Budapest Pride Fesztivál 2016 Programfüzet // Budapest Pride Festival 2016 Program Guide

Page 1


02

Támogatóink és partnereink

®


03

Köszöntő A leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) emberek mindennapi életében továbbra is jelen van a társadalom különböző színtereiről való kirekesztettség, legyen szó a családról, az iskoláról, a munkahelyről, az egészségügyről vagy a hatósági eljárásokról. A rólunk szóló döntésekből kihagynak bennünket, másodrendű állampolgárként kezelnek, életünk minden mozzanatát becsmérli és irányítani próbálja a kormány. Ezeket az egyenlőtlen viszonyokat fel kell számolnunk, hogy egy igazságosabb, befogadóbb társadalmat építhessünk. A Budapest Pride számára az elmúlt évek nagyrészt az LMBTQ közösség minél nagyobb láthatóságának előmozdításával teltek. Veled együtt a Budapest Pride Felvonulást a közbeszéd részévé tettük, résztvevőinek számát négy év alatt megháromszoroztuk. Veled együtt 2015-ben 20 000 felvonuló mutatta meg, hogy a szeretet hatalmát választja a hatalom szeretete helyett, és hogy a közösségünk olyan erő, amivel számolni kell, és nem lehet tovább elhallgattatni. Szükség van a közösség folyamatos (ön)szerveződésére és szüntelen, aktív jelenlétére a változó és nehéz társadalmi és politikai környezet ellenére. Éppen ezért idén nagyszabású kérdőívezésbe fogtunk, és megkérdeztük tőled, hogy mi fontos Neked, LMBTQ emberként. A veled együtt több ezer kitöltő eddigi visszajelzései is azt mutatják, hogy közösségünket felháborítja a kirekesztő politikai közbeszéd, és tenni akar a szűkre szabott család- és házasságfogalom ellen. Ha egyetértesz velünk, ha el akarod mondani, #nekedmiafontos, tarts velünk július 2-án a Budapest Pride Felvonuláson. Veled együtt közösen kiállunk az elnyomás, a homofóbia és a transzfóbia ellen, egy elfogadó és szolidáris társadalomért. Velünk teljes! A 21. Budapest Pride Fesztivál 2016. június 24-től július 3-ig tart. A tíznapos rendezvénysorozat változatos programjai között helyet kapnak előadások, műhelybeszélgetések, kiállítások, színházi produkciók, közösségépítő játékok és bulik, budapesti és vidéki LMBTQ emberek, szervezetek és szövetségesek aktív részvételével. Veled együtt megmutatjuk, hogy milyen sokszínű a magyarországi LMBTQ közösség és mekkora erő rejlik a közösség tagjainak összefogásában. Találkozzunk a fesztiválhét minél több programján és a Budapest Pride Felvonuláson. Mutassuk meg együtt, hogy az LMBTQ emberek jelen vannak Magyarországon, hogy az LMBTQ közösség csak Veled teljes és hogy a magyar társadalom csak Velünk lehet teljes! A Budapest Pride szervezőcsapata


04

Információk A fesztivál rendezvényeire, ha a programleírás másképp nem jelzi, a belépés ingyenes. Adományaitokat nagyon köszönjük, és a Budapest Pride programjaira fordítjuk. Keressétek adománydobozainkat a fesztivál helyszínein!

Entrance to the events of the festival, if not otherwise indicated in the event description, is free of charge. We thank you for any donations, they will contribute to the organization of Budapest Pride events. Look for our donation boxes!

A programváltoztatás fenntartjuk.

jogát

We reserve the right of changing the programme.

A rendezők megtagadhatják a belépést a fesztivál értékeit nyíltan ellenzőktől.

Organizers can deny entrance to those publicly opposing the values of the festival.


05

Helyszínek

acb Galéria (1067 Budapest, Eötvös utca 2.) Alterego Club (1066 Budapest, Dessewffy utca 33.) Ankert (1062 Budapest, Paulay Ede utca 33.) Art+ Cinema (1073 Budapest, Erzsébet körút 39.) Auróra (1084 Budapest, Auróra utca 11.) Bálint Ház (1065 Budapest, Révay utca 16.) Dürer Kert (1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21.) Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület, Stúdió Galéria (1077 Budapest, Rottenbiller utca 35.) Gödör Klub – G3 Rendezvényközpont (1061 Budapest, Király utca 8-10.) Kossuth Klub (1088 Budapest, Múzeum utca 7.) Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum (1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.) Margitsziget Nagyrét / Holdudvar utáni első rét (1138 Budapest) Mika Tivadar Mulató (1075 Budapest, Kazinczy utca 47.) Nemzeti Sírkert (1086 Budapest, Fiumei út 16.) New Orleans Club (1066 Budapest, Lovag utca 5.) On-Liberty Szabadelvű Gondolkodásért Alapítvány (1062 Budapest, Aradi utca 40.) Stúdió K Színház (1092 Budapest, Ráday utca 32.) Szociális Helyiség (1075 Budapest, Kazinczy utca 52/c) Why Not Cafe and Bar (1056 Budapest, Belgrád rakpart 3-4.)


Események

06

Június 24., péntek 20:00 New Orleans Club

Budapest Pride megnyitó A 21. Budapest Pride Fesztivált a hazai kulturális és közélet jelentős alakjai és ismert LMBTQ személyek nyitják meg. A Fesztivált szervező Szivárvány Misszió Alapítvány nevében Nagy Szilvia elnök mond beszédet. Amerikanisztika szakos bölcsész, webfejlesztő, grafikus, kiadványszerkesztő és dj. Az Ösztrosokk leszbikus buli egyik alapítója, dj-je. 2007 óta a Budapest Pride szervezője, 2012-től a Szivárvány Misszió Alapítvány kuratóriumának elnöke. A fesztivál nyitóbeszédét Kiss Tibor Noé író mondja. Kamaszként hét éven keresztül középpályásként focizott, elvégezte a Bálint György Újságíró Akadémiát, szociológia szakon államvizsgázott. A Jelenkor irodalmi folyóirat tördelője és webszerkesztője, a Focitipp.hu társalapítója, dolgozott újságkihordóként és kérdezőbiztosként, közel két évig hátrányos helyzetű fiataloknak tartott futballedzéseket Pécsbányán, Irodalmi Diszkó címmel kulturális esteket szervez Pécsen. Első regénye, az Inkognitó 2010-ben jelent meg. Aludnod kellene (2014) című kötetét követően Békés Pál-díjat kapott, a könyv 2016 tavaszán Csehországban is megjelent. Felszólal Steiner Kristóf újságíró, médiaszemélyiség. Televíziós karrierje 2002-ben a VIVA TV-ben kezdődött. Játszott színházban, filmekben, és több ismert sorozathoz is adta szinkronhangját. 2004-ben vállalta fel melegségét. Írásai rendszeresen jelennek meg különböző lapokban, valamint a WhiteCityBoy blogon. Több sikeres könyv szerzője. Jelenleg Izraelben él.

Fotó: Czabán Máté

A megnyitó ünnepségen adják át a Háttér Társaság díját is, amelyet 2005 óta azok a személyek nyerhetnek el, akik sokat tettek az LMBTQI emberekért.


07

Események Beszédet mond továbbá Molnár Adrienn, aki 2014 óta a pécsi LMBTQ közösség, a PeMeL tagja. Érintettként és emellett segítő szakmában dolgozó orvosként is különösen fontosnak tartja a társadalom érzékenyítését, az LMBTQ kultúra értékeinek közvetítését, valamint a társadalmilag sérülékeny csoportok esélyegyenlőségének érvényesítését. A megnyitón a vidéki szervezetek nevében mond beszédet a közösség megtartó és építő erejéről, azzal a reménnyel és optimizmussal, hogy mindezzel inspirálhatja további LMBTQ közösségek szerveződését hazánkban.

A fesztivál nyitó ünnepségén Jónás Vera énekel. A zenész, akinél a profizmus és a közvetlenség kéz a kézben járnak: a London Center of Contemporary Music School-ban végzett zenei tanulmányokat és gyakorlatilag egész gyerekkorában is zenélt már, de sosem vált belőle távolságtartó előadó és szerző. Személyes könnyű­ zenét játszik, ami beenged minket belső dallamai világába: egy játékos, dögös, vidám, sok-sok mondanivalóval teli helyre. Legfrissebb albuma, a Tiger, now! és Vera maga is sorra gyűjti az elismeréseket: Junior Artisjusdíj, Fonogram és az év dala jelölésekkel büszkélkedhet.

Fotó: Bognár Péter

Felcsendülnek Antonia Vai akusztikus szerzeményei, melyeket nagy mértékben merít folk, pop, jazz elemekből, megszínesítve szenvedéllyel teli vokális stílusával. A fiatal svéd énekesnő javarészt angol nyelvű dalaival saját világot teremt, mely izgalmas zenei utazást ígér. A bohém souldíva 2013-ban tért vissza magyar gyökereihez, ekkor költözött Budapestre, azóta pedig szárnyal az underground szcénában. A megnyitó ünnepség után maradjatok egy könnyed táncos estére a Budapest Pride szervezőcsapatával. A talpalávalót Infragandhi, majd Dj Perfecto szolgáltatja hajnalig.


Események

08

Június 25., szombat 17:00–17:30 Erzsébet téri szökőkút melletti füves rész

Az Amnesty International Magyarország és a Kézfogó Flashmob bemutatja: Buborékra fel! Szivárványszínű buborékokkal és matricákkal a homofóbia és transzfóbia ellen. Az Amnesty International Magyarország, a Kézfogó Flashmob és egy rakás jófej ember látványos flashmobja az LMBTI jogokért.

20:00 Gödör Klub – G3 Rendezvényközpont

Tánctanítás a Charme Hungary-vel

Ismeritek az olyan vidám táncokat, mint a Cha-cha-cha vagy a Jive? Szerettek táncolni? Ha igen, akkor nálunk a helyetek ma este! De ha nem, és szeretnétek megtanulni, akkor is! Gyertek el, tanuljátok meg a társastáncok alapjait, és táncoljatok velünk egész este! A programot tartja: Réka és Bea Szervező: Charme Hungary

23:00–04:00 Gödör Klub – G3 Rendezvényközpont

Budapest Pride nyitóbuli

Gyere és ünnepeljük együtt az év legszínesebb hetét, pörgős zenékkel, italakciókkal, és fergeteges hangulattal! Az est folyamán BrB és Mettyu diktálja az ütemet. Számítunk Rád! A buliból befolyó összeget a Budapest Pride Fesztivál szervezésére fordítjuk. Belépő: 1500 Ft

23:00–00:00 Ludwig Múzeum

The Queer Miracle Goes to LuMu Kortárs művészet, irodalom és előadás randevúja a 2016-os Múzeumok Éjszakáján. A Szenvedély. Rajongás és művészet című kiállításon a Budapest Pride-dal közösen kiválasztott művekhez kortárs magyar írók és slammerek által írt szövegeket színészek és maguk a slammerek elevenítik meg. Ezzel új megvilágításba, akár tágabb interpretációs keretbe helyezve a műveket.


09

Események

Június 26., vasárnap 16:00–18:00 Margitsziget

Családi piknik

A Pride hét alatt fél napos családi pikniket szervezünk, ahol kötetlen beszélgetésre, ismerkedésre, a közösség találkozására nyílik lehetőség. Szeretettel várjuk a szülőket és gyerekeket, valamint bárkit, aki szívesen csatlakozik a szivárványcsaládosokhoz! Szervező: Szivárvány Családokért Alapítvány

16:00 Margitsziget

Fuss velünk a Pride-on! 2,5 km vagy 5 km Sokan vagyunk ebben a színes világban, sokféle tapasztalattal és élethelyzettel, sokszor kirekesztve, méltánytalanul. Egy dolog biztos, mindenkit megilletnek a többségi társadalom tagjaival azonos jogok. Ezért fussunk együtt, hívjuk fel a figyelmet a magyar realitásban a jogaink egyenlőtlenségére, és küzdjünk ennek megváltoztatásáért. Mozgáskorlátozott résztvevőket is szeretettel várunk! Szervező: Run For Rights Hungary, Atlasz Sportegyesület

18:00–20:00 Why Not Café

Pikk Dáma játékest

A Labrisz idén is megrendezi az immár hagyománnyá vált játékestjét. A jókedv adott, hozd el magad és ha van, a kedvenc társasjátékodat. Gyere barátokkal vagy szerezz itt újakat.

22:00–02:00 Why Not Café

Karaoke a Why Not Caféban Ne várj a következő tehetségkutatóra, mutasd meg most, mi minden rejlik benned! Gyere el, és énekeld velünk kedvenc dalaidat a megújult Why Not Cafe and Bárban!


Események

10

Június 27., hétfő 17:00–19:00 Bálint Ház Maceszgombóc terem

Biblioterápia Workshop

A biblioterápia során az együtt elolvasott művek kapcsán önmagunkon munkálkodunk. A foglalkozás céljai között szerepel a pozitív önértékelés, a társas kompetenciák, az önsegítő képesség fejlesztése, és a szorongásoldás. A workshop a megfelelő szövegek révén segítséget nyújthat a sajátélmények felszínre hozása által a mélyebb önismereti munkára. Vezeti: Lőrincz Noémi biblioterapeuta

18:00 Szociális Helyiség

Itt vagyunk! - LMBTQI kvíz Azt hiszed, okos vagy? Mindig mindent jobban tudsz a barátaidnál? Ismered az LMBTQI-témájú művészetet, történelmet, irodalmat, filmeket és az LMBTQI-hírességeket vagy csak szeretnéd megismerni ezeket? Jelentkezz csapattal vagy csatlakozz másokhoz a kultura@budapestpride.hu címen vagy a helyszínen, és játssz velünk az „Itt vagyunk!” kampány részeként! Szervező: Magyar LMBT Szövetség

19:00 acb Galéria Attachment terem

#genderőrület kiállítás

A kiállítás a közelmúltban a nőket és az LMBTQ embereket ért sértő politikai közbeszédhez csatlakozik queer-elméleti és feminista szempontok beágyazásával. Hogyan jelenik meg a női test (karcsúság, anyaság, női princípium, terhesség, menstruáció) a képzőművészet, a politikai közbeszéd és a társadalmi elvárások mentén? Dekonstruálhatóak-e a társadalmi nemi szerepeket érintő elvárások és szabályok? A kiállítást megnyitja: Kormos Nikolett A kiállítás július 3-ig mindennap 14:00 és 20:00 között látogatható (kivéve július 2.)


11

Események

19:00 Stúdió K Színház

Szabad. A Willany Leó Társulat Improvizációs táncestje Egy este, ahol a tánc szabad hullámhosszára hangolódhatunk, a Willany Leó fantasztikus társulatával. Gyere, és éld át, hogy nincsenek korlátok, csak mozgás, művészet, érzések, emberek, közösség, tehát minden, ami Szabad. Vagy legalábbis az akar lenni. Az előadás egyszeri és megismételhetetlen, ezért ott a helyed! Belépő: 1500 Ft

Június 28., kedd 10:00 Kossuth Klub

LMBTQI emberek a munkahelyeken: A Háttér „Történetek az adatok mögött” című kutatása Sajtótájékoztató és beszélgetés. Munkával töltjük életünk jelentős részét – de milyen LMBTQI emberként dolgozni egy heteronormatív közegben? Jogszabályi háttér, a homo- és transzfóbia hatása a karrierre; hátrányos megkülönböztetés; milyen rendőrnek vagy tanárnak lenni LMBTQI emberként; heteró és cisz munkatársak; jó gyakorlatok, ajánlások. Szervező: Háttér Társaság

17:00–18:30 Stúdió K Színház

Mit tehetsz és mit tehetnek meg veled? – LMBT+ jogok és az állami szervek Gond nélkül meglátogathatod a párodat a kórházban? Ha beszólnak, bántanak, a rendőrhöz fordulsz, vagy inkább hagyod? Fertőző betegséggel élőként megkülönböztetnek? A TASZ workshopján LMBT-specifikus jogsértő helyzeteket nézünk át: milyen állami szervhez fordulhatsz, mit várhatsz tőlük, mihez kezdj, ha nem teszik a dolgukat? Hozzatok ti is eseteket, kérdezzetek, találjuk meg együtt a megoldást! Szervező: Társaság a Szabadságjogokért


Események

12

Június 28., kedd (folytatás) 17:30–19:30 Auróra

Aszexualitás Workshop A szexualitás – örök tabutéma. És mi a helyzet az aszexualitással? Mit takar, ha valaki aszexuális? Kiváncsi vagy, mi, aszexuálisok mit gondolunk erről a témáról? Hogyan válaszoljuk meg ezeket a kérdéseket? Gyere el, találkozz, beszélgess velünk, vagy egyszerűen csak légy ott! A programon a részvétel regisztrációhoz kötött, kérjük, jelentkezz az aszexpride@gmail.com-on. Szervező: Magyar Aszexuális Közösség

18:00–19:30 Bálint Ház nagyterem

Szivárványcsaládokért Alapítvány beszélgetése Az LMBTQ közösségben egyre többen érdeklődnek a családtervezés iránt, és jócskán vannak olyan szülők is, akik meg tudják osztani a családalapításuk tapasztalatait. Beszélgetésünkre meghívunk gyakorló szülőket, akik szívesen megosztják saját tapasztalataikat, válaszolnak kérdéseitekre, valamint olyan szakértőket, akik az ehhez a témához kapcsolódó kérdésekben segíthetnek eligazodni. Moderál: Faix-Prukner Csilla

19:00 Stúdió K Színház

Kovács Domokos: H.A.N. Hermaphrodita mítoszában nő és férfi egy lénnyé olvad a szerelemben, Androgynében a harmonikus egység szakad ketté nőre és férfira. Narcissos önmagába lesz szerelmes. Ezen történetek egymásba olvasásából születik egy negyedik, mely a tánc és a bábszínház nyelvén keresi a választ arra, hogy mit jelent férfinak lenni? Mit jelent nőnek lenni? És mi van a kettő között? Belépő: 1000 Ft


13

Események

19:00–21:00 Anker’t

Pride Slam

Határfeszegető témák, előadások, stílus: a Budapest Pride Fesztiválon idén harmadik alkalommal lépnek fel a legjobb hazai slammerek. Ott a helyed, ha te is hallani akarod a véleményüket, történetüket és gondolataikat társadalmi kérdésekről, emberi kapcsolatokról, tabukról és hétköznapokról - szépítés nélkül.

20:00–0:00 Mika Tivadar Mulató

Open Mic - Szabad a mikrofon! Lépj fel hozzám, ragadj meg, mutasd meg a benned rejlő előadóművészt! Várjuk a kreatív művészeti előadásokat, legyen szó zenéről, táncról, versről, slamről vagy bármi sajátról. Ha úgy érzed, van mit megosztanod másokkal, hangot szeretnél adni a produkciódnak, jelentkezz a kultura@budapestpride.hu címen Open Mic 2016 tárggyal!

20:45 Stúdió K Színház

H.A.N. kibeszélő

Kovács Domokos H.A.N. című táncelőadása szavak nélkül, egészen más eszközökkel járja körbe a férfi és a nő ábrázolási hagyományait. A darab után a művésszel gondolkodunk arról, hogyan fonódtak össze benne a megelevenített mítoszok, és mindez milyen hatással volt rátok, nézőkre. Sokkoló volt? Megnyugtató? Felszabadító? Osszátok meg velünk és a művésszel egy nyitott beszélgetés keretében!

21:00–22:30 Anker’t

LMBTI kocsmakvíz: Tudsz-e mindent az LMBTI jogokról? Az Amnesty International Magyarország kocsmakvíze az LMBTI jogokról a múltból és napjainkból. A résztvevők minimum háromfős csoportokban küzdhetnek a fődíjért.


Események

14

Június 29., szerda 17:00–20:00 On-Liberty Iroda

Megismerés délutánja: Fórum és megismerés-délután „Ha azt akarod velem kimondatni, hogy semmi nem történt, és csöbörből vödörbe, akkor hazamegyek, mert ez nem igaz. A sötét rabságból a világos szabadságba érkeztünk.” – Nádasdy Ádám Megnézzük a Meleg férfiak, hideg diktatúrák c. filmet, meghallgatjuk Waliduda Dániel előadását az LMBTQ jogok fejlődéséről, majd előbújás-fórumozunk. Nincs rossz kérdés! Szervező: On-Liberty Szabadelvű Gondolkodásért Alapítvány

18:00–20:00 Art+Cinema

Mapplethorpe: Look at the Pictures Ez a dokumentumfilm az első hiteles, egész estés portréfilm Robert Mapplethorpe-ról, az 1989-ben AIDS-ben elhunyt amerikai fotóművészről. Családtagjainak, barátainak és szeretőinek intim vallomásai mellett Mapplethorpe kendőzetlen őszinteséggel vall önmagáról és ellentmondásos világlátásáról az újonnan felfedezett interjúkon keresztül. Mozijegy ára: 1100 Ft

18:00–20:00 Auróra

Vitafórum – Teljesen veletek A vita előrevisz, érzékenyít, képez. Provokál és meggyőz. Egy közösséget érintő kérdésekben pedig különösen fontos, hogy lássuk egymás álláspontját, mert csak ez a megismerő ütköztetés szülhet új irányokat. Vitafórumunkon regisztrált csapatok mérik össze érveiket és ismeretüket LMBTQ témákban. Gyere el közönségnek, szorítsd meg a csapatokat kérdéseiddel, aztán döntsd el, ki volt a legmeggyőzőbb!


15

Események

19:00–20:00 acb Galéria Attachment terem

Beszélgetés a #genderőrület c. kiállítás mozgóképeiről Tóth Lucával (a Superbia c. animációs film alkotójával) és Kis Katával (pszichológus, filmés genderkutató) Majercsik Andrea Johanna, a kiállítás egyik kurátora beszélget a nőket és LMBTQ embereket érő rendszerszintű elnyomásról, a társadalmi nemekhez kötödő szerepelvárásokról és azok lebonthatóságáról a Superbia és Joanna Rytel Tüzelő anyák (Moms on Fire) c. filmje kapcsán.

Tóth Luca: Superbia (2016)

Június 30., csütörtök 18:00–20:00 acb Galéria Attachment terem

Fanzine-készítő workshop a Hüvelygomba egyik alkotójával, Neményi Lillával Workshopunkon megmutatjuk, hogyan készítsd el a saját zine-edet. De mi is az a zine? A ‘90-es években Amerikában a feminista riot girl-ök zine-eken keresztül hívták fel a figyelmet az elnyomásra. A zine-be bármit belerakhatsz, ami érdekel. Lehet fanzine, ami óda a kedvenc zenekaraidhoz, vagy perzine, személyes levél, füzet formájában valakinek, akit szeretsz. Alkossunk együtt! Maximális létszám: 15 fő Jelentkezés: kultura@budapestpride.hu

18:00 Bálint ház Maceszgombóc terem

Mozaik keresztény közösség nyílt alkalma A kereszténység és az LMBTQ-lét közötti ellentmondás feloldására hív meg Benneteket a Mozaik közösség. Beszélgessünk a hitről, a nem heteronormatív életről, és a kettő viszonyáról! Mindenkit szeretettel várunk az alkalmunkra, ahol kérdéseinken és tapasztalatainkon keresztül megismerhetjük egymást.


16

Események Június 30., csütörtök (folytatás) 19:00–0:00 Mika Tivadar Mulató

PLAY IT PROUD koncert

A Budapest Pride bemutatja az idei fesztivál legnagyobb élőzenei eseményét! Bulizz velünk a Play it Proud dalpályázaton részt vevő zenekarokkal és Pride-ot támogató zenészekkel. Énekelj, táncolj, adományozz, mert a fesztivál csak veled teljes! Fellépnek: The Pinups, Sonic Juice, Popcsajokstb, Petruska András, és a Dekkoltás. Belépő: 900 Ft; támogatói jegy: 1500 Ft

19:00 Stúdió K Színház

Hazaviszlek

Két nő. Akarják egymást, egymást akarják. Lehet, hogy ismerősök, lehet, hogy most találkoznak először, lehet, hogy sohasem fognak. A Grund Színház kétszereplős előadásában improvizált jelenetekben keressük a pillanatok igazságát. A nézők és a színészek együtt élik meg a két nő estéjét és történeteit. 50 perces előadás a nők között szövődő kapcsolatokról nem csak nőknek. Szervező: Amnesty International Magyarország, Grund Színház Jegyár: 1000 Ft

20:00–21:30 Stúdió K Színház

BDSM, LMBT, közösség

Míg Nyugat-Európában a BDSM közösségek állandó vendégei a Pride-oknak, a magyarországi közösség nincs jelen az eseményeken és a hétköznapokban is szinte láthatatlan. Nem csoda, hogy a szexualitás ezen ágát titkok, félelmek, tévhitek lengik körül. A workshop célja megvillantani a BDSM mint alternatív szexuális kultúra hétköznapiságát, és kapcsolódási pontokat keresni a BDSM és LMBT közösség között.18

Események Június 30., csütörtök (folytatás)

20:00–21:30 Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület, Stúdió Galéria

A szívünk egy másik ország – Alföldi Róbert tárlatvezetése

A Szívünk egy másik ország című nemzetközi csoportos kiállítás a barátságban kibontakozó, meghitt játékteret mutatja be, ahol lehetőségünk nyílik a társadalmi elvárásoktól, ideálképektől és normáktól való elszakadásra és azok folytonos, kreatív újragondolására. Magyarországon először látható művészek munkái kalauzolnak minket a közös titkok, vágyak és csínytevések lázadó világába. Kurátorok: Muskovics Gyula, Soós Andrea Szervező: tranzit. hu A kiállítás megtekinthető: 2016. június 16 - július 30. (Nyitvatartás: K, Cs, P 12-18; Sze 12-20; Szo: 14-18)

Július 1., péntek 17:00–20:00 Bálint Ház nagyterem

LMBTQI-élet Budapesten túl

A workshop teret ad a vidéki LMBTQIcsoportok bemutatkozásának a Fesztivál keretében. Az érdeklődőkkel is folytatott párbeszéd révén együtt tárjuk fel a vidéki LMBTQI emberek élethelyzetét, gondjait, a megalakult csoportok tevékenységét, sikereit, lehetőségeit. Bemutatjuk egymásnak a vidéki településeken sikerrel alkalmazott jó gyakorlatokat, módszereket; egyben megerősítsük együttműködésünket. Vezetik: Fejes Eszter (Cifra-LMBTQ Közösség Kecskemét) és Kiss Anna (Szegedi LMBT Közösségért Csoport)


19

Események

17:00–20:00 Auróra

Jótékonysági verseny feminista férfiaknak Férfi vagy és feminista? Jótékonysági versenyre hívunk! Miközben az általad választott civil szervezetnek vagy csoportnak gyűjtesz, a játékos és merész versenyszámokkal az emancipált férfiak feminizmusban betöltött szerepére is felhívhatod a figyelmet. Mikor máskor próbálnád ki, milyen magas sarkú cipőben versenyt futni és muffint sütni, ha nem most? Jelentkezés: feministaferfiak@gmail.com

17:00–19:00 Auróra

Készíts transzparenst! Eljönnél a felvonulásra, de nincs még transzparensed, zászlód, molinód vagy táblád? Van már terved, hogy milyen transzparenst készítenél, de nincs kivel? Akkor gyere el egy közösségi transzparenskészítő délutánra!

19:00–20:00 Stúdió K Színház

AppArt Egyesület: Showtime Will, a sikeres író, a Showtime című talkshow sztárvendége. Helga, a műsor háziasszonya, szeretné bebizonyítani a könyve kapcsán, hogy „buzinak lenni trendi”. Provokatív kérdéseire feltárul a múlt. Will egymaga játssza el annak a durva környezetnek a szereplőit, ahol felnőtt: az agresszív, gúnyos apát, a közönyös, törődni képtelen anyát, az őt porig alázó, rendszeresen megverő iskolatársakat. Belépő: 1500 Ft

20:30–22:00 Stúdió K Színház

Színpadon a bántalmazás A Showtime c. megrázó előadás után a darab rendezőjével, főszereplőjével, egy szociológussal és iskolai bántalmazással foglalkozó LMBTQ aktivistával beszélgetünk a traumákról, amelyeket az előadás megjelenít, az áldozatokról, akiket túl sokszor hallgatásba kényszerítenek, és a környezetről, ahol az abúzus a mindennapok tragikus valósága. Mit tehetünk ellene? És mit tehetünk közösen az áldozatokért?


Események

20

Július 1., péntek (folytatás) 23:00–04:00 Gödör Klub – G3 Rendezvényközpont

Women’s Pride

A Budapest Pride és az Ösztrosokk közös leszbikus bulija idén is kihagyhatatlan lesz! Club-dance és retro zenékkel, a kisteremben karaoke-val hajnalig. Gyere és ünnepeljük együtt a Pride-ot, hangolódjunk a szombati felvonulásra egy őrületes bulival! Belépő: éjfélig 1000 Ft, éjfél után 1500 Ft

23:00 AlterEgo Club Budapest

AlterEgo & Budapest Pride present: PreOpening Parade Az AlterEgo Club Budapest és a Budapest Pride fergeteges bulija a felvonulás előestjén, pénteken. Az év egyik legfontosabb eseményére, ezúttal két tánctéren, felhőtlen hangulatban és a legjobb slágerek kíséretében készülünk egészen hajnalig. Megváltott belépőitekkel és az adománydobozba bedobott hozzájárulásaitokkal a 21. Budapest Pride-ot támogatjátok. Zene: pop, house, disco, techno. Belépő: éjfélig 1000 Ft, éjfél után 1500 Ft

Július 2., szombat 11:00–12:45 Bálint Ház nagyterem

LMBTQ-barát zsidó istentisztelet Immár több éves hagyomány, hogy a Budapest Pride Fesztivál keretében (is) három befogadó zsidó közösség deklaráltan kiáll az LMBTQ-közösség mellett egy szombat reggeli sábát sáchárit szertartáson. Idén sem lesz ez másképp. A rendezvény most is nyilvános; zsidókat, LMBTQ-embereket és barátaikat egyaránt várjuk! Férfi vendégeinket fejfedő viselésére kérjük, női résztvevőinket bátorítjuk erre. Előimádkozó: Schönberger Ádám (Dor Hadas) Támogatók: Bét Orim Reform Zsidó Hitközség, Dor Hadas Közösség, Szim Salom Progresszív Zsidó HitközségEsemények

22

Július 2., szombat (folytatás) 15:00 Andrássy út & Dózsa György út sarok

Budapest Pride Felvonulás

A Budapest Pride Felvonulás a nyár egyik legszínesebb eseménye, egy olyan ünnepnap, amit felszabadultan tölthet együtt az óriási tömeg, akiknek fontos a szabadság, az elfogadás, az egyenlőség, és az emberi jogok. Állj ki velünk egy igazságosabb világért! A leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) emberek mindennapi életében továbbra is jelen van a társadalom különböző színtereiről való kirekesztettség, legyen szó a családról, az iskoláról, a munkahelyről, az egészségügyről vagy a hatósági eljárásokról. A rólunk szóló döntésekből kihagynak bennünket, másodrendű állampolgárként kezelnek, életünk minden mozzanatát becsmérli és irányítani próbálja a kormány. Ezeket az egyenlőtlen viszonyokat fel kell számolnunk, hogy egy igazságosabb, befogadóbb társadalmat építhessünk. Hiszen a társadalom különböző közösségei velünk teljesek. Tavaly megmutattuk, hogy nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni. A 21. Budapest Pride Felvonuláson is arra buzdítunk mindenkit, hogy csatlakozzon hozzánk, hallassuk a hangunkat együtt, hogy minél többen hallják meg: nem ülünk csendben a négy fal között, mert ez a világ „Velünk teljes”- ahogy idei szlogenünkkel is hirdetjük.


23

Gyülekező 15:00–15:30 Andrássy út & Dózsa György út sarok Folyamatosan frissülő információkért, részletekért figyeld a Facebook esemény oldalát. http://fb.com/events/ 285447861787749

Események

Csatlakozás a felvonuláshoz Fontos, hogy 15:00 és 15:30 között érkezz! Hozz lufit, zászlót, sípot, dobot, transzparenst! Legyen nálad naptej, sapka és megfelelő mennyiségű víz! A rendezvényt a rendőrség biztosítja. A felvonulók biztonsága érdekében a beléptető kapuknál ellenőrzünk mindenkit: megnézzük a táskákat, csomagokat. A beléptetés időigényessége miatt megértésedet és türelmedet kérjük. Segíts nekünk gördülékenyebbé tenni a beengedést. Kérünk, hogy a beengedőponton túl, a kijelölt gyülekezőhelyre szervezz találkozót a barátaiddal. Fordulj bátran feliratos láthatósági mellényt viselő menetkísérő önkénteseinkhez, ha segítségre van szükséged. Tilos szúró-vágó eszközt, fegyvert és a testi épség megsértésére alkalmas egyéb eszközt a rendezvényre hozni. A felvonulást nyíltan ellenzőktől, illetve az azt megakadályozni kívánóktól megtagadjuk a belépést.


Események

24

Július 2., szombat (folytatás) 22:00 Dürer Kert

Rainbow Party Tarts velünk a 21. Budapest Pride Fesztivált záró Rainbow Party-ra is! Várunk szombat este a felvonulás után a Dürer Kertbe, ahol idén 4 tánctéren engedheted ki a gőzt, mindezt 4 különböző zenei stílusra! Emellett szuper VJ-show-ra, akciós italokra és fantasztikus társaságra számíthatsz. Ünnepeljük meg együtt összetartó közösségünket és a 2016-os Budapest Pride Fesztivál sikerét, mert mindez veled válik teljessé! Dj-k: Dj Nyeste & gypsyROBOT, brutkó andrás & !aendroid, BrB & Mettyu, Sasco & llll Vj: Mimimikri Magicfield Belépő: 2000 Ft A helyszínen 02:00-ig ingyenes HIV szűrést és tanácsadást végeznek a Civil Aids Fórum (CAF), a Háttér Társaság és az Anonim AIDS Tanácsadó Szolgálat tagjai.

Július 3., vasárnap 14:00–18:00 Margitsziget, első nagy rét

Labrisz piknik

A Labrisz Leszbikus Egyesület idén is megrendezi immár hagyománnyá vált vasárnapi piknikjét. Töltsük együtt a felvonulás utáni napot egy kellemes délutáni pihenéssel, beszélgetéssel vagy éppen játékkal. Hozzatok focit, tollast, frizbit, vagy rögbit, bármit, amivel szívesen játszanátok! A Holdudvar utáni első nagy réten keresd a Szivárványt!

15:00 Fiumei úti temető

Kertbeny Károly sírjának megkoszorúzása 2002-ben a Lambda Budapest és a Mások szerkesztősége közadakozásból állított síremléket Kertbeny Károlynak (1824-1882), a magyar származású író-műfordítónak, a „homoszexuális” szó megalkotójának. Tisztelegjünk együtt Kertbeny Károly emléke előtt! Szervező: Háttér Társaság


RAINBOW PARTY 2016 DÜRER KERT 07.02. 22:00

DJ NYESTE & BRB & METTYU GYPSYROBOT SASCO & IIII BRUTKÓ ANDRÁS & !AENDROID JEGYÁR: 2000 FT


Events

26

Friday, June 24th 8pm New Orleans Club

Budapest Pride Opening Ceremony The 21st Budapest Pride Festival will be opened by well-known Hungarian public figures and LGBTQ people. Szilvia Nagy, president of Rainbow Mission Foundation which organizes Budapest Pride will give a speech, as well as writer Tibor Noé Kiss, journalist media personality Kristóf Steiner and a member of the Hungarian PeMel community Adrienn Molnár. Vera Jónás and Antonia Vai will perform. Stay on for a night of dancing and hang out with the Budapest Pride organizing team after the opening ceremony. Music by DJs Infragandhi and Dj Perfecto.

Saturday, June 25th 8pm Gödör Klub – G3 Rendezvényközpont

Dance Class with Charme Hungary

Do you know any cheerful dances like Cha-cha-cha or Jive? Do you feel like dancing? Then you need to be here with us tonight! Even if you don’t know how to dance but want to learn it. Join us and learn the basics of various dances and groove with us all night long! Held by Réka and Bea Organized by Charme Hungary

11pm–4am Gödör Klub – G3 Rendezvényközpont

Budapest Pride Opening Party

Come and celebrate with us the most colorful week of the year with upbeat songs, special drink offers and a fantastic atmosphere! During the evening BrB and Mettyu will pump the music for us. We are counting on you! Proceeds from ticket sales will be invested into the Budapest Pride Festival. Ticket: 1500 HUF


27

Events

Sunday, June 26th 4pm Margitsziget

Run With Us On Pride! 2,5 kms or 5 kms There are many of us in this colorful world with different experiences, often excluded, unfairly. One thing is for sure, everybody is entitled to the rights that the members of the majority possess. Let’s run and raise awareness of the unequal approach towards our rights in Hungary and fight for change. Disabled participants are also welcome! Organized by Run For Rights Hungary, Atlasz Sportegyesület

4pm–6pm Margitsziget

Family Picnic

Get involved in free conversations, meet members of the community. Parents, children and anyone who would like to join the rainbow families are all welcome. Organised by Szivárvány Családokért Alapítvány (Rainbow Families Foundation)

10pm–2pm Why Not Café

Karaoke at Why Not Cafe Do not sit at home waiting for the next talent show – show us now what your voice is capable of! Join us and sing your favourites at the redesigned Why Not Cafe and Bar.

Monday, June 27th 7pm acb Galéria

#gendermadness exhibition The exhibition joins recent political discourses offending women and LGBTQ people, with the implementation of queer theories and feminist aspects as well. How is feminine body (slenderness, maternity, feminine principle, pregnancy, menstruation) represented in arts, political discourses, and social expectations? Can we deconstruct the expectations and regulations concerning gender roles? Opened by Nikolett Kormos Opening hours: every day until July 3rd between 2pm and 8pm (except July 2nd)


Events

28

Monday, June 27th (continued) 7pm Stúdió K Színház

Free. Improvisational dance theatre performance by the Willany Leó Társulat A night when you can tune to the free wavelength of dance with the fantastic Willany Leó Társulat. Join us and experience that there are no limits, there’s only movement, art, feelings, people, community… everything that is Free. Or at least what wants to be free. This performance is unique and unrepeatable. You should be there! Ticket: 1500 HUF

Tuesday, June 28th 7pm Stúdió K Színház

Domokos Kovács: H.A.N. In the myth of Hermaphroditus, a woman and a man unite in love, while in that of Androgyne, a harmonious unity is split into a woman and a man. Narcissos falls in love with himself. From the infusion of these stories emerges a fourth one seeking answers in the language of dance and puppetry for the following questions: What does it mean to be a man or a woman? What is between these two? Ticket: 1000 HUF

7pm–9pm Anker’t

Pride Slam

Boundary-pushing topics, performances, and style: this year’s Budapest Pride Festival hosts the best slammers of Hungary for the third time. Be there if you want to hear their opinions, their story, and their thoughts concerning social problems, human connections, taboos and everyday life – they will give you the unabridged version.


29

Events

8pm Mika Tivadar Mulató

Open Mic!

Step up to me, grab me and show everyone the artist and performer in you! Send us your request to perform your creative art: music, dance, poem, slam or anything of your own between and beyond. If you feel like sharing your thoughts and let your voice be heard through your performance, send us your application with the subject „Open Mic 2016” to kultura@budapestpride.hu and let’s meet at our Open Mic evening!

Thursday, June 30th 7pm Mika Tivadar Mulató

PLAY IT PROUD fundraising concert Budapest Pride presents the biggest live music event of this year’s festival. Party with the bands participating at the Play it Proud song contest and the musicians supporting Pride. Sing, dance, donate – because you complete the festival! Participants: The Pinups, Sonic Juice, Popcsajokstb, András Petruska, and Dekkoltás. Ticket: 900 HUF Supporters’ ticket: 1500 HUF

Friday, July 1st 4pm Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület

Our Heart Is a Foreign Country – Guided Tour in English The international group exhibition Our Heart Is a Foreign Country presents the intimate field of play that unfolds in friendships; a place that offers the possibility of departing from the expectations, ideals, and norms constructed by society. The displayed works will guide us into a rebellious world of common secrets, desires and pranks. Curated by Gyula Muskovics, Andrea Soós Organized by tranzit. hu The exhibition can be visited between July 16–30th, 2016 Opening hours: Tue, Thu, Fri 12 noon–6pm; Wed 12 noon–8pm; Sat 2pm–6pm


30

Events Friday, July 1st (continued) 5pm–7pm Auróra

Let’s make placards! You want to come to the march but still have no placards, flags, banners or boards? You already figured out how you’ll design your placard but have no one to prepare it with? Would you meet others who are thrilled as much as you are while makingpreparations for Pride? Then come to Auróra in the afternoon to make placards together, and meet other marchers and prepare together for the following day.

11pm–4am Gödör Klub – G3 Rendezvényközpont

Women’s Pride

The lesbian party organised jointly by Budapest Pride and Ösztrosokk is simply a must! With club-dance, retro music, and karaoke in the small room until dawn. Celebrate Pride with us and let’s warm up together with a crazy party before Saturday’s march! Ticket: 1000 HUF before midnight, 1500 HUF after midnight

11pm AlterEgo Club Budapest

AlterEgo & Budapest Pride present: PreOpening Parade An awesome party on Friday, the eve of the march, organized jointly by AlterEgo Club Budapest and Budapest Pride. Prepare yourselves for one of the most important events of the year on two dancefloors with a cheerful atmosphere and the greatest hits till dawn. With the entrance fee and the contributions placed in the donation box, you support the 21st Budapest Pride. Music: pop, house, disco, techno. Ticket: 1000 HUF before midnight, 1500 HUF after midnight


31

Events

Saturday, July 2nd 11am–12.45pm Bálint Ház nagyterem

LGBTQ-Friendly Jewish Shabbat Morning Service It has already become a tradition throughout the past couple of years that at the Budapest Pride Festival three egalitarian Jewish communities jointly hold a Shabbat morning service to declare support for the LGBTQ community. We stick to it in 2016 as well. The service is public and open for the Jewish and LGBTQ communities and all their friends. Men attending are kindly requested to don kippahs, women are encouraged to do so. Sh’liach tzibbur: Adam Schönberger (Dor Hadas). Supported by Bet Orim Reform Jewish Community, Dor Hadas Community, Sim Salom Progressive Jewish Community


Events

32

Saturday, July 2nd (continued) 3pm Corner of Andrássy út & Dózsa György út

Budapest Pride March

The Budapest Pride March is one of the most colourful events of the summer. It’s a celebration where the huge crowd who considers freedom, acceptance, equality, and human rights important, can be free. Join us and take a stand for a more just world on July 2nd at the Budapest Pride March! For lesbian, gay, bisexual, transgender and queer (LGBTQ) people, exclusion from different spheres of society is still present in their everyday life, within their family life, school, workplace, health services, or public administrative procedures. In decision-making processes regarding our lives, our own participation is sorely bypassed. We are treated as secondary citizens, the government tries to control and talk disparagingly about all aspects of our lives. We have to put an end to this unbalanced relationship so that we can build a more just, a more inclusive society. Because different communites of society are complete with us. Last year we have proven that we will not be intimidated. We encourage everyone at the 21st Budapest Pride March also to join us and let our united voice be heard so that it reaches more and more people: we will not be silenced, closed off indoors in a confined space, because this world is “Complete with us” – as our this year’s slogan also states. March, demonstrate, party with signs, banners, whistles, drums: be present, be there, and be part of the experience in 2016 as well.


33 Meeting Point 3pm–3.30pm Corner of Andrássy út & Dózsa György út For up to date information about the march, follow us on Facebook and watch the event page. http://fb.com/events/ 285447861787749

Events Joining the march Join us with your co-workers, your friends, your partner, your family! Bring your balloons, flags, whistles, drums, banners! The weather is expected to be hot, so don’t forget your sunscreen, hats, and an appropriate amount of water! The event is secured by the police. To ensure the safety of participants, at the entrance gate we will check your bags and your packages. As you can see, the entering process might be time-consuming, so we ask for your patience and understanding. Help us make the entrance easier. We ask you to organise a meeting point with your friends inside the event, after the entrance gates. If you need any help, don’t hesitate to ask our volunteers, they will be present throughout the whole March.

It is forbidden to bring pointed or edged weapons, guns, and any other equipment that is capable of violating the physical integrity of anyone else. Entrance will be denied for those who openly oppose and protest the March or are aiming to hinder it. Should you have any questions or you encounter any problems, please turn to our volunteers of Budapest Pride, who will be wearing visibility vests. Please, follow their suggestions and requests! We thank you for your cooperation.

10pm Dürer Kert

Rainbow Party Join us at the Festival’s closing Rainbow Party! On Saturday night, after the march, you’re invited to Dürer Kert, where this year, for the first time you can let off the steam on four dance floors with various styles. What else to expect: VJ show, happy hours and a fantastic company. Let’s celebrate together our close-knit community and the success of the Festival, because it’s you who make it complete! DJs: Dj Nyeste & gypsyROBOT, brutkó andrás & !aendroid, BrB & Mettyu, Sasco & llll Vj: Mimimikri Magicfield Ticket: 2000 HUF


Events

34

Sunday, July 3rd 2pm Margitsziget, first big meadow

Labrisz picnic

The traditional Sunday Picnic will be organised by the Labrisz Lesbian Association. Join us after the march to spend the day relaxing, chatting or playing games together. Bring a football, badminton, frisbee, rugby ball or anything fun with you! Look for the Rainbow at the first meadow after Holdudvar on Margitsziget!

3pm Fiumei út cemetery

Wreath-laying ceremony at the tomb of Károly Kertbeny In 2002 Lambda Budapest and the editorial staff of Mások magazine erected a tomb from community funding for Károly Kertbeny (1824-1882). Kertbeny was a Hungarian born writer, literary translator, “gay rights activist”, who coined the Hungarian term “homoszexuális” (homosexual). Join us and pay tribute to the memory of Károly Kertbeny. Organized by Háttér Társaság

Kapcsolat Honlap: budapestpride.hu E-mail: info@budapestpride.hu Facebook: facebook.com/budapestpride Twitter: twitter.com/budapestpride Instagram: instagram.com/budapestpride

Impresszum Kiadja a Szivárvány Misszió Alapítvány. Kiadványszerkesztés: Nagy Szilvia. Megjelenik 2016. június 22-én, 7000 példányban.
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.