0863 På jakt efter vildsvin

Page 1

pĂĽ jakt efter vildsvin

Anna Hansson Jennie Elverstig Bild: Filippo Vanzo


I samma serie: På jakt efter älg (2019) På jakt efter björn (2019)

På jakt efter vildsvin Beta Pedagog AB Skutevägen 1, 432 99 Skällinge info@betapedagog.se www.betapedagog.se tel. 0340–355 05 © Text: Jennie Elverstig och Anna Hansson, 2020 © Bild: Filippo Vanzo, 2020 Författare: Jennie Elverstig och Anna Hansson Illustratör: Filippo Vanzo Redaktör: Isac Carlsson Faktagranskning: Fredrik Widemo, Sveriges lantbruksuniversitet Läsbarhetsindex (lix): 17 Art. nr beta-0863 ISBN 978-91-88871-09-1 Första upplagan, första tryckningen Dardedze Holografija, Lettland, 2020

Svanenmärkt trycksak, 3041 0971

Svanenmärkt trycksak, 3041 0971


Jennie Elverstig • Anna Hansson

PĂĽ jakt efter Vildsvin Illustrationer: Filippo Vanzo


– Är ni mätta nu? frågar pappa. Axel och Siri har ätit fyra pannkakor var, med massor av grädde och sylt. Pappa steker alltid pannkakor när de är i sin stuga. Hit åker pappa flera gånger om året för att jaga. Ibland får Axel och Siri följa med. – Jag är jättemätt, säger Axel. – Jag med, säger Siri. – Vad bra, säger pappa. Då kan ni gå och lägga er nu. 4


Siri tittar på den stora klockan på väggen. Den är halv fem. – Ska vi gå och lägga oss nu? säger hon. – Ja, säger pappa. Ni måste sova en stund nu. Annars kommer ni inte att orka vara vakna i kväll. Ni kommer väl ihåg vad det är ni ska göra? 5


– Absolut, säger Axel. Vi ska jaga vildsvin med farmor! Han ställer sin och Siris tallrik i diskmaskinen. Siri ställer in mjölken och sylten i kylen. – God natt då! säger pappa. Jag väcker er om någon timme. När pappa väcker Axel och Siri är de jättetrötta. – Kan vi inte få sova lite mer? frågar Siri. – Nej, säger pappa. Farmor kommer snart och hämtar er. Klockan är nästan halv sju.

6


Axel suckar och tar fram sin rygg­ säck. Han packar ner fika till sig och Siri, mackor och varm choklad. Och så pann­lamporna förstås. Det kommer att bli mörkt.

7


Axel och Siri tar på sig varma kläder. Sen väntar de på att farmor ska komma. Farmor och farfar bor bara några hundra meter bort. Snart hör de hennes bil, och springer ut och möter henne. – Hej! säger farmor. Vad roligt vi ska ha det i natt! Axel och Siri sätter sig i bilen. – Hej Rita! säger Axel. Han sträcker bak handen mot buren där farmors hund sitter. – Ska Rita också jaga i natt? frågar Siri.

8


– Det får vi se, säger farmor. Det kan hända att vi behöver spåra något vildsvin. Ibland kan de springa en bit trots att de blivit skjutna. Då kan de vara svåra att hitta.

9


– Tror du att vi kommer att se några vildsvin? frågar Axel. – Det är jag säker på, säger farmor. Jag har lagt mat i åteln i flera dagar nu, majs och ärtor. I går såg jag massor av spår, och all mat var slut. De kommer nog dit i natt igen. – Men hur ser de maten när det är så mörkt? frågar Siri. – Vildsvin kan se i mörker, säger farmor. Men det kan ju inte vi, så jag har med mig mörkerkikare. Och så har jag mörkersikte på geväret.

10


Farmor parkerar bilen vid skogs­ kanten. – Nu är det en bit att gå, säger hon. Det börjar bli mörkt, men än kan vi se stigen. Försök smyga så att vildsvinen inte hör er. Axel och Siri går så tyst de kan. De försöker att inte trampa på grenarna som ligger här och där.

11


I samma serie

PÅ JAKT EFTER ÄLG Axels pappa är älgjägare, och Axel har varit med honom och jagat många gånger. Men i dag pirrar det lite extra i Axels mage. Han ska få gå med hunden för första gången. Och när Ludde får upp ett spår blir det så spännande att Axel knappt vågar andas. beta-0861, ISBN 978-91-88009-81-4


PÅ JAKT EFTER BJÖRN Siri ska få följa med sin mamma och morfar på björnjakt. De tar med sig plotthunden Harry, som drar i väg med morfar efter ett spår. Spänningen stiger när Siri hör hur Harry skäller på avstånd. Snart ser hon i kikaren hur björnen närmar sig. beta-0862, ISBN 978-91-88009-82-1

Du hittar många fler böcker och bokserier på betapedagog.se. Där kan du också provläsa och bläddra i böckerna.


Axel och Siri ska jaga vildsvin med farmor. Farmor hämtar dem vid halv sju på kvällen, för det är på natten vildsvinen är vakna och letar efter mat. Axel och Siri har mörkerkikare, och farmor har mörkersikte på geväret, men kommer det att komma några vildsvin till åteln där farmor lagt ut mat? På jakt efter vildsvin är den tredje boken i en serie lättlästa böcker för barn mellan 6 och 9 år. Bokens läsbarhetsindex (lix) är 17. Anna Hansson är utbildad lärare och skriver böcker som hon själv hade velat läsa som barn. Spännande, fantasifulla och roliga. Jennie Elverstig har erfarenhet av jakthundsuppfödning och har skrivit flera böcker tillsammans med Anna. Med serien På jakt vill de informera om hur jakt bedrivs i Sverige, samt om vilka djur som är vanliga att jaga. Filippo Vanzo är en illustratör som brinner extra mycket för djur och natur. Hans vackra och naturtrogna bilder är som gjorda för en bokserie om jakt.

Art. nr beta-0863

9 789188 871091


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.