. Vaak, zo merk je in de praktijk, signaleren zij eerder als er


iets fout gaat dan wijzelf. Net als de coach die op het veld staat. Die heeft een beperkt overzicht, de klant kan het beter overzien. Ik ben dat verder gaan uitwerken: de accountmanagers en het promotieteam staan in de aanval. De klantenservice (voor particulieren en organisaties) op het middenveld en de bezorgers staan op doel. Daarvoor, in de verdediging, vinden we de koks, de medewerkers die portioneren en in de diepvries werken. Zo vorm je één team: een ploeg medewerkers die, als het goed is, elkaar stimuleert, respecteert en vertrouwen geeft.” Maar we hebben toch organogrammen. Waarom zou je die niet gebruiken om mensen in een schema te zetten? Dan heb je toch geen voetbalveld voor nodig? Schildkamp: “Ja, die organogrammen ken ik wel, met die hokjes en lijntjes. Die bevallen me totaal niet. Vrijwel altijd staat de directie bovenaan ingetekend, daaronder gevolgd door staffuncties, afdelingshoofden en medewerkers. Misschien wel duidelijk, maar totaal niet motiverend om een teamgevoel te creëren. Zo’n ‘kerstboomconstructie’ begon me de keel uit te hangen. Je kunt iemand toch niet motiveren door te zeggen dat hij of zij een belangrijke schakel binnen het bedrijf vormt, terwijl je die persoon onderaan de rangorde plaatst? En waar vinden we in zo’n ouderwetse organogram de klant, die zogenaamd ‘centraal’ staat? Meestal ontbreekt die volledig in zo’n schema, terwijl toch alles om de klant moet draaien.” En waar vinden we die dan bij jouw model? Schildkamp: “Onze klanten zitten op de tribune. De vaste seizoenkaarthouders, de klanten die altijd bij jou komen, en neutrale toeschouwers, de potentiële nieuwe klanten. De klant staat in mijn visie dus echt centraal, met een goed overzicht op het veld, waar onze activiteiten zich afspelen. Ik zeg ‘onze’, maar elk bedrijf kan dit gebruiken. Deze aanpak spreekt veel meer tot de verbeelding dan de aloude organogrammen. Dat merk ik aan reacties. Bedrijven willen het kopiëren. Daar is veel vraag naar. Heb ik geen bezwaar tegen. Ik zou zeggen: deel dit plan zoveel mogelijk. Daarom heb ik er ook een boek over geschreven (‘Voetballend Ondernemen’) en ondertussen de opstellingen al voor meerdere branches uitgewerkt. Het mooie is dat wanneer de spelers op het veld staan, in dit geval de verschillende mensen die een

TUKKER LEGT IN ORGANISATIEMODEL LINK TUSSEN VOETBAL EN BEDRIJF

afdeling vertegenwoordigen, de opstelling dus, dan staan ze letterlijk en figuurlijk op één niveau. Functioneel zijn er verschillende rollen en taken, maar als werknemers sta je op één lijn. Je doet alles met elkaar, je vormt een team. In ieder geval sta je niet onder elkaar, zoals bij een organogram. En over een ‘platte organisatie’ gesproken: platter dan een voetbalveld kan een organisatie niet zijn! In de praktijk werkt deze aanpak ook: praten over voetbal geeft meestal een klik en leidt tot een snel begrip. Bij vrouwen misschien wat minder, maar meestal lukt dat ook wel.” Je hebt elkaar dus allemaal, zowel sterspelers als Messi of Ronaldo als waterdragers, hard nodig om een goede prestatie te leveren?Je houdt wel altijd verschillen: de een verdient meer dan de ander. Schildkamp: “Dat is onvermijdelijk. Maar, als we het op voetballers betrekken, denk je dat Adri van Tiggelen en Bennie van Aerle – technisch beperkte spelers, maar door hun harde werken wel onmisbaar – het tijdens het EK van 1988 erg vonden dat Van Basten en Gullit, de grote sterren, meer verdienden dan zij? Die twee mindere goden (Van Tiggelen en Van Aerle) konden zich wegcijferen voor het grote doel: de EK-titel behalen. Iedereen is even belangrijk als je wilt winnen. En welke voetballer wil dat niet? In een bedrijf is dat niet anders: je hebt elkaar, ongeacht de functie, hard nodig om de klant zo goed mogelijk van dienst zijn. Om de klant tevreden te laten zijn, bedrijf je met z’n allen namelijk topsport. En dat vraagt om een hechte samenwerking, met onderling respect en vertrouwen. Teambuilding, waarbij je je eigen ego opzij zet. Iedere schakel bepaalt het verschil tussen winst of verlies.” Hoe krijg je bij dit alles de juiste mensen op de juiste plaats? Schildkamp: “Ik vind een cv van iemand belangrijk, maar niet doorslaggevend. Zo’n lijst met opleiding en werkervaring kun je namelijk aardig ‘oppimpen’. Het gaat er bij mij vooral om hoe iemands karakter is. Hoe hij/zij met anderen

omgaat. Het gaat om iemands mentaliteit. Is hij/zij een teamplayer? Je kunt een geweldige cv hebben, maar als je een eenling bent, die het liefst alleen werkt, dan pas je niet in ons team.” Wat voor coach wil je zijn? Schildkamp: “Ik heb het er met betaald voetbal scheidsrechter Eric Braamhaar – met wie ik af en toe een duo-presentatie verzorg – wel eens over: als hij een wedstrijd goed leidt, dan valt hij niet op. Een coach, een directeur van een bedrijf, moet ook niet opvallen. Ik kan me wegcijferen. Ik heb een hekel aan het gedoe van: ‘Kijk mij eens directeur zijn’. Ik ben een fan van ‘management by walking around’. Regelmatig tussen je mensen doorlopen, een kopje koffie met ze drinken, vragen hoe het met ze gaat, hoe het thuis is, of ze iets dwars zit. Mijn mensen moeten het idee hebben dat ik er ben als er wat is. Dat ze me makkelijk kunnen aanspreken. Daarom hecht ik niet zoveel waarde aan een jaarlijks functioneringsgesprek. Als je dan als manager iets hoort waarvan je schrikt, dan doe je je werk niet goed. Zo’n ‘alarmeringsbericht’ had je eerder – bij een kop koffie - kunnen vernemen.” Je wilt het zeker iedere dag beter doen met je team? Schildkamp: “Ja, dat is het ultieme doel. Elke dag begin je weer op nul. Zoals ze in de voetballerij zeggen: ‘Je bent zo goed als je laatste wedstrijd’.”

LEZING BIJWONEN? Vrienden van People’s Business kunnen op 13 oktober a.s. aanwezig zijn bij de presentatie van Benno Schildkamp bij de People’s Business bijeenkomst bij de Methoeve in Weerselo. Nog geen Vriend? Meld je dan snel aan via www.peoples-business.nl

People’s BUSINESS

51


THOUGHT LEADERS

Thought Leaders zijn experts in bepaalde velden, mensen die andere mensen inspireren. In deze rubriek verzamelen wij quotes van Thought Leaders die ons inspireren en waarvan wij denken dat iedereen hierdoor geïnspireerd kan worden.

“Zonder voortdurende groei en vooruitgang hebben woorden als verbetering, prestaties en succes geen enkele betekenis.” - Benjamin Franklin

52

People’s BUSINESS


“LOGICA BRENGT JE VAN A NAAR B. VERBEELDING BRENGT JE WERKELIJK OVERAL.” - Albert Einstein

V

Vele mislukkingen zijn het gevolg van het feit dat men niet besefte hoe dicht men bij het succes was, toen men het opgaf. - Thomas Edison

People’s BUSINESS

53


INTERVIEW

DANIEL OFMAN:

INSPIRATIE EN INZET IN ORGANISATIES, OVER BEWUSTZIJN EN HET MAKEN VAN CREATIEVE KEUZES Onlangs vond wederom een ELLLA masteravond plaats, de tweede van dit jaar. Altijd vol energie en bovenal bijzonder inspirerend. En dat laatste is ook onderwerp van het verhaal van Daniel Ofman: inspiratie en inzet in organisaties. Dat daar oor naar is, is meer dan duidelijk want de zaal zit vol. Bomvol.

H

et lijkt alsof de masteravonden elke keer weer drukker bezocht worden. Zijn het de sprekers die de aandacht trekken? De thema’s? Of is het een ‘sign of the times’? Het lijkt er in elk geval op dat we steeds meer op zoek zijn naar ontwikkeling, naar manieren om dichter bij onszelf en bij elkaar te komen. Thuis en op sociaal vlak, maar zeker ook in de organisaties waar we werken en samenwerken. Een groeiend bewustzijn van wie we zelf zijn, van de wereld om ons heen en van de samenhang tussen ik en wij. Het is precies waar Daniel Ofman, spreker van de avond, de zaal in meeneemt. Alles begint bij bewustzijn Hij schreef boeken over nieuwe vormen van bedrijfsvoeren, over ontwikkeling - van persoon en organisatie - en over het ontdekken en inzetten van kernkwaliteiten. Zijn boeken worden over de hele wereld gelezen, en gezien als

54

People’s BUSINESS

raad- en richtinggevend. Daniel Ofman houdt zich dan ook bezig met zaken die de kern raken. Bevlogen, vanuit persoonlijke beleving en gezien van de spirituele kant. Exact zo spreekt hij ook tijdens deze masteravond. Op rustige toon en met spitse humor. En zelfbewust, in de meest positieve betekenis van besef van eigen innerlijke kracht. Volgens Ofman begint alles met bewustzijn. “Soms hoor je iemand zeggen dat mensen slecht zijn. Dat is naar mijn idee niet zo. Mensen zijn bewusteloos. Ikzelf ook, het merendeel van de tijd”, antwoordt Ofman op de eerste vraag uit de zaal, “We hebben niet door wat we doen, we hebben geen idee van wat we veroorzaken. En kunnen. Dus bewustzijn is fundamenteel, en dat bewustzijn kun je ontwikkelen. Mensen denken dan wel eens dat het daarbij gaat om veranderen. Maar daar heeft ontwikkelen niets mee te maken. Ont-wikkelen betekent letterlijk dat je de wikkels ervan afhaalt. Het doel daarbij is om te zien wat er binnenin zit. Wanneer mensen zich ontwikkelen dan gaat het niet over veranderen maar over ontdekken. Over leren waarnemen en goed kijken.”

Het geheim van succes Het scherpe oog dat Ofman heeft voor de wereld om hem heen is hem niet komen aanwaaien. Zijn voelsprieten zijn wellicht wat sterker ontwikkeld dan gemiddeld, maar zijn kijk op de wereld en op ontwikkeling ontstond voornamelijk door ervaring. Als consultant werkte hij door de jaren voor uiteenlopende organisaties en met veel verschillende mensen. Als voorbeeld vertelt Ofman over Guust, manager van een grote organisatie. Iemand met eenzelfde kijk op mensen en ontwikkelen. Guust was niet geïnteresseerd in plannen, maar in energie. Plannen zijn volgens hem, “documenten die in een la liggen”. Volgens Guust gaat het er om dat mensen zichzelf leren kennen en goed met elkaar omgaan. “Mensen weten zelf het best wat er nodig is, dat moet een manager ze niet vertellen, want dat kunnen ze zelf”, aldus Guust. Vijf jaar werkten Ofman en Guust samen om het personeel ruimte te geven om zichzelf en elkaar te ontdekken. Van de 32 fabrieken blonk deze vestiging na die periode uit in alles. De hoogste productiviteit en efficiency, het laagste ziekteverzuim en verloop en veruit de hoogste


arbeidstevredenheid. Maar hoe kon dat nu, dat alles zo goed liep? Wat is het geheim van dat succes? Na een periode van onderzoek en reflectie kwam Ofman tot een conclusie, een inzicht. De werelden van 'het, ik en wij' We leven eigenlijk op drie planeten, met elk hun eigen werkelijkheden of waarheden. In die drie werelden wonen mensen die op een bepaalde manier denken. De eerste van die planeten noemt Ofman de HET-planeet. Mensen die hier leven zijn eigenlijk alleen maar geïnteresseerd in dat wat je kunt bewijzen en meten. De wereld van de wetenschap, waar men zaken objectief, concreet en tastbaar wil maken. Daar komen fantastische technologieën en uitvindingen uit voort. “Door zaken te meten en te registreren, kun je ze plannen, controleren, beïnvloeden en beheersen. Dat is echt handig. Er is dan ook niets mis met deze wereld”, vervolgt Ofman, “Behalve wanneer je denkt dat dit de enige energie of wereld is. Helaas kom ik nogal eens wat mensen tegen, met name in managementposities, die niet verder denken dan dat. Dat is jammer, want

er zijn nog twee werelden die minstens zo relevant zijn.” De tweede planeet die Ofman beschrijft is de zogenoemde WIJ-planeet. De mensen die hier wonen denken niet in wetenschappelijke benaderingen, maar zijn geïnteresseerd in wat er tussen mensen gebeurt, het intermenselijke verkeer. Hier gaat het over sfeer, over identiteit en over organisatiecultuur. Hoe gedragen mensen zich, hoe gaan we met elkaar om en wat vinden we juist? Hier gaat het dus niet om wat objectief meetbaar is, maar om wat je kiest. En om contact maken, ècht contact. En in contact gebeurt er van alles. Wanneer je het met elkaar hebt over waarden of over elkaars ervaring en beleving dan komt het tot leven. Door naar elkaar te luisteren en de dialoog aan te gaan kom je samen tot inzichten. Er gebeurt wat. En wat er gebeurt kun je niet beheersen, maar het ontstaat. Een totaal andere benadering dus dan de maakbaarheid van de bewoners van de HET-planeet.

“Ontwikkelen heeft niets te maken met veranderen. Het gaat over ontdekken en leren waarnemen.”

Dan is er de derde planeet. De binnenwereld, je ‘IK’. Iedereen heeft een andere beleving en

People’s BUSINESS

55


INTERVIEW

“Reflectie als onderdeel van je leven. Investeren in bewustzijn. Bemoei je met jezelf en heb in de gaten wat je doet.”

andere interesses. Hier gaat het om wat je boeit, wat je inspireert en waar je bloed sneller van gaat stromen. Wat maakt je enthousiast, waar krijg je energie van. Ofman vervolgt: “Dat is dus puur subjectief, anders dan de objectiviteit van de HET-mensen. Hier gaat het niet om waarheid en juistheid, maar om schoonheid. En wat is nou het geval? Alle drie de werelden zijn er altijd. Samen vormen ze een spanningsveld, als drie cirkels die elkaar overlappen. ‘Het’ als wereld van inhoud en inhoudelijkheid, ‘wij’ als wereld van verhouding en ‘ik’ als de wereld van houding ten opzichte van de wereld om je heen. Alleen waar alle werelden kloppen en elkaar ontmoeten is succes. Waar het dus om gaat is: klopt het inhoudelijk waar we mee bezig zijn? Klopt je houding, zoals je ermee omgaat, en klopt de verhouding. Ontbreekt één van deze drie, dan eindig je met niets.”

overlap is. Voor innovatie heb je de juiste tools nodig, de het-wereld, maar die alleen maken je niet innovatief. Daarvoor heb je ook de andere werelden nodig: de juiste houding (IK), zoals nieuwsgierigheid, en het juiste klimaat (WIJ) waarin je als organisatie innovatie stimuleert. Raak dus geïnteresseerd in alle werelden en zoek de weg naar het midden.

Driedimensionaal kijken De sleutel lijkt te liggen in het ontwikkelen van een driedimensionaal bewustzijn. Door situaties door drie lenzen te bekijken en jezelf af te vragen ‘wat gebeurt er in mij’, ‘wat gebeurt er tussen ons’ en ‘waar gaat het inhoudelijk over’, ontstaat er focus op alle werelden. “Verdwaal niet in alleen de HET-wereld en in zaken als doelstellingen en resultaten. Raak niet verstrikt in alleen je binnenwereld of in de vraagstukken die spelen in de WIJ-wereld, over bijvoorbeeld groepsdynamiek. Zet de situatie in het midden en kijk naar het gezamenlijke doel. Zoek daarbij naar andere thema’s, andere invalshoeken en ingangen. Op die manier krijgt elk thema drie dimensies.” Zoals innovatie bijvoorbeeld, waar veel bedrijven mee bezig zijn. Zet het in het midden van de drie werelden, daar waar de

Het leren kennen van die werelden is volgens Ofman het begin van grote veranderingen. Tijdens die ontdekkingstocht mag en kan verandering echter niet het doel zijn. Hoewel dit in de HET-wereld wel het geval is, is verandering in de IK- en WIJ-wereld een gevolg. Het volgt op écht contact maken, op elkaar zien, met elkaar praten en naar elkaar luisteren. Dat gebeurt niet door je medewerkers een tevredenheidsenquête in te laten vullen. Dat is een benadering puur en alleen vanuit de HET-wereld. Werkelijke interesse en écht luisteren is openstaan voor de verhalen van mensen, voor datgene wat hen werkelijk beweegt en inspireert. Op die manier integreer je alle werelden en ontstaat er een compleet, driedimensionaal beeld waarmee elke situatie te beïnvloeden is. Ofman benadrukt dat we het hebben over beïnvloeden, want het effect kunnen we niet bepalen of voorspellen. Kloppen de werelden ten opzichte van elkaar, dan is verandering het gevolg.

56

People’s BUSINESS

Het kernkwadrant: inzicht in jezelf Om die beïnvloeding aan het rollen te krijgen en om werkelijk open te staan voor datgene wat een ander bezighoudt en enthousiast maakt, is het in de eerste plaats van belang om jezelf te ontdekken. Hoe meer iemand over zichzelf ontdekt, hoe beter hij in staat is om anderen te begrijpen. Zelfkennis dus als sleutel tot motivatie en inspiratie. Weten waar je goed in bent en wat je kernkwaliteiten zijn, is nuttig voor jezelf én voor je omgeving. Voor de mensen met wie je samenwerkt en voor de organisatie. Om meer inzicht in jezelf en je kwaliteiten te krijgen ontwikkelde Ofman - het inmiddels voor velen bekende - kernkwadrant. Hoewel Ofman - door ervaring en inzicht - wars is van ontwikkelingsplannen en competentiemodellen, heeft zijn kernkwadrant de vorm van een schema. Eigenlijk tóch een HET-instrument... Anders dan enneagrammen gaat een kernkwadrant niet uit van persoonlijkheidstypen, maar van aangeboren kwaliteiten die de persoon zelf invult en als uitgangspunt neemt voor de ontdekkingstocht die het kernkwadrant eigenlijk is. Naast de kernkwaliteit bestaat het kwadrant tevens uit een valkuil, een uitdaging en een allergie, welke allen tot elkaar in relatie staan. De valkuil is de versterkte vorm van jouw kwaliteit, of zoals Ofman het omschrijft: ‘teveel van het goede’. Het maakt jouw kracht tot je zwakte. Is jouw kernkwaliteit bijvoorbeeld daadkracht, dan zou drammerigheid


‘Vermijd reactief, kies creatief’ Het kernkwadrant helpt ons dus om onszelf en elkaar in de IK- en de WIJwereld beter te leren begrijpen. Het helpt ons ook om creatieve keuzes te maken, keuzes die bij ons passen omdat we er achter staan. En omdat we in verbinding staan met onszelf als gevolg van de opgedane zelfkennis door het werken met kernkwadranten. Want dat is wat het ontdekken van je kwaliteiten én van je valkuilen en uitdagingen je brengt. Het is een zoektocht naar je eigenheid en je bewustzijn. Het helpt je om bewuste keuzes te maken. Keuzes waar je blij van wordt en die je inspireren. Geïnspireerde en inspirerende mensen zijn de motor van ontwikkeling, zowel van de persoon als van de organisatie. “Alles wat gevoed wordt vanuit je valkuil en allergie is reactief en begint met ‘nee’. Alles wat begint vanuit je bewustzijn van je kwaliteit en je uitdaging is creatief, scheppend en begint met ‘ja’. Beide zit in ons. We hebben allemaal een reactieve en creatieve kant. De vraag is echter: gebruiken we ons bewustzijn om in de creatieve stroom te stappen? Het zit in elk mens. Het is zo mooi als je in een organisatie werkt waarin je samenwerkt met collega’s die in een soortgelijk proces zitten. Dan kun je elkaar stimuleren en aanmoedigen. Dan wordt werken in een organisatie ook echt leuk.”

jouw valkuil zijn. Het tegenovergestelde van je valkuil is je uitdaging. Dat is wat je te ontwikkelen hebt in jezelf. In dit voorbeeld zou dat geduld zijn. Ook daar tegenover staat een ‘teveel van het goede’ in de vorm van de allergie. Geduld kan doorslaan in passiviteit. En daarmee is de cirkel oftewel het kwadrant - rond. Passiviteit is immers het tegenovergestelde van daadkracht. (Het kernkwadrant verdient meer aandacht en toelichting. Onderaan dit artikel geven wij u enkele suggesties om u hier verder in te verdiepen, red.) Waar het uiteindelijk om gaat bij het invullen van een kernkwadrant is dichter bij jezelf te komen. Door meer inzicht te krijgen in je eigen kunnen, in datgene waar je goed in bent en in wié je werkelijk bent, kun je je eigen leven en dat van mensen om je heen beïnvloeden, in de meest positieve zin. “Het gaat erom dat je jezelf leert waarderen voor je kwaliteiten. Je valkuil en allergie zijn daarin een gegeven. Houd dus van jezelf met je onvolmaaktheden, dan verander je als gevolg.” Overigens is het kernkwadraat niet alleen toe te passen op jezelf, op de ik-wereld, maar ook op de wij-wereld. Je gebruikt dezelfde denkwijze, maar je richt het op het wij. Je kunt het namelijk in elke groep hebben over wat de collectieve kwaliteit is, en de collectieve uitdaging, valkuil en allergie. Het geeft een beeld van wat je als organisatie gezamenlijk hebt te ontwikkelen. Zo kom je tot een beschrijving van de cultuur.

Nog altijd zijn er echter organisaties waar creativiteit niet vrij kan stromen. Waarin we veel moeten, omdat bepaalde structuren dat vragen of eisen. Ofman ziet het als zijn missie om dergelijke organisaties te ‘ont-moeten’. “Moeten is één van de grootste ziektes van deze tijd. Het moeten komt vanuit hoe we ons moeten gedragen, van buitenaf dus. Daarbij hebben veel mensen ook innerlijk nog veel zaken die ze moeten. Moeten heeft niets te maken met creativiteit, dus de vraag is hoe kun je jezelf ont-moeten.” Het antwoord op die vraag zit hem in het maken van creatieve keuzes. Je maakt een keuze niet omdat iets moet, maar omdat je ervoor kiest en omdat je dat wilt. Dat kan zowel een weloverwegen ‘nee’ zijn, als een ‘ja’ vanuit overtuiging en bewustzijn. Daarmee komt Ofman tot de kern van zijn verhaal. Het is veel makkelijker om creatieve keuzes te maken als je weet wie je bent. Wat je kwaliteiten zijn, je valkuilen en je uitdagingen. Dat helpt je om die creatieve keuzes te maken. Het is daarbij belangrijk om voor jezelf uit te vinden of je reactief of creatief bent. Dat kan heel eenvoudig door jezelf aan het eind van een willekeurige werkdag af te vragen hoe je thuiskomt: ben je moe en uitgeput, dan ben je de hele dag reactief geweest. Ben je moe en voldaan dan ben je de hele dag creatief geweest. “Vraag jezelf ook geregeld af of datgene wat je op dát moment doet ook is wat je werkelijk wilt. Dat maakt en houdt je wakker. Zo creëer je steeds weer momenten van bewustzijn, momenten waarop je telkens weer die keuzevrijheid hebt. Om door te gaan met wat je doet of om een andere richting te kiezen. Dat wat goed voelt en bij je past.” Deze ELLLA masteravond gaat ongetwijfeld met de aanwezigen mee naar huis. De boodschap van Daniel Ofman voelt bijna aan als huiswerk. Geen verplichte kost, want moeten, dat bestaat niet in de wereld van Ofman. Het is de keuze van de aanwezigen zelf. De keuze voor reflectie en ontwikkeling.

Meer weten? Wilt u meer weten over de visie van Daniel Ofman op inspiratie en inzet in organisaties, over kernkwaliteiten of het kernkwadrant? Bezoek dan www.corequality.nl, bekijk de video ‘Kernkwadrant’ op youtube of lees het boek Inspiratie en inzet in organisaties (Ofman, 2014). De masteravonden zijn een initiatief van ELLLA. Op www.ellla.nl/inspiratie/artikelen vindt u verslagen van eerdere masteravonden.

People’s BUSINESS

57


Nieuws ABOUT THE BUSINESS

EEN NIEUWE MANIER VAN INFORMATIE: LED-TAPIJT

LED-tapijten zorgen ervoor dat mensen op een nieuwe manier kunnen omgaan met informatie en hun omgeving in kantoren, hotels, conferentiecentra en andere (openbare) gebouwen. Zij bieden tal van voordelen op het gebied van informatie voorziening, oriëntatie, inspiratie, sfeer en veiligheid inclusief vluchtroutes.

Een zonnige expositie Het uitgangspunt van Galerie HartWare in Enschede. En veel zonniger dan de Cariben kan bijna niet, dus de keuze om de Curaçaose kunstenares Annemieke Dicke uit te nodigen lag bijna voor de hand. Annemieke Dicke heeft op het zonovergoten Curaçao inmiddels een naam opgebouwd met haar schilderijen, bronzen sculpturen en keramiek. Een glimp van het kleurrijke eiland toont ze in Enschede met dunne en dikke naakten geschilderd op linnen panelen en een bronzen sculptuur, “de Maliënkolder”, welke is opgebouwd uit kleine opgepropte vrouwtjes. Dicke omschrijft haar werk zelf als ‘spontaan realistisch’, Europese kunstliefhebbers noemen het ‘vintage’. “Ik heb altijd een voorkeur gehad om lichamen in mijn werk te gebruiken”, vertelt Dicke. “Gewoon omdat lichamen mooi zijn en omdat je het meteen ziet als er iets niet klopt in de verhoudingen.” Expositie: vanaf zaterdag 12 september tot zaterdag 14 november www.annemiekedicke.com Meer informatie over Galerie HartWare Galerie HartWare is een toegankelijke kunstgalerie aan de Haverstraatpassage 64, waar op een originele wijze hoogwaardige kunst en een unieke mix van curiosa, antiek, woonaccessoires wordt gepresenteerd. Ook is er een prachtige collectie zilveren design sieraden verkrijgbaar. Het initiatief voor deze originele formule komt van eigenaresse Geesje Ottens, die op deze manier kunst voor een breder publiek bereikbaar wil maken. Openingstijden: wo t/m zaterdag 11.00 tot 18.00 uur. Op donderdag tot 20.00 uur en de koopzondag, de eerste en laatste zondag van de maand, van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Je kunt natuurlijk een lampje laten schijnen op de vloer. Je kunt ook een mat met teksten neerleggen. Maar waarom zou je het niet combineren: een vloerbedekking met licht er al in? Precies dat idee had een medewerker van Philips in 2009, toen bedacht werd dat de nieuwe LED-producten wel eens voor de vloer geschikt konden zijn. De lichtdivisie van het bedrijf nam daarop contact op met Desso, de wereldwijd innovatieve tapijtfabrikant. De twee bedrijven besloten de handen ineen te slaan, en 5 jaar later waren de zogeheten ‘luminous carpets’ geboren. Niet alleen dankzij Philips en Desso trouwens, want ook architecten, interieurdesigners en eindgebruikers deden intensief aan de ontwikkeling mee.

Betere verkoop? Businessroman ‘De nieuwe weg, in 7 stappen meer omzet’ helpt ondernemers beter te verkopen. Het aantal kleine bedrijven groeit hard in Nederland, maar ze zijn lang niet allemaal succesvol. Sales-expert Jochum Jarigsma schreef voor kleinere ondernemers de businessroman ‘De nieuwe weg’. ‘Veel zzp’ers houden niet van verkopen’, zegt sales-trainer Jochum Jarigsma. Het boek is speciaal voor ondernemers die beter willen verkopen maar een afkeer hebben van al te veel ‘leuren’. In maximaal drie uur leestijd maak je op speelse wijze kennis met de tools die je nodig hebt om van je bedrijf een commercieel succes te maken. ‘Het moeilijkste voor Nederlanders is de eerste stap in het verkoopproces: iemand benaderen die je niet kent. De allerlaatste stap zetten we daarom ook liever niet: om de opdracht vragen. De klant komt zelf wel als hij wil, redeneren zij. Maar zo laat je je inkomen wel aan het toeval over.’ Het boek is nog maar net van de drukker, en staat nu al in de Managementboek top-100 Jochum Jarigsma, isbn 9789491757211, Hardcover, 150 blz, € 15,00

58

People’s BUSINESS


s

BRIGHT ACCESS INFORMEERT

KENNI RUBRI

S

EK

Waarom ICT security ook belangrijk is voor úw bedrijf WILLEM GERBER, ICT SECURITY SPECIALIST

Dit keer in “BRIGHT ACCESS informeert” praktische tips van Willem Gerber, ICT security specialist en werkzaam voor een grote internationaal opererende e-commerce organisatie, om uw ICT beveiliging op peil te brengen. Dit jaar stond het nieuws weer vol van berichten over ‘digitale inbraken’. De twee grootste inbraken zorgden er gezamenlijk voor dat 34 miljard gebruikersgegevens op straat kwamen te liggen of verloren zijn gegaan. In totaal zijn er 2122 digitale aanvallen geregistreerd in 2015 door Verison DBIR, maar dit zijn alleen bekende grootschalige aanvallen, het aantal ligt in werkelijkheid nog vele malen hoger. De statistieken spreken al voor zich, maar als u zich nog afvraagt waarom ICT security, ook voor u, belangrijk is: 1. Bij een digitale inbraak loopt uw bedrijf reputatieschade op 2. Een inbraak kost uw organisatie (heel) veel geld Reputatieschade U heeft hard gewerkt aan het verwerven van een gedegen marktpositie voor uw bedrijf. Het opbouwen van een goede reputatie duurt – in vele gevallen – jaren. Deze reputatie kan in één klap omslaan bij een grootschalige digitale inbraak. Uw klanten verwachten dat u voorzichtig omspringt met hun persoonlijke gegevens!

Een digitale inbraak kost u (heel) veel geld! Niet zelden is een digitale inbraak de nekslag voor bedrijven. Een voorbeeld hiervan is het bedrijf “Diginotar” dat na een inbraak in 2011 faillissement moest aanvragen. Deze inbraak kostte het bedrijf 191 miljoen euro… Voorkomen is beter dan genezen 1. Pro activiteit – Doe de dingen vanaf het begin meteen goed. Zorg ervoor dat u, eventueel samen met ICT specialisten, een gedegen digitaal security plan ontwikkelt. Deze pro activiteit laat zien dat u de bescherming van gegevens van uw klanten serieus neemt. 2. Risico – Maak een goede risico inventarisatie. Er is geen ‘standaard oplossing’ die iedereen past. Goede ICT security is maatwerk. Zorg ervoor dat uw apparatuur, netwerk, data center en cloud diensten goed zijn beveiligd. Uw beveiliging is zo goed als de zwakste schakel. 3. Bewustwording – Elk personeelslid is een potentieel doelwit voor hackers. Zorg ervoor dat zij zich bewust zijn van dit risico en zich (mede-) verantwoordelijk voelen voor het beveilingsbeleid. Het wachtwoord voor systemen hoort niet thuis in een agenda of onversleuteld tekst document op de desktop! 4. Houd software up-to-date – Veel digitale inbraken maken gebruik van lekken in software systemen. Blijf regelmatig checken of er updates beschikbaar zijn en installeer deze.

5. ‘Trek de stekker uit het internet’ – Dit klinkt gek, maar sommige bedrijfsprocessen zijn wel licht te kritisch om via het (openbare) internet te laten lopen. In sommige gevallen is het mogelijk om data via speciale afgeschermde kanalen te laten lopen zoals met Bright Access Internet 2.0. 6. Leun niet achterover – Hackers zijn constant op zoek naar nieuwe methodes en doelwitten om in te breken. Zorg er dus voor dat uw ICT security beleid top-of-mind-blijft! Conclusie Of uw bedrijf nu uit 10 of 5000 medewerkers bestaat, ICT security kan niet (meer) worden genegeerd. Als het gaat om gevoelige gegevens van uw klanten dan is één inbraak voldoende om uw reputatie (zwaar) te beschadigen. Better safe than sorry. Zet de toekomst van uw bedrijf niet op het spel en neem ICT security serieus!

Veel digitale inbraken maken gebruik van lekken in software systemen. Blijf regelmatig checken of er updates beschikbaar zijn. @adrellias adrellias@gmail.com People’s BUSINESS

59KENNIS

Op maat gemaakte applicaties alsnog naar de cloud? MAARTEN IJSSEL, SYSCON BV

ICT

ADVIES

Dat werken in de cloud voordelen biedt, hoeven wij niet meer te bespreken. Flexibiliteit, kostenreductie… u heeft ze allemaal weleens voorbij zien komen. Maar hoe pakt u de implementatie ervan aan? De oriëntatiefase zijn de meeste bedrijven voorbij, maar de daadwerkelijke implementatie van de cloud laat op zich wachten. Vol enthousiasme worden de opties op een rij gezet. Iedereen is het er over eens: “We moeten de cloud in!”. Maar dan komen de mits en maren om de hoek kijken… De applicaties die in de afgelopen jaren zijn opgebouwd vallen niet binnen de beschikbare, standaard cloudaanbiedingen. Het vriendelijk verzoek volgt om met de standaard cloudopties te werken. Aan zorgvuldig opgebouwde correlaties tussen systemen, verbindingen, aanpassingen wordt voor het gemak aan voorbij gegaan. Het enthousiasme voor de reis naar de cloud neemt geleidelijk af en niet zelden wordt de reis zelfs gestaakt. Dat kan en moet anders. Er zijn namelijk wél mogelijkheden om uw huidige netwerk, inclusief alle zorgvuldig opgebouwde en gepersonaliseerde applicaties naar de cloud te brengen. Veilig, vertrouwd en volledig aangepast aan uw bedrijfsstructuur. Belangrijk is de juiste partij hiervoor te vinden.

Grote aanbieders kunnen prijstechnisch interessant blijven door iedereen met een standaard te bedienen. Er is niet of nauwelijks ruimte voor de bedrijfsspecifieke situatie die iedere onderneming juist zo uniek maakt. Een onderneming is succesvol door datgene wat haar onderscheidt van de rest. Dat vraagt om eenzelfde benadering van de bedrijfsprocessen en de onderliggende IT infrastructuur. Laat dit vooral niet ondermijnen door de beperkingen van de standaard cloudaanbieders. Door de juiste kennis, ervaring en beschikbaarheid van eigen datacentra moet een cloudpartner in staat zijn een unieke, bedrijfseigen infrastructuur om te zetten naar een veilige en betrouwbare cloudomgeving. Dit kan zeer goed een combinatie zijn van standaard én gepersonaliseerde applicaties, maar wél met uw bedrijfsprocessen als leidraad en niet andersom. Houd bij dit proces ook de veiligheid van uw gegevens voor ogen. Zo heeft u in een vorige uitgave van People’s Business Magazine kunnen lezen over cyberrisico’s en de aangescherpte privacywetgeving.

Vraag cloudproviders naar hun beleid en maatregelen. Grote providers komen betrouwbaar over, maar wat er in de kleine lettertjes staat, is soms ronduit schokkend. Vervolg uw reis naar de cloud. Bewust. En kijk onderweg ook zeker naar de mogelijkheden om uw infrastructuur te optimaliseren. Het is een uitgesproken moment om koppeling tussen systemen tot stand te brengen. Dan bereikt u daadwerkelijk de voordelen die iedereen al enige tijd voorspiegelt.

Meer weten? Neem contact op met onze cloud engineers. info@syscon.nl

People’s BUSINESS

61


Toch weer de kracht van hun enorme netwerk

ARBEIDSRECHT | ECHTSCHEIDING EN MEDIATION | HUURRECHT | ONDERNEMINGSRECHT

Kampen

(038) 333 74 78

www.wr-advocaten.nl

info@wr-advocaten.nl


CULINAIR

Bij Broeders

Twéé broers, één restaurant

We gaan elke dag met plezier naar ons werk

D

e afgelopen twee jaren zijn 'Bij Broeders' als een sneltrein voorbij gegaan. Ze zijn erg tevreden over de ontwikkeling van hun restaurant en kijken positief naar de toekomst. Ook de samenwerking tussen de broers gaat heel natuurlijk. Een broer heeft aan één woord genoeg. Ze liggen gastronomisch erg op één lijn, soms met wat verschillende ideeën, maar daar wordt vrij gemakkelijk een oplossing voor gevonden. Ook zitten ze elkaar niet in de weg: Bjorn is de chef, Sven staat in het restaurant, het vertrouwen in elkaar is 100%. Ze doen wat ze in 2013 voor ogen hadden. De gast bepaald ook mede de koers. "Wij wilden bijvoorbeeld niet met één wijnarrangement werken, maar met een uitgebreide wijnkaart, welke volledig per glas te bestellen is. Al snel bleek dat de gasten toch een wijnarrangement willen, vertrouwende op onze keuze in wijn-spijs combinaties. De wijnkaart bevat nu dus minder open wijnen". 'Bij Broeders' onderscheidt zich door de stijl van koken, de wijn-spijs combinaties en de ongedwongen sfeer. Bjorn heeft van veel verschillende chefs geleerd. Dit vormt uiteindelijk een eigen unieke stijl, van klassiek Frans tot Fusion

en Ster. In wijn-spijscombinaties is er ook genoeg ervaring in huis. Sven heeft vanaf zijn negentiende als sommelier gewerkt en daarnaast hebben ze met Martijn als gastronoom-sommelier nog meer kennis en ervaring in huis. De gasten moeten zich op hun gemak voelen, door een lekker vlotte bediening die weet wat de gast wil; aandacht of rust. Daarnaast komen alleen goede producten op het bord en een gezellige sfeer is erg belangrijk, kwaliteit staat 'Bij Broeders' voorop! "We proberen zo lokaal en biologisch mogelijk te werken, maar kiezen wel voor het meest kwalitatieve product. Ook gemotiveerd personeel is een pre! Personeel met goede scholing, maar met een fijn karakter en enthousiasme, dan ben je al halverwege. De gast komt hier voor een complete avond die top moet zijn. Je krijgt daarvoor elke keer één kans, je mag daarin niet verslappen. Het moet op dat moment gebeuren". Over twee jaar is 'Bij Broeders' een gevestigde naam in Zwolle, synoniem aan kwaliteit in eten en drinken en gezelligheid. "Wij zijn elke dag ook geopend voor de lunch, met een iets kleinere kaart met lunch gerechtjes. Maar een gangenmenu als lunch kan uiteraard ook!"

Menu Bij Broeders kunt u kiezen van de kaart, maar ook het menu is erg populair onder de gasten. Dit menu wisselt iedere twee weken, nog een reden om (terug) te komen!

Restaurant ‘Bij Broeders’ Sven en Bjorn Westenberg Bethlehemkerkplein 32, 8011 PH Zwolle Tel: 038-8530777 info@bijbroeders.nl Facebook.com/bijbroeders

People’s BUSINESS

63


COLUMN

ARBEI

DS

RECHT

Nieuw ontslagrecht MR. J. DE RUITER, WIEKERAAD DE RUITER ADVOCATEN

Per 1 juli 2015 is de tweede tranche van de Wet Werk en Zekerheid in werking getreden, met een belangrijke wijziging in het ontslagrecht. Voor werkgevers is van belang dat het artikel 7:685 Burgerlijk Wetboek is vervallen. Dit artikel bood werkgever en werknemer de mogelijkheid om bij de kantonrechter de ontbinding van de arbeidsovereenkomst te verzoeken wegens een gewichtige reden. Een gewichtige reden was al aanwezig bij een verandering in omstandigheden van zodanige aard, dat billijkheidshalve de arbeidsovereenkomst moest eindigen. Een voorbeeld van zo’n omstandigheid is disfunctioneren. Dit artikel is in de rechtspraak behoorlijk ontwikkeld, vooral ook de daaraan verbonden vergoeding, die een rechter met het oog op de omstandigheden naar billijkheid kon toekennen. Hieruit is een landelijke formule ontwikkeld, de kantonrechtersformule. Hoewel de mogelijkheid om een vergoeding toe te kennen in de wet was opgenomen en door de politieke partijen in het parlement op deze wijze was doorgevoerd, was deze vergoeding, waarvan de hoogte aan de kantonrechters was overgelaten, later een doorn in het oog van politiek Den Haag. Daarnaast was geen hoger beroep mogelijk op grond van een beslissing inzake een verzoek tot beëindiging van het dienstverband op grond van het artikel 7:685 Burgerlijk Wetboek. In tegenstelling tot ambtenaren, waar bij beëindiging van het dienstverband een beschikking aan ten grondslag ligt. Tegen een beschikking kan bezwaar worden gemaakt, daarna beroep en uiteindelijk hoger beroep. Deze 64

People’s BUSINESS

ongelijkheid is in het nieuwe recht gecorrigeerd. De vergoeding op grond van de kantonrechtersformule is komen te vervallen, daarvoor in de plaats is een transitievergoeding gekomen, op grond van artikel 6:669 Burgerlijk Wetboek. Deze vergoeding geeft aan rechters niet de vrijheid om, aan de hand van door hen zelf vastgestelde criteria, de hoogte te bepalen. De hoogte van deze vergoeding is nu wettelijk vastgelegd, en er is in beginsel een maximum van € 75.000,- aan gekoppeld. Aan het opzeggen van de arbeidsovereenkomst naar het nieuwe recht zijn veel waarborgen gekoppeld. Het is nu heel belangrijk dat een werkgever, die een arbeidsovereenkomst wenst op te zeggen op grond van disfunctioneren, uitgebreid moet aantonen wat er is gedaan om het functioneren te verbeteren. In een van de eerste uitspraken naar aanleiding van de nieuwe wetgeving concludeerde de rechtbank Leeuwarden op 22 juli 2015 dat een werkgever disfunctioneren voldoende had aangetoond, maar ook de pogingen om het functioneren te verbeteren. Er was een dossier met verbetertrajecten over een periode van acht jaar, in dit geval werd evident dat de werkgever zich voldoende had ingespannen en dat disfunctioneren voldoende was aangetoond. Werkgevers zullen niet altijd aan een dergelijke zware eis kunnen voldoen, juristen kijken uit naar meer duidelijkheid vanuit de rechtspraak op dit punt. De kantonrechter in Leeuwarden besliste voorts dat de het aanvaardbaar is als de werknemer in dat

verbetertraject een lagere functie krijgt aangeboden. Indien een lagere functie niet wordt aanvaard, is dat een grond om de arbeidsovereenkomst op te zeggen. In dit geval was de lagere functie door de werknemer geweigerd. Ondanks zo’n weigering heeft een werknemer in beginsel toch recht op een transitievergoeding. Echter, omdat in dit geval de werknemer aanspraak kon maken op de werkloosheidsregeling onderwijspersoneel primair onderwijs, waar een ontslagen werknemer recht heeft op een bovenwettelijke uitkering, werd van het toekennen van een transitievergoeding afgezien. Kortom, de nieuwe wetgeving biedt voldoende ruimte om precieze toepassing in individuele gevallen. Hoe rechters zullen oordelen zal in belangrijke mate de omvang en de inhoud van een personeelsdossier gaan bepalen. Uit zo’n dossier zal, in geval van disfunctioneren, uitgebreid de inspanningen van een werkgever tot verbetering van het functioneren, moeten blijken.

Afspraken ondubbelzinnig en schriftelijk vastleggen is belangrijk.

info@wr-advocaten.nl


COLUMN

MR. SILVIA MARTENS-PELS (LINKS) EN MR. NANDA MEIJER, BROUWERS ACCOUNTANTS ADVIE

S

ACCOU

NTANC

Opdrachtgevers opgelet! De ketenaansprakelijkheid is fors uitgebreid Maakt u wel eens gebruik van ingeleend personeel? Besteedt u bepaalde werkzaamheden uit aan een opdrachtnemer? Let dan op dat u bij het maken van de onderliggende afspraken rekening houdt met de gevolgen van de Wet aanpak schijnconstructies. Met ingang van 1 juli 2015 is de Wet aanpak schijnconstructies (WAS) grotendeels in werking getreden. Dit heeft grote gevolgen voor opdrachtgevers, omdat deze wet de ketenaansprakelijkheid bij uitbesteding van werk aanzienlijk uitbreidt. Dit staat naast eventuele aansprakelijkheid op grond van ketenaansprakelijkheid voor loonheffingen en de inlenersaansprakelijkheid. De gevolgen van de WAS voor de praktijk Vanaf 1 juli 2015 bent u als opdrachtgever náást de werkgever van de werknemer (de opdrachtnemer) volledig aansprakelijk voor de betaling van het loon van de (ingeleende) arbeidskracht die ten behoeve van de opdracht is ingezet. Onderbetaalde werknemers krijgen zo meer mogelijkheden om hun achterstallige loon te innen. Dit geldt voor alle soorten opdrachtgevers ongeacht de sector waarin de werkzaamheden worden verricht (bouw, catering, schoonmaak, etc.). De schakels in de keten zijn bij het uitblijven van betaling van het loon één voor één aansprakelijk voor de betaling van het achterstallige loon. Net zolang tot de hoofdopdrachtgever aansprakelijk is. Dit heet volgtijdelijke

aansprakelijkheid. In bepaalde situaties kan de hoofdopdrachtgever zelfs direct worden aangesproken. Hogere schakels in de keten kunnen het bedrag waarover zij aansprakelijk worden gesteld proberen te verhalen op lagere schakels. Hoe kan de extra aansprakelijkheid voorkomen worden? Hoe kunt u voorkomen dat u als (hoofd)opdrachtgever aansprakelijk bent voor de betaling van het loon (minimaal minimumloon cq cao-loon) van het ingeleende personeel? Een opdrachtgever is niet aansprakelijk indien hem geen verwijt kan worden gemaakt. Is sprake van een grote opdrachtgever en een grote en/of langdurige opdracht, dan zal er eerder sprake zijn van een verwijt. Om verwijtbaarheid proberen te voorkomen heeft het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een 5-stappenplan gepubliceerd: 1. Controleer de inschrijving van de opdracht nemer in het Handelsregister; 2. Vraag naar een certificaat of keurmerk voor loonbetaling; 3. Betaal een goede en eerlijke prijs voor de werkzaamheden; 4. Zorg voor een contract met duidelijke afspraken; 5. Grijp in als het toch misgaat.

Kortom, werk alleen samen met betrouwbare bedrijven en betaal een eerlijke prijs voor de werkzaamheden zodat de kans kleiner is dat sprake is van een onderbetaalde werknemer die bij u aanklopt. Maak daarnaast duidelijke afspraken en leg deze vast in een schriftelijk contract. Zorg er daarbij voor dat alle afspraken ook gelden voor bedrijven en werknemers verderop in de keten. En tot slot, onderneem actie als het toch misgaat. Bijvoorbeeld door een controle uit te voeren bij het bedrijf dat niet betaalt aan de werknemer en eis dat de afspraken in het schriftelijk overeengekomen contract worden nagekomen. Denk daarnaast goed na over andere maatregelen die de kans verkleinen dat u aansprakelijk wordt gesteld. Want zelfs als u bij iedere opdracht voornoemd 5-stappenplan nauwkeurig volgt, kan de rechter u aansprakelijk stellen. De rechter onderzoekt namelijk of u in het specifieke geval nog meer had kunnen doen om de onderbetaling te voorkomen. Wilt u het risico op de toepasselijkheid van de ketenaansprakelijkheid aanzienlijk verkleinen? Voor een goede begeleiding daarbij, kunt u terecht bij de juridisch adviseurs van Brouwers!

pels@brouwers.nl

People’s BUSINESS

65

Y


ONBEZORGD ONDERNEMEN

MAKELAARS IN ASSURANTIËN PENSIOENCONSULTANTS FINANCIEEL PLANNERS HYPOTHEEKADVISEURS

ADVISEURS IN FINANCIËLE ZEKERHEID www.veldhuisadvies.nl | 0578-699799 | info@veldhuisadvies.nl

‘Mijn schoonzoon? Dat wordt niets...’

Het zal je gebeuren: na jaren hard ploeteren laat de gedroomde opvolging u in de steek. Gelukkig hoeft dat géén reden te zijn om nog een paar jaar door te buffelen. De accountants en adviseurs van Brouwers zijn precies de mensen die u in dat geval kunnen laten excelleren in het staartje van uw ondernemerschap. De intensieve begeleiding tijdens opvolgingstrajecten bestaat bijvoorbeeld uit prognoses, managementovereenkomsten, verkoopcontracten, zelfs het zoeken en selecteren van kandidaten. Brouwers doet dus véél meer dan alleen aangiftes, jaarrekeningen en salarisadministraties. Ook voor ondernemers die aan iets nieuws toe zijn is Brouwers bijzonder breed. En altijd to the point. Bel maar eens... T / 038 851 52 00

E / info@brouwers.nl

W / www.brouwers.nl

V / Zwolle / Arnhem / Deventer / Genemuiden

accountants / adviseurs


KENNIS

Pensioen van de DGA, een half ei of een lege dop?

Pensioen Eigen Beheer DICK VOS, VELDHUIS ADVIES FINANC

IE

ADVIESEL

De directeuren/grootaandeelhouder (kortweg DGA) neemt in de belastingwetgeving een bijzondere positie in waar het gaat om pensioenopbouw. De DGA heeft namelijk de mogelijkheid om pensioen op te bouwen binnen zowel een pensioenverzekering als de eigen BV (het zgn. Pensioen Eigen Beheer). Veel DGA’s hebben gekozen voor deze laatste vorm met name omdat dit de grootste liquiditeit voor de BV oplevert. Jaarlijks mag er boekhoudkundig namelijk een bedrag worden gereserveerd ten laste van de winst, wat een voordeel in de vennootschapsbelasting oplevert. Het is de bedoeling dat het 'boekhoudkundige bedrag' ook daadwerkelijk wordt gereserveerd zodat er op pensioendatum een kapitaal beschikbaar is om het ouderdomspensioen daadwerkelijk te kunnen uitkeren. De praktijk wijst echter uit dat er van dat daadwerkelijk reserveren niet veel terecht komt. Gevolg van dit alles is, dat er op de pensioendatum niet voldoende kapitaal aanwezig is binnen de BV om het pensioen te kunnen uitkeren. Dit is natuurlijk een doorn in het ook van de fiscus, want zij loopt hierdoor belastinginkomsten mis. Dit is dan ook een van de redenen dat er een einde gaat komen aan Pensioen Eigen Beheer. Gevolgen van afschaffing Op 1 juli 2015 heeft staatssecretaris Wiebes de 2e kamer geïnformeerd over mogelijke alternatieven voor het af te schaffen pensioen eigen beheer. In het kort komt het er op neer dat er mogelijkheden geboden worden om fiscaal vriendelijk te gaan sparen in de BV, maar dat dit geen pensioen meer mag heten. De definitieve keuze moet nog worden gemaakt, maar 1 ding is zeker het wordt in ieder geval simpeler. Wat Wiebes betreft mag dit 1 januari 2016 al ingaan, maar de politiek kennende kan dit zo maar 2017 worden. Een van de gevolgen van afschaffing van Pensioen Eigen Beheer is dat voor de partner van de DGA geen sprake meer zal zijn van een nabestaandenpensioen vanuit de BV, als de DGA overlijdt. Daarnaast zal afschaffing

Gezond en gelukkig oud worden zonder financiële zorgen. gevolgen hebben voor de wederzijdse pensioenrechten en -plichten bij echtscheiding. Is afschaffing dan zeer nadelig voor de DGA? Ik vind van niet. De huidige regeling is door alle wetswijzigingen van de afgelopen jaren veel te complex geworden en levert tegenwoordig nog nauwelijks fiscaal voordeel op (gemiddeld 20%). Daarnaast is het uitkeren van dividend zeer beperkt geworden, omdat er dan een uitkeringstoets moet plaatsvinden en de pensioenreserve op de balans zeer nadelig uitpakt. En dan wijst de praktijk ook nog uit dat veel DGA’s op de pensioendatum geld tekort komen voor het uitkeren van het toegezegde pensioen en dit tot vervelende discussies leidt met de fiscus. Oplossing: een financieel plan Afschaffing van Pensioen Eigen Beheer betekent gelukkig wel dat de DGA nu eindelijk eens echt over zijn financiële situatie moet gaan nadenken. En dan niet alleen over het ouderdomspensioen, maar ook over de financiële gevolgen van overlijden en arbeidsongeschiktheid. Financiële planning is de oplossing waarmee de DGA inzicht krijgt in zijn totale financiële situatie en aan de hand daarvan keuzes kan maken voor een goede invulling van de oudedag. Dat kan betekenen het aflossen van de hypotheek, sparen via een lijfrenteproduct of gewoon ouderwets sparen. Dit met als doel om gezond en gelukkig oud te worden zonder financiële zorgen. Hulp nodig? Bel een van onze adviseurs. d.vos@veldhuisadvies.nl

People’s BUSINESS

67


JOUW TROTS ®

POUW

PEC ZWOLLE

RUD IJSSELLAND

QUALIZORG

INSPIRATIEBRON

JOUW® TOOL

ZUIDZIJDE MAKELAARS

IJSSELLANDRALLY

NOVON

Strategie, realisatie en beheer online marketing

Introductie campagne Qualiview

Creatief campagne concept

Official marketing partner!

Ook op zoek naar inspiratie? Check jouw.nl

Organisatie en communicatie middelen

Merkverhaal en Look & Feel

Nieuw! Social media dashboard. Nieuwsgierig?

Dat kunnen we dus nog niet vertellen..

JOUW® bureau denkt in mogelijkheden en kansen.

middel voor verbinding. Voor sterke concepten en

T (038) 423 11 11

Richting resultaat en groei. Richting toekomst en

krachtige communicatie. JOUW® bureau voor on- en

www.JOUW.nl

context. Waar merken en mensen elkaar weten te

offline strategie, concept, creatie en content. Benieuwd

vinden. Via vertrouwde en nieuwe kanalen. JOUW®

wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

bureau denkt vanuit creativiteit. Als oplossing en

Maak eens een afspraak of kijk op www.JOUW.nl

Badhuiswal 9 8011 VZ Zwolle

JOUW.nl @JOUWnl JOUW®