Page 1

9è Premi de Literatura infantil

Atrapallibres Per a infants de 9 a 12 anys

Biblioteca Vila de GrĂ cia 2013/2014


Vols ser jurat d’un premi literari a la nostra Biblioteca? Si tens de 9 a 12 anys i t’agrada llegir, et convidem a participar en el 9è Premi de Literatura Infantil Atrapallibres 2013/14. Apunta’t al taulell de la Sala infantil-juvenil de la nostra Biblioteca, on et farem la inscripció i et facilitarem els títols seleccionats enguany. Tres lectures variades i amenes. De cada lectura farem una trobada per comentar si ens ha agradat i perquè. Les votacions finals les farem a l’abril de 2014. Puntuarem un 3 a la que més ens hagi agradat i un 1 a la que menys. Serà difícil triar!

Calendari Recollida de llibres. Ja pots passar a fer la inscripció (a la sala infantil-juvenil) i en breu rebràs la primera lectura. Debat i votació. Hi haurà trobades periòdiques amb altres lectors com tu per parlar de cada llibre.


Categoria 9 anys Bredow, Wilfried von. Trad. Anna Soler. La Lola vola i altres històries horripilants. Takatuka Voleu saber què li va passar a la Lola, al Valentí, l’Enric i d’altres per no fer cas dels savis consells dels seus pares? Ho voleu saber? Voleu riure i esgarrifar-vos alhora? Set relats horripilants que expliquen històries d’allò més normals i familiars, portades a l’extrem en les seves conseqüències que provoquen les rialles dels lectors davant les rimes desenfadades i les il·lustracions caricaturesques. CABEZA, Anna. El misteri de la tifa de gos abandonada. Bambú “Hi havia una vegada tres àvies que eren germanes i que es passaven moltes hores mirant serials a la televisió. Però jo les vaig apartar de tot allò… vull dir que vaig aconseguir que s’aixequessin del sofà, que deixessin de xerrar una estona i, ara, totes tres resolen misteris molt importants. Jo les ajudo en tot el que puc: em dic Marcel i tinc nou anys.“ Així comença aquest llibre, carregat de misteri, d’acció, d’humor i d’unes il·lustracions la mar de divertides. Una agulla de fer mitja, una paella, plantofes, perfums anestèsics, són les seves armes. Aconseguiran les Germanes Crostó que els lladres se surtin amb la seva? MOLIST, Pep. Ricard, el del forat negre. Animallibres En Ricard vol ficar-se dins un forat negre. Des de ben petit aquest ha estat el seu somni. Un dia rep una carta del seu oncle Marcelo que l’anima a ferho, i ell, per suposat, no s’ho pensa ni un segon! Una història plena d’imaginació i de referències a molts contes clàssics, que ens endinsa en un món desconegut, però real (o no!).

Categoria 10 anys CIRICI, David. Molsa. Edebé Un matí fred, mentre caminava pel costat del riu, va sentir una miqueta l’olor de la Janika. Es va aturar i va ensumar bé; no volia que se li escapés. Va córrer a veure si veia la Janika. Va lladrar, va buscar i va pensar que potser només era un record. Va seguir endavant, excitat, ensumant amb el morro arran de terra a veure si trobava les passes de la Janika. Sentir l’olor de la Janika i no trobar-la el va posar trist. La Janika era la nena que havia viscut a casa seva. A la casa també hi havia un nen, un home que feia olor de fum i de tinta i una dona que feia olor de pastís de llimona. Però havien passat moltes nits des de l’última vegada que havia dormit als peus de la Janika. Als gossos no els agraden els petards. A ell no és que no li agradin, és que els odia perquè li recorden les bombes. LUC, Tomàs; LOSANTOS, Cristina. Llibre dels oficis. PAM Un poeta ha estat de sort perquè ha trobat una il·lustradora per als seus poemes. Junts ens presenten un munt d’oficis perquè els coneguem i puguem anar-hi pensant. Ens serviran per parlar-ne entre nosaltres, o per parlar-ne amb la mare i el pare, o amb les mestres. Trobarem l’alpinista que ens voldria fer de guia. El jardiner que no és savi de llibres ni llibretes ni llibrots. L’ascensorista que sempre acaba al mateix lloc. L’aviadora que es mareja quan no vola. L’explorador que s’espanta. O el camioner que


encara recorda els poemes que va aprendre a l’escola i li agrada pensar que porta un vaixell. Aquests són alguns dels quaranta-quatre personatges que ens presenten el seu ofici. OBRECHT, Bettina. Trad. Anna Soler. Sputnik Takatuka L’Anna, l’Adrià i en Karim viuen a la mateixa escala. L’Adrià és el germà petit de l’Anna. En Karim és el seu veí del pis de sota, també té germans, però són més grans i no se n’ha de cuidar. El millor lloc del barri per anar a jugar són les vies del tren abandonades. De vegades s’hi senten sorolls estranys i en Karim diu que són les rates. L’Anna pensa que amb les rates passa el mateix que amb els vampirs i els extraterrestres: tothom en parla, però en realitat no existeixen. A les vies hi han posat una tanca nova, però en Karim sap on hi ha un forat per passar. Quan hi arriben veuen que hi ha algú, és un nen. S’hi acosten i li demanen d’on és. No contesta. És més burro que una sabata diu en Karim. Llavors el nen fa un gran somriure, alça el braç, assenyala el cel amb un dit i diu: star.

Categoria 11-12 anys JUSTER, Norton. Trad. Jordi Martín. El peatge màgic. Bambú En Milo és un nen que sempre s’avorreix i un dia troba a la seva habitació un paquet que conté un estranya cabina de peatge per muntar. No gaire convençut, agafarà el seu cotxe elèctric de joguina i es disposarà a travessar la barrera d’aquest singular peatge per emprendre un viatge fantàstic on l’esperaran increïbles aventures que despertaran la seva ment i que seran decisives per afrontar la seva vida. L’enginy d’aquest gran clàssic de la literatura infantil i juvenil ens convida a acompanyar al Milo en el seu viatge iniciàtic on trobarem personatges divertits i surrealistes, habitants d’un univers de saviesa i d’ignorància plenament actual. Un relat fascinant i tendre que no ens podem perdre! LAWRENCE, Caroline. Trad. Joan Puntí.. El cas dels bandits assassins. La Galera Som en temps de la conquesta de l’oest americà. Pinkerton és un jove supervivent incapaç de saber distingir allò que hi ha al darrere de les faccions dels rostres de les persones amb qui parla i que té dificultats per expressar allò que sent. La vida no ha estat gens fàcil per a ell, els seus pares adoptius moren assassinats i en Pinkerton ha de fugir dels assassins perquè busquen un document que guarda. Un cop arriba a la Virginia City, ciutat on tothom vol ser ric a qualsevol preu, la lluita per la vida serà dura però comptarà amb l’ajuda de persones com el periodista Sam Clemens – nom real de l’escriptor Mark Twain- per sortir endavant. La seva sagacitat i instint de supervivència faran de Pinkerton un bon detectiu en un món sense llei. Prepareu-vos per a una lectura trepidant a ritme dels millors westerns. POU, Gisela. L’edat del lloro. Edebé Què faríeu si el vostre germà gran fos una estrella famosa de la televisió, gràcies a una telesèrie de moda? Com viuríeu el fet de deixar de tenir un germà normal per viure amb un xicot que és ídol de milers d’adolescents i que ja no es comporta com abans? Fatal, oi? Doncs aquest és el problema de la Rita. És clar que la manera que tindrà de solucionar-ho no serà la més adequada però sí la més directa. Amb uns pares peculiars però ferms i un psicòleg que no l’acaba de convèncer, la Rita lluitarà per canviar el guió de la seva vida, malgrat els entrebancs, les seves idees esbojarrades i un germà inaguantable. Un gran somriure i un polsim de tendresa us acompanyaran al llarg d’aquesta entranyable i divertida història íntima i familiar.

Premi Atrapallibres 2013-2014  

Vols fer de jurat en un premi literari? T'agrada llegir i tens de 9 a 12 anys? Informa't a la bibioteca. Díptic informatiu de l'activitat q...