Res i Mälardalen Nr 1 2024

Page 1

Mästar-

DU FÅR GÄRNA TA MED TIDNINGEN HEM. NO: 01.24
Caxton Njuki hjälper unga finna framtidsdrömmar mentor
känt MOVINGOSNACK på Stockholm C
STADSVANDRINGAR på tak och i gränder DECKARDROTTNING gör Norrköping

Nästa steg för att utveckla Mälartåg

» Förra året gjordes rekordmånga resor med Mälartåg, 12,5 miljoner! I slutet av året kunde vi också köra fler avgångar igen tack vare många nyutbildade lokförare. Men samtidigt blickar vi tillbaka på en tuff vinter för oss resenärer. Det bitvis karga vintervädret ledde till många försenade och inställda tåg i hela Sverige och Stockholm-Mälardalen. Utmaningar i trafiken har dock påverkat många Mälartågsresenärer under längre tid. Trots att en rad åtgärder genomförts har trafiken inte varit tillräckligt tillförlitlig. Mälardalstrafik och MTR, som idag kör våra tåg, har därför enats om att avsluta vårt avtal i förtid. Från den 16 juni har Transdev fått förtroendet att ta över trafiken i ett nytt avtal. I övergången hoppas jag att så många som möjligt av Mälartågs medarbetare väljer att följa med på den fortsatta resan. Läs mer på sidan 13.

Kanske ses vi också på Stockholm Central 20−21 mars? Då finns vi på plats för att berätta om vår periodbiljett Movingo. Mångårig eller nybliven pendlare? Det spelar ingen roll. Kom förbi och säg hej, ställ frågor och snacka Movingo med oss! Läs mer på sidan 12−13. «

INNEHÅLL

Världens bästa mentor

» Sörmlandsentreprenören Caxton Njuki hjälper unga att våga hitta sina framtidsdrömmar.

4

Månadskort − och nytt broderi, tack! 6

» Broderierna växer på hög när Anna Andersson i Tierp handarbetar sig igenom tågresorna till jobbet.

Guidas i Mälardalens städer

» Varför inte krydda vårutflykten med takvandring på Uppsala slott eller hantverksvandring i Gamla stan?

7

Smarta biljetter och nya elbussar 10

» Många klimatsmarta nyheter i kollektivtrafiken i Stockholm-Mälardalen i år.

Deckardrottning i väntans tider

» Emelie Schepps komplexa krimhjältinna i Norrköping har blivit stjärnspäckad tv-serie.

14

RES i Stockholm-Mälardalen

Tidningen ges ut av Mälardalstrafik, som ägs av regionerna i Stockholm, Sörmland, Uppsala, Västmanland, Örebro län och Östergötland.

Ansvarig utgivare: Helena Ekroth, vd Mälardalstrafik

Upplaga: 23 000 ex Utgivning: Nr 1, februari 2024

Omslagsfoto: Niklas Björling

Produktion: Blomquist Communication Tryck: Billes

för dig som reser ofta Med Movingo periodbiljett pendlar du enkelt med regionaltåg och lokaltrafik i hela StockholmMälardalen.

Krönika
FOTO: THRON ULLBERG ILLUSTRATION: LI ROSÉN ZOBEC FOTO: NIKLAS BJÖRLING 14 10 4 Tips till tidningen?Mejla@malardalstrafik.sekatarina.myrberg
Helena Ekroth, vd Mälardalstrafik.
2

Frivilliga krafter när krisen kommer prisas

» I år prisas de frivilliga krafterna i Stockholm-Mälarregionens beredskapsorganisationer. De får utmärkelsen Årets Mälardarling för arbetet att stödja samhället vid svåra tillbud eller kriser. Några av dessa frivillighetsorganisationer är Bilkåren, Röda Korset och Sjöräddningssällskapet.

Utmärkelsen delas ut av Mälardalsrådet till en person eller organisation som bidrar till att utveckla regionen. «

Selma Wiehe i Västerås

» Selma Lagerlöfs älskade berättelse Kejsarn av Portugallien utlovas bli en visuellt storslagen musikteater på Västmanlands teater i vår. Den fattige torparen Jan i Skrolycka flyr in i en fantasivärld när det börjar gå rykten om hur hans älskade dotter Klara Fina tvingas försörja sig i storstaden för att rädda familjen hemma på torpet. Där är dottern Kejsarinna av Portugallien och Jan kejsarinnans far. För musiken till Lagerlöfs gripande klassiker står Mikael Wiehe. Föreställningen spelas 2 mars 28 april. Läs mer och köp biljett på vastmanlandsteater.se «

12,5

resor gjordes med Mälartåg under 2023.

Kom till Stockholm C …

Sala dukar upp för 400-årskalas!

» Sala fyller 400 år och det firas hela året. Redan den 15 april dukas det upp till stort födelsedagskalas i hela staden och kunglig glans blir det också genom besök av kungaparet denna jubileumsdag. Hela programmet för Salas firande under 2024 hittar du på sala400.se. «

» 20−21 mars. Vi är på plats och berättar om vår periodbiljett Movingo. Du kan samtidigt kolla in den coola modellen av Mälardalen som vi har skapat. Den syns även i vårens kampanj, bland annat i Mälartågs sociala medier. Välkomna! «

Sörmlands finaste busshållplats

3 RES |

FOTO: KLARA G BILKÅREN
FOTO: miljoner
» Har du undrat var Sörmlands finaste busshållplats ligger? Efter en fototävling arrangerad av Sörmlandstrafiken kan Nedre Frösäng i Oxelösund nu titulera sig Sörmlands finaste busshållplats tills tävlingen hålls nästa gång. Den vinnande resenären och fotografen belönades med ett resekort och en goodie-bag från Sörmlandstrafiken. «

Caxton vill få unga att våga drömma

Sörmlandsprofilen Caxton Njuki utsågs till världens bästa mentor för två år sedan. Han stöttar gymnasieelever med entreprenörsdrömmar, coachar unga idrottare mot toppen och vill hjälpa ungdomar att finna framtidstro och riktning i livet. Min drivkraft är att utveckla andra, säger han.

» TEXT: KATARINA MYRBERG FOTO: NIKLAS BJÖRLING «

» Caxton Njuki möter upp vid tåget i Nyköping. På Scandic Stora hotellet ansluter Enima Mandal, 19, en av ungdomarna som haft Caxton som rådgivare inom UF, Ung Företagsamhet. Caxton kan sätta många titlar på visitkortet: mentor, föreläsare, idrottscoach, styrelseledamot – och radioprofil med eget program i P4 Sörmland, ”Vardagsboost”. På hotellet verka alla känna honom. Han kan allas namn, hälsar och ler stort, sprider energi.

– Min drivkraft är att hjälpa både människor och företag att nå sin fulla potential. För mig handlar det om medmänsklighet att vara mentor för unga. Vi vet ju att en av våra starkaste drivkrafter är att bli sedd, bekräftad och upplevas som kompetent. När ungdomarna i framtiden nått sina mål kan de tänka tillbaka på mig som stöttade dem och förhoppningsvis vill de stötta andra, en positiv spiral, säger han.

Enima Mandal bad Caxton bli hennes mentor när hon skulle starta sitt UFföretag sista året på Enskilda gymnasiet i Nyköping förra hösten. Hennes affärsidé var ett socialt företag som driver verksamhet där barn och ungdomar erbjuds givande fritidsaktiviteter, mat och kläder kostnadsfritt – med hjälp av sponsorer från näringslivet och bidrag från offentlig sektor. Ungdomar ska också kunna få sitt första jobb som ung ledare i hennes verksamhet, ofta ett extrajobb på gymnasiet. Resultatet: På bara några månader fick hon in 100 000 kronor, som användes till aktiviteter för 400 barn och för att driva själva företaget. Hon vann UF:s Sörmlandsfinal och blev tvåa i riksfinalen. Nu har företaget blivit ett aktiebolag och målet är att hon snart kunna jobba heltid i det. Hon samarbetar redan med exempelvis skolorna i Oxelösund.

– Jag hade själv en mycket tuff uppväxt, därför brinner jag för att andra

Enima fick råd av Caxton när hon startade sitt UF-företag. De brinner båda för att stötta ungdomar.
4

Caxton Njuki

Bor: I Oxelsösund.

Utmärkelse: Utsågs till Global mentor of The Year 2021, i konkurrens med 45 andra länder och sex kontinenter. Ambassadör för Nyföretagarcentrum.

Dröm som ung: ”Jag ville bli tennisproffs, den nya Björn Borg. Samtidigt var jag rappare. Men när jag var 19 kom jag inte längre och utbildade mig till elittränare.”

Det roligaste med mitt jobb är att se män niskor växa.

unga ska få en bra barndom, det jag och mina syskon inte fick. Ekonomiska, sociala och fysiska hinder ska inte hindra dem från en meningsfull fritid, säger hon.

Eminas insats kan handla om att fixa fotbollskläder så att ett barn kan gå på fotbollsträning eller aktivitetssamarbeten. Företag bidrar på olika sätt, till exempel Boda Borg i Oxelösund som erbjudit gratis besök för 30 barn, inklusive tacobuffé.

Caxton ler när han hör Emina berätta. Men vad har varit hans bidrag i hennes resa?

– Det roligaste med mitt jobb är att se människor växa. Emina är en stjärna med stort driv. Jag ska inte vara en bromskloss. Men jag har bjudit på mitt nätverk, så hon ska få träffa rätt personer i rätt sammanhang, varit bollplank inför presentationer, fått henne våga stanna upp, lyssna och ställa frågor till andra.

Det finns gemensamma nämnare i Eminas och Caxtons bakgrund. Båda har brottats med utanförskap på olika sätt, som präglat dem och deras drivkrafter. Caxton kom med sin familj från Uganda till Sverige som femåring. De välutbildade föräldrarna fick känna på diskriminering i arbetslivet. De präntade i sonen att han behövde göra det där lilla extra för att nå dit han ville. Vägen in i samhället för honom kom genom idrotten. Hudfärg och religion spelade ingen roll. Idrottsprestation och hans förmåga att se alla runtomkring sig öppnade dörrar.

– Men det jag verkligen tog med mig från mina föräldrar var vikten av att ha mål. Min pappa frågade mig hela tiden. Nåt måste jag ju säga, så ibland sade jag brandman, ibland polis. Det är inte alltid du kommer att uppnå dessa mål, men du får en riktning i livet. På vägen får du nya erfarenheter som leder dig på nya vägar.

Många unga känner sig vilsna i en orolig omvärld. Hur ska de hitta framtidstro och mål? Caxton möter dem när han föreläser i skolor varje år. När frågan ”vad vill du bli när du blir stor?” möts av ett håglöst ”vet inte” ger han sig inte. Han frågar och försöker mejsla fram vad som är den unga personens intresse. För utifrån ett intresse är det lättare att hitta motivation, både i skolan och utanför.

– När en ung kille svarar ”vet inte” är det ofta för att han tror att den vuxne sitter inne med ett facit. Då svarar man undvikande för att inte verka dum. Då måste jag visa att jag inte har förutfattade meningar. Om han lyckas få honom att berätta att han är intresserad av tv-spel, då frågar jag vidare, kanske målar upp bilden om en framtid som spelutvecklare. Jag vill väcka tankar om vart deras intresse kan leda, ge en riktning som skapar motivation. Där har föräld rarna en viktig roll – att stötta och hjälpa sina barn att hitta sina drömmar. «

5 RES |

Anna SYR ihop vardagen på tåget

I tio år har Anna Andersson pendlat med tåg mellan Tierp och Uppsala − och lika länge har hon använt jobbresorna för att brodera. Lagom till att hon köper nytt månadskort är det dags för ett nytt broderi.

TEXT: KATARINA MYRBERG FOTO: NIKLAS BJÖRLING

» – Jag har aldrig tråkigt när jag åker tåg, för jag försvinner in i min sybubbla. Broderi har funnits i Anna Anderssons liv sedan hon var sju år och lärde sig hantverket av sin farmor i Flötuträsk i Norrbottens inland, där hon tillbringade all sin fritid. I handväskan har hon alltid nål, garn, väv, och sybåge. Det tar väldigt lite plats och väger nästan inget –perfekt som mindfulness på resorna med Mälartåg från hemmet i Tierp till jobbet på restaurang Pinchos i Uppsala.

– Tåget tar 37 minuter, så det blir ungefär en timmes broderande på en dag. Ett broderi tar, lite beroende på storlek, en månad, så när det är dags för ett nytt månadskort är det ofta dags för ett nytt broderi.

Att brodera skapar lugn och avkoppling hos Anna Andersson, särskilt viktigt efter hon drabbades av utmattningssyndrom för 14 år sedan. När hjärnan har fullt upp med att räkna stygn eller få till mönstret lämnas ingen plats för stresseller orostankar. Inte ens en tågförsening får Annas puls att öka.

– Nä, jag är nog en av få som tar det lugnt då. Jag plockar bara upp mitt broderi och syr vidare. Jag försöker verkligen att inte jagas och stressas av tid i vardagen. Jag reser i god tid till jobbet och utlovar aldrig någon exakt tid till sambon när jag ska komma hem efteråt. Det tar den tid det tar, skrattar hon.

Tavlorna hon syr består ofta av gamla ordspråk eller moderna citat, gärna med en twist, till exempel ”Störst av allt är bolånet” och ”Små stunder av lycka och

falska förhoppningar skänker ångest och obehag inför kommande jävligheter”. De kan beskådas via hennes Instagramkonto @kors_itaket. Bonaden ”Har du sett min laddare?” kom till när hon läst att den frågan är en av de vanligaste numera i svenska hem.

– Jag snappar upp citat som jag hör, läser eller kommer på själv, och så skriver jag ner dem i mobilen för att komma ihåg. Kompositionen, mönstret och färgerna i broderiet ger sig självt och växer fram medan jag syr. Jag har aldrig brist på idéer. «

3 broderitips från Anna

1 Det behöver inte vara dyrt att brodera. Jag köper alla mina garn på second hand och det finns ofta fina gamla ramar där också.

2 Inspiration till monogram och alfabet finns i fantastiska mönsterböcker från 1930−1950-talet på loppisar.

3 Våtservetter i väskan. Det är aldrig roligt att brodera med kladdiga fingrar.

I tio år har Anna Andersson pendlat med Mälartåg till jobbet. Det har blivit många broderier under dessa resor.
6

Stadsvandringar

– från pirr till peruker

Varför inte lära dig lite mer om staden du befinner dig i? När våren lyser upp tillvaron börjar tiden för stadsvandringar. Här är ett axplock av hur du kan bli lite mer allmänbildad och få både spänning och insidertips på köpet.

Bästa utsikten över Uppsala får du under takvandringen på Uppsala slott.
FOTO: GOADVENTURE

Högt i tak i Uppsala

Få saker slår en bra utsikt, och går det att kombinera med ståtlig arkitektur, spännande historia och ett fladdrande pirr i magen ja, då är det väl ännu bättre? Under de populära takvandringarna på Uppsala slott börjar du med en titt in i tornrummets vackra kupol, med byggkonst från 1700-talet där historien verkligen sitter i de metertjocka väggarna. Det är också här som guiderna från Go Adventure ser till att du får på dig säkerhetsutrustningen på rätt sätt, för att göra dig redo för en kittlande promenad högt över staden.

Medan du tar dig fram på taket får du veta mer om slottets hemligheter, och förstås de kända historiska händelser som utspelats just här. Och skulle du av någon anledning tröttna på Sturemorden och Kristinas abdikering så kan du bara låta blicken zooma ut över Uppsalas takåsar och ta in vyerna med ögon och kamera.

Mer info: goadventure.se

Hantverksvandringar i Gamla stan

Är du typen som gärna vill komma in bakom kulisserna? Som liksom vill veta hur det går till, egentligen, när en skomakare blir vid sin läst eller hur man skapar ett riktigt bra skägg till teatern? Då kan det vara just du som ska boka in en hantverksvandring i Gamla stan i Stockholm. Här finns mängder av duktiga hantverkare − allt från silversmeder och bagare till violintillverkare

och perukmakare. Några av dem är med på den rullande listan av hantverkare som går att besöka i sällskap av guiden Maria Lindberg Howard.

Under cirka två timmar får du besöka tre hantverkare som visar dig in i deras värld och berättar hur de jobbar. Men för att kunna genomföra turen behövs en liten grupp på max tolv personer. Kanske är det kollegorna, kompisgänget eller tjocka släkten som bokar in sig på studiebesöket, som förstås kantas av historier från Gamla stan när ni vandrar genom dess gränder.

Mer info: hantverksvandringar.se

Biskopar och bordeller i Västerås

Ska man berätta om hur det var förr i tiden, då ska man också vara klädd som man var då. Det tycker i alla fall guiden Nina Deila, som året om arrangerar stadsvandringar i Västerås under namnet Deila och Dåtiden. Därför ses hon oftast i sekelskiftesklänningar, och hatt på huvudet, när hon tar med grupper i Västerås olika stadsdelar.

Kanske vill du veta hur arkitekten Erik Hahr och hans byggnader präglat staden, eller följa Svartån på cykel och dyka ner i historier om hur malmen fraktades vattenvägen på stans ”navelsträng”. Eller lära känna det där gamla ångkraftverket, som var vida känt och beundrat, och avsluta med ett besök i det bevarade pannkontrollrummet? Det finns nämligen kvar, på Steam Hotel.

I Västerås äldsta bevarade bostadskvarter, Kyrkbacken, får du möta både den

nitiske biskopen Rudbeckius och LångBrita med bordellen. Så håll i hatten och spetsa öronen under historiens vingslag!

Mer info: deilaochdatiden.se

Träffa en local i Strängnäs

Om du kommer till Strängnäs och inte vet vart du ska ta vägen behöver du inte känna dig bortkommen. Åtminstone inte om du har bokat en så kallad Greeter i förväg. En Greeter är helt enkelt en helt vanlig Strängnäsbo som tagit sig an uppgiften att guida nykomlingar en stund i stan − alldeles gratis! Här har du alltså chansen till insidertips från folk som vet vad de talar om, vare sig det gäller bästa restaurangerna och fiken, eller finaste promenadstråken. Säkert kan du få dig lite lokal historia till livs också, både från Gustav Vasas tid (det var ju här

En måttbeställd randsydd sko under tillverkning kan beskådas under hantverksvandringen i Gamla stan.

Deckarvandring genom Industrilandskapet i Norrköping i Emelie Schepps fotspår.
8
FOTO: PETER HOLGERSSON AB

i Strängnäs som han valdes till kung 1523) och mer nutida historier från den lilla staden vid Mälarens södra strand.

Grejen med Greeters är nämligen att de vill ge sitt perspektiv och få besökare att upptäcka delar av Strängnäs de kanske annars inte skulle uppleva. För att boka din Greeter går du in på Strängnäs kommuns webbsida och klickar dig fram till bokningsformuläret.

Mer info: strangnas.se

Deckarspänning i Norrköping

Du kan förstås strosa omkring planlöst i Norrköping, väja för en gul spårvagn och vila ögonen på de häftiga gamla industribyggnaderna vid Motala ström. Eller så prickar du in en deckarvandring i Emelie

Schepps fotspår, och får besöka mörka gränder och skumma platser, där det skett otäcka saker − i alla fall i böckernas värd.

Under cirka två kilometers guidad vandring får du en inblick i huvudkaraktären Jana Berzelius Norrköping och dessutom kunskap om stadens unika industrihistoria på köpet. Emelie Schepp blev utsedd till Årets deckarförfattare 2016, 2017 och 2018, och hennes böcker har sålt i över tre miljoner exemplar världen över. Den hugade läsaren känner säkert igen sig både i platserna och mordhistorierna.

Peter Kristensson står för manus och är guide på deckarvandringarna, som görs i samarbete med Emelie Schepp.

Mer info: visit.norrkoping.se, klingsbergsforlag.se/deckarvandring-iemelie-schepps-fotspar

Du hittar fler tips på mälartåg.se

• Cykla genom natur och kultur från Eskilstuna till Torshälla.

• Sveriges fängelsemuseum i Gävle bjuder på en horribel vandring om brott och straff i gångna tider.

← Strängnäs Greeters tar dig med på stadsvandring genom staden alldeles gratis.

↓ Hisnande guideturer på taket till Uppsala slott.

Nina Deilas historiska guidning till Västerås sker i tidstypisk klädsel.
FOTO: THERESE ERICSSON
FOTO: MARIA LINDBERG HOWARD FOTO: PER SANDBERG
9 RES |

spännande nyheter i kollektivtrafiken

Snabbusstråk i Örebro, fler elbussar, slopade biljettzoner i Uppland och förmånligare för familjer att resa med SL. Det händer mycket i kollektiv trafiken i Stockholm­Mälardalen i år som gör det enklare och bättre att resa klimatsmart. Här är ett axplock!

ILLUSTRATION: ILLLI

Flexibla nattstopp

på Eskilstunas nattbussar

För att öka tryggheten ombord på de två nattbusslinjerna i Eskilstuna kan resenärer nu kliva av efter eget önskemål på sträckan, även utöver de ordinarie hållplatser. De flexibla nattstoppen är ett politiskt initiativ från Eskilstuna kommun för att öka tryggheten under hela resan. Det kombineras också med en satsning på kundvärdar ombord på nattbussarna. Bakom satsningen står kommunen, Sörmlandstrafiken och trafikföretaget Transdev, som kör nattbussarna.

Slopade biljettzoner i Uppland

Den 22 januari slopade UL zonerna och införde en förenklad biljett- och prismodell. Det innebär att det har blivit enklare för alla, billigare för många att resa längre och nya möjligheter för framtiden. Studenter och pensionärer reser nu till rabatterat pris på hela utbudet, och det blir lättare att köpa rätt biljett. De fem zonerna bildar ett

enda trafikområde, där du reser på en och samma biljett i 75 minuter. Priset för en enkelbiljett är 39 kronor för vuxen och 27 kr för ungdom, student, pensionär och förmånstagare. Det här gäller på UL:s bussar samt Mälartåg och SL-pendeln inom UL:s område. Läs mer på ul.se/22januari2024.

23 elbussar till snabbusstråk i Örebro

Utbyggnaden av separata körfält för det nya snabbusstråket i centrala Örebro fortsätter och i vår anländer dessutom 23 elbussar som ska trafikera stråket. Hela den planerade Citylinjen med snabbussar, från Brickebacken till Tegnérlunden, ska stå klar 2025, men redan nu ser Länstrafiken i Örebro län att resandet ökar. Vid hållplatser längs sträckan där det byggts separata bussfiler har resandet ökat med 15 procent jämfört med 2019. Storsatsningen på snabbbusstråket gör det ännu mer attraktivt för örebroarna att välja kollektivtrafiken, med kortare restider och tätare avgångar.

Ta med barn gratis i SL-trafiken

Nu gäller den tidigare helgrabatten för barn i SL-trafiken alla dagar i veckan. Du som är över 18 år och har en SL-biljett får ta med dig upp till sex barn mellan 7 och 11 år utan kostnad alla dagar i veckan året om. Barn under 7 år får som tidigare åka gratis tillsammans med en annan person som har en giltig biljett. Det gäller även om biljettinnehavaren är ett annat barn. Du får ta med dig hur många barn som helst under 7 år utan kostnad. Läs mer på sl.se.

Alla bussar i Motala körs på el Från och med i sommar rullar det bara elbussar inom kollektivtrafiken i Motala stad med omnejd. Östgötatrafikens nya trafikavtal är det första i Sverige med enbart elbussar. Den 17 juni lämnar de 37 nya bussarna depån för första gången.

Ring och boka din resa i Nyköping I Nyköping har Sörmlandstrafiken och Nyköpings kommun lanserat sin nya Flextrafik, en on demand-lösning där du själv ringer och bokar din resa. Trafiken ersätter de tidigare servicelinjerna i kommunen och gäller i centrala Nyköping vardagar kl. 9 14 samt lördagar kl. 10 14. Det blir fler hållplatser att välja på, samtidigt som färre bussar behövs för att köra trafiken, eftersom de tidigare servicelinjerna hade få resenärer per tur. «

6
11 RES |

Movingo tillbaka på toppnivå

Cirka 200 000 Movingobiljetter såldes förra året.

Resandet med Movingo ökade kraftigt under förra året. Nu reser lika många med den unika periodbiljetten som före pandemin.

TEXT: KATARINA MYRBERG

» Movingoresenärerna har hittat tillbaka till tågen med besked efter pandemin. Förra året ökade försäljningen av Movingo periodbiljett med 26 procent jämfört med 2022. Totalt såldes cirka 200 000 Movingobiljetter och resandet är tillbaka på samma nivåer som 2019.

Det känns väldigt roligt. Det visar att biljetten, som nu funnits i sex år, fyller en viktig funktion trots att en del pendlare fått nya resmönster de senaste åren. Den är smidig och prisvärd för många som reser kollektivt till jobb och studier över länsgränser i Stockholm-Mälardalen, säger Marcus Österdahl, försäljningsstrateg på Mälardalstrafik.

Movingo gäller på både Mälartåg och SJ:s regionaltåg på vald sträcka, och lokaltrafiken ingår. Biljetten kan även lånas ut,

exempelvis till barn i familjen som använder den på helger och kvällar.

Det är enkelt att resa med Movingo, vilket är en orsak till att biljetten blivit en framgång.

30 dagars är den mest sålda Movingobiljetten, men du kan även köpa 90 eller 365 dagars. I våras lanserades dessutom Movingo 5/30, där du kan resa obegränsat med Mälartåg eller Trosabussen fem valfria resdagar under en 30-dagarsperiod och där omgivande lokaltrafik ingår.

Den har tagits emot positivt av de som har ett behov av ett mellanting mellan enkelbiljett och månadsbiljett. Och i skarven

til ledighets- och semesterperioder ser vi att den blir extra populär, säger Marcus Österdahl.

I slutet på januari inleddes en reklamkampanj för att få fler att upptäcka fördelarna med Movingo. Den 20−21 mars finns dessutom chansen att lära sig mer om Movingo på Stockholm Central (läs mer i artikeln på sidan 13).

De flesta Movingoresenärer reser antingen till eller från Stockholm, så vi hoppas att både nya presumtiva och trogna kunder tar chansen att stanna till och prata Movingo med oss, säger Pia Lagerlöf, marknadsstrateg på Mälardalstrafik. «

1.

2.

3.

4.

… Movingo 5/30

1. Uppsala−Stockholm

2. Eskilstuna−Stockholm

3. Nyköping−Stockholm

2023 –– här reste flest med Movingo periodbiljetter
Topplista
Movingo
Uppsala−Stockholm
Movingo Alla Sträckor
Västerås−Stockholm
Eskilstuna−Stockholm
Enköping−Stockholm
5.
NIKLAS BJÖRLING 12
FOTO:

Mälardalstrafik inleder samarbete med Transdev

I början av sommaren får Mälartåg en ny samarbetspartner när Transdev tar över ansvaret för tågtrafiken.

» Tågresandet i Stockholm-Mälardalen ökar och under förra året gjordes 12,5 miljoner resor med Mälartåg. Det har dock under en längre tid förekommit utmaningar i tågtrafiken med trafikstörningar, som har drabbat dig som reser.

Trots omfattande åtgärder, exempelvis utbildning av nya lokförare och tillfälliga neddragningar av antalet avgångar, har trafiken inte blivit tillräckligt pålitlig. Därför har Mälardalstrafik, och MTR, som kör Mälartåg i dag, gemensamt beslutat avsluta sitt nuvarande avtal i förtid.

I stället kommer Transdev att köra Mälartåg från och med den 16 juni. Det är ett trafikföretag med lång erfarenhet av att köra tågtrafik i Sverige, bland annat Öresundståg och Snälltåget. De har även tidigare kört Upptåget, som numera är en del av Mälartåg.

Vi är ödmjuka inför att det är en komplex verksamhet som ska överlämnas på kort tid. Vi arbetar tillsammans med både Transdev och MTR för en smidig övergång, och här blir den stora erfarenheten hos Mälartågs medarbetare viktig i vårt fortsatta arbete framåt”, säger Hanna Bergström, chef Trafik och Infrastruktur på Mälardalstrafik.

Läs mer på mälartåg.se «

Movingo kommer till Stockholm C

» Välkommen till Stockholm Central den 20−21 mars! Då finns vi på plats för att prata om Movingo, periodbiljetten som allt fler upptäcker. Med Movingo reser du i hela Stockholm-Mälardalen på en och samma biljett. Då ingår både regionaltåg och omgivande lokaltrafik, som buss, tunnelbana och pendeltåg. Hoppas vi ses! «

Kundservice

Frågor om din resa med Mälartåg och Movingo? Vi hjälper dig!

På mälartåg.se har vi samlat information om hur Mälartåg och Movingo periodbiljett fungerar. Hittar du inte det du söker kan du enkelt skriva, chatta eller prata med oss.

→ MÄLARTÅG KUNDSERVICE

Öppettider måndag−fredag kl. 06−20, helger kl. 07−19. Du når oss snabbast via chatt på mälartåg.se eller via Facebook. Du kan även ringa 0771-22 44 40.

Dygnet runt kan du:

• chatta med vår digitala chattbot Mälar-Märta

• mejla synpunkter

• boka ledsagning

• få hjälp med ombokning och information vid trafikstörning.

mälartåg.se/kundservice

→ SJ OCH UL KUNDSERVICE

Om du har problem med en biljett köpt hos SJ vänder du dig till SJ Kundservice. Är biljetten köpt via SJ:s ombud vänder du dig till ombudet.

Har du köpt en UL-biljett, vänd dig till UL:s kundtjänst. Gäller även återköp och förseningsersättning.

sj.se/kundservice • ul.se/kundservice/kontakta-oss

→ ÖVRIGA ÄRENDEN

För ärenden om en specifik resa, där du exempelvis köpt en kombinerad resa som inkluderar flera trafikföretag, vänder du dig till respektive trafikföretags kundservice. Det kan handla om:

• tidtabeller och eventuella trafikstörningar

• information och begäran om ersättning vid försening

• sökning av kvarglömda saker

• priser och övrig information om trafikföretagets egna biljetter.

→ LOKALTRAFIKEN

Reser du med Movingo periodbiljett ingår omgivande lokaltrafik. Lokaltrafikens kundservice når du via deras webbplatser.

→ VILLKOR VID FÖRSENINGSERSÄTTNING

För att du som resenär ska vara berättigad till ersättning vid försening gäller följande:

• Om ditt tåg är mer än 20 minuter försenat och sträckan är kortare än 150 km har du rätt till ersättning enligt lagen om kollektivtrafikresenärers rättigheter (2015:953).

• Om förseningen är mer än 60 minuter och sträckan är längre än 150 km har du rätt till ersättning enligt Tågpassagerarförordningen.

Läs mer om dina rättigheter vid försening i Mälartågs köp- och resevillkor på mälartåg.se

13 RES |
På spåret med Emelie

Schepp ”Jag sålde boken bland salamikorvar”

Deckardrottningen Emelie Schepp har satt Norrköping på krimkartan. Nu skriver hon på sin åttonde bok − och väntar på premiären av tv-serien med hennes komplexa huvudkaraktär, åklagaren Jana Berzelius.

» TEXT: KATARINA MYRBERG FOTO: EVA LINDBLAD «

» 10 år som kriminalförfattare i fjol, över tre miljoner sålda böcker i cirka 35 länder. Hur känns det?

Otroligt, min dröm var ju att kunna ge ut en bok, nu är det snart åtta. Men det var inte raka spåret i början. Jag blev refuserad av flera förlag och valde då att ge ut ”Märkta för livet” under eget förlag och gav mig ut på en egendesignad signeringsturné.

Hur hann du det? Du jobbade ju inom event- och reklambranschen då.

På helger och kvällar packade jag bilen full med böcker. Jag stod och sålde på stormarknader och på lokala marknader bland salamikorvar och polkagrisar. Men det var många som stannade och köpte, och läsare började rekommendera boken till andra. I dag är det annorlunda jag har ett stort förlag i ryggen, möter läsarna på bokmässor och vid framträdanden i flera länder.

Och nu följer läsarna i succéböckernas fotspår …

Ja, i år blir sjätte året för deckarvandringarna. Det har kommit tusentals människor från hela Sverige och ändå från Tyskland till Norrköping för att under en timmes guidad visning se var Jana bor och var liken flyter upp i Motala ström.

Varför valde du Norrköping som miljö för de ruskiga morden i böckerna?

Jag bodde tidigare i ”Norrpan” och på skrivkursen fick jag rådet att hålla mig till en miljö jag känner till. Jag använder mig av de platser som finns i staden, men de måste passa in i berättelsen och bidra till att beskriva karaktärerna.

Hur känns det att ”Märkta för livet” blir tv-serie med Felix Herngren som regissör?

Emelie Schepp

Bor: Bor med maken Henrik och barnen i Motala.

Jag har sett det färdiga resultatet och det är fantastiskt! Jag är också jättestolt att serien spelades in i Norrköping. Så nu väntar vi bara på premiären.

Aktuell: Min första kriminalroman ”Märkta för livet” har blivit tv-serie, med bland andra Johan Ulvesson och Suzanne Reuter i rollistan. Skriver just nu på en ny bok som släpps i höst. Relation till tåg: Jag har rest ofantligt mycket med tåg. Nattåg till Östersund under studietiden, och tar gärna Östgötapendeln till Norrköping. På föreläsningsturnéer i Tyskland reser jag ofta med tåg.

14

Sudoku

Lös ett sudoku genom att placera ut siffrorna 1−9 på spelfältet så att varje siffra bara finns en gång per rad, en gång per kolumn och dessutom bara en gång per större ruta.

Mälardalskrysset

Lösningen hittar du på malartag.se/res-med-oss/kundtidning

Förslag till text: Lös ett sudoku genom att placera ut siffrorna 1-9 på att varje siffra bara finns en gång per rad, en gång per kolumn och dessutom en gång per större ruta.

Förslag till text: Lös ett sudoku genom att placera ut siffrorna 1-9 på spelfältet att varje siffra bara finns en gång per rad, en gång per kolumn och dessutom en gång per större ruta.

HANS SMEKNAMN SLIPPER ÖVERKLASS

KÖPMOROT HAKA PÅ

MÅ RIKTIGT PYTON

FINNS BERGIS I BAGERI

RENTVÅ ELLER UTESLUTA

TRÖSTORD KAN MAN TRAPPA

STOR FÖR

STORBONDE

VILL KOCK HÖRA

STIADAM

VILL LINSLUSAR BLI

EN I MÅL

GÅR ÅT SOM IS OCH SNÖ I SOLSKEN

ETAPPLOPP ANGER ÄGARE

BIDRAR TILL KULA

TOFSMISSE GASIGT MÅTT

SÄTTER AFFÄRSÄGARE VÄRDE PÅ

GÖRA TJOCK I KÖK BRUKAR BÄTTRE LAG MOT SÄMRE LAG

HEMTAM UTE I VÄRLDEN BRED TILLFOGA SKADA

RAKAS BORT

HAVSÖRING

KRUKA I UTVIDGAD FAMILJ

MOSTER KASTAT I SPELET REST FROSSDJUR

SKIDFRÖ GÖRS DET I KULA

NIVÅ I HISS GETT HALS

BORDE BARA SIG VÅTT I TORRT

KOTTETRÄDET

SMAKLÖS

HA BAKSIDAN NERÅT

Lösningen hittar du på malartag.se/res-med-oss/kundtidning

RUNT LED SVANTE DREJENSTAM 2024
KOMMA IGÅNG SMIDS I DECEMBER GÅR
4 6 1 7 6 2 3 9 8 4 7 2 5 3 1 5 4 2 1 6 7 7 7 2 8 1 6 8 5 1 9 6 3 2 4 6 5 9 8 1 7 6 5 7 1 8 2 4 3 9 1 8 9 4 7 3 6 2 5 8 9 3 7 1 5 2 6 4 2 4 1 3 9 6 5 7 8 5 7 6 2 4 8 1 9 3 7 3 2 8 6 4 9 5 1 9 6 8 5 3 1 7 4 2 4 1 5 9 2 7 3 8 6
Lätt Svårt
Svårt FACIT Sudoku till Res i Stockholm–Mälardalen 3 2022 6 2 3 4 7 6 5 4 6 4 2 5 2 8 9 1 9 4 5 9 3 7 3 8 2 9 4 4 7 8 6 1 9 5 2 3 1 2 9 5 3 4 8 7 6 3 6 5 2 8 7 1 9 4 6 4 2 1 5 8 7 3 9 9 1 3 7 6 2 4 5 8 8 5 7 4 9 3 2 6 1 2 9 1 3 4 5 6 8 7 5 8 4 9 7 6 3 1 2 7 3 6 8 2 1 9 4 5 4 6 1 7 6 2 3 9 8 4 7 2 5 3 1 5 4 2 1 6 7 7 7 2 8 1 6 8 5 1 9 6 3 2 4 6 5 9 8 1 7 6 5 7 1 8 2 4 3 9 1 8 9 4 7 3 6 2 5 8 9 3 7 1 5 2 6 4 2 4 1 3 9 6 5 7 8 5 7 6 2 4 8 1 9 3 7 3 2 8 6 4 9 5 1 9 6 8 5 3 1 7 4 2 4 1 5 9 2 7 3 8 6 6 2 3 4 7 5 6 4 2 5 2 9 9 4 5 9 3 7 3 8 2 9 4 4 7 8 6 1 9 5 2 3 1 2 9 5 3 4 8 7 6 3 6 5 2 8 7 1 9 4 6 4 2 1 5 8 7 3 9 9 1 3 7 6 2 4 5 8 8 5 7 4 9 3 2 6 1 2 9 1 3 4 5 6 8 7 5 8 4 9 7 6 3 1 2 7 3 6 8 2 1 9 4 5 4 6 1 7 6 2 3 9 8 4 7 2 5 3 1 5 4 2 1 6 7 7 7 2 8 1 6 8 5 1 9 6 3 2 4 6 5 9 8 1 7 6 5 7 1 8 2 4 3 9 1 8 9 4 7 3 6 2 5 8 9 3 7 1 5 2 6 4 2 4 1 3 9 6 5 7 8 5 7 6 2 4 8 1 9 3 7 3 2 8 6 4 9 5 1 9 6 8 5 3 1 7 4 2 4 1 5 9 2 7 3 8 6
Lätt
Lätt Svårt Lätt Svårt FACIT Sudoku till Res i Stockholm–Mälardalen 3 2022 6 2 3 4 7 6 5 4 6 4 2 5 2 8 9 1 9 4 5 9 3 7 3 8 2 9 4 4 7 8 6 1 9 5 2 3 1 2 9 5 3 4 8 7 6 3 6 5 2 8 7 1 9 4 6 4 2 1 5 8 7 3 9 9 1 3 7 6 2 4 5 8 8 5 7 4 9 3 2 6 1 2 9 1 3 4 5 6 8 7 5 8 4 9 7 6 3 1 2 7 3 6 8 2 1 9 4 5 4 6 1 7 6 2 3 9 8 4 7 2 5 3 1 5 4 2 1 6 7 7 7 2 8 1 6 8 5 1 9 6 3 2 4 6 5 9 8 1 7 6 5 7 1 8 2 4 3 9 1 8 9 4 7 3 6 2 5 8 9 3 7 1 5 2 6 4 2 4 1 3 9 6 5 7 8 5 7 6 2 4 8 1 9 3 7 3 2 8 6 4 9 5 1 9 6 8 5 3 1 7 4 2 4 1 5 9 2 7 3 8 6 6 2 3 4 7 6 5 4 6 4 2 5 2 8 9 1 9 4 5 9 3 7 3 8 2 9 4 4 7 8 6 1 9 5 2 3 1 2 9 5 3 4 8 7 6 3 6 5 2 8 7 1 9 4 6 4 2 1 5 8 7 3 9 9 1 3 7 6 2 4 5 8 8 5 7 4 9 3 2 6 1 2 9 1 3 4 5 6 8 7 5 8 4 9 7 6 3 1 2 7 3 6 8 2 1 9 4 5
Svår
Lätt
LARSSON 15 RES |
FOTO: HÅKAN

Res med en enda biljett. I hela Mälardalen.

Med periodbiljetten Movingo tar du dig från start till mål på en och samma biljett, med regionaltåg och lokaltrafik. Välj mellan 30 eller 90 dagar, 1 år eller nya 5/30 – med 5 valfria resdagar per månad. Trevlig resa!

mälartåg.se/movingo

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.