4702 Fantastiska djur i öknen

Page 1

ANNA HANSSON

Fantastiska

djur I ÖKNEN
I samma serie: Fantastiska djur i regnskogen (2020)

Fantastiska djur i öknen Beta Pedagog AB Skutevägen 1, 432 99 Skällinge info@betapedagog.se www.betapedagog.se tel. 0340-355 05 © Text: Anna Hansson, 2021 © Bild: Se bildförteckning i slutet av boken. Författare: Anna Hansson Redaktör: Isac Carlsson Faktagranskning: Kenneth Ekvall, zoolog, Skansen Art. nr beta-4702 ISBN 978-91-88871-63-3 Första upplagan, första tryckningen Dardedze Holografija, Lettland, 2021

Svanenmärkt trycksak, 3041 0971

Svanenmärkt trycksak, 3041 0971


ANNA HANSSON

Fantastiska

djur I ÖKNEN


ÖKNEN En öken är ett mycket torrt område där det sällan regnar. I de flesta öknar är det väldigt varmt om dagarna, medan nätterna kan vara kalla. Det finns även öknar på platser med väldigt kallt klimat. De kallas för köldöknar och finns i Arktis och Antarktis. Det är inte mycket som växer i en öken, och det låter kanske inte som en plats där djur skulle trivas. Men det finns många olika sorters ökenlevande djur. Insekter, ormar, ödlor, spindlar, och flera olika sorters däggdjur.


Alla har sina egna knep för att klara av det extrema klimatet. En del är vakna på natten och sover på dagen när det är som varmast, andra har stora öron som hjälper till att hålla kroppen sval. En del äter växter som innehåller mycket vätska, andra kissar väldigt lite och behöver därför inte dricka så mycket vatten. Det finns öknar på flera platser runt om i världen. Det finns klippöknar, sandöknar, grusöknar och stenöknar.


ÖKENVARAN Ökenvaraner blir oftast runt en meter långa, men vissa kan bli nästan två meter. Redan som liten är ökenvaranen stor. När äggen kläcks är ungarna ungefär 25 cm långa, nästan lika långa som en linjal. Ökenvaranens näsborrar sitter närmare ögonen än nosen. Det är smart, för då kan den gräva utan att få sand i näsborrarna.


Ökenvaraner har fem böjda klor på varje fot. De är rovdjur och äter det mesta som rör sig – ödlor, ormar, insekter, fåglar och gnagare. Ökenvaraner ömsar skinn några gånger per år, och gömmer sig i hålor i marken när det är som varmast under dagen. VISSTE DU DET HÄR? • Ökenvaranen har en kluven tunga, precis som ormar! • Den finns i Afrika och Asien.KAMEL Kameler är växtätare men klarar sig flera dagar utan mat. De har två pucklar på ryggen med fett i, reserver som de kan använda när det inte finns något att äta. Men när de föds har de ingen puckel alls. Kameler kan dricka jättemycket vatten på en gång, upp till hundra liter. Samtidigt är de bra på att spara på sitt vatten och de tål uttorkning bättre än många andra djur. Därför kan de klara sig väldigt länge utan att dricka, faktiskt i nästan ett år. Tänk vad törstiga de kommer att vara om de får vänta så länge på att dricka! Kameler är verkligen anpassade för ett liv i öknen. De kan stänga näsborrarna så att det inte kommer in någon sand. De har dessutom två rader med långa ögonfransar, som gör att de slipper sand i ögonen. VISSTE DU DET HÄR? • Kameler kan spotta när de blir arga! • De finns i Asien.


FÅGLAR I ÖKNEN

Större tuppgök

Ökenlöpare

Örongam


Undulat

Kaktusuggla

Pärlflyghöna
Stora rovdjur med kluven tunga. Små rovdjur som bor i hålor i marken. Jättestora fåglar med pyttesmå hjärnor, och djur som sover 18 timmar per dygn. Ökenvaraner, surikater, strutsar och ökenigelkottar är bara några av öknens alla fantastiska djur!

Fantastiska djur är en faktaboksserie med fokus på spännande och intressanta djur från hela världen. Det här är den andra boken i serien. Böckerna passar för barn i åldern 6–9 år. Anna Hansson är utbildad lärare och skriver böcker som hon själv hade velat läsa som barn. Spännande, fantasifulla och roliga.

Art. nr beta-4702

9 789188 871633