__MAIN_TEXT__

Page 1

VAMPYRIS och รถvernattningen

Anna Hansson & Jimmy Wallin


I samma serie: Vampyris börjar skolan (2017)

Vampyris och övernattningen Beta Pedagog AB Skutevägen 1, 432 99 Skällinge info@betapedagog.se www.betapedagog.se tel. 0340-355 05 © Text: Anna Hansson, 2019 © Bild: Jimmy Wallin, 2019 Författare: Anna Hansson Illustratör: Jimmy Wallin Redaktör: Isac Carlsson Art. nr beta-4162 ISBN 978-91-88009-91-3 Första upplagan, första tryckningen Dardedze Holografija, Lettland, 2019

Svanenmärkt trycksak, 3041 0971

Svanenmärkt trycksak, 3041 0971


Anna Hansson & Jimmy Wallin

VAMPYRIS och รถvernattningen


Kapitel 1 Vampyris ställde sig på tå och kikade ut genom köksfönstret. Det hade inte blivit putsat på länge, men nog kunde han ändå se klart och tydligt att solen höll på att gå upp. Han kände en klump växa i magen. Hans föräldrar hade inte kommit hem från sin nattliga runda än, och om de inte kom flygande in genom ytterdörren under de närmsta minuterna så skulle han vara föräldralös. Åtminstone tills solen gått ner igen.

5


Det hände lite då och då att de fastnade ute någonstans, oförmögna att ta sig hem så länge dagsljuset hade övertaget. Det sved nämligen så fasligt i skinnet på dem då, att det kändes som om de skulle smälta bort. Vampyris var inte lika solkänslig, även om han inte direkt låg och pressade på stranden en het sommardag, men så var han ju en ganska ovanlig vampyr också. Blod var till exempel bland det värsta han visste, och till skillnad från sina föräldrar sov han om nätterna, och i en helt vanlig säng dessutom. Han följde sekundvisaren på den stora klockan på väggen, varv efter varv, men inga föräldrar dök upp. – Nu är det kört, Lotta, sa han.

6


Han lyfte lite på skynket till buren och slängde in en fet larv till henne, som hon genast satte tänderna i. – Nu är det bara du och jag tills i kväll.

7


Vampyris suckade. Hans föräldrar var inte mycket till sällskap under dagarna, de låg ju nere i källaren i sina kistor och sov, men det kändes ändå bra att inte vara helt ensam hemma. Inte för att han var rädd för spöken eller så, men det kändes alltid bättre när det var någon vuxen hemma. Vampyris var trots allt bara ett barn, även om han var ett 109-årigt sådant. Lotta knackade på burgallret med en av sina långa klor, och Vampyris kastade in en larv till. – Tänk om det hänt något, Lotta, sa han. Tänk om de aldrig kommer hem igen. Så är det nog. De är nog borta för alltid. Nu är det bara du och jag, resten av livet!

8


Lotta gapade stort efter ännu en larv, men Vampyris hängde ner skynket igen. Med tunga steg gick han uppför trappan till sitt rum, och satte på sig en helsvart mantel. Det var ju en sorgens dag. Sedan tog han sin skolväska, som han inte hade något i alls, men som fick honom att känna sig smart, och öppnade dörren för att gå till skolan.

9


Kapitel 2 Vampyris hann inte gå mer än ett par steg innan han upptäckte något mycket märkligt. – Vad i hela Hälsingland! sa han högt. Det låg något under en av buskarna i grannarnas trädgård. Vampyris hade ingen aning om vad det kunde vara. Han gick försiktigt några steg närmare. Det såg ut som två par gamla skor. Och det såg nästan ut som om de satt fast på två par ben. Han tog en sten, men en mycket liten sådan, och kastade den mot busken. Klonk lät det, när den träffade det som låg där under.

10


– Vampyris? Är det du? sa någon med en hes röst. – Pappa?! utbrast Vampyris förvånat. Nu såg han klart och tydligt att det var hans föräldrars skor som stack fram från busken.

11


– Rädda oss! kraxade hans mamma fram. Hämta det svarta paraplyet! Vampyris skyndade sig tillbaka in och hämtade paraplyet som alltid stod närmast dörren, redo för nödlägen. Han väntade med att fälla upp det tills han kom ut igen, nu fick det räcka med otur för en dag. Om det nu var otur som drabbat hans föräldrar. Det skulle inte förvåna honom om det var deras eget fel. De var alldeles för blodtörstiga för sitt eget bästa! – Kom nu då! sa han och sträckte ut en hand för att först hjälpa sin pappa, som låg närmast. Därefter hjälpte han sin mamma upp. Han höll paraplyet ovanför deras huvuden, när de sakta förflyttade sig mot huset.

12


Vampyris vill att hans kompisar ska sova över. Det finns bara ett litet problem. Hans föräldrar är blodtörstiga vampyrer. Vampyris bäddar och gör fint i sin trädkoja, och hoppas att hans föräldrar inte ska hitta dem där. Men snart hörs en duns på taket …

Vampyris och övernattningen är den andra boken om den annorlunda vampyrpojken Vampyris. Böckerna i serien är mer roliga än läskiga och passar barn i åldern 6–9 år. Anna Hansson är utbildad lärare och skriver böcker som hon själv hade velat läsa som barn. Spännande, fantasifulla och roliga. Jimmy Wallin är serietecknare och barnboksillustratör. Hans bilder är färgglada, uttrycksfulla och humoristiska.

Art. nr beta-4162

9 789188 009913

Profile for Beta Pedagog

4162 Vampyris och övernattningen  

Vampyris vill att hans kompisar ska sova över. Det finns bara ett litet problem. Hans föräldrar är blodtörstiga vampyrer.Vampyris bäddar och...

4162 Vampyris och övernattningen  

Vampyris vill att hans kompisar ska sova över. Det finns bara ett litet problem. Hans föräldrar är blodtörstiga vampyrer.Vampyris bäddar och...