Page 1

Foto: Scanpix

Guide

Oktober 2013 - Se flere guider p책 bt.dk/plus og b.dk/plus

1sid6er Undg책 FARLIG kolesterol-sygdom Simpel test kan redde dig


Undgå kolesterol-sygdom INDHOLD: Overset sygdom dræber tusinder.........................................4-5 Fakta: Arveligt forhøjet kolesterol........................................... 7 Fakta: Din risiko ved forhøjet kolesterol............................ 10 Sådan forebygger du bedst.......................................................11 Fjern det farlige blodfedt......................................................12-13 Undgå medicin..........................................................................14-15 Derfor er kolesterol farligt........................................................ 16

PLUS udgives af Berlingske Media, Pilestræde 34, 1147 København K, Mail: plus@bt.dk, Web: www.bt.dk/plus og www.b.dk/plus, Ansv. chefredaktør: Olav Skaaning Andersen, Redaktør: Mette Bernt Knudsen, Bemærk: Der kan være omtalt forhold, der ikke længere er gældende. Se udgivelsesdato på forsiden af publikationen.

2


3


Overset sygdom d Mange dør på grund af arveligt forhøjet kolesterol. Langt flere danskere kunne reddes med en simpel test, viser ny dansk forskning Torben Bagge bagge@bt.dk Mindst 28.000 danskere skønnes lige nu at leve med en overset og ubehandlet kolesterol-sygdom, som mange dør af alt for tidligt. Deres liv kunne være reddet med en enkel test. - Det er uhyggeligt og trist, at så mange danskere skal risikere tidlig død, når diagnosen er så let at stille, og de kunne reddes med medicin og kolesterol-venlig kost, siger professor Børge Nordestgaard, førende dansk kolesterolforsker fra Københavns Universitet og Herlev Hospital. Det drejer sig om arveligt forhøjet kolesterolindhold i blodet (familiær hypercholesterolæmi), der fører til tidlig hjertesygdom. Tilstanden er overset og ubehandlet i Danmark og mange andre lande. Det er meget problematisk, fordi sygdommen er farlig, men samtidig nem at diagnosticere og behandle, konkluderer en ny forskningsrapport fra Herlev-professoren Børge Nordestgaard og andre førende europæiske forskere. Rapporten publiceres i det anerkendte tidsskrift European Heart Journal. - I de fleste af verdens lande er det ukendt, hvem der har familiær hypercholesterolæmi. Det betyder, at tilstanden først bliver opdaget, når personen får en hjertesygdom eller pludselig dør i en alt for ung alder. Det er en sundhedsmæssig falliterklæring, når man tænker på, hvor nemt sygdommen kan forebygges, siger Børge Nordestgaard, der er hovedforfatter til den nye rapport, - En ud af 200 personer har måske arvet sygdommen familiær hypercholesterolæmi. Det gør sygdommen til den hyppigste arvelige og dødelige sygdom, hvor der er en sikker og billig behandling i form af statiner til kolesterolsænk-

4

ning. Statiner har få bivirkninger, som er til at overse, når man har stærkt forhøjet risiko for at få alvorlige hjertesygdomme, siger professoren. I hele verden anslås det, at mellem 14 og 34 millioner mennesker har familiær hypercholesterolæmi. I Europa er det tilsvarende antal mellem 1,8 og 4,5 millioner. I Danmark er tallet mellem 11.000 og 28.000 mennesker. Disse tal er baseret på den store Herlev/Østerbro-befolkningsundersøgelse.

En let diagnose

- I Holland og Norge, som er positive undtagelser på området, har man fundet de fleste mennesker med familiær hypercholesterolæmi, og de bliver tilbudt kolesterolsænkende behandling med statiner. I Danmark anslås det, at kun omkring 500 personer med familiær hypercholesterolæmi er fundet og behandlet tilfredsstillende, siger Børge Nordestgaard.

Det er uhyggeligt og trist, at så mange danskere skal risikere tidlig død, når diagnosen er så let at stille, og de kunne reddes med medicin og kolesterol-venlig kost Børge Nordestgaard, kolesterolforsker


dræber tusinder

Klinisk professor og kolesterolforsker Børge Nordestgaard (midten) advarer i ny forskningsrapport mod en ofte overset og ikke-behandlet kolsterolsygdom, som tager livet af mange danskere. Foto: Jeppe Michael Jensen Diagnosen familiær hypercholesterolæmi er nem at stille og kræver ud over måling af kolesterol kun spørgsmål om tidlig hjertesygdom i familien. Et kolesteroltal over 8 mmol/L hos en voksen eller over 6 mmol/L hos et barn bør straks vække mistanke. Diagnosen kan bekræftes af en gentest.

Sygdom skal registreres

- Det er overraskende og sørgeligt, at selv rige lande med udviklede sundhedsvæsener ikke formår at hjælpe disse mennesker. Det skyldes ikke økonomi, da sygdommen således er både billig og nem at diagnosticere og behandle, siger professor John Chapman. Han er medforfatter til rapporten og profes-

sor ved Pitie-Salpetrière universitetshospitalet i Paris. Børge Nordestgaard mener, at der er brug for en koordineret national indsats med klinikker på alle større sygehuse i Danmark på samme måde som de eksisterende diabetesklinikker. - Registreringen af familiær hypercholesterolæmi og de ramte familier ville også blive klart forbedret, hvis WHO tildelte sygdommen sin egen diagnosekode som diabetes, slutter forskeren.

5


Med en simpel blodprøve kunne mange flere redde livet, dokumenterer ny dansk forskning. Foto: Jeppe Michael Jensen

Kolesterol Man deler kolesterolet op i godt kolesterol, HDL, der nærmest sænker risikoen for åreforkalkning, og dårligt eller led kolesterol, LDL, der bærer en stor del af skylden for åreforkalkning. Mere end hver anden dansker har forhøjet kolesterol i blodet. Hvis det almindelige fedt, triglycerid, er forhøjet i blodet, er det grusomme kolesterol også forhøjet. Du kan sænke dit kolesteroltal ved at spise fedtfattigt og undgå overvægt. Har det begrænset effekt, kan man vælge at tage medicin. Iskæmisk hjertesygdom kommer af åreforkalkning i hjertets kranspulsårer og viser sig ved hjertekrampe og/ eller blodprop i hjertet. Kilde: Hjerteforeningen o. a.

6


FAKTA: Arveligt forhøjet kolesterol Såkaldt familiær hypercholesterolæmi kan skyldes mutationer (genfejl) i tre proteiner, som alle har betydning for leverens evne til at fjerne kolesterolpartikler fra blodet. Det drejer sig om mutationer med betydning for leverens LDL-receptor. LDL er den fedtpartikel, som transporterer det meste af blodets kolesterol. Personer med familiær hypercholesterolæmi lider af livslangt højt kolesterol. Hvis de ikke bliver behandlet, løber de en høj risiko for hjertesygdom og tidlig død. Hvis tilstanden er ubehandlet, vil mænd og kvinder typisk have et kolesteroltal på 8-15 mmol/L, og de vil derfor højst sandsynligt udvikle en hjertesygdom før henholdsvis 55 og 60 års-alderen. Personer, som har arvet to genfejl, vil have et kolesteroltal på 12-30 mmol/L, og de vil udvikle hjertesygdom og dø før 20 års-alderen.

Familiær hypercholesterolæmi behandles primært med statiner samt kolesterolsænkende kost. Ved utilstrækkelig kolesterolsænkning kan kolesterolabsorptionshæmmeren ezetimibe anvendes. Ved de højeste kolesteroltal hos patienter med såkaldt homozygot familiær hypercholesterolæmi tilbydes derudover LDL kolesterol aferese, som minder om dialyse. Homozygot familiær hypercholesterolæmi betyder, at personen har arvet to genfejl, dvs. én genfejl fra hver af de to forældre. Såkaldt heterozygot familiær hypercholesterolæmi betyder, at personen har arvet én genfejl fra én af forældrene. I Danmark findes der omkring 28.000 mennesker med den heterozygote form.

7


Få styr på dit kolesteroltal - helt naturligt Mere end halvdelen af alle danskere mellem 25 og 65 år har i dag forhøjet kolesterol. Det skyldes bl.a. overvægt og indtagelse af for fed mad, men det kan også være arveligt. Forhøjet kolesterol kan give anledning til fedtaflejring i blodkarrene, og netop derfor er det vigtigt at vedligeholde et normalt kolesteroltal.

EU godkendt effekt Vil du gerne vedligeholde et normalt kolesteroltal, findes der nu en helt ny og 100% naturlig løsning med naturmidlet Cholemin. Det er tabletter, der indeholder 10 mg af stoffet monacolin K fra planten rød gær-ris, der bidrager til at vedligeholde et normalt kolesterolniveau i blodet, og netop har fået EU’s godkendelser som en løsning til dig, der gerne vil gøre noget godt for kolesteroltallet - helt naturligt og ganske enkelt.

Få styr på dit kolesteroltal Har dit kolesteroltal fået et gult kort, kan du med fordel tage et dagligt tilskud af Cholemin. På den måde kan du, helt enkelt, gøre noget aktivt for at bevare et normalt kolesteroltal. Er vægten lidt for høj, har din familie traditionelt haft forhøjet kolesterol eller har du i dag let forhøjet kolesterol, er Cholemin den helt rigtige løsning.

Dokumenteret effekt Effekten af planten rød gær-ris, som findes i Cholemin, er dokumenteret i mange videnskabelige studier. Produktet er 100% naturligt og kan anvendes af alle, som gerne vil bevare et normalt kolesteroltal. Cholemin er fremstillet af Wellvita. Vi har over 30 års erfaring i at udvikle effektive naturmidler. Få styr på dit kolesteroltal NU, start på Cholemin i dag og mål selv effekten.

Bestil nu! 82 30 30 40 eller www.wellvita.dk Prøv Cholemin - 2 måneders forbrug kun kr. 99,Prøv Cholemin i 2 måneder til halvpris - kun kr. 99,-. Herefter sørger vores leveringsservice for, at du får tilsendt Cholemin hver 2. måned for kun kr. 199,-. Med vores fordelagtige leveringsservice, sikre vi dig den optimale effekt

8

og bedste pris. Husk du kan holde pause eller stoppe leveringerne, når du ønsker det. Bestil på telefon 82 30 30 40 alle hverdage fra kl. 8.00 - 16.00 eller på www.wellvita.dk.


0% Oversk5 ere mellem af alle dan ar i dag 25 og 64 år h sterol forhøjet kole

STARTTILBUD

9900

Halv pris

Direkte til din postkasse Cholemin leveres direkte i din postkasse, så du undgår turen til posthuset. I pakken er der vedlagt et girokort, som du betaler senest 14 dage efter modtagelsen. Der tillægges kr. 39,- i porto pr. forsendelse.

TRUSTPILOT

10 Perfekt 9.0 af

9


Åreforkalkning afsløres ved scanning af hovedpulsåren.

Foto: Nils Meilvang

FAKTA: Din risiko ved forhøjet kolesterol ÅREFORKALKNING I de tidlige faser af åreforkalkning nedsættes pulsårernes evne til at udvide sig, og efterhånden kommer der kolesterolholdige og betændelsesagtige fortykkelser i pulsårevæggen. Det giver risiko for blodpropper og ender med forkalkede forsnævringer, der forhindrer blodets strømning eller kan medføre, at karret brister. På grund af blodproppen eller forsnævringen kommer der ikke nok blod ud til det organ, som pulsåren forsyner med blod, hvilket kan medføre akut eller kronisk nedsat funktion af organet og derved åreforkalkningssygdom.

10

BLODPROP Kun halvdelen af dem, der får en blodprop i hjertet, har aldrig tidligere haft symptomer – hverken fra hjerte eller blodtryk. Symptomerne begynder ofte pludseligt og voldsomt: Pressen, trykken og intense smerter i brystet. Smerterne slår ofte ud i armene, specielt venstre arm, i halsen, kæben eller måske i ryggen eller i maven. Hvert år rammes omkring 14.000 danskere af en blodprop.


Sådan forebygger du bedst ●● Op af sofaen Tab dig, hvis du er overvægtig. En rimelig vægt er det vigtigste, du kan gøre for at beskytte dig mod det skadelige kolesterol i blodet.

●● Mindst én fiskedag om ugen Fede fisk gavner kolesteroltallet, viser forskning. Spis det gerne to-tre gange om ugen

●● Alkohol med måde Hold dig inden for genstandsgrænserne.

●● Godt for kolesteroltallet Spis nødder, blåbær, avocado, bønner, aubergine og hvidløg.

●● Motions-miraklet Der foreligger grundig dokumentation for, at motion hæmmer dannelsen af det ’onde’ kolesterol. En rask trave- eller løbetur 20-30 minutter daglig.

●● Gør grøn til yndlingsfarven Frås i friske grøntsager. Vælg årstidens grøntsager og tænk i højt fiberindhold. Mange fibre sænker kolesteroltallet.

●● Vælg en sund olie Oliven- og rapsolie er det bedste valg med tanke på kolesteroltallet.

●● Skod cigaretten Rygning skader alting. Presser blodtryk og kolesteroltal opad og forværrer åreforkalkningen. Det vil være rigtig klogt at skodde.

●● Styr den søde tand Hold igen med sukker og sukkerholdige drikke. Spis heller ikke for meget frugt. To-tre stykker frugt om dagen er nok.

●● Vær fedt-fornuftig Vis mådehold med det mættede fedt. Spis mere hvidt end rødt kødt med fedtkant. Spis f.eks. gerne mere kylling.

11


12


13


14


15


16

Undgå farlig kolesterol sygdom preview