Brochure 2022

Page 1

Al ruim 35 jaar dé specialist!

Rusland | Mongolië | Oekraïne | Georgië Armenië | China | Baltische landen


Bolsjoj Reizen

Bolsjoj Reizen, uw specialist! Met trots presenteren wij u onze zorgvuldig samengestelde brochure! Het is inmiddels ruim 35 jaar geleden dat Bolsjoj Reizen de eerste reizen naar de toenmalige Sovjet-Unie organiseerde. Naast individuele steden- en groepsreizen naar Rusland bieden wij nu ook diverse reizen aan naar Mongolië, China, Georgië, Armenië, Oekraïne, de Baltische landen en Finland. De vraag naar de door ons aangeboden bestemmingen is de laatste jaren sterk toegenomen. Zo zijn reizen naar de Baltische landen zeer populair geworden sinds deze meer bekendheid hebben gekregen. Maar er is ook steeds meer vraag naar onze andere bestemmingen dankzij onder andere diverse documentaires en tv-programma’s.

Wij worden in alle landen vertegenwoordigd door lokale vertegenwoordigers die in de meeste grotere steden een kantoor hebben waar doorgaans ook Engelssprekende medewerkers aanwezig zijn. Dankzij deze samenwerking kunnen wij onze cliënten nog beter van dienst zijn. Ons specialisme uit zich vooral in een breed aanbod, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en de flexibiliteit om reizen samen te stellen die geheel zijn afgestemd op de persoonlijke wensen van onze cliënten. Wij bezoeken zelf regelmatig onze bestemmingen om, op basis van onze eigen kennis en ervaring, een zo goed mogelijk advies te kunnen geven. Op onze website www.bolsjoj.nl staan talloze arrangementen, excursies en verlengingsmogelijkheden.

Culturele groepsreizen

Onze website

Voor alle bestemmingen hebben wij groepsreizen samengesteld, dat wil zeggen dat reizigers samen met anderen in groepsverband reizen. Tijdens deze reizen wordt men ter plaatse begeleid door zeer enthousiaste en ervaren lokale reisleidsters/gidsen. Zij begeleiden de groepen onder andere bij de transfers, het inchecken in de hotels en tijdens de excursies. Zij geven historische informatie over de verschillende bezienswaardigheden en monumenten. De voordelen van deze manier van reizen zijn onder andere dat reizigers zich geen zorgen hoeven te maken over het verblijf in de hotels, de excursies en het vervoer ter plaatse.

Op onze website www.bolsjoj.nl vindt u niet alleen al onze reizen, maar ook volledige beschrijvingen van de verschillende dagprogramma’s. Ook is het mogelijk om een aantal reizen direct via onze website te reserveren. Voor alle overige reizen kunt u online een vrijblijvend reisvoorstel aanvragen.

Onbeperkte mogelijkheden

Bolsjoj Reizen heeft ruime ervaring met het organiseren van gespecialiseerde groepsreizen. De afgelopen jaren hebben wij een groot aantal reizen verzorgd voor vriendengroepen, verenigingen, bedrijven, universiteiten, faculteiten en andere onderwijsinstellingen. Voor groepen kan een vrijblijvende offerte worden aangevraagd die geheel is toegesneden op specifieke wensen. Voor informatie kan men telefonisch (020-20 12 777) of per e-mail (info@bolsjoj.nl) contact met ons opnemen voor het bespreken van de mogelijkheden en wensen. Na afspraak ontvangen wij graag de organisatoren op ons kantoor in Diemen om de reisplannen met ons te komen bespreken.

Bij Bolsjoj Reizen heeft keuze uit vele soorten reizen. Bijna alle bestemmingen en reizen kunnen met elkaar worden gecombineerd. Zo kan bijvoorbeeld een individuele reis naar Moskou worden gecombineerd met een 6-daagse groepsreis naar St. Petersburg en daarna kan er worden doorgereisd naar de Baltische landen en/of Helsinki. De mogelijkheden zijn vrijwel onbeperkt!

Individuele stedenreizen Wij hebben stedenreizen samengesteld naar de belangrijkste steden in de door ons aangeboden landen. Verlengingsnachten, transfers, treinreizen en georganiseerde privé excursies kunnen apart worden bijgeboekt.

2

Bolsjoj Reizen

Groepen en reizen op maat

Bovendien is onze website het meest up-to-date. Verbeteringen en eventuele wijzigingen in programma’s of routes worden daarop direct verwerkt. Kijkt u daarom altijd even op onze website om te controleren of de reis van uw keuze sinds het verschijnen van deze brochure wellicht gewijzigd is! Ook vindt u op onze website regelmatig aanbiedingen. Onze deskundige medewerkers zitten voor u klaar om u te adviseren en uw eventuele vragen te beantwoorden.


Inhoudsopgave 4

Welkom in Rusland

36

15-daagse rondreis China

5

Moskou en St. Petersburg

37

17-daagse rondreis China

6

Het beste van Moskou

7

Het beste van St. Petersburg

38

Welkom in Georgië en Armenië

8

Reisinformatie Rusland

39

Tbilisi en Jerevan

9

Stedenreizen Rusland

40

Het beste van Tbilisi

10

5-daagse stedenreis Moskou

41

Het beste van Jerevan

11

5-daagse stedenreis St. Petersburg

42

Reisinformatie Georgië en Armenië

12

8-daagse stedenreis Moskou en St. Petersburg

43

Stedenreizen Georgië en Armenië

13

10-daagse stedenreis Moskou, Gouden Ring en St. Petersburg

44

6-daagse stedenreis Tbilisi

14

6-daagse groepsreis St. Petersburg

45

6-daagse stedenreis Jerevan

15

8-daagse groepsreis Moskou en St. Petersburg

46

13-daagse rondreis Georgië

16

9-daagse groepsreis Moskou en St. Petersburg PLUS

47

11-daagse rondreis Armenië

17

11-daagse groepsreis St. Petersburg, Gouden Ring en Moskou

18

12-daagse riviercruise van Moskou naar St. Petersburg

48

Welkom in Oekraïne

19

12-daagse riviercruise van St. Petersburg naar Moskou

49

Kiev, Lviv en Odessa

20

19-daagse treinreis Trans Siberië Express

50

Het beste van Kiev, Lviv en Odessa

21

21-daagse treinreis Trans Siberië-/Mongolië Express

51

Indrukwekkend Tsjernobyl

52

Reisinformatie Oekraïne

22

Welkom in Mongolië

53

Stedenreizen Oekraïne

23

Ulaanbaatar en Nationale Parken

54

4-daagse stedenreis Kiev met excursie Tsjernobyl

24

Het beste van Ulaanbaatar

55

5-daagse stedenreis Kiev

25

Reisinformatie en stedenreizen Mongolië

56

10-daagse stedenreis Kiev, Lviv en Odessa

26

11-daagse rondreis Mongolië

57

9-daagse groepsreis Kiev en Lviv

27

14-daagse rondreis Mongolië 58

Welkom in de Baltische landen

28

Welkom in China

59

Vilnius, Riga en Tallinn

29

Beijing, Xi’an, Guilin en Shanghai

60

Reisinformatie Baltische landen

30

Het beste van Beijing

61

Stedenreizen Baltische landen

31

Het beste van Xi’an, Guilin en Shanghai

62

12-daagse Fly & Bus Baltische landen

32

Reisinformatie China

63

16-daagse Fly & Drive Baltische landen

33

Stedenreizen China

64

8-daagse groepsreis Baltische hoofdsteden

34

8-daagse stedenreis Beijing

65

11-daagse groepsreis Baltische landen PLUS

35

10-daagse stedenreis Beijing en Shanghai

66

Algemene informatie

Bolsjoj Reizen Postbus 12232 1100 AE Amsterdam

020 - 2012 777 info@bolsjoj.nl www.bolsjoj.nl

Bezoekadres Wisselwerking 56, 4e etage 1112 XR Diemen

Telefonisch bereikbaar Maandag t/m vrijdag 09.00 uur - 17.30 uur

Bolsjoj Reizen

3


Wie wat waar

Welkom in Rusland! Terwijl men in Lavrentia aan de Beringzee al in diepe rust is, is de dag in de hoofdstad Moskou nog in volle gang. De grenzen van West en Oost zijn maar liefst 10.000 km en 11 tijdzones van elkaar verwijderd. Rusland is het grootste land ter wereld, zo’n 400 keer groter dan Nederland. Ongeveer een kwart van Rusland ligt in Europa, maar het overgrote deel ligt op het Aziatisch continent. De circa 140 miljoen inwoners wonen grotendeels op het platteland.

Het verleden van Rusland is net zo beroemd als berucht. De geschiedenis is doordrenkt van oorlogen en bloeddorstige heersers, maar ook van de elegante bouwkunst van de tsaren en de veelal wanstaltige woonblokken uit de communistische tijd. Sinds een aantal jaren worden kosten noch moeite gespaard om Moskou en

St. Petersburg in hun oude glorie te herstellen. Oude vervallen grijze panden worden omgetoverd tot rijke herenhuizen, chique restaurants en prachtige winkelpassages. De westerse invloeden zijn steeds meer zichtbaar.

Ten tijde van de tsaren en tsarina’s werd er vooral veel, groot en elegant gebouwd. Niet alleen in steden als Moskou en St. Petersburg vindt men de culturele rijkdommen van Rusland. Met name in de kleinere steden en dorpen zijn ze ook veelvuldig aanwezig. Door de eeuwen heen zijn er door het hele land talloze monumenten, kremlins, paleizen, kloosters en kerken gebouwd. Rusland is een land van uitersten. Met een enorm cultureel erfgoed, een rijkdom aan bodemschatten, de drang tot vernieuwing en het behoud van de eigen identiteit, wordt elk bezoek aan Rusland een gedenkwaardige reis!

4

Bolsjoj Reizen


Wie wat waar

Moskou Het visitekaartje van het nieuwe Rusland Als de zon opkomt boven de Basiliuskathedraal aan het Rode Plein komt de magie van Moskou tot leven. De hoofdstad van Rusland is er eentje van eeuwenoude gebouwen en prachtige monumenten, waar het Kremlin nog steeds het centrum van de Russische macht symboliseert en waar de metrostations rijkelijk bedeeld zijn met beeldhouwwerken, mozaïeken, glinsterende kroonluchters en marmeren vloeren. Reizen met het openbaar vervoer was nog nooit zo prachtig! Toch zijn het niet alleen deze hoogtepunten die de bezoeker bekoren. In Moskou komt men hoe dan ook ogen te kort. In de afgelopen decennia is er flink gerenoveerd en herbouwd om de stad weer het elan van weleer te geven.

De mengeling van de 18de- en 19de- eeuwse architectuur, met elementen uit de tijd van Stalin, maakt Moskou een lust voor het oog. Door de geografische ligging was Moskou vanaf de 14de eeuw het trefpunt van verschillende belangrijke handelsroutes. Het was dan ook niet onlogisch om van Moskou de hoofdstad te maken. Toch moest het deze titel ruim twee eeuwen lang – van 1713 tot 1917 – afstaan aan St. Petersburg. Tegenwoordig is Moskou, als een van de grootste steden van Europa, het visitekaartje van het nieuwe Rusland. Internationale bedrijven, winkelketens en grote modemerken vestigen zich er graag en de inwoners, circa 13 miljoen, dossen zich maar wat graag uit om door hun stad te flaneren.

St Petersburg Pracht en praal in overvloed In St. Petersburg is er aan pracht en praal geen gebrek. In de twee eeuwen dat het de hoofdstad van het Russische Rijk was, zijn er tal van prachtige herenhuizen en keizerlijke paleizen verrezen. Ze zijn gebouwd op eilandjes, die met elkaar verbonden zijn door honderden fraai versierde bruggen. Niet voor niets wordt het ‘Venetië van het Noorden’ genoemd, het grootste gedeelte van de stad is in het water gebouwd. De grachten en kanalen dragen bij aan

de unieke sfeer en vanaf een rondvaartboot ziet men de stad vanuit een ander perspectief.

aan een van de vele theaters mag dan ook eigenlijk niet ontbreken.

Op cultureel gebied spant St. Petersburg de kroon. Er is keuze uit meer dan 90 musea, veelal ondergebracht in prachtige gebouwen. De wereldberoemde Hermitage is daar een goed voorbeeld van, gevestigd in het Winterpaleis van tsarina Elisabeth. Ook de klassieke cultuur wordt er breed gedragen. Een bezoek

Als de avond valt werkt de omgeving van Nevski Prospekt als een magneet. Hier zijn de meeste eetgelegenheden en hippe cafeetjes te vinden. Maar eigenlijk is de hele stad prachtig in avondlicht. De paleizen, grachten en bruggen zijn zo sfeervol verlicht dat men zich in een sprookje waant.

Bolsjoj Reizen

5


Het beste van Moskou Rode Plein Een bezoek aan Moskou is onlosmakelijk verbonden met het Rode Plein. Op en rondom het plein, van 75 x 330 m, kunt u zich uren vermaken. Het plein werd aan het eind van de 15de eeuw aangelegd als marktplein en neemt nog steeds een centrale plaats in de stad in. Het Mausoleum van Lenin, het Kremlin en het Historisch Museum wisselt u gedurende een bezoek moeiteloos af met het de chique winkelpassage Goem, de roze Kazankerk en de magnifieke Basiliuskathedraal, die op menig vakantiekiekje prijkt.

Tretjakov Galerie `s Werelds grootste collectie 18de- en 19de-eeuwse Russische schilderkunst is, dankzij de schenking van de steenrijke textielfabrikant Pavel Tretyakov aan Moskou, verzameld in de Tretjakov Galerie. Na de Hermitage is dit het meest bekende museum van Rusland. Er zijn onder andere werken van Repin en Servov te bewonderen en er is een buitengewone iconenverzameling met belangrijke werken van Andrei Roebljov, waaronder het meest heilige icoon uit de 12de eeuw: Moeder Gods van Vladimir.

Metrostations

Kremlin Het Kremlin symboliseert al eeuwen het centrum van de Russische macht. Ooit was het de residentie van de tsaren en sinds de tijd van Lenin en Stalin zetelt hier de Russische regering. De naam kremlin betekend eigenlijk versterkte stadskern. De regeringsgebouwen en enkele paleizen zijn niet toegankelijk, maar geven wel een mooi overzicht van de architectuur van de 15de tot 20ste eeuw. Het Oroesjejnaja Palata, ook wel ‘Wapenkamer’ genoemd, herbergt een schat aan voorwerpen uit de oude paleizen. Hoogtepunten zijn de met edelstenen ingelegde bijbels, de wereldberoemde eieren van Fabergé en de kroningsjapon van Catharina de Grote.

6

Bolsjoj Reizen

Ze worden ook wel de ‘ondergrondse volkspaleizen’ genoemd. De metrostations van Moskou behoren tot de mooiste van de wereld en zijn rijkelijk versierd met flonkerende kroonluchters en beeldhouwwerken. Ze werden gebouwd in opdracht van Stalin en er werd ongeveer 70.000m² marmer, goud, mozaïeken en edelmetaal gebruikt. Naast een van de mooiste is het ook een van de meest intensief gebruikte metronetwerken van de wereld. Dagelijks maken ruim 10 miljoen Moskovieten er gebruik van.

Klooster Sergiev Posad Op circa 60 km van Moskou ligt Sergiev Posad. Het is een authentiek Russisch-orthodox dorp met het bijzondere Trinity Sergievklooster uit 1345, dat sinds 1774 de titel ‘lavra’ draagt, klooster in de hoogste rangorde. Kooplieden en adellijke families ruilden hier hun goud en edelstenen tegen goddelijke steun. Het is een van de belangrijkste bedevaartsoorden van het land en binnen de muren zijn drie kathedralen te bewonderen. De Hemelvaartskathedraal is voorzien van gouden koepels en blauwe koepels met gouden sterren. De Drieëenheidskathedraal is een kopie van de Hemelvaartskathedraal die in het Kremlin staat. Op de binnenplaats van het klooster is een heilige bron te vinden.


Het beste van St. Petersburg Petrus & Paulusvesting

Petrodvorets / Peterhof

De oorsprong van St. Petersburg is te vinden in de Petrus en Paulusvesting aan de Neva-rivier. Tsaar Peter de Grote begon in 1703 met de bouw van deze eerste vesting ter bescherming tegen de Zweden tijdens de Grote Noordse Oorlog. Het van oorsprong houten verdedigingswerk werd vervangen door een stenen vesting die deel uitmaakt van het historische centrum, dat sinds 1990 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. In de gelijknamige kathedraal vindt men witmarmeren sarcofagen van de meeste Romanovs, waaronder die van Peter zelf en Nicolaas II.

Even ten westen van St. Petersburg ligt aan de Finse Golf het beroemde Zomerpaleis van tsaar Peter de Grote. Petrodvorets wordt ook wel het ‘Russische Versailles’ genoemd. Tegenwoordig zijn 28 vertrekken van het paleis te bewonderen, waaronder de rijke troonzaal met portretten van de keizerlijke familie. Buiten is het heerlijk wandelen in de Franse en Engelse paleistuinen met fraaie waterpartijen en fonteinen met vergulde beelden. Vanaf het bordes is de Cascade goed zichtbaar. Via deze waterweg kon men vanaf de Finse Golf tot aan de paleistrappen varen.

Russisch Museum Het Michailovsky-paleis dat tsaar Paul I voor zijn zoon, groothertog Michail Pavlovitsj, liet bouwen is een goedmakertje voor het feit dat hij nooit op de troon zou zitten. De wens van de latere tsaar Alexander III om van dit paleis een openbaar museum te maken werd in 1898 uitgevoerd door zijn zoon tsaar Nicolaas II. Het Michailovsky-paleis herbergt nu een van de grootste collecties Russische kunst ter wereld, met wereldberoemde doeken en een uitgebreide collectie iconen, prachtige sieraden, volkskunsten en beeldhouwwerken.

Landgoed Pavlovsk Bij de geboorte van haar eerste kleinkind schonk tsarina Catharina II haar zoon Paul I/Pavel I prachtige landerijen, die behoren tot de mooiste landschapsparken van Europa. Hij vond het zo mooi dat hij er een paleis in neoclassicistische stijl bouwde en zich er vestigde met zijn gezin. Paul was onder andere de vader van Anna Paulowna, de vrouw van onze koning Willem II. Het paleis is een van de laatst gebouwde keizerlijke zomerverblijven van de Russische tsaren. Het paleis geeft een goed beeld van het leven aan het keizerlijk hof. Naast een prachtige collectie schilderijen zijn hier ook beelden, klassieke meubels en porselein te bewonderen.

Hermitage Wie naar St. Petersburg gaat, kan niet om de Hermitage heen. Het is een van de oudste en grootste musea van Rusland, met daarin de grootste kunstcollectie ter wereld. De collectie is ondergebracht in vijf gebouwen, waaronder het barokke Winterpaleis. Hierdoor is niet alleen de collectie, maar ook de locatie een bezienswaardigheid. Het paleis herbergt mooie troon- en balzalen, rijkversierde gangen en een prachtig trappenhuis. De collectie kunst heeft het museum vooral te danken aan Catharina II, die hele partijen kunst in West-Europa kocht. Daaronder zijn vele werken van Rembrandt en andere grote meesters als Leonardo da Vinci. Het museum heeft ook een enorme collectie beeldhouwkunst, munten en medailles, meubilair, vazen en andere kunstschatten.

Bolsjoj Reizen

7


Reisinfo

Reisinformatie Rusland Bolsjoj Reizen biedt het meest complete aanbod voor de individuele reiziger. Wat u in Rusland wilt zien en doen is geheel afhankelijk van uw interesse, budget en reisduur. Wij bieden u daarom alle losse elementen om uw individuele reis volledig zelf samen te stellen. Onze stedenreizen, die u op de volgende pagina vindt, geven slechts een idee van de mogelijkheden om steden met elkaar te combineren. Wij verzorgen ook reizen naar andere steden in Rusland. Het is uiteraard mogelijk om de stedenreizen naar eigen wens in te delen, uit te breiden met excursies of te verlengen. Zo maakt u van uw zorgvuldig samengestelde reis uw persoonlijke droomreis.

Onze reizen beginnen en eindigen doorgaans met een rechtstreekse vlucht van KLM. Wilt u Moskou of St. Petersburg combineren met een van de Baltische hoofdsteden dan is dat mogelijk met KLM/airBaltic. Transfers van en naar de luchthavens kunnen door ons worden verzorgd. U wordt dan opgewacht door een privé chauffeur. Het spoorwegnetwerk in Rusland is groot en door de ernorme afstanden tussen de steden is reizen per trein, ook bij de lokale bevolking, enorm populair. De treinen zijn comfortabel en rijden altijd stipt op tijd. Wilt u gebruik maken van de trein? Dan kunnen wij de treinreserveringen voor u verzorgen. U dient te allen tijden de trein vooraf te reserveren. Ook in dit geval bieden wij u de mogelijkheid voor transfers van en naar het treinstation met een privé chauffeur. Over het algemeen is het nemen van de bus, vanwege die afstanden, niet gebruikelijk. Wel kunnen wij buskaartjes reserveren voor de comfortabele internationale bus met verstelbare stoelen, op het traject St. Petersburg–Tallinn.

8

Bolsjoj Reizen

Voor uw overnachtingen bieden wij u een selectie van sterrenhotels met een zo gunstig mogelijke prijs/kwaliteitverhouding. De hotels in Rusland zijn over het algemeen goed en schoon. In de grotere hotels spreekt het personeel doorgaans redelijk Engels. Wilt u uw reis uitbreiden met excursies? Wij bieden een breed scala aan excursiemogelijkheden. Wij boeken uitsluitend privé excursies. Al onze excursies worden verzorgd door kundige en enthousiaste Engelssprekende lokale gidsen. Een overzicht van ons aanbod vindt u op onze website.

Bel voor meer informatie: 020 - 20 12 777


Scan voor meer info & boeken:

Stedenreizen

Individuele stedenreizen

Struinen over het Rode Plein, uren ronddwalen in de Hermitage of een combinatiebezoek aan meerdere steden? Onze individuele stedenreizen maken het mogelijk! Hieronder treft u slechts een aantal van de vele mogelijkheden. U kunt deze stedenreizen verlengen, uitbreiden met privé excursies of indelen naar uw eigen wens.

3 dagen Moskou vanaf € 525,• retourvlucht met KLM • transfer bij aankomst • 2 overnachtingen

5 dagen Moskou en St. Petersburg vanaf € 755,• rechtstreekse vluchten met KLM • transfers bij aankomst in Moskou en St. Petersburg • 2 overnachtingen in Moskou en 2 overnachtingen in St. Petersburg • dagtrein

7 dagen Moskou, St. Petersburg en Tallinn vanaf € 925,• rechtstreekse vluchten met KLM/airBaltic • transfers bij aankomst in Moskou en St. Petersburg • 2 overnachtingen in Moskou, 2 overnachtingen in St. Petersburg en 2 overnachtingen in Tallinn • dagtrein Moskou-St. Petersburg • internationale bus St. Petersburg-Tallinn

3 dagen St. Petersburg vanaf € 435,• retourvlucht met KLM • transfer bij aankomst • 2 overnachtingen

5 dagen St. Petersburg en Helsinki vanaf € 690,• rechtstreekse vluchten met KLM • transfer bij aankomst in St. Petersburg • 2 overnachtingen in St. Petersburg en 2 overnachtingen in Helsinki • dagtrein

7 dagen St. Petersburg, Tallinn en Helsinki vanaf € 795,• rechtstreekse vluchten met KLM • transfer bij aankomst in St. Petersburg • 2 overnachtingen in St. Petersburg, 2 overnachtingen in Tallinn en 2 overnachtingen in Helsinki • internationale bus St. Petersburg-Tallinn • veerboot Tallinn-Helsinki

of bezoek onze website: www.bolsjoj.nl

Bolsjoj Reizen

9


Scan voor meer info & boeken:

5-daagse stedenreis Moskou

Individuele stedenreis

met excursieprogramma

Vanaf

€ 955,VERTREK GARANTIE

√ individuele stedenreis √ rechtstreekse vluchten met KLM √ transfer bij aankomst √ 3-sterrenhotel incl. ontbijt √ excursies incl. entreegelden √ Engelssprekende gids √ optionele excursies mogelijk √ verlengen en/of doorreizen √ speciale korting vanaf 3 personen Moskou, de bruisende hoofdstad van Rusland, ligt op nog geen 3 uur vliegen van Amsterdam. Het is een van de meest populaire hoofdsteden van Europa en uitermate geschikt voor een individuele stedenreis. Het centrum herbergt een overvloed aan prachtige gebouwen en monumenten. Dit komt nog meer tot leven door de zorgvuldig gekozen privé excursies met een van onze Engelstalige gidsen. Deze laat u tijdens uw bezoek de mooiste bezienswaardigheden zien en vertelt u meer over het roemruchte verleden en de rijke cultuur van deze fantastische hoofdstad.

Tijdens een stadsrondrit komt u onder andere langs de 2 km lange muren van het Kremlin, het voormalige KGB-gebouw, het Bolsjoj-theater, enkele Stalinistische wolkenkrabbers en andere imponerende gebouwen en monumenten. Vanaf Lenin Hills/Mussenberg heeft u een prachtig uitzicht over de stad. Uiteraard ontbreekt een bezoek aan het Rode Plein met al zijn fascine-

rende facetten niet en maakt u met de metro een aantal stops bij de meest indrukwekkende metrostations. Een bezichtiging van de Christus Verlosserkathedraal staat ook op het programma. Deze Russisch-orthodoxe kathedraal is de grootste van Rusland en is in slechts twee jaar gebouwd. Vanaf de wandelbrug heeft u fenomenaal uitzicht over de Moskva-rivier en de hoge muren van het Kremlin. Er is voldoende tijd voor een uitgebreid bezoek aan het Kremlin en de fantastische gebouwen en kathedralen, waarvan u er een aantal bezoekt. Na de rondleiding wandelt u via het Alexander Park, het Monument van de Onbekende Soldaat en het Historisch Museum weer terug naar het Rode Plein. Uiteraard bezoekt u ook de Tretjakov Galerie, met `s werelds grootste collectie Russische schilderkunst en een unieke collectie heilige iconen.

10

Bolsjoj Reizen

Dagprogramma Dag 1 vlucht naar Moskou + transfer hotel Dag 2 stadsrondrit met Rode Plein + metrotour Dag 3 kathedraal + Kremlin + Tretjakov Galerie Dag 4 vrij verblijf Dag 5 terugvlucht naar Amsterdam

Bel voor meer informatie: 020 - 20 12 777


Scan voor meer info & boeken:

5-daagse stedenreis St. Petersburg

Individuele stedenreis

met excursieprogramma

Vanaf

€ 795,VERTREK GARANTIE

√ individuele stedenreis √ rechtstreekse vluchten met KLM √ transfer bij aankomst √ 3-sterrenhotel incl. ontbijt √ excursies incl. entreegelden √ Engelssprekende gids √ optionele excursies mogelijk √ verlengen en/of doorreizen √ speciale korting vanaf 3 personen

Aan de monding van de Neva-rivier ligt tsarenstad St. Petersburg. In de tweede grote stad van Rusland wordt de rijkdom in al zijn facetten getoond. Het is te zien aan de prachtige paleizen, kerken en kathedralen en in de vele musea. Maar ook wandelend langs grachten en kanalen laat deze unieke stad zich van haar mooiste kant zien.

Dagprogramma Dag 1 vlucht naar St.Petersburg + transfer Dag 2 stadsrondrit met vesting + klooster

In vogelvlucht ziet u al deze pracht en praal tijdens een uitgebreide stadsrondrit met Engelssprekende gids, die u meer vertelt over de vele bezienswaardigheden zoals de Petrus en Paulusvesting uit 1703, die verschillende keizerlijke sarcofagen van de beroemde tsarenfamilie Romanov herbergt. De Nevski Prospekt wordt tijdens de rondrit niet overgeslagen. Het kloppende hart van de stad telt veel bezienswaardigheden, de mooiste winkels, beste restaurants en leuke terrasjes. Via een aantal indrukwekkende metrostations wordt de rondrit vervolgd naar het Alexander Nevski-klooster. In het klooster uit 1710, gesticht door Peter de Grote, vinden nog elke dag orthodoxe kerkdiensten plaats. St. Petersburg is onlosmakelijk verbonden met de Hermitage. Dit museum, deels gehuisvest in het Winterpaleis van de tsaren, is een van de oudste en grootste musea van Rusland.

of bezoek onze website: www.bolsjoj.nl

Een uitgebreide rondleiding langs `s werelds grootste kunstcollectie is onderdeel van uw bezoek. Tijdens de rondleiding is ook het Winterpaleis zelf de moeite van het bezichtigen waard. De mooie zalen, beschilderde plafonds en het fantastische trappenhuis geven u een kijkje in het rijke verleden.

Dag 3 Hermitage + Paleisplein Dag 4 vrij verblijf Dag 5 terugvlucht naar Amsterdam

Vooral de rivieren, grachten en kanalen dragen bij aan de unieke sfeer van St. Petersburg. Tijdens deze reis is er een hele dag vrijgehouden, zodat u ook op eigen houtje kunt genieten van al het moois van de stad. Op de laatste dag kunt u optioneel nog een excursie bijboeken naar het paleis van tsaar Paul I in Pavlovsk, de vader van Anna Paulowna. Zij trouwde met onze koning Willem II.

Bolsjoj Reizen

11


Scan voor meer info & boeken:

8-daagse stedenreis Moskou en St. Petersburg met excursieprogramma

Individuele stedenreis

Vanaf

Van het Rode Plein naar de Hermitage in één stedenreis? Voor wie de bekendste culturele rijkdommen van Rusland wil combineren, biedt deze 8-daagse individuele stedenreis uitkomst. Lokale Engelssprekende gidsen laten u in beide steden de mooiste bezienswaardigheden zien. Bovendien is er voldoende tijd vrij om ook zelf op ontdekking te gaan.

€ 1.295,-

√ individuele stedenreis √ rechtstreekse vluchten met KLM √ transfers bij aankomst √ 3-sterrenhotels incl. ontbijt √ excursies incl. entreegelden √ Engelssprekende gidsen √ dagtrein √ optionele excursies mogelijk √ verlengen en/of doorreizen √ speciale korting vanaf 3 personen

Dagprogramma Uw combireis begint in Moskou. De gids neemt u mee door het historische centrum, langs bezienswaardigheden als het KGB-gebouw, het Bolsjoj-theater en de muren van het Kremlin. Vanaf Lenin Hills/Mussenberg heeft u een fenomenaal uitzicht over de stad. Na een bezoek aan de Christus Verlosserskathedraal, `s werelds grootste Russisch-orthodoxe kathedraal, ligt het Rode Plein op u te wachten. Na een korte uitleg van de gids kunt u op eigen houtje het plein bekijken en een bezoekje brengen aan de Basiliuskathedraal. Samen wandelt u vervolgens langs een aantal bezienswaardigheden naar het Kremlin, al eeuwen het symbool van de Russische macht. Na de rondleiding door het Kremlin stapt u in de metro om een aantal bijzondere stations te bekijken. Met de supersnelle dagtrein overbrugt u in circa 4 uur de afstand van 650 km naar St. Petersburg. Ook hier begint uw bezoek met een rondrit, onder leiding van een gids. U rijdt langs de belangrijkste paleizen, musea, kerken en ka-

12

Bolsjoj Reizen

thedralen, waaronder de St. Isaackathedraal en de Kazankathedraal. U brengt een bezoek aan de indrukwekkende Petrus en Paulusvesting uit 1703 en de gelijknamige kathedraal. U reist met de metro via een aantal mooie stations naar het Paleisplein, waar u de Hermitage bezoekt. Het museum is gehuisvest in vijf gebouwen, waaronder het schitterende barokke Winterpaleis met prachtige zalen, gangen en trappenhuizen. Na de rondleiding bent u vrij om zelf door het museum te wandelen. Er is voldoende vrije tijd om de stad ook op eigen gelegenheid verder te ontdekken. Wandel zeker over het gezellige Nevski Prospekt, bezoek het Alexander Nevski-klooster of kies voor een boottocht naar de prachtige tuinen van Petrodvorets/Peterhof met adembenemende fonteinen. Op de laatste dag kunt u een optionele excursie bijboeken naar het paleis van tsaar Paul I, de vader van Anna Paulowna. Het paleis in Pavlovsk ligt niet al te ver van de luchthaven.

Dag 1 vlucht naar Moskou + transfer hotel Dag 2 stadsrondrit met Rode Plein + Kremlin Dag 3 vrij verblijf Dag 4 dagtrein naar St. Petersburg + transfer Dag 5 stadsrondrit met Petrus & Paulusvesting Dag 6 Hermitage + Paleisplein Dag 7 vrij verblijf Dag 8 terugvlucht naar Amsterdam

Bel voor meer informatie: 020 - 20 12 777


Scan voor meer info & boeken:

10-daagse stedenreis Moskou, Gouden Ring en St. Petersburg met excursieprogramma

Vanaf

Metropool Moskou en tsarenstad St. Petersburg combineren met de rust en ruimte van de Gouden Ring? Tijdens deze individuele rondreis ontdekt u niet alleen de culturele rijkdom van deze trekpleisters, maar ook van de stadjes Vladimir en Soezdal. Beide stadjes zijn onderdeel van de Gouden Ring: een verzamelnaam voor de oude steden die de tegenwoordige hoofdstad voorgingen als politiek en cultureel hart van het land. De tijd lijkt hier stil te hebben gestaan.

Deze reis start in de huidige hoofdstad, waar een rondrit langs belangrijke bezienswaardigheden als eerste op de agenda staat. Uw gids vertelt u meer over het historisch centrum. Het KGB-gebouw, het Bolsjoj-theater, het Kremlin en de Lenin Hills zullen niet aan deze rondrit ontbreken. Het prachtige Rode Plein sluit de rondrit af. Hier kunt u op uw gemak rond wandelen. Alles gezien? Samen met de gids wandelt u via het Monument van de Onbekende Soldaat naar de ingang van het Kremlin. Hier bezoekt u samen de belangrijkste kathedralen. Terug naar het hotel reist u met de metro, zodat u kunt genieten van de pracht en praal van enkele zeer bijzondere metrostations. Op dag 4 neemt u de trein naar Vladimir, waar u in iets minder dan 2 uur aankomt. Vladimir is de schatkamer van de oud Russische kunst en een lokale gids leidt u rond, onder andere langs de Golden Gates, de grote Oespensi-kathedraal en de Dimitri-kathedraal. Hier ziet u het mooi-

of bezoek onze website: www.bolsjoj.nl

ste steenhouwwerk uit de Russische geschiedenis. De volgende dag rijdt de chauffeur u naar het schilderachtige plaatsje Soezdal, zo’n 30 km ten noorden van Vladimir. U bent nu in het echte Rusland van Doctor Zhivago. Naast tal van kerken en houten huisjes ligt hier het kremlin uit de 12de eeuw, waar u het aartsbisschoppelijk paleis en het kleine iconenmuseum bezoekt. Vanaf Vladimir reist u per trein door naar St. Petersburg. De lange treinrit is een belevenis op zich. Het landschap is prachtig en glijdt aan uw raampje voorbij. In St. Petersburg neemt een lokale gids u weer mee langs de belangrijkste paleizen en musea. Aan de overkant van de Neva-rivier bezoekt u de imposante Petrus en Paulusvesting. De volgende dag rijdt u via een aantal fraaie metrostations naar het Paleisplein. Hier brengt u een bezoek aan de culturele schatten van de Hermitage, een van `s werelds bekendste musea. Ook het barokke Winterpaleis zelf is een kunstwerk op zich.

Individuele stedenreis

€ 1.795,-

√ individuele stedenreis √ rechtstreekse vluchten met KLM √ transfers bij aankomst √ 3-sterrenhotels incl. ontbijt √ excursies incl. entreegelden √ Engelssprekende gidsen √ dagtreinen √ optionele excursies mogelijk √ verlengen en/of doorreizen √ speciale korting vanaf 3 personen

Dagprogramma Dag 1 vlucht naar Moskou + transfer hotel Dag 2 stadsrondrit met Rode Plein + Kremlin Dag 3 vrij verblijf Dag 4 trein naar Vladimir + stadswandeling Dag 5 Soezdal + iconenmuseum + klooster Dag 6 trein naar St. Petersburg + transfer Dag 7 stadsrondrit + Petrus & Paulusvesting Dag 8 Hermitage + Paleisplein Dag 9 vrij verblijf Dag 10 terugvlucht naar Amsterdam

Bolsjoj Reizen

13


Scan voor meer info & boeken:

6-daagse groepsreis St. Petersburg

Groepsreis

met Nederlandssprekende gids

Vanaf

€ 975,VERTREK GARANTIE

√ groepsreis √ rechtstreekse vluchten met KLM √ 4-sterrenhotel incl. ontbijt √ excursies incl. entreegelden √ Nederlandssprekende gids √ maximale deelname 22 personen √ verlengen en/of doorreizen mogelijk St. Petersburg, de droomstad van tsaar Peter de Grote, is een van de mooiste steden ter wereld. Naast verschillende individuele stedenreizen bieden wij ook groepsreizen aan naar St. Petersburg. Deze 6-daagse groepsreis wordt begeleid door een Nederlandssprekende gids en tijdens uw verblijf bezoekt u alle hoogtepunten in en rondom deze fantastische stad.

Op de luchthaven van St. Petersburg wordt u welkom geheten door onze gids. Tijdens een uitgebreide stadsrondrit op dag 2 bezoekt u de eerste nederzetting van de stad, de Petrus en Paulusvesting uit 1703. De gelijknamige kathedraal herbergt de sarcofagen van de meeste leden van de familie Romanov, waaronder die van Peter de Grote. Samen gaat u ook naar de Nevski Prospekt, de belangrijkste en gezelligste straat van de stad. Na een rit langs de meest indrukwekkende metrostations bezoekt u het Alexander Nevski-klooster, dat tot de hoogste rangorde ‘Lavra’ behoort. Op de naastgelegen begraafplaats liggen meerdere beroemdheden begraven, zoals Rubinstein en Tsjaikovski. Tijdens onze stadswandeling kunt u het ‘Venetië van het Noorden’, zoals de stad genoemd wordt, goed in u opnemen. De eilandjes worden met honderden fraai versierde bruggen aan elkaar verbonden en u wandelt er langs grachten en kanalen. Een rondvaart door dit waternetwerk staat dan ook op het programma. In het Mikhailovsky-paleis ziet u vervolgens

14

Bolsjoj Reizen

de grootste collectie Russische kunst, met onder andere doeken van Repin en Roeblev. Er is natuurlijk ruim tijd voor een rondleiding door de wereldberoemde Hermitage. Het museum bevat werken van Rembrandt en andere grote meesters. U kunt uitgebreid genieten van de indrukwekkende zalen, rijk versierde gangen en geweldige trappenhuizen van het Winterpaleis waar een deel van het museum in is gevestigd. Ook een bezoek aan Petrodvorets/Peterhof is een van de hoogtepunten van deze reis. Het Zomerpaleis van tsaar Peter de Grote wordt ook wel het ‘Russische Versailles’ genoemd. Het eiland Kotlin in de Finse golf is met twee dammen verbonden met de wal. Het hierop gelegen Kronstadt was tot niet zo lang geleden nog verboden terrein voor bezoekers. Het was de thuishaven van de Russische Oostzeevloot. Tot slot brengt u met de groep op de laatste dag nog een bezoek aan het paleis van Paul I op het landgoed Pavlovsk. Zijn dochter Anna Paulowna trouwde met onze Koning Willem II.

Dagprogramma Dag 1 vlucht naar St.Petersburg + transfer Dag 2 stadsrondrit met vesting + klooster Dag 3 stadswandeling + rondvaart + museum Dag 4 Hermitage + Paleisplein Dag 5 paleis Petrodvorets + Kronstadt Dag 6 Pavlovsk + terugvlucht naar Amsterdam

Bel voor meer informatie: 020 - 20 12 777


Scan voor meer info & boeken:

8-daagse groepsreis Moskou en St. Petersburg met Nederlandssprekende gidsen

Groepsreis

Vanaf

€ 1.195,-

√ groepsreis √ rechtstreekse vluchten met KLM √ 4-sterrenhotels incl. ontbijt √ excursies incl. entreegelden √ Nederlandssprekende gidsen √ dagtrein √ maximale deelname 22 personen √ verlengen en/of doorreizen mogelijk Wilt u het beste van Moskou en St. Petersburg combineren tijdens uw reis, maar doet u dat liever niet alleen? Tijdens deze 8-daagse groepsreis bezoekt u alle hoogtepunten van deze prachtige steden in groepsverband, onder leiding van enthousiaste en lokale Nederlandssprekende gidsen.

Dagprogramma Voor een goede eerste indruk gaat u tijdens een uitgebreide stadsrondrit per bus langs verschillende belangrijke monumenten in Moskou. Onderweg maakt u bijvoorbeeld een stop bij het gedenkmonument in het Victory Park, ter ere van de overwinning van de Tweede Wereldoorlog. De stadstour eindigt bij het welbekende Rode Plein waarop de wereldberoemde Basiliuskathedraal staat. U krijgt u een rondleiding door het Romanovhuis. Hier woonde de familie Romanov totdat bojaar Michail Romanov in 1613 tot tsaar werd gekroond en naar het Kremlin verhuisde. De stadstour wordt ondergronds vervolgd in de metro van Moskou. Een van de diepste, drukste en efficiëntste, maar ook meest fotogenieke metrostelsels ter wereld. In het Kremlin brengt een rondleiding u onder andere in het interessante Patriarchpaleis, twee kathedralen en langs het vroegere arsenaal. Vanaf hier wandelt u samen naar het Russisch Historisch Museum, waar u meer te weten komt over de roemruchte geschiedenis van Rusland. Op dag 4 brengt een supersnelle trein de groep in circa 4 uur naar St. Petersburg. De volgende

of bezoek onze website: www.bolsjoj.nl

ochtend maken we een uitgebreide stadsrondrit, zodat u de belangrijkste bezienswaardigheden en hun achtergrond tot u kunt nemen. In Petrodvorets/Peterhof, op zo’n 30 km van de stad, bezoekt u het sprookjesachtige Zomerpaleis van tsaar Peter de Grote. Het grote paleis en de tuinen met adembenemende waterpartijen en vergulde fonteinen, geven u een prachtig tijdsbeeld. Uiteraard schenken we uitgebreid aandacht aan de Hermitage waar niet alleen de kunst, maar ook het fantastische trappenhuis, rijk beschilderde plafonds en mooie zalen, de pracht en praal tonen waar de Russische tsaren zo dol op waren.

Dag 1 vlucht naar Moskou + transfer hotel Dag 2 stadsrondrit + Rode Plein + Romanovs Dag 3 Kremlin + Historisch Museum Dag 4 dagtrein naar St. Petersburg + transfer Dag 5 stadsrondrit + paleis Petrodvorets Dag 6 Hermitage + Paleisplein Dag 7 stadswandeling + klooster + museum Dag 8 Pavlovsk + terugvlucht naar Amsterdam

Tijdens een stadswandeling bezoekt u het Alexander Nevski-klooster en u krijgt een rondleiding door het Russisch Museum, gehuisvest in het prachtige Mikhailovksy-paleis, dat bij het Plein van de Kunsten ligt. Op de laatste dag brengt u nog een bezoek aan het landgoed en paleis Pavlovsk. Catharina de Grote schonk het landgoed einde 18de eeuw aan haar zoon en troonopvolger Paul I/Pavel I.

Bolsjoj Reizen

15


Scan voor meer info & boeken:

9-daagse groepsreis Moskou met Sergiev Posad en St. Petersburg met Kronstadt

Groepsreis

met Nederlandssprekende gidsen

Vanaf

€ 1.475,-

√ groepsreis √ rechtstreekse vluchten met KLM √ 4-sterrenhotels incl. ontbijt √ excursies incl. entreegelden √ Nederlandssprekende gidsen √ dagtrein √ maximale deelname 18 personen √ verlengen en/of doorreizen mogelijk Wij bieden u twee verschillende groepsreizen aan naar Moskou en St. Petersburg. Niet alleen het aantal overnachtingen verschillen maar ook het aantal excursies en deelnemers. Tijdens deze groepsreis ziet u niet alleen het beste van Moskou en St. Petersburg, maar maakt u ook zeer bijzondere excursies naar onder andere Sergiev Posad en Kronstadt.

Sergiev Posad, een van de oudste plaatsjes van de beroemde Gouden Ring. Dit Russisch-orthodoxe dorp, met sprookjesachtige kerken en het prachtige Trinity Sergievklooster, ligt op z`n 60 km van Moskou. We bezoeken het klooster dat al sinds de 18de eeuw een van de belangrijkste bedevaartsplaatsen van Rusland is. In het centrum van Moskou rijden we een stukje met de metro, die in opdracht van Stalin werd gebouwd. De stations zijn zo prachtig, dat moet u gezien hebben. Een wandeling door het Park Zaryadye brengt ons bij het Romanovhuis. Natuurlijk ontbreekt ook een bezoek aan het Rode Plein met al zijn bezienswaardigheden niet. We gaan naar het Kremlin, het kloppend hart van Rusland. We bezichtigen hier twee kathedralen en het Oroesjejnaja-paleis, de schatkamer van de tsaren. Dit unieke museum herbergt de waardevolste schatten uit de oude keizerlijke paleizen, waaronder een aantal schitterende Fabergé-eieren. De hogesnelheidstrein brengt u in 4 uur naar St. Petersburg. Tijdens de stadsrondrit bezoe-

16

Bolsjoj Reizen

ken we de Petrus en Paulusvesting. U stapt in de boot voor een rondvaart door de grachten en kanalen die deze keizerlijke stad een bijzondere allure geven. Dag 6 staat volledig in het teken van de Hermitage, de ‘Parel van St. Petersburg’. Het museum is deels gehuisvest in het Winterpaleis van de tsaren. Het paleis is rijkelijk versierd en bevat een enorme collectie kunst en schilderijen. Een ander hoogtepunt is een bezoek aan Petrodvorets/Peterhof, de zomerresidentie van tsaar Peter aan de Finse Golf. In de middag bezoekt u het eiland Kotlin, waarop de interessante marinestad Kronstadt is gelegen. Een dam verbindt het in de Finse Golf gelegen eiland aan twee kanten met de wal. Tot enkele jaren geleden was Kronstadt, als thuishaven van de Russische Oostzeevloot, verboden gebied voor buitenstaanders.

Dagprogramma Dag 1 vlucht naar Moskou + transfer hotel Dag 2 stadsrondrit + klooster Sergiev Posad Dag 3 Rode Plein + Romanovhuis + museum Dag 4 Kremlin + dagtrein naar St. Petersburg Dag 5 stadsrondrit + vesting + rondvaart Dag 6 Hermitage + Paleisplein Dag 7 paleis Petrodvorets + Kronstadt Dag 8 impressionisten Hermitage Dag 9 Pavlovsk + terugvlucht naar Amsterdam

Voor echte kunstliefhebbers is er nog een excursie naar het Generale Stafgebouw dat de collectie impressionisten van de Hermitage huisvest. Tot slot brengen we voor vertrek nog een bezoek aan landgoed Pavlovsk.

Bel voor meer informatie: 020 - 20 12 777


Scan voor meer info & boeken:

11-daagse groepsreis St. Petersburg, Gouden Ring en Moskou met Engelssprekende gidsen

Vanaf

Groepsreis

€ 1.435,-

√ groepsreis √ rechtstreekse vluchten met KLM √ 4-sterrenhotels incl. ontbijt √ excursies incl. entreegelden √ Engelssprekende gidsen √ dagtrein √ maximale deelname 18 personen √ verlengen en/of doorreizen mogelijk Tijdens deze groepsreis met Engelssprekende lokale gidsen is er alle tijd om samen, maar ook zelfstandig, van de culturele rijkdommen van Rusland te genieten. Dat die niet alleen in Moskou en St. Petersburg te vinden zijn, ontdekt u tijdens deze reis in de kleinere steden en dorpen van de Gouden Ring waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan.

Uw rondreis begint in St. Petersburg waar u met de gids eerst een interessante stadsrondrit maakt. Petrodvorets, ook wel ‘Peterhof’ genoemd, ligt zo’n 30 km buiten de stad. Na een rondleiding door de zomerresidentie van Peter de Grote wandelt u door de lommerrijke tuinen met vijvers en vergulde fonteinen. Met een metrotour ziet u enkele prachtige stations en komt u uit bij het Alexander Nevski-klooster. In het Mikhailovsky-paleis is het Russisch Museum gehuisvest met doeken van onder andere Repin en Roeblev. Er is voldoende tijd vrijgemaakt voor een bezoek aan het indrukwekkende Winterpaleis waar een deel van de collectie van de wereldberoemde Hermitage is ondergebracht. U reist met de trein naar Vladimir, met recht de schatkamer van de oud Russische kunst. De belangrijkste bezienswaardigheden, waaronder de Oespensi-kathedraal en Dimitri-kathedraal bezoekt u hier met een lokale gids. In het plaatsje Soezdal neemt u een kijkje in het oude kremlin en het aartsbisschoppelijk paleis met een klein iconenmuseum. Op weg naar

of bezoek onze website: www.bolsjoj.nl

Moskou wordt nog een bezoek gebracht aan Sergiev Posad. Dit Russisch-orthodoxe dorp met sprookjesachtige kerken en het prachtige Trinity Sergievklooster is een van de oudste plaatsjes van de Gouden Ring. De laatste dagen van deze groepsreis spendeert u in Moskou. Ook hier wacht u een uitgebreide rondrit door de stad. Zo maken we onder andere een stop bij het Victory Park met een imponerend gedenkmonument ter ere van de overwinning van de Tweede Wereldoorlog. De rondrit eindigt bij het wereldberoemde Rode Plein. Met de metro rijdt u, via een aantal indrukwekkende metrostations, naar de artiestenwijk Arbat voor een heerlijke rondwandeling. Uiteraard mag een bezoek aan het Kremlin niet ontbreken. Naast de verschillende regeringsgebouwen staan er op het grondgebied ook kathedralen en enkele paleizen. U bezoekt een van de kathedralen en het Patriarchpaleis. Tot slot heeft u in Moskou nog een volle dag de gelegenheid om zelf door de stad te wandelen. Er is nog genoeg te zien!

Dagprogramma Dag 1 vlucht naar St.Petersburg + transfer Dag 2 stadsrondrit + paleis Petrodvorets Dag 3 metrotour + klooster + museum Dag 4 Hermitage + Paleisplein Dag 5 dagtrein naar Vladimir + transfer hotel Dag 6 stadsrondrit Vladimir en Soezdal Dag 7 klooster Sergiev Posad Dag 8 stadsrondrit + Rode Plein + metrotour Dag 9 Kremlin + Park + Romanovhuis Dag 10 vrij verblijf Dag 11 transfer + terugvlucht naar Amsterdam

Bolsjoj Reizen

17


Scan voor meer info & boeken:

12-daagse riviercruise van Moskou naar St. Petersburg met Nederlandssprekende reisleiding

Groepsreis

Vanaf

€ 1.775,-

√ groepsreis riviercruise √ rechtstreekse vluchten met KLM √ cruiseschip MS Knyazhna Anastasia √ volpension √ excursies incl. entreegelden √ Nederlandssprekende reisleiding √ optionele excursies mogelijk √ maximale deelname 30 personen √ verlengen in een hotel of doorreizen Een riviercruise met de MS Knyazhna Anastasia van Moskou naar St. Petersburg is een fantastische manier om een deel van het uitgestrekte Rusland te leren kennen. U hoeft uw koffer maar eenmaal uit te pakken want we varen u van stad naar stad. Onderweg kunt u genieten van de prachtige natuur en het weidse landschap. Vaart u met ons mee?

Na uw eerste overnachting aan boord begint uw kennismaking met Rusland in Moskou. U ziet en hoort veel tijdens de stadstour langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Deze tour eindigt bij het wereldberoemde Rode Plein, dat omringt wordt door architectonische hoogstandjes. Na de lunch volgt een metrotour. De metrostations zijn uniek en worden ook wel ‘ondergrondse volkspaleizen’ genoemd. Ze behoren tot de mooiste metrostations van de wereld. Wie Moskou zegt, moet het indrukwekkende Kremlin natuurlijk ook gezien hebben. Het plaatsje Uglitch, gesticht in 1184, is vooral bekend geworden door de moord op Dimitri, de zoon van tsaar Ivan de Verschrikkelijke. Tegenwoordig is het er een stuk vrediger, met mooie kathedralen en kerken, zoals de magnifieke kerk van St. Dimitri. Op 205 km varen bezoekt u Jaroslavl, een van de oudste steden van het oude Rusland. Tijdens de stadsrondrit stoppen we bij het 13de- eeuwse Spaski-klooster en bij de schitterende Eliaskerk.

18

Bolsjoj Reizen

In Goritsy, een typisch Russisch plattelandsdorp met houten huisjes, bezoeken we het indrukwekkende Krillio-Belozerski-klooster uit 1397. Tijdens een rondleiding gaat u ook een klein museum binnen waar u prachtige iconen, priestergewaden en andere kerkschatten kunt bewonderen. In het noordelijk deel van het Onegameer, het op een na grootste meer van Europa, legt het schip aan bij sprookjesachtige eiland Kizhi. Uw cruise eindigt in St. Petersburg. U krijgt een goede indruk van alle weelde tijdens een stadsrondrit langs imposante kathedralen en de belangrijkste paleizen en musea. Natuurlijk brengt u hier ook een uitgebreid bezoek aan de Hermitage. Daarnaast wandelt u met de groep onder het enorme Generale Stafgebouw door naar de Nevski Prospekt, de belangrijkste en gezelligste straat. Hier staat de grote Kazankathedraal die tsaar Paul I liet bouwen. Op de laatste dag stoppen we nog bij het plaatsje Pavlovsk. Hier bezoekt u een van de laatst gebouwde zomerverblijven van de Russische tsaren.

Dagprogramma Dag 1 0 vlucht omschrijving naar Moskou + transfer schip Dag 2 stadsrondrit + Rode Plein + metrotour Dag 3 Kremlin met paleis + kathedralen Dag 4 Dimitri-kerk in Uglitch Dag 5 stadsrondrit + Eliaskerk in Jaroslavl Dag 6 Kirillo-klooster in Goritsy + museum Dag 7 openluchtmuseum Kizhi-eiland Dag 8 uitstapje Mandrogi Dag 9 stadsrondrit St. Petersburg + vesting Dag 10 Hermitage + stadswandeling Dag 11 vrij verblijf + optionele excursies Dag 12 Pavlovsk + terugvlucht naar Amsterdam

Bel voor meer informatie: 020 - 20 12 777


Scan voor meer info & boeken:

12-daagse riviercruise van St. Petersburg naar Moskou met Nederlandssprekende reisleiding

Vanaf

Deze onvergetelijke riviercruise met de MS Knyazhna Anastasia brengt u van St. Petersburg naar Moskou. Onderweg doet u tal van bijzondere bezienswaardigheden aan en vanaf het Zonnedek kunt u heerlijk nagenieten van de pracht en praal die u tijdens de excursies heeft kunnen bewonderen.

Uw bezoek aan St. Petersburg kan niet beter van start gaan dan met onze rondrit langs de hoogtepunten van de stad. Vervolgens maken we een mooie stadswandeling over het enorme Paleisplein, waaraan de Hermitage en het Generale Stafgebouw zijn gelegen. De Hermitage bezoekt u natuurlijk ook uitgebreid. U kunt hier onder andere de vele werken van Rembrandt en Leonardo da Vinci bewonderen. In het staalblauwe water van het Onegameer legt het schip aan bij het eiland Kizhi. Het lijkt wel een groot openluchtmuseum met houten gebouwen. De beroemde Transfiguratie-kerk uit 1714 is het mooiste houten bouwwerk van Rusland. In het typisch Russische plattelandsdorp Goritsy bent u in het echte Rusland van Doctor Zhivago. U bezoekt hier het Krillio-Belozerski-klooster uit 1397 dat als een ware vesting werd gebouwd. Er is een klein museum gevestigd waar u prachtige iconen, priestergewaden en andere kerkschatten kunt bewonderen. In een van de oudste steden van het oude Rusland, Jaroslavl, lieten rijke kooplieden in de

of bezoek onze website: www.bolsjoj.nl

Groepsreis

€ 1.775,-

√ groepsreis riviercruise √ rechtstreekse vluchten met KLM √ cruiseschip MS Knyazhna Anastasia √ volpension √ excursies incl. entreegelden √ Nederlandssprekende reisleiding √ optionele excursies mogelijk √ maximale deelname 30 personen √ verlengen in een hotel of doorreizen

16de en 17de eeuw kerken bouwen die mooier en groter moesten zijn dan die in Moskou. U bezoekt tijdens een stadsrondrit de schitterende Eliaskerk met zeer oude fresco’s. In Uglitch vond de moord op Dimitri, de zoon van tsaar Ivan de Verschrikkelijke plaats. Daar waar zijn lichaam werd gevonden is in 1690 de schitterende Dimitri Bloedkerk gebouwd. Na de rust van het platteland komt u aan in het mondaine Moskou. U bewondert hier het Kremlin, dat al eeuwen het centrum van de Russische macht symboliseert. Vanuit deze oude vesting, met een dikke muur van meer dan 2 km lang, regeert nu de president. Ook kunt u het Patriarchpaleis bezichtigen en maakt u een uitgebreide stadsrondrit die eindigt op het wereldberoemde Rode Plein waarop de fantastische St. Basiliuskathedraal is gelegen. Met de metro, langs een aantal indrukwekkende metrostations, brengt u een bezoek aan artiestenwijk Arbat, een van de oudste wijken van het centrum. Tot slot kunt u vanaf de Moskva-rivier in een rondvaartboot genieten van het uitzicht op deze fenomenale metropool.

Dagprogramma Dag 1 vlucht naar St.Petersburg + transfer Dag 2 stadsrondrit + vesting + Paleisplein Dag 3 vrij verblijf + optionele excursies Dag 4 Hermitage Dag 5 uitstapje Mandrogi Dag 6 openluchtmuseum Kizhi-eiland Dag 7 Kirillo-klooster in Goritsy + museum Dag 8 stadsrondrit + Eliaskerk in Jaroslavl Dag 9 Dimitri-kerk in Uglitch Dag 10 Kremlin met paleis + kathedralen Dag 11 stadsrondrit + Rode Plein + metrotour Dag 12 rondvaart Moskva-rivier + terugvlucht

Bolsjoj Reizen

19


Scan voor meer info & boeken:

19-daagse treinreis Trans Siberië Express

Individuele treinreis

van Moskou naar Vladivostok

Vanaf

Met een totale lengte van ruim 9400 km is de Trans Siberië Express de ultieme treinreis. Deze langste treinreis ter wereld gaat dwars door Rusland en laat u de veelzijdigheid van het gigantische land zien. Tijdens uw reis langs bossen, steppen, uitgestrekte vlakten, bergen en dalen, stopt de trein regelmatig bij de meest interessante steden. Een reis om nooit te vergeten!

€ 2.595,-

√ individuele treinreis √ vluchten met Aeroflot √ Trans Siberië Express √ 3-sterrenhotels incl. ontbijt √ excursies incl. entreegelden √ Engelssprekende gidsen √ optionele excursies √ verlengen per stad mogelijk

Dagprogramma Voordat u aan boord stapt, maakt u uitgebreid kennis met Moskou. Tijdens onze populaire metrotour ziet u de mooiste stations van de stad. Onderweg vertelt de gids u ook hoe het netwerk in elkaar zit en welke bezienswaardigheden u niet mag missen. De tour eindigt bij het Rode Plein waar u uitleg krijgt over alle prachtige gebouwen en monumenten. Terwijl het prachtige landschap aan u voorbij glijdt en u misschien wel een blik werpt in een mooi boek over de interessante Russische geschiedenis, komt uw eerste bestemming in zicht: Jekaterinburg. Hier maakt u een stadsrondrit waarbij u ook de denkbeeldige grens tussen de twee werelddelen bezoek. De natuurlijke grens tussen Europa en Azië wordt gevormd door het indrukwekkende Oeralgebergte. Tegenwoordig dankt Jekaterinburg haar bekendheid aan het feit dat de laatste tsaar en zijn gezin hier in 1917 gevangen werden gezet. U bezoekt er de Kathedraal op het Bloed, gebouwd op de plek waar de familie werd vermoord. In de bossen, 16 km buiten de stad, krijgt u een rondleiding door het

20

Bolsjoj Reizen

Ganina Yama-klooster. Hier werden de lichamen van de Romanovs destijds gedumpt.

Dag 1 vlucht naar Moskou + transfer hotel Dag 2 metrotour

De trein maakt ook een stop in Irkoetsk. Een transfer brengt u naar het pittoreske dorpje Listvianka dat direct aan het uitgestrekte Baikalmeer ligt, `s werelds grootste en diepste zoetwatermeer. Niet alleen de flora en fauna, maar ook de rotspartijen zijn er overweldigend. U maakt ook een stadsrondrit door de bijzondere Siberische stad Irkoetsk, dat ook wel het ‘Parijs van Siberië’ wordt genoemd.

Dag 3 vrij verblijf

Het laatste deel van deze legendarische treinreis brengt u naar Vladivostok aan de Japanse Zee. De langste treinreis ter wereld komt hiermee voor u ten einde. Tot 1990 was Vladivostok het politieke en culturele centrum van Ruslands Verre Oosten en was het verboden gebied voor buitenlanders vanwege de Russische Pacifische vloot. Zelfs de meeste Russen waren er niet welkom. Tijdens een stadsrondrit ziet u ook hier de bezienswaardigheden en bezoekt u het Submarine S-56 museum.

Dag 11 vrij verblijf Baikalmeer

Dag 4 trein naar Jekaterinburg Dag 5 aankomst + transfer naar hotel Dag 6 stadsrondrit + excursie Romanov Dag 7 trein naar Irkoetsk Dag 8 in de trein Dag 9 in de trein Dag 10 aankomst + transfer naar Listvianka Dag 12 vrij verblijf Baikalmeer Dag 13 transfer naar Irkoetsk + stadsrondrit Dag 14 trein naar Vladivostok Dag 15 in de trein Dag 16 in de trein Dag 17 aankomst + stadsrondrit met submarine Dag 18 vrij verblijf Dag 19 terugvlucht naar Amsterdam

Bel voor meer informatie: 020 - 20 12 777


Scan voor meer info & boeken:

21-daagse treinreis Trans Siberië-/ Mongolië Express van Moskou naar Beijing

Individuele treinreis

Vanaf

€ 2.655,-

√ individuele treinreis √ rechtstreekse vluchten met KLM √ Trans Siberië-/Mongolië Express √ 3-sterrenhotels incl. ontbijt √ excursies incl. entreegelden √ Engelssprekende gidsen √ optionele excursies √ verlengen per stad mogelijk De legendarische treinreis van Moskou via Siberië en Ulaanbaatar naar Beijing behoort tot de bekendste treintrajecten van de wereld. Tijdens de 7865 km tellende rit reist u in 21 dagen door Rusland, Mongolië en China. Het landschap dat aan u voorbijtrekt, van steppen tot bergen en bossen, blijft u verbazen. Naast de drie fantastische hoofdsteden bezoekt u ook het schitterende Baikalmeer en de uitgestrekte grasvlaktes van Mongolië.

Dagprogramma Dag 1 vlucht naar Moskou + transfer hotel Dag 2 metrotour

Tijdens de metrotour in Moskou wordt u geïnformeerd over het metronetwerk en de verschillende routes. Zo kunt u de overige tijd van uw verblijf zelf uw weg vinden. De tour eindigt op het fotogenieke Rode Plein, waar de gids u meer vertelt over de bezienswaardigheden. U vertrekt met de trein op dag 4. Terwijl u alle indrukken van Moskou verwerkt kunt u tijdens het eerste deel van de treinrit, die een paar dagen duurt tot in Irkoetsk, genieten van het Siberische uitzicht. Het juiste decor voor een goed gesprek met Doctor Zhivago. Een bont gezelschap van nationaliteiten aan boord maakt het een gezellige reis. Op dag 8 komt u in de ochtend in Irkoetsk aan. U reist door naar het pittoreske dorpje Listvianka, direct aan het uitgestrekte Baikalmeer. Het bevat maar liefst 20% van de totale zoetwatervoorziening van de hele aarde! In Irkoetsk maakt u onder leiding van een gids een stadsrondrit. Deze bijzondere Siberische stad werd in 1651 gesticht en is daarmee een van de oudste steden van Siberië.

of bezoek onze website: www.bolsjoj.nl

Tal van historische monumenten, musea en galeries vragen er om uw aandacht. De Trans Mongolië Express brengt u vervolgens naar Ulaanbaatar, de hoofdstad van Mongolië. Na aankomst transfer naar het Terelj National Park. Veel Mongoliërs wonen nog altijd in gertenten, gemaakt van dierenhuiden. U verblijft in een gerkamp, waar u prachtige wandelingen kunt maken. In Ulaanbaatar wilt u zeker het bekende Gandanklooster en het Bogd Khan Palace museum niet missen! Tijdens de treinreis via de bekende en uitgestrekte Gobi-woestijn, ziet u zo nu en dan een nomadenfamilie met hun kudde kamelen langs het spoor trekken. Tot slot komt u in Beijing aan. De laatste 24 keizers van China regeerden vanuit deze indrukwekkende miljoenenstad. Samen met onze lokale gids bezoekt u de geheimzinnige Verboden Stad. In dit grootste paleizencomplex ter wereld leefden de Chinese keizers volledig afgezonderd van de buitenwereld.

Dag 3 vrij verblijf Dag 4 trein naar Irkoetsk Dag 5 in de trein Dag 6 in de trein Dag 7 in de trein Dag 8 aankomst + transfer naar Listvianka Dag 9 vrij verblijf Baikalmeer Dag 10 transfer naar Irkoetsk + stadsrondrit Dag 11 vrij verblijf Dag 12 trein naar Ulaanbaatar Dag 13 aankomst + transfer naar Terelj N.P. Dag 14 vrij verblijf gerkamp Dag 15 transfer naar Ulaanbaatar Dag 16 vrij verblijf Dag 17 trein naar Beijing Dag 18 aankomst + transfer naar hotel Dag 19 Verboden Stad Dag 20 vrij verblijf Dag 21 transfer + terugvlucht naar Amsterdam

Bolsjoj Reizen

21


Wie wat waar

Welkom in Mongolië! Het vrije zicht in de eindeloos uitgestrekte steppe van Mongolië wordt slechts een enkele keer onderbroken door een witte gertent van het volk dat van oudsher als nomade door het land trekt. In het dunst bevolkte land ter wereld zijn het vooral de overweldigende natuur en de diversiteit aan dieren die de boventoon voeren. Wie kennismaakt met de bevolking voelt zich er direct welkom. De gastvrijheid, warmte en de rijke cultuur staan in schril contrast met hun onwaarschijnlijk harde bestaan.

Mongolië is een van de weinige landen in de wereld waar je nog totale rust kunt vinden. Waar je kunt luisteren naar de wind en urenlang op jezelf bent aangewezen. De schoonheid van het landschap van bergen, heuvels en dalen tot uitgestrekte grasvlaktes, bossen en woestijnen, is bijna onwerkelijk. Het is ook bijna niet voor te stellen dat het land, ten tijde van de machtige en afschrikwekkende Genghis Khan, zelf een grootmacht was op het wereldtoneel. De helft van de 3 miljoen inwoners houdt zich op in de belangrijkste steden van het land, waaronder de hoofdstad Ulaanbaatar met tal van historische bezienswaardigheden. De andere helft beweegt zich als rondtrekkende herders, tussen zo’n 25 miljoen stuks vee, door het land dat bijna 40 keer groter is dan Nederland. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit deel van de bevolking, dat leeft van wat de natuur hen geeft, een enorm respect heeft voor de flora en fauna.

22

Bolsjoj Reizen

Met de Gobi-woestijn in het zuiden en naaldbossen in het noorden en een extreem klimaatverschil tussen zomer en winter is Mongolië een land van uitersten. Een land dat je pakt bij de eerste kennismaking en niet meer loslaat.

Mongolië, land van de eeuwige blauwe lucht, is meer dan een uitgestrekte steppe aan ‘het einde van de wereld’.


Ulaanbaatar De hoofdstad van Mongolië kreeg in 1924, bij het uitroepen van de Mongoolse Volksrepubliek, de naam Ulaanbaatar dat ‘Rode Held’ betekent. En hoewel het al eeuwen handel dreef met de Chinezen en de Russen, kreeg het pas bekendheid door de Trans Mongolië Spoorlijn, een aftakking van de wereldberoemde Trans Siberië Spoorlijn en de kortste en snelste verbinding tussen Moskou en Beijing. Zo stil als het op het platteland is, zo druk en levendig is het in Ulaanbaatar. Het is bijna niet voor te stellen dat deze stad tot het begin van de 20ste eeuw niet meer was dan een neder-

Wie wat waar

Een onverwachte verrassing zetting van verschillende gerkampen. Pas rond 1900 werden de eerste stenen gebouwen neergezet. Tegenwoordig woont hier bijna een derde van het Mongoolse volk op een relatief klein oppervlak. Onder de inwoners bevinden zich vooral veel jongeren. Veel inwoners van Ulaanbaatar leven nog in originele gers, die in een halve kring om de stad zijn neergezet. Sinds 2001 ontwikkelt de stad zich in razend tempo. Straten worden verbreed en hoge gebouwen schieten als paddenstoelen uit de grond. Het aanbod aan winkels, exclusieve restaurants en hippe clubs wordt er met de dag groter.

Nationale Parken Met waanzinnige landschappen Op redelijke afstand van Ulaanbaatar zijn 3 van de 12 nationale natuurreservaten en -parken gelegen. De andere parken kunnen alleen tijdens rondreizen worden bezocht. De landschappen van deze parken verschillen net zo sterk als de flora en fauna die er leeft. Er komen veel wilde diersoorten voor, waarvan enkele met uitsterven worden bedreigd, zoals het zeldzame sneeuwluipaard. Vooral ook vogelaars komen hier helemaal aan hun trekken. Er is een keur aan vogels, van de Siberische witte kraanvogels tot gieren en adelaars. In de meeste nationale parken liggen een of meerdere gerkampen waar natuurliefhebbers in traditionele gertenten kunnen overnachten. Deze tenten zijn zeer ruim opgezet en beschikken over 2 aparte bedden, een tafeltje met stoelen en een houtkacheltje. Een op en top Mongoolse ervaring! Een droombestemming voor de avontuurlijke reiziger die leegte en ongereptheid weet te waarderen.

Bolsjoj Reizen

23


Het beste van Ulaanbaatar Centrale plein

Khustain Nuruu Park

Het Sükhbaatar Plein vormt het hart van Ulaanbaatar. Hier begon generaal Sükhbaatar in 1921 de bevrijdingsoorlog tegen de Chinezen. Het was het begin van wat nu het democratische Mongolië is. Aan het plein liggen onder andere het Paleis van Cultuur met de Galerie van Moderne Kunst, de Staatsopera en het Parlementsgebouw met een reusachtig standbeeld van Genghis Khan. Op het plein zelf staat een enorm standbeeld van Sükhbaatar te paard.

Zo’n 100 km ten westen van Ulaanbaatar ligt het goed bereikbare Khustain Nuruu Park. Het natuurreservaat is zo’n 50.600 ha groot en vooral de flora is divers. Het telt 459 soorten planten, waaronder 90 verschillende soorten mos en 33 soorten paddenstoelen. Daarnaast leven er 44 soorten zoogdieren zoals rode herten, witstaartgazelle, wilde zwijnen, goudbruine vossen, Mongoolse marmotten en grijze wolven. Maar waar dit park het meest om bekend staat is het Przewalskipaard. Dit is de enige paardensoort ter wereld die nog in het wild te vinden is.

Winterpaleis Het voormalig Winterpaleis van Bogd Khan, de spirituele leider en laatste koning van het land, herbergt een mooie collectie decoratieve kunst, kleding van de laatste koningen, meubelen en geschenken van buitenlandse delegaties aan het koninklijke hof. Een gedeelte van het paleiscomplex bestaat uit prachtig beschilderde houten paviljoens die als tempels dienst deden. In deze paviljoens hangen zeer kostbare eeuwenoude religieuze wandkleden.

Gandanklooster Sinds de jaren `90 is het beoefenen van religie weer toegestaan in Mongolië. Het Gandanklooster, gesticht in 1809, is het centrum van het Mongoolse boeddhisme. Er leven zo’n 150 boeddhistische monniken die hier tot lama worden opgeleid. Het kloostercomplex is in Tibetaanse stijl gebouwd en omvat meerdere tempels en een opleidingscentrum. Het meest indrukwekkend is de van binnen geheel beschilderde Janraisig Tempel, met in het midden een schitterende 26,5 m hoge standbeeld van Migjid Janraisig, die de compassie en liefde van alle Boeddha’s belichaamt.

Terelj National Park Dankzij haar ligging, op slechts 65 km van Ulaanbaatar, kan het Terelj natuurreservaat op veel bezoek rekenen. Het Alpenachtige landschap is een ideale bestemming voor een verblijf van enkele dagen. In de heldere en zeer schone berglucht is het heerlijk wandelen en paardrijden. Bezoek zeker ook Turtle Rock, een imposante rotsblok met onmiskenbaar de vorm van een schildpad. Over het park verspreid liggen zo’n 20 tentenkampen waar men kan verblijven. Ook de lokale bevolking komt hier graag in de weekenden om tot rust te komen na een drukke week in de stad.

24

Bolsjoj Reizen

Bel voor meer informatie: 020 - 20 12 777


Scan voor meer info & boeken:

Individuele stedenreizen

Reisinformatie en stedenreizen Mongolië Bolsjoj Reizen biedt u verschillende mogelijkheden voor het maken van een individuele stedenreis. Onze stedenreizen kunt u geheel naar eigen wens indelen, uitbreiden of verlengen. Indien gewenst kunt u vanuit Mongolië per trein doorreizen naar verschillende steden in China.

De bekendste luchtvaartmaatschappijen die op Mongolië vliegen zijn Aeroflot en Turkish Airlines. Aeroflot vliegt in het seizoen dagelijks vanuit Amsterdam, met een overstap in Moskou, naar de hoofdstad Ulaanbaatar. Transfers van en naar de luchthaven, hotels en gerkampen kunnen door ons worden verzorgd. U wordt dan door een privé chauffeur naar uw bestemming gereden. Wilt u met de Trans Mongolië Express doorreizen naar China?

Stedenreizen Mongolië Wilt u uw reis uitbreiden met excursies? Wij bieden een breed scala aan excursiemogelijkheden. Wij boeken uitsluitend privé excursies. Al onze excursies worden verzorgd door kundige en enthousiaste Engelssprekende lokale gidsen. Een overzicht van ons aanbod vindt u op onze website.

of bezoek onze website: www.bolsjoj.nl

Ook dan kunnen wij de treinreserveringen voor u verzorgen en de kaartjes in uw hotel laten klaarleggen. Voor uw overnachtingen bieden wij een selectie van sterrenhotels en gerkampen met een zo gunstig mogelijke prijs/kwaliteitverhouding. In een gerkamp verblijft u doorgaans op basis van volpension in een traditionele gertent. Deze ronde tenten hebben geen eigen wasen toiletfaciliteiten.

5 dagen Ulaanbaatar vanaf € 1.055,• vluchten met Aeroflot • transfer bij aankomst • 3 overnachtingen

8 dagen Ulaanbaatar en Terelj National Park vanaf € 1.475,• vluchten met Aeroflot • transfer bij aankomst • transfer Ulaanbaatar-Terelj v.v. • 3 overnachtingen in Ulaanbaatar en 3 overnachtingen in gerkamp

9 dagen Ulaanbaatar en Beijing vanaf € 1.495,• vluchten met Aeroflot • transfers bij aankomst in Ulaanbaatar en Beijing • 3 overnachtingen in Ulaanbaatar en 3 overnachtingen in Beijing • Trans Mongolië Express

Bolsjoj Reizen

25


Scan voor meer info & boeken:

11-daagse rondreis Mongolië

Individuele rondreis

met excursieprogramma

Vanaf

€ 2.075,FLY & DRIVE

Er zijn maar weinig landen waar de uitgestrektheid van het land zich zo openbaart als in Mongolië. Veel van de grandioze landschappen, ongerepte natuur, zeldzame dieren, serene stilte en het bijzondere nomadenvolk ervaren. Tijdens deze 11-daagse privé rondreis in een 4WD Land Cruiser met chauffeur en Engelssprekende gids ziet u het beste van het land.

Uw kennismaking met Mongolië start met een stop bij het Giant Genghis Khan Monument, op weg naar het prachtige Terelj National Park. Op deze plek zou de beruchte krijgsheer en Vader des Vaderlands een gouden zweep hebben gevonden. Via een trap kunt u tot aan het observatiedek in het hoofd van het paard komen. Uw eerste nacht brengt u door onder de waanzinnige sterrenhemel in het nationale park. U slaapt deze en alle overige nachten van de rondreis in een traditionele gertent en in Ulaanbaatar verblijft u in een 3-sterrenhotel.

Historical Museum is ook inbegrepen. De reis vervolgt zich naar het Khustain Nuruu Park, een van de meest prestigieuze en beschermde parken van Mongolië. Met uw chauffer en gids gaat u op zoek naar een kudde wilde Przewalskipaarden en bezoekt u een nomadenfamilie. Ook de oude stad Kharkhorin, ooit de hoofdstad van het Grote Mongoolse Keizerrijk, staat op het programma. In 1220 begon Genghis Khan al met de bouw van deze stad. U brengt hier een bezoek aan het zeer indrukwekkende Erdene Zuu-klooster uit 1586.

In het Terelj National Park kan men uit verschillende excursies en activiteiten in en rondom het kamp kiezen. U kunt er op het gemak vogels spotten of wandelen door het grotendeels Alpenachtige landschap en de weidsheid op u in laten werken. Ook berg- en rotsbeklimmen of paardrijden kan hier. Na de rust van het park duikt u de drukte in van hoofdstad Ulaanbaatar. Een gids vertelt u tijdens een stadsrondrit over de verschillende gebouwen en monumenten en u bezoek het imposante Sükhbaatar Plein. Een uitgebreide rondleiding langs de unieke collectie van het National

Vanaf hier rijdt de chauffeur naar Bayangobi, letterlijk vertaald: een rijk stukje Gobi. De route is prachtig door het uitgestrekte land en onderweg passeert u ongetwijfeld een kudde kamelen of geiten. De bewoonde wereld lijkt hier verder weg dan ooit. Na het beklimmen van een zandduin en het knuffelen met een kameel, gaat u in de Khugnu Khan bergen naar het kleine Erdene Khamba-klooster.

26

Bolsjoj Reizen

√ individuele rondreis √ vluchten met Aeroflot √ transfer bij aankomst √ 3-sterrenhotel incl. ontbijt √ traditionele gerkampen incl. volpension √ excursies incl. entreegelden √ parkgelden √ Engelssprekende gids √ chauffeur met 4WD Land Cruiser √ optionele excursies mogelijk √ verlengen en/of doorreizen

Dagprogramma Dag 1 vlucht naar Ulaanbaatar Dag 2 aankomst + transfer naar Terelj N.P. Dag 3 vrij verblijf gerkamp Dag 4 transfer naar Ulaanbaatar Dag 5 stadsrondrit + museum Dag 6 Khustain Nuruu Park + excursie Dag 7 Kharkhorin + klooster Dag 8 Bayangobi + woestijn Dag 9 Ulaanbaatar Dag 10 vrij verblijf Dag 11 terugvlucht naar Amsterdam

Uw laatste anderhalve dag van de reis verblijft u in Ulaanbaatar, waar u de laatste indrukken van de historie en het volk goed in u op kunt nemen.

Bel voor meer informatie: 020 - 20 12 777


Scan voor meer info & boeken:

14-daagse rondreis Mongolië

Individuele rondreis

met excursieprogramma

Vanaf

€ 2.755,FLY & DRIVE

√ individuele rondreis √ vluchten met Aeroflot √ transfer bij aankomst √ 3-sterrenhotel incl. ontbijt √ traditionele gerkampen incl. volpension √ excursies incl. entreegelden √ parkgelden √ Engelssprekende gids √ chauffeur met 4WD Land Cruiser √ optionele excursies mogelijk √ verlengen en/of doorreizen

Er staat u tijdens deze privé rondreis een avontuurlijke en unieke expeditie van 1750 km dwars door Mongolië te wachten. Samen met een chauffeur en Engelssprekende gids reist u door een van de mooiste en meest uitgestrekte landen ter wereld en bezoekt u prachtige nationale parken met uiteenlopende bezienswaardigheden en bijzondere natuurverschijnselen.

Vanaf Ulaanbaatar is het circa 65 km naar het prachtige Terelj National Park. Onderweg bezoekt u het 40 m hoge Giant Genghis Khan Monument. Op weg naar het Bayalag Resort in het nationale park is er een fotostop bij Turtle Rock. De volgende dag maakt u zelf een keuze uit de verschillende excursiemogelijkheden en activiteiten. Verkent u het park te voet of per paard? Of gaat u liever berg- en rotsbeklimmen of in alle stilte vogels spotten?

Diep in de Gobi-woestijn ligt Bayanzag. Hier maakt u kennis met de Flaming Cliffs, een verzameling rotsen en kliffen van roodzandsteen. Wanneer de zon erop schijnt ontstaat er een magnifiek schouwspel, alsof de kliffen letterlijk in brand staan. Een ander spectaculair landschap in de woestijn zijn de Zingende Zandduinen, die zich uitstrekken over circa 180 km en wel 80 m hoog kunnen worden. Het dwarrelende fijne zand zorgt voor een ‘zingend’ geluid.

Tijdens een stadsrondrit met gids ontdekt u de charme van hoofdstad Ulaanbaatar. De unieke collectie van het National Historical Museum ziet u tijdens een rondleiding. Na zo’n 350 km rijden doemt de oude stad Kharkhorin op. De reis ernaartoe is geen straf: uitgestrekte weides worden afgewisseld door glooiende heuvels, steppen en rivierdalen. Ook Kharkhorin zal u bekoren. In 1220 begon Genghis Khan de bouw van deze stad op een strategisch kruispunt van handelsroutes. U brengt hier een bezoek aan het interessante Erdene Zuu-klooster, het oudste boeddhistische klooster van Mongolië dat omringd wordt door een zeer indrukwekkende muur met 108 stoepa’s.

Het grootste nationale park van Mongolië is Gobi Gurvan Saikhan Park. In dit park van 380 bij 80 km is leven mogelijk dankzij water. In het reservaat komt u wellicht de zeldzame wilde kameel tegen, maar minstens zo bijzonder zijn de bergen, canyons, ravijnen en rotsen in dit ongerepte en grillige landschap. Het hoogtepunt is de 40 km lange Yolin Vallei. Zelfs in de zomer kan hier – mits niet te heet – nog ijs in de woestijn liggen.

of bezoek onze website: www.bolsjoj.nl

Dagprogramma Dag 1 vlucht naar Ulaanbaatar Dag 2 aankomst + transfer naar Terelj N.P. Dag 3 vrij verblijf gerkamp Dag 4 transfer naar Ulaanbaatar Dag 5 stadsrondrit + museum Dag 6 Kharkhorin + klooster Dag 7 Midden Gobi + klooster Dag 8 Bayanzag + brandende rotsen Dag 9 Khongoriin Els + zandduinen Dag 10 Gobi Gurvan Saikhan Park + museum

Na een heerlijke laatste nacht in de buitenlucht, met een fantastische sterrenhemel, gaat u terug naar Ulaanbaatar. Wilt u nog niet naar huis? U kunt er ook voor kiezen om met een Express trein door te reizen naar Beijing.

Dag 11 Baga Gazrinn bergen Dag 12 Ulaanbaatar Dag 13 vrij verblijf Dag 14 terugvlucht naar Amsterdam

Bolsjoj Reizen

27


Welkom in China!

Wie wat waar

China is een fascinerend land vol contrasten: van hoge, supermoderne wolkenkrabbers tot uitgestrekte rijstvelden. De rijke geschiedenis is vooral op het platteland terug te vinden. De inhaalslag op het Westen, die het land aan het maken is, vind je vooral terug in de grote steden die een grenzeloze groei door lijken te maken.

Zo’n 1,4 miljard Chinezen bevolken het uitgestrekte land dat ongeveer 235 keer groter is dan Nederland. Dat is ongeveer 1/5 van de gehele wereldbevolking! Ze trekken in groten getale naar de steden, die veelal op enorme afstand van elkaar liggen. Het volk, dat onder het oud-communistische stelsel elk comfort heeft moeten ontberen, doet er alles aan de opgelopen schade in te halen. Hierdoor wordt China een steeds belangrijkere speler op het politieke en economische wereldtoneel. Doordat China het vierde grote land van de wereld is, kent het vele landschappen en klimaten. Van droge woestijnen, uitgestrekte steppen en

Een van de bekendste en meest indrukwekkende landschappen is het grillige Karstgebergte rondom Guilin.

28

Bolsjoj Reizen

hoge bergketens tot groene hooglanden, kale vlaktes en tropische stranden. Hoewel veel oude tempels in het verleden vervangen zijn door socialistische gebouwen, is er ook veel van het oude China terug te zien. Bijvoorbeeld in de kleurrijke hutongs/volksbuurten of tijdens een bezoek aan de oude tempels en graftombes. De oude Chinese beschaving zag China als het centrum van de wereld. Het werd het ‘Rijk van het Midden’ genoemd. De combinatie van deze geschiedenis, met de vriendelijke bevolking en de sneltreinvaart waarin China verandert, zijn meer dan genoeg redenen voor een bezoek aan dit fascinerende land.


Wie wat waar

Beijing De nummer 1 van China

Beijing is het centrum van China. Al vanaf de 13de eeuw werden de bevelen van de 24 Ming- en Qing-keizers vanuit hier over het land verspreid. Alhoewel het met circa 22 miljoen inwoners niet de grootste stad is, is het wel het politieke en culturele centrum van het land. Tegenwoordig is Beijing een moderne, maar ook zeer drukke stad. Het is voor veel reizigers de start van hun kennismaking met China, want het herbergt de belangrijkste en bekendste bezienswaardigheden van het land. De ziel van Beijing is te vinden in de eeuwenoude volksbuurten. In de charmante straatjes en nauwe steegjes van deze hutongs wonen nog de oorspronkelijke inwoners van deze wereldstad. Vooral in de avond is het hier reuzegezellig, met kleine winkeltjes, restaurantjes en terrasjes. De welbekende Pekingeend mag dan zeker niet ontbreken op uw menu.

Guilin Stad met de mooiste omgeving Volgens een oud gezegde is het landschap van Guilin het mooiste ter wereld en dat van Yangshuo het mooiste van Guilin. Het zijn vooral de unieke Karstformaties, die als een stenenwoud rondom Guilin liggen, en de pittoreske Li-rivier waaraan dit gebied haar schoonheid te danken heeft. Een van de hoogtepunten is zondermeer een boottocht over de Li. In ca. 5 uur vaart u, als door een sprookjeswereld, van Guilin naar Yangshuo. Na een bezoek aan de gezellige oude winkelstraatjes van Yangshuo kunt u met de bus weer terug naar Guilin. Maar een paar dagen in Yangshuo verblijven is ook zeker aan te bevelen. De omgeving is prachtig om te wandelen en te fietsen of om een tochtje te maken op een bamboevlot.

Shanghai Het koloniale verleden Shanghai is een stad met twee gezichten. Het ene gezicht laat u het verleden van de stad zien, met traditionele huisjes/shikumen in de Oude Stad en koloniale gebouwen aan de Bundboulevard. Het andere gezicht toont u de futuristische wolkenkrabbers van Pudong. In de 19de eeuw werd de stad groot en rijk door de opiumhandel, maar daarna ontwikkelde het zich snel tot een kolos in de internationale handel. Vandaag de dag is Shanghai met haar 26 miljoen inwoners, een van ’s werelds grootste havensteden. De klassieke tuin van Yuyuan, in het hartje van de stad, is een meesterlijk voorbeeld van Chinese tuinarchitectuur. Maar zowel Chinezen als toeristen komen hoofdzakelijk om te winkelen in dit grootste winkelparadijs van Azië.

Xi’an De bakermat van de Chinese beschaving Op 1000 km ten zuidwesten van de hoofdstad ligt Xi’an. De bekendste van vele indrukwekkende bezienswaardigheden in en om deze stad is het 2000 jaar oude Terracotta leger. Ook de oude stadsmuur, rondom de gezellige en overzichtelijke stad, is noemenswaardig. De 14 km lange muur is een van de best bewaarde fortificaties van China. Hij is zo breed dat er een geweldige fietstocht op gemaakt kan worden. Net zoals bijna alle oude Chinese steden heeft ook Xi’an een eeuwenoude trommel- en klokkentoren. Tot slot zijn ook de pagode van de Grote Wilde Gans en de gezellige oude moslimwijk, met de zeer bijzondere Grote Moskee, een bezoek waard.

Bolsjoj Reizen

29


Het beste van Beijing Zomerpaleis

Hutongs

In opdracht van keizer Qinlong werd het Zomerpaleis gebouwd. Het ligt 12 km buiten Beijing en is omgeven door een park van 280 ha. Het paleis was een geschenk aan zijn moeder om hier, met de hele keizerlijke familie, de hitte en drukte van de Verboden Stad te ontvluchten. Het complex herbergt tal van goed onderhouden hallen, prachtige tempels, gastenverblijven, pagoden en kleurrijke paviljoens. Het centrale punt van de residentie is de Heuvel van Lang Leven. Vanaf hier heeft men een mooi uitzicht op het Kunmingmeer.

Het echte China beleeft u in de eeuwenoude hutongs. Tijdens een wandeling of riksjatour door deze traditionele volksbuurten komt de oude ziel van de stad tot leven. In de kleine huizen leven de oorspronkelijke bewoners van deze wereldstad in minimale leefomstandigheden. De keuken en woonkamer worden vaak ook als wasruimte en slaapkamer gebruikt en het dagelijks leven speelt zich hier vooral af op de veranda of binnenplaats. In Beijing zijn verschillende volksbuurten te vinden. De oude kleurrijke wijk Houhai is een aanrader. In de avond zijn de straatjes met kleine winkeltjes, restaurantjes en terrasjes er vol leven.

Chinese Muur Dit langste bouwwerk ter wereld telt ruim 6300 km en heeft een geschiedenis van meer dan 2000 jaar. Het is dan ook niet verwonderlijk dat delen van de muur ingestort zijn of zijn verdwenen. De eerste keizer van China, Qin Shi Huang, gaf rond 220 voor Chr. het bevel voor de bouw van de muur om zijn bezittingen te beschermen. Het grootste deel van de muur werd echter pas tijdens de Ming-dynastie gebouwd om de agressieve Mongoolse buren buiten te houden. De meest populaire plaats om de Chinese Muur te bezoeken is bij de Badalingpas, zo’n 60 km van Beijing.

Tempel van de Hemel De Tempel van de Hemel, een van de bekendste symbolen van Beijing, werd gebouwd onder keizer Zhu Di die regeerde van 1402 tot 1424. Op het enorme terrein staan verschillende gebouwen, maar het belangrijkste en grootste is de ronde gebedszaal. Dit meesterwerk staat op een drie verdiepingen hoog terras van wit marmer. Vooral de 50.000 briljant blauwe dakpannen die de hemel symboliseren, zijn met het zonlicht erop heel bijzonder. Volgens het Oude Chinese geloof kwamen precies op dit punt hemel en aarde samen. De tempel wordt gezien als de symbolische voorstelling van de wereld. Hier brachten de keizers hun jaarlijkse offers en vroegen de hemel om een goede oogst.

Verboden Stad Tegenover het Plein van de Hemelse Vrede ligt de hoofdingang van ’s werelds grootste paleizencomplex, de geheimzinnige Verboden Stad. Het is een stad vol paleizen, paviljoens, zalen en hallen vol kunstschatten. Maar liefst 24 keizers regeerden vanuit hier met strakke hand over dit gigantische land. De laatste keizer Pu Yi, leefde hier tot 1911. Zijn bijzondere levensverhaal werd vooral bekend vanwege de film ‘The Last Emperor’ die in de Verboden Stad is opgenomen. De stad, omgeven door grachten en een 12 m hoge muur, bevat ongeveer 900 ruimtes.

30

Bolsjoj Reizen


Het beste van Xi’an, Guilin en Shanghai Terracotta leger bij Xi’an In 1974 stuitten boeren bij het graven van een waterput, zo’n 40 km ten noordoosten van Xi’an, op een aantal levensgrote hoofden van gebakken klei. Inmiddels zijn zo’n 1400, van de geschatte 7000, terracotta soldaten en paarden uitgegraven en vakkundig gerestaureerd. Keizer Qin Shi Huang gaf in 246 voor Chr. op 14-jarige leeftijd al opdracht om aan zijn mausoleum te beginnen. Het grandioze Terracotta leger moest niet alleen zijn graf bewaken, maar zou ook dienst moeten doen in het hiernamaals. Het Chinese volk gelooft al sinds de oudheid in een leven na de dood. Gebruiksvoorwerpen, dieren, vrouwen, leden van de hofhouding en zelfs de koks werden tegelijk met de overleden keizers begraven om een veilige overtocht te verzekeren.

Jade-Boeddha Tempel in Shanghai De Jade-Boeddha Tempel ligt in het noordwesten van Shanghai. De twee Boeddhabeelden, uit witte jade gesneden, werden in 1882 door een monnik uit Birma meegebracht. Er wonen nog zo’n 20 monniken in de tempel, die bestaat uit diverse gebouwen en binnenhoven. U kunt er onder andere de Liggende Boeddha die het Nirvana bereikt bewonderen en natuurlijk de prachtige 1,9 m hoge Zittende Boeddha. Dagelijks komen hier nog duizenden gelovigen om Boeddha om een gunst te vragen.

Stadsrondrit Shanghai

Boottocht Li-rivier vanaf Guilin Bij een bezoek aan Guilin mag een spectaculaire boottocht over de prachtige Li-rivier niet ontbreken. De boottocht start zo’n 30 km ten zuiden van Guilin en brengt u naar het stroomopwaarts gelegen Yangshuo. De tocht gaat langs de prachtige rotsformaties van het kalkstenen Karstgebergte. Aan de oevers zoeken waterbuffels verkoeling en spelen kinderen met houten bootjes. In de avond is de rivier het toneel van traditionele vissers, die er op hun bamboevlotjes vissen, met behulp van aalscholvers. Een vaartocht duurt circa 5 uur. Vanuit Yangshuo kunt u de bus weer terug nemen maar u kunt er een aantal nachten verblijven.

Shanghai is een van de grootste en modernste steden van Azië. Bijzonder is een bezoek aan het World Financial Center. Vanaf het observatieplatform op de 100ste etage hebben bezoekers een fantastisch uitzicht. Het oude Shanghai is te ontdekken in de Oude Stad/Chinatown. Hier is ook de Yu-tuin te vinden, Shanghai’s enige klassiek Chinese tuin die al in de 16de eeuw werd aangelegd. Maak een wandeling over de gezellige Bund, de meest bekende boulevard van China met tal van oude koloniale gebouwen. Aan de overkant van de Huangpu-rivier ligt het zakendistrict Pudong, bekend vanwege haar futuristische wolkenkrabbers.

Klokkentoren en stadsmuur van Xi’an De gerestaureerde Klokkentoren is het symbool van Xi’an. Deze bekende bezienswaardigheid verhuisde in 1582 naar deze plek en bestaat uit twee delen. Het onderste deel, het vierkante grondvlak, is van steen. De uit twee verdiepingen tellende toren bestaat uit hout, waarbij geen spijkers zijn gebruikt. Niet ver van de Klokkentoren begint de sfeervolle Oude Moslimwijk. Een rondje over de oude stadsmuur geeft je uitzicht over het hele oude centrum. De omtrek van de muur is 14 km en door de breedte kan erop gefietst en gewandeld worden. Fietsen zijn er te huur. De muur is een van de best bewaarde fortificaties van China.

Bolsjoj Reizen

31


Reisinfo

Reisinformatie China Bolsjoj Reizen biedt de individuele reiziger het meest complete aanbod. Wat u in China wilt zien en doen is geheel afhankelijk van uw interesse, budget en reisduur. Wij bieden u daarom alle losse elementen om uw individuele reis volledig zelf samen te stellen. Onze stedenreizen, die u op de volgende pagina vindt, geven slechts een idee van de mogelijkheden om steden met elkaar te combineren. U kunt deze reizen ook als basis gebruiken voor het samenstellen van uw eigen reis. Het is uiteraard mogelijk om deze naar eigen wens in te delen, uit te breiden met interessante excursies en/of te verlengen. Zo maakt u van uw zorgvuldig samengestelde reis uw eigen droomreis.

Onze reizen naar China beginnen en eindigen doorgaans met een rechtstreekse vlucht van KLM. U kunt de diverse steden waarop KLM vliegt ook met elkaar combineren. Vanwege de enorme afstanden binnen China worden er ook veel binnenlandse vluchten aangeboden. Dit is aanzienlijk minder vermoeiend dan bijvoorbeeld het reizen per auto of bus. Het spoorwegnetwerk in China is zeer uitgebreid en door de grote afstanden tussen de steden is reizen per trein, vooral ook bij de lokale bevolking, enorm populair. De snelle langeafstandstreinen worden ook wel ‘Bullet-treinen’ genoemd. Deze treinen zijn comfortabel en

32

Bolsjoj Reizen

rijden in alle weersomstandigheden stipt op tijd. Ze rijden hoofdzakelijk overdag maar doen helaas nog niet alle steden aan. Wilt u gebruik maken van de trein? Dan kunnen wij de treinreserveringen voor u verzorgen. U dient te allen tijden de trein vooraf te reserveren. Transfers van en naar de luchthavens, hotels of treinstations kunnen door ons worden verzorgd. U wordt dan opgewacht door een privé chauffeur. Voor uw overnachtingen bieden wij u een selectie van sterrenhotels met een zo gunstig mogelijke prijs/kwaliteitverhouding. De hotels

in China zijn over het algemeen goed en redelijk schoon. Alleen in de grotere hotels spreekt het personeel doorgaans een beetje Engels. Wilt u uw reis uitbreiden met excursies? Wij bieden een breed scala aan excursiemogelijkheden. Wij boeken uitsluitend privé excursies. Al onze excursies worden verzorgd door kundige en enthousiaste Engelssprekende lokale gidsen. Een overzicht van ons aanbod vindt u op onze website.

Bel voor meer informatie: 020 - 20 12 777


Scan voor meer info & boeken:

Stedenreizen

Individuele stedenreizen

Riksjatour door de hutongs, verdwalen in Pudong of een combinatiebezoek aan meerdere steden? Onze individuele stedenreizen maken het mogelijk! Hieronder treft u slechts een aantal van de vele mogelijkheden. U kunt deze stedenreizen verlengen, uitbreiden met privé excursies of indelen naar uw eigen wensen.

8 dagen Beijing vanaf € 1.195,• retourvlucht met KLM • transfers bij aankomst en vertrek • 6 overnachtingen

8 dagen Beijing en Shanghai vanaf € 1.395,• rechtstreekse vluchten met KLM • alle transfers bij aankomst en vertrek • 3 overnachtingen in Beijing en 3 overnachtingen in Shanghai • Bullet-trein

11 dagen Beijing, Xi’an en Shanghai vanaf € 1.695,• rechtstreekse vluchten met KLM • alle transfers bij aankomst en vertrek • 3 overnachtingen in Beijing, 3 overnachtingen in Xi’an en 3 overnachtingen in Shanghai • Bullet-treinen

14 dagen Beijing, X’ian, Shanghai en Hangzhou vanaf € 2.175,• rechtstreekse vluchten met KLM • alle transfers bij aankomst en vertrek • 3 overnachtingen in Beijing, 3 overnachtingen in Xi’an, 3 overnachtingen in Shanghai en 3 overnachtingen in Hangzhou • Bullet-treinen

8 dagen Shanghai vanaf € 1.195,• retourvlucht met KLM • transfers bij aankomst en vertrek • 6 overnachtingen

11 dagen Chengdu, Xi’an en Beijing vanaf € 1.695,• rechtstreekse vluchten met KLM • alle transfers bij aankomst en vertrek • 3 overnachtingen in Chengdu, 3 overnachtingen in Xi’an en 3 overnachtingen in Beijing • Bullet-treinen

of bezoek onze website: www.bolsjoj.nl

Bolsjoj Reizen

33


Scan voor meer info & boeken:

8-daagse stedenreis Beijing

Individuele stedenreis

met excursieprogramma

Vanaf

€ 1.755,VERTREK GARANTIE

Beijing is voor veel reizigers de toegangspoort tot China en het is de beste plek voor uw eerste kennismaking met het land. Het herbergt een overvloed aan prachtige gebouwen en monumenten, Ontdek samen met een van onze Engelssprekende gidsen de fantastische geschiedenis van Beijing tijdens een aantal indrukwekkende privé excursies.

Centraal in de stad ligt `s werelds grootste plein, het Plein van de Hemelse Vrede. Aan dit plein liggen een aantal imposante gebouwen, zoals het Volkscongres en het Mausoleum van Mao. Tegenover het plein ligt de ingang van de Verboden Stad, `s werelds grootste paleizencomplex. Tijdens een rondleiding door de verschillende prachtige troonzalen, hallen, paviljoens en binnentuinen, krijgt u een goede indruk van het vroegere leven aan het keizerlijke hof. Op 12 km van de stad brengt u ook een bezoek aan het keizerlijk Zomerpaleis, dat in een prachtig park van 280 ha gelegen is. Op de Heuvel van Lang Leven heeft u een mooi uitzicht op het Kunmingmeer, de Brug met 17 Bogen en de Jadegordelbrug. U krijgt een rondleiding bij de Tempel van de Hemel. Dit complex is in 1420 gebouwd en is na de Verboden Stad een belangrijke bezienswaardigheid. De Ming- en Qing-keizers brachten hier hun offers en vroegen de goden om een goede oogst. Een andere belangrijke tempel is de kleurrijke Lamatempel/Yong He Gong. Het is een van de best bewaarde tempels van Beijing.

34

Bolsjoj Reizen

Vervolgens rijdt de chauffeur u naar een van de volksbuurten, hutongs genaamd. Deels te voet en deels per riksja ontdekt u het traditionele Chinese leven, dat hier grotendeels buiten in de smalle steegjes en sfeervolle straten afspeelt.

√ individuele stedenreis √ rechtstreekse vluchten met KLM √ transfers √ 3-sterrenhotel incl. ontbijt √ excursies incl. entreegelden √ Engelssprekende gids √ optionele excursies mogelijk √ verlengen en/of doorreizen √ speciale korting vanaf 4 personen

Dagprogramma Dag 1 vlucht naar Beijing Dag 2 aankomst + transfer naar hotel Dag 3 Verboden Stad + Zomerpaleis Dag 4 Tempel van de Hemel + hutongs

De Chinese muur is een van de 7 wereldwonderen. De muur heeft een totale lengte van 6300 km met een gemiddelde hoogte van 6,6 m. Bij de prachtige Badalingpas is de muur perfect gerestaureerd en sinds 1957 kan men hier over een afstand van circa 500 m over de muur wandelen. Een ervaring om nooit meer te vergeten. Uiteraard bezoekt u tijdens uw reis een jadefabriek. De jade wordt in de bergen van West-China gevonden. Bij ons zijn de witte en groene variant het meest bekend. Uw chauffeur maakt ook nog een fotostop bij het Nationaal Stadion, beter bekend als het ‘Vogelnest’.

Dag 5 Chinese Muur bij Badaling Dag 6 vrij verblijf Dag 7 vrij verblijf Dag 8 transfer + terugvlucht naar Amsterdam

Na al deze mooie excursies heeft u nog een aantal dagen ter vrije besteding, zodat u Beijing op eigen gelegenheid verder kunt gaan ontdekken. Uw reis verlengen of door te reizen naar Xi’an of Shanghai behoort ook tot de mogelijkheden.

Bel voor meer informatie: 020 - 20 12 777


Scan voor meer info & boeken:

10-daagse stedenreis Beijing en Shanghai

Individuele stedenreis

met excursieprogramma

Vanaf

Ontdek het beste van twee unieke steden in China tijdens deze 10-daagse individuele stedenreis! In Beijing ontdekt u de eeuwenoude Verboden Stad, bezoekt u het Plein van de Hemelse Vrede en wandelt u over de Chinese Muur. In Shanghai ziet u zowel de historische als ook de moderne kant van `s werelds grootste en modernste havenstad.

De reis begint in Beijing, waar het Plein van de Hemelse Vrede op u wacht. Tegenover dit immense plein met belangrijke bezienswaardigheden, ligt de indrukwekkende poort van de Verboden Stad. Uw privé gids leidt u door troonzalen, paviljoens en binnentuinen. Samen vertrekt u daarna naar het keizerlijk Zomerpaleis op zo’n 12 km buiten de stad. Hier woonde de keizerlijke familie in de zomermaanden, als het in de Verboden Stad te warm en te druk was. Een excursie naar de Chinese Muur, met een lengte van 6300 km, mag niet ontbreken. Het is een van de 7 wereldwonderen en een wandeling over de muur behoort ongetwijfeld tot een van de hoogtepunten van deze reis. De laatste dag in Beijing kunt u zelf invullen, er zijn nog tal van bezienswaardigheden te bekijken. De supersnelle Bullet-trein rijdt in circa 5 uur naar Shanghai. Een beleving op zich, terwijl u onderweg kunt genieten van het uitgestrekte Chinese landschap. In Shanghai staat onze lokale gids al klaar om u te verwelkomen. De Oude Stad staat op het programma. U krijgt hier een rondleiding door de Yu-tuin, een mees-

of bezoek onze website: www.bolsjoj.nl

€ 2.255,-

√ individuele stedenreis √ rechtstreekse vluchten met KLM √ transfers √ 3-sterrenhotels incl. ontbijt √ excursies incl. entreegelden √ Engelssprekende gidsen √ Bullet-trein √ optionele excursies mogelijk √ verlengen en/of doorreizen √ speciale korting vanaf 4 personen

terlijk voorbeeld van Chinese tuinarchitectuur. En u maakt een wandeling over de Bund, met prachtig uitzicht over de Huangpu-rivier. Op de achtergrond de beroemde skyline van Shanghai. Na deze moderne aanblik brengt u een bezoek aan de geweldige Jade-Boeddha Tempel uit 1882. Deze boeddhistische tempel is vooral bekend vanwege de twee witte Boeddha-figuren die oorspronkelijk uit Birma komen. Tijdens een metrotour neemt u samen met uw gids – en zo’n 10 miljoen inwoners – de metro naar het Volksplein. Hier krijgt u een rondleiding door het zeer bijzondere Shanghai Urban Planning Museum. In dit museum is een geweldige stadsmaquette die bezoekers een goed beeld geeft van de omvang van deze enorme havenstad. Via een wandeling over Nanjing Road rijdt u met de metro onder de Huangpu-rivier door naar Pudong. Kijk hier vooral omhoog naar de futuristische wolkenkrabbers. Vanaf het observatieplatform van de Shanghai Tower heeft u een fenomenaal uitzicht over de stad. Ook het bezoek aan Shanghai sluit u af met een dag ter vrije besteding.

Dagprogramma Dag 1 vlucht naar Beijing Dag 2 aankomst + transfer naar hotel Dag 3 Verboden Stad + Zomerpaleis Dag 4 Chinese Muur bij Badaling Dag 5 vrij verblijf Dag 6 trein naar Shanghai + transfer hotel Dag 7 stadsrondrit + Jade-Boeddha Tempel Dag 8 metrotour + museum + Pudong Dag 9 vrij verblijf Dag 10 transfer + terugvlucht naar Amsterdam

Bolsjoj Reizen

35


Scan voor meer info & boeken:

15-daagse rondreis China

Individuele rondreis

met excursieprogramma

Vanaf

€ 3.275,-

√ individuele rondreis √ rechtstreekse vluchten met KLM √ transfers √ 3-sterrenhotels incl. ontbijt √ excursies incl. entreegelden √ Engelssprekende gidsen √ Bullet-trein √ binnenlandse vluchten √ optionele excursies mogelijk √ verlengen en/of doorreizen √ speciale korting vanaf 4 personen De indrukken van de miljoenensteden, met een overvloed aan prachtige gebouwen, wisselt u tijdens deze reis moeiteloos af met de indrukken van de fantastische natuur en cultuur die China rijk is. U reist op individuele basis en wordt in de verschillende steden, tijdens transfers en excursies, begeleid door Engelssprekende lokale gidsen. Indien gewenst kunt u het aantal dagen per stad nog verlengen.

Uw reis begint in hoofdstad Beijing aan het Plein van de Hemelse Vrede. Met een afmeting van 500 m breed en 800 m lang is dit de plek waaraan het imposante Volkscongres en het Mausoleum van Mao gelegen zijn. Tegenover het plein komt u bij het wereldberoemde keizerlijk paleis, beter bekend als de Verboden Stad. Uw gids vertelt u meer over al deze bezienswaardigheden. Ook de Chinese Muur, een van de 7 wereldwonderen, ontbreekt niet aan deze reis. De totale lengte is 6300 km en pas op de muur beseft u om wat voor enorm indrukwekkend bouwwerk het gaat. Bij Changling bezoekt u het terrein van de bekendste Ming-graven, waaronder die van keizer Zhu Di. De graven zijn te bereiken via de Sacred Road/ Heilige Weg met gigantische beelden.

als belangrijkste archeologische vondst van de 20ste eeuw gezien. Er is nadien voldoende vrije tijd om Xi’an op het gemak te bekijken. Maak ook zeker een fiets- en/of wandeltocht over de 14 km lange oude stadsmuur.

Na een bezoek aan de Tempel van de Hemel in Beijing, neemt u de supersnelle Bullet-trein naar Xi’an. Het bezoek aan het hier opgegraven 2000 jaar oude Terracotta leger, is een van de hoogtepunten van de reis. Inmiddels zijn zo’n 1400 van de geschatte 7000 soldaten en paarden uitgegraven. Het Terracotta leger wordt

Uw rondreis eindigt in de grootste havenstad ter wereld. In Shanghai maakt u een uitgebreide stadsrondrit door de Oude Stad. Onderweg krijgt u een rondleiding door de Yu-tuin uit de 16de eeuw, een perfect voorbeeld van Chinese tuinarchitectuur. Ook bezoekt u in Shanghai de Jade-Boeddha Tempel en de Bund.

36

Bolsjoj Reizen

Van Xi’an vliegt u naar Guilin waar u een spectaculaire boottocht over de sprookjesachtige Li-rivier maakt. Onderweg heeft u uitzicht over de prachtige rotsformaties van het Karstgebergte en aan de oevers is het een komen en gaan van mensen en dieren. In het schilderachtige Yangshuo sieren kleurrijke straatmarkten, winkeltjes en gezellige restaurants met terrasjes het straatbeeld. Als u een fiets huurt, rijdt u binnen 15 minuten tussen de groene rijstvelden op het platteland.

Dagprogramma Dag 1 vlucht naar Beijing Dag 2 aankomst + transfer naar hotel Dag 3 Verboden Stad + Zomerpaleis Dag 4 Chinese Muur + Ming-graftombes Dag 5 vrij verblijf Dag 6 trein naar Xi’an + transfer Dag 7 Terracotta leger + werkplaats Dag 8 vrij verblijf Dag 9 vlucht naar Guilin + druipsteengrotten Dag 10 boottocht Li-rivier naar Yangshuo Dag 11 vrij verblijf Dag 12 vlucht naar Shanghai + transfer Dag 13 stadsrondrit + Jade-Boeddha Tempel Dag 14 vrij verblijf Dag 15 transfer + terugvlucht naar Amsterdam

Volgens een oud gezegde is het landschap van Guilin het mooiste ter wereld en dat van Yangshuo het mooiste van Guilin.

Bel voor meer informatie: 020 - 20 12 777


Scan voor meer info & boeken:

17-daagse rondreis China

Individuele rondreis

met excursieprogramma

Vanaf

€ 3.375,-

√ individuele rondreis √ rechtstreekse vluchten met KLM √ transfers √ 3-sterrenhotels incl. ontbijt √ excursies incl. entreegelden √ Engelssprekende gidsen √ Bullet-treinen √ optionele excursies mogelijk √ verlengen en/of doorreizen √ speciale korting vanaf 4 personen

Wilt u alle tijd hebben om de bekendste bezienswaardigheden en meest bijzondere steden van China te ontdekken? Tijdens deze fantastische individuele rondreis maakt u kennis met al deze facetten van dit zeer bijzondere en grote land. Uiteraard staan de snoezige Reuzenpanda’s, het nationale symbool van China, ook op het programma.

Uw reis start in Chengdu waar u wordt welkom geheten door het nationale knuffelbeest van China. Er zijn rondom Chengdu meerdere nationale parken en onderzoekscentra waar zo’n 800 panda’s leven. Tijdens een spectaculaire excursie bezoekt u een van deze Panda-centra. De Bullet-trein reist in sneltreinvaart naar Xi’an. Een bezoek aan het wereldberoemde 2000 jaar oude Terracotta leger van keizer Qin Shi Huang, de eerste keizer van China, staat vandaag op het programma. Het leger is onderdeel van het grootste grafcomplex ter wereld. In Xi’an krijgt u aansluitend een rondleiding bij de pagode van de Grote Wilde Gans uit het jaar 652. Van Xi’an gaat u weer met de Bullet-trein naar Beijing. Van het Plein van de Hemelse Vrede gaat u naar de ommuurde Verboden Stad. Een stad vol prachtige paleizen, hallen paviljoens en binnentuinen. Ook een bezoek aan de Tempel van de Hemel, een van de bekendste symbolen van Beijing ontbreekt niet tijdens uw reis. Hier brachten Ming- en Qing-keizers jaarlijks offers en baden voor een goede

of bezoek onze website: www.bolsjoj.nl

oogst. Vervolgens staat een bezoek aan de Chinese Muur op het programma. De bouw van deze 6300 km lange muur begon rond 220 voor Chr. De Bullet-trein brengt u naar Shanghai. De privé stadsrondrit laat u het beste van een van de grootste en modernste steden van Azië zien. Uw gids vertelt u meer over de verschillende gebouwen en de geschiedenis van de stad. Onderweg bezoekt u onder andere Chinatown en ook de meest heilige plek van de stad, de Jade-Boeddha Tempel. Hangzhou ligt op 1 uur rijden van Shanghai. Dit is de hoofdstad van de provincie Zhejinag en heeft 7,1 miljoen inwoners. In deze moderne stad is het niet moeilijk om u enkele dagen prima te vermaken. Het West Lake is vanwege haar landschappelijk schoonheid zeker de bekendste bezienswaardigheid van Hangzhou. Elke avond vindt er op het water een mooie kleurrijke dansshow plaats. In Hangzhou bezoekt u ook de schitterende Ling-Yin Tempel en even buiten de stad een van de vele theeplantages met theeschenkerij.

Het Terracotta leger van Xi’an wordt als de belangrijkste archeologische vondst van de vorige eeuw gezien.

Dagprogramma Dag 1 vlucht naar Chengdu Dag 2 aankomst + transfer naar hotel Dag 3 vrij verblijf Dag 4 panda-centrum + trein naar Xi’an Dag 5 Terracotta leger + Ganspagoda Dag 6 vrij verblijf Dag 7 trein naar Beijing + transfer hotel Dag 8 Verboden Stad + Zomerpaleis Dag 9 Tempel van de Hemel + Chinese Muur Dag 10 vrij verblijf Dag 11 trein naar Shanghai + transfer hotel Dag 12 Yu-tuin + Jade-Boeddha Tempel Dag 13 vrij verblijf Dag 14 trein naar Hangzhou + transfer hotel Dag 15 West Lake + theeplantage Dag 16 vrij verblijf Dag 17 transfer + terugvlucht naar Amsterdam

Bolsjoj Reizen

37


Wie wat waar

Welkom in Georgië en Armenië! Adembenemend mooi, ontzettend gastvrij en bomvol historie. Het zijn de belangrijkste kenmerken van Georgië en Armenië. Hoewel beide landen geografisch gezien in Azië liggen, behoren de landen cultuurhistorisch gezien echt tot Europa. Invloeden uit Italië, Turkije, Perzië, Rusland en Mongolië zijn terug te zien in de cultuur, architectuur en kunst. En op spectaculair gelegen plaatsen zijn sporen van eeuwenoude beschavingen te vinden, die nog niet ontdekt zijn door het massatoerisme. Hier worden gasten nog als een zegen gezien. Kom genieten van het ongerepte natuurschoon en de vriendelijke bevolking!

Armenië

Georgië Van de besneeuwde toppen van het Kaukasusgebergte tot de stranden van de subtropische Zwarte Zeekust: het landschap van Georgië is even prachtig als divers. En tussen deze twee extremen in liggen onherbergzame bergen, prachtige groene valleien, semi-steppen en uitgestrekte vlaktes. Verspreid over dit landschap vindt u subliem bewaard gebleven oude kerken, kloosters, kastelen en burchten. Door de eeuwen heen hebben meerdere heersers en volkeren hun sporen nagelaten. Er zijn zelfs resten gevonden van oude vestingen uit de 7de eeuw voor Chr. De laatste bezetters waren de Russische tsaren voordat het land werd ingelijfd bij de Sovjet-Unie. Op 9 april 1991 werd Georgië een zelfstandige democratische republiek. Georgië is een absolute topbestemming die erop wacht om ontdekt te worden.

38

Bolsjoj Reizen

Wist u dat Armenië het oudste christelijke land ter wereld is? Zo’n 40 jaar na Chr. kwamen de apostelen Bartolomeüs en Taddeüs naar het land om het nieuwe geloof te verkondigen. Hierdoor stond het aan de wieg van de beschaving. Tegenwoordig ligt een groot deel van het oude Armenië in Turkije, waaronder de met een ijskap bedekte berg Ararat. Volgens het Oude Testament is hier de Ark van Noach gestrand. Een verscheidenheid aan verschillende monumenten en architectonische bouwwerken getuigt van deze rijke geschiedenis. In het bergachtige land in het zuidelijke Kaukasusgebergte loopt de natuur over van toendra’s in steppen en bergweiden. De natuur is er prachtig, net zoals de bevolking. Gastvrijheid zit hier nog in het DNA en voor u het weet zit u aan de keukentafel, waar de tafel overladen wordt met heerlijke lokale gerechten en de wijn rijkelijk vloeit.


Wie wat waar

Tbilisi Warme waterbron De hoofdstad van Georgië kent een lange geschiedenis. Het zeer oude, historische centrum herbergt dan ook fantastische culturele rijkdommen. Vanuit het oude Narikala-fort uit de 8ste eeuw heeft u een geweldig uitzicht over deze overzichtelijke stad. Direct naast het fort ligt de botanische tuin en een reusachtig standbeeld van ‘Moeder Georgië’. Landen die voorheen bij de vroegere Sovjet-Unie waren aangesloten hebben zo’n beeld staan. In de Oude Stad wachten pittoreske straatjes en gezellige pleintjes. De oude synagoge, de kleine moskee en de Sioni-kathedraal, waar het kruis van de heilige Nino wordt aanbeden, staan hier gebroederlijk bij elkaar. Hier vindt

Jerevan Een onverwachte verrassing Ook de hoofdstad van Armenië zit vol verrassingen. Jerevan is een prachtige en gezellige stad, waar de goed geklede bevolking graag flaneert op de zeer elegante boulevards met prachtige bomen. Zijn ze niet aan de wandel of aan het winkelen dan treft u ze ongetwijfeld op een van de kleurrijke terrassen in een van de vele parken die de stad rijk is. Het is absoluut geen straf om vanaf het terras mensen te kijken onder het genot van een glaasje Armeense wijn. De sfeer in Jerevan is zo ontspannen dat het lijkt of iedereen hier elke dag vakantie heeft!

u ook een aantal zeer goede en sfeervolle restaurants met levende muziek. In het centrum, rond het Vrijheidsplein en aan de imposante en elegante Rustaveli-Prospekt vindt u winkels, terrasjes en verschillende theaters, oude paleizen en musea. De schatkamer van Georgië vindt u in het Georgian National Museum. Hier wordt in de Treasury Section een fantastische collectie sieraden, gouden voorwerpen en iconen tentoongesteld. Er worden kosten noch moeite gespaard om de gebouwen en monumenten in oude glorie te herstellen. Vanaf de zeer moderne glazen Vrijheidsbrug over de Mtkvari-rivier heeft u er een prachtig uitzicht op de stad. Tbilisi laat zich het beste te voet verkennen!

De schitterende Armeense architectuur komt terug in de kerken die in de rotsen van bergen zijn gehouwen.

vermaken. Tientallen musea, monumenten, galeries en theaters staan er tot uw beschikking. Vanaf het hooggelegen standbeeld van ‘Moeder Armenië’ heeft u een schitterend uitzicht over deze fijne stad.

De stad is ontstaan in 782 voor Chr. toen koning Argishti I hier een vesting liet bouwen in de Araratvallei. De stad in de groene en vruchtbare vallei groeide uit tot een van de regionale hoofdsteden van het Perzische Rijk, totdat de Russische tsaar het in 1828 annexeerde. Er is nog een aantal prachtige gebouwen uit de 19de eeuw te vinden en verder vindt u er veel moderne gebouwen, prachtige winkels, fijne restaurants en gezellige terrasjes en uitgaansgelegenheden. U kunt zich hier dagen goed

Bolsjoj Reizen

39


Het beste van Tbilisi Oude Stad De Oude Stad van Tbilisi is er een met pittoreske oude straatjes, gezellige pleintjes en huisjes met fijnzinnig bewerkte balkonnetjes. Het lijkt wel een groot openluchtmuseum met tal van sfeervolle restaurants met levendige muziek. In deze wijk liggen ook de oude synagoge, de prachtige blauwe moskee en de Sioni-kathedraal, waar het kruis van de heilige Nino wordt aanbeden. Vanaf het hoger gelegen Narikala-fort heeft men een fantastisch uitzicht over de stad. Dit fort is in de 4de eeuw gebouwd als Perzische citadel. Bezoek ook zeker een van de eeuwenoude badhuizen. De naam Tbilisi betekend tenslotte ‘warme waterbron’. Zwavelbaden, gevolgd door een goede massage, zijn zeer geliefd bij de lokale bevolking en zijn heerlijk ter ontspanning.

Kazbegi Stepantsminda ligt op 1700 m hoogte in het adembenemende landschap van de Grote Kaukasus, aan de voet van de berg Kazbeg. De plaats is vernoemd naar de opzichter Kazibeg Tsjopikasjvili, die verantwoordelijk was voor de bouw van de Georgian Militair Highway. Dit is dit de enige weg die Georgië verbindt met Rusland. Vanuit het centrum van Kazbegi kunt u verschillende wandeltochten maken, waaronder naar de op 2100 m hoogte gelegen Gergeti Trinity-kerk uit de 14de eeuw. Vanwege de schitterende ligging is dit zonder twijfel de meest gefotografeerde kerk van Georgië.

David Gareja

Mtskheta en Jvari Mtskheta is de vroegere hoofdstad van Georgië op zo’n 25 km van Tbilisi. Het is nog steeds de spirituele hoofdstad en staat op de Werelderfgoedlijst. De imposante Svetitskhoveli-kerk uit de 11de eeuw werd gebouwd op de plaats waar eens het gewaad van Christus werd begraven. Ook de Jvari-kerk, ooit gelegen in het centrum van het gelijknamige klooster, is een bezoek waard. Door de ligging aan de overkant van de rivier op een 150 m hoge heuveltop, heeft men prachtig uitzicht over de stad. Deze in kruisvorm gebouwde koepelkerk uit de 6de eeuw is een belangrijk pelgrimsoord. De heilige Nino hield hier haar eerste christelijke preek.

40

Bolsjoj Reizen

Het grottenklooster David Gareja dateert uit de 6de eeuw en is vernoemd naar de stichter. In de Transfiguratie-grotkerk ligt het lichaam van David Gareja begraven. Het complex omvat een aantal kleine kerken en woonverblijven die alle in de rotsen zijn uitgehouwen. In de St. Nicolaaskerk zijn mooie fresco’s te zien. Het unieke klooster was eens een belangrijk centrum voor religieuze studies. Tot op de dag van vandaag is het een van de belangrijkste bedevaartplaatsen van Georgië. Een klein gedeelte van het nog steeds bewoonde monnikenklooster is te bezichtigen. Hoger gelegen grotten bevatten eeuwenoude fresco’s.

Gori en Uplistsikhe De stad Gori is vooral bekend als geboorteplaats van Jozef Stalin. De belangrijkste bezienswaardigheid is het aan Stalin gewijde museum en zijn geboortehuis. Op korte rijafstand van Gori ligt de oude grottenstad Uplistsikhe. De zandstenen grotten werden bewoond tussen de 6de eeuw voor Chr. en de 14de eeuw na Chr. In de hoogtijdagen zo’n 20.000 mensen. Uit de rotsen zijn straatjes met woonhuizen, een tempel en een prachtig Romeins theater gehouwen. Het werd een belangrijk handelscentrum, omdat de zijderoute ten noorden van de stad liep. De Mongoolse invasie, alsmede een aantal aardbevingen, waren verantwoordelijk voor het in verval raken van het complex.


Het beste van Jerevan Khor Virap

Sevanmeer

Tussen de druivenranken van de prachtige Araratvallei, zo’n 45 km ten zuiden van Jerevan, ligt het schitterend gelegen klooster Khor Virap, met op de achtergrond de eeuwige sneeuw op de berg Ararat. Op deze berg is volgens het Oude Testament de Ark van Noach gestrand. Deze meest gefotografeerde plek van Armenië is bovendien een van de belangrijkste bedevaartsoorden van het land. Koning Tiridates III hield St. George er 12 jaar gevangen in een put. Pas toen George de koning van een ongeneeslijke ziekte kon genezen werd hij vrijgelaten en bekeerde de koning zich tot het christendom.

Op 65 km van Jerevan ligt het schitterende meer van Sevan dat 5% van Armenië in beslag neemt. Deze ‘Parel van Armenië’ is een van de hoogst gelegen zoetwatermeren ter wereld. Het is de plek waar Armeniërs naartoe komen om de zomer in de stad te ontvluchten. Het water is kristalhelder en de omgeving betoverend. Op het schiereiland ligt het Peninsula-klooster uit 874 waar een groot aantal nog gave chatsjkars/kruisstenen te bewonderen is. Vanaf hier heeft u een fantastisch uitzicht over het meer.

Echmiadzin en Zvartnots Echmiadzin is de hoofdstad van de Armeens-apostolische kerk. In en rondom het klooster liggen het seminar voor priesters, het paleis van de catholicos/hoofd van de Armeense kerk en de St. George-kathedraal uit de 17de eeuw. Het heeft een zeer indrukwekkend museum waar de speer te zien is waarmee Christus aan het kruis werd gestoken door een Romeinse soldaat. De ruïnes van de 7de- eeuwse St. Gregorius de Verlichterkerk van Zvartnots is vooral bekend om een verzameling in een cirkel staande muurfragmenten met daaromheen omgevallen zuilen.

Geghard en Garni In een diepe kloof ligt een uniek kloostercomplex uit de 4de eeuw. De weg er naar toe loopt door een geweldige vallei met een bijzonder landschap. In de hoger gelegen rotswanden werden uitgehakte ruimtes onder meer als woningen voor de monniken gebruikt. In de hoofdkerk van het complex is een waterbron die voor liefde en geluk zorgt. De Tempel van Garni uit de 1ste eeuw na Chr. liet koning Tiridates I hier bouwen ter ere van de god Mithras/god van de zon. Door mensenhanden en natuurgeweld stortte de tempel in 1679 volledig in. Eeuwen later werd de tempel met de originele bouwmaterialen herbouwd.

Republiekplein Een aantal van de prachtige gebouwen die in de Sovjettijd in Jerevan zijn neergezet, zijn aan het enorme Republiekplein te vinden. Hieronder het indrukwekkende Historisch Museum met een fantastische collectie oude voorwerpen en kunst. Onder hetzelfde dak bevindt zich de National Gallery of Armenia met schilderijen van Europese meesters, waaronder Rubens en Jan van Dyck. In de avond neemt het plein een centrale plek in. Het lijkt wel of de hele stad uitloopt om hier te kijken naar de kleurrijke fonteinen van het waterorgel. Bij het gezellige Operaplein vindt u het fantastische Operahuis. In de weekenden vindt rond dit plein een gezellige kunstmarkt plaats. De Materadaran bibliotheek bezit een indrukwekkende collectie eeuwenoude manuscripten en `s werelds oudste bijbels.

Bolsjoj Reizen

41


Reisinformatie Georgië en Armenië

Reisinfo

Bolsjoj Reizen biedt de individuele reiziger het meest complete aanbod. Wat u in Georgië en/of Armenië wilt zien en doen is geheel afhankelijk van uw interesse, budget en reisduur. Wij bieden u daarom alle losse elementen om uw individuele reis volledig zelf samen te stellen. Onze stedenreizen, die u op de volgende pagina vindt, geven slechts een idee van de mogelijkheden om steden met elkaar te combineren. U kunt deze reizen ook als basis gebruiken voor het samenstellen van uw eigen reis. Het is uiteraard mogelijk om deze naar eigen wens in te delen, uit te breiden met interessante excursies en/of te verlengen. Zo maakt u van uw zorgvuldig samengestelde reis uw eigen droomreis.

Al onze reizen naar Georgië en Armenië beginnen en eindigen doorgaans met een vlucht van LOT Polish Airlines. De LOT vliegt dagelijks naar de steden Tbilisi en Jerevan. Beide steden kunnen met elkaar worden gecombineerd. Het spoorwegnetwerk in Georgië en Armenië is niet erg uitgebreid en niet alle steden zijn met elkaar verbonden. De meeste treinen hebben hun beste tijd wel gehad en ze rijden over het algemeen vrij langzaam. Er loopt wel een redelijke spoorwegverbinding tussen Tbilisi en Jerevan. In het seizoen rijdt er dagelijks een nachttrein vanaf Tbilisi waarbij men de volgende ochtend al vroeg in Jerevan aankomt.

42

Bolsjoj Reizen

Omgekeerd vertrekt de trein vanuit Jerevan in de middag en komt men rond middernacht in Tbilisi aan. Wilt u gebruik maken van de trein? Ook dan kunnen wij de treinreserveringen voor u verzorgen. U dient te allen tijden de trein vooraf te reserveren. Transfers van en naar de luchthavens, hotels en stations kunnen door ons worden verzorgd. U wordt dan opgewacht door een privé chauffeur.

goed en schoon. In de meeste hotels spreekt het personeel aan de receptie redelijk Engels. Wilt u uw reis uitbreiden met excursies? Wij bieden een breed scala aan excursiemogelijkheden. Wij boeken uitsluitend privé excursies. Al onze excursies worden verzorgd door kundige en enthousiaste Engelssprekende lokale gidsen. Een overzicht van ons aanbod vindt u op onze website.

Voor uw overnachtingen bieden wij u een selectie van sterrenhotels met een zo gunstig mogelijke prijs/kwaliteitverhouding. De hotels in Georgië en Armenië zijn over het algemeen

De bevolking is erg geïnteresseerd in hun eigen geschiedenis en wilt dat erg graag met andere delen.

Bel voor meer informatie: 020 - 20 12 777


Scan voor meer info & boeken:

Individuele stedenreizen

Stedenreizen Historische monumenten bekijken, wandelen door het Kaukasusgebergte of toch liever in het Dilijan National Park? Onze individuele stedenreizen maken het mogelijk! Hieronder treft u slechts een aantal van de vele mogelijkheden. U kunt deze stedenreizen verlengen, uitbreiden met privé excursies of indelen naar uw eigen wens.

4 dagen Tbilisi vanaf € 550,• retourvlucht met LOT • transfer bij aankomst • 3 overnachtingen

9 dagen Tbilisi en Kazbegi in de Kaukasus vanaf € 1.055,• retourvlucht met LOT • transfer bij aankomst in Tbilisi en transfers naar en van Kazbegi • 5 overnachtingen in Tbilisi en 3 overnachtingen in Kazbegi

8 dagen Tbilisi en Jerevan vanaf € 755,• retourvlucht met LOT • transfers bij aankomst in Tbilisi en Jerevan • 3 overnachtingen in Tbilisi en 3 overnachtingen in Jerevan • nachttrein

4 dagen Jerevan vanaf € 545,• retourvlucht met LOT • transfer bij aankomst • 3 overnachtingen

9 dagen Jerevan en het Dilijan National Park vanaf € 975,• retourvlucht met LOT • transfer bij aankomst in Jerevan en transfers naar en van Dilijan National Park • 5 overnachtingen in Jerevan en 3 overnachtingen in Dilijan

7 dagen Jerevan en Tbilisi vanaf € 755,• retourvlucht met LOT • transfers bij aankomst in Tbilisi en Jerevan • 3 overnachtingen in Jerevan en 3 overnachtingen in Tbilisi • avondtrein

of bezoek onze website: www.bolsjoj.nl

Bolsjoj Reizen

43


Scan voor meer info & boeken:

6-daagse stedenreis Tbilisi

Individuele stedenreis

met excursieprogramma

Vanaf

€ 975,VERTREK GARANTIE

Tbilisi en omgeving vragen erom ontdekt te worden. De gezellige en overzichtelijke stad met eeuwenoude monumenten ligt te midden van een geweldig landschap met prachtige natuur. Onze Engelssprekende gids neemt u mee langs de hoogtepunten tijdens een aantal indrukwekkende excursies. Er blijft genoeg tijd over om ook zelf kennis te maken met deze stad vol verrassingen.

√ individuele stedenreis √ vluchten met LOT √ transfer bij aankomst √ 3-sterrenhotel incl. ontbijt √ excursies incl. entreegelden √ Engelssprekende gids √ optionele excursies mogelijk √ verlengen en/of doorreizen √ speciale korting vanaf 3 personen

Dagprogramma Uw eerste kennismaking met Tbilisi begint met een stadsrondrit langs de belangrijkste bezienswaardigheden. Een wandeling door het oudste gedeelte van de stad mag hierbij niet ontbreken. Tal van kleine, pittoreske straatjes, gezellige pleintjes en knusse hofjes. De meeste oude huizen met kleurrijke balkonnetjes dateren uit de 19de eeuw. Tegenover de moskee neemt u, indien mogelijk een kijkje in een van de vele badhuizen. Ze staan bekend om hun geneeskrachtige zwavelbaden. Vanaf het hoger gelegen Narikala-fort hebben bezoekers een fantastisch uitzicht over de stad. Het fort is gebouwd als Perzische citadel en stamt uit de 4de eeuw.

het christendom. Vanaf hier hebben bezoekers een fantastisch uitzicht op de vallei met de Mtskheta- en Mtkvari-rivier.

Dag 1 vlucht naar Tbilisi

U reist over de 150 km lange weg van Tbilisi naar Kazbegi. Hier, op 1750 m hoogte middenin het Kaukasusgebergte, bezoekt u de schitterend gelegen Gergeti Trinity-kerk. De wandeling ernaartoe begint in het bergdorp Stepantsminda. Na de stevige wandeling van circa 2 uur wordt u beloond met een prachtig uitzicht op de 14de- eeuwse kerk en de met sneeuw bedekte bergtoppen. Optioneel kan de chauffeur ook tot aan de kerk rijden vanwaar een wandeling ter plekke gemaakt kan worden.

Dag 4 Kazbegi + Gergeti Trinity-kerk

In de voormalige hoofdstad Mtskheta gaat u op excursie. De oude stad ligt op zo’n 25 km van Tbilisi. De imposante Svetitskhoveli-kathedraal uit de 11de eeuw is hier gebouwd op de plaats waar eens het gewaad van Christus werd begraven. Ook bezoekt u de nog in gebruik zijnde Jvari-kerk. Deze werd gebouwd op de plek waar de heilige St. Nino begon met het prediken van

Uw laatste dag in Tbilisi kunt u volledig zelf invullen. U kunt ook kiezen om een optionele excursie naar het klooster en grottencomplex David Gareja te maken. Ooit was dit een belangrijk centrum voor religieuze studies. Het klooster ligt zo’n 65 km van Tbilisi, tegen de grens met Azerbeidzjan. Een gedeelte van het nog steeds bewoonde monnikenklooster is te bezichtigen.

44

Bolsjoj Reizen

Dag 2 transfer naar hotel + stadsrondrit Dag 3 Mtskheta + Jvari-kerk Dag 5 vrij verblijf Dag 6 terugvlucht naar Amsterdam

Bel voor meer informatie: 020 - 20 12 777


Scan voor meer info & boeken:

6-daagse stedenreis Jerevan

Individuele stedenreis

met excursieprogramma

Vanaf

€ 995,VERTREK GARANTIE

Jerevan, de minst bekende hoofdstad op de grens met Eurazië, is voor elke bezoeker een onverwachte verrassing. Het is er gezellig, de bevolking is gastvrij en de sfeer is ontspannen, alsof de inwoners permanent in vakantiesfeer zijn. Tijdens deze citytrip maakt u kennis met de eeuwenoude geschiedenis van dit bijzondere land, dat als eerste land ter wereld het christendom als staatsreligie aannam.

Uw bezoek begint met een stadsrondrit, zodat u een goede indruk krijgt van wat Jerevan u te bieden heeft. U bezoekt het Genocidemonument, het standbeeld van ‘Moeder Armenië’ en de lokale groenten- en kruidenbazaar. Tijdens een aantal zorgvuldig uitgezochte excursies kunt u ook genieten van de geweldige natuur. Tussen de druivenranken van de prachtige Araratvallei ligt het schitterend gelegen klooster Khor Virap. Het is een van de belangrijkste bedevaartsoorden van het land. U bezoekt er het klooster en de put waar St. George 12 jaar gevangen werd gehouden. Op de achtergrond ziet u de berg Ararat, waar de Ark van Noach gestrand zou zijn. U vervolgt uw weg naar Echmiadzin, het centrum van de Armeens-apostolische kerk. Hier bevindt zich het seminarie voor jonge priesters, het paleis van de catholicos/hoofd van de kerk en de geweldige St. George-kathedraal uit de 17de eeuw. Ook bezoekt u de Romeinse Garni Tempel. Deze tempel is gelegen in een indrukwekkend en

of bezoek onze website: www.bolsjoj.nl

√ individuele stedenreis √ vluchten met LOT √ transfer bij aankomst √ 3-sterrenhotel incl. ontbijt √ excursies incl. entreegelden √ Engelssprekende gids √ optionele excursies mogelijk √ verlengen en/of doorreizen √ speciale korting vanaf 3 personen

weids landschap, met zicht op de diepe Azatvallei. De Tempel van de Zon dateert uit de 1ste eeuw en werd gebouwd nadat in Rome koning Tiridates I gekroond werd door keizer Nero. Niet ver van Garni ligt het kloostercomplex Geghard. De schitterende Armeense architectuur komt terug in de kerken die in de rotsen van de berg zijn uitgehouwen. Dit unieke kloostercomplex, gebouwd in de 4de eeuw, ligt aan het einde van een nauwe vallei. Zowel het kloostercomplex als de vallei staan onder toezicht van UNESCO.

De sfeer in Jerevan is zo ontspannen dat het lijkt of de stad permanent op vakantie is! In uw vrije tijd kunt u een keuze maken uit vele andere bezienswaardigheden zoals de Matenadaran bibliotheek met een geweldige collectie eeuwenoude manuscripten en `s werelds oudste bijbels. Of breng een bezoek aan de National Art Gallery met werken van Armeense, Russische en West-Europese meesters, waaronder Rubens en Rodin.

Dagprogramma Dag 1 vlucht naar Jerevan Dag 2 transfer naar hotel + stadsrondrit Dag 3 klooster Khor Virap + Echmiadzin Dag 4 Tempel van Garni + lunch + Geghard Dag 5 vrij verblijf Dag 6 terugvlucht naar Amsterdam

Bolsjoj Reizen

45


Scan voor meer info & boeken:

13-daagse rondreis Georgië

Individuele rondreis

met Engelssprekende chauffeur

Vanaf

€ 1.655,-

√ individuele rondreis √ vluchten met LOT √ transfers bij aankomst √ 3-sterrenhotels incl. ontbijt √ guesthouses halfpension √ excursies Tbilisi incl. entreegelden √ Engelssprekende gids Tbilisi √ Engelssprekende chauffeur √ verlengen en/of doorreizen √ speciale korting vanaf 3 personen

Een individuele rondreis door Georgië waarbij u kennis maakt met de eeuwenoude geschiedenis, de zeer vriendelijke bevolking en het adembenemende landschap! U reist op individuele basis met auto en Engelssprekende chauffeur. Onderweg brengt hij u naar alle bezienswaardigheden die u op eigen gelegenheid kunt bekijken. Geniet van het gastvrije en prachtige Georgië.

Uw rondreis start in de hoofdstad Tbilisi. Gedurende een uitgebreide stadsrondrit met Engelssprekende gids, ziet u de hoogtepunten van de stad. Tevens krijgt u een rondleiding door het Georgian National Museum, met een prachtige collectie oudheden. In de regio Kacheti, aan de grens met Azerbeidzjan, ligt het kloostercomplex David Gareja. Het is tot op de dag van vandaag een belangrijk bedevaartsoord. Ook hier toont uw gids u de belangrijkste bezienswaardigheden. Dat Georgië een belangrijk wijnland is, is bij ons minder bekend. U brengt een bezoek aan een lokale wijnboer, die de wijn nog op traditionele manier maakt. Tijdens uw rondreis geniet u van de gastvrijheid van de bevolking en de gezelligheid van guesthouses. Uw Engelssprekende chauffeur rijdt u door fantastische landschappen naar de meest bijzondere plekken van het land. Zo brengt hij u naar Gori, waar u op eigen gelegenheid kunt rondkijken. Het is de geboorteplaats van Stalin, in het centrum staat het Stalin Museum en zijn geboortehuis. Daarna rijdt u naar de grotten-

46

Bolsjoj Reizen

stad Uplistsikhe. Deze zandstenen grotten werden bewoond tussen de 6de eeuw voor tot de 14de eeuw na Chr. Van Vardzia brengt de chauffeur u naar het Rabatfort. De stad werd in de 9de eeuw gesticht en inmiddels is het grootste gedeelte van het fort prachtig gerestaureerd. Het schitterend in de bergen gelegen Gelati-klooster staat op de Werelderfgoedlijst. Het werd in 1106 door koning David de Bouwer gebouwd. U overnacht in de provinciestad Kutaisi. Maakt u hier zeker een wandeling door het mooi gerestaureerde centrum. Zo’n 40 km verderop in Tskaltubo vindt u de onderaardse Promotheusgrotten. Deze karststeengrotten werden voor het eerst ontdekt in 1984. Het zijn de op een na grootste van Europa. De reis vervolgt zich naar Batumi aan de Zwarte Zee. Dit gebied kent een subtropisch klimaat en de rit is prachtig. Batumi ligt direct aan de kust en dat maakt deze belangrijke badplaats de ideale plek om bij te komen van alle indrukken. Nadat u met de trein aan bent gekomen in Tbilisi heeft u nog een hele dag ter vrije besteding.

Dagprogramma Dag 1 vlucht naar Tbilisi Dag 2 transfer naar hotel + stadsrondrit Dag 3 klooster David Gareja + wijnboer Dag 4 vrij verblijf Dag 5 Gori + Uplistsikhe Dag 6 grottenstad Vardzia + Rabatfort Dag 7 Borjomi + Gelati + Kutaisi Dag 8 plaatselijke markt + Tskaltubo Dag 9 Batumi aan de Zwarte Zee Dag 10 vrij verblijf Dag 11 trein naar Tbilisi + transfer naar hotel Dag 12 vrij verblijf Dag 13 terugvlucht naar Amsterdam

Bel voor meer informatie: 020 - 20 12 777


Scan voor meer info & boeken:

11-daagse rondreis Armenië

Individuele rondreis

met excursieprogramma

Vanaf

€ 1.575,FLY & DRIVE

√ individuele rondreis √ vluchten met LOT √ transfer bij aankomst √ 3-sterrenhotels incl. ontbijt √ excursies incl. entreegelden √ auto met chauffeur √ Engelssprekende gids √ optionele excursies mogelijk √ speciale korting vanaf 3 personen Wat is er mooier dan door een prachtig land als Armenië te reizen? Tijdens deze 11-daagse individuele rondreis ontdekt u de mooiste plekjes. Van de bruisende hoofdstad Jerevan en het Sevanmeer tot het hooggelegen Tatevklooster en de prachtige natuur van Dilijan National Park. U reist onder begeleiding van een chauffeur en een Engelssprekende gids.

Dagprogramma Dag 1 vlucht naar Jerevan

Tijdens een uitgebreide rondrit krijgt u al een goede indruk van Jerevan. U bezoekt onder andere het Genocidemonument met het bijbehorende museum en de Matenadaran bibliotheek met een fantastische collectie eeuwenoude manuscripten en `s werelds oudste bijbels. De met de hand geschilderde perkamenten boeken zijn een lust voor het oog. In het History Museum of Armenia krijgt u een fantastische collectie oude voorwerpen, kleding en juwelen te zien. Het klooster van Khor Virap ligt op een betoverende plek. Het is een van de belangrijkste bedevaartsoorden van het land. Vanaf de kloostermuren kunt u tussen de groene akkervelden de Turkse grens zien liggen, met op de achtergrond de besneeuwde Araratberg. U neemt ook een kijkje bij het klooster Noravank, dat in de 12de eeuw een religieus centrum was. Het klooster ligt in een smalle kloof met hoge roodstenen kliffen. Goris ligt in een groene kom tussen de bergen in. U maakt er een rondrit en reist vanuit hier naar grottenstad Khndzoresk, niet ver van de grens met Azerbeidzjan. Ten zuiden van Goris bezoekt u het dorpje Halidzor in het Vorotanravijn. Van

of bezoek onze website: www.bolsjoj.nl

hieruit loopt ‘s werelds langste kabelbaan van 5,7 km naar het Tatevklooster uit de 9de eeuw. Dit is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Armenië. Het uitzicht is er spectaculair. Ook bijzonder is de Armeense Stonehenge van circa 6000 jaar voor Chr. die waarschijnlijk iets met astronomie te maken heeft. En u bezichtigt een zeer indrukwekkende karavanserai, een soort veilige overnachtingsplek voor karavanen. In het Sevanmeer, dat ook wel de ‘Parel van Armenië’ wordt genoemd, ligt het Peninsula-klooster op een schiereiland. Het klooster uit 874 geeft haar bezoekers een fraai uitzicht over het meer. Vervolgens bezoekt u het Dilijan National Park, dat ook wel ‘Klein Zwitserland’ wordt genoemd. Het staat vooral bekend vanwege de zeer schone lucht. U kunt hier fantastische wandelingen en fietstochten door de natuur maken.

Dag 2 transfer naar hotel + stadsrondrit Dag 3 History Museum + bibliotheek Dag 4 klooster Khor Virap + Noravank Dag 5 grottenstad + Tatevklooster Dag 6 Karahunge + Sevanmeer Dag 7 Dilijan National Park + wandeltocht Dag 8 Garni Tempel + lunch + Geghard Dag 9 vrij verblijf Dag 10 vrij verblijf Dag 11 terugvlucht naar Amsterdam

Op de terugweg naar Jerevan bezoekt u de Romeinse Garni Tempel, gelegen in een indrukwekkend en weids landschap met zicht op de diepe Azatvallei. Niet ver hier vandaan ligt het kloostercomplex Geghard. Dit unieke kloostercomplex werd in de 4de eeuw geheel uit de rotsen gehouwen.

Bolsjoj Reizen

47


Wie wat waar

Welkom in Oekraïne! Als reisbestemming is de democratische republiek Oekraïne relatief onbekend. De naam betekent ‘grensland’ en het is van oudsher een kruispunt van de belangrijkste handelsroutes van de Scandinavische landen naar de Zwarte Zee en van West-Europa naar Centraal Azië. Met een oppervlak, dat bijna 15 keer zo groot is als Nederland, is Oekraïne het grootste land van Europa.

Mede dankzij de gunstige ligging aan de Dnjepr, een van de langste rivieren van Europa, ontwikkelde Kiev zich steeds meer als een van de belangrijkste steden van Oost-Europa. De voormalige ‘graanschuur’ van de Sovjet-Unie telt zo’n 48 miljoen inwoners, waarvan de meeste het Oekraïens-orthodoxe geloof aanhangen.

De geschiedenis van het land wordt gekenmerkt door de vele oorlogen. Verschillende heersers hebben het gebied dat nu Oekraïne heet geregeerd. Na de Eerste Wereldoorlog en het afzetten van de Russische tsaar had Oekraïne de kans om onafhankelijk te worden, maar het land verviel in een burgeroorlog. Na

de Tweede Wereldoorlog trad het land geheel toe tot de Sovjet-Unie. Sinds de onafhankelijkheid in 1991 probeert Oekraïne op eigen benen te staan. Sindsdien zijn er veel positieve ontwikkelingen gaande en viert het startende ondernemerschap er hoogtij. Overal wordt gerenoveerd en gebouwd, er worden mooie hotels en restaurants gerealiseerd en de infrastructuur is verbeterd. Dat komt ook ten goede aan het toerisme, dat tot voor kort in de kinderschoenen stond. De lange traditie en culturele identiteit stammen uit de tijd van de staat Kyivan Rus, dat in de 10de eeuw een van de machtigste koninkrijken van Europa was. Het waren de prinsen van Kiev die buitenposten als Moskou en Vladimir lieten bouwen. De grote steden herbergen tot op de dag van vandaag prachtige kunsthistorische schatten, de bergen hebben ongekende wandelmogelijkheden en aan de kusten zijn er geweldige stranden te vinden. Dit alles zorgt ervoor dat Oekraïne veel te bieden heeft en een prachtige reisbestemming is.

48

Bolsjoj Reizen


Kiev

Wie wat waar

Het Rome van de orthodoxe kerk Kiev is het economische, politieke en culturele centrum van Oekraïne. Het is een moderne stad met een zeer oud historisch centrum. Hier vindt u zonder twijfel de bekendste culturele rijkdommen van het land. De stad is overzichtelijk en prettig om te verblijven door de mooie groene straten en de vele parken. Rond het Onafhankelijkheidsplein en op de Khreshchatik-boulevard, de hoofdstraat van Kiev, vindt u prachtige winkels van alle bekende modehuizen, elegante hotels, gezellige cafeetjes,

kleurrijke terrasjes en zeer goede restaurants. De meest belangrijke bezienswaardigheid van Kiev is het wereldberoemde Petsjorskaja-holenklooster, waarvoor men vanuit de hele wereld naar Kiev reist. Dit prachtige 1000 jaar oude kloostercomplex, met tientallen gouden koepels, maakte van Kiev het Rome van de orthodoxe kerk. In het ondergrondse labyrint van holen liggen gemummificeerde monniken en heiligen begraven. Veel bezoekers maken vanuit Kiev een dagexcursie naar Tjernobyl.

Lviv Best bewaarde middeleeuwse stad Lviv is een van de best bewaarde middeleeuwse steden van Europa en is ook bekend onder de namen Lvov/Russisch, Lwow/Pools, Lemberg/ Duits en Leopolis/Latijn. Door de eeuwen heen zijn er tientallen kerken, kathedralen en kloosters gebouwd. De kapel van de familie Boyim uit de 17de eeuw, het Dominicanerklooster en de Armeense kathedraal uit 1363, een van de oudste gebouwen van de stad, zijn zeker een bezoek waard. Daarnaast zijn er verschillende paleizen en een prachtig oud stadhuis in de stad te vinden. Een wandeling brengt u langs de

talloze historische monumenten: van prachtig gerestaureerde gebouwen, versierd met een overdaad aan schitterende gevels met kleine balkonnetjes tot pittoreske pleintjes met fonteinen en standbeelden. De Svobody Prospekt loopt van het Mitskevycha-plein naar het prachtige Ivan Franko Operahuis. Ten oosten van deze boulevard liggen de oudste straatjes van de stad die onder het UNESCO Werelderfgoed vallen. In deze romantische oude stad komt u absoluut ogen tekort.

Odessa Marseille van de Zwarte Zee Het was Catharina de Grote van Rusland die de stad Odessa in 1794 stichtte, omdat zij vond dat haar Rijk wel een grote havenstad aan de Zwarte Zee kon gebruiken. De stad kreeg al gauw de bijnaam het ‘Marseille van de Zwarte Zee’. De brede klinkerstraten, de ouderwetse lantaarnpalen en wegwijzers, de kleurrijke gevels en zeker de prachtige grote bomen geven Odessa de uitstraling van een zeer rijke en aangename stad. Van oudsher is het een stad van intellectuelen,

vermogende families en kunstenaars. Vooral in het voorjaar en de zomer is het er erg gezellig met veel terrasjes, flanerende mensen, leuke winkeltjes en markten. Door het mediterrane klimaat is het ook een fantastische strandbestemming. De stranden zijn vanuit de stad per kabelbaantje te bereiken. Langs de kust loopt een pad van meer dan 20 km waaraan alle strandjes liggen, omgeven door geweldige rotspartijen, tuinen en stukken bos.

Bolsjoj Reizen

49


Het beste van Kiev, Lviv en Odessa Kiev Petsjorskaja-holenklooster Het wereldberoemde Petsjorskaja-holenklooster werd in 1051 gesticht door de monniken Antonius en Theodosius. De naam dankt het klooster aan het feit dat de eerste monniken hier in holen leefden. Dit prachtige 1000 jaar oude kloostercomplex telt tientallen gouden koepels en beslaat een enorm gebied van 20 ha aan de oevers van de Dnjepr. Door dit klooster wordt Kiev ook wel het ‘Rome van de orthodoxe kerk’ genoemd. Bovendien kreeg het klooster de titel ‘Lavra’, klooster in de hoogste rangorde. Hierdoor werd het een van de belangrijkste bedevaartsoorden van het land. De oudste kerk, uit de 12de eeuw, is gehuisvest boven de toegangspoort. In het ondergrondse labyrint van gangen liggen meer dan 120 gemummificeerde heiligen en monniken begraven. De meesten in kisten met glazen deksel, zodat je de prachtige gewaden kunt zien en hier en daar een arm of hand. Er zijn ook ondergrondse gebedsruimten en kapellen waar nog dagelijks diensten worden gehouden.

Lviv zelf

Odessa en de stranden van Arkadija In Odessa is cultuur moeiteloos te combineren met een dagje winkelen of strand. De stad is overzichtelijk en vriendelijk, mede door de lommerrijke straten en heerlijke parken. Op cultureel gebied is het fraaie Operahuis niet te missen. Het werd in opdracht van tsaar Alexander III in de Habsburger barokstijl herbouwd na een brand. Als het u lukt, woont u er dan een voorstelling bij. In het paleis van gravin Potozkaja is nu een kunstmuseum gevestigd en in de uit 1834 daterende beurs is het stadhuis tegenwoordig gevestigd. Ook de Duits- lutherse kerk, de grote kathedraal, waar graaf Vorontsov ligt begraven, en de schitterende passage zijn prachtig. In het centrum zijn mooie winkels, gezellige cafeetjes en kleurrijke terrasjes te vinden. U heeft hier keuze uit goede restaurants met internationale keuken en kunt er overnachten in elegante hotels. De stranden van Odessa zijn vanuit de stad lopend en per kabelbaan te bereiken. Het gezelligste strand ligt bij Arkadija, zo’n 15 minuten rijden van het centrum. Langs het 20 km lange kustpad liggen honderden barretjes, cafeetjes en restaurants. Het is ook de plek voor een goed feest. Tot diep in de nacht vermaakt u zich hier aan het strand en in de openluchtdisco.

50

Bolsjoj Reizen

Het beste van Lviv is de stad zelf! In deze romantische oude stad kun je de geschiedenis echt beleven. Er hangt een gemoedelijke en gezellige sfeer en talloze historische monumenten en prachtig gerestaureerde gebouwen sieren de straten, hofjes en pittoreske pleinen met fonteinen en standbeelden. De stad kent vele namen. Het geeft aan dat het cultuurhistorisch een van de belangrijkste steden van Midden-Europa is. Een wandeling door het gemoedelijke en gezellige historische centrum begint vaak op het oude marktplein genaamd Rynok. Hier domineert het oude stadhuis. Het plein staat vol met architectonische meesterwerken in alle denkbare bouwstijlen. Al wandelend door de kleine straatjes maak je kennis met een rijke architectuur. De fascinerende verscheidenheid aan prachtige herenhuizen met hun renaissance- en barokke gevels, waarvan sommige nog sporen van Oekraïense volksarchitectuur dragen, zijn een lust voor het oog.


Indrukwekkend Tsjernobyl Op 26 april 1986 voltrok zich een ramp van wereldformaat bij de plaats Tsjernobyl in Oekraïne. In de grootste kerncentrale van de toenmalige Sovjet-Unie ontplofte reactor nummer 4 door een menselijke fout. Nog steeds wonen er officieel, binnen een straal van 30 km van de reactor, geen mensen. Alleen met toestemming van het Ministerie van Binnenlandse Zaken kan men, onder begeleiding van een geregistreerde gids, het gebied bezoeken. Het is een indrukwekkende kennismaking met een desolaat gebied dat even bizar als bijzonder is. Tot op de dag van vandaag ligt Tsjernobyl er verlaten bij. De inwoners verlieten de omgeving halsoverkop. De kleding aan hun lijf als enige herinnering aan hun leven daar. Vanwege de straling heeft men alles gelaten zoals het was op het moment van de explosie. De kermis staat er nog, het kinderspeelgoed ligt op straat, ramen en deuren van huizen staan open en in de kiosken liggen de kranten van de bewuste zwarte dag.

Tsjernobyl ligt zo’n 160 km ten noorden van Kiev. Het gebied is afgezet en wordt bewaakt. Bij de 30 km zone ontmoet u uw lokale gids en worden de benodigde papieren gecontroleerd. U krijgt hier ook instructies over hoe u zich binnen de zone moet gedragen en alle bezoekers krijgen een geigerteller om te controleren of er niet te veel straling is. Bij het staatsagentschap volgt een presentatie over de gevolgen van de ramp en de verwachtingen voor de toekomst. Vervolgens stapt u in de touringcar die u door het desolate gebied rijdt. Deze brengt u, indien toegestaan, tot op zo’n 100 m van de bewuste reactor en naar het plaatsje Pripyat. De 50.000 inwoners van Pripyat werden pas 36 uur na de ramp geëvacueerd. U ervaart hier de stilte en rust in een compleet verlaten stad. Doorgaans wordt er een bezoek gebracht aan een van de flatgebouwen, waar de tijd stil heeft gestaan. Er wordt gestopt bij de kermis die er was opgebouwd voor de 1 mei viering. Het reuzenrad en de botsauto’s staan er nog altijd te wachten

op bezoekers. Indrukwekkend is ook het ‘Rode Bos’, een terrein waar wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan. Het ontwikkelt zich nu als een soort natuurreservaat waar zeldzame diersoorten leven. Een bezoek aan Tsjernobyl staat voor altijd in uw geheugen gegrift.

Tijdens uw bezoek komt u alleen op plaatsen waar de straling binnen de toegestane hoeveelheid is.

Bolsjoj Reizen

51


Reisinfo

Reisinformatie Oekraïne Bolsjoj Reizen biedt de individuele reiziger het meest complete aanbod. Wat u in Oekraïne wilt zien en doen is geheel afhankelijk van uw interesse, budget en reisduur. Wij bieden u daarom alle losse elementen om uw individuele reis volledig zelf samen te stellen. Onze stedenreizen, die u op de volgende pagina vindt, geven slechts een idee van de mogelijkheden om steden met elkaar te combineren. U kunt deze reizen ook als basis gebruiken voor het samenstellen van uw eigen reis. Het is uiteraard mogelijk om deze naar eigen wens in te delen, uit te bereiden met interessante excursies en/of te verlengen. Zo maakt u van uw zorgvuldig samengestelde reis uw eigen droomreis.

Oekraïne heeft in drie steden een luchthaven: Kiev, Lviv en Odessa. KLM vliegt dagelijks rechtstreeks vanuit Amsterdam naar Kiev. Wilt u Kiev combineren met Lviv of Odessa dan is dat mogelijk met LOT Polish Airlines of met Ukraina International Airlines, de nationale luchtvaartmaatschappij van Oekraïne. Het spoorwegnetwerk tussen de grotere steden in Oekraïne is redelijk. De meeste treinen zijn een beetje verouderd en rijden vrij langzaam. Vanwege de grotere afstanden worden er verschillende nachttreinen ingezet. Deze treinen hebben slaapplaatsen in 2-persoonscoupés en 4-persoonscoupés. Wilt u gebruik maken van de trein? Dan kunnen wij de treinreserveringen voor u verzorgen. U dient te allen tijden de trein vooraf te reserveren. Transfers van en

52

Bolsjoj Reizen

naar de luchthavens, hotels en stations kunnen door ons worden verzorgd. U wordt dan opgewacht door een privé chauffeur. Voor uw overnachtingen bieden wij u een selectie van sterrenhotels met een zo gunstig mogelijke prijs/kwaliteitverhouding. De hotels in Oekraïne zijn over het algemeen goed en schoon. In de meeste hotels spreekt het personeel tegenwoordig een aardig woordje Engels. Wilt u uw reis uitbreiden met excursies? Wij bieden een breed scala aan excursiemogelijkheden. Wij boeken uitsluitend privé excursies. Al onze excursies worden verzorgd door kundige en enthousiaste Engelssprekende lokale gidsen. Een overzicht van ons aanbod vindt u op onze website.

Bel voor meer informatie: 020 - 20 12 777


Scan voor meer info & boeken:

Stedenreizen

Individuele stedenreizen

Prachtige kloosters bezichtigen, een voorstelling in het Operahuis bijwonen of toch liever een dagje op het strand van Odessa? Onze individuele stedenreizen maken het mogelijk! Hieronder treft u slechts een aantal van de vele mogelijkheden. U kunt deze stedenreizen verlengen, uitbreiden met privé excursies of indelen naar uw eigen wens.

3 dagen Kiev vanaf € 455,• retourvlucht met KLM • transfer bij aankomst • 2 overnachtingen

6 dagen Kiev en Lviv vanaf € 595,• retourvlucht met LOT • transfers bij aankomst in Kiev en Lviv • 2 overnachtingen in Kiev en 2 overnachtingen in Lviv • nachttrein

6 dagen Kiev en Odessa vanaf € 595,• retourvlucht met LOT • transfers bij aankomst in Kiev en Odessa • 2 overnachtingen in Kiev en 2 overnachtingen in Odessa • nachttrein

8 dagen Kiev, Lviv en Odessa vanaf € 795,• retourvlucht met LOT • transfers bij aankomst in Kiev, Lviv en Odessa • 2 overnachtingen in Kiev, 2 overnachtingen in Lviv en 2 overnachtingen in Odessa • dagtrein Kiev-Lviv en nachttrein Lviv-Odessa

3 dagen Lviv vanaf € 425,• retourvlucht met LOT • transfer bij aankomst • 2 overnachtingen

6 dagen Lviv en Odessa vanaf € 645,• retourvlucht met LOT • transfers bij aankomst in Lviv en Odessa • 2 overnachtingen in Lviv en 2 overnachtingen in Odessa • nachttrein

3 dagen Odessa vanaf € 495,• retourvlucht met LOT • transfer bij aankomst • 2 overnachtingen

of bezoek onze website: www.bolsjoj.nl

Bolsjoj Reizen

53


Scan voor meer info & boeken:

4-daagse stedenreis Kiev

Individuele stedenreis

met excursie Tsjernobyl

Vanaf

€ 595,VERTREK GARANTIE

√ individuele stedenreis √ rechtstreekse vluchten met KLM √ transfer bij aankomst √ 3-sterrenhotel incl. ontbijt √ excursie met internationale groep √ entreegelden Tsjernobyl inbegrepen √ Engelssprekende gids √ optionele excursies mogelijk √ verlengen en/of doorreizen Uw bezoek aan het vriendelijke Kiev combineren met het indrukwekkende Tsjernobyl? Het kan tijdens deze 4-daagse stedenreis. De reis is op individuele basis, maar de excursie naar Tsjernobyl wordt uitgevoerd met een internationaal gezelschap, onder begeleiding van een Engelssprekende lokale gids met toestemming om het gebied te betreden.

Uw reis begint in Kiev. Een vriendelijke stad met groene straten en prachtige parken, waar u uw ogen uitkijkt. De beroemdste bezienswaardigheid is het Petsjorskaja-holenklooster, waarvoor men vanuit de hele wereld naar Kiev reist. Ook het Onafhankelijkheidsplein, de St. Sofia-kathedraal, en de gezellige studentenwijk Podil mag u zeker niet missen. Op de Khreschchatik-boulevard, de hoofdstraat van Kiev, vindt u tal van winkels, restaurants, terrasjes en de bekende Besarabski-markthallen. Elk weekend wordt deze boulevard afgesloten voor het verkeer en wordt er een gezellig en kleurrijk straatfeest gehouden met muziek, dans en allerlei soorten attracties en marktkraampjes. U kunt Kiev in alle rust op eigen gelegenheid ontdekken. Hoogtepunt van deze reis is natuurlijk de dagexcursie naar het indrukwekkende Tsjernobyl. Tsjernobyl is een stukje geschiedenis, een zeer indrukwekkende en educatieve plek, waarvan jong - vanaf 18 jaar - en oud veel kunnen leren.

54

Bolsjoj Reizen

De ramp van wereldformaat die zich hier voltrok kunt u van dichtbij bekijken. De straling in het gebied rondom de stad wordt continu door wetenschappers en experts in de gaten gehouden. U komt tijdens uw bezoek alleen op plaatsen waar de straling binnen de toegestane hoeveelheid is en bij het verlaten van het gebied wordt u onderworpen aan een stralingsmeting. Bij de 30 km zone worden alle papieren gecontroleerd en geeft een presentatie u meer achtergrondinformatie. Vervolgens rijdt de touringcar u door de 30 km zone rondom de rampplek. Een Engelssprekende gids geeft u tekst en uitleg. U komt tot circa 100 m afstand van de bewuste kernreactor en bezoekt het plaatsje Pripyat, waar de tijd sindsdien heeft stilgestaan. Ramen en deuren van huizen staan open en de kermis is er klaar voor om bezoekers te ontvangen. U bezoekt ook een van de flatgebouwen waar men halsoverkop uit is vertrokken. Het is een bijzondere gewaarwording om in deze desolate stad te zijn!

Dagprogramma Dag 1 vlucht naar Kiev + transfer hotel Dag 2 vrij verblijf Dag 3 Tsjernobyl Dag 4 terugvlucht naar Amsterdam

Bel voor meer informatie: 020 - 20 12 777


Scan voor meer info & boeken:

5-daagse stedenreis Kiev

Individuele stedenreis

met excursieprogramma

Vanaf

€ 685,VERTREK GARANTIE

De bruisende hoofdstad van Oekraïne begint weer de hoofdstedelijke allure van weleer te krijgen. Monumenten en oude straten worden in hun oude glorie hersteld en de stad heeft u veel te bieden. Tijdens deze individuele stedenreis ontdekt u de stad samen met een Engelssprekende gids die u de mooiste bezienswaardigheden laat zien en u meer over de bijzonderheden vertelt tijdens indrukwekkende privé excursies.

√ individuele stedenreis √ rechtstreekse vluchten met KLM √ transfer bij aankomst √ 3-sterrenhotel incl. ontbijt √ excursies incl. entreegelden √ Engelssprekende gids √ optionele excursie mogelijk √ verlengen en/of doorreizen √ speciale korting vanaf 3 personen

Dagprogramma U vliegt met KLM rechtstreeks naar Kiev. De volgende dag wordt u door uw gids en chauffeur opgehaald. U leert de stad kennen tijdens een uitgebreide stadsrondrit door het centrum. U rijdt langs de gouden stadspoort, het Mariïnsky-paleis/Mary’s Palace, het parlementsgebouw en het Petsjorskaja-holenklooster. Onderweg bezoekt u in het oudste gedeelte van de stad de St. Andrewkathedraal, het meesterwerk van architect Rastrelli.

Domkathedraal. De volgende dag vervolgt u met de gids uw weg met het openbaar vervoer. U gaat naar het wereldberoemde Petsjorskaja-holenklooster. Dit prachtige, 1000 jaar oude kloostercomplex telt tientallen gouden koepels en beslaat een enorm gebied aan de oevers van de Dnjepr. De eerste monniken leefden hier in holen, vandaar de naam Holenklooster. De oudste kerk uit de 12de eeuw is gehuisvest boven de toegangspoort van het klooster.

Bij de kathedraal begint de Andrewstraat, een museum op zich. Tal van originele oude huisjes, antiekwinkeltjes en de straatmarkt met lokale kunst zorgen voor een kleurrijk en gezellig geheel. Via deze oude straat wandelt u bergafwaarts naar het lager gelegen Podil, vroeger een joodse handelswijk. Nu wonen er veel studenten en het is dan ook een van de populairste en gezelligste wijken van de stad. Na de lunchpauze op het Onafhankelijkheidsplein, brengt u lopend een bezoek aan de beroemde St. Sofia-kathedraal uit de 11de eeuw, met prachtige mozaïeken, en de mooie blauwe St. Michael Gouden

Ook bezoekt u het Museum of Fine Arts, dat aan de voorzijde lijkt op een Griekse tempel die bewaakt wordt door twee grote leeuwen. In de 21 kamers en zalen van het museum vindt u een fantastische collectie Oekraïense kunst van de 14de eeuw tot en met de 20ste eeuw.

of bezoek onze website: www.bolsjoj.nl

Dag 1 vlucht naar Kiev + transfer hotel Dag 2 stadsrondrit + St. Sofia-kathedraal Dag 3 Holenklooster + Museum of Fine Arts Dag 4 vrij verblijf Dag 5 terugvlucht naar Amsterdam

Kiev is een zeer overzichtelijke en vriendelijke stad met opvallend veel mooie groene straten.

Natuurlijk is er nog voldoende vrije tijd om Kiev op eigen gelegenheid verder te ontdekken. U heeft ook de mogelijkheid een indrukwekkende dagexcursie naar Tsjernobyl bij te boeken of uw reis te verlengen en door te reizen naar Lviv of Odessa.

Bolsjoj Reizen

55


Scan voor meer info & boeken:

10-daagse stedenreis Kiev, Lviv en Odessa

Individuele stedenreis

met excursieprogramma

Vanaf

Kiev, Lviv en Odessa zijn ongetwijfeld de bekendste steden van Oekraïne. Kiev is een gezellige moderne stad met een zeer oud historisch centrum, Lviv een van de best bewaarde middeleeuwse steden van Europa en Odessa is met haar mediterrane klimaat en heerlijke stranden de meest romantische stad van het land. Steeds meer reizigers vinden hun weg naar een van deze steden voor een leuke stedentrip van een aantal dagen. Deze stedenreis combineert het beste van de drie steden.

€ 1.245,-

√ individuele stedenreis √ vluchten met LOT √ transfers bij aankomst √ 3-sterrenhotels incl. ontbijt √ excursies incl. entreegelden √ Engelssprekende gidsen √ 2-persoonsslaapcoupé in de nachttrein √ verlengen en/of doorreizen √ speciale korting vanaf 3 personen

Dagprogramma Uw reis begint in Kiev, waar u met de stad kennismaakt door middel van een rondrit langs de belangrijkste plaatsen, terwijl de Engelssprekende gids u vertelt over de geschiedenis. U bezoekt de barokke St. Andrewkathedraal uit 1747, een meesterwerk van de Italiaanse architect Rastrelli, en de Andrewstraat, een van de oudste straten van het centrum. In de middag wandelt u met de gids naar de St. Sofia-kathedraal en de blauwe Domkathedraal. Een bezoek aan Kiev is niet compleet zonder de belangrijkste bezienswaardigheid: het wereldberoemde Petsjorskaja-holenklooster dat in 1051 werd gesticht. Het klooster draagt de titel ‘Lavra’, dat klooster in de hoogste rangorde betekent. In het ondergrondse labyrint van holen en gangen liggen zo’n 120 gemummificeerde monniken en heiligen begraven. Vanuit Kiev pakt u vervolgens de dagtrein naar Lviv. U reist in de 2de klas. Met een lokale gids maakt u hier een stadswandeling van circa 3 uur door het centrum van de stad. De meeste bezienswaardigheden zoals de Svobody Prospekt, het

56

Bolsjoj Reizen

Mitskevycha-plein en de Opera zijn op loopafstand. In Lviv hangt een gemoedelijke en zeer gezellige sfeer, die u ook zult ervaren als u er zelf kunt rondwandelen. Bezoekt u dan ook de oude Lychakiv begraafplaats/necropolis waar u, naast prachtige graven met oude beelden, ook gedenkmonumenten uit verschillende oorlogen kunt zien. U kunt ook optioneel deelnemen aan een excursie naar het buiten Lviv gelegen Shevchenkivskyi Hai Park Museum van Volkse Architectuur. Vanuit Lviv neemt u de nachttrein. Na een goede nachtrust in uw 2-persoonsslaapcoupé komt u uitgerust aan in Odessa waar u tijdens een stadsrondrit kennismaakt met een van de mooiste en meest romantische steden aan de Zwarte Zee. U rijdt onder andere langs de Potemkintrappen en de heerlijke stranden bij Arcadija. De brede klinkerstraten, ouderwetse lantaarnpalen en wegwijzers, de kleurrijke gevels en vooral de prachtige bomen geven Odessa de uitstraling van een zeer rijke en gezellige internationale havenstad.

Dag 1 vlucht naar Kiev + transfer hotel Dag 2 stadsrondrit + St. Sofia-kathedraal Dag 3 Holenklooster Dag 4 vrij verblijf Dag 5 dagtrein naar Lviv + transfer hotel Dag 6 stadswandeling + Lviv National Museum Dag 7 vrij verblijf + nachttrein naar Odessa Dag 8 transfer naar hotel + stadsrondrit Dag 9 Odessa Fine Art Museum Dag 10 terugvlucht naar Amsterdam

Bel voor meer informatie: 020 - 20 12 777


Scan voor meer info & boeken:

9-daagse groepsreis Kiev en Lviv

Groepsreis

Vanaf

Onder begeleiding van zeer enthousiaste en ervaren lokale Engelssprekende gidsen maakt u tijdens deze groepsreis kennis met twee bijzondere steden. Kiev is een moderne stad met een zeer oud historisch centrum en Lviv is een van de best bewaarde middeleeuwse steden van Europa, waarvan het centrum behoort tot het Werelderfgoed van UNESCO. Deze groepsreis combineert het beste van de beide steden.

Uw reis begint in Kiev waar u tijdens een uitgebreide stadsrondrit kennismaakt met alle bezienswaardigheden. U bezoekt de St. Andrewkathedraal, een meesterwerk van architect Rastrelli, en de naast de kathedraal gelegen Andrewstraat met tal van originele oude huisjes en kunstwinkeltjes. Ook bewondert u de St. Sofia-kathedraal uit de 11de eeuw en de blauwe St. Michael Gouden Domkathedraal. De meest belangrijke bezienswaardigheid van Kiev is het wereldberoemde Petsjorskaja-holenklooster dat in 1051 werd gesticht. Bezoekers komen er van over de hele wereld naartoe. In het ondergrondse labyrint vinden zo’n 120 gemummificeerde monniken en heiligen hun laatste rustplaats. Ook brengt u een bezoek aan het Museum of Fine Arts, met een fantastische collectie Oekraïense kunst van de 14de eeuw tot en met de 20ste eeuw. U heeft in Kiev nog voldoende tijd om zelf op ontdekking te gaan. Wilt u een uitstapje maken naar het indrukwekkende Tsjernobyl? Boek dan de optionele dagexcursie! Uw reis vervolgt u in de comfortabele middagtrein naar

of bezoek onze website: www.bolsjoj.nl

Lviv. U kunt onderweg genieten van het geweldige landschap. De volgende dag maakt u verder kennis met Lviv tijdens een stadswandeling door het centrum. In deze romantische oude stad kunt u de geschiedenis echt beleven. Wandel rond en bekijk de schitterende gevels met kleine balkonnetjes, de pittoreske pleintjes met fonteinen en de sfeervolle hofjes. De meeste bezienswaardigheden zijn in de Oude Stad gelegen, zoals de kapel van de familie Boyim uit de 17de eeuw, het Dominicanerklooster met Lviv’s beste Rococostijl en de Armeense kathedraal uit 1363. U bezoekt hier ook het Lviv National Museum, met de grootste kunstschatten die Oekraïne rijk is. In het openluchtmuseum van volkse architectuur, Shevchenkivskyi Hai Park Museum, vindt u een fascinerende verzameling van circa 100 houten oude gebouwen, waaronder kerken, klokkentorens, oude huisjes, windmolens en karakteristieke boerderijen. Het oudste gebouw hier is de kerk uit het dorp Cap uit 1749. Tijdens een rondleiding vertelt uw gids u meer over het leven in vroegere tijden.

€ 1.155,-

√ groepsreis √ vluchten met LOT √ transfers √ 3-sterrenhotels incl. ontbijt √ excursies incl. entreegelden √ Engelssprekende gidsen √ dagtrein √ verlengen en/of doorreizen √ minimale deelname 2 personen

Dagprogramma Dag 1 vlucht naar Kiev + transfer hotel Dag 2 stadsrondrit + St. Sofia-kathedraal Dag 3 Holenklooster + Museum of Fine Arts Dag 4 vrij verblijf Dag 5 dagtrein naar Lviv + transfer naar hotel Dag 6 stadswandeling + Lviv National Museum Dag 7 openluchtmuseum Shevchenkivskyi Hai Dag 8 vrij verblijf Dag 9 transfer + terugvlucht naar Amsterdam

Bolsjoj Reizen

57


Wie wat waar

Welkom in de Baltische landen! Wat de Baltische landen met elkaar gemeen hebben? Een indrukwekkende geschiedenis die terug te zien is in het enorme aantal historische gebouwen en monumenten. Daarin zijn de Duitse, Poolse, Russische en Scandinavische invloeden goed zichtbaar. Verder hebben Estland, Letland en Litouwen duidelijk een eigen identiteit, met onderlinge verschillen in historisch en cultureel opzicht.

In 2004 sloten de drie Baltische landen, ook wel het ‘Balticum’ genoemd, zich aan bij de Europese Unie. Dat ze, in elk land afzonderlijk, trots zijn op hun onafhankelijkheid zorgt ervoor dat de eigen traditionele waarden en gebruiken er goed bewaard zijn gebleven. Het zijn dan ook stuk voor stuk landen om op individuele basis of met een groep te leren kennen. Vooral groepsreizen en strandvakanties zijn de laatste jaren erg in trek. Vanwege de ligging en overzichtelijke afstanden zijn deze landen eenvoudig met elkaar te combineren tijdens een reis met bus of auto. De infrastructuur en faciliteiten als openbaar vervoer, hotels en restaurants zijn zonder meer goed te noemen. De prijs/kwaliteitverhouding is er zeer goed en men spreekt er over het algemeen redelijk Engels. De overweldigende natuur in de vele nationale parken en natuurreservaten is moeiteloos te combineren met de belangrijkste steden van de Baltische landen. De flora en fauna zijn

58

Bolsjoj Reizen

er overweldigend, er leven nog wilde bruine beren, lynxen, wolven en verschillende zeldzame vogelsoorten. Een bezoek aan de witte zandstranden en duinen aan de Baltische Zee maken een rondreis hier helemaal af.

Voor bezoekers uit het buitenland zijn er talloze mogelijkheden om deze landen te leren kennen.


Vilnius

Wie wat waar

Smeltkroes van verschillende culturen Tussen de heuvels, op de zuidoever van de Neris-rivier, ligt Vilnius. Het is de hoofdstad van Litouwen, het grootste land van de Baltische landen. Door de eeuwen heen is Vilnius veelvuldig geplunderd tijdens oorlogen en ook zijn gedeelten van de stad in vlammen opgegaan. Ondanks dat heeft de stad zijn unieke karakter weten te behouden. Het is een groene hoofdstad met veel pittoreske plekjes en het barokke centrum is ongelooflijk mooi. De diversiteit van de architectonische bouwwerken getuigt van een rijke geschiedenis. In het oude middel-

Riga

eeuwse gedeelte van Vilnius wandelt u langs een aantal belangrijke bezienswaardigheden, zoals de Arkikathedra-basiliek, de Oude Universiteit uit 1579 en de stadspoorten Gates of Dawn. Ook de Petrus & Pauluskerk, bekend om het prachtige Italiaanse stucwerk, mag hier niet overgeslagen worden. Vanuit Vilnius kunt u een uitstapje maken naar Trakai, de middeleeuwse hoofdstad van het land.

Belangrijkste Hanzestad

Op steenworp afstand van de Golf van Riga ligt de gelijknamige hoofdstad van Letland. Het is dankzij deze ligging dat Riga altijd een belangrijke handelspositie heeft ingenomen. Mede daardoor is de stad rijk aan prachtige monumenten zoals de Domkathedraal, met een van de grootste en mooiste kerkorgels ter wereld. In de stad zijn ook het Vrijheidsmonument, de St. Petruskerk, de ‘3 gebroeders’ en het geel geschilderde Riga-kasteel te bewon-

deren. De sfeervolle binnenstad wordt gekenmerkt door kronkelende straatjes, steegjes en pleintjes. Bovendien zijn er veel gebouwen in jugendstil en art nouveau stijl te vinden. Naast de culturele rijkdommen is Riga ook een West-Europese stad, met moderne gebouwen, fijne restaurants, terrasjes, winkeltjes en gezelligheid tot in de kleine uurtjes in nachtclubs en casino’s. Op de centrale markt met een keur aan streekproducten heerst altijd een

gezellige sfeer. Even de stad uit? Kustplaats Jurmala, eens een chique badplaats voor de Russische elite, is een heerlijk uitstapje.

Tallinn Best bewaarde middeleeuwse stad Tallinn is een van de best bewaarde middeleeuwse steden van Europa. De hoofdstad van Estland is aan de Finse Golf gelegen en heeft een relatief klein en oud centrum. Hier kunt u heerlijk dwalen door de vele nauwe voetgangersstraatjes en over pleinen en hofjes langs de schitterende oude stadsmuur. De stad wordt gedomineerd door de Toompea, de heuvel waar de stad zich op en omheen heeft ontwikkeld. Het 13de- eeuwse Toompea kasteel, het oude stadhuis en de Russisch-orthodoxe Alexander Nevski-kathedraal zijn hier niet te missen. In de stad zijn tal van moderne cafeetjes en sfeervolle restaurants te vinden. In de avond laat Tallinn zich van haar mooiste kant zien. Dan verlichten de oude straatlantaarns de mooie gevels en creëren zo een middeleeuwse, romantische sfeer. In het nieuwe gedeelte van de stad liggen de meeste hotels en verschillende musea. Met een dagtocht combineert u Tallinn moeiteloos met Helsinki. Snelle boten varen meerdere keren per dag in 2 uur naar de Finse hoofdstad.

Bolsjoj Reizen

59


Reisinfo

Reisinformatie Baltische landen Bolsjoj Reizen biedt het meest complete aanbod voor de individuele reiziger. Wat u in de Baltische landen wilt zien en doen is geheel afhankelijk van uw interesse, budget en reisduur. Wij bieden u daarom alle losse elementen om uw individuele reis volledig zelf samen te stellen. Onze stedenreizen, die u op de volgende pagina vindt, geven slechts een idee van de mogelijkheden om steden met elkaar te combineren. Wij verzorgen ook reizen naar andere steden in de Baltische landen. Het is uiteraard mogelijk om de stedenreizen naar eigen wens in te delen, uit te breiden of te verlengen. Zo maakt u van uw zorgvuldig samengestelde reis uw eigen droomreis.

Onze reizen beginnen en eindigen doorgaans met een rechtstreekse vlucht van airBaltic, de nationale luchtvaartmaatschappij ven Letland. Wilt een van de Baltische hoofdsteden combineren met Helsinki, St. Petersburg of Moskou dan is dat mogelijk met airBaltic/KLM. Transfers van en naar de luchthavens kunnen door ons worden verzorgd. U wordt dan opgewacht door een privé chauffeur. Het spoorwegnetwerk door de Baltische landen is niet zo uitgebreid. Er zijn geen rechtstreekse verbindingen tussen de hoofdsteden. Beste alternatief zijn intercitybussen. Wilt u gebruik maken van bussen? Ook dan kunnen wij deze voor u verzorgen. Bussen dienen te allen tijden van te voren te worden gereserveerd. Ze zijn modern, hebben verstelbare stoelen en er is doorgaans een toilet aan boord. Onderweg zijn er tussenstops zodat u de benen even kunt strekken. Wij reserveren

60

Bolsjoj Reizen

voor u ook de internationale bus van Tallinn naar St. Petersburg of de snelle ferry van Tallinn naar Helsinki. De Baltische landen zijn erg geschikt voor autovakanties. De afstanden tussen de steden zijn niet zo groot, de wegen zijn er goed en veel rustiger dan bij ons, de brandstofprijzen zijn er lager en het allerbelangrijkste is wel dat de lokale bevolking erg behulpzaam is. Wij reserveren graag voor u een huurauto welke bij uw hotel kan worden afgeleverd. Voor uw overnachtingen bieden wij u een selectie van sterrenhotels met een zo gunstig mogelijke prijs/kwaliteitverhouding. De hotels in de Baltische landen zijn over het algemeen goed en schoon. In de hotels spreekt het personeel doorgaans goed Engels.

Bel voor meer informatie: 020 - 20 12 777


Scan voor meer info & boeken:

Individuele stedenreizen

Stedenreizen Struinen door een middeleeuwse stad, door prachtige natuurparken fietsen of toch liever een dagje naar het strand? Onze individuele stedenreizen maken het mogelijk! Hieronder treft u slechts een aantal van de vele mogelijkheden. Vanuit de Baltische landen kunt u doorreizen naar bijvoorbeeld Helsinki, St. Petersburg of Moskou. Uiteraard kunt u deze stedenreizen verlengen, uitbreiden of indelen naar uw eigen wens.

De 3 Baltische hoofdsteden verschillen onderling aanzienlijk in historisch en cultureel opzicht.

3 dagen Vilnius vanaf € 435,• retourvlucht met airBaltic • transfer bij aankomst • 2 overnachtingen

3 dagen Riga vanaf € 435,• retourvlucht met airBaltic • transfer bij aankomst • 2 overnachtingen

5 dagen Riga en Tallinn vanaf € 575,• retourvlucht met airBaltic • transfer bij aankomst in Riga • 2 overnachtingen in Riga en 2 overnachtingen in Tallinn • bus

3 dagen Tallinn vanaf € 445,• retourvlucht met airBaltic • transfer bij aankomst • 2 overnachtingen

5 dagen Tallinn en St. Petersburg vanaf € 595,• retourvlucht met airBaltic/KLM • transfer bij aankomst in Tallinn • 2 overnachtingen in Tallinn en 2 overnachtingen in St. Petersburg • internationale bus

7 dagen Tallinn, Helsinki en St. Petersburg vanaf € 955,• retourvlucht met airBaltic/KLM • transfer bij aankomst in Tallinn en St. Petersburg • 2 overnachtingen in Tallinn, 2 overnachtingen in Helsinki en 2 overnachtingen in St. Petersburg • veerboot Tallinn-Helsinki • dagtrein Helsinki-St. Petersburg

of bezoek onze website: www.bolsjoj.nl

Bolsjoj Reizen

61


Scan voor meer info & boeken:

12-daagse Fly & Bus Baltische landen

Individuele rondreis

Vanaf

€ 1.075,-

√ individuele rondreis √ rechtstreekse vluchten met airBaltic √ transfer bij aankomst in Vilnius √ 3-sterrenhotels incl. ontbijt √ comfortabele bussen √ optionele excursies mogelijk √ verlengen en/of doorreizen Wie zich onder wil dompelen in de lokale cultuur en wil kennismaken met de vriendelijke bevolking, reist bij voorkeur met het openbaar vervoer. Het is een bijzonder leuke manier om de Baltische landen te ontdekken. Deze unieke individuele busreis brengt u langs de belangrijkste steden en bezienswaardigheden!

Uw rondreis begint in Vilnius. De hoofdstad van Litouwen is bijzonder groen en kent veel pittoreske plekjes. De architectuur en mentaliteit zijn onderhevig aan de invloeden van de katholieke kerk. De diversiteit van de verschillende architectonische gebouwen getuigt er van een rijke geschiedenis. Vanuit de hoofdstad reist u verder naar Kaunas, de op een na grootste stad van Litouwen. De rijke geschiedenis van de stad is duidelijk zichtbaar rond het oude stadsplein, met prachtige 15de-eeuwse Duitse koopmanshuizen. Het 17de-eeuwse raadhuis ‘de Witte Zwaan’ is een meesterwerk. In ongeveer 4½ uur reist u verder naar Klaipeda, vroeger Memel geheten. Het is een belangrijke havenstad, met leuk oud centrum, die in 1252 door de Duitse veroveraars werd gesticht. U kunt hier ook een bezoek brengen aan Curonian Spit, een uniek natuurreservaat met pijnboombossen en geweldige stuifduinen. Vanuit Klaipeda neemt u vervolgens de veerboot naar Smiltyne. Van hieruit rijden er bussen naar Nida, een klein plaatsje met houten huisjes die in felle kleuren geschil-

62

Bolsjoj Reizen

derd zijn, een haventje en een paar restaurants. Schrijver/dichter Thomas Mann had hier een buitenhuis dat u kunt bezoeken. De reis vervolgt zich langs de kust en door het binnenland naar Riga. Ook deze stad is rijk aan vele prachtige monumenten, gezellige straatjes en pleintjes. U kunt hier heerlijk ronddwalen en zal zich hier geen moment vervelen. De spirituele hoofdstad van Estland, Tartu, staat als volgende bestemming op uw programma. Op het stadhuisplein vindt u niet alleen het oude stadhuis, maar ook het scheefstaande Art Museum. Het hier gevestigde supermoderne Estonian National Museum geeft u een goed beeld van de interessante geschiedenis van Estland. Uw reis eindigt in de Estse hoofdstad Tallinn, dat gedomineerd wordt door Toompea, de heuvel waar de stad op en om gelegen is. Hier vindt u onder andere het uit Toompea-kasteel uit de 13de eeuw, het oude stadhuis en de Alexander Nevski-kathedraal. Tallinn is een van de best bewaarde middeleeuwse steden van Europa en laat zich `s avonds van haar meest romantische kant zien.

Dagprogramma Dag 1 vlucht naar Vilnius + transfer hotel Dag 2 vrij verblijf Dag 3 bus naar Kaunas Dag 4 bus naar Klaipeda Dag 5 vrij verblijf Dag 6 bus naar Riga Dag 7 vrij verblijf Dag 8 bus naar Tartu Dag 9 vrij verblijf Dag 10 bus naar Tallinn Dag 11 vrij verblijf Dag 12 terugvlucht naar Amsterdam

Bel voor meer informatie: 020 - 20 12 777


Scan voor meer info & boeken:

16-daagse Fly & Drive Baltische landen

Individuele rondreis

Vanaf

€ 1.195,FLY & DRIVE

√ individuele rondreis √ rechtstreekse vluchten met airBaltic √ 3-sterrenhotels incl. ontbijt √ optionele excursies mogelijk √ verlengen en/of doorreizen

Op uw gemak de Baltische landen leren kennen? Dan is deze individuele fly & drive een fantastische manier om dat te doen! Naast alle bekende steden bezoekt u ook een aantal zeer uitgestrekte en gevarieerde natuurparken. Onderweg kunt u heerlijk genieten van het weidse landschap en de prachtige kustlijn met witte zandstranden en geweldige stuifduinen. De Baltische landen op hun best!

Dagprogramma Dag 1 vlucht naar Riga + naar Jelgava Dag 2 naar Klaipeda Dag 3 vrij verblijf

Met een rechtstreekse vlucht van airBaltic vliegt u van Amsterdam naar Riga, waar uw huurauto op de luchthaven voor u klaar staat. Vanaf hier reist u naar de grens met Litouwen. Vlak daarvoor kunt u de plaats Bauska bezoeken, met het 18de-eeuwse Rundale-paleis. Vervolgens reist u verder naar Siauliai. Vlak voor deze stad ligt de indrukwekkende Kruisberg met meer dan 40.000 kruisen, rozenkransen en heilige beeldjes. Vanuit Klaipeda kunt u de Curonian Spit bezoeken. Na een kleine boottocht komt u aan in Smiltyne. Het is een uniek natuurreservaat met pijnboombossen en geweldige stuifduinen.

De route via Kallaste en het Peipsi-meer, dat in het oosten aan Rusland grenst, brengt u naar het plaatsje Mustvee, dat 2000 inwoners en 4 kerken telt. Verder op de reis rijdt u door het Lahemaa National Park. Dit grootste natuurpark van Estland kent een zeer gevarieerde en ongerepte natuur. Het is het thuis van bruine beren en lynxen. Er zijn verschillende wandelpaden en fietsroutes uitgezet. Hierna wacht de Oude Stad van Tallinn op u. Naast veel bezienswaardigheden is de stad ook in de avond erg gezellig en vooral romantisch, doordat de oude straatlantaarns de gevels prachtig verlichten.

Dag 4 naar Vilnius

Via Kaunas, met een prachtig oud stadsplein, reist u door naar Vilnius, de hoofdstad van Litouwen. Deze stad ontdekt u het best te voet, laat u de auto lekker staan. De Oude Stad staat op de Werelderfgoedlijst. Eenmaal weer in de auto rijdt u richting Rezekne. Onderweg bezoekt u Aglona, de bekendste bedevaartsplaats van Letland. U vindt hier de basiliek van Onze Vrouwe van Aglona.

Op Saaremaa, het grootste eiland van Estland, maakt u kennis met de uitgestrekte bossen. Wij raden u aan om het best bewaarde kasteel van Estland te bezoeken. In dit middeleeuwse kasteel is tegenwoordig het Saaremaa Museum gehuisvest. Uw rondreis gaat via een prachtige route terug naar Riga waar u nog alle tijd heeft om deze prachtige hoofdstad op uw gemak te bekijken.

Dag 15 vrij verblijf

of bezoek onze website: www.bolsjoj.nl

Dag 5 vrij verblijf Dag 6 naar Rezekne Dag 7 naar Tartu Dag 8 naar Lahemaa National Park Dag 9 vrij verblijf Dag 10 naar Tallinn Dag 11 vrije verblijf Dag 12 naar eiland Saaremaa Dag 13 vrij verblijf Dag 14 naar Riga Dag 16 terugvlucht naar Amsterdam

Prachtige rondreis langs de belangrijkste culturele rijkdommen van de 3 Baltische landen.

Bolsjoj Reizen

63


Scan voor meer info & boeken:

8-daagse groepsreis Baltische hoofdsteden

Groepsreis

Vanaf

€ 1.055,-

√ groepsreis √ rechtstreekse vluchten met airBaltic √ 4-sterrenhotels incl. ontbijt √ excursies incl. entreegelden √ Engelssprekende reisleiding √ comfortabele touringcar √ garantievertrek √ maximale deelname 31 personen √ verlengen en/of doorreizen mogelijk Comfortabel en zorgeloos genieten van de drie hoofdsteden van de Baltische landen? Tijdens onze 8-daagse groepsreis reist u in een internationaal gezelschap, begeleid door enthousiaste lokale Engelssprekende reisleiding. U verblijft in goede 4-sterrenhotels op basis van logies/ontbijt.

Als eerste brengt u een bezoek aan de hoofdstad van Litouwen. In Vilnius begint u met een stadstour en in het oude middeleeuwse gedeelte van de stad maakt u een wandeling langs alle belangrijke bezienswaardigheden. De kathedraal aan het Katedros Aiksté, het plein van de kathedraal en de Oude Universiteit uit 1579, de St. Anna-kerk en de oude stadspoorten Gates of Dawn staan onder andere op het programma. Ook bezoekt u de Petrus en Pauluskerk, met prachtig stucwerk gemaakt door Italiaanse kunstenaars. Van Vilnius reist u met de bus richting Riga. Een eerste stop maakt u bij de Kruisberg, op circa 10 km van de plaats Siauliai. Deze heuvel telt meer dan 40.000 kruisen, rozenkransen en beeldjes. Het is een van de belangrijkste bedevaartplaatsen van Litouwen. Nadat u de grens met Litouwen bent gepasseerd bezoekt u het prachtige 18de-eeuwse Rundale-paleis, de vroegere zomerresidentie van de hertog van Kurland. Tijdens een stadswandeling ziet u het mooiste van Riga. Zoals de kleurrijk gerestaureerde residenties van de voormalige handelslieden

64

Bolsjoj Reizen

en de vele historische monumenten, zoals de Domkathedraal, gebouwd in verschillende bouwstijlen. Vanuit Riga maakt u een excursie naar de populaire badplaats Jurmala, in de tijd van de Sovjet-Unie was dit de badplaats van de Russische elite. Op 53 km van Riga ligt het Gauja National Park. Vanwege het prachtige landschap wordt dit ook wel ‘Lets Zwitserland’ genoemd. Bij de plaats Sigulda bezoekt u de ruïnes van verschillende kastelen. De reis gaat verder naar het noorden en loopt grotendeels langs de kust, naar het bekende kustplaatsje Pärnu waar een kleine rondrit wordt gemaakt. Deze groepsreis eindigt in Tallinn, maar niet voordat u de belangrijkste hoogtepunten van de stad heeft gezien.

Dagprogramma Dag 1 vlucht naar Vilnius + transfer hotel Dag 2 stadsrondrit + Petrus & Pauluskerk Dag 3 Kruisberg + Rundale-paleis + naar Riga Dag 4 stadswandeling + badplaats Jurmala Dag 5 Gauja National Park + naar Sigulda Dag 6 Pärnu + naar Tallinn Dag 7 vrij verblijf Dag 8 transfer + terugvlucht naar Amsterdam

U bezoekt er onder meer de middeleeuwse boven- en benedenstad. De bus rijdt om de enorme stadsmuren heen naar het oudste gedeelte van de stad. Zo komt u langs het Lossi-plein waaraan het Toompea-kasteel en de Russisch-orthodoxe Alexander Nevski-kathedraal zijn gelegen. Ook brengt u een bezoek aan de Great Guild Hall dat tegenwoordig onderdak biedt aan het Estonian History Museum.

Bel voor meer informatie: 020 - 20 12 777


Scan voor meer info & boeken:

11-daagse groepsreis Baltische landen Plus

Groepsreis

Vanaf

Op zoek naar meer variatie in het programma? Met deze 11-daagse groepsreis haalt u net iets meer uit uw bezoek aan de drie Baltische landen. U bezoekt niet alleen de drie hoofdsteden, maar ontdekt ook de culturele rijkdommen in de kleinere steden en dorpen. Onderweg geniet u van de overweldigende natuur die u ook te voet en op de fiets gaat verkennen. En u maakt kennis met de vriendelijke bevolking en heerlijke streekproducten!

Na een uitgebreide stadstour door Tallinn rijdt de bus u richting het Lahemaa National Park, dat ongeveer 70 km ten oosten van Tallinn ligt. Dit is het grootste natuurpark van Estland met een zeer gevarieerde en ongerepte natuur. U verblijft op het charmante landgoed Vihula Manor, midden in het park. De volgende dag is er een fantastische 2 uur durende wandeling door het prachtige park georganiseerd, waarna u naar de studentenstad Tartu reist. Vanuit daar reist u naar Valmiera. Hier krijgt u een rondleiding door de brouwerij waar u het geheim van het lokale bierbrouwen leert. Op het platteland bezoekt u een boerderij waar overheerlijke biologische kaas wordt geproduceerd. In de provincie Letgallen, dat ook wel ‘Land van de Blauwe Meren’ wordt genoemd, brengt u een bezoek aan Aglona. Dit bekendste bedevaartsoort van het land herbergt de spierwitte barokke basiliek Onze Lieve Vrouwe van Aglona. Daugavpils is de meest Russische stad buiten de Russische landsgrens. Het overgrote deel van de

of bezoek onze website: www.bolsjoj.nl

bevolking spreekt ook nog Russisch met elkaar. U maakt een stadsrondrit en bezoekt daarbij het 19de-eeuwse Daugavpilsfort en het Mark Rothko Art Centre. In Litouwen stoppen we eerst bij het Aukstatija National Park. Het staat vooral bekend om de vele meren, riviertjes en beekjes. U gaat het park op de fiets ontdekken tijdens een mooie fietstocht van circa 20 km. Eenmaal in Vilnius wordt u na het ontbijt opgehaald voor een uitgebreide stadstour, met een stop bij een prachtig uitzichtpunt. U heeft daarna alle tijd om de stad zelf verder te verkennen. In de avond volgt een masterclass koken, georganiseerd in restaurant Senoji Trobele. Via Trakai, Klaipeda en Liepaja reist u verder naar de populaire badplaats Jurmala. Na een strandwandeling over het heerlijke zandstrand vervolgt de bus zijn weg naar Riga. De gids leidt u ook hier langs de belangrijke historische monumenten en in de middag bezoekt u met uw gids Riga’s centrale markt, waar vooral streekproducten worden aangeboden.

€ 1.495,-

√ groepsreis √ rechtstreekse vluchten met airBaltic √ goede hotels + Manor Houses incl. ontbijt √ diner en masterclass koken √ excursies incl. entreegelden √ Engelssprekende reisleiding √ comfortabele touringcar √ garantievertrek √ maximale deelname 16 personen √ verlengen en/of doorreizen mogelijk

Dagprogramma Dag 1 vlucht naar Tallinn + transfer hotel Dag 2 stadsrondrit + Lahemaa National Park Dag 3 wandeling + Palmse Manor + Tartu Dag 4 Valmira + bierbrouwerij + boerderij Dag 5 basiliek Aglona + museum Daugavpils Dag 6 fietsen in Aukstatija + Paluse + Vilnius Dag 7 stadsrondrit + masterclass koken Dag 8 Trakai + rondrit Klaipeda + Liepaja Dag 9 strandwandeling Jurmala + Riga Dag 10 vrij verblijf Dag 11 transfer + terugvlucht naar Amsterdam

Bolsjoj Reizen

65


Algemene informatie De hieronder gepubliceerde algemene voorwaarden zijn slechts een selectie van onze reisvoorwaarden. Graag verwijzen wij naar onze website: www.bolsjoj.nl waarop al onze reis- en annuleringsvoorwaarden staan. Hier kunt u deze nalezen, printen of opslaan. Bij het boeken van een reis verklaart u akkoord te gaan met onze reisvoorwaarden. De in deze brochure gepubliceerde reizen en programma’s zijn onder voorbehoud. De genoemde vanaf prijzen zijn per persoon, gebaseerd op een verblijf van 2 personen in een 2-persoonskamer/hut/gertent of 4-persoonsslaapcoupé in de trein.

Website is up-to-date Verbeteringen en eventuele wijzigingen in programma’s, routes en prijzen worden direct verwerkt. Kijkt u daarom altijd even op onze website om te controleren of de reis van uw keuze sinds het verschijnen van deze brochure misschien gewijzigd is! Ook vindt u op onze website regelmatig mooie aanbiedingen. Onze deskundige medewerkers zitten voor u klaar om u te adviseren en uw eventuele vragen te beantwoorden.

Aanvullende reisinformatie en reisvoorwaarden Het reizen naar de landen die wij aanbieden vraagt soms om een flexibele reisinstelling. Op onze website www.bolsjoj.nl onder Algemene informatie vindt u alle belangrijke aanvullende reisinformatie en voorwaarden, welke onderdeel uitmaken van onze algemene reisvoorwaar-

66

Bolsjoj Reizen

den. Wij adviseren u deze goed te lezen. Alle reizen van Bolsjoj Reizen worden uitgevoerd conform de ANVR Consumentenvoorwaarden (Deel A – Reisvoorwaarden) en vallen onder de garanties van zowel de SGR als het Calamiteitenfonds. Bolsjoj Reizen hanteert, gezien het soort reizen dat wij aanbieden, aangepaste voorwaarden ten aanzien van de (aan)betaling en annuleringskosten. Deze zijn terug te lezen op onze website onder Algemene informatie.

ANVR Bolsjoj Reizen is aangesloten bij de ANVR, Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen. Deze vereniging hanteert strenge normen voor het lidmaatschap en bevordert de kwaliteit van de reizen en van de informatie daarover. De reizen in deze brochure worden aangeboden onder het beding dat de ANVR-Reizigersvoorwaarden van toepassing zijn op alle aanbiedingen in deze brochure tenzij uitdrukkelijk wordt aangegeven dat dit niet het geval is. De uitgebreide voorwaarden kunt u inzien via www.anvr.nl/ reizigersvoorwaarden.pdf

SGR Bolsjoj reizen is aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Alle in deze brochure gepubliceerde reizen, met uitzondering van vluchten per lijndienst die geen onderdeel uitmaken van een pakketreis, vallen daarom onder de garantie van de SGR. De SGR-garantie houdt

in dat de consument ervan verzekerd is zijn vooruitbetaalde reisgeld terug te krijgen, als de wederpartij door financieel onvermogen de overeengekomen tegenprestatie niet kan nakomen. Voor zover de overeenkomst het vervoer omvat en de plaats van bestemming reeds is bereikt, wordt zorggedragen voor de terugreis. Indien u niet rechtstreeks boekt bij een SGR-reisorganisator bevelen wij u aan om uw reis te boeken bij een bij SGR aangesloten reisbureau of reizenverkopende bank. Zij zijn herkenbaar aan het op hun verkoopkantoren aangebrachte vignet met de lachende wereldbol. Meer informatie vindt u op www.sgr.nl

Calamiteitenfonds Bolsjoj reizen is aangesloten bij de Stichting Calamiteitenfonds Reizen. Alle in deze brochure gepubliceerde reizen vallen daarom onder de garantie van het Calamiteitenfonds. Deze garantie houdt in dat u als consument die deelneemt aan een door ons georganiseerde reis: (een deel van) uw reissom terugkrijgt indien wij de reis als gevolg van een calamiteit niet of niet volledig kunnen uitvoeren; de noodzakelijke meerkosten vergoed krijgt indien wij als gevolg van een calamiteit de reis moeten aanpassen of indien wij u vervroegd moeten repatriëren. Meer informatie vindt u op calamiteitenfonds.nl

Kennelijke fouten Kennelijke fouten en vergissingen in deze brochure binden ons niet.


Verken de mooiste steden met KLM en Bolsjoj Reizen

Stap samen met ons in een andere wereld.


Postbus 12232 | 1100 AE Amsterdam 020 - 20 12 777 | info@bolsjoj.nl | www.bolsjoj.nl


Articles inside

Algemene informatie article cover image

Algemene informatie

3min
pages 66-68
16-daagse Fly & Drive Baltische landen article cover image

16-daagse Fly & Drive Baltische landen

2min
page 63
11-daagse groepsreis Baltische landen PLUS article cover image

11-daagse groepsreis Baltische landen PLUS

2min
page 65
8-daagse groepsreis Baltische hoofdsteden article cover image

8-daagse groepsreis Baltische hoofdsteden

2min
page 64
12-daagse Fly & Bus Baltische landen article cover image

12-daagse Fly & Bus Baltische landen

2min
page 62
Stedenreizen Baltische landen article cover image

Stedenreizen Baltische landen

1min
page 61
Welkom in de Baltische landen article cover image

Welkom in de Baltische landen

1min
page 58
Reisinformatie Baltische landen article cover image

Reisinformatie Baltische landen

1min
page 60
9-daagse groepsreis Kiev en Lviv article cover image

9-daagse groepsreis Kiev en Lviv

2min
page 57
4-daagse stedenreis Kiev met excursie Tsjernobyl article cover image

4-daagse stedenreis Kiev met excursie Tsjernobyl

2min
page 54
10-daagse stedenreis Kiev, Lviv en Odessa article cover image

10-daagse stedenreis Kiev, Lviv en Odessa

2min
page 56
Stedenreizen Oekraïne article cover image

Stedenreizen Oekraïne

1min
page 53
5-daagse stedenreis Kiev article cover image

5-daagse stedenreis Kiev

2min
page 55
Reisinformatie Oekraïne article cover image

Reisinformatie Oekraïne

1min
page 52
Het beste van Kiev, Lviv en Odessa article cover image

Het beste van Kiev, Lviv en Odessa

2min
page 50
Indrukwekkend Tsjernobyl article cover image

Indrukwekkend Tsjernobyl

2min
page 51
Welkom in Oekraïne article cover image

Welkom in Oekraïne

1min
page 48
11-daagse rondreis Armenië article cover image

11-daagse rondreis Armenië

2min
page 47
6-daagse stedenreis Jerevan article cover image

6-daagse stedenreis Jerevan

2min
page 45
6-daagse stedenreis Tbilisi article cover image

6-daagse stedenreis Tbilisi

2min
page 44
13-daagse rondreis Georgië article cover image

13-daagse rondreis Georgië

2min
page 46
17-daagse rondreis China article cover image

17-daagse rondreis China

2min
page 37
Stedenreizen Georgië en Armenië article cover image

Stedenreizen Georgië en Armenië

1min
page 43
Het beste van Jerevan article cover image

Het beste van Jerevan

2min
page 41
Reisinformatie Georgië en Armenië article cover image

Reisinformatie Georgië en Armenië

2min
page 42
Het beste van Tbilisi article cover image

Het beste van Tbilisi

2min
page 40
Tbilisi en Jerevan article cover image

Tbilisi en Jerevan

2min
page 39
Welkom in Georgië en Armenië article cover image

Welkom in Georgië en Armenië

1min
page 38
15-daagse rondreis China article cover image

15-daagse rondreis China

2min
page 36
10-daagse stedenreis Beijing en Shanghai article cover image

10-daagse stedenreis Beijing en Shanghai

2min
page 35
Stedenreizen China article cover image

Stedenreizen China

1min
page 33
8-daagse stedenreis Beijing article cover image

8-daagse stedenreis Beijing

2min
page 34
Welkom in China article cover image

Welkom in China

1min
page 28
Reisinformatie China article cover image

Reisinformatie China

1min
page 32
Beijing, Xi’an, Guilin en Shanghai article cover image

Beijing, Xi’an, Guilin en Shanghai

2min
page 29
Het beste van Xi’an, Guilin en Shanghai article cover image

Het beste van Xi’an, Guilin en Shanghai

2min
page 31
Het beste van Beijing article cover image

Het beste van Beijing

2min
page 30
14-daagse rondreis Mongolië article cover image

14-daagse rondreis Mongolië

2min
page 27
Reisinformatie en stedenreizen Mongolië article cover image

Reisinformatie en stedenreizen Mongolië

1min
page 25
11-daagse rondreis Mongolië article cover image

11-daagse rondreis Mongolië

2min
page 26
21-daagse treinreis Trans Siberië-/Mongolië Express article cover image

21-daagse treinreis Trans Siberië-/Mongolië Express

2min
page 21
Het beste van Ulaanbaatar article cover image

Het beste van Ulaanbaatar

2min
page 24
Ulaanbaatar en Nationale Parken article cover image

Ulaanbaatar en Nationale Parken

1min
page 23
Welkom in Mongolië article cover image

Welkom in Mongolië

1min
page 22
19-daagse treinreis Trans Siberië Express article cover image

19-daagse treinreis Trans Siberië Express

2min
page 20
12-daagse riviercruise van St. Petersburg naar Moskou article cover image

12-daagse riviercruise van St. Petersburg naar Moskou

2min
page 19
11-daagse groepsreis St. Petersburg, Gouden Ring en Moskou article cover image

11-daagse groepsreis St. Petersburg, Gouden Ring en Moskou

2min
page 17
12-daagse riviercruise van Moskou naar St. Petersburg article cover image

12-daagse riviercruise van Moskou naar St. Petersburg

2min
page 18
8-daagse groepsreis Moskou en St. Petersburg article cover image

8-daagse groepsreis Moskou en St. Petersburg

2min
page 15
9-daagse groepsreis Moskou en St. Petersburg PLUS article cover image

9-daagse groepsreis Moskou en St. Petersburg PLUS

2min
page 16
6-daagse groepsreis St. Petersburg article cover image

6-daagse groepsreis St. Petersburg

2min
page 14
8-daagse stedenreis Moskou en St. Petersburg article cover image

8-daagse stedenreis Moskou en St. Petersburg

2min
page 12
10-daagse stedenreis Moskou, Gouden Ring en St. Petersburg article cover image

10-daagse stedenreis Moskou, Gouden Ring en St. Petersburg

2min
page 13
Reisinformatie Rusland article cover image

Reisinformatie Rusland

1min
page 8
5-daagse stedenreis Moskou article cover image

5-daagse stedenreis Moskou

1min
page 10
5-daagse stedenreis St. Petersburg article cover image

5-daagse stedenreis St. Petersburg

1min
page 11
Het beste van St. Petersburg article cover image

Het beste van St. Petersburg

2min
page 7
Het beste van Moskou article cover image

Het beste van Moskou

2min
page 6
Welkom in Rusland article cover image

Welkom in Rusland

1min
page 4
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.