Page 1


Ahol az élmény születik. Legendák, emlékek és nagy találkozások helye: Színház, a Margitszigeten 2018-ban ünnepeljük Budapest legszebb és legkedveltebb közparkjában, a Margitszigeten álló Margitszigeti Szabadtéri Színpad 80. születésnapját. Ebből az alkalomból szeretnénk mind azokkal együtt ünnepelni, akik szeretik a természet e csodálatos képződményét a Margitszigetet, akik az árnyas fák alatt sétálva érzik a hely legendás múltját, ismerik a sziget történelmét, és élvezik jelenét. Szeretnénk megszólítani és közös ünneplésre hívni azokat is, akik verseket és történeteket írnak, zenét szereznek róla, vagy csak versben olvassák régvolt költők és prózaírók szigeti emlékeit, de természetesen várjuk mindazokat a zene és művészetélvezőket is, akik nyári estéken a nagyrét gyepén ülve, vagy a Szent Margit kolostor romjainak kertjében sétálva hallgatják a színházból kiáramló akkordokat, a parádés operaáriákat, az étert betöltő és elvarázsoló muzsikát, a tapsot és a nevetést. Hívjuk azokat is, akiket bensőséges élmények és emlékek fűznek a szigetnek ehhez a kivételes és különleges helyszínéhez, a Margitsziget nyári teátrumához és nem utolsó sorban azokat, akik mindezen élményeket a jövőben fedezik majd fel. Ünnepeljük együtt a sziget buja faunájába ékelődött kivételes adottságú nyári színházat, amely a fölé magasodó fenséges Víztoronnyal immáron 80 éve alkot hűséges párt. Elvárjuk mecénásainkat, közönségünket, támogatóinkat, és köszönjük tulajdonosunknak, Budapest Főváros Önkormányzatának, és kiemelten Tarlós István főpolgármesternek, hogy sokunk örömére biztosítja működésünket, fejlődésünket, sikereinket. Reméljük továbbra is élvezhetjük támogatásukat, hogy a jövőben is Budapest büszkesége és a Margitsziget ékköve legyen az ünneplő nyári színház, a Margitszigeti Szabadtéri Színpad.

Bán Teodóra

ügyvezető igazgató és művészeti vezető Szabad Tér Színház Nonprofit Kft.

Bán Teodóra igazgató asszony megnyitja a 2017. évi Budapesti Nyári Fesztivált Nyitókoncert a Nemzeti Filharmonikusokkal, vezényel: Hamar Zsolt (2017) Fotó: Gálos Mihály Samu


A nyár legszínesebb kulturális programjával büszkélkedő szabadtéri kulturális helyszín, a Margitszigeti Szabadtéri Színpad megnyitásának 80. évfordulóján az ünnepi évadról a nyári színház elmúlt éveinek legszebb fotóival kívánunk hírt adni művészetkedvelő támogatóinknak és látogatóinknak, amely az utolsó évek kiemelt eseményeit és sztárfellépőit reprezentálja Kalandozzanak végig a múlton velünk, és éljük át együtt a jövőt!

Nyitókoncert a Nemzeti Filharmonikusokkal, vezényel: Hamar Zsolt (2017) Fotók: Éder Vera, Gálos Mihály Samu


A közelmúltban részben felújított emblematikus épületegyüttes az 1938-as megnyitását követő 80 éve alatt a történelmi események kisebb megszakításaitól eltekintve, legendás korszakokat élt meg. A sziget és a színház a mindenkori évadok során a művészek és alkotók, rendezők és tervezők kedvelt játszóhelye volt, melyet mindvégig a budapesti lakosok kitüntetett figyelme kísért, és mely napjainkban a külföldi vendégek által keresett és látogatott népszerű kulturális szórakozóhelyként ismert.

Giuseppe Verdi: Otello opera (2016) Fotók: Éder Vera


Operabemutatók, külföldi és hazai kiválóságok színpadra lépése a színház gazdag és választékos repertoárját ékesítik évről évre. A Budapesti Nyári Fesztivál keretein belül, a Margitszigeti Nagyszínpad a Városmajori Szabadtéri Színpaddal és a színház emblematikus épületével, a Margitszigeti Víztoronnyal együtt a budapesti nyár egyik legkedveltebb közösségi helyszíneként működik, a nagyszerű előadásokon és sztár fellépőkön túl pedig kiállításokkal, gyerekprogramokkal és jazz-estekkel gazdagítják a főváros nyári kulturális programkínálatát.

Doktor Zsivágó szabadtéri ősbemutató (2017) Fotók: Éder Vera


A jubiláló évadunkra különleges ünnepi eseményekkel, nagyszínpadi opera-, operett- és musicalbemutatókkal készülünk, mellyel megerősíteni kívánjuk a „Több mint színház, Élmény” szlogenhez híven a színház közösség teremtő erejét, szellemi értéket hordozó művészi tartalmak kínálatával és látványos nemzetközi porondról meghívott produkciók és sztárfellépők bemutatásával.

Giuseppe Verdi: Traviata opera (2016) Fotók: Éder Vera


A 2014. évben lezajlott látványos beruházásokat, mely a színpad és a kiszolgáló részek, valamint a Víztorony látványos felújítását jelentette, 2018-ban további korszerűsítéssel és munkálatokkal folytatjuk. A nagyszínpadi bemutatók és a hazai és külföldi kiválóságok felvonultatása mellett a jubileumi év alkalmával számos újszerű meglepetéssel készülünk, melyet a sziget és a város különböző területein kívánunk megvalósítani, és melybe a közönséget is bevonni készülünk. Célunk, hogy programjaink a minőségi kulturális kikapcsolódás élményét, és a tartalmas szabadidő eltöltését szolgálják.

The Hot Sardines koncert (2017) Fotók: Éder Vera


Támogatóink és a magas kultúra elkötelezettjeinek közreműködésével még különlegesebb és tartalmasabb jubileumi évadot valósíthatunk meg nagyszabású terveink alapján.

Operagála világsztárokkal operakoncert (2017) Fotók: Éder Vera


A Margitszigeti Nagyszínpad 80 éves fennállása során több történelmi korszakban szolgálta előadásaival a minőségi nyári kulturális kikapcsolódást az országból és határon túlról érkező vendégek, az ide látogató közönség örömére, a múlt emlékei szerint napjainban is kultúrális és kikapcsolódást nyújtó zarándokhelyként szervesen illeszkedik a főváros vonzó turisztikai rendszerébe.

Béjart Ballet Lausanne: Ballet for life (Balett az életért) klasszikus balett (2017) Fotók: Éder Vera, Fűrjes Viktória


A történelmi adatok szerint közel száz éve vetődött fel a gondolata, és 1938-ban színházi és idegenforgalmi szakemberek kezdeményezésére és művészetkedvelő mecénások támogatásával nyílt meg a Margitsziget kertjeinek vízellátását biztosító Víztorony lábánál a Margitszigeti Nagyszínpad. A nyári színház hamar, európai viszonylatban is kiemelkedő helyet foglalt el a természeti és épített örökség környezetében épült és legendákat őrző sziget történetében.

Soweto Gospel Choir koncert (2017) Fotók: Gálos Mihály Samu


Shakespeare Szentivánéji álom című darabjának nyitóelőadása után – a Magyar Nemzeti Színház vagy az Operaház nyári játszóhelyeként is az évtizedek során – a következetesen igényes előadások színvonaláért olyan neves magyar előadóművészek feleltek, mint Lehotay Árpád, Simándy József, Honthy Hanna vagy Major Tamás, mellettük pedig a legjobb külföldi művészek felvonultatásával kivételesen virágzó kulturális élet folyt a Margitszigeten: itt tartotta utolsó magyarországi koncertjét Otto Klemperer, de Lamberto Gardelli is gyakori vendége volt a színpadnak.

Cirque Éloize: Saloon zenés westerncirkus (2017) Fotók: Éder Vera


Az operatörténelem legjavát felmutató sikerelőadások során olyan nemzetközi operacsillagokat láthatott testközelben a közönség, mint Jerome Hines (Faust), Jevgenyij Nyesztrenko, Ludovic Spiess, Aldo Protti, Giuseppe Giacomini. Az elmúlt években pedig többek között Riccardo Massi, Dinara Alieva (A trubadúr), Giuseppe Filianoti (Traviata), Marc Heller (Otello), Béatrice Uria-Monzon, Giancarlo Monsalve (Tosca), Laquita Mitchelle (Porgy és Bess) lépett fel a Margitszigeten.

Giuseppe Verdi: A trubadúr opera (2017) Fotók: Éder Vera


A klasszikus zene nyári fellegvárában a legnevesebb magyar zenekarok, mint a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, a Budapest Symphony Orchestra koncertjei többször világsztárok közreműködésével valósultak meg. Az elmúlt két év nagyszabású nyitókoncertjén fellépett Yuja Wang zongoraművész és Hilary Hahn hegedűművész, az operagála-sorozaton pedig Martin Mühle, Sébastien Guèze, James Valenti, Ailyn Pérez, Gabriele Viviani és Ramé Lahaj mutatkozott be a budapesti közönségnek.

Romantikus klasszikusok nyitókoncert a Nemzeti Filharmonikusokkal, vezényel: Kocsis Zoltán (2016) Fotók: Gálos Mihály Samu


A Margitszigeti Szabadtéri Színpad működése és üzemelése mindenkor a fenntartó és a kultúrális tárca által nyújtott garantált támogatásnak köszönhetően sikeres és gazdag évadokat produkált, valamint a támogatók kitartó segítségével napjainkig jelentős és kiemelt helyet foglal el a hazai és a nemzetközi nyári színházak sorában, köszönhetően kiemelkedően magas színvonalú működésének és a színház mindenkori vezetőinek. Igazgatók: 1938–1940 Németh Antal 1941–1942 Bubik Árpád 1943 Fényes Szabolcs 1949–1951 a Városi Színház igazgatója 1951–1962 a Magyar Állami Operaház igazgatója 1965–1968 művészeti igazgató: Vasady Balogh Lajos 1969–1971 Kerék Antal (1965–1968 között ügyvezető igazgató) 1972–1974 Fodor Lajos 1975–1982 Katona Ferenc 1982 és 1983 között rekonstrukció miatt a Margitszigeti Szabadtéri Színpad szüneteltette működését. 1984–1985 Marton László 1986–2003 Koltay Gábor 2003– Bán Teodóra Goldmark Károly: Sába királynője opera (2015) Fotók: Nagy Attila


A ’60-as évek végétől a Fővárosi Tanács fenntartása alá kerülve kisebb hanyatlást követően a színpad számára újabb korszak kezdődött, melyet talán a folytonos megújulás fémjelez leginkább. Az 1970-es, '80-as évektől egyre nagyobb szerepet kaptak az operák, balettek, a klasszikus zenei és színházi nagyprodukciók mellett a könnyedebb műfajok hasonlóan napjainkhoz. Kínálata a nyári színháznak mindenkor kiemelkedett, és megkülönbözteti a nemzetközi versenyhelyzetben hasonló profillal működő színházaktól.

Y'akoto koncert (2017) Fotók: Fűrjes Viktória


Az elmúlt évadok során a könnyű- és jazz zene világsztárjai léptek fel, mint Carmen Souza, Boban Markovič, Alexander Rybak, Stacey Kent, Stanley Jordan, Y'akoto és a The Hot Sardines.

Stanley Jordan koncert (2017) Fotók: Gálos Mihály Samu


A musicalek és rock-operák magyarországi fénykorától kezdve a színpad olyan legendás darabok ősbemutatóinak adott helyet, mint a Jézus Krisztus Szupersztár, az Evita magyarországi premiere vagy a tavalyi évadban a Doktor Zsivágó című Broadway musical szabadtéri ősbemutatója.

Andrew Lloyd Webber–Tim Rice: Evita musical (2017) Fotók: Éder Vera


A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon olyan világhírű balett-társulatok is megfordultak mint a Béjart Ballet Lausanne (Ballet for Life), Les Ballets de Monte Carlo (Rómeó és Júlia) és a Moszkvai Állami Akadémiai Klasszikus Balett Színház (Tavaszi áldozat / Tűzmadár).

Les Ballets de Monte Carlo: Rómeó és Júlia klasszikus balett (2016) Fotók: Éder Vera


Ízelítő a Margitszigeti Szabadtéri Színpad 2018-as jubileumi évadának tervezett programjából: 2018. június 9. (szombat) 19:00 – Mezítláb a parkban - ingyenes koncert és nyitóünnepség - közreműködik a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, sztárvendég Alexander Rybak, a nemzetközi színpadok kedvelt hegedűvirtuóza 2018. június 15. (péntek) 20:00 – Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar koncertje Műsor: Carl Orff: Carmina Burana; Vezényel: Hamar Zsolt 2018. június 22. és 24. (péntek és vasárnap) 20:00 – Richard Strauss: Salome - operabemutató Főbb szerepekben: Rost Andrea, Komlósi Ildikó, Gerhard Siegel; Rendező: Anger Ferenc; Vezényel: Kocsár Balázs 2018. július 6. és 8. (péntek és vasárnap) 20:00 – The Great Gatsby - a világ ma legsikeresebb és világsztárokat felvonultató balett-showjának magyarországi bemutatója 2018. július 13. (péntek) 20:00 – Jeff Mills és az Óbudai Danubia Zenekar - koncert-show, sztárvendég a klasszikus és az elektronikus zene kapcsolatának világszerte ismert mágusa 2018. július 15. (vasárnap) 20:00 – Operagála, világhírű sztárvendég: Erwin Schrott tenor, a ma élő legnagyobb operasztárok egyike - közreműködik a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, Karmester: Francesco Ciampa 2018. július 20. és 22. (péntek és vasárnap) 20:00 – Kálmán Imre: Cirkuszhercegnő - operettbemutató Kálmán Imre egyik legnépszerűbb műve 2018. augusztus 3. és 4. (péntek és szombat) 20:00 – Disney Fantázia - szimfonikus filmkoncert-show, mely New Yorktól Budapestig meghódítja közönségét Stacey Kent koncert (2016) Fotók: Fűrjes Viktória


Köszönjük a fenntartónknak, a minisztériumnak, a művészeknek, a közönségünknek, a partnereinknek és a támogatóinknak a mindenkori kitüntetett figyelmüket és együttműködésüket, remélve, hogy közösen ünepelhetjük 2018-ban a Margitszigeti Szabadtéri Színpad fennállásának 80. évfordulóját.

Giancarlo Puccini: Tosca opera (2015) Fotók: Szkárossy Zsuzsa


Találkozunk 2018-ban.

Bán Teodóra

ügyvezető igazgató és művészeti vezető Szabad Tér Színház Nonprofit Kft.

Virtuózok: Öröm-ünnep gálakoncert (2017) Fotók: Gálos Mihály Samu


w w w . s z a b a d t e r . h u

80 éves a Margitszigeti Szabadtéri Színpad  
Advertisement