0969 Familjen Skurk på inflyttningsfest

Page 1

ANNA HANSSON • JONAS OLSSON

S KURK FAMILJEN

PÅ INFLYTTNINGSFEST


I samma serie: Familjen Skurk flyttar till jorden (2015) Familjen Skurk på campingsemester (2015) Familjen Skurk på zoo (2015) Familjen Skurk går på museum (2015) Familjen Skurk köper ett växthus (2016) Familjen Skurk startar ett rockband (2016) Familjen Skurk hamnar på sjukhus (2017) Familjen Skurk går på tivoli (2018)

Familjen Skurk på inflyttningsfest Beta Pedagog AB Skutevägen 1, 432 99 Skällinge info@betapedagog.se www.betapedagog.se tel. 0340–355 05 © Text: Anna Hansson, 2019 © Bild: Jonas Olsson, 2019 Författare: Anna Hansson Illustratör: Jonas Olsson Redaktör: Isac Carlsson Läsbarhetsindex (lix): 20 Art. nr beta-0969 ISBN 978-91-88009-86-9 Första upplagan, första tryckningen Dardedze Holografija, Lettland, 2019

Svanenmärkt trycksak, 3041 0971

Svanenmärkt trycksak, 3041 0971


Anna Hansson • Jonas Olsson

S KURK FAMILJEN

PÅ INFLYTTNINGSFESTFamiljen Skurk på inflyttningsfest – Titta! sa pappa Skurk. Han pekade på en lapp som satt bredvid hissen. – Vi ska få nya grannar, och de bjuder in alla i huset till inflyttningsfest i kväll! fortsatte han. – Vad roligt! sa Mozart. Men vad är det för något? 5


Mamma Skurk skrattade. – Vet du inte det? sa hon. Det är en fest man har när man flyttat till en ny bostad. Och alla som kommer på festen får hjälpa till att inreda! Så var det i alla fall på planeten som familjen Skurk kom från. Mamma och pappa Skurk hade flyttat flera gånger innan de fick barn. Men efter att Mozart och Flora föddes bodde de i samma runda hus ända tills de flyttade till jorden.

6– Det låter roligt, sa Flora. Jag ska nog rita något fint på deras tapeter! – Gör det, sa pappa Skurk. Då blir de säkert glada. Jag tror att jag ska göra en fin blombukett att ta med, och snickra en hylla eller två. Mamma Skurk sa att hon tänkte sy en kudde, och Mozart tänkte ta med några husdjur. – Inga katter bara, sa pappa Skurk. Vi vet ju inte om de nya grannarna är allergiska. – Ingen fara, sa Mozart. Jag tänkte leta upp något som är pälsfritt, och gratis!

8


Så fort familjen Skurk kom in till sig, hämtade Mozart en glasburk. Sen gick han ut igen. Flora och Rex, familjens tama dinosaurie, följde med. – Vad ska du göra med burken? frågade Flora. – Jag ska lägga husdjuren i den! sa Mozart. De gick till parken som låg en liten bit bort. Där la Mozart sig på mage under en buske och började krafsa i jorden.

9Rex och Flora satte sig på var sin gunga och väntade på att Mozart skulle bli färdig. Han hittade massor av husdjur som han la i burken. En mask, några myror, en spindel och en fin, luden larv. – Nu kommer grannarna att bli glada! sa han och skruvade igen locket. Sedan gick de hem igen. Mozart bar burken så försiktigt han kunde. Han ville inte att husdjuren skulle bli åksjuka. När de kom hem hade pappa Skurk dukat bordet. Han höll på att laga soppa. Den skulle bara puttra i några minuter till innan den var klar.

11


Mozart ställde burken på bänken och satte sig vid bordet. Rex la sig under hans stol. Soppa var inte direkt hans favoritmat och det visste alla. Det stod inte ens någon tallrik till honom på bordet. Medan Mozart väntade på att maten skulle bli färdig delade han ett äpple. Den ena halvan gav han till Rex. Den andra stoppade han in i munnen och försökte tugga. Det var inte det lättaste. Men Rex kunde sluka ett halvt äpple utan problem och Mozart ville inte vara sämre.

12Familjen Skurk är bjudna på inflyttningsfest till sina nya grannar. De tycker att det ska bli jätteroligt att hjälpa till att inreda, för det är väl det man gör på inflyttningsfester även på jorden? De tar med sig presenter, förstås, som husdjur i en glasburk. Det måste väl grannarna uppskatta? Familjen Skurk är en serie lättlästa böcker för barn mellan 6 och 9 år. Det här är den nionde boken i serien och den har läsbarhetsindex (lix) 20. Anna Hansson är utbildad lärare och skriver böcker som hon själv hade velat läsa som barn. Spännande, fantasifulla och roliga. Jonas Olsson är serietecknare och barnboksillustratör. Hans bilder är välgjorda, färgglada och humoristiska.

Art. nr beta-0969

9 789188 009869