People's Business Magazine Zwolle 2-2015

Page 1

MAGAZINE VOOR ONDERNEMERS • MEI 2015

Zwolle

Wiekeraad De Ruiter Advocaten

Advocaat én adviseur voor ondernemers ADJIEDJ BAKAS

DICK BERLIJN

DE MENS ACHTER...

NETWERKEN

Een reis langs trends in het jaar 2015: samenwerken, verbinden en vernieuwen.

“Data is het nieuwe goud, cybercriminelen zijn druk met het delven ervan.”

“Men zei, begin voor jezelf, daar worden wij en jij gelukkiger van.”

Bomvolle agenda met vele interessante bijeenkomsten bij People's Business.


Uw specialist in creatie, ICT services, druk- en printwerk, opslag en distributie. Wij bieden totaaloplossingen in cross media. Hoe u ook wilt communiceren, wij maken het mogelijk! Deskundig en betrokken, van advies tot duurzaam serviceconcept, zoals u van ons als partner mag verwachten. Meer weten? Neem dan contact op met Arend Hartlief (a.hartlief@smg-groep.nl) of Marthijn ter Averst (m.ter.averst@SMG-Groep.nl)

Creatie en Design

ICT Services

Print en Drukwerk

Fulfilment en Warehousing

www.smg-groep.nl SMG Groep Hasselt - Randweg 12, 8061 RW Hasselt, 038-4778877 • SMG Joure - Nipkowweg 1a, 8501 XH Joure, 0513-630630 • EGA Mail - Minden 16, 7327 AW Apeldoorn, 055-5390150 • Twigt Grafimedia - Westbaan 182, 2841 MC Moordrecht, 0182-390300 • Cabri Grafimedia - Zuiveringweg 94, 8243 PE Lelystad, 0320-285310


Colofon Jaargang 31 Editie 2, mei 2015

ANTICIPEREN EN OPEN STAAN VOOR NIEUWE IDEEËN

REDACTIE ADRES Postbus 257 8530 AG Lemmer Tel. 0514 - 560166 E-mail info@peoples-business.nl Internet www.peoples-business.nl UITGEVER Remco Voorn E-mail remco@businesscompany.nl DIRECTIE Gerda Voorn E-mail gerda@businesscompany.nl TRAFFIC & COÖRDINATIE Gerda Alberda E-mail info@businesscompany.nl REDACTIE Remco Voorn | Thijs Wartenbergh Gerda Voorn | Gerda Remmers Ronella Bleijenburg | Erik Driessen Gerda Alberda | Marc Nijenhuis FOTOGRAFIE Ebel-Jan Schepers | Frans Davids Freddy Schinkel OPMAAK & VORMGEVING Linda Havelaar-Verhage Joost van Suchtelen van de Haare E-mail studio@businesscompany.nl SOCIAL MEDIA E-mail socialmedia@businesscompany.nl ADVERTENTIE-­EXPLOITATIE Gerda Voorn E-mail gerda@businesscompany.nl Mobiel 06-41480711 DRUK SMG Groep - Hasselt Word ‘Vriend van People’s Business’ Kijk voor uitgebreide informatie op www.peoples-business.nl. Persoonlijk lidmaatschap: 250 euro p/jr Bedrijfs lidmaatschap: 375 euro p/jr Abonnementen 25,00 euro per jaar E-mail info@peoples-business.nl Extra uitgaven kunnen worden aangevraagd door 7,50 euro per uitgave over te maken op bankrekeningnummer 39.82.13.747 t.n.v. Business Publishers Overijssel B.V. o.v.v. gewenste uitgave en aantal. COPYRIGHT Het auteursrecht op de in dit tijdschrift verschenen artikelen wordt door de uitgever voorbehouden.

Volgens meest gevraagde trendwatcher Adjiedh Bakas gaat het in de nabije toekomst om opereren in een veranderende samenleving. “Tot op zekere hoogte meebewegen en vooral anticiperen en open staan voor nieuwe geluiden en ideeën. Dat geldt op ieder niveau. De digitalisering is van enorme invloed op de manier waarop wij als bedrijven naar onszelf moeten kijken.” Ook waarschuwt hij voor hackers, net zoals cybercrime expert Dick Berlijn. “Naar schatting bedraagt de schade van cybercrime 10 miljard op jaarbasis. Data is het nieuwe goud, cybercriminelen zijn druk met het delven ervan.”

Remco Voorn, Uitgever remco@businesscompany.nl

Deze uitgave staat weer vol met artikelen die u als ondernemer zullen aanspreken. Lees in het artikel De Mens Achter, geschreven door Humphrey G. Van der Laan, hoe binnen budget en foutvrij gewerkt kan worden in de bouw. En maak kennis met glasvezel bedrijf Bright Access, die de komende drie jaar op ongeveer 200 bedrijventerreinen glasvezel gaan aanbrengen. Door een efficiëntere aanpak kwamen zij tot de conclusie dat glasvezel niet alleen veel minder ingewikkeld, maar ook 50 – 70% goedkoper kan worden aangeboden. Iets heel anders: verbinden en samenwerken is heel belangrijk. Met People’s Business willen we daar graag een rol in spelen. Zo organiseert Hospice Zwolle op woensdag 20 mei aanstaande een 5-gangen benefiet diner aangeboden door restaurant De Herderin in Hasselt. De kosten bedragen € 89,00 per persoon, de volledige opbrengst is voor het hospice.

Tot op zekere hoogte meebewegen en vooral anticiperen en open staan voor nieuwe geluiden en ideeën. Dat geldt op ieder niveau. De digitalisering is van enorme invloed op de manier waarop wij als bedrijven naar onszelf moeten kijken.


INHOUDSOPGAVE

36 17 06

10

Coverstory

Advocaten die de taal van de ondernemer spreken. Dat zijn Chris Wiekeraad en Hans de Ruiter. Ze vormen samen sinds 2011 het ‘jonge kantoor met ervaren advocaten’ Wiekeraad De Ruiter Advocaten. De oudste werkte een kwarteeuw in het bedrijfsleven, de ander staat zijn hele loopbaan al ondernemers met raad en daad bij.

“Een ondernemer is naïef als hij denkt dat een hacker hem links laat liggen”

33 COLUMNS Dick Vos

26 “Je netwerk adequaat beveiligen zodat hackers zich niet zo makkelijk toegang kunnen verschaffen tot de data, belangrijke gegevens, van je bedrijf. Dat klinkt logisch, maar veel ondernemers hebben dit onderwerp niet bepaald bovenaan hun prioriteitenlijstje staan. ‘Een digitale inbraak in mijn bedrijf? Dat gebeurt niet bij mij, alleen bij anderen’, is in dit verband een veelgehoorde kreet.”

4

People’s BUSINESS

9

Olaf ten Thij

15

Gonnie Klein Rouweler

19

Humphrey van der Laan

45

Eddy van Hijum

50

INTERVIEWS UWV 10 Dick Berlijn

26

Adjiedj Bakas

36

Jeroen van de Berg

40


Inhoud 32

31 20 40 RUBRIEKEN About the business

18

De mens achter... 20 Gadgets 24 Thought Leaders

42, 47

NETWERKEN Directeurendiner 30 Terugblik TGN|Fritom

31

Terugblik Round Table Meeting Dorset

33

Agenda 34

24 People’s BUSINESS

5


BEDRIJFSPRESENTATIE

Groei niet het ultieme doel voor Wiekeraad De Ruiter Advocaten

ADVOCAAT ÉN ADVISEUR VOOR ONDERNEMERS Advocaten die de taal van de ondernemer spreken. Dat zijn Chris Wiekeraad en Hans de Ruiter. Ze vormen samen sinds 2011 het ‘jonge kantoor met ervaren advocaten’ Wiekeraad De Ruiter Advocaten. De oudste werkte een kwarteeuw in het bedrijfsleven, de ander staat zijn hele loopbaan al ondernemers met raad en daad bij.

H

“Hoeveel mensen hebben jullie in dienst?”, krijgen Wiekeraad en De Ruiter wel eens te horen in het netwerkcircuit. Meestal komt die vraag van ondernemers die over de N50 langs Kampen zijn gereden. Wiekeraad en De Ruiter zetelen namelijk direct langs die rijksweg in de opvallende Melmertoren. Niemand kan de reclame op de gevel ontgaan en dat schept blijkbaar verwachtingen. “In werkelijkheid werken wij met twee advocaten en vier ervaren ondersteuners. Wij zijn een relatief kleinschalig kantoor met veel expertise. Ook werken we voor specifieke aandachtsvelden samen met externe professionals. Ondernemers kunnen bij ons kortom met al hun juridische vragen terecht”, vertelt Wiekeraad. Dat kleinschalige is een bewuste keuze, zegt De Ruiter. Een curator of een specialist in een bepaald vakgebied is van harte welkom in het kantoor in de Melmertoren, maar Wiekeraad De Ruiter streven niet per se groei na. “Chris werkte lang bij grotere kantoren en ik in het bedrijfsleven. Nu kiezen we er bewust voor om zelf aan de knoppen te zitten. We zijn ervaren mensen die in 2011 vertrokken vanaf een nieuw startpunt. En die groei niet als hoofddoel hebben. Dat bevalt uitstekend en het past ook binnen de trend in de advocatuur. Je ziet veel afsplitsingen van grote kantoren en advocaten met kleine praktijken. Dat is niet voor niets. Wij bieden met ons kantoor veel meerwaarde aan cliënten en zijn er op de momenten dat zij ons nodig hebben. Of dat nou

6

People’s BUSINESS

overdag of ’s avonds is. En dan spreken ze met Wiekeraad of De Ruiter, en niet met stagiaires of advocaten die we zelf nog moeten opleiden. Wij handelen zelf alle zaken af.” Geen randzaken Wiekeraad en De Ruiter willen hun tijd besteden aan hun vak en de cliënten en zo min mogelijk aan randzaken, stellen ze. Ze zijn adviseurs die ondernemers bijstaan en geen advocaten die alleen bij problemen een telefoontje krijgen. Het overgrote deel van de clientèle bestaat uit ondernemers. Van MKB’ers tot internationaal opererende ondernemingen. “Het klinkt misschien als een cliché, maar wij spreken de taal van de ondernemer. Door onze jarenlange ervaring weten wij waar ze tegenaan lopen. Wij bouwen een vertrouwensband op zodat ondernemers ons inschakelen voor advies vooraf: sparren, adviseren, begeleiden en pas procederen als een andere oplossing niet mogelijk is”, vertelt Wiekeraad over zijn praktijk die gespecialiseerd is in arbeidsrecht, huurrecht en ondernemingsrecht. Daarnaast legt het kantoor zich toe op mediation en in mindere mate familierecht. Beide advocaten houden zich op kantoor graag zoveel mogelijk bezig met hun vak. Buiten de praktijk zijn ze echter beide ook actief in het onderwijs. Ook alweer een bewuste keuze. Wiekeraad is verbonden aan Hogeschool Windesheim. Hij geeft daar colleges privaatrecht aan (deeltijd)studenten. “Ik vind het prachtig

om kennis over te dragen aan jonge mensen. Tegelijkertijd dwingt het onderwijs mij om voortdurend bezig te zijn met de inhoud van mijn vak. Ik moet terug naar de basis om het recht goed te kunnen uitleggen. Daardoor kan ik ingewikkelde vraagstukken ook in duidelijke taal aan cliënten uitleggen.” Wiekeraad deed via zijn onderwijservaring bij Windesheim veel contacten op. Als auditor/ coach traint en begeleidt hij managers en directeuren van grote onderwijsinstellingen en bedrijven. “Daarvoor reis ik over de hele wereld. De combinatie van onderwijs en de juridische praktijk heeft mij veel gebracht”, zegt Wiekeraad. “Al voordat ik advocaat was, gaf ik les. En dat vond ik zo leuk en interessant dat ik het ook nu nog doe”, vult De Ruiter aan. Hij verzorgt op het Markus Verbeek Praehep colleges ondernemingsrecht en privaatrecht aan accountants en belastingadviseurs. Tegenpolen Liefde voor het vak, affiniteit met het onderwijs, een gedegen juridische kennis en betrokkenheid zijn de overeenkomsten tussen De Ruiter en Wiekeraad. “Verder zijn we redelijke tegenpolen”, glimlacht de laatste. “Wij zijn redelijk verschillende personen, maar kunnen daardoor zakelijk heel goed met elkaar overweg. Van nature ben ik iemand die niet stil kan zitten en altijd vooruit wil, terwijl Hans heel ontspannen is. Hij remt


me af en dat is heel leerzaam voor mij. Wij merken dat onze filosofie werkt en rust geeft. Onze organisatie is heel stabiel en overzichtelijk. Hoofdpijn over randzaken hebben wij niet, waardoor we de tijd en energie in onze cliënten kunnen steken.” En soms kijken ze uit het raam van hun kantoor in de Melmertoren. Ze zien de binnenstad van Kampen, de Eilandbrug en twee polders liggen. En in de verte zien ze Zwolle, de stad waar de meeste advocatenkantoren in de regio gezeteld zijn. Wiekeraad en De Ruiter werken echter in hun eigen woonplaats, waar ze eerder respectievelijk lang in Zwolle en het westen van het land werkten. “Deze locatie is gewoon perfect. Uitleggen waar wij gevestigd zijn, hoeven we nooit. Iedereen kent deze toren. Vanuit Zwolle sta je in nog geen kwartier bij ons kantoor voor de deur. En de faciliteiten zijn uitstekend, zodat we ons ook wat dat betreft puur op ons vak kunnen richten”, zegt Wiekeraad. De Ruiter glimlacht. “‘We hebben het hier goed voor elkaar…’, zeggen we wel eens tegen elkaar als we naar Zwolle kijken. Met Wiekeraad De Ruiter Advocaten hebben we het kantoor zoals we dat zelf altijd voor ogen hadden. Dat geeft een heel goed gevoel.”

Wiekeraad De Ruiter advocaten Zambonistraat 3 8263 CE Kampen Tel. 038 333 74 78 www.wr-advocaten.nl

People’s BUSINESS

7


ARBEIDSRECHT | ECHTSCHEIDING EN MEDIATION | HUURRECHT | ONDERNEMINGSRECHT

Kampen

(038) 333 74 78

www.wr-advocaten.nl

info@wr-advocaten.nl


KENNIS

Langer werken: Neem deeltijdpensioen! DICK VOS, VELDHUIS ADVIES FINANC

IE

ADVIESEL

Het mooiste verjaardagscadeau krijgt een 65-jarige van het Centraal Bureau voor de Statistiek: volgens het CBS heeft de jarige man namelijk dan nog 18 jaar te leven en de 65-jarige vrouw maar liefst 21 jaar. In 1955 bij de totstandkoming van de AOW was dit voor vrouwen 9 jaar en voor mannen 6 jaar. Een dertigjarige wordt nu gemiddeld 89 jaar! Prachtig, maar de ‘Keerzijde’ hiervan is, dat ons pensioen steeds later ingaat en dat we tot die tijd dus langer moeten doorwerken. Veel werknemers vinden dat onplezierig en onterecht en voor veel werkgevers vormt dit fenomeen een enorme uitdaging. Want hoe houd ik mijn oudere medewerkers vitaal en langdurig in het proces? Waar erg veel aandacht naar uit gaat – en terecht – zijn vitaliteitsprogramma’s voor personeel in de hoogste leeftijdsgroepen. Onze pensioenadviseurs spreken al lang niet meer alleen over de kosten van de regeling en de hoogte van het pensioen. Een pensioenregeling biedt ongekende en vooral onbekende mogelijkheden voor werkgever én -nemer om oudere medewerkers op een gezonde manier binnen de onderneming actief te houden. En dat is voor een ieder belangrijk, want langdurig verzuim kost de onderneming heel veel geld (gemiddeld 3x het daadwerkelijke loon) en ook de werknemer wordt er niet blij van gezien de strenge regelgeving rondom het instromen in de WGA en de zeer beperkte uitkering. Dus vitaal blijven en doorwerken het liefst met veel plezier en voldoening is het credo. Maar moet dat dan volledig tot 67 jaar om dan ineens te stoppen? Veel van de door ons gegeven financiële adviezen zijn er op gericht om werknemers en ondernemers voor hun 67e nog in deeltijd te laten werken. Fiscaal staat er namelijk niets in

de weg om een deel van het pensioen al eerder te laten ingaan. Naast nuttige vitaliteitsprogramma’s zouden werkgevers ook hierover open gesprekken met hun oudere medewerkers moeten voeren. Werknemers daarentegen zouden tijdig met hun financieel adviseur moeten spreken over de gevolgen voor het besteedbare inkomen wanneer het salaris daalt en het pensioen deels ingaat. De overgang voor een werknemer van vijf naar vier naar drie dagen werk gedurende de laatste vier jaar van zijn arbeidzame leven kan zo prima worden ingevuld. De werknemer krijgt een lagere pensioenuitkering, maar voorkomt wel overbelasting. Voor werkgevers is dit eveneens een kans, want hij voorkomt uitval en verzuim en zeer hoge (gevolg)kosten. Kortom: allemaal op tijd aan het deeltijdpensioen. Gezonder, prettiger en veel voordeliger!

d.vos@veldhuisadvies.nl

People’s BUSINESS

9


TALENT

V.L.N.R. JELKE, GERT-JAN METZ EN ARJAN JANSEN

Bijzondere samenwerking gemeenten, UWV en Regio Zwolle United

VIA VOETBALSTADION NAAR BETAALDE BAAN Werken bij een voetbalclub. Voor veel jongeren een droom, voor zeker 44 Werken bij een voetbalclub. Voor veel jongeren een droom, voor zeker 44 Wajongers een opstap naar betaald werk. De regiogemeenten, UWV en Regio Zwolle United slaan de handen ineen voor een bijzonder samenwerkingsproject. En ze willen daarmee veel meer bedrijven en organisaties wijzen op de kansen van Wajongers.

en van de taken van UWV is om Wajongers aan betaald werk te helpen. Samenwerking is daarvoor een van de recepten, vertelt regiomanager GertJan Metz van UWV WERKbedrijf IJssel-Vecht. “Wij zoeken plekken waar deze mensen arbeidsritme opdoen, zodat ze hun afstand tot een betaalde baan verkleinen. Waar kan dat nou beter dan in zo’n inspirerende omgeving als een voetbalclub? En bij PEC komen ook nog eens veel ondernemers over de vloer. Uiteindelijk moet dat leiden tot betaalde functies voor deze mannen en vrouwen.” Voor directeur Arjan Jansen van PEC Zwolle is de medewerking bijna een vanzelfsprekendheid. Een verbond dat ook naadloos aansluit bij de visie van de Zwolse eredivisionist. “Op verzoek van de gemeente zijn we sinds vijf jaar betrokken bij het vergroten van de weerbaarheid van jongeren. Jaarlijks bereiken we ruim tweehonderd kinderen. Dat doen we om meerdere redenen. Kinderen zijn de supporters van de toekomst én we willen een club voor iedereen zijn. Buiten dat dragen dit soort projecten bij aan binding met de regio en dat is een van onze speerpunten. PEC Zwolle heeft niet de ambitie om de beste van 10

People’s BUSINESS

GERT-JAN METZ

“Wij zoeken plekken waar deze mensen arbeidsritme opdoen, zodat ze hun afstand tot een betaalde baan verkleinen.”


JURRE WIL EEN BAAN ‘SCOREN’ Jurre (24) werkt sinds eind maart in en rondom het spelershome. Hij volgde een consumptieve opleiding bij De Ambelt en behaalde via EEGA in Deventer een diploma logistiek medewerker. Ook is hij gecertificeerd vorkheftruckchauffeur. Vanaf september 2011 werkte Jurre bij verschillende bedrijven als magazijnmedewerker. Naast zijn werk mag hij graag golfen, piano en saxofoon spelen, autorijden en fotograferen. Door de werkervaring bij Regio Zwolle United hoopt Jurre straks een mooie baan bij een van de organisaties in het netwerk van PEC Zwolle te ‘scoren’.

Nederland te zijn, maar wil wel verankerd zijn met de omgeving. Die vormt immers de basis van ons bestaan.” Hoogopgeleid De PEC-directeur ziet de vele mogelijkheden die zijn club aan de Wajongers kan bieden. Rondom het stadion is immers altijd werk. “Hoewel de buitenwereld denk ik een ander beeld heeft, moet een voetbalclub bovendien heel gestructureerd werken. Een werkweek heeft vaste ijkpunten: op maandag maken we schoon, op vrijdag maken we het stadion gereed, om maar eens wat te noemen. Dat is perfect voor deze doelgroep die zeker in het begin veel structuur nodig heeft.” De werkzaamheden bij PEC Zwolle zijn bovendien divers, gaat Jansen verder. Glimlachend:

“Wajongers komen niet voor een plek bij de eerste selectie, maar verder kunnen ze op al onze afdelingen meedraaien. Ze gaan bijvoorbeeld helpen bij het materiaalbeheer, de catering, de schoonmaak en de administratie. En een vervolgstap is dat we ook kijken naar de mogelijkheden op onze ICT- en financiële afdeling.” Metz knikt instemmend. “Het misverstand is dat Wajongers laagopgeleid zijn, maar velen hebben een hbo- of universitaire opleiding. Ze hebben alleen een beperking waardoor een afstand tot de arbeidsmarkt is ontstaan. Maar ze brengen doorgaans veel kennis mee.”

“Een regio waar veel mensen aan de slag zijn, is bovendien zeer aantrekkelijk voor bedrijven.”

Zeer gemotiveerd Voor veel bedrijven zijn het daarom waardevolle medewerkers. Ondernemers hebben volgens Metz hooguit een positieve houding nodig. “In die zin dat ze Wajongers even de tijd moeten gunnen om in het ritme te komen. Ze moeten wennen aan de dagelijkse routine. Ook zijn er soms afspraken nodig zodat beide partijen het beste tot hun recht komen. Problemen met de motivatie zijn er echter nooit. Het perspectief van deze mensen is slecht, waardoor ze extra gemotiveerd zijn om aan de slag te gaan. Ze grijpen elke kans aan die ze vooruit kan helpen.”

Jansen tenslotte: “Het gaat heel goed met de regio en ik verwacht dat het havenbedrijf Kampen, Meppel, Zwolle straks veel banen oplevert. Dan is iedereen hartstikke hard nodig. Een regio waar veel mensen aan de slag zijn, is bovendien zeer aantrekkelijk voor bedrijven. Ook dat speelt een rol bij dit soort projecten. Samen maken we de regio een beetje mooier.”

met sponsoren die op hun beurt veel vertrouwen in de club hebben. Voor ons is PEC daarom een prachtig platform. Wij zijn heel blij met deze vorm van keten- en kringdenken. Samen zorgen wij dat zoveel mogelijk mensen in het arbeidsproces actief zijn.”

Jansen kan dat beamen. Bij PEC werken al jarenlang mensen van bijvoorbeeld Frion en WEZO. “De samenwerking met onze medewerkers gaat uitstekend. Ook met de spelers trouwens. Die zijn heel dankbaar voor al het werk van anderen, zodat zij op het veld kunnen excelleren. Zo werkt het sowieso bij een echte voetbalclub, zoals wij graag willen zijn. Bij ons moet iedereen zich op zijn gemak voelen. Jong, oud, autochtoon, allochtoon, dat maakt hier allemaal niet uit. Ook daarom vinden wij deze samenwerking zo belangrijk.” Doorstromen Met de Wajongers in en rondom het stadion houdt het project voor PEC Zwolle niet op. Uiteindelijk is het doel immers dat de tijdelijke arbeidskrachten doorstromen naar een ‘echte’ baan. “En ons voordeel is dat wij honderden sponsoren hebben die regelmatig bij ons over de vloer komen. Wij gaan ze heel actief benaderen. Niet een keer een positief stuk op de website, maar onze Wajongers voorstellen en voordragen aan relaties. Een trainer van ons vrouwenelftal werkt daarbij als jobcoach. Hij analyseert de capaciteiten van een Wajonger en onderzoekt bij welk bedrijf hij tot zijn recht kan komen. Vervolgens benaderen we die ondernemer zelf.” Bij UWV werken adviseurs die bemiddelen tussen werkzoekenden en werkgevers. Daarin zoeken zij constant naar partners met wie ze deze match tussen vraag en aanbod samen kunnen uitvoeren. Metz heeft er veel vertrouwen in dat PEC Zwolle die taak goed invult. “Zij hebben veel contacten

JELKE: HOVENIER ÉN BEVEILIGER De 22-jarige Jelke is gediplomeerd hovenier én beveiliger en rondde succesvol cursussen ‘Motorkettingzaag’ en ‘Bosmaaier’ af. Hij is sinds 1 april bij PEC aan het werk als medewerker in de technische dienst. Als stagiair deed Jelke ervaring op als beveiliger bij Dolfinarium Harderwijk. Daar was hij belast met controlerondes lopen, alarmopvolging en vragen van gasten beantwoorden. Jurre vindt familie en vrienden belangrijk en luistert graag muziek. Ook is hij vaak op z’n computer en internet te vinden.

People’s BUSINESS

11


Hoe weten zij zo snel wie bij jullie past?

Onlangs uitgevoerd: periodiek onderhoud buitenschilderwerk Swaenenborch in Zwolle. Meer projecten op Schunselaar.nl


NETWERKEN

Vernieuwend en verrassend: People’s Business

Bent u al lid?

Een magazine voor een zeer interessante doelgroep: ondernemers en managers van bedrijven met vijf medewerkers en meer… People’s Business Magazine is hét regionale high-end ondernemersmagazine. Ondernemers zijn gepassioneerde, krachtige persoonlijkheden. Zij knokken en vechten voor een zakelijk doel. Dit gaat verder dan de jaarlijkse winst- en verliesrekening. Hun ambitie komt voort uit dromen, passie, daadkracht, vernieuwingsdrang en de wil om te winnen. Dat is precies waar People’s Business Magazine over schrijft met een uitgekiende mix van zakelijke en persoonlijke reportages. In People’s Business Magazine spreken we met ondernemers, sporters, leiders, bestuurders en andere inspirerende persoonlijkheden. Door middel van interviews en reportages vormen zij een klankbord en inspiratiebron voor andere. ERNEMERS

E VOOR OND

MAGAZIN

• MEI 2015

Zwolle

P

Because… in business, it’s all about the people!

caten iter Advorn raad De Ru de emers

Wieke én adviseur voor on Advocaat AS ADJIEDJ BAK

ds in het langs tren Een reis erken, : samenw jaar 2015 ieuwen. n en vern verbinde

TER... DE MENS ACH jezelf,

DICK BERLIJN

, we goud het nieu “Data is druk inelen zijn cybercrim n” delven erva met het

ZWOLLE.indd

vele agenda met sten Bomvolle nkom nte bijee interessa Busines. bij People's

ERNEMERS

E VOOR OND

MAGAZIN

PBM_2-2015_

NETWERKEN

begin voor “Men zei, jij en wij en daar word er van”. gelukkig

• MEI 2015

13-04-15

Twente

1

eople’s Business magazine is het zakelijk tijdschrift in Oost-Nederland. People’s Business biedt een multimediaal platform waar ondernemers contacten kunnen leggen op het juiste niveau. Met People’s Business combineren we zakenmagazines, internet, netwerkevents, video en social media. We zetten sterk in op persoonlijke verbinding.

15:27

Wij geloven dat relaties, naast medewerkers, het hart van elke onderneming vormen. Relaties bieden continuïteit en een stabiele basis om zaken te doen. In de huidige economie is het verkrijgen van goede relaties steeds moeilijker. Maak daarom kennis met ons en verken uw kansen. Kent u People’s Business netwerk al? Wilt u uw netwerk uitbreiden en nieuwe contacten opdoen? Maar ook uw kennis verbreden? People’s Business organiseert vele netwerkbijeenkomsten per jaar op wisselende locaties. Roundtable bijeenkomsten, directeurendiners, nine & dine (golftoernooi), en zelfs een studiereis naar Shanghai. Neem contact met ons op via:

k BertrlDeijn loitte Dcybic ercrime-expe

ud, t nieuwe go “ Data is he len zijn druk cybercriminedelven ervan” t met he

AS ADJIEDJ BAK

ds in het langs tren Een reis erken, : samenw jaar 2015 ieuwen. n en vern verbinde

DEN JEROEN VAN

BERG

goede gedijt bij Webshop s via eigentijd logistiek model. business

TER... DE MENS ACH jezelf, begin voor “Men zei, jij en wij en daar word er van.” gelukkig

Tel 0514 – 560166 E-mail: info@peoples-business.nl Internet: www.peoples-business.nl

NETWERKEN

vele agenda met sten Bomvolle nkom nte bijee interessa . Business bij People's

Volg ons op:

People’s BUSINESS

13


‘Mijn schoonzoon? Dat wordt niets...’

Het zal je gebeuren: na jaren hard ploeteren laat de gedroomde opvolging u in de steek. Gelukkig hoeft dat géén reden te zijn om nog een paar jaar door te buffelen. De accountants en adviseurs van Brouwers zijn precies de mensen die u in dat geval kunnen laten excelleren in het staartje van uw ondernemerschap. De intensieve begeleiding tijdens opvolgingstrajecten bestaat bijvoorbeeld uit prognoses, managementovereenkomsten, verkoopcontracten, zelfs het zoeken en selecteren van kandidaten. Brouwers doet dus véél meer dan alleen aangiftes, jaarrekeningen en salarisadministraties. Ook voor ondernemers die aan iets nieuws toe zijn is Brouwers bijzonder breed. En altijd to the point. Bel maar eens... T / 038 851 52 00

E / info@brouwers.nl

MAKELAARS IN ASSURANTIËN PENSIOENCONSULTANTS FINANCIEEL PLANNERS HYPOTHEEKADVISEURS

W / www.brouwers.nl

V / Zwolle / Arnhem / Deventer / Genemuiden

accountants / adviseurs

ONBEZORGD ONDERNEMEN

ADVISEURS IN FINANCIËLE ZEKERHEID www.veldhuisadvies.nl | 0578-699799 | info@veldhuisadvies.nl


COLUMN

ADVIE

ACCOU

S

NTANC

Y

De waarde en de prijs

van uw bedrijf OLAF TEN THIJ, BROUWERS ACCOUNTANTS

Uw bedrijf heeft waarde. En uw bedrijf heeft een prijs. De waarde is richtinggevend, maar uiteindelijk komen waarde en prijs pas bij elkaar bij de notaris als er een handtekening door zowel koper als verkoper onder het contract staan. Beide partijen tevreden, maar toch niet helemaal. De verkoper had graag wat meer geld voor zijn bedrijf gewild, de koper had graag iets minder willen betalen. Geloof me: dat is een teken dat de onderhandelingen goed zijn geweest. Daarna begint het echte werk. Uitvoering geven aan de gemaakte afspraken. Het bedrijf moet gaan leveren wat de verkoper heeft beloofd, en de koper moet krijgen wat hij ervan verwacht. Terug naar de waarde. De waarde van een MKBbedrijf wordt bepaald door veel verschillende factoren. Ze wordt beïnvloed door de visie van een koper, maar nog veel sterker door de verkoper van het bedrijf, in het MKB vaak de directeur-grootaandeelhouder (DGA), en de wijze waarop hij of zij het bedrijf runt. Daarom aandacht voor cijfers en emotie in het MKB-bedrijf. Dit MKB-bedrijf is geworteld in de regio, en de DGA is in de regel sterk emotioneel verbonden met zijn bedrijf, personeel en relaties aan de in- en verkoopkant. De DGA is de stuwende kracht achter de goede prestaties. Maar als de DGA zijn bedrijf wil verkopen, wordt het plaatje toch wat anders. Denk aan een goed(!)

functionerend Nederlands elftal, waar je de beste speler wisselt en tegelijkertijd de coach op de tribune gaat zitten. Ben je dan nog wel zo zeker van een overwinning? In een overnameproces wil je juist deze onzekerheid zoveel mogelijk uitsluiten. Hoe meer zekerheid, hoe hoger de waardering en hoe hoger de overnameprijs zal zijn. Beperk dus de afhankelijkheid van u als DGA. Begin bij een degelijke financiële manager en een goede manager naast de DGA. Dat lijkt vandaag een grote investering, maar het betaalt zich uit bij een verkoop van het bedrijf. U wilt graag sturen op recente en accurate cijfers, en dat wil een koper ook. Goed cijfermateriaal vergemakkelijkt de bedrijfsvoering, maar ook het onderhandelingsproces. Daarnaast werken veel DGA’s voor twee fte. Daarmee doet u uzelf en uw bedrijf tekort. Het bedrijf wordt er niets meer door waard, eerder minder. Want wie kan en gaat u vervangen na verkoop? Die onzekerheid prijst de koper in, en gaat ten koste van de waarde. Het anticiperen hierop via de manager als uw ‘tweede’ man, creëert juist waarde. Dan de emotionele betrokkenheid van de DGA.

Die moet je koesteren in het overnameproces. Het is de emotie van de DGA die een bedrijf vormt in de loop der jaren. Een belangrijke voorwaarde: je moet de emotie wel kaderen. Laat je de emotie de vrije loop in het overnameproces, dan wordt het een spel van ‘hullie & zullie’, en eindigt de onderhandeling tussen partijen lijnrecht tegenover elkaar. Terwijl het moet gaan over de wederzijdse belangen en juist niet over posities. De koper ziet de potentie in het bedrijf, omdat de activiteiten goed passen bij een ander bedrijf in de portefeuille, schaalvergroting, ketenoptimalisatie etc. De verkoper denkt vaak aan zijn pensioen, aan verhuur van de bedrijfspanden, aan zorg voor het personeel. De kunst van een goede onderhandeling is om deze verschillende belangen op de juiste manier aan elkaar te knopen. Emotie hoort bij dit proces, zolang het blijft gaan over de belangen over en weer. Ingewikkeld? Ja, meestal wel, omdat er nog veel meer zaken spelen dan alleen een goed managementteam en emoties. Al zou ik het woord ‘ingewikkeld’ vervangen door ‘intensief’. Een overnameproces is altijd intensief, dus zorg dat u een goede adviseur aan uw zijde heeft.

tenthij@brouwers.nl

People’s BUSINESS

15BEDRIJFSPRESENTATIE

De uitgebreide service van Schunselaar’s schildersbedrijf

Schilder kijkt verder dan kwast en verf Een modern schildersbedrijf kijkt verder dan de kwast en verf. Schunselaar’s schildersbedrijf met vestigingen in Zwolle en Dronten, ziet zichzelf steeds meer als ‘onderhoudsbedrijf’. Ondernemers en particulieren kunnen voor een breed scala aan werkzaamheden bij Schunselaar terecht. Uiteraard ook voor vakwerk waarbij het echte schilderwerk nodig is. ROB DE VRIES EN ARNOLD DE VRIES

Arnold en Rob de Vries runnen sinds vijf jaar Schunselaar’s schildersbedrijf. Ze zijn geen familie, maar zakenbroeders met dezelfde filosofie. “Een bedrijf als het onze moet meerdere disciplines machtig zijn. Onze uitgebreide glasservice was daartoe de eerste aanzet, maar inmiddels hebben we ook medewerkers voor bouwkundige werkzaamheden in dienst. En ons bedrijf is ingericht voor spuitwerk.” De voordelen voor de klant zijn duidelijk. “Vroeger zag een schilder dat een dorpel verrot was. Die maakte een timmerman veel later, waarna wij nogmaals opdraafden voor het laatste schilderwerk. Zo’n klus voeren wij nu in één keer uit. Wij zijn niet meer afhankelijk van de planning van derden, werken daardoor veel efficiënter en de opdrachtgever ervaart minder overlast.” Meedenken Meedenken met de opdrachtgever is een sterk punt van Schunselaar’s schildersbedrijf. “Wij adviseren bijvoorbeeld over meerjarenonderhoudsplannen. Samen met opdrachtgevers brengen we in kaart wat ze op langere termijn aan onderhoud kwijt zijn. Dan weten ze precies wat ze moeten budgetteren en staan ze financieel niet voor verrassingen. Wij maken daarbij gebruik van onze jarenlange ervaring in vastgoed en overheidsinstanties.”

Wij werken heel efficiënt en begrijpen dat bedrijfsprocessen altijd door moeten gaan. Dat zijn sectoren die Schunselaar’s schildersbedrijf regelmatig inschakelen voor snelle klussen waarvoor desondanks vakwerk nodig is. “Denk aan vrijgekomen ruimtes die snel weer in gebruik moeten zijn. Ad hocwerk is voor ons bedrijf met vijftig medewerkers geen enkel probleem. Ook voor de klant is dat een pré. Wij werken heel efficiënt en begrijpen dat bedrijfsprocessen altijd door moeten gaan.” Investeren Met die brede service en efficiënte werkwijze onderscheidt Schunselaar’s schildersbedrijf zich van de overige bedrijven. “Prijsvechters waarbij goedkoop uiteindelijk regelmatig duurkoop blijkt, zijn wij juist in kwaliteit gaan investeren en staan wij klaar voor de toekomst. Veel medewerkers behaalden diploma’s in nieuwe vakgebieden. Daarnaast werken we nauw samen met een groep partners, waardoor we bedrijven en particulieren helpen bij alles wat met hun vastgoed te maken heeft. En wat dat betreft hebben wij een 24-uurs service voor het totaal onderhoud.” Vertrouwen “Door het opbouwen van duurzame relaties o.a. met grote bedrijven en organisaties, bestaat het vertrouwen al jarenlang op de werkwijze van ons bedrijf. Naast onderwijs, overheid en zorg werken we voor bedrijven die specialistisch vakwerk verlangen. Denk aan de foodsector die moet voldoen aan strenge

regels op het gebied van veiligheid en hygiëne. Die bedrijven stellen natuurlijk ook hoge eisen aan onze werkzaamheden.” Schunselaar’s schildersbedrijf werkt ook regelmatig voor kerkcentra’s en verenigingsgebouwen. Die zijn vaak veel geld kwijt aan onderhoud van het gebouw. “Wij adviseren ze over de mogelijkheden om de kosten zo laag mogelijk te houden. Een meerjarenonderhoudsbegroting is daarbij ook weer belangrijk. Onze adviesrol komt steeds weer terug. Juist door onze brede dienstverlening kunnen wij bedrijven goed bijstaan. Binnenkort opent één van onze opdrachtgevers een vestiging in het buitenland. Daarvoor schakelt hij ook onze expertise in en dat is natuurlijk niet voor niets. Naast het bedrijfsleven werken we uiteraard veel voor de particuliere markt. De basis van ons bedrijf zijn we dan absoluut zéker niet vergeten.”

Schunselaar’s schildersbedrijf Curieweg 13, 8013 RA Zwolle Tel: 038 465 97 00 Houtwijk 15a, 8251 GD Dronten Tel: 0321 38 11 85 www.schunselaar.nl

People’s BUSINESS

17


Nieuws ABOUT THE BUSINESS

Benefiet diner voor Hospice Zwolle Hospice Zwolle wordt een ‘bijna thuis huis’ voor clienten in de laatste maanden van hun leven. Een voorziening die, in deze vorm, in Zwolle nog niet bestaat. Met behulp van veel vrijwilligers en de financiële steun van bedrijven, instellingen, overheden en fondsen wordt een hospice gerealiseerd. Eind april is de eerste paal de grond in geslagen voor de bouw van het pand aan de Wipstrikkerallee. Eind dit jaar hopen we volledig operationeel te zijn. Om de realisatie en inrichting te bekostigen is er nog wel een fors bedrag nodig. Om die reden organiseren wij op woensdag 20 mei aanstaande een benefiet diner. De Herderin in Hasselt sponsort een volledig verzorgd vijfgangen diner inclusief wijnarrangement bij restaurant De Herderin in Hasselt. De kosten bedragen € 89,00 per persoon. Een evenement waarvan de volledige opbrengst voor het hospice is. Gedurende de avond zal er ook een loterij en een veiling plaatsvinden. www.hospicezwolle.nl

COMPOSIETEN VLIEGTUIG ONDERDELEN Fokker en het NLR (Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium) hebben in Marknesse een fabriek geopend voor composiet vliegtuigonderdelen. De fabriek produceert onderdelen voor landingsgestellen en ontwikkelt tegelijkertijd nieuwe fabricagetechnieken voor hoogwaardige composieten. Andere hightech bedrijven die composieten ontwikkelen, kunnen bij de fabriek terecht om deze materialen te laten testen en de productie te automatiseren. In de Pilot Plant staat één van de grootste gerobotiseerde vlechtmachines voor composiet vezels van Europa.

WINKELCENTRUM ZWOLLE ZUID Krijgt keurmerk veilig ondernemen

18

Zorg Innovatie Tuin: ontmoetingsplek voor ondernemers in de zorg

Het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) is een feit voor winkelcentrum Zwolle Zuid. Dat beloofden de betrokken partijen elkaar in een convenant, dat er plaatse werd ondertekend in het bijzijn van de Burgemeester van Zwolle, Henk Jan Meijer, en de vertegenwoordigers van de verschillende betrokken partijen.

Op 1 april is het Health Innovation Park in samenwerking met Jansen Vastgoed een nieuw initiatief gestart: de Zorg Innovatie Tuin, een kantoortuin met flexplekken voor start-ups en zzp’ers.

Ook in Winkelcentrum Zwolle Zuid heeft vrijwel elke ondernemer er in mindere of meerdere mate mee te maken: diefstal, inbraken of overlast. Het is een gemeenschappelijk probleem waar alleen iets aan gedaan kan worden wanneer er goed wordt samengewerkt. Met de ondertekening van de verklaring spreken de partners de intentie uit om de criminaliteit en onveiligheid in winkelcentrum Zwolle Zuid gezamenlijk aan te pakken. Met het KVO-project hopen gemeente en partners dan ook het ondernemersklimaat en de aantrekkelijkheid in het winkelcentrum te verbeteren.

De Zorg Innovatie Tuin moet een ontmoetingsplek worden en een kraamkamer voor nieuwe ideeën en innovaties in de zorg. De Zorg Innovatie Tuin aan de Dokter Stolteweg 74 biedt laagdrempelige werkplekken voor een vast bedrag per maand. Daarbij zijn de ondernemers van alle gemakken voorzien: van bureau tot internet en van koffie tot printpapier. Er zijn in totaal 40 werkplekken voor zorggerelateerde ondernemers.

People’s BUSINESS


s

COLUMN

STIJL

ETIQU

ETTE

Netwerken is doorwerken GONNIE KLEIN ROUWELER, IMAGO EN ETIQUETTE EXPERT IMAGE CONSULTANCY

Als ondernemer wilt u natuurlijk opdrachten en zoekt u wegen om die opdrachten binnen te halen. Een van de belangrijkste wegen is via het regelmatig bezoeken van ondernemersclubs. Daar is de drempel laag om elkaar even aan te schieten. Wanneer anderen u vaker gezien en gesproken hebben, kunt u alle kansen benutten om het vertrouwen in u te vergroten, waardoor een opdracht u eerder zal worden gegund. Helaas wordt deze weg niet optimaal benut, omdat het met de ‘after service’ na een business club ontmoeting vaak slecht gesteld is. Soms wordt de volgende dag volstaan met een bericht waarin wordt aangegeven dat het een prettige ontmoeting was en wordt gevraagd om met elkaar te linken of vrienden met elkaar te worden op Facebook. Vervolgens gaan we alweer snel over tot de orde van de dag en laten we een kans op een opdracht onafgemaakt liggen. Netwerken stopt echter niet na een meeting. Juist dan dient u door te werken aan het nieuwe contact, maar vergeet ook uw bestaande relaties daarbij niet. Hoe kleedt u dat in?

Reserveer altijd de volgende dag na een business netwerk meeting ruimte in uw agenda, bij voorkeur het eerste uur, om de relaties die u heeft ontmoet een persoonlijk berichtje te sturen en indien mogelijk ook de vervolg afspraak te maken, zoals met elkaar is afgesproken. Doordat u goed naar de anderen geluisterd hebt, weet u waar hun knelpunten liggen waarvoor u dé oplossing kunt bieden. En doordat u oprecht geïnteresseerd bent geweest in de ander bent u ook op de hoogte van hun privézaken, zoals hun hobby’s, favoriete vakantieoorden en uw wederzijdse interesses. Zorg ervoor dat u deze specifieke privé details onthoudt door deze informatie desnoods op de achterkant van het gekregen visitekaartje te noteren. Maak overigens geen aantekeningen op het kaartje in bijzijn van die ander, maar doe dat later bij gelegenheid, uit het zicht van anderen. Wees attent en zorg dat de ander u als een eyeopener ziet, die zij blijven herinneren als een betrouwbaar persoon die dé oplossing kan bieden voor hun knelpunten. Hoe persoonlijker u het bericht maakt hoe meer kans u heeft dat men u blijft herinneren. Geef nogmaals kort, krachtig en duidelijk weer wat uw kernkwaliteiten zijn, die zo perfect aansluiten bij het oplossen van hun knelpunten en laat zien waarin u

zich onderscheidt van anderen. Maak de ander nieuwsgierig naar uw kunde en expertise ook als u met uw product of dienst een monopolie positie bezit. Bouw een band met de ander op. De kans op spin-off van een netwerkbijeenkomst neemt toe als u en ook uw collega’s die netwerken, er aan door blijven werken. En dit geldt ook als uw bedrijf de after service goed op orde heeft nadat u uw product of diensten verleend hebt, want ook dit spreekt zich verder.

Onze vaste columnist, Gonnie Klein Rouweler is ruim 22 jaar imago- en etiquette expert en eigenaresse/directeur van Image Consultancy. Ze geeft masterclasses en clinics aan (Inter)nationale bedrijven. Gonnie is een expert in het creëren van draagvlak en laat u o.a. ervaren dat etiquette niet oubollig of stijf hoeft te zijn en biedt een handvat om u in elke situatie te laten schitteren en op uw gemak te voelen. info@imageconsultancy.nl

People’s BUSINESS

19


I DE MENS ACHTER ‘HET ONDERNEMERSECHTPAAR MARJO EN JAAP NIEUWENHUIJSE’

20

People’s BUSINESS


I

DE MENS ACHTER...

Humphrey G. van der Laan dineerde in Lonneker in de huiskamer van Twente, Café Sprakel, met het ondernemers echtpaar Marjo (11 mei 1969) en Jaap (12-08-1966) Nieuwenhuijse. Zij zijn de trotse ouders van twee prachtige dochters Floor (2000) en Cato (2002).

In het MKB kom je vaker ondernemersechtparen tegen die gezamenlijk een onderneming drijven. Bijvoorbeeld het uitgeversechtpaar van dit blad, Gerda en Remco Voorn, met hun dochter Hyke. Maar dit echtpaar met twee tienerdochters hebben allebei een eigen bloeiend bedrijf, en dat kom ik niet vaak tegen. Jaap en Marjo hebben naast hun werk bergklim-expedities georganiseerd. Zo deden zij dat onder meer in Peru maar ook in Bolivia waarin zich de bergtop Ancohuma (6.400 meter) bevindt. Marjo Nieuwenhuijse heeft haar eigen adviesbureau, Nieuwenhuijse Innovatieadvies. Haar bureau begeleidt ruim 20 jaar technische MKB bedrijven en start-ups. Het bureau is verantwoordelijk voor ruim 100 succesvolle business modellen en Marjo schreef daarnaast (met 327 andere professionals) het boek Business Model You. Zij deed onderzoek bij het Nikos, een onderzoeksinstituut van de Universiteit Twente over invloed van het gedrag van de ondernemer op het innovatieproces bij MKB-bedrijven in de industrie. Ik ken haar door haar lidmaatschap van de Orde van Organisatie Adviseurs als CMC-lid (certified management consultant). Zij heeft Werktuigbouw, aan de Universiteit Twente en Industrieel Ontwerpen aan de Technische Universiteit Delft gestudeerd maar heeft ook bijvoorbeeld de heel praktische marketing cursus NIMA B behaald omdat je met je technische oplossingen wel heel ver kunt zijn, maar je moet ze ook nog wel kunnen

verkopen! Zij is bedrijven coördinator/directeur Technologie Kring Twente, was projectleider IMPT (innovatief Materialen Platform Twente) en adviseert en coacht directeuren/ eigenaren van MKB bedrijven in technische branches. Marjo is opgegroeid in een gezin waarbij haar moeder zich ook altijd verder wilde ontwikkelen en naast een goede moeder zijn van drie kinderen, altijd een betaalde baan had. En haar vader maakte dat mogelijk naast zijn eigen drukke baan. Marjo vroeg en kreeg de vrijheid, want ze wilde altijd veel. Haar beste vriendin hield een toespraak op hun bruiloft en de terugkomende zin begon met “Marjo wil…” dan begrijp je het wel. Onder de vele hoogtepunten is het zijn van moeder wel het belangrijkste. Marjo vult dat in door haar dochters te stimuleren en soms af te remmen. Jaap en zij kozen ervoor om beiden 4 dagen te werken toen de kinderen klein waren en alle verantwoordelijkheden samen te delen. Nu is dat opgelopen tot 4,5 dag. De agenda’s worden zo afgestemd dat er ’s avonds altijd iemand thuis is. Maar als antwoord op de beroemde vraag “wat zou je met drie extra uren per dag gaan doen als ik je die kon geven?”, krijg je niet meer thuis zijn of een boek schrijven. Marjo: “Dat boek ga ik zeker schrijven, Maar ik zou willen leren echt goed te programmeren. Je kan tegenwoordig zoveel meer als je goed digitaal kunt denken, dat zou ik met die drie extra uren gaan doen. Wat is je sterkste punt? Marjo: “Wat ik zelf vind als mijn sterkste punt, dat is het bedenken van een derde weg. Als voorbeeld noemt ze: “Ik zou gaan studeren en schreef mij in bij Industrieel Ontwerpen, maar…., ik werd uitgeloot! Dat kon niet want ik kreeg altijd alles voor elkaar! Toen heb ik geleerd dat het soms een cadeautje is als je iets niet voor elkaar krijgt. Ik ben daarop werktuigbouw gaan studeren aan de universiteit in Enschede en later kon ik toch nog naar industrieel ontwerpen in Delft. En ik besefte tijdens het eerste half jaar dat werktuigbouw eigenlijk een leuke studie was, deze basis gebruik ik nog steeds in mijn werk. En dat was voor mij de belangrijke start van het idee dat er altijd een verborgen keuze is. Ik noem dat de derde weg. Bij beslissingen is het niet alleen de keuze tussen links of rechts, maar er liggen verborgen mogelijkheden. Soms kun je toch rechtdoor of moet je een stukje achteruit of omhoog, omlaag. Bij beslissingen zijn er meer wegen dan twee! Een paar jaar geleden ben ik even licht depressief geweest. Op een gegeven moment besloot ik, dat past niet bij mij, daar wil ik vanaf. Daar is mijn wil weer... het bleek veroorzaakt te worden door een vitaminetekort. Het igeeft een goed gevoel als je een probleem niet ontkent, maar er mee aan de slag gaat, dat past precies bij mij en mijn klanten.” Wat is je minder sterke eigenschap? Marjo: “Dat is drammen, althans dat hoor ik weleens. Maar ik moet nu eenmaal in mijn werk licht irritant zijn. Vergelijk het maar met een tandarts die met zo’n haakje aan je tandvlees pulkt en steeds vraagt, “doet dit pijn”. Nee, tot nu niet maar jij zorgt er nu voor dat het wel pijn doet! En daar schort het nu bij veel bedrijven precies aan en dat is mijn werk. Doorvragen, tot de kern doordringen, ongemakkelijk mag het wel een beetje zijn, vind ik. Merk ik dat het zeer doet? Dan heb ik geduld, want dan heb ik mogelijk een verborgen

People’s BUSINESS

21


“Een aantal ondernemers zei tegen mij, begin voor jezelf, wij zien het resultaat en daar worden wij en jij gelukkiger van”. over (Europese) aanbestedingen, cost-control en risicoanalyses. Daarnaast is hij te vinden als gastdocent aan de Universiteit Twente en sport regelmatig, waaronder hardlopen, om in goede conditie te blijven. Zijn compagnon is Robert Arends en is specialist op het gebied van fysieke veiligheid. Zij komen op mij over als een Yin en Yang. Zij hebben tegengestelde krachten maar geen tegenstellingen zij zijn vooral complementair aan elkaar. Ook Jaap studeerde aan de Universiteit Twente maar dan technische bedrijfskunde en daarnaast deed hij onder meer de opleiding Internal Auditor (Bureau Veritas), inkoopmanagement, Europese aanbestedingen, wettelijke kaders, UAV-GC, ARW2012. Hij vindt zichzelf meer een procesmanager dan mede-eigenaar/directeur van een succesvol adviesbureau.

ontsteking te pakken en dan kunnen we die samen opruimen. Dat is hartstikke leuk werk, al wordt je dan misschien wel even irritant gevonden!” Het beste advies wat ik kreeg? Marjo: “Dat was in 2005 toen er een beleidswijziging bij mijn werkgever werd doorgevoerd. Hierdoor mocht ik praktisch advieswerk niet meer uitvoeren. Alleen doorverwijzen en niet meer aan de slag met een probleem. Een aantal ondernemers zei tegen mij, begin voor jezelf, wij zien het resultaat en daar worden wij en jij gelukkiger van”.” Jaap Nieuwenhuijse is mede eigenaar van het landelijk opererend adviesbureau Nieuwenhuijse Arends. Dat richt zich op proces- en risicomanagement van complexe utiliteitsprojecten en advies op het gebied van fysieke veiligheid. Dan moet je denken aan ziekenhuizen, hightech clean rooms, laboratoria, complexe fabrieken: projecten waarbij organisatie(s) en omgeving een grote invloed hebben op het eindresultaat van het project. Tevens adviseert Jaap opdrachtgevers en opdrachtnemers

22

People’s BUSINESS

Het gelukkigst is hij als project- of procesmanager in de bouw. Maar zijn passie is innovatie in de bouw. Hij is van mening dat de bouw zich zou moeten schamen voor de enorme bedragen die verspild worden door fouten tijdens de bouw, de bijna standaard overschrijding van het afgesproken budget, de overschrijding van de afgesproken opleverdatum en de onoplosbare fouten in een gebouw door fouten tijdens de bouw. Als academicus vroeg Jaap zich af wat er voor nodig zou zijn om die gemiddelde 10% vermijdbare kosten door fouten in de bouw te reduceren met als gevolg een beter gebouw tegen 10% lagere kostprijs! Samen met de Universiteit Twente werkte hij dat uit om een nieuwe manier van werken in te voeren in complexe bouwprojecten. Dit vroeg niet alleen om het bewust koppelen van methodieken van ontwerpen en samenwerken, maar ook om een andere wijze van aanbesteden. De invloed op de projectteamleden die deze verandering van aanbesteden en werken had, bleek sterk onderbelicht. Zeker was dat de gespecialiseerde (onder)aannemers veel eerder bij het project betrokken moesten worden om tot het gewenste kwaliteitsniveau van alle specificaties te komen. Als je iets wilt veranderen in de bouwcultuur, moet je scherpe keuzes maken. Het was Jaap een doorn in het oog dat zowel opdrachtgevers als (onder) aannemers en toeleveranciers aanzienlijk veel geld lieten liggen door het in de branche reeds vele jaren geaccepteerde verlies van

vermijdbare kosten. Niet alleen faalkosten, maar ook de extra vragen en wensen van de opdrachtgever brengen, als ze tijdens de bouw pas opkomen, extra kosten met zich mee die resulteren in het overschrijden van het beschikbare budget. “Hoe zou je dat dan willen voorkomen?” was de vraag die direct bij mij opkwam. “Steeds meer opdrachtgevers kiezen voor de zogenaamde EMVI-methode (Economisch Meest Voordelige Inschrijving) zoals die voor overheidsbedrijven al verplicht is geworden. Een aanbestedingsvorm waarbij prijs en geleverde kwaliteit evenwichtig kan worden beoordeeld. Maar dan moeten alle partijen wel willen innoveren. Om meerwerk vragende aannemers en/of opdrachtgevers die gebrekkige technische omschrijvingen en wensen hebben én risico’s die ze vooral bij de tegenpartij willen leggen, tja dan is de kans groot dat de eindkwaliteit van het gebouw een voortdurende ergernis is.” “De gunning van de opdracht vond vroeger vrijwel altijd alleen maar plaats op grond van de laagst aangeboden prijs terwijl dat eigenlijk zou moeten zijn op basis van de hoogste waarde voor de prijs (value for money) van de aanbieding. In dat laatste geval wordt gesproken van gunning op basis van economisch meest voordelige aanbieding of inschrijving. En dat is onze specialiteit. Samen met de opdrachtgever vaststellen hoeveel waarde wordt gehecht aan bepaalde eisen, enfin kwaliteit die je nodig hebt en dus ook wilt.” “Uitgangspunt zou niet moeten zijn, het behalen van de maximale winst door de aannemer (die door de faalkosten meestal in een marginale winst uitmondt) maar op het binnen het gestelde budget blijven en foutvrij werken”. En Jaap hoe werkt dat dan in de praktijk? “In grote lijnen als volgt, stel de calculatie van de aannemer bedraagt 10 miljoen euro. Uitgaande van 10% faalkostenreductie, blijft er dan 9 miljoen euro over. De 1 miljoen euro wordt binnen het project gebruikt voor de dekking van toch ontstane faalkosten in zowel ontwerpfase als uitvoeringfase. Iedere fout dient te worden gemeld, zodat partijen aanspraak kunnen maken op dekking van de herstelkosten. Na het project wordt het overgebleven bedrag verdeeld tussen opdracht-


DE MENS ACHTER...

gever en opdrachtnemers, hetgeen bijdraagt aan de (over)winst. De architect en adviseur blijven, ondanks alle overleg en inbreng van de stakeholders, verantwoordelijk voor alle specificaties. Door het transparant maken van risico’s blijkt dat er veel meer multidisciplinair wordt samengewerkt. Er is meer sprake van vertrouwen, een proactieve houding en veel minder van wantrouwen. Dit komt ook doordat het projectsucces valt en staat met transparantie. En ik heb er inmiddels behoorlijk veel positieve ervaring mee opgedaan.” “De projecten die ik hiermede heb uitgevoerd bleken een reductie op te leveren tussen de 5% en 12%, met kortere doorlooptijd en aanzienlijk minder nazorg. Altijd integer, bevraagbaar en toetsbaar willen zijn dat zit in mijn karakter en dus ook in onze manier van werken. Naast onze kennis van het voorkomen van faalkosten, het binnen het budget blijven en foutloos opleveren, is juist die integriteit waar steeds meer opdrachtgevers aannemers, onderaannemers en toeleveranciers naar op zoek zijn omdat ze niet moeten maar willen samenwerken met elkaar. Ze gunnen elkaar de winst en zijn zich dus niet aan het ingraven om vooral niet verantwoordelijk gesteld te kunnen worden. En ja, ik ben goed in het opbouwen van een gelijkwaardig bouwteam dat elkaar vertrouwt en iets gunt, maar inderdaad ik ben een beetje directief daarin want al zijn alle partners in de bouw voor elkaar echt gelijkwaardig maar desondanks zijn we niet allemaal gelijk!” “Steeds meer opdrachtgevers wensen dat er foutvrij wordt gewerkt en steeds meer partners in de bouw willen ook graag foutvrij werken. En steeds vaker lukt dat doordat ik bekend sta om die integriteit en om samen met de Universiteit Twente de ontwikkelde BIM (Building Information Model) methode in 3D toe te passen. Dat betekent een keten van architect, (onder)aannemer) en toeleveranciers samen het gebouw digitaal gaan ontwerpen.” “Je kan dan eigenlijk al in het gebouw rondlopen, de precieze plaats van een machine, luchtbehandelingskanalen, maar ook de stopcontacten enzovoort in virtuele werkelijkheid zien. Maar ook hoe dat straks met het onderhoud zal gaan. Kan je daar later dan wel bij? Werktekeningen zijn daar dan automatisch het

gevolg van. In een industrieel gebouw wordt bijvoorbeeld de hoogte van het plafond in de gang in een traditionele bouw gemiddeld vier keer gewijzigd omdat er ineens grotere luchtkanalen, sprinklerinstallaties etc. een plekje moeten krijgen. Als je dat digitaal met de toeleveranciers in werkelijke maten toevoegt, zie je die wijzigingen in het ontwerp en niet tijdens de bouw met alle vervelende gevolgen van dien zoals oplevertijd, faalkosten, kwaliteit verlies enzovoort”. Zeg Jaap, ik heb als toezichthouder wel wat ervaring bij bouwbedrijven, maar het lijkt mij een hele klus om ze van deze werkwijze, transparantie en vertrouwen te overtuigen. Jaap: “Klopt, en daarom geef ik veel voorlichting, cursussen en begeleiding aan architecten, (onder)aannemers en toeleveringsbedrijven. En het lukt elke dag beter. De branche moet innoveren want er moet meer geleverd worden volgens specificatie, op tijd en binnen budget. De opdrachtgevers willen wel. Integer zijn, vertrouwen geven én krijgen, dat zingt zich rond.

Waar ik van geniet? Jaap: “Nou, werk gerelateerd is niets mooier als ik met een potentiële klant langs gerealiseerde projecten rijd en terug denk aan de overwonnen problemen. Ik heb dan het bevredigende gevoel een mooiere wereld achter te laten dan toen ik begon. En privé geniet ik alle dagen van het ontbijt met ons gezin en als de kinderen dan naar school gaan, gaan Marjo en ik allebei op onze eigen manier en met onze eigen klanten er weer tegenaan, heerlijk!”. Dank Marjo en Jaap dat jullie ondanks jullie zeer drukke agenda en twee tieners thuis, zoveel van jezelf met de lezers hebt willen delen en jullie naast het werk zoveel tijd besteden aan verbetering van de omgeving waarin wij allen leven.

Wow, maar heb je dan helemaal geen minder sterke eigenschap? Jaap: “Jawel hoor, een heleboel zoals bij voorbeeld mijn ongeduld. Maar gelukkig heb ik vertrouwde mensen om mij heen die mij dan corrigeren. Mijn ouders leerden mij al vroeg de Waarom vraag te stellen. En daar heb ik nog alle dagen voordeel van. Nu ik zelf vader ben merk ik pas dat het hartstikke belangrijk is dat je dat als kind al leert. Door wie heb je je laten beïnvloeden? Jaap: “Nu ik er even over nadenk heb ik veel geleerd van het hoofd inkoop van HBG waar ik in loondienst gewerkt heb. Als hij op de bouw rondliep, raapte hij regelmatig een paar schroeven van de grond op en vroeg mij dan wat ik zag. Schroeven natuurlijk. Nee, zei hij dan, Jaap dit is gewoon verspild geld. En van professor Harry Jansen leerde ik te onderzoeken wat het causaal verband was. En dat gebruik ik nog alle dag. En waar verspilling in het klein wordt aangetroffen is de kans groot dat er veel meer verspild wordt.

Humphrey G. van der Laan ontmoet als universitair (gast)docent strategie en recht of als jurist en (president) commissaris/raadgever bij 11 ondernemingen met gezamenlijk 4.982 medewerkers, vaak markante en interessante mensen die een boeiend verhaal te vertellen hebben, waar MKB ondernemers wat van kunnen opsteken. Mensen met een persoonlijke drive en onderscheidende visie. Mensen die in staat zijn hun ambities te realiseren. In deze interviews gaat het vooral over de persoon in kwestie en door dit diepte interview leert u hem of haar een stukje beter kennen.

People’s BUSINESS

23


GADGETS

GET ORGANIZED! I3P oplaadstation Stand together, together strong. Een gloednieuwe oplaadmethode waarmee u maximaal 3 apparaten tegelijk kunt opladen en die bruikbaar is voor meer dan 4000 mobiele elektronische apparaten, waaronder iPhone, iPad. Het product kan voorzien worden van een logo en nog mooier, met uw smart gekozen slogan.

Notitieboek

LANYBOOK RELEVANTE CONTENT Een modern soft-touch notitieboek. Voor het geval de notitieboek app op uw smartphone een ver van uw bed show is. Het fraaie stiksel op de cover van The One DS geeft het boek een onmiskenbare touch en uitstraling. Leverbaar in verschillende varianten, ook als maatwerk in uw eigen stijl. De creatieve mogelijkheden zijn onbegrensd en uw beste ideeĂŤn verdienen het!

CENAPEN STYLUS & KABELMANAGER De Cenapen is een stylus waarmee u typt, tekent en schets op Smartphone of tablet. De zacht rubberen tip is gevat in een aluminium behuizing met voldoende dikte voor comfortabele grip. De Cenapen heeft een stevige metalen houder met ingebouwde kabelstop. Geleverd in Cenatron geschenkverpakking. Een exclusief ontwerp. Aluminium, siliconen, TPR & 3M sticker.

24


Videoboodschap Stand out of the crowd Leuk YouTube filmpje gemaakt? Denk dan eens aan een persoonlijke manier van presenteren. Maak er een mooie mailing van met de video boodschapkaart. Design van de kaart, uw huisstijl en boodschap zorgen dat u optimaal in beeld komt. Deskundige begeleiding door Pandora Ideas & Gifts.

POWERBANK Smart energy

Wie veel onderweg is kan niet zonder powerbank. Dit 3000mAh model heeft een geïntegreerd USB-/ micro USB-snoer en is geschikt voor de meeste Smartphones. De powerbank wordt opgeladen via de USB-poort van laptop of bureaucomputer. Geleverd in geschenkverpakking. Voor meer informatie over capaciteit berekeningen en welke het beste past bij uw wensen en toestel. Meer informatie: info@pandora-special-gifts.nl

ON THE GO - TABLET DESKTOP Comfortabel werken op je tablet met de D-Axis tas. Tablets zijn ook handig en licht voor het werk, deze tas maakt frequent gebruik comfortabel. Deze tas is uitgerust met een universele tablethouder die veilig afgesloten kan worden. De binnenkant is efficiënt georganiseerd en er is volop ruimte, zelfs voor een extra laptop. Geproduceerd met o.a. gerecycled PET.

SAMENGESTELD DOOR PANDORA IDEAS AND GIFTS, WWW.PANDORA-SPECIAL-GIFTS.NL People’s BUSINESS

25


ICK BERLIJN 26

People’s BUSINESS


INTERVIEW

Dick Berlijn, cybercrime-expert bij Deloitte:

Twee op de vijf ondernemers slachtoffer digitale inbraak “Je netwerk adequaat beveiligen zodat hackers zich niet zo makkelijk toegang kunnen verschaffen tot de data, belangrijke gegevens, van je bedrijf. Dat klinkt logisch, maar veel ondernemers hebben dit onderwerp niet bepaald bovenaan hun prioriteitenlijstje staan. ‘Een digitale inbraak in mijn bedrijf? Dat gebeurt niet bij mij, alleen bij anderen’, is in dit verband een veelgehoorde kreet.”

at zegt zowel, de uit Oldenzaal afkomstige Dick Berlijn, tot 2008 Commandant der Strijdkrachten en thans cybercrime-expert bij Deloitte, als Ernst-Jan Zwijnenberg, unitmanager ICT-Security bij Hoffmann Bedrijfsrecherche, Mieke Ripken, communicatiemedewerker van MKBNederland en Liesbeth Holterman, beleidsadviseur van Nederland ICT. Zij hebben allen in meer of mindere mate met het onderwerp cybercrime te maken en typeren, los van elkaar, de houding van veel ondernemers als ‘desinteresse, onkunde en onwetendheid’. Naar schatting bedraagt de schade van cybercrime 10 miljard op jaarbasis. Volgens sommige experts wel een heel voorzichtige, en daarmee te lage, raming. Een gevaarlijke houding, vindt Berlijn. “Een ondernemer is naïef als hij denkt dat een hacker hem links laat liggen. Iemand die een klein bedrijf heeft zal denken dat digitale inbrekers slechts geïnteresseerd zijn in banken, multinationals, service providers, noem maar op. Niets is minder waard, leert de praktijk. Het gaat er niet zozeer om òf je gehackt wordt, maar wanneer. Data

is het nieuwe goud. Dat ‘goud’ is ook bij kleine bedrijven, en zelfs ZZP’ers te vinden.” ZZP’er ook de klos Dat laatste kan verbazing wekken. Berlijn licht het toe: “Stel dat iemand die kwaad in de zin heeft weet dat een bepaalde kleine zelfstandige, tegenwoordig een ZZP’er, contact heeft met een bedrijf dat beschikt over veel persoons- en bankgegevens van klanten. Wat is het dan niet mooier om het veelal kleine, en daarom makkelijk toegankelijke netwerk van die ZZP’er te kraken, inclusief wachtwoord. De hacker doet zich vervolgens in een mailtje voor als die ZZP’er en stuurt meteen een virus mee. Hij kan daarmee binnendringen in de databank van dat bedrijf met die vele gegevens waar hij graag bij zou willen komen.” Berlijn komt, gezien de uitstraling van het bedrijf waar hij voor werkt, veel in boardrooms om te praten met Raden van Bestuur van grote bedrijven. Daar merkt hij nogal eens dat het bewustzijn rondom cybercrime niet groot is. “Ze weten dat het er is, maar de urgentie om de stap te zetten naar een implementatie van een digitale beveiliging ontbreekt nogal eens”,

“ Data is het nieuwe goud, cybercriminelen zijn druk met het delven ervan” merkt hij. Toch kan er het nodige gedaan worden, ook door kleine bedrijven. “We moeten van die noodzaak doordrongen raken er wat aan te doen”, aldus Berlijn. “Alles is ICT tegenwoordig. Daardoor zijn we met z’n allen erg kwetsbaar geworden. En ja, ook een ziekenhuis is interessant voor een hacker. De directie van een hospitaal zei eens: ‘We maken mensen beter. Wat moet een hacker van ons? Wij lopen geen gevaar.’ Ik heb ze ervan kunnen overtuigen dat ze op een berg gegevens zitten, patiëntgegevens, met mogelijk gegevens over bankrekeningen. Beschermende maatregelen zijn bijvoorbeeld goede wachtwoorden, een degelijke firewall, voorzichtig zijn met usb-sticks: daarmee ben je meer in control. Een inbraak is dan nog steeds mogelijk, maar wordt wel bemoeilijkt.” Bedrijf als schip Hij houdt er niet van vergeleken te worden als iemand die de troepen aanvoert

People’s BUSINESS

27


INTERVIEW

“We moeten er dus alles aan doen om Nederland onveilig te laten zijn op internetgebied.”

en de vijand, de hacker, te lijf gaat. Dit vanwege zijn eerdere functie van Commandant der Strijdkrachten. “Ik zie een bedrijf meer als een schip. Daarvan kun je ook niet zeggen: ‘We komen daarmee niet in slecht weer, met hoge golven terecht’. Dat gebeurt gewoon. Daarom moet je je als bedrijf ook voorbereiden op een cyber aanval, een DDoS. Dat moet een integraal onderdeel van het hele bedrijf zijn, alle medewerkers moeten er zich van bewust zijn.” Niets doen is dus uit den boze, voegt hij eraan toe. Om te weten hoe kwetsbaar je bent als bedrijf met je ICT-infrastructuur, is het nodig een soort digitale ‘foto’ te laten maken door een expert op dit gebied. Waar zitten de zwakke punten en, vervolgens, hoe kunnen die versterkt worden? Zwijnenberg onderkent het belang van zo’n risico-analyse. “Dat is belangrijk. Meten is weten, tenslotte”, zegt hij. De unit-manager ziet dat bedrijven veel aan fysieke beveiliging willen doen (zoals het plaatsen van camera’s en een hekwerk rondom hun pand), maar ICT-beveiliging minder belangrijk vinden. Dat is niet verstandig, aldus Zijnenberg, want een cyber aanval kan de reputatie en continuïteit van een bedrijf in gevaar brengen en zelfs leiden tot het faillissement ervan.

TIPS TER BEVEILIGING COMPUTERNETWERK Sommige maatregelen lijken meer dan logisch en daarmee overbodig, maar blijken – zo leert de ervaring – niet altijd toegepast te worden: - Maak regelmatig een back-up van belangrijke bestanden op je computer; - Houdt het besturingssysteem en software up-to-date. Internetcriminelen zijn dol op lekken in oudere versies van het besturingssysteem. Een inbraak is dan kinderspel; - Beveilig uw draadloze netwerk; - Gebruik sterke wachtwoorden om je computer en online diensten te beveiligen. Bij steeds meer organisaties is er een ‘tweetraps authenticatie’ in gebruik; - Installeer een antivirus programma; - Installeer een firewall; - Controleer je computer regelmatig op spyware en andere malware (kwaadaardige sotware); - Sluit pop-ups altijd af via de ‘X’ in uw browser; - Let op beveiliging van uw data in de cloud; - Open geen e-mails van onbekende afzenders; - Pas op met usb-sticks, deze kunnen virussen, en anderszins, bevatten; - Download geen programma’s uit onbekende of onbetrouwbare bron; - Lees altijd de gebruikersovereenkomst en de privacy- verklaring voordat je iets op je computer installeert.

28

People’s BUSINESS

Niet apart probleem Volgens hem dient de ICT-beveiliging een vooraanstaand onderdeel van de hele business te zijn, en niet puur als een apart ICT-probleem behandeld te worden. Bij voorkeur dient een information security officer rechtstreeks en onafhankelijk te opereren onder de directie. Voorts moet er adequaat gereageerd te worden op een update van de software, een patch. Dat leidt, als het goed is, tot een soort drie-eenheid, ‘mens, techniek en organisatie’. Omdat veel bedrijven niet weten dat ze zwakke plekken in de IT-infrastructuur hebben (die beveiliging heeft immers geen prioriteit, c.q. men heeft er geen extra geld voor over), is het verstandig met enige regelmaat een penetratietest (pentest) te laten doen. Het systeem wordt door een expert op zwakke plekken getest, waarna ‘reparaties’ plaatsvinden. Voorts vindt Zwijnenberg het een must dat in feite door fabrikanten in de beginfase al veel veiligheid wordt ingebouwd, ook wel ‘security by design’ genoemd. Berlijn en Liesbeth Holterman, beleidsadviseur van Nederland ICT, branchevereniging voor ICT-bedrijven in ons land, zijn het daar hartgrondig mee eens .“ICT-producten zijn bouwstenen”, zegt ze. “De beveiliging, is onze ervaring, blijkt vaak het sluitstuk. Wij vinden dat beveiligingseisen al vanaf het begin bij het ontwerp,het design, meegenomen moeten worden. Maar daar zit een prijskaartje aan. Toch menen we dat het er als een soort standaardpakket bij moet zitten. Dat voorkomt veel ellende achteraf.” Nederland ICT meent dat ICT enorme kansen biedt en reeds nu, maar ook in de toekomst, een belangrijk element is van onze economie motor is. “We zijn omringd door ICT, ook in de auto. Het wordt dus steeds


belangrijker en biedt veel potentie. Maar dan is het wel zaak dat we met z’n allen, overheid en bedrijfsleven, vertrouwen hebben in onze computerapparatuur. Dan zijn we niet gebaat bij cyber-incidenten. Met een beveiliging van een hoog niveau kunnen we cybercrime zoveel mogelijk terugdringen.” Alert Om dat te bereiken geeft de branchevereniging tips aan bedrijven (via beschermjebedrijf.nl en het cyber security manifest o.a.) om zoveel mensen alert te laten zijn dat beveiliging bovenaan de prioriteitenlijst van een organisatie moet staan. “Dat bewustzijn is essentieel. Op die manier kunnen we Nederland een proeftuin laten zijn van allerlei innovatieve ICT-toepassingen. Dat is goed voor onze economie en werkgelegenheid. We moeten er dus alles aan doen om Nederland onveilig te laten zijn op internetgebied.” Ook ondernemersorganisatie MKB Nederland doet veel aan voorlichting over cybercrime aan haar leden. Zo is daar de site ‘Stopcybercrime.nu’, die allerlei adviezen bevat. Zo kan een bedrijf een scan doen en daaruit concluderen hoe veilig het in digi-

taal opzicht is, wordt aangegeven welke vormen er van cybercrime zijn en wat er gedaan kan worden bij een inbraak in het netwerk. Ondernemers lopen na een cyberincident niet snel naar de politie. “Om mee te beginnen: veel ondernemers hebben weinig kennis van de diverse vormen van cybercrime”, aldus Ripken. “Omdat cybercriminaliteit een containerbegrip is, van phishing tot een site platleggen of gegevens bekijken en stelen, is het voor veel mensen moeilijk te begrijpen. Ondernemers doen tegen overvallen en inbraak wel vaak aangifte. Maar fraude, afpersing en cybercrime zijn vormen van ‘schaamtecriminaliteit’. Bedrijven generen zich dat ze slachtoffer zijn geworden en vinden het beter om dat stil te houden.” Volgens haar is 40 procent van de Nederlandse ondernemers het afgelopen jaar slachtoffer geweest van cybercrime, volgens een schatting van de politie. Cybercrime, computercriminaliteit, digitale criminaliteit: allemaal termen voor deze vorm van criminaliteit die zich richt op computers of andere systemen zoals mobiele telefoons en pinautomaten.

MEEST VOORKOMENDE VORMEN VAN CYBERCRIME - - - - - - - - - - -

Botnet (netwerk van meerdere, geïnfecteerde computers); Banking Trojans (virus); Afpersing (criminelen dreigen met vernietiging of het afhandig maken van je computergegevens, of dreigen met smaad. Slechts tegen betaling van een bepaald bedrag kom je van ze af); Stalking (je wordt zwart gemaakt op fora en in chatrooms); Defacing (cybercriminelen veranderen inhoud van je content); D(D)oS-aanval: website wordt onbruikbaar gemaakt of server wordt overbelast; Password cracking (wachtwoorden worden gekraakt, om vervolgens het computernetwerk te kunnen misbruiken); Identiteitsfraude (criminelen gebruiken je bedrijfsgegevens om producten of diensten te bestellen); Phishing (via een vervalste website of e-mail wordt om je persoonlijke gegevens gevraagd); Spam (ongevraagde commerciële berichten); Virus (kan gevoelige informatie wissen en je computer onklaar maken).

People’s BUSINESS

29


NETWERKEN

Perfecte setting bij People's Business Directeurendiner

De juiste match!

People’s Business organiseert de Directeurendiners exclusief voor decisionmakers, gepassioneerde ondernemers, bestuurders met visie, inspirerende leidinggevenden en eigenaren van bedrijven, overheden en (kennis-)instellingen. Mensen als u, met passie voor het ondernemen en actief in het zoeken naar verbintenissen met anderen.

Bijzond

BIJEEN

ere

KOMST

Noteer nu in uw agenda! U kunt zich inschrijven via www.peoples-business.nl 19 mei Directeurendiner in de stoomtrein, special guest Hans Kroeze van ADG Dienstengroep/Voorzitter VNO-NCW. 27 oktober Directeurendiner Hotel & Restaurant 't Lansink, Hengelo CHATEAUHOTEL DE HAVIXHORST, DE WIJK

30

People’s BUSINESS

STOOMTREIN HAAKSBERGEN-BOEKELO, HOTEL & RESTAURANT 'T LANSINK, HENGELO


NETWERKEN

De logistieke dienstverlener waarmee u op zeker speelt

Goed bezochte bijeenkomst bij TGN Fritom TBerugLIK

De eerste bijeenkomst in 2015 waren we te gast bij TGNlFritom in Zwolle. Daar werden wij warm welkom geheten door de gastheren van TGNlFritom.

D

e wortels van TGN Fritom gaan terug naar 1844, het jaar van de oprichting van VMD, pionier in transport. Ruim anderhalve eeuw later vindt de fusie met Transport Groep Nederland plaats en sinds 1 januari 2003 zijn ze actief onder de naam TGN. Op 1 oktober 2009 is deze naam veranderd in TGNlFritom.

De gasten werden ontvangen in een van de grote hallen die het bedrijf rijk is. Men kreeg bij binnenkomst een smakelijke kop koffie of cappuccino aangeboden uit de rijdende VW bus, de Barista Bulli van Campenaer koffie. Tevens werd door Pasta & Zo uit Zeewolde een feestelijke flûte mousserende wijn aangeboden, begeleid door een heerlijk hapje. Na een woord van welkom door gastvrouw Gerda Voorn van People’s Business, werd het woord gegeven aan Marcel Punselie , algemeen directeur van TGNlFritom. Hij introduceerde vervolgens Jeroen van den Berg, welke een interessante lezing gaf over de ‘supply chain van de toekomst’, een ontwikkeling waarbij met behulp van moderne technology een andere visie op de routing and handling binnen de logistieke keten werd uitgelegd. Aansluitend kregen de gasten een uitgebreide rondleiding door het bedrijfspand van TGNlFritom, waarbij alle logistiek interessante zaken aan de orde kwamen. Vervolgens werd, wederom door Pasta & Zo, een smakelijk buffet gepresenteerd en kregen de gasten de gelegenheid om bij te praten en nieuwe relaties te ontmoeten. De sfeer was uitstekend en daardoor was deze bijeenkomst meer dan geslaagd.

People’s BUSINESS

31


NETWERKEN

Schrijf

People’s Business

U NU IN

!

Golf ‘Nine and Dine’

Golfen, dineren en netwerken

In samenwerking met golfbaan het Rijk van Sybrook is het idee ‘Nine and Dine’ ontstaan. Elke golfliefhebber kan zich hier voor inschrijven. Het idee achter dit concept is dat golfers met gelijkgestemden, in kleinschalig verband, met elkaar kunnen golfen en netwerken. Afhankelijk van de hoeveelheid aanmeldingen zal worden gestart in een 1-tee start of in een 9-holes shotgun. Programma 16:00 uur Ontvangst, inclusief koffie of thee 17:00 uur Starttijd, voor een 9 holes golfronde 20:00 uur Eindtijd, iedereen terug in het clubhuis en gaan de deelnemers aan tafel. Lekkere maaltijd en napraten over de ronde/netwerken Prijsuitreiking van de wedstrijd Uiterlijk om 21:00 uur is de avond ten einde. Kosten Prijs voor dit arrangement: €42,50 p.p. indien mensen 1 keer meespelen. Een passe partout voor 4 dagen kunnen we aanbieden voor €150.00 de beste 3 scores tellen. Aanmelden Wilt u meedoen en zich aanmelden voor 1 of meerdere keren golfen? Stuur dan een emailbericht aan gerda@businesscompany.nl o.v.v. uw naam en bedrijfsgegevens en de data waarop u graag wilt deelnemen.

Data Op onderstaande data houden we starttijd beschikbaar voor een 9-holes wedstrijd: 13-04-2015 11-05-2015 01-06-2015 07-09-2015 05-10-2015 Meer informatie is te vinden op: www.peoples-business.nl

32

People’s BUSINESS


NETWERKEN

Geslaagde People’s Business Round Table meeting bij Dorset in Borne

Dé manier om gericht te netwerken Dorset in Borne en People’s Business organiseerden eind maart de eerste Round Table Meeting. Dé manier om gericht te netwerken. Bij de ontvangst werd een ieder ingedeeld aan één van de tafels, waar 4 personen plaatsnamen. Elke 10 minuten werd er gerouleerd. Dit resulteerde erin dat je aan het einde van de bijeenkomst, die van 16:15 uur tot 18:30 uur duurde, zo’n 20 contacten hebt gelegd.

Terug-

BLIK

D

orset is gevestigd in een prachtig pand in het hart van Borne. Achter de mooie façade van de oude villa begint een gastronomische belevenis. De keuken is het domein van chef-kok Willem Dankers en de witte brigade. Hier wordt met passie gewerkt. Passie voor fantastische gerechten, smaken en verrassende combinaties, voor perfectie. Tijdens deze bijeenkomst werden wij dan ook met heerlijke, fraai gepresenteerde gerechtjes verrast. Aanmelden U bent van harte welkom. Dit event zal ook op 2 juni, 29 september en 24 november georganiseerd worden. Registreren is wel verplicht via onze website www.peoples-business.nl

People’s BUSINESS

33


AGENDA

Netwerkagenda People’s Business

23 april

Balans of Balanceren? Harry Grob Trainingen en People’s Business nodigen u graag uit voor een bijzondere bijeenkomst met als thema: Balans of Balanceren? Hoe is het gesteld met de balans van uw organisatie? Geïnteresseerd in een onconventionele, pragmatische en zeer succesvolle aanpak? 11 mei

'Nine and Dine' Golfen, dineren en netwerken. In samenwerking met golfbaan het Rijk van Sybrook is het idee ‘Nine and Dine’ ontstaan. Elke golfliefhebber kan zich hier voor inschrijven. Het idee achter dit concept is dat golfers met gelijkgestemden, in kleinschalig verband, met elkaar kunnen golfen en netwerken. Afhankelijk van de hoeveelheid aanmeldingen zal worden gestart in een 1-tee start of in een 9-holes shotgun. Iedereen kan zich aanmelden. 19 mei

People’s Business directeurendiner De setting voor deze avond is heel bijzonder. Dit directeurendiner vindt plaats in de stoomtrein tussen Haaksbergen en Boekelo. Hans Kroeze van ADG Dienstengroep/Voorzitter VNO-NCW Twente is onze special guest. SVH Meesterkok en sterchef Lars van Galen van Michelin ster restaurant ’t Lansink, verzorgt vervolgens tijdens een reis in de stoomtrein een exclusief diner. De combinatie van deze diners is dat u, naast heerlijk genieten van een maaltijd, aan tafel zit met gelijkgestemde directeuren en bestuurders.

Overige data

20 mei en 28 mei

Autotestdagen Twente en Zwolle Op 20 mei 2015 organiseert People’s Business de Autotestdag Twente, en op 28 mei 2015 de Autotestdag in Zwolle. Deze dag stelt een groot aantal dealers uit de regio het nieuwste model beschikbaar die getest worden door een zeer gevarieerde groep ondernemers uit de regio. In uitgave nummer 3 (verschijning juli) van People’s Business Magazine zal hier een fraai verslag van gepubliceerd worden. Wilt u testrijden? Registreer via: www.peoples-business.nl 2 juni

Round Table meeting Dorset, Borne Dorset in Borne en People’s Business heten u van harte welkom bij deze netwerkborrel. Deze keer zal er een round table setting gebruikt worden. Dé manier om gericht te netwerken met partijen die voor u interessant zijn. Tijdens deze bijeenkomst zal er een Round Table Setting ingezet worden. U zult vele nieuwe contacten opdoen en er zal meerdere keren gerouleerd worden. 23 juni

Zomerborrel Hof te Boekelo People’s Business en Hotel & Restaurant ‘t Lansink nodigen u van harte uit voor de zomerborrel bij het Twentse Landgoed Hof te Boekelo. Het Twentse Landgoed Hof te Boekelo is één van de kroonjuwelen van Boekelo en ligt als een oase tussen Enschede, Hengelo en Haaksbergen.

Not r i n uw ageeen da!

02-07-15 Zomerborrel, Bilderberg Grand Hotel Wientjes 06-10-15 People's Business Restaurant de Handschoen 29-10-15 People's Business Deltion College 10-11-15 People's Business Leferink Document Works Kijk voor het complete overzicht op www.peoples-business.nl

34

People’s BUSINESS


NETWERKEN

Vergroot uw netwerk word Vriend van People’s Business Uw netwerk is cruciaal in de strategie om uw bedrijf te laten groeien.

Bent u al lid?

Decisionmakers, gepassioneerde ondernemers, bestuurders met visie en inspirerende leidinggevenden zijn Vriend van People’s Business geworden. Inmiddels zo'n 500 leden. Het People’s Business netwerk is actief in Oost-Nederland en organiseert ca. 20 bijeenkomsten per jaar.

P

eople’s Business biedt een multimediaal platform waar ondernemers contacten kunnen leggen op het juiste niveau. Met People’s Business combineren we zakenmagazines, internet, netwerkevents, video en social media. We zetten sterk in op persoonlijke verbinding. Because…. in business, it’s all about the people!

Wij geloven dat relaties, naast medewerkers, het hart van elke onderneming vormen. Relaties bieden continuïteit en een stabiele basis om zaken te doen. In de huidige economie is het verkrijgen van goede relaties steeds moeilijker. Maak daarom kennis met ons en vergroot uw kansen. Bekijk de People’s Business profielen op onze website www.peoples-business.nl. Waarom Vriend van People’s Business worden? • People's Business is actief in de regio's Zwolle en Twente; • U ontvangt het regionale zakenmagazine People's Business Magazine (6x per jaar); • Door lid van People's Business te worden, wordt uw uitgebreide netwerkprofiel op onze website geplaatst • Onbeperkt deelname aan regionale People's Business netwerkevenementen (ca. 20 per jaar); • Al 120 netwerkbijeenkomsten georganiseerd, altijd verrassend en chique; • U heeft de gelegenheid relaties mee te nemen naar de People's Business bijeenkomsten; • Het netwerken staat centraal bij elke bijeenkomst, u ontmoet gemiddeld 20 nieuwe contacten door een professionele unieke netwerkmethode; • People’s Business organiseert meerdere grootse Business evenementen, bijvoorbeeld het People’s Business kennisevenement bij de Universiteit Twente, een Masterclass of een Hippisch Congres op de Military. Vrienden van People’s Business krijgen het eerste recht zich hiervoor in te schrijven; • De bijeenkomsten van People’s Business zijn uitermate goed bezocht, interessant, informatief, gezellig en vooral goed voor uw netwerk; • People’s Business is verrassend, anders, laagdrempelig, en professioneel; • Jaarlijkse korting op het plaatsen van een full colour bedrijfsprofiel in ons People's Business Magazine. U betaalt slechts 995,- euro; • Bezoekers van People’s Business zijn directeuren, managers en bestuurders vanuit het hele bedrijfsleven, overheid en de kennisinstellingen. Kosten: 250,00 euro per jaar per persoon excl. btw. U kunt ook een bedrijfslidmaatschap aangaan voor slechts 375,00 euro per jaar (5 personen per bedrijf). Registreer via onze website www.peoples-business.nl. Volg ons op:

People’s BUSINESS

35


ELLLA EVENT

Adjiedj Bakas, een reis langs trends in het jaar 2015: samenwerken, verbinden en vernieuwen Na enkele uitstapjes in de regio is de masteravond van ELLLA weer thuis. In Grand Hotel Wientjes voelt het als vanouds. Het gonzende geluid van de verwachtingsvolle aanwezigen klinkt herkenbaar en toch ook anders. Sterker, opgewonden. Is het omdat het de eerste masteravond van 2015 is? Vermoedelijk is het vooral vanwege de spreker van de avond: trendwatcher Adjiedj Bakas. Want wie wil er nu niet horen over wat de toekomst komt brengen? En meer nog, over wat 2015 - het jaar van de geit - voor ons en voor onze regio betekent.

O

ntdigitalisering, glocalisering en slowbalisering. Of wat te denken van e-towns, doe-het-zelfs-kapitalisme en het ‘internet of everything’? Het zijn enkele van de vindingrijke en veelbetekenende ‘buzz-woorden’ waar Bakas rijkelijk mee strooit. Voor deze gevestigde ziener gesneden koek, voor de zaal interessant en op z’n minst nieuwsgierigmakend. Eén ding is duidelijk: Adjiedj Bakas heeft een bijzonder scherp oog, extreem gevoelige voelsprieten en vanavond in Zwolle de volledige aandacht.

Food for thought De wereld is in beweging, voor het gevoel soms sneller en grilliger dan ooit. Adjiedj Bakas bekijkt het allemaal vanuit zijn

36

People’s BUSINESS

scherpe blik. En dat wat hij ziet, vertaalt hij met even spitse als geestige woorden naar heldere ‘voorspellingen’ en duidelijke zienswijzen. Vooruitblikken die overigens al vier jaar achtereen voor het overgrote deel waarheid blijken te worden. Met een ‘foutmarge’ van amper twintig procent behoort Bakas tot de beste en meest gevraagde trendwatchers. Niet zo verrassend dus dat zijn verhaal graag gehoord wordt, net als op deze masteravond. Dat Bakas van zijn werk houdt en vol passie zit, blijkt meteen wanneer hij zijn verhaal begint. In de hoogste versnelling vanaf het eerste woord.


ELLLA EVENT

JONGEREN STAAN MET BEIDE BENEN IN ONZE TOEKOMST, WAAR WIJ - GEVESTIGDE ONDERNEMERS EN OVERHEDEN - SLECHTS ÉÉN VOET HEBBEN STAAN. LUISTER NAAR ZE!

directeur ELLLA, en Geert Kuipers, directeur marktadvies Countus, kort het woord. De organisaties kennen elkaar goed, werken samen op het gebied van agro & food en vormen vanuit die verbinding een ‘gelegenheidscoalitie’ voor deze masteravond. Beide heren onderstrepen het belang van het monitoren van ontwikkelingen, wereldwijd en zeker ook regionaal. In onze snel veranderende wereld en kantelende economie is het fijn om mensen als Bakas te hebben. Iemand die de tijd neemt om te zien wat er speelt, waar we naartoe gaan en hoe we daarin kunnen meebewegen. En bovenal, hoe we ons daar als mensen en als organisaties op moeten voorbereiden. Wat volgt is een schat aan constateringen en bevindingen, vertalingen en oplossingen, en humorvolle en pittige one-liners. Bakas ten voeten uit. “Ik heb veel te vertellen mensen, want er gebeurt nogal wat om ons heen. Aan de andere kant van de wereld, maar zeker ook hier. Alles houdt verband met elkaar, wat ver weg beweegt, heeft hier ook gevolgen. En andersom. Maar laat ik dichtbij beginnen. Europa, want daar hebben we allemaal elke dag mee te maken.” Voordat de trendwatcher de zaal meeneemt naar de nabije toekomst nemen Arjan Gosker,

Glocalisering: klein is het nieuwe groot “Er zijn 2.000 regio’s in Europa en wat je ziet is dat ze steeds meer aan identiteit winnen”, vervolgt Bakas. “Dat staat haaks op de globalisering en de Europese eenwording. We worden niet één groot EU-bedrijf, maar de regio’s kiezen er voor om veel zaken zelf te doen en in de hand te houden. Oftewel, glocalisering. Koploper in deze ontwikkeling is Zwitserland. De meeste gemeenten bestaan daar uit zo’n 200 huishoudens en zijn bovendien zelfbesturend. Alle politieke partijen werken en besluiten samen, gesteund en beïnvloed door

referenda. Uit wereldwijd onderzoek blijkt bovendien dat de enige democratie waarin mensen écht geloven, in Zwitserland is. Het blijkt eveneens de enige democratie die maximaal functioneert en positief gewaardeerd wordt.” De ontwikkeling heeft een voor het bedrijfsleven en de lokale economie belangrijk effect: cohesie in de regio. Bakas pleit daarom ook voor een ‘verzwitsering van de economie’, waarbij we als bedrijven en als regio nadenken over hoe we onze eigen identiteit behouden, versterken en uitdragen en daarmee een stevig fundament creëren voor lokale economische groei en zekerheid. Netwerken en anders denken Wanneer je het over Europa hebt, denk je aan de euro. De stap naar het onderwerp ‘crisis’ is dan nog bijzonder klein. Een realiteit die onze huidige tijd beheerst en eveneens een stevige stempel zal drukken op onze toekomst. “De crisis van 2008 heeft meer economische schade veroorzaakt dan de Tweede Wereldoorlog. Onze kinderen en kleinkinderen zullen er nog aan meebetalen. Er zijn bedrijven failliet gegaan en nog steeds zit een grote groep mensen zonder werk.

People’s BUSINESS

37


ELLLA EVENT

WOUTER DE VRIES

MASTERAVOND MET TRENDWATCHER ADJIEDJ BAKAS VOOR COUNTUS EN ELLLA

Anderzijds hebben veel bedrijven hun hoofd boven water kunnen houden, velen realiseren op dit moment zelfs weer groei. Overnemen is dan ook doorzetten en netwerken. Elkaar opzoeken, samen doen en anders denken. Je moet elkaar verenigen om het tij te keren en op koers te blijven.” Het gaat volgens Bakas in de nabije toekomst om opereren in een veranderende samenleving. Tot op zekere hoogte meebewegen, en vooral anticiperen en open staan voor nieuwe geluiden en ideeën. Dat geldt op ieder niveau. Persoonlijk en menselijk en, niet in de laatste plaats, binnen bedrijven en overheden. “Alles moeten we herzien en heroverwegen. Er komt nu een generatie die dingen anders wil gaan doen, die andere waarden heeft en die zegt: wij worden van andere dingen gelukkig dan de generaties voor ons.” Microappartementen en e-towns Volgens onderzoeken blijken jongeren minder gericht te zijn op bezit. Ze vinden een eigen woning geen vanzelfsprekendheid of noodzaak. Daarnaast kiezen ze voor minder vierkante meters, een microappartement van 50 m² is voldoende. Een eigen auto is eveneens geen

38

People’s BUSINESS

must, er zijn immers flexibeler, voordeliger en duurzamere alternatieven voor mobiliteit. Ook trouwen en gezinsvorming worden langer uitgesteld. Jongeren zien en doen het dus allemaal een beetje anders. “Er is een groeiende groep jongeren - de trend is zichtbaar van Scandinavische tot Zuid-Europese landen die de stad verlaten en richting het platteland trekken. Ze beginnen succesvolle, innovatieve bedrijfjes en vormen zogeheten e-towns. Enige voorwaarde die ze stellen, is dat er supersnel internet moet zijn. Vanuit de kleinste dorpjes bedienen ze de hele wereld, daar is geen grote, drukke stad meer voor nodig. Ook dát is glocalisering.” Veel van die jonge bedrijven danken hun bestaan aan technologische ontwikkelingen en mogelijkheden.

ervoor te kiezen om iets anders te gaan doen. Slimme, passende keuzes te maken waarmee je ook in de toekomst bestaansrecht hebt. Digitalisering vraagt om investering.” Al met al een enorm veranderende omgeving. Met hele grote kansen voor zowel de overheid - het ‘Zwitserse model’ - als het bedrijfsleven en ondernemers. Het is onze gezamenlijke taak om rekening te houden met elkaar. Om de versobering en verarming als gevolg van de crisis als onze verantwoordelijkheid te zien en deze binnen de regio samen aan te pakken. “Dat is het nieuwe denken, het nieuwe mogelijk maken en het nieuwe groeien. Leren en bijleren, continu. Vooral ook van jongeren, want zij - de digital natives - hebben ons veel te vertellen.

GEBOREN UIT FRISSE INZICHTEN, INNOVATIEVE IDEEËN EN DE DRANG OM HET HEFT IN EIGEN HAND TE NEMEN” De digitalisering - die al enige jaren gaande is - is van enorme invloed op de manier waarop wij als bedrijven naar onszelf moeten kijken. Nieuwe technieken maken bestaande producten overbodig en onnodig, maar bieden ook evenzoveel kansen. “Daar komt een stukje leiderschap om de hoek kijken”, vervolgt Bakas. “Je beseft je als onderneming soms dat je een deel van je business kwijtraakt. Zaak is dan om niet van de leg te raken, maar

Reversed teaching opent deuren en maakt de weg vrij naar nieuwe vormen van ondernemen en samenwerken. Alleen zo is er in die veranderende wereld ruimte en toekomst voor onze bedrijven”, aldus de trendwatcher. Evolutie in mens en techniek Zowel mannen als vrouwen zijn op dit moment aan het veranderen, ook de niet-jongeren zijn aan het evolueren. We worden ouder dan


VERBINDINGEN AANGAAN EN SAMEN ZOEKEN NAAR NIEUWE KANSEN EN MOGELIJKHEDEN

ooit tevoren. Was de gemiddelde leeftijd rond 1950 nog 65 jaar, de generatie die nu op school zit heeft eenlevensverwachting van 100 jaar. De oorzaak ligt vooral in onze voeding en in onze medische inzichten en mogelijkheden. Technieken die 50 of zelfs 20 jaar geleden ondenkbaar waren verlengen onze levens aanzienlijk. En de ontwikkelingen lijken een steeds grotere vlucht te nemen. We monitoren onszelf met digitale horloges, die we laten communiceren met onze smartphones. En zelfs al rechtstreeks met doktoren en ziekenhuizen. “De bedrijven die al die technologieën bedenken en in handen hebben, worden steeds slimmer... en machtiger. Ze werken samen, de Apple’s en IBM’s sluiten onderlinge deals en krijgen steeds meer invloed. In Silicon Valley lijkt zo langzamerhand de nieuwe wereldregering te zetelen.” Bakas vertelt het met een knipoog, maar zijn constatering schuurt dicht tegen de werkelijkheid aan. Een bij de eerste gedachte wellicht dubieuze ontwikkeling, die bij nader inzien vooral kansrijk en noodzakelijk is. Want nieuwe technologieën hebben geld én vrije geesten nodig om gerealiseerd te worden. Beide zijn rijkelijk vertegenwoordigd op die plek in de wereld. Digitaal afhankelijk Naast alle digitale vooruitgang constateert de oplettende Bakas ook gevaren en opvallende veranderingen. Dankzij zijn ‘neus voor nieuwigheden’ en zijn brede netwerk over de hele wereld is hij de eerste die veranderingen oppikt en meekrijgt. Zo werd hij al twee jaar geleden gewaarschuwd door een relatie binnen Google dat de huidige generatie digitale beelden - die wij online en op onze apparatuur bewaren - over twee jaar niet meer zichtbaar is. Door de komst van een nieuw type computer zal het niet meer mogelijk zijn om de beelden te ‘lezen’. Het ‘retro’ advies dat Bakas kreeg? Druk je foto’s weer af op papier, dan blijven ze bewaard voor later. Een onverwacht staaltje ‘back to the future’... Dat onze digitale toekomst überhaupt geen vanzelfsprekende zekerheid is, blijkt ook uit de tot nog toe onverklaarbare krachten die onze aarde steeds vaker op verschillende plekken toont. Het aardmagnetisch veld doet

‘rare dingen’ en veroorzaakt lokale uitval van internet en dataopslag. “Het hele internet is niet gemaakt op zeven miljard gebruikers. Het hangt van plakband aan elkaar, en daardoor kunnen hackers hun slag redelijk eenvoudig slaan. Dat is een onderschat gevaar in onze actuele toekomst. Niet in China, maar in Iran zitten de meeste en gevaarlijkste hackers. Met alle onrust die er momenteel in de wereld heerst, vooral ook in die gebieden, zitten we met een urgent gevaar. We zijn enorm afhankelijk geworden van IT, daarom moeten we tegelijkertijd een plan B hebben, een vorm van retro. Een belangrijke taak voor en van onze overheid. Overheden moeten sowieso bij de les blijven. Wakker worden zelfs. Want de wereld is een tikkende bom. We lijkend slaapwandelend in een nieuwe wereldoorlog te zijn beland. Jihadi’s die een voor hun ‘heilige’ oorlog voeren, massa’s vluchtelingen die in Europa veiligheid zoeken, sociale onrust en massale boosheid. De wereld schudt en we staan erbij en kijken ernaar.” Meer lummelen, meer gekte Ondanks alle onzekerheid die gepaard gaat met het internet van de toekomst, blijven we de online wereld verder toepassen in onze levens. We koppelen meer en meer apparaten aan de mogelijkheden van het internet. Zo ontstaat het ‘internet of everything’. We bedienen de thermostaat in onze woning op afstand en boeren gebruiken ‘smart sensors’ om hun oogst online te monitoren. Mobiele telefoons registreren activiteiten in ons lichaam en worden uitgelezen door ziekenhuizen. Unieke toepassingen bedacht door bijzondere mensen en door bedrijven die het aandurfden om hun organisatiemodel te vernieuwen. “Dat is precies wat we nu nodig hebben, corporate disruptie. We moeten voorbijgaan aan de gevestigde efficiency. Ruimte bieden aan ‘creatieve gekken’, meer lummelen, meer buiten de grenzen van onze organisaties kijken en op zoek gaan naar nieuwe samenwerkingen en verbindingen. Wanneer we organisatiemodellen openbreken ontstaan er innovatieve en baanbrekende oplossingen. Het is dus vooral de samenwerking die we moeten opzoeken. En wees daarnaast vooral ook wendbaar en

open voor de ideeën van een ander, want alleen zo creëer je een omgeving waar ruimte is om mee te groeien met de toekomst.” Het jaar 2015 lijkt na het verhaal van Adjiedj Bakas vooral het jaar van de menselijke maat te worden. Waarin we samen herbezinnen, nadenken en koers bepalen richting een betere wereld. Een jaar ook waarin we ons distantiëren van de crisis, en afscheid nemen van de beperkingen die het ons in de afgelopen jaren heeft opgelegd. Die beperkingen maken plaats voor nieuwe mogelijkheden. Geboren uit frisse inzichten, innovatieve ideeën en de drang om het heft in eigen hand te nemen. Samen en lokaal. Want dat is de sleutel naar de toekomst van onze regio.

People’s BUSINESS

39


Nooit meer ‘nee’ verkopen aan de klant

Webshop gedijt bij goede logistiek via eigentijds businessmodel Nieuwe technologieën als de smartphone, social media, cloud, big data en uiteraard desktop en laptop zorgen ervoor dat we met z’n allen op een andere manier zaken doen. Er ontstaan eigentijdse businessmodellen die niet alleen zijn weggelegd voor bedrijven die op dit gebied baanbrekend bezig zijn (zoals Airbnb, Amazon, Thuisafgehaald, Uber). Deze aanpak biedt ook kansen aan ondernemingen die zichzelf opnieuw willen uitvinden.

D

at zegt Jeroen van den Berg (1967), directeur van Storelink, een adviesbureau dat zich toelegt op het innoveren van logistiek. Van den Berg is auteur van het boek ‘Highly Competitive Warehouse Management’ (2012). Hij was ondermeer hoofddocent aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en hield onlangs voor People’s Business in Zwolle een uiteenzetting. Een soepel lopende logistiek binnen een organisatie wordt steeds belangrijker. De moderne consument gaat nog wel naar de winkel, vooral om de beleving, het kunnen voelen aan producten en het

40

People’s BUSINESS

contact met het personeel, maar dat zal steeds minder worden indien de huidige trend zich voortzet. Dat er vanachter tablets, laptops, desktops en smartphones steeds meer bestellingen worden geplaatst, blijkt uit de totale onlinebestedingen in ons land. Afgelopen jaar lag dat cijfer op 14 miljard euro, opgebouwd uit zo’n 120 miljoen transacties. De hele keten van producenten, logistiek dienstverleners, groothandels en retailers krijgt een ander aanzien. Met name groothandels hebben het zwaar te verduren, omdat retailers en producenten steeds meer rechtstreeks zaken doen. De klant maakt geen onderscheid meer in het soort kanaal vanwaar een product besteld wordt. Een goede, betrouwbare (en


LOGISTIEK

JEROEN VAN DEN BERG: ‘OMNICHANNEL STAAT GELIJK AAN TOPSPORT’ snelle!) belevering aan de consument wordt dus essentieel. Succesfactoren Steeds meer bedrijven willen hun klanten online bedienen, geïnspireerd door het ‘bestellen met een paar klikken’ en het succes van anderen. Dat willen zij ook. Erkende succesfactoren als keuze, gemak en prijs zijn de algemeen bekende triggers voor de consument. Als het goed is hoeven de nieuwkomers op de markt – als intern alles op rolletjes loopt - nooit meer ‘nee’ te verkopen. Grote partijen als De Bijenkorf of Perry Sport zijn al zover. Andere bedrijven moeten een lange weg bewandelen voor ze zover zijn. In sommige winkels is een nieuwe ontwikkeling gaande: omnichannel logistiek. Virtueel- en fysiek klantcontact lopen daarbij vloeiend in elkaar over. E-commerce en de winkel zijn geen gescheiden kanalen meer. Bij de Bijenkorf bijvoorbeeld kan een verkoper een product dat niet in de winkel ligt direct bestellen via een tablet. Het product wordt dan uit een ander filiaal of uit het centrale magazijn bij de klant thuis geleverd. De klant hoeft op die manier nooit meer teleurgesteld te worden. Goed. Je wilt als bedrijf de concurrentie een flinke slag toedienen door de belevering aan klanten via je webshop optimaal onder controle te krijgen. Als je ook een winkel hebt, dan is het prachtig als ‘fysiek’ en ‘digitaal’ probleemloos samenwerken. Maar: hoe pak je zoiets aan? Intern, binnen een bedrijf, dient er echter nogal wat te gebeuren. Groeimodel Waar moeten ondernemers op letten indien ze besluiten (meer) aan webverkoop te gaan doen? Hoe kan hij/zij zich het beste op deze toekomst voorbereiden? Van den Berg: “Ik heb in mijn boek ‘Highly competitive warehouse management’ een groeimodel uitgewerkt. Wat zijn de eerste stappen die je zet, hoe word je vervolgens ‘volwassen’ in deze sector etc. En, wel zo belangrijk, in welke volgorde zet je die stappen. Als die volgorde goed is, dan is de kans op succes groter. Het proces is vergelijkbaar met de bouw van een huis. Eerst wordt de fundering gelegd, dan worden de muren neergezet en daar komt het dak weer op.” Er wil in de aanloop nog wel eens wat fout gaan? Van den Berg: “Omdat men niet alles

goed op orde heeft, is het veelal een kwestie van brandjes blussen: het ene moment gaat hier wat fout, dan daar. De pakketjes gaan met pijn en moeite de deur uit. Dit proces loopt allesbehalve gesmeerd. Nieuwe technologieën worden geïntroduceerd, nog voordat medewerkers de processen onder de knie hebben. Een duidelijk voorbeeld dat de volgorde niet goed is.” Waarom gaan dingen niet zoals ze zouden moeten gaan? Van den Berg: “Veel managers zijn zo druk bezig met hun dagelijkse werkzaamheden, dat ze er niet toe komen problemen goed op te lossen. Het leidt niet zelden tot chaos. Processen dienen echter goed beschreven te zijn, alle neuzen dienen dezelfde kant op te staan (afdelingen gaan voor hun eigen doelen en verliezen het geheel uit het oog; de afdeling Sales bijvoorbeeld denkt vooral aan targets halen) en dus samen te werken en de IT moet tot in de puntjes verzorgd zijn. Dan kunnen ze gaan beginnen. Via een groeipad, dat naar ‘volwassenheid’ leidt. Wat er per bedrijf geïnvesteerd moet worden in deze aanpak, is moeilijk te zeggen. Dat verschilt per onderneming.” Virtuele fase Hoe ziet die groeivisie eruit? Van den Berg: “Ik herken in het groeipad vier fasen. De pioniersfase, waarin bedrijven experimenteren met meerdere kanalen. Dan volgt de zogenaamde funderingsfase, waarin een basis wordt gelegd voor de toekomst. Hierna komt de responsieve periode, waarin de kanalen geïntegreerd worden. De laatste fase is de virtuele fase, waarin een ontsluiting van de gehele keten plaatsvindt.” Dat klinkt sommigen mogelijk simpel in de oren. Gaat het bij veel bedrijven goed bij het implementeren ervan? Van den Berg: “Veel bedrijven hebben de zaakjes rondom een webshop beslist niet op orde. Terwijl het toch geen rocket science is. Zo’n 45 procent heeft de boel goed onder controle en is de fase van het brandjes blussen ontgroeid. Ik heb onderzocht dat veel bedrijven nog in de pioniersfase zitten en de grootste moeite hebben een vervolgstap, richting de funderingsfase, te zetten. Vaak is er een te grote focus op IT, terwijl de interne processen nog niet op orde zijn. Het aantal bestellingen groeit wellicht, maar de service houdt er – omdat alles nog niet goed geregeld is -

People’s BUSINESS

41


THOUGHT LEADERS

Thought Leaders zijn experts in bepaalde velden, mensen die andere mensen inspireren. In deze rubriek verzamelen wij quotes van Thought Leaders die ons inspireren en waarvan wij denken dat iedereen hierdoor geïnspireerd kan worden.

©GETTYIMAGES

“The will to win, the desire to succeed, the urge to reach your full potential... these are the keys that will unlock the door to personal excellence.” - Confucius -

L

“Logic will get you from A to B. Imagination will take you everywhere.” - Albert Einstein -

42

People’s BUSINESS


LOGISTIEK

Wat gaat er, volgens Jeroen van den Berg, de komende tijd veranderen op het gebied van omnichannel logistiek? - Doorbraak van omnichannel logistiek. Retailers gaan de klant via meerdere kanalen bedienen. - Consumenten zullen snel wennen aan virtuele artikelen in winkels en nee-verkoop steeds minder gemakkelijk accepteren. - Langzaamlopende producten verdwijnen geleidelijk uit de winkel en komen digitaal beschikbaar. - Merkproducenten gaan hun producten digitaal aanbieden in winkels, concept-stores en shop-in-shops.

geen gelijke tred mee. Dat gaat je klanten kosten. Omnichannel is in deze fase uit den boze: omnichannel (met de soepele twee-eenheid fysiek en digitaal) is topsport. Dat gaat niet zo maar. De benodigde gestroomlijnde processen zijn er (nog) niet.” Hoe leg je een goede fundering, de tweede fase? Van den Berg: “Analyseer waar kansen liggen en maak alles duidelijk, transparant, wat betreft prestaties, levering, processen en kosten. Medewerkers en managers weten dan waar ze aan toe zijn. Zo kunnen ze op problemen anticiperen.”

ducenten, groothandels en retailers onderlinge afspraken m.b.t. levering, prijzen en orders.” Zijn er nog meer voordelen aan deze werkwijze verbonden? Van den Berg: “In winkels zie je een ontwikkeling waarbij verkopers de klanten helpen bij het doen van een onlinebestelling, mocht het artikel niet aanwezig zijn. Daarnaast krijgt het aspect ‘voorraad’ een ander gezicht. Bedrijven nemen langzaamlopende producten niet meer in voorraad, maar leveren die rechtstreeks vanaf de leverancier.”

kunnen aardig oplopen, omdat de verzendkosten veelal op rekening van het betreffende bedrijf komen. De klant klikt snel door als hij moet betalen voor een ‘retourtje’. Bij het bedrijf moet worden bekeken of het teruggekregen artikel eventueel beschadigd is, defect of incompleet. Dat kost tijd. Via bepaalde procedures kunnen die kosten zo laag mogelijk worden gehouden.”

What’s in it for me? Van den Berg: “De praktijk heeft geleerd dat een bedrijf dat zijn zaakjes goed op orde heeft wat betreft Touchscreen webbestellingen, een omzetgroei tegemoet Hoe gaat het verder? Van den Berg: “In de kan zien. Het loont dus de moeite een invesresponsieve (proactieve), derde, fase worden tering te doen, zowel wat geld als personeel verkoopkanalen geïntegreerd. Het maakt nu betreft (de medewerkers op één lijn krijgen). niet meer uit waar de voorraden liggen en hoe de klant – via welk kanaal – zich aandient. Om Met een deskundige begeleiding en advisering is dat haalbaar. Het besparingspotentieel dit goed te laten verlopen is geavanceerde IT nodig. Het OMS (Order Management Systeem) komt op ca. 20 procent uit. En vergeet ook wordt hierbij als toonaangevend gezien. In som- de toegenomen klantloyaliteit niet. Erg belangrijk.” mige winkelketens ontsluiten touchscreens of tablets (van de verkopers) het totale assorti‘Retourtje’ ment en zijn bestellingen, na een aanvankelijk Retouren vormen een hoofdpijndossier voor ‘nee’, alsnog mogelijk via een filiaal of bedrijven? Van den Berg: “De terugzending van leverancier te bestellen. In de virtuele fase een product is niet altijd te voorkomen, zeker (met o.a. een virtual store en virtual platform) lopen de IT-systemen soepeltjes en maken pro- bij kleding niet. De kosten van retourzendingen

People’s BUSINESS

43


VISIE

VISIE OP

ONDERNEMEN

HET LASTIGE VAN HET

VERLEDEN IS DAT HET VOORBIJ IS Vaak hoorde ik dat het arbeidsrecht zo lastig was voor ondernemers. Nou als je je zaken goed voor elkaar had op personeelsgebied viel dat nogal mee, vond ik. Het arbeidsrecht is in 2015 volkomen veranderd door de wetgever en niet ten gunste voor het MKB, althans dat ben ik van mening. Bijvoorbeeld als uw werknemer twee jaar ziek is en u vraagt vervolgens toestemming om tot ontslag over te gaan, kan het goed zijn dat u deze werknemer nog eens een extra jaar in dienst moet houden omdat u te weinig aan zijn reïntegratie binnen en buiten uw onderneming heeft gedaan. Maar in ieder geval betaalt u bij een oudere werknemer dan de zeer hoge transitievergoeding aan uw werknemer, terwijl u al twee jaar betaald heeft en een uitzendkracht daar boven op! Toch zijn er best wel een aantal mogelijkheden mits u die u op tijd met uw vaste advocaat heeft besproken. Maar daarover gaat mijn column niet. Hij was van mening dat een slaaf ziek was geworden, hij geen eten meer moest krijgen. Zijn advies luidde om onproductieve slaven te dumpen, als oud vuil. In het oude Rome was er 2.000 jaar geleden een speciale plek voor: het Tibereiland. Met een beetje geluk konden de afgedankte slaven hier herstellen bij de Tempel van Asclepius, de god van de geneeskunde. Als dat lukte, dienden ze zich weer te melden bij hun eigenaar. Een aantal MKB ondernemers heeft die gedachte nog weleens, lijkt het wel. Daar is niets veranderd. En soms lijken zij op het eerste gezicht wel een beetje gelijk te krijgen. Bedenk echter dat twee maal per dag een kapot horloge de juiste tijd aangeeft. Toen keizer Claudius deze dump illegaal verklaarde, deed hij dat niet uit barmhartigheid. Hij wilde bij de bewoners van het stadscentrum het ongemak wegnemen dat was ontstaan door de wildgroei aan zieke, oude slaven. En de rijke Romeinen merkten de weerzin onder de huisgenoten en hun slaven. Het advies van Cato vonden zij een tikkeltje wreed en harteloos.

“De eerste vraag is niet alleen wat en hoe je het gaat doen, maar met wie?” 44

People’s BUSINESS


De meeste Romeinse slavenhouders voelden verantwoordelijkheid om te zorgen voor hun onderdanen. Gun ze een dagje rust. Of geef ze eens een lichtere taak. Zoals Seneca, de grote filosoof, erop aandrong: bestraf ze niet onmiddellijk met zweepslagen. De rijke Romeinen beseften dat ze hun slaven met enig fatsoen moesten behandelen. Om het beste uit hun personeel te halen, ontwierpen ze een stelsel van beloningen en straffen. Ze dachten na over de samenstelling van de meest efficiënte teams. Ze hadden ideeën over een juiste balans tussen werk en ontspanning. Wie terugkijkt op de Romeinse behandeling van slaven vindt dan ook onverwachte inspiratie voor de wijze waarop moderne managers leiding geven. Doe niets voor anderen, wat je hun nooit zou vragen voor jou te doen, bedenken zij dan. De Romeinen hadden al snel door dat het kostbaar was om externe partijen in te huren om klusjes uit te voeren. Een vaste, langdurige arbeidsovereenkomst stelde de Romeinen in staat klussen gedaan te krijgen zoals hen werd opgedragen. En vanwege het perspectief op uiteindelijke vrijlating en opname in de burgerij hadden slaven alle belang bij waardering van hun meester. De problemen waarmee zij destijds te maken hadden, klinken vandaag nog altijd vertrouwd. De slaven veinsden een ziekte. Ze verdeden hun tijd. Ze logen over hun werkzaamheden. Ze knoeiden al dan niet bewust met de administratie. Ze verzonnen redenen waarom hun klus langer duurde dan gepland. En als het even kon, glipten ze er tussenuit om aan het werk te ontsnappen. Sommige zaken veranderen nooit. Daarom besteedden de Romeinen veel moeite om goed personeel te vinden. Want hoe selecteer je harde werkers die loyaal en attent zijn? Met gezonde argwaan. Net zoals wij gewend zijn geraakt om cv’s en LinkedIn-profielen met een korreltje zout te nemen, waren de Romeinen beducht voor verkooppraatjes op de slavenmarkt. Als een slaaf eenmaal was ingelijfd, volgde de training. De oude meester moest worden vergeten en de nieuwe moest worden aanbeden. Daartoe gaf de meester zijn slaven zelf een naam. De nieuweling leerde de gewoonten en voorkeuren van zijn meester, zoals nieuwe werknemers tegenwoordig het mission statement tot zich moeten nemen. Soms werd de naam van de eigenaar als een logo op zijn lichaam gebrandmerkt. En ieder jaar was er (ja, ook toen) het personeelsuitje om het moreel hoog te houden. In Rome was Saturnalia een meerdaags, losbandig carnaval. Iedereen deed mee. Elke vorm van hiërarchie was opgeschort. Meesters moesten hun slaven bedienen en hun opdrachten uitvoeren. En hoe zorg je voor voldoende prikkels die de slaaf gemotiveerd houdt om hard te blijven werken en de ultieme beloning van vrijlating te verkrijgen? De Romeinen beloonden goed gedrag met een grotere portie rantsoen of extra kleren, zoals een salarisverhoging vandaag een beloning is. Zoals we ervoor waken om iemand niet te veel loon te geven, letten zij er destijds goed

“Van die Romeinen zouden ondernemers van vandaag nog veel kunnen leren.” op dat hun slaven niet meer eten kregen dan strikt noodzakelijk. Zo bleven ze altijd hongerig naar meer. De Romeinen hadden een oude wijsheid: tel je slaven en je weet hoeveel vijanden je hebt. Dus deden zij veel moeite om tekenen van muiterij tijdig te herkennen. Nalatigheid, luiheid, opstandigheid: het werd onmiddellijk bestraft. In de donkere dagen vóór de Arbeidsinspectie kwam je daar nog mee weg. De Romeinen zouden ons maar softies vinden. Van die Romeinen zouden ondernemers van vandaag nog veel kunnen leren. Ik noem wat voorbeelden uit het handboek. Romeinen lieten hun ‘werknemers’ zorgvuldig door een deskundige uitzoeken. Ze vermeden sombere lieden die de sfeer konden drukken. Ze maakten ze volgzaam en belastten hen niet meer dan redelijk was. Zij lieten blijken dat niemand voordeel haalde uit gevlei aan het adres van de baas. Zij behandelden hen behoorlijk. De baas was streng, maar voorkomend. Hij onthield de namen van de werknemers. Hij gaf zieken de kans om te herstellen en voorkwam kwalijke roddels. Hij nodigde zijn ‘slaven’ af en toe uit om samen te eten. Hij promoveerde ambitieuze slaven om te voorkomen dat ze gaan morren. Hij gunde hen een uitlaatklep voor hun frustraties. Hij vroeg hen af en toe om raad en mening; zo voelden zij zich niet tekortgedaan. Een enkele keer ging hij in op hun klachten en vooral: hij beheerste zijn woede. Slaven waren toen niet goedkoop en werden gezien als een waardevolle investering. Een slaveneigenaar kon wel het lichaam van zijn slaaf bezitten, maar niet zijn ziel. De ziel was vrij daarvan was de Romein overtuigd. Maar hiërarchie was normaal voor de Romeinen. Van inspraak en consensus hadden zij nooit gehoord. Zij zouden het een slecht idee vinden. De suggestie van gelijkheid zouden zij zien als een zeer omslachtige manier om iets gedaan te krijgen. Zoals Jaap Nieuwenhuyse in het dubbel interview in ‘de mens achter…’ in dit nummer zegt, gelijkwaardigheid is vanzelfsprekend maar niet iedereen is daarom gelijk. Leiders moeten beseffen dat een organisatie leiderschap nodig heeft, meenden de Romeinen al. En hoewel er politieke en publieke steun is om wangedrag bij organisaties te bestraffen en falende bestuurders tot de orde te roepen, bestaat het idee van onwrikbaarheid niet meer. De vanzelfsprekende hiërarchie is verdwenen. Managers worden geacht onderdeel te zijn van het team. Zeker als ze hun positie danken aan een promotie, bestaat bij hen de neiging zich voor te doen als een vriend. Zij nemen beslissingen vooral ‘in dialoog’ en spreken bescheiden van teamwork. De keuze van mensen, hoe ze opereren, hun inzet, hun samenwerking, dat is bepalend voor succes van u als ondernemer. Dat leerde ik in de praktijk maar ook door die oude boeken te lezen en te interpreteren.

People’s BUSINESS

45


Of je nu topman bent, hr-manager of commissaris, de eerste vraag is niet alleen wat en hoe je het gaat doen, maar met wie? Met de juiste mensen kun je het in een slechte business toch nog goed doen. In theorie zijn mensen rationeel, maar ik ben ervan overtuigd dat ze in de praktijk in hoge mate irrationeel zijn. Alleen, als je hoger bent opgeleid of in een hoge positie zit, ben je beter in staat je keuze rationeel te laten lijken. Dan zeg je bijvoorbeeld dat de ervaring heeft geleerd dat je eerst dít of dát moet doen.’ Praat eens samen met je staf met je accountant of met je bedrijfscoach hierover. Jouw overtuigingen als ondernemer, patronen en gewoontes van de onderneming zullen zichtbaar worden die anders -al dan niet bewust- onder de oppervlakte zouden blijven. Een inhoudelijke, intrinsieke discussie kunt u natuurlijk in de kiem smoren, het doet een beetje pijn zoals Marjo Nieuwenhuyse in het dubbelinterview ook zegt. Vragen over drijfveren, motivatie en doelstelling zowel op individueel als bedrijfsniveau komen op een verfrissende en ongedwongen manier aan de orde. Het lonkend perspectief is een bedrijf met een beter rendement waar het leuker werken is voor uw personeel maar vooral voor uzelf. En bedenk dat u elke dag weer verder moet met veranderen want het lastige van het verleden is dat het voorbij is.

“De vanzelfsprekende hiërarchie is verdwenen. Managers worden geacht onderdeel te zijn van het team.”

46

People’s BUSINESS

Humphrey G. van der Laan Onze vaste columnist/journalist, Humphrey G. van der Laan woont in Almelo en helpt ondernemers als procesjurist bij hun geschillen (arbeid, samenwerken, koop/verkoop, zaken- (en/of huwelijks) partners). Hij is tevens universitair (gast)docent strategie en recht maar functioneert daarnaast als (president) commissaris/raadgever bij 11 ondernemingen met gezamenlijk ruim 5.000 medewerkers. Opmerkingen over deze column, vragen of tips, mail dan naar juristen@hgl.nl


THOUGHT LEADERS

Thought Leaders zijn experts in bepaalde velden, mensen die andere mensen inspireren. In deze rubriek verzamelen wij quotes van Thought Leaders die ons inspireren en waarvan wij denken dat iedereen hierdoor geïnspireerd kan worden.

“To succeed in business it is necessary to make others see things as you see them.” - Aristotle Onassis -

I

“If everyone is moving forward together, then success takes care of itself.” - Henry Ford -

People’s BUSINESS

47


MANAGEMENT

‘Veelal niet onderzocht wie extra klus moet oppakken’

‘Medewerkers te vaak bestookt met allerlei nieuwe projecten’ Goed idee: een bedrijf wil een nieuwe doelgroep gaan aanboren voor een reeds succesvol product. Alleen, wie gaat dat oppakken? Binnen de organisatie worden reeds diverse, eerder gelanceerde plannen uitgewerkt waar een paar mensen mee bezig zijn. Dus: hoe kan het plan het beste worden uitgewerkt zodat de effectiviteit niet in het gedrang komt, de bestaande ideeën niet ondersneeuwen en er, als het goed is, resultaat wordt geboekt? Bedrijfscoach Frans van Loef heeft daar goede suggesties voor en schreef er een boek over, ‘Stoppen met stapelen’.

U

itgangspunt is: kijk uit met het steeds weer naar voren schuiven, ‘stapelen’, van nieuwe plannen. Daar is op zich niets mis mee, dat moet zelfs, maar het is belangrijk dat de juiste keuzes worden gemaakt welke bestaande activiteiten al dan niet tijdelijk gestopt kunnen worden. Hoe zorg je er tegelijk voor dat medewerkers tijdens zo’n proces niet overbelast raken? Van Loef: “Stoppen met stapelen betekent dat je als organisatie niet steeds nieuwe onderwerpen moet oppakken. Het management heeft een nieuw plan, maar het werk moet gedaan worden door de lagen daaronder. Die medewerkers krijgen het daardoor steeds drukker. De insteek van mijn boek is hiervoor regels af te spreken die ervoor zorgen dat er in de organisatie ruimte voor die extra klus ontstaat. Dat zorgt ervoor dat de focus op de klant toeneemt, de werkdruk vermindert en het vertrouwen in de organisatie groeit.” Zich bewijzen Het zit in onze aard om voortdurend nieuwe suggesties aan te dragen. Nieuwkomers in een organisatie voelen zich over het algemeen gedwongen om dat te doen: ze moeten zich nog bewijzen en willen laten zien dat ze creatief zijn. Niet elk idee wordt natuurlijk ten uitvoer gebracht, maar hoe meer creatieve geesten binnen een bedrijf, hoe groter de kans dat 48

People’s BUSINESS

het management het uitgooien van een visje ondersteunt en vervolgens breed uitzet in de organisatie. Van Loef: “Ja, dan beland je op het punt dat moet worden gekeken of zo’n extra klus, en een bepaald niet onbelangrijke – het gaat immers om het aanboren van een nieuwe doelgroep – er wel bij kan. Wat is de situatie in de praktijk bij veel bedrijven? Die stoppen medewerkers maar vol met aanvullende projecten, die bovenop het bestaande werk komen. En men heeft het al zo druk. Die druk wordt alleen maar vergroot door mensen nog meer toe te schuiven. Wat in het ergste geval kan leiden tot overbelasting, ziek melden, misschien wel een burn-out waardoor je iemand een lange periode kwijt bent.” Dat laatste moet uiteraard voorkomen worden. Maar hoe moeten de zaken dan wel aangepakt worden, zodat er capaciteit ontstaat om de nieuwe activiteiten gladjes te laten verlopen? Van Loef: “Het gaat erom dat je een bepaalde klus waar je mee bezig bent laat schieten. Op die manier ontstaat er ruimte om met frisse energie aan de slag te gaan met die belangrijke opdracht. Dat klinkt logisch, maar niet overal wordt die aanpak in de praktijk gebracht. In veel bedrijven wordt er lustig op los ‘gestapeld’, waardoor medewerkers in de problemen komen.” Geen resultaat Welke activiteit moet je dan laten lopen, al dan niet tijdelijk in de koelkast zetten? Het blijkt dat

mensen altijd wel klussen aan het doen zijn die weinig tot geen resultaat opleveren. Soms is dat niet altijd duidelijk voor de betreffende persoon. Deze kan soms wel een jaar, of meer, doorgaan met iets wat tot weinig substantieels leidt. Een manager moet dan, in feite al veel eerder, aangeven dat die bezigheid gestaakt moet worden. Daarmee ontstaat er ruimte om aan iets nieuws te beginnen: ofwel, in het jargon van Van Loef, er wordt organisatiecapaciteit vrijgemaakt. Hij noemt het ‘ontstapelen’. Slechts een kleine groep managers hanteert een dergelijke werkwijze. Men richt zich op teveel zaken tegelijk, wat leidt tot een vertraging in de voortgang bij belangrijke zaken en tot een structurele overbelasting van mensen. “De gevolgen worden wel gesignaleerd, maar de oorzaak wordt niet herkend.’’ Om gestructureerd te kunnen ontstapelen, en daarmee verantwoord capaciteit vrij te maken, dient bekend te zijn waar iedereen mee bezig is. De agenda’s en notities worden bekeken. Dat ontstaat een totaalindruk van waar de tijd in de organisatie naartoe gaat. Dat plaatje zorgt ervoor dat je kunt zeggen welke activiteiten per se doorgang moeten vinden, wat tijdelijk gestopt kan worden en waar definitief een streep

“Wat doet die medewerker eigenlijk?”


‘Stoppen met stapelen’ biedt oplossing voor steeds nieuwe ideeën’ doorheen kan. Van Loef: “Dit lijkt voor sommigen misschien een overbodige ingreep, om zo’n soort ‘scan’ te maken, maar ik heb gemerkt dat veel managers niet goed kunnen aangeven waar het overgrote deel van de organisatiecapaciteit daadwerkelijk aan wordt besteed, ofwel waar iedereen mee bezig is”. Geen voortgang Van Loef heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in het bij bedrijven vrijmaken van capaciteit om nieuwe activiteiten op te pakken. Dat ontstond nadat hij bij een drankfabrikant was geweest om daar interne ontwikkelingen te bekijken. Die startte nieuwe ontwikkelingen, maar na een paar maanden moest worden geconcludeerd dat er nauwelijks tot geen voortgang was geboekt. Het management maakte de fout dat niet was gekeken wie die nieuwe aanpak op zich kon nemen, ofwel: de vraag was niet gesteld of er wel capaciteit was om de nieuwe weg te bewandelen. Het resultaat was dat de al druk bezette medewerkers onvoldoende resultaat boekten met die opdrachten. Hij is zich vervolgens in dit verschijnsel gaan verdiepen en concludeerde dat een bedrijf moet werken met een ‘schaarste- en schapprincipe’. Het eerste, het schaarsteprincipe, houdt in dat je vooraf bewust de beschikbare capaciteit moet inperken. Dit kan gaan over mensen, middelen en tijd. Daarmee worden mensen binnen organisaties gedwongen om afwegingen te maken die tot scherpere keuzes leiden. Het schapprincipe, met de supermarkt als inspiratiebron, betekent dat een nieuw idee pas gelanceerd kan worden binnen een bedrijf als een ander plan ‘uit de schappen’ is gehaald. Eén plan erin, maar dan ook één plan eruit. Van Loef: “Het gaat dan beter met de organisatie. De essentie is om keuzes te maken waarmee je stopt, voor je met iets nieuws begint. Dat realiseer je door te focussen op de topdoelstellingen, zaken – veelal vastgelegd in een businessplan - die altijd voorrang moeten hebben. Vervolgens neem je de medewerkers mee met deze doelstellingen. Zo maak je organisatiecapaciteit vrij en ontstaat er een balans tussen stoppen en stapelen.” Teveel tegelijk Doe je dat niet – je blijft maar ongecontroleerd ideeën de organisatie in schuiven – dat ontstaat er een situatie dat iemand die misschien keihard werkt, geen zichtbare vooruitgang boekt. Dat komt omdat hij met teveel dingen tegelijk bezig is. “Een manager kan dan de vraag stellen: wat doet die medewerker eigenlijk? Er komt weinig productiefs uit zijn/haar handen. Terwijl die persoon zich een slag in de rondte werkt. Die balanceert op dat moment waarschijnlijk op het randje van overspannenheid. Uit wetenschappelijke literatuur is bekend dat iemands hersenen gaan blokkeren

Een bedrijf moet werken met een ‘schaarste- en schapprincipe’ wanneer deze persoon, als een ware circusartiest, teveel bordjes tegelijk omhoog moet houden. Zo iemand, die bepaald niet lui is, zou wel eens ontslagen kunnen worden. Hij/zij is toch immers nauwelijks in positieve zin bezig? Het management is hier fout. Dat had de medewerker niet voortdurend met nieuwe opdrachten moeten bestoken. Mijn stappenplan in ‘Stoppen met stapelen’ biedt daar een oplossing voor, met in vrij korte tijd zichtbaar resultaat.”

People’s BUSINESS

49


COLUMN POLIT

ONDER

IEK

NEMEN

Regionale werkgelegenheid vraagt om ruimte voor provincies EDDY VAN HIJUM, GEDEPUTEERDE PROVINCIE OVERIJSSEL

De werkloosheid in Nederland loopt internationaal nog steeds uit de pas, zo bleek onlangs uit cijfers van de OESO. In de hele eurozone daalde de werkloosheid in 2014 licht, maar in Nederland liep de werkloosheid verder op. Ondanks een licht aantrekkende economie zitten er nog steeds ruim 600.000 mensen zonder werk thuis. Publieke investeringen kunnen een bijdrage leveren aan het herstel van de werkgelegenheid. Denk aan gerichte investeringen in infrastructuur, veiligheid tegen overstroming, verduurzaming van gebouwen of de aanleg van snel internet in het buitengebied. Dergelijke investeringen kunnen bij uitstek worden aangejaagd door provincies en waterschappen. Zij kennen de problemen en opgaven in hun gebied en zijn in staat om deze samen met gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties te vertalen naar een effectieve regionale aanpak. Juist hier loopt de regio aan tegen de Haagse bemoeizucht. Ik geef drie voorbeelden: 50

People’s BUSINESS

1. Bij de invoering van de Wet Houdbare Overheidsfinanciën (HOF) hebben provincies gewaarschuwd dat de investeringsruimte van decentrale overheden door de wet door het rijk onnodig wordt beperkt. Om louter boekhoudkundige redenen zijn nuttige investeringen aan banden gelegd. De minister van Financiën moet overheden niet straffen als zij investeren, maar ruimte geven om juist nu de regionale economie een impuls te geven. 2. Herhaaldelijk worden succesvolle provinciale projecten gedoubleerd door maatregelen uit Den Haag die hetzelfde doel nastreven. Zo zijn in Overijssel met financiële regelingen van provincie in twee jaar tijd zo'n 12.000 woningen energiezuiniger gemaakt, in nauwe samenwerking met gemeenten en bouw- en installatiebedrijven. Bij het nationaal fonds Energiebesparing van minister Blok worden naar eigen opgaven tot nu toe wekelijks niet meer dan tien leningen verstrekt. Dezelfde valkuil dreigt nu voor provinciale projecten om de energierekening van sportclubs te verlagen. Deze goedlopende projecten dreigen stil te vallen nu minister Schippers een eigen stimuleringsregeling heeft aangekondigd en hierop vooruitlopend maar vast de teruggave

van de energiebelasting heeft afgeschaft. 3. Bij het indienen van nationale voorstellen voor de bestemming van Europees investeringsgeld ('plan Juncker') vergat het kabinet aanvankelijk de provincies. De Europese Commissie wil investeringen aanjagen, zoals voor innovatie in het midden- en kleinbedrijf, energietransitie en de aanleg van snel internet in het buitengebied. Verschillende provincies hebben hiervoor fondsen en projecten 'op de plank' liggen, die met het Europese geld versneld kunnen worden opgepakt. Provincies kunnen met gerichte investeringen een bijdrage leveren aan het herstel van de regionale economie en de werkgelegenheid. Het enige wat Den Haag hoeft te doen is provincies de ruimte geven en hun rol gunnen!

@vanHijum yj.v.hijum@overijssel.nl


100% Soul, 4% bijtelling.

•Volledig elektrische aandrijflijn •Mogelijkheid tot snelladen •Zeer complete uitrusting

v.a.

€ 32.995,-

Kia Soul EV: de schoonste vorm van rijplezier. De Kia Soul EV is de eerste volledig elektrische crossover van Nederland. En wij zijn één van de geselecteerde Kia-dealers die u de Kia Soul EV kunnen leveren. Heeft u interesse in deze compleet uitgeruste elektrische auto, breng dan een bezoek aan onze showroom en ervaar de schoonste vorm van rijplezier. U rijdt de Kia Soul EV vanaf € 32.995,- en met slechts 4% fiscale bijtelling. U bent van harte welkom voor een proefrit.

Burg. Roelenweg 19, Zwolle Tel. 038 – 42 80 300 Genoemde verkoopprijs is inclusief BTW/BPM, exclusief kosten rijklaarmaken, afleverpakket, brandstof, leges en recyclingbijdrage, metallic lak en optionele lakbescherming. Genoemd netto bijtellingsbedrag is afhankelijk van datum van registratie en gebaseerd op de uitvoering met het laagste bijtellingspercentage en 42% inkomstenbelasting. Voor een compleet overzicht met de bijtellingspercentages per model zie Kia.com. Wijzigingen en drukfouten voorbehouden.


JOUW TROTS ®

DE LIBRIJE

POUW

BIYOND

BACK TO THE GARAGE

JOUW® INSPIRATIE BRONWATER

HET NOTARIEEL

Ook op zoek naar inspiratie? Check jouw.nl

Revisie look&feel

WECOVI

LIONS CLUB ZWOLLE

MASTERKEY

Concept corporate brochure

Logo ontwikkeling

Positionering en merkbelofte

Website analyse en online marketing

Realisatie middelen Zwols Charity Gala

Revisie logo en huisstijl

Redesign look&feel

JOUW® bureau denkt in mogelijkheden en kansen.

middel voor verbinding. Voor sterke concepten en

T (038) 423 11 11

Richting resultaat en groei. Richting toekomst en

krachtige communicatie. JOUW® bureau voor on- en

www.JOUW.nl

context. Waar merken en mensen elkaar weten te

offline strategie, concept, creatie en content. Benieuwd

vinden. Via vertrouwde en nieuwe kanalen. JOUW®

wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

bureau denkt vanuit creativiteit. Als oplossing en

Maak eens een afspraak of kijk op www.JOUW.nl

Badhuiswal 9 8011 VZ Zwolle

JOUW.nl @JOUWnl JOUW®