BNL Special - voorjaar 2022

Page 1

Special Ledenvoordelen, Academy & Advies Voorjaar 2022 Een uitgave van Koninklijke Bouwend Nederland

5 belangrijke cybertrends & -ontwikkelingen volgens Aon

Besparen op facturatieen verwerkingskosten met Banqup

Oplossingen voor de CROW 500 van GOconnectIT


In deze special 26

45

53 Foto: René van den Burg.

04

Wij Bouwen de Toekomst maakt kinderen enthousiast voor bouw, infra en techniek

LeasePlan neemt afscheid van oude propositie met het ‘nieuwe leasen’ voor bedrijfswagens

Gebruik zonnebrandcrème en voorkom huidkanker bij je medewerkers

Vragen over arbeidszaken? Snel en kosteloos advies door onze specialisten

Voorwoord

En verder.. 9 Cybertrends & ­-ontwikkelingen 13 Gemak, kosten en kwaliteit doorslaggevend bij keuze voor Bouwend Nederland Telefonie 15 5 vragen aan Gert-Jan Klanderman van ArboDuo 18 Interventie mogelijkheden bij fysieke klachten, zoals rug-, nek-, been- en armklachten 22 WIA-aanvullingsverzekering voor werknemers. Wees ingedekt voor arbeidsongeschiktheid

25 De nieuwe Renault Kangoo E-TECH electric, profiteer nu nog van de seba-subsidie! 31 “Wat betekent hein voor de veiligheidsladder?” 33 Bouwend Nederland Integraal Polis helpt bouwbedrijven in het aardbevingsgebied 34 Oplossingen voor de CROW 500. Hoe voldoe je aan de richtlijn Zorgvuldig graven? 37 Bouwend Nederland geeft hulp, advies en voordeel. Haal alles uit je lidmaatschap!

39 Leren voor het hele bedrijf

49 Waken over zorgvuldige aanbestedingen

40 Besparen op facturatie- en verwerkingskosten. Banqup en e-­facturatie bij Unifiedpost

50 Tonny Grotenhuis van Social Support aan het woord. Luisterend oor voor werknemers in de bouw

41 Z login staat voor veilig online zakendoen

54 Voorstellen afdeling Ledenvoordelen

42 Voortaan altijd op de hoogte van wat zich waar bevindt, en meer. Voordelen van asset management voor Bouwend Nederland

Bouwen aan de toekomst Digitalisering en innovatie brengen veel voordelen met zich mee, maar zorgen helaas ook voor nieuwe cyberrisico’s. Hacks, datalekken en ransomware treffen de bouw- en infrasector en het overkomt niet alleen de grote bedrijven, ook kleinere bedrijven zijn steeds vaker slachtoffer. Op pagina 9 en 10 lees je meer over cybertrends en vind je een paar tips om je bedrijf goed te beschermen. Met de cyberverzekering van Bouwend Nederland Verzekeringen kun je je bovendien nog beter wapenen tegen de gevolgen van cybercrime. Komende zomer gaan we op Vliegveld Twenthe een uniek evenement organiseren: Wij Bouwen de Toekomst. Hiermee willen we kinderen gaan enthousiasmeren voor de bouw en infra. Meer informatie over dit themapark vind je op pagina 4 t/m 6. Verder staat deze uitgave weer vol nieuws en ontwikkelingen, zowel vanuit onze voordeelpartners, als vanuit onze adviesdesk en academy. Hiermee helpen we je graag om jouw bedrijfsvoering nog succesvoller te maken.

46 ‘De opleiding Bouwmanagement is een prima fundament voor een succesvolle loopbaan in de bouw’

Harold Geurts Directeur Bedrijfsvoering en Dienstverlening In deze special bieden wij je graag een kijkje achter de schermen van onze diensten waar je als lid van kunt profiteren. Met achter­grondinformatie, ontwikkelingen binnen de markt en nuttige tips. Veel van deze voordelen sluiten aan bij de thema’s van Bouwend Nederland en helpen je bij jouw bedrijfs­voering. Doe er je voordeel mee!

2 | BNL Special

BNL Special | 3


Wij Bouwen de Toekomst

Foto: René van den Burg.

maakt kinderen enthousiast voor bouw, infra en techniek

De uitdaging is bekend: de technieksector, waaronder de bouw en infra, kampt met een groeiend tekort aan nieuwe medewerkers. De urgentie om er iets aan te doen werd op 19 april voelbaar tijdens de kick-off van Wij Bouwen de Toekomst op Vliegveld Twenthe. Daar gaf bestuurs­­voorzitter Maxime Verhagen het startschot voor een vrolijk zomerevent, gericht op het interesseren van kinderen voor de bouw en infra.

Trots beter uitdragen Onderwijsadviseur Anne de Jonge van Bouwend Nederland is aanjager van Wij Bouwen de Toekomst. Zij wist ander­ half jaar geleden het bestuur van Bouwend Nederland achter haar idee te krijgen. “In de bouw weten we elkaar goed te vinden”, zegt ze. “Toch is er een ‘maar’. Feit is dat wij de buitenwereld niet altijd begrijpen. Wij zijn trots op de dingen die wij maken, maar dragen die trots vervolgens niet uit. Wij hebben veel slimme mensen nodig, en vragen vervolgens om ‘balkmannen’ en ‘BIM-engineers’. Termen waar jongeren niet echt voor warmlopen! Wij moeten ervoor zorgen dat jongeren de bouw beter begrijpen. Maken we die omslag, dan zijn we goed op weg.”

Levensherinnering opdoen Jongeren bereiken is een ding, maar je moet er ook echt voor zorgen dat je het zaadje op vroege leeftijd plant. “Het liefst als ze tussen de zes en tien jaar oud zijn”, weet Anne. “Dit is typisch de leeftijd waarop ze fan voor het leven worden – van de plaatselijke voetbalclub maar met een beetje geluk óók van de bouw. Wij willen kinderen een mooie levensherinnering bieden. Ik zou graag zien dat onze bezoekers later nog eens aan ons terugdenken, bijvoorbeeld als ze over een mooie brug rijden. Nog mooier zou natuurlijk zijn dat ze straks voor een bouwopleiding kiezen.” Er is nóg een doelgroep waar het event zich op richt: de ouders. “Dit zijn de grootste beïnvloeders van de kinderen. Zij helpen om het zaadje te planten, en zijn welkom op ons themapark. Er is voor hen van alles te zien en te beleven.” Teruglopende instroom keren Wij Bouwen de Toekomst kwam ook in overleg met het onderwijs tot stand. Want ook zij erkent het belang van kinderen op jonge leeftijd interesseren voor de bouw. Directeur Suzanne Veldhuis van Hogeschool Saxion heeft te maken met fors teruglopende leerlingaantallen. “Het probleem is niet het aantal in de bouw geïnteresseerde kinderen als ze zeventien of achttien zijn. Zij hebben hun keuze gemaakt. Is die eenmaal op de bouw gevallen, dan zullen zij hier welhaast zeker voor kiezen. Het gaat er echt om kinderen al vroeg kennis te laten maken met de bouw. Dan keer je de teruglopende instroom. Daarom draag ik dit event zo’n warm hart toe.”

Effect van de inspanningen Algemeen directeur Fries Heinis van Bouwend Nederland is het ermee eens: Wij Bouwen de Toekomst is geen kwestie van willen, maar móeten. “Wij doen op dit gebied al enorm veel. Maar wij zijn niet de enigen die in dezelfde vijver vissen. Onderwijs, zorg, politie, ze hebben allemaal te maken met personeelskrapte. Maar ons grote voordeel is dat wij de schoonheid van het bouwvak ook echt kunnen laten zien. Het netto-effect van onze inspanningen laat zich moeilijk voorrekenen. Maar wat wij met dit event met elkaar neerzetten is écht next level.”

‘ Wat wij met dit event met elkaar neerzetten is écht next level’ – Fries Heinis

Foto: René van den Burg.

Vrolijk antwoord op groeiende vraag

Tijdens de kick-off schetsen betrokkenen de uitdaging van de technieksector, en dus ook van de bouw en infra. Maxime Verhagen ziet een gezamenlijke rol voor het bedrijfsleven, het onderwijs en overheid om die samen het hoofd te bieden. “Iedereen wil natuurlijk een dak boven zijn hoofd. Dat zal ertoe leiden dat wij de komende jaren een miljoen extra huizen moeten bouwen. Tegelijkertijd willen wij ook een stabiel klimaat en gezonde lucht. Om dat alles te realiseren hebben wij 60.000 extra mensen nodig. Bij Bouwend Nederland proberen wij nu al volop instromers en zij-instromers aan te spreken. Toch kiezen weinig jongeren voor de bouw. Achteroverleunen is er dus niet bij.”

BNL Special | 5


Foto’s: René van den Burg.

ADVERTENTIE

‘ Wees niet alleen trots op wat je maakt, maar laat ook zien wat je hebt gebouwd’ – Maxime Verhagen

Graag met de handen werken Leden van Bouwend Nederland werden vanaf het begin bij de voor­bereiding betrokken. Zij zorgen ervoor dat de bouw­ sector in al zijn geledingen in het hele themapark zichtbaar wordt. Hans ter Steege van Ter Steege Bouw: “Tweederde van de kinderen weten op vijftienjarige leeftijd niet wat ze willen. Je kunt dat veranderen door ze al heel vroeg bij de bouw te betrekken.” Dat beaamt Lucas Haafkes van Aannemers­ bedrijf W.J. Haafkes & Zonen: ”Kinderen werken graag met hun handen. Het is jammer als ze gaandeweg allerlei andere ambities meekrijgen uit hun omgeving en vervolgens

6 | BNL Special

Wij Bouwen de Toekomst Het event vindt van 16 juli tot en met 21 augustus op Vliegveld Twenthe plaats. Kinderen in de basisschoolleeftijd en hun ouders maken via allerlei leuke doeactiviteiten kennis met de wereld van de bouw, de infra en de techniek. Er zijn volop activiteiten. Die zijn georganiseerd rondom de vier pijlers digitalisering, innovatie, duurzaamheid en samen­ werken. Tijdens een theatershow leren zij de familie Bouwer kennen: de neurotische aannemer Yasmine, alleskunner Manus en ecoloog Mira.

voor een theoretische opleiding kiezen.” Johan Middelkamp van Sallandse Wegenbouw vindt het themapark daarom zo’n schot in de roos: “Hier zie je op één plek hoe mooi en divers het bouwvak eigenlijk is.” Voorschot op de toekomst Met Wij Bouwen de Toekomst neemt de bouw en infra en techniek­sector een voor­­­schot op een toekomst met voldoende medewerkers. Maar ondernemers kunnen nu al aan de slag om de sector interessant

De jonge bezoekers maken een materialenpaspoort, bouwen een politiebureau, leren over infrastructuren, bijvoorbeeld in het verkeer of bij de riolering, ontdekken hoe elektra werkt of hoe je techniek gebruikt om een brug te bouwen of een stoplicht te programmeren. Er zijn ook workshops voor kinderen en hun ouders. Eenmaal weer thuis bouwen ze met behulp van de website gewoon door. Kijk voor meer informatie op wijbouwendetoekomst.nl.

te maken. “Wees niet alleen trots op wat je maakt”, zegt Maxime, “maar laat ook zien wat je hebt gebouwd. Loop ook meer te koop met onze prachtige cao, en gebruik deze om medewerkers aan te trekken. Doe mee op 18 juni met de Dag van de Bouw en laat ook zien dat wát je maakt op een veilige manier tot stand is gekomen. Ook daar wil de buiten­­wereld alles van weten. Zo draag je echt bij aan het succes van Wij Bouwen de Toekomst, of dat nu deze Twentse editie is of wellicht een volgende in een andere regio.”


Beloningsmonitor Beloningsmonitor Beloningsmonitor

Vergelijk uw medewerkers met uw medewerkers Vergelijk uw medewerkers met met de beloningen in de markt de beloningen in de markt

Cybertrends & -ontwikkelingen cybercrime en wiperware

Naast de voordelen die digitale innovaties met zich mee brengen, zorgt het ook voor nieuwe risico’s. Ook binnen de bouw zijn cyber­ risico’s aan de orde van de dag. Aanvallen hebben grote impact op bedrijven en de gehele keten, omdat er onderling veel afhanke­ lijkheid bestaat voor de aanlevering van materialen, gebruik van software voor ontwerp en voorraadbeheer.

De AWVN-beloningsmonitor: De AWVN-beloningsmonitor: De AWVN-beloningsmonitor: ► bevat ruim 45 Bouw & UTA► bevat ruim 45 Bouw & UTAfuncties, van ► bevat ruim 45timmerman Bouw & UTAfuncties, van timmerman tot projectontwikkelaar functies, van timmerman tot projectontwikkelaar tot projectontwikkelaar ► geeft inzicht in regionale ► geeft inzicht in regionale verschillen ► geeft inzicht in regionale verschillen verschillen

De AWVN-beloningsmonitor De De AWVN-beloningsmonitor AWVN-beloningsmonitor bevat de salarissen van bevat de salarissen bevat de salarissen van van ruim 350.000 werknemers ruim 350.000 werknemers ruim 350.000 werknemers in Nederland in in Nederland Nederland 8 | BNL Special

ga naar: ga naar: https://www.bouwend ga naar: https://www.bouwend nederland.nl/ https://www.bouwend nederland.nl/ ledenvoordelen/ nederland.nl/ ledenvoordelen/ beloningsmonitor ledenvoordelen/ beloningsmonitor beloningsmonitor of direct naar: of direct naar: beloningsmonitor.awvn.nl of direct naar: beloningsmonitor.awvn.nl beloningsmonitor.awvn.nl

Foto: Des de Jonge.

Aan het woord is Maarten de Jonge, verantwoordelijk voor de cyberdienst­ verlening van Aon. Hij noemt vijf belangrijke ontwikkelingen.

1. Professionalisering criminele organisaties We hebben een sterke professionalisering gezien in de wijze waarop criminelen zich organiseren. Criminelen werken nu als specialisten samen. Zo maakt de ene groep criminelen de aanvalssoftware, de andere groep breekt in in de systemen van organisaties, en weer anderen persen slachtoffers af met ransomware. De laatste – helaas – succesvolle trend is het werken met “affiliates”. De partijen met de meeste macht stellen alle bovengenoemde middelen beschikbaar aan kleinere partijen die dan het vuile werk mogen opknappen. Hiervoor ontvangen zij dan een percentage van de “opbrengst”. Zo kan van nieuwe kwetsbaarheden in korte tijd op zeer grote schaal misbruik worden gemaakt. 2. Statelijke actoren Het was al bekend, maar niet duidelijk uitgesproken, dat er nauwe banden zijn tussen criminele cyberorganisaties en landen. Door de oorlog in Oekraïne hebben cyber­ criminelen openlijk kleur bekend. We kunnen er van uitgaan dat landen zich, met behulp van cybercriminelen, verder blijven voor­ bereiden op aanvallen door toegangs­posities in te nemen en deze later te gebruiken. Wanneer dit moment komt kan het zijn dat er van zwakheden gebruik wordt gemaakt die nu nog niet gebruikt worden of bekend zijn. Nieuw is ook de inzet van wiperware: destructieve malware waarbij de data en systemen van een organisatie verwijderd worden om schade aan te richten. Dus zonder losgeld te vragen.

‘ De ontwikkelingen binnen cyber volgen elkaar razend­snel 3. Geavanceerdere aanvallen op. 2021 was het jaar van Een andere belangrijke trend is dat criminelen nieuwe dreigingen. En vooral zich niet meer beperken tot alleen het gijzelen en versleutelen van data van organisaties. van de harde constatering dat Zo worden nu ook back-ups onbruikbaar gemaakt, zodat data niet meer teruggezet de (financiële) gevolgen van kunnen worden. Bovendien worden data cybercrime vele malen groter gedownload zodat deze in handen komen van de criminelen. Hiermee kunnen bedrijven zijn dan de jaren daarvoor’ extra onder druk worden gezet. We zien ook - Maarten de Jonge

gemaakt waarop met een teller wordt aangegeven hoe lang een organisatie nog heeft om het losgeld te betalen. Het wordt steeds moeilijker om uiteindelijk niet het slachtoffer te worden.

De speciale Bouwend Nederland Cyberverzekering. Deze verzekering beschermt jouw bedrijf op drie punten: #1 Aansprakelijkheid Een vergoeding van de schade wanneer anderen, bijvoorbeeld jouw klanten, schade lijden door een cyberincident dat binnen jouw bedrijf plaatsvindt. Zoals bij een datalek. #2 Eigen schade Dekking voor wanneer je zelf schade lijdt. Als je bijvoorbeeld back-ups terug moet zetten, of dat er forensisch onderzoek en een reconstructie van de data moet plaatsvinden, kan dat veel tijd en geld kosten. #3 Bedrijfsstilstand Een cyberincident zorgt voor een grote onderbreking van je werk. Dit risico wordt vaak onderschat, maar kan tot een flink omzetverlies leiden!

steeds vaker dat er publieke websites worden

BNL Special | 9


4. Verschuiving aandacht van IT-beveiliging naar andere maatregelen We zien steeds weer dat hoe hoog de beveiligingsmuur om het IT-netwerk heen ook is, de kans op indringers blijft bestaan. Ook gerenommeerde ondernemingen zijn in 2021 slachtoffer geworden hoewel ze beveiliging op een hoog niveau hadden. Maatregelen om indringers binnen het netwerk te detecteren en ook direct onschadelijk te maken, krijgen steeds meer aandacht. Continu monitoren wordt de norm. Wanneer bedrijven een inbreuk ontdekken, moeten zij zo goed mogelijk reageren om schade te voorkomen of te beperken. Voorbereid zijn, getraind hebben op hoe te reageren en de beschikbaarheid van alternatieve systemen of processen helpen aanzienlijk om schade te voorkomen of te beperken. 5. Achterblijvende cyberweerbaarheid technologie Door sterke professionalisering van cybercriminelen zien we dat bedrijven versneld hun cyberweerbaarheid op orde moeten brengen. De maatregelen die pas geleden nog voldeden, zijn nu onvoldoende. We zien grote verschillen hoe bedrijven met cyberrisico’s omgaan, maar de meeste organisaties doen er goed aan om extra stappen te zetten. Tips om jouw organisatie zelf beter te beschermen Om af te sluiten geeft Maarten de Jonge graag 3 tips over wat je zelf kunt doen: 1. Zorg dat jouw netwerk alleen via multi-factor authenticatie toegankelijk is. 2. Zorg voor een offline back-up en voer softwareupdates direct en automatisch uit. 3. Stop met software waarop geen ondersteuning meer wordt gegeven.

Interessante podcast: Hoe internetcriminelen een bouwondernemer gijzelden

Welke voordelen biedt deze verzekering? De speciale Bouwend Nederland Cyberverzekering is het eerste, specifiek voor de bouw ontwikkelde cyberproduct in de Nederlandse markt en biedt je onder meer de volgende voordelen: • Dekking voor ransomware, • Geen eigen risico voor cyberincident- en cyberbrandweerkosten, Dekking voor bedrijfsstilstand, waaronder de vertragingsschade met bijbehorende contractuele kortingsregelingen die typerend zijn voor bouw- en infrabedrijven en voor tenderkosten, • Eerstehulp-crisisdiensten, specialisten die de taal van mkbbedrijven spreken, • Dekking voor het ter beschikking stellen van persoonsgegevens aan derde partijen op (externe) bouwlocaties. De kosten van de Bouwend Nederland Cyberverzekering De jaarpremie start bij € 541,- en is afhankelijk van de omzet en gekozen dekking. Met deze investering beperk je aanzienlijk jouw risico op de kosten als gevolg van een cyberincident, die al snel in de duizenden euro’s lopen.

BESCHERMD TEGEN CYBERRISICO’S MET DE BOUWEND NEDERLAND CYBERVERZEKERING

Ontdek alle voordelen Tijdens een persoonlijk gesprek vertelt een adviseur van Aon je graag meer over de voordelen van de Bouwend Nederland Cyberverzekering. Bel 088 343 4735 of lees meer op www.bouwendnederlandverzekeringen.nl.

Bouwend Nederland Verzekeringen wordt uitgevoerd door Aon.

Bouwbedrijven gebruiken steeds meer technologie. Dat biedt je veel kansen, maar brengt ook risico’s met zich mee. Een hack, een datalek of ransomware hebben mogelijk grote impact op je bedrijfsvoering. Een dag stilstand door het uitvallen van een systeem is ondenkbaar, maar overkwam afgelopen jaar 1 op de 8 bedrijven. Met een goede cyberverzekering zorg je ervoor dat een cyberincident niet in een crisis verandert. Unieke verzekering exclusief voor Bouwend Nederland leden: • Ledentarief en verbeterde voorwaarden • Volledige dekking ransomware schades • Extra uitbreiding met de clausules Vertragingsschade en Tenderkosten • Recht op inzet expertteam bij incident (“cyberbrandweer”)

Wil je persoonlijk advies? Neem direct contact op met Bouwend Nederland Verzekeringen via telefoonnummer 088 343 4735 of lees meer over de cyberverzekering via www.bouwendnederlandverzekeringen.nl/verzekeringen/ cyberverzekering/ 10 | BNL Special

BNL Special | 11


Waar wij voor staan DIN

1

Betrouwbare service

2

Unieke prijsafspraken

Meer dan 25 jaar ouderwets goede service

Artikel 6 - sTn

Met o.a. KPN, T-Mobile en Vodafone

Nog niet aangeleverd

13 42

15

Eerlijk advies We vertellen het je dus ook als je elders beter af bent

Geen addertjes onder het gras Onze vrienden bellen ook via ons

12 | BNL Special

Je abonnementen eenvoudig maandelijks op- en afschalen

|

doorslaggevend bij keuze voor Bouwend Nederland Telefonie. Een bewegende markt, een uiterst unieke tijd en een toegenomen belang van telefonische bereik­baarheid. Bouwend Nederland Telefonie weet er alles van. In een constant veranderende wereld zijn evaluatie en optimalisatie van essentiële waarde binnen een bedrijf. In dat kader rees onlangs bij Bouwend Nederland Telefonie de vraag hoe ze hun diensten nog beter aan kunnen laten sluiten op de markt. Met andere woorden: hoe zit het met de facts en figures? Hoe tevreden zijn de huidige klanten? Wat zijn belangrijke pijlers voor die tevredenheid? En waar liggen de kansen en uitdagingen van deze specifieke sector? Hieruit volgde een onderzoek naar de wensen en behoeften van de leden van Bouwend Nederland. De resultaten hiervan delen we graag met jullie!

Facts en figures Hoeveel respondenten nemen er mobiele telefonie af bij Bouwend Nederland Telefonie en waar hebben de overige respondenten een abonnement? Op het moment van afnemen van de genoemde enquête, nam ongeveer een kwart van de respondenten mobiele telefonie af bij Bouwend Nederland. Onder de deel­ nemers zijn dat voornamelijk abonne­menten mét een smartphone. Daarnaast worden ook Sim Only en VoIP geregeld afgenomen. Het grootste gedeelte van de respondenten dat geen abonnement bij Bouwend Nederland Telefonie afneemt, doet dit bij KPN. Deze groep wordt in dit onderzoek ingedeeld onder de ‘niet-deelnemers’. Opvallend binnen deze niet-deelnemers is dat de verhouding tussen het gebruik van een abonnement met smart­phone en Sim Only abonnementen juist evenredig is. Zowel binnen de subgroepen deelnemers, oud-deelnemers en niet-deelnemers is de meerderheid van de respondenten de persoon die de definitieve beslissing neemt op het gebied van de telecom binnen het desbetreffende bedrijf. Daarnaast heeft de leidinggevende van de persoon in kwestie vaak een bepalende invloed op de keuze van het abonnement.

Flexibiliteit

bouwendnederlandtelefonie.nl

Gemak, kosten en kwaliteit

0348 – 49 50 41

Tevredenheid Gelukkig zijn de deelnemers van Bouwend Nederland Telefonie bovengemiddeld tevreden over het aanbod. Dit heeft als gevolg dat het merendeel van de deelnemers niet overweegt om over te stappen naar een andere provider. Zelfs niet wanneer deze een lagere prijs biedt. Wat maakt dat deze klanten zo tevreden zijn? Welke pijlers zijn hiervoor essentieel? Ook hier is in het onderzoek naar gekeken. Het blijkt dat de belangrijkste pijler van tevredenheid voor de deelnemers ‘het gemak’ is waarmee een abonnement afgesloten wordt. Daarnaast worden ook kosten en kwaliteit als essentiële pijlers benoemd. Kijkend naar deze pijlers en waar Bouwend Nederland Telefonie voor staat, kan geconcludeerd worden dat dit op veel vlakken goed aansluit. Bouwend Nederland Telefonie staat voor de beste prijs, met ouderwets goede service. Service staat hoog in het vaandel, en wat blijkt, dit werpt zijn vruchten af.

Maar liefst 95% van de deelnemers is tevreden over het aantal MB’s en belminuten dat Bouwend Nederland Telefonie biedt.

Kansen en uitdagingen Uit dit onderzoek is bovendien gebleken op welk gebied nog kansen en uitdagingen liggen voor Bouwend Nederland Telefonie. Zo zullen oud-deelnemers, ondanks de genoemde pijlers van Bouwend Nederland Telefonie, gemak, kosten en kwaliteit, nog te gemakkelijk de neiging hebben om over te stappen wanneer een andere provider een lagere prijs biedt. Daarnaast is het van grote waarde dat Bouwend Nederland Telefonie doorgaat met de hulp bij het installeren van toestellen. Nog meer persoonlijke aandacht, communicatie en een beter beeld van het ledenvoordeel dat Bouwend Nederland Telefonie aanbiedt zal dit proces zonder twijfel bevorderen.

Kans! De respondenten geven aan bereid te zijn om vanuit een andere provider naar Bouwend Nederland Telefonie over te stappen wanneer hier de juiste korting tegenover staat.

Meer informatie? Bel 034 8 495 041 of stuur een mail naar bouwendnederland@stn.nl.

BNL Special | 13


Poster snijtekens A4.pdf

1

07-03-16

13:25

ADVERTENTIE

Weg met verzuim Wist u dat uitval van uw werknemers, boven de 35 jaar, voor 53% veroorzaakt wordt door fysieke klachten? Hoe hoger de leeftijd hoe hoger dit percentage! Deze klachten zijn meestal niet ten gevolgen van ziekte of afwijking maar gewoon te verhelpen én te voorkomen! Ze worden namelijk veroorzaakt door foutief bewegen. Niet alleen tijdens werk maar ook tijdens de 128 uur vrije tijd.

Deze klachten nemen alleen maar toe!

Foto: René van den Burg.

Gelukkig biedt STEP hulp! Wij zijn al bijna 30 jaar dé specialist op het gebied van duurzame inzetbaarheid en de preventie van klachten! STEP zorgt voor kennis en vaardigheden die fysieke overbelasting voorkomen. Dat betekent dus dat wij uw verzuim terug dringen, gegarandeerd! Dit bewijzen wij namelijk al jaren.

Preventie helpt echt Wacht niet langer en neem vandaag nog geheel vrijblijvend contact op met STEP en u zult zien: Wij houden uw mensen langdurig gezond en dus inzetbaar! STEP by STEP naar perfecte preventie. BackOffice: 074-2502828 H.J. Kooke, directeur: 06 53787888

5 vragen aan

Gert-Jan Klanderman van ArboDuo

14 | BNL Special

ArboDuo draagt bij aan het gezond en fit houden van werknemers. Is een medewerker arbeids­ongeschikt, dan helpt ArboDuo bij een snelle en duurzame re-integratie. Daar profiteert iedereen van. De diensten van ArboDuo verschuiven steeds meer naar de voorkant: preventief voorkomen in plaats van genezen. Branchemanager Gert-Jan Klanderman vertelt hoe ArboDuo werkt.

BNL Special | 15


1 2 3 4 5

1. Wat doet Arbo Duo voor leden van Bouwend Nederland? “ArboDuo helpt ondernemers in de bouw en infra om een goede werkgever te zijn. Daarvoor bieden wij diensten rondom verzuim en preventie. Er valt nog veel winst te behalen. Er zijn zoveel goede regelingen en afspraken binnen de bouw en infra. Benut de mogelijkheden!”

‘ Zit iemand niet lekker in zijn vel, dan merk je dat’ – Gert-Jan Klanderman

2. Hoe kan een bedrijf ziekteverzuim verlagen en de gezondheid bevorderen? “Zorg voor een gedegen preventief beleid, zorg voor een actuele risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E). Maak gebruik van de bestaande regelingen en geef de werknemer ruimte voor het PAGO/DIA. Is er verzuim, schakel dan tijdig met je Arbodienst of met het Preventie- en Verzuimloket Bouwend Nederland en borg dat de casus met maatwerk wordt opgepakt, bij fysieke én bij psychische klachten. Wees betrokken; dit draagt bij aan het verantwoordelijkheidsgevoel.”

Meer info?

3. Hoe werk je aan betere preventie? “Ik noem twee manieren. Goed werkgeverschap begint bij een RI&E en een gedegen plan van aanpak. Zie de RI&E niet als een verplichting, maar als meerwaarde. Een gedegen preventief beleid maakt je een aantrekkelijke werkgever. Borg ook dat werknemers naar de DIA (PAGO en DIA-gesprek) gaan. Binnen de bouw en infra is dit uitstekend georganiseerd via Volandis. Maak daar gebruik van, het levert je veel op.”

arboned.nl/veiligbouwbedrijf

U wilt uw werknemers een veilige werkomgeving bieden, waar ze met plezier kunnen werken. Met de Risicoinventarisatie en -evaluatie (RI&E) krijgt u inzicht in de arbeidsrisico’s in uw bedrijf waardoor u ze kunt aanpakken en verkleinen. Zo voorkomt u ongelukken en verzuim.

4. Hoe herken je signalen van werkstress? “Je merkt het als iemand niet lekker in zijn vel zit. Hij komt te laat, oogt onverzorgd, is afwezig of reageert anders. Maak waar dat medewerkers bij je terechtkunnen. Zo werk je aan binding. Hoe mooi is het dat ervaren krachten tot hun pensioen bij jouw bedrijf blijven! Hier zijn uitstekende faciliteiten voor, zoals de Vertrouwenspersoon, Werkdrukvoorziening en de toolbox Ongewenst Gedrag.”

5. Heb je nog tips? “Je moet elkaar steunen, in goede en minder goede tijden. Gelukkig is er geen enkele sector in Nederland die het met verzuim en preventie zo goed heeft geregeld als deze. De beste tip die ik kan geven is: laat je informeren door ArboDuo of je Arbodienst en maak gebruik van de faciliteiten.”

ZIJN UW WERKNEMERS ZEKER VAN EEN VEILIGE WERKOMGEVING?

Gratis RI&E Bouwnijverheid Valt u onder de cao Bouw & Infra, dan kunt u gratis gebruik maken van de RI&E Bouwnijverheid van Volandis. Heeft u 25 of meer werknemers in dienst? Dan hoeft u de RI&E alleen nog door ArboDuo als gecertificeerde arbodienst

te laten toetsen. Als trotse partner van Volandis en Bouwend Nederland helpen wij u graag. Korting Wij hebben meer dan 25 jaar ervaring met de RI&E bij bouwbedrijven. U profiteert bovendien van 5% korting op de RI&Euitvoer en -toetsing, advies en trainingen. Zelf/Samen/Laten doen Bij ArboDuo kiest u hoe u uw arbozaken regelt. Zelf met behulp van onze online hulpmiddelen? Liever alles uitbesteden? Of kiezen voor een middenweg? Alles kan.

Meer informatie? Wil je meer weten over ArboDuo of over de speciale voordelen die leden van Bouwend Nederland genieten? Mail dan naar voordeel@bouwendnederland.nl of bel met 079 3 252 166.

Ik help u graag Gert-Jan Klanderman, branchemanager Bouw & Transport gert.jan.klanderman@arboned.nl - 06 129 985 49 Of kijk op www.arboned.nl/veiligbouwbedrijf 16 | BNL Special


Interventie mogelijkheden

bij fysieke klachten, zoals rug-, nek-, beenen armklachten. Meer informatie? Neem contact op via voordeel@bouwendnederland.nl of telefonisch via 079 3 252 166.

In eerste instantie wordt gedacht dat een bezoek aan de fysio­ therapeut volstaat als men last krijgt van fysieke klachten. Vaak zijn de klachten na een periode van behandelen weer verdwenen of dusdanig afgenomen dat de dagelijkse activiteiten hervat kunnen worden. Niets bijzonders dus, zeker omdat je genoeg mensen kent die klachten hebben gehad en daarvoor succesvol lijken te zijn behandeld. Waarom dan nog een aparte interventie?

18 | BNL Special

We vallen maar met de deur in huis, klachten van bijvoorbeeld de rug komen erg veel voor en hebben een herkenbaar verloop. 90% van de mensen is met of zonder behandeling hersteld! Dus dan nog maar een keer de vraag, waarom een interventie inzetten? Zoals gezegd 90% herstelt binnen ca 6 weken, dat betekent ook dat 10% dat niet doet. Die komen in het langdurige verzuim terecht. Als men zich bedenkt dat 2 miljoen mensen jaarlijks last van de rug hebben praten we over 200.000 mensen die niet binnen 6 weken herstellen.

Dan kijken we even naar de verzuimcijfers, per melding met rug­klachten bijna 60 dagen verzuim en dat is nog exclusief herhalingen. Nu we het daar toch over hebben, 88% krijgt de klachten binnen 3 jaar weer terug. We gaan je niet vervelen met nog meer cijfers. Maar het is duidelijk, met of zonder behandeling, de cijfers zijn en blijven wat ze zijn: slecht en erg kostbaar. Een interventie is dan ook geen vervanging van een behandeling. Een interventie is gericht op de oorzaak van de klachten. Hoe komt men aan de overbelasting die de blessure heeft veroorzaakt? En hoe

voor­kom je dat deze overbelasting blijft, met de bijbehorende klachten? STEP Nederland behandelt niet, maar we leren mensen hun eigen overbelasting onder controle te krijgen en hoe men deze fysieke overbelasting naar de toekomst kan voor­ kómen. Dat doen we op de werkvloer en indien nodig ook aan huis. Vergeet niet dat naast circa 1800 uur werk er gelukkig ook nog 7.000 uur vrije tijd is per jaar. Wij zien mensen in hun dagelijkse werk- en zo nodig andere activiteiten en geven daarin adviezen met of zonder inzet van hulpmiddelen, die de fysieke belasting flink lichter kunnen maken.

Het effect is bij hetzelfde werk flink minder belasting, een evenredig sneller herstel en minder recidieven. Onze programma’s bestaan o.a. uit: • Inventarisatie/onderzoek naar alle facetten van ergonomie. • Preventieve trainingen om fysieke overbelasting te voorkomen. • Individuele interventies voor een veilig en snel herstel.

met de blessure of met het lichaam in het algemeen. Men ziet direct, wat de persoonlijke winst is. En als werkgever, je medewerkers zijn minder vaak niet of beperkt inzetbaar.

Onderscheidend in dit programma is het gebruik van de Bodyprotector. Cliënten kunnen direct zien hoe veilig men omgaat

BNL Special | 19


VOOR ONDERNEMERS

Gezonde medewerkers: fysiek, mentaal én financieel

Het zijn onzekere tijden waarin het belangrijker is dan ooit dat uw medewerkers gezond blijven. Covid-19 heeft vitaliteit en duurzame inzetbaarheid nog hoger op de agenda gezet. Loyalis helpt u uw mensen optimaal inzetbaar te houden. En als een medewerker toch langdurig uitvalt, is er de WIA Aanvullingsverzekering van Loyalis. Met dit vangnet én aandacht voor preventie en vitaliteit, geeft u concreet invulling aan goed werkgeverschap.

Regel een goed inkomen voor uw medewerkers

De WIA Aanvullingsverzekering is een mooie secundaire arbeidsvoorwaarde. Deze inkomensverzekering sluit aan op bestaande regelingen in de bouwsector en beschermt uw medewerkers tegen inkomensterugval bij arbeidsongeschiktheid. Als lid van Bouwend Nederland profiteert u van veel voordelen. Vraag vrijblijvend een premie-indicatie op.

GRIP OP VERZUIM Uw werknemers zijn onmisbaar voor het succes van uw bedrijf. Maar personeel brengt ook risico’s met zich mee. Denk aan verzuim en arbeidsongeschiktheid. De Goudse biedt u verzekeringen als financieel vangnet. Plus diensten om uw werknemers zo veel mogelijk aan het werk te houden of weer te helpen. Preventie en begeleiding staan altijd centraal. www.goudse.nl/bouwend-nederland

Loyalis, uw gids in de complexe wereld van sociale en inkomenszekerheid Onze specialisten hebben jarenlange kennis en ervaring in diverse sectoren waaronder de bouw. We bieden u hulp en advies op maat. Samen komen we tot praktische oplossingen voor ingewikkelde vraagstukken. Zo gaat u met uw medewerkers sterk de toekomst in.

Meer weten? Ga naar loyalis.nl/bnl


WIA-aanvullingsverzekering voor werknemers Wees ingedekt voor arbeidsongeschiktheid Heb je als werkgever een werknemer die arbeids­ ongeschikt raakt, dan ben je verplicht loon door te betalen. Is je werknemer na 104 weken - twee jaar nog steeds arbeidsongeschikt, dan kan de werknemer te maken krijgen met de verzekering via de cao en het sociale stelsel via de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). De uitwerking van de wet en de reparatie via de cao kent veel gezichten. Dat is logisch; uiteenlopende situaties leveren afzonderlijke financiële plaatjes op. Is iemand 50% arbeidsongeschikt, en kan hij geen baan vinden voor de overige 50%, dan is dat voor jouw timmerman met een inkomen van € 50.000,- een heel andere situatie dan voor het hoofd van de financiële administratie met een inkomen van € 75.000,-.

Wist je dat: • In de leeftijdsklasse 45 tot 50 jaar 1 op de 200 werknemers in de bouw via de WIA het arbeidsproces verlaat? Bij de klasse van 50 tot 55 jaar is dat 1 op de 100 en bij 60 plus 1 op de 75 werknemers. Het komt dus vaak voor; • Er ieder jaar ruim 850 werknemers in de bouw de WIA instromen?; • Volgens de meest recente cijfers van het UWV de uitstroom uit de WIA voor 57% toe te rekenen is aan pensionering en 24% aan overlijden? Slechts 16% herstelt deels (uitstroom door minder dan 35% arbeidsongeschiktheid).

Maar de geschetste situaties zijn divers: Dezelfde timmerman die zijn 50% resterende mogelijkheden wél weet te benutten tegen een goed loon dat vergelijkbaar is met het oude, zal circa 75% van het oude inkomen ontvangen, waardoor de verzekerings­ oplossing geen toegevoegde waarde biedt. Wordt deze timmerman voor 30% afgekeurd, dan is dat volgens de wet geen arbeidsongeschikte werknemer en moeten jullie samen op zoek naar een oplossing. De conclusie is dat het inkomen ondanks de cao-aanvulling tot ongewenste situaties kan leiden. Werknemers weten dit over het algemeen niet. Wij ontmoeten meestal werkgevers die: • Geen aanvullende regeling bieden; de wet en de cao zijn er volgens hen immers niet voor niets; • Alleen voor het inkomen boven de loongrens een oplossing bieden. Het hoofd financiële administratie heeft dan een inkomen van 35% in plaats van 30% van het oude loon; • Een aanvullende regeling aanbieden op basis van vrijwillige deelname, en afspraken maken met de werknemers over de financiering, of; • Een aanvullende regeling aanbieden op basis van automatische deelname, en afspraken met de werknemers maken over de financiering. Een betrokken werkgever waarschuwt zijn werknemers op zijn minst voor dit risico. Verzekeringsoplossingen Voor de bouw is een maatwerkverzekering nodig, omdat - in tegen­ stelling tot andere branches - vanuit de cao een (basis)uitkering is geregeld. Het verzekeringsaanbod is daardoor zeer beperkt. Daarom voorzien de verzekeringsmantels van Bouwend Nederland Verzekeringen in een groeiende behoefte.

Zoals bijgaande tabellen aangeven, pakt de WIA per situatie heel anders uit.

De timmerman met de frozen shoulder

Voordelen van de verzekeringsmantel: • Een werkbonus van 5%. Deze keert uit als een arbeidsongeschikte medewerker zijn resterende verdiencapaciteit voor tenminste 50% benut; • Mogelijkheid tot een vaste indexatie van 2% van de uitkering; • Premievoordeel. Vanaf € 7,- netto in de maand verzekert de gemiddelde werknemer het financiële risico; • Extra voordelen in combinatie met het Bouwend Nederland Verzuimloket. Denk aan vergoedingen van kosten en ondersteuning bij re-integratie; • Een collectieve of semicollectieve variant; • Maximale zekerheid voor de werknemers: met een WGAHiaatverzekering Uitgebreid en excedentverzekering daalt het verzekerde inkomen nooit onder de 70%; • Goede aansluiting op de WIA en de pensioenregeling; • Uitkering tot de AOW-gerechtigde leeftijd; • De te betalen premie kan gedeeltelijk of helemaal worden doorbelast aan de werknemer; • Geen medische vragen. Alleen voor ziekte waarbij sprake is van verzuim geldt een beperkende voorwaarde. Inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid is een onderbelicht risico. Het heeft vergaande financiële consequenties voor iedere werknemer die je in loondienst hebt. Stel daarom in ieder geval je werknemers in staat gebruik te maken van de verzekeringsmantel via Bouwend Nederland, ook als je daar als werkgever zelf niet financieel aan bijdraagt.

Vragen over deze verzekering? Neem contact op via voordeel@bouwendnederland.nl of bel naar 079 3 252 166.

Het hoofd financiële administratie met psychische klachten

• Inkomen € 50.000,- euro per jaar • 50% arbeidsongeschikt • Geen nieuw inkomen na arbeidsongeschiktheid

• Inkomen € 75.000,- euro per jaar • 50% arbeidsongeschikt • Geen nieuw inkomen na arbeidsongeschiktheid WIA excedent aanvulling tot minimaal 70%

WGA aanvulling tot minimaal 70% WGA aanvulling tot minimaal 70% Loon doorbetaling werkgever 100% oude loon

Loon doorbetaling werkgever 70% oude loon

WGA loongerela­teerd € 35.000,70% oude loon

Jaar 1

Jaar 2

3-24 mnd

BPF bouw 20% oude loon WGA vervolg 15% oude loon

Tot AOW leeftijd

De timmerman zal zonder de oplossing van Bouwend Nederland moeten rondkomen met een bruto jaarinkomen van circa € 17.500,- (35% van het oude loon). Hij kan in de bijstand terechtkomen met alle gevolgen van dien (spaargeld, het eigen huis, etc).

22 | BNL Special

Loon doorbetaling werkgever 100% oude loon

Loon doorbetaling werkgever 70% oude loon

WGA loongerela­teerd 53% oude loon

Jaar 1

Jaar 2

3-24 mnd

BPF bouw 17% oude loon WGA vervolg 10% oude loon

Tot AOW leeftijd

Het hoofd financiële administratie ziet zonder de oplossing van Bouwend Nederland zijn inkomen dalen van € 75.000,- naar € 20.031,- bruto per jaar.

BNL Special | 23


NIEUWE

RENAULT KANGOO E-TECH 100% ELECTRIC De maatstaf in zijn segment

De nieuwe Renault Kangoo E-TECH electric, profiteer nu nog van de seba-subsidie! Renault introduceert de nieuwe Kangoo E-TECH electric. Deze 100% elektrische versie legt de lat hoger dan ooit om te voldoen aan de dagelijkse behoeften van professionals. Met de Kangoo E-TECH electric profiteer je niet alleen van een gunstige aanschaf­subsidie, je hoeft ook niks in te leveren op de inzet van deze bedrijfswagen.

Sinds de onthulling van de eerste elektrische Kangoo in 2011, hebben er maar liefst 70.000 een plekje op de weg gekregen. Daarmee is 1 op de 5 elektrische bestelwagens in Europa een elektrische Kangoo. Met de komst van de nieuwe Kangoo E-TECH electric is Renault er van overtuigt dat nog meer professionals zullen kiezen voor deze elektrische bedrijfswagen. Hij is namelijk verkozen tot “International Van Of The Year 2022. Door te kiezen voor een Kangoo E-TECH electric maak je de keuze voor een uiterst veilige compacte bestelwagen met 12 ADASsystemen (Advanced Driver Assistance Systems) én maak je economisch een slimme keuze. Met de gunstige gebruikskosten en huidige SEBA-subsidie (max. € 5.000,- per bedrijfsauto) is het extra aantrekkelijk. Je kan al instappen in een Kangoo E-TECH electric vanaf €29.690,- .

direct beschikbaar vanaf

€ 29.690

1

of financial lease € 249/maand2 tot 3% ledenkorting, exclusief voor Bouwend Nederland leden tot 300 kilometer actieradius WLTP uniek! tot 1500 kg aanhanggewicht dankzij de slimme Open Sesame optie de grootste laadruimte in zijn klasse (4.9 m3) in 42 minuten weer 80% geladen en klaar voor de volgende klus 1. genoemde vanafprijs betreft de nieuwe Renault kangoo e-tech comfort. de vanafprijs is een adviesprijs excl. Bouwend Nederland ledenvoordeel excl. btw/bpm en onvermijdbare kosten nodig voor aflevering van de auto aan de klant. 2. genoemde vanafprijs en maandbedrag betreft de nieuwe Renault kangoo e-tech comfort. de vanafprijs is een adviesprijs incl. bpm excl. btw en onvermijdbare kosten nodig voor aflevering van de auto aan de klant. financial lease o.b.v. de netto catalogusprijs exclusief bpm, looptijd van 60 maanden, 30% aanbetaling, 1,9% rente en 30% slottermijn o.b.v. 1,9% financial lease. getoond model verkrijgbaar tegen meerprijs. schrijffouten en prijswijzigingen voorbehouden. vraag naar de voorwaarden; bel gratis 0800- 0303 of kijk voor de actievoorwaarden op renault.nl/actievoorwaarden.

Renault Pro+ 24 | BNL Special

Renault Kangoo E-TECH electric met 'Open Sesame' functie

In de loop van de zomer staat deze revolutionaire Kangoo E-TECH electric bij de Renaultdealer. Laat je overtuigen van zijn kwaliteiten en bezoek de showroom bij jou in de buurt. Een aantal belangrijke punten van de auto op een rij: • 300 kilometer actieradius (WTLP) • 1.500 kg trekgewicht • Snelladen tot 80kW • Maximaal 800 kg laadvermogen • Tot 4.9m3 laadvolume door ‘Open Sesame’ functie (zie afbeelding) • Vanaf €29.960,- excl. BTW

Jouw nieuwe bedrijfswagen? Heb je vragen of wil je meer weten over het speciale Renault ledenvoordeel? Mail dan naar voordeel@bouwendnederland.nl of bel 079 3 252 166.

renault.nl BNL Special | 25


Zélf bepalen hoe lang en hoeveel kilometers je wilt rijden. Zélf bepalen waar en wanneer je het onderhoud aan je bedrijfswagen wilt laten doen. LeasePlan komt met een volledig nieuwe propositie voor bedrijfs­wagens. Voorafgaand aan de nieuwe propositie luisterden ze goed naar de wensen van ondernemers. Die willen namelijk bést leasen. Als de voorwaarden maar gunstig zijn. Met het nieuwe bedrijfswagen leasen is dat zeker het geval.

Bij LeasePlan speelde het gevoel dat hun propositie voor bestelbussen beter kon, passend bij de wensen van ondernemers. Dirk Gaasbeek, manager bedrijfswagens bij LeasePlan: “Met zo’n gevoel moet je iets. Dan is het allereerst van belang dat je je buikgevoel onderbouwd met feiten. Daarom lieten wij onafhankelijk markt­ onderzoek uitvoeren. Een extern bureau interviewde voor ons een aantal onder­ nemers, en vroeg hen onder welke voor­ waarden zij bedrijfswagenlease zouden overwegen. Die gesprekken brachten duidelijkheid. Ze waren de basis voor de nieuwe bedrijfswagenpropositie. En we zien dat deze aanslaat.”

Het ‘nieuwe leasen’ voor bedrijfswagens slaat aan

Veel kilometers, lang doorrijden “Uit het onderzoek blijkt allereerst dat ondernemers zelf willen kiezen hoeveel kilometers zij met hun bestelbus rijden, niet in de laatste plaats omdat de bus vaak is voorzien van kostbare inbouw of opbouw”, zegt Dirk. “Dit betekent dat wij praktisch géén kilometerlimiet hanteren. Daarnaast willen zij zelf kunnen bepalen wanneer ze hun bedrijfswagen inruilen, en niet verplicht na een bepaalde periode. Bij ons mogen ondernemers tot 300.000 kilometer rijden – zeven keer de aarde rond – en kunnen de bus tot tien jaar rijden.”

26 | BNL Special

Foto: René van den Burg.

LeasePlan neemt afscheid van oude propositie

Flexibiliteit en grip “Het nieuwe bedrijfswagen leasen wijkt op cruciale punten af van andere leasevormen in de markt”, legt Dirk uit. “De propositie is echt opgebouwd rondom de ondernemer die zijn bedrijfswagen elke dag gebruikt, en voor wie deze een belangrijk instrument is voor zijn bedrijfsvoering. Een ondernemer wil namelijk twee dingen: flexibiliteit en grip. Ze vormen het cement van onze nieuwe propositie.”

Zelf het onderhoud plannen Ook stilstand blijkt voor ondernemers een punt van aandacht. “De meesten gebruiken hun bestelbus bijna dagelijks. Vaak is het zelfs hun mobiele werkplaats. Het liefst plannen ze periodiek onderhoud dus op stille momenten: in het weekend of ’s avonds. Daarom bieden wij ondernemers door het hele land een heel uitgebreid netwerk van serviceleveranciers. Zij spreken de taal van de ondernemers en begrijpen hun servicedilemma.” Lokaal de bus laten servicen Ondernemers stellen het vaak op prijs om het servicen van de bus lokaal te kunnen laten uitvoeren. Relaties met andere ondernemers spelen hier een belangrijke rol. “Met het nieuwe bedrijfswagen leasen kiest de ondernemer zelf waar het onderhoud wordt uitgevoerd. Staat zijn gewenste garage er niet tussen, dan voegen wij deze toe. LeasePlan levert de bestelbussen voortaan ook standaard af met all season-banden. “Wisselen voor het zomer- en winterseizoen is dus niet meer nodig. Moeten banden vanwege slijtage worden vervangen, dan kan dat ook bij de lokale bandenspecialist.” Zonder gevolgen met schade inleveren Ondernemers in de bouw geven aan dat hun bus eigenlijk gereedschap is, en krassen en deuken zijn niet altijd te voorkomen. Daarvoor wil je op het moment van inleveren niet een rekening gepresenteerd krijgen van de leasemaatschappij. Dirk: “Wij begrijpen heel goed dat een bus gebruikt moet worden waarvoor hij bedoeld is. Waar gehakt wordt, vallen nu eenmaal spaanders. Het is uiter­ mate zuur als je bij het inleveren van je bus moet betalen voor schades die je zelf nooit zou herstellen. Bij ons hoeft dat ook niet. Daarom volgt bij het inleveren geen rekening voor krassen of deuken.”

Compleet met inbouw en opbouw De nieuwe propositie is om nog een reden anders dan andere. “Wij leveren de bestel­ bussen helemaal compleet bij de ondernemer af, met in- en opbouw, laadlift, speciale vloer- of wandbekleding, belettering, wrapping, kortom alles wat nodig is. Sleutels erbij en rijden maar. LeasePlan coördineert de totale afstemming tussen al deze leveranciers. Tussentijds van bus wisselen kan. Er is dan de mogelijkheid om de complete in- en opbouw over te bouwen. Ook dit wordt geregeld.”

‘ Bij onze nieuwe propositie mogen ondernemers tot wel 300.000 kilometer rijden, en kunnen de bus tien jaar houden’ – Dirk Gaasbeek

Meedenken over de inrichting Als partner van Bouwend Nederland adviseert LeasePlan leden graag over de beste keuze voor de bedrijfswagen, maar ook over de inrichting. “Ondernemers in de bouw en infra willen graag weten welke keuzes concurrenten maken met hun bedrijfswagens. In de branche zit immers veel ervaring, en zo leert men van elkaar. Daarom komen wij voor verschillende branches met advies voor de beste inrichting en opbouw bij compacte, middelgrote en grote bedrijfswagens.”

BNL Special | 27


Onderhoud goed gepland LeasePlan ontwikkelt ook een gebruiks­ vriendelijk onderhoudssysteem. Degene die binnen de onderneming verantwoordelijk is voor het onderhoud van de bedrijfswagens, krijgt via online tooling een signaal wanneer een bestelbus onderhoud nodig heeft. Zo wordt een bekend en ongewenst verschijnsel voorkomen, namelijk te lang doorrijden met een bestelbus die allang over zijn servicebeurt heen is. “Zo hou je je auto’s goed onderhouden op de weg en voorkom je stilstand”, vat Dirk samen. Speciale afdeling Ondernemers leasen een bestelbus om heel andere redenen dan een personenwagen. Hier komt ook andere kennis en kunde bij kijken. “Daarom is er bij LeasePlan een aparte afdeling die zich uitsluitend richt op bedrijfs­ wagens. Hier houden wij ons bezig met expertise, kennisvergaring en onafhankelijk

advies. Maar bijvoorbeeld ook met de mogelijk­heden van elektrisch rijden voor de branche.” Van goed advies wordt de ondernemer beter, is de gedachte. Door aan te≈geven wat leasewensen zijn en hoe hij de komende leaseperiode zelf ziet, komt LeasePlan met het voordeligste alternatief. “Maar de keuze blijft natuurlijk aan de ondernemer zelf. Die moet zich de komende jaren prettig voelen bij de bedrijfswagen waar hij dagelijks mee op pad is.”

‘ Het is zuur als je bij het inleveren van de bus moet betalen voor schades die je zelf nooit hersteld zou hebben. Bij ons hoeft dat niet’

Profiteer van het ledenvoordeel Wil je meer weten over de mogelijk­ heden van het nieuwe bedrijfswagen leasen van LeasePlan? Als lid van Bouwend Nederland heb je recht op flinke extra leden­voordelen, waaronder een cashback. Neem contact op met ons en laat je informeren: 036 5 270 400 of stuur een e-mail naar ledenvoordeel@leaseplan.com. Nog makkelijker: scan de QR-code.

Het nieuwe bedrijfswagen leasen Bedrijfswagen(s) nodig voor je bedrijf? Ontdek de voordelen en kies voor het nieuwe bedrijfswagen leasen via LeasePlan én houd grip op je bus.

– Dirk Gaasbeek

De voordelen

Meer weten?

Bepaal zelf hoe lang je rijdt, tot 300.000 km of 10 jaar. Geen extra kosten bij het inleveren van je bedrijfswagen met schade. Lokaal zakendoen voor service en banden. Als lid van Bouwend Nederland profiteer je van nog veel meer voordelen. Benieuwd naar alle voordelen? Kijk op onze website of scan de QR code. What’s next? leaseplan.com/nl-nl/bouwend-nederland/ 28 | BNL Special

BNL Special | 29


Tanken en elektrisch laden met voordeel

“Wat betekent hein voor de veiligheidsladder?” Steeds meer leden starten met hein®. Sommigen doen dat om hun veiligheidscultuur in het algemeen te verbeteren, anderen mikken vooral op de volgende trede van de Veiligheidsladder. Toch komen er nog vragen over hein binnen. De belangrijkste beantwoorden we in dit artikel.

Klantvoordelen tanken: Met 1 tankpas en eigen pincode tanken bij ruim 2.400 stations in Nederland en/of Buitenland Alles op 1 factuur, automatische incasso, garantie van BTW-teruggave Tot 12,5 cent korting per liter* en laagste prijsgarantie** Effectieve, snelle en flexible helpdesk Paskosten slechts € 8,95 per jaar * Genoemde korting t.o.v. de landelijke adviesprijs per liter en incl. BTW ** Mocht de actuele pompprijs lager zijn dan de landelijke adviesprijs minus de directe korting, dan wordt de lage pompprijs doorberekend

Klantvoordelen elektrisch laden: 58.500 laadpunten in NL,

1. We hebben al een veiligheidsprogramma. Je kunt toch niet twee programma’s hebben? Bij de meeste veiligheidsprogramma’s draait het om regels en richtlijnen. Als het al om gedrag gaat, staat er vaak zoiets als: spreek elkaar aan, doe je lmra, meld onveilige situaties… Maar om dat gedrag daadwerkelijk voor elkaar te krijgen, is natuurlijk meer nodig. Met hein leren mensen anders kijken naar hun eigen gedrag en dat van collega’s. En dankzij de hein-taal ontstaan daar vervolgens open gesprekken over, die wél voor nieuwe inzichten en veiliger gedrag zorgen. Daarmee is hein een versterker van je veiligheidsprogramma.

2. W e zijn een klein bedrijf. Is hein niet te groot? Uiteindelijk heb je maar twee woorden nodig om het verschil maken: ‘hein’ en ‘guus’. Inhoudelijk is het programma dus uitstekend behapbaar. De trainingen en communicatie vragen natuurlijk wel tijd, maar je wordt begeleid door een professionele organisatie, die je bijna al het werk uit handen kan nemen. 3. W e hebben het al zo druk! Kost dit veel tijd? Het kost je medewerkers op de bouwplaats géén extra tijd. Het hein-concept sluit namelijk aan bij wat je nu al aan veiligheid doet: van veiligheidscampagne tot toolboxsessies. Wel moeten medewerkers getraind worden, maar op dat fundament bouw je de jaren daarna zelf verder.

4. Waarom heb ik hier nog niet eerder over gehoord? Omdat hein zijn tijd vooruit was! Het concept bestaat namelijk al veertien jaar. Aanvankelijk werd het vooral toepast bij grote bouw­bedrijven die vooropliepen qua veiligheid. Maar de rest van de bouw maakt gelukkig een flinke inhaalslag. Daarom zijn we in 2020 een samenwerking met hein aangegaan. 5. We zijn een klein bedrijf. Past dit binnen ons budget? Veiligheid kost geld, hein ook. Maar omdat we erin geloven, bieden we onze leden kortingen van 10 tot 50 procent.

6. W at betekent hein voor de Veiligheidsladder? Veel: hein helpt je om hoger te komen. Daarvoor moet je namelijk aantonen dat je actief werkt aan een goede veilig­heidscultuur. Én dat je medewerkers stimuleert om het bijbehorende gedrag te vertonen. Dat is precies wat je met hein doet.

110.000 laadpunten in Europa Thuis, onderweg, fast en ultra-fast laden Automatische verrekening van thuisladen naar zakelijk Scherpe tarieven, besparingen tot 10% mogelijk Maandelijkse digitale facturering, garantie van

Meer weten over hein? Ga naar veiligmethein.nl of bel: 024 7 370 269

BTW-teruggave Je eigen laadpas(sen) en pincode Paskosten slechts € 2,95 per maand

Voor meer informatie of om je aan te melden: www.brandstofcollectief.nl/BNL

30 | BNL Special

BNL Special | 31


Verzekeren via Koninklijke Bouwend Nederland met Aandacht en Expertise. 3 vliegen in 1 klap CAR, Aansprakelijkheid en Ontwerp op 1 polis.

Waarom kiezen voor In-Staet? Profiteer van de voordelen Aandacht – Persoonlijk contact, vertrouwen en afspraak is afspraak

Expertise – Adviseurs met sectorspecifieke kennis en jarenlange ervaring

Dichtbij – Regionale aanwezigheid met vaste adviseurs en contactpersonen

Bouwend Nederland Integraal Polis – Speciaal voor het MKB ontwikkelde verzekering met unieke dekkingen.

Ontwerpdekking voor het MKB – Eindelijk een betaalbare ontwerpdekking voor het MKB, door een minimumpremie van € 1.000,-

De Bruyn Kopsstraat 15 | 2288 EC Rijswijk | 085 – 0077480 | www.in-staet.nl | info@in-staet.nl

Bouwend Nederland Integraal Polis helpt bouwbedrijven in het

aardbevingsgebied Ben je betrokken bij het versterkingsproces en/of schadeherstel in Groningen of Drenthe, dan word je meer en meer geconfronteerd met ontwerp- en uitvoeringsrisico’s. Dat ontwerprisico is nu ook voor het klein- en middenbedrijf tegen een betaalbare premie verzekerbaar via de Bouwend Nederland Integraal Polis.

komt door het steeds verder toenemen van onze verantwoorde­lijk­ heden in het versterkingsproces vanuit de bepalingen in de Eigenaar Kiest Bouwer regeling. Dan heb ik het vooral over de ontwerprisico’s die wij daarin toebedeeld krijgen en waar we nagenoeg geen invloed op hebben. Gelukkig biedt de Bouwend Nederland Integraal Polis ons een betaalbare oplossing voor het afdekken van die (ontwerp)risico’s en weten we dat voor de toekomstige versterkingsprojecten onze risico’s goed verzekerd zijn en dat geeft toch wel een veilig gevoel."

Eén polis voor alle risico’s De Bouwend Nederland Integraal Polis is een gecombineerde polis voor jouw Constructie-, Aansprakelijkheid- en Ontwerp-risico’s, van initiatieffase tot het einde van de wettelijke en/of contractuele aansprakelijkheidstermijnen. In begrijpelijk Nederlands en goedgekeurd door de Ledengroep Verzekeringen van Bouwend Nederland. Eén polis voor alle risico’s in jouw bouwproces!

Sectorspecialist In-Staet De Bouwend Nederland Integraal Polis wordt uitgevoerd door onze verzekeringspartner In-Staet. Met In-Staet ben je verzekerd van een tussenpersoon die zich als sectorspecialist vanuit jouw perspectief richt op zowel verzekerbare als niet verzekerbare risico’s. Die het doel heeft een langdurig partnerschap aan te gaan, met onderscheidend vermogen in de eenvoud van een goed persoonlijk advies. Verzekeren met Aandacht & Expertise.

Met de Bouwend Nederland Integraal Polis is een slimme oplossing bedacht voor het verzekeren van het ontwerprisico. Ontwerprisico’s die je bijvoorbeeld loopt bij het hanteren van de aannemings­ overeenkomst Eigenaar Kiest Bouwer (EKB) vanuit de EKBsubsidieregeling. Betaalbare oplossing Simone van Dijken, mede-eigenaar van Bouwbedrijf van Dijken V.O.F. uit Middelstum in de provincie Groningen, vertelt over deze polis: “De reden dat wij voor de Bouwend Nederland Integraal Polis kiezen,

Interesse in de Integraal Polis? Heb je nog vragen of ben je geïnteresseerd en wil je gebruik maken van de Bouwend Nederland Integraal Polis? Neem contact op met de afdeling Ledenvoordelen via voordeel@bouwendnederland.nl of bel naar 079 3 252 166.

BNL Special | 33


Vanaf 1 januari 2022 wordt op de CROW 500 gehandhaafd

Oplossingen voor de CROW 500 Hoe voldoe je aan de richtlijn Zorgvuldig graven?

Volg deze fases voor een CROW 500-proof proces

Onderzoek: oriëntatieverzoek doen en een risicoinventarisatie maken

Initiatief: borgen dat je schade voorkomt en tijd en budget reserveren

De toenemende drukte en complexiteit onder de grond vraagt om meer focus op preventie. Om graafschade te voorkomen, moeten alle partijen in de graafketen verplicht de CROW 500-richtlijn volgen. Sinds januari 2022 handhaaft Agentschap Telecom op de naleving.

Werkvoorbereiding: werkinstructies maken en graafmelding doen

Ontwerp: maatregelenplan maken en kabels en leidingen lokaliseren

Gebruik: start een nieuw initiatief voor opnieuw graven

Uitvoering: werkzaamheden uitvoeren en evalueren

Kennis opdoen Smit: “Tijdens de training brengen we het hele proces in kaart en laten we zien wat er nodig is om per fase aan de richtlijnen te voldoen. Deelnemers doorlopen stap voor stap de richtlijn voor het hele graafproces. En ze leren over de gevolgen als opvolging niet lukt.”

“Het kan niet meer zo zijn dat een grondroerder pas in de sleuf op problemen stuit”, zegt Edwin van Rooijen, directeur bij GOconnectIT. “Dan ben je te laat. Het bewustzijn dat graaf­schade­ beperking een gedeelde verantwoordelijkheid is, moet er nu bij iedereen zijn.”

Gezamenlijk doel Van Rooijen: “Graafschadepreventie is het gezamenlijke doel van de hele keten. Ook voor ons: vanuit die focus werken wij aan onze oplossingen. Met onze software beschikken gebruikers in iedere fase van het graafproces over de juiste informatie.”

Vertaling naar de praktijk De richtlijn is helder, maar die vertalen naar de praktijk is niet zomaar gedaan. Bij GOconnectIT begrijpen ze dat de praktische invulling van de CROW 500 een uitdaging is. Van Rooijen: “Als dé go-to partij in de sector nemen we onze verantwoordelijkheid. We zijn een website gestart waarop alle informatie over de verplichting te lezen is: www.hulpbijcrow500.nl.”

Korting voor leden van Bouwend Nederland Ledenvoordeelpartner GOconnectIT biedt hulp bij de CROW 500 in de vorm van advies, trainingen en software. Als lid van Bouwend Nederland kom je in aanmerking voor korting op de softwareproducten van GOconnectIT. Neem contact op via 079 3 252 166.

“Het goede nieuws”, vertelt Jan Smit - Business Development Manager bij GOconnectIT, “is dat steeds meer organisaties ons advies vragen om de CROW 500 richtlijn te implementeren. En van die organisaties zien we steeds meer medewerkers die zich aanmelden voor onze CROW 500-trainingen.”

Jan Smit

Foto’s: Lisanne Lentink.

Hulpmiddel GOconnectIT heeft software ontwikkeld die het werken volgens de richtlijn verankert in het bedrijfsproces. Smit geeft voorbeelden: “In de werkvoorbereidingsfase en uitvoeringsfase is het belangrijk om de knelpunten te bepalen tussen kabels en leidingen, de omgeving en het project. Hiervoor kun je in onze software auto­ matisch een hotspot- en conflictanalyse uitvoeren.” Hotspots geven de drukke plekken aan in de bestaande infrastructuur. Conflicten geven de aandachtspunten aan tussen de bestaande en nieuw te bouwen infrastructuur. “Deze informatie is vervolgens beschikbaar voor de graafploeg.”

Meer samenwerken Voorheen loste de grondroerder vaak de knelpunten op. Bij het werken volgens de CROW 500-verplichting moeten ook ontwikkelaars, netbeheerders en overheden hieraan bijdragen. Dit vraagt alle partijen om meer voorbereiding en meer communicatie.

Edwin van Rooijen 34 | BNL Special

BNL Special | 35


Bouwend Nederland geeft hulp, advies en voordeel Haal alles uit je lidmaatschap! Voor Adviseur Dienstverlening Wim Schaak was het een verademing om na twee jaar verplichte Teams­ gesprekken weer eens ‘live’ bij leden op bezoek te kunnen, ze de weg naar alle diensten en voordelen te wijzen. “Leden weten dat er veel te halen valt op onze website. Financieel voordeel, actueel nieuws en gespe­ cialiseerd advies bijvoorbeeld. Maar waar zit alles?”

- Wim Schaak

Actualiteit Expertise is voor leden gratis of tegen een kleine bijdrage beschikbaar. “Er leven veel vragen over prijsstijgingen. Ondernemers weten niet goed wat ze daarmee moeten. Op onze website staat daarom nu ook een pakket hulpmiddelen bij bouwkostenstijgingen, zoals model­ brieven, contractclausules en een duidelijke uitleg. Ook de Wkb, die op 1 januari 2023 ingaat, speelt. Op onze website vind je hierover allerlei informatie, ook als je voordelig een training hierover wilt volgen.”

Wim weet ondernemers makkelijk op hun gemak te stellen. “Ik vraag niet veel: een kop koffie en een halfuur van je tijd. Tijdens het gesprek doorlopen we samen de website van Bouwend Nederland. Ik wijs je de weg naar de plekken met belangrijke informatie: actuele bouw­ informatie, ledenvoordelen, onze gespecialiseerde diensten zoals juridische sociale en aanbestedingshulp, cursussen, manieren om te werken aan je netwerk, alles. Eenmaal gevonden weet je voortaan zelf hoe je er moet komen.”

Verzekeringen Wim ziet graag dat ondernemers álles halen uit hun lidmaatschap. Ze moeten het natuurlijk zelf wel willen. “Er zijn zaken die voor het voortbestaan van de onderneming echt belangrijk zijn. Ik kom ondernemers tegen die hun CAR en AVB niet goed op orde hebben. Terwijl Bouwend Nederland hier fantastische alternatieven voor heeft. Kijk”, sluit Wim af. “Als je het lidmaatschap alleen maar gebruikt om het logo van Bouwend Nederland op je site te zetten: prima. Maar je laat dan zoveel liggen.”

‘Als je het lidmaatschap gebruikt om het logo van Bouwend Nederland op je site te zetten: prima. Maar je laat dan zoveel liggen’

Met een certificaat van Aboma Certificering zit je goed!

6716 BX Ed e Pos tb u s 141 6710 BC Ed e T

0 318 691920

info@ a bo m a c e r tifice r in g. n l w w w. a bo m a c e r tifice r in g. n l 36 | BNL Special

• Betere positie in de markt • Effectievere en efficiëntere bedrijfsvoering • Voldoen aan de eisen van jouw stakeholders • Aantonen van de kwaliteit van jouw diensten en producten • Werken aan een gezonde en veilige werkomgeving

DE NU NV M OO ET RD EE L

M a xwe lls tr a at 49 a

De voordelen op een rij

LE

A bo m a C e rtifice r in g b v

Ledenvoordelen Leden weten dat een lidmaatschap komt met tal van grote en kleine voordelen. “Met 4.300 leden krijgt onze vereniging veel inkoop­ voordeel”, zegt Wim. “Daar profiteren onze lidbedrijven, de grote maar ook de kleine, enorm van. Het voordeel ligt voor het oprapen, voor elk bedrijf in de bouw. Je hebt je contributie er zó uit.”

Maak een afspraak met Wim Wil je meer uit je lidmaatschap halen? Nodig Wim dan uit voor een kop koffie. Hij wijst je de weg en kijkt samen met jou naar alle voordelen die interessant voor je kunnen zijn. Neem contact op met Wim’s collega’s Lesley of Marjolein om een afspraak te plannen. Mail naar voordeel@bouwendnederland.nl of bel 079 3 252 166.

Foto: René van den Burg.

DUURZAAM BOUWEN AAN VEILIGHEID EN KWALITEIT.

BNL Special | 37


Leren voor het hele bedrijf

Met BNL Academy ben je altijd ‘bij’ in je vak, ook als het gaat om nieuwe ontwikkelingen. Lees over projectleider Mike Stapel van Van Leent Bouw­bedrijf uit ’s Gravenzande, en over facilitair medewerker Robby Winne van H4A uit Sas van Gent.

Mike volgde ‘live’ de Basistraining Wkb en Robby de onlinecursus Cybersecurity. Beiden volgden hun leertraject hoogstpersoonlijk, maar deden dat feitelijk voor de hele organisatie waar zij werk­ zaam zijn. “Van wat wij hebben geleerd profiteert het hele bedrijf.”

Meld je aan voor 15 juli Wil jij als (aankomend) manager in de bouw- en infrasector inspelen op actuele vraagstukken en tegelijkertijd werken aan je management skills? Schrijf je dan in voor onze leergang die in september 2022 van start gaat.

Topdocenten en vooraanstaande gastsprekers met veel kennis en ervaring in de sector helpen je bij je ontwikkeling en leren je over je eigen grenzen heen te kijken. Let op: het aantal plaatsen is beperkt, dus wacht niet te lang met inschrijven.

Meer informatie? Wil je meer weten over de trainingen van onze Academy? Neem dan contact op via academy@bouwendnederland.nl, of telefonisch met Sabette van der Klooster op 06 83 52 32 31. 38 | BNL Special

Scan de QR-code voor meer informatie over de leergang

“Binnen het bedrijf leid ik de Wkb in goede banen. Persoonlijk ben ik best goed op de hoogte. Maar voor mijn collega’s valt er op Wkb-gebied nog veel te leren. Daarom hebben wij met een groep van Van Leent Bouwbedrijf de training gevolgd. Ben ik nu op mijn werk nu bezig met de Wkb, dan begrijpen mijn collega’s waar het over gaat, en dat de wet echt heel veel gaat veranderen. Los van dat denk ik we in de bouw nog een lange weg te gaan hebben voordat we klaar zijn voor de Wkb.” Waarom de training Cybersecurity, Robby? “In ons bedrijf heb ik samen met drie andere collega’s de online­ cursus Cybersecurity gevolgd. Naast mijn facilitaire werkzaam­ heden zijn telefonie en ICT aandachtsgebieden. Ook doe ik het beheer van de apparatuur van de medewerkers. Iedereen zit tegenwoordig online, en een vreemd linkje aanklikken kan al voldoende zijn om problemen te krijgen. Er waren tijdens de cursus volop mogelijkheden om in te zoomen op ons bedrijf en op de branche. Dat leidde tot een fijne interactie, waarbij iedereen zijn zegje kon doen.” “Ik wilde meer weten over internetfraude en cybercriminaliteit, zodat ik mijn collega’s ervoor kan waarschuwen. De cursus gaf ook input voor een risico-inventarisatie voor ons bedrijf. De informatie was goed gedoseerd en wij werden niet overspoeld. De handvatten die je meekrijgt kun je in je bedrijf goed toepassen. Zo hebben wij de informatie deels gebruikt voor een bewustwordingscampagne over cybergevaren.”

Ook een training volgen? Kijk voor het complete aanbod van de BNL Academy op www.bouwendnederland.nl/ academy. Heb je een vraag? Mail dan naar academy@bouwendnederland.nl, of bel met Sabette van der Klooster op 06 83 52 32 31.

Foto’s: René van den Burg.

Management Leergang Strategisch 2022

Waarom de Basistraining Wkb, Mike? “Samen met achttien collega’s volgden wij afgelopen februari de eendaagse Basistraining Wkb, de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Wij volgden hem verspreid over twee middagen, zodat niet het hele bedrijf ineens een dag plat kwam te liggen. Het eerste dagdeel ging over de wet zelf en hoe het bouwproces er straks uitziet. Het tweede ging over kwaliteitsregistratie. Een kwaliteitsborger legde uit hoe het borgen in de praktijk werkt, en waar je tegenaan kunt lopen.”

BNL Special | 39


Z login staat voor veilig online zakendoen

Besparen op facturatieen verwerkingskosten

‘De bouw kan niet meer zonder eHerkenning’

Banqup en e-facturatie bij Unifiedpost Unifiedpost levert alle diensten op het gebied van het elektronisch verzenden en ontvangen van facturen, ook wel e-factureren. Voorheen gebeurde dat onder de naam ZET solutions, met de labels Z login en Z factuur. Nadat Zet solutions in 2015 onderdeel werd van Unifiedpost Group, werd ingezet op vernieuwing en uitbreiding. Inmiddels heeft e-factureren een vlucht genomen. Unifiedpost loopt hiermee voorop, en komt met een mooi ledenvoordeel.

Waar we nu staan in de bouw en infra “De laatste tijd zie je twee dingen”, zegt Lex. “Opdrachtgevers in de bouw en infra vragen hun leveranciers steeds vaker om elektronische facturen. Tegelijkertijd gebruiken ze OCR en validatieservices, zeg maar scan- en herkensoftware, voor het zélf elektronisch maken van de papieren en pdf-facturen die zij ontvangen. Zo worden weliswaar veel kosten voor factuurverwerking voorkomen, maar het kost nog onnodig tijd en geld. Tegelijkertijd verschijnen nog steeds veel ongewenste papieren en pdf-facturen. Van de verwerkingskosten die dit met zich meebrengt wil de sector af. De oplossing hiervoor is elektronisch factureren. Een voordeel is ook dat ontvangers weten dat deze facturen veilig zijn en geen verborgen hacksoftware hebben. Wij bieden oplossingen voor e-factureren voor alle partijen in de bouw en infra: groot, middelgroot en klein. Dat doen we trouwens niet alleen in Nederland, maar in 32 landen.”

‘ Wij hebben voor alle ondernemers in de bouw een passende oplossing voor e-factureren: groot, middelgroot en klein’ – Lex van Lent

40 | BNL Special

De bouw heeft volop aandacht voor veilig online communiceren. Steeds meer dienstverleners en overheidsinstanties eisen dat medewerkers van bouwbedrijven online herkenbaar zijn. Zij willen weten met wie zij online te maken hebben. Z login is de dienstverlener in eHerkenning voor de bouw- en de technieksector.

Banqup Op verzoek van de sector heeft Unifiedpost Banqup geschikt gemaakt voor de bouw en infra. Met Banqup kunnen voortaan alle leveranciers – dus ook kleine – elektronisch factureren in de DICO-standaard. Dit is kortweg een set afspraken tussen fabrikanten, groothandels, bouw-, onderhouds- en installatiebedrijven en woningcorporaties over wat er waar in een elektronische factuur moet staan. Facturen worden voortaan via een beveiligd kanaal afgeleverd bij elke opdrachtgever die DICO-facturen kan ontvangen en verwerken.

‘ Steeds meer organisaties en overheids­instanties stellen eHerkenning als inlogmiddel verplicht, ook de belasting­ dienst. Je kunt dus niet meer zonder’ – Lex van Lent

Rekensom Een ontvangen pdf-factuur elektronisch maken kost elke opdracht­ gever ongeveer € 0,30 per factuur. Bij 20.000 facturen per jaar betekent dat jaarlijks € 6.000,- aan scan- en herkenkosten. Deze kosten vallen weg indien alle leveranciers via Banqup DICOfacturen gaan aanleveren. Daarom onderstaande aanbieding.

Gratis koppeling met Banqup Lidbedrijven die hun leveranciers via Banqup willen gaan laten aanleveren, krijgen een gratis koppeling met Banqup en het Unifiedpost-netwerk voor het ontvangen van facturen. Normaal kost dit ongeveer € 500,- per aansluiting. Ook krijgen zij gratis begeleiding voor het opzetten en uitvoeren van een communicatiecampagne naar de leveranciers. Wil je meer weten? Kijk dan op www.e-facturerenindebouw.nl. Je kunt ook contact opnemen met voordeel@bouwendnederland.nl of bellen met 079 3 252 166.

Nederland kent zes aanbieders van eHerkenning. Hiervan is Z login het beste bekend met de bouw. “Sinds 2008 zijn wij vaste partner van bouwbedrijven en van de overkoepelende sector”, zegt Z login directeur Lex van Lent. “In de bouw gebeurt veel op het gebied van eHerkenning. Onze klanten, waaronder veel bouwbedrijven, weten dat steeds meer organisaties en overheids­ instanties eHerkenning als verplichte eis stellen. Nu ook de belastingdienst eHerkenning verplicht stelt, heeft feitelijk iedere ondernemer eHerkenning nodig. Willen bouwbedrijven en hun medewerkers met deze instanties online communiceren, dat moet dit verplicht via eHerkenning. Dit gaat via een persoonsgebonden, niet overdraagbaar account.”

Voorwaarde voor de sector Belangrijke landelijke organisaties zoals de belastingdienst, Kamer van Koophandel en UWV eisen inmiddels eHerkenning. Lex; “In de bouw gebruiken belangrijke organisaties het, zoals het RVO, het Kadaster, TenderNed en allerlei ministeries, gemeenten en omgevingsdiensten.” In die zin, zou je kunnen zeggen, is werken in de bouw zonder eHerkenning als autorijden zonder navigatie. Zónder kom je niet meer ver, en zou er nog maar weinig worden gebouwd. Klantenservice Z login is de meest complete en voordelige leverancier van eHerkenning in de bouw. Lidbedrijven krijgen uitgebreide service met veel extra voordelen. Z login heeft een goede, via telefoon en e-mail bereikbare klanten­service. “Onze medewerkers zijn op de hoogte van wat speelt op het gebied van eHerkenning in de bouw en techniek, en helpen klanten graag vooruit. Daarnaast geven wij aantrekkelijke bulkkortingen aan bouw- en infrabedrijven die meerdere abonnementen nodig hebben voor hun medewerkers.” Niveau EH3 Klanten kiezen zelf het veiligheids­ niveau van hun eHerkenningabonnement(en). Lex adviseert niveau EH3. “Dit is het niveau waar het in de toekomst naartoe gaat. Je kunt het vergelijken met het veiligheidsprotocol bij banken. Op dit niveau heb je te maken met twee-factor-authenticatie en aanvullende checks. Je weet dan dat het goed zit.”

Profiteer van 15% ledenkorting Leden van Bouwend Nederland die kiezen voor Z login krijgen een mooi voordeel, waaronder 15% ledenkorting op de tarieven voor Z login EH3. Wil je meer weten? Kijk dan op de ledenvoordeel­pagina op onze website. Je kunt ook contact opnemen met voordeel@bouwendnederland.nl of bellen met 079 3 252 166.

BNL Special | 41


Voortaan altijd op de hoogte van wat zich waar bevindt, en meer

Voordelen van asset management voor Bouwend Nederland

De voordelen van asset management zijn helder. Bij GPS-Buddy gaan ze daarom nu nog een stap verder. Commercieel directeur Desmond van Kooten van GPS-Buddy legt uit hoe. “Binnenkort introduceert GPS-Buddy een asset management-oplossing met radio frequentietechnologie, ook wel RF-technologie. Deze technologie maakt het beheer nóg eenvoudiger. Je bespaart er enorm veel tijd mee, maar ook veel kosten voor materieel. Immers, vervangingskosten nemen af en het onderhoud kan makkelijker worden gepland.” Grip op alle assets “Of het nu gaat om groot of klein materieel, ondernemers in de bouw en infra weten dat het enige wat telt is dat het materieel beschikbaar is op de juiste locatie, wanneer het daar gewenst is”, weet Desmond. “Met onze asset management-oplossing monitor je voortaan online alle assets. Ze zijn zichtbaar in één centrale beheeromgeving. Je kunt gegevens ook combineren met de data van de voertuigen binnen het bedrijf. Zo heb je een goed totaalbeeld van alle bedrijfseigendommen, hou je op afstand controle over je assets, bespaar je tijd en moeite bij het traceren, doe je slim onderhoudsbeheer én maak je werk van een snelle, foutloze facturatie. Bovenal plan je conform de opdracht. Dit verhoogt de klanttevredenheid en de productiviteit aanzienlijk.”

42 | BNL Special

Antidiefstal (semi) Binnen het beheerplatform kun je via geofencing een actieradius aangeven waarbinnen het betreffende materieel mag bewegen. “Komt het object buiten dit gebied, dan volgt automatisch een alert. Zo helpt de tag ook diefstal te voorkomen, en dat is een mooie bijkomstigheid”, zegt Desmond.

Meer informatie Leden van Bouwend Nederland mogen rekenen op een speciaal ledenvoordeel als zij kiezen voor een asset management-oplossing van GPS-Buddy. Neem hiervoor contact op via voordeel@bouwendnederland.nl of telefonisch via 079 3 252 166.

RF-technologie In tegenstelling tot andere trackingoplossingen op de markt, zijn de asset tags van GPS-Buddy voorzien van bijzondere RF-technologie. Het voordeel hiervan is dat ze, in tegenstelling tot bluetooth, een groot bereik hebben, namelijk tot wel 400 meter. Desmond legt uit hoe de RF-asset tag werkt: “De RF-tag geeft elke twee minuten een signaal en communiceert automatisch met de dichtstbijzijnde hub op locatie. Dit kan een vaste hub zijn in een gebouw of werkkeet, of een hub in een voertuig. Het maakt daarbij niet uit wie de hub in eigendom heeft; elke hub in de nabijheid pikt het signaal van de tag op. Al onze nieuwe hubs vormen een samen een beveiligde gateway. Ze geven de informatie van de tag door aan het netwerk. Hiermee is de locatie van een asset altijd via de eigen browser of de app zichtbaar is in het systeem.” Eenmalig verbinden met beheerplatform De RF-tags zijn klein en handzaam. Met een grootte van slechts 10 bij 3 cm bevestig je ze makkelijk aan groot en klein materieel. “De tag wordt éénmalig via NFC en de bijbehorende mobiele app toegevoegd aan het beheerplatform van GPS-Buddy, waar ook onze klant toegang toe heeft”, zegt Desmond. “Pairing, het koppelen van de tag aan het platform, is daarna niet meer nodig. Wordt de tag aan een andere asset bevestigd, dan kan dit eenvoudig op afstand in het systeem worden aangepast.”

‘ Met onze slimme asset tags verhoog je de klanttevredenheid en de productiviteit aanzienlijk’

Foto: René van den Burg.

Het beheer van groot en klein materieel is bij veel bouw en infrabedrijven een dagelijkse, tijdrovende, vaak handmatige bezigheid. Vragen als ‘waar is die container?’, ‘wie heeft slijptol 18 voor het laatst gehad?’, ‘is die aanhanger wel teruggekomen van de bouw­ plaats?’ of ‘waar is het derde opzetstuk van de graafmachine?’ worden eenvoudig beantwoord als materieel zonder eigen stroom­ voorziening is voorzien van slimme asset tags.

Lange levensduur De asset tags zijn zeer duurzaam en verbruiken maar weinig energie. De batterij in de tag gaat ongeveer acht jaar mee. De tags zijn voorzien van een sterke, waterdichte behuizing en een temperatuursensor waarmee de omgevingstemperatuur kan worden gemonitord.

– Desmond van Kooten

BNL Special | 43


OTHER

W

LL

ER AT Foto: René van den Burg.

BOTTLE

SINGLE W A

DRINKWARE

SUNSCREEN

SUNSCREEN 90428

NEW

NEW

Back

98894

500 730 1L ml

NEW

98895

750 1L ml

NEW

BOTTLE

Back MET GEPERSONALISEERDE PRODUCTEN

MO

Back

TH

L

ER

ZET JE MEDEWERKERS EN BEZOEKERS IN HET ZONNETJE

DOUBLE W AL

91204

Gebruik zonne­brand­crème en voorkom huidkanker bij je medewerkers

Back

ECO- ZONNEBRIL 91832

300 30 ml

SPF30

91831

91832

300 10 ml

300 30 ml

SPF30

90882

SPF30

91831

86715

300 10 ml

SPF30

91204 | R-PET COOLING TOWEL 30X80CM

86715 | ZONNEBRIL TARWESTRO EARTH UV400

Een duurzame eyecatcher tijdens iedere sport activiteit. Bevochtig de handdoek en het verdampt en koelt hiermee de omgevingstemperatuur en zodoende ook de lichaamstemperatuur. Zowel de handdoek als het handige zakje zijn gemaakt van R-PET, wat op zijn beurt weer gemaakt is van recyclede PET flessen. De handdoek is 30x80cm. Afmeting: 110x20x145mm.

Zonnebril Earth bestaat voor 60% uit plantaardige tarwestro vezels. Hierdoor heeft deze bril een natuulijke uitstraling. De glazen hebben een UV400 filter. De zonnenbril wordt in een FSC-gecertificeerd papieren geschenkdoosje geleverd. Afmeting: 145x145x50mm.

100 3,08

250 2,90

500 2,81

1000 2,70

Inclusief FC transferdruk, 25cm2

Aanloopkosten: 54 euro per motief, order

Keycord van gecertificeerd organisch katoen. De duurzame keycord heeft een 20

480 350 730 SPF30 1Lml 98891 natuurlijke NEW look91830 en is ideaal voor beurzen ml en evenementen. 91830

SPF30

1000 1,73 0,14

Inclusief 1 kleur druk (2x) Extra per kleur/positie

0,20

+

ml

+

Biologisch afbreekbare poncho van bio PE kunststof. Het is goed te weten dat

500 730 91833 1L 98892 20 NEW deze poncho op natuurlijke wijze kan worden98893 afgebroken NEW binnen twaalf ml 91833

ZONNEBRANDCREME 250 500 1000 SPRAY 1,76 918321,60 1,49 Inclusief 1 FACTOR kleur transferdruk | ZONNEBRAND LOTION 30

Afmeting: 450x20mm.

0,21

500 1,97 0,23

90490 | BIOLOGISCH AFBREEKBARE REGENPONCHO

+

0,29

250 2,15 0,29

Aanloopkosten: 54 euro per kleur, positie, order

90882 | KEYCORD ORGANISCH KATOEN

100 1,96 0,39

100 2,36 0,36

In de zomer van 2021 heeft Bouwend Nederland n.a.v. de toen nieuwe cao, alle leden voorzien van een speciale zonnebrandcreme dispenser voor op de bouwplaats. Alle lidbedrijven hebben toen via Lyreco een dispenser met navulling ontvangen met daarop een passende cartoon van hein® veiligheidscultuurprogramma.

90490

UV 400

maanden. Poncho: 127x100cm. Afmeting: 110x160x5mm. UV CHECKER THERMOSFLES

100 250 500 1000 SLEUTELHANGER 1,50 918311,43 1,37 1,32 FACTOR Inclusief30 sticker | ZONNEBRANDSPRAY

91832 | ZONNEBRAND LOTION FACTORAanloopkosten 30 Extra per kleur/positie Sticker: 54 euro per motief, order91831 | ZONNEBRANDSPRAY FACTOR 30

650 730 1L ml

Naar aanleiding hiervan is er een winactie (#debouwsmeerthet) opgezet waarbij het lidbedrijf met de leukste foto kans maakte op het winnen van een mobiele barista bar op de bouwplaats. Van der Hulst Bouwbedrijf uit Lisse werd de winnaar van deze actie. In april konden zij van de koffiebar genieten.

Zonnebrand lotion in een handig formaat om mee te nemen naar bijvoorbeeld Handzame zonnebrandspray met SPF30 om goed beschermd te zijn tegen de Zonnebrand lotion in een handig formaat om mee te nemen naar bijvoorbeeld Handzame zonnebrandspray SPF30 om goed beschermd te zijn tegen de 98894 | WATERFLES LENNOX 500ML | THERMOFLES LENNOX 500ML Aanloopkosten: 54 euro motief,strand order eenper dagje of een festival. Door de speciaal ontworpen tube waar een zon. Groot98892 vlak bedrukkingsoppervlak voor digitale print. met een dagje strand of een festival. Door de speciaal ontworpen tube waar een

opening in zit, kan de zonnebrand eenvoudig worden bevestigd aan een

zon. Groot vlak bedrukkingsoppervlak voor digitale print.

Afmeting: 109x42x9mm. Inhoud: 10ml.

opening in zit, kan de zonnebrand eenvoudig worden bevestigd aan een Afmeting: 109x42x9mm. Inhoud: 10ml. zonnebrand en huidkanker bij je medewerkers met Roestvrijstalensleutelbos enkelwandige waterfles. De 100% lekvrije fles wordt geleverd in30ml. Dubbelwandig vacuüm geïsoleerde thermofles. De 100% lekvrije fles Voorkom wordt of tas. Afmeting: 25x35x100mm. Inhoud: sleutelbos of 30ml. tas. Afmeting: 25x35x100mm. Inhoud: 100 250 500in een 1000 100 500 1000 mooie geschenkverpakking. De fles bevat een poedercoating aan de buitenkant geleverd mooie250 geschenkverpakking. Door het vacuüm tussen de 100 250 500 1000 2,19 1,95 1,80 1,67 Inclusief digitale druk (FC) 100 250 500 1000 2,19 1,95 1,80 1,67 Inclusief digitale druk (FC) de zonnebeschermingsproducten van Deb Stoko. 90428 | ZADELHOES R-PET voor een hoogwaardiger Geschikt voor koude1,98 niet- 1,83 blijven dranken langer op temperatuur. Dranken blijven tenminste 12 uur 2,27 2,12 Inclusief sticker Aanloopkostenwanden 2,27 2,12 oppervlak. 1,98 1,83 Inclusief sticker Aanloopkosten digitale druk: 54 euro per motief, order digitale druk: 54 euro per motief, order koolzuurhoudende dranken. Afmeting: Ø72x174mm. Inhoud: 500ml. warm of 24 uur koud. De fles bevat een poedercoating aan de buitenkant voor Aanloopkosten Sticker: 54 is eurodoor per motief, order Zadelhoes van R-PET die eenvoudig omorder het fietszadel te doen middel Aanloopkosten Sticker: 54 euro per motief, In Duitsland is huidkanker een van de meest gemelde beroepsziektes. een hoogwaardiger oppervlak. Afmeting: Ø72x218mm. Inhoud: 500ml. van een elastiek. Past op de meeste gangbare zadels. Afmeting: 250x235mm. 50 100 250 500 In Nederland wordt het nog niet op die manier geregistreerd, maar 250 500 1000 2500 7,55 7,13 6,54 6,06 Inclusief 1 kleur druk (UV High Gloss) 50 100 250 500 1,59 1,52 1,40 Inclusief FC transferdruk, 25cm2 stijgt het aantal nieuwe gevallen. Als werkgever heb je de plicht om je 91830 | ZONNEBRANDCRÈME SPRING FACTOR 30 91833 | UV-CHECKER SLEUTELHANGER 0,531,63 0,45 0,26 0,21 Extra per kleur/positie 9,21 8,72 8,06 7,47 Inclusief 1 kleur druk (UV High Gloss) 91830 | ZONNEBRANDCRÈME SPRING FACTOR 30 91833 | UV-CHECKER SLEUTELHANGER Aanloopkosten: 54 euro per motief, order Bescherm de huid met deze zonnebrandcrème (SPF30) in een0,53 fraaie design0,45 Dagelijks blootgesteld aan UV-straling. Ook zonder dat we het door 0,26word je 0,21 Extra per kleur/positie Nog (HG): andere giveaways Aanloopkosten 54 euro per kleur, positie, ordernodig? medewerkers te beschermen tegen alle mogelijke risico’s, zo ook het

Vanuit de nieuwe cao ben je als werkgever verplicht om op de bouwplaats zonnebrandcrème beschikbaar te stellen voor jouw medewerkers. Als Bouwend Nederland willen we je hiermee een handje helpen. Voordeelpartner Lyreco verzorgt de productie en levering van de Deb Stoko zonnebrandcrème met factor 50. Als lid van Bouwend Nederland kun je met korting navullingen en dispensers nabestellen bij Lyreco. Over de zonnebrandcrème De zonnebrandcrème is van het merk Deb Stoko. We hebben gekozen voor factor 50 zodat de medewerkers optimaal beschermd zijn tegen UV-straling. Daarnaast is de zonnebrandcrème veilig op de bouwplaats omdat deze niet vet is (gereedschap glijdt hierdoor niet uit je handen). Bovendien is de knop van de dispenser voorzien van een antibacteriële coating. De crème is tot 30 maanden na productiedatum houdbaar. Dus ook de vorig jaar geleverde vulling is nog bruikbaar.

SCAN DE QR-CODE

Bescherm de huid met deze zonnebrandcrème (SPF30)Afmeting: in een fraaie design Inhoud: 20ml. Dagelijks word je blootgesteld aan UV-straling. Ookop zonder dat we dag. het door pomp dispenser. 45x17x97mm. hebben, bijvoorbeeld een bewolkte Meet de hoeveelheid uv-straling dankzij Afhankelijk van de hoeveelheid uv-straling zal het pomp dispenser. Afmeting: 45x17x97mm. Inhoud: 20ml. hebben, bijvoorbeeld een54bewolkte dag.uv-tester. Meet hoeveelheid uv-straling Aanloopkostenop(HG): euro perdeze kleur, positie,de order 500 1000 middelste van deuv-straling sleutelhanger dankzij deze uv-tester. Afhankelijk van degedeelte hoeveelheid zallichter het of donkerder kleuren. Afmeting: krijgen van zonnebrand of huidkanker. Lyreco adviseert hier graag 312 2,69 2,57 Inclusief digitale druk (FC) Ø38mm. lichter of donkerder kleuren. Afmeting: 100 250 500 1000 en btw. anders aangegeven. Exclusief vrachtkosten middelste gedeelte van de sleutelhanger Aanloopkosten digitale 3,05 2,82 LENNOX 2,69 2,57 Inclusief digitale drukdruk: (FC)54 euro per motief, order 98891 | THERMOFLES 350ML LENNOX 650ML Ø38mm. 98893 | THERMOFLES over en heeft UV-beschermende kleding, brillen en anti-zonnebrand 250 500 1000 2500 100 tenzij 250 Bekijk volledige Prijzenons in euro’s, inclusief 1 kleurassortiment. bedrukking op 1 positie, 3,05 2,82 Aanloopkosten digitale druk: 54 euro per motief, order

44 | BNL Special

18 JUNI 2022 0,89

0,76

0,66

0,63

Inclusief 1 kleur druk

250 500 1000 2500 Dubbelwandig vacuüm geïsoleerde thermofles. De 100% lekvrije fles wordt Dubbelwandig vacuüm geïsoleerde thermofles. De 100% lekvrije fles in wordt 0,29 0,23 0,14 0,12 Extra per kleur/positie het assortiment. 0,89 0,76 0,66 0,63 Inclusief 1 kleur druk Aanloopkosten:geschenkverpakking. 54 euro per kleur, positie, order geleverd in een mooie geschenkverpakking. Door het vacuüm tussen de geleverd Door het vacuüm tussen de 0,29 0,23 0,14in een 0,12mooie Extra per kleur/positie wanden blijven dranken langer op temperatuur. Dranken blijven tenminste 12 uur wanden blijven dranken langer op temperatuur. Dranken blijven tenminste 12 uur Aanloopkosten: 54 euro per kleur, positie, order warm of 24 uur koud. De fles bevat een poedercoating aan de buitenkant voor warm of 24 uur koud. De fles bevat een poedercoating aan de buitenkant voor een hoogwaardiger oppervlak. Afmeting: Ø72x165mm. Inhoud: 350ml. een hoogwaardiger oppervlak. Afmeting: Ø72x268mm. Inhoud: 650ml.

Meer weten of direct bestellen? Neem contact op via voordeel@bouwendnederland.nl of telefonisch via 079 3 252 166.

BNL Special | 45


In de bouw is steeds meer behoefte aan breed opgeleide professionals. Mensen die niet alleen hun vak verstaan, maar ook de invloed van hun werk op andere disciplines begrijpen. Professionals die verder kijken dan de eigen discipline en integraal kunnen meedenken met een project en met het bedrijf. Voor die mensen is de opleiding Bouwmanagement van de KOB bij uitstek geschikt.

“Met een opleiding van de KOB leggen jonge professionals een brede basis voor een succesvolle loopbaan”, vertelt opleidings­manager Robbert van Dam. “Onze opleidingen zijn het fundament waarop je kunt door­bouwen, zowel binnen een vakgebied als richting een toekomstige managementpositie.”

Foto: © BOB-KOB – Timo Reisiger

Regionale aanwezigheid Samen met collega René van den Hoeven, is Robbert verantwoordelijk voor de landelijke KOB-activiteiten. Daarbij werken zij nauw samen met de 15 regionale opleidingslocaties en de bijna 60 docenten. Robbert: “Door onze regionale aanwezigheid kunnen deelnemers onze opleidingen altijd dicht bij huis volgen. Dat scheelt hen niet alleen in reistijd, maar ze leggen ook de basis van langdurige lokale netwerken. Doordat de deelnemers samen optrekken en leren van elkaars ervaringen, ontstaan vaak hechte groepen.”

‘ De opleiding Bouwmanagement is een prima fundament voor een succesvolle loopbaan in de bouw’ 46 | BNL Special

Volwaardig bouwprofessional De KOB is van en voor de bouw. Ontstaan als een opleiding voor het Vakdiploma Aannemer, is de KOB uitgegroeid tot misschien wel de breedste opleiding voor kader­ functionarissen in de bouw. Van voorheen een verplicht papiertje, wordt het diploma nu gezien als een fundament onder een succesvolle carrière in de bouw. René: “Wij zijn er voor de mensen die zich willen ontwikkelen in een bouw­bedrijf. Vaak zijn zij nog jong in jaren of

in werkervaring en weten ze nog niet precies in welke richting ze zich willen ontwikkelen. Met onze opleiding Bouwmanagement, leiden we hen in twee jaar op tot een volwaardig bouwprofessional, ofwel algemeen kader­functionaris. Met docenten uit de praktijk, die de nieuwste ontwikkelingen en inzichten behandelen. Ook de lesmethodiek is modern en interactief en de kennis wordt direct toegepast in praktijkprojecten.” Stevige basis Met het diploma Bouwmanagement op zak, hebben de cursisten een stevige basis voor hun loopbaan. Veel deelnemers stromen vervolgens door naar de eenjarige vervolg­opleiding ‘Ondernemen’. René: “Dat zijn vaak de mensen die ambities hebben op managementvlak, of om de rechterhand van de directeur te worden. Bij Onder­ nemen leren zij zaken als financiën en algemene bedrijfsvoering.” Ook voor toekomstige ondernemers is de opleiding nog steeds een uitstekend fundament, René: “Bij ons leren ze alle aspecten van het leiden van een bedrijf. Bovendien geeft het Vakdiploma Aannemer een startpapier om lid te worden van de Stichting Bouwgarant.”

vervolgopleidingen van de BOB. In een jaar tijd krijgen de cursisten de kennis die noodzakelijk is om goed te kunnen functioneren in een bouw- of infrabedrijf. Van het lezen van bestek en tekeningen, tot bouwfysica en mechanica. Je leert het hele begrippenkader kennen en toepassen.” Bouwproces doorgronden De belangrijkste meerwaarde van de opleiding Bouwmanagement is dat deelnemers in twee jaar tijd het gehele bouwproces leren doorgronden. Robbert: “Ze leren alle aspecten van het proces kennen. Van verwerving en calculatie tot voorbereiding en uitvoering. Deelnemers groeien dan ook vaak door tot vakspecialist of volwaardig MT-lid.” René: “Moderne ondernemers kunnen een bedrijf niet alleen runnen. De wereld is zo complex geworden dat ze goede mensen om zich heen nodig hebben. Zowel om hen te adviseren als om een deel van het takenpakket over te nemen. Ondernemers zijn erg enthousiast over de ontwikkeling die hun mensen bij ons doormaken. Met als bijvangst dat zij hun beste mensen perspectief en nieuwe uitdagingen bieden.”

Eén loket Soms ontdekken deelnemers tijdens de opleiding Bouwmanagement dat zij zich in een vakgebied verder willen ontwikkelen. Voor die vakinhoudelijke opleidingen kunnen zij terecht bij BOB, waarmee de KOB eerder fuseerde. Robbert: “Bouwprofessionals kunnen bij BOB-KOB terecht voor al hun wensen, in de breedte bij de KOB en in de diepte, binnen hun vakgebied, bij de BOB. Wie bieden de sector één loket voor alle opleidingswensen.” Deelnemers aan de opleiding Bouw­ management hebben vaak een technische vooropleiding gedaan op een ROC of een opleidingscentrum, op BBL of BOL 4 niveau. Speciaal voor degenen met niveau 2 of 3, of voor zij-instromers, is er de opleiding Techniek. Robbert: “Hier word je klaar­gestoomd voor onze Bouwmanagement­opleiding of voor de

Meer informatie? Neem contact op via voordeel@bouwendnederland.nl of telefonisch via 079 3 252 166.

BNL Special | 47


Waken over

zorgvuldige aanbestedingen

De Stichting Aanbestedingsinstituut Bouw & Infra, ook wel Aanbestedingsinstituut, bewaakt de kwaliteit van aanbestedingen. Verloopt een procedure zuiver, dan worden daar de aanbestedende partij en de opdrachtnemer beter van, is de gedachte. “Wij zijn vraagbaak, klaagmuur en waakhond, en helpen onze leden snel.”

Kort geleden hebben wij het proces bij graafwerkzaamheden nog eens duidelijk in één document voor je op een rijtje gezet. In die handreiking staat waarmee je rekening moet houden richting opdrachtgever, als je zelf uitvoert of met een onderaannemer werkt.

Daarnaast leggen we uit hoe te handelen bij graafschade en voor als je aansprakelijk gesteld wordt hebben we modelbrieven gemaakt waarmee je kunt reageren richting de aansprakelijkheidssteller. Scan de QR-code voor een overzicht van de brieven in de handreiking of ga naar www.bouwendnederland.nl/graafschade

Bekijk hier de Handreiking

Meer informatie? Neem contact op via wibonhelpdesk@aon.nl of bel naar 088 3 434 519. De Bouwend Nederland WIBON Helpdesk wordt uitgevoerd door Aon.

Spel zonder spelregels Bij aanbestedingen van particulieren en private partijen werkt het nét even anders. Jos: “Je speelt hier als ondernemer feitelijk mee aan een spel zonder spelregels. Het kan zomaar gebeuren dat je ondanks de scherpste offerte de opdracht toch niet krijgt. De kans om daar iets aan te doen is helaas klein. Wij bieden onze leden graag de service om de gang van zaken tegen het licht te houden en te bespreken.”

Succesvolle score “Het aanbestedingsinstituut bewaakt de transparantie en het verloop van openbare aanbestedingen”, vertelt aanbestedingsadviseur Jos van Alphen. “Elk jaar controleren wij 1.300 openbare aanbestedingen op 80 kenmerken. Dragen lidbedrijven terechte klachten aan, dan trekken wij aan de bel. Dat doen wij ook regelmatig op eigen initiatief als wij zelf grote fouten in aanbestedingen bespeuren. 85 tot 90% van de kwesties waarmee wij ons bemoeien loopt succesvol af. Dit betekent dat de aanbesteder met terugwerkende kracht zijn procedure verbetert, en voortaan beter volgens de regels gaat werken.”

‘ 85 tot 90% van de kwesties waarmee wij ons bemoeien loopt succesvol af’ – Jos van Alphen

Discussie Leden van Bouwend Nederland die zich benadeeld voelen door de eisen van een aanbesteding kunnen kosteloos met hun klacht bij het Aanbestedingsinstituut terecht. Klachten worden vertrouwelijk behandeld. “Wij brengen die onder onze vlag over aan de aanbesteder. Maar wij blijven buiten eventuele discussies die vanwege tegen­ gestelde belangen tussen de ondernemer en de aanbesteder ontstaan.”

Heb je een aanbestedingsvraag? Voel je je benadeeld of denk je dat dingen niet kloppen? Vraag dan gratis vrijblijvend advies aan bij het Aanbestedings­instituut, telefoon 079 3 252 122 of e-mail aanbesteden@bouwendnederland.nl. Je vragen worden altijd vertrouwelijk behandeld.

Foto: René van den Burg.

Aansprakelijkheid bij graafwerkzaamheden?

Aanbestedingsland kent twee groepen opdrachtgevers. De eerste zijn de publieke diensten en de speciale sectorbedrijven, de nutsbedrijven. Zij zijn gebonden aan de Aanbestedingswet. De tweede groep omvat de private partijen. Deze varieert van corporaties tot particuliere opdrachtgevers. Binnen deze groep zijn geen wettelijke voorschriften. Beide groepen werken heel anders. Opdrachtnemers kunnen met vragen over een aanbesteding bij het Aanbestedingsinstituut terecht.

Doelmatige procedures Het gebeurt nogal eens dat ondernemers onterecht door de aanbesteder in de procedure worden achtergesteld door onevenredige eisen te stellen, en dat mag niet. Vaak is dat uit onwetendheid, weet Jos. “Aanbestedingen zijn complexe procedures. Soms gaan aan­ besteders te kort door de bocht. Wij wijzen ze daar dan op. Wij werken aan een doelmatige procedure, waarbij aanbesteders en ondernemers elkaar op basis van reële eisen en kwaliteiten weten te vinden. Dat voorkomt aan beide kanten veel tijd, energie, geld en ergernis.”

BNL Special | 49


Sociaal adviseur Tonny Grotenhuis van Bouwend Nederland Social Support werkt al sinds 1990 in de bouwsector. Hij helpt werknemers van lidbedrijven met allerlei problemen die een mensenleven typisch op zijn kop kunnen zetten. Tonny doet veel meer dan luisteren. Behalve als sociaal werker kun je hem ook zien als psycholoog, mediator, eerstehulpverlener en bovenal een ‘ontzettende doener’, zoals hij zelf zegt. “Ergens over praten is natuurlijk goed. Maar je moet ook aan de oplossing werken, een uitweg zien te vinden.”

‘ Zie mij als de smeerolie tussen de werknemer en de professionele instantie’ – Tonny Grotenhuis

Jaarlijks ‘doet’ Tonny ongeveer 150 casussen. Hiervoor bezoekt hij werknemers in het hele land. “Vaak gaat het om werknemers met privéproblemen. Die kunnen het werk beïnvloeden, wat je natuurlijk liever niet wilt. Op voorspraak van de werkgever maak ik een afspraak met de werknemer. Het eerste intakegesprek vindt vaak al binnen vijf werkdagen plaats. Thuisbezoek ligt het meest voor de hand.”

Foto: René van den Burg.

Tonny Grotenhuis van Social Support aan het woord Luisterend oor voor werknemers in de bouw

Smeerolie Sociaal adviseur Tonny is van veel markten thuis. Tonny is de breed opgeleide generalist die van alle aspecten in het sociale domein wel iets weet. Voor de bouw is dat een prima uitgangspunt. “In vergelijking met professionele instanties en hulptrajecten, waar vaak lange wacht­tijden gelden en waar de afstand tot de cliënt groot is, kan ik al snel het verschil maken. Zie mij als de smeerolie tussen de werknemer en deze instanties. Als het nodig is ga ik het overleg graag met ze aan.” Spotify “Ik hoor veel en zie veel. Mijn dagen zijn vol en mijn werk laat zich soms moeilijk plannen.”, vertrouwt Tonny toe. “Maar mij hoor je niet klagen. Het geeft me veel voldoening als ik mensen zie opbloeien, of als ik merk dat ik ze echt heb kunnen helpen. Voor de huisbezoeken die ik afleg heb ik een fijne auto en een goede Spotify-lijst voor onderweg. Meer kan ik niet wensen.”

Veelvoorkomende kwesties waar Tonny mee te maken krijgt, zijn: Financiële problemen Denk aan huishoudboekjes opstellen voor werknemers die niet rond kunnen komen van het salaris, of aan werknemers met schulden. Echtscheidingsproblemen Denk aan ouderschapsplannen, alimentatie­ regelingen en echtscheidingsconvenanten praktisch inzichtelijk maken: wat betekent het nu voor mij?

50 | BNL Special

Traumahulpverlening Na een ongeval op de bouwplaats is het goed om direct in gesprek te gaan over wat er is gebeurd. Zo kunnen medewerkers het een plek geven.

Meer informatie Lidbedrijven die gebruik willen maken van Social Support en Tonny betalen maximaal € 1.250,- (11 uur) voor een hulptraject. Blijft het onder deze uren, dan geldt een uurtarief van € 110,-. Werkgevers kunnen (na overleg met de werknemer) contact opnemen met Social Support via t.grotenhuis@bouwendnederland.nl of telefoon 06 53 15 29 67.

Overlijden en rouwverwerking Denk aan werknemers die hun partner hebben verloren, of aan werknemers die voor hun aanstaande overlijden alles goed geregeld willen hebben.

BNL Special | 51


Op zaterdag 18 juni 2022 organiseren we de 15e Dag van de Bouw. Dé dag waarop we bouwplaatsen in heel Nederland

Vragen over arbeidszaken?

openstellen voor publiek om te laten zien

Snel en kosteloos advies door de specialisten van Bouwend Nederland

hoe mooi onze sector is.

Meer dan 1500 ondernemers hebben dit jaar al vragen over arbeidszaken in de bouw en infra aan Advies voorgelegd. Begrijpelijk, want de regels zijn niet altijd makkelijk te doorgronden. “Ze veranderen ook nog eens voortdurend. Weet je het even niet, neem dan contact op met ons”, zegt adviseur Gerard Werkhoven. Onder arbeidszaken vallen alle regels die te maken hebben met lonen en arbeidsvoorwaarden in de bouw, zoals cao, arbeidsrecht, sociale zekerheid, ketenaansprakelijkheid en arbeidsomstandigheden. De adviseurs van Bouwend Nederland Advies verduidelijken de regels, zodat je weer snel en vol vertrouwen verder kunt. Eerstelijnsadvies Bel of mail je met een vraag, dan krijg je te maken met Gerard of één van zijn drie collega’s. “Voor vragen die wij makkelijk telefonisch of per e-mail kunnen beantwoorden, ons eerstelijnsadvies, hoef je niets te betalen”, zegt Gerard. “Moeten we echt tijd steken in jouw antwoord en dingen uitzoeken, tweedelijnsadvies noemen we dat, dan rekenen we een uurtarief van € 135,-, veel minder dan tarieven van juridische adviseurs of advocaten.”

N A A E J D L E M N E E

DOE ME

Vijf thema’s Gerard en zijn collega’s komen dagelijks vijf populaire thema’s tegen. “Het gros van de vragen gaat over het toepassen van de cao: hoe werkt het met overwerk en toeslagen, op welk loon heeft iemand recht? Het tweede thema is arbeidsrecht. Het gaat meestal over contractvormen, maar ook over wat je moet doen bij ontslag en bij een transitie­vergoeding.” Het derde thema is ketenaansprakelijkheid. “Ook hier wil een hoofdaannemer geen fouten maken. Daarnaast gaat het vaak over sociale zekerheid: wat kun je doen bij ziekte, arbeids­ ongeschiktheid, of re-integratie? Tenslotte krijgen we veel vragen over arbeidsomstandigheden. Over veiligheidsregels en veiligheidsmiddelen, dat soort zaken.” Gratis gids met uitleg Veel ondernemers weten de specialisten van Advies te vinden. Gerard: “Wetgeving blijft veranderen. Daarom blijven wij aandacht schenken aan lonen en arbeidsvoorwaarden. Wij geven jaarlijks de gratis special Lonen en arbeidsvoorwaarden uit, met onze uitleg over de nieuwste regels. Je bestelt hem via de website.” Trainingen Gerard is ook trainer aan BNL Academy. Hij geeft de training ‘Special Lonen & Arbeidsvoorwaarden in de praktijk’. “Hier koppelen we de stof aan de eigen bedrijfspraktijk” zegt hij. “De training is leerzaam en echt toegespitst op bedrijfspraktijk van de deelnemers.” Gerard geeft ook de training ‘Wet Ketenaansprakelijkheid in de bouw’. “Je komt tijdens deze training snel alles te weten over de regels rondom ketenaan­ sprakelijkheid, en wat die betekenen voor jouw specifieke situatie.”

Zit je met een vraag? Neem dan contact op via advies@bouwendnederland.nl of bel 079 – 32 52 250.

Wil jij ook jouw project in de schijnwerpers zetten? Bezoekers een kijkje achter de schermen geven? helpen je met de promotie en geven tips voor de organisatie. En natuurlijk zorgen we voor zoveel mogelijk media-aandacht voor de Dag van de Bouw. Meld jouw project uiterlijk 1 juni aan op

Een initiatief van

Foto: René van den Burg.

Doe dan mee! Jij stelt jouw bouwplaats open, wij

dagvandebouw.nl

52 | BNL Special

BNL Special | 53


Mogen wij ons even voorstellen?

COLOFON De BNL Special Ledenvoordelen, Academy & Advies verschijnt twee keer per jaar in een oplage van 4.000 exemplaren. De pdf van deze editie is te vinden op

Afdeling Ledenvoordelen Als je de afdeling Ledenvoordelen belt, is de kans groot dat je Marjolein of Lesley aan de telefoon krijgt. Je kunt bij hen terecht voor al je vragen over onze dienstverlening, voor een telefonisch adviesgesprek of om jouw ervaring met één van onze voordeelpartners te delen. Ook als je via ons mailadres voordeel@bouwendnederland.nl je vraag stelt wordt deze door Marjolein en Lesley opgepakt. Daarnaast maakt Marjolein deel uit van de Ledengroep Verzekeringen van Bouwend Nederland. Samen met andere collega’s en partners zorgen wij ervoor dat het verzekeringsaanbod optimaal aansluit bij

jouw behoeftes. Wil je een adviesgesprek over de Bouwend Nederland verzekeringen, dan laten we onze verzekeringspartners graag bij je langskomen.

www.bouwendnederland.nl/publicaties. COÖRDINATIE EN REDACTIE Deanne Popken, Marcel Versteeg, Roeland Contzé,

Wim bezoekt, nu de coronamaatregelen weer zijn opgeheven, lidbedrijven die meer voordeel uit hun lidmaatschap willen halen. In het adviesgesprek Dienstverlening geeft hij gericht aan welke diensten, ledenvoordelen en/of trainingen bij jouw bedrijf passen. Haal jij al het maximale uit je lidmaatschap? Wim bespreekt graag de mogelijkheden met je.

Morres & Company REDACTIONELE BIJDRAGEN Partners Ledenvoordelen, Morres & Company VORMGEVING EN OPMAAK Morres & Company

Meer dan de helft van onze leden verdient hun volledige contributie terug door gebruik te maken van ledenvoordelen.

DRUK Damen Drukkers REDACTIEADRES Bouwend Nederland T.a.v. afd. Ledenvoordelen

‘To do list’

voor een trefzekere bedrijfs­voering binnen jouw bedrijf

Postbus 340, 2700 AH Zoetermeer voordeel@bouwendnederland.nl DRUKWERKNUMMER 202205001 AANSPRAKELIJKHEID Bij het samenstellen van de inhoud van deze publicatie streeft Koninklijke Bouwend Nederland naar de grootst mogelijke zorgvuldigheid.

Je omzetcijfers in enkele seconden doorgeven? Check jouw omzetcijfers op het Ledenportaal via mijn.bouwendnederland.nl. Zorg dat meerdere personen in jouw organisatie toegang hebben tot het besloten deel van www.bouwendnederland.nl om optimaal gebruik te maken van tijdbesparende modellen en hulpmiddelen.

Bouwend Nederland sluit iedere aan­sprake­lijk­heid

Roeland Contzé

Wim Schaak

Marjolein Bitter

Manager Partners

Adviseur Dienstverlening (Buitendienst)

Adviseur Dienstverlening

uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die door deze publicatie beschikbaar is. COPYRIGHT De informatie in deze publicatie kan worden gekopieerd voor persoonlijk gebruik, met

Vragen over sociale zekerheid, arbeidsrecht, algemene voorwaarden en andere bouwgerelateerde onderwerpen? Neem dan telefonisch contact op met onze specialisten van Bouwend Nederland Advies via 079 325 22 50. Schrijf je werknemers in voor een doeltreffende training om het veiligheidsbewustzijn te vergroten in jouw bedrijf via www.bouwendnederland.nl/academy.

uitsluiting van elke verdere verveelvoudiging, distributie, commercialiteit of exploitatie onder derden, tenzij voorafgaande toestemming van de auteurs/ of Bouwend Nederland. ADRESWIJZIGINGEN Adreswijzigingen kun je mailen naar: ledenadministratie@bouwendnederland.nl.

Lesley Kriek

Marcel Versteeg

Deanne Popken

Adviseur Dienstverlening

Marketing Adviseur

Communicatiemedewerker Ledenvoordelen

54 | BNL Special

Maak een afspraak voor een besparingsadvies bij jou op kantoor met onze adviseur dienstverlening via voordeel@bouwendnederland.nl. Laat jouw verzekeringen vergelijken in een adviesgesprek verzekeringen met de unieke en op maat gemaakte Bouwend Nederland mantels. Vraag dit gesprek nu aan via voordeel@bouwendnederland.nl.

BNL Special | 55


A GREAT WORKING DAY. DELIVERED.

JongBouwendNederland

Masterclass


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.