0656 Sonjas verkstad - Mopedstölden

Page 1

EN

MOPEDSTÖLD

Ingrid Jönsson Mattias Andersson


I samma serie: Sonjas verkstad – Frökens Amazon (2020) Sonjas verkstad – Folkracetävlingen (2020) Sonjas verkstad – Chipstjuven (2021) Sonjas verkstad – Sivs epa (2021) Sonjas verkstad – SM i plöjning (2022)

Sonjas verkstad – Mopedstölden Beta Pedagog AB Skutevägen 1, 432 99 Skällinge info@betapedagog.se www.betapedagog.se tel. 0340–355 05 © Text: Ingrid Jönsson, 2022 © Bild: Mattias Andersson, 2022 Författare: Ingrid Jönsson Illustratör: Mattias Andersson Redaktör: Erika Bengtsson Läsbarhetsindex (lix): 18 Art. nr beta-0656 ISBN 978-91-88871-83-1 Första upplagan, första tryckningen Dardedze Holografija, Lettland, 2022

Svanenmärkt trycksak, 3041 0971

Svanenmärkt trycksak, 3041 0971


Ingrid Jönsson • Mattias Andersson

MOPEDSTÖLDEN


Bokens huvudpersoner

S onja

E d die

Jon

S t ef a n

A nna

M ia


Det är en gråkall oktoberdag. Jon och Eddie tar upp potatis. Ja, inte själva förstås. Eddies föräldrar och Jons mamma är också med och skördar potatis. Och så Sonja förstås. I dag kör Sonja traktorn som drar potatisupptagaren. Sonja är Eddies farmor. Fast inte Jons. Men Sonja brukar säga att Jon är hennes bonusbarnbarn. Då blir Jon glad. Jon sitter i traktorhytten med Sonja. Surret från motorn gör honom dåsig. En bit bort ser han några höga granar. Bakom dem skymtar ett litet hus.

5


– Hörde du om tjuvarna? frågar Sonja. Att de tagit en moppe till i natt? Jon huttrar till, fastän det är varmt i hytten. – Jaaa, Eddie berättade det. – Det är fräckt, fortsätter Sonja. Sju stölder på två veckor!

6


Jon vet inte vad han ska säga. Tjuvar i Lillhyttan … Det hade han aldrig trott. Plötsligt hojtar Eddies pappa Stefan till. Sonja trampar på bromsen. Hon klättrar ner från hytten. Jon hoppar. Det gör lite ont i fötterna när han landar. Stefan har klättrat ner från potatisupptagaren. – Jaha, då är det dags igen, säger han. Bandet är trasigt. Jag hämtar verktygslådan på en gång. Han går i väg mot Sonjas van. Den står parkerad i kanten av åkern.

7


– Då passar vi på att ta kaffe, ropar Eddies mamma Mia. Ta fikakorgen också, Stefan! Hon drar ner mössan över öronen. – Brrr … Det blir skönt att få i sig något varmt. Det är iskallt här uppe. Nu har Jons mamma Anna och Eddie också kommit ner från potatisupptagaren. De har stått vid ett mekaniskt band. Där har de sorterat bort stenar och dålig potatis. Jon stod också och sorterade ett tag. Men han fick ont i huvudet av skramlet från bandet. Och åksjuk blev han också. Så då fick han sätta sig i hytten i stället.

8


Jon och Eddie får varm choklad att dricka. De värmer sina fingrar runt kopparna. Eddie är rastlös. – Det kommer att ta lång tid att laga bandet, säger han. Han tar på sig sina röda, extra tjocka vantar. Dem har han själv stickat. Sen tittar han på Jon.

9


– Ska vi springa ner till Undantaget och kolla? – Vad är det? frågar Jon. Eddie berättar. Undantaget är ett hus som hör till Eddies gård. Förr i tiden fick gårdens äldsta bo där. Det var när de blivit för gamla för att jobba. Jon förstår att Undantaget är huset han sett från traktorn. När han och Eddie kommer dit syns det hur förfallet huset är. Fönstren är trasiga. Bredvid huset ligger en gammal lada. – Jag lekte där inne när jag var liten, säger Eddie. Men sen förbjöd mamma det. Hon var rädd att taket skulle ramla in.

10


Jon tycker att det är kusligt vid det gamla huset. Spöklikt liksom. Men helt tyst är det visst inte! De hör det samtidigt. Eddie och Jon tittar på varandra. Det kommer ljud inifrån ladan! Det bankas och klonkas. Efter ett tag hör de en röst som svär. Jon blir rädd. Han vill gå därifrån. Men Eddie tar tag i hans arm.

11


Böcker i serien FRÖKENS AMAZON Jon och hans mamma har just flyttat. Det är lite pirrigt, men Jon känner i alla fall två personer i Lillhyttan. Eddie och Sonja. Sonja har en verkstad. Där gillar Eddie och Jon att hänga. Allt som har med bilar att göra tycker de är kul. I dag är det en Amazon som ska fixas. Men det blir problem. Tur att Jon kan tänka "utanför lådan". Lix 18. 32 sidor. beta-0651 ISBN 978-91-88871-15-2

FOLKRACETÄVLINGEN Eddies pappa Stefan ska tävla i folk­race med sin Volvo 740. Alla ska med och heja. Jon och hans mamma också. Färgglada vimplar, motorvrål och bensindoft. Så spännande det är! Men inget blir som planerat. Allt beror på tacosen Stefan åt i går … Lix 17. 32 sidor. beta-0652 ISBN 978-91-88871-16-9

CHIPSTJUVEN Det har varit inbrott i Sonjas mack. Tjuvarna har stökat ner och stulit chips. Eddie och Jon bestämmer sig för att lösa brottet. De letar efter spår och förhör misstänkta. Men för att fånga den skyldige krävs mod och list. Vem är den mystiske chipstjuven? Lix 18. 34 sidor. beta-0653 ISBN 978-91-88871-17-6


SIVS EPA Sonjas syster Siv har en epa-traktor, en röd Volvo Duett. Siv ska åka med den till en epautställning. Där finns det många epor att titta på, och den snyggaste av dem vinner ett pris. Jon, Eddie och Sonja ska få följa med. Men när det är dags att åka är Eddies lillasyster My plötsligt försvunnen … Lix 18. 34 sidor. beta-0654 ISBN 978-91-88871-70-1

SM I PLÖJNING När det är dags för SM i plöjning ska förstås Sonja vara med. Hon tävlar med sin traktor Gamla Bettan. Jon och Eddie följer med fastän de är lite fundersamma. Går det att tävla i plöjning? Men innan dagen är slut har de fått vara med om allt möjligt spännande. Verktyg försvinner och en plog strular. Vilken tur att Jon och Eddie är på plats! Lix 18. 35 sidor. beta-0655 ISBN 978-91-88871-82-4 MOPEDSTÖLDEN Det är skördetid i Lillhyttan, och Jon, Eddie och deras familjer tar upp potatis. När det är dags för rast sticker pojkarna i väg för att undersöka ett övergivet hus. Men helt övergivet är det visst inte! Jon och Eddie upptäcker två killar som håller på med något skumt. Kan det ha något att göra med alla mopeder som stulits i byn de senaste veckorna? Lix 18. 35 sidor. beta-0656 ISBN 978-91-88871-83-1

Du hittar många fler böcker och bokserier på betapedagog.se. Där kan du också provläsa och bläddra i böckerna.


Det är skördetid i Lillhyttan, och Jon, Eddie och deras familjer tar upp potatis. När det är dags för rast sticker pojkarna i väg för att undersöka ett övergivet hus. Men helt övergivet är det visst inte! Jon och Eddie upptäcker två killar som håller på med något skumt. Kan det ha något att göra med alla mopeder som stulits i byn de senaste veckorna?

Sonjas verkstad – Mopedstölden är den sjätte boken i en serie lättlästa böcker för barn mellan 6 och 9 år. Bokens läsbarhetsindex (lix) är 18. Ingrid Jönsson är både lärare och författare. Hon har en förmåga att fånga läsaren i ett stadigt grepp, tack vare sina välskrivna, starka och tänkvärda berättelser. Mattias Andersson är barnboksillustratör och serietecknare. Han utforskar gärna olika stilar men inspireras mest av tecknad film, vilket syns i hans livfulla bilder.

Art. nr beta-0656

9 789188 871831