Page 1

MAGAZINE VOOR ONDERNEMERS • MAART 2014

Twente

Nieuw

FORMU e LE

Harald Droste

“Ik ben trots op Twente en wil graag het goede van Twente met u delen!”

HUMBERTO TAN

Kijkcijfers vind ik totaal niet belangrijk. Ik wil vooral van het programma ‘Late Night’ kunnen genieten.

VINCENT VERHAGEN

Bedrijven kunnen veel voordeel halen uit de samenwerking met studenten aldus deze ondernemende student.

HUMPHREY V.D. LAAN

Als je hoofd en je hart de juiste richting opgaan hoef je je niet druk te maken om je voeten!

THOUGHT LEADERS

When we tell people to do their jobs, we get workers. When we trust people to get the job done, we get leaders.


Twee onthullingen. Eén première. De nieuwe C-Klasse en GLA-Klasse. Een première van nieuw design gecombineerd met innovatieve technologieën. Een dynamische SUV en een sportieve Limousine. Vanaf 15 maart bij ons in de showroom of ga naar www.baantwente.nl voor meer informatie. Gecombineerd verbruik: 4,0 - 6,6 l/100 km, 25,0 - 15,2 km/l. CO2-uitstoot: 103 - 154 g/km.

Vestiging Hengelo Goudstraat 20, 7554 ND Hengelo tel. 074 - 29 009 00

Vestiging Rijssen Provincialeweg Zuna 2, 7466 PK Zuna (Rijssen) tel. 0548 - 51 30 70

www.baantwente.nl, baan@baantwente.nl


VOORWOORD

Colofon Jaargang 30 Editie 1, maart 2014 REDACTIE ADRES Postbus 257 8530 AG Lemmer Tel. 0514 - 560166 E-mail info@peoples-business.nl Internet www.peoples-business.nl UITGEVER Remco Voorn E-mail remco@businesscompany.nl DIRECTIE Gerda Voorn E-mail gerda@businesscompany.nl TRAFFIC & COÖRDINATIE Laura Kuiper E-mail laura@businesscompany.nl REDACTIE Remco Voorn | Thijs Wartenbergh Ronella Bleijenburg | Gerda Voorn Gerda Remmers FOTOGRAFIE Ebel-Jan Schepers | Frans Davids Opmaak & VORMGEVING Linda Havelaar-Verhage E-mail studio@businesscompany.nl SOCIAL MEDIA Laura Kuiper E-mail laura@businesscompany.nl ADVERTENTIE-­EXPLOITATIE Gerda Voorn E-mail gerda@businesscompany.nl Mobiel 06-41480711 DRUK SMG Groep - Hasselt Word ‘Vriend van People’s Business’ Kijk voor uitgebreide informatie op www.peoples-business.nl. Persoonlijk lidmaatschap: 250 euro p/jr Bedrijfs lidmaatschap: 375 euro p/jr Abonnementen 25,00 euro per jaar E-mail info@peoples-business.nl Extra uitgaven kunnen worden aangevraagd door 7,50 euro per uitgave over te maken op bankrekeningnummer 39.82.13.747 t.n.v. Business Publishers Overijssel B.V. o.v.v. gewenste uitgave en aantal. COPYRIGHT Het auteursrecht op de in dit tijdschrift verschenen artikelen wordt door de uitgever voorbehouden.

WAAROM WIJ DOEN WAT WIJ DOEN?

In uw handen heeft u het (ver)nieuwde regionale Business magazine met de veelzeggende titel People’s Business. Het magazine is onderdeel van onze netwerk- en communicatieformule voor ondernemers en ondernemende mensen. Ondernemen draait om passie, inspiratie, doorzettingsvermogen, vernieuwingsdrang, perfectionisme… en nog zo oneindig veel meer. Ondernemingen worden gedreven door ondernemers. Je kunt al op jonge leeftijd beginnen (denk aan Ben Woldering die op 13 jarige leeftijd zijn telecomvergelijkingswebsite begon) en je kunt tot op hoge leeftijd doorgaan. Ondernemers zijn boeiende mensen. Ze hebben een droom en een drive om iets te bereiken. Het ondernemerschap verrijkt doorgaans hun leven. Wij vinden het geweldig om mooie verhalen te publiceren over ondernemers die een voorbeeld en/of inspiratiebron zijn voor anderen. Ondernemers die een vernieuwende visie hebben en met hart en ziel gaan voor dat hogere doel. Die publicaties maken wij voor u en bieden we u multimediaal aan. Via dit gave magazine en via onze hypermoderne website. Voor ons draait ondernemerschap om mensen. We zien de nieuwe naam People’s Business daarom als vanzelfsprekend. Ondernemers kunnen elkaar helpen. Ze kunnen elkaar helpen door kennis te delen, door elkaar opdrachten te verstrekken en door elkaar de juiste contacten aan te wijzen. Het persoonlijk netwerk van een ondernemer is een belangrijke basis onder het bestaansrecht van de onderneming. People’s Business is voor u een organisatie die u helpt andere ondernemers te leren kennen. Uw netwerk actief uit te bouwen. Wij organiseren voor u in 2014 minimaal 25 netwerkbijeenkomsten. En tijdens deze bijeenkomsten staan zowel kennisdeling als persoonlijke kennismaking centraal. Wij nodigen u uit gebruik te maken van People’s Business! Laat zien en vertel waarom u een geweldig bedrijf heeft. Wij kunnen u daarbij helpen en zetten al onze ervaring en expertise in om hierbij succes te boeken. Het is onze specialiteit… dat hebben we inmiddels bewezen.

Remco Voorn Ondernemer

Ondernemen draait om passie, inspiratie, doorzettingsvermogen, vernieuwingsdrang, perfectionisme… en nog zo oneindig veel meer. People’s BUSINESS

3


INHOUDSOPGAVE

13 60 16

76

Coverstory

Harald Droste wil mensen iets bieden wat uniek is. “Ik ben trots op Twente en wil graag het goede van Twente met u delen! Beleef het aangename ritme hier. Langzaam leven noem ik dat! Welkom in mijn gezellige herberg in Tubbergen waar het voortreffelijk eten en drinken is met vooral local food.”

“Kijkcijfers totaal niet belangrijk”

42 11 COLUMNS

22 Hoe zelfverzekerd hij ook over komt, soms blijkt Humberto Tan (48) een klein hartje te hebben. Ook als hij over zijn overleden moeder praat, wordt bij hem een gevoelige snaar geraakt. De Surinamer van geboorte voelt zich inmiddels, na vier maanden het praatprogramma gepresenteerd te hebben, als een vis in het water. “Ik trek me niets aan van kijkcijfers”, zegt hij.

4

People’s BUSINESS

Edwin Schotanus

19

Erik van Lenthe

29

Eddy van Hijum

35

Gonnie Klein Rouweler

54

Humphrey van der Laan

70

INTERVIEWS Vincent Verhagen

14

Humberto Tan

22

Milco Schildkamp, Payroll Intermediar

42

Jan des Bouvrie

50


Inhoud 50

36 55 58 REPORTAGES Rijimpressie Lexus GS 300h

36

SAM Event

46

66

RUBRIEKEN Wie = wie Internationaal Ondernemen

20

Thought Leaders Inspirerende quotes

58

Business en sport Dakar Rally

60

De vijf... Duurzaam Ondernemen

72

Made in Holland J-Class

76

People’s BUSINESS

5


MIJN TWENTE!

6

People’s BUSINESS

H


DE REGIO

Harald Droste wil mensen iets bieden wat uniek is “Ik ben trots op Twente en wil graag het goede van Twente met u delen! Beleef het aangename ritme hier. Langzaam leven noem ik dat! Welkom in mijn gezellige herberg in Tubbergen waar het voortreffelijk eten en drinken is met vooral local food.”

H

Harald Droste is een Tukker in hart en nieren. Hij is trots op Twente, op de mooie natuur, het mooie landschap en op het levensritme. Als je hem vraagt: wat is er in Twente te doen?, dan antwoordt hij het liefst: “niets”. Want dat is wat mensen willen. Even gewoon heerlijk niets doen, onthaasten, ontmoeten en genieten. Zijn opa is begonnen met een café en zijn ouders hebben Hotel Droste in Tubbergen opgericht. Zo is Harald Droste naar de Hotelschool gegaan, want de verwachting van zijn omgeving was toch wel dat hij het hotel zou overnemen. Hoewel hem dat nooit gevraagd was, maar zo ging dat vroeger. Verwachtingen van ouders, het geloof, andere mensen. Zijn moeder keek bijvoorbeeld heel erg op tegen de huisarts. Dat was een beroep! Het ging veel om de buitenkant. “Het leuke van ouder worden is dat je steeds meer grip op je leven krijgt, vertelt Harald Droste. “Je hoeft niet overal meer mee te lopen, je kunt je ontworstelen. Ik kom er langzaamaan achter wat mij drijft en wat ik wil. Als je programma’s kijkt als ‘Ik vertrek’ of ‘het roer

om’, dan zie je dat heel veel mensen kiezen voor een Bed & Breakfast op het platte land. Waarom willen ze dat? Het is heel hard werken en het verdient weinig. Toch wil je dat want dan ben je met gelijkgestemden. Je kunt er heel veel van je zelf in leggen. Als ik alleen voor het geld ga, word ik niet gelukkig. Ik ben van de energie, ik zoek gelijkgestemden om me heen. Daarom moet ik me laten zien en aangeven wat ik graag wil.” Op de hotelschool leerde hij de omgekeerde manier van marketing. Je moest je doelgroep leren kennen en daar dan je product bij aanbieden. Hij werkte in New York in een heel sjiek restaurant toen zijn vader hem belde: “kom je nog naar hus jong?” Dat was eigenlijk niet zijn plan, hij zou naar Sydney gaan en daarna naar Hong Kong. De wereld leren kennen. Hij was 24 jaar. Maar na er over nagedacht te hebben, belde hij zijn vader op en zei: “Ik kom naar huis, maar ik ga het op mijn eigen manier doen. En jij staat garant voor de investeringen die ik moet doen.” “Natuurlijk heb ik veel fouten gemaakt en daar ook van geleerd. Ik richtte een sjiek restaurant in maar eigenlijk had ik niets met sjieke mensen. Ik wilde niet de hele avond knikken en bedienen en geen binding hebben met deze gasten.” Hij doet nu wat hij 20 jaar geleden al had moeten doen. Hij krijgt muziek van de mensen die komen. Alles draait erom terug te gaan naar de menselijkheid. Hij wil dat mensen voor zijn concept komen. “Zo hebben we het idee geïnitieerd om Vrienden van Droste te worden. Kom je hier dineren dan wordt er een

People’s BUSINESS

7


Poloroid foto van je gemaakt. Deze foto wordt aan de wand opgehangen (die hangt dus helemaal vol). Kom je zes keer eten, dan is de zevende keer op kosten van Droste. De keren dat je komt, worden afgevinkt op je foto. “Dit zijn de ambassadeurs van ons bedrijf. Met deze groep doen we ook enkele keren per jaar bijzondere dingen, zoals op jacht gaan of een diner aan hele lange tafels in de natuur.”

zie dat bijvoorbeeld ook in Twente. Waar staan we nu eigenlijk voor? En hoe kunnen we de toeristische sector alsook de zakelijke sector aan Twente binden? Er wordt erg aan elkaar geklit en naar elkaar gekeken. Doet hij het, dan doe ik het ook. Dat is wel typisch Twents. Men maakt te weinig duidelijke keuzes waar men zich op langere termijn aan vasthoudt. Is er elders een succes, dan durft men het te kopiëren. Ik loop zelf wel eens te hard van stapel. Dan start ik al iets op maar dan kom ik er al snel achter, oh nee, ik ga te hard. Dan doe ik weer even een stapje terug.”

Hij ziet dat veel mensen moeite hebben om ‘echt’ te zijn, helemaal zichzelf kunnen zijn. Je hebt toch altijd dromen en wensen? “Maar veel mensen laten zich tegenhouden door andere factoren zoals verdiensten, onzekerheid, twijfel. Zij volgen niet hun hart.” Ik

Inmiddels is hij zo’n 24 jaar in Tubbergen actief en vraagt zich soms af: doe ik dit nog 25 jaar? De onstuimigheid is er vanaf, maar hij zit nog vol ideeën. Het hotel is vorig jaar met een tweede plaats binnen de top 10 van de beste kleine hotels van Nederland gekozen volgens Tripadvisor. “Een mooie zuivere publieksprijs, gekozen door de hotelgasten van Nederland. Dus dank aan onze trouwe gasten die ons een warm hart toedragen”, aldus Droste. In de loop der jaren is hij zich gaan afvragen wat hij daadwerkelijk graag wilde. Hij is zijn hart gaan volgen en de ‘hardware’ uit zijn bedrijf gaan vervangen voor ‘software’. Geen opschmuck, maar openheid. “Ieder hotel

“Geen opschmuck, maar openheid.” 8

People’s BUSINESS


DE REGIO

Als je hem vraagt: wat is er in Twente te doen?, dan antwoordt hij het liefst: “niets”. is maar bezig met de prijs, het wordt steeds goedkoper en er zijn allerlei aanbiedingscoupons, heel onpersoonlijk. Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook zei eens: het bestaansrecht van Facebook is dat het belangrijkste voor mensen zijn andere mensen. Ik wil authentiek zijn, mensen mogen zichzelf bij ons zijn. Niets hoeft, ruimte om elkaar te ontmoeten, gelegenheid voor een goed gesprek. Ze kiezen voor ons omdat deze sfeer ze aanspreekt en omdat we bijvoorbeeld alleen werken met regionale producten.” Hij krijgt enorm veel energie van mensen om zich heen. Natuurlijk moet er ook geld verdiend worden maar geld maakt mij niet gelukkig, wel van het goede gevoel van de mensen om mij heen.” Harald Droste werkt zoveel mogelijk met Twentse boeren die eigen ingrediënten leveren. Zo worden de biologische groenten verbouwd door Jan Niemeijer van het Groene Spoor uit Rossum (ov). Jan houdt van de grond en de dieren die er op leven. Stikstof zal nooit op zijn akkers gebruikt worden. Hij zorgt zelf voor een perfecte humus om zijn land te bemesten.

De ‘software’ (de mensen) binnen het bedrijf is een constante zoektocht over hoe voedsel er uit moet zien, hoe moet een hotel er uit zien, hoe kunnen de gasten zich prettig voelen. In de loop der jaren ontstond het plan voor de boerderijlodges. In Twente komen op oude boerenerven steeds meer schuren of gedeeltes van boerderijen leeg te staan. Vaak op de meest mooie plekken! Samen met een aantal boeren heeft Harald Droste het boerderijlodge concept opgezet: kleinschalige luxe architectonische vakantieverblijven op bestaande boerenerven in vrijkomende schuren of gedeeltes van boerderijen. De herberg van nu, fraai ingericht in de stijl die past bij Droste. De herberg scoort hoog, alle weekenden en alle vakanties zijn alle boerderijlodges volgeboekt. “We beraden ons nu hoe we ook de midweken volgeboekt krijgen en richten ons daarbij op nichemarkten” Het mooie voor de boeren is dat Harald Drost de hele marketing en afhandeling verzorgt. Het begint al bij de inrichting van de lodges. “De boeren hebben het lastig en hadden zelf al wel het idee bedacht hun ruimtes een andere bestemming te geven. Ze verbouwden

dan hun schuur, zetten er een oud bankstel in en dachten dat de mensen wel zouden komen. Dat werkte niet. Wij helpen de boeren hun lodges in te richten en wij zorgen ook dat het verhuurd wordt. Dat is natuurlijk heel praktisch. Alle reserveringen lopen via onze eigen kanalen, dat scheelt veel externe reserveringskosten.” Droste geniet er trouwens enorm van zichzelf nu ‘Herbergier’ te noemen in plaats van Hoteldirecteur. “Dat past gewoon veel beter bij mij.”

People’s BUSINESS

9


MAS architectuur en Skopos zitten sinds 1 januari onder één dak! MAS architectuur, als adviseur en architect van een dienstbare en duurzame leefomgeving, en Skopos, als adviseur en projectmanager van de informatievoorziening, delen nu dit bijzondere Hengelose wederopbouwmonument.

10

MAS is sinds 1865 actief op het gebied van architectuur en stedenbouw. Woningbouw, utiliteitsbouw, de gezondheidszorg, restauratie en interieur staan ons na aan het hart. Onze professionals staan van het begin van het ontwerpproces tot aan de oplevering met een hedendaagse allesomvattende aanpak voor u klaar. MAS architectuur heeft vestigingen in Rotterdam, Hengelo en Terneuzen.

Met passie voor het vak bouwen de adviseurs van Skopos samen met hun opdrachtgevers aan het verbeteren van het rendement van organisaties. Dit doen wij door hen te ondersteunen met het verbeteren van de informatievoorziening. Wij zien informatiesystemen als gereedschappen waarmee uw medewerkers de bedrijfsprocessen in uw organisatie kunnen verbeteren.

Hengelo Beukweg 73, 7556 DD Postbus 549, 7550 AM 074 250 54 53 hengelo@masarchitectuur.nl

Hengelo Beukweg 73 7556 DD 085 7 731 831 info@skopos.nl

www.masarchitectuur.nl

www.skopos.nl

People’s BUSINESS


DE NIEUWKOMER

Boudewijn en Githa van Vilsteren van Landgoedhotel De Wilmersberg

EEN MAKEN VAN ELK VERBLIJF operationeel en algemeen manager o.a. bij Centerparcs en in de gastvrijheidsindustrie. Githa werkte na haar studie bedrijfskunde als marketeer bij Amnesty International en manager relatiebeheer bij War Child. We hebben dus ervaring in bedrijfsleven én gastvrijheidsindustrie. We ontmoetten elkaar tijdens de studie in Groningen en hebben inmiddels drie kinderen, Lieve (9), Bonne (6) en Safien (3).”

Ambitie is het beste landelijk gelegen hotel buiten de randstad te worden. De lat ligt dus hoog!

Sinds maart 2011 zwaaien Boudewijn en Githa van Vilsteren de scepter op Landgoedhotel De Wilmersberg in De Lutte. We starten met hen een nieuwe rubriek waarin we nieuwe bestuurders een aantal vragen voorleggen. Waarom hebben jullie gekozen voor Landgoedhotel De Wilmersberg? Githa: “Toen we nog in hartje Amsterdam woonden, droomden we van het gezamenlijk leiden van een hotel op een inspirerende locatie midden in de Nederlandse natuur. Die droom kreeg in 2010 een impuls tijdens een reis naar Hong Kong, Bali, Australië, Nieuw-Zeeland en Maleisië. Op een gegeven moment zaten we tussen de rijstvelden in Bali en zeiden: ‘Zo’n plek moet toch ook in Nederland te vinden zijn?’ Een zoektocht leverde deze prachtplek op hier in de schitterende natuur van Twente.” Wat is jullie achtergrond? Boudewijn: “Na mijn studie bedrijfseconomie heb ik gewerkt als financieel,

En wat biedt die achtergrond juist hier? Githa: “We verdelen hier de taken en vullen elkaar mooi aan: Boudewijn doet de operationele en financiële kant en ik de marketing en sales. Juist omdat we geen achtergrond in hotellerie of horeca hebben, werken we niet volgens het boekje, maar vanuit een andere visie dan onze voorganger en collega’s. We kijken naar de gast en runnen dit hotel vanuit ónze visie op gastvrijheid. We willen luisteren naar de gast en kijken: hoe kan ik er voor hem of haar een feestje van maken? Dat verschilt van gast tot gast. Soms komt men voor een huwelijk, soms voor een laatste vakantie om afscheid van het leven te nemen. Ieder heeft een eigen verhaal. We werken authentiek, vanuit wie we zelf zijn, op een niet-standaard manier; zonder kunstig gedoe. Voor het culinaire hebben we specialisten als een chef-kok en een sommelier in huis. Overigens zijn we directie, geen eigenaar. Dat is Ferdinand Fransen. Ook behoort De Wilmersberg niet meer tot de Bilderberg groep.” Waar willen jullie je specifiek op toeleggen? Githa: “We willen alle gasten een mooie herinnering meegeven aan deze unieke plek, ons prachtige terras - in 2013 uitgeroepen tot 'Mooiste terras van Overijssel' - en de schitterende omgeving. Hen iets bijzonders laten ervaren, waar ze energie van krijgen. Door een mooie fietstocht of heerlijk eten. Mede door onze landelijke ligging hebben we een duurzame bedrijfsvoering van het hoogste niveau: Green Key Goud. We koesteren de natuur.” Wat hopen jullie te bereiken? Beiden: “Ambitie is het beste landelijk gelegen hotel buiten de randstad te worden en een bekende plek worden. De lat ligt dus hoog!”

www.wilmersberg.nl

People’s BUSINESS

11


VROEGER WILDE IK AL BEDRIJFSUITJES ORGANISEREN TOEN EEN AMBITIE, NU AL 30 JAAR EEN PASSIE! Al meer dan 30 jaar zijn Event Creators dé specialisten op het gebied van het organiseren van evenementen. Event Creators verzorgen bedrijfsevents, publieksevenementen, party- en eventcatering en personeelsreizen. Vanaf onze eigen locatie de Methoeve in Weerselo organiseren wij het voor u… hier of op iedere andere wenslocatie! Kijkt u eens op onze website voor de leukste events! Komt u ook eens binnenkijken in onze andere, geheel vernieuwde locatie: het Buitenhuys in Oldenzaal. Een prachtig gebouw met een fantastische ligging in recreatiegebied Het Hulsbeek. Met uitzicht over het meer, een terras aan het water en sfeervolle zalen. Een locatie met eindeloze mogelijkheden, gewoonweg anders dan anders. Meer weten? www.buitenhuys.nl

het Bu

itenhu ys

ORGANISEREN ZIT ONS EVENT CREATORS IN HET BLOED. AL MEER DAN 30 JAAR ERVARING OP GEBIED VAN BEDRIJFSUITJES, PERSONEELSREIZEN, BUSINESS EVENTS, PUBLIEKSEVENEMENTEN & CATERING WWW.EVENTCREATORS.NL

Beleving

aan het water


BIJZONDERE WERKPLEK

Eigenwijs en met een duurzaam karakter

BIJZONDERE WERKPLEK

Sigmax laat IT werken: mobiel en op kantoor. Sigmax ondersteunt bedrijven met passende ICT infrastructuren. Bijna alle politieregio’s en OV bedrijven in Nederland werken met de mobiele software van dit bedrijf. Ook bedrijven als Grolsch, Carglass en Maas International behoren tot de klantenkring. De thuisbasis van Sigmax is Capitool 13 op het Business en Sciencepark in Enschede. Het gebouw is ontworpen door Architectenbureau Paul de Ruiter. Het bureau is erin geslaagd om een gebouw te creëren dat niet alleen fraai oogt, maar ook bijzonder duurzaam is. Capitool 13 heeft met een volledig glazen gezicht, een eigenwijze ligging en een duurzaam karakter alle ingrediënten voor een inspirerende werkomgeving. Intelligente klimaatoplossingen garanderen een aangenaam binnenklimaat en levert tegelijk een besparing van energie. Het gebouw heeft een ultra compact en opvallend ontwerp dat is gebaseerd op een gestapeld paviljoen met aan alle zijden volledig glazen gevels. De dakoverstekken fungeren als zonneluifels in de zomer. Dat zorgt voor een prettig werkklimaat met voldoende daglicht en contact met de omgeving van het gebouw.

People’s BUSINESS

13


E

en van deze stappen is de verbinding zoeken met het People’s Business Evenement (georganiseerd door de Business Company, uitgever van dit magazine) dat op achtentwintig mei voor de tweede keer op de UT georganiseerd zal worden. Een heel mooi platform voor de studieverenigingen van de gamma studies om zichzelf en de toegevoegde waarde van de studenten voor de bedrijven te laten zien. Hoe ben je in aanraking gekomen met het People’s Business Twente evenement? Vorig jaar ben ik begonnen met een bijbaan bij Twente Academy, een organisatie voor middelbare scholieren. Twente Academy organiseert voor deze doelgroep competentie gerichte of ondersteunende activiteiten. Daarbij zijn ook vaak bedrijven betrokken. Twente Academy had in dat jaar een stand op de beursvloer van het People’s Business evenement. Zo ben ik er mee in aanraking gekomen. Even later kwam het magazine Business uit met een coverstory met Ton Wennink, Director Centre for Educational Support. Dit artikel ging over het feit dat de technische studies goed vertegenwoordigd zijn, ze zijn innovatief en men weet wat ze hieraan hebben, wat ze ermee kunnen. De gamma studies echter, zijn nog te weinig belicht en daar wilde Ton Wennink wat aan doen. Dat is precies wat ik ook wilde. Daar is het contact met People’s Business eigenlijk begonnen, toen is dat balletje gaan rollen. Vanwaar die drive voor het verbeteren van de verbinding? Na mijn eerste studiejaar ben ik in het bestuur van de studievereniging gekomen. In die tijd hoorde ik vaak van bedrijven dat zij het moeilijk vinden om contacten te zoeken met de universiteit en vice versa. Het komt over als gesloten. Dit triggerde mij om hiermee 14

People’s BUSINESS


JONG ONDERNEMERSCHAP

Vincent Verhagen Student aan de UT (bachelor European Studies)

Studenten kunnen veel voor bedrijven betekenen In het land van de zesjes cultuur is de verbinding tussen het bedrijfsleven en hogescholen & universiteiten soms ver te zoeken. Erg jammer aldus Vincent Verhagen, student European Studie aan de Universiteit Twente. Juist bedrijven kunnen veel halen uit de samenwerking met studenten en vice versa. Vincent schrijft niet alleen zijn bachelor scriptie over dit onderwerp, maar heeft ook al stappen gezet om deze verbinding sterker te maken.

bezig te gaan. Studenten kunnen namelijk erg veel voor bedrijven betekenen en andersom. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de studie communicatiewetenschappen; deze studenten kunnen heel goed vanuit een strategisch opzicht ondersteuning bieden, in zowel projectvorm als stagevorm. Dit geldt ook voor de andere gamma studies. Dat het contact moeilijk te leggen is tussen bedrijven en scholen is niet alleen bij universiteiten het probleem. Ook tijdens mijn tijd bij Twente Academy, hoorde ik regelmatig dat zelfs bij basisscholen, waar je toch makkelijker binnenkomt vanwege de kleinschaligheid, het erg lastig is om de verbinding daadwerkelijk te leggen. Het bedrijfsleven en het onderwijs blijven twee aparte eilanden. Waren er vorig jaar op People’s Business Twente ook studies vertegenwoordigd? Ja, Ton Wennink had de studieverengingen Sirius en Stress uitgenodigd om zich daar te laten zien. Zij hadden een plek gekregen bij de Businessunit van de Universiteit. Uiteraard was dit ook met het oog op meer bekendheid voor deze studies creëren. En dat gaan we dit jaar dus ook doen, maar dan met interactieve workshops die door de vier studieverengingen, van de gamma studies, in samenwerking met een hoogleraar opgezet worden. Deze workshops zullen gericht zijn op de ondernemer en wat studenten van de gamma studies voor hen kunnen betekenen.

Hoe is de verbinding met de studieverenigingen tot stand gekomen? Naast het feit natuurlijk dat jij in het bestuur hebt gezeten van één van deze verenigingen? Toen ik het artikel in Twente BUSINESS (nu dus People’s Business Twente) met Ton Wennink las was ik gelijk geïnspireerd en heb ik contact met hem gezocht. Samen hebben we weer contact gezocht met de vier studieverenigingen van de gamma studies. Een van die studieverengingen, Communiqué wilde het netwerk graag vergroten en heeft toen een Netwerk Commissie opgezet, waarin ik zelf ook actief ben. Deze commissie organiseert de studenteninzet tijdens People’s Business Twente, maar ook andere netwerkactiviteiten. Vier studieverenigingen gaan interactieve workshop geven. In samenwerking met een hoogleraar, gericht op de ondernemer. Wat is de toegevoegde waarde van een student voor de ondernemer? De studieverenigingen Communiqué van communicatiewetenschappen, Stress van bedrijfskunde, International Business en Technische bedrijfskunde, studievereniging Sirius van bestuurskunde, European

Studies, European Public Administration, Gezondheidswetenschappen en tot slot de studievereniging Dimensie van de studies psychologie en onderwijskunde zullen de workshops verzorgen. Je schrijft je bachelor opdracht ook over dit onderwerp, kan je daarbij de ervaring van People’s Business ook gebruiken? Als persoonlijke ervaring kan ik het sowieso gebruiken, het geeft een goed inzicht in waarom de situatie is zoals hij is. Hierbij kan ik natuurlijk ook veel uit de ervaring halen die ik tijdens mijn tijd bij de studievereniging, commissies en Twente Academy heb opgedaan. Maar voor mijn bachelor opdracht moet het meer op de Europese Unie gericht zijn, daarvoor zal ik dan ook nog vergelijkingsonderzoek moeten doen. Wellicht dat ik nog wel interviews kan houden met bezoekers van het evenement. Mijn bachelor opdracht zal ook meer gericht zijn op het verbeteren van de resources flow tussen het bedrijfsleven en het onderwijs. Wat heeft het bedrijfsleven nodig om dit te verbeteren, en wat zouden de studenten anders willen zien? Ton Wennink helpt mij niet alleen bij mijn bachelor opdracht, dit doet hij onder andere door zijn netwerk open te stellen.

“Het bedrijfsleven en het onderwijs zie ik als twee eilanden die ik probeer samen te brengen.” People’s BUSINESS

15


JONG ONDERNEMERSCHAP

Hij heeft meer ingangen in een logge instelling als een universiteit, niet alleen bij de studievereniging maar ook bij externe partijen. Kortom, het bedrijfsleven en het onderwijs zouden de kansen die er zijn veel beter kunnen benutten? Inderdaad, ik zie het altijd als twee eilanden, en deze probeer ik samen te brengen. People’s Business Twente is daar een zeer goed platform voor. Assertiviteit zoals Vincent Verhagen toont, wordt erg aangemoedigd door de universiteit horen wij van Drs. A.G. (Ton) Wennink MBA. Zeker dit project is erg belangrijk. De universiteit hoort ook de eerder beschreven geluiden vanuit het bedrijfsleven en is daarom bezig om het contact, over de hele linie van de universiteit, te stroomlijnen. De bachelor opdracht van Vincent en de activiteiten rondom People’s Business Twente geven meer inzicht in een deel van dit project.

People’s Business Twente vindt plaats op 28 mei 2014 in Gebouw de Waaier Universiteit Twente. Een ieder kan zich hiervoor kosteloos registreren via de website www.peoples-business.nl. Partners van dit evenement zijn de Studieverenigingen Communiqué van communicatiewetenschappen, Stress van bedrijfskunde, International Business en Technische bedrijfskunde, studievereniging Sirius van bestuurskunde, European Studies, European Public Administration, Gezondheidswetenschappen en tot slot de studievereniging Dimensie van de studies psychologie en onderwijskunde, ICT Spirit en Human Capital Care. Wilt ook u een kennis inhoudelijk symposium organiseren? Wij zijn nog op zoek naar partners die op hun eigen vakgebied een kennis inhoudelijk symposium kunnen organiseren. Neemt u hiervoor contact op met organisator Business Company: 0514-560166.

16

People’s BUSINESS


BEDRIJFSPRESENTATIE

“Licht, beeld en geluid zijn de belangrijkste factoren in de beleving van een evenement of beursstand. Met een evenement of beursstand kun je vernieuwen en inspireren, o.a. door creatieve inzet van audiovisuele middelen. Het onmogelijke mogelijk maken, dat is wat we het liefst doen bij AVeurope.

Sharon Idink, AVeurope:

“Het onmogelijke mogelijk maken

dat is wat we het liefst doen!”

Waar ter wereld uw beurs, congres of evenement ook plaatsvindt, groot-, of kleinschalig, wij nemen u graag de zorg voor audio, beeld en licht uit handen. Wij maken hiervoor gebruik van de allernieuwste audiovisuele technieken passend binnen ieder budget. Technieken die tot de verbeelding spreken, de zintuigen prikkelen en emoties oproepen.

Van totaalconcept tot verhuur AVeurope biedt een totaalconcept aan licht, beeld en geluid voor een evenement of beursstand. Onze kracht ligt in het bedenken van oplossingen die in creatief, technisch en financieel opzicht aan uw wensen voldoen. Wilt u alleen huren? Dat kan ook! We bieden een uitgebreid verhuurassortiment. Door een verhuurassortiment met de meest uiteenlopende apparatuur, een continue focus op innovatie en creativiteit zijn wij instaat in te spelen op specifieke aanvragen van onze klanten zowel nationaal en internationaal. Wat we het liefst doen.. Naast technische ondersteuning kunnen wij een complete productie van begin tot eind organiseren, begeleiden en coördineren. Een evenement of beursdeelname organiseren vergt namelijk veel tijd en inzicht, zeker als het geen dagelijks werk is. U creëert rust binnen uw organisatie door dit traject uit handen te geven aan AVeurope. Wij denken met u mee over een concept en invulling dat past bij uw organisatie en uw kernwaarden reflecteert.

SHARON IDINK VAN AVEUROPE, DÉ AUDIOVISUELE SPECIALIST VOOR DE ZAKELIJKE MARKT

Evenementontwerp in 3D visualisatie AVeurope beschikt over de modernste computertechnieken die de ideeën eenvoudig kan vertalen in een 3D visualisatie. Op die manier kunt u de stand of het evenement al echt ‘beleven’ en kijken of de ideeën aansluiten bij de uitstraling van uw bedrijf en het doel van uw beursdeelname of evenement. AVeurope werkt o.a. voor: Apollo Vredestein, Wolters Kluwer, Noordhoff Uitgevers, Honda, Pentair, Delphi, Nedap, Samsung, Airbus, Provincie Overijssel, Gemeente Hof van Twente, Twente Milieu, Theaterhotel Almelo, Kroon Oil, Unit-4, Rockwool en meer.

AVeurope Dammaten 15, 7472 DJ Goor Tel: 0547-261331 sharon@aveurope.nl www.aveurope.nl

People’s BUSINESS

17


VERDER MET KIENHUISHOVING

w w w.ki e nh ui sh ov i ng. nl Pantheon 25, 7521 PR Enschede t +31(0)53 480 42 00 18

People’s BUSINESS


COLUMN

RECHT

ONDER

NEMEN

Oneerlijke overheidsconcurrentie

Werk aan de winkel! MR. E.W.F. (EDWIN) SCHOTANUS, ADVOCAAT MEDEDINGINGSRECHT Er is werk aan de winkel! Daarmee gaf de Autoriteit Consument & Markt (de opvolger van de Nederlandse Mededingingsautoriteit) onlangs te kennen dat veel gemeenten hun zaakjes (nog) niet op orde hebben. De zaakjes waarnaar de ACM verwees, hebben betrekking op vormen van oneerlijke overheidsconcurrentie. Als gevolg van de op 1 juli 2012 in werking getreden Wet Markt & Overheid dienen overheden gedragsregels na te leven wanneer zij economische activiteiten (willen) ontplooien. Voor reeds op die datum bestaande afspraken geldt een overgangsregime van twee jaar, zodat overheden tot uiterlijk 1 juli a.s. de tijd hebben om hun economische activiteiten in overeenstemming met de wet te brengen.

tegenprestatie moeten bedingen. Op basis van de Wet Markt & Overheid zal de gemeente ten minste de integrale kostprijs in rekening moeten brengen. In veel gevallen zal dat ertoe leiden dat het gemeentehuis als galerie prijstechnisch gezien niet interessant is.

Waar moet u dan aan denken? Een gemeente die haar gemeentehuis gratis ter beschikking stelt voor een kunstexpositie. Een galerie zal die kunstexpositie graag hebben willen tentoonstellen, maar zal daarvoor een tegenprestatie hebben verlangd om zo haar kosten te kunnen dekken. Een ander voorbeeld is ABD Topconsult waar een aantal topambtenaren van de rijksoverheid opdrachten buiten die overheid uitvoert (voorbeeld ontleend aan Het Financieele Dagblad, 4 april 2013, p. 3) en daarmee in concurrentie treedt met andere adviesbureau’s.

Maar deze vergelijking gaat niet altijd op. Wat te denken van de exploitatie van een gemeentelijk zwembad. Veel gemeenten vinden dat iedere inwoner van het zwembad moet kunnen genieten. Als gemeenten daarvoor de integrale kostprijs zouden moeten doorberekenen, kun je er vergif op innemen dat weinig inwoners nog gebruik van het zwembad zullen gaan maken. Dit geldt eveneens voor de situatie dat de exploitatie van het zwembad aan een derde is uitbesteed. Ook dan zal de gemeente willen dat het zwembad voor een ieder toegankelijk zal zijn tegen een aanvaardbaar tarief. Mogelijk zal de gemeente eveneens willen afspreken dat de exploitant het zwembad bijvoorbeeld voor schoolzwemmen verplicht op bepaalde tijdstippen openstelt waardoor betalende gasten even niet welkom zijn. En toch verlangt de Wet Markt & Overheid dat de gemeente de integrale kosten voor het gebruik van het zwembad aan de exploitant zal doorberekenen.

Is dergelijke overheidsconcurrentie ongewenst? Die vraag beantwoord ik bevestigend wanneer die concurrentie op ongelijke voorwaarden plaatsvindt. De hiervoor genoemde gemeente mag best haar gemeentehuis ter beschikking stellen, maar zal daarvoor een concurrerende

Zal de soep daadwerkelijk zo heet gegeten worden? In het licht van zijn rapportage “Naar sportieve concurrentie” is het de ACM in ieder geval menens. Toch is er een aantal mogelijkheden om aan de werking van de Wet Markt & Overheid te ontsnappen. Eén daarvan is dat de

exploitatie van het zwembad in het algemeen belang plaatsvindt. Zoals ik hiervoor heb opgemerkt, zijn daarvoor goede argumenten aan te voeren. Deze argumenten kunnen in een raadsbesluit worden opgenomen; hetgeen de nodige voorbereiding vergt. Een andere uitzondering is de maatregel als een (geoorloofde) steunmaatregel vorm te geven. Om te voorkomen dat de gemeente en de exploitant door een andere toezichthoudende instantie (de Europese Commissie) op de korrel wordt genomen, is eveneens enige voorbereiding noodzakelijk om dat voor 1 juli a.s. te regelen. Er is derhalve echt werk aan de winkel!

edwin.schotanus@kienhuishoving.nl

People’s BUSINESS

19


WIE IS WIE...

INTERNATIONAAL

ONDERNEMEN ‘Wie = Wie’ is een rubriek waarin verschillende ondernemers onder de loep genomen worden. Deze keer hebben wij internationale ondernemers benaderd met een aantal vragen. Waarom zijn zij internationaal gaan ondernemen en waarom juist in die landen? Wat brengt het de bedrijven om in meerdere landen actief te zijn? Ook geven zij enkele tips voor ondernemers die graag de internationale markt willen betreden.

Internationale ondernemer ALMI

Wereldwijd actief

ALMI is wereldwijd actief met de productgroepen steenknippers, pijpuitslijpers en pijpuitklinkers. Deze producten worden verkocht via een netwerk van agenten die gespecialiseerd zijn in de betreffende markten. Op het gebied van toelevering werkt ALMI voor relaties in exportmarkten als Frankrijk en Duitsland.

VAN LINKS NAAR RECHTS DE HEREN FRANK LANDHUIS (ALMI), DE HEER GÜNTER PETERS (MASCHINENBAU PETERS) EN JOOP DONKERVOORT (DONKERVOORT)

Focus is belangrijk, bewuste keuzes maken als het gaat om bedrijfstakken en landen 20

People’s BUSINESS

De productgroepen steenknippers, pijpuitslijpers en pijpuitklinkers zijn dermate gestandaardiseerd dat verkoop en marketing op een brede internationale basis gewenst is. In de toeleveringsmarkt kiest ALMI bewust voor landen en bedrijfstakken waar er een juiste afstemming bestaat met het eigen machinepark. Zo werken zij voor verschillende producenten van landbouwwerktuigen. Door internationaal te ondernemen kan ALMI schaalgrootte realiseren. Met als resultaat concurrentiekracht door een scherpe inkoop en serieproductie. Op het gebied van toelevering werkt ALMI binnen een netwerkstructuur zoals bijvoorbeeld het GMA-netwerk. Dit is een samenwerkingsverband van euregionale bedrijven in de maakindustrie. Hieruit is een strategisch partnerschap ontstaan met het bedrijf Maschinenbau Peters in het Duitse Twist. Beide bedrijven vullen elkaar aan als het gaat om bewerkingsmachines en klantenpotentieel aan weerszijden van de grens. Tijdens het exporteren naar andere landen zijn er zeker verschillen te constateren. Voor een aanzienlijk deel heeft dit te maken met de bestaande zakenculturen. En verder is natuurlijk taalbeheersing – ook technisch jargon – van belang. Deze verschillen zijn echter minder relevant zodra een klant in de praktijk ervaart, dat ALMI met haar bewerkingsmachines een directe toegevoegde waarde kan bieden voor het eigen productieproces. Belangrijk bij internationaal ondernemen is focus: bewuste keuzes maken als het gaat om bedrijfstakken en landen. Vervolgens diepgaand deze sectoren in kaart brengen en de klantbehoeftes vastleggen. Dan ontstaat het inzicht welke toegevoegde waarde concreet geboden kan worden. Dit is dan de basis voor de verdere klantbenadering. Zo heeft ALMI voor de komende Hannover Messe heel gericht enkele potentiële relaties uitgenodigd die qua producten aansluiten op de bewerkingsmachines van ALMI.


Presenteer je bedrijf op internationale beurzen ADLER Arbeitsmaschinen

Internationale beurstopper De firma ADLER Arbeitsmaschinen is actief in Duitsland, België, Nederland, Luxemburg, Groot Brittannië, Denemarken, Zweden, Zwitserland, Tsjechië en Rusland. De firma is actief in deze landen doordat handelaren/importeuren uit deze landen ADLER Arbeitsmaschinen actief hebben benaderd op internationale beurzen. Door internationaal te ondernemen heeft de firma haar afzetgebied aanzienlijk kunnen vergroten en is er meer verscheidenheid in de uitvoering van de producten van ADLER Arbeitsmaschinen. Tevens zorgt internationaal ondernemen ervoor dat, als een land in crisis is, andere landen toch investeren in de machines van de firma. Hierdoor wordt een grote omzet daling vermeden. Tijdens het internationaal ondernemen zijn er veel verschillen te merken in de contacten met de verschillende landen. Zo is het in Zwitserland normaal dat de bruto prijslijst aangepast wordt naar boven en in Rusland zijn ze, net als in Nederland, vooral gek op korting. ADLER Arbeitsmaschinen werkt met importeurs, hierdoor krijgt zij niet heel veel mee van wat er in andere landen speelt. Wanneer u internationaal wilt ondernemen is het belangrijk om een goede internetsite in verschillende talen op te zetten. Zo heeft ADLER Arbeitsmaschinen een site in het Duits, Engels en Nederland. Daarnaast is het zeer belangrijk om ook online goed vindbaar te zijn. Hierbij is het raadzaam om het vakjargon goed te vertalen. Een voorbeeld is België, daar noemen ze een veegmachine een borstelmachine of een rolveger. Gebruik je deze woorden op jouw site, dan krijg je vanzelf contacten uit België. Voor de firma is marktplaats.nl ook heel belangrijk, ondanks dat ADLER Arbeitsmaschinen geen gebruikte machines verkoopt. Men gaat op zoek naar een gebruikte machine op marktplaats,

maar vindt dan ook informatie over ADLER Arbeitsmaschinen. Met een link naar de website van de firma komt de consument als gauw waar zij ze hebben willen. Naast marktplaats.nl is ook mascus.nl erg belangrijk. Dit is een internetsite die door de hele bouwmachinewereld wordt bekeken. Via deze site heeft ADLER Arbeitsmaschinen contact opgedaan met partijen in het Midden-Oosten. Nog een laatste tip is presentatie op internationale beurzen. Zorg dat belangrijke partijen jouw bedrijf hier ook kunnen vinden: de Bauma in München is de grootste vakbeurs ter wereld voor bouwmachines en de Agritechnica in Hannover voor de agrarische sector.

Tip: Zorg voor een goede internetsite in verschillende talen. Wees online goed vindbaar doormiddel van het vertalen van het vakjargon

People’s BUSINESS

21


Hoe zelfverzekerd hij ook over komt, soms blijkt Humberto Tan (48) een klein hartje te hebben. Dat bleek tijdens een uitzending waarin bekend werd gemaakt dat Mandela was overleden. De presentator van RTL Late Night had het toen even te kwaad en gaf later toe gehuild te hebben bij het vernemen van dat wereldnieuws. Ook als hij over zijn overleden moeder praat, wordt bij hem een gevoelige snaar geraakt. De Surinamer van geboorte voelt zich inmiddels, na vier maanden het praatprogramma gepresenteerd te hebben, als een vis in het water. “Ik trek me niets aan van kijkcijfers”, zegt hij.

22

People’s BUSINESS


People’s BUSINESS

23


INTERVIEW

Presentator van RTL Late Night, Humberto Tan:

“KIJKCIJFERS VIND IK TOTAAL NIET BELANGRIJK”

D

Dat mag zo zijn, de getallen over het aantal mensen dat op jouw show afstemmen zijn veelal bepalend of je mag blijven of niet. Dat is de keiharde realiteit. De eerste drie maanden, tot de winterstop, eindigden voor Tan crescendo. Na een aanvankelijke, forse achterstand op dé concurrent rond dit tijdstip, Pauw & Witteman, werden de rollen langzaam maar zeker omgedraaid. Het duo, altijd wel goed voor ruim 1 miljoen belangstellenden per avond, moest nu angstig omkijken. Wat deed die dekselse Tan? RTL Late Night bleek steeds meer kijkers weg te snoepen van de twee geroutineerde interviewers op Nederland 1. Kijkcijfers zijn toch als de peilstok in je auto die aangeeft of er voldoende olie in zit: als er te weinig van is, rijdt de auto niet meer. Tan: “Ja, dat is de algemene gedachte. In Hilversum vooral, waar iedere dag gemeten wordt hoeveel kijkers een bepaald programma aanklikken via de afstandbediening (die controle over kijkcijfers gebeurt automatisch via een paar duizend kijkers, bij wie op afstand via een kastje kan worden ingelezen hoe laat ze naar welk programma kijken, red.). Bij RTL Late Night zijn die getallen niet vanaf het begin de leidraad geweest. We wilden eerst eens onderzoeken of er behoefte was aan zo’n talkshow bij RTL. Zoiets was er niet, dus het was niet bekend hoeveel mensen daar naar zouden willen kijken. Ik kreeg in ieder geval de kans om tot eind december, vlak voor de kerstdagen, door te gaan.

24

People’s BUSINESS

Dan zouden we gaan evalueren. Ik ben niet zo van de dagkoersen: de ene dag zoveel, een dag later wat meer of minder kijkers. Je kunt dat beter over een wat langere tijd bezien.” Ambitieus En de kijkcijfers bleken er goed uit te springen. Tan: “Zeker, daar ben ik blij mee, ik ben ambitieus en wil goede resultaten behalen. Die aantallen zijn voor mij echter niet het allerbelangrijkste. Ik wil van dit programma kunnen genieten, wil in een leuke sfeer gasten ontvangen, een goed gesprek met ze hebben en als er dan gaandeweg steeds meer mensen nieuwsgierig naar RTL Late Night kijken omdat het een goed programma is en vanaf half elf ’s avonds willen weten wat er bij ons gebeurt, dan is dat mooi mee genomen.” Wanneer is er naar jouw idee sprake van een goed gesprek? Tan: “Laatst had ik Xandra Niehe bij ons aan tafel. Haar man heeft de afgelopen paar jaar aan de dodelijke spierziekte ALS geleden. De stichting ALS heeft, met toestemming van in december overleden man Weert-Jan, bij bushokjes een poster van hem opgehangen. Daarop staat groot zijn hoofd afgebeeld en de begeleidende tekst luidt: ‘Ik ben inmiddels overleden’. Op weg naar de studio in het Amsterdamse American Hotel zag ze zijn foto nog in een abri hangen. Xandra heeft bij ons een aangrijpend verhaal verteld hoe het is om haar man nog steeds op straat tegen te komen, als het ware. Ze was na afloop blij dat ze in een prettig gesprek haar verhaal heeft kunnen doen. Met zo’n opmerking ben ik heel tevreden. Het betekent dat ze kennelijk in de ambiance van dit programma heeft kunnen vertellen wat ze kwijt wilde.” Goud Het lijkt trouwens wel dat alles wat je aanraakt in goud verandert. Bij diverse sportprogramma’s ben je actief geweest, je hebt een ochtendprogramma op de radio bij BNR gepresenteerd, evenals RTL Boulevard. Dan hebben we het nog niet gehad over je eigen kledinglijn en de


“Ik ben ambitieus en wil goede resultaten behalen. Die aantallen zijn voor mij echter niet het allerbelangrijkste. Ik wil van dit programma kunnen genieten.”

People’s BUSINESS

25


“‘De beste uitzending moet nog komen’. Vind ik een mooie opmerking. Het is mooi om daar naar te streven.”

26

presentaties die je in het land verzorgt. Tan: “Ik vind het leuk dat je me zoveel eer toezwaait, maar het is niet helemaal waar wat je zegt. Er gaat ook wel eens wat mis. ‘Mijn man kan niet dansen’ bijvoorbeeld, werd in 2008 al na een paar uitzendingen van de buis gehaald. De show trok te weinig kijkers. Over kijkcijfers gesproken… Maar kennelijk zijn velen dat alweer vergeten. Gelukkig maar, zou ik zeggen.”

wel biologen zijn die je regelmatig op radio of tv hoort en ziet. Maar bekend worden stond niet op mijn netvlies. Ik heb, na het Berlage Lyceum doorlopen te hebben, rechten gestudeerd en kwam in 1991 bij Forza TV terecht als redacteur. Daarna kon ik terecht bij Studio Sport en is het balletje verder gaan rollen. Ik kreeg zo’n kans als bij Forza TV min of meer in de schoot geworpen. Ieder mens krijgt kansen in zijn leven. Meestal komt zoiets maar een enkele keer langs. Het is dan de kunst om zo’n gelegenheid te herkennen en, het allerbelangrijkste, te grijpen. Dat heb ik gelukkig gedaan.”

Heb je van jongs af aan al in de belangstelling willen staan? Wilde je beroemd worden? Tan: “Alles behalve dat, zou je kunnen zeggen. Ik wilde aanvankelijk bioloog worden, of diplomaat. Nu niet direct beroepen waarbij half Nederland je kent, hoewel er natuurlijk

Trots Beschikken over geloof in jezelf is daarbij wel essentieel, lijkt me. Tan: “Wat dat betreft heb ik veel aan mijn moeder, Hilly Axwijk, te danken. Zij heeft het niet makkelijk gehad door vanuit Suriname naar Nederland te komen. Alleen, zonder man, wel te verstaan, want ze was gescheiden, en met vier kleine kinderen. Ze ging werken, was politiek actief, studeerde daarbij ook nog eens – om een betere baan te kun-

People’s BUSINESS


INTERVIEW

zus hebt. Dat hebben zij waarschijnlijk niet. Zo werd ik sterk. Zij draaide het om en maakte van een ogenschijnlijke zwakte, geen vader, de Bijlmer, gediscrimineerd worden, een kracht. Ze heeft me er vaak doorheen gesleept als het moeilijk werd. Dat heeft me later veel geholpen. Zo ben ik een knokker, in de positieve zin van het woord, geworden en heb ik veel kunnen bereiken.” Ze heeft je duidelijk geïnspireerd en het doet ook wel wat met je als je over haar praat. Tan: “Ze is al enige tijd dood, dus het is wat makkelijker om het over haar te hebben, maar het was simpelweg een erg moedige vrouw. Geïnspireerd heeft ze me zeker, en ik hoop die goede dingen ook weer op mijn kinderen over te brengen. Ik hed eerder het boek ‘Rondom Tan’ geschreven, waarin ik tien interviews had met mannen die een inspiratiebron voor mij zijn geweest. Door de manier waarop ze leefden, wat ze bereikt hadden, hun krachtige persoonlijkheid etc. Dat waren onder anderen John de Mol, Kees Jansma, Ruud Gullit en Robert Geerlings. Die laatste ken ik al vanaf mijn vierde. Geweldige vent, deze advocaat, iemand die altijd in oplossingen denkt.”

“Mijn moeder was mijn grootste inspiratiebron, Ze heeft me er vaak doorheen gesleept als het moeilijk werd. Dat heeft me later veel geholpen.”

nen krijgen – en deed alles om de positie van alleenstaande vrouwen te verbeteren. Ze was een voorbeeld voor anderen. Voor die inzet is er later in de Bijlmermeer een plantsoen naar haar vernoemd. Ik denk met veel trots aan haar terug. En het bijzondere was dat ze nooit klaagde. Dat deed ze niet omdat ze zich realiseerde dat het haar eigen keuze was geweest om naar Nederland te komen. Maar toch. Stel je voor: zonder man in Nederland, woonachtig in de Bijlmer met al haar stigma’s, discriminatie lag overal op de loer, kinderen die op school gepest worden om hun huidskleur. Ik ook. Hoe werd je daar dan sterk van? Tan: “Ik kwam wel eens klagend en soms huilend uit school als ik vanwege mijn huidskleur geplaagd was, of omdat ik geen vader had. Ze zei dan: ‘Vertel ze maar dat je wél een vader hebt. Hij woont alleen niet hier, maar in Suriname. En geef ze ook mee dat je twee broers en een

En dat andere boek? Tan: “Nu komt er – onder dezelfde titel - een boek uit over vrouwen die me inspireerden. Daarbij mag mijn moeder, als grootste inspiratiebron voor mij, niet ontbreken uiteraard. Ik stuur haar postuum een brief, dat ze zo geweldig was en dat ik me er nog steeds voor schaam dat ik het haar kwalijk nam dat ze zo verdrietig was toen haar zoon, mijn broer, in 1992 overleed. Ik vond dat ze sterk moest zijn op zo’n moment. Die opstelling van mij, realiseerde ik me later, was naïef, egoïstisch en dom. Dat schrijf ik haar. Ik bied haar op deze manier mijn excuses aan.” Nog even terug naar RTL Late Night. Wat was je beste uitzending tot nu toe? Tan: “Die met Anouk, waarin ze een optreden verzorgde, was memorabel. Die met Jörgen Raymann ook. Daar kijk ik met plezier op terug, maar op meer afleveringen, hoor. We blijven echter, samen met de andere medewerkers, steeds weer kijken waar het beter kan. Wat dat betreft moet je altijd bezig blijven. Ze zeggen overigens wel eens: ‘De beste uitzending moet nog komen’. Vind ik een mooie opmerking. Het is mooi om daar naar te streven.” Veel mensen vinden je nogal ijdel. Dat klopt? Tan: “Ik zie er graag verzorgd uit, daar is niet zoveel mis mee. Ik ben ooit tot de beste geklede man van Nederland gekozen. Als je zegt: je bent ijdel alleen maar om dat aan de buitenkant te laten zien, dan ben ik dat niet. Als je bedoelt ijdel in de betekenis van er verzorgd uit willen zien, dan ben ik dat wel. Ik zorg er overigens ook voor dat mijn hoofd netjes gladgeschoren is. Doe ik zelf.”

People’s BUSINESS

27


Samen gezondheid

werken aan

Arbeid en gezondheid betekent voor ons verhogen van productiviteit en kwaliteit door competente, gemotiveerde en gezonde medewerkers in organisaties.

28

People’s BUSINESS

www.humancapitalcare.nl, info@humancapitalcare.nl


COLUMN

Geheim... ERIK VAN LENTHE, DIRECTEUR NOORDOOST NEDERLAND VAN HUMANCAPITALCARE Regelmatig krijgen wij vragen van klanten over hun zieke medewerker. Ze willen graag weten wat deze mankeert en wanneer hij/zij terugkomt. Ook de vragen over medicijngebruik en behandelingen zijn talrijk. Begrijpelijk, want werkgevers zijn vaak oprecht geïnteresseerd in hun medewerkers en willen natuurlijk weten waar ze aan toe zijn, onder meer om het recht op doorbetaling van loon vast te stellen. Maar als arbo- en gezondheidsdienst mogen wij geen informatie over de aard van het ziekteverzuim verstrekken. Wat weten wij precies? Natuurlijk beschikken onze bedrijfsartsen over deze medische gegevens. We houden bij wat de aard van de arbeidsongeschiktheid is, wat de ziekteverschijnselen zijn en welke behandeling is ingezet. Evenals de mogelijkheden tot genezing, de voortgang, de beperkingen in het functioneren en de resterende belastbaarheid. Maar omdat deze medische gegevens gevoelige gegevens zijn, gelden voor het verwerken daarvan extra wettelijke eisen. Wet bescherming persoonsgegevens In het kader van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) zijn er strenge regels voor iedereen die medische en persoonsgegevens verzamelt, bewaart, ordent, wijzigt, opvraagt, doorzendt, afschermt of vernietigt. HumanCapitalCare is verantwoordelijk voor de persoonsgegevens én de medische gegevens die wij van onze klanten verwerken en opslaan. Dus we moeten precies aangeven welke gegevens we opslaan, met welk doel, met welke middelen en hoe lang we deze gegevens bewaren. Ook moeten we maatregelen nemen om deze gegevens te beveiligen en voor het aanmel-

den van de gegevensverwerking bij het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) dat toezicht houdt op de uitvoering van de Wbp. Welke regels gelden voor u? Als werkgever mag u in het kader van de verzuimbegeleiding van zieke werknemers een beperkt aantal noodzakelijke medische persoonsgegevens verwerken. Het gaat dan onder meer om gegevens over de verwachte duur van het verzuim en de mate waarin een werknemer arbeidsongeschikt is. Als arbo- en gezondheidsdienst mogen we met leidinggevenden dus alleen spreken over beperkingen en mogelijkheden. Dat is namelijk vereiste informatie die noodzakelijk is voor de reintegratie of begeleiding in verband met ziekte of arbeidsongeschiktheid. Enige ISO 27001-gecertificeerde arbodienst De eisen op het gebied van privacy zijn onlangs door het CBP aangescherpt. Dat is terug te zien in de eisen van verplichte audits maar ook in de vragen van klanten; zij willen steeds vaker de bevestiging dat de gegevens van hun medewerkers bij HumanCapitalCare veilig zijn. Gelukkig kunnen we daar positief op antwoorden. We toetsen onze werkprocedures aan de privacy-eisen uit de Wbp, de richtlijnen van het KNMG en de ISO 27001. En met resultaat, want we zijn nog steeds de enige arbodienst in Nederland met een ISO 27001-certificaat: de hoogste vorm van ISO-certificering op het terrein van privacy en informatiebeveiliging. En daar zijn we maar wat trots op! www.humancapitalcare.nl

Werkgevers willen steeds vaker de bevestiging dat de gegevens van hun medewerkers bij HumanCapitalCare veilig zijn. People’s BUSINESS

29


Nieuwe Formule Over ‘People’s Business’ People’s Business biedt een multimediaal platform waar ondernemers contacten kunnen leggen op het juiste niveau. Met People’s Business combineren we zakenmagazines, internet, netwerkevents, video en social media. We zetten sterk in op persoonlijke verbinding.

Because…. in business, it’s all about the People!

30

People’s BUSINESS


r: aanbod voo

NIEUWE leden

Waarom?

People’s BUSINESS 1. Ontmoet andere ondernemers 2. Creeer zakelijke kansen 3. ONTWIKKEL EN VERGROOT KENNIS 4. Bezoek inspirerende locaties en bijeenkomsten 5. Vind een klankbord in gelijkgestemde mensen

Meld u nu aan voor een persoonlijk lidmaatschap of een bedrijfslidmaatschap. Alle nieuwe leden worden uitgenodigd voor een toparrangement bij een thuiswedstrijd van FC Twente of Pec Zwolle naar keuze. U verkeert uiteraard in goed gezelschap van andere nieuwe leden van People’s Business!

meer informatie: www.peoples-business.nl People’s BUSINESS

31


Maak kennis met:

People’s Business presenteert u hier met trots de partners die ervoor kiezen hun bedrijfsactiviteiten zowel online, via print, via de evenementen, via video én via social media in beeld te brengen. De partners zijn deskundig in hun vakgebied en kunnen u uiteraard van dienst zijn bij het uitoefenen van de bedrijfsvoering. De partners van People’s Business kunt u aanspreken op de bijeenkomsten. Wij kunnen u desgewenst persoonlijk met ze in contact brengen. U kunt ook via de hiernaast getoonde contactinformatie zelf meer informatie inwinnen. Verschillende bedrijven hebben een bedrijfsvideo op onze website aan de hand waarvan u een eerste indicatieve indruk krijgt van deze bedrijven. Wilt u zelf als partner verbonden zijn aan People’s Business? Neemt u dan contact met ons op via telefoonnummer 0514-560166. Wij maken graag een afspraak met u om uit te leggen waarom, en hoe People’s Business meerwaarde aan bedrijven biedt binnen een partnership.

32

People’s BUSINESS

HumanCapitalCare

Eqib

Contactpersoon: Dhr. Erik van Lenthe Calslaan 17 7522 MJ Enschede Branche: zakelijke dienstverlening Netwerkregio: heel Nederland Telefoon: 053-7504350 Internet: www.humancapitalcare.nl

Contactpersoon: Mevr. M. Teesink Hazenweg 60 7556 BM Hengelo Branche: Human Resources Management Netwerkregio: Overijssel Telefoon: 074-3494074 Internet: www.eqib.nl

Bekijk de bedrijfsvideo van HumanCapitalCare:

SMG Groep

Kienhuis Hoving

Contactpersoon: Dhr. Evert Feith Randweg 10-12 8601 RW Hasselt Branche: Marketing, Reclame, Media Netwerkregio: Overijssel Telefoon: 038-4778877 Internet: www.smg-groep.nl

Contactpersoon: Mevr. Fokkelien Boorsma Pantheon 25 7521 PR Enschede Branche: Juridisch Netwerkregio: Overijssel Telefoon: 053-4804200 Internet: www.kienhuishoving.nl

Bekijk de bedrijfsvideo van SMG Groep:


Vtel

ICT Spirit

Broekhuis

Contactpersoon: Dhr. Gerard Olde Olthof Institutenweg 19 7521 PH Enschede Branche: Telecom Netwerkregio: heel Nederland Telefoon: 088-4800900 Internet: www.vtel.nl

Contactpersoon: Dhr. Perter van Uden Tolstraat 35 7482 DC Haaksbergen Branche: ICT Netwerkregio: heel Nederland Telefoon: 053-8527777 Internet: www.ictspirit.nl

Contactpersoon: Henri Koekenberg Functie: Vestigingsmanager, Branche: Automotive Netwerkregio: Overijssel Telefoon: 074-2550600 Internet: www.broekhuisgroep.nl

Daxxa

Payroll Intermediar

Contactpersoon: Mevr. Gemma Westerink Oostelijke Havendijk 13d 4704 AD Roosendaal Branche: Human Resources Management Netwerkregio: heel Nederland Telefoon: 0165-520200 Internetadress: www.daxxa.nl

Contactpersoon: Mevr. Gemma Westerink Borchwerf 2 4704 RG Roosendaal Branche: Zakelijke dienstverlening Netwerkregio: Overijssel Telefoon: 088-0027350 Internet: www.payroll-intermediair.nl

Bekijk de bedrijfsvideo van Daxxa:

Bekijk de bedrijfsvideo van Payroll Intermediar:

meer informatie: www.peoples-business.nl People’s BUSINESS

33


DE NIEUWE LEXUS CT 200h STANDAARD AUTOMAAT AL VANAF 26.690,-

Net als elke Lexus heeft de nieuwe CT 200h standaard automaat, cruise control, climate control en onze bekende en veel geprezen haal- en brengservice. Mooie extra’s waar u bij Lexus niet voor hoeft te betalen. En met de nieuwe CT 200h wordt de luxe van Lexus ook nog eens heel bereikbaar. Want met een vanafprijs van € 26.690,- en een bijtelling van slechts 14% rijdt u deze Lexus al vanaf € 131,- bijtelling per maand. Ervaar zelf de luxe van Lexus tijdens een proefrit en in onze showroom. U bent van harte welkom.

WELKOM BIJ Brandstofverbruik (EC/195/2013W) 3,6L/100km (27,8 km/L) t/m 4,1 L/100 km (24,4 km/L), CO2 emissie 82 t/m 94 g/km. Lease v.a. € 449,- p/mnd. Lexus Financial Services leasetarief p/mnd o.b.v. Full Operational Lease, 60 mnd en 20.000 km/jaar, incl. 75% bonus/malus, excl. BTW en brandstof. Prijzen incl. BTW en excl. kosten rijklaar maken. Afgebeeld: CT 200h F SPORT LINE met metallic lak, LED verlichting en 17” velgen t.w.v. € 34.795,-. Kijk op lexus.nl voor de verkoopvoorwaarden. Wijzigingen voorbehouden.

LEXUS ENSCHEDE Spaansland 8, 7543 BG Enschede, telefoon 053 - 4354535, www.lexus-enschede.nl


COLUMN POLIT

ONDER

IEK

NEMEN

Oog voor het midden- en kleinbedrijf EDDY VAN HIJUM, TWEEDE KAMERLID CDA In de Tweede Kamer wordt regelmatig gediscussieerd over het belang van ondernemerschap voor de economie en de samenleving. Hierbij wordt doorgaans weinig onderscheid gemaakt tussen de ontwikkelingen in kleinere en grote bedrijven. Ook onze wet- en regelgeving op het terrein van sociale zekerheid of op fiscaal gebied maakt geen onderscheid naar bedrijfsgrootte. Sommige wetten kennen uitzonderingsbepalingen voor bedrijven met minder dan 10 werknemers, maar daar houdt het dan ook wel zo’n beetje mee op. Voor onze werkgelegenheid zijn natuurlijk zowel de kleine ondernemer als de multinational van belang. Maar de gevolgen van het overheidsbeleid drukken soms wel extra zwaar op het midden- en kleinbedrijf. Grote ondernemingen kunnen de vele complexe wetten en regels van overheidswege gemakkelijker implementeren, door hiervoor gespecialiseerde medewerkers in dienst te nemen. Denk bijvoorbeeld aan de regels voor loondoorbetaling en re-integratie bij ziekte. Ook blijken grote bedrijven beter in staat om de mazen van fiscale wetgeving te vinden en hun effectieve belastingdruk te verlagen. Als het gaat om regelingen voor innovatie, is een veelgehoorde klacht dat deze voor MKB-bedrijven moeilijker toegankelijk zijn. En voor de kredietverlening door banken geldt dat vooral voor het MKB de drempels – zeker sinds de financiële crisis – erg hoog zijn geworden.   De betekenis van kleinere ondernemingen voor de werkgelegenheid is echter enorm. Uit

de CBS-statistieken blijkt dat er in 2012 in totaal 1.247.445 ondernemingen actief waren. Hiervan is 70% zelfstandige en valt 29% in de categorie ‘bedrijven met minder dan 50 werknemers’. Kortom, 99% van alle bedrijven in ons land heeft minder dan 50 werknemers in dienst. Deze groep ondernemingen biedt werk aan 3,1 miljoen werknemers, dat is ruim 52% van de banen in de marktsector. Ik wil daarom een lans breken voor meer maatwerk in de wet- en regelgeving voor MKB-bedrijven. Zo wordt de doorontwikkeling van een zelfstandig ondernemer tot een bedrijf met werknemers in loondienst momenteel niet echt gestimuleerd. Ook de financiële risico’s die het in dienst nemen van personeel met zich meebrengt (twee jaar loondoorbetaling bij ziekte, ontslagrecht, …) staan deze doorgroei in de weg. En de mogelijkheden om de lastendruk effectief te verlagen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van innovatieregelingen, kan beter worden toegesneden op MKB-bedrijven. De motor van de economie kan weer echt gaan draaien als we op deze terreinen beter inspelen op de behoefte van het MKB.

@vanHijum e.vhijum@tweedekamer.nl

De betekenis van kleinere ondernemingen voor de werkgelegenheid is enorm. People’s BUSINESS

35


RIJIMPRESSIE

We hebben vandaag een hele dag de nieuwe Lexus GS 300h meegekregen. Precies als ik me lekker aan het installeren ben in de auto hoor ik op de boordradio dat het Blue Monday is? Blue Monday?.. Ja, deze dag wordt kennelijk de meest deprimerende dag van het jaar genoemd. Maar kent u dat gevoel dat je voor het eerst in je compleet nieuwe auto stapt. Dat je verheerlijkt om je heen kijkt naar dat nieuwe interieur. Dat je de geur van nieuw leer ruikt. En dat je alle knopjes uitprobeert om je alvast een beetje thuis te voelen voordat je de eerste kilometers gaat maken. Haha‌ Blue Monday gaat aan deze jongen vandaag compleet voorbij. Want het eerste gevoel bij deze Lexus is lekker!

36

People’s BUSINESS


LEXUS

GS 300H

Met een grote grijns door het verkeer

People’s BUSINESS

37


RIJIMPRESSIE

L

exus zet de GS 300h in de markt als een nieuwe Lexus. Helemaal correct is dat niet want eigenlijk is het een afgeleid model van de bestaande GS 450h. Lexus breidt dus het GS-gamma uit. Naast de reeds eerder gelanceerde GS 450h komt nu een tweede krachtbron. Dat is evenmin een benzine of diesel, maar wederom een hybride. En dat is zeer uniek. Het is voor het eerst dat een constructeur meer dan één hybridevariant van hetzelfde model aanbiedt. Hiermee heeft Lexus een sterke troef in handen want deze GS 300h is gezegend met slechts 20% bijtelling. Cruciaal in de zakelijke markt. Lexus gaat met dit model zijn pijlen richten op de BMW 5-Reeksen, Audi A6 of Mercedes E-Klasses van deze wereld. Zijn troeven zijn de lage bijtelling, de scherpe instapprijs van € 46.390,00, het Lexus Red Carpet treatment en zijn Japanse betrouwbaarheid. En dat is iets anders dan Duitse degelijkheid.

Het volume gaat omhoog bij Bonfire Heart… echt volop genieten! 38

People’s BUSINESS

Vraag maar eens aan een Lexus rijder in uw zakelijk netwerk. Gaat deze Lexus slagen in zijn opzet? Dat is een lastige vraag maar er zijn zeker argumenten die voor hem pleiten. Uitstraling Het lijnenspel van de GS 300h is anders dan we van Lexus gewend zijn. Je kan het design zeker dynamisch noemen, enigszins sportief zelf. In het begin moest ik er zelf even aan wennen. Vooral aan de uitgesproken voorzijde. De achterkant is wat behoudender maar het geheel is erg in balans. Het is een moderne auto met een tijdloos karakter. De kleur bepaald sterk zijn uitstraling. Als je kiest voor een grijze basis-uitvoering (zoals wij die hebben gereden) dan zie je een ingetogen zakenlimousine. Kies je echter voor een zwarte auto met F Sport Line dan trekt deze wagen zeker meer aandacht. Een echte ‘headturner’ is het niet. Het is een auto die succes en klasse uitstraalt. Het rijden in een Lexus is verantwoord. Het merk staat nog steeds voor duurzaamheid en heeft op dit vlak een onbetwiste reputatie.

Het interieur van de Lexus doet mij denken aan dat van de BMW 5 serie. Wat direct opvalt is de enorme ruimte om je heen. Je waant je echt in een grote auto. Het interieur van deze GS is lastig te beschrijven. Het is strak, zakelijk en modern. In eerste instantie had ik er zelf iets meer van verwacht. Je voelt een zekere bescheidenheid. De lederen stoelen zitten geweldig en zijn voorzien van fraai geperforeerd leder van een mooie kwaliteit. In de brochure heb ik gezien dat je eindeloos kunt combineren met interieurlijsten, kleuren en leder. Dus je kunt de auto helemaal in je persoonlijke stijl laten bouwen door de Japanners. En dat kunnen ze wel. Het ziet er allemaal perfect uit en functioneert dito. Als je eenmaal een uurtje aan het rijden bent en de eerste onwennigheid van je af hebt geschud, ervaar je dat alles op de juiste plek zit. En dat het intuïtief functioneert. Ik heb erg genoten van het sublieme audiosysteem en het multimedia systeem met ‘remote touch controller’. In ‘mijn’ auto zit een Lexus


Het is voor het eerst dat een constructeur meer dan één hybridevariant van hetzelfde model aanbiedt premium audio systeem met 17 luidsprekers. Daarom geen Business News Radio vandaag maar de nieuwe cd van James Blunt vanaf mijn iPhone, die je snel en eenvoudig koppelt. Het volume gaat omhoog bij Bonfire Heart… echt volop genieten! Lexus voorziet de GS 300h van een 12.3” multimedia display. Het display staat uiteraard centraal in het dashboard en heeft fraaie graphics. Het systeem biedt enorm veel informatie over de aandrijving, het verbruik en de technologie van de auto. Lexus kiest een eigen weg met een muis-achtig-bedieningsorgaan waarmee je door de schermen en informatiedisplays navigeert. Dat systeem werkt goed en is nog het beste te vergelijken met dat van een computermuis. Daardoor went het snel. Techniek De 2,5l viercilinder benzinemotor met directe injectie levert 181pk en 221Nm, terwijl de elektromotor 143pk en 300Nm opwekt. Dat betekent evenwel niet dat de cijfers van beide bij elkaar opgeteld mogen worden, ondanks de schakeling in serie. De aandrijflijn verwerkt

nooit meer dan 223pk en de maximale trekkracht bedraagt 300Nm. De honderdsprint kan in 9,2 seconden en de topsnelheid is afgeregeld op 190km/u. Cijfers die gevoelig minder overtuigen dan het opgegeven verbruiksgemiddelde van 4,7l/100km of de CO2-uitstoot van amper 109gr/km. De prestaties vallen in de praktijk evenwel beter uit dan verwacht. De aandrijflijn gaat met zo veel overgave te werk dat de wagen op geen enkel ogenblik ondergemotoriseerd aanvoelt. En er wordt toch steevast meer dan 1,7 ton verplaatst. Dat alleen is al een prestatie. De instapdiesels van de BMW 5-Reeks, Mercedes E-Klasse en Audi A6 zijn de gedoodverfde concurrenten en Lexus doet z'n best om aan te klampen. Op vlak van uitstraling en afwerking lukt dat. Het interieur mist voor mij iets aan karakter. Dat betekent echter niet dat je in de GS slecht zou zitten. Meubilair en ergonomie zijn erg goed. En het audio en multimedia systeem onovertroffen. Qua beleving heeft deze Lexus mijn verwachtingen overtroffen. Hij heeft ‘iets’. Iets speciaals dat

je gaat waarderen als je wat langer in de auto onderweg bent. Je voelt je makkelijk thuis in deze auto. Op deze Blue Monday heb ik er volop genoten en met een grote grijns me door het Nederlandse verkeer bewogen. Mensen die last hebben van deprimerende gevoelens kunnen wat dat betreft het beste eens met de Lexus dealer gaan praten! De GS 300h is zeker niet voor iedereen. Het model speelt immers in een segment waarin 80% wordt uitgemaakt door leasingwagens, 91% diesel door de cilinders jaagt en 57% een break is. Maar Lexus tovert ook enkele sterke tegenzetten uit de mouw. De prijs vanaf € 46.390,00 is dankzij flink gespekte uitrustinglijsten erg competitief, en het model is fiscaal gunstiger dan het gros van de diesels.

People’s BUSINESS

39


Directeur Martijn Pfeiffer:

“Eurol investeert in de toekomst” O

m haar ambities te kunnen waarmaken, verhuist Eurol Lubricants naar het Almelose XL Businesspark. Dankzij de logistieke voordelen van de nieuwe laad- en loskade kan de Nijverdalse smeermiddelenproducent z’n capaciteit voor productie, opslag en transport verdubbelen. Ook krijgt Eurol er ruimte voor verdere groei in omvang, aantal producten en aantal exportlanden. De verhuizing heeft nog wel wat voeten in de aarde. Op dit moment wordt de laad- en loskade aangelegd en lopen de voorbereidingen voor het vergunningentraject. Als dit traject zonder vertraging verloopt, kan de bouw eind 2014 starten, waarna

40

People’s BUSINESS

Op het XL Park is ruimte om te groeien. het bedrijf naar verwachting in 2016 volledig operationeel zal zijn op de nieuwe plek. “Het overhevelen van de productie neemt bijna een half jaar in beslag. Het goed inregelen van alle leidingwerk voor de tanks, de vulsystemen en de machinerie moet zorgvuldig gebeuren en dat kost tijd. Als eerste gaat de productieplant over. Hierna volgen de twaalf volledig geautomatiseerde vullijnen. De bedrijfsruimte krijgt een oppervlakte van 15.000 m2, het kantoordeel 3.000 m2. Het geheel wordt in rechthoekige delen opgebouwd zodat alle afzonderlijke bedrijfsonderdelen in de toekomst ter plekke kunnen worden uitgebouwd zonder onderbreking van de logistieke stroom”, vertelt Martijn Pfeiffer, die de bedrijfsleiding in 2011 overnam van zijn nog altijd voor Eurol actieve vader Johan, die het bedrijf in 1977 startte.

Corebusiness Corebusiness is nog altijd het mengen van oliën op recept. Het mengen van basisoliën, de voornaamste grondstof, met additieven heeft inmiddels geleid tot meer dan 500 verschillende mengsels die worden geleverd van bulk tot kleine flacons: smeermiddelen, rem-, koel-, reinigings-, ruitensproeier- en metaalbewerkingsvloeistoffen voor onder meer auto’s, tractoren, installaties en draaiende machines onder meer in de foodsector. Daarbij richt Eurol, dat nu 145 medewerkers heeft, zich op de automotive sector, tweewieler- en motor sector, industrie, landbouw en grondverzet, scheepvaart en watersport. Kwaliteit en service Naast het ontwikkelen en leveren van producten onderscheidt Eurol zich vooral door


BEDRIJFSPRESENTATIE

“We zijn dienstbaar en atletisch. Als fabrikant kunnen we flexibel, snel, slim en op maat leveren” haar goede serviceverlening. Pfeiffer: “We zijn dienstbaar en atletisch. Als fabrikant kunnen we flexibel, snel, slim en op maat leveren en bedrijven ook snel en vakkundig voorzien van technisch advies. Door een slimme en efficiënte productie en logistiek volgens het World Class Manufacturing concept leveren we een constante kwaliteit. Monstercontroles zijn constant en altijd goed. We doen veel research om steeds nieuwe en betrouwbare producten te leveren en zorgen voor optimale kwaliteitsborging. Ons laboratorium controleert bij binnenkomst van stoffen, bij opslag, bij verwerking/blending, bij het vullen van de tanks en bij de afvullijnen. Dit garandeert een 100% goed product. Bovendien hebben we een degelijke en aantrekkelijke verpakking, die nu helaas wel exact wordt nagemaakt in Turkije. De verwarring die dit veroorzaakt, is heel vervelend.” Duurzaam en energiezuinig De nieuwe huisvesting voldoet aan de criteria van het Breeam bouwsysteem, een Engelse methode voor het bepalen van de duurzaamheidprestatie van nieuwe gebouwen, waar het gaat om gebouw, beheer en gebruik. Pfeiffer: “Het gebruik van duurzame materialen en energiezuinige installaties zorgt dat we straks vrijwel energieneutraal kunnen produceren. Daarnaast wordt ook de directe omgeving milieuvriendelijk en duurzaam ingericht. Met deze nieuwe locatie aan het Twentekanaal verdubbelt de productiecapaciteit en beschikt Eurol over de modernste technieken op het gebied van productie, kwaliteit, milieu, brandveiligheid en World Class Manufacturing. Waar mogelijk worden productieprocessen geautomatiseerd. Zo komt er een automatisch magazijn waar kranen de onderdelen scannen en transporteren. Dat gaat veilig en foutloos op basis van een Warehouse Management Systeem. Ook kunnen we daar een groot deel van ons transport overhevelen van vrachtwagens naar schepen, wat een snellere, goedkopere , milieuvriendelijker en veiliger levering mogelijk maakt. De verruiming en verdieping maakt de Twentekanalen bevaarbaar voor grotere schepen. Dat was voor ons doorslaggevend voor de vestiging op het XL Park.”

we nieuwe highgrade (smeer)middelen. Zoals smeermiddelen voor de machines in de foodindustrie, die veel langer meegaan dan gangbare middelen. We willen ons meer gaan toeleggen op het ontwikkelen van chemische specialties. Die worden in de toekomst nog veel belangrijker. Verder is automatisering tegenwoordig een must vanwege de snelheid, foutloosheid en betrouwbaarheid, de permanente werking dag en nacht. Het systeem kan straks ‘s nachts leveringen klaar zetten die dan ’s morgens in containers mee kunnen met schepen en vrachtwagens. Ook hebben we onlangs geïnvesteerd in de professionaliteit van onze marketing. Onze beste marketingexposure hebben we bij de Dakar-rally’s.” Groeiambitie “Op het XL Park hebben we ruimte om te groeien. Als wereldspeler streven we naar een groter aandeel omzet en willen we van 70 exportlanden nu toegroeien naar 100 landen in de toekomst. We willen naar alle continenten onze producten exporteren. Men moet ons overal tegenkomen. Daarin ligt onze bestaansreden als olieproducent. In de wereld liggen nog zoveel kansen om zaken te doen. Die moeten we zien op te pakken, in alle marktsegmenten. Groei maakt ons ook voor leveranciers van grondstoffen en verpakkingen aantrekkelijker en geeft ons bedrijf en onze medewerkers extra zekerheid”, besluit Pfeiffer. www.eurol.com

EUROL & DAKAR Pfeiffer: “De Dakar Rally is een belangrijk evenement voor ons. Het geeft ons merk veel exposure, maar belangrijk is ook het fysieke bewijs en de technische terugkoppeling van de teams. Onder de zwaarste omstandigheden wordt het uiterste gevergd van onze oliën en koelmiddelen. Dakar is dé plek waar de met Eurol gesmeerde motoren topprestaties moeten leveren. Dit jaar zijn we er met 35 gasten en vijf medewerkers bij geweest. Een geweldige reis en happening! En het heeft al diverse uitnodigingen opgeleverd om tot zaken te komen. Dakar levert dus exposure, toegankelijkheid en dienstbaarheid. Zo betalen de investeringen zich terug.” Eurol sponsort een flink aantal Dakarteams met bekende namen: het Eurol VEKA team met Peter Versluis, Marcel van Vliet en René Kuipers; het Mammoet team met Pascal de Baar en Martin van de Brink, Maxxis Dakar met Tim Coronel, Kees Koolen en Sebastiaan Hoesseini en het Riwald team met Erik Wevers, Bernhard ten Brinke en Ewald Huzink. Het Go2Dakar team met Willem Kien enHenk Theunissen. Onder de motorrijderssponsort Eurol onder meer Henk Knuiman, Hans Vogels en de jonge Robert van Pelt, de jongste Dakar-finisher ooit.

Productontwikkeling Het laboratorium is een belangrijk en innovatief onderdeel van Eurol. “Daar ontwikkelen

People’s BUSINESS

41


DIEPTE INTERVIEW

Hoe hoger de flexibiliteit van het bedrijf, hoe hoger de stabiliteit In de eerste maand van het jaar heeft het bedrijf al 30% groei gerealiseerd ten opzichte van de 1e periode van 2013. Payroll Intermediair heeft dus opnieuw een flink aantal nieuwe medewerkers kunnen toevoegen aan de ca. 1.000 medewerkers die reeds op de loonlijst staan. En de verwachting voor dit jaar is groot. Het vierde jaar op rij hopen ze de omzet van de groep, ruim 22 miljoen euro, te verdubbelen. We zijn in gesprek met Milco Schildkamp, commercieel directeur en eigenaar van het bedrijf Payroll Intermediair.

M

ilco Schildkamp is gek op overzichten. Alles wil hij onder controle hebben. Hij wil elke minuut van de dag inzicht hebben in de gegevens van zijn organisatie. “Ik ben Amerikaans opgevoed bij XEROX . Daar is het PADACO systeem er in geslagen en dat is er nooit meer uitgegaan.” PADACO is een salesmethode die aan de hand van een aantal stappen tot een geslaagde order moet leiden. “We zijn heel consistent in het volgen van dit concept want het werkt gewoon heel goed. Zien we bijvoorbeeld dat een van onze agenten na een bepaalde stap niet verder komt met een contact, dan gaan we daarmee aan de slag. We delen alle kennis van al onze agenten met elkaar. Van elkaar kun je heel veel leren. Daardoor kun je synergie creëren in je organisatie. Elkaar versterken en helpen en vertellen hoe je het doet. Zo worden we met z’n allen succesvoller.” Succesvoller worden wil Schildkamp ook graag voor zijn klanten. Zijn bedrijf is succesvol in ruim twintig branches. Elke zes weken worden door het hele land kennissessies georganiseerd, gericht op elke branche. “Al onze agenten hebben hun eigen specialisme . Zij zijn allemaal werkzaam geweest als zelfstandig ondernemer en snappen hoe ondernemers denken.” “In elke branche waar wij actief in zijn, werken wij met specialisten, zoals in de bouw, transport, metaal, horeca of zorg. Per branche weten wij exact alles over het product maar juist ook over regelgeving, cao’s, loonadministratie en alles wat er bij hoort. Wij hebben ons daar volledig in gespecialiseerd, een meerwaarde die wij kunnen bieden. Dat maakt dat wij klanten aan ons weten te binden. Wij weten precies waar we over praten en delen deze kennis vrijblijvend met onze opdrachtgevers.” Schildkamp vertelt dat ze eigenlijk een nog relatief onbekend product hebben. Nog lang niet iedereen weet wat payrollen inhoudt. “De afgelopen jaren is monnikenwerk verricht maar wel met succes. Door heel Nederland wordt gewerkt vanuit 6 regiokantoren. Dagelijks wordt op verschillende wijze het contact met de markt onderhouden.” 42

People’s BUSINESS

Het niveau van hun kennis valt op en zelfs Uitzendorganisaties en Werving & Selectiebureaus schakelen Payroll Intermediair in. Ze werken zelfs in-house bij bedrijven indien gewenst. Ze zijn een payroll organisatie maar dan met een uitgebreidere dienstverlening. “Ondernemers hebben moeite met de wirwar aan regelgeving. Vraag een ondernemer naar de wet BEZAVA en een groot deel heeft geen idee wat deze wet inhoudt. Maar deze wet is wel vorig jaar door de 1ste Kamer goed gekeurd. Deze wet heeft te maken met het doorbetalen van medewerkers die ziek uit dienst gaan. En dat is maar liefst twaalf jaar! Als ondernemer heel belangrijk om te weten hoe te handelen. Eén van de grote voordelen van Payroll Intermediair is dat het risico voor werkgevers komt te liggen bij ons als organisatie. Wij nemen het werkgeversrisico over door medewerkers van bedrijven in loondienst te nemen, terwijl ze gewoon voor uw bedrijf werken met alle arbeidsvoorwaarden die bij u gelden. Wij worden op papier de juridische werkgever met alle bijbehorende risico’s voor ziekte en ontslag. Het bedrijf werft en selecteert zijn eigen medewerkers, bepaalt het salaris en de arbeidsvoorwaarden alsook al het contact. U als werkgever heeft 1-op-1 contact met de werknemer. Zij staan echter bij ons op de loonlijst. Wij betalen het salaris uit, zorgen voor de loonadministratie en loonbelasting en het loonstrookje, etc. Neem het proactief begeleiden van verzuim of het nakomen van re-integratieverplichtingen met Poortwachtergarantie. Of het doorbetalen van loon bij kort verzuim, bijzonder verlof, wettelijke feestdagen of ziekte. Het is maar een greep van alles wat wij, op het gebied van personeelszaken uit handen kunnen nemen. Het bedrijf wordt zodoende verlost van alle administratieve rompslomp en werkgeversrisico’s. Het ontzorgt ondernemers én zij hoeven zich niet te verdiepen in de wirwar aan wet- en regelgeving. Daar zijn wij immers experts in.” Hoe hoger de flexibiliteit van het bedrijf, hoe hoger de stabiliteit. Hoe flexibeler een ondernemer kan opereren, hoe meer kansen gecreëerd kunnen worden. “Het is mogelijk dat bedrijven bijvoorbeeld 65% van de werknemers


INTERVIEW

“Elkaar versterken, helpen en vertellen hoe je het doet. Zo worden we met z’n allen succesvoller.”

MILCO

SCHILDKAMP People’s BUSINESS

43


Vraag een ondernemer naar de wet BEZAVA en een groot deel heeft geen idee wat deze wet inhoudt. in vaste dienst heeft en 35% flexibel. Voor die 35% is Payroll Intermediair dan een mooie partner want de mogelijkheden zijn veel ruimer. We zien in veel branches dat bedrijven helemaal geen mensen meer in vaste dienst nemen, zoals in de retail. Deze mensen worden via Payroll verloond. Aantrekkelijk kan zijn dat een bedrijf zelf geen salarisadministrateur in dienst hoeft te nemen omdat wij alles voor ze verzorgen. Tegelijkertijd zien we juist bij grote bedrijven dat wij een verlengstuk zijn van de salarisadministrateur. Vooral door onze kennis maar ook door de manier van werken. Wij kunnen voor een onderneming een extra stuk flexibiliteit creëren.” In feite is het werken met Payroll interessant voor iedere organisatie die met personeel werkt vanwege de verhoogde flexibiliteit, het gemak, het beperkte risico en het financiële voordeel dat je kunt behalen door efficiënter in te kopen. Het maakt daarbij niet uit of het een kortlopend project of een langetermijntraject betreft. Momenteel zijn er meer dan 155.000 medewerkers via Payroll werkzaam in Nederland. Het enthousiasme van Schildkamp is aanstekelijk. Hij vindt het een prachtig bedrijf, dat ’s morgens om 06.00 uur begint en om 23.00 uur eindigt. Ze groeien enorm, in elke branche maar ook in aantal regio’s. Het komt geregeld voor dat zij leads via bestaande relaties krijgen, en dat zegt meer dan genoeg. Vier jaar geleden werd hij gevraagd om eens mee te denken over de fusie van twee 44

People’s BUSINESS

bedrijven. Dat wilde hij, en na een aantal gesprekken kwamen ze tot dit concept. Kort daarna lag hij in het ziekenhuis voor een chemobehandeling voor kanker. Zijn blik op de wereld veranderde daarmee. De druk is er af. Hij voelt niet de druk om iets te moeten, maar hij wil het gewoon zelf heel graag. Hij wil bedrijven ondersteunen door middel van kennis. Inmiddels staat er een prachtig bedrijf dat ook dit jaar weer flink zal toenemen. www.payroll-intermediair.nl

Wat zijn de voordelen van Payroll Intermediair • Je weet vooraf wat de personele kosten zullen zijn, zodat je daar rekening mee kunt houden in jouw berekeningen. • Je betaalt een vast tarief en ontvangt periodiek één factuur. Zo heb je een zeer nauwkeurige inzage in de totale salaris- en personeelskosten. • Facturen en/of aangiften van instanties zoals het UWV, de Belastingdienst, diverse pensioen- en aanverwante verzekeringen, de Arbo-dienst, de verzuimverzekering en accountants (met betrekking tot salaris- en personeelsadministratie) ontvang je niet meer. • De financiële administratie wordt hierdoor beperkter en veel inzichtelijker, waarmee je direct een aanzienlijke kostenbesparing kunt realiseren. • Voor medewerkers verandert er feitelijk niet veel, behalve dat zij kunnen terugvallen op een professionele dienstverlener op het gebied van personeel en organisatie. • Diepgaande kennis inzake wetgeving, cao’s, belastingafdracht etc. in meer dan 20 branches. • Bij Payroll Intermediair komt u nooit voor verrassingen te staan en weet u op elk gewenst moment hoe uw loonkosten zich verhouden ten opzichte van uw omzet. • De ondernemer wordt ontzorgd van veel administratieve en juridische zaken en kan zich weer focussen op zijn kernkwaliteiten. • Overname ziektewetrisico (BEZAVA).


Uw specialist in creatie, ICT services, druk- en printwerk, opslag en distributie. Wij bieden totaaloplossingen in cross media. Hoe u ook wilt communiceren, wij maken het mogelijk! Deskundig en betrokken, van advies tot duurzaam serviceconcept, zoals u van ons als partner mag verwachten. Meer weten? Neem dan contact op met Arend Hartlief (a.hartlief@smg-groep.nl) of Evert Feith (e.feith@smg-groep.nl)

ICT Services

Print en Drukwerk

Fulfilment en Warehousing

w

w

w .sm

g-

gr oe p.

nl

Creatie en Design

www.smg-groep.nl Randweg 12, 8061 RW Hasselt, Tel. 038-4778877 • De Kuinder 1, 8444 DC Heerenveen, Tel. 0513-630630


It’s time to ‘Spice up your marketing!’ Januari 2014, het is tijd voor het State of the Art, oftewel SAM event. Een evenement waarbij diverse sprekers inzichten geven in het onderwerp marketing. Het thema van dit jaar was ‘Spice up your marketing’. People’s Business had het geluk om tachtig vrijkaarten aan haar leden te mogen weggeven voor dit evenement, uiteraard waren wij zelf ook aanwezig en hebben we de nodige inspiratie uit de workshops gehaald.

W

e werden ontvangen in het Atrium van Hogeschool Windesheim door André Tertoolen en Richella Bouwheer. Na een korte toespraak over hoe het event tot stand is gekomen gaven zij het woord aan moppentopper Jeroen Smits. Na een hoop grappen over zijn vrouw en zichzelf was het publiek opgewarmd en was het tijd voor de workshops. In drie rondes gaven verschillende sprekers uit de industrie een workshop over customer experience, business, social media, online marketing of your mix. People’s Business was aanwezig bij de workshops over social media en online marketing. Spice up your social media Sprekers Roderick Cremers, eigenaar van FreshBridge

46

People’s BUSINESS

marketing, Menno Beker en Jordi van de Bovenkamp verzorgden de workshops over social media. Alle drie erg inspirerende en interessante verhalen. Hoe kunnen bedrijven social media inzetten? Welke kanalen moet je dan gebruiken, welke content werkt het beste. Op deze vragen werd in alle drie de workshops antwoord gegeven. Moraal van de verhalen? Weet waar je doelgroep zit en wat ze interesseert. Maar weet vooral waar jij voor staat, waarom jij doet wat je doet en gun de fans een kijkje achter jouw schermen.


KENNIS EVENT

EEN GOEDE VERGELIJKING VAN SOCIAL MEDIA IS DIE MET EEN SUPERMARKT OF EEN MAGAZINE. JE HEBT VASTE RUBRIEKEN, VASTE PLEKKEN VOOR PRODUCTEN.

Roderick Cremers

# Social media voor B2B Deze workshop werd geopend met een zeer inspirerende video van Volvo. The epic split feat. Van Damme. Een heel goed voorbeeld van B2B content creatie en inzet van social media. Voor B2C zijn er talloze voorbeelden te bedenken van bedrijven die social media inzetten om hun doelgroep te bereiken. Maar hoe kan je dat doen voor de B2B sector? Goede voorbeelden van bedrijven die het erg goed doen in de B2B sector zijn Volvo, Maersk, General Electric, Dell en Hubspot.

Wat deze bedrijven anders doen? Zij weten waar hun doelgroep zit, welke content goed opgepikt wordt en hoe diverse kanalen elkaar kunnen versterken. En wat kunnen wij hiervan leren? Voor het B2B segment zijn er enkele stappen die gevolgd kunnen worden: • Vind je doelgroep, waar zitten zij? (vraag het ze, zoek het op op internet) • Bouw een relatie op met je fans (word geen advertentiekanaal) • Zorg dat er genoeg te vertellen is (het is hierbij handig om met thema’s te werken) • Zorg dat er genoeg te vinden is (maak alles zo goed mogelijk vindbaar) • Laat ook andere mensen over jou vertellen, bijvoorbeeld medewerkers of klanten. Dit geloven mensen eerder dan wanneer jij zelf iets verteld over het bedrijf. (social proof) Een goede vergelijking van social media is die met een supermarkt of een magazine. Je hebt vaste rubrieken, vaste plekken voor producten. Maar daarnaast heb je korte acties, tijdelijke rubrieken. Probeer zo ook de social media kanalen in te richten. In zijn presentatie op SlideShare zie je hier een goed template voor: Strategy to Conversation calendar.

Menno Beker

# Social media vanuit een loyalty gedachte Hoe kun je klantbeleving beter organiseren en wat betekent sociale media voor organisaties en hun cultuur? Sociale media is een container begrip maar hoe krijg je hier vat op? Vragen waarop Menno Beker een antwoord heeft gegeven in zijn workshop. Menno Beker leeft in een wereld van verrassingen. Hij is sinds 2001 als internetondernemer actief en vind vooral beleving cruciaal. “Een lach brengt veel te weeg. Realiseer je wie je klanten zijn en probeer zo veel mogelijk emotie toe te voegen op sociale media. Het is een feit dat 62% van de klanten op internet afhaakt bij het winkelmandje. Realiseer je dit en probeer zaken anders te doen. Zo kwam ik eens in een restaurant waar de ober zich aan tafel eerst eens persoonlijk voor kwam stellen. Waar zie je dit? Terwijl het eigenlijk toch

People’s BUSINESS

47


KENNIS EVENT

WOUTER DE VRIES

heel gewoon is” aldus Beker. “Door unieke momenten te creëeren, ik noem ze momenten van de waarheid, bind je de klant aan je.” Bleker is een man van fraaie oneliners en presenteert zich met enige bravoure die we wel vaker zien bij de jonge internetondernemer. ‘Customer experience kan enorme impact hebben’, ‘de peak end rule toepassen’ en ‘Zonder een beetje bluf is alles suf!’ zijn enkele van zijn kreten tijdens deze workshop. Hij sluit af met een mooie statement die blijft hangen. ‘Van hoofd naar hart... Is slechts 25 cm!!!’. Wat hij hier probeert te zegen dat de afstand van hoofd naar hart slechts kort is. als je deze weet te overbruggen dan heb je de klant gewonnen.

Jordi v.d. Bovenkamp

VAN BOVEN NAAR BENEDEN: RODERICK CREMERS, MENNO BEKER, JORDI VAN DER BOVENKAMP EN PATRICK PETERSEN.

48

People’s BUSINESS

# Het creëren van social content Bouwkundig ingenieur turned Art Director. Visueel gezien de meest inspirerende workshop van dit evenement. Jordi van de Bovenkamp van Boomerang Create sprak over content creatie en maakte daarbij vooral gebruik van voorbeelden die door medewerkers van Boomerang Create gemaakt zijn. Doordat zij een klein bureau zijn kunnen ze snel reageren op actualiteiten, en door de korte lijnen met de klanten kan alles snel gekeurd en geplaatst worden. De communicatie gaat vaak via Whatsapp, snel en gemakkelijk. Er kwamen voorbeelden voorbij waar veel tijd in zat, maar ook content die in 12 minuten gecreëerd was. Voornamelijk

content met een scheutje humor, want humor werkt! Spice up your online marketing De andere rondes die People’s Business heeft bijgewoond gingen over online marketing. Deze workshops werden verzorgd door Willemien de Bruin en Patrick Petersen. Wat er vooral uit deze verhalen gehaald kan worden is dat het belangrijk is om te weten wie je zelf bent als organisatie, waarom doe je wat je doet? En daarnaast, online marketing is van deze tijd, ben jij nog niet begonnen? Dan is het tijd om gas te geven. Zit social media en online marketing echter niet in het ondernemers DNA? Houd er dan rekening mee dat het veel tijd gaat kosten voordat dit wel het geval is. Cultuur verander je niet zomaar, dit kost tijd.

Willemien de Bruin

# Positioneren en bouwen van uw eigen merk Met verrassende strategieën en creatieve concepten is JOUW er voor organisaties en merken met ambities! Willemien heeft veel ervaring op het gebied van strategie, concept en creatie. Er is eigenlijk niet zoveel veranderd in de wereld van marketing, er zijn alleen andere kanalen bijgekomen. Wat hetzelfde blijft is dat het gaat om de boodschap die je brengt naar verschillende doelgroepen. En in deze boodschap moet je zelf geloven. Kijk daarom


HET IS TIJD OM GAS TE GEVEN. DIT GELDT VOOR ALLE BEDRIJVEN, EN ZEKER VOOR DE BEDRIJVEN DIE DENKEN DAT ONLINE MARKETING EN SOCIAL MEDIA NU PAS KOMEN. vooral eerst goed naar jezelf, wie ben je als organisatie en waarom doen jullie wat jullie doen? Ons grote voorbeeld werd ook hier genoemd, Simon Sinek met de Golden Circle Theory. Vooral de veelheid aan kanalen maakt marketing complex. In de basis draait het altijd om een goed verhaal. Corporate stories geven kleur aan merken. Een goede techniek is het creëren van ambassadeurs die je helpen om je verhaal over de buhne te brengen. Twee tips van Willemien zijn: 1. Stel de klant centraal. Hiervoor kun je de Empathy-map gebruiken. 2. Focus op je verhaal. Waarom doe je wat je doet? In onze aan JOUW aanpak is het Merkmanifest van een bedrijf het uitgangspunt. Het echte verhaal van je bedrijf moet de basis vormen.

Patrick Petersen

# Online marketing 3.0 or die! De online marketeer en echte ADHD-er zoals hij zichzelf presenteert. Patrick Petersen is naast docent aan Windesheim een veelge-

vraagd spreker, en online marketing specialist en auteur van verschillende boeken. Hoewel de boodschap inhoudelijk niet veel inhield, was deze wel helder en duidelijk. Het is tijd om gas te geven. Dit geldt voor alle bedrijven, en zeker voor de bedrijven die denken dat online marketing en social media nu pas komen. Hier had je al veel eerder mee moeten beginnen, en daarom is het tijd om heel hard gas te geven. Een social business word je niet zomaar, dit moet in je DNA zitten. Zit social niet in het DNA van je bedrijf? Bereid je dan voor op een lang proces van cultuurverandering. Na een korte pauze was het tijd voor de Keynote spreker. Wouter de Vries. Bekend van onder meer de bestseller Blauwe Bananen en zijn werk in de dienstenmarketing. De keynote was een zeer inspirerend verhaal over hoe je unieke kernvaardigheden kunt creëren en daarmee de klant beter van dienst te zijn. Met voorbeelden als Clarence Seedorf en een van de studenten van Wouter, die een boek heeft geschreven over crowdsourcing, liet hij zien dat het belangrijk is om een vaardigheid te vinden waar je goed in bent en deze vervolgens te blijven oefenen.

WILLEMIEN DE BRUIN VAN JOUW RECLAMEMAKERS

Blijf geen gele banaan, maar val op. Wordt een blauwe banaan! Het SAM event was een zeer inspirerend event met goede sprekers en workshops. Complimenten aan de studenten van Windesheim die dit hele evenement hebben georganiseerd. Wij zijn benieuwd naar de editie van 2015.

People’s BUSINESS

49


50

People’s BUSINESS


JAN DES BOUVRIE

INTERVIEW

Hoe beleeft een ondernemer de financiële crisis? De een heeft moeite het hoofd boven water te houden of gaat, nog erger, daadwerkelijk kopje onder. De ander put er juist kracht uit, ziet nieuwe mogelijkheden en houdt zijn schip tijdens deze periode met woeste golfslag, onder controle. Tot die laatste categorie behoort interieurontwerper Jan des Bouvrie (71).

Interieurontwerper weet niet van ophouden

E

Een man die nauwelijks introductie behoeft, van geen ophouden weet en voorzien is van een nieuwe uitdaging. Hij heeft nog niets van zijn enthousiasme voor zijn vak verloren enj gaat een nieuwe uitdaging aan: houten vakantiewoningen voor Narvic Homeparcs ontwerpen. Jan des Bouvrie: wie kent hem niet. Hij leerde Nederland kennismaken met wit als basis voor het interieur én daardoor ook met licht. Waar kom je zijn bank, lamp of tafel niet tegen? In feite overal. Of het nu een rijtjeswoning is, een leuke vrijstaande woning of een kapitale woning: de ‘hand’ van Jan des Bouvrie is simpelweg alom vertegenwoordigd. Hij ontwerpt voor iedereen. Als het kan wil hij er ook een kunstwerk bij doen, om boven die bank te hangen. Hij mag zichzelf een kunstkenner noemen en heeft in de loop der jaren een grote kunstverzameling bijeengebracht. Hij is, al met al, meer dan 40 jaar niet meer weg te denken uit de Nederlande huiskamer, letterlijk en figuurlijk. Dat heeft hem geen windeieren gelegd. Hij leeft ruimbehuisd, een understatement, in Naarden met zijn Monique. Zijn tv-optredens destijds (in het programma TV Woonmagazine) maakten hem tot een bekende verschijning, die graag

in het uitgaansleven opdook. Daar dreef Gert-Jan Dröge nogal eens de spot met hem in het tv-programma Glamourland (‘Daar zijn de Bouvrietjes weer’). Geen probleem voor Des Bouvrie, die daarmee alleen maar nòg bekender werd. Hij was recentelijk te vinden op de beurs ‘Masters of Luxury’. Daar konden de liefhebbers zich niet alleen vergapen aan nieuwe bolides maar ook een kijkje nemen bij prachtige klassiekers, bijeengebracht door The Gallery Brummen. Voor de autofan was het smullen geblazen met een Aston Martin, Morgan, Jaguar, Ferrari, Mercedes, Fiat, Porsche, Rolls Royce, Austin Healey, MG, Triumph, om er een paar te noemen. U waande zich waarschijnlijk in een snoepwinkel: u bent immers gek op vintage cars, de oudere modellen dus. Jan: “Ik ben eigenlijk van jongs af aan al geïnteresseerd in auto’s. Dat kwam mede door mijn vader die een meubelzaak had. Ik heb daar ook enige tijd gewerkt. Die hield er nogal van om van auto te wisselen. Vooral als hij goede zaken had gedaan. Zo zaten we de ene keer in een 2CV en dan weer in een veel grotere auto. De 2CV vond ik trouwens een prachtige auto, met die aparte stoeltjes

People’s BUSINESS

51


“Ik ben trots dat ik de Nederlander anders heb leren wonen”

en die raampjes die je naar buiten kantelt. Dat was in die tijd bijzonder en roept nog steeds een bepaalde vertedering op.” U ging dus wel steeds meer op auto’s letten? Jan: “Toen ik op Rietveldacademie – toen nog Kunstnijverheidsschool - zat, zag ik in de Amsterdamse Van Baerlestraat vaak een Porsche 356 staan. Daar was ik helemaal kapot van. Ik kon daar soms wel tien minuten omheen lopen en er naar blijven kijken. Ik kon er niet genoeg van krijgen. Dat is een auto zoals die eruit moet zien: een model dat de tand des tijds kan doorstaan, een tijdloze auto dus. Ik wilde op een bepaald moment zes auto’s van grote merken gaan verzamelen. Dat is me gelukt, met uiteraard een Ferrari. Die hoort in zo’n rijtje thuis.” Zo denkt u toch ook over uw eigen ontwerpen, wat betreft het tijdloze karakter? Jan: “Jazeker, tijdloosheid staat bij mij hoog in het vaandel. Het moet zó’n kwaliteit hebben dat je er vele jaren later nog steeds van onder de indruk bent. Dat probeer ik steeds te bereiken.” En als het kan moet dan ook de tint wit dominant aanwezig zijn. Jan: “Wit is geen kleur, dat klopt. Wit blijft de tijdloze basis die rust en harmonie geeft. Wit inspireert tot combineren, waarbij iemand een sfeer kan creëren die past bij de jaargetijden bijvoorbeeld. Iemand kan er zijn eigen stijl aan geven, zich uitleven in de ideeën die bij deze persoon over een interieur leven. Ik durf wel te beweren dat ik degene ben geweest die Nederland uit ‘het donker’ heeft gehaald en kennis heeft laten maken met licht, wit, ruimte en helderheid. Toen ik voor mezelf begon, eind jaren 60, was het een periode waarin het hele interieur er donkerbruin uit zag. Niet alleen het meubelair had die kleur, ook de deurstijlen, keukenkastjes, etc., zagen er donker uit. Dat vond ik maar niets. Er sprak een grote somberheid uit. Dat moest anders, vond ik. Het moest allemaal lichter, en daarmee meteen een stuk vrolijker. Daarvoor gebruikte ik wit”.

52

People’s BUSINESS


INTERVIEW

Dat heeft u niet meer losgelaten. Jan: “Dat werd mijn handelsmerk, dus er is veel van mij te vinden in wit. Maar dat niet alleen natuurlijk. Ik heb heel wat bedacht waarin allerlei felle kleuren de boventoon voeren.” Hoe komt een nieuw design tot stand? Jan: “Ik beschik gelukkig over een heel creatief team. Ik kan uiteraard niet alles alleen doen. Elke dag hebben we ’s ochtends overleg om te zien hoe de stand van zaken is en wat we kunnen doen. Via de ideeën die naar voren worden gebracht kunnen we samen mooie plannen tot stand brengen. De andere medewerkers hebben daar veel inspraak bij. Het is echt niet zo dat ik alles bepaal. Ik denk wel eens, als ik iets teken: ‘Waar haal ik dat vandaan?’ Maar vaak komt dat door alle reizen over de hele wereled die ik heb gemaakt, Daar word ik door geïnspireerd.” Het klinkt simpel: ‘Even iets ontwerpen’. De buitenwacht zal wel denken: ‘Dat is zó gepiept’. Maar de realiteit is totaal anders, lijkt me. Jan: “Zeker, ik heb dat beschreven in een fraai magazine over Het Arsenaal, dat nu 20 jaar bestaat. Een interieurarchitect, zoals ik, heeft een adviserende en verbindende rol. Ik onderneem samen met de opdrachtgever een inspirerende ontdekkingsreis door een bepaalde ruimte. Ik wil een betrokken adviseur zijn. De klant weet al wat zij/hij wil, het is aan mij de taak dat concreet te maken. Dat is een proces. We proberen daarbij het ‘hokjes denken’ te doorbreken – dit is de kamer, dat is de keuken. Zo worden letterlijk nieuwe ruimten in woningen gecreëerd. Zo ontstaan ruimten om te leven en ruimten om in te genieten.” Toch verandert niet alles wat u aanraakt in goud. Jan: “Ik heb ook mijn mislukkingen gekend. Het Arsenaal in Naarden liep en loopt als een trein. De ontwerpstudio en de winkel zijn er gevestigd. Het is mijn visitekaartje. Ik dacht dat ik dit concept ook op andere plekken kon starten. Maar dat viel tegen. De vestiging in Grave is inmiddels gesloten. Ik weet de oorzaak er wel van. Ik kon daar niet aanwezig zijn. En dat moet in feite wel. Dan houd je feeling met de mensen en zij komen ten dele ook voor de naam Jan des Bouvrie. Die willen ze ook wel eens in levende lijve zien. Dat kon echter niet, of in ieder geval te weinig, omdat ik er niet altijd kon zijn.”

DE ONTWERPSTUDIO EN DE WINKEL ZIJN GEVESTIGD IN HET ARSENAAL IN NAARDEN

U mag graag in mondaine oorden vertoeven: in Zuid-Frankrijk, om wat te noemen, in fraaie hotels en restaurants. Jan: “Ja, dat geeft mij, en Monique, veel plezier. Dat mogen we toch wel doen? Ik heb tenslotte wat bereikt. Ik noem een paar van die etablissementen waar we geen onbekenden zijn: Hotel Emeraude Plage in St. Barth (eiland in de Caraïbische Zee), Hotel Fasano in Rio de Janeiro, Delano Hotel in Miami, Hotel de Paris in St. Tropez en Club 55 in St. Tropez. Die laatste is een klassieker! Daar proef je de sfeer van Brigitte Bardot, die ik er trouwens een keer heb ontmoet en met wie ik een gezellige tijd heb gehad.” U woont in een aardig optrekje en u beschikt over een zeker vermogen. Heeft u altijd veel geld willen verdienen? Jan: “Dat is niet mijn opzet geweest. Dat is op den duur vanzelf zo gegaan. Ik zou met aanzienlijk minder geld ook gelukkig zijn. Mijn ouders waren, met weinig financiële middelen, blij met de manier waarop ze leefden. Ze hadden een klein zaakje. Wat betreft het geld is het bij mij anders gelopen. Mijn opzet was aanvankelijk om met hetgeen ik verdiende kunst te gaan kopen. Geld verdienen was voor mij een tool om een kunstcollectie aan te leggen. Dat is aardig gelukt.” Die carrière van u, die houdt maar niet op… U bent de 70 gepasseerd. De tijd is nog niet aangebroken om een punt te zetten achter uw werkzame leven? Jan: “Welnee, daar heb ik, eerlijk gezegd, nog geen moment over nagedacht. Het is even wat rustig geweest rond mijn persoontje, door wat lichamelijk ongemak en daarmee een medisch traject dat ik moest volgen, maar ik ga er weer volop tegenaan. Ik voel me namelijk nog erg fit. Ik ben net als veel Italiaanse ontwerpers, die kennen ook geen leeftijdsgrens.” Waar bent u het meest trots op van hetgeen u heeft gecreëerd? Jan: “Ik kan daar niet meteen iets uit plukken. Ik zou zeggen: mijn totale werk. Waar ik met name met voldoening op terugkijk is dat ik Nederlanders anders heb leren wonen. Het TV Woonmagazine-programma heeft daar een grote bijdrage aan geleverd. En kijkend naar de toekomst is het mooi dat jongeren terecht kunnen bij het Jan des Bouvrie College in Amsterdam en de Jan des Bouvrie Academie in Deventer. Met name die eerste opleiding is bedoeld voor jongeren die niet naar een academie kunnen. Zij krijgen nu de kans om, met hun nodige creatieve bagage, iets met interieur ontwerpen te gaan doen.”

People’s BUSINESS

53


COLUMN

Elevatorpitch als Cliffhanger STIJL

ETIQU

ETTE

GONNIE KLEIN ROUWELER, IMAGO EN ETIQUETTE EXPERT IMAGE CONSULTANCY Tijdens een netwerkbijeenkomst is het belangrijk dat u in een zogenaamde elevatorpitch, dit wil zeggen in heel korte tijd duidelijk en inspirerend kunt vertellen wie u bent, wat u doet en welke dienst of product u verkoopt. Helaas verslapt de aandacht nog te vaak van menig elevatorpitch. Het is nog te vaak een saaie mededeling die niet aansluit bij de ander. Jammer van elke gemiste kans. Welke criteria zijn belangrijk voor een succesvolle elevatorpitch? Welk doel heeft u met een elevatorpitch en hoe weet u dat succes verzekerd is? Hierbij enkele belangrijke criteria voor een succesvolle elevatorpitch. Gepaste uitstraling Niet alleen het oor, maar ook het oog wil wat. Dus alvorens u de boodschap ten gehore wilt brengen verdiept u zich eerst in de vraag: “Wat trek ik hierbij aan en hoe zie ik eruit? Ondersteunt mijn uitstraling de boodschap die ik wil overbrengen?” Bij een elevatorpitch dient de eerste indruk positief en onderscheidend te zijn. Als iemand met een vlek op de stropdas, een gekreukt jasje, of met haar uitgroei en onverzorgde make-up het verhaal houdt, leidt dit af en komt de speech niet zoals gewenst over. Een passende uitstraling van top tot teen, waarmee u positief onderscheidend opvalt, is dus van wezenlijk belang bij een elevatorpitch. Welke punten wilt u vertellen en met welk doel? Verdiep u in de vraag welk verhaal u wilt overbrengen. Bereid de punten in uw verhaal goed voor, die u de ander in 25 seconden wilt

54

People’s BUSINESS

vertellen. U krijgt maar één keer de kans om het succesvol te doen. Is het belangrijk te vertellen wat u denkt dat goed is om te horen of is het juist belangrijk datgene te vertellen wat de ander graag zou willen horen. Wat wilt u bereiken met de elevatorpitch? Bereikt u met uw verhaal de juiste snaar van de ander? Verdiep u in een ander Is de ander een visueel ingesteld persoon, of juist auditief of kinesthetisch? Op deze wijze kunt u nog beter uw verhaal afstemmen op de ander, om het verhaal goed over te brengen. Wat kunt u bieden, wat de ander nodig heeft. Dus verdiep u ook in de behoeften van de ander waarin u zou kunnen voorzien. Gemiste kans Ook al voldoet uw elevatorpitch aan de criteria, maar u vindt geen aansluiting in de behoeften van de ander dan heeft u alsnog de boot gemist. Houd 25 seconden lang de aandacht vast van de ander en laat met uw boodschap de ander nog nieuwsgieriger naar u worden. Aanknopingspunt Zorg ervoor dat uw verhaal bij de ander blijft beklijven. Dit kan met humor in het verhaal, een verrassende opening en einde en iets dat bij de ander op zijn of haar netvlies achterblijft. Sterke magneet Het is de kunst om de geoefende elevator pitch met bezieling en vanuit het hart te laten overkomen. Dit vergt veel oefening. Immers wilt u heel goed kunnen schieten, moet u ook heel

veel oefenen. Het taalgebruik moet aansluiten bij het niveau van de ander. Voorkom dat u op een monotone stem vertelt. Stel die retorische vragen die de ander aan u zou willen stellen en beantwoord deze zodanig dat deze nog meer nieuwsgierigheid naar u opwekt. Gretigheid opwekken Verdiep u zodanig in anderen dat u met uw krachtige verhaal hun gretigheid naar meer over u willen weten opwekt. Als de ander een vervolg afspraak met u maakt heeft u het goed gedaan. ‘Ik ben degene die’….. ‘O ja? hoe dan, wat dan?’ Graag wil ik u dan uitnodigen voor een vervolggesprek. Informeer naar onze mogelijkheden voor u via info@imageconsultancy en mis de boot niet. We staan voor u klaar!


AGENDA

Netwerkagenda People’s Business

11-03-14 01-04-14 15-04-14 23-04-14 13-05-14 15-05-14

People’s Business Landgoedhotel de Wilmersberg People’s Business PEC Zwolle (voor alle Business club leden) People’s Business Directeurendiner People’s Business AvaTarZ Autotestdag Twente People’s Business Sailing Experience – in professionele wedstrijdboten, veel korte wedstrijden varen!

15 april 2014

Directeurendiner Uw netwerk is cruciaal in de strategie om uw bedrijf te laten groeien. De People’s Business Directeurendiners bieden u daarbij een perfecte setting, die zowel aangenaam als effectief is. Door diverse tafelsettingen komt u in contact met vele eindbeslissers waarmee u op goed niveau een diepgaand gesprek kunt voeren. Geen vluchtige vrijblijvende kennismaking maar ruimte voor een goed gesprek. Chateauhotel- en restaurant De Havixhorst in de Schiphorst is de toplocatie waar de diners gaan plaatsvinden. People’s Business organiseert de Directeurendiners exclusief voor decisionmakers, gepassioneerde ondernemers, bestuurders met visie, inspirerende leidinggevenden en eigenaren van bedrijven, overheden en (kennis-)instellingen. Mensen als u, met passie voor het ondernemen en actief in het zoeken naar verbintenissen met anderen. 23 april 2014

AvaTarZ 11 maart 2014

Landgoedhotel de Wilmersberg Afgelopen jaar is het netwerk van naam veranderd, BOB = People’s Business. Dit jaar zal ook het magazine BUSINESS onder een andere naam, en in een nieuw jasje, verschijnen. De verschijning van het eerste blad willen wij graag uitgebreid met jullie vieren. In de regio Twente zullen wij dit doen op 11 maart.

Namens Business Company en AvaTarZ Nature Park nodigen wij u van harte uit voor de People’s Business Bijeenkomst op 23 april 2014. Een gave middag in een stoere omgeving. Voor zakengroepen en personeelsuitjes biedt AvaTarZ een actieve topdag in de natuur. Lekker buiten! Genieten! Toppers in onze activiteiten zijn thans het klimmen, de sagentocht en teambuilding vanuit passie. Het belooft een bijzondere borrel te worden. U wordt hartelijk ontvangen met koffie en wat lekkers. Vervolgens is het tijd om te klimmen! Bent u niet zo actief? Er zal ook een alternatieve activiteit verzorgd worden. Na de activiteiten zal er een stoere BBQ met lekker drankjes verzorgd worden.

1 april 2014

PEC Zwolle

15 mei 2014

(voor alle Business club leden)

Sailing Experience

We zijn trots aan te kondigen dat we de leden van People’s Business én van PEC Zwolle tijdens een maandelijkse netwerkborrel kunnen uitnodigen. Elke eerste dinsdag van de maand gaan we deze bijeenkomsten gezamenlijk organiseren in de Businesslounge van PEC Zwolle. Persoonlijke en zakelijke contacten worden versterkt in deze sportieve omgeving. De netwerkbijeenkomsten zullen een andere opzet hebben dan de reguliere bijeenkomsten van People’s Business. Naast het feit dat niet alleen de leden van People’s Business, maar ook de leden van PEC Zwolle worden uitgenodigd, zullen de borrels van 17:00 – 19:00 duren en zullen de drankjes voor eigen rekening zijn. Hapjes worden wel verzorgd.

Jaarlijks organiseert People’s Business een speciaal evenement exclusief voor de Vrienden van People’s Business. De afgelopen 2 jaar vond het BOB Golftoernooi plaats. Dit jaar staat de People’s Business Sailing Experience gepland. In professionele wedstrijdboten, veel korte wedstrijden varen! Ook wie nog nooit heeft gezeild of beperkte zeilervaring heeft kan deelnemen aan dit programma. Op iedere boot is een zeilinstructeur aanwezig die toeziet op de veiligheid, en uiteraard helpt de bemanning helpt u om zo goed mogelijk te presteren. Het dragen van zeilkleding wordt aangeraden en het dragen van een zwemvest is verplicht. Eventueel kan zeilkleding van het Batavia Sailing Center worden gehuurd. Meer informatie: www.peoples-business.nl

People’s BUSINESS

55


NETWERKEN

Muzikaal genieten

tijdens eerste People’s Business bijeenkomst Kulturhus de Bijenkorf in Borne De eerste bijeenkomst van 2014 vond op 11 februari plaats bij het Kulturhus in Borne. Een uniek pand waarin verschillende functies samenkomen. Zo is er een bibliotheek, een theater, een muziekschool maar zijn er ook flexwerkplekken en leslokalen.

Kulturhus de Bijenkorf is het kloppende hart binnen de sociale, culturele en maatschappelijke structuur van Borne. Een goede plek dus voor de eerste People’s Business bijeenkomst van 2014. De gasten werden ontvangen in de foyer van het Kulturhus, waarna een inspirerende toespraak werd gehouden door Gerda Voorn van People’s Business en door Frank Droste, de Directeur van het Kulturhus. Na de toespraak begon iedereen met een workshop. In totaal werden er vier workshops gegeven door een zzp-er in combinatie met een medewerker van het Kulturhus. Na de workshops werd iedereen opgewacht in de theaterzaal. Het was tijd voor een mooi staaltje muziek. De Big Band van het Kulturhus bracht drie nummer ten gehore. Hoewel de Big Band nog niet zo lang geleden is opgericht klonk het toch waanzinnig goed. Iedereen genoot en kwam helemaal los. Dit muzikale optreden was een mooie voorbereiding voor het netwerken. Het Kulturhus had een perfect verzorgd buffet gereed staan waar volop van genoten werd. Er zijn volop nieuwe relaties opgedaan en bestaande relaties onderhouden. Tijdens het diner kwam als verassing het Twentse Voetbalkoor langs. Een groep geheel in clubkleuren gehulde mannen en vrouwen brachten swingend nummers over FC Twente ten gehore. Al met al was het een zeer geslaagde en feestelijke bijeenkomst die de opening van een nieuw jaar vol met People’s Business bijeenkomsten markeerde. Kijk op onze netwerkagenda voor de volgende bijeenkomsten www.peoples-business.nl

56

People’s BUSINESS


Terug-

BLIK

Tijdens deze feestelijke opening van het nieuwe jaar, vol met People’s Business bijeenkomsten, zorgde de muziek voor een goede ontspannen sfeer.

Netwerken in een bijzondere ambiance. Dat heeft BOB de afgelopen jaren aangeboden. Op bijzondere locaties komen bijzondere ontmoetingen makkelijker tot stand. Dat blijft het handelsmerk, ook onder de nieuwe naam People’s Business.

People’s BUSINESS

57


THOUGHT LEADERS

Thought Leaders zijn experts in bepaalde velden, mensen die andere mensen inspireren. In deze rubriek verzamelen wij quotes van Thought Leaders die ons inspireren en waarvan wij denken dat iedereen hierdoor geïnspireerd kan worden.

If you can't fly then run, if you can't run then walk, if you can't walk then crawl, but whatever you do you have to keep moving forward.” – Martin Luther King, Jr.

W

hen we tell people to do their jobs, we get workers. When we trust people to get the job done, we get leaders.” – Simon Sinek

58

People’s BUSINESS


If you aim higher than you expect, you could reach higher than you dreamed of.” – Richard Branson

People’s BUSINESS

59


Extreme slijtageslag voor mens en machine


BUSINESS EN SPORT

De zwaarste rally ter wereld De Dakar rally is al jaren een begrip en wordt gezien als de zwaarste rally ter wereld. Het internationale rallyevenement bestaat sinds 1979. In het begin stonden er 182 voertuigen aan de start in Place du Trocadero. Dit jaar hebben er 750 voertuigen aan de start gestaan bij de zwaarste rally ter wereld. Een slijtageslag van mens en machine. Het aantal Nederlandse equipes dat jaarlijks aan de start verschijnt is traditiegetrouw zeer groot en bedroeg dit jaar 49 equipes. Hierbij is Oost-Nederland sterk vertegenwoordigt. Grote namen uit het bedrijfsleven en uit de rallysport reizen jaarlijks naar Zuid-Amerika om het avontuur aan te gaan.

HET EUROL VEKA MAN RALLY TEAM

HET MAXXIS DAKAR TEAM

62

People’s BUSINESS


De deelnemers werden gelijk de eerste dagen al zwaar op de proef gesteld met een lange woestijnetappe

I

n januari 2014 is de Dakar Rally voor de 6e keer verreden in het Zuid-Amerikaanse continent. Kenmerkend is de lange afstand die afgelegd wordt door extreem zwaar gebied met veel zand, duinen, gravel en gebergte. Voertuigen krijgen het technisch zwaar te verduren. De deelnemers hebben in totaal een route van maar liefst 8.000 kilometer afgelegd in 15 dagen tijd, met slechts 1 rustdag. Voor het eerst werden de deelnemers gelijk de eerste dagen al zwaar op de proef gesteld met een lange woestijnetappe.

Eurol is al vijf jaar als sponsor betrokken bij Dakar Rally en betrokken bij zes teams en drie motorrijders. Samen met Eurol blikken we terug op een van de zwaarste rally’s van de afgelopen jaren. “De internationale allure in combinatie met de extreem zware omstandigheden van de rally maakt dat de Dakar goed aansluit bij de Eurol’s strategie. Onze ambitie is om een wereldspeler te worden op het gebied van hoogwaardige smeermiddelen. Inmiddels worden Eurol producten geëxporteerd naar meer dan 68 landen over de hele wereld.”

People’s BUSINESS

63


RIWALD DAKAR RALLY TEAM

HSF LOGISTICS HENSTEK RALLY TEAM, HENK KNUIMAN

HET EUROL VEKA MAN RALLY TEAM

MAXXIS DAKAR TEAM

Het aantal Nederlandse equipes dat jaarlijks aan de start verschijnt is traditiegetrouw zeer groot In 2009 is Eurol begonnen als sponsor van Arjan Brouwer met zijn buggy. Inmiddels is dit in 2014 uitgegroeid tot het steunen van zes teams en drie motorrijders. Het Eurol logo is voor de volgers van de rally inmiddels een herkenbaar icoon geworden dat trots op de vele rallyvoertuigen prijkt. Met enkele van de deelnemende Nederlandse teams blikken we terug op hun belevenissen en prestaties. Eurol Veka Man Rally team Het Eurol Veka MAN Rally team rijdt met drie MAN trucks TGS 480. Het is één van de zeer professionele teams. De Dakar Rally 2014 was voor het Eurol VEKA MAN Rally Team een succesvolle rally vol uitersten. Peter Versluis, dga VEKA Group en initiatiefnemer van het rallyteam, kende zelf niet zo'n gelukkige Dakar. Veel pech zorgde ervoor dat hij uren achterstand opliep in de diverse 64

People’s BUSINESS


BUSINESS EN SPORT

etappes. Tot grote frustratie van de gedreven coureur uit Werkendam. Winst in de zesde etappe bracht weer even een glimlach op het gezicht van de kopman van het VEKA Rally Team, maar die is in de nacht van de tiende etappe van Iquique naar Antofagasta verdwenen toen Versluis hard uit de bocht vloog. Het ging Marcel van Vliet beter af, zijn equipe stond al aan het begin van de rally stevig in de top drie en werd al snel gezien als een van de kanshebbers op een podiumplaats.

Uiteindelijk schreef hij de negende positie van het algemeen klassement op zijn naam. René Kuipers reed enorm steady gedurende de hele rally, zijn equipe reed al vroeg de top tien in, om uiteindelijk op een achtste plaats te eindigen. Riwald Dakar Rally team De rally auto van het Riwald Dakar team (powered by Wevers Sport) is een Mitsubishi Racing Lancer met een 5 liter Ford V8 motor die vermogen levert van 345 pk. In dit semi-professionele team is Erik Wevers uit Markelo één van de topcoureurs, naast Bernhard ten Brinke en Gert Huzink. Bernard ten Brinke eindigde de rally als 28e Het team liet zien vooral op de snelle tracks over voldoende snelheid te beschikken om goed mee te kunnen met de top. In de duinen had de auto het zwaar. Maxxis Dakar Rally team Het Maxxis Dakar Team kan gerust eigenzinnig genoemd worden net als leadman Tim Coronel. Het team bestond uit een buggy (Tim Coronel), twee Quads (Sebastian Husseini, Mohammed Abu Issa), een Enduro motor (Robert van Pelt) en een vrachtwagen (Kees Koolen). Van Pelt werd in 2014 winnaar in het Kist klassement en Husseini behaalde een mooie 3e plek in het eindklassement. Alle teamleden van het Maxxis Dakar Team Powered by Super B kwamen aan de finish en dat was een unieke prestatie. "Ik ben echt apetrots op het team en als je naar het aantal uitvallers kijkt zie je pas hoe uniek deze prestatie echt is. Het team is er altijd 100% achter blijven staan en dat doet me goed. Als je dan het podium op komt rijden en je hoort dat je ook nog eens twee prijzen in de wacht gesleept hebt dan is dat natuurlijk fantastisch. Het was serieus een verrassing, want ik was al helemaal niet meer met het klassement bezig. Ik denk dat we terug kunnen kijken naar een geslaagde Dakar ondanks het feit dat we van te voren wat hoger ingezet hadden”, aldus een tevreden Coronel. Mammoet Rallysport team Het Harskampse Mammoet Rallysport Team o.l.v. coureur Martin van den Brink vormt samen met Pascal de Baar de slagkracht van het team in twee compleet nieuwe Ginaf X2222 racetrucks. Als twintigste truck naar het podium rijden, was niet wat Martin van den Brink vooraf in gedachten had. “We hadden een andere doelstelling”, zei hij, na de laatste racedag. “Die hebben we gehaald, we konden het alleen niet vasthouden. Daarom moesten we terug naar de basis: de finish halen. Het team heeft er met vereende krachten voor gezorgd dat ik hier sta.” Al jaren hikt Van den Brink aan tegen de top 10. Deze Dakar leek hij ‘m in the pocket te hebben. Maar opnieuw ging het mis. Vorig jaar was het een bijna-crash in de laatste etappe, deze keer een verkeerde koppelingsplaat in de koninginnenrit.

Kenmerkend is de lange afstand die afgelegd wordt door extreem zwaar gebied met veel zand, duinen, gravel en gebergte Henk Knuiman Henk Knuiman van het HSF logistics Henstek Rally team reed “Le Dakar 2014” op een KTM 450 cc met 5 versnellingen. Met een 15e plek in het klassement heeft Knuiman een geweldige rally achter de rug. Tevens was dit zijn tiende Dakar op rij die hij uitreed. Hiermee zet deze coureur uit Wijchen een unieke serie in de geschiedenisboeken. Op de motor Dakar uitrijden is absoluut de ultieme challenge voor een motorrijder en veel zwaarder dan in een auto of vrachtwagen. Van de gestarte deelnemers op de motor reed dit jaar slechts 45% de rally uit.

People’s BUSINESS

65


GADGETS

Fabriek als voorbeeld voor vuurkorf Een aparte vuurkorf, dat is het zonder meer. Deze is van cortenstaal gemaakt, kenmerkend daaraan is de bruine roestkleur. De afmeting van deze ‘fabriek’ is 70x73x48 cm. Het idee erachter, bedacht door René Bijsterveld, is dat we in Nederland op veel plekken onder de rook van fabrieken wonen. Weten we echter wel welke risico’s we lopen als er iets mis gaat in die industrie? Is er iets verbeterd na de rampen in Enschede en Moerdijk? Zonder al deze diepzinnige gedachten kan deze vuurkorf ook prima gebruikt worden, hoor. Info: bijsterveldvormgeving.nl

WIJNKISTJE WORDT WIJNREK Wel zo handig: een wijnkistje dat na opening gebruikt kan worden als wijnrek. Je maakt de houten verpakking open, haalt de fles eruit en klapt vervolgens het houten geheel open. Dan wordt het mogelijk er zes flessen wijn op neer te leggen. Makkelijk op tafel te plaatsen bijvoorbeeld. Info: rackpack.nl

Speelse variant

VAN AFSLUITDOP Je kunt een fles met een simpele, alledaagse dop afsluiten (veelal de dop die er bij is geleverd), maar er een speelse variant op aanbrengen is wel zo leuk. Zoals de blokhutdop in de foto. Dan heb je eens wat anders. Het ontwerp is afkomstig van Daphne Laurens. Info: bijzondermooi.nl

‘HANDIG’ die charmante handschoenen Nu het wat kouder wordt, is het voor een vrouw wel handig om te beschikken over mooie handschoenen. Bijvoorbeeld wanneer onderweg de alom aanwezige smartphone bediend moet worden. Want, daar kunnen we geen moment buiten…. Handschoenen zijn uiteraard bij lagere temperaturen noodzakelijk op een scooter, zie foto, en iets elegants aan de vingers hebben is daarbij wel zo ‘handig’. Info: FONQ.nl

66

People’s BUSINESS


Zet de tablet

MAAR IN DE BOOM… Voor alle gadget en Apple geeks onder ons! Een heuse boom waarin de iPad of iPhone geplaatst kan worden en die vervolgens dient als speaker. De boom wordt zorgvuldig uitgezocht in Australië waarna deze volledig naar wens van de koper wordt voorzien van de beste geluidssystemen en een dockingstation. Een custom made designer speaker dus én een echte eye catcher voor elke ruimte. Info: itree.kmkg.org

Bloemenvaas ALS KUNSTOBJECT Dat is nog eens een vaas. Een die opvalt, tussen alle ronde en ovaalvormige. Het is een waar kunstwerk, ontworpen door Mart van Schijndel. ‘De Deltavaas’ heet het idee van deze ontwerper. Het geheim is dat het gaat om drie dunne plaatjes glas waarvan een punt is afgesneden. De stukken glas zijn vervolgens op een vernuftige manier aan elkaar gelijmd. Meike van Schijndel heeft het voorwerp, veertien jaar na het overlijden van haar vader Mart, opnieuw op de markt gebracht. Info: deltamart.nl

Douchemat van gebruikte autobanden Recycling op zijn best: een douchemat gemaakt van oude autobanden. De klant kan kiezen uit diverse modellen en kleuren en leeft – bij betreding van de badkamer - in de geruststellende gedachte dat hij/zij ecologisch goed bezig is… Info: manonjuliette.nl

People’s BUSINESS

67


Nieuws ABOUT THE BUSINESS

ZARA KOMT NAAR ZWOLLE Het winkelhart van Zwolle krijgt een belangrijke impuls door de komst van een ‘full concept’ vestiging van winkelketen Zara. De nieuwbouw van de kleding- en woonaccessoireszaak komt op de plek van de centrale bibliotheek, op de locatie Diezerstraat 80. De bibliotheek heeft goede toekomstkansen op een andere locatie in of bij het Zwolse stadshart. De ‘dubbelslag’ kan uiteindelijk zonder kosten voor de gemeente georganiseerd worden. De uiteindelijke locatiekeuze wordt bepaald door de gemeenteraad. De Overijsselse hoofdstad ziet met de komst van Zara en een nieuwe locatie van de bibliotheek een aantal wensen vervuld. De verwachting is dat van de kledingwinkel een bovenregionale aantrekkingskracht uitgaat. In Zwolle komt op een oppervlakte van ongeveer 4000 vierkante meter het nieuwste winkelconcept van Zara. De Zwolse vestiging wordt de vijfde in Nederland met zo’n uitgebreide en brede opzet. Wat betreft uitstraling en omvang is dit concept uniek voor een ruime regio. De winkel is daarmee een impuls voor de Zwolse binnenstad, omdat de Zara ook voor bezoekers aan andere winkels in het stadshart zorgt.

Online bestellingen afhalen en versturen bij GAMMA- en KARWEI- bouwmarkten Vanaf januari heeft iedere bouwmarkt van GAMMA en KARWEI in Nederland een pakketpunt van PostNL. Consumenten kunnen online aankopen van diverse webshops bij GAMMA en KARWEI laten bezorgen en combineren met een bezoek aan de bouwmarkt. Dit is makkelijk door de ruime openingstijden, goede bereikbaarheid en ruime parkeermogelijkheden. PostNL voegt deze pakketpunten toe aan haar netwerk van 2.600 Postkantoren. De bouwmarkten zijn een ophaal- en afleverpunt voor artikelen die met PostNL worden verzonden. Ook kunnen artikelen via de pakketpunten bij GAMMA en KARWEI retour worden gezonden naar webshops Ieder pakket tot 10 kg kan daarnaast voor €6,75 naar iedereen in Nederland worden verzonden. De pakketpunten zijn geïntegreerd in de bestaande servicebalies in de GAMMA- en KARWEI-bouwmarkten.

Bedrijven vragen onterecht

OM PASPOORT KOPIE Werkgevers mogen een kopie van het identiteitsbewijs van hun personeel vragen, maar bedrijven die personeel inhuren of werk uitbesteden mogen dat niet. Toch blijkt dit nog veel te vaak gebeuren. Zo liggen er bij bijvoorbeeld sportscholen stapels met paspoortkopietjes, dit is vragen om identiteitsfraude aldus Wilbert Tomesen van het CPB. De belastingdienst bleek bedrijven zelfs aan te raden om een kopie te vragen, dit is na tussenkomst van het CPB gewijzigd.

People’s BUSINESS

69


Als je hoofd en je hart de juiste richting opgaan hoef je je niet druk te maken om je voeten! People’s Business Magazine, voorheen BUSINESS magazine geheten, is in een totaal nieuw jasje gestoken. Een nieuwe naam én een nieuw uiterlijk. People’s Business Magazine is hét eerste regionale high-end ondernemersmagazine. Zij wil een klankbord en inspiratiebron voor ambitieuze ondernemers zijn met een passie en wil om te winnen. Daar voel ik mij thuis bij.

Al heel veel jaren schrijf ik in elke uitgave mijn columns en dat doe ik met heel veel plezier. Als reactie heb ik inmiddels heel veel e-mails op mijn tablet beantwoord. Honderden one-liners heb ik daarvoor bedacht en/of gebruikt. Sommige daarvan kom ik als paginagrote advertentie in bijvoorbeeld het Financiële Dagblad tegen, honderden studenten gebruikten ze in hun afstudeeropdracht en veel van mijn columns worden als discussiestuk of leeropdracht gebruikt. In deze column heb ik dan ook mijn best gedaan om extra veel one-liners te verstoppen. Je voeten moeten de kant opgaan die je hoofd en je hart als de juiste richting opgeven. Ik probeer ondernemers steeds voor ogen te houden dat het slim is om eerst na te denken alvorens je een beslissing neemt. Maar die beslissing moet niet tegen je gevoel in gaan. Als je adviezen die je als ondernemer krijgt tezamen met je verstand dezelfde richting aangeven als je buikgevoel, pas dan neem je die voorgenomen actie. Adviezen lijken vaak goed geformuleerd maar worden vaak verkeerd begrepen, zo dien je een hoofdwasmiddel bij voorkeur ook niet als zodanig te gebruiken hoor! Wat nu als een advies met je verstand wel goed lijkt om te doen, maar je buikgevoel zegt nee!!! Niet doen. En ook

OP VISIE EMEN

N ONDER

niet doen als je personeel niet vanaf het begin daarbij betrokken wordt en er zin in heeft. In mijn juridische praktijk assisteer ik ook bij veel echtscheidingen van ondernemers. Natuurlijk gaat het daar om heel veel belangrijke zaken, maar de centen en het voortbestaan van de onderneming zijn cruciaal. Dat regel ik met veel compassie en levenservaring. Mijn moeder leerde mij, de man is het hoofd van het gezin, de vrouw de nek: indien de nek beweegt, beweegt het hoofd automatisch mee. Het voortbestaan van de onderneming, daar hebben beide partijen voordeel van, is dan altijd mijn uitgangspunt. Kom dus om advies als het probleem smeult en niet pas als de vlammen uit het dak slaan! Dat geldt ook bij het uitgeven van geld. Geen geld uitgeven omdat er bezuinigd moet worden leidt toch altijd tot efficiënter ondernemen? Tja, de veelvuldige aansporing om de buikriem aan te halen zou niet moeten leiden tot een daling in de verkoop maar tot bezuinigingen. Het in beeld brengen van vermijdbare kosten en het daarna nemen van actie levert een blijvend resultaat. Bezuinigingen hebben op zich vaak als resultaat dat er minder in plaats van meer verdiend wordt. Een pot snoep op het bureau maakt dikke vrienden. Maar is dat noodzakelijk

Vraag om advies als het probleem smeult en niet pas als de vlammen uit het dak slaan! 70

People’s BUSINESS


VISIE

of alleen maar leuk, en wat kost dat dan? Als alles om je heen stilstaat, is het tijd om in beweging te komen en plannen voor effectiever ondernemen te smeden. De digitalisering vraagt om voortdurende actie, snelheid en slagvaardigheid. Daar ligt nou juist meestal niet de kracht van het MKB. Bijvoorbeeld ook niet bij Albert Heijn die een echte duurloper is, goed in projecten van de lange adem. Die tijd krijgen ondernemers in 2014 helemaal niet meer en daarom probeert Van der Laan, de baas van AH, de cultuur te veranderen: van duurloper naar duursprinter. De nieuwe tijd eist van de ondernemer dat je steeds kortere sprintjes trekt, dingen probeert en weer opnieuw begint. Trial and error. De succesvolle app Appie is volgens mij een tastbaar bewijs dat de nieuwe manier van werken zijn vruchten afwerpt. Vaak overschatten ondernemers wat er in tien jaar kan gebeuren en onderschatten ze wat in twee jaar gebeurt. Dus ondernemers, kijk niet te ver vooruit, maar gewoon nu handelen. Bezuinig dan ook niet op communicatie en reclame bijvoorbeeld! Dat begrijpt eigenlijk iedere ondernemer wel. En toch staan dat soort budgetbeperkingen bij veel middenstanders op de rol, ik heb het geld gewoon op dit moment niet, hoor ik helaas te vaak. ‘Crisis??? Welkom in de nieuwe tijd!’, liet een bekende ondernemer in zijn ontvangsthal in metersgrote letters aanbrengen. Dat geeft direct aan waar het over moet gaan als je daar als leverancier binnenkomt voor overleg. Problemen zijn niet snel op te lossen. Een knoop moet je ook langzaam ontwarren. In de tijden die achter ons liggen was succes vaak heel gemakkelijk te verkrijgen. Het financieel resultaat van dat succes werd vervolgens meestal niet in de onderneming geïnvesteerd. En nu denk ik niet aan die snelle jongens met hun snelle geld, maar in vet en lui geworden bedrijven. Succes stijgt sommige ondernemers naar het hoofd, maar bij de meeste zakt het naar hun buik, zo constateer ik helaas regelmatig. Zorg dus dat wat je wilt doen in overeenstemming is met jouw gevoel en het past bij de onderneming en jouw personeel. Dat kost tijd, geld en energie. Dat blijkt achteraf steeds goud waard, terwijl het de meeste ondernemers vooraf meestal tijdverspilling lijkt. Bedenk dan maar dat je bergen verzet door elke dag kleine keien te verplaatsen. Vanzelfsprekend zijn meer jaren plannen en liquiditeitsbegrotingen belangrijk, maar zoals ik al eens een column noemde, “veel begrotingen zijn eigenlijk beknellingen”. Ik beoordeel heel veel van die plannen en financieel economisch kloppen ze echt wel, maar ik mis vaak het gewenste ondernemingsresultaat. Natuurlijk, solvabiliteit is de mooiste tijd!

Ondernemers, houd je gezicht in de zon, dan valt de schaduw achter je! Wanneer u teveel aandacht besteedt aan de cijfers die zijn opgesteld door financieel deskundigen die ze allemaal heel goed op een rijtje hebben, behoedt u dan voor het domino-effect! Er is nu veel aandacht voor het binden en boeien van medewerkers op basis van gedeelde waarden, want het is zoals Simon Sinek zegt: “People don’t buy what you do but why you do it”. Ik heb goede ervaringen als je tijdens de voorbereiding om je onderneming aan te passen zowel de directie maar vooral alle medewerkers daarbij betrekt. En zorg dan voor een goede communicatie waarin je steeds maar weer blijft herhalen. Veel gedrag ontstaat als een reflectie op het gedrag van de leiding. Als die niet verandert, dan ga je zelf ook niet veranderen. Ondernemers, “houd je gezicht daarbij in de zon, dan valt de schaduw achter je!”. Na het zuur komt het zoet hoorde ik eens een minister-president serieus beweren toen hij extra bezuinigingen, die de bouw platlegde, aan ons voorstelde. Ik dacht toen, tja met je hoofd tegen een muur bonken lijkt op die manier ook zinvol want niets is zo prettig als je daar dan weer mee ophoudt. Wanneer worden de meeste ijsjes gegeten? Natuurlijk bij mooi weer in de kindervakanties. Wanneer zijn de meeste verdrinkingsgevallen? Natuurlijk bij mooi weer in de grote kindervakantie. Veroorzaken ijsjes dan de verdrinkingsdoden? Nee, natuurlijk niet. De denkfout dat er een oorzakelijk verband wordt gelegd tussen slechts gelijktijdige gebeurtenissen, wordt aan de lopende band gemaakt. En zoals mijn goede vriend Jan Landhuis altijd beweert, fouten maken mag heus wel, als je ze maar niet opstapelt. Mislukken en fouten maken in ondernemen is niet het vallen. Mislukken is het vallen zonder

opstaan. Je hoeft tenslotte niet ziek te zijn om beter te worden. Maak maar eens ruzie op de werkvloer. Tenslotte, als je tussen twee vuren zit, zit je heerlijk warm. Maar bereid je communicatie goed op papier voor, want bij zeggen wat je denkt is het belangrijk om het denken niet over te slaan. Vertel wat er voor jouw mensen, klanten en bankier nu beter gaat worden en denk niet altijd aan ‘nemen’ want het omgekeerde van ‘nemen’ is ‘nemen’. Alleen dan is het vaak afnemen. Advies vragen, nadenken, overeenstemming met je gevoel krijgen en dan actie! Als je hoofd en je hart de juiste richting opgaan hoef je je niet druk te maken om je voeten.

Humphrey G. van der Laan Onze vaste columnist, Humphrey G. van der Laan is als jurist en register informaticus in Almelo een professionele geschillenboer voor ondernemers (arbeid, samenwerken, koop/verkoop, zakenpartners en (ondernemers)huwelijk) maar daarnaast is hij (president) commissaris/raadgever bij 11 ondernemingen met gezamenlijk 4.982 medewerkers en is hij universitair (gast)docent strategie en recht en schreef hij mede aan vier management boeken en tientallen publicaties. Opmerkingen over deze column, vragen of tips, mail dan naar juristen@hgl.nl

People’s BUSINESS

71


DE VIJF...

DUURZAAM

ONDERNEMEN ‘MVO en duurzaam ondernemen’ zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven. We moeten rekening houden met onze samenleving, met het klimaat en nog veel meer. In de vijf… leest u over vijf ondernemers die zich bezighouden met MVO of duurzaam ondernemen, of zelfs allebei. Waarom houden zij zich hier mee bezig, en hoe doen ze dat dan? De complete verhalen kunt u vinden op onze website.

Storm Financial Recruitment, actief vanuit de kern van MVO STORM Financial Recruitment is opgericht omdat zij geloven in maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). STORM gelooft in het “nieuwe” groene ondernemen, waar aandacht en balans centraal staan. In alle processen blijven zij met passie de balans zoeken tussen People, Planet en Profit. De naam STORM staat voor de huidige stormachtige tijd, een STORM komt niet voor niets en is verfrissend. STORM wil elkaar stimuleren tot duurzaamheid en zichzelf daarin steeds verder ontwikkelen. Ze werken zonder papier, begeleiden continue stagiaires, huren flexibel, rijden zo duurzaam mogelijk en zoeken hierbij steeds naar nog groenere mogelijkheden. Lees meer op onze website.

Foto: RG fotowerk

‘Balans zoeken tussen People, Planet en Profit’

De Slingerbeurs draagt een steentje bij Stichting de slinger is een organisatie die Bedrijven matched met maatschappelijke organisaties. Wat kunnen zij voor elkaar betekenen? De Slinger is hét merk voor maatschappelijke betrokkenheid. Naast dat zij het hele jaar door bezig zijn met het versterken van het contact tussen het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties, organiseert zij ook elk jaar de Slingerbeurs in Hengelo. Bedrijven en ondernemers bieden tijdens deze beurs gratis hun diensten en middelen aan. Vervolgens kijken lokale maatschappelijke organisaties of zij het aanbod van de bedrijven kunnen gebruiken. Zodra twee partijen elkaar in vraag en aanbod hebben gevonden, spreken we van een match. Letterlijk een levendige handel tussen vraag en aanbod met gesloten beurs Bedrijven kunnen tijdens de beurs laten zien dat zij maatschappelijk verantwoord ondernemen Lees meer op onze website.

72

People’s BUSINESS


ThyssenKrupp Liften, superheld in de liftenbranche ThyssenKrupp Liften richt zich op het installeren, onderhouden, repareren en moderniseren van liften, roltrappen en automatische deuren. In deze sector kan een onderneming zich onderscheiden door vakmanschap: liften, roltrappen en automatische deuren blijven maatwerkproducten. Het woord ‘duurzaam’ zegt het al: “langdurend” als u het opzoekt in het woordenboek. ThyssenKrupp is al sinds 1953 actief in Nederland. Om zo lang succesvol te zijn is duurzaamheid geen modegril maar een absolute voorwaarde. Zodoende is duurzaamheid een pilaar in de bedrijfsstrategie genaamd ‘Sustainable Efficiëncy’. Lees meer op onze website.

‘De verantwoordelijkheid om respectvol met onze omgeving om te gaan weegt zwaar’ SMG Groep, de duurzame crossmedia specialist De SMG Groep is een crossmedia bedrijf, gevestigd in Hasselt en houdt zich bezig met creatie, ICT dienstverlening op het gebied van communicatie, druk- en printwerk, fulfilment, opslag en distributie voor grote en kleinere organisaties. Bij de SMG Groep weegt de verantwoordelijkheid om respectvol met onze omgeving om te gaan zwaar. Aandacht voor de pijlers Mens, Milieu en Maatschappij heeft daarom zijn plek gevonden binnen de bedrijfsvoering. Duurzaamheid is volgens de SMG Groep onlosmakelijk verbonden met MVO. Om te bepalen hoever ze bij de SMG Groep zijn met de integratie van MVO in de bedrijfsvoering worden zij jaarlijks gecertificeerd door de FIRA. Eén van de pijlers onder het MVO beleid is zo duurzaam mogelijk produceren. Lees meer op onze website.

GroenOpgewekt 5.0 Actief bijdragen aan een CO2-neutrale samenleving, dat is wat GroenOpgewekt 5.0 doet. Zij doen dit door het leveren van totaalpakketen, producten en diensten in combinatie met een lage energierekening en minder CO2 uitstoot. Hierbij kan gedacht worden aan complete Europese zonnestroom installaties, LED verlichting, zonneboilers (eventueel) in combinatie met pellet ketels, carports en veranda’s met geïntegreerde zonnepanelen tot kleine windmolens in combinatie met elektrische laadpalen en meer. GroenOpgewekt 5.0 werkt alleen met hoogwaardige kwaliteit producten en hebben al ruim 14 jaar ervaring met duurzame energie, waarvan vijf jaar met zonnestroom. GroenOpgewekt 5.0 wil mensen bewust maken van de mogelijkheden om de CO2 uitstoot te verminderen. Lees meer op onze website.

People’s BUSINESS

73


Personeelsdiensten DAXXA is een betrouwbare partner met een eigentijdse visie op werk. Wij slaan met onze medewerkers en klanten nieuwe wegen in. Wij nodigen u uit om samen met DAXXA nieuwe ideeĂŤn te ontwikkelen.

IS DAXXA DE PARTNER VOOR UW BEDRIJF?

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Het bedrijf waar

VAKMENSEN

zich thuis voelen.

www.daxxa.nl | +31 (0)165 520 200

Ook online wilt u de beste zijn

Ondernemen gaat over ambitie. U streeft er naar het beste product en/of de beste dienstverlening te kunnen bieden aan uw klanten. In een sterk concurrerende wereld gaat het hierbij om details. Juist daarom is het essentieel om ook online de beste te willen zijn. In deze ambitie vindt u ons aan uw zijde. Ons doel is altijd om het verwachtingspatroon van onze opdrachtgevers te overtreffen.


Nieuws ABOUT THE BUSINESS

Binnenkijken in de vliegtuigen van Corendon Altijd al eens binnen willen kijken in de cockpit van een Boeing 737/800? Sinds de aangescherpte veiligheid is dit tijdens een vlucht zelf niet meer mogelijk, maar Corendon heeft daar verandering in gebracht. Corendon is de eerste Europese luchtvaarmaatschappij met een virtuele tour door haar vliegtuigen in Google Streetview.

Auto Palace Groep

NEEMT DEALERSCHAP OVER Auto Palace Groep heeft per januari het dealerschap van de merken Fiat en Alfa Romeo overgenomen van Wensink Automotive B.V. Auto Palace Groep zal de merken Alfa Romeo en Fiat integreren in hun bestaande aanbod voor de regio’s Zwolle, Emmeloord, Dronten, Assen, Meppel en Hoogeveen. Fiat-Chrysler Group heeft in goed overleg besloten Fiat en Alfa Romeo onder te brengen bij Auto Palace Groep. Fiat en Alfa Romeo maken onderdeel uit de FiatChrysler Group, waartoe ook merken, zoals Lancia, Jeep, Ferrari en Maserati behoren. Wensink geeft aan dat de overdracht van het dealerschap past binnen de strategie om zich volledig te focussen op de merken Ford en Mercedes-Benz. Wensink verwacht dat het dealerschap van Alfa Romeo en Fiat in uitstekende handen is bij Auto Palace, mede gezien het feit dat het familiebedrijf reeds meerdere merken vertegenwoordigt, die tot de Fiat-Chrysler Group behoren.

Health Cuisine opgenomen in lesprogramma CSA Health Cuisine, ofwel gezonde gastronomie, is onderdeel geworden van de lessen binnen de Cas Spijkers Academie (CSA) in Twente. Op dinsdag 4 maart 2014 koken studenten van de CSA een zes gangen Health Cuisine menu. De jonge culinaire talenten zullen 40 gasten laten proeven dat gezond & haute cuisine uitstekend samen gaan.

WIFI-TRACKING

Jouw data wordt gebruikt zonder dat je het weet Mensen die wifi en bluetooth hebben ingeschakeld op hun smartphone lopen kans dat hun gedrag in de winkel wordt getraceerd en dat de data wordt gebruikt door de winkeliers. Voor de winkeliers erg handig om inzicht te krijgen in het consumentengedrag, maar misschien iets minder leuk voor de consumenten. Zal dit in de toekomst stoppen? Waarschijnlijk niet, tenzij de consument een tegengeluid laat horen.

People’s BUSINESS

75


J-CLASS

HOLLANDS GLORIE OP ZEE

Klassieke giganten trekken weer bewonderende blikken

LIONHEART DE EERSTE J-KLASSER MET EEN ALUMINIUM ROMP; EEN PROJECT VAN HOEK DESIGN, BLOEMSMA ALUMINIUMBOUW EN CLAASEN SHIPYARDS.

76

People’s BUSINESS


MADE IN HOLLAND

De historie van de J-Class begint eigenlijk al met een wedstrijd in 1851 bij Isle of Wight, die gewonnen wordt door de schoener America. De oorspronkelijke Hundred Guinea Cup wordt daarna omgedoopt tot America’s Cup. Door andere regels, in 1929 bedacht door Herreshof, worden nieuwe snellere ontwerpen toegestaan en wordt ook de America’s Cup daarna gevaren met schepen uit de J-Class.

H

Het zijn niet alleen prachtige, snelle en sierlijke jachten, ze spreken erg tot de verbeelding door hun enorme overhangen en indrukwekkende afmetingen. De klasse maakt in korte tijd geschiedenis, vooral in de periode 1930-1937. Niet in het minst door sterke inbreng van vermaarde ontwerpers en bedrijven en niet te vergeten roemruchte eigenaren die een doorslaggevende rol spelen in het peperdure spel der giganten. Ontwerpers als Herreshof, Burgess, Paine, Nicholson, Fife en eigenaren /zeilers als de Engelse koning George V, Sir Lipton, Stephenson, Vanderbilt, Sopwith en de werf Camper & Nicholson... Google en geniet van een zeer rijke geschiedenis! Oud ijzer Tussen 1930 en 1937 worden 22 J-klassers ontworpen waarvan er slechts tien worden gebouwd. Van de oorspronkelijke tien houten en stalen jachten, blijven er drie bewaard: Shamrock V, Velsheda en Endeavour. Zij overleven als enigen de Tweede Wereldoorlog. Andere roemruchte J-klassers verdwijnen of worden verkocht, om gesloopt te worden voor het in de oorlog zo begeerde staal. Zo brengt Ranger in 1941 nog net $ 12.000 aan oud ijzer op, terwijl met de bouw van het stalen jacht vijf jaar daarvoor $ 500.000 is gemoeid...

De restauratie van Endeavour vormt halverwege de jaren 80 de aanzet naar de opleving van de fameuze klasse. De Engelsman Richard Amos start enthousiast met de restauratie van het vermaarde jacht maar moet stoppen wegens geldgebrek; de Amerikaanse Elisabeth Meyer koopt het jacht en vraagt de Nederlandse werf Royal Huisman in Vollenhove om de restauratie van het historische jacht te doen.

Spectaculaire wedstrijden en een schitterend schouwspel Duizend vierkante meter Historische races, prestigieuze jachten met bij elkaar duizenden vierkante meters en de messcherpe boegen strijdend tot op de finish. Inmiddels strijden de J-klassers weer regelmatig tegen elkaar in veelal nautische hotspots als St. Tropez, Menorca, Palma en St. Barth. Dit spektakel vindt slechts een enkele keer per jaar plaats, dus als u de kans hebt, ga dan kijken naar deze indrukwekkend zeilbeesten. De maatvoering van werkelijk alles aan een J-klasser is enorm en van groot formaat, van de totale scheepslengte van circa 40 meter, de diepgang van 5 meter, de enorme masthoogtes tot ruim 50 meter, dertig bemanningsleden om alles te kunnen handelen, maar liefst duizend vierkante meter zeiloppervlak… en dat is, voor de goede orde, slechts 1 J-klasser. Leg er zes of acht bij elkaar, laat ze tegen elkaar racen in mooie omstandigheden en het plaatje is absoluut adembenemend. J-Class of... Dutch Class Met het overbrengen van de bijna originele Endeavour begint de Nederlandse inbreng

People’s BUSINESS

77


HANUMAN OOIT GETEKEND ALS ENDEAVOUR 2, GEBOUWD BIJ ROYAL HUISMAN.

RANGER EEN VAN DE REFITPROJECTEN VAN DIJKSTRA NAVAL ARCHITECTS

Een J-klasser is in alle opzichten vakmanschap op hoog niveau

in de J- klassers. Ontwerpbureau Dykstra Naval Architects van Gerard Dykstra legt zich in de jaren tachtig samen met Wolfson Unit in Southampton toe op aanpassing van de oude ontwerpregels, om ook nieuwe en in aluminium gebouwde J-klassers officieel in de klasse te kunnen onderbrengen. Ook Hoek Design neemt de afgelopen jaren een groot stuk research naar J-klasse ontwerpen op zich en maakt vertaalslagen naar snelheid voorspellingsprogramma’s. Dykstra Naval Architects krijgt uiteindelijk tussen 1984 en 1999 te maken met de refits van de drie overgebleven originele J-klassers; na Endeavour volgen Velsheda en Shamrock V. Een historische dag beleeft de zeilwereld als deze drie klassiekers voor het eerst in 60 jaar in april ’99 tegen elkaar strijden in de roemruchte Antigua Classic Week. Het is het begin van de opleving van de J-Class. In de jaren erna worden diverse nieuwe J-klassers gebouwd op basis van originele tekeningen uit de periode 1930-1937. Dykstra Naval Architects en Hoek Design en de werven Huisman, Bloemsma, Claasen en Holland Jachtbouw hebben een stevig aandeel in de diverse 78

People’s BUSINESS


MADE IN HOLLAND LIONHEART VAKMANSCHAP OP LIONHEART FOTO RECHTS: HANUMAN GLIMMENDE ROMP MET MAT GEPARELDE KUITRUSTING

refits en nieuwbouwprojecten in opdracht van zowel buitenlandse als Nederlandse eigenaren. De in 2000 opgerichte J-Class Association JCA is de belangenvereniging, grote promotor van de klasse, de spreekbuis en organisator van de diverse evenementen. Het huidige rijtje jachten in de J-klasse bestaat uit Endeavour, Shamrock V, Velsheda, Rainbow, Ranger (voor de liefhebber: nu te koop voor bijna € 12 mio), Hanuman, Lionheart en de in aanbouw zijnde Atlantis. De rij kan nog worden aangevuld met de ontwerpplannen die klaarliggen voor Yankee, Svea en Enterprise. Nederlandse inbreng Het aanbesteden van een J-klasse project is een kostbare zaak; dat was in de jaren dertig zo en dat is nu niet anders. Er zijn onvoorstelbaar veel uren met een J-klasser gemoeid, met het onderzoek, het ontwerp, de engineering en de bouw in zijn vele facetten. Het is in alle opzichten vakmanschap op hoog niveau. Nederland speelt sinds de jaren tachtig een voorname rol in de J-klasse; we hebben bij de verschillende bedrijven het benodigde vakmanschap, de kwaliteit en klasse in huis om al die schoonheid en perfectie tot in het kleinste detail op het water te brengen.

eigendom hebben, er zijn ook een aantal particuliere eigenaren. Het Nederlandse eigendomsaandeel is relatief hoog. Zo is Lionheart in handen van TomTom oprichter Harrold Goddijn, zijn de rechten op de tekeningen van Svea eigendom van een Nederlandse werf, is Velsheda sinds eind negentig onder Nederlandse vlag en in handen van Ronald de Waal van WE fashion, is Rainbow van Chris Gongriep, tevens eigenaar van Holland Jachtbouw en is Yankee een nieuw Nederlands project onder leiding van Simon Dierdorp namens een Amsterdams zeilsyndicaat. Het begint zoals altijd met eigenaren die dergelijke projecten kunnen aanbesteden en dat gebeurt voor de J-klasse opvallend veel en met veel succes in Nederland. Alle reden voor een overzicht van ontwerpers en werven in de ‘Dutch’ Class.

Dykstra & Partners, Naval Architects:

Hanuman, Rainbow, Yankee (Endeavour, Ranger, Velsheda, Shamrock)

Gerard Dykstra & Partners werd als eerste Nederlands ontwerpbureau betrokken bij de J-klassers. Het begon, nadat het heel lang stil was geweest rond de J-klassers, met het restauratieproject van Endeavour (1989); in 1996 volgde de refit van de ook nog originele Velsheda, in 1999/2000 de refit van Shamrock V. Daarmee is Dykstra betrokken bij alle drie de originele overgebleven J-klassers. In 2005 volgde de refit van Ranger; het schip is vrij kort na de bouw toe aan een refit, omdat de zeilprestaties achterblijven bij de verwachtingen. In 2009 volgt de nieuwbouw van Hanuman en daarna is het bureau voor de tweede keer betrokken bij de refit van Endeavour. In 2009 begint Jeroen de Vos van GDNP aan tekeningen voor een refit van Endeavour op een Nieuw-Zeelandse werf, twintig jaar nadat het schip bij Huisman van de werf kwam na de restauratie. Jeroen de Vos is als architect tot nu toe betrokken bij alle J-projecten van GDNP.

ENDEAVOUR HET EERSTE J-CLASS PROJECT VAN ROYAL HUISMAN

Met dank aan de eigenaren, want zonder hen geen J-klassers. Wie zijn het? De eigenaren zijn zeer divers; er zijn een aantal syndicaten of yachtclubs die een J in

People’s BUSINESS

79


HANUMAN VANUIT DE MAST KIJKEND OP HET ‘SCHONE’DEK VAN HANUMAN

“Het werken aan een J–klasser is voortdurend optimaliseren, van werkelijk alles aan boord. Masten, tuigages, dekplannen, ballast, gewichtsverdeling.” “Endeavour was een gigantisch project, iets heel nieuws, dat kenden we nog niet, een sloepgetuigd zeiljacht van maar liefst veertig meter, dat was enorm in die tijd. Echt heel bijzonder. Het mooie aan deze projecten is de geschiedenis waarmee je voortdurend bezig bent, het vele onderzoek dat je doet, de eigen identiteit die deze schepen hebben. Na Velsheda en Shamrock is het even rustig geweest, maar zeker toen Ranger eenmaal goed in het water lag en de eigenaren van vooral Ranger en Shamrock echt heel fanatiek tegen elkaar gingen zeilen, wekte dat heel veel enthousiasme, mensen staken elkaar aan.” “Het werken aan een J-klasser is voortdurend optimaliseren, van werkelijk alles aan boord. Masten, tuigages, dekplannen, ballast, gewichtsverdeling. Bij een J doe je geen enkele concessie op zeilgebied, het zeilen staat altijd voorop. En het is heel leerzaam, op elk terrein van de jachtbouw, van ontwerp tot testen en bouwen.” Hoek Design

Lionheart, Atlantis en Svea Hoek Design in Edam heeft de 80

People’s BUSINESS

afgelopen jaren veel researchwerk gedaan naar alle mogelijke schepen die binnen de J-klasse gebouwd kunnen worden. Vervolgens is er studie gedaan naar de ‘oude’ ontwerpen die het beste zouden kunnen presteren en zijn diverse tekeningen ingevoerd in snelheid voorspellingsprogramma’s. Vanuit die research en uitkomsten zijn door Hoek 3 projecten gerealiseerd, Lionheart, Atlantis en Svea. Lionheart vaart al enige jaren succesvol, de romp van Atlantis is gereed en wordt afgebouwd bij Holland Jachtbouw. Hoek laat tevens weten met Svea bezig te zijn en dat er onderhandelingen lopen het schip in twee versies te bouwen, zowel in aluminium als in hout. Daarnaast is Hoek Design ook nog bezig met de tekeningen voor Enterprise; de ontwerper heeft ook al een klant die de exclusieve rechten heeft gekocht. De opdracht voor de bouw van deze J-klasser is echter nog niet gegeven. Royal Huisman

Endeavour en Hanuman

De Amerikaanse Elisabeth Meyer neemt de Vollenhovense werf Royal Huisman tweede helft jaren tachtig in de arm om de door haar gekochte originele Endeavour geheel te restaureren. Een mooi Nederlands project dat samen met het ontwerpbureau van Gerard Dykstra wordt uitgevoerd; met liefde, pijn en onvoorstelbaar veel inzet zegt hij later. Het is het begin van de opleving van de J-klassers. In 2009 kreeg het J-verhaal bij Royal Huisman een schitterend

vervolg toen het voor een terugkerende klant, Jim Clarke van Netscape, Hanuman liet bouwen. Dit nieuwe aluminium jacht werd door Dykstra & Partners gebouwd op basis van de tekeningen uit de jaren dertig van het oorspronkelijke jacht Endeavour 2; het interieur van Hanuman is overigens van Pieter Beeldsnijder. Hanuman wordt gekenschetst als misschien wel de mooiste onder de J-klassers, niet alleen door haar bijzonder fraaie lijnen, maar ook door de wens van de eigenaar een perfect jacht te laten bouwen, met een schier eindeloze aandacht voor details en kwaliteit. Met haar glimmende zwarte romp, een zeer efficiënt en schoon dek en een mat geparelde dekuitrusting, is de J-K6 Hanuman een exceptionele en adembenemende verschijning. Claasen en Bloemsma

Lionheart, Atlantis, Rainbow Claasen Shipyards, Bloemsma Aluminiumbouw en Jongkind Jachtinstallaties is als groep van bedrijven zowel gezamenlijk als individueel verantwoordelijk voor een aantal geslaagde J-Class pro-


MADE IN HOLLAND

Het houten casco van Svea zou op een nog niet bekend gemaakte werf ‘cold molded’ vervaardigd worden (een composiet methode met verschillende lagen hout) en aansluitend afgebouwd worden bij Claasen. De aluminium romp wordt in elk geval bij Bloemsma gebouwd en afgebouwd bij Claasen Shipyards. Het nieuws over deze dubbelslag met Svea is echter nog niet bevestigd door een van de betrokken werven.

VELSHEDA IN VOL ORNAAT

jecten. De in Makkum bij aluminiumbouwer Bloemsma gebouwde rompen voor Lionheart, Atlantis , Rainbow en binnenkort hopelijk Svea, illustreren het succes van de Friese cascobouwer. De Makkummers hebben inmiddels een internationale naam en faam als het gaat om het bouwen van superstrakke aluminium rompen. Rainbow was het laatste J-project in Makkum en alles is gereed voor de volgende: Svea. Al sinds de oprichting van de J-Class Association in 2000 zijn diverse voorstellen ingediend om SVEA (Tore Holm design uit 1937) te realiseren, maar tot op heden is zij nog niet gebouwd. In 2011 heeft Claasen Shipyards de copyrights gekocht van de erven van Zweed Tore Holm en bezit daarmee het exclusieve recht voor de bouw van dit origineel. Het is het schip dat nog nooit gemaakt is, maar dat volgens uitgevoerde berekeningen en tekeningen een van de snelste zou kunnen worden uit de J-vloot. De tekeningen zijn gereed en zelfs de snijfiles van het originele ontwerp zijn inmiddels al gemaakt door Hoek Design

en volledig goedgekeurd door de J-Class Association en het aluminium is ingekocht door Bloemsma. Het wachten is nu op een consortium dan wel een eigenaar om het project onder haar hoede te nemen, laat managing director Joachim Kieft van Claasen Shipyards weten. In de zoektocht naar nieuwe J’s vernemen we een goed gerucht afkomstig uit de ontwerphoek: er is sprake van dat Svea zowel in hout als aluminium gebouwd gaat worden.

INFORMATIE EN DANK Dit artikel is tot stand gekomen dankzij bijdragen van: • Dykstra Naval Architects, Amsterdam: www.gdnp.nl • Hoek Design, Edam: www.hoekdesign.com • Royal Huisman, Vollenhove: www.royalhuisman.com • Claasen Shipyards, Zaandam: www.claasenshipyards.com • Bloemsma Aluminiumbouw, Makkum: www.bloemsma-aluminiumbouw.nl • Holland Jachtbouw, Zaandam: www.hollandjachtbouw.nl Voor informatie over de klasse, de evenementen en het laatste nieuws, bekijkt u de site van de J-Class Association: www.jclassyachts.com

RAINBOW PROEFVAART IN APRIL 2012

People’s BUSINESS

81


28 mei 2014

Kennis is macht! People’s Business Twente wordt voor de tweede keer georganiseerd. Een groot evenement waar het totale programma is gericht op kennisontwikkeling. Het evenement vindt plaats op de UT in Enschede in gebouw de Waaier. Kennis is macht. Doe er uw voordeel mee! Met kennis heeft u de wereld in handen. Bezoek daarom dit kennisinhoudelijke symposium op 28 mei a.s. Registreer uw komst via www.peoples-business.nl Ontvangst is vanaf 15.00 uur.

Partners van dit evenement zijn: Studievereniging Communiqué van communicatiewetenschappen / Stress van bedrijfskunde / International Business en Technische bedrijfskunde / Studievereniging Sirius van bestuurskunde / European Studies / European Public Administration / Gezondheidswetenschappen / Studievereniging Dimensie van de studies psychologie en onderwijskunde / In samenwerking met een hoogleraar, gericht op de ondernemer, worden er diverse interactieve workshops georganiseerd / Human Capital Care zal als onderwerp hebben de positieve psychologie, het welbevinden van mensen in organisaties / ICT Spirit – Focus op uw business Wilt ook u een kennis inhoudelijk symposium organiseren? Wij zijn nog op zoek naar partners die op hun eigen vakgebied een kennis inhoudelijk symposium kunnen organiseren. Neemt u hiervoor contact op met Business Company: 0514 – 560166.

Zaken doe je met elkaar. In de regio!


Your global translation partner www.companytranslations.nl


DE Ju ISTE PERSOON OP DE Ju ISTE PLE

INTENSITEIT

DAADKRACHT

ECHTHEID

BETROUWBAARHEID

People's Business Magazine Twente uitgave 1-2014  
Advertisement