__MAIN_TEXT__

Page 1

6

7

8

11

Altijd actueel

Expeditie E

Speciaal voor kids

Taalvaardig

Op de hoogte via Social Media

DE BIEB, NIET TE MISSEN Bieb jij al? Probeer het nu! Sluit online het abonnement af dat bij jou past en ervaar meteen het voordeel. Bieb budget €19,- per jaar Bieb comfort €47,- per jaar Bieb deluxe €68,- per jaar Kijk snel op pagina 4

OPENINGSTIJDEN DE WITTE DAME Emmasingel 22

maandag 12:00 - 18:30 uur dinsdag

10:00 - 18:30 uur*

woensdag 10:00 - 18:30 uur* donderdag 10:00 - 18:30 uur* vrijdag

10:00 - 21:00 uur*

zondag

13:00 - 17:00 uur**

zaterdag

10:00 - 17:00 uur*

EXPEDITIE E Winkelcentrum Woensel 11

Maandag tot en met zaterdag 13.00 - 17.00 uur

Eerste en laatste zondag van de maand

13.00 - 17.00 uur

DE BIBLIOTHEEK WAALRE Koningin Julianalaan 19

Maandag tot en met vrijdag 08:30 - 18:00 uur***

* D  e bibliotheekmedewerkers zijn vanaf 11:00 uur aanwezig. ** In juli en augustus op zondag gesloten.

De Bibliotheek Eindhoven is de huiskamer van de stad. Hier is iedereen welkom. Het is de plek waar je je kan ontwikkelen, kennis kan opdoen of juist kennis kan delen. De plek voor inspiratie, ontmoeting en ontspanning. Laat je eindeloos verrassen. Je bent van harte welkom!

*** Bij avondactiviteiten is de bibliotheek langer open. De bibliotheekvrijwilligers zijn aanwezig van 13.00 - 16.00 uur.

In het hart van de stad in de Witte Dame vind je onze hoofdvestiging. Ook tref je nevenlocaties van ons aan in het Huis van Waalre en in Winkelcentrum Woensel. Maar je vindt ons op veel meer plekken. Verbonden met ruim 50 samenwerkingspartners zijn we aanwezig tot in de haarvaten van Eindhoven en Waalre. Met bibliotheken en mediacoaches zijn we in vrijwel alle basisscholen. Op de website en app vind je actuele informatie over veel onderwerpen en reserveer of download je de meest actuele titels. Of je laat de boeken bezorgen… gewoon bij je thuis… Behalve boeken hebben we nog véél meer te bieden. Kom eens langs bij de vele workshops, lezingen en informatiebijeenkomsten. Zowel voor leden als voor niet-leden, de bieb is niet te missen!

Vragen? Stuur ons tijdens openingstijden een appje! 06 1371 9594


de Bibliotheek Eindhoven

AAN ’T WOORD Albert Kivits

Eindhoven is oud. Ze heeft als sinds 1232 stadsrechten en in 2020 bestaat ‘Groot Eindhoven’ 100 jaar. Terugkijkend zie je dat Eindhoven enorm is veranderd: van aardappeleters gingen we naar high tech ingenieurs. De afgelopen honderd jaar heeft ze zich ontwikkeld tot de tweede economie van Nederland. Maar er is ook een andere kant; lang niet iedereen profiteert van dit succes. Ondanks een lage werkloosheid is de arbeidsparticipatie lager dan voor de crisis van 2008. Niet iedereen doet mee.

Eindhovenaar en Waalrenaar moet zich kunnen ontwikkelen en in staat zijn om de maatschappij zelf mede vorm te geven.

De Bibliotheek Eindhoven is ook geen jonkie meer, wij vierden in 2016 ons 100-jarig jubileum. En ook de bibliotheek heeft te maken met veranderingen. We hebben een periode van grote bezuinigingen achter de rug. Gelukkig heeft de bibliotheek dezelfde veerkracht als de stad. Bovendien hebben we een duidelijke missie voor ogen die ons gaande houdt; elke

Deze vragen en antwoorden zijn vertaald naar onze nieuwe visie. Bekijk hem op www.mijnbieb040.nl. Wil jij hierover van gedachten wisselen? Laat dan op de website je reactie achter of stuur mij een berichtje via mail of twitter.

“Eindhoven en de Bibliotheek Eindhoven zijn springlevend!” Albert Kivits, Directeur/bestuurder de Bibliotheek Eindhoven

Volg de bieb

Het afgelopen jaar zijn we in gesprek gegaan met de stad en hebben we onszelf een aantal belangrijke vragen gesteld: hoe blijven we een rol van betekenis spelen? Hoe kunnen we ondersteunen in de enorme vlucht die de digitalisering van de samenleving neemt en in de (wild-)groei aan informatie? Hoe kunnen we de achteruitgang van leesvaardigheid stopzetten, nu er steeds minder gelezen wordt?

Met vriendelijke groet, Albert Kivits Directeur/bestuurder de Bibliotheek Eindhoven a.kivits@bibliotheekeindhoven.nl @albertkivits

2


de Bibliotheek Eindhoven

WAT MAAKT JOU NIEUWSGIERIG? In de Bibliotheek Eindhoven leen je (luister)boeken, speelfilms of televisieseries. Je komt er om te studeren, werken, internetten. Je leest er een tijdschrift of drinkt een kop koffie. Maar er is nog meer te ontdekken! Bijna elke dag is er een lezing of workshop over uiteenlopende onderwerpen. Welk thema past bij jou?

Ga naar een lezing of workshop over: Opvoeding & Onderwijs Mens & Geest Gezondheid Literatuur Samenleving Erfgoed Kunst & Cultuur Digitaal & Techniek

Een team van programmeurs werkt dagelijks aan een gevarieerd programma voor in de Witte Dame, Expeditie E en Waalre. Onder hen Susan Brinkmann en Femke Sue van Bragt. Susan: “De bibliotheek is voor iedereen. En zo stellen we het programma ook samen. Voor ieder wat wils. Met veel verschillende onderwerpen en in verschillende vormen. Want de een gaat graag naar een lezing, maar iemand anders volgt liever een workshop of gaat in debat. Wij zorgen dat we dit allemaal aanbieden.” Femke Sue: “We proberen bij elke activiteit samen te werken met andere interessante bedrijven en partners in de stad. In plaats van beconcurreren, ondersteunen en versterken we elkaar. En door veel samen te werken blijven we ook goed op de hoogte van wat er in de stad speelt.”

Susan Brinkmann en Femke Sue van Bragt, programmeurs in de Bibliotheek Eindhoven

De bibliotheek is bij uitstek een plaats om kennis te delen. Heb jij een goed verhaal? Dan komen we graag met je in contact. Jij zorgt voor de workshop, lezing of presentatie en wij bieden je een podium. Stuur een e-mail naar s.brinkmann@bibliotheekeindhoven.nl met jouw ideeën en wij nemen contact met je op.

Altijd op de hoogte Mis het grote aanbod aan lezingen en workshops niet. • Download de app • Meld je aan voor de digitale nieuwsbrief • Meld je aan om drie keer per jaar het programmaboekje thuisbezorgd te krijgen

3


de Bibliotheek Eindhoven

DE BIEB. ZO GEK NOG NIET! Ben jij al lid van de Bibliotheek Eindhoven? Waar wacht je nog op? Met het Bieb-of-niet-aanbod maak je drie maanden vrijblijvend kennis. De Bibliotheek Eindhoven biedt drie abonnementen aan. Abonnementen vol gemak en comfort. Voor de prijs van een paar boeken heb je het hele jaar door onbeperkt toegang tot een wereld vol kennis en verwondering. Tot snel in de bieb!

Natuurlijk word je lid van de bieb! Of je er nou komt voor de gezelligheid, om te studeren of te werken, voor iedereen zijn er voordelen.

3.000 gratis luisterboeken. Met de LuisterBieb-app download je de luisterboeken die je leuk vindt. Luisteren kan overal, want daar heb je géén internet voor nodig.

Het gemak van e-books Wist je al dat je in de bibliotheek e-books kunt lenen? Uit vergelijkend onderzoek van aanbieders van e-books (nu.nl/ maart2017) komt de bibliotheek zelfs als beste keuze uit de bus. In de online collectie vind je meer dan 25.000 e-books die je met de Bieb Comfort en de Bieb Deluxe gratis kunt lezen. Via BorrowBox leen je daarnaast gratis Engelstalige e-books. Ook de e-reader leen je gewoon in de bieb!

Kids = gratis lid Tot 18 jaar betaal je he-le-maal niets voor een abonnement. Je kan stapels boeken, strips, spelletjes of films mee naar huis nemen en er zijn het hele jaar door leuke workshops!

De bieb bezorgt aan huis Voor de beste boeken hoef je je huis niet uit! We bezorgen alle boeken uit onze collectie gewoon bij je thuis. Zoek de titels op in de online catalogus, geef aan dat je ze thuis wilt laten bezorgen en voor je het weet staan we bij je voor de deur.

Geen boetes

Boetes voor te laat ingeleverde materialen zijn verleden tijd. Met alle drie de abonnementen mag je je boeken lekker lang lenen en krijg je een herinnering per mail of via de app als de leentermijn verstreken is. Wil je de boeken nog wat langer houden? Verlengen is via de app of website zo geregeld.

Online informatie Op bibliotheekeindhoven.nl vind je veel informatie. Zo staan er dossiers vol kennis, hulp bij spreekbeurten of werkstukken voor basisschoolleerlingen of kan je er oefenen voor het theorie-examen voor je rijbewijs. Luisterboeken Van romans tot talencursussen, van thrillers tot kinderboeken. De LuisterBieb bevat bijna

Korting op activiteiten De bibliotheek biedt je een heel gevarieerd aanbod aan lezingen, workshops, informatieve spreekuren en cursussen aan. Als lid krijg je altijd 20% korting op de toegang. Lenen zolang je wilt Er is geen enkele reden tot haast wanneer je in de bibliotheek boeken leent. De uitleentermijn is standaard vier weken (en bij de Bieb Deluxe zelfs een royale acht weken). Heb je je boeken dan nog niet uit? Geen probleem. Je mag ze tot twee keer toe verlengen. Verlengen doe je eenvoudig online of nóg eenvoudiger met de app. Studentenkorting Ben je jonger dan 26 jaar? Dan krijg je 20% korting op de abonnementsprijs. Schuif aan bij een van onze werkplekken met de lekkerste koffie en gratis wifi. Zo kom je fluitend je studie door.

4


de Bibliotheek Eindhoven

BIEB BUDGET €19,- PER JAAR Je leent beperkt boeken maar maakt wel regelmatig gebruik van de bibliotheek. • 20% korting op lezingen en workshops • Z  onder boetes de boeken lenen die je nodig hebt

BIEB COMFORT €47,- PER JAAR Op zoek naar eindeloos veel kennis en ontspanning? Krijg de voordelen van de Bieb Budget plus: • Onbeperkt lenen • Gratis toegang tot de collectie e-books

BIEB DELUXE PER JAAR €68,Wil je ultiem gemak? Geen probleem! Krijg de voordelen van de Bieb Comfort plus: • Extra lang lenen • Gratis reserveren • Met 15% korting genieten van al het lekkers in de koffiecorner

KIDS GRATIS LID

• Actuele collectie • Géén boetes •S  impel verlengen met de app • 20% studentenkorting

5


de Bibliotheek Eindhoven

6

Finse Dagen Herman Koch “In dit boek neemt Koch zijn eigen geschiedenis onder de loep en onderzoekt hij zijn herinneringen.”

Tips van Fanny “Drie keer per jaar ga ik samen met mijn collega naar de boekenbeurs in Houten. Hier maken we kennis met de nieuwe titels en trends. Dit helpt ons om onze collectie zo actueel mogelijk te houden. Daarnaast houd ik ook de digitale ontwikkelingen goed in de gaten. We hebben al enige jaren PressReader, een online tool waarmee je meer dan 6.000 kranten en tijdschriften uit 100 verschillende landen kunt lezen. En als eerste bibliotheek in Nederland bieden we ook BorrowBox aan. Bibliotheekleden hebben hiermee gratis toegang tot vele honderden Engelstalige e-books en audio books.”

Fanny Gijsbers, collectioneur volwassenen

Verdwenen Tina Frennstedt “Zal dit debuut de standaard van de Zweedse whodunit-thrillers halen? Ik denk van wel!”

Hardcore History Dan Carlin “Carlin kent de kunst van het verhalen vertellen. In zijn nieuwste boek beschrijft hij de wereldgeschiedenis op verrassende wijze.”

ALTIJD ACTUEEL Stoffige boeken uit de vorige eeuw? Welnee! De collectioneurs van de bibliotheek zorgen ervoor dat de collectie altijd actueel is. Titels uit de Top Tien vind je gegarandeerd in de bieb.

Tips van Andrea “Als kinderen plezier hebben in het lezen, gaan ze vanzelf méér en beter lezen. Ik zorg dat we de nieuwste boeken binnen enkele dagen in veelvoud in de bibliotheek hebben liggen. En dan loopt het storm. In de zomervakantie was meer dan de helft van al onze jeugdboeken uitgeleend. Daar word ik blij van!”

Verspreid door de stad hebben wijkbewoners bewonersbibliotheken opgezet. Dankzij de inzet van vrijwilligers worden de

bewonersbibliotheken draaiend gehouden en kan je gratis gebruik maken van de collecties. De Bibliotheek Eindhoven vult de collectie jaarlijks aan met actuele titels. Ook zijn de bewonersbibliotheken

“Dit boek is weer een schot in de roos en heeft een subtiele boodschap: kies wie je lief is, de kleur maakt niet uit.”

Keesie Kippenkop De rioolridder Jozua Douglas “Een hilarisch avontuur, vol gekke lijstjes en vlotte illustraties.”

Toen het oorlog was Annemiek de Groot e.a. “Met dit goed verzorgde, informatieve boek is er eindelijk weer een uitgave voor kinderen die meer willen weten over de Tweede Wereldoorlog.”

Andrea Wewer, collectioneur jeugd

Lezen in je eigen wijk

Op een verre planeet Julia Donaldson

afhaallocaties voor gereserveerde materialen van de Bibliotheek Eindhoven. Zo lees je altijd lekker in je eigen wijk. Kijk voor de openingstijden en adresgegevens: www.bibliotheekeindhoven.nl

Samen lezen Met de zeer actuele collectie biedt de Bibliotheek Eindhoven een goed uitgangspunt voor boekenclubs. Wil je in de bibliotheek samenkomen? Of wil

je een boekenpakket op maat? Het kan allemaal! Neem voor informatie contact op met leesclub-coördinator Elly Habraken. e.habraken@ bibliotheekeindhoven.nl


de Bibliotheek Eindhoven

NIEUW: EXPEDITIE E

Samen met de buurt Welke wensen heb jij voor de bibliotheek van de toekomst? Wat zou je willen leren of ervaren? Of zou je zelf iets willen organiseren? Kom het ons vertellen! Gaike van Enckevort en Annie Maessen zijn samen met een team betrokken vrijwilligers de drijvende kracht achter Expeditie E. Gaike: “We gaan bij Expeditie E letterlijk de straat op om met mensen in gesprek te gaan. Zo leren we steeds beter waar mensen behoefte aan hebben. Naar aanleiding van deze gesprekken starten we bijvoorbeeld met bijeenkomsten voor ouders met jonge kinderen. Ik vind het belangrijk dat we echt de tijd nemen voor de mensen die langskomen, zodat we kunnen inspelen op hun wensen en interesses. Kinderen blijven soms urenlang om te lezen of te spelen met de digitale materialen die we hier hebben. Het is prachtig om te zien hoe ze daarmee experimenteren.” Annie Maessen: “We werken zoveel mogelijk samen met lokale organisaties om ons programma op te zetten. Binnenkort gaan we samen met Digitolk aan de slag met workshops over gebruik van tablets. Digivaardigheid is onmisbaar in de huidige samenleving. Bezoekers proberen we dan ook zelf wegwijs te maken in onze website en online catalogus, door de tijd te nemen daar samen met ze naar te kijken.”

Gaike van Enckevort en Annie Maessen, medewerkers Expeditie E

7

Bibliotheek van de toekomst De Bibliotheek Eindhoven is continu bezig met vernieuwing. In 2019 zijn we de straat op gegaan om de inwoners van Eindhoven te vragen hoe hun ideale bieb eruitziet. Deze ideeën zijn terug te vinden op www.mijnbieb040.nl. Ook is hier het visiedocument te lezen dat het resultaat is van een onderzoek naar de best denkbare bibliotheek voor Eindhoven.

Tussen de winkels in WoensXL vind je een plek waar je tussen de boeken tot rust kunt komen, een fijn gesprek kunt hebben met een heerlijke kop koffie of je kunt laten verrassen door de activiteiten voor jong en oud. Dit is Expeditie E, de plek waar de Bibliotheek Eindhoven (samen met jou?) op zoek gaat naar de bibliotheek van de toekomst. Een plek die inspireert en waar je leuke en interessante mensen ontmoet.

Studio Bamboo In Expeditie E vind je koffiebar Studio Bamboo. Studio Bamboo staat garant voor ambachtelijk gezette koffie - bereid van lokaal geroosterde bonen - losse kwaliteitsthee, vers gemaakte fruitijsthee en andere lekkernijen zoals homemade brownies. Ook kun je hier baristaworkshops volgen. Houd de online agenda in de gaten voor de data van de workshops.


de Bibliotheek Eindhoven

Speciaal voor kids

ONTDEK JE GEK!

Het leggen van een goede basis begint bij de allerjongsten. Zowel als het gaat om het vergroten van de woordenschat, als om het zich eigen maken van de digitale wereld en de daarvoor nodige “21e eeuwse vaardigheden”. De Bibliotheek Eindhoven investeert in de toekomst door samen te werken met basisscholen en SPIL-centra. Maar ook door heel veel leuke activiteiten aan te bieden!

Spreekbeurt? Check de bieb online Ga je een werkstuk maken of spreekbeurt houden? Begin je zoektocht dan bij de bieb online. Over schrijvers en jeugdboeken vind je

natuurlijk alle informatie die je nodig hebt. Maar ook over meer dan 300 andere onderwerpen. Op bibliotheekeindhoven.nl vind je verder elke week nieuwste boektitels en handige tips voor wanneer je lezen niet zo makkelijk vindt. En natuurlijk hebben we ook leuke games!

Jasper Eikmeier, projectleider MakersClub

Leren door te doen Mediacoach Annely Kesseleer ontwikkelt op de jeugdafdeling nieuwe materialen en projecten. Hierbij speelt ze in op trends en de behoefte van ouders en kinderen.

Bij de MakersClub en MakersPlaats kan je – de naam zegt het al – elke zaterdag komen MAKEN. De bieb heeft alle materialen, gereedschappen en leuke ideeën in huis. Bij de MakersClub gaan we vooral experimenteren. Wil je aan de slag met een zelfbedacht project? Kom dan naar de MakersPlaats.

Annely: “Ik vind het een uitdaging om dingen te bedenken die én het leesplezier van kinderen vergroten én de digitale geletterdheid bevorderen. Zo lenen we steeds meer digitale materialen uit die ondersteund worden door bijpassende boeken. We hebben bijvoorbeeld de groeipuzzel met AR. Je puzzelt met je kind de levensloop van een dier, ziet met de app een bijpassend filmpje en leest er een boekje over. Op een speelse manier verwerven kinderen zo kennis en ontdekken ze nieuwe materialen.”

Jasper Eikmeier begeleidt de MakersClub en MakersPlaats: “Door iets te maken snap je beter hoe iets in elkaar zit. En door te experimenteren leer je hoe jouw handelingen iets kunnen veranderen. Doe je het zo, gebeurt er dit. Doe je het anders krijg je misschien een nog groter effect. Ik hoop dat de kinderen hier tot nieuwe ontdekkingen en nieuwe creaties kunnen komen. En zo de dingen om hen heen ook steeds beter gaan begrijpen en zelfs gaan beïnvloeden.”

Annely Kesseleer, mediacoach de Witte Dame

Benieuwd naar de digitale materialen? Vraag een medewerker naar het aanbod.

8


de Bibliotheek Eindhoven

Young Adults. Lezen voor fun & voor de lijst!

Iedere basisschool zijn eigen bibliotheek

Kinderboeken ben je zo langzamerhand wel ontgroeid. Maar om nou aan die pil te beginnen die je ma voor je meebracht?! Weet je wat, bestel zelf een mooi boek op de bibliotheeksite! Of kom in de Witte Dame, Woensel of in Waalre langs bij de speciale collectie Young Adults. Voor wie graag strips leest; bij de ‘graphic novels’ vind je verstripte romans. En vooruit, omdat je toch ook voor de lijst moet lezen, staan deze boeken handig voor je bij elkaar in één kast.

Om leesplezier en digitale geletterdheid te stimuleren is de bibliotheek aanwezig op vrijwel alle basisscholen en SPIL-centra in Eindhoven en Waalre. De jeugdbibliotheken zijn voorzien van een actuele collectie fictie en non-fictie boeken voor alle leeftijden en leesniveaus.

9

Elk SPIL-centrum zijn eigen mediacoach Het team mediacoaches van de bibliotheek is gespecialiseerd in het stimuleren van leesplezier en het ontwikkelen van de digitale vaardigheden bij kinderen. Vanuit hun expertise ontwikkelen ze projecten en materialen die door de SPIL-centra ingezet kunnen worden. Zo bieden ze handvatten hoe om te gaan met de modernste media en hoe kinderen hun weg kunnen vinden in een brij aan (digitale) informatie. En hoe kinderen met plezier hun leeskilometers kunnen maken. Het vergroten van dit leesplezier begint al bij de jongste groepen van de kinderopvang!

Ken je de Young Adults pagina op onze website al? Nieuwe titels, leestips, boeken op onderwerp, de ‘boekenzoeker’, een agenda met activiteiten – je vindt het er allemaal. Jonger dan 18 jaar? Dan is een abonnement gratis!

Voorlezen altijd een feest! Elke woensdag lezen we zowel in de Witte Dame, in Woensel als in Waalre voor. Wat een feest! Na een prachtig voorleesverhaal gaan we gezellig tekenen, plakken, kleuren en knippen om zo het boek tot leven te laten komen. Komen jullie ook? Uit onderzoek blijkt dat veel ouders pas beginnen met voorlezen wanneer het kind tussen de 2 en 4 jaar oud is.

Maar wachten is niet nodig! Want ook baby’s zijn vaak al dol op voorlezen. Bovendien is het effect van voorlezen op de woordenschat enorm. Van kleuters die zijn voorgelezen heeft 70% een voldoende woordenschat voor een vliegende start op school, tegenover 30% van de kleuters die niet zijn voorgelezen. Kinderen worden lezers op de schoot van hun ouders.

Voorlezen - daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen.

Maak je jonge kind gratis lid en krijg een Boekstartkoffertje met babyboekjes cadeau


de Bibliotheek Eindhoven

10

ONTDEK HET GEMAK VAN DE DIGITALE WERELD Computers en internet nemen een steeds grotere plaats in de samenleving in. Handig wanneer je precies weet hoe het werkt. Maar lastig wanneer je je de digitale vaardigheden nog niet eigen hebt gemaakt. De Bibliotheek Eindhoven maakt zich sterk om iedereen zich digitaal te laten ontwikkelen. Op een laagdrempelige manier en op het niveau dat bij jou past. Klik & Tik

Vind samen de oplossing in het DigiCafé Wil je meer weten over het lenen van e-books of over e-readers? Of over handige apps en hoe je die installeert op je smartphone of tablet? Heb je hulp nodig bij het aanvragen van een DigiD? Deskundige bibliotheekmedewerkers en vrijwilligers helpen je in het DigCafé graag verder met je vragen. Kom langs en neem je eigen laptop, tablet, smartphone of e-reader mee. Het DigiCafé is op dinsdag en zaterdag van 11.00 tot 12.00 uur in de Witte Dame, dinsdag van 14.00 tot 15.00 uur in Waalre en donderdag van 14.00 tot 15.00 uur in Expeditie E.

Workshops DigiCafé Om meer uitgebreid op bepaalde onderwerpen in te kunnen gaan, organiseert de bibliotheek geregeld workshops. Je krijgt uitleg en oefent onder begeleiding. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere: e-books lenen, omgaan met je tablet of smartphone, online privacy. Houd de agenda in de gaten of vraag een medewerker naar het programma.

Heb je geen of nauwelijks ervaring met een computer of internet? Dan is Klik & Tik de uitkomst. Deze cursus helpt je beter gebruik te maken van de mogelijkheden van de computer. Je leert bijvoorbeeld websites te bekijken, e-mails te schrijven en hoe je bestanden kunt downloaden. Dit gratis oefenprogramma kan je thuis doen, maar ook in de bibliotheek. Iedere donderdagochtend kun je na aanmelding tussen 10.00 en 11.30 uur onder begeleiding en in eigen tempo komen oefenen.

Digisterker, leer omgaan met de digitale overheid De overheid verwijst burgers steeds vaker en nadrukkelijker naar haar digitale loketten. Dat maakt het aanvragen van huurtoeslag, werk zoeken of het doorgeven van een verhuizing er niet altijd gemakkelijker op. Samen met Digitolk organiseert de bibliotheek in de Witte Dame en in Waalre de cursus Digisterker die je de weg wijst door de digitale kanalen van de overheid. Deze cursus is ook te volgen in wijkcentra in Woensel en in Stratum.


de Bibliotheek Eindhoven

Taalvaardig met de Bibliotheek Eindhoven Laaggeletterdheid heeft grote gevolgen voor mensen. Ook in Eindhoven. Tenminste 33.000 mensen van 15 jaar en ouder hebben onvoldoende basisvaardigheden. De Bibliotheek Eindhoven zet zich samen met andere organisaties en bedrijven in om de basisvaardigheden van deze mensen te versterken. Want mensen die goed kunnen lezen, schrijven en omgaan met media zijn sociaal actiever, gezonder en gelukkiger.

Beter in taal en media met de website van de bibliotheek Ken je iemand die moeite heeft met schrijven of lezen? Of die de Nederlandse taal aan het leren is? Kijk dan eens op www.bibliotheekeindhoven.nl. Onder het menu ‘Leren & Studeren’ / ‘(Digi)taal’ vind je het onderdeel ‘Beter in taal en media’. Daar staan websites met oefeningen om beter te leren lezen en schrijven. Ook vind je er een digitale krant met nieuws in een makkelijkere vorm. Het DigiTaalpunt Het DigiTaalpunt is er voor iedereen met een vraag over lezen, schrijven of spreken van de Nederlandse taal of digitale vaardigheden. Of je nu een taalvrijwilliger of een taalmaatje bent, of een vraag hebt voor jezelf of de buurman, loop gerust even binnen. Een afspraak maken hoeft niet. DigiTaalpunt Centrum (Witte Dame): iedere donderdag tussen 11.00 en 13.00 uur Taalpunt Woensel (Expeditie E): iedere dinsdag tussen 14.00 en 15.00 uur Taalpunt Waalre (Het Huis van Waalre): iedere laatste donderdag van de maand tussen 11.00 en 12.00 uur Taalpunt Gestel (wijkcentrum de Dommel): iedere woensdag tussen 11 en 12 uur Taalpunt Tongelre (buurtinfowinkel de Toeloop): iedere donderdag tussen 12.00 en 13.00 uur

Taalcafé Is Nederlands niet je moedertaal? Vind je het soms nog moeilijk om een gesprek te voeren? Lijkt het je fijn om samen met anderen te oefenen? Kom dan naar het Taalcafé. Elke donderdag van 10.30 tot 12.00 uur in de bibliotheek in de Witte Dame en van 10.00 tot 11.30 in Waalre. Preventie De Bibliotheek Eindhoven zet zich niet alleen in om laaggeletterdheid te verhelpen, maar ook om het te voorkomen. Dit doen we door op scholen heel actief leesplezier te stimuleren. Preventie begint al bij de állerjongsten. Daarom werkt de bibliotheek ook samen met Zuidzorg. Alle consultatiebureaus zijn verrijkt met een mooi aanbod babyboekjes. De consultatieartsen helpen om te laten zien hoe waardevol én leuk het is om samen met je baby te lezen. Kwispellezen Kwispellezen is een succesvolle methode voor kinderen die moeite hebben met lezen. Hierbij leest het kind wekelijks een kwartiertje voor aan een hulphond. In samenwerking met de basisscholen heeft de bibliotheek in Eindhoven en Waalre Kwispellezen opgezet. Informeer op jouw basisschool naar de mogelijkheden. Samen thuis in taal Samen Thuis in Taal is een nieuw project waarbij kinderen met een taalachterstand ondersteund worden in hun taalontwikkeling. Taalvrijwilligers lezen op vaste momenten op SPIL-centra voor. Ook kan er thuis voorgelezen worden. De ouders worden zo ook in de positieve spiraal van het taalplezier meegenomen.

11


de Bibliotheek Eindhoven

Het Bibliotheekcafé, de gezelligste huiskamer midden in de stad Een lekkere kop koffie of een heerlijke lunch in een sfeervolle omgeving? In het Bibliotheekcafé in de Witte Dame voelt iedereen zich thuis. Het is een plaats bij uitstek om elkaar te ontmoeten, een tijdschrift of boek te lezen en te genieten van uitstekende koffie en met zorg geselecteerde of zelfgemaakte heerlijkheden. Uitgestelde Koffie Bestel eens een ‘Uitgestelde Koffie’. Wij registeren je aankoop en schenken de koffie aan iemand die niet de financiële ruimte heeft voor een ‘lekker bakkie’. Zo krijg je koffie vanuit een warm hart.

Vrijwilliger bij de bieb… iets voor jou? De Bibliotheek Eindhoven kan niet zonder haar vrijwilligers. Enthousiaste mensen die niets liever doen dan anderen op weg helpen. De bibliotheek zoekt mensen die hun vrije tijd nuttig willen besteden of die zelf verder willen komen. Door werkervaring op te doen bijvoorbeeld en terug te keren in het arbeidsproces. Als vrijwilliger bij de bibliotheek krijg je begeleiding op maat en kun je leuke trainingen of workshops bijwonen. Iets voor jou? Kijk op bibliotheekeindhoven.nl onder de knop ‘Over ons’. Of stuur meteen een e-mail naar: vrijwilligers@bibliotheekeindhoven.nl

Nieuwsbrief

Nooit meer wat missen Schrijf je in voor onze digitale nieuwsbrief op www.bibliotheekeindhoven.nl en volg ons op social media.

De bibliotheek-app Met de app van de Bibliotheek Eindhoven heb je altijd en overal inzicht in je geleende materialen. Met de app zoek, verleng en reserveer je boeken. Ook heb je in één oogopslag een overzicht van alle activiteiten, waar je je direct voor kan aanmelden. Wat een gemak. Zoek in de App Store of Google Play op Bibliotheek Eindhoven.

12

Profile for De Bibliotheek Eindhoven

Informatiekrant de Bibliotheek Eindhoven  

De Bibliotheek Eindhoven is de huiskamer van de stad. Hier is iedereen welkom. Het is de plek waar je je kan ontwikkelen, kennis kan opdoen...

Informatiekrant de Bibliotheek Eindhoven  

De Bibliotheek Eindhoven is de huiskamer van de stad. Hier is iedereen welkom. Het is de plek waar je je kan ontwikkelen, kennis kan opdoen...

Advertisement