#Närhetsliv - nummer 8

Page 1

BRA SAKER OM BODEN • APRIL 2021

Skoterparadis i närhetslivet ÅSA VISAR VÄGEN I LÖSSNÖN / S. 14

500 kimonos i Gunnarsbyn SHINKO HITTADE SIN PLATS / S. 30

Hållbarheten i Bjässmoran NINAS HÅLLBARHETSDRÖM / S. 42

Det nära hästlivet OCH MYCKET MER / DIGITALT SKOMAKERI / PADELBOOMEN / 5 NYA VINNARSKALLAR / MATTIAS KJELLIN GÖR BRA SAKER / FRÅN LONDON TILL BODEN / HEMMA HOS ZABRINA OCH ROBIN /


2 / # N Ä RH ETS LIV / A P RIL 2 02 1


Ketchupeffekten MATS BERG / KOMMUNCHEF Resultatet av ett långtsiktigt hårt arbete, som till stora delar gjorts i det tysta, offentliggjordes tisdagen den 23 februari. Boden ska bli en grön industristad.

G

röna har vi alltid varit. Försvarsmakten, fotbollslaget, vårt framgångsrika hållbarhetsarbete och vår gröna energi. Att däremot producera grönt fossilfritt stål kan vi ödmjukt tillstå att vi inte har någon större erfarenhet av. Men med H2 Green Steels historiska satsning på en integrerad processanläggning för grön fossilfri ståltillverkning blir plötsligt Boden en del av den gröna industriella revoultionen. Tillsammans med den spetskompetens och tradition av ståltillverkning som finns i Luleå ska vi nu göra det bästa av den här storskaliga industrisatsningen. För även om det här landande i Svartbyn så kommer det att ha en inverkan på hela regionen. Det här är en enorm möjlighet för oss att tillsammans skapa tillväxt och utveckling för hela regionen och norra Sverige. Vad samhällsavtrycket och kringeffekterna blir av det här är svårt att överblicka nu men vi ser att Bodens attraktionskraft nu ökar. Nu gäller det att kavla upp ärmarna.

Även om H2 Green Steels etablering troligen kommer ge den stora ketchupeffekten så har det hänt bra saker innan och kommer att fortsätta hända saker fortsättningsvis också. Med tre nya spelutbildningar på Boden Gamecamp kommer vi i höst förhoppningsvis att ha över 200 spelstudenter på plats. Med en färsk spelinkubatorverksamhet och en nationell gymnasieutbildning riktad mot dataspelsbranschen stärker Boden sin position som Sveriges nordligaste hubb för dataspelsutveckling. Vi attraherar unga talanger från hela Sverige och då kommer också fler spelstudios etablera sig här i Boden. Vi har också fått en YH-utbildning inom besöksnäringen som ska att utgå från Boden. Det känns väldigt roligt och också logiskt då vi har många fantastiskt duktiga entreprenörer även i den näringen. Samtidigt lever vi fortfarande i en pandemi men ser nu ett ljus i tunneln nu när vaccineringen tar fart. Vårvinterns solstrålar gör också sitt och vi kan inte annat än att se ljust på framtiden här i Boden. Här händer bra saker vilket beror på att det bor bra människor här. ”Vi har ett bra kärnvirke” var det en klok person som sa. Om vi fortsätter #handlanära, håller i och håller ut så är min innerliga förhoppning att vi snart kan börja återgå till en mer normal tillvaro. Trevlig läsning!

#NÄ R H E TS L I V / A P R I L 2 0 2 1 / 3


B R A SAK E R OM B O D E N / AP R I L 2 02 1 / INNEHÅL L

SIDAN 6 / WESTERNTRÄNADE HÄSTKRAFTER PÅ RÅNISGÅRDEN En släktgård blev en näring och förverkligandet av en pojkdröm. Vi tar hästrygg på Bodens enda riktiga cowboy - Roger Laestadius.

SIDAN 12 / DIGITAL SKOMAKARE

SIDAN 26 / HITTADE HEM I SÄVAST Efter att ha sökt tomt hemma i Luleå blev det nya hemma i Sävast. Vi hälsade på Zabrina och Robin i deras nyproducerade hus, söder om Boden.

SIDAN 30 / VINTAGEKIMONOS

Ett delvis digitalt upplägg blev vägen tillbaka till ett hantverk och en bra balans i livet.

Kombinationen vintagekimonos och Gunnarsbyn känns inte helt given. Men väl på plats inte desto mindre fantastisk - möt Shinko Nakono.

SIDAN 14 / DROTTNING PÅ SNÖ

SIDAN 34 / TEAM KJELLIN

Vi tar rygg på Åsa Lindgren, även känd som @backcountryqueen, som visar hur man hanterar en skoter i ett lössnöparadis helt nära dig.

SIDAN 18 / GÄSTKRÖNIKÖR Florens bra men Boden bäst. Stina Mattsson flyttade hem och njuter varje sekund.

SIDAN 19 / VINNARSKALLAR De finns i olika former och i olika åldrar. Här möter du några av alla våra vinnarskallar. Det finns gott om dem i Bodens fantastiska föreningsliv.

SIDAN 22 / PADEL PÅ TILLVÄXT En hall blev snabbt två och snart kommer flera. Till slut landade Padelfenomenet i Boden och det rejält. Vad är det med padel som är så kul?

SIDAN 24 / GRATIS STÖD ONLINE Under rådande pandemi såg KBT-terapeuten Meleknur Alevcan en stor och allt värre ensamhet drabba många äldre. Hon började därför hjälpa på sin egen fritid och helt utan ersättning.

Trots en framgångssaga som entreprenör står Mattias Kjellin med bägge fötterna och hjärtat nära sin hemtrakt. Här vill han göra bra saker.

SIDAN 38 / JAKTEN PÅ BALANS Steget från världsmetropolen London till Bodsvedjan kan tyckas stort men något Andrew och Erika inte ångrat. Här hittade de rätt balans i livet.

SIDAN 42 / DEN HÅLLBARA DRÖMTILLVARON I BJÄSSMORAN Nina Hahto har skapat sin hållbara drömtillvaro bland gotlandsfår, dvärgkochiner och hedemorahöns. I sommar är det dags för gårdsbutik och café. När den här QR-koden dyker upp finns det även film kopplat till reportaget. QR-koden är länkad till webben där du kan se några av alla kortfilmer vi producerat. Scanna via mobilkameran eller via en gratisapp .

#NÄRHETSLIV produceras av KOMM/Bodens kommun 2021 • TEXT: Josefin Wiklund / KOMM FOTO: Mats Engfors / Fotographic • TRYCK: Lule Grafiska 2021 • PAPPER: Amber 150 g TYPOGRAFI: Stag och Flama • ANSVARIG UTGIVARE: Jens Andersson / jens.e.andersson@boden.se OMSLAGSBILD: Roger Laestadius, Rånisgården / Mats Engfors

4 / # N Ä R H ETS LIV / A P RIL 2 02 1


S / 14

S / 26 S/6

S / 22

S / 30

S / 19

S / 42 #NÄ R H E TS L I V / A P R I L 2 0 2 1 / 5


6 / # N Ä R H ETS LIV / A P RIL 2 02 1


Till häst över snötäckta vidder Westernridning är Roger Laestadius passion och levebröd. Här på Rånisgården i Svartbjörnsbyn håller han cowboydrömmen vid liv. Häng med ut på ridtur i vinterlandskapet!

#NÄ R H E TS L I V / A P R I L 2 0 2 1 / 7


R

oger Laestadius leder en grupp gäster genom skogen, efter stigar som kantas av snötyngda träd och ut över vidsträckta vidder i vitt. Hästarna far fram genom meterhögt puder och dansande flingor gnistrar i solskenet. – En krispig solig marsdag med pudersnö är nog den bästa ridupplevelsen du kan ha på hela året. Du kan rida överallt och Buddbyträsket blir som en prärie som vi rider över, säger Roger. Vissa kanske tänker att det är lite väl kallt att rida på vintern, men enligt Roger är kylan sällan ett problem. Han brukar inte rekommendera en heldag i 20 minusgrader, men ett par timmar i minus tio går mer än utmärkt. Generellt är det sommaren som är högsäsong på Rånisgården och vintertid kommer färre gäster. Så här års har Roger mer tid att träna och rida in andras hästar och att hålla de egna hästarnas kunskaper levande. – Jag vill att de ska vara lydiga och lägger mycket träning på att hästarna ska vara lyhörda och tryckkänsliga, då upplevs de som väldresserade, säger Roger.

8 / # N Ä R H ETS LIV / A P RIL 2 02 1

Bland hans tolv hästar är majoriteten amerikanska quarterhästar. De har avlats fram just för westernridning som är gårdens specialitet. – Det viktigaste är ju inte rasen utan hästens lynne. Jag vill ha snälla hästar med bra temperament. De ska vara lugna men inte för lata, fungera bra i gruppen och ha ett mjukt steg så att det inte blir så studsigt när de travar. BOKEN SOM STARTADE ALLT Roger Laestadius växte upp här på Rånisgården i Buddbyn. Här har familjen bedrivit jordbruk med mjölkkor sedan 1936, gården byggdes 1840. En dag när Roger var i tioårsåldern klättrade han upp på kallvinden och gjorde ett fynd som kom att forma hela hans liv. Han hittade en rökskadad gammal bok om Svarta hingsten. Det blev starten på en livslång passion och Roger började tjata på sina föräldrar om att få en häst. När de såg honom rida på en kviga förstod de att pojken menade allvar och vid 12 års ålder, när han lärt sig grunderna på ridskolan, fick Roger sin första egna häst.


– Jag tycker att hästar är fantastiska djur. Man kan få dem att lyssna på en och ens kroppsspråk. Att kunna manövrera ett djur på 600-700 kilo är en mäktig känsla. Många slutar rida i tonåren, speciellt killar, och Roger la av med ridlektionerna även han. Men hästintresset fanns kvar och han var den som red ut i skogen själv, likt en cowboy. HITTADE SIN STIL Roger fick upp ögonen för westernridning i 18 årsåldern när han jobbade på Grans Naturbruksgymnasium i Piteå. Det var där den första klubben för westernridning startades och man tog upp tränare söderifrån. – Jag hittade en stil som passade mig. Jag var inte så intresserad av dressyr, men hade hittat ett sätt att ta ridningen vidare. Då lyfte intresset ännu mer. Ridstilen utvecklades i USA för att flytta och skilja på boskap och för att förflytta sig i skog och mark. – Man vill rida på en hand, det är det som är

filosofin. Den andra handen ska man kunna ha fri för att arbeta med, kasta lasso och öppna grindar, så man styr mycket med kroppsspråk och med benen. Hästen ska kunna jobba självständigt, med lösa tyglar, så du får lita på hästen. PASSION SOM JOBB 1997 var Roger med och grundade Western Farm i den gamla ridskolan alldeles intill Rånisgården. För tolv år sedan tog han över föräldrahemmet, flyttade hit hästverksamheten från Western Farm och blev sin egen – men fortfarande med ett gott samarbete med farmen. – Min passion för hästar har hållit i sig och jag har valt att jobba med hästar. Det är en livsstil. Jag blir inte miljonär, men jag har ett jobb som jag trivs med och det har funkat hittills. Han bor med fru och barn på gården och även om hustrun hjälper till så är hästarna och stallet Rogers ansvar, hans enmansföretag. I verksamheten ingår korta och långa turridningar i skog och mark men även ridskola i westernridning på kvällarna och intensivkurser över helger.

#NÄ R H E TS L I V / A P R I L 2 0 2 1 / 9


1 0 / # N Ä R HE TS LIV / A P RIL 2 021


Turridningarna lockar ofta långväga gäster medan den vanligaste ridskoleeleven är en medelålders kvinna från närområdet som ridit tidigare i livet. VILL LÄRA UT När Roger jobbar med sin hobby tycker han att det är viktigt att han själv också får chans att utvecklas. Därför lägger han alltid in ett moment av utbildning, oavsett om han håller i en entimmes ridtur eller en hel helgkurs. – Gästerna ska få lära sig att styra hästen och känna att de kan hantera den själv. Det är inspirerande för mig och folk verkar uppskatta det, säger Roger. En gammeldags cowboystil syns på allt från kläder och hattar till hagar och inredning. Gården är gammal och har gått genom generationerna så patinan är allt som oftast helt genuin. – Jag har alltid inspirerats av cowboys och den kulturen. Att få rida ut i vildmarken i solnedgången och hitta samspelet med hästen. Jag tror att det kan tilltala många, så drömmen om cowboylivet genomsyrar hela verksamheten. OLIKA MARKNADER 2019 hade det börjat lossna rejält för Roger på den internationella marknaden, tack vare goda samar-

beten med Treehotel och andra stora dragplåster i trakten. Men så kom Covid-19. – I sommar har jag haft många gäster från södra Sverige som efterfrågat lite mer exklusiva paket, men också gäster från närområdet och en prislista som funkar här. Det har varit en räddning för mig. Det är väldigt tur att jag jobbar mot alla marknader. Juli var inte mycket sämre än förut. Nu hoppar de över kaffet i saloonen efter ridturerna och på hästryggen är det enkelt att hålla avstånd till andra människor och allt sker i små grupper. På det stora hela har Rånisgårdens omställning till pandemiläget gått smidigt och man har inte behövt söka omställningsstöd. – Det här är en aktivitet som folk har vågat fortsätta göra så jag har inte drabbats så hårt som många andra. Roger ser positivt på framtiden och hoppas kunna fortsätta bjuda på kvalitativa naturupplevelser till gäster både från närområdet och södra delarna av landet under 2021 och många år framöver. – När det är bra väder och jag är ute med en grupp i skog och mark, när hästarna sköter sig, man ser att gästerna är jättenöjda och får en fin upplevelse, då är det kul. Det tycker jag. # @ranisgarden

#NÄ R H E TS L I V / A P R I L 2 0 2 1 / 1 1


Digitaliseringen blev vägen tillbaka

1 2 / # N Ä RHE TS LIV / A P RIL 2 021


Boka lagning på webben och lämna dina skor i ett skåp – coronavänligt, hållbart och enkelt. Efter en rad tillfälligheter möter traditionellt hantverk digital teknik i Jonas skomakares nya satsning.

I

13 år var Jonas Samuelsson Bodens enda skomakare och försökte hjälpa alla. Han visste aldrig hur många kunder som skulle komma och hade ingen möjlighet att styra flödet. Arbetsbelastningen blev högre och högre och till slut blev läget ohållbart. – Det blev en stress och jag kände aldrig att jag hann färdigt, jag hade provat söka personal men utan framgång. Så jag tog en paus och jag trodde inte att jag skulle komma tillbaka, säger Jonas. Tidigare i livet har Jonas arbetat som fastighetsskötare och det ville han gärna göra igen. När kommunen under våren 2020 erbjöd omställningsstöd på grund av Covid-19 skickade han in en ansökan och använde stödet till att fräscha upp sina kunskaper inom fastighetsskötsel. Inför sommaren sökte Boden Business Park en fastighetsskötare på halvtid och Jonas fick jobbet. EN NY IDÉ Han var borta från skomakaryrket två år men med tiden började det byggas upp en längtan efter hantverket inom honom. När han såg att flera av hans gamla kollegor fick slå igen i sviterna av pandemin dök de första tankarna om en digitalisering av skomakarverksamheten upp. – Jag ville hitta tillbaka till hantverket och kombinera det med fastighetsskötsel. Jag kunde inte riktigt släppa idén, och hade jag inte hamnat här på Boden Business Park så hade jag aldrig kommit till skott. Det är en kreativ miljö här med många driftiga människor. Genom en rad fikaraster, lunchsamtal och möten kom Jonas i kontakt med programmeraren Kristoffer Bylund på KBD Teknik och webbdesignern Petter Samuelsson på EZ Web och ett fruktsamt samarbete tog fart.

– Kristoffer förstod direkt vad jag ville göra och har varit en stöttepelare tillsammans med Petter, säger Jonas. SKÅP MED KODLÅS Sen gick utvecklingen väldigt fort. I slutet av september började de jobba med idén och i november testades konceptet i skarpt läge. Nu kan kunderna boka sin reparation via websidan för att sedan lämna och hämta skor, väskor, jackor och knivar i ett skåp med kodlås på Boden Business Park. – Den feedback jag fått är övervägande positiv. Många tycker att det är enkelt när man får kostnadsförslag innan och att man kan betala med Swish och de gillar öppettiderna. OPTIMERAR TIDEN EZ Web har gjort webbshopen och KBD Teknik står för programmeringen i bakgrunden som får allt med bokningar och skåp att flyta. Jonas liknar de digitala tjänster han köper in som en extra resurs som tar emot beställningar. – Det är kul att vara igång och det funkar bra. Det är en nystart för mig. Jag kan styra arbetsmängden och flödet på ett annat sätt och har fått en bättre arbetsmiljö. På förmiddagarna är Jonas fastighetsskötare med kollegor på Boden Business Park och på eftermiddagarna är han skomakare i sin verkstad hemma i villan. Och precis så vill han ha det. – Jag tar helst på mig mindre reparationer så att jag kan hjälpa så många som möjligt. Jag gillar att jobba med händerna men också miljötänket, att inte bara slänga bort allt. De som bokar mig gör ett aktivt val och en tjänst för miljön samtidigt som de stöttar ett lokalt företag. # @jonasskomakare @bodenbusinesspark @ezwebab #NÄ R H E TS L I V / A P R I L 2 0 2 1 / 1 3


Åsas känsla för snö Åsa Lindgren ledsnade på killarnas kommentarer och tog saken i egna händer. Hon drog igång tjejevent för lössnömaskiner och fick nya vänner på köpet. “Det är roligast att köra med tjejer, det är peppigare stämning” säger hon.

1 4 / # N Ä R HE TS LIV / A P RIL 2 021


O

m vintrarna kan du hitta Åsa Lindgren, 29, i snowboardbacken, i längdskidspåret eller på isen med pimpelpirken i hand. Men oftast hittar du henne på en skoter

i lössnön. – Mitt största intresse är skoter. Det är friheten. Man får fara ut i naturen och tar sig till så fina ställen som man aldrig hade kunnat ta sig till annars. Jag har alltid ett stort leende under hjälmen. Det kickar ju alltid igång adrenalinet också så klart, säger hon. När hon växte upp i Vuollerim var skoterlivet familjens naturliga vinternöje. Hon var i princip nyfödd första gången hon lastades i skoterpulkan och har spenderat mången vinterdag pimplande och korvgrillande. – Vi har ju alltid haft gamla skotrar men för några år sedan skaffade jag en lössnömaskin och där väcktes intresset för backcountryåkning, eller lössnöåkning som man också säger. LEDSNADE PÅ KILLARNA Från början åkte hon mest med grabbarna i kompisgänget men trivdes inte riktigt med jargongen. Hon önskade att hon hade fler tjejer att åka med. – Åker man med killar så är de oftast bättre och har kört längre och om man fastnar så kan man vara säker på att de står där och gnäller; “Jaha, sitter du fast igen?”. När man är bara tjejer blir det

som en annan stämning, mer stöttande. Hon började kolla upp evenemang för tjejer och hittade några weekendresor för kvinnor i Mellansverige, ofta dyra med väldigt duktiga åkare och mycket prestige. Det var inte riktigt det hon var ute efter. – Jag vill ju bara åka för att det är kul. Så då tänkte jag “Då gör jag det själv”. Jag drog ihop 25 tjejer och så for vi ut, säger Åsa. LÄR AV VARANDRA Två år på raken förhandlade Åsa fram weekendpaket på boende och mat vid olika fjällanläggningar. Sen bjöd hon in tjejer via sociala medier och evenemangen blev fullbokade direkt. Enda kravet för att få vara med har varit förarbevis och en skoter. – Det är kul att fler och fler tjejer kör och att man peppar varandra, lär ut och hjälps åt. Vi äter och skrattar tillsammans och har så kul! Till träffarna kommer både erfarna lössnöförare och nybörjare. De som har kört mer tipsar och visar hur man kan burka, skråköra eller ta sig loss om man sitter fast. Enligt Åsa finns det knappast någon bättre känsla än när man lyckas med något nytt. – Det handlar oftast om hur du står, vart du har vikten och hur du hänger ut med den andra foten, det är mycket teknik. Det som är roligt är att vi lär varandra och man får mycket tips och tricks.

#NÄ R H E TS L I V / A P R I L 2 0 2 1 / 1 5


1 6 / # N Ä R HE TS LIV / A P RIL 2 021


VILL INSPIRERA ANDRA Förra året fick Åsa en avbokning och bjöd med sig sin fransstylist med kort varsel. Hon hade just tagit förarbevis “för att det är bra att ha”, lånade ihop kläder och fick köra en demoskoter. – Hon blev alldeles frälst och lärde sig jättemycket under helgen så hon köpte en egen lössnömaskin sen. Det är kul när man ser skoterintresset väckas. Jag brinner för att få tjejer att våga fara själva och köra en helg, säger Åsa. Genom tjejhelgerna har Åsa fått många nya vänner med samma intresse. En av dem är Sofia Ruuth som du ser tillsammans med Åsa på bilderna här intill. Pandemisituationen gör att en fjällresa med gemensamt boende inte är aktuell just denna vinter, däremot blir det desto fler tjejturer i närområdet. – Det bästa är gemenskapen, att vi har så kul tillsammans oavsett om vi är i fjällen eller bara kör runt husknuten. Vi far ofta ett tjejgäng härikring runt Boden, det finns jättefin körning här. VÅGA TESTA Åsas främsta tips till dig som är nyfiken på lössnökörning är så klart att hänga med på ett evenemang, eller att helt enkelt våga prova. – Du behöver ingen värstingmaskin, du kan ju bara börja testa litegrann utanför leden. Kanske på en myr eller en äng där du har lov att köra. Man måste inte vara så duktig. Släpp prestigen och våga fastna, det är så man lär sig. Och man blir stark av att skotta, säger Åsa. En bra tumregel enligt Åsa är att alltid tänka på säkerheten och ha med en kompis, och att bara köra där du är säker på att du inte tar sönder mark och växter. Det kan vara svårt att veta så det är alltid bäst att fråga markägaren om lov. – Och kör absolut inte på planteringar.

SPONSRAD FÖRARE En klassisk ledmaskin har bred framvagn, en matta med låga kammar och den går stadigt på led även vid högre hastigheter. En lössnömaskin har i stället smal framvagn, högkamsmatta och mjuka dämpare. – Den ska gå att vicka omkull och bryta i så den ska inte vara stabil. Det är 250 kilo du ska flytta på så det är ganska tungt att burka, till exempel. Det är bra träning, och rolig. Åsa är en så kallad teamförare för Ski-Doo genom Tords Motorservice. Hon knallade in i butiken och berättade om sin idé med tjejhelger, de gillade det och ett samarbete tog sin början. Tords ställer bland annat upp med demoskotrar till hennes evenemang. – Det var jättekul i och med att jag var nybörjare, men det har ju gått bra. Tack vare Tords motorservice har jag kunnat följa mina drömmar och göra det jag brinner mest för. I år är hennes femte säsong med lössnömaskin och hon är ingen nybörjare längre. Nu har hon avancerat till en 850 från 2021. HEMMA I UNBYN Det som drog Åsa från Vuollerim till Boden var kärleken vid namn Anton Sundqvist. Han var i Vuollerim för att köra skoter med gemensamma vänner och deras första dejt blev en skotertur med fika. – Vi brukar säga att vi träffades efter skoterleden, skrattar Åsa. Nu bor de i en villa i Unbyn som de håller på att renovera och trivs med närhetslivet. – Vi har ju allting runt husknuten, vi behöver inte åka någonstans. Här har vi älven där vi kan pimpla, åka vattenskoter, fiska och bada. Jag behöver inte resa någonstans, jag känner mig verkligen hemma här. # @backcountryqueen #NÄ R H E TS L I V / A P R I L 2 0 2 1 / 1 7


Att flytta hem är inget misslyckande STINA MATTSSON / GÄSTKRÖNIKÖR

Hur kunde du flytta från Italien till Boden? Det är en fråga som Stina Mattsson fått besvara fler än en gång. Läs hennes krönika om att återvända hem.

J

ag vet precis hur det känns att som 18 åring bara vilja härifrån, att tycka att det inte finns någonting här för mig. Några drömmar och massor av tillfälligheter har gjort att jag de senaste tolv åren levt borta, först Sundsvall, sedan Stockholm och avslutningsvis sju år i en liten by utanför Florens i Italien. Sommaren 2017 bestämde jag mig och i november samma år flyttade jag 320 mil norrut, hem till Boden. Det var ett av de bästa besluten jag någonsin fattat! Tyvärr är ofta uppfattningen att om man flyttar hem till sin norrbottniska hemstad så är det lika med att man har gett upp och lite av ett misslyckande. Varför är det så? För mig kändes det otroligt spännande att få börja ett nytt kapitel och för första gången leva ett vuxet liv i Boden. Jag hade aldrig haft ett eget boende eller ett heltidsjobb i Boden eller bara kunnat spontanluncha med min mamma. Jag upptäckte massor med saker jag aldrig sett innan och helt klart såg jag saker med nya ögon. Det var ju ingen tillfällighet att jag varje sommar och vinter reste hem på besök, kärleken för Norrbotten har alltid funnits. Det tog ett tag innan jag insåg att jag faktiskt bor här, första tiden kändes det som att jag var på besök. Jag tyckte det var svårt att ställa om från en väldigt framåt och rak attityd som jag var van vid från Italien, till att ibland behöva linda in saker i bomull. Jag kan fortfarande behöva brottas med det. Det känns avlägset att tänka att jag på den tiden stod på posten och betalade pappersräkningar, satt i bilkö i 1,5 timme till jobbet som låg 3,5mil bort och att jag ständigt behöva skrika för att få respekt. Det var en annorlunda miljö och mentalitet men samtidigt alldeles underbart att umgås under frukosten på baren eller under aperitivon på en 1 8 / # N Ä R HE TS LIV / A P RIL 2 021

fullsatt piazza efter jobbet. Men efter sju år så är Italien för mig allra mest ett land att semestra i. Sverige är fantastiskt, här är allt enkelt och tillgängligt från mobilen (ibland nästan för tillgängligt). Det finns så mycket som man tar för givet när man inte vet något annat. Varför skulle jag inte välja att ha ett stort boende utan att vara helt överöst med lån? Korta avstånd till allt, skidspår utanför knuten, sommarloppisar med caféer och ett levande föreningsliv – Boden har ett enormt utbud av sport och det passar mig perfekt. Mer kvalitet i livet, ett enklare liv utan att bli tråkigt. Det kallar jag närhetsliv. Allt blir vad du gör det till – jag gillar det uttrycket. Att säga att det inte finns någonting att göra i Boden säger mer om dig än om Boden. Jag tycker att Boden är underbart! Att i dag få vara en liten del av arbetet med att få Boden att växa, genom mitt jobb på Boden Business Park, är otroligt spännande när man har ett starkt Bodenhjärta. Det är inte ett misslyckande att flytta hem och kanske viktigare; det är heller inget misslyckande att alltid ha varit här! Bodensare: var stolta! Och ni bortöver: kom hem! #


Vinnarskallarna och närhetslivet Alva Alamäki började köra ponnytrav för ett år sen och med färsk ponnylicens körde hon in en lovande andra plats i första starten. Med travsporten i familjen är hon inte ensam vinnarskalle i familjens stall där hon tillbringar stor del av sin tid. När pandemin ebbat ut vill hon ut och fortsätta tävlandet och jakten på det första besöket i vinnarcirkeln. Här presenterar vi några av våra många lokala talanger som är på väg upp i både seriesystem och karriärer där det börjar bli på allvar. Där det faktiskt kan underlätta att vara just en vinnarskalle.

#NÄ R H E TS L I V / A P R I L 2 0 2 1 / 1 9


FELIX DAHLROTH (-98) Bodens Hockeyförening / Namnet förpliktar men Felix har visat sen unga år att han står stadigt på egna rör. Efter ett par år i Skellefteå AIK:s organisation är Dahlroth modell -98 hemma för att göra Boden Hockey till ett allsvenskt lag?

2 0 / # N Ä R HE TS LIV / A P RIL 2 021

WILMA RIEKKOLA (-03) Sävast Skiteam / Talangen Wilma har åkt skidor sen barnsben och går nu andra året på skidgymnasiet i Gällivare. Förra året drabbades Wilma av blodproppar i hjärnan. Att vara en vinnarskalle har hjälpt henne att komma tillbaka och nu börja tävla igen. Vi kommer att se mer av Wilma i skidspåret.


THEO NORDSTRÖM (-03) Bodens Karateklubb / Med ett brunt bälte i karatestilen Inoue-Ha Shito-Ryu, inväntar Theo 18-årsdagen då han kan gradera för ett svart bälte. Redan 2019 representerade Theo Sverige i VM för sin karatestil som då avgjordes i Japan. Hård och disciplinerad träning sen unga år kan räcka långt.

SUSANNE JAKOBSEN (-99) Storklintens Alpina / Uppvuxen på berget och med sporten i sitt DNA åker Susanne fortare och bättre för varje säsong. Totalsegern i Alpine Elite Tour 2020-2021 visar också att Susanne kan prestera och leverera i tuff konkurrens.

#NÄ R H E TS L I V / A P R I L 2 0 2 1 / 21


Succé för nya trendsporten

2 2 / # N Ä RHE TS LIV / A P RIL 2 021


Boden Padel har snart varit igång i ett år – och vilket premiärår det blev! Det stod snabbt klart att en hall inte räcker och nu i april flyttar en tränarduo in från Spanien.

D

et var under en semesterresa till Grekland sommaren 2019 som idén dök upp. Mats Wikman träffade en man som sålde padelbanor och föll för konceptet – självklart skulle vi ha en padelhall i Boden också, även om Mats faktiskt aldrig hade testat spela själv. Tillsammans med de övriga delägarna David Thomelius, Björn Enberg, Patrik Falk och Janne Samuelsson drogs projektet igång och Boden Padel stod klart intill Boden Arena första maj 2020. – Det var full fart från första början med bokningar en vecka framåt. Vi tog snabbt beslutet att bygga en hall till så att man kan boka spontana tider, säger Mats Wikman, hallansvarig. Till det kom också målbilden om ungdomsverksamhet som i det rådande läget inte fanns utrymme för. Den 18 december öppnade utbyggnaden och nu finns åtta dubbelbanor och två singelbanor. I mars startade en ny idrottsförening, Bodens Padelklubb, med träning för 80 ungdomar mellan nio och 17 år. – Det är ju barn och ungdomar vi ska satsa på. Målet är att få fram några riktigt bra spelare från Boden, säger Mats. PADELBOOM Intresset för sporten växer snabbt i hela landet och det strömmar till nya spelare på Boden Padel varje vecka. Ungefär 700 personer har gått introduktionskursen. – Det är lätt att lära sig och alla kan spela, vår äldsta spelare är 80 och vår yngsta 3-4 år. För många är det också en social grej när man träffas och spelar, säger Mats. En som fastnat för den nya trendsporten är Emmy Nordmark. Hon hade testat ett par gånger utomlands utan att kunna reglerna så hon var taggad på att spela här i Boden. – Det var roligt att det kom något nytt till Boden. Heja företagarna som vill satsa på vår stad! Det dröjde inte länge efter min förlossning tills jag följde med min sambo Mattias till padelhallen, lärde mig reglerna och fastnade i padel-pandemin.

Jag behöver tävlingsmomentet när jag inte spelar handboll. Även om jag och Mattias spelar med vänner så vill jag vinna. Mattias tar inte våra mixmatcher på så stort allvar, så det kan vara heta diskussioner i bilen på väg hem, säger Emmy och skrattar. Att dra igång en helt ny verksamhet mitt i en pandemi kan tyckas som en chansning, när många andra idrottshallar och gym stängt. Men enligt hallansvarige har det gått bra att anpassa hallen efter rådande restriktioner. – Vi har nu 15 minuter mellan starttiderna, omklädningsrummen är stängda, vi har tagit bort möbler, ingen publik tillåts, det är olika in- och utgångar till banorna och seriespelet är pausat. När det är fullt är det max 34 spelare på 2700 kvadratmeter så det är gott om utrymme, säger Mats. TRÄNARDUO FRÅN SPANIEN Nu tas nästa steg i utvecklingen. I april flyttar tränarna Marco Musso och Yolanda Mortensen från Málaga till Boden för att arbeta som padeltränare. De var på besök under en vecka i mars för att testa närhetslivet och älskade det. De provjobbade i padelhallen, åt souvaslunch utomhus och provade på att åka skidor i Storklinten. – Det är första gången jag har upplevt snö och jag tycker om det väldigt mycket, säger Marco. – Det är verkligen en magisk plats och vi har aldrig sett något liknande förut. Allting, landskapet, snön, alla träd, älven som nu är is, det är verkligen värt att besöka, säger Yolanda. Med detta hoppas man höja nivån på Bodens padelspelare ytterligare. För delägarna var det viktigt att få in just en kvinnlig tränare då hälften av alla spelare här är kvinnor. Inför framtiden finns gott om planer och idéer. Mats tror att det finns underlag för ännu fler banor i Boden, men när och var återstår att se. Just nu pågår projektering av en restaurang i anslutning till padelhallen och förhoppningen är att ha utbyggnaden klar till sommaren. # #NÄ R H E TS L I V / A P R I L 2 0 2 1 / 23


Ett stöd i ensamheten


N

är Covid-19 kom till Norrbotten arbetade Meleknur Alevcan, 31, som KBT-terapeut i närpsykiatrin. Hon träffade många människor och såg en ökning av psykisk ohälsa bland äldre. – Många äldre har känt sig väldigt ensamma och drabbats av depression och ångest. Jag kände att jag kunde hjälpa till, jag hade tid efter jobbet på kvällar och helger, säger hon. Hon gjorde ett par inlägg i grupper som “Det händer i Boden” på Facebook och sökte efter personer som var intresserade. När pressen lyfte engagemanget började bokningarna strömma in på allvar. – Många mådde bra redan efter två-tre samtal och jag fick mycket positiv feedback. De uppskattade att någon ringde och frågade hur de mådde och gav praktiska verktyg och hjälp. När jag såg framgången fick jag motivation att fortsätta, det känns meningsfullt, säger Meleknur. Sedan starten för ett år sedan har hon hjälpt över 100 personer. Majoriteten bor i Sverige, en tredjedel i Turkiet och ett par i Ryssland och USA. All terapi sker online, som videosamtal över exempelvis Facetime eller Skype, på fyra olika språk som Meleknur behärskar väl.

Under pandemin har Meleknur Alevcan hjälpt ett hundratal äldre med gratis terapi online. Hon flyttade hit för att studera och stannade kvar tack vare lugnet och den vackra vintern.

PRISAD AV UNIVERSITETET För detta utsågs Meleknur till årets alumn 2020 av Luleå Tekniska Universitet (LTU), ett pris som tilldelas tidigare studenter som nått särskilt stor framgång i karriären. – Det kändes väldigt hedrande, det var en positiv överraskning och jag blev stolt och glad över att någon uppskattar det jag gör. Jag hoppas att jag kan inspirera andra till att göra en positiv förändring, säger Meleknur. LTU är också en viktig anled-

ning till att hon hamnade här i Boden. Meleknur föddes i Istanbul och sin första universitetsutbildning skaffade hon i Ankara där hon läste ryska i fem år. Hon var toppstudent och tilldelades därför ett stipendium för att läsa vidare utomlands, precis var hon ville. Och hon ville byta bana och plugga psykologi i Sverige. 2013

flyttade hon till Göteborg och började lära sig svenska. – Det gick jättebra, jag tycker jättemycket om det svenska språket eftersom det är så melodiskt. Det är så fint att lyssna på. Sen ville jag uppleva norrsken, riktiga vintrar och vintersport och det lät äventyrligt att bo i norra Sverige. TRIVS I NORRBOTTEN Så inom ett år hoppade hon på psykologiprogrammet vid LTU. Hon var den enda i klassen som inte har svenska som modersmål men det gick bra och hon fick fint stöd från klasskamrater och lärare. Ett år av utbildningen läste hon vid State University of New York och hon tog sin masterexamen i psykologi sommaren 2020. Hon trivs så bra här att hon stannat kvar för att arbeta och bor nu i centrala Boden med sin sambo. – Det är lugnt, tryggt och harmoniskt. Här stressar man inte lika mycket som i stora städer. Och snö –Snö älskar jag också. Här kan man åka skidor och njuta av naturen, lyssna på sig själv och promenera i skogen. Och så finns det ju så fantastiska och trevliga människor här. Hon har inga planer på att flytta härifrån. Nyligen fick hon nytt jobb på Polismyndigheten som civil utredare av brott i nära relationer och sexualbrott mot barn. – Det är tufft, men det känns jättebra att det finns möjlighet att påverka de utsattas liv i en positiv riktning, på ett effektivt sätt. Det är spännande, jag älskar jobbet. Vid sidan av anställningen driver hon ett eget företag med inriktning på kognitiv beteendeterapi och konsultverksamhet mot företag och organisationer. Och så fortsätter hon ge gratis terapi. # #NÄ R H E TS L I V / A P R I L 2 0 2 1 / 25Hittade hem med alla rätt När drömmen om husliv skulle bli sann föll valet på en nyproducerad villa i Sävast. Häng med hem till Zabrina Dixon Johansson och Robin Lundgren. Här finns allt de önskat sig.

V

id en första anblick ser huset på Brännan inte så anmärkningsvärt ut, ett vitt enplanshus bland flera på kvarteret. Men när man kliver in hamnar man i ett stort och öppet kök och vardagsrum med fulltakhöjd upp till nock, bra ljusinsläpp och både rymd och hemtrevnad. – Vi gillar att det ser ganska vanligt ut och så kommer man in och säger “Jaha, okej! Är det såhär det ser ut?”. Det kändes helt rätt med planlösning och material. Jag gillar den här ytan, det här rummet. Det känns väldigt trevligt, socialt och mysigt, säger Robin. Det var den känslan som gjorde att de föll för det nyproducerade huset, la ett bud strax under utgångspris och skrev på papperna för ett och ett halvt år sedan. På den tiden bodde de i en bostads-

rätt i Luleå och kände att det var dags att ta nästa steg i bostadstrappan, testa huslivet och ha en egen trädgård att påta i. – Vi är ju från Luleå och funderade på att bygga i Luleå, men var svårt att hitta en tomt där, så vi sökte oss hit. Vi tittade på tomter här också men sen så hittade vi det här huset som kändes helt rätt, säger Zabrina. NÄRA TILL DET VIKTIGA På samma gata bor ett par vänner och som Robin och Zabrina brukade hälsa på. Det är mycket tack vare dem som idén om att vända sig mot Sävast dök upp. – Vi ville bo en bit utanför allt det hektiska och ha nära till promenadstråk och skog, säger Robin. – Det finns allt här, förskola, gym, Ica, restau#NÄ R H E TS L I V / A P R I L 2 0 2 1 / 27


2 8 / # N Ä R HE TS LIV / A P RIL 2 021


rang, det är verkligen perfekt. Det vi vill ha finns nära. Alla våra krav uppfylldes när vi hittade det här, säger Zabrina. I husets ena ände finns ett större sovrum, badrum och tvättstuga och åt motsatt håll finns en del med två sovrum, kontor, allrum, ett mindre badrum och klädkammare. – Jag gillar att det är öppet i tak, att det är kök och vardagsrum i ett, stora fönsterpartier och att det är två delar av huset, en vuxendel och en barndel. Om vi ska ha barn i framtiden känns det skönt att ha plats, säger Zabrina. MYSIGT OCH OMBONAT När de flyttade in var alla väggar vitmålade så första steget var att lägga till lite mer färg och måla om några rum i nyanser av beige, grå och greige. I sovrummet har de satt upp lister och speglar på väggarna och även tillverkat en egen sänggavel i sammet med mässingsnubb. – När det är nyproduktion vill man ju göra det lite mer mysigt och det här gjorde ganska mycket. Jag vill att det ska kännas hemtrevligt och ombonat, säger Zabrina. Hon är en kreativ person med ett stort inredningsintresse och får många idéer från Instagram och Pinterest men även från naturen och jobbet som frisör. – Jag får extremt mycket idéer och funderar på nästa grej hela tiden. Jag älskar det moderna men samtidigt så gillar jag även äldre möbler. Vi försöker få in mycket natur och trä, säger Zabrina.

MODIFIERAR MÖBLER Både hon och Robin tycker om att bygga, skapa och göra om och många av deras möbler är omstöpta till deras stil. Det svarta vitrinskåpet är målat, skänken intill matplatsen har fått nya luckor och några fåtöljer har klätts om i vitt teddytyg. Ett blickfång som sätter tonen i köket är köksöns träpanel, skapad av stående betsade ribbor. Det rustika matbordet har paret byggt tillsammans och vardagsrumsborden har Zabrina gjort av second hand-shoppade glasskivor, en kruka och lecablock. Just nu håller paret på att rita ett garage som ska byggas i sommar. När värmen och solen kommer på allvar längtar de efter få använda altanerna från öst till väst och njuta av utelivet i trädgården. – Vi trivs jättebra här, säger de. # FAKTA Familjen / Zabrina Dixon Johansson, 25 år, egenföretagare/frisör, Robin Lundgren, 26 år, mäklarkoordinator, och hunden Wera, en pomerianian som snart fyller 3. Huset / Enplanshus på 147 kvadratmeter fördelat på sex rum och kök. Huset köptes nybyggt 2019 av det Piteåbaserade företaget Lundqvist Trävaru. Området / Huset ligger på det nya bostadsområdet Brännan i Sävast, 8 kilometer söder om Boden. I Sävast finns tre förskolor, skola för årskurs F-9, mataffär, gym, restauranger, och en mängd företag och utbildningar på Boden Business Park. Här hittar du också golfbana, elljusspår, fotbollsplaner, idrottshallar, skoterleder och så klart skogen och Luleälven alldeles i närheten. Du har 10 minuter till Boden, 25 minuter till Luleå, det går gott om bussar och du når enkelt resten av världen via tåg och flyg. @zabrinadixon #NÄ R H E TS L I V / A P R I L 2 0 2 1 / 29


Hon har 500 kimonos Äkta vintagekimonos från Japan i finaste siden. Det är Gunnarsbybon Shinko Nakanos liv och leverne. “Jag tycker om det väldigt mycket”.

3 0 / # N Ä R HE TS LIV / A P RIL 2 021


#NÄ R H E TS L I V / A P R I L 2 0 2 1 / 3 1


F

ör 15 år sedan lämnade Shinko Nakano sitt Japan och flyttade med maken Petri Storlöpare och deras dotter Anni till den lilla byn Pålkem i Norrbotten. – Det var kallt och isolerat och jag undrade om jag skulle överleva, men det gick bra. Det är väldigt vacker natur. Det är mycket folk i Japan och jag tycker om distans så för mig är Norrbotten perfekt, säger Shinko. Petri jobbade ofta borta och Shinko var själv med Anni. Men hur skulle hon kunna arbeta långt ute på landsbygden utan att kunna flytande svenska och med ett litet barn att ta hand om? Lösningen blev att starta företaget Kanoko, en webbshop hon driver hemifrån. Hon började importera begagnade japanska kimonos av hög kvalitet för att sälja online. – Kvalitet och mönster är väldigt hantverksmässigt. Jag har varit intresserad av kimonos sedan jag var liten. Jag växte upp hållbart och miljömedvetet och tyckte att det var bara att göra något av denna höga kvalitet i stället för att bara kasta, säger Shinko. Hon hittade en balans mellan arbete och familjeliv och kan styra över sin arbetstid. När skolan stängde i Nattavara flyttade familjen söderut. – Vi letade hus i Harads och Gunnarsbyn. Jag visste inget om området och kände ingen men det fanns ett hus så vi flyttade. Här bor vi alldeles intill skolan och det känns som att vi bor mitt i stan, vi trivs väldigt bra här. ANVÄNDS PÅ NYTT Kimonon är ett traditionellt japanskt plagg i en T-form som finns i flera olika varianter för olika syften och skeenden i livet. Korta och långa, med olika långa ärmar, alla med sina namn och

speciella regler. Att klä sig och knyta sin kimono på det traditionella sättet är en konst i sig och en kunskap som förr fördes vidare från mor till dotter, men som nu lärs ut på skolor. – Den är lite jobbig att ta på och inte så praktisk så nu används de inte till vardags i Japan utan mest som festliga dräkter. I Sverige och västvärlden bärs den på ett enklare sätt som passar bättre i dag, som jacka till exempel. Shinko kommer från en liten ö i södra Japan. Hennes mor och systrar bor nu på andra håll i Japan och även hennes dotter Anni har flyttat dit. Shinko brukar vara där några månader om året för att sköta om sin mamma och då passar hon på att köpa med sig kimonos från antikbutiker, men hon importerar också en hel del. MÅNGA OCH GAMLA Majoriteten av Shinkos kimonos är 30-50 år gamla men en har hela 100 år på nacken. – De västerländska kläderna hade inte kommit till Japan för hundra år sen. Då hade alla kimonos som vardagskläder, säger Shinko. De flesta är handsydda i fint siden. Vissa sommarkimonos är gjorda av bomull och andra av syntetmaterial, vilket är enklare att ta hand om. Shinko rekommenderar att kimonos av siden vårdas varsamt för att hålla länge. – Man ska inte tvätta dem så ofta, vädra hellre efter användning. Förr i tiden brukade man ta ut tråden och tvätta tyget, det är ju handsytt så det är enklare än det låter, säger Shinko. Med tiden har företaget vuxit och i dag har Shinko omkring 500 kimonos hemma i huset i Gunnarsbyn. Ett rum används som lager, ett annat som arbetsrum. Här tar hon hand om sina kimonos, tar emot ordrar och packar paket som skickas över hela Sverige och världen. Nu är hon flytande i språket och en del av byns gemenskap. – När folk som köpt en kimono skickar bilder när de har på sig den och är nöjda, det är det roligaste. Jag hoppas att folk använder dem så mycket som möjligt. # @kanoko_kimono / kanoko.se

3 2 / # N Ä RHE TS LIV / A P RIL 2 021


#NÄ R H E TS L I V / A P R I L 2 0 2 1 / 3 3


» Nu är jag där jag vill vara «

3 4 / # N Ä R HE TS LIV / A P RIL 2 021


Han driver ett av Bodens snabbast växande företag och har alltid många järn i elden. Möt entreprenören Mattias Kjellin i en öppenhjärtig intervju om laganda, skotercross, reklamfilm och ADHD.

T

eam Kjellin mining & entreprenad ligger år efter år på toppen i Norrbottens tillväxtliga. I dag har företaget 150 anställda, en massiv maskinpark och uppdrag från Sundsvall till Kiruna. De tyngsta projekten är gruvdrift i Svappavaara och markarbeten inom vindkraft och vattenkraft. Ändå har Mattias Kjellin, grundare och vd, många gånger stått på bromsen. – Man måste växa på ett sätt som gör att man inte tappar lagkänslan. Vår största styrka är att det är viet är det viktigaste. Det ligger bra i magen och i bröstet. Det är min största drivkraft, vi ska lyckas och vara bäst. Det gick inte så bra för Mattias i skolan och han gick inte ut grundskolan. Han började i stället jobba tidigt, som svetsare, mekaniker och maskinförare. Den kompetensen är i dag en viktig del i företaget, en annan del är motorsporten. – Företaget föddes ur motorsporten. Jag började på elitnivå 2004 och drev teamet. En massa dörrar öppnades och det blev grunden för företaget som det är i dag, säger Mattias. Framgångarna i skotercross och Motorcross ledde till jobb som stuntman och sedan vidare till skådespelare, ofta som terrorist eller gangster. Kring 2007 kunde du skymta Mattias i reklamfilm för BMW, Volkswagen och Vattenfall, men Ica tackade han nej till. Förutom lagarbete kommer tillväxten också ur en betydande dos risktagande. Mattias har sålt allt han ägt och satt hus och hem i pant för att investera i många stora och kostsamma maskiner, ibland utan undertecknade uppdrag. – Jag har tagit enorma risker, det är en del av min natur och kommer delvis från sporten och min tid som stuntman, jag söker spänningen i livet. Jag har satt min ekonomiska framtid på spel och pressat mig hårt under många år. Men jag har trott på min magkänsla, att det skulle stärka oss och visa hur bra vi är. GER TILLBAKA TILL IDROTTEN I Bodenbuss gamla garage huserar dagens skotercrossverksamhet. Intresset för idrotten har vuxit

kraftigt de senaste åren och Mattias delar gärna med sig av sina kunskaper och erfarenheter till framtidens idrottare. Själv tvingades han sluta 2013 när han efter en lång och hård träningsperiod insjuknade i twar, kollapsade och fick hjärtstillestånd. – Det är en sorg jag inte kan släppa, saknaden har varit stor. Skotercrossen har hjälpt mig och fostrat mig. Jag hittade något att lägga energin på, när jag var ung la jag den inte alltid på bra saker, så det känns som att jag är skyldig idrotten något. Nu lägger han kraften på att stötta Bodens stjärnskott Emil Hansson. – Jag ser mig själv i Emil. Han är en ödmjuk och varm människa och en riktig vinnarskalle, jag vet att han är en av världens största talanger. Han är en fantastisk förebild. MÅNGA BOLLAR I LUFTEN Mattias har alltid varit en person som det händer mycket kring. Vid sidan av företaget är han involverad i ett utvecklingsprojekt för besöksnäringen i Harads, planeringen av en aktivitetspark i centrala Boden och en helt ny sorts skotercrosstävling till våren 2022. Han håller också på att starta en mötesplats för motorintresserade ungdomar i gamla Bodenbussgaraget. Här vill Mattias och hans medarbetare skapa en fristad där man både kan får lära sig svetsa eller skruva i sin epa och att stötta och värna om varandra. – Alla ungdomar som har ADHD, jag vill inte att de ska känna sig sämre eller hamna i utanförskap. Den dag de hittar ett sätt att kanalisera energin har de en gåva som ingen annan har. Jag har aldrig blivit diagnosticerad men jag har förstått det själv, säger han. Mattias vet hur det känns när huvudet är ett enda virrvarr och kaos, men han råder alla som känner igen sig att inte ge upp utan fortsätta kämpa. – Få ordning på det så är det en ren tillgång. Nu är jag där jag vill vara, jag kan hjälpa andra, även företagare och jag vill gärna vara en inspirationskälla. # @teamkjellin #NÄ R H E TS L I V / A P R I L 2 0 2 1 / 3 5


FYRA Revansch för

TILL BODEN Changemaker Educations/Future Games startar YH-utbildningarna Game Programmer, Game Designer samt Game Artist på Boden Gamecamp. I och med de nya utbildningarna, som drar igång till hösten, kommer totalt omkring 200 spelstudenter finnas på plats i Sävast.

SM-VECKAN

Boden och Luleå får en ny chans att arrangera SM-veckan vinter under 2024. Riksidrottsförbundet och Sveriges Television, som formellt fattar beslut om värdstäderna erbjöd Luleå och Boden att på nytt ansöka om värdskapet för SM-veckan vinter 2024. Städerna skulle tillsammans ha arrangerat SM-veckan vinter 2020, men knappt två veckor innan genomförandet ställdes tävlingarna in på grund av coronapandemin. Nu är alla formella beslut tagna och parterna är överens. # Foto: Nils Jakobsson / Bildbyrån

nya YH-utbildningar

Samma aktör startar även YH-utbildningen Arctic Hospitality Leader på Boden Business Park, en utbildning som sker i direkt samverkan med besöksnäringen i Swedish Lapland. #

160.000

Så mycket pengar har Bodens riksteaterförening fått i coronastöd från Kulturrådet. Detta för att möjliggöra scenkonst i bygdegårdar och samlingslokaler i samverkan med byaföreningar. Genom projektet nära scenkonst har de som vision att alla Bodensare ska nås av kultur i sitt närområde.

– Vi har under flera år samverkat med byar och spridit scenkonst utanför centralorten. Tack vare detta projekt kan vi intensifiera vårt arbete och nå fler byar, säger Lotta Styvén ordförande i föreningen. #

» Det här är det största som har hänt Boden sedan Bodens fästning byggdes på tidigt 1900-tal. « Claes Nordmark / kommunalråd / om H2 Green Steel som bygger storskalig fossilfri ståltillverkning i Boden-Luleå. #

XL-HJÄLPEN TILL

Svartlå Skoterklubb Skoterklubben har fått arrendera en vacker plats vid en sjö bakom Storklintens skidanläggning. Syftet är att rusta upp en brygga och sittbänkar på rastplatsen så att det finns en plats att slappna av och umgås vid. XL-Hjälpen är ett initiativ av XL-bygg som hjälper klubbar, föreningar och organisationer att genomföra byggprojekt och renoveringar som de själva inte har möjlighet att göra. Allt kommer placeras ut under våren 2021. # 3 6 / # N Ä R HE TS LIV / A P RIL 2 021


50

Vad händer våren 2021?

I mars startade Runacademys fysiska löparträffar i Boden. Där vill man motivera och utbilda deltagare till bättre löparteknik och träningsupplägg under måttot “En löparrunda kan förändra din dag. Flera löparrundor kan förändra ditt liv”. #

BOXAR

Tillsammans med Stockholm blir Boden först i Sverige med att testa obemannade skåp för att hämta, returnera och skicka paket – iBoxen. En ny infrastrukturlösning som kan skapa förutsättningar för mer hållbara transporter. I Boden kommer hela 50 skåp att placeras ut i centralorten men också i omkringliggande byar som Harads, Bredåker, Skogså, Sörbyn och Gunnarsbyn. #

1212 nybyggda kvadratmeter för ridsport i området söder om Boden har fått namnet ”Centrum för hästverksamhet”. I tillväxtprogrammet från Bodens kommun tas satsningen på hästnäringar upp som en av fem viktiga punkter för god tillväxt. #

95%

Det nya ridhuset kommer att byggas vid Bodens ridklubb som ligger tre kilometer från centrala Boden. Den 31 maj 2021 avslutas Etapp 1 med det nya ridskolestallet och bygget ska vara helt klart 2023.

SPRING i BENEN

GYLLENE Foto: Padraig Croke

Jon Marin

Grundare av Svemestra.nu, Sveriges alla smultronställen

Jon Marin är besöksnäringsföretagaren som valt att lämna Skåne och tillsammans med familjen flyttat till Lassbyn över vintern. Tillsammans med sin fru Linda Marin äger och driver de Immelns kanotcenter i Skåne, men har också i spåren av Covid, startat sajten Svemestra - alla Sveriges smultronställen.

KOPPEN

Organisationen Sveriges Föreningar har utsett Bodens kommun till 2020 års föreningsvänligaste kommun. Priset har delats ut sedan 2010 och det är första gången priset landar i Norrbotten. Själva utmärkelsen, ”Gyllene koppen”, kommer att delas ut vid en ceremoni senare under året när läget tillåter resor igen. #

Vad händer i vår? – I vår kommer vi att fokusera på alla härliga sommardestinationer i Sverige. Inte de stora klassiska utan alla de små som man riskerar att missa om man inte känner till dem. Mycket glamping, höghöjdsbanor, glassparadis och underbara bad. Vilket är ditt bästa smultronställe under vårvintern i Boden? – Mitt absoluta smultronställe i Bodens kommun är Malmens Väg längs Råne älvdal. Vilken fantastisk grej att ha en skoterled som sköts SÅ väl och har en massa fina rastplatser längs vägen! #

I bedömningen av de nominerade kommunerna tar man extra hänsyn till ledorden; Självständighet, respekt, delaktighet i strategier och goda villkor att verka. #NÄ R H E TS L I V / A P R I L 2 0 2 1 / 3 7


Lämnade London för Bodsvedjan


Erika Andersson och Andrew Allen lämnade ett högintensivt liv i London och hittade en balans i livet i Boden. “Livet med barn är tio gånger bättre här”, säger Andrew.

E

rika är född och uppvuxen i Boden men har levt hela sitt vuxna liv i London. Familjen funderade många gånger på att lämna storstadshetsen och hitta lugnet någon annan stans, antingen i Norrbotten eller i mellersta England där maken Andrew Allen är uppvuxen. Men de kom aldrig till skott, det där rätta läget infann sig aldrig. Andrew hade fullt upp med konsultjobb som kvalitetsutvecklare inom utbildningsväsendet och när Erika kom tillbaka till yrkeslivet efter föräldraledigheten var det som kontorschef på en rad stora företag. Ekorrhjulet snurrade på och dagarna var långa för hela familjen, de åt sällan middag före 18.30. Tills Erika en dag fick svar på en jobbansökan hon slängt iväg, lite som en chansning. Jobbet var i Boden och började inom kort. – Det var så oväntat. Men jag ville inte sitta där när jag är 80 och säga “Tänk om ...”. Det var nu eller aldrig. Jag ville att barnen skulle få lära sig mer svenska och träffa sina släktingar medan de finns kvar. Jag ville ge dem det jag upplevt som liten, som att åka skidor. Jag älskar snö och jag ville ge dem chansen att uppleva det när de var små. Hon bestämde sig för att prova bo här ett tag med sönerna Oscar och Oliver, om det inte kändes

rätt kunde de ju alltid flytta tillbaka. Även om Erika hade jobb så fattades bostad, skola och förskola för barnen, som då var sju och snart fyra år så det blev en hel del råddande för att få ihop allt. De bodde växelvis hos Erikas mamma i Luleå och pappa i Boden och föräldrarna ställde ofta upp med barnpassning vilket underlättade mycket i början. – De var väldigt hjälpsamma och glada att få hjälpa till, säger Erika. UTVECKLAR SPELBRANSCHEN I ett och ett halvt år bodde Andrew kvar i London för att avsluta några större uppdrag och för att sälja bostaden. Precis innan Brexit och pandemin slog till i mars 2020 flyttade han till Boden på heltid, och då var det till ett stort 1920-talshus i Bodsvedjan där familjen installerat sig. I samma veva hittade han ett jobb i Boden som passade honom perfekt, som site manager för Changemaker Educations utbildningar vid Boden Gamecamp på Boden Business Park. – Som av en händelse dök det här jobbet upp. Jag kunde se vad de försöker åstadkomma här och det stämde väl överens med mina egna värderingar och tankar om att lära sig genom att göra, säger Andrew. #NÄ R H E TS L I V / A P R I L 2 0 2 1 / 3 9Ända sedan han kom in i branschen för 17 år sedan har det varit hans främsta mål att öka samverkan mellan utbildning och näringsliv och just det är en viktig del av hans jobb här i Boden. I höst startar fyra nya YH-utbildningar, tre inom spel och en inom turism, och det är en hektisk tid för Andrew och hans kollegor. – Jag ser fram emot utvecklingen. Det finns stora möjligheter och vi vill sätta Boden på den internationella kartan. Kan vi vara ledande i det här området så har det betydelse för hur hela samhället utvecklas, säger han. BÄTTRE LIVSKVALITET Självklart saknar familjen vissa delar av livet i London, som att umgås med vänner i parken eller på en restaurang. Samtidigt är de väldigt tacksamma över att de bott just här under pandemin. Ibland vågar de knappt nämna att de just varit ute och åkt skidor när de pratar med bekanta i England.

I Boden upplever Erika och Andrew att de lever billigare, de har mer livskvalitet, mer yta och framför allt mer tid tillsammans. De trivs i huset i Bodsvedjan och uppskattar att det är tryggt för barnen att cykla runt och att det är nära till centrum. – Det känns som att vi har fått det vi förväntade oss. Vi ville ha ett långsammare tempo, förut var vi väldigt upptagna och allt gick supersnabbt. Nu har vi mer kvalitetstid med familjen. Att få äta frukost och middag ihop varje dag och prata med varandra tycker jag är jätteviktigt, säger Andrew. I dag är Oscar 11 år och Oliver 8 och de har ett väldigt aktivt liv och många vänner. Så här års blir det en hel del skidåkning både utförs och på längden och under sommarsäsongen är fotboll deras största intresse. – Allt finns i närheten och det sparar mycket tid. Det är nära till Storklinten och till längdspåren i Pagla och Sävast och pjäshallen där de spelar fotboll ligger ju alldeles här intill, säger Erika. # #NÄ R H E TS L I V / A P R I L 2 0 2 1 / 4 1Med skogen som närmaste granne Nina Hahto har skapat sitt drömliv på landet. Närheten till naturen och till djuren, det är det viktigaste på Bjässparken Gården. I sommar är du välkommen hit.

Ä

nda sedan Nina Hahto, 58, var liten har hennes största dröm varit att bo på landet och ha egna djur. När familjen reste upp till Tornedalen om somrarna verkade det så idylliskt, livet hon såg utanför bilrutan: de faluröda stugorna och djuren i hagarna. Skogen är en plats hon alltid återvänt till för att finna lugn och samla kraft. – Det är inte ovanligt att jag tar med mig hundarna, en kaffetermos och en macka och går ut och sätter mig i skogen. Det är de bästa stunderna, säger hon. Men var sak har sin tid. När Nina och maken Ulf fick barn flyttade de till Hamptjärnmorans villakvarter och bodde där i 19 år. Familjepusslet var enkelt att lägga och de hade nära till allt som var viktigt då. När barnen blev stora var det dags att ge livet på landet ett försök. – Vi bor alldeles vid älven och det är väldigt na-

turskönt med skog åt alla håll. Jag tycker att det är häftigt att vakna upp till det. Det var verkligen en dröm som blev sann. Jag har hittat hem – vid rätt tid, när jag är mogen för det, säger Nina. NYBYGGARE PÅ LANDET 2007 tog Nina och maken Ulf det första steget och köpte en jordbruksfastighet i Bjässmoran, några kilometer från Boden på södra sidan av älven. Det gamla soldattorpet med ladugård och uthus som funnits här låg i ruiner och de två hektaren var fullkomligt igenvuxna. – Det var över tusen träd och vi höll på i tre år och försökte forma en gård med motorsåg och röjsåg, så att man säg älven. Våra vänner tyckte att det såg ut som en park och hittade på namnet Bjässparken, säger Nina. De lät en firma skapa skalet till sitt nya boningshus och byggde insidan själva. 2010 flyttade #NÄ R H E TS L I V / A P R I L 2 0 2 1 / 4 3


makarna hit permanent och bodde första tiden i en liten timrad stuga med gjutjärnskamin och kokplatta, utan varmvatten, tv, dator eller toalett. – Det var mitt i vintern och minus 25, så det var lite extra kallt med utedass. Det var en resa. CAFÉ OCH BUTIK Efter hand tillkom fler uthus på gården: hönshus, fårhus, gäststuga och bagarstuga. Här lever också en handfull gotlandsfår och ett tiotal dvärgkochiner och hedemorahöns i växande skaror, två kaniner och två hundar. – Vi har fantastiska betesmarker så det var ganska naturligt att vi skaffade djur. De ger mig ett stort meningsfullt djup. Det är häftigt att leva med djur på det här sättet, att gå upp klockan sex och kolla till alla och starta igång dagens sysslor, säger Nina. Det pågående projektet är en stor timrad ladugårdslänga som framåt sommaren ska husera gårdsbutik och sommarcafé. Nina ska baka eget surdegsbröd, sälja fika och bjuda gästerna på en 4 4 / # N Ä RHE TS LIV / A P RIL 2 021

genuin gårdsupplevelse nära djur och natur, i nya företaget Bjässparken Gården. I sommar ska hagarna fyllas av bräkande och sprättande nya små ulliga liv, som du kan gå runt och hälsa på efter fikat (beroende på hur framtiden ter sig). Inspirationen kommer från Ninas barn och barnbarn som ofta besöker gården och djuren. – Det är fint att få dela med sig av glädjen i det lilla, som att hålla i en nykläckt kyckling, det är många som inte vet var äggen kommer från. En stor del av den här satsningen är möjligheten att dela med sig till generationer som inte har samma möjlighet att vara nära djur. Min man har också vuxit in i rollen som djurägare och är nu minst lika engagerad som jag, säger Nina. Hon odlar grönsaker, rotfrukter, potatis och kryddor för hushållsbruk om somrarna, plockar bär på gården och har ägg så att det räcker året om. I gårdsbutiken ska hon bland annat sälja ägg, kött, fårskinn och nybakt surdegsbröd till besökarna. Innan den är på plats säljs överskottet via Rekorutt 616 och sociala medier.


BRÖDNÖRD Nina har alltid haft ett intresse för de hantverksmässiga hussysslorna och gärna bakat och snickrat. 2017 fick hon nys om en surdegskurs i Bensbyn som hon hoppade på, och sedan ytterligare en. Sedan dess har hon experimenterat, utvecklats och hittat sin känsla för brödet, bortom recept och klockor. Hon anpassar mängd och tid efter årstid och väder så väl som efter mjölets egenskaper. Det krävs bara mjöl, vatten och salt men för Nina är det viktigt med ekologiskt mjöl direkt från kvarnen och oraffinerat salt. Surdegsbröd tar tid och det har sin procedur, men det slår allt annat i smak enligt Nina. – Bra, rena, naturliga råvaror är grundpelaren i allt, jag genar inte i några kurvor. Jag ska baka bröd och fika med hänsyn till djur och miljö, med lokala råvaror och utan onödiga tillsatser. Det är det viktigaste för mig. Jag eftersträvar att det ska vara så hållbart som det bara går, säger Nina. Hållbarhetstänket genomsyrar hela livsstilen

och gården hos Nina och Ulf och de återbrukar och återvinner så mycket de kan och tar till vara på det naturen ger. Bakom allt det finns kärleken till naturen, eftersom de tycker om naturen vill de också vara rädda om den. – Vi har tagit gammalt tegel från den gamla ladugården och murat in det i bakugnen. Det var en jättehäftig känsla att få använda det i bagarstugan, säger Nina. Den ved som värmer ugnen och gräddar surdegsbrödet kommer från skogen runt husknuten. Det kan man kalla närhetsliv. # FAKTA Namn / Nina Hahto, 58 år. Familj / Maken Ulf, 59 år, egenföretagare, två barn, 30 och 32 år, och barnbarn. Bor / Lantligt på en gård i Bjässmoran utanför Boden. Gör / Egenföretagare och personlig assistent. @bjassparken_garden

#NÄ R H E TS L I V / A P R I L 2 0 2 1 / 4 5


Frukt- och mandelbröd i gjutjärnsgryta

650 g stenmalet mjöl 450 g vatten 200 g friskt bubblande surdeg 15 g grovt havssalt 20 g honung 100 g russin och aprikoser 50 g mandel DAG 1 1. Hacka russin och aprikoser. Häll kokhett vatten över och låt dra i 30 minuter. Häll av vattnet. Hacka mandeln grovt och rosta i torr stekpanna. 2. Blanda mjöl och vatten med surdeg. Rör tills degen går ihop. 3. Låt degen vila i 45 minuter under plastfolie. 4. Strö på salt, tillsätt russin och aprikoser, rostad mandel och honung. Vik in det i degen; gör fyra vikningar under 60 minuter (varje kvart). 5. Låt vila i cirka 1,5 timme. 6. Forma brödet och lägg det på en mjölad duk i en korg eller bunke. Ställ in i kylen över natten i en plastlåda. 4 6 / # N Ä RHE TS LIV / A P RIL 2 021

DAG 2 1. Värm ugnen i god tid till 250 grader. 2. Placera ugnsgallret så att grytan får plats med locket. Förvärm grytan 10-15 minuter. 3. Lägg över degen i grytan och snitta brödet. Sätt på locket och ställ in i ugnen. Baka av i totalt 40-45 minuter, ta av locket efter halva tiden. Lycka till!


Visa ditt #närhetsliv Närhetslivet i Boden är unikt. Med hjälp av dig sprider vi bilden av en plats där solen ofta ler. Vi har bara skrapat på ytan. Här finns mer, mycket, mycket mer. Bidra med att visa bra saker om Boden genom att använda #närhetsliv och följ @narhetsliv på Facebook och Instagram.

Boden.se • @narhetsliv


F O T O / M AT S E N G F O R S • F O T O G R A P H I C

VINTER WONDERLAND INDOOR OUTDOOR VÄLKOMMEN

Vi har bredden och spetsen, det nära folkliga och det avskilt exklusiva. Vi är en del av ett klimat som bjuder på både norrsken och midnattssol, arktisk kyla, mörker, ljus och sommarhetta. Vår destination är oerhört kontrastrik, rikare än många andra. Med ett innovativt entreprenörskap, ett äkta och naturligt värdskap har vi skapat en året-runtdestination för en global marknad. Vi bygger våra upplevelser efter våra unika förutsättningar och söker hållbara lösningar som en del av helhetsupplevelsen. Varmt välkomna till Boden.

/ bodeninswedishlapland.se