Page 1


2012 is uitgeroepen tot het jaar van de historische buitenplaats. Voor Landkunst reden om haar uitgangspunten te vertalen naar een bredere context. Er is niet alleen ruimte voor historische, maar ook voor eigentijdse plekken. Doel is om te zoeken naar een interessante verbinding tussen actuele kunstvormen en historisch en eigentijds erfgoed.

Bkkc is het brabants kenniscentrum kunst en cultuur. Wij zijn het onafhankelijke netwerk voor makers, kunstinstellingen, overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Wij delen kennis, stimuleren vraag en aanbod, leggen contacten en helpen bij het vinden van financiering. We bouwen mee aan een bruisend Brabant, met een gezond cultureel ondernemersklimaat. Bkkc maakt de waarde van kunst en cultuur tastbaar.

Landkunst brengt land, natuur, erfgoed en cultuurhistorie samen. Met verschillende partners brengen we – de boer, de boswachter, de curator, de kunstenaar – gevarieerde kunstvormen op bijzondere historische en eigentijdse ontmoetingsplekken; op buitenplaatsen waar bewoners en bezoekers, recreanten en passanten samenkomen.

landkunst Een buiten-plaats is een historische locatie waar architectuur en landschap elkaar raken en waar mensen de lijn van de geschiedenis ervaren. Op een buiten-plaats komen mensen samen, ze ontmoeten elkaar, kijken naar de tuin, ervaren het (park) landschap en nemen de omringende architectuur in zich op. Maar dat niet alleen, er is ook ruimte voor het zintuiglijke, het culturele en het ludieke element. En deze historie krijgt extra betekenis als de actualiteit eroverheen wordt gelegd.

Bkkc ontwikkelt sinds enkele jaren met verschillende partners kunstprojecten die op verschillende manieren ingrijpen in het landschap. Deze Landkunstprojecten gaan in op de specifieke eigenschappen van een gebied, op de cultuurhistorische, sociale en ecologische aspecten van de plek. De projecten zijn heterogeen van aard. Beeldend kunstenaars, fotografen, videokunstenaars, filmers, schrijvers, ontwerpers: zij krijgen allemaal de mogelijkheid te reageren op de genius loci, de geest van de plek. Landkunst nodigt bewoners en bezoekers uit een ontmoeting aan te gaan met elkaar, de plek, de kunst en de kunstenaars.


Zuid-Holland

Gelderland

Biesbosch Moestuin Jofrahoeve

Kasteel Bouvigne Oude Buissche Heide Zeeland

Het Groene Woud

Kasteel Heeswijk Dommelhoeve

Landgoed Velder

Straten

Maas

De Vleut Kasteel Geldrop

Moretusbos

Noord-Brabant

Kasteel Heeze

Limburg


Het Moretusbos

Kasteel Heeze

is een prachtig parkbos bij Kasteel Ravenhof op de grens met België. Het bos maakt deel uit van de Brabantse Wal en heeft een rijke cultuurhistorie. Canadalaan Putte

Tentoonstelling en wandelroute

Buitenplaatsparade in het Moretusbos juli t|m september

Kapelstraat 25 5590 aa Heeze

is een van de belangrijkste rijksmonumenten van Nederland. Het geheel omgrachte kasteel ligt te midden van een prachtig natuurlandschap in de nabijheid van de Strabrechtse heide. De veelal 18e eeuwse inrichting van het kasteel is goed bewaard gebleven

Opening 8 juli

Erfgoed Brabant Verbeke Foundation Staatsbosbeheer Op de centrale as van het bos wordt in samenwerking met Staatsbosbeheer in de zomermaanden een buitenplaatsparade gerealiseerd, met werken van Nederlandse en Belgische kunstenaars uit de collectie van de Verbeke Foundation (Kemzeke, België). Het publiek kan via de speciaal voor dit project ontwikkelde qr-codes karakteristieke kenmerken van het historisch erfgoed en deze kunstwerken opvragen.

Klaas Bullynck Jef Faes Gunter Moriau Tineke Schuurmans Ronald de Winter Jason van der Woude

Tentoonstelling 1 – 16 september ook tijdens Open Monumentendagen Willem Claassen mu brengt dit jaar in samenwerking met verschillende Tim Hoefnagels partners Wild-C tot leven. Thema’s zijn wildernis, Anita Hrnic spel en de nieuwe buitenplaats. Wild-C ontwikkelt een carrousel van kunstwerken op verschillende locaties. Bij Kasteel Heeze presenteren kunstenaars Willem Claassen, Tim Hoefnagels en Anita Hrnic het werk dat zij voor Wild-C maakten. mu Eindhoven, kop Breda, Kunstpodium T, Kasteel Heeze, cbk ’s-Hertogenbosch


Kasteel Heeswijk

Het geheel omgrachte kasteel ligt te midden van een prachtig natuurlandschap in de nabijheid van de Strabrechtse heide. De veelal 18e eeuwse inrichting van het kasteel is goed bewaard gebleven.

Denise Collignon Maurice Meewisse Tinka Pittoors Florian de Visser

Kasteel 4 Heeswijk Dinther De projecten in samenwerking met Erfgoed Brabant maken deel uit van de Brabantse Erfgoed Biënnale (beb)

In samenwerking met kunstenaarsinitiatief de Fabriek in Eindhoven krijgen vier kunstenaars de opdracht te reageren op Kasteel Heeswijk en directe omgeving. Denise Collignon, Maurice Meewisse, Tinka Pittoors en Florian de Visser krijgen op deze buitenplaats een podium om een nieuw experimenteel werk te maken.

landkunst Tentoonstelling 1 – 16 september ook tijdens Open Monumentendagen

Kasteel Heeswijk De Fabriek Eindhoven

Colofon © 2012 bkkc Spoorlaan 21 i-k, 5038 cb Tilburg, www.bkkc.nl teksten – Erik Luermans (bkkc), Mieke Prinse (bkkc), visueel concept en ontwerp – Steffen Maas, Rotterdam druk – Hub. Tonnaer bv, Kelpen-Oler


Kasteel Bouvigne

In vroeger tijden waren de kunsten beduidend minder democratisch verdeeld over het volk. Er was een duidelijk onderscheid tussen de volkskunsten en de zogenaamde hogere kunsten. Lagere kunsten vonden plaats op straat, tijdens (religieuze) feesten en kermissen. De hogere kunsten veelal in besloten kring aan de hoven.

De Oude Buissche Heide is een bijzonder natuurgebied dat in het verleden inspiratie bood aan Vincent van Gogh, Henriette & Richard Roland Holst en hun talrijke beroemde gasten, waaronder beroemde kunstenaars, schrijvers, architecten en politici.

8 september 12 – 16 u

8 september 15 – 18 u

Waterschap Brabantse Delta Podium Bloos

Roosendaalsebaan 19 4885 kc Achtmaal

Erfgoed Brabant Vincent van GoghHuis Natuurmonumenten

Opening Landkunst op de Oude Buissche Heide

Bouvignelaan 5 4836 aa Breda

8 september t|m 21 oktober

Dit idee is het uitgangspunt voor de optocht en de voorstelling op zaterdag 8 september tijdens Open Monumentendag.. De optocht start vanaf het Ginneken Monumentendag en leidt naar Kasteel Bouvigne. Gidsen nemen het publiek mee in een theatrale tocht langs de Mark. Bij Bouvigne is de slotvoorstelling te zien van LeineRoebana, een van de grotere moderne dansgezelschappen in Nederland met internationale allure.

Start optocht Markt Ginneken Dansvoorstelling LeineRoebana op Bouvigne

Iris Bouwmeester Lobke Burgers Anne Geene Lucia Luptáková A.L. Snijders Joost de Vries Maartje Wortel

Vier kunstenaars en drie schrijvers verblijven in de maanden juni t|m september in de gastenateliers op de Heide. Tijdens deze artist in residence bereiden zij hun bijdrage aan de bestaande gedichtenroute van Henriette Roland Holst voor. Het werk reageert op de (historie van de) plek, het landschap en de vroegere bewoners. De bestaande route wordt van 8 september t|m 21 oktober uitgebreid met deze kunstwerken. Het gerestaureerde atelier van Richard Roland Holst is in deze periode tijdelijk ingericht als expositiepaviljoen.


Kasteel Geldrop bevindt zich midden in een prachtig park dat wordt omringd door een Engelse landschapstuin en een ommuurde moestuin met boomgaard. Het kasteel kent een rijke historie en ligt aan de rivier de Kleine Dommel.

Mierloseweg 1 5662 ka Geldrop

30 november Afsluiting Jaar van de Historische Buitenplaats

Erfgoed Brabant Kasteel Geldrop

Matthijs Bosman ontwerpt een monumentale sculptuur die de verbinding aangaat met de buitenplaats Kasteel Geldrop. Hij laat daarmee een mysterieuze beleving van het historisch erfgoed zien.

Matthijs Bosman


Het Groene Woud

Sinds vijf jaar werkt bkkc samen met het Frans-Duits-Nederlandse samenwerkingsverband Euro Land Art en Streekraad Het Groene Woud en De Meierij.

In 2012 wordt teruggeblikt op de afgelopen vijf jaar en vooruitgekeken naar de komende jaren. Op elk van de zes geselecteerde Landkunstlocaties krijgen kunstenaars een specifieke opdracht en wordt een (eenmalige) tafelontmoeting georganiseerd.

Forward Backward – traditie en innovatie Tafelontmoeting Wineke Gartz

De Ruiting 4 5296 ke Esch

Euro Land Art Uitgangspunt voor de tafelontmoetingen is Garage rural.e; een nieuw en tweede spoor van Euro Land Art. Garage rural.e wil een ontmoetingsplaats zijn om vragen te stellen, kennis te vergroten, te experimenteren en ervaringen op te doen. Garage rural.e is als een broedplaats. Lokale vragen staan centraal bij deze ontmoetingen tussen, boeren, landeigenaren, bewoners, bedrijven, studenten, kunstenaars en wetenschappers. Garage rural.e is een nieuwe plek voor ontmoetingen tussen stad en land.

Buurtschap Straten, Oirschot

Velden, akkers en erven – een gemeenschap op het platteland: samen leven

De Vleut, Best

Onder ruisende populieren – oude en nieuwe ideeën in een veranderend landschap

De Vleut, Best

Familie Westerlaken

Tafelontmoeting Ellen Rijk

juli Op uitnodiging

De Moestuin, Vught

Een onderzoek naar exoten en inheemse gewassen

Esscheweg 80 5262 tx Vught

Flip en Céline Rutten

juli Op uitnodiging

In de bocht van de rivier – zorg voor mens, dier en natuur

Cathalijnepad 1 5491 gt Sint-Oedenrode

september Op uitnodiging

Zorgboerderij De Dommelhoeve

september Op uitnodiging

Landgoed Velder, Liempde

Uitzichten – Oud en nieuw bezit, privé en openbaar

Tafelontmoeting Lara de Greef

augustus Op uitnodiging

Jofrahoeve

De Dommelhoeve, Sint-Oedenrode

Tafelontmoeting Thomas Stricker

Tafelontmoeting Roos Terra

Buurtschap Straten, Oirschot

Jofrahoeve, Esch

Velder, Liempde

Finissage Landkunst

Presentatie Joost Jansen Diego Sindbert

Familie van Boeckel

september Op uitnodiging


Een leuk dagje uit is geen toeval meer

Van Abbemuseum, foto Peter Cox

UitinBrabant.nl


kunstroutes brabant es brabant kunstroutes brabant: ontdek het brabantse landschap met je smartphone Kunst, natuur, erfgoed, cultuur en techniek: ze komen allemaal samen in ĂŠĂŠn beleving bij   Brabant. Via de app voor je smartphone     zwerfroutes maken in het Brabantse landschap. Onderweg ontvang je via gps verhalen, gesproken gedichten, oude 

    over prachtige gebieden in Noord-Brabant.

download de app of kijk op www.kunstroutesbrabant.nl


Verrassende voorstellingen op bijzondere Brabantse locaties

theater fIlm lIVe muzIek caBaret dans

In de zomer Van 2012

www.podiuminbrabant.nl


landkunst

Š 2012 bkkc

brochure Landkunst  

Landkunst nodigt bewoners en bezoekers uit een ontmoeting aan te gaan met elkaar, de plek, de kunst en de kunstenaars. Landkunstwerken verte...

Advertisement