__MAIN_TEXT__

Page 1

ANNA HANSSON

Fantastiska

djur I REGNSKO GEN


Fantastiska djur i regnskogen Beta Pedagog AB Skutevägen 1, 432 99 Skällinge info@betapedagog.se www.betapedagog.se tel. 0340-355 05 © Text: Anna Hansson, 2020 © Bild: Se bildförteckning i slutet av boken. Författare: Anna Hansson Redaktör: Isac Carlsson Faktagranskning: Olle Forshed, regnskogsexpert, WWF Art. nr beta-4701 ISBN 978-91-88871-28-2 Första upplagan, första tryckningen Dardedze Holografija, Lettland, 2020

Svanenmärkt trycksak, 3041 0971

Svanenmärkt trycksak, 3041 0971


ANNA HANSSON

Fantastiska

djur I REGNSK OGEN


REGNSKOGEN I regnskogen är det grönt året om, och det regnar mycket. Träden i regnskogen är höga, och deras kronor bildar ett tak så tätt att det knappt når ner några solstrålar till marken. Det finns massor av olika djur i regnskogen. En stor del av dem lever i trädtopparna, som fjärilar och apor.


Det finns också mängder av insekter där, så många att alla inte ens har upptäckts än. Kanske hinner de aldrig bli upptäckta, för regnskogen håller på att försvinna på många platser. Bland annat huggs den ner för ge plats för att odla oljepalmer, som man sedan tillverkar palmolja av. Det är väldigt dåligt, för regnskogen kan inte alltid växa tillbaka sen. Och försvinner den förlorar mängder av fantastiska djur sina hem. Den här boken handlar om några av de fantastiska djuren.


SENGÅNGARE Det hörs på namnet att sengångare inte har bråttom. De tycker om att ta det lugnt, och hänga upp och ner i en gren. De är faktiskt upp och ner större delen av tiden. Därför växer deras päls åt ”fel håll”, så att allt regnvatten ska glida av. I sengångarens päls bor tusentals insekter, skalbaggar, fjärilar och malar. Där växer också gröna alger, vilket gör att sengångare kan se ut att ha grön päls. Sengångare hör och ser dåligt, men de har bra luktsinne. De kan till exempel känna på lukten om en trädgren är dålig. I så fall låter de helt enkelt bli att klättra på den, för skulle den brytas av kanske de skulle ramla ner från trädet.


Även om sengångare tar sig fram väldigt sakta på land, är de duktiga på att simma, och kan ta sig fram mycket snabbare i vatten. Sengångare äter blad, och det kan ta en månad innan de hunnit smälta maten. De är verkligen långsamma djur! Det finns tvåtåiga och tretåiga sengångare, men de är inte så nära släkt. De tretåiga sengångarna är lite mindre, lite långsammare och sover lite mer. Och så har de en liten gullig svans, det har inte de tvåtåiga sengångarna. Tretåiga sengångare är vakna på dagen, medan tvåtåiga sover då och är vakna på natten i stället. Både tvåtåiga och tretåiga sengångare har tre tår på varje fot på bakbenen. Däremot har tretåiga tre fingrar, medan tvåtåiga har två. Knasigt va? VISSTE DU DET HÄR? • Sengångare bajsar bara en gång i veckan! • De finns i Central- och Sydamerika.


STORA OCH SMÅ KRYP I REGNSKOGEN

Blå morfo

Kackerlacka

Bladskärarmyra

Kejsarskorpion


Vandrande pinne

Goliatspindel

Herkulesbagge

Tusenfoting

Vandrande blad


MYRKOTT Myrkotten har kraftiga klor, som den använder till att riva sönder myrbon med. När den gjort det sticker den ut sin långa tunga och slickar i sig massor av myror. Mums! En myrkott kan äta 70 miljoner myror på ett år, och tycker också väldigt mycket om termiter. Myrkotten är det enda däggdjuret i hela världen som har fjäll i stället för päls. Fjällen är hårda och skyddar kroppen. Myrkotten har en svans som den kan använda som vapen, men när den blir rädd och vill skydda sig mot faror gör den det genom att rulla ihop sig till en boll och ligga alldeles stilla.


Det finns flera olika sorters myrkottar, till exempel långsvansad myrkott, som bor i träd, och jättemyrkott, som bor i jättelånga bon som de grävt under marken.

VISSTE DU DET HÄR? • Myrkottar har inga tänder! • De finns i Afrika och Asien.


En jättestor fågel som kan springa snabbt men inte flyga. En orm som kan svälja en hel krokodil. En gnagare som kan dyka och hålla andan under vattnet i fem minuter, och en apa som tillbringar nästan all sin tid i träden. Hjälmkasuaren, anakondan, kapybaran och orangutangen är bara några av regnskogens alla fantastiska djur! Fantastiska djur är en faktaboksserie med fokus på spännande och intressanta djur från hela världen. Det här är den första boken i serien. Böckerna passar för barn i åldern 6–9 år. Anna Hansson är utbildad lärare och skriver böcker som hon själv hade velat läsa som barn. Spännande, fantasifulla och roliga.

Art. nr beta-4701

9 789188 871282

Profile for Beta Pedagog

4701 Fantastiska djur i regnskogen  

Fantastiska djur är en faktaboksserie med fokus på spännande och intressanta djur från hela världen. Det här är den första boken i serien. B...

4701 Fantastiska djur i regnskogen  

Fantastiska djur är en faktaboksserie med fokus på spännande och intressanta djur från hela världen. Det här är den första boken i serien. B...