2 minute read

Casus accubrand in hybride auto

Wat leidde tot de brand in die accu?

Het is de eerste nacht van 2021. Op vrijdagochtend 1 januari 2021 komt er op de meldkamer een melding binnen van een autobrand in Middelburg. Vermoedelijk door vuurwerk. Het blijkt te gaan om een hybride auto van het merk Mitsubishi. De brandweer ter plekke zag dat er lichtgrijze rook uit de voorkant van de auto kwam. Uiteindelijk bleek het een flinke klus om de brand te blussen.

Hoe is deze brand ontstaan? Had het te maken met vuurwerk of met accuproblemen? Team Brandonderzoek Zeeland onderzocht de situatie en schreef het uit in deze casus.

Verloop brand

Na overleg met de OvD is een Zeeuws bergingsbedrijf met een dompelcontainer gekomen. De hijskabels zijn door brandweermannen met ademlucht aan de auto bevestigd. De auto is vervolgens met een forse kraan van de berger opgelicht. Omdat de onderkant van de auto zeer heet was, is deze met lage druk het eerst gekoeld. Hierbij kwam veel stoom en giftige rook vrij. Bij het stoppen met koelen, warmde het accupakket snel weer op. Daarom is de auto daarna in de dompelcontainer gezet en met water afgevuld tot de hoogte van de kentekenplaat. Na circa 10 minuten waren de hitte en de rook weg en konden ze veilig naar het terrein van de berger rijden.

Drukgolf

Brandonderzoeker Jan Willem Vermeulen: ‘Het was een lastige brand. We constateerden dat de brand is ontstaan in het accupakket van de hybride auto. De brand heeft zich naar boven kunnen uitbreiden en de bekleding van de vloer en de bestuurderstoel is mee gaan branden. Er druppelden daardoor brandende vloeibare kunststoffen op straat. Het is aannemelijk dat de brand is ontstaan door een drukgolf afkomstig van een explosie door vuurwerk dat onder de auto is afgestoken.’

Restspanning

In de loop van de week is de auto bij de garage door de brandonderzoekers en een aanwezige monteur nader onderzocht op aanwezige brandsporen. Bij een controlemeting bleek nog een restspanning in de boordaccu aanwezig te zijn. Hierop is de accu losgekoppeld. Vervolgens is de auto door drie experts van Mitsubishi Nederland en twee schadeexperts namens de verzekering onderzocht en is het accupakket onder de auto uitgehaald.

Leermoment

Het accupakket is van binnenuit aan de voorzijde gaan branden. Een aantal cellen heeft flink gebrand en door de extreme hitte zijn zelfs de RVS-behuizing en de staalstrippen gesmolten. Een aantal cellen is meegenomen voor nader onderzoek. Veel cellen stonden bol door het vocht en de hitte. De autofabrikant gaf aan dat het accupakket via het luik achter de voorstoelen van de noodschakelaar goed te koelen is met water. Dit is hiervoor zo ontworpen. Dus na uitvoering van de deactiveringsprocedure is dit een mogelijkheid voor de brandweer om bluswater in het accupakket te krijgen.

Crash Recovery Systeem

Na afloop heeft het team Operationele voorbereiding nog verder onderzoek gedaan. De conclusie was dat in het Crash Recovery Systeem de locatie van het luik bij de Mitsubishi niet werd aangegeven met het symbool van een koelingsopening. Bij bijvoorbeeld de Renault Zoe is dat wel het geval. Hoe zit dit eigenlijk? Deze vraag hebben wij vervolgens neergelegd bij de leverancier Moditech. Hierop hebben ze bij de laatste update aan het Crash Recovery Systeem het symbool van de koelingsopening toegevoegd aan de Mitsubishi Outlander.

Wil je meer informatie over deze casus, neem dan contact op met Jan Willem Vermeulen, J.Vermeulen@vrzeeland.nl