Page 1


Внимание! Сите факти* може и да не се фактички! целта е забава... за едукација - одете на училиште! *изнесени во книгава (а може и поширо

ко, кој знае!?)


Jаболкото на Њутн! и други необични факти од животот на Исак Њутн Подготвил: Бранко Прља | 2018


Содржина

Најзначаен најнаучник 6 Од мал си бил дете... 8 ... ама божје чедо 10 Плукнат Галилео 12 Борн ту би земјоделец 14 Кембриџ 16 Како слуга нема друга 18 Мате-матика-мате-мате-матика 20 Тотална доминација! 22 Оче, грешев... 24 Чувај се од чума! 26 Работен распуст, пих... 28 Светлина и гравитација 30 Шарен свет 32 Седмица 34 Согласност или смрт! 36 Изолација 38 Нервен крш! 40 Војните на Калкулусот 42 Славе Трејд Компани 44 Ексцен, а бил трик! 46


Бе, лешкари... 90

Принципиелно 48 До Месечината... и назад 50 КорКускули 52 Религија и... 54 ... алхемија 56 Заб(ќ)ар 58 Куче едно! 60 Петелче(л) 62 2060 и ај' чао! 64 Њутн сејв д' квин 66 Детектив Исак Трејси 68 ТелескОп! 70 Екс Перимент 72 Пекар, лекар, политичар... 74 И по Тито... Њутн 76 Ди енд... мај онли френд 78 Вирџин рекордс 80 Живата е жива! 82 Хепи бомб-деј 84 А јаболкото? 86 Да, јаболкото! 88


6

Ако се прашувате кој е најзначајниот научник во историјата на науката, тогаш според многу научници денес (а тиe би знаеле, нели) тоа е Исак Њутн.


"Newt on is

my ma n

!"


Но, овој голем научник се родил многу мал! Бил роден предвреме и тежел само 1,3 килограми. Докторите мислеле дека ќе живее само неколку часа, но живеел... 8


години...

...и каков живот имал!


Се родил на католички Божиќ, на 25 декември 1642, во Волхорп, Линколншир. 10


виот тумот о н ред ар, да . о п с ... ленд ина.. ј а к оН че нски ка 1643 год ија уари р о г гре е 4 јан

...но, ајде да не бидеме роденденбрејкери!


Дали рековте 1642 година?

12

Па, тоа е годината кога умрел Галилео Галилеј.


Уште еден од најголемите научници на човештвото... и со најдобра фризура... заслуга на неговото...

о? Фигар


Татко му бил земјоделец и починал три месеци пред да се роди Њутн, а мајка му се премажила и го оставила малиот Исак со баба му. 14


Баба му д озво да црта с лувала о ја ѕидовите глен по ин фантазија еговата про цртежи на извела ѕверови, м птици, аж и матема и, бродови тич кои споре ки фигури, д поз биле добр наниците о нацртан и.

А јас?...


Jabolkoto na Njutn  

Jabolkoto na Njutn - Branko Prlja

Jabolkoto na Njutn  

Jabolkoto na Njutn - Branko Prlja

Advertisement