Page 1

VARSÅGOD – TA DITT EX GRATIS

3 • 2019

Följ med på en resa till

litteraturens bibliotek bifs reporter är

ENSAM I BERLIN FOKUS: BOKMÄSSAN

Seminarier, författarbesök och inspiration för årets mässa

SYDKOREA Okänt land med spännande livsöden

TAKTIL LÄSNING

– en annan ingång till böckernas värld

SUSANNA ALAKOSKI

– ger plats åt textilindustrins kvinnor

SVERIGES STÖRSTA BOK- & BIBLIOTEKSTIDNING


14 OKTOBER / SAMTAL

KONST SOM MOTSTÅND

REICH & SZYBER 20 OKTOBER / MUSIK, PERFORMANCE

3–18 OKTOBER / NYCIRKUS

BLOOM

CIRKUS CIRKÖR 6 OKTOBER / KONSERT

KIND OF BRAZIL

BOHUSLÄN BIG BAND

ETT AS, EN BAS, EN KONTRABAS SARA GRANÉR & BRITA BJÖRS 5 OCH 6 NOVEMBER / TEATER

DE OROLIGA DRAMATEN

Miriam Aïda & Magnus Lindgren

CARL-EINAR HÄCKNER

2

biblioteket i fokus 3 2019

storateatern.se En del av Göteborgs Stad

Dramaten / De oroliga. Fotograf: Jenny Baumgartner

11–13 OKTOBER / VARIETÉ


BOKMÄSSAN – en gigantisk bokbuss full av magi BOKMÄSSAN I GÖTEBORG påminner om m ­ in barndomms bokbuss. Den stora bussen parkerade på grusparkeringen precis utanför vårt hus och när den äntligen kom var lyckan total. Böcker jag längtat efter, okända titlar som lockade, någon favorit för omläsning. Bussen var full av magi och även fast jag gärna och ofta lånade med mig böcker hem från skolbiblioteket, var atmosfären på bussen något alldeles speciellt. Att kliva upp för de höga trapporna, leta i lårar i stället för i bokhyllor och helt i fred kunna välja och vraka, utan någon skolklocka som tickade. LITE SÅ KÄNNER JAG med Bokmässan. Även fast jag främst jobbar, är det alltid något speciellt när den väl är här. För vilka roliga arbetsdagar det är. Möten med läsare, författare, bibliotekspersonal, kollegor och långväga vänner, mingel,

föreläsningar, tips och idéer. Det blir många steg på stegräknaren och ibland slår tröttheten till, men jag är sällan så fylld av inspiration som när jag äntligen får lägga upp fötterna på söndag kväll. bokmässor är att det går att inspireras även om du inte är på plats. Många seminarier går att se på nätet och kataloger och tidningar är fulla av boktips och intressanta ämnen. Så är också vår tanke bakom tidningens tema. För dig som har möjlighet att vara med och följa upp våra tips på plats blir det en rolig bonus, men du kan också inspireras hemma i soffan. Vill du veta mer om vad vi på redaktionen gör på Bokmässan, följ oss via Instagram på @biblioteketifokus eller Facebook på Biblioteket i fokus. OCH DET FINA MED

ANNA RIKNER

I DETTA NUMMER...

FOTO: ANDERS VÄSTLUND

22

På gång................................................................4 FOTO: SUSANNA MATTSSON

Porträttet: Susanna Alakoski.......................6

Den okända författaren.............................. 12 Ensam i Berlin med Ensam i Berlin.......14

14

Bibliotek i litteraturen.................................20

6

Hallå där! Nobeljuryn................................. 21

FOTO: ELISABETH OHLSON WALLIN

Bokmässan: Sydkoreansk litteratur...... 10

FOTO: TINA STAFRÉN

Ord i fokus..........................................................9

Barn & Ungdom: Taktila böcker............. 22 Klassikern.......................................................... 23 Film & musik.................................................... 26 Recensioner.................................................... 27 Lösningar & vinnare.....................................31

NR 3 | 2019 ÅRGÅNG 22

Chefredaktör & ansvarig utgivare: Anna Rikner

biblioteket i fokus Korsgatan 12 Annons: Maria Västlund maria@medialaget.com 411 16 Göteborg Prenumeration: prenumeration@biblioteketifokus.se E-post till redaktionen: redaktion@biblioteketifokus.se Layout: Medialaget www.biblioteketifokus.se Tryck: Pressgrannar 2019 ISSN: 1651-2812 @biblioteketifokus Omslag: Susanna Alakoski facebook.com/ Foto: Elisabeth Ohlson Wallin biblioteketifokus

26 är en kulturtidning riktad till biblioteksbesökare och anställda som vill inspirera och informera genom att lyfta fram bibliotekens alla möjligheter. Bibliotek prenumererar på bif och ger på så sätt läsarna möjlighet att hämta tidningen gratis. bif grundades 1997 och ges ut av Rikner Media med fyra nummer om året. Tidningen trycks i cirka 30 000 exemplar. Alla rättigheter är förbehållna bif. Artiklarna får kopieras fritt i rent ideellt syfte och med tydligt angivande av källa. I alla övriga fall måste utgivarens tillstånd inhämtas. För oombett material ansvaras ej. Recensenternas åsikter är deras egna. Tävlingsvinnare betalar själva eventuell vinstskatt.

biblioteket i fokus 3 2019

3


”Ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek, så kommer folkvettet av sig själv.”

Astrid Lindgren i tidningen Husmodern våren 1948, som avslutning på ett debattsvar om den ”fördärvliga Pippi Långstrump” och hennes inverkan på barn och barnuppfostran.

Allt fler läser högt för sina barn

4

biblioteket i fokus 3 2019

ILLUSTRATION: SÉMREN & MÅNSSON

alla föräldrar i Sverige läser dagligen högt för sina barn, visar en ny undersökning genomförd av stiftelsen LegiLex. Mätningen gäller barn i åldern 0–9 år och det är första gången på flera år som siffrorna pekar uppåt. Föräldrarna uppger att de tycker det är viktigt att läsa högt för sina barn och att såväl barn som föräldrar gillar högläsningen. Trots att många anger tidsbrist som orsak till att de inte hinner läsa högt så ofta som de önskar, visar siffrorna para­doxalt nog att högläsningens främst sker på vardagar och sedan sjunker både på helger och skollov.

FOTO: TINA STAFRÉN

NÄSTAN HÄLFTEN av

Selma Lagerlöfs litterära verk smyckar fasaden NILS HOLGERSSON, GÖSTA BERLING, Kör­ karlen och en mängd andra namn ur Selma Lagerlöfs verk bildar en litterär fasad på ena sidan av det nya handelshuset på Selma Lagerlöfs torg i Göteborg.

Genom en perforerad plåt med 8,8 miljoner stansade hål har det skapats rad efter rad av litterära Lagerlöfkopplingar. Den litterära fasaden täcker en yta på 800 kvadratmeter.


9 609 000 och barn är målgruppen för Kulturrådets nya läsfrämjande satsning ”Väck boken!” Genom ett inspirerande metodmaterial hoppas initiativtagarna och läsinspiratörerna Anne-Marie Körling och Anna Hellgren väcka barns läslust. Utgångspunkten är att ”Väck boken!” börjar när läsaren tar upp boken och bläddar i den, oavsett om det är på biblioteket, hemma, i skolan eller någon annanstans.

FOTO: JENNY CARLSTEDT

BIBLIOTEKARIER, LÄRARE

EN AV BIFS RECENSENTER skickade

en hälsning från Bologna i Italien under sin semester där. Vi tyckte det var lite extra roligt att det på stads­ biblioteket Sala Borsos barnavdelning står en viss Lilla My och vakar över bokhyllorna.

Laestadius och Bjärbo invalda i Svenska Barnboksakademien FÖRFATTARNA ANN-HELÉN Laestadius och Lisa Bjärbo har valts in som nya ledamöter i Svenska Barnboksakademien. Utnämningen löper över fem år och kan därefter förlängas med tre år i taget. Svenska­Barnboksakademien bildades 1989 och dess ledamöter består av författare och illustratörer av barn- och ungdomsböcker. I praktiken sitter de 18 leda­ möterna kvar så länge de har tid och lust. Laestadius ersätter Per Gustavsson på stol nummer ett och Bjärbo ersätter Sara Lundberg på stol nummer tio.

tilldelar illustratören Kristin Lidström årets Elsa Beskow-plakett för bildromanen Kattvinden, med text av Helena Öberg. Delar av prisjuryns motiveringen lyder: ”Katt­vinden skapades utifrån idén om att berätta på ett sätt som även skulle kunna locka de mest motvilliga läsarna.

aB

jär

bo

Middag för 39 kvinnliga författare på Bokmässan och skriva kvinnohistoria under mässtemat ”Jämställdhet” samlas 39 kvinnliga författare och berättare för en middag under Bokmässan. Middagen arrangeras av Bokmässan och Stockholms Kvinno­historiska och är en hyllning till Judy Chicagos konstverk ”The Dinner Party” från 1979. – På Bokmässan har vi många av MED SYFTE ATT SPRIDA

FOKUS: BOKMÄSSAN

Elsa Beskow-plakett till Kristin Lidström SVENSK BIBLIOTEKSFÖRENING

Lis

FOTO: KAJSA GÖRANSSON

Kulturrådet vill Väcka boken!

tecken innehåller världens längsta bok enligt Guiness rekordbok, vilka tillsammans bildar innehållet i de 13 volymerna av Marcel Prousts På spaning efter den tid som flytt.

Det blev en mångbottnad spökhistoria på över 350 sidor, som till stora delar består av renodlat bildberättande – en bok där man även måste läsa bilder för att förstå hela berättelsen, vid sidan av det skrivna ordet.” Elsa Beskow-priset instiftades 1958 med syfte att uppmärksamma illustrationen som konstform.

FOTO: JIMMY ERIKSSON

världens främsta berättare på plats. Att bjuda dessa fantastiskt inspirerande kvinnor till bords, och låta dem dela och sprida berättelser om lika många andra kvinnors liv i historien, är storslaget. Vi skriver ett nytt kapitel i kvinnohistoria tillsammans, säger Frida Edman, ansvarig för Bokmässan. Bland de inbjudna finns Siri Hustvedt, Han Kang, Jamaica Kincaid och Helen Pankhurst.

Gatuhunden Arthur blir film med Mark Wahlberg MIKAL LINDNORDS verklighetsbaserade bok Arthur – Gatuhunden som lämnade djungeln och hittade hem har blivit Hollywoodfilm med Mark Wahlberg i rollen som äventyrsidrottaren Lindnord. Han mötte Arthur i Ecuadors regnskog under VM i multisport 2014 då han slängde åt den utmärglade gatuhunden några köttbullar. Först en bit in i det påföljande 700 kilometer långa loppet insåg han att hunden följde efter honom och inte lämnade hans sida trots alla strapatser.

biblioteket i fokus 3 2019

5

FOTO: PARAMOUNT PLAYERS


FOTO: STELLAN HERNER

6

biblioteket i fokus 3 2019

FOTO: ELISABETH OHLSON WALLIN

”Nu äntligen är jag hemma som författare. Jag har alltid vetat att jag är en långskrivare, en epiker som både kan och vill berätta och som älskar att dröja kvar i texten.”


Mormor spökar i svit om fabriksliv Susanna Alakoski ser på industrialismen ur kvinnornas perspektiv ”Hilda lutade sig ut mot skogarna, ögonen glittrade, kinderna glödde, tänka sig, allt detta vackra, och så nära Vasa. /.../ De mindes drömmen och Vasa och nu gick de här, nästan 25 år senare. Helli klämde Hildas arm. Hilda klämde tillbaka. Vad skulle de gjort utan varandra. Vad.” HILDA OCH HELLI. Två

kvinnor som möts när Hilda kastas ut från tryggheten på gården Sorola i Österbotten, efter att ha blivit gravid utom äktenskapet. Hilda och Helli som lämnar det hårda livet på landet för att ta sig till Vasa och söka lyckan inom den växande bomullsindustrin. Hilda som tror på Gud medan Helli sätter sin förtröstan till fackföreningen. Hilda och Helli som följs åt genom livet i 1900-talets Finland. Genom arbete, krig, vedermödor, misär, men också i lycka, kärlek och vänskap. – Jag har arbetat i romanens generösa form, men min mormors liv spökar i Hilda. Mormor levde under samma tid och arbetade i 50 år på fabrik, men berättade aldrig något om sin vardag. Det är i tomrummet från berättelserna jag aldrig fick höra som romanen har växt fram. Jag är stolt över att ha fått skriva Hildas historia, säger Susanna Alakoski, strax innan första delen i hennes nya romanserie Bomullssviten släpptes. Ambitionen med Bomullssviten är att berätta om industrihistorien ur ett kvinnligt perspektiv. I sammanlagt fyra planerade böcker kommer vi under några år framöver att få följa fyra generationers kvinnor, i liv, vardag, arbete och kärlek. Berättelsen börjar i Finland, men letar sig sedan vidare till England och Sverige, in i 1900-talet och ända till våra dagar. – Industrialismens historia har alltid intresserat mig och så

har jag länge velat skriva en episk berättelse där historien kan flöda genom flera generationer och berätta om både vardag och världshistoria. Och nu äntligen har jag fått FOKUS: möjlighet att göra det, säger Susanna, och låter både BOKMÄSSAN lättad, stolt och upplyft över möjligheten. I ÖVER TIO ÅR HAR HON FORSKAT,

rest, gått på museer, suttit i arkiv, träffat människor, pratat, läst på om stort och om smått. Så mycket att hon drunknade i materialet och inte kunde skriva. Inte fick fatt på berättelsen. – Jag samlade material, skrev och underlaget blev tjockare och tjockare. När jag till slut skulle börja skriva själva boken kunde jag inte komma igång. Jag fick jag lura mig själv och försöka formulera om vad jag faktiskt skulle skriva. Då lossnade det och jag fick tag i berättelsen om Hilda. Den första delen släpptes i augusti och när vi talas vid har Susanna precis rensat arbetsrummet för att göra plats för nya böcker och den forskning som hänger samman med nästa del i berättelsen, Londonflickan. – Nu kommer jag att läsa in mig under hösten och börja skriva ordentligt i oktober, november. Målet är att ha berättelsen klar i vår, för utgivning nästa höst. Jag har jobbat väldigt biblioteket i fokus 3 2019

7


BOMMULSINDUSTRIN När spinnmaskinerna uppfanns i England i slutet av 1700­-talet blev de – och med dem bomullsindustrin – startskottet för den världsomfattande industrialiseringen av textiltillverkningen. I Sverige och Finland grundades de första

små textilfabrikerna i början av 1800-talet, bland dem Finlayson i Tammerfors som i slutet av seklet hade växt till Nordens största industriföretag. Eftersom bomull inte växer i norra Europa var verksam­ heten helt beroende av en fungerade import. Därför

intensivt med den första boken under det senast året och så kommer det nog bli med nästa också. Det är härligt. Så lustfyllt och roligt. i Finland har sin förklaring i Susannas eget liv. Hon kom själv till Sverige som finsk migrant på 1960-talet och har hela sitt liv haft en stark koppling till Finland, den finska erfarenheten och historien. Och att lyfta den finska upplevelsen av industrialiseringen och de förödande krig som drabbat landet har känts viktigt för Susanna. – Min mormor levde, precis som Hilda, genom fyra krig. Världskrig och inbördeskrig. Men när man läser om krig handlar det nästan alltid om fronten. Jag vill bidra med en annan bild och visa kriget ur ett kvinno- och barnperspektiv, där världshändelserna blir mer som en skugga. En skugga som påverkar vardagen, men samtidigt är något som händer långt borta. Och det är just så kriget är för Hilda och Helli. Som en skugga som ibland tar fast form när bomberna faller över Vasa, men som också visar sig genom ransoneringar, surrogatkaffe, ont om jobb samt inställda skoldagar för barnen. Romanen igenom är det just Hilda och Helli som är i fokus – men det finns också avsnitt som bryter av och ger berättelsen ytterligare en dimension. ATT BERÄTTELSEN BÖRJAR

påverkades bomullsindustrin kraftigt vid händelser som försenade leveranserna av råvaran, som det amerikanska inbördeskriget och andra kriser runt om i världen. Arbetet var tufft då de flesta fabriker var dåligt ventilerade, kalla och dragiga, med höga

bullernivåer. Kvinnor utgjorde merparten av de anställda, inte minst för att de var en billigare arbetskraft än männen. Textilbranschen hör i dag till världens största industrier och textilfabrikernas utveckling och masstillverkning har lett till stora förändringar i vår livsstil.

– Ja, säger Susanna och skrattar lite. Du tänker på fabrikörerna antar jag. Under arbetets gång har Susanna blivit allt mer intresserad och nyfiken på just fabrikörernas roll. De män som fick en idé om att bygga en fabrik för att skapa något, men som också tampades med omvärlden och sina egna tillkortakommanden. Att bygga upp en industri på den tiden handlade inte bara om själva fabriken. Runt fabriken behövdes arbetarbostäder, skolor, marknader, affärer. Det blev egna stadsdelar ofta starkt präglade av fattigdom och misär. Och över allt svävade en ande av just fabri­kören. Mannen som hade makten över livet för människorna som var fullständigt beroende av inkomsten från fabriken. – Jag tror att fabrikörerna också hade det jobbigt, med svåra saker att förhålla sig till. Det är lätt att tänka att de var onda personer som skodde sig på arbetarna. Men de flesta av dem gjorde nog så gott de kunde, speciellt under krigsår, missväxt, skepp lastade med bomull som frös fast i isen och år med ekonomisk turbulens. I BOMULLSÄNGELN blandas stort och smått, glädje och misär, krig och fred, barn och död. Dessutom får vi en glimt av Finlands historia, en glimt som berättar om fattigdom, kärlek och ett liv i det lilla och odramatiska. – Visst har Hilda och Helli det väldigt tufft. Men bara för att det fattas pengar och det finns problem behöver livet inte vara tråkigt och kärlekslöst. Livet är verkligen inte bara svart eller vitt, min ambition är att skildra det komplexa. MARIA LAGERGRÉEN

SUSANNA ALAKOSKI FÖDD: 1962. BOR: Gustavsberg och Österlen. INTRESSEN: Fjällvandring. FAVORIT... ... FÖRFATTARE: Vilhelm Moberg, P A Fogelström, Elena Ferrante och Väinö Linna har påverkat mig mycket för just denna romansvit. ... HISTORISK PERSON: Virginia Woolf. SENAST LÄSTA BOK: Sömngåtan: den nya forskningen om sömn och drömmar av Matthew Walker. LYSSNAR PÅ: Lugna favoriter. TYCKER ATT: Alla svenskar ska åka till Finland minst två gånger i sitt liv. FOTO: ELISABETH OHLSON WALLIN

8

biblioteket i fokus 3 2019


ORD I FOKUS FRÅN MALÖREN TILL GRISBÅDARNA

GAMMALT SKRIVTECKEN

GRÅT LARS SALVIUS

BORDSVATTEN ÖVERSVÄMMAS I MÄNGD

OBSERVERA

ÄR MODIGAST I VÄRLDEN SOM HAN SKRIVIT TILLSAMMANS MED MALIN KARIM?

KLASS VATTEN EN HOLT YLLEVÄVNAD TYG

ANJAS FÖDELSEORT

FOTO: Magnus Liam Karlsson

KYLDE NED MARK JOHNSONS DEBUT 2017 DUMBOM

VALSEN

TJOCKTRÖJA ARKMAN

OBEHAGLIGA DOFTERNA

KAP

LIKT

TIO OCH FEMHUNDRA I ROM

ÅTERUPPREPA

OPPOSITION

ALLDENSTUND

REKONSTRUERATS HÄSTFODER

MÄSTERSKAP

TENNISTOUR VARANNAN I KUPOLEN INTE VI

PRATA VIA NÄTET

ARVSFAKTOR

EJ ANGIVET KÖN KAVIAR

SONDERINGEN SUCCÉBOKEN

RÖJER

RIKTIG

URSPRUNGLIGA

ÄR SOFFPOTATISEN

STRANDSYSSLA

INGIVELSE

SMUGITS PÅ TÅ MOT CENTRUM

SUMMAN

LEDER L NU FISK LÄKARTYP

UPPTRÄDANDE KAN ÄVEN OXUDDE SINGLAR 86-19 BILDA

FRÅGA I SVAR

HENNES NYA BOK?

URANUSMÅNE

8670 TIMMAR

PÅ HAITIBILEN VIND TILL VARDAGS

KVARG

TILL SIST

SKRIFTLIG STUDIE RÄCKER LAND PÅ HORN

I MAJORITET

GER ROOIBOSBUSKE BESLUT

SKONSAMT KALAS FRAMTONING

MYCKET LÅNG TID INORDNA SIG FOTO: Gustav Bergman

Namn.......................................................................................................................... Adress........................................................................................................................ Postnummer och ort.......................................................................................

EFTERLIKNA I DATORN OPUS

SLUT

MÄKLA

L I T E R

AROM TRIVS VID VATTEN

Rätt svar vill vi ha senast den 21 oktober 2019. Svar till: Biblioteket i fokus, Korsgatan 12, 411 16 Göteborg. Märk kuvertet med den eller de av bifs tävlingar som du skickar in svar till. Tre vinnare belönas med tre trisslotter var.

Förra numrets lösning och vinnare finns på sidan 31.

biblioteket i fokus 3 2019

9


TEMA: BOKMÄSSAN

Nyväckt intresse för

Sydkoreansk litteratur i världen K-pop, bibimbap, gangnam style – Korea har på senare tid fått allt större genomslag i västvärlden. Och nu tycks det vara litteraturens tur att träda fram ur Kinas och Japans kulturella skuggor. Anders Karlsson, som tillsammans med sin hustru Okkyoung Park översatt Han Kangs nyutkomna roman Den vita boken, gläds över ett ökat intresse för koreansk litteratur i Sverige.

FOTO: PARK JAEHONG

SYDKOREA PÅ BOKMÄSSAN Sydkorea är hedersgäst och temaland för årets Bokmässa, vilket så klart avspeglar sig i seminarieprogrammet. ● Han Kang är en av årets mer namnkunniga internationella gäster. På ett seminarium den 28 september berättar hon för journalisten Yukiko Duke om sitt författarskap och sin senaste roman Den vita boken. Han Kang medverkar även i programpunkten ”Kollektivt trauma”, där hon tillsammans med korean10

biblioteket i fokus 3 2019

ska författarkollegan Jin Eun-Young och svenska poeten Athena Farrokhzad samtalar om sociala trauman, meningen med litteratur och vad det innebär att vara människa. ● Konflikten mellan Nordkorea och bland annat USA har på senare år hamnat i världs­politikens centrum sedan diktaturen genomfört framgångsrika kärnvapentester. På seminariet ”Koreahalvön i centrum för världspolitiken” den 27 september diskuterar professorerna Koo Kab Woo, från Seouls universitet för Nordkoreastudier, och Linus

Hagström, från Försvarshögskolan och Utrikes­politiska institutet, möjligheterna till fred på halvön. ● I Sydkorea är det först de senaste årtiondena som kvinnor på allvar tagit plats som författare, och den feministiska debatten är fortfarande mycket aktuell. På seminariet ”Sydkoreansk feminism och dess framtid” deltar författaren Keum Hee Kim och litteratur­kritikern och professorn Dongshik Kik, samt kritikern Aase Berg och forskaren Elisabeth Hjorth.


N

är Anders Karlsson och Okkyoung Park började översätta koreanska litteratur i början av nittiotalet var intresset inte särskilt stort. – Vi fick springa runt på många olika förlag för att hitta någon som ville ge ut våra översättningar. Men nu är det snarare tvärtom – förlagen kommer till oss, säger Anders Karlsson. Ett av de största namnen inom den samtida koreanska skönlitteraturen är just Han Kang. 2016 fick den engelska översättningen av hennes roman Vegetarianen från 2007 det prestigefyllda Man Booker International Prize. Samma år blev Levande och döda den första av hennes romaner att ges ut på svenska. kom Han Kangs senaste roman Den vita bo­ ken ut i Sverige och hon är också en av gästerna på Bokmässan i Göteborg, som har sydkoreansk litteratur som ett av sina teman. – Den är uppbyggd av korta, poetiska prosastycken. Det är mycket färgsymbolik, och den vita färgen är väldigt viktig. Handlingen kretsar kring en författare som lämnar Korea och flyttar till en europeisk stad som man förstår är Warszawa, även om det inte är uttalat. Hennes liv kopplas samman med en äldre systers, som dog direkt efter födseln, säger Anders Karlsson, som förutom att översätta skönlitteratur undervisar i koreansk historia och kultur på Londons universitet. Han ser Han Kang som en representant för en ny generation författare i Sydkorea, som under nittiotalet började skriva mer utifrån den enskilda människans perspektiv och experimentera med nya litterära grepp. Den litteratur som skrevs under efterkrigstiden och fram till åttiotalet präglades av ett mer traditionellt realistiskt romanberättande om övergripande politiska och samhälleliga frågor. – Väldigt mycket har hänt de senaste 20 åren. Sydkorea har en turbulent historia, och mycket av litteraturen har handlat om att bearbeta det. Korea ockuperades av Japan i början av 1900-talet och fram till 1945. Sedan var tanken att man skulle ha ett enat Korea, men så ockuperades landet av USA och Sovjet vilket senare ledde till Koreakriget. Ända till det demokratiska genombrottet 1987 har Sydkorea styrts av diktatoriska regimer. I SLUTET AV AUGUSTI

Hur är det att översätta från koreanska till svenska då, kan man undra. Finns det några särskilda svårigheter? – I koreanska kan man utelämna subjekt och objekt i meningar, vilket gör att man inte behöver fastslå betydelsen lika tydligt som på svenska. Så det kan vara svårt att bibehålla textens vaghet vid översättningen, säger Anders Karlsson. En annan utmaning är att koreanska adjektiv kan böjas på fler sätt än svenska för att förmedla olika subtila språkliga nyanser. – Om man ändrar på en vokal så kan man ge en lite annorlunda känsla av det man skildrar. Koreanska är ett väldigt beskrivande språk som kan vara svårt att översätta. Ett tredje huvudbry för översättaren, som inte är språkligt utan snarare socialt, är att det koreanska samhället är mycket mer formellt och hierarkiskt än Sverige. – På samma sätt som i japanska har man olika språkliga artighetsnivåer, och det kan vara svårt att återge språkets sociala roll på svenska. I Korea tilltalar man till exempel inte äldre med namn, utan med titlar eller familjerelationer. Inte ens en äldre kompis kan man kalla vid namn, utan då säger man ”storebror” eller ”storasyster”. ÄVEN OM ALLT FLER svenska

läsare verkar få upp ögonen för den koreanska litteraturen – inte minst genom Han Kang – är det nog fortfarande långt fler som främst associerar Korea med mat och populärkultur. Hur når man dem, och var ska man börja om man vill ha en ingång i den koreanska litteraturen? – Hmm, vilken är den första bok jag skulle plocka upp och läsa? Jag skulle säga att det är en bok som vi har översatt – Den gamla trädgården av Hwang Sok-Yong. Det är en tjock bok som å ena sidan skildrar demokratiseringen och kampen för demokrati, men samtidigt har väldigt många andra teman. En gripande kärlekshistoria som bland annat skildrar livet i fängelse under militärdiktaturen, där man får den historiska bakgrunden men även andra berättelser. Eller kanske något av Han Kang, säger Anders Karlsson. KALLE LEKHOLM

FOKUS: BOKMÄSSAN

FLER KOREANSKA OCH SVENSK-KOREANSKA BÖCKER ● Den rätta tiden för en kula i hjärtat av Kim Un-Su (2019). Prisbelönt deckare från författaren som är ”Sydkoreas Henning Mankell”. Boken handlar om Reseng som är en av de bästa yrkesmördarna i Seoul. ● Koreakriget av Artur Szulc (2019). Den första skildringen på svenska av det blodiga kriget som ledde till Koreahalvöns delning.

● Palimpsest av Lisa Wool-Rim Sjöblom (2016). Serieroman där Wool-Rim Sjöblom söker sina rötter som adoptivbarn från ett barnhem i Korea. ● Hönan som drömde om att flyga av Sun-Mi Hwang (2015). Barn- och ungdomsroman om värphönan Knopp, som filmatiserats och betraktas som en modern klassiker i Sydkorea. ● Alla monster måste dö av Magnus Bärtås och Fredrik Ekman (2011).

Reportagebok om skådespelaren Choi Eun-Hee och regissören Shin Sang-Ok från Sydkorea som 1978 kidnappades för att producera propagandafilmer i Nordkorea. ● Jordbarn, himmelsbarn av Choi Sukhee (2011). Bilderbok om de kinesiska skrivtecknens magiska värld. biblioteket i fokus 3 2019

11


Inspirerade av Bokmässans temaland tar vi denna gång en tur till Asien. De sex titlarna är inte bara kluriga tävlingssvar, de är också böcker vi gärna rekommenderar. Två av dem är prisbelönta FOKUS: novellsamlingar, där inledningsorden kommer

BOKMÄSSAN

från den första novellen i respektive bok. Klarar du att para ihop rätt författare med rätt ingångstext är du med och tävlar om trisslotter. Ditt svar vill vi ha senast den 21 oktober. Märk kuvertet ”Den okända författaren”. Lycka till!

Den okända författaren A

Kikuji hade gått in i trädgården till Enkakujutemplet i Kamakura, men han visste ännu inte om han skulle delta i denna teceremoni. Den måste ha börjat för länge sedan. Chikako Kurimoto, hans döde fars teceremonilärarinna, brukade bjuda in Kikuji var gång hon med sina manliga och kvinnliga lärjungar utförde en teceremoni i en paviljong i templet. Under åren efter faderns död hade Kikuji betraktat dessa inbjudningar som blott och bart artighetsgester och inte längre efterkommit dem.

B

Ägget rullade ner till hönshusets trådnät där det tog stopp. Knopp betraktade ägget – det var kritvitt och blodfläckat. Hon hade inte lagt ägg på två dagar; hon hade undrat om hon fortfarande kunde. Men där var det i alla fall – ett enda ynkligt litet ägg.

C

Min far kom en regnig förmiddag. Jag drömde om en dikt, det monotona tapp tapp från skrivmaskinstangenterna som bankade fram bokstäverna. Det var en bra dikt – kanske den bästa jag skrivit. När jag vaknade stod han i dörren till mitt sovrum med ett tvetydigt leende i ansiktet. Han hade på sig svarta byxor och en våt och skrynklig anorak som såg ut som om den kom direkt ur tvättmaskinen. Där hans stod i dörröppningen var han ännu mindre och tanigare än jag mindes honom. Fortfarande omtöcknad av drömmen lyfte jag ansiktet mot väckarklockan. ”Vad är klockan?” ”Hej, Son”, sa han på vietnamesiska. ”Jag knackade en lång stund. Sedan gick dörren upp av sig själv.

D

Jag stod i köket och kokade spaghetti när det ringde. Ouvertyren till Rossinis Den tjuvaktiga skatan strömmade ut ur radion och jag visslade med i den. Det var perfekt musik för pastakokning.

E

Innan min fru blev vegetarian hade jag alltid tänkt på henne som fullständigt alldaglig i alla avseenden. Om sanningen ska fram var jag inte ens attraherad av henne första gången vi träffades. Varken lång eller kort, pageklippt hår, glåmig gulaktig hy, ganska markerade kindben – hennes försagda, bleka uppenbarelse sa mig allt jag behövde veta.

F

Jag kom till världen under Tet-offensiven några dagar in på det nya året, Apans år, när explosionerna från de långa smatterbanden som hängde utanför husen ackompanjerades av knattret från kulsprutorna.

1 – Haruki Murakami 2 – Sun-Mi Hwang 3 – Yasunari Kawabata 4 – Han Kang 5 – Kim Thúy 6 – Nam Le

A.... B.... C.... D.... E.... F....

Rätt svar vill vi ha senast den 21 oktober 2019.

Namn..................................................................................................................

Svar till: Biblioteket i fokus, Korsgatan 12, 411 16 Göteborg.

Adress................................................................................................................ Postnummer och ort............................................................................... ................................................................................................................................

Märk kuvertet med den eller de av bifs tävlingar som du skickar in svar till. Tre vinnare belönas med tre trisslotter var.

Prenumerera på bif Är du biblioteksanställd och saknar bif på ditt bibliotek? Varmt välkommen att kontakta oss på prenumeration@bibliotektifokus.se för mer information om priser och villkor. Är du läsare, prata med ditt bibliotek – det är biblioteken som genom en prenumeration ger dig möjlighet att hämta tidningen gratis!

12

biblioteket i fokus 3 2019

Förra numrets lösning och vinnare finns på sidan 31.


HÖSTENS GULDKORN Göteborgs bokmässa 26–29/9

Välkommen till monter B01:21 bokälskare!

Läs om en kulturellt och politiskt upplyst drottning med järnvilja som organiserade en statskupp. Vad var det som hände? Och vem var hon?

Läs om historiska hästhjältar som gjort skillnad. Vad vore Alexander den store utan sin häst? Visst var det väl All In som förtjänade folkets pris – Jerringpriset!

O

rmbunkar som trendväxt i form, design och konst, då och nu – i trädgården, i kruka och som snitt. Hälsofrämjande effekt – den renar luften och ökar luftfuktigheten.

langenskiolds.se

info@langenskiolds.se

Tel. 08-663 90 50


ENSAM I BERLIN MED ENSAM I BERLIN Under några heta sommardagar i den tyska huvudstaden har vår reporter Susanna Mattsson följt i spåren av Hans Falladas klassiker Ensam i Berlin. En resa som kom att röra sig mellan historia och nutid, dikt och verklighet.

Jablonskistrasse 55: Paret Quangels bostad ”I trapphuset på Jablonskistrasse 55 hörs en förtvivlad kvinnas röst genom en av dörrarna: ’Vill du nu också läsa smörjan, sådana gemena lögner som de skriver till alla? Att han har dött hjältedöden för sin führer och sitt folk? … han som lipade, när han blev inkallad som soldat! Hur ofta sa han inte till mig, när han var rekryt, hur nedriga de där är, att han hellre skulle vilja ge sin högra hand, bara han kunde bli fri från dem där! Och så nu ett föredöme som soldat och hjältedöd! Lögn, alltihop bara lögn! Men ni ser ni vad ni har ställt till med erat skitkrig, du och din führer!’” (sid 22) DET ÄR DE ORDEN,

kastade från hustrun Annas förtvivlade läppar, som väcker motståndslusten i den timide Otto Quangel. Som sedan får paret att söndag efter söndag fylla brevkort efter brevkort med uppmaningar till motstånd. Meddelanden som så, un-

14

biblioteket i fokus 3 2019

Paul Gurner

Wörther Strasse 27:

der största hemlighetsmakeri, placeras ut i trappuppgångar runt om i Berlin. Också jag befinner mig i staden, om än inte på Jablonskistrasse 55 (den adressen visar sig nämligen inte existera). Jag är på resa tillsammans med min fantasi och Hans Falladas Ensam i Berlin, den bok som Primo Levi en gång kallade det bästa som någonsin skrivits om tyskarnas motstånd mot nazismen. Med sina specifikt tecknade spelplatser är den dessutom en perfekt guidebok för litteraturnördar som jag själv.

PRENZLAUER BERG, där paret Quangel bor, har under de senaste 30 åren genomgått en radikal förvandling. På DDR-tiden var det en nedgången arbetarstadsdel, ett nav för det konstnärliga och intellektuella motståndet mot diktaturen. Efter murens fall har gentrifieringen gjort sitt. I dag är det ett välmående medelklassområde och av romanens skumma krogar och suspekta tillhåll syns inte ett spår. Men att ströva runt här, bland designerbutiker, trendiga restauranger och lummiga parker är perfekt för den som för en stund vill fly från monument och paradgator. Här ligger också den engelska bok-


Stauffenbergstrasse 13: Motståndsmuseet ”’Somliga’, fortsätter Otto Quangel, ’kommer också att genast lämna fram kortet till blockchefen eller polisen: bara fort bli av med det! Men inte heller det gör någonting, huvudsaken är att korten läses … bara de läses så kommer de att ha sin verkan. Om så bara den verkan att de ännu en gång får klart för sig att det existerar ett motstånd ute bland folket, att inte alla följer führern.’” (sid 187) verkliga förebilder i Otto och Elise Hampel, ett äkta par som till synes slumpmässigt blev en del av motståndskampen. Start­ skottet var inte politisk övertygelse, utan förlusten av Elises bror. Inte heller Quangels är några klassiska hjältar. Att Anna i bokens början är medlem av det nazistiska kvinnoförbundet ansågs till exempel så känsligt att det ströks i originalutgåvan. Och bokens värld är fylld av lurendrejare, småskojare och förrädare som gör vad de kan för att klara sitt eget skinn. ”Och det är väl vad krig gör med

MAKARNA QUANGEL HAR

På Motståndsmuseet kan man läsa om Otto och Elisa Hampel.

oss”, tänker jag när jag stiger in på museet. Terrorn letar sig hela vägen från maktens boningar in i våra vardagsrum. Det märkliga är då kanske inte att det i förtryckets fotspår följer rädsla, angiveri och egoism – utan att det också föds så mycket motstånd. I rummet längst in hittar jag fotografier på Otto och Elise Hampel. Intill dem – ett av brevkorten! Ett så litet,

till synes oskyldigt ting. Att något sådant kunde straffas med döden. Det är ofattbart. Men Otto och Elise Hampel avrättades i Plötzenseefängelset år 1943, precis som romanens makar. Jag lämnar museet. Sätter mig ner i angränsande Tiergarten. Vänder tillbaka till nuet. Andas djupt.

St George’s Bookshop

ENSAM I BERLIN

handeln St George’s, en av mina egna Berlinfavoriter. Just nu har de tre olika utgåvor av Ensam i Berlin i lager. – Men så är det också en av de titlar vi själva alltid rekommenderar när folk kommer in och frågar efter böcker från Berlin. Den utspelar ju sig precis här runt hörnet, säger ägaren Paul Gurner. Själv har han dock en annan Fallada-favorit: På livstid, en delvis självbiografisk roman som nyligen blivit seriebok.

Ensam i Berlin (med originaltiteln ”Jeder stribt für sich allein”) bygger på verkliga händelser i andra världskrigets Berlin och är ett av de bästa exemplen på Hans Falladas lättillgängliga stil, där den dramatiska samtiden speglas i romanens form. Ett medelålders tyskt par börjar, efter att deras ende son dött i kriget, göra motstånd genom att lägga ut handskrivna kort med antinazistiska budskap i portgångar och fönster­ smygar. Läsaren får inte bara möta paret själva, utan också några av de som påverkas av deras handlingar och de som jagar dem. Ensam i Berlin publicerades först i en censurerad utgåva efter författarens död, i Tyskland 1947 och i Sverige året därpå. Nästan 60 år senare översattes boken till engelska och blev då en världssuccé, vilket ledde till att den fullständiga tyska versionen gavs ut 2011. Denna originalversion finns sedan 2012 också översatt till svenska.

biblioteket i fokus 3 2019

15


Schlachtensee: Enno Kluges sista anhalt ”Lite senare var de på väg till stationen vid Zoo. De reste med förortståget, och när de steg av i Schlachtensee, var natten så mörk att de först helt villrådiga blev stående på stationsperrongen. På grund av mörkläggningen syntes inte ett ljus så långt man såg. ’I det här mörkret hittar man inte’, sa Kluge ängsligt. ’Kan vi inte resa tillbaka kommissarien! Var så snäll! Jag sitter gärna på Gestapo, hellre stannar jag där över natten, än…’” (sid 358) PÅ BERLINSKT SOMMARMANÉR är det oerhört hett, och både kropp och sinne behöver lyftas efter besöket på museet. Så låt vara att det är till Schlachtensee som bokens skojare Enno Kluge förs för att möta sin sista stund; skogsomgärdad, med promenadstråk och fiskemöjligheter, är sjön en oas för en badsugen berlinturist. Med en värdshuslunch bestående av Allgäuer Käsespetzeln – en slags sydtysk lyxvariant av den amerikanska vardagsklassikern macaroni and cheese, försöker jag efterlikna Kluges sista måltid (”utmärkt och riklig med vin och sprit, efteråt äkta kaffe, bakelser och cigaretter”). Som så ofta när jag utsätts för det tyska köket blir jag proppmätt, så spriten, cigaretterna och desserten hoppar jag över. En lyx som den som lever i en ransoneringsfri tid kan unna sig. Smälter därefter maten vid sjöstranden. Kluges ångestridna midnattstimmar känns långt borta.

Niederkirchnerstrasse 8: ”Alla de här breven och brevkorten har folk kommit till oss med frivilligt … som om de brände dem i händerna. De har inte kunnat bli av med dem fort nog, förstår ni…” (sid 493) makarna Quangel. Med hjälp av upphittade och inlämnade brevkort ringar polisen in parets adress. De fängslas och förs till Gestapos högkvarter. SLUTET NÄRMAR SIG FÖR


Rudolf-Ditzen-Weg 19: Falladas bostad I SKYMNINGEN NÅR JAG Pankow. Här skrev Hans Fallada Ensam i Berlin under fyra intensiva höstveckor 1946. Stadsdelen är en av få som undslapp bombningarna under krigsslutet, delvis på grund av att den (passande nog!) varit tillhåll för motståndsrörelsen. Under kommunisttiden blev Pankow i stället partipamparnas högborg, synonymt med DDR. Falladas gamla villa ligger i slutet av gatan. En anspråkslös plakett är allt som vittnar om husets historia. Och så gatunamnet: Tidigare hette gatan Eisenmengerweg. Nu bär den i stället författarens dopnamn: Rudolf-Ditzen-Weg. Jag smyger utanför häcken till det hus som uppenbart bebos av någon annan och fantiserar om hur Fallada sitter där inne och skriver. Febrigt och jagat sammanställer han 866 manus­sidor som med hans egna ord var den: ”första riktiga Fallada sedan Varg bland vargar”.

Visst hör jag, om jag lyssnar riktigt noga, knattrandet av en skrivmaskin genom det öppna fönstret?

Här skrev Fallada Ensam i Berlin under fyra intensiva höstveckor 1946.

Topographie des Terrors I dag ligger här ett museum. Den ursprungliga byggnaden lämnades efter kriget att förfalla, som om själva förbiseendet skulle kunna utradera dess historia. Dagens byggnad bär däremot tydliga vittnesmål om nazismens brott. Och trots ett helt livs historieundervisning överrumplas jag av den omfattande paranoia som var nazistregimens. Hur vem som helst; en sjukling, en jazzälskare, en arbetslös, kunde bli till fienden. Hur paranoian blir en cancer, som när den väl fått fäste aldrig slutar

Gestapos högkvarter, då med namnet PrinzAlbrecht-Strasse 8, efter kraftiga bombningar.

sprida sig. Hur viktiga de då är, alla de som liksom Quangels gjort vad de kunnat, stort eller litet, för att sätta sig till motvärn.

biblioteket i fokus 3 2019

17


Åter till Jablonskistrasse sig sitt slut. Åter på Jablonski­ strasse smiter jag in genom en öppen port. Tänker på alla gånger Otto eller Anna stod så här med bultande, modiga hjärtan. Ottos ord i mitt huvud:

OCKSÅ MIN RESA NÄRMAR

”Det spelar nämligen ingen roll, om man är ensam eller tiotusen. När man blir på det klara med att man måste slåss så slåss man, om man har andra med sig eller inte. Jag var tvungen att slåss, och jag skulle göra det omigen, ifall jag fick tillfälle.” (sid 495) I en av fönstersmygarna efterlämnar jag ett eget brevkort.

HANS FALLADA Hans Fallada föddes som Rudolf Ditzen år 1893 i Greifswald. Som 18-åring blev han psykiatriskt tvångsintagen efter att ha dödat en kamrat i en planerad självmordsduell. Livet som följde var kaotiskt, präglat av morfinoch alkoholmissbruk och kantat av turer in och ut på mentalsjukhus, rehabiliteringskliniker och fängelser. Detta till trots lyckades Fallada samtidigt upprätthålla ett framgångsrikt författarskap. Med saklig och realistisk penna skildrade han enkla människors liv och strävanden. Bland de mest kända verken finns Hur ska det gå för Pinnebergs, Varg bland vargar och just Ensam i Berlin. Fallada dog av hjärtsvikt, till följd av åratal av missbruk, på ett nödsjukhus i Berlin i februari 1947. ILLUSTRATION: ERICH OHSER

18

biblioteket i fokus 3 2019

TEXT & FOTO: SUSANNA MATTSSON


Rötter bokhandeln

Nyheter i bokhandeln Släktforska utanför Norden En stor del av Sveriges befolkning har utländska rötter. Den här handboken berättar hur du letar reda på uppgifter om din släkt utanför Norden. Thomas Fürth

Släktforska i städer Den här boken ger dig tips om genvägar in i städernas arkivinformation, och hjälper till att hålla koll på både gamla och nya utgåvor, databaser och register. Bo Lindwall & Claes Westling

Kom igång med din släktforskning Släktforskningens grunder i praktisk bok av släktforskningsexperten Eva Johansson. Tar bl.a. upp kyrkböcker och berättar hur dessa används till släktforskning. Eva Johansson

Från DNA-test till släktträd Peter Sjölund, expert på DNAsläktforskning, visar steg för steg hur du tolkar och använder ditt DNA-testresultat för att hitta dina släktingar. Peter Sjölund

Fler skivor, böcker och hjälpmedel hittar du i Rötterbokhandeln, Sveriges Släktforskar­ förbunds nätbokhandel. Kontakta Rötterbokhandeln för prisuppgift och beställning: 08–440 75 50 bokhandeln@rotter.se

www.rotterbokhandeln.se Rötterbokhandeln – för dig som släktforskar

Specialpris fö r dig som köp er in till bibliotek!


FOKUS: BIBLIOTEK

När biblioteket spelar huvudrollen Det ligger ett lik i biblioteket, på bokbussen gömmer sig Englands drottning och i en intergalaktisk biblioteksstad finns svaret på universums alla frågor – eller åtminstone nästan. Skönlitteraturen är full av bibliotek och ofta har de dessutom en avgörande roll för handlingen. och en ständigt boklånande Hermione Granger hade Harry Potter med all sannolikhet inte blivit särskilt gammal. I Umberto Eccos Rosens namn är det i det tillslutna klosterbiblioteket som möjligheten att förhindra fler mord finns gömd. Och utan biblioteket hade Haruki Murakamis 15-årige Kafka aldrig träffat sin bibliotekarie. Eller för den delen haft någonstans att bo. Lika avgörande för handlingen kan bristen på bibliotek vara. I Ray Bradburys klassiska dystopi Fahrenheit 451 har det fåtal

av Alan Bennett kliver den brittiska drottningen av misstag på bokbussen, lånar en bok av ren artighet, läser den, kommer tillbaka. Och lånar en bok till. Snart är drottningen helt besatt av att läsa sig igenom världslitteraturen, så pass att hennes officiella uppdrag blir lidande. Så hennes undersåtar börjar konspirera för att få drottningen att sluta läsa… I DROTTNINGEN VÄNDER BLAD

FOTO: DILIFF | WIKIMEDIA COMMONS

UTAN HOGWARTSBIBLIOTEKET

böcker som smugglats undan de stora bokbålen gömts hos olika privatpersoner. Staten har därför beordrat brandkåren att bränna ner hela huset där en bok hittas, för att inte sprida den farliga läsningen. Vad skulle då inte ett helt bibliotek innebära? Här bjuder vi på ett litet urval av skönlitterära bibliotek vi fastnat lite särskilt för – och på de böcker de befinner sig i:

65 meter långt hade ”Det långa rummet” på Trinity College precis lika gärna kunnat vara en författares påhittade drömbibliotek. Rummet tog 20 år att bygga, innehåller 200 000 av bibliotekets äldsta böcker och är dessutom förvaringsplats för Irlands äldsta bevarade harpa, tillverkad på 1400-talet.

20

biblioteket i fokus 3 2019


Hallå där Mikaela Blomqvist!

En annan bokbuss med avgörande betydelse för handlingen är Israel Armstrongs skruttiga buss i Ian Sansoms Fallet med de försvunna böckerna. När den halvt misslyckade bibliotekarien flyttar till Irland för att jobba på sitt drömbibliotek visar sig biblioteket, med undantag för bokbussen, vara nedlagt och böckerna försvunna. Så vem har stulit 15 000 böcker? Också från biblioteket i Valleby försvinner det böcker i Biblioteksmys­ teriet av Martin Widmark, den 13:e boken om LasseMajas detektivbyrå. Dock inte fullt lika många. NÅGON ANNAN SOM har en oslagbar förmåga att snubbla över mysterier är Agatha Christies småstadshjältinna Jane Marple. I Liket i biblioteket presenterades hon för första gången för en svensk publik, när hon inleder en egen undersökning för att avslöja vem det egentligen är som hittats mördad på mattan vid öppna spisen i biblioteket. Och hur har hon hamnat där? Hur 15-åriga Kafka Tamura efter att ha rymt hemifrån kommer att bosätta sig bland böckerna i ett större privatbibliotek är också något av ett mysterium. Liksom det brutala mord polisen så småningom vill förhöra honom om i Kafka på stranden av Haruki Murakami. EN ANNAN FIKTIV VÄRLD där förutsättningarna liknar våra, men inte riktigt känns igen, är Jasper Ffordes böcker om litteraturkriminalaren Torsdag Nesta. I Var är Jane Eyre? har en superskurk stulit Dickens originalmanus från biblioteket och genom att där stryka honom ur handlingen utplånat en av romanens huvudpersoner, med resultatet att denne plötsligt mördas i alla bokens utgivna kopior. Och nu har han alltså kidnappat Jane Eyre.

ovanstående haft tillgång till en utomjordisk biblioteksstad med universums samlade svar hade det kanske gått bättre. En sådan återfinns i H.P. Lovecrafts novell The Sha­ dow out of time, som finns att läsa på svenska i De stora Necrono­ micon: de döda namnens bok. Ett annat betydelsefullt bibliotek är biblioteket i Jorge Luis Borges novell Biblioteket i Babel, där författaren liknar biblioteket med universum. För precis så viktigt kan ett bibliotek vara. HADE NÅGON AV

OT O:

PR

IVAT

Du är litteratur- och teaterkritiker och en av fem externa ledamöter i årets Nobelkommitté för litteratur, som är med och utser 2018 och 2019 års Nobelpris.

F

Hur kändes det att bli erbjuden en plats i Nobelkommittén? – Det var jätteroligt så klart. Jag sade ja direkt. Hur går arbetet till? – Vi började i februari med en lång lista nomineringar som vi sedan har kortat i flera steg. Under sommaren läser vi kommittéledamöter och alla akademiledamöter in oss på de författarskap som är kvar på den ”korta listan” och sedan är det dags att bestämma sig. Hade du några betänkligheter inför att tacka ja med tanke på all uppståndelse som varit kring Svenska Akademien? – Nej, faktiskt inte. Jag tänkte nog tvärtom – jag tycker att Akademien är en institution, och det är viktigt att den finns kvar. Och om jag kan medverka till det på något sätt så känns det bara bra. Jag kände likadant när jag fick Svenska Akademiens kritikerpris tidigare under 2018. Jag vet att Johannes Anyuru fick ett pris av dem ungefär samtidigt och skrev att han var konfliktfylld inför att ta emot pengarna, men så har jag aldrig känt. Hur mycket arbete innebär uppdraget? – Det är mycket jobb, sedan är det svårt att säga exakt hur mycket – jag sitter ju hemma och läser och klockar inte hur många timmar det blir. Det är ju mycket kring Nobelpriset som är hemligt. Hur har det påverkat dig? – Jag tycker det är svårt! Om jag har suttit och läst något väldigt intensivt i flera dagar och sedan går och träffar några vänner och tar ett glas vin är jag så klart väldigt upptagen av det jag har läst, men får inte säga någonting. Det gör att hela jag blir lite hemlig på något sätt, för i vanliga fall pratar och skriver jag ju om vad jag läser. Det är lite tråkigt, men sedan finns det så klart en annan sida – att det är roligt att veta något som inte andra vet. Och det har varit väldigt roligt att få läsa författarskap under längre tid i stället för att bara skynda vidare som man brukar som kritiker. KALLE LEKHOLM

ANNA RIKNER

biblioteket i fokus 3 2019

21


FOTO: SARA MACKEY

Böcker för alla sinnen Att få känna, lukta och kanske till och med smaka på en bok kan ge lässtunden nya dimensioner. En ”känslig sagostund” kan också öppna dörrar för barn som tar in världen med andra sinnen än syn och hörsel. En bok kan läsas med flera sinnen. För barn som inte ser eller som behöver hjälp att koncentrera sig, finns taktila bilderböcker från Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) att låna på biblioteken. – Det finns många olika sätt att läsa, inte bara med ögonen eller öronen, utan också med fingrarna. Vi vill visa att alla sätt är lika bra, säger Ingrid Källström, barn- och ungdomsstrateg på MTM. ATT LÄSA MED FINGRARNA kan handla om att läsa punktskrift, men också om att uppleva bilder med hjälp av sin känsel. I en taktil bilderbok har illustrationerna inte bara olika färger, utan också olika struktur, så att de går att känna med fingrarna. Bilderna är förenklade, för att den viktiga informationen ska komma fram ordentligt. MTM har tagit fram ett hundratal taktila bilderböcker, som är till för barn som av olika anledningar behöver dem. – Det kan handla om att man inte ser alls, bara ser lite, att man har svårt att bläddra eller inte kan koncentrera sig tillräck-

22

biblioteket i fokus 3 2019

ligt för att förstå innehållet om det bara kommer genom syn eller hörsel. Precis som talböcker räknas de taktila böckerna som hjälp­ medel, för att ge alla människor oavsett funktionsvariation samma rätt att ta del av böcker. handeln finns taktila böcker, särskilt bland böcker för de allra yngsta. Det är böcker med ljud, ljus och struktur som gör det lättare för små barn att ta dem till sig. De blir ett sätt att lära känna böcker, och med tiden kan barnet ta in fler och fler intryck. Därför finns också taktila bilderböcker med olika svårighetsgrader. Från enkla illustrationer till illustrationer med väldigt många olika strukturer. – Prinsessan på ärten, där man får känna på tjugo olika madrasser, är ett exempel på en mer avancerad bok att ta till sig taktilt, säger Ingrid Källström. Hon brukar hålla i taktila pysselstunder, där bilderna skapas lika mycket för känsel som för syn. På så sätt går det också att anpassa böckerna i den egna bokhyllan, eller i förskolans boksamling. – Det är något att göra tillsammans med barnen. Att diskutera hur vi gör för att kunna känna en bild. Vad har vi hemma? Kanske tyg, piprensare, fjädrar. Om man gör det ihop och har roligt tillsammans blir det extra roligt att läsa sedan, säger Ingrid Källström. ÄVEN I DEN KOMMERSIELLA

EVA EMMELIN


 1

INGRID KÄLLSTRÖMS TAKTILA BOKTIPS:

2

3

KLASSIKERN 13 X 13 4

5

6

8

7

9

Raska på, Alfons Åberg av Gunilla Bergström På tur med djur av Fhiona Galloway

10

Så gör prinsessor av Per Gustavsson

FOTO: CARINA GERDIN

12

11

13

14

15

16

19

20

17

18

Petter och hans 4 getter av Einar Norelius Knacka på av Anna-Clara Tidholm Böcker där barn med olika funktionsvariationer finns representerade: Haj-Jenny av Lisa Lundmark

21

22

Sofia med knuff av Annelie Strömberg

KONSTRUKTÖR: LENNART LUNDSTEDT

Anton och den nya målvakten av Per Straarup Søndergaard Pojken och havet av Sofia Hedman

VÅGRÄTT

Superdövis av Cece Bell Lars är LOL av Iben Akerlide Izas hemlighet av Sofia Pihlsgård

FOTO: FOTOGRAFTINA

Vi är en av Sarah Crossen

KÄNSLIG STUND PÅ BOKMÄSSAN

KLASSIKERN 13 X 13

FOKUS: BOKMÄSSAN

Lördag den 28 september håller Ingrid Källström i seminariet ”Liten känslig sagostund – högläsning för ögon, öron och fingrar” på Bokmässan. – Målgruppen på Bokmässan är alla barn och föräldrar, men jag brukar också prata om detta när jag träffar pedagoger, föräldrar och barn. Taktila barnböcker finns på de flesta bibliotek, och finns de inte kan biblioteken beställa dem, säger Ingrid Källström.

1 Spefåglar (7) 5 Spelfåglar (5) 8 Spexfåglar (9) 9 Datorprogram och lovas med bättring (3) 10 Sådana medel är tillåtna (7) 11 Uppkomst (5) 12 De har en underhållande funktion (13) 15 Sparsam i överkant (5) 17 Genompyrd (7) 19 Ström i ”Solstollarna” (3) 20 Den som lider av detta uppsöker väl inte Markusplatsen i Venedig (9) 21 Speedig (5) 22 Spejsad (7)

LODRÄTT 1 2 3 4 5 6 7 13 14 16 18

Innebär en debut i pressen (13) Kan ha bunden form (5) Kellys hjälte? (7) Irriterar många tittare (13) Rosenblomman (5) Ses i klocka (7) Kan vara benefik (13) Bör namnteckningar vara (7) En bråkdel (7) Vedstycke (5) Återfinns i särskild lista (5)

Namn ............................................................................................................................................................................ Adress ......................................................................................................................................................................... Postnummer och ort ......................................................................................................................................... Rätt svar vill vi ha senast den 21 oktober 2019. Svar till: Biblioteket i fokus, Korsgatan 12, 411 16 Göteborg. Märk kuvertet med den eller de av bifs tävlingar som du skickar in svar till. Tre vinnare belönas med tre trisslotter var.

Förra numrets lösning och vinnare finns på sidan 31.

biblioteket i fokus 3 2019

23


Ligger ditt manus i byrålådan?

E-bok

Författaren har nu skrivit en släktkrönika om Bennys rötter från 1000-talet och framåt i «Klövasmens påg». Följ de spännande trådarna bakåt mot kronobefallningsmannen som blev mördad, amiralen som besegrade danskarna vid Rügen, kyrkoherden som hade Christian IV och Gustav II Adolf som gäster, borgmästarens fru som hade Karl XII boende hos sig, häradshövdingen på Pålsjö slott, fogden Wulf Rafn och snapphanarna, Erik XIV:s dotter, den orolige prästen Jacob Bunthén som flera år olovligen bodde hos Nordens Amazon och Minerva och kung Sverker d.ä. som också mördades, redan 1156. Klövasmens påg

Bengt Frännhagen 978-91-7765-366-0

235:-

Sände dikterna till en forskarkamrat från Lund, en god vän från de, för en stockholmare, exotiska åren där nere på den Medicinsk Kemiska institutionen på Sölvegatan. Med godmodigt lundensiskt ifrågasättande tackade han för texterna med tillägget att han desto värre inte förstod dem, eftersom han naturligtvis inte har själ. Genom denna vänligt positionerande tillspetsning av vårt positivistiska tänkande - intet annat än atomer och tomrum - avböjde han artigt klustren av text i varierande korta rader, där utformningen med stora blanka parter på boksidorna tyvärr förde hans tankar till risken att utsättas för svåruthärdlig svärmisk själfullhet. Andarnas hus

Stig Thunell 978-91-7765-346-2

I en tid när världen träder in i en växande nationalism och global ekonomisk stagnation, flyktingkris och ogripbara ekologiska katastrofscenarier kommer en ny typ av ledarskap att bli nödvändig.

E-bok

175:-

Klimatparadoxen

145:-

I den här boken kan du läsa om mig, Cleo. Jag är en hund. Och om Missan. Hon är en katt. Ibland är jag avundsjuk på Missan, för hon får göra saker som bara katter, men inte hundar får göra. Men ibland är det bra att vara hund. Läs boken, så får du veta varför. Det är jag som är Cleo

Göran Adenskog, Göte Långberg

Åsa Alidasdotter

978-91-7765-370-7

978-91-7517-229-3

Kinas gigantiska infrastrukturprojekt The Initiative mellan Asien och Europa liksom mastodontprojektet North- South East Corridor mellan Ryssland, Iran och Indien innebär i sin vardag svåra affärsförhandlingar som tar sig en svindlande form i både storlek och genomföranden även i icke demokratiska länder med utpräglad korruption. John mobiliserar Camarillan med sin hemliga krets av tolv internationella förstklassiga affärsrådgivare. Camarillan vet vad andra inte vet och inte borde veta och speciellt John vet saker om personer i viktiga funktioner och deras affärer han inte bör veta. Camarillan

Hans O. N. Liljeström 978-91-7765-301-1 E-bok: 978-91-7765-369-1

Som ett långsamt uppvaknande till verklighet... Så såg han själv på sitt liv, författaren och kritikern Olof Lagercrantz (1911-2002). I den här berättelsen får läsaren följa med på en resa, en färd genom decennierna, längs med tidens ström.

Eric har precis börjat anpassa sig till sitt nya liv, i det lilla fiskesamhället i Bohuslän. Flykten från ett myllrande Stockholm mot ett oändligt hav och klippiga stränder känns helt rätt.

155:-

Blå himmel och stormande hav

Dan Dietrichson 978-91-7765-373-8

195:-

En bok om Olof Lagercrantz

Andreas Eckerström 978-91-7765-261-8


Ligger ditt manus i byrålådan?

Det sprider sig en epidemi över Europa just nu. Varje minut är det någon som insjuknar, varje vecka sjukskrivs tusentals och vissa av dem, kommer aldrig helt återhämta sig. Epidemin överförs inte av bakterier eller virus. Den överförs av samhällets förväntan på individen.

Mitt i livet hände mig något som fick avgörande betydelse för hur framtiden skulle forma sig - jag läste ’Den Tibetanska Livs och- Dödsboken’.

210:-

160:-

Geten och kvacksalvaren: En bok om livsåskådning med utgångspunkt i buddhismen

190:-

Mannen under bordet

Jan Koldenius

Oddvar Anfinset

978-91-7765-380-6

978-91-7765-325-7

En osentimental och rak berättelse om en familjs vedermödor någonstans i Sverige på 1800-talet. Kitt Tell berättar om vardagslivets glädjeämnen och sorger. Det naturliga i att födas och att dö i en familj med många barn som alla kämpar för att överleva. Vilken skillnad på liv då och nu. I dag går livet mest ut på att samla på sig saker, ha så mycket fritid som möjligt, träna på gym och räkna kalorier. Då var man tacksam över att ha de saker som man behövde och tillräckligt med mat för att överleva. Träning fick man av allt fysiskt arbete hemma på gården. Detta är en intressant läsning som påminner om hur fort allt förändras. Om det är till det bättre tål att tänkas på. Guje Palm Skådespelerska/keramiker/konstnär Malmklockan

Kitt Tell 978-91-7765-342-4 E-bok: 978-91-7765-343-1

Konserven Kurt är ett gladlynt konservbarn som drömmer om att se världen utanför den fabrik där han växt upp. När han av misstag hamnar ute i naturen får han tillfälle att förverkliga sin dröm och upptäcker att världen är lite större än han trott.

130:-

85:-

På äventyr med Konserven Kurt

Romanen «Systrarna Knightly» är en kärleks- och relationsberättelse i bästa Jane Austen-stil. Vi får följa familjen Ekholm Knightly under några sommarmånader 1992. En period i deras liv som är den mest omvälvande, samtidigt kaotisk, på grund av de händelser som inträffar.

180:-

Maj Siljeclev Henrysson

978-91-7765-308-0

978-91-7517-153-1

Tord: Jag vill inte berätta nån jäkla historia ..min story ska handla om livet och kärleken och hur jobbigt det kan va’ med relationer ...och politiken och samhället och sånt som är viktigt. Varför alltid en historia och folk kan väl välja själva om dom vill bry sig? Så här kan man skriva dramatik

Tijo Reanga tillhör en nomadiserad ursprungsbefolkning som flyttar med djuren. De tillhör inte någon stat utan flyttar i gränstrakterna mellan de olika nordiska länderna. Tijos morfar var en gunstar, en helare som har kontakt med naturens väsen.

275:-

Carl-Johan Seth

978-91-7765-329-5

Trilogin Älskaren är en kärleks- och relationsberättelse med inslag av erotik. I del 1 får vi möta Jane 17 år, en otrevlig och omotiverad person som finner meningen med livet när hon träffar Jim. När han presenterar henne för Jonathan, sin pappa möter hon sitt öde. Älskaren : Del 1

Ursa Major

Börje Allas

978-91-7765-321-9

213:-

Systrarna Knightly

Louise Hellgren

En sann berättelse om ett livsöde, en far och hans psykiskt sjuka son. Läsaren får följa sonen från adoptionen till första psykosen i 14-års åldern. Berättelsen fortsätter med det dåliga bemötandet av BUP, vuxenpsyk, polis och åklagare.Det kom att bli ett flertal rättegångar.

165:-

Sonen som försvann

Maj Siljeclev Henrysson

Nils H Lind

978-91-7517-459-4

978-91-7765-288-5


TIPS Den onda clownen Pennywise, spelad av Bill Skarsgård i bioaktuella Det: Kapitel 2, är en av många filmskurkar som lämnat bestående avtryck hos publiken.

SJU BRA FILMSKURKAR: Dr Jekyll och Mr Hyde (Victor Fleming, 1941) Robert Louis Stevensons historia har filmats åtskilliga gånger, men Spencer Tracys tolkning av titelns dubbelnatur är svåröverträffad.

Kvinna utan samvete (Billy Wilder, 1944)

BOVEN I DRAMAT

FOTO: WARNER/SF

Den svenska titeln beskriver film noir-drottningen Barbara Stanwycks rollfigur på ett träffsäkert sätt.

Filmskurkar som är otäckt bra Man hejar förstås på hjälten. Men ibland är filmens främsta behållning en riktigt minnesvärd skurk. Hannibal Lecter. Keyser Söze. Syster Ratched. Darth Vader. Bellatrix Lestrange. Pennywise. Ernst Stavro Blofeld. Male­ ficent. Biskop Vergérus. Den onda häxan från Väst. Vissa filmskurkar blir ikoniska populärkulturella begrepp och större än både filmerna och hjältarna (vem minns att agenten i De misstänkta heter Dave Kujan?). Några av dessa elakingar fascinerar just för att de är så gränslöst onda. Sådana som Cruella de Vil i Glenn Closes gestalt i 101 dalmatiner (hon vill slakta söta hundvalpar för att sy en päls och hennes efternamn betyder ”djävul” – kan man bli ondare?), Al Capone spelad av Robert De Niro i De omutbara, Javier Bardems yrkesmördarpsykopat i No country for old men, Leonardo DiCaprios sadistiska slavägare i Django unchained, Anjelica Hustons diaboliska styvmamma i För evigt och Barbara Stanwyck i filmen med den talande titeln Kvinna utan samvete. grymhet gör givetvis tillfredsställelsen extra stor när de till slut får sitt straff – och frustrationen enorm när de klarar sig undan. DESSA BOVARS MONUMENTALA

26

biblioteket i fokus 3 2019

En särskild underavdelning är de fullständigt skogstokiga illdådarna. I denna kategori återfinns oförglömliga vettvillingar som Heath Ledgers Jokern i The Dark Knight, Anthony Perkins Norman Bates i Psycho och Jack Nicholsons Jack Torrance i The Shining. MEN DE SKURKPORTRÄTT som verkligen kryper under skinnet är ofta de som på olika sätt är mångdimensionella. Som Kathy Bates Oscarsbelönade Annie Wilkes i Lida, Spencer Tracys dubbla titelroll i Dr Jekyll och Mr Hyde och Vincent D’Onofrios komplexa tolkning av Wilson Fisk i Netflix-serien Daredevil. Samt Severus Snape, som utmärker sig i Harry Potter-persongalleriet genom att man i det längsta inte vet vilken sida han står på. En ovisshet som skickligt jongleras av den enastående Alan Rickman – som även hade två mer klassiska ”bad guys” på meritlistan: Hans Gruber i Die hard och sheriffen av Nottingham i Robin Hood: Prince of thieves. Vissa filmskurkar är av mer renodlad monstertyp, som titelvarelsen i Alienfilmerna. Eller inkarnationer av mörka krafter, som Sauron i Sagan om ringentrilogin. Omänsklig ondska, rent bokstavligt. ULF BENKEL

Alien (Ridley Scott, 1979) Schweiziske konstnären HR Giger och italienske specialeffektsexperten Carlo Rambaldi skapade ett av filmhistoriens mest ikoniska monster.

De omutbara (Brian De Palma, 1987) Maffia-romantiserandet är långt borta när Robert De Niro gestaltar gangsterbossen Al Capone som både vidrig och patetisk.

101 dalmatiner (Stephen Herek, 1996) Den djävulska Cruella de Vil är en paradroll för Glenn Close i denna nya version av den tecknade Pongo och de 101 dalmatinerna från 1961.

Harry Potter och Fenix­ orden (David Yates, 2007) Helena Bonham Carters lustfyllt galna Bellatrix Lestrange är bara med i fyra av de åtta Harry Potterfilmerna, men gör ett outplånligt intryck.

Daredevil (tv-serie, skapad av Drew Goddard, 2015–2018) Wilson Fisk, spelad av Vincent D’Onofrio, är en av Marvel-världens mest sammansatta – och obehagliga – skurkar.


De Aderton Anton Berg Bookmark förlag

När radiojournalisten Anton Berg skriver deckare är det så klart radiojournalister som löser fallet. Grävande journalister ser sig gärna som – och har naturligtvis likheter med – detektiver. Här tar sig Berg, genom sin huvudperson Axel Sköld, an det för journalister kanske mest gäckande fallet av alla: Palmemordet. Han gör det genom att ifrågasätta maktens verkliga centrum. Vilka styr egentligen vårt land, handlar det om demokratiskt valda eller de med nedärvda pengar och positioner? De aderton är alltså inte den skandal­ omsusade akademin vi läst så mycket om på sistone. Nej, i stället handlar det om ett sällskap som tagit sitt namn av förakt för det litterära samfundet och den kung som grundade det. Sköld gräver i historien, kommer farligt nära sanningen och hamnar naturligtvis i livsfarliga strider. Det kan låta lite fånigt, men det gör ju ofta konspirationsteorier. Faktum är att som debut betraktad håller boken en absolut godkänd nivå. Den rycker med och engagerar, och lyckas dessutom få mig att känna för såväl huvudpersonen som hans kloka kollega och vän Stina Forss.   EVA EMMELIN

Fyra noveller Thomas Mann Översättning: Linda Östergaard Albert Bonniers Förlag

Thomas Mann är kanske framför allt känd för tegelstenar som Bergta­ gen, Huset Buddenbrook och Doktor Faustus, men gör sig minst lika bra i det kortare formatet. Och nu har Bonniers­ alltså gett ut en behändig samlingsvolym med novellerna, eller kanske snarare kortromanerna, Tonio Kröger, Tristan, Döden i Venedig och Mario och Trollkarlen. Trevligt. Thomas Mann har en fantastisk blick för att skildra de subtila nyanserna både i det sociala spelet människor emellan och inuti deras stackars huvuden. Många av hans karaktärer bär tydliga likheter med Mann själv. Till exempel den uppburna författa-

ren Gustav Aschenbach i Döden i Venedig, som dras ner i fördärvet av en osund fascination vid en polsk tonårspojke på ett badhotell. Eller Tonio Kröger, som med sin veka haka och alltför mjuka mun skämmer ut sina protestantiskt nordtyska förfäder genom att ägna sig åt litteraturen istället för kapitalet. Fyra noveller är en perfekt startpunkt för den som vill lära känna Mann, och det borde alla faktiskt vilja. KALLE LEKHOLM

Ett system så magnifikt att det bländar Amanda Svensson Norstedts

Jag har läst och älskat allt av Amanda Svensson. Men jag har aldrig läst henne ... så här. För det första är nya romanen ungefär dubbelt så lång som hennes tidigare. För det andra är den, ja vad är den egentligen? Jo, det är en roman med vad som brukar kallas bred ansats. En riktig romanroman som vare sig hejdar sig eller ber om ursäkt, eller för den del gör det helt lätt för läsaren. I alla fall inte för den läsare som i varje sekund behöver veta vad det är för slags bok den har i sina händer. Det handlar om familjen (det perfekta prisma genom nästan vilken historia som helst kan speglas): vad håller den samman? Vad får den att upplösas? I centrum tre syskon, trillingar, med en minst sagt komplicerad relation till sig själva och varandra. En traumatisk händelse sliter dem isär och de befinner sig nu på olika platser i världen. Vi följer deras trassliga väg tillbaka. Däremellan: klimatkris, hjärnforskning, självmord, otaliga mysterier och sammanträffanden, magisk realism, kärlek, svek. Och en apa med absolut moraliskt gehör. Låter det mycket? Det är det. Men Svensson skriver som alltid glimrande, med berättarglädjen skälvande under orden. Humor svänger till bråddjupt allvar, svänger till associativ absurdism. Finns det ett system i galenskapen, frågar sig en av bokens karaktärer framåt slutet. Svaret är givetvis nej. Men det gör absolut ingenting. För detta är magnifik läsning. Djupt berörande, bländande galenskap. Ett strålande bygge. Läs! Förvirras! Hisna! Älska! SUSANNA MATTSSON

biblioteket i fokus 3 2019

27


Mordet på kommendören – Andra boken Haruki Murakami Översättning: Vibeke Emond Norstedts

Del två av Mordet på kommendören kräver att du först läst del ett, eftersom det i själva verket är en roman uppdelad i två delar. En konstnär bor tillfälligt i en ensligt belägen villa, där han blir den som grannarna anförtror sina hemligheter till. Men vissa hemligheter, som historien begravt, kanske mår bäst av att förbli i glömska? Ju längre romanen fortskrider desto mer surrealistisk blir den. Figurer som förekommer på tavlor får liv. Frågan är hur man ska tolka deras tankar och repliker. Boken har undertiteln ”En föränderlig metafor” och läsaren får fundera på vad i handlingen som sker i verkligheten och vad man ska läsa som en metafor för något annat? Men undertecknad menar att Murakami, med sin strama prosa, lyckas hålla sig inom den magiska realismens gränser. Boken är en konstnärsroman och samtidigt en tänkvärd betraktelse över gåtorna i livet. Och den är väl värd en omläsning, då den som läst ut den har chans att läsa in en helt ny betydelse i det som tidigare berättats. JOHANNA ANDERSSON

Trojanen Mats Ahlstedt Bokfabriken

Profilerare Ella Werner är tillbaka och denna gång som nyutexaminerad polis. Hennes första uppdrag leder henne in i en härva av makt, svarta pengar och globala hot. Tre personer blir inom loppet av några dagar mördade i Göteborg. Ella Werner upptäcker snart att det finns kopplingar mellan dessa personer. Ett dataspel som förväntas göra succé världen över är vad som först verkar vara den gemensamma nämnaren. 28

biblioteket i fokus 3 2019

Men spelet visar sig inte bara erbjuda möjligheter till stora inkomster. Det bär också på en trojan som i fel händer kan leda till enorm förstörelse världen över. Göteborgspolisen med Ella Werner i spetsen står inför en stor utmaning – att hitta en mördare, men också förhindra världens kanske största cyberkrig. Jag hade höga förväntningar på Ahlstedts senaste och till min glädje levererades en spännande berättelse där ingenting är vad det först verkar att vara. Ju längre in i handlingen jag kommer desto svårare blir det att lägga boken ifrån mig. Som vanligt bjuder Ahlstedt på oväntade vändningar och rapp handling. LISA ERIKSSON

Borges II (1945–1970) Jorge Luis Borges Översättning: Anders Cullhed, Hans Ruin, Ingegerd Wiking, Irmgard Pingel, Jöran Mjöberg, Lars Bjurman, Lasse Söderberg, Oscar Hemer, Sun Axelsson samt Marina Torres Bokförlaget Tranan

Drygt 600 sidor knivbråk, meta­ fysiska deckargåtor, medeltida persiska astronomer, Buenos Aires-skildringar och massor av gauchos? Alla som är något bekanta med den argentinske bibliotekarien Jorge Luis Borges känner snabbt igen sig i denna andra volym i Bokförlaget Tranans maffiga samling. Borges skriver det själv vid något tillfälle: att han är en monoton person. Det är inte alls något dåligt, men han har sina favoritämnen som han år efter år återkommer till i noveller, essäer och dikter. Och här finns många guldkorn – inte minst novellerna i Alefen och Brodies rapport. Visste ni förresten att Borges har blivit tonsatt av ingen annan än Evert Taube? Jo, Taubes Kinesiska mu­ ren – den där lite märkliga låten där han ackom­panjerad av trumma och plingpling pratsjunger om kejsaren Qin Shi Huang Ti – bygger faktiskt på en av essäerna i denna bok. Nåväl, även om Borges litterära värld är fascinerande och Tranan gör oss en välgärning med denna utgivning är det lätt att en viss mättnadskänsla uppstår. Men så är väl inte heller ett samlings-

verk av Borges framför allt lämpat för sträckläsning inför en recensionsdeadline. Ett över åren utdraget bläddrande passar bibliofilen Borges bättre. KALLE LEKHOLM

Vi for upp med mor Karin Smirnoff Bokförlaget Polaris

Jag for ner till bror drabbade mig som få böcker förra året. I uppföljaren Vi for upp med mor gräver Karin Smirnoff vidare i tvillingarna Bror och Janas släktförhållanden på mödernet. Vem var kvinnan de växte upp med, modern som stängde öron och ögon för makens övergrepp? Nu är hon död, men genom den familj hon lämnat för så länge sedan lär huvud­ personen Jana känna sina rötter. Berättarrösten är densamma, men berättaren själv förändras under ­romanens gång. Vi kommer närmare, vet mer och får veta mer, känna mer. När jag slår igen boken tänker jag att det här faktiskt kunnat vara en banal historia. Glesbygdsmisär kryddad med hemskheter som incest och en maktfullkomlig frikyrkopastor hade kunnat bli för mycket, för tillrättalagt, men Karin Smirnoffs prosa gör berättelsen unik. Språket, det avskalade dialektala talspråket helt utan andra skiljetecken än punkter, ger texten klang. Fruktansvärda familjehemligheter nästan sjungs fram, traumatiska minnen nystas upp och beskriver en trakt, en familj, en person så att det känns äkta och går rakt in. EVA EMMELIN

Anna, i skuggan av Alfred

– Fabriksarbeterskan och arkitekten i Malmö 1915 Karin Lövgren Nilsson Kira förlag

Våren 1915 hittas två döda kroppar i ett badrum i Malmö. På golvet ligger en ung kvinna och ovanpå henne, en 37 år äldre man. Båda är nakna. Den unga kvinnan är den 16-åriga


LITTERATURKLASSIKERN

Häxan och lejonet C. S. Lewis The Lion, the Witch and the Wardrobe – utgiven 1950

När syskonen Pevensie evakueras till den engelska landsbygden undan andra världskrigets bombningar placeras de hos en excentrisk professor. När minstingen Lucy under en lek gömmer sig i en klädgarderob snubblar hon ut i en snötäckt värld, gömd bakom kapporna. Hon har nått Narnia, landet där den onda Vita häxan förhäxat landet så att det är ständig vinter – men aldrig jul. Men det vet förstås inte Lucy när hon fascinerad möter sin första vän, faunen Tumnus. En av alla de sagovarelser och talande djur som fått generationer av barn att förälska sig i Narnia. I just Häxan och Lejonet är det fabriksarbeterskan Anna Jönsson, han den framstående arkitekten Alfred Arwidius. Det hela blev snabbt en stor nyhet i såväl lokalpress som Stockholms­ tidningarna. Alfred var en känd man och det spekulerades mycket om den skanda­lösa händelsen. Dödsorsaken visade sig vara koloxidförgiftning, orsakad av läckande gas från badrummets varmvattensystem. Men vad gjorde de två där tillsammans, hur kände de varandra och varför hade de inga kläder på sig? I Anna, i skuggan av Alfred gör Karin Lövgren Nilsson en förtjänstfull insats för att berätta vad som hände den ödesdigra kvällen och framför allt ge historien om Anna liv igen. För vem kommer ihåg Anna Jönsson? Genom ett flerårigt grävande i arkiv, tidningsartiklar och andra historiska dokument ger Karin Lövgren Nilsson en levande bild av såväl Annas som andra fattiga Malmöbors liv under tidigt 1900tal. Det är kalla dragiga lägen­heter, dåliga sanitära förhållanden, långa arbetsdagar och alltid ont om pengar.

framförallt herr och fru Bäver som utöver Tumnus charmar läsarna. Och just charmen är något av det som fått generationer av läsare att återvända till boksidorna. Men inledningsvis var det just sagoinslagen som ställde till det för författaren. Stora delar av den vuxna generationen ansåg att litteratur för barn skulle vara realistisk och att sagor kunde vara skadliga för barn eftersom de fick orealistiska förväntningar på sina egna liv. Barnen höll inte med och desto fler böcker som såldes, desto ivrigare blev förläggaren. På sju år skrev Lewis sju böcker i Narnia-serien, varav Min morbror trollkarlen kronologiskt utspelar sig före Häxan och Lejonet. Vilken ordning böckerna ska läsas i har därför varit omdiskuterat allt sedan dess. Just tidshoppen är en viktig del av serien, då tiden i Narnia går helt i otakt med vår värld och du aldrig vet om ett år här innebär tusen eller tio år i den andra världen. Något som ger sinsemellan väldigt olika berättelser, med sagovärlden växlande i guldålder och förfall. Samhället präglas också av en tydlig klass- och könshierarki, något som helt klart bidrog till den unga fabriksarbet­er­ skans förtidiga död. Vem var den unga Anna att säga nej när en framstående, och för familjen viktig, fin herre ville något? Det som hände Anna Jönsson kan inte göras ogjort. Men tack var boken har såväl bilden som minnet av henne fått fler konturer. BIRGITTA LAGERLÖF

De hemlösa katterna i Homs Eva Nour Wahlström & Widstrand

Kriget i Syrien är ständigt närvarande i vår vardag. I nyhetssändningar och som svåra minnen och erfarenheter hos så många människor. Samtidigt är vi många som inte vet så mycket mer om landet. Som knappt

I dag är det inte sagoinslagen som diskuteras bland vuxna, utan de tydliga religiösa kopplingarna med det upphöjda lejonet Aslan och den onda Vita häxan. Barnen fortsätter dock att ignorera de vuxnas debatt och läser glatt vidare. Det gör de rätt i. ANNA RIKNER

C. S. LEWIS ● Brittiske Clive Staples ”Jack” Lewis (1898–1963) var professor i medeltidens och renässansens litteratur vid universitet i Cambridge. Han hade tidigare undervisat i Oxford, där han tillhörde ”The Inklings”, en skrivcirkel för universitetets skrivande akademiker, med bland annat J. R. R. Tolkien som en av deltagarna. ● Centralt är Lewis kristna tro och utöver sina skönlitterära böcker skrev han också över 40 verk om teologiska frågor. ● Efter en längre brevväxling gifte Jack sig 1956 med amerikanskan Joy Davidman Gresham, en relation som skildras i hyllade Shadowlands (1993), med Anthony Hopkins som Lewis. ● När Lewis dog gick det spårlöst förbi i pressen, då datumet, den 22 november 1963, också blev dagen då John F. Kennedy mördades i Dallas.

hade kunnat peka ut Syrien på kartan för tio år sedan. Efter att ha läst De hemlösa katterna i Homs har jag en känsla av att ha börjat fylla igen en lucka som jag nog inte förstått vidden av. Att förstå människor på flykt från krig handlar inte bara om att förstå flyktens vidrigheter. Att förstå krigets grymhet. Det handlar lika mycket om att förstå hur vardagen sakta förändras. Hur en trygg barndom, byggnader, utbildning, smaker, livet som man känt det allt eftersom smulas sönder och skrumpnar ihop. Hur det plötsligt handlar om överlevnad i en belägrad stad, om motstånd och fruktansvärda beslut att fatta. Boken är välskriven och vacker i sitt uttryck. Kanske är det därför den kryper under skinnet. Vetskapen om att verklighetens Sami lever i Paris, att han tillsammans med författaren tagit sig igenom de svåra minnena och delat dem med oss, gör texten ännu mer angelägen. Samis historia är en av många, många och behöver just därför läsas av alla som vill förstå vad som pågår i vår värld.  EVA EMMELIN biblioteket i fokus 3 2019

29


Simultan Ingeborg Bachmann Översättning: Linda Östergaard Ellerströms

Novellerna i Simultan beskriver fem olika kvinnor, fem olika livsöden. På baksidan finns ett citat av Ingeborg Bachmann själv, om att kvinnor från Wien är oberäkneliga och svåra att förstå. Och det finns också något i novellerna som är svårt att greppa, något som gör det stundtals frustrerande att läsa. Kanske är det gränslandet de rör sig i, som gör att det känns som om de inte riktigt når fram. Bachmann väljer inte de traditionella – och därmed förväntade – uppläggen för historierna hon berättar. I stället hamnar kvinnorna i centrum, deras personligheter, och de val de väljer att göra eller inte göra. Den fem novellerna i Simultan gavs ut första gången 1972, bara ett år innan författaren avled i en eldsvåda. Därmed blev det heller aldrig någon avslutning av prosaprojektet ”Todesarten” (ungefär ”sätt att dö”), som boken var tänkt som en inledande del av. JENNY CARLSTEDT

Den stora skrivboken, Beviset och Den tredje lögnen Agota Kristof Översättning: Marianne Tufvesson Wahlström & Widstrand

Tre böcker, en berättelse. Eller kanske tre böcker, med ett oändligt antal berättelser? För Agota Kristofs trilogi rymmer så mycket. Å ena sidan är den omöjlig att släppa, lättläst men ofattbar. Vad är det jag läser, vem är det som berättar, vad handlar detta om? Handlar det om två barn – tvillingarna Lucas och Claus – om ett barn, alla barn? Det handlar så klart om krig. Krig och vad det gör med människor. Men lika mycket är det en drabbande berättelse om att återge sitt liv, att berätta sanningen först en gång, sedan en gång till 30

biblioteket i fokus 3 2019

och en gång till, hela tiden med olika resultat. De här böckerna, som getts ut som en bok och som bör, eller faktiskt måste, läsas som en bok, liknar ingenting jag läst och jag är oerhört glad att jag läst dem. EVA EMMELIN

Koral Suzanne Brøgger Översättning: Urban Andersson Norstedts

Koral är en sammanskrivning av Suzanne Brøggers tidigare böcker Crème Fraîche (1978), Ja (1984) och Transparence (1993). Fokus i Koral är en intensiv och destruktiv kärleksrelation med en svensk förlossningsläkare, som håller bokens huvudperson på halster och är lynnig och oberäknelig. De verkar ha allt emot sig, förutom en förunderlig dragningskraft. Med skarp, dråplig humor och en fantastisk förmåga att vända på föreställningar och förväntningar gestaltar Brøgger kampen för att kunna få kärlek och samtidigt skapa i en patriarkal värld. Berättelsen om den hopplösa relationen är stark och gripande. Andra, mer idéburna delar är mer svårtillgängliga, ibland introverta, fragmentariska, och jag får kämpa för att ta mig igenom delar av boken. Är det värt det? Ja, absolut. Jag älskar att Suzanne Brøgger ständigt överraskar, utmanar och skakar om läsaren – och bilden av henne själv. SANNA NÄSSÉN

Små eldar överallt Celeste Ng Översättning: Anna Strandberg Albert Bonniers Förlag

I Shaker Heights råder idyllen, invånarna är stolta över sin stad och sina värderingar. Men året då Mia Warren och hennes dotter Pearl dyker upp ställs allt på sin spets. Som vanligt känns det lite jobbigt när man vet att den idyll som beskrivs sakta kommer att trasas sönder. Det fina med den här historien är dock att när det

Nästa nummer kommer i november! Tema: Debutanter

till slut rasar så blir de drabbade inte förminskade, utan växer snarare av det som de tvingas konfrontera. Små eldar överallt har legat på min önskelista länge och det var med stora förväntningar jag slog upp pärmarna. Men det är svårt att läsa en berättelse och ge den en rättvis bedömning när man redan har höga förhoppningar. Här finns en välskriven, intressant och medryckande historia, men miljön påminner om en amerikansk high schoolfilm, och karaktärerna följer tyvärr de normer som ofta förekommer där. Det gör att en bra historia, som det trots allt är, ändå förblir ganska ytlig och platt.

JENNY CARLSTEDT

Den märkligaste boken i världen & andra mysterier Daniel Rydén Historiska Media

Rydéns tilltalande uttryckssätt och varierande ämnesval gör Den märkligaste boken i världen & andra mysterier till ett rent nöje att läsa. Att vissa ämnen känns lite uttjatade gör inte så mycket när de presenteras i den här läsvänliga formen. Andra skildringar känns uppfriskande nya inom mysterielitteraturen. Som orsaken till den dödligt giftiga London­ smogen i december 1952, vem som tog pizzan till Sverige, varför Nils Rabenius blev Sveriges största förfalskare och hur Hitler egentligen pratade. För precis så skilda ämnen och tidsperioder är det författaren presenterar. Här blandas vetenskapliga mysterier, rena påhitt och otroliga händelser som på olika sätt engagerat ett stort antal människor. Många av gåtorna kommer vi nog aldrig få svar på, andra har en konkret lösning – att anmärkningsvärt många trots det envisas med att betrakta dem som olösta är ett mysterium i sig. Boken består av kortare betraktelser, en uttrycksform som Daniel Rydén också i sina tidigare böcker visat sig behärska med den äran. Visst kan jag ibland önska att jag hade fått veta mer, men å andra sidan gör formatet att det hela tiden finns fler mysterier att fascineras av.  ANNA RIKNER


LÖSNINGAR & VINNARE

Rätt lösning Ord i fokus 2 2019 SMUT- LITEN SÅDAN KAN SAR NED STJÄLPA LASSET MEST HUDUTSLAGET

Rätt lösning Klassikern 2 2019 O F F I C E R S K Å R E R

M T A P E E A Ä H U S U S O V F E F L E F O R M O E A N O T O O E T U R E E I I K S K O

T A T U E R I N G S N Å L

S E K Ö V A T O V R E M A R N L E

R I S A L Å E R A A R V E N O U R E K T

N G L L A S O S F N A B E R I I K E E N

Fem personer som lyckats lösa förra numrets Klassikern belönas med tre trisslotter var. De är: Eva Walter, Karlskrona, Thorsten Svensson, Göteborg, och Margareta Karlsson, Öxnevalla.

Tyvärr blev det ett litet fel i nyckeln denna gång, då Marne ju är en flod och inte en stad. Vi beklagar detta, men gläder oss åt att de allra flesta ändå lyckades få fram den rätta lösningen.

SEG ÅLDRING KRYSSA KLARSYNT

V SPÅR KLIMAT NÄSSELDJUR

T

KAN KLÄ SLAGOM EN VERK EMMA

KODATS IN PÅ NYTT

LEBEMAN

L O V A I S

DJINN OCH BOLAG

MOTREAKTION

D

OOLONG

PLANRITNING FRID

HENNES BOK 2018? SPELBOLAG

K A R T A

P R O T E S T

T

HJÄRTE- TRÄDBEVÄRMA- VÄXTA DIALEKRE TERNA

HAR LIKNAR HUMMER REJÄLA EN FIOL

N

GRUPP PÅ GRÖNA ÖN

M

REGELBUNDEN

S K O G I G A

B A S E L

INTAR HÅLLER ARK PÅ PLATS

BRYTER STRÖM

FOTO: ANNA-LENA AHLSTRÖM

E R Ö V R A

HAR SYNTAGMA I CENTRUM

Y

AREA SÄTTER DATA PÅ PRÄNT

O M P R O G R A M M E R A T S A

VINTERORTER

R I

R A R E Å R

KRIGSMAKTEN FÄNGSLAR

K E T

A N D E

TV-BOLAG I ROM SPÄNNER FAST

VIKARE STORKFÅGLAR RECITERAT

M I FINAST MER HET

L

S Ä L I

ÄR MEDLEM I SFMO

N

T A K

T Ä R E

B Ä S T

R A I

TOPP VILL NOG SKUM GÅ UNDER?

KARPFISK

BAKTALAR SPORTGRUPP

REPADE PÅ UKULELE

R

A N G I

I D

SOM FYRA KAN MAN STÅ PÅ

I V

B A R N B O K S F Ö R F A T T A PÅ BIL I TOLEDO

E

UPPREPAR

Ä L T A R RACKAREN UPPMANA

Rätt lösning Den okända författaren 2 2019 A – 4 – Edith Unnerstad – Kastrullresan (1949) B – 5 – Åke Holmberg – Ture Sventon, privatdetektiv (1948) C – 1 – Maria Gripe – Tordyveln flyger i skymningen (1978) D – 2 – Astrid Lindgren – Rasmus på luffen (1956) E – 6 – Gösta Knutsson – Pelle Svanslös på äventyr (1939) F – 3 – Jan Lööf – Bergtrollens nya hem (1976) Att kombinera rätt bok med rätt författare lyckades Bo Kalebsson, Växjö, Ketty Fahlgren Rosén, Ursviken, och Kent Carlsson, Vänersborg, med och får därmed tre trisslotter var.

KÄND JACQUES

M E T E O R O L O G

S V I LARS VON TRIERDRAMA

SLAGVAPEN

K R U T G U B B E

M A N E T TREA I SCHWEIZ

P

L U R I B E I

OXUDDE 52-19

SKYDD

M

SÅDAN VANLIG ÄR HAR EN TEXT PÅ SÄLLEN SMAL LASTBETYDMIDJA PALL LIGT?

UNION TENN

E U

N L Ä R N

REPETERANDE

AVSLUTAR P.S.

D A

A

GJORT SMÅ HÅL YTMÅTT

I

FUNDERA PÅ HÄMND VÄDRA

HÄTSK

R E

S R

REFUSERAT

R E S E R

R U V A

N A G G A T

N E R D R A G N FÖRDA MOT PER BACKEN GUSTAVSSON FOTO: STEFAN TELL FAR

SÄNDER I ETERN

RHENIUM LILLA HUSET

L L U S T R A T Ö R

I RYSSJA

R Å A R

N G E N

FLUGAN

KÅLLES VISAVI

A D A

A G N E T

Lite extra koll på litteraturen hade Marielle Lundberg, Västerås, Lars-Åke Alterby, Ulricehamn, och Urban Swahn, Lund. De vinner därmed tre trisslotter var.

biblioteket i fokus 3 2019

31


HUR MEDIEVETEN ÄR DU? Idag när det privata och offentliga samtalet till stor del sker i sociala kanaler måste vi förhålla oss till filterbubblor, alternativa fakta och algoritmer. Vi behöver sätta information i ett samman­ hang och bedöma dess ursprung. Samtidigt är vi våra egna publi­ cister vilket innebär att vi också behöver ta ansvar för vad vi skriver och delar. Med temat Medievetenhet lyfter vi frågan om medie­ och informationskunnighet och om hur vi ska navigera i det nya informationssamhället. Välkommen till Bokmässan!

26–29 Sept 2019

SVENSKA MÄSSAN GÖTEBORG FRE 11.00–11.45

MIK – VERKSTAD FÖR PRAKTIKER

Vilka färdigheter behövs för att navigera i en alltmer komplex och digitaliserad värld? Med utgångspunkt i internationella exempel påbörjar vi resan mot en gemensam förståelse av vad vi menar med MIK. Kom och workshoppa med oss! Medverkande: Anette Novak. Arr: Statens medieråd

NYTT PÅ BOKMÄSSAN

Tips på seminarier TOR 10.00-10.45

HUR INKLUDERAR VI BARN OCH UNGA? Medv: Sofia Lindström, Amira Sofie Sandin, Jenny Hellström, Li Malm Arr: Bibliotekshögskolan – Högskolan i Borås

FRE 16.00-16.45

BIBLIOTEKEN SOM NAV FÖR DIGITAL KOMPETENS Medv: Nanna Ekman Lindström, Lisa Dahlquist, Lena Arborelius, Kajsa Lunde, Martin Törnros. Arr: Kultur i Väst – Västra Götalandsregionen

Sydkorea fascinerar en hel värld med sin litteratur och kultur, Medievetenhet är samtidens allmänbildning och Jämställdhet en fråga som ständigt måste belysas och försvaras. Årets teman ger dig mycket nytt att lyssna till, läsa om och tänka på.

Hela Bokmässans program hittar du på bokmassan.se.

I årets nyhet ”Rum för bibliotek” möts forskning och praktik! Här kan du ta del av samtal om delaktighet, inflytande och bibliotekens roll – frågor som rör hela samhällsutveck­ lingen framåt.

Profile for bif - biblioteket i fokus

bif - biblioteket i fokus nr 3 2019  

Susanna Alakoski berättar om sin nya, stora romansvit, vår reporter har rest ensam till Berlin i sällskap av "Ensam i Berlin" och vi fördjup...

bif - biblioteket i fokus nr 3 2019  

Susanna Alakoski berättar om sin nya, stora romansvit, vår reporter har rest ensam till Berlin i sällskap av "Ensam i Berlin" och vi fördjup...

Advertisement