__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

SYKSY

2017

TIETOSUOJALAKI MUUTTUU 2018

Harva sitä huvikseen

MARKKINOI Yleisötapahtumia Google

LINSSIN LÄPI AdWords

INFODESIGN


PANOSTA vs PIHISTÄ

1


Syksy on alkanut taloudellisen kasvun varovaisilla merkeillä. Nyt kannattaisi jokaisen kasvutavoitteellisen yrityksen panostaa markkinointiin. Nopeat voittavat aina eniten – huomioarvoa, mediatilaa, etumatkaa… Tarvitsemme rohkeita markkinoinnin ammattilaisia, jotka saavat äänensä kuuluviin niin yrityksensä johtoryhmissä kuin yhteiskunnallisessa keskustelussa. Vuonna 2016 aloitettu Siksi markkinointia -hanke on loistava esimerkki siitä, kuinka asiaa voidaan edistää monella eri tasolla. Lakataan nyt ihmettelemästä, miksi ruotsalaisilla menee hyvin ja kuinka he osaavat markkinoida, koska tiedämme, mistä se johtuu – siellä panostetaan markkinointiin huomattavasti rohkeammin. Suomalaisten yritysten lyhyen tähtäimen kulukuurit ja riskien minimointi

eli pihistäminen, silloinkin kun ei ole pakko, on mahdollisuuksien menettämistä. Nyt on aika tehdä toisin. ”Markkinointi on lyhyen tähtäimen tekoja jotka lisäävät myyntiä ja katetta välittömästi, mutta MYÖS investointi joka generoi kasvua, asiakas- ja brändipääomaa keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä.” #siksimarkkinointia Tulossa on mielenkiintoinen loppuvuosi; paljon alan tapahtumia, kilpailuja ja hankkeita. Me Smoyssa olemme aktiivisesti mukana MTL:n, ASML:n ja MARK:in toiminnassa ja osallistumme myös toista kertaa Vuoden Toimisto -kyselyyn kehittääksemme omaa toimintaamme. Aiotko sinä panostaa vai pihistää markkinointiin vuonna 2018?

Maria Blomberg CEO, yrittäjä ja MTL:n hallituksen varajäsen

Mainostoimisto Smoy MOW, Mothership of Work Pieni Roobertinkatu 9, 00130 Helsinki Puhelin +358 (0)44 720 2100 Kuvat Birgit Harinen, Anna Lahikainen Taitto Anna Lahikainen Paino Botnia Print www.smoy.com 2


Harva sitä h

MARKK

Kyseistä väittämää ja tämän artikkelin otsikkoa päädyimme yhdessä asiakkaamme SSM Suomen Suoramainonnan kanssa käyttämään heidän mainonnassaan. Ja tottahan se on. Yritysten on tosissaan ja harkiten markkinoitava brändejään saadakseen asiakkaita ja pitääkseen hankkimansa asiakkaat.

Kimurantin tilanteesta tekee se tunnettu ja tiedetty tosiasia, että moni muukin haluaa juuri samaisten asiakkaiden huomion ja eurot. Millä kilpailu voitetaan ja kuka kiilaa kuluttajan ostoprosessissa keulille? Mitä brändiä preferoidaan ja miksi?

Kuinka hyvin brändisi oikeasti tunnetaan? Lähes kaikissa osto- tai mediaympäristöissä brändillä on vain ohikiitävä hetki aikaa varastaa kuluttajan huomio kaiken hälyn ja tietoähkyn keskellä. Asiaa helpottaa huomattavasti, jos brändisi tai sinut mainostajana tunnetaan ja tunnistetaan entuudestaan. Tunnettuus on brändin menestyksen polulla erittäin keskeinen tekijä, ehkä jopa se kriittisin. Tunnettuus ja ”tuttuus” luovat kuluttajissa turvallisuuden tunteen. Edes hinta ei aina välttämättä ole ratkaiseva tekijä, jos brändi puhuttelee oikealla tavalla, se on tuttu ja luotettava, ja se koetaan osaksi omaa, turvallista ja relevanttia arkea. Se, kuinka suuri osa tavoittelemastasi kohderyhmästä tuntee brändisi ja yhdistää siihen positiivisia mielikuvia ja jopa tunteita, ratkaisee pelin.

Tarja Hietanen Copywriter ja konseptisuunnittelija

3

Kerää kohdeyleisöstäsi tietoa, josta saat kilpailuetua Kohderyhmän määrittäminen pelkillä demografisilla tekijöillä alkaa tänä päivänä tuntua jo lähes haulikolla ampumiselta. Tässä hetkessä ja hektisesti sekä teknisesti muuttuvassa maailmassa on kriittisen tärkeää selvittää, mitä tavoittelemasi asiakas todella ajattelee ja mitä hän oikeasti haluaa. Kuka hän on yksilönä, mikä häntä kiinnostaa, mitä mediaympäristöjä hän suosii ja koska hänet parhaiten tavoittaa. Ja koska hän haluaa, että hänet tavoitetaan. Pelikentän hallinta on siis pitkälti siirtynyt kuluttajille. Viisas brändi ei kuitenkaan jää tuskailemaan tämän tosiseikan äärelle. Viisas brändi satsaa siihen, että sillä on juuri oikeaa tietoa siitä, mitä sen kohderyhmä aidosti haluaa. Kyllä, kuluttajan todellisen tahtotilan selvittäminen vaatii hieman perehtymistä ja puurtamistakin, mutta siinä menestyvän liiketoiminnan juju onkin.

Rakenna brändillesi strategia, joka vastaa asiakkaasi huutoon Tämän päivän kuluttaja haluaa, että brändi tuntee hänet syvemmin ja osaa siksi lähestyä häntä juuri oikeaan aikaan oikealla tavalla, ja jopa yksilöidyllä viestillä. Juuri nyt brändiltä odotetaan inhimillisiä, lähes ihmismäisiä piirteitä ja vuorovaikutusta. Halukkuutta kuunnella ja keskustella. Brändiltä odotetaan aitoutta ja sitä, että kuluttaja voi halutessaan osallistua yhdessä brändin kanssa brändin tuottamaan sisältöön. Siten kuluttaja kokee, että hän voi vaikuttaa ja osallistua asioihin haluamallaan tavalla. Brändin halutaan tekevän yhä enemmän tekoja pelkkien sanojen sijaan. Ja kun nuo teot synnyttävät kiinnostusta, ajatuksia ja tunteita, kuluttajat ovat valmiita jakamaan brändin sanomaa omissa yhteisöissään.


huvikseen

KINOI

NAPPAA NÄISTÄ KIINNI 1. Rakenna tunnettuutta – panosta markkinointiin. Jos brändiäsi ei tunneta, olet altavastaajana kuluttajan ostovalikossa. Ole erottuva ja yllättävä, mutta helposti ymmärrettävä. Kommunikoi hyöty tai muu relevantti ja ehdottoman aito syy, miksi sinun brändisi on kuluttajalle paras vaihtoehto.

2. Ole pitkäjänteinen. Pysy kuluttajan iholla ja valikossa säännöllisesti. Toki tuotteesta tai palvelusta riippuen sesongit ja kampanjat on syytä hyödyntää, mutta niin tekevät kilpailijasikin. Ajattele markkinointia tärkeänä osana koko yrityksesi liiketoimintastrategiaa ja aseta sille sekä lyhyen että pitkän aikavälin suunnitelmalliset, mitattavat tavoitteet. Pidä punainen lanka keskiössä kaikessa markkinointiviestinnässä.

3. Tee tekoja. Ole rohkea, osallista ja päästä kohdeyleisö osaksi brändisi sisältöä. Ole kartalla, seuraa miten tavoittelemasi kohderyhmä todellisuudessa käyttää mediaa ja käy vuoropuhelua heidän kanssaan ympäristöissä, joissa he haluavat brändisi tai sinut kohdata. Väittämisen sijaan näytä, mikä tai mitä brändisi aidosti on.

4


info DESIGN SIVUSTON SUUNNITTELUSSA

Hyvin suunniteltu on 90 %:sesti tehty – eli mikä siinä nettisuunnittelussa oikein kestää? Verkkosivuston ja –palvelun suunnittelu tuntuu joskus alkemialta ja obskurantismilta (asioiden turhalta monimutkaistamiselta, kuten tässä). Miksei voi vain piirtää ulkoasua, päättää päävalikkoa ja kirjoittaa tekstejä? Siinähän olisi jo saitti koodausta vailla valmis. Tietenkin voi – valitettavan usein tällaista työtä kaupungilla kaupitellaankin – mutta samalla asenteella voisi pakata matkalaukkunsa tietämättä minne on menossa, kauanko siellä ollaan ja mennäänkö lentäen vai kävellen. Hyvää nettiprojektia varten tarvitaan melko paljon taustatietoa ja suunnittelua ennen kuin ulkoasun kimppuun kannattaa hyökätä. Minulle tämä vaihe on kiinnostavin ja usein antoisin – lähes joka kerta, kun asioita alkaa penkomaan, tulee löytäneeksi monta kultajyvästä. Jotkut niistä ohjaavat nettisuunnittelua, mutta yleensä löytyy arvokasta tietoa myynnin, asiakaspalvelun tai tuotteiden kehittämiseen.

Mikrokohderyhmät ja kaikkien palvelemisen vaikeus Menepä Postin sivuille kännykällä. Saat lyhyen markkinointiviestin jälkeen valita, oletko henkilöasiakas vai yritysasiakas. Viimeksi kun asioin tällä sivulla, olin pienen yhdistyksen asialla. Aikamoinen dilemma.

5

Nettisivuilla käyvät kaikki – vanhat ja nuoret, yritysasiakkaat ja kuluttajat, ostajat ja valittajat, kilpailijat ja yhteistyökumppanit, poliitikot ja media. Kaikkia näitä pitäisi pystyä palvelemaan. Kiusaus on kovin suuri tehdä Postin kaltainen profilointisivu alkuun, mutta sen sisäsyntyinen ongelma on, että kaikille mahdollisille kävijäryhmille ei saa omaa nappia. Seuraavaksi päädytään valitsemaan pääkohderyhmä ja pari toisarvoista ryhmää. Jätetäänkö loput kokonaan palvelematta vai odotetaanko, että he löytävät vastauksen Googlesta?

Käyttäjäpersoonat ja polut, joille he eksyvät Käyttäjäryhmien monimuotoisuuteen on usein


o

vastauksena käyttäjäpersoonat – lapuille kirjoitettuja arkkityyppejä tai esimerkki henkilöitä, jotka profiloidaan demografisesti sekä tarpeidensa ja käyttäytymisensä mukaan. Ihan kiva. Näitä tulee nimittäin huomattavasti enemmän kuin kohderyhmiä ja taas ahdistaa priorisointi.

Käyttäjäryhmien kaveriksi tehdään mielellään myös käyttäjäpolut – ne yksittäisten toimintojen ketjut, joita oletetut käyttäjät kulkevat. Polkuja ei voi tehdä täysin kattavasti, sillä joka askeleella polku voi haarautua, ja lopputuloksena on pahimmillaan eksponentiaalisesti kasvava polkujen joukko. Joudumme valitsemaan todennäköisimmät ja jälleen karsitaan. Käyttäjäpersoonat ja käyttäjäpolut ovat ohjelmistojen kehitykseen mietittyjä käytettävyyssuunnittelun menetelmiä. Niiden tarkoituksena on saada koostettua kaikki mahdolliset käyttötapaukset, jonka jälkeen voidaan suunnitella toiminnallisuudet, erikoistilanteet ja virheilmoitukset. Menetelmä on hidas, raskas ja virhealtis eikä ota lainkaan huomioon markkinoinnillista näkökulmaa. En sano, etteikö käyttäjäpersoonilla ja –poluilla olisi paikkansa. Niillä voi hyvin havainnollistaa eri tilanteita ja löytää suunnittelun sokeita kulmia, mutta minulle ne ovat vain apuvälineitä. Niistä ei yksin löydy riittävän tarkkaa totuutta ainakaan kustannustehokkaasti.

Karttana tutkimus Oli kyseessä ravinto, liikunta, lasten kasvatus, yrityksen kehitys tai nettisuunnittelu, olen tutkimususkovainen. Jokainen päätös tai suunnitelma,

joka tehdään omien arvausten tai mielipiteiden pohjalta, on hatara. Tietysti liiketoiminnan tai toimialan syvä tuntemus antaa valmiudet tehdä hyviä arvauksia, mutta en ole vielä nähnyt yhtään tapausta, jossa arvaukset olisivat olleet tutkittua tietoa parempia.

Miksei voi vain piirtää ulkoasua, päättää päävalikkoa ja kirjoittaa tekstejä? Nettisuunnittelussa saan usein eteeni läjän vaatimuksia, kohderyhmiä ja tavoitteita. Olen siitä hankala tyyppi, että ensimmäinen kysymykseni on: Mihin nämä perustuvat? Liian usein vastaus mukailee samaa teemaa: No me tiedetään nää/ näin on aina tehty/päätettiin johtoryhmässä. Tutkiminen on helppoa, kun ei olla tekemässä lääketieteellistä raporttia. Kysytään ihmisiltä – haastatellaan asiakkaita, ajetaan verkkotutkimusta, jutellaan asiakaspalvelun kanssa. Kaksoissokko-

6


testejä ei tarvita, vaan nopealla selvityksellä saadaan jo paljon käyttökelpoista dataa, jonka perusteella voi tehdä muutakin kuin arvauksia. Lempiesimerkkini on asiakas vuosien takaa, joka tarjosi premium-palvelua yli 65-vuotiaille, varakkaille eläkeläisille. Kohderyhmässään lähes täysin tunnettu ja arvostettu brändi. He olivat vuosikausia etsineet keinoja nuorentaa asiakasryhmäänsä, mutta mistään ei löytynyt 55–65-vuotiaita vaikka kuinka kaiveli. Nettiprojektin yhteydessä tutkittiin heidän nykyinen kävijäkuntansa. Kävi ilmi, että tämä nuoriso-osasto todellakin kävi jo heidän sivustollaan. Harmi vain, että yritys viesti palveluaan niin selkeästi vanhemmille suunnattuna, että sisältö ajoi heidät pois. Saittiuudistus sai kerrasta uuden suunnan.

Kompassina infodesign Infodesign on usein ohitettu työvaihe, joka voi raskaimmillaan olla yhtä hankala kuin käyttäjäpersoonien ja –polkujen työstö. Sen voi monesti tehdä kevyestikin. Infodesign tarkoittaa sisällön suunnittelua yksittäisinä sisällönmurusina, joille on kullekin oma tavoitteensa, oma mittarinsa ja oma askeleensa eteenpäin. Sisällön muruset ovat joskus kappaleen mittaisia, joskus yhden lauseen mittaisia. Toisinaan ne ovat kymmensivuisia. Infodesign ei välttämättä ota lainkaan kantaa sivuston rakenteeseen. Se luo yksittäisiä rasteja käyttäjän suunnistusreitille, joista jokainen työntää piirun verran oikeaan suuntaan. Menetelmä rakentaa sisältöä olennaisesti käyttäjäpolkuja paremmin. Asiaa kannattaa peilata todelliseen nettikäyttäytymiseen; ei käyttäjä tule etusivulle tilauslista kourassa, vaan käyttäjä tupsahtaa Googlesta tai Facebookista satunnaiselle sisältösivulle

arvaamattomassa mielentilassa. Sivulla saattaa olla hänelle oikeita vastauksia ja toivottavasti juuri oikea call-to-action viemään askeleen lähemmäs kauppaa (tai muuta palvelua). Infodesign antaa ne rakennuspalikat, joilla AD ja copywriter voivat lähteä rakentamaan saittia. Näistä palikoista voidaan koostaa älykkäästi sivuston rakenne ja ulkoasu siten, että se palvelee yrityksen tavoitteita, vaikkei jokaista käyttäjäprofiilia ja jokaista mahdollista käyttäjäpolkua olisikaan kartoitettu.

Saahan saitin muutamalla tonnillakin Niin saa. Joskus budjettia ei enempää olekaan. Jos saitin tekee kokonaan alusta ja halvalla, siihen saa vain minimin – ulkoasun, sisältörakenteen ja teknisen tuotannon. Joskus käy säkä, ja saitti palvelee käyttäjiä ihan hyvin. Taitavilla tekijöillä käy tietysti säkä useammin kuin aloittelijoilla. Pienestä budjetista huolimatta (tai etenkin juuri sen vuoksi) kannattaa miettiä, onko järkeä säästää pohjatyöstä ja piirrellä vain kauniita kuvia. Vai olisiko tällä kertaa sen vuoro, ettei lähtökohtaisesti räjäytetäkään taas kaikkea, vaan kehitetään nykyistä – tutkitaan tilanne, tehdään huolellisesti suunnitelmat ja vasta sen jälkeen päätetään, täytyykö ulkoasua uudistaa, perustaa blogi tai vaihtaa Drupal Wordpressiin?

Teemu Eskola Smoyn digitaalisen liiketoiminnan johtaja

Ei käyttäjä tule etusivulle tilauslista kourassa, vaan tupsahtaa satunnaiselle sisältösivulle arvaamattomassa mielentilassa.

7


TIETOSUOJALAKI MUUTTUU 2018 MUISTILISTA

MARKKINOIJAN

Olethan varautunut tunnistettavien asiakastietojen, yhteistyökumppanitietojen ja henkilöstötietojen entistä tarkempaan sääntelyyn tietomurtojen ehkäisemiseksi? Markkinoijalle tietosuojalain uudistuminen aiheuttaa mm. markkinointirekisterin ylläpitäjänä muutamia tärkeitä muutoksia, joita sovelletaan jo 25.5.2018 alkaen. Nyt on hyvä hetki käydä kaikki asiakas- ja markkinointirekisterisi tiedot läpi ja karsia niistä turha asiakastieto. Tarkempia tietoja ja asetusta koskevia uutisia kannattaa seurata tietosuojavaltuutetun toimiston sivuilta www.tietosuoja.fi

Katja Himanen Projektipäällikkö ja Smoyn tietosuojavastaava

Tässä muis tilis ta Määrittele keräämäsi markkinointirekisterin henkilötiedot. Jatkossa saat kerätä vain markkinoinnin kohdistamisen kannalta relevanttia tietoa.

Huolehdi rekisterien vastuusopimuksista markkinointikumppaneittesi kanssa. Kirjaa rekisteriselosteeseen, mitä tietoja keräät.

Yrityksen tulee pystyä osoittamaan kirjallisesti asiakkaalta saamansa markkinointilupa. Nimeä tietosuojavastaava. Asiakasrekisterin ylläpidossa tulee huomioida ja määritellä turvalliset prosessit ja käyttöoikeudet. Arvioi rekisterinpitäjänä mahdolliset tietovuodon riskit ja niiden vaikutukset yksityiselle henkilölle.

Huomioi, että asiakkaallasi on oikeus tarkastaa keräämäsi henkilötiedot sekä oikaista tai kieltää tietojen kerääminen. Määrittele maat, joissa rekisteritietojasi käsitellään. Tämä koskee esim. ulkomaisia sähköpostijärjestelmiä, joiden datakeskus sijaitsee ulkomailla.

Muista 72 h ilmoitusvelvoite viranomaiselle tietovuodon tapahtuessa.

8


Google AdWords:

Pikareitti potentiaalisten asiakkaiden tavoittamiseen

Valtaosa meistä hakee tietoa tuotteista ja palveluista sekä vertailee hintoja ja mahdollisia palvelun tarjoajia netissä ennen ostopäätöksen tekoa. Mainostaminen verkossa ei ole koskaan ollut yhtä tärkeää kuin nyt. Hakukonemarkkinointi on tehokkain tapa tavoittaa ihmiset juuri sillä hetkellä, kun he etsivät tarjontaasi liittyviä tuotteita tai palveluita.

9


Ole näkyvä Suomessa yli 96 % kaikista internethauista tehdään Googlen kautta. Vaikka tuotteesi tai palvelusi olisi kuinka hyvä, jos et näy Googlen ensimmäisellä hakutulossivulla, et ole olemassa. Huolehdi siis siitä, että yrityksesi verkkosivustolla on huomioitu hakukoneystävällisyys ja tehty kaikki mahdollinen orgaanisen löydettävyyden eteen. Sen jälkeen Googlen hakutuloksissa kärkisijoille pääseminen onnistuu parhaiten Google AdWords -mainonnan avulla.

Hanki relevantteja kävijöitä oikeilla avainsanoilla Google AdWords on pay-per-click-palvelu, jolla voi tehdä avainsanoihin perustuvia kohdennettuja mainoskampanjoita ja ohjata liikennettä haluamallesi laskeutumissivulle. AdWords-mainokset näkyvät hakutuloksissa, kun käyttäjä kirjoittaa hakukenttään tuotteeseesi/palveluusi liittyviä termejä. Mainosten sijoitus ei kuitenkaan ole kiinni ainoastaan rahallisesta panostuksesta, vaan mainostajat kilpailevat mainospaikoista mainoshuutokaupassa joka kerta, kun käyttäjä tekee Google-haun. Koska Googlen prioriteettina on tarjota käyttäjille hyödyllisintä tietoa, mainoksesi sijoitus riippuu paljolti siitä, kuinka relevantti se on hakuun nähden. Mainostaja määrittää itse budjettinsa ja saa milloin vain muokata, keskeyttää tai käynnistää uudelleen AdWords-kampanjoita.

Seuraa ja mittaa tuloksia AdWords-mainonta on hyvin tarkasti seurattavissa web-analytiikan avulla. Hakusanastoa tulee testata, seurata, analysoida ja muokata koko kampanjan ajan parhaan tuloksen saavuttamiseksi. Vaikka seuranta ja analysointi vaatii aikaa ja pitkäjänteisyyttä, vaivannäkö on avain menestykseen. Analysoimalla Google AdWordsin kautta saatua dataa voi myös oppia ymmärtämään asiakaskäyttäytymistä paremmin ja vastaamaan entistä paremmin asiakkaidensa tarpeisiin. AdWords-mainokset valtaavat yhä enemmän tilaa Googlen hakutulossivulta. Tämä tarkoittaa sitä, että yhä useampi käyttäjä ei näe eikä klikkaa orgaanisia hakutuloksia. Käyttämällä Google AdWordsia voit varmistaa näkyvyytesi ja parantaa kilpailukykyäsi. Me Smoyssa autamme mielellämme ja voimme tehdä AdWords-mainontaa puolestasi myös avaimet käteen -periaatteella.

Silvia Karkonen Smoyn Google-asiantuntija ja sisällöntuottaja

10


Visuaa ident Esa Sonninen Art Director

11


alinen titeetti Tulet viimeisenä neuvotteluhuoneeseen, jonka pöytään on asettumassa tusinan verran ihmisiä. Sulkiessasi huoneen ovea näet, että jakku- ja kauluspaitaporukan keskellä on yksi henkilö pukeutuneena huppariin. Keskeytetään tähän. Mitä mietit tilanteesta juuri nyt? Onko hupparillinen alipukeutunut? Ovatko muut ylipukeutuneita? Onko hupparihenkilö väärässä paikassa? Onko hän guru, joka voi pukeutua juuri niin kuin hän haluaa? Onko hänet mahdollisesti hälytetty lomalta kokoukseen (ei kai hänellä ole myös varvassandaalit)?

Onko hupparihenkilö väärässä paikassa? Onko hän guru, joka voi pukeutua juuri niin kuin hän haluaa? Ehkä mietit nuo em. asiat sekunnissa läpi. Joko kaikki kysymykset tai osan niistä. Kyllä, mielikuvat syntyvät todella nopeasti. Näin kerrotaan kaikissa työhaastatteluoppaissakin. Millaisen kuvan annat itsestäsi, yrityksestäsi tai tuotteestasi, sil-

lä aikaa on ensitapaamisessa yleensä vähän. Otetaan vielä toinen esimerkki; olet menossa mökkivieraaksi, ja edessä on makkarapakettien valitseminen ruokakaupassa. Kuulostaa lapsellisen helpolta. Väärin. Tiskillä käyt läpi jotain tällaista: näyttääkö tämä kaupan oman merkin pakkaus vierailupaikkaan sopivalta? Suosiiko isäntäväki halpismerkkejä – miksi maksaa liikaa? Leimataanko minut penninvenyttäjäksi? Pitäisikö sittenkin valita premiumia? Luulevat vielä kulinaristi(jupi)ksi, jolle ei perusmakkarat kelpaa... Kaikki nämä ajatukset sekunnissa tai parissa. Tänään, ja tulevaisuudessa kaiketi entistäkin enemmän, elämämme on kiireistä ja täynnä häiriöitä. Kun yritämme keskittyä vaateostoksiin verkossa, vieressä vilkuttelevat niin hoitamattomat lentolippujen varaamiset kuin tekemättömien töiden kalenterimerkinnät. Kun viestillä on noin sekunti aikaa tulla huomatuksi valtavan informaatiotulvan joukosta, on sanomattakin selvää, että visuaalisen ilmeen on oltava huippuunsa hiottu. Viesti yksinkertaisesti huomataan tai sitten se ohitetaan – ja toisesta kierroksesta puhuminen onkin jo toinen projekti. Tähän loppuun se, mitä sinun pitäisi näistä muutamasta rivistä muistaa. Yrityksen ja/tai tuotteen visuaalisen identiteetin tai graafisen ilmeen on oltava kunnossa. Halpiksen on näytettävä halpikselta, premiumin premiumilta jne. Hyvin yksinkertaista. Kun sen osaa.

12


YLEISÖ T A PA H TUMIA LINSSIN

13


ÄPI

Birgit Harinen Kuvaava Junior Graphic Designer

Olin Taiteiden yönä kuvaamassa Senaatintorille rakennettua Salaista puutarhaa. Tällä kertaa valokuvaaminen osoittautui hieman haastavaksi, sillä porukkaa oli liikkeellä todella paljon. Ihmiset tungeksivat väkijoukossa ja kameralinssini edessä. Silti Taiteiden yö -tapahtumana oli valokuvaajalle antoisa - väriä, valoa ja liikettä oli tarjolla runsaasti. Nautin paljon valokuvaamisesta. Kuvaan paljon tapahtumia ja ihmisiä niin työssä kuin omaksi ilokseni. Mielestäni parhaat kuvat syntyvät erilaisissa yleisötapahtumissa, sillä silloin ihmiset keskittyvät intensiivisesti tapahtuman ohjelmaan. Tapahtumia kuvatessa pystyy tarkkailemaan myös ihmisiä kameran läpi juuri sellaisina kuin he ovat. Ihminen on aidoimmillaan silloin, kun ei tiedosta kameraa. Yritän aina olla hienovarainen ja kysyn luvan asianosaisilta lähikuvien ottamiseen, vaikka kuvia ei julkaistaisikaan missään mediassa. Olen myös huomannut, että kuvatessani voin saada kontaktin ihmisiin. Moni esimerkiksi hymyilee spontaanisti huomatessaan, että heistä otetaan kuvaa. Reaktiot ovat olleet aina positiivisia. Haluan olla läsnä kamerani kanssa siellä missä tapahtuu ja missä ihmiset liikkuvat. Minua kiinnostaa dokumentoida yleisötapahtumat, ihmiset ja hyvät fiilikset, jotta voin myöhemmin todeta eläneeni hetkessä, juuri tuossa kyseisessä tapahtumassa.

14


Ensimmäinen askel johonkin suuntaan on myös aina päätös, ettet aio jäädä siihen missä olet. — John Pierpont Morgan

MOW Mothership of Work Pieni Roobertinkatu 9 00130 Helsinki puh +358 (0)44 720 2100 www.smoy.com

Profile for Mainostoimisto Smoy

Smoytalk 2017  

Mainostoimisto Smoyn asiakas- ja sidosryhmälehti 2017.

Smoytalk 2017  

Mainostoimisto Smoyn asiakas- ja sidosryhmälehti 2017.

Profile for blombma
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded