Page 1

BON NADAL ÍNDEX L’aposta de Compromís pel benestar social Ricard Torres, nou regidor El futur de les nostres muntanyes Joan Baldoví, la veu valenciana a Madrid i la nova legislatura

Una executiva jove i renovada Els sous dels regidors i regidores Amb bici pel terme #Parlem Entrevista a José Gómez, president de l’assocació de comerciants del Mercat

núm. núm.3346 maig desembre

2010 2016


L’aposta de Compromís pel benestar social El programa electoral amb què Compromís per Carcaixent es va presentar a les eleccions locals de 2015 donava prioritat absoluta a l’àmbit del benestar social. L’aposta de Compromís pel benestar de totes les persones és un dels cavalls de batalla de l’actual govern de la Generalitat i dels municipis en què governa la coalició. Per això, se li va encomanar esta delegació a Teresa Oliver. La regidora de Compromís és psiquiatra de professió i

Teresa Oliver

porta més de vint-i-cinc anys treballant des de les administracions públiques en l’àmbit sòciosanitari. Després d’any i mig al govern municipal, Teresa Oliver, ha impulsat un conjunt de mesures destinades a millorar el funcionament intern del departament, fomentar la cooperació entre l’Ajuntament de Carcaixent i la resta d’administracions públiques i regular la col·laboració de la corporació municipal amb les associacions locals.

Actuacions més destacades en l’àrea de benestar social, després d’any i mig de gestió Aposta per la participació ciutadana Creació del Consell d’Acció Social i Salut amb la finalitat de fomentar la participació ciutadana en els àmbits socials i sanitaris i aprovació del seu reglament. Aprovació del Reglament de la comissió de prevenció del consum de drogues i altres conductes addictives. Creació de programes d’intervenció comunitària en les àrees de dependència, dona, infància, SEAFI, immigració i prevenció comunitària de conductes additicves.

2

Cooperació amb altres administracions públiques

Col·laboració amb les associacions locals

Revisió del conveni amb l’Agència d’Integració d’Immigrants (AMICS) per fomentar la integració.

Conveni de col·laboració amb Korima Claretianas Sud per tal de cedir un espai municipal amb la finalitat de fer classes de reforç escolar per a xiquets en situació de vulnerabilitat, així com classes de castellà a persones immigrants.

Revisió del conveni amb Infodona, per a coordinar les intervencions d’atenció i prevenció de la violència masclista, conjuntament amb l’equip de Benestar Social. Anul·lació del copagament des de l’1 de gener de 2016 dels usuaris del Centre de Dia i Centre Ocupacional el Clot, per part de la Generalitat.

Implantació de projectes intergeneracionals de pintura, fotografia i Tiffany al CIM.

Adhesió al Pla contra la pobresa energètica i als acords subscrits amb les entitats subministradores Iberdrola, Fenosa, Endesa.

Implantació del servei de mediació comunitària com a via alternativa a la resolució de conflictes veïnals, com a pas previ a la intervenció de la justícia.

Subscripció amb la Generalitat Valenciana d’un conveni per a l’acolliment familiar i reconeixement institucional a les famílies educadores.

Regulació de la col·laboració entre les entitats socials: banc d’aliments, Cáritas i San Vicente de Paül. Suport tècnic i institucional per a la creació d’una associació de familiars de persones amb diversitat funcional: Tots Sumem. Conveni de col·laboració amb banc d’aliments amb la finalitat d’establir vies de col·laboració permanents per a la realització d’activitats en comú de voluntariat, protecció, sensibilització i conscienciació social. I el préstec, de manera gratuïta, d’un vehicle municipal per a desenvolupar les tasques de recollida d’aliments i facilitar la logística.


Millora del funcionament intern del departament

Subvencions i ajudes

Instal·lació i ús en la gestió interna del programa SIUS (Sistema d’Informació ​d’Usuaris de Serveis Socials).

Augment considerable del pressupost de Benestar Social per a subvencions a entitats municipals i de cooperació: de 9.727 € a 19.000 €.

Creació d’una comissió tècnica de valoració per a la concessió d’ajudes d’emergència social, sense la participació de polítics. Regulació de les prestacions econòmiques d’emergència social (PEI). Redistribució de les zones d’atenció de Carcaixent entre les treballadores socials del departament, sense tindre en compte l’origen de les persones usuàries. Creació d’una subcomissió tècnica per a la supervisió de les vivendes socials.

Millora d’equipaments i infraestructures Rehabilitació de 15 habitacions en la segona planta de la residència de la tercera edat (Subvenció de la Diputació de València). Rehabilitació de 4 habitacions en la tercera planta de la residència de la tercera edat (Subvenció SERVEF per a l’escola-taller). Rehabilitació 10 vivendes socials, 5 amb fons municipals: 18.000 € i 5 per l’EIGE (Entitat d’Infraestructures de la Generalitat) i lliurament de 10 vivendes socials. Augment de 5 places subvencionades per la Generalitat en el Centre de Dia Mare de Déu de la Salut. Nova gestió del menjador del centre ocupacional El Clot. Adquisició d’equipament per a la residència de la tercera edat, el centre de dia, el CIM i el Clot (subvenció de Generalitat) en el 2015 i 2016. Elaboració d’un plec de condicions per a la contractació del servei de gestió del CIM. Projecte de millora de l’accessibilitat de les voreres del centre ocupacional El Clot.

Algunes xifres

Elaboració i aprovació de les bases reguladores per a la concessió de subvencions a les entitats socials i de salut locals. Concessió d’ajudes a ONGD per a projectes de cooperació internacional: 2.000 €. Concessió d’ajudes a entitats socials municipals: 17.000 €.

Igualtat I Jornada Multidisciplinar contra la violència de gènere en novembre de 2015. Activitats a la Setmana de la Dona. Activitats per a la commemoració del dia contra la violència masclista al mes de novembre. Activitats amb l’alumnat de 3r i 4t d’ESO i 1r de batxillerat de tots el centres educatius de Carcaixent, per a la sensibilització i prevenció de la violència masclista.

Sanitat Reunions amb el comissionat de l’Hospital de la Ribera. Reunió amb la coordinadora metgessa d’atenció a la continuïtat de l’Hospital de la Ribera, per a establir col·laboracions sociosanitàries entre l’hospital i el departament de Benestar Social. Control i seguiment de les necessitats i deficiències sanitàries Carcaixent. Xarrades sobre la promoció de la salut en coordinació amb l’Hospital de la Ribera. Programa Ruta de la Salut, subvencionat per la Diputació de València. Participació en el Consell de Salut del Departament de la Ribera, per a defensar els drets dels pacients.

19.000 €

19 habitacions

10 vivendes

subvencions entitats municipals i de cooperació internacional (abans era 9.727€)

rehabilitades a la residència de la Tercera Edat

socials rehabilitades i lliurades

Projectes de futur Encara queda molta tasca per fer. A continuació vos oferim una breu ressenya dels projectes de futur més destacats de l’àrea de Benestar Social per a Carcaixent: Projecte de construcció de un Centre de Dia i Centre de Rehabilitació i Inserció Social (CRIS) per a persones malaltes mentals de la Ribera Alta. Projecte d’inserció sociolaboral de persones amb risc d’exclusió social. Nova seu del departament de Serveis Socials: necessitat de dotar el departament d’una infraestructura adequada: reestructuració de les estances, l’espai i el mobiliari, amb la finalitat d’oferir als usuaris una atenció de qualitat i digna. Creació de la figura de coordinador de l’àrea de Benestar Social Búsqueda de subvencions i suport per al projecte de centre de dia comarcal per a persones amb diversitat funcional Projecte de sensibilització i formació sobre la violència masclista amb estudiants d’ESO de l’institut Arabista Ribera. Projecte Espais Familiars realitzat per les tècniques del SEAFI i dirigit a totes les famílies que tinguem filles o fills de zero a tres anys. (Començarà en gener de 2017). Contractació d’un agent d’Igualtat amb subvenció de la Generalitat. Augment de 10 places subvencionades per la Generalitat en el centre de dia Mare de Déu de la Salut. (Estan aprovades i seran efectives l’1 de juliol de 2017. Augment d’11 places subvencionades per la Generalitat en la residència de tercera edat Mare de Déu d’Aigües Vives. (Estan aprovades i seran efectives a partir de l’1 de juliol de 2017. 3


RICARD TORRES, NOU REGIDOR Ocupa el lloc de Lourdes Castelló, que ha hagut de renunciar per motius laborals. El canvi comporta una reestructuració en algunes àrees del Govern Municipal La nostra companya Lourdes Castelló, fins el mes de novembre regidora de Cultura i Educació, ha hagut de renunciar al seu càrrec de regidora per motius laborals. Canvis en les seues condicions de treball a la Universitat de València que no li permeten desenvolupar les tasques al’ajuntament amb la dedicació que requereixen. En paraules seues: “és una decisió dificil però he de ser honesta amb el càrrec i actualment no estic en disposició de desenvolupar-lo amb la dedicació i entrega que desitjaria i que sí que tenia a l’inici de la legislatura”. Lourdes Castelló continua vinculada activament al col·lectiu local de Compromís com ho porta fent des de la seua fundació a Carcaixent. Li agraïm la seua dedicació durant estos mesos a les regidories de Cultura i Eduació i ens alegrem per les noves responsabilitats que assumeix a la Universitat de València. En substitució de Lourdes entrarà a ocupar el lloc de regidor el nostre company Ricard Torres, situat al número 12 de la llista electoral presen-

tada per Compromís per Carcaixent a les eleccions de 2015. Pau Àlvarez, secretari local de Compromís per Carcaixent des del mes de setembre i número 11 de la llista, ha hagut de renunciar a entrar a formar part de l’Equip de Govern per motius laborals i familiars. Ricard Torres (Carcaixent, 1975) va estudiar a l’IES Arabista Ribera i Enginyeria de Telecomunicacions a la Politècnica de València, camp on ha desenvolupat la seua trajectòria professional en els últims 15 anys. Actualment, treballa en l’àmbit de les telecomunicacions en una xicoteta empresa en la que ocupa els càrrecs de gerent i CEO. Amb el canvi de regidors s’ha produït una redistribució de tasques dins de l’equip de govern. Les àrees de Cultura i Educació que coordinava Lourdes Castelló passen a Desirée Palma i Vicent Albelda respectivament. Per la seua banda, Ricard Torres assumirà la gestió de Procarsa, que tenia Desirée Pama, i la piscina coberta municipal, que depenia de Vicent Albelda.

El nou regidor Ricard Torres assumeix la gestió de Procarsa i la Piscina Coberta Municipal

El futur de les nostres muntanyes El passat dia 25 de novembre va tindre lloc l’assemblea organitzada per l’Ajuntament de Carcaixent que portava per nom “El futur de les nostres muntanyes”. Com molt bé defineix el mateix nom, aquesta assemblea va ser una reunió oberta per a constituir el procés participatiu per a treballar el futur de les muntanyes de Carcaixent, després d’haver-se cremat pràcticament el 80% de la superfície forestal el passat mes de juny. En aquesta primera reunió va haver-hi diferents ponents en la presentació d’aquest procés participatiu. Entre ells es troben els nostres companys Paula Lozano, regidora de Medi Ambient i Natxo Escandell, regidor de Joventut i Participació Ciutadana, que van explicar el paper de l’Ajuntament dins d’aquest procés. A més a més, Rosa Vercher (representant d’Utòpika) va explicar com hauria de funcionar e procés participatiu per a garantir-ne l’èxit. La taula va estar moderada per Kike Moscardó. 4

Per altra banda també hi van intervenir: Carlos Burguet, biòleg i tècnic de medi ambient de l’ajuntament de Carcaixent. Ferran Dalmau, enginyer tècnic forestal, que va explicar quins factors intervenen perquè es cremen les muntanyes. Josep Sanjuan, professor d’educació física al col·legi Ave Maria i president de l’associació Amics i Amigues de la Natura (ADN), explicant quin paper pot jugar l’educació en el procés participatiu i en la

presa de decisions per a garantir la sostenibilitat de les nostres muntanyes. Paco Tortosa, expert geògraf va comentar quines són les potencialitats del nostre territori. I finalment Joan Llinares, jurista i agricultor ecològic. Tots ells coincidiren en la importància que té dur a terme aquest procés participatiu, ja que el futur de les nostres muntanyes s’ha de construir entre totes i tots els carcaixentins.

www.compromiscarcaixent.com


ELS NÚMEROS DE L’AJUNTAMENT Així, el termini mitjà de pagament s’ha reduït per baix del màxim legal dels 60 dies, i s’ha pogut passar dels 84 dies que es tardava de mitjana per pagar una factura en juny de 2015, als 39 dies de mitjana que s’està tardant a pagar ara. Açò està permetent, a més, un estalvi ja que no està sent necessari el pagament d’interessos de demora als proveïdors. A més, s’ha decidit congelar les principals taxes i impostos municipals, com ara l’IBI, els guals, el fem o l’impost de vehicles de tracció mecànica. En el cas concret de l’IBI, el ple ha acordat reduir el tipus impositiu de l’IBI urbana en 2017 de manera que s’absorbisca l’increment de la base imponible (que augmentarà com a conseqüència de la revisió cadastral de 2012), tal i com es va fer també per als anys 2015 i 2016. Pel que fa al deute viu (amb entitats bancàries) de l’ajuntament, se situa en estos moments lleugerament per baix dels 12,4 milions d’euros. Cal tindre en compte no obstant, que des de juny de 2015 s’han pagat prop d’1,5 milions d’euros en indemnitzacions per diferents sentències, fruit de la política urbanística dels últims anys, i que encara n’hi ha diversos temes als jutjats, que poden comportar l’obligació de fer front a més sentències en breu.

Deute municipal: 12,4 milions d’euros Pagament de: 1,5 milions d’euros, en setències urbanístiques Congelació de taxes i impostos: Guals, fem, impost vehicles...

Joan Baldoví a Carcaixent

60

EVOLUCIÓ PMP* Període mitjà de pagament a proveïdors, en dies

54,2 50,4

50 44

40 30

23,6

20

11,8

10

9,1

dies

La situació econòmica de l’ajuntament continua sent complicada, però tanmateix, l’evolució d’alguns índexs convida a ser optimistes.

y un

15

20

J

S

. et

15

20

D

. es

15

20

M

a

. rç

16

20

6

01

Ju

2 ny

. et

16

20

S

*Cal sumar el termini legal de 30 dies per validar la factura des que es registra d’entrada.

IBI: reduïm el tipus impositiu per absorbir l’increment per la revisió cadastral (passa de 0,795 a 0,74).

JOAN BALDOVÍ

LA VEU VALENCIANA A MADRID I LA NOVA LESGISLATURA

En les negociacions per a formar govern dels últims mesos, els diputats i diputades de Compromís, encapçalats per Joan Baldoví han estat buscant el pacte entres les forces progressistes que permetera un canvi profund al govern d’Espanya.

Un any més Joan Baldoví, diputat a les Corts Espanyoles ens va acompanyar el dia de les Paelles de les Festes de Carcaixent. Aprofitarem la visita per a parlar d’algunes de les demandes de Carcaixent al govern central. Podeu veure un vídeo amb la conversa entre Paco Salom i Joan Baldoví a: www.compromiscarcaixent. com/converses-baldo-i-paco/

Hem estat a la taula de negociació fins a l’últim moment i hem fet propostes clares amb un document de consens, l’Acord el Prado, que finalment va ser rebutjat. Tot i la incapacitat d’alguns partits de fer-se avant en un pacte que acabara amb el mandat de Rajoy, l’estrena de la nova legislatura obre una nova etapa en el govern de l’estat, on hauran d’haver-hi per força moltes negociacions i arribada a acords, ja que no hi ha majories clares. Serà clau negociar punt per punt cada cosa, fer valdre els plantejaments propis i aconseguir els millors resultats per a tota la ciutadania. El nostre objectiu és desactivar les polítiques de Rajoy, del tot contràries als interessos del poble valencià i reclamar un nou finançament que no ens maltracte. Com a exemple valga el rescat de les deficitàries autovies radials de Madrid, xifrat en més de 5.000 milions d’euros, mentre es prorroga el peatge de l’A7 un any rere altre mentre patim un dèficit d’infraestructures evident. També hem portat al Congrés dels Diputats Proposicions No de Llei (PNL) per a la defensa de l'agricultura valenciana i per la defensa del Dret Valencià i som l’única veu valenciana amb força per a treballar i presentar esmenes als Pressupostos de l’estat, centrades sobretot en infraestructures i finançament.

Som la veu valenciana a Madrid. www.compromiscarcaixent.com

núm. 33 maig

2010

5


UNA EXECUTIVA JOVE I RENOVADA CAMPANYA CITRÍCOLA 2016/2017 La nova executiva és un grup jove i amb experiència i es marca com a objectiu consolidar el projecte del Bloc i de Compromís en el govern de Carcaixent.

El passat 4 de setembre de 2016, celebràrem el 7é congrés local del Bloc a Carcaixent, on s’acomiadà l’executiva local vigent, presidida per Rosa Nicolau, secretària local del Bloc Carcaixent durant 4 anys, i es presentà una candidatura per a una nova executiva local, que s’aprovà unanimitat. La nova executiva local, encapçalada per Pau Àlvarez, està formada per Salva Albert (secretari d’Organització i Finances), Rubén Guillot (secretari de Comunicació), Amparo Puig (secretària de Serveis Municipals), Xus Olaso (secretària d’Acció Electoral i Implantació), Ivan Furió (representant de Joves-PV) i Elisa Landete com a vocal representant de Dones. L’objectiu de la nova executiva és continuar amb les línies de treball que han portat el partit a l’alcaldia i consolidar el projecte de Compromís a l’Ajuntament de Carcaixent. Això tenint sempre com a principal motivació ser una eina útil per als veïns i veïnes de Carcaixent i facilitar la comunicació entre la ciutadania i l’Ajuntament, a més de servir de suport als companys i companyes que tenen tasques de govern.

ELS SOUS DELS REGIDORS

REINICIEM

PSOE

UxV

GENT

PP

COMPROMÍS

Juliol

Agost

Octubre

Nov.

TOTAL

Paco Salom

3.200

2.400

2.400

2.400

5.600

16.000

Desirée Palma

2.500

1.875

1.875

1.875

4.375

12.500

Paula Lozano

1.500

1.125

1.125

1.125

2.625

7.500

0

0

0

0

0

0

Rosa Nicolau

600

200

600

500

850

2.750

Natxo Escandell

550

200

650

600

850

2.850

Teresa Oliver

350

0

600

550

850

2.350

Vicent Albelda

550

200

650

650

900

2.950

Vicent Lluís Roca

450

150

600

600

800

2.600

Lourdes Castelló

550

50

600

600

250

2.050

Salvador Ferrer

350

200

100

100

350

1.100

Ximo Roses

150

100

100

350

450

1.150

Itziar Méndez

250

150

50

100

200

750

Carolina Almiñana

150

150

150

350

500

1.300

Juan Albert

300

200

200

350

400

1.450

Toni Ahullana

100

100

0

100

250

550

Ana Calatayud

150

150

100

300

350

1.050

Juanjo Llopis

350

150

100

150

400

1.150

David Pedrón/Sara Diert*

100

100

0

150

100*

350

Carolina Talens

300

200

200

300

600

1.600

Carles Albert

300

200

200

350

550

1.600

Ivan Martí

*A partir del mes d’octubre, David Pedrón cedeix la seua plaça com a regidor a Sara Diert 6

Setembre

Imports en brut.

www.compromiscarcaixent.com

La campanya citrícola d’enguany està sent una de les més complicades dels últims anys. Necessitem el corredor mediterrani per garantir la competitivitat. A banda dels problemes estructurals que arrosseguem des de fa temps, hem tingut altres situacions que estan fent molt difícil la campanya: una sobreproducció evident en totes les varietats de clementines i mandarines i problemes meterorològics (sequera primer, fortes pluges les dareres setmanes). Eixos factors han fet perdre tota esperança de millora de la campanya, després d’un inici molt dolent. A tot açò es sumen dos factors polítics que van en contra dels interessos agraris dels valencians: la política agrària europea i el blogueig de l’estat al corredor meditarrani de trens. En el primer cas, Europa ha decidit allargar el període de temps en què s’admeten importacions de cítrics de països de l’hemisferi sud. I ho ha fet amb els vots a favor dels eurodiputats espanyols del PP i l’abstenció dels del PSOE: sembla que els llauradors valencians no els importen. Açò fa molt difícil l’arranc de campanya per a les nostres taronges i condemna la nostra producció a quedar-se a l’arbre o malvendre’s. En el segon cas, el del corredor mediterrani, visquem una situació semblant: el govern de l’Estat ens nega una infrastructura bàsica per al nostre desenvolpament econòmic. Sense eixida directa en tren dels nostres productes a Europa, mai podrem competir en preu. I mentre la lògica diu que el traçat idoni per eixa eixida ferroviària és a través de la ribera del Mediterrani, des de Madrid ens intenten convencer que és més ràpida una corba que una línia recta.


AMB BICI PEL TERME, JOVES: CONGRÉS CARCAIXENT M’AGRADA

Carcaixent M’agrada ha représ la seua activitat amb una eixida cicloturista pel terme de Carcaixent. La visita va ser guiada pel nostre veí Paco Tortosa, geògraf i introductor del cicloturisme a l’estat i autor del llibre España en bici, que presentàrem el passat més de juny. El passeig va ser molt suau. En paraules de Paco Tortosa, un passeig assossegat, poètic i sensual que ens va descobrir racons secrets del nostre terme i ens va permetre veure’ls amb uns altres ulls. L’eixida va ser el diumenge 20 de novembre i va completar ràpidament les 30 places que s’oferien. Eixe interés ens fa plantejar-nos repetir l’eixida la propera primavera. Durant la visita vam poder endinsar-nos en el meravellós paisatge del nostre terme i conèixer alguns horts que el formen, tot això enriquit amb els comentaris de Paco Tortosa, els propietaris dels horts i els mateixos participants.

I XARRADA CONTRA LA VIOLÈNCIA MASCLISTA Aquest any hem celebrat el I Congrés comarcal de Joves PV - Compromís Ribera del Xúquer, que agrupa tots els col·lectius de joves de Compromís de La Ribera. Allí va ser escollida una executiva on el nostre company de Joves PV-Compromís Carcaixent, Lluís Candel, assumirà el càrrec de Secretari de Comunicació. Des de Carcaixent estem molt contents de la creació d’aquest col·lectiu per unir esforços amb els nostres companys d’altres pobles, poder realitzar noves activitats i coordinar les nostres posicions en benifici de tots els joves de la comarca. Xarrada sobre violència masclista Per altra banda, el pasat quinze de desembre hem organitzat una xarrada informativa sobre la violència masclista. En aquesta ocasió hem comptat amb la participació de la psicòloga Cecilia Díaz. La seua ponència estava estructurada al voltant de les diferents maneres de detectar la violència masclista a temps, per evitar caure en una espiral de maltractament de la qual és difícil eixir. La idea principal és la importància de fer entendre a les noves generacions que tota relació de parella s'ha de basar en un equilibri de respecte i confiança. Els nostres companys Robert Cortell i Lluís Candel amb Cecilia Díaz, a la xarrada sobre violència masclista

#PARLEM, UNA NOVA FERRAMENTA PER INFORMAR LA CIUTADANIA

Que la informació política arribe a la ciutadania sempre ha sigut una prioritat per a Compromís. Per això fem reunions als barris, utilitzem les xarxes socials o repartim la revista Infocompromís, que ja va pel número 46. Amb eixa intenció estrenàrem fa uns mesos una nova ferramenta de comunicació: #Parlem

www.compromiscarcaixent.com/parlem #Parlem és un programa de ràdio, en directe, a través d’Internet, on parlem amb els i les nostres regidores sobre l’acció de govern. A més, els veïns i veïnes de Carcaixent poden enviar les seues preguntes que es contesten en el programa. Les entrevistes es poden escoltar en directe, i es poden reproduir des de la nostra web en qualsevol moment. A més al web podeu trobar

vídeos breus amb extractes de les entrevistes. Els regidors i regidores, ens conten de primera mà, tot allò amb el que estan treballant i quins projectes porten entre mans per a millorar el nostre poble. De moment hem entrevistat Natxo Escandell (Regidor de joventut, tranparència i participació ciutadana), Rosa Nicolau (Festes i patrimo-

www.compromiscarcaixent.com

ni), Lourdes Castelló (exregidora de cultura i educació), Ricard Torres (nou regidor) i Teresa Oliver (Benestar Social). Estes emissions han tingut bona aceptació, amb una mitjana de 120 reproduccions i 1300 reproduccions dels vídeos del programa. Totes aquestes entrevistes les podeu escoltar i veure de nou a www. compromiscarcaixent.com/parlem

núm. 33 maig

2010

7


JOSÉ GÓMEZ

PRESIDENT DE L’ASSOCIACIÓ DE COMERCIANTS DEL MERCAT José Gómez, continua amb l’ofici i el malnom de la família des de fa més de quatre generacions. Carnisser conegut com el Bambau. Un amant del seu ofici i de la feina ben feta. Aprofitem la proximitat del Nadal per parlar amb ell del Mercat Municipal i dels reptes que afronta en el segle xxi el centre comercial més antic de Carcacaixent, obert l’any 1934.

EDITA: Compromís per Carcaixent Plaça Major, 1 46740 Carcaixent Tel.: 96 245 76 18 www.compromiscarcaixent.com

Adreça electrònica: carcaixent@bloc.ws DL: V-806-2001 Tarifa especial periòdic: Resolució 01/05/01

La teua botiga és una de les més antigues... Jo crec que sí. Mon pare l’ha documentada des de l’any 1864, però l’ofici venia d’abans, quan el mercat es feia a la plaça de la Calçada i ja teníem una de les posts de vendre carn al mig del carrer. A la vostra carnisseria se la coneix com el Bambau. Ens pots dir d’on vos ve el malnom? El meu iaio feia molts viatges entre el poble i l’escorxador antic, prop de les vies del tren. Sempre parava al bar la Creu, on prenia alguna cosa mentre veia a la gent passar. Quan li preguntaven que feia allí, ell responia: “ací, fent el bambau”. De tant de dir-ho, se li va quedar. Parlem de l’Associació de Comerciants del Mercat Municipal de Carcaixent. Quin és el vostre objectiu? Pretenem fomentar les vendes dels comerciants del mercat i incrementar l’afluència de clients. Som l’interlocutor vàlid amb les institucions que ens donen suport: principalment l’Ajuntament, però també altres institucions com la Conselleria. Quants socis té l’entitat? A l’associació estan presents 20 parades del Mercat, de les 22 que ara per ara estan en actiu. Des de quan funcioneu? Farà 30 anys, encara que al principi ho férem sense estar constituïts com a associació. En tot este temps haureu passat moltes situacions. Quina recordes especialment? La gran reforma del Mercat. Havíem d’adaptar-nos a les normatives higièniques i de sanitat per a poder seguir funcionant: aigua corrent i frigorífics en totes les parades, portes tancades... Gràcies a eixe esforç encara estem ací i som un dels pocs mercats amb segell de qualitat Comerç Excel·lent, que demostra el bon fer de tots els comerciants i la qualitat dels nostres productes. Què és el que que siga un Mercat Excel·lent? La qualitat dels nostres productes que no admeten comparació amb els de supermercats i grans superfícies. Som artesans: fem els nostres embotits; busquem les millors fruites de temporada, el millor peix, el millor companatge; ens fem les nostres verdures i ho oferim als nostres veïns a preus competitius. Al Mercat es concentren diferents comerciants, de manera que la oferta és àmplia i molt cuidada. Per no parlar del tracte absolutament personalitzat per a cada client. Potser un dels problemes que més es veuen és la falta de compradors joves... Hem d’aconseguir atraure’ls. Hem d’adaptar-nos als seus hàbits de compra. Per exemple, hem de trobar la manera que es puga pagar amb tarjeta: molta gent jove no porta diners en metàl·lic.

En eixe sentit estem fent canvis, com obrir les vesprades de dimarts i divendres. També accions promocionals com els dijous, en què les parades tenen productes a 1 euro, o la Nit de la Tapa, que va ser tot un èxit. Explica’ns com va anar la Nit de la Tapa? Va funcionar molt bé. Moltíssima gent que no és clienta habitual va vindre al Mercat i va conéixer els nostres productes. Va costar de muntar: una activitat nova i així de gran sempre fa por. Però al final vam confiar i entre tots vam fer una nit memorable que segur que repetirem en breu. També sou la ubicació de l’Oficina del Consumidor o heu organitzat les paelles de festes del poble des de la vostra associació. Són canvis molt positius. L’oficina del consumidor al Mercat sembla una proposta molt lògica: quin lloc millor? Pel que fa a les paelles, feia goig vore a molta gent jove entrar al Mercat i que el Mercat formara part de la vida festiva del poble. Quin és el principal problema per al Mercat? Un problema de mentalitat: ens han convençut que comprar al supermercat és més barat i més ràpid i que hem de sacrificar la qualitat pel preu. És del tot fals: els productes que es venen com a més barats són de pitjor qualitat i a la llarga fa que ens gastem més diners: s’acaben abans, són pitjors... I si ho analitzem veurem que realment no són més barats. Comprant en grans superfícies fem que els guanys se’ls enduguen fora del poble, no repercuteixen en la nostra societat. Un poble sense xicotet comerç és un poble mort social i econòmicament. I pel que fa al temps emprat: si vas a l’hora punta tardaràs menys en les parades del Mercat que en la cua de les caixes d’un supermercat. Per acabar, un desig per a Carcaixent i un per al Mercat. Voldria que Carcaixent tinga un futur estable i que entre tots col·laborem per a fer-lo possible. Que valorem el que tenim. Per al Mercat voldria que la gent es mentalitze que el producte i la relació qualitat preu és immillorable. També voldria que els comerciants no perderem la il·lusió de tirar endavant.

InfoCompromís Desembre 2016  

L’aposta de Compromís pel benestar social Ricard Torres, nou regidor El futur de les nostres muntanyes Joan Baldoví, la veu valenciana a Ma...

InfoCompromís Desembre 2016  

L’aposta de Compromís pel benestar social Ricard Torres, nou regidor El futur de les nostres muntanyes Joan Baldoví, la veu valenciana a Ma...

Advertisement