Budapest Pride Fesztivál 2015 Programfüzet // Budapest Pride Festival 2015 Program Guide

Page 1


KÖSZÖNJÜK Készült [részben] a Nyílt Társadalom Alapítványok támogatásával.


KÖSZÖNTŐ „Az önmagunkkal való azonosság elvesztése az oka a szorongásnak.” Antoine de Saint-Exupéry Nagy szeretettel köszöntök mindenkit a 20. Budapest Pride Fesztivál alkalmából. Huszadik alkalommal mutatjuk meg országnak - világnak, hogy itt vagyunk, itt ünnepelünk! Huszadszorra állunk ki együtt, egy sokszínű közösségként a jogainkért. Az első felvonuláson kevesebb mint ötszázan vettek részt, azóta már húszszorosára nőtt az LMBTQ közösségért kiállók száma. „Húsz esztendőnk hatalom!”. Idei mottónkkal arra hívjuk fel a figyelmet, hogy az elnyomást megélő társadalmi csoportokban, köztük a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer közösségben mekkora erő van. Ezt az erőt nem a pótolhatatlan hősök vagy a viharszerű és gyorsan lecsengő ellenállás jelentik, hanem a közösség folyamatos (ön)szerveződése és az időben stabil, aktív jelenlét. Aktív jelenlét és láthatóság a változó és nehéz társadalmi és politikai környezet ellenére. Akkor is, amikor a József Attila parafrázishoz hasonlóan az LMBTQ-közösség mindennapi valóságának még mindig része a kirekesztettség, olykor az otthontalanság, és az intézményes homofóbia és transzfóbia révén a rendszeren kívüliség érzése. A Budapest Pride szervezőiként büszkék vagyunk a hagyományainkra: arra, hogy a fenyegetések ellenére minden évben vonultunk, s hogy immáron 20. alkalommal rendezhetjük meg a fesztivált. Idén is visszavárunk minden egykori résztvevőt és bízunk abban, hogy újonnan is minél többen csatlakoznak hozzánk! LMBTQ emberekként a mindennapi homofóbia és transzfóbia miatt dühösek vagyunk. S ez a düh arra ösztönöz minket, hogy minden olyan helyzetben felemeljük a szavunkat, ahol embereket nemi identitásuk és/vagy szexuális orientációjuk, illetve más kisebbségi csoporttagságuk miatt megaláztatás, előítélet vagy hátrányos megkülönböztetés ér. Szövetségeseinket is arra bíztatjuk, hogy háborodjanak fel a társadalmi és jogegyenlőtlenségek különböző formáin, s hogy kiállásukkal támogassák azt, hogy egy olyan társadalomban éljünk, amelyben érték a sokszínűség, a szabadság és az elfogadás. A jubileumi 20. Budapest Pride Fesztivál július 3-tól július 12-ig tart. A tíznapos rendezvénysorozat változatos programjai között helyet kapnak előadások, műhelybeszélgetések, kiállítások, színházi produkciók, irodalmi estek, közösségépítő játékok és bulik, budapesti és vidéki LMBTQ emberek, szervezetek és szövetségesek aktív részvételével. Július 11-én lesz a Budapest Pride Felvonulás, ahol ismét kiállhatunk a jogainkért, a közösségünkért, támogatásunkról biztosíthatunk másokat, hogy ők is önazonosan, rejtőzködéstől mentesen élhessenek. Gyere el te is, légy te is egy erős közösség része! Nagy Szilvia A Szivárvány Misszió Alapítvány elnöke

03


INFORMÁCIÓK A fesztivál rendezvényeire, ha a programleírás másképp nem jelzi, a belépés ingyenes. Adományaitokat nagyon köszönjük, és a Budapest Pride programjaira fordítjuk! Keressétek adománydobozainkat a fesztivál helyszínein! A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

ÁLLANDÓ PROGRAMOK KIÁLLÍTÁS Az éjszaka királynői – Fűrjes Viktória fotókiállítása Megtekinthető: július 3. és július 12. között, hétköznap 9:00-22:00 között, hétvégén az előadás előtt 3 órával az Átrium Film-Színházban. Leírás a 18. oldalon. Ön-olvasatok – kiállítás Megtekinthető: július 9. és július 16. között, hétköznap 10:00-18:00 között a Stúdió Galériában. Leírás a 23. oldalon. Én, az önkéntes – A Labrisz Egyesület kiállítása Megtekinthető: július 3. és július 12. között, hétköznap 10:00-22:00 között az Aurórában. Leírás a 13. oldalon.

FILM Meleg Férfiak Hideg Diktatúrák A film megtekinthető júliusban a nagyobb vidéki városok mozijaiban. Bővebb információ: www.facebook.com/GayMenStraightDictatorships. Leírás a 14. oldalon.

ANONIM HIV TESZT A Karolina Rendelő ingyenes, anonim szűrést és tanácsadást tart 2015. július 6–10. között este 18:00–20:00 között a Why Not? Café-ban. Eredmény 20 percen belül! A Karolina Rendelő munkatársai végzik a tesztelést, ujjbegyből vett vérminta alapján. Semmilyen személyi adat nem kerül felvételre!

04

HASZNÁLJ ÓVSZERT, JÁRJ SZŰRÉSRE – www.anonimaids.hu


HELYSZÍNEK//VENUES Amnesty International Hungary iroda (1064 Budapest, Rózsa u. 44, 15-ös csengő) Ankert (1062 Budapest, Paulay Ede utca 33.) Apacuka (1065 Budapest, Nagymező utca 54–56.) Átrium Film-Színház (1024 Budapest, Margit körút 55.) Auróra (1084 Budapest, Auróra utca 11.) Bálint ház (1065 Budapest, Révay utca 16.) Budapesti Corvinus Egyetem uszodája (1118 Budapest, Mányoki út 9.) City Squash Club (1022 Budapest, Marczibányi tér 13.) Dr. Koltai Jenő Sportközpont (1123 Budapest, Csörsz utca 2–4.) Dürer Kert (1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19–21.) Fogasház (1073 Budapest, Akácfa utca 51.) Gólya (1083 Budapest, Bókay János utca 34.) Gozsdu udvar, Gipsz korszak (1072 Budapest, Dob utca 16.) Gödör Klub – G3 Rendezvényközpont (1061 Budapest, Király utca 8–10.) Hodos Tamás Tollaslabda Csarnok (1133 Budapest, Váci út 102.) Holdudvar–Wonderland (1138 Budapest, Margitsziget) IMPRÓ – kreatív töltőállomás (1066 Budapest, Ó utca 4.) Írók Boltja (1061 Budapest, Andrássy út 45.) Kazán (1066 Budapest, Ó utca 51.) Kék Ló (1075 Budapest, Kazinczy utca 11.) Labrisz iroda (1088 Budapest, Szentkirályi utca 22-24. Csengő: Labrisz) Lumen kávézó és galéria (1088 Budapest, Mikszáth Kálmán tér 2–3.) Margitsziget Nagyrét / Holdudvar utáni első rét (1138 Budapest) Mika Tivadar Mulató (1075 Budapest, Kazinczy utca 47.) MTA (1014 Budapest, Országház utca 30.) Nemzeti Sírkert (1086 Budapest, Fiumei út 16.) New Orleans Club (1066 Budapest, Lovag utca 5.) PRLMNT (1066 Budapest, Teréz körút 62.) Roxy Dance Stúdió (1136 Budapest, Tátra utca 4.) Stúdió Galéria (1077 Budapest, Rottenbiller utca 35.) Spider Klub (1036 Budapest, Fényes Adolf utca 19–21.) Szociális Helyiség (1075 Budapest, Kazinczy utca 52/c) Újpest-Városkapu autóbusz-állomás (1138 Budapest) Uránia Mozi (1088 Budapest, Rákóczi út 21.) Why Not Cafe and Bar (1056 Budapest, Belgrád rakpart 3–4.)

IMPRESSZUM Kiadja a Szivárvány Misszió Alapítvány. Kiadványszerkesztés, tördelés: Nagy Szilvia, Rochlitz Vera. Megjelenik 2015. június 30-án, 7000 példányban. Nyomda: PrintPix Nyomda és Grafikai Stúdió (1032 Budapest, Bécsi út 171.)

05


JÚLIUS 3., PÉNTEK 21:00 BUDAPEST PRIDE MEGNYITÓ

MARGITSZIGET, HOLDUDVAR-WONDERLAND

A 20. Budapest Pride Fesztivált a hazai kulturális és közélet jelentős alakjai és ismert LMBTQ személyek nyitják meg. Beszédet mond a Budapest Pride-ot szervező Szivárvány Misszió Alapítvány elnöke, Nagy Szilvia, és a megnyitó ünnepségen adják át a Háttér Társaság díját is. A fesztivál megnyitó beszédét az ismert színész és rendező, Alföldi Róbert mondja. A több állami és szakmai kitüntetéssel - többek között Jászai Mari-díjjal és a Köztársasági Érdemkereszt tisztikeresztjével - díjazott művész 2006-tól a Bárka, majd 2008tól 2013-ig a Nemzeti Színházat vezette. Jelenleg szabadúszó, főleg külföldön, de itthon is dolgozik.

Beszédet mond Kapronczay Stefánia jogász és szociológus, a Társaság a Szabadságjogokért ügyvezető igazgatója. 2005 óta dolgozik a TASZ-nál; 2008-2012 között a Betegjogi Programot vezette. 2012-13 között a Stanford Egyetemen volt ösztöndíjas, ahol emberi jogi munkával foglalkozó kurzusokat hallgatott és újabb jogi diplomát szerzett. Emberi jogi rendezvények rendszeres felszólalója. D. Tóth Krisztina újságíró, műsorvezető is beszéddel köszönti a résztvevőket. D. Tóth Krisztina angol irodalom és média szakon végzett, majd több újságnál és televíziós műsornál dolgozott itthon és külföldön. Országos ismertséget az Akták és a Híradó vezetésével szerzett. Az MTV Brüsszeli Stúdiójának vezetését követően a Híradó és a Panoráma műsorok vezetőjeként dolgozott, 2013-tól szabadúszó újságíró, a wmn.hu alapító főszerkesztője, író, több önálló könyve jelent meg. 2009-ben az Év Médiaszemélyiségének választották.

06

Beszédet mond továbbá Léderer András nemzetközi kapcsolatok szakértő is, aki 2009-ig aktívan vállalt részt a magyar politikában, majd Angliában végzett egyetemi tanulmányokat a nemzetközi konfliktusok kezelésével


JÚLIUS 3., PÉNTEK

kapcsolatban. Az utóbbi időben közéleti publicisztikáival hívta fel magára a figyelmet, köztük a hvg online kiadásában megjelent cikkével, amelyben nyilvánosan előbújt és visszautasította, hogy melegségének megélése valamilyen tolerálandó „provokáció” volna, valamint, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszere beleszóljon az emberek magánéletébe. A megnyitó ünnepségen színvonalas zenei programban lesz részük vendégeinknek. Kulka Jánost, a Katona József Színház színészét, Jászai Mari- és Kossuth-díjakkal kitüntetett Kiváló művészt kicsit más oldaláról ismerhetjük meg. Pályája során százhúsznál is több színdarabban játszott és számos filmben szerepelt, 1993-tól a Radnóti, majd 2003-2013 között a Nemzeti Színház tagja volt. Több lemeze jelent meg, utoljára az „Akarod vagy nem” 2010-ben. Az énekes Bocskor Bíborka „hirtelen felindulásból, lázadásból, kíváncsiságból, hippiségből” hagyta ott erdélyi szülőfaluját, majd Budapestre költözött és néhány év elteltével országosan ismert énekesnő lett. 2006 óta a Magashegyi Underground sikeres énekesnője, országszerte koncerteznek, dalaik rendszeresen hallhatók a rádiókban, így a Szeplős váll és a Metróhuzat is. A megnyitóra írt versét adja elő Dunajcsik Mátyás költő, műfordító, szerkesztő. Irodalmári munkái mellett volt már alkalmi tolmács, színházi fesztiválszervező Cipruson, ifjúsági polgármester Kispesten, blogger, dramaturg, szabadúszó kritikus, a Libri Kiadó szépirodalmi főszerkesztője, nemzetközi levelező, irodalmi ügynök és városi séták vezetője is. Legutóbbi könyve Oscar Wilde „Dorian Gray képmása” című regénye cenzurázatlan változatának új magyar fordítása. Az est házigazdája Fullajtár Andrea Jászai Mari-díjas színész lesz. 1996-tól kezdve játszik; jelenleg a Katona József Színház művésze. Elsősorban drámai szerepeiről ismert, de komikusi vénáját is rendszeresen megcsillantja. Rádiódarabokban is játszik, és olyan magyar filmekben szerepelt, mint a Presszó, a Valami Amerika vagy a Lányok.

07


JÚLIUS 3., PÉNTEK ESTE NYEREGBE!/8. BORSOSBERÉNY

A VándorMások biciklis csapata egyhetes körtúrára hív. Ha csak a hétvégén érsz rá, csatlakozz hozzánk péntek este. Találkozás hétfőn (jún. 29.) reggel Budapesten, illetve pénteken (július 3.) este Borsosberényben. Érkezés vasárnap (július 5.) este Budapestre. További részletek az Atlasz SE honlapján (www.atlaszsport.hu). Részvételi díj csak a hétvégén (két meleg vacsora + szállás) 7.000 Ft, illetve az azt megelőző héten (szállás hétfőtől csütörtökig) +11.000 Ft. Jelentkezz most! Gazsi (+36 30 2102329)

JÚLIUS 4., SZOMBAT 15:00 SZÍNEZD KI A NAPOD! GIPSZKORSZAK

Gyere, töltsünk együtt egy színes délutánt, fessünk gipszfigurákat! Ha jó a kézügyességed, azért, ha nem, akkor pedig azért tarts velünk bátran, hiszen a jópofa figurák között mindenki megtalálja a kedvére valót, időd pedig lesz bőven az alkotásra. A sikerélmény és a kreatív kikapcsolódás garantált!

22:00 BUDAPEST PRIDE NYITÓBULI FOGASHÁZ

Kihagyhatatlan megnyitó bulival vágunk neki a Pride-hétnek – számítunk rád, hogy veled együtt indítsuk el a 20. Budapest Pride Fesztivált, nem is akárhogyan! A pörgős zenékről a Deck Attack DJ-i gondoskodnak, italakciókkal és fergeteges hangulattal várunk, hogy az idei fesztivál is ütősen kezdődjön! Belépő: 1000 Ft. A buliból befolyó összeget a Budapest Pride Fesztivál szervezésére fordítjuk.

08


JÚLIUS 5., VASÁRNAP 9:30-15:00 SZIVÁRVÁNYCSALÁDOK NAPJA 2.

BÁLINT HÁZ, NAGYTEREM

A Szivárványcsaládokért Alapítvány az IFED (International Family Equality Day) magyarországi programjaként másodszor rendezi meg a Szivárványcsaládok Napját. Jogi, pszichológiai, gyermeknevelés témájú előadások mellett kerekasztal beszélgetés is lesz, különféle gyermekvállalási módszerekről, ezekben érintett szülőkkel, majd Családi Piknikkel, ahol a közösség kötetlen találkozására nyílik lehetőség. Szervező: Szivárványcsaládokért Alapítvány Bővebb információ: szivarvanycsaladokert.hu

10:00-21:30 ATLASZ SPORT PRIDE Próbáld ki magad hat sportágban és ismerkedj meg a legnagyobb hazai meleg sportközösséggel! Ha valami igazán különlegesre szomjazol, gyere el 10:00-11:00 között az egyórás aerobik edzésre! Próbáld ki magad tollaslabdában 11:00 és 12:00 között – de ez nem a nagyi kertje, annál izzasztóbb lesz! A magasságot kedvelőknek a falmászást ajánljuk 12:00-14:00 között! A délutáni szieszta után pörögj rá a fallabdára 18:00-tól 19:00-ig vagy csatlakozz a fürgelábú futókhoz 18:30-19:30 között. Este a nap fáradalmait egy jóízű csobbanással ünnepelheted meg az úszóedzésen 20:00 és 21:30 között. Részvételi díj: 800 Ft (a futás ingyenes). A részvétel előzetes jelentkezéshez kötött. Jelentkezz a www.atlaszsport.hu oldalon! Helyszínek: Fallabda: City Squash Club Úszás: Budapesti Corvinus Egyetem uszodája Tollaslabda: Hodos Tamás Tollaslabda Csarnok Futás: Dr. Koltai Jenő Sportközpont Falmászás: Spider Klub Aerobik: Roxy Dance Stúdió

09


JÚLIUS 5., VASÁRNAP 12:00-ESTIG SLACKLINE PRIDE

MARGIT-SZIGET / HAJÓS ALFRÉD USZODA MELLETTI RÉT A slackline egy sporteszköz. Technikailag csak egy két rögzítési pont között kifeszített rugalmas heveder. De amit rajta keresztül kapsz: egyetemes emberi élmény. Életérzés. Sport. Kihívás. Lehet maga a csend, a nyugalom, a harmónia. De lehet igazi adrenalinbomba is. Rajtad áll, te mit találsz meg benne. Próbáld ki te is ezt a különleges sportot Magyarország legjobb slackline-os csapatával!

14:00 KERTBENY KÁROLY SÍREMLÉKÉNEK MEGKOSZORÚZÁSA NEMZETI SÍRKERT, 34. parcella 2002-ben a Kerepesi temetőben a Lambda Budapest és a Mások szerkesztősége közadakozásból állított síremléket Kertbeny Károlynak (1824–1882), a magyar származású író-műfordítónak, „melegjogi aktivistának”, a „homoszexuális” szó megalkotójának. Gyere el te is, tisztelegjünk együtt Kertbeny Károly emléke előtt! Szervező: Háttér Társaság

15:00 JÓGA SUGÁR BERTALANNAL

MARGIT-SZIGET / HAJÓS ALFRÉD USZODA MELLETTI RÉT A jóga sokféle és mégis egy. Egységet teremt test és szellem között, erősebbé és ellenállóbbá tesz. Megtanít a jelenre koncentrálni és abban nyu­godtan elidőzni. Csak figyeld a lélegzet morajlását, zárj ki minden mást... Csak te vagy és a lélegzeted… Fedezd fel a jóga örömét, gyakorolj új barátokkal, ismerd meg önmagad! Laza, kényelmes, de nem túl „lógos” ruhában gyere. Felszerelés: jógaszőnyeg, polifóm, de a pázsit is kiváló. Vezeti: Sugár Bertalan énekes, jógaoktató

10


JÚLIUS 5., VASÁRNAP 16:00 MELEG FÉRFIAK, HIDEG DIKTATÚRÁK KÖNYVBEMUTATÓ ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ URÁNIA MOZI KÁVÉZÓ 13 életútinterjú 13 meleg férfival. Kádár-korszak, rendszerváltozás, az LMBT mozgalom kezdetei. A hasonló címet viselő film után most itt a könyv is! A szövegekből Jordán Tamás színművész olvas fel. További vidéki könyvbemutatók miatt kövessétek a facebook oldalunkat: www.facebook.com/ GayMenStraightDictatorships Szervező: Civil Művek Egyesület

18:00 PIKK DÁMA

WHY NOT CAFE AND BAR

A Pikk Dáma a Labrisz Egyesület nyílt játszóklubja. Havi rendszerességgel rendezzük meg, és szeretettel várunk minden játékos kedvű érdeklődőt! Gyertek és játsszunk együtt most is! A Why notban találkozhattok velünk, és ott biztosítunk számotokra különféle társasjátékokat és sok-sok kártyapaklit a szórakozáshoz. Akinek kedve van, persze saját játékot is hozhat! Szervező: Labrisz Leszbikus Egyesület

21:00 KARAOKE

WHY NOT CAFE AND BAR Minden este fürdőszoba-koncerteket adsz? Úgy gondolod, itt az ideje, hogy más közönséged is legyen, mint a szomszédok? Gyere el, és énekeld velünk minden idők legnagyobb slágereit a Belgrád rakparti Why Not Cafe and Bárban!

11


JÚLIUS 6., HÉTFŐ 17:00 EXEINKKEL EGYÜTT

KÉK LÓ

Szerelmi és szexuális viszonyaink behálózzák női LMBTQ köreinket is, ami külső és belső konfliktusokhoz vezethet egy-egy szakítás után. Kirekesztődik-e valamelyikünk? Hogyan tudnánk mindannyian jól érezni magunkat és szolidáris közösséget építeni? Mik a jól működő stratégiák? Beszéljük meg! Itt a lehetőség, hogy az exedet is elhozd. A workshop csak nők számára nyitott. Vezeti: Lászlóffy Julianna és Turai Ráhel

18:00 JOGOD VAN PROVOKÁLNI IS!

BÁLINT HÁZ, SALOM TEREM

Meddig terjed a szólásszabadság? Mit szabad és mit tilos egy transzparensre tenni? Segít vagy árt a provokatív transzparens? Ezekről a kérdésekről lesz szó a kiscsoportos foglalkozáson és a kerekasztal-beszélgetésen. Tudj meg többet a szólásszabadságról és vitassuk meg együtt a provokatív transzparensek hatásait! Vezeti: Dojcsák Dalma és Holland Kati (Társaság a Szabadságjogokért)

18:00 ELTITKOLT ÉVEK

ÁTRIUM FILM-SZÍNHÁZ

Magyar dokumentumfilm, 90 perc, 2009. Rendező: Takács Mária Producer: Vészi János Gyártó: Fórum Film Alapítvány 11 leszbikus nő vallomása az Eltitkolt évekről: nőkről, szerelemről, családról, boldogságról, fájdalomról. Az identitás- és közösségkereső Kádár-korszakról, a szubkultúrát megtűrő alternatív nyolcvanas évekről, a rendszerváltást követő mozgalmakról és személyes küzdelmekről. A vetítés ingyenes.

12


JÚLIUS 6., HÉTFŐ 19:00 MAGÁNY, CSALÁDFORMÁK, KÖZÖSSÉGEK ÉS MOZGALMAK AZ LMBT+ EMBEREK ÉLETÉBEN KÉK LÓ Hogyan jelenik meg az elszigeteltség a buzik életében és a társadalomban? Mik a magányosság okai? A melegházasság lenne a megoldás? Hogyan befolyásolja életünket a tulajdonszerzésre épülő családforma? Milyen más kapcsolati formák voltak, vannak? Választjuk-e egyáltalán ezeket? Milyen közösségeink vannak és mennyiben válnak a társadalmi cselekvés, a mozgalmak gyújtópontjaivá is? Arra hívjuk a résztvevőket, hogy közösen gondolkodjunk ezekről a kérdésekről. Szervező: Buzi Újhullám

19:00 IV. FEJEZET

APACUKA

„Hogy elrepült ez az év” – gondolod, ahogy a megnyugtatóan ismerős Ingres képre nézel a falon. Gerevich András a könyvét lapozgatja, Kiss Tibor Noé még vált pár halk szót Szabó T. Annával, Tóth Krisztina az ásványvizébe kortyol; és téged ugyanaz az izgalom fog el, mint tavaly, ahogy Veiszer Alinda megköszörüli a torkát, jelezve, hogy kezdetét veszi egy újabb fejezet. Légy a részese idén is!

19:00 ÉN, AZ ÖNKÉNTES

AURÓRA

A Labrisz Egyesület NCTA-projektjének önkéntességet népszerűsítő kiállítása, amelyhez harminc önkéntes adott interjút. Üzeneteikből tizennyolc portré készült, amelyek augusztustól tíz vidéki helyszínen is megjelennek. Keresd a további érdekes tartalmakat és a kiállítással kapcsolatos információkat a kampány Facebook oldalán! A kiállítás megnyitóján Csonka Éva projektvezetővel és Erdélyi Teával, az önkéntes projektelem koordinátorával beszélgethettek.

13


JÚLIUS 6., HÉTFŐ 20:00 MELEG FÉRFIAK HIDEG DIKTATÚRÁK

ÁTRIUM FILM-SZÍNHÁZ

Magyar dokumentumfilm, angol felirattal, 100 perc, 2015. Rendező: Takács Mária Producer: Ugrin Julianna Gyártó: Éclipse Film Kft., Civil Művek Milyen volt a rendszerváltás előtt Magyarországon meleg férfiként élni? Tényleg olyan kiszolgáltatott és elszigetelt helyzetben voltak, mint ma gondolnánk? A témának négy fiatal meleg srác ered a nyomába. Személyes élmények, egykori ismerkedőhelyek, titkosszolgálati akták. Mindez a mai társadalmi és jogi környezet tükrében. A vetítés ingyenes. A film megtekinthető júliusban a nagyobb vidéki városok mozijaiban (bővebb információ: www.facebook.com/GayMenStraightDictatorships)

20:00 BARNA MARGIT KONCERT

LUMEN KÁVÉZÓ ÉS GALÉRIA

Ének és gitár, feldolgozások és saját számok, és egy-két témába vágó meglepetés! Margit olyan dalokat játszik, amelyek valamiért megszólítják, magáénak vagy aktuálisnak érzi őket. A fontos, hogy valami megragadja, amit aztán a saját képére formálhat, és elmondhatja a közönségnek, számára miről szól. Előtte fellép Somogyi Adrienn.

21:00 SLAM POETRY

GÓLYA

A slam műfaja engedi feszegetni a határokat témában, előadásban, stílusban. Az est folyamán a privilégiumok és interszekciók kapnak szerepet a színpadon. Több slammer is színpadra lép, hogy elmesélje történetét, gondolatait, érintettségét. A slamekről és a témákkal kapcsolatban egy interaktív beszélgetés keretében lehet kérdezni és hozzászólni. Slamre fel!

14


JÚLIUS 7., KEDD 17:00 „SZAVAINKBAN AZ ERŐ“ ÍRÓK BOLTJA Érdekelnek az alternatív hangok? Fontosnak tartod az új tehetségek felfedezését? Részt vennél egy közönségdíjazott kiválasztásában? Eddig ismeretlen műveket hallgatnál meg? Pályázatot hirdettünk amatőr íróknak, költőknek „Szavainkban az erő!” jeligére. A Műút és a Queer Kiadó szerkesztőiből álló zsűri kiválasztotta a legjobbakat; most itt az ideje, hogy te is megismerd őket!

17:00 HOGYAN NE BÁNTSD A GYEREKET

BÁLINT HÁZ, MACESZGOMBÓC TEREM

Magyarországon hiányzik az oktatásból az LMBTI emberekkel foglalkozó ismeretek tanítása. Fontos, hogy a téma megjelenjen az oktatásban, csak így érhető el, hogy a következő generációk – gyűlölet és elutasítás helyett – megértéssel forduljanak a másik ember felé. Célunk bemutatni, hogyan hozzuk a témát közel a fiatalokhoz, milyen drámapedagógiai eszközökkel tudunk azért tenni, hogy az előítéleteket lebontsuk. Vezeti: Pénzes Judit és Demeter Áron (Amnesty International Magyarország)

Ha igazi társra vágysz 15


JÚLIUS 7., KEDD 18:00 „BUZI VAGYOK, NEM CÉLTÁBLA!” VITASZÍNHÁZ BÁLINT HÁZ, NAGYTEREM A résztvevők egy valós színházi próbafolyamat akár valóságos konfliktusaiba látnak bele, és kapnak felkérést arra, hogy alkossanak véleményt, játszanak, vagy akár „tegyenek igazságot”. Egy színész és egy rendező, egy meleg és egy heteró, egy férfi és egy nő, egy huszonéves és egy negyvenes. Az ügyük közös. Meleg játszik meleget. A heteró vásárra küldi a meleg bőrét. „Buzi vagyok, nem céltábla!” Vezeti: Bakonyvári L. Ágnes és Márton Gábor Csaba (AppArt Egyesület)

18:00 MIT KEZDHETÜNK A KIÉGÉSSEL? WORKSHOP LMBTQ-AKTIVISTÁKNAK BÁLINT HÁZ, SALOM TEREM A workshop közös ötleteléssel és személyes tapasztalatok behozásával járja körül a kiégés témáját. Mi is a kiégés? Mit érzünk, amikor bekövetkezik? Mi vezet ide? LMBTQ aktivistaként/csoportként mit kezdhetünk vele, milyen eszközeink vannak? A beszélgetésre LMBTQ aktivistákat várunk, illetve olyanokat, akik készülnek részt venni LMBTQ mozgalmakban. Gyere ötleteiddel, kérdéseiddel, tapasztalataiddal! Vezeti: Karsay Dodó és Merész Gabriella, LMBTQ aktivisták

18:30 NEMI IDENTITÁS VS. SZEXUÁLIS ORIENTÁCIÓ BÁLINT HÁZ, MACESZGOMBÓC TEREM Mit jelentenek ezek a fogalmak számodra? Merre a tart az LMBTQIA terminológia? Buzi-e mindenki? Vajon összehangolható-e az üzenete az LMB, a transz, a queer és az interszex mozgalomnak? Egyáltalán szükség van-e identitás címkékre? Mit is jelent a dzsender és a szexuális orientáció sokfélesége? Ezeket a kérdésköröket járjuk körbe egy interaktív beszélgetés keretein belül. Szervezi: TransVanilla Transznemű Egyesület

16


JÚLIUS 7., KEDD 19:30 LMBTQUIZ

SZOCIÁLIS HELYISÉG

Azt hiszed, okos vagy? Mindig mindent jobban tudsz a barátaidnál? Ismered az LMBTQI-témájú művészetet, történelmet, irodalmat, filmeket és LMBTQI-hírességeket vagy csak szeretnéd? Jelentkezz csapattal vagy csatlakozz másokhoz a kultura@budapestpride. hu címen vagy a helyszínen, és játssz velünk az „Itt vagyunk!” kampány részeként! Szervező: Magyar LMBT Szövetség

21:00 PETRUSKA ANDRÁS KONCERT MIKA TIVADAR MULATÓ Petruska András a magyar akusztikus színtér legkiválóbb gitárosai közé tartozik, aki számos külföldi koncert, fesztiválfellépés és rádiós szereplés után elkötelezett LMBTQ támogatóként elhozza nekünk zenéjét a Budapest Pride-ra is. Minden zenei ínyenc figyelmébe ajánljuk, aki megismerkedne egy kiváló gitáros és énekes saját szerzeményeivel.

Volt Eklektika

Van Közösség

Bp., VII. Kazinczy utca 52.

Van Nyitottság

Van Barátság

Vannak Borok, Falatok, Jó zene

Van szociális helyiség

17


JÚLIUS 8., SZERDA 10:00-15:00 LMBTQ-JOGOK ÉS POLITIKA

GÖDÖR KLUB - G3 RENDEZVÉNYKÖZPONT

A Republikon Intézet konferenciája a szexuális kisebbségek hazai politikai érdekérvényesítésének kérdése köré szerveződik: hogyan formálja egymás véleményét és álláspontját a politika és a társadalom e területen. A konferencia első felében a pártok egy-egy meghívott képviselője vitatkozik, míg a második részben szakértők mutatják be a magyarországi és a nemzetközi folyamatok és adatok tanulságait. Rendezi: Republikon Intézet

17:00 AZ ÉJSZAKA KIRÁLYNŐI FŰRJES VIKTÓRIA FOTÓKIÁLLÍTÁS MEGNYITÓ ÁTRIUM FILM-SZÍNHÁZ A 20. Budapest Pride Fesztivál egy fotókiállítással tiszteleg a magyarországi transzvesztita közösség régi és új tagjai előtt. A kiállított művek a közösség legismertebb arcait mutatják be, akikkel a látogatók a megnyitót követő napon megrendezett transzvesztita show-n is találkozhatnak. A portrék és életképek mellett azt a Stohl Andrásról készült fotósorozatot is bemutatjuk, amelyet Sióréti Gábor, a Magyar Narancs fotósa Az Őrült Nők Ketrece apropóján készített a színészről. A kiállítás megtekinthető július 3. és július 12. között.

17:00 AZÉRT NEM VAGYOK FEMINISTA, MERT...

BÁLINT HÁZ, MACESZGOMBÓC TEREM

Mi, feministák, nem élünk szexuális életet, mind szőrösek vagyunk, egyedül élünk a macskáinkkal, és gyűlöljük a férfiakat. Egyetértesz ezekkel? Úgy gondolod, hogy téged LMBTQIAA+ emberként nem érint a szexizmus? Inkább gyere el a workshopunkra, ahol szituációs játékokon és beszélgetésen keresztül példákat láthatsz a mindennapi szexizmus működésére és megismerheted a feminizmus erejét. Vezetik: Schultz Nóra és Krasznahorkai Emma

18


JÚLIUS 8., SZERDA 18:00 TRANSZPARENS WORKSHOP

AMNESTY IRODA

Felvonulni együtt jó, felvonulni látványosan jó! Az Amnesty International Magyarország és a TransVanilla Transznemű Egyesület idén közös delegációval vesz részt a július 11-i Budapest Pride Felvonuláson, a kihagyhatatlan látványelemeket pedig július 8-án, szerdán készítik a lelkes csapattal. Gyertek zászlót és TRANSZparenst gyártani, hogy szombaton egy összeszokott csapat képviselhesse a két szervezetet! Szervezők: Amnesty International Magyarország és TransVanilla Transznemű Egyesület

18:30 MIRE JÓ A MEDIÁCIÓ?

BÁLINT HÁZ, SALOM TEREM

A Pride fesztivál látogatói megismerkedhetnek ezzel az alternatív vitarendezési formával, ezen belül az LMBTQ mediáció hasznosságával. A mediáció általános sajátosságain túl bepillantunk a nemzetközi tapasztalatokba és trendekbe, az LMBTQ mediáció sajátosságait pedig interaktív esetmegbeszélésekkel szemléltetjük. Résztvevők: Dr. Ritter Andrea pszichológus, mediátor, Dr. Zachar-Illés Tamás jogász, mediátor, Radványi Ágnes tréner, mediátor

19:00 AZ ŐRÜLT NŐK KETRECE A KULTÚRBRIGÁD ÉS AZ ÁTRIUM FILM-SZÍNHÁZ VENDÉG­P ROGRAMJA ÁTRIUM FILM-SZÍNHÁZ Az Őrült Nők Ketrece egy olyan hely, ahol mindenki az lehet, aki. Vagy épp az, aki lenni akar. A Kultúrbrigád és az Átrium Film-Színház egy egyszeri és megismételhetetlen előadással ünnepli a 20. Budapest Pride Fesztivált. Az Alföldi Róbert által rendezett Az Őrült Nők Ketrece ezen az estén egy kihagyhatatlan élménnyel várja a közönséget: számos meglepetéssel és a darab végén az alkotókkal közös beszélgetéssel készülünk. Belépő: 4 900 Ft „Pride” jeligével.

19


JÚLIUS 8., SZERDA 18:30 DRAB (DRESSING AS BOYS) WORKSHOP

BÁLINT HÁZ, MACESZGOMBÓC TEREM

A workshop első részében a DRAB tagjai bemutatják a drag king-ség történetét és elméleti hátterét. Utána pedig egy interaktív foglalkozáson tanítják meg az érdeklődőknek, hogyan tudod férfiasra sminkelni magad (pl. szakáll) és hogyan öltözhetsz drag kingnek. Mindenkit bíztatunk arra, hogy férfiruhát hozzon magával. Szervezi: DRAB (Dressing as Boys)

20:00 OPEN STAGE - OPEN MIC!

AURÓRA

Lépj fel hozzám, ragadj meg, és mutasd meg a benned rejlő előadóművészt! Várjuk a kreatív művészeti előadásokat, legyen szó zenéről, táncról, versről, slamről vagy bármi sajátról. Ha úgy érzed, van mit megosztanod másokkal és hangot szeretnél adni a produkciódnak, jelentkezz bátran az openmic@budapestpride.hu címen, és látogass el az Open Stage – Open Mic! szabad mikrofonos estünkre!

20


JÚLIUS 9., CSÜTÖRTÖK 17:00 PRO ÉS KONTRA: LMBT ÉS NEM LMBT TERAPEUTÁK BÁLINT HÁZ, MACESZGOMBÓC TEREM Az interaktív beszélgetés során azt a témát járjuk körül, hogy a terapeuta szexuális orientációja és/ vagy nemi identitása milyen hatással, befolyással van a kliensre, illetve a terápiás folyamatra? Közösen térképezzük fel a terapeuta lehetséges attitűdjeit, beépített sztereotípiáit. A résztvevőknek lehetőségük nyílik saját tapasztalataik megosztására is. Vezeti: Lászlóffy Julianna és Ivánovics Petra (Magyar Pszichológiai Társaság LMBTQ Szekció)

17:00 „JOGOD VAN HOZZÁ!” JOGTUDATOSSÁG-FEJLESZTŐ WORKSHOP BÁLINT HÁZ, SALOM TEREM A workshop célja a résztvevők tudatosságának, jog- és érdekérvényesítő képességének növelése, az LMBTQI embereket érintő jogszabályok közérthető megismertetése. Interaktív feladatok és pszichodráma révén tesszük alkalmassá a résztvevőket a diszkriminatív helyzetek felismerésére és a megfelelő jogi lépések megtételére. A workshop kétnapos jogtudatosság-fejlesztő tréningünk rövidített változata. Moderátor: Dombos Tamás (Háttér Társaság)

18:00 POLIAMORIA, MINT VALÓS KAPCSOLATI ALTERNATÍVA ETIKUS NEM-MONOGÁM KAPCSOLATFORMÁK AZ LMBTQI KÖZÖSSÉGBEN BÁLINT HÁZ, NAGYTEREM A poliamoria párkapcsolati modelljéről beszélgetünk, melynek alapvetése, hogy egyidejűleg több személy iránt érezhetünk vonzódást, és alapelve az erről való nyílt és őszinte kommunikáció, valamint a beleegyezés minden érintett részéről. Az este fókuszában az a kérdés áll, hogy több partner kapcsolódása hogyan hozhatja közelebb egymáshoz a heteró és az LMBTQI-embereket és családokat. Moderátor: Veiszer Alinda

21


25 ÉV ALATT A BELÉPŐ

1400 FT MINDEN NAP!

TOVÁBBI AKCIÓK

HÉTFŐ - HAPPY HOURS (BELÉPŐ EGÉSZ NAP 1700 FT) SZERDA - HAPPY DAY (BELÉPŐ EGÉSZ NAP 1800 FT) CSÜTÖRTÖK - DUPLA KEDVEZMÉNY (BELÉPŐ 25 ÉV ALATT 2 FŐRE 1400 FT) PÉNTEK - ŐRÜLT PÉNTEK (3 BELÉPŐ ÁRA 4500 FT)

WWW.FACEBOOK.COM/SZAUNA69

WWW.GAYSAUNA.HU 22

 Kövess minket!


JÚLIUS 9., CSÜTÖRTÖK 18:00 COMING OUT TO HUNGARY LET’S GET BEYOND TABOOS PROJEKT MTA, ERZSÉBET TEREM Miközben az Európai Unió tagállamai, még Írország katolikus nemzete is egyre inkább támogatják az LMBT jogokat, addig Magyarországon a homofóbia továbbra is jelen van. A pódiumbeszélgetés célja, hogy a konzervatív és a modern értékrendet képviselő Magyarország közötti szakadékot átívelje. A rendezvény nyelve magyar. Moderátorok: Szabó Nóra és Dumitrache Stelian (Freie Universität Berlin hallgatói)

18:30 PÁRKAPCSOLATBAN BÁNTANI?

BÁLINT HÁZ, MACESZGOMBÓC TEREM

Milyen jó és rossz kapcsolatokat látunk a saját életünkben és magunk körül? Mit jelent az erőszak egy párkapcsolatban? Milyen lehet azonos neműek között? Hogyan reagálunk rá egyénként és közösségként? Beszélgetés az azonos neműek közti párkapcsolatokban megjelenő erőszak különböző formáiról. Nemi identitástól függetlenül mindenkit várunk. Moderátorok: Turai Katalin Ráhel, Sándor Bea (a Háttér Társaság szervezésében)

19:00 ÖN-OLVASATOK KIÁLLÍTÁS MEGNYITÓ, PERFORMANSZ STÚDIÓ GALÉRIA

Dallos Ádám: Fiú kakasokkal, 2013 (részlet)

A szocializációval elsajátított identitás kategóriák és gondolkodásbeli axiómák állandóságának kikezdésével és a morális értékítéletek esetlegességének leleplezésével magától értetődővé válik az ön-realizáció folyamatos, performatív aktusa. A kiállítás hat fiatal alkotó nyilvánosságnak szánt, ám intim, gyakran önreflexív munkáin keresztül vizsgálja személyes és esztétikai komplex viszonyát, míg a megjelenített témák tágabb szocio-kulturális közegbe helyezése új olvasatot szülhet a testről és a szerepeinkről folytatott diskurzusban.

Művészek: Aranyi Flóra, Ádám Anna, Dallos Ádám, Korponovics Roland, Simon Zsuzsanna, Szabó-Benke Róbert Zene: Dj AndroPauza A kiállítás megtekinthető július 9. és 16. között.

23


JÚLIUS 9., CSÜTÖRTÖK 20:00 „NEM ÉN” A ROKKA TÁRSULAT SZÍNHÁZI ELŐADÁSA KAZÁN „Volt nálunk is egy lány, egy ilyen leszbikárius, a kolostorban, Debrecenből küldték át a jezsuiták.” Az előadást a Rokka Társulat mutatja be, amelyet „az egymás iránti őszinte gyűlölet és szánalom tart össze”. A Pride-hétre készített darabjukban reflektálnak arra, hogy ugyan az LMBTQ-emberek élete mindennapi téma a többségi társadalomban, az emberek felszínesen gondolkodnak és távol tartják maguktól azt. A miértekkel kapcsolatban a Rokka nem ítélkezik, csak kérdéseket tesz fel. Szervező: Rokka

23:00 DÍVÁK ÉJSZAKÁJA TRANSZVESZTITA/DRAG QUEEN SHOW NEW ORLEANS CLUB A magyarországi LMBTQ közösség történetében egyedülálló rendezvény egy éjszakára összehozza az elmúlt évek és a jelen felejthetetlen előadóművészeit. A műsorban együtt szerepelnek a legnagyobb szórakozóhelyek dívái és előadják a leghíresebb számaikat. A fellépőkről készült fotókiállítás megtekintető az Átrium Film-Színház előterében. A show után mehet a buli, a zenét Dj AndroPauza szolgáltatja - random őrület a századvégtől a jelenig! Kapunyitás: 21:00 Jegyár: 1 500 Ft, a show után ingyenes.

24


JÚLIUS 10., PÉNTEK 12:30

A LABRISZ LESZBIKUS EGYESÜLET ÉS A SZIMPOZION EGYESÜLET KÖZÖS PROJEKTBEMUTATKOZÁSA

LABRISZ IRODA Ismerd meg a Melegség és megismerés programot, „Én, az önkéntes” projektünket, beszélgess vidéki partnereinkkel! 12:30–13:00 Regisztráció 13:00-14:30 Melegség és megismerés bemutató óra 14:45–16:00 Norvég (NCTA) projekttájékoztató a 10 partnerszervezet képviselőjével és „Én, az önkéntes” projekt bemutatása 16.00 után beszélgetés a résztvevőkkel Moderátor: Csonka Éva

16:00 TISZTA SZÍVVEL - ÉRTÉKEINK ÉS ÖNAZONOSSÁGUNK AURÓRA Ha Jézus ma élne, ő is vonulna a Pride-on, derekán szivárványzászló, kezében transzparens: „Azt mondtam, szeressétek egymást, melyik szó nem világos?” - vagy valami hasonló. Mondja az egyik oldal. Mások azt gondolják: el fogunk kárhozni. Van-e mód arra, hogy „tiszta szívvel” éljük meg LMBTQ keresztényként önmagunkat? Szexuális irányultságunk kereszt-e, vagy áldás? Szeretettel várunk mindenkit a nyílt alkalmunkon. Szervező: Mozaik közösség

17:00 DOBOS, TÁNCOS SÁMÁN MŰHELY

AURÓRA

Nagy sámán dzsembori dobokkal, csörgőkkel, körtánccal, együtt ünnepléssel. Gyertek megemelni, megélni, tágítani a teret, amit az LMBTQ közösség létrehozott a társadalomban magának! Gyertek sprirituálisan ünnepelni a szabadságunkat és sokszínűségünket! A dobolással, csörgőzéssel összekötött erőtáncon kívül csinálunk egy térbeli szivárványmandalát és körtáncolunk is. Vezeti: Hatfaludi Judit

25


JÚLIUS 10., PÉNTEK 17:00 ROMA ÉS/VAGY LMBTQ?

BÁLINT HÁZ, SALOM TEREM

Elindult már a roma közösségekben az LMBTQ önszerveződés? Szükséges-e egyáltalán, és ha igen, mi volna jó eszköz a roma LMBTQ büszkeség erősítésére? Az általános LMBTQ szervezeteknek kell felkarolnia a témát, vagy a roma szervezeteknek? Ezekre és még más izgalmas kérdésre keressük a választ a workshop keretében. Szervezi: Márton Joci

18:30 A VIDÉKI LMBTQI AKTIVIZMUS JELENE ÉS JÖVŐJE BÁLINT HÁZ, SALOM TEREM Egyre több LMBTQI csoport szerveződik Budapesten kívül, az ellenséges légkör és az erőforráshiány dacára. Milyen célok mentén dolgoznak Szeged, Pécs, Debrecen és más városok LMBTQI aktivistái? Vannak-e közös pontok? Hasznosak-e a budapesti LMBTQI csoportok eszközei a fővároson kívül? Lesz-e valaha felvonulás más városokban is? Cél-e, hogy legyen? A kerekasztalbeszélgetésen ezekhez hasonló kérdéseket járunk körül vidéken élő aktivistákkal. Moderátor: Halász Péter (Magyar LMBT Szövetség, Itt vagyunk kampány)

18:00 PINK BUDAPEST SÉTA Kíváncsi vagy Budapest LMBTQ-múltjára? Érdekel, hol zajlott a közösség élete a dualizmus alatt, a Horthy-korszakban vagy az államszocializmus idején? A Háttér Társaság és a Hosszúlépés. Járunk? sétája a belváros ismerős helyszíneit mutatja be, melyekről sokszor nem is gondolnánk, hogy LMBTQ-személyiséghez vagy -eseményhez kötődnek. A program ingyenes, de a részvétel regisztrációhoz kötött! Regisztrálni a www.hosszulepes.org/pinkbudapest/ címen lehet. Pontos részletekről e-mailben tájékoztatunk. Egy e-mail címről egy jelentkezést tudunk elfogadni. Szervező: Háttér Társaság & Hosszúlépés. Járunk?

26


JÚLIUS 10., PÉNTEK 18:00 KÉSZÍTS TRANSZPARENST!

AURÓRA

Eljönnél a Felvonulásra, de nincs még transzparensed, zászlód, molinód vagy táblád? Van már terved, hogy milyen transzparenst készítenél, de nincs kivel? Megismerkednél másokkal is, akik ugyanúgy örömüket lelik a Pride-ra való készülődésben, mint te? Akkor gyere el az Aurórába egy közösségi transzparenskészítő délutánra, ahol megismerkedhetsz a többi felvonulóval és együtt készülhettek a másnapi eseményre!

19:00 FIÚK KETTEN - 80 PERC IMPROVIZÁCIÓ EGY MELEG PÁRKAPCSOLATRA IMPRÓ - KREATÍV TÖLTŐÁLLOMÁS Két férfi. Szeretik egymást, együtt élnek. Átlagos hétköznap estének néznének elébe, de a nézők ötlete alapján érkezik egy hír, ami próbára teszi a párkapcsolatukat. Így az este hirtelen különlegessé válik. Félelmek, vágyak, titkos gondolatok kerülnek napvilágra, amivel párként és egyénként is meg kell küzdeniük. És a vége? Az impróban és egy párkapcsolatban bármi megtörténhet. A Momentán Társulat Magyarország legnagyobb és legnépszerűbb improvizációs színháza. A Fiúk ketten című előadás a társulat új előadása, amelyet az LMBTQ Fesztivál alkalmából az érdeklődők egy exkluzív előbemutató keretében nézhetnek meg. Jegyek foglalhatók 1000 Ft áron a szervezes@momentantarsulat.hu e-mail címen.

19:00 TÁNCTANÍTÁS A CHARME HUNGARY-VEL

PRLMNT

Ismeritek az olyan bulis táncokat, mint a cha-cha-cha? Szerettek táncolni? Ha igen, akkor nálunk a helyetek ma este! És ha nem, de szeretnétek megtanulni, akkor is! Gyertek el, tanuljátok meg a társastáncok alapjait és táncoljatok velünk egész este! A 2000 óta azonos nemű versenytáncban induló párokból 2009-ben alakult táncegyesület sportkörként és közösségként is működik. Kurzusokat, táncesteket szervez. Emellett hozzájárul, hogy a magyar azonosnemű versenytáncot a világ élvonalában tartják számon.

27


28


JÚLIUS 10., PÉNTEK 22:00 WOMEN’S PRIDE

PRLMNT

A Budapest Pride és az Ösztrosokk közös leszbikus bulija 22 órától vár titeket két tánctérrel, fotósarokkal, csábító italakciókkal, egy fantasztikus helyszínen a Nyugatinál! A Nagyteremben Club dance, a kisteremben pedig meglepetés DJ-k szolgáltatják majd a zenét. Beszélgess, mulass, táncolj, ünnepeld a Pride-ot hajnalig! Hangolódjunk együtt a másnapi felvonulásra egy fergeteges estével! Belépő: éjfél előtt 1000 Ft, éjfél után 1500 Ft

23:00 PREMARCHING !TAPE

ANKERT

Egy kis heterobarát PreMarching !TAPE-elődés péntek este, amikor a !szkafanderes srácok tolják a bulit a dj-pultból. Ez már a hétvége, ráadásul a 20. Budapest Pride Felvonulás előtti éjszaka, nem igaz? Készülj velünk a hétvégére, és add meg, ami jár a csengő fülnek, a punnyadt szívnek, a zsibbadt lábnak, a kimerült agysejteknek és a bizsergő ujjhegyeknek. DJ’s: Legars + !aendroid Belépés: ingyenes

JÚLIUS 11., SZOMBAT 11:00 ZSIDÓ ISTENTISZTELET

BÁLINT HÁZ, NAGYTEREM

Immár többéves hagyomány, hogy négy befogadó zsidó közösség deklaráltan kiáll az LMBTQ-közösség mellett egy szombat reggeli sábát sáchárit szertartás keretében. Idén sem lesz ez másképp. A rendezvény most is nyilvános; zsidókat, LMBTQ-embereket és barátaikat egyaránt várjuk! Férfi vendégeinket fejfedő viselésére kérjük, női résztvevőinket bátorítjuk erre. Támogatók: Bét Orim Reform Zsidó Hitközség, Dor Hadas Közösség, Mózes Ház, Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség

29


JÚLIUS 11., SZOMBAT 15: 30 BUDAPEST PRIDE FELVONULÁS

NAGYMEZŐ UTCA-ANDRÁSSY ÚT TALÁLKOZÁSA Gyülekező: Nagymező utca - Andrássy út találkozása Érkezés: Tabán

Légy része Budapest legrégebbi hagyományokkal rendelkező, legszínesebb, legvidámabb és legbefogadóbb felvonulásának! Július 11-én, szombaton visszavesszük az utcát és zenével, zászlókkal, transzparensekkel szólalunk fel szövetségeseinkkel együtt azért, hogy leszbikusként, melegként, biszexuálisként, transznemű vagy queer emberként is önmagunk lehessünk és szabadon élhessünk. Mottónkat József Attila egyik ikonikus verse ihlette, mert az intézményes homofóbia és transzfóbia révén az LMBTQ közösség mindennapi valóságának még mindig része a kirekesztettség, olykor az otthontalanság és a rendszeren kívüliség érzése. Hatalmas az az erő, ami ennek ellenére az LMBTQ közösségben és más, elnyomást megélő társadalmi csoportokban van! Ezt az erőt a közösség folyamatos (ön)szerveződése és láthatósága jelenti.

30

Mutassuk meg együtt, hogy büszkék vagyunk a hagyományainkra és arra, hogy soha nem hagytuk magunkat megfélemlíteni, minden évben vonultunk!


JÚLIUS 11., SZOMBAT Ezen a napon a Budapest Pride Felvonuláson minden résztvevővel éreztetni szeretnénk, milyen erő rejlik a társadalmi igazságosságért kiállni akaró emberek sokaságában. Teremtsünk együtt láthatóságot, és a láthatóságból teremtsünk együtt erőt. A felvonuláshoz csak a gyülekezési helynél, a Nagymező utca és az Andrássy út találkozásánál tudsz csatlakozni, az indulás után már nem, ezért fontos, hogy 15:30 és 16:00 között érkezz! FIGYELEM! A felvonulással kapcsolatos praktikus, folyamatosan frissülő információkért, a megközelítés részleteiért figyeld Facebook oldalunkat vagy honlapunkat. Gyere el munkatársaiddal, barátaiddal, pároddal, családtagjaiddal! Hozz magaddal lufit, zászlót, sípot, dobot, transzparenst! Hőségre számítunk, így legyen nálad naptej, sapka és megfelelő mennyiségű víz! A rendezvényt a rendőrség biztosítja. A felvonulók biztonsága érdekében a beléptető kapuknál ellenőrzünk mindenkit: megnézzük a táskákat, csomagokat. A beléptetés időigényessége miatt megértésedet és türelmedet kérjük. Tilos szúró-vágó eszközt, fegyvert és a testi épség megsértésére alkalmas egyéb eszközt a rendezvényre hozni. A felvonulást nyíltan ellenzőktől, illetve az azt megakadályozni kívánóktól megtagadjuk a belépést. A rendezvény ideje alatt, ha bármilyen kérdésed lenne vagy problémád adódna, keresd a Budapest Pride önkéntes menetkísérőit, akik feliratos láthatósági mellényben lesznek. Kérünk, fogadd meg tanácsaikat és kéréseiket! Együttműködésedet köszönjük. Segíts a felvonulás lebonyolításában! Jelentkezz az onkentes@budapestpride.hu címen!

23:00 RAINBOW PARTY

DÜRER KERT

Itt az év legnagyobb LMBTQ bulija, a fesztivált lezáró Rainbow Party! Szabadtéri és beltéri bulival, VJ show-val, italakciókkal és fantasztikus társasággal várunk! Ünnepeljük meg együtt a közösségünket és a jubileumi Budapest Pride Fesztivál sikerét! Érkezz korán, hogy elkerüld a sorban állást! A nagyteremben: Dj Nyeste, VJ thebakerman! A kertben: Yinna, Mettyu és Brb Belépő: éjfélig 1000 Ft, éjfél után 1500 Ft

31


32


JÚLIUS 12., VASÁRNAP 8:45 VÁNDORMÁSOK GYALOGTÚRA

PILIS

Izgalmakkal indító, lazítással záró könnyed LMBTQ(barát) pilisi GYALOGTÚRA a fesztivál utolsó napján. Visegrád, Nagy-Villám > Sóstó-rét > Borjú fő (sziklapárkány) > Moli-pihenő > Vízverés nyerge > Zánkói-rét > Kis-bükk-tető > Vörös-kő > Leányfalu. Találkozó: 8:45, Újpest-Városkapu autóbusz-állomáson, a pénztáraknál. Összköltség: kb. 3000Ft/fő. Túravezető: Gazsi (06-30/210-23-29).

14:00 LABRISZ PIKNIK

MARGITSZIGET, HOLDUDVAR UTÁNI ELSŐ NAGY RÉT A Labrisz idén is megrendezi immár hagyománnyá vált vasárnapi piknikjét. Gyertek, töltsük együtt a felvonulás utáni napot, egy kellemes délutánt pihenéssel, játékkal, beszélgetéssel. A margitszigeti Holdudvar utáni első nagy réten keresd a Szivárványt! Szervező: Labrisz Leszbikus Egyesület

FOR ENGLISH SPEAKERS Admission to Budapest Pride events is free unless otherwise indicated. We thank you for your donations! Look for our donation boxes at the festival venues! All proceeds go to fund Budapest Pride’s operation and events. We reserve the right to modify the program. For venue addresses, see page 5.

Multi-Day Events Queens of the Night – exhibition July 3 - 12, 9 am–10pm. at Átrium Film-Színház. See p. 36 for description. Self-interpretations – exhibition The exhibition can be viewed July 9–16 in the Studio Gallery. The gallery is open on weekdays 10:00am–6:00 pm. See p. 37 for description. Me, the volunteer – exhibition July 6–12, 10:00am–10:00pm at Aurora. See p. 36 for description. Hot Men Cold Dictatorships In cinemas of bigger cities of Hungary. See p. 36 for description. Anonymous and free HIV testing by the Anonymous AIDS Association Test results in 20 minutes. July 6–10, 6–8pm at Why Not Cafe.

33


FOR ENGLISH SPEAKERS FRIDAY, JULY 3 9PM BUDAPEST PRIDE OPENING CEREMONY

MARGITSZIGET HOLDUDVAR-WONDERLAND

The 20th Budapest Pride Festival will be opened by well-known Hungarian public figures and LGBTQ people. Szilvia Nagy, president of Rainbow Mission Foundation which organizes Budapest Pride will give a speech, as well as actor director Róbert Alföldi, journalist Krisztina D. Tóth and international relations specialist András Léderer. Actor János Kulka and singer Bíborka Bocskor will sing and poet Mátyás Dunajcsik will perform his poem. The host of the evening will be actress Andrea Fullajtár.

SATURDAY, JULY 4 3PM COLOR YOUR DAY!

GIPSZKORSZAK

Come and paint drywall figurines! Among the cool and drywall figurines everyone can find something to their amusement.

10PM BUDAPEST PRIDE OPENING PARTY

FOGASHÁZ

Let’s start off the 20th Budapest Pride Festival with a blast. The crazy party mood will be brought to you by the Deck Attack DJs. Entrance fee: 1000 HUF till midnight; 1500 HUF after midnight. All proceeds will go to fund the festival.

SUNDAY, JULY 5 10AM-9:30PM ATLASZ SPORT PRIDE Let’s celebrate this year’s Pride with community sports. Challenge yourself in 6 different sports, and get to know the biggest Hungarian gay sport community. Come for an aerobic training from 10 to 11. Or try yourself in badminton from 11 to 12 but this is not granny’s garden, expect something more challenging! If you’re into heights, we recommend our climbing session, from 12 to 2 pm. After a short break, get into squash from 6 to 7, or join the speedy sportpeople for a run from 6:30 to 7:30. In the evening you’ll get a chance to splash in the swimming pool from 8 to 9:30.

34

Registration fee is 800HUF (running has no registration fee). You can join our training if you register in advance on our website. For further information, dates and other details please visit www.atlaszsport.hu.


FOR ENGLISH SPEAKERS Venues: Squash: City Squash Club Swimming: Pool of Corvinus University of Budapest Badminton: Hodos Tamás Badminton Hall Running: Dr. Koltai Jenő Sport Center Climbing: Spider Klub Aerobic: Roxy Dance Studio

12PM-SUNSET SLACKLINE PRIDE

MARGARET ISLAND / MEADOW NEXT TO HAJÓS ALFRÉD SWIMMING POOL Slackline is a sport equipment. It’s a flexible harness stretched between two points. But what you can get with it: universal human experience. It can be silence itself, tranquility, harmony, or a rush of adrenaline. Try it with the best slackline team in Hungary.

3PM YOGA WITH BERTALAN SUGÁR

MARGARET ISLAND / MEADOW NEXT TO HAJÓS ALFRÉD SWIMMING POOL Yoga creates unity between body and soul, it makes you stronger and more resistant, and teaches you how to focus on the present and how to dwell on it. Come in loose and comfortable, but not too “sleazy” clothing. Bring a yoga mat but sitting in the grass is ok. Instructor: Bertalan Sugár, singer, yoga instructor

9PM KARAOKE AT WHY NOT CAFÉ

WHY NOT CAFE AND BAR

Do you sing in the shower? Do you think it’s time to find another audience instead of your neighbors? Join us and let’s sing together the greatest hits of all times!

MONDAY, JULY 6 6PM SECRET YEARS

ÁTRIUM FILM & THEATER

Hungarian documentary, 90 minutes, 2009. Director: Mária Takács Producer: János Vészi Production Company: Forum Film Foundation Eleven lesbian women “confess” about the “Secret Years”: on women, love, family, happiness and pain. They discuss their identity searching during the Kádár era, the subculture – tolerating 80s, the movement following the transition and their personal struggles.

35


FOR ENGLISH SPEAKERS 7PM ME, THE VOLUNTEER

AURÓRA

The exhibition is part of the NCTA-project of Labrisz Association, its aim is to popularize volunteerism. At the opening of the exhibition you will have a chance to talk to project manager Éva Csonka, and coordinator of the volunteer content Tea Erdélyi.

8PM HOT MEN COLD DICTATORSHIPS

ÁTRIUM FILM & THEATER

Hungarian documentary with English subtitles, 100 minutes, 2015. Director: Mária Takács Producer: Julianna Ugrin Production Company: Éclipse Film Kft., Civil Művek What was it like to live in the Communist era in Hungary as a gay man? Were they really that vulnerable and isolated? Four young gay guys try to track the topic. Personal stories, former meeting spots, files of the secret service.

8PM MARGIT BARNA CONCERT

LUMEN CAFE AND GALLERY

Vocals and guitar, covers and own songs, and a few surprises! Margit plays songs that speak to her. She is inspired sometimes by folk music, at other times by pop hits. It is important that something captivate her, which she then can make her own.

TUESDAY, JULY 7 9PM ANDRÁS PETRUSKA CONCERT

MIKA TIVADAR MULATÓ

András Petruska is one of the most outstanding guitarists of Hungary, a committed ally of the LGBTQ community.

WEDNESDAY, JULY 8 5PM QUEENS OF THE NIGHT PHOTO EXHIBITION OF VIKTÓRIA FŰRJES ÁTRIUM FILM & THEATER We salute members of the crossdresser community in Hungary with a photo exhibition. The art pieces introduce the well known faces of the community. The exhibition is open from July 3rd to July 12th, 2015.

36


FOR ENGLISH SPEAKERS 6.30PM DRAB (DRESSING AS BOYS) WORKSHOP BÁLINT HÁZ, MACESZGOMBÓC ROOM DRAB presents the history and theory behind drag kinging and teaches participants the art of applying make-up (creating beards, etc.). We encourage you to bring male clothes! Organized by DRAB (Dressing as Boys)

8PM OPEN STAGE - OPEN MIC!

AURÓRA

Step up to me, grab me and show everyone the artist and performer in you! Send us your request to perform your creative art: music, dance, poem, slam or anything of your own between and beyond. Send your application to openmic@budapestpride.hu and let’s meet on stage!

THURSDAY, JULY 9 7PM SELF-INTERPRETATIONS

STUDIO GALLERY

Self-realization is a constant performative act. The six young artists’ intimate, self-reflective works examine the complex relationship between personal and aesthetic, allowing new interpretations of our discourse of bodies and roles. Artists: Flóra Aranyi, Anna Ádám, Ádám Dallos, Roland Korponovics, Zsuzsanna Simon, Róbert Szabó-Benke

11PM DIVA’S NIGHT -  DRAG QUEEN SHOW

NEW ORLEANS CLUB

This outstanding event in the history of the LGBTQ community in Hungary brings together the unforgettable performers of the past years for one night. The photo exhibition of the performers can be visited during the festival at Átrium Film & Theater. Opening: 9:00PM Entrance fee: 1 200 HUF

FRIDAY, JULY 10 5PM SHAMAN WORKSHOP WITH DRUMMING AND DANCING AURÓRA Experience, elevate and broaden the space that the LGBTQ community has carved out for itself. Come if you would like to spiritually celebrate our freedom and diversity. We will also create a 3-dimensional rainbow mandala and dance circle dances. Led by Judit Hatfaludi

37


FOR ENGLISH SPEAKERS 7PM DANCE CLASS WITH CHARME HUNGARY

PRLMNT

Do you know any cool dances like cha-cha-cha? Do you feel like dancing? Then tonight is the time to visit our dance class! Even if you just want to learn. Join us and learn the basics of various dances and groove with us all night long!

10PM WOMEN’S PRIDE

PRLMNT

Party for women with two dance floors, photo corner and drink promotions. Club dance in the large hall, surprise DJs in the small hall. Get tuned to the pride march! Entrance fee: 1000 HUF till midnight; 1500 HUF after midnight.

11PM PREMARCHING !TAPE

ANKERT

Straight-friendly PreMarch party with the !szkafander DJs, Legars + !aendroid Free entry.

SATURDAY, JULY 11 11AM LGBTQ-FRIENDLY JEWISH SHABBAT MORNING SERVICE BÁLINT HÁZ Four egalitarian Jewish communities jointly hold their traditional Shabbat morning service to declare support for the LGBTQ community. The service is public and open for the Jewish and LGBTQ communities and all their friends. Men attending are kindly requested to don kippahs, women are encouraged to do so. Event supported by the Bet Orim Reform Jewish Community, the Dor Hadash Community, Moishe House Budapest and the Sim Shalom Progressive Jewish Community.

3.30PM BUDAPEST PRIDE MARCH Gathering: the intersection of Nagymező street and Andrássy avenue Destination: Tabán Be a part of the oldest, most colorful, most cheerful and most accepting march! We reclaim the streets with music, flags and banners and speak up with our allies for living an honest, proud, free life as lesbian, gay, bisexual, transgender or queer people.

38


FOR ENGLISH SPEAKERS Joining the march: You can join the march only at the gathering point, at the intersection of Nagymező street and Andrássy avenue. Once the march starts you won’t be able to join, so it’s important that you arrive between 3:30 and 4 pm! ATTENTION! For further information regarding the practical, up-to-date details of the march, please follow our Facebook page or visit our website. We expect the day to be hot, so bring suntan lotion, hats and water with you! The event will be secured by the police. For the safety of the participants we inspect everyone at the entrance points: we will check your bags, packages. We thank you for your patience for the potentially time-consuming entering process. It is forbidden to bring sharp objects, weapons or any other equipment that is capable of violating the physical integrity of anyone else. We will deny entry to anyone who is openly protesting the march or is aiming to hinder it. Should you have any questions during the event, please turn to the volunteers of Budapest Pride, who will be wearing printed visibility vests. Please follow their advice and requests!

11PM RAINBOW PARTY

DÜRER KERT

Attend the biggest LGBTQ party of the year, the festival closing Rainbow Party after the march! Indoor and outdoor venues, VJ show, happy hours, and of course fantastic company. Let’s celebrate together! Get there early in order to avoid standing in line! Entrance fee: 1000 HUF till midnight; 1500 HUF after midnight. All proceeds will go to fund the festival.

SUNDAY, JULY 12 2PM LABRISZ PICNIC

MARGITSZIGET - FIRST BIG MEADOW AFTER HOLDUDVAR Labrisz will organize their traditional Sunday picnic. Join us and let’s spend the day after the March together, a nice afternoon relaxing, with games and chatting. Search for the Rainbow at the first big meadow after Holdudvar at Margitsziget. Organized by Labrisz Lesbian Association

39Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.