Page 1

IN PĆ

A TEŠA N

J

O

SPORTSKI SAVEZ OPĆINE TEŠANJ

SPORT

Sportski godišnjak opcine Tešanj

NAJBOLJI MEÐU NAJBOLJIMA

2016

KARATE

TAEKWONDO

PAINTBALL

STRELJAŠTVO

ODBOJKA

NOGOMET

RUKOMET

KICKBOXING

TENIS

STONI TENIS

RAGBI

SPORT OSOBA SA INVALIDITETOM

RIBOLOV

KOŠARKA ŠAH BICIKLIZAM

PIONIRI

KADETI

JUNIORI SENIORI VETERANI


Sportski godišnjak opcine Tešanj

A TEŠA N I N PĆ

J

O

SPORTSKI SAVEZ

OPĆINE TEŠANJ

SPORTSKI GODIŠNJAK OPĆINE TEŠANJ

2016 https://www.facebok.com/sportskisaveztesanj.ba

www.sportskisaveztesanj.ba

2

sportskisaveztesanj@hotmail.com


Sportski godišnjak opcine Tešanj Sportski savez općine Tešanj izdavanjem prvog broja Sportskog godišnjaka nastoji široj javnosti predstaviti što cjelovitiju i što realniju sliku cjelokupnih aktivnosti, događanja i tendencija povezanih sa svim oblicima sporta koji su se u 2016 godini odvijale u općini Tešanj.

2016 godina bila je uspješna i u pogledu ulaganja u sportske objekte. Otvorena je savremena sportska sala sa streljanom u gradu Tešnju koja ujedno ovih dana dobiva potvrdu opravdanosti ulaganja i to na najbolji mogući način kroz sve masovnije posjete i korištenje od strane građana i klubova.

Sportski godišnjak ostaje svjedok vremena, trajna vrijednost i uspomena za sav trud i napore koje ulaže Općina Tešanj, Sportski savez, klubovi, sportski radnici i sami sportisti u unapređenju sporta na svim područjima naše općine.

Krajem 2016 godine stvoreni su svi potrebni preduslovi za građenje četiri sportske dvorane u Šijama, Jablanici, Kaloševiću i Miljanovcima te je za očekivati da će njihova gradnja biti intezivirana u narednom periodu te da će škole i sportski klubovi dobiti nove prostorije za trenažni proces i nastavu.

Uz sve ostalo, ove godine smo u mogućnosti predstaviti niz uspješnih dostignuća sportista, sportskih klubova i udruženja u različitim takmičarskim kategorijama u širokom spektru sportova i takmičarskih disciplina.

Protekla godina će biti zabilježena kao prva godina u kojoj je došlo do povećanja izdvajanja budžetskih sredstava općine Tešanj od 10% za rad sportskih klubova što je veoma pohvalno ali takođe i nedovoljno za razvoj sporta kao masovne fizičke kulture shodno ciljevima iz predloženog Jedinstvenog dokumenta iz oblasti sporta općine Tešanj za period od 2014-2018 g.

Svjetski i evropski uspjesi kik boksera, visoki ligaški plasmani nogometaša, košarkaša, rukometaša, žetva medalja od strane naših karatista, taekwondo boraca, odlični plasmani ribolovaca na domaćem i svjetskom planu, uspjesi naših stijelaca i mnogih drugih karakterišu sportske rezultate u 2016 godini.

Uz sve teškoće koje trenutno opterećuju sport ipak svi s dobrim očekivanjima ulazimo u 2017 godinu računajući u prvom redu na trudu, zalaganju i talentu sportista kao i na daljim ulaganjima u stručne kadrove i sportske objekte, te računajući na veliki entuzijazam i požrtvovanost sportskih radnika.

Zato smatramo posebno značajnim što će većina tih rezultata biti zabilježena i trajno dokumentovana u ovom sportskom godišnjaku s ciljem isticanja i davanja podrške sportistima i sportskim klubovima ali i evidentiranjem za sportsku istoriju.

U ime Sportskog saveza zahvaljujem se Općini Tešanj, firmi AS Group doo Tešanj i sportskim klubovima na pomoći u izdavanju ovog godišnjaka kao i na nagrađivanju najboljih sportista.

Uz sva postignuća sportista iz prezentiranih priloga i podataka o radu Sportskog saveza uočljivo je dobro funkcionisanje cjelokupnog sistema sporta na području općine Tešanj kako u takmičarskom tako i u sistemu sportske rekreacije, rada sa najmlađim uzrasnim kategorijama kao i sporta za invalidna lica. Iznova me uvijek obraduje kada čujem za uspjehe najmlađih. Znam da će, vođeni sportom, postati vrijedni pojedinci našeg društva i vjerujem da će nastaviti tradiciju prijenosa znanja na neke «nove klince». Prilika je da odam priznanje svim sportskim radnicima pogotovo onima koji se nalaze u nezavidnom položaju jer nažalost, uprkos trudu svih nas, često nemaju adekvatne uslove za pripremu sportista. Želja nam je da svakom djetetu, i u najmanjem kutku naše općine pružimo i omogućimo bavljenje sportom. Naravno nedostaju nam razni oblici sportskog djelovanja, a posebno oni koji se odnose prvenstveno na atletiku, plivanje i druge sportove a za koje nisu stvoreni potrebni infrastrukturni uslovi na području općine Tešanj.

Predsjednik Sportskog saveza općine Tešanj Besim Sejdić prof.

https://www.facebok.com/sportskisaveztesanj.ba

www.sportskisaveztesanj.ba

3

sportskisaveztesanj@hotmail.com


Sportski godišnjak opcine Tešanj

J

O

Adresa: Kralja Tvrtka broj 1 74260 Tešanj INA TEŠAN PĆ

ID broj: 4218675190003

.

Tel: 061-870-613 - sekretar

Žiro račun: 3385502256143846

.

Tel/Fax:032-942-359 - kancelarija

Web: www.sportskisaveztesanj.ba

.

Tel: 061-250-234 - predsjednik

Email: sportskisaveztesanj@hotmail.com

UPRAVNI ODBOR

S P O R T S K I S A V E Z O P Ć I N E

Besim Sejdić Predsjednik Sportskog saveza

Izet Mandžukić član

Husein Alibalić član

Nihad Bejtić zamjenik predsjednika

Damir Sejdinović član

Adnan Alić član

SKUPŠTINA

Refik Ćusto Predsjednik Skupštine

Fikret Alić Zamjenik Pred.Skupštine

Mirsad Srkalović Generalni sekretar

NADZORNI ODBOR

T E Š A NJ Hamza Hotić - predsjednik

Nusret Plančić - član

sportskisaveztesanj@hotmail.com 4

Dževad Bekrić - član

www.sportskisaveztesanj.ba


INA TEŠAN PĆ

Sportski savez predstavlja krovnu sportsku organizaciju općine Tešanj u čijem članstvu se nalaze:

J

O

Sportski godišnjak opcine Tešanj

1. Nogometni klub „TOŠK“ Tešanj, 2. Nogometni klub „BORAC“ Jelah , 3. Nogometni klub „POBJEDA“ Tešanjka, 4. Nogometni klub „NAPREDAK“ Šije,

S P O R T S K I

5. Rukometni klub „BOSNA TS“ Tešanj, 6. Košarkaški klub „GRADINA“ Tešanj, 7. Ženski košarkaški klub “TEŠANJ” Tešanj, 8. Ženski odbojkaški klub „TEŠANJ“ Tešanj, 9. Klub borilačkih sportova „BORAC“ Jelah, 10.Centar borilačkih sportova „TEŠANJ“ Tešanj, 11.Karate klub „UNIJA“ Tešanj, 12.Karate klub «Tešanj» Tešanj, 13.KBS „TEAKWONDO AKADEMIJA“ Tešanj-Šije,

S A V E Z

14.Šahovsko društvo Tešanj, 15.Sportsko ribolovno društvo «JELAH» – TEŠANJ, 16.Udruženje sportskih ribolovaca “BLINKER” Kalošević-Tešanj, 17.Streljački klub Tešanj, 18.Klub za praktično streljaštvo „ZIGANA“ Tešanj, 19.Klub Strijelaca Tešanj,

O P Ć I N E

20. Sportski streljački klub «PALJUGE» Šije, 21.Ragbi klub „TRK“ Tešanj, 22.Teniski klub „VOLEY“ Tešanj, 23.Stonoteniski klub „NEC“ Tešanj, 24.Biciklistički klub Tešanj, 25.Biciklistički klub “MTB” Tešanj, 26.Društvo pedagoga fizičke kulture Tešanj,

T E Š A NJ

27.Savez za sport i rekreaciju invalida općine Tešanj, 28.Paintball klub «AVANTURA» Tešanj, 29. Plesni klub «WIN» Tešanj, 30.Udruženje «BASKETBALL HEROES» Tešanj.

5


Adresa: Email:

Patriotske lige broj 1, Tešanj tosktesanj1927@gmail.com

Id broj: 4218377250001 Žiro račun: 1610400007630011

Osnovano: Predsjednik: Sekretar: Tel:

1927 godine Edin Šaranović Nihad Bejtić 032-941-642

Zahvaljujući dobrim igrama i rezultatima, NK TOŠK je jesenji prvak sezone 2016/17 Druge lige Centar FBiH. Sa 28 postignutih i samo 5 primljenih golova u 13 utakmica, seniorska ekipa TOŠK-a jedna je od najefikasnijih u takmičenjima pod okriljem N/F Saveza BiH. TOŠK je angažovao trenera sa UEFA licencama, za rad sa selekcijama juniora, kadeta, pionira, pretpionira i škole fudbala, a ukupan broj mladih u ovim selekcijama je 165. Pored toga, projektom „Budućnost djece je u našim rukama, za sreću je potrebno malo“ skupljena su sredstva za izgradnju pomoćnog terena sa umjetnom travom, koji će omogućiti elitni razvoj seniora i mlađih kategorija, povećanu rekreativnu participaciju stanovništva, povećan broj djece koja se bave fudbalom, kao i promociju zdravog stila života i fizičke aktivnosti, borbu protiv socijalne neuključenosti i nejednakosti, te smanjenje broja maloljetnih prestupnika zakona. Strateško opredjeljenje kluba je da se, prije svega, revitalizuje postojeći teren ali i da se izgradi novi, sportski objekat koji će znatno umanjiti prezahtjevno korištenje glavnog terena. Obzirom da je neisplativo ulagati u velike sportske terene koji se dugo grade i koji su preskupi za održavanje, racionalnom izgradnjom manjih sportskih objekata spriječit će se mogućnost da sport postane teret društvenoj zajednici. Mali sportski teren, pomoćni teren, biće lakše dostupan većem broju djece, aktivnim sportistima kao i rekreativcima. Jedan od prioriteta projekta jeste da rekreativno bavljenje sportom bude općeprihvaćen i poželjan model društvenog ponašanja. Stoga je Projektom definisana uloga kluba u podsticanju sporta za sve kategorije sportske aktivnosti, koja ohrabruje sve segmente stanovništva da u sportu nađu preventivu za zdravstvene probleme, socijalnu komponentu razvoja, kao i konstruktivan način trošenja slobodnog vremena.


Sportski godišnjak opcine Tešanj Fudbalski klub «BORAC» Jelah Adresa: Web: Email: ID broj:

Osnovano: Predsjednik: Tel: Žiro račun:

Titova bb, 74264 Jelah www.fkborac.ba borac@jelah.ba 4218315490006

FK Borac iz Jelaha je jedan od najmasovnijih sportskih kolektiva u našem širem regionu, a to znači da ovaj klub okuplja blizu 250 aktivnih sportista iz tri općine u našem okruženju. Osim aktivnih sportista tu su još nekoliko desetina rekreativaca koji svaki slobodan termin koriste za sportske aktivnosti na Šibovima, kao i nekoliko ekipa iz obližnjih firmi, tako da nije nimalo čudo kada u roku od nekoliko sati na terenu stadiona Šibovi vidimo preko 200-tinjak osoba od 6 do 66 godina kako treniraju ili igraju utakmice. Naravno teren Šibova se koristi i za sve turnire što kluba, što vjerskih manifestacija, sportskih i kulturnih manifestacija udruženja građana, i prijateljskih utakmica privrednih subjekata. Pored prvog tima u klubu se takmiče sve selekcije omladinskog pogona predpioniri, pioniri, kadeti i juniori, pored kojih djeluje Borčeva škola fudbala, a tu je i ženski fudbalski klub.

FK Borac iz Jelaha kao i predhodnih godina, i u 2016. godini je nastavio sa stalnim proširenjem i uređenjem infrastrukture na sada već možemo reći „kompleksu“ stadiona Šibovi u Jelahu. Dovršeno je uređenje terena sa umjetnom travom, kao i stalno uređenje dva terena sa prirodnom travom, ali ipak najveći projekat tek slijedi, a to je uređenje tribina na borčevom stadionu sa kojima bi se trebalo ispuniti kapacitet od 2000 mjesta za gledaoce koji je uslov za ulazak u viši rang takmičenja. Na kraju sezone 2015/2016 seniorska ekipa FK Borac iz Jelaha je završila na drugom mjestu, što je stvorilo odličnu atmosferu za novu sezonu. Ipak u 2016/2017 sezonu seniorska ekipa ovog kluba ušla je vrlo loše što je rezultiralo promjenom šefa stručnog štaba Miralema Pašića već poslije sedam kola. Na njegovo mjesto dolazi provjereni trener Senad (Suljo) Subašić koji ovu ekipu ekspresno vraća na pravi put i na kraju polusezone dovodi do petog mjesta sa samo pet bodova manje od drugoplasirane ekipe Natrona. Kako u drugom dijeu sezone Borac ima povoljniji raspored Upravni odbor kluba u nastavku sezone očekuje još bolje rezultate i premještanje u sami vrh tabele. Trebamo pomenuti da su navijači Borca jedni od najvjernijih i najodanijih navijača, i svoju ljubav prema Borcu su do sada pokazali mnogo puta, ali poslednji čin organizovanjem akcije i kupovinom autobusa su pokazali kako se uistinu voli i pomaže svoj klub. Autobus je već predat u klub, registrovan na FK Borac, i već iduće godine možemo očekivati „Plavo-Bijelu mašinu“ na putevima širom Bosne i Hercegovine u pohodima za novim pobjedama svih selekcija ovog kluba.

7

1948 g. Senad (S) Subašić 032-663-068 393385504856338844


Sportski godišnjak opcine Tešanj Nogometni klub «NAPREDAK» Šije Predsjednik: Sekretar: Osnovano: Tel:

Adresa: Šije bb 74203 Matuzići Žiro račun: 1011600000124118 Email: nknapredaksije@hotmail.com ID broj: 4218377090004

Damir Sejdinović Alen Halilović 1976 godine 032/942-672 i 061/629-183

Nogometni klub „Napredak“ Šije je osnovan 1976. godine. Od početka osnivanja do danas je kroz klub prošlo mnogo generacija koji su ostavili neizbrisivi trag i ogroman doprinos u historiji kluba. Na početku svoga osnivanja klub se takmičio u okviru Opštinske fudbalske lige regije Doboj. U sezoni 1983/84 klub je ušao u veći rang takmičenja – međuopćinsku ligu gdje se takmičio do početka rata 1992. godine. U toku rata se takmiči u okviru lige koja je organizovana na području općine Tešanj, gdje su su igrali utakmice na stadionima u Tešnju, Tešanjci, Mekišu. Po završetku rata klub se takmičio u drugoj kantonalnoj ligi Ze-Do kantona, a u sezoni 1998/99 se plasirao u prvu nogometnu ligu Ze-Do kantona. U sezoni 1999/2000 je osvojen KUP Ze-Do kantona gdje je pobjeđen tadašnji prvoligaš NK Zenica. Klub se trenutno takmiči u okviru Lige Ze-Do kantona kako u seniorskoj, tako i u omladinskim selekcijama. Klub okuplja oko 70 registrovanih aktivnih nogometaša. Takođe u okviru kluba postoji i sekcija veterana koja broji 30 fudbalera. U okviru kluba djeluje i Škola fudbala koja broji pedesetak dječaka uzrasti od 7-14. godina. Kako bi se stvorili bolji uslovi za rad i treniranje u zadnje vrijeme se mnogo ulaže na jačanju infrastrukture na i oko stadiona. Osnovni cilj je privući što veći broj djece, omladine i ljudi na stadion kako bi se podstaklo druženje i zajedništvo među ljudima.

8


Sportski godišnjak opcine Tešanj Rukometni klub «BOSNA TS» Tešanj Adresa: Tel: Fax:

Ul. Braće Pobrića bb 061-776-776 060-331-9948 032/655-746

Email: rkbosnats@hotmail.com Žiro račun: 1990460004246078

RK „Bosna – TS“ Tešanj je osnovan daleke 1958. godine, a prvo ime kluba bilo je „Srednjoškolac“. Njegov najveći uspjeh je ulazak u Republičku ligu BiH 1985. godine, gdje se uspio održati i takmičiti sve do početka agresije na BiH. U poslijeratnom periodu ekipa se nastavlja takmičiti u Prvoj federalnoj ligi sve do 2003. godine kada se klub gasi zbog epidemije žutice kada su od iste oboljeli svi igrači. Na inicijativu starih igrača kluba isti se ponovo formira 2005. godine, te se od tada uspješno takmiči u Prvoj ligi FBiH – grupa Sjever. Za sve ovo vrijeme postojanja kluba isti je dao tri reprezentativca BiH i to Adžamiju Avdiju, Turalić Armina i Katavić Željka. RK „Bosna – TS“ Tešanj je uspješan organizator Međunarodnog rukometnog turnira koji se održava svake godine u sjećanje na poginulog člana našeg kluba Fuada Prnjavorca Fudu. Klub održava izuzetno prijateljske odnose sa bratskim klubovima i to RK „Loznica“ i RK „UB“ iz Srbije, zatim RK „Brod – Konstruktor“ Slavonski Brod, Republika Hrvatska, ORK „Čelinac“ i RK „Žepče“, BiH, kao i sa svim klubovima BiH. RK „Bosna – TS“ Tešanj se iskazao kao jedan od najhumanijih klubova na našoj Općini organizujući do sada 6 velikih humanitarnih akcija u kojima je spašeno 6 mladih života. Jedan smo od rijetkih klubova koji ima stabilnu upravu, već duži niz godina, na čelu sa predsjednikom kluba Ćusto Refikom. Sadašnja seniorska ekipa takmiči se u Prvoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine – grupa Sjever. U okviru rukometnog kluba djeluje dobro organizovana škola rukometa sa osposobljenim trenerima koja od ove sezone igra takmičenje u Omladinskoj ligi Sjever. Glavni ciljevi našeg kluba i naše škole rukometa pored razvoja rukometnog sporta, učenja osnovnih rukometnih koraka i pravila, te takmičarskog turnusa su sljedeći: -odvojiti učenike, naročito one mlađe starosne dobi od računara, interneta, kafića i ostalih pošasti ovog doba i omogućiti im bavljenje sportom i sportskim aktivnostima, -širiti sportsku kulturu, sportski način života i stvarati naviku zdravog življenja, -učiti djecu kolektivnom radu i razmišljanju što vodi njihovoj boljoj socijalizaciji, razvijati takmičarski duh kod djece i omladine, -razvijati kod mladih osjećaj za rušenjem predrasuda koje su prisutne u današnjem društvu. Rukomet je izuzetno dinamična sportska kolektivna igra koja omogućava razvoj psihomotornih kapaciteta jer zahtijeva puni angažman ličnosti, te upućuje mlade na kolektivno nastupanje, oslanjanje jedne na druge i zajedničko djelovanje. Napominjemo da je RK „Bosna – TS“ Tešanj najbolje rangirani klub na području Općine Tešanj, te i sa veoma malim novčanim sredstvima može postići veliki rezultat ulaska u najveći rang takmičenja – Premijer liga BiH, što nam je i primarni cilj.

9


Sportski godišnjak opcine Tešanj Košarkaški klub «GRADINA» Tešanj Adresa: Bukva bb Tešanj Tel: 032-650-818 Email: info@kkgradina-tesanj.ba Web: www.kkgradina-tesanj.ba Žiro račun: 1990460003382875

Osnovano: Predsjednik kluba: Predsjednik Skupštine: Šef stručnog štaba: ID broj:

1997 Hamza Hotić Vahidin Agić - Musa Željko Jurišić 4218389930008

Košarkaski klub “Gradina” Tešanj je osnovan augusta 1997. godine kao suštinski (ne formalni) sljednik košarakaškog kluba “Pobjeda” Tešanj, dakle, klupska košarka kod nas u Tešnju, postoji još od 1977. godine. UG Košarkaški klub “Gradina” su osnovali uglavnom bivši igrači, treneri i drugi aktivisti KK “Pobjeda”, te drugi koji su prepoznali potrebu i potencijal u to vrijeme za osnivanjem / obnavljanjem košarkaškog kluba u Tešnju. Svih 19 i više godina, klub je zadržao kontinuitet rada i takmičenja te ostavio upečatljiv trag takmičeći se u A2 i A1 ligama, a dva puta, kao šampion A1 lige, sticao je uslove za ulazak u prvu ligu BiH. Nije igrana ova liga, prije svega usljed nedovoljnih tehničkih uslova dvorane u kojoj smo bili domaćini. U periodu 2007-2011, redovno smo pod pokroviteljstvom tadašnjeg generalnog sponzora Koteks doo, organizovali besplatne ljetne škole košarke za sve osnovce s područja općina Tešanj i Doboj Jug, time smo popularizovali ovaj sport i trasirali put sve većeg uspjeha kluba na duži vremenski period. Danas Gradina ima 4 mlade selekcije dječaka, sa više od 130 članova, treniramo i takmičimo se s juniorima, kadetima, pionirima i pretpionirima u ligi mladih ZDK (prije osnivanja ŽKK Tešanj, takmičile su se 2-3 selekcije djevojčica i postizale značajne rezultate na kantonalnom, federalnom i BiH nivou). Naš mladi seniorski tim, okuplja oko 18 igrača i trenutno se takmiči u najvišem rangu klupskih takmičenja, s područja naše općine, A1 ligi FBiH. Predsjednik Skupštine kluba od 2016. godine je Vahidin Agić - Musa, a upravnog odbora već 6 godina Hamza Hotić, generalni sekretar je Željko Kršić. Šef stručnog štaba Željko Jurišić, treneri Željko Kršić, Ernes Ćostović, Adnan Alić i Edin Rošić, kao i predhodni dugogodišnji šef stručnog štaba Nusret Salkanović Geza i treneri Munib Dragonjić, Adnan Šeljmo, Samko Vejsić, Maid Jabandžić, Safet Rizvanović, Goran Pantelejić, Goran Mešić-Piki, Saša Bahtić i rahmetli Avdo Rakić su najzaslužniji za predhodno pomenute fascinantne rezultate, kao i trenutne značajne uspjehe koje imamo (sve 4 selekcije mladih na polusezoni 2016/17 pokazuju da su definitivno u utrci za play off na nivou ZE-DO kantona, koji će se igrati u 2017. godini.

10


Sportski godišnjak opcine Tešanj Košarkaški klub «HEROJI» BASKETBALL HEROES» Tešanj Adresa: ID broj: Email:

Osnovano: Predsjednik: Tel:

Krndija bb Tešanj 428865990006 basketball_heroes@hotmail.com

KOŠARAŠKI KLUB „HEROJI“- BASKETBALL HEROES je osnovan 17.10.2014.godine, a sa glavnim ciljem okupljanja djece uzrasta od 6 do 12 godina zainteresovane za sportske aktivnosti tj. košarku, uzimanja aktivnog učešća u razvijanju kulturno – sportskih aktivnosti, odnosno aktivnog učešća u očuvanju zdravog duha i zdrave sredine. Klub trenutno broji blizu 120 članova (dječaci i djevojčice) sve tri kategorije baby basket, mini basket i pioniri.

Osnovni programski ciljevi kluba su: · organizirani rad sa djecom radi aktivnog bavljenja košarkom · sportska rekreacija djece i omladine kroz bavljenje košarkom · sportska obuka · sudjelovanje u sportskim priredbama · organizovanje raznih oblika vaspinog i kulturnozabavnog života članova kluba (organiziranje letnjih i zimskih kampova) · saradnja sa sličnim klubovima širom BiH · interna takmičenja- interna liga · susreti gradova

11

17.10.2014 g. Almedin Alispahić prof. 061-594-534


Sportski godišnjak opcine Tešanj Ženski košarkaški klub «TEŠANJ» Tešanj Adresa: Tel: Email: ID broj:

Osnovano: Predsjednik: Web: Žiro račun:

Ulica Braće Pobrića bb Tešanj 061-177-134 info@zkk-tesanj.com 4218848980005

2014 Ekrem Spahić www.zkk-tesanj.com 3385502256356082

21.03.2014. po prvi put u istoriji grada, osnovan i registrovan ženski košarkaški klub – ŽKK Tešanj. Klub je osnovan sa primarnim ciljem popularizacije svih onih moralnih vrijednosti koje se mogu steći kroz sport uopće, a posebno žensku košarku. Naša vizija je jasna, vršiti višestran kontinuiran uticaj na mladog čovjeka kroz razvijanje ličnih, a zatim i društvenih vrijednosti. Jedan od bitnih uslova, a samim tim i zadataka koji je postavljen pred nas, na samom početku funkcionisanja kluba jeste izbor trenera, odnosno ljudi koji će moći sprovesti u djelo zacrtani cilj. Prvenstveni cilj u radu sa djecom jeste sticanje povjerenja djeteta, a zatim i roditelja, posebno danas u vremenu u kojem živimo, na šta ne treba posebno trošiti riječi. Kvalitet kao standard je bio primaran od samog početka, te ne čudi činjenica da su već u početku okupljeni najbolji treneri za rad sa mladima, na području regije. Kombinacija iskusnih i mladih trenera, punih entuzijazma i želje za prenošenjem znanja će, nadamo se, biti ključ uspjeha. Naravno, kao i svaki klub, pa tako i naš ima određene ambicije na polju kvalitetnog rada sa najtalentovanijim pojedincima, tako da će to biti jedan od razloga pokretanja ljetne i zimske škole košarke i stvaranje što veće baze koja će iznjedriti nove vrhunske košarkašice. Naše takmičarske selekcije redovni su učesnici košarkaških liga i turnira koji se održavaju u Bosni i Hercegovini i inostranstvu. U protekloj takmičarskoj sezoni, Vaše i naše djevojke su u svim kategorijama postigle i ostvarile značajne rezultate na prvenstvima gdje su učestvovale, što nam je dalo poticaj za daljnji rad i koračanje po stepenicama koje vode ka vrhu gdje se nalaze samo najbolji. Od 01. marta 2016. godine smo pokrenuli i mušku školu košarke, i to kao sekciju našeg kluba – pod nazivom Košarkaški Klub Tešanj. Uprava kluba čine Saša Turković, predsjednik skupštine kluba, Adem Handžić, član uprave kluba, Armin Ćostović, član uprave kluba, Muris Livnjak, član uprave kluba, Mirsad Solo, član uprave kluba, Nadzorni odbor: Amra Omerbašić, Ulfeta Ćaro, Dženana Galijašević-Čamdžić, Treneri su Adnan Mehuljić, Maid Jabandžić, Tarik Kavazović, Alenko Zukanović i Goran Mešić. Ukupno je angažovano 5 trenera, koji svoje iskustvo i znanje prenose u radu sa mladim košarkašicama, kako bi zadovoljili kriterije u pogledu kvalitete trenažnog procesa. Edukacija trenerskog kadra je stalna i u uskoj vezi sa novim naučnim dostignućima. Treninzi se održavaju u sportskim dvoranama OŠ Huso Hodžić, OŠ Rešad Kadić, SD Partizan i SRC Tešanj.

12


Sportski godišnjak opcine Tešanj Ženski odbojkaški klub «TEŠANJ» Tešanj Adresa: Tel: Email: ID broj:

Osnovano: Predsjednik: Fax: Žiro račun:

Ulica Braće Pobrića bb Tešanj 062-189-196 izetmandzukic@hotmail.com 4218548910005

2006 Izet Mandžukić 032-656-410 1405010013988785

Ženski odbojkaški klub Tešanj osnovan je 2006. godine, s ciljem razvoja, unapređenja i omasovljavanja ženske odbojke i ženskog sporta uopće, na području općine Tešanj.

Pod vođstvom profesora tjelesnog odgoja Samke Vejsića i Izeta Mandžukića, u dvorani “Partizan“ počele su trenirati odbojkašice koje će kasnije proslaviti tešanjsku odbojku i trasirati put današnjim genracijama: Helena i Vanja Merzić, Evelina Đulbić, Ajla Srkalović, Atifa Mujaković, Dženeta Tahirović, Dejana Stanković, Ajla Ćeman, Amila Alagić, Amela Škapur, Alma Mujić i Amra Mandžukić. Bila je to zlatna generacija tešanjskih odbojkašica, koja je i ostvarila najbolje rezultate u istoriji kluba, u periodu od 2010. do 2013. godine, u okviru Prve ženske odbojkaške lige Federacije BiH, kada su naše odbojkašice bile na trećem, a već naredne godine na drugom mjestu, u konkurenciji od 20 ekipa. Najistaknutiji pojedinac svakako je Amra Mandžukić, svojevremeno član kadetske i juniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine, proglašena najboljom odbojkašicom ZE-DO kantona, Federacije BiH te i na državnom nivou. Amra igra na poziciji korektora, a trenutno je član premijerligaša „Kula“ iz Gradačca. Na nivou školskih takmičenja u kojem su učestvovale ove odbojkašice, na nivou osnovnih škola bile su pobjednice Kantonalnog takmičenja te osvojile peto mjesto u Federaciji BiH, dok su srednjoškolke takođe bile pobjednice Kantonalnog te osvajale treća i druga mjesta na Federalnom takmičenju.

Trenutno u klubu trenira preko 50 mladih odbojkašica, podijeljenih u četiri kategorije: Škola odbojke, pionirke, kadetkinje i seniorke a vodi ih trener sa službenom licencom Odbojkaškog saveza Federacije BiH, profesor Izet Mandžukić, te pomoćni trener Vanja Merzić. Izgradnjom sportske dvorane „Musala“ stekli su se idealni uslovi za trening i odigravanje utakmica te očekujemo od mladih naraštaja još bolje i sjajnije rezultate, da tešanjsku odbojku vrate na staze stare slave.

Klub je takođe učesnik mnogih sportskih manifestacija, dobrovoljnih akcija, tematskih sportskih predavanja a istakao se i kao odličan organizator dvoranskih pozivnih turnira kao i turnira odbojke u prirodi (Kiseljak).

Najkvalitetniji turnir organizovan je u septembru 2015. godine, pod nazivom „Sportzdk Tešanj 2015. Volleyball Open”. Tom prilikom smo u Tešnju bili u prilici gledati desetostruke prvake BiH ekipu „Bimal Jedinstvo“ Brčko, potom osvajače kupa BiH, ekipu OK „Kula“ iz Gradačca te još jednog premijerligaša iz BiH, ekipu UOK “BL Volley“ iz Banja Luke.

13


Sportski godišnjak opcine Tešanj Centar borilačkih sportova «TEŠANJ» Tešanj Email:

cbstesanj@gmail.com

Osnovano:

1996

Web:

www.balkanopentesanj.com

CENTAR BORILAČKIH SPORTOVA “TEŠANJ” TEŠANJ je formiran je 15.01.1996. godine, sa osnovnim ciljem razvoja borilačkih sportova kao masovne fizičke kulture, postizanja vrhunskih rezultata na domaćim i međunarodnim takmičenjima i organizacije sportskih manifestacija u kickboxingu u gradu Tešnju. U periodu od dvadeset godina postojanja kluba, naši takmičari su osvajali medalje sa svjetskih, evropskih, balkanskih prvenstava kao i velikog broja međunarodnih kup takmičenja. Prema takmičarskim rezultatima klub je među najuspješnijim klubovima u BiH po broju medalja na domaćim i međunarodnim takmičenjima.Uokviru Kickboxing saveza BiH 1999 i 2010 godine klub je proglašen za najuspješniju ekipu prvenstva BiH po broju osvojenih medalja. Takmičari su redovno u sastavu juniorske i seniorske reprezentacije BiH u kickboxingu.

CBS Tešanj do sada je redovno u grupi sportskih klubova koji dobijaju najveći broj priznanja na izboru sportiste godine općine Tešanj. Klub je do sada imao sportistu godine, trenera godine, sportskog radnika godine općine Tešanj i ZE-DO kantona. Internacionalni kickboxing kup Balkan Open je sedam godina zaredom sportski događaj godine općine Tešanj, dva puta sportski događaj godine ZE-DO kantona. Tradicionalno se održava od 2009 na takmičenju su do sada nastupili timovi iz 20 evropskih zemalja i redovno se nalazi na kalendaru svjetske federacije. Dva najznačajnija priznanja koja je klub dobio do sada je priznanje na Izboru sportiste godine BiH za razvoj sporta u BiH a za organizaciju sportskog događaja Balkan Open i priznanje koje je klub dobio za postignute rezultate u oblasti sporta u povodu općinskog praznika 9. septembar od strane općine Tešanj. CBS Tešanj je u vrhu u BiH po broju i uspješnosti organizovanja sportskih manifestacija u kickboxingu od kojih je većina međunarodnog karktera, najznačajniji su: deset memorijalnih turnira u kickboxingu u Tešnju, Prvenstvo Balkana, sedam Balkanskih kupova i jedan Europski kup u kickboxingu. CBS Tešanj posjeduje moderno urađenu salu za kickboxing i fitnes u Vatrogasnom domu Tešanj. Upis i članarina u klubu su besplatni. U 2016 god. tim CBS Tešanj je ukupno osvojio 77 medalja sa državnih i međunarodnih takmičenja od toga 30 zlatnih, 20 srebrnih i 27 bronzanih. Na Balkanskom kupu u Tešnju „Balkan Openu 2016“ u konkurenciji 82 kluba iz 12 država u ukupnom plasmanu CBS Tešanj je zauzeo drugo mjesto.

14


Sportski godišnjak opcine Tešanj Klub borilačkih sportova «BORAC» Jelah Tel: Email:

Fax: Trener:

M.Tita bb Jelah 061/402-573 kbsboracjelah@yahoo.com 4218383570000

Predsjednik:

032/658-494 Husein Alibalić 1011600000392420 Adnan Delić

Klub borilačkih sportova "Borac" Jelah je osnovan 1985 godine sa osnovnim ciljem razvoja borilačkih sportova kao masovne fizičke kulture, uvođenja što većeg broja omladine u sport, jačanjem svijesti sportaša i postizanje visokih sportskih rezultata na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Kroz obuku borilačkih sportova u ovom klubu je prošlo preko 6 500 članova. Danas klub broji 58 redovnih članova raspoređenih u 4 selekcije: pionira, kadeta, juniora i seniora. Od osnivanja do danas, takmičari KBS "Borac" Jelah su na domaćim i međunarodnim takmičenjima osvojili na stotine medalja i pehara, a za svoje postignute vrhunske rezultate takmičari, trener i klub više godina su proglašavani za najuspješnije sportiste općine Tešanj i ZE-DO kantona. U ovoj 2016 godini takmičari kluba su na domaćim i međunarodnim takmičenjima osvojili 111 medalja od toga: 60 zlatnih, 32 srebrene i 19 bronzanih medalja i 2 pehara kao najbolji takmičari. KBS "Borac" Jelah svake godine ima od 5-9 Šampiona BiH u Kickboxu od kojih su neki nastupili u reprezentativnim selekcijama BiH u Kickboxu na Balkanskim, Evropskim i Svjetskim prvenstvima. Od osvojenih Međunarodnih titula u Kickboxu klub ima: 2 Vicešampiona Svijeta, 4 bronzana sa prvenstva Svijeta, 3 Šampiona Svjetskog Kupa, 2 Šampiona Evrope, 1 Vicešampiona Evrope, 2 bronzana sa Evropskog prvenstva, 1 Šampiona i 3 Vicešampiona Evropskog Kupa,3 Šampiona Balkana i 11 Šampiona Balkanskog Kupa. KBS "Borac" Jelah je u periodu od 2004-2011 godine uspješno organizovao 7 Memorijalnih turnira u Kickboxu od toga 6 turnira pod nazivom "Šehidi Pousorja" i 1 turnir "Adem Omahić-Omaha" na kome su nastupili najbolji borci Kickboxa iz BiH i regiona. Za sve zainterosovane članove upis je otvoren u toku cijele godine, a vrši se za vrijeme treninga kluba na Jelahu u dvorani OŠ "1.Mart" ponedjeljak, srijeda i petak od 19:30 - 21:00 sati i Tešnju u Sportsko-rekreacionom centru utorkom od 18:30 - 20:00 i četvrtkom od 19:30 - 21:00 sati. Treninge vodi Internacionalni trener sa Međunarodnom WAKO licencom Husein Alibalić-Instruktor borilačkih sportova, nosilac crnog pojasa 5.DAN i preko 30 godina trenerskog iskustva u borilačkim sportovima.

15


Sportski godišnjak opcine Tešanj Karate klub «UNIJA» Tešanj Adresa: Krndija TKB 2/3 74260 Tešanj Tel: 060-35-72-694 Email: kkunijatesanj@yahoo.com ID broj: 4218687870000 Žiro račun: 3385502256160627

Osnovano: Predsjednik: Web: Dvorana:

05. Januar 2010 Almir Glavić www.sportskisaveztesanj.ba OŠ Huso Hodžić Tešanj

Karate klub Unija Tešanj je osnovan 05. Januara 2010. godine sa osnovnim ciljem pokretanja i razvijanja karate sporta, postizanja vrhunskih rezultata na domaćim i međunarodnim turnirima kao i organizacije sportskih manifestacija u karateu u gradu Tešnju. Karate klub Unija Tešanj, izdvaja se od drugih klubova jer se bazira na radu sa djecom koja praktikuju vrhunski karate, a u klubu trenutno trenira preko 80 aktivnih članova, djece uzrasta 7-15 godina starosti. aaaaaaaaaaaaaaa Treninzi se održavaju u sportskoj dvorani Osnovne škole Huso Hodžić Tešanj tri puta sedmično. Takmičari kluba treniraju na tatami podlozi što predstavlja vrhunske uslove treninga. Treninge vode licencirani treneri, ispitivači, sudije Karate saveza Bosne i Hercegovine i to: Almir Glavić majstor karatea Crni pojas 3. DAN, te Dženana Abdula majstor karatea Crni pojas 2. DAN. Karate klub Unija Tešanj je na međunarodnom karate turniru Memorijal Salko Ćurić 2016 u Sarajevu, koji važi za najjači karate turnir u katama u Bosni i Hercegovini od ukupno 38 klubova zauzeo 1. mjesto, na međunarodnom karate turniru Grand Prix 2016 u Nedelišću od 52 kluba iz zemalja regiona Karate klub Unija Tešanj je zauzeo 2. mjesto, na međunarodnom karate turniru Doboj Open 2016 od 42 kluba iz zemalja regiona Karate klub Unija Tešanj je zauzeo 3. mjesto, što govori o kvalitetu rada sa djecom u klubu.

16


Sportski godišnjak opcine Tešanj KBS «TEKVANDO AKADEMIJA» Tešanj Adresa: Tel: ID broj: Žiro račun: Email:

Šije bb Tešanj Predsjednik Skupštine: 063-907-719 Predsjednik Kluba: 42188715300009 Treneri: 1011600063446106 taekwondo.akademija.tesanj@gmail.com

Amir Srkalović Elvin Mehmedović Elvin Mehmedović Irfan Mahmutović

Klub borilačkih sportova Teakvando akademija Tešanj je svojim osnivanjem umnogome doprineo razvoju sporta na općini Tešanj uz veliku zainteresovanost mladih. Sa preko 100 aktivnih članova omasovljen je olimpijski sport tekvando naročito u najmlađim uzrastima od 5 godina do 12 godina, proširujući rad na 3 osnovne škole i 4 lokacije treniranja. Također, započet je rad i sa odraslim prvenstveno rekreativnog karaktera tako da je u sportske aktivnosti uključio gotove sve starosne skupine. Brojne osvojene medalju dokaz su da je i kvantitet i kvalitet članstva potvrda uspješnosti ovog sportskog kolektiva. Članovi Tekvando akademije Tešanj su u 2015. godini učestvovali na 4 sportska takmličenja i osvojili 66 medalja a u 2016. godini na 8 sportskih takmičenja gdje su osvojili 152 medalje. Treninge vode treneri: Irfan Mahmutović, crni pojas 1. dan Elvin Mehmedović, crni pojas 4. dan, koji je ujedno i predjednik kluba, dok je dužnost predsjednika skupštine povjerena Amiru Srkaloviću. 24.04.2016. godine prvi puta u povijesti općine Tešanj klub organizovao takmičenje u tekvandou - olimpijskom sportu, Tešanj Open 2016. Na takmičenju su učestvovali prestavnici iz dvadesetak klubova iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Naš klub kao domaćin na tom takmičenju osvojio je 53 medalje i to 13 zlatnih, 17 srebrenih i 23 bronzane. Dobra organizacije, domaćinski prijem učesnika i gostiju, veliki broj takmičara, tačnije 349 i kao velika posjećenost posjetilaca u gledalištu dokaz je da je ovaj sportski događaj obilježio 2016. godinu za tekvando sport u općini i okruženju.

17


Sportski godišnjak opcine Tešanj Udruženje sportskih ribolovaca «BLINKER» Kalošević Kalošević bb Tešanj 061-152-950 bistroblinker@gmail.com ID broj: 4218410560003 Žiro račun: 1011600000411238

Adresa: Tel: Email:

Osnovano: Predsjednik: Web: Sekretar: Fax:

2001 Fahrudin Bobarić www.blinker.xnet.ba Besim Sejdić 032-661-300

Osnovano 2001. godine, od samog formiranja akcenat je stavljen na stvaranje kvalitetnih uslova za bavljenje sportsko-rekreativnim ribolovom na rijeci Usori. Udruženje predano radi na uređenju ribarskih staza, izgradnjom brana za riblja staništa, te uređenju vještačkog jezera i izletišta u mjestu Mrkotić, na kojem se tokom godine održava čitav niz sportsko-ribolovnih takmičenja. Svake godine Udruženje organizuje: - dva takmičenja u sportskom ribolovu na nivou udruženja, - memorijalni KUP „Mustafa Mević PUĆO“, - gastronomsko takmičenje u pripremi ribljeg paprikaša pod nazivom FIŠIJADA, - mala škola ribolova, - ekološka akcija povodom Svjetskog dana planete zemlje, - ekološka akcija povodom Svetskog dana voda, - ekološka akcija povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, - poribljavanje rijeke Usore i Jezera Mrkotić, - uređenje obala i sanacija brana na rijeci Usori. Svake godine Udruženje izdaje svoj časopis „Bilten BLINKER“ koji se distibuira besplatno svim članovima Udruženja i drugim zainteresovanim licima. Udruženje broji oko 100 članova.

«BLINKER» KALOŠEVIĆ - TEŠANJ

Predsjednik Udruženja u mandatu 2013-2017 je Fahrudin Bobarić tel.061-152-950, predsjednik Skupštine je Avdo Mahmutović tel.061-152-829, sekretar je Besim Sejdić tel.061-250-234, ribočuvar Muharem Hatkić tel.062-929-164.

18


Sportski godišnjak opcine Tešanj Streljački klub «TEŠANJ» Tešanj Adresa: Tel:

Krndija bb Tešanj 061-277-424 061-472-233

ID broj: 4218647490000 Žiro račun: 1405010020578092

Udruženje građana “Streljački klub Tešanj” osnovano je novembra 2008.godine. Cilj osnivanja ovog udruženja-kluba je bio da se streljaštvo afirmiše na ovim prostorima i nastavi tradicija koja je već postojala. Prije ratnih dešavanja, na ovim prostorima je djelovao streljački klub “Huso Hodžić” , koji je postizao zapažene rezultate u okviru tadašnje države.

Uz finansijsku pomoć općine Tešanj, izvršena je nabavka 6 vazdušnih pušaka sa kojim je klub moga već da startuje i održava treninge. U narednom periodu donacijom grupavije HIFA-e, klub je dobio još 3 vazdušne puške. Pošto u to vrijeme nije postajala streljana, napravljeni su stalci i mete, koji su se mogli prenositi i montirati na željenom mjestu. Sa tim sredstvima počeli su treninzi po osnovnim školama, kao i takmičenja koja su organizovana. Treninge po sekcijama u školama vodili su nastavnici iz škole, a uz pomoć osoblja kluba.

Svake godine Streljački klub Tešanj klub organizuje takmičenje u okviru manifestacije “Tešanjsko proljeće Dani otpora fašizmu”, a u kojem uzimaju učešće sve osnovne škole. U toku godine klub održava takmičenja, ako je finansijska situacija povoljna, i u drugim terminima. Na zahtjev mnogih firmi i institucija, klub je davao podršku u održavanju takmičenja u toku obilježavanja njihovih značajnih datuma i događaja.

Opremanjem i otvaranjem streljane u okviru sportske dvorane, ovaj vid sporta na našim prostorima dobiva na značaju. Interesovanje za streljaštvo je poraslo, a povećava se i broj članova. Klub je dobio nekoliko termina u streljani, te treninzi postaju daleko kvalitetniji.

Nadamo se da će u narednom periodu doći do još veće zainteresovanosti za ovaj sport, te da će iz ove općine mnogi postići i značajnije rezultate u višim rangovima takmičenja.

19


Sportski godišnjak opcine Tešanj Klub za praktično streljaštvo «ZIGANA» Tešanj Osnovano: Predsjednik: Fax: Tel:

Adresa: Bukva bb 74260 Tešanj Email: haris@koteks.ba ID broj: 4218704630000 Žiro račun: 1011600052011455 Klub za praktično streljaštvo, taktički trening i samoodbranu „ ZIGANA“ iz Tešnja osnovan je 27.04.2010. godine. Trenutno broji preko 170 aktivnih članova, neki od njih ostvarili su zavidan plasman na takmičenjima u gađanju u različitim disciplinama na općinskom nivou. U okviru SK ZIGANA djeluje pet sekcija, i to: 1. Edukacijska sekcija, 2. Lovačka sekcija, 3. Sekcija pištolj/ revolver/ IPSC, 4. Sekcija malokalibarsko/ vazdušno oružje i 5. Air soft sekcija. U klubu su stalno angažovani treneri i instruktori rukovanja vatrenim oružjem koji vrše obuke svim zainteresovanim. Cilj kluba je popularizacija ove vrste sporta, naročito među mladima, tako da smo ostvarili dobru saradnju i sa Osnovnim školama na regionalnom nivou. Do sada smo organizovali nekoliko sportskih manifestacija i takmičenja u gađanju iz vatrene puške i pištolja, a jedno od njih je tradicionalna i redovna planska aktivnost ZIGANA CUP. Osposobljavanjem i puštanjem u rad nove streljane znatno je poboljšan angažman i interes svih članova. U periodu od 2013. do 2016. godine članovi kluba ZIGANA dobili su prestižna priznanja za izbor najboljeg sportskog radnika. Klubom rukovodi predsjednik Haris Sejdić, dok dužnost predsjednika Skupštine obavlja Miralem Bahtić. Klub ima dva podpredsjednika Munib Dragonjić i Mujo Pobrić. Dužnost sekretara obavlja Amna Mandžukić. U upravnom odboru kluba angažovani su: -Mirsad Mujčinović, -Esad Jašarević, -Suad Ibrahinović, -Sadin Bešo, -Sakib Plančić i -Muhamed Handžić.

20

27.04.2010. g. Haris Sejdić 032-650-818 066-147-974


Sportski godišnjak opcine Tešanj Sportski streljački klub «PALJUGE» Šije Adresa:

Osnovano: 2016 Predsjednik: Hajrić Mirso Podpredsjednik: Muslija Almir Streljanja: Objekat «Voćepromet» Šije Web: facebook Streljački klub Paljuge

Šije bb Tešanj

Email: paljuge.sije@gmail.com ID broj: 4218916490003 Žiro račun: 1340900000406122

Sportski streljački klub „Paljuge“ Šije – Tešanj osnovan je 10.01.2016.godine na inicijativu grupe građana sa osnovnom misijom da zainteresovane svih uzrasta obučava vještinama sportskog streljaštva. Osnovni ciljevi Kluba definisani Statutom su okupljanje mladih, promovisanje streljačkog sporta kao sportske vještine od značaja za širu društvenu zajednicu, organizacija i učešće na takmičenjima na nivou općine, ZE-DO kantona, Federacije BiH i državnom nivou te stvaranje uslova za izgradnju vlastite infrastrukture za treniranje i takmičenje. Klub trenutno broji 227 registrovanih članova od čega 130 djece i mladih i 97 odraslih članova i veterana, među kojima je i 37 djevojaka i žena. Od navedenog broja aktivno trenira oko 40 članova dok se ostali streljaštvom bave rekreativno ili su aktivna podrška Klubu. Članstvo u Klubu i treniranje za učenike i studente je besplatno. Pored svojih članova SSK Paljuge je stavljanjem na raspolaganje vlastitih resursa pomogao u radu Streljački Klub Doboj-Jug koji je u fazi formiranja, a od novembra 2016. godine trenira i učenike mektebske nastave iz Lepenice. Klub je u planu da usluge obuke i treniranja pruži i drugim susjednim sredinama koje trenutno nemaju mogućnost da se organizuju u ovoj sportskoj disciplini. Za nepunih godinu dana nabavljeno je 17 zračnih pušaka, jedan zračni pištolj te potrebne količine municije, meta i drugih sredstava neophodnih za redovno održavanje treninga i takmičenja, a za najmlađe članove organizovana je ekskurzija i posjeta kasarni u Zenici povodom Dana OS BiH. Pored toga, zahvaljujući prvenstveno braći Hasanić Jasmin i Sakib, koji su dali na korištenje halu bivšeg objekta „Voćepromet“ , Klub je vlastitim sredstvima opremio streljanu sa 20 automatskih meta koja je kao takva trenutno najveća na prostoru općine i šire. U 2016.godini najmlađim članovima Kluba pružena je prilika da okušaju svoje streljačke vještine na amaterskim takmičenjima u Sarajevu, Visokom, Tešnju, Medakovu, Kraševu i Šijama gdje je Klub bio domaćin takmičenja povodom Dana MZ Šije. Sa ponosom se može istaći da su klupske vitrine već sada pune diploma i priznanja za osvojena najviša mjesta i nagrade u pojedinačnim i ekipnim takmičenjima. To je bio i povod da Klub ove godine za općinsku manifestaciju „Izbor sportiste godine“ predloži dva kandidata za kategoriju „Sportska nada“ i to Trepčić Fatimu i Hasanić Adina. Sve gore navedeno ne bi bilo moguće realizirati bez pomoći prvenstveno čestitih i velikodušnih građana MZ Šije i donatora za 2016.godinu od kojih posebno: „HIFA OIL“, „BIOŠAMP“ d.o.o. Šije, „SIHOLZ“ d.o.o Bukva, „ZUPČANIK“ d.o.o Šije, Autolakirerska radionica „Ibrahimović“ Šije, SLR „Delić“ Mravići, Autoservis „ZILKIĆ“ Šije, Autoesrvis „JUKA“ Šije, Autootpad „ILMA“ Rosulje, Izviđački klub „Vitezovi“ Šije, Mesnica „GOGO“ Mravići, SZR „FA-STIL“ Šije, Autoservis „HUSO“ Poljice, Autoškola „HERZ“ gospodin Šemsudin Mehmedović, MZ Šije, Općinski Načelnik i drugi kojima od srca zahvaljujemo i obećavamo čestit rad, promociju sporta i uspjehe u narednoj godini.

21


Sportski godišnjak opcine Tešanj Ragbi klub «TRK» Tešanj Osnovano: Predsjednik: Web: Stadion: Trener:

Adresa: Bukva bb Tešanj Tel: 066-388-317 i 062-361-920 Email: info@rk-trk.ba ID broj: 4218767120001 Žiro račun: 1610550027390019

2012 Admir Agić www.rk-trk.ba Mekiš Safet Čerim

Tešanjski rugby klub ''TRK'' svoju historiju počeo je pisati 20.02.2012., na taj dan došlo se na ideju o osnivanju Rugby kluba ''TRK''. Vođeni tom idejom osnivači kluba Safet Ćerim, Faruk Hodžić , Semir Balić, Amir Dolamić i ostali simpatizeri i budući članovi u februaru 2012. organizuju prvu skupštinu kluba. Prvi zadatak je bio pokretanje pionirske škola ragbija iste 2012.god. a nešto kasnije osnovana je i seniorska ekipa. Prvi trening u Mekišu je snimlila FTV BiH kao i mnoge lokalne TV kuće. Klub aktivno učestvuje u radu Rugby saveza na nivou BiH. Već od 2012. uzima učešće u turnirima na pijesku i Kup takmičenjima širom bivše Yugo-regije, školi ragbija ''Get Into Rugby'', Rugby 7, Rugby 15 prvenstvu BiH. Također ima svoje predstavnike u mlađim selekcijama U 14, U 16 i U 18 reprezentacije BiH i seniorskoj reprezentaciji BiH u Rugby 7 i Rugby 15. Trenutno u 2016.godini klub ima oko 78 aktivnih članova. Od važnijih rezultata u veoma kratkoj historiji kluba treba izdvojiti 5. mjesto na međunarodnom turniru u Mariboru – Beach rugby, zatim međunarodni turnir na Buškom jezeru 5. mjesto. U 2015. godini Trkovci su bili prvaci u školskom ragbiju, prvaci u kategoriji do U 16. Imaju 5 edukovanih trenera, 2 sudije, 2 trenera sa IRB licencom level 2. zatim 3 trenera sa IRB level te jednog sudiju IRB level 1. U 2016 Trkovci su osvojili 3.mjesto na državnom prvenstvu BiH u ragbiju 7, odnijeli pobjedu u prvoj internacionalnoj utakmici u Metkoviću u Rugby15, i zabilježili 7.mjesto na rugby turniru u pijesku Šibenik. Juniorska TRK ekipa čijih 5 članova je u Andori nastupala na Europskom prvenstvu 2016.godini osvojila je srebro. Juniorska ekipa broji oko 25 članova. Seniorski reprezentativci učestvovali su u kvalikacijama BiH za europsko prvenstvo u Rugby7 i Rugby15. Rugby klub TRK i dalje opstaje uprkos lošim uvjetima za rad i napredovanje i uvijek uzima učešće u svim akcijama humanitarnog karaktera na ovim prostorima. Također u 2016.godini uspijeva organizovati državni turnir BiH u rugby7 za muškarce i djevojke, prvenstvene utakmice u Rugby15, prijateljske, humanitarne utakmice i veliki broj radionica i igraonica za djecu u sklopu programa ''Get into Rugby''. U narednom periodu radi se na dva veoma bitna projekta tj. na izgradnji prvog rugby terena na ovim prostorima za klub ''Rugby Hram'' u Mekišu i izgradnji pješčanog rugby terena na kojem će biti organizovan prvi Međunarodni turnir u ragbiju na pijesku u mjesecu julu na području Općine Tešanj. Više informacija o svemu možete pronaći na web adresi kluba http://rk-trk.ba/

22


Sportski godišnjak opcine Tešanj Stonotenski klub «NEC» Tešanj Adresa: Tel: Predsjednik:

Patriotske lige bb Tešanj 061-250-234 Besim Sejdić

«NEC» TEŠANJ

Email: ID broj: Žiro račun:

nectesanj@gmail.com 4218773360006 1610550027670058

Stonoteniski klub «NEC» je formiran 2013 godine u mjestu Kraševo, općina Tešanj. Klub je do kraja 2016 godine radio i djelovao na području mjesne zajednice Kraševo, prevođen predsjednikom Dubravac Almir i trenerima Mujić Šaban i Mujić Elvis. Članovi kluba su učestvovali u ligaškim takmičenjima na nivou BiH. Zbog nedostatka materijalnih sredstava za rad rukovodstvo kluba donosi odluku o prelasku registrovanih igrača u STK «DOBOJ JUG» i gašenju jedinog stonoteniskog kluba na području općine Tešanj. Da klub ne bi prestao sa radom pobrinuli su se Almir Dubravac i Besim Sejdić koji su međusobnim angažmanom izvršili promjenu sjedišta kluba u grad Tešanj gdje je imenovano novo rukovodstvo i drugi organi kluba, te dogovoreni termini za trenažni proces koji se trenutno odvija u prostorijama male sale u sportskoj dvorani u Tešnju.

Očekujemo da će u narednom periodu Stonoteniski klub «NEC» Tešanj nastaviti sa uspješnim radom i ligaškim takmičenjima. Treninzi stonog tenisa uključuju rad sa svim selekcijama na polju zdravstvenog stanja sportiste, osnovama stonog tenisa, tehnike i taktike stonog tenisa, korekciju tehnike i koncipiranje igre, te nakon toga uključivanje u rekreativna i ligaška takmičenja. Treninge vodi profesor fizičkog vaspitanja sa dugogodišnjim iskustvom u stonom tenisu. Pozivamo sve dječake i djevojčice, kao i njihove roditelje da nam se pridruže u ovom zabavnom i kreativnom sportu. Zašto igrati stoni tenis? Širom svijeta ljudi igraju stoni tenis radi fizičke vježbe, rekreacije i emotivnog pražnjenja. Olako shvaćen i potcijenjen u našoj zemlji, stoni tenis nudi mnoge prednosti kao životni sport, zahvaljujući kojima je upražnjavan širom svijeta. Malen rizik od povrede Kao sport bez fizičkog kontakta, koristeći lopticu koja teži svega nekoliko grama, stoni tenis je praktično sport bez rizika. Igrači stonog tenisa su pošteđeni loma kostiju, udarac, modrica ili nekih drugih vrsta povreda. Fizičke prednosti Stoni tenis, ukoliko se igra s trudom, ima impresivnu listu fizičkih prednosti, od kojih je najočiglednija koordinacija ruke i oka. Brzina, spin i kontrola loptice su od suštinskog značaja, a utrenirani igrači su u stanju da kreiraju i rješavaju izazove uključujući ova tri faktora. Unaprijeđeni refleksi su rezultat brze izmjene udaraca na vrlo kratkim distancama. Igra se ističe eksplozivnim pokretima tijela i brzim povratkom u prvobitni položaj, usljed čega dolazi do brzog razvoja mišića pokreta. Igrači sami određuju svoj nivo angažovanja. Mentalne prednosti Stoni tenis je opravdano opisan kao „brzi šah“. Mentalna pripravnost uzrokovana taktičkim izazovima stonog tenisa je posebno korisna za starije. Sposobnost koncentracije na primjenu određene taktike je od koristi za sve uzraste. Stoni tenis je tokom čitave godine dostupan za emotivno pražnjenje. To je jedan od rijetkih sportova u kojima veličina, godine i pol ne predstavljaju bitne takmičarske faktore.

23


Sportski godišnjak opcine Tešanj Biciklistički klub «TEŠANJ» Tešanj Adresa: Tel: Email:

Bukva bb Tešanj 062-420-807 muris.krdzalic@hotmail.com

Predsjednik: Žiro račun:

Muris Krdžalić 1610550029410044

ID broj:

4218796570008

Biciklistički klub Tešanj osnovan je 2012. godine, s ciljem razvoja, omasovljavanja i unapređenja biciklističkog sporta na području općine Tešanj. Vizija entuzijasta i članova ovog kluba je popularizacija sportskog i zdravog načina života, kroz bicikl kao sredstvo za razvoj sporta, rekreativnog i takmičarskog, razvoj turističkih potencijala naše Općine te ekološka osviješćenost građana.

Članovi kluba više preferiraju takozvani “brdski biciklizam” ili “montibajking” (od engleskog izraza mountain-biking) a koji se odnosi se na svaku vožnju naročito dizajniranim terenskim biciklom (brdski bicikl, mountain bike) izvan izgrađenih prometnih pravaca. To se ponajprije odnosi na brdske i šumske puteljke, ali i na urbana područja gdje god se zahtijeva vještina terenske vožnje (npr. niz stepenice, u parkovima i slično) Popularnost ove relativno mlade grane biciklizma, kako u rekreativnom, tako i u takmičarskom smislu, u neprestanom je porastu, a sam brdski bicikl, zbog svoje robusnosti, udobnosti i praktičnog dizajna, sve više iz svakodnevne upotrebe istiskuje druge vrste bicikala. Čak štoviše, velika većina korisnika uopće ne koristi brdski bicikl kao sportski rekvizit nego isključivo kao prijevozno sredstvo iako je, zbog svoje namjene i vožnji izvan asfaltnih cesta, geometrija okvira ovih bicikala bitno različita od one na biciklima namijenjenim gradskoj vožnji i asfaltiranim stazama. Biciklistički klub Tešanj je i ove je godine, kao i proteklih, organizovao niz promotivnih vožnji za svoje članove, kako na lokalnim stazama naše i susjednih općina tako i na atraktivnim lokacijama širom BiH, počevši od planina Vlašića, Bjelašnice, Konjuha, Ozrena, Parka prirode “Tajan”, jezera Modrac, Prokoškog jezera kao i vrha “Sveti Jure” u Hrvatskoj i mnogih drugih.

Pored ovih aktivnosti, realizovana je i četvrta po redu, proljetna biciklijada “Tešanj 2016” koja je kao i prethodne tri, okupila veliki broj tešanjskih biciklista, kao i dosta gostiju iz cijele BiH: (Zavidovića, Žepča, Maglaja, Zenice, Tuzle, Lukavca, Živinica, Čelinca, Doboja, Teslića, Kladnja...) Nešto čime se posebno ponosimo je i organizacija biciklističkog pohoda “Tešanj – Srebrenica” – posjeta i odavanje počasti žrtvama genocida u Srebrenici.

Ovo je aktivnost koju je klub i ove godine, četvrti put zaredom, realizovao u saradnji sa organizatorima maratona “Bihać – Srebrenica”. Grupa biciklista – članova kluba, prelazi relaciju Tešanj – Memorijalni centar Potočari na biciklima, sa prvim noćenjem u Kladnju, pridruživanjem maratonu Bihać-Srebrenica, drugim noćenjem u samim Potočarima te sutradan 11.7. vrši se klanjanje dženaze i odavanje počasti žrtvama genocida.

24


Sportski godišnjak opcine Tešanj Udruženje građana Biciklistički klub «MTB» Tešanj Adresa: Tel: Email:

Hamzalije Ajanovića 11 Tešanj 061-275-734 bkmtbtesanj@gmail.com

Osnovano: Fax: Web:

19.07.2015 god. 032-655-784 www.mtb-tesanj.ba

Udruženje Biciklistički klub „MTB“ iz Tešnja je nestranačko, nevladino, neprofitno udruženje građana utemeljeno u cilju promicanja, razvitka i unapređenja biciklističkog sporta rekreativnog karaktera na području Tešnja. Udruženje se organizira i djeluje kao udruženje sa svojstvom: neprofitne, nevladine, nestranačke pravne osobe, klub se finansira isključivo sredstvima članova i sponzora-prijatelja kluba. Javnost rada Udruženja ostvaruje se pravodobnim obavještavanjem članova Udruženja i javnim saopštenjem o radu Udruženja, a članovi se o radu obavještavaju putem sjednica organa Udruženja te putem Interneta. Cilj Udruženja je da svojom djelatnošću pridonosi: - razvoju i unapređenju biciklističkog sporta rekreativnog karaktera, - razvoju i unapređenju međusobnih odnosa svojih članova - unapređenje sportskog ponašanje i tolerancije općenito, - pomoć u promociji i razvitku biciklizma, zdravog života i prirodnih ljepota BiH, - edukaciji u vidu stručnih tekstova, savjeta, testova opreme, tehnika vožnje, - organizovanje biciklističkih vožnji i druženja, - pomoć u promociji ekološke svijesti i zaštite okoliša, - radu sa djecom i omladinom.

25


Sportski godišnjak opcine Tešanj Društvo pedagoga fizičke kulture Tešanj Adresa: Krndija - zgrada osnovne škole Id broj: 4218474290000 Žiro račun: 1990460004044124

Tel: Email: Predstavnik:

Udruženje građana „Društvo pedagoga fizičke kulture“ Tešanj osnovano je 2005. godine, a na inicijativu nekoliko direktora škola, nastavnika i profesora TiZO zaposlenih na području općine Tešanj. Nakon osnivačke Skupštine za menadžera Društva izabran je prof. Vejsić Samko, a za predsjednika Upravnog odbora, nastavnik TiZO, u to vrijeme direktor OŠ „Rešad Kadić“ Krndija Bukvić Abdulah. Osnovni cilj ovog Društva je organizacija sportskih takmičenja za učenike osnovnih i srednjih škola sa područja općine Tešanj i okruženja kao vid masovnog bavljenja sportom učeničke populacije. Glede statistike u osam sportskih disciplina na godišnjem nivou obuhvaćeno je od 1300-1500 učenika takmičara uzrasta osnovne i srednje škole. Društvo je prvi puta 2006. godine organizovalo i takmičenje u malom nogometu za djevojčice. Što je u to vrijeme bila rijetkost na prostorima BiH u odnosu na danas. U 2006. godini Društvo je organizovalo i Uličnu utrku na kojoj su učešće uzele sve osnovne škole sa područja općine Tešanj. Tokom proteklih desetak godina, uz veliku podršku općine Tešanj, Društvo je kontinuirano radilo sa velikim uspjehom. Ekipe učenika osnovnih i srednjih škola su učestvovale i na kantonalnim i federalnim takmičenjima su osvajale visoka mjesta kako u nogometu tako i u odbojci, košarci i u rukometu. Postali smo vrlo prepoznatljivo Društvo kada je u pitanju učenički sport na nivou općine i Ze-do kantona. Društvo uglavnom koristi prostore osnovnih i srednjih škola za realizaciju takmičenja, a ponekad i sportske terene klubova. U narednom periodu Društvo će nastojati zadržati dosadašnji obim aktivnosti, a uz malo bolju podršku općine ponovo organizovati i sportske manifestacije poput Uličnih utrka, sportske aktivnosti u prirodi za vrijeme ljetnog i zimskog odmora učenika.

26

061-585-401 bukvicalmir@hotmail.com Almir Bukvić


Sportski godišnjak opcine Tešanj Savez za sport i rekreaciju invalida općine Tešanj Adresa: Tel: Predsjednik:

Alipaše Hećimovića bb Tešanj 061-537-534 i 061-867-686 Sabahudin Mahmutović

Savez za sport i rekreaciju invalida općine Tešanj osnovan je 1997. godine, s ciljem aktivnijeg uključivanja u društveni i sportski život invalidnih lica, ratnih i neratnih invalida, slijepih, paraplegičara i radno nesposobnih invalida, dakle svih invalidnih lica sa ovih prostora. Savez je oformljen iz potrebe da se invalidna lica ne bi osjećala manje važnim u zajednici zbog svog invaliditeta. Prvi predsjednik Saveza bio je Musto Plančić, koji je tu funkciju obavljao duži vremenski period, poslije su tu dužnost obavljali Jasmin Sinanović i Kasim Mujčinović, trenutno je predsjednik Sabahudin Budo Mahmutović. Savez se organizovao te organizaciono dosta napredovao, tako da se sada lica sa invaliditetom takmiče u raznim takmičarskim disciplinama i na različitim nivoima: općinskim, kantonalnim, te federalnom i državnom nivou. Zastupljeni su sljedeći sportovi i discipline: ribolov, šah, stoni tenis, mali nogomet, kuglanje, pikado, boćanje, streljaštvo, atletika i golball (takmičenje u bacanju zvučne lopte). Savez je imao zapažene rezultate u raznim disciplinama, počevši od fudbala gdje smo bili prvaci ZDK 6 godina, ribolova – prvaci 4 godine, gdje smo imali i prvake BiH i naše članove koji su bili na Evropskim i Svjetskim prvenstvima. Dobri rezultati su pokazani i u streljaštvu, kao i u ostalim disciplinama te se nadamo da će tako biti i u budućnosti. Naš član Bećir Ibrahimović ispunio je olimpijsku normu i plasirao se za paraolimpijske igre u Sidneju, Australija ali nažalost, zbog nedostatka sredstava, nije bio učesnik ovog takmičenja. Nešto više sreće imali su naši sportski ribolovci Mirsad Čaplja i Gopo Husein, koji su u nekoliko navrata učestvovali na evropskim i svjetskim takmičenjima. Danas, Savez za sport i rekreaciju invalida kontinuirao radi, iako u jako otežanim uslovima, što zbog nedostatka finansijskih sredstava, što zbog neadekvatnih uslova za pripremu takmičara, ali naši članovi se ne predaju i iz godine u godinu postižu sve bolje rezultate.

27

Osnovano: ID broj: Žiro račun:

1997 godine

4218253100001 1990460003249985


Sportski godišnjak opcine Tešanj Paintball klub «AVANTURA» Tešanj Adresa: Tel: Email: Web: ID broj: Žiro račun:

Osnovano: 01.01.2012 Direktor kluba: Sead Muftić Sekretar: Nermin Mahmutefendić Koordinator: Benjamin Šahman Treneri: Ensar Muslija, Benjamin Halilović Teren: Izletište Kiseljak

Kralja Tvrtka 16 Tešanj 062/987-654 info@avantura.ba www.avantura.ba 4218929390008 1340900000415337

Paintball klub “Avantura” Tešanj počela je sa pripremama i nabavkom opreme polovinom 2011. godine a pokretač te ideje je Sead Muftic, zvanično je registrovana kao podružnica sarajevskog Udruženja građana “Avantura” dana 01.01.2012. godine. Naredne četiri godine je djelovala na području općine Tešanj, da bi se 2016. godine odlučilo za formiranje samostalnog udruženja građana, što je i učinjeno na Osnivačkoj skupštini Udruženja, održanoj 20.03.2016.godine. Izabrana su tijela i organi, usvojen Statut te, u redovnoj proceduri, registrovano Udruženje građana „Avantura“ Tešanj kod Ministarstva za pravosuđe i upravu ZDK. Budući da je u ciljevima i djelatnostima Udruženja istaknuto praćenje, izučavanje i istraživanje sporta i sportskih aktivnosti te podsticanje građanstva na bavljenje sportom, kako rekreativno tako i profesionalno, te organizacija sportskih aktivnosti i manifestacija, primljeni smo i u okrilje Sportskog saveza općine Tešanj, i nastojimo doprinijeti sveukupnom razvoju sporta na području naše općine.

Za ovih 5 godina postojanja dobili smo sljedeća priznanja: 2012. Tešanj – Memorijalni paintball turnir “Adem Omahić Omaha” – 3. mjesto, 2013. Tešanj – Memorijalni paintball turnir “Adem Omahić Omaha” – 2. mjesto, 2014. Tešanj – Memorijalni paintball turnir “Adem Omahić Omaha” – 2. mjesto, 2015. Tešanj – Memorijalni paintball turnir “Adem Omahić Omaha” – “fair play” ekipa, 2016. Bihać – Internacionalni paintball turnir “Denaro Cup” Bihać – 2. mjesto. Za ovih 5 turnira je klub dobio priznanja i pehare. Vrijedno je spomenuti i da je Paintballclub “Avantura” Tešanj inicijator Memorijalnog paintball turnira “Adem Omahić Omaha”, kao i da je 4 godine bila tehnička podrška turniru. Od ostalih priznanja, klub je dobio dvije zahvalnice za korektno i fer suđenje u paintballu: 2014. godine – Ibro Jahić, na Memorijalnom paintball turniru “Adem Omahić Omaha” te 2015. godine – Nermin Mahmutefendić, na istom turniru.

Direktor kluba Sead Muftić je dobio Priznanje za doprinos u razvoju ekstremnog sporta na području općine Tešanj, od Sportskog saveza općine Tešanj, dok su i klub i članovi kluba dobili razna priznanja i zahvalnice od drugih sportskih kolektiva i udruženja gradina za uspješnu saradnju. 2016 GODINE JE USPJEŠNO realizovan projekat “Jedna firma jedan balon” a u tome su nas podržali privredni subjekti iz Tesnja, Doboj Juga, Kaknja i Gračanice.

28


Sportski godišnjak opcine Tešanj Plesni klub «WIN» Tešanj Osnovano: Predsjednik: Tel: Email:

Adresa: Braće Pobrića bb 74260 Tešanj ID broj: 4218880950002 Žiro račun: 1405011130000848

10.10.2014 g. Ernad Bedak 061-973-691 ernad_bedak@hotmail.com

Plesni Klub Win je formiran 10.10.2014 godine, sa osnovnim ciljem razvoja Akrobatskog Rock n Roll-a to jest sporta 21. stoljeća u Bosni i Hercegovini. Ova vrsta sporta doprinosi razvoj motoričkih i funkcionalih sposobnosti i socijalizacije dijeteta. Plesni Klub Win za kratko vrijeme pokazao se kako na domaćoj tako i na svijetskoj sceni, a pored toga iza sebe imamo i tri međunarodna turnira u gradu Tešnju.

U periodu od dvije godine postojanja kroz klub je prošlo veliki broj djevojčica i dječaka, a trenutno brojimo 90 članova uzrasta od 4 godine do 13 godina. Učestovali smo na raznim takmičenjima međunarodnog karaktera, a možemo i da se pohvalimo kao jedan od najmlađih klubova koji je učestovao na Svjetskom prvenstvu u Češkoj gdje nas je predstavljala grupa Stars. Učestovali smo na državnim takmičenjima KUP Bosne i Hercegovine i Kvalifikacijskim turnirima.

Plesni klub Win je ove godine primljen u članstvo Sportskog saveza općine Tešanj. Naš, za sada najveći uspjeh je postignut u (C ) kategoriji koju predstavlja državni prvak Ernad Bedak sa partnerkom Dajanom Đulabić. A naše „Starsice“ su viceprvakinje u Ženskoj Juniorskoj Formaciji. Možemo da se pohvalimo kao mladi klub iza sebe imamo tri međunarodna turnira gdje je učestovalo preko 400 takmičara iz regiona. Iduće godine očekujemo četvrti međunarodni turnir u Tešnju gdje očekujemo preko 500 takmičara i prepunu dvoranu da podrži naše sportiskinje. U budućnosti očekujemo još bolje rezultate, jer vrijeme za napredovanje je pred nama.

29


Sportski godišnjak opcine Tešanj

Najbolji u 2016 godini: Najuspješnija sportistkinja - individualni sport: Jasmina Merdić, CBS Tešanj - kolektivni sport: Almina Ćehajić, ŽKK Tešanj

Najuspješniji sportista - individualni sport: Esmir Pilav, KBS Jelah - kolektivni sport: Enver Omahić, RK Bosna TS Tešanj

Najuspješnija sportistkinja - juniorka - kolektivni sport: Nermina Kantić, FK BoracJelah

Najuspješniji sportista - junior - individualni sport: Elvedin Unkić, KBS Jelah - kolektivni sport: Muamer Kadušić, NK TOŠK Tešanj

Specijalna priznanja za zasluge u razvoju sporta općine Tešanj 1. Priznanje za doprinos u razvoju sporta općine Tešanj – posthumno – Fahrudin Hrvić 2. Priznanje za sportsku organizaciju FK Borac Jelah, za doprinos razvoju sporta općine Tešanj, na iskazanim organizacijskim sposobnostima, radu na infrastrukturi i u radu sa mladim selekcijama, 3. Priznanje za zasluge u razvoju sporta i radu sa mladim selekcijama – Alen Halilović – NK Napredak Šije, 4. Priznanje za razvoj taekwondo sporta – Elvin Mehmedović – Taekwondo akademija Tešanj, 5. Priznanje za doprinos u razvoju sporta općine Tešanj – Haris Sejdić, 6. Priznanje za doprinos u razvoju sporta općine Tešanj – Mirsad Srkalović.

Sportske nade općine Tešanj 1. Mirsad Hasić, KBS Borac Jelah 2. Emrah Davarović, USR Blinker Kalošević 3. Adnan Dedić, CBS Tešanj 4. Muamer Dedić, CBS Tešanj 5. Elman Škiljo, Taekwondo akademija Tešanj 6. Džanan Rahmanović, KK Unija Tešanj 7. Dženan Sejdić, STK Nec Tešanj 8. Adin Hasanić, SSK Paljuge Šije 9. Mustafa Turalić, KK Gradina Tešanj 10.Elmin Plančić, RK Bosna TS Tešanj 11.Dino Kotorić, FK Borac Jelah 12.Irman Sejmenović, FK TOŠK Tešanj 13.Emina Travančić, KBS Jelah 14. Asmira Hasanbašić, SK Tešanj 15.Sabina Balić, Taekwondo akademija Tešanj 16.Ajla Alić, KK Unija Tešanj 17.Fatima Trepčić, SSK Paljuge 18.Mea Avdić, ŽOK Tešanj 19.Džejna Spahić, ŽKK Tešanj 20.Merjem Sinanović, ŽKK - OŠ HH Tešanj

Najuspješniji invalid sportista 1. Mirsad Čaplja, SRD Blinker Kalošević Sportski radnik 1. Safet Čerim RK TRK Tešanj 2. Alija Ogrić, CBS Tešanj 3. Elvedin Sadiković, NK Napredak Šije Najuspješnija sportska organizacija 1. NK TOŠK Tešanj Najuspješniji treneri 1. Elvin Mehmedović, Taekwondo akademija Tešanj 2. Husein Alibalić, KBS Jelah 3. Almir Glavić, KK Unija Tešanj Sportski novinar općine Tešanj 1. Halid Fejzić 2. Senad Durkalić Pedagog tjelesnog odgoja: 1. Zaim Hadžan, Društvo pedagoga fizičke kulture Tešanj

Lice sa najdužim stažom u sportu: 1. Željko Kršić, KK Gradina Tešanj

Sportski događaj godine : 1. Balkan Open 2016 – CBS Tešanj

Sponzori i pokrovitelji koji su dali svoj doprinos razvoju sporta općine Tešanj 1. OPĆINA TEŠANJ 2. AS GROUP Jelah -Tešanj 2. Euro Metali doo

Mediji koji su dali svoj doprinos razvoju sporta općine Tešanj 1. ANTENA RADIO 2. ZOS RADIO 3. SMART TV 4. Web portal: jelah.info 5. Specijalno priznanje Tešanjski.info - Emin Beganović

30


Sportski godišnjak opcine Tešanj SPORTSKE NADE OPĆINE TEŠANJ

31


Sportski godišnjak opcine Tešanj SPORTSKE NADE OPĆINE TEŠANJ

32


Sportski godišnjak opcine Tešanj Najbolji sportski radnici u 2016 godini ALIJA OGRIĆ, r.1970.godine - Centar borilačkih sportova Tešanj U borilačkim sportovima od 1982 g.kao takmičar do 1996g.a kao trener u CBS Tešanj do 2011, sada na poziciji direktora CBS Tešanj. U periodu od 2010-2014 obavljao dužnost predsjenika Sportskog saveza Općine Tešanj i potpredsjednika Kickboxing saveza ZE-DO kantona, u periodu od 2011-2016 predsjednik Kickboxing saveza BiH, i trenutno je aktuelni potpredsjednik Kickboxing saveza BiH i potpredsjednik Balkanske kickboxing federacije. Višestruko nagrađivan u oblasti sporta sa niova Općine Tešanj, ZE-DO kantona i BiH. Uspješno vodio više sportskih projekata od 1996 god a najznačajniji su: deset memorijalnih turnira u kickboxingu u Tešnju, Prvenstvo Balkana u kickboxingu, sedam Balkanskih kupova i jedan Europski kup. Trenutno je sportski direktor organizacije Svjetskog prvenstva u kickboxingu koje se održava u Olimpijskoj dvorani Zetra u Sarajevu.

SAFET ČERIM r. 1965 godine - Ragbi klub TRK Tešanj Od osnivanja i pokretanja RK“TRK“-Tešanj 2012 god. pa do danas aktivno uključen u rad kluba i uopšte rad u kolektivnih sportova u Tešnju. Ragbijem se počeo baviti 1984 godine. S RK“TRK“-Tešanj učestvuje u svim takmičenjima u organizaciji RgS BiH i pokretač je organizacije mnogih sportskih manifestacija uTešnju. Uspio je dovesti na stadion Luke više od 3000 gledalaca na utakmicu evropskog prvenstva između BiH i LUXEMBURGA. Kao selektor seniorske reprezentacije dovodi i ragbi reprezentaciju Austiju u naš grad. U prošloj godini organizator međunarodnog kampa za djecu GET INTO RUGBY. S Međunarodnih turnira na pijesku RK“TRK“ se vraća sa odličnim rezultatima. Kao selektor juniorske reprezentacije BiH do 18 godina iz Andore se vraća sa srebrnom medaljom sa evropskog prvenstva. Konstantno regrutuje igrače iz škole ragbija u juniorsku reprezentaciju a iz juniorske u seniorsku tako da iz Tešnja imamo reprezentativce u svim uzrasnim kategorijama. Pokretač je inicijative za rekonstrukciju stadiona u Mekišu i u suradnji sa MZ MEKIŠ i Općinom Tešanj uspješno je realizovan veći dio projekta u ovoj godini. U svojoj sjajnoj međunarodnoj sportskoj karijeri osvajač je mnogih priznanja i odlikovanja i ponosno reklamira našu općinu kao sportski ambasador.

ELVEDIN SADIKOVIĆ r. 1973 godine - NK NAPREDAK Šije Sadiković Elvedin kao član upravnog odbora NK „Napredak“ Šije se tokom 2016. godine svojim nesebičnim zalaganjem istakao kroz rad u upravnom odboru, prikupljanjem znatnih finansijskih sredstava koja su uložena u infrastrukturu kluba, posebo klupskih prostorija i objekta NK „ Napredak“ Šije. Takođe je uložio i svoje vrijeme i fizički rad na uređenju prostorija kluba kako bi se stvorio bolji i ljepši ambijent za budući rad kluba.

33


Sportski godišnjak opcine Tešanj Najuspješniji sportski treneri u 2016 godini Husein Alibalić - KBS Borac Jelah. Instruktor borilačkih sportova i nosilac crnog pojasa 5.dan i Internacionalni trener sa Međunarodnom WAKO licencom. U borilačkim sportovima je više od 35 godina a trener KBS "Borac" Jelah je više od 30 godina kroz čiju obuku borilačkih sportova je prošlo preko 6 500 članova. Danas pod njegovim rukovodstvom trenira 58 mladića i djevojaka raspoređenih u 4 selekcije: Pionira, Kadeta, Juniora i Seniora. Alibalić je jedan od utemeljitelja Kickboxinga na području Općine Tešanj. Pod njegovim rukovodstvom takmičari kluba su na domaćim i Međunarodnim takmičenjima osvojili na stotine medalja i 41 pehar kao najbolji takmičari. Samo u ovoj 2016 godini takmičari njegovog kluba su nastupili na 14 važnih i jakih takmičenja i osvojili 111 medalja 60 zlatnih, 32 srebrene i 19 bronzanih medalja i 2 pehara. Samo na 3 Prvenstva BiH u Fojnici, Foči i Vitezu osvojili su 25 medalja:12 zlatnih, 5 srebrenih i 8 bronzanih medalja. Njegovom zaslugom u Klubu imamo 5 Šampiona BiH koji su i članovi Reprezentativnih selekcija BiH i 4 Vicešampiona BiH i osvojenih 6 Međunarodnih titula i to 3 Šampiona Balkanskog Kupa u Tešnju, 1 Šampiona Balkana iz Vrbasa-Srbija, 1 Šampiona Svjetskog Kupa (2 zlatne) iz Budimpešte-Mađarska i Vicešampiona Svijeta iz Dablina-Irska Elvedina Unkića. Na Balkanskom Kupu u Tešnju 7 takmičara osvojili su 9 medalja: 4 zlatne, 3 srebrene i 2 bronzane medalje, na Evropskom Kupu u Karlovcu-Hrvatska 4 takmičara - 5 medalja: 3 srebrene i 2 bronzane medalje. Na Internacionalnim Kupovima u Ilidži, Bihać i Sanski Most, Prnjavor i Sarajevo osvojili 50 medalja: 27 zlatnih, 17 srebrenih i 6 bronzanih medalja. Elvin Mehmedović - KBS Tekvondo Tešanj. Svojim angažmanom znčajno doprineo razvoju tekwando sporta u općini Tešanj. U 2016. godini položio za 4. dan crni pojas. Učestvovao sa klubom na 7 takmičenja u BiH i sa klubom osvojio 148 medalja te 2 pehara a od toga 45 zlatnih medalja, 51. srebrenu, 50 bronzanih uključujući državno i kantonalno prvenstvo. Dva člana kluba su članovi kantonalne selekcije ZDK kao i 1 član državne reprezentacije. Za dvije godine djelovanja klub na čelu sa Elvinom Mehmedovićem postao je poznat u BiH a naravno i u Tešnju. Klub broji preko 100 redovnih članova. Na osnovu rezultata rada imenovan je krajem 2015. godine za trenera selekcije ZDK sa kojom je učestvovao na 3 takmičenja u Hrvatskoj i to u maju - Karlovac open-najjače takmičenje na Balkanu, osvojivši 22 medalje i 4 pehara te proglašeni najbolji na takmičenju juniora, juniorki, seniora i 2 mjesto u ukupnom plasmanu od oko 60 klubova. Juli 2016. godine Zadar open 18 medalja i 2 pehara, August 2016. godine Korčula open 16 medalja i 2 pehara i sl. U Decembru 2016. godine putuju u Njemačku-Študgart sa kantonalnom selekcijom. Pored klubskih izvrsnih rezulčtata postigao vrhunske rezultate sa selekcijom ZDK te mnoštvo drugih stvari od kampa selekcije na Boračkom jezeru i kapma kluba na Vlašiću. Almir Glavić - Karate Klub «Unija» Tešanj. Rođen 28. Novembra 1984. u Doboju. Osnivač i trener Karate kluba Unija Tešanj. Karate trenira od Septembra 1997, majstor karatea Crni pojas 3. dan, licencirani trener, ispitivač i sudija Karate saveza BiH. Pod vodstvom trenera Almir Glavić, Karate klub Unija Tešanj je u 2016. godini uzeo učešće na 15 Internacionalnih turnira, Grand Prix Međimurja 2016, koji je ove godine održan u Nedelišću, TK Open 2016 u Tuzli, Ilidža Open 2016 u Ilidži, Bushido karate kup prijateljstva 2016 u Zagrebu, Memorijal Salko Ćurić u Sarajevu,Cro Cup 2016 u Nedelišću, Bugojno Open 2016 u Bugojnu, Međumurje Open 2016 u Čakovecu, Zagreb karate Cup 2016 u Zagrebu, Rama Open 2016 u Prozoru, Rudolf Perešin 2016 u Križu, Doboj Open 2016 u Doboju, Hunagarian Tatami Karate Cup 2016 u Budimpešti, te Nippon Top Ten 2016 u Beogradu. Zatim učešće na 3 Prvenstva BiH, Dječije prvenstvo BiH, koje je ove godine održano u Čitluku, Kadetsko, Juniorsko i U21 prvenstvo BiH, koje je ove godine održano u Tuzli, teSeniorskom prvenstvu BiH, koje je ove godine održano u Banja Luci.Karate klub Unija Tešanj je u 2016. godini pod vodstvom trenera Almira Glavić osvojio ukupno 112 medalja.

34


Sportski godišnjak opcine Tešanj Najuspješniji sportski događaj u 2016 godini BALKAN OPEN 2016 je Internacionalni kickboxing kup koji se održao 06-08.05.2015 god.u Tešnju u organizaciji Centra borilačkih sportova Tešanj i jedan od najvećih sportskih događaja u BiH. Balkan Open 2016 je okupio takmičare iz 12 zemalja sa ukupno 455 takmičara iz 82 kluba. CBS Tešanj je ugostio najbolje sportiste Evrope u kickboxingu. Ovaj sportski događaj pratilo je nekoliko medijskih kuća iz zemlje i regiona a putem NTV Hayat rađen je snimak na zemaljskoj i satelitskoj mreži. Ovo je osmi po redu Balkan Open gdje je do sada ukupno učešće uzelo preko 20 evropskih zemalja. Balkan Open se nalazi na kalendarima: svjetske i evropske federacije kao i na kalendaru strukovnog Kickboxing saveza Bosne i Hercegovine, manifestacija ima svoju web stranicu: www.balkanopentesanj.com. Na Balkan Openu 2016 kao gost prisustvovali su i svi predsjednici nacionalnih saveza balkanskih zemalja kao i predsjenik WAKO Balkan Kickboxing federacije. Manifestacija ima sva potrebna odobrenja za organizaciju u skladu sa Zakonom o sportu BiH

Najuspješnija sportska organizacija u 2016 godini Po odluci komisije za izbor najboljih sportista općine Tešanj u 2016 godini u veoma jakoj konkurenciji izabran je Nogometni klub «TOŠK» iz Tešnja. O radu i sportskim uspjesima moglo bi se puno pričati, izdvojit ćemo samo da je NK TOŠK Tešanj lider na tabeli prvenstva Druge lige Centar za sezonu 2016/2017. Ekipa TOŠK-a je jesenji šampion sa osvojena 32 boda, te će u drugi dio prvenstva ući sa prednošću od 5 bodova u odnosu na pratioce. NK TOŠK je polusezonu završio sa gol razlikom 28-5, čime je najefikasnija ekipa, te ekipa sa najmanje primljenih golova u prvenstvu.

Istaknuti sportski radnik sa najdužim stažom u sportu Željko Kršić - Član KK GRADINA od njenog ponovnog početka rada. Trenutno član UO i generalni sekretar kluba. Predhodne košarkaske sezone sa pionirima zauzeo drugo mjesto u Ligi mladih Ze-do kantona. Ove sezone trener pionirske i kadetske selekcije koje trenutno zauzimaju drugo odnosno treće mjesto.

Najuspješniji pedagog tjelesnog odgoja ZAIM HADŽAN, rođ. 22.09.1982.god, Profesor tjelesnog i zdravstvenog odgoja, zaposlen u OŠ "1. Mart" Jelah i Gimnazija "Musa Ćazim Ćatić" Tešanj. Voditelj odbojkaške sekcije u Gimnaziji, voditelj rukometne, košarkaške, nogometne i streljačke sekcije u OŠ, takođe i Šef omladinskog pogona FK BORAC Jelah.

35


Sportski godišnjak opcine Tešanj Specijalna priznanja za zasluge u razvoju sporta općine Tešanj 1. Priznanje za doprinos u razvoju sporta općine Tešanj – posthumno – Fahrudin Hrvić 2. Priznanje za sportsku organizaciju FK Borac Jelah, za doprinos razvoju sporta općine Tešanj, na iskazanim organizacijskim sposobnostima, radu na infrastrukturi i u radu sa mladim selekcijama, 3. Priznanje za zasluge u razvoju sporta i radu sa mladim selekcijama – Alen Halilović – NK Napredak Šije, 4. Priznanje za razvoj taekwondo sporta – Elvin Mehmedović – Taekwondo akademija Tešanj, 5. Priznanje za doprinos u razvoju sporta općine Tešanj – Haris Sejdić, 6. Priznanje za doprinos u razvoju sporta općine Tešanj – Mirsad Srkalović.

Sponzori koji su dali svoj doprinos razvoju sporta općine Tešanj 1.OPĆINA TEŠANJ - Pokrovitelj svih sportskih događaja, Generalni pokrovitelj manifestacije 2. AS GROUP Jelah -Tešanj - Sponzor sportskih klubova, Generalni sponzor manifestacije 3. EURO METALI doo - Sponzor sportskih klubova

Mediji koji su dali svoj doprinos razvoju sporta općine Tešanj 1. ANTENA RADIO

2. ZOS RADIO

3. SMART TV

4. Web portal: jelah.info

5. Specijalno priznanje za perspektivnog mladog sportskog novinara Emin Beganović, administrator web portala Tešanjski.info

Sportski novinar općine Tešanj 1. Halid Fejzić 2. Senad Durkalić

36


Sportski godišnjak opcine Tešanj Najuspješniji juniori u 2016 godini Nermina Kantić, članica ženskog fudbalskog kluba Borac iz Jelaha od samog osnivanja kluba je pokazala da se radi o velikom talentu, što je kroz tri godine aktivnog treniranja i dokazala svojim nastupima za ovaj klub. Njen talenat su primjetili i selektori naših mlađih ženskih selekcija pa Nerminu već sa 16 godina na pripremene utakmice U17 selekcije naše države poziva selektor Ilija Lucić. Da je Nermina opravdala povjerenje našeg selektora govori činjenica da je za svako naredno okupljanje i zvanične utakmice Nermina ponovo dobivala pozive, i sada je stalni član juniorske selekcije Bosne i Hercegovine. Svoju dobru igru Nermina je ove polusezonu krunisala kao jedna od najboljih strijelaca Druge ženske lige Sjever sa ukupno 12 postignutih golova na osam odigranih utakmica što je svrstava u sami vrh strijelaca lige. Nermina je pred početak i u toku ove sezone dobila nekoliko ponuda da pređe u veće klubove, ali je zajedno sa svojim roditeljima zaključila da joj je trenutno Borac najbolja opcija i odbila sve ponude. Ipak kako se radi o vrlo talentovanoj igračici vjerujemo da će nam nastavak njene karijere donijeti još bolje igre i sigurno je da ćemo Nerminu ubrzo vidjeti u nekom klubu iz većeg ranga takmičenja. Nermini u budućnosti želimo puno sportskih uspjeha kao i uspjeha u životu , a znamo da će gdje god da bude igrala sa ponosom predstavljati svoj matični klub ŽFK Borac Jelah i cijelu Općinu Tešanj. Elvedin Unkić je aktivan član KBS "Borac" Jelah pune 3 godine. Svoju uspješnu takmičarsku karijeru je počeo u 2014 godini i do sada je osvojio 49 medalja od toga: 31 zlatnu, 14 srebrenih i 4 bronzane medalje i 3 pehara kao najbolji takmičar. U ovoj 2016 godini osvojio je 23 medalje i to: 19 zlatnih i 4 srebrene medalje i pehar kao najbolji takmičar. Juniorski je Šampion BiH sa osvojenih 6 zlatnih medalja. Član je Juniorske Reprezentacije BiH u Kickboxu za koju je nastupio na Balkanskom prvenstvu u Vrbasu-Srbija od 27-29.05.2016. i osvojio zlatnu medalju i titulu Šampiona Balkana i Svjetskom Juniorskom prvenstvu u Dablinu-Irska od 27.08.04.09.2016. i osvojio srebrenu medalju i titulu Vicešampiona Svijeta. U ovoj 2016 godini osvojio je 6 Šampionskih titula i to: Šampion BiH, Šampion Balkanskog Kupa u Tešnju, Šampion Balkana u Vrbasu-Srbija,Vicešampion Evropskog Kupa u Karlovcu-Hrvatska, Šampion Svjetskog Kupa(2 zlatne) u Budimpešti-Mađarska i Vicešampion Svijeta u Dablinu-Irska. Na 4.Internacionalnih Kickboxing Kupova u Ilidži, Bihaću, Sanskom Mostu i Sarajevu osvojio je 9 zlatnih medalja. Radi se o mladom talentovanom sportisti koji postiže izvanredne rezlutate na takmičarskom polju.

Zahvaljujući dobrim igrama i rezultatima, NK TOŠK je jesnji prvak sezone 2016/17 Druge lige Centar FBiH. Sa 28 postignutih i samo 5 primljenih golova u 13 utakmica, seniorska ekipa TOŠK-a jedna je od najefikasnijih u takmičenjima pod okriljem N/F Saveza BiH. Muamer Kadušić je igrač koji je u protekloj sezoni 2015/16. nastupajući za selekciju kadeta TOŠK-a postigao 32 gola. Svojim zalaganjem i rezultatima, prekomandovan je u ekipu seniora, čime je „preskočio“ juniorsku selekciju, iako je po svom godištu junior. Svoju debitantsku sezonu u selekciji seniora u sezoni 2015/16. krunisao je pogotkom u prijateljskoj utakmici protiv FK Sarajevo. U jesenjem dijelu sezone 2016/17 nastupajući za ekipu seniora postigao je 6 golova, od čega po jedan u derbi utakmicama protiv „Natrona“ iz Maglaja (3:0) i „Borca“ iz Jelaha (1:0).

37


Sportski godišnjak opcine Tešanj

Najuspješniji sportisti u 2016 godini Najuspješnija seniorka - individualni sportovi Jasmina Merdić - član CBS Tešanj je u 2016 godini osvojila 12 medalja od čega 11 zlatnih i jednu srebrnu. - 1.mjesto na Svjetskom kupu u Budapestu (Mađarska ) u disciplini LK(low kick) - 1.mjesto na Svjetskom kupu u Budapestu ( Mađarska) u disciplini KL (kick light) - 1.mjesto na Evropskom kupu u Karlovcu ( Hrvatska) u disciplini KL (kick light) Izabrana za najbolju seniorku pomenutog Evropskog kupa u Karlovcu - 1.mjesto na Balkanskom prvenstvu u Vrbasu (Srbija) u disciplini LK (low kick) Izabrana za najbolju seniorku pomenutog Balkanskog prvenstva u Vrbasu - 1.mjesto na Balkan Openu u Tešnju u disciplini K1 - 1. Mjesto na Balkan Openu u Tešnju u disciplini LK (low kick) Izabrana za najbolju seniorku pomenutog Balkan Opena u Tešnju - 1.mjesto na Državnom prvenstvu u Vitezu u disciplini K1 Izabrana za najbolju seniorku pomenutog Državnog prvenstva u Vitezu - 1.mjesto na Državnom prvenstvu u Fojnici u disciplini FC(full contact) - 1.mjesto na Državnom prvenstvu u Foči u disciplini KL (kick light) - 2.mjesto na Državnom prvenstvu u Foči u disciplini LK (low kick) - 1.mjesto na seniorskom Državnom prvenstvu u boxu u Brčkom - 1.mjesto na Internacionalnom kupu na Ilidži u disciplini LK (low kick)

Najuspješniji senior - individualni sportovi Esmir Pilav - član KBS BORAC Jelah, je aktivan član kluba više od jedne godine. Svoju upješnu takmičarsku karijeru je počeo u 2016. godini i do sada je osvojio 11 medalja: 3 zlatne, 4 srebrene i 4 bronzane medalje. Bronzani je sa Prvenstva BiH iz Foče i Viteza. U 2016.godini nastupio je na 5.Internacionalnih Kupova i osvojio 9 medalja i to: u Ilidži 1 zlatna i 1 srebrena, u Bihaću 2 zlatne, Sanskom Mostu 1 srebrena i 1 bronzana, u Prnjavoru 1 srebrena i Sarajevu 2 srebrene medalje. Radi se o mladom perspektivnom sportisti koji u kratkom takmičarskom periodu od 9 mjeseci postigao zapažane rezultate.

Najuspješniji invalid sportista Mirsad Čaplja – Član Udruženja sportskih ribolovaca „BLINKER“ Kalošević Istaknuti takmičar u sportskom ribolovu, kategoriji seniori – invalidna lica, član reprezentacije BiH u sportskom ribolovu u disciplini „ulov ribe udicom na plovak“, tokom 2016 godine isti je osvojio prvo mjesto pojedinačno (zlatna medalja ) na Udruženjskom takmičenju u svojoj kategoriji, osvajač više prvih mjesta pojedinačno i ekipno na ribolovnim KUP takmičenjima širom BiH, a 2016 godine u Češkoj, kao član reprezentacije BiH osvaja šesto mjesto – ekipno na svjetskom prvenstvu u ribolovu za lica sa inavliditetom. Isti je tokom 2016 godine organizovano, kvalitetno i dostojno prezentovao općinu Tešanj na nivou Kantona, Federacije, BiH i u međunarodnim takmičenjima.

38


Sportski godišnjak opcine Tešanj

Najuspješniji sportisti u 2016 godini Najuspješnija seniorka - kolektivni sportovi

ALMINA ĆEHAJIĆ Ženski košarkaški klub Tešanj Uzorna sportistkinja na terenu i izvan njega, istaknuta igračica sa bogatom statistikom, igrala za Košarkaški klub „Gradina“, Košarkaški ženski klub „Čelik“, bivša juniorska reprezentativka Bosne i Hercegovine, aktuelna igračica i član Ženskog košarkaškog kluba Tešanj.

Najuspješniji senior - kolektivni sportovi

ENVER OMAHIĆ Rukometni klub Bosna TS Tešanj Ponikao u omladinskoj selekciji ovog kluba, danas aktivan igrač koji igra ključnu ulogu u seniorskom timu, igra na poziciji pivota, nezaustavljiv u napadu, neprelazan u odbrani, na terenu uvijek pruža svoj maksimum, jedan od vodećih strijelaca Prve rukometne lige Federacije BiH – grupa Sjever. Primjer sportiste istinskog igrača, kako na terenu, tako i van terena.

39


Sportski godišnjak opcine Tešanj

GENERALNI POKROVITELJ

GENERALNI SPONZOR

AS GROUP je jedna od najvećih bosanskohercegovačkih grupacija sa većinskim privatnim kapitalom.

OPĆINA TEŠANJ opredijeljena je da bude istinski partner sportskim organizacijama i kolektivima, te značajan sufinansijer brojonih projekata i programa u području sporta i rekreacije.

AS GROUP posjeduje i razvija se u tri divizije: hrana, trgovina i tekstil.

Takav stav rezultat je shvatanja da postoji visok društveni interes da se mladima omogući kvalitetno korištenje slobodnog vremena i dodatna podrška njihovom stasavanju u odrasle i zrele ličnosti u ukupnosti tog značenja. Ovo nije ni jednostavan ni lahak cilj i podrazumijeva rad mnogih institucija i pojedinaca, podrazumijeva postojanje sportske infrastrukture, podrazumijeva postojanje različitih organizacija i dr. U skladu sa svojim budžetskim mogućnostima Općina Tešanj svake godine, Sportskom savezu i sportskim klubovima sa područja općine Tešanj pruža podršku za organizaciju pojedinih sportskih događaja, za pripreme ekipa za učešće na takmičenjima, kao i za druge aktivnosti kojima se doprinosi razvoj i popularizacija sporta među mladima.

Također, značajna sredstva se ulažu i u infrastrukturu, pa je ove godine završena i otvorena Sportska sala sa streljanom u Tešnju, a u toku su radovi na izgradnji četiri sportske sale u osnovnim školama u Šijama, Miljanovcima, Kaloševiću i Jablanici.

Grupacija zapošljava oko 2.700 radnika, sa tendencijom rasta u sve tri divizije.

Ove godine su završena i dva sportska poligona i to u MZ Tešanjka i MZ Oraš Planje.

Drugim riječima, nikada u prošlosti nismo imali više i bolje uređenih različitih sportskih terena. Istovremeno, postoje ambicije i jasne potrebe za brojne projekte u ovom području. Na svima nama je da ozbiljno radimo na ispunjenju ovih potreba. Vjerujemo da Općina Tešanj, Sportski savez i sve sportske organizacije i kolektivi imaju potencijal koji može u budućnosti razvoj sporta na području općine Tešanj usmjeravati i voditi ka uspjehu.

www.opcina-tesanj.ba

Samo u prehrambenoj diviziji u AS GROUP se proizvodi oko 1200 različitih proizvoda, a Grupacija je vlasnik i nekoliko u ovoj sferi najpopularnijih BiH brendova, kao što su Kent, Master, Zlatna džezva, Espresso, Zlatni puder, Bosanski lokum, Jaro, Novi dan, Farmer, Trokutino, Jufka, Tajna, Petit biscuits, Lara, Praline, Duo, Štrudla, Imperijal, Tiru – Liru, Stampi, Milkent, Begova čorba, itd. AS GROUP sačinjavaju prehrambeno - trgovačka kompanija AS iz Tešnja, industrija prehrambenih proizvoda Vispak iz Visokog, kompanija za proizvodnju mineralne vode Oaza, Kompanija za preradu i proizvodnju proizvoda na bazi žitarica Klas d.d iz Sarajeva, industrija prehrambenih proizvoda Sprind d.d. iz Sarajeva, Mlin i Pekara Ljubače d.d. iz Tuzle te kompanija za nekretnine Vemal, kao i tekstilne industrije Napredak iz Tešnja i Fortitudo iz Travnika.

U 2016. godini, u budžetu Općine Tešanj za sport je izdvojeno 260.000 KM. Najveću pojedinačnu finansijsku podršku imaju nogometni klubovi Tošk i Borac.

U posljednjim godinama mnogo toga se promijenilo. Sportska infrastruktura je na najvišem stepenu izgrađenosti.

Već nekoliko godina u nizu AS GROUP zauzima najviša mjesta u ukupnom poretku najvećih kompanija u BiH.

Kao društveno odgovorna firma AS grupacija svake godine izdvaja značajna finansijska sredstva za podršku radu sportskih klubova na području naše općine, kantona i države BiH. Iz palete robnih proizvoda AS grupacije izdvajamo brend «OAZA - voda koja osvaja» koja je oficijelno piće većine sportskih klubova naše općine kao i Sportskog saveza općine Tešanj. Izbor sportiste godine općine Tešanj već duži niz godina sponzorisan je od strane AS Grupacije i sama manifestacija nosi naziv «OVO JE NAŠ AS». Ovom prilikom se javno zahvaljujemo AS Grupaciji na dosadašnjoj saradnji i sveukupnoj podršci koju daje sportskim klubovima, sportskim radnicima i sportistima.

40

www.asgroup.ba

Sport općine Tešanj - 2016  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you